Stafordšírský bulteriér s PP

Prodám Stafordšírského bulteriéra - Hledáme nový milující domov pro našeho...
11999 Kč
Zdravím,
zkusím štěstí zde, jestli náhodou neřešil někdo něco podobného.
Fena je extrémně žravá, byla vždycky. Zdravotně je v pořádku. Že je žravá by problém nebyl, ale už mi trošku začíná vadit to, jak je fena v čase krmení "mimo".
Vy, co máte žravé psi, jaký máte režim krmení? Krmíte prostě každý den ve stejnou dobu? Jak se psi chovají? Čekají na jídlo? Vyvádějí?
Prostě u nás navečer padne 18 hodina a z normálního psa se stává bestie, která vidí jen žrádlo, žrádlo, žrádlo, a neuklidní se, dokud to žrádlo nedostane . Ráno je to kupodivu už celkem v pohodě. Zkoušela jsem krmit vícekrát denně (to bylo i z jiných důvodů) ale stejně v těch 18 hodin čeká svojí dávku.. Zkoušela jsem nekrmit ve stejný čas, jednou dát v 18, jednou ve 20, jindy až ve 22... Zkoušela jsem i posunout krmení až k večeru právě na dobu, kdy už nejsme na zahradě a jsme doma, ale ona už to má asi tak zažité, že v těch 18 byla stejně vždy nastartovaná.
Abych ten režim nějak přiblížila - snídani dostávají psi kolem 6-7 ráno, večer jsme pak krmili kolem 18-19 (ale jak jsem psala výše, zkoušela jsem dobu v kuse krmit i později a nemá to žádný vliv), pak toho ještě dost dostanou během dne, při cvičení, při procházkách, i doma něco na hlodání, kousek od něčeho, co jím já atd... Oba psi jsou žraví.. Oba se těší na žrádlo, ale pes tak nějak normálně, nevyvádí. U něho je vrchol, že když mu zapomenu ráno schovat misku, tak si ji donese. Teď když už je hezky tak býváme většinu dne na zahradě a přesně v 18 hodin to začne. Fena nejdřív jen blbě čumí, pak začne kňourat, běhá k jedněm dveřím, ke druhým dveřím, ode dveří ke mně.... naznačuje... nabízí různé povely... Nereaguju, ignoruju to. Ale dělá to pořád a stupňuje se to. Ona je ve střehu čeká, jakmile se člověk zvedne tak hned vypálí ke dveřím a cpe se tam... Když ji pustíte dovnitř a doma děláte jakože nic, tak chodí do kuchyně, zpátky, občas kňourne... Když ji nechám venku, tak je to ještě horší, to sedí u dveří, klepe se, občas na dveře škrábne..zase běhá od dveří ke dveřím... Když pak vyjdu ven tak je jak blázen, natěšená, cpe se dovnitř.. Pořád dokola, prostě se nedokáže uklidnit. Jo jasně, není problém ji v těch 18 hodin nebo ještě dřív to krmení dát, ale znáte to, někdy člověk prostě nestíhá, nebo si chcete v klidu dodělat rozdělanou práci... a ona pak takhle vyvádí. Je teda pravda, že dřív to dělala i ráno, ale zkoušela to jen na muže, prostě mu ráno začala skákat po hlavě a dožadovat se snídaně - to se vyřešilo rychle - jakmile to začala dělat, šla v tu chvíli za dveře z ložnice. S tím přestala. Ale nějak nevím, jak to vyřešit večer, protože se tak chová ať je venku nebo doma (s tím, že venku je to o něco horší). Nechci řešit nějakým odesíláním na místo nebo tak, vím, že ona ani tam v klidu nebude, a jde mi právě i o to, aby se fakt uklidnila, aby to tak nehrotila, ale nějak nevím jak na to? Nenapadá vás něco?
Ještě dodám, že jakoby aktuálně to v té situaci jde vyřešit tím, že když my jsme venku, tak fenu zavřu dovnitř (obráceně to nefunguje), to si po chvíli lehne u dveří a uklidní se. Ale ten klid trvá opět jen do té doby, než se člověk zvedne a jde domů, to už je nastartovaná. Zkoušela jsem i chodit domů jen tak, a zase se vrátit ven, několikrát za sebou, několik dnů... jakože aby pochopila, že tam nejdu jen kvůli jejímu žrádlu, a někdy taky opravdu nejdu, protože tady nějak normálně fungujeme, ale to taky nezabralo.
Jo jinak fena je na mase, myslím, že stravu má fakt pestrou..Žrádla nemá málo, aktuálně má ještě o dost zvýšenou krmnou dávku oproti normálu. Ale i kdybych ji to ztrojnásobila, bude se chovat pořád stejně. Hodně s ní cvičím sebekontrolu, protože vím, že je to u ní potřeba, ona je celkově tryskomyš, je "hrrr"... Jako teoreticky mám vidinu takovou, že bych jí to žrádlo měla dát až ve chvíli, kdy se uklidní, a i jsem to tak chtěla provádět, jenže ona se neuklidní .
Uživatel s deaktivovaným účtem
Měla jsem dalmatina, pro kterého bylo krmení středobod dne. Takovýto neklid před krmením se nám podařilo odstranit tak, že když už začal vyvádět, tak dostal mísu zeleniny a ovoce- saláty, zelí, mrkev, jablka, prostě co bylo, ale opravdu hodně. On se trochu uklidnil, začal žrát a když pak se úplně uvolnil, tak dostal i maso. Třeba za 2 hodiny. Ale on miloval cokoliv k žrádlu a tento balast dostával i kvůli tomu, aby netloustl. Ale byl to běh na dlouhou trať.
Mí
napsal(a):
Nastavte si budík a dejte jí to v těch 18 hod. Někteří psi jsou cimprlich a chtějí mít vše v ten samý čas. Moje fenka měla hodiny v hlavě a spolehlivě se hlásila o léky. Není taky možné že se bojí konkurence,píšete že máte ještě jiného psa?
O budík nejde, já vím kolik je hodin . Ale jde o to, že mám třeba venku rozdělanou práci, dělám něco na zahradě, uklízím, nebo si hraju se synem, je u nás návštěva, a prostě nechci hned teď všeho nechat a letět domů připravit pro madam maso, protože ona má hlad . Nebo se často vracíme z procházky/výletu déle než v ten čas, dokud jsme pryč tak dobrý, ale jakmile přijdem domů, tak začíná to, co jsem psala.
Konkurence se určitě nebojí. Na jídlo má klid, žrádlo si nikdy vzájemně nebrali a neberou. Jednu dobu jsme zkoušeli krmit kvůli hltání i úplně odděleně, ale tím se taky nic nezměnilo.
napsal(a):
Měla jsem dalmatina, pro kterého bylo krmení středobod dne. Takovýto neklid před krmením se nám podařilo odstranit tak, že když už začal vyvádět, tak dostal mísu zeleniny a ovoce- saláty, zelí, mrkev, jablka, prostě co bylo, ale opravdu hodně. On se trochu uklidnil, začal žrát a když pak se úplně uvolnil, tak dostal i maso. Třeba za 2 hodiny. Ale on miloval cokoliv k žrádlu a tento balast dostával i kvůli tomu, aby netloustl. Ale byl to běh na dlouhou trať.
No něco podobného mě napadlo taky, ale to je zas o tom jít a připravit to, a to je právě to, co neudělám, když nemám čas . A taky jsem feně jednu dobu zkoušela dávat hodně balastu, ale moc jít to nesedlo.
marcelaamax
napsal(a):
O budík nejde, já vím kolik je hodin . Ale jde o to, že mám třeba venku rozdělanou práci, dělám něco na zahradě, uklízím, nebo si hraju se synem, je u nás návštěva, a prostě nechci hned teď všeho nechat a letět domů připravit pro madam maso, protože ona má hlad . Nebo se často vracíme z procházky/výletu déle než v ten čas, dokud jsme pryč tak dobrý, ale jakmile přijdem domů, tak začíná to, co jsem psala.
Konkurence se určitě nebojí. Na jídlo má klid, žrádlo si nikdy vzájemně nebrali a neberou. Jednu dobu jsme zkoušeli krmit kvůli hltání i úplně odděleně, ale tím se taky nic nezměnilo.
Tak jedině granule,na ty se tak těšit nebude..
Znam takove psy -a ono s tim pak uz moc delat nejde.
Nekde mimo domov se daji oblbnout aktivitou, zmenou rezimu - ale doma je to zase hned zpatky.
A jestli vydrzet az do uklidneni se?
To taky nevim jestli jeste jde.
Ona je pak totiz uz na rade i otazka, jestli jim neni i zle, kdyz se nenazerou. Ze uz to nemusi byt jen v hlavne, ale fyzicky problem.
Vim, ze i zvraci, kdyz nedostanou a nechaji se nervovat
jde ji dat neco na okus, kong - a tim oddalit nervy - ale moc vic me nenapada.
marcelaamax
napsal(a):
Je mi to jasný , četla jsem o vaší čubině, držím palce, ať se, v rámci možností, daří .
Ale věřte, že když pak tohle máte denodenně, tak už to taky úplně příjemné není .
Díky!
Jinak mě k tomu ještě napadá - byla taková odjakživa? Jakože takhle nervuje už roky a roky nebo intenzitu zvyšuje v nějaké poslední době? Nemůže to být třeba ne z nenažranosti, ale z toho, že má paničku sama pro sebe? Psí mozeček je věc nadmíru složitá. Nezkoušeli jste, že by ji dlouhodobě krmil jiný člen rodiny?
napsal(a):
Nekde mimo domov se daji oblbnout aktivitou, zmenou rezimu - ale doma je to zase hned zpatky.
Ona je pak totiz uz na rade i otazka, jestli jim neni i zle, kdyz se nenazerou. Ze uz to nemusi byt jen v hlavne, ale fyzicky problem.
Ona to prave jinde nedělá. Když jsme třeba na víkend na akci, tak vůbec. Na dovolené taky ne. Přijde mi to fakt jako hodně zajetej stereotyp doma. Nezvraci ani nic podobného, myslím, ze to je v hlavě, i kdyby dostala neco hodinu predtim, tak se v tech 18 h bude chovat stejne.
Jo kong krátkodobě funguje - to dělám prave když je tu návštěva; ale jak pisete, tím se to oddálí a pak to jede dál.
impact
napsal(a):
Díky!
Jinak mě k tomu ještě napadá - byla taková odjakživa? Jakože takhle nervuje už roky a roky nebo intenzitu zvyšuje v nějaké poslední době? Nemůže to být třeba ne z nenažranosti, ale z toho, že má paničku sama pro sebe? Psí mozeček je věc nadmíru složitá. Nezkoušeli jste, že by ji dlouhodobě krmil jiný člen rodiny?
Dělá to už roky. Akorát se to vždycky zhorší takhle na jare, kdy začínáme trávit cele dny venku. Asi proto, ze je to dal od zdroje a přesto ví, ze to tam někde je? 😀. Dřív jsem krmila jen já, teď v poslední době krmí už nějaký čas spis muž, ale chování feny je stejne.
Krmíte venku?
i kdyby dostala neco hodinu predtim, tak se v tech 18 h bude chovat stejne.
jo, bude.
i kdyz prijedeme ze stop tj. psi jsou nazrani - a stejne zacnou nervy, protoze nastal jejich cas a musi dostat aspon hrsticku, aby se uklidnili
me to strasne vadi - a delam preventivne vzdycky vsechno pro to, aby se tohle pes nenaucil.
ale zaroven si myslim, ze kdyz uz to ma takhle zafixovane - tezko s tim neco udelat.
Co mají ti psi, co tohle dělají, společného?
Hodně pravidelně stejné aktivity a to jídlo si do toho jen zařadili sami? Je večeře a pak už nic a jde se spát nebo tak něco?
nervovou soustavu
napsal(a):
Od podzimu do jara krmim doma, a pak jak kdy, někdy doma, někdy venku. Zkoušela jsem i jen doma nebo jen venku, nemá to vliv.
Po večeři se nejde spát, ale třeba hoďku se odpočívá, s tím fena problém nemá, jak se nají, tak si lehne a je klid. Byvame pak ještě na zahradě, v létě až do pozdního večera. Někdy ještě psi poběhají večer, někdy cvicime (spis takové klidové věci, hlavolamy, sebeovladani) no a v létě pak k večeru chodíme i na procházky, plavat - a to je taky důvod proč ji někdy v těch 18 hodin nechci dat zradlo, když vím, ze ještě půjdeme ven.
Jinak hodně pravidelne stejne aktivity bych ani neřekla, ze fena má. Není každý den stejný, někdy je hlavní aktivita dopoledne, někdy odpoledne. Někdy jsme mimo domov a je to úplně jinak, ale jakmile jsme kolem te 18 hodiny doma, tak fena vyvádí. Pes ve stejném režimu se chová normálně. Ještě dodám, ze jsme nikdy neměli úplně striktní režim, nekrmila jsem nikdy na minuty přesně, ráno se to lišilo klidně o par hodin (a vlastně to tak je i teď, nejčastěji krmime v 6-7, ale nekdy taky v 5 a jindy třeba v 9)…Tu 18 hodinu bych řekla, ze si fena tak nějak určila sama. Přes jaro a léto jsem se vždycky snažila krmit až déle, fakt až večer, ale vždycky to ztroskotá na tom chování feny a nakonec dam dřív.
Někdy ještě před tou 18 hodinou trenujeme tak, ze normálně by pak fena odpadla (nehledě na to, ze se při tom i nazere), ale v tuhle hodinu bez večeře proste neodpadne 😀.
:-) hm, nevim :-)
Udělala bych tohle - krmení připravím jindy, třeba už ráno u psí snídaně, dám do ledničky už v misce,
večer v 17.45 vezmu misku, jdu někam, kde normálně pes večeři nečeká, zavolám psa "azor, večeře", pes přijde na moje hlášení, že teď se jde jíst.
Další den volám z jiného místa v 17.32 atd. Já volám, ne pes.
Pokud bude i po sežrání půl kila masa v obýváku čekat, že dostane večeři, dostane hlavolam s lehkým jídlem, cca zelovoc. Nažraný bude ze zahrady atp. a hlavolamem/něčím kousacím atp. se uklidní a půjde hlídat, spát nebo co se večer dělá.
napsal(a):
:-) hm, nevim :-)
Udělala bych tohle - krmení připravím jindy, třeba už ráno u psí snídaně, dám do ledničky už v misce,
večer v 17.45 vezmu misku, jdu někam, kde normálně pes večeři nečeká, zavolám psa "azor, večeře", pes přijde na moje hlášení, že teď se jde jíst.
Další den volám z jiného místa v 17.32 atd. Já volám, ne pes.
Pokud bude i po sežrání půl kila masa v obýváku čekat, že dostane večeři, dostane hlavolam s lehkým jídlem, cca zelovoc. Nažraný bude ze zahrady atp. a hlavolamem/něčím kousacím atp. se uklidní a půjde hlídat, spát nebo co se večer dělá.
Jo tu přípravu žrádla si často delam dřív, ale o to je to pak horsi. I když je v tu chvíli fena venku, tak přesně ví, co se děje doma a ví, ze už je to tam připravené 😀. Občas udělám i to, ze si proste hodinu předem vyndam připravené zradlo v miskach na linku, a čekám… ale čekám marně, ten klid se nedostaví 😀. Na zradlo ji voláme (ale ona uz dávno dopředu ví, co bude) a ačkoli to normálně nedělám, tak u feny vyžaduju aby si sedla a pockala, než se jí řekne. Ale zas to není nějaká x minutova buzerace. Je to v rámci vteřin, jde mi jen o to, aby se necpala do misky driv, než bude miska vubec položena na zem.
Ono když například v těch 17:30 dostane pul kila masa, proste tu večeři jak píšete, tak už bude v klidu. O to nejde, kdyz dostane o něco driv (musí to být v misce a musí to být dávka, které se fakt nažere) ale už se to blíží te 18 hodine, tak v těch 18 hodin nevyvádí. Ale já bych občas potřebovala, aby dostala déle, nebo aby pravidelne dostávala déle a to se proste nedaří. Vydržela jsem to zkoušet různě vždycky třeba 2-3 týdny, uz loni, ale beze změny. Jinak v tu chvíli si normálně vezme třeba toho Konga, půjde i cvičit, půjde v pohodě na procházku, to jakoby zapomene. Ale nastane klid a jsme zpátky tam, kde jsme byli.
napsal(a):
jo, bude.
i kdyz prijedeme ze stop tj. psi jsou nazrani - a stejne zacnou nervy, protoze nastal jejich cas a musi dostat aspon hrsticku, aby se uklidnili
me to strasne vadi - a delam preventivne vzdycky vsechno pro to, aby se tohle pes nenaucil.
ale zaroven si myslim, ze kdyz uz to ma takhle zafixovane - tezko s tim neco udelat.
Já bych prave rekla, ze jsem toho už vyzkoušela fakt hodně, a bez sebemenší změny, a čím dal tím víc mám pocit, ze už s tím nehnu .
A to jako vypadá, že ten pes omdlí?
Aj misku bych zrušila.
Jak může vědět, že v sedm šest pět osm volám na jídlo? Já psa volám furt. :-)
Prostě úplně to rozbourat. Čas, nádobí, místo, povel.
U nás jsou naučena zvířata tak, že lidé jdou jíst = zvířata jdou jíst. Ale už tady bylo i zuřivé štěkání a mňoukání, když nedostala... no tak to u mě ne, jak se něco začne cyklit, okamžitě návyk bourám. Tady si vem hračku a pozdravuj na místě.
Prostě pokyn k jídlu není to, že nerezová miska nebo jsme někde nebo je právě tolik kolik je a vaše oblíbená stanice...
napsal(a):
Aj misku bych zrušila.
Jak může vědět, že v sedm šest pět osm volám na jídlo? Já psa volám furt. :-)
U nás jsou naučena zvířata tak, že lidé jdou jíst = zvířata jdou jíst. Ale už tady bylo i zuřivé štěkání a mňoukání, když nedostala... no tak to u mě ne, jak se něco začne cyklit, okamžitě návyk bourám. Tady si vem hračku a pozdravuj na místě.
Prostě pokyn k jídlu není to, že nerezová miska nebo jsme někde nebo je právě tolik kolik je a vaše oblíbená stanice...
Prostě to ví . Máme to doma řešené tak, že i zvenku přes dveře vidí dovnitř, a přesně ví, kdy jdu do kuchyně no a když už to žrádlo vezmu, tak je to jasný. Nebo když ho jdu připravovat. Navíc když je tam připravené dopředu, tak monitoruje každou cestu do kuchyně a čeká, jestli už pro to žrádlo jdu (což ale od té 18 hodiny dělá, i když připravené není). Když není připravené dopředu, tak prostě i zvenku pozná, že ho připravuji. V zimě ani nemluvím, to nejde připravit tajně .
Ale já to zkoušela úplně rozbourat. Ale ono to dost dobře nejde, když padne 18 hodina a fena šílí. Pokud nedostane před 18 hodinou, tak od 18 jen čeká, kdy to jídlo přijde a sleduje každý pohyb, to fakt neutajíte, že jdete krmit, protože ona nečeká na nic jiného . Pokud se od 18té hodiny kdykoli zvednete, okamžitě vypálí, pobíhá okolo, kňourá.. I když jdete jen na záchod tak sedí za dveřmi, kňoura a klepe se. Můžete tam takhle cvičně jít 20krát, aby pochopila, že nejdete pro její žrádlo, ale nic to nezmění. Já nevím, to by se asi muselo vidět, ono se to blbě popisuje .
Zkoušeli jsme novou misku, jinou, talíř... v tom to taky není. Zkoušeli jsme to i bez misky - ale to je pro ní prostě jako kdyby nežrala, a to u ní fakt nechcete, to je nesnesitelný .
Neomdlí. Ale má v hlavě jen žrádlo.
Marcelo? Vy máte našeho Taliprda??????? Protože to co píšete je přesně u nás a snažíme se s tím pracovat do doby co ji máme. Úplně stejně fakt jak přes kopírák. I s tím, že ráno se to podařilo zvládnout, večer je to peklo. Venku, vevnitř , magor na entou, stupňuje se to do hysterickýho oblouku a je úplně jedno co člověk udělá. U nás teda nepomohl ani kong, ani něco na okus, jdu číst, jestli někdo něco navrhne, co by bylo funkční. Téma přišlo jako na zavolanou.
U nás je jen teda jasný z čeho to vychází, nebo co třeba podporuje to samotný nastavení psa. Byla v kotci, kolem xy dalších kotců, když šli krmit, řvalo to tam všechno dohromady, něco příšernýho. Takže tam si to nahrála na hadrdisk. Byla doba, kdy se to jakž takž ukočírovat dalo, teď po té debilitní kastraci je to logicky mnohem horší. A ona ještě svým projevem ohrožuje ostatní psy, co v klidu čekají, je schopná jim skočit na záda, jak se fakt zmítá. Ona je magor od počátku ve všem, takže i tohle je prostě její projev. cílený učení ovládání se zabralo jen částečně, v době krmení má zatměno, jak kdyby opravdu byla týraná hladem. Krmená taky masem, i hodina krmení sedí. No jsem zvědavá , co se dočtu.
napsal(a):
nervovou soustavu
Jako že jsou nevyrovnaný?
To je taky možnost.
Z mojí zkušenosti jsou to často psi, kteří nedostanou nikdy nažrat úplně dosyta a s jídlem se dělají velký štráchy.
Někdo to dělá kvůli motivaci k výcviku, někdo protože je precizní a má rád řád, někdy se bojí, aby pes neztloustnul..
Já bych fence rozhodila stereotyp, dala bych jí pořádně nažrat třeba v pět a pak by měla smolíka, ať se třeba postaví na hlavu.
Každej podminěnej reflex časem vyhasne.
Já dám klidně psům nažrat když si řeknou, někdy po větším výkonu mají třeba hlad dřív, chtějí se najíst a spát.
Když nemám, ukážu prázdný ruce a řeknu: " Spapali, nemáme". :))
Chápou to výborně.
Ale je jasný, že stereotypy okolo jídla se odbourávají těžko, je to silnej motivátor.
Ale jde to, ne že ne :).
napsal(a):
jo, bude.
To jsem asi nechtěla číst tu poslední větu, i když to vím. Doufala jsem, že se něco najde, co by stálo za vyzkoušení.
Marcela
Jo tu přípravu žrádla si často delam dřív, ale o to je to pak horsi. I když je v tu chvíli fena venku, tak přesně ví, co se děje doma a ví, ze už je to tam připravené
jo přesně
Máme to doma řešené tak, že i zvenku přes dveře vidí dovnitř,
i kdyby neviděla, bude vyvádět. Nemáme to tak, že by viděla dovnitř a stejně venku vyvádí. Slyší, cítí. A pokud má dobrej šňupák, tak ví, že teď se vzal kyblík s jejich držkama a ne naše játra na roštu.
Megi
Aj misku bych zrušila.
se mi nechce dávat zelený držky na podlahu, nebo krvaý játra, plíce. Ale podle mě o tu misku vůbec nejde. Je to v tom čase a ona pozná, kdy dělám jídlo pro nás a kdy začnu s přípravou žrádla pro ně. Stačí, že vytáhnu z lednice hlávku pekingskýho zelí a už se to spustí.
nezabírá. bude vyvádět na místě.
Doron
napsal(a):
To je taky možnost.
Z mojí zkušenosti jsou to často psi, kteří nedostanou nikdy nažrat úplně dosyta a s jídlem se dělají velký štráchy.
Někdo to dělá kvůli motivaci k výcviku, někdo protože je precizní a má rád řád, někdy se bojí, aby pes neztloustnul..
Já bych fence rozhodila stereotyp, dala bych jí pořádně nažrat třeba v pět a pak by měla smolíka, ať se třeba postaví na hlavu.
Já dám klidně psům nažrat když si řeknou, někdy po větším výkonu mají třeba hlad dřív, chtějí se najíst a spát.
Chápou to výborně.
Ale je jasný, že stereotypy okolo jídla se odbourávají těžko, je to silnej motivátor.
Tak ještě jednou , pokud jí dám žrádlo v 5, plnou dávku v misce, bude v pohodě. Neplatilo by to kdyby to bylo někdy třeba ve 3-4, to už by v těch 6 chtěla zase. Ale v těch 5 je to v pohodě. Ale je to v pohodě pro ten aktuální den, kdy dostane v 5. Můžu ji krmit měsíc v 5 hodin a bude v pohodě, ale přijde den, kdy se to opozdí a v pohodě nebude. A nebo si to tímhle posune na tu 5. A to pro mě nic neřeší, já chci krmit déle, né dřív.
O tom to u nás fakt není. Ale ono nažrat se dosyta - ona kdyby mohla, tak žere k prasknutí. Nezastaví se nikdy. Fakt jí nemůžu dát nažrat neomezeně... Nesouvisí to ani s motivací k výcviku, je výborně motivovatelná i po tom, co sežere kilo masa, v tom to má zas výhodu. Krom toho je motivovatelná i na hračku. Není to ani kvůli ztloustnutí. Navíc ona žere tak nějak během celého dne, ale to už jsem psala výš. Žádné divadýlka okolo jídla fakt nedělám, dostává během celého dne jídlo "jen tak". Jediné co, tak je to vyžadování, aby člověka nechala alespoň položit misku - ale to se nedělalo od začátku...
Na kuchyni pořád vidí. Esi nevydrží plnit nějaký úkol, zatímco se někam nese miska, někdo s tím může pomoct.
Ten stres není zdravý. Jinak by nám to mohlo být fuk, že jo.
Chce to udělat tak, aby pes jen neseděl u okna; nečinně seděl a soustředil se na jídlo.
Mohla bych toho psa zavolat, když zrovna plní nějaký úkol.
Anglomluvící na to mají odborný výraz "food anxiety". Čtení na dlouhé zimní večery, které právě skončily.
Začala bych tím, že psa odvedu od zdroje stresu - a zaměstnám, protože ty hodiny samozřejmě v hlavě má stále.
Co kdyby pes dostával misku s masem (nebo co má obvykle k večeři) každou hodinu? I bych si tu misku s jídlem vzala ven, kamkoli. Stejná dávka celý den.
Doron
napsal(a):
To je taky možnost.
Chápou to výborně.
" Jako že jsou nevyrovnaný?"
tohle ani nemusi byt pravda.
maji proste vysoky vzruch - ani nevim, jak to popsat jinak.
musi se umet s takovym psem pracovat v beznem zivote a predchazet "kolizim"
na jednu stranu genialni na praci - jedou na 150% vzdycky a vsude - ale ma to i svoji odvracenou tvar
napsal(a):
Na kuchyni pořád vidí. Esi nevydrží plnit nějaký úkol, zatímco se někam nese miska, někdo s tím může pomoct.
Ten stres není zdravý. Jinak by nám to mohlo být fuk, že jo.
Chce to udělat tak, aby pes jen neseděl u okna; nečinně seděl a soustředil se na jídlo.
Mohla bych toho psa zavolat, když zrovna plní nějaký úkol.
Anglomluvící na to mají odborný výraz "food anxiety". Čtení na dlouhé zimní večery, které právě skončily.
Začala bych tím, že psa odvedu od zdroje stresu - a zaměstnám, protože ty hodiny samozřejmě v hlavě má stále.
Co kdyby pes dostával misku s masem (nebo co má obvykle k večeři) každou hodinu? I bych si tu misku s jídlem vzala ven, kamkoli. Stejná dávka celý den.
Ono to nebude jen o tom, že na kuchyň vidí. Zvenku přímo do kuchyně nevidí, jen vidí mě (nebo muže), že tam jdu.. a ví.. Můžu ji zavřít v druhé části zahrady, kde nevidí dovnitř, ale ani to nepomáhá.
Jako takhle... mooožná by se dalo vymyslet nějaký úkol, který bude plnit a já ji od toho zavolám - ale budou na to vždy potřeba dva lidi, a tu možnost vždy nemám. Pokud bude doma fena a jeden člověk, tak nebude venku sama plnit nějaký úkol, ve chvíli, když ten člověk v té době půjde domů, to nedá. A navíc si myslím, že by to bylo podobné jako s tím kongem nebo cvičením - v tu chvíli to bude ok, ale jakmile se nebude dít nic, bude to stejné.
"spapali, nemáme" :-) :-) já musím ještě otevřít pusu, že nic nezamlčuji :-)
maji proste vysoky vzruch - ani nevim, jak to popsat jinak.
líp to popsat nejde.
ale ma to i svoji odvracenou tvar
hodně odvrácených tváří. A myslím, že pro normální život toho psa to dobrý není. Vidím to na ní už celých osm let. Vím, že pro práci je to fajn, ale pro život to není, proto to nemám ráda. Jo, asi kdyby žila dál životem kotcovýho psa - práce, kotec, žrádlo, možná by to šlo. Ale běžný život je pro takovýho psa těžký.
Ale tohle normálně funguje.. to jsem psala, že fena klidně půjde cvičit, na procházku, pokud budeme od 18 do 21 na procházce tak bude v pohodě. Ale jakmile ta aktivita skončí (nebo jakmile budeme doma), tak to zase začne.
Co kdyby pes dostával misku s masem (nebo co má obvykle k večeři) každou hodinu?
Každou hodinu jsme nezkoušeli, ale zkoušeli jsme krmit 6krát denně. A upřímně mi to přišlo ještě horší.
Nakrmím na vycházce a doma pošlu spát. Doma se dnes nejí. Zítra možná. Pokud to nevypadá na infarkt, tak se mnou nehne.
marcelaamax
napsal(a):
´Tak to sorry, ale takový nervy já nemám
No mně se neomlouvejte :D já Vás chápu :-) ale zas tolik možností nemáte.
Jen čekat, až bude třeba osm hodin, a nechat psa plácat se v přemíře stresu, se mně osobně též moc nelíbí. To je až poslední varianta a nedělám to, stejně, to nevydržím a pošlu psa běhat nebo kousat.
Je ještě něco, kde je ten pes takhle nervní?
napsal(a):
No mně se neomlouvejte :D já Vás chápu :-) ale zas tolik možností nemáte.
Jen čekat, až bude třeba osm hodin, a nechat psa plácat se v přemíře stresu, se mně osobně též moc nelíbí. To je až poslední varianta a nedělám to, stejně, to nevydržím a pošlu psa běhat nebo kousat.
Je ještě něco, kde je ten pes takhle nervní?
No já to taky nevydrzim. Takže to skončí tak, ze dostane nazrat, jdeme něco dělat, nebo jdeme ven a dostane hned po skončení aktivity. Ale někdy třeba potrebuju ještě půl hodiny a až pak jít ven (jako na procházku, nebo něco dělat, aktivně se ji věnovat)no. To ji pak zavru domu, kde se po chvíli uklidní (ale musím být venku 😄).
Podobne nervní, ale ne v takové míře, bývala při vítáni návštěv; ale to se úspěšně podařilo dostat pod kontrolu, ale taky to trvalo. Při výcviku je taky hodně hodně ehm ja nevím jak to nazvat, ja bych to ani nenazvala nervni; ale jak psala perahei, spis vzrušivá - ona taková proste je, celkove. Ale to se všechno daří držet pomocí nějaké sebekontroly, jen to krmeni ne.
Já mám doma teda asi slabej štěkací odvar, ale taky mi to vadí, jak je správná hodina a já jdu správným směrem k jídlu, tak to by zbořil barák, já to dělám tak, že prostě to jídlo přiipravím do misky a pak se s tou miskou zavřu do pokoje a jsem tam dokud neztichne, pak vylezu, když štěkne, zalezu znova, obvykle takhle to stačí a je klid, stačí zopakovat 2x a máme tak na měsíc až dva pokoj. Pak to teda zase začne znova.
marcelaamax
napsal(a):
Jooo, čuba to někdy dokáže vyladit tak, že pak chodí řvát do xichut psovi, jakoby za to mohl...
Tak to naštěstí ne, páč to se přiznám, že by mi bouchly saze, aby Štajna či Bubinu krom toho, že je schopná jim při zmítání se (a ne, ani povel lehni, který má dobrej, tady nefunguje) skočit na záda, tak aby ještě jim řvala do xichtu. To už bych do xichtu řvala já jí. Ještě pro doplnění - ani vodítko nepomáhá.
A stejně jako u Vás při vítání taky neskutečně excitovaná.
A stejně jako u Vás, jednu dobu se to podařilo celkem slušně pořešit a pak hup a je to tu a s ještě větší intenzitou.
assil
napsal(a):
Já mám doma teda asi slabej štěkací odvar, ale taky mi to vadí, jak je správná hodina a já jdu správným směrem k jídlu, tak to by zbořil barák, já to dělám tak, že prostě to jídlo přiipravím do misky a pak se s tou miskou zavřu do pokoje a jsem tam dokud neztichne, pak vylezu, když štěkne, zalezu znova, obvykle takhle to stačí a je klid, stačí zopakovat 2x a máme tak na měsíc až dva pokoj. Pak to teda zase začne znova.
Vyměním Taliprda. ani tohle nezabralo, tam naopak se to zhorší. Myslím, že člověk už odzkoušel všechno
Zrzavci
napsal(a):
Tak to naštěstí ne, páč to se přiznám, že by mi bouchly saze, aby Štajna či Bubinu krom toho, že je schopná jim při zmítání se (a ne, ani povel lehni, který má dobrej, tady nefunguje) skočit na záda, tak aby ještě jim řvala do xichtu. To už bych do xichtu řvala já jí. Ještě pro doplnění - ani vodítko nepomáhá.
A stejně jako u Vás při vítání taky neskutečně excitovaná.
A stejně jako u Vás, jednu dobu se to podařilo celkem slušně pořešit a pak hup a je to tu a s ještě větší intenzitou.
No, koukám, “holky” si budou opravdu hodně podobné 😄
By mě zajímalo, jestli v šest vyleze z plavecké dráhy, nebo přestane aportovat nebo co.
To asi ne. Takže je pes naučený, že je večer, už se nic nedělá, lidé jdou domů, ... no tak pes půjde do nějakého pokoje, kde jiné psy rušit nebude, dostane tam klid na lůžku, hlavolam, lízací podložky nebo co se teď rozjelo,
zavřu dveře, připravím jídlo, zavolám psa, jez. Zítra dostane najíst úplně někde jinde, třeba i od někoho jiného, jindy v jiný čas, na vycházku odejdeme v pět a vrátíme se v osm, jídlo dostane v sedm, půl osmé, doma se nejí, doma se dělá odpočívání, hlídání, co já vím. Když psa nakrmím, už nemusím brečet, že ho nechávám nervit se a hladovět.
Nevěřím, že se to nedá rozbít.
Třeba je to jarem :-)
Ne, budou to hodně aktivní psi. Odstranit vše, co je do toho stavu dostává. To asi úplně vše nepůjde... ale...
napsal(a):
By mě zajímalo, jestli v šest vyleze z plavecké dráhy, nebo přestane aportovat nebo co.
To asi ne. Takže je pes naučený, že je večer, už se nic nedělá, lidé jdou domů, ... no tak pes půjde do nějakého pokoje, kde jiné psy rušit nebude, dostane tam klid na lůžku, hlavolam, lízací podložky nebo co se teď rozjelo,
zavřu dveře, připravím jídlo, zavolám psa, jez. Zítra dostane najíst úplně někde jinde, třeba i od někoho jiného, jindy v jiný čas, na vycházku odejdeme v pět a vrátíme se v osm, jídlo dostane v sedm, půl osmé, doma se nejí, doma se dělá odpočívání, hlídání, co já vím. Když psa nakrmím, už nemusím brečet, že ho nechávám nervit se a hladovět.
Nevěřím, že se to nedá rozbít.
Třeba je to jarem :-)
Ne, budou to hodně aktivní psi. Odstranit vše, co je do toho stavu dostává. To asi úplně vše nepůjde... ale...
Ale Megí však já píšu, že když se jí věnuji a budu s ní nějak pracovat, tak je v pohodě, začne až když aktivita skončí. Není ani naučená, že je večer, nic se nedělá, lidé jdou domů. A to co píšete - zavřít do jiného pokoje - tak to v podstatě dělám - jak jsem psala, když jsme venku a nemůžu nebo nechci ji dát nažrat, zavřu ji domů, samotnou, kde se uklidní. Do té doby, než tam půjdu nebo než ji pustím ven tak je v klidu. Ale prostě to nemá dlouhodobý efekt, že by to pak ovlivnilo nebo zlepšilo chování, kdy tam zavřená nebude. Když jsme od 5 do 8 na procházce, tak taky v pohodě, ale to už jsem všechno psala.
Tak chcete krmit později - musíte teda to okno vyplnit vycházkou nebo něčím podobným.
Postupně bych aktivity, které psovi dodávají tolik vzrušivosti, zrušila, omezila.
Některé věci u psů asi moc sluníčkově řešit nejdou. Např. lov. Je si to podobné.
Blbé je, když je to pes závodní a tahle akčnost je proto žádoucí.
napsal(a):
Tak chcete krmit později - musíte teda to okno vyplnit vycházkou nebo něčím podobným.
Postupně bych aktivity, které psovi dodávají tolik vzrušivosti, zrušila, omezila.
Některé věci u psů asi moc sluníčkově řešit nejdou. Např. lov. Je si to podobné.
Tak jasně, to je značka ideál, ale bohužel to prostě každý den nejde, mám malé dítě, potřebuju někdy něco dělat na zahradě, a když jsme doma samy, tak ne vždy vyjde se v 18 hod sbalit a jít ven. A zase jsme u toho, že to pomůže v ten konkrétní den, ale další dny, kdy ven (nebo trénovat, cvičit) nebudu moci jít/nebudu chtít, to bude stejné .
Jo, ona ta akčnost v jiných situacích žádoucí je, ale taky se v jiných situacích daří držet pod kontrolou. Fakt to i cíleně hodně trénujeme. Vždycky mám slabší chvilku, kdy si říkám, že když to šlo v jiných situacích, půjde to i u krmení, pak se hecnu, různě to zkouším, a nakonec zase skončím u toho, že jako úplně odbourat to nepůjde, že budu muset buď ten čas nějak vyplnit prací nebo procházkou, nebo fenu zavřít domů, a nebo prostě nakrmit.
napsal(a):
tak. Jak jsem psala, ten drive se přenáší pak do úplně celýho jejich žití. a není to úplně pohodlný žití. Ona by- kdyby nebyla u nás, ale u "těch" bydlela by v kotci, kde je to každýmu fuck, že ten pes je magorskej, vytáhli by ji na práci, na cvičení a pak zase frk do kotce kde si dělej co chceš, klidně si tu nohu,kterou si ze svých přetlaků vokusuješ, vokusuj. A když budeš řvát, zařvem na tebe a pak příjdem a takovou koupíš bombu.......
Pak s takovým pse žijte normální život. Ona ho nemá normální, narodila už se s tím a pak to v ní ještě zvedali a .......ale to je jedno, prostě je mi - líto psů, který mají ten drive takhle magorsky. Ničí jim to obyčejný žití.
Já se taky obávám, že už je to tak zafixované, že s tím nic nenaděláte…
Sama mám teď psa zvykaře, a je to občas peklíčko. S jídlem to jde, on se sice kolem půl sedmé už taky nápadně ochomýtá, aby se na něj nezapomnělo, ale nevyvádí. Výjimečně si jde sednout před misky, když už má opravdu hlad, ale to je maximum. Zato když se zdržíme venku, je to nesnesitelné, v době večeře prostě vypne mozek a chová se jako utržený ze řetězu, ztratí i tu trochu sebekontroly, které je jinak schopen. Snažím se domů chodit včas, protože vím, že to pak sama psychicky špatně zvládám a nechci si zbytečně kazit vztah a upevňovat špatné návyky (oboustranně).
Jinak je ale dost obtížné, nějak balancovat režim. Vím, že režim mu velmi prospívá (je schopen odpočívat), ale zároveň stačí něco udělat dvakrát stejně a pes se rozhodne, že to tak bude navždy a že to bude vymáhat (jasně, jsem schopná ty otravné projevy stopnout, ale on pak, i když “v klidu” leží, číhá, kdy už TO bude a neodpočívá, a tím se roztáčí spirála). Takže režim musím na jednu stranu dodržovat, ale na druhou stranu plánovaně narušovat, aby byl schopný přepínat mezi klidem (hlavně duševním) a akcí, a neměl vybudovaná očekávání. Teď jsem např. musela zrušit pravidelné procházky před spaním. Normálně se cca v 18:30 nají a jde spát na gauč, kam si většinou po večeři přisedneme, a budím ho až na vyvenčení před nočním spaním (cca před půlnocí). Stačilo ho třikrát za sebou vzít mezi desátou a jedenáctou na půl hodinky ven a dostal se do stavu, kdy po večeři nešel spát / neusnul a jen čekal, kdy už půjdeme na tu procházku. O tom, jak vypadá hyperaktivní vizsla, které chybí čtyři hodiny spánku denně, asi nemusím mluvit. Ještě nevím, jak s tím do budoucna naložit, není to snadné.
marcelaamax
napsal(a):
No já to taky nevydrzim. Takže to skončí tak, ze dostane nazrat, jdeme něco dělat, nebo jdeme ven a dostane hned po skončení aktivity. Ale někdy třeba potrebuju ještě půl hodiny a až pak jít ven (jako na procházku, nebo něco dělat, aktivně se ji věnovat)no. To ji pak zavru domu, kde se po chvíli uklidní (ale musím být venku 😄).
Podobne nervní, ale ne v takové míře, bývala při vítáni návštěv; ale to se úspěšně podařilo dostat pod kontrolu, ale taky to trvalo. Při výcviku je taky hodně hodně ehm ja nevím jak to nazvat, ja bych to ani nenazvala nervni; ale jak psala perahei, spis vzrušivá - ona taková proste je, celkove. Ale to se všechno daří držet pomocí nějaké sebekontroly, jen to krmeni ne.
Podobne nervní, ale ne v takové míře, bývala při vítáni návštěv; ale to se úspěšně podařilo dostat pod kontrolu
podobne, ale ne stejne.
zkuste si, ze navsteva bude chodit pravidelne ve stejnou dobu
to je totiz to nejhorsi, no - pravidelnost a rutina tohle spousti
nekdy se ji jde vyhnout, nekdy ne.
Zrzavci
napsal(a):
tak. Jak jsem psala, ten drive se přenáší pak do úplně celýho jejich žití. a není to úplně pohodlný žití. Ona by- kdyby nebyla u nás, ale u "těch" bydlela by v kotci, kde je to každýmu fuck, že ten pes je magorskej, vytáhli by ji na práci, na cvičení a pak zase frk do kotce kde si dělej co chceš, klidně si tu nohu,kterou si ze svých přetlaků vokusuješ, vokusuj. A když budeš řvát, zařvem na tebe a pak příjdem a takovou koupíš bombu.......
Pak s takovým pse žijte normální život. Ona ho nemá normální, narodila už se s tím a pak to v ní ještě zvedali a .......ale to je jedno, prostě je mi - líto psů, který mají ten drive takhle magorsky. Ničí jim to obyčejný žití.
Hele a tak to já zase nemůžu říct, že by se s fenou nedal žít normální život (od toho mám psa, aby to komplikoval ). To ona je fakt skvělej rodinnej pes, doma naprosto zlatá, milionová. Venku ADHD, ale poslušná. I ta sebekontrola v rámci tréninku se daří, to samé při vítání návštěv, vypravování se ven, jen to dalo víc práce než u psa, který tu vzrušivost nemá. Ale dokonale chápe, že doma se odpočívá a když na to dojde, tak je schopná se klidně celý den válet s člověkem na gauči... Jen to krmení no..
Zrzavci
napsal(a):
Asi jako u koní.
Jak říká kamarádka - buď to běhá a vyhrává, ale pak je to magor nebo ....
Prostě většinou nejde mít obojí.
Pak je otázka, když jsem si takového psa vybrala, esi to nějak měnit.
To není nic na psa od Zrzavci, protože to je zachráněný pes, esi jsem to pochopila.
Další psi jsou takoví od přírody, narodili se s tím, možná i proto jsem si je pořídila... tak tam jim prostě dám najíst a neřeším. Nějaký kompromis najít a hotovo. Automatické krmítko, co já vim.
Já, já bych takového psa nechtěla. :-) Jsem na to moc líná.
Tohle je prostě součást těch povah.
napsal(a):
Podobne nervní, ale ne v takové míře, bývala při vítáni návštěv; ale to se úspěšně podařilo dostat pod kontrolu
podobne, ale ne stejne.
zkuste si, ze navsteva bude chodit pravidelne ve stejnou dobu
to je totiz to nejhorsi, no - pravidelnost a rutina tohle spousti
nekdy se ji jde vyhnout, nekdy ne.
Ne, tohle je u návštěv právě naopak - když je to pravidelně a stejná návštěva, po čase to úplně přestane řešit . Jezdí mi sem pravidelně máma v dobu koupání malého, a fena už ji vůbec neřeší . Stejně tak mi sem jednu dobu jezdila pravidelně po práci ve stejnou hodinu kamarádka - taky to přestala řešit.
A celkově, návštěvy, které jezdí často jsou už tak nějak v pohodě. Nejhorší bývaly právě návštěvy, kdy přijel někdo nový, neokoukaný, někdo, koho tolik nezná, kdo tu tak často nebyl. Ale řekla bych, že už i tohle máme pod kontrolou.
Ať ta nepravidelná návštěva nakrmí psa. :-)
napsal(a):
To není nic na psa od Zrzavci, protože to je zachráněný pes, esi jsem to pochopila.
Další psi jsou takoví od přírody, narodili se s tím, možná i proto jsem si je pořídila... tak tam jim prostě dám najíst a neřeším. Nějaký kompromis najít a hotovo. Automatické krmítko, co já vim.
Ale jo, já s tím jsem tak nějak smířená. Mě ta povaha jinak naprosto vyhovuje... To jen, že jsem zase měla slabší chvilku a napadlo mě, jestli to někdo neřešil a nevyřešil .
napsal(a):
A já bych nechtěla takového koně. Ale občas se věci prostě stanou, no.
napsal(a):
Automatické krmítko, co já vim.
Hííílfe, hííílfe! Já si představila, jak by to v jejím případku dopadlo.
No však von jí taky nikdo nechtěl. Protože ji sice vyprodukovali jako drajvovýho psa, ale na druhou stranu nikdo z nich neměl trpělivost na její specifičnosti, který u ní z toho vyplynuly. A tak šla tůdle, pak šla támdle a pak šla k nám.
já bych takovýho psa taky nechtěla , ale hraju s kartama, který jsem dostala do ruky.
Jsem na to moc líná.
líná ani ne, ale je to občas opravdu únavný a to nejen pro mě, hlavně pro ty ostatní psy. Je to stejné, jako když žije zdravé dítě se sourozencem co má ADHD, autismus a milijoun dalších specifičností. Klid je ten tam.
Tohle je prostě součást těch povah
no a víte jak blbě se takovýmu psu žije? Nejen lidem, ale i tomu psu. proto to nemám ráda. ten pitomej drive.
kometa
jo, my lidi jsme hovada, vytváříme zvířata na výkon a jak se žije jim samotným, je jim jedno. U toho koně je to trošku jiný v tom, že ho nemáte doma, neovlivňuje to ostatní ve smečce/stádě.
marcelaamax
napsal(a):
Ne, tohle je u návštěv právě naopak - když je to pravidelně a stejná návštěva, po čase to úplně přestane řešit . Jezdí mi sem pravidelně máma v dobu koupání malého, a fena už ji vůbec neřeší . Stejně tak mi sem jednu dobu jezdila pravidelně po práci ve stejnou hodinu kamarádka - taky to přestala řešit.
A celkově, návštěvy, které jezdí často jsou už tak nějak v pohodě. Nejhorší bývaly právě návštěvy, kdy přijel někdo nový, neokoukaný, někdo, koho tolik nezná, kdo tu tak často nebyl. Ale řekla bych, že už i tohle máme pod kontrolou.
My jsme taky měli pod kontrolou. Ale po přestěhování se na vesnici, kdy moc ostatních lidí oni nevidí, tak každá návštěva je událost. Minule přišel pak kominík- naštěstí psomilnej v majetku dvou picbůmů. Oj to bylo prej něco, konečně někdo, kdo je nechal vyřádit. Já už rezignovala - hlavně proto, že vím, že jim cizí lidi opravdu chybí - jako psům z města. Byli zvyklí na kontakt. Teď ho tolik i díky stavbě prostě nemají.
Zrzavci
napsal(a):
Automatické krmítko, co já vim.
Hííílfe, hííílfe! Já si představila, jak by to v jejím případku dopadlo.
No však von jí taky nikdo nechtěl. Protože ji sice vyprodukovali jako drajvovýho psa, ale na druhou stranu nikdo z nich neměl trpělivost na její specifičnosti, který u ní z toho vyplynuly. A tak šla tůdle, pak šla támdle a pak šla k nám.
já bych takovýho psa taky nechtěla , ale hraju s kartama, který jsem dostala do ruky.
Jsem na to moc líná.
líná ani ne, ale je to občas opravdu únavný a to nejen pro mě, hlavně pro ty ostatní psy. Je to stejné, jako když žije zdravé dítě se sourozencem co má ADHD, autismus a milijoun dalších specifičností. Klid je ten tam.
Tohle je prostě součást těch povah
no a víte jak blbě se takovýmu psu žije? Nejen lidem, ale i tomu psu. proto to nemám ráda. ten pitomej drive.
kometa
jo, my lidi jsme hovada, vytváříme zvířata na výkon a jak se žije jim samotným, je jim jedno. U toho koně je to trošku jiný v tom, že ho nemáte doma, neovlivňuje to ostatní ve smečce/stádě.
Ano, souhlasím, že vyrábíme zvířata na výkon. Ale kůň "magor" může ve stádě v pohodě fungovat. Tam je to trochu jiné než u psů.
Zrzavci
napsal(a):
My jsme taky měli pod kontrolou. Ale po přestěhování se na vesnici, kdy moc ostatních lidí oni nevidí, tak každá návštěva je událost. Minule přišel pak kominík- naštěstí psomilnej v majetku dvou picbůmů. Oj to bylo prej něco, konečně někdo, kdo je nechal vyřádit. Já už rezignovala - hlavně proto, že vím, že jim cizí lidi opravdu chybí - jako psům z města. Byli zvyklí na kontakt. Teď ho tolik i díky stavbě prostě nemají.
No my jsme odjakživa na vesnici. Ale byl to boj i s těma návštěvama, to neříkám, že ne. Feně bude letos 5 (hrozný ), a zvládli jsme to dostat ke spokojenosti všech, včetně feny, teprve loni. A jako i doteď pokud ji někdo rozblázní, tak je v sedmém nebi a řádí, ale to je prostě čirá radost, takže pokud je to "psí" člověk, který to má rád taky, tak ji nechávám.
napsal(a):
Ano, souhlasím, že vyrábíme zvířata na výkon. Ale kůň "magor" může ve stádě v pohodě fungovat. Tam je to trochu jiné než u psů.
Takhle - ona ve psí společnosti nemá problém, to vůbec, v tomhle má skvělou povahu, ale pokud ji něco rozruší, tak ty projevy emocí, který k tomu patří, jsou pro okolí někdy až nebezpečný. Ona sebe nemá fyzicky pod kontrolou, emocema s sebou hází, skáče a nepřemýšlí nad tím, co dělá, je úbližná ne agresivně, ale pomateností. A tím neklidem. Mám zvířata, který mají ráda klid , stejně jako my - to nesouvisí s tím, že jsme všichni aktivní, ale ona je takový rozruch, že je to ostatním nepříjemný a stahujou se. Nedej bože, kdy pak k tomu přidáte to, že jí musíte ohouknout Tohle se mi taky nepodařilo úplně přešaltovat, jak byla od malička myslivecky ořvávávaná, aby reagovala na tichý hlas, jak jsem zvyklá /se musím pochlubit, že na mých jediných zkouškách, jsme byli vychválení za neslyšné povelování a tichý fungování se psem/.
marcelaamax
napsal(a):
No my jsme odjakživa na vesnici. Ale byl to boj i s těma návštěvama, to neříkám, že ne. Feně bude letos 5 (hrozný ), a zvládli jsme to dostat ke spokojenosti všech, včetně feny, teprve loni. A jako i doteď pokud ji někdo rozblázní, tak je v sedmém nebi a řádí, ale to je prostě čirá radost, takže pokud je to "psí" člověk, který to má rád taky, tak ji nechávám.
Pro ně v tomhle přesunu z města na venkov bylo a je veliký mínus, to vnímám. Ty lidi jim chybí asi víc než psi - přeci jen jsou tři, občas někdo přijede a tak. Ale byli všichni a vypadá to, že i Bubrdlína z Hodonína, zvyklí na pozornosti lidí a komunikaci s nimi a spešl RUmíček, kterej páchal ty svoje mise a doprovázel smutný lidi na tramvaj při cestě do práce , tak když někdo přijde, jsou v rauši. Totál. A moje veškerá snaha a výchova je .........v luftě, budu slušná. a i jsem částečně rezignovala, protože je chápu.
Hele a pomáhá vám na ty nenažrance hrát takový ty sebeovládací hry (it's your choice a další)?
Můj pes je pamlskovací, není až takový vyváděč, jak píšete, ale určitě by se z něj mohl vyváděč stát, při správným postupu. Takže taky holt učíme takový ty blbosti, že se miska položí na zem a může se k ní až na povel, a hrajeme tyhlety hry s pamlskama. Taky jsem musela zavést, že krokodýlovi žádný pamlsky nedávám, až když se přemění zpátky na psa. Ale on není až takovej magor, je žravej příjemně a fakt si to po minulým psovi užívám.
napsal(a):
Hele a pomáhá vám na ty nenažrance hrát takový ty sebeovládací hry (it's your choice a další)?
Můj pes je pamlskovací, není až takový vyváděč, jak píšete, ale určitě by se z něj mohl vyváděč stát, při správným postupu. Takže taky holt učíme takový ty blbosti, že se miska položí na zem a může se k ní až na povel, a hrajeme tyhlety hry s pamlskama. Taky jsem musela zavést, že krokodýlovi žádný pamlsky nedávám, až když se přemění zpátky na psa. Ale on není až takovej magor, je žravej příjemně a fakt si to po minulým psovi užívám.
Ano pomáhá, pomohlo a hodně. Při učení sebeovládání se určitě a přeneslo se to pak postupně i do jiných oblastí, ale s tou přípravou žrádla je to jinak, tam jí jde o život vyhladověním, radost z toho, že si narve pupek a následný přetočení se.
Tyhle hry určitě doporučuju , pomohlo to především v odnaučování bufetění , je to i dobrá klidová záležitost, výbornej cvik na zabavení psů /vidíte, tady ona dokáže vydržet i mezi ostatníma psama, nejančí, čeká, ale to je jeden pamlsek, ne vidina možnosti narvat si pupek/ když na ně nemám dost času, nebo je hnusně, dostanou každej před sebe v sedě židli, na tu položím pamlsek a Dávej pozor. Po nějaký době dám povel, aby si to vzali.
Tali jak to má dohoukaný, tak přes to, že to opakujeme den co den, již osmý rok x krát za den, tak toho krokodýla dělá vždy. Někdo řekne nedocvičeno, ale to si za těch osm let důslednosti nemyslím. Já bych to označila , jako dohoukáno
Já měla nenažrance typ popelnice, sežral fakt všechno.
Krmen byl primárně dvakrát denně, ráno a večer po vycházce. Takže nevynucoval si krmení, ale to, aby se šlo ven.
Fungovalo nám to vždycky do doby, než se měnil čas. Při změně času byl tak týden trochu mimo, byl zkrátka časově rozhozený, ale když jsem mu tu hodinu změnila naráz a úplně, tak se brzo srovnal.
Varaxi
napsal(a):
Já měla nenažrance typ popelnice, sežral fakt všechno.
Krmen byl primárně dvakrát denně, ráno a večer po vycházce. Takže nevynucoval si krmení, ale to, aby se šlo ven.
Fungovalo nám to vždycky do doby, než se měnil čas. Při změně času byl tak týden trochu mimo, byl zkrátka časově rozhozený, ale když jsem mu tu hodinu změnila naráz a úplně, tak se brzo srovnal.
Tak u nás se spíše hrne, až když jdeme domů, byl by schopen si sám otevřít dost těžký dveře od výtahu. Takže učíme ještě i to, že dveře otevírá psovod, nikoliv pes Myslím, že se po nocích asi potuloval, poměrně často na konci večerní procházky navrhuje, jestli bychom nemohli jít na celonoční výlet
Zrzavci
napsal(a):
Ano pomáhá, pomohlo a hodně. Při učení sebeovládání se určitě a přeneslo se to pak postupně i do jiných oblastí, ale s tou přípravou žrádla je to jinak, tam jí jde o život vyhladověním, radost z toho, že si narve pupek a následný přetočení se.
Tyhle hry určitě doporučuju , pomohlo to především v odnaučování bufetění , je to i dobrá klidová záležitost, výbornej cvik na zabavení psů /vidíte, tady ona dokáže vydržet i mezi ostatníma psama, nejančí, čeká, ale to je jeden pamlsek, ne vidina možnosti narvat si pupek/ když na ně nemám dost času, nebo je hnusně, dostanou každej před sebe v sedě židli, na tu položím pamlsek a Dávej pozor. Po nějaký době dám povel, aby si to vzali.
Tali jak to má dohoukaný, tak přes to, že to opakujeme den co den, již osmý rok x krát za den, tak toho krokodýla dělá vždy. Někdo řekne nedocvičeno, ale to si za těch osm let důslednosti nemyslím. Já bych to označila , jako dohoukáno
U nás úplně stejne jako u vás. Taky tohle děláme. A v tom problém nemá. Ale to večerní krmeni je jiné.
U vás je to “původem”, u nás netuším 😄
U nás má takovouhle žrací hysterii pinčová. A to nám ji z útulku předávali jako nežravou, že je nutno krmit z ruky
Naprosto to nechápu, protože od první minuty u nás žrala jako kyselina. Pamlsky brala i s prstama, dodnes se jí to někdy povede. Nějaký odstupňování pamlsků podle hodnoty je v jejím případě mírně řečeno úsměvný- mám pocit, že vůbec nevnímá, co polyká, hlavně, že je to do tlamy.
Akorát, že u nás se neděje ta hysterie, co u Marcely. Žrádlo ve stejnou dobu nehrozí. Žerou 2x denně, po ranním venčení a po večerním venčení úplně před spaním (mezi 22.-23. hodinou).
Ranní venčení bývá v různou dobu, podle toho, jestli mám volno nebo práci. Někdy v pět, jindy až v půl desátý po dlouhej prochajdě. Po večerním venčení se hodně těší, vletí do bytu a ty misky dostanou.
Nikdy u nás nenastane situace, že bychom byli doma a přiblížil se čas krmení...vždy je před tím to venčení.
Různý cvičení na sebeovládání taky děláme - It's your choice...případně různě odkládám pamlsky a smí si je vzít až do provedení cviku, přivolávám kolem položených pamlsků...
Mám pocit, že na žrací hysterii to nemá vůbec vliv.
Pro Vikinu jsou ty cviky brnkačka, má sice dobrej apetit, ale ne žrací hysterii. Pinčová se při nich ovládá silou vůle, předvádí tisíc konejšivých signálů v rychlým sledu...
Dle mýho je to naturelem a spíš než cvičením se toho zbavíte nějakým fíglem v managementu.
"Po večerním venčení se hodně těší, vletí do bytu a ty misky dostanou"
hodne tesi?
u tech magoru, o kterych tu piseme - uz v pulce vychazky, jakmile otocime smerem k domovu - zacne peklo. Bezi napred, musi se hlidat, doma se "vesi na vrata" - protoze doma ceka TA vecere....
moji psi nikdy nedostavaji hned po tom, co prijdeme domu. To bych dopadla uplne stejne. Jeden duvod. A druhy: chci krmit uplne klidne a vydychane psy. Bezpecnostni pravidlo.
takze dojdeme domu, napiji se, pobehaji si po zahade a pak se ulozi ke spanku - a krmi se nejdrive za hodinu po navratu na muj pokyn "chcete papat? "
Různý cvičení na sebeovládání taky děláme - It's your choice...případně různě odkládám pamlsky a smí si je vzít až do provedení cviku, přivolávám kolem položených pamlsků...
Mám pocit, že na žrací hysterii to nemá vůbec vliv.
Mám úplně stejný pocit.
Jinak u nás nikdy vyloženě pravidelné krmení ve stejnou hodinu taky nebylo, to si prostě ona nějak utvořila ve své hlavě . No a já, abych měla klid, a aby byla v klidu fena, tak jsem se tomu asi nějak podřídila a tím se to teprve upevnilo.
Jo právě mi šlo o to, jestli někdo nemá nějaký fígl . On to v podstatě není nějaký závažný problém, vždycky se to dá udělat tak, aby byl klid, jak jsem psala. Ale pak mě to jednou za čas naštve, tak zase něco vymyslím, zkusím, ale vždy bezúspěšně.
napsal(a):
"Po večerním venčení se hodně těší, vletí do bytu a ty misky dostanou"
hodne tesi?
u tech magoru, o kterych tu piseme - uz v pulce vychazky, jakmile otocime smerem k domovu - zacne peklo. Bezi napred, musi se hlidat, doma se "vesi na vrata" - protoze doma ceka TA vecere....
moji psi nikdy nedostavaji hned po tom, co prijdeme domu. To bych dopadla uplne stejne. Jeden duvod. A druhy: chci krmit uplne klidne a vydychane psy. Bezpecnostni pravidlo.
takze dojdeme domu, napiji se, pobehaji si po zahade a pak se ulozi ke spanku - a krmi se nejdrive za hodinu po navratu na muj pokyn "chcete papat? "
Tak, co se děje venku na tej prochajdě, to nepopisuju, žejo...
Pokud nevenčím já, žrádlo dostanou, jen co vletí do bytu, páč já ho mezitím připravím. Pokud jsou venku se mnou, musí po návratu chvíli počkat, no...
Za hodinu po návratu už chrníme všichni, takže to by žrádlo neklaplo.
Ale zas, z hlediska bezpečnosti u nás nevidím problém. Ve 23.00 už na dlouhý běhací prochajdy nechodíme, je to jenom čůrací obejití bloku. Takže si myslím, že po vlítnutí na značky žádný nebezpečí nehrozí, zvlášť ne u plemen, který na torzi naprosto netrpí.
Krásná a zajímavá debata, neznám řešení. Možná by bylo zajímavé zkusit zkontaktovat Františka Šustu, jestli by po e-mailu nějakou (byť třeba placenou) radu neposkytnul. Protože krmení zvířat v ZOO je asi hodně podobné, mají v hlavě čas? Pamatuji si na kývajícího se medvěda při krmení. Asi nej odborník, který by mohl poradit s rozbitím podobného stereotypu, jak na to.
Já měla u svý všežravky něco podobného jak Marcela, i když v menší míře. Moje čůza, když byla mladá, začla také vyhudovat žrádlo, tikat směr kuchyň, miska, už tam budem?
Mě nenapadlo nic lepšího než přesměrovat její emoce a očekávání a frustrace na hračku. Tenkrát to byl velký fleese uzel, se kterým se bičovala. Než aby poskakovala a ječela na mě, že žráááát, pro ni to bylo jednodušší řešení, které se osvědčilo. Mááám hlaaad, je čas, pane profesore? - Oh no, ještě ne, no tak musím něco aspoň mít v hubě. Nějaké klidové cviky vůbec nehrozily, sebekontrola (ač funkční jindy) nulová, jak se píše výše, vysoký vzruch.
Dnes víc než pětiletá lady přijde večer významně s uzlem nebo frisbee v hubě a jen koulí očima, že už by to šlo...
marcelaamax
napsal(a):
Ono u nás hracka pomáhá v hodně situacích, ale konkrétně v téhle ne. Celkove mi přijde, ze to, co jinde pomáhá, tak tady ne.
Ještě mě napadla taková blbost.
Co klid před žrádlem odměňovat žrádlem?
Prohazovat kousky masa třeba?
Aby si je hledala po kuchyni?
Moji psi chytali děsnou hysterii před vycházkou, vzrušení největší, taky se přetáčeli a takhle jsem je to odnaučila.
Teda skoro odnaučila, stejně nevycházíme v úplným klidu :(., ale je to už v mezích normy.
Už jsme to skoro stopro uměli, ale rozbil nám to dlouhodobě hlídanej šeltík, kterej v předzvěsti vycházky vydává zvuky jako delfínek :)
Princip by mohl být stejnej, taky jde o rozbití stereotypu a psi jsou odměňováni za klid.
A pro Vaší čubinu je jídlo velká motivace..
Doron
napsal(a):
Moji psi chytali děsnou hysterii před vycházkou, vzrušení největší, taky se přetáčeli a takhle jsem je to odnaučila.
Teda skoro odnaučila, stejně nevycházíme v úplným klidu :(., ale je to už v mezích normy.
Už jsme to skoro stopro uměli, ale rozbil nám to dlouhodobě hlídanej šeltík, kterej v předzvěsti vycházky vydává zvuky jako delfínek :)
Princip by mohl být stejnej, taky jde o rozbití stereotypu a psi jsou odměňováni za klid.
Tohle nebude fungovat. Říkáte odměnit klid tak, ze budete házet v kuchyni kousky masa - jenže ona v kuchyni v klidu proste nebude 😀
Jinak vyvadeni před procházkou jsem u feny řešila taky. Tam pomohl naprostek ignor, jakmile začala blaznit, tak jsem si zase sedla na zadek a proste čekala, než se uklidní. Když jsem se zvedla a opět začala, tak zas nic. Bylo to něco na moje nervy, chtělo to fakt hodně trpělivosti, ale pomohlo to. Nicméně stejný princip před krmenim nefunguje.
Doron
napsal(a):
nepomáhá, vyzkoušeno za vás.
Marcelo - škytala jste včera???? Hodně jste škytala???
tak kolem osmý hodiny, kdy jsme - opět, jako vždy - u nás rozbíjeli ten stereotyp? a kdy jsem v rámci příprav v tom duchu, aby si to pes nespojoval - připravovala zeleninu na salát pro nás a současně zeleninu pro psy??
Pokud jste se škytáním téměř udusila, tak se omlouvám, ale já na Vás prostě myslela a říkala jsem si, jakpak to máte dneska u krmení asi dneska Vy.
Zrzavci
napsal(a):
Marcelo - škytala jste včera???? Hodně jste škytala???
tak kolem osmý hodiny, kdy jsme - opět, jako vždy - u nás rozbíjeli ten stereotyp? a kdy jsem v rámci příprav v tom duchu, aby si to pes nespojoval - připravovala zeleninu na salát pro nás a současně zeleninu pro psy??
Pokud jste se škytáním téměř udusila, tak se omlouvám, ale já na Vás prostě myslela a říkala jsem si, jakpak to máte dneska u krmení asi dneska Vy.
😄😄😄
U nás včera těsně před tím trenink, a pak to začalo. Shodou okolností ve stejnou chvíli přijela ještě návštěva, toho jsem vyuzila, návštěva se snažila venku věnovat feně a já šla připravit večeři… no co myslite? Na návštěvu se fena vykaslala už v momentě, kdy jsem zamířila domů. Proste klasika 😏😄.
Tak jako chápu, že na návštěvu se vykašle, to by tady taky neklaplo... my máme spouštěčů mraky... např. "vlak", vezmu si boty, vezmu si batoh, otevřou se dveře, nějaký pes venku, člověk venku, je to prostě malý rychlý pes...
Ale když dostane úkol, tak ho prostě splní, nepůjde nikam.
Cožto s každým nefunguje, no, ale když řeknu - tady čekáš, nejsme v bohnicích - tak čeká. A to je katastrofa, tenhle pes čekání nenávidí... jako já... musím mít aspoň knížku... ale že by se to zvedlo a šlo do kuchyně? U nás nemožné, chodí sem cizí lidé, mají i psy... prostě se to všecko musel naučit.
Pro mě je teda statické "čekej" týrání, takže si leží na gauči a luští křížovky, hlídá lumpy za oknem a tak.
napsal(a):
Tak jako chápu, že na návštěvu se vykašle, to by tady taky neklaplo... my máme spouštěčů mraky... např. "vlak", vezmu si boty, vezmu si batoh, otevřou se dveře, nějaký pes venku, člověk venku, je to prostě malý rychlý pes...
Ale když dostane úkol, tak ho prostě splní, nepůjde nikam.
Cožto s každým nefunguje, no, ale když řeknu - tady čekáš, nejsme v bohnicích - tak čeká. A to je katastrofa, tenhle pes čekání nenávidí... jako já... musím mít aspoň knížku... ale že by se to zvedlo a šlo do kuchyně? U nás nemožné, chodí sem cizí lidé, mají i psy... prostě se to všecko musel naučit.
Pro mě je teda statické "čekej" týrání, takže si leží na gauči a luští křížovky, hlídá lumpy za oknem a tak.
ale jo, mně ostatní psi taky plní zadané úkoly. Jistě, babča to zatím nemá na sto procent, navíc jí právě často strhne Taliprd, ale zvládá to v rámci svých možností. Taliprdnice ne, ani po těch osmi letech. S překvapením, že to bývalo už v rámci možností a pak ji hůklo a to, co jsem do ní napsala, se zase přepsalo. Ona není prostě schopná, není v jejích možnostech si věci zapamatovat dlouhodobě. Ona prostě začíná každý den s čistým štítem, když to přeženu /ale ne moc, opravdu/ . Má prostě krom jiných svých ADHD schopností u tuhle, že prostě si nepamatuje nic. nebo teda nic moc, abych nebyla tak dramatická
Hele a jak to u vás vypadá ráno? Jestli se můžu zeptat, pro zajímavost?
My jsme odbourali to, že fena začala přítelovi skákat po hlavě a dožadovat se snídaně, to už nedělá. Teď vydrží ležet dokud nevstane někdo z nás, dokonce už i vydrží tak, že jeden odejde a druhej zůstává v posteli. Je v klidu, ale při nějakém větším pohybu už to mapuje . Když je krušnější noc ohledně prcka, a spí se ráno fakt déle (což moc nehrozí), tak to už jako fakt čeká, kdy člověk otevře oči, ale pořád dobrý. No pak se jde ven, ráno venčíme jen vzadu na zahradě. Fena vykoná potřeby a letí ke dveřím.. Psovi to trvá déle, ale toho on se neúčastní , čeká u těch dveří. Ale není to takovej blázinec jako večer. Pak se jde domů a fena si jde normálně lehnout na pelech naproti kuchyni a čeká, jako není jí to jedno, to je jasný, těší se, ale řekla bych, že se docela ovládá.
Já nemůžu pochopit, proč to ráno nějak docela funguje, a večer ne. Nevím, co je jiné. Přitom ráno bývá takové pravidelnější, stereotypnější, protože to fakt krmíme skoro hned po tom prvním venčení (i když to není ve stejnou hodinu, ale psi vědí, že jakmile se přijde z venčení, bude snídaně), protože pak zase chci jít třeba ven dopoledne, tak aby měli psi chvíli klid po jídle.
marcelaamax
napsal(a):
Hele a jak to u vás vypadá ráno? Jestli se můžu zeptat, pro zajímavost?
My jsme odbourali to, že fena začala přítelovi skákat po hlavě a dožadovat se snídaně, to už nedělá. Teď vydrží ležet dokud nevstane někdo z nás, dokonce už i vydrží tak, že jeden odejde a druhej zůstává v posteli. Je v klidu, ale při nějakém větším pohybu už to mapuje . Když je krušnější noc ohledně prcka, a spí se ráno fakt déle (což moc nehrozí), tak to už jako fakt čeká, kdy člověk otevře oči, ale pořád dobrý. No pak se jde ven, ráno venčíme jen vzadu na zahradě. Fena vykoná potřeby a letí ke dveřím.. Psovi to trvá déle, ale toho on se neúčastní , čeká u těch dveří. Ale není to takovej blázinec jako večer. Pak se jde domů a fena si jde normálně lehnout na pelech naproti kuchyni a čeká, jako není jí to jedno, to je jasný, těší se, ale řekla bych, že se docela ovládá.
Já nemůžu pochopit, proč to ráno nějak docela funguje, a večer ne. Nevím, co je jiné. Přitom ráno bývá takové pravidelnější, stereotypnější, protože to fakt krmíme skoro hned po tom prvním venčení (i když to není ve stejnou hodinu, ale psi vědí, že jakmile se přijde z venčení, bude snídaně), protože pak zase chci jít třeba ven dopoledne, tak aby měli psi chvíli klid po jídle.
Jo, i tohle máme stejně. Ráno je to výrazně lepší. U nás je taky - ne vždy, ale často, rozdíl v tom, kdo chystá krmení. A ne, není to proto, že by jeden byl důslednější, jedeme to oba stejně, ale roli hraje to, že krmení ode mne je pestřejší, víc jim chutná, víc se na ně těší. Páník jde pleskne flákotu do misky, natrhá či nakráji lupení, či mrkev, nebo tak něco a Bon Appétit, kdežto já jim tam dám tuhle zeleninku,támdletu zeleninku, promíchám, přisypu třeba kvasnice, nebo roboran, dám trochu oleje, bylinky, vařenou řepu, mrkev........ trošku vývaru...........takže když podávám já, je to horší v tom, že se těší o to víc
Megí, ona normálně ten úkol taky splní, ale v téhle situaci je to prostě nad její možnosti. Nedokáže to. Nebo teda záleží jak co, ale prostě nedokáže v klidu sedět a ani nedutat, to je na ní moc. Ono v rámci možností nějak funguje i to čekej, ale ne úplně podle představ, třeba když připravuju žrádlo a psi jsou doma, nesmí do kuchyně. Dostanou čekej před kuchyní. A to ona tam čeká... ale u toho kňourá, klepe se, občas se otočí dokola, staví se na zadní... Sedět nebo ležet v tu chvíli nezvládá. Přitom ráno při naprosto stejné situaci leží v pelechu .
marcelaamax
napsal(a):
Megí, ona normálně ten úkol taky splní, ale v téhle situaci je to prostě nad její možnosti. Nedokáže to. Nebo teda záleží jak co, ale prostě nedokáže v klidu sedět a ani nedutat, to je na ní moc. Ono v rámci možností nějak funguje i to čekej, ale ne úplně podle představ, třeba když připravuju žrádlo a psi jsou doma, nesmí do kuchyně. Dostanou čekej před kuchyní. A to ona tam čeká... ale u toho kňourá, klepe se, občas se otočí dokola, staví se na zadní... Sedět nebo ležet v tu chvíli nezvládá. Přitom ráno při naprosto stejné situaci leží v pelechu .
A navíc, ráno po noci bude mít i logicky spíš hlad, než k večeru, když před tím v rámci tréninku dostala odměny a navíc přes den sem tam taky něco, že jo, dostanou - teda aspoň u nás. A u Tali navíc - díky její povaze- jsem nucena odměňovat hodně moc, aby si byla vědoma toho, co je správně a co ne /ano i po těch osmi letech /
U nás psi ráno hlad neměli. Večer ano. Vlčí. Všici byli větší než Megy a vlastně i ten, co dostával dost zabrat - argentýna tahající cyklistu 20 km, to je strašný pes, on se nestihne ani zadýchat, tak ještě plaval - ani pak nešel jíst, až večer, ráno vůbec.
A pamlsky... nic... sem tam piškotek, ale u nás se žádný výcvik kromě nutných provozních věcí nekonal.
V noci spí, asi není to trávení tak rychlé, nevím. Záleží. Na noc vždy víc "obilí" nebo granule.
Však říkám, staticky sedět, ležet, to ten pes nedá, ani náhodou.
A tak to ona hlad má, miska je vyluxovaná do pár vteřin, maximálně. Ale ona by mohla zrat furt. Jestli má maso nebo granule na to vliv nemá, ani na to jak moc se tesi a jak moc vyvadi.
Nefunguje v tuhle chvíli ani hracka, která třeba dost dobre funguje v případě návštěvy a vůbec v hodně situacich, proste když potrebuju, aby psi přestali dělat to, co prave dělají, tak mame povel “balonek”, kazdej pes si vezme jednu hračku, chodí to ukazovat, nebo si s tím jen tak pobíhají, hází a tak. Ale v te situaci před krmenim to nefunguje. To už má vypnuto.
Já jsem ráda, že v tom nejedu sama, protože chápu, že pro ostatní to může vyznívat jako to klasické, "ano, ale ...tohle u nás nejde, tamto nejde, tohle nefunguje". Jsem ráda, že i petrahei mi potvrdila, že prostě tací jedinci jsou, že prostě halt někdy něco prostě člověk nepořeší. nebo takhle nepořeší tak, jak by si představoval, protože po lince už neběhá, jako běhávala, když k nám přišla domů, na misku počká, nevrhá se po ní, když ji člověk nese, jako to dělávala, když k nám přišla domů, jen prostě se z nějakýho důvodu vrátila do bodu zmítání se a hýkání, kterým supluje to, že by pobíhala jako šílená kráva sem a tam a smetla všechno ve svým okolí.
Zrzavci
napsal(a):
Jo, i tohle máme stejně. Ráno je to výrazně lepší. U nás je taky - ne vždy, ale často, rozdíl v tom, kdo chystá krmení. A ne, není to proto, že by jeden byl důslednější, jedeme to oba stejně, ale roli hraje to, že krmení ode mne je pestřejší, víc jim chutná, víc se na ně těší. Páník jde pleskne flákotu do misky, natrhá či nakráji lupení, či mrkev, nebo tak něco a Bon Appétit, kdežto já jim tam dám tuhle zeleninku,támdletu zeleninku, promíchám, přisypu třeba kvasnice, nebo roboran, dám trochu oleje, bylinky, vařenou řepu, mrkev........ trošku vývaru...........takže když podávám já, je to horší v tom, že se těší o to víc
Teď jsi na to kápla, dávat jim něco co jim nechutná. Však děti taky vyváděj kvůli čokoládě a ne kvůli mrkvi.
Ono je taky tady ještě jedna věc, kterou člověk s jedním psem, když s ním tohle řeší, řešit nemusí. Ta vidina konkurence toho druhého psa. Pro některou psí povahu příšerná věc, to že se krmí i ten druhej
Máme takový rituál. Psi sedí a já je jednotlivě oslovím jménem a dám malou dobrůtku. Nejčastěji dle služebního pořádi, ale taky to střídám, aby nikdo nebyl v pořadí zase šizenej. A na tý Tali vidíte, jak hrozně moc jí to stojí přemáhání, aby to ustála, že není řada na ní.
Stejně venku, ona umí ohařsky přiznávat - ale, pokud ona je první, kdo zaznamená zvěř tak musím ostatní stopnout, protože jinak by to neustála. Ona by potřebovala být jedním psem v domácnosti, aby dokázala fungovat o něco líp.
assil
napsal(a):
Teď jsi na to kápla, dávat jim něco co jim nechutná. Však děti taky vyváděj kvůli čokoládě a ne kvůli mrkvi.
No ne, počkej, to ona vyvádí taky, když jí to dává Brtnik, ale u mě tu intenzitu zvýší. A pak... ono u ní neexistuje něco, co jí nechutná v tom je ta potíž. Jí by chutnala i dižónská hořčice, hlavně, že by bylo co sežrat.
napsal(a):
Krásná a zajímavá debata, neznám řešení. Možná by bylo zajímavé zkusit zkontaktovat Františka Šustu, jestli by po e-mailu nějakou (byť třeba placenou) radu neposkytnul. Protože krmení zvířat v ZOO je asi hodně podobné, mají v hlavě čas? Pamatuji si na kývajícího se medvěda při krmení. Asi nej odborník, který by mohl poradit s rozbitím podobného stereotypu, jak na to.
Já měla u svý všežravky něco podobného jak Marcela, i když v menší míře. Moje čůza, když byla mladá, začla také vyhudovat žrádlo, tikat směr kuchyň, miska, už tam budem?
Mě nenapadlo nic lepšího než přesměrovat její emoce a očekávání a frustrace na hračku. Tenkrát to byl velký fleese uzel, se kterým se bičovala. Než aby poskakovala a ječela na mě, že žráááát, pro ni to bylo jednodušší řešení, které se osvědčilo. Mááám hlaaad, je čas, pane profesore? - Oh no, ještě ne, no tak musím něco aspoň mít v hubě. Nějaké klidové cviky vůbec nehrozily, sebekontrola (ač funkční jindy) nulová, jak se píše výše, vysoký vzruch.
Dnes víc než pětiletá lady přijde večer významně s uzlem nebo frisbee v hubě a jen koulí očima, že už by to šlo...
No..... já si prostě myslím, že toho právě moc vymyslet nejde, František nefrantišek. V jednom psu ano, ale s tímhle matryjálem je to v grupě jinačí než kývající se osamnělej medvěd.A tu grupu eliminovat nelze. protože ten pse vyvádí i když je ta grupa mimo něj.
Kdyby na to fungovala hračka -budu ščastlivá. Ona se i chvíli s tím přetahovadlem bičovat bude, ale opravdu jen chvíli.
Protože krmení zvířat v ZOO je asi hodně podobné, mají v hlavě čas?
U zviřat v zoo nikdo nechce drivovou praci a vlastni nazor/invenci - mimo to krmeni
mela jsem rozepsany prispevek - ze tenhle "problem" je pridana hodnota. Neodeslal se.
tak znovu.
Je otazka, jestli to opravdu, opravdu potrebuju (vy)resit.
a jestli vynalozeny cas a usili bude odpovidat vysledku
on je totiz ten uplny klid u zradla vlastne uplny opak toho, co se po tech psech chce jindy. proc si je clovek na nejakou praci vybral, jak s nimi pracuje ( aby si tuhle vlastnost vlastne udrzovali)
zrovna u tohohle je proste jednodusi po nich tu misku hodit, at je po jejich, kdyz to tak chteji - nez je pracne a namahave klidnit.
pes se tak uklidni a stejne by nazrat jednou dostal
ze vydrzi v klidu jindy a jinde mi staci. protoze to je dulezitelsi pro zivot.
ono verte, ze kdyz jde do tuheho - a neco se doma deje napr. - i na tohohle magora, kdyz jednou za 5 let zasycite a vykopnete ho na misto at neotravuje - taky se uklidni a prestane.
protoze to je pes, co s vami zije cte vas - po hlave vam skace jen kdyz vlastne o nic nejde
Petrahei
no já bych to bývala ráda vyřešila, protože ona fakt je magor a je to blbý a otravný pro nás ostatní - kdyby byla menší a ne tak jébnutá, tak mi to asi vadit nebude - a i se zdálo, že se to povidlo, ale .......jsem v tom zase, no a znova na to momentálně prostě není kapacita- zvlášť, když jde o proces s nejistým výsledkem.
u za 5 let zasycite
u nás zaryčíte by tam muselo bejt.
a určitou roli v tom hraje u nás i druhá půle, která prostě nedokázala nikdy dodržovat úplně to, co jsem chtěla potřebovala a navrhovala a není schopna to prostě pojmout. To není výmluva, to je konstatování. Já na rozdíl od něj na ni v podstatě tu páku mám, občas , když je dobrá konstelace mezi Uranem a neptunem v postavení k měsíci a když se desetkrát nadechnu, nasadím patřičnej gezicht č.256/328 a speciální tóninou jí sdělím, že : "tak a dost! když se chováš jako kráva, tak se seber, vypadni na místo a hotovo. " tím odstraním to, že přizabije svým tělesným smýkáním ostatní a mydlí s sebou na pelechu. Zvukový projev odstranit nelze. Nebo můžu zařvat , a přišpendlit ji tím k podlaze. to ale člověk úplně nechce, protože mě to nebaví bejt magor, stejně jako mě nebaví , že je magor ona
Zrzavci
napsal(a):
No ne, počkej, to ona vyvádí taky, když jí to dává Brtnik, ale u mě tu intenzitu zvýší. A pak... ono u ní neexistuje něco, co jí nechutná v tom je ta potíž. Jí by chutnala i dižónská hořčice, hlavně, že by bylo co sežrat.
Takovej nežravec taky není žádná výhra. Teď zrovna přišly granule a k nim zadara pytlíček nějakých kuřecích měkkých cosi pro kočky. Dám ochutnat psovi a co následuje? Akorát tak ksicht Fuj, to neznám a Vonaaa me chce votráviiiit. Pak s tím pracuj.
Zrzavci
napsal(a):
nepomáhá, vyzkoušeno za vás.
Tak já to vzdávám, a už mě nic nenapadá 😅.
Koukám na to jako blázen , měla jsem fakt řadu psů a nikdy jsem takovej problém neměla.
Možná je to tím, že, jsem trochu lenoch a chaot.
Nemáme přesněj čas krmení a psi se těžko stihnou rozrušit za ty dvě vteřiny, než sáhnu do lednice a mrsknu po nich půlku kuřete 🤣.