Samozřejmě mi vyšly i tmavší slepičky. Z mých zkušeností z tmavých již zůstanou i v dospělosti a na stáří tmavé. A z těchto pěkných vybarvených (vystavuje se stejně v prvním roce života) stářím některé vybělují. U ruských typů jsem se s tím často setkal a tyto z chovu vyřazuji, alespoň já to dělám a v chovu upřednostňuji ty, které si i v dospělosti drží barvu peří i nohou. Jak tato moje slepice z roku 2012. Tyto mladé jsou po těchto starých krasavicích. Pepa
Matka, označena červeně a její letošní odchov. Vše v modrých kroužcích.2012 a 2018. Pepa
Aký má pôvod nová posila? Aj ja už mám nemeckého kohúta na slovenske/moravské sliepky
Pepo, to je neuveriteľná náhoda, obaja máme chovných kohútov rovnakého nemeského pôvodu od slovenského chovateľa. Moje boli včera na predvianočnej snehovej prechádzke...ešte že to stihli, dnes už sneh zmizol
Dovolím si přidat fotky našich orlovek z výstavy v Horní Stropnici, která se koná 26. - 27. října 2019.
Koupila jsem letos násadovky pro změnu krve. Ze tří kohoutů co z toho vyrostlo (vylíhnuté 8.6.19) jsem si nechala nejtmavšího, ale pořád mi přijde, že je to taková "oranžáda". I když jak roste, tak tmavne. Co vy na to? Nechat do chovu? Druhá a třetí fotka je focena za sluníčka
Jako dobrý zdroj toho, jak mají orlovky vypadat jsou i facebookové skupiny. Např. Russian Orloff Society of Great Britain nebo Russian Orloff Club Turkey.
Dávají tam chovatelé fotky a videa svých orlovek a hodně i videa a fotky z výstav. Takže si člověk může udělat mustr, jak mají orlovky vypadat.
Asi vím kam tím míříte. Vy myslíte tu chybu v překladu, co je ve vzorníku a týká se hřebenu? Fakt je, že jsem to četla poprvé na jedné skupině na facebooku a pak jsem to ještě rozebírala s jedním chovatelem orlovek. Takže je otázka, zda se řídit v tomhle vzorníkem nebo fakt tím, jak vypadají orlovky jinde na výstavách v zahraničí...
Jinak pro představu, jak taková videa vypadají. A jé já zase budu nad těma černýma orlovkama slintat na klávesnici...
https://www.youtube.com/watch?v=1c_tahqyKV4&feature=share&fbclid=IwAR1_mDLdumv4XVmMcZQilpyzRFOHzh5aWyzv1IFQkb0ea9K3shox0TG6EE4
veraboskova
napsal(a):
Asi vím kam tím míříte. Vy myslíte tu chybu v překladu, co je ve vzorníku a týká se hřebenu? Fakt je, že jsem to četla poprvé na jedné skupině na facebooku a pak jsem to ještě rozebírala s jedním chovatelem orlovek. Takže je otázka, zda se řídit v tomhle vzorníkem nebo fakt tím, jak vypadají orlovky jinde na výstavách v zahraničí...
Nevíte kam tím mířím, a taky nemyslím chybu v překladu v Čr vzorníku, žádná tam není. Copak u nás tvoří vzorník " jedna skupina na facebooku a jeden chovatel" ?
Vzorník ( standart daného plemene) určuje jak má jedinec vypadat na výstavách pořádaných ČSCH pro své členy. Jak dané plemeno vypadá na jiných výstavách nebo v chovech je opravdu záležitostí " skupin " na srandastránkach a různých množitelů.
Já už tu skupinu nenavštěvuji, tak jsem bohužel nedohledala přesná slova, jak to tam bylo probíráno. I pro mě to byla zajímavá informace. Jde v zásadě o část "Hřeben: .., dobře přisedlý, BEZ PROLÁKNIN a záhybů, .." Myslela jsem si, že je změna standardu způsobená něčím jiným.
Každopádně doporučuji si přečíst tohle vlákno z ifauny, jsou tam probírány hodně zajímavé věci
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/793997/orlovky
Hřebeny se až tak neřeší důležitý je postoj delší krk vyšší velké prsa tak to posuzovali v brně pak je až hřeben barva atd. Posuzovat orlovky umí jen málo posuzovatelů . Dobrý je Kadík ze slovenska ten mi to krásně vysvětlil . Někteří posuzovatelé neumí ani základní plemena . Podle vzorníku barvy se dělaj špatně u slepic je důležitá pestrost a vyváženost barev né moc černé a chtějí spíše světlejši jak jsou na fotkách v ruských barvách.
Naprostý souhlas, jen upřesním : Postoj a tvar - plemenný typ, typický krk s odstavajícím opeřením v zátylku (takzvaný dračí krk - tuzo ), výrazné a krásně klenuté prsa, ještě bych dodal " zachmuřený pohled " a opravdu bohatý a plný vous, standartní utváření ocasu.
Pan Kadik úzce spolupracuje s bratry Czepcovými s Jablunkovské ZO a je to vidět na výstavách nejen v Brně.
Ano bratr vyhrál morávii ja jsem letos nevystavoval příští rok asi na moravii pojedu chci udělat příští rok pár výstav ale budu líhnout později nemám kapacitu na mladé orlovky opravdu je problém připravit na výstavu jak se nepřepeřuje tak nemá váhu podle mně orlovka rok a půl než je hotová není to vlaška nebo wiandnotka ale to je na nich krásné problém je složit kmen dělám je čtvrtým rokem a letos jsem spokojen. Ale co bude za dva roky nevím problém je cizí krev a co vyjde z toho. Moravec, pepa došla ,lorenčík 90 procent příbuzné .
Najlepší kohút Orlovky pestrej na NV v Nitre-2019. Posudzoval Peter Krajčír -93b.
V Nitře 2017 jsem také vystavoval slepice jsem měl mám dojem 93 bodů 92 , a kohout měl 93 bodů byly prodejné také se prodaly. Ani nevím kam šly může se stát koupím zpátky jako nepříbuzné a to je ten největší problém.Koupím zpět stejnou krev.Jak jsem napsal v diskuzi. Každý z nás si musí držet více kmenů.
To je práve ten problém. V ČR i v SR je tiež hodne orloviek (ale aj iných zriedkavejších plemien) práve z môjho chovu za posledné roky. Väčšinou to riešim tak, že si zoženiem kohúta zo zahraničia, čo síce tiež nie úplne 100% (čo sa týka nepríbuznosti), ale predsa len v rámci Europy, je väčšia šanca,že bude "cudzejší". Ešte väčší problém je zohnať nepríbuzného kohúta ku krahuľčím orlovkám. Skoro všetky v ČR a SR pochádzajú od jedného nemeckého chovateľa.
Problémy s nepříbuzností jsou dnes i u ostatních plemen drůbeže, neboť u drůbeže většinou nejsou rodokmeny, jako třeba u králíků. Kluby, pokud existují, by měly řešit plemenářskou práci a měly být jejími garanty, ale ouha. Ani zde, možná nějaká výjimka existuje, nejsou dlouhodobé plány plemenitby (připařovací plány).Tam, kde to fungovalo někde od 70. let minulého století, zrušili plymutkáři, neboť převládl názor, že nikoho nelze nutit a tudíž se pomalůustalo, že i zde je nepřehledno a příbuzno. Jen zcela malý počet chovatelů má takové podmínky, aby choval několik návzájem nepříbuzných kmenů, proto plemenitbu lze provádět v rámci více chovatelů-např. v klubu. Bohužel, honba za "poháry", zbořila i u drůbeže, vlastní chovatelskou práci...Ani dovozy ze zahraničí nejsou dlouhodobým řešením. Řešením je pouze návrat k tomu, co např. fungovalo u plymutkářů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli ono to u plymutkařů nebylo zrušeno právě proto, že to vlastně nefungovalo. Kluby nemohou garantovat za nikoho vůbec nic. Kluby mohou dávat svým členům leda návod jak na to... Ono než něco malovat na papír mimo realitu, a skutek utek, nedává žádný smysl..
Jen se zeptám Peter kde ten německý chovatel bere cizí krev? Bohužel v dnešní době při tak malé chovatelské základně a mnoha plemen a barevných rázů není jiná cesta než se vykakat na sbírání bezcenných dnes nic neříkajících plastových pohárů a raději nastudovat genetiku a začít ji používat v praxi. Ono koupit ,,nepříbuzného´´ kohouta je velice jednoduché ale postarat se sám na dvorku to už je horší. Člověk musí držet více kmenů, líhnout víc kuřat, selektovat a taky umět použít pro cizí krev jiný barevný ráz nebo dokonce plemeno a smířit se s tím že pár generací nemám ,,ideální kvalitu´´. Tuto praxi holubáři znají běžně ale drůbeži se nějak vyhýbá ale bez toho to nejde. Jen ještě dodám že každý zkušený chovatel a plemenář ví že po 6ti generacích se považuje plemeno za 100% ať už do něj bylo vneseno cokoliv. Samozřejmě čest chovatelů, jistá zodpovědnost a trpělivost k tomu patří, bezhlavě plácat páté přes deváté taky nemá cenu to raději ať tito mistři chovají hybridky. A co se děje v dnešní době kdy spousta hlavně chovatelek plantají do sebe pár plemen aby měli krásně barevná vajíčka a plata tak to je děs, než raději chovat jedno čisté plemeno a přispět tak k větší diverzitě. Mno hybridů, a kříženek maransek a araukan se myslím nikdy nezbavíme
333444
napsal(a):
Mé letošní odchovy. Špatně se fotí chvíli nepostojí.
Přijedu se podívat, jsou tam i pěkné kousky, zavolám. Pepa
kaseva
napsal(a):
Slepice jsou to krásné, ale na té třetí fotce od zhora do vypadá spíše na orlí slepici , v ruštině je orel oрел, je ta kura opravdu pojmenovaná po nějakém knížeti? V létě začne chodit nejmladší vnuk, tohle mít nemohu
Nevím, co je to orlí slepice. Doznávám, že mě Váš komentář zmátl.
Orlovka je údajně orlovkou podle toho, že pochází z Orlovské oblasti. S orlem jako takovým to nemá souvislost. S knážetem Orlovem možná, ale mnohem pravděpodobnější je ta Orlovská oblast.
Dnes na výstave v Zdounkach boli 2 voliery veľkých orloviek, ktoré posudzovateľ Peter Krajčír ohodnotil 96 bodmi-kohúta a 98,5 bodmi sliepku v jednej voliere
Dobrý den, nemám nic volného. Nemám takové kapacity, abych mohl prodávat dospělé v tuto dobu. Dávno mám vytříděné co jsem si chtěl nechat.. Hodně kusů je starých až přestárlých.
Věra Hubáčová, máte krásné orlovky. Taky přidávám fota svých orlovek. Mix na velké zahradě jsou letos do chovu nezařazené kusy, nemusíte mi psát, že dělám křížence. Nebudu je celý život držet v klecích, když mám dosti prostoru a pro sebe nelíhnu. Chovné kmeny mám vybrané bokem.
Pepo, stejně se ale drží ty barvy některé při sobě, nebo ne? Viz. ty bílé.
U Vlašek jsem vypozoroval, že se rázy mezi sebou vzájemně poznají.
Mají-li Stříbrně zbarvené slepice tu možnost, vždy preferují Stzb kohouta.
Zlatě zbarvený se vždy pere jen se Zlzb nebo Koroptvím, světlé rázy ho nezajímají atd.
Viděl jsem pár orlovek pestrých na výstavě asi před 4 lety a byl jsem uchvácen. Nádherná zvířata. Uvažoval jsem o jejich chovu, ale pár měsíců poté vyšel článek v Chovateli a tam uváděli, že pozdě vyspívají a snůška je malá. To mě zradilo. Přece jenom nechci mít slepice jenom na okrasu, ale i nějaké to vajíčko. Zase kdybych chtěl jenom vejce, bral bych hybridy a to nemám. Prostě chci, aby se na to hezky koukalo a taky to nosilo vejce.
Jaké máte praktické zkušenosti s užitkovostí?
Já mám orlovky krátce - asi pět nebo šest let. Jsem s nimi spokojená, i když nejsou takové nosnice jako hempšírky. Slepičky začínají snášet 33. týden (hempšírky 24. týden) vejce váhově u starších 60 - 70 gramů. Mají protáhlejší tvar, tak vypadají menší, ale když je dáte na váhu, tak jsou váhově srovnatelná s hempšírkami.
Mladé slepice snáší dobře, u starších je to horší, ale u mě je to možná i tím, že já je mám ve venkovní voliéře. Takže určitě mají trochu drsnější podmínky než třeba ve zděném nebo zatepleném kurníku.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Radost pohledět.
Andy513

XXX.XXX.235.68
Dobry den chcel by som sa opytat na kupu nasadovych vajicok ...popripade kontak na vas
Dakujem s pozdravom Andrej
Mám NV Orloviek pestrých. V prípade záujmu ma kontaktuj. Môžem poslať aj cez Zasielkovňu

Zvieratá sú to mimoriadne krásne, a akú majú povahu?
Nie sú to bitkári? Môžu sa zaradiť aj do miešaného kŕdľa sliepok?

ďakujem
ančovička1
napsal(a):
To je krásné hejno 👍..kolik jich máte??.jde to vůbec spočítat?😀
Díky za optání, samozřejmně vím kolik jich mám ve stavu +-. Jsou tam i velmi staré 10 roků, které už nesnáší, ale na jaro snad pár vajíček snesou. Držím je k vůli genetiky. Stále mi lidé píšou, kolik mám v průměru vajíček a kolik mám z nich masa. Co na to napsat. Líbí se mi a mám je rád. To dnes asi nefrčí.
Pepa_FM
napsal(a):
Díky za optání, samozřejmně vím kolik jich mám ve stavu +-. Jsou tam i velmi staré 10 roků, které už nesnáší, ale na jaro snad pár vajíček snesou. Držím je k vůli genetiky. Stále mi lidé píšou, kolik mám v průměru vajíček a kolik mám z nich masa. Co na to napsat. Líbí se mi a mám je rád. To dnes asi nefrčí.
ale ano,frči,ja mam rad stale svoju ženu ale je pravda ze ceny obilia,koncentratu a aj hotovej zmesky su neunosne,pred par rokmi sme sa rozpravali či sa to oplati,ale teraz to musi človek robit len pre svoje potešenie ,momentalne su šialene ceny,42eur meter kukurice u nas na družstve,samozrejme sa da kupit lacnejsie,ale ked vsetko spočitam ,cestu ,auto,ludi,sa neoplati ,momentalne je chovatelstvo pre svoju potrebu drahe,len ked ja uz kupovane vajička ani nemožem zjest

Vďaka za krásne prianie, podobne!
Vrků

XXX.XXX.7.239
Pepa_FM
napsal(a):
Orlovky a manželka si dnes užívají sluníčka.
Že jde o manželku jste psát nemusel,to je z foto jasný
Orlovka pestrá, je vidět, že taky probírají své zážitky na klepači. Pro nás jako děti, byl klepač taky důležitý, něco jako dnes sociální sítě. Pepa
Tak, tedˇ jsem skončil s výběrem slepiček 4 a více letých do chovu co mají největší podíl ruské krve. Rodiče měli základní barvu oranžovou. Musel jsem projít všechny kroužky, aspoň mám inventuru chovu. Orlovka pestrá.

Pôvodne som si myslela, že musia byť všetky naozaj "pestré", ale našla som, že je dosť hodne farebných rázov! Vidím, že Vy ich máte naozaj veľa.