Dobrý den. Prosím o radu. Letos poprvé líhnu v líhni. Zatím jen kvočna. Pobral jsem pár rad, jak líhnout, přečetl snad vše, co se dalo. A udivují mne dosti odlišné informace o líhnutí. Někdo nedá dopustit na vlhkost 60-70% jiný radí prvních 14 dnu jen kolem 50%. Někdo 37°C jiný až 39°C. Mám to nastaveno na 50-65% vlhkost a teplotu na střed vejce 37,7°C. 37,9°C nahoře, 37,5°C spodek vejce. Ventilátor, oběh vzduchu, automatické otáčení. V líhni napojeny 2 teploměry, rozdíl 0,1°C. Kalibrováno lékařským teploměrem. Líheň ponechána v polystyrenu, teplota v kuchyni 19-22°C. Počet vajec 43 ks. Dělám to dobře? Přikládám foto líhně. Pořád mám takové tušení, zda nedělám někde chybu. Děkuji za rady.
Milan.Pesak
napsal(a):
Dobrý den. Prosím o radu. Letos poprvé líhnu v líhni. Zatím jen kvočna. Pobral jsem pár rad, jak líhnout, přečetl snad vše, co se dalo. A udivují mne dosti odlišné informace o líhnutí. Někdo nedá dopustit na vlhkost 60-70% jiný radí prvních 14 dnu jen kolem 50%. Někdo 37°C jiný až 39°C. Mám to nastaveno na 50-65% vlhkost a teplotu na střed vejce 37,7°C. 37,9°C nahoře, 37,5°C spodek vejce. Ventilátor, oběh vzduchu, automatické otáčení. V líhni napojeny 2 teploměry, rozdíl 0,1°C. Kalibrováno lékařským teploměrem. Líheň ponechána v polystyrenu, teplota v kuchyni 19-22°C. Počet vajec 43 ks. Dělám to dobře? Přikládám foto líhně. Pořád mám takové tušení, zda nedělám někde chybu. Děkuji za rady.
Řiďte se návodem líhně. Doufám, že jste jej dostal k líhni v češtině a nebo v jazece, kterému rozumíte. Pokud líhnete slepice pak vlhkost není tím podstatným parametrem. Skutečně stačí 45-50% relativní vlhkosto a při dolíhni cca 60 -70%. Teplota mi připadá dobře podle vašeho měření. Důležitý je přívod a odvod vzduchu, když jste nechal líheň v polystyrénu...
jo012810
napsal(a):
Řiďte se návodem líhně. Doufám, že jste jej dostal k líhni v češtině a nebo v jazece, kterému rozumíte. Pokud líhnete slepice pak vlhkost není tím podstatným parametrem. Skutečně stačí 45-50% relativní vlhkosto a při dolíhni cca 60 -70%. Teplota mi připadá dobře podle vašeho měření. Důležitý je přívod a odvod vzduchu, když jste nechal líheň v polystyrénu...
Ve spodní části je 5 otvorů, asi 1cm v průměru, rozmístěno po cele ploše dna. Ve víku 2x otvor, mřížka, průměr cca 3cm, ze kterých to fouká ven. Navíc dle rady 2x denně odvětrávám zdviženým víkem při dolívání destilky.
Dobrý den, mám dotaz k vlhkosti v líhni... Lihnu poprvé a mám novou líheň, vajíčka tam mám druhý den, ale nedostanu se s vlhkostí pod 80%!!! Už jsme i vylili vodu, co se tam měla nalít a stále to neklesne... Mám strach, že se mi zárodky utopí... Poradíte někdo? Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý den, děkuji za radu, v líhni je 5 kanálků na vodu, tak mám nalito jen v jednom a vlhkost klesla na 58-66%.
Vyskytly se však další dotazy či zádrhely.... Proto moc prosím o další odpověď... Líheň mám na stole v pokoji, takže světlo na vajíčka dopadá. Mají být vajíčka nějak schována v přítmí? Dnes poprvé jsem na netu našla takovou poznámku, že by na ně nemělo svítit...
A další věc, na kterou doufám už není pozdě, ale nikde jsem ji nenalezla, jak vůbec umístit vajíčka do líhně? Špičkou nahoru či dolů?
Děkuji za odpovědi, Lenka
Uživatel s deaktivovaným účtem

vejce v líhni, pokud má automatické otáčení, se umisťují zásadně a vždy špičkou dolů.
sluneční světlo vadí ne snad tím, že by kuřata měla ve vejci rozsvíceno, ale protože pak se vám líheň samozřejmě ohřívá tím dopadajícím světlem a teplota uvnitř silně kolísá.
napsal(a):
vejce v líhni, pokud má automatické otáčení, se umisťují zásadně a vždy špičkou dolů.
sluneční světlo vadí ne snad tím, že by kuřata měla ve vejci rozsvíceno, ale protože pak se vám líheň samozřejmě ohřívá tím dopadajícím světlem a teplota uvnitř silně kolísá.
Tu vlhkost takto nechte ,popřípadě dejte na hladinu kanálku několik víček z petky aby plavaly tak 3-4 ks ,aby nepřesahovala 60% poslední dny líhnutí to odstraníte .
Vejce špičkou dolů jak píše bodlinka.
A světlo pokud je to přímé a silné sluneční světlo tak také má bodlinka pravdu/v tom vám pomůžou rolety/ , pokud však myslíte denní světlo nebo umělé osvětlení místnosti tak to neřešte. Líhne se tak na žárovky použité jako topné těleso ,které se rozsvěcí a zhasínají přes termostat.
Já mám jinou, než pán s polystyrenem, mám WQ-15. Dneska jsem zkusila poprvé prosvítit a pokud správně chápu prosvícení, tak 4 jsou mrtvá, 4 snad živá (soudím dle "vzduchové"bubliny...) a ostatní bez jakýchkoli známek, takže buď neoplodněná, nebo taky mrtvá... ach jo...
ale na druhou stranu budu šťastná i za ta 4 kuřátka, pokud se fakt vyklubají a hned po vyčištění líhně si to zopakuju ...

Margotka82
napsal(a):
Já mám jinou, než pán s polystyrenem, mám WQ-15. Dneska jsem zkusila poprvé prosvítit a pokud správně chápu prosvícení, tak 4 jsou mrtvá, 4 snad živá (soudím dle "vzduchové"bubliny...) a ostatní bez jakýchkoli známek, takže buď neoplodněná, nebo taky mrtvá... ach jo...
ale na druhou stranu budu šťastná i za ta 4 kuřátka, pokud se fakt vyklubají a hned po vyčištění líhně si to zopakuju ...
Podle vzduchový bubliny nic nepoznáte. Čím starší vejce, tím větší bublina a v líhni stárnou vejce rychleji než v lednici, ale vás nezajímá vzduch, ale přítomnost zárodku, ne?
Tak líhnete od 13.3., to je dnes 14 dní. Oplodněné vejce by mělo mít jasně patrný, dosti velký tmavý hýbající se stín. Pokud se nehýbe, možná spí. V okolí stínu jsou opět jasně patrné viditelné cévy. Pokud cévy viditelné nejsou a místo toho je kolem dokola vejce krvavý prstenec, je to mrtvola. Pokud nevidíte nic, světlo vejcem projde, nevidíte ani černý stín, ani žádné červené čárky, tak bylo vejce neoplodněné nebo chcíplo v prvních několika dnech inkubace.
Dobrý den, blížíme se do finále... Zítra mám vajíčka v líhni 21 dnů. Mám proto další dotaz. Případná kuřátka se vyklubou úplně sama, nebo mám sledovat kde bude zobacek a třeba nějak pomoci, když by se mu to do druhého dne nepovedlo? A jak dlouho čekat, zda se něco vyklube, než vejce rozklepnu a vyhodim? Zkoušela jsem je sice prosvitit, ale jelikož jsem si nebyla jistá, tak jsem nechala v líhni všechny vajíčka . Žilky přes vajíčka jsem viděla jen u dvou vajec, tak snad se vyklubou alespoň ty dvě...
Děkuji za odpovědi.
Lenka

nepomáhat, kuřata se líhnou sama.
a čekat... no, já to zase teda řeším tím prosvícením. živé kuře se uvnitř vejce hýbe. dokud je živé, tak vejce nevyhazuju.
napsal(a):
nepomáhat, kuřata se líhnou sama.
a čekat... no, já to zase teda řeším tím prosvícením. živé kuře se uvnitř vejce hýbe. dokud je živé, tak vejce nevyhazuju.
To je jeden způsob. Já ponechávám zapnutou líheń ještě cca 24 hodin po vylíhnutí 1. kuřete a co se do té doby vylíhne, je určitě životaschopné a o to mi jde. Ostaní neprohlížím a likviduji. Je to první moje selekce kuřat, která pokračuje i v prvním snáškovém roce, kde vyřazuji kvočny, slepice s velkými vadami standardu a nebo s nějakým zdravotním problémem. Tím vyberu 4-6 slepic pro násadová vejce ve 2. roce snášky. Líhnu a vybírám z cca 50 kuřat. Výjimku jsem udělal letos, když téměř půl dne nešel el. proud. Nechal jsem líhnout o půl dne déle...Jedná se o zNH.

tak ono to tak zhruba vyjde, že se kuřata líhnou během 24 hodin. ale když se mají zadavatelce líhnout možná dvě a v ne úplně jasných podmínkách co se leploty a vlhkosti týče, těžko odhadovat, kdy a jestli vůbec se vylíhnou a na to je prosvícení super. hýbeš se, tak se snaž vs mrtvola, vypínám líheň a nazdar.
Tak dolíhnuto. Úspěšnost 65%. Do líhně dáno 43 vajec, po prvním prosvícení 23 vyřazeno. Neoplozené a 2ks kruh smrti. 6 dnů před koncem líhnutí vypnuli v celé dědině na 10 hodin proud. Super. Ze zbývajících 20 vajec se vylíhlo 13. Brahmanky se začali líhnout 20. den, Amroksky 21 den. Poslední Amra se vylíhla 22. den, musel jsem ji pomoci, pomalé líhnutí, přilepila se ve skořápce. Ještě 3 dni chodila se zbytkem na zádech. Nyní je trochu menší, než ostatní, ale plná života. Nevím, zda toto první líhnutí mám hodnotit kladně, nebo průser.

Tak polovina byla neoplozená, za to nemohla líheň ani výpadek, že.
Tak poprvé nic moc . Je mnoho podnětů které rozhodují jak úspěšné bude líhnuti kuřátek , ten prvý je kohout by neměl mít hodně slepiček v hejnu záleží na plemeni já mám devět ale i míň . Z každého vajíčka se kuře nevylíhne proto vybírat standartní né špičaté na obou stranách nebo kulaté kde nepoznáme kde je špička nebo abnormálně veliká taky by neměla být ušpiněna a už vůbec neomývat . Vejce která jsou do lihně označit nejlépe datem já otáčím jednou denně proto že je mám na ležato .Den před uložením do líhně je dám do pokojové teploty jinak je mám v místnosti kde je teplota 12 - 15°. Líheň mám umístěnou tak aby na ni nesvítilo sluníčko , nebyla v průvanu a vyváženou . Vajíčka ukládám do líhně na ležato . Pod slepici taky nestojí na špičce . Lihnu tak dlouho až není slyšet z vajíček pípáni i dvacatýdruhý den jsem protáhl o několik hodin . Všechny slepice nenesou stejně silné skořápky .
Z 20ti 13 kuřat je dobrý. Není to super, ale na to v jaké je to líhni je to dobrý. Oplozenost je horší, ale za to líheň nemůže.
Jinak viz výše příspěvek. Já teda vejce myju. Sice mám u orlovek snášková hnízda, ale občas se zadaří. Vejce omývám velmi zlehka novou houbičkou na mytí nádobí (neboli molitanem). Pravidlo je použít teplou vodu cca 35 stupňů teplou. A poté co vejce umyju, tak ho ponořím do roztoku vody s Ivasanem na desinfenci. Pak umístím na plastový cedník na okapání a hned umístím do líhně.
Když nemusím, tak vejce nemyju (jenom oškrábám nožem případně), ale když máte třeba víc vzácná vejce, které se vám nechce oželet a jsou fakt špinavá, tak je to taky cesta.
Jinak já taky líhnu dokud v nějakém vejci neslyším pípání. Jednak čím starší vejce, tím se líhne později. Čerstvější dřív. A jednak taky záleží jakou máte líheň. Některé nejsou tak super, aby všude v líhni byla stejná teplota. Musíte vejce v líhni prohazovat. Ale obecně u těch později vylíhnutých kuřat dělám selekci po vylíhnutí.
Jinak ještě s těma skořápkama. Mě trvalo snad dva roky, než jsem zjsitila, že se mi nedaří líhnout hempšírky, protože je doslova utápím vysokou vlhkostí (nevytvoří se dostatečně velká vzduchová bublina a kuře pak pojde než se vylíhne). První stopa byla, že jsem do líhně dala násadovky vlašek a hempšírek. Vlašky skákaly jak divé a hempšírky nic. Nakonec jsem se naučila prosvěcovat během líhnutí a sledovat velikost vzduchové bubliny. Někde jsem také četla, že obecně světlá vejce jsou víc porézní, naopak tmavší porézní nejsou. Tak jsem začala u hempšírek praktikovat to, že 1-18tý den v rcomce dám vlhkost na 45%, v biosce vůbec nedávám vodu. Až 18tý den při předělání na dolíheň zvedám vlhkost na 60% a při prvním naklování na 70%. A začalo se dařit.
Proto za mě je dobré udělat revizi vajec, která se nevylíhla, ve které fázi pošla. A v průběhu líhnutí kontrolovat velikost vzduchové bubliny a přizpůsobovat vlhkost v líhni.
Ano, neoplozená vejce byla špatnou teplotou, sbíral jsem je za nízké teploty, i kohout ještě není "akční" na 100%. Vejce jsem nemyl, bral jsem jen čisté.Chtěl jsem jen doplnit poloprázdnou líheň. 24 vajec jsem koupil od chovatelů jako NV. Při prosvícení jsem z nich 4 vyhodil. Dával jsem je do líhně po 12 hodinách aklimatizace. Dalo by se říci, že Brahmanky se líhli v sobotu, Amroksky v neděli. Ale chtělo by to ještě doladit a vychytat mušky. Opravdu by mne zajímalo, co by se vylíhlo, kdyby nebyl ten výpadek proudu.
Zbylé vejce (7ks) jsem vyhodil 23 den, aniž bych je prozkoumal. Chyba. Pípání jsem neslyšel.

Margotka82
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu, jak dlouho mám nechat kuřata pod umělou kvočnou.?a pak už je můžu nechat volně třeba v prázdném kotci kralikarny? Podestlat slámou? Děkuji předem za odpovědi. Nyní jsou pod umělou kvočnou cca 5 dnů.
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/154/odchov-kurat/
Já dovedl testování, kolik hodin dají vejce bez proudu, letos téměř k dokonalosti.
Líheň ukazovala nesmysly, tak jsem aktivně aplikoval mou oblíbenou opravovací metodu - vypni to, počkej a pak to zapni.
Jasně, takže jsem to vypnul, chvilku čekal, napadlo mě, že si během toho čekání zaliju konvici s čajem. No vody bylo málo, ještě trochu chybělo, tak jsem postavil znovu, a mezitím jsem na to (zapnutí) zapomněl a zjistil jsem to až o půlnoci (ten čaj jsem dělal ráno). Takže 15 hodin bez proudu.
Úhyny ve vejcích žádné (inkubovalo se to asi 10 dnů).
No a dneska už se paňáři líhnou a vesele hopkají.
Je teda pravda, že topení topilo, tak se vejce ochladila na těch 15 hodin "jen" na 23 stupňů.
Pak vypli proud teda oficiálně, na tři hodiny, takže to nešel ani kotel, to už jsem měl větší obavy, tak jsem dal na líheň zimní bundu po babičce (nebo po Matýskovi?).
Takže i takovéhle alotrie Vlašky zvládly a krásně hopkají.
A vlhkost? Tak tu určitě raději nižší, než vyšší. A nepřekrmovat slepice, od kterých se sbírá, bílkovinou, jinak je bílek jak lepidlo, kuřata se naklovou, vtáhnou, ale nevylíhnou (mají záda nebo křídlo přilepené bílkem k bláně), případně se líhnou ulepená, ošklivá.
Hop hop.
Margotka82
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu, jak dlouho mám nechat kuřata pod umělou kvočnou.?a pak už je můžu nechat volně třeba v prázdném kotci kralikarny? Podestlat slámou? Děkuji předem za odpovědi. Nyní jsou pod umělou kvočnou cca 5 dnů.
😀 já jsem pocitala s tim,že už svych 44 kuřatek přemístim do velkeho kotce venku,samozřejmě se žarovkou, sláma,zateplena dvířka,..tak tam 3 tydenni kurata byla jeden den..potom se ochladilo,tak šup domů,zpátky to teplicka😀,tak jsou se mnou zase v kuchyni,aspon si mam s kým povidat..ty rodajlendky se tak krásně preperuji,žluto-bordovi strakaci,skoda,ze takto nezůstanou😁
Chovateľ007

XXX.XXX.41.135
Zdravím, ja mám liaheň YZ56. V tejto liahni nie sú žiadne vetracie otvory. Otáčanie vajec je automatické každé dve hodiny takže nieje dôvod liaheň otvárať. Je to však dobre? Nemal by som raz za čas otvoriť liaheň?? V spodnej časti zboku je iba mala dierka na dolievanie vody. Prosím o radu. V manuali sa ešte píše že otvárať liaheň čo najmenej-zvysite tým úspešnosť liahnutia. Ale tým pádom žiadna výmena vzduchu. Ďakujem za rady.

Chovateľ007
napsal(a):
Zdravím, ja mám liaheň YZ56. V tejto liahni nie sú žiadne vetracie otvory. Otáčanie vajec je automatické každé dve hodiny takže nieje dôvod liaheň otvárať. Je to však dobre? Nemal by som raz za čas otvoriť liaheň?? V spodnej časti zboku je iba mala dierka na dolievanie vody. Prosím o radu. V manuali sa ešte píše že otvárať liaheň čo najmenej-zvysite tým úspešnosť liahnutia. Ale tým pádom žiadna výmena vzduchu. Ďakujem za rady.
Líheň určitě větrejte, zvláště od 14. dnů je to potřeba. Samice také opouští hnízdo. Sice se tím ztrácí vlhkost, ale větrání je nutné. Jestli líheň nemá žádné větrací otvory, tak to dělejte i 3x denně, jinak se Vám vejce udusí nebo se vylíhnou špatná kuřata.
Líheň YZ56, která nemá ani obchodní název, ani značku, je velký krám.
Doporučuji rychle vrátit, pokud je čerstvě zakoupena.
Doporučuji si o ní vyhledat informace.
Zejména na Facebooku bylo o ní napsáno mnoho.
Dnes tam navíc je řešena velmi obsáhle, všechny zkušenosti jsou NEGATIVNÍ.
Cena kvalitní líhně začíná 6.000 Kč a více.
Při vhodné a stálé teplotě místnosti /20-22 stupňů/ je možné uspokojivě líhnout v líhni Puisor.
Je tu na iFauně o ní velmi obsáhlé téma, jak vychytat případné výkyvy a mouchy.
Líhnutí a kvalitě zdar.
Rybkaa

XXX.XXX.4.224
Zdravím,
mám lihen Agrofortel WQ-15 a nedaří se mi snížit vlhkost. Vyzkoušela jsem zdejší rady s víčky, zkoušela jsem různě dávat vodu (hodně, málo, do jednoho kanalku, do více kanalků, apod.) a vlhkost se drží stále na hodnotě 80-85%. Tento údaj vychází z líhně, čidla meteostanice a kalibrovaného teploměru s vlhkoměrem. Jelikož se tyto měřidla odchylují tak o 4%, předpokládám, že ta vlhkost 80% asi bude.
Mezi pokusy jsem záměrně nechala líheň vyvetrat, a poté ji nechala běžet aspoň hodinu. A vlhkost od začátku byla na těch 80%.
Je to velký problém? Chci líhnout slepice.
Nyní líheň běží bez vody a stále jsou hodnoty na 80%.
Zatím jsem vajíčka nedávala a snažím se líheň dostat na nižší vlhkost - neúspěšně.
Jelikož jsem nyní doma, tak můžu stát u líhně i celý den.
Každá rada vítána. Děkuji moc.
Koupil jsem líheň YZ36, taky jsem řešil problém s vlhkostí. Nalil jsem vodu do prostředního kanálku a vlhkost mi to ukazovalo 70 % a víko se na kraji rosilo. Po přečtení tohohle vlákna a ještě jednoho jsem se zděsil, že moje líheň je spíš vražedná zbraň a stroj na mutanty. Nicméně, vejce už tam byla asi třetí den, takže jsem pokračoval.
Hledal jsem někoho, kdo by v ní úspěšně něco vylíhl. Našel jsem dvě videa, jedno od paní z Polska, tak jsem ji psal, jestli u téhle líhně můžu věřit tomu, co ukazuje, a jak ona pracuje s vlhkostí. Nemám nic kalibrovaného na přeměření a různé teploměry mi ukazují různé věci.
Paní mi odepsala, že se jí naposledy vylíhla všechna vajíčka, že údaje sedí, jen teplota je na straně o něco vyšší, optimální je uprostřed. Vodu tam nemám lit podle návodu. Místo toho ať nějakým kapátkem udělám následně rozmístěné kapky - a poslala mi fotku.
Když to dělám, vlhkost mi to ukazuje prakticky přesně 60% (je potřeba několika k minut počkat, než se to projeví - asi deset). Zkusím to popsat, kdyžtak můžu zájemci poslat fotku.
Do každého místa kapu 3-4 kapky (funguje to i s jednou kapkou - s tím jsem začal).
V levém a pravém kanálku dělám 4 místa - úplně nahoru, úplně dolů a zbylá dvě mezi ně tak, by byly pravidelné rozestupy.
Do 2. a 4. kanálku dělám 3 místa jakoby do sponu, do středu mezer mezi místy v krajních kanálcích.
Do prostředního dvě místa do spodní části, kde je kanálek širší - jedno k horní části, jedno k dolní části rozšíření. (Edit: přiložil jsem fotku, kdyby to někdo řešil)
Takovéhle nakapání udrží vlhkost kolem 60 % na něco přes 4 hodiny. Když ráno vstanu, líheň ukazuje většinou 49 nebo 47, jednou snad 46.
Teď mám 14. den, 3 vajíčka byla neoplodněná, 3 se mi 10. den zdála, že se přestala vyvíjet. Dnes jsem znovu prosvítil a vyřadil je. Zbytek se zdá být v pořádku, hýbou se. Za týden uvidím.