Jak začít s chovem české bílé husy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.6.2020 20:30
Miroš

XXX.XXX.40.137

Zdravím budu začínat s chovem české bílé husy a nikde jsem se nedočetl jestli si mám pořídit při zakládání kmene housata nebo už dospělejší husy cca 1 rok??.A popřípadě kolik by měly mít abych mohl začít ?? Vím jen že by jsem měl mít hotový kmen začátkem srpna.
Pro info chci chovat 2 kmeny v jednom kmeni myslím 1 housera a 2 husy.
Prosím porad´te

23.6.2020 22:39
Meelek

XXX.XXX.134.246

Když si necháte kmeny 1,1, uvidíte krásu chovu Český husy naplno. A stojí to za to. Na podzim se dají sehnat dospělý husy. Obvolejte si chovatele, tel. c. na strankach klubu. Za zkoušku..

Jen si důkladně pohlidejte kupovaný pohlaví. A jinak, kdybyste měl zajem. Mám tu sedm kusu k prodeji . Píšu to, protože se mi je nechce zabíjet :).

23.6.2020 23:54
honzapm

XXX.XXX.134.34

Myslím, že nejdůležitější a zásadní věc je, prověřit si, zda vám projde dírou.

https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/805102/projde-mi?from-list=1

24.6.2020 09:29
Miroš

XXX.XXX.40.137

Pro Meelek
Děkuji moc za rady.A odkud jste? Já sem až z obce Vražné na Novojičínsku zkoušel jsem se už dívat na chovatele v databázi a nejbližší je až v Opavě ale našel jsem si kontakt už na malochovatele z Luboměře a Nového Jičína tak uvidím.A vy chováte v kmeni 1+1 nebo 1+2 tedy myslím housera a 1 husu??
Já jsem si zjístil že 1+2 je lepší abych měl více housátek pro nepříbuznost tak ještě zvážím.
Děkuji za odpověd´

24.6.2020 20:21
Meelek

XXX.XXX.134.255

Miroš napsal(a):
Pro Meelek
Děkuji moc za rady.A odkud jste? Já sem až z obce Vražné na Novojičínsku zkoušel jsem se už dívat na chovatele v databázi a nejbližší je až v Opavě ale našel jsem si kontakt už na malochovatele z Luboměře a Nového Jičína tak uvidím.A vy chováte v kmeni 1+1 nebo 1+2 tedy myslím housera a 1 husu??
Já jsem si zjístil že 1+2 je lepší abych měl více housátek pro nepříbuznost tak ještě zvážím.
Děkuji za odpověd´

Severní Čechy.

https://klubvodnidrubeze.estranky.cz/clanky/seznam-plemen-vodni-drubeze-a-jejich-chovatelu.html

24.6.2020 20:23
Meelek

XXX.XXX.134.255

Meelek napsal(a):
Severní Čechy.

https://klubvodnidrubeze.estranky.cz/clanky/seznam-plemen-vodni-drubeze-a-jejich-chovatelu.html

1,1 je chov pro krásu, 1,2 pro nenazranost :)

25.6.2020 11:03
Miroš

XXX.XXX.40.137

Meelek napsal(a):

Pro Meelek
To je ode mně strašně daleko já sem až z Novojičínska, ale děkuji za stránku, určitě se podívu.
A ohledně chovu 1+2 to nebudu chovat jenom na talíř osobně se vracím k staré tradici když moje prapra babička s prapra dědou chovali husy tak mně to nějak k té historii zase táhne zpátky tak to nemyslím tak že je budu chovat jen na jídlo a strkat jim kdejaké krmení abych je mohl co nejdříve zabít na pekáč to rozhodně NE! pro mně to bude z veliké části chov pro radost a z pohledu na husy jak se budou pást na zahradě i už kvůli těm slimákům co ted´ po dešti vylezli a vše decimují, protože jsem slyšel od chovatele z seriálu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli že chová 2 kmeny v počtu 1+2 přikládám odkaz tak jsem si myslel že je to lepší z důvodu nepříbuznosti chovat v 1+2 ještě pouvažuji, ale asi se přikloním k vašemu názoru.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/217562220460013-husa/video/616247

25.6.2020 12:58
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já to znám jinak.

1,1 pro radost
1,2 pro starost

(pomoc, husy mi začaly snášet obě do jednoho hnízda - mám je oddělit - a jak?)
(pomoc, houser si vybral jenom jednu husu, tu pojímá, druhou odhání - budou vejce oplozena?)
(pomoc, líhnou se mi husy české, jedna má termín teď, druhá až za týden - co mám dělat?
- dosedí to ta druhá husa nebo sleze z vajec, nechá je zastudit a bude vodit spolu s první
husou její housata?)
(pomoc, nemáte někdo líheň, druhá husa mi slezla z vajec a já se bojím, že se to zastudí)
(pomoc, přijme husa, která vodí housata, o týden mladší od jiné husy?)

25.6.2020 13:07
honzapm

XXX.XXX.134.34

Jinak v knize Drobnochovy hospodářských zvířat II. je zajímavě napsáno o tom,
jak světělné podmínky startují tvorbu spermií u houserů na jaře, pohlavní aktivitu
samců je potřeba startovat o měsíc dřív, než samic.
Takže i z toho vyplývá, že ta harmonizace v páru je daleko snazší, než ve skupině.

(jinak tedy ta kniha má tristní fotodoprovod - je tam no name husa uvedena jako H. česká
nebo zdrobnělý Vlašák modrý zlatě zbarvený je tam uvedený jako Vlaška koroptví,
případně hybrid je tam uveden jako čistokrevná Leghornka - fotky se dramaticky nepovedly,
jedna hybridka střídá druhou - fotky naprosto nesmyslné a nepopsané,
ale text je dobrý, kapitolu o nemocech a parazitech hodnotím jako naprosto skvělou).

Určitě se do knihovny začátečníka vejde.

https://obchod.profipress.cz/drobnochovy-hospodarskych-zvirat-ii_DROBNO-1.html

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.6.2020 07:48

Meelek napsal(a):

No tohle dilema budu brzo taky řešit. Zda 1,1 nebo 1,2 nebo snad 2,2 a oddělit?
Bojím e toho , že když to bude 1,2 tak nastanou potíže co tu často čteme a jak je dokonale popsal pan Honzapm. A zase bych nerad dopadl tak jako letos u pižmovek kde jsem měl 1,1 a kachna /jaro2019/ do dneška ani nezačala snášet. A pižmovku seženu daleko snáze než originál husu českou..Navíc líheň doma mám takže by se vejce při nejhorším dala vylíhnout..pokud si nechám 2,2 a odělím je je taky menší šance , že budu bez housera nebo husy v případě škodné nebo náhlého úhynu. Ale zase při mém stěští liška odnese buď 2.0 nebo 0,2 takže ta poslední teorie mi je stejně na 2 věci

29.6.2020 11:19
Miroš

XXX.XXX.40.137

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No tohle dilema budu brzo taky řešit. Zda 1,1 nebo 1,2 nebo snad 2,2 a oddělit?
Bojím e toho , že když to bude 1,2 tak nastanou potíže co tu často čteme a jak je dokonale popsal pan Honzapm. A zase bych nerad dopadl tak jako letos u pižmovek kde jsem měl 1,1 a kachna /jaro2019/ do dneška ani nezačala snášet. A pižmovku seženu daleko snáze než originál husu českou..Navíc líheň doma mám takže by se vejce při nejhorším dala vylíhnout..pokud si nechám 2,2 a odělím je je taky menší šance , že budu bez housera nebo husy v případě škodné nebo náhlého úhynu. Ale zase při mém stěští liška odnese buď 2.0 nebo 0,2 takže ta poslední teorie mi je stejně na 2 věci

Já jsem si také myslel že chci chovat 2 kmeny po 1+2 ale pro začátečníka je to hodně velké sousto tak jsem nakonec usoudil že bude lepší pro začátek 1 kmen po 1+1 a až budu více zkušenější tak si můžu rozšířit na 2 kmen také po 1+1 že to nebude taká starost jak 1+2 nebo někde dokonce 1+3.
A to budete chovat české husy?? Pokud ano tak to zaslouží obdiv já sháním české husy a v mém okolí je jen snad jeden chovatel okolí obce Vražné na Novojičínsku tak u něj mám naštěstí rezervovanou husičku ale ted´ sháním housera tak snad někoho najdu kdo ještě chová
Ale jinak držím palce a at´ Vám to výjde!! ne každý to má v genech chovat nějaké zvířátka

29.6.2020 11:41

Miroš napsal(a):
Já jsem si také myslel že chci chovat 2 kmeny po 1+2 ale pro začátečníka je to hodně velké sousto tak jsem nakonec usoudil že bude lepší pro začátek 1 kmen po 1+1 a až budu více zkušenější tak si můžu rozšířit na 2 kmen také po 1+1 že to nebude taká starost jak 1+2 nebo někde dokonce 1+3.
A to budete chovat české husy?? Pokud ano tak to zaslouží obdiv já sháním české husy a v mém okolí je jen snad jeden chovatel okolí obce Vražné na Novojičínsku tak u něj mám naštěstí rezervovanou husičku ale ted´ sháním housera tak snad někoho najdu kdo ještě chová
Ale jinak držím palce a at´ Vám to výjde!! ne každý to má v genech chovat nějaké zvířátka

Ano ano mám tu odchov české husy. Až budu vědět 100% co tu mám tak podle toho budu shánět..buď 1,0 nebo 0,1. I Vám přeji ať Vám to vyjde

18.7.2020 18:30
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím, chtěl bych se zeptat, máte-li někdo zkušenost s chovem dvou párů českých hus v jednom výběhu (s jedním husníkem)? Bývají houseři mezi sebou agresivní? Chtěl bych letos tyto husy pořídit, mám prostor a výběh rozlohou na jeden-dva páry (ale bez možnosti funkčně rozdělit napůl). Jeden pár bude jistota, ale v případě ztráty/nesednutí si nově pořízených jedinců jedinců bych chtěl raději 2.2., ať si oni/já vyberou mezi sebou? Ano, nechce se mi moc často objíždět půl republiky pro další a další chovná zvířata, pokud by něco lehlo/neklaplo v rámci 1.1.

19.7.2020 08:50

Řeším podobné dilema jako Vy. Ale také mi zatím nebyl nikdo schopen na tuhle otázku spolehlivě odpovědět. Jeden říká , že ano a bez problémů. Druhý řekne , že ne. Ono je to asi taky hodně idividuální dle povahy jednotlivců ( zvířete ale i chovatele ), chovnýh podmínek atd. Asi nakonec udělám to , že připravím ten husník tak aby každý kmen měl svůj box. Tak aby na sebe neviděli a k tomu menší výběh. Takže přes velkou část roku by byly venku společně, ale v chovné sezoně by se pokud by bylo třeba odělily do těch svých ohrádek a pouštěli se do zahrady na pastvu střídavě. Protože jinak si to neumím představit, jak to jinak řešit. Ono třeba velké chovy hus mají taky ta velká hejna společná. Tj více houserů a hus pohromadě. Ale tam husy jen nesou a vejce se jim odebírají tam se nepočítá s tím aby ty husy vejce sami vyseděli.

19.7.2020 09:27
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ne, 2,2 v jednom výběhu a jedné ubikaci zcela určitě chovat nemůžete.

19.7.2020 15:08
Meelek

XXX.XXX.131.48

Že zkušenosti, castečně, od cca doby mezi prvním a druhým preperenim housat do zhruba půlky listopadu. Nejaka nevraživost byla, ale žádny extrém. Určitě ne přes zimu, jaro a začátek léta.

Jak byste dopadnul Vy,kdyby Vás zavřeli do výběhu s dvěma modelkami a nějakou třeba steroidovou gorilkou z posilovny?

19.7.2020 15:56
sharingan

XXX.XXX.162.30

Děkuju za odpovědi. Meleek, co mě osobně týče, já bych se právě nějak s tou gorilkou domluvil, žádný strachy:D
Zajímalo mě třebas, jestli houseři - bratři, od vylíhnutí spolu, popř. otec se synem, se netolerují nějak lépe...ale říkáte, že asi ne. Ok, půjdu zatím do toho jednoho párku. Resp. plánuji co nejdříve pořídit několik mladých nepříbuzných kusů od dvou chovatelů, uvidím, kteří dva nepříbuzní jedinci opačného pohlaví si sednou dohromady nejlépe a bude jim to nejvíc u mě vyhovovat, zbytek do zimy prodat dále či na pekáč...

19.7.2020 23:25
regina

XXX.XXX.2.23

Ano, píše se, že je vhodné mít 2+1. Mám českého, a husu českou a k ní kříženku.... on hlídá a vodí celé hejno, ale té české si nevšímá a když seděla kříženka, seděl u ní...o českou nemá zájem, nanesla velké hnízdo, ale vše plané......je mi proti mysli českou zabíjet, je loňská, ale na dalšího housera nemám prostor. A teď babo raď.

20.7.2020 21:04
Meelek

XXX.XXX.178.32

Minulej rok jsem měl nádhernou husu. Furt nesnasela, naštvánej v březnu jsem ji otočil, vypulpoval, byl to houser. Nemám moc času je sledovat... Na podzim jsem je rozházel. Byl klid. Ale jestli skákali oba na jednu husu, dost pochybuju, ale možný to je. e to agresivní prevít, všechno se ho bojí, pes i prase :))). to pak byl i poznat podle chovani...Houser, kt. Je spárovany s husou si ji hlida...chodi všude spolu. Takže jeden mi hlídal husu a druhý hledal někde v rohu zahrady loňský švestky... Otázkou je, jak by to dopadlo, kdyby tam byly třeba tři husy navíc..

Z vyprávění od taty z jeho mládí vím. Že český husy chovala skoro celá vesnice, kterou protékal potok. Pouštěli je na volno k potoku. A těch hus k podzimu tam muselo bejt...Asi si tam nějakej pořádek udělaly...Ale detaily nevím, takže je to k prdu. Kdyby měl skutečně velkou zahradu, hodně členitou, třeba hektsrovej rybník nebo několik set metrů potoka určitě by to šlo. Oplocený fotbalový hřiště s jednou jabloní, asi by pak prelitaval, třeba. Místo páření s husou by se tam taky mohli honit a pak si akorát svhrupnuli před budnikem..mohlo by z toho být min oplozených vajec. Asi. Vyzkoušet, na jaře v nejhorsim být připraveném na improvizovaný, oddělený výběh nebo narychlo prodat.. Stejně to zjistíte už před snaskou jestli to půjde nebo ne.

Sorry za gramatiku, levé ruce, datlovaci tablet.

20.7.2020 21:06
Meelek

XXX.XXX.178.32

Krizenku do tlačenky. Českou pak obskoci, když nebude moct do ničeho jinýho píchnout.

21.7.2020 10:02
regina

XXX.XXX.2.23

to asi nedokážu. Raději prodám českou.

21.7.2020 12:46
Miroš

XXX.XXX.40.137

To by bylo škoda zbavovat se české husy kvůli nějaké křížence co si můžete kdekoli koupit, česká se špatně shání věřte mi pak by jste toho mohl litovat a když tam přidáte kříženku mezi české husy tak to špatně ovlivní budoucí populaci housátek může se také stát že ani nevysedí vejce a pak dalších 20 starostí co s tým??, protože česká husa má zachovaný pud sezení což je u většiny hus rarita protože ty se dají odchovat jen uměle v líhni. Já osobně bych nikdy nedával českého housera s nějakou kříženkou místo české husy tím poté zaniká naše národní plemeno, zase začíná být trend když si někdo koupí českou husu a k tomu nějakého křížence co je 50x vyšlechtěn pro největší snůšku a nejvíce masa pak je to většinou jako u psů čím více šlechtěn tím více nemocí a degenerace tak poté mi to připomíná doby po roku 1950 kdy lidem už nestačila česká husa kvůli takovým banalitám jako je že nesnese tolik vajec jako nějaká německá co snese i 20-30 a tak je začaly křížit až nakonec málem česká husa zanikla a mohly jsme se o ní učit jen v muzeu a dějepisu tak mě to připadá jako neúcta k české huse že se něco podobného furt děje a že se najdou lidi co pořád českou husu kříží s nějakými zmutovanými husami tím pak ubývá českých hus a přece nejhezčí pohled je na českou husu co se pase na zahradě ne ?

mar.tinka

21.7.2020 20:00
mar.tinka

XXX.XXX.40.137

Miroš napsal(a):
To by bylo škoda zbavovat se české husy kvůli nějaké křížence co si můžete kdekoli koupit, česká se špatně shání věřte mi pak by jste toho mohl litovat a když tam přidáte kříženku mezi české husy tak to špatně ovlivní budoucí populaci housátek může se také stát že ani nevysedí vejce a pak dalších 20 starostí co s tým??, protože česká husa má zachovaný pud sezení což je u většiny hus rarita protože ty se dají odchovat jen uměle v líhni. Já osobně bych nikdy nedával českého housera s nějakou kříženkou místo české husy tím poté zaniká naše národní plemeno, zase začíná být trend když si někdo koupí českou husu a k tomu nějakého křížence co je 50x vyšlechtěn pro největší snůšku a nejvíce masa pak je to většinou jako u psů čím více šlechtěn tím více nemocí a degenerace tak poté mi to připomíná doby po roku 1950 kdy lidem už nestačila česká husa kvůli takovým banalitám jako je že nesnese tolik vajec jako nějaká německá co snese i 20-30 a tak je začaly křížit až nakonec málem česká husa zanikla a mohly jsme se o ní učit jen v muzeu a dějepisu tak mě to připadá jako neúcta k české huse že se něco podobného furt děje a že se najdou lidi co pořád českou husu kříží s nějakými zmutovanými husami tím pak ubývá českých hus a přece nejhezčí pohled je na českou husu co se pase na zahradě ne ?

to máte pravdu sama osobně chovám české husy a nikdy bych si do chovu nedala kříženou husu to bych radši tu kříženou zabila k obědu než se zbavila české jen pro českou husu jsem jela z Ostravy až do Zlína tak by mně to mrzelo

Martina40

25.7.2020 09:29
Martina40

XXX.XXX.243.254

Já na češky taky nedám doustit. Jsou prostě úžasné.
Já mám husičky od Hradce a housera od Kolína.

https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3661982/jak-poznam-ze-husa-uz-zasedla?from-list=1#a3702298

25.7.2020 16:03
Miroš

XXX.XXX.40.137

Martina40 napsal(a):
Já na češky taky nedám doustit. Jsou prostě úžasné.
Já mám husičky od Hradce a housera od Kolína.

https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3661982/jak-poznam-ze-husa-uz-zasedla?from-list=1#a3702298

Přesně tak vždyť je to naše národní plemeno a buďme za něj hrdí za mně to je tak že se mi ani jinačí plemena nelíbí, asi to je proto že se u nás kdysi chovali české husy a jinačí si na zahradě neumím představit.A taky že se u nás nechovali přez 60 let a to chci letos změnit a začít s chovem .

28.7.2020 10:00
regina

XXX.XXX.2.23

To se Vám lehce řekne nedávat kříženku. Zkrátka jiná nebyla. A sedí dobře. Ale já chápu Váš obdiv k české.....takže kdyby někdo chtěl ten český pár tak je k mání. A kříženka půjde na Michala.

2.8.2020 09:47

Dobrý den Všem!
Letos jsem na zkoušku, jestli chov hus zvládnu vzal 8 brojlerek na výpas, dopadlo to dobře.
Teď vybírám plemeno k chovu. Vypasám dva pozemky 6 a 9 árů. Vidím to na kmen 1,1 Zvažuji mezi Pomořankami a Češkami. Češky se mi líbí víc, ale bojím se létavosti. Pastvina je obehnána 1m pletivem, a z jedné strany jsou "městské" zahrady s ploty 1,8 m.
Brojlerky a predpokládám i Pomoranky to neprekonají. O češkách se tu píše, že létají jak vrabci. Kdyby přeletěli na zavlažované trávníky sousedů, byl by to velký problém. A zastrihávat letky nechci.
Co by jste mi poradili?
Děkuji a hezkou neděli!

2.8.2020 14:18
Meelek

XXX.XXX.133.44

Dobrý den Všem!
Letos jsem na zkoušku, jestli chov hus zvládnu vzal 8 brojlerek na výpas, dopadlo to dobře.
Teď vybírám plemeno k chovu. Vypasám dva pozemky 6 a 9 árů. Vidím to na kmen 1,1 Zvažuji mezi Pomořankami a Češkami. Češky se mi líbí víc, ale bojím se létavosti. Pastvina je obehnána 1m pletivem, a z jedné strany jsou "městské" zahrady s ploty 1,8 m.
Brojlerky a predpokládám i Pomoranky to neprekonají. O češkách se tu píše, že létají jak vrabci. Kdyby přeletěli na zavlažované trávníky sousedů, byl by to velký problém. A zastrihávat letky nechci.
Co by jste mi poradili?
Děkuji a hezkou neděli!

Zastřihává se max. ze začátku. Záleží na situaci. Při přivezení novýho housera mi uletěl nejakych 300 metrů, šel pod nůžky, preventivně. Hledal jsem ho dobrou pulhodinu ve tmě. Štěstí, že je bílá a šla vidět.HC neuletí, pokud nemá důvod - pes, liška, plašení lidmi, brajgl v chovu a přelet husy za houserem nebo opačně. Přelet za pastvou, když tapkaji někde v blátě....
Housata Pomořanské jsou náročnější na stravu a létají taky, i brojlerky, proto mají křídla .Nebo si pořiďte Saské kačky, mají problém přeletět 30cm:)

3.8.2020 07:25

Děkuji za vysvětlení, vaše vypadají moc spokojeně. Sasky se vám pasou, nebo jen stojí u koryt? Dřív moje kachny (bílá peking) žádný velký zájem o pastvu neměli.
Potřebuji ještě radu jak naučit husy chodit do husniku. Každý večer za soumraku prijdou a sednou před husnik. My k nim vejdeme zavolame a ony poslušně napochoduji dovnitř, samy ani jednou.
Potřebuji aby tam vešly a zustaly, aby dvířka zavřel automat jako u slepic.
Nemám možnost mít u nich psa a do vsi chodí v noci lišky. Kdyby jsme chtěli odjet tak seženu kamaráda aby je nakrmil, ale aby u nich stál za soumraku to nejde a zahánět je za tmy jde špatně, hrozně panikaří při osvícení.

4.8.2020 20:19
Miroš

XXX.XXX.40.137

Dobrý den Všem!
Co by jste mi poradili?
Děkuji a hezkou neděli!

Vesměs platí že české husy nemají důvod k útěku pokud je dobrý chovatel a řádně se o ně stará.Ale chov českých hus opravdu stojí za to a navíc udržujeme tradici vždyť české husy se chovali prakticky na každé vesnici a teď to je tak 9 chovatelů na kraj tedy tady v moravskoslezském kraji tak doufám že se to do budoucna zlepší A držím vám palce ze si vyberete radši české husy

7.8.2020 22:57
Meelek

XXX.XXX.183.232

Kachny se moc nepasou, jsou to kachny. Ani trávu moc neuslapou. Při padesáti kusech. Je to o tom, že na zem moc nelezou. Cele dny jsou na potoce. Hledají různou živočišnou potravu. Korýtka mají plná jen večer. Zapískám melodii, takovou hloupou. Všechny se ke mě nacpou a nenechají mne skoro ani projít do kachniku. Ometaji se kolem nohou, občas nějaké prislapnu tapku, ale neboli je to, jsou na slámě. A jdu s rozumem. Nejhorší je první nasypání žrádla, tam jsou všechny. U osmyho lavoru je to sranda, spíš klid. Do toho se ozývají i husy a čekají u lavurku. Husník nemám, jsou už několik let na volno. S husnikem jsem stresoval první rok a upustil od něj po 3 letech. Choďte každý den večer krmit. Večer proto, aby Vám hlad pomohl husy Zahnat. Jejich hlad.. :)

Teď mám zrovna problém s pubertaky. Toulají se, nahanim je každý vecer zpět. Asi tak kilometr po proudu. Jsou to lumpove. Psa u hus nemám, jen je na volno po celým pozemku. Včetně toho zvířecího. Raději obětují pár cibuli, cuket, Afrikanu... A upřímně, k husám se mu moc nechce. Boji se jich....

Lišku a kunu mám hned přes silnici. Teď tam chodí na špendlíky. 2 dny zpět jsem ji slyšel štěkat..

9.8.2020 15:00
Miroš

XXX.XXX.40.137

Meelek napsal(a):
Kachny se moc nepasou, jsou to kachny. Ani trávu moc neuslapou. Při padesáti kusech. Je to o tom, že na zem moc nelezou. Cele dny jsou na potoce. Hledají různou živočišnou potravu. Korýtka mají plná jen večer. Zapískám melodii, takovou hloupou. Všechny se ke mě nacpou a nenechají mne skoro ani projít do kachniku. Ometaji se kolem nohou, občas nějaké prislapnu tapku, ale neboli je to, jsou na slámě. A jdu s rozumem. Nejhorší je první nasypání žrádla, tam jsou všechny. U osmyho lavoru je to sranda, spíš klid. Do toho se ozývají i husy a čekají u lavurku. Husník nemám, jsou už několik let na volno. S husnikem jsem stresoval první rok a upustil od něj po 3 letech. Choďte každý den večer krmit. Večer proto, aby Vám hlad pomohl husy Zahnat. Jejich hlad.. :)

Teď mám zrovna problém s pubertaky. Toulají se, nahanim je každý vecer zpět. Asi tak kilometr po proudu. Jsou to lumpove. Psa u hus nemám, jen je na volno po celým pozemku. Včetně toho zvířecího. Raději obětují pár cibuli, cuket, Afrikanu... A upřímně, k husám se mu moc nechce. Boji se jich....

Lišku a kunu mám hned přes silnici. Teď tam chodí na špendlíky. 2 dny zpět jsem ji slyšel štěkat..

Já bych se bál že by mi husy zabila liška ted se tu okolo našeho domu potuluje tak než se postaví husník tak 2 husy chci přes zimu ustájit v místnosti po prasatech (zděná místnost s betonovou podlahou) zatím by jsem je neměl kde dát tak proto to řeším tímto způsobem. Mě se zdá že když by jsem měl jen 2 husy že by se neubránily ne?? nebo máte nějaký zaručený fígl jak tomu zabránit aby mi liška nezabila moje husy.Já se osobně domnívám že čím víc hus tak tím se lépe ubrání ne?

9.8.2020 16:51
albert

XXX.XXX.45.52

Zdravím,
jen přidám své zkušenosti. Chovám češky v poměru 1.1. Míváme 8-10 housat. Výjimečně 5 nebo naopak 12. Celoročně venku v sadu s dřevěným husníkem, který ale využívají jen při sezení na vejcích, jínak jsou i v zimě venku. Pokud jde o létání, tak jsem zastřihl jednou nového housera čistě proto aby si zvykl. Jinak není potřeba, husy se drží doma, i když zejména mladé by bez problému dokázaly odletět. Lišky jsem vyřešil elektrickou sítí kolem pozemku. Funguje stoprocentně 5 let. Začátečníci by si měli dávat velký pozor aby si koupili opravdu českou husu. Pravidelně se objevují inzeráty na češky, kde podle fotek stoprocentně o češky nejde. Češka je kompaktní celkově menší a taková pěkně kulatá husa s pěkně klenutou hlavou kratším silnějším krkem a krátším zobákem se zřetelným čelem. Pěkně je to vidět na fotkách v úvodu diskuse. Když je husa hranatá, dlouhý krk, nebo zobák, který začíná pomalu na temeni hlavy a je velký, tak to není češka, ať vám majitel tvrdí cokoliv. Taky jsem se na začátklu spálil. Jinak jsou nenáročné, vysedí i odvodí samy a je na ně pěkný pohled. Taky celkem dost vypasou což je dneska docela výhoda.

11.8.2020 09:31

Děkuji Všem za rady!
Díky i vaším názorům jsem vybral HC. Domluvili jsme nákup příští víkend s panem Petákem z Vinařic okr. Beroun, je to za rohem 15 km. Navrhnul mi prodej husy. Uvidím jestli má svoje kmeny nepříbuzné, abych od něho mohl koupit i housera, když to nepůjde budu shánět.

Meelek: Tak to jsou kachny přesně jak byly u mě :-) potřebuji hlavně spásače, budu se zatím věnovat husám. Pes na pozemku jak máte je obrovská výhoda, udrží všechny predátory v odstupu už jen přítomností. Máte to i s potokem pěkně zařízené

Miroš: Nám se ve vsi žádná drůbež přímé konfrontaci s liškou neubránila. Letos to bude díky přemnoženým hrabošům bez problémů, liška má snadný velký zdroj. Ale jak bude rok hladu, berou vše, doráží i na čerstvá jehňata a to jsme u dálnice kousek od Prahy v silně osídlené krajině. Mám teď nízkou provizorku z palet, ale na zimu bude husník pochozí. Bez psa nebo zavírání to tu nejde.

albert: Počet housat jako u Vás bych si přál, doufám, že se podaří dobře sestavit chovný pár. Zastřihnu jim letky po přivezení a přidám je k hybridkám, aby je naučili jak to tu chodí. Děkuji za tip s elektrickou sítí, promyslím to. S ohradníkem si u souseda liška poradila, spodní vodič opatrně podhrabala. Budu se snažit koupit kroužkované z uznaného chovu, nebo při nedostatku od kroužkovaných rodičů.

Už se na ně těším, jak budou pošlu fotky, děkuji!

18.10.2020 16:42

Zatím se vše dobře vyvíjí. Párek českých je už 3. týden na zahradě. Po týdnu je vzal do hejna i německý výkrm. Teď ještě udělat nový husník a trádá.
Pan Peták mě, překvapil když určoval pohlaví virgulí... prstýnkem na řetízku. Věřím jeho chovatelským zkušenostem a doufám, že mám pár.
Pořád premýšlím zda si k páru nenechat pro prvni rok i jednu německou husu abych měl dost mladých...

18.10.2020 16:53
ančovička1

XXX.XXX.37.123

...a máte lihen pro housata?..husa německá snese spoustu vajec a jen tak honem nesedi..

18.10.2020 17:25

Nemám, dal bych vejce české s jejími, a až by německá zasedla tak i jí. Ještě bych mohl dát pod slepice. Obávám se, aby mi češka první rok nesnesla 6 vajec a z nich by se vylíhly tři a zase bych musel shánět housata. Rád bych měl 8-15 housat. Vejce navíc bych rozdal.
Je to realné nebo v tom hrozí nějaký háček?
Děkuji.

18.10.2020 17:50
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Česká husa je malá a obsedne nejvic 13-15 vajec..snaska podle kvality krmeni 9-15 vajec..s přidáním nekolika jinych vajec by problem nebyl,pokud chcete ostatni vejce darovat nebo prodat..ja bych to řešila lihni, slepice vám housata nevylihne..krůta ano..

18.10.2020 18:31

Děkuji za informaci o slepici. Když nechám česku sedět v husníku a němka tam bude chodit jen snášet (na své hnizdo). Hrozí vyrušení na hnízdě, aby češka neslezla?Jak jsou vůči sobě husy tolerantní? A jak se bude chovat houser? Také jsem četl jeden starší příspěvek kde si houser oblibil v podobné sestavě hybridku a česku odháněl. To bych nerad.
Děkuji!

18.10.2020 19:42
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Pokud snáší husy najednou obě,je bohuzel normální,že chodi obe snášet do jednoho hnizda..po zasednuti prvni husy ,to řeším uzavřením sedici husy,aby k ni nemohla druhá přinášet vejce nebo se prát o sezeni na vejcich..hrozi zastydnuti vajec..husu poustim ,i násilím,že ji vynesu,aby se nazrala,vyprazdnila a vykoupala..
S housery to tak,jak píšete, prostě je..bud ma rád husy všechny stejně,jako jsem mela já, 1/3 nebo si vybírá..ale také jsem musela husicku prodat,protože ji odháněl..uvidite😀

18.10.2020 21:06
Meelek

XXX.XXX.47.229

Zatím se vše dobře vyvíjí. Párek českých je už 3. týden na zahradě. Po týdnu je vzal do hejna i německý výkrm. Teď ještě udělat nový husník a trádá.
Pan Peták mě, překvapil když určoval pohlaví virgulí... prstýnkem na řetízku. Věřím jeho chovatelským zkušenostem a doufám, že mám pár.
Pořád premýšlím zda si k páru nenechat pro prvni rok i jednu německou husu abych měl dost mladých...

Jak se dá naučit určovat pohlaví pomocí virgule?

18.10.2020 22:04

Ančovička: Děkuji za všechny rady. Jak je čtu začíná mi být jasné, že přirozený odchov při větším počtu hus je problém. Promyslím to, asi bude pro začátek jednodušší kmen1:1. Ještě jednou díky.

Meelek: Posadil si husu vsedě na klín a držel nad ní řetízek s prstenem. Když začal kroužit potvrdil, že se jedná o samici. Při křížovém kývání potvrdil samce.
Nevěřím na nadpřirozené síly, spíš si tím podle mě potvrzuje svou zkušenost. Oba ptáci jsou kroužkovaní a s listem původu, předpokládám, že je palpoval při odchytu.
Uvidíme v hnízdění

10.11.2020 19:16

S nadcházejícím Martinem, spustily husy sabotáž. V pátek začaly pelichat. Co teď, porazit, nebo čekat až přepeří? Je jim 28 týdnů. Nepotřebuji nutně porážku teď, mám je hlavně kvůli výpasu zahrady. Jen bych to rád stihl do mrazu kvůli vodě. Škubání nezralého peří prý nic moc.
Děkuji a zdravím.

11.11.2020 10:07

No vidíte já včera porazil 2 a šly škubat úplně luxusně. Nebýt toho , že mají podle mě ještě čas a já nemám místo v mražáku , tak bych je byl včera už porazil všechny ať to mám za sebou. No musím za sebe říct , že bych raději počkal až přepeří. Jinak se uškubete k smrti a výsledek jatečného trupu nebude nic moc. Takže pokud nespěcháte tak počkejte.
Jen pro zajímavost husa česká /houser/ letošní: 4,20 kg bez vnitřností a sádla. Brojlerová husa /houser / letošní : 3,80 kg bez vnitřností a sádla. Toho sádla už teda bylo docela dost na můj vkus.

11.11.2020 21:49

Ecitejok: Děkuji! Dám na Vás.

12.11.2020 05:52

Ja pořád uvažuji nad tim škubacím voskem. Jenze pořád si na to nějak netroufám...

12.11.2020 07:43
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Husy a pižmovky zbavuji peří pomoci mokré utěrky a žehličky. Za sucha to moc nejde a za mokra se už peří nedá využít jako náplň do polštářů a dek.

12.11.2020 14:56
začátek

XXX.XXX.4.22

Ja pořád uvažuji nad tim škubacím voskem. Jenze pořád si na to nějak netroufám...

Je to jednoduché,škubačka a pak vosk a ten nahřát jen na skupenství medu,čim hustší tím lepší,vedle hrnec se studenou vodou,vosk-voda-vosk-voda a v hrnci s vodou oloupat.Použity (oloupaný)vosk přidat do rozehřátého. Pokud ho nebudete delší dobu používat,tak nahřat co nejvíce a přecedit do kýble a nechat do druhého dne schladnout a vyklopit,opláchnout.Při rozehřívání vosku dám půl hrnce vody,ale pozor na utajený var.

12.11.2020 15:16

Děkuji velice za radu. Ještě se zeptám na takovou věc. Je pravda, že pokud pokud iju vosk.nesmim pak už jatečný trup omývat ve vodě?

12.11.2020 16:25
ančovička1

XXX.XXX.37.123

S voskem zkusenosti nemam,ale pouzivali jsme kdysi smolu na prase😀..pekne jsme peri prosypali a kachnu namocili do horke vody.(ted uz nevim,jestli namocili nebo polevali😁)...ale stejne jsme museli hodne docistit..

12.11.2020 16:54
začátek

XXX.XXX.4.22

Děkuji velice za radu. Ještě se zeptám na takovou věc. Je pravda, že pokud pokud iju vosk.nesmim pak už jatečný trup omývat ve vodě?

Můžete máčet do syta ,pak kucháte a musíte umýt. Používám na kachny u hus je důležité se trefit a pak vosk není potřeba.

12.11.2020 17:03

začátek napsal(a):
Můžete máčet do syta ,pak kucháte a musíte umýt. Používám na kachny u hus je důležité se trefit a pak vosk není potřeba.

Děkuji. Právě o to mi šlo . Přišlo mi divné po kuchání již nevymývat. Jelikož kolega v práci tvrdil , že se to už pak do vody dát nemže...

17.12.2020 13:45
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

"Genetické zdroje drůbeže". Tak se jmenují webové stránky, obsahují seznam chovatelů české bílé husy. Myslím, že je to nejlepší, vzít chovný pár od nich. Je to na jistotou 👍

18.12.2020 08:32
Meelek

XXX.XXX.39.109

Husu skubame nasucho, pupek,podkridli, část zad, zbytek se spari. A vždy to jde. Do 20min je hotovo. Cca 10min vyvrhnutí. Plus mínus 30 minut na husu. Používat vcelarskej vosk mi přijde jako drahá sranda. Ale pokud to je ten "vosk" z vonavejch svíček, pak to chapu.

A s tou žehličkou taky dobry .

18.12.2020 09:30
1978milan

XXX.XXX.231.235

Husy děláme žehličkou přes mokrý hadr.
Uděláme ji načisto skoro celou, jen křídla zůstanou. Potom spaříme a dočistime.
Většinou už není potřeba namáčet do škubacího vosku.
Je to poměrně čistá práce, protože peří hned dávám do pytle a nejsou olepene prsty od mokrého peří.

18.12.2020 09:51
ančovička1

XXX.XXX.57.71

1978milan napsal(a):
Husy děláme žehličkou přes mokrý hadr.
Uděláme ji načisto skoro celou, jen křídla zůstanou. Potom spaříme a dočistime.
Většinou už není potřeba namáčet do škubacího vosku.
Je to poměrně čistá práce, protože peří hned dávám do pytle a nejsou olepene prsty od mokrého peří.

Presne tak, taky naparujeme zehlickou..ale pred sparenim odrizneme neposkozene letky a davame znamemu vcelari na ometani ramecku v ulech..
..pry na peri vcelky nijak nereaguji..😀

18.12.2020 10:10
1978milan

XXX.XXX.231.235

Taky odřezavame. Vymetame s tím kamna.

18.12.2020 10:11
1978milan

XXX.XXX.231.235

A ještě vytrhavam velká brka z křídel na mašlovačky.

18.12.2020 10:53
ančovička1

XXX.XXX.57.71

1978milan napsal(a):
Taky odřezavame. Vymetame s tím kamna.

I tak jsme je kdysi pouzivali..vsechno se da prakticky zuzitkovat..na maslovacky pouzivam velka, pekne kulata pericka 😀

28.1.2021 18:48

Dobrý večer Všem!

Asi mám problém, ráno ve vodě se snaží menší kus chytit větší za krkem, větší se hravě ubrání a zaujme výhružný postoj. Větší stojí vzpřímeněji. Chodí všude spolu, štěbetají na sebe, ale vzájemně o sebe nepečují - nedotýkají se. Větší je ve všem výrazně dominantnější. Nenechá menší žrát v těsné blízkosti jádro. Hlas mají různý větší stále hluboký, menší střídá hluboký a vysoký jakoby mutoval.

Prodávající chovatel mi v říjnu řekl, větší je husa, menší houser, který musí ještě "dojít". Tím si nejsem jistý. Jakého myslíte, že jsou pohlaví? Nerad bych dva housery.

U německých to bylo zřetelné na první pohled.

Nemám poblíž žádného zkušeného chovatele. Děkuji za jakýkoliv názor.

28.1.2021 19:18
sharingan

XXX.XXX.162.30

Chce to více fotek, z více úhlů, i pěkně bříška ať jsou vidět...nebo i čapnout a vypalpovat penis...ale podle popisovaných projevů i foto větší kus podle mě vypadá na housera. No a u menšího kusu z Vaší foto tedy nepoznám nic, ale popisované chování je na "husu" dost podezřelé, zvlášť jestli je větší kus opravdu houser. Nejsem zatím nijak zkušený chovatel zrovna hus, ale domnívám se, že už i u nich zhruba vím, kam a na co koukat...
Taky, doporučuju Vám kusy nějak jednoznačně rozlišit, klidně jména, nebo si pamatovat a uvádět čísla kroužku. Vyloučí se záměna a následná ztráta informací.
Přidávám ilustrační fotku rozdílu, je to z konce léta, ještě nedospělí mlaďasové, vpravo husa, vlevo houser. Vlastní sourozenci, takže většina pozorovatelných rozdílů je díky pohlavnímu dimorfismu. Druhá fotka, o pár týdnů později, husa stejná, houser jiný.

28.1.2021 23:06

sharingan: Děkuji, udělám víc fotek. Palpování jsem ještě neviděl, chovatelé tady uvádí, že je při něm třeba opatrnosti aby se huse neublížilo, to bych napoprvé nerad. Škoda, že to nebylo třeba dokud byl výkrm, ale ten už je pryč.

29.1.2021 13:57

Dobrý den, je to takhle lepší? Moc pózovat se jim nechce. Ještě když chodí drží si od sebe tak 2 metry odstup.

29.1.2021 15:12
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím, foto je lepší. Větší kus (žlutější nohy) podle mě jasný houser. Podle té barvy nohou odhaduju, že to je z Vaší foto v tomto vlákně z 18.10. 2020 ten v pozadí (možná tehdá byl on ten "menší"?). Druhý kus (červenější nohy) má jemnější zobák, kulatější bříško, klidnější "výraz" v ksichtíku, navíc teď v dospělosti je ano i o něco menší s méně robustní stavbou - podle mě opravdu odpovídá huse. Zvláštní, že tento kus měl popadat housera za krk a ten se mu musel bránit, což mi u husy přijde zvláštní, ale mohlo to být bůhví co, a podle fotek vzhledově opravdu spíše odpovídá samičce. Pořád možnost, že i to je jen dost nepovedený houser, občas se takový vyskytne...ale spíš se kloním k huse.
Zajímá mě ale, co k tomu řeknou zkušenější:D
PS. koukám ještě na Vaši fotku ze včera, a tam má Váš "větší" kus zase nohy červené...je tam opravdu u nich záchytný viditelný rozdíl alespoň v té barvě nohou, nebo to jen foťák hází furt jinak?:D

29.1.2021 16:53

Oběma Vám děkuji za reakci!
Do palpace se dám možná až budou starší.
Barvu nohou mají normálně oba oranžovou, do červena jen když vylezou z vody.
Sharigane díky za obsáhlý rozbor, velice jste mi pomohl👍🏻
Teď beru slivovici a odcházím do pustiny. Frustrace mě dostihla. Rok čekání, vymlátil jsem parádní němky a zůstali mi dva čeští houseři sice čistokrevní, ale jeden a to zrovna ten větší má blbě vypsaný list původu, je tam samice. Nejradši bych si nafackoval za takový nákup.

Video se zpracovává...

29.1.2021 22:54
sharingan

XXX.XXX.162.30

Najisto to poznáte až podle palpace, popř. snesených/oplozených vajec. Objevují se semo tamo jedinci, co vizuálně působí jako opačné pohlaví (tuším právě Meleek? o jednom takovém v jiném vlákně psal...). Ovšem ponechání takového kusu do chovu je diskutabilní. Já se svými omezenými zkušenostmi podle Vašich fotek tipuji, jak jsem psal, na housera + "spíšehusu", a velmi mě zajímá, jak to u Vás nakonec dopadne. Taky mám loňský párek, vizuálně i chováním to od nich už od začátku vypadá, že pohlaví sedí, tak do dvou měsíců mi to doufám potvrdí:D

30.1.2021 00:24
Meelek

XXX.XXX.44.16

sharingan napsal(a):
Najisto to poznáte až podle palpace, popř. snesených/oplozených vajec. Objevují se semo tamo jedinci, co vizuálně působí jako opačné pohlaví (tuším právě Meleek? o jednom takovém v jiném vlákně psal...). Ovšem ponechání takového kusu do chovu je diskutabilní. Já se svými omezenými zkušenostmi podle Vašich fotek tipuji, jak jsem psal, na housera + "spíšehusu", a velmi mě zajímá, jak to u Vás nakonec dopadne. Taky mám loňský párek, vizuálně i chováním to od nich už od začátku vypadá, že pohlaví sedí, tak do dvou měsíců mi to doufám potvrdí:D

Mel by je otocit a kouknout na vejvrtku. Jinak toho ještě napíšete. V nejhorším budou dva houseři, jednoho ještě teď prodat a zkusit sehnat husu. Možná sehnat. A na podzim si sehnat ještě jednu, mladou. Na jaře tu horší prodat třeba s housaty nebo odchovat bokem a nechat si jen pár?

30.1.2021 18:06
albert

XXX.XXX.45.52

Zdravím,
doporučuji vám je otočit a prohlédnout kloaky. Není to nic složitého a u takto velkých hus to bude spolehlivé. Odkaz co vám vložil kolega je zcela názorný. Jestli chcete chovat husy dál, tak se vám osvojení této metody vyplatí. Slivovici si pak dejte na oslavu, že jste to zvládl. Je to výrazně spolehlivější metoda než pozorování, jak se husa tváří, kejhá atd. Ne, že by se tak nedalo zkušeným okem taky leccos poznat, ale to zkušené oko se nedá načíst. Jinak tu strávíte mládí. Podle fotek co jste poslal neshledávám nic, proč by neměly být vaše husy zařezené do chovu. Zrovna tady se v inzerci často za češku vydávají ptáci, kteří kolem ní ani neprošli. Choval jsem češky sedm let a z určitých úhlů a v určitých pozicích se husa od housera na pohled téměř neliší.

31.1.2021 19:13

Vážení přátelé,
díky Vaším instrukcím proběhla neděle úspěšně:

8:30 - palpace, oba jsou vzoroví houseři
10:00 - telefonát panu Petákovi (dodavatel páru), který obratem začal shánět volnou husu mezi ostatními chovateli z klubu a uspěl!
13:00 - odjezd pro husu k panu Hasdrovi do Bakova nad Jizerou (110 km)
18:00 - vykládka v husníku ve Vráži

S palpací mi pomohlo toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=aEK9Luh2E4g&feature=emb_logo

Mohu spárování nechat na hejně a poté nespárovaného housera oddělit? Oba jsou stejní hmotnostně, rozdíl velikosti je v opeření. Jeden má víc samčí výraz, ale při manipulaci byl úplně klidný. Druhý, bojoval jak o život. Rozdíly jsou malé, líbí se mi oba. Lichý půjde do prodeje, pan Peták ho zpět nechce, nebo si ho nechám do druhého páru.

Děkuji Vám všem! ML

31.1.2021 20:09
Meelek

XXX.XXX.44.16

Vážení přátelé,
díky Vaším instrukcím proběhla neděle úspěšně:

8:30 - palpace, oba jsou vzoroví houseři
10:00 - telefonát panu Petákovi (dodavatel páru), který obratem začal shánět volnou husu mezi ostatními chovateli z klubu a uspěl!
13:00 - odjezd pro husu k panu Hasdrovi do Bakova nad Jizerou (110 km)
18:00 - vykládka v husníku ve Vráži

S palpací mi pomohlo toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=aEK9Luh2E4g&feature=emb_logo

Mohu spárování nechat na hejně a poté nespárovaného housera oddělit? Oba jsou stejní hmotnostně, rozdíl velikosti je v opeření. Jeden má víc samčí výraz, ale při manipulaci byl úplně klidný. Druhý, bojoval jak o život. Rozdíly jsou malé, líbí se mi oba. Lichý půjde do prodeje, pan Peták ho zpět nechce, nebo si ho nechám do druhého páru.

Děkuji Vám všem! ML

Pokud je máte na volno, vyberte toho agresivnějšího, mohutnějšího. Já mám třeba housera, kterýho se bojí i cca 60kg prase :). Dejte jednoho co nejdřív pryč, at má pár klid. Je to tak nějak...za deset dvanáct. Jsem rád, že Vám průšvih dopadnul dobře.

31.1.2021 20:13
Meelek

XXX.XXX.44.16

Meelek napsal(a):
Pokud je máte na volno, vyberte toho agresivnějšího, mohutnějšího. Já mám třeba housera, kterýho se bojí i cca 60kg prase :). Dejte jednoho co nejdřív pryč, at má pár klid. Je to tak nějak...za deset dvanáct. Jsem rád, že Vám průšvih dopadnul dobře.

Nebo možná lepsi a jistější...ke kterému husa dříve přilne. Ale budou tam asi velký šarvátky.

31.1.2021 20:56

Dobře, nechám to na nich. Jak se vytvoří pár, půjde druhý houser pryč. 👍🏻

1.2.2021 21:07
albert

XXX.XXX.45.52

Dobře jste udělal, že jste se do toho určení pohlaví pustil.
Jinak vše má svoje, neagresivní houser nemusí být nutně špatná volba, nemusíte pak mít strach pustit na zahradu děti nebo návštěvu. Každý ale preferuje něco jiného. Pokud jste se rozhodl nechat to na nich tak opatrně a zavčas oddělit ať nedojde k úhoně. Ono pokud se má zadařit tak se zadaří. V loni jsem přišel o housera v průběhu snášky, kdy měla husa snesena dvě vejce. Sehnal jsem ročního a bylo z toho celkem osm housat. Ať se Vám daří.

1.2.2021 21:59
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Take bych nenechala agresivniho housera, housat bude stejne,ale s houserem jen problemy..to je jako s agresivnim kohoutem, ale 5x vetsim..

2.2.2021 16:38
sharingan

XXX.XXX.162.30

Já bych se zase přikláněl spíš k ostřejšímu houserovi. Předpokládám, že ta vyšší ostrost by se projevovala prakticky jen v době hnízdění, a dokud budou housata malá, a na rozdíl od toho kohouta - u hus, i v domácích podmínkách ta sezonní agresivita má furt význam při obraně housat před predátory či "dělání prostoru pro husí rodinu" na dvorku vůči jiným domácím zvířatům, a podle mě není důvodu, proč si ze dvou houserů nechávat do chovu to větší "vořezávátko"
Ale husa si sama vybere nejlíp, jak píšete.
Můj roční český houser je zatím takový kamarádský kliďas, žere mi z dlaně, ožužlává ruku, občas spolu "poklábosíme"...uvidím, jak se to s ním na jaře vyvrbí:D.

3.2.2021 13:21
Meelek

XXX.XXX.44.16

Tady je ta "agresivita" úplně jiná než u kohoutů z líhní. Ušlechtilejšího původu, je to schopnost uhlídat si teritorium, umět ochránit husu, housata. A myslím.. k těm husám, kt. mají zachovanej pud sezeni a vyvodeni housata nutná.

Chovám je na volno, pouze přístřešek, kde jen snáší husa. Jinak tam nejsou. Zavírám je do chlivka od vylíhnutí do cca prvního opeření a pak mažou zase zpátky na potok. A kdyby přišla liška v noci...Minimálně vím, že nedá svoji kůži zadarmo. Pes by mu snad taky pomohl, když si chodí občas, zadarmo, na nocleh do budniku na sezení. Každýmu se hodí něco jinýho.

3.2.2021 17:45
Meelek

XXX.XXX.44.16

sharingan napsal(a):
Já bych se zase přikláněl spíš k ostřejšímu houserovi. Předpokládám, že ta vyšší ostrost by se projevovala prakticky jen v době hnízdění, a dokud budou housata malá, a na rozdíl od toho kohouta - u hus, i v domácích podmínkách ta sezonní agresivita má furt význam při obraně housat před predátory či "dělání prostoru pro husí rodinu" na dvorku vůči jiným domácím zvířatům, a podle mě není důvodu, proč si ze dvou houserů nechávat do chovu to větší "vořezávátko"
Ale husa si sama vybere nejlíp, jak píšete.
Můj roční český houser je zatím takový kamarádský kliďas, žere mi z dlaně, ožužlává ruku, občas spolu "poklábosíme"...uvidím, jak se to s ním na jaře vyvrbí:D.

U mě už to začíná eskalovat. Když jdu krmit, houser se začíná kroutit k zemi s hlavou zvedlou a ťapká ke mě. Ale to už jsme si vyrikali prvním rokem, takže se jen snaží zastrašit. O to horší to mají "cizí", kteří mu ukazaji záda. :) To zase bude přesvědčování, aby mi tam někdo došel pro vejce, až budu v práci. Ještě, že koště vzbudí tolik respektu....A jinak... husy taky nejsou zrovna mírumilovný ;). Minulej rok, když jsem ji odebíral housata během líhnutí...mi uštědřila několik modrin zobákem a křídly. Tím křídlem dostat je možná horší jak zobákem. Vypadá jak neviňátko a pak ji flákne na ruku...

Housata bych nemusel dávat do chlivka, ale u potoku jsou vysoký břehy a už se mi stalo, že se mi promocila a posla. Ale třeba u labuťaček mám odzkoušené celé vyvodeni venku. Tam to bylo možné risknout, při snůšce kolem 45ks vajec. Housata přežila i několik dnů trvající noční a ranní mrazy cca - 5C. Jen jsem jim hodil trochu slámy na sezení.

5.2.2021 14:35

Dobrý den Všem!
Dnes ráno ve vodě boj, vyhrál těsně (spíš na body) Větší. Zajímavé je, že okamžitě po boji když dokřičeli, oba houseři se uklidnili a dál koupali vedle sebe. Jsou pořád spolu. Menší je k huse velmi pozorný, stále v kontaktu. Větší ji spíš trpí, nedovolí jí žrát s ním. Po louce chodí všichni spolu.
Líbí se mi oba houseři, rozhodl jsem se zkusit sehnat ještě druhou husu. Původně jsem si jí chtěl odchovat, ale to je další rok čekání. Máte zkušenost s chovem dvou párů na jedné zahradě?
Mají k dispozici cca 2000 m2, kde by měli oba páry přístup ke stejnému koupadlu. Napáječky a krmítka jim můžu dát daleko od sebe. Husník každý pár vlastní.
Zkusím štěstí s inzerátem. Přeji úspěšný chov!

PS: Větší a Menší jsou už jména.

7.2.2021 10:29

Dobrý den Všem!
Na inzerát jsem včera koupil druhou husu, od pana Drexlera z Rakovníka.Zatím nechám celou skupinu pohromadě, jak se utvoří pár, druhý oddělím. Rozdělím zahradu, páry budou ve všem oddělené.
Děkuji za Vaše názory k agresivitě houserů a přeji úspěšný chov! ML

7.2.2021 16:07

Suprově vyřešené!

27.2.2021 22:21

Dobrý den Všem!

Řešili jste průchod plotem pro slepice, aby jím neprošly husy?
Lze to technicky vyřešit?

Postavil jsem druhý husník, páry jsou odděleny metr vysokým plotem, na pozemku dokola ohraničeném 1,8m vysokým plotem. Jak umožnit slepicím vstup z odděleného dvora kde je kurník a pohyb současně v obou částech?

Za všechny nápady předem děkuji! Marek L.

28.2.2021 20:46
ladd

XXX.XXX.171.23

Dobrý den Všem!

Řešili jste průchod plotem pro slepice, aby jím neprošly husy?
Lze to technicky vyřešit?

Postavil jsem druhý husník, páry jsou odděleny metr vysokým plotem, na pozemku dokola ohraničeném 1,8m vysokým plotem. Jak umožnit slepicím vstup z odděleného dvora kde je kurník a pohyb současně v obou částech?

Za všechny nápady předem děkuji! Marek L.

Jaké plemeno slepic chováte? Metr vysoký plot by mohly slepice přeletět. A nebo díra v plotě, u země přehrazena fošnou, slepice proskočí, husa ne. Jen nevím, jestli by se skrz tu díru spolu houseři neprali. A nebo plot podhrábnout jen tak moc, aby podlezla slepice, ale ne už husa.

21.10.2021 18:09
petraodlesa

XXX.XXX.43.239

Oživuji vlákno z jara. Před měsícem jsem si koupila chovný pár husy české. Mám z nich velkou radost. A těším se na jaro. Podělte se letošními odchovy 😊

22.10.2021 12:57
sharingan

XXX.XXX.186.2

Moje letošní husička (ta na schodech) s rodiči. Zbylá z housat jsem přes sezonu udal, ona mi zůstala poslední. Nakonec s ní zkusím složit druhý chovný pár...i když dva páry jsem původně vůbec neplánoval:D

31.10.2021 11:51

Zdravím, pročetl jsem vše možné o přirozeném chovu v kmeni, ale není mi jasné jestli obě husy budou zahřívat jakékoliv house a nebo si každá pečuje jen o svoje a druhou jen toleruje. Zajímá mě to u Hus českých, které jsou silně teritoriální.
Vybral jsem dvě husy, sestry a k nim z druhé skupiny housera.
Hnizda bych jim oddělil přepážkou a vejce vrátil až zasednou obě, aby byla housata stejná.
Přál bych si aby se o housata staraly ve skupině. Máte to tak u Českých hus někdo?

Děkuji a zdravím, ML.

31.10.2021 12:16
Meelek

XXX.XXX.4.84

Zdravím, pročetl jsem vše možné o přirozeném chovu v kmeni, ale není mi jasné jestli obě husy budou zahřívat jakékoliv house a nebo si každá pečuje jen o svoje a druhou jen toleruje. Zajímá mě to u Hus českých, které jsou silně teritoriální.
Hnizda bych jim oddělil přepážkou a vejce vrátil až zasednou obě, aby byla housata stejná.
Přál bych si aby se o housata staraly ve skupině. Máte to tak u Českých hus někdo?

Děkuji a zdravím, ML.

Nebudou, musíte je mít odděleně. Jinak to bude vypadat jak bitka v hospodě. Hned jak je vysedi a vyvedou. A houser si to může hodit.

31.10.2021 13:32

Děkuji a zdravím, ML.

Dobrý den, naše zkušenost (ale ne s češkami) je ta, ze si každá husa vodí svoje housata. Nevím, zda to je vůbec možné, aby dali děti dohromady a nějak se o ně skupinově staraly. U nás husy, co ještě seděly na vejcich, se vždycky běžely podívat na nová housátka, ale pak hned zpátky na své hnízdo a vodili až svoje. Houseři se o malé prostřídali, jak se lihli postupně. Husy se postupně i s housaty přidaly k celému hejnu, ale i teď na podzim je vidět, že přesně vědí, kdo je jejich máma. Třeba se chodí koupat s ní (všechny najednou se do našeho jezírka nevejdou) a nebo prostě se s ní víc drží.

31.10.2021 15:54

Dobrý den, naše zkušenost (ale ne s češkami) je ta, ze si každá husa vodí svoje housata. Nevím, zda to je vůbec možné, aby dali děti dohromady a nějak se o ně skupinově staraly. U nás husy, co ještě seděly na vejcich, se vždycky běžely podívat na nová housátka, ale pak hned zpátky na své hnízdo a vodili až svoje. Houseři se o malé prostřídali, jak se lihli postupně. Husy se postupně i s housaty přidaly k celému hejnu, ale i teď na podzim je vidět, že přesně vědí, kdo je jejich máma. Třeba se chodí koupat s ní (všechny najednou se do našeho jezírka nevejdou) a nebo prostě se s ní víc drží.

Vy máte ty husy nějak extra inteligentní a nenáročné. Asi se budu zabývat myšlenkou u Vás nějaké koupit. Pokud ty moje se příští rok nepolepší...

31.10.2021 18:30

Meelek, Ivus, děkuji Vám za odpovědi. Tím tedy chov kmene v jednom husníku není možný. Potřebuji aby mi na pokyn večer husy napochodovaly do husníku bez agresivity. Teď tam zavírám dvě rodiny, jedna bez rodičů a bez problémů to jde jen za tmy, nebo akurátně. A já chci hlavně klid :-)
Hezký večer, ML

31.10.2021 18:32
Meelek

XXX.XXX.4.84

Kdyby jste někdo měl zájem, ruším husy. Mám tu kmen 1+1. Ale jakákoliv láska k jiným husám a čemukoliv je jen teorie.Celorocne byli po tři leta venku. A dám za ně ruku do ohně včetně vrácení. A rád bych, kdyby byly u někoho na delší dobu.... Nerad je ruším, ale musim. Vik z Kamenice u Zákup.

2.11.2021 19:15

Vy máte ty husy nějak extra inteligentní a nenáročné. Asi se budu zabývat myšlenkou u Vás nějaké koupit. Pokud ty moje se příští rok nepolepší...

Aha, já jsem myslela, že takhle pěkně se chovají všechny husy. Možná že jsou chytré a hodné, že si s nimi povídáme a muž k nim chodí kouřit 🚬

Jinak nám všichni tvrdili, že pokud si nekoupime češky, tak husy nebudou sedět. Češky jsme tady na slovensku nesehnali, tak jsme pořídili mix Landeské (od dvou různých zdrojů), brojlerove a Německé a ukázalo se, že z 5 hus zasedlo všech 5. Takže jsme letos měli krásných 49 housatek.

Jinak u nás se už samy uklízejí na noc do chléva, někdy i dřív než slepice do kurníku. Spí tam všechny pohromadě - husy, houseři, housata. Pravda je, že loni se jim tam moc nechtělo, ale v zimě jsme je tam začali nutit kvůli liskam. Jak začali snášet tak od té doby tam chodí sami, hlavně s malými housatky, jako by věděli, že je potřeba je na noc schovat.

3.11.2021 12:38
petraodlesa

XXX.XXX.8.11

Teda, Ivus...z pěti hus 49 housat? Hustý...
Vlastně asi průměr. Jak velké vyrostly? Už zabíjíte?

3.11.2021 13:25

Od mladých hus to je krásné, u mě národní cítění po roce s češkami má vážné trhliny.
Vybral jsem je místo pomořanek a nejsem si jistý, že to bylo dobře. Mají velikou pastvinu, každý večer KACH2 a výsledek neodpovídá očekávání.

3.11.2021 15:31
petraodlesa

XXX.XXX.8.11

Od mladých hus to je krásné, u mě národní cítění po roce s češkami má vážné trhliny.
Vybral jsem je místo pomořanek a nejsem si jistý, že to bylo dobře. Mají velikou pastvinu, každý večer KACH2 a výsledek neodpovídá očekávání.

Jak jsou vaše češky staré???

3.11.2021 16:41
sharingan

XXX.XXX.186.2

U mě s češkami právě naopak, očekávání splnily, či i předčily...honem dodělávám husník pro druhý pár:D Ale pravda že jsem si to nastavil asi jinak než většina chovatelů, mám je hlavně jako společníky na zahradu, odchov beru spíš jako nutnost a otravnost navíc...bez něhož by ale husy jinak nebyly spokojené . Jinak češky jsem zvolil ani ne kvůli nějakému národnímu cítění, ale protože zrovna jako jediné ze současných domácích plemen mají vlastnosti a schopnosti, které jsem od hus pro své účely očekával a vyžadoval. Informace o husách jsem před pořízením čerpal spíše z etologických prací F. Veselovského a K. Lorenze, potažmo z knihy Labutě, labutě... od O. Smutného (pojednává sice o labutí rodině, ale většina věcí pasuje i na husy).

Jednotlivé češky se od sebe liší i povahou... to na výstavách poznat nelze. Vidím to na svém chovném páru i jejich potomstvu. Můj chovný houser třebas zatím nového cizího mlaďase přijal úplně v pohodě, zato stará husa po něm furt ještě (tj. asi 3 týdny) vyráží. Jejich dcerka už s ním vychází dost dobře. Celkově na základě dosavadních znalostí a zkušeností bych řekl že chovatel, od něhož mám starého housera, má o něco klidnější a vzájemně snášenlivější zvířata, než chovatelka, od níž mám starou husu. Jinak mí "staří" jsou oba loňská zvířata, co jsem si pořídil koncem léta, letos 11 vajec a krom prvně sneseného neoplozeného vše vylíhnuté. Mám je na zahradě cca 600 m2, na sezonu přeháním od rána do večera do odděleného pastevního výběhu 400 m2.

Můj plán je teď mít je spolu v jednom hejnu (4 ks) a zázemí přes zimu, na jaře před tokem oddělím mladého housera + dceru starého páru do vlastních prostor (sousedících přes pletivo) na páření a odchov mláďat. Jinak už teď při každé vhodné příležitosti se je snažím co nejvíc zavírat spolu v části výběhu odděleně od starého páru. A doufám, i vzhledem k vytvořeným vazbám, že nebude většího problému při jejich spojení v létě už s odrostlejšími housaty. Možná si to představuji jak Hurvínek válku, ale většinou v těchto věcech to buď trefím, nebo včas podniknu potřebné změny a opatření, aby to nějak dopadlo:D

3.11.2021 20:14

Petraodlesa: Jeden pár byl 2020 oba (husu odnesla liška, houser k jinému chovateli), druhý pár houser 2020 a husa 2014.

Sharingan: Je jasné, že jste se plemenem trefil. Souhlasím s Vámi, že na pohled jsou moc hezké a když je nechováte kvůli užitku, ale okrase, není třeba nic měnit.

22.11.2021 12:29
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ráno jsem v televizi zaslechla, že se bude kvůli ptačí chřipce likvidovat jediný šlechtitelský chov hus v Nových Hradech.

22.11.2021 13:23
Varaxi

XXX.XXX.129.250

přezdívka napsal(a):
Ráno jsem v televizi zaslechla, že se bude kvůli ptačí chřipce likvidovat jediný šlechtitelský chov hus v Nových Hradech.

Ach jaj!
Bude se ten chov nějak obnovovat? Nevíte?

22.11.2021 16:37
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Prý jenom letošní dorost. Rodičovské a prarodičovské hejno je jinde a zatím je v pořádku. Tak snad to vydrží. Kdybych věděla, že to pomůže, asi bych se začala modlit.

22.11.2021 16:40

Tak to vypadá , že na jaře jen tak housata nebudou. Tedy ne ta výkrmová. Nejdříve Rohozná, teď nové Hrady...To už tu tuším zbyde jen Rybářství Hodonín...pokud ho taky nezlikvidují. To se zase napakuje naše milé Kavapo a spol. dovozem z Polska či Maďarska. No tě (!) má milá....

22.11.2021 21:55

Asi nechám místo jedné husy tři 🤔 i když to situaci moc nepomůže ...

1.12.2021 19:14
petraodlesa

XXX.XXX.42.162

Prosím o radu: husy prý musí mít v krmné dávce i trošku soli. Co je na tom pravdy?

2.12.2021 08:13

petraodlesa napsal(a):
Prosím o radu: husy prý musí mít v krmné dávce i trošku soli. Co je na tom pravdy?

My sůl nedáváme, ale v zimě jsme jim koupili místo písku krmný vápenec, aby měly pěkně silné skořápky

2.12.2021 09:29
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):

Přečtěte si pozorně složení směsi pro housata,husy..chlorid sodný tam obsažen je v množství 0,2g..tak co ještě chcete přidávat??
Sůl je pro drůbež ve větším množství jed,tak v jednom rohlíku(pokud krmite pečivo) stačí..
Radši přidejte mletý vápenec

2.12.2021 10:12
petraodlesa

XXX.XXX.42.162

ančovička1 napsal(a):
Přečtěte si pozorně složení směsi pro housata,husy..chlorid sodný tam obsažen je v množství 0,2g..tak co ještě chcete přidávat??
Sůl je pro drůbež ve větším množství jed,tak v jednom rohlíku(pokud krmite pečivo) stačí..
Radši přidejte mletý vápenec

Měla jsem na mysli dospělý chovný pár, ne housata. Pečivo nedávám ani slepicím, právě i kvůli soli.

2.12.2021 10:31
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Měla jsem na mysli dospělý chovný pár, ne housata. Pečivo nedávám ani slepicím, právě i kvůli soli.

Píšu, "i husy"..

2.12.2021 12:34
petraodlesa

XXX.XXX.42.162

ančovička1 napsal(a):
Píšu, "i husy"..

To je hezké...a jak víte, že krmíme kupovanou směsí?

2.12.2021 12:37
petraodlesa

XXX.XXX.42.162

My sůl nedáváme, ale v zimě jsme jim koupili místo písku krmný vápenec, aby měly pěkně silné skořápky

Ivus, nabídka je velká, pod názvem krmný vápenec je i vápenný grit. My zatím dáváme jenom skořápky. Ale chci ho koupit, který a od koho jste kupovali vy?

2.12.2021 12:41

petraodlesa napsal(a):
Ivus, nabídka je velká, pod názvem krmný vápenec je i vápenný grit. My zatím dáváme jenom skořápky. Ale chci ho koupit, který a od koho jste kupovali vy?

Mikros, nojo to je pravda, jmenovalo se to vlastně vapenny grit.

U nás to slepice žrát nechtějí, ty chtějí skořápky a na grit se xichtí 😬
Husám skořápky nedávám, šetřím je pro slepičky, ale ten vapencovy grit ten si dávaly

15.12.2021 17:01
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Zeptám se ohledně housera... když brání housata. Jak s ním vyjít? A co při líhnutí? Odebírat vylíhnutá a pak je vracet? A co on na to? Já na jeho místě řádím jak tajfun 🤔😉

15.12.2021 19:21

Naši houseři na nás neútočili, jen syčeli, když měli pocit, že jim chceme housátka vzít, ale jsou to hodní houseři a neštípají ani nás nijak neproháněli... Jen jednou vlastně naše poslední husa, co měla poslední mláďata, zaútočila na psa. Leklayse, že jí chce prcky vzít. Oni jí totiž housata napadly do potůčku a nemohli z něj vylézt a pes si je chtěl očichat a prohlídnout. Naštěstí to byla naše borderka, která je hodná a nic nikomu nedělá. Kdyby takhle zaútočila na našeho foxteriera, tak by se se zlou potázala... Ten se horko těžko naučil si jich nevšímat.

Při líhnutí my jsme husu zavřeli, že k ní nikdo nemohl, prostě jsme před to hnizdo dali pletivo a sundali až byly prťata na světě. Stejně by husa ani z hnízda neslezla když se lihnuli. Malý jsme neodebirali, snažili jsme se husy co možná nerušit, aby ještě housatka/vajicka nerozdupaly. Takže jak začaly vejce pípat, tak jsme husu zavřeli za pletivo a nechali to na ní. Když malý vyskakaly, uschnuly a začali po huse lézt (za krk a tak...) tak jsme husu otevřeli a i s prckama vyhnali do takový pidi ohrádky (pořád v chlívě). Tam měli housátčí jídlo, máma tam měla zrní a měli pití v malinkatým pitku. Houser se moh na ně koukat přes tu ohradku ale oštípat si je mohl až když jsme je začali pouštět ven. První dni jsme je radši drželi takhle jen s mámou. Taky jsme nechtěli aby jim houseři, nebo starší housata... sezrali tu jejich směsku.

Jak se postupně u nás lihli další (od dalších hus) tak ty starší vždycky tu pidi ohradku opustili a do ohrádky šli ti malí...

15.12.2021 19:51
sharingan

XXX.XXX.162.30

U mě podobně jako u Ivus. Svého housera mám ochočeného a jsem s ním zadobře. I k čerstvým housatům mě v pohodě na metr pustili. Husy nejsou blbé, vědí, že zrovna já asi opravdové nebezpečí nepředstavuju. A že mé fyzické schopnosti mi dovolují jejich případné útoky zcela ignorovat, takže to u mě ani nezkoušejí (což nelze říct o komkoliv jiném, kdo k nim, či kolem jejich výběhu jde...mamka, taťka, ségra, synovec, manželka...po nich je s gustem vyráženo:D)
Ale i já je respektuju a neprudím, když není důvod. Úplně malé prcky asi dvoudenní jsem měl na moment v ruce jen, když šli prvně ven, a neuměli vyšplhat po schůdkách zpátky do husníku. Což jsem vzápětí změnil nasypáním cihel a hlíny v dočasnou pozvolnou rampu, takže pak vše v pohodě.
Housata ani husu jsem nijak nezavíral a od první chvíle měly volný přístup do výběhu. S houserem normálně od prvního dne.
Chybu jsem ale udělal, že v noci líhnutí jsem nahnal venku nocujícího housera k huse do husníku (jak jsem normálně dělal každý den). O riziku jsem věděl, ale nechtěl jsem, aby padnul predátorovi.
O 4 z 10 housat jsem tak přišel hned první noc. Pochybuju, že je jakkoli napadnul, byl nepochybně také jen nadšený, ale nejspíš část housat zlákal (nebo z toho šrumce sami vylezli) k výletu zpod husy z hnízda, sám je zahřát neuměl, no a v noci bylo pod nulou. Ty čtyři jsem pak našel ráno ztuhlé v nejchladnějším rohu husníku. Husa měla asi dost práce s těmi, co pod ní zůstaly.
Až na toto ochov jinak dále probíhal bez nečekaných problémů.
Na příští sezonu bude v noci líhnutí houser nocovat sám v bedně u mě v garáži a k rodině ho pustím až za dne. Taky počítám už se dvěma páry hus takže dvojitá šance to pro mě vypilovat:D

15.12.2021 22:21
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Děkuji vám oběma, jsem také zvědavá... přece jen, bude to poprvé. Housata. Houser zatím je na mně hodný, vyjíždí jen po psovi. Ale v čas líhnutí ho určitě oddělíme, pletivem. Ať na všechno vidí.
To zase bude něco.

(Nezapomenu, jak jsem poprvé pomáhala koze s porodem. Seděla jsem u ní v chlívku od rána, když bylo jasné, že rodí. No, nedá se to pořád. Dávala si na čas, prvnička. A kdykoliv jsem vyšla ven se protáhnout, celou tu dobu mě volala zpátky🐐 a utichla, až když jsem se vrátila... )

Pokaždé je to něco nového v životě, ta zvířata umí člověka překvapit. Prostě patříme k sobě 😌 bez nich je život o hodně chudší.
Ale neumím si představit, že jednou zabiju husu, je to nádherné zvíře... Naštěstí můj muž to zvládá. Má je rád, ale porážková pistole je nachystaná. A sekyrka také.

Viděla jsem na obrázku porážkovou na drůbež a králíky, máte s tím zkušenost?

21.12.2021 20:06
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Ještě dotaz na znalé: jak měníte krmnou dávku před obdobím snášky? A vitamíny?
Děkuji za odpověď 🌸

21.12.2021 23:16
sharingan

XXX.XXX.162.30

U mě jsem v první sezoně prakticky nic neměnil. Tj. stejně jako přes zbylou část zimy zrno - pšenice s ovsem, a ad libitum krátké kvalitní seno. Častěji jsem však, tak obden či denně, přidával kousky mrkve či jiné hodnotnější zeleniny, a jablka ze sklepa. A dostatečná saturace vápníku formou semletých skořápek od slepic, do jádra. Zvlášť do toho sena, kterému přes zimu moc nedali, se pár týdnů před snůškou pustili s gustem, ale mohlo to být i počasím, jelikož to u nás přišly ty jediné silně mrazivé dny zimy. V další sezoně do toho půjdu stejně, s výsledkem té minulé jsem byl spokojen.

28.12.2021 13:33
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Podivný zvyk mých husiček: mají vnější výběh bez oplocení, ale jak jen to situace dovolí, tlačí se do uzavřeného prostoru pro slepice. Prostě si našly své oblíbené místo 😉

29.12.2021 10:20
sharingan

XXX.XXX.186.2

Včera se mi povedlo pár slušných fotek té mé čtverky, nedá mi to se nepodělit:D Můj chovný pár, jejich letošní dcerka, a letošní houseráček, kterého s ní chci spárovat.

30.12.2021 19:55
gallus

XXX.XXX.229.75

Síce nie o češkách, ale aj tak príjemný dokument...
Odporúčam
https://www.youtube.com/watch?v=qNcEmhqSobY

31.12.2021 11:56
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Krmení v období plodnosti🙏 co měníte, prodáváte?

31.12.2021 12:50

Petro u nás neměníme nic, akorát jsme přidali ten vapenny grit. Oni si stejně vyhrabavaji kořínky ze sněhu. K tomu obilí a okusujou jedlove větve. Naše husy třeba senne drolky nejedí, ani žádné míchanice... Jen na Štědrý den jsme jim nakrajeli mísu jablíček.

Po delší době u nás dneska přišla obleva a husam rozmrzlo jezirko.

31.12.2021 13:05
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Mi původní majitel radil klíčit nahý oves. Tak zkusím, jestli jim bude chutnat.
Jezírko mají vaše husy parádní 👍 díky za fotky. Moje se musí spokojit s řeznickou lodnou. Zatím...
Prý poznám, když se budou pojímat. Jak?

31.12.2021 14:10
sharingan

XXX.XXX.186.2

Klíčené zrní je fajn pro spoustu zvířat (i těch, co si říkají "lidi"). Dobrý přirozený zdroj vitamínů, zvlášť v zimě a předjaří, kdy venku neroste jinak nic. Osobně jsem to ale v minulé sezoně nedělal a nepřidával. Seno mi letos ale žerou daleko více, i ho někdy upřednostní před zrnem.
Počátek toku...většinou koncem února/březen, přijde víceméně ze dne na den někdy to náhlé oteplení, tání sněhu, a intenzita slunečních paprsků skokově zesílí...to je chvíle, která to u mých hus spustila a přešly do fáze toku.
Vhodné na to mít už připravenou vodní plochu, kde se můžou pářit. Čeští houseři jsou relativně lehcí a mnozí zvládnou pojímání i na suchu, já osobně jsem to raději řešil 90 litrovým obdélníkovým maltovníkem, kde se mohli angažovat (přes sezonu mají vinařskou káď cca 270 l, a přes zimu, když je občas nad nulou, menší kulatý 60 l maltovník).
Samotné pojímání bylo u mě velmi tiché a diskrétní. Žádné kejhání, žádné násilné škubání peří a krku husy. Měl jsem taky jen jeden pár, je možné, že při chovu více kusů silněji vokalizují, aby ostatním ukázali, že takhle to teď dělají oni, heč. Viděl jsem je u toho asi jednou či dvakrát, když jsem byl v opačné části zahrady, a pleskot křídel o hladinu, v trochu jiné frekvenci a intenzitě, než když se jen obyčejně koupou, mě donutily ohlédnout se.

31.12.2021 18:01
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Sharingan, díky 👏 za info. Vidím, že to seno je jemné, asi ze sekačky, ne? Nám zůstalo seno po kozách, ale to je dlouhé a nežerou to.

31.12.2021 18:30
sharingan

XXX.XXX.162.30

Ano, sekačka, tohle je konkrétně ze zahrady babčiny chalupy. Letos jsem nashromáždil seno ze sečí čtyř zahrad v různých délkách stébel, je to fajn změna k lepšímu, když se to léta vše předtím vyhazovalo do kompostu. A kvalita sena je dobrá, zelené, voňavé. Husám ho dávám do nižší nádoby na zem, a poblíž aby hned měly kýbl s vodou na zapití.

31.12.2021 19:50

petraodlesa napsal(a):
Sharingan, díky 👏 za info. Vidím, že to seno je jemné, asi ze sekačky, ne? Nám zůstalo seno po kozách, ale to je dlouhé a nežerou to.

Jako , že už nechováte kozy? Nebo, že dávate seno co kozy nesežraly?

31.12.2021 22:15
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Jako , že už nechováte kozy? Nebo, že dávate seno co kozy nesežraly?

Kozy vyměněny za husy 😂

31.12.2021 22:38

petraodlesa napsal(a):
Kozy vyměněny za husy 😂

aha..

1.1.2022 09:50

Dobrý den,
vybrali by jste si typově do chovu husu se zelenými, nebo z červenými kroužky?
Zajímá mě názor na nasazení krku, kdy zelená ho má výrazněji vzadu, má jinak těžiště v postoji.
Děkuji za Vaše názory. ML

1.1.2022 11:33
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím, jak jsem už zjistil, z foto se mi hůř určuje, může zachycovat zvířata v různých pozicích a blbě se pak porovnává, co bych naživo či z videa viděl hned. Ale z toho co usuzuji z foto: červená je moc pěkné zvíře. Zelené zvíře má krk velmi prohlý, a jeho délka navíc odpovídá spíš houserovi. Ale celkově i jako houser by to nebyla žádná výhra. Ty letky taky vypadají divně. Zelené zvíře bych jako chovné vůbec neuvažoval.

1.1.2022 13:14

Dobrý den,
vybrali by jste si typově do chovu husu se zelenými, nebo z červenými kroužky?
Zajímá mě názor na nasazení krku, kdy zelená ho má výrazněji vzadu, má jinak těžiště v postoji.
Děkuji za Vaše názory. ML

Za mě z této pozice na fotce asi určitě červená.

1.1.2022 17:44
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Určitě červená,bez pochyb..👍

1.1.2022 21:04

Všem Vám děkuji! Červená vyhrává spolu se sestrou typově podobnou na fotce úplně vlevo a vpravo.
Sharingane k těm letkám, takhle dopadly po sloučení obou rodin. V bojích, které jsou mezi skupinami stálé, nejčastěji chytne jedna husa druhou za letku a první utíká táhne útočníka za sebou 10 - 20 vteřin. Poslední brka vypadají hrozně.
Sloučení mám velmi problematické a to je jedna skupina bez rodičů.

2.1.2022 06:38
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

A proč teda slučujete? Husa je přirozeně monogamní zvíře. Je to proti přírodě a z lidské nenasytnosti.

2.1.2022 09:16
sharingan

XXX.XXX.162.30

Husy jsou monogamní, ale mimo období toku a vodění malých housat je možno kmeny a rodiny mít spolu, tj. konec léta, podzim, zima (platí i pro divoké tažné husy, prostě spojená hejna během cesty na zimoviště a na něm spolu nějak musí vycházet a spolupracovat).

Pro chovatele je toto spojování dost praktické a předpokládám, že to byla v průběhu vývoje české husy běžná praxe.

Někteří jedinci jsou k ostatním ostřejší a společný chov je problematický, jak bude asi případ pana Marka.
Oba mí houseři jsou od chovatele pana Z. Češky chová přes 30 let. Jeho dva staré páry s dorostem spolu mimo reprodukční období vychází dobře a tvoří jedno hejno. Loni přidal třetí pár, s houserem od chovatelky H, kterého jsem mu přivezl. Ten je z jiného těsta a s ostatními si tolik nesedne. Prý už brzy po přidání, ani ne jako půlroční, se tam začal ostřeji projevovat. I koncem letošního podzimu on se svou partnerkou a mladými se drželi od zbytku hejna. Pro zajímavost, má tam v hejnu i pohlavně nevyvinutého housera, který se mu jednou vylíhnul. Do toku se neangažuje a skvěle vychází se všemi, starými i nově přidanými husami, takový eunuch, jehož přítomnost mírní třenice.

Moje chovná husa je taky od paní H. a vidím i na ní vyšší agresivitu k jiným husám (v průběhu letošního podzimu 2 cizím letošním husičkám a houseráčkem, s nimiž všemi můj starší houser od pana Z. vycházel dobře). Ale s ní je to snesitelné, díky tomu že je to samice, a že zbytek hejna je klidný. Zvlášť starší houser tu odvádí skvělou práci.

2.1.2022 10:51
honzapm

XXX.XXX.134.34

Dřív bylo naprosto běžné, že přes zimu a během jara byly páry hus doma.
Věnovaly se páření, hnízdění a vyvedení mladých.
Jakmile housata trochu odrostla, z různých důvodů se husy začaly pouštět
na náves, na obecní rybník, který má každá vesnice.
Aby to doma nesralo, aby si to na rybníce "našlo" atp.
Stávalo se, že se v dané vsi vytvořila i 70hlavá hejna nebo větší.
Automobilový provoz byl naprosto minimální, řidiči ohleduplní s úctou
a respektem, nevychovaní psi neběhali nikde volně a venkovský voříšek by
ničemu neublížil, lišku by prohnal. Nicméně škodná byla systematicky
potlačována celou vsí, nikdo nikoho neudával, husy bez problému dorostly.
Dědiny byly udržované bez opuštěných stavení, kde liška sídlí přímo ve sklepě,
nebylo nesekaných mezí a nebyly obří kulaté balíky "sena", kde liška ráda bydlí.
Dnes si každý s bídou síkne to své, a o metr dál ho nic nezajímá.

Chodilo se drát společně peří, když někomu v zimě utekly husy na rybník
a nějaká se propadla do ledu, hned to všichni věděli a daný majitel vzal
sekerku a šel své zvíře vyprostit a i tak se husa upekla. Nic se nevyhodilo.
V létě navečer husy spořádaně seděly u svého stavení, kde vyrostly.
Občas 2-3 cizí seděly s domácími, ale na podzim, před Martinem,
se to vždy za pomoci hospodářů vymíchalo a srovnalo.
I proto mělo každé stavení své kroužky, svoji barvu.
Jinak husy chodívaly vždy z celé vesnice pospolu.

Až s rozvojem automobilismu a nových mravů (serou nám před vraty)
začalo pomalu jedno stavení od druhého od chovu hus upouštět,
až na vsi zůstal jediný hospodář a nakonec je nemá ani ten.
Lišky dnes chodí skrz ves už v 16.00, za světla, nedávno někdo z auta
vyhodil nechtěný vánoční dárek - psa jako tele, a aut a lidí,
kteří neznají hodnotu husy ani vesnice a jezdí jako idioti,
je už tolik, že pouštět cokoliv mimo bytelný vysoký plot může jen blázen.
A nedejbože, aby husy někomu pouštěly peří a svou kloakální produkci
před jeho báječnou předzahrádkou z pečlivě tvarovaných thůjí.

2.1.2022 12:23
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Tak nevím. Nechce se mi objednávat grit. Nadrtila jsem upečené skořápky v mixéru na hodně jemno, zkusila jsem tím posypat míchanici husám. Pohrdly, vopice. Teda husice. Mám jim to dát někam zvlášť? K ručně drceným se dostanou. Jen nevím, jestli je žerou, když jsou se slepicemi...🙈

2.1.2022 12:53
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Já myslím, že mimo období snůšky nemají takovou potřebu minerálů, tak je prostě nevyhledávají.

2.1.2022 13:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dejte jim nádobu s pískem a skořápky do toho .Nebo do pšenice či ovsa, podle toho čím krmíte. Sice se nejedná o husy, ale o pižmovky a na ty to platí. Pak tam mám ještě jeden hrnek jenom s podrcenýma skořápkama.

12.1.2022 18:44
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

Houser, dosud klidný a plachý, na mně začal vyjíždět... žeby už hormony?

12.1.2022 19:04
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Houser, dosud klidný a plachý, na mně začal vyjíždět... žeby už hormony?

Je to možné..ale až budou housata,bude to horší 😲😀

12.1.2022 19:09
sharingan

XXX.XXX.162.30

Máte loňského mlaďase, nebo nějakého staršího? Jak dlouho je u Vás? Na jarní hormony ještě podle mě brzo, ale možná, pokud ho máte nedlouho, se až teď více sžil s Vaším prostředím a začíná se cítit jako domácí pán.
Můj starší houser svého času, ne že by po mě kdy vyjížděl, ale nějaká změna, jak dospíval, tam byla.

Řešil jsem to tím, že jsem si dřepnul na bobek, nechal ho přijít k sobě, nabídl mu na ožužlání a tahání zobákem svou levou ruku, ať se vyřádí, druhou jsem ho lehce hladil po krku a zádech či mu nabídl nějakou dobrůtku. Klidně a trpělivě jsem s ním rozprávěl, textově většinou variace na téma "No ty jsi mi to ale krásný zuřivý houseráček"

No a jelikož je dost chytrý, a nedočkal se nikdy ode mě ani vystrašené, ani agresivní reakce, zůstali jsme kámoši, což se prakticky nezměnilo ani když vodil housátka. Ale takto přátelsky z lidí vychází pouze a jedině se mnou.

Podle mě je dobré takto vybudovat vztah s mladým houserem, při běžné délce housera v chovu to je investice na více než deset let.

12.1.2022 19:18
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Také záleží na plemeni hus, chovala jsem první brojleří, landeské, labutí i jejich křížence,ale nikdy jsem se s útočným houserem nesetkala.. možná to bylo i tím,že houseři vždy měli více hus, 2-3 ,tak se věnovali i jim.
Ale útočného housera bych nechtěla, to bych se bála, že může ublížit...
. asi jako 10ti leté dítě jsem u tety měla housera na zádech , mlátil mě křídly a zobákem se mi snažil rozbít hlavu..😂

12.1.2022 19:36
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zde se jedná o čistokrevné češky. U mě chované pouze v páru, a bez jiné drůbeže v okolí. U češek není trochu vyšší ostrost ničím neobvyklým, jde v ruku v ruce s tím, že se jedná o plemeno do značné míry se zachovalými divokými instinkty a schopnostmi, včetně vysezení, vodění a ochrany mláďat. Taky může hrát roli, že u češek jsou houseři téměř vždy přirozeně odchovaní rodiči, a ne piplaní lidma z líhně a odchovny.
Je taky možné, že mám dost speciální housery, z dlouholetého chovu zkušeného chovatele, a vytříbily se tam nejen fyzické, ale i povahové vlastnosti. Ale stejně myslím, že hlavní roli prostě hraje přístup chovatele.
A ano, od housera, o němž mluvím, jsem taky musel v létě "zachraňovat" malého synovce (který tu byl na návštěvě, a jehož vůbec neznal), jemuž se chystal taky přistát na zádech. Ale když se s husami znáte a umíte to, tak k Vám můžou být přátelské za všech okolností.

12.1.2022 20:36
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

Podařilo se mi získat na podzim pětiletý pár zapsány v genetických zdrojích... 😌Od kamaráda. Velká radost.
Tudíž žádný mládenec to už není. Ne že by po mně nějak extra vyjížděl, ale natahuje krk a jde proti mně.
Našeho psa už zobnul.
Líbí se mi přístup, že bych si dřepla a natáhla ruku, povídala si s ním, i když...taky se trošku bojím... Dosud byl úplně v klidu, od října. To až teď poslední dva týdny. Ale jemně ho zaženu do chléva k jeho panímámě, zavřu a chystám žrádlo.

12.1.2022 21:29
sharingan

XXX.XXX.162.30

Tak to je zatím spíše jen zvědavost z jeho strany, kam až ho necháte zajít.
Možná i Váš pár znám...jestli ho máte od pana P., nedaleko Ostravy?
Ony husy můžou při útoku působit hrozivě (vlastně hlavně na to spoléhají), a na děcko či psa i skočit a vykrákat za chlupy, nebo tahat za nohavici. Ale skutečné zranění nejsou schopny člověku způsobit. Jejich zobák, křídla i drápy mají svá omezení.
Jinak by ve starých kronikách byly alespoň zmínky o vesnických dětech, zabitých a roztrhaných domácími husami...:D

13.1.2022 07:58
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

😂ano, jsou od pana V.P. že Sk.
Děkuji vám za odpověď, hned jsem klidnější 😌

13.1.2022 09:34
sharingan

XXX.XXX.186.2

Ještě bych přidal pár videí z dnešního rána pro lepší ilustraci, abych se furt jen nerozepisoval:D (jestli se nenahrají, doplním je večer). Jako dobrůtka listy od kedlubny a celer (ten jsem zkoušel prvně, a úspěch tedy zatím moc neslavil).
Hlavní houserák (on se starší housou jsou skoro dvouletí, druhý pár je loňský) mi pak vcelku vehementně ožužlával ruku (to jsem ho k tomu musel ještě sám pobízel, sám od sebe to běžně nedělá) pro představu, že nějakou bolest či zranění mi nezpůsobí, ani když se snaží.
Druhé video o minutku později s čerstvou vodou a žrádlem - v kastrůlku zrno, vedle seno.
Opravdu dobré s nimi "jednat" z bobku či kleku, hlavu v jejich úrovni, když stojíte, tyčíte se nad nimi, a to si raději drží odstup.

13.1.2022 09:38
sharingan

XXX.XXX.186.2

A krmení. Kolem třicáté vteřiny je krásně vidět, že jsem se na moment zvednul kvůli přesunu, a jak husy hned zpozorněly.

13.1.2022 13:00

sharingan napsal(a):
Ještě bych přidal pár videí z dnešního rána pro lepší ilustraci, abych se furt jen nerozepisoval:D (jestli se nenahrají, doplním je večer). Jako dobrůtka listy od kedlubny a celer (ten jsem zkoušel prvně, a úspěch tedy zatím moc neslavil).
Hlavní houserák (on se starší housou jsou skoro dvouletí, druhý pár je loňský) mi pak vcelku vehementně ožužlával ruku (to jsem ho k tomu musel ještě sám pobízel, sám od sebe to běžně nedělá) pro představu, že nějakou bolest či zranění mi nezpůsobí, ani když se snaží.
Druhé video o minutku později s čerstvou vodou a žrádlem - v kastrůlku zrno, vedle seno.
Opravdu dobré s nimi "jednat" z bobku či kleku, hlavu v jejich úrovni, když stojíte, tyčíte se nad nimi, a to si raději drží odstup.

Jo jo, husy jsou žužlací. Před léty jsme byli na exkurzi v Žáru u Nových Hradů a pán vyprávěl, jak dopadl traktor ponechaný osudu v husím výběhu. Bez ventilků, šroubků a všech odundatelných součástek.

13.1.2022 15:28
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

Sharingan 👍👍👍 děkuji moc za námahu. Ta videa jsou jako reklama na Češky 😍 To budu zkoušet na toho svého housera 😌
Pan P. mi radil klíčit v tuto dobu nahý oves. Jdu ho namočit. Děláte to také? Jak velké klíčky?
Minulý týden jsem jim klíčila vojtěšku, 3cm.

14.1.2022 11:12
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

Ještě jeden dotaz... jaká máte krmítka pro housata?

14.1.2022 11:39

U nás už houseři začali pojímat husy. Bublifuk si hlídá Lady Gaga, vůbec se od ní nevzdaluje. Dokonce spí na sebe natlaceni a on má na ní položenou hlavu. Ferda mu po ní pokukuje a někdy ho odhani, ale vypadá to že Standa to vždycky uklidní. Ostatní zatím nevypadají, že by byli nějak spárovaní, ale čas od času slyšíme křik a vidíme jak nějaký z houseru leze na husu a ostatní to hlasitě komentují

Krmítka pro housata máme stejné jako pro kuřata. Pitka jim dáváme zezacatku maličká, aby tam nelezli a když už, tak aby dokázali vylézt i ven.

14.1.2022 14:23
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

Děkuji,Ivus🌸
Já zatím housera pojímat neviděla, ale třeba je to takový tajný milovník 😉

14.1.2022 14:35
sharingan

XXX.XXX.186.2

Krmítka u mě nic speciálního, prostě mělké nádoby (podtácky pod květináče atp., nejlépe kov/keramika, aby to bylo těžší), co jsem po domě vyštrachal. Pítko to samé, tuším že jsem na to našel starý smaltový pekáč. První dny a týdny jsem to pro ně měl umístěné v husníku.
U mě zatím žádné pojímání. Jsem tedy také z chladnějšího kraje, a i myslím, že i češky nemají důvod zahájení pohlavní aktivity, pokud by se pak měla jejich vejce líhnout jinak než do rozpuku jara (běžná na líhnutí je pak tak ta polovina dubna-počátek května).

14.1.2022 15:12
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Ještě jeden dotaz... jaká máte krmítka pro housata?

Takto mívám housátka z líhně, s husou je to stejné -krmitka,voda-, jen je výhoda, že se o teplo a bezpečí stará husa..

20.1.2022 17:00
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

Tak jsem se starala, jak na tom budou husy v zimě 😊 no, koukám, zima jim nic nedělá... pořád šmejdí po trávě, sněžení jim dělá skoro dobře 😉 a krmení také bez problémů.
Akorát jsem jim teď chtěla přilepšit, koupila jsem granule pro kachny, opovrhly. Teď čtu, že se dávají ty pro nosnice. Ty moje dávají přednost celému zrnu oves- ječmen, pšenice.
Zkouším klíčit ten nahý oves, zatím klíčky nevidím... není to jako u pšenice 🤔

21.1.2022 10:47

Dobrý den,
krmím jednou denně večer do plna, do teď pšenici. Od víkendu začnu čistou směs pro nosnice. Husy se stále pasou i v mrazu, při sněhu pod keři.
S housaty do měsíce směs Kach1 v tubusovém krmitku neomezeně, dále Kach2 do plného napeřeni a pak až do porážky jen pšenice na noc. Jen první týden po vylíhnutí jsou zavření a dále stále pastva.

Houser začal tokat, husa ještě nesedá.
K výměně husy, jeden den jsem porazil starou, druhý den, už se dvořil nové. Absolutně bez problémů. Stáhnuto jen na jeden chovný pár.
Hodně úspěchů, ML.

29.1.2022 08:30
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Ranní koupel husy české pozorovati 🌸
Veselý den míti 🥳

29.1.2022 08:42
OlafV

XXX.XXX.12.72

petraodlesa napsal(a):
Ranní koupel husy české pozorovati 🌸
Veselý den míti 🥳

A co jí napodobovati.

29.1.2022 11:37
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Je zde zkušený chovatel, který by mi odpověděl na otázku, jak dlouho je houser plodný? Kdy obměňuje buďto housera, nebo zakládá nový pár? Čili jak dlouho je sestavený pár plodný? Děkuji za odpověď 🌸

29.1.2022 13:42
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Paní Petro, u hus je to podobné,jako s těmi pizmovkami.. tuším, že máte pětiletý pár..s českými zkušenosti nemám, ale 5ti lety houser už je tak "na hranici" plodnosti...letos určitě housátka budou, ale rozhodnete se vyměnit ho, podle počtu oplozených vajec..
S husami to bývá lepší, tam záleží na tom,kolik vajec snese, se stářím vajec ubývá, jinak pokud ji houser(třeba nový, mladý) pojímá, vše v pořádku..

29.1.2022 14:07
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Ančovičko, děkuji... trošku jsem to tušila. Ano, mají pět let, vlastně letos na jaře už šest.

29.1.2022 14:24
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím, je to poněkud jinak. Husy ve velkochovech se obměňují kolem těch pěti, šesti let. U drobnochovatelů s češkami v párech či malých kmenech je to klidně o dost déle. Dobrou husu/housera, dokud dost snáší/má dobrou plodnost, prostě neměníte zbytečně. V praxi jsem slyšel běžně o 10 - 20 let. Paní Petro, sama můžete vidět z PoP, že například otec Vašeho houseráka se vylíhnul devítiletému páru...

Sám osobně plánuji nechávat, dokud budou kusy v přijatelné fyzické kondici a budou mít ročně alespoň pár housat (já nepotřebuju mnoho:D).

Jinak taky připojím momentek ze včerejší koupele .

29.1.2022 14:54
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Ančovičko, děkuji... trošku jsem to tušila. Ano, mají pět let, vlastně letos na jaře už šest.

Tak uvidíte, jaká bude oplozenost vajíček a podle toho se můžete rozhodnout..já už po těch 30ti letech chovu po housatech netoužím 😂😂, sice mám mladý kmen 1/2 pomořanek, ale nevím,jestli budu líhnout nebo vejce prodám a budu mít radost z krásných hus..😇
Ta vám přeji co nejvíc vajíček a co vajíčko, to housátko👍😀

29.1.2022 15:37

Otec meho housera byl 30 letý veterán. Dle vyjádření chovatele.

29.1.2022 15:57
ančovička1

XXX.XXX.220.111

No to je pěkné 😀..já tam mám také jednu husu landeskou, za sezónu snese tak 5 vajec,bývají oplozená!.. říkám, že je jí 10 let, ale to už říkám asi 5 let😂😂
.nikdo ji nechce zabít, má štěstí 🍀

29.1.2022 16:48
OlafV

XXX.XXX.12.72

ančovička1 napsal(a):
Tak uvidíte, jaká bude oplozenost vajíček a podle toho se můžete rozhodnout..já už po těch 30ti letech chovu po housatech netoužím 😂😂, sice mám mladý kmen 1/2 pomořanek, ale nevím,jestli budu líhnout nebo vejce prodám a budu mít radost z krásných hus..😇
Ta vám přeji co nejvíc vajíček a co vajíčko, to housátko👍😀

Netouží po housatech nevěřím

29.1.2022 16:50

Sharingane palpoval jste ten nový pár?
Tři kusy co se otočili vpravo ve vodě, trošičku bych podle vzájemného chování v nich viděl housery.

29.1.2022 17:40
ančovička1

XXX.XXX.220.111

OlafV napsal(a):
Netouží po housatech nevěřím

😀nejste jediný, kdo nevěří 😂 necháme se překvapit 🤣🤣

29.1.2022 17:48
sharingan

XXX.XXX.162.30

No, přiznám, nepalpoval jsem :D. Respektive před časem tu svoji loňskou "husu", vlastně jako opravdu mladou několikráte ale bez výsledku (ono mi palpovat mladé vůbec nešlo, tak jsem od toho upustil .

Ale v proporcích a chování a hlase tam rozdíly byly, tak jsem to určoval podle nich, a zatím se zdá že vše správně. Je pravda že u téhle "husy" jsem si byl jist ze všech svých loňských housat nejmíň, jeden z důvodů, proč jsem otálel s jejím udáním, než jsem se nakonec rozhodl si ji nechat...teoreticky mě ještě u "ní" na jaře může čekat překvapení, no .

Mladého housera palpoval jeho chovatel, ale zrovna u něj to pro mě ani není třeba, vzhledově i chováním samec jak vyšitý.

Jinak v té vodě, loňská "husa" nejdřív vyhnala z kádě svého otce, a následně byla sama vyhnána tím loňským houserem (to jak se tam oba déle točili).

Jinak u mě už vidět nějakou změnu v chování, ale do pravého toku tu u mě vidím až za těch pár týdnů. Zatím všechny spolu s tím, že jak bude nutné, mohu okamžitě rozdělit.

29.1.2022 17:59
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

sharingan napsal(a):
Zdravím, je to poněkud jinak. Husy ve velkochovech se obměňují kolem těch pěti, šesti let. U drobnochovatelů s češkami v párech či malých kmenech je to klidně o dost déle. Dobrou husu/housera, dokud dost snáší/má dobrou plodnost, prostě neměníte zbytečně. V praxi jsem slyšel běžně o 10 - 20 let. Paní Petro, sama můžete vidět z PoP, že například otec Vašeho houseráka se vylíhnul devítiletému páru...

Sám osobně plánuji nechávat, dokud budou kusy v přijatelné fyzické kondici a budou mít ročně alespoň pár housat (já nepotřebuju mnoho:D).

Jinak taky připojím momentek ze včerejší koupele .

Máte o mých husách lepší přehled, než já sama 😂😂😂
Díky za vysvětlení a super video 👍 ten pohled se neomrzí 🌸

Právě dnes říkám muži, že vyrobíme na jaře koupání ze staré koupelnové vany. Zakopeme do země pod okap, čerpadlo bude poblíž...bude i "pohnojená" voda na zalévání zeleniny 💃jen ten odtok se bude muset vymyslet, ať se voda neztrácí.

29.1.2022 20:18

Koukám na video dokola, vsadil bych boty na housera. To jak se vůči sobě staví, souboje a způsob chytání ve vodě.
Palpovaní dělám ráno před vypouštěním, když to nejde vsedě na klíně, tak chytnu ve stoje mezi kolena, zvednu huse ocas a to je jistota.
Je tady z loňska pěkné video z americké farmy.
Loni jsem touhle dobou sháněl dvě husy, aby jste na tom nebyl podobně.

29.1.2022 21:11
sharingan

XXX.XXX.162.30

Koukám na video dokola, vsadil bych boty na housera. To jak se vůči sobě staví, souboje a způsob chytání ve vodě.
Palpovaní dělám ráno před vypouštěním, když to nejde vsedě na klíně, tak chytnu ve stoje mezi kolena, zvednu huse ocas a to je jistota.
Je tady z loňska pěkné video z americké farmy.
Loni jsem touhle dobou sháněl dvě husy, aby jste na tom nebyl podobně.

Asi za 4 dny je budu mít stejně v ruce, beru je oba na malou výstavu svého ZO, přitom omrknu a napíšu. Zatím se mi vždy zdála jako husa, Třebechovicema prošla taky jako husa, no jako houser nakonec by z ní byl výborný fór, ale může se stát .
Jinak se daný kus i stále zatím i chová jako husa . Ale dost klackovitě rozmazlená a panovačná primadonka, u svých rodičů, ve výběhu co zná od vylíhnutí, jediný ponechavší potomek, co jim přerůstá přes hlavu. Matka ji občas lehce vykráká a otec jí spíš jde z cesty. Zatím ale stále tvoří všichni bezproblémové hejnko a nejlépe ze všech spolu vychází oba houseři.

7.2.2022 14:07
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Dáváte někdo husám vlhkou míchanici, nebo jen suché obiloviny?

25.2.2022 19:55
sharingan

XXX.XXX.162.30

Páry k sobě pouštím už jen občas, tak jak se kluci vidí, musí to pořádně po svém "oslavit", že jsou zase s parťákem . Kýbl postačí. Na foto ze dneška kluci v akci a holky mají podívanou .

10.4.2022 08:54
sharingan

XXX.XXX.162.30

Tak má první letošní várka českých housat už je venku, líhlo se to včera odpoledne, fotky z dnešního rána. Vypadá to na 8 housat z 9 vajec. Druhá husa má termín za 3 týdny.

10.4.2022 16:13

Blahopřeji ! To je nádhera

12.4.2022 18:40
sharingan

XXX.XXX.162.30

A ještě krátké video :D Housata přesně jeden den stará.

16.4.2022 16:13

Gratuluji Všem úspěšným chovatelům!
U mě dnes 9 housat z 9 oplozených vajec. Jedno - první bylo neoplozené při kontrole desátý den vyřazeno.
Dnes je 29. den od nasazení a už jsou venku🤔 loni to bylo 31.
Kolik dní jste měli?

16.4.2022 17:09

Ty jsou nádherný 👋
U nás dneska snad zasedla jedna, možná dvě husy. Ještě počkám do zítra a pak první z nich dostane vejce. Té druhé zatím ještě úplně nevěřím. Chodí celý den mezi hnízdem a pastvou.
Jinak u nás loni první housata taky snad až 32.den. Letos první housátka čekáme den po velikonocích. Snad to vyjde, předevčírem jí jedno vejce vzala kuna, ale ještě jich má 11. Už se nemůžu dočkat.

17.4.2022 15:46

Dneska jsme položili vajíčka pod dvě husy. Rozhodly se nám na velikonoce udělat radost a konečně zasedly.

Pod Formelákem dneska ráno už jedno vajíčko pípalo. Všimli jsme si, že na ně od rána mluví, do teď to nedělala, jen klapala zobakem, ale od rana už na ně potichu píská.

19.4.2022 15:46

Tak u nás už je taky veselo. První housátka se lihnuli už včera, dneska to zatím pokračuje (zatím jsme napočítali 5), ale kromě jednoho, kterej vylezl mámě za krk, nám je zatím neukazuje.

Jinak dneska poprvé v životě jsem viděla dudka.

21.4.2022 23:00
sharingan

XXX.XXX.162.30

Krátké video českých housátek z tohoto týdne. 8 kousků, půldruhého týdne starých, pod ochranou rodičů a strýčka. Jeho huse ve vedlejším výběhu se to má líhnout na konci měsíce, jsem zvědav, jak pak půjde spojování, starší husa tu mladší vůbec nemusí, doufám, že houseři (Cypřiš s Mrkvíkem) tu zastanou funkci nárazníků.

Jinak pro Marka L., tak Filamína mi letos zasedla 10. 3. a líhnulo se 9. 4., v obou případech odpoledne, jestli počítám správně...tak rovných 30 dní inkubace? Bucifálie zasedla 30. 3., takže tam to čekám cca za týden.
https://www.youtube.com/watch?v=iQ100K2f1EE&ab_channel=davidblazek

6.7.2022 09:02

Dobrý den všem,
tak a je to tady... Když jsem před třemi lety husy obnovoval a zde dostával první rady.
Jednou z mých obav byli "městští" sousedi podél východní strany zahrady. Mají jen velký dům s bazénem a 3 metry anglického trávníku.
Včera během párty jejich návštěvníci kamenovali naše husy.
Odjeli jsme jen na odpoledne.
Dvě jsou zraněné. Posbíral jsem půl kbeliku okrasných valounů velkych jak malá pěst. Přesně těch co mají u bazénu.
Při konzultaci s mladým pánem o ničem neví. Ale založil jsem si farmu bez jejich souhlasu! Pár hus s mladými, 10 slepic, 5 včelstev na 3/4 hektaru, žádná ubikace není u jejich plotu.
V místě žijeme 9. generací zvířata jsme chovali vždy, husy měli cca 25 let výpadek.
Vypadá to na soumrak mého chovatelství.
Tak pozor komu vadíte přátelé.

6.7.2022 10:02

Dobrý den všem,
tak a je to tady... Když jsem před třemi lety husy obnovoval a zde dostával první rady.
Jednou z mých obav byli "městští" sousedi podél východní strany zahrady. Mají jen velký dům s bazénem a 3 metry anglického trávníku.
Včera během párty jejich návštěvníci kamenovali naše husy.
Odjeli jsme jen na odpoledne.
Dvě jsou zraněné. Posbíral jsem půl kbeliku okrasných valounů velkych jak malá pěst. Přesně těch co mají u bazénu.
Při konzultaci s mladým pánem o ničem neví. Ale založil jsem si farmu bez jejich souhlasu! Pár hus s mladými, 10 slepic, 5 včelstev na 3/4 hektaru, žádná ubikace není u jejich plotu.
V místě žijeme 9. generací zvířata jsme chovali vždy, husy měli cca 25 let výpadek.
Vypadá to na soumrak mého chovatelství.
Tak pozor komu vadíte přátelé.

Chudinky husy
Nedejte se! Na každou s v i ň i se vaří voda. I na takove nabubřelé měšťáky co si malé péro léčí na druhých a zvířatech.

6.7.2022 10:38
sharingan

XXX.XXX.162.30

Snad bych to ještě neviděl tak černě. Zatím se jednalo asi jen o rozjařené připité známé Vašeho souseda, ne snad o něj samotného, a možná doopravdy o ničem nevěděl.

6.7.2022 11:07

sharingan napsal(a):
Snad bych to ještě neviděl tak černě. Zatím se jednalo asi jen o rozjařené připité známé Vašeho souseda, ne snad o něj samotného, a možná doopravdy o ničem nevěděl.

Možná ne, ale dle vyjádření Marek L mu vadí, že založil "farmu" bez jeho souhlasu. To vidím jako potencionální problém a důvod ke nedohodě.

6.7.2022 11:27
sharingan

XXX.XXX.162.30

To vidím spíše jen jako narychlo vymyšlený protiargument při nařčení z kamenování hus . Ale nejsem znalcem lidských povah.

Jinak k tématu - pár fotek z minulého týdne. Z housat si zatím nechávám 4 kousky, takže mám teďka sedmihlavé hejno. Jedno z mladých na chovné nevypadá, tři jsou docela k světu.

6.7.2022 12:07
ančovička1

XXX.XXX.220.190

sharingan napsal(a):
To vidím spíše jen jako narychlo vymyšlený protiargument při nařčení z kamenování hus . Ale nejsem znalcem lidských povah.

Jinak k tématu - pár fotek z minulého týdne. Z housat si zatím nechávám 4 kousky, takže mám teďka sedmihlavé hejno. Jedno z mladých na chovné nevypadá, tři jsou docela k světu.

Lidi z města jsou neskutečně zlí... máme také své zkušenosti. Lidi z města si postavili domek za naši zahradou a neumíte si představit ty problémy, které nám nastaly.. naši kohouti kokrhaji,kozy mečí..tenkrát jsme měli jednu kozu více inteligentní, přišlo 17 hodin a chtěla domů..do maštale a dávala to hlasitě najevo..nebylo dne, kdy mě soused "odchytit" na zahradě a nadával...stěžovali si neustále na úřadu.. udělali jsme další plot ,asi 10m od původního ,aby se něco nestalo...naštěstí naše paní starostka se snažila vysvětlit mu, že on se nastěhoval k nám,ne my k němu....museli jsme udělat druhý plot, bála jsem se, že jsou schopni, kozam něco dobrého hodit,aby se jich zbavili....dále stížnosti na hnůj...byl dále, než dané předpisy.... přesto jsme ho přemístili doprostřed zahrady...
Nakonec se mi paní vysmála,co nám to muselo dát práce,ten hnůj přemístit...
Mají bazén na tři tempa, pan tam běhá nahatej....co více říct....

6.7.2022 12:44

ančovička1 napsal(a):
Lidi z města jsou neskutečně zlí... máme také své zkušenosti. Lidi z města si postavili domek za naši zahradou a neumíte si představit ty problémy, které nám nastaly.. naši kohouti kokrhaji,kozy mečí..tenkrát jsme měli jednu kozu více inteligentní, přišlo 17 hodin a chtěla domů..do maštale a dávala to hlasitě najevo..nebylo dne, kdy mě soused "odchytit" na zahradě a nadával...stěžovali si neustále na úřadu.. udělali jsme další plot ,asi 10m od původního ,aby se něco nestalo...naštěstí naše paní starostka se snažila vysvětlit mu, že on se nastěhoval k nám,ne my k němu....museli jsme udělat druhý plot, bála jsem se, že jsou schopni, kozam něco dobrého hodit,aby se jich zbavili....dále stížnosti na hnůj...byl dále, než dané předpisy.... přesto jsme ho přemístili doprostřed zahrady...

No, já jsem taky z města, přistěhovali jsme se na venkov, což moje babi ze selského z Chotusic, co odešla do města, nemohla pochopit. Mám hedvábky a naopak jsem měl problém s místními venkovskými sousedy, když jsem si dal první volíeru k jejich plotu, kde mají zahradu. Prý je tam studna a moje 3 hedule kazí vodu, zatímco jejich slepice se vedele kolem studny popelily a dekl byl pos….ý. Tak jsem chov přestěhoval.

6.7.2022 13:02
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Jj, sousedy si nevybereš.Vase babí to nemohla pochopit, jít na vesnici,ale každý ví nebo cítí,kam patří,kde mu je nejlip....my jsme chalupu koupili v 93 roce, já, vdaná do města....já holka z vesnice,geny po rodičích a prarodičich, sedlácích...kdyby to šlo,měla bych i krávu a koně 😇... říká se.." geny neumlátiš"🤣🤣🤣...

Vrků

6.7.2022 13:26
Vrků

XXX.XXX.12.176

První co má chovatel drobote v případě koupě chalupy učinit najít místo bez sousedů.Tak jsem učinil a mám relativní klid.Když jsem na okraji Prahy v Hrnčířích choval holuby a po masové zástavbě se ocitl téměř v centru kdysi vesnice,nastalo peklo.Jsem přesvědčen, že by bylo lepší umístit na kůl maketu jaderné hlavice,než holubník.Co dokáže kus plechu s nápisem Praha.

6.7.2022 21:56

Munice...
Byla to třídenní RAPpárty pro pět lidí, včetně syna majitelů, kteří jsou na dovolené.
Chlapci je teprve 22 let ....

7.7.2022 07:22

ančovička1 napsal(a):

a ja som presvedčená, že v meste aj na dedine sa nájdu dobrí aj zlí; problémom nie je mesto alebo dedina, ale dobro či zlo v ľuďoch a či si chcú "pestovať" to dobro, alebo radšej zlo

Indiánsky príbeh:

Jedného dňa sa vybral mladý indián Wichi so starým indiánom Wokabu na malú prechádzku a rozprával mu o bitke, ktorá prebieha vo vnútri každého človeka. Povedal mu: "Synu, v každom z nás sa bijú dvaja vlci. Jeden je zlý. Je to hnev, závisť, žiarlivosť, nenávisť, pýcha, sebeckosť, hrubosť, namyslenosť, lenivosť a lakomstvo. Ten druhý je dobrý. Je to viera, radosť, pokoj, láska, nádej, trpezlivosť, skromnosť, štedrosť, čistota, súcit, vernosť a dôvera."

Wichi sa zamyslel a spýtal sa: "Ktorý vlk vyhrá?"

Wokabu povedal: "Ten, ktorého viac kŕmiš!"

https://www.youtube.com/watch?v=Gq4_Aad3qhQ

7.7.2022 07:32

Možná ne, ale dle vyjádření Marek L mu vadí, že založil "farmu" bez jeho souhlasu. To vidím jako potencionální problém a důvod ke nedohodě.

ja som si založila slepačiu "farmu"(max 20 ks) v okrajovej mestskej časti

susedom som o založení povedala (ale až keď videli, že pletivom zakrývam starý skleník) a dnes im občas vďačne nosím vajíčka, čomu sa oni zase tešia (chápem, že musia počúvať kikiríkanie a kotkodákanie, a keď mi prvé kuriatka vyrástli, mala som 8 od úsvitu kikiríkajúcich kohútov blízko ich okien..., teraz kikiríka jeden a rastú ďalší štyria)

7.7.2022 07:35

Munice...
Byla to třídenní RAPpárty pro pět lidí, včetně syna majitelů, kteří jsou na dovolené.

predpokladám, že sa nespýtali ani to, či zase Vám tá párty nebude na obtiaž

7.7.2022 10:46

Munice...

To by už měl mít rozum.

7.7.2022 11:26

To by už měl mít rozum.

inteligence přímo úměrně klesá s množstvím požitého alkoholu, bez hledu na fakt, že alkohol, podávaný po malých dávkách, neškodí v jakémkoliv množství.....

7.7.2022 11:47

inteligence přímo úměrně klesá s množstvím požitého alkoholu, bez hledu na fakt, že alkohol, podávaný po malých dávkách, neškodí v jakémkoliv množství.....

Dovolím si nesouhlasit. Ne s alkoholem podávaným po malých dávkách atd., ale pokud mám vztah k přírodě, tak jí a jejím obyvatelům neubližuji. Ani ve stavu alkoholickém. Beru podle sebe, nejsa abstinent. Podle mě se pod vlivem v lidech uvolní to horší, co v nich je.

7.7.2022 11:58

Tak tomu chlapečkovi tam nepatří ani ten šutr. Šla bych za jeho rodiči, a ti by se v prvé řadě dosti možná podivili, cože to vyvedený synáček na zahradě pořádal, a podruhé by se podivili, jakže jim demoloval okrasné prvky, a dost možná by se i potřetí podivili, cože to sprostě argumentoval.

Nechala bych tak, a pokud se podobná situace zopakuje, pořídila bych videozáznam mládežnického řádění, fotodokumentaci následků na sousedově zahradě, videozáznam nálezu na vlastní zahradě, a s těmito podklady seznámila ve vší slušnosti drahé nicnetušící rodiče. A klidně jim k tomu ten řádek vajec i donesla. A upozornila, že příští škody na majetku a citovou újmu husí budou oni hraditi nebo synka k odpracování škody přidělí.

7.7.2022 12:02

kometa: "nejsouc"

Teda pokud se v případě ne-abstinence necítíte býti mužem

7.7.2022 12:45

kometa: "nejsouc"

Teda pokud se v případě ne-abstinence necítíte býti mužem

Ha! S přechodníky jsem se setkala naposled na střední škole. A očividně mnohé zapomněla.

7.7.2022 12:49

Tak tomu chlapečkovi tam nepatří ani ten šutr. Šla bych za jeho rodiči, a ti by se v prvé řadě dosti možná podivili, cože to vyvedený synáček na zahradě pořádal, a podruhé by se podivili, jakže jim demoloval okrasné prvky, a dost možná by se i potřetí podivili, cože to sprostě argumentoval.

Nechala bych tak, a pokud se podobná situace zopakuje, pořídila bych videozáznam mládežnického řádění, fotodokumentaci následků na sousedově zahradě, videozáznam nálezu na vlastní zahradě, a s těmito podklady seznámila ve vší slušnosti drahé nicnetušící rodiče. A klidně jim k tomu ten řádek vajec i donesla. A upozornila, že příští škody na majetku a citovou újmu husí budou oni hraditi nebo synka k odpracování škody přidělí.

Jenom aby rodiče byli ti moudřejší a vstřícnější... Aby syn nebyl to jablko...

7.7.2022 12:52

za pokus to stojí, hlavne aby to zase na rodičov nebol útok, ale priateľská prosba o pomoc

7.7.2022 14:16

Zatím rodiče na kontakt neodpověděli, doufám, že tak udělají po návratu z dovolené. Každopádně na zahradě teď druhý den nikdo není.

9.7.2022 07:53
bery25

XXX.XXX.33.97

Zatím rodiče na kontakt neodpověděli, doufám, že tak udělají po návratu z dovolené. Každopádně na zahradě teď druhý den nikdo není.

akože ste ich kontaktovali na dovolenke,to snad mohlo počkat hoc vas chapem a neviem si predstavit ako by som reagoval,keby nejaky zajac hadzal kamene na moje zvieratka,človek sa o to stara skoro už viac ako o seba a on bude kamene hadzat,no to by dopadlo

9.7.2022 11:58
sharingan

XXX.XXX.162.30

Koupací video z dneška. Moc blíž už se k nim jít nedá:D

https://youtu.be/EJPsQvvJR7U

9.7.2022 14:42

Sharingane co to je za nádrž a jak ji vypouštíte?
Pěkné video Díky!

9.7.2022 18:36
sharingan

XXX.XXX.162.30

Sharingane co to je za nádrž a jak ji vypouštíte?
Pěkné video Díky!

Plastová vinařská káď o objemu 275 l, průměr tuším kolem 1,1 m. Slouží mi třetí sezonu, a přes zimu ji mám opřenou za garáží. Vypouštění vody - že vezmu plastový kýbl a po kýblech ji vycákám ven, mám to možná do půl minuty. Schůdky ven jsou tři kostky betonového ztraceného bednění o výšce 10, 20 a 30 cm. Proti nim dávám do kádě dovnitř komínek ze 7 obyčejných cihel - pomáhá to hlavně mladším housatům ven a předpokládám, že i jiným tvorům, kteří by se do ní náhodou třebas v noci dostali.

9.7.2022 22:27

sharingan napsal(a):
Plastová vinařská káď o objemu 275 l, průměr tuším kolem 1,1 m. Slouží mi třetí sezonu, a přes zimu ji mám opřenou za garáží. Vypouštění vody - že vezmu plastový kýbl a po kýblech ji vycákám ven, mám to možná do půl minuty. Schůdky ven jsou tři kostky betonového ztraceného bednění o výšce 10, 20 a 30 cm. Proti nim dávám do kádě dovnitř komínek ze 7 obyčejných cihel - pomáhá to hlavně mladším housatům ven a předpokládám, že i jiným tvorům, kteří by se do ní náhodou třebas v noci dostali.

Dobrý nápad! Kouknu jestli dělají mělčejší. Mám 4 plastová pískoviště, 3ks 77x77x20 a jednu želvu 90x20. Těch 110 je pěkných, hlavně lepší materiál.

25.11.2022 17:18
sharingan

XXX.XXX.137.199

Tak sezona pomalu končí, a mám bohužel nějak dojem, že z chovatelů, co přispívali za poslední roky do tohoto vlákna o českých husách, jsem snad zůstal sám a ostatní s chovem skončili...

U mě rekapitulace - úspěšná sezona, pěkný odchov od starší husy Filamínky, vše už dávno udáno (v případě zájmu má soused chovatel ze svého odchovu tuším volného posledního letošního synovce této husičky ).
Tahle moje husička ročník 2020, ani můj mladší loňský houseráček, ani letos nespustili podbřišek, takže spokojenost i v tomto. Toho se mi zase povedlo dopárovat slibnou letošní husičkou po excelentní matce, čtrnáctileté huse se samovolnou dvojí snůškou. Celkem se k sobě už mají, viditelně zatím hlavně ona uhání jeho. Uvidím, co přinese nová sezona, do níž jdu se dvěma páry (teď snad už doopravdy, narozdíl od loňska, 2 nefalšované husy - samičky )

Jedna fotka loňského houseráka Mrkvíka z konce léta, a dvě ze dneška, s Filamínou v popředí.

28.11.2022 08:13

sharingan napsal(a):
Tak sezona pomalu končí, a mám bohužel nějak dojem, že z chovatelů, co přispívali za poslední roky do tohoto vlákna o českých husách, jsem snad zůstal sám a ostatní s chovem skončili...

U mě rekapitulace - úspěšná sezona, pěkný odchov od starší husy Filamínky, vše už dávno udáno (v případě zájmu má soused chovatel ze svého odchovu tuším volného posledního letošního synovce této husičky ).
Tahle moje husička ročník 2020, ani můj mladší loňský houseráček, ani letos nespustili podbřišek, takže spokojenost i v tomto. Toho se mi zase povedlo dopárovat slibnou letošní husičkou po excelentní matce, čtrnáctileté huse se samovolnou dvojí snůškou. Celkem se k sobě už mají, viditelně zatím hlavně ona uhání jeho. Uvidím, co přinese nová sezona, do níž jdu se dvěma páry (teď snad už doopravdy, narozdíl od loňska, 2 nefalšované husy - samičky )

Jedna fotka loňského houseráka Mrkvíka z konce léta, a dvě ze dneška, s Filamínou v popředí.

To jsou tak krásní ptáci!

24.1.2023 18:27
sharingan

XXX.XXX.137.199

Posouvám trochu vlákno. Víkendové foto, trochu u nás nasněžilo a husičkám to slušelo. Jak přišly o pastvu, krásně mi opět baští jemné seno. Do toku mi ještě nejdou, u mě začínaly zatím vždy až v druhé půlce února. Strategicky mám pěknějšího houseráka v popředí a toho méně vyvedeného v zákrytu vzadu .

25.1.2023 10:22

Tak to u nás už se pojímají. To víme, protože u toho hrozně řvou Teda ne ty dva, co se toho účastní, ale všichni ostatní stojí okolo a hlasitě to komentujou

Jinak já stále obdivuji, že vám jedí seno. U nás se ho ani netknou. No aspoň zbude víc pro ostatní zvířata. Jinak u nás klasicky obsadili všechny potůčky, které tu máme, a z pod sněhu z bahna vytahují všelijaké kořínky...

27.1.2023 12:57
slamos1

XXX.XXX.230.33

Prosim, jak velký výbeh maji Vaše husy, taky bych je chtel ale nevím nevím, celou zahradu 700m na to nemohu dát. Dekuji

27.1.2023 13:20
sharingan

XXX.XXX.186.2

slamos1 napsal(a):
Prosim, jak velký výbeh maji Vaše husy, taky bych je chtel ale nevím nevím, celou zahradu 700m na to nemohu dát. Dekuji

No, u mě pro dva chovné páry, dva sousedící výběhy, každý se svým husníkem, každý výběh cca 250 m2. Plus vzadu další výběh bez zázemí, cca 350 m2, kam je přeháním v sezoně přes den na pastvu.
Páry (hlavně houseři) mi spolu výborně vycházejí i v době toku a vodění malých housat (což je zvláště u českých hus dost rarita), rozděluji v předjaří hlavně, aby husičky měly každá svoji boudu, klid na snůšku a abych znal otce. Jinak po většinu sezony mám všechny husy spolu v jednom z menších výběhů (+ přes den na pastevním), a druhý mezitím regeneruje. Letos u nás přes léto nepršelo, a přez zimu zase nemrzlo, takže regenerace nic moc .

I housat se zbavuji relativně rychle, cca v 10 týdnech věku, a do konce sezony si z nich nechávám jen opravdu několik do chovu nejslibnějších kusů, která pak udám do dalšího chovu. Nestojím o naprostou degradaci své zahrady a travního povrchu dlouhodobým držením velkého počtu zvířat, ani na jejich psychiku a zdravotní stav by to nemělo dobrý vliv, když na ně prostě nemám neomezené prostory.

Osobně myslím, i co jsem viděl fungovat u jiných chovatelů, že pro jeden pár, po část sezony i s odchovem, by za určitých podmínek mohlo i kolem 300 m2 fungovat. Optimum je samozřejmě k dispozici denní pastevní výběh o ploše přes hektar, což má ale málokdo.

27.1.2023 16:46

My máme neomezený výběh, rozhodně přes hektar, jsme uprostřed veliké louky a husy mohou jít, kam chtějí. Ale pravda je, že reálně chodí tak do 100m od domu a dál nejdou, I když by mohly. Mají tu oblíbená místa, kam chodí častěji, a místa kam nechodi vůbec.

Nevýhodou našeho způsobu chovu je to, že na neomezené pastvine je neomezený přístup lišek 😐

Takže my naopak necháváme housata, co nejdéle, protože pastva je zdarma pro vsechny, a i přes zimu si necháváme hus víc, abychom mohli nakrmit i lišku 😬

27.1.2023 17:18

My máme neomezený výběh, rozhodně přes hektar, jsme uprostřed veliké louky a husy mohou jít, kam chtějí. Ale pravda je, že reálně chodí tak do 100m od domu a dál nejdou, I když by mohly. Mají tu oblíbená místa, kam chodí častěji, a místa kam nechodi vůbec.

Nevýhodou našeho způsobu chovu je to, že na neomezené pastvine je neomezený přístup lišek 😐

Takže my naopak necháváme housata, co nejdéle, protože pastva je zdarma pro vsechny, a i přes zimu si necháváme hus víc, abychom mohli nakrmit i lišku 😬

Tomu se říká přírodní rovnováha. I když ve vašem případě asi nedobrovolná.

27.1.2023 17:36
slamos1

XXX.XXX.230.33

Dekuji, tak to já ani začínat nebudu.

6.2.2023 13:50

Dneska ráno letošní první husí vejce 🥚

6.2.2023 16:35
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Dneska ráno letošní první husí vejce 🥚

Já už mám asi 50 vajec od pižmovek 😭nevím,co s tím, teď jsem je z hnízda posbírala před mrazem, kačky sice snáší v kurnicich, tam nemrzne,ale teď v těch mrazech hrozí podchlazeni..kdo ví 🤔..
.husy mi naštěstí ještě nesnáší..

7.2.2023 08:06

ó, to já bych věděla, co s tím....

7.2.2023 09:58

ó, to já bych věděla, co s tím....

Hemenex, buchta?

7.2.2023 11:10
ančovička1

XXX.XXX.243.243

😀.. už byly zapečené francouzské brambory 😂..díky za další typy👍👍😄

Vrků

7.2.2023 12:12
Vrků

XXX.XXX.22.6

Tak chová Mirouš husy nebo je od roku 2020 ve stádiu přípravy?

7.2.2023 12:24

To by byly bramboráky, palačinky, bábovky.... chleba ve vejci... knedle ve vejci... no a hlavně, HLAVNĚ - vajíčkové pomazánky vagóny!

8.2.2023 15:15
petraodlesa

XXX.XXX.6.248

Tak nevím, nevím...na podzim mi uhynula husa z chovného páru. Kolega mi rychle sehnal náhradní. Takže se už čtvrtý měsíc sžívají. No houser 6 tiletý, husa roční. Utíká před ním a nenese.
Jak to vidíte?

8.2.2023 17:32

petraodlesa napsal(a):
Tak nevím, nevím...na podzim mi uhynula husa z chovného páru. Kolega mi rychle sehnal náhradní. Takže se už čtvrtý měsíc sžívají. No houser 6 tiletý, husa roční. Utíká před ním a nenese.
Jak to vidíte?

Petro, já myslím, že na vejce ještě máte čas. U nás zatím jen jedna husa z 5, a to je tříletá. Loňská zatím nic. Loni myslím začaly taky později. A naší spusedce taky ještě nenesou.

To, že utíká, nevím... Podle mě jí nakonec může chytnout. My jsme loni viděli pojímat housery jen některé husy, např. Formeláka jsme s houserem vůbec neviděli, ale nakonec i její vejce byly oplodněné. Takže vyjít to může, i když to na pohled nevypadá. Držím vám palce 🦢

8.2.2023 20:03
ančovička1

XXX.XXX.243.243

petraodlesa napsal(a):
Jak to vidíte?

Je to dost divné, že se husy nespřátelily během 4 měsíců..asi je husička moc mladá a starý houser se jí nelíbí :)..
. až bude "dozrálá" ke snášení vajec,tak by se měla začít pářit...ale je divné, že ji houser pronásleduje (chce ji pojímat?)..
.husy , které nesnáší, houseři nepojímají🤔..
Můj pomořanský houser Edy, už začal jednu husičku pojímat, můžu očekávat první vajíčko 🙂..

8.2.2023 20:22
sharingan

XXX.XXX.137.199

U mě taky i loni první vejce až na přelomu únor/březen. Teď o víkendu u nás bylo téměř jarní počasí, páry jsem rozdělil, předpřipravil hnízda s podkladkem, aktivoval maltovníky s vodou, které jsou pro pojímání velmi lákavé. A hned ten den jsem viděl u obou párů páření. Vleze tam houserák, cachtá se, za chvilku se tam jakoby nic přiloudá husička, šup za ním, tam se nechá pojmout, hotovo. U jiných chovatelů se husy pojímají třebas už od Vánoc, u mě si na to nechávají zajít chuť až do prvních náznaků jara.

Pak ale přišla opět zima, 10 cm nového sněhu, v noci -15°C, panuje to doteď. Čili jaro a tok se odkládá a spojil jsem páry opět do jednoho výběhu, vejce zatím žádné. Na tento víkend opět hlásí oblevu a teploty nahoru, tak asi udělám druhý pokus. Ale nic nespěchá.

Jinak podle mého názoru, v jednom výběhu zavřený houserák s husičkou, i kdyby nebyli úplně spárovaní, jarní hormony prostě udělají své a měli by se pářit. Jen jestli ta nová husička není nakonec taky houserák?

8.2.2023 21:07
petraodlesa

XXX.XXX.6.248

ančovička1 napsal(a):
Je to dost divné, že se husy nespřátelily během 4 měsíců..asi je husička moc mladá a starý houser se jí nelíbí :)..
. až bude "dozrálá" ke snášení vajec,tak by se měla začít pářit...ale je divné, že ji houser pronásleduje (chce ji pojímat?)..
.husy , které nesnáší, houseři nepojímají🤔..
Můj pomořanský houser Edy, už začal jednu husičku pojímat, můžu očekávat první vajíčko 🙂..

Asi jsem se špatně vyjádřila... housera jsem viděla jen jednou, jak jde do koupadla k huse. A ona utekla... Asi opravdu ještě není plodná a nemá zájem. On o ni sám o sobě zájem nemá. Kdoví, proč tam lezl. Bývá normálně tak, že on se koupe v lodně a ona se ráchá v kýblu s vodou. A až on lodnu opustí, jde se mýt ona...
Třeba to ještě přijde.
No, ale "chodí"spolu 😉 To jen 😟že nesouhlasí se společným koupáním. Zatím ještě spolu najednou v lodně nebyli. Asi tak.

8.2.2023 21:12
petraodlesa

XXX.XXX.6.248

Sharingan 🥰 to doufám, že je to husička. Byla koupena od zkušených chovatelů 😌 i když i mistr tesař se někdy utne. No a kdyby to byli dva kluci, nebudou se prát? Údajná husička je podřízená, vždycky se koupe a krmí až po milostpánovi 😌

8.2.2023 21:40
sharingan

XXX.XXX.137.199

petraodlesa napsal(a):
Sharingan 🥰 to doufám, že je to husička. Byla koupena od zkušených chovatelů 😌 i když i mistr tesař se někdy utne. No a kdyby to byli dva kluci, nebudou se prát? Údajná husička je podřízená, vždycky se koupe a krmí až po milostpánovi 😌

To na husičku dost odpovídá, houserák by se spíš už zkoušel začínat proti tomu
staršímu prosazovat. Ale u mladých loňských hus je to dospívání a změna chování koncem zimy dost razantní...jeden den bázlivá husička upejpavka, za týden už to svádí housera a nastavuje se mu...jeden den tichý houserák oukropeček, za týden už si nenechá nic líbit a začíná všem oplácet...

9.2.2023 01:37
petraodlesa

XXX.XXX.6.248

petraodlesa napsal(a):

😂😂😂 no, uvidíme 😉

21.2.2023 20:06
sharingan

XXX.XXX.137.199

Přikládám video pro zvukové rozlišení pohlaví u hus. V rámci začátku nové chovné sezony a zjišťování, zda se podařilo trefit pohlaví loňských mlaďasů, opět vcelku aktuální. Na kloakální metodu zůstávám levej . Zvukové rozdíly v hlase zkoušelo už mnoho chovatelů slovně popsat, nevím, zda to dosud bylo zachyceno na video. Bližší informace jsou v popisu videa na stránce youtube.

Určení dle hlasu je zvlášť u mladých zvířat i přesnější, než kloakální metoda, a v praxi mnohem snažší a příjemnější. Vyžaduje však trochu času stráveného u zvířat, aby se rozpovídala.

https://www.youtube.com/watch?v=bqAX0SPTEmM&ab_channel=davidblazek

25.2.2023 09:07
petraodlesa

XXX.XXX.23.123

sharingan napsal(a):
Přikládám video pro zvukové rozlišení pohlaví u hus. V rámci začátku nové chovné sezony a zjišťování, zda se podařilo trefit pohlaví loňských mlaďasů, opět vcelku aktuální. Na kloakální metodu zůstávám levej . Zvukové rozdíly v hlase zkoušelo už mnoho chovatelů slovně popsat, nevím, zda to dosud bylo zachyceno na video. Bližší informace jsou v popisu videa na stránce youtube.

Určení dle hlasu je zvlášť u mladých zvířat i přesnější, než kloakální metoda, a v praxi mnohem snažší a příjemnější. Vyžaduje však trochu času stráveného u zvířat, aby se rozpovídala.

https://www.youtube.com/watch?v=bqAX0SPTEmM&ab_channel=davidblazek

Sharingan mi rozpoznal housera, původně "husičku", podle fotografií. Moc děkuji 🥰 Ten hlasový projev je také zajímavý. Ale jak píše, je třeba s nimi být déle.

20.3.2023 22:24
sharingan

XXX.XXX.137.199

Tak u mě obě holky už skoro dva týdny sedí na vejcích. Tříletá husička jich má 14, roční 9. Její housata by se měla líhnout o pár dní dříve, obojí v prvním dubnovém týdnu. Pářili mi je společně oba houseráci, polobratři z jedné linie, na jejich rozdělování jsem letos rezignoval, chtěli být u sebe. Uvidíme co bude oplozenost, během pojímání problém nebyl, domluvili se.
V den kdy holky zasedly, přidal jsem do skupiny nového, plně dospělého, všem nepříbuzného housera stejného plemene. Zatím se zdá, že by začlenění mohlo proběhnout hladce, uvidím jaká ještě bude situace po líhnutí housat. Na foto roční husička na hnízdě, a trojice kluků v pastevní části výběhu.

4.4.2023 12:12
sharingan

XXX.XXX.137.199

Tak, včera večer líhnutí u mladé roční husičky. Počet housat zatím nevím, tento pár na mě není tak zvyklý jako mé služebně starší trio (kde by se mělo líhnout také brzy, o tomto víkendu) a raději nebudu stresovat a chvíli si počkám.

Strážící houser není otcem, jde o sedmileté zkušené zvíře, které doufám, že se s husičkou spáruje. Přicestoval ke mě 500 km, před měsícem. Pozorné oko si všimne tmavých škrábanců na jeho zobáku z potyček s mými husáky (toto substantivum znají i současné slovníky, zůstanu tedy u jeho používání ), z prvních hodin po jeho přidání - a to i skrze pletivo plotu. Po pár dnech však už byla situace stabilní, uvidím přes sezonu další vývoj.

4.4.2023 12:33

To je ale krásný husák!

5.4.2023 14:18
sharingan

XXX.XXX.137.199

A dnes první procházka. Kluci z vedlejšího výběhu koukají, taky se dočkají za pár dní od "své" husičky. I když už tato vylíhlá housata jsou jejich potomci.

Z 9 vajec osm housat. Jedno neoplozené, zároveň to, které jediné snesla volně ve výběhu. Zkusil jsem si ho v ruce rozmáčknout, zajímalo mě, jak snadno to jde (viz dotazy typu "husa si v hnízdě rozšlapala půlku vajec").

Výsledek:
a) bunda musí do pračky
b) rozmáčknout mi tedy šlo, ale musel jsem vyvinout opravdu maximální úsilí

6.4.2023 13:32

Ty jsou krásné 👍 U nás sedí první dvě husy od 1.4. Třetí teprve budeme dávat vejce snad dneska... Dvě ještě snášejí. Ale tak dobře pro ně, tady ještě místy leží sníh...

10.4.2023 11:17
sharingan

XXX.XXX.137.199

Tak, zatímco u mladší husy jsem měl letos inkubaci rovných 30 dní, u tříleté se líhnulo teprve včera - 33. den po nasazení. Pravda, že procházky z hnízda si dělala dlouhé a často.

Její skóre - 14 vajec/12 housat (jedno neoplozené a v dalším nevylíhlé mrtvé house). Celkově od obou hus 20 housat z 23 vajec, což jsem tak nějak očekával.

Video z dnešního dopoledne:
https://www.youtube.com/watch?v=fWIs6RKStzc&ab_channel=davidblazek

12.5.2023 15:07
sharingan

XXX.XXX.186.2

Po měsíci opět posouvám vlákno:D Housátek dohromady stále 20, zatím beze ztrát. U těch největších se zrovna už o "housátcích" hovořit nedá, rostou rychle, první už mám nakroužkovaná. Kvůli zdravotním komplikacím u mladšího páru jsem ho byl nucen ukončit, a všechna housata spojit pod služebně starší, osvědčený pár. Původně trio se dvěma housery, staršího (a méně pěkného) jsem před pár týdny věnoval chovatelům z nedaleka, kteří v době líhnutí svých housat přišli o jejich housera, aby dopomohl ovdovělé husičce s odchovem malých housat.

Spojení proběhlo vcelku bez komplikací (u mě, i sousedních chovatelů). Housátka mám značená, vím, které je čí, a po té druhé husičce si chci nechat pro druhý pár do chovu letošního samečka a dopárovat ho nepříbuznou husičkou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík