Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.7.2015 20:02
Viky12

XXX.XXX.1.239

Dobrý den,
chtěla bych si pořídit EO, ale nevím jaká značka/typ. Mám středně velkého dlouhosrstého psa. Moje požadavky jsou: vzdálenost alespoň 400 metrů, vodotěsný/voděodolný, několik druhů impulsů a pokud možno, aby nebyl moc drahý.

Je to poslední možnost, jak ho odnaučit utíkání za zvěří, zkoušeli jsme změnit cvičáky, různé typy výcviku, ale nic nám nepomohlo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.7.2015 07:23

Požadavek na vzdálenost 400 metrů je nesmyslný. Impuls můžete dát pouze psovi, kterého vidíte. Jinak se může stát například to, že pes dostane pecku, když už je na cestě zpět k vám..

31.7.2015 08:19

Prázdniny ?

31.7.2015 08:33
Clayton

XXX.XXX.238.105

Tak toto je přesný případ člověka, kterému EO nepatří do ruky.

31.7.2015 12:47
koňadra

XXX.XXX.138.226

Clayton napsal(a):
Tak toto je přesný případ člověka, kterému EO nepatří do ruky.

Souhlas. O EO vím, troufám si říct, hodně, občas ho používám ke korekci přílišného loveckého pudu (ne u všech psů!), ale svoje zkušenosti sem psát nebudu. Spousta lidí si totiž myslí, že je to něco jako dálkové ovládání na autíčko, které vyřeší všechny jejich problémy. Přitom nejdůležitější je mít vybudovaný správný vztah se psem a EO užívat velmi opatrně. Už to, že chce někdo obojek co nejlevnější, tedy nejspíš také nekvalitní, mluví za vše. Pro "SIMOLU": obojek do 400 m jsem zahodila - je k ničemu, když pes žene přes celé pole stádo srn. A do psa se nebije, když ho nevidím, takže v lese třeba výkon nad 500 m sice nevyužiji, ale musím mít možnost ho využít právě na tom poli. A dále výkon obojku se snižuje při terénních nerovnostech apod.Takže nesdílím váš názor, že požadavek na 400 m je nesmyslný - právě naopak!

31.7.2015 12:56

koňadra napsal(a):
Souhlas. O EO vím, troufám si říct, hodně, občas ho používám ke korekci přílišného loveckého pudu (ne u všech psů!), ale svoje zkušenosti sem psát nebudu. Spousta lidí si totiž myslí, že je to něco jako dálkové ovládání na autíčko, které vyřeší všechny jejich problémy. Přitom nejdůležitější je mít vybudovaný správný vztah se psem a EO užívat velmi opatrně. Už to, že chce někdo obojek co nejlevnější, tedy nejspíš také nekvalitní, mluví za vše. Pro "SIMOLU": obojek do 400 m jsem zahodila - je k ničemu, když pes žene přes celé pole stádo srn. A do psa se nebije, když ho nevidím, takže v lese třeba výkon nad 500 m sice nevyužiji, ale musím mít možnost ho využít právě na tom poli. A dále výkon obojku se snižuje při terénních nerovnostech apod.Takže nesdílím váš názor, že požadavek na 400 m je nesmyslný - právě naopak!

Vy necháte psa, který honí zvěř, běhat po poli v půl kilometrovém okruhu?

31.7.2015 13:23
koňadra

XXX.XXX.138.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vy necháte psa, který honí zvěř, běhat po poli v půl kilometrovém okruhu?

Výcvik psa, který nemá zvěř honit nikdy, se liší od výcviku psa loveckého, po kterém někdy chceme, aby zvěř skutečně honil (= naháněl) a někdy ne. Vzdálenost 400,500 m dosáhne pes velmi rychle a potom nemáte nic, čím ho zastavit. Ano, moji psi mohou běhat i v okruhu půl kilometru ode mne, protože při naháňkách prasat, kdy se loví na opravdu velkých rozlohách, je to žádoucí. Lovecký pes, který se plete pod nohy pánovi, je v praxi k ničemu. Věřte tomu, že mít daleko vyšší výkon obojku než jaký skutečně potřebuji, se jednou může hodit. jakmile pes zjistí, že když překročí určitou hranici, může utíkat beztrestně, začne toho využívat.

31.7.2015 13:43

koňadra napsal(a):
Výcvik psa, který nemá zvěř honit nikdy, se liší od výcviku psa loveckého, po kterém někdy chceme, aby zvěř skutečně honil (= naháněl) a někdy ne. Vzdálenost 400,500 m dosáhne pes velmi rychle a potom nemáte nic, čím ho zastavit. Ano, moji psi mohou běhat i v okruhu půl kilometru ode mne, protože při naháňkách prasat, kdy se loví na opravdu velkých rozlohách, je to žádoucí. Lovecký pes, který se plete pod nohy pánovi, je v praxi k ničemu. Věřte tomu, že mít daleko vyšší výkon obojku než jaký skutečně potřebuji, se jednou může hodit. jakmile pes zjistí, že když překročí určitou hranici, může utíkat beztrestně, začne toho využívat.

Tak pokud vím, tak zadavatelka nic nepíše o tom, že by měla loveckého psa, kterého by chtěla v praxi využívat v praxi. Chce ho odnačit utíkat za zvěří. A to ho nikdy nenaučí, pokud ho nebude stále hlídat a vždy včas odvolávat. Takovýto rozlovený (nemyslivecký) pes nemá co pohledávat půl km od majitele. Stejně tak pokud pes začne zvěř honit, majitel ho včas neodvolá a on uteče za tu pomyslnou hranice půl km, tak je něco hodně špatně a EO mu do ruky nepatří.

Stojím si za svým, že EO nad 400m je v tomto případě nesmysl. Neumím si představit jediný důvod, proč by měl EO v tomto případě, tenhle požadavak splňovat. Takovéto EO jsou pak v rukou amatérů ještě nebezpečnější, protože umožňují majitelům dávat psovi impulsy, i když psa nevidí a ten je bůhvíkde (třeba právě proto, že ho včas neodvolali..).

31.7.2015 15:59
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tak pokud vím, tak zadavatelka nic nepíše o tom, že by měla loveckého psa, kterého by chtěla v praxi využívat v praxi. Chce ho odnačit utíkat za zvěří. A to ho nikdy nenaučí, pokud ho nebude stále hlídat a vždy včas odvolávat. Takovýto rozlovený (nemyslivecký) pes nemá co pohledávat půl km od majitele. Stejně tak pokud pes začne zvěř honit, majitel ho včas neodvolá a on uteče za tu pomyslnou hranice půl km, tak je něco hodně špatně a EO mu do ruky nepatří.

Stojím si za svým, že EO nad 400m je v tomto případě nesmysl. Neumím si představit jediný důvod, proč by měl EO v tomto případě, tenhle požadavak splňovat. Takovéto EO jsou pak v rukou amatérů ještě nebezpečnější, protože umožňují majitelům dávat psovi impulsy, i když psa nevidí a ten je bůhvíkde (třeba právě proto, že ho včas neodvolali..).

Myslím, že nemáte tak úplně pravdu. Nebudeme se tedy bavit o výcviku loveckých psů (já vám ale odpovídala na otázku, jestli nechám psa lovit půl km daleko a zdůvodnila jsem proč - ano, nechám - za určitých okolností, protože mám většinou psy lovecké).
Takže k těm neloveckým. Ano, máte pravdu, že nelovecký pes nemá co štvát zvěř půl km od majitele. Jenže tady jde právě o to, že ho to nikdo nenaučil v mládí, dokud to šlo zvládnout jinými metodami. Jedná se pravděpodobně už o psa rozloveného, skutečného lovce, který by za štvaní zvěře dal život. Pokud majitel/ka zanedbal tu výchovu v mládí v přivolání a v klidu před zvěří, tak není jiná efektivní cesta než EO. A na tom si trvám. Učit dospělého psa klidu na šňůře, to nemá efekt. Kdo říká, že má, pak neměl skutečného lovce. A dospělý pes se těžko dá opít rohlíkem a dobře ví, že jen se zbaví šňůry, tak ho nic nezastaví. Takový pes neposlechne a uteče za zvěří - klidně i těch 400 m a více, nakonec honí zvěř zcela mimo vliv svého pána minuty i hodiny.
Dost by mne zajímalo, jak byste takového psa napravila vy? Stálým odvoláváním? Věřte tomu, že když takový lovec už zvěř spatří, tak si můžete třeba vyřvat hlasivky a neposlechne. A vy nejste schopna prostě těmto situacím předcházet. Kolikrát mě vyběhl zajíc téměř z pod nohy, srnčí bylo za nejbližším keřem apod.
Pořád argumentujete tím, že obojek na více jak 400 m umožňuje majiteli do psa mlátit, i když ho nevidí. Ale to samé se může dít, když je pes 100 m od majitele v křoví. Přece je jasné, že se do psa nemlátí, když ho nevidím - ať EO umožňuje dosah na jakoukoliv vzdálenost. Vy pořád nechápete, že jde jen o to mít na psa velký dosah třeba na i na přehledném poli.
EO jsou v rukou amatérů nebezpečné ať mají dosah 100 m nebo kilometr.

31.7.2015 16:10
scylla

XXX.XXX.150.32

U takhle rozloveného psa ten EO myslím nepomůže, protože když by za to dal život, jak píšete, vykašle se na impulz, proběhne ho a jde si po svých. Nemám EO ráda, jednoho psa stálo použití EO život a dva jem pomáhala hledat a trvalo nám to několik hodin.

31.7.2015 16:25

scylla napsal(a):
U takhle rozloveného psa ten EO myslím nepomůže, protože když by za to dal život, jak píšete, vykašle se na impulz, proběhne ho a jde si po svých. Nemám EO ráda, jednoho psa stálo použití EO život a dva jem pomáhala hledat a trvalo nám to několik hodin.

Kolegyni lovil bígl. Když si nevěděla rady, najala si zkušeného výcvikáře ( prohlašoval to o sobě)s EO. Odvedl je pod les na louku do velmi zazvěřené lokality, velel ať psa vypustí...Moc se jí nechtělo, ale...vypustila ho. Pak už "výcvikář" jen řval, jestli ví, kolik ten obojek stál. Impuls neimpuls, psa hledali po horách 2 nebo 3 dny.

31.7.2015 16:27
anonymx

XXX.XXX.133.214

scylla napsal(a):

Ale pomuze a super. Jen ho musi mit v ruce ten, kdo vi jak na to, coz u vas evidentne nebylo.

31.7.2015 16:30
Viky12

XXX.XXX.1.37

Jenom jsem zapomněla dodat, že nám s tim bude pomáhat vedoucí cvičáků, který se specializuje na obrany a poslední dobou i na EO.

31.7.2015 16:46
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Ale pomuze a super. Jen ho musi mit v ruce ten, kdo vi jak na to, coz u vas evidentne nebylo.

Já bych to do ruky nevzala ani omylem. Jen jsem pomáhala hledat dva psy, kteří ho měli nasazený kvůli lovení a proběhli, majitel je smažil a oni v panice utíkali, Třetí pes v panice po impulzu vletěl rovnou pod vlak, ovladač měl v ruce profesionální výcvikář.

31.7.2015 16:47
scylla

XXX.XXX.150.32

Viky12 napsal(a):
Jenom jsem zapomněla dodat, že nám s tim bude pomáhat vedoucí cvičáků, který se specializuje na obrany a poslední dobou i na EO.

Možná by to chtělo někoho, kdo umí vychovávat a naučit spolehlivé přivolání, na cvičáku bych asi pomoc s tímto problémem nehledala.

31.7.2015 17:06
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Kolegyni lovil bígl. Když si nevěděla rady, najala si zkušeného výcvikáře ( prohlašoval to o sobě)s EO. Odvedl je pod les na louku do velmi zazvěřené lokality, velel ať psa vypustí...Moc se jí nechtělo, ale...vypustila ho. Pak už "výcvikář" jen řval, jestli ví, kolik ten obojek stál. Impuls neimpuls, psa hledali po horách 2 nebo 3 dny.

No, to je velmi dementní představa o práci s EO. Takto si to spousta laiků představuje, ale je to nesmysl. Když pes neví, co znamená signál/impuls, tak na něj logicky reagovat nebude..

31.7.2015 17:08
anonymx

XXX.XXX.133.214

scylla napsal(a):
Já bych to do ruky nevzala ani omylem. Jen jsem pomáhala hledat dva psy, kteří ho měli nasazený kvůli lovení a proběhli, majitel je smažil a oni v panice utíkali, Třetí pes v panice po impulzu vletěl rovnou pod vlak, ovladač měl v ruce profesionální výcvikář.

Perfektni priklad jak se EO nesmi nikdy pouzivat.

31.7.2015 17:17

Jak vidno hned ze dvou příspěvků, není výcvikář každý, kdo to o sobě prohlašuje.

31.7.2015 17:22
scylla

XXX.XXX.150.32

Kdo sahá po EO? Ten, kdo neumí, protože kdyby uměl, obešel by se bez něho. Nebo ten, kdo to bere jako urychlovač, většinou výcvikáři na kšeft. A pak ten, komu to nějaký z těchto dvou poradí, jaké je to úžasné a co tím všechno vyřeší.

31.7.2015 17:24
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

scylla napsal(a):
Kdo sahá po EO? Ten, kdo neumí, protože kdyby uměl, obešel by se bez něho. Nebo ten, kdo to bere jako urychlovač, většinou výcvikáři na kšeft. A pak ten, komu to nějaký z těchto dvou poradí, jaké je to úžasné a co tím všechno vyřeší.

Mudrovat ale může jen ten, kdo nezažil skutečnýho lovce...

31.7.2015 17:31
scylla

XXX.XXX.150.32

Zatím jsem si poradila vždy bez EO a pár jsem jich zažila. Prostě to nevezmu do ruky.

31.7.2015 17:31
anonymx

XXX.XXX.133.214

Anebo ten, kdo to umi.

31.7.2015 19:08
koňadra

XXX.XXX.143.222

scylla napsal(a):
Zatím jsem si poradila vždy bez EO a pár jsem jich zažila. Prostě to nevezmu do ruky.

Scyllo, vašim báchorkám o usmažených a mrtvých psech se musím jen smát. Evidentně jste zapřísáhlá odpůrkyně EO, to Vám neberu. Ale také nemáte s EO zkušenosti, sama to potvrzujete, jinak byste nemohla psát takové sci-fi. Znám několik lidí, co EO používají a všem se osvědčil, neb vědí, jak ho používat. Vy asi opravdu nevíte ani to, co to je mít skutečného LOVCE. I když píši, že by takový pes dal za lov život, je to myšleno obrazně a věřte, že vhodně použitý obojek jej přece jen zastaví. To nedokážete žádným jiným vaším sluníčkovým přístupem, to vsadím boty.

31.7.2015 20:44
Huskyjanina

XXX.XXX.252.105

Pokud nevím, jak pes reaguje na impuls, tak ho jistím na stopce. A pokud pes neví, co je přivolání a nemá vztah k pánovi, tak je EO k prdu. Jinak je EO výborná pomůcka, hlavně při odnaučení lovení. A to, že si člověk usnadní a urychlí práci...a proč ne, když se docílí toho, že si pes může dříve užívat volnosti :).

1.8.2015 07:15
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):

Scyllo, to je právě to: plno lidí nechápe, o čem je EO. Je to jen pomůcka, prvotní je vždy správný vztah psa ke svému pánovi! Pokud takový je, tak pes, kterému se stane něco nepříjemného, vždy hledá ochranu u pána a neuteče bůh ví kam. Takže když EO použijí lidé, jejichž pes neví čí je a ještě ho třeba použijí špatně (špatné načasování), potom se může stát, že nějaký labil uteče, ale stejně jsem ještě o takovém případu ani neslyšela a ani mně se něco takového zatím nikdy nestalo. Při použití EO se psi vždy vrací ke mně, ovšem když se nějaký u nás nový pes dotkne ohradníku na pastvě, tak zakňučí a začne bezhlavě utíkat, ale tak 30 - 50 m a potom, až se uklidní, se stejně vrátí ke mně. Jenže v ohradníku je daleko větší napětí než v EO, takže pro psa je to opravdu dost velká rána. No, ale zatím ji přežili všichni, takže zkazky, jak pes chcípl s EO na krku, jsou fakt výmysly.

1.8.2015 08:02
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

koňadra napsal(a):
Scyllo, to je právě to: plno lidí nechápe, o čem je EO. Je to jen pomůcka, prvotní je vždy správný vztah psa ke svému pánovi! Pokud takový je, tak pes, kterému se stane něco nepříjemného, vždy hledá ochranu u pána a neuteče bůh ví kam. Takže když EO použijí lidé, jejichž pes neví čí je a ještě ho třeba použijí špatně (špatné načasování), potom se může stát, že nějaký labil uteče, ale stejně jsem ještě o takovém případu ani neslyšela a ani mně se něco takového zatím nikdy nestalo. Při použití EO se psi vždy vrací ke mně, ovšem když se nějaký u nás nový pes dotkne ohradníku na pastvě, tak zakňučí a začne bezhlavě utíkat, ale tak 30 - 50 m a potom, až se uklidní, se stejně vrátí ke mně. Jenže v ohradníku je daleko větší napětí než v EO, takže pro psa je to opravdu dost velká rána. No, ale zatím ji přežili všichni, takže zkazky, jak pes chcípl s EO na krku, jsou fakt výmysly.

To je fakt.. O psech splašených a utečených po ráně ohradníkem už jsem slyšela mnohokrát, i jsem toho byla svědkem.

Na obojek a to, co znamená signál nebo impuls se pes prostě musí napřed naučit. Ne, že mu nasadím obojek, vyhodím ho ven a začnu mačkat jako šílenec..

1.8.2015 14:06
hunter

XXX.XXX.22.6

Tady se dá souhlasit s koňadrou, je vidět, že EO vlastní, ne jen o něm četla něco na internetu.
Těch zaručených zpráv o "usmažených" psech, jsem slyšel také mnoho, ale neznám nikoho v mém okolí, komu by se to povedlo. Ano, u bojácných psů bych se použití EO také vyhnul, spíše použití v plné míře, EO můžou vydávat jen zvuk, či vibrace, nemusíte hned používat poslední stupeň.
Určitě zvolte dosah min.500m, je to dosah v ideálních podmínkách, které snad ani neexistují. Stačí, aby prostor nebyl "placka" a bylo na něm pár keřů a dosah jde o desítky procent dolu, o zalesněných kopcovitých terénech se nemá ani cenu bavit.
Nemáte nereálné požadavky na EO, nejspíše všechny budou splňovat, co potřebujete. Mě osobně se nejlépe osvědčil Canicom, ten však nemusí splňovat požadavky ohledně ceny. S d-control jsem měl špatné zkušenosti, co se týče dosahu (na vině mohl být i špatný kus). Kolega používá aetertek a účel splní, cenově by měl být přijatelnější.

1.8.2015 14:42
fikovnice

XXX.XXX.99.69

koňadra napsal(a):
Myslím, že nemáte tak úplně pravdu. Nebudeme se tedy bavit o výcviku loveckých psů (já vám ale odpovídala na otázku, jestli nechám psa lovit půl km daleko a zdůvodnila jsem proč - ano, nechám - za určitých okolností, protože mám většinou psy lovecké).
Takže k těm neloveckým. Ano, máte pravdu, že nelovecký pes nemá co štvát zvěř půl km od majitele. Jenže tady jde právě o to, že ho to nikdo nenaučil v mládí, dokud to šlo zvládnout jinými metodami. Jedná se pravděpodobně už o psa rozloveného, skutečného lovce, který by za štvaní zvěře dal život. Pokud majitel/ka zanedbal tu výchovu v mládí v přivolání a v klidu před zvěří, tak není jiná efektivní cesta než EO. A na tom si trvám. Učit dospělého psa klidu na šňůře, to nemá efekt. Kdo říká, že má, pak neměl skutečného lovce. A dospělý pes se těžko dá opít rohlíkem a dobře ví, že jen se zbaví šňůry, tak ho nic nezastaví. Takový pes neposlechne a uteče za zvěří - klidně i těch 400 m a více, nakonec honí zvěř zcela mimo vliv svého pána minuty i hodiny.
Dost by mne zajímalo, jak byste takového psa napravila vy? Stálým odvoláváním? Věřte tomu, že když takový lovec už zvěř spatří, tak si můžete třeba vyřvat hlasivky a neposlechne. A vy nejste schopna prostě těmto situacím předcházet. Kolikrát mě vyběhl zajíc téměř z pod nohy, srnčí bylo za nejbližším keřem apod.
Pořád argumentujete tím, že obojek na více jak 400 m umožňuje majiteli do psa mlátit, i když ho nevidí. Ale to samé se může dít, když je pes 100 m od majitele v křoví. Přece je jasné, že se do psa nemlátí, když ho nevidím - ať EO umožňuje dosah na jakoukoliv vzdálenost. Vy pořád nechápete, že jde jen o to mít na psa velký dosah třeba na i na přehledném poli.

"Takový pes neposlechne a uteče za zvěří - klidně i těch 400 m a více, nakonec honí zvěř zcela mimo vliv svého pána minuty i hodiny."

Souhlasím! Kdysi jsme takového psa měli, výchova byla zanedbaná, o EO tehdy ještě nebyla ani zmínka. Pes si poradil s dvoumetrovým plotem, bylo to šílené. Jak jinak to mohlo skončit, než že jej zastřelili myslivci. Nemohli jsme se na ně tehdy zlobit, byla to naše chyba!

1.8.2015 17:55

koňadra napsal(a):

Myslím, že jsem v této diskuzi nepsala nic o tom, že jsem proti používání EO. I když jsem si sama u svého psa ověřila, že to není jediná cesta. O tom ale tohle vlákno není. Je o používání EO. Takže ještě jednou. Pokud už pes EO má, chytne stopu a povede se mu utéct dále jak půl km, tak EO není používáný správně! Pes se musí odvolat okamžitě jakmile vyběhne, pokud neposlechne musí následovat impuls. V praxi to znamená, že psovod musí být pořád ve střehu a mít psa neustále pod kontrolou (majitel na něj musí stále vidět). Pokud tomu tak není a pes začne honit zvěř, majitel nezeraguje včas, nechá ho běžet a pes se dostane mimo signál, tak obojek není používaný správně. Trest v podobě impulsu musí přijít ihned jak pes neposlechne a vyběhne. Takže stále nechápu, jak se může stát, že se pes který musí být stále pod kontrolou a pod vizuálním dohledem psovoda, dostane dále jak 400 metrů?

1.8.2015 19:04
anonymx

XXX.XXX.239.201

Vsichni se neustale domnivate, ze EO slouzi jako trest v pripade neuposlechnuti, ale to je spatne. EO se pouziva jako moment prekvapeni. Takze spravne: pes vypali za zveri, dostane impuls (podle loveckeho amoku), klidne ze zacatku malinko vetsi, protoze i v tom "zatmeni" ho to musi prekvapit, v okamziku kdy se zarazi, ho klidne privolat a samozrejme moc pochvalit. Kdyz dostane ranu po povelu na ktery samozrejme nereaguje, je to nesmysl. Spoji si- povel a nasleduje neco neprijemneho. On si musi zafixovat- vylitnu a neco se stane, ale kdyz me zavolaji jsem v klidu a bezpeci.

2.8.2015 06:46
scylla

XXX.XXX.150.32

Kde máte jistotu, že se po tom překvapení zastaví a neopak v panice neuteče? Přesně tento postup vedl k útěku psů, které jsem pomáhala hledat a také u toho bígla, který tu byl zmiňován.

2.8.2015 08:09
anonymx

XXX.XXX.239.201

Kdyz to neumite, tak to nepouzivejte. Mne se to nestalo nikdy. U psu, kteri nemaji vztah k psovodovi a neznaji privolani je trenink v oplocenem prostoru samozrejmost i pro uplneho...

2.8.2015 09:47
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Kde máte jistotu, že se po tom překvapení zastaví a neopak v panice neuteče? Přesně tento postup vedl k útěku psů, které jsem pomáhala hledat a také u toho bígla, který tu byl zmiňován.

Už jsem to tady napsala jednou: prvořadý je vztah psa k majiteli! Pokud není žádný, nebo špatný a ještě je pes labil, tak může utéct bůh ví kam. Ale každý normální pes v normálním vztahu k majiteli uteče k němu. Nevím, co je na tom k nepochopení.

2.8.2015 11:11
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

scylla napsal(a):

Pokud tu jistotu nemám, je to špatné použití EO a nemá na psovi co dělat.

2.8.2015 11:12
koňadra

XXX.XXX.128.31

umpa.lumpa napsal(a):
Pokud tu jistotu nemám, je to špatné použití EO a nemá na psovi co dělat.

Asi tak.

2.8.2015 11:38
koňadra

XXX.XXX.128.31

anonymx napsal(a):
Vsichni se neustale domnivate, ze EO slouzi jako trest v pripade neuposlechnuti, ale to je spatne. EO se pouziva jako moment prekvapeni. Takze spravne: pes vypali za zveri, dostane impuls (podle loveckeho amoku), klidne ze zacatku malinko vetsi, protoze i v tom "zatmeni" ho to musi prekvapit, v okamziku kdy se zarazi, ho klidne privolat a samozrejme moc pochvalit. Kdyz dostane ranu po povelu na ktery samozrejme nereaguje, je to nesmysl. Spoji si- povel a nasleduje neco neprijemneho. On si musi zafixovat- vylitnu a neco se stane, ale kdyz me zavolaji jsem v klidu a bezpeci.

Obávám se, že jste smysl EO také tak úplně nepochopila. Už jsem psala, že je rozdíl jestli cvičím loveckého psa - po něm chci, aby zvěř někdy lovil a někdy ne (dokonce ho někdy musím nechat prohnat třeba zajíce). Tam je to skutečně o povelu, na který pes musí uposlechnout. Proto také potřebuji obojek na dosah nejméně 1 km, protože psa učím, že někdy smí zvěř prohnat, někdy jen na pár metrů, ale když písknu, musí toho nechat a musí se vrátit, někdy nemůže vybíhat vůbec. Prostě je to složitější než cvičit psa neloveckého plemene, který si zvěře nemá všímat nikdy.

Takže jestli cvičím psa, který nemá zvěř štvát nikdy, tak žádné povely nepoužívám! Já přece chci, aby pes zvěř neštval nikdy a ne, aby čekal na povel! Co budete dělat, když pes zaběhne někam do hustého porostu, kde na něj nevidíte? Vyběhne srna a pes za ní - povel nikde. Takže to, co jste ho dosud naučila, je v háji. Pokud chci, aby pes zvěř neštval nikdy, prostě dostane impuls bez povelu. A to ten nejsilnější! Pes je v amoku a stejně má hranici vnímání úplně někde jinde. Slabší impuls dávám až vidím, že pes vyběhne už jen váhavě a vidím, že už není tolik v tom amoku. Prostě intenzitu snižuji v závislosti na snaze psa rozběhnout se za zvěří. Později stačí už třeba jen zvukový signál. Mnoho lidí zastává opačný postup - zkoušet od nejnižšího signálu až pes zareaguje, aby ho to náhodou moc nebolelo. No, pak nemají výsledky. Takže po impulzu se každý normální pes vrátí ke mně, ale já ho nechválím, vůbec si ho totiž nevšímám. Ten pes si prostě musí impuls spojit se zvěří - ne se mnou. Jedině tak docílíte toho, že si pes vytvoří spojitost, že to zvíře, které by tak rád prohnal (zvlášť, když zrovna panička není na dohled, aby dala nějaký povel) prostě dává rány, a tak bude nejlepší ho nechat na pokoji, nebo se nejlépe vrátit pod ochranu paničky. Věřte mi, že takto to funguje. Tohle nedokážete psa naučit žádným jiným způsobem - použitím povelů, pamlsků, šňůry... všechno jsou to nesmysly, které nemohou u zkaženého rozloveného psa dlouhodobě fungovat. Jen až pes zjistí, že nemá šňůru, že není povel... uteče stejně. Ale jestli se začne takřka bát přímo zvěře, je to to nejlepší, co se může stát. A nejdůležitější je, že dobrý vztah mezi psem a pánem zůstane zachován, a někdy je ještě posílen, protože kde pes hledá ochranu před tou divnou srnkou, co kope? U paničky. A jsme na začátku. Je to vždycky jen o vztahu pána a psa. Mně se ještě nestalo, že by nějaký pes utekl bůh ví kam a věřte, že už jsem napravovala více psů - hlavně mých kamarádů.

2.8.2015 12:14
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

Podle mě je nesmysl, bít se zrovna za tu svoji metodu.. Protože jak je každý pes originál, tak originální je použití EO. Používám částečně eo jak Vy koňadro, tak anonymx. Podle toho, co konkrétnímu psovi pasuje a vyhovuje. A sama ho používám ještě jiným způsobem - varuju psa, nadovoluju mu vůbec vybíhat, vyžaduji po něm, aby se zdržoval výhradně na cestě. Mluvím teda o absolutním zákazu lovení. A těch psů, co se to naučili a dodnes u svých majitelů neloví, už je taky pěkná řádka.

2.8.2015 12:18
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Obávám se, že jste smysl EO také tak úplně nepochopila. Už jsem psala, že je rozdíl jestli cvičím loveckého psa - po něm chci, aby zvěř někdy lovil a někdy ne (dokonce ho někdy musím nechat prohnat třeba zajíce). Tam je to skutečně o povelu, na který pes musí uposlechnout. Proto také potřebuji obojek na dosah nejméně 1 km, protože psa učím, že někdy smí zvěř prohnat, někdy jen na pár metrů, ale když písknu, musí toho nechat a musí se vrátit, někdy nemůže vybíhat vůbec. Prostě je to složitější než cvičit psa neloveckého plemene, který si zvěře nemá všímat nikdy.

Takže jestli cvičím psa, který nemá zvěř štvát nikdy, tak žádné povely nepoužívám! Já přece chci, aby pes zvěř neštval nikdy a ne, aby čekal na povel! Co budete dělat, když pes zaběhne někam do hustého porostu, kde na něj nevidíte? Vyběhne srna a pes za ní - povel nikde. Takže to, co jste ho dosud naučila, je v háji. Pokud chci, aby pes zvěř neštval nikdy, prostě dostane impuls bez povelu. A to ten nejsilnější! Pes je v amoku a stejně má hranici vnímání úplně někde jinde. Slabší impuls dávám až vidím, že pes vyběhne už jen váhavě a vidím, že už není tolik v tom amoku. Prostě intenzitu snižuji v závislosti na snaze psa rozběhnout se za zvěří. Později stačí už třeba jen zvukový signál. Mnoho lidí zastává opačný postup - zkoušet od nejnižšího signálu až pes zareaguje, aby ho to náhodou moc nebolelo. No, pak nemají výsledky. Takže po impulzu se každý normální pes vrátí ke mně, ale já ho nechválím, vůbec si ho totiž nevšímám. Ten pes si prostě musí impuls spojit se zvěří - ne se mnou. Jedině tak docílíte toho, že si pes vytvoří spojitost, že to zvíře, které by tak rád prohnal (zvlášť, když zrovna panička není na dohled, aby dala nějaký povel) prostě dává rány, a tak bude nejlepší ho nechat na pokoji, nebo se nejlépe vrátit pod ochranu paničky. Věřte mi, že takto to funguje. Tohle nedokážete psa naučit žádným jiným způsobem - použitím povelů, pamlsků, šňůry... všechno jsou to nesmysly, které nemohou u zkaženého rozloveného psa dlouhodobě fungovat. Jen až pes zjistí, že nemá šňůru, že není povel... uteče stejně. Ale jestli se začne takřka bát přímo zvěře, je to to nejlepší, co se může stát. A nejdůležitější je, že dobrý vztah mezi psem a pánem zůstane zachován, a někdy je ještě posílen, protože kde pes hledá ochranu před tou divnou srnkou, co kope? U paničky. A jsme na začátku. Je to vždycky jen o vztahu pána a psa. Mně se ještě nestalo, že by nějaký pes utekl bůh ví kam a věřte, že už jsem napravovala více psů - hlavně mých kamarádů.

To je dost strašné, co tu popisujete.

2.8.2015 12:31
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
To je dost strašné, co tu popisujete.

Možná - pro vás - strašné, ale účinné. Navíc nemám pocit, že by psi byli nějací poznamenaní tímto výcvikem. Ale každý ať si dělá, co chce. Sluníčkovými metodami to dva pejskaři u nás dopracovali k tomu, že vlají za psy na 5-ti metrových řemenech a nikdy je nepustí.

2.8.2015 12:33
anonymx

XXX.XXX.239.201

Scylla-my vime. Prece cvicit psy je strasne a mit poslusne psy je jeste horsi.

2.8.2015 12:34
koňadra

XXX.XXX.128.31

umpa.lumpa napsal(a):
Podle mě je nesmysl, bít se zrovna za tu svoji metodu.. Protože jak je každý pes originál, tak originální je použití EO. Používám částečně eo jak Vy koňadro, tak anonymx. Podle toho, co konkrétnímu psovi pasuje a vyhovuje. A sama ho používám ještě jiným způsobem - varuju psa, nadovoluju mu vůbec vybíhat, vyžaduji po něm, aby se zdržoval výhradně na cestě. Mluvím teda o absolutním zákazu lovení. A těch psů, co se to naučili a dodnes u svých majitelů neloví, už je taky pěkná řádka.

Neříkám, že nemohou existovat i jiné metody, prostě každý máme jiné zkušenosti, každý pes je jiný a každý psovod chce od psa trošku něco jiného. Jedině špatné je to, když si někdo ovladač OE plete s dálkovým ovladačem na autíčko a do psa pere impulsy bez rozmyslu, dokonce i v případě, že jej nevidí.

2.8.2015 13:18
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Možná - pro vás - strašné, ale účinné. Navíc nemám pocit, že by psi byli nějací poznamenaní tímto výcvikem. Ale každý ať si dělá, co chce. Sluníčkovými metodami to dva pejskaři u nás dopracovali k tomu, že vlají za psy na 5-ti metrových řemenech a nikdy je nepustí.

Znovu opakuji otázku - jak víte, že pes po impulzu příjde k vám? Nebo jen tak riskujete?

Ony nejsou sluníčkové a smažící metody, ony jsou ještě racionální metody. Vy patříte asi k těm myslivcům, kteří se psy zacházejí dost zvláštním způsobem.

2.8.2015 13:18
keira

XXX.XXX.106.7

Mám tuším tenhle, nevyužívám, pokud by někdo chtěl, prodám:

http://www.vseprolov.cz/pro-psy/elektronicke-vycvikove-obojky/canicom-standartni-klasicke/elektronicky-vycvikovy-obojek-canicom-200-4281.html

Používala jsem ho jen pár měsíců a dalo by se spočítat na prstech ruky, kolikrát pes dostal ránu. Dosah má 200m, ale nikdy se nestalo, že bych potřebovala delší, nenechávám chodit psa tak daleko. Jen v podstatě z výchovných důvodů jsem párkrát udělala to, když se pes hodně vzdálil, že jsem ho schválně nechala jít, neupozornila, zalehla do příkopu a zvukovým signálem "přivolala" - a nechala psa trošku pokoupat v tom, že se mu ztratila panička.

Co se týká toho, jestli je používání el.obojku týrání - pokud to člověk bere jako krajní možnost a pes dostane ránu jen výjimečně, kdy vše ostatní selhalo, tak to podle mě týrání není. Moje čuba s ním neměla žádný problém, když vyběhla za zvěří, tak měla vlivem loveckého nabuzení práh bolesti tak vysoko, že se po elektrickém impulzu jen zastavila, ale žádné projevy bolesti nebyly (přitom ona je jinak citlivka a fňukna).

Oproti tomu když párkrát dostala od koňského ohradníku, tak z toho byla extrémně otřesená.

2.8.2015 13:21
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Scylla-my vime. Prece cvicit psy je strasne a mit poslusne psy je jeste horsi.

Vy opravdu víte? Fakt?

Cvičit psy je normální a mít poslušné psy bez EO, krmení jen při výcviku a podobných metodách je přece normální, nebo ne?

2.8.2015 13:40
anonymx

XXX.XXX.239.201

Scylla-nezacinejte zase... my vime, ze vy pouzivate jako jedinou motivaci silu vasi osobnosti, ale to je pro 99,999999% ostatnich vcelku k nicemu.

2.8.2015 14:08
fikovnice

XXX.XXX.240.1

scylla napsal(a):
Znovu opakuji otázku - jak víte, že pes po impulzu příjde k vám? Nebo jen tak riskujete?

Ony nejsou sluníčkové a smažící metody, ony jsou ještě racionální metody. Vy patříte asi k těm myslivcům, kteří se psy zacházejí dost zvláštním způsobem.

Proč hned takové osobní napadání? Předpokládám, že dotyčnou neznáte osobně, tak jak můžete tvrdit - cituji: "Vy patříte asi k těm myslivcům, kteří se psy zacházejí dost zvláštním způsobem." ?

2.8.2015 14:08
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):

U mých psů vím - přijdou po impulzu ke mně. U psů kamarádů - znám, jaký mají se psem vztah, takže taky vím - přijdou k nim. Psy, které neznám a labilní psy necvičím (alespoň ne EO). Ano, tu první ránu prostě musím risknout, protože na oplocené zahradě, nebo v oploceném výběhu pro psy, se zpravidla zvěř nenalézá. A pokud psa chci učit klidu před zvěří, tak to prostě bez té zvěře jaksi nejde. Přece nebudu do psa mlátit na zahradě jen proto, abych zjistila jestli přijde? Navíc, pokud pes žene zvěř a je v amoku, snese daleko větší impuls. Když to budu jen tak zkoušet, mohu ho i polovičním impulsem opravdu vyděsit. Ale opakuji: zatím se mě nestalo, že by nějaký pes utekl.

Moje metody jsou takové, že nesnáším přílišnou tvrdost, ale také nebudu čekat minuty a hodiny, až si pes náhodu sedne, abych ho mohla odměnit, a tak mu postupně vysvětlit, co znamená slovo "sedni". Prostě beru si z každého něco. Ale hlavně používám cit pro to, co na kterého psa bude platit. Použiji-li trošku více tvrdosti na měkkého psa, do smrti jej zradím. Když budu s tvrdým psem pracovat "v rukavičkách", asi se daleko nedostanu, bude si stejně dělat, co bude chtít. Vzhledem k tomu, že mám výsledky, tak to asi nedělám až tak blbě. Ale to neznamená, že jedině moje metody jsou správné! Každý pes je originál, každý člověk je originál, co funguje jednomu, nemusí fungovat jinému. Prostě píši, co funguje mně a je na každém, aby si zvolil svoji metodu. Od toho je diskuse, aby každý řekl své zkušenosti. Chci ale zdůraznit, že mnozí z mých psů nevěděli a nevědí, co to EO je! To, aby nedošlo k mýlce, že každého psa cvičím jen elektrikou. Jsem ale přesvědčená, že jsou případy, kdy výcvik EO je jedině efektivní a může zachránit psovi i život.

2.8.2015 16:13
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

scylla napsal(a):

Úplně normálně napřed psa naučím, co signál/impuls znamená. V klidném a nerušeném prostředí mu vysvětlím, co po něm chci. A pak návyk přenesu do dalších a náročnějších situací.

2.8.2015 20:12

EO je pro zkušeného zbytečný, pro nezkušeného nebezpečná záležitost, tak asi ve zkratce.Nikdy jsem ho nepoužila ale zajímalo by mě, jestli po čase až jej přestanete používat, tak si to pes dobře uvědomí a začne nanovo...nebo používat stále? Pokud se mu to dostatečně nevštěpí jakožto že dosavadní metody selhaly...já v obojek prostě jako v dobrou pomůcku nevěřím.Známý měl protištěkací, jak ho sundal, bylo vše nanovo, navíc se pak porouchal, že dával impulsy i jen jak se pes oklepal apod. měla bych strach, že se porouchá i tento, třeba se sekne tlačítko, kdoví..

2.8.2015 21:17
hunter

XXX.XXX.22.6

EO je pro zkušeného zbytečný, pro nezkušeného nebezpečná záležitost, tak asi ve zkratce.Nikdy jsem ho nepoužila ale zajímalo by mě, jestli po čase až jej přestanete používat, tak si to pes dobře uvědomí a začne nanovo...nebo používat stále? Pokud se mu to dostatečně nevštěpí jakožto že dosavadní metody selhaly...já v obojek prostě jako v dobrou pomůcku nevěřím.Známý měl protištěkací, jak ho sundal, bylo vše nanovo, navíc se pak porouchal, že dával impulsy i jen jak se pes oklepal apod. měla bych strach, že se porouchá i tento, třeba se sekne tlačítko, kdoví..

Pokud s ním nemáte zkušenost, těžko můžete hodnotit jeho přínos.
Já se zcela ztotožňuji s koňadrou ve všem, co napsala, eo používám velmi podobně. Takže bych jen zbytečně opakoval.
Především si každý musí uvědomit, že je to jen a jen výcviková pomůcka. To jestli se vrátí nežádoucí chování, záleží na výcviku samotném a použitých metodách, nikoli na pomůckách, což je EO stejně jako vodítko.
Mě eo nepřijde jako zbytečný, stejně tak mi ale nepřijde nezbytný. Jen může urychlit a usnadnit výcvik, proto ho používám.

O bezpečnost psa bych strach neměl, pokud nekoupíte vyloženě "no name" kopii z číny za 20 dolarů.

12.10.2015 14:14
Delfina30

XXX.XXX.209.201

Musím se podělit o svou zkušenost.Mám zlat.retrievera, je hodná poslušná, venku poslouchá na slovo, problém je na polích zvěř, to jediné, kdyby nevím co neposlechne, ten lovec je prostě v ní, neudělám s ní nic, prostě nic, i na cvičáku jsme byli zkoušela jsem stopovačku, měla jsem dlouhou, to byla švanda málem jsem se přizabila, šli jsme z kopce, čubina byla u mě, stopovačka rozvinutá, najednou srnky, rozběhla se já jí vždy udržela vždy to bylo ok, ale ted' nabrala z kopce jakousi sílu kterou jsem myslela že zdolám nezdolala jsem, natáhla jsem se tím tlakem jak široká tak dlouhá, rána jak z děla se mnou o zem, čubinu jsem prostě neudržela, běžela asi 1km za nima, nedohoní je pak se z pokorou a provinilým pohledem vrací, vím že je nedohoní, ale nelíbí se mi to a hlavně mám strach z myslivců a hlavně z toho, že pokud by potkala divoké prase, vím že ona by neustoupila a dopadlo by to velmi špatně.Máme všude na vsi pole, louky a lesy.Chodíme většinou po velkých loukách.Zkusila jsem kde co, ten lovec prostě v ní vždy zvítězil, pořídila jsem si elek.obojek.Použila jsem pouze dvakrát menší výboj, stačí nám ted pouze zvukový signál a je po honění zvěře, jsem tak ráda ani nevíte jak, taky mi to bylo nejdřív nepříjemné jen o tom pomyslet, ted' jsem ráda že ho mám.Chci aby se čubina pořádně proběhla, poslouchá na slovo, jen ta zvěř, je prostě neodvolatelná.Ted' je to fakt super.Tot' moje zkušenost z EO.

erika2004

11.3.2016 11:30
erika2004

XXX.XXX.243.36

Viky12 napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych si pořídit EO, ale nevím jaká značka/typ. Mám středně velkého dlouhosrstého psa. Moje požadavky jsou: vzdálenost alespoň 400 metrů, vodotěsný/voděodolný, několik druhů impulsů a pokud možno, aby nebyl moc drahý.

Je to poslední možnost, jak ho odnaučit utíkání za zvěří, zkoušeli jsme změnit cvičáky, různé typy výcviku, ale nic nám nepomohlo.

Dobry den ja na el.obojky vycvicila dva sibirske husky a super jen chvalim.ted je prodavam pokud by jste mela zajem

11.3.2016 14:54
aha

XXX.XXX.41.2

erika2004 napsal(a):
Dobry den ja na el.obojky vycvicila dva sibirske husky a super jen chvalim.ted je prodavam pokud by jste mela zajem

To se máte čím chlubit.

11.3.2016 15:25
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

aha napsal(a):
To se máte čím chlubit.

Pokud člověk zkusí všechny ostatní způsoby a nejde to, tak proti EO nic nemám, například při odvolání od zvěře. Ale člověk ho musí používat s rozumem, vědět jak přesně ho používat a kdy přesně. Pokud si ho někdo pořídí rovnou, bez snahy zkusit to jinak, narve ho psovi na krk a rovnou bezhlavě mačká, tak to je hnus smajlík

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 15:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

aha napsal(a):
To se máte čím chlubit.

Já myslím, že má...
Neznám moc vychovaných haskánů...

11.3.2016 16:02
aha

XXX.XXX.235.237

Wulfina: v nedávné diskuzi o haskounech někdo dával zajímavý odkaz o výchově. Není to s nimi vůbec jednoduché, ale EO prostě neuznávám. Jiní zvládnou výchovu husky i bez nich.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 16:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

aha napsal(a):
Wulfina: v nedávné diskuzi o haskounech někdo dával zajímavý odkaz o výchově. Není to s nimi vůbec jednoduché, ale EO prostě neuznávám. Jiní zvládnou výchovu husky i bez nich.

Právě proto, že to s nima není jednoduché, tak je si myslím, že je chválihodné, že aspoň jeden z mála je vychovaný, byť za pomocí EO...
To, že EO neuznáváš je zcela tvůj problém

11.3.2016 16:48
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Když už není jiný způsob a EO zabere, tak proč ne, když to čloěk umí a stačí chvíle a paní ho.může prodat. Psi jsou vychovaní, paní se nemusí stresovat, v klidu jsou i psi. Záleží kdo ho má v rukách a na co.

11.3.2016 18:12
aj

XXX.XXX.5.173

Já EO nepoužívám a ani to nemám v plánu. Ale zajímalo by mně, jak se používá. Konkrétně-často tady čtu, že ho používají na odvolání psa při štvaní zvěře. To ho použijete i když psa
nevidíte? Tedy, co když pes někam zapadl, nebo se zachytil o něco a nemůže se vrátit ?

11.3.2016 18:19
L(phi)

XXX.XXX.125.67

aj napsal(a):
Já EO nepoužívám a ani to nemám v plánu. Ale zajímalo by mně, jak se používá. Konkrétně-často tady čtu, že ho používají na odvolání psa při štvaní zvěře. To ho použijete i když psa
nevidíte? Tedy, co když pes někam zapadl, nebo se zachytil o něco a nemůže se vrátit ?

Sposobov pouzitia je milion, niektore boli popisane tu na ifaune uz viackrat, jeden sposob si mozete pozriet na instruktaznom videu k dogtrace obojkom (je na youtube).
Inak psa nepustam mimo moj dohlad ani bez EO tak nevidim dovod preco to zrazu robit s nim.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 18:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

aj napsal(a):

Způsobů je opravdu hodně...
Záleží co je to za typ obojku - zda má vibrace, zda signál, zda impuls...

Já používám EO na mého pastevce - chodí na volno s košem (nehodlám za ním běhat na vodítku) a jako pojistku i jako diskrétní přivolávání má přávě EO.
Pastevce jsem na stopáku naučila, co znamená povel ke mně (měla jsem ho od 1 roku), po té jsem mu tento povel spojila s píšťalkou a pak jsem mu to spojila i se signálem na EO (mám EO - signál, impuls). Tedy, jdem, procházíme se, pastevec jde předemnou a když ho potřebuji hned teď zavolat a stane se, že píšťalku nechám doma, tak zmáčknu na ovladači signál a ať se děje co se děje, je u mě v cukuletu. Třeba slyším zvuk, otočím se, vidim, jak se řítí cyklista, psovi okamžite dám signál a pastevec se otáčí a maže ke mně. Cvak na vodítko a cyklista projíždí... Je to pro mě efektivnější než složitě volat po lese... Kór, když si všimneš prasečího stáda kousek od tebe na poslední chvíli...
Impuls samozřejmě nastavený mám, ale za tu dobu, co pastevce mám jsem ho použila párkrát - když se učil chodit na volno - upozornění dostal, když byl daleko (síla impulzu pouze na upoznění - tedy pecka asi jako když si nabitá a chytneš se kovových futer) - díky tomu se naučil, že má čekat když je dál než 30m (což je metráž stopovačky). Tedy přiblížím se k psovi, on si jde po svým, pes koukne, vidí, že se hodně vzdálil, tak zas čeká a nebo běží ke mně, oběhne mě a jde si zas po svým. Impuls už jsem nepoužila jak je rok dlouhý...

Přidejte reakci

Přidat smajlík