"Čistokrevní'' psi...?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.12.2015 16:12
Clayton

XXX.XXX.104.9

Co si o tom myslíte vy?
S buldokem má bohužel pravdu...
https://youtu.be/O1I9iZUZ9mA.

31.12.2015 16:34
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Clayton napsal(a):
Co si o tom myslíte vy?

Proto bychom neměli plemena nikam posouvat, ale tak nějak couvat, aby se psi vrátili do té podoby, kdy byli životaschopní a fenky dokázaly porodit samy.

Neregistrovaný uživatel

31.12.2015 17:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25

To tedy opravdu stojí za zhlédnutí!
Mělo by to být povinný se na to podívat! Všechno o čem tam mluvili je neodiskutovtelná pravda. Týráme zvířata chovem. Nesnáším chov psů na exteriér a šlechtění na extrémní znaky. Lidi jsou snoby a chtějí mít často extravagantní psy, ale to je na jejich úkor. Všechna extrémní plemena ať už velikostí, nebo zkracováním čelistí, nohou, ocasů apod. bych zakázala.

hornet

31.12.2015 17:20
hornet

XXX.XXX.111.238

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mělo by to být povinný se na to podívat! Všechno o čem tam mluvili je neodiskutovtelná pravda. Týráme zvířata chovem. Nesnáším chov psů na exteriér a šlechtění na extrémní znaky. Lidi jsou snoby a chtějí mít často extravagantní psy, ale to je na jejich úkor. Všechna extrémní plemena ať už velikostí, nebo zkracováním čelistí, nohou, ocasů apod. bych zakázala.

Proto si kupujete Královské pudli?

31.12.2015 17:49
lavacca

XXX.XXX.164.49

Tak to ví snad už všichni, kdo se trochu o plemena zajímají, ne? Že jsou psi přešlechtění - zvlášť ty rasy, kde se hledí hlavně na exteriér - viz právě buldog (neschopni se mezi sebou přirozeně nakrýt a následně bez problémů odrodit a odchovat štěňata), mops (krátší a kratší lebky, kdy ti psi nemůžou pořádně dýchat), německé dogy (obří hlavy, kdy pak mají problémy s krční páteří), šarpej (čím víc faldů, tím lépe - ale že se jim ta kůže zapařuje a mají z toho ekzémy, apod. to přece neva) a spoustu dalších a dalších.

Nádherně to bylo vidět na obrázcích plemena dříve a dnes, co kolovalo po FB, schválně to sem přidám..

Neregistrovaný uživatel

31.12.2015 17:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25

lavacca napsal(a):
A.

Úžasný příspěvek. Dala jste si s tím práci! Za sebe moc děkuji - je to opravdu zajímavé!

Neregistrovaný uživatel

31.12.2015 17:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25

hornet napsal(a):

Já bych si pro sebe pudla nekoupila. I když pudl má normální proporce těla a patří rozhodně k těm zdravějším plemenům. Nikdy nebyl zařazen mezi plemena týraná chovem. Psy kupuji a cvičím pro své klienty, pak jdou k nim.

31.12.2015 18:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

lavacca napsal(a):

Tak třeba foxíkovi to šlechtění prospělo, si myslím

31.12.2015 18:03
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

lavacca napsal(a):
A.

Erdelovi (nebo velšterierovi nebo který to je) taky šlechtění prospělo - až na ten zákaz kupírování ocásků

31.12.2015 18:07
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

lavacca napsal(a):
A.

Kolie z roku 1915 mi něčím připomíná borderku (já vím, taky je to kolie ).

31.12.2015 18:12
Clayton

XXX.XXX.104.9

Fiona.Praha napsal(a):
Kolie z roku 1915 mi něčím připomíná borderku (já vím, taky je to kolie ).

Nemá tak dlouhou a huňatou srst.Je víc ''pracovně použitelná'' a flexibilní.

31.12.2015 18:36
Arni

XXX.XXX.111.238

Fiona.Praha napsal(a):
Tak třeba foxíkovi to šlechtění prospělo, si myslím

Hladkosrstý se zas tak moc nezměnil nebo jo?

31.12.2015 18:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Arni napsal(a):

Já hladkosrstého foxíka asi neznám, znám jen kudrnáče

31.12.2015 18:43
Arni

XXX.XXX.111.238

Fiona.Praha napsal(a):

Dášenku že jo

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.12.2015 18:46

Ale no tak, snad byste nechtěli, aby psi zůstali vzhledem na začátku dvacátého století?

31.12.2015 18:47
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Fiona.Praha napsal(a):

Jééééééééééé, kecám, jednoho hlaďáka asi znám, ale je černobílý. Nevím, jestli je čistokrevný nebo nějaký mix.
A tomu na obrázku teda moc podobný není - má podstatně delší a užší čumák a zakroucený (nekupírovaný) ocásek.

31.12.2015 18:47

Nesnášíte chov psů na exteriér? Proto skupujete různá plemena a ta křížíte?

31.12.2015 18:50
Arni

XXX.XXX.111.238

Fiona.Praha napsal(a):
Jééééééééééé, kecám, jednoho hlaďáka asi znám, ale je černobílý. Nevím, jestli je čistokrevný nebo nějaký mix.
A tomu na obrázku teda moc podobný není - má podstatně delší a užší čumák a zakroucený (nekupírovaný) ocásek.

Pravda ten čumáček je delší ale jinak nic výraznějšího . A ten černobílý je čistý, pokud myslíme stejného.

31.12.2015 18:51

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale no tak, snad byste nechtěli, aby psi zůstali vzhledem na začátku dvacátého století?

Chtěla.

pajajs

31.12.2015 18:51
pajajs

XXX.XXX.143.14

Tak NO na to šlechtění taky začíná doplácet..

31.12.2015 18:52

pajajs napsal(a):
Tak NO na to šlechtění taky začíná doplácet..

90% plemen dnešního vzhledu.

pajajs

31.12.2015 18:59
pajajs

XXX.XXX.143.14

90% plemen dnešního vzhledu.

Ale zase nebýt šlechtění, nemáme tolik plemen na výběr (některé jsou zbytečné, ale jiné zase ne..).

31.12.2015 19:00

Chtěla.

Já bych volila jinou dobu - většina plemen se mi líbí ve vzhledu let sedmdesátých a osmdesátých.

31.12.2015 19:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Arni napsal(a):
Pravda ten čumáček je delší ale jinak nic výraznějšího . A ten černobílý je čistý, pokud myslíme stejného.

Jééééééé, teď jsem koukla, ale toho jsem nemyslela. Jsem trubka, mohla jsem se kouknout dřív
Znám jednoho osobně, lítá po sídlišti v Praze a potkávám ho i téměř v centru Prahy.

31.12.2015 19:02
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Nechtěla, ale u některých mi to fakt přijde už moc

Neregistrovaný uživatel

31.12.2015 19:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25

Nesnášíte chov psů na exteriér? Proto skupujete různá plemena a ta křížíte?

Ano.

31.12.2015 19:27

To je opravdu záslužná činnost.

31.12.2015 19:45
aj

XXX.XXX.50.88

To nejdůležitější zazní po 4. minutě. Běžte do útulku a adopujte ! Nezaznělo tam : Vezměte čistokrevné psi, křižte je !
Co se týče obrázků, mně ty předchůdci plemen připadají jako dnešní kříženci, kde se matka je čistokrevná a tatínek nejistý. Takže pokud někdo touží po psovi podobného vzhledu, neměl by být problém objevit ho mezi bezpapíráky.

31.12.2015 20:04
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):
To nejdůležitější zazní po 4. minutě. Běžte do útulku a adopujte ! Nezaznělo tam : Vezměte čistokrevné psi, křižte je !
Co se týče obrázků, mně ty předchůdci plemen připadají jako dnešní kříženci, kde se matka je čistokrevná a tatínek nejistý. Takže pokud někdo touží po psovi podobného vzhledu, neměl by být problém objevit ho mezi bezpapíráky.

31.12.2015 20:27
lavacca

XXX.XXX.164.49

Úžasný příspěvek. Dala jste si s tím práci! Za sebe moc děkuji - je to opravdu zajímavé!

Vůbec není zač, jen jsem si to tehdy uložila a teď dohledala. Přišlo mi to hodně dobré srovnání.

Jinak některým plemenům to myslím neuškodilo, ale některá...škoda mluvit. Osobně - je super, že je více plemen a člověk si může vybrat svého favorita, ale vždy by se mělo hledět především na zdraví a kvalitu života daných jedinců. A to jaksi u dosti plemen šlo do pozadí (moc krátké čumáky, moc klabonosy, mini psi, atd.).

31.12.2015 20:34

hornet napsal(a):

Páni, za prvé pán bez pána, pudl bez pudla, pudly.
Královský pudl v normální srsti ( střihu ) je normální pes. A ty načesané slečinky na výstavě na tom můžou být zdravotně docela dobře. Ostříháte a máte psa k rybníku.

hornet

31.12.2015 20:51
hornet

XXX.XXX.111.238

Páni zase ta čeština Nemám nic proti pudlům.

1.1.2016 07:59
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Souhlasím s tím, že u některých plemen je to už vyloženě týrání chovem. Nevadí mi to u chlupů, víc, nutnost stříhat atd...pokud to není komondor, který svou srst skoro neunese. U obrázku samojeda - tam udělá opravdu hodně styling a také to, že samojedové v době této fotky byli jen pracovní psi, sedření a vychrtlí, ve špatném výživovém stavu, křížení s čímkoliv. Odtud asi vyšla ta nutnost stanovit rasu a držet se jí. Nechat křížit všechno se vším a pak by vlastně zvyknul jeden univerzální vesnický vořech, jak je vidět třeba u nás. Pokud se už křížili jen samojedové se samojedama, rasa se vytříbila do určitého vzhledu. A tak u všech ostatních plemen. Koho napadlo to dál sunout do takových extrémů...asi nějaký šílený vědec, co tvořil i Frankensteina...

1.1.2016 08:55
Šarina

XXX.XXX.231.146

Ono je nutno se na ty fotky (díky za ně) podívat plemeno od plemene. Ne všude, kde je pes dnes "odlišný", jde o týrání chovem. Uvědomme si, že ke stanovení prvních oficiálních standardů došlo někdy v poslední čtvrtině 19. století. Asi jak u kterého plemene, ale obecně se to dá možná tak říct. Dokonce u některých ras až ke konci století... a na uvedených fotkách jsou psi z počátku století až tak do 30tých let. Což od vytvoření standardu není zase tolik generací. Takže na těch fotkách jsou plemena zachycena prostě v nějakém stádiu vývoje, který pokračoval... a pokračuje.
Proto mi přijde jásání nad těmi starými fotkami (které jsou často třeba prvními fotozáznamy plemene a možná ani ne každý pes dané rasy tak tehdy vypadal) a generální povzdech nad "hrůzou dnešních dnů" poněkud povrchní.
Zdaleka ne každé plemeno jde vývojem do kytek. Ovšem týrání chovem, které má za následek zdravotní problémy, mám za zlé nejen samotným chovatelům, ale třeba i rozhodčím, kteří upřednostňováním extrémních znaků mají na situaci taky svou porci viny.

1.1.2016 09:14
aj

XXX.XXX.50.88

Šarino: souhlas. Aby chov nebyl týráním by měla regulovat ČMKU. Těžko vytýkat chovatelům, že chtějí mít výstavně úspěšné psi. O směrování a vývoji plemene nejvíce rozhodují rozhodčí v kruhu.

1.1.2016 09:18

aj napsal(a):
Šarino: souhlas. Aby chov nebyl týráním by měla regulovat ČMKU. Těžko vytýkat chovatelům, že chtějí mít výstavně úspěšné psi. O směrování a vývoji plemene nejvíce rozhodují rozhodčí v kruhu.

ČMKU je malý pán. Chov řídí FCI a standard a jaksi směr vývoje toho každého plemene určuje země původu plemene, tedy země, jejímž jménem je standard plemene zaregistrován.

1.1.2016 09:27
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Fajn když nesnášíte šlechtěni na exterier a extravaganci tak proč křížíte a děláte křížence v atraktivních barvách...

1.1.2016 09:35
ivulka2

XXX.XXX.155.174

aj napsal(a):

Chov neřídí ČMKU a ani země puvodu ale spíš rozhodčí na vystavách a bonitacích a chov pak směřuje k tomu aby vzhled byl co neblíž tomu co rozhodčí upřenostnují.
Jsou plemena kde se upřednostnuje spíš povaha a vykon a tam se vzhled přizpusobuje vykonu ale takových je čím dál meně.

1.1.2016 09:53
aj

XXX.XXX.50.88

To ivulka a balu: jo, jo máte pravdu, než jsem si uvědomila nadřízený orgán, už mi to nešlo zeditovat.

1.1.2016 09:55
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

ivulka2 napsal(a):
Chov neřídí ČMKU a ani země puvodu ale spíš rozhodčí na vystavách a bonitacích a chov pak směřuje k tomu aby vzhled byl co neblíž tomu co rozhodčí upřenostnují.
Jsou plemena kde se upřednostnuje spíš povaha a vykon a tam se vzhled přizpusobuje vykonu ale takových je čím dál meně.

Bohužel chov svým způsobem neřídí nikdo, spíš se řítí nastaveným korytem a rozhodčí a chovatelé se vzájemně ubezpečují o tom, že právě to jejich koryto je to správné.
Viz všichni ti chovatelé NO, co tvrdí, že ta polohyena je přesně to, co NO potřebuje k dlouhému klusu. Nebo u buldoků, že to správné je mít spodní čelist přes horní a čumák radši vůbec ne... atd. Těch případů by se našlo, u všech plemen, kde se hlavním kritériem stal vzhled a ne výkon.

Ono je totiž snažší se soustředit na určité znaky vzhledu a z nich vybrat ten nejvíc extrémní - s tím nic nenaděláme, tak funguje lidský mozek.

1.1.2016 10:01
samain

XXX.XXX.144.221

Jistě. Až na to že pán jaxi neví, o čem hovoří. Hydrocefalem netrpí kavalíři, ale king charlesové. Ale to je fuck. Hodinky jako holinky. Až na jedno slůvko se přece plemena jmenují stejně, takže trpí stejným dědičným zatížením

1.1.2016 10:24
samain

XXX.XXX.34.246

Schválně jsem vybrala jako protoyp psa ze současnosti importa z USA, potomka nejlepšího ( výstavně) barzoje USA 2010.
Právě proto že v US se prošlechťuje na exteriér.
No, náš Kennedy podává i skvělé výkony na coursingu, zuby má jak vlk ( velké, silné čelisti) a jeho rodokmen sahá přímo k Perchinům. Jsem ráda že ho mám, že se dá dopátrat přes sto let starý původ a že je čistokrevný.

Pán ve videu je silně tendenční. Pravda je, že několik módních plemen JE přešlechtěných.
Ale pravda je také to, že většina plemen není.
A i to, že ti slavní voříšci ( nic proti nim), kteří se rodí třebas v uzavřených osadách bez přílivu nové krve, nebo kříženci plemen inklinujících ke stejným dědičným chorobám, na tom nejsou lépe. Mnohdy naopak hůře, než čistokrevní psi.

1.1.2016 10:30
samain

XXX.XXX.34.246

Královský pudl v normální srsti ( střihu ) je normální pes. A ty načesané slečinky na výstavě na tom můžou být zdravotně docela dobře. Ostříháte a máte psa k rybníku.

Třebas to byla reakce na Lidi jsou snoby

1.1.2016 10:34
samain

XXX.XXX.34.246

ivulka2 napsal(a):

Je to pravda, ale ve finále je to hlavně na chovatelích. Ten kdo to musí zarazit je chovatel - ať už mu hrozí, že štěňata tak dobře neudá. Žádná škoda. Alespoň budou chovat jen ti, kteří mají podmínky a možnost si nechat štěňata déle.
Ozdravilo by to stav plemen a taky snížilo počet odchovů, což je celkem v současnosti žádoucí.

1.1.2016 10:54

Arni napsal(a):

Arni, znám z vidění jednu fenku krátkosrstého foxteriéra, je bílo hnědá a je boží. Povídal majitel, že povaha i zdraví, zatím super. Moc jich určitě není, znám jen tu jednu a jiného hl. fox. jsem ještě u nás v okolí neviděla. Moc hezká.

1.1.2016 11:08

samain napsal(a):
Schválně jsem vybrala jako protoyp psa ze současnosti importa z USA, potomka nejlepšího ( výstavně) barzoje USA 2010.
Právě proto že v US se prošlechťuje na exteriér.
No, náš Kennedy podává i skvělé výkony na coursingu, zuby má jak vlk ( velké, silné čelisti) a jeho rodokmen sahá přímo k Perchinům. Jsem ráda že ho mám, že se dá dopátrat přes sto let starý původ a že je čistokrevný.

Pán ve videu je silně tendenční. Pravda je, že několik módních plemen JE přešlechtěných.
Ale pravda je také to, že většina plemen není.
A i to, že ti slavní voříšci ( nic proti nim), kteří se rodí třebas v uzavřených osadách bez přílivu nové krve, nebo kříženci plemen inklinujících ke stejným dědičným chorobám, na tom nejsou lépe. Mnohdy naopak hůře, než čistokrevní psi.

Samain, taky jsem měla barzojku, už je v nebíčku, dožila se bez mála 15 let, pokud chováte barzoje( na fotce vidím Krylov), budete si pamatovat, měla jsem Fiuschka Aristion Bohemia od Zdeny Holmerové. Byla naprosto zdravá, celý život jsme veta nepotřebovali, jen na očkování. Přijde mi, že váš pejsek má málo srsti, nevím, kam se teď ubírá chov barzojů, ale je fakt, že psi jsou přešlechtění, většina plemen, bohužel mám N.O. a u těch je to taky tak.

1.1.2016 15:02
Arni

XXX.XXX.111.238

Arni, znám z vidění jednu fenku krátkosrstého foxteriéra, je bílo hnědá a je boží. Povídal majitel, že povaha i zdraví, zatím super. Moc jich určitě není, znám jen tu jednu a jiného hl. fox. jsem ještě u nás v okolí neviděla. Moc hezká.

Máme druhého foxika a moc jich opravdu vidět není. U nás na vsi jsou dva kluci foxici
Co se povahy týče, nedám na ně dopustit a manželka je pred tím neznala moc důvěry na první u ní nezískal ale teď je to miláček. Jsou to komedianti, mazlíci, lumpachové a vyčůránci dohromady.

1.1.2016 15:36

Arni napsal(a):
Máme druhého foxika a moc jich opravdu vidět není. U nás na vsi jsou dva kluci foxici
Co se povahy týče, nedám na ně dopustit a manželka je pred tím neznala moc důvěry na první u ní nezískal ale teď je to miláček. Jsou to komedianti, mazlíci, lumpachové a vyčůránci dohromady.

Mě zase naopak uchvátila ta fenka na 1. pohled, jak jsem ji viděla, na živo jsem krátkosrst. foxíka viděla poprvé. Tak jsem se ptala majitele, jaká je v povaze, no a tak povídal, že super atd..., však musíte vidět sám, když ho máte doma. Myslím, že to bude plemeno i poměrně ještě zdravé, oproti jiným. Tak, ať vám dělá jen samou radost.

1.1.2016 15:52
Bledule

XXX.XXX.165.22

Clayton napsal(a):
Co si o tom myslíte vy?

Hodně zajímavé
Bohužel dnes není chovatel jako chovatel. Dnes je pes zboží a peníze jsou vždy až na prvním místě
Spíš na exteriér a čistotu rasy by se chovatelé měli zaměřit na povahu a zdraví psa - nekřížit a množit agresivní a nemocné jedince. Bohužel u pouličních směsek toto nikdo neuhlídá a ze všeho nejvíce mě vytáčí takové ty pověry že "fena má mít alespoň jednou štěňata"...
Pak jsou plné útulky a nešťastní tvorové na řetězech u boudy na granulích ala Tescco

1.1.2016 16:02
Arni

XXX.XXX.111.238

Mě zase naopak uchvátila ta fenka na 1. pohled, jak jsem ji viděla, na živo jsem krátkosrst. foxíka viděla poprvé. Tak jsem se ptala majitele, jaká je v povaze, no a tak povídal, že super atd..., však musíte vidět sám, když ho máte doma. Myslím, že to bude plemeno i poměrně ještě zdravé, oproti jiným. Tak, ať vám dělá jen samou radost.

Díky a vám taky vše ať se daří

1.1.2016 20:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Trošku odbočím, ale k chovu to je. U našeho berňáka se objevila nějaká záhadná, blíže neurčená choroba, na kterou záhy umřel(pitva by snad prokázala, ale umřel doma, pohřbený je také doma) Od majitelky sestry našeho psa, jsem se dozvěděla, že ona má rakovinu a bohužel vrhy po jejich matce v sobě nějaký gen rakoviny nesou, všichni psi umřeli na rozličné rakoviny mezi 7-8 rokem života. Nezazlívám to chovatelce, protože v tom je právě problém: zjistí se to buď, až samotná chovná fena onemocní - jenže to už má za sebou 5 vrhů a dále až začnou vymírat první vrhy. Trochu jsem pátrala po novém pejskovi, ale sehnat zdravého berňáka, ze zdravé linie je neskutečný problém, v celé Evropě. A to otec vrhu byl z nejdéle žijící evropské linie. Bohužel problém se ukázal ve fence. Dává se velký pozor na dysplazky, ty se ukážou brzo, bohužel toto se hlídá opravdu špatně, i kdyby chovatel 100x chtěl.

2.1.2016 08:22
samain

XXX.XXX.34.246

Samain, taky jsem měla barzojku, už je v nebíčku, dožila se bez mála 15 let, pokud chováte barzoje( na fotce vidím Krylov), budete si pamatovat, měla jsem Fiuschka Aristion Bohemia od Zdeny Holmerové. Byla naprosto zdravá, celý život jsme veta nepotřebovali, jen na očkování. Přijde mi, že váš pejsek má málo srsti, nevím, kam se teď ubírá chov barzojů, ale je fakt, že psi jsou přešlechtění, většina plemen, bohužel mám N.O. a u těch je to taky tak.

PAmatuju. Můj pejsek je na fotce mladý. Teď už je chlupatější. Nicméně, i s tímto stavem srsti (mimochodem bližším původním barzojům, kterým by dlouhý a huňatý kožich na zablácených pláních při podzimních lovech byl spíš na obtíž), získal res CAC na české i Slovenské speciálce ( zahraniční rozhodčí) a od léta, kdy získal licenci, má 2xCACT,1xr.CACT, CACIL a je mezinárodní mistr Maďarska.
A mám tu po něm naprosto snová štěňata.

IMHO si na rozdíl od vás nemyslím, že je přešlechtěna většina psů. Myslím že přešlechtěno je jen těch pár moderních plemen, která se dají množit pro zisk a tak se chovatelé snaží, aby co nejvíc odpovídali módním trendům.
My koníčkáři, kteří chováme plemena "neprodejná" se spíš snažíme o to zdraví, dlouhověkost a zachování plemene tak, jak bylo vytvořeno.

2.1.2016 09:21

samain napsal(a):
PAmatuju. Můj pejsek je na fotce mladý. Teď už je chlupatější. Nicméně, i s tímto stavem srsti (mimochodem bližším původním barzojům, kterým by dlouhý a huňatý kožich na zablácených pláních při podzimních lovech byl spíš na obtíž), získal res CAC na české i Slovenské speciálce ( zahraniční rozhodčí) a od léta, kdy získal licenci, má 2xCACT,1xr.CACT, CACIL a je mezinárodní mistr Maďarska.

IMHO si na rozdíl od vás nemyslím, že je přešlechtěna většina psů. Myslím že přešlechtěno je jen těch pár moderních plemen, která se dají množit pro zisk a tak se chovatelé snaží, aby co nejvíc odpovídali módním trendům.
My koníčkáři, kteří chováme plemena "neprodejná" se spíš snažíme o to zdraví, dlouhověkost a zachování plemene tak, jak bylo vytvořeno.

Problém je v tom, že plemena se v módnosti střídají. A než se dá to domršené plemeno potom do kupy...jestli vůbec někdy dá.
I když třeba přes kokry se ta módní vlna převalila a nezanechala následky.

2.1.2016 09:31
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Problém je v tom, že plemena se v módnosti střídají. A než se dá to domršené plemeno potom do kupy...jestli vůbec někdy dá.
I když třeba přes kokry se ta módní vlna převalila a nezanechala následky.

V době kdy byl kokr modní tak obecně nebylo tolik psu a obecně v té době si loveckeho psa pořízoval jen ten kdo dělal myslivost, bytových psu bylo poskrovnu a i díky tomu že tehdejší chovatele byly tvrdši a prostě to co samo nepřežilo nijak neudržovali při životě.

2.1.2016 09:46

ivulka2 napsal(a):
V době kdy byl kokr modní tak obecně nebylo tolik psu a obecně v té době si loveckeho psa pořízoval jen ten kdo dělal myslivost, bytových psu bylo poskrovnu a i díky tomu že tehdejší chovatele byly tvrdši a prostě to co samo nepřežilo nijak neudržovali při životě.

V době, kdy byl módní kokr, byl boom chovu s PP brzděn tím, že k chovnosti bylo třeba složit zkoušku. Zato množení kokrů bez PP bez ohledu na vzhled a hlavně povahu mělo zelenou. A protože byli módní zlatí (červení), tak ti to nejvíc odnesli. Dodnes se lze setkat s "kokry" s agresivní povahou, což je dědictví překotného množení na kdečem v době módnosti.

2.1.2016 09:49

samain napsal(a):

Nemyslím, že všechna plemena jsou přešlechtěná, ale je jich moc. Barzoj, myslím patří mezi poměrně zdravé plemeno, potvrdil mi to i veterinář, koukám, že oproti minulosti se barzoj nijak nezměnil. Váš pejsek je pěkný, je fakt, že v mládí mají méně srsti. Naše to měla tenkrát taky tak, pak, až byla starší, měla krásnou dlouhou srst. Byla to taková naše princezna. Jak píšete-plemena neprodejná, už tenkrát to tak bylo. Barzoj není pes pro každého, člověk, který chce, normálního psa" s normálním psím chováním, si barzoje nepořídí, neměl by. Je moc fajn, že zůstává stejný a nepodléhá modním trendům. Není moc, takových plemen. Přeju hodně chovatelských úspěchů, ať se daří.

2.1.2016 09:52
jezicek

XXX.XXX.94.7

V době, kdy byl módní kokr, byl boom chovu s PP brzděn tím, že k chovnosti bylo třeba složit zkoušku. Zato množení kokrů bez PP bez ohledu na vzhled a hlavně povahu mělo zelenou. A protože byli módní zlatí (červení), tak ti to nejvíc odnesli. Dodnes se lze setkat s "kokry" s agresivní povahou, což je dědictví překotného množení na kdečem v době módnosti.

Jj, souhlas, kokr nebyl dobry priklad:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rage_syndrome#English_Cocker_Spaniels.

Annaalex

2.1.2016 11:12
Annaalex

XXX.XXX.89.52

Zdravé s ničím nekřížené plemeno. Ale všichni si ji pletou s Kokrem.

Annaalex

2.1.2016 11:16
2.1.2016 12:26
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Annaalex napsal(a):
Nový pokus

Co je to? Kooiker?

annaalex

2.1.2016 12:33
annaalex

XXX.XXX.89.52

Fiona.Praha napsal(a):
Co je to? Kooiker?

Ne, Welsh Springer Spaniel

2.1.2016 12:42
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

annaalex napsal(a):
Ne, Welsh Springer Spaniel

To je známý pes, ne? A myslím, že mají hodně společného s kokrem.
Z fotky to teda poznat nejde, co je to za psa.

Podle barev jsem si myslela, že je to kooiker, protože ten se teď dost často prezentuje na různých diskusích. Tak jsem si myslela, že je to i Váš případ.

annaalex

2.1.2016 13:03
annaalex

XXX.XXX.89.52

Fiona.Praha napsal(a):
To je známý pes, ne? A myslím, že mají hodně společného s kokrem.
Z fotky to teda poznat nejde, co je to za psa.

Podle barev jsem si myslela, že je to kooiker, protože ten se teď dost často prezentuje na různých diskusích. Tak jsem si myslela, že je to i Váš případ.

WSS je stará, ale málo známá rasa. Jsou jen červenobílý, jiné barvy nemají. Kokršpaněl a Špringršpaněl byl vyšlechtěn právě z ní. Standard Kookiera byl uznám až v roce 2010. Jsou velmi podobní, jen o 10 cm menší a mají kratší srst.

2.1.2016 13:17
aggitta

XXX.XXX.249.59

annaalex napsal(a):
WSS je stará, ale málo známá rasa. Jsou jen červenobílý, jiné barvy nemají. Kokršpaněl a Špringršpaněl byl vyšlechtěn právě z ní. Standard Kookiera byl uznám až v roce 2010. Jsou velmi podobní, jen o 10 cm menší a mají kratší srst.

Welšspringra jsem měla, fajn pes do rodiny i pro myslivce.

2.1.2016 14:05
hunter

XXX.XXX.22.6

Brát CollegeHumor za informační zdroj je přinejmenším zvláštní.
Proč se u některých plemen objevují přešlechtěné znaky ? Protože se dostali do rukou lidem, kteří je nepotřebovali na práci. Nebo už prapůvodně vzniklo plemeno jako módní doplněk, s tím jde ruku v ruce potřeba být něčím jedinečný - barvou, srstí, velikostí, proporcemi...
Na druhou stranu i video i přiložené fotky od lavacca jsou trochu tendenčně vybrané.
Projděte si vyobrazení pointerů na starých malbách a fotky současných, ta změna je minimální, výrazný stop měl vždy. Setter je tam jen upravený jinak. U foxlů jde o prapočátek a je třeba rozlišovat foxteriéra jako plemeno a foxteriery jako pracovní označení ve starší lit, kdy se takto označovala všechna plemena vhodná k lovu na lišku. Jako u výše zmíněného WSS a dřívějšího označení spaniel, kam by se zařadil kokr i wss.
Jezevčíci se změnili trochu víc, i když ne tak drasticky jak je to tu podáno, opět se stačí koukat na starší malby.

Neregistrovaný uživatel

2.1.2016 19:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Prosim tě, ty se na psy už vykašli... tobě bych svěřila leda plyšáka, po tom, cos tu předvedla...

Neregistrovaný uživatel

4.1.2016 11:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.87

Ja bych tobe nesverila ani toho plysaka, kdyz už si teda tykame a budem arogantní. Hled si toho co predvadis ty. A možná by bylo dobré kdybys psala k tématu místo utoku!

Přidejte reakci

Přidat smajlík