Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se projevuje nevyvážený poměr CA a fosforu, např. když je více vápníku a přidává se formou doplňků či mléčný výrobků ke granulím, kde by ten poměr měl být
OK, chápu, že když je hodně fosforu, tak se vápník nevstřebává, ale jak to je, když je to naopak.
Fosforu je "málo" ukládá se nevstřebaný vápník do nežádouích míst nebo se vyloučí?
Také bych se chtěla zeptat na granule vhodné pro bersnkéh salašníckého,
děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Marty2
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se projevuje nevyvážený poměr CA a fosforu, např. když je více vápníku a přidává se formou doplňků či mléčný výrobků ke granulím, kde by ten poměr měl být
OK, chápu, že když je hodně fosforu, tak se vápník nevstřebává, ale jak to je, když je to naopak.
Fosforu je "málo" ukládá se nevstřebaný vápník do nežádouích míst nebo se vyloučí?
děkuji za odpovědi.
Při nevyváženém poměru (nadbytek vápníku) může u rostoucích psů způsobit problémy s chrupavkami a samozřejmě nevstřebávání jak fosforu, tak dalších minerálních látek.
S granulemi nemám velké zkušenosti...moje psy(křížence BSP) jsem krmila Britem...žádný doplňky už jsem k tomu cíleně nepřidávala...jasně, člověk neodolá a štěňatům sem tam něco podstrčí (pribiňák, krupičnou kaši, masíčko a podobně), ale v té době to nebyl základ jejich jídelníčku, dnes již krmím domácí stravou a protože pesani nejí kosti, tak mám spíš problém upravit jim v jídeláku poměr vápníku a fosforu právě ve prospěch vápníku. Psům táhne sedmý rok a musím zaťukat vše ok.
Mám takový pocit, že nadbytek vápníku (dlouhodobý) následně postihuje kostní a kloubní chrupavky...ono se to i nějak jmenuje, ale to si nepamatuju jak.
S granulemi vám tady jistě poradí zkušenější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Berňák je těžkej pes, tedy je potřeba, aby rostl opravdu pomalu...
Tedy nemůžeš ho vyhonit bezhlavě na proteinech... Ohlídala bych si obsah proteinů a nešla bych do granulí co maj pro štěňata velkých plemen víc než 28% proteinů... kór, když si vezmeš opravdu těžké štěně - hrozí mu pak prošlapy, prohlá záda - protože štěně na proteinech roste rychle a jeho těžká kostra nestíhá růst.
Mě berňák vyrostl na Pro Planu - 9 let zpátky (dnes bych do Pro Planu asi nešla)... Kdybych šla znova do Berňáka, odkrmím ho na Brit Caru (na tom mi teď roste mohutnější štěně bílého ovčáka) a roste naprosto perfektně.
Jasně, každej ti poradí něco jiného. Od vařenýho přes krmení masem po vysokoproteinlvé granule...
Dělej jak umíš, já bych se u těžkého psa bála experimentovat...
Metabolismus vápníku není tak jednoduchý, jak píšete! nejde jen o poměr vápník x fosfor, nesmírně důležitý je vitamín D, některé hormony a samozřejmě nastavení jednoho každého organismu. Nelze paušalizovat. nicméně k tomu, aby se vápník ukládal do svalů a chrupavek byste musela předávkovat nejen ten vápník. A navíc dlouhodobě. podle mého názoru u štěněte velkého plemene, dám v období enormního růstu toho váponíku raději víc než míň. Jak píšu, předávkování je velmi složité a musela byste to psovi do misky sypat lopatou.
Pouštět se do debaty o krmení je velmi ošidné. Oni dnes už ti osvícení veterináři uznávají, že údajná přemíra proteinů a z toho údajně pramenící růstové problémy nejsou tak docela pravda. v každém případě považuju za nesmysl krmit psa srágorami vhodnými pro slepice a tvrdit, že to je proto, aby pomalu rostl a neměl potíže s klouby.

"údajná přemíra proteinů a z toho údajně pramenící růstové problémy nejsou tak docela pravda"
tak, a podstatný je zdroj proteinů (živočišné x rostlinné).

Oni dnes už ti osvícení veterináři uznávají, že údajná přemíra proteinů a z toho údajně pramenící růstové problémy nejsou tak docela pravda. v každém případě považuju za nesmysl krmit psa srágorami vhodnými pro slepice a tvrdit, že to je proto, aby pomalu rostl a neměl potíže s klouby. smajlík
Nejsem osvícenej veterinář, ale selskej rozum mi říká, že rychlý rúst u štěňat velkých plemen není moc dobrý (ono i když se snažíte o "pomalý růst" tak je to docela fofr)...nejsem rozhodně zastáncem granulí (další štěně už granulemi krmený nebude), přesto nevidím důvod překrmovat štěně vápníkem a proteiny, aby mi co nejdříve vyrostlo...já bych tak řekla všeho s mírou a rozumem.
napsal(a):
Oni dnes už ti osvícení veterináři uznávají, že údajná přemíra proteinů a z toho údajně pramenící růstové problémy nejsou tak docela pravda. v každém případě považuju za nesmysl krmit psa srágorami vhodnými pro slepice a tvrdit, že to je proto, aby pomalu rostl a neměl potíže s klouby. smajlík
Nejsem osvícenej veterinář, ale selskej rozum mi říká, že rychlý rúst u štěňat velkých plemen není moc dobrý (ono i když se snažíte o "pomalý růst" tak je to docela fofr)...nejsem rozhodně zastáncem granulí (další štěně už granulemi krmený nebude), přesto nevidím důvod překrmovat štěně vápníkem a proteiny, aby mi co nejdříve vyrostlo...já bych tak řekla všeho s mírou a rozumem.
přesto nevidím důvod překrmovat štěně vápníkem a proteiny, aby mi co nejdříve vyrostlo
musíte to číst celé! Nikdo neříká překrmovat vápníkem a proteiny, jen jsem napsal, že krmit šrotem a zdůvodňovat si to tím, že chci pomalý růst, jew nesmysl!
Jinak s mírou a rozumem samozřejmě souhlasím!fakticky říkáme totéž, jen jsme si asi úplně neporozuměli.

Dasvo
napsal(a):
přesto nevidím důvod překrmovat štěně vápníkem a proteiny, aby mi co nejdříve vyrostlo
musíte to číst celé! Nikdo neříká překrmovat vápníkem a proteiny, jen jsem napsal, že krmit šrotem a zdůvodňovat si to tím, že chci pomalý růst, jew nesmysl!
Jinak s mírou a rozumem samozřejmě souhlasím!fakticky říkáme totéž, jen jsme si asi úplně neporozuměli.
No četla jsem to celé...samozřejmě s tím šrotem souhlasím, ale také si nejsem jistá nějakými "echt nabušenými granulemi"...no naštěstí granule už mě opravdu trápit nemusí.
S tím vápníkem se asi shodneme určitě, také souhlasím s tím, že problematika vápníku není jen o poměru vápníku a fosforu...je tam samozřejmě vámi zmiňovaný vitamín D, ale také ke vstřebávání vápníku důležitý vitamín C a minimálně draslík(jako nosič)...a kdoví co ještě.
U těch proteinů si nejsem jistá...někdo tvrdí tak..někdo tak (nemyslím tady v diskuzi, ale i obecně odborníci) já žádný odborník nejsem, tak fakt nevím...za mě tedy pro jistotu vápníku přiměřeně a proteiny taky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Berňák je těžkej pes, tedy je potřeba, aby rostl opravdu pomalu...
Tedy nemůžeš ho vyhonit bezhlavě na proteinech... Ohlídala bych si obsah proteinů a nešla bych do granulí co maj pro štěňata velkých plemen víc než 28% proteinů... kór, když si vezmeš opravdu těžké štěně - hrozí mu pak prošlapy, prohlá záda - protože štěně na proteinech roste rychle a jeho těžká kostra nestíhá růst.
Mě berňák vyrostl na Pro Planu - 9 let zpátky (dnes bych do Pro Planu asi nešla)... Kdybych šla znova do Berňáka, odkrmím ho na Brit Caru (na tom mi teď roste mohutnější štěně bílého ovčáka) a roste naprosto perfektně.
Jasně, každej ti poradí něco jiného. Od vařenýho přes krmení masem po vysokoproteinlvé granule...
Dělej jak umíš, já bych se u těžkého psa bála experimentovat...
Proteiny nejsou problém. Leda kdyby maso nebylo moc čisté a bylo samá kost (pak rychle naroste vápník).
Marty2
napsal(a):
děkuji za odpovědi.
Dle předpisů má být v krmivu maximálně 1,8% vápníku, ale pozor, to je předpis. Ten není tak úplně přesný.
Štěně potřebuje maximálně 4,5 gramů vápníku na 1000 kalorií v kilogramu (kcal/kg).
Pokud se s tím nechcete počítat, tak tady máte kalkulačku na výpočet.
http://www.dogfoodadvisor.com/best-dog-foods/best-large-breed-puppy-food/
Stačí zadat:
1) Procento vápníku
2) Procento fosforu
3) Metabolizovatelnou energii (obvykle na pytli je napsána).
Pokud napsána není, tak to nežeňte k těm 1,8%, ale raději max.1,5%, budete mít jistotu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Proteiny nejsou problém. Leda kdyby maso nebylo moc čisté a bylo samá kost (pak rychle naroste vápník).
Tak to je jaxi hloupost... Proteiny jsou problém...
Proteiny - tedy živočišné, tedy maso obsahuje značné množství fosforu (tedy bavíme se o mase). Třeba v hovězím mase je ho 16x víc než vápníku, v kuřecím dokonce 17x víc než vápníku. A v tom je ten problém! Čím vyšší podíl živočišné bílkoviny tím vyšší zdroj fosforu. V granulích se tyto makroprvky doplňují - tedy kde je fosfor je i ve správném poměru vápník (to je i to, proč maj leckteří barfaři problém s růstem svého psa). Tedy 32% bílkovin, tak vápníku i fosforu tu bude více než v granulích kde je 28% proteinů. Což logicky vede k rychlejšímu růstu.. je to jaxi přímá úměra... Čím více proteinů, tím více CA:P, tím rychlejší růst...
ps: kdyby proteiny nesouvisely s růstem, tak je kulturisti nepoužívaj - na nárůst svalové hmoty
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to je jaxi hloupost... Proteiny jsou problém...
Proteiny - tedy živočišné, tedy maso obsahuje značné množství fosforu (tedy bavíme se o mase). Třeba v hovězím mase je ho 16x víc než vápníku, v kuřecím dokonce 17x víc než vápníku. A v tom je ten problém! Čím vyšší podíl živočišné bílkoviny tím vyšší zdroj fosforu. V granulích se tyto makroprvky doplňují - tedy kde je fosfor je i ve správném poměru vápník (to je i to, proč maj leckteří barfaři problém s růstem svého psa). Tedy 32% bílkovin, tak vápníku i fosforu tu bude více než v granulích kde je 28% proteinů. Což logicky vede k rychlejšímu růstu.. je to jaxi přímá úměra... Čím více proteinů, tím více CA:P, tím rychlejší růst...
ps: kdyby proteiny nesouvisely s růstem, tak je kulturisti nepoužívaj - na nárůst svalové hmoty
Hovězí maso obsahuje ve 100 gramech pouhých 176 mg fosforu.
I kdyby pes žral jen maso a nic víc, tak nepřeťápnete.
Jak do toho zamontujete víc kostí než je zdrávo, tak už je to horší.
Například Orijen dog puppy large...
38% proteinů
1,2% vápníku
1% fosforu
Tak v tom bych problém neviděl.
Samozřejmě nesmíte překrmovat.
Ovšem o tom rozhoduje dávkování, ne proteiny. Když dáte méně proteinů, bude více sacharidů a energetičnost krmiva zůstane de-facto stejná. Cukry jsou totiž také energie...jen dost prázdná.
Energetičnost krmiva v první řadě ovlivňuje tuk .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Hovězí maso obsahuje ve 100 gramech pouhých 176 mg fosforu.
I kdyby pes žral jen maso a nic víc, tak nepřeťápnete.
Jak do toho zamontujete víc kostí než je zdrávo, tak už je to horší.
Například Orijen dog puppy large...
38% proteinů
1,2% vápníku
1% fosforu
Tak v tom bych problém neviděl.
Samozřejmě nesmíte překrmovat.
Ovšem o tom rozhoduje dávkování, ne proteiny. Když dáte méně proteinů, bude více sacharidů a energetičnost krmiva zůstane de-facto stejná. Cukry jsou totiž také energie...jen dost prázdná.
Energetičnost krmiva v první řadě ovlivňuje tuk .
No, to se tedy přeťápne...
Znám dost psů, co jsou krmeni blbě jen masem a výsledky jsou katastrofální...
Nicméně přímá úměra funguje...
Čím více proteinů, tím rychlejší růst... teď pominu CA:P...
Štěně s granulema 38% poroste zákonitě rychleji než pes na granulích s 28% proteinů...
Což je logické...
Štěně na Orijenu poroste rychleji než štěně na třeba Platinum...
Rychlý růst u těžkých plemen je naprostá katastrofa...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, to se tedy přeťápne...
Znám dost psů, co jsou krmeni blbě jen masem a výsledky jsou katastrofální...
Nicméně přímá úměra funguje...
Čím více proteinů, tím rychlejší růst... teď pominu CA:P...
Štěně s granulema 38% poroste zákonitě rychleji než pes na granulích s 28% proteinů...
Což je logické...
Štěně na Orijenu poroste rychleji než štěně na třeba Platinum...
Rychlý růst u těžkých plemen je naprostá katastrofa...
No, sice to všechny nové výzkumy popírají, ale budiž.
Blbě jen masem? To je blbě i bez fosforu.
Štěně s granulemi 38% neporoste rychleji než štěně s granulemi 28% proteinů.
Víte po kterém krmivu se poroste rychleji?
1) proteiny 40%, tuk 15%, vláknina 2%, popel 7%
2) Proteiny 22%, tuk 18%, vláknina 2%, popel 7%
Z těchto dvou případech po tom druhém. Je totiž energetičtější.
Chybějící proteiny nahradili sacharidy (bez vlákniny de facto cukry). Cukry nejsou vzduch.
Dá se tomu ovšem jednoduše zabránit. Dát energetičtějšího krmiva méně...a je to zase v pořádku,.
Dávkování dle typu krmiva. Ne výše proteinů. Výše proteinů...tenhle důvod, to je už v dnešní době spíš pravěk. Dávno překonané.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Chybějící proteiny nahradili sacharidy (bez vlákniny de facto cukry). Cukry nejsou vzduch.
Dá se tomu ovšem jednoduše zabránit. Dát energetičtějšího krmiva méně...a je to zase v pořádku,.
Dávkování dle typu krmiva. Ne výše proteinů. Výše proteinů...tenhle důvod, to je už v dnešní době spíš pravěk. Dávno překonané.
Ok, tak já ti to neberu, já zůstanu raději v tom pravěku a budu vědět, že psi mi porostou bez sebemenšího problému.
ps: zajímavé, že kulturisti doslova hltaj proteiny, právě proto, aby přibrali svalovou hmotu - tedy "narostli"...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ok, tak já ti to neberu, já zůstanu raději v tom pravěku a budu vědět, že psi mi porostou bez sebemenšího problému.
ps: zajímavé, že kulturisti doslova hltaj proteiny, právě proto, aby přibrali svalovou hmotu - tedy "narostli"...
Spíše ty proteiny dávají tělu lepší výživu na osvalení, než sacharidy (ovšem gladiátoři ve starém Římě dlabali převážně rostlinnou stravu). A je fakt, že jen opravdu kvalitní krmiva s velmi solidním a čistým (kostí jen potřebné minimum) masem, si můžou dovolit jít na tak obrovskou částku proteinů a být vhodná. Také podle toho stojí.
S nízkoproteinovým krmivem je riziko (přešvihnutí vápníku) poměrně malé, i když se na to nekoukáte. To by musel být pěkný odpad, aby toho bylo moc.
Pravdou ovšem je, že úprava ohledně vápníku (nové předpisy) přišly někdy v roce 2014 (do té doby byl povolen až na 2,5% a to byl průšvih (Taste of the wild u svých krmiv pak zuřivě stahoval vápník, aby se vešel vším, nejen štěněcím speciálem).
Dnes to riziko není tak velké, pokud má páníček rozum a štěně nepřecpává...rozum...no, je fakt, že tedy riziko tu pořád je slušné...ten rozum...to je pro některé lidi "máme doma pejska" docela vysoká meta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Http://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/468035/proslapy-u-stenat
"nový majitelé ho krmily převážně masem a takhle k nám přišlo"
Tedy bez nějakých doplňků. Jen masem...
Jak žes to říkal?
"I kdyby pes žral jen maso a nic víc, tak nepřeťápnete."
Zajímavé, že štěně má prošlapy... když podle tvých slov se nepřeťápne...
Jak vidno, nelze krmit jen masem - tedy moje slova - nejde psa bezhlavě vyhonit na proteinech...
Zlatej můj pravěk...
Mar-Afra
napsal(a):
Spíše ty proteiny dávají tělu lepší výživu na osvalení, než sacharidy (ovšem gladiátoři ve starém Římě dlabali převážně rostlinnou stravu). A je fakt, že jen opravdu kvalitní krmiva s velmi solidním a čistým (kostí jen potřebné minimum) masem, si můžou dovolit jít na tak obrovskou částku proteinů a být vhodná. Také podle toho stojí.
S nízkoproteinovým krmivem je riziko (přešvihnutí vápníku) poměrně malé, i když se na to nekoukáte. To by musel být pěkný odpad, aby toho bylo moc.
Pravdou ovšem je, že úprava ohledně vápníku (nové předpisy) přišly někdy v roce 2014 (do té doby byl povolen až na 2,5% a to byl průšvih (Taste of the wild u svých krmiv pak zuřivě stahoval vápník, aby se vešel vším, nejen štěněcím speciálem).
Dnes to riziko není tak velké, pokud má páníček rozum a štěně nepřecpává...rozum...no, je fakt, že tedy riziko tu pořád je slušné...ten rozum...to je pro některé lidi "máme doma pejska" docela vysoká meta.
Tak gladiátoři dlabali sice rostlinnou stravu, ale různé ječné kaše, fazole, tj. něco, co je bohaté na proteiny a lidské tělo tyto umí využít. Sacharidy tyto dodávají taky, ale fazole třeba rozhodně nejsou o sacharidech, byť je to rostlinná strava!
(Pro psa je to jinak. Zavání to trochu zas mystifikací ;-).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/468035/proslapy-u-stenat
"nový majitelé ho krmily převážně masem a takhle k nám přišlo"
Tedy bez nějakých doplňků. Jen masem...
Jak žes to říkal?
Zajímavé, že štěně má prošlapy... když podle tvých slov se nepřeťápne...
Jak vidno, nelze krmit jen masem - tedy moje slova - nejde psa bezhlavě vyhonit na proteinech...
Zlatej můj pravěk...
Čistým masem? To byl pak zase problém vápník vs. fosfor. Poměry v háji. Nemluvím už o tom, že v háji byla i celková výživa. Čistým masem se necpe ani vlk.
Pokud ještě navíc přešvihl dávkování (což u čistého masa nebude těžké, obzvlášť s tučnějšími kousky), tak to byl další hřebík do rakve.
Krmit jen masem je samozřejmě blbost. To jste (v sušině) místo na 40% proteinů, někde na 70%. Zbytek tuk a nemnoho minerálních látek.
To je energetická bomba, nevyvážená výživa, mizerně poměr vápník vs. fosfor (pokud nedával kosti) a jestli překrmil, tak tomu ještě šlápl na krk. Ani vlci takhle nežerou. Tím spíše, že se navíc nažerou jednou za čas a ne furt.
Tam bylo blbě věcí...
A ještě k těm gladiátorům, nešlo jenom o to, aby z nich byli šlachovití chlapíci, něco jako dnešní kulturisti. Byli spíš velcí - masivní možná až tlustí. Prosím. Když už jste to vytáhl. Protože zrovna způsob objasnění stravy gladiátorů je něco na čem pak staví třeba i dnešní kriminalistika a jiné.
tapina
napsal(a):
A ještě k těm gladiátorům, nešlo jenom o to, aby z nich byli šlachovití chlapíci, něco jako dnešní kulturisti. Byli spíš velcí - masivní možná až tlustí. Prosím. Když už jste to vytáhl. Protože zrovna způsob objasnění stravy gladiátorů je něco na čem pak staví třeba i dnešní kriminalistika a jiné.
Jenže to štěněti nevysvětlíte, že místo do svalů pojede na tuk a poroste stejně rychle, jen do jiné formy. Stejně je to blbě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Čistým masem? To byl pak zase problém vápník vs. fosfor. Poměry v háji. Nemluvím už o tom, že v háji byla i celková výživa. Čistým masem se necpe ani vlk.
Pokud ještě navíc přešvihl dávkování (což u čistého masa nebude těžké, obzvlášť s tučnějšími kousky), tak to byl další hřebík do rakve.
Krmit jen masem je samozřejmě blbost. To jste (v sušině) místo na 40% proteinů, někde na 70%. Zbytek tuk a nemnoho minerálních látek.
To je energetická bomba, nevyvážená výživa, mizerně poměr vápník vs. fosfor (pokud nedával kosti) a jestli překrmil, tak tomu ještě šlápl na krk. Ani vlci takhle nežerou. Tím spíše, že se navíc nažerou jednou za čas a ne furt.
Tam bylo blbě věcí...
Tím pádem si teď popřel to, cos napsal...
Napsals:
a teď zas:
"Čistým masem? To byl pak zase problém vápník vs. fosfor."
Takže na jednu stranu říkáš, že pes klidně může žrát maso samotný a v vzápětí říkáš, že když pes žere jen maso, tak je to problém...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tím pádem si teď popřel to, cos napsal...
Napsals:
a teď zas:
"Čistým masem? To byl pak zase problém vápník vs. fosfor."
Takže na jednu stranu říkáš, že pes klidně může žrát maso samotný a v vzápětí říkáš, že když pes žere jen maso, tak je to problém...
Jistě, něco jiného je výše vápníku a fosforu a něco jiného vzájemné poměry. I kdyby pes žral jen čisté maso tak nepřeťápnete výši fosforu, ale sesekáte ho poměru vápníku vs. fosfor. Navíc obojího bude mít málo. Vápníku ještě k tomu naprosto katastrofálně.
Pes nesmí jíst jen maso samotné. To byl jen příklad, že v masu ten problém s výší fosforu není.
Nebyla to rada "dlabej maso a nic víc".
V mase totiž ani jednoho není moc (musel bych se teda mrknout na ryby, tam to možná u fosforu bude malinko jinak). Zato v kostech je obojího hromada.
Abych to řekl ještě jinak. Vlk si samozřejmě pohlodá kost a doplní vápník (i trochu fosforu...mám pocit, že to tam je 3:1 pro vápník, ale to teď jedu z hlavy). Samozřejmě nesní všechny kosti a nepřepískne to. To by ani nedal (ulovený bizon zmizel do poslední kostičky ).
U Barfu si pes také může pohlodat a dobrý. Jak mu tu kost do masa namelete a netrefíte správnou míru, tak může být zle. Nebo nasypete vápník v prášku a přehnané míře.
Mar-Afra
napsal(a):
Jenže to štěněti nevysvětlíte, že místo do svalů pojede na tuk a poroste stejně rychle, jen do jiné formy. Stejně je to blbě.
Ano, souhlasím.
Tak naštěstí tuk je furt o trochu lehčí než svaly ;-)
Ono jde taky o to, že ten růst (maximum, průběh) má složku, která je geneticky naprogramovaná a pak složku, která je variabilní. Ta variabilita může být docela široká, jak by to jinak dopadalo? Do růstu samozřejmě vstupuje výživa, ale nejedná se o denní poměry živin, spíš v nějakém časovém horizontu, stejně jako jinou potřebu bude mít tělo v chladu, stresu, když bude překonávat nějakou nemoc, ale pak se to zas srovná. Protože i tohle s vápníkem konkrétně docela cvičí. Jak bylo zmíněno, jeho metabolismus taky není úplně jednoduchý.
tapina
napsal(a):
Ano, souhlasím.
Tak naštěstí tuk je furt o trochu lehčí než svaly ;-)
Ono jde taky o to, že ten růst (maximum, průběh) má složku, která je geneticky naprogramovaná a pak složku, která je variabilní. Ta variabilita může být docela široká, jak by to jinak dopadalo? Do růstu samozřejmě vstupuje výživa, ale nejedná se o denní poměry živin, spíš v nějakém časovém horizontu, stejně jako jinou potřebu bude mít tělo v chladu, stresu, když bude překonávat nějakou nemoc, ale pak se to zas srovná. Protože i tohle s vápníkem konkrétně docela cvičí. Jak bylo zmíněno, jeho metabolismus taky není úplně jednoduchý.
To je pravda. Přesto je lepší prostě v dávkování brzdit, než doufat, že milé štěně to utáhne, nebo riskovat (ta míra je u každého jinde). I tam kde je příliš mnoho vápníku to některé štěně (přebytečný vápník) zvládne vyloučit a jiné ne.
Ty předpisy a vypočítané poměry pracují na jistotu, aby se zmenšilo riziko na nejmenší úroveň. Ale to neznamená, že to některá štěňata neustojí, i kdyby jste to dělali blbě a přeháněli. Některá ano a docela slušné procento. Docela slušné procento ovšem ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mar-Afra
napsal(a):
Jistě, něco jiného je výše vápníku a fosforu a něco jiného vzájemné poměry. I kdyby pes žral jen čisté maso tak nepřeťápnete výši fosforu, ale sesekáte ho poměru vápníku vs. fosfor. Navíc obojího bude mít málo. Vápníku ještě k tomu naprosto katastrofálně.
Pes nesmí jíst jen maso samotné. To byl jen příklad, že v masu ten problém s výší fosforu není.
Nebyla to rada "dlabej maso a nic víc".
V mase totiž ani jednoho není moc (musel bych se teda mrknout na ryby, tam to možná u fosforu bude malinko jinak). Zato v kostech je obojího hromada.
Nepřeťápneš výši fosforu... ?
Tak třeba hovězí maso je velmi bohaté na fosfor... - 8 mg/100g Ca : 176 mg/100g P - ech, jaxi fosforu je hafo víckrát než vápníku...
Takže ne, obojího nebude mít málo, ale vápníku bude mít málo, fosforu hodně...
V mase ani jednoho není moc? Jako ve 100g hovězího ti přijde 176 mg fosforu málo? Když vápníku je ho tam o moc míň?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nepřeťápneš výši fosforu... ?
Tak třeba hovězí maso je velmi bohaté na fosfor... - 8 mg/100g Ca : 176 mg/100g P - ech, jaxi fosforu je hafo víckrát než vápníku...
Takže ne, obojího nebude mít málo, ale vápníku bude mít málo, fosforu hodně...
V mase ani jednoho není moc? Jako ve 100g hovězího ti přijde 176 mg fosforu málo? Když vápníku je ho tam o moc míň?
100g = 100%
176 mg = 0,176 % obsahu.
Když to převedeme do sušiny (jako v granulích), tak to bude cca 3x tolik.
0,528%. Dejme tomu když to přeženu, tak 0,6%
To je pořád málo. I když už je to o vous.
Vápníku nepomůže nic. Ten bude katastrofa.
Museli bychom z masa úplně odebrat tuk (jako masová moučka) a tento koncentrát by se dostal dejme tomu někde na 0,8-0.9% obsahu (plus mínus autobus), pak by to šlo.
p.s.: Vysoká energetičnost masa je právě v tom, že obsahuje celkem hodně tuku, ale to platí u neupraveného. V granulích už koukáme na obsah tuku, ne na přirozené vlatnosti neupraveného masa.

Mar-Afra
napsal(a):
Mar-Afra, souhlasím s vámi, moje fena N.O., byla krmena Orijenem od 11 týdnů, co jsme si ji přivezli domů od chovatele, u chovatele byla krmena pro mě šrotem(Proplan) vzali jsme si ji v 9 týdnech a během 10-14 dní, přechod na Orijen, pozvolna 3/4 Proplan/1/4 Orijen-3 dny, dále 1/2 Proplan-1/2 Orijen,1/4 Proplan-3/4 Orijen a pak už Orijen samotný. Orijen jsme krmili do 2 let, s malými obměnami, takže, na něm vyrostla a nepamatuju si, že by měla průjmy, jak tady mají někteří problém, píšou, že se jim pes po Orijenu posrandil, každý pes snese něco jiného, no a vůbec fena nevyrostla rychle, ale normálně, je to normální N.O., zatím žádné problémy nemá. Nevím, já nedám na Orijen dopustit, ale to je věc názoru.
Psy jsem krmila granulema, od svých chovatelů měli Brit a Best choice - na tom jsme chvilku zůstali, ale protože pořád průjmovali, hledala jsem lepší granule. Vystřídali jsme postupně x značek, psi nebyli nijak pažraví, takže jsem dávkovala podle tabulky na pytlích a psi zůstali oba malí. Na spodní hranici svého plemene. Teď už krmím masem a kdybych měla znovu štěndo, neřešila bych žádné dávky toho či onoho, nakoupila slepice, krůtí, králíky, jehněčí...a prostě denní dávku masa sekla na 4x a hodila psu. Se vším jak leží, s pařáty, ušima a nevím čím ještě.

lesnížínka
napsal(a):
Psy jsem krmila granulema, od svých chovatelů měli Brit a Best choice - na tom jsme chvilku zůstali, ale protože pořád průjmovali, hledala jsem lepší granule. Vystřídali jsme postupně x značek, psi nebyli nijak pažraví, takže jsem dávkovala podle tabulky na pytlích a psi zůstali oba malí. Na spodní hranici svého plemene. Teď už krmím masem a kdybych měla znovu štěndo, neřešila bych žádné dávky toho či onoho, nakoupila slepice, krůtí, králíky, jehněčí...a prostě denní dávku masa sekla na 4x a hodila psu. Se vším jak leží, s pařáty, ušima a nevím čím ještě.
A že se to dělalo staletí, že.) za chvíli se tabulky zase změní a co pak ? dnešní granule budou kravina

No je fakt, že třeba teta krmila domácí stravou (žádné granule ani konzervy nebyly) a v životě neřešila žádné poměry vápníku, minerály a pod...pamatuju si, jak např. upekla dva pekáče šunkofleků...jeden rodina, druhej ovčanda...uvařila slepici, obrala a dala k tomu rejži...a pesany měla vždy pěkně narostlý, žádný prošláplý tlapy, žádná rachitida, žádné problémy s klouby a pesové byli zdraví a dožili se slušného věku (ovčanda 11 let, haskounka 16 let a labradorka 14 let)
Neříkám, že to je ideální krmení, ale pesani na tom fungovali bezvadně.