bedadabe

XXX.XXX.189.145
Dobry den
Velmi by sme chceli pripustit nasu labradorku - bude mat 5 rokov. Ale byvame v byte - vo velkom 5-izbovom. Ma uz niekto skusenost s tehotnou fenkou v byte? Ona je zo 6, takze vrh moze byt velky! Dakujem za akukolvek skusenost.
Daniel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V bytě bych to neriskovala, budete mít co dělat.

No při představě, co mi udělá smečka třeba šestitýdenních štěňat v bytě bych do toho nešla...
bedadabe
napsal(a):
Dobry den
Velmi by sme chceli pripustit nasu labradorku - bude mat 5 rokov. Ale byvame v byte - vo velkom 5-izbovom. Ma uz niekto skusenost s tehotnou fenkou v byte? Ona je zo 6, takze vrh moze byt velky! Dakujem za akukolvek skusenost.
Daniel.
Březí fena v bytě není problém.
Vy si snad myslíte, že je ?
Byt je doufám nový.
První porod v 5 letech?
Jděte do toho .

bedadabe
napsal(a):
Dobry den
Daniel.
Těhotná fenka v pohodě.
ale štěňata vám z toho bytu udělají kůlničku na dříví.
bedadabe

XXX.XXX.189.145
rapotacka11
napsal(a):
Bude mít štěňata poprvé?
Ano, prvykrat. Na jednu stranu nam to odporucal veterinar, na druhu stranu by sme to chceli ajmy, pretoze by sme si chceli nechat jedno steniatko-sucku ako pokracovatelku nasej krasnej Elzy
bedadabe

XXX.XXX.189.145
Co vsetko mozem ocakavat od steniatok? Mam predstavu, ale chcel by som ju pocut od Vas, ak ju mate. Dakujem.
bedadabe
napsal(a):
Co vsetko mozem ocakavat od steniatok? Mam predstavu, ale chcel by som ju pocut od Vas, ak ju mate. Dakujem.
Tak pokud jsou štěňátka ještě malá a slepá, tak je to pohoda. Ovšem štěňátka rostou, žerou a taky vyměšují... Rostou jim zoubky, kterými zkouší kousat vše v dosahu..Jste si jist, že budete mít na možný početnější vrh dost zájemců? A přece jen, je rozdíl mít možnost aby třeba aspoň přes den byla štěňata na zahradě, nebo je mít celou dobu doma v bytě.

bedadabe
napsal(a):
No, očekávejte, že štěňata opravdu, ale opravdu, ALE OPRAVDU AŽ NEUVĚŘITELNĚ kadí a čůrají a to tak, že pořád. A v těch loužích a hromadách pak capkají. Taky si hrají, to znamená, že se v hromadách a loužích můžou taky vyválet či hromady a louže rozválet po celém prostoru. štěňata mají taky zuby, takže všechno, ALE ÚPLNĚ VŠECHNO koušou a fakt je jim jedno, že koušou zrovna futra, nábytek nebo tapety.

bedadabe
napsal(a):
A představu nemáte.
Štěňata se musí zažít, to je nesdělitelná zkušenost.
Ale klidně, směle do toho. Jen počítejte s tím, že to skončí celkovou rekonstrukcí.

bedadabe
napsal(a):
Ano, prvykrat. Na jednu stranu nam to odporucal veterinar, na druhu stranu by sme to chceli ajmy, pretoze by sme si chceli nechat jedno steniatko-sucku ako pokracovatelku nasej krasnej Elzy
Máte Elzu nebo Elsu ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
bedadabe
napsal(a):
To chcete ty štěňata držet izolovaná v tom bytě až do odběru? Asi ano, když neočkovaná štěňata těžko budete nosit před barák, kde se venčí kde co, od čeho se můžou nakazait (nehledě na technickou nemožnost takového venčení). To budoucím zájemcům vůbec nezávidím, že si dovezou chudáka, který je zvyklý venčit se pod sebe, nezná nic jinýho než 4 stěny, a nikdy nebyl ani na sluníčku...
... a sousedi Váš nápad taky jistě ocení, protože vrh štěňat kolem 4. týdne už umí dělat pěkný rachot, a to klidně i v noci!
Jděte do toho - to se fakt musí zažít!
... a pak nám písněte, jaký to bylo
-fenka jezdí za psem, takže v bytě ji asi připouštět nebudete
-pokud bude rodit v pěti letech poprvé, počítejte s komplikacemi, včetně císařského řezu nebo úhynu feny
-nepočítejte s tím, že všechna štěňata odejdou k novým majitelům v 7 týdnech
-pokud je budete mít dlouhodobě v ohrádce, budou v době prodeje nesocializovaná a smradlavá
pokud jim vyčleníte jednu místnost, počítejte s kompletní rekonstrukcí - podlahy, omítky, možná i instalace
-snažte se dobře vycházet se sousedy, budete o potřebovat
-jeden člověk bude péči těžko zvládat. vymyslete například způsob, jak štěňata dostat ven na proběhnutí a pak zase domů - ideálně několikrát denně
-počítejte s dost velkou investicí- drahý je veterinář a hlavně krmení - náklady se asi vrátí prodejem, ale není to hned
-jinak samozřejmě odchovat štěňata v bytě lze.
bedadabe
napsal(a):
Dobry den
Daniel.
Kamarádka chová bígly a má je v bytě, stíhá mít uklizeno a v bytě není nic zničené.
Zadavateli myslím, že si moc neumíte představit, co to znamená odchovat vrh v bytě. Měla jsem osm štěňat malého plemene a byla to doslova a do písmene hrůza. Kdykoliv jsem odešla z domu na déle jak dvě hodiny (ano, jsem pracující člověk), tak se z ohrádky se štěňaty stala jedna velká hromada hoven. Smrdících hoven. Načůráno. Nekonečná spotřeba savých podložek, neustále vytírání a uklízení. Druhý zásadní faktor, proč jsem se zařekla, že už ne, bylo kňučení, vrčení, pištění a hraní si štěňat v kteroukoliv denní i noční dobu. Je nezajímá, že jste unavení, nevyspaní, nadření z práce. Prostě se vzbudí a kvičí. Retrívr může mít klidně i 12 štěňat. Mít je do dvou měsíců doma je šílenost. Já to měla aspoň jednodušší v tom, že jsem jim pak později dělala uličku z ohrádky a běhaly přímou cestou na dvůr.
A to ani nemluvě, že je Vaše fena v pěti letech na první štěňda už dost stará a porod pro ni bude rizikový. Další faktor jsou dysplazie kyčelních a loketních kloubů - jak je na tom Vaše fena, máte rentgeny? S jakým výsledkem? Budete to vyžadovat i od krycího psa?
A teď s dovolením nahlédnutí jednoho katastrofického, ale ne nereálného scénáře - co když tak stará fena opravdu při porodu zemře? Umíte si představit, jak strašně je náročná péče o vrh třeba deseti štěňat? Kojit každé dvě hodiny, masírovat bříška... To než skončíte u posledního, můžete začít od začátku. A to minimálně první dva týdny. Péče 24 hodin denně nonstop...
Jen kvůli jednomu štěňátku, které prostě mermomocí chcete?

impact
napsal(a):
Zadavateli myslím, že si moc neumíte představit, co to znamená odchovat vrh v bytě. Měla jsem osm štěňat malého plemene a byla to doslova a do písmene hrůza. Kdykoliv jsem odešla z domu na déle jak dvě hodiny (ano, jsem pracující člověk), tak se z ohrádky se štěňaty stala jedna velká hromada hoven. Smrdících hoven. Načůráno. Nekonečná spotřeba savých podložek, neustále vytírání a uklízení. Druhý zásadní faktor, proč jsem se zařekla, že už ne, bylo kňučení, vrčení, pištění a hraní si štěňat v kteroukoliv denní i noční dobu. Je nezajímá, že jste unavení, nevyspaní, nadření z práce. Prostě se vzbudí a kvičí. Retrívr může mít klidně i 12 štěňat. Mít je do dvou měsíců doma je šílenost. Já to měla aspoň jednodušší v tom, že jsem jim pak později dělala uličku z ohrádky a běhaly přímou cestou na dvůr.
A to ani nemluvě, že je Vaše fena v pěti letech na první štěňda už dost stará a porod pro ni bude rizikový. Další faktor jsou dysplazie kyčelních a loketních kloubů - jak je na tom Vaše fena, máte rentgeny? S jakým výsledkem? Budete to vyžadovat i od krycího psa?
A teď s dovolením nahlédnutí jednoho katastrofického, ale ne nereálného scénáře - co když tak stará fena opravdu při porodu zemře? Umíte si představit, jak strašně je náročná péče o vrh třeba deseti štěňat? Kojit každé dvě hodiny, masírovat bříška... To než skončíte u posledního, můžete začít od začátku. A to minimálně první dva týdny. Péče 24 hodin denně nonstop...
Jen kvůli jednomu štěňátku, které prostě mermomocí chcete?
Náhodou... není to tak hrozné. dvě hodiny je zbytečně často, stačí jednou za tři. a tím pádem je tam okno třeba i k hodině spánku. zvládala jsem i práci :D.
Probůh, co to máte za veterináře, když vám doporučí takovou blbost, aby fena velkého plemene, rodila poprvé v 5letech a že je to žádoucí...a to jako proč? Tohle už nepomůže ničemu, jí tak maximálně k císaři Opravdu si nemyslete, že udáte všechna štenda např. z 9ti. Štěňat labradorů je jak vší, v každé inzerci. A můžou vám zůstat ne jedno, ale třeba 4 štěňata. Co budete dělat s touhle smečkou třeba 6.měsíčních psů v bytě? Ne, opravdu zapomeňte na tenhle nápad
atamanka
napsal(a):
Nechápu, proč to paní/pánovi rozmlouváte. Chce štěňata -tak ať je má. Aspoň zjistí, že to není sranda - mít štěňata velkého plemene a ještě v paneláku. Za pár měsíců zde bude inzerát - DARUJI ŠTĚŇATA labradorů. Nevím, proč mám dojem, že že to bude vrh bez PP
Nechápete? No, většina z nás tady reaguje na položený dotaz. Místo nějakýho vysírání.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
atamanka
napsal(a):
Nechápu, proč to paní/pánovi rozmlouváte. Chce štěňata -tak ať je má. Aspoň zjistí, že to není sranda - mít štěňata velkého plemene a ještě v paneláku. Za pár měsíců zde bude inzerát - DARUJI ŠTĚŇATA labradorů. Nevím, proč mám dojem, že že to bude vrh bez PP
Kdyby nešlo o živé tvory, tak ten vrh paní doporučím, a pak se náramně bavím tím, jak se za ten d.ebilní nápad ztrestala, ale při pomyšlení jak asi skončí vrh nesocializovaných, nečistotných štěňat, který je potřeba co nejrychleji vypakovat z baráku, mi to svědomí nedovolí...
bedadabe
napsal(a):
Taková otázka na okraj - odporúčal vám taky veterinář, jaká byste měli s fenkou absolvovat vyšetření? Co by se mělo sledovat, jaká jsou rizika, když vyberete nevhodného chovného psa a takové ty věci? K jakým komplikacím může u starší prvorodičky dojít v březosti a při porodu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
atamanka
napsal(a):
Impact - Vysíráte vy- přímo katastrofický scénář . V péči o fenu i štěňata může být více lidí, stihnou péči o psy v pohodě a vy je odstrašujete svými vizemi. Každý nemá baráček s velkou zahradou jako vy. Tak lidi neodrazujte.
Když nemám baráček, tak jednoduše nechovám velký plemeno, když na to nemám podmínky. To je úplně stejný, jako kdyby si soused v bytě choval prase, jen proto že má rád vepřový...
Obojí při troše fantazie jde, ale obojí je přes čáru, a je dobrý si uvědomit, že v tom baráku nebydlí sami!
Žaneta kocková
napsal(a):
Taková otázka na okraj - odporúčal vám taky veterinář, jaká byste měli s fenkou absolvovat vyšetření? Co by se mělo sledovat, jaká jsou rizika, když vyberete nevhodného chovného psa a takové ty věci? K jakým komplikacím může u starší prvorodičky dojít v březosti a při porodu?
I u chovného psa s PP se stane, že nevyberete vhodného psa. Prostě si geneticky nesednou, vím, že už se to stalo. A u prvorodičky můžou být komplikace i v mladším věku -vím o tříleté feně, která měla komplikace a skončila na císaři. A jiná měla štěňata poprvé v 5letech a v pohodě. Záleží na jednotlivci.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když nemám baráček, tak jednoduše nechovám velký plemeno, když na to nemám podmínky. To je úplně stejný, jako kdyby si soused v bytě choval prase, jen proto že má rád vepřový...
Obojí při troše fantazie jde, ale obojí je přes čáru, a je dobrý si uvědomit, že v tom baráku nebydlí sami!
Známý měl baráček a v obýváku choval prase - klasické na maso A přitom měl velkou zahradu. Ale pašíka chtěl mít pod kontrolou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
atamanka
napsal(a):
Známý měl baráček a v obýváku choval prase - klasické na maso A přitom měl velkou zahradu. Ale pašíka chtěl mít pod kontrolou
Tak pak rozumím, že Vám ten vrh labradorů v bytě příjde normální - ono je to ve výsledku dost podobné (až na to, že tím neobtěžoval sousedy).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdyby nešlo o živé tvory, tak ten vrh paní doporučím, a pak se náramně bavím tím, jak se za ten d.ebilní nápad ztrestala, ale při pomyšlení jak asi skončí vrh nesocializovaných, nečistotných štěňat, který je potřeba co nejrychleji vypakovat z baráku, mi to svědomí nedovolí...
Asi bych to takhle nepaušalizovala, vím hned o několika vrzích vělkých plemen v bytě, dokonce s PP a ani v jednom případě se nejednalo o nesocializovaná nečistotná štěňata. Kupodivu je ani nikdo nechtěl co nejrychleji vypakovat - budoucí majitelé se vybírali svědomitě, pejsky normálně navštěvovali, a do nových domovů nešli dřív než v osmi týdnech.
Že si někdo něco neumí představit nebo to nezažil neznamená, že to nejde.
Já osobně bych velké plemeno v bytě nechovala, ale některé reakce tady mi přijdou zbytečně příkré.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Terven
napsal(a):
Asi bych to takhle nepaušalizovala, vím hned o několika vrzích vělkých plemen v bytě, dokonce s PP a ani v jednom případě se nejednalo o nesocializovaná nečistotná štěňata. Kupodivu je ani nikdo nechtěl co nejrychleji vypakovat - budoucí majitelé se vybírali svědomitě, pejsky normálně navštěvovali, a do nových domovů nešli dřív než v osmi týdnech.
Že si někdo něco neumí představit nebo to nezažil neznamená, že to nejde.
Já osobně bych velké plemeno v bytě nechovala, ale některé reakce tady mi přijdou zbytečně příkré.
Viděla jsem 2 vrhy velkého plemene odchované v bytě, a obojí byla katastrofa, i když se majitelé hodně snažili. O tom, že se do 8 týdnů povedou prodat všechna štěňata se většině lidí může jenom zdát - je třeba počítat s tím, že některá zůstanou doma i výrazně déle.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Viděla jsem 2 vrhy velkého plemene odchované v bytě, a obojí byla katastrofa, i když se majitelé hodně snažili. O tom, že se do 8 týdnů povedou prodat všechna štěňata se většině lidí může jenom zdát - je třeba počítat s tím, že některá zůstanou doma i výrazně déle.
Do osmi týdnů mají být štěňata doma tak jako tak...a jestli se udají- no, asi jak která. Záleží na plemeni, původu...zůstat na ocet mohou i odchovy z domku se zahradou.
Se divím, že v tom někteří zadavatele Podporujete, ještě se ho zastáváte. Podle toho příspěvku o veterináři, jsem okamžitě nabyla dojmu, že fenka je bez pp a majitel neví o chovu absolutně nic, jen že si chce nechat štěňátko po své úžasné Elze. I když se mi to může jen zdát, ale jestli vám přijde dotaz zadavatele jako někoho, kdo má uchovněnou fenku a jde svědomitě chovat..tak to mě teda určitě ne.

Andrýsek3
napsal(a):
Se divím, že v tom někteří zadavatele Podporujete, ještě se ho zastáváte. Podle toho příspěvku o veterináři, jsem okamžitě nabyla dojmu, že fenka je bez pp a majitel neví o chovu absolutně nic, jen že si chce nechat štěňátko po své úžasné Elze. I když se mi to může jen zdát, ale jestli vám přijde dotaz zadavatele jako někoho, kdo má uchovněnou fenku a jde svědomitě chovat..tak to mě teda určitě ne.
Měla jsem v bytě tři vrhy velkého plemene a jeden vrh malého plemene. U velkých se narodilo 8 - 11 mladých (sestra mé feny porodila 15 štěňat).
Znamenalo to každý den a to několikrát denně prát pokaděné a počúrané hadry + několikrát denně vytírat. Venčit? Je potřeba venčit několikrát denně fenu a jak štěnda rostou je třeba chodit několikrát denně i s nimi + u starších štěňat počítejte s tím, že je třeba je brát ven i po jednom a socializovat je + zvykat je na vodítko. My byli třetí barák od parku. Ze začátku jsem nosila štěňata ve velké tašce, později jsem je vodila na vodítku. Štěňata se mezi sebou zamotávala do vodítek a bylo je třeba na každém metru rozmotat. Počítáte s krmením pro takovou smečku? To se můžete dostat i na jeden pytel granulí za týden. Co odčervení feny a štěňat? To se musí několikrát od cca. dvou týdnů po narození až do odstavu a vlastně prodeje. A co očkování? Za jedno štěně počítejte tak 400 Kč. Očkovat je budete minimálně 1x. Spíš počítejte s tím, že každé štěně budete očkovat 2x. Čip, jeho cena je na jedno štěně cca.700 Kč. Dejme tomu, že fena porodí bez komplikací když už je na první vrh takto stará a nebudete platit za císaře a mléko pro štěňata. Počítáte s tím, že Vám mohou nějaká štěňata zbýt i déle? Já třeba měla ve třech měsících ještě 5 štěňat a v půl roce ještě 3 štěňata. Ta již byla velká skoro jako matka (venčila jsem je tak že jsem je dala do auta, a jezdila jsem za město). Takové štěně je třeba začít cvičit, a venčit je po jednom a socializovat ještě víc než když to byl malý prcek. Máte na to dostatek času? Zvládnete venčit najednou smečku třeba 3 nebo 5ti psů? Takové štěně toho sežere víc než v 8mi týdnech, musíte ho ještě navíc naočkovat a pokud budete mít "unavené" sousedy a práskou Vás, ještě budete platit poplatek městu.
U nás se vyhodili hadry po odchovu, vymalovalo se a vyhodili se dva koberce. Okousané byli křesla, stůl, židle, postel...
rapotacka11
napsal(a):
A to by byla na tom dvoře větší trága, než když jim
zbydou v pětipokojáku .
Někdy to může být větší trága na dvoře, záleží to hlavně na chovateli.
To je jedno, jak už jsem psala, do štěňat v paneláku bych nešla ani zuřivě nehájím zadavatele, jen mi prostě některé reakce přišly moc kategorické.
Ale zajímalo by mě, opravdu bez ironie- vy, co odchováváte nebo jste odchovali štěňata velkého plemene a žijete v domě se zahradou, opravdu jste to odchovali komplet venku? Na zahradě, na dvoře, v kotci?
A ještě, jak už tu padlo cosi o té čistotnosti - že štěně, které se u chovatele nepodívá ven, bude nečistotné...
Myslela jsem, že venčení u chovatele je důležité kvůli socializaci, kvůli tomu, aby štěně poznalo něco víc než čtyři stěny...nenapadlo by mě, že je to kvůli nácviku čistoty. A ani bych nečekala u štěněte při odběru nějaké hygienické návyky. V tom věku moje štěně čůralo zhruba každou půlhodinu, pokud nespalo.
A narodilo se u chovatelky sice v domě se zahradou, ale jelikož to bylo koncem listopadu, štěňata ven nevystrčila ani nos. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, ale s čistotností jsme neměli nejmenší problém. Ze začátku loužičky, ale zhruba ve čtyřech měsících bylo štěně komplet čistotné bez nehod.
To je jedno, jak už jsem psala, do štěňat v paneláku bych nešla ani zuřivě nehájím zadavatele, jen mi prostě některé reakce přišly moc kategorické.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Dle mého, reakce mají být "kategorické".
Je to pro dobro zadavatele, víte ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Terven
napsal(a):
Ale zajímalo by mě, opravdu bez ironie- vy, co odchováváte nebo jste odchovali štěňata velkého plemene a žijete v domě se zahradou, opravdu jste to odchovali komplet venku? Na zahradě, na dvoře, v kotci?
A ještě, jak už tu padlo cosi o té čistotnosti - že štěně, které se u chovatele nepodívá ven, bude nečistotné...
Myslela jsem, že venčení u chovatele je důležité kvůli socializaci, kvůli tomu, aby štěně poznalo něco víc než čtyři stěny...nenapadlo by mě, že je to kvůli nácviku čistoty. A ani bych nečekala u štěněte při odběru nějaké hygienické návyky. V tom věku moje štěně čůralo zhruba každou půlhodinu, pokud nespalo.
A narodilo se u chovatelky sice v domě se zahradou, ale jelikož to bylo koncem listopadu, štěňata ven nevystrčila ani nos. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, ale s čistotností jsme neměli nejmenší problém. Ze začátku loužičky, ale zhruba ve čtyřech měsících bylo štěně komplet čistotné bez nehod.
Já mám štěňata do 3 týdnů doma, a pak jdou ven do většího. A právě proto, že vím, co to je za záhul udržet vše v pořádku a čistotě i u takto malých štěňat, aniž by to vypadalao a smrdělo jako v prasečáku, tak bych jen v bytě nikdy nechovala.
Pletete se, protože už 4 týdenní štěňata dokážou rozlišit místo kde spí, a pokud mají možnost, tak si jej neznečišťují, a sama se chodí venčit mimo - to je základ budoucí čistotnosti. Pokud jsou ale štěňata na malém prostoru, kde spí, žerou, se.ou, hrají si, tak jim pobyt ve vlastních výkalech příjde normální, a tohle si odnáší i do nového domova
... o tom, že takto izolovaná štěňata neznají slunce, čerstvý vzduch, nerozvíjí se jejich imunita, nemají prostor pro objevování a hry ani nemluvě
rapotacka11
napsal(a):
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Dle mého, reakce mají být "kategorické".
Je to pro dobro zadavatele, víte ?
Nejsem si tím tak jistá, lidská psychika občas může fungovat jinak než myslíte.
Pokud budu v něčem totální - a ano, možná i naivní laik, určitě budu věřit spíš tomu, kdo mi to slušně a bez ironie vysvětlí než tomu, kdo ze mě udělá, s prominutím deb.la.
Protože lidi, kteří opravdu ve svém oboru něco vědí a něco dokázali, většinou nemívají potřebu honit si triko v diskuzích a zvyšovat si sebevědomí zesměšňováním laiků.
Terven napsal(a): "Ale zajímalo by mě, opravdu bez ironie- vy, co odchováváte nebo jste odchovali štěňata velkého plemene a žijete v domě se zahradou, opravdu jste to odchovali komplet venku? Na zahradě, na dvoře, v kotci?"
Samozřejmě, že ne. Je však rozdíl, zda se Vám početný vrh rozjívených štěňat prohání trvale bytem nebo zda je můžete "vyhnat" blbnout ven.
Je rozdíl, zda učíte štěňátka na obojek a vodítko v klidu na vlastním dvorku nebo zda je musíte jedno po druhém vynášet / vyvážet kamsi do parku.
Pro odchov štěňat je nutné mít dispozici dostatečně velký prostor s plně omyvatelnou dlažbou (plouvoučka, koberec i lino by byly rovnou na odpis). Tu opět snadněji najdete v domě než v bytě (nechcete-li tedy odchovávat štěňata v koupelně).
Štěňata opravdu piští, kvičí a dupou. V domě ruší jen a pouze Vás, v bytě také Vaše sousedy. A takhle bychom mohli pokračovat...
Ano, jde všechno - odchovat vrh většího plemene lze i v bytě, avšak za cenu trvalých stop na interiéru, pošramocených sousedských vztahů i vlastních nervů. Jelikož vím, co obnáší mít doma štěňata, nikdy bych do něčeho takového v bytě nešla.
balisek
napsal(a):
Terven napsal(a): "Ale zajímalo by mě, opravdu bez ironie- vy, co odchováváte nebo jste odchovali štěňata velkého plemene a žijete v domě se zahradou, opravdu jste to odchovali komplet venku? Na zahradě, na dvoře, v kotci?"
Samozřejmě, že ne. Je však rozdíl, zda se Vám početný vrh rozjívených štěňat prohání trvale bytem nebo zda je můžete "vyhnat" blbnout ven.
Je rozdíl, zda učíte štěňátka na obojek a vodítko v klidu na vlastním dvorku nebo zda je musíte jedno po druhém vynášet / vyvážet kamsi do parku.
Pro odchov štěňat je nutné mít dispozici dostatečně velký prostor s plně omyvatelnou dlažbou (plouvoučka, koberec i lino by byly rovnou na odpis). Tu opět snadněji najdete v domě než v bytě (nechcete-li tedy odchovávat štěňata v koupelně).
Štěňata opravdu piští, kvičí a dupou. V domě ruší jen a pouze Vás, v bytě také Vaše sousedy. A takhle bychom mohli pokračovat...
Ano, jde všechno - odchovat vrh většího plemene lze i v bytě, avšak za cenu trvalých stop na interiéru, pošramocených sousedských vztahů i vlastních nervů. Jelikož vím, co obnáší mít doma štěňata, nikdy bych do něčeho takového v bytě nešla.
Díky za vysvětlení, taky bych do toho nešla a v podstatě souhlasím.
Jen mám pořád v paměti ségřiny zlaťáky ve 2+1, určitě to nebyla brnkačka, to odchov štěňat není nikdy, ale trvalé škody na interiéru nejsou, plovoučka přežila...schválně jsem koukla i na fotky a byt vypadal kultivovaně. Budoucí páníčci jezdili na návštěvy a evidentně je to neodradilo. Proto mě překvapilo, že někteří to zde popisovali jako apokalypsu.
Že je to venku ideální, o tom žádná.
bedadabe

XXX.XXX.189.145
Andrýsek3
napsal(a):
Je pravda, ze nemam skusenost s chovom. Fenka ma PP, ma 100% zdravotny stav. Veterinar nam to odporucil kvoli tomu, ze labradory maju predispoziciu na rakovinu maternice a ak maju aspon raz za zivot steniatka, tak sa sanca na rakovinu zmensi. ako som napisal zatial je 100% zdrava.
atamanka
napsal(a):
I u chovného psa s PP se stane, že nevyberete vhodného psa. Prostě si geneticky nesednou, vím, že už se to stalo. A u prvorodičky můžou být komplikace i v mladším věku -vím o tříleté feně, která měla komplikace a skončila na císaři. A jiná měla štěňata poprvé v 5letech a v pohodě. Záleží na jednotlivci.
A co jako? Ano, problémy může mít každý pes (fena), ale jsou varianty, kde je riziko vyšší než v jiných případech. Argumentace typu "já znám jednoho, ten kouřil a pil a dožil se 90" neznamená, že obecně to není pravda, že kouření a nadměrné pití poškozuje zdraví.
bedadabe
napsal(a):
Je pravda, ze nemam skusenost s chovom. Fenka ma PP, ma 100% zdravotny stav. Veterinar nam to odporucil kvoli tomu, ze labradory maju predispoziciu na rakovinu maternice a ak maju aspon raz za zivot steniatka, tak sa sanca na rakovinu zmensi. ako som napisal zatial je 100% zdrava.
Au au au. Tak to naprosto pravda není. Ano, březost a odchov štěňat může teoreticky snižovat riziko rakoviny spojené s produkcí ženských hormonů, ale to musí být opakovaná březost a odchov, nikoliv jednou za život, navíc u starší samice.
bedadabe
napsal(a):
A ten stoprocentní zdravotní stav - jaké má DKK a DLK?
bedadabe
napsal(a):
Pokud nemáte možnost se se štěnaty od 3 týdne přestěhovat někam na chalupu či chatu tak bych do toho nešla, nedje jen o to že štěnata nadělají bordel a hluk ale štěně jako každé mládě potřebuje prostor ke hrám a blbnutí a to jim prostě v panelákovém bytě nedáte.
Většina těch co někdy štěnata odchovala vám tu radí že ne a ti co tvrdí že něco takového viděli a že to šlo...tak ti u toho nebyly 24 hodin 7 dní v týdnu.A pokud nám tu nevěříte tak si e pořidte a užite si to

bedadabe
napsal(a):
Ne. štěňata nejsou žádnou prevencí ničeho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
bedadabe
napsal(a):
Hm, změnila bych veterináře...
Kecá nesmysly... Ne, fena nepotřebuje 1x za rok štěňata a ani nefungujou jako prevence...
bedadabe
napsal(a):
Zadavateli..nezlobte se, ale nějak vám nevěřím. Možná má fena PP, ale 100% není uchovněná a ani vyšetřená, jak píšou ostatní, rentgeny na DKK a DLK.
Moje vlastní zkušenost: měla jsem výstavního berňáka, otec evropský multišampion. Přesto jsem si psa koupila jen na mazla a nehodlala na něm chovat, proto neuchovnila. Do 6let byl naprosto zdravý, veterina jen na přeočkování. Pak začal mít problémy se záněty močového ústrojí, když kolem háraly feny. V 7.letech se mu, něco" začínalo rozjíždět, začal hubnout, veterinář marně pátral po příčině, i když byl na všemožných vyšetřeních. Až jsem zapátrala v jeho příbuzenstvu a zjistila, že ze strany matky, se nikdo nedožil víc, než sedmi let..ani matka, ani žádný z jeho sourozenců..on dožil také necelých 8let...Byla jsem nesmírně ráda, že jsme tohle - nepředali dál a neudělali nešťastnými další majitele těchto skvělých psů. Že se vám zdá fena naprosto zdravá neznamená, že opravdu je

bedadabe
napsal(a):
To je kravina jak Brno! Jeden vrh není prevencí rakoviny! Nevěřte každému blábolu a myslete hlavou! Umíte napsat sem do diskuze, tak umíte snad i vyhledávat na netu, tak se troochu snažte a vyhledejte si informace.
A krýt fenu poprvé v pěti letech je dost o hubu.
Sice máte fenu s PP, ale nepíšete, zda vůbec uchovněnou. Takže předpokládám, že ne. Nakryjete ji a narodí se vám třeba 12 malých roztomilých bezpapíráčků, kteří vám udělají z bytu chlív kombinovaný kůlničkou na dříví. Psů, a labradorů bez PP zvlášť, je plná inzerce. Je vysoká pravděpodobnost, že vám doma nějaká štěňata zbudou třeba do půl roku, do roku...
Terven
napsal(a):
Já měla štěňata narozená koncem října. Nedovedu si představit je nepustit vyvenčit ven a nenechat je proběhnout aby se unavila.
bedadabe
napsal(a):
Má fena měla dva vrhy a musela jsem jí nakonec nechat v 10ti letech utratit. V té době byla již několik let vykastrovaná. Měla rakovinu mléčné žlázy.

Terven
napsal(a):
Díky za vysvětlení, taky bych do toho nešla a v podstatě souhlasím.
Jen mám pořád v paměti ségřiny zlaťáky ve 2+1, určitě to nebyla brnkačka, to odchov štěňat není nikdy, ale trvalé škody na interiéru nejsou, plovoučka přežila...schválně jsem koukla i na fotky a byt vypadal kultivovaně. Budoucí páníčci jezdili na návštěvy a evidentně je to neodradilo. Proto mě překvapilo, že někteří to zde popisovali jako apokalypsu.
Že je to venku ideální, o tom žádná.
Viděla sem odchov labradorů v panelákovém bytě, nevypadalo to nijak hrozně ale štěně sem si nevzala. štěnda se narodily v lednu a představa že si v zimě vezmu štěně které nikdy nebylo venku a vlastně se poprvé dostane na mráz až u nás mě tedy odradila definitivně.

bedadabe
napsal(a):
Dobry den
Daniel.
1/ Odchovat štěňata v bytě lze, ale je to "o hubu"
2/ je jedno jak je byt velký, štěňata stejně musí mít vymezený, ohraničený prostor.
3/ pětiletá fena je na první vrh docela stará
4/ 6 štěňat u labradorů není velký vrh, velký vrh je štěňat 11 - i to vás může potkat
5/ aspoň od chvíle, kdy přestane fena štěňata čistit, je dobré, aby s nimi byl někdo celý den doma a průběžně je a jimi osídlený prostor čistil, jinak vás po vašem příchodu uvítají páchnoucí koule olepené kádinci.
6/ od cca 4 týdnů je potřeba vodit ( vozit ) je ven.
Měli jsme v bytě 6 štěňat menšího plemene, byli jsme na to tři. Jeden s nimi byl celý den doma. Ven jsme je vozili za město na louky autem. Každé odpoledne - když nebylo extrémě hnusně.
Před odběrem už se sousedi pod námi chodili ptát, kdyže už to skončí. Když ráno ve čtyři vstanou ( štěňata, ne sousedi ), je to jako by jim nad hlavou jezdila tanková brigáda - aj lustr se houpe.
Tím, že s nimi byl někdo pořád doma ( aby v noci nekňučeli a nevyváděli, spal s nimi jeden z nás ve spacáku v kuchyni ), zničili jen jeden koberec. I po vyčištění byl stejně na vyhození.

Představte si tuhle nádheru v bytě :
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2818833/zlaty-retrivr-s-pp/.