Agrese proti druhemu psovi doma

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2016 08:22
Bastiensen

XXX.XXX.116.209

Dobrý den, mám doma 7leteho menšího křížence (13kg) a pořídili jsme si k němu dalšího psa AUO (30Kg) nyni mu je rok a pul. Bohužel se před nějakou dobou začal AUO projevovat agresivně na druhého psa. Začalo to u jídla - kdyz se menšího špatně přiblížil hned po něm vyjel. Krmení ted ale uz zvladame vcelku v pohode ale začal byt agresivni v dalších situacich. Napr. Prichazim domu a AUO nadsene beha podle plotu a kdyz se chtel pridat i mensi tak ho hned napadl. Podle meho usudku je to vetsinou o mne. S australakem chodime na cvicak dvakrat az trikrat tydne. Bylo mi doporuceno AUO zavrit ihned co jenom na druhého zavrci. To jsem delala ale vcera bohuzel moc nevrcel ale hned menšího napadl. ADokonce poprve Do krve.. Nechci aby starsi musel tohle zazivat. Zatim se teda neboji ale je mensi a vzdycky to odnese. Nevim jestli je to agrese kvuli tomu ze me chce mit AUO jen pro sebe nebo si vyrizuji nejake postaveni veci sobe? Jak toto mam Prosim resit? Dekuji za rady. Je to poprve co mame dva psy. Jeste dodam ze nemaji problem spat spolu v boude nebo si spolu hrat.

6.11.2016 09:32
asurwic

XXX.XXX.36.3

Bastiensen napsal(a):
Dobrý den, mám doma 7leteho menšího křížence (13kg) a pořídili jsme si k němu dalšího psa AUO (30Kg) nyni mu je rok a pul. Bohužel se před nějakou dobou začal AUO projevovat agresivně na druhého psa. Začalo to u jídla - kdyz se menšího špatně přiblížil hned po něm vyjel. Krmení ted ale uz zvladame vcelku v pohode ale začal byt agresivni v dalších situacich. Napr. Prichazim domu a AUO nadsene beha podle plotu a kdyz se chtel pridat i mensi tak ho hned napadl. Podle meho usudku je to vetsinou o mne. S australakem chodime na cvicak dvakrat az trikrat tydne. Bylo mi doporuceno AUO zavrit ihned co jenom na druhého zavrci. To jsem delala ale vcera bohuzel moc nevrcel ale hned menšího napadl. ADokonce poprve Do krve.. Nechci aby starsi musel tohle zazivat. Zatim se teda neboji ale je mensi a vzdycky to odnese. Nevim jestli je to agrese kvuli tomu ze me chce mit AUO jen pro sebe nebo si vyrizuji nejake postaveni veci sobe? Jak toto mam Prosim resit? Dekuji za rady. Je to poprve co mame dva psy. Jeste dodam ze nemaji problem spat spolu v boude nebo si spolu hrat.

Nejjednodušší řešení: náhubek a 24 hod denně stopovačka.

Když ho za komunikaci (vrčení) zavřete, tak je jasné, že to přestane dělat a půjde rovnou na do útoku. Ještě mě napadlo, když to dělá jen při běhání u plotu, jestli to není místo agrese honácký instinkt. Váš AUO může být "nevypasený" = nemá možnost přirozené práce, což je nahánění pomocí kousání a tak si to ventiluje na druhém psovi. Znám mnoho podobných plemen, co se takto chovají.

6.11.2016 09:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Řekla bych, že AUO dospěl a jak už to bývá, chce se posunout na vyšší místo v hierarchii, starší pejsek to zřejmě nestíhá pobrat, neb býval jedináček a toto nikdy neřešil.
Ale to jste nejspíš víte.
Jak to vyřešit vám určitě poradí ostatní.
Ovšem dejte pozor, kterou radu si vyberete, vy své pejsky znáte nejlépe, bude to pak na vás.

6.11.2016 12:13
manbea

XXX.XXX.18.54

Mám zkušenost, že kvalitu vztahu mezi psy v jedné domácnosti je nutné ovlivňovat již od štěněcího věku každého nově příchozího. Zásadní např. je nenechat štěně starší submisivní psy (byť ve hře) šikanovat. Tzv. štěněcí hraní má člověk tendenci přehlížet a brát jako samozřejmost, ale i tady je na místě pečlivé pozorování a případná důsledná korekce (on ne každý dospělý pes totiž dokáže štěně usměrnit). Pokud se tak nestane, není důvod, aby štěně v období dospívání tento svůj již zažitý způsob komunikace vůči psímu druhovi neuplatňovalo v daleko tvrdší míře.
Obecně jste měla zakročit již daleko dříve, nestrpět, aby mladý u jídla vrčel, či se na staršího osočoval při jakékoliv jiné příležitosti. Agresi je třeba potírat hned v samém začátku, každý pes se musí naučit, že tento projev je ve vaší smečce vysoce nežádoucí a vůdčí postavení máte vy. Znám několik psů -samců AUO a někteří jsou vůči druhým psům opravdu velmi nepříjemní. Ve vašem případě bych i mj. z tohoto důvodu pro jistotu psy ve vaší nepřítomnosti oddělovala, denně cvičila vzájemnou snášenlivost a každý projev agrese ze strany AUO netolerovala.

6.11.2016 15:24
Bastiensen

XXX.XXX.116.209

Dekuji vsem za reakce. Bohuzel jsme nejake chyby urcite udelali ale budu se snazit to napravit. Oddelovat je kdyz jsou sami urcite muzu, ikdyz z nejvetsi pravdopodobnosti jsou v pohode (mame pribuzne hned vedle zahrady a jsou cele dny doma a nikdy nic takoveho nezaregistovali.) AUO je na mne rekla bych dost zavisly. Staci ze chci pohladit starsiho a hned se nacpe mezi nas a pisti abych si ho vsimala. Tak nevim jestli to dela ze zarlivosti... Jak ale u nej tu agresi netolerovat? Kdyz se najezi a vrci na starsiho, tak ho okriknu - na to nereaguje, tak s nim cuknu za obojek a zase okriknu tak na to se snad jeste vic rozjizdi.. nekdy pomuze odvest pozornost, dam mu nejake lehke povely a jak vidi pamlsek tak se chytne ale neni to vzdy.. No a nekdy ani nevrci a hned se zacnou prat., tak ze starsi zkonci na zadech pod nim a vrci na sebe. To uz je neoddelim vubec. Asi budu muset alespon v nasi pritomnosti davat stopovacku abych ho kdyztak odtrhla.

6.11.2016 15:51
asurwic

XXX.XXX.36.3

Bastiensen napsal(a):
Dekuji vsem za reakce. Bohuzel jsme nejake chyby urcite udelali ale budu se snazit to napravit. Oddelovat je kdyz jsou sami urcite muzu, ikdyz z nejvetsi pravdopodobnosti jsou v pohode (mame pribuzne hned vedle zahrady a jsou cele dny doma a nikdy nic takoveho nezaregistovali.) AUO je na mne rekla bych dost zavisly. Staci ze chci pohladit starsiho a hned se nacpe mezi nas a pisti abych si ho vsimala. Tak nevim jestli to dela ze zarlivosti... Jak ale u nej tu agresi netolerovat? Kdyz se najezi a vrci na starsiho, tak ho okriknu - na to nereaguje, tak s nim cuknu za obojek a zase okriknu tak na to se snad jeste vic rozjizdi.. nekdy pomuze odvest pozornost, dam mu nejake lehke povely a jak vidi pamlsek tak se chytne ale neni to vzdy.. No a nekdy ani nevrci a hned se zacnou prat., tak ze starsi zkonci na zadech pod nim a vrci na sebe. To uz je neoddelim vubec. Asi budu muset alespon v nasi pritomnosti davat stopovacku abych ho kdyztak odtrhla.

Když zavrčí a vy začnete křičet (byť na něj), tak jste agresivní stejně jako on a tím ho v jeho chování jen podporujete (psí logika: když vyjedu já, tak vyjede i páníček = opičí se po mně = asi se mnou souhlasí = zkusím ještě přitvrdit, když mám jeho podporu). To samé platí pro nějaké škubání vodítkem.

Převedení pozornosti je funkční třeba pokud se pes něčeho bojí nebo si chce hrát a ke žvýkání si vybere něco nevhodného. V případě napadání je to bohužel pochvala (když vrčí, dostane pamlsek). Pokud to dělá ze žárlivosti, tak je jasné, že odvedení pozornosti je to, čeho chtěl dosáhnout - to že se věnujete jenom jemu. Tím ho v agresi opět utvrdíte.

V této situaci bych naučila stoprocentní přivolání a odložení - více k tomu nepotřebujete. Při jakémkoliv náznaku agrese AUO přivolat, odměnit, odložit, přijít k druhému psovi, chvíli (stačí půl minuta) se věnovat druhému a až poté odměnit AUO + pomazlit a pohrát si s ním.

Pokud už vystartoval bez upozornění (což ano i když to nebyla jeho asi úplně chyba), tak by si u mě vysloužil náhubek minimálně na dobu, kterou tráví s druhým psem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.11.2016 16:14

Bastiensen, prosím, nedávej se na cestu agrese! Sama zjišťuješ, že to jenom stav zhoršuje!

1)Netrestej, ale kritickým situacím předcházej, a to tak, že určíš a psy naučíš pravidla. Tak, že je (zejména tedy AUO) budeš učit, co má v dané situaci dělat.
Např.:
"Prichazim domu a AUO nadsene beha podle plotu a kdyz se chtel pridat i mensi tak ho hned napadl."
nauč tedy psy, že když přicházíš k domu, tak AUO si lehne na místo A a starší pes na místo B. S tebou se přiběhnou přivítat na tvůj povel, AUO bude po tvé levici, malý po tvé pravici, po chvilce drbání je rozejdeš ...rozumíš, naučíš je nějaký vítací rituál, kde nebude na nějaké napadání prostor.
A stejně tak v každé jiné rizikové situaci.

2) cvič s nimi, cvič a cvič, zejména AUO musí být plně vytížen a zaměstnán. Neboli "kdo si hraje, nezlobí". A ano, AUO by vyfasovat trvale couračku, ať s ním můžeš manipulovat bez šahání na obojek či na něj.

3) opět cvič s nimi, cvič a cvič, společně, bokpo boku.Podporuj společné aktivity, jejich vzájemná přítomnost pro ně musí být DOBŘE, pozitivní

4) s tím souvisí i to oddělování - plně věřím, že když jsou spolu sami, tak ke konfliktům nedochází (u nás to bylo stejné). Je dost pravděpodobné, že když je začneš oddělovat, tak naopak problém zvětšíš.

A opět doporučím práci s klikrem, neuvěřitelná pomoc v takové situaci!

"Krmení ted ale uz zvladame vcelku v pohode"
jaký způsobem?

Jo, a vřele doporučím Šustovu knihu Trénink je rozhovor, tento problém tam máš velmi hezky rozebrán.

6.11.2016 19:14
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Zazila jsem to same. Psí pár -spolecenske plemeni a k tomu stene tebetskeho teriera-tedy ovcacke manýry. V puberte mimina se nejstarsi kluk a mimino spolu zacli rvat.Mimino je holka. Zarlila+boj o postaveni+starsiho proste stvala jeji existence. Kdyz na sebe zacali vrcet a ja jakkoli zasahla, maximalne se do sebe pustili hned. Po zlem-proste spatna volbaPrecetla jsem co se dalo. Premyslela jsem o cem je zarleni-o nejistote. Tedy mladoska se citila nejista, musela jsem ji davat vic najevo jak ji mam rada, a ze neni duvod zarlit. Nakonec mi jeste nekdo poradil at nosim po kapsach i doma pamlsky a odmenuji kazde chovani kdy se ti dva nechteji sezrat. Take jsem s nimi zacala doma delat spolecne aktivity (domaci agility ) a venku se venovala kazdemu zvlast. Tibetanda zere v jine mistnosti nez ti dva. No a mame klid. Kdyz si ted mezi sebou neco reknou a zacnou na sebe zirat, tibetande jakoby neco sepne, sedne si diva na me a dela hodneho pejska stylem:"takto je to spravne panicko?"
Dokonce se se psem dokazou pretahovat o stejnou hracku a ona mu na povel dela "mala" .Vse pozitivni samozrejme nalezite odmenuji

6.11.2016 19:22

"o nejistote"
ano, tohle je to klíčové slovo a z toho se při řešení problému musí vycházet.

A mmch. proto je tak vhodné použití i toho klikru.

6.11.2016 19:26
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"o nejistote"
ano, tohle je to klíčové slovo a z toho se při řešení problému musí vycházet.

A mmch. proto je tak vhodné použití i toho klikru.

Ja pouzivala jedno slovo, jako oznacovac zadouci cinnosti, ktere bezne nepouzivam. Klikr mi prekazel v ruce

6.11.2016 21:29
Bastiensen

XXX.XXX.116.209

Určite ho nehodlam agresivně trestat. Snažim se najit nějake schudne řešeni. Ovšem už jsem ze všech těch nazoru kolem nějak zmatena, co dělat a co ne. Nevěděla jsem například že je špatně, že když vrči a ja mu dampovel ktery splni a přestane u toho vrčet - dostane pamlsek, ktery je nakonec odměnou za vrčeni? to přivolani a odloženi trenujeme už nějakou dobu ale zkusim to zintenzivnit tak aby to potom fungovalo 100%. Problem je, že se snažim vždycky vyhnout krizovym situacim a on si najde nějakou jinou, kdy to zrovna nečekám, takže je težke je na všechny situace připravit. Trenink je rozhovor jsem četla, nyni zrovna čtu ten další dil, ale musim se priznat, že ne ze všeho jsem moudrá. Asi si to musim přečíst znovu. Taky si nejsem jistá, kdo z nich je vlastně na pozici výš..abych ty rady z knihy využila. A asi nejdůležitější je, že nevím jistě proč to dělá, jestli je majetnický nebo jde o nějaké postavení mezi nima. Protože bych řekla že AUO má více pozornosti než starší. Další příklad kdy spolehlivě začne vrčet je, když se vracíme např z cvičáku, já vystoupím z auta, přivítám se se starším a jdu otevřít kufr a australák, pokud starší není poblíž tak vyskočí z auta a vyhýbá se mu v pozoru obloukem...a pokud se náhodou starší odváží přijit k autu tak AUO sedí v kufru a hned co ho vidi tak ješté ani nevyskočí a už na něj vrčí..

6.11.2016 21:40
asurwic

XXX.XXX.36.3

Bastiensen napsal(a):
Určite ho nehodlam agresivně trestat. Snažim se najit nějake schudne řešeni. Ovšem už jsem ze všech těch nazoru kolem nějak zmatena, co dělat a co ne. Nevěděla jsem například že je špatně, že když vrči a ja mu dampovel ktery splni a přestane u toho vrčet - dostane pamlsek, ktery je nakonec odměnou za vrčeni? to přivolani a odloženi trenujeme už nějakou dobu ale zkusim to zintenzivnit tak aby to potom fungovalo 100%. Problem je, že se snažim vždycky vyhnout krizovym situacim a on si najde nějakou jinou, kdy to zrovna nečekám, takže je težke je na všechny situace připravit. Trenink je rozhovor jsem četla, nyni zrovna čtu ten další dil, ale musim se priznat, že ne ze všeho jsem moudrá. Asi si to musim přečíst znovu. Taky si nejsem jistá, kdo z nich je vlastně na pozici výš..abych ty rady z knihy využila. A asi nejdůležitější je, že nevím jistě proč to dělá, jestli je majetnický nebo jde o nějaké postavení mezi nima. Protože bych řekla že AUO má více pozornosti než starší. Další příklad kdy spolehlivě začne vrčet je, když se vracíme např z cvičáku, já vystoupím z auta, přivítám se se starším a jdu otevřít kufr a australák, pokud starší není poblíž tak vyskočí z auta a vyhýbá se mu v pozoru obloukem...a pokud se náhodou starší odváží přijit k autu tak AUO sedí v kufru a hned co ho vidi tak ješté ani nevyskočí a už na něj vrčí..

Pokud je to hlavně při příchodu z blízka (viz kufr) nebo při "šíleném projevu" druhého psa (běhání, skákání atd. - viz. Vaše utíkání kolem plotu), tak mi to sedí vážně ne na agresi, ale na nevybitý honácký instinkt, jak jsem psala v prvním příspěvku. Záleží také, jestli při napadení AUO překusuje jako při normální rvačce a nebo jestli drží a "škube" - to by potom spíše bylo nahánění pomocí kousání. U tohoto plemen je to hodně častý problém.

Každopádně na to jít po dobrém, s klidem a rozvahou a s tím, že psovi prostě vysvětlíte, co po něm chcete a pak ho za plnění požadavku budete ujišťovat, že jedná správně.

6.11.2016 21:48
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lexaurin napsal(a):
Ja pouzivala jedno slovo, jako oznacovac zadouci cinnosti, ktere bezne nepouzivam. Klikr mi prekazel v ruce

Přesně. V ruce hromadu vodítek, připravený pamlsek a ještě do toho mačkat na clicker je šílené. Hlavně v případě více psů si hlídat, jestli každému klikám jeho vlastním clickerem vážně nejde a stejný pro všechny také používat nemůžu. Tak má každý své slovo - nejvíce jsem hrdá vymyšlené "t-d" a "vss".

7.11.2016 06:59

"Nevěděla jsem například že je špatně, že když vrči a ja mu dampovel ktery splni a přestane u toho vrčet - dostane pamlsek, ktery je nakonec odměnou za vrčeni?"
To se takhle v žádném případě nedá říct, že je to špatně! Záleží na posloupnosti a na časech - pokud vrčí, dáš mu povel, vrčí, přitom splní povel, přestane vrčet a v tom okamžiku mu letí odměna, tak to bude špatně. Pokud vrčí, dostane povel, přestane vrčet, splní povel - výdrž v povelu - odměna, pak je to OK. Odměna je za chování před odměnou. Takže bych mu i dala sérii jednoduchých povelů (stačí dva) a velká odměna.

"Problem je, že se snažim vždycky vyhnout krizovym situacim a on si najde nějakou jinou, kdy to zrovna nečekám, takže je težke je na všechny situace připravit."
musíš čekat vždy vše ! Radši je "buzerovat" zbytečně, než nechat dojít ke konfliktu...přičemž buzerací myslím, že je budeš řídit, jakože ty teď půjdeš tam a tam a tam budeš dělat to a to.

"Další příklad kdy spolehlivě začne vrčet je, když se vracíme např z cvičáku, já vystoupím z auta, přivítám se se starším a jdu otevřít kufr a australák, pokud starší není poblíž tak vyskočí z auta a vyhýbá se mu v pozoru obloukem...a pokud se náhodou starší odváží přijit k autu tak AUO sedí v kufru a hned co ho vidi tak ješté ani nevyskočí a už na něj vrčí.."
To je typická situace. U nás totéž situace pastevec doma, já přicházím s hovíkem, otevřu dveře a útok...řešení je opět jednoduché - např.: v této situaci bude starší na tebou zvoleném místě A (třeba i na úvaze) a AUO bude vždy vystupovat pod povelem (a odměňujeme odměňujeme ) a po vystoupení bude rovněž nějak povelován (místo, sedni lehni, k noze...co chceš), nebude mít okamžitě volno. Já bych si takhle s AUO u nohy došla ke staršímu, tam si oba dala před sebe (ke mně), oba vyfasujou velkou odměnu a vhodným způsobem je uvolním.
Dodám - u mě byl agresor pastevec a spojení "vytočený pastevec pod povelem" je nesmysl. Tudíž jeden ze způsobů, jak takovou situaci řešit byl, že jsem si hovíčka posadila kousek dál od dveří a pastevce jsem okamžitě "naklikala" na Badýska.

"A asi nejdůležitější je, že nevím jistě proč to dělá, jestli je majetnický nebo jde o nějaké postavení mezi nima"
nemyslím, že je to nejdůležitější, protože princip řešení je stejný - vést je, jak se mají chovat. Pokud je jejich vlastní řešení nevyhovující, tak je musíš NAUČIT to vyhovující - tvoje.

Starší je vůči AUO v klidu?

"Ja pouzivala jedno slovo, jako oznacovac zadouci cinnosti, ktere bezne nepouzivam. Klikr mi prekazel v ruce "
princip je týž, klikr má výhodu té výlučnosti a neměnnosti zvuku a právě proto má takovou "sílu".
Pro psa to je opravdu citelná pomoc (jak ho vrátit do normálu), zejména když už se vytáčí.
A tady se bavíme o dvou psech, tak když jsem to zvládla jako manuálně nezručná já...

Accuracy

7.11.2016 11:26
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Já místo klikru pískám. Ale nepřijde mi to tak samospásné...
Podle mě spolu soupeří o pozici ve smečce. Asi bych uznala vyšší postavení mladého psa a podle toho se k němu chovala.

8.11.2016 17:05
amebu

XXX.XXX.29.3

Bastiensen napsal(a):

Snaží se dát najevo své postavení. Já bych to řešila jednoduše pes by dostal na rypák. Pokud si teda váš pes nemyslí že může velit i vám.

8.11.2016 17:42
asurwic

XXX.XXX.36.3

amebu napsal(a):
Snaží se dát najevo své postavení. Já bych to řešila jednoduše pes by dostal na rypák. Pokud si teda váš pes nemyslí že může velit i vám.

Universální rada na všechno - mlátit psa.
Kdo vymyslí, jak legálně snížit počty takových lidí, zaslouží si Nobelovu cenu míru.

8.11.2016 17:53
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

No kdyz nekdo nema na to vyuzit nadprumernou inteligenci, vyuzije nadprumernou silu

8.11.2016 20:21
amebu

XXX.XXX.85.126

asurwic napsal(a):
Universální rada na všechno - mlátit psa.
Kdo vymyslí, jak legálně snížit počty takových lidí, zaslouží si Nobelovu cenu míru.

Však on náhubek 24h denně je něco co zaslouží opravdu nobelovku
Já svému psovi dala přes zadek párkrát za život víckrát to nebyla potřeba a bylo to vždycky jen v situaci kdy chtěl projevit nějakou svojí nadřenost taky mám psa co je vychovaný a není agresivní jako když vidím paničky co si vedou ty své histerky které útočí na vše živé a domlouvají jím že je to fuj ať toho nechá tak je to vážně vtipné.
Víte co můj pes dostal všeho všudy tak 3x,4x na zadek a má klidný život nemusí nosit žádné náhubky, stahováky, ostnáče, bejt furt přivázaný, nemusím mu vymývat mozek pamlsky na cvičáku a vedeme spolu velice spokojený život já od něj dostávám poslušnost on ode mě péči které se může 90% psům jen zdát.
Ale ono je teď trendy vše se psem řešit přes pamlsky a přes různé pomůcky takže pojďme každého kdo kdy psovi jednu lísknul přes zadek odsoudit jak je hloupý a nejlíp je ještě všechny vyhlaďme to je přece lidské

8.11.2016 21:01
asurwic

XXX.XXX.36.3

amebu napsal(a):
Však on náhubek 24h denně je něco co zaslouží opravdu nobelovku
Já svému psovi dala přes zadek párkrát za život víckrát to nebyla potřeba a bylo to vždycky jen v situaci kdy chtěl projevit nějakou svojí nadřenost taky mám psa co je vychovaný a není agresivní jako když vidím paničky co si vedou ty své histerky které útočí na vše živé a domlouvají jím že je to fuj ať toho nechá tak je to vážně vtipné.
Víte co můj pes dostal všeho všudy tak 3x,4x na zadek a má klidný život nemusí nosit žádné náhubky, stahováky, ostnáče, bejt furt přivázaný, nemusím mu vymývat mozek pamlsky na cvičáku a vedeme spolu velice spokojený život já od něj dostávám poslušnost on ode mě péči které se může 90% psům jen zdát.
Ale ono je teď trendy vše se psem řešit přes pamlsky a přes různé pomůcky takže pojďme každého kdo kdy psovi jednu lísknul přes zadek odsoudit jak je hloupý a nejlíp je ještě všechny vyhlaďme to je přece lidské

O ostnáčích ani stahovákách zde řeč nebyla. Náhubek psovi nezpůsobí žádnou bolest (na rozdíl od toho, když "mu dáte na rypák"), jen ochrání druhého člena smečky před zraněním, které vzhledem k váhovému nepoměru nemusí opravdu hezké. A jelikož majitelka nedokázala druhého psa ubránit, je zde kvůli němu určité opatření vhodné - neměl by doplácet na chování paničky ani australáka.

Jinak pastevecký a žárlivý pes může za příčinu útok majitele považovat (a správně) druhého člena smečky a při první příležitosti mu ublížit natolik, že to menší ani nemusí rozchodit (ať psychicky nebo fyzicky).

Je zajímavé, že mi pod rukami prošlo mnoho psů, které jsem dostala na převýchovu a sama mám (jak lidé tvrdí) "velice dominantní plemena" a v životě jsem na žádného nemusela vztáhnout ruku nebo s ním jakkoliv fyzicky manipulovat či zvýšit hlas a nepotýkala jsem se s žádnými projevy "nadřazenosti". Pokud chci, aby mi pes makal v kuse několik hodin (spíše to pro práci potřebuji, než chci), tak mu nebudu "vymývat mozek pamlsky", ale nechám ho o jeho činnosti přemýšlet a použiji k tomu vhodnou motivaci. Většinou je to aktivní pohyb nebo společný fyzický kontakt, ale s tím se špatně v některých případech pracuje, takže raději lidem doporučuji mňamky, kterým také nebráním. Přijde mi však, že pocit ohrožení, že páníček, který má být oporou, může i ublížit není tou správou motivací a tím správným motorem k požadovanému a zároveň radostnému chování.

Přidejte reakci

Přidat smajlík