Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aneta97

5.1.2017 01:05
Aneta97

XXX.XXX.252.114

Dobrý den, mám doma 8-mi měsíční fenku čivava x jorkšír (2Kg) a 10-ti letého voříška (9kg). Jde o to, že pejsek je vykastrovaný zhruba 4 měsíce a fenka bude co nevidět poprvé hárat, tak se chci zeptat jestli vykastrovaný pes i přes to skáče na feny nebo ne? Vím, že ji nenakryje, ale nechci aby jí nějak ublížil když je mnohem těžší. Fenka je hodně malinká..

5.1.2017 05:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Aneta97 napsal(a):
Dobrý den, mám doma 8-mi měsíční fenku čivava x jorkšír (2Kg) a 10-ti letého voříška (9kg). Jde o to, že pejsek je vykastrovaný zhruba 4 měsíce a fenka bude co nevidět poprvé hárat, tak se chci zeptat jestli vykastrovaný pes i přes to skáče na feny nebo ne? Vím, že ji nenakryje, ale nechci aby jí nějak ublížil když je mnohem těžší. Fenka je hodně malinká..

Jste tam snad od toho, abyste jejich chování řídila, takže když mu nedovolíte naskakovat, nebude to dělat. Někteří kastráti na feny reagují, někteří ne, hormony se vyplavují tak do půl roku.

5.1.2017 05:51
Aneta97

XXX.XXX.252.114

scylla napsal(a):
Jste tam snad od toho, abyste jejich chování řídila, takže když mu nedovolíte naskakovat, nebude to dělat. Někteří kastráti na feny reagují, někteří ne, hormony se vyplavují tak do půl roku.

Jak to mám asi ovlivnit když budu v práci? Fenka je na něho zviklá od malinka a nenechám každyho zavřenyho v jiné místnosti!

5.1.2017 05:57
Aneta97

XXX.XXX.252.114

scylla napsal(a):

Samozdřejmě když budu domatak si to ohlídám, já se jen ptala jestli to dělají když jsou vykastrovaní, protože fenu a psa společně mám po prvé...

5.1.2017 05:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Záleží na jedincích, nedá se na psa najít zaručený návod. Vím o případu, kdy se kastrovaná fena nabízela psovi a ten jí nakryl a došlo i ke svázání, psi nakrývali kastráta, kastrát nakrýval fenky, je to pes od psa.

5.1.2017 08:10
Pupča

XXX.XXX.54.33

Myslím, že řešením pro Vás je, počkat, jak se bude Váš hafan chovat. Pokud bude na fenu naskakovat, tak myslím, že když je na chvíli budete oddělovat, tak se svět nezboří. Musíte sama vyhodnotit, co bude pro Vaši fenu škodlivější, to že se ji bude snažit krýt větší pes, nebo že bude po dobu Vaší nepřítomnosti od něj oddělena.
Náš pes si háravých fen nevšímá. Když naše feňule hárala, tak se mu všemožně nabízela, už chudina nevěděla co by a ten ignorant se na ni ani nepodíval...uvidíte jak to bude u Vás.

5.1.2017 08:39
inusanka

XXX.XXX.98.58

Kamarádka má kastrovaného psa s pěti fenama. Když hárají skáče po nich, dokáží se i svázat. Takže je to o jedinci, musíte to vyzkoušet.

5.1.2017 10:33
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):
Záleží na jedincích, nedá se na psa najít zaručený návod. Vím o případu, kdy se kastrovaná fena nabízela psovi a ten jí nakryl a došlo i ke svázání, psi nakrývali kastráta, kastrát nakrýval fenky, je to pes od psa.

Kastrovaná fena způsobem, jako jedna naše sousedka tedy tak, že má vaječníky(vaječník) se nabízet bude, klidně se ze psem i spojí, ale NIKDY ji nenakryje. Naskakovat bude nějakou dobu i kastrát, ale je to jen o komunikaci, dominanci, ne o nakrývání.

5.1.2017 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Aneta97 napsal(a):
Samozdřejmě když budu domatak si to ohlídám, já se jen ptala jestli to dělají když jsou vykastrovaní, protože fenu a psa společně mám po prvé...

Když fena není v nejlepším, tak se ohradí, sjedná si pořádek. Pokud se začne sama nabízet, pes pravděpodobně naskakovat bude. Jistější je vykastrovat i fenu.

5.1.2017 10:41
Terven

XXX.XXX.110.147

Kastrát určitě může naskakovat, v době hárání naskakujou klidně i feny jedna na druhou, to si nevyberete .
Jestli pejsek je výrazně těžší, hrozí riziko, že fenku převálcuje při běžném soužití, ani to nemusí mít sexuální motiv. Asi bych sledovala, jak se k sobě chovají.

5.1.2017 10:47
Pupča

XXX.XXX.54.33

lesnížínka napsal(a):
Když fena není v nejlepším, tak se ohradí, sjedná si pořádek. Pokud se začne sama nabízet, pes pravděpodobně naskakovat bude. Jistější je vykastrovat i fenu.

Obvykle proti kastraci nejsem, ale musí to mít dobrý důvod. Tohle opravdu není dobrý důvod pro kastraci feny...

5.1.2017 11:30
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Aneta97 napsal(a):
Jak to mám asi ovlivnit když budu v práci? Fenka je na něho zviklá od malinka a nenechám každyho zavřenyho v jiné místnosti!

To je chyba, že není zvyklá být o samotě. Teď už se to nestihne, to je mi jasné, ale do budoucna doporučuju - i z jiných důvodů, než je hárání, naučit oba psy, aby uměli fungovat i bez toho druhého. Když bude jeden z nich třeba po operaci, nebo nemocný, bude zapotřebí je mít oddělené - bude to pro ně náročné. Všechny naše psy učím, aby byli zvyklí fungovat jak doma, tak venku také samostatně. V mnoha situacích se jim to pak hodí. KDyž nám loni umřela stará feňule, měl to pak mlaďas alespoň v tomhle ohledu snažží, než kdyby nebyl zvyklý fungovat samostatně. Doporučuju tohle fakt naučit, kvůli pohodě těch psů samotných.

6.1.2017 01:26
Aneta97

XXX.XXX.204.134

Pupča napsal(a):
Obvykle proti kastraci nejsem, ale musí to mít dobrý důvod. Tohle opravdu není dobrý důvod pro kastraci feny...

Já právě fenku kastrovat taky nechci, pejska sme vykastrovali protoze v dobe hárání fen utíkal, neposlouchal a pořád doma kňučel...

6.1.2017 05:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Aneta97 napsal(a):
Já právě fenku kastrovat taky nechci, pejska sme vykastrovali protoze v dobe hárání fen utíkal, neposlouchal a pořád doma kňučel...

Zase kastrace pro pohodlí. Co vám ti psi udělali? Neumíte si je zabezpečit a vadí vám jejich normální projevy.

6.1.2017 07:13
Dája6

XXX.XXX.40.42

scylla

Dobrý den p. Scylko,
já sama jsem proti kastracím, ale jsou opravdu výjimky kdy se musí a tady pokud takhle pejsek vyvádí se ani já nedivím, že mu vzaly mužství. Mám známou co měla Pinče a ten i celá rodina sním 14dní trpěla když v okolí začaly hárat fenečky, opravdu to bylo na palici a o zdraví toho pejska a to bydlely v paneláku. Tak, že Váš výstřel je neoprávněný, pokud máte klidné psy, že si háravek nevšímají nemůžete doslovně radit a vůbec střílet od boku.

Já mám tři psy nejstarší je kastrován skrzeva nemoci a už měl operaci provedenou před 6lety od té doby ho žádná fenka nezajímá, ale o vánocích byl nejmladší na střihaní a když jsme se vrátily tak dědek byl jak v Jiříkovem vidění a neustále na prcka naskakoval. Je to opravdu individuální, ale pokud je a byl erotoman tak jen tak lehce se toho nezbaví i když po půl roce se mu hormony vyplaví a on nebude tušit na co to dole má, ale naučené věci asi překonají pud.
Dája.

6.1.2017 10:11
impact

XXX.XXX.54.225

Aneta97 napsal(a):

Pak se vsaďte, že na fenu naskakovat bude. A opravdu ji může nakrýt, svázat se s ní a pokud se jim to podaří v době, kdy nebudete doma, opravdu si mohou ošklivě ublížit. Obzvláště, když fena ještě nezažila krytí.Může se cukat, snažit se při svázání utéct, atd. Takže máte na výběr - buď začnete hodně rychle trénovat samostatnost a nebo risknete, že pes feně v době Vaší nepřítomnosti ublíží.

6.1.2017 10:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

impact napsal(a):
Pak se vsaďte, že na fenu naskakovat bude. A opravdu ji může nakrýt, svázat se s ní a pokud se jim to podaří v době, kdy nebudete doma, opravdu si mohou ošklivě ublížit. Obzvláště, když fena ještě nezažila krytí.Může se cukat, snažit se při svázání utéct, atd. Takže máte na výběr - buď začnete hodně rychle trénovat samostatnost a nebo risknete, že pes feně v době Vaší nepřítomnosti ublíží.

Asi jsem úplně blbá, ale kastrovaný pes může fenu nakrýt? A proč tedy chovatelé kastrují nechovné psy z důvodu, aby jim nenakryli chovné feny? A to, znásilnění" feny, co tu popisujete, jste fakt někdy viděla? K nám háravka chodí léta a věřte tomu, že si to řídí ona, i kdyby se můj, skoro o polovinu větší pes posr..., tak když nechce, tak ho prostě nenechá. Seřve ho, rafne ho...prostě dá jasně najevo, že takhle ne.

6.1.2017 10:32
asurwic

XXX.XXX.36.3

lesnížínka napsal(a):
Asi jsem úplně blbá, ale kastrovaný pes může fenu nakrýt? A proč tedy chovatelé kastrují nechovné psy z důvodu, aby jim nenakryli chovné feny? A to, znásilnění" feny, co tu popisujete, jste fakt někdy viděla? K nám háravka chodí léta a věřte tomu, že si to řídí ona, i kdyby se můj, skoro o polovinu větší pes posr..., tak když nechce, tak ho prostě nenechá. Seřve ho, rafne ho...prostě dá jasně najevo, že takhle ne.

Ne nakrýt v pravém slova smyslu, ale svázat se. Štěňata z toho nebudu, ale zranění bez dozoru klidně ano.

Jinak jsem viděla "znásilnění" feny která se krýt nechtěla, ale pes si to dokázal zařídit... jednou i naopak "znásilnění" psa v odložení velmi nadrženou fenou. Ale v zadavatelky případě jde spíše o to, že budou chtít oba a potom nemusí vědět, co si počít, když jeden zůstane viset na tom druhém.

6.1.2017 10:44
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

asurwic napsal(a):
Ne nakrýt v pravém slova smyslu, ale svázat se. Štěňata z toho nebudu, ale zranění bez dozoru klidně ano.

Jinak jsem viděla "znásilnění" feny která se krýt nechtěla, ale pes si to dokázal zařídit... jednou i naopak "znásilnění" psa v odložení velmi nadrženou fenou. Ale v zadavatelky případě jde spíše o to, že budou chtít oba a potom nemusí vědět, co si počít, když jeden zůstane viset na tom druhém.

Pokud má fenu a psa, tak by asi měla vědět, co si počít, v případě, že se svážou..bylo by dobré si o tom něco nastudovat.
Takže hlavní rada pro zadavatelku a pro začátek: nic! Nechte je v klidu, nezasahujte, ono to povolí a psi se zase oddělí. Jinak by si opravdu mohli vážně ublížit.

6.1.2017 11:13
asurwic

XXX.XXX.36.3

lesnížínka napsal(a):
Pokud má fenu a psa, tak by asi měla vědět, co si počít, v případě, že se svážou..bylo by dobré si o tom něco nastudovat.
Takže hlavní rada pro zadavatelku a pro začátek: nic! Nechte je v klidu, nezasahujte, ono to povolí a psi se zase oddělí. Jinak by si opravdu mohli vážně ublížit.

Zadavatelka asi ví, ale psi bohužel nikdo neproškolil. S majitelkou to bude ok (v případě svázání je přidrží, aby si neublížili), ale tedy se řeší, když zůstanou hafani doma sami... čtěte ty příspěvky celé.

Takže hlavní rada pro zadavatelku: raději riskněte, že budou odděleně ječet a "trpět samotou", než aby se fyzicky zranili nebo fenu nechte vykastrovat.

6.1.2017 11:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Čtu To si fakt myslíte, že psům u toho musíte asistovat? Naši háravou sousedku běžně poskáče půl vesnice a nikdo zatím k újmě nepřišel. Tedy dramatické. Že můj pes vypísknul a odpadnul a pak to oba spolu ošetřovali, nedramatizuju(dobře mu tak ) Tady u zadavatelky je jedinný problém s tou váhovou převahou. proto bych fenku kastrovala, aby psu prostě nevoněla a hotovo. Můj pes si kastrátky ani nevšimne, přehlíží je jak hladinu A to je donchuán

6.1.2017 11:43
asurwic

XXX.XXX.36.3

lesnížínka napsal(a):
Čtu To si fakt myslíte, že psům u toho musíte asistovat? Naši háravou sousedku běžně poskáče půl vesnice a nikdo zatím k újmě nepřišel. Tedy dramatické. Že můj pes vypísknul a odpadnul a pak to oba spolu ošetřovali, nedramatizuju(dobře mu tak ) Tady u zadavatelky je jedinný problém s tou váhovou převahou. proto bych fenku kastrovala, aby psu prostě nevoněla a hotovo. Můj pes si kastrátky ani nevšimne, přehlíží je jak hladinu A to je donchuán

Myslím, že ano, že minimálně dohled je důležitý. Osobně jsem ještě problém neměla a krytí vždy zvládli psi samostatně, ale mám známou, která při připouštění neudržela na místě leonbergřici a ke zranění došlo. Je to blbá náhoda, ale stává se to.

6.1.2017 11:48
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

asurwic napsal(a):
Myslím, že ano, že minimálně dohled je důležitý. Osobně jsem ještě problém neměla a krytí vždy zvládli psi samostatně, ale mám známou, která při připouštění neudržela na místě leonbergřici a ke zranění došlo. Je to blbá náhoda, ale stává se to.

Vlastně jste si odpověděla sama: neudržela na místě leonbergřici - to pro mne ale není normální krytí a pokud fena sama nechce a tudíž sama nedrží, normálně by k žádnému krytí nedošlo. Jakmile lidi začnou zasahovat do toho(jak se u nás říká: po čem jim je hov.o) tak to může dopadnout i takto, bohužel

6.1.2017 11:55
asurwic

XXX.XXX.36.3

lesnížínka napsal(a):
Vlastně jste si odpověděla sama: neudržela na místě leonbergřici - to pro mne ale není normální krytí a pokud fena sama nechce a tudíž sama nedrží, normálně by k žádnému krytí nedošlo. Jakmile lidi začnou zasahovat do toho(jak se u nás říká: po čem jim je hov.o) tak to může dopadnout i takto, bohužel

U obříků se většinou s držením kryje. Nedá se nic dělat. V případ leonbergřice to (výjimečně) zvládli psi sami, jen fena trošku po svázání zpanikařila a rozběhla se pryč. Takové reakce ale nejsou způsobené šlechtěním - i spousty divokých psů líta se zraněním z krytí a později na to umírají.

6.1.2017 22:09
Aneta97

XXX.XXX.80.142

Na internetu jsem četla hodně názorů na kastraci fen. Někdo tvrdí, že je lepší kastrace ještě před prvním háráním a někdo že je lepší po prvním vrhu. Mám fenku poprvé, tak se ptám co si myslíte že je lepší?

Avokado

6.1.2017 23:15
Avokado

XXX.XXX.33.147

Aneta97 napsal(a):
Na internetu jsem četla hodně názorů na kastraci fen. Někdo tvrdí, že je lepší kastrace ještě před prvním háráním a někdo že je lepší po prvním vrhu. Mám fenku poprvé, tak se ptám co si myslíte že je lepší?

Me vet presvedcoval o kastraci pred prvnim haranim. Nesouhlasila sem. Psina mi poprve harala v 7 mesici, coz beru jako bych mela rezat do male holky. Nakonec sem se rozhodla spravne. Kdyz harame tam hlidam a jsem za to rada...

7.1.2017 07:26
scylla

XXX.XXX.150.32

Aneta97 napsal(a):

Kastrace štěňat je asi jedna z největších prasáren, kterou můžete zvířeti udělat. Když už kastrace, tak dospělého zvířete po druhém roku života.

7.1.2017 09:40
Lacik

XXX.XXX.229.11

1) kastrace po druhém hárání - první hárání často není viditelné
2) kastrace sice po hárání (pohlavní dospělost), ale zároveň počkejte až bude fena nejen pohlavně dospělá, ale také tělesně - jinak bude pořád "štěně". Kdybych měl použít příměr, tak by to bylo jako vykastrovat holku po prvních měsíčkách a co si budeme povídat, pohlavně dospělá je, ale tělesně to rozhodně ještě není žena.
3) kastrace po hárání a ještě musíte počkat po hárání (estrus) více než 63 dní (doba březosti). Každá fena je totiž hormonálně březí i když nezabřezne, tedy že po hárání je hladina progesteronu vysoká stejně jakoby byla březí. Tedy každá fena je v tomto období hormonálně březí -> z toho falešky, které jsou u každé feny jiné (záleží na věku, kondici, atd.). Tudíž pokud by jste kastrovala v tomto období, tak fena bude mít neustále progesteron v takto vysoké míře a tudíž Vám již napořád zůstane hormonálně březí.

Najděte opravdu dobrého veta, protože někteří jsou prasata. A někteří jsou vet, ale bohužel jim některé znalosti chybí nebo se už nevzdělávali dál ;).

7.1.2017 10:01
impact

XXX.XXX.54.225

lesnížínka napsal(a):

Ano, může, normálně proběhne krytí včetně svázání. Akorát je to holt bez následků, protože nemá varlata. Na funkci odoperování varlat nemá žádný vliv.

A že máte zkušenost s jednou háravkou je sice bezva, ale rozhodně to neznamená, že se mladá fena třeba nevyděsí a nebude se chtít ze svázání vyškubnout. Takových fen už byly spousty. Proto zodpovědný chovatel u krytí asistuje (alespoň dozorem - nemusí přímo zasahovat, pokud to není nutné).

7.1.2017 10:04
impact

XXX.XXX.54.225

lesnížínka napsal(a):

Ehm, všímáš, že se jedná o nechtěné krytí kříženců v době nepřítomnosti majitelky, protože je nechce oddělovat?

Nechte je v klidu a nezasahujte je rada za sto bludišťáků.

7.1.2017 11:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

impact napsal(a):
Ehm, všímáš, že se jedná o nechtěné krytí kříženců v době nepřítomnosti majitelky, protože je nechce oddělovat?

Nechte je v klidu a nezasahujte je rada za sto bludišťáků.

Všímám. Napsala, že nechce kastrovat, nemá jak hlídat, když není doma. To jsem napsala proto, aby to neprobíhalo například tak, že přijde domů, najde psy svázané, začne na ně řvát, případně je násilím ze sebe shazovat...a to by byl opravdu teprve průšvih.
To, že jsou to psi, kteří by se rozhodně množit neměli je jasné. Pes je ale vykastrovaný. Přesto bych kastrovala i fenku, pokud se bojí, že po ní bude skákat a může jí třeba přerazit záda.

7.1.2017 11:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Lacik napsal(a):
1) kastrace po druhém hárání - první hárání často není viditelné
2) kastrace sice po hárání (pohlavní dospělost), ale zároveň počkejte až bude fena nejen pohlavně dospělá, ale také tělesně - jinak bude pořád "štěně". Kdybych měl použít příměr, tak by to bylo jako vykastrovat holku po prvních měsíčkách a co si budeme povídat, pohlavně dospělá je, ale tělesně to rozhodně ještě není žena.
3) kastrace po hárání a ještě musíte počkat po hárání (estrus) více než 63 dní (doba březosti). Každá fena je totiž hormonálně březí i když nezabřezne, tedy že po hárání je hladina progesteronu vysoká stejně jakoby byla březí. Tedy každá fena je v tomto období hormonálně březí -> z toho falešky, které jsou u každé feny jiné (záleží na věku, kondici, atd.). Tudíž pokud by jste kastrovala v tomto období, tak fena bude mít neustále progesteron v takto vysoké míře a tudíž Vám již napořád zůstane hormonálně březí.

Najděte opravdu dobrého veta, protože někteří jsou prasata. A někteří jsou vet, ale bohužel jim některé znalosti chybí nebo se už nevzdělávali dál ;).

K tomuto. Měli jsme fenku malého voříška u babičky, zůstala tam sama na baráku po té, co babča dva měsíce před tím umřela. Bylo to odrostlé štěně. Pro nás. Měla asi 8 měsíců. A najenou tam kolem začali běhat psi a dobývat se do dvorku. Máma ji na noc zavřela do vjezdu. Ovšem psi do rána, než tam přišla, rozkousali dřevěná vrata a po měsíci bylo jasné, že je nakrytá. Jeli jsme hned na kastraci. Takže to bylo po prvním hárání. Není štěněcí, je normální vyrovnaná fenka, nemá problém se psy a ani s fenama.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2017 12:02

Aneta97 napsal(a):

Mám fenu kastrovanou před prvním háráním...kastrace byla z preventivních důvodů a hodně dlouho jsem se rozmýšlela kdy kastrovat, nakonec jsem se po přečtení spousty článků, diskuzí a konzultací s vetem ohledně pro a proti, rozhodla, že budu kastrovat mezi osmým a devátým měsícem...
Já mám štěstí, vše proběhlo hladce, fena nemá žádné zdravotní komplikace (zatím, bylo jí 7 let) a rozhodně se nechová jako štěně. (na rozdíl od svého nekastrovaného bratra)

Další fenu budu zase kastrovat...ale sama zatím nejsem schopná říct jestli to bude ještě před prvním háráním nebo až po něm, měla jsem i nekastrované feny a hárající fena u mě opravdu problém není.

Bohužel kastrace fen je na jedné straně velké plus na druhé straně může být provázena velkými zdravotními problémy (např. inkontinencí), nikdo vám nedá záruku, že zrovna vaše psí holka bude bez problémů.

7.1.2017 12:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Tak proč kastrujete a ještě k tomu štěně? Který veterinář se k tomu vůbec propůjčí? Lidi jsou neskuteční, fakt.

7.1.2017 12:52
Lacik

XXX.XXX.229.11

lesnížínka napsal(a):
K tomuto. Měli jsme fenku malého voříška u babičky, zůstala tam sama na baráku po té, co babča dva měsíce před tím umřela. Bylo to odrostlé štěně. Pro nás. Měla asi 8 měsíců. A najenou tam kolem začali běhat psi a dobývat se do dvorku. Máma ji na noc zavřela do vjezdu. Ovšem psi do rána, než tam přišla, rozkousali dřevěná vrata a po měsíci bylo jasné, že je nakrytá. Jeli jsme hned na kastraci. Takže to bylo po prvním hárání. Není štěněcí, je normální vyrovnaná fenka, nemá problém se psy a ani s fenama.

Přesně ale z tohoto důvodu, spousta veterinářů doporučuje kastraci před tělesným dozráním, někteří i před pohlavním dozráním. -> nemá problém se psy ani s fenama (pes je pro nás dospělý, ale pro psy je to štěně - ono jim tak voní)

někdy se toto dělávalo a ještě někde dělá například u vlků, kdy si lidé přivlastní a snaží se zdomácnět vlče, tak ho vykastrujou...

Je to teda slušný zásah proti přírodě, ale to už je jiná debata, jak jsme jako lidi zmrvili takové zvíře jako je pes...

7.1.2017 13:04
scylla

XXX.XXX.150.32

lesnížínka napsal(a):

Takže zase štěně odneslo nezodpovědnost lidskou.

7.1.2017 13:18

scylla napsal(a):
Tak proč kastrujete a ještě k tomu štěně? Který veterinář se k tomu vůbec propůjčí? Lidi jsou neskuteční, fakt.

Už jsem to tady psala několikrát, z preventivních důvodů...měli jsme prostě smůlu, ale z pěti fen v naší rodině měly tři docela velké problémy...dvě musely být v pozdějším věku operovány a jedna to bohužel nepřežila.
Myslete si co chcete, já to mám prostě takhle...není to jen kvůli nějakému pohodlí v období hárání.
Nebudu se nikomu zpovídat...ale taky jak jste si všimla, to tady nikomu nedoporučuju a rozhodně to není proto, že moje fena je ok, snažím se vždy na rizika upozornit.

A proč kastruju zdravé "štěně"?...protože tu operaci zvládne lépe než nemocná stará fena...
Máte pravdu jsem fakt neskutečná lidská zrůda a nechápete proč si teda pořizuju fenu a ne psa.

Řeknu Vám to na rovinu, protože jsem sobec, protože chci mít vedle sebe psí holku, ale zároveň neřešit falešky se záněty mléčné žlázy, zánět dělohy, rakovinu...tak proto.

7.1.2017 13:28
Vlastickah

XXX.XXX.250.94

My jsme také nechali vykastrovat po prvním hárání a musím říct, že je to super. Máme klid a zdravotně bez pproblémů. Brali ji tedy jen vaječníky. Podle mě, pokud člověk nechce chovnou fenku, je to dobrá věc.

7.1.2017 13:54
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Už jsem to tady psala několikrát, z preventivních důvodů...měli jsme prostě smůlu, ale z pěti fen v naší rodině měly tři docela velké problémy...dvě musely být v pozdějším věku operovány a jedna to bohužel nepřežila.
Myslete si co chcete, já to mám prostě takhle...není to jen kvůli nějakému pohodlí v období hárání.
Nebudu se nikomu zpovídat...ale taky jak jste si všimla, to tady nikomu nedoporučuju a rozhodně to není proto, že moje fena je ok, snažím se vždy na rizika upozornit.

A proč kastruju zdravé "štěně"?...protože tu operaci zvládne lépe než nemocná stará fena...
Máte pravdu jsem fakt neskutečná lidská zrůda a nechápete proč si teda pořizuju fenu a ne psa.

Řeknu Vám to na rovinu, protože jsem sobec, protože chci mít vedle sebe psí holku, ale zároveň neřešit falešky se záněty mléčné žlázy, zánět dělohy, rakovinu...tak proto.

Z preventivních důvodů? Mnohonásobně "preventivně" zvýšíte riziko mnoha smrtelných nemocí proto, že by jednou, možná, mohla vaše fena onemocnět zánětem dělohy, tak zvýšíte mnohonásobně riziko rakoviny kostí, sleziny, srdečních cév, selhání ledvin, zánětů močových cest, snížené funkce štítné žlázy, alergických reakcí... To je prevence jako prase, teda.

7.1.2017 14:24

scylla napsal(a):
Z preventivních důvodů? Mnohonásobně "preventivně" zvýšíte riziko mnoha smrtelných nemocí proto, že by jednou, možná, mohla vaše fena onemocnět zánětem dělohy, tak zvýšíte mnohonásobně riziko rakoviny kostí, sleziny, srdečních cév, selhání ledvin, zánětů močových cest, snížené funkce štítné žlázy, alergických reakcí... To je prevence jako prase, teda.

Scyllo myslím, že nemá smysl, abychom my dvě o tomto tématu diskutovaly, prostě máme každá jiný názor, vy máte jiné zkušenosti a já jiné.
Nejsem žádný propagátor kastrací...je to tak kontroverzní, že nikdy by mě ani nenapadlo někomu kastraci doporučovat, ale také nevidím důvod nesdělit mojí osobní zkušenost.

Nevím jestli už jste měla fenu se zánětem dělohy, jestli už jste měla fenu s rakovinou, myslím vy osobně, ne jestli znáte fenu...která to, že není kastrovaná zaplatila životem...já ano, takže udělám cokoliv, abych se tomuto vyhla...

Kastrace i nekastrace může být zlo..

7.1.2017 15:40
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):
Takže zase štěně odneslo nezodpovědnost lidskou.

Víte...nic o tom nevíte. Vaše výlevy jsou mi v tomto směru opravdu fuk. Píšu své zkušenosti, vy zase nejspíš své. Každá za jiných podmínek...

9.1.2017 07:14
Aneta97

XXX.XXX.252.208

Scyllo myslím, že nemá smysl, abychom my dvě o tomto tématu diskutovaly, prostě máme každá jiný názor, vy máte jiné zkušenosti a já jiné.
Nejsem žádný propagátor kastrací...je to tak kontroverzní, že nikdy by mě ani nenapadlo někomu kastraci doporučovat, ale také nevidím důvod nesdělit mojí osobní zkušenost.

Nevím jestli už jste měla fenu se zánětem dělohy, jestli už jste měla fenu s rakovinou, myslím vy osobně, ne jestli znáte fenu...která to, že není kastrovaná zaplatila životem...já ano, takže udělám cokoliv, abych se tomuto vyhla...

Dobrý den, tak fenka nám už začala hárat a zatím si jí pejsek nevšímá, samozdřejmě se pořád rozhodujeme nad kastrací ale nejsím až fenka bude mít 2 roky. Chci se vás zeptat, když tu píšete o zánětu dělohy, jak se to pozná? Fenku jsem ještě neměla a podle psaní si myslím, že vy s tím zkušenosti máte. děkuji za radu! nerada bych aby moje fenka měla nějaké problémy a kdyby měla mít tak ať to zastihneme v čas!

9.1.2017 07:22
scylla

XXX.XXX.150.32

Nikdy za celý život jsem neměla fenu se zánětem dělohy, měla jsem fenu s rakovinou mléčné žlázy, kterou jsem si brala v jejích 12 letech od člověka, který se jí pro její věk, zdravotní stav a "nepotřebnost" zbavil. Hledala jsem domov dvěma fenám, jedna z nich po kastraci ztratila drive a její majitelka se jí kvůli tomu zbavila, hledala fenu na výkon a výcvik, pořídila si malinu kupodivu jí dala také vykastrovat a pak se jí také zbavila, druhá fena byla po kastraci inkontinentní a její odpovědná majitelka se jí také zbavila. Znala jsem fenu, která do 1,5 roku po kastraci odešla na selhání ledvin, znala jsem osobně fenu, která ve stejné čase odešla na nádor na slezině, znala jsem psa, kterého majítelé dali na radu "odborníka" vykastrovat kvůli problémovému chování, velký hladkosrstý pes se stal inkontinentní, byl kvůli tomu utracen. Fea RR rok po kastraci umřela na osteosarkom, fena z útulku, kde měli podmínku kastrace, je silný alergik a málem nepřežila běžné očkování. To jsou zase zkušenosti moje.

9.1.2017 07:22
scylla

XXX.XXX.150.32

lesnížínka napsal(a):
Víte...nic o tom nevíte. Vaše výlevy jsou mi v tomto směru opravdu fuk. Píšu své zkušenosti, vy zase nejspíš své. Každá za jiných podmínek...

Kdo nechá kastrovat štěně, je prostě (dosaďte si sprosté slovo), okecávky na tom nic nezmění.

9.1.2017 07:32

Aneta97 napsal(a):
Dobrý den, tak fenka nám už začala hárat a zatím si jí pejsek nevšímá, samozdřejmě se pořád rozhodujeme nad kastrací ale nejsím až fenka bude mít 2 roky. Chci se vás zeptat, když tu píšete o zánětu dělohy, jak se to pozná? Fenku jsem ještě neměla a podle psaní si myslím, že vy s tím zkušenosti máte. děkuji za radu! nerada bych aby moje fenka měla nějaké problémy a kdyby měla mít tak ať to zastihneme v čas!

Naše fena měla tzv. otevřenou formu pyometry...takže nejokatější příznak byl výtok a pamatuju si, že hodně pila a furt chtěla ven.
Ale nebojte, neplašte...abych pravdu řekla, tak ve svém okolí neznám nikoho s fenou, která by měla zánět dělohy, to že se u mě postupně sešly 3 feny s nějakými problémy je více méně náhoda, měli jsme další dvě feňule, které byly naprosto bez problémů. Prostě si nemyslím, že u fen jsou takové problémy běžné, naopak převážná většina fen je bezproblémů nebo s lehkými faleškami, to se dá zvládnout.
Jestli jsem Vás tím zánětem dělohy vystrašila, tak se omlouvám...nedělejte si s tím moc hlavu, myslím, že kdyby nedejbože Vaší fenu něco takového potkalo, tak určitě poznáte, že feňulka není v pořádku.

9.1.2017 07:41
Aneta97

XXX.XXX.252.208

Naše fena měla tzv. otevřenou formu pyometry...takže nejokatější příznak byl výtok a pamatuju si, že hodně pila a furt chtěla ven.
Ale nebojte, neplašte...abych pravdu řekla, tak ve svém okolí neznám nikoho s fenou, která by měla zánět dělohy, to že se u mě postupně sešly 3 feny s nějakými problémy je více méně náhoda, měli jsme další dvě feňule, které byly naprosto bez problémů. Prostě si nemyslím, že u fen jsou takové problémy běžné, naopak převážná většina fen je bezproblémů nebo s lehkými faleškami, to se dá zvládnout.
Jestli jsem Vás tím zánětem dělohy vystrašila, tak se omlouvám...nedělejte si s tím moc hlavu, myslím, že kdyby nedejbože Vaší fenu něco takového potkalo, tak určitě poznáte, že feňulka není v pořádku.

Díky moc za radu, já doufám že moje fenka bude v pořádku, ale radši se ujišťuji, protože přece jenom je hodně malá a nemám s tím zkušenosti.

9.1.2017 08:09
Aneta97

XXX.XXX.252.208

scylla napsal(a):
Zase kastrace pro pohodlí. Co vám ti psi udělali? Neumíte si je zabezpečit a vadí vám jejich normální projevy.

Bydlíme ve městě, a vy si myslíte že je lepší riskovat útěk psa aby jsme ho pak našli přejetého autem? Když pes utíká za háravou fenou tak se za vaším voláním ani neohlídne, radši vykastrovanej pes v bezpečí než nevykastrovanej přejetej pes!

9.1.2017 11:05
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Hmm, já zase mám zkušenost takovou, že zánětem trpěla většina fenek co znám a skončilo to kastrací i když to vůbec nebylo v plánu. Jeden příklad: sousedovic pyrenejka. Oni jsou velmi zbožná rodina, takže kastrace pro ně ne-e. Když jsem zjistila, že štěndo je fenka, jen jsem převrátila oči, že až bude hárat, mí psi se zblázní(nebyli mezi náma ještě žádné baráky, jen několik polí) Pár hárání dobrých, pak jsme je potkali a můj pes ji pořád umanutě očichával, i když sousedi říkali, že nehárá, že hárala před pár týdny. Ale že se jim zdá taková ne ve své kůži. Tak jsem jim řekla, ať jedou radši na veterinu, protože tohle se mi nezdá. Pak mi děkovali, že měla zánět a vetka jim řekla, že měli štěstí, že na to přišli. Ještě to ATB rozehnali. Druhý zánět už byl uzavřený, po první zkušenosti už jeli při prvním náznaku, že s ní něco je. A okamžitá kastrace. Teď, po pár letech mi říkali, že jsou rádi, že to takhle dopadlo a že měli kastrovat raděj zrovna a neriskovat, že přijdou o fenu...

9.1.2017 11:11
asurwic

XXX.XXX.36.3

Aneta97 napsal(a):
Bydlíme ve městě, a vy si myslíte že je lepší riskovat útěk psa aby jsme ho pak našli přejetého autem? Když pes utíká za háravou fenou tak se za vaším voláním ani neohlídne, radši vykastrovanej pes v bezpečí než nevykastrovanej přejetej pes!

Hromada kastrovaných psů stejně za háravkami utíká. Znám samozřejmě takové, u kterých se to mnohonásobně zlepšilo a pes o feny zájem ztratil, ale i takové, jejiž snaha o krytí se operací znatelně zvýšila.

Já myslím, že je lepší naučit psa ovladatelnosti a když to majitel nezvládne, tak si ho alespoň bezpečně zajistit a nepouštět ho samotného do silnice.

9.1.2017 11:44

lesnížínka napsal(a):
Hmm, já zase mám zkušenost takovou, že zánětem trpěla většina fenek co znám a skončilo to kastrací i když to vůbec nebylo v plánu. Jeden příklad: sousedovic pyrenejka. Oni jsou velmi zbožná rodina, takže kastrace pro ně ne-e. Když jsem zjistila, že štěndo je fenka, jen jsem převrátila oči, že až bude hárat, mí psi se zblázní(nebyli mezi náma ještě žádné baráky, jen několik polí) Pár hárání dobrých, pak jsme je potkali a můj pes ji pořád umanutě očichával, i když sousedi říkali, že nehárá, že hárala před pár týdny. Ale že se jim zdá taková ne ve své kůži. Tak jsem jim řekla, ať jedou radši na veterinu, protože tohle se mi nezdá. Pak mi děkovali, že měla zánět a vetka jim řekla, že měli štěstí, že na to přišli. Ještě to ATB rozehnali. Druhý zánět už byl uzavřený, po první zkušenosti už jeli při prvním náznaku, že s ní něco je. A okamžitá kastrace. Teď, po pár letech mi říkali, že jsou rádi, že to takhle dopadlo a že měli kastrovat raděj zrovna a neriskovat, že přijdou o fenu...

No je fakt, že v mém okolí jsou spíše psí pánové a těch pár fen žádné problémy nemá.
Pro mě je, díky mým osobním zkušenostem, kastrace jasná volba. Bohužel i tento zákrok není zcela bez rizik, to si člověk nevybere...

9.1.2017 11:47

Aneta97 napsal(a):

Tady vám musím oponovat, měla jsem několik psů a nepřijde mi nijak těžké nekastrovaného psa uhlídat (pokud to tedy není vysloveně magor, ale s tím jsem se ještě nesetkala).
Prostě kastrovat zdravého psa mi přijde zbytečné...myslím, že tam to není ani o prevenci.

9.1.2017 12:08

scylla napsal(a):
Nikdy za celý život jsem neměla fenu se zánětem dělohy, měla jsem fenu s rakovinou mléčné žlázy, kterou jsem si brala v jejích 12 letech od člověka, který se jí pro její věk, zdravotní stav a "nepotřebnost" zbavil. Hledala jsem domov dvěma fenám, jedna z nich po kastraci ztratila drive a její majitelka se jí kvůli tomu zbavila, hledala fenu na výkon a výcvik, pořídila si malinu kupodivu jí dala také vykastrovat a pak se jí také zbavila, druhá fena byla po kastraci inkontinentní a její odpovědná majitelka se jí také zbavila. Znala jsem fenu, která do 1,5 roku po kastraci odešla na selhání ledvin, znala jsem osobně fenu, která ve stejné čase odešla na nádor na slezině, znala jsem psa, kterého majítelé dali na radu "odborníka" vykastrovat kvůli problémovému chování, velký hladkosrstý pes se stal inkontinentní, byl kvůli tomu utracen. Fea RR rok po kastraci umřela na osteosarkom, fena z útulku, kde měli podmínku kastrace, je silný alergik a málem nepřežila běžné očkování. To jsou zase zkušenosti moje.

To, že jste neměla fenu, která neměla zánět dělohy vám přeju.
To, že se nezodpovědní majitelé zbaví kastrovaného zvířete, protože už není vyhovující, je jen vizitka toho, jaký ke svým psům mají vztah a myslím, že v těchto případech se jednalo o kastraci "z pohodlnosti" a to raději nebudu komentovat.
Vy máte zkušenost s problémy u kastrovaných fen, já zase u nekastrovaných...

Proto pokud chce někdo fenu kastrovat, tak si to musí opravdu pořádně rozmyslet, zvážit pro a proti, protože 1000 kastrovaných fen může být v pohodě a tisícíprvní-moje to může šeredně odskákat...protože nikdo vám nezaručí, že právě u vaší feny bude po kastraci vše v pořádku, bohužel jedna naše fena zaplatila to, že není kastrovaná životem a další dvě měly díky tomu docela velké trápení...takže opakuji, pokud tomu můžu zabránit, tak to udělám.

Ohledně toho věku kastrace... Je prokázáno, že při kastraci před prvním háráním se snižuje riziko vzniku novotvarů mléčné žlázy o 99 %, před druhým háráním o 92 %. Při kastraci v pozdější době se také riziko vzniku nádorů snižuje, ale vliv kastrace už není tak výrazný.

Vy vytáhnete případy kastrovaných fen, já nekastrovaných a jsme tam kde jsme byly...

9.1.2017 12:40
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

asurwic napsal(a):
Hromada kastrovaných psů stejně za háravkami utíká. Znám samozřejmě takové, u kterých se to mnohonásobně zlepšilo a pes o feny zájem ztratil, ale i takové, jejiž snaha o krytí se operací znatelně zvýšila.

Já myslím, že je lepší naučit psa ovladatelnosti a když to majitel nezvládne, tak si ho alespoň bezpečně zajistit a nepouštět ho samotného do silnice.

To myslíte vážně? Já tedy znám kastráta myslím jen jednoho, který byl kastrovaný právě z důvodu, že když se přestěhovali z bytu do domu(do podnájmu) tak z pozemku začal okamžitě za háravkama utíkat. Panička byla na prášky, protože přes hlavní silnici je to fakt o nervy a spíš štěstí, že přežil. Po kastraci ho to ani nenapadne. Pes pohlavní pud ztratí, nemá proč utíkat za háravkama. To, že některý utíká pořád, nemá nic s háravkama, ale je to útěkář s největší pravděpodobností z nudy, některý zase zdrhá lovit.

9.1.2017 12:48
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ano, kastrovat či ne...každý má jiné zkušenosti, někdo dobré, někdo špatné a v konečném si to musí majitel rozjodnout sám a hlavně an - počítat i s riziky, že se něco nemusí povést. kamarádka měla kocourka, rozhodnutá kastrovat, protože u hlavní silnice už 4 předešlé přišla. Já jí to samozřejmě odsouhlasila, žádný nekastrovaný kocour nepřežil dva roky. Šla ke známému doktorovi, ke kterému léta chodí se psy a má k němu důvěru. Bohužel kocourkovi přeťal močovou trubici, po pár dnech komplikace a nezachránili ho. Bylo mi to strašně líto, ale ona to nesla statečně věděla, že kdyby se to povedlo, bylo by to super, kdyby nešla, stejně by za pár měsíců o něj zase přišla. Teď už mají nové, dva a oba v pořádku kastrované.

9.1.2017 15:05
asurwic

XXX.XXX.36.3

lesnížínka napsal(a):
To myslíte vážně? Já tedy znám kastráta myslím jen jednoho, který byl kastrovaný právě z důvodu, že když se přestěhovali z bytu do domu(do podnájmu) tak z pozemku začal okamžitě za háravkama utíkat. Panička byla na prášky, protože přes hlavní silnici je to fakt o nervy a spíš štěstí, že přežil. Po kastraci ho to ani nenapadne. Pes pohlavní pud ztratí, nemá proč utíkat za háravkama. To, že některý utíká pořád, nemá nic s háravkama, ale je to útěkář s největší pravděpodobností z nudy, některý zase zdrhá lovit.

Ano. Kdybych to nemyslela vážně, tak to nepíši.
Například většina aktivních krycích psů kastrovaných na stáří také pokoj nedá. Můj retrívr po kastraci ztratil úplně zájem, ale bývalý ovčoun nikoliv (operace v 9 ti a v 10ti letech ze zdravotních důvodů, ani jeden nikdy nekryl).
Znala jsem dost hafanů, kterým kastrace (většinou chemická, ale dvakrát i klasická) rozházela hormony tak, že se majitelé potom pro "nezvladatelnost" psa zbavili. Tím "utíkáním" jsem nemyslela, že by si někam pes z nudy odešel, ale že byl pes schopný utéct i majitele na druhém konci vodítka přes dvě ulice, aby se mohl uspokojit na sousedovo kocourovi, když zrovna fena nebyla poblíž.
Jinak moji karolíni jsou v době, kdy necítí dlouhodobě estrogen, v podstatě neplodní (takže by se měli chovat jako kastrovaní) a stejně jim háravé feny normálně voní.

10.1.2017 05:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Znala jsem osobně BSP psa, který se po chemické kastraci "zbláznil" a ojížděl do konce života všechno, co měl v dosahu včetně boudy a kbelíků na vodu.

Vím o psovi, který se po kastraci stal vysloveně agresivní na zbytek světa.

10.1.2017 08:08
Aneta97

XXX.XXX.252.114

lesnížínka napsal(a):

Psa máme vykastrovaného 5 měsíců a musím s váma souhlasit! Navíc při dřívějším útěku jsme ho už 2x zháněli v útulku, protože policajti byli rychlejší, než mi. A vážně lituji každého psa co je v útulku, proto mi stačil pohled když tam ten náš byl pár hodin! Už nikdy víc! Naše fenka teď začala hárat a vůbec si jí nevšímá.. jindy by jí nedal pokoj! Teď s ním můžeme chodit bez vodítka když jdeme někam dál na pole třeba a za cizí fenou se jen ohlídne ale to je tak vše!

10.1.2017 08:11
Aneta97

XXX.XXX.252.114

lesnížínka napsal(a):
Ano, kastrovat či ne...každý má jiné zkušenosti, někdo dobré, někdo špatné a v konečném si to musí majitel rozjodnout sám a hlavně an - počítat i s riziky, že se něco nemusí povést. kamarádka měla kocourka, rozhodnutá kastrovat, protože u hlavní silnice už 4 předešlé přišla. Já jí to samozřejmě odsouhlasila, žádný nekastrovaný kocour nepřežil dva roky. Šla ke známému doktorovi, ke kterému léta chodí se psy a má k němu důvěru. Bohužel kocourkovi přeťal močovou trubici, po pár dnech komplikace a nezachránili ho. Bylo mi to strašně líto, ale ona to nesla statečně věděla, že kdyby se to povedlo, bylo by to super, kdyby nešla, stejně by za pár měsíců o něj zase přišla. Teď už mají nové, dva a oba v pořádku kastrované.

To už potom záleží na veterináři a na osudu. My jsme měli každého kocoura kastrovaného od 1 roku a všichni byli celý život v pohodě. U psů a kocourů je samozdřejmě kastrace jednodušší než u fen, proto nad tím tolik váhám!

10.1.2017 10:32
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Aneta97 napsal(a):
To už potom záleží na veterináři a na osudu. My jsme měli každého kocoura kastrovaného od 1 roku a všichni byli celý život v pohodě. U psů a kocourů je samozdřejmě kastrace jednodušší než u fen, proto nad tím tolik váhám!

Chápu. Pokud je fenka v bytě(či domě) a pes kastrovaný, není problém ji uhlídat. Zahradní...to je jiný level

Přidejte reakci

Přidat smajlík