Kastrace + hárání feny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

fglmq

6.3.2017 18:25
fglmq

XXX.XXX.158.161

Může se fena kastrovat, když hárá ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2017 18:27

fglmq napsal(a):

Může se leccos, ale je to opravdu nutné?

Během hárání je všechno velmi prokrvené, nejen děloha.

6.3.2017 18:35

Pro bodlinku

dnes mi byla nabídnutá časná kastrace ještě před prvním háráním, je opravdu výhodná? (hledisko rakoviny mléčné žlázy a.t.d.).

6.3.2017 18:40

Nejlepší bude, když budou kastrovat ještě chovatelé před odběrem.
( Pardon, vidím, že ten dotaz byl na bodlinku, ne na plebs).

6.3.2017 18:41
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro bodlinku

dnes mi byla nabídnutá časná kastrace ještě před prvním háráním, je opravdu výhodná? (hledisko rakoviny mléčné žlázy a.t.d.).

Není, zkuste si o tom něco zjistit ze seriozních zdrojů, nese s sebou značná zdravotní rizika. A změňte veterináře, kastrace štěňat je prasárna.

6.3.2017 18:42
scylla

XXX.XXX.150.32

fglmq napsal(a):

Nemělo by se to dělat, ale někteří...píp... jsou schopni to udělat.

6.3.2017 18:46

scylla napsal(a):
Nemělo by se to dělat, ale někteří...píp... jsou schopni to udělat.

Ale tak ono to "nemělo by se dělat" nesouvisí s tím, že by to nějak vadilo feně jako takové.

Vadí to operujícímu veterináři a riziko komplikací se zákrokem je větší. Rána se hůř hojí. A hormonální výkyvy u ní spustí ukrutnou falešku. Sice poslední v jejím životě, ale stojí za to.

6.3.2017 18:48

Pro bodlinku

No z hlediska rakoviny mléčné žlázy jo, ale má spoustu jiných nevýhod. Hypoplastická pochva. Pohlavní hormony řídí uzavírání růstových plotýnek, takže se dějí různé divnosti i v tomto směru.

Ono asi dříve či později k nám přijde móda ze západního světa, kdy si člověk koupí štěně neurčené do chovu už vykastrované. Osobně s tím mám problém. Mám v tomto směru problém i s koťaty, která se prodávají vykastrovaná a sama bych si takové nekoupila. Přitom co se koček týče, myslím si, že každá dospělá nechovná kočka má být kastrovaná. Ale po dosažení pohlavní dospělosti.

6.3.2017 19:43
Terven

XXX.XXX.110.147

Pro bodlinku

Já se omlouvám, čtu, že je to na bodlinku...
ale u toho veta by mě už nikdo neviděl.

6.3.2017 20:09
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Terven napsal(a):
Já se omlouvám, čtu, že je to na bodlinku...
ale u toho veta by mě už nikdo neviděl.

Ale no tak Zadavatel/ka píše, že jí časná kastrace byla nabídnuta, ne že jí byla nucena Každý svéprávný a rozumně uvažující chovatel má následně možnost se svého veterináře zeptat na výhody a nevýhody takového zákroku a rozhodnout se dle svého uvážení

6.3.2017 20:13
Terven

XXX.XXX.110.147

xchipsy napsal(a):
Ale no tak Zadavatel/ka píše, že jí časná kastrace byla nabídnuta, ne že jí byla nucena Každý svéprávný a rozumně uvažující chovatel má následně možnost se svého veterináře zeptat na výhody a nevýhody takového zákroku a rozhodnout se dle svého uvážení

Jj, chápu...ale beru to tak, že pokud vet něco nabízí, zřejmě mu to tak úplně není proti srsti.
Jen můj názor, mě by to vadilo, jsou lidi, co jim to nevadí, takže OK.

6.3.2017 20:22

..."Každý svéprávný a rozumně uvažující chovatel má následně možnost se svého veterináře zeptat na výhody a nevýhody takového zákroku"...
Když už veterinář možnost takhle časné kastrace nabídne, asi ji pak nebude zpochybňovat upozorněním na možná rizika.
Také bych k takovému veterináři ztratila důvěru.

6.3.2017 20:35
xchipsy

XXX.XXX.142.1

..."Každý svéprávný a rozumně uvažující chovatel má následně možnost se svého veterináře zeptat na výhody a nevýhody takového zákroku"...
Když už veterinář možnost takhle časné kastrace nabídne, asi ji pak nebude zpochybňovat upozorněním na možná rizika.
Také bych k takovému veterináři ztratila důvěru.

Tak on vám veterinář třeba nabídne operaci páteře, která má taky spoustu rizik. Když to člověk vezme do důsledku, tak riskantní je každá operace, i "blbá" pupeční kýla... Prostě bych za tím nehledala nic víc.

6.3.2017 21:26

Není to náš stálý veterinář, tak si hlavu nelámu, jen mě to docela překvapilo...že psina hlodá kosti a žere všecko a i syrové, to byla jiná kapitolka...

6.3.2017 22:12
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Já jsem pro kastrace, ale před prvním háráním, natož pak štěňat(koťat)...to v žádném případě Nejsem magor a nechápu veta, co se k tomu propůjčí. Stejně tak Bodlinko, jak píšete, že kastrace při hárání se nedoporučuje(což je tak nějak všeobecně známé, i majitelům psů, ne jen fen) a najde se vet, co to nabídne?!? To mi nějak hlava nebere. Veme si všechna ta rizika na triko? Chápu, že pro něj je to jen pes, protože mu ordinací projdou ročně tisíce psů, tak k nim rozhodně žádné city nechová, ale přes to...dělá to jen pro prachy?!? K takovému bych fakt už nevkročila..

6.3.2017 23:38

Nevím jak u zvířat, ale dost hodně všeho možného, co se může přihodit, podepisuji před operací jako zástupce i jako pacient, na dr. moc rizik nezůstává.

7.3.2017 04:24
KamilaL

XXX.XXX.56.245

fglmq napsal(a):

My jsme nechali kastrovat 10 dní po hárání, jak řekl veterinář.O kastrování během hárání slyším prvně .

7.3.2017 08:27
Terven

XXX.XXX.110.147

Nevím jak u zvířat, ale dost hodně všeho možného, co se může přihodit, podepisuji před operací jako zástupce i jako pacient, na dr. moc rizik nezůstává.

Věřte, že jich i tak na dr. zůstane až až

7.3.2017 08:41

Terven napsal(a):
Věřte, že jich i tak na dr. zůstane až až

A tak co se stane, když psovi zůstanou trvalé následky nebo konečný následek.
Nevím jak je to u zvířat. Na naší malé klinice jsem nikdy nic nepodepsala, dr. řekne - megí to bude asi trochu bolet.
U lidí je pokryto snad i to, že operační stůl by se mohl vznést ke slunci.

7.3.2017 08:48
Terven

XXX.XXX.110.147

A tak co se stane, když psovi zůstanou trvalé následky nebo konečný následek.
Nevím jak je to u zvířat. Na naší malé klinice jsem nikdy nic nepodepsala, dr. řekne - megí to bude asi trochu bolet.
U lidí je pokryto snad i to, že operační stůl by se mohl vznést ke slunci.

Jo, tak veterináře jsem na mysli neměla, tam nevím, co se stane, bude-li mít pes trvalý následek. Nejspíš nic, maximálně ubyde klient.
Jj, lidské informované souhlasy bývají takové...vtipné. Ale není to tak, že by ten dr. díky tomu byl bez rizika.

7.3.2017 09:50
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak ono jistě bude záležet na tom, jestli ty trvalé následky byly zaviněny pochybením lékaře a nebo prostě souvisely s povahou zákroku (tj. obtížný "riskantní" zákrok, nejistá prognóza známá již před provedením zákroku, špatný zdravotní stav / vysoký věk pacienta atd atd.) A pak samozřejmě také možné pochybení ze strany chovatele - majitele pacienta (nepodávání / chybné dávkování léků, nedodržování pooperačního režimu - např. když pes nesmí skákat, musí mít omezený pohyb atd atd.).

7.3.2017 10:04
scylla

XXX.XXX.150.32

Ale tak ono to "nemělo by se dělat" nesouvisí s tím, že by to nějak vadilo feně jako takové.

Vadí to operujícímu veterináři a riziko komplikací se zákrokem je větší. Rána se hůř hojí. A hormonální výkyvy u ní spustí ukrutnou falešku. Sice poslední v jejím životě, ale stojí za to.

Feně jako takové to vadí, protože dojde k větší ztrátě krve a hormony, které jsou aktivní, s ní šeredně po takové kastraci zacloumají. Mám zkušenost s několika fenami, které spolky nechaly vykastrovat v průběhu hárání, aby je nemusely hlídat a feny to tvrdě odnesly psychicky, což bohužel nikomu nevadí.

7.3.2017 10:04
scylla

XXX.XXX.150.32

KamilaL napsal(a):
My jsme nechali kastrovat 10 dní po hárání, jak řekl veterinář.O kastrování během hárání slyším prvně .

To je ale čuně, ten váš veterinář.

7.3.2017 10:05
scylla

XXX.XXX.150.32

xchipsy napsal(a):

A nabídne mu kastraci štěněte - už bych tam nikdy nešla. Proč máte pořád tendence věřit každému pokoutnímu vetovi? Jde přece o zdraví vašeho psa.

7.3.2017 10:08
xchipsy

XXX.XXX.142.1

scylla napsal(a):
A nabídne mu kastraci štěněte - už bych tam nikdy nešla. Proč máte pořád tendence věřit každému pokoutnímu vetovi? Jde přece o zdraví vašeho psa.

A nutí vás někdo tam chodit? Nemám tendence věřit každému pokoutnímu vetovi, mám svůj rozum a v dnešní době i milion možností se o dané problematice dozvědět vše do nejmenšího detailu. A konečně, nejsem ze psů zas tak pos*aná abych řešila každý prd Tím samozřejmě neříkám, že je u mě pes "spotřební zboží" nebo že se o něj nestarám, ale zase to neženu do extrémů jako mnozí (nejen) tady

7.3.2017 10:22

Jo, pamatuju jedny. Taky to "nežrali", fenu po břišní operaci šoupli do kotce ( jako normálně). Ráno ji vezli znovu v prostěradle s vnitřnostmi venku, "jenom" si vytahala stehy a břicho rozpárala.
A taky jedny, kteří do kotce šoupli fenu po císaři ( probranou ) a štěňata k ní. Ráno našli štěňata zakouslá a roztahaná po kotci.
Obojí byli venkovní "vlčáci".

7.3.2017 10:47
scylla

XXX.XXX.150.32

xchipsy napsal(a):
A nutí vás někdo tam chodit? Nemám tendence věřit každému pokoutnímu vetovi, mám svůj rozum a v dnešní době i milion možností se o dané problematice dozvědět vše do nejmenšího detailu. A konečně, nejsem ze psů zas tak pos*aná abych řešila každý prd Tím samozřejmě neříkám, že je u mě pes "spotřební zboží" nebo že se o něj nestarám, ale zase to neženu do extrémů jako mnozí (nejen) tady

Před takovým přístupem by měl ty psy někdo chránit.

7.3.2017 10:58
xchipsy

XXX.XXX.142.1

:-D :-D :-D
Tak to snad radši no comment. Hlavně že všechno obě perfektně víte.

orionko, to, že je někdo dem*nt není totéž, jako že to až tak "nežere". Nepleťte si pojmy a dojmy. Já zas znám hodně těch, kteří otravují veta třeba v neděli pozdě večer proto, že pes se "divně kouká", jednou se poškrábal na pr*eli a nebo sežral o tři granule míň než obvykle...

7.3.2017 11:01

xchipsy napsal(a):

orionko, to, že je někdo dem*nt není totéž, jako že to až tak "nežere". Nepleťte si pojmy a dojmy. Já zas znám hodně těch, kteří otravují veta třeba v neděli pozdě večer proto, že pes se "divně kouká", jednou se poškrábal na pr*eli a nebo sežral o tři granule míň než obvykle...

Jistě, že nevím všechno, vím jen to, co jste napsala a na to odpovídám.
A ano, nevím, co je u vás "každý prd" ( dokud jste to nerozvedla ). Výše se řešila operace a ne divné koukání, škrábání...
A jinak - on si vet to nedělní "divné koukání" nechá dobře zaplatit - tak ho to možná ani tolik neirituje. Prostě dělá, co ho živí.

7.3.2017 11:08
scylla

XXX.XXX.150.32

xchipsy napsal(a):

Vet si za to nechá zaplatit a je lepší tam jít jednou navíc než něco zanedbat. Bohužel znám pár případů, kdy pes kvůli tomu, že to majitel "tolik nežral", odnesl na životě a také pár psů, kdy si majitel hrál na léčitele to životem odneslo.

7.3.2017 11:39
xchipsy

XXX.XXX.142.1

7.3.2017 18:13
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Proč to tady tak hrotíte?
Jedna nevinná věta xchipsy, kterou jste si vysvětlily po svém a už z ní děláte neschopného a nezodpovědného majitele psa.
Očividně má kliku, že nejste schopné jí psa odebrat a umístnit ho někam, kde z něj pos... nebo aspoň méně nepos...

7.3.2017 20:28
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Jistě, že nevím všechno, vím jen to, co jste napsala a na to odpovídám.
A ano, nevím, co je u vás "každý prd" ( dokud jste to nerozvedla ). Výše se řešila operace a ne divné koukání, škrábání...
A jinak - on si vet to nedělní "divné koukání" nechá dobře zaplatit - tak ho to možná ani tolik neirituje. Prostě dělá, co ho živí.

No to byste se divila, jak ho to irituje. Vám by to nevadilo? Máte svůj soukromý život, své plány a najednou vám na dveře buší nějaká nána, protože NUTNĚ potřebuje tabletu na odčervení nebo alespoň domluvit se na očkování na příští měsíc případně nějaký strašně akutní a smrtí hrozící problém jako ulomený dráp... To je sice hezké, že si naúčtujete nějaký příplatek, ale jestli vám by to +- pětikilo udělalo radost tak věřte, že drtivé většině vetů teda rozhodně ne.
Ale to jsme hodně odbočily od tématu Mě jen zarazilo, že vet své klientce něco nabídne - a je jen na ní, jak se rozhodne! - a spousta přecitlivělých páníčků by ho za to pomalu upálila. To je obdobné jako v diskuzi o C.Millanovi... Pozastavování se nad tím, že se chová, "jakoby to byli jen psi"... Ale oni to jsou jen psi! Jenže mnozí to berou jako děcko a to už je spíš patologie. A znovu zdůrazňuji, svá zvířata mám ráda, mají u mne první poslední, ale prostě se nehroutím ze všeho, co se kolem nich šustne. A myslím si, že po letech praxe (nejen u svých zvířat) si to vážně můžu dovolit a poznám, kdy je něco vážné a kdy je to fakt hovadina

7.3.2017 22:11

xchipsy napsal(a):
No to byste se divila, jak ho to irituje. Vám by to nevadilo? Máte svůj soukromý život, své plány a najednou vám na dveře buší nějaká nána, protože NUTNĚ potřebuje tabletu na odčervení nebo alespoň domluvit se na očkování na příští měsíc případně nějaký strašně akutní a smrtí hrozící problém jako ulomený dráp... To je sice hezké, že si naúčtujete nějaký příplatek, ale jestli vám by to +- pětikilo udělalo radost tak věřte, že drtivé většině vetů teda rozhodně ne.
Ale to jsme hodně odbočily od tématu Mě jen zarazilo, že vet své klientce něco nabídne - a je jen na ní, jak se rozhodne! - a spousta přecitlivělých páníčků by ho za to pomalu upálila. To je obdobné jako v diskuzi o C.Millanovi... Pozastavování se nad tím, že se chová, "jakoby to byli jen psi"... Ale oni to jsou jen psi! Jenže mnozí to berou jako děcko a to už je spíš patologie. A znovu zdůrazňuji, svá zvířata mám ráda, mají u mne první poslední, ale prostě se nehroutím ze všeho, co se kolem nich šustne. A myslím si, že po letech praxe (nejen u svých zvířat) si to vážně můžu dovolit a poznám, kdy je něco vážné a kdy je to fakt hovadina

..."Mě jen zarazilo, že vet své klientce něco nabídne - a je jen na ní, jak se rozhodne!"...
V tomhle se nějak neshodnem. Podle mě by veterinář neměl nabízet laikovi ( a za toho se, ve srovnáním s ním, musí majitel psa považovat ) zákrok, jehož škodlivost je minimálně diskutabilní.

7.3.2017 22:19
Zrzavci

XXX.XXX.174.104

..."Mě jen zarazilo, že vet své klientce něco nabídne - a je jen na ní, jak se rozhodne!"...
V tomhle se nějak neshodnem. Podle mě by veterinář neměl nabízet laikovi ( a za toho se, ve srovnáním s ním, musí majitel psa považovat ) zákrok, jehož škodlivost je minimálně diskutabilní.

Podle mě by veterinář neměl nabízet laikovi ( a za toho se, ve srovnáním s ním, musí majitel psa považovat ) zákrok, jehož škodlivost je minimálně diskutabilní

tak a přesně o tomhle to je. Ne o sobotních příplatcích, ale o tom, že mám zodpovědnost a taky vztah k tomu zvířectvu, takže i naopak případný nesmyslný požadavek majitele rozmluvím, natož abych mu jej nabízel.

8.3.2017 06:59

V životě se mi nestalo, že by mi vet nabízel kastraci...ani se nikdy nezeptal, zda mám v úmyslu zvíře kastrovat...

8.3.2017 07:01
scylla

XXX.XXX.150.32

xchipsy napsal(a):

Vet je pro většinu majitelů určitá autorita a to, že jí nabízí zbytečný zákrok, který je proti zájmu zvířete a majitele oškube o peníze - majitel může říct - ano, on tomu rozumí a nechat kastrovat štěně - a tím ublížit svému zvířeti. Podle mého názoru se vet chová velmi špatně a je dobré k něu už nechodit. Majitel bohužel občas nepřemýšlí.

8.3.2017 07:21
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Zapomínáte, že veterinář je taky jenom člověk.
Stačí názory zdejších diskutujících, jeden je pro kastraci vždycky, druhý nikdy a ostatní tak nějak ano i ne. A stejný vzorek názorů a povah je mezi veterináři.
Jeden si stojí za kastracemi (a má to odůvodněné) a druhý si stojí za životem bez kastrací (taky to má odůvodněné) a další to považují za dobrou, ale ne nutnou prevenci. Někdo má povahu své názory opakovat pořád dokola, jiný se vyjádří jen k položené otázce.

Každý chodí k veterináři, který je mu z nějakého důvodu "sympatický". Když to tak není, jde jinam.

8.3.2017 07:50
scylla

XXX.XXX.150.32

Fiona.Praha napsal(a):
Zapomínáte, že veterinář je taky jenom člověk.
Stačí názory zdejších diskutujících, jeden je pro kastraci vždycky, druhý nikdy a ostatní tak nějak ano i ne. A stejný vzorek názorů a povah je mezi veterináři.
Jeden si stojí za kastracemi (a má to odůvodněné) a druhý si stojí za životem bez kastrací (taky to má odůvodněné) a další to považují za dobrou, ale ne nutnou prevenci. Někdo má povahu své názory opakovat pořád dokola, jiný se vyjádří jen k položené otázce.

Každý chodí k veterináři, který je mu z nějakého důvodu "sympatický". Když to tak není, jde jinam.

Ano, je to jen člověk, o tom žádná. A buď dbá o prospěch pacienta nebo ne, buď se ke psům chová eticky nebo ne, buď dává větší důraz na prospěch své peněženky než na prospěch pacientů nebo ne. A podle toho bych si ho vybrala.

8.3.2017 08:15
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tady bych si s dovolením vypůjčila první větu Fiony a sice - veterinář je jen člověk Pochopte, že on vám nabídne spoustu věcí, které mohou být škodlivé - nebo alespoň diskutabilní (když si zase vypůjčím výraz váš). Třeba "slavné" Bravecto - spousta majitelů obrovsky nadšená, jak je to perfektní a spousta majitelů strašně zklamaná a rozčilená, jak z toho bylo psovi blbě... A je toho mnohem mnohem víc. Mě vetka napíchala fenu Biocanem M kvůli plísni na uších a jiná veterinářka byla zásadně proti používání této vakcíny... A mohly bychom pokračovat až do dlouhých zimních večerů... Když budete mít psa po úrazu a jedinou šancí (zdůrazňuji šancí, nikoli jistotou) bude komplikovaná operace páteře, taky vám bude - pokud si na to vet troufne - nabídnuta a přitom je zde předpoklad, že se stav zvířete ještě zhorší nebo dokonce zákrok nepřežije... Čili v podstatě "diskutabilní škodlivost" A bude ten vet proto špatný, když vám to nabídl?
Ano, pokud by majitelka přišla za vetem s tím, že uvažuje o kastraci a on jí "tlačil" do toho, že je nutné to udělat tehdy a tehdy, pak bych s vámi třeba i souhlasila. Ale jestliže něco JEN nabídne, pak nevidím důvod ho hned kritizovat a "už bych tam nikdy nešla"...
"veterinář by neměl nabízet laikovi" - v tom je nejspíš ten největší "kámen úrazu", proč se asi nechápeme. Já jsem holt přesvědčená, že majitel není hloupá ovce, která hned na vše kývne aniž by si to alespoň sám promyslel (když už si nebude chtět rovnou hledat další a další info)...

8.3.2017 08:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Scylla - "že jí nabízí zbytečný zákrok, který je proti zájmu zvířete" - chápu správně, že jste zcela proti kastraci, že? V tom případě je nejspíš jakákoli diskuze zbytečná, protože byste byla proti ikdyby jí nabídl kastraci ve třech letech feny...

8.3.2017 14:17
scylla

XXX.XXX.150.32

xchipsy napsal(a):
Scylla - "že jí nabízí zbytečný zákrok, který je proti zájmu zvířete" - chápu správně, že jste zcela proti kastraci, že? V tom případě je nejspíš jakákoli diskuze zbytečná, protože byste byla proti ikdyby jí nabídl kastraci ve třech letech feny...

Moje veternářka se drží hesla, že veterinář má zvířatům zdraví udržovat a případně jim ho vracet, ne že jim má ničit. Takže se podle toho chová. Když zjistí nějaký problém, kvůli kterému by navrhla kastraci, navrhne jí, zdůvodní proč, řekne rizika. Asi by jí nenapadlo říct - když už jste tady, nechcete vykastrovat psa?

8.3.2017 14:31

scylla napsal(a):
Moje veternářka se drží hesla, že veterinář má zvířatům zdraví udržovat a případně jim ho vracet, ne že jim má ničit. Takže se podle toho chová. Když zjistí nějaký problém, kvůli kterému by navrhla kastraci, navrhne jí, zdůvodní proč, řekne rizika. Asi by jí nenapadlo říct - když už jste tady, nechcete vykastrovat psa?

A co když chce někdo psa nechat vykastrovat zdravého psa (nebudu řešit důvod), tak prostě odmítne?...

8.3.2017 14:36
scylla

XXX.XXX.150.32

A co když chce někdo psa nechat vykastrovat zdravého psa (nebudu řešit důvod), tak prostě odmítne?...

Vysvětlí mu, proč to nepovažuje za dobré, člověk to, pokud vím, většinou vzal. Jedna ženská začala vykládat, že je to její pes a její odpovědnost a snažila se jí přesvědčit. Doktorka odmítla s tím, že fena není dospělá - po prvním hárání a že nevidí důvod jí nenechat dospět, ženská trvala na svém, doktorka jí vyhodila s tím, že ona je veterinářka a ne čuně.

8.3.2017 15:58
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ano, takto si to také myslím, napsala jste to za mne.

8.3.2017 18:49
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

scylla napsal(a):
Ano, je to jen člověk, o tom žádná. A buď dbá o prospěch pacienta nebo ne, buď se ke psům chová eticky nebo ne, buď dává větší důraz na prospěch své peněženky než na prospěch pacientů nebo ne. A podle toho bych si ho vybrala.

Veterinář dbá vždy o prospěch pacienta, jen má třeba jiný názor na kastrace než Vy.
Být veterinářem Vy, taky by třeba měli jiní pocit, že fenku schválně nechcete vykastrovat, necháte ji procházet faleškama a nakonec odoperujete až nádory na mléčných žlázách nebo vykastrujete až při ohrožení života fenky. A jiná fanatička by říkala - no jo, té Scylle nejde o prospěch pacienta, jen o vlastní peněženku, protože kdyby kastrovala hned, tak by se předešlo spoustě dalších problémů a tím pádem by neměla, co léčit a kasírovat.

8.3.2017 22:10
Terven

XXX.XXX.110.147

xchipsy napsal(a):
Tady bych si s dovolením vypůjčila první větu Fiony a sice - veterinář je jen člověk Pochopte, že on vám nabídne spoustu věcí, které mohou být škodlivé - nebo alespoň diskutabilní (když si zase vypůjčím výraz váš). Třeba "slavné" Bravecto - spousta majitelů obrovsky nadšená, jak je to perfektní a spousta majitelů strašně zklamaná a rozčilená, jak z toho bylo psovi blbě... A je toho mnohem mnohem víc. Mě vetka napíchala fenu Biocanem M kvůli plísni na uších a jiná veterinářka byla zásadně proti používání této vakcíny... A mohly bychom pokračovat až do dlouhých zimních večerů... Když budete mít psa po úrazu a jedinou šancí (zdůrazňuji šancí, nikoli jistotou) bude komplikovaná operace páteře, taky vám bude - pokud si na to vet troufne - nabídnuta a přitom je zde předpoklad, že se stav zvířete ještě zhorší nebo dokonce zákrok nepřežije... Čili v podstatě "diskutabilní škodlivost" A bude ten vet proto špatný, když vám to nabídl?
Ano, pokud by majitelka přišla za vetem s tím, že uvažuje o kastraci a on jí "tlačil" do toho, že je nutné to udělat tehdy a tehdy, pak bych s vámi třeba i souhlasila. Ale jestliže něco JEN nabídne, pak nevidím důvod ho hned kritizovat a "už bych tam nikdy nešla"...
"veterinář by neměl nabízet laikovi" - v tom je nejspíš ten největší "kámen úrazu", proč se asi nechápeme. Já jsem holt přesvědčená, že majitel není hloupá ovce, která hned na vše kývne aniž by si to alespoň sám promyslel (když už si nebude chtět rovnou hledat další a další info)...

Třeba "slavné" Bravecto - spousta majitelů obrovsky nadšená, jak je to perfektní a spousta majitelů strašně zklamaná a rozčilená, jak z toho bylo psovi blbě...

Tady bych se ráda zeptala...co by tedy ten chudák veterinář měl proti klíšťatům nabízet? Chemická antiparazitika jsou, s prominutím, jedno svinstvo vedle druhého, takže nevybíráte mezi dobrou a špatnou možností, nýbrž pouze mezi blbou a méně blbou, případně mezi několika blbými.
Obojky a pipety, díky tomu, že se nepodávají perorálně, vyvolávají v majitelích iluzi, že jsou méně škodlivé, přitom skrz kůži účinná látka doputuje do organismu minimálně stejně úspěšně jako při pozření.
A co jsem tak studovala ty účinné látky, tak ta z Bravecta mě děsí asi nejmíň.

9.3.2017 05:57
scylla

XXX.XXX.150.32

Fiona.Praha napsal(a):
Veterinář dbá vždy o prospěch pacienta, jen má třeba jiný názor na kastrace než Vy.
Být veterinářem Vy, taky by třeba měli jiní pocit, že fenku schválně nechcete vykastrovat, necháte ji procházet faleškama a nakonec odoperujete až nádory na mléčných žlázách nebo vykastrujete až při ohrožení života fenky. A jiná fanatička by říkala - no jo, té Scylle nejde o prospěch pacienta, jen o vlastní peněženku, protože kdyby kastrovala hned, tak by se předešlo spoustě dalších problémů a tím pádem by neměla, co léčit a kasírovat.

To je dost velký omyl, že veterinář dbá na prospěch pacienta vždy. Víte, kolik veterinářů nabízí majitelům psů chemické kastrace, injekce proti hárání, asi se shodneme na tom, že toto opravdu není v zájmu toho zvířete. Tady nejde o názor, tady jde o fakt.
Kolik vetů vám pravdivě řekne, jaké komplikace mohou nastat, jaké jsou rizika kastrace? Proč čtu od vetů - kastrace je banální zákrok a pak se najde majitel, který čubinu s límcem vezme druhý den na procházku se smečkou a udělá si z toho fotky, jaké je to úžasné?
Kolik vetů řezníků kastruje pro spolky a dává jim množstevní slevu, bohužel většinou bez předoperaček, bez pořádná následné péče?
Takže o tom, že každý vet dbá zájmů pacienta mě nepřesvědčujte, rozhlédněte se kolem sebe.

Je to zkušenostech, znalostech a etice konkrétního veta.

9.3.2017 07:10
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

scylla napsal(a):
To je dost velký omyl, že veterinář dbá na prospěch pacienta vždy. Víte, kolik veterinářů nabízí majitelům psů chemické kastrace, injekce proti hárání, asi se shodneme na tom, že toto opravdu není v zájmu toho zvířete. Tady nejde o názor, tady jde o fakt.
Kolik vetů vám pravdivě řekne, jaké komplikace mohou nastat, jaké jsou rizika kastrace? Proč čtu od vetů - kastrace je banální zákrok a pak se najde majitel, který čubinu s límcem vezme druhý den na procházku se smečkou a udělá si z toho fotky, jaké je to úžasné?
Kolik vetů řezníků kastruje pro spolky a dává jim množstevní slevu, bohužel většinou bez předoperaček, bez pořádná následné péče?
Takže o tom, že každý vet dbá zájmů pacienta mě nepřesvědčujte, rozhlédněte se kolem sebe.

Je to zkušenostech, znalostech a etice konkrétního veta.

Jako vždy.
Jediná Vy znáte ty správné veterináře, výcvikáře, chovatele, majitele, útulkáře a ti všichni jsou ve Vašem blízkém okolí.
Svět okolo, s ostatními lidmi, je zlý, ošklivý, nebezpečný a zákeřný.

Já tajně doufala, že se trošku zamyslíte nad tím, že veterinář může být člověk, který má rád zvířata a proto se jim věnuje. Moje chyba, očekávala jsem od Vás nemožné.

9.3.2017 07:11
scylla

XXX.XXX.150.32

Fiona.Praha napsal(a):
Jako vždy.
Jediná Vy znáte ty správné veterináře, výcvikáře, chovatele, majitele, útulkáře a ti všichni jsou ve Vašem blízkém okolí.
Svět okolo, s ostatními lidmi, je zlý, ošklivý, nebezpečný a zákeřný.

Já tajně doufala, že se trošku zamyslíte nad tím, že veterinář může být člověk, který má rád zvířata a proto se jim věnuje. Moje chyba, očekávala jsem od Vás nemožné.

Když vám nevadí, že já píšu o něčem naprosto jiném než vy... ano, pravda, nedá se čekat nemožné.

Každý si vyhledá to, co mu vyhovuje. Mně vyhovuje slušné chování vůči psovi, znalí a zkušení veterináři a výcvikáři a vychovatelé, pro které je priorita to, aby se pes měl dobře, byl spokojený, vychovaný, ošetřený a byl v pohodě. Když někomu vyhovují zbytečné kastrace a kastrace štěňat, protože i vet je jen člověk, ať se takových vetů drží, já proti tomu nic nemám. Ať se drží škubačů výcvikářů nebo výcvikářů krmících jen při výcviku, mně to taky nevadí. Jen pes by dal asi přednost něčemu jinému.

Přidejte reakci

Přidat smajlík