Když veterinář podporuje množení psů bez PP

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

4.4.2017 06:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Dobré ráno všem,

tak jsem se zas po příchodu do práce nestačila divit, kolegyně z jiného oddělení v kuchyňce říká "tak ta naše malá bude mít tento rok už po třetí štěňátka" (kolegyně má 35 let) a já jí říkám "jééé tak to máte úspěšnou pěknou fenku" a ona ano, ukáže fotky, kříženec jezevčíka, a já jí říkám ale vždyť je to jezevčík s něčím...a tím začala debata proč má po třetí štěňata...řekla jsem jí proč si myslím že je to špatné a ona mi řekla, no mvdr Jemelka nám řekl, že je krásná a že by měla mít co přesrok štěňata, že je to to nejlepší co pro fenku můžeme udělat a na mě pak, víš co, ty nejsi veta ty nemůžeš vědět co je správné a co ne, já veterinářovi věřím, on je skvělý, ty nám závidíš jakože cožééééééééééééééé? co to je za veterináře dop*deléééé?
Jsou ti vetové normální? Jako čemu tím prospějou?

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2017 07:03

4.4.2017 07:16
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobré ráno všem,

tak jsem se zas po příchodu do práce nestačila divit, kolegyně z jiného oddělení v kuchyňce říká "tak ta naše malá bude mít tento rok už po třetí štěňátka" (kolegyně má 35 let) a já jí říkám "jééé tak to máte úspěšnou pěknou fenku" a ona ano, ukáže fotky, kříženec jezevčíka, a já jí říkám ale vždyť je to jezevčík s něčím...a tím začala debata proč má po třetí štěňata...řekla jsem jí proč si myslím že je to špatné a ona mi řekla, no mvdr Jemelka nám řekl, že je krásná a že by měla mít co přesrok štěňata, že je to to nejlepší co pro fenku můžeme udělat a na mě pak, víš co, ty nejsi veta ty nemůžeš vědět co je správné a co ne, já veterinářovi věřím, on je skvělý, ty nám závidíš jakože cožééééééééééééééé? co to je za veterináře dop*deléééé?

Jestli máte veterináře kousek, navštivte ho a poptejte se na jeho názory.
Upřímně, dost pochybuji, že se kdokoli posadí na zadel z křížence jezevčíka a tvrdí paničce, že něco tak krásného by se mělo pravidelně rozmnožovat. Natož veterinář.
Spíš bych to viděla na příběh z říše fantazie paničky. Něco ve stylu - A může mít pane doktore štěňátka? Co by nemohla? Je zdravá, mladá, mohla. Táto, doktor říkal, že je tak krásná, že musí mít štěňátka. A tak měla Fifi krásná štěňátka.

Ano, jsem nevěřící závistivka

4.4.2017 07:23
scylla

XXX.XXX.150.32

Fiona.Praha napsal(a):
Upřímně, dost pochybuji, že se kdokoli posadí na zadel z křížence jezevčíka a tvrdí paničce, že něco tak krásného by se mělo pravidelně rozmnožovat. Natož veterinář.
Spíš bych to viděla na příběh z říše fantazie paničky. Něco ve stylu - A může mít pane doktore štěňátka? Co by nemohla? Je zdravá, mladá, mohla. Táto, doktor říkal, že je tak krásná, že musí mít štěňátka. A tak měla Fifi krásná štěňátka.

V blízkém městě je veterinář a zároveň vyznavač sportovní kynologie, ještě s kolegou mají prosperující praxi. Je majitelem krásného tmavého NO, papírového. Ten pes pokryl desítky bezpapírových fen v okolí, vydělal mu dost peněz.

4.4.2017 07:23

Blbost se nevyhýbá ani veterinářům. Vysoká škola zdravý rozum nezaručí...

Neregistrovaný uživatel

4.4.2017 07:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Fiona.Praha napsal(a):

No ale ona mi řekla, že tenkrát prvně štěňata vůbec nechtěli, ale že fenka začala trpět na falešky a že jí veterinář řekl, že nejlepší co pro ni můžou udělat je, aby měla obrok štěňata a prej až bude mít fenka cca 8 let nechat vykastrovat, takže bude mít teď potřetí štěňata a pak plánují ještě jednou co se to děje ?

Neregistrovaný uživatel

4.4.2017 07:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Nebo další věc, známá má NO a sousedi mají caníka, ten se teda přes dva ploty dostal k hárající NO a měli teda ale nechtěná štěňata, budiž, ale štěňata měla 6 týdnů a veta jim řekl, ať už je prodají že matku zbytečně vyčerpávájí a vysávají když jsem jí tenkrát řekla, že je to hloupost že by štěnda i kvůli posléze duševnímu zdraví měla být u matky minimálně do 8 týdne, byla jsem taky za blbku... protože přece veterinář je posvátný a ten má vždycky pravdu!

4.4.2017 07:31
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Dobré ráno všem,

"tak ta naše malá bude mít tento rok už po třetí štěňátka"

Cože, co?

Neregistrovaný uživatel

4.4.2017 07:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Připadá mi že šíření poznatků o nemnožení psů bez PP je téměř marný, protože ikdyž to lidem člověk snaží se nějak logicky vysvětlit, osvítit tu situaci která je, o přeplněných útulcích, tak je ve finále za blázna, mago*a co jim nepřeje šteňata, co tomu vlastně vůbec nerozumí...co propaguji jen množení psů s PP ale zdravých! ne každého mrzáka ikdyž má PP tak jsem za zapšklou protivnou babu, polovina se semnou skoro už ani nebaví, třeba ta známá co prodala ty 6 týdenní štěňata, také už mě ani nezdraví, protože jsem jim to vlastně celé nějak nepřála a na světě má pravdu jen lékař a je jedno zda zvířecí nebo lidský...přitom v dnešní době internetu všude mi říkejte že jsou lidi tak omezení!?

Neregistrovaný uživatel

4.4.2017 07:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Té kolegyni z práce jsem teď posílala meila že to nemyslím zle, ale že mám taky dvě feny bez PP a že jsem je nenechala nikdy nakrýt a poslala jsem jí tyto odkazy, proč jsem nikdy na svých fenách neodchovala. Ale nechápu, proč se lidi v tomto případě okamžitě urazí...?

http://www.muj-pes.cz/zivot-se-psem/stenata-alespon-jednou-za-zivot-500.html

http://www.zestiteckychzahrad.cz/povery.html

http://nemnozdoma.cz/proc-nemnozit/.

Janae

4.4.2017 08:03
Janae

XXX.XXX.160.254

Té kolegyni z práce jsem teď posílala meila že to nemyslím zle, ale že mám taky dvě feny bez PP a že jsem je nenechala nikdy nakrýt a poslala jsem jí tyto odkazy, proč jsem nikdy na svých fenách neodchovala. Ale nechápu, proč se lidi v tomto případě okamžitě urazí...?

http://www.muj-pes.cz/zivot-se-psem/stenata-alespon-jednou-za-zivot-500.html

http://www.zestiteckychzahrad.cz/povery.html

http://nemnozdoma.cz/proc-nemnozit/.

Protože jste jak umanutý kafemlýnek. Navíc i názor leze říct slušně, což většinou na toto téma lidé neumí.
Pochopila jsem, že ta pani z prvního odkazu plánuje štěňata každý druhý rok, teď je má potřetí, nechá ještě jedny a fenu nechá vykastrovat. To mi nepřijde tak hrozný. Proč ji neříct názor, ovšem vytahovat, že fena je kříženec jezevčíka a jako dohru ji posílat meila je moc, akorát si pomyslí, že jste prdlá, bude z toho mít prču a nebude se s vámi bavit.

To samé ten druhý příklad, jo říct proč si myslíte, že by měli štěňata ještě zůstat u feny, ale nezatahovat do toho city, však vzít si štěně v šesti týdnech bylo ještě nedávno běžné (kolikrát se dávali pryč ještě dřív a zvládli to ), jednoduše a bez emocí pronést něco ve smyslu "A není to brzy, já si fenu brala v 8 týdnech a bylo to mimino..." a dál neřešit, stejně nic nevyřešíte akorát budete za podivína.

No a rada zeptat se přímo veterináře, to snad nemyslíte vážně? To je rada na d zlato.

Neregistrovaný uživatel

4.4.2017 08:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Janae napsal(a):
Protože jste jak umanutý kafemlýnek. Navíc i názor leze říct slušně, což většinou na toto téma lidé neumí.
Pochopila jsem, že ta pani z prvního odkazu plánuje štěňata každý druhý rok, teď je má potřetí, nechá ještě jedny a fenu nechá vykastrovat. To mi nepřijde tak hrozný. Proč ji neříct názor, ovšem vytahovat, že fena je kříženec jezevčíka a jako dohru ji posílat meila je moc, akorát si pomyslí, že jste prdlá, bude z toho mít prču a nebude se s vámi bavit.

To samé ten druhý příklad, jo říct proč si myslíte, že by měli štěňata ještě zůstat u feny, ale nezatahovat do toho city, však vzít si štěně v šesti týdnech bylo ještě nedávno běžné (kolikrát se dávali pryč ještě dřív a zvládli to ), jednoduše a bez emocí pronést něco ve smyslu "A není to brzy, já si fenu brala v 8 týdnech a bylo to mimino..." a dál neřešit, stejně nic nevyřešíte akorát budete za podivína.

No a rada zeptat se přímo veterináře, to snad nemyslíte vážně? To je rada na d zlato.

Takže vám příjde ok že do světa vyšle cca 30 psů bůh ví čeho s bůh ví jakou vadou či nemocí? mě ne. Já jí řekla v klidu, že nevidím nic přínosného na tom mít štěńata na nepapírovém psu když jsou přeplněné útulky, že mi to příjde nezodpovědné vůči těm štěňatům, vím že týrat může člověk i s PP ale řekla jsem jí kolik psů s PP je v útulku oproti těm oříškům? Samozřejmě jsme se taky dřív urazila když mi před devíti lety řekli že nemám pitbulla ale jen nějaký směšný pokus o pitbulla...vždyť přece mi tenkrát veta před deseti lety do očkováku napsal že mám pitbulla tak co to mám? Taky jsme byla nešťastná z toho, když mi chovatel psů s PP tohle řekl, jenže nejsem nafukovací ovce, začala jsem pátrat sama proč jsou psi s PP a proč ne a co je dobré a co ne. Já chápu že někteří lidi to neřeší, jen nechápu jak toto může podporovat veterinář!?

Janae

4.4.2017 08:26
Janae

XXX.XXX.160.254

Takže vám příjde ok že do světa vyšle cca 30 psů bůh ví čeho s bůh ví jakou vadou či nemocí? mě ne. Já jí řekla v klidu, že nevidím nic přínosného na tom mít štěńata na nepapírovém psu když jsou přeplněné útulky, že mi to příjde nezodpovědné vůči těm štěňatům, vím že týrat může člověk i s PP ale řekla jsem jí kolik psů s PP je v útulku oproti těm oříškům? Samozřejmě jsme se taky dřív urazila když mi před devíti lety řekli že nemám pitbulla ale jen nějaký směšný pokus o pitbulla...vždyť přece mi tenkrát veta před deseti lety do očkováku napsal že mám pitbulla tak co to mám? Taky jsme byla nešťastná z toho, když mi chovatel psů s PP tohle řekl, jenže nejsem nafukovací ovce, začala jsem pátrat sama proč jsou psi s PP a proč ne a co je dobré a co ne. Já chápu že někteří lidi to neřeší, jen nechápu jak toto může podporovat veterinář!?

Vyšle třicet psů, ovšem opečovávanej psů, fenky i štěňata mají náležitou péči a pravděpodobně jim najde celkem normální majitele, někteří z nich třeba budou opět množit, ale zas v celkem malé míře. Není moc velká pravděpodobnost, že se takový pes dostane do útulku.
Určitě říct názor, ale zbytečné se víc angažovat a dělat si zle.

Když vy si pro boj vyberete vždy až špičku ledovce.
Mě nejhorší přijdou praštěný sběratelé psů. Mají kolem dvaceti kříženců. kteří se nekontrolovatelně množí, třicet štěňat zvládnou několikrát do roka, bez lékařské péče, bez přísunu jídla v hrozných podmínkách. Navíc bývají v každé vsi.
Samozřejmě množírny, tam taky není co řešit, ale psychicky nemocných sběratelů je víc.

Taky tu máme takovou potrhlou důchodkyni, má od 5 do 10 nechutně zanedbaných fen, věčně štěňata, dle všeho má ty psy na maso. Jsem zvědavá, kolik z těch hrdinů, co řeší štěňata od kolegyně by něco řeklo této pani. Já na to teda koule nemám, ty lidi co to zkusili akorát dost pourážela a "poslala na ně rakovinu" a policie taky nic nevyřeší.

4.4.2017 08:27
Atheira

XXX.XXX.240.171

Často ani tak nesejde na tom, co říkáte, ale jak to říkáte.
I kdyby si to ten člověk třeba nechal vysvětlit a byl ochotný situaci pochopit, často to neudělá hlavně proto, že na něj "aktivisti" všeho druhu vyrukujou jako šílenci, podávají to s jakousi povrchností, kterou ten člověk rozhodně vycítí a vůči vám a vašim názorům se pak naprosto šprajcne a nechce je slyšet už jen tak z principu.
Jsem hodně velkej alternativec v hodně směrech, vím, o čem mluvím, s "běžnýma" lidma je někdy těžký se domluvit. Myslet si můžete, co chcete, ale jestli chcete dosánout nějakýho výsledku a aspoň minimálního pochopení a zamyšlení na druhé straně, nesmíte je nechat poznat, co si myslíte, ať už to je cosi o pr deli nebo ještě hůř. A hlavně musíte být ochotná pochopit i vy je a na tom stavět.

4.4.2017 08:39

Janae napsal(a):
Vyšle třicet psů, ovšem opečovávanej psů, fenky i štěňata mají náležitou péči a pravděpodobně jim najde celkem normální majitele, někteří z nich třeba budou opět množit, ale zas v celkem malé míře. Není moc velká pravděpodobnost, že se takový pes dostane do útulku.
Určitě říct názor, ale zbytečné se víc angažovat a dělat si zle.

Když vy si pro boj vyberete vždy až špičku ledovce.
Mě nejhorší přijdou praštěný sběratelé psů. Mají kolem dvaceti kříženců. kteří se nekontrolovatelně množí, třicet štěňat zvládnou několikrát do roka, bez lékařské péče, bez přísunu jídla v hrozných podmínkách. Navíc bývají v každé vsi.
Samozřejmě množírny, tam taky není co řešit, ale psychicky nemocných sběratelů je víc.

Taky tu máme takovou potrhlou důchodkyni, má od 5 do 10 nechutně zanedbaných fen, věčně štěňata, dle všeho má ty psy na maso. Jsem zvědavá, kolik z těch hrdinů, co řeší štěňata od kolegyně by něco řeklo této pani. Já na to teda koule nemám, ty lidi co to zkusili akorát dost pourážela a "poslala na ně rakovinu" a policie taky nic nevyřeší.

"Není moc velká pravděpodobnost, že se takový pes dostane do útulku. "
Kéžby :(
Kéžby si tito množitelé "musí mít aspoň jednou štěňata" nebo "na falešku je březost nejlepší lék" dali tu práci a poctivě monitorovali pohyb jejich štěňat. Asi by byli dost nemile překvapeni. Já si myslím, že nejmíň 50% takovýhlech štěňat se aspoň jednou za život do útulku dostane. Psů je prostě moc, pořizuje si je čím dál víc nezodpovědných či lehkomyslných lidí, kteří za půl roku nebo za rok zjistí, že jim pes překáží. I opravdoví chovatelé psů s PP, kteří si na chovu dají záležet, mají běžně zájemce, kteří si na poslední chvíli vše rozmyslí a pejska vlastně nechtějí.
Jen pro příklad - mám nádhernýho psa z útulku. Už byl jednou umístěnej (byl mu tehdy pouhý rok), ale rodina ho po třech dnech vrátila z nějakýho triviálního důvodu. Je to úžasnej parťák, kterej se na mě zafixoval cca 10min po odchodu z útulku. Ti první lidé, co si ho vzali, to asi "fakt mysleli vážně"...
Štěňata jsou krásný, ale za pár měsíců začnou zlobit, neposlouchat, a kdo to nemyslí vážně, klidně se takovýho psa zbaví. Můžete mu najít sebelepší rodinu, ale fakt nezaručíte, že pes nikdy neskončí v útulku. U kříženců, který si lidi koupili nebo vzali "protože papíráka nechceme a v útulcích jsou zabijáci", je pravděpodobnost odložení opravdu jiná než "ne moc velká".
Prostě je doba, kdy se lidi rozhodnou, že chtěj psa, vyberou si ho třeba i rozumně z útulku, a za dva tři dny zjistěj, že ho vlastně nechtěj. Nechápu, proč do dnešního přetlaku psů množit další bezprizorní křížence, ať z jakkoliv stupidního důvodu.

Neregistrovaný uživatel

4.4.2017 08:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Atheira napsal(a):
Často ani tak nesejde na tom, co říkáte, ale jak to říkáte.
I kdyby si to ten člověk třeba nechal vysvětlit a byl ochotný situaci pochopit, často to neudělá hlavně proto, že na něj "aktivisti" všeho druhu vyrukujou jako šílenci, podávají to s jakousi povrchností, kterou ten člověk rozhodně vycítí a vůči vám a vašim názorům se pak naprosto šprajcne a nechce je slyšet už jen tak z principu.
Jsem hodně velkej alternativec v hodně směrech, vím, o čem mluvím, s "běžnýma" lidma je někdy těžký se domluvit. Myslet si můžete, co chcete, ale jestli chcete dosánout nějakýho výsledku a aspoň minimálního pochopení a zamyšlení na druhé straně, nesmíte je nechat poznat, co si myslíte, ať už to je cosi o pr deli nebo ještě hůř. A hlavně musíte být ochotná pochopit i vy je a na tom stavět.

Já je chápu, s tou vědomostí množení jsem se nenarodila, musela jsem k ní dojít, přijmout tu informaci, pochopit ji a hlavně se přenést v určitou chvíli přes své ego, že můj první pes není to co jsem myslela že je atd atd... Dobře já to příště zkusím říct úplně jinak, jenže stejně se dostanu za dvě věty, tam kam jsem se dostala teď. A navíc nechci tady řešit jak jsem co řekla ale to, že někteří vetové to podporují, to mě zaráží, nechápu proč se tady začínáte točit kolem toho co jak jsem komu řekla...

4.4.2017 08:43

Že množení podporuje veterinář, je hodně smutný, ale prostě hlupáci jsou i mezi studovanýma no.
Já myslím, že kdo chce, tuto problematiku pochopí. Kdo nechce, je marný mu to furt vysvětlovat a přesvědčovat. Sama mám známé, kteří nechají namnožit kříženku, protože od ní chtějí jedno štěně. Co budou dělat s těma ostatníma, to fakt nechci vědět. Vedla jsem s nima dlouhé rozhovory na téma, proč si pořídit papíráka nebo pejska z útulku, ale v určitý moment jsem toho nechala - marnit energii na někoho, kdo má svoji jedinou pravdu, fakt nemá smysl. Lepší je se pak tomu tématu vyhnout.

Accuracy

4.4.2017 08:46
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Jako jedno to není, ale co s tím chcete dělat? Ona může mít třeba i nastudováno, ale má zkrátka jiný názor.
Je to jako u očkování dětí: Někteří rodiče nastudují vakcínu a alternativy a očkují, někteří rodiče po stejném postupu neočkují. A tak se Evropou šíří epidemie spalniček, které by během několika let vymizely, kdyby lidi očkovali. Pak by se očkovat nemuselo, nemoc by vyhynula.
Na druhou stranu očkovat proti chřipce může být kontraproduktivní. Pravda je vždy někde uprostřed. A to se týká všech témat, nejen těch kontroverzních.
Faktem je, že ta dáma na to má právo, chovat na té feně. Ohledně odběru 6. týden můžete vytáhnout zákon, který praví, že štěně musí být u feny minimálně 50 dnů a to zkrátka odběr v 6. týdnu nesplňuje.
Máte pravdu, že správné to není. Ale v praxi je těžké šířit osvětu. Můžete třeba té paní půjčit knížku o výchově, můžete se s ní bavit a ptát se, můžete i radit a jít příkladem. Ale poučovat (a co přesně je poučování, to si určí ta paní sama), to vede k tomu, že se urazí, naštve, zatvrdí se nebo Vás nebude brát vážně. A pak už s ní neuděláte vůbec nic.
Já vím, je to těžké. Taky mám v okolí ignoranty, kteří krmí psa fujtajblem, nehlídají háravé feny a nechodí s nimi ven ani se jim nijak nevěnují. A doplácí na to to zvíře. Ale co s tím?

4.4.2017 08:55
Atheira

XXX.XXX.240.42

Já je chápu, s tou vědomostí množení jsem se nenarodila, musela jsem k ní dojít, přijmout tu informaci, pochopit ji a hlavně se přenést v určitou chvíli přes své ego, že můj první pes není to co jsem myslela že je atd atd... Dobře já to příště zkusím říct úplně jinak, jenže stejně se dostanu za dvě věty, tam kam jsem se dostala teď. A navíc nechci tady řešit jak jsem co řekla ale to, že někteří vetové to podporují, to mě zaráží, nechápu proč se tady začínáte točit kolem toho co jak jsem komu řekla...

Vy jste se rozčilovala, proč se na vás hned všichni načuří. Tak jen říkám, jak to je. Co se vetů týče, není vůbec jasný, jak to v tomhle konkrétním případě bylo (ale je samozřejmě jasné, že i mezi veterináři panují různé názory), ono třeba mohlo jen při řešení brutální falešky padnout, že řešením by byla štěňata... co se řeklo kolem nebo neřeklo, my tu asi těžko víme.
Jako doporučení nebo přímo návod už si to mohla přebrat jen vaše kolegyně.

Když jsem se já s naším vetem bavila na téma kastrace, nekastrování a případných falešek, padla tam taky hromada věcí, možností, hodně věcí padlo i jen teoreticky. Prostě abych věděla, jak se věci mají a sama si o tom udělala obrázek.
Takže v případě toho, co se tu řeší, dovedu si představit i tu možnost, že paní nebylo nic takového vůbec doporučeno, jen si to z toho sama nějak vyvodila. Což ovšem taky nemusí být nutně pravda a štěňata jí byla skutečně navržena jako jediná možnost. Mohlo to být jakkoli. Vy jste u toho snad byla, abyste mohla tvrdit, že je to vet podporující množení?

Neregistrovaný uživatel

4.4.2017 09:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Atheira, nebyla jsem tam, pokud mi ale někdo řekne "veterinář nám doporučil co druhý rok mít štěňata" beru, že veterinář někomu doporučil mít na feně co dva roky štěňata. To jestli to řekl přímo takto nevím, ale samozřejmě k vetovi s fenkou chodí na očkování atd (doufám teda) a ten musí vědět že fena má mít potřetí štěňata a pokud by to třeba veta nedoporučoval, tak by se třeba zeptal, proč už má potřetí štěňata z plánovaného krytí atd atd...ze strany toho vetrináře mi to přišlo, že je v tom podporuje, hlavně sama říkala, že před x lety když začala hárat a troět faleškama, byli z toho jako majitelé nešťastní, původně štěňata ani neplánovali, ale veterinář jim to doporučil, takže ano tento veterinář jim doporučil chovat štěňata.

4.4.2017 10:01
lavacca

XXX.XXX.218.25

Atheira, nebyla jsem tam, pokud mi ale někdo řekne "veterinář nám doporučil co druhý rok mít štěňata" beru, že veterinář někomu doporučil mít na feně co dva roky štěňata. To jestli to řekl přímo takto nevím, ale samozřejmě k vetovi s fenkou chodí na očkování atd (doufám teda) a ten musí vědět že fena má mít potřetí štěňata a pokud by to třeba veta nedoporučoval, tak by se třeba zeptal, proč už má potřetí štěňata z plánovaného krytí atd atd...ze strany toho vetrináře mi to přišlo, že je v tom podporuje, hlavně sama říkala, že před x lety když začala hárat a troět faleškama, byli z toho jako majitelé nešťastní, původně štěňata ani neplánovali, ale veterinář jim to doporučil, takže ano tento veterinář jim doporučil chovat štěňata.

Ale taky to mohl rict tak, ze u některých fen to vyřeší březost a odchov štěňat a hnedka se toho paní chytila... vázne jsme tam nikdo nebyl, abysme to mohli 100% rict - ano, tento veterinář doporučuje množit vorisky.

4.4.2017 10:48

No, ono to mohlo být třeba úplně jinak. Nevíte, jestli veterinář nenaznačoval, že není dobrý fenu úplně strhat, a paní si z toho neodnesla, že co dva roky je to ok. Nevíte, jestli zmínka o štěňatech nepadla jen tak mezi řečí a paní se toho prostě nechytla.

Co se nějakého zeptání a divení týče, to jí má jako ve dveřích říct, že je úplně blbá, že ta fena má třetí štěňata, a odmítnout je ošetřit?

4.4.2017 10:56
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Fiona.Praha napsal(a):

4.4.2017 11:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Janae - Taky tu máme takovou potrhlou důchodkyni, má od 5 do 10 nechutně zanedbaných fen, věčně štěňata, dle všeho má ty psy na maso. Jsem zvědavá, kolik z těch hrdinů, co řeší štěňata od kolegyně by něco řeklo této pani. Já na to teda koule nemám, ty lidi co to zkusili akorát dost pourážela a "poslala na ně rakovinu" a policie taky nic nevyřeší. - tak tohle zrovna není adekvátní příklad, předpokládám, že Atilly kolegyně není úplný de.il a proto se pokusila jí to rozmluvit. Udělala bych totéž. A co se týče tvrzení: no a co, tak vyšle do světa 30 opečovávaných štěňat...to prostě od člověka majícího a milujícího psy neočekávám. Mám psy ráda a ne jen ty své. Prototo mi nejsou jedno psi hnijících v útulkách a množírnách, sousedi, kteří se o své psy nestarají, ani sousedi, kteří své psy nesmyslně množí

4.4.2017 18:43

Když se s někým bavím a zachytím náznak záměru množení, tak začnu s naivním výrazem vyprávět, že já bych chovat nemohla. Protože štěňata by musela být načipovaná, zaregistrovaná a se smlouvou, tzn. kdyby něco, musela bych se o ně postarat i v dospělosti. Což by pro mě byl problém a taky by to něco stálo. Že samozřejmě nejsem žádná hyena a lidská zrůda, abych mrňata udala jen tak a děj se vůle boží. Že jsem párkrát pomáhala útulkům a pohled na ty chudáky psy, co nikoho nemají, nebo nedej bože jim někdo ubližoval atd. atd. Čistá deprese a zoufalství a nemá se o ně kdo postarat, protože majitel feny se na svoje mimina úplně vykašlal... A uzavřu ve stylu: "To je hnus, co? I takhle se lidi dokážou zachovat. A při představě, že se mého štěněte někdo bude chtít zbavit, ublíží mu a ono někde x dní umírá, je mi zle."

Jsem fakt tvrdá, ale přesně vidíte, jak to těm lidem pak šrotuje v hlavě a pomalu se i stydí. Když si producent štěňata načipuje, zaregistruje a ponese za ně odpovědnost, tak ať si jich namrská, kolik chce.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2017 06:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Ollie tak to je super, budu si to muset někam napsat a vždy s tím vyrukovat, to je úplně boží!

5.4.2017 08:44

No ale ona mi řekla, že tenkrát prvně štěňata vůbec nechtěli, ale že fenka začala trpět na falešky a že jí veterinář řekl, že nejlepší co pro ni můžou udělat je, aby měla obrok štěňata a prej až bude mít fenka cca 8 let nechat vykastrovat, takže bude mít teď potřetí štěňata a pak plánují ještě jednou co se to děje ?

Ten veterinář řešil zdravotní stav feny a v tom měl pravdu. On neřešil zaplavenost Čech štěňaty kříženců. A pak už si jeho odpověď vaše kolegyně uzpůsobila k svému obrazu.
Ještě to rozvedu :
Kdysi jsem řešila obecně takovéto jednou za život štěňata. Veterinář mi odpověděl úplně stejně. Aby to mělo význam ( proti onemocnění mléčné žlázy, dělohy ) musela by fena rodit každý rok. Štěňata jednou za život nemají žádný význam! Z veterinárního hlediska měl pravdu. Podotýkám, že každý rok naše fena štěňata fakt neměla.

5.4.2017 08:55

..."Taky tu máme takovou potrhlou důchodkyni, má od 5 do 10 nechutně zanedbaných fen, věčně štěňata, dle všeho má ty psy na maso. Jsem zvědavá, kolik z těch hrdinů, co řeší štěňata od kolegyně by něco řeklo této pani. Já na to teda koule nemám, ty lidi co to zkusili akorát dost pourážela a "poslala na ně rakovinu" a policie taky nic nevyřeší"...

Také policii nepřísluší to řešit. Vyřešil by to rozumný obecní úřad. Stačí vytvořit příslušnou vyhlášku a stanovit vysoce progresivní poplatek ze psů. A pak už jen na potrhlé důchodkyni tvrdě poplatky vymáhat. A jestli to stávající zastupitelstvo nedokáže ( nekoná ), volby jsou tuším každé 4 roky.

5.4.2017 09:18
Evv

XXX.XXX.136.112

Řeším to podobně jak Ollie jen obcas přihodim geneticky přenosné nemoci něco jako "Tamté paní umřeli všechna štenatka jako mimi protože měli rodiče v genech nemoc." Nebo "Tamta fenka u porodu umřela a oni museli štenitka dokrmovat, každe dve hodinky, skoro dva měsice." Kdybych začala o tom proč je množeni špatne a podle tech članku tak to nikdo neřeši ješte se urazej že je ta pubertačka poučuje. Jinak, pokud mate pocit že vet podporuje množeni zkuste vytisknout pár poutavych letačku proti množeni a zaklepat mu v ordinaci a zeptat se či by jste nemohli nechat v čekarne, nebo nalepit na dveře.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2017 16:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Veterinární lékař vystudoval veterinární medicínu, ne ochranu zvířat, přírody ani nic podobného. Jeho úkolem je aplikovat svoje znalosti na zvířata, která jsou mu svěřena jako pacienti a ne se starat co a kdo a jak. Samozřejmě jako člověk se o danou problematiku může zajímat, ale taky nemusí a přesto to může být dobrý doktor.
Veterináři nejsou od toho, aby hlídali, kolik kdo a jakých vyprodukuje štěňat. Já mám opakovanou zkušenost, že úplně stejně léčí psa za několik desítek tisíc jako psa finančně zcela bezcenného. A tak je to správně a doufám, že to tak zústane.
Jinak - Atilla8 - číst vaše příspěvky to je teda zážitek! Nedivím se, že se s vámi spousta lidí nechce bavit. Myslím, že každý do koho najedete, tak musí udělat přesně praví opak, protože váš styl psaní a myšlení to je fakt soda!

Neregistrovaný uživatel

5.4.2017 16:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Mně to nedá - omlouvám se - ale Atillo8 - posteskla jste si v tomhle vlákně, že jste měla pitbula ale z mladické nerozvážnosti toho špatného tedy bez PP, což už nikdy více, protože teď jste už moudrá. Zároveň v nedávném a hodně navštěvovaném vlákně jste chtěla zangažovat svět, aby se zakázalo chovat bez PP. Nikdo z vás nedostal jaké PP by bylo to správné. Dalo se jen vyrozumět, že považujete PP FCI za jakýsi téměř státní doklad a ten jediný správný. Jakého pitbula tedy příště, když není uznán FCI? Mně přijdete strašně prostoduchá.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2017 18:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Dostala jsem od diskutujících odkaz ať si vás pročtu ještě na Hlodavcích.
Tedy vaše názory na potkany x psy. PP x bez PP to je texaský masakr motorovou pilou!

Neregistrovaný uživatel

6.4.2017 07:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Flip, zklidni hormon a zameť si před svým prahem

6.4.2017 10:25
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..."Taky tu máme takovou potrhlou důchodkyni, má od 5 do 10 nechutně zanedbaných fen, věčně štěňata, dle všeho má ty psy na maso. Jsem zvědavá, kolik z těch hrdinů, co řeší štěňata od kolegyně by něco řeklo této pani. Já na to teda koule nemám, ty lidi co to zkusili akorát dost pourážela a "poslala na ně rakovinu" a policie taky nic nevyřeší"...

Také policii nepřísluší to řešit. Vyřešil by to rozumný obecní úřad. Stačí vytvořit příslušnou vyhlášku a stanovit vysoce progresivní poplatek ze psů. A pak už jen na potrhlé důchodkyni tvrdě poplatky vymáhat. A jestli to stávající zastupitelstvo nedokáže ( nekoná ), volby jsou tuším každé 4 roky.

Řešením by bylo i obrátit se na místně příslušnou vet. správu s žádostí o kontrolu chovu... Ale když na to dotyčná/ý "nemá koule" a radši jen přihlíží, tak je potom zbytečné něco řešit...

6.4.2017 10:36
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Blbost se nevyhýbá ani veterinářům. Vysoká škola zdravý rozum nezaručí...

To je pravda, ale tak snad sakra tu práci dělá proto, že mu na zvířatech aspoň trochu záleží. Nebo bych to předpokládala. Ach jo.

6.4.2017 10:52
Atheira

XXX.XXX.240.170

Zrzavci napsal(a):
To je pravda, ale tak snad sakra tu práci dělá proto, že mu na zvířatech aspoň trochu záleží. Nebo bych to předpokládala. Ach jo.

Třeba moje sestřenice se na studium veteriny nakonec vykašlala právě proto, že jí na zvířatech záleží. Když doma na rodiče šly mdloby, protože už měla větší část za sebou a oni si představovali, že "z ní něco bude", odůvodnila to tím, že by chtěla zvířatům pomáhat, ale že se na té škole zatím pořád cítila jak bezcitnej vrahoun.
Je to takový dost sporný... člověk musí mít ke zvířatům vztah, aby mohl být veterinářem, ale zároveň mu taky musí být hromada věcí tak nějak jedno...

6.4.2017 11:11
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Atheira napsal(a):
Třeba moje sestřenice se na studium veteriny nakonec vykašlala právě proto, že jí na zvířatech záleží. Když doma na rodiče šly mdloby, protože už měla větší část za sebou a oni si představovali, že "z ní něco bude", odůvodnila to tím, že by chtěla zvířatům pomáhat, ale že se na té škole zatím pořád cítila jak bezcitnej vrahoun.
Je to takový dost sporný... člověk musí mít ke zvířatům vztah, aby mohl být veterinářem, ale zároveň mu taky musí být hromada věcí tak nějak jedno...

No určitě si musí v některých věcech držet odstup, nebo by mu houklo, ale neměl by zhoršovat už tak blbou situaci psů a to ve všech směrech (tedy nepodporovat množení psů, zbytečné kastrace, granule spása světa a tak jako no). Ale je mi jasný, že to je naivní představa. Můj bývalý spolužák ze základky -syn pana lékaře a hajzlík každým coulem - že by vystudoval lidskou medicínu, nepřicházelo v úvahu, ale tak tatínek z něj toho doktora přece chtěl mít, tak je z hajzlíka dnes veterinář rýžovar (neboli rejžuju a vyvářim co to dá ).

6.4.2017 11:30
shavoid

XXX.XXX.64.24

Takový zážitek - známá má x chovných fen, mezi nimi spousty dočaskových. Jeden pán z vesnice má nevykastrovaného vořecha, který už skoro 10 let běhá po vesnici a "kryje" co se dá. On se neptá, on jde rovnou na věc, holt léta zkušeností.
Jednu dobu se zaměřil na její feny a neustále obcházel jejich pozemek, kdesi prolezl a pokoušel se vehementně nakrýt fenu, která byla zrovna v nejlepším. Přes noc spal na jejich prahu a známá volala onomu pánovi, jestli si toho psa může laskavě odvézt.
Chlap nechápal, za boha nemohl pochopit proč jí vadí, že by jeho pes měl nakrýt její chovné feny, nikdy mu to nevysvětlila. Argumentoval tím " Ale ty máš přece ráda psy, tak co ti sakra vadí?"..
Nebo babce ze stejné vesnice ten stejný pes neustále nakrýval její fenu ovčandy - každé hárání fena zabřezla, babka rozdala štěňata poprvé, pak podruhé.. no a pak je už začala topit. Pak došla s prosíkem za známou, fena měla rozsáhlou pyometru. Nikdo jí nevysvětlil, že je špatně, aby jí nechala neustále nakrývat oním psem, babka jí nechala dál a jen neustále brečela, že jí fena umře.
Asi trochu mimo, jen mi přišlo, že se to sem přece jenom hodí :).

6.4.2017 11:56

Tak se tu kvůli jednomu kancelářskému JPP ( jedna paní povídala) sesypte na veterináře jako vosy. Mám mezi nimi docela dost známých i pár dobrých přátel. A to byste nevěřili (y), co někteří majitelé dokáží, jak dokáží veterinářovo doporučení uzpůsobit k obrazu svému, co všechno můžou po veterinářích požadovat.
( Viz Bodlinkou zachráněný vrh štěňat ).
Např.: Přijdou nechat utratit psa s tím, že jedou na dovolenou, nikdo jim hlídat nechce, hotel je drahý, v útulku jim ho nevzali. Ale obojek a vodítko nám vraťte, nebudem novému psovi kupovat...Pejska si na veterině nechali, pomáhala jsem mu najít nový domov. Možná ti lidé někde roztrušují, že jim ten a ten veterinář utratil psa...
O tom, že veterinář přijde očkovat králíky a v chodbě v kbelíku pod hadrem kňučí topená štěňata...lepší nepsat.

6.4.2017 12:19

Tak se tu kvůli jednomu kancelářskému JPP ( jedna paní povídala) sesypte na veterináře jako vosy. Mám mezi nimi docela dost známých i pár dobrých přátel. A to byste nevěřili (y), co někteří majitelé dokáží, jak dokáží veterinářovo doporučení uzpůsobit k obrazu svému, co všechno můžou po veterinářích požadovat.
( Viz Bodlinkou zachráněný vrh štěňat ).
Např.: Přijdou nechat utratit psa s tím, že jedou na dovolenou, nikdo jim hlídat nechce, hotel je drahý, v útulku jim ho nevzali. Ale obojek a vodítko nám vraťte, nebudem novému psovi kupovat...Pejska si na veterině nechali, pomáhala jsem mu najít nový domov. Možná ti lidé někde roztrušují, že jim ten a ten veterinář utratil psa...
O tom, že veterinář přijde očkovat králíky a v chodbě v kbelíku pod hadrem kňučí topená štěňata...lepší nepsat.

Orionko, i veterináři jsou jenom lidi, špatní i dobří... Setkala jsem se s vety z obou pólů... Samotnou mne mrzí přístup některých, protože u veterinářů bych předpokládala jistý morální kredit... Ale pro někoho jsou jedinou důležitou veličinou peníze...

6.4.2017 12:52

Orionko, i veterináři jsou jenom lidi, špatní i dobří... Setkala jsem se s vety z obou pólů... Samotnou mne mrzí přístup některých, protože u veterinářů bych předpokládala jistý morální kredit... Ale pro někoho jsou jedinou důležitou veličinou peníze...

V čem jsou veterináři "lepší lidé", že byste od nich očekávala morální kredit a od jiných profesí ne?

morálka a profese jsou dvě oddělené veličiny.

mimochodem, co je dobré a co je špatné je ne vždy univerzální. viz třeba kastrace. nebo i rozmnožování jiných psů než těch uchovněných s průkazem původu FCI.

6.4.2017 13:37

V čem jsou veterináři "lepší lidé", že byste od nich očekávala morální kredit a od jiných profesí ne?

mimochodem, co je dobré a co je špatné je ne vždy univerzální. viz třeba kastrace. nebo i rozmnožování jiných psů než těch uchovněných s průkazem původu FCI.

Tak za prvé rozhodně nechci zabřednout do nekonečné debaty o tom, co je a co není dobré a špatné.

Veterinář stejně jako lékař je mnoha lidmi brán jako určitá autorita. A proto bych, jak jsem napsala, čekala jistý morální kredit. Ale nebojte, jsem dávno dospělá a vím, že je to utopie a že je to člověk jako každý jiný, dobrý nebo špatný...

6.4.2017 15:20

Hlavně by měl zůstat chudý...Ale zas - měl by mít ty nejdražší, nejmodernější, nejdokonalejší diagnostické přístroje...Slušnou ordinaci...Přívětivou, milou, dobře placenou sestřičku ( nebo kolegyni )...
Můžete psát další nápady, co by měl...slušný veterinář s vysokým morálním kreditem.

Neregistrovaný uživatel

6.4.2017 15:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Hlavně by měl zůstat chudý...Ale zas - měl by mít ty nejdražší, nejmodernější, nejdokonalejší diagnostické přístroje...Slušnou ordinaci...Přívětivou, milou, dobře placenou sestřičku ( nebo kolegyni )...
Můžete psát další nápady, co by měl...slušný veterinář s vysokým morálním kreditem.

Fakt dobrý!

Veterinární i humánní lékař jsou přeci normální lidi a je nesmysl v nich hledat nějaké "božstvo".
Mám k nim úctu, protože dokázali vystudovat náročné školy. To znamená, že jsou pracovití a cílevědomí. Taky určitě nejsou hloupí. Tyto vlastnosti jsou k vystudování náročných vysokých škol zapotřebí. Tím to ale končí. Vystudovat náročnou školu může i člověk s nízkým morálním kreditem, člověk hamižný... prostě může mít všechny špatné vlastnosti světa, stejně tak může být morálně skvělý.
Ale hlavně jsou to normální lidi, kteří mají doma třeba rodinu, děti a kteří tudíž prostě mají práci, aby vydělali. Člověk pracuje v první řadě proto aby si vydělal a mohl žít. Proč by to měl mít doktor jinak?
Proč někdo pořád čeká od veterinářů, že jsou automaticky ochránci zvířat a ideálně budou sledovat jestli někdo nemá moc štěňat a než štěně naočkují, tak si prohlédnou jeho průkaz původu a zjistí jestli je to ten správný?

6.4.2017 17:50

Pracovat zadarmo - no, vlastně ani ne zadarmo, měl by i léky a materiál platit z vlastní kapsy - protože veterina je přece poslání

6.4.2017 18:03
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Pracovat zadarmo - no, vlastně ani ne zadarmo, měl by i léky a materiál platit z vlastní kapsy - protože veterina je přece poslání

No a taky by měl objíždět pacienty a přizpůsobit se jejich času, který by si s páníčky předem samozřejmě domluvil on ze své iniciativy.

Na každé návštěvě pacienta prohlédnout, vytrhat chlupy z uší, ostříhat drápky, prohlédnout zuby, naočkovat. Malý problém vyřešit na místě (v autě malý operační sál), u větších zásahů zajistit vlastní odvoz pacienta k sobě domů, zákrok, ošetření a zase dovoz pacienta domů.

6.4.2017 18:32

Fiona.Praha napsal(a):
No a taky by měl objíždět pacienty a přizpůsobit se jejich času, který by si s páníčky předem samozřejmě domluvil on ze své iniciativy.

Na každé návštěvě pacienta prohlédnout, vytrhat chlupy z uší, ostříhat drápky, prohlédnout zuby, naočkovat. Malý problém vyřešit na místě (v autě malý operační sál), u větších zásahů zajistit vlastní odvoz pacienta k sobě domů, zákrok, ošetření a zase dovoz pacienta domů.

Sakra, tak tohle už dělám. Co tam máte dál?

6.4.2017 20:01

Proč to celé nepřekroutit, že? Tak si to vzájemně užijte.

6.4.2017 20:26
jako001

XXX.XXX.109.93

Dobry vecer Bodlinka nesmierne si vàzim vasich prispevkov poprosim vàs nenechajte sa zatiahnut do nezmyslov.ja mozem uviest jednu vec psej populàcii teda tej cistokrvnej nic viac geneticky neuskodilo ako modernè vystavnè slachtenie, priklady netreba uvàdzat staci sa pozriet na co vsetko sa testuju tie ktorè plemenà, neviem ja som mal v làske psa s pp aj vsetky bez bolo onich postaranè bez rozdielu a vsetci sa dozily slusnèho dochodku, mimo inè aj 5 yorkiovia z prasacieho chlieva z ktorych dve suky boli kotnè, narodily sa im steniatka, neskor este raz a potom som ich dal vsetky vykastrovat, tie psy som kupil z zlutosti, a nehladel som ci maju pp alebo nie, momentàlne hladàme novèho clena rodiny màme vybratè aj plemeno ci bude s papiermy ale bo bez je len moja vec, ci budem pripustat alebo nechàm fenu nakryt je len moja vec ale je namne aby som pripadnym steniatkam nasiel novy domov ja natomto nic zlèho nevidim, a kydat na vetov bez priameho dokazu no neviem, ale dnes je moznè vsetko.

6.4.2017 22:57

Musím přiznat, že moje vet pro mě určitou božskou auru má. Věřím jí, i když samozřejmě není všemohoucí. Není nejlevnější, ale já ty peníze ráda dám. Psovi poskytne tu nej péči a léčiva, nicméně nerozhazuje na všechny strany bez rozmyslu ATB nebo kortikoidy. Dbá hlavně na prevenci. Za vodou není ani omylem, ačkoliv ti méně bystří si to o vets často myslí. Její výdělek jde zpět do ordinace a hlavně do dalšího vzdělávání, což u značné části vet lékařů není úplně obvyklé, viz př. sem tam probírané poněkud zastaralé názory. Záměrné množení by vzhledem ke svým aktivitám samozřejmě velmi rychle vysvětlila, možná by k ní dotyčný už radši nikdy nepřišel.

6.4.2017 23:17
Zrzavci

XXX.XXX.174.104

Musím přiznat, že moje vet pro mě určitou božskou auru má. Věřím jí, i když samozřejmě není všemohoucí. Není nejlevnější, ale já ty peníze ráda dám. Psovi poskytne tu nej péči a léčiva, nicméně nerozhazuje na všechny strany bez rozmyslu ATB nebo kortikoidy. Dbá hlavně na prevenci. Za vodou není ani omylem, ačkoliv ti méně bystří si to o vets často myslí. Její výdělek jde zpět do ordinace a hlavně do dalšího vzdělávání, což u značné části vet lékařů není úplně obvyklé, viz př. sem tam probírané poněkud zastaralé názory. Záměrné množení by vzhledem ke svým aktivitám samozřejmě velmi rychle vysvětlila, možná by k ní dotyčný už radši nikdy nepřišel.

No však, já si svého veterináře- či veterinářů, taky vážím.

Je škoda, kam se to přetočilo.Tady byla přece původně řeč jen o tom, že by vet neměl podporovat hovádiny, které psům neprospějí. Ani slovo o tom, že by měl něco dělat zadarmo, že by měl být takový a makový. Jen logika věci velí to, že když pracuju se zvířaty, asi mi na nich záleží /a nepodpořím nesmyslný utrácení jako ho nepodpořila bodlinka/ a nepodpořím další podobný nesmyslnosti, které proti těm zvířatům jdou.

6.4.2017 23:32

Zrzavci napsal(a):
No však, já si svého veterináře- či veterinářů, taky vážím.

Je škoda, kam se to přetočilo.Tady byla přece původně řeč jen o tom, že by vet neměl podporovat hovádiny, které psům neprospějí. Ani slovo o tom, že by měl něco dělat zadarmo, že by měl být takový a makový. Jen logika věci velí to, že když pracuju se zvířaty, asi mi na nich záleží /a nepodpořím nesmyslný utrácení jako ho nepodpořila bodlinka/ a nepodpořím další podobný nesmyslnosti, které proti těm zvířatům jdou.

Asi tak. I o tom je u mé vet ta prevence. Nemnožit, ale když už jsou psi na světě, tak se o ně musí někdo postarat.

6.4.2017 23:37
Zrzavci

XXX.XXX.174.104

Já si myslím, že by vet měl mít nějaké ty zásady - základním kamenem by podle mě měl být vždy zájem zvířete na prvním místě, to je pro mě prvotní a zásadní. A to dnes - slušní veterináři mi prominou - není bohužel běžná věc.

7.4.2017 06:02

Najít v menším městě dobrýho veta nemusí být jednoduchý. A spousta lidí ani neví, jak by měli poznat, že ten vet není dobrej (např. rejžuje, říká divný věci, a tak). Je to jako s lidskýma doktorama - někdo bere vše, co doktor řekne, jako jistou pravdu, jiný se ptá lidí, hledá informace, pohlíží na věc trochu kriticky. Tak by to měl dělat i pejskař, jen to mnozí nevědí :).

Neregistrovaný uživatel

7.4.2017 06:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Asi tak. I o tom je u mé vet ta prevence. Nemnožit, ale když už jsou psi na světě, tak se o ně musí někdo postarat.

Přesně tak, naše veta má půlku čekárny oblepenou psama v množírnách a obrovském napsáno "čistokrevný pes bez PP neexistuje" pak jsou tam utopená koťata "kastrujte kočky, netopte nás" atd atd...to samé potom štěně křížence za mřížemi útulku...další číst tvoří blechy, klíšťata, obézní psi a kočky, prevence v kloubech, plakáty s různými plemeny atd...a jedno jí to není, dokonce jezdí i na jakési kampaně proti množení, je to mladá holka co má ordinaci cca 3-4 roky a jak píšete vzdělává se, peníze dává do lepšího vybavení...

7.4.2017 06:14
scylla

XXX.XXX.150.32

Přece tím, že je lékař a to ho k něčemu zavazuje, nebo by aspoň mělo. Morálka a tato profese by oddělené veličiny být neměli. Nechci po veterináři, aby pracoval zadarmo, to v žádném případě, ale chtěla bych po něm, aby měl dobré znalosti, přiměřené vybavení a pokud ho shledá v daném problému nedostatečným, uměl a doporučil jiné pracoviště, kde bude o zvíře adekvátně postaráno. Aby pravdivě a cele informoval majitele o diagnoze, možnosti léčby, prognoze, aby dbal prospěchu toho konkrétního zvířete a dodržoval vůči němu určitou etiku. Například nekastroval bez předoperaček psy ve špatném fyzickém a psychickém stavu a nedpodporoval jejich házení zpět do osad, aby dokázal říct majiteli, že se jeho zvíře trápí a je pro něj lepší toto trápení ukončit, prostě aby byl dobrý lékař a dobrý člověk se vztahem ke zvířatům.

7.4.2017 06:22

Najít v menším městě dobrýho veta nemusí být jednoduchý. A spousta lidí ani neví, jak by měli poznat, že ten vet není dobrej (např. rejžuje, říká divný věci, a tak). Je to jako s lidskýma doktorama - někdo bere vše, co doktor řekne, jako jistou pravdu, jiný se ptá lidí, hledá informace, pohlíží na věc trochu kriticky. Tak by to měl dělat i pejskař, jen to mnozí nevědí :).

Mě někdy přijde, že někdy je lepší se nezajímat. Pokud nemáte možnost najít slušného veta, tak aspoň z toho nejste tak frustrovaní.

aspoň když vet poradí, že na falešku pomůže mít obrok štěňata, tak má pravdu. Já se nedávno bavila s mamkou, že tady je fakt nutný kastrovat půlroční štěňata, protože většina lidí kastruje až v roce - roce a půl, po té, co jejich fenka při prvním hárání zabřezne a porodí 6-12 potomků. A ona na to, že je to přece dobře. Že její kamarád, veterinář, tvrdí, že fenka by měla mít před kastrací aspoň jednou štěňata. A nejhorší na tom je ta "autorita" veterináře, to obyčejný pejskař nepřebije, ať bude argumentovat jak chce.

7.4.2017 06:29
scylla

XXX.XXX.150.32

Mě někdy přijde, že někdy je lepší se nezajímat. Pokud nemáte možnost najít slušného veta, tak aspoň z toho nejste tak frustrovaní.

aspoň když vet poradí, že na falešku pomůže mít obrok štěňata, tak má pravdu. Já se nedávno bavila s mamkou, že tady je fakt nutný kastrovat půlroční štěňata, protože většina lidí kastruje až v roce - roce a půl, po té, co jejich fenka při prvním hárání zabřezne a porodí 6-12 potomků. A ona na to, že je to přece dobře. Že její kamarád, veterinář, tvrdí, že fenka by měla mít před kastrací aspoň jednou štěňata. A nejhorší na tom je ta "autorita" veterináře, to obyčejný pejskař nepřebije, ať bude argumentovat jak chce.

Tady je každá rada drahá, protože oba vetové - ten, který vykastruje štěně není dobrý vet ani ten, kdo doporučuje ta štěňata. To chce jít hledat dál a zajímat se, protože kvalita veta, ke kterému půjdete, ovlivní kvalitu života vašeho psa nebo kočky. My dojíždíme za vetem 35 km, protože ti, co jsou blíž neprošli našimi kriterii a jsme naprosto spokojeni.

Přebije, stačí, když bude žádat u všeho vysvětlení, zapojí mozek a bude klást ty správné otázky.

7.4.2017 06:52

"Přebije, stačí, když bude žádat u všeho vysvětlení, zapojí mozek a bude klást ty správné otázky."

vysvětlení - "říkal to veterinář. Myslíš, že to můžeš vědět líp než on, který na to šest let studoval?" Ne, to prostě nepřebijete, pokud se ten druhý člověk nebude namáhat myslet.

7.4.2017 07:25
scylla

XXX.XXX.150.32

"Přebije, stačí, když bude žádat u všeho vysvětlení, zapojí mozek a bude klást ty správné otázky."

vysvětlení - "říkal to veterinář. Myslíš, že to můžeš vědět líp než on, který na to šest let studoval?" Ne, to prostě nepřebijete, pokud se ten druhý člověk nebude namáhat myslet.

Pane doktore, proč si myslíte, že nebudou kastrovanému štěněti chybět ve vývoji hormony, které jsou důležité pro činnost dalších žláz a pro psychické dospívání a pro další vývoj organismu, Můžete mi vysvětlit, na základě čeho toto tvrdíte? Tuto otázku položila jedna dobrá veterinářka na semináři, který tu pořádali veterináři z USA a na kterém ohajovali kastrace mláďat. Doktor jí odpověděl, že... a pak pokračoval v přednášce, kde se ukázalo, že tenhle pes měl tamten problém, druhý zase další problém a tak dále, až mu ta veterinářka dokázala, že těm štěňatům zničili zdraví.

Pane doktore, proč doporučujete hormonální injekce proti hárání? Jaké mohou mít nežádoucí účinky? Můžete mí dát přečíst příbalový leták toho přípravku? Co to přinese dobrého feně?

Nestudovala jsem tento obor, díky toleranci jednoho veterináře jsem dělala několik týdnů podrž mi to a přines mi to na jedné dobré veterině, protože mě to zajímá a proto si myslím, že otázky se pokládat dají a několikrát se mi například veterináře, který mé známé zničil zdraví její feny pomocí opakovaných aplikací injekcí proti hárání, donutit k tomu, že to aplikovat neměl, případně měl sledovat jaterní testy a další vyšetření té feny. Všechno se dá.

7.4.2017 07:30
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Tak teda nevím... asi diskutující na ifauně žijí v jiném světě než já.
V Praze je to z 90% o tom, že si někdo pořídí štěně a rozhlédne se po okolí, kde je nejbližší veterina a tam se vydá. Štěně je oočkované a majitel psa si udělá názor na doktora, sestřičku, veterinu jako takovou. Většinou je názor ovlivněn počtem lidí v čekárně, subjektivním názorem na doktora (vzhled, věk), rychlostí očkování a cenou.
Pak se začne štěně venčit a tak se majitel dozví, že ten vet XY je neschopný, protože...(jeden zdroj informace) a že je výborný, protože...(jiný zdroj informací). V majiteli se tyto informace perou. Ale on s XY zatím nemá problém.
Je doba dalšího očkování. Jejda, kam se psem? Ta říkala, že XY je na prd, ta říkala, že XY je výborný. Co teď? No psovi nic není, jdu na očkování zase k XY a cestou se stavím v Albertovi a nakoupím. Veterinář tam má prý novou sestřičku a ona zatím v čekárně ostříhá Punťovi drápky za pár korun a když jí řeknu, koukne mu i do uší a vytrhá, má to za chviličku.
Když má pes problém, kam s ním? No k tomu nejbližšímu veterináři XY, on má totiž i víkendové pohotovosti. Pes dostane např. antibiotika, páníček rady, jak krmit, aby ta srajda přestala.

Věřte nebo ne, ale takhle to mezi "neinformovaným lidem", který žije bez ifauny, chodí.

Kam půjde ten samý člověk, až si pořídí dalšího psa?
Koho doporučí kamarádce, kolegyni nebo sousedovi?

7.4.2017 07:49

Scyllo já myslím že si nerozumíme. Já to myslela tak, že s lidmi jako je moje maminka prostě tu debatu žádnými argumenty nevyhrajete, ne debatu s veterináři. Prostě veterinář tvrdí, a je to pravda zažitá, že fena by měla mít jednou za život štěňata, a tím to hasne. Nanejvýš po vyčerpání všech argumentů opatrně přizná, že v tak extrémní zemi jako Mexiko, kde denně musím překračovat mrtvoly psů při cestě do práce, na nákup..., tak možná, ale opravdu možná je lepší obětovat tu fenu a nenechat jí ani ty jedny štěňata. Ale to už opravdu dojde na fotodokumentaci těch mrtvol.

Accuracy

7.4.2017 09:08
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Vy toho děláte mnohem víc. Čučíte tady na fóru a poskytujete neplacené rady a infoservis, o jakým se mnohým lidem ani nezdálo.
Jedním svým příspěvkem jste zachránila známým psa. A ani o tom nevíte, nikdo Vám za to nic nedal. O Vás nemůže nikdo říci, že nemáte srdce na správném místě.

7.4.2017 10:37
scylla

XXX.XXX.89.110

Scyllo já myslím že si nerozumíme. Já to myslela tak, že s lidmi jako je moje maminka prostě tu debatu žádnými argumenty nevyhrajete, ne debatu s veterináři. Prostě veterinář tvrdí, a je to pravda zažitá, že fena by měla mít jednou za život štěňata, a tím to hasne. Nanejvýš po vyčerpání všech argumentů opatrně přizná, že v tak extrémní zemi jako Mexiko, kde denně musím překračovat mrtvoly psů při cestě do práce, na nákup..., tak možná, ale opravdu možná je lepší obětovat tu fenu a nenechat jí ani ty jedny štěňata. Ale to už opravdu dojde na fotodokumentaci těch mrtvol.

Pak to ale není tak úplně vina těch veterinářů, i oni mají právo na své přesvědčení.

8.4.2017 15:51
jako001

XXX.XXX.109.93

Accuracy napsal(a):
Vy toho děláte mnohem víc. Čučíte tady na fóru a poskytujete neplacené rady a infoservis, o jakým se mnohým lidem ani nezdálo.
Jedním svým příspěvkem jste zachránila známým psa. A ani o tom nevíte, nikdo Vám za to nic nedal. O Vás nemůže nikdo říci, že nemáte srdce na správném místě.

No jednoznacne velka veterinàrka ktorà radi aj inde nez u psov, patri jej velkà vdaka aj za ine sekcie kde prispieva, velkà vdaka za mnozstvo nezistnych info a dufam ze aj iny vetovia sa pripoja a budu nàsledovat priklad tejto veterinàrky, videt ze je to vet celou svojou dusou.

9.4.2017 15:49
florindela

XXX.XXX.44.8

Když se tak pokusím logicky zamyslet nad tím, co bylo výše řečeno - proč by zvěrolékař podporoval množení psů, vychází mi (kromě souhlasu s dříve probraným překroucením jeho slov a svérázným vysvětlením majitelů), také to, že pokud by to byl nějaký - cituji - rýžovar, nepříliš vytížený, chtěl by mít pacientů co nejvíc. Tím pádem - víc psů, koček, křečků, papoušků..., víc jeho klientů, kteří u něj nechají své peníze. Ale nemuselo by se jednat jen o psy bez nebo s PP, hlavní je, aby k němu majitelé chodili pravidelně na prohlídky, a občas s nějakou chorobou (peníze navíc, jakkoli na úkor zvířete - tím se jen potvrzuje, že by to byl nějaký nedobrý veterinář). Takže pes, kterého si majitel nevšímá, jak se má a zda mu něco není, by z jeho pohledu byl ztracený. Nešlo by mu o množení psů podle původu, ale podle strarostlivosti nových pánů. U podvrat´áčka by mohl počítat spíš s tím, že si jej vezme někdo jako hlídače na chalupu, krmit co dům dal a očkování jen povinné a až pes nebude, pojede se někam pro jiného voříška. Čistokrevné psy si více berou lidé s nějakým cílem, jako jsou výstavy nebo kynologie a ti třeba víc dají za léčbu. Takže by viděl raději množení psů, když už bezhlavě, ať je jich co nejvíc, jedno jakých, tak raději čistokrevných. Nebo by se zdráhal provádět kastrace, kastroval by z nějakého důvodu nerad, ale za kastrace mají zvěrolékaři taky peníze, i když si dokážu představit, že případ zvěrolékaře z úvodu článku by si spočítal, že na nových klientech vydělá víc než na kastracích. Jinak, z pohledu majitelů psů, myslím si, že za trest je už ta zkřížená štěňátka porozdávat, vždyť zas nemůže být moc zájemců o psy, kterří jej chtějí mít a ještě jej nemají. Divím se, že by někdo chtěl množit voříšky opakovaně, za ty starosti má jen dobrý pocit, že štěňátka udal, a nemyslím si, že by to vet. lékař doporučoval tak vehementně, že by mu klient po první zkušenosti s rozdáváním poul. směsek nezačal odporovat. S tím souvisí i o něco níže popsaný případ psa nakrývače, možná kdyby majitel fenky psa odchytl a nechal vykastrovat i bez vědomí jeho nedbalých majitelů, tak by náklady na operaci byly beztak menší než náklady na opakované odchovy štěňátek. Nevím, nenapadlo to dosud nikoho, nebo to takto ani nejde udělat? Také mám za to, že kastrace psa jako menší operace by vyšla o něco levněji než kastrovat fenu, nebo tomu není tak? A s menšími případnými komplikacemi. Náklady na kastraci by z majitelů nevymohli, ale mohlo by se více majitelů nakrytých fen na zneškodnění obecního Romea složit. Myslím, že majitelé psa by také nemohli uplatňovat náhradu škody, myslím, že by jim tím ani, objektivně vzato, škoda vlastně nevznikla. Nešlo o čistokrevného psa, schválně jsem si dohledala, že psí milovník byl - cituji - vořech, tak snad by to šlo udělat takto, ale pochopím důvod, proč by ne.

9.4.2017 15:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Zbláznila jste se? Vy byste dala řezat do cizího psa bez vědomí jeho majitele? Víte, že by z vás mohl vysoudit dost slušné peníze? Prostě majitel háravky si musí fenu zabezpečit a hotovo. Nemůže řezat do cizích zvířat. To je pořád jen obcházení odpovědnosti majitele feny. Kdyby se víc majitelů domluvilo a zatlačilo na majitele toho tuláka, tak by to mohlo pomoct, ale řezat do psa opravdu ne. O tom rozhoduje výhradně jeho majitel.
Do jedné nejmenované vesnice před lety přijeli "záchranáři" koček, chytali vesnické kočky do sklopců, na místě je nějaký řezník otevřel, aby zjistil, že některé jsou už kastrované, případně vykastroval, zašil a pustili je. Majitelé se pak nestačili divit, když jim přišly domů vyholené zašívané kočky nebo našly kočky s vykousanými stehy a otevřenou ranou v břiše. Zapomeňte prosím na podobné hnusné praktiky "záchranářů" zvířat.

9.4.2017 18:05
florindela

XXX.XXX.44.8

No já nevím... i kdyby kastraci navrhli sami majitelé toho psa, tak by to byla pořád operace - čili: řezání. K těm kočkám - píšete - řezník otevřel již kastrované kočky - nemyslela jsem, aby to dělal "řezník", zvířata má operovat jedině odborný veterinární lékař, který by pacienty vyšetřil a neoperoval zbytečně, ale nejvhodnější a nejšetrnější metodou. Ad Vykousané rány - nemyslela jsem zašít, konec a někde zvíře pohodit, ať se z toho vyspí, ale věnovat mu nezbytnou pooperační péči, opět po poradě s veterinářem v takovém rozsahu, jak je potřeba. U samčí kastrace bych řekla, bude asi o něco menší. Jak píšete o kočkách v té vesnici - dokážu si představit, že kočky se nekontrolovatelně množily, obecní útuleček praskal ve švech, stížnosti majitelům zvířat nic nepomáhaly, tak to pak obec vyřešila takto. Pokud kočky nebyly chovné, tak si je mohli nechat vykastrovat sami majitelé. Vždyť i v útulku zachycená zvířata kastrují a původních majitelů se neptají. Nemyslela jsem praktiku typu: zvířata dát hromadně operovat kdovíkým a v terénních podmínkách, představila jsem si spíš, jak by majitel feny psa zavezl na veterinu a pak by mu po dobu nutnou k uzdravení poskytl azyl. Pochybuji, že by nedbalý majitel toulavého psa nějak moc řešil, že mu pes dlouho chybí. Z toho, co bylo v tom příspěvku napsáno - cituji - majitelka chovných fen volala majiteli psa, aby si toho svého amanta odvezl a ten nechápe, co jí vadí - bych se nedivila, kdyby majiteli vůbec nevadilo, že by si ta paní toho psa potom, už jako kastrovaného, nechala. Ale rozumím tomu, že kohokoliv, kdo je proti kastracím obecně, musí takový návrh popudit. Ale to už je téma na jinou diskuzi. Vždyť i dítě, kdyby se mu něco stalo, zatímco jeho rodiče by byli kdovíkde a někdo ho zavezl k lékaři, tak myslíte, že by ho doktoři neléčili? Že pokud by shánění jeho rodičů trvalo dlouho, tak by nečekali a začali by s léčbou a mezitím by tedy ty rodiče sháněli, až by je třeba sehnali. Pokud by jakákoli diagnóza vyžadovala léčbu, tak se prostě koná. Kastrace je v rozporu s přáním majitele psa - a když by majitel dal psa vykastrovat sám, není to v rozporu s přáním zvířete? Praktika je to hnusná, ale v příběhu mohou být ještě horší zla - kastrace feny, což je větší operace, nebo jak je v příspěvku zmíněno - je (stěňata) už začala topit.., případně úmrtí feny na pyometru, jejímž viníkem byl ten toulavý pes. Taky jsem byla proti kastracím - teď už mi to nějak nevadí, a vzhledem k tomu, že na štěňátka musí být dva, přikláním se daleko více ke kastraci u psa, u feny ji spíš stále trochu odsuzuji, jako zbytečně velký zásah do břišní dutiny. A k těm vysouzeným penězům - to je spíš otázka toho, jak soudce zrovna soudí a jakého má kdo právníka, kdo se bude chtít soudit, ten si něco najde, v čem může vyhrát, možná, že majitelé koček nebo toho psa nezašli na veterinu, protože na svých zvířatech šetřili, a k tomu, jak byl případ se psem popsán, máte pravdu, že mírnější metoda je sjednotit se a naléhat, aby si pán psa dal kastrovat sám, ale co když to nepomůže? Sama jsem pro řešení metodou - nejprve po dobrém, jenomže v případě 0% úspěšnosti je tam už asi ta metoda po zlém.

9.4.2017 18:19
scylla

XXX.XXX.150.32

Odborný veteinář je bohužel ve službách některých rádobyzáchranářů se bohužel mění v řezníka.
Jsem pro to, aby se dodržovaly zákony. Když si majitel pro psa nepřijel, zavolala bych odchytovku a bylo by vymalováno. Máme souseda, který má neoplocený pozemek a tři nevychované psy - vyřešila jsem to jednou pro vždy, sice dost drsně, ale vyřešila - psi mě vidí a odcházejí.

9.4.2017 18:21

Tak mi sem za fenou když hárá chodí NO. Taky chodil pyrenejský dogák. Už vidím, jak je chytám, cpu do autíčka a vezu na kastraci, nejlépe oba najednou - ať je to naráz. A abych nezapomněla - následně si je nechám doma, dokud se nezahojí smajlík

9.4.2017 18:24

A vořech mi sem chodí taky. Prosím florindelu ať mi ho pomůže odchytit.
On se totiž nedá.
Do útulku bych ho mohla dopravit jedině pomalou jízdou po silnici s fenou v autě. To běhá za autem spolehlivě smajlík

9.4.2017 18:52
florindela

XXX.XXX.44.8

Tak tady jsme se konečně dobrali k jádru problému - proč to nejde - psí milovník se nenechá chytit, jelikož je chytrý a asi sám ví, že udělal něco nedobrého, proto raději preventivně utíká. Nejlepší nápad je fakt s tou odchytovkou, ale když se majitel neozve (tenhle na to dle popisu situace taky trochu vypadá), tak půjde stejně do útulku a kastraci se bohužel také nevyhne. Takže vlastně to oklikou dopadne tak jako tak. A odborník, který se mění dle situace v řezníka, asi nebude až tak dobrý. Když ke zvířecím pacientům přistupuje podle toho, kdo je jejich majitel nebo kolik dostal zaplaceno. Pokud řezník není terminus technicus pro každého, kdo operuje - operovat kohokoliv je velký zásah do těla - ale výraz pro někoho, kdo v této části veterinární medicíny není až tak dobrý, pak by zvěrolékař řezníkem být rozhodně neměl, ale měl by v prvé řadě brát ohled na pacienta. Ale abych to uzavřela - otázka proč by to nešlo, ukázala, že v mnohých případech to takto nejde udělat z "technických" důvodů a možná je to tak dobře. Pro psího milovníka zatím určitě. A až ho chytí odchytovka, alespoň věc budou řešit povolaní lidé na svém místě. Život je pestrý a tak to, co by teoreticky šlo, někdy - svým způsobem je to dobře - nejde a pokud ano, tak by cesta dlážděná dobrými úmysly občas vede i do pekla. Aniž by to člověk zprvu čekal.

9.4.2017 20:45

Fakt mě bavíte. Ještě že uznáte, že život je vlastně jedna velká hitparáda.
Už vidím, jak odchytovka ( z města cca 20km ) jede řešit vesnického vořecha, který mi prudí na zahradě smajlík. ( Nic ve zlém - život je vlastně sranda ).

10.4.2017 03:56

scylla napsal(a):
Pak to ale není tak úplně vina těch veterinářů, i oni mají právo na své přesvědčení.

Když veterinář propaguje, že každá fenka by měla mít jednou za život štěňata, tak má právo na své přesvědčení, a když je přesvědčen, že je lepší kastrovat než množit, tak je to řezník.
Shodnout se v celkovém názoru nemůžeme, ale čím byste to odůvodnila, to že pro fenu je lepší jednou porodit, byť bude stejně kastrovaná? Jen v rámci diskuze, mě žádný důvod nenapadá. Vrh obrok aspoň trochu smyslu má, proti falešce apod., ale jednou a šmik?

10.4.2017 05:18
scylla

XXX.XXX.150.32

florindela napsal(a):
Tak tady jsme se konečně dobrali k jádru problému - proč to nejde - psí milovník se nenechá chytit, jelikož je chytrý a asi sám ví, že udělal něco nedobrého, proto raději preventivně utíká. Nejlepší nápad je fakt s tou odchytovkou, ale když se majitel neozve (tenhle na to dle popisu situace taky trochu vypadá), tak půjde stejně do útulku a kastraci se bohužel také nevyhne. Takže vlastně to oklikou dopadne tak jako tak. A odborník, který se mění dle situace v řezníka, asi nebude až tak dobrý. Když ke zvířecím pacientům přistupuje podle toho, kdo je jejich majitel nebo kolik dostal zaplaceno. Pokud řezník není terminus technicus pro každého, kdo operuje - operovat kohokoliv je velký zásah do těla - ale výraz pro někoho, kdo v této části veterinární medicíny není až tak dobrý, pak by zvěrolékař řezníkem být rozhodně neměl, ale měl by v prvé řadě brát ohled na pacienta. Ale abych to uzavřela - otázka proč by to nešlo, ukázala, že v mnohých případech to takto nejde udělat z "technických" důvodů a možná je to tak dobře. Pro psího milovníka zatím určitě. A až ho chytí odchytovka, alespoň věc budou řešit povolaní lidé na svém místě. Život je pestrý a tak to, co by teoreticky šlo, někdy - svým způsobem je to dobře - nejde a pokud ano, tak by cesta dlážděná dobrými úmysly občas vede i do pekla. Aniž by to člověk zprvu čekal.

Psí milovník ví, že udělal něco špatně? Nezlobte se, ale větší pitomost aby pohledal. Pes se řídí tím, že se chce rozmnožovat s háravkou. A udělal zkušenost, že je odháněn, takže když vidí člověka - potencionální nebezpečí, tak prostě utíká. Je to jednoduchá logika. A to, že vás vůbec napadá nechat řezat do zvířete, které vám nepatří, mi připadá naprosto přitažené za vlasy - zase základní vlastnost příznivců kastrací - zjednodušit si život na úkor zvířete a zabalit to do keců ve stylu - odpovědnost a nemnožení a vlastní dokonalosti. Ale ono je to přesně naopak - odpovědnosti za fenu se nedá vyhnout kastrací psů v okolí. Zkuste se nad tím zamyslet. V kastraci zvířete, které mi nepatří, vidím porušení etiky a zákona a s dobrým úmyslem to nemá vůbec nic společného.

10.4.2017 05:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Když veterinář propaguje, že každá fenka by měla mít jednou za život štěňata, tak má právo na své přesvědčení, a když je přesvědčen, že je lepší kastrovat než množit, tak je to řezník.
Shodnout se v celkovém názoru nemůžeme, ale čím byste to odůvodnila, to že pro fenu je lepší jednou porodit, byť bude stejně kastrovaná? Jen v rámci diskuze, mě žádný důvod nenapadá. Vrh obrok aspoň trochu smyslu má, proti falešce apod., ale jednou a šmik?

Na to se ptejte těch, kdo to doporučují, já to nejsem. Ani jedno, ani druhé.

10.4.2017 07:36

scylla napsal(a):
Psí milovník ví, že udělal něco špatně? Nezlobte se, ale větší pitomost aby pohledal. Pes se řídí tím, že se chce rozmnožovat s háravkou. A udělal zkušenost, že je odháněn, takže když vidí člověka - potencionální nebezpečí, tak prostě utíká. Je to jednoduchá logika. A to, že vás vůbec napadá nechat řezat do zvířete, které vám nepatří, mi připadá naprosto přitažené za vlasy - zase základní vlastnost příznivců kastrací - zjednodušit si život na úkor zvířete a zabalit to do keců ve stylu - odpovědnost a nemnožení a vlastní dokonalosti. Ale ono je to přesně naopak - odpovědnosti za fenu se nedá vyhnout kastrací psů v okolí. Zkuste se nad tím zamyslet. V kastraci zvířete, které mi nepatří, vidím porušení etiky a zákona a s dobrým úmyslem to nemá vůbec nic společného.

Je zvláštní, že zrovna vy, veliká odpůrkyně kastrací, povídáte o obrovské odpovědnosti za háravou fenu s tím, že s nápadníky se nedá nic dělat.

Ono totiž když vám takový nápadník rozebírá nebo přeskakuje plot - a víme, že psi se dokáží nakrýt třeba přes mříže kotce - bezpečné ustájení háravé feny začíná být hodně vtipnou záležitostí, kdy vůbec umožnit jí, aby se vymočila, vyžaduje hlídkování s klackem - či brokovnicí? Docela byste pak měla rozumět tomu, že majitel nechovné feny se rozhodne pro to strašlivé a zbytečné řezání, ne?

10.4.2017 08:00

Bodlinka, fakt si seš jistá, že reaguješ na text scylly? Na ten text, který cituješ? Nějak mi k tomu ta tvoje odpověď neštimuje...

10.4.2017 09:04

Reaguju na scyllu. nejdříve píše "Prostě majitel háravky si musí fenu zabezpečit a hotovo. Nemůže řezat do cizích zvířat. To je pořád jen obcházení odpovědnosti majitele feny. "

a teď píše o zjednodušení si života na úkor zvířete.

prostě ono to s tím zabezpečením není úplně černobílé a někdy je nejlepším zabezpečením kastrace.

Accuracy

10.4.2017 09:14
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Já chápu pojem „zajistit si fenu“ tak, aby fena neutekla, a to takovým plotem, aby přes něj nebyla nakryta. Jestliže se mi stane, že fena je bezpečně u nás doma za plotem, ale nějaký pes je schopen ten plot překonat, není to nedodržení mé povinnosti si zajistit fenu, ale je to nedodržení povinnosti majitele psa si ho zajistit.
Nemám za povinnost mít 2m plot, protože soused přes tři baráky má psa ČSV, když já mám jen těžkou labradorku. Nemám povinnost mít zapuštěný plot do země, protože soused má jezevčíka, nemám povinnost mít na zahradě pletivo i zvrchu, protože soused má stodolu, po které ti utíkající psi vylezou a na můj pozemek seskočí.
V dané situaci bych asi nesáhla po kastraci psa, ale zavolala bych starostu, který má povinnost vzniklý problém řešit. (Jsme malá vesnice, nemáme vlastní odchytovku a s nejbližší městskou policií nejsou podepsané smlouvy na odchyt. A státní... no.)
Pakliže by se problém opakoval a riziko nechtěného krytí by bylo neúměrně vysoké, asi vykastruju vlastní fenu. Přece se nebudu handrkovat s celou vesnicí, to je ta sterilizace nejlepší řešení.
Ovšem co dělat s chovnou fenou, u které kastrace logicky nepřipadá v úvahu... Leda ji mít na tři týdny za pololetí doma.

10.4.2017 09:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Reaguju na scyllu. nejdříve píše "Prostě majitel háravky si musí fenu zabezpečit a hotovo. Nemůže řezat do cizích zvířat. To je pořád jen obcházení odpovědnosti majitele feny. "

a teď píše o zjednodušení si života na úkor zvířete.

prostě ono to s tím zabezpečením není úplně černobílé a někdy je nejlepším zabezpečením kastrace.

Vžd\ť to tak je. Víte, kolik jsem za ta léta vyslechla důvodů ke kastraci? Prevence pyometry, nádorů mléčné žlázy, světlé koberce, očůrané vchodové dveře od nápadníků, olizování moči po fenách, útěky, agrese, aktivita, nadměřné štěkání, neochota hlídat fenu nebo psa nebo po nich uklízet, "odpovědnost" za nemnožení a tak dále. Suma sumárum - kromě té prevence, která je velmi diskutabilní to jsou všechno důvody pro to, jak si "péči" o psa co nejvíc zjednodušit na jeho úkor. A kolik veterinárů informuje majitele o možných rizicích a následcích? Tak 2%?

10.4.2017 09:21
scylla

XXX.XXX.150.32

Accuracy napsal(a):
Já chápu pojem „zajistit si fenu“ tak, aby fena neutekla, a to takovým plotem, aby přes něj nebyla nakryta. Jestliže se mi stane, že fena je bezpečně u nás doma za plotem, ale nějaký pes je schopen ten plot překonat, není to nedodržení mé povinnosti si zajistit fenu, ale je to nedodržení povinnosti majitele psa si ho zajistit.
Nemám za povinnost mít 2m plot, protože soused přes tři baráky má psa ČSV, když já mám jen těžkou labradorku. Nemám povinnost mít zapuštěný plot do země, protože soused má jezevčíka, nemám povinnost mít na zahradě pletivo i zvrchu, protože soused má stodolu, po které ti utíkající psi vylezou a na můj pozemek seskočí.
V dané situaci bych asi nesáhla po kastraci psa, ale zavolala bych starostu, který má povinnost vzniklý problém řešit. (Jsme malá vesnice, nemáme vlastní odchytovku a s nejbližší městskou policií nejsou podepsané smlouvy na odchyt. A státní... no.)
Pakliže by se problém opakoval a riziko nechtěného krytí by bylo neúměrně vysoké, asi vykastruju vlastní fenu. Přece se nebudu handrkovat s celou vesnicí, to je ta sterilizace nejlepší řešení.
Ovšem co dělat s chovnou fenou, u které kastrace logicky nepřipadá v úvahu... Leda ji mít na tři týdny za pololetí doma.

To jsou zase řeči - zabezpečení feny je takové zabezpečení, že nemůže být nakryta. NIc míň.

Accuracy

10.4.2017 09:26
Accuracy

XXX.XXX.1.187

scylla napsal(a):
To jsou zase řeči - zabezpečení feny je takové zabezpečení, že nemůže být nakryta. NIc míň.

Tak to se jednak neshodneme, jednak kastrace feny takovým zabezpečením je. Takže nechápu, co se Vám nezdá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík