Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2017 22:59
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

Prosím o radu. Asi před 2-3 týdny jsem zapoměl zavřít svou roční fenku chodskeho psa na noc. A ráno jsem ji viděl s pudlem na zahradě. Mám s pejskem toho hodně v plánu a štěňata by mi je prekazily. Trenuju s ní totiž agility a za měsíc mám první závody a plno dalších aktivit. Děkuji.

12.4.2017 23:01
Ebi

XXX.XXX.104.139

Kolikátý den hárala?

12.4.2017 23:04
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

Asi druhý týden.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2017 23:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Bezejmeny napsal(a):
Asi druhý týden.

Tak to jste asi v průšvihu

12.4.2017 23:06
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

Dekuji to potěší

Neregistrovaný uživatel

12.4.2017 23:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Bezejmeny napsal(a):
Dekuji to potěší

Jděte 25. den po tomto incidentu na sono, a uvidíte, jestli je březí - nic jinýho teď stejně dělat nemůžete.

12.4.2017 23:11
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

Jako nevím přesně jestli byli v sobe nebo jestli je brezi. A nevím jestli to s tím souvisí, ale fenka má dost nabehle bradavky. Tak nevim jestli to k u toho že je brezi nebo jestli je to ještě po hárání.

12.4.2017 23:12
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jděte 25. den po tomto incidentu na sono, a uvidíte, jestli je březí - nic jinýho teď stejně dělat nemůžete.

Taky jsem uvažoval a asi tam i půjdu ale trochu se bojím co to s ní udělá( pokud by šla na potrat ). Je ještě dost mladá.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2017 23:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Bezejmeny napsal(a):
Jako nevím přesně jestli byli v sobe nebo jestli je brezi. A nevím jestli to s tím souvisí, ale fenka má dost nabehle bradavky. Tak nevim jestli to k u toho že je brezi nebo jestli je to ještě po hárání.

Pokud fenka hárala 2. týden, tak byla pravděpodobně v nejlepším, a nejspíš si s panem pudlem nehráli pexeso, takže jít na to sono je přinejmenším vhodné - už jenom kvůli tréninkům, protože pokud budete honit po parkuru březí fenu, tak jí to rozhodně nepřidá, a čím dřív budete vědět na čem jste, tím větší šanci máte k tomu, abyste to řešil, a pokud se březost nepotvrdí, tak budete mít aspoň klid v duši

12.4.2017 23:28
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

Děkuji za radu . Teď jen počkat na 25 den.

13.4.2017 05:51
scylla

XXX.XXX.150.32

Bezejmeny napsal(a):
Prosím o radu. Asi před 2-3 týdny jsem zapoměl zavřít svou roční fenku chodskeho psa na noc. A ráno jsem ji viděl s pudlem na zahradě. Mám s pejskem toho hodně v plánu a štěňata by mi je prekazily. Trenuju s ní totiž agility a za měsíc mám první závody a plno dalších aktivit. Děkuji.

Takže vás nezajmají důsledky pro fenu, ale jen překažené plány? Nezlobte se, ale to je dost děsivý přištup.

13.4.2017 05:53
scylla

XXX.XXX.150.32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Jděte ihned k dobrému vetovi a poraďte se s ním. Jsem sice proti tomu, ale Alizin aplikovaný ihned po skončení hárání feny snášejí lépe a nemají takové zdravotn problémy jako když se aplikuje po tom 25. dnu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2017 07:28

scylla napsal(a):
Jděte ihned k dobrému vetovi a poraďte se s ním. Jsem sice proti tomu, ale Alizin aplikovaný ihned po skončení hárání feny snášejí lépe a nemají takové zdravotn problémy jako když se aplikuje po tom 25. dnu.

Mno... až na to, že při takovém přístupu do feny dostanou častokrát zbytečně, protože březí třeba vůbec nebyly. a podání alizinu při březosti zjištěné jakmile to jde, má celkem stejná rizika jako podání hned.

13.4.2017 07:34
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno... až na to, že při takovém přístupu do feny dostanou častokrát zbytečně, protože březí třeba vůbec nebyly. a podání alizinu při březosti zjištěné jakmile to jde, má celkem stejná rizika jako podání hned.

Náš veterinář si to nemyslí, protože je sice možné, že se to podá zbytečně, ale v tomhle případě - hárání druhý týden - asi březí bude. Plody nejsou vyvinuté a nemusí je tedy potratit jako v polovině březnosti, kdy feny opravdu velmi špatně tohle svinstvo snášejí. Tady ale majiteli zjevně nejde o fenu, její zdraví a prospěch, ale o plány a závody v agility. Určitě by se měla poradit s dobrým veterinářem.

13.4.2017 08:25
inusanka

XXX.XXX.98.58

Pokud s ní máte plány jen sportovní a ne chovatelské, byť je to proti mému přesvědčení, radím kastraci. A teď mi promiňte, ale radím vám to jako nezodpovědnému či neukázněnému páníčkovi. Píšete, že jste zapomněla fenu na noc zavřít. V druhém týdnu hárání pouštím fenku ven a nejprve vyčekuju, jestli náhodou v ulici nemáme nějakého ženicha, každou chvíli ji okouknu a nejlépe jsem s ní venku. Jinak je zavřená doma. Nechci na ní chovat a budu ráda, když se mi podaří ji uhlídat tak, aby ani nechtěně štěňata neměla. Nikdy jsem fenu neměla a z těchto důvodů jsem i také nechtěla a když už ji mám, je to sice péče navíc, ale patří to k tomu.

13.4.2017 08:39
lodenka333

XXX.XXX.134.149

Když někdo nakryje fenu, jsou bezpapirova štěňata tak by tady člověka ukamenovali, když chce přerušit nechtenou březost, tak taky. To pak clovek neví...

Určitě to byla chyba zadavatele, ale jsme jen lidi a proste chybu obcas uděláme, tu fenu očividně schválně na zahradě nenechal. Stejnou vinu nese i ten, komu zdrhnul ten pes, taky si ho měl hlidat. Nemělo se stát a stalo se a docela chápu, ze nekdo štěňata, nechtěná, prostě nechce. Třeba ani nemůže, je vytizeny pracovne, neví kam by štěňata udal, nema s nimi zkušenosti atd. V tom případě než aby trapil sebe i fenu, nebo štěňata dal prvnimu co si je vezme tak je lepší tu březost ukončit. Osobně bych radila co nejdřív se poradit s veterinářem, který bude vědět co a jak a přikloni se k pro fenu nejlepší možnosti.

13.4.2017 09:13
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Bezejmeny napsal(a):

Skúste si vyrtáť presne kedy to bolo a na ten 24-28 deň choďte s fenou na sono, aby ste si vôbec potrvdili alebo vyvrátili či je kotná.
Ak kotná bude tak sa môžete do 30.dňa rozhodnúť pre kastráciu - pokiaľ na nej nechcete chovať tak asi najjednoduchšie riešenie.
Ak na nej v budúcnosti chovať chcete tak by som potrat nevyvolávala, jedine nechať šteňatá normálne odrodiť a potom ich humánne usmrtiť, prípadne jej nechať jedno-dve to je už na vás.
Nie je to bohvieaká situácia, ale istotne ju treba riešiť a nie naháňať možno kotnú fenu na agility.. držím palce nech nie je "v tom"

13.4.2017 09:16
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

scylla napsal(a):
Takže vás nezajmají důsledky pro fenu, ale jen překažené plány? Nezlobte se, ale to je dost děsivý přištup.

Samozřejmě že mě nezajímají jen moje plány, ale ještě jsem v takové situaci nebyl, a proto se obracím o vám.( nevím jaké jsou následky pro fenu ).

13.4.2017 09:17
lodenka333

XXX.XXX.134.149

No nevím, nechat štěňata narodit, utratit, to mi teda přijde pro tu fenu nejhorší řešení. Na vašem místě bych šla k vetovi hned a poradila se s ním co jde a nejde udělat.

13.4.2017 09:19

lodenka333 napsal(a):
No nevím, nechat štěňata narodit, utratit, to mi teda přijde pro tu fenu nejhorší řešení. Na vašem místě bych šla k vetovi hned a poradila se s ním co jde a nejde udělat.

Nikoliv, PRO FENU je nejlepší tak, jak píše katka.

13.4.2017 09:19
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

katkaa1 napsal(a):
Skúste si vyrtáť presne kedy to bolo a na ten 24-28 deň choďte s fenou na sono, aby ste si vôbec potrvdili alebo vyvrátili či je kotná.
Ak kotná bude tak sa môžete do 30.dňa rozhodnúť pre kastráciu - pokiaľ na nej nechcete chovať tak asi najjednoduchšie riešenie.
Ak na nej v budúcnosti chovať chcete tak by som potrat nevyvolávala, jedine nechať šteňatá normálne odrodiť a potom ich humánne usmrtiť, prípadne jej nechať jedno-dve to je už na vás.
Nie je to bohvieaká situácia, ale istotne ju treba riešiť a nie naháňať možno kotnú fenu na agility.. držím palce nech nie je "v tom"

Děkuji to zní asi nejlíp.

13.4.2017 09:41

scylla napsal(a):
Náš veterinář si to nemyslí, protože je sice možné, že se to podá zbytečně, ale v tomhle případě - hárání druhý týden - asi březí bude. Plody nejsou vyvinuté a nemusí je tedy potratit jako v polovině březnosti, kdy feny opravdu velmi špatně tohle svinstvo snášejí. Tady ale majiteli zjevně nejde o fenu, její zdraví a prospěch, ale o plány a závody v agility. Určitě by se měla poradit s dobrým veterinářem.

Kdyby to bylo tak jednoduché, jako dej fenu co se hárá druhý týden na chvilku se psem, tak by se mohl zrušit veškerý progesteron, termínování krytí a sono po úspěšném krytí.

chovatelé by vám mohli vyprávět, co je fen, co je dvakrát skočil pes v tom nejlepším - a sono přineslo velké zklamání.

13.4.2017 09:42
lodenka333

XXX.XXX.134.149

Nikoliv, PRO FENU je nejlepší tak, jak píše katka.

Nevím, nejsem o tom přesvědčena. Nehledě na etickou stránku věci a to, že zdravé zvíře ze zákona utratit nelze... I když se to dělá.

13.4.2017 09:42

scylla napsal(a):

Taky ty "plody" ten třetí čtvrtý týden březosti jsou centimetr a půl velké i s plodovými obaly a bazénem.

13.4.2017 09:43

katkaa1 napsal(a):

Toto "řešení" odporuje zákonu na ochranu zvířat proti týrání.

13.4.2017 09:46
lodenka333

XXX.XXX.134.149

Přesně navic ani porod nemusí být bezproblémový, následné psychické rozložení feny+ laktace, nedej bože císař.. Takže tvrdit ze porod je oproti potratu mnohem lepší není tak úplně přesné.

13.4.2017 09:58
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

Děkuji všem za radu. Vidím to tak, že asi v úterý navštívíme veterináře a projednáme to. každopádně ANO přiznávám, byla to moje chyba a teď za to bude klást následky můj pes.
na tréninky prozatím nebudu chodit do té doby než bude jisté ze není březí. ( lepší varianta ). pokud by byla, tak to budu muset řešit. A nevím jaké jsou následky pro psa u porodu nebo u potratu, když je ještě tak mladá.

13.4.2017 10:25
koňadra

XXX.XXX.128.31

Bezejmeny napsal(a):
Děkuji to zní asi nejlíp.

Řešila bych to také tak - jakékoliv "sajrajty" na potrat nejsou nikdy nic dobrého. Porodit. Utratit. To je jediné rozumné řešení, ale každý na to nemá. Když se štěňátka narodí, tak je lidem líto je nechat zabít. Jenže je třeba si taky uvědomit, jaký osud může tato štěňata třeba čekat.

13.4.2017 10:25
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

Bezejmeny napsal(a):
Děkuji všem za radu. Vidím to tak, že asi v úterý navštívíme veterináře a projednáme to. každopádně ANO přiznávám, byla to moje chyba a teď za to bude klást následky můj pes.
na tréninky prozatím nebudu chodit do té doby než bude jisté ze není březí. ( lepší varianta ). pokud by byla, tak to budu muset řešit. A nevím jaké jsou následky pro psa u porodu nebo u potratu, když je ještě tak mladá.

Na každý pád nechat fenu vyšetřit UZ, pak je několik možností. Alizin a oestrophan nejsou 100% účinné. Může se stát, že plody neodumřou, nebo je fena mrtvé neporodí, nebo porodí živá. Na každý případ si nechte opakovaně fenu vyšetřit UZ.

13.4.2017 10:29
koňadra

XXX.XXX.128.31

To sice odporuje zákonu, ale - upřímně - v tomto ten zákon není rozumný. Třeba koťata se zabíjejí na vesnicích dodnes, neříkám, že je to správné (správné je kočky kastrovat), ale dokáže si někdo představit, co by se stalo, kdyby všechna taková koťata žila?

Janae

13.4.2017 10:35
Janae

XXX.XXX.209.1

koňadra napsal(a):
To sice odporuje zákonu, ale - upřímně - v tomto ten zákon není rozumný. Třeba koťata se zabíjejí na vesnicích dodnes, neříkám, že je to správné (správné je kočky kastrovat), ale dokáže si někdo představit, co by se stalo, kdyby všechna taková koťata žila?

A hlavně jak by žila.

13.4.2017 10:48
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

inusanka napsal(a):
Pokud s ní máte plány jen sportovní a ne chovatelské, byť je to proti mému přesvědčení, radím kastraci. A teď mi promiňte, ale radím vám to jako nezodpovědnému či neukázněnému páníčkovi. Píšete, že jste zapomněla fenu na noc zavřít. V druhém týdnu hárání pouštím fenku ven a nejprve vyčekuju, jestli náhodou v ulici nemáme nějakého ženicha, každou chvíli ji okouknu a nejlépe jsem s ní venku. Jinak je zavřená doma. Nechci na ní chovat a budu ráda, když se mi podaří ji uhlídat tak, aby ani nechtěně štěňata neměla. Nikdy jsem fenu neměla a z těchto důvodů jsem i také nechtěla a když už ji mám, je to sice péče navíc, ale patří to k tomu.

Zprvu jsem to nechtěla napsat, ale jelikož máme v rodině podobnou zkušenost a navíc se může stát, že se to zadavateli bude opakovat(zapomněl jsem fenu zavřít..promiňte, ale jak můžete zapomenout, kde máte psa?) kastrovala bych, okamžitě.

13.4.2017 12:13
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

lesnížínka napsal(a):
Zprvu jsem to nechtěla napsat, ale jelikož máme v rodině podobnou zkušenost a navíc se může stát, že se to zadavateli bude opakovat(zapomněl jsem fenu zavřít..promiňte, ale jak můžete zapomenout, kde máte psa?) kastrovala bych, okamžitě.

Co se stalo, stalo se. Nebral jsem to tak vážně a nečekal jsem že neaky malý pudl se dostane zahradu.

13.4.2017 12:16
Atheira

XXX.XXX.50.119

Bezejmeny napsal(a):
Co se stalo, stalo se. Nebral jsem to tak vážně a nečekal jsem že neaky malý pudl se dostane zahradu.

Když jde o háravku, umí i pudli lítat. Pro příště (pokud se nerozhodnete pro kastraci, což bych vám rozhodně ve vašem případě doporučovala), je dobrý s tím počítat.

13.4.2017 12:40
awake

XXX.XXX.115.235

A není v zákoně že zvíře smí usmrtit veterinář? Z důvodu regulace populace?

13.4.2017 13:03

awake napsal(a):

V zákoně stojí:

"§ 5

(1) Nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře.

(2) Důvodem k usmrcení je:
...

g) regulování populace zvířat v lidské péči a volně žijících zvířat; tím nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů,2a),2e) regulováním populace zvířat se rozumí soubor soustavně prováděných preventivních opatření, která mají přispět k udržení populace v určité zdravotní a genetické kvalitě, zejména omezením nepřirozené nabídky potravních zdrojů a možností rozmnožování populace, a jejichž cílem je omezit rizika, která mohou vzniknout nárůstem populace v jejím teritoriu nebo rizika ohrožení populací volně žijících zvířat, a zabránit vzniku utrpení zvířat a nadměrných škod, zejména šíření nákaz nebo jiných nežádoucích vlivů, ".

13.4.2017 13:13

To vyjádření v zákoně je takový, že si to každej může vyložit, jak chce. Upřímně řečeno, v situaci, kdy se u nás týrání zvířat řeší pouze v naprosto extrémních případech, bych opravdu vzhledem k zákonu neviděla problém v tom, že se v nechtěným vrhu nechají jen 1-2 štěňata. Samozřejmě, musí být hodně těžký to fakt udělat, a nevím, jestli bych to dokázala. Vyvolání potratu nebo kastrace je zase velký zásah do života feny (nicméně, není-li člověk dlouhodobě schopen/ochoten háravku uhlídat, je lepší ji vykastrovat). Takže opravdu těžká volba.
Přeji, ať se březost nepotvrdí - nedávno měla kamarádka podobný případ (fenu mají rodiče, kteří dlouhodobě odmítají pochopit, že háravku je potřeba hlídat nebo zavírat dovnitř), a březost se nepotvrdila. Do příštího háraní bude muset vymyslet jiné řešení, např. brát fenu k sobě, nebo ji prostě nechat preventivně vykastrovat.

13.4.2017 13:17

awake napsal(a):

Není. Nebo jinak, je, ale výklad k regulaci populace není ani náhodou "zabijeme novorozená štěňata a koťata" nebo "zabijeme psa či kočku protože už jí nechceme".

viz třeba: https://www.pesweb.cz/cz/589.regulace-populace-duvod-k-usmrceni-zvirete.

13.4.2017 13:19

To vyjádření v zákoně je takový, že si to každej může vyložit, jak chce. Upřímně řečeno, v situaci, kdy se u nás týrání zvířat řeší pouze v naprosto extrémních případech, bych opravdu vzhledem k zákonu neviděla problém v tom, že se v nechtěným vrhu nechají jen 1-2 štěňata. Samozřejmě, musí být hodně těžký to fakt udělat, a nevím, jestli bych to dokázala. Vyvolání potratu nebo kastrace je zase velký zásah do života feny (nicméně, není-li člověk dlouhodobě schopen/ochoten háravku uhlídat, je lepší ji vykastrovat). Takže opravdu těžká volba.
Přeji, ať se březost nepotvrdí - nedávno měla kamarádka podobný případ (fenu mají rodiče, kteří dlouhodobě odmítají pochopit, že háravku je potřeba hlídat nebo zavírat dovnitř), a březost se nepotvrdila. Do příštího háraní bude muset vymyslet jiné řešení, např. brát fenu k sobě, nebo ji prostě nechat preventivně vykastrovat.

Výklad je celkem jasný a veterinářům známý - utracení novorozených štěňat či koťat z důvodu nechtěnosti nebo nadpočetnosti není regulace populace.

druhá věc je, že někdy je lepší to udělat, než nechat majitele, aby je doma topil v kýblu.

už jste někdy zabíjela novorozence?

13.4.2017 13:29

Výklad je celkem jasný a veterinářům známý - utracení novorozených štěňat či koťat z důvodu nechtěnosti nebo nadpočetnosti není regulace populace.

druhá věc je, že někdy je lepší to udělat, než nechat majitele, aby je doma topil v kýblu.

už jste někdy zabíjela novorozence?

"už jste někdy zabíjela novorozence?"
Ne, proč?

13.4.2017 13:32

"už jste někdy zabíjela novorozence?"
Ne, proč?

No že o tom tak mluvíte, jako že je to fajn a lepší než zasahovat do feny a tak.

tak že bychom to zkusili, dáme novorozené štěňátko, nebo koťátko, ty se líp shánějí, keritona, T61 a můžete se předvést, jak by vám to šlo v praxi.

13.4.2017 13:46

No že o tom tak mluvíte, jako že je to fajn a lepší než zasahovat do feny a tak.

tak že bychom to zkusili, dáme novorozené štěňátko, nebo koťátko, ty se líp shánějí, keritona, T61 a můžete se předvést, jak by vám to šlo v praxi.

Vidím, že jste si ani nedokázala přečíst celý můj příspěvek a porozumět textu :) Tak nic :).

13.4.2017 13:51
aneleh

XXX.XXX.128.47

Bezejmeny napsal(a):

Tři až čtyři týdny (21-28dní) od té situace si dojděte s fenou na sono... To že má naběhlé bradavky může být taky příznak falešné březosti - je mladá, jak píšete a mladé feny mají k falešce často sklony... Obzvlášť, pokud hárala třeba poprvé... Zůstańte v klidu, skočte na to sono, pro jistotu po pár dnech znova (kdyby bylo jedno štěně, nemuseli byste ho najít). Pokud tam štěňata nebudou, máte poučení pro příště, pokud tam budou, máte dvě možnosti. Záleží na tom, co máte s fenou v budoucnosti v plánu... Pokud chcete jen sportovat, doporučila bych okamžitou kastraci - máte nadosmrti klid od podobných situací... Pokud byste chtěl chovat, nechte feně dát injekci, po které potratí. Není to nic příjemnýho pro vaši psychiku, ani pro fenu, ale pokud je mladá, zotaví se z toho... Tak či tak - v klidu bych trénovala dál, neřešila nic až do potvrzení nebo nepotvrzení březosti - beztak by se fenám měla zátěž začít omezovat až ve druhé polovině březosti, do té doby ne... Takže tréninkama a prací nic nezkazíte...

13.4.2017 13:53
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Naozaj nechápem načo je dobrá táto vaša úvaha? A ja vás napríklad môžem ubezpečiť po tom čo niekoľko rokov pomáham s odchytom, dočaskami a pod. vyhodených a týraných zvierat, že ANO, dokázala by som usmrtiť novonarodené nechcené šteňatá pretože to pre ne bude lepšie ako život niekde na ulici alebo v útulku.
Nie je na tom nič pekné, ale je to najhumánnejšie riešenie a nie je to o nič horšie ako vykastrovať fenu v polovici kotnosti. Jedno aj druhé je zlé, volá sa to nutné zlo.

13.4.2017 14:01

katkaa1 napsal(a):
Naozaj nechápem načo je dobrá táto vaša úvaha? A ja vás napríklad môžem ubezpečiť po tom čo niekoľko rokov pomáham s odchytom, dočaskami a pod. vyhodených a týraných zvierat, že ANO, dokázala by som usmrtiť novonarodené nechcené šteňatá pretože to pre ne bude lepšie ako život niekde na ulici alebo v útulku.
Nie je na tom nič pekné, ale je to najhumánnejšie riešenie a nie je to o nič horšie ako vykastrovať fenu v polovici kotnosti. Jedno aj druhé je zlé, volá sa to nutné zlo.

Asi máme jiné představy o horším zlu.

v polovině březosti jsou plody asi tak dva centimetry velké a dá se taková fena vykastrovat aniž by a) bylo cokoliv vidět b) byla výrazně větší operační rána než obvykle.

takové dva centimetry velké plody i s bazénem o světě vědí výrazně méně něž novorozené štěně.

13.4.2017 14:18
Terven

XXX.XXX.110.147

Já s váma souhlasím...ale proč jste si vybrala zrovna Keriton? Není to omyl?
Nikde nepsala, že by to bylo fajn a lepší než zasahovat do feny, navíc psala, že neví, jestli by to dokázala.

13.4.2017 14:18

Asi máme jiné představy o horším zlu.

v polovině březosti jsou plody asi tak dva centimetry velké a dá se taková fena vykastrovat aniž by a) bylo cokoliv vidět b) byla výrazně větší operační rána než obvykle.

takové dva centimetry velké plody i s bazénem o světě vědí výrazně méně něž novorozené štěně.

Zajímavá úvaha. Já myslím, že těm štěňatům asi bude trochu šumák, jestli umřou o pár týdnů dřív nebo pozdějc. Akorát když se naroděj, tak už se nedá popřít, že jsou živý a roztomilý, takže je to pro člověka náročnější, než nechat "to" potratit nebo "vybrat" i s dělohou.
Zato fena po kastraci prodělá hromonální šok, což s těma hormonama březosti asi nebude moc příjemný. Nechat jí po porodu jedno nebo dvě štěňata umožní, aby procesy v jejím těle proběhly co možná normálně. Proto někteří lidé tuto možnost obhajují, i když je to k mrňousům brutální. Ale to bude brutální i v případě kastrace, jen to nebude tolik vidět
Já sama nevím, jak bych volila, ještěže to nemusím řešit.

13.4.2017 14:22

Zajímavá úvaha. Já myslím, že těm štěňatům asi bude trochu šumák, jestli umřou o pár týdnů dřív nebo pozdějc. Akorát když se naroděj, tak už se nedá popřít, že jsou živý a roztomilý, takže je to pro člověka náročnější, než nechat "to" potratit nebo "vybrat" i s dělohou.
Zato fena po kastraci prodělá hromonální šok, což s těma hormonama březosti asi nebude moc příjemný. Nechat jí po porodu jedno nebo dvě štěňata umožní, aby procesy v jejím těle proběhly co možná normálně. Proto někteří lidé tuto možnost obhajují, i když je to k mrňousům brutální. Ale to bude brutální i v případě kastrace, jen to nebude tolik vidět
Já sama nevím, jak bych volila, ještěže to nemusím řešit.

No nevím, no. štěňata v půlce březosti těch nervových buněk ještě moc nemají. novorozená štěňata, mno, to je trošku něco jiného.

a s tím hormonálním šokem to není tak horký. to je jak kdybyste řekla že každý kdo potratí prodělá hormonální šok.

13.4.2017 14:46

No nevím, no. štěňata v půlce březosti těch nervových buněk ještě moc nemají. novorozená štěňata, mno, to je trošku něco jiného.

a s tím hormonálním šokem to není tak horký. to je jak kdybyste řekla že každý kdo potratí prodělá hormonální šok.

Ano, ano, proto se přece i lidský mimina, tedy pardon, plody, můžou potrácet, páč "ještě těch nervových buněk moc nemají", že. Rozhodně nechci polidšťovat psy, nicméně počítám, že tento argument asi nemáte podložený nějakou studií, nebo jo? :)

Věřím, že každý, kdo potratí a zároveň bude vykastrován, prodělá hormonální šok. Ale studii na to nemám, to jen tak uvažuji.

Accuracy

13.4.2017 14:49
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Ona je taky otázka, jaký by byl případně o štěňata zájem. Třeba já žiju na vesnici, kde bych pět štěňat rozdala celkem bez problému. Měla by se dobře, tedy průměrně, ale jejich život by stálo za to žít. Nebyla by týraná ani by neskončila v útulku. A o křížence chodských psů by se možná i poprali.
Takže za mě - pokud je fena březí a zdravá, tedy březost ji nijak nadstandardně neohrožuje, štěňata odchovat a ta zdravá a životaschopná nechat a pak za malý peníz prodat příbuzným a známým.
Jestli zájem není a majitel není ochoten zájemce shánět, tak hlasuji pro kastraci nebo potrat. Považuji to za menší zlo jak z hlediska feny, tak štěňat a vlastně i majitele.

13.4.2017 14:52

Ano, ano, proto se přece i lidský mimina, tedy pardon, plody, můžou potrácet, páč "ještě těch nervových buněk moc nemají", že. Rozhodně nechci polidšťovat psy, nicméně počítám, že tento argument asi nemáte podložený nějakou studií, nebo jo? :)

Věřím, že každý, kdo potratí a zároveň bude vykastrován, prodělá hormonální šok. Ale studii na to nemám, to jen tak uvažuji.

Psí embryo 3 týdny staré. Kde má nějaký mozek?

13.4.2017 16:24

Já se ještě vrátím k tomu nezavření feny na noc. Pokud by zadavatel nenechal fenu vykastrovat, tak píši proto, že i ve dne může fenu cizí pes na zahradě nakrýt.
Pár zábavných příběhů : Fena nakrytá přivázaná na zahradě před garáží za nárazník auta, přičemž pán ležel pod autem.
Fena nakrytá v létě v ložnici v přízemí při otevřeném okně. Páník se vzbudil, když byli svázaní.
Fena kř. NO nakrytá psem velikosti přerostlého malého pinče přes pletivo plotu.
Ono nestačí fenu zavírat na noc. Starší fena za psy i uteče, přes plot, skrz plot...
Fena jde ke konci prvního týdne hárání na flexinu, dostane postroj, aby se nevyvlíkla z obojku a nevystrčí bez vodítka nos ze dveří. Volně ji pustím, když psi odtáhnou.

13.4.2017 16:55
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Já se ještě vrátím k tomu nezavření feny na noc. Pokud by zadavatel nenechal fenu vykastrovat, tak píši proto, že i ve dne může fenu cizí pes na zahradě nakrýt.
Pár zábavných příběhů : Fena nakrytá přivázaná na zahradě před garáží za nárazník auta, přičemž pán ležel pod autem.
Fena nakrytá v létě v ložnici v přízemí při otevřeném okně. Páník se vzbudil, když byli svázaní.
Fena kř. NO nakrytá psem velikosti přerostlého malého pinče přes pletivo plotu.
Ono nestačí fenu zavírat na noc. Starší fena za psy i uteče, přes plot, skrz plot...
Fena jde ke konci prvního týdne hárání na flexinu, dostane postroj, aby se nevyvlíkla z obojku a nevystrčí bez vodítka nos ze dveří. Volně ji pustím, když psi odtáhnou.

Proto jsem to psala, mám z okolí také celkem bohaté zkušenosti

13.4.2017 17:04
sufle

XXX.XXX.49.81

Nevím, ale srovnávat utracení vyvinutých narozených štěňat a třítýdenních plodů (z pohledu těch štěňat) je podle mě trochu mimo. Abychom nedopadli jako v Polsku

13.4.2017 17:37
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Accuracy napsal(a):
Ona je taky otázka, jaký by byl případně o štěňata zájem. Třeba já žiju na vesnici, kde bych pět štěňat rozdala celkem bez problému. Měla by se dobře, tedy průměrně, ale jejich život by stálo za to žít. Nebyla by týraná ani by neskončila v útulku. A o křížence chodských psů by se možná i poprali.
Takže za mě - pokud je fena březí a zdravá, tedy březost ji nijak nadstandardně neohrožuje, štěňata odchovat a ta zdravá a životaschopná nechat a pak za malý peníz prodat příbuzným a známým.
Jestli zájem není a majitel není ochoten zájemce shánět, tak hlasuji pro kastraci nebo potrat. Považuji to za menší zlo jak z hlediska feny, tak štěňat a vlastně i majitele.

Nežiji na vesnici, ale řešila bych to stejně.
Začala bych se "modlit", aby fena březí nebyla nebo aby plody vstřebala.
Když by mi to nebylo nic platné, doufala bych, že jich nebude 10. Nechala bych štěňata narodit, odchovala bych je s láskou a péčí a rozdala po známých nebo příbuzných.
Celou březost a odchov štěňat bych si nadávala, jaká jsem píp blbá, že jsem nechala fenku bez dozoru.

13.4.2017 23:23
bhk

XXX.XXX.214.199

Fiona.Praha napsal(a):
Když by mi to nebylo nic platné, doufala bych, že jich nebude 10. Nechala bych štěňata narodit, odchovala bych je s láskou a péčí a rozdala po známých nebo příbuzných.
Celou březost a odchov štěňat bych si nadávala, jaká jsem píp blbá, že jsem nechala fenku bez dozoru.

No - pokud se potvrdí březost z nechtěného krytí aplikovala bych rovnou "potratovou inj."
Nekastrovala bych (proboha proč ?), ale při dalším hárání si dala prostě pozor.
Rozhodně bych neudělala u nechtěného krytí, že fenu nechám porodit se scénářem- nechám jedno, dvě.. nechám porodit ale okamžitě utratím..apod
Zadavateli bych tedy doporučila zajít s fenou 25den na sono - pokud se březost potvrdí aplikovat "potratovou" (bohužel si nevzpomenu na název té trochu dražší, ale kvalitnější resp.šetrnější a účinější látky, ale i vet. zadavetele to jistě vědět bude, případně doplní "bodlinka")
Myslím, že zadavatel zná přesné datum, kdy se k jeho feně na jeho zahradu dostal cizí pes.
Ano měl si dát pozor.Ale nevidím jediný důvod proč by fena měla odrodit ani nevidím důvod, proč by ji měl nechat hned celou vybrat...
Prostě potratová inj a fena nejen, že o tom fakt vědět nebude, ale ani ji to nijak neublíží..

14.4.2017 06:32
koňadra

XXX.XXX.128.31

bhk napsal(a):
No - pokud se potvrdí březost z nechtěného krytí aplikovala bych rovnou "potratovou inj."
Rozhodně bych neudělala u nechtěného krytí, že fenu nechám porodit se scénářem- nechám jedno, dvě.. nechám porodit ale okamžitě utratím..apod
Zadavateli bych tedy doporučila zajít s fenou 25den na sono - pokud se březost potvrdí aplikovat "potratovou" (bohužel si nevzpomenu na název té trochu dražší, ale kvalitnější resp.šetrnější a účinější látky, ale i vet. zadavetele to jistě vědět bude, případně doplní "bodlinka")
Myslím, že zadavatel zná přesné datum, kdy se k jeho feně na jeho zahradu dostal cizí pes.
Ano měl si dát pozor.Ale nevidím jediný důvod proč by fena měla odrodit ani nevidím důvod, proč by ji měl nechat hned celou vybrat...
Prostě potratová inj a fena nejen, že o tom fakt vědět nebude, ale ani ji to nijak neublíží..

Viděla jste, co potratová injekce s některými fenami dělá? Asi ne a nebo jste měla štěstí na ten lepší případ. Já bych to tedy svojí feně nemohla udělat, to raději ten porod - pořád je to věc víc odpovídající přírodě. Naštěstí jsem tohle nemusela nikdy řešit, a to mám několik fen mnoho a mnoho let.

14.4.2017 07:58
scylla

XXX.XXX.150.32

lodenka333 napsal(a):

Nejhorší řešení je potratová injekce nebo kastrace tak mladé, nedospělé feny, štěněte. Bohužel. Háravku zapomenout na noc zavřít? Háravku venčím tak, abych každou vteřinu viděla, co dělá a kde je.

14.4.2017 07:58
scylla

XXX.XXX.150.32

bhk napsal(a):

Asi jste neviděla účinek vašeho doporučení v praxi, že?

14.4.2017 08:00

koňadra napsal(a):
Viděla jste, co potratová injekce s některými fenami dělá? Asi ne a nebo jste měla štěstí na ten lepší případ. Já bych to tedy svojí feně nemohla udělat, to raději ten porod - pořád je to věc víc odpovídající přírodě. Naštěstí jsem tohle nemusela nikdy řešit, a to mám několik fen mnoho a mnoho let.

To záleží na použitém preparátu.

Po těch levných je fenám hodně blbě.

Po té drahé jim není nic. Při použití třetí čtvrtý týden březosti ani nic neuvidíte, ani výtok ne.

14.4.2017 08:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Psí embryo 3 týdny staré. Kde má nějaký mozek?

Kde je bolest a nekomfort feny při potratu tohoto embrya?

14.4.2017 08:01

scylla napsal(a):

Záleží na tom, co se použije.

14.4.2017 08:01
scylla

XXX.XXX.150.32

To je logika a normální věc, tedy to, co opravdu funguje, ale vědci vám to "vědecky" vyvrátí...

14.4.2017 08:04

scylla napsal(a):
To je logika a normální věc, tedy to, co opravdu funguje, ale vědci vám to "vědecky" vyvrátí...

Tak co? Toulavý oplodňovače řešit nesmím, kastrovat nesmim, použít potratovou injekci nesmim... topit štěňata v kýblu smim?

14.4.2017 09:32

Tak co? Toulavý oplodňovače řešit nesmím, kastrovat nesmim, použít potratovou injekci nesmim... topit štěňata v kýblu smim?

Kdo chce (uhlídat háravku tak, aby neměla štěňata), hledá způsoby, kde nechce, hledá důvody.

Neregistrovaný uživatel

14.4.2017 09:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):

Vždyť jste sama na začátku radila zadavateli, ať nechá feně píchnout Alizin!
Já myslím, že Bodlinka jako vet ví líp, co která varianta s fenou udělá, než samozvaný internetový "veterinář, cvičitel, psycholog... ", a já nevím na co si tady ještě hrajete...

14.4.2017 10:07
lodenka333

XXX.XXX.142.73

Přijde mi bezpředmětné zadavateli pořád dokola vyčítat že si fenu měl hlídat, to už je mu celkem na nic. Navíc nevíme jaký je člověk - možná lajdak co kašle na všechno a ten by zasloužil, ale taky třeba zodpovědný člověk a občas se proste něco každému nepovede. A kdo tvrdí že je bezchybný tak lže. Sám to asi nechtěl, když už nic jiného, tak to bude něco stát. A neměl by hledat rady tady ale zvednout se a mazat za vetem, který to vi lip. Dejte vědět jak to dopadlo, snad se štěňata konat nebudou.

14.4.2017 10:52
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Fiona.Praha napsal(a):

K tomuto jen dodám: teta žije na vesnici. Někdo vyhodil fenu(ne místní, vozí sem nechtěné psy lufťáci) a ta se, ubytovala" ve složených kládách před školkou, kde teta vařila v kuchyni. Nosili jí tam zbytky z kuchyně a nakonec teta, přes to, že už doma jednu fenu měli, vzala fenku k nim. Za měsíc porodila 7 štěňat. Nevadí, rozdají se. Matka žádná krasavice takže jim nikdo ruce netrhal a i přes inzerování jim 3 štěnda zůstaly doma. Takže rázem má 5 psů. To se ještě dalo, když byla v kuchyni. Teď už odešla do důchodu a zatím jí tedy kamarádky zbytky z kuchyně pořád nosí. Jinak by nebylo jednoduché, uživit 4 větší střeďáky + jednu labradůru.

14.4.2017 19:37
bhk

XXX.XXX.214.81

scylla napsal(a):

Ale viděla.
Byla to ta dražší varianta.
Fena byla v naprosté pohodě, nic z ní "nešlo", žravá, veselá - no problem.

18.4.2017 19:31
Bezejmeny

XXX.XXX.51.36

Tak jsem dneska byl u veta a nastestí se březost neprokázala. Za týden máme jít k kontrolu znovu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík