EnnieL

XXX.XXX.207.141
Ahoj, už něco vím o problematice množíren a psů s pp a bez pp, ale mám otázku - hlavně na vás, jež odsuzujete jakýkoli chov psů bez pp. Jaký máte názor na to, kdyby někdo měl fenu křížence či psa bez pp, nechal jí udělat všechny možná vyšetření, takže by byla fyzicky a samozřejmě i psychicky zcela zdravá, a nechal jí nakrýt křížencem nebo jiným psem bez pp, také s mnoha vyšetřeními a fyzicky a psychicky zdravým? Kdyby štěňata prodával po 8 týdnech, s dobrou kupní smlouvou, očipované a vybíral si pečlivě kam půjdou a byl by v kontaktu s jejich novými majiteli? Můj názor je takový, že tohle rozhodně množení není. Některým lidem jsou příjemnější kříženci - a nebo například kvůli práci u ovcí křížence i vyžadují. Tak mi povězte jaký je váš názor. Prosím o slušné odpovědi :).
Lavandaa

XXX.XXX.73.11
Lidem nejsou milejší kříženci, vybírají podle ceny, za psa chtějí zaplatit co nejméně. Chtějí aby pes vypadal jako čistokrevný, ale aby stál co nejméně. Jestli hodláte štěňata prodávat velmi levně, pak by možná zájem byl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
EnnieL
napsal(a):
Ahoj, už něco vím o problematice množíren a psů s pp a bez pp, ale mám otázku - hlavně na vás, jež odsuzujete jakýkoli chov psů bez pp. Jaký máte názor na to, kdyby někdo měl fenu křížence či psa bez pp, nechal jí udělat všechny možná vyšetření, takže by byla fyzicky a samozřejmě i psychicky zcela zdravá, a nechal jí nakrýt křížencem nebo jiným psem bez pp, také s mnoha vyšetřeními a fyzicky a psychicky zdravým? Kdyby štěňata prodával po 8 týdnech, s dobrou kupní smlouvou, očipované a vybíral si pečlivě kam půjdou a byl by v kontaktu s jejich novými majiteli? Můj názor je takový, že tohle rozhodně množení není. Některým lidem jsou příjemnější kříženci - a nebo například kvůli práci u ovcí křížence i vyžadují. Tak mi povězte jaký je váš názor. Prosím o slušné odpovědi :).
Na papíře to vypadá jako hezká idea, ale cena takového křížence by se vzhledem k nákladům na zodpovědnou péči vyšplhala k částce, kterou by za křížence kříženců dal v době plných inzercí a útulků málokdo, takže otazka zní: Co s takovými štěňaty, která jsou téměř neprodejná... ?
A pokud jde o křížence pro práci, tak se vždy používají kříženci F1 konkrétních prověřených plemen, a po několik generacích pracovně prověřených předcích. Ten kdo chce psa ke konkrétní práci, chce i nějaké záruky, že zvíře dělat bude, a to u neprověřených křižovatek po neznámých rodičích můžete těžko zaručit...
EnnieL
napsal(a):
Až budou útulky prázdné- a to bude jistě brzo, když tolika lidem jsou milejší - tak to vadit nebude. Jen k té práci u ovcí- těžko bude pást pes, který bude mít mezi předky třeba jaga s labradorem - a jak chcete zaručit, že ne, když spáříte dva - byť na všechno vyšetřené jedince, bez známých předků.
Jedna věc vám tam chybí, a to rodokmen, tudíž to zdravý nebude tak úplně ověřené. Jinak by to samozřejmě bylo furt lepší než nechat zkřížit na sídlišti 1,5 kg fifinku s 2kg azorkem. Ale myslím, jak už bylo psáno, že by se ta cena vyšplhala vysoko, kvůli velkým nákladům, a pak by je chtěl málokdo.
Janae

XXX.XXX.185.2
konkon
napsal(a):
Ja to zas beru mnozeni jako mnozeni :D proste me prijde zbytecny umyslne nakryvat bezpapirovou fenu. A to, ze jsou lidem milejsi krizenci me pride jako blbost, je to proste tak, ze lidi se v prvni rade divaji na cenu. To vidim aji kolem sebe...
Cena a vzdálenost.
Jo vezmou si křížence od sousedů, ale nepojedou pro něj desítky km a nebudou za něj platit.
TO už si pak rovnou můžou koupit čistokrevné štěně bez PP.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Všechny možná vyšetření udělat ani nejde.
EnnieL
napsal(a):
Proč by to ten někdo dělal?
To by byli hodně drazí kříženci.
EnnieL
napsal(a):
Pokud bych i chtěla něco takového (zdravotní vyšetření) podstupovat se svojí fenou podvraťáka, kde potom seženu toho ženicha? Myslím, že nenajdu nikoho, kdo by takto nechal vyšetřit svého psa, zvláště, když moje "nevěsta" bude asi jediná.
Je to utopie a nesmysl.

Třeba má psa i fenu.
Jaká všechna vyšetření ? Však u některých pp se nedělá nic, takže oč větší náklady jsou od bezpp, když oboje štěňata dostanou očkování, čip, stejné krmení ? Jiné vodítko s vyšitým jménem ?
Takže. Otestuje to, co obvykle.
Copak někdo z vás testuje rodiče před každým vrhem ? Jen jednou přece. A pak těch 1300kč za baer test rozpočítáte mezi jedny štěňata nebo těch 5 vrhů za život rodičů ?

Kromě spousty "zbytečných" nákladů, který vám razantně zvýší cenu výsledných vořechů, v tom postupu neviím žádný přínos do chovů psů v čr. Když už má někdo potřebu množit vořechy, proč takovýho párání se s tím? :) Napadá mě maximálně potřeba ospravedlnit si to.

Co si pamatuju, tak na Slovensku kolem nás chodili s kravama samí podvraťáčci a pásli spolehlivě. Když jsme mluvili s chlapama od těch krav, tak si psy nemohli vynachválit, že jsou menší, hbitější a vydrží víc než plemenný pes. V té době přicházel v úvahu tak NO. Austr. honáci, kelpie a asi ani bosíci tu nebyli.
U ovcí měli čuvače.
Taky dnes pase dost borderek bez PP. Když vidím, kam spěje chov, možná jednou budeme za křížence rádi.

Popsaný způsob odchovu štěňat je samozřejmě dobrý...ale jak už bylo popsáno výše u kříženců neznámého původu naprosto ekonomicky nevýhodný a množit voříšky byť takovou cestou je podle mě naprosto zbytečné, je jich všude plno a pochybuju, že případný nový majitel něco takového ocení...je to spíš o "chovu" čistokrevných psů bez PP...tam už se snad taková investice alespoň vrátí, eventuelně, když chce majitel feny mermomocí odchovat alespoň jeden vrh štěňat (protože je to pro fenu samozřejmě top ten, smysl jejího života a záruka doživotního zdraví), tak je určitě lepší provést to takovýmto způsobem...
Sama mám křížence F1 po chovných rodičích se zdravotními testy a musím říct, že za mě zatím (táhne jim osmý rok) naprostá spokojenost, co se zdraví i povah psů týče, ale štěňata byla od mé známé, znala jsem i oba její psy (rodiče štěňat), nevím jestli bych takové štěně vzala i od cizího člověka...jestli bych mu věřila, že je všechno tak, jak mi tvrdí...což je možná škoda, protože bych se vůbec nebránila jít opět do křížence dvou, pro mě přijatelných, plemen...

Kříženci a psi bez PP nejsou lidem milejší jak tu někdo psal.Ale jsou mnohem levnější. Žasnu kolik je kolem mě lidí kteří jsou schopni dát desetitisíce za dovolené, oblečení, zařízení apod. ale když si vybírají psa tak se jim zdá příliš drahý a řeknou např že by deset tisíc za psa nikdy nedali. Nemám nic proti křížencům, jsou to také psi a někdy i velmi hezcí, ale to co napsal zadavatel je podle mě nesmysl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Třeba má psa i fenu.
Jaká všechna vyšetření ? Však u některých pp se nedělá nic, takže oč větší náklady jsou od bezpp, když oboje štěňata dostanou očkování, čip, stejné krmení ? Jiné vodítko s vyšitým jménem ?
Takže. Otestuje to, co obvykle.
Copak někdo z vás testuje rodiče před každým vrhem ? Jen jednou přece. A pak těch 1300kč za baer test rozpočítáte mezi jedny štěňata nebo těch 5 vrhů za život rodičů ?
Jakej Baer test...? Kolik plemen se na hluchotu testuje?
Většinou se u pracáků dělá rtg DKK, DLK, SA, OCD a to už je 5000 kč na jednoho z rodičů, pak třeba test na oční vady, nebo třeba ataxii (u křížence genetický test udělat nelze), a najednou jste na docela zajímavé částce...
... a to se fakt u křížence vyplatí!

napsal(a):
Kříženci a psi bez PP nejsou lidem milejší jak tu někdo psal.Ale jsou mnohem levnější. Žasnu kolik je kolem mě lidí kteří jsou schopni dát desetitisíce za dovolené, oblečení, zařízení apod. ale když si vybírají psa tak se jim zdá příliš drahý a řeknou např že by deset tisíc za psa nikdy nedali. Nemám nic proti křížencům, jsou to také psi a někdy i velmi hezcí, ale to co napsal zadavatel je podle mě nesmysl.
Odbočím : "Dát peníze za psa ? Jo za králíka klidně tisíc dám, ale za psa ? Psa jsem měl vždycky zadarmo"...
I takový názor jsem slyšela.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Většinou se u pracáků dělá rtg DKK, DLK, SA, OCD a to už je 5000 kč na jednoho z rodičů, pak třeba test na oční vady, nebo třeba ataxii (u křížence genetický test udělat nelze), a najednou jste na docela zajímavé částce...
Byl příklad. Beauceron kyčle, NO kyčle + lokty, to samé rotvík, bordelkolie totéž + ramena, tns a oči, tam stačí jeden z rodičů ok. Co by tak ještě.. Leopard. Tomu se musí vyšetřit kyčle.
Kromě vyšetření očí, které je platné 2 a 3 roky, tohle zaplatíte jednou za život psa.
Nevidím nic drahého. Zadavatel též ne, ceníky jistě shlédl. Těch pár tisíc je jedno štěně z jednoho vrhu. A když už jsou rodiče vyšetřeni, tak u jednoho vrhu nezůstane, přece. Papíry nepapíry.
V čem je problém ? Že pp platí za 1 výstavu, bonitaci, nebo vzorek DNA.. to je kaše jiných.
V jiných vláknech se předhazuje - a budete ty křížence zbytečné testovat a čipovat, ne, že.. jen shrábnete peníze.
A tu chce jeden teda mít zdravá štěňátka a zas je to blbě
Osobně si myslím, že psů je dost, neříkám, ať tohle někdo dělá. Fakt je všude plno všeho.
Nenabádám k výrobě dalších pejsků, a to ani nevyjímečných pp, ale bavme se narovinu
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
""" nebo třeba ataxii (u křížence genetický test udělat nelze) """
To není tak úplně pravda. Otestovali jsme Jack Russell teriéra bez PP, čili de facto křížence, na spinoceleberární ataxii a vyšla pozitivně.

impact
napsal(a):
""" nebo třeba ataxii (u křížence genetický test udělat nelze) """
To není tak úplně pravda. Otestovali jsme Jack Russell teriéra bez PP, čili de facto křížence, na spinoceleberární ataxii a vyšla pozitivně.
Tak zrovna tady je vidět, že pes bez pp není de facto kříženec.
vtip je v tom, že genetická podstata mnoha různých onemocnění může být, a často bývá různá, i když fenotypový projev je podobný nebo totožný. proto se musí ty geny zkoumat u každého plemene zvlášť a nelze předpokládat, že stejná nemoc u jiného plemene je opravdu stejná a že jdou použít stejné genetické testy - které hledají jednu konkrétní mutaci konkrétního genu.
jack russel bez pp je z hlediska genetiky jack russel. genům je úplně jedno, jestli k psovi patří papír libovolné organizace.
jolyha

XXX.XXX.229.101
napsal(a):
Byl příklad. Beauceron kyčle, NO kyčle + lokty, to samé rotvík, bordelkolie totéž + ramena, tns a oči, tam stačí jeden z rodičů ok. Co by tak ještě.. Leopard. Tomu se musí vyšetřit kyčle.
Kromě vyšetření očí, které je platné 2 a 3 roky, tohle zaplatíte jednou za život psa.
Nevidím nic drahého. Zadavatel též ne, ceníky jistě shlédl. Těch pár tisíc je jedno štěně z jednoho vrhu. A když už jsou rodiče vyšetřeni, tak u jednoho vrhu nezůstane, přece. Papíry nepapíry.
V čem je problém ? Že pp platí za 1 výstavu, bonitaci, nebo vzorek DNA.. to je kaše jiných.
V jiných vláknech se předhazuje - a budete ty křížence zbytečné testovat a čipovat, ne, že.. jen shrábnete peníze.
Osobně si myslím, že psů je dost, neříkám, ať tohle někdo dělá. Fakt je všude plno všeho.
Nenabádám k výrobě dalších pejsků, a to ani nevyjímečných pp, ale bavme se narovinu
Já bych si ještě dovolila zastavit se u toho, co je to "výjimečný" PP pes, když ty nevýjimečné není nutno dále produkovat. Ono si to totiž spousta lidí vyloží zase tak, že ten Výjimečný je ten žampion desti zemí atd. Což je zrovinka v případě FCI u mnohla plemen opět prů...trž řekněme, neb žampionem se stane ten s nejvíce do extrému hnanými znaky. Nejvíc plandací kůže, nejvíc padající zadek, nejvíc placatý čumák, největší koule srsti, extrémní výška - ať už nahoru nebo dolů, ...(myslím, že ke každému znaku si minimálně jedno plemeno každý zvládne dosadit sám). A že se to samo nenakryje, neporodí, nu což, máme přece inseminace (jasně napoprvé to být nemá, ale co, vždyť to se dá vždy napsat, že to bylo přirozeně - majitel fenky štěňata chce, majitel psa taky neb finance za krytí se hodí...), na nedařící se porod máme císařský řez. Štěňata bez sacího reflexu lze zasondovat. Matku, která se moc nestará prostě ke štěňatům pustíme jen na nakojení pod dozorem a zase pryč s ní - štěňata na vyhřívací dečce, chovatelova dovolená za ty prachy ze štěňat přece stojí...A tak pořád dokolečka. Bohužel pro ty psy. Kolikrát si říkám, že povedený kříženec je fest výhra oproti některým PP "zrůdičkám". Vím, že ta plemena za to nemohou, ale blbé je, že lidem ta zrůdičkovitost připadá normální a dál to cíleně množí a jsou to ti správní, protože oni přece mají "s PP". Tak co by nemohli.
Já se nevyjadřuju k tomu, zda je to dobrý nápad, myslím, že moc ne, ale zároveň to nepovažuju za nic odsouzeníhodného.
Ale souhlasím s tvrzením, že kříženci jsou pro nemalou část potencionálních kupců atraktivní a není to jen o penězích. Mezi lidmi je hluboce zakořeněný názor, že jsou zdravější, odolnější, chytřejší, dlouhověcí, prostě psi, jak mají být.
Zvláštní oblibě se, dle mého, těší F1 kříženci čistokrevných rodičů - příjemné vzrůšo, co z toho vyleze, po kom z rodičů bude vzhled a po kom povaha, zájemci doufají, že se dobré vlastnosti jednotlivých plemen u potomka vhodně doplní, psi mívají zajímavý atraktivní vzhled, vzbuzují zájem kolemjdoucích...
Mohu potvrdit - mám mix shih tzu a hladkosrstého jezevčíka z nechtěného spojení, štěně jsem si zamluvila, jen co jsem se dozvěděla, že je na cestě. Narodilo se pět feneček, původní verze byla nechat žít jen ty zamluvené, nakonec jsou na světě všechny a zarezervované byly hned po narození.
Kamarádka si po smrti boxera jela celkem daleko pro kříženečku boxera a BOC, též nehoda...a fena super, z obou plemen má to lepší.
Takže kříženci jsou, dle mého, in, nižší cena je příjemný bonus, ale není to to jediné, rozhodující.
Pokud bych si moc přála psa určitého plemene a žádného jiného a za méně než 20 tis. by k mání nebyl, zaplatila bych.
Momentálně je to tak, že super parťáka pro sebe mohu sehnat za mnohonásobně nižší cenu, takže neplaím víc než musím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Je vidět, že jste vůbec nic neodchovala, protože vůbec netušíte, jaké jsou náklady na kvalitní odchov - garantuju Vám, že pokud uděláte vše poctivě, tak se nemáte šanci dostat u štěněte středního plemene pod 4000 jen za krmení a veterinární péči/prevenci. A to nepočítám náklady na vyšetření rodičů (a ty rtg rozhodně levné nejsou, a vyšetření na dědičné oční vady platí pouze rok), ani čas a práci chovatele.
A teď mi řekněte, kdo si koupí na práci naprostou křižovatku s nulovou zárukou pracovní upotřebitelnosti za 5 a víc tisíc...?
jolyha

XXX.XXX.229.101
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je vidět, že jste vůbec nic neodchovala, protože vůbec netušíte, jaké jsou náklady na kvalitní odchov - garantuju Vám, že pokud uděláte vše poctivě, tak se nemáte šanci dostat u štěněte středního plemene pod 4000 jen za krmení a veterinární péči/prevenci. A to nepočítám náklady na vyšetření rodičů (a ty rtg rozhodně levné nejsou, a vyšetření na dědičné oční vady platí pouze rok), ani čas a práci chovatele.
A teď mi řekněte, kdo si koupí na práci naprostou křižovatku s nulovou zárukou pracovní upotřebitelnosti za 5 a víc tisíc...?
Fajn, u kříženců asi s cenou nepochodíte. Ale pokud někdo (teoreticky) věnuje stejnou péči odchovu bez PP plus udělá ta samá vyšetření - čas a práci s odchovem má stejnou, "ušetří" na bonitaci, případné výstavě, krycím listu a PP pro štěňata. Takže při cenách ročního členství v klubu cca 500, výstava nutná jen u některých plemen cca 1500, krycí list plus PP taky cca 500/štěně. Potom vyjde odchov s PP od toho bez PP na rozdíl ve financích takto: 2000 Kč rozpočítatelných na celý vrh, plus 500 Kč za štěně navíc. Jo, bude se lišit cena krytí, ale taky cena prodávaných štěňat. Ve finále pokud ten s PP prodá za 15 tisíc za štěně a ten bez PP za 5 tisíc, je na tom finančně stále mnohem lépe ten, co odchoval s PP. Proč je tedy teoreticky pak ten, co odchoval bez PP totální póvl a množitel, co to dělá jen a jen pro prachy, kdežto ten s PP v podstatě king, co dělá vše super správně a vlastně zadarmo, s prodělkem a ještě na úkor času rodiny atd...? Furt nějak tomuhle pokrytectví s PP /bez nějak nerozumím.

Tak. Pes. Ať má funkční 4 nohy, dostatečně prostornou hlavu na psí nápady zábavné, pracovní a odpočné, běhá a skáče v zimě, v létě, ráno i večer, i na neumělém povrchu, funguje na masovou a ne elektrickou energii, prasátkům ujídá šrot, chodí do schodů. I ze schodů, čůrat na travičku. Nemusí brát fluoxetin ani diazepam.
Když potká Alíka, čuchne a řekne - kam se jde, kam se jde ? A Alík začmuchá a poví - vyvenčil jsem člověky, prohnal Bročka, musím domů, budou zprávy. - jo tak, já jdu ještě očíhnout holky do parku, tak se měj. - No ty taky. - A štípne Alíka do kožichu, pro štěstí.

jolyha
napsal(a):
Fajn, u kříženců asi s cenou nepochodíte. Ale pokud někdo (teoreticky) věnuje stejnou péči odchovu bez PP plus udělá ta samá vyšetření - čas a práci s odchovem má stejnou, "ušetří" na bonitaci, případné výstavě, krycím listu a PP pro štěňata. Takže při cenách ročního členství v klubu cca 500, výstava nutná jen u některých plemen cca 1500, krycí list plus PP taky cca 500/štěně. Potom vyjde odchov s PP od toho bez PP na rozdíl ve financích takto: 2000 Kč rozpočítatelných na celý vrh, plus 500 Kč za štěně navíc. Jo, bude se lišit cena krytí, ale taky cena prodávaných štěňat. Ve finále pokud ten s PP prodá za 15 tisíc za štěně a ten bez PP za 5 tisíc, je na tom finančně stále mnohem lépe ten, co odchoval s PP. Proč je tedy teoreticky pak ten, co odchoval bez PP totální póvl a množitel, co to dělá jen a jen pro prachy, kdežto ten s PP v podstatě king, co dělá vše super správně a vlastně zadarmo, s prodělkem a ještě na úkor času rodiny atd...? Furt nějak tomuhle pokrytectví s PP /bez nějak nerozumím.
Škatulkování lidí do dvou extrémů určitě není to pravý ořechový.
Já si myslím, že argumentaci proti chovu bezpapíráků (neboli množení vořechů) způsobuje fakt, že z takovýho jednání pochází asi většina nechtěných psů v ČR. A na to samozřejmě nemám studii, takže je možný o tom polemizovat.
Ale psů je v ČR příliš, jsou příliš snadno dostupný a může je mít skoro každej. Což asi není úplně ideální, jak často můžeme vídat kolem sebe. Papírovej chov, kterej má pravidla a do kterýho je aspoň snaha vybírat vhodný jedince (a vím, že v mnohých případech to nefunguje nebo jde chov některých plemen do pr...), prostě nese mnohem větší pravděpodobnost, že tu bude fungovat nějaká zodpovědnost, rozum, nebo aspoň ty pravidla. Kdo si nutně potřebuje chovat bez PP, většinou pro to má nějaký z osvědčených důvodů typu "aspoň jednou v životě štěňata". A co bude s těmi psy, co se takhle naschvál narodí? Je supr, když se podaří uspokojivě umístit štěňata z nechtěnýho spojení. Ale produkovat to naschvál... proč? K čemu to bude? Vždyť se o těch potomcích nebude dát říct prakticky nic, kromě toho kdo jsou rodiče. Jak to bude velký, jakou to bude mít povahu, chlupy, atd... ? Jasně, že i v PP chvou jsou nestandardní jedinci, ale dělat si je naschál, jakože to bude supr překvápko, jestli se v těch štěňatech sejdou zrovna ty dobrý vlastnosti? Nechápu :)
Já mám podezření, že v mým psovi se sešly zrovna ty míň praktický vlastnosti z obou plemen, a kdyby mi někdo popsal všeobecně povahu těch dvou křížených plemen, tak takovýho křížence bych si rozhodně dobrovolně nezamluvila, protože to mohlo dopadnou i mnohem hůř
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
jolyha
napsal(a):
A víte, že běžná cena za krytí slušným psem je třeba od 500 Euro v ČR po 1000 a víc ěček v případě zahraničního krytí?
Vy se díváte jen na finance, ale je dobré si uvědomit, že chovatel s PP má nějaký konkrétní chovatelský záměr, a produkuje štěňata s garancí původu pod svou "značkou", ne anonymně a taky platí daně! A víte jaké jsou náklady na složení třeba všestranné jedničkové zkoušky z výkonu? Cca 30 tis!
... ale hlavně ani ten, co množí bezpapíráky nechce být v mínusu, takže aby vydělal tak musí ubrat jinde - tzn. kvalitní krmení a vet péče.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ještě si povězme, že koupit chovnou fenu, top vlčáka, to mám nový Lexus. Jenže ona už ta vyšetření a pobíhání po cvičáku bude mít přece za sebou
Mám štěně doma 8 týdnů, běžně. Nejlepší štěněčí granule za 1000kč vystačí na 72 dní. (1kg masa v potravinové kvalitě 30kč stačí na 3 dny) Tady to hodně přeháním, tedy se vejde i brambora, olej a msm, jahoda.
Hyg. podložky 112ks 600kč.
Dostane 1 očkování. Komplet s odčervením a 2 letou vzteklinou (kterou ani do odběru nestihneme) na klinice platím 1250kč, s prohlídkami a krácením drápků.
Čip Datamars včetně aplikace 700kč, s pasem 800kč.
Kožený obojek s vodítkem od sedláře 200kč.
Vyšetření dvou 40kg psů dkk, dlk, ocd, včetně posouzení 6800kč. Mezi kolik potomků se rozpočítá tato částka a u příštího vrhu znovu
Všechna ta čísla jsou, že mám jen jedno štěně, nehledám výhodnějšího nic, bus na 5km vzdálenou vet 36kč a obojek má 8 ostnů
Hračky, přiznám se, nedovoluji si odhadnout, jestli koupit nerozbitný míček s 3 letou zárukou za 120kč štěňátku s pp nebo bez.
Je to všecko legrační. Legrace. Nerozčilujte se. Mějte pěkný večer. Mně je to jedno
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
A ještě si povězme, že koupit chovnou fenu, top vlčáka, to mám nový Lexus. Jenže ona už ta vyšetření a pobíhání po cvičáku bude mít přece za sebou
Mám štěně doma 8 týdnů, běžně. Nejlepší štěněčí granule za 1000kč vystačí na 72 dní. (1kg masa v potravinové kvalitě 30kč stačí na 3 dny) Tady to hodně přeháním, tedy se vejde i brambora, olej a msm, jahoda.
Hyg. podložky 112ks 600kč.
Dostane 1 očkování. Komplet s odčervením a 2 letou vzteklinou (kterou ani do odběru nestihneme) na klinice platím 1250kč, s prohlídkami a krácením drápků.
Čip Datamars včetně aplikace 700kč, s pasem 800kč.
Kožený obojek s vodítkem od sedláře 200kč.
Vyšetření dvou 40kg psů dkk, dlk, ocd, včetně posouzení 6800kč. Mezi kolik potomků se rozpočítá tato částka a u příštího vrhu znovu
Všechna ta čísla jsou, že mám jen jedno štěně, nehledám výhodnějšího nic, bus na 5km vzdálenou vet 36kč a obojek má 8 ostnů
Hračky, přiznám se, nedovoluji si odhadnout, jestli koupit nerozbitný míček s 3 letou zárukou za 120kč štěňátku s pp nebo bez.
Je to všecko legrační. Legrace. Nerozčilujte se. Mějte pěkný večer. Mně je to jedno
Stále nechápu jak tyhle vaše moudra souvisí s prodejností kríženců...?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Stále nechápu jak tyhle vaše moudra souvisí s prodejností kríženců...?
Nevyšetřený bezpp buldoček 8 týdenní 12 tisíc, běžné zbarvení ;-).

Na jaře známý sháněl bordelkolii k ovcím, ať vidí rodiče v práci hlavně. Inz. v okolí 10 tisíc štěně bezpp, farma a tak.53.den věku malých - prodáno. Na známého nezbylo..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Nevyšetřený bezpp buldoček 8 týdenní 12 tisíc, běžné zbarvení ;-).
Jj, ten se vyloženě hodí k ovcím, jak tu psala hned k úvodu zadavatelka - s ním to mají na farmě v kapse
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Na jaře známý sháněl bordelkolii k ovcím, ať vidí rodiče v práci hlavně. Inz. v okolí 10 tisíc štěně bezpp, farma a tak.53.den věku malých - prodáno. Na známého nezbylo..
A co jako? četla jste zadání...?
Zadavatelka chtěla produkovat křížene kříženců, ne pracovní BOCky.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co jako? četla jste zadání...?
Zadavatelka chtěla produkovat křížene kříženců, ne pracovní BOCky.
Ano, vyjímečně jsem zadání četla celé.
"křížence či psa bez pp".
napsal(a):
Tak zrovna tady je vidět, že pes bez pp není de facto kříženec.
vtip je v tom, že genetická podstata mnoha různých onemocnění může být, a často bývá různá, i když fenotypový projev je podobný nebo totožný. proto se musí ty geny zkoumat u každého plemene zvlášť a nelze předpokládat, že stejná nemoc u jiného plemene je opravdu stejná a že jdou použít stejné genetické testy - které hledají jednu konkrétní mutaci konkrétního genu.
jack russel bez pp je z hlediska genetiky jack russel. genům je úplně jedno, jestli k psovi patří papír libovolné organizace.
Zas na druhou stranu kdyby tam byl přikřížený třeba fox nebo jezevec, jak bývá často u bezpapošů vidět, tak ten test nemůže vyjít pozitivně.

impact
napsal(a):
Zas na druhou stranu kdyby tam byl přikřížený třeba fox nebo jezevec, jak bývá často u bezpapošů vidět, tak ten test nemůže vyjít pozitivně.
To se mi nezdá. Kříženec nenese ten gen ? Má geny obou rodičů, tedy i ty špatné.
Ale já temu moc nerozumím..

impact
napsal(a):
Může:)
jednoduše:
zkřížím russela s foxem. použitý jack russel je přenašeč. polovina těch F1 potomků bude po něm přenašeči a budou přenašeči mutace zjistitelné testem pro jack russely.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
napsal(a):
Co si pamatuju, tak na Slovensku kolem nás chodili s kravama samí podvraťáčci a pásli spolehlivě. Když jsme mluvili s chlapama od těch krav, tak si psy nemohli vynachválit, že jsou menší, hbitější a vydrží víc než plemenný pes. V té době přicházel v úvahu tak NO. Austr. honáci, kelpie a asi ani bosíci tu nebyli.
U ovcí měli čuvače.
Taky dnes pase dost borderek bez PP. Když vidím, kam spěje chov, možná jednou budeme za křížence rádi.
Co si pamatuju, tak na Slovensku kolem nás chodili s kravama samí podvraťáčci a pásli spolehlivě. Když jsme mluvili s chlapama od těch krav, tak si psy nemohli vynachválit, že jsou menší, hbitější a vydrží víc než plemenný pes.
Jenže ti "podvraťáci" používaní po staletí k pasení (jezdím třeba do rumunských karpat, Slovensko bude asi něco jiného), nejsou nějací náhodně spojení jedinci z návsi, ale jsou výsledkem dlouhodobého přísného výběru. Psa co trhal ovce, nebo měl nějakou zdravotní vadu, nikdo zbůhdarma neživil. A nikoho nezajímalo jestli je to dědičné nebo ne. Prostě nepřežil jako štěně, nebo pošel, případně byl zabit - a určitě ne na veterině.
A naproti tomu naše vědecké metody, RTG. gen. testy, očkování, odčervení, inseminace, císařáky, rozbory krve, kontrola poměru P a Ca, kontroly vrhu, pozitivní přístup, mazlení, mucinkání, kremace, oblečky, hrobečky, a co z toho? Degenerace plemen. A když už se nevejdeme, tak upravíme standard, a jedeme dál. Jak to asi bude vypadat za 100 let u nás, a jak v Karpatech...
O lidech ani nemluvím. Zachraňují se jedinci, kteří by přirozeně neměli šanci, léčí se kde co, i genetické či dědičné vady, a co nejhůř, umožňuje se, proti přírodě, uměle reprodukce úplně každému. Jak asi ten genofond bude za pár století vypadat? Možná ještě jednou budeme rádi za přičmoudlé přivandrovalce z Afriky, u nich bude genofond v pořádku...
notregistered

XXX.XXX.190.221
Foxové se též testují na SCA.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A víte, že běžná cena za krytí slušným psem je třeba od 500 Euro v ČR po 1000 a víc ěček v případě zahraničního krytí?
Vy se díváte jen na finance, ale je dobré si uvědomit, že chovatel s PP má nějaký konkrétní chovatelský záměr, a produkuje štěňata s garancí původu pod svou "značkou", ne anonymně a taky platí daně! A víte jaké jsou náklady na složení třeba všestranné jedničkové zkoušky z výkonu? Cca 30 tis!
... ale hlavně ani ten, co množí bezpapíráky nechce být v mínusu, takže aby vydělal tak musí ubrat jinde - tzn. kvalitní krmení a vet péče.
Ano, vím jaká je cena krytí u PP psů, sama jsem před lety byla aktivní chovatel. Ale ty pohádky o konkrétním chovatelském zámeru...jako hezký, ale platí to možná tak pro 10% chovatelů s PP? Většina těch, co chovají, které znám, prostě řeší v podstatě vzhled, sem tam nějaký povinný zdravotní test a dále zda je krycí pes dobře výstavně oceněn, protože otec šampion v inzerátu vypadá lépe než otec VD a zájemci se více hrnou a lze štěňata prodat za víc. Takže já vím o čem píšu, není to JPP. Možná u pracáků je to jinak, to neposoudím - v těch se neorientuju až tak. (mám pár známých, co se psy makají a prodávají třeba už vycvičené jedince na práci - ale ti zase často záměrně kříží - prostě záměrně produkují křížence na práci a poptávku mají fakt slušnou a za dost slušné částky, když pes umí). Bez ohledu na to, že je kříženec. To výše uvedené píšu o plemenech, která se běžně na práci nepoužívají, převážně společenská. Tam se o nějakém "chovatelském záměru" dá mluvit opravdu jen velice občasně a stejně je to většinou opět jen se zaměření na exteriér a nic jiného.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
jolyha
napsal(a):
Ano, vím jaká je cena krytí u PP psů, sama jsem před lety byla aktivní chovatel. Ale ty pohádky o konkrétním chovatelském zámeru...jako hezký, ale platí to možná tak pro 10% chovatelů s PP? Většina těch, co chovají, které znám, prostě řeší v podstatě vzhled, sem tam nějaký povinný zdravotní test a dále zda je krycí pes dobře výstavně oceněn, protože otec šampion v inzerátu vypadá lépe než otec VD a zájemci se více hrnou a lze štěňata prodat za víc. Takže já vím o čem píšu, není to JPP. Možná u pracáků je to jinak, to neposoudím - v těch se neorientuju až tak. (mám pár známých, co se psy makají a prodávají třeba už vycvičené jedince na práci - ale ti zase často záměrně kříží - prostě záměrně produkují křížence na práci a poptávku mají fakt slušnou a za dost slušné částky, když pes umí). Bez ohledu na to, že je kříženec. To výše uvedené píšu o plemenech, která se běžně na práci nepoužívají, převážně společenská. Tam se o nějakém "chovatelském záměru" dá mluvit opravdu jen velice občasně a stejně je to většinou opět jen se zaměření na exteriér a nic jiného.
Jaká je ta práce, a která plemena kříží?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
jolyha
napsal(a):
Já se ale bavím celou dobu jen o pracovních plemenech
Accuracy

XXX.XXX.1.187
No, mě u psů zajímá zdraví, povaha, výkonnost, vzhled. V tomto pořadí.
Zdraví je sice teoreticky vyčešeno těmi testy, ale jsou nemoci a dispozice k nemocem, které se testy neprojeví. Chci vědět, jestli matka/babička/bratranec toho mého psa pošel na torzi žaludku, byl náchylný ke kožním nemocem a pod.
Povaha zaručena není vůbec, takže tento kříženec může být agresivní, bojácný nebo jakýkoli jiný.
Výkonnost tento systém chovu též neřeší a vzhled taky ne. Netrvám na konkrétní barvě a délce srsti z estetických důvodů, ale se psem chodím ven i potmě, tudíž chci psa, který nebude černý, a pes žije venku, tudíž chci psa, který je pro to vybaven osrstěním i svými rozměry.
Čistrokrevný chov je pro mě jediným řešením, které mi poskytuje jistou šanci, že pes daného plemene bude zdravý, mít adekvátní povahu, předpoklady pro výkonnost a mít celkové vlastnosti daného plemene. Jistě, to by se muselo chovat podle těchto kritérií, kdy známka z výstavy je na posledním místě při výběru chovného páru. Pes s nestandardní barvou by nebyl vyloučen z chovu, když všechna ostatní kritéria splňuje, tzn. je zdravý, odolný, houževnatý, otužilý, bez alergií, s vlastnostmi odpovídajícími plemeni a tato barva není rizikovým faktorem pro další generace (tzn. pro mě za mě ať zbarvení merle klidně přestane existovat).
A ano, tohle je stejná utopie jako to zmíněné křížení v úvodním příspěvku. Ale přece jen se mi zdá být trošku reálnější. Stačilo by najít/vytvořit klub, který bude poskytovat svým členům základní servis, bude kontrolovat chovné psy, vést statistiky, po kterém psu je nejvíce vadných štěňat a tyto psy vyřazovat.
Upřímně, v tomto mi připadal dobrý svazarm. Asi se tam taky dělo kde co, ale kvalita chovu mi připadala lepší, protože ne každý se snažil přihřát si vlastní polívčičku na úkor chovu, a když někdo odchoval fenu nevhodnou na chov, tak na ní obvykle nechoval.

Pokud se někdo rozhodne produkovat voříšky, štěňata načipuje, zaregistruje a prodá se smlouvou s tím, že kdyby něco, bere je zpátky a postará se o ně, tak ať si je mrská do alelujá. Což by ho ale asi rychle přešlo ve chvíli, kdy by se mu domů vrátil odrostlý, ne-li dospělý pes a třeba se zanedbanou výchovou. Mraky takových psů hledá domov a nenachází.
jolyha

XXX.XXX.229.101
napsal(a):
Pokud se někdo rozhodne produkovat voříšky, štěňata načipuje, zaregistruje a prodá se smlouvou s tím, že kdyby něco, bere je zpátky a postará se o ně, tak ať si je mrská do alelujá. Což by ho ale asi rychle přešlo ve chvíli, kdy by se mu domů vrátil odrostlý, ne-li dospělý pes a třeba se zanedbanou výchovou. Mraky takových psů hledá domov a nenachází.
Víte o tom, že tohle ale neudělá i spousta chovatelů s PP? Protože prostě na další psy a obzvlášť ty "zkažené" nemají podmínky...čas, náladu...? Není samozřejmostí, aby si chovatel vzal psa zpět.
jolyha
napsal(a):
Víte o tom, že tohle ale neudělá i spousta chovatelů s PP? Protože prostě na další psy a obzvlášť ty "zkažené" nemají podmínky...čas, náladu...? Není samozřejmostí, aby si chovatel vzal psa zpět.
To máte bezesporu pravdu! ALE... Většina chovatelů (aspoň těch, co znám já) se v takovém případě přinejmenším snaží pomoct s řešením situace. Navíc, pes jistého plemene, s prokazatelnými a dohledatelnými předky se udává podstatně snáze než neurčitý kříženec bůhvíčeho.
Podle mého názoru je celý výše nastíněný plán dost velký a těžko realizovatelný nesmysl.

jolyha
napsal(a):
Každý si ho přímo domů vzít nemůže, spousta lidí nemá možnosti, a když máte smečku... Ale většina se opravdu stará. A zpravidla pomůže i klub, potažmo členové. Voříšek má kromě "chovatele" šanci tak akorát na partu nadšenců, kteří ale hledají domov dalším xy podobných psů.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Chovatelé, kteří si už někdy vzali zkaženého psa ze svého odchovu zpátky, by to většinou podruhé neudělali. Není to totiž sranda, někdy je to to boj na několik let, a často to končí hodně blbě.
Ono také, přebírat odpovědnost za někoho cizího není úplně dobrý nápad.