Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.10.2019 18:43
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

Hezký večer .Než se obrátím na pomoc tady v okolí ,píšu sem.Dneska mi pes SAO(křižovatka ) 2r. napadl dceru .U venkovních vrat stála sousedka ,na kterou štěkal. Psa jsem odvolala a šla k vratum povídat se sousedkou. V tu chvíli přišla dcera , ve vypůjčené mikině od kamaráda , otevřela vrata a pes se na ni vrhnul. Naštěstí jsem pohotově po psovi skočila a chytla ho zezadu pod krkem a odtáhla. Holka má jen tržnou ránu na kyčli. Ale co teď s tím ?Jak postupovat ,aby se to neopakovalo?Pes si ji nejspíš spletl .Ale nebylo to jen varovné cvaknutí .Regulérně ji šel po obličeji .Nikdy nikomu neublížil .K cizím je odměřený,se psy snášenlivý.Psa jsem hned potom vykázala na místo a bylo vidět ,že si uvědomuje průser. Uhýbal očima odvracel se ode mě .

OOO

20.10.2019 18:59
OOO

XXX.XXX.186.211

Po tvári idú zvyčajne všetci pastevci.-myslím že tu je veľa ľudí ktorý vam s týmto pomozu lepsie a budu to mat overene.Takže vám poviem len toto-to viem na isto.Moc by som sa nesustredila na to že utok smeroval PRÁVE na tvár.

20.10.2019 18:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Sice bych se k tomuto asi neměla vyjadřovat já, co má psa úplně jiné nátury ale: všichni chtějí pořádného hlídače, tak ho máte. Budete se asi muset podle toho zařídit, t.j. nevlézt na pozemek jen tak, předem na sebe upozornit, na psa promluvit. Určitě se vyjádří ještě povolanější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2019 19:07

Víte, trochu mi to připomíná mého známého, který měl tibetskou dogu-psa...resp. jeho rodiče, on v té době již dospělý, žijící ale se psem v jedné domácnosti, jednou se vracel pozdě za tmy dom, chtěl si zkrátit cestu a tak v zadní části zahrady přelezl plot.....no a kousek od domu ho pes drapnul, skončil několika štychy na ruce, vlastně než si se psem vysvětlili, že je to on.
Od té doby vždycky když se vracel za tmy domů nebo když ho pes nevítal u vrat, tak na něj pro jistotu zavolal, aby měl jistotu, že pes o něm ví...resp. že pes ví, že se vrací "mladý páneček"

Taky bych řekla, že prostě nešťastná shoda okolností.......ale pokud máte obavy, tak bych volila stejný způsob, jako to dělal ten můj známý a raději psa vždycky oslovit...resp. pozdravit.

bylo vidět ,že si uvědomuje průser.

Jste si jistá, že si uvědomoval, že je průser a nebo svým chováním pouze reagoval na to vaše?...ono možná z jeho pohledu odvedl svou práci na jedničku, zadržel a chystal se zneškodnit někoho, koho v tu chvíli pokládal za vetřelce.

Edit: ještě dotaz...víte co máte doma za psa??...i když je to křižovatka, tak ty pastevecký saoškovský geny asi má, doteď byl možná "hodný", teď má dva roky, tak možná začíná dospívat....ne možná lepší slovo by bylo dozrávat, tak počítat s tím, že máte doma "psa baskervillského" a ne zlatýho hodnýho retrívra, tak aby nebyl průser.

20.10.2019 19:15
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

Jste si jistá, že si uvědomoval, že je průser a nebo svým chováním pouze reagoval na to vaše?...ono možná z jeho pohledu odvedl svou práci na jedničku, zadržel a chystal se zneškodnit někoho, koho v tu chvíli pokládal za vetřelce.

A to je ten paradox , on svým způsobem odvedl perfektní práci a já ho pokárala .Takže vše špatně.

20.10.2019 19:26
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

...víte co máte doma za psa??...i když je to křižovatka, tak ty pastevecký saoškovský geny asi má, doteď byl možná "hodný", teď má dva roky, tak možná začíná dospívat....ne možná lepší slovo by bylo dozrávat, tak počítat s tím, že máte doma "psa baskervillského" a ne zlatýho hodnýho retrívra, tak aby nebyl průser.

Ano vím , že mám doma psa , ke kterýmu by se měl vydávat zbroják. Je to sice můj první SAO ,ale informace jsem sbírala cca 2roky.Povahu má od mala pasteveckou.K rodině oddaný , ale respektuje jen mě.Každopádně je to palice tvrdohlavá.Snažíme se socializovat co to jde,ale většina lidí se k němu boji jen přiblížit .Co se týká dozrávání , cca před 2m se výrazně sklidnil, je víc vnímavý , když po něm něco chci.Ale přiznám se , že by potřeboval určitě víc zaměstnat hlavu.

20.10.2019 19:27

zvířátkováh napsal(a):

A to je ten paradox , on svým způsobem odvedl perfektní práci a já ho pokárala .Takže vše špatně.

Už se stalo.....tady asi nejde o pokárání, ale spíš o to, že byl možná dle jeho soudu kárán nespravedlivě, ale chápu, že v té situaci se prostě stalo.

Nevím, jak se choval dosud třeba k vašim návštěvám, ale začala bych být opatrnější, ono to co dřív možná strpěl, nechal bez povšimnutí, tak už třeba nemusí....ale to těžko odhadnu...
já nemám pastevce, fena je sice hodně ostrá, taková pastevecká palice omylem vytvořená z dvou hodných plemen, ale zdaleka by neútočila tak rychle a nekompromisně jako pastevec, pes je její "přidržtaška"......když jsme štěňata přivezli, tak se u nás s návštěvama pomalu dveře netrhli, v půl roce se už psi nechodili mazlit...mimo jedněch našich známých, kteří u nás byli několikrát týdně.....pak už se návštěvy začaly cítit nepříjemně, protože psi si lehli každý z jedné strany a návštěvu "hlídali", dneska si nelajznu, mimo rodiny a jedněch známých, nechat psi se volně pohybovat....normálně srabácky (pro jistotu) raději zavírám, protože si nejsem jistá, co by vyhodnotili jako moje ohrožení a riskovat, že mě někdo přátelsky poplácá po zádech nebo vezme kolem ramen a fena ho sejme, to opravdu nehodlám.

20.10.2019 19:31

zvířátkováh napsal(a):
...víte co máte doma za psa??...i když je to křižovatka, tak ty pastevecký saoškovský geny asi má, doteď byl možná "hodný", teď má dva roky, tak možná začíná dospívat....ne možná lepší slovo by bylo dozrávat, tak počítat s tím, že máte doma "psa baskervillského" a ne zlatýho hodnýho retrívra, tak aby nebyl průser.

Ano vím , že mám doma psa , ke kterýmu by se měl vydávat zbroják. Je to sice můj první SAO ,ale informace jsem sbírala cca 2roky.Povahu má od mala pasteveckou.K rodině oddaný , ale respektuje jen mě.Každopádně je to palice tvrdohlavá.Snažíme se socializovat co to jde,ale většina lidí se k němu boji jen přiblížit .Co se týká dozrávání , cca před 2m se výrazně sklidnil, je víc vnímavý , když po něm něco chci.Ale přiznám se , že by potřeboval určitě víc zaměstnat hlavu.

Zaměstnat hlavu??...přiznám se, že další pes u nás bude pastevec a doteď jsem si myslela, že jeho hlavní zábavou je hlídání a strážení rodiny a že mu ničím jiným hlavu "zaměstnávat" nemusím , jediné smysluplnné zaměstnání by bylo pořídit mu stádo ovcí ať má co hlídat ...toť alespoň můj názor

20.10.2019 19:38

napíšu jako majitel pastevce :

- pes už je hlídač, ale ještě není psychicky dospělý, dodělaný, nemá zkušenosti....to je třeba mít na paměti
- žádný průser si neuvědomoval, to byla jenom reakce na ten trest. A ten byl v podstatě nelogický - vůči psu, protože chybu jsi jednoznačně udělala ty - jednoznačně!
- je třeba si uvědomit, co máš za psa, a to respektovat! Tudíž udělat taková opatření (mechanické jištění psa, pozemku, pravidla/rituál příchozích jako "ahoj broučku teta anička už jde a něco ti nese" - a počkat na reakci psa, že si uvědomuje kdo jde,....apod.)....když teda pominu výchovu/ výcvik jako takové......
- a ano, jdou do ksichtu

takže, netrestat psa, není to jeho chyba, ale stanovit pravidla,která takovým excesům budou předcházet

20.10.2019 19:43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zaměstnat hlavu??...přiznám se, že další pes u nás bude pastevec a doteď jsem si myslela, že jeho hlavní zábavou je hlídání a strážení rodiny a že mu ničím jiným hlavu "zaměstnávat" nemusím , jediné smysluplnné zaměstnání by bylo pořídit mu stádo ovcí ať má co hlídat ...toť alespoň můj názor

k tomu
dle mne a pro mne je pro majitele pastevce velice důležitá společná činnost, respektive přímo součinnost, aby uměli s člověkem spolupracovat a chtěli spolupracovat, ptali se člověka na názor, protože to velmi usnadní život nejen nám, lidem, ale i těm psům, velmi.

edit : ono - pastevci hezky zaměstnáš hlavu i jenom procházkou v neznámém prostředí

20.10.2019 19:53

k tomu
dle mne a pro mne je pro majitele pastevce velice důležitá společná činnost, respektive přímo součinnost, aby uměli s člověkem spolupracovat a chtěli spolupracovat, ptali se člověka na názor, protože to velmi usnadní život nejen nám, lidem, ale i těm psům, velmi.

edit : ono - pastevci hezky zaměstnáš hlavu i jenom procházkou v neznámém prostředí

No to jsem měla na mysli....tím "zaměstnat hlavu" si spíš představuju nějaké intenzivnější cvičení,, stopy, tanec se psem, prostě něco, kdy psa "nutím" přemýšlet....nevím, jestli jsem to vyjádřila správně.
Co je popsáno víše, tak to je přesně to, co jako soužití s pastevcem představuju....

20.10.2019 19:58
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

Už se stalo.....tady asi nejde o pokárání, ale spíš o to, že byl možná dle jeho soudu kárán nespravedlivě, ale chápu, že v té situaci se prostě stalo.

Nevím, jak se choval dosud třeba k vašim návštěvám, ale začala bych být opatrnější, ono to co dřív možná strpěl, nechal bez povšimnutí, tak už třeba nemusí....ale to těžko odhadnu...
já nemám pastevce, fena je sice hodně ostrá, taková pastevecká palice omylem vytvořená z dvou hodných plemen, ale zdaleka by neútočila tak rychle a nekompromisně jako pastevec, pes je její "přidržtaška"......když jsme štěňata přivezli, tak se u nás s návštěvama pomalu dveře netrhli, v půl roce se už psi nechodili mazlit...mimo jedněch našich známých, kteří u nás byli několikrát týdně.....pak už se návštěvy začaly cítit nepříjemně, protože psi si lehli každý z jedné strany a návštěvu "hlídali", dneska si nelajznu, mimo rodiny a jedněch známých, nechat psi se volně pohybovat....normálně srabácky (pro jistotu) raději zavírám, protože si nejsem jistá, co by vyhodnotili jako moje ohrožení a riskovat, že mě někdo přátelsky poplácá po zádech nebo vezme kolem ramen a fena ho sejme, to opravdu nehodlám.

Před příchodem návštěvy je vždy odvolán na místo a je v kotci.Jakmile je kdokoliv cizí na pozemku , už odmala je nekompromisní .

20.10.2019 20:03

zvířátkováh napsal(a):
Před příchodem návštěvy je vždy odvolán na místo a je v kotci.Jakmile je kdokoliv cizí na pozemku , už odmala je nekompromisní .

Myslím, že nejrozumější je to co psala hmn, už jen s ohledem na to, že je majitelkou pastevce a mě to přijde velmi rozumné.......udělat vítací rituál.....

pravidla/rituál příchozích jako "ahoj broučku teta anička už jde a něco ti nese"

mám to hodně podobně.

20.10.2019 20:05
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

žádný průser si neuvědomoval, to byla jenom reakce na ten trest. A ten byl v podstatě nelogický - vůči psu, protože chybu jsi jednoznačně udělala ty - jednoznačně!

Uvědomuju si , že jsem to po☆ráda. Nebyl to žádný tvrdý trest.Jen jsem na něj houkla , zda si uvědomuje co provedl.Ale z mého hlasu poznal , že se zlobím .

20.10.2019 20:08
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

Vítací rituál máme spolu .Ale holka vždycky vleti do vrat jak tajfun.Už jsem ji o tom,ze na psa má nejdřív zavolat říkala několikrát. Teď už si to myslím bude pamatovat.

20.10.2019 20:20

"Nebyl to žádný tvrdý trest.Jen jsem na něj houkla , zda si uvědomuje co provedl.Ale z mého hlasu poznal , že se zlobím ."
právě tyto tresty (hlasem) bývají pro psy hooodně tvrdé, notabene v situaci, kdy se pes chovat instinktivně a/tudíž správně.
Ono to chce myslet jako pastevec a předvídat, preventovat....ta v úvodu popsaná situace byla, z mého pohledu, jasná

20.10.2019 21:20
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

Moc všem děkuji za reakce.Kdybyste měli nápad jak pastevci zaměstnat hlavu sem s tím. My se snažíme chodit na nová místa , hrajeme na schovávanou, chodíme se motat mezi stromy.....ještě mě napadlo zkusit ho zapřáhnout (má prý v sobě bernardyna).Ale zas nevím zda je to v tomhle věku ok.Tahal by jen dřevěnou kárku + syna.Váha celkem cca 20kg.

20.10.2019 22:18
TyVed

XXX.XXX.29.53

Ten pes neudělal nic špatného. Pokud ho odvoláte, když řve na někoho u plotu, tak to neznamená, že se hned rychle uklidní. A pokud pak dcera vletí domů a ještě jinak oblečená, tak zejména někteří psi to prostě nestihnou vyhodnotit, stihnou jen zaútočit. Naučte se jednu věc. Vždycky když jdu ven nebo domů, zavolám psi a upozorním je na sebe. Protože pokud do Vás vletí a nestihne Vás identifikovat, tak i když to nezmáčkne naplno, stejně se stane to, co se stalo Vaší dceři. Pes za to nemůže, nebyl to žádný konflikt, jen prostě už naštvanej vyletěl na domnělého vetřelce a šlo o nešťastnou shodu okolností. Snažte se naučit pracovat s tím, co máte doma a berte v úvahu, že podle téhle situace se zatím asi neumí rychle uklidnit, když vyletí poprvé, takže je třeba na to myslet a už počítat, že pak nemá k zákroku daleko a chovat se podle toho. Naše fena když se vytočí, tak půl hodiny po tom to schytá kdokoliv, kdo se jen špatně pohne. Tak vím, že dokud nevychladne, tak se s ní musí s citem.

20.10.2019 22:38
TyVed

XXX.XXX.29.53

Jen mi tak ještě napadlo, že pokud tam dcera bydlí a není jen nějakou občasnou návštěvou, tak je téměř jistě jedinou příčinou ta mikina. Musíte si uvědomit, že doma je Váš pach všude, takže ten pes ho možná v zásadě ani nevnímá a vnímal jen ten pach cizího chlapa z rychle se pohybující postavy. To u ostřejších psů naprosto stačí. Takže na místě toho kamaráda bych byl případně hodně opatrný, kdyby k Vám někdy šel, tak psa určitě do kotce.

20.10.2019 22:50
TyVed

XXX.XXX.29.53

No nemusí se , ale spousta činností je někdy hodně baví. Naše fena nesnáší procházky, protože cestovat okruhem zase domů jí nebaví a nechápe proč. Ale ráda stopuje, vyhledává a prolejzá složité terény. Pes rád běhá, má rád překážky a jiné aktivity mu nějak povolit nemůžeme . On je pak třeba schopný si přivlastnit něčí ovce a hlídat je samozřejmě i před jejich majitelem a tak podobně. Ale když se žádné zábavy nekonají, tak se zabaví sami spolu a vydrží měsíc ležet každý na svém strategickém místě a hlídat. A rozhodně jsou šťastní.

20.10.2019 23:39
b.k

XXX.XXX.210.58

Nechápu,že se tady plácáte po ramenou,že pes nic špatného vlastně neudělal.
Udělal.Napadl vlastní rodinu,"smečku"chcete-li...a tak se opravdu pastevecký pes nechová. Neexistuje.
Jestli Vám to přijde ok tak mě teda hrubě ne.

21.10.2019 06:08
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

b.k napsal(a):
Udělal.Napadl vlastní rodinu,"smečku"chcete-li...a tak se opravdu pastevecký pes nechová. Neexistuje.

Tak jak byste to řešil/a.Bohužel ok to není ,ale byla to špatná souhra náhod .On nenapadl člena smečky záměrně , on ho prostě nepoznal.Tím se podle mě dá předejít pouze vítacím rituálem.

21.10.2019 06:30
TyVed

XXX.XXX.29.53

zvířátkováh napsal(a):
Tak jak byste to řešil/a.Bohužel ok to není ,ale byla to špatná souhra náhod .On nenapadl člena smečky záměrně , on ho prostě nepoznal.Tím se podle mě dá předejít pouze vítacím rituálem.

Tomu se dá předejít tím, že mu řeknete jedno slovo, vstoupíte normální rychlostí a nebudete mít na sobě cizí napachované oblečení. Ten pes za nic nemůže. Musíte rozlišovat mezi tím, když má se psem někdo z rodiny konflikt, protože pak je to nebezpečné do budoucna a mezi situací jako je takhle, ze které nic nevyplývá pro vztah mezi psem a chudákem dcerou, která to slízla. Záměrně jí prostě ublížit nechtěl. Mezi psi jsou obrovské rozdíly. Naše fena Vás v podobné situaci přetrhne vždycky, pes by myslím vždycky dokázal útok zastavit na posledních centimentrech, ale on je na pastevce extrémně vnímavý a vždycky přemýšlí. U většiny psů to ale bude tak, že než proběhne reflexní oblouk nesoucí do mozku vaší identifikaci, navíc ztíženou tím cizím oblečením, tak už Vás prostě drží.

21.10.2019 07:08

b.k napsal(a):

Ale tady přeci nešlo o to, že se pes bezdůvodně vrhnul na někoho z rodiny, tak by se opravdu pastevecký ani jiný pes chovat neměl (za předpokladu, že s tou rodinou má dobré vztahy, všichni víme, jací umějí být lidé hovada)

Myslím, že každý z nás si pořizuje psa za nějakým účelem, kvůli povahovým vlastnostem....alespoň tak by to mělo být.....a soužití s různými typy povah je pak prostě různé, má to určitá specifika a teď nemluvím o pastevcích, na to jsou tady povolanější-jejich majitelé, ale sama jsem měla různé psy a každý byl jiný, každý vyžadoval jiný přístup.

To, že pes omylem ublížil někomu z rodiny není v pořádku, ale sama zadavatelka píše:
.Ale holka vždycky vleti do vrat jak tajfun.Už jsem ji o tom,ze na psa má nejdřív zavolat říkala několikrá
takže hlavní "šéfíček" psa je si vědom toho, jak by se měli lidští členové smečky chovat a dcra instrukce dostala, nějak jsem se nedočetla kolik je dceři let, ale obecně mladý lidi...děti...si nemusí uvědomit, že tohle je zrovna důležíté, do teď se nic nestalo, ani náznakem, tak máma přehání.....

Pes prostě nešel cíleně napadnout člena rodiny.

21.10.2019 07:15

TyVed napsal(a):
No nemusí se , ale spousta činností je někdy hodně baví. Naše fena nesnáší procházky, protože cestovat okruhem zase domů jí nebaví a nechápe proč. Ale ráda stopuje, vyhledává a prolejzá složité terény. Pes rád běhá, má rád překážky a jiné aktivity mu nějak povolit nemůžeme . On je pak třeba schopný si přivlastnit něčí ovce a hlídat je samozřejmě i před jejich majitelem a tak podobně. Ale když se žádné zábavy nekonají, tak se zabaví sami spolu a vydrží měsíc ležet každý na svém strategickém místě a hlídat. A rozhodně jsou šťastní.

Tak s tím stopováním by mě to nenapadlo.....tak to by mi třeba nevadilo, s mojí ovčandou jsem prakticky nedělala nic jiného...byla to jediná činnost, která bavila, resp. byla nejšťastnější.
No každej pes je individualita, tak uvidíme, jaká psí dušička, až přijde čas a pánbůh dá, přijde k nám do rodiny.

21.10.2019 07:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

b.k napsal(a):

Ačkoliv tyto psy nijak zvlášť nemusím, tady to prostě byl jen omyl, nebylo to záměrné. Kdyby ona dcera na psa mluvila a přesto ji napadnul, bylo by to o něčem jiném. Vidím někdy reakce i mého psa, když neví. Vracím se večer od branky k baráku loubím přesto, že on nevěděl, že jsem odešla. Podle chůze i třeba oblečení mne poznává, ale není si jistý a vidím tu nejistotu v tom, jak nejistě kývá ocáskem. Jakmile promluvím a začne vrtět jak divý a poskakovat, je jasné, že konečně pochopil. Být to pes hlídací, také by to nemuselo dopadnout dobře.

21.10.2019 07:53

Zaměstnat hlavu - ani jedné kavkazance jsme hlavu nezaměstnávali. Jejich úkolem je hlídání pozemku a věcí na něm. A svého pána a jeho rodiny. Kavkazanky by se ani nijak jinak zaměstnat nenechaly.

21.10.2019 08:42
tero

XXX.XXX.236.85

To je tak, když se tady dostali psi kteří se do našeho prostředí nehodí, nikdy tady nežili a mají specifické způsoby jak chování, tak hlídání. Potřebují jiný přístup ve výchově atd. Málokdo si to přizná.

21.10.2019 08:50

"Napadl vlastní rodinu,"smečku"chcete-li...a tak se opravdu pastevecký pes nechová. Neexistuje."
noo
je třeba se vrátit do reality
právě pro pastevce je charakteristické to, že nemají problém napadnout i domácí, pokud mají potřebu se ohradit

krom toho výše popsaná situace byla o něčem zcela jiném

21.10.2019 08:55
TyVed

XXX.XXX.29.53

tero napsal(a):
To je tak, když se tady dostali psi kteří se do našeho prostředí nehodí, nikdy tady nežili a mají specifické způsoby jak chování, tak hlídání. Potřebují jiný přístup ve výchově atd. Málokdo si to přizná.

Já bych už jiné psy nechtěl. Mě se hodí skvěle a ve finále jsou to jediní psi, u kterých máte nějakou šanci, že vůbec někoho zastaví, až Vám vleze domů. Všechna naše evropská plemena jsme už dovedli do stavu, že se hodí jen na gauč.

21.10.2019 09:39

tero napsal(a):

Takže podle vás by tu měli žít jen psi plemen autochtonních? Tedy v Evropě vzniklých?

21.10.2019 10:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

"Napadl vlastní rodinu,"smečku"chcete-li...a tak se opravdu pastevecký pes nechová. Neexistuje."
noo
je třeba se vrátit do reality
právě pro pastevce je charakteristické to, že nemají problém napadnout i domácí, pokud mají potřebu se ohradit

krom toho výše popsaná situace byla o něčem zcela jiném

právě pro pastevce je charakteristické to, že nemají problém napadnout i domácí, pokud mají potřebu se ohradit - pak ale celkem nechápu. Tihle psi jsou nebezpeční pro všechny kolem(myslím, když je neodvoláte, neudržíte, případně zdrhnou z pozemku) No budiž, někdo asi má tu potřebu, já ne. Ale vědomě si pořídit psa, který by klidně napadnul mne, mé nejbližší příbuzné či děti a jak tvrdíte, mají to v charakteristice...to mi dost hlava nebere.

21.10.2019 10:55
TyVed

XXX.XXX.29.53

lesnížínka napsal(a):
právě pro pastevce je charakteristické to, že nemají problém napadnout i domácí, pokud mají potřebu se ohradit - pak ale celkem nechápu. Tihle psi jsou nebezpeční pro všechny kolem(myslím, když je neodvoláte, neudržíte, případně zdrhnou z pozemku) No budiž, někdo asi má tu potřebu, já ne. Ale vědomě si pořídit psa, který by klidně napadnul mne, mé nejbližší příbuzné či děti a jak tvrdíte, mají to v charakteristice...to mi dost hlava nebere.

To se ale týká situací, kdy psa týráte, nevhodně a nespravedlivě trestáte a kdy kousne manžela, který před ním tluče svojí ženu. Pokud máte se psem adekvátní vztah tak Vás miluje a prostě Vám ubližovat nebude. Dokonce naši tedy jasně chápou, když je třeba šlápnete, na fenu sem po tmě dokonce upadl a zrovna když byla docela rozjetá. Nikdy se mi náznakem nestalo, že by mi bylo ublíženo. Je to o vztahu. Navíc správně vedený pes, který má milující rodinu prostě nebude utíkat z pozemku a vždycky ho udržím, protože dávám pozor, co se kolem děje a jeho zajímá můj názor na věc minimálně do chvíle, kdy budeme opravdu někým napadeni. Takže se znovu dostáváme jen k tomu, že máte lidi, kteří jsou nebezpeční svému okolí i s pudlíčkem a pak ty, kteří mohou mít psa a bez problémů i pastevce. O psech to ve skutečnosti není.

21.10.2019 10:59

lesnížínka napsal(a):

Kde jste slyšela, že by pastevec klidně napadl své lidi? To je blbost jak Brno. Pastevec je naopak své rodině oddaný a položil by za ni život.

21.10.2019 11:02

lesnížínka, vidíš to velmi velmi zkresleně a nereálně a nepochopeně

koneckonců, možno nahlédnout do statistik, kdy většina napadení psem bude v rámci rodiny, známých, a pastevci tam zcela jistě na prvním, ani druhém, ani desátém místě nejsou.....

21.10.2019 11:08
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Proto jsem ráda že u hlídacích a domácích psů u nás zůstane jedině čuvač. Je daleko více fixován na pána a někteří mají i zkoušky. Ale většinou za takovou situaci může páníček. Nechci Sao a kao odsuzovat. V naší rodině se stalo něco podobného. Babička se strýcem žili sami na menším statku. U nás se jim zalíbil NO na hlídání. Mě bylo deset a bylo mi psa líto. O víkendech, jsem se snažila psa trochu vychovat a chodit s ním ven. Ale bylo to málo. Nakonec si strejda domů přivedl tetu s malou dcerou. Pes chudák žil v kotci a pouštěli ho jen na noc na hlídání. No a v pěti letech napadl vracející se holku domů. Na hlavě měla 25 stehů. Bohužel dopadl špatně nechali ho utratit. A nebyl to pastevec, záleží jak se ke psů chová celá rodina. Myslím si, že krmit, mazlit, venčit by měli všichni členové rodiny bez rozdílu.

21.10.2019 11:09

Lesnižínka - nešiřte dezinformace. Pastevcům evidentně nerozumíte, žádného jste neměla, a píšete nesmysly.

21.10.2019 11:32
mojipsi

XXX.XXX.35.80

Je fakt, že pastevec blbě koukal a hrdelne vrčel, když jsem přelézala vrata a ještě potme,neboť jsem si zapomněla klíče, až když jsem promluvila,tak se zklidnil.Pes se spletl, cizí pach, cizí oblečení.

21.10.2019 11:46
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Musíte si srovnat co je pro vás přednější, zda pes nebo dcera. Ono stačí když pes z ní ucítí jemu nepříjemný pach a vy u toho nebudete.

21.10.2019 11:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Lesnižínka - nešiřte dezinformace. Pastevcům evidentně nerozumíte, žádného jste neměla, a píšete nesmysly.

Ještě jednou si přečtěte moji reakci a nepřekrucujte. Stejně to platí pro hmn, kterou jsem citovala. To byla odpověď na její větu:
právě pro pastevce je charakteristické to, že nemají problém napadnout i domácí, pokud mají potřebu se ohradit.
Koukám, že jediný kdo to přečetl s chladnou hlavou a tedy pochopil, byl TyVed.

21.10.2019 11:53

lesnížínka napsal(a):
Ještě jednou si přečtěte moji reakci a nepřekrucujte. Stejně to platí pro hmn, kterou jsem citovala. To byla odpověď na její větu:
právě pro pastevce je charakteristické to, že nemají problém napadnout i domácí, pokud mají potřebu se ohradit.
Koukám, že jediný kdo to přečetl s chladnou hlavou a tedy pochopil, byl TyVed.

Pokud má nějaký pes potřebu se ohradit vůči vlastnímu pánovi a jeho rodině, tak není něco v pořádku, ale pes za to zpravidla nemůže. Nevím, jakou situaci máte na mysli. Můžete být konkrétní?

21.10.2019 12:06

prosím, můj hlas balu je pouhým dílem zamyšlení s nevědomky prstem na hlasovátku....

lesnížínka cituje mne a ano, TyVed to uchopil/a (teď si nejsem jistá) správně
jenom ještě teda přiřadím temperamentního labila cholerika

a dodám (kdo čte debatu, ten by měl vědět), že můj výrok byl reakcí na výrok b.k., že "neexistuje", aby pastevec napadl vlastního....no, existuje

21.10.2019 12:10

prosím, můj hlas balu je pouhým dílem zamyšlení s nevědomky prstem na hlasovátku....

lesnížínka cituje mne a ano, TyVed to uchopil/a (teď si nejsem jistá) správně
jenom ještě teda přiřadím temperamentního labila cholerika

a dodám (kdo čte debatu, ten by měl vědět), že můj výrok byl reakcí na výrok b.k., že "neexistuje", aby pastevec napadl vlastního....no, existuje

A to já jsem vám dala hlas vědomě.

21.10.2019 18:26

Ať to trochu odlehčím, mám dotaz. To je jako normální, že tyto plemena útočí do obličeje (na hlavu) ?

21.10.2019 18:55
TyVed

XXX.XXX.29.53

Ať to trochu odlehčím, mám dotaz. To je jako normální, že tyto plemena útočí do obličeje (na hlavu) ?

No celkově pokud si může vybrat, tak ano. Typický obraz při obranách je pes na zadních.

21.10.2019 19:04

Obraz při obranách ano, ale pes je přeci zakouslý do rukávu. Mám tomu rozumět , že necvičený zlý třeba NO nepujde po ruce -noze, ale rovnou po krku-hlavě?

21.10.2019 19:06

"Typický obraz při obranách je pes na zadních. "

bylo by nejake video?

21.10.2019 19:10
TyVed

XXX.XXX.29.53

Obraz při obranách ano, ale pes je přeci zakouslý do rukávu. Mám tomu rozumět , že necvičený zlý třeba NO nepujde po ruce -noze, ale rovnou po krku-hlavě?

Necvičený pes Vás kousne kam ho napadne. Pes cvičený na ringo oblek taky. Kousat na rukáv se pes učí a pak je naučený kousat do ruky, pokud tedy neřešíme sportovní obrany, kde pes kouše ten rukáv a pokud nemáte rukáv, tak Vás ani nekousne, protože to neumí. S pastevcema se na rukáv nekouše, figuranti mají většinou rozum a mají ringo a helmu.

21.10.2019 19:26

na krk/hlavu, ano

"necvičený zlý třeba NO nepujde po ruce -noze, ale rovnou po krku-hlavě?"
necvičený (i cvičený ) zlý NO není pastevec a pravděpodobně půjde po končetinách (ale samozřejmě kamkoliv jinam)

21.10.2019 19:47
GAELLE

XXX.XXX.55.67

samostatně útočící psi (SUPi) kdysi na hranici byli cvičeni jít rovnou po krku a natvrdo. Po vypuštění z klece a bez povelu...............

21.10.2019 19:56

To je zajímavé. Se přiznám, že jsem to nevěděl u těch SAO/KAO.

21.10.2019 20:10
Terven

XXX.XXX.110.159

TyVed napsal(a):

Já se omlouvám za OT, ale musím...já nemám pastevce, ale 10 kg mix a popis vaší feny dokonale sedí na mojí. Jsem ráda, že se něco takovýho ve psím světě vyskytuje i jinde, už si pomalu připadám jako exot. Běžné vycházky, které akceptuje anebo dokonce má v oblibě 99% psů - čili chůze z bodu A do bodu B s občasným počucháním - jsou pro ni nepochopitelnej opruz. Ven se přece chodí proto, aby se čuchalo v houští, hrabaly díry a lovily myši, žraly oříšky pod lískou, nekonečně dlouho vejralo na cizí lidi a psy. Já jí umím donutit, aby chodila z toho bodu A do bodu B, ale není při tom spokojená. Naštěstí jsme objevily nosework a díky němu jsem se ještě nezbláznila

21.10.2019 20:13

Třeba tady...řekla bych nácvik modelové situace...SAOš, kde mi přijde i super, že pes oběhne figuranta, který přímo paničku neohrožuje a jde rovnou po "násilníkovi"

https://www.youtube.com/watch?v=8dBRKvGCba0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0-S_n6haSKbL-tz1J_kJsCJWzFBulIpaZOt_HXx6weIDRK3Dhg-nkDVAM

21.10.2019 20:16
lupus4

XXX.XXX.205.61

GAELLE napsal(a):
samostatně útočící psi (SUPi) kdysi na hranici byli cvičeni jít rovnou po krku a natvrdo. Po vypuštění z klece a bez povelu...............

jj, tak skončila spousta F3 a F4 ČsV (Hartlův projekt, ještě žije , je mu už přes 90 ) , protože nesnášeli změnu psovoda...

21.10.2019 21:00
TyVed

XXX.XXX.29.53

Terven napsal(a):
Já se omlouvám za OT, ale musím...já nemám pastevce, ale 10 kg mix a popis vaší feny dokonale sedí na mojí. Jsem ráda, že se něco takovýho ve psím světě vyskytuje i jinde, už si pomalu připadám jako exot. Běžné vycházky, které akceptuje anebo dokonce má v oblibě 99% psů - čili chůze z bodu A do bodu B s občasným počucháním - jsou pro ni nepochopitelnej opruz. Ven se přece chodí proto, aby se čuchalo v houští, hrabaly díry a lovily myši, žraly oříšky pod lískou, nekonečně dlouho vejralo na cizí lidi a psy. Já jí umím donutit, aby chodila z toho bodu A do bodu B, ale není při tom spokojená. Naštěstí jsme objevily nosework a díky němu jsem se ještě nezbláznila

Buďte v klidu. Potkat nás 4 na procházce, tak smíchy padnete. Fena trpí, protože se jen tak trmácíme z domova domů, což je hloupost. Abychom to pochopili, tak se vleče jak tejden před vejplatou. Pes se neustále otáčí, proč se ty naše holky tak vlečou a zdržujou, protože ten tajně hledá páníčka, kterej s nim bude denně běhat alespoň 15 km. No a já mu neustále říkám, že musíme pomalu a za zády slyším přítelkyni, jak pobízí fenu. Pojď hezky, pojď. Cirkus hadr. A když se chcete rozdělit a jít každý jinam, aby si všichni tu procházku nějak užili, tak ještě absolvujete srdceryvnou scénu rozpolcení smečky.

21.10.2019 21:05
Terven

XXX.XXX.110.159

TyVed napsal(a):
Buďte v klidu. Potkat nás 4 na procházce, tak smíchy padnete. Fena trpí, protože se jen tak trmácíme z domova domů, což je hloupost. Abychom to pochopili, tak se vleče jak tejden před vejplatou. Pes se neustále otáčí, proč se ty naše holky tak vlečou a zdržujou, protože ten tajně hledá páníčka, kterej s nim bude denně běhat alespoň 15 km. No a já mu neustále říkám, že musíme pomalu a za zády slyším přítelkyni, jak pobízí fenu. Pojď hezky, pojď. Cirkus hadr. A když se chcete rozdělit a jít každý jinam, aby si všichni tu procházku nějak užili, tak ještě absolvujete srdceryvnou scénu rozpolcení smečky.

Přesně, přesně...čtyřletá fena se za náma vleče jak těžce nemocná, já tomu říkám, že má zataženou ruční brzdu a kolemjdoucí na mě vrhají vražedný pohledy, že nutím k pohybu nemohoucí seniorku, zatímco skutečná seniorka mi vepředu cuká vodítkem a chce běžet
No ale, pak se někde objeví ježek nebo kočka a nemohoucí chudinka mi vykloubí rameno.

21.10.2019 23:09
b.k

XXX.XXX.210.58

zvířátkováh napsal(a):

Špatná souhra náhod jak říkáte,to byla jenom proto,že Vás a Vaše děti ten pes v podstatě nezná.
Proč? Protože se mu nevěnujete jak by jste měli. Náprava není žádný vítací rituál,ale "práce" se psem .. včetně dětí..

Pastevce mám, SAO,dokonce mám postiženou dceru a neexistuje v jakékoliv situaci,že by pes vystartoval. Neexistuje.Protože ji "zná"

Hmn píše nehorázné blbosti celkem často.

22.10.2019 07:25

Třeba tady...řekla bych nácvik modelové situace...SAOš, kde mi přijde i super, že pes oběhne figuranta, který přímo paničku neohrožuje a jde rovnou po "násilníkovi"

https://www.youtube.com/watch?v=8dBRKvGCba0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0-S_n6haSKbL-tz1J_kJsCJWzFBulIpaZOt_HXx6weIDRK3Dhg-nkDVAM

řekla bych nácvik modelové situace

no prave - je to nacvik.
a presto si fig nechrani hlavu.
pokud si pes chce kousnout -nesel by do toho bez ochrany.

22.10.2019 07:36

"no prave - je to nacvik.
pokud si pes chce kousnout -nesel by do toho bez ochrany."

Pes po něm šel hezky, ale kdyby šel opravdově, tak mu v té kšiltovce zlomil vaz, nebo ukousnul hlavu. Jsou to magoři.

22.10.2019 08:03
zvířátkováh

XXX.XXX.226.3

b.k napsal(a):
Špatná souhra náhod jak říkáte,to byla jenom proto,že Vás a Vaše děti ten pes v podstatě nezná.
Proč? Protože se mu nevěnujete jak by jste měli. Náprava není žádný vítací rituál,ale "práce" se psem .. včetně dětí..

Pastevce mám, SAO,dokonce mám postiženou dceru a neexistuje v jakékoliv situaci,že by pes vystartoval. Neexistuje.Protože ji "zná"

Hmn píše nehorázné blbosti celkem často.

Děkuji za názor .Poraďte tedy jakou techniku práce a seznámení zvolit .Děkuji

22.10.2019 08:07
TyVed

XXX.XXX.29.53

"no prave - je to nacvik.
pokud si pes chce kousnout -nesel by do toho bez ochrany."

Pes po něm šel hezky, ale kdyby šel opravdově, tak mu v té kšiltovce zlomil vaz, nebo ukousnul hlavu. Jsou to magoři.

Ono u nich se to moc jinak nedělá, pouštějí na sebe kavkazáky s náhubkem a mají na sobě triko a normální kalhoty. I tenhle pes má kožený měkký náhubek, podívejte se dobře. Jinak by samozřejmě kousal.

22.10.2019 10:51
fikovnice

XXX.XXX.135.107

TyVed napsal(a):

Jednou před mnoha desítkami let moji rodiče potrápili našeho tehdejšího psa. Šli jako na procházku, ale u branky se rozdělili a každý šel opačným směrem. A každý si jej přivolával. Já vím - hovadina a dnes bych to nedovolila. Oni byli tehdy mladí, já ještě nebyla na světě, znám to jen z vyprávnění. Každopádně se pomalu rozešli každý svým směrem a pes střídavě běžel za jedním, střídavě za druhým, ušli jen kousek.

A současný pes je pro mě záhadou - to je ten víkenďák. Byla jsem s ním o víkendu a s tetou na houbách. Přes týden je u tety, která je hlavní krmičkou, mazličkou, atp. V lese jsme se rozešly - záměrně - ať každá hledáme houby jinde. Pes šel ihned se mnou a držel se mne jako klíště. Na tu "hlavní" paničku ani nevzdechl. A takto je to vždy - když spolu jdeme my 3 do lesa, a je to poměrně často... Dá se to nějak vysvětlit? Má mě tedy pes raději než svoji hlavní paničku? Mně o to nejde, já jej miluji, ale pokud by měl raději tetu než mě, tak mi to samozřejmě nevadí. Ale faktem je, že v lese nebo na vycházkách mi toto jeho chování přijde zvláštní - VŽDY jde se mnou.

22.10.2019 12:22

fikovnice napsal(a):

Jednou před mnoha desítkami let moji rodiče potrápili našeho tehdejšího psa. Šli jako na procházku, ale u branky se rozdělili a každý šel opačným směrem. A každý si jej přivolával. Já vím - hovadina a dnes bych to nedovolila. Oni byli tehdy mladí, já ještě nebyla na světě, znám to jen z vyprávnění. Každopádně se pomalu rozešli každý svým směrem a pes střídavě běžel za jedním, střídavě za druhým, ušli jen kousek.

A současný pes je pro mě záhadou - to je ten víkenďák. Byla jsem s ním o víkendu a s tetou na houbách. Přes týden je u tety, která je hlavní krmičkou, mazličkou, atp. V lese jsme se rozešly - záměrně - ať každá hledáme houby jinde. Pes šel ihned se mnou a držel se mne jako klíště. Na tu "hlavní" paničku ani nevzdechl. A takto je to vždy - když spolu jdeme my 3 do lesa, a je to poměrně často... Dá se to nějak vysvětlit? Má mě tedy pes raději než svoji hlavní paničku? Mně o to nejde, já jej miluji, ale pokud by měl raději tetu než mě, tak mi to samozřejmě nevadí. Ale faktem je, že v lese nebo na vycházkách mi toto jeho chování přijde zvláštní - VŽDY jde se mnou.

No tak u mě je to jasný....psi byli vždycky "moji", takže pokud jsme se rozdělili, tak pes automaticky se mnou....mimo situace, kdy jsme šli celá rodina na houby a ovčanda se nás chudák snažila udržet ve stádečku a protože jsme nedisciplinovaná rodina, která nesbírala houby v houfu, tak nás alespoň obíhala a kontrolovala jestli jsme se jí někdo neztratil.....po takový "šichtě" padla doma za vlast...neměla to s náma holka jednoduchý, ale pokud bych řekla, že jdeme a vydala se nazpátek k autu, tak by jí k sobě mohli volat horem dolem....panička zavelela a vy si tady trajdejte jak chcete.
Co teda byla super výhoda, že když jsem chtěla najít někoho z rodiny, tak jsem nemusela hulákat na celý les, kde kdo je, ale stačilo říct "Sárinko, hledej babičku..." a šlo se k babičce a kdyby se nám nedejbože přeci jen někdo ztratil, tak by jsme si ho byli schopni vystopovat sami.

22.10.2019 16:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem měla za to, že pastevci obecně hlídají tak, že nezvaného hosta v teritoriu zadrží na místě (třeba do příchodu páníčka), ale neublíží? Teda ne nijak výrazně - zubama. Že ho třeba srazí k zemi to beru. A že ten opravdový útok přijde až ve chvíli, kdy se ten nezvaný host pokusí o útěk, napadení majitel atd...

Takže takoví pastevci být nemají? Je pro ně přirozené, že rovnou koušou?

22.10.2019 19:23
TyVed

XXX.XXX.29.53

marcelaamax napsal(a):
Já jsem měla za to, že pastevci obecně hlídají tak, že nezvaného hosta v teritoriu zadrží na místě (třeba do příchodu páníčka), ale neublíží? Teda ne nijak výrazně - zubama. Že ho třeba srazí k zemi to beru. A že ten opravdový útok přijde až ve chvíli, kdy se ten nezvaný host pokusí o útěk, napadení majitel atd...

Takže takoví pastevci být nemají? Je pro ně přirozené, že rovnou koušou?

No ve volném prostoru, kde Vám pes půjde naproti a má možnost Vás zastavit v dostatečné vzdálenosti od střeženého teritoria nebo zvířat/osob Vás normálně socializovaný pes zablokuje a nedovolí Vám jít dál, případně Vám předvede takové zvukové divadlo, že Vás to ani nenapadne. Ale to je situace někde na pastvině.

Pokud mu vlezete za plot tak bude záležet hodně na tom, jak je to v daném místě normální a k čemu je pes vedený a budete mít jedince, kteří prostě stejně jako nemůžou být volně u stáda, tak nebudou tolerovat vstup cizince za žádných okolností a pak jedince, které lze naučit, že Vás na určitém místě po vstupu nebudou řešit, nebo jen upozorní pána, že tam jste. Ale to je dost složitá otázka, protože Ti pastevci nejsou rozhodně povahově jednotní ani v rámci plemene a i mezi plemeny jsou obrovské rozdíly. K nezajištěnému pastevci domů bych u mnoha lidí nevlezl, ani když mi majitel bude tvrdit, že je to v pohodě. To můžete udělat jen někde, kde ten člověk své psy dokonale zná a ví co dělá. A takový člověk Vás vetšinou nepustí za plot, dokud toho psa nezajistí. Ale to je jen můj názor a obávám se, že standardně je situace vetšinou jiná.

22.10.2019 19:35
SimonL

XXX.XXX.31.34

22.10.2019 19:35

"pastevci obecně hlídají tak, že nezvaného hosta v teritoriu zadrží na místě (třeba do příchodu páníčka), ale neublíží?"
zcela typické chování hovawarta

jinak, jak píše tyved, budou obecně rozdíly dle plemene a pak samozřejmě dle temperamentu jednotlivce.

22.10.2019 19:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky za vysvětlení 😉

Přidejte reakci

Přidat smajlík