BO Malinois s PP

Prodám Belgického ovčáka Malinoise - Jsem BO Malinois s PP, mé jméno j...
DohodouUživatel s deaktivovaným účtem
jahodapavel
napsal(a):
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/psovoda-rakouske-armady-roztrhali-sluzebni-psi-40303564?dop-ab-variant=100&seq-no=7&source=hp
Je už to nějaký pátek, kdy "rodinka" RTW roztrhala majitelku....( všeobecně známá kauza) - tak bacha !
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mě na tom udivuje to, že se v armádě ( ve Vídni ) mohli ovčáci dostat nekontrolovaně z kotce. Asi má přece jen vídeňská mentalita k té české docela blízko.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Stačí aby se psi do sebe pustili, a člověk jim v tom chtěl zabránit - pokud je tam sám, tak proti 2 rozjetým maliňákům nemá šanci.
Po vašem příspěvku budu hned klidnější, když budu potkávat více psů najednou.
Minule 6 ridgebacků volně revírujících v pastvinách. Ale je fakt, že to nebyli BO.
Janae1
XXX.XXX.160.6
jahodapavel
napsal(a):
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/psovoda-rakouske-armady-roztrhali-sluzebni-psi-40303564?dop-ab-variant=100&seq-no=7&source=hp
Využiji tématu, už delší dobu jsem se chtěla zaptat. Vy, co máte více psů, smečku, venčíte celou smečku nebo po částech? Dokážete smečku ukočírovat? Jak funguje domácnost nebo spíš chov s více psy. Co nesourodá smečka, pracovní velcí psi+pokojáci. Nebo část psů ve venkovních kotcích a část pokojová.
Prostě jak fungujete se smečkou.
A druhá věc, "dva psy už jsou smečka" - opravdu fungují dva psi jako smečka? Od kolika psů se dá skupina považovat za smečku?
Výhledově, příští rok možná na přes rok budeme pořizovat třetího psa, tak mi to leží v hlavě. Dva jsou zatím v pohodě, ale co tři?
Nejsem zrovna znalec psů, ale se psy musím fungovat hlavně já, mám z toho strach.
Zatím není uplně rozhodnuto, jestli pořídit psa stejného plemene, kdy si pořídit vlastního plemeníka málopočetného plemene. Nebo velkého venkovního hlídače, pravděpodobně HW se kterým máme zkušenost.
Stávající psi jsou velké pracovní plemeno, v našem případě klidní pokojáci, před prací dávají přednost peřinám.
napsal(a):
Mě na tom udivuje to, že se v armádě ( ve Vídni ) mohli ovčáci dostat nekontrolovaně z kotce. Asi má přece jen vídeňská mentalita k té české docela blízko.
Tam se ale nepíše, že se nekontrolovaně dostali z kotce - podle všeho je pustil sám psovod, jen se mu to vymklo z rukou.
Janae1
napsal(a):
Využiji tématu, už delší dobu jsem se chtěla zaptat. Vy, co máte více psů, smečku, venčíte celou smečku nebo po částech? Dokážete smečku ukočírovat? Jak funguje domácnost nebo spíš chov s více psy. Co nesourodá smečka, pracovní velcí psi+pokojáci. Nebo část psů ve venkovních kotcích a část pokojová.
A druhá věc, "dva psy už jsou smečka" - opravdu fungují dva psi jako smečka? Od kolika psů se dá skupina považovat za smečku?
Výhledově, příští rok možná na přes rok budeme pořizovat třetího psa, tak mi to leží v hlavě. Dva jsou zatím v pohodě, ale co tři?
Nejsem zrovna znalec psů, ale se psy musím fungovat hlavně já, mám z toho strach.
Zatím není uplně rozhodnuto, jestli pořídit psa stejného plemene, kdy si pořídit vlastního plemeníka málopočetného plemene. Nebo velkého venkovního hlídače, pravděpodobně HW se kterým máme zkušenost.
Stávající psi jsou velké pracovní plemeno, v našem případě klidní pokojáci, před prací dávají přednost peřinám.
Mám doma 6 malin, můžu je pustit spolu, a 4 venku ještě v pohodě ukočíruju, ale vzhledem ke koncentraci hlupáků s neposlouchajícími psy navolno, si už moc nedovolím jit se všemi najednou sama - cizího psa by zabili.
2 psi sice už "smečka" spolu s pánem jsou, ale ti psi ještě nefungují jako opravdová smečka, se složitou hierarchií, dělbou funkcí, práce apod., jako u větší smečky, kde jsou mladší i starší psi, feny rodí štěňata..., tady už opravdu platí jiná pravidla, a i když je člověk "alfa", a psi jej respektují, tak oni mají ještě mezi sebou svá pravidla, která v v případě problému zvítězí nad výchovou a lidskou vůlí. Viz. třeba lov, obrana teritoria - jednoho, dva psy ukočírujete, ale smečka spíš poslechne instinkt, i když jednotlivě nebo po dvojičkách jsou ti psi v pohodě.
Hovawarti nejsou ale tak vznětliví, a nemají tak vysokou míru agresivity, jako maliny, takže tam bych se toho až tak moc nebála.
souhlas s inspektor, jenom já tomu neříkám smečka, ve smyslu psí smečka.
Kamarád konstatoval, že až s příchodem 5. psa si psi vytvořili jasnou smečku s pravidly, vůdcem - aniž by toho kecal člověk
Mám 4 retrívry a chodíme společně venčit všechny, jen v době hárání venčime odděleně. Venku si každej jde po svým, čuchaji si, hrabou díry. Pokud někdy zdrhli za zvěří, tak nikdy ne všichni naráz, 9ti letá fena už na to prdí, štěně z toho zatím nemá rozum nebo je to nezajímá a psa v pohodě odvolám. Tříleté feně to trvá trošku dyl, ale u ní je spíš problém voda. Prostě za zvěří to brzo vzdá, ale jde se vykoupat.
Takže jako smečka to u nás venku moc nefunguje, ale to bude plemenem, prostě retrívr.
napsal(a):
Mám 4 retrívry a chodíme společně venčit všechny, jen v době hárání venčime odděleně. Venku si každej jde po svým, čuchaji si, hrabou díry. Pokud někdy zdrhli za zvěří, tak nikdy ne všichni naráz, 9ti letá fena už na to prdí, štěně z toho zatím nemá rozum nebo je to nezajímá a psa v pohodě odvolám. Tříleté feně to trvá trošku dyl, ale u ní je spíš problém voda. Prostě za zvěří to brzo vzdá, ale jde se vykoupat.
Takže jako smečka to u nás venku moc nefunguje, ale to bude plemenem, prostě retrívr.
Kvalitní chov na povahu.
Horší, když se chová na výstavy. Krásný pes může být magor.
Viděla jsem smečku 2 psů, honit srnu.Jeden z nich byl dokonce lovecký. Tomu se podařilo utéci, ten druhý, kříženec, skončil pod kopyty mého koně. To jsem ještě měla koně, co psy nežral, takže sice srolovaný, ale odešel po svých.
Pokud bych seděla na své nynější kobyle, asi by nepřežil.
sisi58
napsal(a):
Kvalitní chov na povahu.
Viděla jsem smečku 2 psů, honit srnu.Jeden z nich byl dokonce lovecký. Tomu se podařilo utéci, ten druhý, kříženec, skončil pod kopyty mého koně. To jsem ještě měla koně, co psy nežral, takže sice srolovaný, ale odešel po svých.
2 psi nejsou smečka - to je jen tým 😉
sisi58
napsal(a):
Spíš pár. Tým už je víc,ne?
Na každý pád. U jednoho psa má snad člověk naději, že se ubrání. Dva běžný člověk nepřepere.
Pár je samec a samice, ne?
Tým jsou i dva
Dva běžný psy na volným prostranství vyženete, ale sebevědomý psy, co ví, že na člověka mají (viz třeba ti maliňáci v úvodu) už nedáte ani omylem.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pár je samec a samice, ne?
Tým jsou i dva
Dva běžný psy na volným prostranství vyženete, ale sebevědomý psy, co ví, že na člověka mají (viz třeba ti maliňáci v úvodu) už nedáte ani omylem.
Přece termín pár,se nepoužívá jen ve vztahu samec a samice.
Nejste genderově korektní.
S těmi psi máte pravdu.
U koní platí, že pokud tento zjistí, že má nad člověkem navrch, je potřeba ho utratit. Zažila jsem útok takového koně(na kolegyni) a nikdy víc! Je to něco strašného.
sisi58
napsal(a):
Přece termín pár,se nepoužívá jen ve vztahu samec a samice.
Nejste genderově korektní.
S těmi psi máte pravdu.
U koní platí, že pokud tento zjistí, že má nad člověkem navrch, je potřeba ho utratit. Zažila jsem útok takového koně(na kolegyni) a nikdy víc! Je to něco strašného.
Jj, jsem ještě že staré školy, kdy ještě bylo lidem jasný, jestli jsou chlapečci nebo holčičky - dřív by se těžko dvěma samcům vysvětlovalo, že jsou pár
U koní je to trochu jiná situace - kůň nesmí mít NIKDY navrch nad jakýmkoli člověkem, ale u psů na obranu a ochranu majetku to potřebujeme, a cíleně je k tomu chovem i výcvikem vedeme. Jen se to nesmí vymknout kontrole. Ono kdyby byl ten psovod aspoň trochu prozíravý, tak těm psům dá koše - že jsou jeden nebo oba trochu vejlupci musel vědět, pokud je neměl čerstvě přidělený, a pokud ano, tak zase nemůžu pustit dva dospělý samce, který pořádně neznám spolu a bez košů...
sisi58
napsal(a):
Kvalitní chov na povahu.
Mělo by to všechno jít spolu. Já nejdřív řeším chování, práci, která psa baví, výstavy až nakonec, není to můj koníček, ale prostě to k tomu patří, pes musí splňovat určitý standard.
Co se týká koní, taky máme zážitek a ne příjemný. Pes si prostě musí na koně zvyknout a jde to těžko, když nemáte kde. Zkrátka, aby to neřešil a je to normální. Retrívr je zvědavý a jde se podívat, to je ten problém. V koních se moc nevyznám, ale předpokládám, že se hodně na ně přenáší rozpoložení jezdce, kterého nesou. Normálně u nás není problém, psy hlídám a včas odchytím a nebo když se náhodou stane a jezdec na koni se objeví nečekaně, tak se zastaví a počká, až si pro psa dojdu. Bohužel se nám na konci léta stalo, že nás překvapila cizí slečna na koni a neznalý pes se šel podívat, kdo to je. Holčina začala šíleně sprostě nadávat, kobylka se splašila a jak se mně vyhýbala, tak ji shodila. Naštěstí se jí nic nestalo, ale od ty doby se hodně bojím psa pustit na volno, když nevidím za horizont, musí se prostě držet u mě a snažíme se chodit k ohradě s koňmi, aby si na ně zvykl. Neodvažuju se oslovit zdejší koňaky, jestli bych k nim mohla chodit na socializaci, ale myslím, že by to bylo jisté řešení.
napsal(a):
Mělo by to všechno jít spolu. Já nejdřív řeším chování, práci, která psa baví, výstavy až nakonec, není to můj koníček, ale prostě to k tomu patří, pes musí splňovat určitý standard.
Co se týká koní, taky máme zážitek a ne příjemný. Pes si prostě musí na koně zvyknout a jde to těžko, když nemáte kde. Zkrátka, aby to neřešil a je to normální. Retrívr je zvědavý a jde se podívat, to je ten problém. V koních se moc nevyznám, ale předpokládám, že se hodně na ně přenáší rozpoložení jezdce, kterého nesou. Normálně u nás není problém, psy hlídám a včas odchytím a nebo když se náhodou stane a jezdec na koni se objeví nečekaně, tak se zastaví a počká, až si pro psa dojdu. Bohužel se nám na konci léta stalo, že nás překvapila cizí slečna na koni a neznalý pes se šel podívat, kdo to je. Holčina začala šíleně sprostě nadávat, kobylka se splašila a jak se mně vyhýbala, tak ji shodila. Naštěstí se jí nic nestalo, ale od ty doby se hodně bojím psa pustit na volno, když nevidím za horizont, musí se prostě držet u mě a snažíme se chodit k ohradě s koňmi, aby si na ně zvykl. Neodvažuju se oslovit zdejší koňaky, jestli bych k nim mohla chodit na socializaci, ale myslím, že by to bylo jisté řešení.
Za zeptání nic nedáte. Jako u psů i u koňáků jsou lidi slušní a hulváti.
Slečnu na koni jste překvapila, ale i tak, pokud svého koně ujezdí, nemusí být hysterická, potká-li psa.
Měla jsem koně, co psy neřešil, dokonce zvládl útok nějakého psa bul plemene, bez ztráty kytičky. Je zajímavé, že tito psi útočí na "obličej" koně. Ne na zadní nohy, jako třeba vlčáci.
Ten by vašeho psa neřešil,ani pokud by byl blízko.
Nynější kobyla by po psovi,který by se k ní přimotal, šla jak pes po uzeném.
Vím to, a vidíc volně pobíhajícího psa,hlásím majiteli, že buď bude mít psa u sebe nebo mít psa nebude.
Jen vás upozorním, že ne každý pes pochopí, že koně jsou nebezpeční.
"Nynější kobyla by po psovi,který by se k ní přimotal, šla jak pes po uzeném".
To by psa naháněla po poli? To si nedovedu představit. Situaci, že by pes oběhl kobylu
a ta by ho začala honit......
Když jsme potkaly s fenou na polní cestě 3 koně, jen tak kráčet, když nás viděli, přidali do kroku a rozešli se směrem k nám...na nic jsem nečekala a odešla s fenou do blízkého lesa...předpokládala jsem( a správně), že mezi stromy za námi nepůjdou.
Myslela jsem si, že jsou rádi, že vidí člověka ( ale stejně jsem s nimi nechtěla nic mít ), teď čtu, že to mohlo být i jinak.
napsal(a):
To by psa naháněla po poli? To si nedovedu představit. Situaci, že by pes oběhl kobylu
Když jsme potkaly s fenou na polní cestě 3 koně, jen tak kráčet, když nás viděli, přidali do kroku a rozešli se směrem k nám...na nic jsem nečekala a odešla s fenou do blízkého lesa...předpokládala jsem( a správně), že mezi stromy za námi nepůjdou.
Myslela jsem si, že jsou rádi, že vidí člověka ( ale stejně jsem s nimi nechtěla nic mít ), teď čtu, že to mohlo být i jinak.
Můj kůň byl jako hřebec taky hodně agresivní na psy - klidně si po psovi šáhl i když jsem na něm seděla, a pes byl s majitelem v klidu u cesty.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, jsem ještě že staré školy, kdy ještě bylo lidem jasný, jestli jsou chlapečci nebo holčičky - dřív by se těžko dvěma samcům vysvětlovalo, že jsou pár
U koní je to trochu jiná situace - kůň nesmí mít NIKDY navrch nad jakýmkoli člověkem, ale u psů na obranu a ochranu majetku to potřebujeme, a cíleně je k tomu chovem i výcvikem vedeme. Jen se to nesmí vymknout kontrole. Ono kdyby byl ten psovod aspoň trochu prozíravý, tak těm psům dá koše - že jsou jeden nebo oba trochu vejlupci musel vědět, pokud je neměl čerstvě přidělený, a pokud ano, tak zase nemůžu pustit dva dospělý samce, který pořádně neznám spolu a bez košů...
To nebyli jeho prideleni psi. Ty mel v aute. Ten clanek je spatne prelozeny
napsal(a):
Nenaháněla.Možná neosedlaná,snad. Koně umí velmi dobře mířit, když kopou a předníma hrábnou rychlostí blesku. K tomu plná huba zubů, co jsou schopny překousnout větev.
Neznalý pes má malou šanci proti znalému koni. Jsou ovšem psi, co umí škádlit koně a nezaplatí za to. Protože prostě není kůň zlotřilý.
Majitel psů, co pásli ovečky, mě varoval, že se nemám pokoušet shánět koně z pastvin pomocí psů, prý je velká odúmrť.
Na fotce je Choďačka,která pronásleduje kobylku, vzápětí se role obrátily. Mladá zvířata prostě měla hromadu energie.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A jak to Teda bylo?
Janae1
napsal(a):
Základem všeho je pořizovat dalšího psa až nebo pouze v případě,kdy ti stávající jsou poslušní a vztahy jsou srovnané, všechno funguje jak má. Jestli jeden pes třeba zdrhá za zvěří,byť občas, pravděpodobnost,že se to štěně naučí , a pak spolu budou zdrhat častěji a častěji. Momentálně mám 5 labradorek a k tomu skřeta mopse, a z mé zkušenosti se prostě štěně vše učí od dospělých. Moje holky mají odvolání od zvěře stoprocentní (jsou lovecky vedené, a tak ví,co a kdy smí a co ne, plus třeba srnčí berou jak ovce, protože se nám pasou na zahradě, za zahradou atd). Takže můžu venčit navolno všechny bez problémů. Většinou si jich velkou část procházky nemusím všimnout, hlídají si mne, i když zmizí,vím že se za minutu objeví a najdou si mě. Ale mám velkou výhodu,že u nás nikoho kromě té zvěře prostě nepotkáváme, takže nemusím vejrat,kde jde jakej blb s neposlušným nebo agresivním psem. Ale třeba,když začnou růstu houby, nechodím už s celou smečkou do lesa, protože je les plný lidí, jednak nechci,aby někoho vyděsili (přeci jen šest psů už je dost), jednak se tam právě objevují houbaři s nevychovanýma čoklama. Ale dvě tři klidně vezmu,to je na pohodu (tedy,když nechci hledat houby já,to pak beru max dvě )
napsal(a):
a ta by ho začala honit.....
Já už si to představit dovedu. Kamarádky kobyla udělala kdysi blbou zkušenost se psem a od té doby je připravena zneškodnit každého psa, který se dostane do jejího výběhu. A klidně ho bude nahánět.
Moje kobyla je na psy zvyklá, resp. je zvyklá na "svoje" psy, kteří se kolem ní pravidelně pohybujou a neřeší je. Jednou žrala z kyblíku a pod páskou k ní proběhl cizí koliák, mladej, zvědavej. Blížil se k ní čelem, kobyla k němu natáhla čumák, chvíli to vypadalo, že se očichají a pozdraví jako dva psi. Najednou kobyla přilepila uši k hlavě, přičapla na zadní, předníma hrábla po koliákovi...dopadlo to dobře, stihnul prchnout k páníčkovi. Ale ujistila jsem se, že kobyla to prastaré software ochrany proti predátorovi má v pořádku. Na chvíli to nebyl domácí koníček, ale divoké zvíře
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.62.98
fikovnice
napsal(a):
No jo, ale předpokládám, že většina tu vládne spíš angličtinou než němčinou...
V kostce: Psovod (31 let, jako psovod slouzil od r. 2017) odesel/odjel ve ctyri hodiny odpoledne do psince v objektu kasaren, kde je ustajeno 5 psu, mel tam ten den sluzbu. V noci si pak sluzbu konajici dustojnik vsiml dvou volne pobihajicich psu, zavolal jineho psovoda, ten psy zajistil a nasel mrtveho, hodne pokousaneho kolegu. Sluzebni pes toho mrtveho byl v aute, ti dva volne pobihajici byli jeden dospely cviceny a jedno zhruba pulrocni stene.
Terven
napsal(a):
a ta by ho začala honit.....
Já už si to představit dovedu. Kamarádky kobyla udělala kdysi blbou zkušenost se psem a od té doby je připravena zneškodnit každého psa, který se dostane do jejího výběhu. A klidně ho bude nahánět.
Moje kobyla je na psy zvyklá, resp. je zvyklá na "svoje" psy, kteří se kolem ní pravidelně pohybujou a neřeší je. Jednou žrala z kyblíku a pod páskou k ní proběhl cizí koliák, mladej, zvědavej. Blížil se k ní čelem, kobyla k němu natáhla čumák, chvíli to vypadalo, že se očichají a pozdraví jako dva psi. Najednou kobyla přilepila uši k hlavě, přičapla na zadní, předníma hrábla po koliákovi...dopadlo to dobře, stihnul prchnout k páníčkovi. Ale ujistila jsem se, že kobyla to prastaré software ochrany proti predátorovi má v pořádku. Na chvíli to nebyl domácí koníček, ale divoké zvíře
Koně ve výběhu bývají občas agresivní na cizí psy - je to jejich teritorium, které si chrání.
fikovnice
napsal(a):
No jo, ale předpokládám, že většina tu vládne spíš angličtinou než němčinou...
Překladač to jistí.
Jinak,co jsem pochopila, měl ten muž nakrmit psy. Jeho služební pes byl v autě. Jeden z těch útočníků byl zacvičený, druhý půlroční.
Nenašli ho hned nebo se nedovolal, protože většina ostatních lidí byla na cvičení či školení. Ani ho nehledali, důvodem prohlídky objektu byli právě ti pobíhající psi.Ten, co je šel zavřít, objevil mrtvého.
Důvod smrti velká zranění, nepíší kde, takže veřejnost neví, zda vykrvácel nebo byl zakousnut. Bude pitva. Probíhá vyšetřování.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
Janae1
napsal(a):
Mám v současné době 33 psů a denně s nimi chodím na jednu delší procházku a více kratších (venčících). Tedy se všemi najednou. Nejvíce je labradorů, potom flatů a zlaťáků a jejich kříženců. Mít jenom tyto psy, tak je všechno úplně jednoduchý a pohodový. Pokud někdo dělá nepříjemnosti tak to jsou ovčácká plemena - australáci, holanďani, kolie (ty ani moc ne), NO a ČSV.
Se smečkou chodím jenom po našich pozemcích, které jsou ale dost rozlehlý a obsahují, pole, louky, les a potok. Občas hranice našich pozemků překročíme a to už ale nedělám nic jiného než že "šmíruju" okolí. Jakmile cokoliv živého uvidím okamžitě musím zavolat a jdu rychle na druhou stranu. Psi jsou velice poslušní, mám neměnný názor, že pes, který pánovi utíká, tak může být jinak sebelepší, ale v podstatě je takový pes úplně nanic. Smečka poslouchá výborně, nicméně je to hodně vyčerpávající psychicky a od hezký procházky s pejsky přírodou to má dost daleko. Pořád je potřeba pozorovat výrazy jednotlivých psů a včas a správně reagovat. Je potřeba každou chvíli měnit směr a každou chvíli jednotlivé psy "jen tak" přivolávat a komunikovat s nimi.
Stačí že vyhrabou myš a můžou se o ní porvat, když se to včas nezachytí. Téměř průšvih jsem měla před měsícem, kdy jsme v lese narazili na tlupu prasat. Dali se do sebe a ani jedna strana to nechtěla vzdát. To bylo fakt hrozný. Jedno prase mrtvý a několik psů poraněných. Ale naštěstí u psů nic vážného.
Párkrát se mi stalo, že se smečka nechala vyprovokovat koněm, který když je víc fruktanů v trávě tak neví co roupama a baví se najížděním do psů. To musím zařvat tak až se stydím jestli to není slyšet až ve vsi.
Popravdě řečeno - psí smečka je nebezpečná a to i smečka mírumilovných a vycvičených psů. Při "blbý konstalaci hvěz" může nastat situace, kdy člověka roztrhá i jeho smečka třeba labradorů se kterou jezdí dělat canisterapii.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám v současné době 33 psů a denně s nimi chodím na jednu delší procházku a více kratších (venčících). Tedy se všemi najednou. Nejvíce je labradorů, potom flatů a zlaťáků a jejich kříženců. Mít jenom tyto psy, tak je všechno úplně jednoduchý a pohodový. Pokud někdo dělá nepříjemnosti tak to jsou ovčácká plemena - australáci, holanďani, kolie (ty ani moc ne), NO a ČSV.
Se smečkou chodím jenom po našich pozemcích, které jsou ale dost rozlehlý a obsahují, pole, louky, les a potok. Občas hranice našich pozemků překročíme a to už ale nedělám nic jiného než že "šmíruju" okolí. Jakmile cokoliv živého uvidím okamžitě musím zavolat a jdu rychle na druhou stranu. Psi jsou velice poslušní, mám neměnný názor, že pes, který pánovi utíká, tak může být jinak sebelepší, ale v podstatě je takový pes úplně nanic. Smečka poslouchá výborně, nicméně je to hodně vyčerpávající psychicky a od hezký procházky s pejsky přírodou to má dost daleko. Pořád je potřeba pozorovat výrazy jednotlivých psů a včas a správně reagovat. Je potřeba každou chvíli měnit směr a každou chvíli jednotlivé psy "jen tak" přivolávat a komunikovat s nimi.
Stačí že vyhrabou myš a můžou se o ní porvat, když se to včas nezachytí. Téměř průšvih jsem měla před měsícem, kdy jsme v lese narazili na tlupu prasat. Dali se do sebe a ani jedna strana to nechtěla vzdát. To bylo fakt hrozný. Jedno prase mrtvý a několik psů poraněných. Ale naštěstí u psů nic vážného.
Párkrát se mi stalo, že se smečka nechala vyprovokovat koněm, který když je víc fruktanů v trávě tak neví co roupama a baví se najížděním do psů. To musím zařvat tak až se stydím jestli to není slyšet až ve vsi.
Popravdě řečeno - psí smečka je nebezpečná a to i smečka mírumilovných a vycvičených psů. Při "blbý konstalaci hvěz" může nastat situace, kdy člověka roztrhá i jeho smečka třeba labradorů se kterou jezdí dělat canisterapii.
33 psů na volno na procházce s jednou paničkou, to bych chtěl vidět. Tedy z dálky.
Jinak naše pocity z procházky jsou asi podobné, akorát my venčíme dva a máme dva psy
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak tady si troufnu říct, že moje smečka by se do mě nikdy nepustila - nejsou to žádní svatoušci, a pro okolí by v případě nějaké konfrontace byli hodně nebezpeční (je mi úplně zle z toho pomyšlení, a v tomto s nimi zacházím s velkým respektem), ale v tom, že by se neotočili do mě ani při rvačce nebo v afektu, k nim mám plnou důvěru.
Ale kromě starého psa mám jen své odchovy, takže mezi sebou máme pevně vybudované jiné vztahy, než když je smečka tvořená různými cizími psy.
Proto cizí psy, co mám na výcvik do mé smečky vůbec nezatahuju.
Pro Flip : Jak by vaše smečka řešila, kdybyste na procházce potkali : 1 člověka, rodinu s dětmi, rodinu se psem ( psy) ?
napsal(a):
Pro Flip : Jak by vaše smečka řešila, kdybyste na procházce potkali : 1 člověka, rodinu s dětmi, rodinu se psem ( psy) ?
když je smečka zvládnutá povšiměte si jak krásně NEreagují na toho uřvance uprostřed cesty
už to sem dávám asi potřetí
není jich tedy 30, ale asi jen 18
https://www.youtube.com/watch?v=qFP28ANXLLA
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
...můžu se prosím zeptat jak se dá se zdravým rozumem psovoda a plné spokojenosti psů zvládnout počet 33....
lupus4
napsal(a):
když je smečka zvládnutá povšiměte si jak krásně NEreagují na toho uřvance uprostřed cesty
Ti psi mají nádherný život.
Nemalý díl na tom je, že poslouchají. Mohou tedy chodit kdykoli kamkoli.
Je někde uvedeno plemeno? Na křížence jsou všichni skoro stejní.
lupus4
napsal(a):
Já jsem myslela, že Flip je žena.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
Je to tak jak píše lupus4. Ale nejsou tu všichni psi ve výcviku, je tu taky hodně psů na dožití a taky chov. Neříkám, že jsem na všechno sama, ale rozhodně jsem schopná sama jít s nima na procházku i když je to dost náročný.
Někdo se tu ptal jestli to jde, tak jenom píšu, že to jde. Zásada je ale psy neizolovat, jak je začnete oddělovat do kotců, tak už pak asi s nima společně nevyjdete.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
jahodapavel
napsal(a):
To je nějaká množírna, I když její reakcí bude, že není.
Fakt myslíte, že v množírnách chodí se psy ven a psi mají výcvik? Nevím... Jen se ptám. I když podle mnohých názorů množírnu, krom jinýho, taky mám.
Opakuji svou otázku z dopoledne :
On mi sice Lupus odpověděl videem, ale pravděpodobně jiné smečky.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
napsal(a):
...můžu se prosím zeptat jak se dá se zdravým rozumem psovoda a plné spokojenosti psů zvládnout počet 33....
Přesně nevím, jak odpovědět, ale jsem přesvědčená, že se naši psi mají velice dobře po všech stránkách. Vše je ale věc názoru a bylo by to zase na nekonečnou debatu. Mně je dneska líto psů, kteří žijí sami ať už na zahradě, nebo v bytě. Pes nechce být sám! Potřebuje společnost, potřebuje pohyb, potřebuje nové vjemy. Taky jsem kdysi měla psa zavřeného osm hodin v bytě. Přežil to, nestěžoval si, dokonce ani nerušil sousedy. Třikrát týdně jsme byli na cvičáku, skládali zkoušky. Nikdy už bych ale takhle psa nedržela. Stejně tak považuji za týrání trvale zavřené kočky v bytech. Můžu stokrát chápat, že venku jim hrozí mnohá nebezpečí, ale co je to za život pro šelmu, neznat ani trávu. Je to můj názor.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
napsal(a):
Opakuji svou otázku z dopoledne :
On mi sice Lupus odpověděl videem, ale pravděpodobně jiné smečky.
Jojo, to není moje smečka! Video nemám, maximálně fotky.
A máte pravdu, určitý stres to je a hodně si hlídám, aby jsme nikoho nepotkali. Naprostá většina psů by šla lidi vítat, ale stačí poťouchlá borderka, která zezadu štípne (to se mi stalo) a holt zase něco platíte z pojistky.
Jinak jednotlivý psi se umí chovat velice dobře, když nejsou ve smečce zvládají město, jsou socializovaní. Bavíme se tady o chování smečky, to je prostě jiný organismus, než jsou jednotlivá zvířata.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A máte pravdu, určitý stres to je a hodně si hlídám, aby jsme nikoho nepotkali. Naprostá většina psů by šla lidi vítat, ale stačí poťouchlá borderka, která zezadu štípne (to se mi stalo) a holt zase něco platíte z pojistky.
Jinak jednotlivý psi se umí chovat velice dobře, když nejsou ve smečce zvládají město, jsou socializovaní. Bavíme se tady o chování smečky, to je prostě jiný organismus, než jsou jednotlivá zvířata.
Jasně, že jednotliví psi jsou zlatíčka, mě se jedná právě o chování smečky.
Nebo ještě jinak : Jak by se měl osamělý člověk se psem, putující krajinou, zachovat, aby smečku nevyprovokoval k případnému útoku - jestli takové nebezpečí existuje.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže v podstatě je vás neradno potkat, když bych šla se psem na procházku.......
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně nevím, jak odpovědět, ale jsem přesvědčená, že se naši psi mají velice dobře po všech stránkách. Vše je ale věc názoru a bylo by to zase na nekonečnou debatu. Mně je dneska líto psů, kteří žijí sami ať už na zahradě, nebo v bytě. Pes nechce být sám! Potřebuje společnost, potřebuje pohyb, potřebuje nové vjemy. Taky jsem kdysi měla psa zavřeného osm hodin v bytě. Přežil to, nestěžoval si, dokonce ani nerušil sousedy. Třikrát týdně jsme byli na cvičáku, skládali zkoušky. Nikdy už bych ale takhle psa nedržela. Stejně tak považuji za týrání trvale zavřené kočky v bytech. Můžu stokrát chápat, že venku jim hrozí mnohá nebezpečí, ale co je to za život pro šelmu, neznat ani trávu. Je to můj názor.
....tak klobouk dolů že to zvládáte.....
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
Huskyjanina
napsal(a):
Takže v podstatě je vás neradno potkat, když bych šla se psem na procházku.......
Huskyjanina - určitě jste normálně uvažující slušný člověk, takže respektujete, že některé pozemky mají majitele, který je označil cedulemi - Soukromý pozemek, Pozor zvířata, Prosíme nevstupujte!
Takže se bát nemusíte!
Bojím se já a to právě těch blbounů, kteří asi neumějí číst, anebo je šíleně štve, že nemůžou courat, kde je napadne. I kdyby nebylo psů, tak já opravdu vůbec nestojím, aby se mi cizí lidi promenádovali mezi pasoucími se zvířaty.
Jen jsem se původně vyjadřovala k tomu, zda-li je možné ukočírovat psí smečku. Je!
Ukočírovat střety s blbci je o hodně náročnější.
Mezi lidi do města si troufnu maximálně tak s pěti psy najednou. Rozumí se vychovanými.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
Vlastně jsem se kvůli neukázněným lidem, kteří chodí kam nemají i vzdala svého snu a ten byl - až jednou budu mít velký statek s pozemky, tak budu mít pastevce. Jenže to bych skoro najistotu skončila při českých zákonech v kriminále!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vlastně jsem se kvůli neukázněným lidem, kteří chodí kam nemají i vzdala svého snu a ten byl - až jednou budu mít velký statek s pozemky, tak budu mít pastevce. Jenže to bych skoro najistotu skončila při českých zákonech v kriminále!
Tak já nevím, kde žijete. Já v České republice a pokud vím, vstup do lesů zde nebyl zakázán, ani do soukromých lesů, i kdyby byl les označen pěti cedulkami. A vy jmenujete i les jako součást vašich pozemků. Na pastviny se zvířaty vám snad nikdo nepoleze, už proto, že by musel třeba podlézat ee ohradník, kterým máte určitě pastviny od lesa ohrazené. Další zákon totiž zakazuje pouštět hospodářská zvířata do lesa, byť soukromého.
A vyprosila bych si, abyste slušného turistu nazývala blbcem. A krpmě toho, že jste nazvala blbcem každého, kdo se přiblíží k vašemu pozemku, nedočkala jsem se odpovědi na mou otázku, jestli byste smečku zvládla i při setkání s lidmi, případně lidmi se psem/psy. A jak by se měl člověk při setkání s vaší smečkou chovat, aby nedošel úhony.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No je pravda, že v tom případě je potřeba mít prostě alespoň nějaký plot, který zamezí přístupu těch, co neumějí nebo nechtějí číst. I tak Vám těsně za tím plotem Po tom Vašem pozemku poleze místní teta s kočárkem a nevycválaným psem na volno a bude na Vás čumět, že Vám to vadí. Všechny podobné bych vyslal na exkurzi do Texasu, zažít tamní výklad soukromého vlastnictví a jeho ochrany. Postupně jsme došli ke dvěma plotům, protože se to ukázalo jako jediné blbuvzdorné řešení.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no buďte ráda, když vám povahou nesedí ČsV, tak z pastevci byste těžko vycházela...
....."Všechny podobné bych vyslal na exkurzi do Texasu, zažít tamní výklad soukromého vlastnictví a jeho ochrany"......
Nezbývá vám nic jiného než respektovat zákony země, ve které žijete, nebo se odstěhovat do Texasu.
( Jistě teta s kočárkem nejezdí po pastvině, nebo poli, ale po cestě. Souhlasím s vámi, že nechat lítat psa kolem plotu je nehoráznost, ale projít po cestě okolo vašeho výsostného území, snad není hřích.)
napsal(a):
Tak já nevím, kde žijete. Já v České republice a pokud vím, vstup do lesů zde nebyl zakázán, ani do soukromých lesů, i kdyby byl les označen pěti cedulkami. A vy jmenujete i les jako součást vašich pozemků. Na pastviny se zvířaty vám snad nikdo nepoleze, už proto, že by musel třeba podlézat ee ohradník, kterým máte určitě pastviny od lesa ohrazené. Další zákon totiž zakazuje pouštět hospodářská zvířata do lesa, byť soukromého.
A vyprosila bych si, abyste slušného turistu nazývala blbcem. A krpmě toho, že jste nazvala blbcem každého, kdo se přiblíží k vašemu pozemku, nedočkala jsem se odpovědi na mou otázku, jestli byste smečku zvládla i při setkání s lidmi, případně lidmi se psem/psy. A jak by se měl člověk při setkání s vaší smečkou chovat, aby nedošel úhony.
To že u nás máme zákony, jaké máme, ještě neznamená, že se to každému líbí. Osobně naprosto nechápu, proč má mít kdokoliv právo vstupovat na soukromý pozemek, at už je to les nebo louka nebo cokoliv jiného. Zejména pak nechápu, proč by měl to právo mít třeba myslivec a Vůbec bez vědomí majitele kdokoliv.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Huskyjanina - určitě jste normálně uvažující slušný člověk, takže respektujete, že některé pozemky mají majitele, který je označil cedulemi - Soukromý pozemek, Pozor zvířata, Prosíme nevstupujte!
Takže se bát nemusíte!
Bojím se já a to právě těch blbounů, kteří asi neumějí číst, anebo je šíleně štve, že nemůžou courat, kde je napadne. I kdyby nebylo psů, tak já opravdu vůbec nestojím, aby se mi cizí lidi promenádovali mezi pasoucími se zvířaty.
Jen jsem se původně vyjadřovala k tomu, zda-li je možné ukočírovat psí smečku. Je!
Ukočírovat střety s blbci je o hodně náročnější.
Mezi lidi do města si troufnu maximálně tak s pěti psy najednou. Rozumí se vychovanými.
Nebojte, mě tam u vás nepotkáte. Arogatním blbcům, co nezvládaj svoje zvířata se vyhýbám obloukem
TyVed
napsal(a):
No je pravda, že v tom případě je potřeba mít prostě alespoň nějaký plot, který zamezí přístupu těch, co neumějí nebo nechtějí číst. I tak Vám těsně za tím plotem Po tom Vašem pozemku poleze místní teta s kočárkem a nevycválaným psem na volno a bude na Vás čumět, že Vám to vadí. Všechny podobné bych vyslal na exkurzi do Texasu, zažít tamní výklad soukromého vlastnictví a jeho ochrany. Postupně jsme došli ke dvěma plotům, protože se to ukázalo jako jediné blbuvzdorné řešení.
Jen dotaz - a kde vy venčíte své psy? Výhradně na svých pozemcích? Nebo i na cizích?
Asi holt nežijeme v Texasu...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejn%C3%A1_p%C5%99%C3%ADstupnost_krajiny
napsal(a):
....."Všechny podobné bych vyslal na exkurzi do Texasu, zažít tamní výklad soukromého vlastnictví a jeho ochrany"......
Nezbývá vám nic jiného než respektovat zákony země, ve které žijete, nebo se odstěhovat do Texasu.
( Jistě teta s kočárkem nejezdí po pastvině, nebo poli, ale po cestě. Souhlasím s vámi, že nechat lítat psa kolem plotu je nehoráznost, ale projít po cestě okolo vašeho výsostného území, snad není hřích.)
Teta s kočárkem jezdila po louce. Proti tomu, aby někdo chodil po cestě, která přes ty pozemky vede, nemám nic.
napsal(a):
Budete se divit,ale opravdu lezou lidi pres ohradnik,nebot v mistech,kde je pastvina,oni odjakziva chodili do lesa na drevo. A prez pastvinu se s tim drevem vraci z lesa. Nastesti se prosmyknou mezi ohradniky,nikoli jak u souseda s dobytkem,kde mu ohradniky strihaji. Jinak jsem moc rada,ze v ČR muzeme chodit do lesu volne.
TyVed
napsal(a):
To že u nás máme zákony, jaké máme, ještě neznamená, že se to každému líbí. Osobně naprosto nechápu, proč má mít kdokoliv právo vstupovat na soukromý pozemek, at už je to les nebo louka nebo cokoliv jiného. Zejména pak nechápu, proč by měl to právo mít třeba myslivec a Vůbec bez vědomí majitele kdokoliv.
Protože je to součást Evropské kultury a toto právo nebylo dotčeno (právo vstupovat do lesů) ani za Franze Josefa a možná ani za Marie Terezie.
Jestli se vám líbí Americké zákony víc, přijal byste je se vším všudy ? ( Střelba ve školách, na ulicích, odchyty a utrácení odchycených psů, otloukání policisty o auta....)
napsal(a):
Protože je to součást Evropské kultury a toto právo nebylo dotčeno (právo vstupovat do lesů) ani za Franze Josefa a možná ani za Marie Terezie.
Jestli se vám líbí Americké zákony víc, přijal byste je se vším všudy ? ( Střelba ve školách, na ulicích, odchyty a utrácení odchycených psů, otloukání policisty o auta....)
Neprehanejte. Nejde o to,strilet na lidi,co vam vejdou na pozemek,spis jde o to,aby se tito chovali jako na navsteve,nikoli,jakoby jim to misto patrilo.
sisi58
napsal(a):
Neprehanejte. Nejde o to,strilet na lidi,co vam vejdou na pozemek,spis jde o to,aby se tito chovali jako na navsteve,nikoli,jakoby jim to misto patrilo.
Já snad někde píšu o střelbě na lidi v Čechách? Já se jen ptám, jestli by TyVed přijal Americkou "kulturu" se vším všudy. Nikde jsem nenapsala, že by někdo chtěl střílet po lidech v Čechách.
Pohybovala jsem se na Švédském venkově. S batohem, od lesa k lesu, od jezera k jezeru. Nikde a nikdy jsem nezažila větší pocit svobody, než tam. Všechno je tam soukromé. Pochopitelně jsme procházeli pastvinami, farmami. Když jsme došli po cestě k bytelným vratům v plotě, kterým byla farma oplocená, našli jsme jen ceduli se žádostí, abychom za sebou řádně zavřeli vrata, případně s upozorněním, že ve stádě je býk.
Za to malý český člověk si dá ceduli "soukromý pozemek" i na 10 m čtver. kopřiv !
Terven
napsal(a):
Jen dotaz - a kde vy venčíte své psy? Výhradně na svých pozemcích? Nebo i na cizích?
Asi holt nežijeme v Texasu...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejn%C3%A1_p%C5%99%C3%ADstupnost_krajiny
No my svoje sousedy známe, víme, že nemají problém s tím kam chodíme, nešlapeme nikomu po sušícím se seně a chováme se maximálně zodpovědně, abychom nikoho neomezovali a neohrožovali. Až se takhle bude chovat každý, tak mi třeba nebude tolik vadit, že mi někdo leze po louce, protože tam budu moct mít svá zvířata, která mi nikdo nebude krmit a ještě tam nezahodí obal od oplatek, co jim nacpal a PET lahev, co u toho dopil. Z principu mi hrozně vadí, že mi někdo omezuje užívání mého vlastnictví a třeba i v tom, jak si ho můžu zabezpečit, když mi nijak negarantuje ani stupeň ochrany, který si můžu zajistit sám. Bydlíme na samotě, kdyby nás třeba někdo přepadl ( bez ohledu na to, jak je to nepravděpodobné), tak než se dostaví nějaká pomoc, kterou mi poskytne stát, který mě omezuje v tom všem, jak a kdy se můžu bránit, tak bude dávno pozdě. Mě nezajímá, jestli se mi dostane spravedlnosti ex post. Já chci mít možnost se zařídit tak, abych měl možnost se o svou rodinu postarat. A nechápu, kde někdo bere morální právo určovat, kdo mi může na pozemek a proč a co všechno si musím nechat líbit, než s tím můžu něco dělat. To legislativní právo jsem samozřejmě nucen uznat, ale k tomu se se nevyjadřoval a velice chápu, že se někomu nelíbí, že mu někdo leze po lukách a v lese.
".....Bydlíme na samotě, kdyby nás třeba někdo přepadl ( bez ohledu na to, jak je to nepravděpodobné)"......
Vidíte, a to je zase výhoda toho, že žijete v bezpečné zemi ( proti Americe určitě ), nemůžete chtít jenom americká pozitiva bez jejich negativ.
A je jasné, že kdyby vás ( a vaši rodinu) někdo skutečně ohrožoval, tak použijete všechny zákonné i nezákonné prostředky k odvrácení nebezpečí a až pak budete uvažovat o tom, jak to dopadne - bez ohledu na zákon.
napsal(a):
".....Bydlíme na samotě, kdyby nás třeba někdo přepadl ( bez ohledu na to, jak je to nepravděpodobné)"......
Vidíte, a to je zase výhoda toho, že žijete v bezpečné zemi ( proti Americe určitě ), nemůžete chtít jenom americká pozitiva bez jejich negativ.
A je jasné, že kdyby vás ( a vaši rodinu) někdo skutečně ohrožoval, tak použijete všechny zákonné i nezákonné prostředky k odvrácení nebezpečí a až pak budete uvažovat o tom, jak to dopadne - bez ohledu na zákon.
To, že žiju ve staticky bezpečné zemi, si můžu strčit za kloubouk, ve chvíli, kdy k nečemu dojde. A všechny prostředky nepoužiju, jelikožnapříklad nesmím podle našich zákonů vlastnit zbraň, která mi umožní se efektivně bránit skupině útočníků a musím proti všem zásadám správné sebeobrany počkat, až mi začne někdo ubližovat. S amíky sem pracoval a hodně se mi toho na nich nelibí, ale prostě co se mi libí moc, je právě jejich přístup k ochraně vlastního života a vlastně i toho majetku, který mi nějakou kvalitu toho života zajištuje.
lupus4
napsal(a):
JJ, hned mě todle video (a další z psince a při honech) napadlo, jak se začlo o zvládnutí smečky na volno.......
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
Huskyjanina
napsal(a):
Nebojte, mě tam u vás nepotkáte. Arogatním blbcům, co nezvládaj svoje zvířata se vyhýbám obloukem
Huskyjanina - já jsem vás nějak urazila? Naopak psala jsem naprosto slušně. Proč urážíte vy? A z čeho máte pocit, že psy nezvládám?
Myslím, že si dám od téhle žumpy zase na chvíli pokoj.
napsal(a):
Odkud jste? Mám 21letého valacha, který psy ani v nejmenším neřeší, ustájeného na východním okraji Prahy. Pokud to máte v dosahu, můžete se přijít socializovat.
napsal(a):
Já snad někde píšu o střelbě na lidi v Čechách? Já se jen ptám, jestli by TyVed přijal Americkou "kulturu" se vším všudy. Nikde jsem nenapsala, že by někdo chtěl střílet po lidech v Čechách.
A co jiného to je, ta americká kultura, než právo, vlastnit zbraň a moci tou zbraní chránit sebe, svou rodinu a svůj majetek?! Vždyť na tom vlastně Amerika funguje od dob Divokého Západu.
A je to i ten problém, proč tam zatím nedokáží omezit držení zbraní.
I to, vámi vzpomínané otloukání o auta je způsobeno právě právem držet zbraň. Proč by se měl, podle vás, nechat policista zastřelit nějakým zfetovaným kriplem?
Pekné video o tom jsem viděla. Čech,který byl u policie právě v Americe. S myšlením Čecha. I on, ač to znal, měl problém, nedostat se do maléru.
sisi58
napsal(a):
A co jiného to je, ta americká kultura, než právo, vlastnit zbraň a moci tou zbraní chránit sebe, svou rodinu a svůj majetek?! Vždyť na tom vlastně Amerika funguje od dob Divokého Západu.
I to, vámi vzpomínané otloukání o auta je způsobeno právě právem držet zbraň. Proč by se měl, podle vás, nechat policista zastřelit nějakým zfetovaným kriplem?
Pekné video o tom jsem viděla. Čech,který byl u policie právě v Americe. S myšlením Čecha. I on, ač to znal, měl problém, nedostat se do maléru.
A to se vám líbí? Nebo naopak? Tak byste to u nás chtěla? Nějak jsem nepochopila.
To všechno, co píšete vím, to mi tu nemusíte vypisovat a jsem ráda, že u nás to tak není.
Zbraň můžete legálně vlastnit i u nás. Je k tomu potřeba zbrojní pas a kdo o tu zbraň stojí a myslí si, že ji potřebuje, ten ji vlastní.
A nevím, jak je to třeba s malorážkou, jestli i na tu je potřeba zbrojní pas.
napsal(a):
Pohybovala jsem se na Švédském venkově. S batohem, od lesa k lesu, od jezera k jezeru. Nikde a nikdy jsem nezažila větší pocit svobody, než tam. Všechno je tam soukromé. Pochopitelně jsme procházeli pastvinami, farmami. Když jsme došli po cestě k bytelným vratům v plotě, kterým byla farma oplocená, našli jsme jen ceduli se žádostí, abychom za sebou řádně zavřeli vrata, případně s upozorněním, že ve stádě je býk.
Za to malý český člověk si dá ceduli "soukromý pozemek" i na 10 m čtver. kopřiv !
No a? Proč by, pro Kristovy rány, neměl mít člověk právo, bránit si své kopřivy?
Mám koně a mám je v ohradě. Nikdy nikdo nedokáže koně v ohradě zabezpečit natolik, aby k nim nějaký deb.l nevlezl. Jsou to moje zvířata na mé pastvině. Ovšem Češi to nerespektují!
Podle našich zákonů, pokud můj kůň nekoho kousne,pošlape,či kopne, budu za to moci já, protože jsem to nebezpečné zvíře dostatečně nezajistila!
Ne že ten bezmozek vlezl mezi 600 kilogramová zvířata, ale že já jsem je nezavřela někam, kam by za nimi nemohl.
Pokud to napíši ve vtahu ke psům.
Máte vlčáka na zahradě, normální plot, normální pes, žádná bestie. Někdo vleze na vaši zahradu váš pes ho kousne do perdele.
VY budete popotahovaná, že jste psa nezajistila, přestože ten člověk na vaší zahradě neměl co dělat.
Tohle je ten problém!
Nejsem pro střílení lidí, co mi chodí po lese, ale trvám na tom, že má ohrada, zahrada a i ten kousek kopřiv, je můj majetek a já mám právo si je oplotit a vy nemáte právo,tam lézt.
TyVed
napsal(a):
To, že žiju ve staticky bezpečné zemi, si můžu strčit za kloubouk, ve chvíli, kdy k nečemu dojde. A všechny prostředky nepoužiju, jelikožnapříklad nesmím podle našich zákonů vlastnit zbraň, která mi umožní se efektivně bránit skupině útočníků a musím proti všem zásadám správné sebeobrany počkat, až mi začne někdo ubližovat. S amíky sem pracoval a hodně se mi toho na nich nelibí, ale prostě co se mi libí moc, je právě jejich přístup k ochraně vlastního života a vlastně i toho majetku, který mi nějakou kvalitu toho života zajištuje.
Zbraň samozřejmě vlastnit můžete. Stačí si udělat zbrojní průkaz. A můžete se jí bránit. Stejně tak můžete ke své obraně použít své kavkazany, což předpokládám víte. Taky máme kavkazanku, a kdyby k něčemu došlo, někdo se dostal do zahrady, tak zaútočí. Jak moc by s takovým člověkem zatočila, nevíme. Nejde to vyzkoušet. A kdyby opravdu k něčemu došlo, budeme se bránit všemi dostupnými prostředky bez ohledu na možné právní důsledky. To už je tak nějak v povaze člověka, že při obraně myslí především na tu obranu a ne na to, jestli pachateli příliš neubližuje a brání se adekvátně.
Nelezu vám ani na zahradu, ani na pastviny a vůbec jsem se o něčem takovém nezmiňovala, a už vůbec ne ke koním, naopak potkala jsem samotné koně na veřejné polní cestě ( a napadám vás snad, že necháváte koně courat po krajině ?) Svého času mi přijely dvě odrostlé dívenky na koních až na terasu a já se jen zhrozila, co by bylo kdyby je fena sejmula - osočuji vás z něčeho podobného snad? Tenkrát při té příležitosti shodily sousedům lávku přes potok, která rozhodně nebyla na koně dimenzovaná.....A že jsou s koňáky problémy, protože rajtují po soukromých pozemcích.....Ať si každý zamete před svým prahem.
Já jsem se jen Flip slušně zeptala, co dělat, kdybych ji a její psy potkala v lese. A vy mě tu osočíte, že chci někomu lézt do kopřiv - děkuji nechci, svých mám dost ! Já jsem jen podotkla, že je to k smíchu!
No a? Proč by, pro Kristovy rány, neměl mít člověk právo, bránit si své kopřivy?
Protože jsme poměrně malá země s dost vysokou hustotou zalidnění a jsme (a byli jsme) národ turistů a pejskařů. Pokud by jsme se tedy vzdali práva průchodu krajinou, velmi brzy se mohlo stát, že si ti nejbohatší skoupí všechny lesy, louky, hezky si je zaplotí a budou si tam chovat třeba tygry. Nám ostatním by tedy zbyly na procházky pouze silnice, tedy život by se mnohým smrskl na cestu do práce a sezení doma. Pro mě představa třeba oplocených Beskyd, kdy místní lidé nemůžou vylézt z baráku, nebo tedy můžou, ale jenom na okresku......
Jinak tedy u nás je soukromá třeba i cesta, tady kdyby jsme se všichni shodli, že na cizí se nechodí, tak se musíme naučit létat, asi.
A samozřejmě něco jiného je ohrada se zvířaty nebo třeba obdělané pole, tam soudný člověk neleze.
balisek
napsal(a):
Odkud jste? Mám 21letého valacha, který psy ani v nejmenším neřeší, ustájeného na východním okraji Prahy. Pokud to máte v dosahu, můžete se přijít socializovat.
Díky za nabídku, ráda bych využila, ale bydlíme fakt daleko, podhůří Jeseníků
napsal(a):
A to se vám líbí? Nebo naopak? Tak byste to u nás chtěla? Nějak jsem nepochopila.
To všechno, co píšete vím, to mi tu nemusíte vypisovat a jsem ráda, že u nás to tak není.
Zbraň můžete legálně vlastnit i u nás. Je k tomu potřeba zbrojní pas a kdo o tu zbraň stojí a myslí si, že ji potřebuje, ten ji vlastní.
A nevím, jak je to třeba s malorážkou, jestli i na tu je potřeba zbrojní pas.
Malorážka je na ohlášení, ale záleží na tom, jaká, jestli je to kategorie B nebo C. Zbrojní pas už neexistuje, je to přesněji zbrojní průkaz. Bez něj lze vlastnit i jiné zbraně, třeba perkusní, plynové, flobertky. Vždycky ale záleží na kategorii zbraně.
sisi58
napsal(a):
Já bych chtěla jen zmínit, že v každém státě USA to není stejné, jsou státy, kde je jejich vlastnictví omezeno víc než u nás. Například Kalifornie, kde nedávno došlo k útoku, má nejpřísnější zbraňovou legislativu v USA, daleko přísnější než u nás v ČR.
napsal(a):
Já bych chtěla jen zmínit, že v každém státě USA to není stejné, jsou státy, kde je jejich vlastnictví omezeno víc než u nás. Například Kalifornie, kde nedávno došlo k útoku, má nejpřísnější zbraňovou legislativu v USA, daleko přísnější než u nás v ČR.
A je to stejně na nic, protože většina útoků se uskuteční nelegálně drženou zbraní...
napsal(a):
Nelezu vám ani na zahradu, ani na pastviny a vůbec jsem se o něčem takovém nezmiňovala, a už vůbec ne ke koním, naopak potkala jsem samotné koně na veřejné polní cestě ( a napadám vás snad, že necháváte koně courat po krajině ?) Svého času mi přijely dvě odrostlé dívenky na koních až na terasu a já se jen zhrozila, co by bylo kdyby je fena sejmula - osočuji vás z něčeho podobného snad? Tenkrát při té příležitosti shodily sousedům lávku přes potok, která rozhodně nebyla na koně dimenzovaná.....A že jsou s koňáky problémy, protože rajtují po soukromých pozemcích.....Ať si každý zamete před svým prahem.
Já jsem se jen Flip slušně zeptala, co dělat, kdybych ji a její psy potkala v lese. A vy mě tu osočíte, že chci někomu lézt do kopřiv - děkuji nechci, svých mám dost ! Já jsem jen podotkla, že je to k smíchu!
Vy o voze,já o koze.
Tak znovu.
Nejsem pro střílení po lidech. Ale trvám na tom, že co je moje,je moje a druhému je po tom houbelec.
A jakékoliv omezování mě na mých právech, která mimochodem končí tam, kde začínají práva toho druhého, je špatné.
Jak mezi koňáky,tak mezi pejskaři, rybáři, horolezci, cyklisty atd.,atp. jsou lidé slušní a hovada.
Ta hovada jsou vidět, slušných si nevšimnete, protože právě že jsou slušní.
K tomu rajtování po soukromých pozemcích. Jsem ještě ze staré školy. Zjistím si, co kdo,kde má, hodím řeč s majiteli. Nejezdím po osení, po trávě před sečí, po zasazených stromečcích. Jezdím tam, kde si má kobyla nezláme hnáty.
K pejskařům. Pokud by se stejně chovali pejskaři, nebyl by se psy problém.
Samozřejmě jsou slušní majitelé, kteří mají poslušné psy.
Ale v těch vážně problém není.
TyVed
napsal(a):
No my svoje sousedy známe, víme, že nemají problém s tím kam chodíme, nešlapeme nikomu po sušícím se seně a chováme se maximálně zodpovědně, abychom nikoho neomezovali a neohrožovali. Až se takhle bude chovat každý, tak mi třeba nebude tolik vadit, že mi někdo leze po louce, protože tam budu moct mít svá zvířata, která mi nikdo nebude krmit a ještě tam nezahodí obal od oplatek, co jim nacpal a PET lahev, co u toho dopil. Z principu mi hrozně vadí, že mi někdo omezuje užívání mého vlastnictví a třeba i v tom, jak si ho můžu zabezpečit, když mi nijak negarantuje ani stupeň ochrany, který si můžu zajistit sám. Bydlíme na samotě, kdyby nás třeba někdo přepadl ( bez ohledu na to, jak je to nepravděpodobné), tak než se dostaví nějaká pomoc, kterou mi poskytne stát, který mě omezuje v tom všem, jak a kdy se můžu bránit, tak bude dávno pozdě. Mě nezajímá, jestli se mi dostane spravedlnosti ex post. Já chci mít možnost se zařídit tak, abych měl možnost se o svou rodinu postarat. A nechápu, kde někdo bere morální právo určovat, kdo mi může na pozemek a proč a co všechno si musím nechat líbit, než s tím můžu něco dělat. To legislativní právo jsem samozřejmě nucen uznat, ale k tomu se se nevyjadřoval a velice chápu, že se někomu nelíbí, že mu někdo leze po lukách a v lese.
Asi tak, já s tím vůbec nemám problém, ačkoli jsem taky aktivní turista a ráda se toulám kdekoliv. Respektuju ploty, ohrady i cedule. Ale někdy je to fakt těžký. Když vám naštvanej myslivec a majitel pozemků řekne, že si nepřeje, abyste mu po těch jeho chodili a vy vlastně ani nevíte, kde je má a kde začíná a končí jejich hranice. Koukali jsme i do katastru a nevymysleli jsme fakt nic, protože v reálu se v tom člověk těžko orientuje, když cesty už dávno po hranicích pozemků nevedou.
napsal(a):
A je to stejně na nic, protože většina útoků se uskuteční nelegálně drženou zbraní...
Přesně tak, protože ti nikdy žádné zákony dodržovat nebudou. Proto mě zaráží, že ti nahoře, kteří ty zákony tvoří, by snad měli být tak naivní a věří tomu. Nebo spíš v tom bude něco jinýho....
napsal(a):
Asi tak, já s tím vůbec nemám problém, ačkoli jsem taky aktivní turista a ráda se toulám kdekoliv. Respektuju ploty, ohrady i cedule. Ale někdy je to fakt těžký. Když vám naštvanej myslivec a majitel pozemků řekne, že si nepřeje, abyste mu po těch jeho chodili a vy vlastně ani nevíte, kde je má a kde začíná a končí jejich hranice. Koukali jsme i do katastru a nevymysleli jsme fakt nic, protože v reálu se v tom člověk těžko orientuje, když cesty už dávno po hranicích pozemků nevedou.
Souhlasím. Hlavně u lesů. Něco je obce, něco státu, něco církve. Se státem a církví není problém. Zato obec si nárokuje víc, než jim náleží. Tedy ne přímo víska, ale zaměstnanci na obecním úřadě.
Navíc, jak píšete, nemají cedule.
whasabi
napsal(a):
Protože jsme poměrně malá země s dost vysokou hustotou zalidnění a jsme (a byli jsme) národ turistů a pejskařů. Pokud by jsme se tedy vzdali práva průchodu krajinou, velmi brzy se mohlo stát, že si ti nejbohatší skoupí všechny lesy, louky, hezky si je zaplotí a budou si tam chovat třeba tygry. Nám ostatním by tedy zbyly na procházky pouze silnice, tedy život by se mnohým smrskl na cestu do práce a sezení doma. Pro mě představa třeba oplocených Beskyd, kdy místní lidé nemůžou vylézt z baráku, nebo tedy můžou, ale jenom na okresku......
Jinak tedy u nás je soukromá třeba i cesta, tady kdyby jsme se všichni shodli, že na cizí se nechodí, tak se musíme naučit létat, asi.
A samozřejmě něco jiného je ohrada se zvířaty nebo třeba obdělané pole, tam soudný člověk neleze.
Ty kopřivy jsem napsala schválně.
A to,že si kdo chce, chodí kde chce? Švýcarsko je taky malá zem a lidi tam soukromým vlastníkům nechodí, kde to oni nechtějí.
Beskydy jsou CHKO. Tam můžete, v rámci určitého omezení,chodit, kde chcete. A koukněte se, jak se tam lidi chovají! Totéž v CHKO Jeseníky.
Co není v Česku oplocené, a je jakoby všech, to trpí. Nejsme slušný národ, který hledí na to, že nejen já mám právo se kochat přírodou. Spíš to u nás vypadá jako když by měla zítra přijít potopa.
Jen se koukněte kolem paneláků, když sleze sníh.
A tohle by si měli nechat lidé líbit na svých pozemcích? Jen proto, že druhým se nelíbí, že někomu patří?
Před 30 léty, když jsem začala jezdit na koni, nikde žádné soukromé pozemky nebyly. Teď jsou všude, včetně těch ohrad a cedulí.
Nezbývá mi, než jezdit tam, kde to majitelé dovolí a nebo po cestách. Ale totéž, respekt před soukromým vlastnictvím, požaduji i po ostatních.
sisi58
napsal(a):
Ty kopřivy jsem napsala schválně.
A to,že si kdo chce, chodí kde chce? Švýcarsko je taky malá zem a lidi tam soukromým vlastníkům nechodí, kde to oni nechtějí.
Beskydy jsou CHKO. Tam můžete, v rámci určitého omezení,chodit, kde chcete. A koukněte se, jak se tam lidi chovají! Totéž v CHKO Jeseníky.
Co není v Česku oplocené, a je jakoby všech, to trpí. Nejsme slušný národ, který hledí na to, že nejen já mám právo se kochat přírodou. Spíš to u nás vypadá jako když by měla zítra přijít potopa.
Jen se koukněte kolem paneláků, když sleze sníh.
A tohle by si měli nechat lidé líbit na svých pozemcích? Jen proto, že druhým se nelíbí, že někomu patří?
Před 30 léty, když jsem začala jezdit na koni, nikde žádné soukromé pozemky nebyly. Teď jsou všude, včetně těch ohrad a cedulí.
Nezbývá mi, než jezdit tam, kde to majitelé dovolí a nebo po cestách. Ale totéž, respekt před soukromým vlastnictvím, požaduji i po ostatních.
Švýcaři jsou opravdu kulturně trochu jinde, ale volný průchod krajinou tam mají taky, byla jsem tam několikrát a nikdy nás z lesa nebo z luk nikdo nevykázal. Na oplocené pozemky a ke zvířatům samozřejmě nelezu.
Ano, někteří lidé k přírodě neumějí chovat, otázkou je, jestli řešením by bylo zamezit vstup do lesů všem?
A i před třiceti lety byly pozemky soukromé, jenom se to tenkrát na vesnicích tak neřešilo. My jako děti jsme v té době lítaly všude možně a nikomu to nevadilo. Samozřejmě s respektováním pravidel typu neplašit zvířata a nevalchovat trávu před senosečí.
Mimochodem říkáte, že jezdíte s koněm po cestách. U nás jsou soukromé i ty cesty. Kromě okresní silnice, kde ale fičí auta devadesátkou.
whasabi
napsal(a):
Švýcaři jsou opravdu kulturně trochu jinde, ale volný průchod krajinou tam mají taky, byla jsem tam několikrát a nikdy nás z lesa nebo z luk nikdo nevykázal. Na oplocené pozemky a ke zvířatům samozřejmě nelezu.
Ano, někteří lidé k přírodě neumějí chovat, otázkou je, jestli řešením by bylo zamezit vstup do lesů všem?
A i před třiceti lety byly pozemky soukromé, jenom se to tenkrát na vesnicích tak neřešilo. My jako děti jsme v té době lítaly všude možně a nikomu to nevadilo. Samozřejmě s respektováním pravidel typu neplašit zvířata a nevalchovat trávu před senosečí.
Mimochodem říkáte, že jezdíte s koněm po cestách. U nás jsou soukromé i ty cesty. Kromě okresní silnice, kde ale fičí auta devadesátkou.
V Jeseníkách naštěstí ještě ne. Ale ohrady už jsou všude.
Janae1
XXX.XXX.160.6
sisi58
napsal(a):
V Jeseníkách naštěstí ještě ne. Ale ohrady už jsou všude.
Ale určitě jsou, akorát je nikdo neoznačil cedulkou "soukromý pozemek".
Janae1
napsal(a):
Ale určitě jsou, akorát je nikdo neoznačil cedulkou "soukromý pozemek".
Je tam jedna, po které jezdíme. Je lázní. To mám ošéfované. Pak, jak jsem psala, jsou státu a církve. Tam problém není. A jedna obce, to je ovšem veřejná cesta, kde jezdí auta,chodí výletníci, kolisti a my, je zároveň cestou značenou.
Opravdu mám marushku prostudovanou, tedy na dojezd koňmo.
Janae1
napsal(a):
Dva jsou zatím v pohodě, ale co tři?
mam docela cerstve 3. psa - velke plemeno - tak ještě nebylo asi tolika prihod, ale uz pocituji, ze je to o fous jiné.
Doma jsou v pohode, tam je to srovnane, ale venku uz je to občas o moji fyzicke sile.
Ted jsem si zranila prsty na ruce -a stene v ni přes ves neudrzim. A na to jaksi nejsem zvykla
Je pro me lepsi -nalozit všechny do auta a poodjet do liduprazdne krajiny, nez s nimi jit pul kilometru přes ves a první část lesa, kde je hodne lidi.
whasabi
napsal(a):
Přesně tak, u nás taky normálně jako turista projdete a asi ani netušíte, že jdete po soukromé cestě.
Je tam jedna, po které jezdíme. Je lázní. To mám ošéfované. Pak, jak jsem psala, jsou státu a církve. Tam problém není. A jedna obce, to je ovšem veřejná cesta, kde jezdí auta,chodí výletníci, kolisti a my, je zároveň cestou značenou.
Opravdu mám marushku prostudovanou, tedy na dojezd koňmo.
Když tohle je pořád o dvou extrémech. O blbcích, co si oplotí i ten metr kopřiv nebo si ho neoplotí,ale budou tam číhat a řvát (byť je to třeba jediné místo,kde se dá projít někam) na jedné straně, a o blbcích,co nebudou respektovat ohradník, plot,cedule prostě z principu nikde, protože mají pořád pocit,že všechno je všech. Letos jsem fakt nechápala - začaly růst houby a houbaři si klidně u ohrazené obory a bažantnice nadzvedávali plot a lezli dovnitř, ještě si ten průlez podepřeli klackem. Takže jednak utekla zvěř, jednak x lidí nedělalo nic jiného,než objíždělo ploty a díry zadělávali,aby škody nebyly ještě větší. Tohle prostě normálnímu člověku hlava brát nemůže, navíc všude okolo volně dostupné lesy,kde bylo hub plno. Ale jasně, volně dostupné, takže tam bylo i hafo houbařů,tak pojď táto,vlezeme támhle za ten plot, tam houbaři nebudou. Rozbít jim hubu,fakt. Nebo přímo u nás se jednou za dva roky jezdí po místní pidisilničce automobilové závody. Už o je dost vopruz sám o sobě,ale co je daleko horší,jsou diváci. Jsme v podhůří, pár shluků baráků, a pak už jen samotné baráky tak navolno rozeseté po krajině, všechny mají relativně velké pozemky a jsou neoplocené (my tady vlastně jediní máme plot kvůli psům). Ale pořád to jsou udržované sekané pozemky, zahrady, na nichž stojí dům, není to zarostlá divoká louka, od pohledu. No, a během závodů se tam diváci udělají leženíčko, a po nich tam zůstává halda odpadků a hlavně si z těch zahrad dělají záchody. A to nemluvím o tom,že si přes ty, na první pohled zahrady, zkracují lidi cestu, takže člověk si na svý zahradě leží na lehátku, a najednou vedle něj procesí turistů....prostě všechno všech. To se pak člověk nediví,že si někdo oplotí i pár metrů čehokoli
Pořád je to o tom, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Hodně lidí si myslí, že si můžou dělat všechno, co chtějí, když teda tu svobodu teď konečně máme. Já si moc dobře uvědomuju, že turistické značení máme nejlepší na světě, zaplaťpánbů za to, a podle toho se snažím i řídit.
Janae1
XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Pořád je to o tom, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Hodně lidí si myslí, že si můžou dělat všechno, co chtějí, když teda tu svobodu teď konečně máme. Já si moc dobře uvědomuju, že turistické značení máme nejlepší na světě, zaplaťpánbů za to, a podle toho se snažím i řídit.
Jenže turistické značení nás několikrát dovedlo někomu téměř do dvora.
Naposledy před lety, už si nevybavuji přesnou lokalitu, jsme prošli někomu opravdu neoploceným dvorem. Všude výběhy s drubeží, malá kuřátka, králíkárny, hllídací pes a tak.... a majitel koukal jak Belzebub. Nedivím se mu, také bych koukala, kdyby se mi přes dvůr prohnala parta lidí a smečka psů. Ale my lokalitu moc neznali a vedlo tak značení.
Janae1
napsal(a):
Naposledy před lety, už si nevybavuji přesnou lokalitu, jsme prošli někomu opravdu neoploceným dvorem. Všude výběhy s drubeží, malá kuřátka, králíkárny, hllídací pes a tak.... a majitel koukal jak Belzebub. Nedivím se mu, také bych koukala, kdyby se mi přes dvůr prohnala parta lidí a smečka psů. Ale my lokalitu moc neznali a vedlo tak značení.
Podobně vede značená cesta statkem v Mohelnici nad Jizerou. Na jedné straně cesty obytný dům, plocha pro parkování traktoru a strojů, na druhé chlívy a výběh pro ovečky. U nás obecní cesta půlí jeden dvorek, na jedné straně cesty dům a oplocená zahrada, přes cestu dřevník a druhá část zahrady.....Asi to tak bude ve více případech.
napsal(a):
Nemate pravdu. Sorry.
(koukam na statistiky za posledni leta)
2-3x vice objasnenych trestnych cinu se zbrani v ruce je spachano legalne drzenou zbrani nez nelegalni.
jezicek
napsal(a):
Nemate pravdu. Sorry.
2-3x vice objasnenych trestnych cinu se zbrani v ruce je spachano legalne drzenou zbrani nez nelegalni.
TyVed napsal : jelikožnapříklad nesmím podle našich zákonů vlastnit zbraň, která mi umožní se efektivně bránit skupině útočníků
Nevím, proč by nemohl TyVed vlastnit zbraň, když o ni požádá a získá zbrojní průkaz.
Nemyslela jsem si dosud, že je to mimořádně složité ( nikdy jsem to nezkoušela a zkoušet nebudu, kdybych ji náhodou potřebovala, tak ji stejně budu mít zamčenou ve skříni a ne v kapse ).
Jedině, že by byl háček v té "skupině osob" a TyVed by toužil vlastnit kalašnikova.
( pak si vzpomněl pozdě, kdysi se říkalo, že ve Stráži pod R. lze koupit barel nafty i ten kalašnikov poměrně levně :-)) )
jezicek
napsal(a):
Nemate pravdu. Sorry.
U nás? Já na statistiky nekoukám, svůj názor jsem získala pouze z médií, co jsme tak četla a slyšela. Je v té statistice, kolik přepadení se uskutečnilo s legálně/nelegálně drženou zbraní? Protože to je to, oč tu běží.
Já před pár lety zbraň zdědila - vzala si ji policie do úschovy s tím, že mi ji vydají, až budu mít zbrojní průkaz. Tak jsem jen tak ze srandy zjišťovala, co to vlastně obnáší. I když nemusíte vůbec trefit při střelbě na cíl, není to fakt nijak snadné. Hlavně musíte mít fungování se zbraní zažité - pokud namíříte zbraní směrem k člověku, i když nenabitou, tak Vám zbroják nedají. Což si teda myslím, že je dobře.
Zbraň jsem prodala hodně hodně hodně pod cenou a nikdy jsem ji ani neviděla.
Nicméně když jsem ještě uvažovala, že bych si teoreticky mohla ten zbroják udělat, zarazila mě jiná statistika - šance, že se Vy nebo někdo z domácnosti zraní legálně drženou zbraní třeba i omylem, je mnohonásobně vyšší, než že Vás někdo přepadne a tu zbraň budete potřebovat. Zkrátka je bezpečnější zbraň nemít, než ji mít.
A taky znám myslivce, který si omylem ustřelil nohu brokovnicí. To fakt stačilo k rozhodnutí, že zbraň doma nebude.
V tom s vámi souhlasím. I když budete mít zbraň, tak ten lotr bude mít vždycky navrch.
Už tím, že je lotr, který třeba nezaváhá....
Další nebezpečí, které hrozí je, že si zbraň "vypůjčí" podnikavý synek, protože rodič není nikdy tak chytrý - rozuměj vynalézavý, jako on. Určitě hodně násilných činů je např v Americe způsobeno sice legálně drženou, ale v ruce rodinného př., který si ji "vypůjčil" A to se asi ani nevede statistika o nešťastných náhodách.
Varaxi
napsal(a):
Já před pár lety zbraň zdědila - vzala si ji policie do úschovy s tím, že mi ji vydají, až budu mít zbrojní průkaz. Tak jsem jen tak ze srandy zjišťovala, co to vlastně obnáší. I když nemusíte vůbec trefit při střelbě na cíl, není to fakt nijak snadné. Hlavně musíte mít fungování se zbraní zažité - pokud namíříte zbraní směrem k člověku, i když nenabitou, tak Vám zbroják nedají. Což si teda myslím, že je dobře.
Zbraň jsem prodala hodně hodně hodně pod cenou a nikdy jsem ji ani neviděla.
Nicméně když jsem ještě uvažovala, že bych si teoreticky mohla ten zbroják udělat, zarazila mě jiná statistika - šance, že se Vy nebo někdo z domácnosti zraní legálně drženou zbraní třeba i omylem, je mnohonásobně vyšší, než že Vás někdo přepadne a tu zbraň budete potřebovat. Zkrátka je bezpečnější zbraň nemít, než ji mít.
A taky znám myslivce, který si omylem ustřelil nohu brokovnicí. To fakt stačilo k rozhodnutí, že zbraň doma nebude.
Tak já bych zbraň i klidně doma měla, ale za prvé, když jí budu potřebovat, tak jí budu muset odněkud vyštrachat, protože jí nebudu mít volně loženou v obýváku na stole a to i když už nemám malý děti, za druhé se z pistole stejně netrefím, už jsem to zkoušela na střelnici...jsem bez šance.
Jako mám revolver - plynovej, ve své podstatě vypadá dost věrohodně, v patronách je nějakej paralytickej plyn, mám ho už určitě přes dvacet let, je krásnej a úžasnej...dostala jsem ho jako dárek od manžela a je fakt, že když je tohle období, kdy se brzo stmívá, tak ho nosím v kabelce, protože z práce jdu sama a za tmy, zadním vchodem, za náma je parkoviště a vlaková zastávka a někdy se tam pohybují, z mého pohledu, podivné existence.....
Za celých těch dvacet let nebyl jeden okamžik, kdy bych byť jen uvažovala o jeho použití a za celý můj život jsem si nikdy neřekla "škoda, že nemám pistoli, teď by se hodila"
......"protože jí nebudu mít volně loženou v obýváku na stole".......
Ono na uložení zbraně v domácnosti jsou dost tvrdé předpisy. Málokdo je dodržuje.
Jako ostatně u nás všechno.
jezicek
napsal(a):
Nemate pravdu. Sorry.
Nevím, na jakou statistiku koukáte, ale PČR i MVČR uvádí, že je to tak půl na půl a nebo že kriminalita páchaná legálně drženou zbraní dlouhodobě klesá. Může to být tím, že v té vaší statistice nejsou zohledněny právě ty zločiny neobjasněné. A je to pochopitelné, protože držitel legálně držené zbraně se snáze dohledá. Celkově ale nejvíc vražd je spácháno nožem, sekerou, případně jiným předmětem.
napsal(a):
......"protože jí nebudu mít volně loženou v obýváku na stole".......
Ono na uložení zbraně v domácnosti jsou dost tvrdé předpisy. Málokdo je dodržuje.
Jako ostatně u nás všechno.
Tak nějak. Pro uložení zbraně jsou stanoveny podmínky a rodina má být poučena. Hodně takových nešťastných náhod vzniká nedodržením základních pravidel použití zbraně. Třeba nedávno to postřelení rodiče u školy trenérem. Ten vlastník zbraně (rodič) si ji do školy vůbec neměl brát. A myslivce už ani nekomentuju. Základní pravidlo je, že si střelec musí být jistý cílem. To znamená, že on si nemůže myslet, že ten divočák nebo ta srnka tam je, protože se tam něco mihlo.
Je to jako se vším u nás, stačí se podívat na silnice. Představte si, že by někdo za víkend zastřelil třeba 10 lidí, jak se běžně stává, že zahyne na silnicích. A přitom se vždycky ukáže, že řidič předjížděl na plné čáře a před horizontem nebo že se dostatečně nevěnoval řízení. A v poslední době se taky jezdí hodně pod vlivem. Člověk už se v poslední době fakt bojí, jakýho magora potká.
Janae1
napsal(a):
Taky se nám to stalo. Ale člověk musí trochu přemejšlet, třeba jako v autě u navigace. Prostě to obejdu, případně se omluvím. Ti lidi z KČT by to měli s majiteli nemovitostí konzultovat, ale někteří na to prostě kašlou.
Ale zkuste jít po značené stezce třeba v Rakousku nebo v Itálii. Tam máte značku jen na mapách, případně na začátku stezky a někde na skále, jinak jdete vždycky dle svého odhadu.
Máme nejlepší turistické značení v Evropě. Protože máme nejvíc dobrovolných značkářů ( kladný pozůstatek minulého režimu, kdy všichni nebouchali kačky ), někdy se docela divím, proč ho okolní země nejsou schopné přijmout a vymýšlí různá kolečka, trojuhelníčky, počty proužků......
Lidi z KČT mají přesná pravidla, značkáři školení, čas značkování pod dohledem, zkoušky....Jestliže statkem vede obecní cesta, tak tam tudy může vést i značka.
Někde před tím jsem psala o Mohelnici nad Jizerou. Tam to prostě obejít nejde. Z jedné strany řeka, z druhé strany skála. Obytný dům pod skálou, chlívy u řeky. Proto si zřejmě obec ponechala cestu.
napsal(a):
Nevím, na jakou statistiku koukáte, ale PČR i MVČR uvádí, že je to tak půl na půl a nebo že kriminalita páchaná legálně drženou zbraní dlouhodobě klesá. Může to být tím, že v té vaší statistice nejsou zohledněny právě ty zločiny neobjasněné. A je to pochopitelné, protože držitel legálně držené zbraně se snáze dohledá. Celkově ale nejvíc vražd je spácháno nožem, sekerou, případně jiným předmětem.
Pokud je cin neobjasneny, tak preci neni mozne rict, s jakou zbrani byl spachan (a nekdy i zda to vubec byla zbran a nebo atrapa)
napsal(a):
U nás? Já na statistiky nekoukám, svůj názor jsem získala pouze z médií, co jsme tak četla a slyšela. Je v té statistice, kolik přepadení se uskutečnilo s legálně/nelegálně drženou zbraní? Protože to je to, oč tu běží.
Objasnene trestne ciny spachane strelnou zbrani v ruce. Statistika z 2012-14 (novejsi statistiky jsou detailne rozepsane, nechce se mi to scitat:)
Nezahrnuje vybusniny, chladne zbrane, makety a zbrane zpusobile jen vyhrozovani.
Nejcasteji to jsou tr. ciny vrazdy, ublizeni na zdravi, nasili proti uredni osobe, vydirani, nebezpecne vyhrozovani, loupez, znasilneni...
2012
73 nelegalne
170 legalne
2013
48 nelegane
182 legalne
2014
65 nelegalne
180 legalne
Ještě co se značení týká, jsem chtěla poznamenat, že v posledních letech z důvodu masového kácení kvůli kůrovci se určitě občas někdo setká s problémy hlavně v Jeseníkách, nám se to letos stalo i v Beskydech kolem Trojmezí. Ale za to už lidi z KČT nemůžou.
jezicek
napsal(a):
Objasnene trestne ciny spachane strelnou zbrani v ruce. Statistika z 2012-14 (novejsi statistiky jsou detailne rozepsane, nechce se mi to scitat:)
Nezahrnuje vybusniny, chladne zbrane, makety a zbrane zpusobile jen vyhrozovani.
Nejcasteji to jsou tr. ciny vrazdy, ublizeni na zdravi, nasili proti uredni osobe, vydirani, nebezpecne vyhrozovani, loupez, znasilneni...
2012
73 nelegalne
170 legalne
2013
48 nelegane
182 legalne
2014
65 nelegalne
180 legalne
A zdroj? Protože PČR a MVČR uvádí úplně něco jiného.
jezicek
napsal(a):
Pokud je cin neobjasneny, tak preci neni mozne rict, s jakou zbrani byl spachan (a nekdy i zda to vubec byla zbran a nebo atrapa)
Neobjasněný chápu v tom smyslu, že nechytili pachatele, vy jinak? Čím byl zločin spáchán, se přece jednoduše zjistí ohledáním těla, případně místa činu.
napsal(a):
Tak nějak. Pro uložení zbraně jsou stanoveny podmínky a rodina má být poučena. Hodně takových nešťastných náhod vzniká nedodržením základních pravidel použití zbraně. Třeba nedávno to postřelení rodiče u školy trenérem. Ten vlastník zbraně (rodič) si ji do školy vůbec neměl brát. A myslivce už ani nekomentuju. Základní pravidlo je, že si střelec musí být jistý cílem. To znamená, že on si nemůže myslet, že ten divočák nebo ta srnka tam je, protože se tam něco mihlo.
Je to jako se vším u nás, stačí se podívat na silnice. Představte si, že by někdo za víkend zastřelil třeba 10 lidí, jak se běžně stává, že zahyne na silnicích. A přitom se vždycky ukáže, že řidič předjížděl na plné čáře a před horizontem nebo že se dostatečně nevěnoval řízení. A v poslední době se taky jezdí hodně pod vlivem. Člověk už se v poslední době fakt bojí, jakýho magora potká.
Jestli tím myslivcem narážíte na mě, tak tam to bylo ještě trošku jinak:
Myslivec před honem (takže nejspíš ještě střízlivý) vytahoval nabitou a nezajištěnou zbraň z kufru auta. Měl ji tam položenou pažbou dozadu. Jak ji vytahoval, zachytila se mu spouští za něco v kufru a vystřelila. Protože myslivec byl podprůměrně inteligentní, měl zbraň opřenou hlavní o stehno. A na tu vzdálenost mu ta brokovnice nohu prakticky amputovala.
Kdyby to nebylo s doživotními následky, bylo by to až vtipné, jak je to blbé.
jezicek
napsal(a):
2012
73 nelegalne
170 legalne
2013
48 nelegane
182 legalne
2014
65 nelegalne
180 legalne
Už to vidím, vy uvádíte i zbraně nepodléhající registraci, takže to je zavádějící, tu si může opatřit každý, zrovna tak jako nůž, sekeru, kladivo a podobně.
Tady je to určitě přesnější
https://www.policie.cz/clanek/zverejnene-informace-2018-trestne-ciny-spachane-se-strelnou-zbrani.aspx
napsal(a):
Neobjasněný chápu v tom smyslu, že nechytili pachatele, vy jinak? Čím byl zločin spáchán, se přece jednoduše zjistí ohledáním těla, případně místa činu.
No ano, ale jestli nechytí pachatele, tak ani nevědí, jestli ta zbraň je legálně držená. To přece mohou vědět jen u objasněných trestných činů.
Musím vědět, kdo je pachatel, abych poznala, jestli tu zbraň má legálně.
Varaxi
napsal(a):
Myslivec před honem (takže nejspíš ještě střízlivý) vytahoval nabitou a nezajištěnou zbraň z kufru auta. Měl ji tam položenou pažbou dozadu. Jak ji vytahoval, zachytila se mu spouští za něco v kufru a vystřelila. Protože myslivec byl podprůměrně inteligentní, měl zbraň opřenou hlavní o stehno. A na tu vzdálenost mu ta brokovnice nohu prakticky amputovala.
Nenarážím na vás, vůbec jsem o tom nevěděla a jestli jste to tady psala, tak jsem to nečetla. Myslela jsem to všeobecně, o čem se píše ve sdělovacích prostředcích a co tak vím od známých, kteří myslivci jsou.
Jinak teda to, co píšete, to je fakt případ blbce. Tu zbraň neměl mít vůbec nabitou. No, a za svoji blbost teda zaplatil. I když bych mu to teda vůbec nepřála. A chcete říct, že běžně po honu už střízlivý nebýval?
Varaxi
napsal(a):
No ano, ale jestli nechytí pachatele, tak ani nevědí, jestli ta zbraň je legálně držená. To přece mohou vědět jen u objasněných trestných činů.
Musím vědět, kdo je pachatel, abych poznala, jestli tu zbraň má legálně.
To máte pravdu, legální versus nelegální už ne, jen jestli to bylo spácháno střelnou zbraní. To už jsem si pravda neuvědomila. Byla to spíš reakce na tu atrapu, jezicek nejspíš měl na mysli přepadení, kde se nestřílelo.
Nevím, jak je to na honech, ale s leností myslivců klesla u nich spotřeba alkoholu.
Na členskou schůzi jich 90% přijede autem a autem odjíždějí.
A k tomu úrazu : Jen b.lbec vozí nabitou pušku v autě ( a že jich je dost ).
napsal(a):
Nevím, jak je to na honech, ale s leností myslivců klesla u nich spotřeba alkoholu.
Na členskou schůzi jich 90% přijede autem a autem odjíždějí.
A k tomu úrazu : Jen b.lbec vozí nabitou pušku v autě ( a že jich je dost ).
Co tak vím, na hony teď chodí kontroly od PČR a dávají myslivcům dýchnout. Netuším teda, jestli je to tak všude, u nás ano.
napsal(a):
Nenarážím na vás, vůbec jsem o tom nevěděla a jestli jste to tady psala, tak jsem to nečetla. Myslela jsem to všeobecně, o čem se píše ve sdělovacích prostředcích a co tak vím od známých, kteří myslivci jsou.
Jinak teda to, co píšete, to je fakt případ blbce. Tu zbraň neměl mít vůbec nabitou. No, a za svoji blbost teda zaplatil. I když bych mu to teda vůbec nepřála. A chcete říct, že běžně po honu už střízlivý nebýval?
No, já psala o myslivci, že si ustřelil nohu, o pár příspěvků výše, tak jsem to vztáhla na sebe. :)
Po lovu u nás střízlivý nebývá nikdo z účastníků, ti slaví v hájovně na konci vesnice ve velkém stylu (a nebo pijí na smutek, třeba letos jim utekli divočáci z pole do lesa a nestřelili ani jedno, i když plán byl 30 - 40 ks). Ale je pravda, že to už mají zbraně zamčené v trezoru v autě, na to se dohlíží pravidelně. Taky jim musím přiznat, že při lovu si opravdu dávají pozor, vždycky to vyhlásí rozhlasem, roznesou letáčky až do domu, mají vyvěšená oznámení přímo v lese... Ještě se mi nestalo, že bych nevěděla, kdy a kde se bude střílet.
Ale že chlastají, to je prostě fakt. Alespoň u nás teda jo. I když přijedou autem. Vlastně zvláště když přijedou autem, protože v něm pak obvykle i přespávají, pokud už se do hájovny nevlezou.
Členské schůze tedy neznám, tam to může být jinak.
Edit: Policie někdy přijede, ale vždycky před akcí. Ostatně po akci se chlastá tak nějak legálně, takže ani není důvod, aby tam policie byla.
Varaxi
napsal(a):
No, já psala o myslivci, že si ustřelil nohu, o pár příspěvků výše, tak jsem to vztáhla na sebe. :)
Po lovu u nás střízlivý nebývá nikdo z účastníků, ti slaví v hájovně na konci vesnice ve velkém stylu (a nebo pijí na smutek, třeba letos jim utekli divočáci z pole do lesa a nestřelili ani jedno, i když plán byl 30 - 40 ks). Ale je pravda, že to už mají zbraně zamčené v trezoru v autě, na to se dohlíží pravidelně. Taky jim musím přiznat, že při lovu si opravdu dávají pozor, vždycky to vyhlásí rozhlasem, roznesou letáčky až do domu, mají vyvěšená oznámení přímo v lese... Ještě se mi nestalo, že bych nevěděla, kdy a kde se bude střílet.
Ale že chlastají, to je prostě fakt. Alespoň u nás teda jo. I když přijedou autem. Vlastně zvláště když přijedou autem, protože v něm pak obvykle i přespávají, pokud už se do hájovny nevlezou.
Členské schůze tedy neznám, tam to může být jinak.
Edit: Policie někdy přijede, ale vždycky před akcí. Ostatně po akci se chlastá tak nějak legálně, takže ani není důvod, aby tam policie byla.
Tak to máte super, že jste tak informovaní, já to vím jen díky tomu, že předseda sdružení bydlí naproti nás.
Jinak na členských schůzích je to asi jasný, u nás bývají vždycky v restauraci a probíhá v rámci nich i soutěž o nejlepší slivovici
Jiný kraj, jiný mrav :-)). Severní Morava se bez slivovice neobejde. Hony u nás nebývají, naštěstí, malá honitba sevřená vesnicemi.
napsal(a):
Jiný kraj, jiný mrav :-)). Severní Morava se bez slivovice neobejde. Hony u nás nebývají, naštěstí, malá honitba sevřená vesnicemi.
Jeden ročně, naštěstí.
U nás není ani co "honit". Zajíc jeden, bažant žádný, nebo jeden(?), bažantnice není, kachny tak 1 pár na koupališti.
napsal(a):
Už to vidím, vy uvádíte i zbraně nepodléhající registraci, takže to je zavádějící, tu si může opatřit každý, zrovna tak jako nůž, sekeru, kladivo a podobně.
Tady je to určitě přesnější
https://www.policie.cz/clanek/zverejnene-informace-2018-trestne-ciny-spachane-se-strelnou-zbrani.aspx
jj, zbran nepodlehajici registraci (D)
A zavadejici to neni, protoze rec je o strelnych nikoli chladnych zbranich
Ale i D muze byt nelegalne drzena (napr. osobou mladsi 18 let)
napsal(a):
U nás není ani co "honit". Zajíc jeden, bažant žádný, nebo jeden(?), bažantnice není, kachny tak 1 pár na koupališti.
No, mě by docela zajímalo, kam se poděly ty srnky, kterých u nás bylo ještě před měsícem mraky. Naposled jsme jich napočítali asi 16, ale za obzor už jsem neviděla. Teď chodíme křížem krážem několik kilometrů a nic. Se možná přestěhovaly do vedlejšího revíru.
Varaxi
napsal(a):
Jak je to tedy s možností držet zbraň u myslivců? Když píšete,že to byl hňup.
Přece člověku s IQ tykve nepatří do ruky nic nebezpečnějšího, než třeba vařečka.
jezicek
napsal(a):
jj, zbran nepodlehajici registraci (D)
A zavadejici to neni, protoze rec je o strelnych nikoli chladnych zbranich
Ale i D muze byt nelegalne drzena (napr. osobou mladsi 18 let)
Ona ta tabulka je taková hodně zjednodušená. Já se pokusím, až budu mít čas, probrat těmi informacemi od policie a zjistit, v čem všem se to liší. Ony totiž různé zdroje uvádějí odlišné informace, ČT třeba uvedla, že loni bylo spácháno 108 deliktů střelnou zbraní, ale už neuvedla, že zbraněmi kategorie D jich bylo spácháno 73. Jako zavádějící jsem myslela spíš to, že tuto zbraň si může pořídit každý. Ne teda že je nelegální, ale že k jejímu držení není třeba nic. Zkrátka a jednoduše by se to mělo uvádět, protože běžní lidi, kteří se ve zbraních neorientují a řvou po zákazech, tomu z tohoto hlediska nemůžou rozumět.
sisi58
napsal(a):
Jak je to tedy s možností držet zbraň u myslivců? Když píšete,že to byl hňup.
Přece člověku s IQ tykve nepatří do ruky nic nebezpečnějšího, než třeba vařečka.
No, to by mě osobně taky zajímalo. A zvlášť to, jestli ti starší chodí i na nějaké přezkoušení nebo tak něco, vždyť už kolikrát ani nemůžou pořádně vidět a vím podle sebe, jak špatně člověk vidí v šeru, respektive nevidí. Vím od kolegy, který šel takhle za otcem na posed číhat na divočáky a tatík ho málem zastřelil, naštěstí mu blikla kontrolka, že si není jistý cílem a nevystřelil.
U nás to mají myslivci pěkně rozdělené, ti staří suší seno, ti mladí střílí a staví.
napsal(a):
No, mě by docela zajímalo, kam se poděly ty srnky, kterých u nás bylo ještě před měsícem mraky. Naposled jsme jich napočítali asi 16, ale za obzor už jsem neviděla. Teď chodíme křížem krážem několik kilometrů a nic. Se možná přestěhovaly do vedlejšího revíru.
To záleží na tom, kde jste je vídali. Jestli v poli, které je teď zorané a není tam nic k snědku, tak se přestěhovaly do lesa, nebo do nižších poloh. Když jedu vlakem kolem Hradce ( třeba),tak jich bývá v ozimech 20, 30, 40......
napsal(a):
To záleží na tom, kde jste je vídali. Jestli v poli, které je teď zorané a není tam nic k snědku, tak se přestěhovaly do lesa, nebo do nižších poloh. Když jedu vlakem kolem Hradce ( třeba),tak jich bývá v ozimech 20, 30, 40......
Ne, ne u nás nejsou pole, jen louky a pastviny sem tam s remizkem, včera jsem jeden prolizala a taky nic. Možná se přestěhovaly do lesa, jestli se tak tomu teda ještě dá říkat, když je to samá holina.
napsal(a):
Máme nejlepší turistické značení v Evropě. Protože máme nejvíc dobrovolných značkářů ( kladný pozůstatek minulého režimu, kdy všichni nebouchali kačky ), někdy se docela divím, proč ho okolní země nejsou schopné přijmout a vymýšlí různá kolečka, trojuhelníčky, počty proužků......
Lidi z KČT mají přesná pravidla, značkáři školení, čas značkování pod dohledem, zkoušky....Jestliže statkem vede obecní cesta, tak tam tudy může vést i značka.
Někde před tím jsem psala o Mohelnici nad Jizerou. Tam to prostě obejít nejde. Z jedné strany řeka, z druhé strany skála. Obytný dům pod skálou, chlívy u řeky. Proto si zřejmě obec ponechala cestu.
trochu off topic, ale přesto mi to nedá:
My máme na svých pozemcích několik turistických tras. Celkem nám to nevadí, lidi se většinou chovají slušně. Část jedné trasy ale vede opravdu krkolomným vzrostlým lesem na skalách, tak jsme si říkala, copak by se asi stalo, kdyby tam na někoho spadl ve větru strom? Tedy, stromy tam padají často, naštěstí zatím nikomu na tu hlavu. Ale kdopak by za to byl odpovědný? Já jako majitel lesa? Pokud ano, tak je to pěkná pitomost, protože já tam tu turistickou trasu nevyznačila a ani nemám možnost ji v zájmu bezpečnosti zrušit. A všechny stromy v dopadové vzdálenosti vykácet ani nemůžu ani nechci.
Šarina
napsal(a):
My máme na svých pozemcích několik turistických tras. Celkem nám to nevadí, lidi se většinou chovají slušně. Část jedné trasy ale vede opravdu krkolomným vzrostlým lesem na skalách, tak jsme si říkala, copak by se asi stalo, kdyby tam na někoho spadl ve větru strom? Tedy, stromy tam padají často, naštěstí zatím nikomu na tu hlavu. Ale kdopak by za to byl odpovědný? Já jako majitel lesa? Pokud ano, tak je to pěkná pitomost, protože já tam tu turistickou trasu nevyznačila a ani nemám možnost ji v zájmu bezpečnosti zrušit. A všechny stromy v dopadové vzdálenosti vykácet ani nemůžu ani nechci.
Řeším poněkud odlišnou věc, ale přece v něčem podobnou, jako Vy. Já mám zas chalupu ještě z 19.stol. - velký statek. Část je opravdu na spadnutí a bylo mi řečeno (akorát už nevím kým ), že kdyby tam něco na někoho spadlo (třeba část střechy), tak že jsem viník já. A to i přesto, že by dotyčný se tam dostal neoprávněně - přelezl zeď či se tam dostal jinak - nedejbože dítě/děti by tam nějak pronikly v době, kdy tam nejsem.
fikovnice
napsal(a):
Řeším poněkud odlišnou věc, ale přece v něčem podobnou, jako Vy. Já mám zas chalupu ještě z 19.stol. - velký statek. Část je opravdu na spadnutí a bylo mi řečeno (akorát už nevím kým ), že kdyby tam něco na někoho spadlo (třeba část střechy), tak že jsem viník já. A to i přesto, že by dotyčný se tam dostal neoprávněně - přelezl zeď či se tam dostal jinak - nedejbože dítě/děti by tam nějak pronikly v době, kdy tam nejsem.
A nepomohly by třeba varovné cedule nebo vám sdělili, že to musíte zabezpečit?
fikovnice
napsal(a):
No protože naše zákony jsou super. To přece vůbec nevadí, že je to Vaše a prostě při normálním pohledu na soukromé vlastnictví by ten, kdo Vám tam vleze, tak měl činit na vlastní odpovědnost. Ještě se musíte starat o to, aby se mu tam nic nestalo.
To samé v tom lese. By mě zajímalo, jestli za Marie Terezie byla panovnice odpovědná za to, jestli na někoho v jejím lese spadne strom. Já když jdu do lesa, tak mi přijde normální, že koukám kolem sebe a hlavně nahoru, kde co visí ulomeného a může to prostě spadnout. Stačí když foukne vítr. A chovat se jinak mi přijde, jako chodit po silnici a nerozhlížet se. Prostě příroda není bezpečné místo a nikdy nebude. Co takhle aby majitel rybníka musel zabezpečit břehy, aby tam nikdo nemohl spadnout? Nebylo by to skvělé? Že by třeba každý rybář musel mít bezpečnostní pás, připevněný k certifikovanému bezpečnému kůlu s okem, který by měl každoroční atest, kolik kilo udrží? Aby nemohl spadnout na mělčině do vody?
Šarina
napsal(a):
Na Jesenicku jsou mraky značených cest. A víte, že se dvěma zemědělcům podařilo přesunout značenou cestu, která vedla roky po jejich, nově nabytých, pozemcích? Že je teď ta cesta docela nesmyslná a o mnoho delší, navíc po silnici, místo mezi poli, to asi nikoho nebolí.
Šarina
napsal(a):
Viz § 19 odst. 1 lesního zákona: Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců.
Z článku k dané problematice:
Vlastník lesa nemůže odpovídat za každou újmu na životě, zdraví či majetku návštěvníků lesa, neboť je vyloučeno, aby měl pod kontrolou veškerý stav lesního porostu v každém okamžiku. Návštěvníci se v lese tedy zásadně volně pohybují na vlastní nebezpečí a vlastník lesa nenese odpovědnost za újmy vzniklé náhodně v důsledku prosté existence lesa a působení přírodních sil (pád větví či stromu, sesuv půdy, pád uvolněného balvanu apod.), neboť není možné za daných podmínek nebezpečí vzniku újmy objektivně předvídat a odvrátit.12 Vlastník lesa může být odpovědný za újmy vzniklé návštěvníkům pouze v odůvodněných případech porušení prevenční povinnosti, kdy lze s ohledem na konkrétní časové a místní okolnosti spravedlivě vyžadovat jistou intenzitu péče o lesní pozemky a předvídatelnost vzhledem k hrozícím rizikům. Je potřebné zachovávat odpovídající stupeň opatrnosti zejména v místech, kde lze předpokládat zvýšenou frekvenci pohybu návštěvníků, jako jsou turistické a cyklistické stezky, bez ohledu na to, kým byly zřízeny. V těchto rizikových lokalitách je pak nutné v rámci prevenční povinnosti zajistit provádění pravidelných kontrol stavu a kvality lesních porostů a bezpečnosti objektů návštěvnické infrastruktury (mostky, lávky, zábradlí, schody, pozorovatelny apod.). A následně s ohledem na výsledky kontrolních zjištění provést adekvátní preventivní opatření, které riziko újmy vyloučí nebo alespoň minimalizují.
Zdroj: http://www.casopis.ochranaprirody.cz/pravo-v-ochrane-prirody/odpovednost-vlastniku-lesu-vuci-navstevnikum-lesu/
Čili z toho, jak to chápu: pokud je Vám známo, že v dané oblasti, kudy vede turistická cesta je porost, který je nějakým způsobem zjevně narušen (shnilý, nalomený, nahýbající se přes cestu),určitě bych Vám v rámci prevence doporučila tento stav odstranit. Samozřejmě od Vás jako od soukromníka nikdo nebude požadovat dendrologický průzkum, ale při pádu zjevně poškozeného stromu např. za bezvětří by určitá odpovědnost mohla vzniknout. Nicméně určitě nebudete zodpovědná za to, že ve vichřici na někoho spadne strom ve Vašem lese..
to Maruschka: moc děkuju za odpověď ... jistou naději to tedy dává, ale stejně ve finále by to byl asi souboj právníků, co to je "...spravedlivě vyžadovat jistou intenzitu péče o lesní pozemky a předvídatelnost vzhledem k hrozícím rizikům...". Jinak je celkem mazec, že vedení turistických tras pochází z minulosti, kdy ty lesy fakt "nepatřily nikomu" - a nikdo se o ně nestaral, a dneska je na majiteli (ne vždycky je to nějaký spekulant, to mi věřte), aby se staral o okolí takové trasy. Nám třeba vede po úzkém hřebeni, kde je to i samo o sobě dost nebezpečné, dochází tam k erozi a sesuvům půdy, a když foukne takový Kyril nebo Emma a křížem krážem popadají stoleté buky, tak je to celkem mazec, protože v podstatě není možné je rychle pořezat a odstranit, protože se tam dostane jenom člověk s pilou, ale už ne technika ani kůň... a člověk tam potkává sportovní rodinky s dětmi, jak přes tu spoušť přelejzají a vesele halekají.... no, asi by před soudem neobstála ani varující cedulka na kraji lesa (kterou jsme tam pochopitelně dali).
Hm, dostali jsme se od psů pěkně daleko, takže zpět na šachovnici
PS: oni jsou někdy turisté fakt zvláštní sorta. Např. se k nám přes obecní úřad - pan starosta se srdečně smál - dostala stížnost, že turistická trasa (vede napříč pastvinami a všem ve spolku českých turistů to asi připadá normální) je plná kravinců. To, že byl ve stádě plemenný býk, paní naštěstí nezaznamenala, a býk je hodnej trouba.
PumaCZ
napsal(a):
Pro zasmání :))
Malinois není pes - malinois je styl života!
… proto si pro své odchovy vybírám takovéto majitele
omlouvám se za OT
bilance dnešní 3 hod vycházky za ažura v slunečném, ale zmrzlém lese:
tlupa srnek, pak divočáků (100% přivolání jen na písknutí již rozběhlého psíka... )
kochání u Otavy : z dálky ledňáček, pak mladá vydra tak na 15m , nové pokácené olše bobrem...
jinak lidi ani "noha", zkrátka nádhera
lupus4
napsal(a):
omlouvám se za OT
bilance dnešní 3 hod vycházky za ažura v slunečném, ale zmrzlém lese:
tlupa srnek, pak divočáků (100% přivolání jen na písknutí již rozběhlého psíka... )
kochání u Otavy : z dálky ledňáček, pak mladá vydra tak na 15m , nové pokácené olše bobrem...
jinak lidi ani "noha", zkrátka nádhera
Tak v pracovní den dopoledne se asi není co divit, že jste nikoho nepotkali...
lupus4
napsal(a):
fakt, jo ?
kam se na vás hrabe Sherlock
šlo o rozmanitost fauny (hodně viděných např. ptáků - 3 druhy sýkor, střízlík, šplhavce atd...jsem raději ani neuváděl)
? ? ?
lupus4
napsal(a):
No tvl, vy vídáte vydru , ledňáčka běžně ? To se tedy máte ...
Šlo o prosté sdílení radosti ze setkání.
Což se vás evidentně netýká....
Asi nejsem z přírody tak paf jako vy. Žiju v místě, kde je do lesa kousek, v něm žijí srnky, divočáci, zajíci, a další. Ty taky lze potkat na procházce se psem. Víme, kde mají nory jezevci... a chodíme je "kontrolovat". U blízké řeky žijí bobři. A početná skupina kachen včetně jakési exotické, asi čínské. Taky ondatry mají v březích své nory. Na zahradě krmíme sýkorky a další drobné ptáky. Letos u nás na jedli dvakrát vyvedli mladé hrdličky. Vždy dvě mláďata, a vždy bylo jedno albín. Bohužel, oba albíni se stali poměrně brzy po tom, co se naučili lítat, potravou zřejmě poštolce. Druzí dva mladí odletěli. K rodičovskému páru se přidala neznámá hrdlička, takže máme tři. Krmíme je a oni jsou na nás tak navyklí, že zobou z ruky. Když mají hlad, dokážou si o krmení říct - přijít si pro nás - nemají problém vejít i do chaty...
Tak se omlouvám, že jsem nepochopila, a že jsem prostě nesdílela vaši radost ze setkání.
Janae1
XXX.XXX.160.6
lupus4
napsal(a):
No tvl, vy vídáte vydru , ledňáčka běžně ? To se tedy máte ...
Šlo o prosté sdílení radosti ze setkání.
Což se vás evidentně netýká....
Já teda vydru i ledňáčka běžně vídám.
U vydry bohužel, neb ji vídám z kuchyňského okna a rabuje můj rybník.
A než se někdo ozve, NE není to norek. Toho tedá vídám také, ale zdaleka nedělá takové škody.
Letos u nás na jedli dvakrát vyvedli mladé hrdličky. Vždy dvě mláďata, a vždy bylo jedno albín. Bohužel, oba albíni se stali poměrně brzy po tom, co se naučili lítat, potravou zřejmě poštolce.
To vypadá na vypuštěné h. chechtavé, páč normální h. zahradní je hodně plachá i když se vylíhne v zajetí, což byste mohla poznat dle "cukrování" samce, který mimo jiné musí štěpit na ino a ty vylíhlé albínky byly 0,1.
Poštolka hrdličky NEloví, takže nejpíš 0,1 krahujce či terček (1,0 jestřába).
lupus4
napsal(a):
Letos u nás na jedli dvakrát vyvedli mladé hrdličky. Vždy dvě mláďata, a vždy bylo jedno albín. Bohužel, oba albíni se stali poměrně brzy po tom, co se naučili lítat, potravou zřejmě poštolce.
To vypadá na vypuštěné h. chechtavé, páč normální h. zahradní je hodně plachá i když se vylíhne v zajetí, což byste mohla poznat dle "cukrování" samce, který mimo jiné musí štěpit na ino a ty vylíhlé albínky byly 0,1.
Poštolka hrdličky NEloví, takže nejpíš 0,1 krahujce či terček (1,0 jestřába).
Asi máte pravdu, hrdlička chechtavá mne nenapadla - ani nemohla, čtu o ní poprvé. A kdo sežral albíny jsem jen odhadla, nikdy jsme nebyli svědky. Nějací dravci tam často krouží...
Nutno podotknout, ze takhle jsme se citili (a obcas jeste citime) i s nasim Hachim :D
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
Můžu se Vás zeptat, jak se vyvíjejí nožky Hachima?
Já jsem teď dostala do výcviku mladého psa s podobným postojem a tak jsem přemýšlela, kdy jsem to ještě viděla a vzpomněla si: párkrát už jo a vždycky to byli mladí rychle rostoucí psi větších plemen, kteří vyrůstali v bytech na hladkých podlahách. Nevím, jestli to byla náhoda, ale třeba taková plovoucí podlaha je pro pohyb štěněte fakt hodně špatná. Ale asi to nebude jediná příčina....
Tak třeba u DLK - příčinný vztah mezi funkcí a formou bylo získáno pomocí experimentů, při kterých je zátěž buď zvýšena nebo snížena proti normálnímu stavu. Zvýšená zátěž kloubů fyzickou námahou vede k zesílení kloubní chrupavky, zvýšenému obsahu proteoglykanů a mechanické ztuhlosti tkáně, přičemž výrazné přetížení může vést ke vzniku mechanických poranění chrupavky. Znehybnění či jiné stavy, způsobující nedostatečné zatížení kloubů vedou ke ztenčení a změknutí nekalcifikovaných částí kloubní chrupavky a zvýšení podchrupavkových cévních prasklin a snížení obsahu proteoglykanů. Strukturální a biochemické změny, způsobené nedostatečným zatížením kloubu mohou být po obnovení normálního zatížení napraveny pouze do určité míry. Fyziologické (běžné) zatížení kloubu vede k funkčnímu přizpůsobení kloubu, které zvyšuje odolnost chrupavky a je prospěšné pro celkový stav tkáně. Místa se zvýšeným obsahem proteoglykanů jsou logicky místy zvýšené odolnosti proti vzniku osteoartritidy. Pro stanovení optimální zátěže kloubního systému, vedoucí k optimálnímu funkčnímu přizpůsobení, a to jak váhovým, tak tréninkovým procesem, je třeba u velkých, rychle rostoucích plemen dalšího výzkumu.
Autor:
H.A.W. Hazewinkel DVM, PhD, University of Utrecht, Holandsko
"Pro stanovení optimální zátěže kloubního systému, vedoucí k optimálnímu funkčnímu přizpůsobení, a to jak váhovým, tak tréninkovým procesem, je třeba u velkých, rychle rostoucích plemen dalšího výzkumu".
A potom existují "babské" rady, no spíš rady praktiků. Takovou jsme dostali před mnoha lety : Běhejte s ní do kopečka a odcházete po rovině. Pro celkový správný vývoj kostry, včetně zaúhlení končetin. Jestli není někdo zásadně proti, což se toho držet do doby, než vědci výzkum dokončí.
Praktikovala jsem to i s fenou po štěňatech, aby se břicho dostalo brzy do formy. Chce to je v okolí najít tu správnou terénní vlnu.
Ještě dodám : Po přivezení štěněte domů je vhodné přikrýt plovoucí podlahy, lina a dlažbu (starými) koberci. (Chovatel asi na takovém povrchu štěňata nedrží ). Ale jsou i tací noví majitelé, kteří se náramně baví tím, jak se tomu maličkému štěněti legračně rozjíždějí nohy. A ještě si to točí na video. Vždyť je to tak roztomiloučké. Kromě škody na kloubech nevidí, jak je takové štěně vyděšené.
napsal(a):
Ještě dodám : Po přivezení štěněte domů je vhodné přikrýt plovoucí podlahy, lina a dlažbu (starými) koberci. (Chovatel asi na takovém povrchu štěňata nedrží ). Ale jsou i tací noví majitelé, kteří se náramně baví tím, jak se tomu maličkému štěněti legračně rozjíždějí nohy. A ještě si to točí na video. Vždyť je to tak roztomiloučké. Kromě škody na kloubech nevidí, jak je takové štěně vyděšené.
Ano. A stejné potíže má na hladkých površích starý pes...
A opravdu je nějak dokázané, že ty hladké povrchy doma způsobují DKK nebo DLK psů? Znám spousty psů, co od štěněte vyrůstají v bytech, kde jsou plovoučky, dlažby, lina a v dospělosti mají DKK a DLK 0/0 .
Ale jsou i tací noví majitelé, kteří se náramně baví tím, jak se tomu maličkému štěněti legračně rozjíždějí nohy
My máme taky všude dlažbu, v ložnici vinylovou podlahu - štěněti se nijak nohy nerozjížděly. Je ale pravda, že tu největší aktivitu si necháváme na ven, a doma se odpočívá, nenechávám je tady lítat. Jo, hrají si tu spolu, ale to většinou na rozloženém gauči nebo na pelechu . Jinak po dlažbě normálně bez problémů chodí, někdy i běží - když nás třeba vítají. Jediné, kdy se staršímu psovi rozjíždějí nohy je, když si na dlažbě sedne - to mu zadní nohy ujíždění jakoby do lehu, feně ne. Ale mají všude deky, pelechy, křesla a na dlažbě nesedávají.
Teď nedávno byla na RTG (DKK, DLK, OCD, spondyloza) sestra mojí čubiny - taky doma nikde nemají koberce, mají dlažbu a fena vše čisté. A to neuvádím jako výjimku, takových případů znám spousty. Tak proto bych, jako laik v tomto, řekla, že to nehraje až tak velkou roli. Teda samozřejmě za předpokladu, že se se psem chodí normálně ven na "přírodní" povrchy a že pes nevyrůstá jen na té dlažbě.,....
ten povrch je prostě jeden z více faktorů působících na vznik onemocnění a význam faktoru bude individuální
marcelamax: ale takový staffbull je zcela něco jiné, než vlčák nebo tak
bulíkoidní psi jsou menší, kompaktní, samý sval a šlacha, tam by neměl být postižen nikdo kromě týraných hladem
byla studie (teď se mi nedaří to najít) kde velkou roli hrál i povrch v porodní boudě a následný pohyb na klouzavém/neklouzavém - tam vyplynulo , že to má "zásadní" vliv
1) štěňata postižených rodičů(B,C)
- na hladkém postižení všichni
- na "drsném" téměř 1/2 bez postižení
2) štěňata zdravých rodičů
- na hladkém - menší část postižená
- na drsném bez všichni
a závěr byl - vliv :
1)povrch až 50%
2)genetika
3)strava a zátěž
napsal(a):
"Pro stanovení optimální zátěže kloubního systému, vedoucí k optimálnímu funkčnímu přizpůsobení, a to jak váhovým, tak tréninkovým procesem, je třeba u velkých, rychle rostoucích plemen dalšího výzkumu".
A potom existují "babské" rady, no spíš rady praktiků. Takovou jsme dostali před mnoha lety : Běhejte s ní do kopečka a odcházete po rovině. Pro celkový správný vývoj kostry, včetně zaúhlení končetin. Jestli není někdo zásadně proti, což se toho držet do doby, než vědci výzkum dokončí.
Praktikovala jsem to i s fenou po štěňatech, aby se břicho dostalo brzy do formy. Chce to je v okolí najít tu správnou terénní vlnu.
Tak s tím chozením do kopce, když jsem si pořídila ovčandu, to mi bylo taky razeno, prý pak bude mít mohutný hrudník a celkově to pomáhá nasvalení.