Rotvajler s PP

Prodám Rotvajlera - Chovatelská stanice Divoká růže přijímá rezervace na št...
DohodouJan_Polak
XXX.XXX.241.254
Ahoj,
zkusím Vás tu požádat o radu, třeba se najde někdo kdo dokáže poradit s mým psíkem.
Mám doma rotvika rok a půl starého, je to muj druhý pes rtw, ten první byl bezproblémový, nekonfliktní a velice poslušný. Oba chodili od mala na cvičák, spíše nepravidelně tak jednou týdně, bez soutěžních ambicí, ale pro získání základní poslušnosti, sebevědomí a nějakou zajímavou aktivitu pro psa.
Problém mám se současným psíkem. I když se mnou na place cvičí perfektně a povely dokonale zná a plní na první vyřčení, tak venku je to s ním dost obtížné. Mám ho v bytě a chodíme 4x denně ven, z toho dvě dlouhé procházky. Reaguje na všechny psy co na něj štěknou, cyklisty, děti na koloběžkách, bruslích, vlaky, donedávna reagoval i na auta, což absolutně nechápu, když bydlíme kousek od hlavní silnice a aut viděl denně stovky. To naštěstí nějak samo přestalo..
Nemůžu ho nechat na volno, protože kdyby viděl cyklistu dřív než já tak ho doběhne a začne vrčet a útočit na kolo, což už se mi stalo a znova to opakovat nechci. Když ho mám na dlouhé šnůře tak po chvíli začne lítat jako střela kolem mě a skočí po vodítku, začne se přetahovat, vrčet. Po mě sice neskočí, ale kdyby neměl vodítko, tak v plný rychlosti do mě narazí, dělá to vlastně od mala, vždycky převedu pozornost na hračku, tu si vezme a nechá toho. Jenže se ten problém pořád nijak nezlepšuje, takže to asi moc dobrá metoda není
Další problém máme s pejskama co na nás štěkaj přes plot, nebo na procházce. Když je pes v klidu tak se na něj jen koukne a jde dál, občas malinko zatáhne směrem k němu, ale tím to končí a dál si ho nevšímá. Pokud, ale ten pes začne štěkat (což dělá teměr každý) tak na něj hned vyletí, napne vodítko a začne štěkat a tahat k němu. Pro tyhle účely ho mám na stahováku a když si toho všimnu tak škubnu, pes se mi sice srovná k noze, ale hned zase vyletí znova, takhle to můžu opakovat libovolně dlouho dokud neodejdeme od psa.
Na krátkým vodítku chodí hezky, netahá, lidí si všimne, ale moc ho nezajímají.
Chtěl bych mu dopřát procházky bez vodítka a mít trochu klid, ale nevím moc co s tím.
Na povel v tom "rauši" vůbec neslyší a vzhledem k jeho 50kg bych rád volil nějakou fyzicky nenáročnou korekci.
Máme výcvikový obojek (EO), který používáme na drobné korekce při výcviku, na procházce nevím jak bych ho měl používat a rád bych se tomu, stejně jako třeba ostnáči, vyvaroval. Problém to sice třeba potlačí, ale nevyřeší..
Na pejsky, se kterými se venčí, reaguje velmi přátelsky a bezproblémově, sice jich není moc, ale občas se mi podaří někoho uprosit, aby šel venčit s námi
Na cvičáku ze začátku reaguje takhle i na ostatní psy, ale po chvíli se srovná a už si jich nevšímá. Když jsme v kolečku tak je v klidu a hlídá si spíš mě než ostatní psy.
Co si sem vědom, tak žádný problém s cizím psem jako štěně nikdy neměl.
Kdyby někoho napadlo jak to řešit, budu rád za Vaše rady :)
Psík je jinak moc hodný, v domácnosti přátelský na všechny návštěvy, naši kočku. Dominancí to zřejmě nebude, spíš naopak, nějakou dobu jsem věřil, že to může být přebytkem energie, když je v bytě, ale došlo mi, že má pohybu mnohem víc než většina psů ze zahrad.
Děkujeme za Váš čas
A chodili jste s ním na klasické procházky od štěnda? Nebo spíš takhle - trénovali jste ty povely i mimo cvičák?
Nemůžu ho nechat na volno, protože kdyby viděl cyklistu dřív než já tak ho doběhne a začne vrčet a útočit na kolo, což už se mi stalo a znova to opakovat nechci. Když ho mám na dlouhé šnůře tak po chvíli začne lítat jako střela kolem mě a skočí po vodítku, začne se přetahovat, vrčet. Po mě sice neskočí, ale kdyby neměl vodítko, tak v plný rychlosti do mě narazí, dělá to vlastně od mala, vždycky převedu pozornost na hračku, tu si vezme a nechá toho. Jenže se ten problém pořád nijak nezlepšuje, takže to asi moc dobrá metoda není
Chodila bych tam, kde cyklisté jezdí - nejdřív z dálky, kde mě pes ještě vnímá, klidně bych si tam sedla a byla tam půl hodiny - normálka, jezdí tu kola, nic se neděje. Postupně bych se přibližovala blíž a blíž a začala zvyšovat i nároky na psa - že má sedět, jít u nohy, atd... A k tomu jak skáče po vodítku a chce se tahat - psa bych naučila něco jako "dost" - což znamená, že když už se fakt rozjede , tak tento povel ho prostě zklidní. Ale ono stačí třeba i "sedni" - když píšete, že povely ovládá. Protože pokud si bude muset sednout, nebo lehnout - tak nebude moc skákat po vodítku a jančit.
Pro tyhle účely ho mám na stahováku a když si toho všimnu tak škubnu, pes se mi sice srovná k noze, ale hned zase vyletí znova, takhle to můžu opakovat libovolně dlouho dokud neodejdeme od psa.
Vzhledem k tomu, že to můžete opakovat libovolně dlouho a pes to pořád zkouší, tak je jasně vidět, že je to k ničemu, nefunguje to. Naučila bych psa prostě jít v těchto situacích u nohy - bez nějakého škubání. Zezačátku si pomoci pamlskem nebo hračkou, hodně chválit. Pokud pes vyjede tak mu dát najevo, že je to špatně a říct mu, co má dělat. Mě se tohle taky občas stane - u nás to vypadá asi tak - že pes napne vodítko směrem k psovi, já ho oslovím jménem a řeknu důrazné "NE", pes už ví, že dělá něco špatně a hned na to mu řeknu "tady" (provozní k noze), pes se přiřadí ,já pochválím a jde se dál... Ale zase - učila bych to nejdřív ze vzdálenosti, kde to zvládá v pohodě, postupně blíž a blíž. I když pokud jste z města a pejskařů potkáváte hodně, tak to budete muset řešit za pochodu. Jo a hlavně - hoďte se do klidu vy, hlavu vzhůru a sebevědomě jít to zvládnout - to byl u nás jeden z hlavních kroků, které nám pomohly nejvíc
Na povel v tom "rauši" vůbec neslyší a vzhledem k jeho 50kg bych rád volil nějakou fyzicky nenáročnou korekci.
naučte ty povely nejdřív stoprocentně někde v klidu - klidně doma, pak před barákem, pak o ulici dál, kde nikdo není, no a postupně se dostaňte až na přelidněné náměstí.
Jan_Polak
napsal(a):
Ahoj,
zkusím Vás tu požádat o radu, třeba se najde někdo kdo dokáže poradit s mým psíkem.
Mám doma rotvika rok a půl starého, je to muj druhý pes rtw, ten první byl bezproblémový, nekonfliktní a velice poslušný. Oba chodili od mala na cvičák, spíše nepravidelně tak jednou týdně, bez soutěžních ambicí, ale pro získání základní poslušnosti, sebevědomí a nějakou zajímavou aktivitu pro psa.
Problém mám se současným psíkem. I když se mnou na place cvičí perfektně a povely dokonale zná a plní na první vyřčení, tak venku je to s ním dost obtížné. Mám ho v bytě a chodíme 4x denně ven, z toho dvě dlouhé procházky. Reaguje na všechny psy co na něj štěknou, cyklisty, děti na koloběžkách, bruslích, vlaky, donedávna reagoval i na auta, což absolutně nechápu, když bydlíme kousek od hlavní silnice a aut viděl denně stovky. To naštěstí nějak samo přestalo..
Další problém máme s pejskama co na nás štěkaj přes plot, nebo na procházce. Když je pes v klidu tak se na něj jen koukne a jde dál, občas malinko zatáhne směrem k němu, ale tím to končí a dál si ho nevšímá. Pokud, ale ten pes začne štěkat (což dělá teměr každý) tak na něj hned vyletí, napne vodítko a začne štěkat a tahat k němu. Pro tyhle účely ho mám na stahováku a když si toho všimnu tak škubnu, pes se mi sice srovná k noze, ale hned zase vyletí znova, takhle to můžu opakovat libovolně dlouho dokud neodejdeme od psa.
Na krátkým vodítku chodí hezky, netahá, lidí si všimne, ale moc ho nezajímají.
Chtěl bych mu dopřát procházky bez vodítka a mít trochu klid, ale nevím moc co s tím.
Máme výcvikový obojek (EO), který používáme na drobné korekce při výcviku, na procházce nevím jak bych ho měl používat a rád bych se tomu, stejně jako třeba ostnáči, vyvaroval. Problém to sice třeba potlačí, ale nevyřeší..
Na pejsky, se kterými se venčí, reaguje velmi přátelsky a bezproblémově, sice jich není moc, ale občas se mi podaří někoho uprosit, aby šel venčit s námi
Na cvičáku ze začátku reaguje takhle i na ostatní psy, ale po chvíli se srovná a už si jich nevšímá. Když jsme v kolečku tak je v klidu a hlídá si spíš mě než ostatní psy.
Co si sem vědom, tak žádný problém s cizím psem jako štěně nikdy neměl.
Kdyby někoho napadlo jak to řešit, budu rád za Vaše rady :)
Psík je jinak moc hodný, v domácnosti přátelský na všechny návštěvy, naši kočku. Dominancí to zřejmě nebude, spíš naopak, nějakou dobu jsem věřil, že to může být přebytkem energie, když je v bytě, ale došlo mi, že má pohybu mnohem víc než většina psů ze zahrad.
Děkujeme za Váš čas
Pes je jednoduše nevychovaný, a dělá jen to, co mu projde. Bohužel mu toho prochází dost, a v kombinaci s jeho 50 kg to je docela problém.
Odkud jste?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Máš tam zcela zásadní problém, chybu a vadu - neučíš psa CO MÁ dělat v jaké situaci(tedy a například cyklista = k noze....ono tím k noze vlastně vyřešíš asi všechny situace), ale jenom koriguješ jeho už špatné chování.
Ten pes potřebuje výcvik, výcvik a zase výcvik, práci, ne jen možná jednou týdně na cvičák. Je to pracovní plemeno a mladý energií nabušený pes a potřebuje psovoda v pravém slova smyslu - tedy toho, kdo VEDE.
"Když ho mám na dlouhé šnůře tak po chvíli začne lítat jako střela kolem mě a skočí po vodítku, začne se přetahovat, vrčet. Po mě sice neskočí, ale kdyby neměl vodítko, tak v plný rychlosti do mě narazí, dělá to vlastně od mala, vždycky převedu pozornost na hračku, tu si vezme a nechá toho. Jenže se ten problém pořád nijak nezlepšuje, takže to asi moc dobrá metoda není "
no to je ten temperament, můj pastevec byl stejný....platí viz výše,psa řádně zaměstnat, nenechávat mu volnou ruku a ve 3 letech to bude super pes
Ještě, že chodil na ten cvičák, že? (to je pro ostatní)
Nemám s tímto plemenem, ani jiným pracovním nejmenší zkušenost, ale nějak mi přijde, že ten pes má přemíru energie, je nevyblbnutý a hladá, na čem ji vybije. Nevím, co všechno se s těmito psy dělá, (tedy zhruba, nějaké ty obrany třeba) a nevím, co všechno na tom cvičáku děláte, ale chtělo by to víc ,,akce", prochajda mu nestačí.
"Ještě, že chodil na ten cvičák, že? (to je pro ostatní)"
no však chodil málo a nedostatečně .......
.....jak píšeš dále
Jan_Polak
XXX.XXX.241.254
Děkuji všem za odpovědi, nebudu citovat, odpovím hromadně :)
Umíme dva zákazové povely, fuj - pro činnosti které jsou zakázané vždycky, jako třeba jezení ze země, z linky, z koše a povel nesmíš - což je zákaz pro činnost kterou normálně dělá, ale teď zrovna nesmí, jako například skákat do kufru, kam normálně může, ale teď je tam nákup
Ale zase, během rauše nevnímá povely, lehce se sune dozadu k noze, ale zase hned vyletí. Při přetahování na "fuj" nereaguje vůbec.
Není pochyb o tom, že má přemíru energie, ale řekl bych, že mu věnuju větší část dne, dělám z domova a sem s ním prakticky neustále venku, beru ho běhat, do lesů, lesoparků, dlouhé aporty, výcvik na cvičáku i mimo něj, je to mladej pes kterej by mohl fungovat celej den a to bohužel prostě nemůžu zařídit aniž bych najmul další dva psovody co by se se mnou střídali když spím nebo pracuju Domluvil sem druhý cvičák v týdnu a začnu s ním dělat stopy (přiznávám se, do teď sme to nedělali..) ale nevěřím, že tomu někdo tolik věnuje, už jen z povahy délky dne to nejde.
Rozhodně zkusím cvičit ve víc a víc obydlených místech, pravdou je, že sme cvičili jenom sami na place, při obranách poslouchá jakž takž, vrcholem poslušnosti je, že nevyletí na figuranta jakmile pustím vodítko.. zkusíme se posouvat blíž a blíž k ohnisku problému a uvidím jaký to ponese výsledek.
Příští rok se budeme přesouvat do domku se zahradou, takže ten problém nebude tak znát, ale je to taková malá prohra jestli se mi to nepodaří odstranit, stejně chci aby fungoval jak pes fungovat má.
Jinak bohužel musím souhlasit s tím, že pes je nevychovanej a jenom dělá co sem ho dělat nechat, ale nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem, problém je třeba vyřešit
Bydlíme kousek od Prahy směrem na Český brod :)
Jan_Polak
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi, nebudu citovat, odpovím hromadně :)
Umíme dva zákazové povely, fuj - pro činnosti které jsou zakázané vždycky, jako třeba jezení ze země, z linky, z koše a povel nesmíš - což je zákaz pro činnost kterou normálně dělá, ale teď zrovna nesmí, jako například skákat do kufru, kam normálně může, ale teď je tam nákup
Ale zase, během rauše nevnímá povely, lehce se sune dozadu k noze, ale zase hned vyletí. Při přetahování na "fuj" nereaguje vůbec.
Není pochyb o tom, že má přemíru energie, ale řekl bych, že mu věnuju větší část dne, dělám z domova a sem s ním prakticky neustále venku, beru ho běhat, do lesů, lesoparků, dlouhé aporty, výcvik na cvičáku i mimo něj, je to mladej pes kterej by mohl fungovat celej den a to bohužel prostě nemůžu zařídit aniž bych najmul další dva psovody co by se se mnou střídali když spím nebo pracuju Domluvil sem druhý cvičák v týdnu a začnu s ním dělat stopy (přiznávám se, do teď sme to nedělali..) ale nevěřím, že tomu někdo tolik věnuje, už jen z povahy délky dne to nejde.
Rozhodně zkusím cvičit ve víc a víc obydlených místech, pravdou je, že sme cvičili jenom sami na place, při obranách poslouchá jakž takž, vrcholem poslušnosti je, že nevyletí na figuranta jakmile pustím vodítko.. zkusíme se posouvat blíž a blíž k ohnisku problému a uvidím jaký to ponese výsledek.
Příští rok se budeme přesouvat do domku se zahradou, takže ten problém nebude tak znát, ale je to taková malá prohra jestli se mi to nepodaří odstranit, stejně chci aby fungoval jak pes fungovat má.
Jinak bohužel musím souhlasit s tím, že pes je nevychovanej a jenom dělá co sem ho dělat nechat, ale nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem, problém je třeba vyřešit
Bydlíme kousek od Prahy směrem na Český brod :)
pravdou je, že sme cvičili jenom sami na place
v tom bych viděla ten hlavní (a dost častý) problém. Ono to chce od štěnda cvičit, a učit psa fungovat všude, a hlavně v běžném "provoze", životě a ne jen na cvičáku. Určitě to půjde i teď, jen to bude těžší no...
Jak to myslíte? Prosím za toho psa, makejte na tom už teď - ať neskončí zavřený na zahradě bez procházek.
Chválím za uznání chyby . A držím palce, ať se to jen a jen lepší.
marcelaamax
napsal(a):
Ještě, že chodil na ten cvičák, že? (to je pro ostatní)
Vy to zase přetáčíte k obrazu svému . On tady nikdo neříkal, že cvičák spasí všechno a že na něj stačí chodit a tím to hasne...
To byla narážka na vedlejší diskusi, na to, jestli je či není důležité chodit na cvičák a na kvalitu cvičáku. Přece když tam chodil, musel vedoucí vidět chyby a naučit je odstraňovat. Bývá problém u pastevců a pod. na cvičácích - s těma si tak nějak neví rady, ale pracovní plemeno? To je myslím základ.
lesnížínka
napsal(a):
To byla narážka na vedlejší diskusi, na to, jestli je či není důležité chodit na cvičák a na kvalitu cvičáku. Přece když tam chodil, musel vedoucí vidět chyby a naučit je odstraňovat. Bývá problém u pastevců a pod. na cvičácích - s těma si tak nějak neví rady, ale pracovní plemeno? To je myslím základ.
Přece když tam chodil, musel vedoucí vidět chyby a naučit je odstraňovat.
Jenže - on ten pes na cvičáku třeba maká úplně normálně a bezproblémů , protože je tak prostě naučený, zvyklý. Je od mala veden k tomu, že se tam "pracuje". Ale pokud je taky od mala veden k tomu, že venku na procházkách si může dělat co chce a nikdo po něm nic nechce, tak tam fungovat logicky nebude, no. Bez ohledu na to, jak funguje na cvičáku...
Edit.: a možná třeba kdyby na ten cvičák nechodil, tak neumí vůbec nic a neposlouchá vůbec nikde. Takhle má pes alespoň nějaké základy, které se už dají "přenášet" a používat dál. No a pak taky samozřejmě má alespoň nějaké zaměstnání (psychické i fyzické) i když zřejmě málo, alespoň něco.
Nejsem žádný zkušený výcvikář, psy si učím samo-domo, cvičákem nepolíbená, resp. navštívily jsme ho jednou s ovčandou, už je to třicet let, cvičila se chůze u nohy a mě se vůbec nelíbilo jakým stylem, takže to bylo poprvé a naposledy... jen moje čistě amatérská zkušenost...
Pokud chce člověk ovladatelnýho psa, tak musí být důsledný a hlavně musí být přesvědčen o tom, že zvládne každou situaci a pes musí vědět, že prostě přes něco vlak nejede. Já jsem teda s důsledností doma na štýru, ale venku pravidlo číslo jedna...paničku na vodítku nikam nevláčet a netahat....protože kdyby psi chtěli, tak mě odtáhnou, kam si vzpomenou, fyzicky na to určitě mají. Pesani se už ve štěněcím věku naučila, že jsou věci o kterých se s paničkou nediskutuje, že přes to vlak nejede....to jsou přesně ty věci, kde jsem byla důsledná, kde jsem trvala vždycky a za každých okolností na tom, že to musí být splněno....jsou to věci-povely, chování, kde nepotřebuju, aby pes se mnou diskutoval nebo si dělal co chce.
U mých psů je naprosto vidět ta změna chování, kdy jim nasadím obojky, připnu vodítka a jde se ven.....najednou je ze psa, který má doma volný režim, může s paničkou diskutovat, bytost, která počítá s tím, že s obojkem a venku se o ničem diskutovat nebude a že se bude dělat to, co panička řekne.
Ta změna je tak velká, že si kolikrát říkám "tohle je ta držkatá schránčlivá semetrika, která neustále diskutuje a jak my doma říkáme...snažíme se nenaštvat tu, která nám dovolila, abychom jí milovali??" venku je to naprosto jinej pes, který na nějaký diskutování ani nepomyslí.
Pes bude přesně takovej, jakýho si ho člověk udělá a dovolí si přesně to, co mu člověk dovolí a nechová se tak, jak chceme, protože jsme ho to prostě nenaučili nebo že mu neumíme říct, co po něm chceme resp. my mu to asi říkáme, ale způsobem, kterému pes nerozumí....nebo prostě nechce rozumět
napsal(a):
Nejsem žádný zkušený výcvikář, psy si učím samo-domo, cvičákem nepolíbená, resp. navštívily jsme ho jednou s ovčandou, už je to třicet let, cvičila se chůze u nohy a mě se vůbec nelíbilo jakým stylem, takže to bylo poprvé a naposledy... jen moje čistě amatérská zkušenost...
Pokud chce člověk ovladatelnýho psa, tak musí být důsledný a hlavně musí být přesvědčen o tom, že zvládne každou situaci a pes musí vědět, že prostě přes něco vlak nejede. Já jsem teda s důsledností doma na štýru, ale venku pravidlo číslo jedna...paničku na vodítku nikam nevláčet a netahat....protože kdyby psi chtěli, tak mě odtáhnou, kam si vzpomenou, fyzicky na to určitě mají. Pesani se už ve štěněcím věku naučila, že jsou věci o kterých se s paničkou nediskutuje, že přes to vlak nejede....to jsou přesně ty věci, kde jsem byla důsledná, kde jsem trvala vždycky a za každých okolností na tom, že to musí být splněno....jsou to věci-povely, chování, kde nepotřebuju, aby pes se mnou diskutoval nebo si dělal co chce.
U mých psů je naprosto vidět ta změna chování, kdy jim nasadím obojky, připnu vodítka a jde se ven.....najednou je ze psa, který má doma volný režim, může s paničkou diskutovat, bytost, která počítá s tím, že s obojkem a venku se o ničem diskutovat nebude a že se bude dělat to, co panička řekne.
Ta změna je tak velká, že si kolikrát říkám "tohle je ta držkatá schránčlivá semetrika, která neustále diskutuje a jak my doma říkáme...snažíme se nenaštvat tu, která nám dovolila, abychom jí milovali??" venku je to naprosto jinej pes, který na nějaký diskutování ani nepomyslí.
Pes bude přesně takovej, jakýho si ho člověk udělá a dovolí si přesně to, co mu člověk dovolí a nechová se tak, jak chceme, protože jsme ho to prostě nenaučili nebo že mu neumíme říct, co po něm chceme resp. my mu to asi říkáme, ale způsobem, kterému pes nerozumí....nebo prostě nechce rozumět
Tak a ještě vysvětlete zadavateli, jak na to Mě se celkem povedlo všechno, kromě netahání na vodítku. On tedy normálně jako netahá, dokud ho něco nezaujme, to vypálí a ani nepomyslí, že na konci té šňůry škubne se mnou a škubne si krkem Berňáka něco takového jaktěživ nenapadlo.
Taky jsem znala pár psů ze cvičáku : Auto u domu, z domova do auta, na plac na cvičáku, do auta a domů. Na cvičáku - perfektní, když by nebylo auto a měli dojít na MHD a pak jet - neřešitelný problém. A někteří měli i zkoušky a závodili. ( Nemyslím, že je to problém zadavatele, spíš odpověď pro "lesní žínku"). U zadavatele je utčitě dobré rozhodnutí ty stopy. Někde jsem četla, že stopa unaví psa stejně jako hodinová procházka.
napsal(a):
Taky jsem znala pár psů ze cvičáku : Auto u domu, z domova do auta, na plac na cvičáku, do auta a domů. Na cvičáku - perfektní, když by nebylo auto a měli dojít na MHD a pak jet - neřešitelný problém. A někteří měli i zkoušky a závodili. ( Nemyslím, že je to problém zadavatele, spíš odpověď pro "lesní žínku"). U zadavatele je utčitě dobré rozhodnutí ty stopy. Někde jsem četla, že stopa unaví psa stejně jako hodinová procházka.
Ano, taky mě napadly ty stopy. Ale tím vším jsem chtěla říct, že bych očekávala rady na tom cvičáku...
Jako fyzickoé vybití zkuste weight pulling, rotvíkům sedí.
Jan_Polak
XXX.XXX.241.243
Weight Puller sem chtěl koupit k vánocům, ale nakonec zvítězili ty nové, nafukovací míčky z gappaye
Uvidím jak bude reagovat na ty stopy, sám to moc neumím, tak budu muset dočíst a nastudovat než se na to vrhneme, naposledy sme čuchali v kolečku když byl štěně..:)
Možná mohl být problém v tom, a to mě napadá až teď když to píšu, že jako malý chodil na flexině, měl volný pohyb v rámci té šňůry. U předchozího psíka s tím problém nebyl, protože i na flexině chodil u mě, maximálně si popoběhl někam čuchnout, loužička a zas zpátky ke mě, ale současný pesan docela využíval rozsahu pohybu a když se mu něco nelíbilo, prostě se plnou rychlostí rozletěl a zastavil ho až konec šňůry. Po pár týdnech, možná měsících, sem se vrátil ke klasickýmu, krátkýmu vodítku. Mám i šňůry 10, 6 a 5m, ale jak sem říkal, to je boj a já nevím jak z těch situací vyjít co nejlépe, tak je raději nepoužívám, protože když se se mnou začne po páté během hodiny tahat o šňůru, tak mi trpělivost začíná vážně docházet
Co se týče cvičáku, většinou jsme na place sami, další psy vidíme buď během socializace, kdy už je většinou v klidu nebo když se střídáme na place. Dostal sem k tomu radu jenom tu, abych takové chování razantně utnul, jenže nevím jak, zjevně nemám takovou sílu, abych se psem dost silně škubnul a pesan to zřejmě ví, tak si dovoluje.
problém není jakékoliv vodítko, ale absence vedení!
A razantní utnutí fakt není třeba, stačí psa učit.
Jan_Polak
napsal(a):
Weight Puller sem chtěl koupit k vánocům, ale nakonec zvítězili ty nové, nafukovací míčky z gappaye
Uvidím jak bude reagovat na ty stopy, sám to moc neumím, tak budu muset dočíst a nastudovat než se na to vrhneme, naposledy sme čuchali v kolečku když byl štěně..:)
Možná mohl být problém v tom, a to mě napadá až teď když to píšu, že jako malý chodil na flexině, měl volný pohyb v rámci té šňůry. U předchozího psíka s tím problém nebyl, protože i na flexině chodil u mě, maximálně si popoběhl někam čuchnout, loužička a zas zpátky ke mě, ale současný pesan docela využíval rozsahu pohybu a když se mu něco nelíbilo, prostě se plnou rychlostí rozletěl a zastavil ho až konec šňůry. Po pár týdnech, možná měsících, sem se vrátil ke klasickýmu, krátkýmu vodítku. Mám i šňůry 10, 6 a 5m, ale jak sem říkal, to je boj a já nevím jak z těch situací vyjít co nejlépe, tak je raději nepoužívám, protože když se se mnou začne po páté během hodiny tahat o šňůru, tak mi trpělivost začíná vážně docházet
Co se týče cvičáku, většinou jsme na place sami, další psy vidíme buď během socializace, kdy už je většinou v klidu nebo když se střídáme na place. Dostal sem k tomu radu jenom tu, abych takové chování razantně utnul, jenže nevím jak, zjevně nemám takovou sílu, abych se psem dost silně škubnul a pesan to zřejmě ví, tak si dovoluje.
Vy nejspíš myslíte puller - hračku, fialové kroužky. Rajka mysli weight pulling - činnosti, tahání "závaží".
marcelaamax
napsal(a):
Vy nejspíš myslíte puller - hračku, fialové kroužky. Rajka mysli weight pulling - činnosti, tahání "závaží".
Přesně tak.
weight pulling , není zrovna to pravé ořechové pro zdraví, navíc u nezvládnutého psíka vědomí, že dokáže utáhnout tunu či 2 či 3 klidu majiteli rozhodně nepřidá
zapracoval bych na až "slepé" (za všech okolností) poslušnosti u povelu "k noze"
k "probrání" psa z přetočení použijte JEN pípnutí u EO a následné splnění odměňte nadšením, nebo i materiálně
lupus4
napsal(a):
weight pulling , není zrovna to pravé ořechové pro zdraví, navíc u nezvládnutého psíka vědomí, že dokáže utáhnout tunu či 2 či 3 klidu majiteli rozhodně nepřidá
zapracoval bych na až "slepé" (za všech okolností) poslušnosti u povelu "k noze"
k "probrání" psa z přetočení použijte JEN pípnutí u EO a následné splnění odměňte nadšením, nebo i materiálně
K tomu "jen" pípnutí u EO bych podotkla, že jsem viděla docela dost psů, kteří se pak na zkouškách nebo na veterině rozsypali při čtení čipu - ono to má totiž podobný zvuk jako čtečka a EO se nachází na krku stejně jako čip …, takže to pípání důrazně nedoporučuju nikomu, kdo by třeba někdy chtěl jít se psem na zkoušky (i kdyby šlo jen o nějaké blbé ZZO nebo ZM)
lupus4
napsal(a):
Ale ale, pro Vás není tím “pravým ořechovým” nic.
Píšu ze zkušeností, lepší než aporty do zblbnutí.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
K tomu "jen" pípnutí u EO bych podotkla, že jsem viděla docela dost psů, kteří se pak na zkouškách nebo na veterině rozsypali při čtení čipu - ono to má totiž podobný zvuk jako čtečka a EO se nachází na krku stejně jako čip …, takže to pípání důrazně nedoporučuju nikomu, kdo by třeba někdy chtěl jít se psem na zkoušky (i kdyby šlo jen o nějaké blbé ZZO nebo ZM)
me by vůbec zajímalo, kde se vzal ten pseudo-humanismus, ze pipani je lepsi nez rana?
však to je psychoteror ...
napsal(a):
Ale ale, pro Vás není tím “pravým ořechovým” nic.
Píšu ze zkušeností, lepší než aporty do zblbnutí.
No, on když se má dělat wp, tak aby to k něčemu bylo a aby psa nepoškodil...není zas tak úpně jednoduché..
To není zapřáhnout do žebřiňáku a davaj, takže rád se něco dozvím, klidně to rozveďte.(můžete i heslovitě, jak je vaším zvykem)..jinak s aporty do zblbnutí souhlas. Na utahání před cvičením by byl asi nej bikering (alespoň by poznal, k čemu je kolo)
K tomu "jen" pípnutí u EO bych podotkla, že jsem viděla docela dost psů, kteří se pak na zkouškách nebo na veterině rozsypali...
tak asi bylo pípnutí předzvěstí něčeho "hroznýho a děsivýho" jinak nechápu, proč by se měli "sypat" , u nás je to jen jeden ze "zvuků komunikace" např. mám sucho v hubě a nejde mi hned písknout tak pípnu, na blízko jen mlasknu a pes reaguje úplně stejně (beze strachu a radostně), ale třeba to dělám blbě...tož poraďte jak upoutat pozornost přetočeného psa, děkuji
lupus4
napsal(a):
a prosté zavolání taky ?
tak proc jen nevolate, když je to to same?
a uz to ctu...protože mate sucho v puse
lupus4
napsal(a):
No, on když se má dělat wp, tak aby to k něčemu bylo a aby psa nepoškodil...není zas tak úpně jednoduché..
To není zapřáhnout do žebřiňáku a davaj, takže rád se něco dozvím, klidně to rozveďte.(můžete i heslovitě, jak je vaším zvykem)..jinak s aporty do zblbnutí souhlas. Na utahání před cvičením by byl asi nej bikering (alespoň by poznal, k čemu je kolo)
K tomu "jen" pípnutí u EO bych podotkla, že jsem viděla docela dost psů, kteří se pak na zkouškách nebo na veterině rozsypali...
tak asi bylo pípnutí předzvěstí něčeho "hroznýho a děsivýho" jinak nechápu, proč by se měli "sypat" , u nás je to jen jeden ze "zvuků komunikace" např. mám sucho v hubě a nejde mi hned písknout tak pípnu, na blízko jen mlasknu a pes reaguje úplně stejně (beze strachu a radostně), ale třeba to dělám blbě...tož poraďte jak upoutat pozornost přetočeného psa, děkuji
Ale já rozhodně nepíšu, aby ho zakladatel zapřáhl do žebřiňáku rovnou a vyrazil předpokládala jsem, že si o tom něco přečte a pak někoho kontaktuje. Nechápu, co mám rozvádět
Jan_Polak
napsal(a):
ma ten pes nekde i volny pohyb nebo nemá? jsem to uplne nepochopila.
nebo- nezkousel jste s nim behat v postroji? když uz teda...
ono na jednu stranu je třeba mu zaměstnat hlavu - stopy, uceni věci klikrem doma v obyvaku apod. -ale taky je to mlady pes a potřebuje se i vylitat, upustit paru - aby se pak dokazal soustředit.
vyvazit to nejak.
zkousel jste obrany?
lupus4
napsal(a):
protože v lese se NEŘVE
tak to jooo…
ono to vypadalo, ze mate z toho revu vyschlo prave
napsal(a):
ma ten pes nekde i volny pohyb nebo nemá? jsem to uplne nepochopila.
nebo- nezkousel jste s nim behat v postroji? když uz teda...
ono na jednu stranu je třeba mu zaměstnat hlavu - stopy, uceni věci klikrem doma v obyvaku apod. -ale taky je to mlady pes a potřebuje se i vylitat, upustit paru - aby se pak dokazal soustředit.
vyvazit to nejak.
zkousel jste obrany?
Píše, že se pes před figurantem sotva udrží v klidu.
lupus4
napsal(a):
na psa pískám úplně stejně jako je volání hýla - můžete si vygooglit
a to se suchou hubou fakt nejde, zkrátka chci něco vidět a co nejméně rušit
takže "terror" zvukovými signály ?
Zakažme píšťalky...
"Zakažme píšťalky..."
proc nepouzivate pistalku, kdyz je to to same?
napsal(a):
Píše, že se pes před figurantem sotva udrží v klidu.
upss -to jsem prehledla.
uz to ctu. on ukazuje na obranach to same jako venku - neumi se ovládat.
ty obrany jsou na tohle o fous lepsi, ze to je trosku kontrolovane prostředí.
ale chce to figa, co tu poslusnost u obran bude chtit delat.
napsal(a):
upss -to jsem prehledla.
uz to ctu. on ukazuje na obranach to same jako venku - neumi se ovládat.
ty obrany jsou na tohle o fous lepsi, ze to je trosku kontrolovane prostředí.
ale chce to figa, co tu poslusnost u obran bude chtit delat.
Jj, to máte pravdu.
Jan_Polak
XXX.XXX.241.254
Vidíte, tohle mě vůbec nenapadlo. Na poslušnosti u obran skoro vůbec neděláme, to bude hned první věc co změníme
EO sme zatím používali jen při opravách předbíhání a tlačení se do makety, pípnutí sem ještě asi ani nepoužil, ale nebude problém to zkusit spojit s přivoláním a používat na vytržení z rauše, minimálně za pokus to určitě stojí.. obecně jsem chtěl EO zkusit využít trochu víc, protože sem na to četl vesměs jen pozitiva (samozřejmě, při správném použití) ale vesměs sem se k tomu nějak nedostal
Děkuji všem za odpovědi, myslím, že zase máme na čem pracovat a snad pokvete pšenka
"problém není jakékoliv vodítko, ale absence vedení!"
S flexi vodítkem hrozí, že si pes zvykne, že on vodí vás. Když máte flexi na to, abyste mu dopřála relativně volný pohyb, tak prostě pes nechodí s vámi, nebo za vámi, ale vy za psem. A mladý pes - štěně - si zvykne, že si vás nemusí hlídat, má vás přece na šňůře. Takže určitý problém flexi vodítko způsobit mohlo. Zlozvyk, který teď bude třeba odstranit.
napsal(a):
"problém není jakékoliv vodítko, ale absence vedení!"
S flexi vodítkem hrozí, že si pes zvykne, že on vodí vás. Když máte flexi na to, abyste mu dopřála relativně volný pohyb, tak prostě pes nechodí s vámi, nebo za vámi, ale vy za psem. A mladý pes - štěně - si zvykne, že si vás nemusí hlídat, má vás přece na šňůře. Takže určitý problém flexi vodítko způsobit mohlo. Zlozvyk, který teď bude třeba odstranit.
Ale houby!
Stejně blbě Vás pes může vodit na obyčejném vodítku. Flexi se dá používat jako velice dobrá výcviková pomůcka - je to jen o tom, kdo ji má v ruce, a jak s ní pracuje (nebo naopak nepracuje)
já to celé nečetla.. jen mi to připadá, že ten pes dělá tisíc věcí, ale ani jednu pořádně... samá korekce, ale čeho, vždyť se nic pořádně nenaučil, ani jednu věc
neumí 1 jediný povel na "100%"
a přitom ten by Vás zachránil
začíná šokující hláskou - č - čekej
na to pes hned zbystří
a cvičit si to můžete v obýváku, pak před brankou, před známým psem, kus od lidí..
na to EO nepotřebujete
potřebujete důslednost
a protože je to chytrý pejsek, prostřídáte to s povelem "u mě" (nebo si vymyslete jiný, který mu řekne, že teď se jde u nohy)
nemáte opravovat.. ale naučit ....do neslyšícího módu se totiž nikdy nedostane, když mu napovíte, co má dělat trochu předem .... 20 metrů daleko, 10, 1...
EO by mohl fungovat jako pochvala na dálku - vibrace jako potvrzení "ano zastavil ses na čekej to je správně"... v případě, že je pes hluchý.
Před cvičením se samozřejmě blbne, běhá a tak a necvičí se dlouho, ale třeba 5x denně jen několik minut.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale houby!
Stejně blbě Vás pes může vodit na obyčejném vodítku. Flexi se dá používat jako velice dobrá výcviková pomůcka - je to jen o tom, kdo ji má v ruce, a jak s ní pracuje (nebo naopak nepracuje)
Asi to bude tím, že vy s ním pracujete dobře, zatím co já znám víc lidí, co s ní pracují bl.bě. Navíc jsem si takhle naučila starého, slepého, hluchého psa, který pak absolutně spoléhal, že jdu za ním a já chodila.
Současná fena se na flexi vodítku chová jinak, než na normálním krátkém. Ale jak píšu bude to tím, že většinou flexi používá ten, komu to s krátkým nejde a vesele ( či spíš nevesele ) za psem vlaje. Na rozdíl od vás.
ano, potvrzuji, já s tím pracuji
mně to neustále padá z ruky a to zvedání ze země je práce dosti
nechce se mi to tahat, proto na to už kašlu, ale psovi bylo naprosto jedno, jestli mám v ruce flexi nebo naše pevné přepínací vodítko
rozdíl byl jen v obojku nebo postroji
v postroji netahá.. a fakt nechápu, že zrovna tahací pes netahá v postroji
mám na to teorii, ale je stejně blbá jako moje práce s flexi, tak vás toho ušetřím
Ale já nepíšu, že pes na flexi tahá, netahá, chodí si čuchá, on zastavím doprovod zastaví - je to prostě kam pes, tam pán, místo aby to bylo naopak.
Ano, chodí tak zpravidla psi, kteří na krátkém vodítku tahají.
Já vodím na flexi fenu při hárání, aby se mi venčila u nosu o to nestojím a opravdu si netroufnu ty 3 neděle ji odepnout. A docela za tu dobu zvlčí.
lupus4
napsal(a):
tak znova na pišiš
...tož poraďte jak upoutat pozornost přetočeného psa, děkuji
rada jdu jen ve vzdálenosti, kde se ještě "nepřetočí" je na ulici , jde-li pes za vámi, druhej proti vám a třetí na druhej straně k ničemu
Existuje mnoho způsobů, jak psa z toho rauše dostat, popř. jej do něj vůbec nedostat - záleží to na konkrétním zvířeti. jinak je potřeba mít u psa nějakou autoritu (bez ní vám to žrát nebude), a taky je potřeba odhadnout, proč to dělá - pokud z nejistoty, tak budu volit mírnější přístup a seznamování, ale pokud je to jednoduše nevychovaný hovado, tak to udělám třeba tak, že se vlastním blbým chováním uvede do stavu bezmoci, a zjistí, že tohle mu vůbec nic nepřinese
Třeba když je pes totální výhrab, tak mu prostě dám košík, připnu mu ho k obojku, aby se z něj nemohl vyvlíknout, a jedno vodítko připnu na obojek, a druhé na košík (jako halti), a vezmu ho tam, kde je veliká koncentrace ruchů, aby se nemohl zaměřit na jednu konkrétní věc, a pořádně s ním pochodím, dokud mu nezklapne, a nezačne vnímat co po něm chci - v tu chvíli mu i já nabídnu svoji vlídnější tvář, a začnu s ním komunikovat. Je to taková řízená beznaděj, a humanisté na mě to tomto asi budou dělat i woo-doo, ale já psovi neudělám vůbec nic špatnýho - jen mu neumožním dělat bordel .
Ten Váš modelový příklad je trošku z cesty - pokud se ke mě dostane pes v takovým rozpoložení, tak ho jednoduše naložím do auta, a než se trochu vzpamatuje, tak k treninku vyhledávám takové prostředí, kde ho budu moct nějakým způsobem formovat, a nebudu ho v začátku vystavovat situacím, které pro něj budou budou těžko stravitelné (ale zrovna ta vaše varianta se 3 psy je lepší než potkat jednoho, protože na toho se snáz zaměří než na 3 psy naráz)
Ten Váš modelový příklad je trošku z cesty
není, to je každodenní "realita" jen co vylezeme z baráku, než dojdeme k autu - všude samej pes
Ǔďa dává v klidu psy přes ulici, venku na vycházce v sedě u nohy, dokonce jde i u nohy navolno "nevšímavě"(napnutej) kolem plotu se řvoucím psem, ale asi před 14 dny na něj vlítla malina z poza rohu (naštěstí měla košík), ale přesto ho stihla s ním praštit a jsme zase o půl roku zpět, takže ...
jo, to je smůla.. já už do zpoza rohu psa nepouštím, nevyplácí se to
taky ale až po blbé zkušenosti
startovacího psa bych dala k noze asi u každého rohu.. eliminovat rizika
ale je to ze začátků dost otravná procházka, no
lupus4
napsal(a):
Ten Váš modelový příklad je trošku z cesty
není, to je každodenní "realita" jen co vylezeme z baráku, než dojdeme k autu - všude samej pes
Ǔďa dává v klidu psy přes ulici, venku na vycházce v sedě u nohy, dokonce jde i u nohy navolno "nevšímavě"(napnutej) kolem plotu se řvoucím psem, ale asi před 14 dny na něj vlítla malina z poza rohu (naštěstí měla košík), ale přesto ho stihla s ním praštit a jsme zase o půl roku zpět, takže ...
Jenomže normální je, že svého psa už od začátku vedete výchovou k tomu, aby u něj takové chování nevzniklo, a k tomu se dá předpokládat, že zná i nějaký povel, kterým ho přimějete k tomu, aby vás vnímal.
To co jsem psala se týká zkaženého psa, který si je zvyklý dělat co chce, a je potřeba to rychle vyřešit, aby se na to dalo navázat nějakým sofistikovanějším výcvikem.
startovacího psa bych dala k noze asi u každého rohu..
to dělám , a "jakoby ledabyle" vykukuju za každej roh a nadcházime si ho, jestli mne někdo pozoruje , tak si myslí, že prchám před agenty nejmíň ze CIA, ale to je mi fuk jako uprd....
Jenže Úďa si pamatuje kde v jakým baráku bydlí kdejakej čokl (a že tady skoro v každým)a je ve střehu vlastně furt...
Jenomže normální je, že svého psa už od začátku vedete výchovou k tomu, aby u něj takové chování nevzniklo, a k tomu se dá předpokládat, že zná i nějaký povel, kterým ho přimějete k tomu, aby vás vnímal.
vzal jsem si ho jako 2,5 letého "nezvladatelného", prý 2 roky zavřen na dvorku 3 x 3 m, co všechno má /nemá za sebou nevím a ani se na to nevymlouvám
lovil auta, kola, "divný lidi" + psy bez rozdílu plemen a pohlaví...
Vše (mimo psů) je už v poho, věřím, že mít ho od mala nemusím tu nic řešit..
a je tak napružený aj když jdete se smečkou? bojí se nebo "se bojí" o smečku, nebo brání Vás?
dělá to i v zápřahu? já měla psa v zápřahu (vodítko kolem pasu) a furt volala běž běž a bolely mě nohy...ale jak jako neměl pes čas řešit, tak neřešil.. teda až po několika hodně cvičeních.. kdyby tak napadl sníh achjo
a teď už máme jen jednu nepřítelkyni - ta vždy vypálí právě zpoza rohu a majitel nechce řešit, tak to nevidím dobře..... ale kdyby mi ji půjčil, dám náhubky a pustím na louce
Ten rotvík mi přijde jako některé dnešní děti - hafo koníčků, každý den něco, a strašně málo času na mezilidské (mezidruhové) vztahy.
Klíčová otázka zní: proč vlastně se s tím psem na cvičák chodí? Majitel již jednoho rtw měl, jisté zkušenosti tedy má, a k vybudování provozní poslušnosti žádný cvičák není třeba. Nebo se chce vážně věnovat sportovní nebo jiné kynologii?
Se psem se chodí na jeden cvičák, teď možná bude i druhý cvičák (proboha, proč?), nemohu se ale zbavit dojmu, že je to bohužel taky jediné místo, kde s tím psem majitel alespoň nějak komunikuje.
Zato venku? Tam jsou to dva cizinci bez společné řeči.
Zdá se mi, že k tomu psovi přistupujete strašně "mechanicky" - "učil" jste ho nějaké povely, ale pes doteď ani v roce a půl nerozumí, proč by je měl spolehlivě provádět, protože jste mu utajil, proč je má vlastně dělat. A tak je nedělá. Má jakžtakž jasno na cvičáku, ví, jak to tam chodí a co se po něm zhruba tak chce, ale venku se s provozní poslušností vůbec nechytáte. To je bohužel ale tragická absence vztahu mezi vámi dvěma. Nemám na mysli žádné esoterické čarování, ale stav, kdy se pes řídí ve svém chování dle vás, a ne, že vy jen likvidujete škody (útoky na auta, cyklisty, kočárky, psy za plotem apod.).
To se ale na žádném cvičáku nenaučíte, to není o žádné drezuře, to si musíte se psem vychodit sám. A přemýšlet u toho, abyste nedělal podobné boty jako při přivolání, jak jste psal výše:
- máte nějak definované přivolání, které asi na cvičáku jakžtakž funguje, ale venku vás pes válcuje, v plné rychlosti do vás narazí a vy ho ještě odměníte hračkou?! Tedy v domnění, že psa přesměrováváte na jinou činnost, ale ve skutečnosti ho odměňujete za to, jak vás zválcoval......z pohledu psa je naprosto logické, že to příště rád zopakuje. To není žádný projev temperamentu, ale nedorozumění dvou cizinců...
Vůbec nepotřebujete se psem běhat nekonečné km a házet dlouhé aporty po lesoparku, ale chodit a každý metr se soustředit na něj a na komunikaci s ním. Sledujte psa, jak se chová, jak čichá, čemu věnuje na vycházce pozornost, komunikujte s ním, klidně taky procvičujte pilně jednotlivé povely, které ho učíte - na cestě, mezi stromy v lese, na mělčině rybníka ve vodě, na schodech, ve výtahu, ve vlaku, na chodníku, v podchodu, prostě kdekoliv. Vemte ho na cyklostezku, posaďte se na lavičku a koukejte na cyklisty - mějte ho na krátkém vodítku a korigujte jeho chování. Naučte ho pohybovat se vedle kola, na kterém jedete. Ano, je to těžké plemeno, na celodenní výlety na kole to nikdy nebude, ale naučte ho pomalu klusat vedle kola z obou stran. Naučte ho podávat vám předměty, hledat je v definovaném prostoru, sám se mu schovávejte. Místo do lesoparku s ním vlakem vyražte do Prahy (máte to kousek) a projděte si Václavák, vemte ho do metra, naučte ho jezdící schody. Vemte ho do zoo, tam bude spousta příležitostí k novým situacím. Naučte ho taky v klidu čekat. Prostě ho vzdělávejte.A sebe taky samozřejmě. To vše vůbec není o nějakém cvičáku, ale jen o vás a o tom psovi, o čase, který s ním a hlavně jak trávíte.
megi jsem rád, že si zpátky, ale teď si úpně vedle - moje smečka je už jen
Úďa a poloslepej a chluchej Vojtíšek, kterej 20hod/den prospí...
ACD nezapřahám , ale na feny SH Úďa reaguje u kamarádky úplně normálně
lupus4
napsal(a):
startovacího psa bych dala k noze asi u každého rohu..
to dělám , a "jakoby ledabyle" vykukuju za každej roh a nadcházime si ho, jestli mne někdo pozoruje , tak si myslí, že prchám před agenty nejmíň ze CIA, ale to je mi fuk jako uprd....
Jenže Úďa si pamatuje kde v jakým baráku bydlí kdejakej čokl (a že tady skoro v každým)a je ve střehu vlastně furt...
No tak já to dělám úplně stejně. ...jedna blbá zkušenost pro mojí fenu, díky mojí debilitě a tím, že jsem prostě nepředvídala, úplně stačila
lupus4
napsal(a):
megi jsem rád, že si zpátky, ale teď si úpně vedle - moje smečka je už jen
Úďa a poloslepej a chluchej Vojtíšek, kterej 20hod/den prospí...
ACD nezapřahám , ale na feny SH Úďa reaguje u kamarádky úplně normálně
tak pardon, mám nějak uloženo, že máte kopec psů, omlouvám se
no to je jasné, ty husky jsou totiž asi úplně normální psi.. a možná by ony mohly pomoct - jít s nimi.. jako vzor, by to okoukal?
mám furt u každého psa sklony strkat ho do jeho přirozené práce, že mu to jako dodá tu psychickou sílu, spokojenost
ale kamarádi by pomoct mohly, už proto, že si myslím, že to není neposlušnost, ale strach
napsal(a):
ano, potvrzuji, já s tím pracuji
mně to neustále padá z ruky a to zvedání ze země je práce dosti
nechce se mi to tahat, proto na to už kašlu, ale psovi bylo naprosto jedno, jestli mám v ruce flexi nebo naše pevné přepínací vodítko
rozdíl byl jen v obojku nebo postroji
v postroji netahá.. a fakt nechápu, že zrovna tahací pes netahá v postroji
mám na to teorii, ale je stejně blbá jako moje práce s flexi, tak vás toho ušetřím
Mňa by tá teoria celkom zaujímala
Nefret ťahá na obojku ako divá( stále sa jej vyhrážam, že budúcu zimu,keď už bude mať rast ukončený, bude ťahať sane aj so mnou,lebo sily má ako malý koník), takže pod stromček dostane postroj...už hádam vela neporastie a nebude jej za dva mesiace malý
domi.t
napsal(a):
Mňa by tá teoria celkom zaujímala
Nefret ťahá na obojku ako divá( stále sa jej vyhrážam, že budúcu zimu,keď už bude mať rast ukončený, bude ťahať sane aj so mnou,lebo sily má ako malý koník), takže pod stromček dostane postroj...už hádam vela neporastie a nebude jej za dva mesiace malý
Zkuste zastavit psa bez vodítka, bez obojku a bez povelu.
Tahání za krk nefunguje :-)
napsal(a):
Zkuste zastavit psa bez vodítka, bez obojku a bez povelu.
Tahání za krk nefunguje :-)
tahani za krk funguje na zastaveni - dokud není pes otupely.
zrovna tak otupi i na postroj, když se zase necha tahat.
co funguje je změna - ale fungovala by i naopak- tj. z postroje, kde pes taha na obojek - pokud by ho vubec neznal.
me taha stene na vsem
napsal(a):
tahani za krk funguje na zastaveni - dokud není pes otupely.
zrovna tak otupi i na postroj, když se zase necha tahat.
co funguje je změna - ale fungovala by i naopak- tj. z postroje, kde pes taha na obojek - pokud by ho vubec neznal.
me taha stene na vsem
ha a já žiji v domnění, že tah u psa vyvolá tah větší
ale třeba tah do strany ho zastaví
samozřejmě zvyk, otupělost, to se musí najít jiný způsob, změna, jasné
mám jiný způsob okoukaný od mámy feny - zastavuje štěně dotekem mezi plecí a krkem, někdy do něj prostě takhle strčí
je to docela neutrální gesto - žádné plácání, tahání za ucho, kopání do žeber, tahání za kůži.....ten dotek neublíží, většina psů ho jistě zná a neožene se kvůli tomu
a taky musím chodit tempem psa - ono je pro ně docela složité jít krokem člověka....chodit dle mě se naučí později
malinké štěně je něco jiného než pes, který na mě kašle a jde si prostě svou cestou
ale u mě vždy platí, že nejdřív se vyblbne a pak chci nějaké soustředění
pak můžeme kouknout na případ, kdy pes vyletí už ze dveří a člověk vlaje celou cestu.. blbé, no :-) ....tak nejdu, dokud nebude klidnější (klid musím způsobit já)
lákat psy mě nebaví, ale tak třeba na nějaké by to fungovalo...často měnit směr s pískadlem v ruce nebo bez něj......už je to zbytečně složité
na štěně je nejlepší vychovaný pes, sepnout vodítkem (jo, mám blbé americké způsoby) :-)
napsal(a):
ha a já žiji v domnění, že tah u psa vyvolá tah větší
ale třeba tah do strany ho zastaví
samozřejmě zvyk, otupělost, to se musí najít jiný způsob, změna, jasné
mám jiný způsob okoukaný od mámy feny - zastavuje štěně dotekem mezi plecí a krkem, někdy do něj prostě takhle strčí
je to docela neutrální gesto - žádné plácání, tahání za ucho, kopání do žeber, tahání za kůži.....ten dotek neublíží, většina psů ho jistě zná a neožene se kvůli tomu
a taky musím chodit tempem psa - ono je pro ně docela složité jít krokem člověka....chodit dle mě se naučí později
malinké štěně je něco jiného než pes, který na mě kašle a jde si prostě svou cestou
ale u mě vždy platí, že nejdřív se vyblbne a pak chci nějaké soustředění
pak můžeme kouknout na případ, kdy pes vyletí už ze dveří a člověk vlaje celou cestu.. blbé, no :-) ....tak nejdu, dokud nebude klidnější (klid musím způsobit já)
lákat psy mě nebaví, ale tak třeba na nějaké by to fungovalo...často měnit směr s pískadlem v ruce nebo bez něj......už je to zbytečně složité
na štěně je nejlepší vychovaný pes, sepnout vodítkem (jo, mám blbé americké způsoby) :-)
" ha a já žiji v domnění, že tah u psa vyvolá tah větší
ale třeba tah do strany ho zastaví"
podle me - oba tahy vyvolají protitah - jen ten do strany mu rozhodi i rovnováhu a aby pes nespadnul -zastavi :-)
"mám jiný způsob okoukaný od mámy feny"
hmmm.
uplne male stene fena urputnym lizanim dopravi kam presne potřebuje a je ji jedno, co si o tom ten prcek mysli - a vetsi ? nijak nezastavuje.
no- a taky si myslim, ze clovek není fena
na štěně je nejlepší vychovaný pes
na tohle jsem taky dlouho verila - a pak jsem si to zkusila.
a to jsem pak zjistila, ze místo, aby se stene ucilo od stareho dobre mravy - ze stareho se rychleji stane ohluchly anarchista a v pazimista
ale jo, jestli to nekomu funguje, proc ne.
všechno je to jen o vytržení z "běžim neslyšim" :)
napsal(a):
všechno je to jen o vytržení z "běžim neslyšim" :)
Tak to jsem nepochopila z tech prispevku