Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.10.2020 20:11

Protože jednorázová rouška ( a asi i ta šitá ) : Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. - Jak zní slogan už od jara.
Vás před ostatními chrání právě ten respirátor. Proto ho má lékař, aby zvládl nápor virů od pacošů.
Podobnou funkci snad má dvojitá rouška s vloženým filtrem. V jarní vlně se prodával stříhací na metry ( asi 50m, tuším za 500-800,--)

17.10.2020 20:40

RozaTonda-mopsi napsal(a):
Asi určíte máte pravdu.
Ale věřím, že i tato dvouvrstva něco zachyti.
Děti si x krát denně ve škole sundavaly, nandavaly
Jsem radši když mají 3 čiste latkové, ktere si behem dne vymeni a daji použite do pytliku,. Přeci jen 2 deti a kdyby měly poživat fakt tak jak se mají, tak se nedoplatime 😕 to by bylo x rousek za den.

A to jednorazove vyhazování se mi nelíbi. To je tolik materiálu , tolik odpadu.

No, snad nebudu litovat

Ale třeba když jdou rodiče k lékaři, tak ti mají respiratory.

Tak nějak jsem to myslela. Do čekárny k lékaři a do lékárny jednorázovku (spotřeba minimální), na běžné nošení látková. Dcera taky nosila 3-4ks na den, máme jich dost a nemám problém našít další.

17.10.2020 20:42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale ta ochrana nositele je v látkové roušce menší, než v dobře používané jednorázové. To byste v ní musela mít vložený filtr.
My to kombinujeme, do rizikovějších míst nosíme jednorázovky, jinak látkové, nebo látkové s filtrem.

No já nevím, mám za to, že rouškou chráním okolí, ne sebe. Na mou ochranu je respirátor (a to ještě ne každý), nebo ne?

17.10.2020 20:53

Protože jednorázová rouška ( a asi i ta šitá ) : Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. - Jak zní slogan už od jara.
Vás před ostatními chrání právě ten respirátor. Proto ho má lékař, aby zvládl nápor virů od pacošů.
Podobnou funkci snad má dvojitá rouška s vloženým filtrem. V jarní vlně se prodával stříhací na metry ( asi 50m, tuším za 500-800,--)

Ano, prodával a stále prodává - https://www.rouskylidem.cz/FILTRY-DO-ROUSEK-c11_0_1.htm

Rouška chrání primárně okolí, ale částečně i nositele, a to i ta látková. Sice úplně nezabrání nákaze (to už chce ten respirátor nebo roušku s nanovláknem), ale minimálně něco zachytí a snižuje tu počáteční dávku viru.

17.10.2020 21:15

No já nevím, mám za to, že rouškou chráním okolí, ne sebe. Na mou ochranu je respirátor (a to ještě ne každý), nebo ne?

Ano, chápete to dobře. Vysokou ochranu poskytne jen respirátor vyšší třídy. Ale ani u roušky není ochrana nositele nulová.
Tuším z nějakého experimentu cca 55% jednovrstvá látková, cca 70% dvouvrstvá látková, 82% látková s filtrem nebo jednorázová chirurgická, 92% respirátor FFP2, 98% respirátor FFP3

17.10.2020 21:18

Ano, chápete to dobře. Vysokou ochranu poskytne jen respirátor vyšší třídy. Ale ani u roušky není ochrana nositele nulová.
Tuším z nějakého experimentu cca 55% jednovrstvá látková, cca 70% dvouvrstvá látková, 82% látková s filtrem nebo jednorázová chirurgická, 92% respirátor FFP2, 98% respirátor FFP3

Tak nějak jsem si to myslela.

17.10.2020 21:25

ale ne kvůli tomu, že by veterináři byli nemocní. jen prostě většina veterinářů jsou ženy v reproduktivním věku, a když jsou zavřené ty školy...

tady zavreli kvuli tomu, ze byli doktori v karantene.

18.10.2020 00:21
fikovnice

XXX.XXX.135.229

https://is.muni.cz/lide/?ag=os&search=mudr.+jana&searchid=mudr.+jana
mudr. jana a určitě VŠ, jiná v Brně asi není? a bude to lékařská nebo farmaceutická fakulta
na farmaceutické mi to našlo třeba jen tohle:
https://is.muni.cz/osoba/245391 to je veterinářka.. dole se to dá třídit
tak to můžete zkusit - jméno a fb, rajče,.. podle foto koček a psa
omluva za špatný návod - pokud je doktor farmacie, pak je možný titul rndr. i mgr. i pharmdr, liší se rokem studia
a fikovnici není méně než mně
konec hlášení

Lidi milí moji tady! Omlouvám se všem za dlouhé neozývání se a kaju se... Pokud si vzpomínáte, tak mám tu nešťastně nemocnou páteř...už byly bolesti k nevydržení. Mám po dvou invazivních zákrocích (ne ale operace), efekt nic moc... Starala se o mě příbuzná...
Do toho kombinovat tento stav s prací (i když na částečný úvazek) - já prostě nestíhala, respektive byla jsem vyřazená z provozu...
Jinak v ISu MED MUNI mě najdete - pod tím úplně nejobyčejnějším jménem, tedy příjmením .

Jste zlatí, že jste na mě mysleli, vážím si toho a není to fráze!
Děkuji, opravdu MOC DĚKUJI a ještě jednou se omlouvám těm, co jim na mně záleželo a záleží...

18.10.2020 00:27
fikovnice

XXX.XXX.135.229

Terven napsal(a):
Nemyslím si....

Mýlíte se, dokonce jsme si soukromě psaly. Nebo spíš já Vám psala, a teď si nevybavuji, zda jste mi odpověděla... . Odhadovala jsem naše profese jako totožné.

18.10.2020 00:29
fikovnice

XXX.XXX.135.229

Andrýsek3 napsal(a):
Já jen přidám další informaci tento rok je fikovnici 49 let, jste ji trošku přidali :P. Doufám, že je v pořádku, myslím, že většina zde ví o jejich vážných zdravotních potížích. 🍀

Ježkovy voči, já už toto vlákno snad ani nebudu číst , jak jsi zjistila věk? No, asi jsem jej práskla, že? My si totiž před časem (už je to nějaký rok zpět) psaly...

Opravdu se všem milým lidem zde omlouvám!

18.10.2020 00:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

fikovnice napsal(a):
Lidi milí moji tady! Omlouvám se všem za dlouhé neozývání se a kaju se... Pokud si vzpomínáte, tak mám tu nešťastně nemocnou páteř...už byly bolesti k nevydržení. Mám po dvou invazivních zákrocích (ne ale operace), efekt nic moc... Starala se o mě příbuzná...
Do toho kombinovat tento stav s prací (i když na částečný úvazek) - já prostě nestíhala, respektive byla jsem vyřazená z provozu...
Jinak v ISu MED MUNI mě najdete - pod tím úplně nejobyčejnějším jménem, tedy příjmením .

Děkuji, opravdu MOC DĚKUJI a ještě jednou se omlouvám těm, co jim na mně záleželo a záleží...

no sláva a ¨vítám zpět ¨

18.10.2020 00:31
GAELLE

XXX.XXX.66.235

fikovnice napsal(a):

uf teď mi spadl kámen ze srdce !!!!

18.10.2020 00:34
lupus4

XXX.XXX.205.61

read://https_denikn.cz/?url=https%3A%2F%2Fdenikn.cz%2F466850%2Fstaci-jen-par-dni-unikatni-data-ukazuji-jak-rychle-lide-s-koronavirem-umiraji-v-nemocnicich%2F%3Futm_source%3Dwww.seznam.cz%26utm_medium%3Dsekce-z-internetu%23dop_ab_variant%3D413310%26dop_req_id%3DHsJahwZl3lO-202010172221%26dop_source_zone_name%3Dhpfeed.sznhp.box

18.10.2020 00:49

fikovnice napsal(a):

Jupííí, jste zase na světě! To jsem moc ráda, tady už se nastiňovaly černé scénáře...

A omlouvám se za detektivní pátrání a hloubkovou prověrku, vše bylo s dobrým úmyslem zjistit, zda jste v pořádku

18.10.2020 00:50
fikovnice

XXX.XXX.135.229

lupus4 napsal(a):
no sláva a ¨vítám zpět ¨

Moc děkuji milý vlku!

18.10.2020 00:52
fikovnice

XXX.XXX.135.229

Jupííí, jste zase na světě! To jsem moc ráda, tady už se nastiňovaly černé scénáře...

A omlouvám se za detektivní pátrání a hloubkovou prověrku, vše bylo s dobrým úmyslem zjistit, zda jste v pořádku

Nemáte se vůbec proč omlouvat!
Ono, úplně dobře nebylo, proto jsem se neozývala, ale asi je pravda, že vždy může být ještě hůř...
A i Vám moc děkuji!

18.10.2020 00:53
fikovnice

XXX.XXX.135.229

GAELLE napsal(a):
uf teď mi spadl kámen ze srdce !!!!

Pavli, písla jsem SZ. Bylo to dost složité období...

neverend

18.10.2020 02:09
neverend

XXX.XXX.213.247

To je radosti. 😀 Našla se a je v pořádku.🙂 Skoro by se mi chtělo napsat že vždy je třeba být pozitivní, ale v dnešní době to může být špatně pochopeno.😀 Jsme rádi že jste zpět Fikovnice.🙂

18.10.2020 07:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No to mě pos.r! Jani čau fakt se mi ulevilo, že si OK

18.10.2020 07:27

To je ale konina s tou mapou. Když si vezmu, že člověk čeká na otestování 3 4 dny a pak 1 2 na výsledek, tak ten údaj, že je někde nějaký nakažený, je už týden starý
a taky pozitivita jde objevit až v nějaké fázi
takže k čemu ta informace vlastně je? Že nemám lézt do Prahy?
No a když se fikovnice přestala flákat, tak by mi mohla říct, co to je souborové testování.
Vezme se sada vzorků, výsledek nic moc = negativní všichni.
Sada vzorků, něco pozitivní = otestuje se každý zvlášť.
Rozumím tomu cca dobře? Vysvětlovalo by to ty negativní nemocné lidi.
Lupův odkaz mi nešel :-)
https://denikn.cz/466850/staci-jen-par-dni-unikatni-data-ukazuji-jak-rychle-lide-s-koronavirem-umiraji-v-nemocnicich/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk

Co se děje se slavným starožitným Těchonínem, že potřebujeme další polní nemocnici?
Včera nás v rádiu uklidnili, že bude dalších 2000 lůžek - že vláda koupí postele.
Ale že se teprve musí vyrobit :-)
Budou asi tak v listopadu.
Myslím, že by stačilo říct - lidé, kdo má doma obyčejnou kovovou nebo borovicovou postel, přivezte ji tam a tam, desinfekce, pára,... to mám ale blbé nápady :-)

Je to takový hodně těžký moloss, ale chtělo by to teriéra.

18.10.2020 07:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To je ale konina s tou mapou. Když si vezmu, že člověk čeká na otestování 3 4 dny a pak 1 2 na výsledek, tak ten údaj, že je někde nějaký nakažený, je už týden starý
a taky pozitivita jde objevit až v nějaké fázi
takže k čemu ta informace vlastně je? Že nemám lézt do Prahy?
No a když se fikovnice přestala flákat, tak by mi mohla říct, co to je souborové testování.
Vezme se sada vzorků, výsledek nic moc = negativní všichni.
Sada vzorků, něco pozitivní = otestuje se každý zvlášť.
Rozumím tomu cca dobře? Vysvětlovalo by to ty negativní nemocné lidi.
Lupův odkaz mi nešel :-)
https://denikn.cz/466850/staci-jen-par-dni-unikatni-data-ukazuji-jak-rychle-lide-s-koronavirem-umiraji-v-nemocnicich/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk

Co se děje se slavným starožitným Těchonínem, že potřebujeme další polní nemocnici?
Včera nás v rádiu uklidnili, že bude dalších 2000 lůžek - že vláda koupí postele.
Ale že se teprve musí vyrobit :-)
Budou asi tak v listopadu.
Myslím, že by stačilo říct - lidé, kdo má doma obyčejnou kovovou nebo borovicovou postel, přivezte ji tam a tam, desinfekce, pára,... to mám ale blbé nápady :-)

Je to takový hodně těžký moloss, ale chtělo by to teriéra.

18.10.2020 09:08
Andrýsek3

XXX.XXX.54.66

fikovnice napsal(a):
Ježkovy voči, já už toto vlákno snad ani nebudu číst , jak jsi zjistila věk? No, asi jsem jej práskla, že? My si totiž před časem (už je to nějaký rok zpět) psaly...

Opravdu se všem milým lidem zde omlouvám!

Já se omlouvám, že jsem to tak práskla, ale zazněla tu vyšší čísla, tak jsem to chtěla uvést na pravou míru. Ano, v sz. Já myslela, že jsme si psaly maximálně tak 2 roky zpátky, a ony už to jsou 4. 🙈 Super, že jsi zpátky. :)

18.10.2020 09:14
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

lesnížínka napsal(a):

Tak pod to pos.er se přidávám a jsem moc ráda, že jste v pořádku zpět 😊!!!
Člověk si zvykne i na online lidi jak tak koukám hrozne rychle a chybí mu ❤

Za to, že jsem si myslela, že jste starší se omlouvám 🙊 vzdyt jste skoro moje vrstevnice ! A mluvíte o sobě jako o starším člověku ??? 😉

No a už se Vám daří dobře/ lépe? Kde jste přišla k nemoci páteře ? Pokud to nevadí že se ptam ? Ale tak když uz o vas tady víme i velikost bot 😉

18.10.2020 09:27
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Mě překvapilo, že na hygieně chtěli po pozitivní pacientce kontakty jen 2 dny zpět ?!
Není to málo a jak ničemu?

Popíšu - pani 15.10 volali pozitivitu. Na testu byla 12.10. , špatne ji bylo od 10.10. Takže je zajímalo, s kým byla v kontaktu 2 dny před.
S mojí tchyni je to kamarádka a viděly se naposledy 7.10. Takže ona hygienu jiz nezajímá.
Ale tchyni je od pondělí blbě 😕...

Já bych tam teda už mazala.. ale ona nechce, že nemusí... Její chování zde neřešme - vím sama , že je to totální 👎

Jen to trasování nechápu.

18.10.2020 09:39
Andrýsek3

XXX.XXX.54.66

Mě překvapilo, že na hygieně chtěli po pozitivní pacientce kontakty jen 2 dny zpět ?!
Není to málo a jak ničemu?

Popíšu - pani 15.10 volali pozitivitu. Na testu byla 12.10. , špatne ji bylo od 10.10. Takže je zajímalo, s kým byla v kontaktu 2 dny před.
S mojí tchyni je to kamarádka a viděly se naposledy 7.10. Takže ona hygienu jiz nezajímá.
Ale tchyni je od pondělí blbě 😕...

Já bych tam teda už mazala.. ale ona nechce, že nemusí... Její chování zde neřešme - vím sama , že je to totální 👎

Jen to trasování nechápu.

Taky mi dva dny přijdou málo.

18.10.2020 09:44

víc dní asi kapacitně nestíhají. trasování prostě nefunguje, kdyby fungovalo, nedostalo by se to do fáze masivního komunitního přenosu.

komunitní přenos = nevím, od koho to mám.

18.10.2020 10:09
Andrýsek3

XXX.XXX.54.66

Taky si myslím, že by to jinak nezvládli ani pořádně obvolat. Před 3mi týdny byla čekačka v Brně na testy skoro týden, tak nevím jak to je teď.

18.10.2020 10:36

je to děsně vtipný. takovým morbidním způsobem. asi jsem měla o schopnosti tohohle státu řešit tyhle důležitý státní věci, jako epidemie, živelní katastrofy a války, hodně přehnaný mínění.

upřímně, mít teďka nějaký chřipkový příznaky, tak si vezmu dva paraleny a podle stavu buď lezu do práce, nebo nelezu do práce, prostě jako vždycky. vždyť je to stejně už jedno.

18.10.2020 10:42
janaa

XXX.XXX.6.228

Trasování dávno nefunguje. Brácha od minulého pátku "na něj něco lezlo", nejdřív myslel,že to přehnal se sportem. Když to nepřecházelo, vzhledem k tomu, že chtěli dát děti k prarodičům, šel na test v úterý, je pozitivní. Příznaky mírné, jen ho bolí celé tělo, klouby, je hodně unavený. Manželka bez příznaků, objednali jí na testy až úterý, co teď bude. Děti se netestují vůbec. Mluvila jsem s ním v pátek a nikdo ho kvůli trasování kontaktů neoslovil, ani manželku a děti, aby šly do karantny. Brácha se odjel separovat mimo domov, manželka a děti jsou v dobrovolné karanténě. Zatím všichni bez příznaků. Tak asi tak.
Upřímně, kdyby na mě něco lezlo,na žádný testy nejdu, zalezu do pelechu a kurýruju se doma

18.10.2020 10:48
fikovnice

XXX.XXX.134.206

lesnížínka napsal(a):

Ahojky, moc zdravím!

18.10.2020 10:53
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Za to, že jsem si myslela, že jste starší se omlouvám 🙊 vzdyt jste skoro moje vrstevnice ! A mluvíte o sobě jako o starším člověku ??? 😉

No a už se Vám daří dobře/ lépe? Kde jste přišla k nemoci páteře ? Pokud to nevadí že se ptam ? Ale tak když uz o vas tady víme i velikost bot 😉

Já o sobě psala jako o starším člověku?
Noo, tělesně tak na 200 let, duší se cítím max. na 20!
A i Vám moc moc děkuji za to, že jste mě postrádala.

18.10.2020 10:56
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Dávala jsem tu kdysi MRI mé páteře, prodělala jsem spondylodiscitidu - hnisavý zánět obratlových těl a ploten. Vznikly abscesy a páteř se následně zbortila, což způsobilo mj. výhřez prakticky všech L ploten a to, že se páteř prostě úplně vychýlila z normální osy. Bolesti strašlivé...

18.10.2020 10:57
fikovnice

XXX.XXX.134.206

janaa napsal(a):
Trasování dávno nefunguje. Brácha od minulého pátku "na něj něco lezlo", nejdřív myslel,že to přehnal se sportem. Když to nepřecházelo, vzhledem k tomu, že chtěli dát děti k prarodičům, šel na test v úterý, je pozitivní. Příznaky mírné, jen ho bolí celé tělo, klouby, je hodně unavený. Manželka bez příznaků, objednali jí na testy až úterý, co teď bude. Děti se netestují vůbec. Mluvila jsem s ním v pátek a nikdo ho kvůli trasování kontaktů neoslovil, ani manželku a děti, aby šly do karantny. Brácha se odjel separovat mimo domov, manželka a děti jsou v dobrovolné karanténě. Zatím všichni bez příznaků. Tak asi tak.
Upřímně, kdyby na mě něco lezlo,na žádný testy nejdu, zalezu do pelechu a kurýruju se doma

A proč se netestují děti? Že je karanténa automatická...? Mě osobně zajímají testy protilátek - po čase. Jak dlouho drží...? Ví to někdo?

18.10.2020 11:00
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Andrýsek3 napsal(a):
Taky si myslím, že by to jinak nezvládli ani pořádně obvolat. Před 3mi týdny byla čekačka v Brně na testy skoro týden, tak nevím jak to je teď.

Taková byla čekačka v Brně i v srpnu - více než týden. Tehdy jsem protekčně (uff ) sehnala termín hned na druhý den, ptž jsem potřebovala odjet na dovolenou. Ale byly tehdy pro NEsamoplátce pouze 3 odběrná místa v Brně. Jak je to teď, nevíš náhodou? Mně vyhověla soukromá labina na Lesné.

18.10.2020 11:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
A proč se netestují děti? Že je karanténa automatická...? Mě osobně zajímají testy protilátek - po čase. Jak dlouho drží...? Ví to někdo?

Tvrdili, že rok, pak půl roku, poslední info je 4 měsíce. Takže na chuja to je a nějaké promoření už je tím pádem mimo
Jinak jak psala Janaa, taky bych nešla na testy a jen čučela doma. A myslím, že to tak dělá hodně lidí, tady v našich končinách si myslím většina. Trasování...tak jistě, sama bych se snažila přijít na to od koho to mám, no s mou sklerozou i když se denně potkám s minimem lidí, některé dny s nikým, tak nevím, nevím. Stačí objet vesnici kvůli nákupům a to už se člověk zastaví s x lidma naopak...protože se všichni známe.

18.10.2020 11:14
Andrýsek3

XXX.XXX.54.66

fikovnice napsal(a):
Taková byla čekačka v Brně i v srpnu - více než týden. Tehdy jsem protekčně (uff ) sehnala termín hned na druhý den, ptž jsem potřebovala odjet na dovolenou. Ale byly tehdy pro NEsamoplátce pouze 3 odběrná místa v Brně. Jak je to teď, nevíš náhodou? Mně vyhověla soukromá labina na Lesné.

Ahaa, pokud vím tak testuje pro nesamoplatce Lesná a Bohunice, možná Anna? Čekačka byla 7 dní, ale doktorka příteli poradila, aby jel do Znojma, tam ho vzali hned i bez objednání, takže jel tam.

18.10.2020 11:14
fikovnice

XXX.XXX.134.206

lesnížínka napsal(a):
Tvrdili, že rok, pak půl roku, poslední info je 4 měsíce. Takže na chuja to je a nějaké promoření už je tím pádem mimo
Jinak jak psala Janaa, taky bych nešla na testy a jen čučela doma. A myslím, že to tak dělá hodně lidí, tady v našich končinách si myslím většina. Trasování...tak jistě, sama bych se snažila přijít na to od koho to mám, no s mou sklerozou i když se denně potkám s minimem lidí, některé dny s nikým, tak nevím, nevím. Stačí objet vesnici kvůli nákupům a to už se člověk zastaví s x lidma naopak...protože se všichni známe.

Další průser je, že se nestanovuje buněčná imunita. Jen protilátky... Já nejprve si říkala, jestli není lepší onemocnět tím co nejdřív. Ale asi ne, není... Jinak já jsem dost odpůrce Velkého Bratra. Apku E-roušku nemám, mj. i proto, že mi totálně blbne (spíš nefunguje) mobil. Ale i kdyby fungoval, prostě se mi nechce číslo poskytovat. I když oni je stejně poskytli operátoři - minulý týden mi přišla sms od Rážové (teda jako od "Rážové" ) - že si mám apku nainstalovat.

18.10.2020 11:15
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Andrýsek3 napsal(a):
Ahaa, pokud vím tak testuje pro nesamoplatce Lesná a Bohunice, možná Anna? Čekačka byla 7 dní, ale doktorka příteli poradila, aby jel do Znojma, tam ho vzali hned i bez objednání, takže jel tam.

Lesná, Bohunice a Veveří... Ale čekala bych, že to od srpna navýšili...

18.10.2020 11:17
Andrýsek3

XXX.XXX.54.66

Já jsem zvědavá na ty dnešní hooligans protesty. To bude mela. 🤦‍♀️ Samozrjme tim zatěžují policii i nemocnice (pochybuji, že se to obejde bez malých zranění, když tam jede taková sebranka), které jsou i bez nich tak vytížené. Opravdu mě chování a sobeckost některých lidí nepřestává fascinovat.

18.10.2020 11:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Další průser je, že se nestanovuje buněčná imunita. Jen protilátky... Já nejprve si říkala, jestli není lepší onemocnět tím co nejdřív. Ale asi ne, není... Jinak já jsem dost odpůrce Velkého Bratra. Apku E-roušku nemám, mj. i proto, že mi totálně blbne (spíš nefunguje) mobil. Ale i kdyby fungoval, prostě se mi nechce číslo poskytovat. I když oni je stejně poskytli operátoři - minulý týden mi přišla sms od Rážové (teda jako od "Rážové" ) - že si mám apku nainstalovat.

Jo, to myslím chodilo všem. Mě ne nemám chytrý telefon(a jak jsem tomu ráda ) ale vím, že se tchán ptal muže, co s tím má dělat(a že mu říkal, ať se na to vykašle)

18.10.2020 11:23
Andrýsek3

XXX.XXX.54.66

lesnížínka napsal(a):
Jo, to myslím chodilo všem. Mě ne nemám chytrý telefon(a jak jsem tomu ráda ) ale vím, že se tchán ptal muže, co s tím má dělat(a že mu říkal, ať se na to vykašle)

Já ač si myslim, že většinu věcí dodržuji, snažím se být zodpovědná, tak aplikaci jsem si taky nenainstalovala. I když skrz sociální sítě stejně znají každý můj pohyb, tak pořád se mi nějak nechce být sledována ještě víc. 😃

18.10.2020 11:24

fikovnice napsal(a):

Ještě že mám hloupý telefon! Jsem takových SMS ušetřena.

18.10.2020 11:25

fikovnice napsal(a):

buněčnou imunitu v podstatě nelze otestovat.

a na nějaký aplikace já z principu kašlu, mám akorát waze, jinak jsem zapřísáhlý aplikacefob.

18.10.2020 11:25
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):

Mýlíte se, dokonce jsme si soukromě psaly. Nebo spíš já Vám psala, a teď si nevybavuji, zda jste mi odpověděla... . Odhadovala jsem naše profese jako totožné.

Aha :-) Ne, tak do té zprávy jste nepsala, že jste lékařka a já jsem Vás tipovala spíš na magistru farmacie či RNDr.

18.10.2020 11:32
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Děkuji za názory.
Já jsem totiž na tchyni naštvana, že na testy nejde. Aby jsme věděli. Bydli vedle nas.
A ja ted nevím , zda k rodičům (mým) jit nebo ne.

Ale zase je Prada, že stejně NIKDY nevím , zda to v sobe mam nebo ne. Protoze chytit to mužů kdykoliv. Jen , tohle mi přišlo , že o tom vím a je to podvedomne blíž. Ale je to " jen " o me psychice. 😊

Děkuji, zkusim na to kouknout z jineho pohledu 😉

18.10.2020 11:33

lesnížínka napsal(a):
Teď jsem něco hledala a vyběhnulo na mě: https://www.super.cz/726180-hvezda-33-internetu-podlehla-koronaviru-fitness-trener-sledujicim-tvrdil-ze-virus-neexistuje-pak-se-sam-nakazil.html#dop_ab_variant=0&dop_req_id=x2X39UBdCHD-202010180924&dop_source_zone_name=super.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz tam bude zřejmě problém hlavně v kombinaci s anabolikama....

podle mně prostě těm rizikovým faktorům nikdo nerozumí a rozumět nemůže. jasný, tlustý, starý, po transplantaci, tam jsou jasně dané poruchy imunity, ale jinak je to jako s kočkama.

proč většina neonemocní, některé mají chronický průjem a jiné uhynou na fip a neuděláte nic? přitom je to vždy jeden a ten samý koronavirus.

18.10.2020 11:33

lesnížínka napsal(a):
Teď jsem něco hledala a vyběhnulo na mě: https://www.super.cz/726180-hvezda-33-internetu-podlehla-koronaviru-fitness-trener-sledujicim-tvrdil-ze-virus-neexistuje-pak-se-sam-nakazil.html#dop_ab_variant=0&dop_req_id=x2X39UBdCHD-202010180924&dop_source_zone_name=super.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz tam bude zřejmě problém hlavně v kombinaci s anabolikama....

podle mně prostě těm rizikovým faktorům nikdo nerozumí a rozumět nemůže. jasný, tlustý, starý, po transplantaci, tam jsou jasně dané poruchy imunity, ale jinak je to jako s kočkama.

proč většina neonemocní, některé mají chronický průjem a jiné uhynou na fip a neuděláte nic? přitom je to vždy jeden a ten samý koronavirus.

18.10.2020 11:34
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

A ono je vlastně asi i jedno, zda na to razítko mam nebo ne. K čemu, že ?

Člověk solidní zaleze a je jedno, zda prodělá chřipku nebo covid.

Díky !

18.10.2020 11:48
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Terven napsal(a):
Aha :-) Ne, tak do té zprávy jste nepsala, že jste lékařka a já jsem Vás tipovala spíš na magistru farmacie či RNDr.

Ne ne, ale to je jedno...

18.10.2020 11:54
fikovnice

XXX.XXX.134.206

buněčnou imunitu v podstatě nelze otestovat.

a na nějaký aplikace já z principu kašlu, mám akorát waze, jinak jsem zapřísáhlý aplikacefob.

Plošně ne. Ale na nějakém vzorku by to šlo, ne? Není to můj podobor, ale mluvila o tom kolegyně/známá, která jako RNDr. se tímto zabývá.

Apku nemám ani jednu v mobilu...

18.10.2020 11:54
fikovnice

XXX.XXX.134.206

fikovnice napsal(a):
Plošně ne. Ale na nějakém vzorku by to šlo, ne? Není to můj podobor, ale mluvila o tom kolegyně/známá, která jako RNDr. se tímto zabývá.

Vlastně Whatsapp mám...

18.10.2020 11:57

fikovnice napsal(a):

vůbec netuším, jak by se to testovalo in vivo a do jaké míry mají in vitro výsledky přenositelné na skutečný stav.

u buněčné imunity totiž jde o souhru cytokinů, o celkovou funkci celého imunitního systému a jeho nastavení, má tam obrovský vliv celková hormonální rovnováha těla - proto mají stresovaní a tlustí problém. prostě to není o jednom vzorku a změření něčeho.

18.10.2020 12:02
fikovnice

XXX.XXX.134.206

lesnížínka napsal(a):

Ten virus, ač je ze známé "rodiny", je pořád velkou neznámou... Mě třeba poměrně děsí zcela nevyzpytatelné následky (hlavně svojí různorodostí - teda, dá-li se věřit tomu, co jsem si k tomu načetla).

Je mi fuk, pokud mě někdo bude mít za konspirátorku, ale jsem si téměř jistá, že jde o virus, který Číňanům "utekl" z labiny a myslím, že není tak úplně "přírodního" původu. Nemyslím, že jej vypustili záměrně, to ne. Ale Číňani způsobili celosvětovou pandemii nějakým šlendriánem, a nejsou nijak popotahováni? Wtf? Mezinárodní tribunál, sankce...??? Aha, Čína je významným exportérem, takže to nejde!

18.10.2020 12:05
fikovnice

XXX.XXX.134.206

vůbec netuším, jak by se to testovalo in vivo a do jaké míry mají in vitro výsledky přenositelné na skutečný stav.

u buněčné imunity totiž jde o souhru cytokinů, o celkovou funkci celého imunitního systému a jeho nastavení, má tam obrovský vliv celková hormonální rovnováha těla - proto mají stresovaní a tlustí problém. prostě to není o jednom vzorku a změření něčeho.

Hmm, zkusím vyzjistit...
Každopádně imunologické základní vyšetření zahrnuje právě i stanovení buněčné imunity (subpopulace CD, jejich poměr, NK,...), ale jak píšu - není to moje specializace...

18.10.2020 12:11

netřeba vidět v tom konspirace, příroda samozřejmě takové krásné věci umí i bez číňanů. problém koronaviru spočívá prostě v buněčném receptoru, který je přítomen na mnoha různých buňkách v těle, takže je to v podstatě pantropní záležitost, nehledě na to, že obecně všechny viry, co umí poškodit endotel, umí i různé další komplikace s poškozením cév spojené.

proti tomu chřipka je nemoc dýchacích cest. protože receptor pro orthomyxoviry je jen tam. všechny ostatní příznaky chřipky jsou o zánětlivé odpovědi, ale virus samotný jinam neleze, nemůže.

18.10.2020 12:14

fikovnice napsal(a):
Hmm, zkusím vyzjistit...
Každopádně imunologické základní vyšetření zahrnuje právě i stanovení buněčné imunity (subpopulace CD, jejich poměr, NK,...), ale jak píšu - není to moje specializace...

no jasný, můžu zjistit, že má někdo těžkou imunodeficienci, když tam určité typy buněk nenajdu, nebo jich bude málo, nebo bude špatný poměr, ale jedna osoba s tabulkovými buňkami může zvládnout konkrétní infekci bez příznaků a druhá uhyne. jsou tam prostě věci mezi nebem a zemí, jak spolu ty buňky komunikují, čistě náhoda - má moje bílá krvinka správný receptor? vznikají náhodnou rekombinací během nitroděložního vývoje, buď máte, nebo nemáte - potkaly moje bílé krvinky něco podobného v minulosti nebo ne? mám sklon k reakci th1 nebo th2?

18.10.2020 12:25
fikovnice

XXX.XXX.134.206

netřeba vidět v tom konspirace, příroda samozřejmě takové krásné věci umí i bez číňanů. problém koronaviru spočívá prostě v buněčném receptoru, který je přítomen na mnoha různých buňkách v těle, takže je to v podstatě pantropní záležitost, nehledě na to, že obecně všechny viry, co umí poškodit endotel, umí i různé další komplikace s poškozením cév spojené.

proti tomu chřipka je nemoc dýchacích cest. protože receptor pro orthomyxoviry je jen tam. všechny ostatní příznaky chřipky jsou o zánětlivé odpovědi, ale virus samotný jinam neleze, nemůže.

Ne ne, jako konspiraci neberu fakt, že se píše o nejrůznějších dlouhodobých následcích prodělaného COVIDu. Ale na druhou stranu by bylo užitečné např. to, co jste tady teď napsala, aby se nějak rozumně sdělilo lidem - třeba plukovníkem. Protože jsou fakt lidi, kteří to chtějí chytit, ať mají už klid (nemám na mysli věčný klid ). I já mezi ně dřív patřila...

18.10.2020 12:27
fikovnice

XXX.XXX.134.206

no jasný, můžu zjistit, že má někdo těžkou imunodeficienci, když tam určité typy buněk nenajdu, nebo jich bude málo, nebo bude špatný poměr, ale jedna osoba s tabulkovými buňkami může zvládnout konkrétní infekci bez příznaků a druhá uhyne. jsou tam prostě věci mezi nebem a zemí, jak spolu ty buňky komunikují, čistě náhoda - má moje bílá krvinka správný receptor? vznikají náhodnou rekombinací během nitroděložního vývoje, buď máte, nebo nemáte - potkaly moje bílé krvinky něco podobného v minulosti nebo ne? mám sklon k reakci th1 nebo th2?

A když se zjistí třeba na 20 tis. souboru, kteří COVID prodělali, že je tam něco konkrétního patologického společného všem nebo většině...?
Viz AIDS - poměr CD4 a CD8. Ano, není to specifický ukazatel, ale určité vodítko to je.

18.10.2020 12:29
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Jinak ale jak odlišíte právě ty různorodé příznaky COVIDu? Vazba na koronavirový receptor jinde než v DC nebo cytokinová bouře?

18.10.2020 12:31
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Btw, úúúplně na začátku pandemie (to ještě pandemie ani nebyla) jsem si říkala, a co když ten zmetek zmutuje (je to RNA virus!) do něčeho tak hnusného, že i u lidí bude způsobovat peritonitidu... To by byl hukot a smrtnost...

18.10.2020 12:57

fikovnice napsal(a):
Ten virus, ač je ze známé "rodiny", je pořád velkou neznámou... Mě třeba poměrně děsí zcela nevyzpytatelné následky (hlavně svojí různorodostí - teda, dá-li se věřit tomu, co jsem si k tomu načetla).

Je mi fuk, pokud mě někdo bude mít za konspirátorku, ale jsem si téměř jistá, že jde o virus, který Číňanům "utekl" z labiny a myslím, že není tak úplně "přírodního" původu. Nemyslím, že jej vypustili záměrně, to ne. Ale Číňani způsobili celosvětovou pandemii nějakým šlendriánem, a nejsou nijak popotahováni? Wtf? Mezinárodní tribunál, sankce...??? Aha, Čína je významným exportérem, takže to nejde!

Spíš si myslím, že má teď celý svět jiné starosti. Na popotahování viníka možná dojde až po pandemii.

18.10.2020 13:38
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Jen k Těchonínu - je tam asi jen 80 lůžek a musí být více než 200 personálu. Byl stavěn pro nemoci typu Ebola, Marburg atd. Trvá minuty než se otevřou všechny tlakové dveře. Proto se nevyužije a staví se nemocnice v Letňanech. Doufám že nebude potřeba ale situace nevypadá dobře. Prymula to posral měl zavřít už před 14 dny vše a natvrdo. Důchodci v obchoďákách musí přece nakoupit dárky pro vnoučata. A dnešní demonstrace v Praze no comment. Nahnala bych je pomáhat do důchodáků a covidárií a bez ochranných prostředků.
teď mi psal známý dělá na RZ že se nakazila sestra, čeká ji ventilátor a je jí 40 a je hubená !!! Ta musela teda dostat nálož. Mohla se ale nakazit i mimo práci. Druhá kamarádka mi psala že děti ze školky vůbec netestovaly ačkoliv byly v divadle s dvěma nakaženýma učitelkama (ještě před NS). A děti jako bezpříznakoví to mohly donést do rodin. I proto jsme tam kde jsme.
Jo a na testy bych nešla, aplikaci nemám a stačí jak nás sledují přes karty a mobily.
přeji všem ať se jim ten sráč koronáč vyhne.

18.10.2020 13:56
fikovnice

XXX.XXX.134.206

GAELLE napsal(a):
Jen k Těchonínu - je tam asi jen 80 lůžek a musí být více než 200 personálu. Byl stavěn pro nemoci typu Ebola, Marburg atd. Trvá minuty než se otevřou všechny tlakové dveře. Proto se nevyužije a staví se nemocnice v Letňanech. Doufám že nebude potřeba ale situace nevypadá dobře. Prymula to posral měl zavřít už před 14 dny vše a natvrdo. Důchodci v obchoďákách musí přece nakoupit dárky pro vnoučata. A dnešní demonstrace v Praze no comment. Nahnala bych je pomáhat do důchodáků a covidárií a bez ochranných prostředků.
teď mi psal známý dělá na RZ že se nakazila sestra, čeká ji ventilátor a je jí 40 a je hubená !!! Ta musela teda dostat nálož. Mohla se ale nakazit i mimo práci. Druhá kamarádka mi psala že děti ze školky vůbec netestovaly ačkoliv byly v divadle s dvěma nakaženýma učitelkama (ještě před NS). A děti jako bezpříznakoví to mohly donést do rodin. I proto jsme tam kde jsme.
Jo a na testy bych nešla, aplikaci nemám a stačí jak nás sledují přes karty a mobily.

Já mám od kolegyně též "dobrou" zprávu! Jedno její dítko je na prvním stupni ZŠ a od učitelky se dozvěděla, zda - aby jí odlehčila (té mojí kolegyni) - nechce dát dítko do pěveckého kroužku! No comment...

neverend

18.10.2020 13:57
neverend

XXX.XXX.213.247

fikovnice napsal(a):

Teď jde o to jestli to není záměr. Vím, je to pro většinu populace světa nepochopitelné a nepřípustné, ale jestli si někdo myslí jak v tomhle systému jde pokračovat do nekonečna, tak to se fakt mýlí. Na druhou stranu je covid prvním testem omezení a dokázal jako první na světě utlumit ekonomiku, která do teď byla číslem jedna zcela absolutně. Řešit covid jako nemoc je asi celkem krátkozraké a podle mě je třeba vidět mnohem víc souvislostí. Probíhají změny jaké by před jen deseti lety byly nemyslitelné a je dost těžké si toho nevšimnout.

18.10.2020 13:59
fikovnice

XXX.XXX.134.206

GAELLE napsal(a):

Jo a lůžka nabídly i hotely. Myslím si (resp. vím), že pořád ještě ve špitálech leží pacoši, kteří již vyžadují jen zbytnou lékařskou péči...prostě jsou neumístitelní a zabírají místa potřebnějším.

18.10.2020 14:02
GAELLE

XXX.XXX.66.235

fikovnice napsal(a):
Jo a lůžka nabídly i hotely. Myslím si (resp. vím), že pořád ještě ve špitálech leží pacoši, kteří již vyžadují jen zbytnou lékařskou péči...prostě jsou neumístitelní a zabírají místa potřebnějším.

Lůžek bude hafo ale co zdravotníci? A kolik se jich ještě musí nakazit než se to pos*re úplně? Ty čísla vůbec nejsou dobrý. Izrael zavedl lockdown při polovině našich čísel a trvalo měsíc než začali pomalu uvolnovat.
francie už zákaz vycházení v noci. To by bylo řevu u nás

18.10.2020 14:03
fikovnice

XXX.XXX.134.206

neverend napsal(a):
Teď jde o to jestli to není záměr. Vím, je to pro většinu populace světa nepochopitelné a nepřípustné, ale jestli si někdo myslí jak v tomhle systému jde pokračovat do nekonečna, tak to se fakt mýlí. Na druhou stranu je covid prvním testem omezení a dokázal jako první na světě utlumit ekonomiku, která do teď byla číslem jedna zcela absolutně. Řešit covid jako nemoc je asi celkem krátkozraké a podle mě je třeba vidět mnohem víc souvislostí. Probíhají změny jaké by před jen deseti lety byly nemyslitelné a je dost těžké si toho nevšimnout.

Tak záměr si nemyslím, že to je... Ale ve shodě např. s mojí šéfovou (onkoložka) si myslím, že je to "jen" cvičení na mnohem horší epidemii/pandemii s vysokou smrtností (typu Ebola). Co si budeme povídat - příroda nás jako lidstva má plné zuby. Mimochodem opravdu hodně mi to připomíná šestý kruh Danteho pekla...

18.10.2020 14:07
fikovnice

XXX.XXX.134.206

GAELLE napsal(a):
Lůžek bude hafo ale co zdravotníci? A kolik se jich ještě musí nakazit než se to pos*re úplně? Ty čísla vůbec nejsou dobrý. Izrael zavedl lockdown při polovině našich čísel a trvalo měsíc než začali pomalu uvolnovat.

Tak na těch hotelech apod. zdravotníci snad nebudou třeba - doufejme - tam by mohli být třeba sociální pracovníci, kteří by prošli nějakým kurzem, co já vím... Jinak povolání mediků je nešťastné, i když chápu, že asi není jiné východisko...

18.10.2020 14:10
fikovnice

XXX.XXX.134.206

GAELLE napsal(a):

Čísla dobrá nejsou, navíc jsem si včera přečetla článek prof. Flegra, který píše, že čísla jsou podhodnocena a situace je a bude horší. Ale možná si zakážu číst si tyto typy článků, resp. o COVIDu obecně. Psychika hraje obrovskou roli... Hodně mi chybí v médiích čísla - počty uzdravených - v ten který den. Vždy jen "Opět rekord v počtu nakažených a zemřelých"!

18.10.2020 14:14
fikovnice

XXX.XXX.134.206

neverend napsal(a):

V tomto systému donekonečna fungovat nelze...jenže jak z toho ven? Už teď se mluví o třetí vlně!!! A vím, že už byly zaznamenány úmrtí po reinfekci. Takže ten virus, dle mě, tu už bude napořád. No nic, chtělo by to něco pozitivního - i když se bojím i toho slova "pozitivní". Jaksi nabylo jiného významu!

18.10.2020 14:18

chybí čísla o uzdravených, protože jak definujete uzdraveného?

u zvířecích koronavirů (minimálně FeCoV a koronavirus slepic) platí, že část rekonvalescentů je dlouhodobými virusonosiči, jakože roky.

18.10.2020 14:20

fikovnice napsal(a):
A když se zjistí třeba na 20 tis. souboru, kteří COVID prodělali, že je tam něco konkrétního patologického společného všem nebo většině...?
Viz AIDS - poměr CD4 a CD8. Ano, není to specifický ukazatel, ale určité vodítko to je.

tohle není dobrý příklad, protože u aids je změna poměru cd4 a cd8 způsobena samotnou infekcí. receptorem pro virus je receptor na cd4 lymfocytech, které virus ničí. cd8 neničí. tzn. imunosuprese je výsledkem infekce a je to patognomické pro AIDS.

jak bude který organismus reagovat na infekci jakýmkoliv jiným virem je ale úplně jiná věc.

18.10.2020 14:22
Terven

XXX.XXX.110.191

GAELLE napsal(a):

Tak v případě přísnýho locdownu na měsíc by ten řev bohužel měl opodstatnění. Každá mince má dvě strany a možná proto se do něho každá vláda jen tak nehrne.
Covid je samozřejmě průšvih a další srovnatelnej či možná větší průšvih na nás čeká v podobě následků opatření. Jen si to v dnešní době hojnosti a dostupnosti všeho neumíme představit. A že půjde i o životy je víc než jisté.

18.10.2020 14:32

Terven napsal(a):
Tak v případě přísnýho locdownu na měsíc by ten řev bohužel měl opodstatnění. Každá mince má dvě strany a možná proto se do něho každá vláda jen tak nehrne.
Covid je samozřejmě průšvih a další srovnatelnej či možná větší průšvih na nás čeká v podobě následků opatření. Jen si to v dnešní době hojnosti a dostupnosti všeho neumíme představit. A že půjde i o životy je víc než jisté.

Nejsem ekonom, ale tak nějak si myslím, že včasný lockdown na pár týdnů, následovaný zase trasováním apod., by byl ekonomicky šetrnější, než dlouhé týdny mírnějších plošných omezení. Ono pravděpodobně k lockdownu dojde v příštích týdnech též, protože nám nic jiného nezbyde, jen s mnohem většími čísly nakažených a zemřelých a větší virovou náloží v populaci.
Není to dobré, ale oddalováním si nepomůžeme. Naopak.

18.10.2020 14:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nejsem ekonom, ale tak nějak si myslím, že včasný lockdown na pár týdnů, následovaný zase trasováním apod., by byl ekonomicky šetrnější, než dlouhé týdny mírnějších plošných omezení. Ono pravděpodobně k lockdownu dojde v příštích týdnech též, protože nám nic jiného nezbyde, jen s mnohem většími čísly nakažených a zemřelých a větší virovou náloží v populaci.

Též si myslím.

18.10.2020 14:55
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Naprostý souhlas. Zavřít měli tak před 14 dny. Celé jejich slavné trasování podle mne dávno spadlo. E roušku má s bídou 100 tis. lidí.
Lockdown stejně bude.
A koukněte co se dnes děje v Praze....

18.10.2020 14:58
fikovnice

XXX.XXX.134.206

chybí čísla o uzdravených, protože jak definujete uzdraveného?

u zvířecích koronavirů (minimálně FeCoV a koronavirus slepic) platí, že část rekonvalescentů je dlouhodobými virusonosiči, jakože roky.

No to je právě to... Žádná kolektivní imunita neexistuje... Navíc se snad po 10denní karanténě už lidi netestují PCR...? Teď o tom čtu na jiných stránkách od Omara Šerého...pokud jej někdo znáte...? Já si jej nesmírně vážím - biolog, univ. prof. na Masárně. Píše, že by testoval opakovaně, s různými odstupy, právě proto, co píšete i Vy - tj. kvůli dlouhodobému vironosičství...

18.10.2020 15:00
Bobča

XXX.XXX.87.249

Fíkovnice mi odpověděla na sms,překvapilo jí jak máte o ní starost...nebudu prozrazovat...třeba vám to napíše sama

18.10.2020 15:01
fikovnice

XXX.XXX.134.206

GAELLE napsal(a):
Naprostý souhlas. Zavřít měli tak před 14 dny. Celé jejich slavné trasování podle mne dávno spadlo. E roušku má s bídou 100 tis. lidí.
Lockdown stejně bude.

Jenže, co je to vlastně lockdown??? Která povolání budou fungovat a které provozy se vypnou? Bude zákaz vycházení...? Udělají to, křivka se logicky zploští... Pak zase provozy otevřou a začne to nanovo. Ten virus za 14 dní ani za měsíc nezmizí. Ač jsem si to nemyslela, řešením je asi jen vývoj účinného léku a vakcíny.

18.10.2020 15:02
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Bobča napsal(a):
Fíkovnice mi odpověděla na sms,překvapilo jí jak máte o ní starost...nebudu prozrazovat...třeba vám to napíše sama

Já už zde děkovala a omlouvala se - je to asi o 100 příspěvků výše...

18.10.2020 15:06
fikovnice

XXX.XXX.134.206

GAELLE napsal(a):
Lockdown stejně bude.

Jj, lidé s boxery, noži, dokonce se střelnými zbraněmi...

18.10.2020 15:10

fikovnice napsal(a):
Jenže, co je to vlastně lockdown??? Která povolání budou fungovat a které provozy se vypnou? Bude zákaz vycházení...? Udělají to, křivka se logicky zploští... Pak zase provozy otevřou a začne to nanovo. Ten virus za 14 dní ani za měsíc nezmizí. Ač jsem si to nemyslela, řešením je asi jen vývoj účinného léku a vakcíny.

no jo, jenže lék a vakcína...

je to virové onemocnění, takže

a vakcína. slepice očkuju proti koronaviru každých šest týdnů, rotuju dva druhy vakcín podle kmenu, během odchovu k těmhle dvěma přidávám ještě další dvě, pak se dělají testy účinnosti vakcinace a stanovení terénních kmenů a myslíte si, že občas není problém? je.

u koček pro jistotu vakcína proti koronaviru nefungovala natolik, že už se nevyrábí. u prasat nefungovala, povedlo se sice udělat protilátky v krvi, ale ne slizniční imunitu ani spolehlivou kolostrální imunitu.

všechny funkční vakcíny u zvířat jsou navíc vakcíny živé tak jako trochu oslabené, inaktivované fungují max jako booster, hodně oslabené nefungují.

takže, no.

18.10.2020 15:12
fikovnice

XXX.XXX.134.206

tohle není dobrý příklad, protože u aids je změna poměru cd4 a cd8 způsobena samotnou infekcí. receptorem pro virus je receptor na cd4 lymfocytech, které virus ničí. cd8 neničí. tzn. imunosuprese je výsledkem infekce a je to patognomické pro AIDS.

jak bude který organismus reagovat na infekci jakýmkoliv jiným virem je ale úplně jiná věc.

A víme tedy už, že nový typ koronaviru také takovýmto nějakým specifickým mechanismem nezasahuje imunitní systém, resp. některé jeho elementy? Nevím, jen se ptám...
To, že jsou rcp. pro koronavirus v kdejakém orgánu, vím. To, proč u někoho to odnese psychika (rcp. v mozku), u jiného třeba nastane CMP, AIM (rcp. v cévách) - to je dáno infekční náloží nebo vulnerabilitou dotyčného (komorbidity!) nebo je to následek spíše cytokinové bouře nebo...?

18.10.2020 15:15
Bobča

XXX.XXX.87.249

fikovnice napsal(a):
Já už zde děkovala a omlouvala se - je to asi o 100 příspěvků výše...

jo,já bl.bec četla to předešlé,hledala jsem tě ...jojo,už jsem to taky našla!!

18.10.2020 15:16
fikovnice

XXX.XXX.134.206

no jo, jenže lék a vakcína...

je to virové onemocnění, takže

a vakcína. slepice očkuju proti koronaviru každých šest týdnů, rotuju dva druhy vakcín podle kmenu, během odchovu k těmhle dvěma přidávám ještě další dvě, pak se dělají testy účinnosti vakcinace a stanovení terénních kmenů a myslíte si, že občas není problém? je.

u koček pro jistotu vakcína proti koronaviru nefungovala natolik, že už se nevyrábí. u prasat nefungovala, povedlo se sice udělat protilátky v krvi, ale ne slizniční imunitu ani spolehlivou kolostrální imunitu.

všechny funkční vakcíny u zvířat jsou navíc vakcíny živé tak jako trochu oslabené, inaktivované fungují max jako booster, hodně oslabené nefungují.

takže, no.

Tak asi spíš než vakcína, opravdu specifické antivirotikum...?
Jak jsem psala, jedním z průšvihů je, že je to RNA virus, tzn., že mutovat bude výrazně častěji než kdyby šlo o DNA virus...

Nevím, nevím, zda to má nějaké rozumné řešení...? Respektive mezi těmi špatnými vybrat to nejméně špatné.

18.10.2020 15:21

fikovnice napsal(a):
A víme tedy už, že nový typ koronaviru také takovýmto nějakým specifickým mechanismem nezasahuje imunitní systém, resp. některé jeho elementy? Nevím, jen se ptám...
To, že jsou rcp. pro koronavirus v kdejakém orgánu, vím. To, proč u někoho to odnese psychika (rcp. v mozku), u jiného třeba nastane CMP, AIM (rcp. v cévách) - to je dáno infekční náloží nebo vulnerabilitou dotyčného (komorbidity!) nebo je to následek spíše cytokinové bouře nebo...?

to se právě úplně neví, proč u různých lidí jsou postižené různé orgány. ono možná u každého jsou postižené všechny a pak to záleží na mnoha faktorech, co se projeví jako klinický příznak. cytokinová bouře je zase něco jiného, to dokáže poškodit i jiné orgány než přímo ty, ve kterých se množí virus.

na bílých krvinkách receptory pro koronavirus nejsou, takže přímo takto specificky imunitní systém zasažen být nemůže. na druhou stranu spoustu virů má mechanismy, jak imunitní systém tlumit různými faktory a zasahováním do exprese cytokinů.

ale obecně je patogeneze vlastně hodně neznámá a všechno, co se teď děje, jen poskytuje prvotní data.

18.10.2020 15:22

Co si představujete pod pojmem lockdown?
Píšete, že nejste ekonom - co děláte? Lépe řečeno - kdo vám posílá výplatu? Stát? No jasně, v tom případě lockdown. Musíte si na sebe vydělat sama? To už s tím lockdownem možná tak horké nebude, co?

A zavřít to konkrétně jak?
Pořád bude podstatná část populace, která bude muset vycházet, aby se dostala do zaměstnání - furt se omílají jen zdravotníci, ale jsou tu i jiné profese, které musí do práce (energetici, vodaři, plynaři, prodavačky, řidiči...mraky lidí). Plus musíte samozřejmě něco jíst - tedy chodit nakupovat.
Haranti se neučili na jaře ani na podzim, dva celé školní roky jsou z hlediska vzdělávání naprosto ztracené, maturity byly fraška a nikoliv koncová zkouška úplného středního vzdělání (příští rok to bude to samé).

Strašně mě vytáčí, že lockdownem nejvíc straší ti, kterým měsíčně přistane výplata od státu (Flegr, Špýmula, Hamáček a jeho mrazáky na mrtvoly na ulicích - za to už by v civilizované společnosti ve vládě neměl dávno být).

To, co by mne zajímalo velmi a maximálně, je počet mrtvých v ČR od 1.1.2020 bez ohledu na diagnózu či příčinu smrti. Standardní počet úmrtí v ČR je okolo 100 000 ročně. Odpovídá to takovému číslu nebo ne? To je klíčová otázka, zda takové manévry a rozklad společnosti vůbec stojí za to.
I kdyby přibylo do konce roku avizovaných 15 000 mrtvých nad 100 000, bylo by to jen 15% navíc. Jenže ono nepřibyde, ale straší se s tím dobře, no.

Šprýmula v jednom ze svých "rozhovorů" zmínil dvě zajímavé věci:
1. že tu pitomou "epidemii" řeší dle 100 let starého epidemiologického modelu (ten ale samozřejmě nepočítá s tím, že se populací šíří onemocnění, které má u 9 z 10 lidé bezpříznakový nebo lehký průběh)
2. že ho nezajímá, jak vidí "epidemii" běžní lékaři v terénu, protože on je epidemiolog a zachraňuje populaci (je tedy dobré vědět, že kohokoliv z vás v diskuzi vůbec nejde a dopady na jednotlivce ho nezajímají).

18.10.2020 15:22

fikovnice napsal(a):

Nutně tu epidemii potřebujeme srazit dolů na úroveň, kterou dokáže teď již konečně posílená hygiena trasovat. A pak samozřejmě budou pokračovat některá další ("levnější") opatření. Světlo na konci tunelu je opravdu až vakcína, ale právě proto, že potřebujeme do té doby nějak fungovat, je nutné dostat šíření nemoci pod kontrolu. Jsou země, kde se to daří, tak proč by to tak nemohlo být i u nás?

Nehorší, co jsme mohli udělat, bylo, že jsme to nechali rozjet na současnou míru. To brždění teď bude zbytečně dlouhé a nákladné.

18.10.2020 15:24
fikovnice

XXX.XXX.134.206

to se právě úplně neví, proč u různých lidí jsou postižené různé orgány. ono možná u každého jsou postižené všechny a pak to záleží na mnoha faktorech, co se projeví jako klinický příznak. cytokinová bouře je zase něco jiného, to dokáže poškodit i jiné orgány než přímo ty, ve kterých se množí virus.

na bílých krvinkách receptory pro koronavirus nejsou, takže přímo takto specificky imunitní systém zasažen být nemůže. na druhou stranu spoustu virů má mechanismy, jak imunitní systém tlumit různými faktory a zasahováním do exprese cytokinů.

ale obecně je patogeneze vlastně hodně neznámá a všechno, co se teď děje, jen poskytuje prvotní data.

Teď mě vlastně napadá: jaká je přesná patogeneze FIP u koček, jestli se můžu zeptat?

18.10.2020 15:25

fikovnice napsal(a):
Tak asi spíš než vakcína, opravdu specifické antivirotikum...?
Jak jsem psala, jedním z průšvihů je, že je to RNA virus, tzn., že mutovat bude výrazně častěji než kdyby šlo o DNA virus...

Nevím, nevím, zda to má nějaké rozumné řešení...? Respektive mezi těmi špatnými vybrat to nejméně špatné.

antivirotika, to není nic jednoduchého. chemických cílů zase tolik není.

s těmi mutacemi to nějak dopadne. u drůbeže je to vopruz, protože z jednoho původního kmenu je jich mnoho set a zkřížená imunita ani náhodou nestačí. s tím, že se mění i tropismus a virulence.

u prasat to naopak dopadlo dobře, střevní pro selata smrtelný koronavirus zmutoval v respirační způsobující jen lehkou infekci a chovy se postupně promořily tím respiračním, který funguje v podstatě jako vakcína proti střevnímu.

ono to prostě nějak dopadne, ale nedopadne to asi tak, jak si lidi představují, jakože za měsíc lék a jedeme jako jsme fungovali dřív.

18.10.2020 15:27

fikovnice napsal(a):
Teď mě vlastně napadá: jaká je přesná patogeneze FIP u koček, jestli se můžu zeptat?

FeCoV je střevní koronavirus, buněčný receptor je ve střevních buňkách. relativně snadnou a běžně probíhající mutací ale vznikají klony, které napadají makrofágy. a makrofágy jsou v celém těle.

pokud má kočka dobrou buněčnou imunitu, tyhle klony zničí. pokud nemá, tak se virus rozšíří do celého těla v těch makrofázích, tělo se ho pokouší zničit protilátkami, ale to nejde a v podstatě se zabije nadměrnou ale špatnou imunitní reakcí.

18.10.2020 15:28
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Nutně tu epidemii potřebujeme srazit dolů na úroveň, kterou dokáže teď již konečně posílená hygiena trasovat. A pak samozřejmě budou pokračovat některá další ("levnější") opatření. Světlo na konci tunelu je opravdu až vakcína, ale právě proto, že potřebujeme do té doby nějak fungovat, je nutné dostat šíření nemoci pod kontrolu. Jsou země, kde se to daří, tak proč by to tak nemohlo být i u nás?

Nehorší, co jsme mohli udělat, bylo, že jsme to nechali rozjet na současnou míru. To brždění teď bude zbytečně dlouhé a nákladné.

Nejsem v zásadním nesouhlasu s Vámi, ale zároveň si myslím, že nás dohánějí a budou postupně dohánět další země. Podívejte se na Polsko, na SR... A kdy bude vakcína na trhu? Navíc, jak píše "Bodlinka", její účinnost asi bude přinejmenším diskutabilní.
A pořád si myslím, že když většinu provozů uzavřeme, tak ano, s odstupem si třeba oddychne zdravotnictví. Ale znovuotevření to rozjede nanovo. Ale třeba se mýlím, kéž by...

18.10.2020 15:29

Opakujete jen "bláboly" z médií - srazit počty dolů, oploštit křivku, světlo na konci tunelu je vakcína, dostat nemoc pod kontrolu....blablabla.
Kterým že zemím se to daří?

Jakmile bude vakcína k dispozici, necháte se očkovat? Necháte, že jo.

18.10.2020 15:30

fikovnice napsal(a):
Nejsem v zásadním nesouhlasu s Vámi, ale zároveň si myslím, že nás dohánějí a budou postupně dohánět další země. Podívejte se na Polsko, na SR... A kdy bude vakcína na trhu? Navíc, jak píše "Bodlinka", její účinnost asi bude přinejmenším diskutabilní.
A pořád si myslím, že když většinu provozů uzavřeme, tak ano, s odstupem si třeba oddychne zdravotnictví. Ale znovuotevření to rozjede nanovo. Ale třeba se mýlím, kéž by...

Nemýlíte se.

18.10.2020 15:33
fikovnice

XXX.XXX.134.206

FeCoV je střevní koronavirus, buněčný receptor je ve střevních buňkách. relativně snadnou a běžně probíhající mutací ale vznikají klony, které napadají makrofágy. a makrofágy jsou v celém těle.

pokud má kočka dobrou buněčnou imunitu, tyhle klony zničí. pokud nemá, tak se virus rozšíří do celého těla v těch makrofázích, tělo se ho pokouší zničit protilátkami, ale to nejde a v podstatě se zabije nadměrnou ale špatnou imunitní reakcí.

Díky moc! Možná si vzpomínáte, že mi jedno útulkové kotě odešlo na FIPku. Hnusná nemoc!

A teď k tomu současnému koronaviru - i ten má rcp. i ve střevě, proto někteří lidé třeba průjmují nebo zvrací. Proto jsem někde výše zmiňovala ty mé obavy - zmutování do podoby felinního koronaviru.

Každopádně, rozumím tomu dobře, že perotonitida, dále např. fluidothorax a další příznaky u FIPky u koček jsou tedy analogií cytokinové bouře?

18.10.2020 15:35
fikovnice

XXX.XXX.134.206

antivirotika, to není nic jednoduchého. chemických cílů zase tolik není.

s těmi mutacemi to nějak dopadne. u drůbeže je to vopruz, protože z jednoho původního kmenu je jich mnoho set a zkřížená imunita ani náhodou nestačí. s tím, že se mění i tropismus a virulence.

u prasat to naopak dopadlo dobře, střevní pro selata smrtelný koronavirus zmutoval v respirační způsobující jen lehkou infekci a chovy se postupně promořily tím respiračním, který funguje v podstatě jako vakcína proti střevnímu.

ono to prostě nějak dopadne, ale nedopadne to asi tak, jak si lidi představují, jakože za měsíc lék a jedeme jako jsme fungovali dřív.

No jo no, i ve zkráceném řízení na NOVÝ lék budeme čekat nejméně rok, či spíše roky.

18.10.2020 15:36

fikovnice napsal(a):
Díky moc! Možná si vzpomínáte, že mi jedno útulkové kotě odešlo na FIPku. Hnusná nemoc!

A teď k tomu současnému koronaviru - i ten má rcp. i ve střevě, proto někteří lidé třeba průjmují nebo zvrací. Proto jsem někde výše zmiňovala ty mé obavy - zmutování do podoby felinního koronaviru.

Každopádně, rozumím tomu dobře, že perotonitida, dále např. fluidothorax a další příznaky u FIPky u koček jsou tedy analogií cytokinové bouře?

není to cytokinová bouře. spíš něco jako hypersenzitivita III. typu. přehnaná protilátková odpověď, oni protilátky jsou prozánětlivé, takže vznikají mikroabscesy v různých tkáních, ničí to ledviny a tak.

18.10.2020 15:37
fikovnice

XXX.XXX.134.206

fikovnice napsal(a):

*peritonitida

18.10.2020 15:40
fikovnice

XXX.XXX.134.206

není to cytokinová bouře. spíš něco jako hypersenzitivita III. typu. přehnaná protilátková odpověď, oni protilátky jsou prozánětlivé, takže vznikají mikroabscesy v různých tkáních, ničí to ledviny a tak.

Takže CIK? Předpokládám, že typizace alergických reakcí je stejná.

18.10.2020 15:41
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Jo a ještě jednou díky moc za odpovědi!

18.10.2020 15:42
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Opakujete jen "bláboly" z médií - srazit počty dolů, oploštit křivku, světlo na konci tunelu je vakcína, dostat nemoc pod kontrolu....blablabla.

...a tak proč hned tak útočně?

18.10.2020 15:45

fikovnice napsal(a):
Takže CIK? Předpokládám, že typizace alergických reakcí je stejná.

přesně.

mimochodem fretky mají úplně stejně fungující vlastní koronavir. střevní variantu a pak systémovou koronavirózu, což je obdoba FIP u koček.

mimochodem důvod proč nechat vyzkoušet tu vakcínu na někom jiném. četla jsem zajímavou studii - už někdy na jaře - zkoušeli vyrobit vakcínu na sars. před lety. no a měli zvíře, které po vakcinaci mělo v krvi protilátky. řeknete si, super, funguje, že?

no a pak zkoušeli co to dělá po čelenži a měli větší mortalitu v očkované skupině. protože tam došlo k autoimunitní reakci.

18.10.2020 15:46
fikovnice

XXX.XXX.134.206

přesně.

mimochodem fretky mají úplně stejně fungující vlastní koronavir. střevní variantu a pak systémovou koronavirózu, což je obdoba FIP u koček.

mimochodem důvod proč nechat vyzkoušet tu vakcínu na někom jiném. četla jsem zajímavou studii - už někdy na jaře - zkoušeli vyrobit vakcínu na sars. před lety. no a měli zvíře, které po vakcinaci mělo v krvi protilátky. řeknete si, super, funguje, že?

no a pak zkoušeli co to dělá po čelenži a měli větší mortalitu v očkované skupině. protože tam došlo k autoimunitní reakci.

Vím, vím. Četla jsem to též...

18.10.2020 15:46

To, oč se tu podle mého tč hraje, je jediné: aby zdravotnictví nemuselo dlouho tirážovat třemi barvami jako za války a posunovat měřítka, co je k urgentnímu řešení a co ne.A nějak vydrželo, aby se nakažení stíhali uzdravovat a vracet do směn atd.
Prostě to je třeba rozložit v čase.

V Německu zdravotnický personál na covid testují i výtěry z recta /ad fíkovnice a střevní covid/

Ekonomický malér myslím chápu, budeme si všichni muset zvykat na to, že "bazální zajištění" a "nárok" je jinde, než jsme mysleli.Ve všem.Ano, taky mě platí stát.
Takže současně s vypnutím a omezením všeho jen trochu zbytného je třeba si na ten skromnější bazál zvykat už dnes a přebytky poslat-do potravinové banky, klokánkům, dětem na vzdělání/kdo umí repasy desek a programovat třeba/ atd.Každý má jistě kolem možnost.Nevadí mi vyšší daně, ráda bych trochu rozhodla, alespoň u části, kam své peníze dám.Na posilovny a hokej fakt ne, ale nikomu tu možnost neupírám.
.
Protestující a bordel dělající bych stejně jako nosály označila barvou už teď, do té tiráže, je to jejich právo si vybrat, za sebe určitě, ale neměli by vybírat ostatním.Nebo odvelela jako pomocný personál do páteřních míst, kde ten kmenový padá/za kasu, do DD roznášet čaj a vytírat, do pekárny, kamkoli/.
.

18.10.2020 15:48
fikovnice

XXX.XXX.134.206

To, oč se tu podle mého tč hraje, je jediné: aby zdravotnictví nemuselo dlouho tirážovat třemi barvami jako za války a posunovat měřítka, co je k urgentnímu řešení a co ne.A nějak vydrželo, aby se nakažení stíhali uzdravovat a vracet do směn atd.

V Německu zdravotnický personál na covid testují i výtěry z recta /ad fíkovnice a střevní covid/

Ekonomický malér myslím chápu, budeme si všichni muset zvykat na to, že "bazální zajištění" a "nárok" je jinde, než jsme mysleli.Ve všem.Ano, taky mě platí stát.
Takže současně s vypnutím a omezením všeho jen trochu zbytného je třeba si na ten skromnější bazál zvykat už dnes a přebytky poslat-do potravinové banky, klokánkům, dětem na vzdělání/kdo umí repasy desek a programovat třeba/ atd.Každý má jistě kolem možnost.Nevadí mi vyšší daně, ráda bych trochu rozhodla, alespoň u části, kam své peníze dám.Na posilovny a hokej fakt ne, ale nikomu tu možnost neupírám.
.
Protestující a bordel dělající bych stejně jako nosály označila barvou už teď, do té tiráže, je to jejich právo si vybrat, za sebe určitě, ale neměli by vybírat ostatním.Nebo odvelela jako pomocný personál do páteřních míst, kde ten kmenový padá/za kasu, do DD roznášet čaj a vytírat, do pekárny, kamkoli/.
.

18.10.2020 15:50

Co si představujete pod pojmem lockdown?
Píšete, že nejste ekonom - co děláte? Lépe řečeno - kdo vám posílá výplatu? Stát? No jasně, v tom případě lockdown. Musíte si na sebe vydělat sama? To už s tím lockdownem možná tak horké nebude, co?

A zavřít to konkrétně jak?
Pořád bude podstatná část populace, která bude muset vycházet, aby se dostala do zaměstnání - furt se omílají jen zdravotníci, ale jsou tu i jiné profese, které musí do práce (energetici, vodaři, plynaři, prodavačky, řidiči...mraky lidí). Plus musíte samozřejmě něco jíst - tedy chodit nakupovat.
Haranti se neučili na jaře ani na podzim, dva celé školní roky jsou z hlediska vzdělávání naprosto ztracené, maturity byly fraška a nikoliv koncová zkouška úplného středního vzdělání (příští rok to bude to samé).

Strašně mě vytáčí, že lockdownem nejvíc straší ti, kterým měsíčně přistane výplata od státu (Flegr, Špýmula, Hamáček a jeho mrazáky na mrtvoly na ulicích - za to už by v civilizované společnosti ve vládě neměl dávno být).

To, co by mne zajímalo velmi a maximálně, je počet mrtvých v ČR od 1.1.2020 bez ohledu na diagnózu či příčinu smrti. Standardní počet úmrtí v ČR je okolo 100 000 ročně. Odpovídá to takovému číslu nebo ne? To je klíčová otázka, zda takové manévry a rozklad společnosti vůbec stojí za to.
I kdyby přibylo do konce roku avizovaných 15 000 mrtvých nad 100 000, bylo by to jen 15% navíc. Jenže ono nepřibyde, ale straší se s tím dobře, no.

Šprýmula v jednom ze svých "rozhovorů" zmínil dvě zajímavé věci:
1. že tu pitomou "epidemii" řeší dle 100 let starého epidemiologického modelu (ten ale samozřejmě nepočítá s tím, že se populací šíří onemocnění, které má u 9 z 10 lidé bezpříznakový nebo lehký průběh)
2. že ho nezajímá, jak vidí "epidemii" běžní lékaři v terénu, protože on je epidemiolog a zachraňuje populaci (je tedy dobré vědět, že kohokoliv z vás v diskuzi vůbec nejde a dopady na jednotlivce ho nezajímají).

Jsem OSVČ, takže mě opravdu neživí stát...

Ad lockdown:
- povinné HO všem, kde je to možné
- zákaz vycházení bez jasného důvodu, jako na jaře
- všechny školy distančně včetně školek, s vyjímkou dětí zdravotníků a zaměstnanců v oborech nutných pro chod státu
- roušky všude, kde se potkávají lidé na vzdálenost menší, než 2m (tedy i na ulici v centru města, pokud jsou další lidi)
- regulace množství lidí souběžně nakupujících v obchodě (holt fronta venku), třeba by tam lidi neměli potřebu courat 3x denně

Určitě jsem na něco zapomněla, ale v zásadě si myslím, že čím jasnější a pevnější pravidla, tím kratší doba nutná k oploštění křivky epidemie.

Zbytek nekomentuju, to jsou 1000x omílané argumenty odpůrců nařízení...

18.10.2020 15:56

.
.

žofré, až dosud jsem si myslela, že se provádí triáž. Člověk si ale bez problémů vystačí s výrazem "třídění" , netřeba se pouštět do cizích termitů.
Asi automatická oprava, co? Já jen, aby si někdo nemyslel něco o vydavatelských informacích.

18.10.2020 16:00

Jsem OSVČ, takže mě opravdu neživí stát...

Ad lockdown:
- povinné HO všem, kde je to možné
- zákaz vycházení bez jasného důvodu, jako na jaře
- všechny školy distančně včetně školek, s vyjímkou dětí zdravotníků a zaměstnanců v oborech nutných pro chod státu
- roušky všude, kde se potkávají lidé na vzdálenost menší, než 2m (tedy i na ulici v centru města, pokud jsou další lidi)
- regulace množství lidí souběžně nakupujících v obchodě (holt fronta venku), třeba by tam lidi neměli potřebu courat 3x denně

Určitě jsem na něco zapomněla, ale v zásadě si myslím, že čím jasnější a pevnější pravidla, tím kratší doba nutná k oploštění křivky epidemie.

Zbytek nekomentuju, to jsou 1000x omílané argumenty odpůrců nařízení...

A jak to proboha budete kontrolovat?
Nezamrzla jste v minulém století, kdy měli lidi v občance údaj o zaměstnání?
Jak dokážete kontrolujícím orgánovi, že jedete do práce a ne na badminton v ilegálně provozované tělocvičně?
Když všechny haranty necháte doma, bude s nimi doma minimálně i jeden rodič a ten bude chybět v práci!
Jakože ve frontě venku se lidé nenakazí oproti tomu, když budou v tom obchodě?

No, vy jste tedy hlava....

18.10.2020 16:00
fikovnice

XXX.XXX.134.206

No tvl. Při protestech už zasahují tisícovky policistů, je z toho vřava a pranice, budou zranění... K.k.ti!

18.10.2020 16:02
fikovnice

XXX.XXX.134.206

žofré, až dosud jsem si myslela, že se provádí triáž. Člověk si ale bez problémů vystačí s výrazem "třídění" , netřeba se pouštět do cizích termitů.
Asi automatická oprava, co? Já jen, aby si někdo nemyslel něco o vydavatelských informacích.

Já tipuju, že je to překlep.

18.10.2020 16:04

fikovnice napsal(a):
No tvl. Při protestech už zasahují tisícovky policistů, je z toho vřava a pranice, budou zranění... K.k.ti!

Takhle končí civilizace...
Chřipečkou....

18.10.2020 16:06
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ne, nevěřím ani protichřipkové, antivirotika taky zrovna moc nefungují

18.10.2020 16:09

Kolik odběr. míst máte v Brně a čekací dobu.. na LB kraj 3 místa, od teď 5. No a teď už tam nikdo nemusí..
Když se ta mrcha bude chovat jako chřipka, vymyslí se očkování.. bude se každoročně předělávat, imunita teď na tohle (na co, když není jen jeden druh..) je 3 měsíce, někde psali, takže stejně nedostanu tohle, ale můžu dostat mutanta.
Jo?
Stát prodává bunkr, vyvolávací cena 180 tisíc. By se hodil..
Má jen tři vady - nesmí se tam stavět, je uprostřed ničeho, kam se nedá dojet,
a nemá dveře.
:-)

18.10.2020 16:13
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Jak dokážete kontrolujícím orgánovi, že jedete do práce a ne na badminton v ilegálně provozované tělocvičně?
Když všechny haranty necháte doma, bude s nimi doma minimálně i jeden rodič a ten bude chybět v práci!

Francie na jaře. Ven jen s vyplněným papírem kam jdu a proč. Kontrola policie všude - i drony na plážích. Kolem bydliště max do 500 metrů. Nákup jen velký ne 6x za den pro jednu položku.
A v Italii pouštěli do obchodů omezený počet osob. Tuším že záběry byly i v naší tv.
To neznamená že s tím souhlasím. Jen že to jde.

18.10.2020 16:13

Máte recht a nebyl to automat, myšlenky letěly před obsahem a určitě stačilo třídění:-).
Nicméně soudím, že Kartágo musí být zničeno:-).

Hele, s tím vzděláváním, já to taky vidím jako obrovský problém. Takže myslím, že tam je zrovna třeba napřít dobrovolnou sílu. Vlastní.

18.10.2020 16:21

Zajímavé je, že po tvrdém omylu z jara, se něco podobného zavedlo ve VB, kontroly fungují. No všude mají něco..

Celý problém je v tom, že jsme takoví nedůslední. Jak si někde můžeme práci/povinnosti ulehčit, tak to uděláme.
Nějaké povely kdysi padly, ale nikdo je moc neplnil. Tady na test poslali tak malinko lidí, kteří měli trable, že se nemůžu ničemu divit. Vina je od ředitele republiky (také jsem myslela, že když mají tolik nástrojů, jak řídit, že jim to sepne hned, ale jsou líní, hloupí a srabi) po rodiče, kteří posílali děti do školy nemocné. Nemají se dělat skupinky vevnitř, venku, ale vidím jen skupinky. Roušek nic moc.
Na jednu stranu kompletní uzavření je fakt špatné (živím se sama), ale jak z toho teď ven?
Já teda sázím 3kč na to, že lidé se začnou chovat hezky.
Chce to lepší metodu - na někoho platí pozitivka, na někoho cukr a bič.
Nejde to tak, že zavřu hospody a až pak někdy řeknu - nebrečte, dáme vám 500kč na den.
To je nějaká otočená popletená metoda, kterou neznám.

18.10.2020 16:22

GAELLE napsal(a):
Francie na jaře. Ven jen s vyplněným papírem kam jdu a proč. Kontrola policie všude - i drony na plážích. Kolem bydliště max do 500 metrů. Nákup jen velký ne 6x za den pro jednu položku.
A v Italii pouštěli do obchodů omezený počet osob. Tuším že záběry byly i v naší tv.
To neznamená že s tím souhlasím. Jen že to jde.

Izrael též

18.10.2020 16:24

Možná první /druhé, třetí? už asi netřeba/ ilegálně provozované tělocvičně od provozovatele po účasníky vyměřit citelné, ne likvidační pokuty, a za ty nakoupit pomůcky pro distanční výuku /jídlo do potravinových bank..přeložit a rozesílat Khanovu akademii...cokoli./? Máme nouzový stav, zač bylo v tom prvním pět pizza housek? A tam byla ta společenská nebezpečnost menší:-).

Pro páteřní služby jsou hlídárny otevřené, jinak by bylo bezva, kdyby mi nabídl hlídání šéfkuchař ,bodykreator-tak se prezentují, to není moje touha po cizím slovu!:-D nebo sólistka opery, dostali by brambory a jablka a to je víc než peníz:-)./Jasné, prověření atd, dělám si legraci, ale jen trochu, nemohou všichni, co nemohou, sedět doma,žádat podpory a čekat, až to půjde, jak to šlo/.

Mohou a nemusí se nakazit venku jako venvitř, venku alespoň pofukuje, ale tam i onde se mohou lepit jeden na druhého a být nosály s týden starým hadrem nebo držet dva metry s respirátorem.

Ještě nějaké námitky?

18.10.2020 16:25

No, fikovnice, to by mě teda zajímalo, kde jste byla, že jste přišla takhle sprostá.
Máte nás tady vzdělávat a zatím nás kazíte.

18.10.2020 16:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No, fikovnice, to by mě teda zajímalo, kde jste byla, že jste přišla takhle sprostá.

18.10.2020 17:14
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Ať jsem si myslela, že nikdy. Ted se obracím k názoru, že se očkovat nechám.

A to očkování nijak nemusím, chřipku jsem si neockovala nikdy.

Každé očkování se muselo vyvíjet, musejí byt i dobrovolníci, co jdou do netestovaného...
Kdyby nasi předkové ke všemu novému přistupovali jako ted my - třeba by nám tu pořád řádil zaškrt, tetanus, prave neštovice a spol.
A jak jsem nyní rádi, že to očkování někdo vymyslelepší, někdo ho na sobe zkoušel. A teď je to rutina.

Nevidím tedy důvod se nenechat očkovat otestovanou vakcinou, třeba bude k ničemu, třeba pomůže k tomu, aby jsme my i naše deti a ti další tuhle mrchu zkrotili do přijatelnější podoby.

18.10.2020 17:14
fikovnice

XXX.XXX.134.206

18.10.2020 17:16
fikovnice

XXX.XXX.134.206

To je ta distanční výuka, člověk zapomíná na správnou mluvu, chybí sociální kontakty a tak...
Teda my pořád ještě kombinujeme i prezenční výuku, takže musím přepínat z módu sprostá vs. slušná...

18.10.2020 17:17
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Možná tedy časem odkryju, kde jsem ve skutečnosti byla...ale to tu pak všichni budeme jak dlaždiči!

18.10.2020 17:19
fikovnice

XXX.XXX.134.206

Ať jsem si myslela, že nikdy. Ted se obracím k názoru, že se očkovat nechám.

A to očkování nijak nemusím, chřipku jsem si neockovala nikdy.

Každé očkování se muselo vyvíjet, musejí byt i dobrovolníci, co jdou do netestovaného...
Kdyby nasi předkové ke všemu novému přistupovali jako ted my - třeba by nám tu pořád řádil zaškrt, tetanus, prave neštovice a spol.
A jak jsem nyní rádi, že to očkování někdo vymyslelepší, někdo ho na sobe zkoušel. A teď je to rutina.

Nevidím tedy důvod se nenechat očkovat otestovanou vakcinou, třeba bude k ničemu, třeba pomůže k tomu, aby jsme my i naše deti a ti další tuhle mrchu zkrotili do přijatelnější podoby.

No jo, jenže tady jsou fakt velké tlaky na její vývoj... A třeba já konkrétně mám fakt strach, že (pre)klinická testování se ošulí...

18.10.2020 17:31
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

fikovnice napsal(a):
No jo, jenže tady jsou fakt velké tlaky na její vývoj... A třeba já konkrétně mám fakt strach, že (pre)klinická testování se ošulí...

Ano, taky z toho mám obavu..

Ale teď si myslím, že do toho půjdu.
Furt myslím lip, když to vyzkouší na mě, než na těch starých a nemocných 😕 nedej bože dětech ...

I když ti stáří mají mít co jsem četla přednost ...

neverend

18.10.2020 17:55
neverend

XXX.XXX.213.247

fikovnice napsal(a):
Možná tedy časem odkryju, kde jsem ve skutečnosti byla...ale to tu pak všichni budeme jak dlaždiči!

Na hradě se Zemanem.😀😀

18.10.2020 18:34

19.7.
"V Česku vyráběná vakcína na covid-19 by se u nás mohla i testovat. Máme však málo nakažených, říká Prymula
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/v-cesku-vyrabena-vakcina-na-covid-19-by-se-v-cesku-mohla-i-testovat-mame-vsak-malo-nakazenych-rika-p.A200709_112917_ln_domov_mber"
Mě to strašně rozesmálo

18.10.2020 18:44

Ale jsem se vlastně už tři roky chtěla zeptat:
je pravda, že když je člověk obsazený jedním nějakým virem, tento hnus nechytí?

Co má tento vir jiného než nějaké podobné, že tak úporně bolí hlava a fakt napadá mozek a tak?
Vím, že každá nemoc může mít nějaké vážné následky, známe přechozené věci..
Ale jak to, že tohle je něco jako chřipka, angína.. prostě taková ta věc, kdy vše bolí a kašel a průdušky a teplota,.... ale tohle se dostane všude, jako by to bylo chytřejší..
Mám úplně super řešení. Vezmu ten vir (který se zatím prý nepodařilo dát do mističky čistý nebo jak to je), najdu součástku, která způsobuje, že se zavrtá všude, hodím do kamen,
zbytku dám paličkou a pak tím naočkuji planetu.

18.10.2020 18:59

Ale jsem se vlastně už tři roky chtěla zeptat:
je pravda, že když je člověk obsazený jedním nějakým virem, tento hnus nechytí?

Co má tento vir jiného než nějaké podobné, že tak úporně bolí hlava a fakt napadá mozek a tak?
Vím, že každá nemoc může mít nějaké vážné následky, známe přechozené věci..
Ale jak to, že tohle je něco jako chřipka, angína.. prostě taková ta věc, kdy vše bolí a kašel a průdušky a teplota,.... ale tohle se dostane všude, jako by to bylo chytřejší..
Mám úplně super řešení. Vezmu ten vir (který se zatím prý nepodařilo dát do mističky čistý nebo jak to je), najdu součástku, která způsobuje, že se zavrtá všude, hodím do kamen,
zbytku dám paličkou a pak tím naočkuji planetu.

lol.

ne, je možné být nakažen více viry současně. třeba mít chřipku a kovid, nebo mít kovid a opar, nebo mít kovid a hiv, nebo mít kovid a norovirus nebo prostě tak.

jaký buňky virus napadá, to záleží na tom, jakej využívá receptor. virová částice není živá, nemůže se hýbat ani nic aktivně dělat, jen to prostě plave kolem. ale má na svým povrchu bílkoviny, které jako klíč do zámku zapadají do zcela konkrétního receptoru na povrchu hostitelské buňky. když se to potká, tak buňka tu virovou částici spolkne a pak se můžou dít různý věci.

no a podle toho, která buňka má receptor, dělá virus infekce. třeba vzteklina má receptor na acetylcholin, takže napadá jen kosterní svalovinu a neurony. hiv má receptor, který je přítomen na cd4 lymfocytech, takže napadá a ničí cd4 lymfocyty. chřipka má receptor, který je na sliznici průdušek a omezeně i v nosohltanu, rýma jede jen na sliznici nosu, norovirus bere jen sliznici střeva a tak dále. no a koronáč má rád ace2 receptor a ten je leckde. v plicích, ve střevě, v mozku, v krevních cévách...

ta součástka, která to umí, je spike na povrchu koronaviru. teď problém. aby fungovaly protilátky a zabránily infekci, je k ničemu, když budou proti zbytku viru. musí být přímo proti tomu spiku. aby se navázaly na něj a zabránily mu navázat se na ace2 receptor.

no a zároveň když tomu dáte moc tou paličkou, tak spike rozbijete a ty protilátky se nevytvoří. to je důvod, proč jsou veterinární vakcíny proti koronavirům živé. jaksi se nedaří to umrtvit a mít zároveň ten spike neporušený.

18.10.2020 19:16
ainu

XXX.XXX.44.87

Tolik konspiračních teorií. Přitom je to tak jednoduché
https://sk.mall.tv/kktv/babis-je-dobre-premyslena-pomsta-slovakov-cechom

18.10.2020 19:30
fikovnice

XXX.XXX.134.207

neverend napsal(a):
Na hradě se Zemanem.😀😀

Uff, teď jste mě dostal! Já chtěla napsat, že v nápravně-výchovném zařízení, ale Hrad to předčí!

18.10.2020 19:37
fikovnice

XXX.XXX.134.207

lol.

ne, je možné být nakažen více viry současně. třeba mít chřipku a kovid, nebo mít kovid a opar, nebo mít kovid a hiv, nebo mít kovid a norovirus nebo prostě tak.

jaký buňky virus napadá, to záleží na tom, jakej využívá receptor. virová částice není živá, nemůže se hýbat ani nic aktivně dělat, jen to prostě plave kolem. ale má na svým povrchu bílkoviny, které jako klíč do zámku zapadají do zcela konkrétního receptoru na povrchu hostitelské buňky. když se to potká, tak buňka tu virovou částici spolkne a pak se můžou dít různý věci.

no a podle toho, která buňka má receptor, dělá virus infekce. třeba vzteklina má receptor na acetylcholin, takže napadá jen kosterní svalovinu a neurony. hiv má receptor, který je přítomen na cd4 lymfocytech, takže napadá a ničí cd4 lymfocyty. chřipka má receptor, který je na sliznici průdušek a omezeně i v nosohltanu, rýma jede jen na sliznici nosu, norovirus bere jen sliznici střeva a tak dále. no a koronáč má rád ace2 receptor a ten je leckde. v plicích, ve střevě, v mozku, v krevních cévách...

ta součástka, která to umí, je spike na povrchu koronaviru. teď problém. aby fungovaly protilátky a zabránily infekci, je k ničemu, když budou proti zbytku viru. musí být přímo proti tomu spiku. aby se navázaly na něj a zabránily mu navázat se na ace2 receptor.

no a zároveň když tomu dáte moc tou paličkou, tak spike rozbijete a ty protilátky se nevytvoří. to je důvod, proč jsou veterinární vakcíny proti koronavirům živé. jaksi se nedaří to umrtvit a mít zároveň ten spike neporušený.

A pokud by letos fakt došlo k zásadnímu driftu a shiftu třeba toho chřipkového viru, tak to by s koronou byl teprve masakr. Očkování proti chřipce by nefungovalo nebo jen omezeně...

A jinak ty různorodé příznaky jsme řešili někde výše s "Bodlinkou". Korona je mrcha proto, že má receptory rozesety všude po těle. Jen je (asi) zatím nevysvětleno, proč u někoho to má respirační příznaky, u jiného střevní, u dalšího dojde třeba i k iktu... Nebo teda tuším, že někde tady naše diskuze skončila.

18.10.2020 19:39
fikovnice

XXX.XXX.134.207

lol.

Btw, něco se mi matně plete, že my dvě jsme někdy na začátku roku zde diskutovaly na téma toho, že je smůla, že jde zrovna o virus z rodiny koronavirů...

18.10.2020 19:52

Astrolog a jeho horoskopy - jednak pro covid a jednak pro Šprýmulu:
https://www.televizeseznam.cz/video/zajimava-videa/astrolog-predpovida-konec-pandemie-a-udelal-prymulovi-horoskop-64102472?utm_campaign=_var&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Kdyby radši spustili fotbal a hokej, ať se ty fandící trosky nemusejí pošťuchovat a vybíjet se na Staromáku, takhle se to do února nedá vydržet

neverend

18.10.2020 20:13
neverend

XXX.XXX.213.247

No vzhledem k tomu, že HIV je tu s námi například půl století a pokud vím tak se na lék nepřišlo za celou dobu, nevypadá to s covidem asi moc nadějně.

18.10.2020 20:23

fikovnice napsal(a):

Fíkovnice vítejte zpět.

Ono to stejně dobře mohlo utéct z laboratoří Američanům, také tam měli pěkný hokej.
Já bych řekla : "S čím člověk zachází, tím taky schází". A lidstvo už si koleduje příliš dlouho.

18.10.2020 20:24

neverend napsal(a):
No vzhledem k tomu, že HIV je tu s námi například půl století a pokud vím tak se na lék nepřišlo za celou dobu, nevypadá to s covidem asi moc nadějně.

na hiv je spoustu léků, ale hiv je zase jiná mrška, že je to retrovirus znamená, že se zapíše do dna buňky a tam nějakou dobu nic nedělá a dokud nedělá, tak na něj žádná antivirotika nemůžou a ani nikdy nebudou moci. léky zasahují jen virus, který se aktivně replikuje. pokud nic nedělá, tak smůla, takže nakažený zůstane nakaženým.

s výjimkami, jako je ten co teď umřel, co dostal kostní dřeň od přirozeně rezistentního dárce.

korona tohle neumí, nedělá latentní infekce. umí jiný věci.

neverend

18.10.2020 20:36
neverend

XXX.XXX.213.247

na hiv je spoustu léků, ale hiv je zase jiná mrška, že je to retrovirus znamená, že se zapíše do dna buňky a tam nějakou dobu nic nedělá a dokud nedělá, tak na něj žádná antivirotika nemůžou a ani nikdy nebudou moci. léky zasahují jen virus, který se aktivně replikuje. pokud nic nedělá, tak smůla, takže nakažený zůstane nakaženým.

s výjimkami, jako je ten co teď umřel, co dostal kostní dřeň od přirozeně rezistentního dárce.

korona tohle neumí, nedělá latentní infekce. umí jiný věci.

Jasně, ale to musí být virus včas odhalen jinak rozvoj AIDS a je vymalováno. Ono vlastně s viry nevím do jaké míry je věda schopna bojovat. Antivirotikum jako třeba Oseltamivir moc oslnivě nezapůsobil a prý u seniorů nezkrátí léčbu vůbec. Snad u dospělých o den?

18.10.2020 20:40

Hm tak já myslela, že když budu mít každoroční něco jako chřipku, že mě to zachrání :-) :-)
A ti, co se dali očkovat proti chřipce, pomůže jim to nějak s tímhle, nebo to může průběh zhoršit? Jedna paní mi říkala, že z očkování proti chřipce dostala chřipku, ale nevím, jestli je to pravda.
S těmi živými vakcínami mi to mohlo dojít, to je fakt :-) Ale už není pět ráno, no, a chtěla jsem pomoct.
Hrabe se v tom tolik chytrých lidí a "nic".. nějakou vakcínu dali statisícům číňanů, kdyby tak někdo nezávislý podal report, jim se nedá věřit. Chtěla jsem se zeptat tady prodavače z naší večerky, ale on říkal, že se tam už nikdy nevrátí :-) Pak ještě Rusové snad si něco rozdávali, ale tam je to jasné, společného s očkováním to bude mít akorát to, že je to tekuté..

HIV.. no.. mor s námi byl s přestávkami několik staletí, já to vidím nadějně. Akorát asi ne pro nás žijící nyní :-) Ne, to bude dobré..
Našli nějaké lidi, kteří měli nějak výjimečnou DNA, že byli imunní - mor.
No a teď nás všecky zavřou a budou do nás řezat a tak podobně.

A kde se vzal ten mor? Psali, že se nakazil a umřel kluk v Mongolsku, protože snědl sviště? Snědl to syrové, nebo jak to funguje? A proč jsem si myslela, že tahle nemoc prostě už neexistuje, nebo je jen někde zavřená?
To je bordel tohleto, jsme jak o 200 let zpátky. Přepněte to někdo.

18.10.2020 20:46

mor je pořád, je to nemoc hlodavců a jejich blech, endemicky je ve střední asii a taky v mexiku i ve spojených státech v těch jižních pouštních krajinách. nechcete žrát sviště ani psouny ani veverky, netřeba to žrát syrové, samotná manipulace, jako je stahování a tak, je riziko. nechcete ani sahat na uhynulé hlodavce.

a nechcete, aby vás pokousaly jejich blechy.

neverend

18.10.2020 20:56
neverend

XXX.XXX.213.247

Hm tak já myslela, že když budu mít každoroční něco jako chřipku, že mě to zachrání :-) :-)
A ti, co se dali očkovat proti chřipce, pomůže jim to nějak s tímhle, nebo to může průběh zhoršit? Jedna paní mi říkala, že z očkování proti chřipce dostala chřipku, ale nevím, jestli je to pravda.
S těmi živými vakcínami mi to mohlo dojít, to je fakt :-) Ale už není pět ráno, no, a chtěla jsem pomoct.
Hrabe se v tom tolik chytrých lidí a "nic".. nějakou vakcínu dali statisícům číňanů, kdyby tak někdo nezávislý podal report, jim se nedá věřit. Chtěla jsem se zeptat tady prodavače z naší večerky, ale on říkal, že se tam už nikdy nevrátí :-) Pak ještě Rusové snad si něco rozdávali, ale tam je to jasné, společného s očkováním to bude mít akorát to, že je to tekuté..

HIV.. no.. mor s námi byl s přestávkami několik staletí, já to vidím nadějně. Akorát asi ne pro nás žijící nyní :-) Ne, to bude dobré..

A kde se vzal ten mor? Psali, že se nakazil a umřel kluk v Mongolsku, protože snědl sviště? Snědl to syrové, nebo jak to funguje? A proč jsem si myslela, že tahle nemoc prostě už neexistuje, nebo je jen někde zavřená?

Prodavače ve večerce..😀😀 Megi s Vámi je sranda občas.😀😀 Vám nic nehrozí, protože veselá mysl je půl zdraví a čistota je druhá půlka. Tak pokud si myjete ruce máte vyhráno.😀😀

18.10.2020 21:03

mor je pořád, je to nemoc hlodavců a jejich blech, endemicky je ve střední asii a taky v mexiku i ve spojených státech v těch jižních pouštních krajinách. nechcete žrát sviště ani psouny ani veverky, netřeba to žrát syrové, samotná manipulace, jako je stahování a tak, je riziko. nechcete ani sahat na uhynulé hlodavce.

a nechcete, aby vás pokousaly jejich blechy.

aha, díky, myslela jsem, že je to pryč, fakt to nechápu, jak to kde přežívalo a nerozšířilo se (asi nakažený umře dřív teda a hygiena, ale stejně..)
jako že něco uteče z laborky, jo, ale že to je někde v přírodě? to by mě fakt nenapadlo

18.10.2020 21:18

aha, díky, myslela jsem, že je to pryč, fakt to nechápu, jak to kde přežívalo a nerozšířilo se (asi nakažený umře dřív teda a hygiena, ale stejně..)
jako že něco uteče z laborky, jo, ale že to je někde v přírodě? to by mě fakt nenapadlo

je to jednoduchý, prostě mezi těmi hlodavci a blechami to žije pořád, ale krysa obecná je velice vzácná i se svojí blechou a hlavně lidi už běžně nemají blechy.

a taky na to fungujou antibiotika, je to bakterie jak každá jiná. když je dostanete včas, tak se člověk normálně vyléčí.

akorát to včas je fakt včas. mor není nic jinýho než gram-negativní sepse. takže ty antibiotika chcete rychleji než se rozvine SIRS a odpadnou vám všechny prsty a nos a krevní tlak klesne do neměřitelna.

18.10.2020 21:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mor...ale to se bavíte o bakterii...

18.10.2020 21:39

Tak nějak jsem narazila na pár příspěvků, z nichž vyplynulo: jak to že netestujou třeba ty děti....a pak.....já bych se testovat nenechala. ..
A proč, bojíte se šťourání..je to jen nepříjemné, ne bolestivé.
Není to vůči ostatním lidem sobecké?
Např. můj manžel, doma zůstat může až v případě, že jeho rodinní příslušníci jsou nakaženi, nikoli má podezření nebo se setkali.....

18.10.2020 21:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

lesnížínka napsal(a):
Mor...ale to se bavíte o bakterii...

přesně tak - bakterií Yersinia pestis

janae1

18.10.2020 22:17
janae1

XXX.XXX.160.6

Tak nějak jsem narazila na pár příspěvků, z nichž vyplynulo: jak to že netestujou třeba ty děti....a pak.....já bych se testovat nenechala. ..
A proč, bojíte se šťourání..je to jen nepříjemné, ne bolestivé.
Není to vůči ostatním lidem sobecké?
Např. můj manžel, doma zůstat může až v případě, že jeho rodinní příslušníci jsou nakaženi, nikoli má podezření nebo se setkali.....

Verun, proč sobecké?
Já doma zůstat můžu. Manžel také a u dětí není problém. Můžeme sedět v karanténě jak potřebujeme.
Sobecké by bylo, kdybych v této době chodila nachcípaná mezi lidi.

Nesouhlasím s tím, že šťourání je pouze nepříjemné, segra chodila několik hodin s kapesníkem u nosu, tekla ji krev a prej to bolelo dost, brali vzorek snad z mozku, zdravotnice se sama lekla, kam až uchošťour zajel. Asi záleží jak se vzorek odebere, každopádně to dobrovolně nepodstoupím, u nás zbytečnost.

18.10.2020 22:40

Nikdy se mi nestalo, že by mě šťourali uchošťourem, je to velmi ohebná tenká plastová tyčinka s kartáčkem a dle anatomie hosohltanu, se mi do mozku jen tak lehce dostat nemůžou.... tyčinka jde cestou nejlehčího odporu-dutinou....srkněte nosem vodu, tak vás to bude bolet.....
A ti lidé co jste se s nima před uhnízděním v karanténě setkali budou také od vás informováni, že jdete do karantény, oni také mají své kontakty, kde by problém mohl nastat, třeba to zavléct do důchoďáku...

18.10.2020 22:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

janae1 napsal(a):
Verun, proč sobecké?
Já doma zůstat můžu. Manžel také a u dětí není problém. Můžeme sedět v karanténě jak potřebujeme.

Nesouhlasím s tím, že šťourání je pouze nepříjemné, segra chodila několik hodin s kapesníkem u nosu, tekla ji krev a prej to bolelo dost, brali vzorek snad z mozku, zdravotnice se sama lekla, kam až uchošťour zajel. Asi záleží jak se vzorek odebere, každopádně to dobrovolně nepodstoupím, u nás zbytečnost.

Mě jímá hrůza z jakéhokoliv čehokoliv, co se dá označit jako zákrok. Sama bych si do nosu, krku vrazila cokoliv, ale ne, aby mi to dělal někdo jiný

18.10.2020 22:43

lesnížínka napsal(a):
Mě jímá hrůza z jakéhokoliv čehokoliv, co se dá označit jako zákrok. Sama bych si do nosu, krku vrazila cokoliv, ale ne, aby mi to dělal někdo jiný

Já na tesech byla na jaře a nic dramatického se nedělo. Chvilkové zašťourání, je to jen nepříjemné, bolest vypadá jinak.

18.10.2020 22:45

Edit: kdo bude chodit se psem x krát za den, když jsme na psech(každej nemá zahradu), není lepší alespoň pro to něco udělat...i když ty testy tak 100% nejsou, ale pro kolektiv a sebe to podstoupím.

18.10.2020 22:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Edit: kdo bude chodit se psem x krát za den, když jsme na psech(každej nemá zahradu), není lepší alespoň pro to něco udělat...i když ty testy tak 100% nejsou, ale pro kolektiv a sebe to podstoupím.

Asi jsem nepochopila...a k čemu bude dobré, že budu testovaná když vím, že mi nic nebylo ani náhodou?

18.10.2020 22:57

A tak já bych šla, znám asi 30 lidí, co chtěli jít, ale dr. řekli - na co? Zůstaňte týden doma. A basta.
Asi tady sbírali body za 0 pozitivních nebo co. Jasně, někdo si řekne - proč ta čísla zvyšovat. Ale já nechtěla, aby šlo dítě do školy, když možná.. no a nikoho to nezajímalo.
Můžu jít sama a zaplatit si to. Kolikrát?
Kdo bude chodit se psem.. u nás nikdo.

18.10.2020 23:05

lesnížínka napsal(a):
Asi jsem nepochopila...a k čemu bude dobré, že budu testovaná když vím, že mi nic nebylo ani náhodou?

přesedněte si, sedíte si na kabelu .....když nemáte příznaky, nepujdede přece ani do karantény a ani na testování..... bavíme se o tom, že má někdo příznaky a bude tedy doma v karanténě čekat, jestli jo nebo ne.....nepůjde na výtěr nebo se alespoň nepokusí u obvoďáka..., ale pak se na druhou stranu diví, že někdo nebyl otestovaný, když se setkal s nakaženým.....

18.10.2020 23:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

přesedněte si, sedíte si na kabelu .....když nemáte příznaky, nepujdede přece ani do karantény a ani na testování..... bavíme se o tom, že má někdo příznaky a bude tedy doma v karanténě čekat, jestli jo nebo ne.....nepůjde na výtěr nebo se alespoň nepokusí u obvoďáka..., ale pak se na druhou stranu diví, že někdo nebyl otestovaný, když se setkal s nakaženým.....

No já myslela, že je to o tom plošném testování...nepřesednu, ležím

18.10.2020 23:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

janae1 napsal(a):
Verun, proč sobecké?

Z mozku? Jak by se tam nosem dostali a navíc "špejlí"?

Neregistrovaný uživatel

18.10.2020 23:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.198

Lockdown at si strcej někam. To jako kvuli nemu mi pochcipa zver hlady? At jdou nekam. Stejne je to k prdu. Stačilo by aby nemocni byli doma a nelezli mezi lidi a byl by klid. To co se deje je jedna velka opicarna.
Příklad. Delam ve fabrice. Nekolik kolegu pozitivnich vcetne jednoho z meho tymu. A vedeni? Meli ste rousky makejte dal. Toz tak.

18.10.2020 23:49

lesnížínka napsal(a):
No já myslela, že je to o tom plošném testování...nepřesednu, ležím

No, to plošné testování se podle mě má dělat proto, aby se odhalily i ty bezpříznakové případy, případně lidi, co si myslí, že mají jen obyčejnou rýmu nebo průjem. Ti totiž na testování obvykle nejdou, přitom nákazu mohou šířit do okolí.

A máme takový případ v rodině. Švagrová měla dojem, že jí nějak slábne čich, tak se šla nechat z opatrnosti otestovat jako samoplátce. Pozitivní. Takže šel i brácha, který neměl příznaky žádné. Pozitivní. Dále se testovali kolegové z práce. U švagrové všichni negativní, u bráchy všichni pozitivní, takže ohnisko bylo zřejmě tam. Pokračovalo se testováním rodin kolegů - všichni pozitivní.
Jediný, kdo měl z těchto lidí aspoň slaboučký příznak, byla švagrová. Jinak nikdo nic. Vůbec nic, ani další dny karantény.

No, a pak ta potvora natrefí na někoho se slabší imunitou.... Neskutečné!

Dovolím si jednu analogii.
Loni jsme asistovali u hašení opuštěného ohniště. Někdo si v lese opekl buřty a zanechal v provizorním ohništi žhnoucí uhlíky. Nic viditelně nehořelo, ale okraje ohniště byly nepravidelné a paprskovitě se rozbíhaly do okolí. Už jsem se s tím kdysi setkala, tak jsem pochopila, co se děje. Doutnala hrabanka pod povrchem. Ohniště bylo asi 50m od zatopeného lomu, ale neměli jsme nic, čím by se dala voda nabrat a okolí ohniště prolít. Takže jsme volali hasiče a vysvětlovali situaci, že stačí dojet malým autem a vzít s sebou kýbl. Houby. Přijeli s velkou cisternou a termokamerou, poděkovali a proměřili okolí. Pak hasič s kamerou povídá: "Podívejte, čemu jste teď zabránili" a odkopl svrchní vrstvu jehličí asi 10m od ohniště... a vyšlehly plameny!

Právě proto je to plošné testování dost dobrý nápad.

19.10.2020 00:01

OT:
Jo takové ohniště jsem také kdysi polila, rybáři u Lipna- vody dost......
Ad hasiči, jednou jsem je volala po bezúspěšném obvolávání jiných institucí na "zamrzlou kachnu v ledu" ....přijeli velkým autem, za ním měli loď s motorem...mě začalo polejvat....co to bude za akci... chlápek měl neopren jako do severního ledového oceánu, plazil se k ptákovi na přivázaném žebříku pomocí dvou bodců...no pták se ve finále záchranářovi vzdaloval- přimrzlý nebyl jen namrzlý a nemohl lítat a byla to potápka roháč, pak už si i hasič stoupl a chvilku ho honil, nic.....pták tam umrzl....pěkně si začvičili.

19.10.2020 07:40

Jsem hodně pozadu. Ale pod tohle se podepíšu !

19.10.2020 08:27
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Fíkovnice vítejte zpět.

Ono to stejně dobře mohlo utéct z laboratoří Američanům, také tam měli pěkný hokej.
Já bych řekla : "S čím člověk zachází, tím taky schází". A lidstvo už si koleduje příliš dlouho.

Děkuji moc "Orionko"! Ráda Vás čtu a vidím zde, takže děkuji za přivítání!

19.10.2020 08:29

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Lockdown at si strcej někam. To jako kvuli nemu mi pochcipa zver hlady? At jdou nekam. Stejne je to k prdu. Stačilo by aby nemocni byli doma a nelezli mezi lidi a byl by klid. To co se deje je jedna velka opicarna.
Příklad. Delam ve fabrice. Nekolik kolegu pozitivnich vcetne jednoho z meho tymu. A vedeni? Meli ste rousky makejte dal. Toz tak.

Proč se tak čílíte, s tímhle uzavření nemá nic společného, fabriky vozí zboží sem tam pořád, zásobování se ani uzavření hranic netýkalo a netýká a nevím, že by někdo běžné podniky zavíral, spíše to byly obchody a hospody.. A že šéf nebude mít peníze? Jen blbě kecá. Stačí, aby si zaměstnavatel řekl, stát mu ty peníze dá. Antiviry A B C jedou od jara zatím do konce října, dál se uvidí. Nikdo nikoho vyhazovat nemusí. Firmy do 50 zaměstnanců mají ještě odpuštěné soc. odvody. Nájemné atp. se dá také řešit. Takže jediný problém je Váš zaměstnavatel. Tak vidle, no. Já nevím, mně tyhle různé podpory přijdou lepší, než co udělali za oceánem - poslali všem občanům nějaký jednorázový příspěvek..
K tomu uzavření.. vážně nechápu, proč jsou zrovna supermarkety neustále otevřené, když je jasné, že tam se sejde nejvíce lidí a protože pospíchají, tak rozestup 0 a fronta je spíše mačkanice. Myslím obchodní centra a markety typu větší než náš konzum coop.
Jakmile se lidé pošlou domů, zvlášť děti, nikdo neví, jak je zabavit, takže padejte ven.. no a kam jdou.. do obchoďáku.
Malé obchody by měly zůstat otevřené, jinak nás to semele.. a ona si tam rázná paní prodavačka velmi rychle sjedná pořádek, kolik lidí se tam narve.
Jestli zavřou vše a nechají běžet tyhle velké markety, tak se k demonstrantům přidám. A mám bojového psa.

19.10.2020 08:32
fikovnice

XXX.XXX.135.100

"Pak ještě Rusové snad si něco rozdávali, ale tam je to jasné, společného s očkováním to bude mít akorát to, že je to tekuté.."

"Megiii", každý Váš příspěvek je prostě boží! Kdybych to zde četla dřív, byla by má rekonvalescence kratší! Rusáci mají snad vakcínu Sputnik, kdy už i ten název mluví sám za sebe! A že to zkoušeli na Putinově dceři či co...nevěřím! Putin je beztak zalezlej někde v bunkru.

19.10.2020 08:39
fikovnice

XXX.XXX.135.100

lupus4 napsal(a):
přesně tak - bakterií Yersinia pestis

Shodou okolností jsem na jiné diskuzi diskutovala s mužem, který byl někde v Asii (snad Pákistán či kde) a rozjel se tam opravdu mor. "Klasický" dýmějový (bubonický) mor, a potvrzuji výše uvedené - lidé to chytali tak, že tam tepelná úprava svišťů prý znamená několikamálominutové povaření.
No jo, ve středověku se stavěly morové sloupy, tak ještě zbývá zkusit postavit COVIDové sloupy...

19.10.2020 08:42
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Já na tesech byla na jaře a nic dramatického se nedělo. Chvilkové zašťourání, je to jen nepříjemné, bolest vypadá jinak.

Asi tak...
Nebolelo mě to vůbec, navíc to je několikavteřinová záležitost, jen nepříjemná. Je pravda, že mi řekli, že čím víc zakloním krk, tím to pro mě bude snesitelnější, což s mojí páteří byl poněkud problém. Takže toto bylo horší než samotné kratičké šťournutí.

19.10.2020 08:50
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Dotaz napsal(a):
Z mozku? Jak by se tam nosem dostali a navíc "špejlí"?

A co lobotomie po přístupu z oka?
Viděla jste autentická videa toho "Mengeleho", ech dr. Freemana? Chuťovka!
Lamina cribrosa dělící nosní dutinu od frontálního mozkového laloku je opravdu tenká (a dírkovaná)...
Ale aby bylo jasno, já nejsem odpůrce testování. Už jsem na jednom byla a kdyby to bylo třeba, šla bych znovu.

19.10.2020 08:52
fikovnice

XXX.XXX.135.100

No, to plošné testování se podle mě má dělat proto, aby se odhalily i ty bezpříznakové případy, případně lidi, co si myslí, že mají jen obyčejnou rýmu nebo průjem. Ti totiž na testování obvykle nejdou, přitom nákazu mohou šířit do okolí.

A máme takový případ v rodině. Švagrová měla dojem, že jí nějak slábne čich, tak se šla nechat z opatrnosti otestovat jako samoplátce. Pozitivní. Takže šel i brácha, který neměl příznaky žádné. Pozitivní. Dále se testovali kolegové z práce. U švagrové všichni negativní, u bráchy všichni pozitivní, takže ohnisko bylo zřejmě tam. Pokračovalo se testováním rodin kolegů - všichni pozitivní.
Jediný, kdo měl z těchto lidí aspoň slaboučký příznak, byla švagrová. Jinak nikdo nic. Vůbec nic, ani další dny karantény.

No, a pak ta potvora natrefí na někoho se slabší imunitou.... Neskutečné!

Dovolím si jednu analogii.
Loni jsme asistovali u hašení opuštěného ohniště. Někdo si v lese opekl buřty a zanechal v provizorním ohništi žhnoucí uhlíky. Nic viditelně nehořelo, ale okraje ohniště byly nepravidelné a paprskovitě se rozbíhaly do okolí. Už jsem se s tím kdysi setkala, tak jsem pochopila, co se děje. Doutnala hrabanka pod povrchem. Ohniště bylo asi 50m od zatopeného lomu, ale neměli jsme nic, čím by se dala voda nabrat a okolí ohniště prolít. Takže jsme volali hasiče a vysvětlovali situaci, že stačí dojet malým autem a vzít s sebou kýbl. Houby. Přijeli s velkou cisternou a termokamerou, poděkovali a proměřili okolí. Pak hasič s kamerou povídá: "Podívejte, čemu jste teď zabránili" a odkopl svrchní vrstvu jehličí asi 10m od ohniště... a vyšlehly plameny!

Právě proto je to plošné testování dost dobrý nápad.

No s tím průjmem nestrašte - aby se opravdu nezačaly dělat ještě i výtěry z konečníku.

19.10.2020 08:54
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Proč se tak čílíte, s tímhle uzavření nemá nic společného, fabriky vozí zboží sem tam pořád, zásobování se ani uzavření hranic netýkalo a netýká a nevím, že by někdo běžné podniky zavíral, spíše to byly obchody a hospody.. A že šéf nebude mít peníze? Jen blbě kecá. Stačí, aby si zaměstnavatel řekl, stát mu ty peníze dá. Antiviry A B C jedou od jara zatím do konce října, dál se uvidí. Nikdo nikoho vyhazovat nemusí. Firmy do 50 zaměstnanců mají ještě odpuštěné soc. odvody. Nájemné atp. se dá také řešit. Takže jediný problém je Váš zaměstnavatel. Tak vidle, no. Já nevím, mně tyhle různé podpory přijdou lepší, než co udělali za oceánem - poslali všem občanům nějaký jednorázový příspěvek..
K tomu uzavření.. vážně nechápu, proč jsou zrovna supermarkety neustále otevřené, když je jasné, že tam se sejde nejvíce lidí a protože pospíchají, tak rozestup 0 a fronta je spíše mačkanice. Myslím obchodní centra a markety typu větší než náš konzum coop.
Jakmile se lidé pošlou domů, zvlášť děti, nikdo neví, jak je zabavit, takže padejte ven.. no a kam jdou.. do obchoďáku.
Malé obchody by měly zůstat otevřené, jinak nás to semele.. a ona si tam rázná paní prodavačka velmi rychle sjedná pořádek, kolik lidí se tam narve.
Jestli zavřou vše a nechají běžet tyhle velké markety, tak se k demonstrantům přidám. A mám bojového psa.

Včera jsem musela do Alberta. Zvěři došlo stelivo...
Tak jsem koukala na lidi a nejvíc mě zaujal personál. Prakticky všichni měli roušku pod nosem! Částečně je to pochopitelné, ale...

19.10.2020 09:03
ainu

XXX.XXX.164.99

fikovnice napsal(a):
Tak jsem koukala na lidi a nejvíc mě zaujal personál. Prakticky všichni měli roušku pod nosem! Částečně je to pochopitelné, ale...

13hodinove smeny v albertu, po odpoledni hned ranni, penize naprosto tragicke, musite zvladat vsechno, lidi jsou navic neprijemni, stres k nevydrzeni, neustala buzerace, pouzitelne rousky od zamestnavatele nedostanete, musite si zajistit sami... novodobe otroctvi.

Je to zcela pochopitelne. Lidi nejsou supermani. A uz casto nemohou...

19.10.2020 09:11

fikovnice napsal(a):
Lamina cribrosa dělící nosní dutinu od frontálního mozkového laloku je opravdu tenká (a dírkovaná)...
Ale aby bylo jasno, já nejsem odpůrce testování. Už jsem na jednom byla a kdyby to bylo třeba, šla bych znovu.

nestrašte lidi, takhle už na to nepůjde nikdo

19.10.2020 09:29

fikovnice, my to všichni sledujeme, teda stíháme sledovat, když nebudete citovat úplně vše :-)
Nebojte, my se v tom vyznáme.
Je to jednoduché - mor, covid.
Ten proces řeznický v hlavě jsem viděla, jako blbé, no.. a co myslíte, elektrošoky, trhání zubů kovářem, anestezie paličkou,.. já myslím, že některé věci i fungují, občas si chci dát hlavou o stůl, když mě bolí hlava, to přece musí mít nějaký důvod. Vědecký.

19.10.2020 09:51

fikovnice napsal(a):
No s tím průjmem nestrašte - aby se opravdu nezačaly dělat ještě i výtěry z konečníku.

Hrozně mě pobavil tenhle vtip:

Zdál se mi v noci sen:
Bylo léto 2021 a svět zrovna svírala pandemie neznámého střevního viru. Seděli jsme na pláži, na sobě pampersky a někdo říká: “Ty roušky loni nebyly zas tak špatný…”

19.10.2020 12:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak jsem znala někoho, kdo covid měl...znala, včera na něj umřel Byl to ,,známý"...chlapům vyplétal rakety. Drobný štíhlý pán, velmi aktivní, sportovec, v těsně předdůchodovém věku. Několikrát jsem mu raketu sama vezla, znám i paní. Je mi z toho na nic. Já vím lidi umírají pořád, na kde co, ale nemuselo to být na ten blbý covid. Byl v nemocnici už před pár týdny, mysleli jsme, že je dávno doma

19.10.2020 17:13

lupus4 napsal(a):
dle mého dobrý pohled

https://www.facebook.com/petrsirky/videos/10222447593605861

A vemete si skafandr a pujdete dobrovolničit do důchoďáků nebo do špitálů ke corona pozitivním? , dyť je to výmysl, ta nemoc, dle pána na videu...tak vpřed, nic nehrozí.

19.10.2020 17:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

nepochopila

19.10.2020 17:23

ne, jestli máte na mysli dvousmysl, tak ne...jako že se vyjádříte písemně tak, ale nemyslíte to jako vážně? co mám z věty: dle mého dobrý pohled dedukovat za empatie nebo antipatie...?

19.10.2020 17:42

Chingis, nemohla byste, prosím, tu napsat něco o tom, jak to probíhá jinde?
Mám ségru ve VB, ale v takovém zapadákově a .. na jaře říkala - co to píšou ty vaše noviny za nesmysly že jsou plné nemocnice tady se skoro nic neděje.. jo a pak tam chodil pán s maskou morového lékaře, asi měl strašit.. a strašil :-) a teď říká, že by se vrátila domů.. no mohla by, potřebuji uklidit dříví.
Kdesi na severu byly hlídky na koních jako rytíři oblečení
a hlídali, jestli mají lidé roušky a tak.
A my máme..
Od zítra nepracuji, lidé si nedají říct, neoblečou si tu hubu nevymáchanou. A to bude legrace, když se mě podpora netýká a nemocenská.. achjo.
Verun, já to chápu, mně už to tak leze na nervy, jak se nic nechce.. většině lidí. Stačí taková maličkost.. ohleduplnost.

19.10.2020 18:12

lupus4 napsal(a):
dle mého dobrý pohled

https://www.facebook.com/petrsirky/videos/10222447593605861

Taky jsem nepochopila toho pána, co štve proti očkování. Kdyby se generace před námi a generace naše nanechala očkovat, tak bychom dodnes umírali na TBC, na záškrt, černý kašel, černé neštovice......To jen můj názor, nejsem zdravotník. Ten fousatý pán z videa ano?
Právě to, že se lidé musí nechat testovat, aby zjistili, že virus mají, to je na něm zákeřné. On si bezpříznakově běhá po světě a nakzí prodavačky, řidiče autobusů, pekaře....ti lehnou a péct chleba nám přijde ten fousatý pán.
Však se podívejte třeba na ty pekařky - korpulentní dámy kolem 50. Moc toho asi nenasportují......Nechci je urazit, je to nejpotřebnější profese.
Ještě dodám. Proti TBC se na čas přestalo očkovat, nějak byl dojem, že je to zbytečné, že už není....A byla a je zpátky.

19.10.2020 18:44

jojo, pekaři by si zasloužili od státu výsluhu ne jen ti z "kulaťáku"....

19.10.2020 18:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ale já nejsem proti očkování ani proti ohleduplnosti ...jsem proti nesmyslnému zkreslování čísel a strašení lidí (syn je MUDr. a tak mám info, jak to ve špitálu u nich probíhá) a neobjektivním informacím. Proč nevěřím "hurá" akcím ? Vakcina prostě ještě není a hned tak nebude - jasné důvody PROČ, tu uvedly bodlinka s fíkovnicí...takže té rychlé "prymulovské" za 200 melounů nevěřím¨ani náhodou...
Čísla : jen např.zjištěných 170000 vironosičů (ve skutečnosti třeba i 5 - 10x tolik) z toho pomalu 90% neonemocní, zbytek jde do špitálu, kde jen leží a čekají, na přístrojích je jen zlomek procenta, ze zemřelých valná většina ani na přístrojích nebyla...lze dohledat
Trasování v podstatě nefunguje - viz zdejší příspěvky...
covid u zemřelých působil hlavně jako "urychlovač" , trpěli i jinými chorobami...Pitvy se nedělají, čili o příčinách lze jen spekulovat, ale "zacovidovat" je, je tak snadné...
Udělat testy na jiné choroby - asi bychom se divili , co je tu všech možných přenašečů všeho možnýho...ten vir tu s námi prostě je a bohužel zatím i bude

19.10.2020 19:15
Dotaz

XXX.XXX.235.225

fikovnice napsal(a):

Ano, ale to bylo očnicí a kovovým nástrojem. Špejlí v nose se fakt odběr z mozkové tkáně nedělá.

19.10.2020 19:16

lupus4 napsal(a):
Ale já nejsem proti očkování ani proti ohleduplnosti ...jsem proti nesmyslnému zkreslování čísel a strašení lidí (syn je MUDr. a tak mám info, jak to ve špitálu u nich probíhá) a neobjektivním informacím. Proč nevěřím "hurá" akcím ? Vakcina prostě ještě není a hned tak nebude - jasné důvody PROČ, tu uvedly bodlinka s fíkovnicí...takže té rychlé "prymulovské" za 200 melounů nevěřím¨ani náhodou...
Čísla : jen např.zjištěných 170000 vironosičů (ve skutečnosti třeba i 5 - 10x tolik) z toho pomalu 90% neonemocní, zbytek jde do špitálu, kde jen leží a čekají, na přístrojích je jen zlomek procenta, ze zemřelých valná většina ani na přístrojích nebyla...lze dohledat
Trasování v podstatě nefunguje - viz zdejší příspěvky...
covid u zemřelých působil hlavně jako "urychlovač" , trpěli i jinými chorobami...Pitvy se nedělají, čili o příčinách lze jen spekulovat, ale "zacovidovat" je, je tak snadné...
Udělat testy na jiné choroby - asi bychom se divili , co je tu všech možných přenašečů všeho možnýho...ten vir tu s námi prostě je a bohužel zatím i bude

Ta vakcína má pozastavené testování, jako se zastavilo už u kolika, tedy vyhozené peníze. Zatím.
Udělat testy na jiné choroby.. klidně ano, na ty, co se přenáší takto podobně. A které mají takové následky. Protože když ne úmrtí, tak následky (jak trvalé, na jak dlouho teda a jak vážné, .. se ještě neví) jsou.
Jako TBC, někdo hore psal, myslelo se.. a víte co, jeden myslel..
Ale nemusím mluvit o takových hrůzách, jen jako obrázek.. naučí se lidé takové to chování - jsem nemocný, nepůjdu do práce, školy, parku, kina, abych 1) si nepoškodil své zdraví na furt 2) neohrozil ostatní
?
Je to všude kolem, dr. dělá preventivní prohlídku a pošle člověka na to a to vyšetření, že se mu něco nezdá.. a co udělá pacoš? Nejde nikam.
Ano, je to tak, otestovat další věci, dost bychom se divili. Já se nedivím. Je hodně lidí, kteří se chlubí tím, že k dr. nechodí už desítky let. No bože, machři jak sviňa, hlavně že chrchlou jak.. no jak TBC :-) někde jsem slyšela, že typický hostitel tohoto je 50-70 dědek v Céčku na návsi, co nechodí k dr.
Tak dobré je, že to nezabíjí, jsou na to léky teda, a nešíří se to tak lehce.
Čísla jsou na jednu stranu hrůzostrašná, paniku vyvolávající.. a bez nich se lidé chovají ještě blběji, tak co s tím :-)
Ta Anglie např. říkala, že to nechají proběhnout nebo tak nějak, lidé nadávali, že se straší čísly.. a pak se zjistilo, že úmrtí je o 60 % víc než za předchozí stejně dlouhé období.
A tohle číslo třeba pro mě už význam má. Je to o 60 % mrtvých lidí víc než obvykle. No to je ale hloupá věta, ale je to prostě hodně a není to tím, že by měli víc aut nebo ostrých psů nebo tak.

19.10.2020 19:19

Ta vakcína má pozastavené testování, jako se zastavilo už u kolika, tedy vyhozené peníze. Zatím.
Udělat testy na jiné choroby.. klidně ano, na ty, co se přenáší takto podobně. A které mají takové následky. Protože když ne úmrtí, tak následky (jak trvalé, na jak dlouho teda a jak vážné, .. se ještě neví) jsou.
Jako TBC, někdo hore psal, myslelo se.. a víte co, jeden myslel..
Ale nemusím mluvit o takových hrůzách, jen jako obrázek.. naučí se lidé takové to chování - jsem nemocný, nepůjdu do práce, školy, parku, kina, abych 1) si nepoškodil své zdraví na furt 2) neohrozil ostatní
?
Je to všude kolem, dr. dělá preventivní prohlídku a pošle člověka na to a to vyšetření, že se mu něco nezdá.. a co udělá pacoš? Nejde nikam.
Ano, je to tak, otestovat další věci, dost bychom se divili. Já se nedivím. Je hodně lidí, kteří se chlubí tím, že k dr. nechodí už desítky let. No bože, machři jak sviňa, hlavně že chrchlou jak.. no jak TBC :-) někde jsem slyšela, že typický hostitel tohoto je 50-70 dědek v Céčku na návsi, co nechodí k dr.
Tak dobré je, že to nezabíjí, jsou na to léky teda, a nešíří se to tak lehce.
Čísla jsou na jednu stranu hrůzostrašná, paniku vyvolávající.. a bez nich se lidé chovají ještě blběji, tak co s tím :-)
Ta Anglie např. říkala, že to nechají proběhnout nebo tak nějak, lidé nadávali, že se straší čísly.. a pak se zjistilo, že úmrtí je o 60 % víc než za předchozí stejně dlouhé období.
A tohle číslo třeba pro mě už význam má. Je to o 60 % mrtvých lidí víc než obvykle. No to je ale hloupá věta, ale je to prostě hodně a není to tím, že by měli víc aut nebo ostrých psů nebo tak.

Megi, poslala jsem Vám zprávu, prosím, koukněte. Sorry za OT.

19.10.2020 19:20
Moyda

XXX.XXX.147.89

No přítel i spolužák jsou taky MUDr tak mám taky info jak to u nich v ordinaci a nemocnici vypadá. Nemyslím že by to bylo nějak zkreslováno, jsou z toho jak se to vyvíjí dost zoufalí. Ono když to působí jako urychlovač u pětačtyřicetiletý ženský co má jenom astma je dost strašný.

19.10.2020 19:39
lupus4

XXX.XXX.205.61

když to působí jako urychlovač u pětačtyřicetiletý ženský co má jenom astma je dost strašný.
to je jasný

naučí se lidé takové to chování - jsem nemocný, nepůjdu do práce, školy, parku, kina, abych 1) si nepoškodil své zdraví na furt 2) neohrozil ostatní ?
tak to budou muset ...i když lidi jsou vesměs

19.10.2020 19:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

lupus4 napsal(a):
když to působí jako urychlovač u pětačtyřicetiletý ženský co má jenom astma je dost strašný.
to je jasný

naučí se lidé takové to chování - jsem nemocný, nepůjdu do práce, školy, parku, kina, abych 1) si nepoškodil své zdraví na furt 2) neohrozil ostatní ?
tak to budou muset ...i když lidi jsou vesměs

Ale zase je hodně lidí, kteří bdí a ví víc než všichni ostatní. ;)

https://www.reflex.cz/clanek/divoky-kacer/103368/cesko-drzi-svetovy-primat-v-poctu-lidi-kteri-maji-otevrene-oci-bdi-nejsou-ovce-a-sdileji-nez-to-smazou.html

19.10.2020 19:46

No :-) psi jsou nejlepší. Megí dnes dokonce hlídala. Mag.ory bez roušek :-) doštěkala a běžela si sednout před lednici, dělej, naval odměnu.

19.10.2020 20:06

fikovnice napsal(a):

Fíkovnice zdravím, a přeji, aby vám bylo už jen čím dál líp. A aby se vám vyhnul covid.

Rouška pod nosem - nechápu jak někdo nechápe, že se covid šíří kapénkami i z nosa. Nebo chápe, ale je to ignorant, což je ještě horší.

19.10.2020 20:48

Když on to nikdo lidem neohlídá. Lidi si to musí ohlídat sami.
V čekárně na očním. Všichni pochopitelně s rouškou, jen jeden "borec" roušku pod nosem. A ti ukáznění po něm jen tak pokukovali. Až přišel nový pacient. Zastavil se ve dveřích, rozhlédl se a ne že by zařval, jen hodně kategoricky řekl "A ty si tu roušku nasadíš". A nasadil si ji.

19.10.2020 20:58

Ještě jeden příklad : Ze speciální třídy se děti rozjely domů, protože paní asistentka lehla s covidem. Zatím nikdo z dětí neonemocněl. Jedině díky tomu, že se asistentka pohybovala po třídě s rouškou.
Takže ony ty roušky význam mají. A takové kecy, že se špinavou rouškou vdechujeme i např. plísně : Dětem snad roušky můžou udržovat maminky, chlapům manželky a ženské jsou schopné udržovat všechno ostatní, tak roušky taky zvládnou.
Jen musí zapomenout na jednorázové ( zbytečné plýtvání a vytváření odpadu ) a pořídit si látkové.

19.10.2020 20:58

Fíkovnice zdravím, a přeji, aby vám bylo už jen čím dál líp. A aby se vám vyhnul covid.

Rouška pod nosem - nechápu jak někdo nechápe, že se covid šíří kapénkami i z nosa. Nebo chápe, ale je to ignorant, což je ještě horší.

Rouška pod nosem?
Pokud dotyčný nekýchá, ale volně vydechuje nosem, proč ne.
Je vhodné si uvědomit, kam proud vydechovaného vzduchu při běžné poloze hlavy na veřejnosti z nosních dírek směřuje - nikoliv do prostoru kolem, ale právě do té roušky, co máte pod nosem.
A při nádechu? nadechovat se nosem přes zmuchlaný vlhký hadr pod nosem je pro mnoho lidí prostě pohodlnější než mít ten nos tím samým hadrem zakrytý. Třeba obrýlenci to mají teď opravdu těžké - venku chladno, uvnitř v obchodě teplo, brýle se mlží, tím hůř když je rouška přes nos, než si zlomit někde nohu, to raději roušku pod nos...

Ony ty roušky na viry překvapivě opravdu moc nefungují...ale je to tajem, nesmí se to říkat nahlas.

19.10.2020 21:17

ale ono není potřeba, by to byl antivirový filtr. viry se nevznášejí volně v prostoru v množství, které je infekční dávkou. viry, které to dokáží, jsou spíš výjimka. slintavka a kulhavka třeba, vzduchem se přenáší na kilometry.

ale obvykle jde o kapénky, ve kterých je virus, a kapénky zastaví i kus hadru.

19.10.2020 21:23

"A při nádechu? nadechovat se nosem přes zmuchlaný vlhký hadr pod nosem je pro mnoho lidí prostě pohodlnější než mít ten nos tím samým hadrem zakrytý. Třeba obrýlenci to mají teď opravdu těžké - venku chladno, uvnitř v obchodě teplo, brýle se mlží, tím hůř když je rouška přes nos, než si zlomit někde nohu, to raději roušku pod nos"...

Jsem stará, obrýlená. Zatím jsem se ani neudusila, ani se se zamlženými brýlemi nepřerazila. Co ti mladí dneska? Nic to nevydrží !!! Pořád fňukají, tohle nejde, tamto nejde, já se dusím, já nevidím, já nemůžu.....
( Teď myslím lidi venku, v dopravě, zákazníky v obchodě a pod. )

"Ony ty roušky na viry překvapivě opravdu moc nefungují...ale je to tajem, nesmí se to říkat nahlas"

Obvyklá mantra rozcapených odmítačů roušek.

19.10.2020 21:30

ale ono není potřeba, by to byl antivirový filtr. viry se nevznášejí volně v prostoru v množství, které je infekční dávkou. viry, které to dokáží, jsou spíš výjimka. slintavka a kulhavka třeba, vzduchem se přenáší na kilometry.

ale obvykle jde o kapénky, ve kterých je virus, a kapénky zastaví i kus hadru.

Jak může hadrová rouška zastavit kapénku (v případě kapénky se bavíme o mikrometrech)?
Kapénky se z nosu do prostoru šíří kýcháním, nikoliv volným vydechováním volně průchodnými nosními cestami.
Pusou? To je jiná - tam stačí i obyčejné mluvení, zvlášť když si dotyčný poprskává během řeči bradu normálně, natož s vírem....

kdyby ty roušky na ty kapénky tak fungovaly, tak už se tu dávno nudíme bez kovidu a v nemocnicích se zase oficiálně umírá i na ostatní neduhy.

19.10.2020 21:38

Jak může hadrová rouška zastavit kapénku (v případě kapénky se bavíme o mikrometrech)?
Kapénky se z nosu do prostoru šíří kýcháním, nikoliv volným vydechováním volně průchodnými nosními cestami.
Pusou? To je jiná - tam stačí i obyčejné mluvení, zvlášť když si dotyčný poprskává během řeči bradu normálně, natož s vírem....

kdyby ty roušky na ty kapénky tak fungovaly, tak už se tu dávno nudíme bez kovidu a v nemocnicích se zase oficiálně umírá i na ostatní neduhy.

A proč myslíte, že nám tak dobře vyšla 1. vlna? Protože nikde roušky nebyly a Češi si je jako první ušili a nasadili.

19.10.2020 21:38

Rouška pod nosem?
Pokud dotyčný nekýchá, ale volně vydechuje nosem, proč ne.
Je vhodné si uvědomit, kam proud vydechovaného vzduchu při běžné poloze hlavy na veřejnosti z nosních dírek směřuje - nikoliv do prostoru kolem, ale právě do té roušky, co máte pod nosem.
A při nádechu? nadechovat se nosem přes zmuchlaný vlhký hadr pod nosem je pro mnoho lidí prostě pohodlnější než mít ten nos tím samým hadrem zakrytý. Třeba obrýlenci to mají teď opravdu těžké - venku chladno, uvnitř v obchodě teplo, brýle se mlží, tím hůř když je rouška přes nos, než si zlomit někde nohu, to raději roušku pod nos...

Ony ty roušky na viry překvapivě opravdu moc nefungují...ale je to tajem, nesmí se to říkat nahlas.

Ne, vydechují částečně na roušku, ale z venku, a částečně do volného prostoru. Takže mají roušku na nic.

Mám brýle, občas se mi s rouškou mlží, je to nepříjemné, ale to je tak všechno.

To, co píšete, to jsou kecy ignorantů a bezohledných lidí.

19.10.2020 21:40

zastaví. ne všechny a ne pořád, ale prostě je obrovský rozdíl, jestli jeden člověk nakazí 0,8, 1,1 nebo 1,6 dalšího člověka.

jde o to. ne o konkrétní případy, ale o statistiku.

19.10.2020 21:40
Moyda

XXX.XXX.147.89

Ty roušky na kapenky zastavily, ale museli by je lidé používat.

19.10.2020 21:45
elisak

XXX.XXX.194.232

Tak já roušku poctivě nosím, ale nadávám na ní slušně a nějak to s ní nedávám a to nosím jednorázový, který mi přijdou prodyšnější.
Je mi 30 jsem zdravá, ale po cca 1h v roušce mi je blbě a celej den nefunguju.
Dneska jsem jí měla hodinu kolem poledne a až teď jsem schopná se zvednout a aspoň si dojít na záchod aniž bych se bála, že se po těch pár metrech složim. Do teď mi bylo hrozně zle, závratě, motání hlavy, bolest hlavy, třas, pocity na zvracení. A až teď mi je líp, i když hlava teda pořád bolí. Když tohle člověk absolvuje 3x do týdne, kdy fakt někam musím a musím mít roušku, tak je to fakt na prd.
Celkem by mě zajímalo, proč s tím mám takovej problém, když jsem jinak zdravá, nebo aspoň o žádným zdravotním problému nevím.

19.10.2020 21:48
GAELLE

XXX.XXX.66.235

elisak napsal(a):
Tak já roušku poctivě nosím, ale nadávám na ní slušně a nějak to s ní nedávám a to nosím jednorázový, který mi přijdou prodyšnější.
Dneska jsem jí měla hodinu kolem poledne a až teď jsem schopná se zvednout a aspoň si dojít na záchod aniž bych se bála, že se po těch pár metrech složim. Do teď mi bylo hrozně zle, závratě, motání hlavy, bolest hlavy, třas, pocity na zvracení. A až teď mi je líp, i když hlava teda pořád bolí. Když tohle člověk absolvuje 3x do týdne, kdy fakt někam musím a musím mít roušku, tak je to fakt na prd.
Celkem by mě zajímalo, proč s tím mám takovej problém, když jsem jinak zdravá, nebo aspoň o žádným zdravotním problému nevím.

No a představte si že jsou lidi kteří v tom musí pracovat. Fyzicky. 8-12 hodin.

19.10.2020 21:51

elisak napsal(a):

Klidně to můžou být nervy.
Tak jako někomu, kdo nesnáší jízdu autem, je špatně klidně, ještě než do auta nastoupí.
Někomu je špatně před zkouškou, tréma. Na někoho příjde průjem v čekárně u zubaře.
Psychika a nervy dokážou nemožné.

19.10.2020 21:52

elisak napsal(a):

jestli už nemáte tu koronu.

já v roušce lítám celej den po líhni, bez ní bych se přidusila kuřecím prachem a v krámu by mě chtěli pak zasypat vápnem a zakopat. nebo v ní celej den očkuju kuřice - stejnej princip, nechci se přidusit prachem a taky nechci mít plnou hubu hnojovejch mušek - a představte si, žádný dušení ani závratě se nekonají.

vlastně ve srovnání s tím, co normálně provádím, je vzít si čistou nesmradlavou roušku na hodinku denně zní jako pohádka.

jo, nosím brýle. klíč proti mlžení je jednoduchý, utěsnit roušku kolem nosu.

19.10.2020 22:09

Vy máte fakt trefně zvolený nick

19.10.2020 22:14

elisak napsal(a):

Nechápu. Je mi o dost víc, než vám, jsem astmatik, migrenik a s rouškou funguju bez problému. A že by mě vyřadila ještě na půl dne poté, co ji sundám, to už je úplná pitomost.
Jak psala Orionka výše, bude to nejspíš psychikou, fyzicky vám hodinu nasazená rouška nemá jak ublížit.

19.10.2020 22:15

"klíč proti mlžení je jednoduchý, utěsnit roušku kolem nosu".

Ještě mám jednu fintu. Brýle se vám zamlží, když se studenými přijdete do tepla. Když si před tím brýle ohřejete, nezamlží se.( Nebo aspoň míň.)

19.10.2020 22:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ale nosem také vylučujete kapénky. Však se podívejte v zimě, kam až dofouknete. Nebo tady na video.
https://www.youtube.com/watch?v=0Tp0zB904Mc&list=LL&ab_channel=It%27sOkayToBeSmart

19.10.2020 22:27
assil

XXX.XXX.122.3

Ještě mám jednu fintu. Brýle se vám zamlží, když se studenými přijdete do tepla. Když si před tím brýle ohřejete, nezamlží se.( Nebo aspoň míň.)

A jak si brejle ohřeju třeba na zastávce busu? Nedávno jsem se málem přerazila na schodech do busu. Mě se teda zamlžují i s jednorázovou rouškou s tím bazmekem na nos. Přes léto to ještě šlo, ale teď na to zamlžování nic nefunguje, jedině rouška pod nosem.

19.10.2020 22:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

assil napsal(a):
A jak si brejle ohřeju třeba na zastávce busu? Nedávno jsem se málem přerazila na schodech do busu. Mě se teda zamlžují i s jednorázovou rouškou s tím bazmekem na nos. Přes léto to ještě šlo, ale teď na to zamlžování nic nefunguje, jedině rouška pod nosem.

Jako brejloun i léta před rouškou praktikuju jednu věc - přijdu-li do teplejšího místa, dám brýle do kapsy a za dvě minuty je po zamlžení.

GAELLE

XXX.XXX.66.235

assil napsal(a):
Říkal někdo covidový sloup?
https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/koronavirus-covidovy-sloup-velke-svatonovice-kralovehradecky.A201016_142925_hradec-zpravy_tuu

náhodou dobrý
Lepší než ta trapná replika na Staromáku.

GAELLE

XXX.XXX.66.235

Dotaz napsal(a):
Jako brejloun i léta před rouškou praktikuju jednu věc - přijdu-li do teplejšího místa, dám brýle do kapsy a za dvě minuty je po zamlžení.

naopak brejlouni mají teď výhodu - chrání si i oči před virem

19.10.2020 22:34
assil

XXX.XXX.122.3

Dotaz napsal(a):

No při nástupu do busu je mně už jedno, jestli se přerazím se zamlženýma brýlema a nebo bez brýlí.

19.10.2020 22:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

assil napsal(a):
No při nástupu do busu je mně už jedno, jestli se přerazím se zamlženýma brýlema a nebo bez brýlí.

Já tam normálně nalezu, chytnu se tyče, strčím brýle do kapsy a za chvíli je vyndám. Nemám s tím žádný problém. A to mám -4D. Zabírá to i když z mrazu vstoupíte do pavilonu hrošíků, kde je vlhko a přetopeno - autobus je proti tomu naprostá paráda.

19.10.2020 22:50
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Dotaz napsal(a):
Já tam normálně nalezu, chytnu se tyče, strčím brýle do kapsy a za chvíli je vyndám. Nemám s tím žádný problém. A to mám -4D. Zabírá to i když z mrazu vstoupíte do pavilonu hrošíků, kde je vlhko a přetopeno - autobus je proti tomu naprostá paráda.

ještě že mám brejle jen na blízko

19.10.2020 23:01
assil

XXX.XXX.122.3

Dotaz napsal(a):

Já když nalezu do busu, tak musím zaplatit, na což potřebuju vidět a hlavně, jsou tam schody, na kterých se nejdřív přerazím, není to nízkopodlažní MHD. A ano, to je ten důvod, proč teď je dost lidí brejlatců, kteří do takového busu lezou jako nosálové. A až začne mrznout, bude hůř. A jako člověk postižený tím stejným to chápu.

19.10.2020 23:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

assil napsal(a):
Já když nalezu do busu, tak musím zaplatit, na což potřebuju vidět a hlavně, jsou tam schody, na kterých se nejdřív přerazím, není to nízkopodlažní MHD. A ano, to je ten důvod, proč teď je dost lidí brejlatců, kteří do takového busu lezou jako nosálové. A až začne mrznout, bude hůř. A jako člověk postižený tím stejným to chápu.

No, já hledám spíš způsoby než důvody. Vždycky to nějak jde, jen chtít.

19.10.2020 23:10

assil napsal(a):

Vyřešil by to respirátor, těsní víc, než rouška.

19.10.2020 23:10
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Dotaz napsal(a):
No, já hledám spíš způsoby než důvody. Vždycky to nějak jde, jen chtít.

stačí si připravit peníze venku a schody snad vidí každý kdo nemá 10 dioptrií

19.10.2020 23:19

Hlavně moc nepřemýšlet, nasadit roušku ještě pro sichr v polospánku ráno v posteli, nebo raději zachránit svět tím, že se zavřu doma a nevstanu měsíc z gauče? Kdo by to nechtěl...
Víte, kolik by se ušetřilo, kdyby se ty skvělé a fungující hadrové doma šité roušky používaly více šmahem i v BL3, nedej Bože v BL4?
https://en.wikipedia.org/wiki/Biosafety_level
Opravdu nechápu, proč je pracovníci laboratoří na těchto úrovních nepoužívají - je to přece levné, funkční a v Čechách ověřené pokusem (jak to nedělat) na celé populaci...

19.10.2020 23:21
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Hlavně moc nepřemýšlet, nasadit roušku ještě pro sichr v polospánku ráno v posteli, nebo raději zachránit svět tím, že se zavřu doma a nevstanu měsíc z gauče? Kdo by to nechtěl...
Víte, kolik by se ušetřilo, kdyby se ty skvělé a fungující hadrové doma šité roušky používaly více šmahem i v BL3, nedej Bože v BL4?
Opravdu nechápu, proč je pracovníci laboratoří na těchto úrovních nepoužívají - je to přece levné, funkční a v Čechách ověřené pokusem (jak to nedělat) na celé populaci...

anglicky neumím. Ale my nejsme v laboratoři.
Pořád lepší hadr nebo papírová rouška než prskat na všechny kolem.
A to nemusí být zrovna covid.
Na jaře nám ty hadry zachránily pr*del. Nebo že by zázrak?

19.10.2020 23:23

A proč si myslíte, že na jaře roušky něco zachránily?
Protože to psali v novinách nebo proto, že jste k tomu logicky dospěla?

19.10.2020 23:25
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak dokud nebyly jiné, tak se v nich normálně dělaly třeba transplantace srdce. Většina starších chirurgů v nich normálně operovala.

A mícháte hrušky s jablky. Bavlněná rouška je široce dostupná, opětovně použitelná a její efekt je dostatečný - viz video.. Jednorázová lékařská ústenka se jednak nedala sehnat, druhak se cena nyní vyšplhala na 25,-Kč/kus, což je oproti balvněné prostě drahé.

19.10.2020 23:29

GAELLE napsal(a):
anglicky neumím. Ale my nejsme v laboratoři.
Pořád lepší hadr nebo papírová rouška než prskat na všechny kolem.
A to nemusí být zrovna covid.
Na jaře nám ty hadry zachránily pr*del. Nebo že by zázrak?

česky:
https://cs.qaz.wiki/wiki/Biosafety_level

19.10.2020 23:44
GAELLE

XXX.XXX.66.235

česky:
https://cs.qaz.wiki/wiki/Biosafety_level

ale jo díky překladač používat umím.
Tak jaké máte vysvětlení proč jsme v březnu byli "best in covid"?
Všichni zalezlí, vše zavřené, všichni roušky nosili a to i ti co se pohybovali venku sami
zavřené hranice atd. Těch faktorů bylo samozřejmě víc než jen roušky.
A proč je teda Prymule s křížkem po funuse od středy zas vrací do hry?
A jinak náš vietnamec má papírové 4vrstvé za 3 kč kus.
Střídám se šitýma dle potřeby. A ano - serou mne. Ale na pokuty nemám a pravidla dodržuju.
A ano za mého mládí chirurgové operovali v bavlněných. Vše se sterilizovalo.

20.10.2020 06:33

Papírové nejsou zdravotnické. Ale pro lidi venku, pro ty, co nedělají v Akta X, stačí cokoli, co
supluje kapesník. Protože kýchání, řekněme si upřímně, buď kapesník nemají, nebo nestihnou sáhnout do kapsy, a nejde jen o kýchání. No a přece jen je lepší, když si prskají do svého hadříčku než na mě. A že někteří doprskají fakt daleko. Proč ona ta rouška je vlastně mokrá?
Repto, napsala jsem to složitě? Chcete ještě nějak jinak vysvětlit .. něco, cokoli. Dokonce psovi jsem vysvětlila, že ve vlaku musí mít náhubek. Také to má preventivně a protože to není zas tak moc zábavné, tak do vlaku nelezeme často. Nejsem ve vlaku, není náhubek. Roušku nemusí mít, tento koronavir se psů netýká. Roušky mají všichni povelem, protože jsou někteří bezpříznakoví a co se dá obejít, to se obejde.

Mně se to s tím náhubkem nelíbí. Můj pes je hodný. Na nikoho nezaútočí. Nelekne se brzd. Tak proč musí mít náhubek? Je to nespravedlivé. Asi uspořádám demonstraci.

Je to jednoduché - je tu nějaká celkem nebezpečná nemoc, která se šíří takto snadno, tak se přenosu snažím zabránit čímkoli dostupným.
Samozřejmě Repta si může obléct skafandr na level 4 a doma si postavit hyg. smyčku, my ostatní zůstaneme u roušek, které brání tomu, aby kolemjdoucí nedostal viru hodně.
Je to tak. Aerosol vzniká kýcháním, kašláním, mluvením, dýcháním. Nezabráníme všemu, ale je vědecky dokázané, že je to lepší než nic. To vědecky znamená, že kýchneme do kapesníku a podíváme se, co na něm zůstalo. Každý si to může zkusit doma, každý může být vědec! Stačí věřit!
The truth is out there. V kapesníku.

20.10.2020 06:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

GAELLE napsal(a):
No a představte si že jsou lidi kteří v tom musí pracovat. Fyzicky. 8-12 hodin.

To je pravda. Ale problém elisak a třeba i mě, to neřeší, že to jiní zvládají.

20.10.2020 08:22

Ty jednorázové roušky, říkám si, kdo ví, z čeho jsou, barvivo,.. já to asi nechci.

20.10.2020 08:28
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Ty jednorázové roušky, říkám si, kdo ví, z čeho jsou, barvivo,.. já to asi nechci.

Už tu myslím někdo dával video jak to "šijou" v Asii.

20.10.2020 08:31

jestli už nemáte tu koronu.

já v roušce lítám celej den po líhni, bez ní bych se přidusila kuřecím prachem a v krámu by mě chtěli pak zasypat vápnem a zakopat. nebo v ní celej den očkuju kuřice - stejnej princip, nechci se přidusit prachem a taky nechci mít plnou hubu hnojovejch mušek - a představte si, žádný dušení ani závratě se nekonají.

vlastně ve srovnání s tím, co normálně provádím, je vzít si čistou nesmradlavou roušku na hodinku denně zní jako pohádka.

jo, nosím brýle. klíč proti mlžení je jednoduchý, utěsnit roušku kolem nosu.

Jaký na to máte fígl? Já si roušku přicvaknu brejličkami, ale stejně se mi mlží - teď, když se venku ochladilo, to zase začíná.

20.10.2020 08:34

Jaký na to máte fígl? Já si roušku přicvaknu brejličkami, ale stejně se mi mlží - teď, když se venku ochladilo, to zase začíná.

jo, přicvaknu. nahoře musí těsnit a vydechovaný vzduch musí odcházet bokem. možná je to i o tvaru roušky, mám skvělé bavlněné od místního vietnamce, má to takový ten náhubkovitý tvar přímo na mojí hubu a v tom se nemlží nic. jednorázové záleží na značce a velikosti.

ale jinak mlžení brýlí při vstupu do tepla, to je holt asi normál, rouška nerouška.

20.10.2020 08:35

Jasně, to znám i z doby předkoronavirové. Ve škole jsem měla natrénované - vešla jsem do budovy, sundala brejličky, prakticky poslepu došla na WC, kde jsem je utřela papírovým kapesníkem. Ale co venku, když je chladno a s každým výdechem se mlžím?

20.10.2020 08:41

jo, přicvaknu. nahoře musí těsnit a vydechovaný vzduch musí odcházet bokem. možná je to i o tvaru roušky, mám skvělé bavlněné od místního vietnamce, má to takový ten náhubkovitý tvar přímo na mojí hubu a v tom se nemlží nic. jednorázové záleží na značce a velikosti.

ale jinak mlžení brýlí při vstupu do tepla, to je holt asi normál, rouška nerouška.

Tak to je možná ono, mám šité roušky od různých kamarádek, ale náhubkovitý tvar nemá ani jedna. Zkusím taky od místního Vietnamce, děkuji za inspiraci.

20.10.2020 10:55
elisak

XXX.XXX.194.232

No korona to asi nebude, tyhle problémy mám už od začátku nošení roušek.
A nemyslim si, že by to bylo psychikou. V látkový jsem měla ty samý problémy, ale už po cca půl hodině. Jednorázovou půl hodinu snesu, respektive bolí mě hlava a trošku se motam, cítim se jak přiopilá, ale ještě zvládnu normálně fungovat, jen teda nemam úplně dobrý pocit, když v tom stavu musim řídit. A když jsem někde, kde si můžu tu roušku vždycky stáhnout na chvíli pod nos a nadýchat se, tak to taky jde.
Jinak mojí mámě je z roušky taky špatně, ale ne tolik.
Nezkoušel jste někdo ty nanoroušky? Jestli by byli prodyšnější než jednorázový tak bych do nich šla. Ale vzhledem k tomu, kolik stojí se mi to nechce kupovat jen na zkoušku...

20.10.2020 11:04
GAELLE

XXX.XXX.66.235

elisak napsal(a):
A nemyslim si, že by to bylo psychikou. V látkový jsem měla ty samý problémy, ale už po cca půl hodině. Jednorázovou půl hodinu snesu, respektive bolí mě hlava a trošku se motam, cítim se jak přiopilá, ale ještě zvládnu normálně fungovat, jen teda nemam úplně dobrý pocit, když v tom stavu musim řídit. A když jsem někde, kde si můžu tu roušku vždycky stáhnout na chvíli pod nos a nadýchat se, tak to taky jde.
Nezkoušel jste někdo ty nanoroušky? Jestli by byli prodyšnější než jednorázový tak bych do nich šla. Ale vzhledem k tomu, kolik stojí se mi to nechce kupovat jen na zkoušku...

Jaký máte tlak?

20.10.2020 11:15
elisak

XXX.XXX.194.232

GAELLE napsal(a):
Jaký máte tlak?

Tlak mám trošku vyšší kolem 130/80. Ale 2x se mi povedlo omdlít. Jednou doma, ale do nemocnice jsem nechtěla, domacím tlakoměrem naměřeno 150/80. A jednou na brigádě v supermarketu, byl tam mizernej vzduch, to jsem v nemocnici na chvíli skončila, dali mi kapačku a pak mě pustili domů, to mi naměřili tlak 175/80, doktor tomu nechtěl věřit a měřil pro jistotu ještě 2x.

20.10.2020 11:28
GAELLE

XXX.XXX.66.235

elisak napsal(a):
Tlak mám trošku vyšší kolem 130/80. Ale 2x se mi povedlo omdlít. Jednou doma, ale do nemocnice jsem nechtěla, domacím tlakoměrem naměřeno 150/80. A jednou na brigádě v supermarketu, byl tam mizernej vzduch, to jsem v nemocnici na chvíli skončila, dali mi kapačku a pak mě pustili domů, to mi naměřili tlak 175/80, doktor tomu nechtěl věřit a měřil pro jistotu ještě 2x.

Já to tipovala spíš na nízký. Já mívám i 90/60 taky jsem sebou už párkrát práskla.
S tou rouškou je mi to proto divné. Možná jen nezvyk nebo opravdu psychika dělá své. Zkuste ji v klidu venku kde nejsou lidi.
Když jsem si kdysi v práci (stříkání barev) nasadila poprvé respirátor taky jsem myslela že se obrátím naruby. Je to jen o zvyku. Rouška je proti pracovnímu respirátoru nic.

20.10.2020 11:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
Já to tipovala spíš na nízký. Já mívám i 90/60 taky jsem sebou už párkrát práskla.
S tou rouškou je mi to proto divné. Možná jen nezvyk nebo opravdu psychika dělá své. Zkuste ji v klidu venku kde nejsou lidi.
Když jsem si kdysi v práci (stříkání barev) nasadila poprvé respirátor taky jsem myslela že se obrátím naruby. Je to jen o zvyku. Rouška je proti pracovnímu respirátoru nic.

Přesně, omdlívají lidi s nízkým tlakem, 130/80 je tlak normální, pak se omdlívá až tak u tlaku 180/110. Myslím si taky, že jde o psychiku. Pokud by to bylo materiálem, tak vám to ta látková nebude dělat stejně, jen o něco pozděj.
Já mám v roušce dechovou nedostatečnost. A vůbec netuším, jestli vážně, nebo jde o psychiku, jelikož se hodně zadýchávám i normálně. Kdybych se snažila rychle uběhnout 500m, tak pak budu 10minut kašlat. Takže vím, že mám s dýcháním problém a netuším, jestli i v té roušce, nebo to už je jen pocit. Pro mě naštěstí...už je chladno, takže mi to tak nevadí. V létě bych ty roušky ale nedala, opravdu ne.

20.10.2020 12:19

elisak napsal(a):

Já mám kromě roušek i nákrčník s nanovláknem, a je to ze všech 3 alternativ nejméně prodyšné. V tom už mám problém i já, takže ho beru jen do rizikovějších míst. Takže nevím, jestli by vám to pomohlo.

20.10.2020 12:43

lesnížínka napsal(a):
Přesně, omdlívají lidi s nízkým tlakem, 130/80 je tlak normální, pak se omdlívá až tak u tlaku 180/110. Myslím si taky, že jde o psychiku. Pokud by to bylo materiálem, tak vám to ta látková nebude dělat stejně, jen o něco pozděj.
Já mám v roušce dechovou nedostatečnost. A vůbec netuším, jestli vážně, nebo jde o psychiku, jelikož se hodně zadýchávám i normálně. Kdybych se snažila rychle uběhnout 500m, tak pak budu 10minut kašlat. Takže vím, že mám s dýcháním problém a netuším, jestli i v té roušce, nebo to už je jen pocit. Pro mě naštěstí...už je chladno, takže mi to tak nevadí. V létě bych ty roušky ale nedala, opravdu ne.

dojděte si na vyšetření srdce, není normální se normálně zadýchávat při běžné zátěži...
Já nějak nestačím s dechem a kašlu, byla i teplůtka a celková schřadlost(kovid negativní), jenže venku sluníčko, kobyla na sobě deku, tak jsem se vyplížila, že jí tu deku sundám....obyčejná chůze po stáji a manipulace s koněm, tak jsem se zadýchala až k hyperventilaci, že pak už to došlo až skoro ke kolapsu- začínají vám brnkat nohy a cítíte slabost a máte černé mžitky, musela jsem si sednout a chvilku dýchat do dlaní-nic jiného mě nenapadlo, pytlík jsem neměla, stav se zlepšil.
Docela mě to vystrašilo, jak málo mi stačí, dneska jsem volala na kardio, zítra si nechám napsat od obvoďáka žádanku.....
tlak mívám nižší i pulzy až bradykardie, momentálné mám tlak nízký a puzy skoro dvakrát takové.

20.10.2020 12:47

Ono na to zadýchávání stačí astma.

20.10.2020 12:47
fikovnice

XXX.XXX.135.31

fikovnice, my to všichni sledujeme, teda stíháme sledovat, když nebudete citovat úplně vše :-)
Ten proces řeznický v hlavě jsem viděla, jako blbé, no.. a co myslíte, elektrošoky, trhání zubů kovářem, anestezie paličkou,.. já myslím, že některé věci i fungují, občas si chci dát hlavou o stůl, když mě bolí hlava, to přece musí mít nějaký důvod. Vědecký.

Náhodou elektrošoky docela uznávám...

20.10.2020 12:49
fikovnice

XXX.XXX.135.31

Také se s Vámi "Balu" zase po mé odmlce moc ráda zde setkávám!

20.10.2020 12:55
fikovnice

XXX.XXX.135.31

Zcela aktuální info: sestřenice = lékařka ARO - oddělení komplet plné COVIDových pacientů, v ohrožení života. Ach jo... Teď se sestřenici narodila první vnučka (naštěstí se mladí nedávno od nich odstěhovali...teda jen o pár baráků dál, ale aspoň, že tak!). Jinak to jsou fakt ti z té první linie... Obdivuji ji a její kolegy z tohoto oboru (ale i jiných) .
Jedná se o nemocnici okresního typu...

Edit: A obdivuji i zubaře - opět jdu na jakýsi "povedený" zákrok, tak se "těším"!

20.10.2020 12:59
fikovnice

XXX.XXX.135.31

elisak napsal(a):

Já včera v roušce přednášela...no, zle mi bylo fest, už tak byl v učebně vydýchaný vzduch. Studenti měli přestávku navíc!

20.10.2020 13:04
fikovnice

XXX.XXX.135.31

"Megííí", nakonec budete ráda, abych zas zmizela! Vrátila jsem se sprostá jak kanál a ještě straším lidi!

Ne, stran toho odběru se, lidi, fakt nebojte - je to několik málo vteřin a je to nepříjemné. Toť vše. Hlavně, že Csáková prohlásila, že se nenechá šťourat v mozku a že vše je nastrčeno Billem Gatesem! To je panečku hlava (Csáková, ne Gates )!

20.10.2020 13:07
fikovnice

XXX.XXX.135.31

Ale toto mi, "Megiii", už nedělejte! Vždyť já se chechtám kdykoli si tento Váš příspěvek přečtu! Mmch. už několikrát jsem zde psala, že mi iFAUNA spraví náladu (občas) - některé hlášky zde jsou prostě super!

20.10.2020 13:09
fikovnice

XXX.XXX.135.31

Ono na to zadýchávání stačí astma.

Astma, a ještě častější je CHOPN. Ale ten je spíš u starších lidí...

Přidejte reakci

Přidat smajlík