Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

1.12.2020 02:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pak nejspíš topíte na hodně stupňů. Mně schlo prádlo na sušáku 1,5 - 2 dny.

20-23stupnu. Kvuli hadum ve vedlejsi místnosti tu pod dvacet nemám ani kdybych netopila vubec ani v nejvetsich mrazech. A alexove si v techhle teplotach zatim vylozene libujou (papousci) tim ze mam vedle 150cca plazivcu a vsem jedou folie na teploty od 28-32stupnu podle druhu a rocniho obdobi tak bud mi to tu ohrivaji folie co jedou na dane teploty nebo celková teplota mistnosti.
Nicmene i kdyz jsme bydleli jinde kde jsem uprostred zimy ve snehovy vanici netopila v pokoji a balkon dokoran bylo usychani max den. Vlastne nepamatuju ze by v zadnem z mych předchozích cca 20?bydlist at uz domu ci bytu neco schnulo nejak dele. A jo stehovala jsem se uu vic jak 30x.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.12.2020 07:24

Elektroauta jsou eko jenom ve městech - nečudí se z nich a nemusíme dýchat koktejl nebezpečných chemikálií. Z celkového pohledu jsou naopak silně neeko. Hlavně kvůli těm bateriím, jejich výroba a následná likvidace jsou problém. Velký problém.

Velký problém jsou elektroauta i při nehodě když začnou hořet. Nedají se uhasit tak, jak normální auta.
Myslím, že se zákazem aut na ropné produkty to tak žhavé nebude. Elektroauta dávají smysl pouze pokud nejsou plně elektro, ale hybridní. Ale nechtěla bych ani to. Zlatý benzín!

1.12.2020 07:27

Velký problém jsou elektroauta i při nehodě když začnou hořet. Nedají se uhasit tak, jak normální auta.
Myslím, že se zákazem aut na ropné produkty to tak žhavé nebude. Elektroauta dávají smysl pouze pokud nejsou plně elektro, ale hybridní. Ale nechtěla bych ani to. Zlatý benzín!

co, hybridní nedávají smysl!

funguje to jen papírově, pro papírové snížení emisí. ve skutečnosti to žere a dělá oxidu uhličitého mnohem víc než normální auto, protože to vozí s sebou tu těžkou baterii.

1.12.2020 08:27

co, hybridní nedávají smysl!

funguje to jen papírově, pro papírové snížení emisí. ve skutečnosti to žere a dělá oxidu uhličitého mnohem víc než normální auto, protože to vozí s sebou tu těžkou baterii.

Aha, tak to nevím. Další důvod pro "zlatý benzín ".

1.12.2020 08:48
Moyda

XXX.XXX.147.89

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
20-23stupnu. Kvuli hadum ve vedlejsi místnosti tu pod dvacet nemám ani kdybych netopila vubec ani v nejvetsich mrazech. A alexove si v techhle teplotach zatim vylozene libujou (papousci) tim ze mam vedle 150cca plazivcu a vsem jedou folie na teploty od 28-32stupnu podle druhu a rocniho obdobi tak bud mi to tu ohrivaji folie co jedou na dane teploty nebo celková teplota mistnosti.
Nicmene i kdyz jsme bydleli jinde kde jsem uprostred zimy ve snehovy vanici netopila v pokoji a balkon dokoran bylo usychani max den. Vlastne nepamatuju ze by v zadnem z mych předchozích cca 20?bydlist at uz domu ci bytu neco schnulo nejak dele. A jo stehovala jsem se uu vic jak 30x.

Jak tak na ty alexe koukám, tak těm je asi vše jedno. Podle toho čím je napájíte .

Neregistrovaný uživatel

1.12.2020 11:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

Moyda napsal(a):
Jak tak na ty alexe koukám, tak těm je asi vše jedno. Podle toho čím je napájíte .

Ne bezne opravdu nechlastaji. Nicmene kdykoliv si nalejeme jakykoli alkohol sibe jim. A to od zacatku co se prinesli domu. Tady na fotce si stihli dvakrat liznout jazyckem nez jsme jim to sebrali. Ne ze by nedelali nalety a nezkouseli vic 😂
Jindy maj smolika i na tuhle trosku. Vino pro ne neni to vim. Kdyz uz tak liznout piva by slo. Ne chlastat. Nejsem magor zas.
Ale vtipne to je. I kdyz kdyz si vzpomenu na kone zerouciho svickovou, kradouci mi z ruky rizek nebo pojidajicinkonskou klobasu a nakladanou okurku nebo haslerky... Uz se nedivim zadnejm choutkam 😂
Jinak echt alkoholik byla nase prvni japoncice. Neuvěřitelne vynalezava jak se dostat k chlastu. Jakymukoli. Od piva az po vodku, rumy, slivovici.... No jo holt dovoz z Ruska 😂

1.12.2020 13:58

Ad. sušička - ve starém baráku na zimu celkem nutnost, protože mi plesnivěly zdi při každém sušení na sušáku jedna báseň...

Ad. zhasínání - na frekventovaných místech jsme vyřešili ledkovými světly na čidlo - rozsvítí se a po 10-20-30 vteřinách (dle nastavení) zase samy zhasnou ;)

1.12.2020 14:05

Pohybové čidlo je nejlepší vynález na světě. Pořídili jsme ho psovi do chodby a řekla bych, že mu to, že si může sám rozsvěcet, zvýšilo kvalitu života o 100 %.

1.12.2020 14:15

Ad. sušička - ve starém baráku na zimu celkem nutnost, protože mi plesnivěly zdi při každém sušení na sušáku jedna báseň...

Ad. zhasínání - na frekventovaných místech jsme vyřešili ledkovými světly na čidlo - rozsvítí se a po 10-20-30 vteřinách (dle nastavení) zase samy zhasnou ;)

Letos máme problém s plísní v suterénu, je hrozně vlhko, co s tím děláte, když se vám ta plíseň objeví? Savo nepomáhá a kromě toho je to děsnej smrad.

1.12.2020 14:22
whasabi

XXX.XXX.170.55

Letos máme problém s plísní v suterénu, je hrozně vlhko, co s tím děláte, když se vám ta plíseň objeví? Savo nepomáhá a kromě toho je to děsnej smrad.

Používám Biorepel. Dala jsem ho do malby a vydržel celkem dlouho, ale letos už se mi dělá taky plíseň. Starý vlhký barák, a letos chladný vlhký rok. Takže na jaro budu muset asi znova vymalovat.

1.12.2020 14:22

No my postupně rekonstruujeme, budeme dělat v nejexponovanějších místnostech nějakou sanační omítku a já jsem ještě taky objevila kouzlo tekuté tapety (bavlněná omítka), takže budu ještě natahovat tu.
A jinak nám hodně pomohlo přidat radiátory a topit a větrat - klasika no.

1.12.2020 14:29

whasabi napsal(a):
Používám Biorepel. Dala jsem ho do malby a vydržel celkem dlouho, ale letos už se mi dělá taky plíseň. Starý vlhký barák, a letos chladný vlhký rok. Takže na jaro budu muset asi znova vymalovat.

Díky za tip, zkusím. Musím s tím něco udělat do Vánoc, má přijet návštěva a nikde jinde nemám volný pokoj.
Jinak topíme a větráme furt, ale venku je skoro pořád mlha, takže to moc nepomáhá.

1.12.2020 14:43

Díky za tip, zkusím. Musím s tím něco udělat do Vánoc, má přijet návštěva a nikde jinde nemám volný pokoj.
Jinak topíme a větráme furt, ale venku je skoro pořád mlha, takže to moc nepomáhá.

Mrkněte i na tu tekutou tapetu:

http://colortap.cz/vlastnosti-colortapu.php

1.12.2020 14:46

skalice modrá

jinak samozřejmě dostatečně topit a větrat
používat lapače vlhkosti (jako to nejprostší je sůl či silikagel) či odvhlčovače

a samo řešení příčiny......

1.12.2020 14:51

skalice modrá

jinak samozřejmě dostatečně topit a větrat
používat lapače vlhkosti (jako to nejprostší je sůl či silikagel) či odvhlčovače

a samo řešení příčiny......

No, řešení příčiny, asi nevyřeším, už jsme dali nopkovou fólii kolem baráku, od tý doby plíseň nebyla, až letos, pořád pršelo a je vlhko. Barák je postavený ve svahu, topíme a větráme furt. Odvlhčovač koupím, právě došel. Někdo mi radil i jakýsi roztok z tea tree, ale ještě jsem nezkoušela.

1.12.2020 15:05

tak vlhkost může být jak z exteriéru, tak interiéru
to je třeba rozlišit jako základ a podle toho konat

1.12.2020 16:18

Mrkněte i na tu tekutou tapetu:

http://colortap.cz/vlastnosti-colortapu.php

Vypadá to pěkně, ale teď do Vánoc bych to asi nestihla.

1.12.2020 16:20

tak vlhkost může být jak z exteriéru, tak interiéru
to je třeba rozlišit jako základ a podle toho konat

Je to zvenku, podlaha pod terénem a je to pokoj pod venkovní terasou. V pokoji je jen postel a polička, jinak nic.

neverend

1.12.2020 17:40
neverend

XXX.XXX.213.247

Staré baráky bílit jedině vápnem. Ve sklepě s přídavkem modré skalice. Přísady proti plísním do maleb jsou skoro vyhozené peníze. Celkem s tím u matky na baráku mám dost nasbíraných zkušeností. Vápno myslím malířské samozřejmě.🙂

1.12.2020 19:51

Vlhká zeď (díky vlhkosti zvenčí)?
Jakékoliv patlání čehokoliv na zeď nemá vůbec smysl a jen tahá peníze z kapsy, jediné, co lze, aby to k něčemu bylo, je stavební zásah a kvalitní hydroizolace. Pokud to nejde, tak občas udělat v místnosti kůru dobrým vysoušečem (aspoň týden):
https://www.boels.cz/pronajem/regulace-teploty/vysouseni

Ke koronaviru - to se ten Blatný pěkně vybarvuje:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/opozice-kritika-superurad-novela-hygienici-opatreni_2012011424_tzr

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/novela-zakona-o-verejnem-zdravi-ministerstvo-zdravotnictvi-rekonstrukce-statu_2011302239_kro

Na Kubka z ČLK už by měl taky někdo hodit síť:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ceska-lekarska-komora-kubek-zdravotnici-koronavirus_2012011906_onz

1.12.2020 19:55

Repto, nemohla byste z toho všeho udělat výtah?
Výtažek?

Já to řeknu. Blatný je blbý.

1.12.2020 20:02

Ze samodomostříhání přes anténky taky?
https://www.youtube.com/watch?v=i0pseN1qzcA

Nene, to je polopatické ažaž...jen se to musí hodně natužit.

1.12.2020 20:40

Je to zvenku, podlaha pod terénem a je to pokoj pod venkovní terasou. V pokoji je jen postel a polička, jinak nic.

k zavlhání dochází v průběhu celého roku? v souvislosti se srážkami? v souvislosti s teplotou vnějšího vzduchu, neboli s ochlazením? místa zavlhání?

1.12.2020 20:53

My už máme letos mokro u sklepa zvenčí. Fakt moc prší. A ti umělci s kanalizací tomu asi nepřidali.. barák je podřízlý a izolace je,
no tak to (někdo, kdo?) příští rok omlátí a hodí se sanační omítka..zevnitř.. a kdo ví, jak to vypadá doopravdy, za rok moře v obýváku.. myslím, že bez otlučení to nemá cenu, za verandou to uschne těžko.
Hehe to jsem napsala vražedný odstavec :-) Vápno hehehe tím šetřete, bude potřeba.

1.12.2020 21:46

whasabi napsal(a):

Jo jo...chytrá houba funguje naprosto spolehlivě...my taky máme starý barák...
houba mi fungovala spolehlivě 5 let od aplikace....letos jsem teda nanášela znova.

1.12.2020 21:51

Jo jo...chytrá houba funguje naprosto spolehlivě...my taky máme starý barák...
houba mi fungovala spolehlivě 5 let od aplikace....letos jsem teda nanášela znova.

A ta pětiletá se odstěhovala nebo chcípla na přežrání nebo zplesnivěla?
A to asi není stejná, jako se tím oplachují psi s kožními problémy?
Jednou jsem dala na zahradu žampiony a dobrý, další rok tam byly zas, další už zas ne, tj. blbá houba.

1.12.2020 21:55

k zavlhání dochází v průběhu celého roku? v souvislosti se srážkami? v souvislosti s teplotou vnějšího vzduchu, neboli s ochlazením? místa zavlhání?

V létě je to pohoda, okno pořád otevřené. Začalo to až teď cca od podzimu, nedá se větrat celý den, je vlhko. Plíseň se objevuje jen v rozích u venkovní zdi.

neverend

1.12.2020 22:28
neverend

XXX.XXX.213.247

V létě je to pohoda, okno pořád otevřené. Začalo to až teď cca od podzimu, nedá se větrat celý den, je vlhko. Plíseň se objevuje jen v rozích u venkovní zdi.

V tom případě bych doporučil toto.
https://youtu.be/aM6ZCsgK060

2.12.2020 07:12
fikovnice

XXX.XXX.134.244

O takových organizacích si myslím své, a vy asi taky. Určitě se musíme smířit s tím, že klid už byl a že mohou přijít mnohem horší nemoci než covid. Takže asi zažíváme generálku...

Ano, jsem téhož názoru! A ještě než vypukla ta panika a bylo jen několik málo případů, hovořila jsem o tom všem se šéfovou (= onkoložka). I ona mi tehdy řekla, že se domnívá, že jde o generálku na mnohem horší pandemii typu Ebola. Lidi totiž jaksi úplně přestali počítat s tím, že i civilizovaný svět může pandemie zasáhnout a udeřit takovou silou!

2.12.2020 07:19
fikovnice

XXX.XXX.134.244

Varaxi napsal(a):
Ale když on nikdo nechápe, že ti psi pouští chlupy schválně - z lásky k nám.
Chtějí nám zateplit oblečení. No fakt. Ověřila jsem si, že na ochlupacené tepláky už další chlupy nepřibývají, kdežto na čisté tepláky ano.
Takže když ty chlupy nebudeme sundávat, tak tam postupně naroste dostatečná izolační vrstva a pak už psi, spokojení, že nám není zima, nebudou muset línat.

Pozor, nejen psi! Onehdá unavená jsem odložila (no práskla jsem) sako jen tak přes divan! A zapomněla na ně... Jaký byl můj "údiv" za pár hodin - všechny 3 kočky (zřejmě postupně) se na saku pěkně prospaly a každá z nich na něm zanechala nemálo svých chlupů různých barev. Tedy již nemám sako tmavěmodré, nýbrž mourovato-šedo-bílé!

2.12.2020 07:24
fikovnice

XXX.XXX.134.244

Jen tak OT: chováte i jedáky?

2.12.2020 09:03

takže to není zatékání zvenku, ale spíše kondenzace

2.12.2020 09:17

takže to není zatékání zvenku, ale spíše kondenzace

Jo, tak bych to nazvala, nějak jsem nemohla najít ten správný termín. Zatékat nemá jak, dle mě, ani z té terasy, na které je folie. Prostě protože je zeď studená a navíc se v tom pokoji občas spí, tak se to v těch dvou rozích sráží a a tvoří se plíseň.

Ten odkaz, co dal reverend, se našeho domu netýká, máme to úplně jinak. Jednak je to místnost v suterénu, takže pod úrovní venkovního terénu, a navíc je nad touto místností ta venkovní terasa. Fasádu zvenku ani nehodlám obouchávat, navíc plesnivá není.

2.12.2020 09:25

nene, ta injektáž je na jiný problém
tohle řeší (jakože příčinu) zateplení
(a samozřejmě režim vytápění a větrání)

2.12.2020 09:38

Ať se trochu vrátíme ke zvířatům - co říkáte na tohle? Včera to bylo i na ČT...

https://echo24.cz/a/Sa8u3/soud-odebral-dite-protoze-ho-matka-nechtela-dat-ockovat-proti-tetanu#utm_content=freshnews&utm_term=o%C4%8Dkov%C3%A1n%C3%AD%20proti%20tetanu&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Podle toho, co zaznělo v reportáži z úst matky, není holka očkovaná vůbec. Nejen proti tetanu. Nepochopím, proč vlastní matka ohrožuje zdraví a život svého dítěte.

2.12.2020 09:41

https://echo24.cz/a/Sa8u3/soud-odebral-dite-protoze-ho-matka-nechtela-dat-ockovat-proti-tetanu#utm_content=freshnews&utm_term=o%C4%8Dkov%C3%A1n%C3%AD%20proti%20tetanu&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Podle toho, co zaznělo v reportáži z úst matky, není holka očkovaná vůbec. Nejen proti tetanu. Nepochopím, proč vlastní matka ohrožuje zdraví a život svého dítěte.

Tyjo, to je psycho... nechtěla bych být nikdo ze zúčastněných....

2.12.2020 10:01

Myslím, že jsem ji zaslechla ve zprávách, působila na mě divně. Asi nějaká přírodní žena. Takovíhle lidi často prohlídnou až v případě, že jim děcko onemocní. Je to jak s těmi domácími porody. Mnozí rodiče litují, až to dítě nepřežije.

Jinak dobrá poznámka "vrátíme se ke zvířatům"

neverend

2.12.2020 10:28
neverend

XXX.XXX.213.247

Škoda, mě celkem bavilo to izolování.😀😀

2.12.2020 11:03

To se nám dělalo taky a vyřešil to květináč s nenáročnou kytkou postavený na zemi v problematickém rohu. Přes zimu tu kytku prakticky nezaléváme, vystačí si s vlhkostí, která tam kondenzuje. Zkuste, nám to funguje už několik let. Samozřejmě nejdřív musíte zničit tu plíseň (nám stačilo 2x opakované ošetření Savem).

2.12.2020 11:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Máme hybrida. Máme díky tepelnému čerpadlu možná o něco levnější elektřinu, ale celkově stejně máme tak velkou spotřebu, že se to jen těžko pozná Ve městech bych šla opravdu cestou naftová auta zakázat, postupně i benzínová. Nedá se to srovnat. Pro mě je elektropohon balzám na ucho. Jsem silně nedoslýchavá a z běžného motoru slyším spíš to, co jiní ne, jen temné dunění. V tomto neslyším nic, to ticho je skvělé. A velmi se divili i ti, kteří ani netušili, že je to elektroauto...jééé, to jede neskutečně tiše! Vlastně je slyšet jen odvalování gum po cestě. Proto bude moje nové auto elektroauto, jiné už nechci. Ti, co mluví o drahé elektřině, bateriích atd...doba jde kupředu, i to se zlevní(baterie) už teď to není problém, jen místo naftové lobby, na tom sedí pro změnu elektrolobby To co a kolik nás stojí těžba ropy, jak je tím poškozené životní prostředí...se fakt nedá srovnat.

2.12.2020 11:11

To se nám dělalo taky a vyřešil to květináč s nenáročnou kytkou postavený na zemi v problematickém rohu. Přes zimu tu kytku prakticky nezaléváme, vystačí si s vlhkostí, která tam kondenzuje. Zkuste, nám to funguje už několik let. Samozřejmě nejdřív musíte zničit tu plíseň (nám stačilo 2x opakované ošetření Savem).

Díky za tip, pro akutní řešení se mi to jeví asi zatím jako nejlepší, určitě ještě koupím odvlhčovač.

2.12.2020 11:13

lesnížínka napsal(a):
Máme hybrida. Máme díky tepelnému čerpadlu možná o něco levnější elektřinu, ale celkově stejně máme tak velkou spotřebu, že se to jen těžko pozná Ve městech bych šla opravdu cestou naftová auta zakázat, postupně i benzínová. Nedá se to srovnat. Pro mě je elektropohon balzám na ucho. Jsem silně nedoslýchavá a z běžného motoru slyším spíš to, co jiní ne, jen temné dunění. V tomto neslyším nic, to ticho je skvělé. A velmi se divili i ti, kteří ani netušili, že je to elektroauto...jééé, to jede neskutečně tiše! Vlastně je slyšet jen odvalování gum po cestě. Proto bude moje nové auto elektroauto, jiné už nechci. Ti, co mluví o drahé elektřině, bateriích atd...doba jde kupředu, i to se zlevní(baterie) už teď to není problém, jen místo naftové lobby, na tom sedí pro změnu elektrolobby To co a kolik nás stojí těžba ropy, jak je tím poškozené životní prostředí...se fakt nedá srovnat.

Však počkejte, ropa je za chvíli pryč.. a kobalt a lithium na baterie vezmete kde? :-)
A pak přijde otázka života a smrti - olej do auta nebo k jídlu?

2.12.2020 11:14

Díky za tip, pro akutní řešení se mi to jeví asi zatím jako nejlepší, určitě ještě koupím odvlhčovač.

Sůl. Hodně soli :-) Ne, fakt, sůl natáhne vodu hrozně rychle a hrozně hodně.

2.12.2020 11:18

Ten květináč ideálně terakotový.

2.12.2020 11:20

lesnížínka napsal(a):

No to vám děkuji. Bydlím ve městě, a fakt nechci přijít o svobodu koupit si auto na benzín.
Zas tak hrozné to s životním prostředím není. My, co už něco pamatujeme, víme, že to za socialismu, když tu čoudily fabriky, uhelné elektrárny bez účinných odlučovačů, když jela cementka a pokrývala široké okolí šedým prachem, bylo i přes o dost nižší počet aut, mnohem horší.

2.12.2020 11:20

Sůl. Hodně soli :-) Ne, fakt, sůl natáhne vodu hrozně rychle a hrozně hodně.

Dobrý nápad, díky! Vím, že je sůl silně hydroskopická, ale tohle využití mě ještě nenapadlo.

neverend

2.12.2020 11:31
neverend

XXX.XXX.213.247

Pokud nám dochází ropa, tak to bůh s námi.
https://youtu.be/BTAHOUCrTYo

2.12.2020 12:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No to vám děkuji. Bydlím ve městě, a fakt nechci přijít o svobodu koupit si auto na benzín.
Zas tak hrozné to s životním prostředím není. My, co už něco pamatujeme, víme, že to za socialismu, když tu čoudily fabriky, uhelné elektrárny bez účinných odlučovačů, když jela cementka a pokrývala široké okolí šedým prachem, bylo i přes o dost nižší počet aut, mnohem horší.

Vy jste s prominutím zvyklá na extrabord.l ale to je tím, kde žijete. Já na tohle fakt zvyklá nejsem a město je pro mne hnus fialovej. Bydlela jsem v Praze v 90.létech. Když tam přijedu teď, ten provoz, nedá se to srovnat. Smrad z aut v centru je i přes to množství aut srovnatelný, protože za a) kvalitní vozy, taky hodně pomohly obchvaty a třeba autobusy na plyn, ale žádná hitparáda to není, zvlášť při inverzi.

2.12.2020 12:41

lesnížínka napsal(a):
Vy jste s prominutím zvyklá na extrabord.l ale to je tím, kde žijete. Já na tohle fakt zvyklá nejsem a město je pro mne hnus fialovej. Bydlela jsem v Praze v 90.létech. Když tam přijedu teď, ten provoz, nedá se to srovnat. Smrad z aut v centru je i přes to množství aut srovnatelný, protože za a) kvalitní vozy, taky hodně pomohly obchvaty a třeba autobusy na plyn, ale žádná hitparáda to není, zvlášť při inverzi.

Žiju na okraji Brna, téměř na vesnici... jistě, s horami se to srovnat nedá.
Nelíbí se mi, jak byste diktovala, kde co má být zakázáno.

2.12.2020 12:45

To se nedá srovnat, kdysi a teď. Teď se vyrábí něco jiného a ve zcela jiném množství.
Potřebujeme víc aut, víc elektroniky, víc skládacích domečků, víc druhů všeho (vzpomínám na to lino, co bývalo v paneláku, všude stejné, a rolety - žluté nebo zelené a tečka),víc jídla, víc
granulí.
Kdo z vás má doma jedno vodítko a jeden obojek, samozřejmě "kožený řemínek"?
Ne, mám dva postroje, 4 vodítka, asi pět obojků, dva košíky, .. 4 misky, milion polštářů a dek,
a oblečky, jistě, bez těch nemohu žít.
Pláštěnka a vánoční svetr!

2.12.2020 12:45

Klid, nadiktuje vám to EU. Kdo chtěl kam, je v.

2.12.2020 12:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Žiju na okraji Brna, téměř na vesnici... jistě, s horami se to srovnat nedá.
Nelíbí se mi, jak byste diktovala, kde co má být zakázáno.

No že bych to diktovala já...to jaksi nehrozí, ale líbilo by se mi kdyby to někdo zakázal. Tak jako by se mi líbilo, kdyby někdo zakázal tisíc jiných věcí, co mi vadí. V Británii už dali termín. Taky s naftou a benzínem končí. Taky se přece nějak ukončil provoz dvoutaktů a myslím, že i dovoz starých ojetin. Auta bez filtrů...Skončili žárovky, co s tím uděláte? Nic. Může se vám to nelíbit, můžete brblat, ale nic nezměníte. Teda jo, můžete se vrátit ke svíčkám, ty jsou ještě povolené

2.12.2020 13:01

Zákazy a nařízení jsou mně taky proti srsti. Jako by toho nebylo málo. Kromě toho elektroauta budou určitě dražší než benzíňáky, kdo na to jako bude mít? A jako bydlící na vesnici se prostě bez aspoň jednoho auta člověk neobejde.

Megí, my míváme obojky a vodítka do té doby, dokud nedoslouží. Třeba starý manmaťácký podědili stávající psi po těch již zemřelých. Obojky jsem pravda loni přikoupila, protože manmaťácký se navlíkají přes hlavu a utahují, a to mně ani psům nevyhovuje. Ale byly to levný obojky pořízený ve fin. nouzi, šířka jen 2,5 cm, což je naprd. A hlavně blbej materiál. Takže jo, budu kupovat nový. Každej pes tak bude mít dva obojky a jedno vodítko. Lovecký mám momentálně taky jen jedno. Málo. Ale....dummy máme 5 kousků a teď jsem přikoupila 2 bažanty a 2 kachny, do jara to snad vydrží.

2.12.2020 13:05

lesnížínka napsal(a):
No že bych to diktovala já...to jaksi nehrozí, ale líbilo by se mi kdyby to někdo zakázal. Tak jako by se mi líbilo, kdyby někdo zakázal tisíc jiných věcí, co mi vadí. V Británii už dali termín. Taky s naftou a benzínem končí. Taky se přece nějak ukončil provoz dvoutaktů a myslím, že i dovoz starých ojetin. Auta bez filtrů...Skončili žárovky, co s tím uděláte? Nic. Může se vám to nelíbit, můžete brblat, ale nic nezměníte. Teda jo, můžete se vrátit ke svíčkám, ty jsou ještě povolené

To s tím zákazem žárovek je pěkná blbost, to vám povím. Pracuju u zdroje, takže vím, jak to postihlo podobné firmy. A zase na to doplatili jen běžní lidi, protože výroba žárovek pro firmy a zvlášť velké má výjimku. Jak jinak.

2.12.2020 13:12

lesnížínka napsal(a):

Zákazem aut na ropu byste odsoudila spoustu lidí k tomu, že si žádné auto nebudou moci dovolit. Ne jen, že elektro je a dlouho bude dražší, ale navíc se dost špatně hasí. Nechtěla bych ho.

2.12.2020 13:17

To se nedá srovnat, kdysi a teď. Teď se vyrábí něco jiného a ve zcela jiném množství.
Potřebujeme víc aut, víc elektroniky, víc skládacích domečků, víc druhů všeho (vzpomínám na to lino, co bývalo v paneláku, všude stejné, a rolety - žluté nebo zelené a tečka),víc jídla, víc
granulí.
Kdo z vás má doma jedno vodítko a jeden obojek, samozřejmě "kožený řemínek"?
Ne, mám dva postroje, 4 vodítka, asi pět obojků, dva košíky, .. 4 misky, milion polštářů a dek,
a oblečky, jistě, bez těch nemohu žít.
Pláštěnka a vánoční svetr!

Jeden kožený obojek, dvě vodítka, jeden náhubek. Dvě kovové misky, dvě staré deky,...

2.12.2020 13:27
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Elektroauto bych nikdy nechtěla. Totéž automatickou převodovku.

2.12.2020 13:33

GAELLE napsal(a):

To jste mně připomněla, zrovna nedávno jsem viděla nějaký americký dokument nebo film a tam pro ně bylo auto bez automatické převodovky naprostá katastrofa.

2.12.2020 13:35

Jeden kožený obojek, dvě vodítka, jeden náhubek. Dvě kovové misky, dvě staré deky,...

Dvěma vodítky jste mne překvapila! :-)

2.12.2020 13:37
GAELLE

XXX.XXX.66.235

To jste mně připomněla, zrovna nedávno jsem viděla nějaký americký dokument nebo film a tam pro ně bylo auto bez automatické převodovky naprostá katastrofa.

vždyť řízení je především o správném řazení. Učila jsem se jezdit se Spartakem tam bylo nutno dát meziplyn a dvakrát vyšlápnout spojku.
Avie s řazením pod volantem taky žádný problém.
Automat jsem zkusila jednou a byla to katastrofa. Díky pobytu v cizině a kamarádce která dovážela auta z Evropy jsme vždy vyzkoušeli všechna.
Rarita byl asi TransAm a Hummer.
No a tady v Čechách Tatra 813 a 815 přímo na polygonu v Kopřivnici. To je můj asi top zážitek.

2.12.2020 13:40

já mám prosím jedno navíjecí vodítko, jedno pletený vodítko ještě po hovawartkách, jeden koš a jeden obojek. jednu matraci původně asi z dětské postýlky, kterou jsem koupila s domem a na tom deku, co sloužila ještě mně jako miminku.

takže sorry. bez služebního nafťáku bych se nedostala nikam, protože jaksi najedu víc než je dojezd baterie. jako nějakých 200 km nebo kolik to jede, to je vo ničem. když jedu šedesát jednu cestu, tak jedu "kousek".

a pochybuju, že můj dům je schopen v rozumném čase schopen nabít baterii, když si člověk nemůže umývat nádobí a zároveň postavit vodu na čaj. a tu fakturu za proud bych pak nechtěla vidět.

takže si to jděte zakazovat někam jinam, ju?

2.12.2020 13:44
assil

XXX.XXX.122.3

Mám automat a nic lepšího není, už bych auto bez něj nechtěla. Brala bych i elektromobil, ale bohužel cenově jsou mimo moje možnosti. Ale vcelku rozumím tomu, že je většina lidí nechce, a to hlavně kvůli tomu malému dojezdu, většina lidí jezdí i dál než jen po městě nebo za humna a holt to nabíjení ještě není tak úplně vychytaný. Takže nevěřím tomu, že v dohledné době xx let nějaký stát zakáže benzín a naftu, vždyť by pak lidi neměli ani čím dovézt chleba do krámu.

2.12.2020 13:49

Baterie se dobíjí otáčením kol. Např. Žádná zástrčka doma není potřeba. Suzuki Vitara. I emise vyřešili a zas tolik nestojí.
Někde na nákup chtěli dávat dotace, velice mě rozesmáli.
Automat je perfektní.. jako autodrom, to umím :-)

2.12.2020 13:49

Dvěma vodítky jste mne překvapila! :-)

No to víte, i my se někdy rozšoupneme!

2.12.2020 13:51

Baterie se dobíjí otáčením kol. Např. Žádná zástrčka doma není potřeba. Suzuki Vitara. I emise vyřešili a zas tolik nestojí.

takže perpetuum mobile? fakt?

2.12.2020 13:54
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Vím, že to sem nepatří, takže když bude příspěvek smazán, OK. 
A připojuji ještě omluvu, pokud někdo vyhodnotíte můj
 příspěvek jako nevhodný.
"""""""""""""""""""""
Tak nesměle to začínalo .....
Je tu 4 064 příspěvků. 

2.12.2020 13:56

Jenže to je hybrid, potřebuje ropu. Kdyby to byla čistá elektrika, potřebovala byste zásuvku.

2.12.2020 13:58

Elektroauto se mě asi dlouho týkat nebude, kvůli dojezdu. Do a z práce denně najedu 100 km, takže to pro mě bude dlouho mimo. Automatu jsem se dlouho bránila, protože to je nuda, ale přiznám, že je to pohodlný. Člověk si musí zvyknout, jak to samo blbě řadí no. Ale na zábavu mám jiný auto - kdyby ekologové věděli co a kolik to žere, tak by mě asi ukřižovali. Ale venčím ho jen jednou týdně, aby mu nebylo smutno

2.12.2020 14:01

takže perpetuum mobile? fakt?

Rekuperace. Auto jede = dobíjí baterie. Je to hybrid s benzinem, je lepší trochu toho benzinu mít :-) Ale fakt se jim to povedlo.
Řidič se to ale musí naučit, pak ten benzin leží ladem nebo je spotřeba pod 6 čistě na benzin.. a to je 4kolka SUV........ A musí se dobře vybrat.. jeden model byl tak hloupý (těžké baterie), že do kufru mohlo jen 130 kg, to máte Noru a její štěně :-) :-) a granule už se nevejdou. Ale novější modely už jsou skvělé.
A pak jsou nějaké jako Toyota, tam je navíc solární systém, myslím ale, že cenově jenom ti, co neví, co s penězi.
Jsem ráda, že auto nepotřebuji.

2.12.2020 14:02

já nevím, jestli bych si na automat zvykla. automatická převodovka je moje pravá ruka, nemusím na to vůbec myslet. že řadím skoro pořád si všimnu jen když je nějakej problém, třeba mám natažený šlachy nebo tak.

2.12.2020 14:07

Jenže to je hybrid, potřebuje ropu. Kdyby to byla čistá elektrika, potřebovala byste zásuvku.

Potřebuje jedno nabití, nic víc, a baterie udržovat při životě. (lepší by byl spoleh na diesel, protože umí, při troše snahy, jezdit na olej, se bude hodit)
A to je ten problém (jeden z), proč si to nikdy nekoupím - baterie odejde a cena nové bude šílená + je možné, že už ji v té době neseženu ze dvou důvodů:
a) nebude se vyrábět
b) nebudou suroviny
Oni ti výrobci dělají, jako by kobaltové doly byly bezedné. Je nesmysl stavět budoucnost na něčem takovém, o čem nevíme, jestli budeme schopni dodávat.
Je to ode zdi ke zdi.
Jo a ten kobalt těží osmileté děti v Africe (stejně jako další věci pro mobilní telefony atp.).
Takže systém onoho hybridu (ještě bych volila s tím solárním teda) se mi líbí,
ale .. přes některé věci u mě nejede vlak.

2.12.2020 14:12

ale no tak. není to perpetuum mobile. čistě jízdou se nabije tak ta baterka, co slouží ke startování.

ne baterka, která má točit těmi koly a zároveň se tím točením nabíjet. to je prostě proti fyzice

2.12.2020 14:20

Elektroauto se mě asi dlouho týkat nebude, kvůli dojezdu. Do a z práce denně najedu 100 km, takže to pro mě bude dlouho mimo. Automatu jsem se dlouho bránila, protože to je nuda, ale přiznám, že je to pohodlný. Člověk si musí zvyknout, jak to samo blbě řadí no. Ale na zábavu mám jiný auto - kdyby ekologové věděli co a kolik to žere, tak by mě asi ukřižovali. Ale venčím ho jen jednou týdně, aby mu nebylo smutno

Vtipný je, že když jsem byla mladá, tak jsem furt manželovi říkala, že bychom měli koupit automat, že nechápu, proč mám řadit já, když to za mě může dělat auto...ale to prý není ten požitek z jízdy a dneska....já mám auto s manuální převodovkou, můj manžel má automat a já neustále poslouchám, jak je automat úžasný a veškerá pozitiva a sociální jistoty, že vlastně nechápe proč já si furt kupuju manuály a jaká je to paráda, že nemusí řadit (bože jak ráda bych tenhle názor slyšela před čtvrt stoletím)

Já nevím...ve své podstatě jsem klidný člověk, ale automat mě rozčiluje...řadí jinak než bych řadila já....a nevím proč, mě to vytáčí do běla....letos jsem měla auto v servisu a nějakou dobu jsem si musela půjčovat manželovo auto....a to byl teda pro mě očistec.
Na druhou stranu, kdybych bydlela třeba v Praze a neustále někde popojížděla z zácpách, tak bych možná o automatu uvažovala.

2.12.2020 14:23

Nejlepší jsou beztak ta autíčka na pouti. :-))

2.12.2020 14:24

sardullah: jo to eko-řazení mě taky děsně sejří, řadí to už někde na 1500-1700 otáčkách a zvuk toho motoru je jak z p****e. Ale je to o zvyku no. A když chci jet svižněji, zapnu režim sport a to to nechá aspoň vytočit do 3-4 tisíc otáček, tak s tim už to pak celkem jde.

2.12.2020 14:34

sardullah: jo to eko-řazení mě taky děsně sejří, řadí to už někde na 1500-1700 otáčkách a zvuk toho motoru je jak z p****e. Ale je to o zvyku no. A když chci jet svižněji, zapnu režim sport a to to nechá aspoň vytočit do 3-4 tisíc otáček, tak s tim už to pak celkem jde.

No to mě manžel taky říká, že je to o zvyku....no jezdila jsem s jeho autem asi 3 týdny, ne-li déle.....místo toho, abych si zvykala, tak jsem byla vytočenější a vytočenější.....ale já jsem takovej prapodivnej člověk, nemám ani chytrej telefon...resp. mám, ale na telefonování mám pořád léta letoucí vyklápěcí motorolu RAZRa.....není to o tom, že bych neuměla chytrej telefon ovládat, ale taky mě to vytáčí.....to mi taky můj muž říkal, že jde o zvyk, když mi daroval první netlačítkový telefon........po 14.ti dnech jsem byla ve stavu, že ještě chvilku a telefon bych rozšlapala a nebo s ním hodila o zeď.......takže se za mě můj chudák manžel musí stydět dál...on je naopak na ty telefony vysazenej.....

Jsem prostě taková prapodivná osoba....

2.12.2020 14:42

ale no tak. není to perpetuum mobile. čistě jízdou se nabije tak ta baterka, co slouží ke startování.

ne baterka, která má točit těmi koly a zároveň se tím točením nabíjet. to je prostě proti fyzice

:-) Proti fyzice? Rekuperace? To máte proti fyzice teda pak ale hodně věcí.. ..... dynamo na kole? Autíčko na setrvačník? To jsou taková PM, ale nejsou. Je potřeba to rozpohybovat. A u skutečného auta je na to lepší právě trochu toho benzinu.
Ale beru ten komentář jako legraci :)
Dynamo na kole je tomu hodně podobné. Na desce je počítač, displej, veliký, kde je celý podvozek, různá hejblátka, osy, kolečka, .. a ty baterie.. a můžete pozorovat, jak se dobíjí.. to byl pěkně hloupý nápad, tohle tam dávat.. všichni do toho tak měsíc čumí, místo na silnici.
A nejlepší informace pro Vás - ono to umí vyrábět energii naopak - bržděním :D To je na tu malinkou baterku.

2.12.2020 14:48

jo, ale všimněte si, že autíčko na setrvačník taky nejezdí pořád, prostě ta energie časem ze soustavy mizí. takže opravdu to není tak, že mám auto na baterku a už ho v životě nemusím nabít.

2.12.2020 14:55

A dynamo? Ono to jde. Smysl je v tom, že tu baterii nemusím nabíjet denně a dojezd taky nic a omezení rychlosti už také není pravda, a také je to o tom, že ropa sice dojít může, ale elektřinu umíme vyrobit i jinak.
Ale teprve až bude auto na vzduch, o něm budu uvažovat :-)

2.12.2020 15:20

A dynamo? Ono to jde. Smysl je v tom, že tu baterii nemusím nabíjet denně a dojezd taky nic a omezení rychlosti už také není pravda, a také je to o tom, že ropa sice dojít může, ale elektřinu umíme vyrobit i jinak.
Ale teprve až bude auto na vzduch, o něm budu uvažovat :-)

Dynamo... aby začalo vyrábět elektřinu, musí mít pohon. A ne jen na začátku, ale celou dobu, co vyrábí.

2.12.2020 15:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vůbec nejsem auto nadšenec a auto, jelikož taky na vesnici, je pro mě nutné zlo, které mě odveze kam potřebuju, ale může zabít mě, zvíře, člověka a otravuje vzduch. Takže všechno, co mi tu jízdu ulehčuje a zpříjemňuje beru Sama mám manuál auto na benzín. Muž má léta letoucí automat a teď už i rok toho hybrida, je na tom podobně jako já, nepotřebuje řešit za jízdy nějaké řazení, motor, otáčky a nevim co, ale teď ho baví přepínat mezi těmi režimy různě a hledat ideál A přesně, ve chvíli, kdy máte něco s rukou zjistíte, jak vás to řazení s.re A u mně? Ve svém autě motor pořádně neslyším, takže reaguju se zpožděním na otáčky a vypadám pak jak učeň, jenže když nic neslyšíte, netrkne vás, že už to řve Stejně tak mám problém i třeba se sanitkou, bojím se už jezdit po městě, protože tam jezdí sanitky hodně a já to zjistím, až ji mám za zadkem Je to děsně nepříjemné.

2.12.2020 15:32

Dynamo... aby začalo vyrábět elektřinu, musí mít pohon. A ne jen na začátku, ale celou dobu, co vyrábí.

A proto potřebuji na kole elekt. zástrčku? Točí se kolo..

U aut je toho hodně.. taková ta malinká baterie, ISG, to je takový pomocník, není to full hybrid.. jsou velké rozdíly.. už to strkají všude, ne jen exoti, ale i obří BMW, Kia bude určitě levnější.
Podle mě zajímavá myšlenka, skoro jako jezdit na vodu - sbírat brzdnou energii. Ale pořád to je nějaká počáteční energie, která (pokud chci dojezd a výkon) vyžaduje i jinou energii, tudíž ne zázračná. Ovšem pokud mi stačí něco obyčejného, neživím se tím, tak sluníčko je super.. akorát nebudu mít průhlednou střechu :-)

2.12.2020 15:34

lesnížínka napsal(a):
Vůbec nejsem auto nadšenec a auto, jelikož taky na vesnici, je pro mě nutné zlo, které mě odveze kam potřebuju, ale může zabít mě, zvíře, člověka a otravuje vzduch. Takže všechno, co mi tu jízdu ulehčuje a zpříjemňuje beru Sama mám manuál auto na benzín. Muž má léta letoucí automat a teď už i rok toho hybrida, je na tom podobně jako já, nepotřebuje řešit za jízdy nějaké řazení, motor, otáčky a nevim co, ale teď ho baví přepínat mezi těmi režimy různě a hledat ideál A přesně, ve chvíli, kdy máte něco s rukou zjistíte, jak vás to řazení s.re A u mně? Ve svém autě motor pořádně neslyším, takže reaguju se zpožděním na otáčky a vypadám pak jak učeň, jenže když nic neslyšíte, netrkne vás, že už to řve Stejně tak mám problém i třeba se sanitkou, bojím se už jezdit po městě, protože tam jezdí sanitky hodně a já to zjistím, až ji mám za zadkem Je to děsně nepříjemné.

Vy jste pěkně praštěná :-) i to je jeden z důvodů, proč nepotřebuji auto, umím se bez toho obejít....tihle bezva řidiči.. nemůžete si prostě pořídit naslouchátko? Implantát nejlépe, je ta moderní doba
:-)

2.12.2020 15:36

A proto potřebuji na kole elekt. zástrčku? Točí se kolo..

U aut je toho hodně.. taková ta malinká baterie, ISG, to je takový pomocník, není to full hybrid.. jsou velké rozdíly.. už to strkají všude, ne jen exoti, ale i obří BMW, Kia bude určitě levnější.
Podle mě zajímavá myšlenka, skoro jako jezdit na vodu - sbírat brzdnou energii. Ale pořád to je nějaká počáteční energie, která (pokud chci dojezd a výkon) vyžaduje i jinou energii, tudíž ne zázračná. Ovšem pokud mi stačí něco obyčejného, neživím se tím, tak sluníčko je super.. akorát nebudu mít průhlednou střechu :-)

Tak dynamo na kole na to, aby svítilo světlo, nepotřebuje takový výkon, jako je potřeba na pohon motoru auta.

2.12.2020 15:39

Tak dynamo na kole na to, aby svítilo světlo, nepotřebuje takový výkon, jako je potřeba na pohon motoru auta.

To si budu muset teda pořídit větší dynamo, děkuji za radu :-)

Neregistrovaný uživatel

2.12.2020 15:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

fikovnice napsal(a):
Jen tak OT: chováte i jedáky?

Nn. Jen male hady a velke škrtice.

2.12.2020 15:42

Když se vrátím k očkování.....Sice můžou prosadit, že dítě naočkují, ale po takové prodlevě už to v souvislosti s tím konkrétním úrazem, nebude nic platné (?)

2.12.2020 15:59

To si budu muset teda pořídit větší dynamo, děkuji za radu :-)

Pořiďte si třeba elektrárnu...

2.12.2020 16:01

Když se vrátím k očkování.....Sice můžou prosadit, že dítě naočkují, ale po takové prodlevě už to v souvislosti s tím konkrétním úrazem, nebude nic platné (?)

To nevím, jak to je. Já si spíš říkám - co když to dítě tím tetanem onemocní?

2.12.2020 16:08
GAELLE

XXX.XXX.66.235

To nevím, jak to je. Já si spíš říkám - co když to dítě tím tetanem onemocní?

tak je po něm a matka je vrah. to je přece jasné

2.12.2020 16:14

tak uhynout nemusí. člověk není ovce, nemá bachor, takže to s podpůrnou péčí rozchodit určitě může.

2.12.2020 16:18

tak uhynout nemusí. člověk není ovce, nemá bachor, takže to s podpůrnou péčí rozchodit určitě může.

Uhynout.

2.12.2020 16:18
GAELLE

XXX.XXX.66.235

no když ho skrývá tak těžko bude mít péči. a on už tetanus není smrtelný?

2.12.2020 16:27

GAELLE napsal(a):
no když ho skrývá tak těžko bude mít péči. a on už tetanus není smrtelný?

no, bez léčby asi ano, lidi údajně mají mít jen generalizovanou formu.

ale zase když děcko neotevře tlamu, to asi donutí i biomatku, aby vyhledala ty fuj doktory. protože s takovou pacient nemůže asi spolknout ty homeopatika.

neverend

2.12.2020 16:56
neverend

XXX.XXX.213.247

Bože snad to Megi nikdo nevěříte? 😀😀😀 Rekuperace je sice metoda účinná, ale bohužel také ztrátová. To je stejné jako si myslí spousta lidí o např. tepelných čerpadlech jak budou topit zdarma.😀😀

2.12.2020 17:08
Atheira

XXX.XXX.209.8

no, bez léčby asi ano, lidi údajně mají mít jen generalizovanou formu.

ale zase když děcko neotevře tlamu, to asi donutí i biomatku, aby vyhledala ty fuj doktory. protože s takovou pacient nemůže asi spolknout ty homeopatika.

Loni jsem narazila na zprávu, že někde v zahraničí (už nevím kde přesně, mám pocit, že některý ze států USA) se chlapec (jestli si správně pamatuju, tak 9let) nakazil tetanem. Rodiče taky blázni, co neočkovali nic. Myslím, že ho nakonec zachránili, ale vypadalo to s ním hodně bledě, rodiče ho nejdřív léčili doma nebo co, protože je nenapadlo, s čím mají tu čest...
Taky tam byla statistika, že se čas od času výjimečně nakazí i nějaký dospělý, který zapomene na přeočkování a že včasná léčba je většinou účinná.

2.12.2020 18:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vy jste pěkně praštěná :-) i to je jeden z důvodů, proč nepotřebuji auto, umím se bez toho obejít....tihle bezva řidiči.. nemůžete si prostě pořídit naslouchátko? Implantát nejlépe, je ta moderní doba
:-)

Ne, nemůžu. Zkoušela jsem, nepomůže, zvuky mi splývají v jeden velký chaos. Implantát jak funguje vlastně netuším, ale nic, co by mi trčelo z hlavy ani omylem, zešílela bych, nesnesu ani kanylu, zvracím a mám třes jen když vidím člověka z obvázaným zápěstím, protože vím, že ji tam má. Hluchá být vydržím, horší ostatní. Chápu vás, já sama z takových ,,podivných" řidičů šílím

2.12.2020 18:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zpět ke covidu: včera jsem šla kolem vývěsky s úmrtím a tam parte muže mé bývalé spolupracovnice, kamarádky. Přistavil tam farmář, tak jsem se ho ptala, co se stalo. Prý covid. 63 let, štíhlý chlap, stejně jako ten náš známý - drobné štíhlé postavy, bez toho, že by se s něčím léčil, v důchodu byl dva měsíce. Do nemocnice ho odvezli ve velmi vážném stavu, hned do umělého spánku. Měli ho probouzet, selhaly mu ledviny, dostal mrtvici Utrpěla jsem šok celkem. Když umírají lidi fakt tlustí, s x nemocema, přes 80let...tak to člověk prostě bere, že by stejně umřeli, nejspíš brzy i tak. Když si představím, že by mi takhle najednou umřel muž, ještě mladý, zdravý, sportovec...celou cestu, co jsem šla se psem mi to šrotovalo v hlavě
Předtím jsem psala o někom z rodiny, který byl v Brně v umělém spánku taktéž. Byl tak měsíc a už je snad z nejhoršího venku, probrali ho a převezli ho do naší nemocnice

2.12.2020 19:04
Moyda

XXX.XXX.147.89

Atheira napsal(a):
Loni jsem narazila na zprávu, že někde v zahraničí (už nevím kde přesně, mám pocit, že některý ze států USA) se chlapec (jestli si správně pamatuju, tak 9let) nakazil tetanem. Rodiče taky blázni, co neočkovali nic. Myslím, že ho nakonec zachránili, ale vypadalo to s ním hodně bledě, rodiče ho nejdřív léčili doma nebo co, protože je nenapadlo, s čím mají tu čest...
Taky tam byla statistika, že se čas od času výjimečně nakazí i nějaký dospělý, který zapomene na přeočkování a že včasná léčba je většinou účinná.

To bylo taky někde u nás, loni předloni, cca tříleté dítě strčilo si někde na pískovišti rezavou baterii do nosu. Na pohotovosti vyndali, nenapadlo je zeptat se a matka neřekla že je proti očkování. Po asi pěti dnech fičák. Chudák dítě, viděla jsem u blbě ošetřených býčků po kastraci. Ty stavy kdy zvíře leží ztuhlé v křeči a jediné co může je koulet očima, slintat a dusit se. Fuj

2.12.2020 19:09

Moyda napsal(a):
To bylo taky někde u nás, loni předloni, cca tříleté dítě strčilo si někde na pískovišti rezavou baterii do nosu. Na pohotovosti vyndali, nenapadlo je zeptat se a matka neřekla že je proti očkování. Po asi pěti dnech fičák. Chudák dítě, viděla jsem u blbě ošetřených býčků po kastraci. Ty stavy kdy zvíře leží ztuhlé v křeči a jediné co může je koulet očima, slintat a dusit se. Fuj

Jasně že je to nenapadlo, v civilizaci se předpokládá, že jsou děti očkované, proč by to někdo odmítal? Nějak ty rodiče nechápu.
To jsou fakt ale něco jako ti býčci, ale holčičí, ty ženské.
Vadí něco chemického? Nebo vedl. účinky, ty snad tetanovka nemá?
By mě zajímalo, čím ty děcka živí a co jim oblékají a tak.

2.12.2020 19:13

No to mě manžel taky říká, že je to o zvyku....no jezdila jsem s jeho autem asi 3 týdny, ne-li déle.....místo toho, abych si zvykala, tak jsem byla vytočenější a vytočenější.....ale já jsem takovej prapodivnej člověk, nemám ani chytrej telefon...resp. mám, ale na telefonování mám pořád léta letoucí vyklápěcí motorolu RAZRa.....není to o tom, že bych neuměla chytrej telefon ovládat, ale taky mě to vytáčí.....to mi taky můj muž říkal, že jde o zvyk, když mi daroval první netlačítkový telefon........po 14.ti dnech jsem byla ve stavu, že ještě chvilku a telefon bych rozšlapala a nebo s ním hodila o zeď.......takže se za mě můj chudák manžel musí stydět dál...on je naopak na ty telefony vysazenej.....

Jsem prostě taková prapodivná osoba....

Já taky říkám, že jsem se narodila do špatného století. Auto manuál, telefon tlačítkový a kdyby mi můj 90letý otec doslova nevnutil notebook, byla bych doma dodnes bez internetu.

2.12.2020 19:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

GAELLE napsal(a):
tak je po něm a matka je vrah. to je přece jasné

Taky jsem myslela, ale naštěstí prý ne.
"Léčba:Komplexní intenzivní péče, tlumení křečí (např. benzodiazepiny), do 24 hodin od začátku příznaků jednorázová dávka hyperimunního lidského antitetanického imunoglobulinu, zahájení aktivní imunizace tetanickým anatoxinem, ošetření rány, metronidazol, penicilin."
https://www.wikiskripta.eu/w/Tetanus

2.12.2020 19:25

Pak nemá být tolik nehod, když řidiči místo aby řadili, se za jízdy nudí a vymýšlejí blbosti, jako koukání na telku.

2.12.2020 19:51

tetanus se normálně léčí. v podstatě jde o to rychle zabít ty klostridie. takže pořešíte ránu a dáte metrodidazol nebo penicilín, je to asi jedno, podle toho, co je k dispozici nebo jestli je to potravinový zvíře nebo ne.

no a pak jde o to sežrat něčím už vytvořený tetanospasmin, k tomu jsou hotový imunoglobuliny.

akorát že už navázanej tetanospasmin na nervových zakončeních se nedá odendat už nijak a nikdy. musí se to prostě zahojit, předělat a vytvořit nový. a to trvá týdny. proto je nejdůležitější začít léčit co nejdřív.

protože čím dýl se čeká, tím víc tetanospasminu sežere tím víc nervových zakončení.

2.12.2020 22:53

"jestli je to potravinový zvíře nebo ne" :-)

2.12.2020 22:54
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Jasně že je to nenapadlo, v civilizaci se předpokládá, že jsou děti očkované, proč by to někdo odmítal? Nějak ty rodiče nechápu.
To jsou fakt ale něco jako ti býčci, ale holčičí, ty ženské.
Vadí něco chemického? Nebo vedl. účinky, ty snad tetanovka nemá?
By mě zajímalo, čím ty děcka živí a co jim oblékají a tak.

Tak já měla třísku ze švele pod nehtem na palci pravé ruky. Kamarádka ji nedokázala vytáhnout a poslala mne na chíru. Přeočkování proti tetanu. Málem bylo po mně. Dusila jsem se, otok jako kráva v místě vpichu, horečka. Dávali mi antibiotika, smradlavou mast na to a řešili zda to budou řezat či ne. Na to naštěstí nedošlo. Od té doby si nechávám jen sledovat hladinu protilátek a modlím se, aby příští očkování mělo jiné složení. Internistka mi poradila hrabat se v hlíně a špíně tak to dělám. A sleduje mi hladinu protilátek. Od roku 96 mám stále 9. Má být myslím 6-13.
Děsí mne situace, že bych byla třeba v bezvědomí a nemohla vytáhnout svůj sáhodlouhý seznam látek na které mám alergii.............

3.12.2020 09:05
fikovnice

XXX.XXX.134.13

GAELLE napsal(a):

Ano, správnej řidič má rád, když si může sám řadit rychlosti!
A btw, autonomní auta to už je úplně síla!

3.12.2020 11:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):

Ale to jsou takové ,,kecy v kleci" A že ještě nejezdíte na páru, mohly by jste i házet lopatkou do kotlíku

3.12.2020 11:12

lesnížínka napsal(a):
Ne, nemůžu. Zkoušela jsem, nepomůže, zvuky mi splývají v jeden velký chaos. Implantát jak funguje vlastně netuším, ale nic, co by mi trčelo z hlavy ani omylem, zešílela bych, nesnesu ani kanylu, zvracím a mám třes jen když vidím člověka z obvázaným zápěstím, protože vím, že ji tam má. Hluchá být vydržím, horší ostatní. Chápu vás, já sama z takových ,,podivných" řidičů šílím

Dnes už jsou kvalitní naslouchadla v různých cenových relacích. Nedávno jsme to řešili v práci, zaměstnanec ztratil 50% sluchu následkem provozního hluku na výrobní hale. A nic vám trčet z hlavy nebude.

3.12.2020 11:13
Varaxi

XXX.XXX.1.226

"jestli je to potravinový zvíře nebo ne" :-)

To je zajímavé, jak mě strašně dráždí, když někdo mluví o zvířatech jako o lidech - třeba typicky těhotné morče, z toho nemůžu.
Ale když někdo mluvi v podstatě o lidském tvoru, ale použije zvířecí názvosloví (uhynout) nebo podobenství, tak mě to pobaví. :)
Asi se mi to lépe snáší, ten věcný přístup, který pomáhá překlenout fakt, že to děcko je přímo ohroženo na životě, ještě k tomu zbytečně a je teď někde zašantročené, snad ne samo a snad u někoho, kdo případně tu záchranku zavolá.
Tak mě napadá, ta dívka nemá otce?

3.12.2020 11:21
Varaxi

XXX.XXX.1.226

fikovnice napsal(a):

Může být. Asi nejsem správný řidič, s tím můžu žít. :)
Já na to nedám dopustit, automat mě podržel v krizových situacích tolikrát, že jiné řazení už nechci. Ale je to dost o tom, na čem se naučíte jezdit jako první; a pak taky o tom, jestli Vás řízení baví (mě ne, pro mě je to nutné zlo). Kdo přesedlá z normálu na automat, musí si dát tak tři měsíce jízd, než se mu automat zažije a je s ním schopen plnohodnotně fungovat. Do té doby nemá smysl automat hodnotit - není to o tom, že je automat špatný nebo Vám nesedí, je to o tom, že je jiný a ještě jste se nesehráli. :)
Ale i bratr, který řídit umí a velmi dobře, na naučené každodenní jízdy do práce bere automat, že mu lépe vyhovuje. Na cesty, které nejsou povinností a chce si je vychutnat, si rád bere zas normální auto.
Čímž netvrdím, že je to pro každého. Jen je fajn, že si všichni můžeme vybrat takové auto, které nám vyhovuje.
Autonomní auta, to jsou ta, co kecají do řízení?

3.12.2020 11:22
Atheira

XXX.XXX.209.8

Varaxi napsal(a):
To je zajímavé, jak mě strašně dráždí, když někdo mluví o zvířatech jako o lidech - třeba typicky těhotné morče, z toho nemůžu.
Ale když někdo mluvi v podstatě o lidském tvoru, ale použije zvířecí názvosloví (uhynout) nebo podobenství, tak mě to pobaví. :)
Asi se mi to lépe snáší, ten věcný přístup, který pomáhá překlenout fakt, že to děcko je přímo ohroženo na životě, ještě k tomu zbytečně a je teď někde zašantročené, snad ne samo a snad u někoho, kdo případně tu záchranku zavolá.
Tak mě napadá, ta dívka nemá otce?

Těhotné morče ale není nějaká extra snaha mluvit o zvířatech jako o lidech (protože my jsme extra živočichové, citliví na svoji jedinečnost, žejo), ale spíš bordel v názvosloví. Hromada (hlavně) dětí uvidí morčata spíš jako těhotná než březí... No a co. Ve výsledku z toho stejně vyleze zmenšená verze toho konkrétního živočicha. Jedno jestli to předtím bylo těhotný nebo březí.

3.12.2020 11:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Atheira napsal(a):
Těhotné morče ale není nějaká extra snaha mluvit o zvířatech jako o lidech (protože my jsme extra živočichové, citliví na svoji jedinečnost, žejo), ale spíš bordel v názvosloví. Hromada (hlavně) dětí uvidí morčata spíš jako těhotná než březí... No a co. Ve výsledku z toho stejně vyleze zmenšená verze toho konkrétního živočicha. Jedno jestli to předtím bylo těhotný nebo březí.

3.12.2020 11:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dnes už jsou kvalitní naslouchadla v různých cenových relacích. Nedávno jsme to řešili v práci, zaměstnanec ztratil 50% sluchu následkem provozního hluku na výrobní hale. A nic vám trčet z hlavy nebude.

Byla jsem na vyšetření před cca 15lety. Degenerativní postižení ucha, máme to rodové, hluchá byla babča, strejda je a já jsem. Nějak nám tam něco brzy ,,zreziví" Ne, nedá se prý dělat nic. Kdyby to bylo tak jednoduché, nejsou mezi máma žádní hluší, ba ani slepci.

3.12.2020 11:53

lesnížínka napsal(a):
Byla jsem na vyšetření před cca 15lety. Degenerativní postižení ucha, máme to rodové, hluchá byla babča, strejda je a já jsem. Nějak nám tam něco brzy ,,zreziví" Ne, nedá se prý dělat nic. Kdyby to bylo tak jednoduché, nejsou mezi máma žádní hluší, ba ani slepci.

Ale já netvrdím, že kecáte.
Kolik % sluchu vám zůstalo? Ta naslouchadla jsou dnes opravdu velice kvalitní. Kdy jste je zkoušela naposled, taky před 15 lety? Určitě byste byla překvapená. Je to jak s těma autama, pokrok šel obrovsky dopředu.

3.12.2020 12:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ale já netvrdím, že kecáte.
Kolik % sluchu vám zůstalo? Ta naslouchadla jsou dnes opravdu velice kvalitní. Kdy jste je zkoušela naposled, taky před 15 lety? Určitě byste byla překvapená. Je to jak s těma autama, pokrok šel obrovsky dopředu.

Ano před těma 15 rokama, od té doby jsem nikde nebyla a zhoršilo se to hodně. Ale strejda chodí pravidelně k ušnímu, tak s ním zkusím hodit řeč, jestli mu něco doporučili. Jen vím, že nic nenosí.

3.12.2020 12:08

Měla jsem takovou sousedku - léta postupně hluchla, což jsme poznali na postupně se zvyšujícím zvuku televize. Naslouchátko odmítala. Dorozumět se s ní šlo těžko. Hlučnou televizi vyřešil její syn tak, že jí koupil sluchátka. Ale teda neřídila.

3.12.2020 12:21

Měla jsem takovou sousedku - léta postupně hluchla, což jsme poznali na postupně se zvyšujícím zvuku televize. Naslouchátko odmítala. Dorozumět se s ní šlo těžko. Hlučnou televizi vyřešil její syn tak, že jí koupil sluchátka. Ale teda neřídila.

To mně přijde takový odmítání ze zásady. A vím, že loni musela firma právě řešit pořízení naslouchadla tomu našemu zaměstnanci. Teď už teda přesně nevím, kolik přispěla firma a kolik si doplatil sám, ale vybral si samozřejmě kvalitnější, takovou tu střední lepší cestu, jsou samozřejmě i dražší. A velice si to chválil, jak dobře slyší televizi, i komfort v autě. Poznali jsme to i my, že jsme už na něho nemuseli křičet a pořádně artikulovat, slyšel nás dokonce, i když byl otočený zády.

Mně zkrátka přijde odmítání naslouchadla od člověka, který tady protlačuje nejmodernější auta, přinejmenším zvláštní. Stejně tak mě točí lidi, kteří si koupí nový auto, mají to nej značkový oblečení, jezdí každý rok do zahraničí na dovolenou, ale handsfree v autě nemají a pořád telefonují.

3.12.2020 14:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To mně přijde takový odmítání ze zásady. A vím, že loni musela firma právě řešit pořízení naslouchadla tomu našemu zaměstnanci. Teď už teda přesně nevím, kolik přispěla firma a kolik si doplatil sám, ale vybral si samozřejmě kvalitnější, takovou tu střední lepší cestu, jsou samozřejmě i dražší. A velice si to chválil, jak dobře slyší televizi, i komfort v autě. Poznali jsme to i my, že jsme už na něho nemuseli křičet a pořádně artikulovat, slyšel nás dokonce, i když byl otočený zády.

Mně zkrátka přijde odmítání naslouchadla od člověka, který tady protlačuje nejmodernější auta, přinejmenším zvláštní. Stejně tak mě točí lidi, kteří si koupí nový auto, mají to nej značkový oblečení, jezdí každý rok do zahraničí na dovolenou, ale handsfree v autě nemají a pořád telefonují.

Zkuste si přečíst ještě jednou, co jsem psala. Psala jsem že mi žádné naslouchadlo nedoporučovala, protože mě to prý nepomůže, nějak tam odumřelo to, co ten zvuk vede, či co přesně. Naslouchadlo zvuk zesiluje, ale pokud je to vedení někde už v pr..., jako přerušený drát, tak to do místa, kam to dojít má, nedojde. Alespoň tak nějak mi to popisovala, když jsem se ptala na možnosti: léky, naslouchadla a sluchátka...

3.12.2020 14:17

lesnížínka napsal(a):
Zkuste si přečíst ještě jednou, co jsem psala. Psala jsem že mi žádné naslouchadlo nedoporučovala, protože mě to prý nepomůže, nějak tam odumřelo to, co ten zvuk vede, či co přesně. Naslouchadlo zvuk zesiluje, ale pokud je to vedení někde už v pr..., jako přerušený drát, tak to do místa, kam to dojít má, nedojde. Alespoň tak nějak mi to popisovala, když jsem se ptala na možnosti: léky, naslouchadla a sluchátka...

Ano, ale píšete, že před 15 lety. Dnes jsou naprosto jiný možnosti. Ta naslouhadla (přesněji sluchadla) už nejenom zesilují zvuk, mají i jiné funkce, jsou dokonalejší. Takže tenkrát vám to tvrdit ta lékařka mohla, ale dnes už to není pravda.

3.12.2020 14:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ano, ale píšete, že před 15 lety. Dnes jsou naprosto jiný možnosti. Ta naslouhadla (přesněji sluchadla) už nejenom zesilují zvuk, mají i jiné funkce, jsou dokonalejší. Takže tenkrát vám to tvrdit ta lékařka mohla, ale dnes už to není pravda.

Ne že není. Nemusí být. V tom je rozdíl.
Je možné, že lesnížínka má problém, v kterém jí dnešní medicína ani naslouchátka nepomůžou.
Já bych návštěvu specialisty na jejím místě rozhodně a bez zaváhání zkusila. Ale ta možnost, že to bude marné, tu existuje, ne že ne.

neverend

3.12.2020 14:44
neverend

XXX.XXX.213.247

Obávám se že si Lesnížínka od automobilů se spalovacím motorem ještě dlouho neodpočine.🙂 Elektropohon je nesmysl vymyšlený "troubama" v EU. I kdyby všechny úskalí byli vyřešeny dovedete si někdo představit až lidi dorazí z práce a všichni půjdou nabíjet své "miláčky"? Zklamu Vás, ale téměř nikdo nemá doma "jistič" co by udržel rychlonabíjení. Např. naše vesnička má na trafu 240A jistič. Čili naše obecní trafo zvládne nabíjet 6 elekromobilů současně. Ovšem už si nikdo ani nerosvítí v obýváku.😀 Odhadem dnes tady u nás máme kolem třista aut. Je snad jasné, že zítra 70% vesnice nikam ráno nepojede. Dobíjecí stanice ve městech? Počítejte trochu a představte si ty kilometrové fronty. Nesmysl vyplozený dětičkami z Evropského parlamentu.

Tady je ještě něco k nulovým emisím a podobným nesmyslům vytvořených cílenou masáží obyvatel netechnicky zdatných. Což je dnes většina.

https://www.autoforum.cz/predstaveni/sazka-na-elektromobily-je-chyba-rikaji-nemecti-technici-pridavaji-jasne-duvody/

3.12.2020 15:45

Varaxi napsal(a):
Ne že není. Nemusí být. V tom je rozdíl.
Je možné, že lesnížínka má problém, v kterém jí dnešní medicína ani naslouchátka nepomůžou.
Já bych návštěvu specialisty na jejím místě rozhodně a bez zaváhání zkusila. Ale ta možnost, že to bude marné, tu existuje, ne že ne.

To samozřejmě nevylučuju. Musela by to být opravdu těžká porucha a mně se to prostě z jejího popisu tak nezdá. Zeptá se strejdy.

Chtěla jsem jí spíš poradit, že by s tím měla něco dělat, když jezdí autem. Neohrožuje tím jenom sebe. A třeba do Havířova, kde jsou na to v nemocnici odborníci, si myslím, že to má blíž, než lidi tady od nás, kteří tam jezdí.

3.12.2020 16:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nevím, jestli to tu už někdy bylo, ale kámoška mi napsala z nějaké diskuze, že proč na covid umírají ženské míň? No přece člověka, který 40let krvácí, nezabije nějaký blbý virus

3.12.2020 16:35
GAELLE

XXX.XXX.66.235

zpět k viru
https://www.abctehotenstvi.cz/txt/vakcina-proti-covid-19-povinna-nebude-eu-vsak-muze-zavest-pozitivni-motivaci-detska-forma-vakciny-k-dispozici-v-tuto-chvili-neni-rika-roman-prymula?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=cbpamhO2O4W-202012031518&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Čtu alergická reakce a anafylaktický šok jako reakce na očkování. Takže já osobně se fakt nikam nepohrnu. A vlastně se ani neví po jak dlouhé době bude nutno přeočkovat.
Uvidíme jak to bude vypadat v Británii. A osobně tipuji do vánoc bude znovu pes 4. Lidi jak urvaný z řetězu, všude fronty, rozestupy nula. A večer promořeníčko v hospodě

3.12.2020 17:09
fikovnice

XXX.XXX.134.45

lesnížínka napsal(a):
Ale to jsou takové ,,kecy v kleci" A že ještě nejezdíte na páru, mohly by jste i házet lopatkou do kotlíku

Ne ne, pro mě to nejsou "kecy v kleci". Umím řídit od cca 13 - 14 let , kdy mě táta učil jezdit na naší louce. A v podstatě se v autě cítím bezpečněji než při chůzi - to kvůli těm mým bolestem a zborcené páteři, kdy mám prostě fakt hrozné bolesti a necítím se jistě... I když samozřejmě v dnešní době není na silnicích bezpečno a mého bratrance zabilo čelním střetem polské hovado - přejel přes dvě silné čáry do protisměru - bratranec neměl šanci... Vedle něj seděla jeho snoubenka, za dva měsíce se měli brát. A to jsme si s brachancem byli blízcí skoro jako sourozenci.

No, ale automat jsem měla párkrát možnost vyzkoušet, a fakt nee. Ale neberu Ti to, pokud preferuješ se o řazení nestarat...

3.12.2020 17:13
fikovnice

XXX.XXX.134.45

lesnížínka napsal(a):
Nevím, jestli to tu už někdy bylo, ale kámoška mi napsala z nějaké diskuze, že proč na covid umírají ženské míň? No přece člověka, který 40let krvácí, nezabije nějaký blbý virus

No, jak to říkala Chytilová?

„No jó, mužský, ti nestárnou. Šediny je zdobí, brýle jim svědčí, vrásky jsou sexy. Žádné křečové žíly. Žádná celulitida. Žádné klimakterium. Ale pak najednou… zdechnou.“

3.12.2020 17:19
fikovnice

XXX.XXX.134.45

lesnížínka napsal(a):

Prosím Tě, osobo, 15 let je v medicíně pomalu jak 100 let v životě lidském... Proč si někam nezajdeš na spešl vyšetření??? Mě by teda trápilo to, že postupně ztrácím sluch a pasivně se smířit s tím, že úplně ohluchneš...proč? Když Ti to potvrdí i teď, tak se holt nedá nic dělat... Ale neudělat ani ten krok k tomu zajít si na specializované pracoviště, je...no, prostě to nechápu.

3.12.2020 18:16

fikovnice napsal(a):
Prosím Tě, osobo, 15 let je v medicíně pomalu jak 100 let v životě lidském... Proč si někam nezajdeš na spešl vyšetření??? Mě by teda trápilo to, že postupně ztrácím sluch a pasivně se smířit s tím, že úplně ohluchneš...proč? Když Ti to potvrdí i teď, tak se holt nedá nic dělat... Ale neudělat ani ten krok k tomu zajít si na specializované pracoviště, je...no, prostě to nechápu.

Navíc, když to nebolí. Lidi si nechávají měnit kyčle, kolena, zuby......
Navíc život s nedoslýchavým je pěkně protivný. Televize řve..."Co ? Co si říkala ?" A všechno pěkně dvakrát...A nakonec stejně " tos mi neříkala".
Když není vyhnutí - prosím, ale pokud by to šlo, stojí přece za to, to zkusit.

3.12.2020 19:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Navíc, když to nebolí. Lidi si nechávají měnit kyčle, kolena, zuby......
Navíc život s nedoslýchavým je pěkně protivný. Televize řve..."Co ? Co si říkala ?" A všechno pěkně dvakrát...A nakonec stejně " tos mi neříkala".
Když není vyhnutí - prosím, ale pokud by to šlo, stojí přece za to, to zkusit.

Jo, je to děsné, sama to nesnáším, natož chudák muž a rodina, ano, všechno musí opakovat x krát. Lidi na mě mluví, já blbě čumím, protože nerozumím ani slovu a pořád na někho cóó, řekni mi to pomalu, hlasitěj...To je právě to nebolí to, tak to počká
Takže komunikace tu, mi možná zůstane jako jediný způsob komunikace vůbec

3.12.2020 19:42

lesnížínka napsal(a):
Jo, je to děsné, sama to nesnáším, natož chudák muž a rodina, ano, všechno musí opakovat x krát. Lidi na mě mluví, já blbě čumím, protože nerozumím ani slovu a pořád na někho cóó, řekni mi to pomalu, hlasitěj...To je právě to nebolí to, tak to počká

..fakt nechápu proč to těch 15 let necháváš být....máš čas i penize....udělaka bych pro to maximum a i kdyby z toho nic nebylo, věděla bych, ze jsem pro to udělala vše co jsem mohla.....

3.12.2020 19:53

lesnížínka napsal(a):

Taky to moc nechápu, jestli je to už takhle omezující, zkusila bych to konzultovat na nějakém vyšším pracovišti. Ona ta medicína v regionech někdy zaostává, člověk si za tím musí jít i sám.

Však není, co ztratit, ne? Když s tím nic nepůjde udělat, tak nejhorší varianta je, že to bude stejné, jako doposud...

3.12.2020 21:28
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

lesnížínka napsal(a):

Nedávno hovořila v rozhlase lékařka
- pochopitelně to opět nemohu nalézt.
Říkala že být neslyšící je horší než být nevidoucí.

Mám to doma a souhlasím.
Nechá mě říct celé souvětí , fakt blbě čumí (doslova)
až pak řekne, že nerozuměl. On ale neuzná, že
má problém. .. Vina je u VŠECH ostatních, on slyší dobře.

3.12.2020 23:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

rapotacka11 napsal(a):

Mám to doma a souhlasím.

Přesně takhle šílí můj muž. Nerad mluví, ke všemu neartikuluje(opravdu mu rozumí málokdo, ne jen já, jako hlušec) takže něco zadrmolí, jak on pak řekne: celou větu ti opakovat nebudu! Jen s tím rozdílem, že já vím a jsem si vědomá, že neslyším. Takže pokrčím rameny: no tak nic. A jsme si pokecali Nevím, jestli může být hluchota horší(to snad ani ne) ale hrozná je. Když mluví víc lidí nerozumím ničemu. V telce: přestávám pobírat slovenštinu, protože ta splývá. Přitom sleduju skoro jen slovenské stanice Ale má to i své výhody. Neslyším Pilu, co nám tu hučí jako kráva. Když jdu za tmy kdekoliv, neslyším takové ty zvuky, jako praskání větviček, ,,kroky"apod, takže se nebojím

4.12.2020 00:01

Si tak pročítám, dočítám, očekávám, že Lesní žínka se zamyslí a napíše, že za 15 let je věda fakt jinde a odhodlá se k lékaři specialistovi zajít. A ne, nic. Smajlíky a výhody neslyšení (proč by ne, ale řídit?). Když by šlo o oči, asi by jednala jinak a snažila se to vyřešit u lékaře.
No nic, lidé s postižením sluchu mívají na autě nálepku, nespadáte už do této kategorie?

4.12.2020 06:07
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

Jednou mi při mytí hlavy nateklo do uší a "zalehlo" mi.
Úplně. Neslyšela jsem. Mazala jsem na ušní. Celou cestu jsem
se ohlížela jak blázen. U nás je velký provoz i na chodníku.
Neslyšela jsem ani kolo, koloběžku, ani kroky.
Bylo to šílené. Najednou si člověk uvědomí, jak zoufale
ten sluch chybí.

4.12.2020 08:44

Na zlepšení nálady:

https://magazin.aktualne.cz/foto/vtipne-fotky-domacich-mazlicku-vitezove/r~9579ff58354e11ebb115ac1f6b220ee8/r~19fe7692354e11eb80e60cc47ab5f122/

Nudle je úžasná !

4.12.2020 09:38

Mně se líbí foto psa, co kouká do misky. Přesně výraz megíny i kocourka, když je ve vodě mně neviditelné smítko, co způsobilo, že se nikdo nemůže napít.

4.12.2020 10:01

Mně se líbí foto psa, co kouká do misky. Přesně výraz megíny i kocourka, když je ve vodě mně neviditelné smítko, co způsobilo, že se nikdo nemůže napít.

Psici stačí, když v misce smočí kocour i jen jeden vous. "Fakt si myslíš, že tuhle smrdutou vodu budu pít? Páchne kočičinou !".

4.12.2020 10:09
rapotacka11

XXX.XXX.232.66

fikovnice napsal(a):

Ano, na specializované a ještě bych řekla
na vyšší pracoviště. Mají jiné možnosti.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2020 11:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

Kdyz se nechce léčit fajn. Ale at okamžitě prestane sedat za volant protoze to je o hubu. Jeden dedek co nekoukal a neslysel klakson mi zrusil auto totalne. Jen diky my reakci sme to prezili bez ujmy na zdravi a dokonce nesejmuli ani dalsi auto ktery nebyt my reakce bysme smetli taky. Takze lesnizinko na lidi s postizenim nejakym co na to serou a dal si delaj jakoze nic mam tezkou pretezkou alergii
O lidech co neslysej a skacou pod kola bych taky mohla vypravet romany. Voz pinda se sluchatkama v usich co mi vkrocila pod kola, me selhaly brzdy a mela z prdele kliku ze sem stihla podradit a pak zahemznout ruckou.

4.12.2020 11:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kdyz se nechce léčit fajn. Ale at okamžitě prestane sedat za volant protoze to je o hubu. Jeden dedek co nekoukal a neslysel klakson mi zrusil auto totalne. Jen diky my reakci sme to prezili bez ujmy na zdravi a dokonce nesejmuli ani dalsi auto ktery nebyt my reakce bysme smetli taky. Takze lesnizinko na lidi s postizenim nejakym co na to serou a dal si delaj jakoze nic mam tezkou pretezkou alergii
O lidech co neslysej a skacou pod kola bych taky mohla vypravet romany. Voz pinda se sluchatkama v usich co mi vkrocila pod kola, me selhaly brzdy a mela z prdele kliku ze sem stihla podradit a pak zahemznout ruckou.

No to jsem právě chtěla napsat už Place. A hands free se sluchátkama v uších v autě nevadí, to je nějaký rozdíl? Tak to by vás asi většina taky neměla jezdit, že?

4.12.2020 12:50
fikovnice

XXX.XXX.131.20

rapotacka11 napsal(a):

Mám to doma a souhlasím.

Potvrzuji!
Jednak můj taťka hodně hluchl a vždy mi říkával:"Jak Tě můžu slyšet, když špatně artikuluješ?!" No, bývala jsem tehdy na něj naštvaná. A to stejné teď strýc (taťkův bratr) i teta (sestra) - takže hodně u nás genetická zátěž. A taky teta a strýc vždy:"Prosím Tě, mluv srozumitelně!"
Grrrrr....

4.12.2020 12:51
GAELLE

XXX.XXX.66.235

lesnížínka napsal(a):
No to jsem právě chtěla napsat už Place. A hands free se sluchátkama v uších v autě nevadí, to je nějaký rozdíl? Tak to by vás asi většina taky neměla jezdit, že?

škoda že neslyšíš aby sis to mohla vyzkoušet. handsfree je pouze do JEDNOHO ucha a řidič normálně slyší vše kolem včetně spolujezdce
A nechápu proč se vyhýbáš ušnímu vyšetření není to žádná krvavá nebezpečná operace. I já posera jsem to zvládla i vyplachování ucha když jsem chytla v jezeru zánět.

4.12.2020 12:53

lesnížínka napsal(a):

Mám hadsfree jedno sluchátko - celý den. Abych slyšela okolí.
Neřídím. A jsem čím dál víc ráda :-) Ještě že nebydlím ve stejném kraji, tohle není vtipné.
Včera nám napadla hromada sněhu, hned si to jel vyzkoušet nějaký imbecil - vesnice 1000 obyvatel, všude psi, slepice, vlak, bus, důchodci, škola, školka,... a on si tu driftuje na sněhu.
V křižovatce. Škoda, že to nenabil do našeho plotu, vytáhla bych ho z toho vraku, zapřáhla za psa a nechala ho povláčet až na náves, však to tu potřebuje vyhrnout.
Že někdo dělá něco špatně, neomlouvá mé špatné chování.
Ne?
Na řízení bych musela mít brýle - večer vidím málo a tak.. a já je nechci, určitě mi je megí hned sní, tak na to drbu. Nebudu jezdit bez brýlí. Jasné?
Podle mě nemáte mít řidičák.
Neberte to zle, ale ohrožujete okolí. Počkejte, až na to někdo přijde, kontrola, neznámý příslušník, budete obviněna z obecného ohrožení. V nouzovém stavu.
Protože covid, že. Ale i bez nouzáku je to super. A nečekejte teda, jsem chtěla říct :-)

4.12.2020 12:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Potvrzuji!
Jednak můj taťka hodně hluchl a vždy mi říkával:"Jak Tě můžu slyšet, když špatně artikuluješ?!" No, bývala jsem tehdy na něj naštvaná. A to stejné teď strýc (taťkův bratr) i teta (sestra) - takže hodně u nás genetická zátěž. A taky teta a strýc vždy:"Prosím Tě, mluv srozumitelně!"
Grrrrr....

No tak jestli to máte genetické, tak tě to taky možná dožene Však počkej

4.12.2020 12:54
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Psici stačí, když v misce smočí kocour i jen jeden vous. "Fakt si myslíš, že tuhle smrdutou vodu budu pít? Páchne kočičinou !".

Fakt???
Tak to mě dostalo! Ten náš pesan teda takto háklivej vůbec není. Naopak, je lakotný a žárlivý stran jídla, takže je schopen jít a kočku odstrčit i od obyčejné vody - co kdyby náhodou tam měla nějakou mňamku, kterou on nedostal...?

Neregistrovaný uživatel

4.12.2020 12:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

lesnížínka napsal(a):

To je v jednom uchu a dneska kdyz se delaj ze to rve po aute celkove. V uchu nic. A to sorry clovek furt vnima i dalsi zvuky.

4.12.2020 13:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mám hadsfree jedno sluchátko - celý den. Abych slyšela okolí.
Neřídím. A jsem čím dál víc ráda :-) Ještě že nebydlím ve stejném kraji, tohle není vtipné.
Včera nám napadla hromada sněhu, hned si to jel vyzkoušet nějaký imbecil - vesnice 1000 obyvatel, všude psi, slepice, vlak, bus, důchodci, škola, školka,... a on si tu driftuje na sněhu.
V křižovatce. Škoda, že to nenabil do našeho plotu, vytáhla bych ho z toho vraku, zapřáhla za psa a nechala ho povláčet až na náves, však to tu potřebuje vyhrnout.
Že někdo dělá něco špatně, neomlouvá mé špatné chování.
Ne?
Na řízení bych musela mít brýle - večer vidím málo a tak.. a já je nechci, určitě mi je megí hned sní, tak na to drbu. Nebudu jezdit bez brýlí. Jasné?
Podle mě nemáte mít řidičák.
Neberte to zle, ale ohrožujete okolí. Počkejte, až na to někdo přijde, kontrola, neznámý příslušník, budete obviněna z obecného ohrožení. V nouzovém stavu.
Protože covid, že. Ale i bez nouzáku je to super. A nečekejte teda, jsem chtěla říct :-)

No ano, přesně tak to ale je. Jezdí staří senioři, co nevidí, neslyší, ale hlavně nestíhají dnešní provoz. Přece je nebudem nějak omezovat, to by byl útok na jednu skupinu obyvatel. Znám x lidí co řídí, přes to, že blbě vidí.
Vůbec to neobhajuju, že je to správně, je to hrůza. To, že neslyším je hrůza hlavně pro mě, nedoslýchavý řidič není pro ostatní žádná tragedie. Jo, např. můj tchán nevytáhne paty z domu bez vaty nacpané v uších, protože by mu mohlo nafoukat. Řídí. Hands free já nemám, v autě netelefonuju, ale beru podle muže, ten má buďto hlasitý odposlech, nebo sluchátka v uších...obou.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2020 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

lesnížínka napsal(a):

Navic. Aspon teda na fera priznej ze ses lina s tim neco delat a pose ra. A proste za ten volant nelez. Az se vyflakas a sejmes nekoho budes to mit na teiku dik sluchu ty. Ne ten druhej. A jestli je ti fuk ze ohrozujes ostatni protoze ses sobec tak je to sila.

4.12.2020 13:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jo když to tady baví pořád někoho rozebírat poškození uší u mě bylo diagnostikované v necelých 18letech, kdy jsem nastupovala do prvního zaměstnání a muselo tam být audio vyšetření.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2020 13:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

lesnížínka napsal(a):
Jo když to tady baví pořád někoho rozebírat poškození uší u mě bylo diagnostikované v necelých 18letech, kdy jsem nastupovala do prvního zaměstnání a muselo tam být audio vyšetření.

To ze ses nezodpovedna fakt neokecas. Jen doufam ze zijes v jinym kraji.

4.12.2020 13:08
assil

XXX.XXX.122.3

Já bych to tak nehrotila, říděj starý nahluchlý a to jsou skoro všichni 70+, co si budem povídat, říděj mladí, kterým řve rádio tak, že je auto jak kolotočářská bouda slyšitelná na kilometr, říděj ti, co se přeřvávaj s telefonem nebo s hordou dětí na celý auto atd. a nikdo z nich nemá nejmenší šanci slyšet co se kolem nich děje a nikomu to nevadí.

4.12.2020 13:13
fikovnice

XXX.XXX.131.20

lesnížínka napsal(a):
No tak jestli to máte genetické, tak tě to taky možná dožene Však počkej

Sím Tě, já se toho ani nedožiju...

4.12.2020 13:20
fikovnice

XXX.XXX.131.20

lesnížínka napsal(a):
No ano, přesně tak to ale je. Jezdí staří senioři, co nevidí, neslyší, ale hlavně nestíhají dnešní provoz. Přece je nebudem nějak omezovat, to by byl útok na jednu skupinu obyvatel. Znám x lidí co řídí, přes to, že blbě vidí.
Vůbec to neobhajuju, že je to správně, je to hrůza. To, že neslyším je hrůza hlavně pro mě, nedoslýchavý řidič není pro ostatní žádná tragedie. Jo, např. můj tchán nevytáhne paty z domu bez vaty nacpané v uších, protože by mu mohlo nafoukat. Řídí. Hands free já nemám, v autě netelefonuju, ale beru podle muže, ten má buďto hlasitý odposlech, nebo sluchátka v uších...obou.

"...nedoslýchavý řidič není pro ostatní žádná tragedie..."

Teda promiň, ale toto snad nemyslíš vážně...??

4.12.2020 13:36

assil napsal(a):
Já bych to tak nehrotila, říděj starý nahluchlý a to jsou skoro všichni 70+, co si budem povídat, říděj mladí, kterým řve rádio tak, že je auto jak kolotočářská bouda slyšitelná na kilometr, říděj ti, co se přeřvávaj s telefonem nebo s hordou dětí na celý auto atd. a nikdo z nich nemá nejmenší šanci slyšet co se kolem nich děje a nikomu to nevadí.

No, zrovna s tou sanitkou to teda moc šťastný není, když se jí všimne na poslední chvíli. Oni ti saniťáci zrovna moc pozor nedávají, prostě zapnou houkačku a jedou a pozor musejí dávat ostatní. Je to o zodpovědnosti každýho z nás a když si tohle bude říkat každej, že to hrotit nebudeme, když stejně neslyší plno lidí....To je jak s tím venčením.

Ale ok, je to na žínce, když už se jí zase zdá, že ji tady lidi musí rozebírat. Mě jen udivuje, že byla na ušním před 15 lety, já ke specialistům chodím pravidelně. Kdyby to aspoň zkusila, třeba bude příjemně překvapená a takovej dárek v podobě lepšího sluchu by teď nebyl špatnej, ne?

4.12.2020 13:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No, zrovna s tou sanitkou to teda moc šťastný není, když se jí všimne na poslední chvíli. Oni ti saniťáci zrovna moc pozor nedávají, prostě zapnou houkačku a jedou a pozor musejí dávat ostatní. Je to o zodpovědnosti každýho z nás a když si tohle bude říkat každej, že to hrotit nebudeme, když stejně neslyší plno lidí....To je jak s tím venčením.

Ale ok, je to na žínce, když už se jí zase zdá, že ji tady lidi musí rozebírat. Mě jen udivuje, že byla na ušním před 15 lety, já ke specialistům chodím pravidelně. Kdyby to aspoň zkusila, třeba bude příjemně překvapená a takovej dárek v podobě lepšího sluchu by teď nebyl špatnej, ne?

A pořád se tomu divíte? Vím, že si tu kdekdo nebude pamatovat příspěvky kde koho, ale jsem psala x krát, že jsem u žádného! doktora nebyla 15let. Jo, pro ATB u naší obvoďačky, ale to se snad ani počítat nedá, protože celé vyšetření zpočívalo ve změření teploty, kouknutí do krku a konstatování: není vám moc dobře, že? A já jsem byla v takovém stavu, že jsem ji stejně ani moc nevnímala. K doktorům nechodím a čím víc vidím ,,léčení" lidí kolem, v rodině, tím jsem si jistá, že dřív chcípnu, než bych tam šla. To, že vy chodíte, na tom nic nezmění.

4.12.2020 13:54
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

assil napsal(a):

Asi tak, ale tu je to jak na dvorku...

4.12.2020 14:03

lesnížínka napsal(a):
A pořád se tomu divíte? Vím, že si tu kdekdo nebude pamatovat příspěvky kde koho, ale jsem psala x krát, že jsem u žádného! doktora nebyla 15let. Jo, pro ATB u naší obvoďačky, ale to se snad ani počítat nedá, protože celé vyšetření zpočívalo ve změření teploty, kouknutí do krku a konstatování: není vám moc dobře, že? A já jsem byla v takovém stavu, že jsem ji stejně ani moc nevnímala. K doktorům nechodím a čím víc vidím ,,léčení" lidí kolem, v rodině, tím jsem si jistá, že dřív chcípnu, než bych tam šla. To, že vy chodíte, na tom nic nezmění.

Jo, to si pamatuju dobře, ale vy jste tehdy tvrdila, že vám nic není už od dětství. Že jste zdravá jako řípa. To o tom sluchu jsem četla v této diskuzi poprvé. Takže teď už je mně jasný, jak to s tím vaším zdravím je.
Navážíte se tady do lidí, že by nejradši jezdili na páru, že bydlí ve špinavým městě a podobně. Vy prostě máte všechno nejlepší a děláte všechno nejlíp. A když vám někdo naznačí, že ne, tak se vztekáte. Fikovnice má pravdu.

4.12.2020 14:07

lesnížínka napsal(a):
Asi tak, ale tu je to jak na dvorku...

No jo, když si představím, že jede sanitka a v ní někdo s infarktem, dítě, .. pes.. cokoli.. a Vy neuhnete z cesty, tak je to paráda!
Od nějakého věku je snad vyšetření u dr. povinné, ne? Tak sem netahejte nějaké staré nahluchlé slepé seniory. Tam už bude i mírné narušení myšlení, což u středního věku nepředpokládám.
Bože, fakt jsem ráda, že žiji na vsi a ve městě se třikrát rozhlédnu
a děcku jsem zakázala mít sluchátka venku, povoleno má jen ve vlaku a klidně jí na ně šlápnu.
Kluka ze šestky srazil vlak - měl sluchátka. Už je to tři roky, pořád mu tam lidé nosí hračky a kytky.

4.12.2020 14:11

Jinak teda existují implantáty (tzn. netrčí z hlavy), které suplují chybějící "vedení".
https://www.cochlear.com/cz/home/understand/hearing-and-hl/hl-treatments

Konec uší, pokračujeme v covidu.
Máme 16 nemocných, ale neoficiálně asi o dost víc, venku furt nikdo není, obchody prázdné, vlaky prázdné, busy dtto, hmm

4.12.2020 14:33
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Jinak teda existují implantáty (tzn. netrčí z hlavy), které suplují chybějící "vedení".
https://www.cochlear.com/cz/home/understand/hearing-and-hl/hl-treatments

Konec uší, pokračujeme v covidu.
Máme 16 nemocných, ale neoficiálně asi o dost víc, venku furt nikdo není, obchody prázdné, vlaky prázdné, busy dtto, hmm

covid u nás stupeň 80 fialový pes číslo 5. Ale máme 3 a rozvolnění. Lidi šílí v nákupákách a chlapi večer v hospodách. Jak tohle asi může dopadnout? Lockdown 3 za 3 2 1

4.12.2020 14:38
assil

XXX.XXX.122.3

GAELLE napsal(a):
covid u nás stupeň 80 fialový pes číslo 5. Ale máme 3 a rozvolnění. Lidi šílí v nákupákách a chlapi večer v hospodách. Jak tohle asi může dopadnout? Lockdown 3 za 3 2 1

To je účel, aby byl lockdown na vánoce a na silvestra. To by tak hrálo, aby byly rodinné sedánky a silvestrovské oslavy. Německo si rovnou lockdown prodloužilo do 10. ledna a to jsou na to líp než my.

4.12.2020 14:39
assil

XXX.XXX.122.3

No jo, když si představím, že jede sanitka a v ní někdo s infarktem, dítě, .. pes.. cokoli.. a Vy neuhnete z cesty, tak je to paráda!
Od nějakého věku je snad vyšetření u dr. povinné, ne? Tak sem netahejte nějaké staré nahluchlé slepé seniory. Tam už bude i mírné narušení myšlení, což u středního věku nepředpokládám.
Bože, fakt jsem ráda, že žiji na vsi a ve městě se třikrát rozhlédnu
a děcku jsem zakázala mít sluchátka venku, povoleno má jen ve vlaku a klidně jí na ně šlápnu.
Kluka ze šestky srazil vlak - měl sluchátka. Už je to tři roky, pořád mu tam lidé nosí hračky a kytky.

Takové povinné vyšetření obvykle vypadá stejně jako všechna povinná, vysolíte prachy a dostanete papír.

4.12.2020 14:43

assil napsal(a):
Takové povinné vyšetření obvykle vypadá stejně jako všechna povinná, vysolíte prachy a dostanete papír.

Na povinné chodím několik let a platí to pojišťovna.

4.12.2020 14:46
GAELLE

XXX.XXX.66.235

assil napsal(a):
To je účel, aby byl lockdown na vánoce a na silvestra. To by tak hrálo, aby byly rodinné sedánky a silvestrovské oslavy. Německo si rovnou lockdown prodloužilo do 10. ledna a to jsou na to líp než my.

V Italii na vánoce nesmí ani opustit svoje město a navštívit příbuzné v jiném. A ve Francii hospody i bary zavřené až do 20. ledna..................

neverend

4.12.2020 15:44
neverend

XXX.XXX.213.247

Jako malá zemička v Evropě budeme zase v něčem první na světě.😀 Jen tak se můžeme vsadit že po vánocích či možná po Silvestru nám opět prvenství v počtu nakažených nikdo nevezme.🙂 A skoro bych se vsadil že roušky již budou běžnou součástí našeho života podobně jako třeba rukavice v zimě. Jen by mě pořád zajímalo kde se to tedy vzalo, Je kolem toho pořád nějak ticho. Celkem bych předpokládal větší snahu u prostředku který kosí celkem značné množství lidí že zájem o původ bude nějak enormnější. Co mi říkal otec nedávno o vojenském výzkumu kdysi v laboratořích kdesi u Hradce, tak únik materiálu je skoro nemožný. Celý objekt je totiž v podtlaku. Vchod samozřejmě přes mezikomoru a dekontaminační místnost. Tam tedy šlo spíš o výzkum bojových látek, ale všemožné viry a bakterie byly součástí. Čili nekontrolovaný únik z laboratoře takového zabezpečení nezní moc věrohodně. Nevím jak tedy v Číně samozřejmě.

4.12.2020 16:57

lesnížínka napsal(a):

Pardon, ten hlas byl omylem.

Chtěla jsem reagovat na to nechození k lékaři. Když jste dřív psala, že jste u doktora nebyla 15 let, chápala jsem to jako nadsázku a paralelu pro "jsem zdravá jako řípa".
Ale ono je to jinak. . Proč jste rezignovala na vlastní zdraví? Přece když máte takhle výrazné potíže, je na místě je zkusit řešit. Možná by to vyšlo, možná ne, to ale nezjistíte jinak, než že to zkusíte.
A co zubař a prevence... taky nechodíte?

4.12.2020 16:58
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Pardon, ten hlas byl omylem.

Chtěla jsem reagovat na to nechození k lékaři. Když jste dřív psala, že jste u doktora nebyla 15 let, chápala jsem to jako nadsázku a paralelu pro "jsem zdravá jako řípa".
Ale ono je to jinak. . Proč jste rezignovala na vlastní zdraví? Přece když máte takhle výrazné potíže, je na místě je zkusit řešit. Možná by to vyšlo, možná ne, to ale nezjistíte jinak, než že to zkusíte.
A co zubař a prevence... taky nechodíte?

a 15 let nebyla na gyndě a mamografu? sorry jako to fakt není normální

4.12.2020 17:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jen k té sušičce a představě, že ji budete používat jen v zimě a v létě budete sušit zase venku - ehm, no myslím, že to neklapne .

Taky jsem to tak původně měla v plánu, sušičku jsme pořizovali na podzim a říkala jsem si, jak v ní budu sušit do jara a pak tradá ven na sušák. Jenže na to si člověk tak zvykne, a to prádlo je tak krásně měkké, bez chlupů, nadýchané, nezmačkané - že už to prostě člověk nevyndá z pračky a nedá sušit ven .

Třeba by to u vás bylo jinak, ale fakt neznám nikoho, kdo by to tak měl.

Ještě ze začátku jsem hrozně řešila, jaké prádlo do té sušičky můžu a nemůžu dát. Postupně jsem začala zkoušet i to, co by se tam dávat nemělo, kde je to třeba uvedené na přímo na cedulce. No a skončilo to tak, že tam dávám téměř všechno. Asi jediné co nedávám jsou drahé funkční bundy, tam jsem se bála aby to nějak nepoškodilo ty "funkce". Jenže pak jsem tam zkusila jednu bundu dát - starou, kterou už jsem nosila jen na ven a oželela bych jí, a ono dobrý, bunda zůstala nepromokavá, hřeje a prostě je stejná jako předtím . Tak jsem pak zkusila softsheelovou bundu, a taky dobrý. Myslím, že už tam budu dávat asi úplně všechno

4.12.2020 17:14

Všichni lidé dobré vůle, mohli byste přestat řešit lesnížínku.
Všecky vás odnesou čerti!

4.12.2020 17:18

Má někdo důkaz, že covid je uteklý z laborky?
Ne.
Umí přírodní viry mutovat tak jako chřipka? Úplně v pohodě.
Na co mi bude, že budu vědět, kdo to způsobil?
Však netopýr spadl do korýtka prasátku.
Vezmu teď luk a šípy a všecko to postřílím?
Takový mrazák nemám, musela bych čekat na ty na ulici.
A jestli za to může člověk a trochu tomu třeba pomohl, tak to ani megí nežere.
Bezvýchodná situace.

4.12.2020 17:20

marcelaamax napsal(a):
Jen k té sušičce a představě, že ji budete používat jen v zimě a v létě budete sušit zase venku - ehm, no myslím, že to neklapne .

Taky jsem to tak původně měla v plánu, sušičku jsme pořizovali na podzim a říkala jsem si, jak v ní budu sušit do jara a pak tradá ven na sušák. Jenže na to si člověk tak zvykne, a to prádlo je tak krásně měkké, bez chlupů, nadýchané, nezmačkané - že už to prostě člověk nevyndá z pračky a nedá sušit ven .

Třeba by to u vás bylo jinak, ale fakt neznám nikoho, kdo by to tak měl.

Ještě ze začátku jsem hrozně řešila, jaké prádlo do té sušičky můžu a nemůžu dát. Postupně jsem začala zkoušet i to, co by se tam dávat nemělo, kde je to třeba uvedené na přímo na cedulce. No a skončilo to tak, že tam dávám téměř všechno. Asi jediné co nedávám jsou drahé funkční bundy, tam jsem se bála aby to nějak nepoškodilo ty "funkce". Jenže pak jsem tam zkusila jednu bundu dát - starou, kterou už jsem nosila jen na ven a oželela bych jí, a ono dobrý, bunda zůstala nepromokavá, hřeje a prostě je stejná jako předtím . Tak jsem pak zkusila softsheelovou bundu, a taky dobrý. Myslím, že už tam budu dávat asi úplně všechno

Ven dávám v zimě - když mrzne a svítí, tak peřiny a polštáře. Někdo mi kdysi namluvil, že mráz zabíjí roztoče :-)
Ale v létě prádlo ven, nechat sušičku opuštěnou? Na to nemám srdce.

4.12.2020 17:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
a 15 let nebyla na gyndě a mamografu? sorry jako to fakt není normální

Tak tam ne, k zubaři chodím.
Rezignovala, nevím, my to tak v rodině prostě máme. Dívej, děti nemám a jsem ve věku, kdy se každý chlap rád té bréci zbaví Woruška to má ,,za pár" a už mám vyzkoušeno, co jsem si prožila, když odešel Berry. Takže ano, momentálně je mi naprosto jedno, kdy a na co chcípnu. Svět se mi nelíbí ani trochu, stačí se rozhlédnout, ani není o co stát. Před chvílí jsem přišla z pohřbu toho muže mé kámošky, co umřel na covid Takže nějaká moje hluchota...jsou horší věci na světě

Neregistrovaný uživatel

4.12.2020 17:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.216

lesnížínka napsal(a):
Rezignovala, nevím, my to tak v rodině prostě máme. Dívej, děti nemám a jsem ve věku, kdy se každý chlap rád té bréci zbaví Woruška to má ,,za pár" a už mám vyzkoušeno, co jsem si prožila, když odešel Berry. Takže ano, momentálně je mi naprosto jedno, kdy a na co chcípnu. Svět se mi nelíbí ani trochu, stačí se rozhlédnout, ani není o co stát. Před chvílí jsem přišla z pohřbu toho muže mé kámošky, co umřel na covid Takže nějaká moje hluchota...jsou horší věci na světě

Ty voe tohle je na chocholouska uz.

4.12.2020 17:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ven dávám v zimě - když mrzne a svítí, tak peřiny a polštáře. Někdo mi kdysi namluvil, že mráz zabíjí roztoče :-)
Ale v létě prádlo ven, nechat sušičku opuštěnou? Na to nemám srdce.

Jooo na peřiny a polštáře jsem zapomněla, ty taky dávám ven . Ale to je asi tak všechno no

4.12.2020 17:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):

Nechci být hnusná, ale řeči stylu "je mi jedno kdy a na co chcípnu" mi připadají docela dost sobecký. Jasně, vám už to v tu chvíli bude jedno... Ale co ostatní? Matka, muž? rodina, přátelé? To už vás nezajímá, jak jim bude?

jsem ve věku, kdy se každý chlap rád té bréci zbaví

A tohle je myšleno jako vtip, doufám? Protože pokud ne, tak je mi vás teda opravdu líto. Žít s člověkem o kterém vím, že bude rád když odejdu? Navíc to není ani tak o věku. Znám lidi, co jsou spolu víc jak 50 let a pořád šťastní a určitě by se jeden druhého nechtěli rádi zbavit...Naopak se snaží v rámci možností užít každého společného dne, který jim ještě zbývá.

neverend

4.12.2020 17:39
neverend

XXX.XXX.231.71

Má někdo důkaz, že covid je uteklý z laborky?
Ne.
Umí přírodní viry mutovat tak jako chřipka? Úplně v pohodě.
Na co mi bude, že budu vědět, kdo to způsobil?
Však netopýr spadl do korýtka prasátku.
Vezmu teď luk a šípy a všecko to postřílím?
Takový mrazák nemám, musela bych čekat na ty na ulici.
A jestli za to může člověk a trochu tomu třeba pomohl, tak to ani megí nežere.
Bezvýchodná situace.

Možná Megi proto co jim uteče či může utéct příště.🙂 No právě ten důkaz bych se rád dozvěděl, protože v souvislosti s tím se dá dedukovat další vývoj celosvětové situace.🙂

4.12.2020 17:39

Dyť je tam typický lesnížínkový smajlík, fakt vás odnesou čerti.

Je tady dnes nějaký odborník?
Mám vysoce odborný dotaz:
je možné, že za to všechno může množství prasat, které v Číně chovají?
Prase je nám totiž tak moc podobné. Doopravdy, máme hrozně moc podobnou výbavu. Na prase vleze virus od ptáků i od lidí a z prasat na lidi.
Si tak říkám, co lidé, co pracují u prasat? Budeme si takto vyměňovat a mutovat virusky jako u chřipky? Navždy? I chřipka se očkuje jasnovidecky - které kmeny budou letos asi převládat.
2020 podle předpovědí vyhrávají: H3N2, H1N1 a nějaké další dva.
Takže mohu čekat, že opravdovou vakcínu nebudeme mít nikdy?

4.12.2020 17:42

jsem ve věku, kdy se každý chlap rád té bréci zbaví

Tak tohle byla snad nadsázka, ne? Já si nemyslím, že by byla lesní žínka nerada na světě.

A jo, stal se tady z toho trochu hon, taky by se mi nelíbilo, kdyby mě někdo rozebíral na základě pár vět, co jsem napsala. Není to náš život, ale její.

Ale za tím volantem prosím opatrně!

4.12.2020 17:43

ne. prase může tak maximálně zamíchat tu chřipku, protože je to chudák zvíře, co chytí raz dva chřipku od ošetřovatele a stejně tak jí může chytit od drůbeže. no a kde chovají drůbež a prasata vedle sebe a ještě tam leze ošetřovatel s horečkou, tak je to chudák.

ale tzn. prasečí chřipka je zase jen lidský kmen.

a opravdová vakcína nebude nikdy, protože prostě vždycky to bude jasnovidectví. nelze nijak odhadnout, co bude zrovna kolovat v populaci.

ale za sars může to, že číňani žerou všechno, co se hýbe, nejen prase.

4.12.2020 17:49
GAELLE

XXX.XXX.66.235

lesnížínka napsal(a):

No tak k tomu snad není už co dodat.
Začla bych psychologem. pak ušní nosní krční a až pak zbytek.
A do té doby se nechat vozit a neřídit. Ohrožuješ všechny kolem a bohužel ti to nedochází.

4.12.2020 17:50
Atheira

XXX.XXX.209.8

Všichni lidé dobré vůle, mohli byste přestat řešit lesnížínku.
Všecky vás odnesou čerti!

Čerti letos kvůli nařízeným dvoumetrovým rozestupům budou hříšníky chytat do lana jako na divokým západě, házet sítě a klást pasti na medvědy.
Nevěřím, že už něco podobného někdy dělali, takže jim většina ifauny stejně uteče.

4.12.2020 17:52

Díky.
Chudák prase
A umí se učit? Vylepšovat, aby lépe přežil?
Někde psali, že běhá víc druhů, že některý je nakažlivější. Ten nakažlivější se změnil z původního - po zkušenostech - nebo to je úplně jiný?

A vlastně nechci být u toho, až se přijde na to, kdo to vyrobil (nemyslím, že to někdo vyrobil uměle celé, možná jen zamíchal někde ve stodole, je to jako popepřit stopu psovi), protože pak nastupují atomové věci a ty se moc nelíbí.
A my uprostřed :-)

4.12.2020 18:00

Ještě něco pro lesnížínku.
Měla jsem tetu, maminčinu sestru. Ta taky moc nechodila k lékařům, a hlavně ne na gynekologii (co se do ní moje mamka nahučela - marně). To se jí stalo osudným. Nešla tam ani když začala mít výtok... nakonec měla už bolesti a tak šla. Výtok byl výpotek nádoru... Hned ji poslali do nemocnice, následovala operace, při které zjistili, že má břišní dutinu plnou nádorů. Jen ji zavřeli, nemohli nic dělat. Asi týden po operaci teta zemřela, už na morfinu. Bylo jí 55 let a bylo to v roce 1988. Primární nádor byl na vaječníku. Je možné, že by rakovinu nezachytili včas, ani kdyby chodila pravidelně na prohlídky, protože ten typ nádoru se špatně diagnostikuje a tehdy nebyla medicína na stejné úrovni jako dnes. Ale určitě by ji zachytili dřív a teta tu mohla být o něco déle.
Nepodceňujte to.

4.12.2020 18:05
fikovnice

XXX.XXX.135.175

neverend napsal(a):
Jako malá zemička v Evropě budeme zase v něčem první na světě.😀 Jen tak se můžeme vsadit že po vánocích či možná po Silvestru nám opět prvenství v počtu nakažených nikdo nevezme.🙂 A skoro bych se vsadil že roušky již budou běžnou součástí našeho života podobně jako třeba rukavice v zimě. Jen by mě pořád zajímalo kde se to tedy vzalo, Je kolem toho pořád nějak ticho. Celkem bych předpokládal větší snahu u prostředku který kosí celkem značné množství lidí že zájem o původ bude nějak enormnější. Co mi říkal otec nedávno o vojenském výzkumu kdysi v laboratořích kdesi u Hradce, tak únik materiálu je skoro nemožný. Celý objekt je totiž v podtlaku. Vchod samozřejmě přes mezikomoru a dekontaminační místnost. Tam tedy šlo spíš o výzkum bojových látek, ale všemožné viry a bakterie byly součástí. Čili nekontrolovaný únik z laboratoře takového zabezpečení nezní moc věrohodně. Nevím jak tedy v Číně samozřejmě.

...tak já mám pocit, že většinově se uvádí, že šlo právě o únik z laboratoře. Sice nechtěný, "nehoda", ale nemá jít např. o přirozenou mutaci, apod. Samozřejmě, že info z Číny se bude muset brát vždy s rezervou...ale stejně mě namíchli podruhé, a to když označili, že původcem nového koronaviru je Česko!

4.12.2020 18:15
fikovnice

XXX.XXX.135.175

Měla jsem tetu, maminčinu sestru. Ta taky moc nechodila k lékařům, a hlavně ne na gynekologii (co se do ní moje mamka nahučela - marně). To se jí stalo osudným. Nešla tam ani když začala mít výtok... nakonec měla už bolesti a tak šla. Výtok byl výpotek nádoru... Hned ji poslali do nemocnice, následovala operace, při které zjistili, že má břišní dutinu plnou nádorů. Jen ji zavřeli, nemohli nic dělat. Asi týden po operaci teta zemřela, už na morfinu. Bylo jí 55 let a bylo to v roce 1988. Primární nádor byl na vaječníku. Je možné, že by rakovinu nezachytili včas, ani kdyby chodila pravidelně na prohlídky, protože ten typ nádoru se špatně diagnostikuje a tehdy nebyla medicína na stejné úrovni jako dnes. Ale určitě by ji zachytili dřív a teta tu mohla být o něco déle.
Nepodceňujte to.

Jj, karcinom vaječníku je odporná svině!
Ten by asi při pravidelných "obyčejných" gynekologických prohlídkách fakt nezachytili, obzvlášť ne v té době. Tím ale samozřejmě nechci říct, že se nemá na prevenci chodit. Ale znám např. lékařku (!!!), která odmítá na gynekol. prevenci chodit (proč, nevím!) a nebyla na gyndě od narození svého posledního 4. dítěte. Dnes už je babička a já už se s ní nestýkám. Ale před asi 15 lety plus mínus co já se do ní nahučela. Prostě ne a ne, ona na prevenčky chodit nebude...

4.12.2020 18:18
fikovnice

XXX.XXX.135.175

lesnížínka napsal(a):

Víš, co si tak trochu myslím? Že Ty si z nás střílíš a záměrně "provokuješ"....?
Ne...fakt neblbni! Na spoustu věcí je medicína krátká, mohla bych mluvit , ale naopak jiná spousta věcí je snadno preventivními prohlídkami zachytitelná.

neverend

4.12.2020 18:53
neverend

XXX.XXX.213.247

Ten kdo chodil k doktorovi umřel. A ten co tam nechodil taky.😀 Lesnížínka si dělá legraci a popravdě já jí tady na fóru mám právě kvůli tomu rád.🙂 Ale moje babička si s tím chozením k lékaři tehdy celkem zavařila. Napsala jí doktorka tehdy nějaké koupele na "marodnou" nohu a oni ti "dobytci" neměnili nějak tu vodu po pacientech a babča dostala do té nohy ještě infekci. Nevím jak odborně se tomu říká, ale neodborně růže. Tak to si tehdy fakt pomohla.😒

4.12.2020 18:55

fikovnice napsal(a):
Fakt???
Tak to mě dostalo! Ten náš pesan teda takto háklivej vůbec není. Naopak, je lakotný a žárlivý stran jídla, takže je schopen jít a kočku odstrčit i od obyčejné vody - co kdyby náhodou tam měla nějakou mňamku, kterou on nedostal...?

Před hospodou, kam jsme dorazili na výletě měli misku pro psy na vodu, číšník ochotně přiběhl, nalil vodu...já, že to odnesu psici k lavičce. Tak jsem tou vodou misku umyla a s tím, že jsem trubka a rozlila to, jsem si šla pro jinou. Většinou nosím svou vodu s miskou, ale stalo se.....

4.12.2020 19:03

fikovnice napsal(a):
"...nedoslýchavý řidič není pro ostatní žádná tragedie..."

Teda promiň, ale toto snad nemyslíš vážně...??

Vy toho naděláte !

https://www.youtube.com/watch?v=wgzYnt8UuIs

4.12.2020 19:14

Na povinné chodím několik let a platí to pojišťovna.

Assil asi měla na mysli vyšetření k řidičáku. A to se fakt platí hotově a žádná pojišťovna. Jiné snad u nás povinné není (?)

4.12.2020 19:18

"Jako malá zemička v Evropě budeme zase v něčem první na světě".

Nejsme malá zemička. Vyjeďte si srovnání zemí podle velikosti, třeba na Wiki, možná budete překvapený.

neverend

4.12.2020 19:43
neverend

XXX.XXX.213.247

"Jako malá zemička v Evropě budeme zase v něčem první na světě".

Nejsme malá zemička. Vyjeďte si srovnání zemí podle velikosti, třeba na Wiki, možná budete překvapený.

Kdyby alespoň ten národ byl velký duchem.😒 Necháte po sobě šlapat a spojit se dovedete jen při pitomém hokeji. V důležitých věcech se nedovedete sjednotit a jeden druhému jen závidíte úspěch.😒 Jste malí Orionko, dokonce nejmenší z nejmenších. Tomu odpovídá i politická reprezentace co většinou bojuje za svůj prospěch než za vlastní národ. Předem se omlouvám a není mým úmyslem Vás urazit.

4.12.2020 19:43
fikovnice

XXX.XXX.55.25

Před hospodou, kam jsme dorazili na výletě měli misku pro psy na vodu, číšník ochotně přiběhl, nalil vodu...já, že to odnesu psici k lavičce. Tak jsem tou vodou misku umyla a s tím, že jsem trubka a rozlila to, jsem si šla pro jinou. Většinou nosím svou vodu s miskou, ale stalo se.....

Tak to vlastníte úplnou madam, která je háklivá se jen tak po někom napít!
Ten náš je naopak schopen chlemtat vodu snad z čehokoli... Ale také si umí misku přinést do koupelny a praštit tam s ní o zem - "nalejte mi laskavě vodu, mám prázdno!"

4.12.2020 19:45
fikovnice

XXX.XXX.55.25

neverend napsal(a):
Kdyby alespoň ten národ byl velký duchem.😒 Necháte po sobě šlapat a spojit se dovedete jen při pitomém hokeji. V důležitých věcech se nedovedete sjednotit a jeden druhému jen závidíte úspěch.😒 Jste malí Orionko, dokonce nejmenší z nejmenších. Tomu odpovídá i politická reprezentace co většinou bojuje za svůj prospěch než za vlastní národ. Předem se omlouvám a není mým úmyslem Vás urazit.

Ježiš, "Neverende", co to plácáte?? A Vy jste kdo a odkud? Proč to píšete ve 2. osobě?

4.12.2020 19:47

fikovnice napsal(a):
Ježiš, "Neverende", co to plácáte?? A Vy jste kdo a odkud? Proč to píšete ve 2. osobě?

Prosím Vás, neptejte se!
Nebo jestli to fakt potřebujete vědět, tak se optejte O. Sekory, to bude rychlejší a jistější a toto vlákno zůstane ušetřeno.

4.12.2020 19:47
fikovnice

XXX.XXX.55.25

neverend napsal(a):

A jen tak mimochodem, malí jsou jen ti, kdo se ponižují nebo povyšují. Právě řeči Vašeho kalibru do jedné té kategorie spadají. Do které, nechávám na Vás...

4.12.2020 19:49
fikovnice

XXX.XXX.55.25

Prosím Vás, neptejte se!
Nebo jestli to fakt potřebujete vědět, tak se optejte O. Sekory, to bude rychlejší a jistější a toto vlákno zůstane ušetřeno.

Sorry, ale nechytám se...

4.12.2020 19:57

Assil asi měla na mysli vyšetření k řidičáku. A to se fakt platí hotově a žádná pojišťovna. Jiné snad u nás povinné není (?)

To je možný. Já měla za to, že se bavíme o prevenci. Ale pravda, ta povinná není, když se dá různě obcházet.

4.12.2020 20:00

fikovnice napsal(a):
Sorry, ale nechytám se...

Asi brouk Pytlík, tipuju.

4.12.2020 20:03

neverend napsal(a):

Řekl byste třeba o Nizozemsku "taková malá zemička" ? O Rakousku ?

Měli jsme a máme stále dost velkých žen i mužů, kteří měli a mají světu co dát. Nevím ani kdo jste a odkud, ani kolik je vám let. Ale kromě těch velkých, i spousta "obyčejných" lidí, kteří se od nás vydali do světa, tak uspěla, prosadila se......
Prozraďte nám, z kterého jste národa, ať máme srovnání. A jestli jste Čech, který takhle plive do vlastního hnízda, tak nemám co dodat. A klidně se uražte !

4.12.2020 20:04
fikovnice

XXX.XXX.55.25

Asi brouk Pytlík, tipuju.

No to jediné mě taky napadlo... Ale ten příspěvek "Neverenda" je další z povedených příspěvků dnešního dne...možná se on dobře baví...

4.12.2020 20:06

Řekl byste třeba o Nizozemsku "taková malá zemička" ? O Rakousku ?

Měli jsme a máme stále dost velkých žen i mužů, kteří měli a mají světu co dát. Nevím ani kdo jste a odkud, ani kolik je vám let. Ale kromě těch velkých, i spousta "obyčejných" lidí, kteří se od nás vydali do světa, tak uspěla, prosadila se......
Prozraďte nám, z kterého jste národa, ať máme srovnání. A jestli jste Čech, který takhle plive do vlastního hnízda, tak nemám co dodat. A klidně se uražte !

Asi naturalizovaný Američan.

neverend

4.12.2020 20:33
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak se kriste pane podívejte co píšete? Lesnížínka špatně slyší? No a co je Vám do toho? Někteří jí poslali pomalu na psychiatrii? A vůbec jste nepochopili tu malost o které mluvím. Jedinci ano, ale národ? Kalousek sebere protiprávně důchodcům dva tisíce a co Vy hrdinové? Nic. Co z Vás zbylo? Co je Vaše? Banky nejsou Vaše, továrny nejsou Vaše a ani ta většina půdy není Vaše. Rozprodává se takhle někdo ze západu? Škodovka české auto? 😀 Kdysi.

4.12.2020 20:39
Terven

XXX.XXX.110.191

Nepodceňujte to.

Konkrétně nádor vaječníku je specifický tím, že prevence u něj téměř není možná, proto se mu taky přezdívá "tichý zabiják". U většiny žen je diagnostikován až v pokročilých stádiích, kdy prognóza je hodně špatná.
To, kvůli čemu mají preventivní prohlídky opravdu velký smysl, je rakovina děložního čípku. Na ten je totiž dobře vidět, v počátečních stádiích ho lze celkem snadno léčit a úplně vyléčit. Dopracuje-li se žena k neléčitelnému stádiu tohoto nádoru, téměř vždy lze říct, že si bohužel za to může sama.
A ano, jsou to obvykle "hrdinky", které nebyly na gyndě 5, 10, 15, 30 let.

4.12.2020 21:03

Asi naturalizovaný Američan.

No tak tam, co se představitelů týče, tam to vyhráli ! Trump a Biden ? To si moc nepomohli !
A Německo? A ten francouzský mamánek ? Svět se řítí do ďáblovy řiti.

4.12.2020 21:09

neverend napsal(a):
Tak se kriste pane podívejte co píšete? Lesnížínka špatně slyší? No a co je Vám do toho? Někteří jí poslali pomalu na psychiatrii? A vůbec jste nepochopili tu malost o které mluvím. Jedinci ano, ale národ? Kalousek sebere protiprávně důchodcům dva tisíce a co Vy hrdinové? Nic. Co z Vás zbylo? Co je Vaše? Banky nejsou Vaše, továrny nejsou Vaše a ani ta většina půdy není Vaše. Rozprodává se takhle někdo ze západu? Škodovka české auto? 😀 Kdysi.

No tak možná kdybyste se podíval na vlastníky v jiných zemích, možná byste se divil.Jenže tam tolik nedohlédneme.
A USA ? Ti jsou zadluženi u Číny tak, že už možná není jejich ani Bílý dům :-))
(Ale to, jak jsme tu s tím zatočili, to mě taky neskutečně s..e. A mám obavu, že bude hůř.Nemusím A.B., ale aspoň platí daně v Čechách - zatím )

4.12.2020 21:11

A co se lesnížínky týče, nikdo tu na ni nebyl zlý- možná na nějakou výjimku. Většina jí chtěla dobře poradit. Vždyť slyšet je tak krásné!

4.12.2020 21:15

neverend napsal(a):

A co jste dělal vy, hrdino?

4.12.2020 21:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A co se lesnížínky týče, nikdo tu na ni nebyl zlý- možná na nějakou výjimku. Většina jí chtěla dobře poradit. Vždyť slyšet je tak krásné!

Jak kdy a jak co

4.12.2020 21:22

Terven napsal(a):
Konkrétně nádor vaječníku je specifický tím, že prevence u něj téměř není možná, proto se mu taky přezdívá "tichý zabiják". U většiny žen je diagnostikován až v pokročilých stádiích, kdy prognóza je hodně špatná.
To, kvůli čemu mají preventivní prohlídky opravdu velký smysl, je rakovina děložního čípku. Na ten je totiž dobře vidět, v počátečních stádiích ho lze celkem snadno léčit a úplně vyléčit. Dopracuje-li se žena k neléčitelnému stádiu tohoto nádoru, téměř vždy lze říct, že si bohužel za to může sama.

Tohle já všechno vím. Přesto si myslím, že mohla mít šanci na delší život, kdyby se na to přišlo dřív.

4.12.2020 21:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Pro všechny: nemusíte mi říkat, že mi pak budete říkat: my jsme ti to říkaly! Já vím, ano vím. Nejsem malá. Jsem prdlá, tak se s tím smiřte. Nejsem zodpovědná za nihoho, jen za sebe. Rodina mě zná, bere to, jak to je. Muž: to je humor vážené. Polovina toho je můj černý humor Jak jsem psala taky x krát, jsme spolu pořád, 35let a myslím, že je nám spolu moc dobře. Ale protože jsem jaká jsem a můj muž je světec často si říkám, že když natáhnu bačkory, konečně bude mít možnost být i s někým normálním, zasloužil by si to fakt

4.12.2020 22:08

lesnížínka napsal(a):
Pro všechny: nemusíte mi říkat, že mi pak budete říkat: my jsme ti to říkaly! Já vím, ano vím. Nejsem malá. Jsem prdlá, tak se s tím smiřte. Nejsem zodpovědná za nihoho, jen za sebe. Rodina mě zná, bere to, jak to je. Muž: to je humor vážené. Polovina toho je můj černý humor Jak jsem psala taky x krát, jsme spolu pořád, 35let a myslím, že je nám spolu moc dobře. Ale protože jsem jaká jsem a můj muž je světec často si říkám, že když natáhnu bačkory, konečně bude mít možnost být i s někým normálním, zasloužil by si to fakt

No jestli by pak ta "normální" ženská nebyla pro něj nuda

neverend

4.12.2020 22:08
neverend

XXX.XXX.213.247

No tak možná kdybyste se podíval na vlastníky v jiných zemích, možná byste se divil.Jenže tam tolik nedohlédneme.
A USA ? Ti jsou zadluženi u Číny tak, že už možná není jejich ani Bílý dům :-))
(Ale to, jak jsme tu s tím zatočili, to mě taky neskutečně s..e. A mám obavu, že bude hůř.Nemusím A.B., ale aspoň platí daně v Čechách - zatím )

Jenže Orionko, je to nejsilnější velmoc světa a ta si vezme co bude chtít.🙂 Vzpomeňme jen Irák třeba. Nebylo třeba ani mandátu OSN a dovolí si vůbec někdo je kritizovat? Natož s tím něco dělat? Dovedete si představit když někdo šáhne na Apple či Google nebo MS? Zjistěte si lépe kdo doplácí na sankce proti Číně nejvíc. Budete se divit, ale Vy a celá Evropa.Totiž negativa se rozdělila i mezi Vás a pozitiva si ponechá USA pod taktovkou vlastních firem. Nemluvíme o ropě a mnoha dalších komoditách. Proto celé to divadlo s Huawei a je to jen další z příkladů jak ať je Donald T jakýkoli ,ale bojuje za své firmy a lidi. To samé bude dělat i Biden. U Vás se Německo rozhodne přesunout výrobu jinam a je vymalováno. Přemýšlejte proč ty dražší auta se vyrábí v Německu a ještě by tam rádi přesunuli další? Víte co to je produktivita práce v dnešním chápání ekonomiky? Proč Němce nikdy nedoženete a ani nemůžete? Vy totiž na stejnou produktivitu musíte vyrobit tři levnější auta a Němec jen jedno. Je ovšem stejně produktivní. Zapátrejte na netu, protože tohle je na mnoho stran textu a kupu informací.

4.12.2020 22:26
assil

XXX.XXX.122.3

Tohle já všechno vím. Přesto si myslím, že mohla mít šanci na delší život, kdyby se na to přišlo dřív.

Ono totiž spousta lidí, kteří měli možnost to sledovat z první ruky, o ten delší život s rakovinou nestojí.

4.12.2020 22:31

neverend napsal(a):
Jenže Orionko, je to nejsilnější velmoc světa a ta si vezme co bude chtít.🙂 Vzpomeňme jen Irák třeba. Nebylo třeba ani mandátu OSN a dovolí si vůbec někdo je kritizovat? Natož s tím něco dělat? Dovedete si představit když někdo šáhne na Apple či Google nebo MS? Zjistěte si lépe kdo doplácí na sankce proti Číně nejvíc. Budete se divit, ale Vy a celá Evropa.Totiž negativa se rozdělila i mezi Vás a pozitiva si ponechá USA pod taktovkou vlastních firem. Nemluvíme o ropě a mnoha dalších komoditách. Proto celé to divadlo s Huawei a je to jen další z příkladů jak ať je Donald T jakýkoli ,ale bojuje za své firmy a lidi. To samé bude dělat i Biden. U Vás se Německo rozhodne přesunout výrobu jinam a je vymalováno. Přemýšlejte proč ty dražší auta se vyrábí v Německu a ještě by tam rádi přesunuli další? Víte co to je produktivita práce v dnešním chápání ekonomiky? Proč Němce nikdy nedoženete a ani nemůžete? Vy totiž na stejnou produktivitu musíte vyrobit tři levnější auta a Němec jen jedno. Je ovšem stejně produktivní. Zapátrejte na netu, protože tohle je na mnoho stran textu a kupu informací.

To ale vůbec o produktivitě není, v Německu máme pobočky a Němec nemusí rozhodně dřít tak jak Čech. Má 2x víc dovolené než my a taky 2x vyšší odměny než my. Naopak Číňan musí makat daleko víc, dovolené má 5 dnů ročně a odměny poloviční než my.

neverend

4.12.2020 23:13
neverend

XXX.XXX.213.247

To ale vůbec o produktivitě není, v Německu máme pobočky a Němec nemusí rozhodně dřít tak jak Čech. Má 2x víc dovolené než my a taky 2x vyšší odměny než my. Naopak Číňan musí makat daleko víc, dovolené má 5 dnů ročně a odměny poloviční než my.

No a taky má kvalitnější potraviny a téměř i levnější.🙂 O tom Vám právě píšu že Němec má už dávno hotovo ve smyslu hodnoty co vytvořil a může dovolenkovat, protože tu horší část a méně hodnotnou uděláte Vy za něho. Číňan se udře a nedosáhne ani na třetinu vytvořené hodnoty co Vy. Produktivita práce totiž není jak dlouho makáte, ale jakou hodnotu za ten časový úsek vytvoříte. Takže pokud já budu například stavět domy za deset miliónů a Vy jen za milion, tak já ač tedy postavím ten dům trochu později rozhodně to nebude desetkrát později. Hele vždyť jste viděli jak Babiš a v podstatě celý východní blok naléhal na dvojí kvalitu potravin,ne? Tak nám to nějak utichlo a změnilo se něco? To zní jako by dostali chlapci v Bruselu přísné ty ty ty a je ticho. Ono je Tesco české? Nebo Kaufland? Či snad Lidl? 😃 Smutný příběh a doma by je za takové potraviny ukamenovali s tou cenou ještě.😒

4.12.2020 23:42

Takže jste Němec. :-)
A stejně vám nezávidím.

neverend

5.12.2020 00:38
neverend

XXX.XXX.213.247

Takže jste Němec. :-)
A stejně vám nezávidím.

Megi klepne zase ale když to tu napíšu.😃😃 Američan původem Čech.

5.12.2020 08:41
fikovnice

XXX.XXX.55.8

Terven napsal(a):

"Syndrom malé sukně"...
Ale i ten, když se objeví, je už velmi pravděpodobně pozdě .

Neregistrovaný uživatel

5.12.2020 12:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

neverend napsal(a):
Megi klepne zase ale když to tu napíšu.😃😃 Američan původem Čech.

Tak se vrat do ameriky kdyz ti tu je tak hrozne zle a nas tady neprud.

5.12.2020 14:01
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Přečetla jsem poslední dvě stránky, protože jsem tu dlouho nebyla, tak jen ve zkratce taky něco dodám.

Henna mi dobře kryla šediny stylem toho melíru, respektive hennový přeliv z Biooo. Problém bohužel je, že většinově teplé odstíny jsou pro tmavou zimu (barevný typ) nevhodné, nikdy to nevypadalo dobře. A ponechání šedin je pro tmavý zimní typ taky ke škodě, jde to proti jejím prvním dvěma barevným vlastnostem - tmavost, čistota (netlumenost), neutrálnost až chlad. Bohužel mám vlasy pod zadek, nabarvit sama si to nedokážu, tak se obětoval s přelivem muž. :)

Co se týče koronaviru a jeho tíže, četla jsem někde úvahu, proč jsou děti tak málo zasaženy. Domnívali se, že se jedná o stav cévního systému – tedy že děti nemají žádnou aterosklerózu. Z vlastní zkušenosti vím, kolik lidí absolutně nemá představu, jak na tom jejich cévní systém je, že mají vysoké tuky a podobně, často to jsou i čtyřicátníci. Něco by na tom mohlo být.

5.12.2020 14:31
Terven

XXX.XXX.103.178

fikovnice napsal(a):
"Syndrom malé sukně"...
Ale i ten, když se objeví, je už velmi pravděpodobně pozdě .

Tenhle vyraz jsem jeste neslysela, ale to je asi myslen ascites.... tak to je pozde zcela jiste😕

5.12.2020 14:36
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Terven napsal(a):
Tenhle vyraz jsem jeste neslysela, ale to je asi myslen ascites.... tak to je pozde zcela jiste😕

Spíš to, že se to rychle rozšíří a roste, popisovali to jako pampelišku to šíření.

5.12.2020 14:51
Terven

XXX.XXX.103.178

Dotaz napsal(a):
Spíš to, že se to rychle rozšíří a roste, popisovali to jako pampelišku to šíření.

Tak jsem si to schvalne vyguglila a je tim fakt myslen ascites - zensky si mysleji, ze ztloustly, ponevadz je jim mala sukne.

5.12.2020 15:04
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Terven napsal(a):
Tak jsem si to schvalne vyguglila a je tim fakt myslen ascites - zensky si mysleji, ze ztloustly, ponevadz je jim mala sukne.

Aha, tak ja jsem to pochopila, že je to o tom rychlem šíření - rychlý rust a tloustnutí.

„Rakovina vaječníků se v podstatě chová jako odkvetlá pampeliška. Nádor roste a v určitém okamžiku se rychle rozšíří do dutiny břišní, stejně tak jako když fouknete do odkvetlé pampelišky,“

Ale nehádám se, ascites tam bude, o tom žádná.

5.12.2020 20:54
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dotaz napsal(a):
Aha, tak ja jsem to pochopila, že je to o tom rychlem šíření - rychlý rust a tloustnutí.

„Rakovina vaječníků se v podstatě chová jako odkvetlá pampeliška. Nádor roste a v určitém okamžiku se rychle rozšíří do dutiny břišní, stejně tak jako když fouknete do odkvetlé pampelišky,“

„Rakovina vaječníků se v podstatě chová jako odkvetlá pampeliška. Nádor roste a v určitém okamžiku se rychle rozšíří do dutiny břišní, stejně tak jako když fouknete do odkvetlé pampelišky,“ - tak se chovají všechny zhoubné nádory, to je ten princip zhoubnosti - tvoření metastáz. Blíž - dál, to už je celkem jedno.

5.12.2020 23:06
Dotaz

XXX.XXX.235.225

lesnížínka napsal(a):
„Rakovina vaječníků se v podstatě chová jako odkvetlá pampeliška. Nádor roste a v určitém okamžiku se rychle rozšíří do dutiny břišní, stejně tak jako když fouknete do odkvetlé pampelišky,“ - tak se chovají všechny zhoubné nádory, to je ten princip zhoubnosti - tvoření metastáz. Blíž - dál, to už je celkem jedno.

Tak tam jde o rychlost a rozšíření. Některé rakoviny dělají solitární metastázy. A některé nádory vás zabijí samy, ani se nemusí obtěžovat s metastázou a nějakým rozsevem. A umí to i některé benigní.

6.12.2020 02:04
6.12.2020 06:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lituji postižené lidi, musí to být hrůza. Já mám jen lehce horší sluch a nosím brýle. A mizernou chuť a čich. Ale to bylo i před C19. Postižení z práce.
Pečlivě ověřuji, zda vidím a slyším, co mám. A pokud si nejsem jistá, počkám. V poslední době jsem si vybrala i míň frekventovanou cestu pro jízdu na kole.
Vážně to nestojí za to, nechat se zabít nebo způsobit újmu jiným.

6.12.2020 09:05

neverend napsal(a):

Jestli si hýčkáte ego, jak jste mi to dal, tak nehýčkejte. Jen dám na Wericha.
A dávat za vzor stát, který cpe do zbrojení místo do zdravotnictví.....to je asi ta péče o občany.....to je asi ta vyspělá velmoc..... a vládnou tam vlastně zbrojní koncerny a prezident je vlastně jen takový dědula. Bohužel, traduje se, že ovládá jisté tlačítko.

6.12.2020 12:02
fikovnice

XXX.XXX.135.92

Terven napsal(a):

Ano, ascites...
Ten výraz se používá v souvislosti s Ca ovaria, i když příznak je nespecifický.

6.12.2020 12:03
fikovnice

XXX.XXX.135.92

Terven napsal(a):

Tak tak...

6.12.2020 12:05
fikovnice

XXX.XXX.135.92

Dotaz napsal(a):

Ca ovaria způsobuje v pokročilejších stadiích většinou kachektizaci, nikoli tloustnutí. Obvod břicha se zvětšuje kvůli kolekci tekutiny v dutině břišní - ascites.

6.12.2020 12:08
fikovnice

XXX.XXX.135.92

lesnížínka napsal(a):

No, ono jde o to, že u pokročilého Ca ovaria jsou meta nálety v celém břiše - na kličkách střeva, na peritoneu, může to být mnoho (mikro)metastáz. A pak jsou karcinomy, které třeba metastázují zcela ojediněle. V tomto smyslu se o karc. vaječníku mluví jako o "odkvetlé pampelišce".

neverend

6.12.2020 12:31
neverend

XXX.XXX.213.247

Jestli si hýčkáte ego, jak jste mi to dal, tak nehýčkejte. Jen dám na Wericha.
A dávat za vzor stát, který cpe do zbrojení místo do zdravotnictví.....to je asi ta péče o občany.....to je asi ta vyspělá velmoc..... a vládnou tam vlastně zbrojní koncerny a prezident je vlastně jen takový dědula. Bohužel, traduje se, že ovládá jisté tlačítko.

Nic takového nebylo a není v úmyslu.🙂 Jenže Orionko bez jakékoli urážky lidé by rádi slyšeli vždy jen to co se jim líbí a tak svět nefunguje a fungovat nebude. Hodně lidí považuje mír za samozřejmost, ale opravdu bez nadsázky mi věřte že se konflikty jak se dnes říká válce bez vyhlášení velmi rychle dorazí i sem. Myslíte že Čína by se tak zdráhala bez vlivu USA? Rusko? Snad nemyslíte že by se jim Evropská armáda mohla postavit. Mnoho lidí z vyspělých zemí žije v jakémsi pseudo pacifismu. Ano mohou když za ně jiní bojují a chrání je. Pamatujte že války na světě jsou nepřetržitě a svět nikdy nebyl ani minutu v míru, ale právě proto nemusí být tady. Kdo skutečně vládne světu je také asi na dlouhou diskuzi. Možné je totiž i tohle.
https://youtu.be/UbRUlJDnnnM

6.12.2020 13:25

neverend napsal(a):
Nic takového nebylo a není v úmyslu.🙂 Jenže Orionko bez jakékoli urážky lidé by rádi slyšeli vždy jen to co se jim líbí a tak svět nefunguje a fungovat nebude. Hodně lidí považuje mír za samozřejmost, ale opravdu bez nadsázky mi věřte že se konflikty jak se dnes říká válce bez vyhlášení velmi rychle dorazí i sem. Myslíte že Čína by se tak zdráhala bez vlivu USA? Rusko? Snad nemyslíte že by se jim Evropská armáda mohla postavit. Mnoho lidí z vyspělých zemí žije v jakémsi pseudo pacifismu. Ano mohou když za ně jiní bojují a chrání je. Pamatujte že války na světě jsou nepřetržitě a svět nikdy nebyl ani minutu v míru, ale právě proto nemusí být tady. Kdo skutečně vládne světu je také asi na dlouhou diskuzi. Možné je totiž i tohle.
https://youtu.be/UbRUlJDnnnM

Nemá cenu s vámi diskutovat, když máte své vidění světa. Největším nebezpečím pro svět jsou právě USA. To oni vedou neustále války po celém světě. To oni útočí, kde je napadne, vraždí státníky své i cizí. jejich zlovolná výkonná moc vraždí vlastní občany......Děkuju pěkně za takovou ochranu. Rozlézají se po celém světě, rádi by i k nám. Doufám, že se toho nedožiju. Každá cizí armáda na území jiného státu je nežádoucí, protože všechny se chovají nadřazeně a jako........nemám slovo, nechci urazit nevinné zvíře.

6.12.2020 13:31
fikovnice

XXX.XXX.55.20

Nemá cenu s vámi diskutovat, když máte své vidění světa. Největším nebezpečím pro svět jsou právě USA. To oni vedou neustále války po celém světě. To oni útočí, kde je napadne, vraždí státníky své i cizí. jejich zlovolná výkonná moc vraždí vlastní občany......Děkuju pěkně za takovou ochranu. Rozlézají se po celém světě, rádi by i k nám. Doufám, že se toho nedožiju. Každá cizí armáda na území jiného státu je nežádoucí, protože všechny se chovají nadřazeně a jako........nemám slovo, nechci urazit nevinné zvíře.

Tak to já mám vůči USA trochu jiné mínění, ale rozhodně je neadoruji. Nicméně o 11. září si myslím svoje...např. nechápu, jak to, že jsem nikdy neviděla žádné video z pádu letadla na Pentagon. Ale ono je to asi jedno.

neverend

6.12.2020 14:01
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak to mě opravdu mrzí že i na mě tedy tak pohlížíte.😒

6.12.2020 14:11

To je zas den. V roce 99 jsem dostala cz občanství, ale původně nejsem zcela cz, tak co jsem, .. íránec si vzal češku, dostal cz občanství, je čech?.....může mi to někdo vysvětlit? Nebo radši ne :-)
Že prej eng. královna se nechá očkovat a hezky čeká frontu.. aby viděla, co to udělá s poddanými :-)

6.12.2020 14:20
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To je zas den. V roce 99 jsem dostala cz občanství, ale původně nejsem zcela cz, tak co jsem, .. íránec si vzal češku, dostal cz občanství, je čech?.....může mi to někdo vysvětlit? Nebo radši ne :-)
Že prej eng. královna se nechá očkovat a hezky čeká frontu.. aby viděla, co to udělá s poddanými :-)

Já nevím, občanství a národnost je rozdíl, ne? Čech si myslím, že je ten, kdo má českou národnost, alespoň po jednom rodiči. Český občan může být každý, kdo splní snad nějaké podmínky a zažádá si. A jak se pak kdo cítí, s kterou zemí cítí...je asi na každém jednotlivci.
Já Neverenda chápu, lidi, co žili jinde, či hodně cestovali(cestují) mají hodně nadhled. V něčem jsem na náš národ pyšná, za něco se stydím. Např. dovolenou jsem vždycky vybírala tak, aby tam nebyli Češi...to bývá fakt dost hrůza

6.12.2020 14:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Tak to já mám vůči USA trochu jiné mínění, ale rozhodně je neadoruji. Nicméně o 11. září si myslím svoje...např. nechápu, jak to, že jsem nikdy neviděla žádné video z pádu letadla na Pentagon. Ale ono je to asi jedno.

Jani existují, ale málo. Ono to bude možná tím, že kolem Pentagonu nikdo nechtěl kamery. Viděla jsem v rekonstrukci záběr z kamery někde z parkoviště.

6.12.2020 14:43
fikovnice

XXX.XXX.55.20

lesnížínka napsal(a):
Jani existují, ale málo. Ono to bude možná tím, že kolem Pentagonu nikdo nechtěl kamery. Viděla jsem v rekonstrukci záběr z kamery někde z parkoviště.

Nemáš Rady odkaz?
Já nezpochybňuji, že se tam "něco" stalo, to je jasné... Ale jak to, že třeba normální lidi něco nenatočili, vždyť to není pusté místo, záběrů z WTC jsou stovky...

Neregistrovaný uživatel

6.12.2020 14:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

fikovnice napsal(a):
Nemáš Rady odkaz?
Já nezpochybňuji, že se tam "něco" stalo, to je jasné... Ale jak to, že třeba normální lidi něco nenatočili, vždyť to není pusté místo, záběrů z WTC jsou stovky...

Ja dodneska nechapu piloty. Kdyz poleti dle teroristu chcipnou. Kdyz odmitnou taky jakej je v tom rozdil krom vyslednyho poctu mrtvol? Nez s tim napalit do vezaku radsi se necham odstrelit driv.

6.12.2020 15:03

Ja dodneska nechapu piloty. Kdyz poleti dle teroristu chcipnou. Kdyz odmitnou taky jakej je v tom rozdil krom vyslednyho poctu mrtvol? Nez s tim napalit do vezaku radsi se necham odstrelit driv.

Chtěla bych vás vidět v jejich kůží. Copak víte, co se odehrávalo na palubě letadla? Třeba do poslední chvíle doufali, že se jim podaří lidi zachránit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík