Tak pardon, už to výše psala "Orionka" - o virové náloži...
Ale pak je v tom x dalších proměnných, např. sestřenici (to je ta árařka) se u COVID pacienta rozpojila hadice u UPV a dostala sprchu aerosolu z dýchacích cest pacienta na obličej - byla v atombordelu, měla ochranné brýle, ale říkala, že štít k tomu všemu již nedává - že se to strašně mlží, nezvládne pak třeba intubovat, kanylovat, apod. Takže virovou nálož asi dostala solidní a je OK. Ale je to sportovkyně + co vím - nasadila si různé vitamíny + každou volnou chvilku utíká buď někam do lesa na túru nebo na cyklovýlet.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tetrivek
napsal(a):
Je pravda, že jsme taky hodně venku, nejraději v lese se psy. A špatné počasí pro nás neexistuje. Psi musí něco dělat za každého počasí a ovce, daňčí, slepice, kočky, dravci, králíci a morčata se taky sami neobslouží. Zapomněla jsem na papouška.
Myslím, že navzdory Sanytolu trénujete imunitu víc, než dost.

tetrivek
napsal(a):
Je pravda, že jsme taky hodně venku, nejraději v lese se psy. A špatné počasí pro nás neexistuje. Psi musí něco dělat za každého počasí a ovce, daňčí, slepice, kočky, dravci, králíci a morčata se taky sami neobslouží. Zapomněla jsem na papouška.
Tak bacha, abyste neměla okolí moc sterilní :-))
Fakt máte dravce? To já mám jen káně a luňáky na obloze. A taky krkavce.

fikovnice
napsal(a):
Krkavci jsou nádherná zvířata a neprávem je někteří lidi nemají rádi!!
Tak já je mám ráda, my na sebe i "krkáme". Ale když jsem viděla v tv ty zrychtované berany.....Tak ochrana neochrana, ty bych vystřílela ( ty krkavce ). Protože jsou schopni to naučit další generace.
Stačí, když tomu jeden "přijde na chuť". ( Tehdy se jednalo o berany - asi i ovce - kterým krkavci vyklobávali oči a jazyky. )
napsal(a):
Tak já je mám ráda, my na sebe i "krkáme". Ale když jsem viděla v tv ty zrychtované berany.....Tak ochrana neochrana, ty bych vystřílela ( ty krkavce ). Protože jsou schopni to naučit další generace.
Stačí, když tomu jeden "přijde na chuť". ( Tehdy se jednalo o berany - asi i ovce - kterým krkavci vyklobávali oči a jazyky. )
Uf, nemám TV, o této zprávě jsem nevěděla a podrobnosti ani nemusím .
Máme dva letošní výry velké. Jejich mámu zabilo elektrické vedení. Našli jsme je náhodou. Spíš ohař je vystavil. V blízké záchranné stanici měli plno, tak nás pán zasvětil do odchovu a péče. Byli ještě v prachovém peří krmili jsme je nadrobno nakrájený masem do zobáčku. Teď už se ve voliéře krmí sami, dokážou si cokoliv naporcovat sami. Před pár lety jsme odchovali čtrnáctidenní danělku. A letos máme bubo bubo.
tetrivek
napsal(a):
Máme dva letošní výry velké. Jejich mámu zabilo elektrické vedení. Našli jsme je náhodou. Spíš ohař je vystavil. V blízké záchranné stanici měli plno, tak nás pán zasvětil do odchovu a péče. Byli ještě v prachovém peří krmili jsme je nadrobno nakrájený masem do zobáčku. Teď už se ve voliéře krmí sami, dokážou si cokoliv naporcovat sami. Před pár lety jsme odchovali čtrnáctidenní danělku. A letos máme bubo bubo.
To musí být nádhera!
Jinak můj minulý kocour se jmenoval Bubo!

fikovnice
napsal(a):
To musí být nádhera!
Jinak můj minulý kocour se jmenoval Bubo!
..asi koukal jako vejr, tak ho tak pojmenovali.....
fikovnice
napsal(a):
Dámy, s jednou z vás jsem teď prostřednictvím SZ řešila kadeřníka... Jak to děláte vy? Řada z vás je tu mladých, tak asi nemusíte řešit odrostlé šediny. Ale co třeba stříhání? Přijde mi fakt padlé na hlavu, jestli je pravda, že psí salóny jsou otevřené a kadeřnictví ne. Vždyť by šlo udělat objednávkový systém a uvnitř by vždy byla jen jedna zákaznice/zákazník, kteří by přišli na čas. Venku by se nikdo nehromadil, maximálně, pokud by nastal nějaký časový skluz, ale ten by asi nemusel být nějak dramatický.
Já jsem stíhla poslední den ted v říjnu , než zavřeli 😊
Další termín mam 9.12.
Takže to jsem vychytala .... no a jinak .... barvu si dam klidne na hlavu sama nebo mamka, kamarádka i manžel by zvládl 😉
Stříhání , hold čekám az otevřou .mam mikádo, takže par cm navíc zas az tak nevadí.
Ale co vím, chodi ženský po bytech soukromě ke svým kadeřnicim ...

..diky jarni koroně mi vlasy narostly tak, ze vznikl nový uces, ktery jenom kadeřnice porovnala...prý se vsem v něm libim a jen tak bych na něj sama nikdy nepristoupila.....no a trvalou, melir a strih jsem stihla pred druhou vlnou....takze zatim dobrý....horsi je to s nehty a pedikurou.....
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Já jsem stíhla poslední den ted v říjnu , než zavřeli 😊
Další termín mam 9.12.
Takže to jsem vychytala .... no a jinak .... barvu si dam klidne na hlavu sama nebo mamka, kamarádka i manžel by zvládl 😉
Stříhání , hold čekám az otevřou .mam mikádo, takže par cm navíc zas az tak nevadí.
Ale co vím, chodi ženský po bytech soukromě ke svým kadeřnicim ...
Ta moje se právě bojí...

Vraťme se ke covidu, kdo zvažujete očkování? Vláda prý chce dosáhnout toho, aby se nechalo naočkovat 60% populace. Očkovaní prý budou mít výhody, zvažuje se takzvaný vakcinační pas.

napsal(a):
Vraťme se ke covidu, kdo zvažujete očkování? Vláda prý chce dosáhnout toho, aby se nechalo naočkovat 60% populace. Očkovaní prý budou mít výhody, zvažuje se takzvaný vakcinační pas.
Já ne.

napsal(a):
Já ne.
Já taky ne.
Jako 60% mně přijde jako sci-fi, podle průzkumů je prý zájem u cca 15% lidí.

napsal(a):
Já ano. Jsem dost riziková, tak proto.

napsal(a):
Já taky ne.
Jako 60% mně přijde jako sci-fi, podle průzkumů je prý zájem u cca 15% lidí.
Myslím, že ani u chřipky to není víc. A to je léty prověřená vakcína.

napsal(a):
Myslím, že ani u chřipky to není víc. A to je léty prověřená vakcína.
U chřipky je prý proočkovanost kolem 2% jenom.
napsal(a):
To nebude problém.
Bude to nejspíš "dobrovolné"
jako výtěry na Slovensku.

Mě nic nedělalo očkovíní chřipky, někdo měl reakci, na pneumo jsem taky, žloutenku....tak ten kovid asi taky snesu, trřeba to budeme mít v práci nepovinně povinně volitelné....
napsal(a):
Vakcínou, kterou uplácli frk mrk narychlo, aby se to stihlo?
Ani omylem.
Dobrý je, že mladým to snad nijak nutit nebudou. Mně ovšem stačí, co dovede udělat takové očkování proti chřipce, co se důchodcům cpe. Nevím, jestli to je jenom blbá náhoda, ale všichni prarodiče od známých, co se tím naočkovat nechali, byli záhy poté nachcípaní, že to vypadalo na jejich poslední týden... A to je prověřená vakcína.

.....ja určitě ne, mam od hematologa zakazano vzhledem k reakci sveho těla na ockovani proti zloutence, klistovce...
Atheira
napsal(a):
Ani omylem.
Dobrý je, že mladým to snad nijak nutit nebudou. Mně ovšem stačí, co dovede udělat takové očkování proti chřipce, co se důchodcům cpe. Nevím, jestli to je jenom blbá náhoda, ale všichni prarodiče od známých, co se tím naočkovat nechali, byli záhy poté nachcípaní, že to vypadalo na jejich poslední týden... A to je prověřená vakcína.
Já mám s očkováním proti chřipce dobré zkušenosti jak své vlastní, tak rodinných příslušníků.
Ale proti tomu covidu se očkovat dobrovolně nedám. Jak jste psala, je to něco neprověřeného. Za zlaté prase do toho nejdu.
Varaxi
napsal(a):
Já mám s očkováním proti chřipce dobré zkušenosti jak své vlastní, tak rodinných příslušníků.
Ale proti tomu covidu se očkovat dobrovolně nedám. Jak jste psala, je to něco neprověřeného. Za zlaté prase do toho nejdu.
Samozřejmě, je hodně lidí, co jsou v pohodě. Jen mě šokovalo, že v mém okolí převládají lidé, kteří měli nepříjemnou reakci, prostě jak kdyby po proočkování tu chřipku rovnou chytli.
Tím spíš mi to přišlo horší, že třeba kamarádky babičky se vůbec neptali, jestli o očkování stojí, rovnou jí ho píchli a ona jim pak dodatečně řekla, že ale nechtěla... Nezájem. No a pak to odprdla nemocná. Paní, které celý život nebylo nic než rýma.

Atheira
napsal(a):
Ani omylem.
No právě, z toho bych měla asi největší obavy být v podstatě pokusným králíkem.
Co se týká chřipky, měla jsem podobnou reakci, od té doby už se očkovat nenechávám, nějak stačí otužování a céčko.

Tohle mě zaujalo ve včerejším rozhovoru s Flégrem. Co o tom soudíte? Pokud by to fungovalo, bylo by to levné, rychlé, efektivní...
„Chceme s přáteli zkusit cílené semiplošné testování ve spolupráci s kulturní obcí. Byli bychom rádi, aby se znovu rozjely naveliko kulturní akce, ale aby se lidé, kteří na ně zamíří, nechali ten den testovat našimi spolehlivými PCR testy vzorků z ústní dutiny,“ popisuje Flegr připravovaný plán, jejíž realizace závisí především na spolupráci s hygienou, která by na tyto akce musela dát výjimku.
„Čím více by bylo hromadných akcí, tím více by bylo protestovaných aktivně žijících lidí, kteří jsou často bez příznaků a hrají tak hlavní roli při šíření epidemie. Pozitivně testovaným by organizátoři akce vrátili veškeré vstupné a poslali je do karantény. Takto bychom mohli bezbolestně srazit epidemii na kolena. A zároveň by se mohl rychle obnovit kulturní a společenský život,“ přidává s tím, že by se cena těchto testů české výroby dala stlačit pod dvě stě korun.
Celý rozhovor zde - https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-epicentrum/661866/s-vakcinou-blazinec-skonci-mini-parazitolog-flegr-kdy-ceka-treti-vlnu-covidu.html
Očkovat se nenechám. Mám alergii na léky a látky v nich. Vůbec nic se zatím neví o nežádoucích účincích (po tetanu jsem málem exla) ani o tom jak dlouho bude vakcína chránit. A obávám se že spoustu lidí donutí se očkovat protože tím bude podmíněno cestování a letecká doprava.............
GAELLE
napsal(a):
Očkovat se nenechám. Mám alergii na léky a látky v nich. Vůbec nic se zatím neví o nežádoucích účincích (po tetanu jsem málem exla) ani o tom jak dlouho bude vakcína chránit. A obávám se že spoustu lidí donutí se očkovat protože tím bude podmíněno cestování a letecká doprava.............
No asi se z toho stane tak trochu "politikum"...
Očkovat se nenechám, nový nevyzkoušený typ vakcíny, navíc ušitý horkou jehlou, to odrazuje dostatečně. Když se k tomu přidá to, že manažeři Pfizeru se zbavují akcií a kompenzace za případné nežádoucí účinky se převelely ze států do Bruselu, tak to je pro mě víc než odrazující.
Nenechávám se očkovat ani proti chřipce, chřipku jsem měla jednou a znám pár lidí s hnusnou reakcí na očkování, takže mi to vychází líp se neočkovat.
když tak čtu reakce tady, na fB na twittru vychází mi že se s bídou bude chtít očkovat 3% lidí. nařízeno to asi dostanou lékaři, sestry, policisté, armáda. Možná povinně pacoši v důchoďákách. No jsem zvědavá. Kdyby raděj teď začli pořádně testovat a trasovat. Kdoví kolik z nás to prodělalo bez příznaků.
assil
napsal(a):
Očkovat se nenechám, nový nevyzkoušený typ vakcíny, navíc ušitý horkou jehlou, to odrazuje dostatečně. Když se k tomu přidá to, že manažeři Pfizeru se zbavují akcií a kompenzace za případné nežádoucí účinky se převelely ze států do Bruselu, tak to je pro mě víc než odrazující.
Nenechávám se očkovat ani proti chřipce, chřipku jsem měla jednou a znám pár lidí s hnusnou reakcí na očkování, takže mi to vychází líp se neočkovat.
Zrovna to, že vakcínu vyrobil Pfizer mě zas až tak neleká - jde o renomovanou firmu. A léky od Pfizeru uznávám. Ale ty další věci kolem nich, které píšete, jsem nevěděla.
GAELLE
napsal(a):
když tak čtu reakce tady, na fB na twittru vychází mi že se s bídou bude chtít očkovat 3% lidí. nařízeno to asi dostanou lékaři, sestry, policisté, armáda. Možná povinně pacoši v důchoďákách. No jsem zvědavá. Kdyby raděj teď začli pořádně testovat a trasovat. Kdoví kolik z nás to prodělalo bez příznaků.
Jsem zvědavá co pedagogové...
Na druhou stranu - je probůh legální v demokratickém státě (který doufám stále ještě jsme) nařídit někomu očkování befelem?!? To snad ne! Jako že se tím třeba podmíní cestování, apod., to chápu. Ale že by zacílili na celé profesní skupiny, to se mi nezdá a nelíbí. Vím o xy lékařích, kteří by se nedali očkovat.
GAELLE
napsal(a):
OT: jsi i na instagramu?
fikovnice
napsal(a):
Ne ne, už odmala jsem VĚDĚLA, že jednou budu mít zvíře jménem Bubo. Buď psa nebo kocoura. Prostě jsem si za tím šla, kocoura si tak pojmenovala, protože se mi mimochodem to slovo líbí.
Výři se jmenují Bubák větší a menší je Bubík. I když teď narostli a musím se chvíli soustředit, který je který. Voliéru mají schválenou a povolení chovu taky máme. Ono to není tak jednoduché něco zachránit. Mám sice radost že jsme je vypiplali. Někdy to bylo o nervy aby měli správnou výživu. Dobře narostly a peří aby dobře narostlo.Pak jsou to nevratné zdravotní problémy. Jen škoda že je nemůžeme vypustit, prý by se o sebe nepostarali. Trochu proletu mají, ale volnost to není. Zase přežili, krmením u nás nestrádají. Včera si naporcovali bažanta. Pochoutkou jsou pro ně myši a kuřátka. Zvládnou i hovězí maso divočinu. Nesmí vepřové a divočáka. Plus od mala dostávají vitamíny, drcenou sépiovou kost. Je zajímavé že v pítku se v létě rádi koupou.
tetrivek
napsal(a):
Výři se jmenují Bubák větší a menší je Bubík. I když teď narostli a musím se chvíli soustředit, který je který. Voliéru mají schválenou a povolení chovu taky máme. Ono to není tak jednoduché něco zachránit. Mám sice radost že jsme je vypiplali. Někdy to bylo o nervy aby měli správnou výživu. Dobře narostly a peří aby dobře narostlo.Pak jsou to nevratné zdravotní problémy. Jen škoda že je nemůžeme vypustit, prý by se o sebe nepostarali. Trochu proletu mají, ale volnost to není. Zase přežili, krmením u nás nestrádají. Včera si naporcovali bažanta. Pochoutkou jsou pro ně myši a kuřátka. Zvládnou i hovězí maso divočinu. Nesmí vepřové a divočáka. Plus od mala dostávají vitamíny, drcenou sépiovou kost. Je zajímavé že v pítku se v létě rádi koupou.
Moc Vám k tomu vypiplání gratuluji a vážím si Vás za to!
tetrivek
napsal(a):
krása. Kdysi jsme našli poraněnou sovu po ošetření už se nemohla vrátit do přírody. Měli jsme ji ve volieře a jmenovala se Rozárka.
Bubák a Bubík to jsou hezká jména pro výry. Kolik se dožívají?

napsal(a):
Já ano. Jsem dost riziková, tak proto.
Kvůli práci? To chápu.
GAELLE
napsal(a):
krása. Kdysi jsme našli poraněnou sovu po ošetření už se nemohla vrátit do přírody. Měli jsme ji ve volieře a jmenovala se Rozárka.
Bubák a Bubík to jsou hezká jména pro výry. Kolik se dožívají?
Já jak měla toho kocoura Buba, tak měl taky zdrobnělinu Bubík! Ale on slyšel na skoro všechny zpotvořeniny jeho jména.
fikovnice
napsal(a):
Zrovna to, že vakcínu vyrobil Pfizer mě zas až tak neleká - jde o renomovanou firmu. A léky od Pfizeru uznávám. Ale ty další věci kolem nich, které píšete, jsem nevěděla.
No a dneska si můžeme přečíst vyjádření vakcinologa z Centra očkování a tropické medicíny:
Ty reakce po očkování jsou jenom o trošičku vyšší, než jsou reakce po očkování proti běžné chřipce. K těm běžným reakcím po očkování patří bolestivost v místě vpichu, zarudnutí, z těch celkových příznaků to může být horečka, může to být bolest hlavy a bývá to únava. Dá se říci, že s druhou dávkou se tyto reakce nezvyšují.
Vzhledem k tomu, že jsem měla možnost vidět, co umí očkováni proti chřipce, tak představa ještě něčeho trošičku horšího by mě odradila spolehlivě.

napsal(a):
Kvůli práci? To chápu.
Ne, kvůli zdravotnímu stavu.
assil
napsal(a):
No a dneska si můžeme přečíst vyjádření vakcinologa z Centra očkování a tropické medicíny:
Ty reakce po očkování jsou jenom o trošičku vyšší, než jsou reakce po očkování proti běžné chřipce. K těm běžným reakcím po očkování patří bolestivost v místě vpichu, zarudnutí, z těch celkových příznaků to může být horečka, může to být bolest hlavy a bývá to únava. Dá se říci, že s druhou dávkou se tyto reakce nezvyšují.
Vzhledem k tomu, že jsem měla možnost vidět, co umí očkováni proti chřipce, tak představa ještě něčeho trošičku horšího by mě odradila spolehlivě.
A kde se už vakcinuje? Nebo jde o KH (klinické hodnocení) či dokonce preklinické testy na zvířatech (ale ti by asi nepopisovali bolest hlavy ) vakcíny ve stádiu vývoje?

GAELLE
napsal(a):
V důchoďáku není nic povinné, pouze na personál může zaměstnavatel apelovat, Klienti(je to sociální služba ne nemocnice, takže ne pacient) podepisují svůj souhlas nebo nesouhlas s očkováním a nebo pokud je snížená nebo žádná "inteligence" - schopnost vůbec podrat mluvené slovo, má klient rodinného opatrovníka...vše se zakládá do zdravotní dokumentace, platí to i pro chřipku, pneumo a.t.d ...takže žádné plošné nebo dali, ale babička nechtěla- dcera babičky třeba chtěla....mám možnost vidět jaké jsou reakce a nic závažného se neděje.
Jak to bude v armádě mi poví manžel .

na nějakou vakcínu se můžu víte co. já na tyhle věci fakt nejsem, říkám si od doby, co měla Nora tetanus, že bych třeba taky mohla jít na to převočkování (naposledy jsem byla v deváté třídě) ale vázne to na tom, že po diazepamu se nesmí řídit a já tam prostě bez toho nemůžu.
a stejně nemůžu ani na žádnou jinou vakcínu, takže spoléhám na přirozenou imunitu.
fikovnice
napsal(a):
A kde se už vakcinuje? Nebo jde o KH (klinické hodnocení) či dokonce preklinické testy na zvířatech (ale ti by asi nepopisovali bolest hlavy ) vakcíny ve stádiu vývoje?
Přehled kolik lidi už jí dostalo je třeba zde https://www.e15.cz/koronahelpdesk-e15/prehled-ve-finalni-fazi-testovani-je-jedenact-vakcin-proti-covid-19-kdy-maji-byt-dostupne-1375086
Pokud vím, nějaké už jsou u agentur na schválení, takže testovací očkování už bylo asi ukončeno.
napsal(a):
V důchoďáku není nic povinné, pouze na personál může zaměstnavatel apelovat, Klienti(je to sociální služba ne nemocnice, takže ne pacient) podepisují svůj souhlas nebo nesouhlas s očkováním a nebo pokud je snížená nebo žádná "inteligence" - schopnost vůbec podrat mluvené slovo, má klient rodinného opatrovníka...vše se zakládá do zdravotní dokumentace, platí to i pro chřipku, pneumo a.t.d ...takže žádné plošné nebo dali, ale babička nechtěla- dcera babičky třeba chtěla....mám možnost vidět jaké jsou reakce a nic závažného se neděje.
Jak to bude v armádě mi poví manžel .
bezva díky za info od zdroje množí se stále konspirační teorie a dohady.
napsal(a):
na nějakou vakcínu se můžu víte co. já na tyhle věci fakt nejsem, říkám si od doby, co měla Nora tetanus, že bych třeba taky mohla jít na to převočkování (naposledy jsem byla v deváté třídě) ale vázne to na tom, že po diazepamu se nesmí řídit a já tam prostě bez toho nemůžu.
a stejně nemůžu ani na žádnou jinou vakcínu, takže spoléhám na přirozenou imunitu.
jak souvisí diazepam s vakcinou proti tetanu? díky za odpověď

GAELLE
napsal(a):
jak souvisí diazepam s vakcinou proti tetanu? díky za odpověď
zfetuju se a jsem schopná tam dojít? teoreticky

napsal(a):
Já přeočkování tetanovky neřešila tak dlouho, až mě rafnul pes a tetanovka byla první, co mi dali Ale už to taky bude 6-7 let a znova se rafnout asi nenechám....

napsal(a):
Já přeočkování tetanovky neřešila tak dlouho, až mě rafnul pes a tetanovka byla první, co mi dali Ale už to taky bude 6-7 let a znova se rafnout asi nenechám....
to je právě na tom to nejvtipnější, že mě když rafne pes, léčím sama. kousná rána jako kousná rána, ne? a když se sekla do ruky, tak jsem si to druhou zašila a bylo. žádná chirurgie, žádná štípavá dezinfekce, žádnej stres a žádná tetanovka.
napsal(a):
Já poprosila kamarádku aby mi vytáhla třísku ze švele zpod nehtu palce pravé ruky. Nedokázala to a poslala mne na chíru. Tam tetanovka začla jsem se dusit, místo mi neskutečně oteklo a bolelo dávali mi nějaké prášky a mastičku, chodila jsem denně na převaz a strašili že mi to budou muset řezat. Na to naštěstí nedošlo. Stalo se v roce 1996. Obvoďák pravil před pár lety že když se nenechám očkovat vyřadí mne z evidence. Tak mi internistka udělala rozbor krve a hladinu protilátek. I po té době mám stále 9. Má být tuším 6-13. Poradila občas se hrabat v hlíně a špíně a doufat že příště bude nové jiné složení vakcíny........Nedoporučila mi ani proti klíštěti a myslím že by nedoporučila ani covid. Mám alergii třeba na Fenistil což je mast užívaná proti alergii po štípnutí. Na 5 místech už mi opravdu reakci po štípnutí řezali a šili :( A na spoustu dalších léků obsahujících diclofenac a jiné další. Prostě super.

že po diazepamu se nesmí řídit a já tam prostě bez toho nemůžu

no ne, no. je úplně zbytečný vůbec nad něčím takovým přemýšlet, protože prostě vím, že nepůjdu nikam. s lékařem si můžu tak maximálně povídat. jakože já, pak psací stůl, pak on. měla jsem obvoďáka, k němu nemělo cenu chodit bez diagnózy a co jsem si vymyslela, na to mi napsal recept. akorát se odstěhoval a ani nevím, co se stalo s mojí kartou, ale vždyť je to stejně jedno.
možná bych mohla jít k zubaři. asi po 10 letech. to bych teeeeoreticky mohla zvládnout bez diazepamu, ale naposledy co jsem tam byla jsem tam sebou stejně málem sekla a to se jen koukala.

GAELLE
napsal(a):
Já poprosila kamarádku aby mi vytáhla třísku ze švele zpod nehtu palce pravé ruky. Nedokázala to a poslala mne na chíru. Tam tetanovka začla jsem se dusit, místo mi neskutečně oteklo a bolelo dávali mi nějaké prášky a mastičku, chodila jsem denně na převaz a strašili že mi to budou muset řezat. Na to naštěstí nedošlo. Stalo se v roce 1996. Obvoďák pravil před pár lety že když se nenechám očkovat vyřadí mne z evidence. Tak mi internistka udělala rozbor krve a hladinu protilátek. I po té době mám stále 9. Má být tuším 6-13. Poradila občas se hrabat v hlíně a špíně a doufat že příště bude nové jiné složení vakcíny........Nedoporučila mi ani proti klíštěti a myslím že by nedoporučila ani covid. Mám alergii třeba na Fenistil což je mast užívaná proti alergii po štípnutí. Na 5 místech už mi opravdu reakci po štípnutí řezali a šili :( A na spoustu dalších léků obsahujících diclofenac a jiné další. Prostě super.
To jsou věci...
já pokud budu mít příležitost tak se očkovat dám...
byť proti chřipce jsem se nedala očkovat nikdy a očkování moc nepodporuji, ale nyní bych tím ráda pomohla, aby se to zastavilo...
pro toho, kdo odmítá - otázka - je jiná možnost vrátit svět aspoň trochu do normálu? Protože bych ráda, aby jsme začali fungovat zase trochu normálně, manžel do práce a děti do školy.... taky občas s dětma za kulturou a na dovolenou... Ráda bych, aby mi z dětí nevyrostly asociálové
napsal(a):
To máte ještě dobrý, že pes...
Před lety si moje mamka "došla" pro tetanovku podobným způsobem.
Kousla jí kočka a ještě než se stihla odkousnout, tak umřela.
Volala si k doktorovi, jestli je nutný, aby přišla. Doktora málem křísili... Jako, že jasně, že je nutný, aby došla, když jí kousla kočka a ještě zakousnutá umřela. Tetanovku dostala taky hned, ještě se za ní ani nezavřely dveře...
Mrtvolka kočky musela na veterinu.
Ve zprávě přišlo vyrozumnění, že ta liška byla zdravá, tudíž pro mamku vše nadále ok.
Jen ta liška moc nedávala smysl.

Atheira
napsal(a):
To máte ještě dobrý, že pes...
Před lety si moje mamka "došla" pro tetanovku podobným způsobem.
Kousla jí kočka a ještě než se stihla odkousnout, tak umřela.
Volala si k doktorovi, jestli je nutný, aby přišla. Doktora málem křísili... Jako, že jasně, že je nutný, aby došla, když jí kousla kočka a ještě zakousnutá umřela. Tetanovku dostala taky hned, ještě se za ní ani nezavřely dveře...
Mrtvolka kočky musela na veterinu.
Ve zprávě přišlo vyrozumnění, že ta liška byla zdravá, tudíž pro mamku vše nadále ok.
Jen ta liška moc nedávala smysl.
Tak to je taky síla :)
jinak každé očkování bylo někdy nové a kdyby se nikdy nikdo nenechal očkovat, protože je to nové... zabíjel by nás zmíněný tetanus, záškrt, pravé neštovice a další lahůdky...
věřím, že až se bude půl roku očkovat a lidi uvidí, že jsme my očkovaní nezemřeli půjde do toho více lidí...
I v demokratickém světě jsou určité povinné očkování a pokud by je děti neměly tak si neškrtnou. Myslím, že i zde to bude podobné bez očkování na covid bude život pro neočkované dost problematický... a chtě, nechtě se to časem proočkuje ... takže to bude povinně nepovinné.
já bych byla spíše pro, aby se očkovali ze začátku lidi ohrožení (zdravotníci, a spol) pak ti mladší, zdraví, silní, kteří případně snesou více, než prát něco málo ozkoušeného do nemocných, starých, slabých... a tím by se ty ohrožené skupiny ochránily také, když by mladí neroznášeli
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
jinak každé očkování bylo někdy nové a kdyby se nikdy nikdo nenechal očkovat, protože je to nové... zabíjel by nás zmíněný tetanus, záškrt, pravé neštovice a další lahůdky...
věřím, že až se bude půl roku očkovat a lidi uvidí, že jsme my očkovaní nezemřeli půjde do toho více lidí...
I v demokratickém světě jsou určité povinné očkování a pokud by je děti neměly tak si neškrtnou. Myslím, že i zde to bude podobné bez očkování na covid bude život pro neočkované dost problematický... a chtě, nechtě se to časem proočkuje ... takže to bude povinně nepovinné.
já bych byla spíše pro, aby se očkovali ze začátku lidi ohrožení (zdravotníci, a spol) pak ti mladší, zdraví, silní, kteří případně snesou více, než prát něco málo ozkoušeného do nemocných, starých, slabých... a tím by se ty ohrožené skupiny ochránily také, když by mladí neroznášeli
A přijde vám adekvátní porovnávat covid s tetanem, záškrtem, pravými neštovicemi... další v řadě je třeba vzteklina?
Kdyby to byla nemoc, u které mi reálně hrozí, že i komplikace spojené s očkováním budou příjemnější než to chytit - tedy, že když to chytím, tak je po mně - a zároveň by byla reálná šance, že to dřív nebo později chytím (a tedy bude po mně), tak se očkovat nechám.
Ale takhle?
Ne...

Já spíš váhám. Kvůli sobě bych se očkovat nenechala, ale kvůli riziku, že bych případně mohla nevědomky nakazit někoho z přátel, kdo třeba patří do výrazně rizikový skupiny, kvůli tomu bych to klidně zvážila. Uvidí se.

napsal(a):
A viděla jste Rodáky a Jožku Pyskoře (Menšík, měl zdeformovaný ret).....

Atheira
napsal(a):
A přijde vám adekvátní porovnávat covid s tetanem, záškrtem, pravými neštovicemi... další v řadě je třeba vzteklina?
Kdyby to byla nemoc, u které mi reálně hrozí, že i komplikace spojené s očkováním budou příjemnější než to chytit - tedy, že když to chytím, tak je po mně - a zároveň by byla reálná šance, že to dřív nebo později chytím (a tedy bude po mně), tak se očkovat nechám.
Ale takhle?
Ne...
A vy víte jistě, že v případě nakažení covidem budete mít mírný průběh a nebudete mít následky?
Atheira
napsal(a):
Ale takhle?
Ne...
Přijde mi to adekvátní.
Ne snad kvůli smrtnosti o tom žádná,,,
Ale kdyby si tehdy lidi řekli to, co ted vy - počkám , az jak se uvidí u ostatních a kdyby takový byl každý. Tak nikdy zadna vakcina nevznikne. A nebudete si moct dojít pro vakcinu na vzteklinu nebo tetanovku... a ty nemoci tady budou . Je to adekvátní v tom, že i ti lidé před námi měli odvahu a proto my , jsme si mohli žít jako v bavlnce. Takže pro nás a pro budoucnost další generaci
Tady jsou borci, kteří si to nechaji na sobe odzkoušet ve fázi vyzkumu, aby něco udělali pro společnost, lidi , budouctnost ostatních.
Tak nevidím důvod, ve chvíli, kdy se to schválí se bát
Nevím, zda máte deti - ?
- Ale už jen kvůli nim, aby mohly chodit do školy, mezi kamarády, na krouzky, aby měly možnost žít a vzdělat se tak, jako kdysi my .aby nemusely sedět cele hodiny ve škole v roušce. Aby mohly behat a poznávat svět
-Už jen kvůli tem starým, nemocným, aby měli šanci zase začít žít a jít do krámu, společnosti, za svými blízkými. Aby netrpěli osamělosti
- Už jen kvůli sobě, že jsem pro to něco udělala, abych je ochranila ! A přispěla k normálnímu životu .myslím, že očkovat se je to nejmensi
Tady nejde jen o jednotlivce, ale o všechny ...
Nebo máte jiný návrh - jak to dat do kupy ?
marcelaamax
napsal(a):
Ne, ale taky nevíme jaké následky bude mít to očkování. Co když zrovna u mě bude mít očkování horší následky než případný celý průběh nemoci?
A jak by jste tedy zastavila epidemii ?
Radši se všichni nenecháme očkovat protoze co,kdyz...
Budeme jen sedět a nadávat , jak to ta vlada nezvládá, jak nás neochrání , jak nám zavírá to a to , jak nemáme kvuli tomu peníze , jak musíme učit deti doma, jak nás otravuji roušky , a to a to, jak je to všehno hrozne.
Ale když se nabídne řešení , tak to radši ja ne , protoze co kdyz bych z toho JÁ mohl mít nějakou ujmu :-/
Mě to přijde sobecké. Já sama o sobe se covidu fakt nebojím , ale bojím se o ostatní , o ty slabší (nemocné,stare) a o ty male (deti - které mají právo na budoucnost a vyrůst v normální lidi) a kvůli těm jsem ochotna se očkovat nechat a věřit ze tím něčemu pomůžu

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Bodlinko - vy nemáte povinne očkování,, Vás v dětství neočkovali?
Že píšete, že nemůžete žádnou vakcinu ?
jo, v dětství jasný. přilehla mě hromada lidí a bylo.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
já pokud budu mít příležitost tak se očkovat dám...
byť proti chřipce jsem se nedala očkovat nikdy a očkování moc nepodporuji, ale nyní bych tím ráda pomohla, aby se to zastavilo...
pro toho, kdo odmítá - otázka - je jiná možnost vrátit svět aspoň trochu do normálu? Protože bych ráda, aby jsme začali fungovat zase trochu normálně, manžel do práce a děti do školy.... taky občas s dětma za kulturou a na dovolenou... Ráda bych, aby mi z dětí nevyrostly asociálové
Já se obávám, že do normálu už se to nikdy nevrátí a že nějaký očkování tomu nepomůže.
Jsem na tom podobně, jak někteří, kteří trochu váhají. Kdybych někoho ohrožovala, tak se snad naočkovat nechám. Kvůli sobě to zatím dělat nebudu. A počkám, jak se to vyvine, zda to bude mít efekt.

napsal(a):
Aha, tak teď už to začínám chápat. Vy nemáte fyzické omezení, proč byste nemohla být očkovaná, vás blokuje psychika.
Já jsem pořád přemýšlela, k čemu ten diazepam, jestli jako hrozí i z toho očkování tetanické křeče
napsal(a):
Aha, tak teď už to začínám chápat. Vy nemáte fyzické omezení, proč byste nemohla být očkovaná, vás blokuje psychika.
Já jsem pořád přemýšlela, k čemu ten diazepam, jestli jako hrozí i z toho očkování tetanické křeče
Taky jsem přemýšlela nač diazepam 😉
Tož jste me překvapila Bodlinko - mam vás za odvážnou ženu (viz příspěvek o vycpavani mazlíčků )
Ale vse se da vyresit : Myslím, že by se našel odvoz a dva státní zřízenci na zalehnutí 😉
Dnes mi zrovna poslala paní učitelka video - to dáte 😅

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Taky jsem přemýšlela nač diazepam 😉
Tož jste me překvapila Bodlinko - mam vás za odvážnou ženu (viz příspěvek o vycpavani mazlíčků )
Ale vse se da vyresit : Myslím, že by se našel odvoz a dva státní zřízenci na zalehnutí 😉
Dnes mi zrovna poslala paní učitelka video - to dáte 😅
Jsou různé druhy odvahy. Já se nebojím jehel ani pavouků, ale nelezu na rozhledny.

tůdle. leda narkotizační pušku:D
s tím tetanusem je to očividně tak, že protilátky přetrvávají desetiletí, jinak už bych byla pod drnem.
no a koronáč, tam aspoň odpadá veškeré dilema, jestli ano nebo ne. pokud to nebude jako u drůbeže do pitné vody co vypiju do dvou hodin, odpověď bude vždycky ne.
Atheira
napsal(a):
Ani omylem.
Nejenomže narychlo, je to i úplně nový typ RNA vakcíny, který na lidech dosud nebyl použit.
Přirovnávat k ostatním očkováním to nelze.
Děkuji, nechci :-(

Terven
napsal(a):
Nejenomže narychlo, je to i úplně nový typ RNA vakcíny, který na lidech dosud nebyl použit.
Přirovnávat k ostatním očkováním to nelze.
Děkuji, nechci :-(
jo, to se mi taky nelíbí.
ale ne všechny jsou RNA s nanočásticemi. mají i nějakou rekombinantní s adenovirem a to by asi šlo.
kdyby byla do vody.

Nechtěli to testnout na armádě?
Akorát že my žádnou nemáme, tak asi na důchodcích :D
Na pejskařích. Ifauna nicks jdou první :-)

kdyby byla do vody :-) :-)
Byla na Marburg? V tom filmu. Ebola. Něco tak. Pomerančový juice.
To snad ale ani nejde, ne? Co když se to nestihne vstřebat, to budeme pít denně :-)
Hele ale tak že narychlo.. a jak to měli udělat, když je ta věc potřeba, na světě je to asi tak rok? Tak počkáme ještě dva tři roky, aby to teda nebyla rychlokvaška?

napsal(a):
kdyby byla do vody :-) :-)
Byla na Marburg? V tom filmu. Ebola. Něco tak. Pomerančový juice.
To snad ale ani nejde, ne? Co když se to nestihne vstřebat, to budeme pít denně :-)
Hele ale tak že narychlo.. a jak to měli udělat, když je ta věc potřeba, na světě je to asi tak rok? Tak počkáme ještě dva tři roky, aby to teda nebyla rychlokvaška?
co by to nešlo. slepicím se dávají vakcíny do vody furt.
ono injekční aplikace nic moc. teď jsme to dělali tři dny za sebou, než jsme naočkovali všechny.

napsal(a):
ono injekční aplikace nic moc. teď jsme to dělali tři dny za sebou, než jsme naočkovali všechny.
A co chuť?
Myslím, že cena je špatná - co když to někdo vyblinká, to v jehle nehrozí.
Teda až na Vás :-)

napsal(a):
na škole jsme naskladňovali halu ...vemete do každé ruky dvě slípky za nožky, nastavíte vetovi a ten mám naočkuje váš palec...ani nevím co to bylo, asi vitamíny...
Edit: mimina chodí na "očkování" na lžičku...

Atheira
napsal(a):
Ale takhle?
Ne...
Nikdo si není jistý tím, kam se virus vrtne, na koho kde skočí a jaký to u něj bude mít průběh. To je asi tak jediná jistota, kterou máme. Když se ohlédnete zpátky, tak první byli 80+ a pak šel ten věk dolů. Dnes je hodně 50+ s těžším až těžkým průběhem. A nikdo neví, jak to bude pokračovat a nikde není psáno, že ti 20+ vyváznou bez příznaků. Sem tam se i proslýchá, že čím dřív, tím líp. I když ani tomu moc nerozumím, když nikdo neví, jestli se tvoří protilátky a jak dlouho trvá imunita.
Nějak se tento virus dost vymyká.

napsal(a):
A co chuť?
Myslím, že cena je špatná - co když to někdo vyblinká, to v jehle nehrozí.
Teda až na Vás :-)
Však dětská obrna se taky podávala na lžičce. Nevím, jestli se ještě "očkuje", když už jsme se jí zbavili.

napsal(a):
Já mám taky panickou hrůzu z jehly. Loni v prosinci jsem sebrala odvahu a šla dobrovolně přeočkovat tetanus, prý musím po 10 letech. Tak jsem šla, v ordinaci horor, píchají to teď do ramena, no přežila jsem to. Mě to stačí, když to vidím v TV, ty záběry z očkování , zavírám oči a je mi úplně tak nějak slabo na omdlení. Nejhorší je pro mě braní krve, prostě jehla do žíly, vždycky ležím na lehátku, 2x jsem byla v bezvědomí. Operace kolene, oproti tomu, pro mě procházka růžovým sadem, kapačka po operaci v žíle infarktový stav, odmítla jsem i po operaci injekci proti bolesti, radši ať mě bolí koleno, než jehla.

napsal(a):
Já mám taky panickou hrůzu z jehly. Loni v prosinci jsem sebrala odvahu a šla dobrovolně přeočkovat tetanus, prý musím po 10 letech. Tak jsem šla, v ordinaci horor, píchají to teď do ramena, no přežila jsem to. Mě to stačí, když to vidím v TV, ty záběry z očkování , zavírám oči a je mi úplně tak nějak slabo na omdlení. Nejhorší je pro mě braní krve, prostě jehla do žíly, vždycky ležím na lehátku, 2x jsem byla v bezvědomí. Operace kolene, oproti tomu, pro mě procházka růžovým sadem, kapačka po operaci v žíle infarktový stav, odmítla jsem i po operaci injekci proti bolesti, radši ať mě bolí koleno, než jehla.
Jé, tak to já si odběr krve užívám. Nejdřív jak jehla zajede do žíly, a pak jak krev teče do zkumavky... nebo když jsem dávala krev, tak jak teče do toho vaku... Nemám problém si píchnout injekci - píchala jsem si teda jen do břicha, ale zvládla bych i do stehna... Když jsem byla malá, tak mi vždycky vadilo, že se doktorka nebo sestra postavila tak, že jsem neviděla na to, jak mi dá injekci. Jednou, když jsem měla píchaný penicilin, tak mi jedna doktorka ve stehně zlomila jehlu... Bylo mi tehdy sedm let.

napsal(a):
Jé, tak to já si odběr krve užívám. Nejdřív jak jehla zajede do žíly, a pak jak krev teče do zkumavky... nebo když jsem dávala krev, tak jak teče do toho vaku... Nemám problém si píchnout injekci - píchala jsem si teda jen do břicha, ale zvládla bych i do stehna... Když jsem byla malá, tak mi vždycky vadilo, že se doktorka nebo sestra postavila tak, že jsem neviděla na to, jak mi dá injekci. Jednou, když jsem měla píchaný penicilin, tak mi jedna doktorka ve stehně zlomila jehlu... Bylo mi tehdy sedm let.
Nejste masochista ? :-))
napsal(a):
Nejste masochista ? :-))
Každý to má jinak. Mně nevadí darování krve. Vlastně si to taky užívám.
Ta jehla je sice veliká, ale kromě toho vpichu to vůbec nebolí. A pak ta krev teče do toho pytlíku na infuze, oni ji tam tak krásně pohoupají v kolébce, aby se nesrážela. Pustí mi k tomu televizi, sestřičky si se mnou povídají, usmívají se, nikdy nejsou nerudné. Dostanu do ruky takový ten antistresový balonek ve tvaru kapky krve. Pak jdeme s kolegy darovateli na kávu a zákusek. :)
Ale odběry? Fuj! Z toho bolí ruka ještě za dva dny - obvodní sestra je drak a strašně cuká s pístem v injekci, až mi z toho jdou oči šejdrem.

Ale odběry? Fuj! Z toho bolí ruka ještě za dva dny
souhlas.
ale staci si na transfuzku donest zadanku a odeberou vam rovnou krev i na vase vysetreni. delala jsem to tak roky - roky mi nenabirali krev jinde nez na transfuzce
No ty nadšence z toho, jak vakcína vyzmizíkuje covid, chci jen upozornit, že nikdo neví, jak dlouho bude účinnost vakcíny trvat a ty střízlivé odhady mluví o pár měsících. A už to vidím, jak se většina lidí bude nechávat doživotně každých pár měsíců 2x očkovat, když ta většina to nedělá kvůli chřipce ani jednou za rok. Dlouhodobě učinkující vakcína tu nikdy nebude, takže srovnávat to s jiným očkováním, co se dělá jednou dvakrát za život je úplně mimo mísu.

odběr krve hrozně záleží, kdo bere. já potřebuju ležet a člověka, co to fakt umí, i když by se ve mně krve nedořezal.
ale onehda mě napadlo, že bych to asi dala sama, třeba z nohy, by určitě šlo, ze sapheny jako u zvířat. někdy to testnu.
asi mi nevadí ty jehly jako ten člověk.
napsal(a):
Nikdo si není jistý tím, kam se virus vrtne, na koho kde skočí a jaký to u něj bude mít průběh. To je asi tak jediná jistota, kterou máme. Když se ohlédnete zpátky, tak první byli 80+ a pak šel ten věk dolů. Dnes je hodně 50+ s těžším až těžkým průběhem. A nikdo neví, jak to bude pokračovat a nikde není psáno, že ti 20+ vyváznou bez příznaků. Sem tam se i proslýchá, že čím dřív, tím líp. I když ani tomu moc nerozumím, když nikdo neví, jestli se tvoří protilátky a jak dlouho trvá imunita.
A je si někdo jistý jaké budou reakce na tu vakcínu?
Podle všeho není.
Takže si mám k jistotě, že nevím, co udělá virus, přidat ještě další podobnou, že nevím, co udělá vakcína?
Je mi docela jedno, jestli půlka ifauny poběží celá říčná na první dobrou a ať si o mě ta samá polovina klidně myslí, že jsem sobec.
Atheira
napsal(a):
Podle všeho není.
Takže si mám k jistotě, že nevím, co udělá virus, přidat ještě další podobnou, že nevím, co udělá vakcína?
Je mi docela jedno, jestli půlka ifauny poběží celá říčná na první dobrou a ať si o mě ta samá polovina klidně myslí, že jsem sobec.
To není o sobeckosti, to je o možnosti volby.
Chcete si dát vakcítnu? Dejte. A nikdo nemá právo Vám to rozmlouvat či Vás na základě toho hodnotit.
Nechcete si dát vakcínu? Nedávejte. A nikdo nemá právo Vám to rozmlouvat či Vás na základě toho hodnotit.

Kterou vakcínu si koupila cz vláda? Tam vidím problém, oni hrají ententýky :-)
A pak jsem ještě, dávno tomu, zaslechla, že by možná byla zadarmo. Pro některé.
To mě rozesmálo. Zadarmo pro některé.
Jako by to někdo chtěl a ještě za to platit.
Ale co třeba osoba, co už to měla, nebo dvakrát, přežije další várku? Na houby je, že nevíme. Kdybych věděla, že se mi nic moc nestane (s covidem), tak nad vakcínou nepřemýšlím vůbec. No ale..
napsal(a):
no ne, no. je úplně zbytečný vůbec nad něčím takovým přemýšlet, protože prostě vím, že nepůjdu nikam. s lékařem si můžu tak maximálně povídat. jakože já, pak psací stůl, pak on. měla jsem obvoďáka, k němu nemělo cenu chodit bez diagnózy a co jsem si vymyslela, na to mi napsal recept. akorát se odstěhoval a ani nevím, co se stalo s mojí kartou, ale vždyť je to stejně jedno.
možná bych mohla jít k zubaři. asi po 10 letech. to bych teeeeoreticky mohla zvládnout bez diazepamu, ale naposledy co jsem tam byla jsem tam sebou stejně málem sekla a to se jen koukala.
Jo tááááák!
napsal(a):
Tak to já si píchala injekce i do zadku, a to byla celkem akrobacie!

fikovnice
napsal(a):
Já tomu asi nerozumím...proč se zfetovat diákem?
protože jinak mě tam nikdo nedostane? možná nohama napřed.
v posledních mnoha letech jsem byla u doktora asi 3x. jednou s otřesem mozku, to mě přivezla rychlá. jednou se zánětem močáku pro recept a jednou s dost nepříjemným žlučníko-žaludečním záchvatem. v prvním případě jsem neměla moc na výběr a stejně mi to bylo jedno, v posledním mi to taky už bylo jedno:D
ale dobrovolně za plného vědomí, ne-e.
napsal(a):
protože jinak mě tam nikdo nedostane? možná nohama napřed.
v posledních mnoha letech jsem byla u doktora asi 3x. jednou s otřesem mozku, to mě přivezla rychlá. jednou se zánětem močáku pro recept a jednou s dost nepříjemným žlučníko-žaludečním záchvatem. v prvním případě jsem neměla moc na výběr a stejně mi to bylo jedno, v posledním mi to taky už bylo jedno:D
ale dobrovolně za plného vědomí, ne-e.
Jj, já to pak už pochopila. Mně třeba injekce nevadí vůbec, ale když mám jít k dr. obzvlášť do nemocnice, tak mi naskočí "syndrom bílého pláště" jak vyšitej. A celou dobu se mi tam obvykle chce zvracet...

K té vakcíně. Já se očkovat nejspíš nechám. S očkováním jsem nikdy neměla problém a bydlím s rizikovou skupinou, kde by covid znamenal tak na 90% konec. Nicméně mám v plánu si přečíst klinickou studii k dané vakcíně a zhodnotit si to sama, protože zase něco ala titulek na novinkách "Vyzkoušeli ji na 38 lidech a měli 144 nežádoucích účinků" si aplikovat nedám.
napsal(a):
K té vakcíně. Já se očkovat nejspíš nechám. S očkováním jsem nikdy neměla problém a bydlím s rizikovou skupinou, kde by covid znamenal tak na 90% konec. Nicméně mám v plánu si přečíst klinickou studii k dané vakcíně a zhodnotit si to sama, protože zase něco ala titulek na novinkách "Vyzkoušeli ji na 38 lidech a měli 144 nežádoucích účinků" si aplikovat nedám.
Vakcín je víc, která bude v Česku nebo už je? Omlouvám se za neznalost...
napsal(a):
Obavam se, ze fakt, ze jste zatim nemela s zadnym ockovanim problem, je vam v pripade covid vakciny k nicemu. Je vyrobena na uplne jjnem principu nez vsechny dosavadni vakciny a ja osobne bych se nejvic bala toho, ze nikdo netusi, co zpusobi v dlouhodobejsim horizontu. Spekuluje se o riziku autoimunnich onemocneni i nadorovych mutaci.

Terven
napsal(a):
Obavam se, ze fakt, ze jste zatim nemela s zadnym ockovanim problem, je vam v pripade covid vakciny k nicemu. Je vyrobena na uplne jjnem principu nez vsechny dosavadni vakciny a ja osobne bych se nejvic bala toho, ze nikdo netusi, co zpusobi v dlouhodobejsim horizontu. Spekuluje se o riziku autoimunnich onemocneni i nadorovych mutaci.
Prosím, neměla byste zdroj? Ať můžeme info poslat případně dále.

fikovnice
napsal(a):
Vakcín je víc, která bude v Česku nebo už je? Omlouvám se za neznalost...
K tomu jsem se bohužel ještě nedopátrala, protože česká média mají takový skvělý zvyk neuvádět zdroje, takže jsem zatím našla několik článků, kde se informace různí. Ale zatím to vypadá na uzavřené dohody s BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson a Sanofi .O tom, že by do článků psali přímo názvy jednotlivých vakcín, aby to někdo pak nemusel dohledávat v angličtině si nechme zdát.

Terven
napsal(a):
Právě proto si to chci pořádně přečíst než si něco nechám aplikovat Jsou věci od kterých bych také ráda dala ruce pryč.
Terven
napsal(a):
Přesně tak, u takto narychlo "ušité" vakcíny se prostě dlouhodobá toxicita, mutagenita, teratogenita, atd. nedá otestovat...
napsal(a):
K tomu jsem se bohužel ještě nedopátrala, protože česká média mají takový skvělý zvyk neuvádět zdroje, takže jsem zatím našla několik článků, kde se informace různí. Ale zatím to vypadá na uzavřené dohody s BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson a Sanofi .O tom, že by do článků psali přímo názvy jednotlivých vakcín, aby to někdo pak nemusel dohledávat v angličtině si nechme zdát.
Zatím jsem zaznamenala jen název Sputnik - už tak před 3 měsíci - ruská vakcína nebo "vakcína"...?

GAELLE
napsal(a):
snad jen ta Moderna je na principu rna
Pokud vím, tak i ta od BioNTech-Pfizer je mRNA.
napsal(a):
Pokud vím, tak i ta od BioNTech-Pfizer je mRNA.
no snad nám to prozradí co obsahují a jaké vlastně nakoupili. Hodně mne zajímají vedlejší účinky jako problémového člověka. Takže se rozhodně do první řady nepohrnu a počkám co to udělá s ostatníma. Zatím těch osob na můj vkus asi moc nebylo aby se daly všechny vedlejší účinky zmapovat a popsat.

fikovnice
napsal(a):
Zatím jsem zaznamenala jen název Sputnik - už tak před 3 měsíci - ruská vakcína nebo "vakcína"...?
Tu jsem zaznamenala také, ale už ten název mi evokuje něco, co nechci mít v těle

GAELLE
napsal(a):
no snad nám to prozradí co obsahují a jaké vlastně nakoupili. Hodně mne zajímají vedlejší účinky jako problémového člověka. Takže se rozhodně do první řady nepohrnu a počkám co to udělá s ostatníma. Zatím těch osob na můj vkus asi moc nebylo aby se daly všechny vedlejší účinky zmapovat a popsat.
Bylo by skvělé, kdyby to zvládli nejen prozradit, ale také, aby to předžvejkali do srozumitelné verze i pro laickou veřejnost. K "molekulární biologii" se běžný smrtelník, který o ní nemá zájem nedostane.
napsal(a):
Bylo by skvělé, kdyby to zvládli nejen prozradit, ale také, aby to předžvejkali do srozumitelné verze i pro laickou veřejnost. K "molekulární biologii" se běžný smrtelník, který o ní nemá zájem nedostane.
Tak určitě. Hlavně kolem sebe vidím slyším i čtu že velký zájem o očkování asi nebude. A nebo lidi kecaj.

GAELLE
napsal(a):
Tak určitě. Hlavně kolem sebe vidím slyším i čtu že velký zájem o očkování asi nebude. A nebo lidi kecaj.
Na to jsem taky zvědavá, ale podle mě pak zvítězí pohodlnost lidí. Když zavedete, že kdo má očkovaní nemusí nosit roušku a může cestovat, tak pravděpodobně množství zájemců stoupne.
napsal(a):
Prosím, neměla byste zdroj? Ať můžeme info poslat případně dále.
https://video.aktualne.cz/dvtv/virolozka-udaje-o-vylecenych-jsou-chybne-cisla-nehraji-vakci/r~24173a16e51b11ea8b230cc47ab5f122/
ja jsem to slysela mj. tady, o vakcine od 24.minuty

Na očkování čekám....sice mi selský rozum říká "holka neblbni, počkej až jak to bude s eventuelními vedlejšími účinky vakcín"....ale tak to si člověk nevybere, před lety se moje příbuzná s rodinou nechali naočkovat proti chřipce...no asi by bylo lepší v jejich případech, kdyby se neočkovali a tu chřipajznu chytli....
Na druhou stranu se rozčiluju, když rodiče nechtějí nechat dát očkovat děti, že je to škodlivé, až nebezpečné...myslím, že tímhle neočkováním velké části populace by nakonec mohlo dojít k tomu, že se k nám vrátí některé ošklivé nemoci a sama tady budu dupat nožkou a říkat ne já se očkovat nedám, co když to bude mít vedlejší účinky.....to bych byla stejná jako oni...
Prostě já jsem riziková osoba a potřebuju ochránit ostatní kolem mě....jehly nemusím, ale když to bude do ruky, tak to přežiju, nesnáším to na místa kam si nevidím-pozadí například.
Dřív se tetan píchal do zadele a to byl teda vážení pro mě challenge....prej uvolněte se...myšleno zadkový svaly...no to se lehko řekne a hůř dělá
Teda pokud by byla k dispozici pouze vakcína Sputnik, tak do toho bych nešla, k tomu fakty nemám důvěru....nejraději bych asi Pfizer..ale vzhledem ke skladovacím podmínkám téhle vakcíny to asi nehrozí...tak snad na mě časem zbyde nějaká Moderna.
napsal(a):
Na to jsem taky zvědavá, ale podle mě pak zvítězí pohodlnost lidí. Když zavedete, že kdo má očkovaní nemusí nosit roušku a může cestovat, tak pravděpodobně množství zájemců stoupne.
Na tomhle je vtipný to, že americká léková agentura (a ta evropská určitě nezůstane pozaduú říká, že povolí i vakcíny s účinností 50%. Takže půlka lidí sice bude očkovaná, nebude muset nosit roušky, bude moct cestovat, ale účinnost vakcíny u nich bude 0.
napsal(a):
Na očkování čekám....sice mi selský rozum říká "holka neblbni, počkej až jak to bude s eventuelními vedlejšími účinky vakcín"....ale tak to si člověk nevybere, před lety se moje příbuzná s rodinou nechali naočkovat proti chřipce...no asi by bylo lepší v jejich případech, kdyby se neočkovali a tu chřipajznu chytli....
Na druhou stranu se rozčiluju, když rodiče nechtějí nechat dát očkovat děti, že je to škodlivé, až nebezpečné...myslím, že tímhle neočkováním velké části populace by nakonec mohlo dojít k tomu, že se k nám vrátí některé ošklivé nemoci a sama tady budu dupat nožkou a říkat ne já se očkovat nedám, co když to bude mít vedlejší účinky.....to bych byla stejná jako oni...
Prostě já jsem riziková osoba a potřebuju ochránit ostatní kolem mě....jehly nemusím, ale když to bude do ruky, tak to přežiju, nesnáším to na místa kam si nevidím-pozadí například.
Dřív se tetan píchal do zadele a to byl teda vážení pro mě challenge....prej uvolněte se...myšleno zadkový svaly...no to se lehko řekne a hůř dělá
Teda pokud by byla k dispozici pouze vakcína Sputnik, tak do toho bych nešla, k tomu fakty nemám důvěru....nejraději bych asi Pfizer..ale vzhledem ke skladovacím podmínkám téhle vakcíny to asi nehrozí...tak snad na mě časem zbyde nějaká Moderna.
Já mám problém s tím že narozdíl od těch ostatních vakcín (tetanus, neštovice atd.) tato není pořádně odzkoušená a spíchnutá horkou jehlou.
Vůbec se neví jak dlouho bude trvat účinek - třeba jen pár měsíců?
a pochybuji že nám dají vybrat mezi vakcínama. I když - měli by zohlednit zdravotní stav a problematické jedince třeba..................necháme se překvapit.
taky tuším že i první dávka se musí očkovat nadvakrát. Kolik toho asi tak nakoupí když chtějí proočkovat 60% obyvatel? Přitom na chřipku je to snad jen 4% u nás. Už vidím jak se hrnou davy.

napsal(a):
Cítím to taky tak.
Do Sputniku, obecně ruské vakcíny, ani čínské či jiné pochybné, bych taky nešla.

assil
napsal(a):
Na tomhle je vtipný to, že americká léková agentura (a ta evropská určitě nezůstane pozaduú říká, že povolí i vakcíny s účinností 50%. Takže půlka lidí sice bude očkovaná, nebude muset nosit roušky, bude moct cestovat, ale účinnost vakcíny u nich bude 0.
Ach jo, to jsem snad ani vědět nechtěla. Jakože když už pokusovat s vakcínama, tak ať mají alespoň tu papírovou účinnost, protože jinak se tu furt budeme točit mezi lockdowny.

GAELLE
napsal(a):
Já mám problém s tím že narozdíl od těch ostatních vakcín (tetanus, neštovice atd.) tato není pořádně odzkoušená a spíchnutá horkou jehlou.
Vůbec se neví jak dlouho bude trvat účinek - třeba jen pár měsíců?
a pochybuji že nám dají vybrat mezi vakcínama. I když - měli by zohlednit zdravotní stav a problematické jedince třeba..................necháme se překvapit.
taky tuším že i první dávka se musí očkovat nadvakrát. Kolik toho asi tak nakoupí když chtějí proočkovat 60% obyvatel? Přitom na chřipku je to snad jen 4% u nás. Už vidím jak se hrnou davy.
A co se ví kolem covidu jistě? Je to tak nové onemocnění, vždyť je tu teprve rok!
napsal(a):
A co se ví kolem covidu jistě? Je to tak nové onemocnění, vždyť je tu teprve rok!
Moc se toho nevi, ale neni mi jasny, proc by to mel byt duvod nechat si na sobe vyzkouset uplne novy typ vakciny, o ktere nikdo netusi, co nositeli zpusobi v delsim casovem horizontu. Zasah do bunky neni dle meho az takova banalita, bohuzel vetsina lidi nerozlisuje a stale to srovnava s jiz pouzivanymi vakcinami.

Terven
napsal(a):
Moc se toho nevi, ale neni mi jasny, proc by to mel byt duvod nechat si na sobe vyzkouset uplne novy typ vakciny, o ktere nikdo netusi, co nositeli zpusobi v delsim casovem horizontu. Zasah do bunky neni dle meho az takova banalita, bohuzel vetsina lidi nerozlisuje a stale to srovnava s jiz pouzivanymi vakcinami.
Vždyť se nemusíte nechat očkovat, povinné to nebude. Ale jiná ochrana, možnost jak zastavit covid, jak zase žít normálně, zřejmě není.

můžu si asi vybrat a říct, já chci tuhle rekombinantní a tu RNA si strčte někam.

sisi58
napsal(a):
Ta účinnost je na jak dlouho?
Kdepak to panáčkové vyzkoumali, když je C19 viditelně na světě cca rok?
Vzhledem k mlžení kolem té ruské vakcíny bych řekla, že možná i napořád, protože když vám z těch očkovaných 95% umře, tak už se logicky nemůžou nakazit :D

napsal(a):
A kdo to jako povídá, když se to proslýchá? Nějaká další paní vrátná, která si to přečetla v Plesku?
Vidím, že máte široký přehled. Divím se, že nekontaktujete tu právničku, která se pokusila vymandelit z MV ČR (ano, z vnitra) přehled zemřelých od 2010. Chtějí za to 29 000,- bez DPH Teď, když to zveřejnila, tak snad možná i sleví, no - je to tedy strašná ostuda, ale bude se zase dobře pamatovat. A přitom stačilo napsat vám, orionko, vy máte brilantní přehled, ohledně covidu nejvíc.
Základní problém s vakcínou (vakcínami) ohledně covidu je, že jsou nové. Tj. spousta věcí se neví. To chápou asi všichni, včetně vrátných.
Zcela zásadní ale je, jak se k tomu postaví stát - mám na mysli k případným zdravotním poškozením v souvislosti s tímto očkováním. Zjednodušeně řečeno, u povinně předepsaných vakcinací případné poškození zdraví v souvislosti s očkováním stát odškodňuje, a je to v pořádku. U dobrovolné vakcinace ale nikoliv. A je otázka, jak to bude u těchto vakcín - zatím není rozhodnuto, a obávám se, že hned tak nebude. Spíš předpokládám, že to bude jakoby "dobrovolné" očkování, ale na druhé straně s takovými nepříjemnostmi pro ty, co se očkovat "dobrovolně" nenechají (znemožnění výjezdu do zahraničí, roušky furt, možná i vyhrazené hodiny na nákupy, hlášení cest do jiného kraje, zákaz vstupu na sportovní či kulturní akce, apod.), že se nakonec většina prosťáčků stejně očkovat nechá, a případné následky jsou holt pak jejich riziko, nad kterým stát jen pokrčí rameny, protože - bylo to přece dobrovolné, takže je to jejich problém.
Na sputnika a čínu ani nemyslete, ta do EU rozhodně nepřijde (i když možná Maďarsko projevilo snad zájem, no - těžko to pochopit).

napsal(a):
můžu si asi vybrat a říct, já chci tuhle rekombinantní a tu RNA si strčte někam.
Myslím, že si konkrétního výrobce vakcíny nebudete moct rozhodně vybrat. To opravdu asi nikoliv
Na sputnika a čínu ani nemyslete, ta do EU rozhodně nepřijde (i když možná Maďarsko projevilo snad zájem, no - těžko to pochopit)
Tak mě by překvapivě Sputnik neděsil o nic víc než Pfizer nebo Astra Zeneca...pro mě je děsivý hlavně fakt, že proti něčemu takovému je v plánu nepovinně povinné plošné očkování
https://tn.nova.cz/clanek/kdo-se-naockuje-bude-moct-cestovat-blatny-vysvetlil-chystany-system.html?fbclid=IwAR3QG9f4cGiNbjAUr42e5vBTyAlSALTT3R_VSP3cKX8Lsqd1vEB9BI_wuEE

Terven
napsal(a):
Na sputnika a čínu ani nemyslete, ta do EU rozhodně nepřijde (i když možná Maďarsko projevilo snad zájem, no - těžko to pochopit)
Tak mě by překvapivě Sputnik neděsil o nic víc než Pfizer nebo Astra Zeneca...pro mě je děsivý hlavně fakt, že proti něčemu takovému je v plánu nepovinně povinné plošné očkování
https://tn.nova.cz/clanek/kdo-se-naockuje-bude-moct-cestovat-blatny-vysvetlil-chystany-system.html?fbclid=IwAR3QG9f4cGiNbjAUr42e5vBTyAlSALTT3R_VSP3cKX8Lsqd1vEB9BI_wuEE
Proti něčemu takovému... takové banalitě, že?
Pro někoho banalita, pro někoho těžká nemoc s následky, pro někoho příčina úmrtí.
Jak byste tu pandemii navrhovala zkrotit, když ne očkováním?
napsal(a):
Proti něčemu takovému... takové banalitě, že?
Pro někoho banalita, pro někoho těžká nemoc s následky, pro někoho příčina úmrtí.
Jak byste tu pandemii navrhovala zkrotit, když ne očkováním?
Nepsala jsem, že je to banalita, to píšete vy. Jen si prostě nejsem jistá, že na takovouto nemoc je třeba vyvíjet rychlovakcínu bez řádného testování jako je u vakcín obvyklé. Ony ty dlouhodobé vedlejší účinky možná mohou být horší než koronavirus samotný a totéž platí o důsledcích některých opatření, bohužel.
Přečtěte si tohle - text z doby před koronavirem - cituji z něj
Vývoj každé očkovací látky trvá až desítky let
https://www.danieldrazan.cz/infekcni-nemoci-a-ockovani/bezpecnost-vakcin/

Terven
napsal(a):
Nepsala jsem, že je to banalita, to píšete vy. Jen si prostě nejsem jistá, že na takovouto nemoc je třeba vyvíjet rychlovakcínu bez řádného testování jako je u vakcín obvyklé. Ony ty dlouhodobé vedlejší účinky možná mohou být horší než koronavirus samotný a totéž platí o důsledcích některých opatření, bohužel.
Přečtěte si tohle - text z doby před koronavirem - cituji z něj
Vývoj každé očkovací látky trvá až desítky let
https://www.danieldrazan.cz/infekcni-nemoci-a-ockovani/bezpecnost-vakcin/
Váš příspěvek na mě dělá dojem, že covid považujete za banalitu díky této formulaci - pro mě je děsivý hlavně fakt, že proti něčemu takovému je v plánu nepovinně povinné plošné očkování .
To přece víme všichni, že vývoj očkovací látky obvykle trvá několik let. Ale co teda? Čekat roky, testovat vakcíny, a zatím chodit v rouškách, a žít s omezeními jako dnes?
napsal(a):
Váš příspěvek na mě dělá dojem, že covid považujete za banalitu díky této formulaci - pro mě je děsivý hlavně fakt, že proti něčemu takovému je v plánu nepovinně povinné plošné očkování .
To přece víme všichni, že vývoj očkovací látky obvykle trvá několik let. Ale co teda? Čekat roky, testovat vakcíny, a zatím chodit v rouškách, a žít s omezeními jako dnes?
Ne, nepovažuju to za banalitu, to ani náhodou, ale stejně tak nepovažuju za banalitu ani jiná onemocnění a jiné problémy, které jsou díky covidu odsunuty na vedlejší kolej.
A pokud bych si musela vybrat, zda rychlovakcínu anebo ještě deset let chodit v roušce, vyberu si to druhé - pro mě menší zlo.

napsal(a):
Nedávno jsem četla příspěvek - nevím už kde a od koho - chránit ohrožené skupiny (starší a nemocné), nakoupit jim respirátory, dezinfekci a jednorázové rukavice a zbytek relativně odolné populace nechat promořit. Mně se líbil. Vycházím i ze situace ve svém okolí - přátelé, známí, kolegové a jejich rodiny, to už je nějaký vzorek - ano, je mezi nimi jeden těžce nemocný a jedno úmrtí, ale většina nakažených má či měla příznaky mírné nebo žádné. Bez ohledu na věk.

Terven
napsal(a):
Ne, nepovažuju to za banalitu, to ani náhodou, ale stejně tak nepovažuju za banalitu ani jiná onemocnění a jiné problémy, které jsou díky covidu odsunuty na vedlejší kolej.
A pokud bych si musela vybrat, zda rychlovakcínu anebo ještě deset let chodit v roušce, vyberu si to druhé - pro mě menší zlo.
Ovečkám je, koukám, křišťálově jasné, že když mají před sebou dvě hnusná zla, že si jaksi vždycky musí jedno z nich vybrat.
Deset let chodit v roušce? Úžasná vize..ale asi bych se začala pomalu bát, ne všem tato představa totiž připadá jako šťastná budoucnost. Nebo vlastně spíš přestala bych se konečně bát?
http://dfens-cz.com/kdo-je-tady-sobec/
Atheira
napsal(a):
Podle všeho není.
To jiste , nač si lamat hlavu s tim co si o me myslí někdo, koho neznám . Každý uvažuje dle svého uvážení, možnosti a svědomí. Já potřebují ochránit své okolí a umožnit svým dětem normální život proto se očkovat dam a budu doufat, že to k nečemu bude.
Nesoudim nikoho , jen me mrzí , že spousta lidi myslí především jen a jen na sebe. Ale asi je to spravne a má to tak byt . Já jsem v tomhle trotl. Ale jina nebudu .
Jen by mě opravdu zajímalo - jak jinak pandemii zkrotit?
Zatím nikdo zde neuvedl žádný jiný návrh .
Není přeci řešení tady uzavírat ekonomiku, psychicky ničit lidi, kteří nemají pak práci, utahat k smrti lékaře a sestřičky a znicit celou generaci deti, z kterých by vyrostly nevzdělanci a lidi bez umění navázat vztahy.
Ale.je to jen řečnění , bude zajimave za rok se sem vratit a povědět si co bylo a nebylo
Ale vsadím se , že za rok budou naočkování téměř všichni. Ať už tam běželi říčně nebo neříčně
napsal(a):
Nedávno jsem četla příspěvek - nevím už kde a od koho - chránit ohrožené skupiny (starší a nemocné), nakoupit jim respirátory, dezinfekci a jednorázové rukavice a zbytek relativně odolné populace nechat promořit. Mně se líbil. Vycházím i ze situace ve svém okolí - přátelé, známí, kolegové a jejich rodiny, to už je nějaký vzorek - ano, je mezi nimi jeden těžce nemocný a jedno úmrtí, ale většina nakažených má či měla příznaky mírné nebo žádné. Bez ohledu na věk.
Taky se mi to líbilo !
Ale bohužel imunita je tak kratka, že by to asi bylo k ničemu 😐
Já vůbec netvrdim, že vakcina je zázrak . Ale zatím nikdo s ničím lepším nepřišel - jak z toho ven 😳
Třeba po ni budu mít nehezky průběh, třeba bude k ničemu , třeba na ni exnu - ale to mužů na covid i na cokoliv.
Ted vezli moji kamarádku 22 let, zdrava, mlada holka (má jen alergií) a průběh covidu na hospitalizaci 😐 naštěstí už to má za sebou ale bylo to prý žůžo 👎
assil
napsal(a):
A tak já doufám, že takoví blázni snad můžou fakt být jen v FDA...prostě "emerika", no... .
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
To jiste , nač si lamat hlavu s tim co si o me myslí někdo, koho neznám . Každý uvažuje dle svého uvážení, možnosti a svědomí. Já potřebují ochránit své okolí a umožnit svým dětem normální život proto se očkovat dam a budu doufat, že to k nečemu bude.
Nesoudim nikoho , jen me mrzí , že spousta lidi myslí především jen a jen na sebe. Ale asi je to spravne a má to tak byt . Já jsem v tomhle trotl. Ale jina nebudu .
Není přeci řešení tady uzavírat ekonomiku, psychicky ničit lidi, kteří nemají pak práci, utahat k smrti lékaře a sestřičky a znicit celou generaci deti, z kterých by vyrostly nevzdělanci a lidi bez umění navázat vztahy.
Ale.je to jen řečnění , bude zajimave za rok se sem vratit a povědět si co bylo a nebylo
Ale vsadím se , že za rok budou naočkování téměř všichni. Ať už tam běželi říčně nebo neříčně
No, já se fakt dobrovolně naočkovat nedám, tedy nechci se nechat dát...
Ale jak píšete v tom závěru, onehdá jsem se náhodou dostala na úplný začátek této diskuze, a je celkem zajímavé a někdy až "legrační" přečíst si teď názory nás iFAUŇÁKU někdy z února či března...

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Já si rozhodně nemyslím, že se nechají nakonec naočkovat všichni. To je utopie. To by jedině muselo být povinné a musela při tom asistovat snad armáda.
Já nevidím nic sobeckého na tom počkat, až jak se bude vakcína jevit. Já neohrožuju dá se říct nikoho, snad kromě manžela, a musím myslet v prvé řadě na to, že máme 4 psy a kdyby se mně něco stalo, tak se o ně nemá kdo postarat. V současné situaci je to pro mě priorita. Takže pro mě prostě nejsou experimenty na místě.
napsal(a):
Já si rozhodně nemyslím, že se nechají nakonec naočkovat všichni. To je utopie. To by jedině muselo být povinné a musela při tom asistovat snad armáda.
Já nevidím nic sobeckého na tom počkat, až jak se bude vakcína jevit. Já neohrožuju dá se říct nikoho, snad kromě manžela, a musím myslet v prvé řadě na to, že máme 4 psy a kdyby se mně něco stalo, tak se o ně nemá kdo postarat. V současné situaci je to pro mě priorita. Takže pro mě prostě nejsou experimenty na místě.
Ono i s těma dětma je to takový dvojatý.
Nechám se naočkovat, přece kvůli nim...
No, kdyby mě po tom očkování nedejbože klepla pepka nebo bych skončila jako slintající zrůdička, bude to dětem určitě hodně platný.

napsal(a):
Tak je jasné, že by bylo nejlepší, kdyby se nechali naočkovat všichni okolo nás a tím zajistili "zkrocení" viru a my bychom na tom profitovali bez očkování.
Jenomže těch, co očkování nechtějí je většina, takže naočkovaný 1 ze 100 ? Ten to moc nevytrhne.
Na něco lidstvo vyhynout musí.

napsal(a):
Tak je jasné, že by bylo nejlepší, kdyby se nechali naočkovat všichni okolo nás a tím zajistili "zkrocení" viru a my bychom na tom profitovali bez očkování.
Jenomže těch, co očkování nechtějí je většina, takže naočkovaný 1 ze 100 ? Ten to moc nevytrhne.
Přesně takto uvažují odpírači očkování, a teď myslím odpírače veškerého očkování, a hlavně povinného očkování dětí. Chtějí profitovat z toho, že je kolem nich a jejich dětí naočkována většina lidí. Tedy, že ta většina nese riziko, které ale oni nejsou ochotní podstoupit.

napsal(a):
Jenže tady u tohoto očkování není jistý nic. Jestli vůbec ochrání očkovaného a na jak dlouho, natožpak nenaočkované okolí.
Nejsem odpírač očkování, máme i nepovinný, třeba proti klíšťovce, syn proti meningokoku. Očkovat proti papilomaviru jsem ale nenechala ani jednoho. A tady u tohoto jsem prostě taky opatrná.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Já ano (uvedla návrh).

napsal(a):
Já ano (uvedla návrh).
Ale problém je, že zatím jak to tak vypadá, je po prodělaném covidu imunita časově omezená na pár měsíců. Váš návrh asi nebude moc fungovat...
No tady máme další informace ohledně vývoje vakcín.
https://www.lidovky.cz/svet/v-klinicke-fazi-testovani-doslo-behem-davkovani-ke-klicove-chybe-odbornici-uz-vysledkum-astrazenecy.A201126_124211_ln_zahranici_lianr

napsal(a):
Ale problém je, že zatím jak to tak vypadá, je po prodělaném covidu imunita časově omezená na pár měsíců. Váš návrh asi nebude moc fungovat...
Však to byl jenom souhlas s návrhem. Nevím, jak dlouhou imunitu garantuje vakcína.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229
Aby se u slavnych vakcin na covid nestalo cosi jako kdysi s thalidomidem (byt to nebyla vakcina a myslim jen srovnatelny pruser ne stejny).
Na co ockovat proti klistatum? To co se da lecit se vyleci naprosto v klidu a na tu smrtelnou to stejne neni.
neverend

XXX.XXX.213.247
Vyvinuli to dobře ve Wu-chanu, co? Nikde nějak nevidím hlubší zájem o toto "pochybení" či snad záměr? Zvláštní a fakt by mě to zajímalo celkem víc než už dokola nesmyslná čísla nakažených a podobně.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aby se u slavnych vakcin na covid nestalo cosi jako kdysi s thalidomidem (byt to nebyla vakcina a myslim jen srovnatelny pruser ne stejny).
Na co ockovat proti klistatum? To co se da lecit se vyleci naprosto v klidu a na tu smrtelnou to stejne neni.
S prvním odstavcem souhlasím, s druhým ne. Moje spolužačka na VŠ na klíšťovou encefalitidu umřela.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To máte trochu pomotaný...pro lidi očkování proti borelióze není, nicméně ta se opravdu dá vyléčit relativně v klidu.
O dost větší průšvih je klíšťová encefalitida, když ne smrtí, ochrnutím nebo trvalými následky může skončit jistě - a proti té se léta běžně očkuje.
U psů je to naopak - existuje pro ně vakcína proti borelióze (víceméně zbytečná) a proti encefalitidě nic.

Terven
napsal(a):
To máte trochu pomotaný...pro lidi očkování proti borelióze není, nicméně ta se opravdu dá vyléčit relativně v klidu.
O dost větší průšvih je klíšťová encefalitida, když ne smrtí, ochrnutím nebo trvalými následky může skončit jistě - a proti té se léta běžně očkuje.
U psů je to naopak - existuje pro ně vakcína proti borelióze (víceméně zbytečná) a proti encefalitidě nic.
Víceméně zbytečná? To si nemyslím.

napsal(a):
Víceméně zbytečná? To si nemyslím.
víceméně zbytečná. u psů je to tak, že dokonce mnoho lidí, jakože z oboru, pochybuje o tom, že u nich klinická borelióza vůbec existuje. spojitost mezi jakoukoliv klinikou a pozitivním testem na protilátky je totiž hodně přibližná.
v podstatě jediný pes, u kterýho asi fakt borelióza může propuknout, je bernský salašnický.

napsal(a):
víceméně zbytečná. u psů je to tak, že dokonce mnoho lidí, jakože z oboru, pochybuje o tom, že u nich klinická borelióza vůbec existuje. spojitost mezi jakoukoliv klinikou a pozitivním testem na protilátky je totiž hodně přibližná.
v podstatě jediný pes, u kterýho asi fakt borelióza může propuknout, je bernský salašnický.
Bohužel s vámi nemohu diskutovat na stejné úrovni, protože nemám veterinární ani lékařské či jiné zdravotní vzdělání. O lymské borrelioze jsem poprvé četla v časopisu Pes přítel člověka v osmdesátých letech. Další informace jsem měla od vědců AV ČR, kteří se výzkumem borreliozy zabývali a společně s Biovetou vytvořili vakcínu, která je přesně cílená na kmeny borrelií, vyskytující se v Evropě. A čtu úplně poprvé, že by borreliozou mohli onemocnět pouze BSP. Existuje nějaká studie?

Terven
napsal(a):
Ona i ta borelióza umí potrápit, pokud se dostane do chronického stadia. Ale neumírá se na ni, to je fakt.

Terven
napsal(a):
To určitě, ale dobře se léčí atb, zvláště pokud člověk neignoruje první - kožní stádium.
Pokud máte na mysli tu příznačnou skvrnu objevující se několik dnů až týdnů po přisátí klíštěte, tak je to sice častý příznak, ale každý jej mít nemusí. Měla jsem boreliózu čtyřikrát, a několikrát jsem ji poznala pouze ze zkušenosti... Nic není černobílé.
napsal(a):
Pokud máte na mysli tu příznačnou skvrnu objevující se několik dnů až týdnů po přisátí klíštěte, tak je to sice častý příznak, ale každý jej mít nemusí. Měla jsem boreliózu čtyřikrát, a několikrát jsem ji poznala pouze ze zkušenosti... Nic není černobílé.
Čekala jsem, kdy se ozve někdo, že skvrna není podmínkou , jasně, že existujou atypické průběhy, jako u všeho - tady šlo hlavně o to, že borelióza je ta lepší ze dvou nemocí, které hrozí lidem od klíšťat

Terven
napsal(a):
Čekala jsem, kdy se ozve někdo, že skvrna není podmínkou , jasně, že existujou atypické průběhy, jako u všeho - tady šlo hlavně o to, že borelióza je ta lepší ze dvou nemocí, které hrozí lidem od klíšťat
Tak to bez debat. Ale potrápit umí také.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229
napsal(a):
S prvním odstavcem souhlasím, s druhým ne. Moje spolužačka na VŠ na klíšťovou encefalitidu umřela.
Jenze jich je nekolik typu tech encefalitid a ta na kterou se umira v ockovani zahrnuta neni. Takze jo umrit na ni mohla. Ale ockovani by ji nepomohlo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenze jich je nekolik typu tech encefalitid a ta na kterou se umira v ockovani zahrnuta neni. Takze jo umrit na ni mohla. Ale ockovani by ji nepomohlo
Je to asi jako to slavny ockovani pubertacek proti rakovine delozniho cipku. Kolik typu (spoustecu nebo jak to rict je) presne nevim ale zadna vakcina nezahrnuje vsechny. Vzdy tak max pulku dle typu vakciny. Takze je to vicemene k prdu neb to sice ochrani proti par "typum" ale proti zbytku naopak oslabi.

napsal(a):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5980284/
Díky.

strčím to sem....bylo to na koňo inzerci, tak aby to nezapadlo...je to sympaťanda
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/128660294/daruji-belgickeho-ovcaka.php

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to víc jak 30 let zpátky. Takže očkování je zbytečné? Když stejně hypoteticky umřu? Nehádám se, nevěděla jsem. Očkovaná nejsem.
https://zivotvcesku.cz/rastislav-madar-kompletni-dokumentaci-vakcin-nikdo-v-cr-nevidel-rizika-jen-tezko-hodnotit-rika-epidemiolog/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=H14GhnGQJoZ-202011282039&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
pro ty co se chtějí očkovat...................
Terven
napsal(a):
Tak i toto je trochu sporné. Asi s Vámi souhlasím.....ale....moje kolegyně lékařka (!) naprosto ignorovala všechny známky borelky (plus měla i pozitivní anamnézu), až se propracovala k 40 horečkám, zvracení, kolapsovým stavům i.v. ATB (a to stále odmítala hospitalizaci, až na ni šéfová fakt musela řvát "Uvědomte si, že jste vážně nemocná!"), aby to mělo dohru v neuroborelióze, kdy jí to zasáhlo kognitivní funkce, hlavně paměť, což je při jejím (našem) povolání celkem průšvih.
Prostě, jak píšete tuším Vy, nic není černobílé, i ta encefalitida může probíhat mírně....ale suma sumárum asi nakonec souhlasím s tím, že kdybych si MUSELA vybrat, že některou z těch dvou nemocí onemocním, tak to bude borelka. Ale raději nic nepřivolávat!
GAELLE
napsal(a):
https://zivotvcesku.cz/rastislav-madar-kompletni-dokumentaci-vakcin-nikdo-v-cr-nevidel-rizika-jen-tezko-hodnotit-rika-epidemiolog/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=H14GhnGQJoZ-202011282039&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
pro ty co se chtějí očkovat...................
Jinak už má COVID i ředitel Motola Ludvík!
fikovnice
napsal(a):
Tak i toto je trochu sporné. Asi s Vámi souhlasím.....ale....moje kolegyně lékařka (!) naprosto ignorovala všechny známky borelky (plus měla i pozitivní anamnézu), až se propracovala k 40 horečkám, zvracení, kolapsovým stavům i.v. ATB (a to stále odmítala hospitalizaci, až na ni šéfová fakt musela řvát "Uvědomte si, že jste vážně nemocná!"), aby to mělo dohru v neuroborelióze, kdy jí to zasáhlo kognitivní funkce, hlavně paměť, což je při jejím (našem) povolání celkem průšvih.
Prostě, jak píšete tuším Vy, nic není černobílé, i ta encefalitida může probíhat mírně....ale suma sumárum asi nakonec souhlasím s tím, že kdybych si MUSELA vybrat, že některou z těch dvou nemocí onemocním, tak to bude borelka. Ale raději nic nepřivolávat!
No jo, ale pokud by neignorovala příznaky, tak v časných stádiích je borelióza fakt dobře léčitelná. Měla jsem jí 2x
Edit. - pochopila bych, že je průšvih, pokud časné příznaky nejsou a projeví se to až jako neuroborelióza, ale takhle...kdo chce kam...
Přidávám se ke "Gaelle", a dávám odkaz (i když jste možná mnozí článek četli):
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vakcina-astrazeneca-pochybnosti-tesy-veda-koronaviru-ockovani-oxfordska-univerzita.A201127_102922_zahranicni_jhr
Terven
napsal(a):
No jo, ale pokud by neignorovala příznaky, tak v časných stádiích je borelióza fakt dobře léčitelná. Měla jsem jí 2x
Edit. - pochopila bych, že je průšvih, pokud časné příznaky nejsou a projeví se to až jako neuroborelióza, ale takhle...kdo chce kam...
No jasně, souhlasím. Vždyť na ni křičela nejen šéfová, ale já třeba taky. Jde o moji nejbližší kolegyni v práci. Jenže si myslela, že je "nesmrtelná" a že holt její tělo se s infekcí vypořádá samo. Nebo prostě jiné vysvětlení nemám a dodnes to nechápu!
Terven
napsal(a):
Edit: Přinejmenším, když jí začaly ty horečky, tak si měla jít lehnout do špitálu!
Ano - "Kdo chce kam...."
COVID19 Pokud se budeme před Vánocemi testovat antigenními testy, musíme si uvědomit, že každý druhý až každý třetí pozitivní zůstane nezachycen (podle výrobce testu - přesnost testů je různá). Může být v jakékoliv fázi onemocnění. To povede k dalšímu promořování populace...
a toto OMAR ŠERÝ. Takže všichni dobře rozmyslete návštěvy starých a nemocných příbuzných o svátcích........asi jediná výhoda v této době když člověk žádnou rodinu nemá a nemůže nikoho nakazit a zabít.
GAELLE
napsal(a):
COVID19 Pokud se budeme před Vánocemi testovat antigenními testy, musíme si uvědomit, že každý druhý až každý třetí pozitivní zůstane nezachycen (podle výrobce testu - přesnost testů je různá). Může být v jakékoliv fázi onemocnění. To povede k dalšímu promořování populace...
a toto OMAR ŠERÝ. Takže všichni dobře rozmyslete návštěvy starých a nemocných příbuzných o svátcích........asi jediná výhoda v této době když člověk žádnou rodinu nemá a nemůže nikoho nakazit a zabít.
Ono je to celé divné. Jak jsem psala (Tobě privátně, ale i sem), moje rodina COVID měla. Bratranec s přítelkyní a bratrancův otec (84 let), tj. můj strýc. Žijí logicky ještě s mojí tetou a až snad po dvou týdnech mého meldování, ať začnou dodržovat nějaká protiepidemiologická opatření, tak např. teta začala spávat v jiné místnosti. Ale předtím tak asi dva týdny (nejméně) teta spala se strýcem. A ten měl průběh hnusný! Sestřenice mu IHNED, jak začal kašlat, nasadila ATB a to jej možná zachránilo od hospital., ne-li od něčeho ještě horšího! No, takže ve 4členné rodině se společným VŠÍM (kuchyně, koupelna, WC) se nakazili 3 a teta nic. A to má teta i jiné nemoci a je seniorka. Já pro to mám své vysvětlení (možná je to blbost), chvíli předtím se teta nechávala očkovat proti chřipce. A to moje vysvětlení je, že si tím nastimulovala nejen specifickou imunitu, ale i nespecifickou...a proto neonemocněla. No, anebo je to ještě úplně jinak...
fikovnice
napsal(a):
Ono je to celé divné. Jak jsem psala (Tobě privátně, ale i sem), moje rodina COVID měla. Bratranec s přítelkyní a bratrancův otec (84 let), tj. můj strýc. Žijí logicky ještě s mojí tetou a až snad po dvou týdnech mého meldování, ať začnou dodržovat nějaká protiepidemiologická opatření, tak např. teta začala spávat v jiné místnosti. Ale předtím tak asi dva týdny (nejméně) teta spala se strýcem. A ten měl průběh hnusný! Sestřenice mu IHNED, jak začal kašlat, nasadila ATB a to jej možná zachránilo od hospital., ne-li od něčeho ještě horšího! No, takže ve 4členné rodině se společným VŠÍM (kuchyně, koupelna, WC) se nakazili 3 a teta nic. A to má teta i jiné nemoci a je seniorka. Já pro to mám své vysvětlení (možná je to blbost), chvíli předtím se teta nechávala očkovat proti chřipce. A to moje vysvětlení je, že si tím nastimulovala nejen specifickou imunitu, ale i nespecifickou...a proto neonemocněla. No, anebo je to ještě úplně jinak...
Taky mám kamaráda kterého nakazil syn a manželka to od nich nechytla.V jednom bytě samozřejmě. Psala jsem to spíše proto aby se lidi nespoléhali na ty antigenní testy a v domnění že jsou negativní nenakazili své příbuzné.
Jinak ta nemoc mi přijde jak ruská ruleta. Jak v nakažení tak v příznacích i v tom kdo si vylosuje ventilátor případně smrt.
A jinak znám lidi co se nechali proti chřipce očkovat a dostali ji stejně a pěkně hnusnou. Očkovat bych se nenechala a chřipku jsem v životě neměla. Doufám že to tak zůstane i nadále.
Dobrý den,
stále tady čtu o (ne)očkování, někomu přidám palec, někomu ne, ale chci tím napsat, že já bych za svojí osobu určitě a na 100% do očkováni šla. Ano jak se říká jsem blázen, ale šla bych do toho a to protože si myslím, že já jsem ten typ co se o něho jen tak něco neotře a moje tělo vydrží vše, kdyby mi navrhli i testováni tak já jdu. Prostě si věřím a ano může se mi vše vymstít, ale na tohle já nemyslím, spíš přemýšlím pozitivně. Jo a jsem co 14dní testována už od 7měsíce. Manžel si ťuká na čelo a on i když zdravotník tak očkovat se nenechá ( pracuje v první líni ji u covidu)
Dája

Terven
napsal(a):
Já taky dvakrát. Naštěstí pokaždé ukázková skvrna, takže jsem naběhla za svou obvodní doktorkou s hotovou diagnózou, kterou odsouhlasila a dala recept na ATB.

rapotacka11
napsal(a):
?
https://www.arfa.cz/konspirace-skutecnosti-aerolinka-qantas-bude-povinne-pozadovat-ockovani-na-covid-a-pridaji-se-zrejme-dalsii-ve-finalni-fazi-je-cestovni-zdravotni-pas/?fbclid=IwAR1uF3ahRkADndweV3N3VY8slTBnqyBZG2a7tyvsU78wlF2ygw8VD0fWnnE#.X8OlUd5KjIW
:-) :-) tak ještě že mám blbý vzhled i se psem a nikde nás nechtějí
bude to kachna, ale kdyby.. můžou být rádi, že žijí
i největší aerol. propustili 50 % lidí a nebo zcela klekly
legrace bude ale tady, až se zjistí (vláda zjistí, neb zatím netuší), že rezervované vakcíny lidé nechtějí,
tudíž je dají povinně, aby to neplatili zbytečně
jo a také nám to samozřejmě dají zaplatit..
pamatuji si na jaře, ptali se na tiskovce, jestli a kdy koupí vakcínu,
a koktavec trojjazyčný říkal, že tamiflu stálo miliony, jim leželo roky a museli ho vyhodit, tak aby.. .......... no a ty tečky, to bylo TICHO.

Tady si počtěte, je to veliká legrace.
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/vakcina-proti-praseci-chripce-slouzi-jako-bezne-ockovani_167257.html

fikovnice
napsal(a):
....u nás v důchoďáku byli lidé také naočkovaní chřipkou (koncem srpna-září) a onemocněli....

Tak něco veselejšího, mě se to moc líbílo
tila rodrigues let's twist again

napsal(a):
Tak něco veselejšího, mě se to moc líbílo
tila rodrigues let's twist again
Nejde mi to sem dát. Atila Rodrigues a Gap
neverend

XXX.XXX.213.247
Jak nám pěkně zrychlilo tání ledovců,co? Prý naprosto překonává očekávání vědců. Napadlo vůbec někoho že Covid krásně odsunuje do pozadí možná daleko horší události než je on sám? Nevím, ale přišel jako na zavolanou těsně před celosvětovou krizí v době potíží s globálním oteplováním a tajné služby varují před globálním konfliktem. A vidíte že pokud Covid má plnit tuto funkci, tak jí plní dokonale. Naprosto odvedl pozornost od všeho ostatního.

neverend
napsal(a):
Jak nám pěkně zrychlilo tání ledovců,co? Prý naprosto překonává očekávání vědců. Napadlo vůbec někoho že Covid krásně odsunuje do pozadí možná daleko horší události než je on sám? Nevím, ale přišel jako na zavolanou těsně před celosvětovou krizí v době potíží s globálním oteplováním a tajné služby varují před globálním konfliktem. A vidíte že pokud Covid má plnit tuto funkci, tak jí plní dokonale. Naprosto odvedl pozornost od všeho ostatního.
Klima se mění... A co? V minulosti už se měnilo tolikrát, střídají se teplá a studená období, a bylo to tak, i když na planetě nežil člověk. Podle mě se vliv člověka na změnu klimatu přeceňuje. Je to, jako všechno, o penězích. Snaha zastavit změnu klimatu je marná, ale jde na tom obrovsky vydělávat. Přitom nic změně klimatu nezabrání.
Doporučuji přečíst knihu Utajené dějiny podnebí od Jiřího Svobody.

Tak ale to máte úplně stejně s těma virama. Ty tu jsou a budou a budou se objevovat nové a lidi prostě budou umírat.

napsal(a):
Tak ale to máte úplně stejně s těma virama. Ty tu jsou a budou a budou se objevovat nové a lidi prostě budou umírat.
To je reakce na můj příspěvek?
Pokud ano, tak jistě, máte pravdu. Ale na rozdíl od klimatu u nemocí lze většinou nalézt lék či vakcínu a tedy lidskou činností toto ovlivnit.

napsal(a):
To je reakce na můj příspěvek?
Pokud ano, tak jistě, máte pravdu. Ale na rozdíl od klimatu u nemocí lze většinou nalézt lék či vakcínu a tedy lidskou činností toto ovlivnit.
Ano, je to reakce na vás, zapomněla jsem citovat. Přesto než se přijde na lék nebo vakcínu, spousta lidí umře tak jako tak. S tím se holt budeme muset smířit. A myslím si, že s tím globálním oteplováním to tak nějak souvisí. A souhlasím, že se s tím nic moc dělat nedá. I když jsou organizace, například Animal Rebellion, které tvrdí, že když se úplně zruší živočišná výroba, bude vyřešeno. :-)

napsal(a):
Ano, je to reakce na vás, zapomněla jsem citovat. Přesto než se přijde na lék nebo vakcínu, spousta lidí umře tak jako tak. S tím se holt budeme muset smířit. A myslím si, že s tím globálním oteplováním to tak nějak souvisí. A souhlasím, že se s tím nic moc dělat nedá. I když jsou organizace, například Animal Rebellion, které tvrdí, že když se úplně zruší živočišná výroba, bude vyřešeno. :-)
O takových organizacích si myslím své, a vy asi taky. Určitě se musíme smířit s tím, že klid už byl a že mohou přijít mnohem horší nemoci než covid. Takže asi zažíváme generálku...

Na něco to lidstvo vymřít musí. Ať už na vlastní blbost, nebo díky přírodě. Brontosouři taky vyhynuli.
( Ale nemusí to být pozítří :-(( )
Pikantní na tom je, že lidé chrání kdejakou žoužel a rostlinku, a přitom docela tempem pracují na vlastním sebezničení.
napsal(a):
Na něco to lidstvo vymřít musí. Ať už na vlastní blbost, nebo díky přírodě. Brontosouři taky vyhynuli.
( Ale nemusí to být pozítří :-(( )
Pikantní na tom je, že lidé chrání kdejakou žoužel a rostlinku, a přitom docela tempem pracují na vlastním sebezničení.
To není pikantní, ale jediný smysluplný, protože nejhorší nepřítel každé žoužele a rostlinky je přemnožený invazivní druh a jediná obrana je likvidace. A kdo je tím přemnoženým invazivním druhem na týhle planetě všichni víme.
assil
napsal(a):
To není pikantní, ale jediný smysluplný, protože nejhorší nepřítel každé žoužele a rostlinky je přemnožený invazivní druh a jediná obrana je likvidace. A kdo je tím přemnoženým invazivním druhem na týhle planetě všichni víme.
Navíc na řadě různých žouželí a rostlinek stojí určitá rovnováha...nebo alespoň její zbytky. Naše existence stojí zase na tom, že tohle všechno potřebujem - přírodu, která se určitým způsobem ještě drží, byť dost chatrně a nakřivo. Ani jedna z těch nejdůležitějších věcí ale nestojí na nás...
Potíž je v tom, že se z obecného, globálního hlediska pořád staráme málo. Mnohdy spíš z pohodlnosti: "přece nebudu dělat věci jinak než jsem zvyklá, protože příroda"
Změna klimatu se samozřejmě děje i bez člověka, co by nás ale zajímat mělo je to, že naším vlivem se žene poněkud rychleji a není to Země, komu by to ve výsledku činilo největší potíž, ale ta nejvíc nejpostradatelnější žoužel - my.

Atheira
napsal(a):
Navíc na řadě různých žouželí a rostlinek stojí určitá rovnováha...nebo alespoň její zbytky. Naše existence stojí zase na tom, že tohle všechno potřebujem - přírodu, která se určitým způsobem ještě drží, byť dost chatrně a nakřivo. Ani jedna z těch nejdůležitějších věcí ale nestojí na nás...
Potíž je v tom, že se z obecného, globálního hlediska pořád staráme málo. Mnohdy spíš z pohodlnosti: "přece nebudu dělat věci jinak než jsem zvyklá, protože příroda"
Změna klimatu se samozřejmě děje i bez člověka, co by nás ale zajímat mělo je to, že naším vlivem se žene poněkud rychleji a není to Země, komu by to ve výsledku činilo největší potíž, ale ta nejvíc nejpostradatelnější žoužel - my.
Moje řeč. Příroda se bez nás v pohodě obejde (naopak by se Zemičce ulevilo), ale my bez ní ne.

"přece nebudu dělat věci jinak než jsem zvyklá, protože příroda"
Ono tohle není tak docela pravda. Ono je to často naopak :
Dám pár příkladů věcí, které kdyby se dělaly, tak jak byly předchozí generace zvyklé......
Listí hrabu hráběmi na lidsý pohon, o generaci mladší soused na to má foukadlo - na spalovací motor.
Prádlo věším venku na šňůry, usuší ho sluníčko. O generaci mladší sousedka má sušičku, na elektřinu.
Za mlada jsme si stopu na běžkách projeli sami, ten kdo vyjel první, užíval si hory bez lidí, ale projížděl stopu. Dnes ji projíždí rolba - na spalovací motor. Dnes tam těch 100 lidí dojede padesáti auty a musí mít asfaltové parkoviště velikosti fotbalového hřiště - vyčištěné od sněhu zase traktorem s motorem. Nebo jste někde ( kromě doma ) viděli házet sníh lopatou ?
A tak bych mohla pokračovat hooodně dlouho.
napsal(a):
"přece nebudu dělat věci jinak než jsem zvyklá, protože příroda"
Ono tohle není tak docela pravda. Ono je to často naopak :
Dám pár příkladů věcí, které kdyby se dělaly, tak jak byly předchozí generace zvyklé......
Listí hrabu hráběmi na lidsý pohon, o generaci mladší soused na to má foukadlo - na spalovací motor.
Prádlo věším venku na šňůry, usuší ho sluníčko. O generaci mladší sousedka má sušičku, na elektřinu.
Za mlada jsme si stopu na běžkách projeli sami, ten kdo vyjel první, užíval si hory bez lidí, ale projížděl stopu. Dnes ji projíždí rolba - na spalovací motor. Dnes tam těch 100 lidí dojede padesáti auty a musí mít asfaltové parkoviště velikosti fotbalového hřiště - vyčištěné od sněhu zase traktorem s motorem. Nebo jste někde ( kromě doma ) viděli házet sníh lopatou ?
A tak bych mohla pokračovat hooodně dlouho.
Však jsem psala, pohodlnost a zvyk... Vaše o generaci mladší sousedka je prostě zvyklá, že může věci dělat jednoduše a zřejmě to nebude měnit a věšet prádlo na šňůru, když nemusí. Přece se nezvencne z nějaký přírody, když to tak kolem dělají i jiní.
Tohle jsem měla na mysli a v podstatě se to shoduje s tím, co píšete vy. Jen jste můj text asi špatně pochopila.
Řada lidí už dávno není zvyklá dělat věci tak, jak je dělaly jejich babičky nebo dokonce ještě matky... Někdo nad tím nepřemýšlí a někdo, i když se zamyslí, nevidí důvod, proč by to tak měl dělat.

To je ten generační rozdíl :-). Pro mě představa "zvyk" je něco jiného než pro vás.
.

no, sušičku si asi pořídím. sluníčko je fajn. v létě. naposledy jsem sušila prádlo venku týden. v inverzní mlze.

Tak jo a v září nám napište, kolikrát jste potom přes léto věšela venku :-))
Prohlášení "jen v zimě" už jsem pár slyšela.

to já bych sušičku někam určitě nacpala. vedle pračky, tam by se vešla. vejdu jí někam mnohem snáze než sušák. a prostě přes léto jsem neměla problémy prát jak bylo potřeba, protože to viselo - a uschlo - venku. teď se dívám na špinavý džíny a říkám si, hmm. a spodní prádlo asi budu muset nosit víc dní za sebou. protože venku to vypadalo tak v sobotu, že by třeba něco mohlo schnout, ale ještě štěstí, že jsem se nenechala napálit.
naposledy když bylo jakž takž, tak jsem aspoň mohla převléct postel a uschlo mi ložní prádlo, takže velký věci mám zatím z krku. ale zima je dlouhá.

Atheira
napsal(a):
Já věším prádlo a vždycky je krásně. Jenže jakmile zakolíčkuju poslední ponožku, vždycky začne chcát, vždycky... Takže už i mlhu beru jako lepší možnost.
A stejně bych si sušičku nepořídila. Kam má člověk ty krámy pořád dávat? Na to nemám místo.
Asi pereme synchronizovaně! Nad mým prádlem se také pravidelně stahují mračna. A jakmile vezmu do ruky poslední kolíček, prší aspoň tři dny. 🤦🏻♀️
napsal(a):
Asi pereme synchronizovaně! Nad mým prádlem se také pravidelně stahují mračna. A jakmile vezmu do ruky poslední kolíček, prší aspoň tři dny. 🤦🏻♀️
Ale naději stále mám, pořád mě nepřešla, vždycky to věším přímo ven, že jako na sluníčko, aby to krásně vyvonělo a tak. A pak běhám v dešti a převěšuju to pod střechu.

Atheira
napsal(a):
Ale naději stále mám, pořád mě nepřešla, vždycky to věším přímo ven, že jako na sluníčko, aby to krásně vyvonělo a tak. A pak běhám v dešti a převěšuju to pod střechu.
když je člověk doma, dobrý :D
ale v tomhle hnusným vlhkým počasí to venku i bez deště schne tak dlouho, že není možné to hlídat.
jedu podle hesla "až naprší a uschne"

napsal(a):
to já bych sušičku někam určitě nacpala. vedle pračky, tam by se vešla. vejdu jí někam mnohem snáze než sušák. a prostě přes léto jsem neměla problémy prát jak bylo potřeba, protože to viselo - a uschlo - venku. teď se dívám na špinavý džíny a říkám si, hmm. a spodní prádlo asi budu muset nosit víc dní za sebou. protože venku to vypadalo tak v sobotu, že by třeba něco mohlo schnout, ale ještě štěstí, že jsem se nenechala napálit.
naposledy když bylo jakž takž, tak jsem aspoň mohla převléct postel a uschlo mi ložní prádlo, takže velký věci mám zatím z krku. ale zima je dlouhá.
Já jsem se sušičce dlouho bránila, z eko důvodů, ale nakonec jsem podlehla a mám ji (asi měsíc). Nemůžu si jí vynachválit, přes zimní období opravdu super věc. Navíc "žere chlupy", to je velký bonus navíc. Takže doporučuju i navzdory eko zátěži, tu můžete vykompenzovat jinak.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
když je člověk doma, dobrý :D
ale v tomhle hnusným vlhkým počasí to venku i bez deště schne tak dlouho, že není možné to hlídat.
jedu podle hesla "až naprší a uschne"
Sušičku mohu vřele doporučit.🙂 Nepotřebuje ani přívody vody samozřejmě a ani odpad. Super věc a ještě prádlo odžmolkuje. Já jí mám v obyváku hned vedle pelíšku Belinky.😀 Vejde se fakt všude.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.110
napsal(a):
A ono se jako neda hodit na susak rozkladaci doma? Rozlozim susak vecer to tam hodim a rano suchy
V obyvaku. No problem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ono se jako neda hodit na susak rozkladaci doma? Rozlozim susak vecer to tam hodim a rano suchy
V obyvaku. No problem
Pak nejspíš topíte na hodně stupňů. Mně schlo prádlo na sušáku 1,5 - 2 dny.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V obyvaku. No problem
já jsem ráda, že mi uschne nádobí, natož prádlo :D

Musíte koupit sušičku A+++++++++++++++++++++++++
.
S krátkým programem. Na vše mi stačí 1:52 (na bavlněné košile, trika,...stačí 40 minut), naházím tam deku, polštářek a normální hadry dokupy, sebere to chlupy, vytáhnu teploučké a nezmačkané a vůbec.
V létě venku je to bezva, ale na černém oblečení se pak dělají pruhy.
A já mám 99,9 % hadrů černých :-)

napsal(a):
já jsem ráda, že mi uschne nádobí, natož prádlo :D
To asi nebude myčka :-)
Napište Ježíškovi. Já mu psala o sušičku loni, ale vybodl se na mě,
ale protože já se vždy zapřu a povím si "tyv, tos neměl dělat", tak jsem si ji, jemu navzteky, koupila sama. A má to!
A protože jsem věděla, že letos to dopadne stejně, tak jsem si nadělila ještě tu myčku, mrazák a troubu.
Jsem tak trochu eko..myčka např. vůbec nepotřebuje Allin1 atp., ale prší nám tu 8 měsíců v roce a
maso v alobalu do země zakopávat nebudu.

myčku ne, na těch mých pár talířů a na hrnec, to umeju ve dřezu raz dva. ale to prádlo, to mě točí.
s ježíškem už je domluvená komoda na oblečení.
napsal(a):
Musíte koupit sušičku A+++++++++++++++++++++++++
.
S krátkým programem. Na vše mi stačí 1:52 (na bavlněné košile, trika,...stačí 40 minut), naházím tam deku, polštářek a normální hadry dokupy, sebere to chlupy, vytáhnu teploučké a nezmačkané a vůbec.
V létě venku je to bezva, ale na černém oblečení se pak dělají pruhy.
A já mám 99,9 % hadrů černých :-)
Bílý pruhy ze sušení venku? Jsem si nikdy nevšimla.
Já mám na černým oblečení jenom obrazce. Chlupový, psí!
Možná přes to ty pruhy od sušení jenom nejsou vidět.

Musíte to venku sušit naruby, aby to šisovalo ze správné (neviditelné) strany. 🤣

napsal(a):
Musíte to venku sušit naruby, aby to šisovalo ze správné (neviditelné) strany. 🤣
Však to jsem dělala. Roky. Stejně to časem chytne do fialova nebo co to je za hnus.
Tss na to kašlu.
Si představím, že každý druhý den peru a suším
deky, co jsou na gauči kvůli zvěři.. mi je špatně..
a čekám 2 - 3 dny na uschnutí venku..
Mi to nevychází :-)
Když jsem ji koupila.. zapnula, ono se to rozsvítilo
a Kocourek hned vlezl dovnitř a pes za ním. Hlavně že když jim koupím pelíšek/boudičku, tak ignor.
Atheira
napsal(a):
Bílý pruhy ze sušení venku? Jsem si nikdy nevšimla.
Já mám na černým oblečení jenom obrazce. Chlupový, psí!
Možná přes to ty pruhy od sušení jenom nejsou vidět.
Ale když on nikdo nechápe, že ti psi pouští chlupy schválně - z lásky k nám.
Chtějí nám zateplit oblečení. No fakt. Ověřila jsem si, že na ochlupacené tepláky už další chlupy nepřibývají, kdežto na čisté tepláky ano.
Takže když ty chlupy nebudeme sundávat, tak tam postupně naroste dostatečná izolační vrstva a pak už psi, spokojení, že nám není zima, nebudou muset línat.

Varaxi
napsal(a):
Chtějí nám zateplit oblečení. No fakt. Ověřila jsem si, že na ochlupacené tepláky už další chlupy nepřibývají, kdežto na čisté tepláky ano.
Takže když ty chlupy nebudeme sundávat, tak tam postupně naroste dostatečná izolační vrstva a pak už psi, spokojení, že nám není zima, nebudou muset línat.
jo tak proto... Nora zatepluje podlahu, už je mi to jasný
Varaxi
napsal(a):
Já jsem na odchlupování hrozný lempl. Tak jako ledabyle to smetu, kouknu, je jich míň, dobrý... Zase ale nosím černou fakt dost málo a na většině věcí se to ztratí. Mám ale docela vtipnou story z nákupáku. Občas takhle vyrážíme se sestrou na odpoledne - nákupy, kafe... (teda vyrážely, všichni víme :D). No a moje sestra naopak nosí černou hodně a má dvě kočky. Jestli je něco horšího než psí chlupy, tak jsou to kočičí. Její kocour je navíc dlouhosrstý, materiál zřejmě chemlon.
Přístup k odchlupování má takový - vezmu to válečkem jednou, dvakrát, někdy vůbec No a teď ten nákupák...
Míjely jsme dvě takové paničky. Našňořený hodně, daly si záležet, ale viditelně kombinací peroxidu, solárka a celkově asi chemikálií vypadaly takový použitější, než by ve svém věku nutně musely vypadat...
Sestra měla takovou černou vestičku a na zádech zůstalo pár chlupů. Fakt pár, kdo má zvíře tak ví, že to běžně bývá úplně jiná liga :D
Jedna ženská na druhou "vidíš to? Já bych takhle zachlupacená teda ven nevylezla, bych se bála takhle vyjít i s odpadkama!"
Bylo vidět, jak to říká naschvál, abychom to slyšely, tak se ptám sestry
"vidíš ty nehty? S tímhle bych byla v práci úplně k ničemu a ještě bych se bála si i vytřít zadek"
Atheira
napsal(a):
Já jsem na odchlupování hrozný lempl. Tak jako ledabyle to smetu, kouknu, je jich míň, dobrý... Zase ale nosím černou fakt dost málo a na většině věcí se to ztratí. Mám ale docela vtipnou story z nákupáku. Občas takhle vyrážíme se sestrou na odpoledne - nákupy, kafe... (teda vyrážely, všichni víme :D). No a moje sestra naopak nosí černou hodně a má dvě kočky. Jestli je něco horšího než psí chlupy, tak jsou to kočičí. Její kocour je navíc dlouhosrstý, materiál zřejmě chemlon.
Přístup k odchlupování má takový - vezmu to válečkem jednou, dvakrát, někdy vůbec No a teď ten nákupák...
Míjely jsme dvě takové paničky. Našňořený hodně, daly si záležet, ale viditelně kombinací peroxidu, solárka a celkově asi chemikálií vypadaly takový použitější, než by ve svém věku nutně musely vypadat...
Sestra měla takovou černou vestičku a na zádech zůstalo pár chlupů. Fakt pár, kdo má zvíře tak ví, že to běžně bývá úplně jiná liga :D
Jedna ženská na druhou "vidíš to? Já bych takhle zachlupacená teda ven nevylezla, bych se bála takhle vyjít i s odpadkama!"
"vidíš ty nehty? S tímhle bych byla v práci úplně k ničemu a ještě bych se bála si i vytřít zadek"
Bych ty dámy s radostí svezla v našem voze
Vždycky si dělám legraci, když to dávám do servisu - mechanici si obvykle dávají igelity na sedačky, aby neumazali interiér...v našem autě je to nutnost, aby si nezaprasili montérky.
Terven
napsal(a):
Bych ty dámy s radostí svezla v našem voze
Vždycky si dělám legraci, když to dávám do servisu - mechanici si obvykle dávají igelity na sedačky, aby neumazali interiér...v našem autě je to nutnost, aby si nezaprasili montérky.
Jste mi připomněla, jak jsem dávala notebook do servisu.
Chlápek při předání, že už je jak nový a že ho rovnou zbavil i těch chlupů. Že podle jiných počítačů od zvířat by to odhadoval na psa a jestli se trefil.

Atheira
napsal(a):
No jak říká můj syn, když vylezeme u krámu z auta a já mu říkám "bože, ty jsi samej chlup, to jsi to doma nemohl přejet alespoň trochu válečkem??...a on na to.."no a co, tak ať každej vidí, že máme bernardýny, já se za to nestydím "
ad sušička...
jsem člověk co má rád prádlo usušené na sluníčku....to je nej, ale v zimním období, obzlášť když se ještě tolik netopí mi teda občas prádlo na sušáku zatuchne....pak s tím musím znova do pračky ...jsou prostě období, kdy by se sušička hodila...a stopro na odchlupování vypraných dek.
Vzhledem k tomu, že se snažím šetřit doma elektřinou a vodou jak jen to jde, tak myslím, že bych snad zas až tolik tomu klimatu neublížila.

napsal(a):
No jak říká můj syn, když vylezeme u krámu z auta a já mu říkám "bože, ty jsi samej chlup, to jsi to doma nemohl přejet alespoň trochu válečkem??...a on na to.."no a co, tak ať každej vidí, že máme bernardýny, já se za to nestydím "
ad sušička...
jsem člověk co má rád prádlo usušené na sluníčku....to je nej, ale v zimním období, obzlášť když se ještě tolik netopí mi teda občas prádlo na sušáku zatuchne....pak s tím musím znova do pračky ...jsou prostě období, kdy by se sušička hodila...a stopro na odchlupování vypraných dek.
Vzhledem k tomu, že se snažím šetřit doma elektřinou a vodou jak jen to jde, tak myslím, že bych snad zas až tolik tomu klimatu neublížila.
Přesně tak to vidím i já. A evidentně doma nepřetápíme, tak se do naší uhlíkové stopy i ta sušička vleze.

A co to je za stopu, když to musíte prát dvakrát a sušením v místnosti si děláte plísně na zdi? Třeba. Si vymejšlim.
Do pračky Persil, to je jako Pedigree granule, to je stopa. Pro mě stopka.
Někdo mi říkal, že elektřiny se u nás vyrábí moc, že ta naše soustava na to ani není stavěná, a tak ji musíme posílat jinam (za směšné peníze, hlavně že my máme el. nejdražší, že).
Takže já vlastně tou sušičkou hrozně pomáhám,
aby něco neshořelo nebo tak.
A taky tak nějak šetřím, jak se dá, hodně lidí má prý sušení/praní na noční proud (to je ten, co ho pouští, jak se jim hodí, právě), jako já mám bojler a akumulačky /Že bych se teď styděla, že topím elek. .. to je dilema.. lesy nemáme žádné :-)/
podle mě tady ten proud je a vyrábět víc ho nemusí, protože já si pořídím další žárovku. A žárovky.. nemám led ani jednu, protože u toho nic nevidím a klasická žárovka dělá i teplo :-)
Myslíte, že když budeme děsně šetřit proudem, tak oni přestanou tolik vyrábět?
By muselo trvat dlouho, ten pokles, a všici naráz.
A jak všici přestanou elektricky využívat, tak ta elektřina bude ve vzduchu poletovat
jako jiskry a všechno spálí. Na popel. Nestačí, že tady máme smrtící epidemii, ještě tohle do baráku.

No já jsem taková trochu postižená ohledně zhasínání....když u mě a mamky bydlela babička, tak nás obě štvalo, že furt chodí a zhasíná po nás...nechaly jsme svítit na chodbě a babička tradá hupky dupky zhasnout.....no dnes dělám to samé.
Žárovky mám jak jde...někde úsporný, někde neúsporný.....přiznám se, že bez ohledu na to, jakou barvou bílé úsporná žárovka svítí, tak z ní nemám pocit takového toho tepla domova.......
Nebudu pokrytec...nejsem žádná přírodní žena......
No a když to tak s tou ekologií vidím, tak za nějaký čas už nebudu vypouštět škodliviny z mého automobilového naftového vozu, protože je zakážou a na elektroauto nebudu mít prachy......i když hlava mi nebere, proč jsou elektro auta tak ECO, když opomenu výrobu a zéskávání surovin na výrobu takovýho auta, když opomenu to, že se pro ně musí vyrobit elektřina a ne vždycky "zelená", tak za pár let přestanou být funkční baterie a pomalu se nevyplatí koupit nové...takže koupíme další auto, které se musí někde vyrobit........nevím jestli bych si místo psa neměla pořídit oslíčka a vozíček, abych se nemusela tahat z krámu s nákupama pěšky.

vozík utáhne i dostatečně velký pes.
a naftové vozy nezakážou, prostě se bude jezdit ojetinami, když nebudou na trhu nové.

napsal(a):
No já jsem taková trochu postižená ohledně zhasínání....když u mě a mamky bydlela babička, tak nás obě štvalo, že furt chodí a zhasíná po nás...nechaly jsme svítit na chodbě a babička tradá hupky dupky zhasnout.....no dnes dělám to samé.
Žárovky mám jak jde...někde úsporný, někde neúsporný.....přiznám se, že bez ohledu na to, jakou barvou bílé úsporná žárovka svítí, tak z ní nemám pocit takového toho tepla domova.......
Nebudu pokrytec...nejsem žádná přírodní žena......
No a když to tak s tou ekologií vidím, tak za nějaký čas už nebudu vypouštět škodliviny z mého automobilového naftového vozu, protože je zakážou a na elektroauto nebudu mít prachy......i když hlava mi nebere, proč jsou elektro auta tak ECO, když opomenu výrobu a zéskávání surovin na výrobu takovýho auta, když opomenu to, že se pro ně musí vyrobit elektřina a ne vždycky "zelená", tak za pár let přestanou být funkční baterie a pomalu se nevyplatí koupit nové...takže koupíme další auto, které se musí někde vyrobit........nevím jestli bych si místo psa neměla pořídit oslíčka a vozíček, abych se nemusela tahat z krámu s nákupama pěšky.
Elektroauta jsou eko jenom ve městech - nečudí se z nich a nemusíme dýchat koktejl nebezpečných chemikálií. Z celkového pohledu jsou naopak silně neeko. Hlavně kvůli těm bateriím, jejich výroba a následná likvidace jsou problém. Velký problém.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
vozík utáhne i dostatečně velký pes.
a naftové vozy nezakážou, prostě se bude jezdit ojetinami, když nebudou na trhu nové.
Tedy auta posledních let jako ojetinu si moc nedovedu představit.😀 Budeš víc v servisu než na silnici.🙂 Samá elektronika která to nedá víc jak deset let. Toho psa bych viděl reálněji s tím vozíkem.😀