Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.12.2020 15:07

fikovnice napsal(a):
Nemáš Rady odkaz?
Já nezpochybňuji, že se tam "něco" stalo, to je jasné... Ale jak to, že třeba normální lidi něco nenatočili, vždyť to není pusté místo, záběrů z WTC jsou stovky...

Jestli to nebude tím, že je to v jiné lokalitě a ne v centru NY, kde je turistů a kamer nepočítaně. A taky tím, že to nikdo nečekal. Žádné tajemno bych v tom nehledala.

6.12.2020 15:16

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja dodneska nechapu piloty. Kdyz poleti dle teroristu chcipnou. Kdyz odmitnou taky jakej je v tom rozdil krom vyslednyho poctu mrtvol? Nez s tim napalit do vezaku radsi se necham odstrelit driv.

No já mám takovej pocit, že to do těch věžáků pilotovali teroristi...

6.12.2020 15:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Ano, všechna letadla, i to, kde se pasažéři pokusili je zneškodnit, ale nepovedlo se, nestihnuli to

6.12.2020 15:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jestli to nebude tím, že je to v jiné lokalitě a ne v centru NY, kde je turistů a kamer nepočítaně. A taky tím, že to nikdo nečekal. Žádné tajemno bych v tom nehledala.

Přesně, je to osamocené.
Tady skoukni Jani tento odkaz, ty záběry byly použité i v rekonstrukci, co jsem viděla já. Jiné nejspíš nejsou. https://www.youtube.com/watch?v=74UNHRqI6TU&has_verified=1

6.12.2020 16:24

fikovnice napsal(a):
Tak to já mám vůči USA trochu jiné mínění, ale rozhodně je neadoruji. Nicméně o 11. září si myslím svoje...např. nechápu, jak to, že jsem nikdy neviděla žádné video z pádu letadla na Pentagon. Ale ono je to asi jedno.

Však se podívejte, co Trump vyvádí? To je státník světové velmoci? Když nastoupil do úřadu Obama, svět tak nějak doufal......A co dokázal? Válčit tam, kde se ještě neválčilo.

Tak jsem vám chtěla nabídnout, jak uštvali J. Lennona https://www.ceskatelevize.cz/porady/10285422032-usa-versus-john-lennon/, ale čt už to zablokovala.

6.12.2020 16:27

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja dodneska nechapu piloty. Kdyz poleti dle teroristu chcipnou. Kdyz odmitnou taky jakej je v tom rozdil krom vyslednyho poctu mrtvol? Nez s tim napalit do vezaku radsi se necham odstrelit driv.

když ono tohle byl vlastně první únos, kdy cílem bylo fakt všechny zabít. všechny ostatní únosy před tím, to bylo opravdu jako únos, ve smyslu leťte tam a tam nebo vás zastřelíme.

dneska už by se asi každý zachoval jinak, ale v té chvíli nemohl nikdo předpokládat, že s žádným přistáním se nepočítá.

6.12.2020 16:28

nechte té světové politiky

hlásím, že mám venku prádlo a jsem opatrný optimista

6.12.2020 16:32

Dyť tady už je tma.

6.12.2020 16:51
Atheira

XXX.XXX.209.8

Určitě nezmokne. Krásně se vyfouká a pak uletí.
Do bláta!

6.12.2020 16:53

Měla jste se na to vrhnout včera - večer jsem pověsila a dnes dopoledne sbírala suché.

6.12.2020 17:19

Atheira napsal(a):
Určitě nezmokne. Krásně se vyfouká a pak uletí.
Do bláta!

na to mám kolíčky

6.12.2020 17:19

Měla jste se na to vrhnout včera - večer jsem pověsila a dnes dopoledne sbírala suché.

včera jsem byla příliš líná.

6.12.2020 17:23

Jak kde. Včera u nás uletělo i ee vedení, tak byste jednak nevyprala ( leda na valše ), a pak by opravdu prádlo uletělo.

6.12.2020 17:25
Atheira

XXX.XXX.209.8

na to mám kolíčky

To jsem si loni říkala taky a pak jsem povlečení honila po lese. I s těma kolíčkama.
Byli na něm jeleni, ale nikdo už mi neřekl, že je to má být jelen Větrník.

6.12.2020 17:25

lupus4 napsal(a):

Fuj, nestrašte. Tohle by mi opravdu neslušelo !

6.12.2020 17:30

u mě teda nějak zásadně nefouká. akorát tak, aby to mohlo pěkně uschnout. jinak přes den sluníčko, pohoda.

6.12.2020 17:35

Jak kde. Včera u nás uletělo i ee vedení, tak byste jednak nevyprala ( leda na valše ), a pak by opravdu prádlo uletělo.

U nás včera bylo bezvětří. Asi před hodinou se začal trochu zvedat vítr, popojel mi prázdný kyblík po balkonu, ale žádné drama se (zatím) nekoná.

6.12.2020 17:39

mě teda prázdný kýble popojíždějí běžně. zrovna teď v týdnu jsem sbírala dva a taky mi někdo rozšlapal závěsný květináč.

ale za to nemůže vítr, ale stejnej činitel, který způsobuje, že zahrada vypadá jako po cvičení dělostřelectva.

6.12.2020 18:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

U nás fučí od pátku - to byla doslova kalamita, co lámala stromy a nešla elektrika, včera mírnější, dneska asi tak jak včera.

6.12.2020 18:33

My jsme byli od pátku připraveni na nejhorší, ale bylo to v pohodě, žádný velký vítr se nekonal. Prádlo venku jsem ale neměla.

6.12.2020 18:45
fikovnice

XXX.XXX.135.9

Já vím "Balu", vždyť i já sama jsem kdysi na vrcholu WTC byla a na Manhattanu se to prostě turisty vždy jen hemžilo.
Obecně mě konspirace občas pobaví, občas se nad nimi i zamyslím, tady tedy - pravda - nic na pobavení není... Ale prostě....to, že jsem jediné video neviděla, mi fakt zvláštní přijde. Ale samozřejmě je to jen a jen můj pohled na věc. (Áááá, emotikony už naskočily !)

6.12.2020 18:45
fikovnice

XXX.XXX.135.9

Snad...prý...

6.12.2020 18:47
fikovnice

XXX.XXX.135.9

lesnížínka napsal(a):
Přesně, je to osamocené.
Tady skoukni Jani tento odkaz, ty záběry byly použité i v rekonstrukci, co jsem viděla já. Jiné nejspíš nejsou. https://www.youtube.com/watch?v=74UNHRqI6TU&has_verified=1

Kouknu pak na to, děkuji!
Sice mi to píše, že video je omezeno věkem, ale tak snad dětství a adolescenci už mám za sebou...i když někdy teda nevím!

6.12.2020 18:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Snad...prý...

Na to jsou v letadle černé skříňky, našla se internetová a snad i mobilní komunikace, plánky a nákresy akce, místa, kde si teroristi dělali piloťáky atd. Jistě, může si kdo bude chtít myslet, že všechno bylo nahrané a hozené na al káidu a nevím co ještě...ale to si můžeš myslet vždycky a o všech zprávách světa. Jestli u toho nebudeš osobně a neuvidíš to na vlastní oči...vždycky je to jen: někdo řekl...

6.12.2020 18:54
fikovnice

XXX.XXX.135.9

Však se podívejte, co Trump vyvádí? To je státník světové velmoci? Když nastoupil do úřadu Obama, svět tak nějak doufal......A co dokázal? Válčit tam, kde se ještě neválčilo.

Tak jsem vám chtěla nabídnout, jak uštvali J. Lennona https://www.ceskatelevize.cz/porady/10285422032-usa-versus-john-lennon/, ale čt už to zablokovala.

"Orionko", my v tomto náhledu nejsme ve shodě, ale zároveň jsem psala, že Amíky neadoruji. Mám mínění vůči nim tak nějak "něco mezi". Zajímavostí jistě je, že některé vrcholové a pozitivní věcí v USA, třeba ve zdravotnictví, udělali původem Češi, viz Bohdan Pomahač... No, a nedávno jsem se dozvěděla, že např. teď ve výkumu SARS-Cov-2, ale i ve výzkumu HIV, významně participuje další Čech - imunolog profesor Zdeněk Hel. A co je síla, je to můj příbuzný , jen jsem o něm hooodně dlouho neslyšela, a pochází z menší vesnice (teď je součástí menšího města na Drahanské vysočině), odkud je zbytek mé rodiny. Chlubit se cizím peřím se nemá, ale...tak snad mi to odpustíte!

6.12.2020 19:00
fikovnice

XXX.XXX.135.9

A já hlásím, že právě peru ...a nutně potřebuju, aby mi do rána uschly kalhoty!!! Sušičku nemám! Nicméně buď to pomůže vyřešit sušák (mám dost suchý byt), anebo mám šňůry na balkóně (nebo je to lodžie?) - každopádně je to kryté, tak asi lodžie. Akorát, že u nás nějakej extra vichr nefouká, tak nevím, jestli větší jistota uschnutí nebude v bytě...

6.12.2020 19:02

Jste mě nalomily, taky jsem naložila pračku. V noci očekávám nejmíň kroupy...

(Se stiskem zapínacího tlačítka začal venku ohňostroj - to bude asi znamení.)

6.12.2020 19:06
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
"Orionko", my v tomto náhledu nejsme ve shodě, ale zároveň jsem psala, že Amíky neadoruji. Mám mínění vůči nim tak nějak "něco mezi". Zajímavostí jistě je, že některé vrcholové a pozitivní věcí v USA, třeba ve zdravotnictví, udělali původem Češi, viz Bohdan Pomahač... No, a nedávno jsem se dozvěděla, že např. teď ve výkumu SARS-Cov-2, ale i ve výzkumu HIV, významně participuje další Čech - imunolog profesor Zdeněk Hel. A co je síla, je to můj příbuzný , jen jsem o něm hooodně dlouho neslyšela, a pochází z menší vesnice (teď je součástí menšího města na Drahanské vysočině), odkud je zbytek mé rodiny. Chlubit se cizím peřím se nemá, ale...tak snad mi to odpustíte!

Není to ,,cizí peří" máte částečně stejnou krev My se hodně ,,rodinujeme" i s třeba druhýma bratrancema a tak. Mamčina sestřenka je pro mě taky teta. Muž...ti ani s tetama a strejdama a mě to děsně štve. Vždycky mu říkám: chápeš, chápeš vůbec, že na začátku byl jeden člověk, ze kterého pocházíte vy další? Nedívej se dopředu, že už je to ,,rozředěné" , ale generace zpátky, kde byli ti první rodiče, co váš rod založili a vy tam všichni patříte a máte část krve stejnou.

6.12.2020 19:09
fikovnice

XXX.XXX.135.9

lesnížínka napsal(a):
Na to jsou v letadle černé skříňky, našla se internetová a snad i mobilní komunikace, plánky a nákresy akce, místa, kde si teroristi dělali piloťáky atd. Jistě, může si kdo bude chtít myslet, že všechno bylo nahrané a hozené na al káidu a nevím co ještě...ale to si můžeš myslet vždycky a o všech zprávách světa. Jestli u toho nebudeš osobně a neuvidíš to na vlastní oči...vždycky je to jen: někdo řekl...

Jasně, v tom všem s Tebou souhlasím... A nemá cenu, aby nějaká J.N. tady spekulovala, v čích zájmech tehdy byly pády...nejen WTC... (viz pád toho "osamělého "paneláku č.7" x hodin po pádu WTC; ale vnitřně si občas ty otázky pokládám (teda teď už ne, ale v minulosti ano.). Tak třeba "Neverend" se vyjádří jako naturalizovaný Amík, jak to tehdy bylo, anebo sdělí svůj pohled na věc!

Snad dodatek: 11.září 2001 jsem zrovna byla na kongresu v Marseille. Nebudu popisovat do detailu cestu zpět (všude na letištích vojáci se samopaly), ale pláč účástníků kongresu - Američanů - asi nikdy nezapomenu... Já tehdy nějak plakat nemohla, jen si pamatuji, že se mi udělalo fyzicky strašně špatně, což je u mě známka velkého psych. šoku.

neverend

6.12.2020 19:10
neverend

XXX.XXX.213.247

fikovnice napsal(a):

Jistě že Češi jsou schopní jedinci a často vyniknou nad mnoha dalšími odborníky z jiných zemí, ale o tom jsem právě mluvil jak jsme tu probírali ty Němce například. Čech velmi schopný vystuduje zde v Čechách a odjede buď do USA či Německa a kamkoli jinam. Tam samozřejmě již nepracuje pro Čechy, ale pro například Americkou či jinou společnost. Prostě to zkrátím ano? Co je tady platné že je vlastně Čech? Kdo sklidí a speněží jeho "ovoce" práce? Ošetří tady kolik pacientů? Snad víte co chci říct.. Prostě utečou Vám všichni schopní a zůstane tu buď vlastenec nebo podprůměr.

6.12.2020 19:17
fikovnice

XXX.XXX.135.9

lesnížínka napsal(a):
Není to ,,cizí peří" máte částečně stejnou krev My se hodně ,,rodinujeme" i s třeba druhýma bratrancema a tak. Mamčina sestřenka je pro mě taky teta. Muž...ti ani s tetama a strejdama a mě to děsně štve. Vždycky mu říkám: chápeš, chápeš vůbec, že na začátku byl jeden člověk, ze kterého pocházíte vy další? Nedívej se dopředu, že už je to ,,rozředěné" , ale generace zpátky, kde byli ti první rodiče, co váš rod založili a vy tam všichni patříte a máte část krve stejnou.

Máš pravdu...jenže zrovna Ty víš z našich SZ, jak je to s chováním té mé rodiny... Ono, když člověku zbydou právě jen tety, strýcové, bratranci, sestřenice, tak se na ně logicky upne, ale i tak nějak očekává aspoň symbolickou pomoc, když je na dně... Té se mi dostává od mé tety (sestra mého táty), ale už je to stará osoba. Mladí na mě pečou. A pořád a pořád a pořád mě mrzí (resp. vždy zamrzí), když vím, že dost často jezdí do Brna - mají v rodině snad auto pro každého jednotlivého člena...a nikdy nepadla nabídka typu "Budeme o víkendu v Brně, tak se za Tebou zastavíme!" A to jsem je v minulosti x-krát zvala. Pak jsem to vzdala, ptž to vykrucování, proč se stavit nelze, mě zraňovalo ještě víc. Může tady na to mít spousta lidí úplně jiný názor...ale já teď píšu, jak to vnímám, a že bohužel jsem přístupem právě té střední a mladé generace velmi zklamaná. Však zrovna my dvě jsme si o tom kdysi psaly...

6.12.2020 19:21
fikovnice

XXX.XXX.135.9

neverend napsal(a):
Jistě že Češi jsou schopní jedinci a často vyniknou nad mnoha dalšími odborníky z jiných zemí, ale o tom jsem právě mluvil jak jsme tu probírali ty Němce například. Čech velmi schopný vystuduje zde v Čechách a odjede buď do USA či Německa a kamkoli jinam. Tam samozřejmě již nepracuje pro Čechy, ale pro například Americkou či jinou společnost. Prostě to zkrátím ano? Co je tady platné že je vlastně Čech? Kdo sklidí a speněží jeho "ovoce" práce? Ošetří tady kolik pacientů? Snad víte co chci říct.. Prostě utečou Vám všichni schopní a zůstane tu buď vlastenec nebo podprůměr.

No, tak ten mnou zmiňovaný profesor imunologie, co vím, utekl už za bolševismu...což plně chápu. Myslím, že v současnosti už ten úprk od nás směrem na západ zdaleka není tak masivní, ba ani velký. Toť můj názor...

Vy sám jste několikrát psal o svém tatínkovi, nemýlím-li se, že studoval v HK (?). Smím se zeptat - je tedy v USA také, stejně jako Vy? Pokud ano, jaký k tomu měl důvod?

6.12.2020 19:27
fikovnice

XXX.XXX.135.9

neverend napsal(a):

A ještě tedy: podle toho, co jste na sebe v diskuzích prozradil , tak jste relativně mladý (řekla bych mladší střední generace). Považujete se v tom, co děláte, za úspěšného? Co Vás vedlo k odchodu z ČR (jestli to tak bylo)? Samozřejmě mi nemusíte odpovídat, snad mi věříte, že nemám v úmyslu Vás nějak dehonestovat, zahánět do kouta, a tak...

Ale prostě hodně se mi nelíbí, když tedy člověk původem Čech, který mj. vládne dobře mateřštinou, plive na ty svoje kořeny a vyjadřuje se tak, jak se vyjadřujete Vy.
V tom jsem pro změnu s "Orionkou" zajedno!

6.12.2020 19:29
fikovnice

XXX.XXX.135.9

Jste mě nalomily, taky jsem naložila pračku. V noci očekávám nejmíň kroupy...

(Se stiskem zapínacího tlačítka začal venku ohňostroj - to bude asi znamení.)

Jéé, u nás se taky "ohňostrojuje" (možná to už skončilo)!

6.12.2020 19:49

neverend napsal(a):

https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/alabamska-policie-ozdobila-stromecek-portrety-zlocincu-40344393#seq_no=6&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=KQJKFh5NHFk-202012061638&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

No, nejsou to magoři ?

neverend

6.12.2020 20:18
neverend

XXX.XXX.213.247

fikovnice napsal(a):
A ještě tedy: podle toho, co jste na sebe v diskuzích prozradil , tak jste relativně mladý (řekla bych mladší střední generace). Považujete se v tom, co děláte, za úspěšného? Co Vás vedlo k odchodu z ČR (jestli to tak bylo)? Samozřejmě mi nemusíte odpovídat, snad mi věříte, že nemám v úmyslu Vás nějak dehonestovat, zahánět do kouta, a tak...

Ale prostě hodně se mi nelíbí, když tedy člověk původem Čech, který mj. vládne dobře mateřštinou, plive na ty svoje kořeny a vyjadřuje se tak, jak se vyjadřujete Vy.
V tom jsem pro změnu s "Orionkou" zajedno!

Jenže já nemůžu za to že to takhle chápete.😒 Přeci já jen poukázal na nedostatky co se mi v Čechách nelíbí. Víte že pravděpodobně mě leží osud národa na srdci víc než Vám? Rád bych viděl Čechy jako usměvavé a spokojené lidi s dostatečnou inteligencí na to pojmenovat problém a trvat na jeho řešení. Nejde o význam pár jednotlivců, ale o význam národa. Nedovedu to vše popsat, ale má někdo pocit že už jste na tom jako v Německu? Nesliboval tu někdo náhodou do třech let? Tak tedy na co mám být hrdý jako Čech? Že zásobujeme západ pár schopnými a doma zůstane zubař co mi málem vyvrtal zdravý zub? Nebo jiný babičku málem připravil o nohu? O Mělnické nemocnici už jdou normálně strašidelné story po okolí. Uff, Vy mě už nebudete mít rádi, ale já vždy jdu k jádru problému a nerad chodím okolo. Vůbec nevím proč mě tehdy otec tak rychle sbalil a odjeli jsme. Dodnes nevím co v tom bylo. Jen mi řekl teprve nedávno, že v Rusku na posledním sjezdu už se připouštěl státní převrat.

6.12.2020 20:40

neverend napsal(a):
Jenže já nemůžu za to že to takhle chápete.😒 Přeci já jen poukázal na nedostatky co se mi v Čechách nelíbí. Víte že pravděpodobně mě leží osud národa na srdci víc než Vám? Rád bych viděl Čechy jako usměvavé a spokojené lidi s dostatečnou inteligencí na to pojmenovat problém a trvat na jeho řešení. Nejde o význam pár jednotlivců, ale o význam národa. Nedovedu to vše popsat, ale má někdo pocit že už jste na tom jako v Německu? Nesliboval tu někdo náhodou do třech let? Tak tedy na co mám být hrdý jako Čech? Že zásobujeme západ pár schopnými a doma zůstane zubař co mi málem vyvrtal zdravý zub? Nebo jiný babičku málem připravil o nohu? O Mělnické nemocnici už jdou normálně strašidelné story po okolí. Uff, Vy mě už nebudete mít rádi, ale já vždy jdu k jádru problému a nerad chodím okolo. Vůbec nevím proč mě tehdy otec tak rychle sbalil a odjeli jsme. Dodnes nevím co v tom bylo. Jen mi řekl teprve nedávno, že v Rusku na posledním sjezdu už se připouštěl státní převrat.

Nevím, odkud se díváte, ale vidíte špatně. V Čechách jsme ještě ( zatím ) nepodlehli modle kapitalizmu, kterou jsou peníze a zisk. Je tu spousta hravých lidí, kteří než aby bouchali kačky a všechno přeočítávali na peníze, jdou radši se psem ven, na cvičák, do lesa - do lesa, do kterého se smí.( Pan Emons - nebudu hledat, jak se správně píše - toto vidí jako největší výhodu u nás. Nemusí pořád hlídat, kam šlápne ! )
A nejsou to zdaleka jen pejskomilové. Je tu hračiček daleko víc a ve všech oborech lidských činností.
A ani s tou závistí, o které se tak často v souvislosti s námi mluví, to není tak hrozné.
Pravdu máte bohužel v tom, že jsme to po 1989 zase posr....

6.12.2020 20:54

neverend napsal(a):

jako usměvavé a spokojené lidi

Někdy mi přijde, že pokud má být člověk usměvavý a spokojený, tak ale nejdřív musí být spokojený tak nějak sám se sebou a pak se nesmí koukat na zprávy, nezabývat se politikou, kdo si kolik nahrabe, jak jsou předražené zakázky, jak účelně jsou využívány dotace a tak celkově jak je ten život nespravedlivej......

Jsem usměvavá a spokojená, život mě naučil, že spoustu věcí prostě nepřeperu, tak je prostě neřeším...nemůžu zařídit světový mír, když to řeknu nadneseně.

Jestli jsem hrdá na to, že jsem Čech??...ano jsem hrdá a nějaká politika nebo pár pitomců, se kterýma se potkám, mi to nemůžou pokazit.
Obecně mi připadá, že v celku jako národ jsme hodně tolerantní a třeba v americe bych bydlet nechtěla, někdy mi přijde, že je tam spousta věcí postavených na hlavu...

6.12.2020 20:56
6.12.2020 21:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

https://www.denik.cz/ze_sveta/rigoberto-alpizar-incident.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.lppartner&dop_ab_variant=null

Magoři to jsou !

Howg.

Nevím Orionko, co by jste dělala jinak v jejich situaci? V dnešní době, po pár ma.orech v ulicích, už by to možná dopadlo stejně i u nás. Mohli riskovat, že fakt odpálí bombu? Ne, nemohli, opravdu ne.

neverend

7.12.2020 02:30
neverend

XXX.XXX.213.247

lesnížínka napsal(a):
Nevím Orionko, co by jste dělala jinak v jejich situaci? V dnešní době, po pár ma.orech v ulicích, už by to možná dopadlo stejně i u nás. Mohli riskovat, že fakt odpálí bombu? Ne, nemohli, opravdu ne.

Měli ho nejdřív poslat na vyšetření.😃😃 Máte jen vteřinu či pár na rozhodnutí. Kdyby se zdráhali a on opravdu měl v batohu bombu, tak byli všichni mrtví. A pak by zase bylo v novinách o selhání ochrany. Tady v Čechách se zatím nic snad nestalo, ale opravdu buďme rádi. Já náboženství nemám rád v žádné podobě. Je nebezpečné a dovede strhnout lidi k nevídané krutosti.😒 Ovšem to už s původním příspěvkem nesouvisí, tak pardon.🙂

7.12.2020 03:25
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Neverend asi nepochopil, že usměvavost Američanů ale není dána tím, že jsou šťastní. Budou se usmívat a tvrdit, že jim je fajn a super, i když jim ten den zemřela kočka, protože sdělovat negativní pocity je bráno jako hrubost. Je to společenský standard, ne známka povšechného životního štěstí národa.
Navíc obouvat se do českého zdravotnictví a adorovat americké, mi přijde celkem mimo. Hezky to řekla Jen z Dream Prague. Ano, máme nejlepší doktory a největší odborníky, ale k čemu to je mít nejlepší kardiochirurgy na světě, když si běžná populace nemůže dovolit antibiotika...

Jen je Američanka žijící léta v Praze, má docela dobrá srovnání života tady a tam a troufám si říct, že z toho jako ČR vycházíme lépe.

https://youtu.be/XgHMmimI0C4?t=899
(videa mají české titulky, ta v češtině zase anglické)

7.12.2020 07:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

neverend napsal(a):
Měli ho nejdřív poslat na vyšetření.😃😃 Máte jen vteřinu či pár na rozhodnutí. Kdyby se zdráhali a on opravdu měl v batohu bombu, tak byli všichni mrtví. A pak by zase bylo v novinách o selhání ochrany. Tady v Čechách se zatím nic snad nestalo, ale opravdu buďme rádi. Já náboženství nemám rád v žádné podobě. Je nebezpečné a dovede strhnout lidi k nevídané krutosti.😒 Ovšem to už s původním příspěvkem nesouvisí, tak pardon.🙂

Tak to jsme dva

7.12.2020 09:17

lesnížínka napsal(a):

Kdybyste si ten článek přečetla celý, tak byste se dočetla, že rozstříleli batoh, ve kterém ta údajná bomba byla. Kdyby tam bomba byla, tak on by ji odpálil možná, ale ta střelba by ji odpálila na 100%.
To chtěli? Ne jsou to pistolníci a násilníci.
Co chcete v zemi, která na násilí vznikla a násilím žije dál.

7.12.2020 09:43

Kdybyste si ten článek přečetla celý, tak byste se dočetla, že rozstříleli batoh, ve kterém ta údajná bomba byla. Kdyby tam bomba byla, tak on by ji odpálil možná, ale ta střelba by ji odpálila na 100%.
To chtěli? Ne jsou to pistolníci a násilníci.
Co chcete v zemi, která na násilí vznikla a násilím žije dál.

Vznik a historie každé země jsou provázeny násilím.

7.12.2020 13:51

když ono tohle byl vlastně první únos, kdy cílem bylo fakt všechny zabít. všechny ostatní únosy před tím, to bylo opravdu jako únos, ve smyslu leťte tam a tam nebo vás zastřelíme.

dneska už by se asi každý zachoval jinak, ale v té chvíli nemohl nikdo předpokládat, že s žádným přistáním se nepočítá.

Přesně tak. Ve všech unesených letadlech únosci zneškodnili posádku a ujali se řízení. Záběrů z útoku na dvojčata je hodně, protože a) turisti a b) všichni natáčeli poškozenou 1. věž a mimoděk tak zachytili náraz druhého letadla.
Co se přesně děje, došlo až lidem ve čtvrtém letadle, které směřovalo na Bílý dům. Tam se pokusili přeprat teroristy a převzít řízení zpět, bohužel přitom havarovali, ale útoku zabránili.

7.12.2020 14:04

fikovnice napsal(a):
Snad...prý...

Znám někoho, kdo se osobně znal s jedním z cestujících v tom čtvrtém letadle. Ten dotyčný se účastnil boje s teroristy v pilotní kabině, předtím se rozloučil s rodinou, protože věděl, že to nejspíš nepřežije. Ale útok na Bílý dům odvrátili.

7.12.2020 16:12

lupus4 napsal(a):
a zpět k viru

bylo by fajn alespoň uvést zdroj

neverend

7.12.2020 16:51
neverend

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Neverend asi nepochopil, že usměvavost Američanů ale není dána tím, že jsou šťastní. Budou se usmívat a tvrdit, že jim je fajn a super, i když jim ten den zemřela kočka, protože sdělovat negativní pocity je bráno jako hrubost. Je to společenský standard, ne známka povšechného životního štěstí národa.
Navíc obouvat se do českého zdravotnictví a adorovat americké, mi přijde celkem mimo. Hezky to řekla Jen z Dream Prague. Ano, máme nejlepší doktory a největší odborníky, ale k čemu to je mít nejlepší kardiochirurgy na světě, když si běžná populace nemůže dovolit antibiotika...

Jen je Američanka žijící léta v Praze, má docela dobrá srovnání života tady a tam a troufám si říct, že z toho jako ČR vycházíme lépe.

https://youtu.be/XgHMmimI0C4?t=899
(videa mají české titulky, ta v češtině zase anglické)

http://www.hks.re/wiki/vnimani_ceske_kultury_ocima_americanu_zijicich_v_cr

Dotázku v životě jsem nezažil aby se mě na pozdrav Američan ptal co dělám.🙂 Ani u našeho souseda jsem nevěděl co dělá. Myslím že něco s pojišťovnou nebo spořitelnou? Já opravdu nevím. Kdo nemá na antibiotika? V lékárně jsem platil tehdy celá antibiotika necelé čtyři dolary. Do Českého zdravotnictví se neobouvám a Americké neadoruji, ale co jsem viděl to jsem viděl. Také z vyprávění přátel jde mráz po zádech jak přivezl v noci manželku s tipyckými příznaky mrtvice a oni chtěli čekat do rána? Asi nebyl doktor či co? Fakt nemocnice to je a ne krematorium.😃 Bulovka to zachránila, ale to zdržení jeho žena ponese celý život. Jestli to snesete, mohu pokračovat příběhy mnoha lidí jak skvělé péče se jim dostalo. A perlička na závěr: Protože jsem zvyklý si kontrolovat své zdravotní pojištění, tak jsem si nechal vyjet úhrady které platila pojišťovna za mě mé bývalé lékařce. Si představte že ta už je tak pokroková, že nejen vydává recepty elektronicky, ale už i medicínu praktikuje také přes Net.😃 Tedy alespoň podle toho že o žádných prohlídkách a vyšetřeních nevím a přesto jsou v úhradách.😃 A jestli jste správný Čech, tak mě teď sežerete.😃

7.12.2020 20:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

neverend napsal(a):

Dotázku v životě jsem nezažil aby se mě na pozdrav Američan ptal co dělám.🙂 Ani u našeho souseda jsem nevěděl co dělá. Myslím že něco s pojišťovnou nebo spořitelnou? Já opravdu nevím. Kdo nemá na antibiotika? V lékárně jsem platil tehdy celá antibiotika necelé čtyři dolary. Do Českého zdravotnictví se neobouvám a Americké neadoruji, ale co jsem viděl to jsem viděl. Také z vyprávění přátel jde mráz po zádech jak přivezl v noci manželku s tipyckými příznaky mrtvice a oni chtěli čekat do rána? Asi nebyl doktor či co? Fakt nemocnice to je a ne krematorium.😃 Bulovka to zachránila, ale to zdržení jeho žena ponese celý život. Jestli to snesete, mohu pokračovat příběhy mnoha lidí jak skvělé péče se jim dostalo. A perlička na závěr: Protože jsem zvyklý si kontrolovat své zdravotní pojištění, tak jsem si nechal vyjet úhrady které platila pojišťovna za mě mé bývalé lékařce. Si představte že ta už je tak pokroková, že nejen vydává recepty elektronicky, ale už i medicínu praktikuje také přes Net.😃 Tedy alespoň podle toho že o žádných prohlídkách a vyšetřeních nevím a přesto jsou v úhradách.😃 A jestli jste správný Čech, tak mě teď sežerete.😃

Kdybych nevěděla, že žijete jinde věřila bych, že mluvíte o naší nemocnici. Tam se dostat, je sebevražda. Já snad neznám nikoho, koho by vyléčili, pokud mu něco bylo To je spíš parodie na nemocnici. Myslím si, že je to parkoviště doktorů, které nikdo nikde nechce.

7.12.2020 20:43
Dotaz

XXX.XXX.235.225

neverend napsal(a):

Opět to překrucujete. Pokud nemáte pojištění, tak tam prostě na běžnou péči moc nedosáhnete - o to šlo - nemohou si dovolit zaplatit prohlídku a léky. U nás jste pojištěn, i když jste bez práce, takže vám klidně vymění chlopeň jako nezaměstnanému, když to bude potřeba. Nemusíte se bát jít k lékaři, protože to máte "zdarma" - tedy vy za prohlídku ani potřebná vyšetření nic neplatíte. O tom se Američanům může jen zdát.

7.12.2020 20:46
Terven

XXX.XXX.110.191

bylo by fajn alespoň uvést zdroj

To každopádně...nicméně, bohužel, vše, co je tam uvedené, jsou známá fakta, která lze dohledat i jinde.

neverend

7.12.2020 20:58
neverend

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Opět to překrucujete. Pokud nemáte pojištění, tak tam prostě na běžnou péči moc nedosáhnete - o to šlo - nemohou si dovolit zaplatit prohlídku a léky. U nás jste pojištěn, i když jste bez práce, takže vám klidně vymění chlopeň jako nezaměstnanému, když to bude potřeba. Nemusíte se bát jít k lékaři, protože to máte "zdarma" - tedy vy za prohlídku ani potřebná vyšetření nic neplatíte. O tom se Američanům může jen zdát.

Já tomu Dotaz nějak nerozumím. Bratr byl nedávno u zubaře a platil asi 1600Kč za ošetření zubu. Je pojištěný samozřejmě jako každý tady. Doma neplatím nic, protože prostě 350 dolarů pojištění.😒 A jinak by mi zubař účtoval asi 170 dolarů. Tady u Vás platím VZP částku kolem 8000 Kč a platím u lékaře stejně i léky doplácím.😒 Prostě jednou jsem pojištěný a proč tedy platím znovu v lékárně i u lékaře?

7.12.2020 21:12

Dneska by se už nikdo do kokpitu nedostal, právě díky 11.září, což je bohužel ale taky hrozně špatně:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Let_Germanwings_9525

Co by mělo být správně, těžko říct, ale takhle to bohužel smrtí končí vždy.

7.12.2020 21:17

lupus4 napsal(a):
a zpět k viru

Nakonec nic jiného, než se nechat "dobrovolně" očkovat, lidem nezbyde.

Slabou útěchou je, že stát nakonec převzal v souvislosti s vakcinací proti covid-19 zodpovědnost za případné následné poškození zdraví. Ale zdraví si za peníze nekoupí nikdo.

Jak říkala ta "slavná" věštkyně: Vidím velký špatný...

7.12.2020 21:28

Je veřejné zdr. pojištění a "navíc". Často je to tak, že nabídka práce v cizině obsahuje "pojištění", že. Je dobré, lepší, nejlepší, nebo také žádné.
Což se u nás nestane - my máme i lázně, nakonec i tu pitvu.
Když chci u dr. neplatit vůbec nic, tak už si musím připlatit soukromě - a to je i kdekoli jinde ve světě.
U zubaře i na sádrovně si mohu vybrat - lehoučkou sádru za koruny, nebo tu starou těžkou zdarma, u zubaře je na výběr spousta technik a materiálů.
Kladívko, palička, to je zdarma. Zlatý zub nikoli.
Pořád máme jeden z nejlepších systémů, o tom nelze diskutovat, to jsou fakta. Oni se tam všude mají tak dobře, že musí neustále stavět kliniky pro chudé a pojízdné hospitals, od Wall Street nebo od kdy to nevyřešili, a že se tam vystřídalo prezidentů :-) hrdinové.. ostuda.
https://wikisofia.cz/wiki/Zdravotnictv%C3%AD_v_USA

Jinde ve světě je to jak u nás se psem - zaplať si pojistku ze svého, nebo plať veterináře.
Takhle prosté to je.

7.12.2020 21:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

neverend napsal(a):
Já tomu Dotaz nějak nerozumím. Bratr byl nedávno u zubaře a platil asi 1600Kč za ošetření zubu. Je pojištěný samozřejmě jako každý tady. Doma neplatím nic, protože prostě 350 dolarů pojištění.😒 A jinak by mi zubař účtoval asi 170 dolarů. Tady u Vás platím VZP částku kolem 8000 Kč a platím u lékaře stejně i léky doplácím.😒 Prostě jednou jsem pojištěný a proč tedy platím znovu v lékárně i u lékaře?

Zubaře nemůžete s běžnou péči srovnávat, tam se platí i za materiály - pojišťovna platí bazál - prohlídky, amalgámové plomby, na předních zubech plomby bílé.

U normálního lékaře, o kterých se bavím - tedy u obvodního a odborníků - neplatíte za prohlídku lékařem, RTG, krevní testy, v nemocnici za operaci, za pobyt atd. V US se platí i za bezproblémový porod. Navíc je u nás lékový limit, kdy vám stát vrátí doplatky na léky, když přesáhnete 5000,- ročně (aspoň to tak bylo, aktuální částkou si teď nejsem jistá). A pokud máte vysoké doplatky na léky, třeba jako epileptici, tak jsou lékárny, kde doplatek není ( u nás ve FN). Péče je dostupná a dobrá, nezkrachujete na tom, že máte epilepsii, srdeční vadu, cukrovku apod. Můžete být i bez práce a nárok na péči máte stejně. Odvody odvisí od financí, tady je solidární systém. Pokud nesouhlasíte, nechce se operovat v US. ;)

7.12.2020 21:29

Slabou útěchou je, že stát nakonec převzal v souvislosti s vakcinací proti covid-19 zodpovědnost za případné následné poškození zdraví. Ale zdraví si za peníze nekoupí nikdo.

Já tam nic nevidím.. co se mi zakáže, když se nenechám?

7.12.2020 21:35

https://finexpert.e15.cz/byt-zdravotne-pojisten-neni-ve-svete-samozrejmosti

Si to představím - JIP, ventilátor, léky, jídlo v nemocnici.. v ČR je to samozřejmost.

7.12.2020 21:57
assil

XXX.XXX.122.3

Ta útěcha je mylná, v EU se zodpovědnost za následky delegovala na nějaký evropský orgán. Až vám něco bude, budete se muset jít soudit do Bruselu. A firma je z obliga, tak co by neměli vakcínu za pár měsíců.
https://echo24.cz/a/SbXGP/firma-ktera-vyviji-vakcinu-proti-koronaviru-nechce-nest-nasledky-za-vedlejsi-ucinky

7.12.2020 22:12

Vládní návrh poslanci schválili - info ze 4.12.20
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-koronavirus-ockovani-na-naklady-zdravotniho-pojisteni-dobrovolne.A201204_061317_domaci_kop

Info ze srpna je snad dnes passé, ne?

7.12.2020 22:12

Podle nějaké tabulky jsem poslední na řadě a nejdřív cca za rok, tak mezitím mohu sledovat.. jestli tu někdo zbyde?

7.12.2020 22:15

doporučuji v mezičase krátit si čas čtením, ať víte, do čeho jdete:
https://www.databazeknih.cz/knihy/kralovstvi-dutcu-447989

neverend

7.12.2020 22:27
neverend

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Zubaře nemůžete s běžnou péči srovnávat, tam se platí i za materiály - pojišťovna platí bazál - prohlídky, amalgámové plomby, na předních zubech plomby bílé.

U normálního lékaře, o kterých se bavím - tedy u obvodního a odborníků - neplatíte za prohlídku lékařem, RTG, krevní testy, v nemocnici za operaci, za pobyt atd. V US se platí i za bezproblémový porod. Navíc je u nás lékový limit, kdy vám stát vrátí doplatky na léky, když přesáhnete 5000,- ročně (aspoň to tak bylo, aktuální částkou si teď nejsem jistá). A pokud máte vysoké doplatky na léky, třeba jako epileptici, tak jsou lékárny, kde doplatek není ( u nás ve FN). Péče je dostupná a dobrá, nezkrachujete na tom, že máte epilepsii, srdeční vadu, cukrovku apod. Můžete být i bez práce a nárok na péči máte stejně. Odvody odvisí od financí, tady je solidární systém. Pokud nesouhlasíte, nechce se operovat v US. ;)

Tak tomu stejně nerozumím v čem je výhoda. Jako OSVČ si to stejně celkem tvrdě zaplatím a zaměstnanec to zaplatí ze své výplaty. Necháme to být, ale je celkem nespravedlivé aby někdo kdo se třeba vyhýbá celý život práci byl nakonec na tom stejně jako člověk celoživotně pracující. V USA Vám samozřejmě nikdo nebrání si platit pojištění jak zdravotní tak sociální a to i na dobu kdy jste nezaměstnaný. Ovšem tedy pak u lékaře neplatíte ani cent. Čili u Vás i neplatič bude plně ošetřen a částku zaplatí ti co platí.😃 Z něho to pak nikdo nedostane, protože pod mostem 293.😃

7.12.2020 22:29
assil

XXX.XXX.122.3

Vládní návrh poslanci schválili - info ze 4.12.20
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-koronavirus-ockovani-na-naklady-zdravotniho-pojisteni-dobrovolne.A201204_061317_domaci_kop

Info ze srpna je snad dnes passé, ne?

Jasně, odškodní jen zvlášť závažné následky a to podle tabulek, no alespoň si to užijou pozůstalí. :D
Ale je fakt, že ještě minulý týden Blatný říkal v nějakém rozhovoru, že odškodňovat bude EU. A moc se mi nechce věřit, že by to řekl jen tak. Když to tak čtu, že firmě připadne zisk a odškodňovat budou státy, tedy my, takže si odškodnění zaplatí v podstatě postižený. Fakt paráda, ať je to tak nebo tak.

7.12.2020 22:36
assil

XXX.XXX.122.3

neverend napsal(a):
Tak tomu stejně nerozumím v čem je výhoda. Jako OSVČ si to stejně celkem tvrdě zaplatím a zaměstnanec to zaplatí ze své výplaty. Necháme to být, ale je celkem nespravedlivé aby někdo kdo se třeba vyhýbá celý život práci byl nakonec na tom stejně jako člověk celoživotně pracující. V USA Vám samozřejmě nikdo nebrání si platit pojištění jak zdravotní tak sociální a to i na dobu kdy jste nezaměstnaný. Ovšem tedy pak u lékaře neplatíte ani cent. Čili u Vás i neplatič bude plně ošetřen a částku zaplatí ti co platí.😃 Z něho to pak nikdo nedostane, protože pod mostem 293.😃

Co jsem slyšela, tak v USA si málokdo platí pojištění, které by krylo všechno, takže nějaká zlomená noha asi no problem, ale jak dojde na drahou dlouhodobou léčbu typu rakovina, tak je dost lidí v potížích.

7.12.2020 22:39

To je bohužel realita.
Stejně tak můžete argumentovat, že státní zaměstnance si platí jeden sám každý daňový poplatník jako případný poškozený jejich rozhodnutími, za která oni vesměs nenesou žádnou osobní, profesní činedejbože trestní zodpovědnost.

Buďte ráda aspoň za tohle, mohlo to být dobrovolně povinné (což v podstatě bude), ale na vlastní zodpovědnost očkovaného, protože to je přece dobrovolné.

7.12.2020 22:45

Ovšem tedy pak u lékaře neplatíte ani cent leda donald kačer a trump

neverend

7.12.2020 23:05
neverend

XXX.XXX.213.247

Ovšem tedy pak u lékaře neplatíte ani cent leda donald kačer a trump

Megi Vy jste nevychovaná..😒

7.12.2020 23:08
Dotaz

XXX.XXX.235.225

neverend napsal(a):

Ono jde i o to, že se z toho platí péče i ostatním, co nevydělávají - třeba důchodcům, dětem a dalším, ne jen někomu, kdo nepracuje. Přečtěte si článek od megie, kolik tady běžní lidé zaplatí za léky a za péči. A kolik je to u vás. Proč platíte 8000,- za zdravotko v cizím státě, kde ani nežijete, netuším, ale běžná populace tu platí méně a v případě nemoci prostě si mohou léky i péči dovolit, nemusí se bát vyhledat lékařskou pomoc jako u vás. Nejde o ty extrémní konce (tedy bezdomovce a extrémně bohaté), ale o tu většinu a pro tu je u nás kvalitní péče dostupná a bezplatná. O většinu lidí je prostě postaráno. A ani ztráta zaměstnání neznamená, že o možnost bezplatné lékařské péče přijdete.

8.12.2020 08:00

Dotaz napsal(a):
Ono jde i o to, že se z toho platí péče i ostatním, co nevydělávají - třeba důchodcům, dětem a dalším, ne jen někomu, kdo nepracuje. Přečtěte si článek od megie, kolik tady běžní lidé zaplatí za léky a za péči. A kolik je to u vás. Proč platíte 8000,- za zdravotko v cizím státě, kde ani nežijete, netuším, ale běžná populace tu platí méně a v případě nemoci prostě si mohou léky i péči dovolit, nemusí se bát vyhledat lékařskou pomoc jako u vás. Nejde o ty extrémní konce (tedy bezdomovce a extrémně bohaté), ale o tu většinu a pro tu je u nás kvalitní péče dostupná a bezplatná. O většinu lidí je prostě postaráno. A ani ztráta zaměstnání neznamená, že o možnost bezplatné lékařské péče přijdete.

No ono je to tak - emigrant žijící v cizině si v ČR zaplatí ročně 8000,-- Kč zdravotní pojištění (to běžný pracující zaplatí ročně mnohem víc a ještě víc za něj zaplatí jeho zaměstnavatel). A při svých návštěvách si zde nechá spravit zuby, zoperovat páteř a jiné. Fůra emigrantů se sem cíleně jezdí léčit. A to i třeba z kanadského Yukonu, kde je zdravotní péče zdarma. Ale jsou tam delší čekací doby na operaci. V ČR
má stejnou péči jak ten pracující, co odvádí celý život na zdravotní pojištění, i jak ten, co se práce celý život štítí a vyhýbá se jí. Není to spravedlivé, je to solidární systém.

8.12.2020 08:39

neverend napsal(a):

Ale bez pojištění vás nikdo neošetří, ne? Aspoň jsem tedy někde slyšela, že u vás jednou ročně bývají akce, že zubaři ošetřují nemajetné venku ve stanech zdarma, jinak by se ti lidi k ošetření vůbec nedostali.

Jinak vše má asi svoje výhody a nevýhody. U nás je určitě dobré, že vás ošetří i v době, kdy se dostanete do nepříjemné situace. Co mi vadí a hodně, že třeba lidem, kteří celý život odváděli z platu a pak je skolí těžká nemoc, pojišťovna neproplatí léčbu a doporučí jen paliativní péči.

8.12.2020 09:27
fikovnice

XXX.XXX.134.249

Ale bez pojištění vás nikdo neošetří, ne? Aspoň jsem tedy někde slyšela, že u vás jednou ročně bývají akce, že zubaři ošetřují nemajetné venku ve stanech zdarma, jinak by se ti lidi k ošetření vůbec nedostali.

Jinak vše má asi svoje výhody a nevýhody. U nás je určitě dobré, že vás ošetří i v době, kdy se dostanete do nepříjemné situace. Co mi vadí a hodně, že třeba lidem, kteří celý život odváděli z platu a pak je skolí těžká nemoc, pojišťovna neproplatí léčbu a doporučí jen paliativní péči.

No, paliativní léčbu doporučí jen v případě, že je jediná indikovaná, jinými slovy, když už je nemoc rozlezlá tak, že léčit nemá smysl či by léčení přineslo ještě větší utrpení.

Ale sledovala jsem případ mladé ženy Pavly Dandové (nesledoval jste to někdo?), měla zřejmě nějaký rhabdomyosarkom či co to bylo, a pojišťovna jí chtěla proplatit konvenční cytostatika místo biologické léčby... Pak se vzedmula vlna solidarity i odporu, když chtěli prodat byt, aby měli na tu biol. léčbu, a tehdy pojišťovna povolila... Matka malých dvojčátek však stejně po asi 3letém boji s tím hnusem zemřela...

8.12.2020 09:37

fikovnice napsal(a):
No, paliativní léčbu doporučí jen v případě, že je jediná indikovaná, jinými slovy, když už je nemoc rozlezlá tak, že léčit nemá smysl či by léčení přineslo ještě větší utrpení.

Ale sledovala jsem případ mladé ženy Pavly Dandové (nesledoval jste to někdo?), měla zřejmě nějaký rhabdomyosarkom či co to bylo, a pojišťovna jí chtěla proplatit konvenční cytostatika místo biologické léčby... Pak se vzedmula vlna solidarity i odporu, když chtěli prodat byt, aby měli na tu biol. léčbu, a tehdy pojišťovna povolila... Matka malých dvojčátek však stejně po asi 3letém boji s tím hnusem zemřela...

Já myslím, že takových zveřejněných případů bylo víc, ale už si bohužel nevybavím podrobnosti.

8.12.2020 09:37

ono ti pojišťovnický tabulky toho, co proplatí, nejsou v zásadě špatné. jsou nemoci, kde paliativní léčba je to nejlepší co pro sebe můžete udělat, jen se s tím smířit.

hloupé jsou ty tabulky třeba na roztroušenou sklerózu, kde vám určitou léčbu povolí až když jste invalidní a přitom by přece pro všechny bylo nejlepší tu invaliditu odvrátit.

nebo třeba křečové žíly. platí konvenční operaci, kde máte hospitalizaci, ne ablaci laserem, kde jdete hned domů. to taky nedává smysl.

8.12.2020 09:51
assil

XXX.XXX.122.3

ono ti pojišťovnický tabulky toho, co proplatí, nejsou v zásadě špatné. jsou nemoci, kde paliativní léčba je to nejlepší co pro sebe můžete udělat, jen se s tím smířit.

hloupé jsou ty tabulky třeba na roztroušenou sklerózu, kde vám určitou léčbu povolí až když jste invalidní a přitom by přece pro všechny bylo nejlepší tu invaliditu odvrátit.

nebo třeba křečové žíly. platí konvenční operaci, kde máte hospitalizaci, ne ablaci laserem, kde jdete hned domů. to taky nedává smysl.

Protože pojišťovnám jde o peníze, tedy léčení a ne vyléčení, vyléčený člověk je jim k ničemu, na léčení točí prachy.

8.12.2020 09:55

assil napsal(a):
Protože pojišťovnám jde o peníze, tedy léčení a ne vyléčení, vyléčený člověk je jim k ničemu, na léčení točí prachy.

to je hodně velká hloupost:D

cílem pojišťoven je zaplatit co nejmíň. vstupy jsou jasné, výstup je jediný, co se dá kontrolovat.

na tom se žádný prachy točit nedají.

8.12.2020 10:13
assil

XXX.XXX.122.3

to je hodně velká hloupost:D

cílem pojišťoven je zaplatit co nejmíň. vstupy jsou jasné, výstup je jediný, co se dá kontrolovat.

na tom se žádný prachy točit nedají.

Ale dají. Cílem pojišťovny je dlouhodobá ne moc nákladná léčba, ne rychlé vyléčení. Něco, co uživí ji i doktory. Abychom nechodily daleko, pojišťovna radši zaplatí 3x stěr z děložního čípku, tak nechá vydělat doktorovi, který ještě často zkásne ženskou o peníze za zrcátka, i laboratoři, než zaplatit 1x test z krve, který stojí něco přes tisícku a platí 3 roky a na který by si ženská mohla skočit k obvoďákovi. Přitom je jasný, že na test z krve by si určitě došlo víc ženských než na stěr, takže z hlediska zdraví je to výhodnější. Jenže o to zdraví nejde. I když snad teď, konečně, už se chystají to začít taky proplácet.
Zdravotní pojišťovny jsou byznys jako každý jiný, taky musí vydělávat a musí nechat vydělávat doktory, protože bez doktorů by to mohly zabalit.

8.12.2020 12:39

assil napsal(a):
Ale dají. Cílem pojišťovny je dlouhodobá ne moc nákladná léčba, ne rychlé vyléčení. Něco, co uživí ji i doktory. Abychom nechodily daleko, pojišťovna radši zaplatí 3x stěr z děložního čípku, tak nechá vydělat doktorovi, který ještě často zkásne ženskou o peníze za zrcátka, i laboratoři, než zaplatit 1x test z krve, který stojí něco přes tisícku a platí 3 roky a na který by si ženská mohla skočit k obvoďákovi. Přitom je jasný, že na test z krve by si určitě došlo víc ženských než na stěr, takže z hlediska zdraví je to výhodnější. Jenže o to zdraví nejde. I když snad teď, konečně, už se chystají to začít taky proplácet.
Zdravotní pojišťovny jsou byznys jako každý jiný, taky musí vydělávat a musí nechat vydělávat doktory, protože bez doktorů by to mohly zabalit.

Proč by cílem pojišťovny měla být nákladná léčba? Naopak, co nejlevnější léčba a co nejméně pacientů. A co nejvíce zdravých pracujících a vydělávajících pojištěnců, za které každý měsíc kasíruje.

8.12.2020 13:00

doktor vydělává už tím, že sedí v ordinaci a má v kartotéce lidi. naopak ideál stav je ten, když nikdo nechodí

8.12.2020 13:12

doktor vydělává už tím, že sedí v ordinaci a má v kartotéce lidi. naopak ideál stav je ten, když nikdo nechodí

Takže nemusí hlásit a nechat si proplácet žádné výkony? To mu běží nějaký paušál? Nad tím jsem se nikdy nezamýšlela. Měla jsem za to, že dostává peníze za léčbu a zákroky - teda za ty na pokladnu.

8.12.2020 13:19

Takže nemusí hlásit a nechat si proplácet žádné výkony? To mu běží nějaký paušál? Nad tím jsem se nikdy nezamýšlela. Měla jsem za to, že dostává peníze za léčbu a zákroky - teda za ty na pokladnu.

Paušál za každého registrovaného pacoše, plus za provedené výkony. Tzv na pokladnu. Úhradu za to dostává od zdravotních pojišťoven, u nichž jsou jeho pacienti registrovaní.

8.12.2020 14:08
assil

XXX.XXX.122.3

Paušál za každého registrovaného pacoše, plus za provedené výkony. Tzv na pokladnu. Úhradu za to dostává od zdravotních pojišťoven, u nichž jsou jeho pacienti registrovaní.

To ale jen obvoďák ne?
Ale to dostává jen pár korun, pro něj je výhodnější, když přijde pacoš, kterému s minimálními náklady změří tlak a předepíše prášky a od pojišťovny za to vyinkasuje xkrát tolik.

8.12.2020 14:11
assil

XXX.XXX.122.3

Proč by cílem pojišťovny měla být nákladná léčba? Naopak, co nejlevnější léčba a co nejméně pacientů. A co nejvíce zdravých pracujících a vydělávajících pojištěnců, za které každý měsíc kasíruje.

Píšu, že cílem pojišťovny je ne moc nákladná, ale dlouhodobá léčba. Proto taky se cukají proplácet nákladnou léčbu, i když je pro pacienta lepší. Ono totiž ti zdraví lidi pojišťovnu nepotřebujou a ten penězotok by taky mohl vyschnout. A ovšem cílem je taky nechat vydělat doktory a farmaceutický firmy, to jsou spojené nádoby, co by byla pojišťovna bez nich. A obrat, to je alfa a omega byznysu, vykazování velkého obratu je jedním z primárních cílů.

8.12.2020 14:15

assil napsal(a):
Píšu, že cílem pojišťovny je ne moc nákladná, ale dlouhodobá léčba. Proto taky se cukají proplácet nákladnou léčbu, i když je pro pacienta lepší. Ono totiž ti zdraví lidi pojišťovnu nepotřebujou a ten penězotok by taky mohl vyschnout. A ovšem cílem je taky nechat vydělat doktory a farmaceutický firmy, to jsou spojené nádoby, co by byla pojišťovna bez nich. A obrat, to je alfa a omega byznysu, vykazování velkého obratu je jedním z primárních cílů.

Jak by mohl penězotok vyschnout, když se odvody na ZP platí ze zákona?

8.12.2020 15:15

cílem pojišťovny je neplatit nebo platit co nejméně.

to máte stejný jako u jakékoliv jiné pojistky. Proč by probůh pojišťovna chtěla dlouhodobě něco platit?

8.12.2020 15:20
Dotaz

XXX.XXX.245.93

Kapitaci má jen obvoďák, všichni ostatní jsou placeni od výkonu a to si nesmí vydělat o moc víc než pred dvěma lety. Pokud to přeženou, nedostanou to zaplaceno a můžou navíc dostat pokutu. Musíte to zdůvodňovat, proč účtujete více. Neznám řemeslníka, co by se musel domáhat peněz za to, že měl více zakázek než před dvěma lety.

Peníze by v systému byly, ale VZP je prostě drží. Tuším, že roce 2019 měli zisk čtyři a půl miliardy, rok předtím asi 8 miliard - čili oni nepřerozdělují vše, co jim přijde, tvoří i nemalý zisk.

8.12.2020 15:48

Mě je nejvíc smutno z toho, když slyším, že jsme například přivezli třeba několik dětí ze zahraničí, kde taková zdravotnická péče není, abychom jim operovali srdce...
jo je to chválihodné a těm dětem to samozřejmě přeju ..super, ale pak potřebuje naše české dítě nějakou léčbu a nebo lék a musí se na to skládat národ ve sbírce.

Vždycky, když někomu přeju k narozeninám, tak přeju hlavně zdraví, protože to si člověk za peníze nekoupí, ale bohužel v některých případech to není pravda.

neverend

8.12.2020 16:54
neverend

XXX.XXX.213.247

Já jsem si chvilku hledal na Google a ono tedy pojišťovny skutečně vytváří nemalé zisky a z toho se mají dobře akcionáři.🙂 VZP je totiž také a.s. Také je možné dohledat lehce ty řady případů kdy pojišťovna mnoha lidem odmítla proplácet léčení. Jinak já nejsem cizinec co se k Vám přijel léčit.😃 Já tu normálně podnikám a vzhledem k mému daňovému přiznání mi VZP spocčítala měsíční zálohu 8353 Kč. Hele zálohu na OSSZ posílám měsíčně 11286 Kč. Mě to nevadí a pokud tím pomůžu jen jednomu člověku co není tak zabezpečen, tak mě to i těší.🙂 Snad nenakrmím spíš ty akcionáře VZP.

8.12.2020 17:44
Dotaz

XXX.XXX.25.171

neverend napsal(a):
Já jsem si chvilku hledal na Google a ono tedy pojišťovny skutečně vytváří nemalé zisky a z toho se mají dobře akcionáři.🙂 VZP je totiž také a.s. Také je možné dohledat lehce ty řady případů kdy pojišťovna mnoha lidem odmítla proplácet léčení. Jinak já nejsem cizinec co se k Vám přijel léčit.😃 Já tu normálně podnikám a vzhledem k mému daňovému přiznání mi VZP spocčítala měsíční zálohu 8353 Kč. Hele zálohu na OSSZ posílám měsíčně 11286 Kč. Mě to nevadí a pokud tím pomůžu jen jednomu člověku co není tak zabezpečen, tak mě to i těší.🙂 Snad nenakrmím spíš ty akcionáře VZP.

Tak proč na koních píšete, že bydlíte aktuálně v Nevadě?

8.12.2020 18:13
fikovnice

XXX.XXX.135.8

assil napsal(a):

Co myslíte tím testem z krve??
Jediným relevantním testem na odhalení prekancerózy nebo přímo ca děložního čípku je cytologie. Jestli myslíte tu markery, tak ty jsou hrubě nespecifické a ne příliš vypovídající...

Btw, měla jsem snad tisícovkové hodnoty Ca-125! Volali mi ze špitálu, já podělaná strachy...nakonec z toho byla sepse (jak už je u mě zvykem ), zřejmě gynekol. původu. Přesto tento stav, resp. hodnota Ca-125, vlastně imitoval nádorové onemocnění.

8.12.2020 18:14
fikovnice

XXX.XXX.135.8

Přesně tak - pro ně je značka ideál dostávat pouze kapitační platby...

8.12.2020 18:15

Dotaz napsal(a):

Tj. Nevada u Mělníka. Jako máme České Švýcarsko, Malou Ameriku, Velkou Ameriku, Českou Kanadu a tak.
:-)
A já bydlím v díře, kde se kopce a mosty jmenují po Praze, kdysi německy a teď mám před barákem na vsi Karlův most :-)
Já vím, že to nikoho nezajímá, jen říkám, je to nevada od slova nevadí nebo tak něco.

8.12.2020 18:18
fikovnice

XXX.XXX.135.8

assil napsal(a):

A tak např. doktoři se bez farmac. firem dobře obejdou - pokud míříte tou poznámkou k návštěvám reprezentantů f. firem lékařů a nabízení jim různých výhodných směn. Viz "Ty budeš psát lék od naší firmy, a my Ti za to proplatíme pobyt na Bahamách, Havaji,...doplňte, co je libo." Ono se totiž toto začalo opravdu dost hlídat (což je jen a jen dobře) a hned tak někdo si to nelajzne...

8.12.2020 18:18
fikovnice

XXX.XXX.135.8

Tj. Nevada u Mělníka. Jako máme České Švýcarsko, Malou Ameriku, Velkou Ameriku, Českou Kanadu a tak.
A já bydlím v díře, kde se kopce a mosty jmenují po Praze, kdysi německy a teď mám před barákem na vsi Karlův most :-)
Já vím, že to nikoho nezajímá, jen říkám, je to nevada od slova nevadí nebo tak něco.

8.12.2020 18:21
fikovnice

XXX.XXX.135.8

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/indie-nemoc-koronavirus-pacienti.A201208_132101_zahranicni_jhr

Odbočuji trochu jinam... Tohle na mě vybaflo z iDNESu. Že by přišel čas na novou jinou epidemii...?

neverend

8.12.2020 18:28
neverend

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):

Já to mám Dotaz vůbec všechno takové neobyčejné.😃 V Nevadě jsem bydlel s otcem a matku mám tady ČR. Dál bych to ani moc tady nerozebíral. Zatím mi tu nic nechybí a teď již zpět nemohu kvůli mnoha okolnostem. Koně, přítelkyně a je toho víc což tu nebudu rozebírat.

8.12.2020 18:29

fikovnice napsal(a):
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/indie-nemoc-koronavirus-pacienti.A201208_132101_zahranicni_jhr

Odbočuji trochu jinam... Tohle na mě vybaflo z iDNESu. Že by přišel čas na novou jinou epidemii...?

Se napili nějaké špatné vody. Sice to popírají, ale olovo a nikl v krvi.
Bude to teda z jídla. Proto nemají spojení - koupili jídlo v supermarketu, který má pobočky všude.
Nemají kontrolu jako my - systém rychlého varování - nebo to zjistili pozdě.

neverend

8.12.2020 18:43
neverend

XXX.XXX.213.247

A jak víte že u Mělníka? 😃

8.12.2020 18:56

neverend napsal(a):
A jak víte že u Mělníka? 😃

Kdo nic neví, nic nepoví... ;-)

8.12.2020 22:54
assil

XXX.XXX.122.3

fikovnice napsal(a):
Co myslíte tím testem z krve??
Jediným relevantním testem na odhalení prekancerózy nebo přímo ca děložního čípku je cytologie. Jestli myslíte tu markery, tak ty jsou hrubě nespecifické a ne příliš vypovídající...

Btw, měla jsem snad tisícovkové hodnoty Ca-125! Volali mi ze špitálu, já podělaná strachy...nakonec z toho byla sepse (jak už je u mě zvykem ), zřejmě gynekol. původu. Přesto tento stav, resp. hodnota Ca-125, vlastně imitoval nádorové onemocnění.

Myslím HPV DNA test, v USA se požívá už dlouho, u nás zatím plošně ne. Je přesnější než stěr.

8.12.2020 22:57
assil

XXX.XXX.122.3

fikovnice napsal(a):
A tak např. doktoři se bez farmac. firem dobře obejdou - pokud míříte tou poznámkou k návštěvám reprezentantů f. firem lékařů a nabízení jim různých výhodných směn. Viz "Ty budeš psát lék od naší firmy, a my Ti za to proplatíme pobyt na Bahamách, Havaji,...doplňte, co je libo." Ono se totiž toto začalo opravdu dost hlídat (což je jen a jen dobře) a hned tak někdo si to nelajzne...

Ne, myslela jsem tím tu symbiozu, že farmaceutické firmy potřebují odbyt u doktorů a doktoři potřebují léky, které můžou předepisovat a brát za to peníze.
Ale stejně nevěřím tomu, že se dají ty výhodně směny uhlídat, však to nemusí být výlet na Bahamy, stačí všimný do kapsy.

8.12.2020 23:07

fikovnice napsal(a):

v indii?

bůhví čím jsou otrávení.

slyšeli jste někdy o bhopálu?

9.12.2020 02:09
fikovnice

XXX.XXX.135.8

assil napsal(a):
Myslím HPV DNA test, v USA se požívá už dlouho, u nás zatím plošně ne. Je přesnější než stěr.

Aha. Tak narovinu přiznávám, že tento test neznám... Ale zase to berte tak, že i blbá venepunkce (odběr krve) je vlastně invazivní zákrok. To stěr z čípku není, resp. je, ale menší než vstup do žíly.

9.12.2020 02:11
fikovnice

XXX.XXX.135.8

assil napsal(a):
Ne, myslela jsem tím tu symbiozu, že farmaceutické firmy potřebují odbyt u doktorů a doktoři potřebují léky, které můžou předepisovat a brát za to peníze.
Ale stejně nevěřím tomu, že se dají ty výhodně směny uhlídat, však to nemusí být výlet na Bahamy, stačí všimný do kapsy.

Já si fakt myslím, že i to všimný je dneska o kriminál...
Jo, bejvávaly doby, kdy vím o nejmenované přednostce jedné brněnské kliniky, která si na účet firmy procestovala půl světa, včetně té Havaje!

9.12.2020 09:49

Na FB mi někdo sdílel toto, tak přidávám do diskuze o očkování :) Nerozumím tomu, nejsem odborník, jen přidávám další názor.

9.12.2020 10:09

Na FB mi někdo sdílel toto, tak přidávám do diskuze o očkování :) Nerozumím tomu, nejsem odborník, jen přidávám další názor.

Je to zajímavé čtení, ale strašně mrňavá písmenka, měla jsem problém to rozluštit. Příště to radši rozdělte do více screenů.

9.12.2020 10:12

Je to zajímavé čtení, ale strašně mrňavá písmenka, měla jsem problém to rozluštit. Příště to radši rozdělte do více screenů.

Ha, to mě nenapadlo!

9.12.2020 10:14

9.12.2020 10:52

Jé tam je zas něco o bodlince :-)

Je fuk, co o tom kdo napíše, výsledek bude stále takový, že se toho lidé budou bát.
Čím víc vysvětlování, tím hůř. Kousek RNA, kousek DNA, no co, klidně tam mohli přidat čip! A budu ve tmě svítit. Ale by se mi to hodilo, chcíplo světlo před dveřmi a já měla zato, že máme dva schody, a ony jsou tam tři.

9.12.2020 11:21
assil

XXX.XXX.122.3

Je fuk, co o tom kdo napíše, výsledek bude stále takový, že se toho lidé budou bát.
Čím víc vysvětlování, tím hůř. Kousek RNA, kousek DNA, no co, klidně tam mohli přidat čip! A budu ve tmě svítit. Ale by se mi to hodilo, chcíplo světlo před dveřmi a já měla zato, že máme dva schody, a ony jsou tam tři.

A tak čip je extrém. Spíš co vidím kolem lidi uvažujou pragmaticky, zcela otevřeně se říká, že to má větší vedlejší účinky než vakcína proti chřipce, skoro každý zná někoho, kdo po očkování proti chřipce skončil na 3 týdny na neschopence, ale ono úplně stačí ty deklarované únava a bolesti hlavy, očkovat se bude 2x, takže třeba měsíc života ne v moc dobrém stavu nikoho neláká, pak si přečte, že až teď po letech očkování proti chřipce se začíná mluvit o tom, že to způsobuje narkolepsii, domyslí si a kdo ví co ještě, žejo a přičte si k tomu, že účinnost se odhaduje na pár měsíců a pak tu máme pandemii zpátky, takže to celý může být k ničemu, no a výsledek je jasný.

9.12.2020 12:28
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Bodlinka je jako bůh - je všude. :)
Ale ať je teorie jakákoli, praxe může mluvit jinak.
Teoreticky to může být bezpečné. Stejně se očkovat nedám.

9.12.2020 13:18

9.12.2020 13:44

Jestli už to tady bylo, tak se omlouvám, přibývá to příliš rychle.

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines-development-evaluation-approval-monitoring

PS Zmoklo mi prádlo. Už dvakrát!

Su - šič - ka.
:-P :-)

9.12.2020 14:14
assil

XXX.XXX.122.3

Jestli už to tady bylo, tak se omlouvám, přibývá to příliš rychle.

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines-development-evaluation-approval-monitoring

PS Zmoklo mi prádlo. Už dvakrát!

No tenhle článek moc neuklidní.
Ale déšt hlásili už včera.

9.12.2020 14:26

Nemám televizi ani sušičku. Pak to takhle dopadá!

9.12.2020 14:44

Nemám televizi ani sušičku. Pak to takhle dopadá!

Když máte sušičku, nepotřebujete televizi. Já nemám televizi. Na počasí mám psa - jak prší, tak je pod peřinou. Když si myslím, že nebyla čůrat už moc dlouho, tak megi vytáhnu, potáhnu ke dveřím,
ona se rozhlédne "prší, jsi blbá" a jde zpět pod peřinu.
Dřív se vymlouvala na mokrý postroj, jenže už máme tu sušičku :-)

9.12.2020 15:01

Když máte sušičku, nepotřebujete televizi. Já nemám televizi. Na počasí mám psa - jak prší, tak je pod peřinou. Když si myslím, že nebyla čůrat už moc dlouho, tak megi vytáhnu, potáhnu ke dveřím,
ona se rozhlédne "prší, jsi blbá" a jde zpět pod peřinu.
Dřív se vymlouvala na mokrý postroj, jenže už máme tu sušičku :-)

Což o to, já bych sušičku brala a pokroku se nebráním, ale aktuálně jejímu pořízení brání jisté překážky. Televizi nechci a nepotřebuji tak či onak. :-) No a na předpověď počasí si asi budu muset pořídit dalšího psa.

9.12.2020 17:02

Ty články vůbec nečtu, nemám čas, ale titulek mě rozesmál, až jsem si vylila kafe, to mi Blatnej nahradí!
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ministr-blatny-dostal-ochranku-40344748

9.12.2020 17:09

fikovnice napsal(a):
Přesně tak - pro ně je značka ideál dostávat pouze kapitační platby...

A pak takovej doktor přijde jednou týdně do důchoďáku, řekne, že nikoho vidět nechce a jde po půl hodině do p**dele, TO je "byznis"...

9.12.2020 17:21

9.12.2020 18:10

mně to prádlo normálně krásně uschlo.

9.12.2020 23:27
GAELLE

XXX.XXX.66.235

assil napsal(a):
A zde také doplnění, doporučení alergikům očkovat tam kde se dají resuscitovat, je moc pěkný.
Sice nemám alergii na léky, ale jiné, ale i tak je to zas dost odrazující.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-britanii-nedoporucuji-vakcinu-od-pfizeru-tezkym-alergikum-hrozi-jim-anafylakticky-sok-40344733#dop_ab_variant=0&dop_req_id=5eHDGCjVSX3-202012091436&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

ano to jsem přesně já. Takže si počkám až co to udělá s ostatníma. případně sledovat jak se budou chovat další vakciny.

11.12.2020 14:48
fikovnice

XXX.XXX.131.20

GAELLE napsal(a):
ano to jsem přesně já. Takže si počkám až co to udělá s ostatníma. případně sledovat jak se budou chovat další vakciny.

Jsi jak královna Alžběta...

11.12.2020 15:18

GAELLE napsal(a):

Tak až na mě nějaká vakcína zbyde, tak ti dám vědět, jak to probíhá...ale vzhledem k tomu, že nepatřím k ohrožené skupině, nejsem zdravotník ani nic podobného, tak to asi zase tak brzo nebude....

Na druhou stranu, co kolem sebe slyším, tak lidi mají podobný názor jako ty...počkáme a uvidíme, popř. nedám se očkovat, tak by to zase neměl být takový problém

11.12.2020 15:19

Narazil jsem na toto:

Za necelých 14 dní...

" Tak tohle byly snad nejkrásnější vánoce. Dětem zářily oči nad nadělenými dluhopisy od Alenky Schillerové. Švagr hospodský dostal rekvalifikační kurz na svářeče. Babička sadu respirátorů a hodinu dojetím plakala. Sestra byla také štěstím bez sebe, vakcínu si strašně přála. Bohužel jsme sehnali jen tu ruskou, takže má silvestra bez alkoholu, ale jí to radost nezkazilo. Děda má permici na testy, tak snad si jí dostatečně užije. No a já sám jsem měl z dvou litrů dezinfekce také radost. "

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/po-podani-australske-vakciny-proti-covidu-meli-dobrovolnici-pozitivni-test-na-hiv-40345004#dop_ab_variant=0&dop_req_id=z4pTQeLylMu-202012111435&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

11.12.2020 18:09

Zaregistrovala jsem obdobu "Přesvěč bábu, přesvěč dědka"......
Týkalo se očkování. Jen už to nemůžu najít :-((.

neverend

12.12.2020 13:42
neverend

XXX.XXX.231.71

lupus4 napsal(a):

Tak to jsem nesmrtelný.😃😃 Nyní minimálně pět lidí na Ifauně omdlelo a tři odvezla sanitka.😃😃😃

12.12.2020 13:54
fikovnice

XXX.XXX.134.46

neverend napsal(a):
Tak to jsem nesmrtelný.😃😃 Nyní minimálně pět lidí na Ifauně omdlelo a tři odvezla sanitka.😃😃😃

Tak schválně: jak dlouho Vám vydrží jedna JEDNORÁZOVÁ rouška??

12.12.2020 13:57

fikovnice napsal(a):

Tak bacha i jednorázová rouška jde vyprat...vyzkoušeno, zůstala mi v kapse bundy, vypráno společně a rouška to dala v poho....nevím teda kolikrát lze tento proces opakovat

Akorát teda nevím, zda se vypráním z jednorázové roušky stane vícerázová.

12.12.2020 14:03

Tak bacha i jednorázová rouška jde vyprat...vyzkoušeno, zůstala mi v kapse bundy, vypráno společně a rouška to dala v poho....nevím teda kolikrát lze tento proces opakovat

Akorát teda nevím, zda se vypráním z jednorázové roušky stane vícerázová.

Mám všechny bavlněné černé, takže to vypadá, že mám furt jednu. Eště že nikam nechodím a na poště je to všem jedno - 90 % lidí tam a těch, co lezou k nám domů, roušku nemají vůbec.
Takže Vaše vypraná rouška mi přijde jako vánoční zázrak :D

12.12.2020 14:14

jednorázová rouška toho moc nevydrží, pokud je fakt nošená. prostě se rozpadne, utrhnou se poutka.

neměřila jsem hodiny, ale vydrží od jara není možné, aby měl někdo pořád jen tu jednu. leda nepoužitou.

plus taky, když se člověk pokouší zrecyklovat roušku, kterou měl na sobě v drůbežárně, nedá se to. smrdí.

12.12.2020 14:17
Moyda

XXX.XXX.147.89

neverend napsal(a):

Kde nic není, ani smrt nebere .

12.12.2020 14:40
Dotaz

XXX.XXX.110.178

jednorázová rouška toho moc nevydrží, pokud je fakt nošená. prostě se rozpadne, utrhnou se poutka.

neměřila jsem hodiny, ale vydrží od jara není možné, aby měl někdo pořád jen tu jednu. leda nepoužitou.

plus taky, když se člověk pokouší zrecyklovat roušku, kterou měl na sobě v drůbežárně, nedá se to. smrdí.

Jednorazová vydrží hodně, v říjnu přišel do ordinace chlap, co ji podle mě od března nosil. Měl přes špičku nosu jen pár vláken a špinavá samozřejmě byla jako prase.

Chtít po lidech, kteří nejsou schopni si ani umýt nohy, když s nimi jdou k doktoru na vyšetření, aby udržovali ještě nějakou roušku – to už je scifi.

EDIT: Mě docela vytáčí ty plastový nesmysly – takový ten rouškoštít před nosem, přes který se normálně dýchá a žádnou funkci nemá. Teď vůbec nevím, jestli takového člověka lze odmítnout, protože prostě to nařízení jenom obchází, stejně jako ten s tou děravou rouškou.

neverend

12.12.2020 14:48
neverend

XXX.XXX.213.247

fikovnice napsal(a):

Mám celkem asi pět a střídám je. Jinak včera jsem u Tesca když jsem čekal na mamču, viděl tolik lidí "nahoře bez", že ztrácím důvěru v nějaká opatření. V nedaleké vsi k tomu zpívání u stromečku a rouška leda tak ve snu. Je to marné a očekávám s jistotou opětovné uzavření. Aspoň na silvestra bude klid.🙂 Kam se jen vytratila ta ohleduplnost ke starším nad kterou se na jaře spousta lidí rozplývala.🙂 Známe lidi přeci,ne? Ohleduplnost jen když ho to samotného nic nestojí či příliš dlouho neomezuje.

12.12.2020 14:49

Dotaz napsal(a):
Jednorazová vydrží hodně, v říjnu přišel do ordinace chlap, co ji podle mě od března nosil. Měl přes špičku nosu jen pár vláken a špinavá samozřejmě byla jako prase.

Chtít po lidech, kteří nejsou schopni si ani umýt nohy, když s nimi jdou k doktoru na vyšetření, aby udržovali ještě nějakou roušku – to už je scifi.

EDIT: Mě docela vytáčí ty plastový nesmysly – takový ten rouškoštít před nosem, přes který se normálně dýchá a žádnou funkci nemá. Teď vůbec nevím, jestli takového člověka lze odmítnout, protože prostě to nařízení jenom obchází, stejně jako ten s tou děravou rouškou.

pár vláken a špinavá jak prase, na to stačí týden dva, když je člověk dostatečně odhodlaný jí nevyhodit

12.12.2020 15:02

Já teda používám jednorázové roušky a to hlavně z pohodlnosti, nebaví mě to furt prát.
Když jsem v práci, tak i třeba 4 denně...záleží na tom, jak mi přijde "zafuněná"....roušky schovávám a jednou za týden to spálím, protože když si představím jaký objem odpadu v jednorázových rouškách celosvětově přibyl, tak k tomu rozhodně nechci přispívat.

Když tady minulý měsíc byla moje dcera, která bydlí v Plzni, na návštěvě, tak říkala, že u nás v Chomutově na to lidi dost dlabou...ne teda, že by se v krámě někdo producíroval bez roušky, ale venku a to i když je jasný, že je to v místě, kde žádný rozestup nejde udržet.....že v Plzni se to nevidí.

Já teda v práci lidi, kterým přijde, že když mají roušku napůl žerdi, tak že bylo nařízením učiněno za dost, upozorňuju, že musí mít zakrytý i nos i ústa........že to nedělají kvůli svojí ochraně, ale kvůli ostatním a že když všichni v prodejně můžou mít tu roušku nasazenou normálně, tak je teda ohleduplnné jí mít pořádně nasazenou taky.

Ale běžně se stává, že zákazníkovi zazvoní telefon, on to zvedne a sundá si při telefonování roušku......po upozornění, že roušku na prodejně musí mít nasazenou, řekne...já jí mám, ale teď telefonuju.......

12.12.2020 15:25
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Já teda používám jednorázové roušky a to hlavně z pohodlnosti, nebaví mě to furt prát.
Když jsem v práci, tak i třeba 4 denně...záleží na tom, jak mi přijde "zafuněná"....roušky schovávám a jednou za týden to spálím, protože když si představím jaký objem odpadu v jednorázových rouškách celosvětově přibyl, tak k tomu rozhodně nechci přispívat.

Když tady minulý měsíc byla moje dcera, která bydlí v Plzni, na návštěvě, tak říkala, že u nás v Chomutově na to lidi dost dlabou...ne teda, že by se v krámě někdo producíroval bez roušky, ale venku a to i když je jasný, že je to v místě, kde žádný rozestup nejde udržet.....že v Plzni se to nevidí.

Já teda v práci lidi, kterým přijde, že když mají roušku napůl žerdi, tak že bylo nařízením učiněno za dost, upozorňuju, že musí mít zakrytý i nos i ústa........že to nedělají kvůli svojí ochraně, ale kvůli ostatním a že když všichni v prodejně můžou mít tu roušku nasazenou normálně, tak je teda ohleduplnné jí mít pořádně nasazenou taky.

Ale běžně se stává, že zákazníkovi zazvoní telefon, on to zvedne a sundá si při telefonování roušku......po upozornění, že roušku na prodejně musí mít nasazenou, řekne...já jí mám, ale teď telefonuju.......

U nás se rozmohl takový nešvar. Aby mě lépe slyšeli, sundavají si vlastní roušku. Doteď nechápu smysl.

12.12.2020 17:48
Andrýsek3

XXX.XXX.42.0

Já Teda nechci pindat.. Ale 4 roušky denně z jednoho člověka je strašně neekologicke. Ne, že bych byla nějaký ekolog. Ale s ohledem na přírodu radši roušky peru.

12.12.2020 17:56

Andrýsek3 napsal(a):
Já Teda nechci pindat.. Ale 4 roušky denně z jednoho člověka je strašně neekologicke. Ne, že bych byla nějaký ekolog. Ale s ohledem na přírodu radši roušky peru.

+ jsou beztak jedovaté.

12.12.2020 18:09

Andrýsek3 napsal(a):

Já jsem začala s jednorázovými rouškami (krátce použitými) dělat totéž, co s respirátory - "peču" je v troubě. Pár cyklů vydrží

12.12.2020 20:56

Andrýsek3 napsal(a):

Je to neekologické...souhlas...ale já už se na to můžu krajcvajc...třídim, kde můžu, šetřím vodou a ostatními energiemi, nekupuju si nonstop nový hadry a elektroniku....za mě teda dělám pro planetu až dost...

12.12.2020 21:02
fikovnice

XXX.XXX.135.65

neverend napsal(a):
Mám celkem asi pět a střídám je. Jinak včera jsem u Tesca když jsem čekal na mamču, viděl tolik lidí "nahoře bez", že ztrácím důvěru v nějaká opatření. V nedaleké vsi k tomu zpívání u stromečku a rouška leda tak ve snu. Je to marné a očekávám s jistotou opětovné uzavření. Aspoň na silvestra bude klid.🙂 Kam se jen vytratila ta ohleduplnost ke starším nad kterou se na jaře spousta lidí rozplývala.🙂 Známe lidi přeci,ne? Ohleduplnost jen když ho to samotného nic nestojí či příliš dlouho neomezuje.

No, popravdě, já nevím, jestli to hlavní tkví v rouškách.... Mně je z ní fest blbě, každičkej večer migréna. Podle mě jde o to, že se tzv. "překonávají" lidi nachrmlaní, nemocní, "nachlazení", chodí do práce, po venku, do obchodů - tak Ti ať sedí doma na zadku! A když není zbytí, ať vyjdou ven třeba i s 3 rouškami na gesichtu. Ale ten virus tady s námi bude už navždy, s tím je třeba se smířit. Úplně změnit dosavadní styl života (jaký byl před rokem) je dle mě také cesta do pekel... Vláda nám lže, toho svého čokla si upravuje, jak se jí zlíbí. Koronavirus je už dávno politikum a bojím se, že i nástroj k ovládání lidí. A to prosím nejsem rozhodně ani popírač ani bojínek!

12.12.2020 21:07

fikovnice napsal(a):
No, popravdě, já nevím, jestli to hlavní tkví v rouškách.... Mně je z ní fest blbě, každičkej večer migréna. Podle mě jde o to, že se tzv. "překonávají" lidi nachrmlaní, nemocní, "nachlazení", chodí do práce, po venku, do obchodů - tak Ti ať sedí doma na zadku! A když není zbytí, ať vyjdou ven třeba i s 3 rouškami na gesichtu. Ale ten virus tady s námi bude už navždy, s tím je třeba se smířit. Úplně změnit dosavadní styl života (jaký byl před rokem) je dle mě také cesta do pekel... Vláda nám lže, toho svého čokla si upravuje, jak se jí zlíbí. Koronavirus je už dávno politikum a bojím se, že i nástroj k ovládání lidí. A to prosím nejsem rozhodně ani popírač ani bojínek!

Taky přemýšlím, o co tady vlastně jde.

12.12.2020 21:13
fikovnice

XXX.XXX.135.65

Taky přemýšlím, o co tady vlastně jde.

No, dnes jsem svojí kamarádce, které manžel zakázal jít se mnou do hospody , napsala, že je v podstatě zpět totalita. Nemyšleno na jejího manžela, i když...
Bojím se, že těm nahoře zachutnala moc, a hlavně se lže a lže a lže...

Vím, že na Covid umírají lidi, i ti mladší, resp. ve středním věku, ale toto fakt nejde dál. Život se lidem změnil o 180 stupňů, tedy ne všem, ale řadě ano. Dnes jsem byla v kadeřnictví, tam fronta, museli jsme stát venku, že max. 4 lidi v provozovně....a to si ještě říkám, že je dobře, že jsem tu frontu vystála, neb nevěřím Blatnýmu a spol. už ani slovo, že se to zase neuzavře...

12.12.2020 21:42

By mě zajímalo, co si myslí vláda, jak dlouho tohle lidé vydrží. Už mají ochranku, ale ta jim bude platná jak Blatná, když přijde 20 tisíc lidí.
Kdo jim co nařídil, slíbil, že jim to stojí za zapíchnutím vidlemi?
Budeme tu mít vánoční defenestraci? Měli by to okamžitě vyřešit, jako že hned, normálně - izolovat rizikové skupiny, zavřít velké obchody, otevřít malé a nechat je otevřené a ne za 3 dny zavírat a určovat open dobu, venku a v mhd atd. atp. aj. hlídat rozestupy, zajistit "personál" a rozdat ochranné pomůcky, pomoct těm, kdo přišli o část nebo celou práci, vše ostatní dělají naprosto zbytečně a nelogicky a zmatkovitě,
probůh je nouzový stav = mají na to prostředky, stačí zavelet - ty tam a ty tam - co to je, že se akorát furt zavírají hospody a malé krámky?
Nebo počkáme na 24.12., třeba něco přinese Ježíšek? Kapičku IQ, odvahu, autoritu.. jsme chudáci, nemáme psovoda.

12.12.2020 21:47

fikovnice napsal(a):
No, dnes jsem svojí kamarádce, které manžel zakázal jít se mnou do hospody , napsala, že je v podstatě zpět totalita. Nemyšleno na jejího manžela, i když...
Bojím se, že těm nahoře zachutnala moc, a hlavně se lže a lže a lže...

Vím, že na Covid umírají lidi, i ti mladší, resp. ve středním věku, ale toto fakt nejde dál. Život se lidem změnil o 180 stupňů, tedy ne všem, ale řadě ano. Dnes jsem byla v kadeřnictví, tam fronta, museli jsme stát venku, že max. 4 lidi v provozovně....a to si ještě říkám, že je dobře, že jsem tu frontu vystála, neb nevěřím Blatnýmu a spol. už ani slovo, že se to zase neuzavře...

Jo, přesně to mě (a jiné kolegy) napadlo, že tohle už není demokracie. A jestli u těch nahoře je to neschopnost nebo opojení mocí (případně obojí).

12.12.2020 21:50
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):

Dobrý, fíkovnice
Taky nejsem popírač, věřím na covid, soucítím se zdravotníky z covidových oddělení, opatření dodržuju, roušku nosím.
Ale co mě strašně štve - jakmile má někdo výhrady k nesmyslnosti opatření či zapochybuje o bezpečnosti vakcíny apod., okamžitě je onálepkován jako pomatenec se sníženým IQ, věřící konspiračním teoriím a zařazen do stejné škatulky se řvoucími extrémisty z Václaváku.
Následně je obviněn, že kvůli němu zdravotníci padají na hubu a lidi končí na plicní ventilaci.

12.12.2020 21:54
fikovnice

XXX.XXX.135.65

Možná jediné, co nám zůstává, je náš humor...

12.12.2020 21:58
fikovnice

XXX.XXX.135.65

Terven napsal(a):
Dobrý, fíkovnice
Taky nejsem popírač, věřím na covid, soucítím se zdravotníky z covidových oddělení, opatření dodržuju, roušku nosím.
Ale co mě strašně štve - jakmile má někdo výhrady k nesmyslnosti opatření či zapochybuje o bezpečnosti vakcíny apod., okamžitě je onálepkován jako pomatenec se sníženým IQ, věřící konspiračním teoriím a zařazen do stejné škatulky se řvoucími extrémisty z Václaváku.
Následně je obviněn, že kvůli němu zdravotníci padají na hubu a lidi končí na plicní ventilaci.

Ano, máme na věc stejný názor!
Však já tu mockrát psala, že mám info přímo z první ruky, že fakt umírají i mladí, ale i ta moje sestřenice, která je na ARO s covidovými pacienty dnes a denně, neblbne. A jde třeba po práci navštívit svého starého otce, ročník 1934. Ano, jde s respirátorem, jemu nakáže si jej nasadit taky...ale o to jde - vše s rozumem. Ne se izolovat!!! Vždyť mně fakt hrabe ze sociální izolace a nebýt práce, tak už jsem u Chocholouška.

12.12.2020 22:16
fikovnice

XXX.XXX.135.65

A ještě jedno doplnění: jsem si plně vědoma toho, že moje názory během už prakticky roku s koronavirem nebyly vždy konzistentní. Prostě se vyvíjely a mnohdy i měnily. Ale podle mě není nic špatného na tom změnit názor na základě nových skutečností, i když neříkám přímo otočit se o 180 stupňů.

V současné době mi asi nejvíc vadí to, že mám pocit, že "vláda" nemá tušení, co sama provede za týden, za 3 dny, za jeden den...i když slíbí něco (co pak nedodrží). Ale mám naopak pocit, že se jí (nebo tedy aspoň některým) ta současná NADvláda nad lidmi zalíbila. Třeba se mýlím a jsem vedle jak ta jedle. Píšu pouze o svých pocitech ze současné situace...

12.12.2020 22:19
fikovnice

XXX.XXX.135.65

No, tak toto už je fakt síla - zásahovka, beranidlo...

Zásahovka s beranidlem ukončila večírek v centru Českých Budějovic!!!

Zdroj: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/policie-beranidlo-hospoda-vladni-opatreni-koronavirus.A201212_172006_budejovice-zpravy_mcb

12.12.2020 22:29
assil

XXX.XXX.122.3

No mě se nejvíc líbí ta konspirační teorie, že covid je součástí studené války mezi Čínou a USA a prostředkem, jak dostat USA na kolena. Že jsme to schytali i my tady nikoho nezajímá, Evropa se hodila na kolena sama už dávno a dobrovolně a je to jen tříska v kácejícím se lese.

12.12.2020 22:31

fikovnice napsal(a):
A ještě jedno doplnění: jsem si plně vědoma toho, že moje názory během už prakticky roku s koronavirem nebyly vždy konzistentní. Prostě se vyvíjely a mnohdy i měnily. Ale podle mě není nic špatného na tom změnit názor na základě nových skutečností, i když neříkám přímo otočit se o 180 stupňů.

V současné době mi asi nejvíc vadí to, že mám pocit, že "vláda" nemá tušení, co sama provede za týden, za 3 dny, za jeden den...i když slíbí něco (co pak nedodrží). Ale mám naopak pocit, že se jí (nebo tedy aspoň některým) ta současná NADvláda nad lidmi zalíbila. Třeba se mýlím a jsem vedle jak ta jedle. Píšu pouze o svých pocitech ze současné situace...

Mě už o tom zase nebaví diskutovat s lidma......už jsem poměrně alergická na to, když někdo přijde s něčím, že se zase někde psalo, že....je to s covidem tak a onak.
Mám na věc svůj názor, ale fakt mě nebaví ho obhajovat, když je odlišný od toho, jaký má dotyčný.....
Už se ani nezapojuju do debat, kdy ten názor mám stejný......

Ve své podstatě čekám jen až na mě přijde řada s vakcínou a pak už mi to bude šumák.....

12.12.2020 22:52

Opatření - nějaká - jsou potřeba. Ale jsou chaotická. Taky nechápu, proč nebyly otevřené všechny obchody, jen s omezením počtu nakupujících, tak stejně služby. Nevím, proč by měla mít děcka prázdniny už od pondělka 21.12., když zameškala tolik školy a měla by dohánět učilo ostošest. Ale nejsme v tom sami, i ostatní země se v tom motají jak klacky pod splavem.
Důležité je zachovat si zdravý rozum a nevěřit různým konspiracnim teoriím.

neverend

13.12.2020 00:34
neverend

XXX.XXX.213.247

fikovnice napsal(a):

Jenže mi obyčejní lidé stejně nic nezměníme Fíkovnice. Podle mě tohle není záležitost naší vlády, ale vůdců světa. Vím, zní to jako konspirační teorie, ale na druhou stranu kdo rozhoduje o tom co je konspirační teorie? Cenzura? Skoro autocenzura bych řekl. Neboli takto se dá umlčet kdykoli kdokoliv.🙂 I kdyby někdo chtěl cokoli prozradit, tak autocenzura se sama postará o jeho nevěrohodnost a diskreditaci. Prostě uvidíme a podle mě jedinou věcí co můžeme udělat je být připraveni. Jak? To už si musí přebrat každý sám.

13.12.2020 06:55
fikovnice

XXX.XXX.135.65

neverend napsal(a):
Jenže mi obyčejní lidé stejně nic nezměníme Fíkovnice. Podle mě tohle není záležitost naší vlády, ale vůdců světa. Vím, zní to jako konspirační teorie, ale na druhou stranu kdo rozhoduje o tom co je konspirační teorie? Cenzura? Skoro autocenzura bych řekl. Neboli takto se dá umlčet kdykoli kdokoliv.🙂 I kdyby někdo chtěl cokoli prozradit, tak autocenzura se sama postará o jeho nevěrohodnost a diskreditaci. Prostě uvidíme a podle mě jedinou věcí co můžeme udělat je být připraveni. Jak? To už si musí přebrat každý sám.

Ne, v tom s Vámi "Neverende" nesouhlasím. Nemyslím, že je to záležitost vůdců světa...

Jsem přesvědčena, že virus unikl Číňanům z labiny - ale omylem! A protože se svět bojí Číny, tak nepřicházejí ani žádné sankce. Nakonec Čína sama prohlásí, že původcem koronaviru je Česko! To je něco tak absurdního, až je to směšné!

Nemyslím, že v boji proti Covidu postupují země v nějaké extra součinnosti, jak naznačujete. Všude umírají lidé - i Amíkům, i Rusákům - a všude zhruba stejné počty. Jen možná záleží na vyspělosti demokracie v té či oné zemi. Někde vláda (vůdci ) mohou velmi jednoduše zneužít situaci a v podstatě téměř totalitně řídit lidem život. A to je to, čeho se teď bojím...

Plně souhlasím s "Balu", že nějaká opatření jsou nutná, a vždy jsem je obhajovala... Ale poslední řekněme týdny jsou...nevím, jak to nazvat, prostě divné. A možná nejvíc mi vadí to lhaní a lhaní! To ať raději neslibují už vůbec nic, když pak za dva dny úplně otočí! A Blatný se pěkně vybarvil - prý "Tato politováníhodná událost....." atd.atd.

13.12.2020 09:00

fikovnice napsal(a):
No, tak toto už je fakt síla - zásahovka, beranidlo...

Zásahovka s beranidlem ukončila večírek v centru Českých Budějovic!!!

Zdroj: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/policie-beranidlo-hospoda-vladni-opatreni-koronavirus.A201212_172006_budejovice-zpravy_mcb

To se vracejí 50. léta minulého století?

13.12.2020 09:26

Jak má policie vynutit dodržování nařízení?

13.12.2020 09:43

Proč není v obchoďáku? Protože je zima, nechce se jim chodit, on už ani nikdo nemusí pro koblihy, když je rozvážejí.
Policie není nikde, kromě nočních barů.
Všichni ví, že nejhorší je to v práci v šatnách a u pásu a v supermarketech.
Do těch šaten teda nevim.

13.12.2020 09:48

fikovnice napsal(a):
Ne, v tom s Vámi "Neverende" nesouhlasím. Nemyslím, že je to záležitost vůdců světa...

Jsem přesvědčena, že virus unikl Číňanům z labiny - ale omylem! A protože se svět bojí Číny, tak nepřicházejí ani žádné sankce. Nakonec Čína sama prohlásí, že původcem koronaviru je Česko! To je něco tak absurdního, až je to směšné!

Nemyslím, že v boji proti Covidu postupují země v nějaké extra součinnosti, jak naznačujete. Všude umírají lidé - i Amíkům, i Rusákům - a všude zhruba stejné počty. Jen možná záleží na vyspělosti demokracie v té či oné zemi. Někde vláda (vůdci ) mohou velmi jednoduše zneužít situaci a v podstatě téměř totalitně řídit lidem život. A to je to, čeho se teď bojím...

Plně souhlasím s "Balu", že nějaká opatření jsou nutná, a vždy jsem je obhajovala... Ale poslední řekněme týdny jsou...nevím, jak to nazvat, prostě divné. A možná nejvíc mi vadí to lhaní a lhaní! To ať raději neslibují už vůbec nic, když pak za dva dny úplně otočí! A Blatný se pěkně vybarvil - prý "Tato politováníhodná událost....." atd.atd.

Ale poslední řekněme týdny jsou...nevím, jak to nazvat, prostě divné. A možná nejvíc mi vadí to lhaní a lhaní! To ať raději neslibují už vůbec nic, když pak za dva dny úplně otočí! A Blatný se pěkně vybarvil - prý "Tato politováníhodná událost....." atd.atd.

Ano, přesně tohle mě neskutečně štve. A k tomu to, že když už jsme se poměrně dlouho omezili a podzimní vlna covidu konečně začala brzdit, tak že se to navzdory všem varujícím hlasům rozvolnilo dřív. Přitom stačilo vydržet 2 týdny a mohlo to být o mnoho lepší a udržitelnější. Takhle kvůli lobby obchodníků, překrucování PSA, machinacím s výpočtem rizikového skóre ve stylu "aby to vyšlo"... pojedeme další vlnu, která nás neomezí na 2 týdny, ale zase na další 2 měsíce.
Prostě se to zase všechno promrhalo.

13.12.2020 09:56

Proč není v obchoďáku? Protože je zima, nechce se jim chodit, on už ani nikdo nemusí pro koblihy, když je rozvážejí.
Policie není nikde, kromě nočních barů.
Všichni ví, že nejhorší je to v práci v šatnách a u pásu a v supermarketech.
Do těch šaten teda nevim.

Proč v obchoďáku?

13.12.2020 10:03

Ale poslední řekněme týdny jsou...nevím, jak to nazvat, prostě divné. A možná nejvíc mi vadí to lhaní a lhaní! To ať raději neslibují už vůbec nic, když pak za dva dny úplně otočí! A Blatný se pěkně vybarvil - prý "Tato politováníhodná událost....." atd.atd.

Ano, přesně tohle mě neskutečně štve. A k tomu to, že když už jsme se poměrně dlouho omezili a podzimní vlna covidu konečně začala brzdit, tak že se to navzdory všem varujícím hlasům rozvolnilo dřív. Přitom stačilo vydržet 2 týdny a mohlo to být o mnoho lepší a udržitelnější. Takhle kvůli lobby obchodníků, překrucování PSA, machinacím s výpočtem rizikového skóre ve stylu "aby to vyšlo"... pojedeme další vlnu, která nás neomezí na 2 týdny, ale zase na další 2 měsíce.
Prostě se to zase všechno promrhalo.

Vláda je pod neuvěřitelným tlakem. Opozice popichuje, šťourá, kritizuje jakýkoliv krok vlády, v podstatě nabádá lidi k neposlušnosti a nedodržování nařízení. K tomu je snad každý odborníkem a ví, jak se to má dělat lépe. Něco jak trenéři při mistrovství světa čehokoliv.

13.12.2020 10:16

Vláda je pod neuvěřitelným tlakem. Opozice popichuje, šťourá, kritizuje jakýkoliv krok vlády, v podstatě nabádá lidi k neposlušnosti a nedodržování nařízení. K tomu je snad každý odborníkem a ví, jak se to má dělat lépe. Něco jak trenéři při mistrovství světa čehokoliv.

Jo, tohle chápu, ale jsem frustrovaná z toho, že jsme byli blízko rozumnému stavu a už jsme zase v pr..li. Přitom to bylo naprosto předvídatelné.

13.12.2020 10:19

jo, je pod tlakem

ale prostě to nezvládá

13.12.2020 10:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ač vládu nemusím ani trochu....tahle situace je prostě b.bá a nedobře řešitelná. Když to předtím drželi, lidi už začínali frflat, bouřit se a nedodržovat...bylo to dlouho. Ekonomika v pr..a tak. Takže to pustili dřív. Jistě blbě...většina jsme věděli, jak to skončí. A ano, stačí se kouknout všude kolem, nezvládá to nikdo, nikdo neví, jak vlastně postupovat, je to krok sem, krok tam, na tenkém ledě...

13.12.2020 10:33

jo, je pod tlakem

ale prostě to nezvládá

Myslím, že to zvládá v rámci možností.Uplně stejně by se v tom motala každá vláda.

13.12.2020 10:38
Terven

XXX.XXX.110.191

U tohohle případu bych to ještě pochopila. Ale nějaký den dva zpátky proběhla tiskem zpráva o hostinském, který se neprojevoval nijak agresivně, nezabarikádoval se...jen prostě měl otevřeno po osmé. A policie ho prý za přestupek omezila na svobodě, čili odvedla.
Pokud se za přestupky budou-lidi omezovat na svobodě, něco je hodně blbě.
Ano, vláda je pod tlakem, ale která není? Co svět světem stojí, byli vládci pod tlakem.

13.12.2020 10:51

Vláda je pod neuvěřitelným tlakem

tak s tim snad politik musi pocitat. tak jako kazdy, kdo jde do vedeni -vlastne cehokoliv.
ano, kazde rozhodnuti je pod drobnohledem. kazdy vi nejlepe, jak to udelat jinak. I to je normalni stav.

jen dobry sef tohle ustoji a po case, kdyz se ohledne zpet -muze na vysledcich dokazat, ze jeho rozhodnuti byla dobra.
a to tady trosku chybi, no...

13.12.2020 10:53

Terven napsal(a):
U tohohle případu bych to ještě pochopila. Ale nějaký den dva zpátky proběhla tiskem zpráva o hostinském, který se neprojevoval nijak agresivně, nezabarikádoval se...jen prostě měl otevřeno po osmé. A policie ho prý za přestupek omezila na svobodě, čili odvedla.
Pokud se za přestupky budou-lidi omezovat na svobodě, něco je hodně blbě.
Ano, vláda je pod tlakem, ale která není? Co svět světem stojí, byli vládci pod tlakem.

No, předchozí vlády rozhodně nečelily pandemii. Krom vlády v letech 1918 - 1920. Takže ano, vláda je pod tlakem vždy, ale situaci, jaká je tu od jara, žádná předchozí čelit nemusela.

13.12.2020 11:02

Vláda je pod neuvěřitelným tlakem

tak s tim snad politik musi pocitat. tak jako kazdy, kdo jde do vedeni -vlastne cehokoliv.
ano, kazde rozhodnuti je pod drobnohledem. kazdy vi nejlepe, jak to udelat jinak. I to je normalni stav.

jen dobry sef tohle ustoji a po case, kdyz se ohledne zpet -muze na vysledcich dokazat, ze jeho rozhodnuti byla dobra.
a to tady trosku chybi, no...

Ja to vidím jinak. Zatím mi pořád připadá, že to vláda i přes zmatky zvládá tak nějak na stejné úrovni jako vlády okolních zemí. Že se nevymykáme. Nikde moc nevědí co dělat, je to pokus - omyl. A nemyslím si, že by to vláda složená z jiných stran a lidí zvládla lépe.

13.12.2020 11:08
Terven

XXX.XXX.110.191

No, předchozí vlády rozhodně nečelily pandemii. Krom vlády v letech 1918 - 1920. Takže ano, vláda je pod tlakem vždy, ale situaci, jaká je tu od jara, žádná předchozí čelit nemusela.

No, pokud koukáte jen na naši vládu a pár let zpět, tak máte možná pravdu. Píšu možná, protože do vysoké politiky nevidíte vy ani já, čili si neumíme dost dobře představit, jakým tlakům jsou vládci vystaveni.
Ale pokud se ohlídnete dále do minulosti a vezmete to jaksi globálněji, tak vlády čelily průšvihům srovnatelným s pandemií- války, mezinárodní konflikty, ekonomické krize, převraty, atentáty....a to nejsou jevy úplně vzácné. Pokud někdo usiluje o post ve vysoké politice, musí si být vědom, že mu jde o krk a někdy i doslova.

13.12.2020 11:16

Já si myslím, že jsme se všichni pěkně poplácali po rameni, když jsme prošli tak úspěšně první vlnou....no a pak začal tlak na to, abychom fungovali zase normálně jako před covidem, protože tím, že jsme ustáli první vlnu, tak covid zmizel a už se nevrátí......chceme mít všechno otevřené, chceme se setkávat, jezdit na dovolené, chceme mít festivaly........

a i když v té době bylo epidemiology upozorňováno, že přijde druhá vlna, tak si myslím lidi z toho zas až tak moc nedělala, protože co si budeme povídat první vlna byla oproti této taková předehra......nejdřív se všichni báli, protože nikdo nevěděl, co může čekat, pak zjistili, že se defakto nic tak hroznýho nedělo, umřelo pár lidí vesměs starých nebo nemocných, pár lidí v nemocnicích, u ostatních tak max chřipečka,tak takovouhle druhou vlnu na podzim zvládneme levou zadní.

No a když se blížil konec prázdnin....kdy byl možná čas zavádět nějaká opatření, tak se zároveň blížily i volby, tak to zase nechtěl být nikdo nepopulární zakazovač.

No a pak se zase zakazovalo hódně pomalu.......a teď se zase pomalu rozvolňuje a do toho nám ale stoupají čísla a bude se zase zakazovat...zavírat....

Chápu, že už to lidi štve, opravdu soucítím s lidmi, které to existenčně ohrožuje, protože vím jaké to je, chápu, že lidi nadávají na vládu, že postupuje chaoticky, nelogicky a já nevím co všechno...a ano jsme národ všeumělů a všeználků, nejlepších hokejových trenérů, brankářů no a v téhle situaci i epidemiologů a třeba ministrů zdravotnicví.........všichni naprosto přesně ví, co by se mělo dělat.
Neříkám, že se vším souhlasím, že mi všechno připadá logické atd.....ale když vidím situaci v okolních státech, tak se v tom tak nějak plácají všichni....

Blíží se nám volby do poslanecké sněmovny...pokud někomu připadá, že nejde ani tak o boj s coronou, ale hlavně o omezování svobod občanů, tak má možnost zvolit si někoho jiného...máme přece ještě pořád demokracii.....a já jsem fakticky zvědavá, jak by to dělala opozice, kdyby byla teď u moci......na politiku moc nejsem, ale nežiju v bublině....opozice vždycky říká "kdyby jsme vládli my, tak to děláme líp" a pak když vládne, tak je to prašť jako uhoď, ne-li horší....alespoň z mého pohledu a když už je tam někdo slušný, tak tam dlouho nevydrží...

Nevím jak vy....já měla letošek nejhorší rok za hodně dlouho a nejen kvůli covidu, ale tak nějak jsem si říkala, že se to snad příští rok nějak srovná, ale když to vidím teď, tak mám obavy

13.12.2020 11:23

Terven napsal(a):
No, pokud koukáte jen na naši vládu a pár let zpět, tak máte možná pravdu. Píšu možná, protože do vysoké politiky nevidíte vy ani já, čili si neumíme dost dobře představit, jakým tlakům jsou vládci vystaveni.
Ale pokud se ohlídnete dále do minulosti a vezmete to jaksi globálněji, tak vlády čelily průšvihům srovnatelným s pandemií- války, mezinárodní konflikty, ekonomické krize, převraty, atentáty....a to nejsou jevy úplně vzácné. Pokud někdo usiluje o post ve vysoké politice, musí si být vědom, že mu jde o krk a někdy i doslova.

A budeme hodnotit, jak to ty vlády ustály? Jak hluboko do minulosti? A jen naše vlády nebo mezinárodně?

13.12.2020 12:02
fikovnice

XXX.XXX.55.14

Já si myslím, že jsme se všichni pěkně poplácali po rameni, když jsme prošli tak úspěšně první vlnou....no a pak začal tlak na to, abychom fungovali zase normálně jako před covidem, protože tím, že jsme ustáli první vlnu, tak covid zmizel a už se nevrátí......chceme mít všechno otevřené, chceme se setkávat, jezdit na dovolené, chceme mít festivaly........

a i když v té době bylo epidemiology upozorňováno, že přijde druhá vlna, tak si myslím lidi z toho zas až tak moc nedělala, protože co si budeme povídat první vlna byla oproti této taková předehra......nejdřív se všichni báli, protože nikdo nevěděl, co může čekat, pak zjistili, že se defakto nic tak hroznýho nedělo, umřelo pár lidí vesměs starých nebo nemocných, pár lidí v nemocnicích, u ostatních tak max chřipečka,tak takovouhle druhou vlnu na podzim zvládneme levou zadní.

No a když se blížil konec prázdnin....kdy byl možná čas zavádět nějaká opatření, tak se zároveň blížily i volby, tak to zase nechtěl být nikdo nepopulární zakazovač.

No a pak se zase zakazovalo hódně pomalu.......a teď se zase pomalu rozvolňuje a do toho nám ale stoupají čísla a bude se zase zakazovat...zavírat....

Chápu, že už to lidi štve, opravdu soucítím s lidmi, které to existenčně ohrožuje, protože vím jaké to je, chápu, že lidi nadávají na vládu, že postupuje chaoticky, nelogicky a já nevím co všechno...a ano jsme národ všeumělů a všeználků, nejlepších hokejových trenérů, brankářů no a v téhle situaci i epidemiologů a třeba ministrů zdravotnicví.........všichni naprosto přesně ví, co by se mělo dělat.
Neříkám, že se vším souhlasím, že mi všechno připadá logické atd.....ale když vidím situaci v okolních státech, tak se v tom tak nějak plácají všichni....

Blíží se nám volby do poslanecké sněmovny...pokud někomu připadá, že nejde ani tak o boj s coronou, ale hlavně o omezování svobod občanů, tak má možnost zvolit si někoho jiného...máme přece ještě pořád demokracii.....a já jsem fakticky zvědavá, jak by to dělala opozice, kdyby byla teď u moci......na politiku moc nejsem, ale nežiju v bublině....opozice vždycky říká "kdyby jsme vládli my, tak to děláme líp" a pak když vládne, tak je to prašť jako uhoď, ne-li horší....alespoň z mého pohledu a když už je tam někdo slušný, tak tam dlouho nevydrží...

Nevím jak vy....já měla letošek nejhorší rok za hodně dlouho a nejen kvůli covidu, ale tak nějak jsem si říkala, že se to snad příští rok nějak srovná, ale když to vidím teď, tak mám obavy

No, a co nás ještě čeká s tím slavným očkováním... Ty jsi někde psala, že se necháš očkovat - to jsi myslela vážně? Nerozmlouvám Ti to, jen se ptám.
Každopádně já, nebudu-li k tomu nějak donucena, se očkovat nenechám.

13.12.2020 12:09
fikovnice

XXX.XXX.55.14

Myslím, že to zvládá v rámci možností.Uplně stejně by se v tom motala každá vláda.

"Balu", já s Vámi souhlasím, že nějaká opatření jsou nutná, to jsem zde i psala. Ale dějí se v okolních zemích takové zmatky jako u nás? Já to nevím, teď jsem nestíhala ani číst zprávy na netu. Plus pokud fakt došlo, jak píše "Terven" k omezení na svobodě nějakého hospodského, protože měl otevřeno po 20.h, tak se mi to tedy taky hodně nelíbí. Můžou přece napálit dost velkej flastr - a oni by si to hospody rozmyslely, zda jim to za to stojí... A další flastry bych napálila i hostům.
Ale nelíbí se mi tedy ani ta zásahovka.... Nesnáším Nagyovou, ale ani tehdy se mi nelíbila zásahovka uprostřed noci kdesi v paneláku, připravené páčidlo dveří, atd. Ale to už je jiná událost.

neverend

13.12.2020 12:14
neverend

XXX.XXX.213.247

Jsou věci kdy je dobré být mezi prvními, ale očkování to podle mě není ta správná věc u které bych pospíchal. Novinky na trhu jsou skoro vždy nejhorší co se chyb a nedoladěnosti týče. Čili opravdu si počkám aby pokusným králíčkem byl někdo jiný. Jestli to tedy bude vůbec fungovat tak jak očekáváme.

13.12.2020 12:15
fikovnice

XXX.XXX.55.14

A ještě jedna věc: Když Blatný nastupoval, tak hodně sliboval - že bude vše vysvětlovat, že se nebudou dělat žádné neuvážené kroky, atd.atd. Mám z něj pocit, že si ukrojil dost velké sousto... Vlastně nemám nejmenší tušení, jestli poměrně známý brněnský hematolog má toto zapotřebí. Jak na něj přišli (?), není to epidemiolog/hygienik, není to infektolog, není to krizový manažer... No, ale musím se smířit s tím, že jsou věci, do kterých asi ani vidět nelze.

13.12.2020 12:18
fikovnice

XXX.XXX.55.14

neverend napsal(a):
Jsou věci kdy je dobré být mezi prvními, ale očkování to podle mě není ta správná věc u které bych pospíchal. Novinky na trhu jsou skoro vždy nejhorší co se chyb a nedoladěnosti týče. Čili opravdu si počkám aby pokusným králíčkem byl někdo jiný. Jestli to tedy bude vůbec fungovat tak jak očekáváme.

No právě! Nemám kolem sebe nikoho, kdo by se chtěl nechat očkovat. Vždyť i laici vědí, jak dlouho trvá vývoj nového léku (třeba i 15 let)...

Na stranu druhou vše je dvojsečné. Sledovat, co to udělá s ostatními, je podle mě - sobecké. Ale jsem (zatím) rozhodnutá být v tomto sobecká.

13.12.2020 12:38
Terven

XXX.XXX.110.191

A budeme hodnotit, jak to ty vlády ustály? Jak hluboko do minulosti? A jen naše vlády nebo mezinárodně?

Můžete a nemusíte, podle vás
Byla to moje reakce na to, že omlouváte současnou vládu, protože čelí tlaku.

13.12.2020 12:48

Když Blatný nastupoval, tak hodně sliboval - že bude vše vysvětlovat, že se nebudou dělat žádné neuvážené kroky, atd.atd. Mám z něj pocit, že si ukrojil dost velké sousto...

neni politik. protoze tohle politik nikdy neslibuje
jo, ukousnul si velke sousto -resp. spis to na me pusobi, ze nemel predstavu, do ceho leze.

neverend

13.12.2020 12:50
neverend

XXX.XXX.213.247

fikovnice napsal(a):
No právě! Nemám kolem sebe nikoho, kdo by se chtěl nechat očkovat. Vždyť i laici vědí, jak dlouho trvá vývoj nového léku (třeba i 15 let)...

Na stranu druhou vše je dvojsečné. Sledovat, co to udělá s ostatními, je podle mě - sobecké. Ale jsem (zatím) rozhodnutá být v tomto sobecká.

Vlastně sobecké může být i se nechat očkovat, protože pokud zrovna mě to nic špatného neudělá, neznamená že druhý to bude mít také tak a bez komplikací. Skoro něco jako falešná naděje nadneseně. K omezením co nařizuje vláda mám jako člověk co sloužil trochu jiný vztah. Budete mě mít asi ještě méně rádi, ale jsem zvyklý že pokud něco má fungovat, musí se to striktně dodržovat a to všichni. Kdyby byla válka, tak taková armáda je odsouzena k porážce okamžitě pokud by půlka vojáků neplnila svou povinnost na sto procent a diskutovala o plánu obrany či útoku. Je to nadnesené přirovnání, snad se chápeme.🙂

13.12.2020 13:21

Kdyby byla válka, tak taková armáda je odsouzena k porážce okamžitě pokud by půlka vojáků neplnila svou povinnost na sto procent a diskutovala o plánu obrany či útoku. Je to nadnesené přirovnání, snad se chápeme.🙂

To je naopak docela dobré přirovnání. A důvod, proč vyspělejší asijské země zvládají pandemii výrazně lépe, než Evropa. Mají mnohem lepší disciplínu a neplýtvají energií na handrkování se o blbostech.

13.12.2020 13:36

sardullah: furt přemýšlím, co mi ten Váš poník Gina Gima Ginuše Ginoid připomíná, kde jsem to slyšela..
až tady se mi rozsvítilo :-)
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/nebeske-predstaveni-v-noci-na-pondeli-geminidy-vrcholi-jako-predvoj-betlemske-hvezdy-40345018

13.12.2020 14:17

Tak proč není v MHD, kde má třetina lidí roušku pod nosem? A v hyper super marketech, kde mi lidi dýchají za krk? Občas se ohradím, ale stejně...

13.12.2020 14:29

Terven napsal(a):
Můžete a nemusíte, podle vás
Byla to moje reakce na to, že omlouváte současnou vládu, protože čelí tlaku.

Já to nepotřebuji. Na rozdíl od vás situaci chápu, a chápu i to, že takové situaci čelíme poprvé po stu letech. Tehdy byla jiná situace, právě skončila velká válka a lidi nebyli zdaleka tak rozmazlení jako dnes.

13.12.2020 14:33

Tak proč není v MHD, kde má třetina lidí roušku pod nosem? A v hyper super marketech, kde mi lidi dýchají za krk? Občas se ohradím, ale stejně...

Jak to mám vědět? To se musíte zeptat někde jinde. Já policii nevelím.

13.12.2020 14:37

Jak to mám vědět? To se musíte zeptat někde jinde. Já policii nevelím.

To byly řečnické otázky.

13.12.2020 14:38

fikovnice napsal(a):
"Balu", já s Vámi souhlasím, že nějaká opatření jsou nutná, to jsem zde i psala. Ale dějí se v okolních zemích takové zmatky jako u nás? Já to nevím, teď jsem nestíhala ani číst zprávy na netu. Plus pokud fakt došlo, jak píše "Terven" k omezení na svobodě nějakého hospodského, protože měl otevřeno po 20.h, tak se mi to tedy taky hodně nelíbí. Můžou přece napálit dost velkej flastr - a oni by si to hospody rozmyslely, zda jim to za to stojí... A další flastry bych napálila i hostům.
Ale nelíbí se mi tedy ani ta zásahovka.... Nesnáším Nagyovou, ale ani tehdy se mi nelíbila zásahovka uprostřed noci kdesi v paneláku, připravené páčidlo dveří, atd. Ale to už je jiná událost.

Nikdo z nás u toho nebyl. Jen tak pro nic za nic by ho na svobodě neomeziili jen proto, že měl otevřeno po 20 hodině. Jen tak - mezi námi - co tím chtěl dokázat, hrdina?

13.12.2020 14:41
Terven

XXX.XXX.110.191

Nikdo z nás u toho nebyl. Jen tak pro nic za nic by ho na svobodě neomeziili jen proto, že měl otevřeno po 20 hodině. Jen tak - mezi námi - co tím chtěl dokázat, hrdina?

Zachránit si živobytí - že by? Já nevím, jestli vy si umíte představit, že někoho to pohostinství prostě živí a momentálně je díky nařízením vlády v zoufalé situaci a dělá holt zoufalé činy.
Ale důležité je, že vládu na rozdíl ode mě chápete...

13.12.2020 14:49

Terven napsal(a):
Zachránit si živobytí - že by? Já nevím, jestli vy si umíte představit, že někoho to pohostinství prostě živí a momentálně je díky nařízením vlády v zoufalé situaci a dělá holt zoufalé činy.
Ale důležité je, že vládu na rozdíl ode mě chápete...

Zachránit si živobytí tímto krokem?

13.12.2020 14:52

Hostinský dostane 500kč na den.
Platí soc., zdr., zboží, energie, a musí jíst alespoň suchý chléb.
Nemám diplom, ale jsem si jista, že to pětikilo nestačí.
Vláda je v pořádku? Tady žádná vláda není.
Jediný, kdo něco hlasitě dělá - červený svetr agresivní - a ten brýlatý manager, který má docela rozum, ale pouze jeden hlas. Kdepak je náš prezident, premiér, proč jsou otevřená centra obchodu a nákazy, ale malé podniky zavřené?

neverend

13.12.2020 14:56
neverend

XXX.XXX.213.247

Prostě chaos a na dodržování pravidel by policie měla dohlížet. Jenže to by zase nesměla být utopena v tunách papíru a administraci a musely by tomu být asi i podmínky přizpůsobené. Myslím i pravomoce a podobně. A už jsem zase u systému na který narazíte ať chcete nebo ne. Podle mě jsou lidi jen zvyklí na určitý styl života a teď salámovou metodou budou pomaloučku směřováni do jiných kolejí. Teď mě napadla Čapkova Bílá nemoc. To by byl teprve průšvih a nedovedu si ani představit ty následky. Doufám že by k nám lidem 40 a výš byli mladí ohleduplnější než nyní k těm starším a nemocným. Co tak člověk mluví s lidmi, tak v nich panuje až chorobný stav ze situace že nemohou na hory.😃 Alespoň osazenstvo u nás na vsi. Se nemůžeš ožrat doma? 😃 Jsem tam s nimi byl jednou a naposled.

13.12.2020 15:29

fikovnice napsal(a):
No, a co nás ještě čeká s tím slavným očkováním... Ty jsi někde psala, že se necháš očkovat - to jsi myslela vážně? Nerozmlouvám Ti to, jen se ptám.
Každopádně já, nebudu-li k tomu nějak donucena, se očkovat nenechám.

Já mám kolem sebe lidi, co se povětšinou očkovat nechtějí dát.....

Já to opravdu s tím očkováním myslím vážně. Sice jsem ze začátku říkala defakto to co ty....nejdřív si pěkně počkám a až se vakcínou bude očkovat déle, tak pak se uvidí...
Já jsem třeba člověk, co by se nešel očkovat proti chřipce.

A "dobrovolně" bych nešla ani kvůli covidu, ale je to pro mě menší zlo, než se stresovat, že to dotáhnu dom a nakazím syna.

13.12.2020 16:41

"Pes hlásí další zhoršení..", píší Novinky.
Ale tak to není novinka, že tu chcíp pes.

13.12.2020 17:21

sardullah: furt přemýšlím, co mi ten Váš poník Gina Gima Ginuše Ginoid připomíná, kde jsem to slyšela..
až tady se mi rozsvítilo :-)
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/nebeske-predstaveni-v-noci-na-pondeli-geminidy-vrcholi-jako-predvoj-betlemske-hvezdy-40345018

Ráda bych řekla, že je to pravda, ale dneska to teda neklapne, protože slečna, co je celá od hlíny toto nepřipomíná určitě

13.12.2020 18:47
Terven

XXX.XXX.110.191

Zachránit si živobytí tímto krokem?

A jakej jinej krok byste jim navrhovala?
Jednak je každá hodina, co se týče tržby, dobrá a druhak nemají moc jiných možností, jak dát najevo, že jim fakt teče do bot.
Když půjdou demonstrovat na Václavák, budete je kritizovat taky.
Fakt bych nechtěla být v kůži někoho, komu se hroutí živnost a musí z něčeho živit sebe a rodinu. Plus dále musí platit nájmy, elektřinu, zaměstnance apod. a netuší, jak dlouho ještě tahle mizérie potrvá.
Předpokládám, že slušné dopisy vládě budou k ničemu, zbývají už jim jenom ty zoufalé kroky, nad kterými lidé s pravidelným příjmem od státu kroutí hlavama.

13.12.2020 19:27

Terven napsal(a):
A jakej jinej krok byste jim navrhovala?
Jednak je každá hodina, co se týče tržby, dobrá a druhak nemají moc jiných možností, jak dát najevo, že jim fakt teče do bot.
Když půjdou demonstrovat na Václavák, budete je kritizovat taky.
Fakt bych nechtěla být v kůži někoho, komu se hroutí živnost a musí z něčeho živit sebe a rodinu. Plus dále musí platit nájmy, elektřinu, zaměstnance apod. a netuší, jak dlouho ještě tahle mizérie potrvá.
Předpokládám, že slušné dopisy vládě budou k ničemu, zbývají už jim jenom ty zoufalé kroky, nad kterými lidé s pravidelným příjmem od státu kroutí hlavama.

Proč nevyužije nějakou státní pomoc, program Antivirus? Já se v tom nevyznám, nemusím. Ale mám známého, co má hospodu. Měl celou dobu, kdy trval zákaz, zavřeno, neměl ani výdejní okénko. Prý se mu to nevyplatí. Požádal si o pomoc a dostal ji.

13.12.2020 19:42

Proč nevyužije nějakou státní pomoc, program Antivirus? Já se v tom nevyznám, nemusím. Ale mám známého, co má hospodu. Měl celou dobu, kdy trval zákaz, zavřeno, neměl ani výdejní okénko. Prý se mu to nevyplatí. Požádal si o pomoc a dostal ji.

Nevyplatí se mu to, protože má třeba svou nemovitost, jednoho zaměstnance, ..
ale ten, kdo splácí vybavení, .. zaměstnává 2 3 lidi a vydělával na vaření; fungovalo to jako normální restaurace a ne 3 piva na vsi za večer, ten je v rejži.
Lidé hlásí, že podpora ještě na účtech nepřistála a to už je prosinec, a když, tak si musíte vybrat - nájem vs. 500kč na den vs. jiné věci. Takže budu platit nájemné, aby pak bylo kde otevřít, nebo budu jíst. To, že někde ten hospodský také bydlí, to už nikoho nezajímá.
Vypadá to jednoduše, ať si jde do fabriky, ale on tam něco roky buduje, dal milion do rekonstrukce a další statisíce do vybavení a teď to splatí z čeho?
Něco jiného jsou s.r.o., tam se dalo dostat na podporu na "vlastníka", zaměstnance, nájemné, odvody, nějaké ty daně odložené (ne prominuté) atd.
Ale nejhůře na tom je ten "malý".
A to mi vadí. Oni teď otevřeli, koupili suroviny, mrazáky jedou, topení,... to není jako když mi doma vyplivne proud a zkazí se 4 kuřata a jedno mlíko.

Koho jiného má vláda podržet než ty, co tu platí daně, Čechy, na co se tu tlačí vpřed nějaký penny se sídlem na Krétě a zkaženou španělskou okurkou?

13.12.2020 19:48

Tohle otevírání zavírání přestává být legrace, na jaře se žilo ze zásob, ale teď už to nejde, nikdo nemá milion úspor.. a kdyby, tak co s další vlnou.. vždy na zimu je na pracáku hromada nových lidí, co kdyby se teď všichni z hospod, hotelů (tak ty hotely jsem teda absolutně nepochopila, tady z toho žijí dva kraje a z dalších sem dojíždí),..
dostavili na pracák jako že "dejte mi práci"?
Tak manager vymyslel, že bude chtít pro gastroobor větší kompenzace. No super! A kde je vezme? Bude takhle odškodňovat 5 let?

13.12.2020 20:15

Jsem hrozně pozadu....
"Budete mě mít asi ještě méně rádi, ale jsem zvyklý že pokud něco má fungovat, musí se to striktně dodržovat a to všichni. Kdyby byla válka, tak taková armáda je odsouzena k porážce okamžitě pokud by půlka vojáků neplnila svou povinnost na sto procent a diskutovala o plánu obrany či útoku. Je to nadnesené přirovnání, snad se chápeme."🙂

I když se leckdy neshodneme, v tomhle vám dávám za pravdu.
A pro neukázněnce a úmyslné odmítače bych postihy volila rozhodně tvrdší. Jak je někde zmíněn hospodský omezený na svobodě....Kdyby mu hrozilo odebrání živnosťáku, ještě rád by se nechal jen omezit.

Nelíbí se mi, jak vláda dělá ústupky různým zájmovým skupinám. Konkrétně např. : Chodec má mít roušku, ale běžec nemusí - proběhne mezi lidmi na zastávce, všechny ofuní, za nimi si odplivne.....jo a taky smrkají do prostoru ( doufám, že jste po věčeři ). Ale to je přece sport a sportování utužuje tělo i ducha a je zdravé.
Teď žádají amatérští sportovci zdarma test 2x týdně.......

A k těm okolním vládám : Sasko si stěžuje na neukázněnost a sobeckost Čechů, přijíždějících na předvánoční nákupy. Co na tom, že jsou zavřené hranice - ohlídat si je neumí a dohadují se, jestli je to věc spolkové nebo zemské vlády.

A media hromadně všechnu neukázněnost podporují.

A ze všeho nejhorší je, že se všichni naučí flákat - zvlášť starší školáci. Současné 6. a 7. třídy už nikdo nedonutí, chodit řádně do školy a učit se.

neverend

13.12.2020 20:21
neverend

XXX.XXX.213.247

No Megi? Vy dovedete i příjemně překvapit.🙂 Ovšem pak nechápu proč mě tak všichni zdrbli když jsem kritizoval v čem je problém ČR. To je holt ten zdravý nacionalismus,kde na prvním místě by měli být ti domácí. Všechno tohle se teď bude měnit. Svět už nebude tak otevřený a přístupný jako by doposud. Určité oblasti podnikání budou v menší či větší míře buď omezeny nebo minimálně budou rizikové. To je holt ta dynamika trhu. Musí se transformovat nebo zaniknou. Čeká to i mnoho divadel, muzea a vůbec "kultúra" utrpí značné šrámy. Hlavně ta na dotace z EU. Na to už "tolárky" nebudou či jich bude podstatně méně.

13.12.2020 21:24

ale ten, kdo splácí vybavení, .. zaměstnává 2 3 lidi a vydělával na vaření; fungovalo to jako normální restaurace a ne 3 piva na vsi za večer, ten je v rejži.
Lidé hlásí, že podpora ještě na účtech nepřistála a to už je prosinec, a když, tak si musíte vybrat - nájem vs. 500kč na den vs. jiné věci. Takže budu platit nájemné, aby pak bylo kde otevřít, nebo budu jíst. To, že někde ten hospodský také bydlí, to už nikoho nezajímá.
Vypadá to jednoduše, ať si jde do fabriky, ale on tam něco roky buduje, dal milion do rekonstrukce a další statisíce do vybavení a teď to splatí z čeho?
Něco jiného jsou s.r.o., tam se dalo dostat na podporu na "vlastníka", zaměstnance, nájemné, odvody, nějaké ty daně odložené (ne prominuté) atd.
A to mi vadí. Oni teď otevřeli, koupili suroviny, mrazáky jedou, topení,... to není jako když mi doma vyplivne proud a zkazí se 4 kuřata a jedno mlíko.

Koho jiného má vláda podržet než ty, co tu platí daně, Čechy, na co se tu tlačí vpřed nějaký penny se sídlem na Krétě a zkaženou španělskou okurkou?

Moment, vy tady pořád píšete o 500Kč/den, to ale zdaleka není jediná pomoc, kterou může od státu čerpat. Přehled zde:
https://www.komora.cz/files/uploads/2020/11/20201111_schv%C3%A1len%C3%A1-podpora-podnikatel%C5%AF-v-koronavirov%C3%A9-krizi-1.pdf

13.12.2020 21:29

Jsem hrozně pozadu....
"Budete mě mít asi ještě méně rádi, ale jsem zvyklý že pokud něco má fungovat, musí se to striktně dodržovat a to všichni. Kdyby byla válka, tak taková armáda je odsouzena k porážce okamžitě pokud by půlka vojáků neplnila svou povinnost na sto procent a diskutovala o plánu obrany či útoku. Je to nadnesené přirovnání, snad se chápeme."🙂

I když se leckdy neshodneme, v tomhle vám dávám za pravdu.
A pro neukázněnce a úmyslné odmítače bych postihy volila rozhodně tvrdší. Jak je někde zmíněn hospodský omezený na svobodě....Kdyby mu hrozilo odebrání živnosťáku, ještě rád by se nechal jen omezit.

Nelíbí se mi, jak vláda dělá ústupky různým zájmovým skupinám. Konkrétně např. : Chodec má mít roušku, ale běžec nemusí - proběhne mezi lidmi na zastávce, všechny ofuní, za nimi si odplivne.....jo a taky smrkají do prostoru ( doufám, že jste po věčeři ). Ale to je přece sport a sportování utužuje tělo i ducha a je zdravé.
Teď žádají amatérští sportovci zdarma test 2x týdně.......

A k těm okolním vládám : Sasko si stěžuje na neukázněnost a sobeckost Čechů, přijíždějících na předvánoční nákupy. Co na tom, že jsou zavřené hranice - ohlídat si je neumí a dohadují se, jestli je to věc spolkové nebo zemské vlády.

A media hromadně všechnu neukázněnost podporují.

A ze všeho nejhorší je, že se všichni naučí flákat - zvlášť starší školáci. Současné 6. a 7. třídy už nikdo nedonutí, chodit řádně do školy a učit se.

Se vším souhlasím, až na poslední odstavec. Mám šesťačku a rozhodně se nefláká. Distančně se učí 4-5h denně, v týdnu prezenční výuky denně aspoň jedna písemka. Nikdo je nešetří, učitelé potřebují známky pro klasifikaci.

13.12.2020 21:45

Moment, vy tady pořád píšete o 500Kč/den, to ale zdaleka není jediná pomoc, kterou může od státu čerpat. Přehled zde:
https://www.komora.cz/files/uploads/2020/11/20201111_schv%C3%A1len%C3%A1-podpora-podnikatel%C5%AF-v-koronavirov%C3%A9-krizi-1.pdf

No, jsou přesně 4 ty pomoci :-) nájemné (max. 50 % z již UHRAZENÉHO), ta pětistovka, na zaměstnance a ošetřovné. Ještě před pár dny nebylo možné žádat o více jak jednu pomoc, také nechtěli dát ošetřovné, a celé to závisí na obratu, doufám, že nebude moc sebevražd; žádná.
Tohle není krizový plán, tohle je "cílená" likvidace. V uvozovkách proto, protože sami vládci netuší, co dělají,
úplně mám na jazyku "sedmého v sedm" - kdyby to řekli rovnou - sedmého v sedm - tak víme, co máme čekat - nic.

13.12.2020 21:48
13.12.2020 21:55
Axyd

XXX.XXX.130.68

Ach jo, slzička by ukápla na d takovými srdcervoucími bláboly ...kdyby:
- kdyby se už dávno před covidem, tedy za podmínek relativně normálního zdravotnictví, staří lidé prostě neléčili, ale jen udržovali (protože už lékař třeba operaci střev či čehokoliv jiného považuje za příliš velké riziko, tak ten osmdesátiletý člověk s tím každodenním nepohodlím a bolestmi žije roky dál, je mu 91 a furt nechce umřít? )
- kolik by byla průměrná doba života člověka, kdyby nebylo medicíny a farmaceutických firem? 40-50 let? možná ani to ne, existují názory, že to, co je nad 40 let věku, jde už na vrub (jako pozitivum, samozřejmě jistě, že) medicíny a farmacie
- každý, kdo se narodí, tak umře, ale nikde nedostanete záruku, že třeba dnešní den nebude váš poslední - že vás nepřejede auto, nepotká vás cmp, covid, infarkt, náhlá příhoda břišní. Tak je přece fajn si to fňukáním zhoršit, že?
Záleží na každém.

Neberte to ako urážku ale vy ste tým myslel že to je zlé keď sa človek dožije 80 rokov.

13.12.2020 22:36
assil

XXX.XXX.122.3

neverend napsal(a):
No Megi? Vy dovedete i příjemně překvapit.🙂 Ovšem pak nechápu proč mě tak všichni zdrbli když jsem kritizoval v čem je problém ČR. To je holt ten zdravý nacionalismus,kde na prvním místě by měli být ti domácí. Všechno tohle se teď bude měnit. Svět už nebude tak otevřený a přístupný jako by doposud. Určité oblasti podnikání budou v menší či větší míře buď omezeny nebo minimálně budou rizikové. To je holt ta dynamika trhu. Musí se transformovat nebo zaniknou. Čeká to i mnoho divadel, muzea a vůbec "kultúra" utrpí značné šrámy. Hlavně ta na dotace z EU. Na to už "tolárky" nebudou či jich bude podstatně méně.

Tak ono už pár let bylo jasný, že svět se musí změnit, že tak jak to bylo už to dál nejde, omezit spotřeba a doprava a průmysl převést na 4.0, proto taky se poslední dobou experimentovalo s nepodmíněným příjmem, protože nechat pochcípat ty plonkový lidi se dost dobře nedá. Ale lidi jsou potfory a svět a hlavně jejich životy se jim měnit nechtělo, ani Greta je nepřesvědčila, tož po cukru tu máme bič. Zas se můžeme utěšovat, že to možná zachrání planetu.

13.12.2020 22:52
fikovnice

XXX.XXX.55.28

Dnes jsem byla u příbuzných. Prý už dorazilo "rouškovné" - všem důchodcům - 5 táců! A to mi zrovna teď přijde jako blbost, a totální! Nechci nic důchodcům upírat, ale finance by se měly šetřit pro ty, o nichž píšete vy - soukromníky, kteří jsou na pokraji krachu.

13.12.2020 22:58
fikovnice

XXX.XXX.55.28

Terven napsal(a):
https://www.krimi-plzen.cz/a/jsem-na-dne/

Tak to je tedy strašně smutné čtení...

neverend

13.12.2020 23:01
neverend

XXX.XXX.213.247

assil napsal(a):
Tak ono už pár let bylo jasný, že svět se musí změnit, že tak jak to bylo už to dál nejde, omezit spotřeba a doprava a průmysl převést na 4.0, proto taky se poslední dobou experimentovalo s nepodmíněným příjmem, protože nechat pochcípat ty plonkový lidi se dost dobře nedá. Ale lidi jsou potfory a svět a hlavně jejich životy se jim měnit nechtělo, ani Greta je nepřesvědčila, tož po cukru tu máme bič. Zas se můžeme utěšovat, že to možná zachrání planetu.

Jako byl bláhový nápad lidstva vést boj s vlastní planetou.🙂 Přitom stačilo jen udržet na uzdě počet lidí a hlavně takový životní styl jako máme dnes tady mohla žít stěží třetina lidstva na planetě. Zbytek by musel zůstat v bídě. Částečně věřím že již není cesty zpět a nic to nezastaví. Planeta se vždy bránila nemocemi, živelnými pohromami a dalšími událostmi. Hele kdy že to má ten ledovec narazit do Britského ostrova Jižní Georgie? Jsem to četl na BBC. Tedy abych byl přesný může narazit. Ale následky srážky více než vážné.

13.12.2020 23:41
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

fikovnice napsal(a):
Dnes jsem byla u příbuzných. Prý už dorazilo "rouškovné" - všem důchodcům - 5 táců! A to mi zrovna teď přijde jako blbost, a totální! Nechci nic důchodcům upírat, ale finance by se měly šetřit pro ty, o nichž píšete vy - soukromníky, kteří jsou na pokraji krachu.

Krachují. Je to jen hloupost těch,
co o všem rozhodují nebo snad záměr?

13.12.2020 23:44
fikovnice

XXX.XXX.55.28

rapotacka11 napsal(a):
Krachují. Je to jen hloupost těch,
co o všem rozhodují nebo snad záměr?

Těžko říct... Situace je nedobrá na mnoha frontách.

14.12.2020 00:13
lupus4

XXX.XXX.205.61

jen k té "zázračné" rychlosti vývinu vakciny...

někdy v 50. letech byl také s přeskočením některých kroků vyvinut Contergan
a jak to dopadlo...i když samozřejmě věda pokročila, tak postup testování následků (vedlejších účinků ) nejde oblafnout...

neverend

14.12.2020 00:17
neverend

XXX.XXX.213.247

Já tedy jako živnostník- řemeslník nic nepocítil. Práce nad hlavu a ani jsem o žádné podpory nežádal. I když na jaře mi to taky vlezlo trochu do plánů. Hlavně nedostatek materiálu a obtíže s tím spojené. Tak se holt šla dělat elektrika na dům vlastní. Tedy on je vlastní bratrův a až se dodělá, tak se prodá. Je to taková "malá domů".😀 Navazovalo na to podbití u zákazníka co čeká již rok a alespoň jsme dodělali takové ty kostlivce ve skříni kterých bylo celkem dost.😀 Samozřejmě jiná situace je mít třeba hospodu. Uznávám, to je kritická situace. Ovšem zase na druhou stranu, hospodský ze vsi kde má známý katr, šel zkrátka na brigádu k němu. A ono to je 2000 na den. U nás ze sousední vesnice také chodí hospodský normálně na brigádu k hajnému. Stoupne si ke štípačce a kolem 1500 za den má jistých. Práce je dost, ale chuť k tomu musí být.😀

14.12.2020 06:42

Té paní z Plzně je mi líto, ale.....vždycky na podnikatele přicházely pohromy. Na sedláka sucho nebo kroupy, na zvířata nemoci, na bankéře "krach na burze......
Dřív měl každý hospodský na vsi ještě přidruženou živnost, obchod, řeznictví, hospodářství, černé řemeslo....málokoho uživila samotná hospoda.
Pak přišla doba : pronajmu si hospodu ( taky založím soukromou školu, divadlo ) = nabouchám kačky.
A teď, bohužel, přišla pohroma. Nikdo ji nezavinil a bohužel, hodně soukromníků zkrachuje, hodně lidí ztratí práci, asi evropský blahobyt končí. Však sledujte zprávy :
největší neštěstí nenapadne sníh ( zasněžovali jsme, přišlo teplo a zas to roztálo ) =
hrůza, nebudeme moci na lyže. Neštěstí = zavřená fitka.....Zábava, zábava. Že je na tu zábavu navázáno živobytí dalších - to už je věc jiná. Adrenalin. Třeba na komíně.
Možná zs nějakou dobu bude adrenlin uživit se a přežít.

A co mě pobavilo : V únoru končí natáčení Ordinace ( konečně ). Z čeho bude chudák "Mázl" žít ? Měl "jen" 15 000,-- za jeden natáčecí den.......A kdo mu to platil?
No přece my všichni.

14.12.2020 08:07

Té paní z Plzně je mi líto, ale.....vždycky na podnikatele přicházely pohromy. Na sedláka sucho nebo kroupy, na zvířata nemoci, na bankéře "krach na burze......
Dřív měl každý hospodský na vsi ještě přidruženou živnost, obchod, řeznictví, hospodářství, černé řemeslo....málokoho uživila samotná hospoda.
Pak přišla doba : pronajmu si hospodu ( taky založím soukromou školu, divadlo ) = nabouchám kačky.
A teď, bohužel, přišla pohroma. Nikdo ji nezavinil a bohužel, hodně soukromníků zkrachuje, hodně lidí ztratí práci, asi evropský blahobyt končí. Však sledujte zprávy :
největší neštěstí nenapadne sníh ( zasněžovali jsme, přišlo teplo a zas to roztálo ) =
hrůza, nebudeme moci na lyže. Neštěstí = zavřená fitka.....Zábava, zábava. Že je na tu zábavu navázáno živobytí dalších - to už je věc jiná. Adrenalin. Třeba na komíně.
Možná zs nějakou dobu bude adrenlin uživit se a přežít.

A co mě pobavilo : V únoru končí natáčení Ordinace ( konečně ). Z čeho bude chudák "Mázl" žít ? Měl "jen" 15 000,-- za jeden natáčecí den.......A kdo mu to platil?
No přece my všichni.

Já s vámi víceméně souhlasím, až na ten poslední odstavec.
Ordinaci natáčí soukromá televize, takže - jak platili my všichni? Můžete to vysvětlit? Chápala bych to, co jste napsala, kdyby ji točila ČT, kterou si formou povinných koncesionářských poplatků vydržujeme.

14.12.2020 08:33

Já s vámi víceméně souhlasím, až na ten poslední odstavec.
Ordinaci natáčí soukromá televize, takže - jak platili my všichni? Můžete to vysvětlit? Chápala bych to, co jste napsala, kdyby ji točila ČT, kterou si formou povinných koncesionářských poplatků vydržujeme.

Ráda vám sdělím svou dedukci : Z čeho myslíte, že ta soukromá televize žije? Z reklam, které zabírají cca 1/3 z každého pořadu. Takže z každé pepsi, z každého
old space, kozla.....a co já vím z čeho zaplatíte kouse "mázlovy" výplaty :-((.
Je až k neuvěření, kolik to dělá a kdo všechno je z toho živ.
Jestli víte o jiných zdrojích soukromých televizí, sem s nimi.

14.12.2020 08:48

"Nechci nic důchodcům upírat, ale finance by se měly šetřit pro ty, o nichž píšete vy - soukromníky, kteří jsou na pokraji krachu".

Já už se opakuju, už jsem to jednou psala: Byla to rychlá cesta, jak dostat peníze k lidem, bez žádostí, bez výběru, bez jakékoliv administrativy. Nedovedu si představit důchodce, jehož dcera by měla finanční potíže a on si koupil plejstejšn ( třeba ).
Že se ty peníze dostaly i k důchodcům, kteří je absolutně nepotřebují, to už je daň za absenci té administrativy. Paní hostinská z Plzně by mohla požádat pány senátory ( třeba ) a že tam těch důchodců je.
Nedávno jsem náhodou poslouchala pí Drábovou. Na otázku, proč nevstoupí do vrcholné politiky, odpověděla : Snad v důchodu ( už do něj taky nemá daleko ), taková penzička by nebyla špatná. Super - už víte, proč senát máme ?

14.12.2020 09:03
Terven

XXX.XXX.110.191

"Nechci nic důchodcům upírat, ale finance by se měly šetřit pro ty, o nichž píšete vy - soukromníky, kteří jsou na pokraji krachu".

Já už se opakuju, už jsem to jednou psala: Byla to rychlá cesta, jak dostat peníze k lidem, bez žádostí, bez výběru, bez jakékoliv administrativy. Nedovedu si představit důchodce, jehož dcera by měla finanční potíže a on si koupil plejstejšn ( třeba ).
Že se ty peníze dostaly i k důchodcům, kteří je absolutně nepotřebují, to už je daň za absenci té administrativy. Paní hostinská z Plzně by mohla požádat pány senátory ( třeba ) a že tam těch důchodců je.
Nedávno jsem náhodou poslouchala pí Drábovou. Na otázku, proč nevstoupí do vrcholné politiky, odpověděla : Snad v důchodu ( už do něj taky nemá daleko ), taková penzička by nebyla špatná. Super - už víte, proč senát máme ?

Paní hostinská z Plzně není nějaký ojedinělý případ, takových jsou tisíce- mají tedy všichni napsat senátorům? A ti udělají co?

14.12.2020 09:33

Někteří napíší, někteří si poradí a někteří zkrachují. A některé třeba zachrání dědeček s babičkou. A nebude jich málo.
Kdyby lidi byli slušní, chovali se zodpovědně.....tak by leccos mohlo být otevřené. Proč, když je řečeno dva lidi u stolu a rozestupy, jich musí být kolem stolu 10 ?
Však by si to mohl ohlídat ten hostinský. Nevím, jak je to jinde s malými krámky. Ve vsi máme otevřeno celou dobu ( neděle je zavřeno vždycky ) a dovnitř se chodí s rouškou a maximálně dva lidi. A kdyby tam vlezl někdo s rouškou pod nosem, tak ho paní krámská prostě vyhodí.
Taky by mohli štamgasti místo nadávání a nekázně, svého hostinského podržet.

14.12.2020 09:43

Dříve přece hospoda nijak moc uživit člověka (rodinu) nemohla, vždyť byli člověci neustále v práci, většina od 6 do 3, mí rodičové i 16 hodin, a když se něco poto, přiběhl v sobotu večer vrátný "mazej rozbilo se to" a bylo po hospodě.
Zapomínáte také na jednotné ceny - vzpomeňte na reklamy, pan Vejce, zelí, a na tu třetí si nevzpomenu :-) ale tam nebyly akční letáky, ani že tam a tam dostanete menu za 99, byla jedna cena, byla vytištěná na obale už z výroby.
Jo, chlebíčky na nádraží měly cenu svou, nevyčíslitelnou, i těmi našimi slavnými řízky. Nebo zelenina, ovoce, to, co nemělo obal, to se dalo prodávat za různé ceny.
Ale teď nemáme totalitní režim, každý soukromník si musí ty zákazníky přitáhnout, naučit, udržet, .. dělá to i cenami, což se dřív nedalo.
Opravdu nemohou všichni do fabriky, tolik jich tady nemáme a někdo to dělat ani nemůže, nehledě na to, že spousta lidí z hotelů a hospod si brigádu našla, ale nestačí to.. nikdo nemohl čekat, že přijde půlroční díra, navíc bez jasné vyhlídky.
Naskladnili, uvařili, a zítra se zas zavře.
Podívejme se na začátek vlákna - kdo tohle čekal?
Já něco tušila, pracovala jsem 16 18 hodin denně, máme z čeho přečkat nějakou díru, ale mě se tohle netýká, mně se to kecá.. ale tuším velký problém po Novém roce, lidem dojdou peníze úplně, a když je nemají oni, nebudu je mít ani já. Sice beru i vajíčka a hovězí, ale
nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř.
Naslibovalo se podpor, ale vázne to, splátky nečekají, ti poctiví leží v depresích, poctivě pracovali, třeba se malou hospodou zvedli ze dna, to nevíme, jaký osud je za každým tím živnostníkem, máme přes milion takových lidí,
řemeslníci se mají dobře, ale kdo jim zaplatí tu opravu střechy, když ten hostinský nebude mít koruny?
Tak se to hezky všecko zboří, protože je to na sebe navázané, od uklízečky v kině po strojvedoucího.
I když.. je lepší si to neuvědomovat.

14.12.2020 09:43

Ono je to o přístupu a odpovědnosti každého jednotlivce, nejenom těch postižených, kteří by ke všem starostem měli být i policajti.
Přemýšlela jsem jestli sem psát, protože se mě opatření bezprostředně nedotýkají a neohrožují existenčně, ale věci, které se dějí, ve mě podobně jako v jiných tady vyvolávají otázky a starost o lidi, kteří přichází o živobytí, které budovali velkou část svého produktivního života. Nastávají změny. Chudne střední třída. Zadrhne se díky vládnímu koronavirovému chaosu hlavní hnací síla ekonomiky? Z čeho pak stát bude financovat vše potřebné, když si podřezává pod sebou větev? Kam to vše povede v globálně konzumní společnosti zaměřené na výkon peníze a moc? Kdo ponese odpovědnost? Spoléhat na systém nepůjde.
Očkování je dnes modla vlád. Je opravdu všespasitelné? A pokud ne, co pak? K čemu se budou vlády upínat?
Co nás to má naučit? Profesorka Hogenová ve svých přednáškách často zmiňuje, že vzniklé situace jsou odpovědí na skryté otázky.
Koronavirus je také takovou odpovědí. A my si budeme muset začít klást nekomfortní otázky. Buď dojde ke změně vztahu k penězům, vztahu k přírodě, náhledu na smrt nebo přijde změna neřízená a radikální. Teď vidíme létat třísky a těžko se s tím vyrovnáváme, ale za chvíli nám bude chybět les.
Používám pár šitých roušek od jarní vlny. Mám tu výhodu že pracuju doma, na nákup jedu jednou za čtrnáct dní a do lesa mezi zajíce a srnky roušku brát netřeba. Kadeřníka jsem vyřešila domácím střihem na ježka, můj oblíbený vlněný svetr s ovcemi mám 25 let a stále je funkční, nic mi nechybí. Vánoce jsou pro mě svátky klidu,pohody a dobrého jídla, což neznamená obžerství, dárky už nevedeme.S věkem jsem došla k tomu, že mi vyhovuje minimalismus. Snažím se pustit všechny svoje “krávy” S koronavirovou krizí jsem se paradoxně ještě víc zklidnila, uvědomila si, co je důležité.
A to přeju ze srdce všem a krásné a klidné Vánoce i v této době a zejména soulad se sebou samými.

14.12.2020 10:14

Jsem ráda, že nevlastním hospodu. Jsem jen živnostník, kterej od března doteď a kdoví do kdy ještě nemá cca 40 % příjmů. Bonus jsem si vzala na jaře jeden ze dvou, teď na něj nedosáhnu. Na brigádu nechodím, využívám čas jinak užitečně (teda, ehm... studium VŠ ... není vyloženě užitečný...). Ale mohla bych, kdybych chtěla, za kasu do alberta třeba.
Můžu si to dovolit, páč manžel vydělává a dohromady vystačíme. Kdybych neměla muže, nestala bych se před lety ani tím živnostníkem.

Je povinnost "státu" zachraňovat - koho? Jenže máme sociální stát, takže se zachraňují mnozí a jsme na to zvyklí. A zlobíme se, když se zachaňuje málo.
Kdyby byla válka, taky bychom se museli uskromnit. Taky by vláda určitě dělala spoustu věcí blbě. Jednoduchý řešení není.

14.12.2020 12:09
assil

XXX.XXX.122.3

neverend napsal(a):
Jako byl bláhový nápad lidstva vést boj s vlastní planetou.🙂 Přitom stačilo jen udržet na uzdě počet lidí a hlavně takový životní styl jako máme dnes tady mohla žít stěží třetina lidstva na planetě. Zbytek by musel zůstat v bídě. Částečně věřím že již není cesty zpět a nic to nezastaví. Planeta se vždy bránila nemocemi, živelnými pohromami a dalšími událostmi. Hele kdy že to má ten ledovec narazit do Britského ostrova Jižní Georgie? Jsem to četl na BBC. Tedy abych byl přesný může narazit. Ale následky srážky více než vážné.

Jsem si to dohledala, zajímavý, abychom ještě na koronáče nevzpomínali v dobrém.
Ad ty hospody, je to blbý, ale půlka hospod v naší zemi byla akorát pro turisty, turisti nejsou a nejspíš nebudou, takže by krachly tak jako tak, tuzemec na ty jejich ceny nikdy neměl.
Chce to prostě si přiznat, že to křečkovský kolo, co se tady jelo, se zastavilo, protože to nešlo donekonečna a holt teď se každý bude muset uskrovnit, dvě dovolený za rok, aquaparky, zábavní parky, fitka atd., každý rok nový mobil a telku nikdo k životu nepotřebuje a i s tím omezením, co tu teď je, nikdo hlady neumře.

14.12.2020 13:16

assil napsal(a):
Jsem si to dohledala, zajímavý, abychom ještě na koronáče nevzpomínali v dobrém.
Ad ty hospody, je to blbý, ale půlka hospod v naší zemi byla akorát pro turisty, turisti nejsou a nejspíš nebudou, takže by krachly tak jako tak, tuzemec na ty jejich ceny nikdy neměl.
Chce to prostě si přiznat, že to křečkovský kolo, co se tady jelo, se zastavilo, protože to nešlo donekonečna a holt teď se každý bude muset uskrovnit, dvě dovolený za rok, aquaparky, zábavní parky, fitka atd., každý rok nový mobil a telku nikdo k životu nepotřebuje a i s tím omezením, co tu teď je, nikdo hlady neumře.

Je to právě to kolo - kruh - kde vše navazuje na vše. Neznám hospodské, co měli dvě dovolené, fitka atp., spíše to měli jako každou jinou práci, vydělali na živobytí, jenom s tím rozdílem, že byli sami sobě šéfem.
Letos vydělávám víc, ale ještě loni jsem to měla také jako normální práci, dalo by se říct, že čistého zdaleka ne, jako je průměrný plat.
Je to o tom, že když člověk nebude mít peníze na cokoli jiného než jídlo, tak ty ostatní profese kleknou také - to vidím hlavně.
Turistická centra jsou něco jiného, s tím souhlasím - ceny, ano, a kdo se spoléhá na to, že vydělá v zimě a bude z toho žít celý rok, to je dost hloupé, ať kvůli sněhu, nebo tomuhle.
Ale kdo tušil, že bude zavřené jaro, léto napůl, zima.. zadní vrátka, druhá práce, ano, do kdy? Ten plán nedodržuje ani ten, který jej stvořil, to je pak těžké.
Banky odložily splátky, ale zapomněly říct, že jak budu chtít refinanc, či cokoli jiného - mám smůlu, jsem nedůvěryhodná osoba - tak hlavně že si takové pojištění k úvěru platím. Pamatuji si začátek na jaře, jak ministři říkali - banky dostaly instrukce odkládat, využijte toho.. no to byl nápad, tohle všechno dostane do problémů ještě hodně lidí, však počkejme do jara, spadnou.
Kdo tušil, že když se restaurace přesměrovaly na výdejní okénko, pak na kafe v kelímku, že jim to zakáží?
Co tohle mělo za smysl?
To byla jedna z mých nejoblíbenějších činností na výletech - kafe do kelímku a tahací pes, nejlépe bílé triko. Kdo mě poleje teď, no?!

14.12.2020 15:29

Tak tohle se mi naopak hodně líbí! Doufám, že na to vláda přistoupí.
https://cestazetmy.cz/

Neregistrovaný uživatel

14.12.2020 15:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Tak muj nevlastni otec v prubehu let vedl dve hospody. Na vesnici. Muzu vam rict ze vydelek pokryl provoz a jakz takz plat pro vypomoc. On nemit svoji práci byl by na nule. Kdyz byla parkrat do roka vetsi akce tak ta zaplatila tu vypomoc, zvelebeni atd. Věnovat se tomu vic jak po sve praci a o vikendech vydelalo by to i pro nej ale fakt ne na dovolenou na kanarech a novyho medaka.
Pripad dve. Mamka mela s kolegou nekolik let uspesnou kavárnu. Hlavne pro mamky s detma. Velka herna slusny sortiment. Venkovni posezeni a prostor na blbnutí. I pohlidali zdarma deti kdyz zensky musely na nakupy na urad apod. Lidi chodilo hafo, delalo se x akci, vymenny bazarky. Vsecko mozne. Delala jsem jim fb profily plakaty atd. Presto kavarna vydelala na splaceni půjček, vybavení apod. A pokryla jednu osobu (delala tam mamka se soucasnym pritelem) platem cca 12tis. Z pujcky se platil bar, chladaky, stolky zidle, prestavba prostor. Najem prostor, dale splatky vybaveni jako ntb kvuli ucetnictvi, kasa, kavovar... To ve vysledu hodi par set tisic. (jen kavovar se zakladnim prislusenstvim stal skoro sto a zdaleka to nebyla zadna echt spica)
Toliko k tomu jak maj vsici obri rezervy a jezdej medakama a litaj na kanary. Tohle je realita vetsiny.
Pripad tri. Soucasna vesnice. Mala krasna hospudka, skvele vari. Nebyt prostory provozovatelu kteri jsou navic v fuchodu uz by byli davno zkrachivali i se slavnou pomoci od vlady. A to tam delaj jen ve dvou a ve svym. Maj obycejny baracek, starsi auto. A nejvetsi odvaz je wellnes v cr. Toliko k super vydelkum.

neverend

14.12.2020 18:00
neverend

XXX.XXX.213.247

assil napsal(a):

Já v hospodě byl všehovšudy dvakrát.🙂 Na hory nejezdím, dovolenou nevedu a spíš se snažím udržovat vlažnější tempo po celý rok. Ovšem samozřejmě chápu majitele hospod a restaurací. Já to chápu, ale když jsem tu brojil proti neustále se zvyšujícím poplatkům a vůbec životnímu stylu "na dluh budoucnosti", tak to jsem byl za blba.🙂 Omlouvám se, ale prostě máme kapitalismus a ten nikomu záruky stability a sociální jistoty zajišťovat dlouho nebude. Proč já s tímhle počítal už roky do předu a ostatní řeknou "to bys nemohl dělat nic"? Přitom jako to si ti vzdělanci nikdy nic o fungování trhu nepřečetli? Takový růst jaký byl posledních deset let je a bude jednoznačně vystřídán strmým pádem, trvajícím zhruba stejnou dobu. Opravdu to není jen Covidu kterým se zatím následky jen zmírňují.

14.12.2020 23:02
fikovnice

XXX.XXX.55.19

lupus4 napsal(a):
jen k té "zázračné" rychlosti vývinu vakciny...

někdy v 50. letech byl také s přeskočením některých kroků vyvinut Contergan
a jak to dopadlo...i když samozřejmě věda pokročila, tak postup testování následků (vedlejších účinků ) nejde oblafnout...

No právě, to je přesné! Jde o to, že se asi nedaly stihnout testy na fertilitu, reprodukční toxicitu, teratogenitu...což - budiž - u starých lidí není důležité. Ale vzhledem k tomu, že u normálního léku trvá jeho vývoj až 15 let, tak mj. se stanovuje pozdní toxicita. To tady u té snad za půl roku vyvinuté vakcíny jaksi ani nijak otestovat nešlo. A to je jeden z důvodů, proč se očkování budu bránit...

Stran Conterganu (thalidomidu) - to byla hrůza, to máš pravdu! Dodnes žije mnoho a mnoho tehdejších "conterganových dětí", převážně s fokomélií = ploutvičkovité končetiny, ale i s mnoha jinými VVV. No a toto, jak znovu píšu, se za tak krátkou dobu u nového léku/vakcíny neodhalí!

14.12.2020 23:20
fikovnice

XXX.XXX.55.19

Ono je to o přístupu a odpovědnosti každého jednotlivce, nejenom těch postižených, kteří by ke všem starostem měli být i policajti.
Přemýšlela jsem jestli sem psát, protože se mě opatření bezprostředně nedotýkají a neohrožují existenčně, ale věci, které se dějí, ve mě podobně jako v jiných tady vyvolávají otázky a starost o lidi, kteří přichází o živobytí, které budovali velkou část svého produktivního života. Nastávají změny. Chudne střední třída. Zadrhne se díky vládnímu koronavirovému chaosu hlavní hnací síla ekonomiky? Z čeho pak stát bude financovat vše potřebné, když si podřezává pod sebou větev? Kam to vše povede v globálně konzumní společnosti zaměřené na výkon peníze a moc? Kdo ponese odpovědnost? Spoléhat na systém nepůjde.
Očkování je dnes modla vlád. Je opravdu všespasitelné? A pokud ne, co pak? K čemu se budou vlády upínat?
Co nás to má naučit? Profesorka Hogenová ve svých přednáškách často zmiňuje, že vzniklé situace jsou odpovědí na skryté otázky.
Koronavirus je také takovou odpovědí. A my si budeme muset začít klást nekomfortní otázky. Buď dojde ke změně vztahu k penězům, vztahu k přírodě, náhledu na smrt nebo přijde změna neřízená a radikální. Teď vidíme létat třísky a těžko se s tím vyrovnáváme, ale za chvíli nám bude chybět les.
Používám pár šitých roušek od jarní vlny. Mám tu výhodu že pracuju doma, na nákup jedu jednou za čtrnáct dní a do lesa mezi zajíce a srnky roušku brát netřeba. Kadeřníka jsem vyřešila domácím střihem na ježka, můj oblíbený vlněný svetr s ovcemi mám 25 let a stále je funkční, nic mi nechybí. Vánoce jsou pro mě svátky klidu,pohody a dobrého jídla, což neznamená obžerství, dárky už nevedeme.S věkem jsem došla k tomu, že mi vyhovuje minimalismus. Snažím se pustit všechny svoje “krávy” S koronavirovou krizí jsem se paradoxně ještě víc zklidnila, uvědomila si, co je důležité.
A to přeju ze srdce všem a krásné a klidné Vánoce i v této době a zejména soulad se sebou samými.

Krásně napsáno!

15.12.2020 00:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

dámy - omlouvám se za OT, ale tohle musím

15.12.2020 05:18

fikovnice napsal(a):
No právě, to je přesné! Jde o to, že se asi nedaly stihnout testy na fertilitu, reprodukční toxicitu, teratogenitu...což - budiž - u starých lidí není důležité. Ale vzhledem k tomu, že u normálního léku trvá jeho vývoj až 15 let, tak mj. se stanovuje pozdní toxicita. To tady u té snad za půl roku vyvinuté vakcíny jaksi ani nijak otestovat nešlo. A to je jeden z důvodů, proč se očkování budu bránit...

Stran Conterganu (thalidomidu) - to byla hrůza, to máš pravdu! Dodnes žije mnoho a mnoho tehdejších "conterganových dětí", převážně s fokomélií = ploutvičkovité končetiny, ale i s mnoha jinými VVV. No a toto, jak znovu píšu, se za tak krátkou dobu u nového léku/vakcíny neodhalí!

tak ono zase není nějaký mechanismus, který by vakcíně umožnil být teratogenní nebo reprodukčně toxický. případné adjuvans nově vynalezené není a antigen samotný teratogenní není.

v podstatě jediné, co se taková vakcína případně umí je anafylaxe a mrna vakcíny mají dosti nevýhodu v tom, že toho antigenu je tam hodně, takže alergické reakce jsou časté.

15.12.2020 07:37

lupus4 napsal(a):

15.12.2020 07:50
Atheira

XXX.XXX.181.91

lupus4 napsal(a):

Jste mi připomněl tohle

15.12.2020 08:15

tak ono zase není nějaký mechanismus, který by vakcíně umožnil být teratogenní nebo reprodukčně toxický. případné adjuvans nově vynalezené není a antigen samotný teratogenní není.

v podstatě jediné, co se taková vakcína případně umí je anafylaxe a mrna vakcíny mají dosti nevýhodu v tom, že toho antigenu je tam hodně, takže alergické reakce jsou časté.

Však se to vyzkouší, otestuje. Začne se osobami 65+, to jsou přece ti, které musíme nejvíc chránit. A když se sem tam něco nepovede, sem tam někdo umře - tak co, však by stejně umřel. Byl starý, prolezlý nemocemi.......zbytečně zatěžoval sociální systém....a nakonec 5 tis. na pohřeb už dostal.

Tak teď nevím, myslím to vážně, nebo je to ironie ?

15.12.2020 11:50

Teď zaplatím o 50 % víc soc., abych možná za 25 let dostala důchod stejný jako nezaměstnaní například?
Zdravotní chápu - teď víc jak kdy jindy, musíme si pomáhat.
Ale tohle asi nechápu.
Budou volby, důch. systém se změní ještě stokrát, to je zajímavý důvod - aby to bylo vyrovnané, tak platit víc.
Vrátí se systém z devadesátek, kdy byly nastřádané peníze na důchody, protože dřeli desetiletí.. a někdo ty peníze ukradl?
Jak to, že někdo, kdo nepracoval, bude mít stejný důchod jako ten, kdo pracoval, nebo se staral o blízké?
Důvod je, aby byly peníze na důchody pro OSVČ, tak ať si teď platí o polovinu víc,
ale
kolik tu bude těch OSVČ příští rok?
Od pátku opět zavřeno?
Sledujete to někdo, změnila se čísla, když byly hospody zavřené, když otevřely, když se školy otevřely, nebo to splývá, ví někdo, co na co mělo vliv?
Co ta děcka budou dělat od 18.12. do ledna a otevře se v lednu?

Orionko, slyšela jsem, že už jen spálení stojí od 9 tisíc výš, tak nevím, asi budou muset chodit po dvou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík