Terven
napsal(a):
Tak to určitě, ale přesto mi přijde nesmyslné, poskytnout lék jen pro skupinu nemocných, která má závažný průběh jen výjimečně.
Ma to logiku z pohladu tej firmy. Uvolnenie lieku je podmienene velkym zberom dat o priebehu choroby u toho komu ho daju. Potrebuju testnut aj na tehotnych a detoch, zatial co na beznych dospelych uz maju testnute (bez dvojiteho zaslepenia) dost.
Na jednu stranu to je risk, na druhu stranu keby bola ta tehotna v kritickom stave, risk vedlajsich ucinkov neznameho lieku uz bude asi mensi nez zarucene poskodenie plodu nedostatkom kysliku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

fikovnice
napsal(a):
No jo, to máte pravdu... Ale než se to dostane k veterinárním účelům, to ještě asi bude doba...plus očekávám jako u většiny nových antivirotik, že to bude stát majlant. A je otázky, zda to bude fungovat i ve fázi, kdy už kočka bude mít ascites a bude v pokročilém stadiu FIPky. Kéž by to fungovalo - hnusná nemoc je to!
právě že to funguje i v téhle fázi.
vyrábí to načerno v číně, lidi si to objednávají přes internet úplně načernotu, stojí je to třeba sto tisíc a přijde lahvička s alkoholem a kočka zdechne. ale když přijde to co má na všechny dávky, tak se spíš vyléčí.
takže horší to být nemůže, majlant už to stojí a kdyby to byl drahej humán, aspoň je tam záruka obsahu.
GAELLE
napsal(a):
no to jsme zatím teda moc neobstáli. ani vláda ani občani.............a nebýt pohledu do Italie bylo by to mnohem horší
Ne, nemyslím si. Jsou mnohem vyspělejší státy, na vše lépe připravené a v tomhle selhaly také. Ač před koronavirem jsem se na naši vládu nemohla ani podívat, tohle kritizovat nebudu. On takový rozsah a razanci viru nečekal nikdo. Ano, byla už data z Číny, jenže všichni víme, že tam už proběhlo lecos a nás se to nijak zvlášť nedotknulo. Stejně třeba ebola v Africe, lidi to začne tak trochu zajímat, až to jde do horentních čísel. A vlády...nikdy.
saola
napsal(a):
Některé kauzuistiky popisují velmi rychlý průběh, v podstatě zhoršení z poměrně lehkého průběhu do fatální stavu a smrti během dvou dnů - to pak je otázka, jestli vůbec má nějaká medikace bez zásadní instrumentální podpory vůbec význam.
Také jsem na tyto případy narazila. V té souvislosti jsem dávala řečnickou otázku ohledně separace seniorů s "lehkými příznaky" v Těchoníně. Ten zvrat do těžkého stavu opravdu nastává velmi rychle. Co pak s těmito seniory bude...?
Vůbec netuším, jak je na tom tato nemocnice s ventilátory a personálem z kategorie intenzivistů...protože bez nich je UPV k ničemu.
Jinak ještě mám v živé paměti video z Číny, jak tam nějaký člověk stál na ulici, chvilku jako by tituboval a poté se skácel k zemi. A lidi v diskuzi pod článkem "Ha ha, opilec!", apod.
napsal(a):
právě že to funguje i v téhle fázi.
vyrábí to načerno v číně, lidi si to objednávají přes internet úplně načernotu, stojí je to třeba sto tisíc a přijde lahvička s alkoholem a kočka zdechne. ale když přijde to co má na všechny dávky, tak se spíš vyléčí.
takže horší to být nemůže, majlant už to stojí a kdyby to byl drahej humán, aspoň je tam záruka obsahu.
Tak to je opravdu dobrá zpráva!
Mně umřel jeden útulkáč na FIP a tetě umřel na tuto hnusotu ten třínohý kocour (možná si vzpomenete - dávala jsem foto na "Kočky"). Zvláštní bylo, že on se už jako třínohý narodil. Dějí se různé mutace, ale tamní vetka prý řekla, že se s třínohou kočkou, která se tak již narodila, nesetkala... A myslím, že to bylo i příčinou FIP. Sice se u tety měl naprosto královsky - mohl do tepla do RD, ale jinak většinu času byl venku - naučil se skvěle šplhat po stromech, lovit myši,... Ale byl holt pronásledován místními kocoury, asi jej brali prostě jako "divného". Došlo to do stádia, že se i bál chodit ven. No a kočka a stres = FIP.
Ve světle lidských tragédií je toto málo významné, ale přece jen:
"Podle jedné zprávy z Hongkongu byly evidovány dva slabě pozitivní testy u tamějšího psa. Po dvou týdnech byl 17letý pomeranian negativní, nicméně po stresující karanténě pošel. Kromě tohoto případu zatím nic jiného prokázáno nebylo."

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/cinske-trhy-se-zvirecim-masem-uz-zase-funguji-jako-pred-epidemii-40318488?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
No tak hurá, už si číňan zase může koupit netopýra a k tomu psa k obědu....
fikovnice
napsal(a):
Jinak tedy zaplaťpánbůh za to, že univerzity uchopily výuku úplně jinak, několikrát týdně u nás zasedá krizový štáb, několikrát týdně dopis od děkana, ev. od rektora, máme telemosty, probíhá E-výuka - kdy se snažíme o jednotný styl výuky. Aktuálně řešíme, jak budeme zkoušet - náhradní varianta, která je ve hře - jen PC testy.
Nevíte, dělají něco takového třeba střední školy, základní školy? To se ptám všech, kdo mají dítka školou povinná. Celkem by mě zajímalo, jak to tedy uchopily ZŠ, SŠ. Jsou nějaká centrální nařízení, doporučení?
Nepostřehla jsem odpověď na vaši otázku, odpovím tedy za sebe - mám dvě děti na ZŠ, 9. a 3. třída.
Naše ZŠ jede výuku dle plánu, syn v 9.třídě mají svůj web, kde každý den učitelé svého předmětu zadávají práci a přijímají i vystupy, mají on-line konzultace, probírají nové učivo atd. Tady je to bezproblémů, syn je už dost velký a rozumný, aby si tohle řídil sám.
3.třída mladší syn jede také podle plánu, ovšem takto mladší děti se učit sami nemůžou, takže plním funkci učitelky prvního stupně a probíráme dané učivo dle zaslaných pokynu třídní učitelky, pro informace máme web školy + emailová komunikace. Jsem OSVČ nyní s nulovým výdělkem, můžu tedy několik hodin denně trávit vyučováním. Oba kluci mají (mimo školu) angličtinu, ta přešla na on-line vyučování minulý týden. Takto tedy pro info výuka na ZŠ :)

GAELLE
napsal(a):
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/cinske-trhy-se-zvirecim-masem-uz-zase-funguji-jako-pred-epidemii-40318488
To je hnus!
L(phi)
napsal(a):
Ma to logiku z pohladu tej firmy. Uvolnenie lieku je podmienene velkym zberom dat o priebehu choroby u toho komu ho daju. Potrebuju testnut aj na tehotnych a detoch, zatial co na beznych dospelych uz maju testnute (bez dvojiteho zaslepenia) dost.
Na jednu stranu to je risk, na druhu stranu keby bola ta tehotna v kritickom stave, risk vedlajsich ucinkov neznameho lieku uz bude asi mensi nez zarucene poskodenie plodu nedostatkom kysliku.
"Potrebuju testnut aj na tehotnych a detoch..."
Na těhotných ženách se léky netestují, je to přísně zakázané...
Teratogenita se odvozuje z preklinických studií nebo pak až farmakovigilancí poté, co je lék uveden na trh (viz strašlivá kauza s Talidomidem!).
Sapp
napsal(a):
Nepostřehla jsem odpověď na vaši otázku, odpovím tedy za sebe - mám dvě děti na ZŠ, 9. a 3. třída.
Naše ZŠ jede výuku dle plánu, syn v 9.třídě mají svůj web, kde každý den učitelé svého předmětu zadávají práci a přijímají i vystupy, mají on-line konzultace, probírají nové učivo atd. Tady je to bezproblémů, syn je už dost velký a rozumný, aby si tohle řídil sám.
3.třída mladší syn jede také podle plánu, ovšem takto mladší děti se učit sami nemůžou, takže plním funkci učitelky prvního stupně a probíráme dané učivo dle zaslaných pokynu třídní učitelky, pro informace máme web školy + emailová komunikace. Jsem OSVČ nyní s nulovým výdělkem, můžu tedy několik hodin denně trávit vyučováním. Oba kluci mají (mimo školu) angličtinu, ta přešla na on-line vyučování minulý týden. Takto tedy pro info výuka na ZŠ :)
Děkuji moc!
Já vím, že na můj dotaz nikdo nereagoval, možná zapadl v tom množství informací o COVIDu. Ještě jednou díky!
Dája6
napsal(a):
Určitě ne. Tak jak Kimová země,ani tam nevěřím co něco málo napíšou.
Dája
u Kima tipuji jasnou "léčbu" .......
Rusko fakt netuší nikdo jak na tom jsou.
Čína si myslím taky neuvedla pravá čísla. Jinak jak by byly možné takové počty v Italii, Španělsku a nově v USA?
Ještě to bude asi zajímavé a nejen v těchto zemích
"Mezi oběťmi na nový typ koronaviru je také zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice v Praze."
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-umrti-zdravotni-sestra-thomayerova-nemocnice.A200329_230644_domaci_bur
Tak to je moc smutné! Navíc nepředpokládám, že zaměstnávali 80letou nebo těžce nemocnou osobu.
fikovnice
napsal(a):
"Mezi oběťmi na nový typ koronaviru je také zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice v Praze."
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-umrti-zdravotni-sestra-thomayerova-nemocnice.A200329_230644_domaci_bur
Tak to je moc smutné! Navíc nepředpokládám, že zaměstnávali 80letou nebo těžce nemocnou osobu.
Edit.: ročník 1972.
fikovnice
napsal(a):
Právě, že tam není o ní nic. Proč? Kdyby se nakazila v práci, od pacientů, či kolegů, jistě by se to náležitě rozmázlo - protože nebylo dost ochranných pomůcek. Tipla bych, že byla ve stavu nemocných doma, třeba s vážnou nemocí.

fikovnice
napsal(a):
Jinak tedy zaplaťpánbůh za to, že univerzity uchopily výuku úplně jinak, několikrát týdně u nás zasedá krizový štáb, několikrát týdně dopis od děkana, ev. od rektora, máme telemosty, probíhá E-výuka - kdy se snažíme o jednotný styl výuky. Aktuálně řešíme, jak budeme zkoušet - náhradní varianta, která je ve hře - jen PC testy.
Nevíte, dělají něco takového třeba střední školy, základní školy? To se ptám všech, kdo mají dítka školou povinná. Celkem by mě zajímalo, jak to tedy uchopily ZŠ, SŠ. Jsou nějaká centrální nařízení, doporučení?
U nás na střední škole probíhá on line výuka. Zadáme téma na zpracování - pošleme k tomu prezentace a heslovité body, co si mají děti vyhledat a nastudovat. Pak následuje kontrolní test, na který nám žáci odpoví. A kupodivu, nejsou to jenom jedničky a dvojky, jak jsem třeba i já očekávala - protože všechno je přece na internetu! Ono je třeba s těmi niformacemi taky umět pracovat. A navíc, někteří jedinci na nějaké úkoly hodili bobek úplně, takže mají kouli.
lesnížínka
napsal(a):
Právě, že tam není o ní nic. Proč? Kdyby se nakazila v práci, od pacientů, či kolegů, jistě by se to náležitě rozmázlo - protože nebylo dost ochranných pomůcek. Tipla bych, že byla ve stavu nemocných doma, třeba s vážnou nemocí.
Dle médií se nakazila přímo od pacienta, a ještě den před úmrtím si stěžovala na nedostatek pomůcek - 1 rouška, 1 rukavice na 12ti hodinovou směnu. Zároveň prý nebyl koronavirus důvodem jejího úmrtí, to se bude vědět až po pitvě... No smutné, očekávám, že budeme nakrmeni nějakou pěknou pohádkou jaké to asi měla skryté onemocnění na které zemřela. 😥
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zesnula-sestra-se-nakazila-od-nejtezsiho-pacienta-primo-na-virus-nezemrela-96698?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Andrýsek3
napsal(a):
Dle médií se nakazila přímo od pacienta, a ještě den před úmrtím si stěžovala na nedostatek pomůcek - 1 rouška, 1 rukavice na 12ti hodinovou směnu. Zároveň prý nebyl koronavirus důvodem jejího úmrtí, to se bude vědět až po pitvě... No smutné, očekávám, že budeme nakrmeni nějakou pěknou pohádkou jaké to asi měla skryté onemocnění na které zemřela. 😥
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zesnula-sestra-se-nakazila-od-nejtezsiho-pacienta-primo-na-virus-nezemrela-96698?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Zaregistrovala jsem nějaké spekulace.....úmrtí vyšetřovala policie......nešťastná náhoda, nehoda...?
napsal(a):
U nás na střední škole probíhá on line výuka. Zadáme téma na zpracování - pošleme k tomu prezentace a heslovité body, co si mají děti vyhledat a nastudovat. Pak následuje kontrolní test, na který nám žáci odpoví. A kupodivu, nejsou to jenom jedničky a dvojky, jak jsem třeba i já očekávala - protože všechno je přece na internetu! Ono je třeba s těmi niformacemi taky umět pracovat. A navíc, někteří jedinci na nějaké úkoly hodili bobek úplně, takže mají kouli.
Tak to je v tom případě úplně stejně jako u nás na VŠ! Už mám také tendenci říkat studentům děti, holt stárnu...
Děkuji moc za odpověď!
napsal(a):
Jen dotaz k testu: dá se nějak zabránit tomu, aby se nesešli třeba dva studenti (event. i více) a nevyplňovali jej vedle sebe? Uvažuji o tom, že nechám pro každého studenta vygenerovat jedinečný test. A také o spuštění a ukončení času testu ve stejnou dobu.
napsal(a):
Zaregistrovala jsem nějaké spekulace.....úmrtí vyšetřovala policie......nešťastná náhoda, nehoda...?
Já osobně si myslím, že souvislost s COVIDem tam bude. Ale info žádné nemám, jen nějaká intuice. V práci ta ženská zažívala stres, při té nemoci asi také (starala se o toho taxikáře; jeho stav bych možná také měla v černých myšlenkách...), a to je pak k neštěstí blízko. A nemám na mysli neštěstí typu úrazového děje.
fikovnice
napsal(a):
Já osobně si myslím, že souvislost s COVIDem tam bude. Ale info žádné nemám, jen nějaká intuice. V práci ta ženská zažívala stres, při té nemoci asi také (starala se o toho taxikáře; jeho stav bych možná také měla v černých myšlenkách...), a to je pak k neštěstí blízko. A nemám na mysli neštěstí typu úrazového děje.
Jo, a iDNES se zachoval jak hyena s videem z tohoto případu, chybí mi tu zvracející smajlík!
fikovnice
napsal(a):
prý včera psala na fb že měli nedostatek ochranných pomůcek. Z toho moc nevypadá těžký stav kdy člověk jen leží a dusí se tak nepublikuje na fb. Tam se asi stalo něco úplně jiného ..................
edit - jak je na tom taxikář? ví se?
GAELLE
napsal(a):
prý včera psala na fb že měli nedostatek ochranných pomůcek. Z toho moc nevypadá těžký stav kdy člověk jen leží a dusí se tak nepublikuje na fb. Tam se asi stalo něco úplně jiného ..................
edit - jak je na tom taxikář? ví se?
No já měla na mysli náhlé úmrtí, a ty bývají ze tří důvodů: maligní arytmie, infarkt a masívní plicní embolie. Iktus jako příčina náhlé smrti znám jediný případ za desítky let. No a třeba nějakou myokarditidu a z ní rezultující tu maligní arytmii si představit umím... Ale třeba jsem vedle jak ta jedle. Každopádně, když vyšel ten článek (později jej aktualizovali), dost mě to sebralo. Ročník 72 to ještě není žádný věk na umírání.
O taxikáři nevím... Média, potažmo politici přestali i informovat o obětech (věk, komorbidity) - říkala jsem si, kdy s tím skončí. Tak vydrželi to cca do počtu 10. A stejně jsem dnes neměla čas číst zprávy, tak zase až teď a když vidím počet obětí 23, udělalo se mi zle podruhé. Ty DD a seniorské domovy a pečovateláky jsou průser!
Jinak jsem četla i názor, že za smrtí té sestřičky stojí i dnešní výměna na postu krizového štábu, ale spíš je to nějaký hoax.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-who-noseni-rousek-nema-smysl-opatreni-cesko.A200330_190109_zahranicni_zele
Tak český národ pracně ušité tisícovky roušek opět odloží...

„Naše rada: nedoporučujeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,“
Tedy je to jistě kapacita, ale jinak je to chytrolín. Když někteří jsou nakažení a vůbec se to neprojeví, někteří jsou nakažení a projeví se to za 10 dní-celých 10 dní budou prskat na lidi v obchodě, autobuse......
Nemáte dojem, že nám naše šikovné švadlenky závidí?
Budu se opakovat : Před lety zádné jednorázové roušky neexistovaly a v celém zdravotnictví se používaly plátěné.

No já měla na mysli náhlé úmrtí, a ty bývají ze tří důvodů: maligní arytmie, infarkt a masívní plicní embolie. Iktus jako příčina náhlé smrti znám jediný případ za desítky let. No a třeba nějakou myokarditidu a z ní rezultující tu maligní arytmii si představit umím...
To je tím, že jste ze zdravotnictví (?)
Já si umím představit spíš tu nehodu. Unavená, postaví si něco na plyn, přeteče, zhasne....... sáhne si mokrou rukou......upustí si fen do vany.......Nehod, které se můžou stát unavenému člověku doma je........
( reportáž iDnes jsem neviděla, ale u novinářů u nás i jinde už mě nepřekvapí snad
nic )

WHO radí a informuje -
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/vseobecne-noseni-rousek-nema-smysl-je-spise-rizikem-tvrdi-who-40318673?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Je celosvětově nedostatek roušek? - Tak je třeba napsat, že jsou zbytečné...
napsal(a):
Tedy je to jistě kapacita, ale jinak je to chytrolín. Když někteří jsou nakažení a vůbec se to neprojeví, někteří jsou nakažení a projeví se to za 10 dní-celých 10 dní budou prskat na lidi v obchodě, autobuse......
Budu se opakovat : Před lety zádné jednorázové roušky neexistovaly a v celém zdravotnictví se používaly plátěné.
Orionko, umíte číst?
Roušky nejsou doporučovány pro běžné nošení hlavně proto, že s nimi nikdo z běžného plebsu při běžném životě neumí zacházet. To si lze každodenně ověřit v praxi - bohužel. Podívejte se schválně na lidi okolo - věčně si na roušky matlají, každou chvíli si chtějí zakouřit, nosí to na čumáku hodiny venku i vevnitř, když to sundají, nechají to vlhké plantat na krku nebo to nechají někde povalovat, pak si to znovu nasadí.....
K čemu je rouška v takovém režimu? Naprosto na hou*no. Žádná pozitiva nepřináší a ještě ohrožuje vás i ostatní.
To je prostě realita.
Původní záměr nařízení byl asi bohulibý, ale lidi jsou nepoučení a obávám se, že nepoučitelní. Denně to vidím na veřejnosti kolem sebe, protože patřím mezi tu cca jednu třetinu, co pořád normálně pracuje.
A už se neopakujte ohledně těch bavlněných roušek, co se léta používaly standardně ve zdravotnictví - tam se jednalo o poučený a znalý personál a nic z výše uvedeného s tím nikdo z nich nedělal. A taky ani tehdy se nepovažovaly za hlavní antivir. ochranu.

saola
napsal(a):
Orionko, umíte číst?
Roušky nejsou doporučovány pro běžné nošení hlavně proto, že s nimi nikdo z běžného plebsu při běžném životě neumí zacházet. To si lze každodenně ověřit v praxi - bohužel. Podívejte se schválně na lidi okolo - věčně si na roušky matlají, každou chvíli si chtějí zakouřit, nosí to na čumáku hodiny venku i vevnitř, když to sundají, nechají to vlhké plantat na krku nebo to nechají někde povalovat, pak si to znovu nasadí.....
K čemu je rouška v takovém režimu? Naprosto na hou*no. Žádná pozitiva nepřináší a ještě ohrožuje vás i ostatní.
To je prostě realita.
Původní záměr nařízení byl asi bohulibý, ale lidi jsou nepoučení a obávám se, že nepoučitelní. Denně to vidím na veřejnosti kolem sebe, protože patřím mezi tu cca jednu třetinu, co pořád normálně pracuje.
A už se neopakujte ohledně těch bavlněných roušek, co se léta používaly standardně ve zdravotnictví - tam se jednalo o poučený a znalý personál a nic z výše uvedeného s tím nikdo z nich nedělal. A taky ani tehdy se nepovažovaly za hlavní antivir. ochranu.
Saolo, ale ty roušky, které má každý nosit, mají zabránit viru, pokud by byl člověk nakažen a onemocnění probíhalo bez příznaků, aby ho člověk rozprskal do okolí. Virus se zachytí na tkanině roušky, protože je distribuován ven z těla kapénkami. Proto tedy slogan - moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Nikdy nikdo neříkal, že obyčejná rouška ochrání před virem, který na vás někdo prskne.
Dámy, a co takhle přestat opakovat ty mantry z médií a zapojit mozek?
Když jsem hypoteticky nakažená a nosím roušku, jak asi moje rouška ochrání tebe, když si na ni nekontrolovatelně matlám, všeho se pak dotýkám, či nechávám ji někde válet?
Viděla jsem i "specialisty" - zřejmě se považují za nesmrtelné, co venku se shrnutou rouškou na krku jedí!!!! nebo mají v ruce kafe to go!!!!. No jako jste, lidi, normální??!
To nařízení není vůbec efektivní hlavně proto, že se zjistilo, že lidi narychlo nevydrilujete v nějakém poměrně složitém operačním postupu manipulace s rouškou.
To se prostě nedá.
Ona vůbec WHO má pár bezva záseků v souvislosti s coronavirem, třeba úplně ze začátku tvrdili, že se nikdo nemusí obávat pandemie a lidi můžou v klidu cestovat, že se vlastně skoro nic moc neděje. Roušky maji nosit všichni proto aby se minimalizovalo množství viru v prostoru, protože ho rouška zachytí a tím je chráněn i ten "plebs" který není vyškolen s rouškou správně zacházet. On je asi rozdíl v pravděpodobném zamoření venku v ulicích a zdravotnických zařízeních. Takže když budou mít roušku všichni je mnohem menší šance že na vás a vaši roušku někdo něco prskne.

Rozumím tomu, co stále opakujete. Ale ( asi jsem sobec ) : Když se mnou ve vlaku pojede jedinec, který své potenciální viry bude prskat do své roušky, bude mi v tu chvíli fuk, co s ní udělá následně až se rozejdeme, budu se po dobu cesty cítit bezpečněji
( záměrně nepíšu bezpečně ).
A můžeme předpokládat, že nějaké procento lidí s rouškou bezpečně zachází a nějaké procento se časem naučí - předpokládám, že virus a roušky tu budou hodně dlouho.

Stejně tak, jako se ( třeba jen 50% ) lidi naučili mýt si ruce po použití WC a před jídlem. "Pokrok" nezastavíš.

saola
napsal(a):
Dámy, a co takhle přestat opakovat ty mantry z médií a zapojit mozek?
Když jsem hypoteticky nakažená a nosím roušku, jak asi moje rouška ochrání tebe, když si na ni nekontrolovatelně matlám, všeho se pak dotýkám, či nechávám ji někde válet?
Viděla jsem i "specialisty" - zřejmě se považují za nesmrtelné, co venku se shrnutou rouškou na krku jedí!!!! nebo mají v ruce kafe to go!!!!. No jako jste, lidi, normální??!
To nařízení není vůbec efektivní hlavně proto, že se zjistilo, že lidi narychlo nevydrilujete v nějakém poměrně složitém operačním postupu manipulace s rouškou.
To se prostě nedá.
Ta "mantra z médií" pěkně vystihuje funkci roušky.
Podle mého laického mínění je rouška pořád lepší než nic. I když ji člověk používá nedokonale, i když si na ni musí sáhnout, protože ji potřebuje upravit, i když si ji v autě sundá a když vystupuje zase nasadí. Rouška není kontaminována dechem v celé své ploše, na okrajích je zcela určitě mizivé množství kapének...
napsal(a):
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/cinske-trhy-se-zvirecim-masem-uz-zase-funguji-jako-pred-epidemii-40318488?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
No tak hurá, už si číňan zase může koupit netopýra a k tomu psa k obědu....
Ti se nikdy nepoučí a nezmění své odporné návyky.

Saolo, možná, že byste měla spíš zdůrazňovat to správné zacházení, místo odrazování.
Třeba to, že když odcházíme z domu na delší dobu, máme mít v pouzdře roušky minimálně 4 a zvláštní pouzdro (třeba sáček se zipem) na použité, nebo na kadou zvlášť(?) Jednorázové v takovém množství nikdy nebudou.
Co chuděry doručovatelky, prodavačky, a jiné profese ? Celý den s jednou rouškou. Měly by mít na výměnu aspoň co tři hodiny. Protože když rouška dechem zvlhne, je už k ničemu a to oběma směry. Rukavice taky celkem k ničemu, ruce si spíš člověk umyje,v\dezinfikuje, ale rukavice těžko...
Orionko, nechrápejte - už jsem to tady psala.
Ono to není vůbec o té znalosti, to četli všichni, ale o tom drilu, co se musíte naučit, a to v běžném životě není - na rozdíl od definovaných činností ve zdravotnictví -nic snadného, a po zkušenostech s povinným nošením roušky na veřejnosti z mého okolí, co mám tu čest vidět, to považuji za nemožné.
A věřím, že ve WHO sedí sakra jiní odborníci, než co nám tady chaoticky hážou další a další zmatek. Oni mají na rozdíl od s prominutím zaprděného Česka poněkud širší náhled na věc (tak říkajíc globální) a prostě vědí, že nošením roušek pandemii koronaviru nepřeperete.
santaclara
napsal(a):
Také zajímavé : https://petrabostlova.wordpress.com/2020/03/20/americani-kvili-co-dr-pekova-svetu-odhalila-o-puvodu-koronaviru-a-usiluji-to-zahrat-do-outu-zbytecne-je-to-venku-modleme-se-za-sonu-pekovou-prosim/?fbclid=IwAR3lA9zsfidH9Lm4EHPQq5zEL8S9eIbi0LgiyW78lAsV44FvH9Xp0Q8cbIE
Konspiracne blaboly ktore su uplne mimo.
Uz len napriklad preto, ze rozhovor s Pekovou vysiel az PO vydani tohto americkeho clanku - ten rozhovor "kvoli ktoremu americania kvilia a vydali clanok" vysiel 18.3., zatial co "kviliaci clanok" vysiel 17.3.
Přemýšlím, co jsem ještě v souvislosti s rouškou viděla za bizár:
- dva přes roušku se líbající mladé lidi při čekání na autobus
- chcrchlajícího a odplivujícího chlapa, ten měl na krku jen šálu
- v metru seděl muž a na tácku měl dílek pizzy, kterým se cpal - zajímalo by mne taky tedy, kde ho koupil
- noblesní dáma, která v supermarketu se shrnutou rouškou očuchává jablka
Schválně si dejte bojovku a pozorujte.
Oni lidé fakt umí překvapit, to zdravotníka nebo epidemiologa vůbec nemusí ani napadnout, jakou hygienickou hrůzu jsou schopni lidé páchat navzdory tomu, že je jim vše zdánlivě polopaticky vysvětlováno.
A ja som tiez ten "imbecil" co zerie vonku tak ze si da satku dole a proste sa naje - keby to nespravim skoncim odpadnuta. Co by bolo urcite ovela lepsie a bezpecnejsie, nez riskovat 0.0nic sancu ze sa nakazim z letmeho dotyku rusky, kedze jednak v meste mame pomerne malo nakazenych, dvak stretnem za prechadzku <10 ludi na ulici a tretak si kazdy chrchle do svojej takze vacsina nakazy je na jeho ruske a nie na mojej.

saola
napsal(a):
Ono to není vůbec o té znalosti, to četli všichni, ale o tom drilu, co se musíte naučit, a to v běžném životě není - na rozdíl od definovaných činností ve zdravotnictví -nic snadného, a po zkušenostech s povinným nošením roušky na veřejnosti z mého okolí, co mám tu čest vidět, to považuji za nemožné.
A věřím, že ve WHO sedí sakra jiní odborníci, než co nám tady chaoticky hážou další a další zmatek. Oni mají na rozdíl od s prominutím zaprděného Česka poněkud širší náhled na věc (tak říkajíc globální) a prostě vědí, že nošením roušek pandemii koronaviru nepřeperete.
No já věřím víc našim odborníkům a krokům a opatřením naší vlády než WHO. Nevím, jací sakra odborníci tam sedí, a je mi to jedno. Tady na příkladu naší republiky je vidět, že roušky fungují, zdaleka nejsme v takovém srabu jako okolní země, kde se roušky nenosí. A je to jen díky naší vládě a našim odborníkům.
Saolo - u nás v práci by to pro vás byla asi noční můra . Kdykoli se rozhlédnete kolem sebe, tak si minimálně jeden člověk na roušku sahá , včetně mě. Nějak si na to nemůžeme zvyknout být v tom celou směnu, některé holky mají ještě ochranné brýle (kvůli práci) - pořád musejí roušku rovnat pod nimi, mlží se jim to. Člověk musí pít - takže roušku dolů na bradu, napít se a zase hodit zpátky. I kdyby jste si vzala do práce roušek víc, na výměnu, tak vás nikdo nevystřídá, abyste si ji mohla vyměnit. Každou chvíli vidím jak si někdo dá roušku dolů, aby mohl chvíli dýchat nosem bez roušky - je tam vedro, nedá se v tom dýchat. Pak na kuřárně všichni roušky dolu a kouří... To samé na jídelně...

fikovnice
napsal(a):
Jen dotaz k testu: dá se nějak zabránit tomu, aby se nesešli třeba dva studenti (event. i více) a nevyplňovali jej vedle sebe? Uvažuji o tom, že nechám pro každého studenta vygenerovat jedinečný test. A také o spuštění a ukončení času testu ve stejnou dobu.
Ano, přesně takhle by to šlo. Ale jak už jsem psala - odešlu jeden stejný test pro celou třídu a i tak mám při známkování celou klasifikační stupnici (1-5). Ono, když mi někdo na otázku říje u prasnice píše cosi o menstruačním cyklu, je mi hned jasné, že odpověď stáhnul z internetu a moc (či spíše vůbec) nad ní nepřemýšlel. Ale na VŠ to asi bude vyšší level, tam to opisování hrozí spíš.

saola
napsal(a):
" Orionko, nechrápejte - už jsem to tady psala."
Opakování je matka moudrosti. (Lepší než psát, že je to k ničemu )
"A věřím, že ve WHO sedí sakra jiní odborníci ",
Já moc ne ( ze zcela laického pohledu ), určitě mají své globální zájmy a zadání......
To je jako byste řekla, že v Evropském parlamentu sedí větší géniové než v tom našem - no, ne tak úplně.
A co se týče návyků lidí : Viděla jste před 30. lety pejskaře s pytlíkem?( To není dvojsmysl :-)) ) No a dnes už sbírají skoro všichni, možná jen za světla a když se někdo dívá....Ale jistý pokrok to je.
A ještě : Měl váš pradědečej kartáček na zuby?
Jednou se nějak začít musí.

" Oni mají na rozdíl od s prominutím zaprděného Česka poněkud širší náhled na věc "
Nevím odkud jste, ale......to zaprděné Česko tedy neprominu - i když o to žádáte.
Já s článkem souhlasím. Smysl roušky vidím v jistých opodstatněných situacích - obchod, MHD, zdravotnictví...prostě interiéry, kde se potkávají lidé, kteří spolu nežijí v jedné domácnosti.
Permanentní nošení kdekoli mimo domov považuju za nařízení proti zdravému rozumu.
Časy látkových roušek ve zdravotnictví pamatuju, zažila jsem, pochopitelně sterilníma rukavicema nesmíte sahat nikam, natož na roušku, to personál má zažité a dělá to na autopilota.
S nonstop nošením mimo domov se to nedá srovnávat. Pokud jdu do práce anebo venčím psy v počasí, jaké nyní panuje, je ta rouška vlhká po minutě. Nedovedu si představit, kolik bych jich musela na cestu mít ...a kam potom s nima. Krom sáčků na exkrementy bych měla nosit ještě sáček na kontaminované roušky, možná i desinfekci na ruce...psy samozřejmě na vodítkách. Krom toho často smrkám.
Nic z toho pochopitelně nedělám, venku se nákazy neobávám a roušku nosím jenom proto, že musím. Tak to má asi většina lidí.
Bude-li povinnost nosit roušky i v parném létě, nebudu naprosto mít zábrany roušku shrnout na krk a napít se. Za hazard bych považovala spíš to, pokud bych to neudělala.
Trvám na tom, že permanentní funění do vlhkého hadru poškozuje zdraví. Přijde mi absurdní, že v době, kdy se imunita skloňuje ve všech pádech, v podstatě nelze legálně dýchat čerstvý vzduch jinak než z okna.
Úprava nařízení ohledně roušek v autě je též na palici - pokud řidič veze lidi, kteří s ním žijí ve společné domácnosti, což je většina případů, musejí mít všichni roušky, ačkoli doma je jistě nenosí.
To samé s dětmi - jestli by prostě nestačilo předškoláky NEBRAT nikam, kde je velká koncentrace lidí. Pokud by chodili jen na procházky do přírody, do parku, roušky by nepotřebovali.
marcelaamax
napsal(a):
Saolo - u nás v práci by to pro vás byla asi noční můra . Kdykoli se rozhlédnete kolem sebe, tak si minimálně jeden člověk na roušku sahá , včetně mě. Nějak si na to nemůžeme zvyknout být v tom celou směnu, některé holky mají ještě ochranné brýle (kvůli práci) - pořád musejí roušku rovnat pod nimi, mlží se jim to. Člověk musí pít - takže roušku dolů na bradu, napít se a zase hodit zpátky. I kdyby jste si vzala do práce roušek víc, na výměnu, tak vás nikdo nevystřídá, abyste si ji mohla vyměnit. Každou chvíli vidím jak si někdo dá roušku dolů, aby mohl chvíli dýchat nosem bez roušky - je tam vedro, nedá se v tom dýchat. Pak na kuřárně všichni roušky dolu a kouří... To samé na jídelně...
No, můžete napsat manuál, jak to nedělat
Vy a vaše pracoviště jste zářným příkladem toho, jak je celé nařízení o povinném nošení roušky jen a výjradně k tomu hounu
napsal(a):
Souhlasím.
Terven, napsala jste to vy, ale je to tak nějak do placu. Píšete, že personál má zažité, že se na roušku v žádném případě nesáhne. To by mne teda zajímalo, jak se to dá dokázat. Já jsem příklad toho, co si na roušku matlá, protože mne často svědí nos. Přičítám to nějaké alergii, jen jsem ještě nepřišla na to na co. Ale bývá to nejčastěj u jídla, někdy se mám problém najíst, abych si neustále nedrhnula nos. Nedloubu se v nose, svědí mne chřípí ze stran, svědí mne špička...shora. Nevydržím se nepoškrábat, občas je to k zešílení a pak třeba týdny nic.
lesnížínka
napsal(a):
Terven, napsala jste to vy, ale je to tak nějak do placu. Píšete, že personál má zažité, že se na roušku v žádném případě nesáhne. To by mne teda zajímalo, jak se to dá dokázat. Já jsem příklad toho, co si na roušku matlá, protože mne často svědí nos. Přičítám to nějaké alergii, jen jsem ještě nepřišla na to na co. Ale bývá to nejčastěj u jídla, někdy se mám problém najíst, abych si neustále nedrhnula nos. Nedloubu se v nose, svědí mne chřípí ze stran, svědí mne špička...shora. Nevydržím se nepoškrábat, občas je to k zešílení a pak třeba týdny nic.
Operační tým se během operace opravdu nemůže škrábat na nose Kromě roušky totiž mají na rukou i sterilní rukavice, kterýma sahají do člověka. Vydrží to, poněvadž musejí, jsou zvyklí.
Nějakou drobnou asistenci nebo úpravu zevnějšku jim může poskytnout pomocný personál, pokud by měli zásadní problém, musel by je někdo vystřídat. Svědění špičky nosu není zásadní problém

Terven
napsal(a):
Operační tým se během operace opravdu nemůže škrábat na nose Kromě roušky totiž mají na rukou i sterilní rukavice, kterýma sahají do člověka. Vydrží to, poněvadž musejí, jsou zvyklí.
Nějakou drobnou asistenci nebo úpravu zevnějšku jim může poskytnout pomocný personál, pokud by měli zásadní problém, musel by je někdo vystřídat. Svědění špičky nosu není zásadní problém
Lesní žínka se holt nekouká na Růžovou ordinaci :-))

napsal(a):
Lesní žínka se holt nekouká na Růžovou ordinaci :-))
Ani na Nemocnici na kraji města....
Škoda, že se růžovka nenatáčí dál, s rouškami...

napsal(a):
Ani na Nemocnici na kraji města....
Škoda, že se růžovka nenatáčí dál, s rouškami...
Tak Nemocnici na kraji .....jsem uvítala. Kopecký je božííí.
fikovnice
napsal(a):
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-who-noseni-rousek-nema-smysl-opatreni-cesko.A200330_190109_zahranicni_zele
Tak český národ pracně ušité tisícovky roušek opět odloží...
Kdybych neměla roušku tak si v práci ani na ks.. cht nešáhnu. Ale přesně jak píšete, musím rovnat roušku, pít. A to ještě k tomu šahám na peníze, snažím se používat desinfekční gel, ale ne vždy to stíhám. Konečně mám i desinfekci ve spreji s názvem anticovid 19.Takže se snažím stříkat to poctivě po každém zákazníkovi. Smrdí to po alkoholu, ke konci šichty bývám z těch výparů omámená.Ale musím doufat, že proto dělám vše. Bohužel ve vedlejším městečku už máme potvrzené.... Prý než jim to zjistili, chodili normálně nakupovat a tak. Takže přestávám doufat.....

Já se ještě jednou k rouškám vrátím :
WHO : „Naše rada: Nedoporučujeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,” řekl Ryan".
Však naši neříkají nic jiného. Milionkrát jsem viděla scénku : Já chráním tebe, ty chráníš mě.
Protože prvních 10 dní nikdo neví, jak na tom je. A když už to ví, tak leží doma a nikde necourá.
Takže i pro pokladní v obchodě je lepší, když tam lidi lezou s rouškou.
Tak je v naší vesnici (500 obyvatel) pozitivní manželský pár 😕
Pani byla navštívit svoji kamarádku v karanténě ! Po te byla několik dni v práci (pracuje jako pokladni v Lidlu) . Zatím nakazila "jen " svého manžela, který je po rakovině .
Ten pracuje u nas na obci na úřade - celý úřad karanténě.
Chapete takovou 🐄🐮 ?
Pokud nebudeme uzavření jako v Lutíně - bude to asi zázrak 😕
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Pani byla navštívit svoji kamarádku v karanténě ! Po te byla několik dni v práci (pracuje jako pokladni v Lidlu) . Zatím nakazila "jen " svého manžela, který je po rakovině .
Chapete takovou 🐄🐮 ?
no ten Lidl to je ideál. bože proč jsou lidi takový hovada ????
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Chapete takovou 🐄🐮 ?
Souhlasím s "Gaelle" a nechápu počínání Vaší "spoluobyvatelky". Ach jo! jedna osoba a zaviní velmi pravděpodobně nejen uzavření vesnice, ale vždyť má na krku i ekonomické důsledky! Když kvůli takové kravce se u Vás asi postupně bude muset uzavírat (jít do karantény) kdeco. Teda nevím, co vše u vás je - úřady, obchody,...? Ale je mi Vás líto. Jen ještě dotaz - Vy jste byla v tom Lídlu nakupovat v době, kdy tam ta nakažená kravka pracovala?
fikovnice
napsal(a):
Souhlasím s "Gaelle" a nechápu počínání Vaší "spoluobyvatelky". Ach jo! jedna osoba a zaviní velmi pravděpodobně nejen uzavření vesnice, ale vždyť má na krku i ekonomické důsledky! Když kvůli takové kravce se u Vás asi postupně bude muset uzavírat (jít do karantény) kdeco. Teda nevím, co vše u vás je - úřady, obchody,...? Ale je mi Vás líto. Jen ještě dotaz - Vy jste byla v tom Lídlu nakupovat v době, kdy tam ta nakažená kravka pracovala?
totéž někde nemocnice tuším Prachatice - zapřely že mají virus a personál i doktoři museli do karantény. doufám že všichni budou patřičně potrestáni. dala bych jim celé léčení k úhradě. snad kvůli nim nikdo nezemře. Fakt takové lidi nechápu co mají v hlavách. s takovou budem mít všichni zaracha až do vánoc
fikovnice
napsal(a):
Fikovnice,
Nebyla jsem ja, ani manžel. Myslím, že my jsme s nikym z jejich okolí do styku neprisli.
Přesto už manzelovi volali z Prace, a asi ještě jeho 5ti kolegum, kteří bydlí u nás. Ze mají chodit na odpolední. Jiným vchodem.atd. ale ze by pak dezinfikovali celý objekt po 22h? Je nesmysl. tak jsme se rozhodli že zůstane doma a vezme si OČR na deti. Aspoň se tu nebudou samy deti nudit a udela s nima ukoly. a ja budu mít pak méně prace ☺
Obchody tu nemáme jen malý krámek. A ten úřad. Tak uvidíme jak to bude. Písnu, jak to u nás vypadá.
Taky bych to všem, co si to zanesli svoji nezodpovednosti dala vše k úhradě. Minimálně pokutu, aby pak měl stát z čeho platit všem potřebným. Ale to se asi bohužel nestane 👎
Co konkrétně by měl stát platit a jakým potřebným?
Při očekávaném postižení populace nákazou okolo těch 70% si to dříve či později prožije skoro každý.
Že stát ale selhal obecně a prokázal totální nepřipravenost navzdory urputnému deklarování opaku? To ano, ale to s postupem viru zas až tak nesouvisí.
Ono je jaksi snazší pro některé složky výkonné moci šikanovat nudisty na přírodní nudapláži, než kontrolovat dodržování karantény...
https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/koronavirus-narod-do-karanteny.A200330_141908_p_politika_wag
https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/spolecnost-reakce-na-virus-je-neumerna.A200331_105113_p_spolecnost_wag
https://neviditelnypes.lidovky.cz/doupe/samanovo-doupe-zeme-bez-vedeni.A200331_170628_p_doupe_wag
GAELLE
napsal(a):
totéž někde nemocnice tuším Prachatice - zapřely že mají virus a personál i doktoři museli do karantény. doufám že všichni budou patřičně potrestáni. dala bych jim celé léčení k úhradě. snad kvůli nim nikdo nezemře. Fakt takové lidi nechápu co mají v hlavách. s takovou budem mít všichni zaracha až do vánoc
Ano, vím o tomto případu... Tito lidé jsou prostě sobci!
saola
napsal(a):
Co konkrétně by měl stát platit a jakým potřebným?
Při očekávaném postižení populace nákazou okolo těch 70% si to dříve či později prožije skoro každý.
Že stát ale selhal obecně a prokázal totální nepřipravenost navzdory urputnému deklarování opaku? To ano, ale to s postupem viru zas až tak nesouvisí.
Ono je jaksi snazší pro některé složky výkonné moci šikanovat nudisty na přírodní nudapláži, než kontrolovat dodržování karantény...
https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/koronavirus-narod-do-karanteny.A200330_141908_p_politika_wag
https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/spolecnost-reakce-na-virus-je-neumerna.A200331_105113_p_spolecnost_wag
https://neviditelnypes.lidovky.cz/doupe/samanovo-doupe-zeme-bez-vedeni.A200331_170628_p_doupe_wag
Mě teď hlavně zajímá, jak to vše bude pokračovat dál. Mám na mysli ta restriktivní opatření... Pokud by chtěli něco uvolnit na Velikonoce, čuju průšvih. Myslím, že policajti budou přinejmenším benevolentní. Zároveň ale nevím, jak dlouho je člověk ochoten/schopen tolerovat takováto omezení na svobodě. Už jsem někde psala, že to vnímám už jako otázku i filozofickou.
A nevím, zda jsou lidi připraveni na další třeba celý měsíc stejných restrikcí. Zároveň ale nevím, jak jinak to udělat, aby nedošlo opět k exponenciálnímu nárůstu. A co mě na tomto viru děsí nebo přinejmenším překvapuje, je jeho virulence. Je podstatně vyšší než třeba u s oblibou uváděné chřipky.
Btw, loni jsem onemocněla fakt hnusnou střevní chřipkou - asi virovou. Nefungovala jsem. Z celé rodiny se nabídla moje teta - už poměrně stará osoba, že o mě přijede pečovat - v době nejvyšší krize. Já těměř nestíhala dobíhat na WC... Toaletu mám jednu, dezinfekci jsme doma neměly - já fakt nefungovala a teta si netroufla ve velkém městě jít na nákup. Jen mi vařila - teda až jsem byla schopna něco sníst. No, a nechytla to! A u koronaviru vnímám tu virulenci jako opravdu extra vysokou...

tak ono jsou předpoklady, že se karanténa uvolní a zase zavede a tak dokola (v Hongkongu už opět zpřísnili, počet nakažených po uvolnění začal růst), dokud se populace dostatečně nepromoří či nebude vakcína
napsal(a):
tak ono jsou předpoklady, že se karanténa uvolní a zase zavede a tak dokola (v Hongkongu už opět zpřísnili, počet nakažených po uvolnění začal růst), dokud se populace dostatečně nepromoří či nebude vakcína
Jo, také si myslím, že to ASI takto bude. Ale třeba školství si moc neumím představit. Chvíli tak, chvíli onak. V TENTO OKAMŽIK máme povolenou výuku od 15.5. Ale jestli to tak bude doopravdy, netuší asi nikdo.
fikovnice
napsal(a):
Jo, také si myslím, že to ASI takto bude. Ale třeba školství si moc neumím představit. Chvíli tak, chvíli onak. V TENTO OKAMŽIK máme povolenou výuku od 15.5. Ale jestli to tak bude doopravdy, netuší asi nikdo.
A jelikož máme kupu zahraničních studentů (a z jejich platby univerzita má nemalý peníz), tak to si už vůbec neumím představit. Respektive představuju si to tak, že zahraniční kontaktní výuka se prostě hned tak neobnoví. Otázka jsou Slováci, i těch máme kvantum. Výsledky s koronavirem mají zatím úžasné, ale oni skoro vůbec netestují!

Tohle je velmi zajímvý článek, který stojí za přečtení.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/svet-po-epidemii-zbude-nam-jen-holy-zivot-97004
fikovnice
napsal(a):
A jelikož máme kupu zahraničních studentů (a z jejich platby univerzita má nemalý peníz), tak to si už vůbec neumím představit. Respektive představuju si to tak, že zahraniční kontaktní výuka se prostě hned tak neobnoví. Otázka jsou Slováci, i těch máme kvantum. Výsledky s koronavirem mají zatím úžasné, ale oni skoro vůbec netestují!
myslím že u nás ty čísla taky neodpovídají. přidala bych asi tak nulu. jaké procento z 10 milionů bylo testováno? a lidi čekají na výsledek i 14 dní. a kolik je skrytých nakažených (přenašečů) kteří na žádném testu ani nebyli? kolik je lidí bez příznaků kteří se mezitím třeba doma uzdravili sami? ach ty statistiky

Já vidím přínos roušek třeba i v tom, že lidi pozitvně naladí jejich výroba. Je přece bezvadné, že se tolik lidí dokázalo vybičovat k pomoci ostatním. U nás ve vsi dostávají roušky starší lidé a dobrovolníci je od nich vybírají a desnfikují, nosí jim nákupy, roznáší se desinfekce, co vidím, tak víceméně všichni se snaží, minimálně dodržují karanténu. I málo je lepší, než sedět u počítače a dokola remcat, všem nadávat a shazovat cokoli pozitvního. Pak neumřete na koronavirus, ale na deprese, ta zabíjí taky, jen je to o něco delší a pro okolí o dost otravnější.
napsal(a):
Já vidím přínos roušek třeba i v tom, že lidi pozitvně naladí jejich výroba. Je přece bezvadné, že se tolik lidí dokázalo vybičovat k pomoci ostatním. U nás ve vsi dostávají roušky starší lidé a dobrovolníci je od nich vybírají a desnfikují, nosí jim nákupy, roznáší se desinfekce, co vidím, tak víceméně všichni se snaží, minimálně dodržují karanténu. I málo je lepší, než sedět u počítače a dokola remcat, všem nadávat a shazovat cokoli pozitvního. Pak neumřete na koronavirus, ale na deprese, ta zabíjí taky, jen je to o něco delší a pro okolí o dost otravnější.
Moc hezké, ta sounáležitost, i ty roušky.
Já nevím, kde se to tu vzalo, mám dojem a tak trochu si pamatuju, že i za komančů byli k sobě lidi milejší, pomáhali si. Mluvím o vesnici, městský život jsem neznala. Po revoluci se všichni utáhnuli do svých majetků ve smyslu: tohle je všechno moje, na to mi nekoukejte, nesahejte, nechoďte mi tady...do oken alespoň jedny žaluzie, na ploty zelené hadry. Nějak jsme to vzali za špatný konec Brečela jsem, když jsem v telce viděla, jak Američani ve svých ulicích se sousedy...drží pospolu. Když měl starý pán 90 a dcera ho naložila do auta a provezla ulicí, lidi měli plakátky, mávátka, dorty a všichni mu volali Happy Birthday! Vím, že tam to zase přehánějí, ani já taková nikdy nebudu, nescházím se s nikým, jsem introvert. Ale ráda pomůžu, když vidím, že někdo něco potřebuje, nosila jsem rajčata do domova důchodců, staré sousedce trhám v létě bylinky, zanesu dýni, když někdo vzpomene, rozdávala jsem přísady atd. Snad se tímto zase trochu naučíme myslet i na druhé.

O ty se děti perou o bílé je nepřesvědčíte.
Dobrý den,
už jste zaznamenaly můj postesk ohledně nošení roušek a brýle. 14dní jsem to řešila, že buď brýle v autě a nebo venku jen rouška bez brýlí. Nic a nikde se nedalo nic jiného prozatím sehnat.
Včera jedu pro moje ho a tím, že dělá v nemocnici tak mi hlásí, že v lékárně mají respirátory a jestli teda chci. No jasně, že jo. Po lékárnici jsme chtěly aspoň 4kusy, měly, zaplatím cena je za jednu 239kč, je to FFP 2 a zabránit všemu průniku je uvedeno 95%. Dobře je teda super, pak se ptám lékárnice na jak dlouho roušku můžu nosit a teď jsem otevřela papulu a vyvalila kukadla, životnost respirátoru jak je to uvedeno na papírku je jen s odřenýma ušima jeden den. No super jako na jeden den dát za roušku ( tak mi připadá) 239kč je podle mě dost.
Já si prozatím můžu dovolit dvě na hlavu, ale jak znám tady lidičky tak nikdo se nehrnul nakoupit jen zdravotnicky personál byl v řadě. Sedětí mi dost dobře, můžu mít i brýle a vidím ( hurá), dýchat se v tom dýchá dobře, ale mít jí déle je hrůza, celá část je mokrá mého obličeje. Nevadí já ji mám jen na chvíli, ale dělat v ní šichtu si neumím vůbec představit. Holky máte mojí poklonu
Fakt mě to šoklo
Dája

napsal(a):
Může to fungovat?
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/jak-si-doma-vyrobit-antiviroticky-filtr-do-rousky-zakladem-je-sul-40319155?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Shodly jsme se s dcerou (biochemik), že bychom se bály přes to celý den dýchat, kvůli tomu jaru či pracímu prášku. Ale samotný solný roztok by možná byl OK.

napsal(a):
Shodly jsme se s dcerou (biochemik), že bychom se bály přes to celý den dýchat, kvůli tomu jaru či pracímu prášku. Ale samotný solný roztok by možná byl OK.
A co ta sůl udělá přes zvlhlou roušku s pokožkou obličeje? Tomu nějak nerozumím.
v mládí jsme běžně vyvářeli posmrkané kapesníky v soli a teprve pak se praly. Takže určitě nějaké účinky to má. Ale dýchat v tom celý den bych asi nechtěla a už vůbec ne v kombinaci s jarem. Lidi asi zkouší všechno možné a upínají se k tomu.
Účinnost nemůže nikdo 100% potvrdit si myslím. Stejně se asi časem nakazíme všichni
Smekám před všemi kdo v tom celý den vydrží a ještě pracují.
Jsem buď doma a nebo jdu tam kde si roušku můžu sundat. V obchodě jsem byla jen 2x a stejně co jsem potřebovala tam nebylo (polohrubá, prášek do pečiva, droždí).

napsal(a):
A co ta sůl udělá přes zvlhlou roušku s pokožkou obličeje? Tomu nějak nerozumím.
Ta sůl by byla na filtru, ne přímo na roušce. A když nevadí celodenní čvachtání v moři, proč by měla vadit sůl na filtru?

napsal(a):
Expert WHO :
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/neni-to-spatny-napad-zastupce-who-se-vyslovil-pro-pouzivani-doma-sitych-rousek-40319337?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Jo jo, tam jsou přece jinačí experti než u nás! Tak jim to konečně už docvaklo.
GAELLE
napsal(a):
v mládí jsme běžně vyvářeli posmrkané kapesníky v soli a teprve pak se praly. Takže určitě nějaké účinky to má. Ale dýchat v tom celý den bych asi nechtěla a už vůbec ne v kombinaci s jarem. Lidi asi zkouší všechno možné a upínají se k tomu.
Účinnost nemůže nikdo 100% potvrdit si myslím. Stejně se asi časem nakazíme všichni
Smekám před všemi kdo v tom celý den vydrží a ještě pracují.
Jsem buď doma a nebo jdu tam kde si roušku můžu sundat. V obchodě jsem byla jen 2x a stejně co jsem potřebovala tam nebylo (polohrubá, prášek do pečiva, droždí).
V té soli se to vvařovalo proto, že sůl rozpouští lépe hlen ,ale nedezinfikuje.
tero
napsal(a):
V té soli se to vvařovalo proto, že sůl rozpouští lépe hlen ,ale nedezinfikuje.
aha tak díky to jsem nevěděla
jinak info od kamarádky z lékárny - gel mají nějaký zahraniční velikost zubní pasty. desinfekci doma vyrobenou.
a teď pozor - papírová rouška která stála před infekcí 2 Kč stojí nyní 32 Kč a prodají max 2 kusy na osobu....................bezva ne?
Tak hezký den všem a opatrujte sebe i hafíky

Já jsem ohledně jakékoli nemoci, koronavir nevyjímaje, pro preventivní udržování kondice- nekouřit, nepřehánět to s nadváhou, posilovat imunitu tím, že jíme hodně zeleniny, ovoce, kysané mléčné výrobky, hodně bílkovin, pohyb . V neposlední řadě je strašně důležité nepodléhat trudomyslnosti. Čím víc nás bude celá situace děsit, tím spíš to nedopadne dobře. Takže, hlavy vzhůru, příští rok touhle dobou se tomu budem už jen smát a jednou aspoň budeme mít co vyprávět vnoučatům.
napsal(a):
Já jsem ohledně jakékoli nemoci, koronavir nevyjímaje, pro preventivní udržování kondice- nekouřit, nepřehánět to s nadváhou, posilovat imunitu tím, že jíme hodně zeleniny, ovoce, kysané mléčné výrobky, hodně bílkovin, pohyb . V neposlední řadě je strašně důležité nepodléhat trudomyslnosti. Čím víc nás bude celá situace děsit, tím spíš to nedopadne dobře. Takže, hlavy vzhůru, příští rok touhle dobou se tomu budem už jen smát a jednou aspoň budeme mít co vyprávět vnoučatům.
Včera jsem nad tímto uvažovala, prarodiče zažili válku, nálety atd, rodiče a my jsme měli ta: protiatomová cvičení, s maskama a patama k výbuchu A tahle generace bude mít tohle ,,cvičení" s koronavirem - každopádně jim to neuškodí. A vygradováno to musí být, jinak by ani ty roušky nenosili, protože oni už jsou zvyklí mít všechno do krajností, jinak je to nuda
lesnížínka
napsal(a):
Včera jsem nad tímto uvažovala, prarodiče zažili válku, nálety atd, rodiče a my jsme měli ta: protiatomová cvičení, s maskama a patama k výbuchu A tahle generace bude mít tohle ,,cvičení" s koronavirem - každopádně jim to neuškodí. A vygradováno to musí být, jinak by ani ty roušky nenosili, protože oni už jsou zvyklí mít všechno do krajností, jinak je to nuda
+ my jsme hlavně měli Černobyl...

fikovnice
napsal(a):
+ my jsme hlavně měli Černobyl...
Ano, o tom jsme nic nevěděli a já jsem jezdila vesele po venku s kočárkem s ani ne dvouměsíčním synem... A možná díky tomu má Crohnovu chorobu... Možná díky Ćernobylu rodila kamoška předčasně a její dcera má postižený zrak,...
napsal(a):
Ano, o tom jsme nic nevěděli a já jsem jezdila vesele po venku s kočárkem s ani ne dvouměsíčním synem... A možná díky tomu má Crohnovu chorobu... Možná díky Ćernobylu rodila kamoška předčasně a její dcera má postižený zrak,...
No, to tehdejší lhaní bylo opravdu šílené... A to jsem se shodou náhod minulý týden dozvěděla, že byli lidé, kteří do sebe a svých dětí tehdy - jak se to rozneslo - lili nekontrolovaně jód. Vůbec nevím v jaké formě, takto mi to bylo podáno.
napsal(a):
A hlavně, že jsme jak píše "Lesnížínka" pořád cvičili jak se chovat v případě ohrožení...vzpomínám na ty smradlavé gumové masky, co jsme jako děti základky třeba i 3x za den nasazovaly a sbíhaly do suterénu... Když to bylo opravdu třeba, tak se mlčelo!

Tak já jsem v tu dobu ...bylo mi 13 let a díky "informacím" které byly předkládány občanům, vnímala celou situaci tak, že sice někde daleko došlo k havárii v jaderné elektrárně, ale k nám to rozhodně nedošlo.
fikovnice
napsal(a):
No, to tehdejší lhaní bylo opravdu šílené... A to jsem se shodou náhod minulý týden dozvěděla, že byli lidé, kteří do sebe a svých dětí tehdy - jak se to rozneslo - lili nekontrolovaně jód. Vůbec nevím v jaké formě, takto mi to bylo podáno.
Počkat, počkat, jod si pamatuju, jodové tablety jsme dostávali ve škole, ale říkali nám, že je to na zuby. Akorát si neuvědomuju, jestli to bylo před či po Černobylu?
napsal(a):
Tak já jsem v tu dobu ...bylo mi 13 let a díky "informacím" které byly předkládány občanům, vnímala celou situaci tak, že sice někde daleko došlo k havárii v jaderné elektrárně, ale k nám to rozhodně nedošlo.
Ono to za nějaký čas ,,prasknulo", jistě to zahlásila Svobodná Evropa. Ale to už jsme stejně měli všichni ,,nablikáno", hlavně my tady na Moravě
lesnížínka
napsal(a):
Ono to za nějaký čas ,,prasknulo", jistě to zahlásila Svobodná Evropa. Ale to už jsme stejně měli všichni ,,nablikáno", hlavně my tady na Moravě
Ano, to je smutné - info jsme dostali až ze západu... Až naměřili zvýšenou radioaktivitu západní země. Do té doby to Sověti zapírali...
Prvomájový průvod, jak píše Pavla, si nepamatuju. Jen si pamatuju, jak dostupné info pořád gradovalo a jak naši z toho byli úplně zničení. Já ještě to nebrala ve svém tehdejším věku jako nějakou tragédii, i když posléze ano.
lesnížínka
napsal(a):
Počkat, počkat, jod si pamatuju, jodové tablety jsme dostávali ve škole, ale říkali nám, že je to na zuby. Akorát si neuvědomuju, jestli to bylo před či po Černobylu?
ahojky holky ..nechci prudit,ale nebyly to fluoridové tablety? a jód byl ve formě rybího tuku...ten nám lili ve školce do polívky,když ho nechtěl někdo polknout podávalo se to na lžičkách před jídlem...
dlouho jsem tu nebyla,ale Saola opět nezklamala-s tím"plebsem"(a to ne jednou)...zaprděné Česko....a vůbec názory na to,co vidí kolem sebe...na šití roušek a nošení .......buďte ráda,že se lidi chovají zodpovědně a snaží se o to,aby se to neroznášelo... a to jsem nečetla úplně všechno,co jsem tu nebyla...
kdo jste?že můžete takhle lidi urážet?? vy nemáte rodiče...??nebo jsou taky na té vyšší úrovni jako vy?
já jsem obyčejná ženská z dědiny,nic mi nespadlo do klína,na všechno jsem si musela sama vydělat-dělala jsem zootechničku,doma hospodářství....od 13 let brigády v kolchoze...vychovala jsem 4 děti,zaopatřila je...jsem tu psala,že mi je 64 let...nevím,kolik je vám..ale já se nepovažuju za žádný "plebs"..dodržuju nařízení a chovám se tak,abych nikoho neohrozila a nenakazila..
Bobča
napsal(a):
ahojky holky ..nechci prudit,ale nebyly to fluoridové tablety? a jód byl ve formě rybího tuku...ten nám lili ve školce do polívky,když ho nechtěl někdo polknout podávalo se to na lžičkách před jídlem...
dlouho jsem tu nebyla,ale Saola opět nezklamala-s tím"plebsem"(a to ne jednou)...zaprděné Česko....a vůbec názory na to,co vidí kolem sebe...na šití roušek a nošení .......buďte ráda,že se lidi chovají zodpovědně a snaží se o to,aby se to neroznášelo... a to jsem nečetla úplně všechno,co jsem tu nebyla...
kdo jste?že můžete takhle lidi urážet?? vy nemáte rodiče...??nebo jsou taky na té vyšší úrovni jako vy?
já jsem obyčejná ženská z dědiny,nic mi nespadlo do klína,na všechno jsem si musela sama vydělat-dělala jsem zootechničku,doma hospodářství....od 13 let brigády v kolchoze...vychovala jsem 4 děti,zaopatřila je...jsem tu psala,že mi je 64 let...nevím,kolik je vám..ale já se nepovažuju za žádný "plebs"..dodržuju nařízení a chovám se tak,abych nikoho neohrozila a nenakazila..
Neprudíš a asi máš pravdu, jsem sklerotik. Asi to byly fluoridové tablety! Ale rybí tuk mi nikdo nikdy nedával, já jsem byla zdravé dítě, na dnešní poměry spíš ,,děsně zdravé dítě"
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak můj datum prvního výskytu je rok 1980 a tak si ty jodové tablety pamatuji.Je to z důvodu ochrany štítné žlázy u dětí,která jinak absorbuje radioaktivitu jako houba.
Černobyl byla jen kapka v moři proti tomuto a mnohým dalším "pokusům".🙁
https://youtu.be/6mV8K9rN9Iw

neverend
napsal(a):
Tak můj datum prvního výskytu je rok 1980 a tak si ty jodové tablety pamatuji.Je to z důvodu ochrany štítné žlázy u dětí,která jinak absorbuje radioaktivitu jako houba.
Kdyz bouchl Černobyl, bylo vám 6 let. A pamatujete si jodové tablety? Mně bylo o dost víc, ale žádné jodové tablety ani nic jiného nám nikdo nedával, ani pro dospělé, ani pro děti. Kde jste tehdy bydlel?

Nám rozhodně nedávali nic. Pamatuji si, jak ten rok rostla spousta hub, hlavně hřiby, co jsme se jich nasbírali...
Vím že se taky ženským, co byli čerstvě těhotné doporučoval potrat. Kamarádce rodičů se pak narodil chlapeček s hodně vážnou srdeční vadou, no kdo ví čím to bylo.
napsal(a):
Kdyz bouchl Černobyl, bylo vám 6 let. A pamatujete si jodové tablety? Mně bylo o dost víc, ale žádné jodové tablety ani nic jiného nám nikdo nedával, ani pro dospělé, ani pro děti. Kde jste tehdy bydlel?
já byla tehdy dospělá a u nás v Polabí teda žádný tablety nebyly. ani pro dospělé ani pro děti. ani jod ani fluorid ani žádné jiné.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Hradec Králové,tam jsem se i narodil.🙂 Ano,bylo mi šest let a na "Engelsovce" což byla moje škola si dodnes pamatuji ten déšť co stékal po té skleněné fasádě.Vytvářel na ní takové až fialové skvrny a tehdy se o tom hodně mluvilo mezi lidmi.Jodové tabletky jsme dostávali tehdy stejně jako běžně vitamín C.
neverend
napsal(a):
vdávala jsem se v 1977,vyvdala 8 a 9 leté děti....a dávala jim fluoridové tablety na zuby....další děti v r 1978 a 1981...jód si teda fakt nepamatuju...na ten fluor nadávali,že po něm mají děcka velké zuby-obě holky měli rovnátka,že se jim nemohly vejít do pusy
dcera nemůže mít děti,ale nevím,jestli za to může Černobyl,a vnuk v 1988 měl problémy se střevama-ve 3 týdnech mu dělali vývod.. ....

neverend
napsal(a):
Hradec Králové,tam jsem se i narodil.🙂 Ano,bylo mi šest let a na "Engelsovce" což byla moje škola si dodnes pamatuji ten déšť co stékal po té skleněné fasádě.Vytvářel na ní takové až fialové skvrny a tehdy se o tom hodně mluvilo mezi lidmi.Jodové tabletky jsme dostávali tehdy stejně jako běžně vitamín C.
Možná si to pletete, byl jste malý. Těžko by zrovna v HK dávali dětem jód a ve zbytku republiky ne.

Bobča
napsal(a):
vdávala jsem se v 1977,vyvdala 8 a 9 leté děti....a dávala jim fluoridové tablety na zuby....další děti v r 1978 a 1981...jód si teda fakt nepamatuju...na ten fluor nadávali,že po něm mají děcka velké zuby-obě holky měli rovnátka,že se jim nemohly vejít do pusy
dcera nemůže mít děti,ale nevím,jestli za to může Černobyl,a vnuk v 1988 měl problémy se střevama-ve 3 týdnech mu dělali vývod.. ....
Fluoridove tablety nedával nikdo nám a ani já a ani nikdo mým dětem.

K té soli: mě děda učil si vyplachovat při rýmě nos slanou vodou, nasrknete opatrně slanou vodu do nosu, když zateče nevadí.....myslím, že teď je lepší varianta "mořská voda" ve speji do nosu....ty sliznice tím chránit by nebylo špatné....
napsal(a):
K té soli: mě děda učil si vyplachovat při rýmě nos slanou vodou, nasrknete opatrně slanou vodu do nosu, když zateče nevadí.....myslím, že teď je lepší varianta "mořská voda" ve speji do nosu....ty sliznice tím chránit by nebylo špatné....
přesně tak. babička mne učila i na bolest v krku kloktat vlažnou slanou vodou. dělám to dodnes žádné přípravky v lékárně nekupuju
dovezla jsem si z Francie několik kg soli z oceánu ...........
napsal(a):
Fluoridové tablety se dávaly jen v části republiky. Dělala se tenkrát nějaká studie kvůli kazivosti zubů. Potom se s tím přestalo, protože se těžko kontrolovalo celkové množství, které děti dostaly do těla, a přebytek fluoru způsobuje takzvané fluorové skvrny. Že by následkem podávání fluoridových tablet byly zuby velké, je samozřejmě ptákovina.
Dneska se podávají fluoridové tablety některým dětem s vyšší kazivostí cíleně. Není to úplně běžné a automatické

Na kloktání používám propolis. Nejprve se musí rozpustit v lihu a pak před kloktáním nakapu do vody. Někdy přidávám do lihu k propolisu také nadrcený hřebíček.
saola
napsal(a):
Jestli Covid souvisí negativně s menstruačním cyklem, je mi záhadou, že umírají hlavně muži
No ono dnes už muži ani muži nejsou. Tak proč by nemohli mít i ženské potíže?
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Možná si to pletete, byl jste malý. Těžko by zrovna v HK dávali dětem jód a ve zbytku republiky ne.
Ono já jsem neřekl v HK,ale u nás na škole.🙂 Raději jsem si zavolal mamče jak to tehdy bylo s tím jódem."Englsovka" měla vlastního zubaře a i dětského lékaře ordinující přímo v prostorách školy.Taková VIP škola komančů i s bazénem a mnoha dalšími "výdobytky" socialistické snaživosti.😀Tehdy to prý byla aktivita toho lékaře a po třech dnech to bylo ukončeno.Mám paměť,co? 😀😀
Dasvo
napsal(a):
Fluoridové tablety se dávaly jen v části republiky. Dělala se tenkrát nějaká studie kvůli kazivosti zubů. Potom se s tím přestalo, protože se těžko kontrolovalo celkové množství, které děti dostaly do těla, a přebytek fluoru způsobuje takzvané fluorové skvrny. Že by následkem podávání fluoridových tablet byly zuby velké, je samozřejmě ptákovina.
Dneska se podávají fluoridové tablety některým dětem s vyšší kazivostí cíleně. Není to úplně běžné a automatické
Naše děti tabletky braly, zuby mají normální.
Maximálně 2 měsíce zpět mluvil R.Šmucler v rádiu.
Říkal, že už se dětem nedávají, BYLO BY TO DRAHÉ.
Vý dobytek kapitalismu.

neverend
napsal(a):
Ono já jsem neřekl v HK,ale u nás na škole.🙂 Raději jsem si zavolal mamče jak to tehdy bylo s tím jódem."Englsovka" měla vlastního zubaře a i dětského lékaře ordinující přímo v prostorách školy.Taková VIP škola komančů i s bazénem a mnoha dalšími "výdobytky" socialistické snaživosti.😀Tehdy to prý byla aktivita toho lékaře a po třech dnech to bylo ukončeno.Mám paměť,co? 😀😀
No máte! Holt VIP dítko, jak píšete.

sisi58
napsal(a):
No ono dnes už muži ani muži nejsou. Tak proč by nemohli mít i ženské potíže?
napsal(a):
já je ve škole taky nedostávala,ale kolem těch 80tek se to nějaký čas dávalo-pak to brali i ve škole,protože ne všechny matky to dávaly......nevím už kdo to říkal,o těch lopaťákách...ale ti mladší je moc dlouho nebrali......možná to fakt bylo krajové...
napsal(a):
dobrá je tzv.proplachovací "konvička" do nosu....poprvé to bylo zvláštní,ale člověk si zvykne....trochu mořské soli(větší špetku),vlažnou vodu,naklonit se nad umyvadlo,do jedné dírky lít a druhou to vytéká....a pak naopak...krásně to vyčistí nos a je to dobré i na hlasivky....může i vincentka-ale hodně naředěná...já to poprvé nenaředila a myslela jsem že umřu
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
No máte! Holt VIP dítko, jak píšete.
Jo to je pravda.😀 Otec ve výzkumném vojenském lékařském ústavu a šéfovi hospodářské kriminálky jsem říkal strejdo.😀 Ze strejdy byl nakonec po revoluci šéf Hradecké mafie.A já blb jsem je tehdy po návratu ze států hledal v tom původním paneláku.😀 Po shlédnutí pořadu na vlastní oči jsem přestal toužit po návštěvě.😀 Holt doba se změnila a lidi také.

neverend
napsal(a):
Jo to je pravda.😀 Otec ve výzkumném vojenském lékařském ústavu a šéfovi hospodářské kriminálky jsem říkal strejdo.😀 Ze strejdy byl nakonec po revoluci šéf Hradecké mafie.A já blb jsem je tehdy po návratu ze států hledal v tom původním paneláku.😀 Po shlédnutí pořadu na vlastní oči jsem přestal toužit po návštěvě.😀 Holt doba se změnila a lidi také.
No jo, každý máme nějakou minulost... Člověk neovlivní, do čeho se narodí. Já jsem třeba kamarádce záviděla otce vojenského majora, protože ji zásoboval vojenským vybavením. Od ní jsem měla dámské hnědé kanady na vandr. Mám totiž tak malou nohu, že i ty nejmenší pánské jsou mi velké.
napsal(a):
Také nám jódové tablety nedávali a také jsem o dost starší než "neverend". Prostě se permanentně lhalo, a když to prasklo, tak se tvrdilo, že šlo o havárii malého rozsahu a dosahu! Co vím, tak jódovými tabletami jsou vybaveni lidi do určitého okruhu km kolem Temelína a Dukovan. Ale to mluvím o současnosti a ne o roce 1986...
lesnížínka
napsal(a):
Neprudíš a asi máš pravdu, jsem sklerotik. Asi to byly fluoridové tablety! Ale rybí tuk mi nikdo nikdy nedával, já jsem byla zdravé dítě, na dnešní poměry spíš ,,děsně zdravé dítě"
S fluoridovými tbl. se mi něco matně plete. Každopádně blbost. Jednak by se asi musely brát celkem mega dávky, aby se to vychytávalo v zubech, druhak dlouhodobě - a to si nepamatuju, že by nás krmili něčím po roky....
napsal(a):
No jo, každý máme nějakou minulost... Člověk neovlivní, do čeho se narodí. Já jsem třeba kamarádce záviděla otce vojenského majora, protože ji zásoboval vojenským vybavením. Od ní jsem měla dámské hnědé kanady na vandr. Mám totiž tak malou nohu, že i ty nejmenší pánské jsou mi velké.
přesně. můj spolužák měl tátu generála zásoboval nás hnědýma důstojnickýma kanadama na vandry
a nohy mám normál dámskou 38-39
sisi58
napsal(a):
I já nafasovala pro syny tyto tabletky. Byly bílé a malučké. 80 léta minulého století. Jesenicko.
Ano, to je vzhled fluoridových tablet - cca ve velikosti někdejších Antiperlí - tak jsem si zas vzpomněla na jeden ze socialistických produktů. Onehdá jsme zas s kámoškou vzpomínaly na Vitacit. Pamatujete, kdo jste pamětníci? Vždy jsme si jej sypali do dlaně a z dlaně lízali! No dnes je to celkem nechutná představa. Ale alespoň jsme si tehdy takto budovali imunitu a nepotento... se z každé nemoci.
fikovnice
napsal(a):
S fluoridovými tbl. se mi něco matně plete. Každopádně blbost. Jednak by se asi musely brát celkem mega dávky, aby se to vychytávalo v zubech, druhak dlouhodobě - a to si nepamatuju, že by nás krmili něčím po roky....
Edit: Jak jsem četla příspěvek od "Sisi", tak jsem si na Natrium fluoratum vzpomněla. Pokud, jak píše "Dasvo" šlo onějakou studii, tak by mě i zajímaly tehdejší výsledky. Já si totiž ty fluoridové tbl. opatřila v raném mládí a moje zubařka (výborná dr.!) to tehdy dost haněla. Ale tak třeba to mělo smysl v dětství a fakt delší dobu...
Naše základka měla též bazén (a to v mnohem dřívější době než chodil do školy "neverend") a rozhodně nebyla VIP, ani pro nějaká bolševická prominentní dítka... Byla nová a prostě v suterénu (kam jsme opakovaně sbíhali v těch plynových maskách při cvičném poplachu) byl menší bazén. Chodily k nám plavat i děti z okolních ZŠ...

fikovnice
napsal(a):
Naše základka měla též bazén (a to v mnohem dřívější době než chodil do školy "neverend") a rozhodně nebyla VIP, ani pro nějaká bolševická prominentní dítka... Byla nová a prostě v suterénu (kam jsme opakovaně sbíhali v těch plynových maskách při cvičném poplachu) byl menší bazén. Chodily k nám plavat i děti z okolních ZŠ...
My taky měli bazén.....nebyli jsme VIP, ale byli jsme hokejovka, takže jedna třída v ročníku byli hokejisti.
neverend

XXX.XXX.213.247
GAELLE
napsal(a):
přesně. můj spolužák měl tátu generála zásoboval nás hnědýma důstojnickýma kanadama na vandry
Tak to můj otec byl v tomto tak zásadový,že jsem od něho nedostal nikdy nic co se vojenského materiálu týče.🙂 Kanady mi tehdy přivezl úplně cizí člověk a první vzduchovku jsem koupil od kamaráda a hezky za své.🙂 Mimochodem nekoupil jsem jí proto abych mohl střílet já,ale aby on nemohl střílet po vrabcích.🙁 On tedy jak se později ukázalo,měl ještě druhou a pokračoval v tom vesele dál.No nedalo se nic dělat a zelený pásek z juda jsem uplatnil při vykloubení jeho ruky a snad zub jsem mu vyrazil.😀 A byl pokoj.
neverend
napsal(a):
Tak ona je otázka, kdy se s tím podáváním jódu začalo, že jo... Vzhledem k tomu, že se pravda v té hrůzné nahotě odkrývala velmi pomalu a postupně a dále vzhledem k tomu, že byla tehdy nepřízeň počasí, která radioaktivní mrak přinesla nad Evropu (pokud si dobře vzpomínám), tak si myslím, že v době, kdy Vám po TŘI dny (!) byly tbl. podávány, už si stejně Vaše štítná žláza stihla vychytat všechen radioaktivní jód a KI byl k ničemu... Leda že by onen doktor měl i nějaké tajné info, k čemu skutečně v Černobylu došlo...
rapotacka11
napsal(a):
Dávalo se to dětem, už batolatům, dlouhodobě.
Mělo to vliv na zoubky které byly ještě v dásních.
Týkalo se to vlivu na stálý chrup.
Když už dítě chodilo do školy, byla by hloupost začínat.
Pokračovat ano.
Ještě se mi dovybavuje, že se tyto tbl. užívaly do doby, než se začal fluor přidávat do zubních past. Áááá - opět reminiscence na doby minulé - zubní pasta Fluorka! Měla super chuť!
neverend

XXX.XXX.213.247
fikovnice
napsal(a):
Tak ona je otázka, kdy se s tím podáváním jódu začalo, že jo... Vzhledem k tomu, že se pravda v té hrůzné nahotě odkrývala velmi pomalu a postupně a dále vzhledem k tomu, že byla tehdy nepřízeň počasí, která radioaktivní mrak přinesla nad Evropu (pokud si dobře vzpomínám), tak si myslím, že v době, kdy Vám po TŘI dny (!) byly tbl. podávány, už si stejně Vaše štítná žláza stihla vychytat všechen radioaktivní jód a KI byl k ničemu... Leda že by onen doktor měl i nějaké tajné info, k čemu skutečně v Černobylu došlo...
Tak ono snad nějak Švédové to tehdy naměřili jako první u zaměstnanců své jaderné elektrárny, když přicházeli do zaměstnání zkrz "měřící" rámy.Divné bylo ale že ti co šli dovnitř a ne ven.Pak už se našlo na satelitech špionážních enormní zvýšení teplot v místě kde stála Černobylská elektrárna a bylo celkem jasno odkud to je.Na druhou stranu tohle byla alespoň havárie,ale testy nukleárních zbraní probíhaly jak v Rusku,tak v USA a nikdo se moc nevzrušoval.Snad ty podmořské zrušili až nějak kolem roku osumdesát? Jenže věřte jim.🙂

Je to sice pár dní staré, ale co si myslíte o tomhle grafu (v souvislosti s nošením roušek)?
Ona byla Engelsovka VIP ? Vždyť ji postavili zároveň se sídlištěm, byla tehdy normálně součástí "občanskýho vybavení"...Jo, byla nová a asi pár lidí závidělo, že jsou za hranicí spádový oblasti, ale dětičky pohlavárů byly roztroušeny po školách v celým HK...ale chápu, že bazén byl terno...
neverend
napsal(a):
Tak ono snad nějak Švédové to tehdy naměřili jako první u zaměstnanců své jaderné elektrárny, když přicházeli do zaměstnání zkrz "měřící" rámy.Divné bylo ale že ti co šli dovnitř a ne ven.Pak už se našlo na satelitech špionážních enormní zvýšení teplot v místě kde stála Černobylská elektrárna a bylo celkem jasno odkud to je.Na druhou stranu tohle byla alespoň havárie,ale testy nukleárních zbraní probíhaly jak v Rusku,tak v USA a nikdo se moc nevzrušoval.Snad ty podmořské zrušili až nějak kolem roku osumdesát? Jenže věřte jim.🙂
Jj, máte pravdu s tím Švédskem, už si to také vybavuji.

fikovnice
napsal(a):
No na mě je ten obrázek malý a neumím to nějak zvětšit nebo přiblížit... Ale vidím tam Čínu v množině "No masks" a to mi nějak nesedí...
To je fakt, toho jsem si úplně nevšimla.
napsal(a):
Tak nevím... je to správný krok?
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cesko-prijme-pacienty-nakazene-koronavirem-z-francie-40319443?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Také nevím...
Ale asi ano. Snad ti, co o tom rozhodují, ví jaké máme kapacity a co si můžeme dovolit - aspoň doufám. A je to jen symbolická pomoc. Co jsem četla diskuzi na iDNESu, tak to lidi většinově vítají, na Novinkách samozřejmě pravý opak!
neverend

XXX.XXX.213.247
kiwiisek
napsal(a):
Ona byla Engelsovka VIP ? Vždyť ji postavili zároveň se sídlištěm, byla tehdy normálně součástí "občanskýho vybavení"...Jo, byla nová a asi pár lidí závidělo, že jsou za hranicí spádový oblasti, ale dětičky pohlavárů byly roztroušeny po školách v celým HK...ale chápu, že bazén byl terno...
S tím VIP si dělám jen legraci,ale po přestěhování z HK poblíž Prahy jsem byl ve výuce tak půl roku napřed a zvyk že ve škole se dává pozor jsem si odtamtud přinesl také.🙂 Nároky tam kladené na žáka byly opravdu vyšší.
GAELLE
napsal(a):
přesně tak, mám hnědé kanady taky přesně z té doby, protože 38-39 a jsou stále funkční, taky tehdy sehnané od stejdy majora u tankánů, dávno tomu..jen tak brouzdám před spaním a ani nevím jaké je nahoře téma a kuk na mně moje kanady. Kvalitka, nosím je už moře roků, v zimě, v létě....a furt drží, neuvěřitelné, mají už historickou hodnotu
A včera mně pobavilo ve zprávách v telce, že jediní kdo vůbec netuší, že po světě všude řádí koronavirus , jsou posádky ponorek co jsou už měsíc pod vodou...je to nějaký konvoj a teď vrací se do domovského přístavu, kapitáni rozhodli vůbec zatím neinformovat posádku dokud jsou pod vodou aby nevznikla panika....to je síla, až se mi sevřelo hrdlo při té představě, do čeho se vynoří...
fikovnice
napsal(a):
Rusko: počet mrtvých 8
počet uzdravených 64
To je opravdu země, kde zítra již znamená včera! Dají se vůbec od Rusů sehnat relevantní a hlavně pravdivá data....?!
..

rapotacka11
napsal(a):
Kdo ví, kde vznikl?
Jasně, ale to není u tohoto videa to podstatné. Pustila jste si ho? I kdyby zrovna tam COVID 19 nevznikl, tak tam může každou vteřinou vzniknout cokoliv jiného.

neverend
napsal(a):
Neříkejte, že máte v přízni Pavlíčkovce a spol. A pravdu, ne že zase budete mlžit🤪.

rapotacka11
napsal(a):
Viděla jsem ho.
U nás si taky lidi kupují kebaby,
no je to trošinku jiné ...
Trošinku jiné?
Krom toho to zacházení se zvířaty je otřesné.

rapotacka11
napsal(a):
Je, ale to nevyřešíme.
Ale my tady nic neřešíme. My si tu jen píšeme o koronaviru a záležitostech s ním souvisejících.
Bobča
napsal(a):
kebab je aspoň tepelně upravený...ale oni tam jedí i ty brouky,housenky a různou havěť i syrové...
Možná, nezajímám se o to, jen že proběhlo v TV i v tisku, že
sem dovážejí (dovezli) shnilé maso.
Překvapilo mě, co lidí si to kupovalo, mladých lidí
i po těchto zprávách.
Ale je fakt, že diskuze je o něčem jiném.
rapotacka11
napsal(a):
Možná, nezajímám se o to, jen že proběhlo v TV i v tisku, že
sem dovážejí (dovezli) shnilé maso.
Překvapilo mě, co lidí si to kupovalo, mladých lidí
i po těchto zprávách.
Ale je fakt, že diskuze je o něčem jiném.
ano určitě o něčem jiném....já třeba kebab nekupuji,a ty zprávy jsem zrovna taky neslyšela-možná právě jak ti ostatní lidi..
stejně jak kuřecí z Polska se salmonelou...a nevíme co sníme:-)
to jen tak...nemám co dělat,tak jsem sem vlezla a polemizuju tu s vámi
napsal(a):
Jasně, ale to není u tohoto videa to podstatné. Pustila jste si ho? I kdyby zrovna tam COVID 19 nevznikl, tak tam může každou vteřinou vzniknout cokoliv jiného.
To, že je to hnus, na který se nikdy nepodívám je fakt. Že se někde jinde jí něco jiného než u nás? Na tom ale není nic divného, prostě to tak je a smiřte se s tím. Že tam vzniknul covid, či cokoliv jiného? Je to možné, ale mají to tam jistě mnohem dýl, než my tady velkovýroby a jatka, takže zbytečné tím strašit.
GAELLE
napsal(a):
co říkáte na obrat Prymuly??? najednou je nás potřeba "promořit" ................nějak teda nechápu tu komedii s rouškama atd.
Myslím, že jsou za tím politické tlaky a u politiků zase obavy lidí z nepokojů. Ty by mohly nastat se zhroucením ekonomiky, podnikání, apod.
Každopádně pokud fakt začnou uvolňovat restrikce nějak až moc hrrr, tak to nevidím dobře. A to je mi z těch restrikcí hodně ouzko.
fikovnice
napsal(a):
Myslím, že jsou za tím politické tlaky a u politiků zase obavy lidí z nepokojů. Ty by mohly nastat se zhroucením ekonomiky, podnikání, apod.
Každopádně pokud fakt začnou uvolňovat restrikce nějak až moc hrrr, tak to nevidím dobře. A to je mi z těch restrikcí hodně ouzko.
no přesně mám tentýž názor.............bohužel lidi až na posledním místě. až se to tady rozjede bude na restrikce pozdě. a to se to docela dařilo držet pod kontrolou. asi jsme dle eu nedodržely kvoty mrtvých
trošku zas odbočím....v Litovli a v Uničově ty "aktéry" nakažení(ty lyžaře)musí hlídat policie.chlap v Litovli má vymlácená okna,ženská v Uničově počmáraný barák kosočtvercama...lidi jsou naštvaní,v Olmiku někde nechtějí,aby se vrátili ti lidi z nakažených měst do práce.....
v těch malých městech se lidi znají...když otevřou brzo obchody,tak může vzniknout panika,že nebude vpuštěn do obchodu "ten nakažený"-i kdyby byl nakrásně už vyléčený..co kdyby to ještě nosil v sobě..

GAELLE
napsal(a):
co říkáte na obrat Prymuly??? najednou je nás potřeba "promořit" ................nějak teda nechápu tu komedii s rouškama atd.
ale on to zas tak obrat není, že by to mělo projít většinou populace říkal (tuším) od začátku. A roušky jsou m.j. opatřením, jak počet nemocných natáhnout v čase,jak zajistit pomalý nárůst, aby nedošlo v důsledku velkého počtu těžce nemocných ke kolapsu zdravotnictví, jako mnohde jinde.
fikovnice
napsal(a):
Politické tlaky za tím nejsou, spíše naopak. Politici (Babiš, Hamáček) nesouhlasí, ti se naopak bojí ztráty důvěry, kdyby se situace s nemocnýma po tomto vyhrotila. A nepochopily jste to úplně, Prymula to chce promořovat, ale postupně, cíleně, dejme tomu po krajích, aby se to dalo v nemocnicích zvládat.
napsal(a):
ale on to zas tak obrat není, že by to mělo projít většinou populace říkal (tuším) od začátku. A roušky jsou m.j. opatřením, jak počet nemocných natáhnout v čase,jak zajistit pomalý nárůst, aby nedošlo v důsledku velkého počtu těžce nemocných ke kolapsu zdravotnictví, jako mnohde jinde.
Aha, nedočetla jsem, už jste to napsala
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Neříkejte, že máte v přízni Pavlíčkovce a spol. A pravdu, ne že zase budete mlžit🤪.
Jojo,to jsou oni.Bydlel jsem naproti v panéláku.S Láďou a Jardou jsme byli velcí kamarádi a jejich máma mě občas hlídala když naši nemohli.🙂 Byl to pro mě šok když jsem zjistil co se s nimi stalo a co z nich vyrostlo.🙁 Ne,dnes už opravdu netoužím se s nimi setkat a vlastně mladého Láďu někdo zastřelil.Tak to ani nejde i kdybych chtěl.Co jsem od jistého známého z Hradce slyšel,tak oni prý odpravili předchůdce nějakého Špalka či jak se jmenoval.
lesnížínka
napsal(a):
Politické tlaky za tím nejsou, spíše naopak. Politici (Babiš, Hamáček) nesouhlasí, ti se naopak bojí ztráty důvěry, kdyby se situace s nemocnýma po tomto vyhrotila. A nepochopily jste to úplně, Prymula to chce promořovat, ale postupně, cíleně, dejme tomu po krajích, aby se to dalo v nemocnicích zvládat.
Jako že tento týden otevřeme všechno (obchody, školy, úřady,...) v JM kraji, necháme všechny nakazit, pak je vyléčíme, a za měsíc půjdeme totéž udělat do Moravskoslezského kraje, atd.atd....? To fakt ne!
lesnížínka
napsal(a):
A politika je v tom zcela jistě. Jen se to nedozvíš... Prymula byl šéf krizového štábu, Hamáček byl ze začátku Babišem držen zkrátka (sám Hamáček to v nějakém rozhovoru kulantně řekl), až se k té funkci dostal... A šéfem krizového štábu je shodou náhod předseda jedné z vládnoucích partají a zároveň člověk z exekutivy držící jeden z nejvýznamnějších postů (vnitro). Pozor - nekritizuji, konstatuji!
Strategie, kterou popisuješ, byla doteď - a také se to dařilo držet v rozumných číslech. Nevím přesně, co mají v plánu, co chtějí oprostit z toho sevření, ale vím, že se spoustě lidí ty restrikce nelíbí. A v momentě, kdy se tedy "něco" začne otvírat, tak logicky přibyde nakažených. Nemoc zatím v celé ČR prodělalo málo lidí... Že se restrikce lidem nelíbí - tak tím teď nemám na mysli nějaké osobní nepohodlí, ale naprosto reálné riziko krachu podnikatelů a oborů podnikání. A politika je jak známo samozřejmě s ekonomikou provázána, že... Stejně tak, jako je pro politiky stěžejní získávat si lidi na svoji stranu, protože jsou to jejich potencionální voliči.
Na druhou stranu já osobně se budu samozřejmě řídit tím, s čím politici přijdou, ono také nic jiného nezbývá.
P.S. Nevím, zda funguje už "chytrá karanténa", ale trochu se bojím, že může napáchat i určité osobní/soukromé škody.
"Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda nemění strategii v boji proti koronaviru a nechystá se jít cestou postupného promořování populace. Babiš v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že proces promořování považuje za riskantní a že nyní není tento postup na stole...."
„Pan náměstek Prymula to řekl, samozřejmě je to jeho názor. Já si to neumím ani představit, my jdeme cestou eliminace a boje proti nákaze,“ vysvětluje Andrej Babiš.
Zdroj: iROZHLAS, 6.4.2020
A toto vnímám spolu s info, že se jedná o určitém uvolnění hranic a znovuotevření některých obchodů, hromadných sportovišť a rozvolnění dalších restrikcí jako poněkud kontradiktorní, ale co už...prostě nějak bude rozhodnuto a nezbývá než doufat, že dobře. Já se tomu snažím věřit.

"A šéfem krizového štábu je shodou náhod předseda jedné z vládnoucích partají a zároveň člověk z exekutivy držící jeden z nejvýznamnějších postů (vnitro)"
tak ono to tak mělo být správně od začátku, dle legislativy.
Kvůli (patrně) Prymulovi se přijímalo nové usnesení vlády.
já jen doufám že ač to jsou politici zapojí i vlastní zdravý rozum (pokud nějaký mají) a půjde jim o životy jejich voličů ne pouze o prachy.
Pokud chtějí "promořovat" tak by se měli mrknout do VB, USA atd. jak to tam dopadlo.
V tom případě se šily roušky vyráběly štíty a ventilátory na .............
A kde je ten materiál z číny když stále přilétají letadla a zdravotníci ho nemají?
a pokud mají tak v omezeném množství.
Kdo bude určovat koho promořit a koho ne? a v jakém pořadí? Mengele?
Proměření = tím , že se pomalu, kontrolovane budou uvolňovat opatření, otevirat nejmene rizikove veci . roušky a všechna hygienicka opatření budou i nadále fungovat .
Tim by melo vzniknout to proměření .
, že tak nějak "priprozene" s nim lidi přijdou do styku.. získali nějakou imunitu,
Aspoň tak ja jsem to pochopila. Ne , že se to necha nekotrolovatelne šířit. Myslím že ČR postupuje opatrne a dobře,

neverend
napsal(a):
Jojo,to jsou oni.Bydlel jsem naproti v panéláku.S Láďou a Jardou jsme byli velcí kamarádi a jejich máma mě občas hlídala když naši nemohli.🙂 Byl to pro mě šok když jsem zjistil co se s nimi stalo a co z nich vyrostlo.🙁 Ne,dnes už opravdu netoužím se s nimi setkat a vlastně mladého Láďu někdo zastřelil.Tak to ani nejde i kdybych chtěl.Co jsem od jistého známého z Hradce slyšel,tak oni prý odpravili předchůdce nějakého Špalka či jak se jmenoval.
Takže původem hradečák😀.
Njn. Jednu dobu, poměrně dlouhou, byli Pavlíčkovci v HK a okolí skloňovaní ve všech pádech, zejména v souvislosti s vydíráním a požadavky výpalného za tzv. vynucenou ochranu. Táta byl údajně hlavou všeho, tahal za nitky a kluky kryl z pozice známostí na kriminálce i jinde a možná i na spoustu lidí něco věděl a tak mu šli všichni na ruku. Kdo ví.
Jednu dobu to v Hradci bylo jak na Divokém západě. Pavlíčkovci si vytvořili pěknou pověst.
Pamatuju jak přijeli týpci v noci k nám před panelák, vytáhli si z řady na parkovišti něčí auto a zdemolovali ho. Automaticky se to přisuzovalo Pavlíčkovcům a tomu, že někdo neplatil.
Jeden z kluků najížděl do primátora. Otec pak tvrdil, že to nebyl syn, ale někdo jiný, kdo se pouze představil jeho jménem, případ byl odložen.
Jedním z počinů gangů byla demolice Disko klubu 2001, za kterou stálo vyřizování účtů. Poté si podnikatelé a provozovatelé nočních podniků stěžovali na Pavlíčkovce a jejich praktiky a na liknavý postup policie vůči nim a tak tam Gross poslal speciální tým, který měl ověřit nestrannost vyšetřování, ale žádné pochybení údajně neshledal.
Špalka někdo zastřelil v přestřelce v podzemních garážích na Benešovce, to taky nakonec policajti odložili. Pracovali s více verzemi, ale nic prý nebylo průkazné.
Jak to je v současnosti nevím, v Hradci se už nepohybuju a čas rychle letí.
Omluva za OT.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Takže původem hradečák😀.
Njn. Jednu dobu, poměrně dlouhou, byli Pavlíčkovci v HK a okolí skloňovaní ve všech pádech, zejména v souvislosti s vydíráním a požadavky výpalného za tzv. vynucenou ochranu. Táta byl údajně hlavou všeho, tahal za nitky a kluky kryl z pozice známostí na kriminálce i jinde a možná i na spoustu lidí něco věděl a tak mu šli všichni na ruku. Kdo ví.
Jednu dobu to v Hradci bylo jak na Divokém západě. Pavlíčkovci si vytvořili pěknou pověst.
Pamatuju jak přijeli týpci v noci k nám před panelák, vytáhli si z řady na parkovišti něčí auto a zdemolovali ho. Automaticky se to přisuzovalo Pavlíčkovcům a tomu, že někdo neplatil.
Jeden z kluků najížděl do primátora. Otec pak tvrdil, že to nebyl syn, ale někdo jiný, kdo se pouze představil jeho jménem, případ byl odložen.
Jedním z počinů gangů byla demolice Disko klubu 2001, za kterou stálo vyřizování účtů. Poté si podnikatelé a provozovatelé nočních podniků stěžovali na Pavlíčkovce a jejich praktiky a na liknavý postup policie vůči nim a tak tam Gross poslal speciální tým, který měl ověřit nestrannost vyšetřování, ale žádné pochybení údajně neshledal.
Špalka někdo zastřelil v přestřelce v podzemních garážích na Benešovce, to taky nakonec policajti odložili. Pracovali s více verzemi, ale nic prý nebylo průkazné.
Jak to je v současnosti nevím, v Hradci se už nepohybuju a čas rychle letí.
Omluva za OT.
Jojo,tak to se shoduje s informacemi od známého.Ano jsem Hradečák,ale z pochopitelných důvodů jsem dnes rád že jsme se odstěhovali.😀

"Proměření........"
promoření prosím, promoření......

Já bych řekla že příkladem by měli jít politici a jejich rodiny. Ne že s nejmodernějším respirátorem na hubě a nejmodernější léčbou v záloze budou vyčkávat, jak to s plebsem dopadne. Jako, samozřejmě že, dříve či později, to projde okolo každého z nás, ale čím dýl tím líp. Pokud se dá vycházet z historie, tak postupně se virus vždycky stal méně smrtícím, vždyť jeho cílem je ne zabít nositele, ale namnožit se. Tím je logicky úspěšnější ten kmen, který je sice nakažlivý, ale co možná nevíce neškodný pro nakaženého, zároveň vzniká imunita vůči příbuznému, ale smrtícímu viru.. Za mě je ještě brzy na nějaké promořování. Osobně sice nepatřím do nejrizikovější skupiny, ale mám v nejbližší rodině několik lidí, pro které by bylo setkání s nákazou velmi pravděpodobně fatální.
fikovnice
napsal(a):
A politika je v tom zcela jistě. Jen se to nedozvíš... Prymula byl šéf krizového štábu, Hamáček byl ze začátku Babišem držen zkrátka (sám Hamáček to v nějakém rozhovoru kulantně řekl), až se k té funkci dostal... A šéfem krizového štábu je shodou náhod předseda jedné z vládnoucích partají a zároveň člověk z exekutivy držící jeden z nejvýznamnějších postů (vnitro). Pozor - nekritizuji, konstatuji!
Strategie, kterou popisuješ, byla doteď - a také se to dařilo držet v rozumných číslech. Nevím přesně, co mají v plánu, co chtějí oprostit z toho sevření, ale vím, že se spoustě lidí ty restrikce nelíbí. A v momentě, kdy se tedy "něco" začne otvírat, tak logicky přibyde nakažených. Nemoc zatím v celé ČR prodělalo málo lidí... Že se restrikce lidem nelíbí - tak tím teď nemám na mysli nějaké osobní nepohodlí, ale naprosto reálné riziko krachu podnikatelů a oborů podnikání. A politika je jak známo samozřejmě s ekonomikou provázána, že... Stejně tak, jako je pro politiky stěžejní získávat si lidi na svoji stranu, protože jsou to jejich potencionální voliči.
Na druhou stranu já osobně se budu samozřejmě řídit tím, s čím politici přijdou, ono také nic jiného nezbývá.
P.S. Nevím, zda funguje už "chytrá karanténa", ale trochu se bojím, že může napáchat i určité osobní/soukromé škody.
Zas to tak neprožívejte, fíkovnice .
Nehledejte v posloupnosti opatření jakoukoliv logiku, rozumnou návaznost či dokonce hygepid plán.
Prostě se v jedné každé chvíli hraje podle úplně nových, čerstvě rozepsaných not - a že to nepasuje do nějakého smysluplného krizového plánu, který by - logicky - neměl obsahovat ob krok obraty od zdi ke zdi? To přece vůbec neva, hlavně že lidé se plošně zabaví ručními pracemi a naučí se pár nových manter (o postupném promořování populace či moje rouška chrání tebe ) - no, to je úspěch, ne?
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/100629/prymulova-pirueta-a-pad-je-to-diletant-ne-pro-to-co-rika-ale-kdy-komu-a-jak.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
https://hlidacipes.org/robert-brestan-kouzleni-s-koronavirem-hausnumera-a-strelba-od-boku-od-vlady-i-expertu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Saola dík, toto vaše mně rozsekalo :" Zas to tak neprožívejte, fíkovnice .
Nehledejte v posloupnosti opatření jakoukoliv logiku, rozumnou návaznost či dokonce hygepid plán.
Prostě se v jedné každé chvíli hraje podle úplně nových, čerstvě rozepsaných not - a že to nepasuje do nějakého smysluplného krizového plánu, který by - logicky - neměl obsahovat ob krok obraty od zdi ke zdi? To přece vůbec neva, hlavně že lidé se plošně zabaví ručními pracemi a naučí se pár nových manter (o postupném promořování populace či moje rouška chrání tebe ) - no, to je úspěch, ne? " Já jsem taky spíchla asi 300 roušek..a hlavně marně hledám v tom všem logiku jak ty hlášky jdou den za dnem od pangejtu k pangejtu....a nejvíce je znát jak rodiče šílejí ze svých vlastních harantůkdyž jsou s nima denodenně doma a TLAČÍ na otevření škol, Babiš to už neváhal veřejně naslibovat aby s tím vyrukovalON že otevřel školy a svým voličům, které tím zachrání před blázincem, tak zprostředkuje nirvánu. Jakmile se otevřou školy, rozvolní opatření, nakažených bude přibývat a kýžené promořenosti bude dosaženo
rapotacka11
napsal(a):
https://www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr/posts/2876057169181457?__tn__=K-R
Pan Flegr pozapomněl Micíkovi sdělit jednu zásadní věc - vypadá to, že kočky onemocnět mohou a to prokazatelně i tím způsobem, že se nakazí od člověka. Takže bych budoucnost Micíka zas až tak úplně růžově neviděla.
Nicméně, asi bych mu to taky neřekla.
Kohopak asi napadne prvního v rámci prevence šíření koronaviru likvidovat volně žijící kočky?
saola
napsal(a):
Prostě se v jedné každé chvíli hraje podle úplně nových, čerstvě rozepsaných not - a že to nepasuje do nějakého smysluplného krizového plánu, který by - logicky - neměl obsahovat ob krok obraty od zdi ke zdi? To přece vůbec neva, hlavně že lidé se plošně zabaví ručními pracemi a naučí se pár nových manter (o postupném promořování populace či moje rouška chrání tebe ) - no, to je úspěch, ne?
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/100629/prymulova-pirueta-a-pad-je-to-diletant-ne-pro-to-co-rika-ale-kdy-komu-a-jak.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
https://hlidacipes.org/robert-brestan-kouzleni-s-koronavirem-hausnumera-a-strelba-od-boku-od-vlady-i-expertu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
No tak nějak jsem jinými slovy napsala to co Vy...
napsal(a):
"A šéfem krizového štábu je shodou náhod předseda jedné z vládnoucích partají a zároveň člověk z exekutivy držící jeden z nejvýznamnějších postů (vnitro)"
tak ono to tak mělo být správně od začátku, dle legislativy.
Kvůli (patrně) Prymulovi se přijímalo nové usnesení vlády.
No a blokoval to kdo? Babiš! Proč? Nevím, ale asi protože...politika!
saola
napsal(a):
Ještě se teda zeptám: máte pro ty veletoče nějaké vysvětlení? Nebo žádné neexistuje...?
fikovnice
napsal(a):
Ještě se teda zeptám: máte pro ty veletoče nějaké vysvětlení? Nebo žádné neexistuje...?
Ano, mám.
Za rok budou volby, a pandemie voličům asi přece jen utkví - a je nemožné z toho bez ztráty kytičky vybruslit, když se během takovéhle saprlot krize zjistí, že král je nahý (přeloženo do češtiny, že není k dispozici pro případ celorepublikové pandemie žádný krizový plán a žádné zásoby čehokoliv včetně toho, co se ani za desetiletí nekazí, stojí pakatel, a může se kontinuálně v běžném provozu ze státních rezerv bez problémů obměňovat (roušky třeba - aspoň pro ty zdravotníky, že áno)).
Tak prostě děláte, co se zrovna jeden každý den dá.
saola
napsal(a):
Pokračování pohádky "O chytré karanténě":
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chytra-karantena-se-nevyuziva-hygieny-po-nas-nic-nepozaduji/r~b9d48b12799611ea8972ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne
Jj, už jsem to četla. A diskuze na iDNESu je výživná...
Tak Píši jak to u nás vypadá.
Snad nikomu z 30 lidi, ktere poslala paní do karantény se nákaza neprokázala .
Nakazila "jen" svoji rodinu - manžela , tchána,tchyni a dítě. Vsichni žijí v jedne domácnosti. Mladí jsou na tom dobře, i manžel, který prodělal pred lety rakovinu. Tchán bohužel včera zemřel 😕
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Nakazila "jen" svoji rodinu - manžela , tchána,tchyni a dítě. Vsichni žijí v jedne domácnosti. Mladí jsou na tom dobře, i manžel, který prodělal pred lety rakovinu. Tchán bohužel včera zemřel 😕
To je na tom to nejhorší. Nakazíš a doslova zabiješ své blízké. Nevím, jak se pak s tím dá žít

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Ten palec nahoru nebyl za tchána, co umřel....ale že teda nebyli nakaženi další lidé mimo rodinu.

Narazila jsem na tohle, co o tom soudíte? Jsou to nové nákazy nebo reaktivace?
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/temer-stovka-uzdravenych-jihokorejcu-ma-znovu-pozitivni-testy-40320187
napsal(a):
Narazila jsem na tohle, co o tom soudíte? Jsou to nové nákazy nebo reaktivace?
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/temer-stovka-uzdravenych-jihokorejcu-ma-znovu-pozitivni-testy-40320187
Těžko říct. Asi více info se dozvíme až mnohem později...se tedy obávám. Každopádně nedobrá zpráva.
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Tchán zemřel v souvislosti s koronavirem? Nebo na něco jiného a jedná se jen o časovou shodu?
Já jen - být vámi nebo kýmkoliv jiným, naznačujícím souvislosti - bych si takové naznačování spíš raději odpustila
Kolik starých lidí umírá u nás každoročně na chřipku? Tisíce.
A vláčí někdo po netu ty, kteří je pravděpodobně nakazili? Moc ne, že? Řekla bych naopak, že je to každému jedno - nebo o tom minimálně do koronavirové hysterie vůbec nepřemýšlel. Není to divné?
Takže nakazit někoho chřipkou je v pohodě, ale nakazit se koronavirem a sdílet s někým domácnost je na trest smrti?
A kde s tím lynčováním eventuelně skončit? Co rodiny, kde se pije a kouří, kde se nezdravě jí, kde nevychovávají dostatečně kvalitně děti (doplňte další hříchy dle potřeby)?
Ani krizový štáb netuší, jak je populace promořena, jak rychle se koronavirus šíří, co je potřeba k tomu, aby došlo v jedné domácnosti k přenosu, natož jaká expozice je ještě bezpečná ve veřejném prostoru. ALe dehonestovat a nedej Bože lynčovat lidi, kteří ohledně pandemie nemají ani vzdělání, ani odbornost, a hlavně od počátku jen naprosto zmatené a často protichůdné informace zhora, to mi přijde ubohé. Ať už jsou to lyžaři z Itálie nebo ti, kteří si dostatečně hluboce neuvědomili důležitost dodržování karanténních opatření. Tím ale myslím běžný plebs (Bobčo, promiň ), nikoliv třeba prezidentova poradce Nejedlého, který do té restaurace augerechnet musel, i když měl sedět doma na zadku.
Dokážete si představit, že i kdyby ten tchán skutečně zemřel na koronavirus, že si ho mohl pořídit (stejně jako ostatní členové rodiny) od někoho jiného, v obchodě, venku, v autobuse apod.?

lynčovat se určitě nemá, ale nevyjádřit se k zjevné nezodpovědnosti je těžké. Třeba moje sestra, dělá na ministerstvu, takže info mají až až, zůstala jen zírat na kolegyni, která v okamžiku, kdy už Itálie pomalu byla celá promořená a začínaly se zavírat hranice, trvala na tom, že ona zkrátka na tu zaplacenou lyžovačku ve Francii odjede, protože prostě chce. Pokud někdo ví, že je dotyčný v karanténě a má sedět doma na zadku, nemá k němu chodit na kafe. Nemusí ji nikdo lynčovat, svědomí ji dožene.
Ještě k tomu tchánovi - naprosto si netroufám soudit, jak skutečně to bylo, ale jsem přesvědčená, že u drtivé většiny "obětí" koronaviru v ČR je to tak, že ti lidé by letošní jaro nedali ani bez koronaviru. Prostě umřeli na své základní onemocnění a přidružené neduhy a k tomu byli náhodou covid pozitivní.
napsal(a):
lynčovat se určitě nemá, ale nevyjádřit se k zjevné nezodpovědnosti je těžké. Třeba moje sestra, dělá na ministerstvu, takže info mají až až, zůstala jen zírat na kolegyni, která v okamžiku, kdy už Itálie pomalu byla celá promořená a začínaly se zavírat hranice, trvala na tom, že ona zkrátka na tu zaplacenou lyžovačku ve Francii odjede, protože prostě chce. Pokud někdo ví, že je dotyčný v karanténě a má sedět doma na zadku, nemá k němu chodit na kafe. Nemusí ji nikdo lynčovat, svědomí ji dožene.
Nedožene. A proč taky - co je ta zjevná nezodpovědnost?
Drtivá většina těch, co se vrátili z Itálie či jiného zahraničí, byla a je zdravá.
A u těch, u kterých bylo onemocnění potvrzeno testy, máte opravdu jistotu, že se nakazili právě v zahraničí? Někteří z nich možná ano, ale to onemocnění běhalo zcela jistě minimálně od prosince už po ČR, ještě než se vůbec lidé, vracející se z dovolenkových lyžovaček, začali řešit.
Klidně se mohli nakazit v ČR, do zahraničí odjet, vzít víra s sebou a bezpříznakově tam prožít dovolenou, a již podstatnou dobu předtím, než by je po dovolené byť i zavřeli na 14 dní do karantény, dávno poskytovat nezištně virus ostatním - nicméně nemohou za to, to je prostě realita.
Výčitky svědomí ani lynčování nejsou na místě. Paměť mi ještě slouží a v době, kdy v našem kraji začínaly jarní prázdniny, ještě i odborníci (např. R.Maďar) doporučovali dovolené v Itálii nerušit.
Je smutný, že většina národa považuje za alfu omegu to, co o koronaviru píšou na Novinkách.
paní prodavačka neměla co chodit ke kamarádce, pokud ta byla v karanténě - za porušení karantény jsou u nás snad přísné tresty, ne?
"díky" nezodpovědným lidem, a k nim patří bohužel i "lyžaři", kteří sem vir zatáhli jako jedni z prvních, se nakazila spousta lidí, bohužel i seniorů v domovech důchodců...pochybuji,že tchán si vir pořídil někde jinde, to by byla opravdu blbá náhoda..

saola
napsal(a):
Nedožene. A proč taky - co je ta zjevná nezodpovědnost?
Drtivá většina těch, co se vrátili z Itálie či jiného zahraničí, byla a je zdravá.
A u těch, u kterých bylo onemocnění potvrzeno testy, máte opravdu jistotu, že se nakazili právě v zahraničí? Někteří z nich možná ano, ale to onemocnění běhalo zcela jistě minimálně od prosince už po ČR, ještě než se vůbec lidé, vracející se z dovolenkových lyžovaček, začali řešit.
Klidně se mohli nakazit v ČR, do zahraničí odjet, vzít víra s sebou a bezpříznakově tam prožít dovolenou, a již podstatnou dobu předtím, než by je po dovolené byť i zavřeli na 14 dní do karantény, dávno poskytovat nezištně virus ostatním - nicméně nemohou za to, to je prostě realita.
To mi nevykládejte, kdyby to bylo, jak tvrdíte, byl by už v první fázi nákazy vir rovnoměrně rozptýlený mezi všechny věkové skupiny a zejména by se projevil u lidí vyššího věku. Ale on se jako první vyskytl hlavně u mladších ročníků, proto taky na začátku lidé neumírali. Oni jaksi staří a nemocní na lyže nejezdí. Já nikoho nechci lynčovat, ale ani nemám chuť upravovat fakta, proto, aby se někdo mohl cítit líp. Lyžaři to, jistě nevědomky, zpočátku podcenili a já jim to nemám za zlé. Ale v případě, že má někdo nařízenou karanténu a porušuje to, má být potrestán.
napsal(a):
To mi nevykládejte, kdyby to bylo, jak tvrdíte, byl by už v první fázi nákazy vir rovnoměrně rozptýlený mezi všechny věkové skupiny a zejména by se projevil u lidí vyššího věku. Ale on se jako první vyskytl hlavně u mladších ročníků, proto taky na začátku lidé neumírali. Oni jaksi staří a nemocní na lyže nejezdí. Já nikoho nechci lynčovat, ale ani nemám chuť upravovat fakta, proto, aby se někdo mohl cítit líp. Lyžaři to, jistě nevědomky, zpočátku podcenili a já jim to nemám za zlé. Ale v případě, že má někdo nařízenou karanténu a porušuje to, má být potrestán.
Staří a nemocní samozřejmě umírali i v době před lyžováním v Itálii - jen nikoho nenapadlo je vyšetřovat na covid.
Že se vir jako první vyskytl u mladších ročníků, může být tím, že ty starší ročníky prostě nikdo nevyšetřoval, neboť nebyli lyžovat
Je to přesně tak, na každé zpravodajské titulce na vás vyskočí aktuální počet mrtvých - teď něco okolo 130 lidí, evidovaných a testovaných od té doby, co si někdo víra všiml
Ten úsměv není cynismus nad smrtí, ale jen pousmání, jak malé je to číslo. Je otázkou, jak moc byla úmrtí na koronavirus rozpuštěna do jiných příčin smrti, než se začalo vůbec testovat - a hlavně u starých a nemocných.
A je to stejné i dnes - myslíte, že se každé úmrtí testuje na covid? Nenechte se vysmát.
Jsou to jen čísla, často navíc nepřesná a o ničem absolutně nevypovídající.
Lidé prostě umírají pořád - a zemřít můžete z pohledu statistiky jen jednou. Zda na zchátralost organismu či jiné moribundy nebo na komplikace díky koronavírovi, to opravdu před počátkem jakéhosi oficiálního testování nikdo neřešil. Zápal plic? Na to staří lidé bohužel umírají často.

ale je opravdu uklidňující, že alespoń někdo fakt VÍ, že koronavirus tady s námi strávil už vánoce a lyžaři do Itálie jezdili už nakažení......
neverend

XXX.XXX.213.247
No ono na chřipku skutečně ročně zemřou až dva tisíce lidí,ale musíme si uvědomit že nakažený je v sezóně chřipky každý druhý.🙂 Takhle kdyby se rozšířil koronavirus,myslím že by se mrtví počítali spíš ve statisících.
napsal(a):
ale je opravdu uklidňující, že alespoń někdo fakt VÍ, že koronavirus tady s námi strávil už vánoce a lyžaři do Itálie jezdili už nakažení......
Jako sarkasmus obstojné, ale holt těm číslům nesmíte tak podléhat, no
Docela srozumitelné i pro nezdravotníky:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/koronavirus-falesna-cisla.A200410_163555_p_zahranici_wag

Já teda nevim, ale ať je to jak je to, kdybych se vracela z Itálie a měla nařízenou povinnou karanténu, protože co když jsem to tam chytla a co když můžu nakazit další lidi, tak sedím na zadeli doma, budu možná brblat, protože to je nepříjemnost, ale mezi lidi bych nelezla.