mno...Češi a šikovní?
Asi ano, pořád je tady asi větší tradice si něco samostatně ušít než západněji od nás.
Na druhou stranu - doma sbastlené roušky, ať už vyrobené s jakýmkoliv množstvím lásky, zodpovědnosti či pocitu sounáležitosti, prostě nejsou proti viru samospasitelné a málokdo z běžných lidí je dokáže rutinně po celý den používat v takovém režimu, aby si snad i víc neuškodil (tj. střídat, nedotýkat se roušky, když je na obličeji, když si ji sundá, nemuchlat ji v kapse nebo batohu a pak si ji tu samou znovu nenasazovat - stejně tak s těmi šátky - ruce bych jim urazila, když to vidím na ulici: má šátek přes nos a pusu, pak si ho shrne pod krk, zakouří si a znovu si šátek vysune nahoru, a tak to dělá celý den - to je lepší už snad olizovat ta madla v MHD).
Možná jsou na západ od nás vzdělanější a uvšdomují si, že rouška proti viru opravdu neochrání a svému nositeli může prospět jen za dodržování poměrně přísných manipulačních zvyků.
Nebo nejsou na rozdíl od Čechů každookamžitě médii masírováni k panice a strachu. On ten občan na své úrovni toho jaksi moc dělat nemůže, když jsou ta vyhlašovaná opatření tak chaottická a nekoncepční.
Je jednoduché všechno zavřít a zakázat na měsíc, možná dva, ale protože to je koneckonců jen 1/12 či 1/6 z ročního ekonomického pohybu, ale škrtit drakonickými opatřeními vše déle? No, nevím, tedy.
Nehledě na to, že dle posledních informací je reálné číslo, vyjadřující počet nakažených v populaci, zhruba sedminásobek počtu pozitivně otestovaných.
Stejně to prostě běží v nepoměrně širším záběru, než ukazují čísla potvrzená testy.
Jako semknutí lidí ohledně hadérků na čumáčky pěkné, ono je to i pozitivní náplň práce pro ty, které stresuje současný režim i masáž médii, ale přehradu proti viru tím fakt nikdo nepostaví.
tero
napsal(a):
Tak mne napadlo, jestli nemůže virus dotáhnout pes z venčení. Lidi plivou všude...Na tlapkách na srsti...Sice po každém venčení sprchujeme tlapky, ale stejně...
https://tn.nova.cz/clanek/dalsi-nakazene-zvire-testy-potvrdily-covid-19-u-nemeckeho-ovcaka.html
saola
napsal(a):
mno...Češi a šikovní?
Asi ano, pořád je tady asi větší tradice si něco samostatně ušít než západněji od nás.
Na druhou stranu - doma sbastlené roušky, ať už vyrobené s jakýmkoliv množstvím lásky, zodpovědnosti či pocitu sounáležitosti, prostě nejsou proti viru samospasitelné a málokdo z běžných lidí je dokáže rutinně po celý den používat v takovém režimu, aby si snad i víc neuškodil (tj. střídat, nedotýkat se roušky, když je na obličeji, když si ji sundá, nemuchlat ji v kapse nebo batohu a pak si ji tu samou znovu nenasazovat - stejně tak s těmi šátky - ruce bych jim urazila, když to vidím na ulici: má šátek přes nos a pusu, pak si ho shrne pod krk, zakouří si a znovu si šátek vysune nahoru, a tak to dělá celý den - to je lepší už snad olizovat ta madla v MHD).
Možná jsou na západ od nás vzdělanější a uvšdomují si, že rouška proti viru opravdu neochrání a svému nositeli může prospět jen za dodržování poměrně přísných manipulačních zvyků.
Nebo nejsou na rozdíl od Čechů každookamžitě médii masírováni k panice a strachu. On ten občan na své úrovni toho jaksi moc dělat nemůže, když jsou ta vyhlašovaná opatření tak chaottická a nekoncepční.
Je jednoduché všechno zavřít a zakázat na měsíc, možná dva, ale protože to je koneckonců jen 1/12 či 1/6 z ročního ekonomického pohybu, ale škrtit drakonickými opatřeními vše déle? No, nevím, tedy.
Nehledě na to, že dle posledních informací je reálné číslo, vyjadřující počet nakažených v populaci, zhruba sedminásobek počtu pozitivně otestovaných.
Stejně to prostě běží v nepoměrně širším záběru, než ukazují čísla potvrzená testy.
Jako semknutí lidí ohledně hadérků na čumáčky pěkné, ono je to i pozitivní náplň práce pro ty, které stresuje současný režim i masáž médii, ale přehradu proti viru tím fakt nikdo nepostaví.
Co tedy radíte???..když to šití je podle vás nanic???
..Mám kamarádku..Po nákupu(po 14 dnech si šla doplnit zásoby)se vysleče venku se vším všudy,věci nechá aspoň 12 hodin venku,osprchuje se i s vlasama...a nevyleze...pak je v rukavicích hodí do pračky...
Souhlas s kamarádkou.
Plus otírat dezinfekcí boty, tašku, denně mýt vlasy, kdo nosí brýle, pravidelně si je mýt, nenosit šperky a dlouhé nehty, vytírat, utírat prach, kliky apod.
Rukavice a rouška samy o sobě prostě v prostorech, kde se kumulují lidé, nestačí. Už se to tady ve vlákně dřív psalo.
saola
napsal(a):
Souhlas s kamarádkou.
Plus otírat dezinfekcí boty, tašku, denně mýt vlasy, kdo nosí brýle, pravidelně si je mýt, nenosit šperky a dlouhé nehty, vytírat, utírat prach, kliky apod.
Rukavice a rouška samy o sobě prostě v prostorech, kde se kumulují lidé, nestačí. Už se to tady ve vlákně dřív psalo.
dezinfekci nemám, nepoužívám to a pak už se nedala koupit. stačí otřít octem?
saola
napsal(a):
Souhlas s kamarádkou.
Ano,souhlasím s vámi...I vím,že se to tu psalo....Jenže ti lidé,co se tu shlukují při venčení...co posedávají u rybíka.....kdyby ty roušky neměli....bylo by to snad ještě horší,ne??ty lidi prostě nezamknete doma...Ta neteř,co jsme šily ty roušky,nechává nákup na balkoně-ta se toho bojí nejvíc....pořád u sebe nosí desinfekci...To by musel být snad zákaz vycházení,ale to si dost dobře nedokážu představit...Já jsem sama,já to dodržuju,nechodím ven-jen večer do popelnice(zatím mi nešibe) ale rodiny s dětmi...a když nemají respirátory???my jsme šily roušky s kapsou,vkládáme do nich navíc ještě aspoň papírový kapesníček nebo složenou kuchyňskou utěrku...
čím se mají teda chránit??
Ta spolužačka se fakt bojí,dělá vše,volává mi,potřebuje někoho,kdo by to s ní sdílel-její sestra má ten černý kašel...dceru má v Itálii-přímo TAM..v centru nákazy...Nebudu tu rozebírat Itálii,ale aspň něco málo,co můžem pro to udělat,si myslím děláme....Už jsem tady taky psala,že jsem šla jako první v roušce do Billy(a to jsem chránila JE před sebou...Hleděli na mě jak na exota,mladé prodavačky se mi smály Já rýmu jak blázen,kašel-14 dní jsem nebyla venku,chtěla jsem(to bylo první den,co vyhlásili stav nouze)nakoupit kocourovi a já něco málo doplnit zásoby...
Uživatel s deaktivovaným účtem

saola
napsal(a):
Souhlas s kamarádkou.
Ano.. a po třech dnech pak skončím na psychiatrii, protože mi z toho hrábne :-D.
Veřejně se přiznávám k tomu, že patřím přesně mezi ty, kterým byste urazila ruce. Chodím venčit do přirody a šátek si přes obličej natáhnu jen na tu chvíli, kdy procházím přes vesnici a pak když náhodou někoho v lese potkám. Proč? Protože roušku nosím kvůli ostatním a ne kvůli sobě. Pokud bych vir měla na ruce, tak si ho stejně rozmatlám brzy i jinam, i kdybych se roušky celou dobu procházky ukázkově nedotýkala. Během venčení sahám na vodítko, na psa, na oblečení, na hračky psa, na mobil.. A ne.. opravdu tohle všechno nedesinfikuju potom, co přijdu domů a nelezu do sprchy..
Je naprostá utopie, že se budou všichni chovat tak, jak popisujete, že by se chovat měli a virus by tak vymizel. Nevymizí. Roušky schvaluji, protože pomůžou virus zpomalit. Mít ale roušku na puse v lese dvě hodiny, když nikoho nepotkám? Nesmysl. Rouška slouží k tomu, abych já nenakazila druhé. Mě samotnou nijak nechrání..
Když jsem šla o víkendu nakoupit, tak jsem si vzala do obchodu i rukavice. Bylo to ale také pouze kvůli ochraně ostatních, kdybych byla nakažené a nevěděla o tom. Na zboží, které jsem v obchodě sahala v rukavicích, jsem stejně doma sahala bez nich..
napsal(a):
Ano.. a po třech dnech pak skončím na psychiatrii, protože mi z toho hrábne :-D.
Veřejně se přiznávám k tomu, že patřím přesně mezi ty, kterým byste urazila ruce. Chodím venčit do přirody a šátek si přes obličej natáhnu jen na tu chvíli, kdy procházím přes vesnici a pak když náhodou někoho v lese potkám. Proč? Protože roušku nosím kvůli ostatním a ne kvůli sobě. Pokud bych vir měla na ruce, tak si ho stejně rozmatlám brzy i jinam, i kdybych se roušky celou dobu procházky ukázkově nedotýkala. Během venčení sahám na vodítko, na psa, na oblečení, na hračky psa, na mobil.. A ne.. opravdu tohle všechno nedesinfikuju potom, co přijdu domů a nelezu do sprchy..
Je naprostá utopie, že se budou všichni chovat tak, jak popisujete, že by se chovat měli a virus by tak vymizel. Nevymizí. Roušky schvaluji, protože pomůžou virus zpomalit. Mít ale roušku na puse v lese dvě hodiny, když nikoho nepotkám? Nesmysl. Rouška slouží k tomu, abych já nenakazila druhé. Mě samotnou nijak nechrání..
Když jsem šla o víkendu nakoupit, tak jsem si vzala do obchodu i rukavice. Bylo to ale také pouze kvůli ochraně ostatních, kdybych byla nakažené a nevěděla o tom. Na zboží, které jsem v obchodě sahala v rukavicích, jsem stejně doma sahala bez nich..
no právě. myslím že není v normálních možnostech ta doporučení dodržet. teda krom rukavic v obchodě a roušky na ulici. taky jsem si ji u řeky sundala a dýchala čerstvý vzduch - nikdo kolem nebyl. a oblečení po procházce neperu ani se nesprchuju. do krámu jdu dnes po týdnu poprvé tak uvidím jak to tam funguje. a pravdou je že se mi tam vůbec nechce

Taky mě ten nákup čeká + návštěva pošty, plánuju to skoro jako vojenskou misi :D
Jsem ve výhodě, mám nákrčník s nanovláknem od Respilonu, ten by měl při správném používání částečně chránit i mě, ale zas nemám rukavice... Tak se asi před obchodem namatlu dezinfekcí a doma provedu dekontaminaci ve sprše. Zbytek je v rukou Božích.
GAELLE
napsal(a):
záleží kolik bude u nás případů a jaké určí limity věku (ale i nemocí).
četla jsem to i na lékařském webu.
bohužel pak dojde na válečné třídění tím jsem si jistá. všechny zachránit nebude možné. U nás je možné že to zvládneme. proto kdo nemusí ať sedí doma !!!!
Ano, triage už v Itálii a Španělsku funguje.
Kromě šátku přes pusu se chovám úplně normálně. Předevčírem jsem šla večer vyjímečně po vsi, protože jsem potřebovala vyzvednout u mamky látku na roušky pro bráchu do Prahy. Potkala jsem asi 5 lidí, z toho jen s jednou paní jsem se míjela na chodníku, ostatní byli na vzdálenost desítek metrů. Krom svých věcí a svého psa na nic nesahám. V obchodě, ani nikde na veřejných místech (pošta, lékárna...) jsem nebyla minimálně 14dní.
napsal(a):
Roušky - žádný stát jich nemá dostatek. Postarat se o sebe v době nouze, tedy ušít si roušku, nebo si ji jinak opatřit - koupit od někoho kdo šije, či ji získat od laskavého "šiče" zdarma, považuji za jediné možné. Jednorázových roušek nebude nikdy dost na to, aby je mohli používat všichni správným způsobem - mít je na sobě nejvýš dvě hodiny a pak je zlikvidovat. A distribuce českou poštou - za prvé jedna rouška nic neřeší (ani 5, ani 10, atd.), a za druhé u nás doručuje pošta tak kvalitním způsobem, že bychom se stejně žádné roušky nedočkali.
Já nakonec koupila včera od té mé známé dvě za 200 Kč. Mě ty dvě stovky nezabijou...tak co. Jsou z plátna, dají se vyvařovat...
saola
napsal(a):
mno...Češi a šikovní?
"Je jednoduché všechno zavřít a zakázat na měsíc, možná dva, ale protože to je koneckonců jen 1/12 či 1/6 z ročního ekonomického pohybu, ale škrtit drakonickými opatřeními vše déle? No, nevím, tedy."
Přesně tohoto se také obávám.
Bobča
napsal(a):
Ano,souhlasím s vámi...I vím,že se to tu psalo....Jenže ti lidé,co se tu shlukují při venčení...co posedávají u rybíka.....kdyby ty roušky neměli....bylo by to snad ještě horší,ne??ty lidi prostě nezamknete doma...Ta neteř,co jsme šily ty roušky,nechává nákup na balkoně-ta se toho bojí nejvíc....pořád u sebe nosí desinfekci...To by musel být snad zákaz vycházení,ale to si dost dobře nedokážu představit...Já jsem sama,já to dodržuju,nechodím ven-jen večer do popelnice(zatím mi nešibe) ale rodiny s dětmi...a když nemají respirátory???my jsme šily roušky s kapsou,vkládáme do nich navíc ještě aspoň papírový kapesníček nebo složenou kuchyňskou utěrku...
čím se mají teda chránit??
Ta spolužačka se fakt bojí,dělá vše,volává mi,potřebuje někoho,kdo by to s ní sdílel-její sestra má ten černý kašel...dceru má v Itálii-přímo TAM..v centru nákazy...Nebudu tu rozebírat Itálii,ale aspň něco málo,co můžem pro to udělat,si myslím děláme....Už jsem tady taky psala,že jsem šla jako první v roušce do Billy(a to jsem chránila JE před sebou...Hleděli na mě jak na exota,mladé prodavačky se mi smály Já rýmu jak blázen,kašel-14 dní jsem nebyla venku,chtěla jsem(to bylo první den,co vyhlásili stav nouze)nakoupit kocourovi a já něco málo doplnit zásoby...
Boži, jsi z postižené oblasti, děti máš v centru nákazy. Nech se otestovat! Zavolej na KHS nebo OHS - prostě kam se má volat. Toť moje doporučení...

"Možná jsou na západ od nás vzdělanější a uvšdomují si, že rouška proti viru opravdu neochrání a svému nositeli může prospět jen za dodržování poměrně přísných manipulačních zvyků."
evidentně pořád ne každý chápe, že rouška není primární ochrana nositele, ale těch okolo.....a tím sekundárně i nositele
a že rouška je součást dalších opatření
edit : rouška s nanofiltrem, to už by bylo jiná......
Bobča
napsal(a):
Co tedy radíte???..když to šití je podle vás nanic???
..Mám kamarádku..Po nákupu(po 14 dnech si šla doplnit zásoby)se vysleče venku se vším všudy,věci nechá aspoň 12 hodin venku,osprchuje se i s vlasama...a nevyleze...pak je v rukavicích hodí do pračky...
To by chtělo fakt tu hygienickou smyčku se suchou sprchou... Máme v práci - že bych se tam nastěhovala...?
Andrýsek3
napsal(a):
S tím.. Máme dobře našlápnuto.. Myslíte, že oproti jiným Evropským zemím jsme na tom nějak výrazně lépe? Já teda té naší tisicovce nevěřím ani za mák.. Jakože Německo, Rakousko, Nizozemí všude mají desetitisíce nakažených.. Podle mě jsme na tom naprosto stejně. USA se najednou dostala do předních příček, protože začali testovat o sto šest. Teda i já doufám, že na tom budeme lépe než Itálie, protože 600 úmrtí za den..
Jasně, že ve skutečnosti je nakažených více, ale u nás je testy potvrzená tisícovka a jinde jsou testy potvrzeny desítky tisíc. To mi přijde jako podstatný rozdíl. Samozřejmě je otázka, jak moc číslo bude u nás ještě stoupat, ale doufám, že opatření zaberou a třeba se ani k těm desítkám tisíc (v množném čísle) nedostaneme.
Ad rouška pro každého občana poštou do schránky - mi osobně přijde jako neskutečné plýtvání materiálem i prací a doufám, že šlo spíš o populistické řeči, které se ale po zvážení realizovat nebudou. Jednorázové roušky (tedy ústěnky) ať mají k dispozici jen ti, co je opravdu potřebují a u koho mají smysl, protože se setkávají s nakaženými - tedy zdravotníci, IZS... Běžný občan už si mezitím beztak vyrobil či pořídil nějakou bavlněnou opakovaně použitelnou sám...
boikana
napsal(a):
Jasně, že ve skutečnosti je nakažených více, ale u nás je testy potvrzená tisícovka a jinde jsou testy potvrzeny desítky tisíc. To mi přijde jako podstatný rozdíl. Samozřejmě je otázka, jak moc číslo bude u nás ještě stoupat, ale doufám, že opatření zaberou a třeba se ani k těm desítkám tisíc (v množném čísle) nedostaneme.
Ad rouška pro každého občana poštou do schránky - mi osobně přijde jako neskutečné plýtvání materiálem i prací a doufám, že šlo spíš o populistické řeči, které se ale po zvážení realizovat nebudou. Jednorázové roušky (tedy ústěnky) ať mají k dispozici jen ti, co je opravdu potřebují a u koho mají smysl, protože se setkávají s nakaženými - tedy zdravotníci, IZS... Běžný občan už si mezitím beztak vyrobil či pořídil nějakou bavlněnou opakovaně použitelnou sám...
Přesně. Ráno jsem viděla u sousedů auto pošty, tak jsme šla nakouknout do schránky a říkala jsem si, že snad tam ta rouška nebude, že ji snad schválně nikdo nevozil. A přemýšlela jsem, komu by tak bylo důležité ji dát..
hlásím návrat z bojové zony Albert středočeský kraj.nejvíc nemocných po praze. dezinfekce žádná před vchodem se všud válí použité latexové rukavice. nakupuju do tašky jako i předtím.Lidí v obchodě přiměřeně. Mouka těstoviny rýž doplněny. chybí pro změnu ocet sůl droždí. roušku z prostěradla jsem namočila dechem než jsem vůbec k obchodu dojela 1,5 km. sahat jsem na ni stejně musela lezla mi do očí. a v rukavicích od pečiva něco nabrat fakt šílený. lékárna už měla nainstalované plexisklo.prodavačky doma šité roušky. říkali že důchodci stejně chodí dál mimo vyhrazené hodiny. konec hlášení !

lesnížínka
napsal(a):
No nic, venku zima jak v sýrni, muž mi hodil košile, tak jdu šít roušky pro nás
Tady máte jednoduchý návod, jen v delším rozměru přidejte něco na švy. Filtry prý budou - https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/sijte-rousky-s-kapsou-filtr-dodame-liberecka-univerzita-urychluje-vyrobu-40317714?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
GAELLE
napsal(a):
hlásím návrat z bojové zony Albert středočeský kraj.nejvíc nemocných po praze. dezinfekce žádná před vchodem se všud válí použité latexové rukavice. nakupuju do tašky jako i předtím.Lidí v obchodě přiměřeně. Mouka těstoviny rýž doplněny. chybí pro změnu ocet sůl droždí. roušku z prostěradla jsem namočila dechem než jsem vůbec k obchodu dojela 1,5 km. sahat jsem na ni stejně musela lezla mi do očí. a v rukavicích od pečiva něco nabrat fakt šílený. lékárna už měla nainstalované plexisklo.prodavačky doma šité roušky. říkali že důchodci stejně chodí dál mimo vyhrazené hodiny. konec hlášení !
Hm, pěkné Ale zase...i snaha se cení(tedy těch, co se snaží)
Nebudeš tomu věřit, včera jsem máchala v octu roušky pro bráchu a přemýšlela jsem, že sem si blb.c ten ocet nenakoupila, myju a máchám v něm už léta a nakupuju vždycky po balíku...mám tam poslední kus A sůl? Včera jsem poslední trochu vysypala do solničky! A vařím denně...
fikovnice
napsal(a):
Boži, jsi z postižené oblasti, děti máš v centru nákazy. Nech se otestovat! Zavolej na KHS nebo OHS - prostě kam se má volat. Toť moje doporučení...
Jani,děti jsem neviděla 3 týdny....uvažovala jsem o tom,jak jsem kašlala..ale musí být doporučení od obvoďačky,,dnes jsem jí volala zkrz něco jiného...neordinuje...byla jsem na chiře-kousnul mě Max.mám ATB,on taky...dlahu-ruku jak papuč...foto na "třetím víčku"
Je Chlorochin látka obsažená v antimalarikách i těch, které se berou jako prevence u cestovatelů? Co se na něj nesmí alkohol? Ty měl muž, před mnoha rokama a napil se na ně Odvařil si játra, měl pak 10let přísnou jaterní dietu, teď už je to víc jak 20let a dobrý. A od té doby je taky abstinent
GAELLE
napsal(a):
https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/cesky-lekar-ve-francii-s-umirajicimi-se-nesmite-ani-obejmout-a-rozloucit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Strašné...
My dnes měli pracovní telemost, ale potřebovala jsem mluvit se šéfkou, tak jsme se potkaly v práci... Jedná se o prim. onkologie XY v jednom z nejhlavnějších onkol. center... Řekla mi věci, které zde napsat nesmím (týká se to selhání hygieny - nevím, zda OHS, KHS - tak dalece tomu nerozumím), ale dále, že u nás je to chyceno a vedeno dobře a že věří, že u nás to zvládneme... Na můj dotaz, co zahraničí....špatné, moc špatné - což už tu víme... Má blízkého příbuzného v GB, tam se uvažuje o uzávěře Londýna - to si neumím vůbec představit, no a Itálie a Španělsko - prostě tragédie...
A Francie a Německo asi také.
Tak snad bude "alespoň dobrou prognostičkou ohledně ČR, kéž by!
lesnížínka
napsal(a):
Je Chlorochin látka obsažená v antimalarikách i těch, které se berou jako prevence u cestovatelů? Co se na něj nesmí alkohol? Ty měl muž, před mnoha rokama a napil se na ně Odvařil si játra, měl pak 10let přísnou jaterní dietu, teď už je to víc jak 20let a dobrý. A od té doby je taky abstinent
Důrazně varuju před preventivním užíváním léku Plaquenil - účinná látka hydrochloroquin (dokonce jsem už četla na netu návody chytráků na výrobu Plaquenilu "samodoma").
Ano, používá se i na malárii, u nás hlavně na revmatoidní artritidu.
Z NÚ: poruchy funkce jater a ledvin, těžké retinopatie, prodloužení QT intervalu (= proarytmogenní působení), těžké hypoglykemické stavy, kardiální toxicita,... Snad jsem nezapomněla na ta nejdůležitější!
LIDI, NEBLBNĚTE S PREVENTIVNÍM UŽÍVÁNÍM LÉKU, snad jedině vitaminy a látky na imunitu. S výše uvedeným nikomu neradím si zahrávat - to zas něco pustili do médií!
Bobča
napsal(a):
Jani,děti jsem neviděla 3 týdny....uvažovala jsem o tom,jak jsem kašlala..ale musí být doporučení od obvoďačky,,dnes jsem jí volala zkrz něco jiného...neordinuje...byla jsem na chiře-kousnul mě Max.mám ATB,on taky...dlahu-ruku jak papuč...foto na "třetím víčku"
Fakt musí být doporučení od PL? Já myslím, že kdybys zavolala na Hygienu a popsala příznaky + uvedla věk, vzali by Tě... Otázkou jsou kapacity testů + přetížené linky na KHS, OHS.

fikovnice
napsal(a):
Strašné...
My dnes měli pracovní telemost, ale potřebovala jsem mluvit se šéfkou, tak jsme se potkaly v práci... Jedná se o prim. onkologie XY v jednom z nejhlavnějších onkol. center... Řekla mi věci, které zde napsat nesmím (týká se to selhání hygieny - nevím, zda OHS, KHS - tak dalece tomu nerozumím), ale dále, že u nás je to chyceno a vedeno dobře a že věří, že u nás to zvládneme... Na můj dotaz, co zahraničí....špatné, moc špatné - což už tu víme... Má blízkého příbuzného v GB, tam se uvažuje o uzávěře Londýna - to si neumím vůbec představit, no a Itálie a Španělsko - prostě tragédie...
A Francie a Německo asi také.
Tak snad bude "alespoň dobrou prognostičkou ohledně ČR, kéž by!
To by si měli přečíst všichni ti, co pořád kritizují kroky naší vlády, ti, kteří vědí lépe než její odborníci, jak se to má dělat. Ale vždycky až "po bitvě".
napsal(a):
To by si měli přečíst všichni ti, co pořád kritizují kroky naší vlády, ti, kteří vědí lépe než její odborníci, jak se to má dělat. Ale vždycky až "po bitvě".
Ono hodně dělají média. Já jsem teď psychicky hodně špatná a jistě mi nepomohlo číst zaručené kecy na různých diskuzních fórech - teď nemám samozřejmě na mysli iFAUNU... Inu, moje chyba!
Musím říct, že jsem za šéfkou jela v poměrně děsivém psychickém stavu a dost mě uklidnila!
fikovnice
napsal(a):
Důrazně varuju před preventivním užíváním léku Plaquenil - účinná látka hydrochloroquin (dokonce jsem už četla na netu návody chytráků na výrobu Plaquenilu "samodoma").
Z NÚ: poruchy funkce jater a ledvin, těžké retinopatie, prodloužení QT intervalu (= proarytmogenní působení), těžké hypoglykemické stavy, kardiální toxicita,... Snad jsem nezapomněla na ta nejdůležitější!
LIDI, NEBLBNĚTE S PREVENTIVNÍM UŽÍVÁNÍM LÉKU, snad jedině vitaminy a látky na imunitu. S výše uvedeným nikomu neradím si zahrávat - to zas něco pustili do médií!
Btw, v lékárnách skoupeny všechny přípravky s paracetamolem!!!
Já, která jej bohužel užívám velmi dlouhodobě na bolest, jsem nahraná!

fikovnice
napsal(a):
Jako by prosté užívání paracetamolu likvidovalo koronavirus! Ach jo.
fikovnice
napsal(a):
To už psali pár dní zpátky Varovali před růžovýma pilulema a lidi šmahem vykoupili paralen. Načež radši napsali, že s růžovýma to TŘEBA ani není pravda No zkoušet to nebudu Ani nevím, jestli nějaký paralen máme. Vždycky máme v lékárničce od každých léků něco. Muž to pořád nakupuje, co mu kamarád doktor zrovna řekne, že má brát, přečte si příbalový leták a nic si už neveme Já neberu nikdy nic, jak píšu často, nemocná nebývám(jak to napíšu a se teď neukážu, z.ebnula jsem jistojistě na covid ) Pak to všechno projde, vyhodí se a muž zase dokupuje...
fikovnice
napsal(a):
Přesně tak...
A pak právě nejsou léky pro lidi, kteří je potřebují naprosto bez ohledu na "nějakej" koronavirus!
Obvolávám lékárny, je to celkem síla...
Uf, sehnala jsem. Ale holt bude tu zbytečná moje "druhá vlna" jízdy do města, potažmo do lékárny. Uvidím, možná až zítra...
Ještě že aspoň ten Plaquenil dali do omezeného režimu výdeje - už jej nemůže napsat každý dr. Mimochodem, vůbec by mě nenapadlo si jej preventivně předepsat...
lesnížínka
napsal(a):
To už psali pár dní zpátky Varovali před růžovýma pilulema a lidi šmahem vykoupili paralen. Načež radši napsali, že s růžovýma to TŘEBA ani není pravda No zkoušet to nebudu Ani nevím, jestli nějaký paralen máme. Vždycky máme v lékárničce od každých léků něco. Muž to pořád nakupuje, co mu kamarád doktor zrovna řekne, že má brát, přečte si příbalový leták a nic si už neveme Já neberu nikdy nic, jak píšu často, nemocná nebývám(jak to napíšu a se teď neukážu, z.ebnula jsem jistojistě na covid ) Pak to všechno projde, vyhodí se a muž zase dokupuje...
Ne Rady, prosím Tě, to s ibuprofenem je totální fake!!! Za to by fakt v době nouzového režimu měl jít někdo sedět... Proč lidi vymýšlí takový hovadiny, pak to dají na FB a hehe, nebo co?!? Už jsi asi pátá komu odpovídám - PITOMOST!!!
Příbaláky číst, ale nějak to filtrovat - ale asi neporadím jak...
U jednoho nejmenovaného léku je fakt "super" jeden z uvedených NÚ: NÁHLÁ NEOČEKÁVANÁ SMRT! Musím říct, že tomu jsem se i zasmála, byť se prostě firmy brání jak jen můžou před žalobami...

napsal(a):
nooo
za prvé po žádné bitvě zatím není
a za druhé je analýza včetně vydefinování chyb základem "zlepšování" do budoucna, neboli kritika je důležitá
fikovnice
napsal(a):
Uf, sehnala jsem. Ale holt bude tu zbytečná moje "druhá vlna" jízdy do města, potažmo do lékárny. Uvidím, možná až zítra...
Ještě že aspoň ten Plaquenil dali do omezeného režimu výdeje - už jej nemůže napsat každý dr. Mimochodem, vůbec by mě nenapadlo si jej preventivně předepsat...
Já myslím, že lidi to nechtějí brát preventivně, ale aby měli, kdyby se nakazili. Na druhou stranu, jestli se to předepisuje i na artritidu, takže hodně lidí to bere, tak si to vzít, když onemocním, asi nebude až taková hrůza?? Já to dělat nemíním, ale vím, že jsou lidi, kteří do sebe hned cpou všechno možné i když jen smrknou...

napsal(a):
nooo
za prvé po žádné bitvě zatím není
a za druhé je analýza včetně vydefinování chyb základem "zlepšování" do budoucna, neboli kritika je důležitá
Po bitvě znamená v tomto případě vždycky po nějakém kroku vlády.
Touto terminologií - ještě není po válce.
Dobrý den,
prosím pomóóóc!!!!!! Nosím brýle na dálku a při nošení roušky se mi mlží, zkoušela jsem pěnu na holení jak tady někdo radil nepomohlo, zkoušela jsem před cestou mýdlo nepomohlo😤. Nemáte někdo nějaký nápad?
V Havířově vše zatím v pohodě jen dnes jsem si všimla, že dochází jak balené tak volně prodejné maso.
Dája
fikovnice
napsal(a):
tan odkaz jsem dala hlavně kvůli tobě. ve francii se k tomu chlor. upínají jako ke spáse lidstva. já doma žádné léky nemám ani ten paralen. jen aulin a tramal
Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
prosím pomóóóc!!!!!! Nosím brýle na dálku a při nošení roušky se mi mlží, zkoušela jsem pěnu na holení jak tady někdo radil nepomohlo, zkoušela jsem před cestou mýdlo nepomohlo😤. Nemáte někdo nějaký nápad?
V Havířově vše zatím v pohodě jen dnes jsem si všimla, že dochází jak balené tak volně prodejné maso.
Dája
Optici doporučují změnit sklon brýlí. Laicky řečeno „odklopit“ brýle nad očima a „přiklopit“ na lících. Změní se tak proudění vzduchu kolem skel a zamlžení se rycleji ztratí. (Udělají na počkání v každé optice.) Roušku pod brýle a snažit se dýchat především nosem.
Další, poněkud méně chutná rada, je na skla brýlí plivnout, rozetřít a vyleštit - stejně, jak to dělají potápěči s maskami (kromě toho leštění).
napsal(a):
https://www.aazdravi.cz/nemoc-covid-19-ma-vazny-prubeh-take-u-lidi-ve-veku-od-20-40-let-jde-druhou-nejohrozenejsi-skupinu/
Jsem si to přečetla a je to zase článek typu: víme, že nic nevíme, ale si to myslíme A proč jsou nejohreženější? Protože nejpočetnější a nejspíš to mají tak trochu na háku
Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
Dája
Kámoška to řešila tak, že si v práci roušku na 8h přilepila k nosu oboustranou lepící páskou

Něco pozitivního :
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/cvut-tiskne-specialni-respiratory-pujdou-do-fakultnich-nemocnic-40317701#seq_no=5&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=2rblFp4bRSL-202003231510&source=clanky-home
A ty články o Británii a Španělsku nečtěte, nebo vám "hrábne".

Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
Dája
chce to roušku, která pořádně přiléhá k nosu, to je veškerý fígl.
lesnížínka
napsal(a):
Jak jsem říkala, vím to, šila jsem. Ale prostě v době, kdy to šije většina lidí dobrovolně, mnozí i za svoje peníze, mi to přijde U nás roušky šijou dobrovolnice pod obecním úřadem, který to organizuje, materiál sehnal a šijou prostě proto, že chtějí nějak pomoci.
Většinou to švadlenky dělají tak, že dávají zadarmo členům IZS a ostatním za 20-50 Kč. Já má sto let starý stroj,ušít na něm je umění. Rozdala jsem roušky důchodcům v baráku a něco do laboratoře.
Ale pokud přijde někdo dobře situovaný, nevidím důvod, dávat zadara. Navíc, když žiji z důchodu.
fikovnice
napsal(a):
Testy se dělají až v případě, že jsou příznaky. Jinak může být otestovaný falešně negativní.
fikovnice
napsal(a):
Fakt musí být doporučení od PL? Já myslím, že kdybys zavolala na Hygienu a popsala příznaky + uvedla věk, vzali by Tě... Otázkou jsou kapacity testů + přetížené linky na KHS, OHS.
Jani musí být...běželo to v telce dole v liště....volat na gygienu-nevím....už tak nekašlu,sem tam,rýmu mám pořád...co bych jim řekla?abych neblokovala potřebnější ...zítra jdu na kontrolu na chiru,zeptám se té sestry...je příjemná
Holky moc a moc děkuji, jste zlatíčka.
První věc vyzkouším plivanec, chutné nechutné jen ať pomůže. Vidět při řízení je hlavní věc. Pokud nepomůže začnu lepit, mám oboustrannou pásku. Pak začnu uhánět lepší a přiléhavou roušku ( jednorázove mám) a zajdu k optiku se poptat na zlepšení brýlí.
Ještě jednou děkuji 👍
Dája
lesnížínka
napsal(a):
Já myslím, že lidi to nechtějí brát preventivně, ale aby měli, kdyby se nakazili. Na druhou stranu, jestli se to předepisuje i na artritidu, takže hodně lidí to bere, tak si to vzít, když onemocním, asi nebude až taková hrůza?? Já to dělat nemíním, ale vím, že jsou lidi, kteří do sebe hned cpou všechno možné i když jen smrknou...
No jo, jenže spousta lidí si plete "revma" nebo "revmatické obtíže" s opravdovou revmatoidní artritidou. To je autoimunitní onemocnění, ty lidi invalidizuje postižením mnoha kloubů naráz autoimunitním zánětem a následnými těžkými degenerativními změnami kloubů (např. ulnární deviace prstů ruky - event. sem mohu hodit obrázek); a počet lidí s touto nemocí netuším...asi by se to dalo vygooglit. Ale pozor, fakt nezaměňovat s tzv. revmatem.
GAELLE
napsal(a):
já myslím že ono se furt pořádně neví. ani kde se vzala ani jak se přenáší ani na koho cílí. a to je nejhorší
Souhlasím, snad vyjma toho přenosu... I když máš pravdu, že byl virus zachycen i v tělních tekutinách (např. v moči). No a kde se virus vzal - možná se mnou nebudeš souhlasit - ale se šéfkou jsme se dnes shodly, že jde o náhodnou mutaci a přenos ze zvířete... No a také dodala něco "lidového" - že holt "příroda" se začala bránit proti nám - lidem, kteří se k ní chováme tak, jak se chováme. Možná na tom něco bude.
napsal(a):
Něco pozitivního :
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/cvut-tiskne-specialni-respiratory-pujdou-do-fakultnich-nemocnic-40317701#seq_no=5&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=2rblFp4bRSL-202003231510&source=clanky-home
A ty články o Británii a Španělsku nečtěte, nebo vám "hrábne".
No však mně solidně o víkendu hráblo - píšu to narovinu...
Dnes stav o něco lepší!

Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
Dája
tipy najdeš na TN.cz.....teď říkali ve zprávách
sisi58
napsal(a):
Většinou to švadlenky dělají tak, že dávají zadarmo členům IZS a ostatním za 20-50 Kč. Já má sto let starý stroj,ušít na něm je umění. Rozdala jsem roušky důchodcům v baráku a něco do laboratoře.
Ale pokud přijde někdo dobře situovaný, nevidím důvod, dávat zadara. Navíc, když žiji z důchodu.
Hmm, já se před chvílí dozvěděla, že u nás už taky fungují lidi, kteří šijí roušky zadarmo... A že za 100 Kč je to zlodějina. Vzhledem k tomu, že fakt šít neumím (ani v ruce bych to nespíchla; možná dřív jsem byla šikovnější, teď nevím, zda bych to zvládla), tak jsem holt ty dvě stovky za dvě roušky dala... Sice nevím, co kdy bude a nastane, ale věřím, že přinejmenším tento měsíc mě to nezruinuje.
saola
napsal(a):
mno...Češi a šikovní?
já musím myslet pořád na tenhle článek.....
saolo,neznám vás,ale musím ještě reagovat-nechci se vás nějak dotknout,ale...
je spousta lidí-a nemusí to být jen staří-co nemají počítač,ani internet...sledují jen to,co vidí v televizi....někteří se bojí,někteří na to kašlou....ale znevažovat tu snahu lidí pro to alespoň něco udělat- třeba zrovna šítí té-podle vás zbytečné-ochrany obličeje není dobré.
vím,vy jste v první linii,vidíte do toho hodně odborně,coby,kdyby....já jsem se tady původně nechtěla vůbec angažovat,ale prostě chci tu vyjádřit názor obyčejného člověka na té jiné úrovni jak vy,a nařízení chápu..a snažím se je dodržovat...
věřím,že testováním se objeví další nakažení,ale když nebyly testy,jak se to mělo poznat?...já věřím tomu,že bez těch roušek by jich bylo ještě víc.....v
itálii na to prděli a jak dopadli...
.i když ti lidi třeba nedodržují tu 100%domácí desinfekci,tak aspoň po venku na sebe neprskají....naproti ta stará paní je pořád pere-vidím ji sušit na balkoně...
od vás bych to asi nečekala,že ty lidi takhle budete odrazovat od jakékoli snahy se nějak chránit...šily jsme i pro 2 leté děti..
blbě se mi píše jednou rukou-mám sádrovou dlahu-jak jsem tu psala kousl mě v zápalu boje můj miláček kocour a zanítilo se mi to...tak omluvte,že nepíšu velká písmena...
mladí lidi chodí doplňovat zboží,nosí starým lidem nákupy...myslím,že ta soudržnost mezi lidmi fakt začíná nabývat na síle...to nebylo taky moc pěkně napsané...asi máte jiné zkušenosti..
omlouvám se,jestli jsem to trošku přehnala,ale jsem tu sama,jak víte,je mi 64 a s někým ten názor potřebuju sdílet a s kým jiným,než s vámi...začla jsem na faunu chodit,děvčata-i kluci mi tu moc pomohli...jsem tu s vámi ráda...nejsem tak sama jenom s tím mým tygrem

fikovnice
napsal(a):
Hmm, já se před chvílí dozvěděla, že u nás už taky fungují lidi, kteří šijí roušky zadarmo... A že za 100 Kč je to zlodějina. Vzhledem k tomu, že fakt šít neumím (ani v ruce bych to nespíchla; možná dřív jsem byla šikovnější, teď nevím, zda bych to zvládla), tak jsem holt ty dvě stovky za dvě roušky dala... Sice nevím, co kdy bude a nastane, ale věřím, že přinejmenším tento měsíc mě to nezruinuje.
..kamarádka šije 35 korun kus - jsou opravdu povedené - je švadlena, ještě jsem jí přinesla vyřazené povlečení ze dvou postelí.....má to vychytané šije pánské i dámské.....
z FB
Vytahla jsem stroj. Rousky jsou nad moje sily. Zdanlive jednoduchy proces. Mam to jak kdyz zere pes, estetika hruza,kazda jina...stroj neposloucha. Nastavim rovny steh a entluje to. Nastavim entl a jede kus rovne a do toho hodi par entlu. Jede to rychle, nestacim schovavat prsty. No hnus velebnosti. Vratim se k rucni vyrobe. Opravdu zvladnu jen ubrus a zaclony. Jinak strojem nevladnu😠
Nechapu ten stroj. Sije uplne jiny stehy nez mam nastaveno. No bud je vyhodim, nebo v tom budu strasit.....nevim.
https://www.facebook.com/marketplace/prague/search/?query=ROU%C5%A0KY&vertical=C2C&sort=BEST_MATCH

fikovnice
napsal(a):
No jo, jenže spousta lidí si plete "revma" nebo "revmatické obtíže" s opravdovou revmatoidní artritidou. To je autoimunitní onemocnění, ty lidi invalidizuje postižením mnoha kloubů naráz autoimunitním zánětem a následnými těžkými degenerativními změnami kloubů (např. ulnární deviace prstů ruky - event. sem mohu hodit obrázek); a počet lidí s touto nemocí netuším...asi by se to dalo vygooglit. Ale pozor, fakt nezaměňovat s tzv. revmatem.
Má pravdu ta moje holka....mám syna s revmatoidní artritidou.
Jinak já jsem to s tím paralenem chytla dobře, vždycky, když nám dochází, tak dokoupím, abychom v případě potřeby měli doma. Zrovna jsem to trefila po první vlně, kdy lidi v lékárnách vykoupili roušky, antibakteriální gely...a dokonce i ty paraleny, jak mi lékarnice řekla, tak jsem měla štěstí, že zrovna den předtím doplnili....no a koukám, že jsem měla ze zadele kliku.

Dája6
napsal(a):
Hmm 👍 děkují jdu kouknout. Pak písknu co pomohlo😷
Dája
Ten plivanec jsem teda nezkoušela, ale z tou přiléhající rouškou to určitě funguje. Já když mám látkovou roušku, co úplně nepřiléhá, tak se mi brejle mlží, ale když mám šátek, ten mám kolem nosu těsnej, tak problém není,
fikovnice
napsal(a):
Souhlasím, snad vyjma toho přenosu... I když máš pravdu, že byl virus zachycen i v tělních tekutinách (např. v moči). No a kde se virus vzal - možná se mnou nebudeš souhlasit - ale se šéfkou jsme se dnes shodly, že jde o náhodnou mutaci a přenos ze zvířete... No a také dodala něco "lidového" - že holt "příroda" se začala bránit proti nám - lidem, kteří se k ní chováme tak, jak se chováme. Možná na tom něco bude.
Edit.: teď dlouhý telefonát s kámoškou... Ptala se mě, zda jsem viděla záběry - asi ze satelitu - jak neuvěřitelně rychle se spravuje atmosféra Země, jak se snižuje přítomnost skleníkových plynů...no záběry jsem neviděla - možná kouknu. Ale je logické, že exhalace CO2, N2O, freonů a dalších svinstev z lidské činnosti musí teď jít zákonitě dolů (obrovský pokles dopravy - letecké i pozemní, utlumení průmyslových odvětví zasviňujících ovzduší, atd.). Tak třeba je COVID fakt varování přírody pro lidi: "Tak takto, jak jste fungovali doposud, to rozhodně dál nepůjde!"
napsal(a):
Má pravdu ta moje holka....mám syna s revmatoidní artritidou.
Jinak já jsem to s tím paralenem chytla dobře, vždycky, když nám dochází, tak dokoupím, abychom v případě potřeby měli doma. Zrovna jsem to trefila po první vlně, kdy lidi v lékárnách vykoupili roušky, antibakteriální gely...a dokonce i ty paraleny, jak mi lékarnice řekla, tak jsem měla štěstí, že zrovna den předtím doplnili....no a koukám, že jsem měla ze zadele kliku.
Ano, Jani, měla jsi kliku!
Já mám teď odložené tři balení - jenže to je samozřejmě málo, když paracetamol užívám na každodenní bolesti... Je fakt, že doufám, že obecně dovoz léků ze zahraničí tato doba SNAD nezasáhne nějak drasticky. Ta moje kámoška, co jsem s ní teď telefonovala, je na hodně silném léku (nechci teď specifikovat), a řekla mi, že to je její největší "noční můra" - že budou výpadky léků na trhu... Tak jsme telefonát uzavřely s tím, že jsme se shodly, že to prostě "nějak" dopadne a že doufáme, že co nejméně špatně (protože říct "dobře" asi teď nejde).
fikovnice
napsal(a):
Edit.: teď dlouhý telefonát s kámoškou... Ptala se mě, zda jsem viděla záběry - asi ze satelitu - jak neuvěřitelně rychle se spravuje atmosféra Země, jak se snižuje přítomnost skleníkových plynů...no záběry jsem neviděla - možná kouknu. Ale je logické, že exhalace CO2, N2O, freonů a dalších svinstev z lidské činnosti musí teď jít zákonitě dolů (obrovský pokles dopravy - letecké i pozemní, utlumení průmyslových odvětví zasviňujících ovzduší, atd.). Tak třeba je COVID fakt varování přírody pro lidi: "Tak takto, jak jste fungovali doposud, to rozhodně dál nepůjde!"
Rozhodně je to varování přírody...bohužel se bojím, že lidstvo je tak tupý a sebestředný, že mu to nedocvakne.

saola
napsal(a):
mno...Češi a šikovní?
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10997918455-mimoradne-porady-ct24/220411034000033-zeme-v-nouzi-aneb-jak-ted-a-kudy-dal/
Saolo, už jsem to sem jednou dávala. Ale speciálně pro vás - podívejte se na to a zaměřte se na pána na obrazovce v pozadí, není žádné "ořezávátko" a mně se zdá, že nás pochválil.
Dája6
napsal(a):
Teď jsem koukala na TN.cz hodně dobrá vychytávka. Budu zkoušet co vlastně pomůže i ten plivanec. Mám čtyři šité roušky, ale na drát jsem zapomněla. Zatím nosím jednorázová.
Dája
dájo zkuste kolem nosu dát do roušky kancelářskou sponku. ale ne kovovou ale tu potaženou plastem a zformovat kolem nosu. brýle musí prý být na roušce. Já je mám jen na čtení tak jsem v klidu. normálně je v krámu vytahuju na cenovky ale ted jsem koukala jen abych byla odtamtud pryč.
Už jsem doma a chlustanec ani spona nepomohla. Jdu se optat k optikovy na ten sklon skel a po cestě vyzkouším pásku.
Já mám totiž problém s dýcháním přes nos. Narodila jsem se tak nějak pokřiveně a levá strana pokud se vysvleču je dost viditelná a nos na levé straně je zablokovaný tam bych potřebovala plastiku, vyrovnat. Tak, že tím, že špatně dýchám si musím pomáhat pusou což je hodně velký výdech. Proto ten problém.
Jinak město Havířov a Orlová jsou města duchů, nevadí jen ať se vše začne zlepšovat a jedna pravda planeta si odpočine, ale pak ji dáme zase a opět zabrat.
Dája
Právě proto, že je velmi složité a v zásadě nemožné vyhlásit taková opatření, která by byla všeobecně platná jak pro lesáka z Horní Dolní, tak pro manažera z Prahy, vzniká chaos ve výkladu a hádky na diskuzích. Viz i zde:....přece nebudu nosit roušku, když jdu se psem do lesa...apod.
Ale že od začátku vrchní volení nevysvětlují pořádně, co a jak, prošvihli totálně jakékoliv nazásobení, i když už v lednu se vědělo, že to nemusí být jednoduché, že kydají špínu na lidi, kteří ve svém oboru něco sakra dokázali a pomoct mohou, a místo toho je jim vyhrožováno, že neustálé změny doby nákupu pro seniory jsou fraška (a přitom kdyby to zodpovědně rozhodoval od začátku někdo s lékařským vzděláním, tak je mu jasné, že to musí být výhradně vždy jen první hodiny po otevření). Pandemie naplno ukázala nefunkčnost jakéhokoliv státem garantovaného krizového řízení. Smutné.
Tak ať si to každý matlá za sebe, jak chce.
Právnický náhled - taky k zamyšlení:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pochybnosti-o-nouzovem-stavu-prikazy-vlady-nejsou-povinne-rika-advokat-95249?dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&seq_no=5&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

rapotacka11
napsal(a):
Taky názor:
https://pravednes.cz/click?id=80721119&r=http%3A%2F%2Fwww.parlamentnilisty.cz%2Farena%2Fmonitor%2FLekar-Hnizdil-Nosit-rousky-porad-je-nebezpecne-Zde-je-nekolik-rad-617743
Vždyť to je ale přece to, co se uvádí v médiích skoro pořád...

saola
napsal(a):
Právě proto, že je velmi složité a v zásadě nemožné vyhlásit taková opatření, která by byla všeobecně platná jak pro lesáka z Horní Dolní, tak pro manažera z Prahy, vzniká chaos ve výkladu a hádky na diskuzích. Viz i zde:....přece nebudu nosit roušku, když jdu se psem do lesa...apod.
Ale že od začátku vrchní volení nevysvětlují pořádně, co a jak, prošvihli totálně jakékoliv nazásobení, i když už v lednu se vědělo, že to nemusí být jednoduché, že kydají špínu na lidi, kteří ve svém oboru něco sakra dokázali a pomoct mohou, a místo toho je jim vyhrožováno, že neustálé změny doby nákupu pro seniory jsou fraška (a přitom kdyby to zodpovědně rozhodoval od začátku někdo s lékařským vzděláním, tak je mu jasné, že to musí být výhradně vždy jen první hodiny po otevření). Pandemie naplno ukázala nefunkčnost jakéhokoliv státem garantovaného krizového řízení. Smutné.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pochybnosti-o-nouzovem-stavu-prikazy-vlady-nejsou-povinne-rika-advokat-95249?dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&seq_no=5&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Právnický náhled - a co tím chce autor vlastně říct? Že kvůli jeho výkladu (který jiní právníci vyvracejí) není třeba se řídit nařízeními a omezeními a tím ohrozit sebe i ostatní lidi? Podle mě je jedno, jak byl nouzový stav vyhlášen, protože je nejdůležitější dělat všechno pro to, aby se koronavirus šířil co nejpomaleji (ideálně přestal šířit), a zasáhl co nejméně lidí.
napsal(a):
..kamarádka šije 35 korun kus - jsou opravdu povedené - je švadlena, ještě jsem jí přinesla vyřazené povlečení ze dvou postelí.....má to vychytané šije pánské i dámské.....
Jj, také jsem slíbila roztřídit povlečení a budu dávat té místní švadleně! A také šije pánské - černé a dámské - bílé. Holt za těch 100 Kč za jednu, ale opravdu to není částka, která člověka zruinuje.

"je nejdůležitější dělat všechno pro to, aby se koronavirus šířil co nejpomaleji (ideálně přestal šířit), a zasáhl co nejméně lidí."
což se, jak se zdá, dle vystoupení p. Duška,ředitele ústavu zdravotnických informací a statistiky, pravděpodobně děje - číslo R se, zdá se, snižuje, podíl prokázaně nemocných starých (jestli to je kat. 65+ ?) je u nás cca 10%, v té Itálii cca 50%
......takže jo, nefunkčnost státem prováděného je zcela "zřejmá"

fikovnice
napsal(a):
Jj, také jsem slíbila roztřídit povlečení a budu dávat té místní švadleně! A také šije pánské - černé a dámské - bílé. Holt za těch 100 Kč za jednu, ale opravdu to není částka, která člověka zruinuje.
...teď mi našila i pro vnuka.....za 20/kus....nic sice už nechtěla, ale když si představím co je to za práci, tak i kdyby si řekla tu stovku, tak bych neváhala......
Terven
napsal(a):
Rozhodně je to varování přírody...bohužel se bojím, že lidstvo je tak tupý a sebestředný, že mu to nedocvakne.
No ono bude možná největší síla, až/pokud se to nějak opravdu masívně rozšíří v Africe (zatím až tak ne); a dále USA aby se připravovaly na epidemii, jakou snad ještě nezažily. Teď jsem se dívala na aktuální čísla, začínají být děsivá. V některých státech smrtnost se blíží nějakým 6 - 8%!!! To je síla! Mnohem horší čísla než např. Brazílie, Peru, Chile, apod. Problém je, že tam (USA) nějaká centrální nařízení asi nikdy nebudou fungovat, tak každý stát má svého guvernéra.
saola
napsal(a):
Tak já si vážím třeba přednosty brněnské Infektologie prof. Husy a ten dal článek iDNES - tuším včera - a současná opatření tam víceméně chválí...
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/infektolog-koronavirus-husa-brno.A200318_160806_domaci_maka?zdroj=vybava_recombee
Možná se od začátku mělo dát více prlstoru lékařům, ale co uže teď...
Moje obavy jsem vyjádřila někde výše - v souhlasu s Vámi - že si neumím představit takováto restriktivní opatření po dlouhou dobu. Ne kvůli vlastní nepohodlnosti, ale kvůli tomu, že pak se ekonomika, živnostníci a průmysl sesypou jak domino.
napsal(a):
"je nejdůležitější dělat všechno pro to, aby se koronavirus šířil co nejpomaleji (ideálně přestal šířit), a zasáhl co nejméně lidí."
což se, jak se zdá, dle vystoupení p. Duška,ředitele ústavu zdravotnických informací a statistiky, pravděpodobně děje - číslo R se, zdá se, snižuje, podíl prokázaně nemocných starých (jestli to je kat. 65+ ?) je u nás cca 10%, v té Itálii cca 50%
......takže jo, nefunkčnost státem prováděného je zcela "zřejmá"
Duška znám osobně - to je dle mě člověk na svém místě a určitě nebude s čísly manipulovat. Ono snad u nás toto nehrozí.
saola
napsal(a):
"...neustálé změny doby nákupu pro seniory jsou fraška (a přitom kdyby to zodpovědně rozhodoval od začátku někdo s lékařským vzděláním, tak je mu jasné, že to musí být výhradně vždy jen první hodiny po otevření)."
Ano, ovšem za předpokladu, že prodejny po zavírací době důkladně uklízí a dezinfikují...
Na plastech koronavirus může přežívat až 3 dny...dezinfekci jednotlivých nápojů v plastu si v praxi neumím představit a já dosud kupovala právě jen nápoje v PET lahvích.
fikovnice
napsal(a):
"...neustálé změny doby nákupu pro seniory jsou fraška (a přitom kdyby to zodpovědně rozhodoval od začátku někdo s lékařským vzděláním, tak je mu jasné, že to musí být výhradně vždy jen první hodiny po otevření)."
Ano, ovšem za předpokladu, že prodejny po zavírací době důkladně uklízí a dezinfikují...
Na plastech koronavirus může přežívat až 3 dny...dezinfekci jednotlivých nápojů v plastu si v praxi neumím představit a já dosud kupovala právě jen nápoje v PET lahvích.
Jenže...důchodce si může zajít nakoupit v kteroukoliv hodinu, kterou stát určí, kdežto lidi, co chodí do práce, na 12h směny, to potřebujou stihnout před třeba proto, aby děcka doma měla celý den co jíst..

fikovnice
napsal(a):
To je taková bojovka pro seniory, aby zůstali bdělí a sledovali vývoj situace .
Dája6
napsal(a):
Už jsem doma a chlustanec ani spona nepomohla. Jdu se optat k optikovy na ten sklon skel a po cestě vyzkouším pásku.
Já mám totiž problém s dýcháním přes nos. Narodila jsem se tak nějak pokřiveně a levá strana pokud se vysvleču je dost viditelná a nos na levé straně je zablokovaný tam bych potřebovala plastiku, vyrovnat. Tak, že tím, že špatně dýchám si musím pomáhat pusou což je hodně velký výdech. Proto ten problém.
Jinak město Havířov a Orlová jsou města duchů, nevadí jen ať se vše začne zlepšovat a jedna pravda planeta si odpočine, ale pak ji dáme zase a opět zabrat.
Dája
Měl to i brácha, zjistili mu to až nemohl dýchat pořádně na vojně, že má vybočenou přepážku a měl i trochu křivý nos, ale kdo nevěděl, tak si nevšimnul. Až na té kontrole zjistili, že měl špatně srostlý rozštěp patra. Na nosoretní rýze měl od narození na jedné straně jako by ztluštělé, jako by to měl řezané. Nikdo si to za 20let neuvědomil...no, ani pediatr Tak s tou přepážkou byl na operaci, ale bylo to ještě za komoušů, na vojně, rozhodně to nebyl žádný plastický chirurg, tudíž mu de.il ani ten nos nevyrovnal...když už mu to operoval Kromě toho dýchání jiný problém nikdy neměl a děti má dvě a obě naštěstí v pořádku.
Dája6
napsal(a):
Dája
se mi líbí ten váš chlustanec tipovala jsem vás někde od OV,mám kámošku v FM a taky to tak říká...u nás na hané flusáme
(stašné téma -ale na odlehčení.... )
lesnížínka
napsal(a):
Jenže...důchodce si může zajít nakoupit v kteroukoliv hodinu, kterou stát určí, kdežto lidi, co chodí do práce, na 12h směny, to potřebujou stihnout před třeba proto, aby děcka doma měla celý den co jíst..
přesně tak...já jela dnes z kontroly na chiře v 9 hodin....říkám si,stavím se v bille,třeba po mě nebudou chtít občanku (64 je pod hranicí)..byli tam všichni-mladí,staří...u pokladen se řešilo,jak to teda je,že to každý den mění....já bych to nechala tak jak to bylo..a je na každém důchodci,jestli půjde nebo nepůjde každý den nakupovat,nebo si nechá nákup dovézt...oni stejně musí vylézt!!!co kdyby tam zítra měli něco jiného,jak dnes...vím podle mámy...stejně pokladní braly peníze těmi rukavicemi,kterými mi potom markovala jogurty atd...i v penny..když jsem jí to řekla,jen pokrčila ramenama... pečivo už bylo balené-i kaiserky...

"Já se lekla, že taxikář, protože by nám pokazil pokus...jestli to zabere."
jestli se sem vůbec remdesivir dostane, na té "cestě" je už nějak moc moc dlouho
edit: teď čtu, že už dostal......
pro všechny....
přetáhla jsem to sem z mejlu.... .
Lidstvo dostalo přesně tu nemoc, jakou potřebovalo..
Přestali jsme si vážit zdraví a proto jsme dostali takovou nemoc, abychom si uvědomili, na čem nejvíc záleží.. 🤕🤒
Přestali jsme si vážit přírody a proto jsme dostali takovou nemoc, aby nám pobyt v ní byl vzácný.
Přestali jsme fungovat v rodině a proto nás tato nemoc zamkla do našich domovů, abychom se mohli znovu naučit fungovat jako rodina.. 👩 👧 👦 👦
Přestali jsme si vážit starých a nemocných a proto nám byla dána tato nemoc, abychom si připomněli, jak jsou zranitelní..
Přestali jsme si vážit zdravotníků a lékárníků, abychom zjistili, jak jsou nepostradatelní.. ⚕️
Přestali jsme mít respekt k učitelům a proto tato nemoc uzavřela naše školy, aby si rodiče mohli vyzkoušet sami roli učitelů....
Mysleli jsme si, že si můžeme všechno koupit, být kdekoliv a s kýmkoli a proto jsme dostali tento druh nemoci, abychom si uvědomili, že to není samozřejmost..
Mamon nám zamotal hlavu, volný čas jsme trávili v nákupních centrech, proto nám je tato nemoc zavřela, abychom pochopili, že si štěstí koupit nemůžem....
Zaměřili jsme velkou pozornost na náš vzhled a porovnávání se navzájem, proto nám tato nemoc zakryla tváře, abychom pochopili, že tam naše krása není.....
Mysleli jsme si, že jsme vládci této země a proto jsme dostali tuto nemoc, aby nás něco miniaturního, co ani není vidět, mohlo zkrotit, dát nám příručku a trochu pokory.. 🌏🌍🌎
Tato nemoc nám bere hodně, ale zároveň nám dává možnost se toho tolik naučit a pochopit, co je v životě nejdůležitější.
Dostali jsme nemoc na míru.. asi jsme ji jako lidstvo opravdu potřebovali

GAELLE
napsal(a):
jsem zvědavá zda lék taxikáři zabere. obávám se že ho nechali příliš dlouho na přístrojích. ale držím jemu i všem nemocným pěsti
Dlouho na přístrojích - asi neměli jinou možnost, než remdesivir dorazil...

(a přitom kdyby to zodpovědně rozhodoval od začátku někdo s lékařským vzděláním, tak je mu jasné, že to musí být výhradně vždy jen první hodiny po otevření)."
Tohle lékař těžko rozhodne. Tady se vláda projevila zbytečně ustupující. Zapomněla na staré dobré přísloví : "Není člověk ten, který by vyhověl lidem všem"
Od 10-12 hd. řvali ti, co si chtěli v té době v pauze koupit svačinu, 7-9 ( podle mě doba nejvhodnější ), řvali ti, co si chtěli koupit snídani, 8-10 ??? kdo bude řvát teď ? Mě je to jedno, já nakupuju v krámě cca 50m2, natrefím tam většinou 1 dalšího, navíc teď ráno neškrábu auto a jedu - aha kolem 10., takže vlastně dobře !
Měli nechat 7-9 a pracující si můžou vzít snídani z domu.

lesnížínka
napsal(a):
Jasně, jenže každý jindy :-))
napsal(a):
(a přitom kdyby to zodpovědně rozhodoval od začátku někdo s lékařským vzděláním, tak je mu jasné, že to musí být výhradně vždy jen první hodiny po otevření)."
Tohle lékař těžko rozhodne. Tady se vláda projevila zbytečně ustupující. Zapomněla na staré dobré přísloví : "Není člověk ten, který by vyhověl lidem všem"
Od 10-12 hd. řvali ti, co si chtěli v té době v pauze koupit svačinu, 7-9 ( podle mě doba nejvhodnější ), řvali ti, co si chtěli koupit snídani, 8-10 ??? kdo bude řvát teď ? Mě je to jedno, já nakupuju v krámě cca 50m2, natrefím tam většinou 1 dalšího, navíc teď ráno neškrábu auto a jedu - aha kolem 10., takže vlastně dobře !
Měli nechat 7-9 a pracující si můžou vzít snídani z domu.
Je fakt, že se nemohou zavděčit všem.
Mě třeba přišlo to od 7-9 nic moc pro lidi pracující na směny - někteří končí v 6 noční, čekají do 7 a pak jdou na nákup - třeba ti, co pracují ve městě, 30 km od domova a ve své vesnici obchod nemají... (Mě se to netýká, já po noční na nákup nechodím). Ale znám takové lidi.
Nicméně si stejně myslím, že jak znám starší lidi, tak že budou před obchodem vyřádkovaní už v 7...
Ad Plaquenil: myslíte, že by při dlouhodobém užívání mohl působit jako preventivní ochrana? Vím, že je to spíš teoretický dotaz, ale zajímal by mě názor někoho ze zdravotnictví.
Konkrétně: kamarádka, 30let, systémový lupus s projevy revnatoidní artritidy. Plaquenil bere minimálně rok. Nyní čeká, až zabere biologická léčba, ale imunita v háji. O ní se bojím asi nejvíc.
No a dneska z ní vypadlo,že ten Plaquenil bere dlouhodobě, tak mě napadlo se zeptat. Selský rozum napovídá, že by snad, alespoň částečně, chránit mohl..?

lenocka
napsal(a):
Ad Plaquenil: myslíte, že by při dlouhodobém užívání mohl působit jako preventivní ochrana? Vím, že je to spíš teoretický dotaz, ale zajímal by mě názor někoho ze zdravotnictví.
Konkrétně: kamarádka, 30let, systémový lupus s projevy revnatoidní artritidy. Plaquenil bere minimálně rok. Nyní čeká, až zabere biologická léčba, ale imunita v háji. O ní se bojím asi nejvíc.
No a dneska z ní vypadlo,že ten Plaquenil bere dlouhodobě, tak mě napadlo se zeptat. Selský rozum napovídá, že by snad, alespoň částečně, chránit mohl..?
no
https://edition.cnn.com/2020/03/23/health/arizona-coronavirus-chloroquine-death/index.html
napsal(a):
no
https://edition.cnn.com/2020/03/23/health/arizona-coronavirus-chloroquine-death/index.html
No nevím, jestli se dá otrava seniorů lékem pro koi kapry přirovnat k dlouhodobé léčbě pod lékařským dozorem :)
Spíš mě zajímal názor na konkrétní kamarádky situaci, rozhodně nechci, aby to kohokoliv vybídlo k preventivnímu užívání, na to je to moc velká sr**ka..
lesnížínka
Ano je to asi takové stejné. Nic závažného to není jen to, že si musím pomáhat pusou a ano jak ženská mám křivý nos, no ale co už v mém věku už na tu krásu neujíždím jen zdravotní problémy. No a teď ty roušky a brýle jaksi nejdou dohromady.
Ten pán co zemřel v Havířově byl převezen s Frýdku Místku. Nemají tam infekční a pán byl onkologický klient. FM je dost zamořeno virem a dokonce stěhovaly klienty i do Orlové k manželovy do nemocnice, aby uvolnily pavilón protože tam čekají invazi.
Bobča
Jojo okolí Ostrava s krátkým zobákem, drsným krajem a moc hodnými a přímými lidmi
Tak a byla jsem u optika jak mi tady jedna paní radila, ale optik na mě čuměl jak puk co po nich vlastně chci, tak že nic.
Lepší roušku nebo respirátor.... byla jsem v lékárně a koukám jak lékárník má taky super respirátor a k tomu brýle. Hned mě napadlo se ho optat na rosení brýlí a že jo, že se mu rosí. Tak, že ani to nepomůže.
No nic ještě jsem zapomněla vyzkoušet pásku, zkusím zítra, ale asi pro mě spíš bude, že v autě bez roušky a brýle jo abych nikoho neohrozila, vidět musím. Bez brýlí mám mlhu na 1m. Pohybovat se můžu bez brýlí a bude zase rouška. Jiné východisko nevidím. Děkuji za pomoc
Dája

Dája6
napsal(a):
lesnížínka
Ano je to asi takové stejné. Nic závažného to není jen to, že si musím pomáhat pusou a ano jak ženská mám křivý nos, no ale co už v mém věku už na tu krásu neujíždím jen zdravotní problémy. No a teď ty roušky a brýle jaksi nejdou dohromady.
Ten pán co zemřel v Havířově byl převezen s Frýdku Místku. Nemají tam infekční a pán byl onkologický klient. FM je dost zamořeno virem a dokonce stěhovaly klienty i do Orlové k manželovy do nemocnice, aby uvolnily pavilón protože tam čekají invazi.
Bobča
Jojo okolí Ostrava s krátkým zobákem, drsným krajem a moc hodnými a přímými lidmi
Tak a byla jsem u optika jak mi tady jedna paní radila, ale optik na mě čuměl jak puk co po nich vlastně chci, tak že nic.
Lepší roušku nebo respirátor.... byla jsem v lékárně a koukám jak lékárník má taky super respirátor a k tomu brýle. Hned mě napadlo se ho optat na rosení brýlí a že jo, že se mu rosí. Tak, že ani to nepomůže.
No nic ještě jsem zapomněla vyzkoušet pásku, zkusím zítra, ale asi pro mě spíš bude, že v autě bez roušky a brýle jo abych nikoho neohrozila, vidět musím. Bez brýlí mám mlhu na 1m. Pohybovat se můžu bez brýlí a bude zase rouška. Jiné východisko nevidím. Děkuji za pomoc
Dája
to je divný.
já teda nosím brýle a s rouškou nebo respirátorem, který dobře drží u nosu, problém nemám.
problém mám jedině když si k tomu chci vzít ještě kulicha.
ale mám brýle se speciální antimlžnou úpravou z výroby skel...
bodlinka
Bodlinko prosím Vás nemohla byste sem dát odkaz jak vypadá ten Váš respirátor? Abych věděla asi jaký by byl lepší.
Na ty skla u optika nebyla by i nějaká vodička? Na způsob co máte vy na brýlích? Optik mi nic nenabídl, možná je to degén, zkusím zajít zítra jinde a vyhledat u někoho lepší pomoc protože jsem fakt slepůň slepý
Dája

Dája6
napsal(a):
bodlinka
Bodlinko prosím Vás nemohla byste sem dát odkaz jak vypadá ten Váš respirátor? Abych věděla asi jaký by byl lepší.
Na ty skla u optika nebyla by i nějaká vodička? Na způsob co máte vy na brýlích? Optik mi nic nenabídl, možná je to degén, zkusím zajít zítra jinde a vyhledat u někoho lepší pomoc protože jsem fakt slepůň slepý
Dája
Mě pomohlo zatím jediné a to přilepit si tu roušku na pevno k obličeji náplastí - takovou tou namotanou páskou, nemyslím polštářkovou náplast. Prostě si roušku oblepit na nose a pod brýlemi - vydechovaný vzduch pak jde jinudy než horem. Byla sem takhle i nakupovat a v pohodě, nemlžilo se to vůbec.
napsal(a):
Mě pomohlo zatím jediné a to přilepit si tu roušku na pevno k obličeji náplastí - takovou tou namotanou páskou, nemyslím polštářkovou náplast. Prostě si roušku oblepit na nose a pod brýlemi - vydechovaný vzduch pak jde jinudy než horem. Byla sem takhle i nakupovat a v pohodě, nemlžilo se to vůbec.
sem to říkala
Teď se tady ty hygieničky zblázní, ale mám dotaz: proč se všude radí, že roušky raspirátory, vyprat alepoň na 60(teď šel šot v telce) a vyžehlit napařovačkou. Nesmrkám, nekýchá, nekašlu, kapesník jsem nosila přes hubu týden a pořád mi hezky voněl(už jsem ho samozřejmě vyprala) ale nestačilo by prostě přijít domů a jen to pořádně přežehlit? Neříkejte, že žehličku naplno ten vir dá
napsal(a):
Děkuji, zítra ještě tenhle nápad vyzkouším.😷👌
Dája

lesnížínka
napsal(a):
Teď se tady ty hygieničky zblázní, ale mám dotaz: proč se všude radí, že roušky raspirátory, vyprat alepoň na 60(teď šel šot v telce) a vyžehlit napařovačkou. Nesmrkám, nekýchá, nekašlu, kapesník jsem nosila přes hubu týden a pořád mi hezky voněl(už jsem ho samozřejmě vyprala) ale nestačilo by prostě přijít domů a jen to pořádně přežehlit? Neříkejte, že žehličku naplno ten vir dá
Já to tak taky dělám. Páru na plný výkon a pořádně to prohřeju, až by se i ruka od toho dala spálit. Peru až po pár použitích.
A do exponovaných míst (čti supermarket, pošta) mám nákrčník s nanovláknem, ten se ani vyvařit nedá. Tak to řeším tak, že ho po nákupu sundám, pověsím ven na šňůru na sluníčko a pak ho na noc přesunu na půdu, kam běžně nechodíme, a vyzvednu si ho až před dalším nákupem. Předpokládám, že za těch 10-14 dní by na něm životaschopný virus zůstat neměl. Nechci ho prát po každém použití, protože ta schopnost zachytit viry praním klesá (mírně, ale klesá).
Pak mám jako střední stupeň ochrany roušky z neoprenu a na venčení psa si beru šitou bavlněnou roušku, ta je na obličeji nejpříjemnější a nejlíp se v ní dýchá. Neopren i bavlna se dají sterilizovat tou napařovačkou.
Terven
napsal(a):
No...jak tak čtu, co se děje na řecko turecké hranici, říkám si, zlatej koronavirus. Řekla bych, že pro Evropu daleko větší hrozba, ale v médiích se o tom moc nedočtete, tam se skloňuje jenom COVID.
obávám se že to nějak souvisí. aby si toho nikdo moc ve stínu viru nevšímal...........ano též mne to děsí více než nějaký "korunavýr"
napsal(a):
to je divný.
já teda nosím brýle a s rouškou nebo respirátorem, který dobře drží u nosu, problém nemám.
problém mám jedině když si k tomu chci vzít ještě kulicha.
ale mám brýle se speciální antimlžnou úpravou z výroby skel...
Já taky, ale stejně se mi v roušce brutálně mlží... Ale je fakt, že mám ty brýle už dlouho, tak možná je nějaká ta spešl vrstva z brýlí už pryč (teda jestli je to možné).
napsal(a):
Já to tak taky dělám. Páru na plný výkon a pořádně to prohřeju, až by se i ruka od toho dala spálit. Peru až po pár použitích.
A do exponovaných míst (čti supermarket, pošta) mám nákrčník s nanovláknem, ten se ani vyvařit nedá. Tak to řeším tak, že ho po nákupu sundám, pověsím ven na šňůru na sluníčko a pak ho na noc přesunu na půdu, kam běžně nechodíme, a vyzvednu si ho až před dalším nákupem. Předpokládám, že za těch 10-14 dní by na něm životaschopný virus zůstat neměl. Nechci ho prát po každém použití, protože ta schopnost zachytit viry praním klesá (mírně, ale klesá).
Pak mám jako střední stupeň ochrany roušky z neoprenu a na venčení psa si beru šitou bavlněnou roušku, ta je na obličeji nejpříjemnější a nejlíp se v ní dýchá. Neopren i bavlna se dají sterilizovat tou napařovačkou.
"Předpokládám, že za těch 10-14 dní by na něm životaschopný virus zůstat neměl."
Neměl, máte pravdu.
Jinak ale RNA viry obecně mají větší tendenci mutovat; jestli jsem to zachytila v médiích dobře, tak už teď jsou snad tedy 2 subtypy SARS-Cov-2.
To ovšem píšu obecně, ne že by Vám za 14 dní virus někde na půdě zmutoval!
GAELLE
napsal(a):
obávám se že to nějak souvisí. aby si toho nikdo moc ve stínu viru nevšímal...........ano též mne to děsí více než nějaký "korunavýr"
A co se děje???
Nějak se mi už nechce přehrabovat ve zprávách. Teď umřela ta paní na COVID, na iDNES to měli jako "bleskovou zprávu".
GAELLE
napsal(a):
Ale koronavirus nepodceňuj, moje předpověď je, že tu s námi bude dlouho a že možná i 50-60% populace COVIDem onemocní (resp. nakazí se virem) - mám na mysli prospektivně velmi dlouhodobě. Kéž by to teda tak bylo - aby se to rozložilo do dlouhého časového úseku...
Dája6
napsal(a):
Děkuji, zítra ještě tenhle nápad vyzkouším.😷👌
Dája
Dájo, dnes mi pro změnu volala sousedka (poněkud komické - bydlí o patro níž a volala jen tak na pokec) a říkala mi, co jí pomohlo proti mlžení brýlí. Prostě roušku mít dostatečně vysokou, aby se dala dát pod spodní část obrouček brýlí a ty obroučky roušku připlácnou k obličeji. Prý jí to stoprocentně pomohlo, já to ještě vyzkoušené nemám... Ale zkuste to, asi to pomáhá.
Pokud se mlží brýle, znamená to, že rouška nepřiléhá a že vydechujete nesprávnou cestou z roušky ven. Druhá věc je, že se pravděpodobně stejnou cestou i nadechujete nebo aspoň přidechujete volně vzduch při nádechu. To nepotěší spíš.
Takže optimálně utěsnit roušku, co to jde (tvarováním drátku, pokud v ní je, povytažením, možná i tím přilepením, ale to si v praxi nedokážu reálně moc představit).
Něco pro lepší náladu:
https://www.youtube.com/watch?v=NZSXYCRYpuE

saola
napsal(a):
Pokud se mlží brýle, znamená to, že rouška nepřiléhá a že vydechujete nesprávnou cestou z roušky ven. Druhá věc je, že se pravděpodobně stejnou cestou i nadechujete nebo aspoň přidechujete volně vzduch při nádechu. To nepotěší spíš.
Takže optimálně utěsnit roušku, co to jde (tvarováním drátku, pokud v ní je, povytažením, možná i tím přilepením, ale to si v praxi nedokážu reálně moc představit).
Něco pro lepší náladu:
https://www.youtube.com/watch?v=NZSXYCRYpuE
napsal(a):
Něco pro vás. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fotky-i-poslanci-s-rouskami-bojuji-hygienici-by-je-tedy-nepochvalili-95546?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
celá já. a šup do přírody kde ji sundám a můžu smrkat
fikovnice
napsal(a):
Ale koronavirus nepodceňuj, moje předpověď je, že tu s námi bude dlouho a že možná i 50-60% populace COVIDem onemocní (resp. nakazí se virem) - mám na mysli prospektivně velmi dlouhodobě. Kéž by to teda tak bylo - aby se to rozložilo do dlouhého časového úseku...
Tady je článek k tomu, o čem jsme se bavily výše - zda je možné v omezených režimech fungovat dlouhodobě, zda je to vůbec etické a jestli cena života může být neomezená
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko-je-ted-jako-klec-cena-zivota-ale-neni-nekonecna-95476?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
fikovnice
napsal(a):
Dájo, dnes mi pro změnu volala sousedka (poněkud komické - bydlí o patro níž a volala jen tak na pokec) a říkala mi, co jí pomohlo proti mlžení brýlí. Prostě roušku mít dostatečně vysokou, aby se dala dát pod spodní část obrouček brýlí a ty obroučky roušku připlácnou k obličeji. Prý jí to stoprocentně pomohlo, já to ještě vyzkoušené nemám... Ale zkuste to, asi to pomáhá.
To jde jen u brýlí s pacičkama, jinak smolík. Vyzkoušela jsem už všechno a jediný, co kromě přilepení funguje, je dát si roušku přes brýle. Přilepení nevím jak bych aplikovala, když nejdřív jedu autem do města bez roušky. Trochu pomáhá dát roušku pod brýle hodně vysoko, pak se mlží míň, ale furt. A rouška slejzá a pak má člověk akorát dilema, jestli se těma rukavicema šmatat do očí a nebo si někde zlámat nohy. Jako super je respirátor, ale ten se zas nemá nosit.

fikovnice
napsal(a):
No ono bude možná největší síla, až/pokud se to nějak opravdu masívně rozšíří v Africe (zatím až tak ne); a dále USA aby se připravovaly na epidemii, jakou snad ještě nezažily. Teď jsem se dívala na aktuální čísla, začínají být děsivá. V některých státech smrtnost se blíží nějakým 6 - 8%!!! To je síla! Mnohem horší čísla než např. Brazílie, Peru, Chile, apod. Problém je, že tam (USA) nějaká centrální nařízení asi nikdy nebudou fungovat, tak každý stát má svého guvernéra.
problém usa je "zvláštní" zdravotnictví.
velice drahé, jakože velice velice, s velikou spoluúčastí i pro pojištěné, se spoustou výluk i pro pojištěné a hromadou nepojištěných,
takže ti lidé čekají doma a pijou čaj s medem dokud to aspoň trochu jde

a ti vyléčení si přejou, aby umřeli, když jim přijde účet za léčbu (jip s ventilátorem bude hodně mastná)

lesnížínka
napsal(a):
...nezlob se, ale když to mám celý den na obličeji, funím do toho, ono to i zvlhne, tak představa jenom přežehlit se mi tak trochu ekluje.....
napsal(a):
...nezlob se, ale když to mám celý den na obličeji, funím do toho, ono to i zvlhne, tak představa jenom přežehlit se mi tak trochu ekluje.....
Ono ani netřeba celej den, v zimě, jaká momentálně panuje, se tam ta vlhkost sráží prakticky hned a už si teda zvykám, ale zpočátku se mi z toho zvedal kufr už po chvíli venku.
napsal(a):
Tak to jsem samozřejmě myslela třeba pro lidi, co si odskočí pro nákup do večerky, se smetím k popelnici, nebo já se psem ráno obejdu potok, což je cca hodina. To určitě roušku nejdu vyvařovat.

napsal(a):
V žádném případě roušku na obličeji celý den. Když vycházíte na delší dobu - 4 roušky s sebou - říkal někdo chytrý v televizi !!
Zacházení s použitou rouškou už popsala Saola a i jinde je dostatečně popisováno.

napsal(a):
a ti vyléčení si přejou, aby umřeli, když jim přijde účet za léčbu (jip s ventilátorem bude hodně mastná)
USA jsou hodně prapodivná země. Chtějí dělat četníka celému světu a přitom nikde není tolik chudoby a násilí jako tam.
Nedávno byly ve zprávách záběry - nevím z kterého státu a tam byl největší problém, že při zavřených školách se děti nenajedí, protože školní oběd, poskytovaný zadarmo, je jejich jediné jídlo za den. Teď děti shání na jedno místo charita a rozdává jim balíčky, aby aspoň jedno jídlo za den měly.
Možná žiju v iluzi, ale tuhle situaci si u nás nedovedu představit !
Hezky ta čísla rostou:
https://www.bing.com/covid

napsal(a):
Tak po celém dni je to jasné. Nevím, jak to má lesnížínka, ale já třeba, když jdu venčit, tak mám tu roušku na obličeji 2x 10 minut (bydlím na kraji města, takže za těch 10 minut už jsem bezpečně mimo civilizaci). V takovém případě to přežehlení stačí, peru až tak po 2 dnech.
napsal(a):
Tak po celém dni je to jasné. Nevím, jak to má lesnížínka, ale já třeba, když jdu venčit, tak mám tu roušku na obličeji 2x 10 minut (bydlím na kraji města, takže za těch 10 minut už jsem bezpečně mimo civilizaci). V takovém případě to přežehlení stačí, peru až tak po 2 dnech.
Ano, mám to stejně jako vy, pokud jdu do lesa. Vesnicí je to na dýl, ale tam se teď snažím nechodit. Včera jsem potkala pána na kole, takový místní výpitek to je a roušku neměl. Možná si ji hodlal nasadit až přijede k vesnici. Tak jsem to žalovala mamce (říkala mi právě, že mluvila s bráchou v Praze a chválila se mu, že tady lidi nosí roušky velmi poctivě) No a já dneska vykráčím z domu s šátkem na krku(že si ho pak nasadím, až vyjdu z branky) pochopitelně jsem na to úplně zapomněla, neb tady není civilizace až jsem se koukla k prvnímu baráku, jestli tam náhodou nepobíhají jejich háravky(páč by mi tam zdrhnul pes) tak jsem si uvědomila, že roušku nemám a říkala si, že kdyby mne někdo potkal, zrovna by si o mě řekl, že jsem pěkná kráva. A to ona jen skleroza útočí (asi víc, jak ten covid)
Terven
napsal(a):
Tady je článek k tomu, o čem jsme se bavily výše - zda je možné v omezených režimech fungovat dlouhodobě, zda je to vůbec etické a jestli cena života může být neomezená
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko-je-ted-jako-klec-cena-zivota-ale-neni-nekonecna-95476?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Děkuji moc, později to pročtu.
Terven
napsal(a):
Skvělý rozhovor, super! Děkuju za odkaz.
napsal(a):
problém usa je "zvláštní" zdravotnictví.
velice drahé, jakože velice velice, s velikou spoluúčastí i pro pojištěné, se spoustou výluk i pro pojištěné a hromadou nepojištěných,
takže ti lidé čekají doma a pijou čaj s medem dokud to aspoň trochu jde
No to samozřejmě také. Obama, ať byl jaký byl, tam bohužel nedotáhl změnu zdravotnictví jakou by si asi Státy zasloužily...

napsal(a):
V žádném případě roušku na obličeji celý den. Když vycházíte na delší dobu - 4 roušky s sebou - říkal někdo chytrý v televizi !!
Zacházení s použitou rouškou už popsala Saola a i jinde je dostatečně popisováno.
..myslela jsem obrazně řečeno...

saola
napsal(a):
https://www.flowee.cz/civilizace/7820-jan-hnizdil-chaoticka-represivni-opatreni-mohou-napachat-vic-skody-nez-koronavirus?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Teď bude každý na 1. místě zdůrazňovat měnící se rozhodnutí o nakupování důchodců.....Byla to jen špatná snaha vyhovět všem - a navíc nepodstatná.
A jestli má ten pan doktor našlapanou čekárnu - je také něco špatně. Pokud ta čekárna není virtuální. Snad by si mohl ( aspoň teď ) zorganizovat pacienty tak, aby přicházeli po jednom na určitý čas-to už umí i u nás na radnici.
Zmiňování, že je Babiš stbák a k tomu trestně stíhaný, mluví za dost.
Ale no tak, dámy, dr. Hnízdil není žádný upachtěný obvoďák, vnímejte význam slov plná čekárna spíše tak, že objednací termíny jsou plně využité a další volné až v řádu měsíců ode dneška.
A něco optimismu z Německa:
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/nemecka-zahada-hodne-nakazenych-ale-pritom-mene-obeti-40318103#seq_no=1&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=aiWQYDtokf8-202003260832&source=article-detail+
Naopak něco deprese od nás (doporučuji i diskuzi k tomuto článku, tam to lidé nazývají pravým jménem, tedy naplno řečeno ohledně relevantnosti oficiálně zveřejňovaných počtů):
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pribeh-testovaneho-na-vysledky-testu-ceka-tyden-koronavirus.A200325_181056_domaci_blj

Optimismus s EU:
B9-0127/2020
Návrh usnesení Evropského parlamentu o Evropském dni optimismu
Evropský parlament,
– s ohledem na článek 143 jednacího řádu,
A. vzhledem k tomu, že optimismus je měřitelnou ekonomickou kategorií, která má přímý dopad na obecnou hospodářskou činnost; vzhledem k tomu, že Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že deprese a úzkostné poruchy stojí celosvětové hospodářství každý rok jednu miliardu USD;
B. vzhledem k tomu, že podle výzkumu prováděného WHO se deprese do roku 2030 stane nejrozšířenějším onemocněním na světě; vzhledem k tomu, že počet osob s depresemi a úzkostnými poruchami každým rokem dramaticky stoupá: zatímco v roce 1990 bylo diagnostikováno 416 milionů případů, v roce 2013 to bylo již 615 milionů případů; vzhledem k tomu, že ze zjištění vyplývá, že optimistické naladění souvisí s nižším kardiovaskulárním rizikem a že prosazování optimismu a snižování pesimismu může mít pozoruhodně velký význam z hlediska preventivní zdravotní péče;
1. vyzývá Komisi, aby vyhlásila 27. květen „Evropským dnem optimismu“, jehož hlavním účelem by měla být propagace optimismu jakožto prostředku, který napomáhá vytvářet příznivější společenské klima, zdravější životní podmínky a celkovou prosperitu a pohodu.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2020-0127_CS.html

saola
napsal(a):
Ale no tak, dámy, dr. Hnízdil není žádný upachtěný obvoďák, vnímejte význam slov plná čekárna spíše tak, že objednací termíny jsou plně využité a další volné až v řádu měsíců ode dneška.
A něco optimismu z Německa:
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/nemecka-zahada-hodne-nakazenych-ale-pritom-mene-obeti-40318103#seq_no=1&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=aiWQYDtokf8-202003260832&source=article-detail+
Naopak něco deprese od nás (doporučuji i diskuzi k tomuto článku, tam to lidé nazývají pravým jménem, tedy naplno řečeno ohledně relevantnosti oficiálně zveřejňovaných počtů):
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pribeh-testovaneho-na-vysledky-testu-ceka-tyden-koronavirus.A200325_181056_domaci_blj
Záhada statistiky:
Dala jsem si k obědu celé kuře. To jsem se přejedla. Na vás nezbylo a měla jste hlad.
Statisticky jsme měly každá půlku kuřete a je nám báječně.
Jinak jsme říkávali, že statistika je přesný součet nepřesných čísel.
orionko, vy jste opravdu kouzelná a Holzman je klasika,
O znalosti výsledku testu v reálné době pro každého z testovaných (tedy nikoliv že ani týden po odběru nic nevím) nemluvě (protože pro ně a jejich režim ta znalost v té chvíli význam má ). Obecný význam testování je ale samozřejmě věc druhá - to, že mne jeden den naberou s negativním výsledkem, bohužel nic nevypovídá o tom, že nejsem nakažená. Za další dva dny může být všechno jinak a pozitivní by to vyšlo. A třetí - poměrně sakra zásadní věc je - že je mezi námi spoluobčany hodně moc lidí, kteří potichu a bez mediální publicity marodí s jakýmsi trochu těžším průběhem chřipky než obvykle, jejich doktor je na testování ani neposlal, a léčí se tak, aniž by jakkoliv spadali do jakékoliv statistiky ohledně korunovaného víra.
To je pak těžké s těmi čísly, že jo.

saola
napsal(a):
orionko, vy jste opravdu kouzelná a Holzman je klasika,
O znalosti výsledku testu v reálné době pro každého z testovaných (tedy nikoliv že ani týden po odběru nic nevím) nemluvě (protože pro ně a jejich režim ta znalost v té chvíli význam má ). Obecný význam testování je ale samozřejmě věc druhá - to, že mne jeden den naberou s negativním výsledkem, bohužel nic nevypovídá o tom, že nejsem nakažená. Za další dva dny může být všechno jinak a pozitivní by to vyšlo. A třetí - poměrně sakra zásadní věc je - že je mezi námi spoluobčany hodně moc lidí, kteří potichu a bez mediální publicity marodí s jakýmsi trochu těžším průběhem chřipky než obvykle, jejich doktor je na testování ani neposlal, a léčí se tak, aniž by jakkoliv spadali do jakékoliv statistiky ohledně korunovaného víra.
To je pak těžké s těmi čísly, že jo.
Nereagvala jsem na testy, ale na počet úmrtí. Od začátkz je mi jasné, že skutečný počet nakažených se od pozitivně testovaných liší min.10x- možná i víckrát - 100x je možná moc.
Asi tak - počet dnes nakažených se projeví za 10 dní. Jestli je dnes cca 700 nakažených, je to počet nakažených někde 15.3. + ti nepodchycení, kteří se vyléčí bez říznaků.
saola
napsal(a):
https://www.flowee.cz/civilizace/7820-jan-hnizdil-chaoticka-represivni-opatreni-mohou-napachat-vic-skody-nez-koronavirus?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
"Saolo", pokud kritizujete vládní opatření podporovaná prof. Prymulou, tak co byste udělala jinak? Nerýpu, ptám se člověka z oboru. Já sama nevím, ta represívní opatření jsou a asi i budou poměrně drastická co do následků (a v podstatě zasahují u někoho více, u jiného méně, do životů úplně všech)...ale nechat epidemii "volnější" průběh - to by mohlo skončit jako v Itálii, GB a hlavně USA. Američani asi ještě dnes převezmou smutné prvenství co do počtu nakažených od Číny. A to jsou na úplném začátku epidemie! Obávám se, že v USA to opravdu bude hodně zlé (i z důvodů, které zde v diskuzi již jsou).

A pak se přidají země zdecimované válkou Sýrie, Libye........
Pro fíkovnici:
Ten muž je pro mne nedůvěryhodný od chvíle, kdy se pokoušel do fakultní nemocnice, které v této době řediteloval, prohrabat obrovský tunel při budování kliniky tradiční čínské medicíny a nechával provozovat lékařskou praxi čínské "odborníky" bez toho, aby vyhovovali legislativním požadavkům, kladeným na cizí státní příslušníky, kteří u nás lékařské povolání vykonávají. Projektu kliniky TČM (z pohledu zákona alternativní léčba, léčitelství) poskytl zázemí fakultní nemocnice a uvedl tak poměrně dost pacientů v omyl.
Teď je předsedou Ústředního krizového štábu - víte, že nemá bezpečnostní prověrku? Víte, že na doložení prověrky měl jako náměstek rok a čtvrt a stejně to prostě nějak neklaplo? Zvláštní....když si vezmete, že teď má ten muž (v přeneseném významu snad tedy doufám) v rukou životy všech občanů republiky - to se opravdu nenašel někdo o chlup přesvědčivější? Smutné.
Jeho životopis je veřejně dostupný, nejedná se o žádné tajuplné informace:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_Prymula
Co bych si přála, aby bylo jinak?
1) pokud bych zavřela školy, řekla bych i za bééé - tj. že mají žáci home learning, tj. učení doma a nikoliv prázdniny s volným pohybem venku.
2) důsledně bych kontrolovala dodržování nařízené karantény - jak to, že si 46% lidí dovolilo ji porušit a prošlo jim to bez problémů?
3) zakázala bych platit v hotovosti
nebo bych šla cestou Švédska a nechala to běžet.
Jsem na tom totiž stejně jako každý plebs - neznám správná, přesná a pravdivá čísla.

Saolo, mohu mít tupý, laický dotaz k bodu 3?
Znám lidi, kteří nemají kartu, výplatu či důchod si přebírají v hotovosti. (Neřešme proč, prostě to tak mají.)
Existuje způsob, jak snížit riziko přenosu přes dotek z bankovek a mincí? Jednorázové rukavice při každém použití jsou málo? Jak peníze uchovávat?
Díky.
No, rozumím, že výplaty některých důchodů probíhají v hotovosti a že i jiným lidem než seniorům by mohl bezhotovostní režim komplikovat život. Ale právě senioři by neměli do veřejného prostoru vycházet vůbec, natož do nákupních center.
Jak dezinfikovat peníze tak, aby to k něčemu bylo, netuším. ALe vím, jak to nedělat - a tot ak, jak to udělala jedna Číňanka, která je pokusila zbavit kontaminace v mikrovlnné troubě a ejhle - chytly. V bance prý ale byli slušní a ze spálených trosek identifikovali počet a nominální hodnotu bankovek a dali jí nové. Takže takto ne.
Osobně si myslím, že peníze jsou z tohoto pohledu hodně zablešené a představují riziko nejen pro vás jako kupujícího,a le hlavně pro ty, kteří je celý den přijímají do pokladen.
A nemyslím si, že by někoho snad k smrti zruinovalo, kdyby měsíc neplatil v hotovosti. Ale nevím, no.

Díky za odpověď. Takže ani jednorázové rukavice člověka neochrání? Zaplatit, strčit peníze do pěněženky, peněženku poté namydlit a strčit do igeliťáku? Rukavice samozřejmě ihned vytřídit. A na obsah nesahat jinak než zase v rukavicích, to je k ničemu?
Jasné, že pro pokladní to je nejhorší a mají můj velký obdiv a děkuji jim. Já se snažím platit kartou, když jedu jednou za týden nakoupit, nesyslím a zároveň nelezu do obchodu každý den.
Kontinuální používání rukavic povede časem k tomu, že na zeměkouli dojdou.
Je to fakt neřešitelné - přemýšlela jsem nad tím včera v Lidlu na nákupu.
Bod nula je, když s vydezifikovanýma rukama přijdete k seřadišti nákupních vozíků. Sáhnete čistou rukou do kapsy (tam nosím minci na vozík), v té chvíli je již sterilita pryč a máte zablešenou ruku. Strčíte minci do vozíku a za madlo ho vytáhnete z řady. Teď už máte zablešenou i tu druhou ruku. Vjedete s vozíkem do Lidlu a zacpete vchod, protože hned za dveřmi je krabice s rukavicemi pro zákazníky.Jsou to tenké rukavice, takové ty, co bývají přiloženy k barvám na vlasy, takže jemné a špatně se nasazují. Pořád máte ty zablešené ruce.Vezmete si dva kusy rukavic a popojdete i s vozíkem o kousek dál, aby vás ostatní neušlapali, tam si rukavice na ty zablešené ruce natáhnete, uchopíte madlo vozíku, čímž zablešíte rukavice a můžete se rovnou zastřelit, protože v takovéto posloupnosti ty rukavice fakt nic neřeší - jsou prostě už špinavé. V obchodě s nimi pak matláte na zboží, na košík, na madlo mrazáku, na pás u pokladny, na peníze či kartu, pak zase na košík a na zboží - to je prostě stejně špatně. Uložíte nákup, vrátíte košík do řady, vyndáte minci, dáte si ji do kapsy a s úlevou vyhodíte rukavice do koše. Vydezinfikujete si ruce. Vzápětí si sáhnete na oblečení a jste zase zablešena.
To by se člověk fakt po....
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak koukám že jsou tu všichni a zdraví.🙂 Můžu se na něco zeptat? Co je to koronavirus a proč tolik lidí asi ze zdravotnictví chodí venku s rouškou? 😀😀

saola
napsal(a):
Kontinuální používání rukavic povede časem k tomu, že na zeměkouli dojdou.
Je to fakt neřešitelné - přemýšlela jsem nad tím včera v Lidlu na nákupu.
Bod nula je, když s vydezifikovanýma rukama přijdete k seřadišti nákupních vozíků. Sáhnete čistou rukou do kapsy (tam nosím minci na vozík), v té chvíli je již sterilita pryč a máte zablešenou ruku. Strčíte minci do vozíku a za madlo ho vytáhnete z řady. Teď už máte zablešenou i tu druhou ruku. Vjedete s vozíkem do Lidlu a zacpete vchod, protože hned za dveřmi je krabice s rukavicemi pro zákazníky.Jsou to tenké rukavice, takové ty, co bývají přiloženy k barvám na vlasy, takže jemné a špatně se nasazují. Pořád máte ty zablešené ruce.Vezmete si dva kusy rukavic a popojdete i s vozíkem o kousek dál, aby vás ostatní neušlapali, tam si rukavice na ty zablešené ruce natáhnete, uchopíte madlo vozíku, čímž zablešíte rukavice a můžete se rovnou zastřelit, protože v takovéto posloupnosti ty rukavice fakt nic neřeší - jsou prostě už špinavé. V obchodě s nimi pak matláte na zboží, na košík, na madlo mrazáku, na pás u pokladny, na peníze či kartu, pak zase na košík a na zboží - to je prostě stejně špatně. Uložíte nákup, vrátíte košík do řady, vyndáte minci, dáte si ji do kapsy a s úlevou vyhodíte rukavice do koše. Vydezinfikujete si ruce. Vzápětí si sáhnete na oblečení a jste zase zablešena.
To by se člověk fakt po....
Po tom vašem výčtu by se jeden nepo......, ale rovnou zastřelil, protože smrt udušením je ta nejhorší.
Nemůžeme hledat úlevu v tom, že přece jen to není nemoc špinavých rukou, ale kapének? Takže se nejvíc šíří prskáním?
( Ano, na površích naprskaná uplívá také, ale přece jen.....)

Ještě co se týká roušek :
Koukněte na Nemocnici na kraji města. Všichni lékaři atd. tam mají bavlněné roušky. A kdo je pamětník, tak je pamatuje taky. Bavlněné roušky, a pytel, večer vyprat, vymandlovat, případně hodit do sterilizačního bubnu. Žádné nanotechnologie nebyly, nic nebylo jednorázové. A taky muselo zdravotnictví fungovat a fungovalo. V něčem jistě hůř, v něčem líp.

No, rukavice už dochází, koupit jednorázové nesterilní rukavice u distributora veterinárních léčiv už nemožno nějaký ten týden, prostě nésou.
shání se to podobně jako ústenky a respirátory. nějak. kde to jde.
ušít palčáky a jít pitvat slepici v pletených, do toho nejdu.

saola
napsal(a):
No, rozumím, že výplaty některých důchodů probíhají v hotovosti a že i jiným lidem než seniorům by mohl bezhotovostní režim komplikovat život. Ale právě senioři by neměli do veřejného prostoru vycházet vůbec, natož do nákupních center.
Jak dezinfikovat peníze tak, aby to k něčemu bylo, netuším. ALe vím, jak to nedělat - a tot ak, jak to udělala jedna Číňanka, která je pokusila zbavit kontaminace v mikrovlnné troubě a ejhle - chytly. V bance prý ale byli slušní a ze spálených trosek identifikovali počet a nominální hodnotu bankovek a dali jí nové. Takže takto ne.
Osobně si myslím, že peníze jsou z tohoto pohledu hodně zablešené a představují riziko nejen pro vás jako kupujícího,a le hlavně pro ty, kteří je celý den přijímají do pokladen.
A nemyslím si, že by někoho snad k smrti zruinovalo, kdyby měsíc neplatil v hotovosti. Ale nevím, no.
A nemyslím si, že by někoho snad k smrti zruinovalo, kdyby měsíc neplatil v hotovosti.
Existují lidé, kteří nemají účet. Výplatu si berou v hotovosti. Důchod si berou v hotovosti. Nemají jinou možnost, než platit v hotovosti. Zadarmo jim nikdo žádné zboží nedá a na sekeru také ne.
Takže teorie je to krásná, ale na nic.
napsal(a):
Po tom vašem výčtu by se jeden nepo......, ale rovnou zastřelil, protože smrt udušením je ta nejhorší.
Nemůžeme hledat úlevu v tom, že přece jen to není nemoc špinavých rukou, ale kapének? Takže se nejvíc šíří prskáním?
( Ano, na površích naprskaná uplívá také, ale přece jen.....)
Tam moc úlevy nenajdete - ono to totiž je v podstatě díky cestám přenosu i nemoc špinavých rukou.
Povinné rukavice pro zákazníky v hypersupermarketech jsou spíš plýtvání a opatření jen na oko. Mnohem lepší by bylo, kdyby u odevzdávaných vozíků stál nějaký šmoula, který jejich madlo vydezinfikuje a připraví pro dalšího zákazníka, tj. ideálně ty čisté přesouvá blíž ke vchodu do jiné řady, kde si je zákazníci berou. Tam by byla k dispozici dezinfekce, než sáhmou na vozík, ať ji použijí. Stejně tak i v krámě by měla být místa s dezinfekcí, kde si zákazník v průběhu nákupu může ty ruce průběžně čistit.. I za současných podmínek mnoho lidí nosí s sebou vlastní dezinfekci a prostě si madlo utřou. Nebo - pokud jdete jen pro pár věcí, vozík nebo košík si vůbec nebrat.
Ale hlavně: do krámu by se nemělo chodit bloumat mezi regály, ale je žádoucí mít představu, pro co jdu, aby to bylo vyřízeno rychle, a ne čumákovat okolo akcí. Dále je vhodné, aby tam chodil jen jeden a ne celá rodina. Je vhodné se pohybovat úsporně a trávit tam co nejméně času. Samotné jednorázové rukavice to fakt nezachrání.
Ono na nelogičnost všech těch opatření narazí čas od času každý. Jednorázové rukavice jsem si vzala v Albertu jednou -poprvé a naposled. Asi mi není ke cti, že absurdita mi došla až ve frontě na kasu - všechny ty věci, které jsem si rukavicema naložila do košíku a prodavačka každou z nich v rukavicích ohmatala a načetla, já doma holýma rukama vyndám z tašky a uklidím. Abych každou nákupní položku desinfikovala či přemražovala, na to se asi viru málo bojím, to se přiznám.
Snad možná v MHD dávají rukavice větší smysl - prostě navlečete, chytíte se tyče, vystoupíte, vyhodíte. Já to tedy nedělám, cestuju autobusem "bez držení" jezdí poloprázdné a nízkopodlažní, tak to jde. Nastoupím,sednu si, vystoupím - madla při tom ignoruju.
Trochu se bojím, že jestli se jednorázové rukavice budou používat stejně běžně jako roušky, budeme si muset k doktoru a na veterinu nosit svoje, aby nás ošetřili.
No, možná je vhodné zamyslet se i nad jinými věcmi - například kdy je lépe onemocnět - zda teď nebo výrazně požději, až ty počty budou úplně jiná čísla? I když případná imunita po prodělaném onemocnění je pořád diskutabilní.
Že to prodělá nakonec skoro opravdu každý, to už se naštěstí tolik nezpochybňuje.
https://video.aktualne.cz/dvtv/zive-cesky-dr-house-o-koronaviru-a-imunite-i-porody-bez-otcu/r~cc14d0166f8c11eaa6f6ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-3&utm_campaign=Aktualne

saola
napsal(a):
No, možná je vhodné zamyslet se i nad jinými věcmi - například kdy je lépe onemocnět - zda teď nebo výrazně požději, až ty počty budou úplně jiná čísla? I když případná imunita po prodělaném onemocnění je pořád diskutabilní.
Že to prodělá nakonec skoro opravdu každý, to už se naštěstí tolik nezpochybňuje.
https://video.aktualne.cz/dvtv/zive-cesky-dr-house-o-koronaviru-a-imunite-i-porody-bez-otcu/r~cc14d0166f8c11eaa6f6ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-3&utm_campaign=Aktualne
já chci hlavně ten test na protilátky.
protože mám teorii ohledně zvláštního, velice nakažlivého nachlazení, které jsem si přivezla z mezinárodního - jakože opravdu, včetně asiatů z asie - školení na konci prosince.
je-li patognomickým příznakem ztráta chuti a čichu, je to tutovka. byly to zajímavé vánoce zcela bez chuti.

saola
napsal(a):
Tak to už mě taky napadlo. Ale ještě je další možnost - co nejpozději, až bude k dispozici nějaký lék nebo účinná (a bezpečná) vakcína.

napsal(a):
Tak to už mě taky napadlo. Ale ještě je další možnost - co nejpozději, až bude k dispozici nějaký lék nebo účinná (a bezpečná) vakcína.
vakcína hned tak nebude.
ono to není vůbec jednoduchý.
je to koronavir. to znamená, že ta věc má kapsidu obalenou lipidovou membránou, ve které jsou vnořené glykoproteiny tvořící spiky a právě tyhle struktury umožňují viru dostat se do buňky a právě tyto struktury jsou antigeny k tvorbě neutralizačních protilátek.
jenže. když vezmete ten koronavir a spláchnete ho formaldehydem, tak ho inaktivujete ale zničíte spiky. tzn. nebudou protilátky po inaktivované vakcíně.
když vezmete koronavir a atenuujete ho pasáží na buněčných kulturách, tak když bude super bezpečný, nebudou to správný spiky a protilátková odpověď bude k ničemu.
struktura antigenu znamená, že nemůžete použít subjednotkovou vakcínu na vektorovém viru.
u zvířat se v podstatě daří jen živé vakcíny různého stupně atenuace s tím, že nežádoucí účinky jsou možné. navíc třeba nechrání tak dobře před systémovou infekcí, třeba vakcinace proti IB podaná sprejem s drobnými kapénkami udělá dobrou imunitu proti respirační infekci, ale vaječník chrání mizerně až vůbec.
některý vakcíny se nepovedly vůbec, třeba proti kočičímu koronaviru.
a pak jsou takový jobovky jakože dělali experimentální vakcínu, inaktivovaný sars-virus, fungovalo to, pokusná zvířata měla detekovatelné protilátky v séru, ale po čelenži kvůli hypersenzitivní reakci horší průběh změn v plicích než kontrola.
takže jsem pesimista

napsal(a):
vakcína hned tak nebude.
ono to není vůbec jednoduchý.
je to koronavir. to znamená, že ta věc má kapsidu obalenou lipidovou membránou, ve které jsou vnořené glykoproteiny tvořící spiky a právě tyhle struktury umožňují viru dostat se do buňky a právě tyto struktury jsou antigeny k tvorbě neutralizačních protilátek.
jenže. když vezmete ten koronavir a spláchnete ho formaldehydem, tak ho inaktivujete ale zničíte spiky. tzn. nebudou protilátky po inaktivované vakcíně.
když vezmete koronavir a atenuujete ho pasáží na buněčných kulturách, tak když bude super bezpečný, nebudou to správný spiky a protilátková odpověď bude k ničemu.
struktura antigenu znamená, že nemůžete použít subjednotkovou vakcínu na vektorovém viru.
u zvířat se v podstatě daří jen živé vakcíny různého stupně atenuace s tím, že nežádoucí účinky jsou možné. navíc třeba nechrání tak dobře před systémovou infekcí, třeba vakcinace proti IB podaná sprejem s drobnými kapénkami udělá dobrou imunitu proti respirační infekci, ale vaječník chrání mizerně až vůbec.
některý vakcíny se nepovedly vůbec, třeba proti kočičímu koronaviru.
a pak jsou takový jobovky jakože dělali experimentální vakcínu, inaktivovaný sars-virus, fungovalo to, pokusná zvířata měla detekovatelné protilátky v séru, ale po čelenži kvůli hypersenzitivní reakci horší průběh změn v plicích než kontrola.
takže jsem pesimista
Hm, tak až takhle podrobně do toho nevidím :(
Na druhou stranu - v současné době se o vývoj vakcíny pokouší většina vědeckých týmů, což šanci, že na to někdo kápne, zase zvyšuje.
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
Ten muž je pro mne nedůvěryhodný od chvíle, kdy se pokoušel do fakultní nemocnice, které v této době řediteloval, prohrabat obrovský tunel při budování kliniky tradiční čínské medicíny a nechával provozovat lékařskou praxi čínské "odborníky" bez toho, aby vyhovovali legislativním požadavkům, kladeným na cizí státní příslušníky, kteří u nás lékařské povolání vykonávají. Projektu kliniky TČM (z pohledu zákona alternativní léčba, léčitelství) poskytl zázemí fakultní nemocnice a uvedl tak poměrně dost pacientů v omyl.
Teď je předsedou Ústředního krizového štábu - víte, že nemá bezpečnostní prověrku? Víte, že na doložení prověrky měl jako náměstek rok a čtvrt a stejně to prostě nějak neklaplo? Zvláštní....když si vezmete, že teď má ten muž (v přeneseném významu snad tedy doufám) v rukou životy všech občanů republiky - to se opravdu nenašel někdo o chlup přesvědčivější? Smutné.
1) pokud bych zavřela školy, řekla bych i za bééé - tj. že mají žáci home learning, tj. učení doma a nikoliv prázdniny s volným pohybem venku.
2) důsledně bych kontrolovala dodržování nařízené karantény - jak to, že si 46% lidí dovolilo ji porušit a prošlo jim to bez problémů?
Jsem na tom totiž stejně jako každý plebs - neznám správná, přesná a pravdivá čísla.
"Teď je předsedou Ústředního krizového štábu - víte, že nemá bezpečnostní prověrku? Víte, že na doložení prověrky měl jako náměstek rok a čtvrt a stejně to prostě nějak neklaplo? Zvláštní....když si vezmete, že teď má ten muž (v přeneseném významu snad tedy doufám) v rukou životy všech občanů republiky - to se opravdu nenašel někdo o chlup přesvědčivější? Smutné."
Ano, toto vím, dokonce snad od prvního dne, kdy tak nějak vystoupil z pozadí. I to, kolik měl času na její dodání...
Nevím, pořád si ale myslím, že jsme v poměrně hodně zlé situaci, kdy by minulost měla/mohla jít stranou... Ale je to jen můj názor... Zároveň např. i u nás v práci jsou pořád lidi, kteří situaci bagatelizují - ti mě neskutečně se..!
Každopádně Vám děkuji za odpověď!
Edit: Otázka jak dlouho jsou udržitelná přísná restriktivní opatření, se dle mě přesouvá i do roviny filozofické - jak dlouho je člověk ochoten žít takto výrazně omezeným životem. Nu, třeba si pak víc budeme vážit svobody. Tipla bych si, že je to velmi velmi mírný model toho, jak třeba žijí lidé v KLDR (opakuji mírný model).
saola
napsal(a):
Dříve se tvrdilo (za socíku) - že alespoň mince mají nějaký bakterio- a viruvzdorný povrch... Takže předpokládám, že je to fake a tehdejší balamutění lidí...?
napsal(a):
No, rukavice už dochází, koupit jednorázové nesterilní rukavice u distributora veterinárních léčiv už nemožno nějaký ten týden, prostě nésou.
shání se to podobně jako ústenky a respirátory. nějak. kde to jde.
ušít palčáky a jít pitvat slepici v pletených, do toho nejdu.
Aktuální info: rukavice (lidi je znají jako obvykle takové ty fialové barvy) docházejí už i v okresních nemocnicích. Dle infa mé blízké rodinné příbuzné (árařka) je daly některé řetězce do svého sortimentu a lidi je opět skupují jak šílení!
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
Jinak tedy zaplaťpánbůh za to, že univerzity uchopily výuku úplně jinak, několikrát týdně u nás zasedá krizový štáb, několikrát týdně dopis od děkana, ev. od rektora, máme telemosty, probíhá E-výuka - kdy se snažíme o jednotný styl výuky. Aktuálně řešíme, jak budeme zkoušet - náhradní varianta, která je ve hře - jen PC testy.
Nevíte, dělají něco takového třeba střední školy, základní školy? To se ptám všech, kdo mají dítka školou povinná. Celkem by mě zajímalo, jak to tedy uchopily ZŠ, SŠ. Jsou nějaká centrální nařízení, doporučení?
napsal(a):
protože mám teorii ohledně zvláštního, velice nakažlivého nachlazení, které jsem si přivezla z mezinárodního - jakože opravdu, včetně asiatů z asie - školení na konci prosince.
je-li patognomickým příznakem ztráta chuti a čichu, je to tutovka. byly to zajímavé vánoce zcela bez chuti.
A jak to chcete zjistit?
Probíhalo to u Vás tedy někdy o Vánocích... A mluví se o tom, že získání imunity, tedy protilátek, není rozhodně stoprocentní.
saola
napsal(a):
No, to jsem tu psala někdy dříve - má-li onemocnět řekněme až 60% obyvatelstva našeho státu (a vůbec globálně), tak jsem již o hodně dříve psala, že je asi lepší onemocnět teď než později...
Jakási influencerka (co to je? to je nové povolání? ) vydává challenge dalším sledujícím, aby olízli prkýnko WC a dali video kamsi - asi na Instagram. NECHUTNÉ! Tak takto bych na to fakt nešla!
ALE - vzhledem k tomu, že spicifické receptory pro tento virus jsou i ve střevě, a malé procento COVIDu probíhá pod obrazem GIT obtíží, je fekálně-orální cesta přenosu nejen možná, ale i pravděpodobná (četla jsem odborný článek, bohužel jsem si jej nepřidala do Oblíbených).

fikovnice
napsal(a):
A jak to chcete zjistit?
Probíhalo to u Vás tedy někdy o Vánocích... A mluví se o tom, že získání imunity, tedy protilátek, není rozhodně stoprocentní.
tak ony nějaké protilátky se udělají vždycky. akorát se řeší, jestli vzniká imunita, což je něco jiného. protilátková odpověď nemusí být protektivní. koneckonců test na HIV není nic jinýho než protilátkový ELISA rychlotest, že. A ti lidi mají protilátky a je jim to k ničemu.
pokud ten korona rychlotest umí detekovat IgG, tak ty já bych po hypotetické infekci prodělané před třemi měsíci mít měla.
Edit: Otázka jak dlouho jsou udržitelná přísná restriktivní opatření, se dle mě přesouvá i do roviny filozofické - jak dlouho je člověk ochoten žít takto výrazně omezeným životem. Nu, třeba si pak víc budeme vážit svobody. Tipla bych si, že je to velmi velmi mírný model toho, jak třeba žijí lidé v KLDR (opakuji mírný model).
Jsem přesvědčená, že v dlouhodobém horizontu to nemůže být o tom, že "čím vyšší a neprůstřelnější bariéru proti koronaviru postavíme, tím víc jsme za vodou", nemůžeme se stále dokola vysilovat marným bojem PROTI viru, ale naučit se žít s ním. Případně s dalšími, které jistojistě přijdou.
Za povšimnutí stojí, že senioři, které se snažíme chránit zejména, se povětšinou nebojí koronaviru, ale samoty plynoucí z preventivních opatření. Nebojí se , že umřou, ale že umřou sami. Jak známo, imunita je hlavně o psychice, takže ty staříky zabije spíš samota. Pro nás měsíc či dva není nic, pro člověka přes osmdesát, který si váží každého dne, je to podstatný kus života.
Další věc je, že nemálo lidí se dostane do svízelné finanční situace, přibyde sebevražd...a opět - psychika - imunita. Kloním se k názoru těch odborníků, kteří tvrdí, že razantní opatření možná ochrání životy teď, ale úmrtí přibyde v budoucnu.

taxikář na remdesiviru už mohl být odpojen od EMCO, říkali.....
"Edit: Otázka jak dlouho jsou udržitelná přísná restriktivní opatření, se dle mě přesouvá i do roviny filozofické - jak dlouho je člověk ochoten žít takto výrazně omezeným životem. Nu, třeba si pak víc budeme vážit svobody. Tipla bych si, že je to velmi velmi mírný model toho, jak třeba žijí lidé v KLDR (opakuji mírný model)."
jsme si říkali, že ta včasnost restrikcí u nás a průšvih v itálii, Špan. i USA i jinde je dán i tím, že my jsme na restrikce zvyklí po desetiletí, přijímat je a být disciplinovaní......
jinak, aktuální omezení mi život nijak nemění , teda krom náhubku....horší to bude s živobytím následně
napsal(a):
taxikář na remdesiviru už mohl být odpojen od EMCO, říkali.....
"Edit: Otázka jak dlouho jsou udržitelná přísná restriktivní opatření, se dle mě přesouvá i do roviny filozofické - jak dlouho je člověk ochoten žít takto výrazně omezeným životem. Nu, třeba si pak víc budeme vážit svobody. Tipla bych si, že je to velmi velmi mírný model toho, jak třeba žijí lidé v KLDR (opakuji mírný model)."
jsme si říkali, že ta včasnost restrikcí u nás a průšvih v itálii, Špan. i USA i jinde je dán i tím, že my jsme na restrikce zvyklí po desetiletí, přijímat je a být disciplinovaní......
jinak, aktuální omezení mi život nijak nemění , teda krom náhubku....horší to bude s živobytím následně
Mno, já bych řekla, že generace mileniálů, která u nás dnes hýbe společností, už na restrikce zvyklá není. To tak maximálně lidi 60+, kteří v totalitním režimu žili i kus dospělosti a i ti už si většinou odvykli.
V odkazu od saoly dr.Svoboda vyslovil hypotézu, že v geografické linii, která zahrnuje i severní Itálii, žije vysoké procento původního obyvatelstva a větší vnímavost vůči viru může být geneticky daná.

......vakcína hned tak nebude.....
Pokud budou ještě dlouho zavřené školy, tak rodiče najdou vakcínu dřív než vědci.
Terven
napsal(a):
Jsem přesvědčená, že v dlouhodobém horizontu to nemůže být o tom, že "čím vyšší a neprůstřelnější bariéru proti koronaviru postavíme, tím víc jsme za vodou", nemůžeme se stále dokola vysilovat marným bojem PROTI viru, ale naučit se žít s ním. Případně s dalšími, které jistojistě přijdou.
Za povšimnutí stojí, že senioři, které se snažíme chránit zejména, se povětšinou nebojí koronaviru, ale samoty plynoucí z preventivních opatření. Nebojí se , že umřou, ale že umřou sami. Jak známo, imunita je hlavně o psychice, takže ty staříky zabije spíš samota. Pro nás měsíc či dva není nic, pro člověka přes osmdesát, který si váží každého dne, je to podstatný kus života.
Další věc je, že nemálo lidí se dostane do svízelné finanční situace, přibyde sebevražd...a opět - psychika - imunita. Kloním se k názoru těch odborníků, kteří tvrdí, že razantní opatření možná ochrání životy teď, ale úmrtí přibyde v budoucnu.
Za tento příspěvek bych Vám dal srdíčko, kdyby tu bylo! Naprosto přesně jste to vystihla, s každým jednotlivým odstavcem naprosto souhlasím a mluví mi z duše.

Máte pocit, že máme v ČR dostatek roušek? Asi ne, když dobrovolníci šijí o stošest a pořád se objevují prosby o jejich poskytnutí, tu od nemocnice, tu od domova důchodců, tu od dětského domova,... Ale budeme roušky posílat do Rumunska... Jak jsem dosud s kroky vlády souhlasila, toto mi hlava nebere.
Asi převčírem jsem mluvil se synem, (který pracuje jako anesteziolog v jedné východočeské nemocnici ), tož i mezi jiným jsem se zeptal, jak jsou připraveni na "boj s virem". Po odpovědi, že mají CELÝCH PĚT respirátorů a 3 "skafandry" mě můj vcelku nezdolatelný optimismus docela přešel.
Pochybuju, že jinde to bude jinak

Tohle je dnešní grafík potvrzených případů mimo Čínu.
Miliontý jubilejní pacient bude diagnostikovaný v pondělí.
Je to zcela nevyhnutelné.
Za dalších 14 dní bude deset milionů potvrzených případů. To je matematika, přátelé. Vzhledem k inkubační době už tomu taky nepůjde zabránit.
Představuji si, že nakonec se testovat paradoxně přestane a jen se bude symptomaticky léčit, co půjde. Co nepůjde, buď přežije nebo holt bohužel ne.
Jakákoliv karanténa při milionech nakažených přestává plnit svůj význam - vybíráte si pak ze dvou možností - buď riskujete koronavirus nebo smrt na následky totálního kolapsu společnosti.
napsal(a):
Ano, ztrátu chuti popisuje vícero nakažených, čich nevím.

saola
napsal(a):
Představuji si, že nakonec se testovat paradoxně přestane a jen se bude symptomaticky léčit, co půjde. Co nepůjde, buď přežije nebo holt bohužel ne.
Jakákoliv karanténa při milionech nakažených přestává plnit svůj význam - vybíráte si pak ze dvou možností - buď riskujete koronavirus nebo smrt na následky totálního kolapsu společnosti.
to já si myslím, že testovat se bude pořád. jako se dneska testuje crp a chřipka. prostě chcete vědět, co léčíte.
ale svět se změní a roušky a různej ochrannej materiál bude u lékařů obecně asi nová dlouhodobá norma.
protože nikdo nebude riskovat, že ten člověk, co ho právě příjímáte na plicní s dekompenzací CHOPD vám nakazí a zabije celé oddělení a pošle lékaře a sestry na nemocenskou.
napsal(a):
to já si myslím, že testovat se bude pořád. jako se dneska testuje crp a chřipka. prostě chcete vědět, co léčíte.
ale svět se změní a roušky a různej ochrannej materiál bude u lékařů obecně asi nová dlouhodobá norma.
protože nikdo nebude riskovat, že ten člověk, co ho právě příjímáte na plicní s dekompenzací CHOPD vám nakazí a zabije celé oddělení a pošle lékaře a sestry na nemocenskou.
Spíš jsem to myslela tak, že se nebudou testovat plošně lidé z ulice.
Ke každému je třeba přistupovat, jako by byl nakažený, takže ochranné pomůcky jsou pro personál pořád základní alfou a omegou.
Terven
napsal(a):
lupus4
napsal(a):
Asi převčírem jsem mluvil se synem, (který pracuje jako anesteziolog v jedné východočeské nemocnici ), tož i mezi jiným jsem se zeptal, jak jsou připraveni na "boj s virem". Po odpovědi, že mají CELÝCH PĚT respirátorů a 3 "skafandry" mě můj vcelku nezdolatelný optimismus docela přešel.
Pochybuju, že jinde to bude jinak
V jiné nemocnici má přednostka ARO (moje příbuzná) k dispozici TŘI respirátory a JEDEN "skafandr"!
napsal(a):
Tohle je dnešní grafík potvrzených případů mimo Čínu.
Miliontý jubilejní pacient bude diagnostikovaný v pondělí.
Je to zcela nevyhnutelné.
Za dalších 14 dní bude deset milionů potvrzených případů. To je matematika, přátelé. Vzhledem k inkubační době už tomu taky nepůjde zabránit.
Četla jsem, že odhad je, že nakažených je miliarda lidí!

fikovnice
napsal(a):
Četla jsem, že odhad je, že nakažených je miliarda lidí!
odhad nakažených, to si každý může odhadovat co chce.
tenhle můj odhad vychází ze současného grafu. je to rovná přímka, exponencionální šíření. minule a předminule došlo k nárůstu o jeden řád za 13 a 14 dní.
V pondělí je to dalších 14 dní a přímka je pořád rovná. to není odhad, ten milion v pondělí je nevyhnutelnost a stejně tak ten desetimilion za dalších 14 dní.
napsal(a):
Problém je, že třeba příjem na ARO = 50% lidí s respirační insuficiencí. A ten jeden, bude-li mít COVID, nakazí spolupacienty a veškerý personál.
napsal(a):
odhad nakažených, to si každý může odhadovat co chce.
tenhle můj odhad vychází ze současného grafu. je to rovná přímka, exponencionální šíření. minule a předminule došlo k nárůstu o jeden řád za 13 a 14 dní.
V pondělí je to dalších 14 dní a přímka je pořád rovná. to není odhad, ten milion v pondělí je nevyhnutelnost a stejně tak ten desetimilion za dalších 14 dní.
Však jo, a s tím souvisí, že vidíte jen vrcholek ledovce. Takže proč ne miliarda skutečně nakažených...

fikovnice
napsal(a):
Však jo, a s tím souvisí, že vidíte jen vrcholek ledovce. Takže proč ne miliarda skutečně nakažených...
protože to ještě odhadnout nelze. ano, možná je to možné, ale třeba taky ne, protože skutečná neznámá je počet bezpříznakových nosičů nebo třeba to, jak moc funguje imunita po prodělání nebo vlastně přesná hodnota R-0.
tam je prostě moc neznámých a stejně tak můžu odhadnout, že se nakazí sedm miliard nebo půl miliardy.
napsal(a):
protože to ještě odhadnout nelze. ano, možná je to možné, ale třeba taky ne, protože skutečná neznámá je počet bezpříznakových nosičů nebo třeba to, jak moc funguje imunita po prodělání nebo vlastně přesná hodnota R-0.
tam je prostě moc neznámých a stejně tak můžu odhadnout, že se nakazí sedm miliard nebo půl miliardy.
Však já taky necituji z nějaké odborné literatury....nicméně dle grafu Vámi vloženého vyplývá, že bude-li to nadále takováto přímka, tak ta miliarda není nereálná.
U nás je R0 teď nějak 1.2, nepletu-li se. Ale okolní svět... .

fikovnice
napsal(a):
Však já taky necituji z nějaké odborné literatury....nicméně dle grafu Vámi vloženého vyplývá, že bude-li to nadále takováto přímka, tak ta miliarda není nereálná.
U nás je R0 teď nějak 1.2, nepletu-li se. Ale okolní svět... .
tak ono předpovídat do budoucnosti příliš nejde. ono se to v určitým okamžiku zlomí, i samovolně prostě protože dochází hostitelé, takže ta křivka je ve skutečnosti logaritmická. a kde má bod zlomu nikdo, ale vůbec nikdo na světě neví.
saola
napsal(a):
Jako separační karantena pro nakažené seniory.
Vnímám v tom výhradně temnou stránku takového kroku.
Dále nepovažuji za štastné cokoliv ohledně "přínosu" Orlího hnízda během pandemie od teď veřejně hlouběji rozebírat.
Já o tomto zařízení nic moc nevím, tak ani nemám co rozebírat... Ale separace seniorů v tomto zařízení - stran toho mála, co vím = .
fikovnice
napsal(a):
Hmm, tak dochází k aktivaci Těchonína...
Edit: "Vyčleněná lůžka jsou určena pro seniory s pozitivním testem na nový typ koronaviru, kteří nebudou mít vážný průběh nemoci, ale musí být v karanténě."
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/covid-koronavir-duchpodci-nemocnice-luzka-techonin.A200328_105821_domaci_ert
A to, že ke zlomu klinického stavu dochází poměrně rychle, někdo domyslel? Kam je pak budou z Těchonína transportovat?!

Tak se dneska chystám vyvést maminku za město, aby se trochu prošla, dost mě "vyděsila" dcera, co mi zrovna volala, prý se chtěli jet taky vyvětrat za město, ale prý mělo spoustu lidí stejnej nápad, takže lesy plný
No tak uvidíme, jak jsou na tom moji spoluobčané, jestli někde najdu flek, kde nebudou lidi, abychom udělaly s mamkou alespoň půlhodinovou procházku.
Velmi pěkný a srozumitelný rozhovor ohledně remdesiviru i ecmo:
https://video.aktualne.cz/dvtv/lekar-mam-strach-ze-kvuli-covid-19-zanedbame-jine-pacienty-u/r~fc1b99a2706811eab408ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne
hlášení z Polabí - cyklostezka narvaná cyklisty, bruslaři, koloběžky, rybáři. buď bez roušky nebo ji mají ležérně na krku. Prodej piva přes okénko funguje. Kuřáci vesele kouří a baví se. No jestli je to takto všude tak potěš koště po víkendu. Předesílám že po části cyklostezky musím jet do nákupáku na skládačce pokud nechci přívozem přes řeku. Projet jsem se fakt nebyla
edit - většina dojela autem z Prahy tak jako každý víkend v době míru
fikovnice
napsal(a):
V jiné nemocnici má přednostka ARO (moje příbuzná) k dispozici TŘI respirátory a JEDEN "skafandr"!
Edit: Mluvila jsem telef. se sestřenicí (ta přednostka ARO), je znechucená, vládne prý u nich ve špitále paranoia, kolegové hlídají a podezírají jeden druhého, bojí se tam zakašlat!!! Po náměstíčku v oné nemocnici šla sestřenice v bílém se svojí kolegyní do kantýny, potkaly lidi v civilu (asi pacoše) a ti ostentativně přešli na druhou stranu!
Sestřenice je znechucená i z toho, že nemají žádné "guidelines" co dělat, kdyby měli vážné podezření na COVID. Jenže to stejně mají prý u cca 50% pacientů (až tolik jich na ARO přijímají s respirační insuficiencí)...
Když jsem toto říkala své šéfové (primářka onkologie v Brně) řekla mi, že na úrovni okresů prý takováto neschopnost jde za ředitelem daného zařízení. Toho znám také, naprosto nekompetentní člověk a zároveň tak dlouho rektoskopoval u těch "nahoře", až se dostal do této funkce. Doufám, že jej toto vše smete, ale smutné je, že mezitím může způsobit mnoho neštěstí...
saola
napsal(a):
Velmi pěkný a srozumitelný rozhovor ohledně remdesiviru i ecmo:
https://video.aktualne.cz/dvtv/lekar-mam-strach-ze-kvuli-covid-19-zanedbame-jine-pacienty-u/r~fc1b99a2706811eab408ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne
Působil na mě dobře už před novináři, stará se o toho taxikáře...
Co je poněkud blbé, je to, že vlastně nikdo nebude moct říct, zda taxikáři pomohl remdesivir nebo jejich neuvěřitelné nasazení v péči o něj.
fikovnice
napsal(a):
Edit: Mluvila jsem telef. se sestřenicí (ta přednostka ARO), je znechucená, vládne prý u nich ve špitále paranoia, kolegové hlídají a podezírají jeden druhého, bojí se tam zakašlat!!! Po náměstíčku v oné nemocnici šla sestřenice v bílém se svojí kolegyní do kantýny, potkaly lidi v civilu (asi pacoše) a ti ostentativně přešli na druhou stranu!
Sestřenice je znechucená i z toho, že nemají žádné "guidelines" co dělat, kdyby měli vážné podezření na COVID. Jenže to stejně mají prý u cca 50% pacientů (až tolik jich na ARO přijímají s respirační insuficiencí)...
Když jsem toto říkala své šéfové (primářka onkologie v Brně) řekla mi, že na úrovni okresů prý takováto neschopnost jde za ředitelem daného zařízení. Toho znám také, naprosto nekompetentní člověk a zároveň tak dlouho rektoskopoval u těch "nahoře", až se dostal do této funkce. Doufám, že jej toto vše smete, ale smutné je, že mezitím může způsobit mnoho neštěstí...
Jani, oni ale nejspíš nepřešli ostentativně, ale prostě z důvodu, že zdravotnický personál se ukazuje jako jeden z nejnakaženějších a proč tedy riskovat? To zaprvé. Za druhé ona šla s kolegyní a pacoši(tedy nejspíš taky dva) se rovná 4 lidi...kteří nemají být pohromadě...
fikovnice
napsal(a):
Působil na mě dobře už před novináři, stará se o toho taxikáře...
Co je poněkud blbé, je to, že vlastně nikdo nebude moct říct, zda taxikáři pomohl remdesivir nebo jejich neuvěřitelné nasazení v péči o něj.
Nezjistí, ale ono je to nepodstatné, protože pán žije(tedy zatím, snad) a to je to důležité. Proč a jak si asi vyhodnotí vědci. A navíc už nikdo další ho nedostane, pozastavili další testování.

napsal(a):
Tak se dneska chystám vyvést maminku za město, aby se trochu prošla, dost mě "vyděsila" dcera, co mi zrovna volala, prý se chtěli jet taky vyvětrat za město, ale prý mělo spoustu lidí stejnej nápad, takže lesy plný
No tak uvidíme, jak jsou na tom moji spoluobčané, jestli někde najdu flek, kde nebudou lidi, abychom udělaly s mamkou alespoň půlhodinovou procházku.
Tak stejnej nápad měla asi půlka Chomutova, tam kam jsem běžně jezdila se psy, když jsem nechtěla jet až do hor a parkovala tam max 2-3 auta (je tam takovej plac, dřív tam stával hotýlek), tak dneska jsem pomalu kde zaparkovat, naštěstí byli lidé někde rozptýleni, takže defakto kolem nás projelo jen pár cyklistů a minula nás běžkyně se psem a nějací důchodci seděli stranou na kládách.
Příště asi půjdeme do parku, vzhledem k tomu, že všichni jezdí za město, tak ten by mohl být prázdnej
lesnížínka
napsal(a):
Jani, oni ale nejspíš nepřešli ostentativně, ale prostě z důvodu, že zdravotnický personál se ukazuje jako jeden z nejnakaženějších a proč tedy riskovat? To zaprvé. Za druhé ona šla s kolegyní a pacoši(tedy nejspíš taky dva) se rovná 4 lidi...kteří nemají být pohromadě...
To, co popisuji, je situace stará asi 10 dní. Tehdy žádné pravidlo o shlukování se neplatilo, nehledě na to, že když se dva lidi míjí s jinými dvěma lidmi, tak opravdu, ale opravdu nejde o shlukování se.

jen k tomu nakupování, můžete to dělat tak, že si držadlo vozíku otřete desinfekcí sami. Desinfekční ubrousek nebo fixírka s desinfekcí a papírový kapesník na otření.
lesnížínka
napsal(a):
No a vzhledem k tomu, že to mám od sestřenice, tak vím, že přešli ostentativně - s všeříkajícími výrazy... A sestřenici věřím stoprocentně. Odpovídá to přesně tomu, co mi říkala: paranoia a podezírání!!! A já to prosím nekritizuji, jen popisuji, co se děje v nemocnicích a areálech nemocnic, alespoň tedy u nich. Dodávám, že dvě kolegyně sestřenice se již "zcvokly". Dávám to do uvozovek, ale skutečně jde o lékařky RZP, které obě skončily v péči psychiatra a následně na PN... Takže bych spíše očekávala, že na tu druhou stranu přejde sestřenice s kolegyní - právě ze strachu, co ti pacienti mají, čím jsou nakaženi...
Každý nechť se chová, jak nejlépe uzná za vhodné!
lesnížínka
napsal(a):
Nezjistí, ale ono je to nepodstatné, protože pán žije(tedy zatím, snad) a to je to důležité. Proč a jak si asi vyhodnotí vědci. A navíc už nikdo další ho nedostane, pozastavili další testování.
Toto (níže) je info ze včera. Nevím, zda se dnes situace změnila, ale ještě včera byl tedy remdesivir vyčleněn pro léčbu těhotných žen a dětí. Jinak já osobně naopak považuji za velmi podstatné vědět, zda remdesivir funguje na COVID. Vždyť to je to, po čem volá celý svět! Lék a vakcína!
"Nemocnice získala povolení použít experimentální lék od americké firmy Gilead, který vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Společnost ale zároveň v neděli oznámila, že přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let."
fikovnice
napsal(a):
Toto (níže) je info ze včera. Nevím, zda se dnes situace změnila, ale ještě včera byl tedy remdesivir vyčleněn pro léčbu těhotných žen a dětí. Jinak já osobně naopak považuji za velmi podstatné vědět, zda remdesivir funguje na COVID. Vždyť to je to, po čem volá celý svět! Lék a vakcína!
"Nemocnice získala povolení použít experimentální lék od americké firmy Gilead, který vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Společnost ale zároveň v neděli oznámila, že přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let."
No však jo, však to píšu. Asi jim chybí ještě vzorky účinků na tuto skupinu. Jinak vím, že díky Čechovi z týmu profesora Holého, jsme ten jeden vzorek dostali, už to médii proběhlo.
fikovnice
napsal(a):
Přiznávám, že já s používáním plošně teda moc nesouhlasím. Netuším, nakolik ta látka prošla klinickými testy, zda se ví vše o jejích nežádoucích účincích (i těch dlouhodobých)... Na druhou stranu, pokud to schválili pro těhotné a děti, mělo by to být už prozkoumané dobře. Osobně bych ale hodně zvažoval, jestli bych souhlasil s použitím tohoto léku u své těhotné ženy. (Teoretizuju samozřejmě.)
Otázka je, z jakého důvodu není remdesivir uvolněn pro více nemocných. Zda je za tím nějaké povědomí o potenciálních negativech anebo jde zase jen o licenční práva a prachy.
Dasvo
napsal(a):
Přiznávám, že já s používáním plošně teda moc nesouhlasím. Netuším, nakolik ta látka prošla klinickými testy, zda se ví vše o jejích nežádoucích účincích (i těch dlouhodobých)... Na druhou stranu, pokud to schválili pro těhotné a děti, mělo by to být už prozkoumané dobře. Osobně bych ale hodně zvažoval, jestli bych souhlasil s použitím tohoto léku u své těhotné ženy. (Teoretizuju samozřejmě.)
Otázka je, z jakého důvodu není remdesivir uvolněn pro více nemocných. Zda je za tím nějaké povědomí o potenciálních negativech anebo jde zase jen o licenční práva a prachy.
Ještě není dostatečně vyzkoušený. Ještě má proběhnout vlna toho: polovina lék, polovina placebo. Jestli je pak ještě nějaká další zkouška neříkali.

Dasvo
napsal(a):
o dlouhodobých nežádoucích účincích čehokoliv se kolikrát dozvíme až klinickým používáním a farmakovigilancí :D
takže kdo se bojí, nemůže se léčit ničím.
na druhou stranu v této fázi klinických testů už jsou zkoušky bezpečnosti hotové, teď se řeší, jestli to funguje.
já bych byla ráda, kdyby to fungovalo, protože kdyby to fungovalo, tak by to bylo schválené a kdyby ano, tak by to bylo na trhu a kdyby to bylo na trhu, tak remdesivir funguje proti FIP u koček
lesnížínka
napsal(a):
No však jo, však to píšu. Asi jim chybí ještě vzorky účinků na tuto skupinu. Jinak vím, že díky Čechovi z týmu profesora Holého, jsme ten jeden vzorek dostali, už to médii proběhlo.
A taky médii proběhlo, že vedle toho taxikáře leží ve stejné nemocnici další tři pacienti, kterým by tento lék pomoct zřejmě mohl a hrozně rádi by ho lékaři těmto pacientům nasadili, ale firma řekla ne.
Tak to prostě chodí.
saola
napsal(a):
Ta šestnáctiletá Britka, co do té doby, než umřela, byla zdravá jak řípa, by s Vámi nesouhlasila.
Někdy je prostě výjimka, potvrzující pravidlo.
Tak to určitě, ale přesto mi přijde nesmyslné, poskytnout lék jen pro skupinu nemocných, která má závažný průběh jen výjimečně.
GAELLE
napsal(a):
ve Francii taktéž. 16 let žádné nemoci. jen kašel. a pak zemřela
To je těžké. Mladí dospělí většinou umírají na skryté vady srdce. Mohly ji mít i tyhle slečny, co zjistili při pitvě se nejspíš nikdy nedozvíme Trošku je divné, že obě holky. Tam mne napadá nějaká souvislost s menstruačním cyklem, či užíváním antikoncepce..
saola
napsal(a):
A taky médii proběhlo, že vedle toho taxikáře leží ve stejné nemocnici další tři pacienti, kterým by tento lék pomoct zřejmě mohl a hrozně rádi by ho lékaři těmto pacientům nasadili, ale firma řekla ne.
Tak to prostě chodí.
Ano, psala jsem to výše, dostali jsme jeden, s odřenýma ušima, že vůbec, hotovo šmitec, ostatní mají smůlu. Můžu to být klidně já. Bohužel to tak je i u jiné experimentální léčby, třeba pacientů s rakovinou. Tam to brzdí pojišťovny, tam to bývá o penězích. Nevím, jestli někdo může na firmu vyvinout tlak, aby lék poskytnula, když prostě není dotestovaný a do prodeje má jít za dva roky..
saola
napsal(a):
Jestli Covid souvisí negativně s menstruačním cyklem, je mi záhadou, že umírají hlavně muži
Tam to bude hlavně tím, že muži všeobecně se o sebe míň starají a k stáru jsou nemocnější, sešlejší, prostě míň se dožívají, ne? Myslela jsem to v souvislosti s takto mladýma holkama.
K tomu Remdesviru, slyšela jsem rozhovor s nějakým vědcem, momentálně probíhá slepé testování účinnosti v několika státech, takže někde se v podstatě už k léčbě používá, akorát to daní účastníci neví. Když se účinnost prokáže, půjde to ke schválení a to už by prej mělo proběhnout rychle, takže v kladném případě očekávají schválení během několika měsíců. Problém je pak prej výroba, než začne a než se začne produkovat nějaký slušný objem, uplyne víc času než testováním nebo schvalováním.
neverend

XXX.XXX.213.247
Na druhou stranu je koronavirus reálným testem připravenosti k reakci na hrozbu a požadavky rychlé reakce.Varování z Číny bylo celkem dost s předstihem a stejně to bylo prd platné.Zajímala by mě docela reálná připravenost evropy na jiné hrozby a jak rychlé reakce by byla ve skutečnosti schopná jako celek?Např. na vojenský konflikt? No nic,ale jen taková úvaha do budoucnosti,co vše ještě může přijít.
Dasvo
napsal(a):
Souhlasím s Vámi "Dasvo". Podání experimentálního léku, u nějž neproběhly ještě všechny trials, o nějaké farmakovigilanci po zavedení léku do praxe ani nemluvě, je velmi rizikové. Souhlasila bych s podáním, až kdyby šlo vyloženě o kejhák... Jenže ti lidi, jimž jde o život, jsou samozřejmě většinou v bezvědomí, tak za ně musí rozhodnout lékař a nejbližší rodina. Těžké rozhodování...
napsal(a):
o dlouhodobých nežádoucích účincích čehokoliv se kolikrát dozvíme až klinickým používáním a farmakovigilancí :D
takže kdo se bojí, nemůže se léčit ničím.
na druhou stranu v této fázi klinických testů už jsou zkoušky bezpečnosti hotové, teď se řeší, jestli to funguje.
já bych byla ráda, kdyby to fungovalo, protože kdyby to fungovalo, tak by to bylo schválené a kdyby ano, tak by to bylo na trhu a kdyby to bylo na trhu, tak remdesivir funguje proti FIP u koček
No jo, to máte pravdu... Ale než se to dostane k veterinárním účelům, to ještě asi bude doba...plus očekávám jako u většiny nových antivirotik, že to bude stát majlant. A je otázky, zda to bude fungovat i ve fázi, kdy už kočka bude mít ascites a bude v pokročilém stadiu FIPky. Kéž by to fungovalo - hnusná nemoc je to!
saola
napsal(a):
Logiku to zdánlivě postrádá, ale rozhoduje firma, která drží jaksi eso.
A jak řekl dr. Balík, ani on si netroufá zatím posoudit, zda ke zlepšení stavu taxikáře přispěl konkrétně ten lék po čtyřech dnech medikace. Je to těžké, no. Příliš mnoho proměnných.
Ano, byla bych v hodnocení remdesiviru velmi opatrná. Na tom brífinku říkal dr. Balík, že už taxikáře jednou odpojovali od ECMO. Ono asi ke zlomu došlo (doufejme) tehdy, když říkali, že "už jej ztráceli, ale věnovali se mu tak intenzívně, že se stabilizoval."
neverend
napsal(a):
Na druhou stranu je koronavirus reálným testem připravenosti k reakci na hrozbu a požadavky rychlé reakce.Varování z Číny bylo celkem dost s předstihem a stejně to bylo prd platné.Zajímala by mě docela reálná připravenost evropy na jiné hrozby a jak rychlé reakce by byla ve skutečnosti schopná jako celek?Např. na vojenský konflikt? No nic,ale jen taková úvaha do budoucnosti,co vše ještě může přijít.
Tak ono se hlavně očekává, že po koronaviru přijde ještě další virus či baktérie, klidně s mnohem větší smrtností (např. typu Ebola). Stejně toto byla jen otázka času...

fikovnice
napsal(a):
Tak ono se hlavně očekává, že po koronaviru přijde ještě další virus či baktérie, klidně s mnohem větší smrtností (např. typu Ebola). Stejně toto byla jen otázka času...
Ano, covid můžeme brát, jako takový test připravenosti nás i státních orgánů.