Uživatel s deaktivovaným účtem

nebo třeba ne. třeba infekční bronchitida drůbeže je taky koronavirus, udělala už hromadu kmenů, další vznikají prakticky neustále a zkřížená imunita je jen velmi přibližná.
koronaviry taky umí krásné dlouhodobé vironosičství s vylučováním viru aspoň při zátěži organismu. taky mezi ně patří breberky, kde vám protilátková odpověď akorát přitíží a tak.
prostě korona bych nepodceňovala.
napsal(a):
Ale zas, pokud ta mutace nebude moc velká, by při dalším opakování nemoci mohl být aspoň mírnější průběh onemocnění. Jako u chřipky a jiných virů. Tělo už ho bude aspoň trochu znát.
Nechci brát nikomu iluze a pozitivní myšlení (je ho teď zapotřebí), ale už opravdu někdy na začátku této diskuze jsem zmiňovala např. koronaviry u koček způsobující FIP. Tím nechci říct, že to zmutuje do podoby způsobující infekční peritonitidu (to by byla opravdu ta pravá hrůza), ale i u té chřipky se čas od času děje shift a drift (i to jsem již v této diskuzi psala) a imunita je Vám v tomto případě na prd.

fikovnice
napsal(a):
Nechci brát nikomu iluze a pozitivní myšlení (je ho teď zapotřebí), ale už opravdu někdy na začátku této diskuze jsem zmiňovala např. koronaviry u koček způsobující FIP. Tím nechci říct, že to zmutuje do podoby způsobující infekční peritonitidu (to by byla opravdu ta pravá hrůza), ale i u té chřipky se čas od času děje shift a drift (i to jsem již v této diskuzi psala) a imunita je Vám v tomto případě na prd.
To bude tím, že netuším, co je FIP (a ne, ani mi to radši nepište, tuším průser).
Proč tedy Velká Británie experimentuje s kolektivní imunitou?
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
co se týče hygepid, chemie a mikrobiologie, odpověď je ano, do podrobností ohledně konkretizace zaměstnání jít veřejně nechci.
Pro gaelle:
co se týče ovoce a zeleniny - tam je vhodnější vybírat druhy, které je na rozdíl od nebaleného pečiva možné omýt, oloupat či tepelně upravovat. Nebo zeleninu i ovoce mražené či sterilované.
To sahání na peníze je na houby, dělá to každý a málokdo si pokaždé poté ty ruce vydezinfikuje. To mě děsí trochu víc než nějaká madla košíku v supermarketu, ta jde vzít přes rukáv bundy nebo si vzít rukavice (už jsem taky viděla), ale peníze bere člověk do ruky často několikrát denně a ne vždy si to uvědomí.
Kolega trefně poznamenal, že když byl celý národ tak okouzlen Černobylem (seriálem), je v podstatě pro tuto situaci vzdělán, tak prostě nechápe, proč je kolem toho tolik humbuku, když každý ví, co má dělat - a má pravdu v tom, že je to podobné jako radioaktivita v tom smyslu, že prostě ve veřejnémprostoru musíte předpokládat, že vše je špinavé (infekční) a maximální měrou po celou dobu chránit sám sebe, uvědomovat si aktivně to riziko a dělat osobní opatření, které za vás na té osobní úrovni žádné nařízení govermentu neudělá.
"Saolo", pod přísahou mlčení - písnete mi do SZ stran Vašeho povolání více? Mám jisté "podezření".
Pokud nechcete, samozřejmě to pochopím. Já už se asi "odkopala", i když jsem dlouho nechtěla...
napsal(a):
nebo třeba ne. třeba infekční bronchitida drůbeže je taky koronavirus, udělala už hromadu kmenů, další vznikají prakticky neustále a zkřížená imunita je jen velmi přibližná.
koronaviry taky umí krásné dlouhodobé vironosičství s vylučováním viru aspoň při zátěži organismu. taky mezi ně patří breberky, kde vám protilátková odpověď akorát přitíží a tak.
prostě korona bych nepodceňovala.
Naprostý souhlas!
To už bych bývala uvítala opravdu nějaké "extra zmutování" třeba toho chřipkového viru.

napsal(a):
To bude tím, že netuším, co je FIP (a ne, ani mi to radši nepište, tuším průser).
lepší nápad zatím nikdo nemá.
může to fungovat, třeba ano, na některé viry tohle funguje.
jde mi spíš o to, že o tomhle viru se vlastně ví velmi málo a mezi koronaviry jsou takové, na které to nefunguje, takže 100% recept to teda podle mého názoru vůbec není.
napsal(a):
Tam nesmí zásovování ani vjet,protože šoféři namají roušky...Paradox
Zítra mi mají zavážet maso od masožravců....dnes mi volal pán, aby ověřil adresu dodání, protože to mám do práce a když jsou zavřené obchody, tak jestli to nechci jinam. Požádal mě, abych měla připravenou hotovost přesně, že řidič bude mít respirátor, ať od něj udržuji dvoumetrový odstup, ať mám připravenou tašku, kterou mu u auta položím a řidič mi tam maso sám přendá.
Mám to z první ruky..jedna dcera dělá v obchodě v jedné vesnici...V 7 hodin ráno už neměla pečivo...V Uničově v pekárně dělá druhá...a Uničov je totálně zavřený...takže je nepustili s pečivem ven,protože neměli roušky....A v Uničově je průmyslová zóna(Miele..atd..),a i v obchodech,lékárnách dělají lidé z okolních obcí-takže je ráno nepustili..a lékárna nemohla prý otevřít-je jich tam ale víc-tohle nevím jistě.....Dnes to tam jaksi i poskočilo ten počet nakažených...

fikovnice
napsal(a):
Profesora Prymulu též velmi uznávám, už jsem to psala dříve. A obecně mám pocit, že se, "Balu", na hodně věcech spolu vždy shodneme.
S čím se ztotožňuji s "Dasvo", je nedostatek ochranných pomůcek. V tom Babiš opravdu lhal! Možná je dostatek těchto pomůcek v Praze, to nevím a ani nemám jak zjistit (a ani mě to vlastně nezajímá). Sestřenice = primářka ARO a mají k dispozici TŘI respirátory a JEDEN "skafandr"...?!? To je poměrně otřes. A nula školení, co dělat s event. příjmem nemocného s COVIDem... Byla jsem asi před dvěma hod na nákupu. Stavila jsem se i v lékárně - zeptat se na stav zásobování. Lékárnící mají poslední roušky - logicky sami pro sebe, a řekli mi, že až jim dojdou, tak prostě zavřou. Nevím, zda to opravdu udělají, ale asi ano a vůbec se jim nedivím... Proboha, blbý roušky je fakt takovej problém dovézt/vyrobit a následně rozdistribuovat. Aspoň těm v první linii - lékaři + farmaceuti.
Ochranné pomůcky. Tuhle jsem před pár dny četla, že firma, se kterou byla vládou uzavřená smlouva na dodávku roušek nebo respirátorů nebo obojího (nevím), smlouvu nedodržela a zboží nedodala. Někdo nabídl vyšší cenu a přeplatil "nás".
Problém chybějících roušek atd. je problémem v celé Evropě, není to jen u nás. A jestli si vzpomínáte, byl to problém i v Číně, když se to tam rozjelo. I ČR tam přece posílala...
napsal(a):
Ochranné pomůcky. Tuhle jsem před pár dny četla, že firma, se kterou byla vládou uzavřená smlouva na dodávku roušek nebo respirátorů nebo obojího (nevím), smlouvu nedodržela a zboží nedodala. Někdo nabídl vyšší cenu a přeplatil "nás".
Problém chybějících roušek atd. je problémem v celé Evropě, není to jen u nás. A jestli si vzpomínáte, byl to problém i v Číně, když se to tam rozjelo. I ČR tam přece posílala...
Ano, vím, že nejde o úzkoprofilové (nebo spíš absentující) zboží jen u nás...
Ale zároveň se snažím sledovat všechny tiskovky vlády a tuším na předposlední Babiš řekl, že roušek (i respirátorů) je dostatek, a kdo říká, že ne, tak že osobně do dané nemocnice zajede a roušky tam předá... Tak toto mi fakt vadí.
To, že vládu napálila firma a ve stavu nouze jsou pro ni přednější peníze a nechá se přeplatit (někým ze zahraničí - ví se kým?), je samozřejmě věc velmi smutná a řekla bych až trestuhodná.

Přemýšlím, do jaké míry jsou rizikem přenosu naši miláčci. Stěrem ze psa už virus v srsti prokázali v Číně, je to logické, že jim to v srsti ulpívá. Je teoreticky možné, že si virus nechtěně přineseme zvenku, jak my na botách, tak naši psi v kožichu. A pak asi stačí poňufkat chlupáče, či sdílet s ním gauč....
Čistíte nějak psům srst po příchodu zvenku (a čím), nebo už jsem paranoidní?
Bobča
napsal(a):
Mám to z první ruky..jedna dcera dělá v obchodě v jedné vesnici...V 7 hodin ráno už neměla pečivo...V Uničově v pekárně dělá druhá...a Uničov je totálně zavřený...takže je nepustili s pečivem ven,protože neměli roušky....A v Uničově je průmyslová zóna(Miele..atd..),a i v obchodech,lékárnách dělají lidé z okolních obcí-takže je ráno nepustili..a lékárna nemohla prý otevřít-je jich tam ale víc-tohle nevím jistě.....Dnes to tam jaksi i poskočilo ten počet nakažených...
Ještě jsem to negooglila, ale snad je uzavřená i Litovel, že...?

fikovnice
napsal(a):
Ad Čína) já nevím, zda je tam epidemie na ústupu. Můžeme věřit bolševické zemi??? Můžeme věřit číslům, která dává/dávala k dispozici? V době, kdy uváděla úmrtí v řádech desítek lidí, satelity odhalily, že všechna krematoria jedou non-stop...
Tak určitě je třeba ty oficiální informace brát s rezervou.

fikovnice
napsal(a):
Ano.

napsal(a):
Přemýšlím, do jaké míry jsou rizikem přenosu naši miláčci. Stěrem ze psa už virus v srsti prokázali v Číně, je to logické, že jim to v srsti ulpívá. Je teoreticky možné, že si virus nechtěně přineseme zvenku, jak my na botách, tak naši psi v kožichu. A pak asi stačí poňufkat chlupáče, či sdílet s ním gauč....
Čistíte nějak psům srst po příchodu zvenku (a čím), nebo už jsem paranoidní?
Nečistíme a čistit nebudeme...

fikovnice
napsal(a):
napsal(a):
Pozor SPOILER:
FIP = felinní infekční peritonitida = infekční zánět pobřišnice u koček. Neléčitelný, smrtnost 100%.
Ale zas něco pozitivního - sice nevím proč, ale nějak intuitivně nečekám, že nSARS-CoV-2 zmutuje do nějaké šílenosti tohoto typu.
napsal(a):
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/uzavreny-unicov-je-bez-jidla-rozvoz-nema-respiratory-takze-do-mesta-nesmi-40316865?seq_no=7&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Děkuji, "Balu".
napsal(a):
Nečistíme a čistit nebudeme...
Souhlasím. To by člověk musel mít doma opravdu i něco typu dezinfekční jednotky počínaje suchou sprchou hned u vchodu do bytu a konče okamžitým vypráním nebo i znehodnocením veškerého oblečení, co měl na sobě. Pozor, nechci ale rozhodně říkat, že nemá smysl se po návratu zvenku opravdu pořádně umýt, převléct, atd.
napsal(a):
Netuším. Tak nějak se už v Itálii ukázalo, k čemu to vede. Tisíce mrtvých. Trochu černého humoru: zbavit se důchodců? Stejně nevíme, kdo nám ty důchody bude platit...
A co mají ty nemocnice dělat jiného? Vem z dlaně chlup, když není....
Není to ani padesát let, co bavlněné ústenky byly naprosto běžné, praly se, vyvařovaly a šlo to. Muselo to jít. I proti vírům.
My jsme dnes v práci dostali na osobu každý dvě! FFP2 NR D (další jsou v naprostém nedohlednu). Takže jednorázovky. No v dnešní době asi terno, ale když se na to podíváte reálně, máte tak k dispozici roušky na dvě směny. Plus by je měl mít člověk na hubě ještě ve veřejné dopravě - teď řeším, zda je tedy nosit v práci nebo na cestě? Jako co je to za bordel v 21. století v zemi, kterou si ten mičurin (viz TBBT) dovolí přirovnávat ke Švýcarsku?
Jdeme k tomu Švýcarsku zřejmě pozpátku. Asi nějaká zkratka.
Přiznávám, že mne vláda překvapila - opravdu jsem předpokládala, že povinnost mít roušku ve veřejné dopravě vyhlásí až tehdy, kdy si ty roušky budou moct občani pořídit - ale ono ne, jen prostě další "homeopatické" opatření - prostě nařizuju a ty se starej. Tak jo, no. Že by lidem třeba zároveň dali návod, jak si improvizovaně pomoct a co a jak přesně si na ten čumák pořídit z domácích zdrojů, když není kde brát v 21. století při virové pandemii alespoň ty FFP3 pro všechny, to ale ne. Tak si to každý bastlí po svém.
Asi taky o víkendu vytáhnu šicí stroj.
Aby té kritiky nebylo málo, hlavní hygienik mi v posledních dnech spíš připomíná čím dál víc muzikanta - hraje přesně to, na co momentálně dostal noty...
A taky si myslím, že asi hodně čtou ifaunu - něco se tady napíše a druhý den to vláda vyhlásí jako nové opatření. Taky veselá představa.
No, dnešní den byl náročný, mám dost.
Máte někdo praktický zážitek - dá se ta FFP2 NR čistit? Erko čistit EtOH jde, ale s tímhle nemám zkušenost.
Přiznávám, že mne vláda překvapila - opravdu jsem předpokládala, že povinnost mít roušku ve veřejné dopravě vyhlásí až tehdy, kdy si ty roušky budou moct občani pořídit - ale ono ne, jen prostě další "homeopatické" opatření - prostě nařizuju a ty se starej.
zas bych jim tolik nekřivdila - kvůli tomu, aby si občani mohli ušít roušky, mohou být otevřené prodejny textilu a galanterie
saola
napsal(a):
A co mají ty nemocnice dělat jiného? Vem z dlaně chlup, když není....
Není to ani padesát let, co bavlněné ústenky byly naprosto běžné, praly se, vyvařovaly a šlo to. Muselo to jít. I proti vírům.
My jsme dnes v práci dostali na osobu každý dvě! FFP2 NR D (další jsou v naprostém nedohlednu). Takže jednorázovky. No v dnešní době asi terno, ale když se na to podíváte reálně, máte tak k dispozici roušky na dvě směny. Plus by je měl mít člověk na hubě ještě ve veřejné dopravě - teď řeším, zda je tedy nosit v práci nebo na cestě? Jako co je to za bordel v 21. století v zemi, kterou si ten mičurin (viz TBBT) dovolí přirovnávat ke Švýcarsku?
Jdeme k tomu Švýcarsku zřejmě pozpátku. Asi nějaká zkratka.
Přiznávám, že mne vláda překvapila - opravdu jsem předpokládala, že povinnost mít roušku ve veřejné dopravě vyhlásí až tehdy, kdy si ty roušky budou moct občani pořídit - ale ono ne, jen prostě další "homeopatické" opatření - prostě nařizuju a ty se starej. Tak jo, no. Že by lidem třeba zároveň dali návod, jak si improvizovaně pomoct a co a jak přesně si na ten čumák pořídit z domácích zdrojů, když není kde brát v 21. století při virové pandemii alespoň ty FFP3 pro všechny, to ale ne. Tak si to každý bastlí po svém.
Asi taky o víkendu vytáhnu šicí stroj.
Aby té kritiky nebylo málo, hlavní hygienik mi v posledních dnech spíš připomíná čím dál víc muzikanta - hraje přesně to, na co momentálně dostal noty...
A taky si myslím, že asi hodně čtou ifaunu - něco se tady napíše a druhý den to vláda vyhlásí jako nové opatření. Taky veselá představa.
No, dnešní den byl náročný, mám dost.
Máte někdo praktický zážitek - dá se ta FFP2 NR čistit? Erko čistit EtOH jde, ale s tímhle nemám zkušenost.
FFP2 jsme používali když jsme stříkali barvou a byly účinné. ale zda se dají čistit fakt nevím. Barva a virus je trochu rozdíl ...........já naštěstí do práce nechodím a MHD nejezdím takže sedím doma dle příkazu. Nejdu ani do krámu.......
GAELLE
napsal(a):
FFP2 jsme používali když jsme stříkali barvou a byly účinné. ale zda se dají čistit fakt nevím. Barva a virus je trochu rozdíl ...........já naštěstí do práce nechodím a MHD nejezdím takže sedím doma dle příkazu. Nejdu ani do krámu.......
Taky tak. A zatím sedí doma i chlap, tak uvidíme.

"opravdu jsem předpokládala, že povinnost mít roušku ve veřejné dopravě vyhlásí až tehdy, kdy si ty roušky budou moct občani pořídit - ale ono ne, jen prostě další "homeopatické" opatření - prostě nařizuju a ty se starej".
Já jsem poslouchala hlavní zprávy na čt1 a tam Hamáček vysvětlval, jak je to v dopravě : Zakrytá ústa a nos - čímkoliv. Šátek, plena, nákrčník vytažený.
Kdyby se mi chtělo, našla bych spoustu fotek, jak tak chodily mé děti ve smogové situaci, případně později na lyže do mrazu. Měly takové krásné puntíkaté šátky - tenkrát to frčelo.
Takže do dopravy zakrýt ústa a nos "na lupiče". Nebo si pusťte nějaký western - tam se to dá taky okouknout.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-rozhovor-zdenek-zadrazil-imunolog-obranyschopnost-organismu.A200313_210017_domaci_brzy
plus diskuze pod článkem, pěkné.
Tak vzhůru zase do práce.
pk73

XXX.XXX.152.4
V italských nemocnicích přibývají mladší lidé. Případy jsou komplikovanější
15. března 2020 12:40, aktualizováno 18:22
Podle italských lékařů přichází do místních nemocnic čím dál více mladších lidí nakažených koronavirem. Podle odborníků za to může skutečnost, že mají více sociálního kontaktu a stoprocentně nedodržují karanténu. Lékaři současnou situaci v Itálii přirovnávají k opakujícímu se zemětřesení. „Dlouho už to nevydržíme,“ shodují se.
Lidé s rouškami na autobusové zastávce v Římě. (9. března 2020)
Dalších 25 fotografií v galerii
Lidé s rouškami na autobusové zastávce v Římě. (9. března 2020) | foto: AP
„Typ pacientů se mění. Jsou o něco mladší, je jim mezi čtyřiceti a pětačtyřiceti lety a případy jsou komplikovanější,“ popisuje aktuální situaci Luca Lorini, vedoucí anestezie a intenzivní péče v nemocnici v severoitalském Bergamu.
Fotogalerie
Zdravotnice pomáhá starší ženě v nemocnici Brescia na severu Itálie. (12....
Zdravotníci v improvizované nemocnici ve severoitalském městě Brescia (10....
Zdravotník měří teplotu muži před vchodem na fotbalový stadion Juventusu Turín....
V jedné z nejvyhledávanějších turistických destinací, italských Benátkách,...
Zobrazit fotogalerii
Lorini podle listu The Independent uvedl, že do nemocnice přicházejí lidé, kteří onemocněli před šesti nebo sedmi dny a doposud se léčili doma. Jejich stav se ale zhoršoval, až museli akutně k lékaři.
V Itálii na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo do nedělního podvečera 1 809 lidí. Ve srovnání se sobotou je to o 368 více.
Celkový počet potvrzených případů nakažení vzrostl na 24 747. Z nemoci COVID-19 se již 2 335 lidí zotavilo, a aktivních případů tak v Itálii zůstává přes 20 000.
Itálie tak zůstává nejvíce zasaženou zemí koronavirem v Evropě. Vyšší počet nemocných a obětí má jen pevninská Čína, kde se koronavirem nakazilo
80 000 lidí a 3 189 lidí mu podlehlo.
Podle oficiálních údajů italských úřadů je momentálně dvanácti procentům pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče (JIP) mezi devatenácti a padesáti lety. Přibližně 52 procentům je potom mezi jednapadesáti a sedmdesáti lety. Zbytku nakažených na JIP je více než sedmdesát let.
V Lombardském tisku radikálně stoupl počet úmrtních oznámení:
Přehrát video
V italských novinách radikálně stoupl počet úmrtních oznámení | (0:55) | video: GIOVANNI LOCATELLI
Počet nakažených mladých lidí roste kvůli sociálnímu kontaktu
Nemocnice v regionu Lombardie, kde je situace v Itálii nejhorší, v posledních dnech lékaři zaznamenali také nárůst pacientů ve věku mezi pětadvaceti a padesáti lety. Někteří z nich museli být naléhavě hospitalizováni.
Italské nemocnice zachvátila panika. Ventilátor má cenu zlata
„Skutečnost, že je na jednotkách intenzivní péče hospitalizováno čím dál více mladých lidí ve srovnání s první vlnou nemocných, lze interpretovat jako přirozený jev,“ vysvětluje Pierluigi Lopalco, profesor z univerzity v Pise.
Podle Lopalca se první shlukování případů infekce koronavirem začalo v Itálii objevovat kolem nemocnic častěji navštěvovanými staršími lidmi a na malých městech.
„Nyní se virus rozšířil a mnohem více cestuje po celé zemi. Mladší lidé se spoustou sociálního kontaktu jsou nákazou více ohroženi. Pokud nebudou dodržovat pravidla sociálního distancování, hrozí jim nebezpečí,“ dodal.
Podle lékařů je situace v italských nemocnicích neúnosná. Mnozí z nich se podělili o otřesné příběhy a fotografie vyčerpaných zdravotníků, kteří si připadají jako na bitevním poli. Bergamský lékař Roberto Cosentini dokonce přirovnal Lombardii k „epicentru nekonečného zemětřesení“.
„Každé odpoledne je to jako nový otřes a nemocnice jsou ochromeny. Pokud nenajdeme více lůžek, více lékařů, více sester, dlouho to nevydržíme,“ uvedl.
Nemocnice italské Lombardie jsou na pokraji kapacit
Guvernér Lombardie Attilio Fontana v neděli upozornil, že nemocnice v jeho kraji přestávají být schopné přijímat nové lidi nakažené koronavirem.
„Čísla se stále zvyšují. Brzy nebudou na resuscitačních odděleních žádná další volná lůžka,“ uvedl Fontana. Jeho zástupce Giulio Gallera v sobotu řekl, že na jednotkách intenzivní péče zbývá k dispozici 15 až 20 lůžek.
Fontana řekl, že provizorní nemocnice s 500 místy pro intenzivní péči je stále ve stadiu plánování. Vzniknout má ve dvou pavilonech milánského výstaviště.
Lombardské úřady si také stěžují na potíže se zajištěním roušek pro zdravotnický personál. „Potřebujeme roušky typu ff2 nebo ff3 anebo chirurgické roušky. Jenomže nám poslali papírové kapesníčky a hygienické ubrousky. Je nemyslitelné, aby je používali lidé, kteří pracují s infikovanými,“ prohlásil Gallera.
Staří lidé umírají opuštění, s rodinou si mohou jen zavolat
Milánská lékařka Francesca Cortellarová upozornila na další smutnou skutečnost spojenou s koronavirem, a to že staří lidé umírají v nemocnicích opuštění. „Víte, co je nejdramatičtější? Když pacienti umírají sami. Když vás prosí, jestli by se mohli rozloučit se svými dětmi a vnoučaty,“ popisuje.
Karanténa se zpřísnila, ven můžete jen s certifikátem, líčí Češka v Itálii
Staří lidé nakažení koronavirem podle Cortellarové už při příchodu do nemocnice cítí, že nemoci podlehnou. „Jsou při smyslech, neupadají do narkolepsie. Je to, jako by se topili, ale časem to pochopí,“ popsala pro SKY News.
Podle ní se lékaři snaží starým lidem zprostředkovat rozloučení s blízkými alespoň prostřednictvím video hovorů. „Vytáhla jsem telefon a zavolala rodině nemocné paní. Rozloučila se se svými milovanými a krátce poté zemřela. Mám před sebou dlouhý seznam videohovorů, kde lidé řeknou svým blízkým sbohem,“ uzavřela.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/italie-koronavirus-nakaza-onemocneni-covid-19-lombardie-milan-bergamo-stari-lide-mladi.A200315_111102_zahranicni_dtt?zdroj=vybava_recombee
fikovnice
napsal(a):
A nejen Litovel. Vyhledala jsem si to. Plus Červenka,Uničov, Litovel.

eli22
napsal(a):
U nás mají roušky všichni Romové, senioři a ostatní ohrožení nikoli. Když se zeptáte na webu, jak je to možné, tak nejen že vám neodpoví, ale ještě dotaz smažou. Asi je tady něco špatně.
V tomto směru je tu něco špatně už hodně dlouho. Ale nesmí se o tom mluvit, natož psát.

sisi58
napsal(a):
Dávala jsem sem odkaz už včera v 18:01. 21 uzavřených obcí...

eli22
napsal(a):
U nás mají roušky všichni Romové, senioři a ostatní ohrožení nikoli. Když se zeptáte na webu, jak je to možné, tak nejen že vám neodpoví, ale ještě dotaz smažou. Asi je tady něco špatně.
Kecáte, kecáte......já jsem senior a žádnou roušku nemám. Tedy žádnou mi nikdo nedodal - improvizuji. A jestli potkáváte Romy s rouškami, pak jsou to ti nejukázněnějí občané a ti ostatní by si z nich měli vzít příklad.
Mezi lidmi roušky musí být. Kde by byly ty zkoupené, které zmizely na začátku února z lékáren?

A tuhle znáte?
Promluvil Babiš k národu : "Pořád jste mě chtěli zavřít ! A nakonec jsem zavřel já vás!!!"

napsal(a):
Kecáte, kecáte......já jsem senior a žádnou roušku nemám. Tedy žádnou mi nikdo nedodal - improvizuji. A jestli potkáváte Romy s rouškami, pak jsou to ti nejukázněnějí občané a ti ostatní by si z nich měli vzít příklad.
Mezi lidmi roušky musí být. Kde by byly ty zkoupené, které zmizely na začátku února z lékáren?
Asi jsem vás špatně pochopila. Nějak nevím, do které skupiny jste zahrnula seniory. Pak s omlouvám !
napsal(a):
Ty jsou ještě pořád schované, až bude hůř...na kšeft přece To jsou Češi, no Polovina pomáhá, jak se dá a polovina se snaží i na tom nějak vydělat
Dnešní info: soused se vrátil z Darkova z lázní. Říkám mu: nechoď ke mě blíž, nikdo nevíme(roušku ani jeden, on kouřil u potoka, když jsem šla se psem) Prý: když jsem odjížděl, přijel další turnus - 60lidí, i z Olomoucka! Je to nutné, fakt? Nemohli by ty lázně zrušit, obeslat lidi, ať nejezdí, že jim to posunou, až se situace uklidní? Ruší se operace a vyšetření a tohle ne?

tak zase moc nechápu pláč po rouškách, když není problém si gesicht zakrýt šátkem, šálou či kusem prostěradla apod......a ještě si tam dát nějakou vycpávku...takový kus savé podložky, ten kapénky zastaví i kdyby nechtěl

za velký prů.ser vlády považuji nedostatečný počet testování
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/jeden-krok-a-laboratore-mohou-otestovat-za-par-dni-vsechny-tvrdi-lekarka-40316971?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
lesnížínka
napsal(a):
Ty jsou ještě pořád schované, až bude hůř...na kšeft přece To jsou Češi, no Polovina pomáhá, jak se dá a polovina se snaží i na tom nějak vydělat
Dnešní info: soused se vrátil z Darkova z lázní. Říkám mu: nechoď ke mě blíž, nikdo nevíme(roušku ani jeden, on kouřil u potoka, když jsem šla se psem) Prý: když jsem odjížděl, přijel další turnus - 60lidí, i z Olomoucka! Je to nutné, fakt? Nemohli by ty lázně zrušit, obeslat lidi, ať nejezdí, že jim to posunou, až se situace uklidní? Ruší se operace a vyšetření a tohle ne?
Hmm, tak lázně by teda rozhodně zrušit mohli a měli. Mně přišla SMS z brněnského Žluťáku, že se ruší moje preventivní vyšetření. Jsem z toho celkem nešťastná, neboť jsem z vážných důvodů promeškala už tu prevenčku minulou (mamografie). Chtěla jsem si hned dnes vzít teda nový náhr. termín a téměř se mi na evidenci vysmáli, že vůbec neví, co bude dál (chápu to).
A když jsem šla vynést smetí jen před barák, tak jsem potkala několik lidí s rouškami a hlavně kámoše, který měl vyrobenou roušku z kapesníku a gumiček.
sisi58
napsal(a):
ano,nejen Litovel...+21 obcí v okolí,až po Horní Sukolom...Večer jsem četla na netu,co mi říkala dcera o těch pekařích...že je nepustili z Uničova zkrz roušky a nepustili do Uničova lidi,co tam pracují....nevím,jak je to dnes,ale jak to tam má fungovat,když většina pracujících jsou lidi z okolí??.. a právě z Litovle se to rozšířilo do Uničova...Manželský pár přijel z dovolené...proč by šli do karantény!!!v Uničově mají rodinu,zajeli si popovídat,manželka ke švadleně...tu nakazila...a jelo to dál...tak se to vysvětluje v Uničově...A to vím už dřív,že v Litovli to začalo..
Lidi,co pracují za hranicema,mají vyjímku do 10 km,aby fungovali ostatní...a tam nikdo nepřemýšlel,že se zastaví veškeré služby..
napsal(a):
za velký prů.ser vlády považuji nedostatečný počet testování
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/jeden-krok-a-laboratore-mohou-otestovat-za-par-dni-vsechny-tvrdi-lekarka-40316971?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Hmm, a já žila v domnění, že nějaké takové "snap" testy se už u nás dělají...
Dále moc nevím, proč se dělá konfirmace pozitivního testu v Německu (nelze udělat u nás dvakrát test, když je první pozitivní? Třeba za 24hod?). Ale je pravdou, že metodologii neznám.

..dnes jsem byla nakoupit mamče, krám vcelku propraný - Albert, ale dalo se nakoupit, ve švadlence narváno, lidé nakupují materiály na roušky...všude chodí lidé (mladí, staří) v rouškách, i pejskaři......
Bobča
napsal(a):
ano,nejen Litovel...+21 obcí v okolí,až po Horní Sukolom...Večer jsem četla na netu,co mi říkala dcera o těch pekařích...že je nepustili z Uničova zkrz roušky a nepustili do Uničova lidi,co tam pracují....nevím,jak je to dnes,ale jak to tam má fungovat,když většina pracujících jsou lidi z okolí??.. a právě z Litovle se to rozšířilo do Uničova...Manželský pár přijel z dovolené...proč by šli do karantény!!!v Uničově mají rodinu,zajeli si popovídat,manželka ke švadleně...tu nakazila...a jelo to dál...tak se to vysvětluje v Uničově...A to vím už dřív,že v Litovli to začalo..
Lidi,co pracují za hranicema,mají vyjímku do 10 km,aby fungovali ostatní...a tam nikdo nepřemýšlel,že se zastaví veškeré služby..
Ahoj, zdravím Tě!
No, to máte u vás veselo...
U nás (Brno) včera rozhodl krizový štáb, že druhou nemocnicí v ČR pro pacienty s COVIDem bude FN U sv. Anny. Mluvila jsem s proděkankou, celkem se bojím sem napsat některá její slova. Každopádně nekoncepční rozhodnutí! Původně to měla být FN Brno. Proč nekoncepční...? Protože FN Brno má rozsáhlé infekční oddělení, včetně infekční JIP. Nic takového první zmiňovaná nemocnice nemá... Holt někdy (nebo spíš skoro vždy) rozhodují jiné věci než logika!
pk73
napsal(a):
V italských nemocnicích přibývají mladší lidé. Případy jsou komplikovanější
15. března 2020 12:40, aktualizováno 18:22
Podle italských lékařů přichází do místních nemocnic čím dál více mladších lidí nakažených koronavirem. Podle odborníků za to může skutečnost, že mají více sociálního kontaktu a stoprocentně nedodržují karanténu. Lékaři současnou situaci v Itálii přirovnávají k opakujícímu se zemětřesení. „Dlouho už to nevydržíme,“ shodují se.
Lidé s rouškami na autobusové zastávce v Římě. (9. března 2020)
Dalších 25 fotografií v galerii
Lidé s rouškami na autobusové zastávce v Římě. (9. března 2020) | foto: AP
„Typ pacientů se mění. Jsou o něco mladší, je jim mezi čtyřiceti a pětačtyřiceti lety a případy jsou komplikovanější,“ popisuje aktuální situaci Luca Lorini, vedoucí anestezie a intenzivní péče v nemocnici v severoitalském Bergamu.
Fotogalerie
Zdravotnice pomáhá starší ženě v nemocnici Brescia na severu Itálie. (12....
Zdravotníci v improvizované nemocnici ve severoitalském městě Brescia (10....
Zdravotník měří teplotu muži před vchodem na fotbalový stadion Juventusu Turín....
V jedné z nejvyhledávanějších turistických destinací, italských Benátkách,...
Zobrazit fotogalerii
Lorini podle listu The Independent uvedl, že do nemocnice přicházejí lidé, kteří onemocněli před šesti nebo sedmi dny a doposud se léčili doma. Jejich stav se ale zhoršoval, až museli akutně k lékaři.
V Itálii na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo do nedělního podvečera 1 809 lidí. Ve srovnání se sobotou je to o 368 více.
Celkový počet potvrzených případů nakažení vzrostl na 24 747. Z nemoci COVID-19 se již 2 335 lidí zotavilo, a aktivních případů tak v Itálii zůstává přes 20 000.
Itálie tak zůstává nejvíce zasaženou zemí koronavirem v Evropě. Vyšší počet nemocných a obětí má jen pevninská Čína, kde se koronavirem nakazilo
80 000 lidí a 3 189 lidí mu podlehlo.
Podle oficiálních údajů italských úřadů je momentálně dvanácti procentům pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče (JIP) mezi devatenácti a padesáti lety. Přibližně 52 procentům je potom mezi jednapadesáti a sedmdesáti lety. Zbytku nakažených na JIP je více než sedmdesát let.
V Lombardském tisku radikálně stoupl počet úmrtních oznámení:
Přehrát video
V italských novinách radikálně stoupl počet úmrtních oznámení | (0:55) | video: GIOVANNI LOCATELLI
Počet nakažených mladých lidí roste kvůli sociálnímu kontaktu
Nemocnice v regionu Lombardie, kde je situace v Itálii nejhorší, v posledních dnech lékaři zaznamenali také nárůst pacientů ve věku mezi pětadvaceti a padesáti lety. Někteří z nich museli být naléhavě hospitalizováni.
Italské nemocnice zachvátila panika. Ventilátor má cenu zlata
„Skutečnost, že je na jednotkách intenzivní péče hospitalizováno čím dál více mladých lidí ve srovnání s první vlnou nemocných, lze interpretovat jako přirozený jev,“ vysvětluje Pierluigi Lopalco, profesor z univerzity v Pise.
Podle Lopalca se první shlukování případů infekce koronavirem začalo v Itálii objevovat kolem nemocnic častěji navštěvovanými staršími lidmi a na malých městech.
„Nyní se virus rozšířil a mnohem více cestuje po celé zemi. Mladší lidé se spoustou sociálního kontaktu jsou nákazou více ohroženi. Pokud nebudou dodržovat pravidla sociálního distancování, hrozí jim nebezpečí,“ dodal.
Podle lékařů je situace v italských nemocnicích neúnosná. Mnozí z nich se podělili o otřesné příběhy a fotografie vyčerpaných zdravotníků, kteří si připadají jako na bitevním poli. Bergamský lékař Roberto Cosentini dokonce přirovnal Lombardii k „epicentru nekonečného zemětřesení“.
„Každé odpoledne je to jako nový otřes a nemocnice jsou ochromeny. Pokud nenajdeme více lůžek, více lékařů, více sester, dlouho to nevydržíme,“ uvedl.
Nemocnice italské Lombardie jsou na pokraji kapacit
Guvernér Lombardie Attilio Fontana v neděli upozornil, že nemocnice v jeho kraji přestávají být schopné přijímat nové lidi nakažené koronavirem.
„Čísla se stále zvyšují. Brzy nebudou na resuscitačních odděleních žádná další volná lůžka,“ uvedl Fontana. Jeho zástupce Giulio Gallera v sobotu řekl, že na jednotkách intenzivní péče zbývá k dispozici 15 až 20 lůžek.
Fontana řekl, že provizorní nemocnice s 500 místy pro intenzivní péči je stále ve stadiu plánování. Vzniknout má ve dvou pavilonech milánského výstaviště.
Lombardské úřady si také stěžují na potíže se zajištěním roušek pro zdravotnický personál. „Potřebujeme roušky typu ff2 nebo ff3 anebo chirurgické roušky. Jenomže nám poslali papírové kapesníčky a hygienické ubrousky. Je nemyslitelné, aby je používali lidé, kteří pracují s infikovanými,“ prohlásil Gallera.
Staří lidé umírají opuštění, s rodinou si mohou jen zavolat
Milánská lékařka Francesca Cortellarová upozornila na další smutnou skutečnost spojenou s koronavirem, a to že staří lidé umírají v nemocnicích opuštění. „Víte, co je nejdramatičtější? Když pacienti umírají sami. Když vás prosí, jestli by se mohli rozloučit se svými dětmi a vnoučaty,“ popisuje.
Karanténa se zpřísnila, ven můžete jen s certifikátem, líčí Češka v Itálii
Staří lidé nakažení koronavirem podle Cortellarové už při příchodu do nemocnice cítí, že nemoci podlehnou. „Jsou při smyslech, neupadají do narkolepsie. Je to, jako by se topili, ale časem to pochopí,“ popsala pro SKY News.
Podle ní se lékaři snaží starým lidem zprostředkovat rozloučení s blízkými alespoň prostřednictvím video hovorů. „Vytáhla jsem telefon a zavolala rodině nemocné paní. Rozloučila se se svými milovanými a krátce poté zemřela. Mám před sebou dlouhý seznam videohovorů, kde lidé řeknou svým blízkým sbohem,“ uzavřela.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/italie-koronavirus-nakaza-onemocneni-covid-19-lombardie-milan-bergamo-stari-lide-mladi.A200315_111102_zahranicni_dtt?zdroj=vybava_recombee
Proč tady pořád strašíte lidi???
Situace je vážná a ještě přilívat olej do ohně...nechápu!

jo, tohle je také hezká ilustrace "schopnosti" vlády

to není omluva.....
+ vůbec rozhodnutí o pouze 2 nemocnicích pro těžké případy
proč nebylo součástí nařízení vlády např. vstup do uzavřených prostor pouze se zakrytým obličejem?
fikovnice
napsal(a):
Ahoj, zdravím Tě!
U nás (Brno) včera rozhodl krizový štáb, že druhou nemocnicí v ČR pro pacienty s COVIDem bude FN U sv. Anny. Mluvila jsem s proděkankou, celkem se bojím sem napsat některá její slova. Každopádně nekoncepční rozhodnutí! Původně to měla být FN Brno. Proč nekoncepční...? Protože FN Brno má rozsáhlé infekční oddělení, včetně infekční JIP. Nic takového první zmiňovaná nemocnice nemá... Holt někdy (nebo spíš skoro vždy) rozhodují jiné věci než logika!
Já vytáhla šicí stroj...jenže nemám šňůrky,ani gumu.....nějakou starší cíchu jsem obětovala...Musím zjistit,jestli je otevřená galanterie v OC..Ráno jsem šla otevřít kurýrovi se šátkem....Roušku mám v autě,kdybych náhodou někam musela...já ani nemusím...sousedka potřebuje na neděli do práce,tak jsem říkala že to zkusím ušít...

i šňůrky lze ušít z té cíchy.....
napsal(a):
i šňůrky lze ušít z té cíchy.....
Zkusím zajet,a když tak to nějak ...ona chce gumičku já zkusila poprvé-když jsem šla do popelnice tu jednorázovou z té papírové utěrky...takhle na chvíli to taky není špatný...napořád asi ne.. Ještě jeden dobrý nápad jsem teď viděla-bez šití..stáhnu to a dám to sem..
fikovnice
napsal(a):
Ahoj, zdravím Tě!
Jani, trochu bych se zastala toho rozhodnutí. FN je spádová pro vážné případy, ať už úrazovka či infarkty, mrtvice z celého JM - od nás to tam vozí určitě, takže si myslím, že takto důležitou nemocnici vyčlenit pro nemocné koronou nemohli. Jo, až nebude zbytí, tak už se to řešit nebude, ale v první linii prostě ne.
Já nemám doma ani šátek ani šálu, vůbec to nenosím. Nedávno jsme se stěhovali a proběhlo celkem velký třídění oblečení a cejchů, takže není ani co bych obětovala a nastřihala na cáry. Nakonec jsem z autolékárničky vytáhla trojcípý šátek, do něj dala papírový kapesníček a jela nakoupit. Jako nouzovka to ušlo, ale pořád mi to padalo. No potraviny teď mám minimálně na 10-14dní, pracuju z domova, mám zahradu na venčení, takže teď nějakou dobu nikde courat nebudu.
Jen mě to štve, mám tu malý štěndo, necelý 3 měsíce a socializovat nemůžem. Doufám že mi pak nebude žrát psy až vyroste.
napsal(a):
to není omluva.....
proč nebylo součástí nařízení vlády např. vstup do uzavřených prostor pouze se zakrytým obličejem?
Já to ale nepsala jako omluvu...lékaři z FNUSA jsou logicky pořádně naštvaní!
napsal(a):
to není omluva.....
Jinak myslím, že pokud by se to tu rozjelo, tak v záloze je ještě ten Těchonín...a event. další (asi) pražské špitály.
Já pořád jaksi doufám, že to, co jsem psala v prvním příspěvku této diskuze, tj. 10000 nakažených a kolaps zdravotnictví, tak že to nakonec nenastane.
fikovnice
napsal(a):
Jinak myslím, že pokud by se to tu rozjelo, tak v záloze je ještě ten Těchonín...a event. další (asi) pražské špitály.
Já pořád jaksi doufám, že to, co jsem psala v prvním příspěvku této diskuze, tj. 10000 nakažených a kolaps zdravotnictví, tak že to nakonec nenastane.
Edit: Oprava - já tehdy psala o 2000 nakažených, ale tehdy také bylo k dispozici a vyčleněno mnohem méně infekčních lůžek. Dnes je to tuším cca 1000 infekčních lůžek, a to už není tak tristně málo.
fikovnice
napsal(a):
nechci kecat ale mám pocit že těchonín má asi jen 30 lůžek ..........
dotaz na saolu - jak dlouho může přežít vir bez hostitele? Za jak dlouho ty prskance nakaženého uschnou a nejsou nebezpečné? Protože mám neověřené info (nechci šířit v žádném případě paniku) že tento vir vydrží být akční na kovu !!! až 12 hodin...........může to být pravda? Nepanikařím zajímá mne to technicky. Díky za odpověď

GAELLE
napsal(a):
nechci kecat ale mám pocit že těchonín má asi jen 30 lůžek ..........
Těchonín má kapacitu 150 lůžek.

GAELLE
napsal(a):
dotaz na saolu - jak dlouho může přežít vir bez hostitele? Za jak dlouho ty prskance nakaženého uschnou a nejsou nebezpečné? Protože mám neověřené info (nechci šířit v žádném případě paniku) že tento vir vydrží být akční na kovu !!! až 12 hodin...........může to být pravda? Nepanikařím zajímá mne to technicky. Díky za odpověď
ff jsem slyšela něco o devíti dnech:D
ale ono přežití na povrchu hrozně záleží na mnoha faktorech, třeba ten hladký kov, který vysychá, je úplně něco jiného než porézní materiál, nebo třeba jakékoliv znečištění, protože obecně viry chráněné biologickým materiálem vydrží fakt dlouho. plus záleží na vlhkosti a teplotě, případnému vystavení UV záření
zvířecí koronaviry se fomity přenáší velice dobře

Tak jsem v rozpacích. Před časem jsem se zde ptala, zda by mohla k příznakům covidu patřit rýma. Uzavřelo se to, že spíše ne.
A dnes odpoledne článek od lékařů z Bulovky - https://www.lidovky.cz/relax/veda/velky-manual-ke-koronaviru-od-expertu-z-bulovky-co-vime-proc-jsme-v-karantene-a-jak-se-ochranit.A200317_155409_ln_domov_ele
A v něm se mimo jiné píše:
Především, nemoc nemá typické klinické projevy, podle nichž by bylo možné ji aspoň přibližně odlišit od běžných virových infekcí, které jsou v tomto ročním období časté. V oficiálních materiálech evropských i světových autorit (ECDC, WHO) se stále píše, že nemoc se projevuje náhle vzniklou horečkou, suchým kašlem, dušností, slabostí a bolestmi ve svalech. My zdravotníci ale vidíme, že většina nemocných s prokázanou koronavirovou infekcí má jen lehce zvýšenou teplotu a k tomu známky zánětu nosohltanu, čili rýmu, mírné bolesti v krku a někdy i kašel. Nejsme tedy schopni podle projevů nemoci vytipovat osoby, které prodělávají koronavirovou infekci, a odlišit je od lidí s běžným nachlazením.
Něco nám běží rodinou a já doufala, že vzhledem k rýmě to bude spíš nějaká běžná viróza. Přitáhl to manžel, už se přidal syn a já nejspíš začínám taky
fikovnice
napsal(a):
Ale no tak, zkuste počítat přece:
10 000 nakažených je tady už dávno. Jsou jen zatím nepotvrzení testy, protože na nich nebyli (není reálné zatím testovat šmahem a rutinně, ale snad se to zlepší. snad brzy), mohou být bepříznakoví či s lehkým "jako" nachlazením. Každý přece nachlazení přechází.
Ale to v žádném případě neznamená, že všichni nakažení skončí na mimotělním oběhu. Takže kolapsu zdravotnictví se zatím zas tak nebojím, i když zuby si teď čistím extrémně pečlivě
napsal(a):
Těchonín má kapacitu 150 lůžek.
Tak jo, když vás tato skutečnost uklidňuje...
Jen na okraj - Těchonín se začal stavět v roce 2003 a - na rozdíl od Bulovky (mám na mysli infekční oddělení) - nikdy nikdy nikdy nikdy nikdy (nevím, kolikrát to mám zopakovat, abyste pochopila pointu) nebyl v ostrém provozu.
To mi prostě nepřijde dnes jako úplně šťastná výchozí situace pro jakékoliv zlepšení čehokoliv, natož případné zachraňování životů.

saola
napsal(a):
Jen na okraj - Těchonín se začal stavět v roce 2003 a - na rozdíl od Bulovky (mám na mysli infekční oddělení) - nikdy nikdy nikdy nikdy nikdy (nevím, kolikrát to mám zopakovat, abyste pochopila pointu) nebyl v ostrém provozu.
To mi prostě nepřijde dnes jako úplně šťastná výchozí situace pro jakékoliv zlepšení čehokoliv, natož případné zachraňování životů.
Odpovídala jsem Gaelle - uváděla jsem na pravou míru kapacitu. Netuším, proč píšete "Tak jo, když vás tato skutečnost uklidňuje..."
Je mi naprosto jedno, co si o Těchoníně a jeho využití k léčbě lidí s koronavirem myslíte. Naštěstí vy o tom nerozhodujete.
lesnížínka
napsal(a):
Jani, trochu bych se zastala toho rozhodnutí. FN je spádová pro vážné případy, ať už úrazovka či infarkty, mrtvice z celého JM - od nás to tam vozí určitě, takže si myslím, že takto důležitou nemocnici vyčlenit pro nemocné koronou nemohli. Jo, až nebude zbytí, tak už se to řešit nebude, ale v první linii prostě ne.
Rady, iktová jednotka je rozhodně nejlepší ve FN USA - to k těm mrtvicím. Zařizovala jsem tam převoz maminky z nemocnice, z níž se mi chce zvracet (nebudu jmenovat).
A udělat COVIDovou nemocnici tam, kde není infekční, je prostě diletantismus, to se na mě fakt nezlob. Navíc vím, co za tím je...
fikovnice
napsal(a):
Rady, iktová jednotka je rozhodně nejlepší ve FN USA - to k těm mrtvicím. Zařizovala jsem tam převoz maminky z nemocnice, z níž se mi chce zvracet (nebudu jmenovat).
A udělat COVIDovou nemocnici tam, kde není infekční, je prostě diletantismus, to se na mě fakt nezlob. Navíc vím, co za tím je...
A koronární jednotka, nejen iktová - jsou nejlepší ve FN USA, to jsem předtím zapomněla.
saola
napsal(a):
10 000 nakažených je tady už dávno. Jsou jen zatím nepotvrzení testy, protože na nich nebyli (není reálné zatím testovat šmahem a rutinně, ale snad se to zlepší. snad brzy), mohou být bepříznakoví či s lehkým "jako" nachlazením. Každý přece nachlazení přechází.
Ale to v žádném případě neznamená, že všichni nakažení skončí na mimotělním oběhu. Takže kolapsu zdravotnictví se zatím zas tak nebojím, i když zuby si teď čistím extrémně pečlivě
Ano, souhlasím. Blbě jsem se vyjádřila. Ale řekněme 10 tis. lidí s vážnějším průběhem - to už se zdravotnictvím zamávat může.
Se závažnějším průběhem a potvrzenou infekcí ještě dodávám.
saola
napsal(a):
Jen tak pro zajímavost - víte Vy nebo kdokoli jiný, kolik vlastně máme těch ECMO mašin v republice?
saola
napsal(a):
A hlavně jsem tehdy počítala s 20% komplikací vyžadujících hospitalizaci. To se naštěstí ukazuje jako mylné číslo.
Itálie je pro mě pořád trochu záhadou, ale předpokládám, že nakažených tam může být už kolem půl mio. lidí...
fikovnice
napsal(a):
A koronární jednotka, nejen iktová - jsou nejlepší ve FN USA, to jsem předtím zapomněla.
To ti nerozporuju, mamka byla u Anny na radiofrenkvenční ablaci srdce. Ale to jsou specialisté, kam se většinou lidi objednávají, nebo prostě převezou, když je třeba. Ale jde o to, že všechny vážně nemocné a úrazy se, převážně vrtulníkem (a myslím, že z celého JMK) sváží do Bohunic. I z našich spádových nemocnic, pokud si neví rady, vezou do Bohunic. Dědu se subdurálním hematomem taky z Kyjova převezli hned do Bohunic. A na to ta nemocnice prostě musí být volná. Není jen pro Brno.
lesnížínka
napsal(a):
To ti nerozporuju, mamka byla u Anny na radiofrenkvenční ablaci srdce. Ale to jsou specialisté, kam se většinou lidi objednávají, nebo prostě převezou, když je třeba. Ale jde o to, že všechny vážně nemocné a úrazy se, převážně vrtulníkem (a myslím, že z celého JMK) sváží do Bohunic. I z našich spádových nemocnic, pokud si neví rady, vezou do Bohunic. Dědu se subdurálním hematomem taky z Kyjova převezli hned do Bohunic. A na to ta nemocnice prostě musí být volná. Není jen pro Brno.
Na úrazy ano.... Ale Infekční je mimo hlavní budovu - mají několik budov včetně špičkově vybavené JIP. Za mě je to nesmysl...
A jinak třeba co se týká spinálních poranění, tak je tu ještě Úrazovka...
fikovnice
napsal(a):
Na úrazy ano.... Ale Infekční je mimo hlavní budovu - mají několik budov včetně špičkově vybavené JIP. Za mě je to nesmysl...
A jinak třeba co se týká spinálních poranění, tak je tu ještě Úrazovka...
Btw na to Infekční si jednoduše mohli zajistit samostatný vjezd. Ve FN USA si to moc představit neumím.

Proč je vlastně v karanténe 20 vesnic na Olomoucku a Praha, která má nejvíc případů, ne?
Protože Pražáky bavý roznášet to po celé ČR. Nikdy jsem neměla nic proti pražákům, ale teď jsou jich tu po okolí plné chaty a chalupy. V pondělí v penny lezli bez roušek a šátků. A dnes mi dva přišli i k přepážce. Hned jsem vytáhla poslední zásobu sanytolu a pořádně vyvětrala. Prostě to nepochopím jinde uzavřít obce můžou, ale Prahu, kde je nejvyšší výskyt ne....
napsal(a):
Proč je vlastně v karanténe 20 vesnic na Olomoucku a Praha, která má nejvíc případů, ne?
Protože není, kdo by v Praze udržoval pořádek a hlídal, aby lidi karanténu dodržovali. Policistů je málo a ještě jich je půlka nakažených nebo v karanténě.
Stejně tak zásobování - prostě to technicky nelze provést.

fikovnice
napsal(a):
Btw na to Infekční si jednoduše mohli zajistit samostatný vjezd. Ve FN USA si to moc představit neumím.
Já se vám divím, že o výběru nemocnice polemizujete. Jako o to nic, diskutovat může každý o čemkoliv, výběr se nemusí líbit, ale asi ti, co rozhodovali, měli důvody, proč tak rozhodli.

napsal(a):
protože na počet obyvatel, tzn, procento nakažených v populaci, suverénně vede ta Litovel a okolí.
napsal(a):
..dnes jsem byla nakoupit mamče, krám vcelku propraný - Albert, ale dalo se nakoupit, ve švadlence narváno, lidé nakupují materiály na roušky...všude chodí lidé (mladí, staří) v rouškách, i pejskaři......
V Jesenické švadlence dnes prodávali, na osobu, 1 metr lemovky a 1 m gumy. No z té gumy se něco spáchat dá. Ale z metru lemovky??? Na jednu roušku je potřeba metry dva.
napsal(a):
Já se vám divím, že o výběru nemocnice polemizujete. Jako o to nic, diskutovat může každý o čemkoliv, výběr se nemusí líbit, ale asi ti, co rozhodovali, měli důvody, proč tak rozhodli.
"Balu", já ale mluvila s těmi, co to rozhodovali. A to pozadí se mi jako čisté nejeví.
napsal(a):
A ano, mohu o tom polemizovat, může se mi to nelíbit...ale to je tak všechno.
Varaxi
napsal(a):
Protože není, kdo by v Praze udržoval pořádek a hlídal, aby lidi karanténu dodržovali. Policistů je málo a ještě jich je půlka nakažených nebo v karanténě.
Stejně tak zásobování - prostě to technicky nelze provést.
Nó, třeba naše vojsko? Nebo je máme jen na to, aby houpali v kasárnách nohama a sem tam se ukázali na nějakém cvičení NATO..
nevím , jestli už to tu není, ale je to rozumný
https://denikn.cz/312746/kolik-nas-na-koronavirus-onemocni-kolik-zemre-a-kdy-to-cele-skonci-odpovidame-na-klicove-otazky/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
lesnížínka
napsal(a):
Tuhle otázku sem položila tak dva dny zpátky. Protože Praha?!?
Ne protože Praha. Ale protože statistika.
Viz výše bodlinka.
A co jako by ta armáda měla jako v té Praze dělat, ale prosím konkrétně?
http://www.mocr.army.cz/scripts/detail.php?id=129653
VzP je cca 26 000.
Ještě by se tam ztratili.

modrou ven
a hlavně jednorázově, neboli jen jednou.....
což mi vnuká otázku, na co budou lidem ty jednorázové roušky státem věnované v počtu 1 ks (patrně, dle vyjádření tuším Hamáčka)....?
Většinou tou barevnou stranou ven:
https://www.jednorazoveodevy-haccp.cz/c/hlava/jednorazove-ustenky-rousky
Je to některá z nich?
lesnížínka
napsal(a):
Tuhle otázku sem položila tak dva dny zpátky. Protože Praha?!?
Protože Uničov má 10000 obyvatel a asi 18-23-teď nevím přesně kolik nakažených...takže poměr obyvatel k nakaženým,....si myslím....A někde jsem tu psala...2 z Litovle-asi 10 km od Uničova-se vrátili z dovči a jeli si popovídat k příbuzným do Uničova...paní navštívila švadlenu,tu nakazila a už to jelo....strašně rychle...a je tam UNEX,Miele...hodně lidí z okolí-které pak ani nepustili do práce...I ten pekař nedovezl to pečivo do okolních vesnic,protože ho nepustili...Dcera si objednala 4krát víc pečiva do obchodu z Olomouce...protože v Uničově jim to všechno zůstalo-a to se vyhodí!!!to je logika!! Traktorista s rouškou jel na pole kolem okraje uzavřené vesnice...50 metrů by přejel na pole!!nepustili ho!!!"že se na něho budou dívat,že bude jezdit celý den na poli"...musel se vrátit...Snacha dělá v pečovateláku..první den tam bylo jen pár ošetřovatelek!!jsou tam ležící klienti...je to dost všechno postavené na hlavu...Už dostala potvrzení z obecního úřadu,že má propustku..
Úplně to sem nepatří, ale je to fakt nechutné, tak to sem kopíruji:
Dnes (pátek 13. 3. 2020) v ranních hodinách byla FN Brno napadena závažným kybernetickým útokem. Provoz jednoho z našich zásadních výukových zařízení je nyní výrazně omezen a nachází se ve stavu zajištění urgentních situací a provozu.
Z těchto důvodů jsem nucen termínově upravit včerejší Pokyn děkana k zahájení předpromočních klinických praxí plánovaných již od pondělí příštího týdne. O novém termínu zahájení praxí vás budu bez odkladu informovat, jakmile bude situace stabilizována.
Distanční formy výuky budou realizovány dle nastaveného plánu a nedochází k žádným změnám.
Děkuji všem našim studentkám a studentům, kteří se v koordinaci SKAS LF MU zapojili do pomoci zdravotnickým zařízením.
Jste skvělí, děláte čest medicíně i naší fakultě.
fikovnice
napsal(a):
Jen tak pro zajímavost - víte Vy nebo kdokoli jiný, kolik vlastně máme těch ECMO mašin v republice?
Jestli je ECMO mašina umělá ventilace, pak jsem včera v televizi slyšel, že cca 3500 v celém státě. Potíž trochu je, že z těch třech a půl tisíc jsou více než dva tisíce používány pro jiné pacienty a nemohly by být uvolněny pro korona-pacienty.
Edit: Už jsem to našel. Takže moje odpověď byla na místě. :-)
Dasvo
napsal(a):
Jestli je ECMO mašina umělá ventilace, pak jsem včera v televizi slyšel, že cca 3500 v celém státě. Potíž trochu je, že z těch třech a půl tisíc jsou více než dva tisíce používány pro jiné pacienty a nemohly by být uvolněny pro korona-pacienty.
Díky moc "Dasvo", ale je to něco jiného . UPV = umělá plicní ventilace = na ní končí lidé na árech, JIPkách, lidově - ventilátory. Těch je hodně, tedy nebudeme-li předpokládat nějaký enormní nárůst lidí, co budou UPV potřebovat.
Ale mě právě překvapilo, že jeden z těch kriticky nemocných je na ECMO = mimotělní oběh. Sama ECMO je vysoce riskantní. I když i UPV umí poničit plíce. Záleží na jakém režimu té plicní ventilace pacient je - někdy jej přístroj jen hlídá, jindy pomáhá a pacient si dodýchává sám, jindy je na plně řízené ventilaci.
Ale mimotělní oběh znamená, že dotyčnému totálně selhaly plíce - nemůže docházet k výměně krevních plynů a musí se to dít mimo organismus dotyčného. Někdy je to využíváno při těžkém srdečním selhání, kdy se čeká na transplantát. Zajímavostí je, že pak takovíto pacienti vlastně nemají tep. Ale jak píšu, jde o vysoce riskantní metodu a bojím se, že dotyčný bude mít už navždy poškozené plíce a možná bude kandidátem na transplantaci plic.
Dasvo
napsal(a):
Takže ty počty podle mě budou v řádech desítek, ale je to fakt jen můj odhad.
Dasvo
napsal(a):
Opakovaně jsem se dívala na příběh klučíka, který se narodil jen s polovinou srdce (myšleno stran funkčnosti). Třeba by to někoho zajímalo, tuším to má tři díly, hoch se opakovaně na ECMO ocitl, ale dopadlo to vše nakonec dobře.
https://video.search.yahoo.com/search/video?fr=mcafee_uninternational&p=milos+hope+story#id=3&vid=e7f6d6c05f70a3c85a179cf880988f0e&action=view
fikovnice
napsal(a):
Opakovaně jsem se dívala na příběh klučíka, který se narodil jen s polovinou srdce (myšleno stran funkčnosti). Třeba by to někoho zajímalo, tuším to má tři díly, hoch se opakovaně na ECMO ocitl, ale dopadlo to vše nakonec dobře.
https://video.search.yahoo.com/search/video?fr=mcafee_uninternational&p=milos+hope+story#id=3&vid=e7f6d6c05f70a3c85a179cf880988f0e&action=view
Zde v tomto videu např. v čase 9:54 byl klučík dán na UPV (ventilátor); od času 11:00 je popis ECMO a v čase 12:39 je Milo napojen na ECMO.
Mám toto video moc ráda (tedy všechny tři díly), přijde mi, že je to natočené jak nějaký edukativní dokument - vše hezky a dá se říct i laicky vysvětleno...a hlavně to má dobrý konec... Opravdu nejednou, když mi nebylo zrovna nejlíp, jsem se na příběh Mila dívala.
Dnes nově na Oslu:
http://www.osel.cz/11082-puvod-nepritele-kde-se-vzal-virus-sars-cov-2.html

Liberecký kraj se dlouho držel. Díky tomu, že jsme nestačili odjet na prázdniny. Teď dorazili Pražáci a s nimi koronavirus. Vrátila jsem se z obchůdku a tam : Na 1 moje auto 6 pražských. Prahu měl Babiš zavřít, nerespektují nikoho a nic.
fikovnice
napsal(a):
Nooo, zrovna Šmucler...?
Vždyť se zviditelnil právě díky médiím! Tj. díky TV, ale třeba i internetu. Pro mě osobně Šmucler nerovná se autorita srovnatelná např. s Prymulou...
Pokud se nepletu, je vystudovaný zubař (pokud má všeobecnou medicínu, tak mě opravte), proto si nemyslím, že má nějaké extra znalosti z infektologie, epidemiologie, ale i interny, apod. Jejich studium (zubařů) je oproti všeobecňákům velmi osekané.
Tak teď Šmuclerovi docela křivdíte! Viděla jste vůbec to jeho vystoupení? On tam nevystupoval jako televizní hvězda, ani jako epidemiolog.
Docent Šmucler je prezident zubařské komory, takže „nejvyšší“ zubař ve státě. A ve svém vystoupení si stěžoval hlavně na nekoordinovanost a nekomunikaci ze strany nejvyšších míst. A já souhlasím s tím, že to je další z megaproblémů celého toho cirkusu kolem korony. Zubaři jsou - vzhledem ke způsobu a podstatě práce - jeden z velkých potenciálních rezervoárů a zdrojů šíření. Jak je možné, že prezidentovi stomatologické komory nikdo nezvedá telefon? (Vlastně velmi podobně si stěžoval i prezident všeobecných doktorů Kubek.) Hlavně o tohle v tom příspěvku šlo - že nikdo neřeší situaci přímo s doktory a zubaři! Všechno se uplácává někde v kancelářích a od stolů, praxe ale běží jaksi mimo ty kancelářské sféry, že?!.
A, při vší úctě k doktoru Prymulovi, mám bohužel pocit, že i on už nevystupuje jako epidemiolog a hlavní hygienik, ale hlavně jako reproduktor cizích názorů a pokynů.
Balu už ani neoslovuju, ta prostě tleská, ať jsou argumenty jakékoliv.

základem je testování, testování a testování
a to u nás zcela pro.srali......
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ft-agresivni-testovani-pomohlo-mestu-zastavit-sireni-nakazy/1868399?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Dasvo
napsal(a):
Tak teď Šmuclerovi docela křivdíte! Viděla jste vůbec to jeho vystoupení? On tam nevystupoval jako televizní hvězda, ani jako epidemiolog.
Docent Šmucler je prezident zubařské komory, takže „nejvyšší“ zubař ve státě. A ve svém vystoupení si stěžoval hlavně na nekoordinovanost a nekomunikaci ze strany nejvyšších míst. A já souhlasím s tím, že to je další z megaproblémů celého toho cirkusu kolem korony. Zubaři jsou - vzhledem ke způsobu a podstatě práce - jeden z velkých potenciálních rezervoárů a zdrojů šíření. Jak je možné, že prezidentovi stomatologické komory nikdo nezvedá telefon? (Vlastně velmi podobně si stěžoval i prezident všeobecných doktorů Kubek.) Hlavně o tohle v tom příspěvku šlo - že nikdo neřeší situaci přímo s doktory a zubaři! Všechno se uplácává někde v kancelářích a od stolů, praxe ale běží jaksi mimo ty kancelářské sféry, že?!.
A, při vší úctě k doktoru Prymulovi, mám bohužel pocit, že i on už nevystupuje jako epidemiolog a hlavní hygienik, ale hlavně jako reproduktor cizích názorů a pokynů.
Balu už ani neoslovuju, ta prostě tleská, ať jsou argumenty jakékoliv.
Já se s Vámi nechci "Dasvo" hádat...
Za chvíli jdu k zubaři, který byl teď dva dny nemocný. A já nevím, co mu bylo, jen mi kvůli své nemoci přesunul termín. Šílené dilema, ale umocněné bohužel tím, že už se ani nenapiju - jakmile něco studeného dám do pusy, bolest mě zachvátí od hlavy k patě. A je tak silná, že je mi na omdlení. Vidím to na periodontitidu a kanálky! A teď babo raď!
Ale zpět k tématu - tisíc lidí, tisíc názorů. Já třeba Prymulovi věřím. Ale vyšel teď asi celkem vhodný článek na iDNESu:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-pres-drzky-si-dejme-pozdeji-spory-kritika-opozice-pokrytectvi.A200318_134219_domaci_remy
I proto se nechci hádat, snažím se tu jen diskutovat, říct svůj názor a pro příště se budu snažit méně kritizovat (samozřejmě nevím, zda se mi to vždy podaří ), teď prostě musíme táhnout za jeden provaz.
fikovnice
napsal(a):
Já se s Vámi nechci "Dasvo" hádat...
Za chvíli jdu k zubaři, který byl teď dva dny nemocný. A já nevím, co mu bylo, jen mi kvůli své nemoci přesunul termín. Šílené dilema, ale umocněné bohužel tím, že už se ani nenapiju - jakmile něco studeného dám do pusy, bolest mě zachvátí od hlavy k patě. A je tak silná, že je mi na omdlení. Vidím to na periodontitidu a kanálky! A teď babo raď!
Ale zpět k tématu - tisíc lidí, tisíc názorů. Já třeba Prymulovi věřím. Ale vyšel teď asi celkem vhodný článek na iDNESu:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-pres-drzky-si-dejme-pozdeji-spory-kritika-opozice-pokrytectvi.A200318_134219_domaci_remy
I proto se nechci hádat, snažím se tu jen diskutovat, říct svůj názor a pro příště se budu snažit méně kritizovat (samozřejmě nevím, zda se mi to vždy podaří ), teď prostě musíme táhnout za jeden provaz.
Ahoj Jani taky tě zdravím-zubaře ti nezávidím ...
Já jsem zkraje tady si to pročítala,i ty odkazy-člověku by praskla hlava z tolika odborných termínů a názorů...Tomu rozumíte vy.odborníci na zdraví....Já spíš teď fakt apeluju na to,aby to lidi brali vážně-to video mi přišlo dnes...ten doktor-žádné odbornosti...jen to lidsky řekl..A je to fakt o lidech...Je potřeba jít tam a tam??I na tu procházku k rybníku,jak tady vidím lidi chodit bez roušek???to mám na ně volat???Prostě se to dá vydržet,když je to potřeba!!chráníme sebe a své blízké..Já ještě pořád nejsem vpořádku dost kašlu,mám velkou rýmu,horečku ne ,tak se uklidňujem,se sousedkou,že to nemáme -je na tom stejně a šijem ty roušky...Poslechni si to...Já vím,že jsem obyčejný laik,nerozumím vašim termínům,ale tohle by si mohli poslechnout všeci-je to srozumitelné...měli by to dát do televize...Měj se pěkně a ať ti to u toho zuběře dobře dopadne
Bobča
napsal(a):
Ahoj Jani taky tě zdravím-zubaře ti nezávidím ...
Já jsem zkraje tady si to pročítala,i ty odkazy-člověku by praskla hlava z tolika odborných termínů a názorů...Tomu rozumíte vy.odborníci na zdraví....Já spíš teď fakt apeluju na to,aby to lidi brali vážně-to video mi přišlo dnes...ten doktor-žádné odbornosti...jen to lidsky řekl..A je to fakt o lidech...Je potřeba jít tam a tam??I na tu procházku k rybníku,jak tady vidím lidi chodit bez roušek???to mám na ně volat???Prostě se to dá vydržet,když je to potřeba!!chráníme sebe a své blízké..Já ještě pořád nejsem vpořádku dost kašlu,mám velkou rýmu,horečku ne ,tak se uklidňujem,se sousedkou,že to nemáme -je na tom stejně a šijem ty roušky...Poslechni si to...Já vím,že jsem obyčejný laik,nerozumím vašim termínům,ale tohle by si mohli poslechnout všeci-je to srozumitelné...měli by to dát do televize...Měj se pěkně a ať ti to u toho zuběře dobře dopadne
Děkuju moc Boži a také Tě zdravím!
Dnes večer má vystoupit prezident k tématu, ale nemám TV. Předpokládám, že pak bude přepis v některém internetovém médiu.

lesnížínka
napsal(a):
Nó, třeba naše vojsko? Nebo je máme jen na to, aby houpali v kasárnách nohama a sem tam se ukázali na nějakém cvičení NATO..
Vojsko v kasárnách nohama nehoupe, manžel dojel ze cvičení(od počátku roku několikáté) , byl doma dva dny(víkend)pak telefon, zrušili mu volno a opět jel ... jsou s PČR na hranicích u nás v JČ, ale i na Liberecku......
sisi58
napsal(a):
V Jesenické švadlence dnes prodávali, na osobu, 1 metr lemovky a 1 m gumy. No z té gumy se něco spáchat dá. Ale z metru lemovky??? Na jednu roušku je potřeba metry dva.
si děláte srandu???...To je výsměch!!! ...V Tescu v OC Haná v Olmiku látky neměli,posledních pár černých gumiček na platíčku-5m za 56Kč-budiž.to bylo v úterý...na druhý den měli i šikmé proužky,v různých barvách...po 10Kč/m!!!..Já si vystála frontu,až jsem byla na řadě-měla jsem v kapse půjčenou 200...brali jen karty,tak jsem utřela a jela domů .My jsme šňůrky vyřešily nastříháním bavlněného trička,asi 2-3cm proužek střihnete napříč tričkem,natáhnete..a máte šňůrku-a navíc pružnou ...Včera jsme ušily se sousedkou a její neteří asi 40-50 roušek,dnes 50..a na zítra nachystaných dalších 50-nažehlených...Jedna stříhala,já šila,další navlékala šňůrky....
Navazuji na svůj dotaz zde ohledně dezinfekce FFP2 NR D. Narazila jsem na zdroj, kde se tato informace uvádí:
"Respirátory jsou určené k jednorázovému použití, nicméně vzhledem k jejich nedostatku je možné nouzově tyto respirátory sterilizovat pro opakované použití. Při preventivním použití tak stále mohou poskytnout lepší ochranu než běžné ústenky (roušky). Katedra jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze doporučuje několik způsobů sterilizace, kterou lze provést i v domácích podmínkách.
Dezinfekce teplem: horkou párou nebo v mikrovlnce (v případě respirátorů bez kovových částí; dle výkonu 3-5 minut; je třeba napřed navlhčit vodou například rozprašovačem; je nutné mít pod dohledem, aby nedošlo ke vzplanutí)
Dezinfekce UV zářením: Kdo má UV lampu, popř. takzvané horské sluníčko, může osvítit z každé strany tři minuty
Chemická dezinfekce: Použít dezinfekční prostředek na plochy (třeba ten, který vyrábí i FJFI ČVUT), nechat oschnout"
Zdroj: https://www.fjfi.cvut.cz/cz/26-cz/aktuality/7376-nouzova-sterilizace-nejen-respiratoru?fbclid=IwAR1wehoQIdEegX2Z5MU0RNau0VnJxCKkqRHbG6qGKq05Ke0ASZXePxq_7JA

saola
napsal(a):
Navazuji na svůj dotaz zde ohledně dezinfekce FFP2 NR D. Narazila jsem na zdroj, kde se tato informace uvádí:
"Respirátory jsou určené k jednorázovému použití, nicméně vzhledem k jejich nedostatku je možné nouzově tyto respirátory sterilizovat pro opakované použití. Při preventivním použití tak stále mohou poskytnout lepší ochranu než běžné ústenky (roušky). Katedra jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze doporučuje několik způsobů sterilizace, kterou lze provést i v domácích podmínkách.
Dezinfekce teplem: horkou párou nebo v mikrovlnce (v případě respirátorů bez kovových částí; dle výkonu 3-5 minut; je třeba napřed navlhčit vodou například rozprašovačem; je nutné mít pod dohledem, aby nedošlo ke vzplanutí)
Dezinfekce UV zářením: Kdo má UV lampu, popř. takzvané horské sluníčko, může osvítit z každé strany tři minuty
Chemická dezinfekce: Použít dezinfekční prostředek na plochy (třeba ten, který vyrábí i FJFI ČVUT), nechat oschnout"
Zdroj: https://www.fjfi.cvut.cz/cz/26-cz/aktuality/7376-nouzova-sterilizace-nejen-respiratoru?fbclid=IwAR1wehoQIdEegX2Z5MU0RNau0VnJxCKkqRHbG6qGKq05Ke0ASZXePxq_7JA
Tak hlavně pozor na tu mikrovlnku. Ať někdo nezpůsobí požár. To jste sem snad ani neměla dávat, kdo ví, kdo to tu všechno čte. Po netu putuje nejedno varování hasičů před pokusy sterilizovat roušky v mikrovlnce i v normální troubě.
fikovnice
napsal(a):
Děkuju moc Boži a také Tě zdravím!
Dnes večer má vystoupit prezident k tématu, ale nemám TV. Předpokládám, že pak bude přepis v některém internetovém médiu.
Jani,já to stejně prošvihla ...Začly jsme včera později šít-asi ve 3..tak jsme to natáhly do 22hod...sousedi z nás museli mít radost..holky chodily na balkon kouřit,kecaly-já nekouřím já šila....Ještě dnes tmavé-mladí chtějí černé a fialové-Kámoška obětovala černé prostěradlo
tak já jsem od 10.března nebyla nakupovat. čekala jsem na dnešní den kdy mi přijde důchod. ted mám rýmu takže přes roušku se smrkat fakt nedá. ale spíš přemýšlím nad tím na co je vlastně ta nepadnoucí vlhká rouška když virus stejně může proniknout očima.Na nákupy jezdím na kole. před krámem si teda nasadím rukavice, nakoupím třeba věci které měl předtím v ruce bez rukavic někdo jiný a nakžený(nemám na mysli pečivo ovoce zeleninu) v těch rukavicích sáhnu na kreditku která je plastová osahám kabelku zip atd. zaplatím a narovnám do tašky (vozíky už jsem nepoužívala před karantenou zboží se mi musí vejít do košíku na kole). před krámem rukavice vyhodím.snad je tam vůbec mají? no a doma přece na to všechno zboží sáhnu rukama i když umytýma.panice jsem nepodlehla takže žádné gely a dezinfekce doma nemám. běžně uklízím octem sodou na nádobí jen obyč jar. Tak jak to řešíte vy ostatní?j Jo a dnes mám narozky tak to v hospodě fakt neoslavíme

jo jo, jediný způsob, jak se naprosto vyhnout kontaminaci je venku chodit ve skafandru, hned za dveřmi mít hygienickou smyčku se sprchou a nákup asi nejdřív ozářit radiací nebo něco takového :D
já to řeším tak, že to neřeším. dobře, vezmu teda k číňanům tu roušku. a když přijdu domů, tak si meju ruce, ale to dělám teda i normálně.
a holt klika je kontaminovaná, klíče jsou kontaminovaný, Nora je kontaminovaná, nákup je kontaminovaný a s tím člověk musí nějak žít.
ale zítra do Kaufu si teda vemu jednorázový overal, co jich mám v autě hromadu pro návštěvy chovů, ať je sranda.

napsal(a):
jo jo, jediný způsob, jak se naprosto vyhnout kontaminaci je venku chodit ve skafandru, hned za dveřmi mít hygienickou smyčku se sprchou a nákup asi nejdřív ozářit radiací nebo něco takového :D
já to řeším tak, že to neřeším. dobře, vezmu teda k číňanům tu roušku. a když přijdu domů, tak si meju ruce, ale to dělám teda i normálně.
a holt klika je kontaminovaná, klíče jsou kontaminovaný, Nora je kontaminovaná, nákup je kontaminovaný a s tím člověk musí nějak žít.
ale zítra do Kaufu si teda vemu jednorázový overal, co jich mám v autě hromadu pro návštěvy chovů, ať je sranda.
Bodík máte za tu srandu, škoda, že to neuvidím. Reakce lidí budou jistě zajímavé

" ale spíš přemýšlím nad tím na co je vlastně ta nepadnoucí vlhká rouška když virus stejně může proniknout očima"
tu roušku nosíme proto, abychom my coby potencionální infikovaní neroznášeli infekci našimi kapénkami potencionálně plnými viru...ne aby nás samotné chránila........s tím oči nic nemají
napsal(a):
" ale spíš přemýšlím nad tím na co je vlastně ta nepadnoucí vlhká rouška když virus stejně může proniknout očima"
tu roušku nosíme proto, abychom my coby potencionální infikovaní neroznášeli infekci našimi kapénkami potencionálně plnými viru...ne aby nás samotné chránila........s tím oči nic nemají
a vy myslíte že přes kousek prostěradla neproniknou kapénky s virem? Já nikam nemůžu protože mám rýmu a kašlu to by mne z krámu vyvedli rovnou na Bulovku nikam nechodím a neřeším to. Stejně jako bodlinka. Akorát nemám ten oblek. Chtěla bych vidět reakci nakupujících kdyby v tom skutečně vyrazila.
To moje zamyšlení bylo spíše na Saolu a o tom jak tu roušku používat. To nikdo normální podle mne nedá. Přeji všem hodně zdraví a aby bylo co nejdříve po všem
GAELLE
napsal(a):
a vy myslíte že přes kousek prostěradla neproniknou kapénky s virem? Já nikam nemůžu protože mám rýmu a kašlu to by mne z krámu vyvedli rovnou na Bulovku nikam nechodím a neřeším to. Stejně jako bodlinka. Akorát nemám ten oblek. Chtěla bych vidět reakci nakupujících kdyby v tom skutečně vyrazila.
To moje zamyšlení bylo spíše na Saolu a o tom jak tu roušku používat. To nikdo normální podle mne nedá. Přeji všem hodně zdraví a aby bylo co nejdříve po všem
Když jsem včera šla s šátkem a přemýšlela, jak zvládnu ten kopec(v tomto případě to byl jen kopeček) proběhla kolem slečna s rouškou. Chodí běhat pravidelně, trénuje na nějaké půlmaratony, takže ani tohle ji nezastaví. Nechápala jsem, když já jsem ráda, že v tom sotva jdu.
lesnížínka
napsal(a):
Když jsem včera šla s šátkem a přemýšlela, jak zvládnu ten kopec(v tomto případě to byl jen kopeček) proběhla kolem slečna s rouškou. Chodí běhat pravidelně, trénuje na nějaké půlmaratony, takže ani tohle ji nezastaví. Nechápala jsem, když já jsem ráda, že v tom sotva jdu.
taky jsem včera zírala jak s tím mladí běhají. Já ji za městem sundala, nasazuji jen když se někdo blíží. Potřebuju smrkat a to fakt přes ni nejde. i se mi blbě přes tu látku dýchá. Myslím že astmatici a alergici s tím budou taky mít problém.
Australani jsou docela střelci, závidím jim ten klídek:
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/misto-izolace-zaplnena-plaz-v-sydney-si-z-epidemie-tezkou-hlavu-nedelali-40317516?seq_no=6&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
A to mají nakažených zhruba stejně (necelých 900).
Hned bych tam letěla

Smekám. Tomu říkám projev státníka v krizové situaci.
https://www.facebook.com/zcaputova/videos/vb.857225904485395/141279713938666/?type=2&theater
GAELLE
napsal(a):
tak já jsem od 10.března nebyla nakupovat. čekala jsem na dnešní den kdy mi přijde důchod. ted mám rýmu takže přes roušku se smrkat fakt nedá. ale spíš přemýšlím nad tím na co je vlastně ta nepadnoucí vlhká rouška když virus stejně může proniknout očima.Na nákupy jezdím na kole. před krámem si teda nasadím rukavice, nakoupím třeba věci které měl předtím v ruce bez rukavic někdo jiný a nakžený(nemám na mysli pečivo ovoce zeleninu) v těch rukavicích sáhnu na kreditku která je plastová osahám kabelku zip atd. zaplatím a narovnám do tašky (vozíky už jsem nepoužívala před karantenou zboží se mi musí vejít do košíku na kole). před krámem rukavice vyhodím.snad je tam vůbec mají? no a doma přece na to všechno zboží sáhnu rukama i když umytýma.panice jsem nepodlehla takže žádné gely a dezinfekce doma nemám. běžně uklízím octem sodou na nádobí jen obyč jar. Tak jak to řešíte vy ostatní?j Jo a dnes mám narozky tak to v hospodě fakt neoslavíme
Tak všechno nej nej nej
Já to zatím taky neřeším...Měla jsem vygruntováno,zdesinfikováno jakýmsi přípravkem na podlahy-cítí to desinfekcí...Pak jsme se rozhodly šít roušky-sousedka,její dcera a neteř s malou dcerou..Takže binec na "N"-tou....3 dny...Zavařila jsem mašinu-nefunguje...Jsem unavená,bolí mě celá "Božka",Ven jdu i do popelnice s rouškou-vedle do baráku jsem šila i starší paní,co se vídáme na balkoně...No podělily jsme celou rodinu a známé...Zítra ráno budu znovu všechno uklízet...a zalezu a nevylezu...(zásoby nějaké mám)....bo už druhý týden se mě to drží ten kašel a rýmička...horečku nemám,tak to nebude ON Prý přes rýmu se to do plic nedostane-tak tomu věřím...Jen tady se srocují lidi -i když většina s rouškou-u rybníčka,i peskaři si povídají v hloučcích dost dlouho-chápu,je hezky...ale ...Zkrz ně bude pak zákaz vycházení úplně
Bobča
napsal(a):
Tak všechno nej nej nej
Já to zatím taky neřeším...Měla jsem vygruntováno,zdesinfikováno jakýmsi přípravkem na podlahy-cítí to desinfekcí...Pak jsme se rozhodly šít roušky-sousedka,její dcera a neteř s malou dcerou..Takže binec na "N"-tou....3 dny...Zavařila jsem mašinu-nefunguje...Jsem unavená,bolí mě celá "Božka",Ven jdu i do popelnice s rouškou-vedle do baráku jsem šila i starší paní,co se vídáme na balkoně...No podělily jsme celou rodinu a známé...Zítra ráno budu znovu všechno uklízet...a zalezu a nevylezu...(zásoby nějaké mám)....bo už druhý týden se mě to drží ten kašel a rýmička...horečku nemám,tak to nebude ON Prý přes rýmu se to do plic nedostane-tak tomu věřím...Jen tady se srocují lidi -i když většina s rouškou-u rybníčka,i peskaři si povídají v hloučcích dost dlouho-chápu,je hezky...ale ...Zkrz ně bude pak zákaz vycházení úplně
no právě lidi se shlukují a zakáží pak všechno. dokonce dovolili i chaty. o tom se francii a italii nezdá. Hlavně aby se to fakt neroztahalo víc než je zdrávo.
Jinak za ty roušky díky všem kteří umí šít a dali se do toho
díky za přání ! Taky se držte. To abychom si tu rýmu teda udržovali když zabrání cestě viru do plic
GAELLE
napsal(a):
no právě lidi se shlukují a zakáží pak všechno. dokonce dovolili i chaty. o tom se francii a italii nezdá. Hlavně aby se to fakt neroztahalo víc než je zdrávo.
Jinak za ty roušky díky všem kteří umí šít a dali se do toho
díky za přání ! Taky se držte. To abychom si tu rýmu teda udržovali když zabrání cestě viru do plic
dobré ráno..co vím,tak včera,nevím,jestli to byl zákaz,nebo doporučení,ale na chaty by se nemělo jezdit...
Jsem si uvědomila,jakou kravinu jsem napsala -že to neřeším,samozřejmě,že to řeším Sanytol mýdlo mám už hodně dlouho doma,když přijdu z venku,umývám si tím ruce,v autě vlhčené ubrousky s alkoholem-když vyjdu z marketu,na volant a ruce..a Dettol na povrchy taky...To jsem si pořídila už dřív,když mi kocour chodil po kredenci a stole-už to nedělá... Dnes se chystám na větší úklid po tom"náletu" ,vydesinfikuju a nemám vůbec potřebu vylézt ven...
A s tou rýmou-slyšela jsem to-nevím,jestli na netu...že malé děti jsou na tom lépe,protože mají věčně rýmu a ten vir se přes hleny do plic nedostane...tak se toho držím. .Nikde nepsali,že by i bez horečky člověk mohl být nakažený...Já v životě neměla horečku u chřipky...i ATB jsem brala,byla jsem na"kaši"...a horečku jsem neměla...to neva,nepůjdu tomu naproti....Já jsem měla spíš problém jít ven,takže to tu s Maxíkem vydržíme
Držte se všichni,ať jste zdraví...
P.S.
těm lidem z Litovle,co po příjezdu z dovolené jeli do Uničova po rodině ,zašli si do sauny,ke švadleně....a bůhvíkam ještě,bych dala pokutu!..V Uničově dělá celé okolí...a už to jelo..

"Nikde nepsali,že by i bez horečky člověk mohl být nakažený.."
kopíruju z jednoho z mnoha článků :
"......Rychlosti, jakou se virus a s ním spojené onemocnění COVID-19 dostává mezi širokou veřejnost, totiž nahrává fakt, že až u 80 % nakažených probíhá infekce bez příznaků či jako nenápadné nachlazení. Tito potenciální přenašeči vůbec nic netuší a virus nevědomky šíří dál...."
a proto musíme nosit ty roušky a tak......
Bobča
napsal(a):
dobré ráno..co vím,tak včera,nevím,jestli to byl zákaz,nebo doporučení,ale na chaty by se nemělo jezdit...
Jsem si uvědomila,jakou kravinu jsem napsala -že to neřeším,samozřejmě,že to řeším Sanytol mýdlo mám už hodně dlouho doma,když přijdu z venku,umývám si tím ruce,v autě vlhčené ubrousky s alkoholem-když vyjdu z marketu,na volant a ruce..a Dettol na povrchy taky...To jsem si pořídila už dřív,když mi kocour chodil po kredenci a stole-už to nedělá... Dnes se chystám na větší úklid po tom"náletu" ,vydesinfikuju a nemám vůbec potřebu vylézt ven...
A s tou rýmou-slyšela jsem to-nevím,jestli na netu...že malé děti jsou na tom lépe,protože mají věčně rýmu a ten vir se přes hleny do plic nedostane...tak se toho držím. .Nikde nepsali,že by i bez horečky člověk mohl být nakažený...Já v životě neměla horečku u chřipky...i ATB jsem brala,byla jsem na"kaši"...a horečku jsem neměla...to neva,nepůjdu tomu naproti....Já jsem měla spíš problém jít ven,takže to tu s Maxíkem vydržíme
P.S.
těm lidem z Litovle,co po příjezdu z dovolené jeli do Uničova po rodině ,zašli si do sauny,ke švadleně....a bůhvíkam ještě,bych dala pokutu!..V Uničově dělá celé okolí...a už to jelo..
no právě. já snad nikdy v životě chřipku neměla a na většinu antibiotik mám alergii
nemocná jsem nebyla tak 20 let. Od března už se koupu venku a končím s tím tak v říjnu. Je mi právě divné že teď rýmu mám.
na chaty dali doporučení nejezdit ale blbci stejně pojedou, po šumavě jezdí idioti s koly a běžkami - info od známého na Modravě. Naštěstí je hnusně tak snad všichni budou dřepět doma.
včera psali že tu karantenu po návratu z ciziny porušilo 50% lidí. těm bych opravdu napařila pěknou pokutu. 3 mega je nereálné ale třeba 100 tis. už zabolí. a samozřejmě podmínku. Sledují to podle plateb kartou i pohybu mobilu. a je to v pořádku.
a tři už dostali 10 tis. za nenošení roušky. též v pořádku. Hezký den všem a ať to zvládnem !!!!
napsal(a):
"......Rychlosti, jakou se virus a s ním spojené onemocnění COVID-19 dostává mezi širokou veřejnost, totiž nahrává fakt, že až u 80 % nakažených probíhá infekce bez příznaků či jako nenápadné nachlazení. Tito potenciální přenašeči vůbec nic netuší a virus nevědomky šíří dál...."
"hmn"
To jsem psala já,ale já ležela týden doma zodpovědně s rýmou a kašlem-nikam jsem nechodila....Protože jsem nevěděla,jestli TO nemám,volala jsem doktorce-předepsala mi(elektronicky)Erdomed na kašel a sama jsem pojídala 3 krát denně Ibalgin...ten mi vždycky zabíral na tyhle stavy...Tento týden ještě nejsem úplně redy-jak jsem tu psala,šla jsem první s rouškou v to podělí,kdy to vyhlásili tu karanténu-do Billy a hleděli tam na mě jak na exota-a já chránila JE před sebou,protože jsem kýchala a kýchala!!Navíc mívám alergii na pyly..Mám tu kousek rybník a kvetoucí stromy......mimochodem jsem "tenhle stav" měla i 14 dní v únoru,tak jsem taky radši nikam nechodila-jen tu lékárnu a nákup v roušce.....Když jsme zajišťovaly léky se sousedkou jejím rodičům-seděla jsem v autě..Pak jsem viděla 2 staré muže bez roušky..Jeden šel po chodníku a druhý do Billy(čekala jsem na parkovišti-mladí měli všichni roušky)zvedalo mě to normálně v autě jim jít něco říct ...A těch lidí,co bylo venku tady u rybníka!!!Pejskaři se vesele vybavují v hloučcích...
Je to marný,je to marný,je to marný..
Já fakt nemám potřebu jít ven,(mám opačný problém-vůbec vylézt!)beru to zodpovědně,ale já to myslela tak,že když už mám jiné příznaky-kašel,rýmu-tak jestli to může probíhat bez horečky...ne,když nemám žádné příznaky ..to vím,že můžu být nosičem...

Bobča
napsal(a):
"hmn"
To jsem psala já,ale já ležela týden doma zodpovědně s rýmou a kašlem-nikam jsem nechodila....Protože jsem nevěděla,jestli TO nemám,volala jsem doktorce-předepsala mi(elektronicky)Erdomed na kašel a sama jsem pojídala 3 krát denně Ibalgin...ten mi vždycky zabíral na tyhle stavy...Tento týden ještě nejsem úplně redy-jak jsem tu psala,šla jsem první s rouškou v to podělí,kdy to vyhlásili tu karanténu-do Billy a hleděli tam na mě jak na exota-a já chránila JE před sebou,protože jsem kýchala a kýchala!!Navíc mívám alergii na pyly..Mám tu kousek rybník a kvetoucí stromy......mimochodem jsem "tenhle stav" měla i 14 dní v únoru,tak jsem taky radši nikam nechodila-jen tu lékárnu a nákup v roušce.....Když jsme zajišťovaly léky se sousedkou jejím rodičům-seděla jsem v autě..Pak jsem viděla 2 staré muže bez roušky..Jeden šel po chodníku a druhý do Billy(čekala jsem na parkovišti-mladí měli všichni roušky)zvedalo mě to normálně v autě jim jít něco říct ...A těch lidí,co bylo venku tady u rybníka!!!Pejskaři se vesele vybavují v hloučcích...
Je to marný,je to marný,je to marný..
Já fakt nemám potřebu jít ven,(mám opačný problém-vůbec vylézt!)beru to zodpovědně,ale já to myslela tak,že když už mám jiné příznaky-kašel,rýmu-tak jestli to může probíhat bez horečky...ne,když nemám žádné příznaky ..to vím,že můžu být nosičem...
Tak my teď máme taky celá rodina něco jako rýmu bez teplot, a předpokládám, že to může být klidně ono. Ona ta horečka souvisí víc s nastavením imunitní odpovědi jedince, než s původcem nemoci. A jestli jste typ, co horečky prostě nemívá, nemusíte ji mít dle mě ani u Covidu. Takže určitě je na místě chovat se tak, jako byste byla nakažená a infekční pro okolí.

rapotacka11
napsal(a):
https://www.facebook.com/giuseppe.grandolfo1/videos/3029505667100669/?eid=ARBGK9842lqIsf9HUBfAmreqNc7eZQpErEcGLP5JSQ9jaJmJ1CuXm8Ik405SmOgWp15LBOc_CNoy4BYh
Hrozné video !!!

Tak snad něco pro zasmání :
Ventýlky do nosu! (Fejeton)
Utužování a vlastní posunutý výklad všelijakých původně nejvyššími činovníky stanovených karantenních omezení je symptomem současnosti. Chci být také "in", použiji tedy své maličké moci: Návštěvníci Botanické zahrady budou potřebovat ventýlky od cyklistických duší, které si budou muset před vstupem zastrčit do každé nosní dírky (většinou mají jen dvě nosní dírky, a tak k získání této pomůcky stačí demontáž z jediného bicyklu). Bohužel tentokrát neuslyší ani bzučet včely a čmeláky, kteří dnes prvně hodují na květech ve skalce. Návštěvníkům budeme preventivně zaslepovat také další otvory blízké mozku: Uši zamažeme štěpařským voskem. (Kdyby nám štěpařský vosk došel a nemohli by nám touto substancí narychlo vypomoci ani čínští přátelé, užijeme v nouzi rovněž značně lepivého stromového balzámu.) Náš ukázněný koniklec slovenský (Pulsatilla slavica) ani nevylezl z chlupatiny spásných nanovláken, jenom jeden svéhlavý kvítek ano, a tomu zakroutíme stopkou! Nebudu ani psát o tom, že jsem dnes fotografoval prvního motýla, a sice žluťáska. Někdo by se mohl ptát, koho nebo co tím žluťáskem myslím. Kdyby však padl takový dotaz, uspořádám k tomu tiskovou konferenci, a z ní pak budu jistojistě přemístěn do karantény na samotce v nejbližším lapáku. Normální názory by jednou mohly totiž být tak nakažlivé, že koronavirus je proti tomu úplný hadr. Proč však jen se mi stále dere do mysli film Pelíšky, s tím toužebným: "Dávám tomu rok, maximálně dva?"
Ne, nepsala jsem to já. Zkopírováno z internetu.
napsal(a):
Smekám. Tomu říkám projev státníka v krizové situaci.
https://www.facebook.com/zcaputova/videos/vb.857225904485395/141279713938666/?type=2&theater
Také jsem se na to dívala. Moc se mi její projev líbil, opravdu moc. Zvláštní je, že třeba moji kolegové - Slováci ji vyloženě nemusí. Mně je sympatická...
Bobča
napsal(a):
Tak všechno nej nej nej
Včera mě potkala kamarádka z vedlejšího baráku - švadlena. A hned:"Jani, jak to že nemáš roušku???" Dodávám, že jsem gesicht měla skoro celej zakrytej šátkem. A ona prej:"Šiju teď roušky za 100,- Kč, stav se!" Pěknej byznys!
Bobča
napsal(a):
P.S.
"Já v životě neměla horečku u chřipky..."
Boži, to jsi asi neměla pravou chřipku. Velmi vysoké horečky (39 - 40 st. C) jsou pro chřipku velmi velmi typické. Já ji měla řekněme 3x za život (+-) a je to fakt hrůza. Vysokou horečku nemívají staří lidé, imunokompromitovaní lidé, prostě ti, kde organismus už nezvládne tou vysokou horečkou reagovat... A to Ty, pevně doufám, nejsi!
napsal(a):
Ano, toto je pravda, navíc ta virulence (nakažlivost) tohoto viru je fakt enormní.
fikovnice
napsal(a):
Také jsem se na to dívala. Moc se mi její projev líbil, opravdu moc. Zvláštní je, že třeba moji kolegové - Slováci ji vyloženě nemusí. Mně je sympatická...
Nemusí? A za co nemusí, co jim na ní vadí? To by mne zajímalo. Co já bych dala za prezidenta, na kterého se dá dívat, dá se poslouchat a nemuset se za něj stydět
fikovnice
napsal(a):
Včera mě potkala kamarádka z vedlejšího baráku - švadlena. A hned:"Jani, jak to že nemáš roušku???" Dodávám, že jsem gesicht měla skoro celej zakrytej šátkem. A ona prej:"Šiju teď roušky za 100,- Kč, stav se!" Pěknej byznys!
Já vím, že materiál stojí nějaký peníz, když pominu práci. Ale hanba by mne fackovala, říct si o peníze. Já vím, že třeba samoživitelka atd, ale to prostě v dnešní době nejde
U nás v lékárně (Benu) prodávali 5 ks jednorázových
za 185,-.
Nějaká ženština prodávala 1 ks za 5 000,-
prý, aby měla na kastrace koček, které přicházejí ...
https://www.facebook.com/iROZHLAS.cz/videos/2864258610279540/UzpfSTEwMDAwMzc0NDEwMDEwMDoxODQ4MTczNTE4NjUwNzY3/

lesnížínka
napsal(a):
Já vím, že materiál stojí nějaký peníz, když pominu práci. Ale hanba by mne fackovala, říct si o peníze. Já vím, že třeba samoživitelka atd, ale to prostě v dnešní době nejde
Já jsem si taky dřív říkala, že šít roušky a prodávat je, je nemorální. Ale když jsem mrkla, co stojí látky a ostatní materiál, co se projezdí PHM při jejich shánění, protože najednou každý nakupoval to stejné a musel třeba objet x galanterií, připočítá energie, a když jsem si uvědomila, že jsou to hodiny u šicího stroje, tak mi stovka nepřijde neadekvátní.
napsal(a):
Já jsem si taky dřív říkala, že šít roušky a prodávat je, je nemorální. Ale když jsem mrkla, co stojí látky a ostatní materiál, co se projezdí PHM při jejich shánění, protože najednou každý nakupoval to stejné a musel třeba objet x galanterií, připočítá energie, a když jsem si uvědomila, že jsou to hodiny u šicího stroje, tak mi stovka nepřijde neadekvátní.
Jak jsem říkala, vím to, šila jsem. Ale prostě v době, kdy to šije většina lidí dobrovolně, mnozí i za svoje peníze, mi to přijde U nás roušky šijou dobrovolnice pod obecním úřadem, který to organizuje, materiál sehnal a šijou prostě proto, že chtějí nějak pomoci.

lesnížínka
napsal(a):
Jak jsem říkala, vím to, šila jsem. Ale prostě v době, kdy to šije většina lidí dobrovolně, mnozí i za svoje peníze, mi to přijde U nás roušky šijou dobrovolnice pod obecním úřadem, který to organizuje, materiál sehnal a šijou prostě proto, že chtějí nějak pomoci.
To ale přece neznamená, že je nemohou jiní lidé šít a prodávat. Mrkněte se na www.fler.cz, co je tam nabídek roušek a mnohdy za víc než za stovku. Mnohá malá živnostnice či živnostník se tak snaží aspoň trochu vykrýt propad příjmů. Protože OSVČ jsou nyní doma zadarmo. Ne za 60% redukovaného vyměřovacího základu, jako rodič starající se o dítě do 13 let, ne za 60% průměru, jako zaměstnanec ve fabrice, když je zastavena výroba, ne za plnou mzdu jako když je člověk na home office.
lesnížínka
napsal(a):
Nemusí? A za co nemusí, co jim na ní vadí? To by mne zajímalo. Co já bych dala za prezidenta, na kterého se dá dívat, dá se poslouchat a nemuset se za něj stydět
Ja nevim, take tomu nerozumim. Je to hezka baba, reprezentativni... Ale pry politicky je to zle - promigracni, atd. Ale ja slovenskou politiku nesleduji. Jen ten projev, a ten byl tedy opravdu statnicky v pravem smyslu slova.
napsal(a):
To ale přece neznamená, že je nemohou jiní lidé šít a prodávat. Mrkněte se na www.fler.cz, co je tam nabídek roušek a mnohdy za víc než za stovku. Mnohá malá živnostnice či živnostník se tak snaží aspoň trochu vykrýt propad příjmů. Protože OSVČ jsou nyní doma zadarmo. Ne za 60% redukovaného vyměřovacího základu, jako rodič starající se o dítě do 13 let, ne za 60% průměru, jako zaměstnanec ve fabrice, když je zastavena výroba, ne za plnou mzdu jako když je člověk na home office.
Balu, mate pravdu... Ale ta moje znama o ksefty neprisla, ma prosklenou dilnu a porad tam nekoho ma. Navic je velmi dobre financne situovana, znam jejich rodinu... Ale mate pravdu, ze sto Kc neni zadna enormni castka. Omlouvam se, ze pisu bez diakritiky, kleknul mi NTB. Uz od predvcera shanim opravu, ale to ted bude nerealne:-(.

ale není špatné si tohle vlákno znovu projít od začátku .....
lesnížínka
napsal(a):
No jo, ale když on ten krásnej , slušnej a chytrej neprošel.
https://www.youtube.com/watch?v=Mu1udSjOPJI&app=desktop
napsal(a):
ale není špatné si tohle vlákno znovu projít od začátku .....
Jo, ja uz to udelala. Mrzi me, ze zrovna ja jsem zalozila vlakno o takove zivotnosti a tolika prispevcich, ktere zdaleka nekonci... Jak rada bych, kdyby to vlakno uz nekdy pred mesicem utichlo... Bohuzel to je asi nerealne.

dle médií u nás už 11 na mimotělním oběhu
ze včerejšího jednoho....

písmenka byla "mimotělní oběh" (běžel titulek na ČT24 že říkal min. Vojtěch na Primě - 19 na JIP, 11 mimotělní oběh)

GAELLE
napsal(a):
opravdu 11 na ecmo ????? to není dobrý pokud je to pravda. co musel kde od koho chytit ten taxikář by mne taky zajímalo..................
Jen jeden je na mimotělním oběhu. Ostatní na ventilátorech.
GAELLE
napsal(a):
opravdu 11 na ecmo ????? to není dobrý pokud je to pravda. co musel kde od koho chytit ten taxikář by mne taky zajímalo..................
Taxikář prý zřejmě od Němců, kterým pronajímal byt. Ten mimotělní oběh, všichni píšete jak je to zlé, ale ze zahraničí to bylo prezentováno jako dobrá varianta, která zachránila hodně lidí - plíce jsou mimo hru, můžou se v klidu regenerovat a tělo má, co potřebuje..tu nutnou dobu samozřejmě. Používá se i nedonošených kojenců a ti mají před sebou celý život, takže kdyby je to tak poškozovalo, asi by to bylo kontraproduktivní, ne?
napsal(a):
písmenka byla "mimotělní oběh" (běžel titulek na ČT24 že říkal min. Vojtěch na Primě - 19 na JIP, 11 mimotělní oběh)
Ono tady se ukazuje, že Vojtěch prostě není odborník na medicínu. On nerozliší mimotělní oběh a umělou plicní ventilaci. Je i otázkou, zda dotyční jsou na JIP nebo ARO (= v ohrožení života). Nicméně já určitě nejsem mezi těmi, co volají teď po jeho odvolání. Zatím si myslím, že tu situaci Česko zvládá obstojně. I když velkým dílem i tím, že se lidi konečně ukáznili a pochopili vážnost situace.
Na druhou stranu už jsem četla tolik poučení, ale nevím, zda jsem někde narazila na to, aby se lidi, pokud už tedy musí do MHD, obchodu, práce, atd., vyvarovali sahat si nevydezinfikovanýma rukama do očí (mnout si oči). Přestup viru přes spojivku je možný, ba dokonce snadný. Vlastně mě napadá, že to, že nosím brýle, je teď výhodné.
lesnížínka
napsal(a):
Taxikář prý zřejmě od Němců, kterým pronajímal byt. Ten mimotělní oběh, všichni píšete jak je to zlé, ale ze zahraničí to bylo prezentováno jako dobrá varianta, která zachránila hodně lidí - plíce jsou mimo hru, můžou se v klidu regenerovat a tělo má, co potřebuje..tu nutnou dobu samozřejmě. Používá se i nedonošených kojenců a ti mají před sebou celý život, takže kdyby je to tak poškozovalo, asi by to bylo kontraproduktivní, ne?
To jsem psala já. Ta situace, když musí jít pacient na ECMO, je sama o sobě už hrozná. A v momentě, kdy krev koluje někde mimo tělo v "mašině", tak stoupá riziko např. mrtvice, krvácivých komplikací a vůbec úmrtnost. Samozřejmě, není-li zbytí, tak je to v podstatě poslední šance. Vlastně před transplantací plic, ale ty nejsou až tak rozšířené.
U nedonošených kojenců jsem použití ECMO neviděla, nemají-li např. přidružené vrozené srdeční vady. Jinak jsou na UPV (= ventilátory), a samozřejmě i ta je po delší době nešetrná - zrovna u těch novorozenců.
fikovnice
napsal(a):
Ono tady se ukazuje, že Vojtěch prostě není odborník na medicínu. On nerozliší mimotělní oběh a umělou plicní ventilaci. Je i otázkou, zda dotyční jsou na JIP nebo ARO (= v ohrožení života). Nicméně já určitě nejsem mezi těmi, co volají teď po jeho odvolání. Zatím si myslím, že tu situaci Česko zvládá obstojně. I když velkým dílem i tím, že se lidi konečně ukáznili a pochopili vážnost situace.
Na druhou stranu už jsem četla tolik poučení, ale nevím, zda jsem někde narazila na to, aby se lidi, pokud už tedy musí do MHD, obchodu, práce, atd., vyvarovali sahat si nevydezinfikovanýma rukama do očí (mnout si oči). Přestup viru přes spojivku je možný, ba dokonce snadný. Vlastně mě napadá, že to, že nosím brýle, je teď výhodné.
Bylo, o těch očích to opakujou docela často. Sice já venku na nic jiného, než na psa nešahám...a tím pádem mám na každé prochajdě 100% chlupy v oku, se kterýma půl prochajdy bojuju. Asi si to tam vrazím nějak, jak si nasazuju tu ,,roušku", jindy šálu, či dávám vlasy z oka... Včera se mi to stalo pár metrů od baráku a snažila jsem se to nějak vytáhnout celou cestu. Jak jsem přišla domů, první sem letěla k umyvadlu a místo mytí rukou jsem si lila vodu do oka, protože jsem už šílela.
lesnížínka
napsal(a):
Bylo, o těch očích to opakujou docela často. Sice já venku na nic jiného, než na psa nešahám...a tím pádem mám na každé prochajdě 100% chlupy v oku, se kterýma půl prochajdy bojuju. Asi si to tam vrazím nějak, jak si nasazuju tu ,,roušku", jindy šálu, či dávám vlasy z oka... Včera se mi to stalo pár metrů od baráku a snažila jsem se to nějak vytáhnout celou cestu. Jak jsem přišla domů, první sem letěla k umyvadlu a místo mytí rukou jsem si lila vodu do oka, protože jsem už šílela.
Tak to je dobře, že na to upozorňují.

ano ano, už změnili těch 11 na plicní ventilaci.....
napsal(a):
ano ano, už změnili těch 11 na plicní ventilaci.....
Tak to je lepší zpráva. Pořád čekám, kdy taxikáři dají experimentální lék...a jestli se toho dožije a zabere mu. Jemu jde o hodiny a pořád se kolem toho jen kecá a kecá. Tady by snad měly jít formality stranou. Nebo budem pořád na nějaké štemply od kompetentních a dalších kompetentních a dalších....

Lesnížínko: na vše musí být štempl, zápis, obvzlášť ve zdravotnictví a sociálu....

lék by měl být na cestě, teta už nějak dlouho a nikdo neví, kde......
ono se asi hlavně čekalo na svolení ze strany američanů, tedy zda zařadí naše pacienty do programu, zařadili jen toho jednoho....
Jinak teda kdes psali, že remdesivir vykazuje největší účinnost v počátku onemocnění, tak jsem zvědavá, zda zachrání pacienta, který je už delší dobu na mimotělním oběhu
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prvni-davka-leku-nadeje-je-na-ceste-lekar-vsak-mirni-ocekavani-necekejte-zazraky-94760?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
napsal(a):
Lesnížínko: na vše musí být štempl, zápis, obvzlášť ve zdravotnictví a sociálu....
No jistě, zvlášť ve zdravotnictví byrokracie pořád zabíjí hodně lidí Možná by vše šlo rychleji, kdyby ten potřebný byl příbuzný někoho z kompetentních..
Viz. lék na spinální atrofii, tam jde o měsíce. Není schválený, snad v EU. Doktorka, která o tom rozhoduje začne přednášet o tom, jak ona přece nemůže někomu dát neschválený lék, když neví, co má za účinky. A proč ne? To děcko umře 100%, protože jiný lék není. Jen možná neumře za rok, ale za dva. No tak mu ten lék dám. Když to bude zlé umře, což stejně. A nebo se vyléčí. Co je na tom rozhodování těžké? Dva roky mizerného života?
Já jsem teda OVM (sledovali jste někdo?) nesledovala, ale titulky na iDNES a hlavně diskuze je hodně výživná, viz např.:
"Jako čech žijící v zahraničí se začínám smiřovat s tím, že některé členy rodiny už naživo neuvidím...je mi smutno... ale chápu to."
"Začínám se obávat, že následná krize, která zcela určitě díky těmto nekompetentním opatřením přijde, bude mít za následek více mrtvých než tato epidemie. Propad rozpočtu neumožní díky obrovským mandatorním výdajům financovat potřebné hlavně v domovech důchodců a sociálních službách. Též i zdravotnictví bude mít problémy. A pak se dozvíme od Andreje, že on to tak nechtěl a může za to Prymula."
"Hranice zavřené roky - to je víceméně přiznání, že očkovací vakcína nebude."
"Kdy už to konečně lidem dojde, že se nevyhneme tomu si tou koronavirózou hromadně projít, jinak rizkujeme mnohem horší důsledky kolapsu nejen zdravotnictví, ale celého státu! A to včetně dopadů na zdraví, protože kvůli ekonomickým důsledkům Prymulových opatření nebudou peníze na zdravotictví, a tak se logicky zhorší i úroveň péče. A to ani nemluvě o důsledcích psychických problémů lidí, kteří ztratí práci."
"Hranice zavřené roky, hospody na věky. A jen do práce a hned domů. O něčem takovém se komunistům ani nesnilo."
Vytučněný příspěvek = moje úvaha, zda na tom není kus pravdy. Jsem sice riziková skupina, ale začíná mi být zle z těch důsledků ekonomických...
Plus totální izolace státu...trochu jsem se orosila...
Mmch. mám přátele na Srí Lance (na delším pobytu, ale teď někdy se měli vracet), nevíte někdo jak to tedy je? Při zavřených hranicích, kdyby třeba dotyční neměli dostatek finančních prostředků pro delší pobyt v zahraničí...?
lesnížínka
napsal(a):
No jistě, zvlášť ve zdravotnictví byrokracie pořád zabíjí hodně lidí Možná by vše šlo rychleji, kdyby ten potřebný byl příbuzný někoho z kompetentních..
Viz. lék na spinální atrofii, tam jde o měsíce. Není schválený, snad v EU. Doktorka, která o tom rozhoduje začne přednášet o tom, jak ona přece nemůže někomu dát neschválený lék, když neví, co má za účinky. A proč ne? To děcko umře 100%, protože jiný lék není. Jen možná neumře za rok, ale za dva. No tak mu ten lék dám. Když to bude zlé umře, což stejně. A nebo se vyléčí. Co je na tom rozhodování těžké? Dva roky mizerného života?
Spinraza je snad už v EU dostupná, ne?

"Mmch. mám přátele na Srí Lance (na delším pobytu, ale teď někdy se měli vracet), nevíte někdo jak to tedy je? Při zavřených hranicích, kdyby třeba dotyční neměli dostatek finančních prostředků pro delší pobyt v zahraničí...?"
čeští občané se vrátit mohou
a doufám, že to tak zůstane.... mám syna v zahraničí, měl by přijet v létě, tak snad bude mít čím.......
jinak ekonomicky to asi bude "sranda".....
fikovnice
napsal(a):
Já jsem teda OVM (sledovali jste někdo?) nesledovala, ale titulky na iDNES a hlavně diskuze je hodně výživná, viz např.:
"Jako čech žijící v zahraničí se začínám smiřovat s tím, že některé členy rodiny už naživo neuvidím...je mi smutno... ale chápu to."
"Začínám se obávat, že následná krize, která zcela určitě díky těmto nekompetentním opatřením přijde, bude mít za následek více mrtvých než tato epidemie. Propad rozpočtu neumožní díky obrovským mandatorním výdajům financovat potřebné hlavně v domovech důchodců a sociálních službách. Též i zdravotnictví bude mít problémy. A pak se dozvíme od Andreje, že on to tak nechtěl a může za to Prymula."
"Kdy už to konečně lidem dojde, že se nevyhneme tomu si tou koronavirózou hromadně projít, jinak rizkujeme mnohem horší důsledky kolapsu nejen zdravotnictví, ale celého státu! A to včetně dopadů na zdraví, protože kvůli ekonomickým důsledkům Prymulových opatření nebudou peníze na zdravotictví, a tak se logicky zhorší i úroveň péče. A to ani nemluvě o důsledcích psychických problémů lidí, kteří ztratí práci."
"Hranice zavřené roky, hospody na věky. A jen do práce a hned domů. O něčem takovém se komunistům ani nesnilo."
Vytučněný příspěvek = moje úvaha, zda na tom není kus pravdy. Jsem sice riziková skupina, ale začíná mi být zle z těch důsledků ekonomických...
Mmch. mám přátele na Srí Lance (na delším pobytu, ale teď někdy se měli vracet), nevíte někdo jak to tedy je? Při zavřených hranicích, kdyby třeba dotyční neměli dostatek finančních prostředků pro delší pobyt v zahraničí...?
Přesně o tomhle momentálně uvažuju- senioři a zdravotně hendikepovaní lidé potřebují fungující systém a ekonomiku možná ještě víc než ti zdraví a odolní.
Pokud by byla jistota, že přemůžeme koronavirus a pak už navěky pohoda, klídek...pak by možná stálo za to vystřílet veškerou "munici". Ale nikdo nevíme, zda si na podzim COVID nedá druhé kolo nebo nepřijde ještě něco horšího. V režimu takových opatření nejde fungovat často nebo dlouhodobě.
GAELLE
napsal(a):
ekonomicky ...............hlavně aby bylo co nejméně obětí
Pavli, mně je poprvé hodně nedobře z vývoje situace - možná ani ne tak u nás, ale kolem nás... Ne že bych předtím nevnímala, že ta situace je mimořádná, ale teď, kdy jsem domyslela a načetla scénáře, které mohou nastat, tak je mi fakt zle.
Asi jsem to neměla číst (článek ani diskuzi).
Terven
napsal(a):
Přesně o tomhle momentálně uvažuju- senioři a zdravotně hendikepovaní lidé potřebují fungující systém a ekonomiku možná ještě víc než ti zdraví a odolní.
Pokud by byla jistota, že přemůžeme koronavirus a pak už navěky pohoda, klídek...pak by možná stálo za to vystřílet veškerou "munici". Ale nikdo nevíme, zda si na podzim COVID nedá druhé kolo nebo nepřijde ještě něco horšího. V režimu takových opatření nejde fungovat často nebo dlouhodobě.
Tak tak, souhlasím.
A v některých státech to vypadá, že ty nejslabší (seniory a polymorbidní pacoše) prostě obětovali...
Terven
napsal(a):
"V režimu takových opatření nejde fungovat často nebo dlouhodobě."
Ano, toto je důležité. Představa, že by to tak mělo být do podzimu, ne-li déle, je děsivá.

"Ale nikdo nevíme, zda si na podzim COVID nedá druhé kolo nebo nepřijde ještě něco horšího. V režimu takových opatření nejde fungovat často nebo dlouhodobě."
však je úvaha o uzavření hranic až na dva roky
fikovnice
napsal(a):
Tak tak, souhlasím.
A v některých státech to vypadá, že ty nejslabší (seniory a polymorbidní pacoše) prostě obětovali...
K tomu vytučněnému atd: moje myšlenka to byla, ale na začátku. Nikdo to nezažil, nikdo nedoviděl důsledky. V Itálii se to nechalo takřka projít, zpočátku tam žádná opatření nebyla. Výsledek je ten, že se jim zhroutilo už tak hrozné zdravotnictví a jsou totálně v pr... A bohužel tam umírají už i lidé mladší, nespadající do dané věkové kategorie.
Boris měl ještě před týdnem silácké řeči, jak tomu nechá volný průběh. Stačil týden, nakažení jim jdou do 10000 a mrtvé počítá po stovkách a ano, už se z toho posr...a zavádí všechna možná opatření. A to jsem právě čekala, že na nich se fakt uvidí, byla jsem vážně zvědavá, jak ten pokus dopadne.

fikovnice
napsal(a):
Sledovala jsem OVM - první část. Pusťte si to, určitě je to na webu ČT dostupné. To, co citujete z diskuzí - lidi vůbec nechápou, že izolace je to, co koronavirus může zpomalit (zastavit ne), a taky nechápou, že to bude pravděpodobně nějak jako v případě španělské chřipky, která řádila v letech 1918 - 1920 v několika vlnách, přičemž nejhorší to bylo v letních měsících.
Už nikdy nebude svět jako před koronavirem - bude svět před ním a po něm. A bude jiný, budeme si muset zvyknout možná na méně svobod, ale hlavně se konečně snad díky nedostatku zdravotnického materiálu zase začne vyrábět u nás, možná se přehodnotí pěstování řepky ve prospěch brambor, obilí a dalších jedlých plodin, možná se přehodnotí tažení proti igelitovým sáčkům, atd. Nikdo neví, co všechno nám změna přinese. Jisté je jen to, že se ekonomika propadne, a že to zasáhne nás všechny. Ale to snad stojí za uchránění životů... Nechceme dopadnout jak Itálie a Španělsko...
napsal(a):
Sledovala jsem OVM - první část. Pusťte si to, určitě je to na webu ČT dostupné. To, co citujete z diskuzí - lidi vůbec nechápou, že izolace je to, co koronavirus může zpomalit (zastavit ne), a taky nechápou, že to bude pravděpodobně nějak jako v případě španělské chřipky, která řádila v letech 1918 - 1920 v několika vlnách, přičemž nejhorší to bylo v letních měsících.
Už nikdy nebude svět jako před koronavirem - bude svět před ním a po něm. A bude jiný, budeme si muset zvyknout možná na méně svobod, ale hlavně se konečně snad díky nedostatku zdravotnického materiálu zase začne vyrábět u nás, možná se přehodnotí pěstování řepky ve prospěch brambor, obilí a dalších jedlých plodin, možná se přehodnotí tažení proti igelitovým sáčkům, atd. Nikdo neví, co všechno nám změna přinese. Jisté je jen to, že se ekonomika propadne, a že to zasáhne nás všechny. Ale to snad stojí za uchránění životů... Nechceme dopadnout jak Itálie a Španělsko...
"Už nikdy nebude svět jako před koronavirem - bude svět před ním a po něm."
"Nikdo neví, co všechno nám změna přinese. Jisté je jen to, že se ekonomika propadne, a že to zasáhne nás všechny."
Ano, takto to také vidím. OVM si tedy pustím, ale jak jsem psala, opravdu je mi z toho hodně zle...
napsal(a):
A s rozložením nakažení lidí do dlouhého časového úseku také souhlasím...zároveň ale opravdu nelze dlouho fungovat v tomto režimu. Sama si pokládám otázku jak dlouho je to vlastně takto udržitelné (?). Teď nemám ani tak na mysli třeba svoje vlastní omezení, ale krach mnoha profesí, ekonomická recese, atd.
lupus4
napsal(a):
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nakazenych-hodne-pribude-ale-zlom-ma-prijit-za-par-dni-sledujte-cislo-r-94846?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Díky, "vlku" za trochu pozitivna!

fikovnice
napsal(a):
"Už nikdy nebude svět jako před koronavirem - bude svět před ním a po něm."
"Nikdo neví, co všechno nám změna přinese. Jisté je jen to, že se ekonomika propadne, a že to zasáhne nás všechny."
Ano, takto to také vidím. OVM si tedy pustím, ale jak jsem psala, opravdu je mi z toho hodně zle...
Mně z toho zle není. Teda z globální situace ano, pandemie tu nebyla sto let, poslední válka skončila před 75 lety, a téměř nikdo nemá zkušenosti s mimořádným (nouzovým) stavem. Nevíme jak dlouho to bude trvat, jak moc nás to zasáhne a jaké budou všechny důsledky.
Ale jak jsem tak poslouchala Hamáčka, tak ten člověk ví o čem mluví, má to v hlavě opravdu srovnané a podle mne je to muž na svém místě ( a to nemám socany ráda). Prymula je druhý muž na svém místě. Chyby se určitě nějaké staly, a ještě stanou. Jak píšu, nikdo nikde s takovou pandemií nemá zkušenost. A tak se všichni učí.
lupus4
napsal(a):
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nakazenych-hodne-pribude-ale-zlom-ma-prijit-za-par-dni-sledujte-cislo-r-94846?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
No však si říkám, že ta karanténa se prostě musí někde projevit, v Koreji se taky projevila, jen je třeba ji dodržovat. Třeba mamka včera zkonstatovala, že jak si myslela, že u nás na to lidi budou kašlat, tak podle všeho jsou mnohem ukázněnější, než lidi ve městech, že nikoho bez roušky už pár dní neviděla. Já taky ne
napsal(a):
Mně z toho zle není. Teda z globální situace ano, pandemie tu nebyla sto let, poslední válka skončila před 75 lety, a téměř nikdo nemá zkušenosti s mimořádným (nouzovým) stavem. Nevíme jak dlouho to bude trvat, jak moc nás to zasáhne a jaké budou všechny důsledky.
Ale jak jsem tak poslouchala Hamáčka, tak ten člověk ví o čem mluví, má to v hlavě opravdu srovnané a podle mne je to muž na svém místě ( a to nemám socany ráda). Prymula je druhý muž na svém místě. Chyby se určitě nějaké staly, a ještě stanou. Jak píšu, nikdo nikde s takovou pandemií nemá zkušenost. A tak se všichni učí.
přesně tak. věřím jim oběma. a to podotýkám že 30 let jsem nebyla volit. hlavně to nenechat dojít kde je Italie a španělsko.
RUSKO a KUBA posílají do Italie zdravotníky a letadla s pomocí.
a ta kauza zadržených pro ně roušek z číny je taky pěkně blbá. špatně se mi to mým přátelům vysvětlovalo.
Trochu nadějě vkládám v naše úžasné chemiky a též asi není špatné napojení na skupinu která vyvíjí lék v USA.
Máme dobrou šanci. jen nebýt blbů kteří přece MUSELI jet lyžovat a dalších blbů kteří tento víkend MUSELI na své chaty a chalupy.
Fakt nikdo nevydrží pár dní sedět doma na pr*eli???
napsal(a):
Taky si říkám. Nestahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Prostě až to bude, bude se to muset řešit, ale nebudu už teď bědovat a lomit rukama....k čemu mi to bude?!? Nepomůže to ani mě, ani ekonomice. Prostě se uvidí a nějak to dopadne.
lesnížínka
napsal(a):
Taky si říkám. Nestahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Prostě až to bude, bude se to muset řešit, ale nebudu už teď bědovat a lomit rukama....k čemu mi to bude?!? Nepomůže to ani mě, ani ekonomice. Prostě se uvidí a nějak to dopadne.
v tuto chvíli máme my neuvěřitelnou výhodu a sice že nepracujeme. neumím si představit v tomto režimu dojíždět třeba vlakem do práce a tam FYZICKY pracovat v rukavicích a roušce. Takže nám se to kecá .........................

Zajímavé, hezky vysvětleno
https://www.youtube.com/watch?v=P2KW1kud9fg
napsal(a):
Jo je to na webu ČT, už na to koukám, díky.
GAELLE
napsal(a):
v tuto chvíli máme my neuvěřitelnou výhodu a sice že nepracujeme. neumím si představit v tomto režimu dojíždět třeba vlakem do práce a tam FYZICKY pracovat v rukavicích a roušce. Takže nám se to kecá .........................
Tak to nepochybně, už jsem psala, že fyzickou práci bych v tom vůbec nedala a je mi líto těch, co musí. Bohužel, to je tak asi jediné, čím jim můžu pomoct Muž taky čučí doma, škola zavřená, takže jen úřaduje po mailech. Začínají nám docházet zásoby jídla pečivo nemáme několik dní, cola nám došla v pondělí, takže máme oba absťák Se tomu směju, protože kdyby lidi měli jen tyhle problémy. To jen tak na odlehčení situace.

lupus4
napsal(a):
tohle.....jsem velmi zvědavá na další vývoj v číně, v souvislosti s uvolněním omezení
aby to nebyl jen oddechový čas před další vlnou
Vlastně nevím, zda lidi tuší, jaká nařízení mají zubaři...???
Brát jen akutní případy (to je naprosto logické), ale nevrtat, nýbrž - je-li to indikováno - zub extrahovat. A proč? Oni (zubaři) jsou na tom možná nejhůř - při vrtání vzniká aerosol, který se rozprašuje všude kolem zubařského křesla - asi každý z nás to zažil u zubaře. To jen doplnění infa.
fikovnice
napsal(a):
Vlastně nevím, zda lidi tuší, jaká nařízení mají zubaři...???
Brát jen akutní případy (to je naprosto logické), ale nevrtat, nýbrž - je-li to indikováno - zub extrahovat. A proč? Oni (zubaři) jsou na tom možná nejhůř - při vrtání vzniká aerosol, který se rozprašuje všude kolem zubařského křesla - asi každý z nás to zažil u zubaře. To jen doplnění infa.
já měla jít k zubaři tento týden v úterý. není to akutní a nevím ani zda ordinuje. a jen pro tvé info ve španělsku už mají vojenskou lékařskou péči, osoby nad 75 let uspí a nechají zemřít. nemají lůžka a péči pro ostatní zdravé a mladší. šílený. A boris už ten svůj experiment taky ukončil myslím
fikovnice
napsal(a):
za 100!!??-...To bych nemohla .....Pokud by si koupila látku a šňůrky,nebo gumu....(já dala 56 Kč /5m gumy...šňůrky neměli)....My použily starší barevné nepotřebné povlečení,na tkaničky rozstříhaly stará bavlněná trička(napříč,pak se to natáhne a samo se to sroluje)...Černé prostěradlo mělo obrovský úspěch u omladiny.. .
Ušily jsme jich asi 120-než se mi pokazila mašina(opravna zavřená-jako naschvál)....Rozdaly jsme je potřebným,sousedka mi dala čokoládu....Kdyby si vzala třeba 20cku na materiál-jestli měla novou látku..30Kč ...Mě by -promiňte mi to-hanba liskala!!!!
Když to spočítám,mohly jsme mít za 3 dny 12000
napsal(a):
Tak my teď máme taky celá rodina něco jako rýmu bez teplot, a předpokládám, že to může být klidně ono. Ona ta horečka souvisí víc s nastavením imunitní odpovědi jedince, než s původcem nemoci. A jestli jste typ, co horečky prostě nemívá, nemusíte ji mít dle mě ani u Covidu. Takže určitě je na místě chovat se tak, jako byste byla nakažená a infekční pro okolí.
jaja,určitě Už se mě to drží těch 14 dní-kašel a rýmička....Dnes jsem si byla ve FN v lékárně pro "višňák"-Max mě včera kousnul,v zápalu boje-do rána jsem nepohla palcem na levé ruce,napuchlo to,odpolko zrudlo,zteplalo....tak jsem radši jela pro něho..kdoví,co do rána....Nemocnice vylidněná...Ve vestibuju seděly sesty..Měla jsem tendenci jim říct,že když už jsem tam,jestli by mě neotestovaly ....ale to asi člověk musí mít doporučení od obvoďačky,ne??

GAELLE
napsal(a):
pomoc do italie (zdravotníky i materiál) poslalo Rusko, Kuba a čína. EU se na ně akorát ..................
EU jsme my a ostatní evropské státy, které mají samy co dělat s koronavirem. Který ze států EU měl ty zdravotníky a materiál poslat?

rapotacka11
napsal(a):
V souvislosti s epidemií koronaviru přestala EU existovat?
Žádný krizový štáb, žádná koordinace na centrální úrovni,
která by zabránila šíření koronaviru?
Žádné metodické pokyny,
žádné kvóty
na zdravotnický materiál, tak aby se dostalo na všechny,
žádné omezení pohybu osob ...
Buďte rádi, že se do toho EU neplete a že tím, že si to řešíme sami, posilujeme svou suverenitu.

Nevím, jestli se dá tomuto webu věřit, tak to berte s rezervou -
https://echo24.cz/a/StfBz/nektere-pacienty-nad-75-let-uspime-a-nechame-zemrit-rika-slovenska-lekarka-v-madridu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Mojí mamce bude letos 75...
napsal(a):
https://echo24.cz/a/StfBz/nektere-pacienty-nad-75-let-uspime-a-nechame-zemrit-rika-slovenska-lekarka-v-madridu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
záleží kolik bude u nás případů a jaké určí limity věku (ale i nemocí).
četla jsem to i na lékařském webu.
bohužel pak dojde na válečné třídění tím jsem si jistá. všechny zachránit nebude možné. U nás je možné že to zvládneme. proto kdo nemusí ať sedí doma !!!!
napsal(a):
Buďte rádi, že se do toho EU neplete a že tím, že si to řešíme sami, posilujeme svou suverenitu.
ano právě proto to zmiňuju. a doufám že si to všichni zapamatují až budou volby a referenda jak se kdo zachoval když šlo o životy. myslím že italie o setrvání v eu taky zájem mít nebude. ............

GAELLE
napsal(a):
záleží kolik bude u nás případů a jaké určí limity věku (ale i nemocí).
četla jsem to i na lékařském webu.
bohužel pak dojde na válečné třídění tím jsem si jistá. všechny zachránit nebude možné. U nás je možné že to zvládneme. proto kdo nemusí ať sedí doma !!!!
Doufám, že u nás na třídění nedojde. Zatím máme - snad - našlápnuto dobře.
napsal(a):
Velká Británie -
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/britsky-lekar-na-tu-hruzu-me-nemohlo-pripravit-nic-40317594?seq_no=5&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
četla jsem
doufám že u nás máme nakročeno líp. a že boris přehodnotil ten svůj původní "experiment" se svým národem
edit - co pan prof. pirk který tvrdil že se máme nakazit všichni abychom měli imunitu ??? přitom sám v ohrožené věkové kategorii ................

napsal(a):
...mojí bylo v únoru 78.....
S tím.. Máme dobře našlápnuto.. Myslíte, že oproti jiným Evropským zemím jsme na tom nějak výrazně lépe? Já teda té naší tisicovce nevěřím ani za mák.. Jakože Německo, Rakousko, Nizozemí všude mají desetitisíce nakažených.. Podle mě jsme na tom naprosto stejně. USA se najednou dostala do předních příček, protože začali testovat o sto šest. Teda i já doufám, že na tom budeme lépe než Itálie, protože 600 úmrtí za den..

Neblázněte !!!!!
Přítelkyně dlouhodobě žijící v Holandsku, klasické příznaky. Bolest kloubů, svalů, hlavy, horečka, kašel. Nikdo ji ale netestoval. Léčila se doma celonočním střídavým sprchováním a zalézáním pod peřinu. Poslední zpráva od ní byla 20.3., že teplotu srazila. Bolest svalů zůstala. Čekám, že se ozve. Je jí 74.

Andrýsek3
napsal(a):
S tím.. Máme dobře našlápnuto.. Myslíte, že oproti jiným Evropským zemím jsme na tom nějak výrazně lépe? Já teda té naší tisicovce nevěřím ani za mák.. Jakože Německo, Rakousko, Nizozemí všude mají desetitisíce nakažených.. Podle mě jsme na tom naprosto stejně. USA se najednou dostala do předních příček, protože začali testovat o sto šest. Teda i já doufám, že na tom budeme lépe než Itálie, protože 600 úmrtí za den..
Já si myslím, že jsme na tom lépe. Opatření, která se leckomu nelíbila a nelíbí, se u nás udělala brzy, dřív, než v okolních státech.

Andrýsek3
napsal(a):
Snad jsme na tom lépe o to, že přece jen máme připravené zdravotnictví.....snad.
A že se naše vláda rozhodla nenechat tomu volný průběh, tak jako některé země.
Ještě teď se našim pendlerům za hranicemi vysmívají za roušky. Jejich vlády si nedovolí je přikázat, když je nemůžou rozdat. Není každý tak kreativní jako my. Aspoň ten hadr na puse snad něčemu pomůže.
napsal(a):
Já si myslím, že jsme na tom lépe. Opatření, která se leckomu nelíbila a nelíbí, se u nás udělala brzy, dřív, než v okolních státech.
Jo, já s opatřeními souhlasím a je pravda, že jsme byli velmi rychlý a dost radikální oproti jiným státům. Ale jestli to pomohlo se teprve uvidí..
napsal(a):
Snad jsme na tom lépe o to, že přece jen máme připravené zdravotnictví.....snad.
A že se naše vláda rozhodla nenechat tomu volný průběh, tak jako některé země.
Ještě teď se našim pendlerům za hranicemi vysmívají za roušky. Jejich vlády si nedovolí je přikázat, když je nemůžou rozdat. Není každý tak kreativní jako my. Aspoň ten hadr na puse snad něčemu pomůže.
Psala jsem si s bývalým přítelem, který je holaňďan, právě byl překvapený jaká máme všechna opatření. Říkal, že lidé nejsou rádi, jak je Nizozemí hrozně "v klidu"..teď už myslím, že taky nejsou teda..mrtvych mají taky dost.. Ale když jsem mu psala, že stát nařídil nošení roušek, ač je Česko pro všechny nemá.. A lidé si je vyrobili.. Tak už jsem se nad tím taky lehce zasekla, když jsem to psala. Jsme to ale šikovný národ.

Nevím jestli jste sledovali.......
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10997918455-mimoradne-porady-ct24/220411034000033-zeme-v-nouzi-aneb-jak-ted-a-kudy-dal/

....ač je Česko pro všechny nemá..
Pokládám za nesmysl, aby stát rozdal poštou každému roušku, snad od toho ustoupí.
Dojdu jednou do obchodu a zahodím do pytle a do směsného odpadu? To pokládám za velký nesmysl.
To už je lepší, že i muklové šijí textilní. Aby byly pro ty, kdo si je ušít nemohou, nebo neumí.
Po vesnicích se objevily stromy rouškovníky....No není to fajn?
napsal(a):
....ač je Česko pro všechny nemá..
Pokládám za nesmysl, aby stát rozdal poštou každému roušku, snad od toho ustoupí.
Dojdu jednou do obchodu a zahodím do pytle a do směsného odpadu? To pokládám za velký nesmysl.
To už je lepší, že i muklové šijí textilní. Aby byly pro ty, kdo si je ušít nemohou, nebo neumí.
Po vesnicích se objevily stromy rouškovníky....No není to fajn?
Jedna rouška pro každého do schránky mi přijde naprosto absurdní, když opravdu se dá použít jen na chvíli, to ať je raději nechají zdravotnickým a sociálním zařízením, tam určitě jednorázové využití najdou. A obyčejní lidé ať vyvařují roušky a šátky.

Roušky - žádný stát jich nemá dostatek. Postarat se o sebe v době nouze, tedy ušít si roušku, nebo si ji jinak opatřit - koupit od někoho kdo šije, či ji získat od laskavého "šiče" zdarma, považuji za jediné možné. Jednorázových roušek nebude nikdy dost na to, aby je mohli používat všichni správným způsobem - mít je na sobě nejvýš dvě hodiny a pak je zlikvidovat. A distribuce českou poštou - za prvé jedna rouška nic neřeší (ani 5, ani 10, atd.), a za druhé u nás doručuje pošta tak kvalitním způsobem, že bychom se stejně žádné roušky nedočkali.

také doufám, že takto nebudou plýtvat tímto materiálem....
a doufám, že opatření nezmírní předčasně a že stát bude hlídat dodržování, neb s časem je tendence lidí opatření oj.ebávat....
a myslím, že češi a moraváci ( ) nejsou panikáři, jsou relativně disciplinovaní a šikovní a umí být soudržní