Uživatel s deaktivovaným účtem

No tak já vyrážím do obchodu se "poprat" o nějakej ten kus žvance, tak doufám, že takhle ráno tam nebude moc lidí......včera mi lidi říkali, že bylo všude narváno a to já bytostně nesnáším.......a doufám, že mě nikdo neosočí, že si dělám zásoby, jako včera mojí kamarádku....a to měla ve vozíku karton mlíka, velkej pelech pro psa a deset rohlíků.....a nějaká babka se hned do ní pustila, že si dělá zásoby
napsal(a):
Vy jste to ještě nepochopila - naše vláda se snaží těmi opatřeními, které činí, rozložit nakažené a tedy i nemocné do delšího časového období, protože není tolik akutních lůžek v nemocnicích, tolik ventilátorů (nebo jak se ten přístroj nazývá) na podporu dýchání, aby pokryly náhlou nemocnost velké části populace. Jsou na to na netu přehledné grafy. Není třeba závidět Němcům soudružku Merkelovou (fakt jim ji závidíte? Babu, co dotáhla do Evropy ty miliony čmoudů? FUJ!!)
Hezké, Balu - jediné, co z vašeho příspěvku vyplývá, že pokud do něj nacpete uprchlíky, potlesk máte zajištěn. Trochu klišé, ne?
Paní Merkelová má bez diskuze za sebou lepší odborníky na hygepid - a hlavně netají tu zásadní informaci, která se u nás nijak nezdůrazňuje (a proč taky, když podpora paniky je lepší - ale pro koho, že) - průběh onemocnění je u většiny lidí bezpříznakový či s lehkými projevy onemocnění. Ano, můžete na to umřít, jako na kdeco, ale zatím to vypadá, že se sice nakazíte, ale zvládnete to.
Itálie má 60 mio obyvatel, je v karanténě celá a 1000 lidí zatím zemřelo - to je 0,0016% populace. Jen pro porovnání - na následky silniční dopravní nehody zemřelo v Evropě v roce 2018 v průměru 49 osob na milion obyvatel - každý milion! Rozrušovalo vás to? Ne, protože až doteď jste tu informaci neznali, a tak jste klidně spali. Pro Itálii to vychází na nějakých zhruba 3000 osob. Mrtvých.
Rozkopeme hned silnice? Já bych je tedy zakázala, kdybych uvažovala stejnou logikou jako vy.
Přední hygepid odborníci (dr. Maďar, dr. Peková) otevřeně zmiňují, že uzavření škol je hodně diskutabilní a zlepšení v nákazové situaci nijak nepřinese. Stejně jako opakovaná veřejná dehonestace lidí, kteří byli lyžovat v Itálii. Současná vládní opatření jsou bohužel spíše jen chabou a nekoncepční reakcí na stav, kdy si premiér uvědomil, že mu koronavirus může lehce prohrát příští volby. Jak jinak totiž než negativně lze hodnotit státní postupy, které ani po týdnech nejsou schopné zajistit distribuci roušek a ochranných pomůcek ani mezi zdravotníky, natož mezi obyvatele? Nošení roušky na veřejnosti by mělo patřit k základní osobní ochraně každého člověka, nejen pro koronavirus, ale i pro obyčejnou chřipku - ale kde je vzít? To je velká ostuda, a nemělo by se na ni zapomínat.
Už nechovatel
napsal(a):
Pekne napísané, ako keby to písala sama zubatá. Nedá mi to nespomenúť si na Čapka a Bílou Nemoc. Diktátor sú ľudia čo podľa niektorých už nevedia čo majú robiť od dobroty, Spasiteľ bude asi Grétka - preto G ako Galen - a zachránia nás králici.
Když jsme u té Gréty. Co vy jste udělal/a pro dobro planety? Přestali jste jezdit autem? Šijete si doma pytlíky z plátna místo igelitových? Chodíte spát se slepicemi,abyste ušetřili elektřinu? Dovolená v ČR je jistě samozřejmostí, kvůli uhlíkové stopě letadla,letícího na Sejšely.
Nebo něco spešl? Pochlubte se.
Holčina je, jaká je.Ale je to děvče, navíc postižené. Moc se mi "líbí" jak do ní kopou dospělí lidé, co si třeba jezdí do trafiky na rohu ulice pro cigára autem.
Každý člověk by si měl zamést na vlastním prahu, než začne kritizovat.
Rozhovor s dr. Maďarem např. zde:
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jak-se-branit-pred-nakazou-ptejte-se-epidemiologa/r~2a2a4818647311ea9d74ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne
S dr. Pekovou:
https://video.aktualne.cz/dvtv/lekarka-o-ktere-lhal-vojtech-budu-prvni-obet-nastvala-jsem-s/r~5e0fbd6263eb11eaa25cac1f6b220ee8/

saola
napsal(a):
Hezké, Balu - jediné, co z vašeho příspěvku vyplývá, že pokud do něj nacpete uprchlíky, potlesk máte zajištěn. Trochu klišé, ne?
Paní Merkelová má bez diskuze za sebou lepší odborníky na hygepid - a hlavně netají tu zásadní informaci, která se u nás nijak nezdůrazňuje (a proč taky, když podpora paniky je lepší - ale pro koho, že) - průběh onemocnění je u většiny lidí bezpříznakový či s lehkými projevy onemocnění. Ano, můžete na to umřít, jako na kdeco, ale zatím to vypadá, že se sice nakazíte, ale zvládnete to.
Itálie má 60 mio obyvatel, je v karanténě celá a 1000 lidí zatím zemřelo - to je 0,0016% populace. Jen pro porovnání - na následky silniční dopravní nehody zemřelo v Evropě v roce 2018 v průměru 49 osob na milion obyvatel - každý milion! Rozrušovalo vás to? Ne, protože až doteď jste tu informaci neznali, a tak jste klidně spali. Pro Itálii to vychází na nějakých zhruba 3000 osob. Mrtvých.
Rozkopeme hned silnice? Já bych je tedy zakázala, kdybych uvažovala stejnou logikou jako vy.
Přední hygepid odborníci (dr. Maďar, dr. Peková) otevřeně zmiňují, že uzavření škol je hodně diskutabilní a zlepšení v nákazové situaci nijak nepřinese. Stejně jako opakovaná veřejná dehonestace lidí, kteří byli lyžovat v Itálii. Současná vládní opatření jsou bohužel spíše jen chabou a nekoncepční reakcí na stav, kdy si premiér uvědomil, že mu koronavirus může lehce prohrát příští volby. Jak jinak totiž než negativně lze hodnotit státní postupy, které ani po týdnech nejsou schopné zajistit distribuci roušek a ochranných pomůcek ani mezi zdravotníky, natož mezi obyvatele? Nošení roušky na veřejnosti by mělo patřit k základní osobní ochraně každého člověka, nejen pro koronavirus, ale i pro obyčejnou chřipku - ale kde je vzít? To je velká ostuda, a nemělo by se na ni zapomínat.
Já myslím, že byste se měla přihlásit vládě a nabídnout se jako poradkyně. Evidentně víte lépe než vláda co je a co není v současné situaci dobré a prospěšné.
Já naší vládě věřím. Je to poprvé od druhé světové války, kdy naše země čelí takové pandemii. Mohou existovat scénáře pro takové případy (nevím), ale vláda musí reagovat na realitu. V Itálii to nezvládli, nemají dost lůžek a musí dělat výběr - staré a nebo ještě jinak nemocné nechávají zemřít, aby mladší mohli žít. Chcete to tady taky? Já ne, mám staré rodiče a příbuzné, a opravdu si nepřeju, aby v případě jejich nákazy a následného závažného stavu, dali zdravotníci přednost léčení někoho mladšího, protože nebude dost lůžek a přístrojů na podporu dechu. A proto fandím opatřením vlády na zbrždění a rozložení nákazy do delšího časového období.
Obyčejné roušky proti koronaviru nic nezmůžou,a výroba těch účinných se teprve rozbíhá. Co byste chtěla víc?
Srovnání s dopravními nehodami je naprosto mimo mísu. To je oblíbený argument kritiků současných opatření.
Německo, Merkelová, migranti - opravdu si myslíte, že jsem příspěvek formulovala tak jak je, aby mi čtenáři příspěvku dávali "lajky" ? V tom případě je mi vás líto.

"Holčina je, jaká je.Ale je to děvče, navíc postižené".
Kopat do Gréty netřeba. Vykopat by bylo třeba všechny, kteří ji zneužívají, protože to nic jiného není.
Hlavně, že její otec o ní říká, že nikdy jí nebylo tak dobře, jako nyní. Ale to přece každému "bláznovi", když mu popřejete sluchu a dáte mu důležitost. Ale konce?

sisi58
napsal(a):
Když jsme u té Gréty. Co vy jste udělal/a pro dobro planety? Přestali jste jezdit autem? Šijete si doma pytlíky z plátna místo igelitových? Chodíte spát se slepicemi,abyste ušetřili elektřinu? Dovolená v ČR je jistě samozřejmostí, kvůli uhlíkové stopě letadla,letícího na Sejšely.
Nebo něco spešl? Pochlubte se.
Holčina je, jaká je.Ale je to děvče, navíc postižené. Moc se mi "líbí" jak do ní kopou dospělí lidé, co si třeba jezdí do trafiky na rohu ulice pro cigára autem.
Každý člověk by si měl zamést na vlastním prahu, než začne kritizovat.
Greta je děvče, postižené děvče. Využité, či spíše zneužité rodiči a kdo ví kým jako maskot pro krytí zájmů těch subjektů, které mají na hysterii zvané klimatická krize enormní zájem, protože jim přinese neskutečné zisky. Vlastně je to chudinka.
GAELLE
napsal(a):
jen jsem zkopírovala nemám zdravotnické vzdělání. ale v každém případě myslím že situace není ani nebude dobrá ...................hezký den všem
Ten článek už pod odkazem není, ale vím, o co se jedná - nemyslím si, že by bylo v tomto čase potřeba sdílet takové výkřiky.
Že oběti koronaviru umírají na selhání plic není žádné tajemství, netřeba to nazývat likvidací za účelem zvýšení čtenosti.
O faktu, že v Číně už prakticky nebřibývají nakažení, novináři povětšinou taktně mlčí, to totiž není až taková senzace.
Taky hezký den...
napsal(a):
Greta je děvče, postižené děvče. Využité, či spíše zneužité rodiči a kdo ví kým jako maskot pro krytí zájmů těch subjektů, které mají na hysterii zvané klimatická krize enormní zájem, protože jim přinese neskutečné zisky. Vlastně je to chudinka.
Je.
Ale vemte v potaz,že než se objevila, oteplování planety (nejvíce vypichovaný problém) valná většina představitelů států (např.USA,Čína)banalizovali a mávaly nad problémy rukou,že je to zase něco od bláznivých ochránců.
Nevím jak Klaus sen., ale politici obrací na čtyráku, i když velmi neradi. Navíc je teď in, mluvit o záchraně planety. Přece se nenechají předběhnout herci!
napsal(a):
No tak já vyrážím do obchodu se "poprat" o nějakej ten kus žvance, tak doufám, že takhle ráno tam nebude moc lidí......včera mi lidi říkali, že bylo všude narváno a to já bytostně nesnáším.......a doufám, že mě nikdo neosočí, že si dělám zásoby, jako včera mojí kamarádku....a to měla ve vozíku karton mlíka, velkej pelech pro psa a deset rohlíků.....a nějaká babka se hned do ní pustila, že si dělá zásoby
Pravěké atavistické pudy v člověku mohou překvapit, i když se vám ty zásoby jakžtakž podaří nasyslit - může nastat situace, kdy pak sedíte na plném mrazáku ve spíži, jejíž police přetékají trvanlivými zásobami, a stejně umřete hladem, protože se ze strachu bojíte z těch zásob něco ujíst, protože pak byste třeba neměla dost na případné horší časy.
Taky jsem se styděla, když jsem domů nesla velké balení toaletního papíru - ale on zrovna doma fakt došel.

sisi58
napsal(a):
Je.
Ale vemte v potaz,že než se objevila, oteplování planety (nejvíce vypichovaný problém) valná většina představitelů států (např.USA,Čína)banalizovali a mávaly nad problémy rukou,že je to zase něco od bláznivých ochránců.
Nevím jak Klaus sen., ale politici obrací na čtyráku, i když velmi neradi. Navíc je teď in, mluvit o záchraně planety. Přece se nenechají předběhnout herci!
Oteplování planety je ale přirozený jev, který není způsoben činností člověka. Výkyvy teplot se odehrávaly v minulosti mockrát, i v tak hluboké minulosti, kdy ještě člověk neexistoval. Takže teze, že za oteplování nyní může člověk, jeho činnost, je podle mého názoru chybná a slouží právě těm, co na hysterii mají své zájmy. Proto tu hysterii podněcují, třeba zrovna zneužitím postiženého člověka.
Záchrana planety je něco jako - kdo nejde s námi, jde proti nám. Opačný názor vlastně ani nemá šanci. "Zachránci planety" ho utlučou čepicemi už v zárodku.
Pro Balu:
Ach jo, kde jste nechala kritické myšlení?
Ochranné pomůcky typu FFP3 a FFP2 se překvapivě normálně používají v průběhu celého roku a taky se normálně vyrábějí. Od prosince se ví, že bude průser, a v březnu nemá tyto pomůcky ani státní zdravotnictví? Ještě chcete někomu fandit?
Každá bariéra na ústech či nose, ať už šátek, obyč rouška, plena, kapesník, je ale ve veřejném prostoru dneska lepší než nic. Můžete mít v igelitovém sáčku připravených 5 bavlněných šátků, vypraných a vyžehlených, a v průběhu dne je na střídačku používat, když zvlhnou, tak vyměnit. Doma pak vyprat a vyžehlit.
Jak se bráníte proti nákaze vy? Pokud si to dobře uvědomuji (kdyžtak se za chybu omlouvám), žijete v té první vesnici na východním začátku D1 . To je poměrně rušné místo - co děláte, když přijdete domů z ulice?
Sundáte všechno oblečení včetně bot již v předsíni a okamžitě je perete?
Vzápětí se celá včetně vlasů pečlivě umyjete a osprchujete?
Vydezinfikujete si pečlivě vše, co jste z venku přinesla?
Vydezifikujete si předsíň a znovu se celá pečlivě umyjete, abyste pak mohla vlézt dále do bytu?
Nebo si jen umyjete ty ruce? Možná? A věříte, že budete v bezpečí, když se zavřou školy a knihovny?

saola
napsal(a):
Pro Balu:
Ach jo, kde jste nechala kritické myšlení?
Ochranné pomůcky typu FFP3 a FFP2 se překvapivě normálně používají v průběhu celého roku a taky se normálně vyrábějí. Od prosince se ví, že bude průser, a v březnu nemá tyto pomůcky ani státní zdravotnictví? Ještě chcete někomu fandit?
Každá bariéra na ústech či nose, ať už šátek, obyč rouška, plena, kapesník, je ale ve veřejném prostoru dneska lepší než nic. Můžete mít v igelitovém sáčku připravených 5 bavlněných šátků, vypraných a vyžehlených, a v průběhu dne je na střídačku používat, když zvlhnou, tak vyměnit. Doma pak vyprat a vyžehlit.
Jak se bráníte proti nákaze vy? Pokud si to dobře uvědomuji (kdyžtak se za chybu omlouvám), žijete v té první vesnici na východním začátku D1 . To je poměrně rušné místo - co děláte, když přijdete domů z ulice?
Sundáte všechno oblečení včetně bot již v předsíni a okamžitě je perete?
Vzápětí se celá včetně vlasů pečlivě umyjete a osprchujete?
Vydezinfikujete si pečlivě vše, co jste z venku přinesla?
Vydezifikujete si předsíň a znovu se celá pečlivě umyjete, abyste pak mohla vlézt dále do bytu?
Nebo si jen umyjete ty ruce? Možná? A věříte, že budete v bezpečí, když se zavřou školy a knihovny?
Tak po tomto vašem komentáři se my dvě už nemáme o čem bavit.

Společnost je plná obav.
Máme pocit, že můžeme mít nějakým způsobem smrt pod kontrolou a neustále se o to snažíme, někdy až absurdně. Ale pod kontrolou ji nemáme, nejde úplně eliminovat rizika. A místo toho abychom to přijali a naučilo nás to pokoře a schopnosti uvědomovat si a naplno prožívat přítomnost, žijeme ve stálém strachu a úzkosti z toho, co bude, nebo může být. Rozumná míra opatrnosti je na místě, ale permanentní zabývání se ohrožením a kdo, co, kde, kdy, jak, co kdyby, nám ukrajuje z našeho koláče života aniž bychom skutečně žili a k paní smrti se přibližujeme stále stejně nepřipravení.
Zdravý strach nás chrání, přehnaný vede do permanentního napětí.

Taky vám jeden vtip připíšu, lidi jsou docela pohotoví :
"Hele Hrušínský, fakt si myslíš, že celý ten světový humbuk vymyslel Babiš kvůli jednomu mrňavýmu divadýlku?"

GAELLE
napsal(a):
jen jsem zkopírovala nemám zdravotnické vzdělání. ale v každém případě myslím že situace není ani nebude dobrá ...................hezký den všem
jasný, ale napsat že to je kombinace sars a aids nějak situaci nepomáhá.
je to prostě oboustranný zápal plic, na ten se krásně umírá, jakmile oteče ta tenká blána, co je mezi vzduchem a krví, tak jaksi kyslík ze vzduchu neprojde do krve a když se to stane ve větším rozsahu, tak se člověk udusí a je to. plus samozřejmě taková změna poměrů v plicích zatěžuje srdce, takže kardiaka klepne pepka. a taky to poškozuje přímo srdeční sval, teda. minimálně u těch uhynulých.
no a imunitu si během akutní infekce snižuje spoustu virů.
plus jsem slyšela něco o cytokinové bouři, taky. ono výsledná patologie je vždy kombinace patogenu a odpovědi organismu na jeho přítomnost.

saola
napsal(a):
Opět souhlas.

kdyby počet mrtvých na silnicích měl vzrůstat exponencionálně, tak by silnice rozkopali, to mi věřte.
a tři tisíce mrtvých na silnicích v itálii za rok.... hmmm, kolik mrtvých na korona mají teď za 14 dní? kolik budou mít za rok 2020?
pak si povíme.
napsal(a):
jasný, ale napsat že to je kombinace sars a aids nějak situaci nepomáhá.
je to prostě oboustranný zápal plic, na ten se krásně umírá, jakmile oteče ta tenká blána, co je mezi vzduchem a krví, tak jaksi kyslík ze vzduchu neprojde do krve a když se to stane ve větším rozsahu, tak se člověk udusí a je to. plus samozřejmě taková změna poměrů v plicích zatěžuje srdce, takže kardiaka klepne pepka. a taky to poškozuje přímo srdeční sval, teda. minimálně u těch uhynulých.
no a imunitu si během akutní infekce snižuje spoustu virů.
plus jsem slyšela něco o cytokinové bouři, taky. ono výsledná patologie je vždy kombinace patogenu a odpovědi organismu na jeho přítomnost.
Ač taktéž nemám zdravotnické vzdělání, nějak takto jsem to vysvětlovala muži, když si to přečetl. Každá závažná infekce, určitě vyvolá všechno toto, co tam popisují. Rozdíl je v tom, že tyhle mrtvé pak nikdo složitě nepitvá a nezkoumá co, jak a kolik. Tohle je podle mne zbytečné strašení lidí. Ano, ti vážně nemocní, kterým se k tomu covid přidá, to zřejmě mají spočítané, ale stejně by je ohrozila i chřipka či angína. Včera jsem byla na rodinném pohřbu. Jeden z mých příbuzných má CHOPN. Přesto to risknul a přijel, z daleka. Je mu přes 70, takže si myslím, že riskuje fakt hodně. Byla jsem ráda, že ho vidím a hlavně kvůli němu doufám, že jsme to tam nikdo nezavlekli.
Prosím, ještě tady k tomu novému uspořádání...vám to vyhovuje? Lítám nahoru-dolů, než si uvědomím, kam mám listovat. Jako vím, je to asi o zvyku, ale tady jsem byla zvyklá x let dělat to nějakým způsobem a popravdě měnit se mi nechce. Jsem býk, změny ráda nemám a těžko se s nima sžívám a přestává mě to bavit

saola
napsal(a):
Pravěké atavistické pudy v člověku mohou překvapit, i když se vám ty zásoby jakžtakž podaří nasyslit - může nastat situace, kdy pak sedíte na plném mrazáku ve spíži, jejíž police přetékají trvanlivými zásobami, a stejně umřete hladem, protože se ze strachu bojíte z těch zásob něco ujíst, protože pak byste třeba neměla dost na případné horší časy.
Taky jsem se styděla, když jsem domů nesla velké balení toaletního papíru - ale on zrovna doma fakt došel.
Nehodlám si dělat skladové zásoby....
Ke Globusu jsem dorazila cca 7 hodin a 10 minut, na parkovišti už hafec aut, v krámě mraky lidí. Ono je to možná normální, ale já jsem chodit nakupovat v době, kdy v krámě ještě moc lidí není....buď pozdě večer, když jedu z práce a nebo brzo ráno-to je tam pár lidí, co nemohli dospat, tak se seberou a všude jsou první a já, co si chce v klidu nakoupit, ještě před prací. Dneska teda asi nemohli dospat všichni a tak se sebrali a byli v Globusu první.
Jako tohle se mi nestává ani před vánoci.
Trochu jsem měla trauma z toho, jak na mě lidi budou koukat, až si hodím do košíku 3 balení toaleťáku (jedno domu, jedno do práce, jedno mamině)...no když jsem pak viděla, že některé páry měli i dva vozíky, tak už jsem si tak blbě nepřipadala.
U pokladen fronty, ale jakože omega i u samoobslužných, ještě že používám scaner a tam to bylo při placení v pohodě, bez čekání.
čistě náhodou jsem objevila tuhle diskuzi..četla jsem ji dlooouho ..co člověk-to názor..Odkazy jsem neotvírala....
přidám svou trošku do mlýna....Jen můj názor.....Každému přeju,ať si žije jak chce...Ale riskovat"mám to zaplaceno,tak proč bych nejel"-je zbytečné hazardování se zdravím celé své rodiny a přátel s jejich rodinami(každý tu nemoc může snášet jinak)...Minulý týden bylo v telce-celý autobus dětí jel na lyže do Itálie..Matky se bavily na kameru"však je to jenom chřipka"-smály se.....V autobuse teenager"to postihuje jenom starý lidi a malý děcka"!!To jsou názory!!!.I ta prodavačka nahoře ve vlákně..ta kolegyně..!!Já bych nejela ani za nic.Ona nesleduje zprávy??.možná je to věkem,ale už to vidím prostě jinak-nevystavovat se tomu zbytečně...Nepodceňovat to...Vždyť to mohla přeložit,až to pomine.
Syn jezdí kamionem do ciziny...Musí!!!!Odmítl Itálii-snacha mu to zakázala!!Má 2 malé děti..tak jezdí Rakousko....atd..Nevidím v tom rozdíl-za chvíli to bude všude...nedá se dohledat,kdo s kým kde a jak se potkal...když inkubační doba je tak dlouhá....Kamiony prý vůbec nekontrolují-pouští je dál.....
Je mi 64....Vloni mi umřelo 5 spolužáků....Celkem už ale víc....Říkala jsem si-už "kácí v našem lese"..Necítím se stará,beru život jak jde-ale ta imunita rozhodně není jak zamlada ....Ale rozhodně jsem proti riskování se zdravím..Nechce se mi ještě "odejít"(nebo v lepším případě vážně onemocnět-jsem už v té"ohrožené skupině") zkrz nějakého nezodpovědného člověka,který si "musí"jít v karanténě nakoupit...Každý máme sousedy a známé,kteří nám můžou nakoupit.. Samozřejmě venčení je něco jiného...to většinou nechodíte cíleně s pejskama mezi lidi!!a je to na dobu nezbytně nutnou..
To je jen tak,co jsem k tomu chtěla dodat...Mějte se pěkně..

saola
napsal(a):
Tak nám přeci jen zavřeli obchody vyjma potravin, drogerií, benzínek a lékaren, co teď budeme dělat?
Nevykřikoval někdo, kdo tomu jakoby velí, že se to v žádném případě nechystá? A pak - překvapivě v sobotu nad ránem ve 3:45 - je to tady.
No, hlavně na to nezapomenout.
ne, to je schválně, kdyby to řekli předem, tak by to byl v těch krámech mazec a ty opatření by ztratily funkci, protože v davech by se to šířilo krásně a nádherně.
takhle holt nezbývá než konstatovat, že dnešní návštěva uni hobby a zahradnictví se ruší, no. ještě zkusím sběrný dvůr, ten by snad otevřít mohl. nebo se na ten bordel budu koukat ještě dál.
saola
napsal(a):
Souhlas, bodlinko, ale ohledně šíření? Už je pozdě.
Stejně lidi, jakmile rozlepí ráno oči, vemou obchody útokem.
A nedivím se jim vůbec - právě kvůli chaotickému a nefér informování a opatřením od zdi ke zdi. No, jsou to prostě profíci.
Je zajímavé, že když byly akce, tak šlo dát omezení na množství kupovaného zboží. A to nešlo o život. Teď, si někteří hamouni naberou co nejvíc a slušní lidi si mohou trhnout nohou.
Chtěla jsem kilo polohrubé mouky. No ani náhodou.
Přeju těm syslům,co ji všechnu mají doma, ať se jim do ní dají moli. U mě ve špajzu by chcípli hlady. Mám nula nula prd. Protože prý nemáme dělat paniku.
Zajedu k Babišovům, ať se rozdělí.
Ještě že obchody s krmením pro zvířátka nezavřeli.

Moc se mi líbí, jak jsou někteří chytří jak rádio, a cokoliv udělá vláda, zkritizují.

sisi58
napsal(a):
Je zajímavé, že když byly akce, tak šlo dát omezení na množství kupovaného zboží. A to nešlo o život. Teď, si někteří hamouni naberou co nejvíc a slušní lidi si mohou trhnout nohou.
Chtěla jsem kilo polohrubé mouky. No ani náhodou.
Přeju těm syslům,co ji všechnu mají doma, ať se jim do ní dají moli. U mě ve špajzu by chcípli hlady. Mám nula nula prd. Protože prý nemáme dělat paniku.
Zajedu k Babišovům, ať se rozdělí.
Ještě že obchody s krmením pro zvířátka nezavřeli.
ale tak proto bylo potřeba udělat zásobu:D
holt všichni ti, co nechtěli panikařit, teď koukají doma do prázdné spíže, i tak se to dá přece brát.

napsal(a):
ale tak proto bylo potřeba udělat zásobu:D
holt všichni ti, co nechtěli panikařit, teď koukají doma do prázdné spíže, i tak se to dá přece brát.
Ale tak - kdo běžně v domácnosti hospodaří tak, že nemá aspoň nějakou zásobu jídla doma?

napsal(a):
Ale tak - kdo běžně v domácnosti hospodaří tak, že nemá aspoň nějakou zásobu jídla doma?
nevím, co je "běžné" v domácnosti, ale jsou i lidi, co třeba běžně nevaří a ti toho normálně asi moc nemají.
ono ty zásoby vznikají vařením, protože spoustu surovin se prostě prodává jen po "velkým" a člověk si nemůže nakoupit olej na jedno smažení nebo mouku na jednu zásmažku.
napsal(a):
Mám špajz přes cestu, k dispozici od 7 do 22 hod, k čemu by mi byly velké zásoby? Navíc v paneláku nic dlouho nevydrží.
Jediná podobá situace nastala v roce 1997,kdy jsme tu měli povodeň. Tehdy nešla elektřina ani plyn a voda jen studená a omezeně. Museli jsme vystačit s PB vařičem.
A to kluci byli malí. Takže mě hromadění zásob nezajímá. Prostě jsem potřebovala 1 kg mouky, která mi došla.
Vám se to nikdy nestalo?
napsal(a):
Moc se mi líbí, jak jsou někteří chytří jak rádio, a cokoliv udělá vláda, zkritizují.
Já to tedy kritizuju taky, ale ve smyslu, že všechno pozdě. Všechna tahle opatření měla být nejmíň před 14dny, ale to se nedělá, aby to voliče nenasr...A jinak máte pravdu. Dokážu pochopit, že se to nedělá úplně super a správně a nevím, jestli by to kdokoliv jiný udělal líp....protože s takovouto situací nikdo zkušenosti nemá, je to vyjímečné..a těžké
napsal(a):
nevím, co je "běžné" v domácnosti, ale jsou i lidi, co třeba běžně nevaří a ti toho normálně asi moc nemají.
ono ty zásoby vznikají vařením, protože spoustu surovin se prostě prodává jen po "velkým" a člověk si nemůže nakoupit olej na jedno smažení nebo mouku na jednu zásmažku.
Myslím,že každá rodina o více lidech mívá většinou doma mrazák-ne všechno se sice dá zamrazit..pečivo sice není"to ono"rozmrazené,ale dá se s tím snad nějakou dobu přežít..Mouku a "suché"potraviny míváme snad doma běžně..A sousedi,co nejsou v karanténě můžou dokoupit čerstvé pečivo,jogurty pro děti.. atd
Já nezažila nějaký extra blahobyt(vystála jsem si ty fronty na banány)...atd...zase jsme měli něco jiného pozitivního-nebudu to rozpitvávat to je na jiné téma...,žiju skromně-nestěžuju si,mám své priority,co si můžu a nemůžu dovolit...Vařím si..Mrazák u ledničky má myslím 20 litrů obsah...
Já měla každý víkend 10 lidí ke stolu-přes týden byly obědy ve školách.....mám velkou rodinu..(teď už mají děcka svoje rodiny..).taky jsme nakupovali větší nákupy...Ale to,co vidím i běžně v marketech-bez paniky(teď o panice nemluvím)ve vozíkách!!!to není normální..Vždyť jim to musí projít
Já nevyhodím kousek jídla...I zbytek chleba usuším a vemu kámošce králíkům...

Bobča
napsal(a):
Myslím,že každá rodina o více lidech mívá většinou doma mrazák-ne všechno se sice dá zamrazit..pečivo sice není"to ono"rozmrazené,ale dá se s tím snad nějakou dobu přežít..Mouku a "suché"potraviny míváme snad doma běžně..A sousedi,co nejsou v karanténě můžou dokoupit čerstvé pečivo,jogurty pro děti.. atd
Já nezažila nějaký extra blahobyt(vystála jsem si ty fronty na banány)...atd...zase jsme měli něco jiného pozitivního-nebudu to rozpitvávat to je na jiné téma...,žiju skromně-nestěžuju si,mám své priority,co si můžu a nemůžu dovolit...Vařím si..Mrazák u ledničky má myslím 20 litrů obsah...
Já měla každý víkend 10 lidí ke stolu-přes týden byly obědy ve školách.....mám velkou rodinu..(teď už mají děcka svoje rodiny..).taky jsme nakupovali větší nákupy...Ale to,co vidím i běžně v marketech-bez paniky(teď o panice nemluvím)ve vozíkách!!!to není normální..Vždyť jim to musí projít
Já nevyhodím kousek jídla...I zbytek chleba usuším a vemu kámošce králíkům...
proč by mělo projít?
nevíte přece, pro kolik lidí nakupují ani frekvenci toho nakupování.
je spoustu lidí, co jsou ve velkým obchodě jednou za několik neděl, nakoupí veliké hromady a pak dokupují jen pečivo nebo čerstvé ovoce max

saola
napsal(a):
Souhlas, bodlinko, ale ohledně šíření? Už je pozdě.
Stejně lidi, jakmile rozlepí ráno oči, vemou obchody útokem.
A nedivím se jim vůbec - právě kvůli chaotickému a nefér informování a opatřením od zdi ke zdi. No, jsou to prostě profíci.
Saolo, nezbývá nic jiného, než abyste v příštích volbách kandidovala jako jednička na některé kandidátce. Je jedno jestli nvé strany, kterou založíte, nebo si vyberte některou stávající. Ale vybírejte dobře, ať máte šanci!
Jinak dojeďte do Botanické zahrady v Liberci. Její ředitel je takový frajer, že nezavřel - prostě nemá Babiše rád!
napsal(a):
proč by mělo projít?
je spoustu lidí, co jsou ve velkým obchodě jednou za několik neděl, nakoupí veliké hromady a pak dokupují jen pečivo nebo čerstvé ovoce max
Ano, hlavně my z vesnice, větší markety tu nemáme. Muž sice dělá ve městě, ale do marketu se mu často nechce, tak chodí za 14 dnů většinou. A tady dokupujem pečivo a třeba maso u řezníka.

Čekám až se objeví Sardul....Ta určitě zavření obchodu uvítá !!!
napsal(a):
Saolo, nezbývá nic jiného, než abyste v příštích volbách kandidovala jako jednička na některé kandidátce. Je jedno jestli nvé strany, kterou založíte, nebo si vyberte některou stávající. Ale vybírejte dobře, ať máte šanci!
Jinak dojeďte do Botanické zahrady v Liberci. Její ředitel je takový frajer, že nezavřel - prostě nemá Babiše rád!
Nebyla sem tam, ale v botanické, venku na čerstvém vzduchu a davy tam asi nebudou...myslím, že tak závadné by to být nemuselo, stačí, když lidi nepolezou k sobě. Důvod, proč to neudělal je de.ilní. Já Bureše taky nesnáším, ale tohle přece není o něm.
napsal(a):
proč by mělo projít?
ano,to beru...je to rodina od rodiny...Omlouvám se,pokud jsem se někoho dotkla,nehážu všechny do jednoho pytle-blbě jsem to napsala ...ale mám konkrétní zkušenosti v okolí ....už mlčím
Bobča
napsal(a):
ano,to beru...je to rodina od rodiny...Omlouvám se,pokud jsem se někoho dotkla,nehážu všechny do jednoho pytle-blbě jsem to napsala ...ale mám konkrétní zkušenosti v okolí ....už mlčím
V pohodě, když jsi ve městě a několik marketů máš ,,u nosu", tak ti to všechno nedojde. Já v pekárně nekupuju buchty a jsme buchtoví, nic jiného nesnídáme. Takže ob den peču, minu kopy mouky, beru po balících. Muži se od Vánoc nějak nechtěly tahat, tak vždycky, když jsem mu řekla, že mi některá dochází, přinesl třeba 3ks. No a teď tahle situace a já mám cca 2 a 2 mouky a jsem zvědavá, jak to bude dál, jestli alespoň tu mouku koupíme, nebo to bude pořád vyprodané. Akorát ty balíky si teď stejně netroufnu koupit, abych ještě od někoho nedostala po č.ni

Hlavně každý dospělý přece zodpovídá sám za sebe. Na tiskovce novináři útočili na vládu ohledně pražského metra. Marně vysvětlovali, že to nelze. To by rozhodně Prahu ochromilo. Dnes a zítra by mohlo být metro téměř prázdné. Přece musí posoudit každý sám za sebe, jestli se třeba nutně potřebuje jet podívat na Václava......
Jenže dneska většina neudělá 5 kroků pěšky.
Zažila jsem v Ústí n.L. Studentky zdravotní školy od Polikliniky ke škole. Jedna stanice, kdy autobus objede park, cca 7 minut pěšky, parkem. Nacpaly se do autobusu, aby na příští stanici vystoupily. To fakt hlava nebere. Třeba to tam někdo znáte. Jedna stanice okolo "Staliňáku".
napsal(a):
Je těžké se udržet, když z úst těch, kteří by vědět z titulu své odbornosti měli, padají takové perly, jakože bezpříznakových nakažených je maximálně několik desítek, maximálně stovek.
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/prymula-pokud-to-nezabere-budeme-prisnejsi-40316673?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=315440&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
To je opravdový hazard s jakoukoliv důvěryhodností poskytovaných informací.
napsal(a):
Hlavně každý dospělý přece zodpovídá sám za sebe. Na tiskovce novináři útočili na vládu ohledně pražského metra. Marně vysvětlovali, že to nelze. To by rozhodně Prahu ochromilo. Dnes a zítra by mohlo být metro téměř prázdné. Přece musí posoudit každý sám za sebe, jestli se třeba nutně potřebuje jet podívat na Václava......
Zažila jsem v Ústí n.L. Studentky zdravotní školy od Polikliniky ke škole. Jedna stanice, kdy autobus objede park, cca 7 minut pěšky, parkem. Nacpaly se do autobusu, aby na příští stanici vystoupily. To fakt hlava nebere. Třeba to tam někdo znáte. Jedna stanice okolo "Staliňáku".
Oni ti Pražáci se nejezdí dívat na Václava - oni překvapivě jezdí MHD do práce. A když nic nepojede, nebude nikdo v práci.
Divné, co?
napsal(a):
V Olmiku to vidím taky...chodníky od zastávky k zastávce a děcka -větší-neříkám prvňáci...se vezou 1-2 zastávky...Já přestala jezdit teď přes tohle období hromadnou..mám výhodu,že mám auto....
Víte,co je paradox?Vysoké školy jsou zavřené-na kolejích je vyčleněné 1 patro pro pár studentů v karanténě-z různých zemí...A lidé z "ohrožené skupiny"hromadně chodí do menzy na obědy....Ale kdo by jim je vozil,že??

saola
napsal(a):
Je těžké se udržet, když z úst těch, kteří by vědět z titulu své odbornosti měli, padají takové perly, jakože bezpříznakových nakažených je maximálně několik desítek, maximálně stovek.
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/prymula-pokud-to-nezabere-budeme-prisnejsi-40316673?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=315440&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
To je opravdový hazard s jakoukoliv důvěryhodností poskytovaných informací.
Tak jak koukám, tak Saola má víc odborností, než jen politickou zodpovědnost.
Je přece na rodičích, ne na vládě, aby si své puberťáky udrželi na uzdě. To má vláda pubertákům vymýšlet činnost, aby nelezli do center?

saola
napsal(a):
Oni ti Pražáci se nejezdí dívat na Václava - oni překvapivě jezdí MHD do práce. A když nic nepojede, nebude nikdo v práci.
Divné, co?
Ale já přece píšu o víkendu a o tom, aby každý zhodnotil, jestli je nutné, aby jel. A píšu, že právě proto, aby Praha nezkolabovala, nemůžou provoz metra zastavit. Nějak jste špatně četla.
A jo, chápu, že někdo pracuje i o víkendu ( i já ), ale přesto o víkendu může většina lidí zvážit, jestli je cesta dopravou nutná !
Vymýšlet činnost nemusí, ale měla by celou problematiku srozumitelně vysvětlit všem občanům tak, aby to dokázali pochopit a vědět, co je důležité a co mohou sami pro zlepšení situace udělat.
To ale nikdo neudělal, jen se produkují nesystematická opatření a vyhrožuje se dalšími restrikcemi, když ani ty předdchozí nemají z hygepid hlediska hlavu ani patu.
napsal(a):
Souhlasim s Vámi .
Myslím, že hlady nikdo u nás neumře 😊
A všechna ta opatření schvaluji, byť jsou otravné, omezující.
Ale jsou to věci bez kterých lze žit.
Vláda se snaží zamezit rychlému šíření nemoci , pac pak by ta panika a diskomfort byl mnohem horší 👎
Řeči ze to dělají pozdě ? Chtěla bych vidět ty řeči , kdyby před 3 týdny tohle opatření udělala. Když tu bylo 30 nemocných. To by bylo kritiky .jak je to zbytečné .
Hold kritizovat umístění každý 👎
napsal(a):
Tak jak koukám, tak Saola má víc odborností, než jen politickou zodpovědnost.
Je přece na rodičích, ne na vládě, aby si své puberťáky udrželi na uzdě. To má vláda pubertákům vymýšlet činnost, aby nelezli do center?
Když je celá rodina v karanténě...existují různé deskové hry Byste se divili,jak se dá u toho pobavit Já když jedu za dětma...tam se to udržuje i s vnučkama a dospělým vnukem-dceři je 42- i s partnerem ...Nevím,jak se které jmenují-vzpomenu jen aktivity...i nové člověče nezlob se -vracívám se do dětství.. ..Blbý ??

"Je přece na rodičích, ne na vládě, aby si své puberťáky udrželi na uzdě. To má vláda pubertákům vymýšlet činnost, aby nelezli do center?"
je na vládě, aby udělala opatření, která zpomalí postup nákazy
od toho tady je
a opatření, aby měla smysl, musí být centrální, přísná, povinná, všeobjímající......(stejně jako v chovu psů )
nejde o zábavu pubescentů

Tak hurá....moje modlitby byly vyslyšeny, tak rychle jsem zavření obchodů ani nečekala. Jako sice mě mrzí, že to některým lidem může způsobit problémy, ale v mojí situaci si dovolím být trochu sobeček.
Nicméně sice máme zavřeno, ale fungujeme jako velkoobchod pro firmy a jako výdejna zboží přes e-shop....takže moje bezbřehá radost dostala trochu na frak, ale i tak to vítám, protože tím pádem budu chodit do práce obden a ne nonstop.

Právě jsem se vrátila - ne z hradu, ale z nákupu. Byla jsem v Lidlu a v Kauflandu. V obou obchodech je zboží dost - i mouky. Lidí je asi trochu víc, ale žádná tragédie. Na parkovištích bylo ještě dost volných parkovacích míst. Akorát v lékárně je/byla velká fronta na volný prodej a výdej e-shopu.
napsal(a):
Právě jsem se vrátila - ne z hradu, ale z nákupu. Byla jsem v Lidlu a v Kauflandu. V obou obchodech je zboží dost - i mouky. Lidí je asi trochu víc, ale žádná tragédie. Na parkovištích bylo ještě dost volných parkovacích míst. Akorát v lékárně je/byla velká fronta na volný prodej a výdej e-shopu.
Ráno jsem volala se sestřenkou, zrovna byla v lékárně, prý sháněla antibakteriální gel - no bez šance. Jen dotaz...vy ho používáte? Antibakteriální gel je vlastně na co dobrý...u virové infekce? Zabírá to i na viry? Nestačí si prostě pořádně umýt ruce mýdlem? Nejsem ve městě, jsem doma či se psem po lese, takže já to fakt ani nepotřebuju(když tak slivka to jistí) jen mě to zajímá.

lesnížínka
napsal(a):
Ráno jsem volala se sestřenkou, zrovna byla v lékárně, prý sháněla antibakteriální gel - no bez šance. Jen dotaz...vy ho používáte? Antibakteriální gel je vlastně na co dobrý...u virové infekce? Zabírá to i na viry? Nestačí si prostě pořádně umýt ruce mýdlem? Nejsem ve městě, jsem doma či se psem po lese, takže já to fakt ani nepotřebuju(když tak slivka to jistí) jen mě to zajímá.
U nás ho taky nemají. Nevím, jak moc pomůže proti virům, ale lepší toto než nic. Já jsem třeba už dlouho zvyklá ho mít pořád v kabelce. Je bezoplachový, takže je to pro mě alternatiiva k vlhčeným ubrouskům.

saola
napsal(a):
Vymýšlet činnost nemusí, ale měla by celou problematiku srozumitelně vysvětlit všem občanům tak, aby to dokázali pochopit a vědět, co je důležité a co mohou sami pro zlepšení situace udělat.
To ale nikdo neudělal, jen se produkují nesystematická opatření a vyhrožuje se dalšími restrikcemi, když ani ty předdchozí nemají z hygepid hlediska hlavu ani patu.
Srozumitelně vysvětlit všem občanům - to je těžké. Pořád se to vysvětluje v médiích, v tisku se o ničem jiném téměř nepíše, ale když někdo nerozumí mluvenému ani psanému slovu, je veškeré vysvětlování stejně marné.

napsal(a):
Většině lidí, která skupuje např. mouku do zásoby, se nejedná o strach z hladu, ale o to, že teď koupí mouku za 9,-- a posléze bude možná za 15,--.
Někdo peče víc - 1 kg na týden (?), tak ušetří za týden 6,--. Vejvar jak hrom !

napsal(a):
Většině lidí, která skupuje např. mouku do zásoby, se nejedná o strach z hladu, ale o to, že teď koupí mouku za 9,-- a posléze bude možná za 15,--.
Někdo peče víc - 1 kg na týden (?), tak ušetří za týden 6,--. Vejvar jak hrom !
Investiční mouka

A ještě : Ten, kdo někdy pracoval s lidmi, tak zná hodně dobře jedno přísloví :
"Není člověk ten, co by se zavděčil lidem všem!"

lesnížínka
napsal(a):
Já jsem nakoupila Francovku a když nemám možnost umýt si ruce, tak používám. Myslím, že to jako dezinfekce postačuje, bílá Alpa má 60% alkoholu, zelená Lesana dokonce 70%
napsal(a):
Já jsem nakoupila Francovku a když nemám možnost umýt si ruce, tak používám. Myslím, že to jako dezinfekce postačuje, bílá Alpa má 60% alkoholu, zelená Lesana dokonce 70%
To ani nikam nepište nebo už si ani tu Alpu nekoupíte Tím jste mi připomněla...vy starší ročníky u babči, když jsme měli chuť na něco dobrého, cukrovinky nebyly běžné, tak nám babča nakapala alpu na kostku cukru...a jaková to byla dobrota Musím doporučit mamce, až přijede pražská vnučka
napsal(a):
"Co se týče dezinfekce výtahů v panelácích, je to jistě hezká vize, ale to snad patří k základnímu opatření v případě jakékoliv chřipkové epidemie"
Saolo, vy žijete v "dušínovské" bublině.
Jestli je tu někdo momentálně z paneláku - ať o dezinfekci v paneláku napíše.....Ráda si počtu.
Já jsem z paneláku. Máme zaplacenou paní na úklid, která uklízí společné prostory, tedy i výtahy, ovšem pozor - cca 1x za měsíc! Jak to bude dál, nevím. Jinak jsme 12patrový panelák, lidi z vyšších pater pěšky chodit nebudou. Pejskařů je u nás hafo - velmi rychlým odhadem kolem 10 rodin, možná i více (z celkem 48 bytových jednotek).

Teď mi přišla sms od operátora s informací o uzavření obchodů a dalších opatřeních vlády a s odkazem na podrobnosti na webu vlády. Dávám vládě za zorganizování informování pomocí sms.

fikovnice
napsal(a):
Já jsem z paneláku. Máme zaplacenou paní na úklid, která uklízí společné prostory, tedy i výtahy, ovšem pozor - cca 1x za měsíc! Jak to bude dál, nevím. Jinak jsme 12patrový panelák, lidi z vyšších pater pěšky chodit nebudou. Pejskařů je u nás hafo - velmi rychlým odhadem kolem 10 rodin, možná i více (z celkem 48 bytových jednotek).
Tak já jsem si myslela, že třeba několikrát denně někdo z obyvatel vezme Savo, které má doma skoro každý ( já tedy ne :-)) ), a ten výtah otře. Teď jsem zas já "u Dušínů", ale v zájmu zdraví by to tak mohlo být.
Ani mě nenapadlo myslet si, že 100letá babča o holi s 15ti letým psem půjde do 10. patra pěšky. Ale ti mladší a schopní by mohli.
Dost lidí u nás v paneláku chodilo pěšky i bez epidemie Já třeba do 6.
Je to na posouzení a zodpovědnosti každého jedince!

sisi58
napsal(a):
Mám špajz přes cestu, k dispozici od 7 do 22 hod, k čemu by mi byly velké zásoby? Navíc v paneláku nic dlouho nevydrží.
Jediná podobá situace nastala v roce 1997,kdy jsme tu měli povodeň. Tehdy nešla elektřina ani plyn a voda jen studená a omezeně. Museli jsme vystačit s PB vařičem.
A to kluci byli malí. Takže mě hromadění zásob nezajímá. Prostě jsem potřebovala 1 kg mouky, která mi došla.
Vám se to nikdy nestalo?
Naše holka si chtěla udělat těstovinový salát a my doma jen vlasové nudle do polévky , tak že si to půjde koupit, ale měla obavu, že si lidé budou myslet, že si dělá zásoby....to by nerada.
Taky koukám na parkoviště kauflandu, alberta, billu nám zrušili- moc obchoďáků na jednom místě......
Moyda
napsal(a):
Tak Itálie dnes vede, 2313 nových případů a 196 mrtvych. To kdyby se někdo ptal proč se pořád probírá jen Itálie. Protože je to katastrofální a narozdíl od skandinávie tam jezdí tisíce našinců na jarní prázdniny. Dnes jsem četla rozhovor s italským lékařem, říkal že dělají dělení jako za války. Třídí na ty co jdou zachránit a beznadějné protože není personál ani vybavení.
Nechce se mi to už vše číst...
Na Itálii jsem se ptala já, ale jinak než Vy píšete. Ptala jsem se, PROČ vzniklo JEDNO ohnisko v celé Evropě a rozšířilo se to mezi všechny státy Evropy. Brala bych, kdyby vzniklo více ohnisek naráz, takto je to pro mě prostě divné a nechápu. Ale jisté vysvětlení mi dala svým příspěvkem "Gaelle", která psala, že obecně zdravotnictví v Itálii je děs a hrůza. Plus to, že nepodchytili pacienta 0 - to vím - to bylo asi to stěžejní...
Nečekala jsem, že se "můj" scénář z ledna začne tak děsivě naplňovat... Na druhou stranu včera jsem měla s kamarádkou sraz v hospodě - odmítla přijet, ptž jí manžel zakázal jezdit MHD, a jít do hospody - to už vůbec! X-krát jsem tu psala, že se COVIDu bojím, že vyzývám k respektu, "zdravým" obavám a strachu, ale ne k panikaření. Jsem zvědavá, zda po dnešku budou potraviny opět vzaty útokem. Já za sebe píšu, že to (velenákupy) dělat nebudu.
fikovnice
napsal(a):
Tak když vám to 1x měsíčně stačí.
V činžáku se uklízí 1x týdně, vytírání ploch, schodů, podest, otření zábradlí a klik ke vchodovým, dvorovým a sklepním dvěřím, odstranění tiskovin a nepořádku ze sběrného koše a úklid v prostoru okolo popelnic. Používá se chlorové Savo. Záznam o provedeném úklidu na nástěnce. A chloru si všimnete, na rozdíl od tenzidů, takže opravdu poctivě vytírají.
Nepřijde mi to složité.
napsal(a):
Tak já jsem si myslela, že třeba několikrát denně někdo z obyvatel vezme Savo, které má doma skoro každý ( já tedy ne :-)) ), a ten výtah otře. Teď jsem zas já "u Dušínů", ale v zájmu zdraví by to tak mohlo být.
Ani mě nenapadlo myslet si, že 100letá babča o holi s 15ti letým psem půjde do 10. patra pěšky. Ale ti mladší a schopní by mohli.
Dost lidí u nás v paneláku chodilo pěšky i bez epidemie Já třeba do 6.
Je to na posouzení a zodpovědnosti každého jedince!
Jo, asi bych ho míchla do rozprašovače a sem tam vyšla ten výtah přestříkat. V zájmu všech. Já jsem totiž pořád nenapravený lidumil
lesnížínka
napsal(a):
Já to tedy kritizuju taky, ale ve smyslu, že všechno pozdě. Všechna tahle opatření měla být nejmíň před 14dny, ale to se nedělá, aby to voliče nenasr...A jinak máte pravdu. Dokážu pochopit, že se to nedělá úplně super a správně a nevím, jestli by to kdokoliv jiný udělal líp....protože s takovouto situací nikdo zkušenosti nemá, je to vyjímečné..a těžké
Nevím, zda pozdě... Možná ano. Ale v razanci opatření jsme mezi Evropany na první(ch) místě/ech. Což rozhodně nekritizuji.
saola
napsal(a):
V činžáku se uklízí 1x týdně, vytírání ploch, schodů, podest, otření zábradlí a klik ke vchodovým, dvorovým a sklepním dvěřím, odstranění tiskovin a nepořádku ze sběrného koše a úklid v prostoru okolo popelnic. Používá se chlorové Savo. Záznam o provedeném úklidu na nástěnce. A chloru si všimnete, na rozdíl od tenzidů, takže opravdu poctivě vytírají.
Nepřijde mi to složité.
Já nepíšu, že jsem z toho nadšená. Já jen zodpovídala dotaz, jak to chodí v panelácích. A univerzální odpověď samozřejmě neexistuje. Máme tu milión náplavy, staří vymírají, je tu opravdu x nových rodin - hlavně s dětmi, které já třeba vůbec neznám - ani od vidění. Nevím, třeba naše bytové sdružení vydá nějaký "povel" dezinfikovat denně. Je mi jasné, jak to dopadne - ty mladé naplaveniny se na vše vyse.ou, a uklízet bude moje generace a ta ještě starší.
Ale dodávám: sice by se tím asi snížilo riziko, ale rozhodně neeliminovalo. Řekněme, že by se uklízelo třeba v 19h večer. Každý den. Nicméně už druhý den ráno může jet výtahem třeba 5 nakažených. A toto bude platit, i kdyby se dezinfikovalo třeba 3x denně! Vždy tam bude mezidobí, kdy může jet výtahem nakažený a nakazit někoho dalšího.
saola
napsal(a):
Nepřijde mi to složité.
Jo, a nečetla jsem to fakt celé, jen jsem tam narazila, že jste doporučovala přečíst si články či rozhovory s dr. Maďarem a dr. Pekovou. Já uznávám prof. Prymulu. A to tak, že hodně. Někdo, kdo celý život se zabývá imunitou, aktivní/pasívní imunizací, infekčními nemocemi, atd., pro mě prostě kapacitou v oboru je. Jenže pro Vás, "Saolo", pokud jsem to dobře pochopila, tak ne, ptž je to někdo, kdo je v úzkém kontaktu s vládou stran nynějších opatření - vlastně už jen z toho úhlu pohledu, že je přímo v exekutivní funkci. Byl to on, kdo "předvídal" zavření obchodů (možná věděl - možná to takto bylo naplánováno - že zrovna dnes se toto opatření uvede do chodu) a je to on, kdo pro mě představuje toho, kdo mj. zajišťuje Babišovi a spol. právě tu odbornou logistiku.
napsal(a):
Teď mi přišla sms od operátora s informací o uzavření obchodů a dalších opatřeních vlády a s odkazem na podrobnosti na webu vlády. Dávám vládě za zorganizování informování pomocí sms.
...a mně nic. Jsem zvědavá - předpokládám, že jde o zpoždění u operátora. Já = Vodafone.

fikovnice
napsal(a):
...a mně nic. Jsem zvědavá - předpokládám, že jde o zpoždění u operátora. Já = Vodafone.
Mne informoval T-Mobile. Druhou sim mám od Vodafone, a tam nic. Tak možná soukromá iniciativa T-Mobile? Nevím.
Pro fíkovnici:
Vzhledem k vaší profesi vás nezaráží tvrzení Prymuly, že bezpříznakových nakažených mohou být v současnosti desítky, maximálně stovky?
To je přece při postupu viru lidskou populací proti zdravému rozumu. Tady se dělají opatření jak za válečného stavu - pro cca 200 nakažených včetně těch bez příznaků? To je blábol, ne?
Zahraniční zdroje uvádějí úplně jiná čísla a naopak většinu bezpříznakových či s lehkým průběhem (který si spousta lidí navíc splete s jarním posmrkáváním).
Tak proč to říká?
Stejně tak padlo, že obchody se zavírat nebudou, protože se napřed vše po pár dnech vyhodnotí. A ejhle, národ spí a vyhodnotilo se to v sobotu ve 3:45 s platností od 6:00.
Proč by měl být důvěryhodný?
I vodafoun poslal sms.
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
Vzhledem k vaší profesi vás nezaráží tvrzení Prymuly, že bezpříznakových nakažených mohou být v současnosti desítky, maximálně stovky?
To je přece při postupu viru lidskou populací proti zdravému rozumu. Tady se dělají opatření jak za válečného stavu - pro cca 200 nakažených včetně těch bez příznaků? To je blábol, ne?
Zahraniční zdroje uvádějí úplně jiná čísla a naopak většinu bezpříznakových či s lehkým průběhem (který si spousta lidí navíc splete s jarním posmrkáváním).
Tak proč to říká?
Stejně tak padlo, že obchody se zavírat nebudou, protože se napřed vše po pár dnech vyhodnotí. A ejhle, národ spí a vyhodnotilo se to v sobotu ve 3:45 s platností od 6:00.
I vodafoun poslal sms.
Poslouchala jsem Babiše dnes od 12,10hod..měl asi hodinový proslov...Myslím,že radikální řez je namístě..Právě pro to "nepodcenit situaci"..jak v Itálii...Potraviny,drogérie,lékárny atd..budou otevřeny-takže základní věci si člověk obstará v menších obchodech(a ve skladu je zboží dost-kamiony jezdí i v neděli ...akorát zavřel hlavně velká centra,proto,aby se v sobotu a neděli lidi neuchýlili do center,..Množství nakažených bez příznaku se dá těžko odhadnout...
Spolužačka má dceru v Itálii-v centru dění...tam to fakt podcenili...Nikdo nikoho nekontroloval,lidi se scházeli bezstarostně všude...bez nějaké zodpovědnosti...Možná zase taky ne všude..ale naši,když jeli z jarních prázdnin-tisíce lidí..ano,bylo to už třeba týden-10dní.ani nepřiznali,kde byli-a šířili to dokola-oni nemuseli mít příznaky...potkají mě-"ohroženou skupinu",kýchnou na mě a buch- "mám ho tam" ....Když tam začli karanténu,scházeli se v parku-teď už jim i ty parky zavřeli...
Jo,a navíc se u její sestry-při zjišťování příznaků,že hrozně kašlala,zjistili černý kašel!!!!Tak to nám tu ještě scházelo...Je vyčerpaná od dusivého kašle-to jsou taky ohrožené skupiny..

Saola : ..." tvrzení Prymuly, že bezpříznakových nakažených mohou být v současnosti desítky, maximálně stovky?".....
Saolo, tak vy sem dáte odkaz na článek. A pak si ho upravíte k obrazu svému. On neřekl maximálně.

Lidi, jak je to s rýmou? Někde píší, že při nákaze koronavirem nepatří mezi příznaky, ale jinde je v příznacích vyjmenovaná. Tak jsem z toho jelen

"Stejně tak padlo, že obchody se zavírat nebudou, protože se napřed vše po pár dnech vyhodnotí. A ejhle, národ spí a vyhodnotilo se to v sobotu ve 3:45 s platností od 6:00."
Možná vláda ( špatně) předpokládala, že lidi v Čechách jsou aspoň trochu rozumní. Podle chování v posledních dnech a z reakcí lidí usoudila, že nejsou rozumní ani minimálně a protože je u nás zvykem o víkendu oblézat nákupní centra ( my jsme třeba jezdili na dálkové pochody ) - a v x případech tam ani nejdou nakoupit, jen courat, jen tak, aby nemuseli být doma, uvařit si dobrý oběd, jednodušší jim připadá hambáč nebo pizza v centru - a hlavně dětský koutek u kavárny. Přece nebudou s dětma doma, kdo by to vydržel. Tak se vláda rohodla......

napsal(a):
Lidi, jak je to s rýmou? Někde píší, že při nákaze koronavirem nepatří mezi příznaky, ale jinde je v příznacích vyjmenovaná. Tak jsem z toho jelen
spíš ne.
receptory pro ten virus nejsou v nose, ale v plicích. a pacienti s korona mají horečku a oboustranný zápal plic.

napsal(a):
"Stejně tak padlo, že obchody se zavírat nebudou, protože se napřed vše po pár dnech vyhodnotí. A ejhle, národ spí a vyhodnotilo se to v sobotu ve 3:45 s platností od 6:00."
Možná vláda ( špatně) předpokládala, že lidi v Čechách jsou aspoň trochu rozumní. Podle chování v posledních dnech a z reakcí lidí usoudila, že nejsou rozumní ani minimálně a protože je u nás zvykem o víkendu oblézat nákupní centra ( my jsme třeba jezdili na dálkové pochody ) - a v x případech tam ani nejdou nakoupit, jen courat, jen tak, aby nemuseli být doma, uvařit si dobrý oběd, jednodušší jim připadá hambáč nebo pizza v centru - a hlavně dětský koutek u kavárny. Přece nebudou s dětma doma, kdo by to vydržel. Tak se vláda rohodla......
Velmi moudře rozhodla, myslím. A dokonce se už poučila z předchozích chyb a nevyhlásila to den předem.

napsal(a):
spíš ne.
receptory pro ten virus nejsou v nose, ale v plicích. a pacienti s korona mají horečku a oboustranný zápal plic.
Díky, zní to logicky. Znejistili mě tady v části COVID-19 versus chřipka
https://www.lekarnahartmann.cz/co-vsechno-byste-meli-vedet-o-koronaviru-covid-19
napsal(a):
a já se to bála napsat na plnou hubu,že lidi tam chodí jen tak....aby zabili den...
napsal(a):
Saola : ..." tvrzení Prymuly, že bezpříznakových nakažených mohou být v současnosti desítky, maximálně stovky?".....
Saolo, tak vy sem dáte odkaz na článek. A pak si ho upravíte k obrazu svému. On neřekl maximálně.
desítky, možná stovky...to v mém světě a kontextu textu Prymuly znamená, že maximálně stovky, ne víc...
nicméně máte jistě pravdu v tom, že citace nebyla přesná
Abyste měla grafy a přesná čísla, tak viz odkaz:
http://szu.cz/tema/prevence/pandemie-onemocneni-vyvolaneho-novym-koronavirem-covid-19
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Nápad za milion!
https://blog.idnes.cz/blog.aspx?c=747175
lenocka
napsal(a):
Tušíte někdo, kde najdu aktualizovanou mapu počtu prokázaně nakažených podle krajů? Našla jsem min. 3dny staré...
https://www.worldometers.info/coronavirus/
A pro někoho nahoře:
"Notably, the COVID-19 infection rarely seems to cause a runny nose, sneezing, or sore throat (these symptoms have been observed in only about 5% of patients). Sore throat, sneezing, and stuffy nose are most often signs of a cold."
napsal(a):
https://www.universitas.cz/osobnosti/4832-to-v-cem-ted-kvuli-koronaviru-zijeme-je-podobne-valecnemu-stavu-rika-odbornice-na-stres
Mě teda tohle absolutně nestresuje. Co mne stresuje, že jaro na krku a v zahradě bordel V tom by mi covid mohl jedině pomoct, jako mrtvé by mi i tohle bylo jedno
lesnížínka
napsal(a):
A tohle je vám k čemu? Já potřebuju vědět, kolik nakažených je v mé vesnici a jejím okolí. Jihomoravský kraj je poněkud široký pojem...
Protože pracuji jako obchodní zástupce a denně jezdím. Můj "revír" je téměř 1/3 kraje. A teď přemýšlím, jak efektivně avšak co nejméně rizikově pracovat....no a i když to není žádný velká jistota, přeci jen mi v rozhodování pomůže vědět, zda tu máme nakažených hodně nebo málo a jak se to vyvíjí...
lenocka
napsal(a):
Protože pracuji jako obchodní zástupce a denně jezdím. Můj "revír" je téměř 1/3 kraje. A teď přemýšlím, jak efektivně avšak co nejméně rizikově pracovat....no a i když to není žádný velká jistota, přeci jen mi v rozhodování pomůže vědět, zda tu máme nakažených hodně nebo málo a jak se to vyvíjí...
No jo, jenže hodně nebo málo...když vám stačí jeden nakažený, na kterého narazíte. Když napíšou, že jsou dva případy v Blansku, vynecháte třeba Blansko, ale takto...to je pořád jak ruská ruleta
lesnížínka
napsal(a):
No jo, jenže hodně nebo málo...když vám stačí jeden nakažený, na kterého narazíte. Když napíšou, že jsou dva případy v Blansku, vynecháte třeba Blansko, ale takto...to je pořád jak ruská ruleta
Je to pořád risk. Ale jsem OSVČ a cca 1/3 ročního výdělku je z prodeje právě v tomhle předjarním období :/ Není to jednoduché rozhodování.
Prozatím u nás v kraji prokázaní 3 nakažení - 1 v krajském městě (do měst nejezdím) a 1 v oblasti, kam vůbec nejezdím. Kde je ten třetí nevím. Pořád doufám, že alespoň ti nakažení mají rozum a dělají vše pro to, aby to nešířili dál....jo, jsem asi naivní. Ale ono to fakt není jednoduché... :(

lesnížínka
napsal(a):
Mě teda tohle absolutně nestresuje. Co mne stresuje, že jaro na krku a v zahradě bordel V tom by mi covid mohl jedině pomoct, jako mrtvé by mi i tohle bylo jedno
bordel v zahradě jsem já dnes úspěšně z větší části dala pryč :)

lenocka
napsal(a):
Je to pořád risk. Ale jsem OSVČ a cca 1/3 ročního výdělku je z prodeje právě v tomhle předjarním období :/ Není to jednoduché rozhodování.
Prozatím u nás v kraji prokázaní 3 nakažení - 1 v krajském městě (do měst nejezdím) a 1 v oblasti, kam vůbec nejezdím. Kde je ten třetí nevím. Pořád doufám, že alespoň ti nakažení mají rozum a dělají vše pro to, aby to nešířili dál....jo, jsem asi naivní. Ale ono to fakt není jednoduché... :(
nepodávat ruku, dezinfekci na ruce do auta a na volant a prostě co nejvíc se vyhýbat lidem, kterým se vyhnout lze.
lenocka
napsal(a):
Je to těžké, chápu, je mi vás líto, to musí být nervy Tak alepoň jak doporučuje Bodlinka..
napsal(a):
nepodávat ruku, dezinfekci na ruce do auta a na volant a prostě co nejvíc se vyhýbat lidem, kterým se vyhnout lze.
Jj,tak nějak to mám v plánu. Dezinfekci vozím pořád a to nepodání ruky mi určitě zákazníci odpustí. Cca 50% práce je venku, tak snad to tak rizikové není. A kdyby nákaza v kraji výrazně stoupala, tak to holt budu muset odpískat... :/
lesnížínka
napsal(a):
A tohle je vám k čemu? Já potřebuju vědět, kolik nakažených je v mé vesnici a jejím okolí. Jihomoravský kraj je poněkud široký pojem...
Raduš,dnes jsem se dověděla 2 nakažené lidi v Uničově-a psali 2 v Litiovli-manželé z lyží...a 2 lidi na Litovelsku-(a to budou ti Uničováci)...Takže taky mlží....Neřeknou ti kde přesně...Mám tam bráchu s rodinou,dceru,vnučku,pravnoučata....Takže asi nikam nepojedu-mají brzo narozky..
Ten Olomoucký doktor,to je síla...na pohotovosti...co tam prošlo lidí za ten týden??
Já v autě taky vozím vlhčené ubrousky,když vylezu z marketu...utírám volant...přesně jak Bodlinka...
napsal(a):
bordel v zahradě jsem já dnes úspěšně z větší části dala pryč :)
Bože, jak jste to dokázala? Nečučela jste celý den na biatlon... U nás bylo dnes dost zima, sice jsem venku pracovala, ale příjemné to dvakrát nebylo, takže jsem se zrovna nepřetrhnula

jako prosím, ta čísla uváděná pod názvem "nakažení" jsou pouze "nakažení a zároveň pozitivně testovaní", množina nakažených je opravdu o dost větší......aby jako mělo smysl se zabývat těmi čísly.....

lesnížínka
napsal(a):
Bože, jak jste to dokázala? Nečučela jste celý den na biatlon... U nás bylo dnes dost zima, sice jsem venku pracovala, ale příjemné to dvakrát nebylo, takže jsem se zrovna nepřetrhnula
tady dvacet stupňů a zase se dům topil otevřenými okny :D
stihla jsem i ten sběrný dvůr, než zjistili, že mají mít zavřeno, spálila jsem spoustu bince včetně vyhrabané stařiny, no, tu trávu nemám celou, ale už jsem se na hrábě nemohla ani podívat... ale docela spokojenost, k tomu mám vyluxováno, vytřeno, zametenej průjezd, navařeno a snědeno, navařené brambory pro zítřejší bramborové těsto
ani nevím, že byl nějaký biatlon
lesnížínka
napsal(a):
Teda Raduš,ty máš myšlenky a kdo by se staral o zvířátka Ještě máš čas na umírání...Všechno bude v poho....buď pozitivní....běž makat na tu zahradu,ať přijdeš na jiné myšlenky..
napsal(a):
tady dvacet stupňů a zase se dům topil otevřenými okny :D
stihla jsem i ten sběrný dvůr, než zjistili, že mají mít zavřeno, spálila jsem spoustu bince včetně vyhrabané stařiny, no, tu trávu nemám celou, ale už jsem se na hrábě nemohla ani podívat... ale docela spokojenost, k tomu mám vyluxováno, vytřeno, zametenej průjezd, navařeno a snědeno, navařené brambory pro zítřejší bramborové těsto
ani nevím, že byl nějaký biatlon
ani nevím, že byl nějaký biatlon - tak to je jasné, v tom to bude, protože ony totiž byly dva a to jsou 2h! času Teda a i tak jste šikovná, slušný výkon
Děkuji, Dasvo, jste laskav
Někdy si tady připadám jak v jiném vesmíru, takže ještě jednou děkuji za vlídné slovo.
A aby toho nebylo dost, vypadá to - dle Prymuly - že se za dva týdny zmůžeme i na roušky pro každého. No, aby té radosti nebylo zase moc, prý bez nich nebude možné vyjít do veřejného prostoru - že bychom se konečně vraceli mezi civilizované země?
Tak snad bude lépe.
neverend

XXX.XXX.226.145
Maskovaný muž s respirátorem přepadl pekárnu a odnesl si padesát kilogramů mouky hladké a padesát kilo mouky hrubé.😀😀 Způsobil tím škodu v hodnotě půl milionu korun českých.😀😀
saola
napsal(a):
Děkuji, Dasvo, jste laskav
Někdy si tady připadám jak v jiném vesmíru, takže ještě jednou děkuji za vlídné slovo.
A aby toho nebylo dost, vypadá to - dle Prymuly - že se za dva týdny zmůžeme i na roušky pro každého. No, aby té radosti nebylo zase moc, prý bez nich nebude možné vyjít do veřejného prostoru - že bychom se konečně vraceli mezi civilizované země?
Tak snad bude lépe.
Jako, že roušky povinně, i do lesa? Co je definováno jako veřejný prostor? Nemyslím tím lesopark, myslím Bílé Karpaty...
No, já chápu takové nošení roušky jakože kdykoliv, jakmile vystrčíte nos ze svého bytu/domu. A nevidím nic špatného ani na tom, nosit ji i doma, pokud žijete v jednom prostoru s více lidmi.
Je dobré si na tu myšlenku zvyknout.
https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/100223/prymula-nakazenych-budou-v-lepsim-pripade-tisice-zrejme-naridime-nosit-rousky.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
saola
napsal(a):
No, já chápu takové nošení roušky jakože kdykoliv, jakmile vystrčíte nos ze svého bytu/domu. A nevidím nic špatného ani na tom, nosit ji i doma, pokud žijete v jednom prostoru s více lidmi.
https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/100223/prymula-nakazenych-budou-v-lepsim-pripade-tisice-zrejme-naridime-nosit-rousky.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
a kde je vezmem? já třeba nemám ani jednu. ani gel ani zásoby
Prymula slibuje, že prý budou (cca dva týdny?), zkuste tomu věřit.
Reálně samozřejmě nelze zakázat pohyb na veřejnosti bez roušky, aniž by je občanům stát zároveň poskytl - to si jistě nemyslí ani místní zarytí tleskači a obdivovatelé současných opatření.
Dezinfekční roztoky bude možné v nejbližších dnech již snad poměrně jednoduše zakoupit, hledejte lékárenská lihová dezinfekce, dezinfekce IPA (na bázi isopropylalkoholu). Na základě doporučení WHO a zveřejnění poměrně jednoduchého návodu se tomu již pár firem věnuje a na MZ ČR již proběhla a dále běží registrační řízení pro tyto nové přípravky.
saola
napsal(a):
Ale roušku mají nosit lidi, aby někoho nenakazili. Nepředpokládám, že v lese někoho potkám, koho bych mohla nakazit, nikdy nikoho nepotkám. Když se vracím naší ulicí, na 99% taky nikoho nepotkám a pokud by přeci jen šel někdo pěšky není problém se mu vyhnout na ty 4m. Ráno jsem šla pozdravit v zahradě sousedku a volala na mě: nechoď ke mě blíž, máme ve firmě nakaženou, čekáme na telefon ohledně karantény. Tím chci říct, že je blbost všude měřit stejným metrem
Není to blbost, lesní žínko, to je prostě hygepid realita.
Pokud chcete, aby opatření k něčemu byla, je třeba každý kontakt pokládat za infekční a dle toho se chovat. A nebrblat a nesnažit se to jakkoliv očůrat.
Chovejte se solidárně a rozumně.
Už jsem to psala výše, i když nyní nemáte pravou roušku, jakákoliv bariéra přes ústa a nos (šátek, kapesník, plena, šála) při kontaktu s ostatními lidmi je i nyní lepší než nic.
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
Tak proč to říká?
I vodafoun poslal sms.
Tak začnu od konce - mně Vodafone neposlal nic...
Při mé profesi...říkám, že nakažených jsou nejméně tisíce a bude jich přibývat... Můj odhad je, že peak budou řádově desetitisíce (pravděpodobně i více). Pokud Prymula řekl, že bezpříznakových nakažených jsou desítky - stovky, tak lže. Je jich jednoznačně víc. Já teď měla co dělat sama se sebou, tak jsem situaci nějak nesledovala. Přes tuto lež jej ale nadále uznávám. Nevím - ale předpokládám, že to dostal direktivně - dát médiím méně závažnou info. Ale pohybujeme se v rovině spekulací.
O zavírání obchodů mluvil specielně Prymula asi dva dny zpátky. Řekl, že OC se zavřou do deseti dnů. O tom, že by se psalo, že obchody se zavírat nebudou, nevím. Ale je možné, že jsem některé zprávy prošvihla...
Každopádně, jsou-li nějaká čísla (jen odhady samozřejmě) manipulována, není to dobře a jako jediný důvod vidím snahu, aby se zabránilo ještě větší panice než už mnohde je. Ale "Saolo" já neříkám, že se lhaním souhlasím, to opravdu ne...
lesnížínka
napsal(a):
Blansko = my = moje rodina. Dotyčná si nemohla nechat ujít lyžovačku v Itálii...
saola
napsal(a):
Není to blbost, lesní žínko, to je prostě hygepid realita.
Pokud chcete, aby opatření k něčemu byla, je třeba každý kontakt pokládat za infekční a dle toho se chovat. A nebrblat a nesnažit se to jakkoliv očůrat.
Chovejte se solidárně a rozumně.
Už jsem to psala výše, i když nyní nemáte pravou roušku, jakákoliv bariéra přes ústa a nos (šátek, kapesník, plena, šála) při kontaktu s ostatními lidmi je i nyní lepší než nic.
Sama píšete: při kontaktu s jinýma lidma. Já nemluvím o kontaktu, mluvím o chození lesem. Kdybych šla do pekárny do vesnice, roušku si vezmu, když bude doporučená.
saola
napsal(a):
Krása - aneb jak to dělat, aby to fungovalo:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/s-hruzou-sleduji-jak-je-evropa-nepripravena-zde-jsou-rady-z-tchaj-wanu-93074?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Hmm, sestřenice je také lékařka. ARO. Nemocnici nebudu jmenovat, ale před chvílí jsem se vrátila z návštěvy od ní. Respirátory mají slovy TŘI kusy, "skafandr" JEDEN kus, roušek řádově desítky, a to hlavní - nikdo nic neví - nikdo je neinformoval, co dělat... Pokud zrovna jí do služby přivezou někoho s respirační insuficiencí (což je na ARO přinejmenším každý druhý), tak mi sdělila, že si obleče ten jeden "skafandr", nasadí respirátor, pacienta ošetří, dá do izolačního boxu (ten mají také JEDEN!) a bude doufat, že po jejím telefonátu (komu...?) si pro něj přijede speciální převozová a patřičně vybavená sanitka. V tomto mě tedy dnes ráno Babiš nas.al, protože tvrdil, že nemocnice mají tisícovky ochranných pomůcek. Takže sděluji zcela aktuální informaci - NEMAJÍ a nemají ani relevantní info, co dělat!!!
Pro lesní žínku:
Nikdy nevíte, koho potkáte a hlavně - zda již nejste nakažená (stejně jako nikdo další z této diskuze).
Stejně přitrouble uvažují i ti, kteří v současnosti podceňují nařízenou karanténu a courají si vesele po venku a pak kolabují na ulici (jako ta jistá dáma).
Dle některých studií dokáže tento koronavirus přežít na pevném povrchu i devět dní, stěry byly pozitivní i ze psa nemocné majitelky, co vy jen víte, na co saháte?
saola
napsal(a):
Pro lesní žínku:
Nikdy nevíte, koho potkáte a hlavně - zda již nejste nakažená (stejně jako nikdo další z této diskuze).
Stejně přitrouble uvažují i ti, kteří v současnosti podceňují nařízenou karanténu a courají si vesele po venku a pak kolabují na ulici (jako ta jistá dáma).
Dle některých studií dokáže tento koronavirus přežít na pevném povrchu i devět dní, stěry byly pozitivní i ze psa nemocné majitelky, co vy jen víte, na co saháte?
Ještě jednou: v lese? Možná na nějakou kytku? Ne fakt, můžete mě přesvědčovat jak chcete, je to blbost. Nevím, koho můžu potkat? V lese nikoho. Kdybych přeci jen(protože náhoda je blbec jak víme i když jsem tam za 15let potkala..no 10 lidí to nebylo) tak proč bych k němu lezla?
V pohodě, lesní vílo, už mi došla slova a nevím, jestli vám to mám snad namalovat či raději zatancovat.
Tak bych to jen uzavřela informací, že v současné době u nás platí, že za vědomé šíření koronaviru můžete dostat 12 let. Samozřejmě si uvědomuji, že můžete obratem namítnout, že přece nic vědomě nešíříte, protože ani nevíte, že byste byla nakažená, ale možná by se trestně dalo postihnout i úmyslné nepoužívání předepsaných ochranných pomůcek. Veřím tomu, že by v této záležitosti státní zástupce tahal za silnější konec. Při pandemii se opravdu s nikým nikdo nemaže - a soudy už vůbec ne.
saola
napsal(a):
V pohodě, lesní vílo, už mi došla slova a nevím, jestli vám to mám snad namalovat či raději zatancovat.
Tak bych to jen uzavřela informací, že v současné době u nás platí, že za vědomé šíření koronaviru můžete dostat 12 let. Samozřejmě si uvědomuji, že můžete obratem namítnout, že přece nic vědomě nešíříte, protože ani nevíte, že byste byla nakažená, ale možná by se trestně dalo postihnout i úmyslné nepoužívání předepsaných ochranných pomůcek. Veřím tomu, že by v této záležitosti státní zástupce tahal za silnější konec. Při pandemii se opravdu s nikým nikdo nemaže - a soudy už vůbec ne.
Hmm, tak doufám, že v první řadě půjdou za katr ti doktoři, kteří se prokazatelně nakazili na lyžovaačce v Itálii a vesele pak ordinovali. Zatím se nedaří kontrolovat ani ty, co mají karanténu nařízenou, ale nakoupit si přeci musí. Takže s nějakou rouškou v lese mi můžete víte co
Bobča
napsal(a):
V Olmiku to vidím taky...chodníky od zastávky k zastávce a děcka -větší-neříkám prvňáci...se vezou 1-2 zastávky...Já přestala jezdit teď přes tohle období hromadnou..mám výhodu,že mám auto....
Víte,co je paradox?Vysoké školy jsou zavřené-na kolejích je vyčleněné 1 patro pro pár studentů v karanténě-z různých zemí...A lidé z "ohrožené skupiny"hromadně chodí do menzy na obědy....Ale kdo by jim je vozil,že??
"A lidé z "ohrožené skupiny"hromadně chodí do menzy na obědy...."
Koho tím myslíš?
Jo, asi ty studenty, že? No, pobavilo mě, že v menze mají sedět ve vzdálenosti nejméně 2 metry od sebe.
To mi poněkud připomíná jednu někdejší brněnskou hospodu - v dobách, kdy se v nich ještě mohlo kouřit. Tak tady v té hospodě, která bývala totálně zahulená, byl v rohu stůl o asi 6 místech a na zdi nad ním velký nápis "Nekuřácký stůl" (pro oblaka kouře mnohdy tento nápis ani nešlo přečíst)!
napsal(a):
"Právě jsem se vrátila - ne z hradu, ale z nákupu."
Vlastně kolikpak lidí třeba z mladé generace asi tak tuší, koho parafrázujete...?
lesnížínka
napsal(a):
Dezinfekční gely jsou vyprodány v lékárnách beznadějně - alespoň tedy v Brně. Z mého pohledu naprosto zbytečně. Naprostá většina jich byla na alkoholové bázi. Za mě stačí si jen pořádně umývat ruce teplou vodou a mýdlem. A kdo se chce sichrovat, tak může třeba vodu naředit nějakým alkecem. Jen to asi poleze do peněz...lít alkohol do vody nebo třeba rovnou na ruce. Ale jak píšu, dle mě stačí důkladné umytí teplou vodou a tekutým mýdlem.
Co je velmi zajímavá a bohužel také tíživá věc, tak to je pro mě to, co nastane POTÉ. Ona ta epidemie nějak prostě dopadne. Ale co pak? Ta situace je absolutně bezprecedentní (a není tedy z čeho odvozovat), ale myslím si, že ekonomické ztráty budou nevyčíslitelné, zvýrazní se rozdíly mezi lidmi - teď mám na mysli hlavně mezigenerační. Mluví se o tom, že se budou snižovat různé přídavky, rodičovská, asi se nebudou valorizovat důchody, kdoví jak to bude s daněmi, cenami komodit, apod. Někteří podnikatelé možná zkrachují, atd.atd. Nejsem vůbec odborník na ekonomii, ale myslím, že COVID s ní zamává velmi nepěkně. A předpokládám, že celosvětově.
A otázka druhá je, co se stane, pokud/až COVID zasáhne naplno Afriku. To si neumím příliš představit. Kontinent je to přelidněný až běda, ale takováto hypotetická "regulace" počtu lidí na něm se mi tedy fest příčí.
saola
napsal(a):
Prymula slibuje, že prý budou (cca dva týdny?), zkuste tomu věřit.
Reálně samozřejmě nelze zakázat pohyb na veřejnosti bez roušky, aniž by je občanům stát zároveň poskytl - to si jistě nemyslí ani místní zarytí tleskači a obdivovatelé současných opatření.
Dezinfekční roztoky bude možné v nejbližších dnech již snad poměrně jednoduše zakoupit, hledejte lékárenská lihová dezinfekce, dezinfekce IPA (na bázi isopropylalkoholu). Na základě doporučení WHO a zveřejnění poměrně jednoduchého návodu se tomu již pár firem věnuje a na MZ ČR již proběhla a dále běží registrační řízení pro tyto nové přípravky.
Prokazatelně nejúčinnější je 70% etanol - tedy, pravda, uvádí se ta účinnost jako baktericidní, nikoli virucidní. Už někde výše jsem napsala, že takovýto "dezinfekční roztok" si může připravit každý sám.
lesnížínka
napsal(a):
Ale roušku mají nosit lidi, aby někoho nenakazili. Nepředpokládám, že v lese někoho potkám, koho bych mohla nakazit, nikdy nikoho nepotkám. Když se vracím naší ulicí, na 99% taky nikoho nepotkám a pokud by přeci jen šel někdo pěšky není problém se mu vyhnout na ty 4m. Ráno jsem šla pozdravit v zahradě sousedku a volala na mě: nechoď ke mě blíž, máme ve firmě nakaženou, čekáme na telefon ohledně karantény. Tím chci říct, že je blbost všude měřit stejným metrem
"Ráno jsem šla pozdravit v zahradě sousedku a volala na mě: nechoď ke mě blíž, máme ve firmě nakaženou..."
Hmm, tak to by se mi, Rady, poněkud svíral zadek... Já si dovedu představit prsknutí kapénky na hodně velkou vzdálenost. Ale já jsem z kategorie těch hodně ohrožených. Ty, pokud jsi zdravotně OK, tak snad budeš OK. Ale asi bych se teda na Tvém místě teď poněkud více sledovala... .
Dasvo
napsal(a):
Saolo, děkuju Vám za ostrůvek zdravého rozumu v tomhle hyperhysterickém vlákně! Zdaleka ne vždy s Vám souhlasím (ale tak to v životě a diskuzích bývá :-) ), ale tady bych podepsal a podtrhnul v podstatě každý Váš post. Fakt díky a přeju zachování chladné hlavy nám všem!
Já zase považuji za rozumného Vás, "Dasvo" (to není prosím nějaký útok na "Saolu", aby mi bylo rozuměno; se "Saolou" velmi často také souhlasím). Ale já si nemyslím, že toto vlákno je hyperhysterické. Píše tu snad někdo, že se chystá skupovat obchody? Že se hodlá zabarikádovat ve sklepě? Já mám pocit, že se tu hodně píše spíš o nezodpovědnosti lidí, ale ne zde iFAUŇÁKU, ale těch, co někteří znají - že jeli za každou cenu lyžovat, že nedodržují karanténu apod.
No, a pak je to, jako asi vždy a všude a ve všech diskuzích, hodně o politice. Holt někdo deleguje své sympatie či antipatie vůči Babišovi i do opatření, která se dělají v rámci boje s COVIDem. Můj názor je, že tady by měla jít politika stranou. Můžu tisíckrát říct jak je mi Ken nesympatický (mmch. ví někdo, proč se Vojtěchovi říká Ken? ), ale vnímám, že se exekutiva snaží zabránit razantnímu navýšení počtu nakažených/nemocných v krátkém časovém úseku. A ta opatření prostě bez debaty zapotřebí jsou.
fikovnice
napsal(a):
Já zase považuji za rozumného Vás, "Dasvo" (to není prosím nějaký útok na "Saolu", aby mi bylo rozuměno; se "Saolou" velmi často také souhlasím). Ale já si nemyslím, že toto vlákno je hyperhysterické. Píše tu snad někdo, že se chystá skupovat obchody? Že se hodlá zabarikádovat ve sklepě? Já mám pocit, že se tu hodně píše spíš o nezodpovědnosti lidí, ale ne zde iFAUŇÁKU, ale těch, co někteří znají - že jeli za každou cenu lyžovat, že nedodržují karanténu apod.
No, a pak je to, jako asi vždy a všude a ve všech diskuzích, hodně o politice. Holt někdo deleguje své sympatie či antipatie vůči Babišovi i do opatření, která se dělají v rámci boje s COVIDem. Můj názor je, že tady by měla jít politika stranou. Můžu tisíckrát říct jak je mi Ken nesympatický (mmch. ví někdo, proč se Vojtěchovi říká Ken? ), ale vnímám, že se exekutiva snaží zabránit razantnímu navýšení počtu nakažených/nemocných v krátkém časovém úseku. A ta opatření prostě bez debaty zapotřebí jsou.
tak v našem městě 5 nakažených. samozřejmě lyže a italie. tak jen doufám že nechodí ven. Roušky to je průšvih. ale též mi vadí že všichni to dávají za vinu babišovi. Nevolila jsem ho a je mi ukradený. roušky nejsou ani ve francii ani v italii a tam babiše fakt nemaj.. eu se na italii vybodla. roušky a zdravotníky a další materiál jim poslala čína.a není to tam žádná sranda. mám od svých přátel info které našimi medii neprobíhají. zemřel třeba 45eltý operátor 112 - zdravý !!!! žádné chronické nemoci. na ventilátoru kluk 25 let atd. a o taxikáři z prahy je taky nějak ticho po pěšině................Prymuly si vážím a snad vláda ví co dělá. jen je škoda že ta opatření a zavření hranic nepřišla dříve. Politiku fakt bych do toho ted netahala už tak je problémů víc než dost. Zažila jsem válku v Libanonu ale to byl jen slabý odvar toho co se ve světě děje teď. a do toho přesun americké armády (zrovna teď) a imigranti útočí na řeckou hranici.
a o původu toho "viru" si myslím své.
Jinak Saole díky za dobré rady
Dobrou noc všem a hlavně zdraví !!!
fikovnice
napsal(a):
"Ráno jsem šla pozdravit v zahradě sousedku a volala na mě: nechoď ke mě blíž, máme ve firmě nakaženou..."
Hmm, tak to by se mi, Rady, poněkud svíral zadek... Já si dovedu představit prsknutí kapénky na hodně velkou vzdálenost. Ale já jsem z kategorie těch hodně ohrožených. Ty, pokud jsi zdravotně OK, tak snad budeš OK. Ale asi bych se teda na Tvém místě teď poněkud více sledovala... .
Neboj, byla jsem od ní cca 10m...ona na mne volala už z dálky, ať blíž nejdu. A tak by se měli chovat všichni, co si nejsou jistí.
fikovnice
napsal(a):
"A lidé z "ohrožené skupiny"hromadně chodí do menzy na obědy...."
Koho tím myslíš?
Jo, asi ty studenty, že? No, pobavilo mě, že v menze mají sedět ve vzdálenosti nejméně 2 metry od sebe.
To mi poněkud připomíná jednu někdejší brněnskou hospodu - v dobách, kdy se v nich ještě mohlo kouřit. Tak tady v té hospodě, která bývala totálně zahulená, byl v rohu stůl o asi 6 místech a na zdi nad ním velký nápis "Nekuřácký stůl" (pro oblaka kouře mnohdy tento nápis ani nešlo přečíst)!
ahoj Jani..právě že tam chodí důchodci-starší lidi(asi co jsou sami,jdou se tam najíst)...studenti museli odjet,koleje jsou vesměs prázdné...jedno patro je karanténa pro pár studentů,jsou tam i cizinci..takže recepce musí být otevřená...
lesnížínka
napsal(a):
Sama píšete: při kontaktu s jinýma lidma. Já nemluvím o kontaktu, mluvím o chození lesem. Kdybych šla do pekárny do vesnice, roušku si vezmu, když bude doporučená.
a co to pečivo v marketech-plné koše-,na které může kašlat každý a my si ho pak berem domů a sníme ho...Jak víme,že na něho někdo nezakašlal??

Bobča
napsal(a):
a co to pečivo v marketech-plné koše-,na které může kašlat každý a my si ho pak berem domů a sníme ho...Jak víme,že na něho někdo nezakašlal??
.....doporučují kupovat balené.....
Dámy, myslete trochu (nic ve zlém):
nebalené pečivo se teď přece nekupuje!
Vhodné jsou balené toustové chleby, balený chléb, balené sladké pečivo, když už je musíte mít.
Na rohlíky či koblihy se fakt vykašlete, protože je vysoká pravděpodobnsot, že se na ně už "vykašlal" nekdo před vámi.
To je snad logické, ne?
A ještě k tomu nakupování - pokud to jde, plaŤte bezkontaktně, nikoliv hotovými penězi. Chráníte sebe i tu chuděru pokladní, která většinou nemá ani obyč roušku a ani po ruce dezinfekci.

saola
napsal(a):
Dámy, myslete trochu (nic ve zlém):
nebalené pečivo se teď přece nekupuje!
Vhodné jsou balené toustové chleby, balený chléb, balené sladké pečivo, když už je musíte mít.
Na rohlíky či koblihy se fakt vykašlete, protože je vysoká pravděpodobnsot, že se na ně už "vykašlal" nekdo před vámi.
To je snad logické, ne?
A ještě k tomu nakupování - pokud to jde, plaŤte bezkontaktně, nikoliv hotovými penězi. Chráníte sebe i tu chuděru pokladní, která většinou nemá ani obyč roušku a ani po ruce dezinfekci.
...u nás v Albertu všechny pokladní desinfekci na kase mají, byla jsem nakupovat v pátek a to seděli bez roušek.....jinak kamarád pracující v Albertu nám dával před nějakou dobou školení jak si mýt ruce - pořád je proškolují jak se chránit....

Bobča
napsal(a):
,,,rovněž se doporučuje nakupovat do vlastní tašky - nepoužívat košík - když už, tak ostříkat desinfekcí místa, kde se ho budu držet......
napsal(a):
,,,rovněž se doporučuje nakupovat do vlastní tašky - nepoužívat košík - když už, tak ostříkat desinfekcí místa, kde se ho budu držet......
u nás mají ještě igeliťáky u pečiva...Já si teď kupuju(teda,už jsem nebyla nějaký čas) balený krájený a dám po částech do mrazáku...Jinak miluju kaiserky,ale právě,když vidím,kdo se v tom přehrabuje...Teď si je fakt odpustím..asi si je zkusím upéct doma,až to nebudu moct vydržet ..Pokladní v Bille měla desinfekci,ale roušku ne.Je to týden,může být všechno jinak..ale do auta když sednu,mám tam aspoň ty vlhčené ubrousky,utřu si ruce a volant...Mám v plánu nevylézt aspoň 14 dní a to nemám karanténu...nechci nikoho nakazit i tím kýcháním...

fikovnice
napsal(a):
"Právě jsem se vrátila - ne z hradu, ale z nákupu."
Vlastně kolikpak lidí třeba z mladé generace asi tak tuší, koho parafrázujete...?
Z mladé generace asi málokdo. Málo se zdůrazňuje a ve škole probírá, co se dělo, jak to bylo, jak se komunisti dostali k moci, jaká zvěrstva páchali zejména v padesátých letech, a jak moc tu čtyřicet let škodili. I to, jak pokřivili vztahy a vůbec vnímání lidí. Je vlastně neuvěřitelné, že to, co napáchali za čtyřicet let se stále projevuje, i když už třicet let nevládnou.
fikovnice
napsal(a):
Co je velmi zajímavá a bohužel také tíživá věc, tak to je pro mě to, co nastane POTÉ. Ona ta epidemie nějak prostě dopadne. Ale co pak? Ta situace je absolutně bezprecedentní (a není tedy z čeho odvozovat), ale myslím si, že ekonomické ztráty budou nevyčíslitelné, zvýrazní se rozdíly mezi lidmi - teď mám na mysli hlavně mezigenerační. Mluví se o tom, že se budou snižovat různé přídavky, rodičovská, asi se nebudou valorizovat důchody, kdoví jak to bude s daněmi, cenami komodit, apod. Někteří podnikatelé možná zkrachují, atd.atd. Nejsem vůbec odborník na ekonomii, ale myslím, že COVID s ní zamává velmi nepěkně. A předpokládám, že celosvětově.
A otázka druhá je, co se stane, pokud/až COVID zasáhne naplno Afriku. To si neumím příliš představit. Kontinent je to přelidněný až běda, ale takováto hypotetická "regulace" počtu lidí na něm se mi tedy fest příčí.
Na videích či fotkách z Afriky nějak ty staré lidi postrádám. Nebo blbě koukám nebo nejsou tak čiperní či zajímaví, aby je někdo nafotil.
Máte někdo fotku stařičké Afričanky?
napsal(a):
Z mladé generace asi málokdo. Málo se zdůrazňuje a ve škole probírá, co se dělo, jak to bylo, jak se komunisti dostali k moci, jaká zvěrstva páchali zejména v padesátých letech, a jak moc tu čtyřicet let škodili. I to, jak pokřivili vztahy a vůbec vnímání lidí. Je vlastně neuvěřitelné, že to, co napáchali za čtyřicet let se stále projevuje, i když už třicet let nevládnou.
Naprosto souhlasím...přesto mě Vaše úvodní věta pobavila. Snad i proto, že ji také občas při návratu odkudkoli používám.
napsal(a):
Svým způsobem je smutné, že můj odhad je, že tu zmiňovanou větu bude znát málokdo napříč všemi generacemi.
saola
napsal(a):
Vůbec nechápu, jak někdo za těchto okolností může nebalené pečivo, uzeniny, sýry, cukrovinky apod vůbec ještě prodávat, že je to vůbec dovoleno.
Holt samí odborníci, no.
Takové potraviny nekupujte a nesahejte na ně.
"Saolo", je můj odhad správný, když se domnívám, že profesně se pohybujete právě někde v oblasti hygepid? Nebo jsem vedle jak ta jedle? Anebo to nechcete uvést?
Jak se chovají ke všemu živému je trestuhodné, jenže za to pteď pyká celý svět.
https://a2larm.cz/2020/03/za-novy-koronavirus-muze-nasili-na-zviratech/
tohle na mě "kuklo" na netu.. ..Na co lidi nepřijdou...
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/nedostatek-rousek-rektor-cvut-vymyslel-jak-si-masku-snadno-vyrobit-doma-40316726?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Bobča
napsal(a):
tohle na mě "kuklo" na netu.. ..Na co lidi nepřijdou...
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/nedostatek-rousek-rektor-cvut-vymyslel-jak-si-masku-snadno-vyrobit-doma-40316726?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
se nesměj, máš? Já ne, tak asi budu vyrábět

Je to teď na palici. Včera nás z práce nahnali domů, že máme až do 24. 3. teda volno...ve 12:00 zase, že teda musíme do práce, protože elektronika atd...jenže...naše prodejna prodává hry a herní konzole, plus figurky a další herní "merch"...OC nám tvrdilo, že máme mít zavřeno, protože nejsme spotřební elektronika, ale že jim to je ve výsledku jedno, ať si otevřeme na naše riziko...firma nám nařídila nechat otevřeno...neposlali nám žádné rukavice, dezinfekci, ani roušky a musíme být v práci ...přitom polovina našich prodejen je zavřená, protože to OC nedovolilo...nechápu. Doufám, že půjdou kolem policajti a nakážou nám zavřít ...
kdybych tu neměla svoji dezinfekci, kterou používám neustále, protože sahám na peníze, tak nevím a žádnou teď neseženu...jsme tu spolu s drogerkou, lékárnou, optikou, datartem a tescem jediní, co mají v obchoďáku otevřeno .
Čekala jsem, že aspoň lidi budou mít rozum, ale neustále (i s dětma!) se sem někdo chodí "jen koukat" a ochmatávat všechno kolem...
napsal(a):
Je to teď na palici. Včera nás z práce nahnali domů, že máme až do 24. 3. teda volno...ve 12:00 zase, že teda musíme do práce, protože elektronika atd...jenže...naše prodejna prodává hry a herní konzole, plus figurky a další herní "merch"...OC nám tvrdilo, že máme mít zavřeno, protože nejsme spotřební elektronika, ale že jim to je ve výsledku jedno, ať si otevřeme na naše riziko...firma nám nařídila nechat otevřeno...neposlali nám žádné rukavice, dezinfekci, ani roušky a musíme být v práci ...přitom polovina našich prodejen je zavřená, protože to OC nedovolilo...nechápu. Doufám, že půjdou kolem policajti a nakážou nám zavřít ...
kdybych tu neměla svoji dezinfekci, kterou používám neustále, protože sahám na peníze, tak nevím a žádnou teď neseženu...jsme tu spolu s drogerkou, lékárnou, optikou, datartem a tescem jediní, co mají v obchoďáku otevřeno .
Čekala jsem, že aspoň lidi budou mít rozum, ale neustále (i s dětma!) se sem někdo chodí "jen koukat" a ochmatávat všechno kolem...
Tak si alespoň vedle kupte tu Alpu...na desinfekci. Jinak nějak nechápu, proč vy máte mít otevřeno
Pro fíkovnici:
co se týče hygepid, chemie a mikrobiologie, odpověď je ano, do podrobností ohledně konkretizace zaměstnání jít veřejně nechci.
Pro gaelle:
co se týče ovoce a zeleniny - tam je vhodnější vybírat druhy, které je na rozdíl od nebaleného pečiva možné omýt, oloupat či tepelně upravovat. Nebo zeleninu i ovoce mražené či sterilované.
To sahání na peníze je na houby, dělá to každý a málokdo si pokaždé poté ty ruce vydezinfikuje. To mě děsí trochu víc než nějaká madla košíku v supermarketu, ta jde vzít přes rukáv bundy nebo si vzít rukavice (už jsem taky viděla), ale peníze bere člověk do ruky často několikrát denně a ne vždy si to uvědomí.
Kolega trefně poznamenal, že když byl celý národ tak okouzlen Černobylem (seriálem), je v podstatě pro tuto situaci vzdělán, tak prostě nechápe, proč je kolem toho tolik humbuku, když každý ví, co má dělat - a má pravdu v tom, že je to podobné jako radioaktivita v tom smyslu, že prostě ve veřejnémprostoru musíte předpokládat, že vše je špinavé (infekční) a maximální měrou po celou dobu chránit sám sebe, uvědomovat si aktivně to riziko a dělat osobní opatření, které za vás na té osobní úrovni žádné nařízení govermentu neudělá.
napsal(a):
Směrem k těm, co se chodí jen koukat, je vhodné opatrně zakašlat nebo před nimi předstírat dechovou nedostatečnost a celkovou slabost
Budou pryč razdva.
hn..
napsal(a):
postřeh z mého bezprostředního okolí. Ženy jsou ukázněnější než muži. Donutit starého chlapa, který ví všechno nejlíp, aby si myl pořádně ruce ? Nadlidský výkon. Jinak všem přeji klid a zdraví.
Tak u nás je to opačně: muž je odjakživa přehnaně čistotný, protože u nich se umíralo,,na rýmičku". Kdyby pes prošel kolem stolku, tchýně už si z něho nic nevezme. A mě muž pořád opakuje(odjakživa, ne teď) umyj si ruce, umyla jsi si ruce, pořádně?!?

napsal(a):
Jo tak naše firma poslala mail, ještě teda než byly uzavřené obchody, tuším, že ve čtvrtek, že objednali pro pokladní desinfekci a bude cca do 14-ti dnů.....no mám naštěstí svojí, používám to běžně, neříkám, že si ruce za běžné situace dezenfikuju stejně, protože dělám s penězma, ale je fakt že to zatím nebylo po každém převzetí hotovosti.
A jinak já teda rozhodně nepanikařím, neb tam bylo taky napsáno, že to je jako chřipka a tu měl každý z nás, akorát se to rychleji šíří, tak abychom nepanikařili a tak nevím, co celá republika šílí, když o nic nejde...já mám v popisu práce, že se mám držet pokynů vedení a tudíž teda nepanikařím
Ne na rovinu, jsem ráda, že nás zavřeli pro běžné zákazníky a lituju personál obchodů s potravinami, protože jsou ve styku s hromadou lidí a třeba respirátory pro ně nejsou, možná kdybychom chodili všichni v rouškách....ale když jsem byla v lékárně vyzvednout recept, tak tam byla cedule, že roušky nejsou...možná objednat někde z internetu, ale i tak by to mělo nějaký smysl jen kdyby to nosili fakt všichni.
pepepepe

XXX.XXX.50.131
Jestli nás zavřou do karantény a budem smět jen do práce, tak to znamená, že nebudem ani moct vyvenčit psa? Případně to hrozí, kdyby začal platit i zákaz vycházení...
Jak pak řešíte venčení psa v bytě? Já mám hodně vychovaného pejska, který i když má třeba průjem, tak si řekne. Nerad bych ho učil dělat loužičky doma.

pepepepe
napsal(a):
Jestli nás zavřou do karantény a budem smět jen do práce, tak to znamená, že nebudem ani moct vyvenčit psa? Případně to hrozí, kdyby začal platit i zákaz vycházení...
Jak pak řešíte venčení psa v bytě? Já mám hodně vychovaného pejska, který i když má třeba průjem, tak si řekne. Nerad bych ho učil dělat loužičky doma.
Já mám pocit, že i teď lidi, co jsou v karanténě a nemá jim kdo vyvenčit psa, tak snad můžou ráno a večer a stranit se lidí.
pepepepe
napsal(a):
Psa budete moct vyvenčit, i nakoupit si. Nemohou lidi zavřít v bytech jako trestance.

http://jvpress.cz/domains/jvpress.cz/2020/03/14/videorozhovor-co-je-koronavir-kde-se-vzala-epidemie-covid-19-pochazi-z-cinske-laboratore/
Hlavně ten závěr je hodně zajímavý.
fikovnice
napsal(a):
Tak začnu od konce - mně Vodafone neposlal nic...
Při mé profesi...říkám, že nakažených jsou nejméně tisíce a bude jich přibývat... Můj odhad je, že peak budou řádově desetitisíce (pravděpodobně i více). Pokud Prymula řekl, že bezpříznakových nakažených jsou desítky - stovky, tak lže. Je jich jednoznačně víc. Já teď měla co dělat sama se sebou, tak jsem situaci nějak nesledovala. Přes tuto lež jej ale nadále uznávám. Nevím - ale předpokládám, že to dostal direktivně - dát médiím méně závažnou info. Ale pohybujeme se v rovině spekulací.
O zavírání obchodů mluvil specielně Prymula asi dva dny zpátky. Řekl, že OC se zavřou do deseti dnů. O tom, že by se psalo, že obchody se zavírat nebudou, nevím. Ale je možné, že jsem některé zprávy prošvihla...
Každopádně, jsou-li nějaká čísla (jen odhady samozřejmě) manipulována, není to dobře a jako jediný důvod vidím snahu, aby se zabránilo ještě větší panice než už mnohde je. Ale "Saolo" já neříkám, že se lhaním souhlasím, to opravdu ne...
Edit: Tak nakonec mi Vodafone napsal. Ale až někdy tuším dnes dopoledne.
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
co se týče hygepid, chemie a mikrobiologie, odpověď je ano, do podrobností ohledně konkretizace zaměstnání jít veřejně nechci.
Pro gaelle:
co se týče ovoce a zeleniny - tam je vhodnější vybírat druhy, které je na rozdíl od nebaleného pečiva možné omýt, oloupat či tepelně upravovat. Nebo zeleninu i ovoce mražené či sterilované.
To sahání na peníze je na houby, dělá to každý a málokdo si pokaždé poté ty ruce vydezinfikuje. To mě děsí trochu víc než nějaká madla košíku v supermarketu, ta jde vzít přes rukáv bundy nebo si vzít rukavice (už jsem taky viděla), ale peníze bere člověk do ruky často několikrát denně a ne vždy si to uvědomí.
Kolega trefně poznamenal, že když byl celý národ tak okouzlen Černobylem (seriálem), je v podstatě pro tuto situaci vzdělán, tak prostě nechápe, proč je kolem toho tolik humbuku, když každý ví, co má dělat - a má pravdu v tom, že je to podobné jako radioaktivita v tom smyslu, že prostě ve veřejnémprostoru musíte předpokládat, že vše je špinavé (infekční) a maximální měrou po celou dobu chránit sám sebe, uvědomovat si aktivně to riziko a dělat osobní opatření, které za vás na té osobní úrovni žádné nařízení govermentu neudělá.
Děkuji, měla jsem to tušení již delší dobu.
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
Pro gaelle:
Jinak jsem si vyslechla rozhovor s dr. Pekovou (kterou jste doporučovala), je normálně dostupný na youtube - kolem 15 min +-. Ona v tom rozhovoru naznačuje, že původ koronaviru není z hadů, netopýrů, luskounů, apod.....nýbrž....z Wuchanu - konkrétně tamní laboratoře pracující s koronaviry. To, že tam ta labina je, proběhlo médii už dávno. To, že jsem velmi velmi opatrně naznačovala i tuto možnost (únik vědomý/nevědomý z laboratoře), je také pravda. Ale vždy jsem byla zahlušena. že je to nesmysl. Co si o tom myslíte Vy? Já vím, pohybujeme se samozřejmě v rovině spekulací a pravda stejně asi nevyjde na povrch nikdy. Druhá věc je, že to, co se dnes děje, je opravdu bezprecedentní. Děkan LF MU označil současné ochromení Česka ale i celého světa podobné tomu, co nastalo po 11. září.

fikovnice
napsal(a):
Jinak jsem si vyslechla rozhovor s dr. Pekovou (kterou jste doporučovala), je normálně dostupný na youtube - kolem 15 min +-. Ona v tom rozhovoru naznačuje, že původ koronaviru není z hadů, netopýrů, luskounů, apod.....nýbrž....z Wuchanu - konkrétně tamní laboratoře pracující s koronaviry. To, že tam ta labina je, proběhlo médii už dávno. To, že jsem velmi velmi opatrně naznačovala i tuto možnost (únik vědomý/nevědomý z laboratoře), je také pravda. Ale vždy jsem byla zahlušena. že je to nesmysl. Co si o tom myslíte Vy? Já vím, pohybujeme se samozřejmě v rovině spekulací a pravda stejně asi nevyjde na povrch nikdy. Druhá věc je, že to, co se dnes děje, je opravdu bezprecedentní. Děkan LF MU označil současné ochromení Česka ale i celého světa podobné tomu, co nastalo po 11. září.
myslím si, že je to úplně fuk, odkud to jde.
koronaviry jsou rna viry, mutující, neustále měnící se, není třeba hledat v jejich přítomnosti jakýkoliv úmysl nebo vůbec lidský faktor. samy z luskounů to umí taky
a na výsledku to vůbec nic nemění
na disease x se čeká už leta, tak je tady

No, ta paní viz můj odkaz ví o čem mluví. Pro koho je to moc dlouhé, tak tam opravdu ten konec je minimálně k zamyšlení. A upřimně - kolik lidí tomu rozumí? Myslím že moc ne.
http://jvpress.cz/domains/jvpress.cz/2020/03/14/videorozhovor-co-je-koronavir-kde-se-vzala-epidemie-covid-19-pochazi-z-cinske-laboratore/
napsal(a):
koronaviry jsou rna viry, mutující, neustále měnící se, není třeba hledat v jejich přítomnosti jakýkoliv úmysl nebo vůbec lidský faktor. samy z luskounů to umí taky
No, mně to úplně jedno není, i když na mně houby záleží. Ale prokázal-li by se úmysl, budou následky (a případná odveta) ještě děsivější než nemoc sama...
napsal(a):
No, ta paní viz můj odkaz ví o čem mluví. Pro koho je to moc dlouhé, tak tam opravdu ten konec je minimálně k zamyšlení. A upřimně - kolik lidí tomu rozumí? Myslím že moc ne.
No, to je ten rozhovor, který jsem zmiňovala. Dr. Peková se nicméně dostala do sporu s českou vládou, potažmo Babišem a Vojtěchem (toho tedy opravdu nemusím), takže může vypouštět schválně do médií různá spekulativní tvrzení, která už stejně mezi lidmi jsou, a přiživovat je. Ale píšu "může vypouštět" a nikdy bych si nedovolila tvrdit, že to tak opravdu je, že dělá něco naschvál, atd.
napsal(a):
Ono, když si to vezmete "kolem a kolem", mám pocit, že u COVIDu je největší průsečík ta obrovská virulence. Procento vážných komplikací ve vyspělých státech se nakonec nejeví tak vysoké, jak jsem se bála třeba já ze začátku. I když - ono se ještě uvidí, peak je dle mě ještě poměrně daleko před námi...

fikovnice
napsal(a):
Stejně mi pořád vrtá v hlavě ta Itálie. Tuším tam vychází nyní smrtnost kolem nějakých +- 6%, což je naprosto děsivé! To mají o řád či více nakažených a nestíhají testovat, a proto jim vychází takovéto šílené číslo? Nebo je fakt jejich zdravotnictví taková tragédie?
naprosto přetížené nemocnice, když jedete triáž a prostě některé pacienty neléčíte, protože stejně umřou, a jiné pošlete domů, tak z toho pak vylézá leccos, ta věc má koneckonců těžký průběh u 20% lidí, to je prostě strašně moc, když k tomu připočtete exponencionální šíření.
a samozřejmě bude tam hromada neostestovaných lidí, ze stejného důvodu. na testování lidí, co nepotřebují nemocnici, není asi ani čas, ani kapacita.
taky je možné, že už je to nějaký mutantní kmen, v tom případě to zjistíme brzo.
napsal(a):
poslechla jsem si to a podle mě to řekla dobře...ale to je čistě můj názor....
Ale teď už musíme řešit ne,kdo to zavinil,ale spíš kdo to pořád roznáší...když ti co mají být v karanténě si klidně jedou u nás na hory atd....Ve zprávách-jestli jste zaznamenali, byl vstup-krátce(byl změněný hlas)snad u nás naši výrobci taky nabízeli roušky,a na čem to ztroskotalo!!!.Copak u nás to nikdo nedokáže vyrobit??O tom nikdo nemluví,že to někde u nás je,ale že na to nejsou peníze....Asi to z Číny bude levnější...A speciál ještě nevyletěl...
Neříkám ty plátěné,co šijí někde v Brně pro sestřičky v domovech důchodců a vůbec pro charity-je to záslužná činnost
Ráno začínám šít...aspoň pro sebe,když bych musela ven..

přiznám, nečetla jsem to celé, ale připadá mi, že to vláda nezvládla. Nezajistit ani dostatek roušek pro zdravotníky, lékárníky apod, je neskutečné. Proslovy o tom, jak se nezavřou obchody s potravinami, no dobře a co varianta, že se prokáže nákaza u zaměstnanců. Naše zahradnická firma má naštěstí eshop, ale zajímalo by mě, co budou dělat kolegové z jiných firem, kde eshop není. Pro nás je jarní sezona klíčová, co se neudělá teď, už se nedožene. Neumím si představit, co bude napodzim. Že to nebude dobré, jsem si myslela, ale je to ještě horší, než jsem čekala.
napsal(a):
naprosto přetížené nemocnice, když jedete triáž a prostě některé pacienty neléčíte, protože stejně umřou, a jiné pošlete domů, tak z toho pak vylézá leccos, ta věc má koneckonců těžký průběh u 20% lidí, to je prostě strašně moc, když k tomu připočtete exponencionální šíření.
a samozřejmě bude tam hromada neostestovaných lidí, ze stejného důvodu. na testování lidí, co nepotřebují nemocnici, není asi ani čas, ani kapacita.
taky je možné, že už je to nějaký mutantní kmen, v tom případě to zjistíme brzo.
Jo jo, že virus již stihl zmutovat, mě napadlo také...
"Zajímavě" se tedy - asoň co vím - chovají Němci. Jeden čehý, druhý hot.
To číslo 20% těžkých průběhů jsem uváděla již někdy na začátku diskuze. Ale teď jsem poněkud na vážkách, je to opravdu tak....? Je poněkud tristní, že relevantní info nemá v tuto chvíli prostě nikdo, jednoduše proto, že relevantní info lze získat až po proběhnutí epidemie.

fikovnice
napsal(a):
Jo jo, že virus již stihl zmutovat, mě napadlo také...
"Zajímavě" se tedy - asoň co vím - chovají Němci. Jeden čehý, druhý hot.
To číslo 20% těžkých průběhů jsem uváděla již někdy na začátku diskuze. Ale teď jsem poněkud na vážkách, je to opravdu tak....? Je poněkud tristní, že relevantní info nemá v tuto chvíli prostě nikdo, jednoduše proto, že relevantní info lze získat až po proběhnutí epidemie.
tohle info se blbě získává, v podstatě jediný způsob, jak zjistit, kolik je fakt bezpříznakových nosičů, kteří zůstanou bez příznaků po celou dobu nemoci, je otestovat úplně ,ale úplně všechny.
jenže na to nejsou kapacity ani testovací sety.
fikovnice
napsal(a):
No, to je ten rozhovor, který jsem zmiňovala. Dr. Peková se nicméně dostala do sporu s českou vládou, potažmo Babišem a Vojtěchem (toho tedy opravdu nemusím), takže může vypouštět schválně do médií různá spekulativní tvrzení, která už stejně mezi lidmi jsou, a přiživovat je. Ale píšu "může vypouštět" a nikdy bych si nedovolila tvrdit, že to tak opravdu je, že dělá něco naschvál, atd.
Já tedy pochybuj, že viditelný člověk - profesionál v oboru - by si v této situaci dovolil "vypouštět" cokoliv, co nemá podložené. Paní doktorka na mě působí jako důvěryhodný profík s velkým osobním nasazením, viz nyní její nabídka poskytnout zdarma všem identifikovaným žadatelům alternativní dostupnější test...
https://www.facebook.com/TiliaLaboratories/
napsal(a):
přiznám, nečetla jsem to celé, ale připadá mi, že to vláda nezvládla. Nezajistit ani dostatek roušek pro zdravotníky, lékárníky apod, je neskutečné. Proslovy o tom, jak se nezavřou obchody s potravinami, no dobře a co varianta, že se prokáže nákaza u zaměstnanců. Naše zahradnická firma má naštěstí eshop, ale zajímalo by mě, co budou dělat kolegové z jiných firem, kde eshop není. Pro nás je jarní sezona klíčová, co se neudělá teď, už se nedožene. Neumím si představit, co bude napodzim. Že to nebude dobré, jsem si myslela, ale je to ještě horší, než jsem čekala.
Internetové obchody zatím fungují (dnes v neděli), ale vzhledem k tomu, že pro většinu z nich jsou alfou a omegou dopravci, může se to po vyhlášení karantény změnit, protože doprava maloobchodních zásilek omezena být může.
Co se týče hypotézy o laboratorním původu, osobně si to nemyslím, ale co my jen víme? Zatím můžeme jen spekulovat. Stále věřím tomu, co zmínila p. Merkelová o těch 70% populace - vzhledem k chaotickým a bezzubým opatřením, absenci roušek pro všechny a hlavně neschopnosti vlády jednotlivé kroky srozumitelně a podrobně férově vysvětlovat tak, aby i člověk touto problematikou nepolíbený jasně pochopil rizika a jak je může sám svým přístupem eliminovat, tak spíš věřím u nás na ještě vyšší procento.
Ono je pěkné říct karanténa - ale taky by bylo dobré vysvětlit podrobně, jak se při ní chovat. Ano, bude možné venčit psa, jezdit do práce i nakupovat, ale jak konkrétně tohle všechno provádět co nejšetrněji k ostatním, to už nikdo podrobně nevysvětluje, a ani nemůže, protože základem bezpečnosti je pro každého vlastnictví několika funkčních FFP3. A co má dělat tedy chudák občan, když je nemají ani zdravotníci?
V Lidlu dnes v regálech rozvalená kvanta nebaleného pečiva - a lidi to kupují, protože jim nikdo nevysvětlil, proč by neměli. stejně tak ovoce i zelenina, žádné krytí těch regálů, prostě nic. Tak jako co? No, vyhlásí se karanténa, a lepší to stejně nebude.

GAELLE
napsal(a):
já děkuji za vaše info předala jsem dál všem mým známým
Doufam, ze jde o sarkasmus...

...pokud ne, je vsem snad jasne ze i to "balene pecivo" musi nekdo vyrobit, zabalit, naskladnit, dovezt, roztridit umistit do regalu a jen stroj to neni.
...a porad jsou kolem toho "viry" od zacatku az do konce...
napsal(a):
...pokud ne, je vsem snad jasne ze i to "balene pecivo" musi nekdo vyrobit, zabalit, naskladnit, dovezt, roztridit umistit do regalu a jen stroj to neni.
...a porad jsou kolem toho "viry" od zacatku az do konce...
Balené pečivo dávají v marketu do regálů normálně rukama

No neke... Hruza :)
Zakazat.

No, my jsme přešli na systém, že sladké pečivo upeču doma a chleba kupujeme normálně nebalený, ale okamžitě doma putuje do rozpálené trouby. Pochybuju, že ten virus dá 250 stupňů.
Výhledově jsem připravena péct doma žitný kváskový chléb (dříve jsem pekla pravidelně, teď čekám, až se mi vylíhne kvas).

Ale doma na to maka a rozdava jen jedinec s negativnim testem... ze...?
A vse ostatni sup do antiviroveho pytle - na pak...

napsal(a):
Ale doma na to maka a rozdava jen jedinec s negativnim testem... ze...?
A vse ostatni sup do antiviroveho pytle - na pak...
Jenže to už by pak rodina nemohla jíst nic. Ani ten guláš, co jsem dneska navařila
Pořád je takto mnohem nižší riziko, než u běžného pečiva z obchodu.

No - nemela by, pokud jste byla lyzovat v Italii a dvakrat jste si do jidla kychla...
Myslim, ze vse je na selskem rozumu.
Proste... ani to "balene pecivo" vas neocharani....
Chytit to muze od kud koliv...

napsal(a):
No - nemela by, pokud jste byla lyzovat v Italii a dvakrat jste si do jidla kychla...
Myslim, ze vse je na selskem rozumu.
Proste... ani to "balene pecivo" vas neocharani....
Chytit to muze od kud koliv...
Jasně, všechno je to relativní, ale člověk se může snažit riziko eliminovat na minimum.
A přiznám se, že si kladu otázku, do jaké míry vadí, když člověk ten virus sní. Tak trochu si myslím, že by ho mohly aspoň částečně vyřadit z provozu žaludeční šťávy. Jako mnohem rizikovější vidím to vdechnutí, ať již z kapének letících vzduchem, či přenesením na sliznice třeba neumytýma rukama.
napsal(a):
No, my jsme přešli na systém, že sladké pečivo upeču doma a chleba kupujeme normálně nebalený, ale okamžitě doma putuje do rozpálené trouby. Pochybuju, že ten virus dá 250 stupňů.
Výhledově jsem připravena péct doma žitný kváskový chléb (dříve jsem pekla pravidelně, teď čekám, až se mi vylíhne kvas).
A to pečivo dát do mrazáku, to tomu asi nepomůže, že?

Huskyjanina
napsal(a):
A to pečivo dát do mrazáku, to tomu asi nepomůže, že?
Ne, viry snášejí mráz celem v pohodě, ale vadí jim vysoké teploty. Takže bez milosti upálit

Tak jinak, je uplne jedno jestli sahnete na housku, mouku, balik... co nekdo infikoval...
Je jedno jestli to neco prevarite, snite...
Ten vir tam bud je, nebo neni.
Je to ruleta.
napsal(a):
Děláme to stejně.

napsal(a):
Tak jinak, je uplne jedno jestli sahnete na housku, mouku, balik... co nekdo infikoval...
Je to ruleta.
To myslíte jak? Že nemá smysl nic podnikat? Mytí rukou, dezinfekce, sterilizace vysokou teplotou... nic? Nač pak teda všechna ta opatření, stav nouze, karanténa... když je to podle vás stejně jen ruská ruleta?
Jistý podíl štěstí nebo smůly nepopírám, ale jsem přesvědčená, že stále zůstává dost proměnných, které ovlivnit můžu. A čím víc lidí si to uvědomí a bude se dle toho chovat, tím větší šanci máme. Nejen jako jednotlivci, ale hlavně jako celek.
neverend

XXX.XXX.213.247
Musí to holt zvládnout imunita.Je velmi pravděpodobné,že to dostane většina z nás a tomu se opravdu asi neubráníme.Holt v dobách kdy byl svět ještě rozdělen by se tohle stalo těžko.Daň za globální svět a viry holt cestují s námi.Udělali jsme jim k tomu vlastně skvělé podmínky.🙂
napsal(a):
Je to ruleta.
V žádném případě se vám za váš názor nevysmívám, ale jak to prezentujete, jste typickým příkladem stále bohužel nepoučeného občana, přes všechna dosud vydaná nařízení a opatření, který se - pokud možnost nákazy považuje za pouhou ruletu - nebude pravděpodobně chovat zodpovědně ani k sobě ani k ostatním.
Evidentně umíte číst, máte přístup na internet, jste tedy informována alespoň základním způsobem, další informace a postupy si můžete kdykoliv dohledávat, a přesto nebudete dělat nic? Necháte to jen na pravděpodobnosti?
Slinici taky přecházíte kdykoliv a necháváte výsledek, jestli vás auto sestřelí, výhradně na náhodě?
Je spousta věcí, které osobně můžete dělat, abyste riziko nákazy snížila. Nedělat nic a spoléhat na štěstí by mělo být trestné, i když je těžké vám to mít za zlé - nikdo vám bohužel stále podstatu nevysvětlil tak, abyste pochopila problém.

"Nejen jako jednotlivci, ale hlavně jako celek."
pro celek (a tím i pro jednotlivce) je podstatný pojem "kolektivní imunita"
a tím nastává otázka, zda Boris a pan prof. Pirk nemají pravdu......
Pořád se neví, jak to vlastně se šířením viru je, protože není v silách nikoho testovat celou populaci. ALe je pořád rozumné se chovat, jako by jeden každý člověk infekční byl, a chránit maximální měrou sebe i ostatní pomocí osobních ochranných pomůcek (byť imrovizovaných) a celkového denního režimu:
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/koronavirus-je-nejnakazlivejsi-nez-se-objevi-priznaky-ukazal-nemecky-vyzkum-40316769?seq_no=6&source=hp&dop_ab_variant=315440&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
pk73

XXX.XXX.152.4
Ako pri kazdom viruse, je najlepsia cesta izolacia. Pokial sa dokazete kvalitne izolovat, prezijete bez ujmy. Problem je, ze ludom nedochadza, ako to spravit .Casto pohoria na banalite. Za chyby sa plati a teraz to bude zivotom.
Zopar debilkov nakazi aj normalnych ludi, jednoducho prisiel cas chovat sa az prilis drasticky. Ak mozete, chodte na chatu s nikym nebudte a vydrzte kolko sa da ako rodina mimo. Kto nema moznost ist na chatu, zahradu, nech sedi doma a nikam nechodi.
Teraz pride do cz a sk kopec nakazenych to su presne ti sasovia, co im je vsetko jedno.Okamzite karantena bez milosti.
Kto prezije? ten kto nikam ani do obchodu nemusi.
Ten zvysok?Jednoduho umre bud na svoju blbost, alebo smolu, ci blbost druheho.
Chape tu niekto vobec ze uz ide o prezitie?
zjavne nie,kedze vam ide voda,plyn,elektrina,internet, no casom nepojde nic
mate strach? tak ste pochopili a zacnite sa tak spravat

pk73
napsal(a):
Ako pri kazdom viruse, je najlepsia cesta izolacia. Pokial sa dokazete kvalitne izolovat, prezijete bez ujmy. Problem je, ze ludom nedochadza, ako to spravit .Casto pohoria na banalite. Za chyby sa plati a teraz to bude zivotom.
Zopar debilkov nakazi aj normalnych ludi, jednoducho prisiel cas chovat sa az prilis drasticky. Ak mozete, chodte na chatu s nikym nebudte a vydrzte kolko sa da ako rodina mimo. Kto nema moznost ist na chatu, zahradu, nech sedi doma a nikam nechodi.
Teraz pride do cz a sk kopec nakazenych to su presne ti sasovia, co im je vsetko jedno.Okamzite karantena bez milosti.
zjavne nie,kedze vam ide voda,plyn,elektrina,internet, no casom nepojde nic
mate strach? tak ste pochopili a zacnite sa tak spravat
I když je situace vážná, tak říkat -
je hloupost. Fakt to není mor.
fikovnice
napsal(a):
Já jsem to myslel trošku jinak. A asi jsem se špatně vyjádřil, za což se omlouvám!
Mně osobně hodně vadí lynč lyžařů! (Podotýkám, že lyžovat v It. jsem nebyl a ani nikdo z mého nejbližšího okolí.) Vláda až zhruba před 18 dny vyjádřila NEDOPORUČENÍ cestovat do 4 italských regionů. Podstatná část lyžařů byla v Trentinu a jiných oblastech, o jejichž nebezpečnosti se v té době vůbec nemluvilo! Kdyby vláda už někdy v průběhu února ZAKÁZALA cestovat do Itálie, musely by plnění za neuskutečněné zájezdy platit pojišťovny. Lidi by se jednak nebáli, že přijdou a peníze, a jednak by se (díky zákazu) dozvěděli, že je to tam opravdu prů.er. Jenže nebyl zájem řádně informovat. (Nemluvím o těch, kdo jeli minulý týden! Mluvím o prázdninářích z posledního únorového a prvního březnového týdne.)
A naopak naprosto nechápu, proč spousta (možná dokonce většina) lidí podporuje a chválí vládu. Vždyť to je nehorázný amaterismus, co předvádějí! Všechny informace přicházejí pozdě, některé vůbec, potentáti veřejnosti lžou, zatajují a nezvládají, zásadní věci se schvalují a vyhlašují v noci... Babiš si dělá své PR a předvolební kampaň v médiích, lže, překrucuje a vymýšlí si. A národ mu tleská, jak je dobrej, že vůbec nespí a maká pro nás, protože osmkrát za den opakuje svoje nesmysly v televizi. Může mi, moc prosím, někdo objasnit, co tak převratného udělal? Kde jsou ty roušky, co slíbil osobně přivézt všude tam, kde chybí? Opatření, která tenhle cirkus přijímá, jsou nekoncepční, zmatená, mnohdy protichůdná a hlavně přicházejí pozdě.
Žena pracuje ve zdravotnictví, v první linii. Nemá ani jeden jediný respirátor a roušky má pouze díky tomu, že na pracovišti měla dostatečnou zásobu. Jak je možné, že stát nemá zásoby? Bude potrestán ten, kdo to zanedbal a zavinil, když bylo už v lednu jasné, že se na nás z Číny řítí průšvih? Kdo dostane trest za to, že byla na konci ledna (!) smetena žádost opozičních poslanců o projednání situace v Číně a přijetí opatření pro ČR? (Že to rukou společnou shodily ze stolu ANO, ČSSD a komouši, asi není nutno zdůrazňovat.)
Prostě mi činnost Babiše a jeho poskoků nijak neimponuje, vadí mi naivita lidí, kteří se nechávají denodenně „ukecat“ ptákovinama z televize, a zesměšňují lidi typu Saoly. (A už mlčím, zvýšil se mi tlak a stoupla teplota. :-) )
pk73

XXX.XXX.152.4
https://dennikn.sk/1796493/talianski-lekari-si-musia-vyberat-koho-zachrania-uprednostnite-mladsich-a-zdravsich-hovori-nariadenie/
jj uplna pohodicka, vlastne je to len tak pre zabavku , svejku

pk73
napsal(a):
https://dennikn.sk/1796493/talianski-lekari-si-musia-vyberat-koho-zachrania-uprednostnite-mladsich-a-zdravsich-hovori-nariadenie/
jj uplna pohodicka, vlastne je to len tak pre zabavku , svejku
Přečtěte si PROČ to tak v Itálii je. A proto, aby taková situace nenastala u nás, nařizuje vláda všechna ta opatření...
Dasvo - s těma lyžařema pravdu nemáte. Podstatné procento nakažených je právě díky lyžařům. Oni nevěděli, protože VLÁDA jim neřekla, že nemají jezdit ani tam, ani tam? Když zvládnou hledat informace o tom, kam jet lyžovat, jistě se k nim dostala i informace, jak zle je na tom Itálie. Stačila jedna pokojská, jeden číšník, kteří se tam vrátili na turnus z epicentra. To jim nedošlo, že takové riziko tam je, vzhledem k počtům nakažených? Ne, opravdu mi nemusí nikdo diktovat, co mám dělat, protože jsem dospělý člověk. A to byli i všichni ti lyžaři, co se takto rozhodnuli, bez ohledu na ostatní a tajili to a nelezli do karantény. Nikdo na ně neměl mít ohledy od začátku a tu karanténu měli mít bez debat povinnou. Ale to ne, to se pořád dělají nějaké ústupky a odes...to celá republika..nakonec

Ať udělá vláda co udělá, tak se vždycky vynoří armáda "internetových odborníků", kteří vědí, že je to špatně, a vědí, jak se to má udělat správně. Škoda, že o nich vláda neví. Asi přirozená skromnost...
napsal(a):
Tak pravdou je že kolektivní imunita by pomohla, ale řekněte těm statisícům důchodců a chronicky nemocným, že by měli obětovat své životy. A taky je otázkou jestli jsme schopni si na Covid imunitu vytvořit. Nikdo totiž neví jaký vlastně dáreček jsme z Číny dostali, jak se bude chovat v určitých podmínkách. Zatím jsou vše dohady.

napsal(a):
Kolektivní imunita by byla fajn, ale jak jí docílit? Není moc rozumné nechat to neřízeně proletět populací, viz Itálie a další země. A i tam už se probrali, bohužel pozdě a důsledky jsou strašné :(
pk73

XXX.XXX.152.4
Ja to predsa chapem, nakupene a urobene opatrenia mam uz vyse 3 tyzdnov v predstihu.

Tady je taky návod - https://www.youtube.com/watch?v=KoSEmtVsQVg
Kdo nemá šicí stroj - https://www.youtube.com/watch?v=WJ5GcvYF6WY

Moyda
napsal(a):
Tak pravdou je že kolektivní imunita by pomohla, ale řekněte těm statisícům důchodců a chronicky nemocným, že by měli obětovat své životy. A taky je otázkou jestli jsme schopni si na Covid imunitu vytvořit. Nikdo totiž neví jaký vlastně dáreček jsme z Číny dostali, jak se bude chovat v určitých podmínkách. Zatím jsou vše dohady.
až takto ne
Boris, alespoň dle sdělovacích prostředků, to má vymyšleno nějak tak, že rizikové skupiny do dlouhodobé karantény, a zbytkem nechť to proběhne
jinak samozřejmě jsou neznámé.....
napsal(a):
Ať udělá vláda co udělá, tak se vždycky vynoří armáda "internetových odborníků", kteří vědí, že je to špatně, a vědí, jak se to má udělat správně. Škoda, že o nich vláda neví. Asi přirozená skromnost...
Ale ví, balu, samozřejmě, že o nich ví. Jenže je neposlouchá! A je úplně jedno, jestli jsou to epidemiologové s včasným varováním, správce státních rezerv s upozorněním na nedostatky, anebo ti pit.mí opozičníci.
napsal(a):
tohle info se blbě získává, v podstatě jediný způsob, jak zjistit, kolik je fakt bezpříznakových nosičů, kteří zůstanou bez příznaků po celou dobu nemoci, je otestovat úplně ,ale úplně všechny.
jenže na to nejsou kapacity ani testovací sety.
Souhlasím...akorát pak prostě neplatí to, co jsem psala někdy dřív - že 20% případů má těžký průběh. Respektive možná platí, že 20% POTVRZENÝCH případů onemocnění COVID má těžký průběh.

fikovnice
napsal(a):
Souhlasím...akorát pak prostě neplatí to, co jsem psala někdy dřív - že 20% případů má těžký průběh. Respektive možná platí, že 20% POTVRZENÝCH případů onemocnění COVID má těžký průběh.
V tom případě by to byla skvělá zpráva, všechna ta strašidelná procenta by byla v reálu nižší
Dasvo
napsal(a):
Ale ví, balu, samozřejmě, že o nich ví. Jenže je neposlouchá! A je úplně jedno, jestli jsou to epidemiologové s včasným varováním, správce státních rezerv s upozorněním na nedostatky, anebo ti pit.mí opozičníci.
Ještě úplně poslední poznámka:
Všem, kdo jsou přesvědčení o tom, jak to vláda dělá skvěle, doporučuju poslechnout si rozhovor s docentem Šmuclerem v nedělních Otázkách VM. O něm snad nikdo nemůže říct, že to je internetový radílek! A navíc je to blízký kamarád pana premiéra, takže kritika z jeho úst je - dle mého názoru - hodně relevantní.
Dasvo
napsal(a):
Já si nemůžu pomoct, sama jsem iniciativní ve vyhledávání moc nebyla, ale Seznam mi nabídl dva rozhovory s virology, tak jsem si je přečetla. Jeden virolog tvrdil, že sever Itálie je bezpečný, protože je tam zima a zatím žádný nakažený Ital není z hor, druhý tvrdil, že karanténa a zákazy letů z nakažených oblastí jsou blbost, protože se bude akorát lítat s přestupy a zvýší se pravděpodobnost šíření. Oba se pak shodovali v tom, že běžná chřipka je nebezpečnější. Za týden byl první oficiální nález koronaviru v ČR.
Ze zpráv jsem se minulý týden dozvěděla, že prase způsobilo požár sežráním krokmetru jiného prasete, že Chuck Norris slavil kulatiny, že nějaká přeoperovaná paní se ve vězení pokusila o sebevraždu, že si nějaká rodina postavila svůj vysněný dům... Důležité věci jsem si musela dohledat sama. Relevantní články se objevují až teď, a i to je o tom prokousat se tunou balastu, než najdu ten článek, který přináší nějaké důležité informace, není hysterický a zároveň neopakuje všechny předchozí.
Já se budu opakovat, ale nedivím se těm lyžařům, kteří v lednu do té Itálie jeli. Fakt ne. A mnohem víc než ti lednoví lyžaři mi pijí krev kre.téni, kteří nabourávají nemocnice a ztěžují lékařům už tak dost těžkou situaci. Ti jsou podle mého na odstřel.

Varaxi
napsal(a):
Až na to procento nakažených, to by bylo podstatně vyšší. A hlavně - mrtvých bude úplně stejně.
Jenže vysoké % nakažených není jen negativní jev. Pokud se budou tvořit protilátky a nějakou dobu budou mít lidi, kteří to už prodělali imunitu, bude zbývat mnohem menší množství lidí, kteří se ještě mohou nakazit (a případně zemřít). A navíc když toto % lidí bez protilátek klesne pod určitou mez, virus se nebude mít kde množit, neb potřebuje hostitele.
napsal(a):
Jenže vysoké % nakažených není jen negativní jev. Pokud se budou tvořit protilátky a nějakou dobu budou mít lidi, kteří to už prodělali imunitu, bude zbývat mnohem menší množství lidí, kteří se ještě mohou nakazit (a případně zemřít). A navíc když toto % lidí bez protilátek klesne pod určitou mez, virus se nebude mít kde množit, neb potřebuje hostitele.
To je ovšem jen teorie. Zatím teda. Prej v té Číně už mají opakovaně nakažené, takže to asi úplně stoprocentně jisté nebude. Pokud je to teda pravda a ne hoax, žejo.
Jinak Afrika je světadíl sám pro sebe, tam těch mrtvých bude strašně moc.

"To je ovšem jen teorie"
obecně - to není teorie ale fakt
je jen otázka, zda platný i pro aktuální infekci

Dasvo
napsal(a):
Myslím, že vláda poslouchá odborníka na slovo vzatého - doktora Prymulu. A tomu já věřím.

Dasvo
napsal(a):
Všem, kdo jsou přesvědčení o tom, jak to vláda dělá skvěle, doporučuju poslechnout si rozhovor s docentem Šmuclerem v nedělních Otázkách VM. O něm snad nikdo nemůže říct, že to je internetový radílek! A navíc je to blízký kamarád pana premiéra, takže kritika z jeho úst je - dle mého názoru - hodně relevantní.
Viděla jsem, slyšela jsem. Názor mám pořád stejný.
Varaxi
napsal(a):
To je ovšem jen teorie. Zatím teda. Prej v té Číně už mají opakovaně nakažené, takže to asi úplně stoprocentně jisté nebude. Pokud je to teda pravda a ne hoax, žejo.
To jo ale je tam dost teplo, tak jestli se to šíří i tam, tak nám oteplení, na které mnozí spolehali, nepomůže.
Víte co?...když už je to tak,jak to je.....pořád se tu mluví kdo a co zavinil,kdo a co řekl,kdo má a nemá pravdu(ano,je to diskuse)100lidí-100názorů....
Ty rohlíky a vůbec pečivo ještě dost dlouho bude stát uprostřed nezakryté,budiž,ale proto by se teda všichni lidi měli zamyslet a nosit ty roušky..a když nejsou?tak prostě si něco na tu pusu dám-třeba šátek,když musím jít nakoupit...Minulý týden jsem byla nemocná..došlo mě krmení pro kocoura(podcenila jsem to)ale v neděli nemají v Joseře otebřeno,že bych jela už včera..Ráno buch! a karanténa....Vzala jsem si roušku,vplula do Billy(parkoviště plné aut )...hleděli na mě jak na exota...a já chránila JE proti sobě,bo ještě nejsem úplně zdravá..(mám hroznou rýmu ještě a kašlu-vir to není,prý se přes rýmu nedostane do plic ) ale když nás zavřeli...tak ještě honem vběhnu pro kapsy a granule...V Penny jsem proběhla pro 2 věci-mladé prodavačky,co doplňovaly zboží se na sebe podívaly-očividně jsem je pobavila..Děda-mohlo mu být tak 80,opřený o vozík...pomaličku chodil,nakupoval-5 másel,4 krabičky sýra-to jsem zaregistrovala...měl půl vozíku-neprohlížela jsem to..Já chodím rychle,byla jsem cobydup venku...ano,chápu,já taky něco zapoměla..Prodavačky v Bille měli rukavice,v penny nic-nadávali,že nemají roušky...tak co na to říct...V Joseře prodávali mezi dveřma...Ale prostě u nás jakoby karanténa nebyla...Nedivím se vietnamcům,že se bojí,že je češi nakazí...oni jsou připravení,jsou zvyklí nosit roušky...Zalezu a nevylezu až toho 24.3. Děcka mám uvězněné v Uničově a v dalších zavřených vesnicích...Tam nesmí zásovování ani vjet,protože šoféři namají roušky...Paradox

Tam nesmí zásovování ani vjet,protože šoféři namají roušky...Paradox
Zítra mi mají zavážet maso od masožravců....dnes mi volal pán, aby ověřil adresu dodání, protože to mám do práce a když jsou zavřené obchody, tak jestli to nechci jinam. Požádal mě, abych měla připravenou hotovost přesně, že řidič bude mít respirátor, ať od něj udržuji dvoumetrový odstup, ať mám připravenou tašku, kterou mu u auta položím a řidič mi tam maso sám přendá.
napsal(a):
Tam nesmí zásovování ani vjet,protože šoféři namají roušky...Paradox
Zítra mi mají zavážet maso od masožravců....dnes mi volal pán, aby ověřil adresu dodání, protože to mám do práce a když jsou zavřené obchody, tak jestli to nechci jinam. Požádal mě, abych měla připravenou hotovost přesně, že řidič bude mít respirátor, ať od něj udržuji dvoumetrový odstup, ať mám připravenou tašku, kterou mu u auta položím a řidič mi tam maso sám přendá.
U nás se zatím nic neděje, ale jdou zprávy, že máme ve vesnici první nakažené(kamiońák z Itálie) s rodinou. Potřebuju odčervení pro kočku, na tasemnici, takže takové to na předpis. Jelikož ještě vetce dlužím peníze za léčení kocoura(neměla to pořád spočítané) tak jsem jí psala maila, ať mi pro kočku hodí něco do schránky, připočte k dluhu a pošle číslo účtu - asi to bude nejlepší...
napsal(a):
V tom případě by to byla skvělá zpráva, všechna ta strašidelná procenta by byla v reálu nižší
Já si to myslím. Ale zároveň mám pocit, že virus se chová v čase jinak (což je celkem logické) a vypadá to, že i topograficky se chová jinak...
Jinak zajímavé je najet si na začátek této diskuze a přečíst si, jak se názory některých lidí radikálně měnily. Ale nekritizuji to, mnoho lidí nemělo ze začátku vůbec žádné informace.
napsal(a):
Bojím se zmutování viru, tam pak žádná imunita nepomůže a jeden člověk může onemocnět vícekrát.
Varaxi
napsal(a):
Ne, opakované nákaze já věřím. Bohužel...
napsal(a):
Myslím, že vláda poslouchá odborníka na slovo vzatého - doktora Prymulu. A tomu já věřím.
Profesora Prymulu též velmi uznávám, už jsem to psala dříve. A obecně mám pocit, že se, "Balu", na hodně věcech spolu vždy shodneme.
S čím se ztotožňuji s "Dasvo", je nedostatek ochranných pomůcek. V tom Babiš opravdu lhal! Možná je dostatek těchto pomůcek v Praze, to nevím a ani nemám jak zjistit (a ani mě to vlastně nezajímá). Sestřenice = primářka ARO a mají k dispozici TŘI respirátory a JEDEN "skafandr"...?!? To je poměrně otřes. A nula školení, co dělat s event. příjmem nemocného s COVIDem... Byla jsem asi před dvěma hod na nákupu. Stavila jsem se i v lékárně - zeptat se na stav zásobování. Lékárnící mají poslední roušky - logicky sami pro sebe, a řekli mi, že až jim dojdou, tak prostě zavřou. Nevím, zda to opravdu udělají, ale asi ano a vůbec se jim nedivím... Proboha, blbý roušky je fakt takovej problém dovézt/vyrobit a následně rozdistribuovat. Aspoň těm v první linii - lékaři + farmaceuti.

fikovnice
napsal(a):
Bojím se zmutování viru, tam pak žádná imunita nepomůže a jeden člověk může onemocnět vícekrát.
Ale zas, pokud ta mutace nebude moc velká, by při dalším opakování nemoci mohl být aspoň mírnější průběh onemocnění. Jako u chřipky a jiných virů. Tělo už ho bude aspoň trochu znát.
Dasvo
napsal(a):
Nooo, zrovna Šmucler...?
Vždyť se zviditelnil právě díky médiím! Tj. díky TV, ale třeba i internetu. Pro mě osobně Šmucler nerovná se autorita srovnatelná např. s Prymulou...
Pokud se nepletu, je vystudovaný zubař (pokud má všeobecnou medicínu, tak mě opravte), proto si nemyslím, že má nějaké extra znalosti z infektologie, epidemiologie, ale i interny, apod. Jejich studium (zubařů) je oproti všeobecňákům velmi osekané.
fikovnice
napsal(a):
Profesora Prymulu též velmi uznávám, už jsem to psala dříve. A obecně mám pocit, že se, "Balu", na hodně věcech spolu vždy shodneme.
S čím se ztotožňuji s "Dasvo", je nedostatek ochranných pomůcek. V tom Babiš opravdu lhal! Možná je dostatek těchto pomůcek v Praze, to nevím a ani nemám jak zjistit (a ani mě to vlastně nezajímá). Sestřenice = primářka ARO a mají k dispozici TŘI respirátory a JEDEN "skafandr"...?!? To je poměrně otřes. A nula školení, co dělat s event. příjmem nemocného s COVIDem... Byla jsem asi před dvěma hod na nákupu. Stavila jsem se i v lékárně - zeptat se na stav zásobování. Lékárnící mají poslední roušky - logicky sami pro sebe, a řekli mi, že až jim dojdou, tak prostě zavřou. Nevím, zda to opravdu udělají, ale asi ano a vůbec se jim nedivím... Proboha, blbý roušky je fakt takovej problém dovézt/vyrobit a následně rozdistribuovat. Aspoň těm v první linii - lékaři + farmaceuti.
Ani v Praze ochranné pomůcky nejsou. Už je to pár dní, co Podolí zveřejnilo návod na výrobu a prosbu o dodání ručně dělanych bavlněných roušek. Porodnice, kde zachraňují půlkilová maminka. To mi hlava nebere.