Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Jedna konspirace - video pro fikovnice.
https://video.aktualne.cz/2-minuty/kolik-je-nakazenych-v-cine-obrovsky-narust-zaskocil-svet-pak/r~efb97c50597611eaa7deac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=videobox&utm_content=default&utm_term=position-5&utm_campaign=Video
Přes konspirace je tu "Bado", ne já!
Ale jinak děkuji "Bado" za rozšíření obzorů , např. že by někdo metal jedovatými hady jsem fakt nikdy neslyšela...ale tak mě napadá, když takhle budu katapultovat hada nevím na jakou vzdálenost, to jej jako nezabiju???
Něco laskavého na odlehčení, aneb co dělat, když víte, kolik vám zbývá dnů života:
https://www.televizeseznam.cz/video/zbrusu-novy-zakon/zbrusu-novy-zakon-64001981
neverend

XXX.XXX.213.247
fikovnice
napsal(a):
Bacha...u ČÍŇANU!!!
To jsou Vietnamci.😀😀
neverend
napsal(a):
To ještě jde být na psech jen "omezený".😀😀 Na koních mám lepší "status".😀 Megi,pokud by došlo na hlad,změní se vše co znáte k nepoznání vč pravidel dnes nastavených.Rabovánía násilí bude na dením pořádku.To je na strašně dlouhé povídání spíš někde u "ohně" než tady na diskuzi.🙂 Prostě zásoby jsou dobré,ale druhá strana mince je kdo si je ubrání.Hlad je totiž "potvora" co dokáže i zabíjet.
No však jsem to říkala! Žadné skupinky - hlad nezná bratra! Pěkně každej sám za sebe, akorát teda nevím, co s kočkama až dojde žrádlo...

fikovnice
napsal(a):
Bacha...u ČÍŇANU!!!
ta slečna, co tam prodává, měla šílenou virózu asi před měsícem. takže pokud měla korona, tak už jsou celý Morkovice promořený a neprojevilo se to, protože všichni chlastáme tu slivovicu.
v tom případě cajk.

fikovnice
napsal(a):
No však jsem to říkala! Žadné skupinky - hlad nezná bratra! Pěkně každej sám za sebe, akorát teda nevím, co s kočkama až dojde žrádlo...
kočky se postaraj samy a když dojde žrádlo všem, tak střešní králík taky dobrý.
napsal(a):
Všichni jsme obézní, pořád chceme hubnout a najednou tolik strachu z hladu? Za chvíli vylezou kopřivy na špenát! A bršlice kozí noha!
Já asi ani nemám strach z hladu, ale nechci být zavřená v bytě třeba 3 týdny, nedejbože někde ve špitále, kde za mnou budou chodit jen lidi ve skafandru!

"Prostě je to virus, nemáte šanci se uchránit, pokud je z těch agresivnějších, tak tudy proběhne, slabší jedinci to nedají a hotovo. Třeba to budu i já. No a co. To si vážně všichni o sobě myslíte, že jste nepostradatelní?"
no skoro jo
mám na starost dalších 8 živých bytostí
a všichni lidi spadáme do těch "slabších" (já+muž+oba synové+maminka+sestra...)
no zeměkouli by to bylo jedno, ne jedno, jí by se ulevilo
ale mně ne.....

Terven
napsal(a):
Napadlo už někoho, jak se venčí psi v oblastech, kde je zákaz vycházení? Je mi jasný, že pokud už se k takovýmu opatření přistoupí, končí legrace a zvířata nejsou zrovna priorita, ale stejně...
Nenašla jsem o tom nikde ani zmínku. Prostě to není priorita a nic pro noviny. Neprodává to.. obávám se, že až se prokáže, že to lze dostat od psa, začne něco fakt hnusného.
Lesnížínka: kdybych se musela starat jen sama o sebe, žiju v bažině ve srubu s padesáti psy, kocourem a zebrou a pěstuji tam obživu. My někteří ale máme děti a máme za ně zodpovědnost, a je fakt, že kdybych toho potomka neměla, tak je mi celkem ukradené, co se děje. Ale spíše ne. Dělat paniku.. no tak na to už je celkem pozdě :-) Teď by se lidé měli semknout a pomoct si navzájem.
Jsme sice národ závistivců a tak, ale když se to fakt podělá, většinou držíme spolu. Takové to "já to říkal" je vlastní jiným. Pak se tam na konci vyvěsí prouhatá vlajka a strašně se tleská.

fikovnice
napsal(a):
Já asi ani nemám strach z hladu, ale nechci být zavřená v bytě třeba 3 týdny, nedejbože někde ve špitále, kde za mnou budou chodit jen lidi ve skafandru!
co tři týdny.
to přidej. třeba dva měsíce.
to je právě ten problém s tím spojený.
a dva měsíce ve špitále, to je teprve průšvih, kdo mi se mi postaral o všechno doma? kdo by zaplatil hypotéku?

Ten první odstavec byl pro Terven, co že se psy, jak se venčí.
Tohle dělení vláken je perfektní a nefunkčnost citací taktéž. Bych řekla, že nějaký virus, ale to se dnes asi nehodí.
napsal(a):
co tři týdny.
a dva měsíce ve špitále, to je teprve průšvih, kdo mi se mi postaral o všechno doma? kdo by zaplatil hypotéku?
Dva měsíce ve špitále by pro mě znamenaly, že po eventuelním návratu je ze mě bezdomovec. Za mě by neplatil nikdo nic.
Ale zas vzhledem k mému působišti, si říkám, že by fakt mohli u nás zavést home office...

napsal(a):
co tři týdny.
Ale mohli by nám pár splátek odpustit, co :-)
napsal(a):
Nenašla jsem o tom nikde ani zmínku. Prostě to není priorita a nic pro noviny. Neprodává to.. obávám se, že až se prokáže, že to lze dostat od psa, začne něco fakt hnusného.
Lesnížínka: kdybych se musela starat jen sama o sebe, žiju v bažině ve srubu s padesáti psy, kocourem a zebrou a pěstuji tam obživu. My někteří ale máme děti a máme za ně zodpovědnost, a je fakt, že kdybych toho potomka neměla, tak je mi celkem ukradené, co se děje. Ale spíše ne. Dělat paniku.. no tak na to už je celkem pozdě :-) Teď by se lidé měli semknout a pomoct si navzájem.
Jsme sice národ závistivců a tak, ale když se to fakt podělá, většinou držíme spolu. Takové to "já to říkal" je vlastní jiným. Pak se tam na konci vyvěsí prouhatá vlajka a strašně se tleská.
Vy se chcete semkávat? Bacha na toto zprofanované slovíčko!
Ježiš, já mám ještě tolik práce a prokrastinuju tu. Vlastně ne, já se bavím.
lesnížínka
napsal(a):
Jinak fakt nevím, že vás baví se v tom pořád nimrat a tu paniku vířit. Prostě je to virus, nemáte šanci se uchránit, pokud je z těch agresivnějších, tak tudy proběhne, slabší jedinci to nedají a hotovo. Třeba to budu i já. No a co. To si vážně všichni o sobě myslíte, že jste nepostradatelní? Věřte, že svět se bude točit dál, i beze mne, bez vás...Toto mě nechává celkem v klidu. S.re mě jen tak panika a ty konspirační teorie, co někteří šíří. Leithian má někoho na Bulovce, no a co? To není přece nic divného, když jí ráno sestřička sestřička z infekčního zavolala, že tam mají příjem dvou pacošů Že to do hodiny nikdo nevypustil ven? A proč? Aby potěšil ty z vás, co tady už týden kňourají a konečně se dočkali?
No, jo, no...já jsem přesvědčená, že to, čeho se 80% lidí včetně mě bojí, není virus. Fakt nemám strach, že se nakazím a vejdu se do těch dvou či kolika procent s letálním průběhem.
Bojím se, když už, toho okolo. Omezování svobody, nemožnosti dostat se ke zbytku rodiny mimo město, paniky lidí, násilí... bojím se o zvířata, protože logicky v případě nějakého nepříznivého scénáře budou na okraji zájmu. A svět se bude točit beze mě, o tom nepochybuju, ale moje zvířata to budou mít blbý. A což teprve, když na něčím fungování jsou závislí lidi.
Terven
napsal(a):
No, jo, no...já jsem přesvědčená, že to, čeho se 80% lidí včetně mě bojí, není virus. Fakt nemám strach, že se nakazím a vejdu se do těch dvou či kolika procent s letálním průběhem.
Bojím se, když už, toho okolo. Omezování svobody, nemožnosti dostat se ke zbytku rodiny mimo město, paniky lidí, násilí... bojím se o zvířata, protože logicky v případě nějakého nepříznivého scénáře budou na okraji zájmu. A svět se bude točit beze mě, o tom nepochybuju, ale moje zvířata to budou mít blbý. A což teprve, když na něčím fungování jsou závislí lidi.
Také se bojím tohoto, když teda teď budu psát vážně. Plus že zkolabuje třeba to zdravotnictví, prodavači odmítnou chodit do práce + x dalších profesí, a jsme v čudu.

fikovnice
napsal(a):
Vy se chcete semkávat? Bacha na toto zprofanované slovíčko!
Ježiš, já mám ještě tolik práce a prokrastinuju tu. Vlastně ne, já se bavím.
Tzn. když někdo požádá o pomoc, že ho neutluču cihlou.
Jinak teda cca 3 měsíce za mě zaplatí pojištovna, ale když si udělám takovouhle dovolenou, tak to budu dohánět rok a nejspíš se to ani nepodaří, nebude z čeho..
Byl takový pěkný český film.. byla tam Růžičková a nějaká malá holka a jezdily vlakem s jídlem..
lesnížínka
napsal(a):
Jinak fakt nevím, že vás baví se v tom pořád nimrat a tu paniku vířit. Prostě je to virus, nemáte šanci se uchránit, pokud je z těch agresivnějších, tak tudy proběhne, slabší jedinci to nedají a hotovo. Třeba to budu i já. No a co. To si vážně všichni o sobě myslíte, že jste nepostradatelní? Věřte, že svět se bude točit dál, i beze mne, bez vás...Toto mě nechává celkem v klidu. S.re mě jen tak panika a ty konspirační teorie, co někteří šíří. Leithian má někoho na Bulovce, no a co? To není přece nic divného, když jí ráno sestřička sestřička z infekčního zavolala, že tam mají příjem dvou pacošů Že to do hodiny nikdo nevypustil ven? A proč? Aby potěšil ty z vás, co tady už týden kňourají a konečně se dočkali?
Pro "Lesnížínku", protože se zas nevloží citace:
Hele, já mám blbý, ale fakt blbý období v práci. A to tak, že hodně. Sem se chodím odreagovat a většina příspěvků tady je psaných v nadsázce a třeba to není na místě, ale já se tu fakt chechtám. Přece rozumíš legraci, ne?
Na druhou stranu situace je vážná, a ne že ne. A zavírat před tím oči může jen bláhový člověk. Mě "Leithian" nijak nepotěšila, bylo nad míru jasné, že tady ty případy budou...
Já už moc blízkých nemám, to Ty jich máš víc - to se vážně nebojíš třeba o mámu? Já vím, že nic moc se dělat nedá, než čekat, co bude dál. Ale třeba mně konkrétně tahle diskuze naopak pomáhá.
Já to tu mám jako tzv. evakuaci - prostě se zbavuji různých pocitů tím, že je sem píšu. iFAUNA je takový neplacený psychoterapeut.
"Aby potěšil ty z vás, co tady už týden kňourají a konečně se dočkali?"
To fakt nééé, nevím o nikom kdo tu týden čeká na naše pozitivkáře, aby to mohl oslavit.
napsal(a):
"Prostě je to virus, nemáte šanci se uchránit, pokud je z těch agresivnějších, tak tudy proběhne, slabší jedinci to nedají a hotovo. Třeba to budu i já. No a co. To si vážně všichni o sobě myslíte, že jste nepostradatelní?"
no skoro jo
mám na starost dalších 8 živých bytostí
a všichni lidi spadáme do těch "slabších" (já+muž+oba synové+maminka+sestra...)
no zeměkouli by to bylo jedno, ne jedno, jí by se ulevilo
ale mně ne.....
Tak tak - i já jsem v silně rizikové skupině. I proto vítám to odlehčování zde.
fikovnice
napsal(a):
Pokud admine najdeš sílu nahlédnout do tohoto apokalyptického vlákna, tak mám jednu prosbu: Když cituju někdo z 1.strany příspěvků, tak na 2.straně se ta citace už nevloží. Šlo by prosím zařídit, aby to fungovalo?
Už to nefunguje dlouho, admin má korona virus Ještě by se mohlo zkusit na nějakém sprostém slovu, jestli fungá
napsal(a):
Jinak teda cca 3 měsíce za mě zaplatí pojištovna, ale když si udělám takovouhle dovolenou, tak to budu dohánět rok a nejspíš se to ani nepodaří, nebude z čeho..
Byl takový pěkný český film.. byla tam Růžičková a nějaká malá holka a jezdily vlakem s jídlem..
Rozumím, jen bych nepoužívala slovo "semknout".
A taky nemíním bližního svého tlouct cihlou po hlavě.

Nebylo by tedy lepší umřít ještě před nákazou a neumirat na vir nebo hlady? Já už to prostě psychicky nezvládám.
GAELLE
napsal(a):
dejte si pár panáků a nebudete řešit ani virus ani prázdný nákupáky. Alkohol i pivo je zatím v dostatečné míře
Myslím, že tady na Moravě máme zásoby, že někteří by to nezvládli vypít ani po jaderné apokalypse Tím teda nemyslím ty tisíce litrů methanolu ještě bůhví kde zakopané

Co má dělat normální člověk, který nesehnal respirátor a nemá tak Velké zásoby jídla? Vy si opravdu myslíte, že je to tak strašně vážné? Že zkrachuje ekonomika, že vymreme? Jak říkám, mám pocit, že se úplně zblázním a už mi k tomu moc nechybí.
Kolik jídla je dostatečná zásoba?
Naši politici to zlehčují?

napsal(a):
Co má dělat normální člověk, který nesehnal respirátor a nemá tak Velké zásoby jídla? Vy si opravdu myslíte, že je to tak strašně vážné? Že zkrachuje ekonomika, že vymreme? Jak říkám, mám pocit, že se úplně zblázním a už mi k tomu moc nechybí.
co má dělat?
tak ono to nějak dopadne. napadlo mě ještě rychle navšítvit prarodiče, je jim přes osmdesát a buďme realisti.
ale ani kdyby se totálně zhroutily nemocnice a smrtnost se rovnala těm průběhům, co vyžadují hospitalizaci, to znamenáná nějakých 20%, určitě nevymřeme, to je pořád 80% lidí, co přežijí.

GAELLE
napsal(a):
https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/veda/koronavirus-covid-19-byl-prokazan-u-psa-priznaky-nemoci-ale-nema.31addedd/
psi a kočky to po světe fakt nerozvlekli. rizikem je soused, co musel jet lyžovat do té itálie, protože přece není hysterický čecháček, ne pes.

Terven
napsal(a):
Nepanikařte!

napsal(a):
Srovnáváte koronavirus s druhou světovou válkou? To už je fakt moc!

napsal(a):
Uklidnit se. Není to mor, na který ve středověku vymíraly celé oblasti. Ekonomika nezkrachuje, ani nevymřeme. Za posledních sto třicet let lidstvo přežilo ruskou chřipku, španělskou chřipku, asijskou chřipku, hongkongskou chřipku, ptačí a prasečí chřipku. A tento prevít, koronavirus, přežijeme taky. Jsme (v ČR) vesměs dobře živení, nestrádáme, hygiena je u nás na velmi vysoké úrovni, takže výchozí situace je mnohonásobně lepší než když vypukla v roce 1918 španělská chřipka. Propukla za velké války (první světové), kdy byla všeobecná bída, lidi podvyživení, nebylo jídlo, léky, lékaři, nic. Tak se nebojte.
Respirátor fakt nepotřebujete. Ale pokud trpíte v tomto směru stihomamem, můžete se pozeptat v nějakém army shopu, jestli ještě nemají nějakou plynovou masku. V některých army shopech jsou prý už vyprodané.

napsal(a):
Srovnáváte koronavirus s druhou světovou válkou? To už je fakt moc!
Já řekla, že to nebude tak hrozné. Ale Vy jste nějaká agresivní po ránu.

napsal(a):
Nejsem agresivní. To vypadá jinak.
Akorát když tu debatu čtu, a čtu ji se zpožděním, protože jsem večer nebyla na příjmu, tak mám dojem, že se snad blíží mor. Jak píšu v jiném příspěvku, lidstvo přežilo za posledních sto třicet let několik pandemií chřipkového viru.
Každý má trochu strach, někdo o sebe, někdo o své blízké, to je normální a v pořádku. Ale není třeba panikařit. Panika ještě nikdy nikomu nepomohla, ale často ublížila. Co se má stát, to se stane, tak to prostě je.

napsal(a):
Byl to seriál a jmenoval se Vlak do stanice nebe. A byl moc hezký a dobře obsazený.
A co znám z vyprávění - tak takový ze života.

Celkem užitečný článek - https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cerne-scenare-koronaviru-v-cesku-kazdy-treti-doma-ci-zavrena-divadla-90241?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=315410&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Cituji:"Pokud pracovníci musí zůstat doma kvůli karanténě ve firmě, jedná se podle odborníka o překážku v práci, která je placená průměrným výdělkem. „Pokud se zaměstnavatel ze svých důvodů rozhodne zaměstnance poslat domů, tak nemá jinou možnost než je platit, i když pro něj nedělají žádnou práci,“ dodává Jakub Tomšej.
Naopak pokud se člověk ocitne sám v karanténě a nemůže do práce, má nárok na náhradu výdělku a jeho zaměstnavatel to musí strpět. V prvních dvou týdnech izolace pak náhradu vyplácí právě zaměstnavatel. Lidé by v tomto případě měli dostat 60 procent základu své průměrné mzdy či platu."

napsal(a):
Celkem užitečný článek - https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cerne-scenare-koronaviru-v-cesku-kazdy-treti-doma-ci-zavrena-divadla-90241?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=315410&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Cituji:"Pokud pracovníci musí zůstat doma kvůli karanténě ve firmě, jedná se podle odborníka o překážku v práci, která je placená průměrným výdělkem. „Pokud se zaměstnavatel ze svých důvodů rozhodne zaměstnance poslat domů, tak nemá jinou možnost než je platit, i když pro něj nedělají žádnou práci,“ dodává Jakub Tomšej.
Naopak pokud se člověk ocitne sám v karanténě a nemůže do práce, má nárok na náhradu výdělku a jeho zaměstnavatel to musí strpět. V prvních dvou týdnech izolace pak náhradu vyplácí právě zaměstnavatel. Lidé by v tomto případě měli dostat 60 procent základu své průměrné mzdy či platu."
K druhému odstavci - pokud má člověk nařízenou karanténu a nemůže mezi zdravé lidi do práce, pak musí být doma, jako při nemoci a nemůže jít venčit, či nakoupit, prostě nikam. Karanténa je proplácena ve stejném režimu jako nemoc. Tedy prvních 14 kalendářních dnů platí zaměstnavatel náhradu vypočtenou stejně jako při nemoci (60% redukovaného denního vyměřovacího základu za pracovní dny), od 15. dne, pokud by karanténa trvala, pak proplácí ČSSZ jako nemocenskou.

"Tedy prvních 14 kalendářních dnů platí zaměstnavatel náhradu vypočtenou stejně jako při nemoci (60% redukovaného denního vyměřovacího základu za pracovní dny), od 15. dne, pokud by karanténa trvala, pak proplácí ČSSZ jako nemocenskou".
A tohle může být ekonomický průšvih. Která firma na to má rezervy? Stejně ČSSZ.

napsal(a):
"Tedy prvních 14 kalendářních dnů platí zaměstnavatel náhradu vypočtenou stejně jako při nemoci (60% redukovaného denního vyměřovacího základu za pracovní dny), od 15. dne, pokud by karanténa trvala, pak proplácí ČSSZ jako nemocenskou".
A tohle může být ekonomický průšvih. Která firma na to má rezervy? Stejně ČSSZ.
no ta to nemám pořádně rezervy ani já, na nějakých 60 a pak míň procent. moje 100% zase není nějaká závratná částka.
ono se ta mouka a konzervy prostě můžou sakra hodit.

napsal(a):
Uklidnit se. Není to mor, na který ve středověku vymíraly celé oblasti. Ekonomika nezkrachuje, ani nevymřeme. Za posledních sto třicet let lidstvo přežilo ruskou chřipku, španělskou chřipku, asijskou chřipku, hongkongskou chřipku, ptačí a prasečí chřipku. A tento prevít, koronavirus, přežijeme taky. Jsme (v ČR) vesměs dobře živení, nestrádáme, hygiena je u nás na velmi vysoké úrovni, takže výchozí situace je mnohonásobně lepší než když vypukla v roce 1918 španělská chřipka. Propukla za velké války (první světové), kdy byla všeobecná bída, lidi podvyživení, nebylo jídlo, léky, lékaři, nic. Tak se nebojte.
Respirátor fakt nepotřebujete. Ale pokud trpíte v tomto směru stihomamem, můžete se pozeptat v nějakém army shopu, jestli ještě nemají nějakou plynovou masku. V některých army shopech jsou prý už vyprodané.
plynová maska nebo polomaska je k ničemu bez filtru a trojkový filtry už jsou dááávno nedostatkový zboží

alptak
napsal(a):
Asi tak...
https://nazory.aktualne.cz/komentare/koronavirus-ovlada-nas-strach-jak-cloveka-doby-kamenne/r~1347f7025bf011eaa25cac1f6b220ee8/
to je dobrej blábol
ono je to totiž krapet nebezpečnější než sezónní chřipka. a nejde o přímé ztráty úhynem, ale čistě o to, že když vám budou miliony lidí ležet doma "s chřipkou" tak jaksi v tom krámu nebude mít kdo prodávat a nebude kdo by to kamionem dovezl.

Nějak tam nechápu zmínku o vykoupené vodě. To se lidi obávají, že někdo nakazí vodovod? Nebo jsou tací, kteří se ani v nouzi největší vody z vodovodu nenapijí?

napsal(a):
Nějak tam nechápu zmínku o vykoupené vodě. To se lidi obávají, že někdo nakazí vodovod? Nebo jsou tací, kteří se ani v nouzi největší vody z vodovodu nenapijí?
Jsou a jsou. Tablety do vody jsou téměř vyprodané.
Nějak nám ale selhávají jiné věci. Turecko je v nějaké té alianci, ale dělá si, co chce. Jsou tam narvané takové mocnosti. Stáhli se z hranic, všechno pustí dál.. sem.. aby mohli přeměřovat, kdo má větší pistolku. Teď teprve začne legrace. Docela nevhodná doba, aby se podělalo víc věcí naráz.
A doporučuji diskuze jinde ani nečíst, protože to, co tam lidé píší z vlastních zkušeností, to je jako kdyby se ČR v pondělí ráno probudila do .. to už psát fakt nebudu.
Min. zdravotnictví už dostal strach, možná ten biatlon fakt zruší..ne, jen to bude bez diváků.. chudák malej, já ho lituji, celou dobu ho sužoval strach, že když zavře hranice, budou dopravní zácpy.
No tak teď se z toho naopak po..
Myslím, že je čas, vzít si ty, co by potřebovali pomoct, k sobě. Protože z hodiny na hodinu se ukazuje, že my nemáme pevný plán absolutně žádný, co šlo, to jsme zanedbali, a když se teď někdo probudí, v naprosto nevhodnou dobu ale, nemuseli bychom se k pomoci rodině třeba, dostat.
To mě teda nenapadlo, že někdy takové věci napíšu. Furt jsem říkala kamarádce, co má koníček takový ten moderní survival v lese, ať se neplaší, že máme perfektní propracovaný systém, že se nám nic nestane, že se zareaguje včas.
No, takže jsem se jí za tu lež omluvila.
A jdu venčit do lesa. Už umíme moc hezky pozorovat srnky bez startování.

napsal(a):
Jsou a jsou. Tablety do vody jsou téměř vyprodané.
Nějak nám ale selhávají jiné věci. Turecko je v nějaké té alianci, ale dělá si, co chce. Jsou tam narvané takové mocnosti. Stáhli se z hranic, všechno pustí dál.. sem.. aby mohli přeměřovat, kdo má větší pistolku. Teď teprve začne legrace. Docela nevhodná doba, aby se podělalo víc věcí naráz.
A doporučuji diskuze jinde ani nečíst, protože to, co tam lidé píší z vlastních zkušeností, to je jako kdyby se ČR v pondělí ráno probudila do .. to už psát fakt nebudu.
Min. zdravotnictví už dostal strach, možná ten biatlon fakt zruší..ne, jen to bude bez diváků.. chudák malej, já ho lituji, celou dobu ho sužoval strach, že když zavře hranice, budou dopravní zácpy.
No tak teď se z toho naopak po..
Myslím, že je čas, vzít si ty, co by potřebovali pomoct, k sobě. Protože z hodiny na hodinu se ukazuje, že my nemáme pevný plán absolutně žádný, co šlo, to jsme zanedbali, a když se teď někdo probudí, v naprosto nevhodnou dobu ale, nemuseli bychom se k pomoci rodině třeba, dostat.
To mě teda nenapadlo, že někdy takové věci napíšu. Furt jsem říkala kamarádce, co má koníček takový ten moderní survival v lese, ať se neplaší, že máme perfektní propracovaný systém, že se nám nic nestane, že se zareaguje včas.
No, takže jsem se jí za tu lež omluvila.
A jdu venčit do lesa. Už umíme moc hezky pozorovat srnky bez startování.
Nemám dojem, že by někdo něco zanedbal. Bylo jen otázkou času, kdy se koronavirus u nás objeví. Nejsme ostrov, který by mohl odmítat lodě a uzavřít letiště po prvním objevení nákazy na druhém konci světa.
Já mám naopak pocit, že vláda ví co dělá.
K Turecku - je chyba, že je v NATO. A byla chyba, že Turecku plno zemí uvěřilo, že když jim nahrne prachy, tak Turecko dodrží dohodu a migranty nepustí do Evropy. Ale to se dalo čekat. Muslim není zavázán slibem daným nevěřícímu.

"Jsou a jsou. Tablety do vody jsou téměř vyprodané".
A já si pořád myslím, že když vodu z potoka 20 minut převařím, bude v nouzi použitelná. Kdyby tedy selhal vodovod, což u nás neočekávám.

Horší než koronavirus :
https://www.novinky.cz/zahranicni/turecka-invaze/clanek/syrie-uzavrela-vzdusny-prostor-nad-idlibem-rusko-hrozi-turecku-40315187?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/turecti-urednici-vezli-migranty-primo-na-hranici-a-rekli-jim-kde-prejit-zjistila-bbc-40315199?seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

napsal(a):
Horší než koronavirus :
https://www.novinky.cz/zahranicni/turecka-invaze/clanek/syrie-uzavrela-vzdusny-prostor-nad-idlibem-rusko-hrozi-turecku-40315187?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/turecti-urednici-vezli-migranty-primo-na-hranici-a-rekli-jim-kde-prejit-zjistila-bbc-40315199?seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Souhlas, toto je horší.

Tak jsem přijela z nákupu a musím konstatovat, že jsem byla opravdu mile překvapena, jediné co jsem zaregistrovala, že bylo vyprodáno byla dětská krupička....těstoviny, ne ty levné, ale většina panzani a v regálu s rýží bylo nějaké volné místo......
Tak jsem nakoupila na cca 14 dní a vypadala jsem tím pádem asi jako jediná, co panikaří ......ale moje kolegyně bude mít dovču, tak budu v práci 14 dní nonstop od rána do večera a nechci se ještě mrcasit v krámě....nicméně teď mám díky tomu taky zásobičku

ono použití migrošů jako zbraně a koronavirus spolu trochu souvisí, obojí odhaluje v plné nahotě neschopnost našich politiků a to "našich" není jen českých.
prostě slaboši, vodporné měkké gumy, které nejsou schopné rozhodnutí, za kterým by si mohli stát. takže nikdo nedá ten rozkaz, aby se do těch, co je ten turecký hitler přiveze k hranici, po jejím narušení párkrát vystřelilo ostrýma a nikdo se nepostaral o to, aby blbé nemocnice měly dost těch roušek, když já civil jsem říkala v půlce ledna z dostupných dat, že je to otázka času, kdy je to u nás.
a teď zjišťuji že jsem líp vybavená než ordinace, jako kde to jsme?

napsal(a):
ono použití migrošů jako zbraně a koronavirus spolu trochu souvisí, obojí odhaluje v plné nahotě neschopnost našich politiků a to "našich" není jen českých.
prostě slaboši, vodporné měkké gumy, které nejsou schopné rozhodnutí, za kterým by si mohli stát. takže nikdo nedá ten rozkaz, aby se do těch, co je ten turecký hitler přiveze k hranici, po jejím narušení párkrát vystřelilo ostrýma a nikdo se nepostaral o to, aby blbé nemocnice měly dost těch roušek, když já civil jsem říkala v půlce ledna z dostupných dat, že je to otázka času, kdy je to u nás.
Kde jsme. V rejži. A ve fazolích a těstovinách :-) Musíme se zeptat Evropské unie na svolení, než začneme chránit své vlastní občany. A když nám to nedovolí, tak co jako?
Tady to slovo NIC dostává takový jiný rozměr :-)

napsal(a):
V ochraně hranic klobouk dolů před Orbánem, a díky Řekům, že to zatím drží.
Je to dobré, povzbudivé
https://cz.sputniknews.com/svet/2020030111578262-na-rozdil-od-uprchliku-nemame-kam-utect-vojensky-analytik-prozradil-zda-evropa-ustoji-novou-vlnu/?fbclid=IwAR2HcrTEr-IHJ2719M5dLmfDHfjOZ2qgihxgI_bZ77bDHuqmg_kdkZeOZdA
https://www.arfa.cz/prave-ted-des-tisice-migrantu-prolamuji-turecko-reckou-hranici-a-pronikaji-do-evropy-video-ze-ktereho-mrazi-strety-s-policii-obusky-strelba-vybuchy-slzny-plyn-dalsich-100-tisic-ceka-na-svou/?fbclid=IwAR0c4hgt7vRvm2Hn6LQBhwHXFqrZAX_O2D7_GvQhfO4YtPixw17jBe2KEYw#.XlzqGlRKj4a
Takže koronavir a koránovir přicházejí společně? Že by kamarádi?!
(ukradla jsem na FB)

necitovat sputnik a spol, prosím
https://www.arfa.cz/prave-ted-des-tisice-migrantu-prolamuji-turecko-reckou-hranici-a-pronikaji-do-evropy-video-ze-ktereho-mrazi-strety-s-policii-obusky-strelba-vybuchy-slzny-plyn-dalsich-100-tisic-ceka-na-svou/?fbclid=IwAR097lfogPZYoxARH-wSkGF6Awk2Fw_NsGaspJrvM28TidmagX18aivh_js#.XlzzY25FzVJ
a u nás se řeší virus .........................

Jasně, protože tu jedinou a pravou pravdu se dozvíte pouze na ČT, a NOVA.
neverend

XXX.XXX.213.247
Ono uprchlická krize je dalším ukazatelem nadcházejících problémů v evropě.Jen "hlupák" asi nečekal vzrůstající vliv nacionalismu a neklid v Evropě obecně.Zapadá to do sebe vše i s válkou na Ukrajině,válkou USA vs Čína a teď náhodou se v Číně vyskytne koronavirus.Neříkám že je to cílené,ale na druhou stranu to v lepší čas nemohlo přijít.Dohody v podstatě selhaly a Čína je de fakto už jedničkou.

napsal(a):
Jasně, protože tu jedinou a pravou pravdu se dozvíte pouze na ČT, a NOVA.
Když já totiž nevěřím těm zdrojům obecně. Jak tu kdosi psal, že naše vláda by nám přece nelhala - já věřím, že lhát může každá vláda, naše, cizí, komunistická, demokratická, jakákoli.
A nevěřím na sto procent žádnému z těch zdrojů.
Ovšem oficiální zprávy přece jen budou mít k té pravdě blíže než nějaké blabla noviny na úrovni Blesku.
Jinak pokud se v souvislosti s tím virem stane něco strašného, věřím tomu, že to bude jako u hurikánu Katrina - větší škody napáchají lidi v panice než virus samotný.
Pro mě osobně platí, že základem je prevence, tj. zbytečně neběhat v davech, starat se o sebe a své zdraví, přísněji dodržovat hygienická pravidla, zbytečně necestovat do ohrožených území. Například v naší firmě si nesmíme podávat ruce - ale to platilo za žloutenky nebo za černého kašle taky. A hlavně se z toho nehroutit a nepanikařit. Jsem na vesnici, jídla na dva tři týdny tu má každý, desinfekci jakbysmet.

Nevím, jak moc spolehlivý zdroj to je :-)
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zemanuv-poradce-nejedly-nerespektuje-karantenu-po-navratu-z/r~b0785a6e5c0c11ea95caac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne
a nakažený profesor ťapkal tři dny po kampusu :-)
a slečna se stavila ne že v MHD, ale v Brně :-)
Že to je všecko jenom legrace? To přece nemůže být pravda :-) Nevěřím ničemu z toho.

lesnížínka
napsal(a):
To budou jiné Morkovice, Bodlinka je od Prahy Nebo sem špelila schválně první, co ji napadlo
Praha to nebyla.......ale bych řekla, že je tam kvůli Covid-19 :-) Já smůla, nepiju. Začnu.

Jsem sice od Prahy, ale už půl roku odstěhovaná

Úplně náhodou jsem to viděla na webu :-)
Dobrý je.
Proč jsou si slova korona a koroner tak podobná?

napsal(a):
Úplně náhodou jsem to viděla na webu :-)
Dobrý je.
Proč jsou si slova korona a koroner tak podobná?
Nebo kolona!
Nebo:

napsal(a):
Nebo kolona!
Nebo:
:-) :-) to byl mor.. ale původ, trasa, všecko stejné. Hele to už je nějaké divné tohleto :-)
neverend

XXX.XXX.213.247
Zase na druhou stranu, koronavirus snížil produkci skleníkových plynů v Číně o čtvrtinu.🙂 Aby nakonec mezi ekology neměl "kluk virovej" dokonce fanclub.😀

No né asi. Jsem to říkala, že se nepomlátíme a pokud nakupujeme pěkně a ne pomateně, tak je vše v pořádku. Teď ty dva vědátory cituje nějak moc lidí :-)
A balu mi řekne, že srovnávám s válkou.
(jsem ještě nezačala)
:-)

neverend
napsal(a):
Zase na druhou stranu, koronavirus snížil produkci skleníkových plynů v Číně o čtvrtinu.🙂 Aby nakonec mezi ekology neměl "kluk virovej" dokonce fanclub.😀
:-) Celkem dobré :-)
Bych chtěla vidět, jestli mají zelenáčci vše homemade bez čínských součástek a léky berou také jen domácí výroby.
My byli nenažraní a teď pliveme na ty, bez koho bychom měli doma co.. skoro nic. Od auta po vodítko. Korona virus by to byl, ale česky.
saola
napsal(a):
http://www.osel.cz/11056-behavioralni-ekonomove-porizovani-zasob-pro-krizi-nesouvisi-s-panikou.html
To je jeden uhel pohledu a ma neco do sebe. Ale nic neni tak jednoduche... co tak sleduju a bavim se s lidmi, dost velke procento z nich neocekava katastroficky scenar, nenakupuje za ucelem preckani nucene izolace, nybrz z prosteho duvodu, aby na ne vubec neco zbylo nez ti blazni vsechno vykoupi. Z duvodu, aby mohli na vikend upect babovku, kdyz prijede teta se strejdou... proste i lidi, kteri by jinak nemeli potrebu delat zasoby, vidi-li v regalu posledni dve rejze, vezmou je, protoze co kdyz pak uz diky tem zasoby hromadicim cvokum nebudou.
napsal(a):
psi a kočky to po světe fakt nerozvlekli. rizikem je soused, co musel jet lyžovat do té itálie, protože přece není hysterický čecháček, ne pes.
No ale stejně...jaká je Vaše teorie? Myslíte, že tato nákaza nepochází od nějakého zvířete? Mluvilo se o nechutných hygienických podmínkách na tržnicích ve Wuchanu, mluvilo se o tom, že Číňani sežer.u kdejakou havěť... Koronavirové infekce u člověka samozřejmě jsou a byly, ale tento nový typ chovající se poměrně zákeřně....??? Odkud myslíte, že pochází?

fikovnice
napsal(a):
No ale stejně...jaká je Vaše teorie? Myslíte, že tato nákaza nepochází od nějakého zvířete? Mluvilo se o nechutných hygienických podmínkách na tržnicích ve Wuchanu, mluvilo se o tom, že Číňani sežer.u kdejakou havěť... Koronavirové infekce u člověka samozřejmě jsou a byly, ale tento nový typ chovající se poměrně zákeřně....??? Odkud myslíte, že pochází?
nevim, jestli se to dá zjistit přesně. podobné viry ve smyslu sekvence RNA mají kaloni, ale slyšela jsem i něco o cibetkách, luskounech.... nemyslím si, že je reálný had, to už je hodně velký rozdíl v metabolismu.
viry se nechovají "zákeřně", chovají se tak, že ty verze, které se dokáží dobře přenášet, převáží nad méně výkonnými verzemi.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
:-) Celkem dobré :-)
Bych chtěla vidět, jestli mají zelenáčci vše homemade bez čínských součástek a léky berou také jen domácí výroby.
My byli nenažraní a teď pliveme na ty, bez koho bychom měli doma co.. skoro nic. Od auta po vodítko. Korona virus by to byl, ale česky.
Jasně Megi,ale tady není důležité kdo na koho plive,ale jestli za pár let vůbec bude mít kdo plivat.🙂 Ano,do Číny jsme přesunuli většinu výroby snad všeho možného,ale Čína musela takto levně vyrábět a lákat investory na výhodnou cenu výroby? Tak ono to se to vyrábí za méně když se kašle na odpady a důsledky průmyslové výroby.🙂Vina je na obou stranách a příroda se hlavně ptát nebude ani nás,ani Číňanů kdo za co může.Notabene lidi alespoň přestanou zbytečně "courat" a plýtvat drahocennou energií.😀 Před rokem mě na koních málem sežrali kvůli omezení cestování a hle? Stačí jeden "viroušek" a máme "strašíky" i doma v bytě.😀
napsal(a):
nevim, jestli se to dá zjistit přesně. podobné viry ve smyslu sekvence RNA mají kaloni, ale slyšela jsem i něco o cibetkách, luskounech.... nemyslím si, že je reálný had, to už je hodně velký rozdíl v metabolismu.
viry se nechovají "zákeřně", chovají se tak, že ty verze, které se dokáží dobře přenášet, převáží nad méně výkonnými verzemi.
O luskounech jsem též četla.
Zákeřností jsem myslela ten "divný" průběh, že máte týden něco jako chřipku, a po cca týdnu Vás také může potkat MOS a skončíte na ARO, na dialýze, atd.
Nevím, který virus se chová takto dvoufázově...?
A nemám teď na mysli nějakou pozdní toxicitu, teratogenitu, a tak.

neverend
napsal(a):
Jasně Megi,ale tady není důležité kdo na koho plive,ale jestli za pár let vůbec bude mít kdo plivat.🙂 Ano,do Číny jsme přesunuli většinu výroby snad všeho možného,ale Čína musela takto levně vyrábět a lákat investory na výhodnou cenu výroby? Tak ono to se to vyrábí za méně když se kašle na odpady a důsledky průmyslové výroby.🙂Vina je na obou stranách a příroda se hlavně ptát nebude ani nás,ani Číňanů kdo za co může.Notabene lidi alespoň přestanou zbytečně "courat" a plýtvat drahocennou energií.😀 Před rokem mě na koních málem sežrali kvůli omezení cestování a hle? Stačí jeden "viroušek" a máme "strašíky" i doma v bytě.😀
Jasně, Meifi Neverendingstory, přestaňte fňukat ;-)
Ne, lidé nepřestanou courat a nezačnou šetřit a nepoučí se. A konec světa nepřijde a nepřijde, to by bylo moc jednoduché, ve skutečnosti tu všici budeme trpět až do přirozené smrti.
Jasné?
Začínám já - nemám čokoládu.
A teď Vy - nemám mrkev.
Vy znovu, protože to bylo ode mě podlé - už po mně jdou, ale já po nich budu házet stodolarovkami, dokud nás smrt nerozdělí, for better or worse, jsem ve(ge)terán, být či nebýt, jsem z toho horse.

fikovnice
napsal(a):
Zákeřností jsem myslela ten "divný" průběh, že máte týden něco jako chřipku, a po cca týdnu Vás také může potkat MOS a skončíte na ARO, na dialýze, atd.
Aseptická meningitida. Říkal gůgl.
Terakotoví jsou vojáci a květináče. Pod květináč dáte svíčky a máte topení.
Dobrý co :-)
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Jasně, Meifi Neverendingstory, přestaňte fňukat ;-)
Ne, lidé nepřestanou courat a nezačnou šetřit a nepoučí se. A konec světa nepřijde a nepřijde, to by bylo moc jednoduché, ve skutečnosti tu všici budeme trpět až do přirozené smrti.
Jasné?
Začínám já - nemám čokoládu.
A teď Vy - nemám mrkev.
Vy znovu, protože to bylo ode mě podlé - už po mně jdou, ale já po nich budu házet stodolarovkami, dokud nás smrt nerozdělí, for better or worse, jsem ve(ge)terán, být či nebýt, jsem z toho horse.
Ale začnou Megi,vsadíte se?😀

neverend
napsal(a):
Ale začnou Megi,vsadíte se?😀
Vsadím. Do vany. Musíte přestat soutěžit. Osvobodí Vás to ;-)
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Vsadím. Do vany. Musíte přestat soutěžit. Osvobodí Vás to ;-)
Já jsem svobodný a dobrou když už jste "vsazená".😀
bodlinka
Dobrý den,
já vím, že se má otázka už tady řešila, ale nechce se mi vše číst.
Dnes se manžel zeptal jestli náhodou nevíte, že by korona byla přenosná ze psa na člověka? Je to dotaz protože chodím na canisky a abych věděla co mám říct pokud se mě někdo zeptá. Vypadá, že bude zákaz, ale než bude.
Děkují Dája.

fikovnice
napsal(a):
Mě napadá hned třeba encefalitida, ta probíhá na začátku taky jako týdenní chřipka, pak může být člověk týden v pohodě a domnívá se, že už je OK a najednou leží se zánětem mozku atd. Kámoška měla takový průběh, že v tom mezičase, kdy jí bylo jakože "už" dobře, dokonce chtěla odjet na nějaký trek do hor pod stan do zahraničí. Naštěstí to neudělala, páč den před odjezdem už ležela v nemocnici. Dostala se z toho bez následků naštěstí.
fikovnice
napsal(a):
Pokud admine najdeš sílu nahlédnout do tohoto apokalyptického vlákna, tak mám jednu prosbu: Když cituju někdo z 1.strany příspěvků, tak na 2.straně se ta citace už nevloží. Šlo by prosím zařídit, aby to fungovalo?
Dobrý den,
problém by měl být odstraněný, děkujeme za právu, jestli vše funguje jak má.
S pozdravem
redakce webu ifauna.cz

Nebojte, pejsci od panicku v karantene poputujou do ciny v ramci humanitarni pomoci...boobika :)
Já bych vybírala pečlivě příspěvky, ktere vubec přečtu a hlavně od lidi, kteří fakt tématu rozumí.
V Číne se zdá, že se jim to už klidni pulka lidi za ten měsíc a půl uzdravena. Což je super. 👍Bylo víc, než pravděpodobné, že se ohniska sem tam objevi na vícero mistech, když musí každý courat..
Ale věřím, že všude si to ohlídají a podchyti. Přeci jen už ví o viru, kdežto v Číne byli na začátku 😣
U nás vznikla totální panika. nechápu, kde se to v nás vzalo 😕
No a az budeme v domácí karanténě, tak hold se budou pejsci venčit doma. Doporučuji učit pejsky na WC !!! 😊
Dájo - lidi nakazíte při caniskach spise Vy 😦
Fikovnice- téměř kazda nemoc se může zvrhnout v cokoliv. Ať se zdá zpočátku sebelehči
Přeji všem, zachování zdravého rozumu . Ta panicka ataka co se tu žene, mě Fakt štve 😳
A děší víc než ten vir. Zkoupit v krame co mužů . Hlavně ať mám JÁ a ostatní můžou chcípnout hlady.

Nyní živě na ČT24, to je komedie.
Dobře mluví ten Stanjura
Dája6
napsal(a):
RozaTonda-mopsi
Ano to já vím, jen jsem chtěla fundovanou odpověď ohledně pejsků ať můžu argumentovat.
Canisky dnes končí u nás je už v domovech, nemocnicích zákaz a vypadá nejmíň na 14dní až 4týdny.
Dája
Můžu se zeptat ve kterém kraji? Taky dělám canisky, dnes máme v naší nemocnici stop (veškeré návštěvy, nejen canis) na ARO,NIP,JIP, kam chodíme, ale na další oddělení následné péče a sociálního střediska stále můžeme.
Dája6
napsal(a):
Sapp
Můžete 😷😜 Severomoravský kraj. Ostrava, Orlová a Havířov. Přišel příkaz dnes a ode dneška zavřeno, od včerejška nemocnice.
Dája
Děkuju:) Já jsem Zlínský kraj, zatím máme omezení jen na to NIP,ARO, uvidím co bude dál a jak dlouho budu muset tato oddělení vynechat.

Sapp
napsal(a):
Můžu se zeptat ve kterém kraji? Taky dělám canisky, dnes máme v naší nemocnici stop (veškeré návštěvy, nejen canis) na ARO,NIP,JIP, kam chodíme, ale na další oddělení následné péče a sociálního střediska stále můžeme.
Geriatrie Thomayerova nemocnice - Praha, zakaz canis a felino, zrovna tak Hagibor senioři
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
Nemci rusi hromadne akce u nas je na to zasedani v patek. Pitomci fakt. Komplikujou lidem zivot. Nam teraristum zatrhli burzu v hammu takze predsvky zvirat pres celou evropu zaplacenych zvirat atd smytec. Lidi si to nakonec z vetsi casti vyresili po svem nicmene to uz ta burza mohla byt i tak. Doufam ze u nas vse nezrusej taky na posledni chvili jinak nas bude v riti dost.
A ja se nedivím. Nejsem plašan co zkupuje zásoby, ani se nebojím, že bych se nakazila a umřela, vlastně to jen tak letmo sleduji. Ale představit si být X týdnů v karanténě? Nedostat se z města za rodinou? Navíc se to pořád může ještě skarede zvrtnout..treba jo, treba ne. A nejde o vir, ale o jídlo, elektřinu, vodu... No a najednou se probudíte, a venku máte svět z walking dead, akorát bez zombíků, ale o ty vlastně nejde... A tak vznikne panika a rabovaní, a nakonec vás Jeffrey Dean Morgan umlátí baseballkou, protože máte víc mouky než on. 😍🙈 A ja dnes dojedla poslední pytlík rýže. 😱
Andrýsek3
napsal(a):
A ja se nedivím. Nejsem plašan co zkupuje zásoby, ani se nebojím, že bych se nakazila a umřela, vlastně to jen tak letmo sleduji. Ale představit si být X týdnů v karanténě? Nedostat se z města za rodinou? Navíc se to pořád může ještě skarede zvrtnout..treba jo, treba ne. A nejde o vir, ale o jídlo, elektřinu, vodu... No a najednou se probudíte, a venku máte svět z walking dead, akorát bez zombíků, ale o ty vlastně nejde... A tak vznikne panika a rabovaní, a nakonec vás Jeffrey Dean Morgan umlátí baseballkou, protože máte víc mouky než on. 😍🙈 A ja dnes dojedla poslední pytlík rýže. 😱
Bohužel, přesně tyhle predstavy lidí tu paniku vytváří. A nedej bože, když to ještě nějaký chytrol napíše na novinky 👎
Tak je to pak zaručeně pravda, pravdoucí - vymirame, musíme si nasyslit zásoby, aby jsme tu v panice přežili o měsíc dele, než ti druzí 😳
Víte, že na sezonni chřipku už u nás zemřelo letos 50 lidi ? Že jsou kvůli ni každoročně v nemocnici taky zakazy návštěv , chřipkové prázdniny ?
Co když zmutuje (jako, že každý rok mutuje) a všichni zemřeme ?
Je prostě tolik coby , kdyby... kdyz budete chtit strachy nevylezete ani ven
..
Az přejde koronovir , prijde jiný Bubák 😨

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Bohužel, přesně tyhle predstavy lidí tu paniku vytváří. A nedej bože, když to ještě nějaký chytrol napíše na novinky 👎
Tak je to pak zaručeně pravda, pravdoucí - vymirame, musíme si nasyslit zásoby, aby jsme tu v panice přežili o měsíc dele, než ti druzí 😳
Víte, že na sezonni chřipku už u nás zemřelo letos 50 lidi ? Že jsou kvůli ni každoročně v nemocnici taky zakazy návštěv , chřipkové prázdniny ?
..
Přesně tak.
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Já bych vybírala pečlivě příspěvky, ktere vubec přečtu a hlavně od lidi, kteří fakt tématu rozumí.
V Číne se zdá, že se jim to už klidni pulka lidi za ten měsíc a půl uzdravena. Což je super. 👍Bylo víc, než pravděpodobné, že se ohniska sem tam objevi na vícero mistech, když musí každý courat..
Ale věřím, že všude si to ohlídají a podchyti. Přeci jen už ví o viru, kdežto v Číne byli na začátku 😣
U nás vznikla totální panika. nechápu, kde se to v nás vzalo 😕
No a az budeme v domácí karanténě, tak hold se budou pejsci venčit doma. Doporučuji učit pejsky na WC !!! 😊
Fikovnice- téměř kazda nemoc se může zvrhnout v cokoliv. Ať se zdá zpočátku sebelehči
Přeji všem, zachování zdravého rozumu . Ta panicka ataka co se tu žene, mě Fakt štve 😳
A děší víc než ten vir. Zkoupit v krame co mužů . Hlavně ať mám JÁ a ostatní můžou chcípnout hlady.
"Fikovnice- téměř kazda nemoc se může zvrhnout v cokoliv. Ať se zdá zpočátku sebelehči..."
"Rozo", no téměř každá ne, většina má svůj typický průběh a to, co se event. zvrtne je nějaká přidružená komplikace nasedající na polymorbidního pacienta. Tento virus se ale chová "dvojfázově" - zdaleka ne u všech, ale to procento, u koho ano, je poměrně velké. A pokud by se vyvinula pneumonie a ARDS, tak to chápu. Ale podle všeho ten virus může napadnout třeba ledviny a člověk zemře na MOS. To se mi nelíbí...taky komu ano, že...
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
..
"Rozo", ještě něco. Tento virus je úplně nový, vždyť je na světě sotva 3 měsíce. Co o něm víme? Něco už ano, ale plno věcí zdaleka zdaleka ne. Já jsem mnohokrát psala jednu věc: nepanikařit, ale mít "zdravý strach" nebo "zdravé obavy". Nebagatelizovat - to je prostě druhý extrém, nesrovnávat s chřipkou - jde fakt o jiné viry! Já sama patřím do vysoce rizikové skupiny. V Brně už zavřeli "hnojárnu" - nevím, zda se to ví. Masarykova univerzita zatím vydala jen nějakej žblebt, jako jak se vyvarovat event. kontaktu s nakaženým. Ale pokud Masárna mj. žije z placené výuky zahraničních studentů, kterých je tam něurékom, tak to riziko je. A nemalé. Kolegyni psala studentka - Japonka, že má vysoké horečky. Já prostě obavy mám, i když obchody nevykupuji...

"U nás vznikla totální panika. nechápu, kde se to v nás vzalo"
ne?
tak nechápeš člověka, lidstvo.....
ve své nelogičnosti (a logický základ to má) je to logické chování stáda....
fikovnice
napsal(a):
"Rozo", ještě něco. Tento virus je úplně nový, vždyť je na světě sotva 3 měsíce. Co o něm víme? Něco už ano, ale plno věcí zdaleka zdaleka ne. Já jsem mnohokrát psala jednu věc: nepanikařit, ale mít "zdravý strach" nebo "zdravé obavy". Nebagatelizovat - to je prostě druhý extrém, nesrovnávat s chřipkou - jde fakt o jiné viry! Já sama patřím do vysoce rizikové skupiny. V Brně už zavřeli "hnojárnu" - nevím, zda se to ví. Masarykova univerzita zatím vydala jen nějakej žblebt, jako jak se vyvarovat event. kontaktu s nakaženým. Ale pokud Masárna mj. žije z placené výuky zahraničních studentů, kterých je tam něurékom, tak to riziko je. A nemalé. Kolegyni psala studentka - Japonka, že má vysoké horečky. Já prostě obavy mám, i když obchody nevykupuji...
Rozhodne nezlehčuji. Už proto, že mám deti, stare nemocne 80 ti lete rodiče , kteří by nákazu nejspis nezvládli.
ale odmítám tu spekulovat o tom co by kdyby, šířit paniku černymi scénáři, které se někomu zrovna urodily v hlavě... řešit něco, co ještě nenastalo .
Ale chovat se zodpovedne a ohleduplně k druhým, dodržovat hygienu, jako třeba nechápu lidi, kterí musí zrovna ted na dovolenou do postiženych oblasti a pak tu roznaset vir 😕
Proste se snažit sám za sebe byt zodpovědný ...
Tim nemyslím vůbec Vás osobně, Vase názory mam rada 😊
napsal(a):
"U nás vznikla totální panika. nechápu, kde se to v nás vzalo"
ne?
tak nechápeš člověka, lidstvo.....
ve své nelogičnosti (a logický základ to má) je to logické chování stáda....
Asi nejsem člověk , ale stádovite chování je mi cizi ... Proto asi nechápu 😃

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Asi nejsem člověk , ale stádovite chování je mi cizi ... Proto asi nechápu 😃
Asi vam chybi pud sebezachovy, preslechteno

Sapp
napsal(a):
Děkuju, také si myslím, že to u nás zavřou komplet celé, i když dnešní zpráva je taková, zítra už to může být jinak.
..souhlasím....
napsal(a):
Asi vam chybi pud sebezachovy, preslechteno
Priznám se, že jsem byla velmi, velmi úzkostlivy jedinec ...
život, zkušenosti a tvrdá prace na sobě ze me udelaly opak = tj
přešlechtila jsem se 😃
Ale jelikož je mi tak lépe a šťastněji a volněji už taková zůstanu, doufám 😊
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
..
V kliduu prosím vás, vždyť já píšu s nadsázkou.. 🙈
Ale mít k té situaci zdravý respekt je podle mě v pořádku. 😋
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Priznám se, že jsem byla velmi, velmi úzkostlivy jedinec ...
život, zkušenosti a tvrdá prace na sobě ze me udelaly opak = tj
přešlechtila jsem se 😃
Ale jelikož je mi tak lépe a šťastněji a volněji už taková zůstanu, doufám 😊
Přiznám se, že u mne to zase zkušenostma jde opačným směrem - z člověka absolutně bezstarostného se plíživě stává ,,kalamity Jane" - jak já tomu říkám, ale jinak s váma naprosto souhlasím a jsem v klidu. Nasí.ají mne akorát lidi kolem. např. co áno...nutně musí jet lyžovat do Itálie
lesnížínka
napsal(a):
Přiznám se, že u mne to zase zkušenostma jde opačným směrem - z člověka absolutně bezstarostného se plíživě stává ,,kalamity Jane" - jak já tomu říkám, ale jinak s váma naprosto souhlasím a jsem v klidu. Nasí.ají mne akorát lidi kolem. např. co áno...nutně musí jet lyžovat do Itálie
Však ze me by byla taky ,kalamity Jane (Jana už jsem :-) kdybych neprošla kompletní změnou myšleni 😊
Trvalo to dlouho a bolelo to 😂
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Rozhodne nezlehčuji. Už proto, že mám deti, stare nemocne 80 ti lete rodiče , kteří by nákazu nejspis nezvládli.
ale odmítám tu spekulovat o tom co by kdyby, šířit paniku černymi scénáři, které se někomu zrovna urodily v hlavě... řešit něco, co ještě nenastalo .
Ale chovat se zodpovedne a ohleduplně k druhým, dodržovat hygienu, jako třeba nechápu lidi, kterí musí zrovna ted na dovolenou do postiženych oblasti a pak tu roznaset vir 😕
Proste se snažit sám za sebe byt zodpovědný ...
Tim nemyslím vůbec Vás osobně, Vase názory mam rada 😊
Děkuji, vážím si toho!

fikovnice
napsal(a):
Taky Jana? Takové hezké jméno!
Je nás tu, koukám, spousta Jan... .
.....celé dětství jsem se chtěla jmenovat Jana jako moje milovaná sestřenice. moje jméno se mi nikdy nelíbilo a naše jsem pořád otravovala, že chci přejmenovat, časem mně to přešlo, ale to jméno se mi moc líbí pořád....
napsal(a):
.....celé dětství jsem se chtěla jmenovat Jana jako moje milovaná sestřenice. moje jméno se mi nikdy nelíbilo a naše jsem pořád otravovala, že chci přejmenovat, časem mně to přešlo, ale to jméno se mi moc líbí pořád....
Mně se moje jméno líbí, ale Eva je také krásné jméno a nepíšu to, abych Ti podlejzala. Mně se líbí moc!
neverend

XXX.XXX.213.247
Naštěstí lidi panice nepropadají a používají dostupné prostředky k ochraně zdraví svého i svého okolí.😀😀
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10218164797484271&id=1018817460

https://eurozpravy.cz/zahranicni/asie-a-australie/hongkongsti-veterinari-dal-zkoumaji-psa-pacientky-s-koronavirem.af03fc1f/
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/v-karantene-psa-vencit-muzete-ale-strante-se-lidi-40315323?seq_no=6&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

No tak vzhledem jak nám to tady pokračuje, jsem pro jistotu mojí 80-ti leté mamince nařídila domácí vězení, fakt nehodlám riskovat, že mi na ní někde v krámě prskne nějaký navrátilý lyžař....a vzhledem k tomu, že chci vyloučit, že bych jí eventuelně mohla nakazit já a vzhledem k tomu, že jsou roušky vyprodané, tak si jí budu muset asi fakt vyrobit z podprdy

No vzhledem k nejnovějším poznatkům to bude asi ještě horší, prý se dá nakazit na vzdálenost až 4 metrů a virus se drží ve vzduchu až půl hodiny...v klimatizovaných uzavřených budovách je to ještě horší...tlumočím z internetových zpráv neověřovala jsem si to...vzhledem k tomu, že uzavřeli celou Itálii do karantény, tak bych se nedivila ničemu.
napsal(a):
No vzhledem k nejnovějším poznatkům to bude asi ještě horší, prý se dá nakazit na vzdálenost až 4 metrů a virus se drží ve vzduchu až půl hodiny...v klimatizovaných uzavřených budovách je to ještě horší...tlumočím z internetových zpráv neověřovala jsem si to...vzhledem k tomu, že uzavřeli celou Itálii do karantény, tak bych se nedivila ničemu.
No a my si ráno vyslechneme: přece nemůžeme lidem zakázat cestovat, jezdit do Itálie! Ne? A proč ne? Protože kvůli pár bl.ečkům, kteří nutně museli na ty hory jet, bude marod půl republiky. Kvůli nim jsou tu všechna ta omezení a bude hůř. Ne, fakt jim to nezávidím, můžu jet třeba do tramtárie, lyže nemám, to je fakt, ale mám mozek
lesnížínka
napsal(a):
No a my si ráno vyslechneme: přece nemůžeme lidem zakázat cestovat, jezdit do Itálie! Ne? A proč ne? Protože kvůli pár bl.ečkům, kteří nutně museli na ty hory jet, bude marod půl republiky. Kvůli nim jsou tu všechna ta omezení a bude hůř. Ne, fakt jim to nezávidím, můžu jet třeba do tramtárie, lyže nemám, to je fakt, ale mám mozek
Půl republiky marod nebude, ale odskáčeme to kvůli nim úplně všichni, protože ta omezení nám hodně znepříjemňují životy

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Půl republiky marod nebude, ale odskáčeme to kvůli nim úplně všichni, protože ta omezení nám hodně znepříjemňují životy
půl republiky klidně marod být může.
teď se hraje už jen o to, aby to nebylo najednou.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Mně třeba furt nedá spát to venčení psů v karanténě...jdou najít nějaký instrukce zhruba v tomto duchu
https://living.iprima.cz/bydleni/ostatni/karantena-venceni-psa
Se závěrečným ujištěním, že nebude moc lidí, kterým by neměl kdo vyvenčit, až tak nesouhlasím.
Předpokládám, že pokud budu v karanténě, budou logicky v karanténě i ostatní členové domácnosti. A že by se někdo hrnul 3x denně venčit k někomu potenciálně nakaženýmu...no, nevim.

saola
napsal(a):
https://www.reflex.cz/clanek/divoky-kacer/100148/louceni-se-svetem-aneb-koronavirus-nikdo-neprezije.html
to je velmi hloupý článek.
školy jsou zavřené právě proto, aby se ta půlka republiky nakazila až časem.
ono totiž nemocnice mají jistou, omezenou kapacitu a jakmile jí naplníte pacienty, tak se umírá i na slepák a infarkt.
v itálii nejsou schopní třeba zajistit dojezd rychlé, přijede třeba za hodinu, což moc rychlé není a pro mnohé už to může znamenat, že jede havran.

saola
napsal(a):
https://www.reflex.cz/clanek/divoky-kacer/100148/louceni-se-svetem-aneb-koronavirus-nikdo-neprezije.html
Stejný kůl, jako Hrušínský.

Dasvo
napsal(a):
Mně ten článek připadá vtipný. V té všeobecné, státem podporované hysterii a zavádění nesmyslných a zbytečných opatření se mi to zdá jako kapka zdravého rozumu.
jo jo, kouzlo exponencionálního počtu.
hodně dlouho to vypadá, že se vůbec nic neděje....
napsal(a):
jo jo, kouzlo exponencionálního počtu.
hodně dlouho to vypadá, že se vůbec nic neděje....
Já netvrdím, že se nic neděje! Samozřejmě, že počty budou dramaticky stoupat. Přesto si ale nemyslím, že řešením je strašit, vyvolávat paniku a hysterčit. Podstatně horší než zdravotní budou ekonomické následky těchto zmatků a vládních huráakcí.

"Předpokládám, že pokud budu v karanténě, budou logicky v karanténě i ostatní členové domácnosti. A že by se někdo hrnul 3x denně venčit k někomu potenciálně nakaženýmu...no, nevim."
nehledě na to, že jsou i psi, které někomu cizímu, ba i necizímu, svěřit nelze.....
mě celkem dostalo doporučení, v případě, že někdo z domácnosti je nakažen, nechť ti nenakažení používají jiné WC, a obecně jiné místnosti.......už to vidím, v tom panelákovém 3+1 (v lepším případě)....na hajzlík k sousedům....,?

Dasvo
napsal(a):
Já netvrdím, že se nic neděje! Samozřejmě, že počty budou dramaticky stoupat. Přesto si ale nemyslím, že řešením je strašit, vyvolávat paniku a hysterčit. Podstatně horší než zdravotní budou ekonomické následky těchto zmatků a vládních huráakcí.
ekonomické následky jsou nevyhnutelné
akorát si myslím, že huráakce přišla s křížkem po funuse tak se 14 denním zpožděním, teď už je kočka z pytle dávno venku.

napsal(a):
"Předpokládám, že pokud budu v karanténě, budou logicky v karanténě i ostatní členové domácnosti. A že by se někdo hrnul 3x denně venčit k někomu potenciálně nakaženýmu...no, nevim."
nehledě na to, že jsou i psi, které někomu cizímu, ba i necizímu, svěřit nelze.....
mě celkem dostalo doporučení, v případě, že někdo z domácnosti je nakažen, nechť ti nenakažení používají jiné WC, a obecně jiné místnosti.......už to vidím, v tom panelákovém 3+1 (v lepším případě)....na hajzlík k sousedům....,?
samozřejmě tahle jakože "karanténa" žádnou karanténou není.
když budu chtít zabránit tomu, aby se jedna kočka nenakazila FeCoV od druhé, budou muset být v oddělených bytech zavřené v jednom pokoji a z chodby si udělám hygienickou smyčku, přijdu, svléknu, osprchuju se i s vlasy, obléknu se, nakrmím kočku a při odchodu to samé a při příchodu k druhé kočce samozřejmě taky.
protože ano, umí to být takhle nakažlivé.

Co se venčení týče - máte nějaké nové informace ? Protože původně bylo, že karanténík venčit může, jen né na společných venčících místech, ale držet se stranou od lidí, t.j. i mimo nejhustší venčící dobu. Nejhorší jsou uzavřené prostory, supáče, doprava.....
Měli tu karanténu navrátilcům nařídit s okamžitou platností, takhle se hromadně vrátili chvíli před půlnocí radostní,že do karantény nemusí !
A ti, co argumentují naší chřipkou a 50ti úmrtími na ni - tak na koro v Itálii zemře 50 lidí za den.
A ne nemám nepřiměřený strach, dopravou jezdím do práce, kde pracuji s lidmi a penězi a 20 už mi dááávno bylo.
napsal(a):
Co se venčení týče - máte nějaké nové informace ? Protože původně bylo, že karanténík venčit může, jen né na společných venčících místech, ale držet se stranou od lidí, t.j. i mimo nejhustší venčící dobu. Nejhorší jsou uzavřené prostory, supáče, doprava.....
Měli tu karanténu navrátilcům nařídit s okamžitou platností, takhle se hromadně vrátili chvíli před půlnocí radostní,že do karantény nemusí !
A ti, co argumentují naší chřipkou a 50ti úmrtími na ni - tak na koro v Itálii zemře 50 lidí za den.
A ne nemám nepřiměřený strach, dopravou jezdím do práce, kde pracuji s lidmi a penězi a 20 už mi dááávno bylo.
Jj, původní verze byla, že venčit se může, dneska mě kolega upozornil, že Prymula už říkal, že nikoli, tak jsem se snažila něco dohedat.
Tady je v podstatě to samé
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/karantena-koronavirus-navod-prymula-vojtech-stat-italie-babis-narizeni-pokuta.A200306_213437_domaci_maka

také nejsou špatná doporučení na dostatečné zásoby dezinfekce a používání roušky i doma ........jako nepanikařícímu občanu tohoto státu a aktuální absenci zmíněných v obchodní síti mi roušky a dezinfekci zajistí a domů doručí stát?
Takže navrátilci z Itálie před půlnocí se tetelí, jak s náma všema hezky vyje.ali a my nebudem moct venčit psy ani v lese, až budem v té karanténě všichni? Opravdu jsem za dodržování pravidel, ale těch, co mají smysl. A fascinuje mě, jak je někteří s požehnáním státu dodržovat nemusí jen proto, že někdo nedomyslel, jak jsou Češi ,,vynalézaví" a dal tam datum

lesnížínka
napsal(a):
Aha, už to frčí, 61, o dvacet za den, sem to zachytila až teď
No, jak psala bodlinka...kouzlo exponencionálního počtu......něco pravdy na tom bude
napsal(a):
Tak v itálii by si přáli těch 50 mrtvých, jen za dnes jich mají 168. Ale nové případy klesly na polovinu jen 977 . Nechápu lidi co svým nezotpovědným chováním tomu jdou naproti a je jim jedno co ostatní.

"my nebudem moct venčit psy ani v lese, až budem v té karanténě všichni?"
V lese nás Prymula určitě nepotká. A kdybych náhodou nakazila lišky, tak to by si blízcí farmáři lebedili. Furt by je chtěli vystřílet.
V karanténě všichni být nemůžem......Blbé bude....nebudu malovat čerty.
Stačí problémy, které vznikly rodičům mladších školních dětí....

fikovnice
napsal(a):
Mně se moje jméno líbí, ale Eva je také krásné jméno a nepíšu to, abych Ti podlejzala. Mně se líbí moc!
......děkuji

A tak zase vzhledem k počtu lidí, kteří se vracely...vracejí z Itálie, tak se dalo očekávat, že ty počty nakažených stoupnou.
napsal(a):
"my nebudem moct venčit psy ani v lese, až budem v té karanténě všichni?"
V lese nás Prymula určitě nepotká. A kdybych náhodou nakazila lišky, tak to by si blízcí farmáři lebedili. Furt by je chtěli vystřílet.
V karanténě všichni být nemůžem......Blbé bude....nebudu malovat čerty.
Stačí problémy, které vznikly rodičům mladších školních dětí....
Ono je hlavně to doporučení ohledně venčení dost nesmyslné - nepřijde mi fajn nápad, aby zdravý člověk lezl několikrát denně k nemocným lidem nebo lidem v karanténě, aby vyvenčil jejich psy. To už mi přijde rozumnější vyrazit někam na pole nebo do toho lesa, kde nikoho nepotkám.
Problémy zřejmě časem vzniknou všem.
Mohu jít z karantény vyvenčit psa?
Ano, ale pouze v nezbytně nutném případě, pokud mi jej nemohou vyvenčit příbuzní, sousedi či kamarádi. Mělo by to být v době, kdy je venku co nejméně lidí, a venku bych měl být pouze co nejkratší dobu. Důležité je vyhnout se kontaktu s dalšími pejskaři i kolemjdoucími.
https://www.denik.cz/z_domova/otazky-a-odpovedi-k-opatreni-ohledne-koronaviru-20200310.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Mohu jít z karantény vyvenčit psa?
Ano, ale pouze v nezbytně nutném případě, pokud mi jej nemohou vyvenčit příbuzní, sousedi či kamarádi. Mělo by to být v době, kdy je venku co nejméně lidí, a venku bych měl být pouze co nejkratší dobu. Důležité je vyhnout se kontaktu s dalšími pejskaři i kolemjdoucími.
https://www.denik.cz/z_domova/otazky-a-odpovedi-k-opatreni-ohledne-koronaviru-20200310.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Jj, to je jeden ze tří zdrojů momentálně dohledatelných na netu,v podstatě jinými slovy to, na co jsem dala odkaz výše.
Tady se mimochodem píše- což mě teda zaujalo - že v nezbytně nutném případě lze v čase karantény dojít i do obchodu
napsal(a):
to je velmi hloupý článek.
školy jsou zavřené právě proto, aby se ta půlka republiky nakazila až časem.
ono totiž nemocnice mají jistou, omezenou kapacitu a jakmile jí naplníte pacienty, tak se umírá i na slepák a infarkt.
v itálii nejsou schopní třeba zajistit dojezd rychlé, přijede třeba za hodinu, což moc rychlé není a pro mnohé už to může znamenat, že jede havran.
"...ono totiž nemocnice mají jistou, omezenou kapacitu a jakmile jí naplníte pacienty, tak se umírá i na slepák a infarkt..."
Cca toto jsem psala v prvním příspěvku tohoto vlákna - někdy snad na začátku února (nechce se mi vracet zas zpět na začátek diskuze). Mrzí mě, že jsem de facto byla správným prorokem zlých věcí. Můj odhad je, že nakažených budou desítky tisíc lidí. Nevím, zda na nynější opatření není už pozdě.
Taková miniaturní věc to je - a kolabují z toho lidé, systém, průmysl, státy,...
To, co píšeš - viz citace - se už děje v částech Itálie - selekce těch, koho ještě zachraňovat a koho ne. To musí být šílené rozhodování...
Terven
napsal(a):
Jj, to je jeden ze tří zdrojů momentálně dohledatelných na netu,v podstatě jinými slovy to, na co jsem dala odkaz výše.
Tady se mimochodem píše- což mě teda zaujalo - že v nezbytně nutném případě lze v čase karantény dojít i do obchodu
"...že v nezbytně nutném případě lze v čase karantény dojít i do obchodu..."
A to se mi právě nelíbí... Teda pokud je tam fakt riziko, že člověk je nakažený a je v inkubační době. Někde psali, že roznášku jídla, hygienic. prostředků, apod. by měl zajistit stát nebo nějaké organizace. Mluví se i o zapojení mediků do pomoci...
Každopádně zažila jsem párkrát uhelné prázdniny, chřipkové prázdniny asi jen jednou, ale nikdy to neprobíhalo takto. Což je logické. Už dávno jsem psala, že tento virus je prevít a jedna velká neznámá...
A ještě mám v sobě otázku - proč zrovna Itálie je v takovém průseru...???
Proč ne třeba Francie nebo Španělsko nebo Německo...? Nechápu a nějak mi to vše začíná "smrdět".
fikovnice
napsal(a):
Jo a jinak poprvé, co sem chodím, tak se přikláním i k venčení doma na plínu - pokud to teda pes zvládne (ale asi jo). Jinak karanténa, kdy se jde se psem ven (a člověk už může být nakažen), je celkem na houno...
Obávám se, že u psů, co na to nejsou zvyklí, by to problém byl. Nehledě na to, že u velkých plemen si to vůbec neumím představit.
Samozřejmě, pokud se psem xx hodin až dnů nepůjdete, doma to po velkých útrapách udělá, nic jiného mu nezbyde. Ale nechtěla bych se na to dívat.
fikovnice
napsal(a):
A to se mi právě nelíbí... Teda pokud je tam fakt riziko, že člověk je nakažený a je v inkubační době. Někde psali, že roznášku jídla, hygienic. prostředků, apod. by měl zajistit stát nebo nějaké organizace. Mluví se i o zapojení mediků do pomoci...
Každopádně zažila jsem párkrát uhelné prázdniny, chřipkové prázdniny asi jen jednou, ale nikdy to neprobíhalo takto. Což je logické. Už dávno jsem psala, že tento virus je prevít a jedna velká neznámá...
Proč ne třeba Francie nebo Španělsko nebo Německo...? Nechápu a nějak mi to vše začíná "smrdět".
myslím, že to Italie velmi podcenila. pacienta nula hledali velmi dlouho a údajně to měl být migrant, který odmítl být v karanteně (info od mých přátel v Italii). Taky prý v té Lombardii pracuje hodně číňanů načerno.
Než vyhlásili tu karantenu rozprchli se Italové v panice po zemi ke svým příbuzným a tím se to rozšířilo nejspíš ještě více.
A ty naši dementi co tam museli za každou cenu jet lyžovat tak to je bez komentáře.
Ke psům - náš pes by ven s nikým rozhodně nešel. Doma by se určitě nevyvenčil.
Fakt je že máme RD takže bychom to nemuseli řešit.
Nevím jak to budou řešit majitelé velkých psů v panelácích ...............myslím že ta karanténa se asi moc dodržovat nebude
fikovnice
napsal(a):
Ráno jsem narazila na jeden pohled proc zrovna v italii... zda je pravdivý musí posoudit každý sám 😊
https://www.aazdravi.cz/koronavirus-ukazal-ze-italie-ma-zdravotni-system-urovni-rozvojoveho-statu-jihu-bude-jeste-horsi/
fikovnice
napsal(a):
https://www.forum24.cz/znamy-lekar-prisel-s-vysvetlenim-proc-virus-zasahl-italii/
napsal(a):
A tak zase vzhledem k počtu lidí, kteří se vracely...vracejí z Itálie, tak se dalo očekávat, že ty počty nakažených stoupnou.
Samozrejme jelikož jsou v italii tisíce lidi z ČR je jasné ze ted v průběhu cca 2 tydnu stoupne počet nakazenych.
Nezbývá než věřit, ze všichni budou dodržovat karantenu. jsou zavrene skoly, akce nad 100 lidi. Myslím že to je dobře
Přenos je prý nejpravděpodobnější při úzkém kontaktu více minut. Takže když půjdu ven se psem a dam ho vyvenčit snad je riziko minimální.
Zavlekli jsme si to sem sami , bohužel 😕 nedbalosti a nezodpovednosti. Kéž by se z toho tito lidi poučili ! - ale to už jsem optimisticka moc, ze 😦
ted nezbývá, než se k tomu postavit. V Číne nemocni už tolik nepribyvaji i ve většině zemí dle wikipedie to není tak šílene . V korei umrtnost třeba 0,6%... Snad i ten Írán je na tom líp jak Itálie..
I my to zvládneme ❤ třeba i teple počasí pomůže, jak jsem někde četla.

K venčení : Největší problém v panelákách budou výtahy. Ať už jde o venčení, nebo jiné vycházky z bytu - stačí sjet se smetím. Rozumní správci bytů budou výtahy pravidelně dezinfikovat a rozumní ( a schopní) obyvatelé budou chodit pěšky - ti zdraví.
K Itálii - dlouho jsem měla otázku, proč i horská střediska, která by měla být ze své podstaty nejzdravější.
Někde jsem zaznamenala odpověď - pracuje tam v ubytovacích zařízeních dost mladých Číňanek - pomocné síly, pokojské......., které byly doma na jejich Nový rok a vrátily se. Logiku by to mělo.
I to, že je v turistickém zmatku EU nestačili zachytit.
Řekla bych, že Evropa zajde na lenost a zábavu !
Dobré ranko,
dnes jsem se stavila do Kaufu a známe prodavačky říkaly, že se včera uvažovalo, že se všechny Hyper a větší prodejny zavřou. Měl jen zůstat Hruška a COOP . V Ostravě byli moc akční a zavřely Lidl. Pak všechny tyhle mega prodejny volaly na centrálu a že se nechá otevřeno.
Kdyby pozavíraly tak to by už fakt začala panika.
Dája
napsal(a):
K venčení : Největší problém v panelákách budou výtahy. Ať už jde o venčení, nebo jiné vycházky z bytu - stačí sjet se smetím. Rozumní správci bytů budou výtahy pravidelně dezinfikovat a rozumní ( a schopní) obyvatelé budou chodit pěšky - ti zdraví.
K Itálii - dlouho jsem měla otázku, proč i horská střediska, která by měla být ze své podstaty nejzdravější.
Někde jsem zaznamenala odpověď - pracuje tam v ubytovacích zařízeních dost mladých Číňanek - pomocné síly, pokojské......., které byly doma na jejich Nový rok a vrátily se. Logiku by to mělo.
I to, že je v turistickém zmatku EU nestačili zachytit.
Řekla bych, že Evropa zajde na lenost a zábavu !
K těm výtahům - ve vyšších domech si nejsem jistá. Já sedm pater klidně chodit budu, půjdu-li sama, se dvěma psy v náručí už to bude horší. Pěšky bych je chodit nenechala, polojezevčici zejména.
Senioři deset pater určitě šlapat nebudou, ono i pro mladší je to celkem záhul a nevím, jestli v době, kdy vám na krk dejchá virus, je takovej sportovní výkon několikrát denně to pravý ořechový.
Pokládáte špatné otázky:
Správná otázka není "proč furt dokola jen Itálie", ale proč nejsou stejnou měrou poskytovány informace i o ostatních evropských zemích.
Protože informacemi z Itálie se nejlépe krmí panika. To, že v Německu se předpokládá, že koronavirus postihne díky svým vlastnostem 70% populace a nikdo se z toho nehroutí a ani nekolabuje systém, by tu paniku tak hezky nekrmilo. Stejně tak Skandinávie - mají tam řádově násobně víc nakažených než umrněných 64 a světě div se, zatím taky vše funguje.
Spíš se tedy ptejte, komu patří média, které vás panikou krmí a komu je panika ku prospěchu.
Co se týče dezinfekce výtahů v panelácích, je to jistě hezká vize, ale to snad patří k základnímu opatření v případě jakékoliv chřipkové epidemie - zvýšený úklid veřejnýchprostor a vlastní důkladná hygienická opatření.
A hlavně - nehruťte se z toho a sami si hledejte objektivní informace.

"Co se týče dezinfekce výtahů v panelácích, je to jistě hezká vize, ale to snad patří k základnímu opatření v případě jakékoliv chřipkové epidemie"
Saolo, vy žijete v "dušínovské" bublině.
Jestli je tu někdo momentálně z paneláku - ať o dezinfekci v paneláku napíše.....Ráda si počtu.

napsal(a):
"Co se týče dezinfekce výtahů v panelácích, je to jistě hezká vize, ale to snad patří k základnímu opatření v případě jakékoliv chřipkové epidemie"
Saolo, vy žijete v "dušínovské" bublině.
Jestli je tu někdo momentálně z paneláku - ať o dezinfekci v paneláku napíše.....Ráda si počtu.
Nebydlím v paneláku a nemáme výtah. Náš dům je cihlový a má 4 podlaží. 24 bytů ve dvou vchodech. Úklid společných prostor si provádíme sami, jednou týdně, střídáme se, přičemž saponát používáme vlastní - kdo co doma má. Desinfekci neprovádíme a ani ji neplánujeme. Ani vlastně nevím, jak bychom ji prováděli, aby byla účinná a nebylo to jen aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

saola
napsal(a):
Pokládáte špatné otázky:
Správná otázka není "proč furt dokola jen Itálie", ale proč nejsou stejnou měrou poskytovány informace i o ostatních evropských zemích.
Protože informacemi z Itálie se nejlépe krmí panika. To, že v Německu se předpokládá, že koronavirus postihne díky svým vlastnostem 70% populace a nikdo se z toho nehroutí a ani nekolabuje systém, by tu paniku tak hezky nekrmilo. Stejně tak Skandinávie - mají tam řádově násobně víc nakažených než umrněných 64 a světě div se, zatím taky vše funguje.
Spíš se tedy ptejte, komu patří média, které vás panikou krmí a komu je panika ku prospěchu.
Co se týče dezinfekce výtahů v panelácích, je to jistě hezká vize, ale to snad patří k základnímu opatření v případě jakékoliv chřipkové epidemie - zvýšený úklid veřejnýchprostor a vlastní důkladná hygienická opatření.
A to mně se tenhle názor líbí.

Proč se píše ( mluví ) o Itálii : V zemi se objevilo už 9172 případů, 463 jich bylo smrtelných.
Proč o Rakousku méně : V Rakousku v úterý přibylo 51 nakažených, celkový počet případů je 182.
napsal(a):
Proč se píše ( mluví ) o Itálii : V zemi se objevilo už 9172 případů, 463 jich bylo smrtelných.
Proč o Rakousku méně : V Rakousku v úterý přibylo 51 nakažených, celkový počet případů je 182.
Asi tak. Itálie, to je kalamita, nezvládli nic U nás trochu poučení, preventivní opatření pozdě...no uvidíme. Nejvíc se poučili asi Slováci, ti nemají ani 10 nakažených a rovnou zavřeli např. kostely.

Tady to máte vysvětleno. Všichni se nakazí.
https://www.idnes.cz/technet/veda/koronavirus-sireni-interaktivni-graf-vizualizace-opatreni.A200310_021714_veda_pka
saola
napsal(a):
Pokládáte špatné otázky:
V Německu se také panikaří, nebojte, jen se o tom u nás tolik nepíše. Toaleťák jsme museli jet koupit do Makra, jinak bychom si asi museli zadky utírat reklamními letáky :D
To samé konzervy, těstoviny a také desinfekce. Debilní lidi jsou holt všude.

Moje kolegyně odlétla v neděli přes Singapur na dovolenou do Malajsie, můj šéf jí teda od toho po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí (nevím c mu tam konkrétně řekli) zrazoval, já se v duchu modlila, aby vše proběhlo ok, aby nezůstala někde v karanténě na cestě zpátky, popř. aby nebyla následně nařízena karanténa zde a aby se samozřejmě vrátila v pořádku, poněvadž jsme na pokladně jen dvě a já tedy momentálně jedu v práci 14 dní nonstop a pokud by byla v karanténě, tak by z toho byl minimálně měsíc.
Dneska mi šéf oznámil, že jí po dovolené bez karantény v práci nechce, protože má doma dceru s oslabenou imunitou a nehodlá nic riskovat.
Za normální situace by mi to bylo tak nějak šumák, peníze za přesčasy se hodí vždycky, ale za situace, kdy má moje fena před sebou možná poslední měsíc života a já ho strávim v práci se mi chce bezmocí a vztekem brečet.
Pořád doufám, že se ta situace snad uklidní, že nebude hůř, že k tomu nedojde, ale při mým štěstí
Jsem naštvaná na celej svět.....vím, že za to nikdo nemůže, ale tak nějak šéfa i kolegyni, pokud k té situaci dojde, nedejbože mě v tom období fena opustí, budu do konce svých dnů nenávidět....zas ranej virus
napsal(a):
Moje kolegyně odlétla v neděli přes Singapur na dovolenou do Malajsie, můj šéf jí teda od toho po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí (nevím c mu tam konkrétně řekli) zrazoval, já se v duchu modlila, aby vše proběhlo ok, aby nezůstala někde v karanténě na cestě zpátky, popř. aby nebyla následně nařízena karanténa zde a aby se samozřejmě vrátila v pořádku, poněvadž jsme na pokladně jen dvě a já tedy momentálně jedu v práci 14 dní nonstop a pokud by byla v karanténě, tak by z toho byl minimálně měsíc.
Dneska mi šéf oznámil, že jí po dovolené bez karantény v práci nechce, protože má doma dceru s oslabenou imunitou a nehodlá nic riskovat.
Za normální situace by mi to bylo tak nějak šumák, peníze za přesčasy se hodí vždycky, ale za situace, kdy má moje fena před sebou možná poslední měsíc života a já ho strávim v práci se mi chce bezmocí a vztekem brečet.
Pořád doufám, že se ta situace snad uklidní, že nebude hůř, že k tomu nedojde, ale při mým štěstí
Jsem naštvaná na celej svět.....vím, že za to nikdo nemůže, ale tak nějak šéfa i kolegyni, pokud k té situaci dojde, nedejbože mě v tom období fena opustí, budu do konce svých dnů nenávidět....zas ranej virus
To je hrozné To je mi strašně líto Vím, že by to ode mne nebylo hezké (tedy od vás) ale hodila bych se okamžitě marod, protože moje rodina a to je i můj pes, by byl v tuto chvíli pro mě přednější.
Bartos

XXX.XXX.181.79
lesnížínka
napsal(a):
To je hrozné To je mi strašně líto Vím, že by to ode mne nebylo hezké (tedy od vás) ale hodila bych se okamžitě marod, protože moje rodina a to je i můj pes, by byl v tuto chvíli pro mě přednější.
Souhlas.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
Asi tak. Marodak a nazdar. Jeji blbost ze odletela i kdyz vedela co hrozi. A sef holt smolik.

To rozhodnutí, koho budete případně do smrti nenávidět, to vám teda moc dobrýho asi nepřinese

napsal(a):
Stačí sdělit, že jste byla v Nelahozevsi na koncertě a jste za 60% doma.
napsal(a):
Tomu rozumím a obrana prakticky neexistuje, protože jde "jenom" o psa.

napsal(a):
To rozhodnutí, koho budete případně do smrti nenávidět, to vám teda moc dobrýho asi nepřinese
Já nevim, možná to jsou ode mne silná slova...ono ani tak nejde o rozhodnutí, momentálně mám pěknej vztek a nejhorší na tom je, že si vlastně říkám, že nikdo za nic nemůže, ale ve mě to je. Kolegyni jsem to i před odjezdem říkala, ví v jaké jsem situaci a pokud se něco "podělá".......
Nevím jestli to bude nenávist, ale už to ve mě zůstane.....jestli to nedejbože špatně dopadne.

napsal(a):
Stačí sdělit, že jste byla v Nelahozevsi na koncertě a jste za 60% doma.
Budu si pamatovat

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi tak. Marodak a nazdar. Jeji blbost ze odletela i kdyz vedela co hrozi. A sef holt smolik.
No bohužel i to mě napadlo....

Moyda
napsal(a):
Tak já šéfa chápu, taky bych nechtěla ohrozit rodinu. Na druhou stranu by měl pochopit on vás a sehnat aspoň nějakou výpomoc nebo to vzít za kolegyni sám, vy jste ten problém přeci nezpůsobila.
No tak oni by někoho poslat museli, ale viděla bych to tak třeba na jednu - dvě šichty tejdně.
Šéf to vzít nemůže, protože na pokladně neumí...má na starosti jiný věci, neumí s programem, neví co a jak.
No prostě momentálně i když nejsem přehnaně věřící, tak se fakt modlím....já vím, že je to blbý...vychyluju kvůli "čoklovi" když umíraj lidi, ale tak nějak si nemůžu pomoct.
Druhá věc je moje maminka....pokud by se to nějak v Čechách rozjelo a riziko, že bych to mohla chytnout v práci by bylo velké, tak bych šla taky asi buď marodit nebo dohoda...klidně neplacené volno, abych eliminovala riziko, že bych jí třeba mohla nakazit. Zatím má domácí arest a ještě jsem jí pohrozila, že jestli ho poruší, tak jí zakážu TV Šlágr
No prostě momentálně i když nejsem přehnaně věřící, tak se fakt modlím....já vím, že je to blbý...vychyluju kvůli "čoklovi" když umíraj lidi, ale tak nějak si nemůžu pomoct.
Dřív jsem to víc řešila, teď už se za vychylování kvůli zvířatům nestydím. Pokud je jakákoliv krize, lidi mají "svý jistý" mnohem déle než zvířata, lidi jsou na rozdíl od zvířat priorita. Což chápu.
Občas to asi vypadá, že se bojím víc o zvířata než o blízký lidi, ale je to tím, že prostě vím, že by v případě průšvihu byly na okraji zájmu, že se na ně v krizi neberou ohledy - a já je mám jako členy rodiny.
přesně. hodila bych se též marod. párkrát bych na šéfa kýchla a zakašlala a to by bylo aby to nezavřel.Od kolegyně to bylo hnusné a nezodpovědné navíc v době kdy už se vědělo že to přijde. Myslím na vás, vím jaké to je hnusné období když člověk ví a jen bezmocně čeká kdy to přijde......................a "čokl" ? Nene je to vaše mimčo a já osobně nesu ztrátu psa mnohem hůř než odchod rodičů. Je to blbé ale je to tak. Držte se !!!

GAELLE
napsal(a):
přesně. hodila bych se též marod. párkrát bych na šéfa kýchla a zakašlala a to by bylo aby to nezavřel.Od kolegyně to bylo hnusné a nezodpovědné navíc v době kdy už se vědělo že to přijde. Myslím na vás, vím jaké to je hnusné období když člověk ví a jen bezmocně čeká kdy to přijde......................a "čokl" ? Nene je to vaše mimčo a já osobně nesu ztrátu psa mnohem hůř než odchod rodičů. Je to blbé ale je to tak. Držte se !!!
Abych pravdu řekla, tak jsem spíš byla víc překvapená z jiné věci, kolegyně cestuje s rodinou svojí sestry a neteř...školačka asi 13-14-ti letá asi 3 dny před plánovaným odjezdem teploty, takže hurá k doktorce, dostala třídenní antibiotika, takže když odlétali, tak už byla bez teploty, ale tak si říkám, že přeci jen nebude mít imunitu na úplně ideální úrovni a táhnou takové děcko "do světa"??
Tak tohle mě, jako matce teda normální nepřijde.
Chápu kolegyni...dovolenou už hlásila někdy v září, moc se všichni těšili, tak jí přišlo, že rušit to jen kvůli nějakému "co když" se jí nechtělo......a nemůžu po ní chtít, aby to zrušila jen kvůli tomu, že mám obavu, aby se nedostala do karantény
napsal(a):
Abych pravdu řekla, tak jsem spíš byla víc překvapená z jiné věci, kolegyně cestuje s rodinou svojí sestry a neteř...školačka asi 13-14-ti letá asi 3 dny před plánovaným odjezdem teploty, takže hurá k doktorce, dostala třídenní antibiotika, takže když odlétali, tak už byla bez teploty, ale tak si říkám, že přeci jen nebude mít imunitu na úplně ideální úrovni a táhnou takové děcko "do světa"??
Chápu kolegyni...dovolenou už hlásila někdy v září, moc se všichni těšili, tak jí přišlo, že rušit to jen kvůli nějakému "co když" se jí nechtělo......a nemůžu po ní chtít, aby to zrušila jen kvůli tomu, že mám obavu, aby se nedostala do karantény
to je ale její dítě a její zodpovědnost. Rozhodně bych neriskovala. Ale byl a je to její boj. No a kdyby vy jste teď onemocněla (nemusí to být zrovna tento vir) a zůstala doma tak to přece šéf taky musí nějak vyřešit. všichni jsme nahraditelní !!!

GAELLE
napsal(a):
to je ale její dítě a její zodpovědnost. Rozhodně bych neriskovala. Ale byl a je to její boj. No a kdyby vy jste teď onemocněla (nemusí to být zrovna tento vir) a zůstala doma tak to přece šéf taky musí nějak vyřešit. všichni jsme nahraditelní !!!
No tak to je situace, která se nestává ani jednou za deset let......nikdy se nestalo, že bychom byly obě ženské "práce neschopné" čímž neříkám, že by se to nemohlo stát...to by si s tím firma musela poradit.

Vzhledem k tomu, že to stejně dostanou všichni, tak oni si alespoň užijou. My spravedliví zhebneme v továrně.

napsal(a):
tak kvůli těm všem, co nechtěli rušit dovolenou, máme v čr hromadu případů.
nechala bych je to všechno zaplatit.
nebo až si nějaký lyžař nakazí a zabije třeba rodiče nebo tetu, tak pak bude kvílet do tv, že mu nikdo neřekl, že to není jen chřipka...
přesně tak, všechny lyžaře bych nechala všechno zaplatiti, jsou to nezodpovědní deb...lové, ohrožují sebe i ostatní lidi v čr...proč stále cestují, když doporučení je NECESTOVAT nezávidím nikomu nic, ani ty dovolené, ale tady vidíme, jak jsou lidi blb...
pro sardullah: hodila bych se marod taky, budte s pejskem doma...
je mi z celé té situace u nás, v itálii nanic...vzniklo to v číně a rozneslo se to sem nezodpovědností lidí, kteří i přes doporučení musí stále cestovat...taxikář jezdil nemocnej, učitel učil nemocnej, kde to jsme? honem se vrátit před půlnocí, abych nemusel do karantény, opravdu děsná povaha, co to je za lidi? čínský krámy se sem vozej a lidi nakupují a nakupují jak šílenci..
promiňte, jsem opravdu nas...., člověk místo aby měl radost z nadcházejícího jara, těšil se na zahradu, na výlety, tak jsem ve stresu a nevíme, co bude, kdy to skončí...
napsal(a):
nebo až si nějaký lyžař nakazí a zabije třeba rodiče nebo tetu, tak pak bude kvílet do tv, že mu nikdo neřekl, že to není jen chřipka...
Nojo, ale to platí v případě jednotlivců. Kdyby těch lidí odcestovalo padesát, tak si můžu říct, že jsou nezodpovědní de.bilové. Ale když odcestuje tisíc lidí, tak už je pro mě úplně jedno, jestli odcestuje i ten tisící první. V ten okamžik chápu, že někdo na dovolenou jede, protože pokud se má ta nemoc šířit, tak se šířit bude a jeden nebo dva lidi, co zůstanou doma, to nezmění. Může to mít vliv na ty konkrétní lidi a jejich nejbližší okolí, ale ne na celkovou situaci.
Já nikam necestovala už roky, takže já jsem tak jako tak z obliga. A jasně, paní, co odletěla tuto neděli, už je dost na hraně, možná spíš za hranou. Ale ti, kteří odjeli někdy před měsícem za hranice, nemohli dost dobře vědět, jak se to vyvine. Když se podíváte na příspěvky čtrnáct dní zpátky, je vidět, že většina lidí to nebrala nijak smrtelně vážně.
Tím to nechci nijak obhajovat. Jen jde o to, že ti lidi (ti lyžaři měsíc zpátky) jednali lidsky. Většina lidí by tak jednala. Nedá se to nějak vyčítat ani trestat.

Varaxi
napsal(a):
Nojo, ale to platí v případě jednotlivců. Kdyby těch lidí odcestovalo padesát, tak si můžu říct, že jsou nezodpovědní de.bilové. Ale když odcestuje tisíc lidí, tak už je pro mě úplně jedno, jestli odcestuje i ten tisící první. V ten okamžik chápu, že někdo na dovolenou jede, protože pokud se má ta nemoc šířit, tak se šířit bude a jeden nebo dva lidi, co zůstanou doma, to nezmění. Může to mít vliv na ty konkrétní lidi a jejich nejbližší okolí, ale ne na celkovou situaci.
Já nikam necestovala už roky, takže já jsem tak jako tak z obliga. A jasně, paní, co odletěla tuto neděli, už je dost na hraně, možná spíš za hranou. Ale ti, kteří odjeli někdy před měsícem za hranice, nemohli dost dobře vědět, jak se to vyvine. Když se podíváte na příspěvky čtrnáct dní zpátky, je vidět, že většina lidí to nebrala nijak smrtelně vážně.
Tím to nechci nijak obhajovat. Jen jde o to, že ti lidi (ti lyžaři měsíc zpátky) jednali lidsky. Většina lidí by tak jednala. Nedá se to nějak vyčítat ani trestat.
před měsícem, fajn.
před 14 dny už to bylo na hraně a ti, co před týdnem jsou prostě debilové.
ale samozřejmě může za to i zlehčování situace, to bylo furt že to je jak chřipka a přitom už od ledna bylo jasný, že ani náhodou, protože čína by si kvůli nějaké chřipce nepodřízla ekonomiku.
jenomže jeden nakažený člověk může nakazit hodně lidí...
myslela jsem hlavně ty lyžaře, kteří odjeli lyžovat do Itálie minulý týden a vraceli se v pátek rychle před půlnocí domů...ta situace už tam byla hodně vážná a přesto odjeli a ještě se divili, že tam přece žádné nebezpečí nehrozí...a najednou karanténa na celou zemi.
https://tn.nova.cz/clanek/cech-s-koronavirem-je-ve-vaznem-stavu-lezi-na-jip-na-bulovce.html
no a je to tady. až začnou lidi umírat tak snad konečně stádo debilů pochopí že to není žádná chřipka. Má kamarádka pracuje jako lékařka na pohotovosti v Italii a píše mi naprosté hrůzy co se tam děje. a to není zdaleka v té nejrizikovější oblasti ............
Vtipné a zároveň velmi smutné, jak lidé pomalu ale jistě přestávají bagatelizovat. Je potřeba si reálné nebezpečí uvědomovat. 75 nakažených, 2 ve vážném stavu. Otázka týdne, kdy se dostaneme na stovky.. Vláda udělala správná opatření (a to neříkám jen proto, že budu mit měsíc volno), doufejme, že jich bude přibývat.

Andrýsek3
napsal(a):
Vtipné a zároveň velmi smutné, jak lidé pomalu ale jistě přestávají bagatelizovat. Je potřeba si reálné nebezpečí uvědomovat. 75 nakažených, 2 ve vážném stavu. Otázka týdne, kdy se dostaneme na stovky.. Vláda udělala správná opatření (a to neříkám jen proto, že budu mit měsíc volno), doufejme, že jich bude přibývat.
Jo tak teď jsem si zrovna tloukla hlavou o zeď, že jsem nezačala hned zkraje panikařit a nekoupila nějaký ten respirátor......přestože jsem věděla, že je to asi zbytečné, tak jsem sháněla nějaký po internetu...ne pro sebe, ale pro mojí osmdesátiletou maminku, protože nevím, jak dlouho se mi jí podaří udržet doma, tak aby eventuelně vylezla alespoň takhle chráněná.......asi si budu muset koupit alespoň pro sebe nějakou roušku, když k ní půjdu...jestli teda nějakou seženu...
No a asi jí budu "venčit" jako jsem to dělala s pesanama...bude hezky...naložím do auta, vyvezu za město do přírody bez lidí a pak zase tradá zpátky.
Teď jsem četla, že v Belgii a ve Švédsku jsou nějaká úmrtí a všechno starý lidi, tak jak jsem to doposud brala celkem v klidu, tak začínám mít strach, aby to mamka někde nechytla...nedejbože třeba ode mne, prý je to nakažlivý i v inkubační době, když je člověk bez příznaků
napsal(a):
Jo tak teď jsem si zrovna tloukla hlavou o zeď, že jsem nezačala hned zkraje panikařit a nekoupila nějaký ten respirátor......přestože jsem věděla, že je to asi zbytečné, tak jsem sháněla nějaký po internetu...ne pro sebe, ale pro mojí osmdesátiletou maminku, protože nevím, jak dlouho se mi jí podaří udržet doma, tak aby eventuelně vylezla alespoň takhle chráněná.......asi si budu muset koupit alespoň pro sebe nějakou roušku, když k ní půjdu...jestli teda nějakou seženu...
No a asi jí budu "venčit" jako jsem to dělala s pesanama...bude hezky...naložím do auta, vyvezu za město do přírody bez lidí a pak zase tradá zpátky.
Teď jsem četla, že v Belgii a ve Švédsku jsou nějaká úmrtí a všechno starý lidi, tak jak jsem to doposud brala celkem v klidu, tak začínám mít strach, aby to mamka někde nechytla...nedejbože třeba ode mne, prý je to nakažlivý i v inkubační době, když je člověk bez příznaků
ty roušky jsou naprd. chrání lidi nemocné třeba onko pacienty . vir jimi projde. tedy kromě těch certifikovaných a ty určitě neseženete.
Tak si představte, že u nás je jeden nakažený v domácí karanténě a kde ho lidé nepotkali? Na nákupu v penny. Prý po něm řvali, ať odejde domů, že jinak zavolají policii. A co udělal? Naštval se a odjel si nakoupit do billy.
Co k tomu dodat. Do Itálie se musí jezdit, karanténu nedodržujou, prokazatelně nemocní couraj mezi lidmi. Všichni tihle jsou jen ubohý sobci! To vůbec nemyslí na ostatní? Je jim jedno, že kvůli nim může nekdo zemřít? Tohle já prostě nepochopím.
Bartos

XXX.XXX.181.79
napsal(a):
Úmrtnost takto starých pacientů je obhužel 25%
Tak Itálie dnes vede, 2313 nových případů a 196 mrtvych. To kdyby se někdo ptal proč se pořád probírá jen Itálie. Protože je to katastrofální a narozdíl od skandinávie tam jezdí tisíce našinců na jarní prázdniny. Dnes jsem četla rozhovor s italským lékařem, říkal že dělají dělení jako za války. Třídí na ty co jdou zachránit a beznadějné protože není personál ani vybavení.
neluše
napsal(a):
Tak si představte, že u nás je jeden nakažený v domácí karanténě a kde ho lidé nepotkali? Na nákupu v penny. Prý po něm řvali, ať odejde domů, že jinak zavolají policii. A co udělal? Naštval se a odjel si nakoupit do billy.
Co k tomu dodat. Do Itálie se musí jezdit, karanténu nedodržujou, prokazatelně nemocní couraj mezi lidmi. Všichni tihle jsou jen ubohý sobci! To vůbec nemyslí na ostatní? Je jim jedno, že kvůli nim může nekdo zemřít? Tohle já prostě nepochopím.
okamžitě nahlásit. bylo řečeno pokuta 3 miliony. a je jasné že lidi karantenu dodržovat nebudou. bohužel

GAELLE
napsal(a):
okamžitě nahlásit. bylo řečeno pokuta 3 miliony. a je jasné že lidi karantenu dodržovat nebudou. bohužel
Přesně tak, bez pardonu nahlásit. Dokud médii neproběhne pár případů, kdy dotyčný pokutu skutečně schytal, tak tato sorta lidí se bude chovat bezohledně dál. Oni totiž umí brát ohledy jen a pouze na sebe.
Nahlásit ho měli, ti co ho poznali, já bych tedy volala hned.
Zajímalo by mě, jestli dostal pokutu doktor od nás, který přijel z Itálie a ordinoval. Teď už je v karanténě. A to není stará záležitost, ordinoval teď v pondělí. Nejhorší je, že má na starost i domov důchodců. Kvůli těm staříkům doufám, že je zdravý.
neverend

XXX.XXX.213.247
Cestování jako plýtvání energií se zdá bude vyřešeno "virovou" cestou,čili teď ještě potřebujeme něco jako "Kauflandvirus" a už by z obyvatelstva opět mohli být lidi a ne stádo "oveček" chovajících se jak automat na konzum.🙂 Asi holt lidstvo potřebuje nějakou "brzdu" ve svém "rozmachu".
Nakupovat splašeně netřeba, jen se možná inspirovat v minulosti:
Příklady množství přidělovaných potravin (po válce):
1. ledna 1950 byly proto v Československu nově upraveny příděly potravin. Byly přísně limitovány a odlišeny podle věku a povolání.
Například děti do 6 let dostávaly měsíčně 1 400 gramů cukru, 650 gramů másla, 10 vajec a 100 gramů cukrovinek.
Školáci dostávali na měsíc 1 400 gramů cukru, 1 300 gramů masa, 360 gramů másla, 14,5 litru mléka a 8 vajec.
Mládež do 20 let měla nárok na 1 400 gramů cukru, 1 800 gramů masa, 480 gramů slaniny, 160 gramů másla, 8,7 litru mléka a 6 vajec na měsíc.
Dospělí, kteří nebyli zaměstnáni, měli nárok na 1 100 gramů cukru, 1 400 gramů masa, 200 gramů slaniny, 520 gramů umělých tuků a 2,9 litru mléka.
Pracující dostávali 1 400 gramů cukru, 1 400 gramů masa, 280 gramů slaniny, 560 gramů umělých tuků, 2,9 litru mléka a 4 vejce na měsíc.
www.totalita.cz
A třeba Velká Británie za druhé světové války:
Příděly potravin zavedla britská vláda 8. ledna 1940, tedy pět měsíců po vypuknutí druhé světové války. Systém byl navržen tak, aby zajistil „spravedlivý podíl pro všechny“. Příděly potravin se nejprve týkaly slaniny, másla a cukru. Postupně seznam narůstal a přibylo maso, tuky na vaření, čaj, sýr a některé konzervy. Množství vydávaných potravin se měnilo podle poptávky spotřebitelů a zejména dostupnosti.
Týdenní dávka dospělého člověka zahrnovala asi 113 gramů slaniny a šunky (asi čtyři plátky), kolem 227 gramů masa, necelých 60 gramů másla, zhruba stejné množství sýra, 113 gramů margarínu, podobné množství tuku na vaření, 1,5 litru mléka, 227 gramů cukru, 57 gramů čaje a 1 vejce. Další potraviny jako konzervované maso, ryby, rýže, cereálie a sušenky byly k dispozici v omezeném množství za potravinové lístky.
https://zoommagazin.iprima.cz/vyroci/britanie-pridelovy-system-potravin
neverend

XXX.XXX.213.247
lesnížínka
napsal(a):
A jak byli všichni štíhlí! Kurňa, rázem by to vyřešilo i problém s obezitou a s tím nabalených plno jiných chorob. Musíme v tom hledat i ty klady. To je to : všechno zlé, je na něco dobré
Asi tak.😀 Houby fitness náramek z číny,ale nežrat je potřeba.😀😀

"Příklady množství přidělovaných potravin (po válce):........."
To ale neznamená, že s tím lidi vyžili. Na jmenované dostali lístky a doplatili nižší cenu než za potraviny na volném trhu.
Prostě to na co měli lístky, měli se slevou !
( Tedy v ČSR, jak to bylo v Británii nemám tušení. )

Tak asi takto.
Vsichni co jsme se narodili musime zemrit.
To je holy fakt.
Jestli dnes - zitra, nebo za padesat let je uplne jedno.
Hodinu ani den nevis.
Na co, ci proc to bude... je taky uplne jedno.
Pripraveni na to urcite nebudete a budete chtit jeste o par dni, aby...
Za mne tedy jedina - kaslete na mouku a testoviny...kaslete na zpravy...
Proste normalne ZIJTE!
Co vic od zivota chtit, nez "zivot"?
Ale zas poucme se - zijme zdraveji, aktivneji, kvalitneji.... na vzdy tu neni nikdo...

saola
napsal(a):
Nakupovat splašeně netřeba, jen se možná inspirovat v minulosti:
Příklady množství přidělovaných potravin (po válce):
1. ledna 1950 byly proto v Československu nově upraveny příděly potravin. Byly přísně limitovány a odlišeny podle věku a povolání.
Například děti do 6 let dostávaly měsíčně 1 400 gramů cukru, 650 gramů másla, 10 vajec a 100 gramů cukrovinek.
Školáci dostávali na měsíc 1 400 gramů cukru, 1 300 gramů masa, 360 gramů másla, 14,5 litru mléka a 8 vajec.
Mládež do 20 let měla nárok na 1 400 gramů cukru, 1 800 gramů masa, 480 gramů slaniny, 160 gramů másla, 8,7 litru mléka a 6 vajec na měsíc.
Dospělí, kteří nebyli zaměstnáni, měli nárok na 1 100 gramů cukru, 1 400 gramů masa, 200 gramů slaniny, 520 gramů umělých tuků a 2,9 litru mléka.
Pracující dostávali 1 400 gramů cukru, 1 400 gramů masa, 280 gramů slaniny, 560 gramů umělých tuků, 2,9 litru mléka a 4 vejce na měsíc.
www.totalita.cz
A třeba Velká Británie za druhé světové války:
Příděly potravin zavedla britská vláda 8. ledna 1940, tedy pět měsíců po vypuknutí druhé světové války. Systém byl navržen tak, aby zajistil „spravedlivý podíl pro všechny“. Příděly potravin se nejprve týkaly slaniny, másla a cukru. Postupně seznam narůstal a přibylo maso, tuky na vaření, čaj, sýr a některé konzervy. Množství vydávaných potravin se měnilo podle poptávky spotřebitelů a zejména dostupnosti.
Týdenní dávka dospělého člověka zahrnovala asi 113 gramů slaniny a šunky (asi čtyři plátky), kolem 227 gramů masa, necelých 60 gramů másla, zhruba stejné množství sýra, 113 gramů margarínu, podobné množství tuku na vaření, 1,5 litru mléka, 227 gramů cukru, 57 gramů čaje a 1 vejce. Další potraviny jako konzervované maso, ryby, rýže, cereálie a sušenky byly k dispozici v omezeném množství za potravinové lístky.
https://zoommagazin.iprima.cz/vyroci/britanie-pridelovy-system-potravin
Saolo, uvědomujete si, jaká byla tehdy bída? A že z těch přídělů nešlo vyjít? A že potravin bylo málo, a když byly, tak bez lístků byly tak drahé, že si je většina lidí nemohla dovolit? Ten, kdo měl hospodářství, byť maličké, musel odvádět nesmyslně velké dávky svých výpěstků a vůbec všech vyprodukovaných potravin? A kdyby ne, tak postih - finanční, často vězení? Komouši byli zloději nejhrubšího kalibru, takhle lidi nedrtili ani Němci za války.
GAELLE
napsal(a):
tak v našem městě již 5 nakažených. jak jinak lyžaři z Italie. Tak jen doufám že budou smrdět doma a nepolezou nakupovat .......................
Lyžařům bych nechala zaplatit léčebné výlohy, ti především sem virus zatáhli a rozjeli v plné parádě. Nechápu jak může být někdo tak bezohledný a hloupý a nemůže zkrátka vynechat lyžování v Itálii nebo výlet do Číny. Jako kdyby to bylo životně důležité.
Tento týden jsou u nás jarní prázdniny a děti ve škole říkaly - my jedeme lyžovat a nemáme říkat kam … to zkrátka nepochopíte
pro Balu:
Mícháte několik věcí dohromady - můj příspěvek měl v prvé řadě vyznít ve smyslu, že člověk na předpokládaných 14 dní až měsíc karantény nepotřebuje 50 balení těstovin nebo 30 kg mouky na osobu a neumře z toho, i když je představa 1 kg masa na osobu a měsíc (viz údaje z Británie) pro dnešního průměrného Čecha naprosto nepředstavitelná.

napsal(a):
Saolo, uvědomujete si, jaká byla tehdy bída? A že z těch přídělů nešlo vyjít? A že potravin bylo málo, a když byly, tak bez lístků byly tak drahé, že si je většina lidí nemohla dovolit? Ten, kdo měl hospodářství, byť maličké, musel odvádět nesmyslně velké dávky svých výpěstků a vůbec všech vyprodukovaných potravin? A kdyby ne, tak postih - finanční, často vězení? Komouši byli zloději nejhrubšího kalibru, takhle lidi nedrtili ani Němci za války.
Jasně, a proto, že Němci nikoho nedrtili, tak moje babička za války v pražském činžáku v koupelně krmila husy - pod trestem gestapa. Jasně z čiré prostopášnosti!

napsal(a):
Jasně, a proto, že Němci nikoho nedrtili, tak moje babička za války v pražském činžáku v koupelně krmila husy - pod trestem gestapa. Jasně z čiré prostopášnosti!
Orionko, píšu "takhle nedrtili". ne že vůbec nedrtili.

saola
napsal(a):
pro Balu:
Mícháte několik věcí dohromady - můj příspěvek měl v prvé řadě vyznít ve smyslu, že člověk na předpokládaných 14 dní až měsíc karantény nepotřebuje 50 balení těstovin nebo 30 kg mouky na osobu a neumře z toho, i když je představa 1 kg masa na osobu a měsíc (viz údaje z Británie) pro dnešního průměrného Čecha naprosto nepředstavitelná.
Ty příděly jsou z doby nouze, kdy potraviny nebyly, a bylo třeba nakrmit všechny lidi. Teď potraviny jsou, a i když člověk může vyžít s málem v době nouze, asi všichni máme doma nějaké zásoby i běžně, ne až teď, kdy je tu hrozba karantény. Skupování nepřiměřeného množství může mít dva důvody - jeden je přílišná obava z budoucnosti a snaha se zásobit, a druhý skoupit teď a v době nouze prodat draho, tedy spekulovat.

maty13
napsal(a):
Lyžařům bych nechala zaplatit léčebné výlohy, ti především sem virus zatáhli a rozjeli v plné parádě. Nechápu jak může být někdo tak bezohledný a hloupý a nemůže zkrátka vynechat lyžování v Itálii nebo výlet do Číny. Jako kdyby to bylo životně důležité.
Tento týden jsou u nás jarní prázdniny a děti ve škole říkaly - my jedeme lyžovat a nemáme říkat kam … to zkrátka nepochopíte
U nás třeba sou teď tři lidi pracovně ve Španělsku, jeden v Německu, všichni se v neděli vrací, máme je i vyzvedávat na letišti (samozřejmě pro ně nikdo z nás jet nechce :-)) - ve všech případech se jedná o cizince jiné národnosti než české, ti karanténu dodržovat nebudou ani náhodou (ačkoliv už proběhla zpráva, že karanténa je doporučená (zatím teda ne povinná) i v případě příjezdu z těchto zemí). Vůbec půlka našich zaměstnanců jsou cizinci (cca tak 150 lidí) a většina z nich nemá ponětí o tom, že se tu něco děje a oni rozhodně žádné zákazy dodržovat nebudou. Nedávno nám tu běhal po chodbách Íránec, co se vrátil z Číny přes Írán, chodil do práce tři dny, než si ho někdo všimnul (respektive ono si ho všimlo hodně lidí, ale trvalo dlouho, než to kompetentní lidi z vedení začali vůbec řešit). Včera jedna moje česká kolegyně se s šéfem hádala kvůli tomu, že odmítá jet na dva měsíce na stáž do Německa vzhledem k tomu, že má doma malé děti a neví, jestli třeba nezavřou i školky a kdo by se o ně pak staral, když manžel musí chodit do práce. Šéf jí na to řekl, že to odmítnutí zahraniční cesty bere jako neplnění povinností :-(. Takže za to fakt nemůžou jen lyžaři, svět je v dnešní době tak provázaný, že lyžaři jsou jen kapka ledovce.
napsal(a):
U nás třeba sou teď tři lidi pracovně ve Španělsku, jeden v Německu, všichni se v neděli vrací, máme je i vyzvedávat na letišti (samozřejmě pro ně nikdo z nás jet nechce :-)) - ve všech případech se jedná o cizince jiné národnosti než české, ti karanténu dodržovat nebudou ani náhodou (ačkoliv už proběhla zpráva, že karanténa je doporučená (zatím teda ne povinná) i v případě příjezdu z těchto zemí). Vůbec půlka našich zaměstnanců jsou cizinci (cca tak 150 lidí) a většina z nich nemá ponětí o tom, že se tu něco děje a oni rozhodně žádné zákazy dodržovat nebudou. Nedávno nám tu běhal po chodbách Íránec, co se vrátil z Číny přes Írán, chodil do práce tři dny, než si ho někdo všimnul (respektive ono si ho všimlo hodně lidí, ale trvalo dlouho, než to kompetentní lidi z vedení začali vůbec řešit). Včera jedna moje česká kolegyně se s šéfem hádala kvůli tomu, že odmítá jet na dva měsíce na stáž do Německa vzhledem k tomu, že má doma malé děti a neví, jestli třeba nezavřou i školky a kdo by se o ně pak staral, když manžel musí chodit do práce. Šéf jí na to řekl, že to odmítnutí zahraniční cesty bere jako neplnění povinností :-(. Takže za to fakt nemůžou jen lyžaři, svět je v dnešní době tak provázaný, že lyžaři jsou jen kapka ledovce.
Tak samozřejmě, tu provázanost si uvědomuji, ale to nic nemění na tom že s aktuálního čísla 94 jich bude 85 -90? co byli lyžovat v Itálii? Jde o to, že lyžování a výlet je něco, co není životně důležité a přesto tam lidi jedou, machrujou proč, že by nikam nemohli, jaká je koronavirus asi teda blbost a jich se to netýká. Jde mi o bezohlednost a v ČR za to můžou hlavně lyžaři, je to aktivita, bez které se obejdete, mohli jet lyžovat do Špindlu, ale zkrátka musí do Itálie ….
Jenže ono to tak prostě je - vzpamatujte se už. Nakažených je u nás ke stovce, v takovém případě už karanténa nemá jakýkoliv smysl, protože není v reálných silách jakéhokoliv OOVZ dohledávat kontakty, kdo odkud přijel a s kým se potkal.
A lidi bez příznaků prostě musí chodit do práce a ne preventivně dřepět doma, když jim nic není - protože je potřeba, aby fungovaly dodávky energií, technických služeb, zásobování apod. Nikdo přece nechcete, aby vám popeláři nevyváželi měsíc popelnice jen proto, že byli s dětmi v Itálii, vrátili se, nic jim není, ale musí dřepět zavření doma.
Závidím Němcům Merkelovou - na rovinu řekla, že nákaza proběhne populací, předpoklad nakažení 70 % obyvatelstva, ale prostě léčí se nemocní a nikoliv, že se všichni preventivně zavřou toma a nechají se shnít o hladu v odpadcíxh, protože se zhroutí systém, když zdraví lidé pracovat nebudou jen proto, že musí k ničemu sedět doma.
Jo, u nás je to stejný, italští šéfové, od Milána, ještě minulý týden posílali lidi do Itálie na služebky, odmítnout neexistovalo, pár se jich vracelo minulý víkend, nebýt té povinné karantény byli by teď normálně v práci. Stejně tak Italové pendlovali až do minulého týdne sem. Jako lyžaři je jedna věc, ale fakt to není jen jejich vina. Vina je to, že jako ve všem jsou na prvním místě jen prachy.
No, a nám přijel včera kamion s 24 t z Rakouska a zítra přijede to samé z Itálie, přímo z oblasti Lombardie, a kupodivu ještě žijeme, i ti kamioňáci.
Jediné, co kamionová přeprava ihned neopoměla, je operativní navýšení ceny o 10 000 Kč/kamion jako příplatek (asi za to riziko - což je poměrně směšné, že?)
saola
napsal(a):
Jenže ono to tak prostě je - vzpamatujte se už. Nakažených je u nás ke stovce, v takovém případě už karanténa nemá jakýkoliv smysl, protože není v reálných silách jakéhokoliv OOVZ dohledávat kontakty, kdo odkud přijel a s kým se potkal.
A lidi bez příznaků prostě musí chodit do práce a ne preventivně dřepět doma, když jim nic není - protože je potřeba, aby fungovaly dodávky energií, technických služeb, zásobování apod. Nikdo přece nechcete, aby vám popeláři nevyváželi měsíc popelnice jen proto, že byli s dětmi v Itálii, vrátili se, nic jim není, ale musí dřepět zavření doma.
Závidím Němcům Merkelovou - na rovinu řekla, že nákaza proběhne populací, předpoklad nakažení 70 % obyvatelstva, ale prostě léčí se nemocní a nikoliv, že se všichni preventivně zavřou toma a nechají se shnít o hladu v odpadcíxh, protože se zhroutí systém, když zdraví lidé pracovat nebudou jen proto, že musí k ničemu sedět doma.
pakliže to vzpamatování bylo na mě, není třeba mě na to upozorňovat, druhému odstavci co jste napsala rozumím stejně jako Vy, nicméně já jsem psala o tom, že tam neměli jezdit lyžovat - lyžování není životně důležité, je to aktivita, bez které se obejdete a rozjelo se to právě, když se vraceli a to je celé bez ohledu na to, že zrovna pan Novák se z Itálie vrátil bez příznaků a pan Smutný se vrátil s příznaky … to je celé

saola
napsal(a):
Vy jste to ještě nepochopila - naše vláda se snaží těmi opatřeními, které činí, rozložit nakažené a tedy i nemocné do delšího časového období, protože není tolik akutních lůžek v nemocnicích, tolik ventilátorů (nebo jak se ten přístroj nazývá) na podporu dýchání, aby pokryly náhlou nemocnost velké části populace. Jsou na to na netu přehledné grafy. Není třeba závidět Němcům soudružku Merkelovou (fakt jim ji závidíte? Babu, co dotáhla do Evropy ty miliony čmoudů? FUJ!!)

napsal(a):
Orionko, píšu "takhle nedrtili". ne že vůbec nedrtili.
Máte opravduz "takhle nedrtili", drtili daleko víc.

napsal(a):
Máte opravduz "takhle nedrtili", drtili daleko víc.
Ježkovy voči, já se s vámi nebudu přít, jestli byli Němci horší nebo lepší než komunisti a v čem. Takže, abych to ukončila - ANO, JISTĚ, MÁTE PRAVDU.
neverend

XXX.XXX.213.247
No ono ještě k tomu "drcení" za války a za socialismu bych měl jisté doplňující info.
https://www.kurzy.cz/zpravy/505542-cesi-plati-dane-jako-mourovati-statu-odvedou-skoro-pulku-vyplaty-zdaneni-prace-je-jedno-z/
A to je jen mzda.Kde jsou další daně a poplatky? Nevím,ale ani poválečný stav nemáme a "drtí" nás celkem slušně a pořád mají málo.Ve své podstatě je fuk jestli Vám berou přímo vejce nebo peníze za ně utržené.😀 Jsem nedávno slyšel nějakou "kravku" snad z ČSSD, jak zmiňovala sto procentní zdanění.Noo holka zlatá,to je socialismus.😀 Odevzdejte komplet výnosy a my Vám "vrátíme" normalizovanou výplatu.🙂

saola
napsal(a):
víte, ono je obrovský rozdíl, jestli se těch 70% nakazí postupně nebo jestli to necháte k exponencionálnímu šíření.
v druhém případě budou ztráty úhynem neskutečně vysoké, protože zdravotní systém zkolabuje.
nezávidím němcům, v podstatě byli hozeni přes palubu.

Němců je cca 80 mil. 75% z toho je 60 mil. Při smrtnosti 2% ( a ta může být při nárazovém hromadném nakažení i vyšší) je to 1 200000 mrtvých. To jim máme opravdu co závidět.
Ono totiž nemocnice nemůžou řešit jen virus, ale musí řešit i ostatní onemocnění, nehody, úrazy. To je to, o čem mluvil Ital. Když leží na JIPU stařík s virem a přivezou rozbitého z nehody, tak mu holt stařík musí uvolnit místo a můžou se za něj leda pomodlit.

Už nechovatel
napsal(a):
Pekne napísané, ako keby to písala sama zubatá. Nedá mi to nespomenúť si na Čapka a Bílou Nemoc. Diktátor sú ľudia čo podľa niektorých už nevedia čo majú robiť od dobroty, Spasiteľ bude asi Grétka - preto G ako Galen - a zachránia nás králici.
Proč myslíte, že by zubatá rozjímala v duchu budhistické filozofie😀.

GAELLE
napsal(a):
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/co-ukazaly-pitvy-obeti-koronaviru-zlikvidoval-jim-plice-4031
to je takový špatný a hysterický novinářský článek původních kazuistik ještě z wuchanu.
ve kterých se psalo: dělá to oboustrannou intersticiální pleumonii. fibrózy se pacienti nějak nedožívají, i když je to samozřejmě možné u uzdravených časem, to ještě nikdo neví.
plus lymfopenie, to umí spoustu virových onemocnění a jako imunosuprese k sekundárním bakteriálním infekcím je to samozřejmě na pytel.
napsal(a):
to je takový špatný a hysterický novinářský článek původních kazuistik ještě z wuchanu.
ve kterých se psalo: dělá to oboustrannou intersticiální pleumonii. fibrózy se pacienti nějak nedožívají, i když je to samozřejmě možné u uzdravených časem, to ještě nikdo neví.
plus lymfopenie, to umí spoustu virových onemocnění a jako imunosuprese k sekundárním bakteriálním infekcím je to samozřejmě na pytel.
jen jsem zkopírovala nemám zdravotnické vzdělání. ale v každém případě myslím že situace není ani nebude dobrá ...................hezký den všem