Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2020 18:42

Bobča napsal(a):
ale před vysokou musela být napřed střední,ne???nebo teď nevím jak je to teď,ale tenkrát určitě...protože,ona z učňáku šla na peďák střední a pak vejšku....tak tam to nevím...

Mohl být gympl.

24.4.2020 18:46
fikovnice

XXX.XXX.55.12

OT: iFAUNA mě neposouvá na poslední příspěvek, což byl před chvílí "Balu", ale na stránku 7, kde je dole můj příspěvek. A ten je navíc editovatelný, i když by už být neměl - když po mně napsala další příspěvek "Balu". Tak jim zas blbne listování stránkami.

24.4.2020 18:48

Bobča napsal(a):
další téma-strana
nám rozdávali přihlášky na učňáku v 17-houby jsme věděli,do čeho to jdem-učitel občanské nauky.....Předsedkyně SSM samozřejmě automaticky ...platila jsem 1,.Kčs známku,a můj chlap se chlubil,že si mě vzal,že jsem ve straně(ho vyhodili v 68)aby se děcka dostali na školy...po převratě se hromadně odevzdávaly průkazky ...můj chlap byl taky papaláš v kolchoze,i bez strany...Po 89 založili s chlapama firmu.....

My jsme zase museli být povinně na střední škole v SSM. Do Pionýra jsem nevlezla, i když si volali rodiče do školy, a na střední jsme nedostali na výběr. Ale bylo to členství jen na oko, žádnou činnost jsme nevyvíjeli.

24.4.2020 19:23
Bobča

XXX.XXX.105.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
My jsme zase museli být povinně na střední škole v SSM. Do Pionýra jsem nevlezla, i když si volali rodiče do školy, a na střední jsme nedostali na výběr. Ale bylo to členství jen na oko, žádnou činnost jsme nevyvíjeli.

přesně tak...my jsme byli dlouho "na tajňačku" skauti,pod hlavičkou pionýra(kroje.tábory a tak..).na učňáku automaticky-pokud člověk cokoli dělal pro školu,musel být v SSM-já byla akční,pořádaly se různé akce,ale houby jsme fakt rozuměli "vo co gou"...Na střední,když jsem přešla na SZTŠ-tam byla základna 4učitelů,včetně řiditele+ JÁ(rok 1974-6)...no jsem si vystála ve třídě.."naše komunistka" a těch keců!!!nebyla jsem zkrz tu bandu ani na maturáku-nešlo vystoupit-a stejně na té schůzi vůbec nevím o co šlo-ale už jen ty "autority" a já Po letech na sraze jsme to probrali-kluci uznali,jak byli blbí a vše se smazalo...

25.4.2020 11:42
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Jeee. TaK jdu napsat ke koronoviru a tady se řeši učitelky 😊

Všichni ostatni nemocni v naši vesnici se uzdravili 💖 a nikdo další se nenakazil, ani kolegové v práci, ani pri náhodném setkání .

Tak snad bude vše již jen lepší po celém světě a rozvolnovani přinese uvolnění a radost .

Hezký víkend vsem

25.4.2020 11:50
GAELLE

XXX.XXX.55.67

RozaTonda-mopsi napsal(a):
Jeee. TaK jdu napsat ke koronoviru a tady se řeši učitelky 😊

Všichni ostatni nemocni v naši vesnici se uzdravili 💖 a nikdo další se nenakazil, ani kolegové v práci, ani pri náhodném setkání .

Tak snad bude vše již jen lepší po celém světě a rozvolnovani přinese uvolnění a radost .

Hezký víkend vsem

tak to je bezva zpráva. náš okres už taky pár dní drží stejný počet nakažených........tak uvidíme jak to stoupne po "uvolnění"

25.4.2020 11:54
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

K učitelkám taky přispějí .velmi aktuální téma 😊

Moje deti jsou na male ZŠ na vesnici, v 5. Třídě. Škola zde nemá nejlepší, moderní techniku, takže online vyučování není. Ale...
Z Celých 6 ti učitelů je jen jedna paní učitelka , která s dětmi po mailu řeši co je špatně, posle řešení, které je spravne .aby jsme to zkontrolovali . Podle vyhodnocení testu. A DOKONCE dětem i napíše : Mile deti, jak se mate, dnes je hezky, užívejte :-)

Ostatní jen jako stroje - uděluj to a to, posli to a to. Jestli to došlo ? To už nikdo nevíme 😊

Ale tím vůbec nechci hanit učitele, je to o LIDECH. Stejne chování je ve všech profesích. Když jsem jezdila s malýma 2-3 detma busem a učila je zdravit, některý ridic (s prominutim) čuměl jako vejr a ani tem prckum neodpověděl. Jiný se usmíval na cele kolo. Jiný by mě s 2letyma dvojcatama ušlapal u dveří, a další se hrnul mi pomoct 💖 takže je to o lidech a se zkušenostmi a přibývajicimi roky vím, že většinou tena, kdo je zly, nerudny a zapšklý je i nešťastný. Takže ho přejdu a v duchu mu přeji, aby své stesti a třeba i VHODNOU PRÁCI NALEZL, u které se bude usmivat🍀

25.4.2020 12:11
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

A k tem platum, budu konkrétní .

Te vynikajici paní učitelce.bych prala třeba 100tisic. I když je mladší a nemá tolik odpracovanych let jako paní ředitelka před důchodem.
Protoze ona do sve prace opravdu dáva vše ☺

Ale o tom to na světe bohužel nebylo, není a nebude ☺
Stejně tak to není o tom, kdo co vystudoval.

Já mám střední školu. Pracuji jako administrátor v účetnictví, dělám 6 hod/denne v soukromé firmě a mám nějakých 30 tisíc

Můj muž je "jen" vyučen. Dela v soukromé firmě, pracuje cca 10/hod denne a má nejakych -50- 60 tisic

Moje sestřenice je vysokoškolska učitelka na jihočeské fakultě. Má před jménem doc. Mgr. , za jménem ph.D , samozrejme celoživotní, nikdy nekončící studium, spousta příprav, porad, konzultaci se studenty a je rada když má 33 tisíc.

To jen takove porovnání ☺ budu ráda, když se někdo prida. Ať je zajimave čtení. Však stejne nikdo nevíme o koho se zde jedna .... a psát o tom kdo co má, bez čísel je o ničem 😂

utěcha pro Všechny je, že si svoji práci můžeme vybrat a jít si zkusit , zda by nám OPRAVDU BYLO LÉPE V JINÉ POZICI 😃

25.4.2020 13:03
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

GAELLE napsal(a):
tak to je bezva zpráva. náš okres už taky pár dní drží stejný počet nakažených........tak uvidíme jak to stoupne po "uvolnění"

Super ! Jsem ráda, že i u vás.
Hlavně, ať jde vše hladce

25.4.2020 18:21
GAELLE

XXX.XXX.55.67

saola napsal(a):
http://www.osel.cz/11141-slunicko-znici-koronavirus-rychle.html

no prý Trump chtěl aby se lidem píchalo bělidlo do žíly. a pár lidí dokonce prý v USA to "savo" vypilo...........bezva !
myslím že o chování víra se toho stále ví moc málo.
Jaký máte názor na "imunitu" ? Je vůbec možné si ji na tento druh vytvořit?

25.4.2020 19:08
Bobča

XXX.XXX.105.52

GAELLE napsal(a):
no prý Trump chtěl aby se lidem píchalo bělidlo do žíly. a pár lidí dokonce prý v USA to "savo" vypilo...........bezva !
myslím že o chování víra se toho stále ví moc málo.
Jaký máte názor na "imunitu" ? Je vůbec možné si ji na tento druh vytvořit?

ano,viděla jsem ten projev...že desinfekce do žíly by měla pomoct...ani nedal najevo,že to snad myslí jen jako fór!!...že to někdo vypil,jsem neslyšela,ale lidi můžou uvěřit čemukoli...

27.4.2020 08:46

O deseti letech nebyla řeč. Ale rok, dva, tři?

To možná i ano, ale... Víte, dějiny, matematika, český jazyk a tak se obsahově opravdu moc nemění. Ale co se naopak velmi změnilo, jsou děti. Učím 25 let a vidím rozdíl. Dnešní žáci jsou méně ochotní (nebo schopni) se soustředit, učit se a hlavně MYSLET. Protože přece "všechno je na internetu". Takže ti lepší a poctivější z nás neustále přemýšlejí, jak učivo zatraktivnit, aby to bavilo obě strany.

27.4.2020 08:55

Terven napsal(a):
Zajímavé výpočty, balu, ale radši to nikomu ze školství neukazujte.
Jen na okraj bych chtěla podotknout, že osobní ohodnocení u učitelů se pohybuje spíše v řádu stovek, těch 5000,- mě upřímně pobavilo.
Reálné platy učitelek (a ani učitelů) opravdu nevypadají tak, jak se tady snažíte nastínit.

Ano, s tarifem souhlasím, ale osobní ohodnocení se na naší škole (u řadových kantorů) pohybuje mezi 1500 - 2000 Kč. A to máme za např. třídnictví, předsednictví v předmětových komisích, starost o odborné učebny nebo zookoutek nebo školní knihovnu, zdravotníka, bezpečnostního technika, přípravu odborných kurzů nad rámec výuky, olympiády, výlety, exkurze, propagaci školy... Loni o letních prázdninách se rekonstruoval internát a příslušná firma byla ve skluzu. Tak jsme naběhli, jako jeden muž a jedna žena, se štětci, válečky a barvou. Ale to jsme dělali zadarmo, protože jsme chtěli, aby "naše děti" přišly do nového. Prostě to není tak, že odučíme 4 hodiny denně a nazdar!

27.4.2020 09:04

Ano, s tarifem souhlasím, ale osobní ohodnocení se na naší škole (u řadových kantorů) pohybuje mezi 1500 - 2000 Kč. A to máme za např. třídnictví, předsednictví v předmětových komisích, starost o odborné učebny nebo zookoutek nebo školní knihovnu, zdravotníka, bezpečnostního technika, přípravu odborných kurzů nad rámec výuky, olympiády, výlety, exkurze, propagaci školy... Loni o letních prázdninách se rekonstruoval internát a příslušná firma byla ve skluzu. Tak jsme naběhli, jako jeden muž a jedna žena, se štětci, válečky a barvou. Ale to jsme dělali zadarmo, protože jsme chtěli, aby "naše děti" přišly do nového. Prostě to není tak, že odučíme 4 hodiny denně a nazdar!

A k tomu všeu si připočtěte šikanu učitelů ze strany žáků, rodičů. Šikanu mezi dětmi, které musí učitel zabránit.
Prostě dnešní škola, základní zvlášť, tam kde žáci mají víc práv než povinností = to je lahůdka. A jsem zvědavá, kdo bude učit, až odejdou učitelky v důchodovém a předdůchodovém věku !
Ale třeba zatím Piráti zruší nejen maturitu z matematiky, ale maturitu vůbec a národ bude blbější a blbější......
Na práci už tu máme Ukrajince a Poláky, že by nakonec nastoupili i do škol ?

27.4.2020 09:24
saola

XXX.XXX.198.60

Ona šikana mezi dětmi dřív nebyla? To je mi novina

A povinná maturita z matematiky ještě nikomu IQ nezvýšila - on je sakra rozdíl, když máte kdykoliv u sebe v mobilu kalkulačku, která vám během mžiku sdělí třetí odmocninu či logaritmus, než když jste to dřív lovila v tabulkách. Už nemusíte vědet, jak se to počítá. A kolikrát v běžném životě jste logaritmovala, derivovala či integrovala? O goniometrických funkcích nemluvě.

Doba se mění.

Pokud chcete jít na technickou vejšku, tak tam bez matematiky těžce spláčete, ale i tam už máte kalkulačku, která derivuje, integruje, kreslí křivky apod.
To je pak těžké po těch pachantech něco chtít, že jo?

Pořád se volá po klasickém vzdělání, kam samozřejmě matematika patří, ale na druhou stranu to nikdo nechce učit a nikdo se to vlastně ani nechce učit.

K čemu Vám konkrétně je maturita z matematiky (pokud ji máte)? Dokážete dnes odvodit Pythagorovu větu bez gůglení? Nebo obsah kruhu?
To 99% maturantů v životě opravdu nepotřebuje.

27.4.2020 10:29

Já maturovala ,ěla odbornou maturitní zkoušku praktickou a teoretickou, pak povinná čeština a čtvrtý předmět byl volitelný....mohlo se maturovat z jazyků, tak já na to nejsem moc hlavinka, ale vzhledem k tomu, že ruštinu jsem měla 8 let a je to slovanský jazyk, tak to bych asi dala...nicméně já jsem lenoch a člověk by se na to musel hódně učit.....dále matematika...měla jsem výborného matikáře, který nás honil, jak nadmutý kozy....dostávali jsme hromadu příkladů i přes vánoční a dokonce i letní prázdniny, abychom všechno nezapomněli....díky němu jsem byla v pohodě trojkařka a to přestože matematika není moje silná stránka.....no ale abych pravdu řekla, tak jsem u maturity jela tzv. na jistotu a vybrala si poslední z volitelných předmětů, což byla fyzika.....tam se ani člověk nepotřeboval učit , alespoň já moc ne.

A co se týče matematiky, tak jak píše Saola výše....v životě jsem v praxi nepoužila derivaci, integrál a pod.....abych se přiznala, už ani nevím, co konkrétně bych tím spočítala.....takže maturita z matematiky mi přijde rozumná opravdu spíš pro ty, co chtějí pokračovat v technickém studiu na VŠ...jako povinnost mi to přijde kravina.

27.4.2020 11:22

To možná i ano, ale... Víte, dějiny, matematika, český jazyk a tak se obsahově opravdu moc nemění. Ale co se naopak velmi změnilo, jsou děti. Učím 25 let a vidím rozdíl. Dnešní žáci jsou méně ochotní (nebo schopni) se soustředit, učit se a hlavně MYSLET. Protože přece "všechno je na internetu". Takže ti lepší a poctivější z nás neustále přemýšlejí, jak učivo zatraktivnit, aby to bavilo obě strany.

Ochota MYSLET je opravdu u mnoha lidí nízká. Je to vidět i na dotazech zde na ifauně.

27.4.2020 11:30

Já maturovala ,ěla odbornou maturitní zkoušku praktickou a teoretickou, pak povinná čeština a čtvrtý předmět byl volitelný....mohlo se maturovat z jazyků, tak já na to nejsem moc hlavinka, ale vzhledem k tomu, že ruštinu jsem měla 8 let a je to slovanský jazyk, tak to bych asi dala...nicméně já jsem lenoch a člověk by se na to musel hódně učit.....dále matematika...měla jsem výborného matikáře, který nás honil, jak nadmutý kozy....dostávali jsme hromadu příkladů i přes vánoční a dokonce i letní prázdniny, abychom všechno nezapomněli....díky němu jsem byla v pohodě trojkařka a to přestože matematika není moje silná stránka.....no ale abych pravdu řekla, tak jsem u maturity jela tzv. na jistotu a vybrala si poslední z volitelných předmětů, což byla fyzika.....tam se ani člověk nepotřeboval učit , alespoň já moc ne.

A co se týče matematiky, tak jak píše Saola výše....v životě jsem v praxi nepoužila derivaci, integrál a pod.....abych se přiznala, už ani nevím, co konkrétně bych tím spočítala.....takže maturita z matematiky mi přijde rozumná opravdu spíš pro ty, co chtějí pokračovat v technickém studiu na VŠ...jako povinnost mi to přijde kravina.

Kdy jste maturovala? Já v roce 1986, a povinná maturita byla z češtiny a ruštiny. Pak byl odborný předmět a výběr mezi matematikou a dalším jazykem. Pro mne volba jasná, němčina.

27.4.2020 12:05

Ano a jde to tak daleko, že u pokladny stojí mladý muž se ženou a dítětem a aby zjistil,
jestli je pro něj výhodnější ( pokladní samozřejmě nevěří, protože všichni jsou zloději ), zaplatit 2x140 + 70 nebo 320, tak na to musí vytáhnout chytrý mobil.......
Ona totiž ta matika učila lidi myslet a ne i 1+1 počítat na kalkulačce. Pythagorovu větu a plochu kruhu dodnes spočítat umím a sem tam se to i hodí, stejně jako procenta a trojčlenka.
Fakt je, že už jsem vyslechla i hovor dvou učitelek, že je zbytečná maturita z češtiny, česky všichni umí......
A vlastně z čeho zbytečná není, však na internetu najdete všechno ( jen Masaryk už věděl, že všechno, co se tam píše, není pravda ).Tak oni ti Piráti budou mít pravdu.
Všichni budeme mít VŠ a všichni budeme blbí a navíc nikdo nebude umět pracovat -
fakt vyspělý svět!
Pardon, nějak jsem se rozvášnila.

27.4.2020 12:44
Bobča

XXX.XXX.105.52

Kdy jste maturovala? Já v roce 1986, a povinná maturita byla z češtiny a ruštiny. Pak byl odborný předmět a výběr mezi matematikou a dalším jazykem. Pro mne volba jasná, němčina.

Já v roce 1976-byla čeština,ruština matika,živočišná,rostlinná,ekonomika a praxe... třeba popsat,jak funguje kombajn,nebo třeba rozmetadlo RU 5 atd.

Písemky z češtiny jsme věděli téma,protože ten rok byl 15. sjezd KSČ,to bylo jasný,že to tam bude,tak jsme si připravili z novin taháky a do ruštiny jsme to jen přeložili..

Zkoušku na traktor jsem dělala v 17 letech v Olmiku v roce 1973-nejlepší autoškola,jaká může být,mezi tramvajemi,světelnými křižovatkami...že jsem od mala jezdila malým traktorkem-první jízdu jsem měla hned až do Šternberka,instruktor měl nohy ven z okýnka-to si pamatuju #laughže jedu jak starý fotr Na střední jsem si udělala pak jen "přídavek"na osobák..

Jsem pro,aby maturita z matiky byla fakt jen proty,kdo půjdou dál..Nevím,jak to je teď,ale my jsme měli už na základce rozdělené třídy na studijní a praktickou..

A kdo byl pomalejší-nebo nezvládal látku už od nižších tříd,šel do zvláštní školy,tam jednak bylo míň žáků ve třídě(nás bývalo třeba i 32)měli míň učiva,mohli se jim i víc věnovat..tím pádem i třeba lepší známky oproti tomu,co by měli v normální škole,tak se i líp cítili...Já nerozumím třeba,co má za funkci teď ten asistent u pomalejšího žáka...Myslím si,že to musí zdržovat ty rychlejší děti....

Ježíš,teď jsem se teda rozjela zase já

27.4.2020 12:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

jak souvisí vir se školstvím prosím? nějak jsem se v tom ztratila

27.4.2020 12:57

GAELLE napsal(a):

Zavřené školy, práce z domova, plný plat atd... vývoj diskuze

27.4.2020 13:33

27.4.2020 13:34

Třeba pro tohle : :-))

Jé, zas jsem v jiném vlákně :-))

27.4.2020 13:37

Ano a jde to tak daleko, že u pokladny stojí mladý muž se ženou a dítětem a aby zjistil,
jestli je pro něj výhodnější ( pokladní samozřejmě nevěří, protože všichni jsou zloději ), zaplatit 2x140 + 70 nebo 320, tak na to musí vytáhnout chytrý mobil.......
Ona totiž ta matika učila lidi myslet a ne i 1+1 počítat na kalkulačce. Pythagorovu větu a plochu kruhu dodnes spočítat umím a sem tam se to i hodí, stejně jako procenta a trojčlenka.
Fakt je, že už jsem vyslechla i hovor dvou učitelek, že je zbytečná maturita z češtiny, česky všichni umí......
A vlastně z čeho zbytečná není, však na internetu najdete všechno ( jen Masaryk už věděl, že všechno, co se tam píše, není pravda ).Tak oni ti Piráti budou mít pravdu.
Všichni budeme mít VŠ a všichni budeme blbí a navíc nikdo nebude umět pracovat -
fakt vyspělý svět!

Rozvášnila jste se oprávněně.

27.4.2020 14:36
Bobča

XXX.XXX.105.52

GAELLE napsal(a):

Já sem kuknu sem tam za čas,a připojím se k tématu...ta škola se tu řeší už dlouho,co jsem si všimla vždyť o co jde?

O tom "kuravirusu"se toho už napovídalo tolik,že člověk neví,čemu vlastně věřit jestli je to od psa,nebo netopýra...nebo luskouna,jeden den to vzniklo v itálii,pak to bylo už na podzim v Americe,pak kolem vánoc i u nás...vypustili to číňani z laboratoře,nebo Američané...???

To už se dnes nikdo nedoví-pořád se paplem,kdo za to může Teď spíš řešit,jak z toho ven s co nejmenšími ztrátami...Jeden den se řekne"návrh"-ten se přes noc změní-a potvrdí...a lidi,co nemají možnost si to ráno tu změnu někde přečíst,tak jsou zmatení,co vlastně platí..

27.4.2020 15:28

Maturovala jsem v roce 1991, takže po revoluci, ruština už povinná nebyla

27.4.2020 16:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jé vy ste mlaďasky

já maturoval v 74, čj, rj, matika , deskriptiva

k maturitě z matiky : nemusí každej hned řešit diferenciální rovnice, ALE
třeba gymnazisti by jí dle mého názoru mít měli, protože učí LOGICKY MYSLET, a to nikomu není na škodu

je to vidět i tady , někoho podloubnete, aby přemýšlel a hned jste za "nehodného, arogantního, málo laskavého - prostě prudič...atd" vždyť ten "zadavatel" se jen tak hezky "inteligentně" zeptal na něco, co kdyby užil prostý selský rozum, tak by nemusel vůbec řešit (viz kastrace a štěkání)...

27.4.2020 16:55
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Tak já si včera večer vyšla ven - sednout si s kámoškou na lavičku do parku a pokecat....a vzala jsem si tričko s Batmanem...černé triko se žlutým vyobrazením - možná někdo znáte. Prostě jsem bezmyšlenkovitě navlékla toto triko. A kámoška na mě zděšeně:"Ten netopýr, to je nějaká provokace???"

27.4.2020 16:56
fikovnice

XXX.XXX.134.107

lupus4 napsal(a):
Jé vy ste mlaďasky

já maturoval v 74, čj, rj, matika , deskriptiva

k maturitě z matiky : nemusí každej hned řešit diferenciální rovnice, ALE
třeba gymnazisti by jí dle mého názoru mít měli, protože učí LOGICKY MYSLET, a to nikomu není na škodu

je to vidět i tady , někoho podloubnete, aby přemýšlel a hned jste za "nehodného, arogantního, málo laskavého - prostě prudič...atd" vždyť ten "zadavatel" se jen tak hezky "inteligentně" zeptal na něco, co kdyby užil prostý selský rozum, tak by nemusel vůbec řešit (viz kastrace a štěkání)...

"...k maturitě z matiky : nemusí každej hned řešit diferenciální rovnice, ALE
třeba gymnazisti by jí dle mého názoru mít měli, protože učí LOGICKY MYSLET, a to nikomu není na škodu..."

Souhlasím!

27.4.2020 17:52
saola

XXX.XXX.250.214

fakt vyspělý svět!

Špatně čtete, orionko.
Ohledně Pythagora či obsahu kruhu jsem nepsala spočítat, ale odvodit. To je velký rozdíl - pamatovat si vzoreček? Proč ne, ale je to ekvivalent té kalkukačky. Kdežto vědět, proč se to počítá zrovna takto, to je právě ta klasická znalost.

Pro lupus4:
V okamžiku, kdy by byla jednotná maturitní zkouška z matematiky pro všechny (gympl, zdrávka, zemědělka, UO s maturitou) tak to snad radši ať už není pro nikoho. Vždyť už teď je to k smíchu.

27.4.2020 18:25
lupus4

XXX.XXX.205.61

V okamžiku, kdy by byla jednotná maturitní zkouška z matematiky pro všechny (gympl, zdrávka, zemědělka, UO s maturitou) tak to snad radši ať už není pro nikoho. Vždyť už teď je to k smíchu.

Špatně čtete, saolko

já ale nepsal nic o "jednotné" pro všechny "středoškoláky", páč úroveň zejména "učňáků" s maturitou je více než žalostná
což i chápu (daleko méně hodin, střídání praxe x škola) navíc je důležitější zda "umí" řemeslo a ne zda nabifloval vzorečky
těm bych jí fakt necpal, ale např. strojařské, elektro průmky atp. klidně,
páč bez matiky se nehnou ani ve fyzice atd...atd...

pořád si ale myslím, že přirodovědně zaměřené 4 leté i 8mi leté gymply by povinná být měla, už jen kvůli logice
taky se nikdo nediví, když na chem. průmce maturují z chemie

Objevování krásy matematiky a myšlení se u studentů povětšinou vytratilo, zůstaly jen negativní pocity...což je i mj. zásluhou některých "učitelů"

na závěr "matfyz" vtip

Přijde matfyzák do fotolabu a zadává zakázku.
Prodavač se ho zeptá: „devět krát třináct?“
Matfyzák odpoví: „117, proč se ptáte?“

27.4.2020 18:33
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tak pro je matika španělská vesnice. takže jasná byla ekonomka zahraniční obchod a jazyky. maturovala jsem z češtiny, ruštiny, němčiny a organizace a techniky ZO. Z matiky bych nikdy zkoušku nedala jsem na to tupá. jazyky mi naopak šly

27.4.2020 19:52

"Přijde matfyzák do fotolabu a zadává zakázku.
Prodavač se ho zeptá: „devět krát třináct?“
Matfyzák odpoví: „117, proč se ptáte?“ "

27.4.2020 19:54

https://www.youtube.com/watch?v=TQp10Lx9Yf4

Když už jste u toho matfyzu !

27.4.2020 20:43

saola napsal(a):
Špatně čtete, orionko.
Ohledně Pythagora či obsahu kruhu jsem nepsala spočítat, ale odvodit. To je velký rozdíl - pamatovat si vzoreček? Proč ne, ale je to ekvivalent té kalkukačky. Kdežto vědět, proč se to počítá zrovna takto, to je právě ta klasická znalost.

Pro lupus4:

No zaplať pánbůh, že mám jen elektrotechnickou průmyslovku...tam je matematika brnkačka...gympláckou bych nedala..

27.4.2020 22:31
assil

XXX.XXX.121.3

No maturu z matiky na gymplu mám a to nejsem žádný matematický genius, už dávno se to dalo a dnes tím spíš. Ale je prostě smutný, když pak člověk vidí současného mladého člověka s maturitou, jak si neumí ani spočítat kolik barvy potřebuje na vymalování obýváku.

27.4.2020 23:08

assil napsal(a):
No maturu z matiky na gymplu mám a to nejsem žádný matematický genius, už dávno se to dalo a dnes tím spíš. Ale je prostě smutný, když pak člověk vidí současného mladého člověka s maturitou, jak si neumí ani spočítat kolik barvy potřebuje na vymalování obýváku.

Jenže toto maturita z matiky nezajistí. Stejně jako maturita z češtiny nezajistí, že bude člověk psát gramaticky správně.

27.4.2020 23:48

CZU Praha....předmět: Výpočtové metody v biologii......bohapustá matematika (funkce, derivace, matice.....) Proč se to do psí díry tak jmenuje, aby se studenti nepolekali?

28.4.2020 01:06
fikovnice

XXX.XXX.135.179

saola napsal(a):
Špatně čtete, orionko.

Pro lupus4:

Tak já jsem absolvovala gympl se speciálním zaměřením na matematiku (a snad i fyziku - už fakt nevím, jen tou matikou jsem si jistá). A marně přemýšlím, zda např. Vámi zmiňovaný obsah kruhu nám naše učitelka (a byla opravdu jinak skvělá co do naučení tématu) odvozovala nebo zda jsme dostali předložený jen ten vzoreček... Já bych to možná i teď odvodila. Ale píšu možná, t.j. nic nezaručuji . Pravdou je, že pak jsem se (proti přání mého táty) vrhla na studium školy, kde mi ta matika opravdu byla k ničemu...a tím pádem se hoooodně moc let již matematikou nezabývám.
Přesto souhlasím s "Lupusem", že gymply a technicky založené SŠ by si tu maturu z matiky zasloužily... Jinak já matila z 5 předmětů (je tu vůbec někdo, koho takto trápili? ), a to z matematiky, češtiny, ruštiny, (bio)chemie a programování.

28.4.2020 01:10
fikovnice

XXX.XXX.135.179

fikovnice napsal(a):
Tak já jsem absolvovala gympl se speciálním zaměřením na matematiku (a snad i fyziku - už fakt nevím, jen tou matikou jsem si jistá). A marně přemýšlím, zda např. Vámi zmiňovaný obsah kruhu nám naše učitelka (a byla opravdu jinak skvělá co do naučení tématu) odvozovala nebo zda jsme dostali předložený jen ten vzoreček... Já bych to možná i teď odvodila. Ale píšu možná, t.j. nic nezaručuji . Pravdou je, že pak jsem se (proti přání mého táty) vrhla na studium školy, kde mi ta matika opravdu byla k ničemu...a tím pádem se hoooodně moc let již matematikou nezabývám.
Přesto souhlasím s "Lupusem", že gymply a technicky založené SŠ by si tu maturu z matiky zasloužily... Jinak já matila z 5 předmětů (je tu vůbec někdo, koho takto trápili? ), a to z matematiky, češtiny, ruštiny, (bio)chemie a programování.

Edit: Ale obsah kruhu byl snad náplní matematiky základních škol, ne? To mi nějak docvaklo po dopsání předchozího příspěvku. Ale tam jsme určitě jen dostali vzoreček a tu máš: nauč se jej!

28.4.2020 01:18
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Ještě k mé matuře z matiky. My ji měli písemně - formou testu. Matně si pamatuji jednu úlohu, že jsme měli nějak vypočítat (nebo odvodit? ) o jaký geometrický útvar se jedná. Tak já tam cosi počítala a ejhle - vyšlo mi, že jde o konvexní čtyřúhelník se stejnou délkou stran. Tak já do řešení vítězoslavně a dlouho před limitem napsala, že se jedná o čtverec. A už jsem si jen kontrolovala další úlohy. Naše matikářka celou dobu chodila mezi námi, kolem lavic. Když došla ke mně a její oko pohlédlo na tu úlohu s mnou určeným čtvercem, udělala jedinou věc: povytáhla obočí! Pro mě to znamenalo se k úloze vrátit....no a jasně, byl to kosočtverec. Takže hlásím, že jsem měla takovou mininápovědu přímo od naší matikářky.

28.4.2020 22:16
assil

XXX.XXX.121.3

Jenže toto maturita z matiky nezajistí. Stejně jako maturita z češtiny nezajistí, že bude člověk psát gramaticky správně.

Maturita ne, ale to, že na tu maturitu musel tu matiku studovat, to jo. A i když si pak člověk po letech nepamatuje ty vzorečky, tak alespoň ví, co hledat a jak to s tím vzorečkem spočítat.

28.4.2020 23:03

assil napsal(a):
Maturita ne, ale to, že na tu maturitu musel tu matiku studovat, to jo. A i když si pak člověk po letech nepamatuje ty vzorečky, tak alespoň ví, co hledat a jak to s tím vzorečkem spočítat.

No nevím. To, co jsem v životě z matiky potřebovala, jsem se naučila na základce, tedy učivo základní školy. A to jsem měla matiku i celé čtyři roky na střední.

29.4.2020 07:40

No nevím. To, co jsem v životě z matiky potřebovala, jsem se naučila na základce, tedy učivo základní školy. A to jsem měla matiku i celé čtyři roky na střední.

A tady s balu souhlasím. Mám za sebou maturitu z matematiky (gymnázium), ale v běžné praxi mi opravdu stačí a stačilo učivo základní školy - sčítat, odečítat, násobit, procenta, přímá a nepřímá úměra...S pojmy jako diferenciál, integrál, tangens, cotangens... se nepotkávám - a to mě to tenkrát i bavilo.

29.4.2020 08:31

tak gymnázium je v prvé řadě příprava na VŠ, a tam se již, dle oboru, člověk setká i s praktickým využitím matematických funkcí

29.4.2020 08:35

Já matiku milovala a šla mi sama. Maturita z ní byla jasná. Pak jsem šla na matiku na peďák a bylo to něco strašnýho. Vyučování bylo buď na úrovni gymplu anebo těžce mimo moje chápání, vůbec jsem se nechytala já ani další spolužáci. Vůbec si nedovedu představit, k čemu by takový věci měly být učitelům matematiky na 2. stupni ZŠ Nechala jsem toho ještě před prvním zkouškovým

29.4.2020 10:30

tak gymnázium je v prvé řadě příprava na VŠ, a tam se již, dle oboru, člověk setká i s praktickým využitím matematických funkcí

Na veterině ne, tam jsme matematiku neměli vůbec.

Neregistrovaný uživatel

29.4.2020 14:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.191

Nerozčilujte se. Jsou přece předměty, kde to jde. Nemám na mysli odborné, ale co takový dějepis? Pokud se nezmění režim a tudíž výklad dějin, není moc co nového vymýšlet. Nebo čeština - pokud není změna v pravidlech českého pravopisu. Hudební výchova? Tělocvik? Přírodopis? Matematika? Nestačí si udělat přípravu jednou a pak pouze sem tam upravit? Nebo si snad každý pedagog dělá na každou hodinu každé třídy novou přípravu od A do Z?

Tak cestina se mění dost. Literatura. Budete se divit ale na stredni jsem mela co delat presvedcit starší profesorku (ucila i na vs) ze scifi a fantasy neni brakovka do novinovych stanku takze jo i v cestine je nutny upgrade

29.4.2020 14:51
saola

XXX.XXX.250.214

Pokud máte v oblibě britské seriály, tak v Jistě, pane premiére, v díle Školská reforma, státní tajemník sir Humphrey Appleby poučuje premiérova sekretáře Bernarda, který se naivně domnívá, že děti chodí do školy kvůli vzdělání:
"Ne, Bernarde, školský systém funguje, jak má - drží děti na uzdě, pokud jsou jejich rodiče v práci."

Obávám se, že k tomu jsme se konečně taky po cca 32 letech od premiéry tohoto dílu dopracovali i u nás. O nějakém hlubším, nedejBože klasickém vzdělávání to už na základním i středním stupni většinou bohužel není.

Jen pro zajímavost posílám odkaz na MI a MII na VŠCHT (MI je kruté síto prvního semestru na všech fakultách školy):
http://147.33.74.135/knihy/uid_isbn-978-80-7080-656-2/pages-img/005.html
https://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/publikace?uid=uid_isbn-80-7080-555-2

Lze prolistovat.

29.4.2020 15:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

saola napsal(a):
Pokud máte v oblibě britské seriály, tak v Jistě, pane premiére, v díle Školská reforma, státní tajemník sir Humphrey Appleby poučuje premiérova sekretáře Bernarda, který se naivně domnívá, že děti chodí do školy kvůli vzdělání:
"Ne, Bernarde, školský systém funguje, jak má - drží děti na uzdě, pokud jsou jejich rodiče v práci."

Obávám se, že k tomu jsme se konečně taky po cca 32 letech od premiéry tohoto dílu dopracovali i u nás. O nějakém hlubším, nedejBože klasickém vzdělávání to už na základním i středním stupni většinou bohužel není.

Jen pro zajímavost posílám odkaz na MI a MII na VŠCHT (MI je kruté síto prvního semestru na všech fakultách školy):
http://147.33.74.135/knihy/uid_isbn-978-80-7080-656-2/pages-img/005.html
https://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/publikace?uid=uid_isbn-80-7080-555-2

Lze prolistovat.

pěkný opáčko

29.4.2020 18:13
Bobča

XXX.XXX.105.52

assil napsal(a):

nebo na kolik ho vyjde plot kolem zahrady,která má cca 48x32 metrů,když by metr pletiva stál 99,90 ..moje zkušenost z okolí..

Jani-Fíkovnice-já měla taky víc předmětů- češtinu,ruštinu,matiku,rostlinnou,živočišnou a praxi..

neverend

29.4.2020 20:00
neverend

XXX.XXX.213.247

Už bych založil pomalu nové téma. Po koronaviru totiž asi dorazí sucho a s tím zase "zážitky" jiného charakteru.Čili téma by se mohlo být třeba o jídle.😀 Jak kdysi vypadalo a měli jsme ho nadbytek.😀

30.4.2020 16:21
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Ještě se vrátím k té matice: onehdá za mnou přišla kámoška, že nemůže spočítat úlohu pro svoji dceru (podotýkám, že dcera je mentálně postižená - a obzvlášť nezvládá právě matematiku). Kámoška má gympl. No a jestli si to dobře pamatuji, tak šlo o to, kolik metrů pletiva se spotřebuje na oplocení zahrady (ani nešlo o obsah, jen o obvod), kde byly dány velikosti stran (byl to obdélník). Ovšem v zadání bylo, že v oplocení zahrady je brána (o nějaké šířce), a nějak tam bylo uvedeno, že ta není z pletiva. Takže se spočítal obvod mínus ta brána. No a ta kámoška na to zaboha nemohla přijít. Takže ani gympl nezajistí takovéto dle mě "kupecké a jednoduché počty".

30.4.2020 16:24
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Bobča napsal(a):
nebo na kolik ho vyjde plot kolem zahrady,která má cca 48x32 metrů,když by metr pletiva stál 99,90 ..moje zkušenost z okolí..

Jani-Fíkovnice-já měla taky víc předmětů- češtinu,ruštinu,matiku,rostlinnou,živočišnou a praxi..

No ty první tři předměty jsme Boži měly stejné...jenže Ty jsi tam pak měla praktické předměty. Já ještě tu biochemii a jako "praktický předmět" se tehdy u nás bralo to programování. A koukám, že píšeš obdobný příklad na oplocení zahrady jako já v příspěvku výše.

30.4.2020 16:26
Bobča

XXX.XXX.105.52

fikovnice napsal(a):
Ještě se vrátím k té matice: onehdá za mnou přišla kámoška, že nemůže spočítat úlohu pro svoji dceru (podotýkám, že dcera je mentálně postižená - a obzvlášť nezvládá právě matematiku). Kámoška má gympl. No a jestli si to dobře pamatuji, tak šlo o to, kolik metrů pletiva se spotřebuje na oplocení zahrady (ani nešlo o obsah, jen o obvod), kde byly dány velikosti stran (byl to obdélník). Ovšem v zadání bylo, že v oplocení zahrady je brána (o nějaké šířce), a nějak tam bylo uvedeno, že ta není z pletiva. Takže se spočítal obvod mínus ta brána. No a ta kámoška na to zaboha nemohla přijít. Takže ani gympl nezajistí takovéto dle mě "kupecké a jednoduché počty".

Jani přesně tohle(kromě brány-jen s cenou toho pletiva)jsem tady uváděla trochu výš ..a potvrdila jsi mi,že nemám jen já takovou zkušenost

30.4.2020 16:28
Bobča

XXX.XXX.105.52

jsme psaly současně

30.4.2020 16:29
Bobča

XXX.XXX.105.52

neverend napsal(a):
Už bych založil pomalu nové téma. Po koronaviru totiž asi dorazí sucho a s tím zase "zážitky" jiného charakteru.Čili téma by se mohlo být třeba o jídle.😀 Jak kdysi vypadalo a měli jsme ho nadbytek.😀

tak začněte

neverend

30.4.2020 20:40
neverend

XXX.XXX.213.247

Bobča napsal(a):
tak začněte

V době vyjímečného stavu se nesmí šířit panika.😀 Čili vlastně venku prší,pastviny zelené a sena bude pro zvířata nadbytek.😀 Brambory budou také stát pořád 20 Kč,ovšem za kus.😀

30.4.2020 20:48
Bobča

XXX.XXX.105.52

neverend napsal(a):
V době vyjímečného stavu se nesmí šířit panika.😀 Čili vlastně venku prší,pastviny zelené a sena bude pro zvířata nadbytek.😀 Brambory budou také stát pořád 20 Kč,ovšem za kus.😀

kde prší?!!??!? u nás od předpovědi na středu-že bude pršet-ani KAPKA!!!

jo,jako to je ta panika?? já si dnes koupila 3 brambory za 11Kč...to mi na oběd stačí

neverend

30.4.2020 23:34
neverend

XXX.XXX.213.247

Bobča napsal(a):
kde prší?!!??!? u nás od předpovědi na středu-že bude pršet-ani KAPKA!!!

jo,jako to je ta panika?? já si dnes koupila 3 brambory za 11Kč...to mi na oběd stačí

Já nevím,ale u nás prší na radaru celkem vydatně a když jdu ven,tak nevím jestli si déšť dobře pamatuji,ale neměla by při něm padat voda z oblohy?😀

1.5.2020 00:12

https://www.youtube.com/watch?v=TQp10Lx9Yf4

Když už jste u toho matfyzu !

Na "Pokacovi" prezivam celou karantenu...
Jeho "songy" jsou super :)

Btw. Mozna jsem ho objevila i diky Vam a "Kocce s erorem"...
Je to tak? V jine diskusi...
Pokud ano - diky, diky... presne moje krevni skupina.

Jooo a doporucuju i vsem ostatnim :)
Rano po precteni zadani prace na den ideal...
https://www.youtube.com/watch?v=JttBZlhm5kI

No a pak :)
https://www.youtube.com/watch?v=GSIYHe3GIU0

1.5.2020 09:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Souhlasím. Matiku jsem nesnášela. Na základce to teda bylo v pohodě, tam jsem to zvládala, ale na střední katastrofa. A to si myslím,že jsem se jinak neučila špatně, teda spíš jsem se učit moc nemusela, ale ta matika mi prostě fakt nešla. Docela dlouho jsem chodila i na doučování. Největší chybou bylo to, že jsem se pak rozhodla z matiky maturovat - to už byly státní maturity. No, na první pokus jsem to neudělala, pak dva měsíce intenzivního učení vzorečků, počítání a v září jsem to opět nedala. Takže do května nebo června opět učení, a fakt jsem se snažila. No a ani ten třetí pokus jsem nedala - o půl bodu. Zkoušeli jsme odvolání, protože jeden příklad jsem měla správně spočítaný, ale výsledek zapsaný trochu jinak než být měl a neuznali to. Takže díky matice jsem si znovu zopakovala čtvrťák. A teď to asi vypadá, že jsem prostě byla blbá , a jo, to se klidně přiznám. že na tu matiku jo. Ale jinak jsem z ostatních předmětů (ekonomika, účetnictví, výpočetní technika, čeština..) měla u maturity dvjoky... No, ale díky té matice mi to bylo k ničemu.

1.5.2020 10:41

marcelaamax napsal(a):
Souhlasím. Matiku jsem nesnášela. Na základce to teda bylo v pohodě, tam jsem to zvládala, ale na střední katastrofa. A to si myslím,že jsem se jinak neučila špatně, teda spíš jsem se učit moc nemusela, ale ta matika mi prostě fakt nešla. Docela dlouho jsem chodila i na doučování. Největší chybou bylo to, že jsem se pak rozhodla z matiky maturovat - to už byly státní maturity. No, na první pokus jsem to neudělala, pak dva měsíce intenzivního učení vzorečků, počítání a v září jsem to opět nedala. Takže do května nebo června opět učení, a fakt jsem se snažila. No a ani ten třetí pokus jsem nedala - o půl bodu. Zkoušeli jsme odvolání, protože jeden příklad jsem měla správně spočítaný, ale výsledek zapsaný trochu jinak než být měl a neuznali to. Takže díky matice jsem si znovu zopakovala čtvrťák. A teď to asi vypadá, že jsem prostě byla blbá , a jo, to se klidně přiznám. že na tu matiku jo. Ale jinak jsem z ostatních předmětů (ekonomika, účetnictví, výpočetní technika, čeština..) měla u maturity dvjoky... No, ale díky té matice mi to bylo k ničemu.

To jste tedy vytrvalá, že jste to nevzdala.

1.5.2020 10:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

To jste tedy vytrvalá, že jste to nevzdala.

No, ono zase zahodit kvůli jedné zkoušce 4 roky školy se mi úplně nechtělo. Navíc jsem si v tu dobu (jakoby ten školní rok, co jsem čekala na tu květnovou zkoušku) našla práci, takže se to dalo. A to opakování čtvrťáku jsem pojala tak jako "volně" a na všechny hodiny jsem nechodila, protože to co jsme probírali jsem si pamatovala... Teď když na to vzpomínám, tak mi to nepřijde tak hrozné, ale je pravda, že v tu dobu mě to fakt štvalo. Na vysokou jsem sice jít nechtěla, za to jsem se ale fakt těšila, až budu chodit do práce a vydělávat si, protože na to jsem si během těch pár měsíců rychle zvykla.

1.5.2020 11:13
Bobča

XXX.XXX.105.52

neverend napsal(a):
Já nevím,ale u nás prší na radaru celkem vydatně a když jdu ven,tak nevím jestli si déšť dobře pamatuji,ale neměla by při něm padat voda z oblohy?😀

jojo,měla .Dnes v Olmiku už padala chvíli . ...takovej zahradnickej deštík..a obilí,na které koukám z balkonu už se i zazelenalo

Ty 3 brambory za 11 se mi vaří,dám si k nim okurek za 9.90,jedno oko z vola za 2,20 a mám obídek za 23,10 korun-jestli dobře počítám a to se hodí

1.5.2020 11:28
Andrýsek3

XXX.XXX.242.81

K těm platům, učím v MŠ. Zatím jen s bakalářem a jsem na 23 čistého, měla jsem i 28, když jsem měla dva půl úvazky jako učitelka a jako vychovatelka ve družině, bylo to víc jak jeden celý úvazek, tak díky tomu ty peníze. Praxi mám jeden rok, teď budu končit Mgr a plat by se měl výrazněji zvednout, s tím, že bych chtěla později na ZŠ, což je taky finančně lepší. Na peníze si opravdu nestezuji, práce mě baví, mám mnoho volného času, placené prázdniny. Žádné osobní ohodnocení nemám. Pracovala jsem chvíli v kanceláři s velkou zodpovědností (ta je samozřejmě ve školce taky) a měla jsem míň než mám teď, za ty nervy a přesčasy to fakt nestálo.

1.5.2020 18:51
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Andrýsek3 napsal(a):
K těm platům, učím v MŠ. Zatím jen s bakalářem a jsem na 23 čistého, měla jsem i 28, když jsem měla dva půl úvazky jako učitelka a jako vychovatelka ve družině, bylo to víc jak jeden celý úvazek, tak díky tomu ty peníze. Praxi mám jeden rok, teď budu končit Mgr a plat by se měl výrazněji zvednout, s tím, že bych chtěla později na ZŠ, což je taky finančně lepší. Na peníze si opravdu nestezuji, práce mě baví, mám mnoho volného času, placené prázdniny. Žádné osobní ohodnocení nemám. Pracovala jsem chvíli v kanceláři s velkou zodpovědností (ta je samozřejmě ve školce taky) a měla jsem míň než mám teď, za ty nervy a přesčasy to fakt nestálo.

Děkuji a oceňuji, že jste se ke mně přidala a byla konkrétní ☺ člověk si pak může udělat představu

Přeji Vám , že jste spokojena a prace Vás baví, jistě máte spokojiné žačky ❤

1.5.2020 19:31
Andrýsek3

XXX.XXX.50.182

Děkuji a oceňuji, že jste se ke mně přidala a byla konkrétní ☺ člověk si pak může udělat představu

Přeji Vám , že jste spokojena a prace Vás baví, jistě máte spokojiné žačky ❤

Děkuji, joo našla jsem se v tom. Mám děti s kombinovaným postižením, mentální retardací a autismem, a fakt mě to baví a naplňuje každý jejich malý pokrok. ❤️

2.5.2020 15:54
zosrnia

XXX.XXX.130.74

GAELLE napsal(a):
tak cestování mi chybí taky. i jen tady u nás. Jinak Bretaň je nádherná, byli jsme tam 4x...............určitě jeďte až se hranice zas otevřou

2.5.2020 17:24
Bobča

XXX.XXX.105.52

neverend napsal(a):

tak se mějte "neverende"hezky,a když tak založte nějaké "gastrovlákno"a letos se bude řešit určitě sucho....tak vás třeba najdu

Dnes v Olmiku padaly po poledni celkem asi 30vteřin krupky(velikost-něco mezi kulatou rýží a skleněnou špendlíkovou hlavičkou)...a to podotýkám-z čistého nebe!!!.já šla uklízet z balkonu věci..a byl konec to bylo vše.

neverend

2.5.2020 20:37
neverend

XXX.XXX.213.247

Bobča napsal(a):
tak se mějte "neverende"hezky,a když tak založte nějaké "gastrovlákno"a letos se bude řešit určitě sucho....tak vás třeba najdu

Dnes v Olmiku padaly po poledni celkem asi 30vteřin krupky(velikost-něco mezi kulatou rýží a skleněnou špendlíkovou hlavičkou)...a to podotýkám-z čistého nebe!!!.já šla uklízet z balkonu věci..a byl konec to bylo vše.

Mě asi nepřehlédnete.😀 Na koních jsem populárnější než Vondráčková.😀 Mějte se taky co nejlépe.🙂

3.5.2020 11:41
GAELLE

XXX.XXX.55.67

www.msn.com/cs-cz/zpravy/koronavirus/psi-by-mo žná-v-budoucnu-mohli-pomoci-vyhledávat-lidi-s-covid-19/ar-BB131HVH?ocid=spartandhp

3.5.2020 12:08
Bobča

XXX.XXX.105.52

neverend napsal(a):
Mě asi nepřehlédnete.😀 Na koních jsem populárnější než Vondráčková.😀 Mějte se taky co nejlépe.🙂

Tyjo...tak to byla síla-početla jsem si.. ..Bych nevěřila,že to někde může být tak ostré

3.5.2020 13:15

Bobča napsal(a):
Tyjo...tak to byla síla-početla jsem si.. ..Bych nevěřila,že to někde může být tak ostré

...tak ono by to chtělo vědět tak nějak ze všech stran a úhlů aby se mohlo posoudit......já myslím, že to bylo ještě moc mírné.....

22.7.2020 22:28
fikovnice

XXX.XXX.134.59

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/adam-vojtech-andrej-babis-koronavirus-covid-19-nemocni-situace-pocet-audit.A200722_160526_domaci_aug

Už zase?
Jen doufám, že se zase nezavřou školy (vím, že jsou prázdniny, ale např. na někt. VŠ ještě dobíhají konzultace, zkouší se, atd.), event. obchody, apod.

22.7.2020 23:06

fikovnice napsal(a):
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/adam-vojtech-andrej-babis-koronavirus-covid-19-nemocni-situace-pocet-audit.A200722_160526_domaci_aug

Už zase?
Jen doufám, že se zase nezavřou školy (vím, že jsou prázdniny, ale např. na někt. VŠ ještě dobíhají konzultace, zkouší se, atd.), event. obchody, apod.

Však zkoušet se může dál, konzultovat též, tam není padesát lidí naráz.
Co byste dělala Vy, hned ráno třeba? Nepřišlo Vám, že se opatření zrušila tak jako náhle, zbytečně, všechna naráz? Nebo.. co by se dalo udělat, abychom neumřeli hlady, nebo na tento virus? Myslím, že přemýšlejí nad použitím krizového zákona (ne, to není stanné právo :-) ), protože to umožní takové jako rychlejší rozhodování; příkazy.. například vyrábět jisté výrobky pouze pro nás.. lepší spolupráci všech..
Podívejte se, co se dělo minulý týden - zrušený Colours i ten druhý, rozhodl o tom kdo (ona to rozhodla sama a má k tomu pravomoc - ve stávajícím stavu), no dobře, ale tohle se nesmí dít tak, že levá ruka neví, co dělá pravá.
To je špatně. A že se lidé vytočí, vezmou vidle a palcáty a naběhnou do Strakovky, to je možné, ale stát se to nesmí.
Budeme tu s tímhle ještě rok, dva, osm?
Já nevím. Ale už několik měsíců mám lidi venku u branky a výdejního okénka a vůbec si nepřijdu divně. Stejně je nemám ráda.. :-)
Máme pochroumanou ekonomiku, jistě, ale není nutné, aby se lidé chovali jako smyslůzbavení.. jako kdyby tím, že se zrušila povinnost roušek (my je máme od zítra snad nařízené zas a je to dobře), virus přes noc zmizel, tomu snad nikdo nevěřil.. ale dopadlo to tak, jako by se lidé utrhli z řetězu. Mohli bychom to zkusit ještě jednou, spořádaně, otestovat (něčím spolehlivým..) víc jak 14 tisíc lidí, na chvíli se chovat ohleduplně.. a zavřít ty největší zdroje problému.
Budeme se muset omezit. To je jak červený hadr na býka, já vím. Plaší vláda? Ne.
Mám jeden veselý obrázek :-)

Neregistrovaný uživatel

23.7.2020 00:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.130

At jdou do pr dele a rouskama. Ve fabrice 8hodin v tomhle hicu s rouskou a budou nas odvazet sanitky po desitkach.

neverend

23.7.2020 00:35
neverend

XXX.XXX.213.247

Cože? Roušku už i na "prd el"? 😀😀

23.7.2020 10:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

neverend napsal(a):
Cože? Roušku už i na "prd el"? 😀😀

jo. protože se z toho všichni brzy pose*em

23.7.2020 10:43

Už toho mám plné zuby. Kluk se vracel z brigády vlakem a přejížděl z OL kraje do MS kraje, průvodčí ho vyhodila zastávku před výstupní stanicí. Když už to takhle nařídili z minuty na minutu, tak mohli roušky aspoň prodávat na nádraží.

23.7.2020 11:38
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Už toho mám plné zuby. Kluk se vracel z brigády vlakem a přejížděl z OL kraje do MS kraje, průvodčí ho vyhodila zastávku před výstupní stanicí. Když už to takhle nařídili z minuty na minutu, tak mohli roušky aspoň prodávat na nádraží.

23.7.2020 11:40

Tak ale ono už to nějaký ten den není tajné, že se v MS kraji roušky musí. Pracovat u pásu s tím určitě není žádná legrace (a vím, že je tam lidé ani moc nemají, prostě to nejde), ale jinak se z toho není nutné podělat.

23.7.2020 12:26
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Dámy prominou! Ale kuwa, co to bylo za kosmickou K R Á V U?

23.7.2020 13:31
Terven

XXX.XXX.103.178

Tak ale ono už to nějaký ten den není tajné, že se v MS kraji roušky musí. Pracovat u pásu s tím určitě není žádná legrace (a vím, že je tam lidé ani moc nemají, prostě to nejde), ale jinak se z toho není nutné podělat.

Kdyby fakt o neco slo, jsem ochotna tolerovat i vic... a asi nebudu sama. Tohle je bohuzel jenom zvule.

23.7.2020 13:57

Terven napsal(a):
Kdyby fakt o neco slo, jsem ochotna tolerovat i vic... a asi nebudu sama. Tohle je bohuzel jenom zvule.

Takto ano. Přesně proto, že se denně musí dojíždět a podobně. Ale nechtěla bych být v kůži toho, co dnes večer v tv zahlásí, že od pondělí vše plošně.
To jim nezávidím. My to ale jinak asi nezvládáme.. a ani to nejde, jako že nechci říct, že jsme zas tak hrozní, ale jaksi to přestává být legrace. Já prostě nevidím na místě se rozčilovat /tím myslím protestovat, nenávidět a i nemít zameteno před vlastním prahem) nad něčím, co není zvýšení daní a soc. pojištění nebo zákaz plemen, zkrátka z roušky se nestřílí. Navíc nevím, komu přesně za to mám nadávat :-)
Není to dobré, nevíme, co s tím, ale dělat nic se tak trochu nevyplácí. Snad se to podaří a všichni, i ti, které nemám ráda, se dočkají toho, že budou v pohodě připravení a silní na epidemii chřipky. A že rozčilování se a nenávist oslabuje dost.
Držte se

23.7.2020 14:04

Nebylo to v celém MS kraji, jen na Karvinsku. Kluk byl na brigádě od úterý do neděle na Olomoucku, roušky v celém MS kraji vyhlásil Vojtěch tuším v pátek. Vlaky tady jezdí několikrát denně z Krnova do OL a zpět, lidi si nasazují a sundavaji roušky na hranici krajů, to mně prostě přijde jako Kocourkov.

neverend

23.7.2020 14:58
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak jsou roušky otravné,to nepopírám,ale je to asi jediný způsob jak alespoň trochu ochránit lidi starší a s menší obranyschopností. Jinak katastrofy fakt vypadají jinak a tohle je jen takový menší osobní dyskomfort.

Neregistrovaný uživatel

23.7.2020 15:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.130

neverend napsal(a):
Tak jsou roušky otravné,to nepopírám,ale je to asi jediný způsob jak alespoň trochu ochránit lidi starší a s menší obranyschopností. Jinak katastrofy fakt vypadají jinak a tohle je jen takový menší osobní dyskomfort.

Zarucuju ze se zmizením. Dozoru tu rousku kazdej serve. Hlavně nemame jich dvavet na den takze se furt smata na tu jednu dve a... Vysledek nula nula prd

23.7.2020 15:31

neverend napsal(a):

Ono ani tak nejde o ty roušky jako takové, s tím problém nemám a do obchodů a do zdr. zařízení ji poctivě nosím. Ale v tom vlaku, který přejíždí z kraje do kraje, je to nesmysl, ten virus přece na hranici kraje nevystoupí, pokud se tam dostal. Navíc nařídit to s okamžitou platností hned, když jsou prázdniny, lidi na cestách a o víkendu ji nikde nekoupíte, pokud ji tedy nemáte rovnou preventivně v batohu......je to zase jen o lidech, jak k tomu kdo přistoupí a bude to tvrdě vyžadovat nebo prostě uzná, že těch pár minut nikoho nezabije.
Jinak ještě co se týká těch roušek, spousta alergiků si chválí, že díky ní se jim letos například alergie na pyly tak nerozjela a chtějí ji nosit i nadále. OK, je to jejich rozhodnutí, beru to. Ale my lidi s nízkým tlakem ji snášíme dost blbě, hlavně ve vedrech. Manžel třeba sebou sekl o víkendu i bez roušky.

neverend

23.7.2020 16:32
neverend

XXX.XXX.213.247

Ono ani tak nejde o ty roušky jako takové, s tím problém nemám a do obchodů a do zdr. zařízení ji poctivě nosím. Ale v tom vlaku, který přejíždí z kraje do kraje, je to nesmysl, ten virus přece na hranici kraje nevystoupí, pokud se tam dostal. Navíc nařídit to s okamžitou platností hned, když jsou prázdniny, lidi na cestách a o víkendu ji nikde nekoupíte, pokud ji tedy nemáte rovnou preventivně v batohu......je to zase jen o lidech, jak k tomu kdo přistoupí a bude to tvrdě vyžadovat nebo prostě uzná, že těch pár minut nikoho nezabije.
Jinak ještě co se týká těch roušek, spousta alergiků si chválí, že díky ní se jim letos například alergie na pyly tak nerozjela a chtějí ji nosit i nadále. OK, je to jejich rozhodnutí, beru to. Ale my lidi s nízkým tlakem ji snášíme dost blbě, hlavně ve vedrech. Manžel třeba sebou sekl o víkendu i bez roušky.

Jsem nějak moc prozíravý a roušku jsem z "ledvinky" nevyndal ani po uvolnění omezení. V podstatě to bylo celkem jisté že nic neskončilo a ten "oddech" jsme si vlastně udělali my lidé,nikoliv covid.🙂 Jo zmatky že jedna oblast bez roušek a druhá s rouškami je už věc jiná a souhlasím že to moc zdravého rozumu nedává.

Chápu že roušky jsou pro někoho omezující,ale máme něco lepšího? Podle mého je covid uměle vytvořen s účelem krytí událostí teprve pozvolna přicházejících a také se na celou "koronavirovou" záležitost dá svádět nadcházející silná ekonomická krize.Hlavně její důvody a původ.

23.7.2020 16:41

Protože na aliexpressu jsou najednou věci dražší

23.7.2020 16:56
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zarucuju ze se zmizením. Dozoru tu rousku kazdej serve. Hlavně nemame jich dvavet na den takze se furt smata na tu jednu dve a... Vysledek nula nula prd

Nic vám nebrání si těch 20 na den pořídit....

23.7.2020 17:40
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Z principu věci, kdy sedíte tři hodiny ve vlaku z Prahy do Ostravy, nemá smysl nasazovat roušky během jízdy. Ale v momentě, kdy se vystoupí z vlaku nebo autobusu, samozřejmě by rouška měla být. Rozhodně nikdo nesleduje, jestli si nasadíte roušku, když přejedete hranice okresu. S těmi lidmi jste v tom dopravním prostředku jako homogenní skupina. V momentě, kdy z prostředku vystupujete, tak by se ta rouška ale měla nasadit. Myslím, že nikdo nebazíruje na tomto detailním a skoro až nelogickém dodržování mimořádného opatření.
Maďar o cestě vlakem z Prahy do Ostravy

23.7.2020 17:47

GAELLE napsal(a):
Z principu věci, kdy sedíte tři hodiny ve vlaku z Prahy do Ostravy, nemá smysl nasazovat roušky během jízdy. Ale v momentě, kdy se vystoupí z vlaku nebo autobusu, samozřejmě by rouška měla být. Rozhodně nikdo nesleduje, jestli si nasadíte roušku, když přejedete hranice okresu. S těmi lidmi jste v tom dopravním prostředku jako homogenní skupina. V momentě, kdy z prostředku vystupujete, tak by se ta rouška ale měla nasadit. Myslím, že nikdo nebazíruje na tomto detailním a skoro až nelogickém dodržování mimořádného opatření.
Maďar o cestě vlakem z Prahy do Ostravy

To by tam ale asi musel ten dotyčný sedět sám, ne.
Víte, z čeho jsou potahy, kolik lidí tam ten den sedělo, jak se ti cestující chovají? Kolik lidí dnes používá kapesník při kýchnutí. Všichni tam matlou všechno. Okna, sedadla, .. kolikrát je z těch sedadel cítit něco, co si ani nechci představovat.
Docela rozhoduje doba, jakou jste tomu vystavena. A množství samozřejmě.
Od jisté doby si říkám - chráním sebe.

23.7.2020 18:05

Dasvo napsal(a):

Možná jenom chudák dodržovala předpisy (i když si o nich myslela své).

23.7.2020 18:18

Víte, z čeho jsou potahy, kolik lidí tam ten den sedělo, jak se ti cestující chovají? Kolik lidí dnes používá kapesník při kýchnutí. Všichni tam matlou všechno. Okna, sedadla, .. kolikrát je z těch sedadel cítit něco, co si ani nechci představovat.

Jasně, každý to máme jinak. Já to beru tak, že zatím jsem se nepromořili. A hodlám se účastnit oslav tátových devatesátin, které se mají odehrát v rizikovém okrese MS kraje.

23.7.2020 18:31

Kdybych měla takhle přemýšlet, tak nevylezu z baráku. Přece musíte mít nějakou imunitu a pokud budete úzkostliva a všemu se vyhýbat, tak ji nezískáte.

23.7.2020 18:35
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Kdybych měla takhle přemýšlet, tak nevylezu z baráku. Přece musíte mít nějakou imunitu a pokud budete úzkostliva a všemu se vyhýbat, tak ji nezískáte.

přesně. to už bylo dávno před korunavýrem. Vlak, bus, veřejné záchodky atd. To by člověk se nemohl nikde dotknout ničeho. A rouška stejně nikoho neochrání. Alespoň já tomu teda nevěřím. Naopak člověk dýchá zpět vydýchaný vzduch. Lituji ty kteří v tom musí pracovat, já vydržím 20 min v obchodě a mám dost po zbytek dne

23.7.2020 18:51

Já jí mám dost, nebojte :-) Ale lidé, které potkám ve vlaku a tak podobně, kde budeme několik hodin, ji mít nemusí, na to myslím také.
Má někdo imunitu proti chřipce, proti covid, ...?
Nestraším se, ale nevím, proč by na mě lidé měli kýchat svoje bacily. Od toho je kapesník, anebo když mám něco hnusného jako angína, tak sedím doma. Já to mezi lidi taky nenosím, mám nějakou míru ohleduplnosti.
Tady se tak jako obecně na slušné vychování nehledí.
Nebojím se a ven chodím normálně. Nemám fobii z bakterií..
Ale tak si tak přemýšlím, kdo se o mě postará, o dítě, o peníze, o psa,... já nechci ani angínu, ani chřipku, ani nic, prostě nemoci, co mě položí na 14 dní nemám ráda.
A jak říkám.. když budu nemocná, nepůjdu to prskat do vlaku.
Jestli už má někdo imunitu, prosím, aby mi ji poslal mailem.
Ne, dobře, to už je ode mě přiblblá ironie.. Chápu, že tohleto rozdělování na města a kraje je naprostá krávovina, ale dělat, že se neděje nic, to je Krávovina.
Celkem hodně mi vadí lidé, co říkají - ale já žádného nemocného s covid neznám, tak je vše ok.
No já jo, znala jsem. A i kdyby ne, já tu nemoc nechci, nechci ohrozit dítě, prodavačku, průvodčí, ani nepřítele ne, nemám to v sobě, co už.

23.7.2020 18:57

Má někdo nápad, co by bylo lepší, kde, pro koho,.... a jak to řešit jinak, než mít několik dost roušek u sebe? Mně přijde furt lepší, že se prská přes hadřík než rovnou do ksichtu.
Pardon.
:-)

23.7.2020 19:00

Já jí mám dost, nebojte :-) Ale lidé, které potkám ve vlaku a tak podobně, kde budeme několik hodin, ji mít nemusí, na to myslím také.
Má někdo imunitu proti chřipce, proti covid, ...?
Nestraším se, ale nevím, proč by na mě lidé měli kýchat svoje bacily. Od toho je kapesník, anebo když mám něco hnusného jako angína, tak sedím doma. Já to mezi lidi taky nenosím, mám nějakou míru ohleduplnosti.
Tady se tak jako obecně na slušné vychování nehledí.
Nebojím se a ven chodím normálně. Nemám fobii z bakterií..
Ale tak si tak přemýšlím, kdo se o mě postará, o dítě, o peníze, o psa,... já nechci ani angínu, ani chřipku, ani nic, prostě nemoci, co mě položí na 14 dní nemám ráda.
A jak říkám.. když budu nemocná, nepůjdu to prskat do vlaku.
Jestli už má někdo imunitu, prosím, aby mi ji poslal mailem.
Ne, dobře, to už je ode mě přiblblá ironie.. Chápu, že tohleto rozdělování na města a kraje je naprostá krávovina, ale dělat, že se neděje nic, to je Krávovina.
Celkem hodně mi vadí lidé, co říkají - ale já žádného nemocného s covid neznám, tak je vše ok.
No já jo, znala jsem. A i kdyby ne, já tu nemoc nechci, nechci ohrozit dítě, prodavačku, průvodčí, ani nepřítele ne, nemám to v sobě, co už.

V pořádku. Ale já fakt žádného s covidem neznám. Ale když se vyhlásí - noste roušky, budu respektovat (a respektovala jsem).

23.7.2020 19:04

Má někdo nápad, co by bylo lepší, kde, pro koho,.... a jak to řešit jinak, než mít několik dost roušek u sebe? Mně přijde furt lepší, že se prská přes hadřík než rovnou do ksichtu.
Pardon.
:-)

Ale jó, jasně. Jenom abychom ty roušky nemuseli nosit např. další 2 roky. Protože promoření - můj názor - netvrdím, že správný.

23.7.2020 19:13
GAELLE

XXX.XXX.55.67

V pořádku. Ale já fakt žádného s covidem neznám. Ale když se vyhlásí - noste roušky, budu respektovat (a respektovala jsem).

taky nikoho neznám. v našem městě prý jeden zemřel. ale NA nebo S ? a údajně starší pán.........možná by zemřel stejně i bez covidu.
Jinak angínu ani chřipku jsem nikdy v životě neměla.
Pokud budou roušky nařízené tak ji budu muset nosit. Naštěstí jen do toho krámu.

23.7.2020 19:18

Ale jó, jasně. Jenom abychom ty roušky nemuseli nosit např. další 2 roky. Protože promoření - můj názor - netvrdím, že správný.

Ona ta myšlenka je ok, ale postupně, a to nevím, jak se dá provést... nejblbší scénář je, že nemocnice nebudou stíhat.. o to tady asi celou dobu šlo, to je ten průšvih.No a co jsem viděla okolo sebe, tak lidé ze dne na den "nic dodržovat nebudu, ani kapesník a vodu neznám", jako by se museli předávkovat hovadinami, co měli předtím zakázané.
Je to složité. A těžké ukočírovat. A že my nemáme zas tak schopného kočího..

23.7.2020 19:23

A to já znám. Je to žena kolem 70 let a COVID si zřejmě přivezla z Francie jak to v březnu začalo. Nemusela do nemocnice, ale dodnes není v pořádku. Byla to ženská jak vítr, pořád v pohybu, aktivní turistika. Teď se sotva plouží, nemůže dýchat, je úplně jiná.

23.7.2020 20:09

A to já znám. Je to žena kolem 70 let a COVID si zřejmě přivezla z Francie jak to v březnu začalo. Nemusela do nemocnice, ale dodnes není v pořádku. Byla to ženská jak vítr, pořád v pohybu, aktivní turistika. Teď se sotva plouží, nemůže dýchat, je úplně jiná.

Rozumím, chápu, nechci zlehčovat. Ale pro mě je to pořád viróza, která populací proběhne stejně, jako ty ostatní. A už mi trochu vadí, že v médiích neslyším v 90% nic jiného, než koronavirus.

23.7.2020 20:09
elisak

XXX.XXX.194.232

Ja si uz karantene rikala, ze uz tim ze nosim rousku v obchode ohrozuju lidi. Bydlim na vesnici obchod tu neni, busy jen par denne, takze jsem musela do obchodu autem. Jenze cca po 20min v rousce v obchode mi bylo hodne zle, motala se mi hlava a mela jsem pocit, ze se co nevidet slozim a s tim jsem pak sedla do auta...
Jinak karantenu defakto dodrzuju i ted, pracuju z domova a nikam zbytecne necouram. Takze pravdepodobnost, ze to mam je asi minimalni.

23.7.2020 20:34

GAELLE napsal(a):
taky nikoho neznám. v našem městě prý jeden zemřel. ale NA nebo S ? a údajně starší pán.........možná by zemřel stejně i bez covidu.
Jinak angínu ani chřipku jsem nikdy v životě neměla.
Pokud budou roušky nařízené tak ji budu muset nosit. Naštěstí jen do toho krámu.

Víte, ta otázka nestojí tak, jestli NA, S, ... tahle nemoc je přitěžující okolnost, ano, ale on by tu svou nemoc bez téhle komplikace přežil.. je to stejné jako u chřipky, ale následků je víc a vážnějších.. a viděla jste takhle se šířit chřipku nebo cokoli jiného? Kromě té španělské, jistě. Už je to tu 8 měsíců a pořád nevíme, co s tím. To je na můj vkus dlouho, nemá to konce, nejsme o nic moc chytřejší, každý den se ukazují nové příznaky, následky,... to není normální. Se mi chce úplně říct - to dělá někdo schválně. Si můžu konspirovat do aleluja, stejně nic nevymyslím. Už toho ale mám plné kecky, všeho, přemýšlím, že si přesunu mailovou schránku jinam, ten Seznam je nejblbší web, ty křížky tam a čísílka, OMG.. a tohle vlákno taky číst nebudu :-)

23.7.2020 20:38

Rozumím, chápu, nechci zlehčovat. Ale pro mě je to pořád viróza, která populací proběhne stejně, jako ty ostatní. A už mi trochu vadí, že v médiích neslyším v 90% nic jiného, než koronavirus.

Mě to zajímá, jak by mohla proběhnout, myslíte, že to jde nějak korigovat? Já mám jenom černou a bílou - nějaká opatření, jako tu byla na jaře, nebo to nechat být a děj se vůle boží. Nejsem odborník, takže to mám takto hloupě černobíle, ale chtěla bych znát podrobnosti, jak to myslíte, co se dá udělat. Chránit rizikové skupiny a ve zbytku to nechat proběhnout nebo tak něco?

23.7.2020 20:44
Terven

XXX.XXX.110.191

a viděla jste takhle se šířit chřipku nebo cokoli jiného?

pardon, teda.....tohle mi nedalo - ono se hlavně to "cokoli jiného" netestovalo, nevyšetřovalo. Lidi mají a měli rýmičky a virózky furt, nikdy nikoho nenapadlo zjišťovat původce, prostě se řeklo viróza.
A vesele se to šířilo na táborech, společných akcích, v hospodách...a sem tam to "cokoli jiného" bohužel chytil člověk v terminálním stádiu, polymorbidní nebo kmet a umřel na to...automaticky se to bralo, že umřel na komplikaci svého základního onemocnění nebo že dědečka položila chřipka.
A zdraví lidi bez příznaků se nevyšetřovali už vůbec, jen proto, že s někým přišli do kontaktu.

23.7.2020 20:49

a proč se zrovna na tohle přišlo? proč se testuje? vyšetřuje?
není to náhodou proto, protože to je "něco jiného"?

23.7.2020 20:52
Terven

XXX.XXX.110.191

a proč se zrovna na tohle přišlo? proč se testuje? vyšetřuje?
není to náhodou proto, protože to je "něco jiného"?

Zatím se to tak nejeví...pokud teda nečtete Novinky.

23.7.2020 20:54

Terven napsal(a):
a viděla jste takhle se šířit chřipku nebo cokoli jiného?

pardon, teda.....tohle mi nedalo - ono se hlavně to "cokoli jiného" netestovalo, nevyšetřovalo. Lidi mají a měli rýmičky a virózky furt, nikdy nikoho nenapadlo zjišťovat původce, prostě se řeklo viróza.
A vesele se to šířilo na táborech, společných akcích, v hospodách...a sem tam to "cokoli jiného" bohužel chytil člověk v terminálním stádiu, polymorbidní nebo kmet a umřel na to...automaticky se to bralo, že umřel na komplikaci svého základního onemocnění nebo že dědečka položila chřipka.
A zdraví lidi bez příznaků se nevyšetřovali už vůbec, jen proto, že s někým přišli do kontaktu.

To je fakt, to jsem řekla špatně, máte pravdu.
Ale umírali na ty rýmičky i "zdraví", mladí, .. muselo jich být tolik na ventilátorech a tak? Tam je asi ten rozdíl. Někde umírá hodně hodně moc lidí, tak se to řeší.. Jak to vlastně začalo, proč se tohle celé začalo řešit tolik? Bylo to smrtností, úmrtností? Kvůli Mers takové manévry nebyly.

23.7.2020 20:57

Mě to zajímá, jak by mohla proběhnout, myslíte, že to jde nějak korigovat? Já mám jenom černou a bílou - nějaká opatření, jako tu byla na jaře, nebo to nechat být a děj se vůle boží. Nejsem odborník, takže to mám takto hloupě černobíle, ale chtěla bych znát podrobnosti, jak to myslíte, co se dá udělat. Chránit rizikové skupiny a ve zbytku to nechat proběhnout nebo tak něco?

Já taky nejsem odborník. Můj čistě laický a nejspíš blbý názor - korigovat nelze, stejně jako chřipku. Prostě přijde a zase odejde. Neboli nechat proběhnout. Nošením roušek se to jenom protahuje. Uznávám, že ne všichni to přežijí. Jako u té chřipky - i když u té už máme očkování. Prostě, když tak sleduji média - přibývá nakažených (protože se víc testuje) - z toho je dost lidí bez příznaků + mnoho uzdravených. Ale znovu opakuji - ve svém okolí nemám konkrétní případ, tak se mi to snadno píše.

23.7.2020 21:11
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Terven napsal(a):
Zatím se to tak nejeví...pokud teda nečtete Novinky.

Nejeví se to jinak? Já teda nevim, ale nikde jsem nečetla, že by u chřipky, nebo jiný virózky byly přeplněný nemocnice a lidi v podstatě ani nemají kam pohřbívat. Tak jak se to děje ve státech, který k tomu přistupovaly, jak k rýmičce. Nebo myslíte, že si vymýšlí? Mám dost známých zdravotníků a ani jeden si nemyslí, že to je jen virózka.....

23.7.2020 21:34
Terven

XXX.XXX.110.191

To je fakt, to jsem řekla špatně, máte pravdu.
Ale umírali na ty rýmičky i "zdraví", mladí, .. muselo jich být tolik na ventilátorech a tak? Tam je asi ten rozdíl. Někde umírá hodně hodně moc lidí, tak se to řeší.. Jak to vlastně začalo, proč se tohle celé začalo řešit tolik? Bylo to smrtností, úmrtností? Kvůli Mers takové manévry nebyly.

To já vám, megí, asi nepovím. Začalo to v Číně, těžko se dozvíme, jak to tam doopravdy bylo. Je pravděpodobné, že v různých částech světa se vyskytujou různé mutace viru - evidentně v ČR nefiguruje ani nefigurovala žádná závažná, neděje se nic mimořádného. O mladých a zdravých mrtvých nic nevím...dál už do toho asi nechci zabředávat, protože s vámi souhlasím, že rozčilování oslabuje.

Neregistrovaný uživatel

23.7.2020 23:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.130

Huskyjanina napsal(a):
Nic vám nebrání si těch 20 na den pořídit....

A jak si je mam asi na lince menit kdyz mam takt na kus 38vterin?se nesriham ani napit natoz menit rousky ktery ani neni kam dat

24.7.2020 09:18

Já osobně neznám nikoho, kdo to prodělal, tady bylo nakažených opravdu jen velmi málo lidí. Jen vím od souseda, že to prodělal jeho otec, který se zúčastnil nechvalně známého turnaje ve stolním tenisu v Bruntále, kde se to rozneslo mezi těch pár lidí. Údajně měl velice těžký průběh, z rodiny se od něj ale nikdo nenakazil, ani jeho vlastní manželka ne. Od půlky března do konce května jsme měli ve firmě homeoffice (ti, kteří mají k dispozici ntb), dělníci běžně pracovali na dvě směny v roušce. Od června se začalo zase pracovat v normálním režimu, ovšem hodně pokleslo množství zakázek, takže každý pátek 60%, tento týden celý 60% a vybrat dovolenou tak, aby každému zůstalo tak akorát na Vánoce. Prostě blbý a i když firma propouštět nechce, tak se tomu možná ani nevyhne. A to ještě nemluvím o tom, jak to bylo na školách. Já už to naštěstí řešit nemusím, kluk odmaturoval v půlce června a na VŠ si to už bude řešit sám. Ale lituju ty rodiče, kteří musí doma suplovat učitele, já bych na to nervy ani čas neměla. A jak to tak vypadá, začne to v září nanovo.
Netvrdím, že ten covid je nějaká chřipečka, to vůbec, ze začátku jsem měla fakt strach a radši jsem vůbec nikam nechodila a taky jsem to zakazovala rodičům, kterým je 70+. Jenže jak to tak vypadá, ten virus tady bude pořád a my se s tím budeme muset naučit nějak žít. Ano, chránit seniory a nemocné lidi, ale nezavírat firmy a provozovny, protože ty různý kompenzace, který pak budou všichni požadovat, zase všichni taky zaplatíme. To jen můj názor a netvrdím, že se nemůžu mýlit. Nakonec u nás v ČR jsme to zatím zvládli velice dobře, na rozdíl od jiných států.

24.7.2020 09:34

Já osobně neznám nikoho, kdo to prodělal, tady bylo nakažených opravdu jen velmi málo lidí. Jen vím od souseda, že to prodělal jeho otec, který se zúčastnil nechvalně známého turnaje ve stolním tenisu v Bruntále, kde se to rozneslo mezi těch pár lidí. Údajně měl velice těžký průběh, z rodiny se od něj ale nikdo nenakazil, ani jeho vlastní manželka ne. Od půlky března do konce května jsme měli ve firmě homeoffice (ti, kteří mají k dispozici ntb), dělníci běžně pracovali na dvě směny v roušce. Od června se začalo zase pracovat v normálním režimu, ovšem hodně pokleslo množství zakázek, takže každý pátek 60%, tento týden celý 60% a vybrat dovolenou tak, aby každému zůstalo tak akorát na Vánoce. Prostě blbý a i když firma propouštět nechce, tak se tomu možná ani nevyhne. A to ještě nemluvím o tom, jak to bylo na školách. Já už to naštěstí řešit nemusím, kluk odmaturoval v půlce června a na VŠ si to už bude řešit sám. Ale lituju ty rodiče, kteří musí doma suplovat učitele, já bych na to nervy ani čas neměla. A jak to tak vypadá, začne to v září nanovo.
Netvrdím, že ten covid je nějaká chřipečka, to vůbec, ze začátku jsem měla fakt strach a radši jsem vůbec nikam nechodila a taky jsem to zakazovala rodičům, kterým je 70+. Jenže jak to tak vypadá, ten virus tady bude pořád a my se s tím budeme muset naučit nějak žít. Ano, chránit seniory a nemocné lidi, ale nezavírat firmy a provozovny, protože ty různý kompenzace, který pak budou všichni požadovat, zase všichni taky zaplatíme. To jen můj názor a netvrdím, že se nemůžu mýlit. Nakonec u nás v ČR jsme to zatím zvládli velice dobře, na rozdíl od jiných států.

Zvládli jsme to velice dobře právě díky těm kritizovaným opatřením...

24.7.2020 09:47

Jak tady mnozí píšete, že neznáte nikoho, kdo by COVID prodělal, tak já zas neznám nikoho, kdo dělá na lince jako leithian... A přesto nezpochybňuji, že jsou výrobní a montážní linky, a že na nich pracují lidé v pro mě nepředstavitelných podmínkách.

24.7.2020 09:56

Jak tady mnozí píšete, že neznáte nikoho, kdo by COVID prodělal, tak já zas neznám nikoho, kdo dělá na lince jako leithian... A přesto nezpochybňuji, že jsou výrobní a montážní linky, a že na nich pracují lidé v pro mě nepředstavitelných podmínkách.

U nás třeba ty dělnice fakt lituju, vedro na padnutí a celý den v roušce, vůbec si to neumím představit. V létě tam bývá u těch pecí i 50 stupňů.

24.7.2020 10:19

Zombieland by byl asi lepší :-)

24.7.2020 10:21

To ani nerozporuju, ale nedá se takhle žít pořád, tedy mám na mysli všechno zavřené, ne roušky, ty ať se klidně nosí a já se podle toho zařídím.
Teď je hlad po štěňatech a nemusí být pravda, že v září, až půjdou lidi do práce, začnou se jich zbavovat, ale spíš to vidím tak, že na to lidi prostě nebudou mít, protože spoustě klesne a dost výrazně příjem.

24.7.2020 10:42

To ani nerozporuju, ale nedá se takhle žít pořád, tedy mám na mysli všechno zavřené, ne roušky, ty ať se klidně nosí a já se podle toho zařídím.
Teď je hlad po štěňatech a nemusí být pravda, že v září, až půjdou lidi do práce, začnou se jich zbavovat, ale spíš to vidím tak, že na to lidi prostě nebudou mít, protože spoustě klesne a dost výrazně příjem.

Nošení roušky mi nedělá dobře, přesto je to asi jediná možnost ochrany. Nemám z toho radost.
Podle vyjádření kompetentních osob nehrozí plošné zavírání všeho možného, protože to by šla ekonomika úplně do kopru. Otázkou je jak to bude se školami, jestli šalamounsky jako na konci školního roku, tedy škola ano ale jídelna a družina ne, tak nevím, co s dětmi na prvním stupni, jejichž rodiče pracují a fakt je nemohou jít vyzvednout v poledne. No, necháme se překvapit.
Já se docela bojím, že se fakt budou plnit útulky, a je jedno, z jakého důvodu.

24.7.2020 11:14
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak já kdysi na takové lince musela pracovat. Výroba transfuzních setů. Neustálé převlékání do z civilu do bílého pak do zeleného sterilního, žádný lak na nehty (jen krátké), žádné líčení, žádné prstýnky, žádné náušnice, samá dezinfekce rukou. žádný mobil, žádné vlastní pití. Celou směnu sedět, čuchat smradlavé lepidlo, brýle na nose, stíhat rychlost linky. O přestávce se člověk musel rozhodnout zda se vyčurá a nají nebo si půjde zakouřit, vše se stihnout absolutně nedalo. A to byla ještě čistá práce a v sedě či ve stoje. Neumím si představit v té roušce přenášet třeba nějaké těžké věci ve skladu což jsem na jedné brigádě taky zažila. Nebo v tom na poště vykládat ručně auto. To byly všechny mé práce z nouze. Nakonec sklizeň zeleniny jsem zažila taky, to bylo ale super a na čerstvém vzduchu. moje původní práce byla kancelář a poslední práce recepční v lázeňském hotelu..............Takže znovu zopakuji lidi na linkách v uzavřeném prostoru v roušce lituju musí to být hrůza. Mně by jich nepomohlo ani těch 20 dělá se mi v tom zle, tlak mívám tak 90/60.....

24.7.2020 12:11

GAELLE napsal(a):
Tak já kdysi na takové lince musela pracovat. Výroba transfuzních setů. Neustálé převlékání do z civilu do bílého pak do zeleného sterilního, žádný lak na nehty (jen krátké), žádné líčení, žádné prstýnky, žádné náušnice, samá dezinfekce rukou. žádný mobil, žádné vlastní pití. Celou směnu sedět, čuchat smradlavé lepidlo, brýle na nose, stíhat rychlost linky. O přestávce se člověk musel rozhodnout zda se vyčurá a nají nebo si půjde zakouřit, vše se stihnout absolutně nedalo. A to byla ještě čistá práce a v sedě či ve stoje. Neumím si představit v té roušce přenášet třeba nějaké těžké věci ve skladu což jsem na jedné brigádě taky zažila. Nebo v tom na poště vykládat ručně auto. To byly všechny mé práce z nouze. Nakonec sklizeň zeleniny jsem zažila taky, to bylo ale super a na čerstvém vzduchu. moje původní práce byla kancelář a poslední práce recepční v lázeňském hotelu..............Takže znovu zopakuji lidi na linkách v uzavřeném prostoru v roušce lituju musí to být hrůza. Mně by jich nepomohlo ani těch 20 dělá se mi v tom zle, tlak mívám tak 90/60.....

Tak to máte stejně jak já.
Manžel má kolísavý, normálně má tak 108/68, ale někdy mu to náhle spadne tak, že to nemůžeme na tlakoměru ani naměřit. Já už jsem zvyklá a pokud cejtim, že je zle, tak si preventivně sedám na zem, on to nečeká a pak to dopadne tak, že i v noci cestou z WC sebou sekne. Naštěstí padá tak, že se neuhodí do hlavy. Teda zatím a to ťukám.

24.7.2020 12:15

Nošení roušky mi nedělá dobře, přesto je to asi jediná možnost ochrany. Nemám z toho radost.
Podle vyjádření kompetentních osob nehrozí plošné zavírání všeho možného, protože to by šla ekonomika úplně do kopru. Otázkou je jak to bude se školami, jestli šalamounsky jako na konci školního roku, tedy škola ano ale jídelna a družina ne, tak nevím, co s dětmi na prvním stupni, jejichž rodiče pracují a fakt je nemohou jít vyzvednout v poledne. No, necháme se překvapit.
Já se docela bojím, že se fakt budou plnit útulky, a je jedno, z jakého důvodu.

V tom se shodneme. A doufám, že to všechno dopadne co nejlíp pro všechny. Nebo spíš si to přeju.

24.7.2020 12:15

U me v rodine onemocnela svagrova.
v unoru potvrdilo to testovani zdravotniku v te prvni vlne -v cervnu?? nebo kdy to bylo.
Bratr a synovec zijici s ni v jedne domacnosti po celou dobu nemoci jsou - negativni.

Podle me porad nikdo netusi, co se vlastne deje a co skutecne z "opatreni" nejak zafunguje - a na co vlastne ma zafungovat

24.7.2020 12:29
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak to máte stejně jak já.
Manžel má kolísavý, normálně má tak 108/68, ale někdy mu to náhle spadne tak, že to nemůžeme na tlakoměru ani naměřit. Já už jsem zvyklá a pokud cejtim, že je zle, tak si preventivně sedám na zem, on to nečeká a pak to dopadne tak, že i v noci cestou z WC sebou sekne. Naštěstí padá tak, že se neuhodí do hlavy. Teda zatím a to ťukám.

tak mně se stalo že jsem odemkla dveře do domu (vchází se do chodby rovnou z ulice bez chodníku) a sekla jsem sebou tak že jsem ty dveře nestihla ani zavřít. Urazila jsem si horní jedničku, krve jak z vola jak dlouho jsem tam ležela netuším. štěstí že nikdo nešel kolem a nevykradl mne. a jinak přesně tak - když cítím preventivně si sedám, párkát jsem to stejně jako váš manžel nestihla třeba ve vlaku nebo ve vydýchaných prostorách. Rouška fakt hrůza. Ještě ta slabounká papírová snad...............

24.7.2020 12:51

GAELLE napsal(a):
tak mně se stalo že jsem odemkla dveře do domu (vchází se do chodby rovnou z ulice bez chodníku) a sekla jsem sebou tak že jsem ty dveře nestihla ani zavřít. Urazila jsem si horní jedničku, krve jak z vola jak dlouho jsem tam ležela netuším. štěstí že nikdo nešel kolem a nevykradl mne. a jinak přesně tak - když cítím preventivně si sedám, párkát jsem to stejně jako váš manžel nestihla třeba ve vlaku nebo ve vydýchaných prostorách. Rouška fakt hrůza. Ještě ta slabounká papírová snad...............

Ježíš, tak to je strašný, toho se právě bojím. Hlavně, ze to dobře dopadlo. Musíme se hlídat. Jenže u nás je to problém, já prostě spím jak zabitá a jen tak něco mě nevzbudí.

24.7.2020 13:52
fikovnice

XXX.XXX.135.131

Dr. v nemocnici, kde jsem teď byla (jde o poměrně známého kardiologa) - mi v ordinaci říká:"Prosím Tě, sundej si tu roušku, jestli Ti vadí. Já ji rozhodně mít nebudu - nemůžu v ní dýchat, nosím ji jen na chodbách, kde jsou kamery." Neříkám, že je to správné, ale po dobu návštěvy nemocnice (Sv. Anna v Brně) jsem nepotkala asi ani jednoho zdravotníka, který by měl roušku správně nasazenou. Pokud už ji měl, tak "na půl žerdi" - nos volný... A dr., co mě pak vyšetřovala, tak ta přišla bez roušky, vyšetřovala mě bez roušky a odešla bez roušky. Tak nevím...

24.7.2020 16:07

fikovnice napsal(a):
Dr. v nemocnici, kde jsem teď byla (jde o poměrně známého kardiologa) - mi v ordinaci říká:"Prosím Tě, sundej si tu roušku, jestli Ti vadí. Já ji rozhodně mít nebudu - nemůžu v ní dýchat, nosím ji jen na chodbách, kde jsou kamery." Neříkám, že je to správné, ale po dobu návštěvy nemocnice (Sv. Anna v Brně) jsem nepotkala asi ani jednoho zdravotníka, který by měl roušku správně nasazenou. Pokud už ji měl, tak "na půl žerdi" - nos volný... A dr., co mě pak vyšetřovala, tak ta přišla bez roušky, vyšetřovala mě bez roušky a odešla bez roušky. Tak nevím...

Onehdá jsem byla u svého ortopeda, už pár let má takové lepší naslouchátko. Do ordinace jsem vzorně nakráčela s rouškou. První věta - sundejte si ji, nemůžu odezírat. Tož tak.

24.7.2020 17:12
24.7.2020 17:15
Terven

XXX.XXX.160.10

Huskyjanina napsal(a):
Nejeví se to jinak? Já teda nevim, ale nikde jsem nečetla, že by u chřipky, nebo jiný virózky byly přeplněný nemocnice a lidi v podstatě ani nemají kam pohřbívat. Tak jak se to děje ve státech, který k tomu přistupovaly, jak k rýmičce. Nebo myslíte, že si vymýšlí? Mám dost známých zdravotníků a ani jeden si nemyslí, že to je jen virózka.....

Bude to asi věc názoru...
https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/102113/drasticka-opatreni-kvuli-covid-19-zpusobila-horsi-ztraty-nez-samotna-nemoc-rika-doktor-jiri-votruba.html

24.7.2020 19:57
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):

mám stejnou zkušenost s internistkou i ortopedem. V ordinaci jsme si roušky všichni sundali - mluvím o březnu.

25.7.2020 10:56

Dasvo napsal(a):

Ano, byla to kráva průvodčí. Kdyby nebyl virus a roušky, smlsla by si na mladém klukovi kvůli něčemu jinému!
My psáři máme s těmito "důležitými" své zkušenosti. Řidič mladému klukovi se psem v náručí, s platnou jízdenkou pro sebe i pro psa, v kapse očkovák, pes náhubek - "s tím čoklem vypadni! slyšíš, s tím čoklem vypadni!" Pan řidič netušil, že za klukem nastupuje táta a má tákováhle ramena.
Jiný řidič, jinde a jindy mně, staré babě, pes čistý, suchý, na vodítku, náhubek - "Chlupatuiny nevozím" zavřek dveře a odjel, prázdný, chtěly jsme jet z konečné. Šly jsme domů pěšky, cca 7 km.

Tak on s tím virus ( ten korona ) nemá nic společného. Spíš je to virus "mám placatou čepici a jsem důležitý, v práci mě to s.ere a jsem zlý"

25.7.2020 11:07

"Od jisté doby si říkám - chráním sebe".

A přesně tak to je. Třicet let nám tlučou do hlavy, jak se musíme umět postarat sami o sebe. Proto mám koupené respirátory a nano vlžky do rošek z kapsičkou.
A do dopravy v případě potřeby nosím. (za případ potřeby nepovažuju, když mám autobus jako taxík a jedu v něm sama, když ve vlaku ve vagoně jedeme 4).
Někteří ( rozumní ? ) nosí roušky do MHD po celou dobu. A nejen starci, i omladina.

25.7.2020 11:27

"Jenže jak to tak vypadá, ten virus tady bude pořád a my se s tím budeme muset naučit nějak žít"

A právě ta roušky jsou něco, co může bez velkých nákladů ochránit ( jistě, že ne 100% ). Je to to nejmenší a nejjednodušší, nejméně omezující....., co se dá dělat. Tak proč to shazovat, nadávat?
Používat s rozumem.

25.7.2020 11:27

Já si myslím, že ten covid můžete dostat úplně kdekoliv, nemusíte nikam cestovat...předposlední den v červenci jsme jeli s kamarády na moravu, sklípky, prohlídky památek, výlety, atd...vrátili jsme se do Plzně a jednomu z nás nebylo dobře...to si ještě dělal srandu, že asi korona...jen ho trochu škrábalo v krku - to jsme si mysleli, že kvůli klimošce v autě...poslední dva dny dovolené ztratil chuť i čich...nikoho ale nenapadlo, že by to byl covid, neměli jsme ho tam prakticky kde chytit s nikým dalším jsme se nestýkali...v restauracích jsme byli vždycky venku a ty stoly nějaké rozestupy mají...doktor ho poslal na testování a byl pozitivní - jeho přítelkyni vyšel test neprůkazně...já a přítel nakonec pozitivní taky...další dva, co s námi trávili dovču a společné prostory byli/jsou negativní...nechápu, jak to tedy funguje, byli jsme s nimi prakticky pořád, i v autech se to střídalo...nakonec se nějak vysledovalo, že to musel chytit už v Plzni. Chodil jen do práce a sem tam zašel na pivo - v obchodech a tak se roušky ještě nosit musely...
Každopádně všichni teda 14 dní karanténu (plus pár dnů navíc kvůli čekání na výsledky)...my bydlíme ještě s kamarádem a ten je kupodivu negativní...tři dny zpátky byl na dalších testech a výsledky ještě nemáme...tak čekáme.
Co mi přijde divné, je to, že se žádné výstupní testy už nedělají...celý se to zrušilo a podle hygieny jste zdraví ve chvíli, kdy nemáte minimálně 4 dny žádné příznaky...to vám pak ukončí nemocenskou a můžete mezi lidi. Problém je, že každý má ty příznaky různé a někdo nemá žádné. Pro mě byla nejhorší ztráta chuti a čichu...měla jsem pořád na něco chuť a byla jsem dost zoufalá, že všechno chutná stejně - nijak...jediný co jsem cítila byla pálivost...takže všude jsem cpala chilli ...jinak únava, bolest svalů...jako při chřipce, akorát bez horečky...tu kupodivu z nás neměl nikdo. Přítel byl "jen" unavený, neměl žádné jiné příznaky a určitě by nepoznal bez testů, že je něco špatně nebo může mít covid...
V úterý (pokud bude mít spolubydlící test zase negativní) už jdeme normálně do práce, nikdo nic neřeší, ani testovat už nebude. Prý bychom už neměli být infekční...uklidňující...no, když jsme byli na prvních testech po dovče, byli jsme na testování sami...pár dnů zpátky šel spolubydlící kvůli přetestování (protože byl negativní a všem to bylo divné) a čekalo tam v tu dobu tak 30 aut na testování, což je docela mazec...takže už to je zase asi všude...už nám je dobře docela dlouho, tak snad...další problém teda byl, že jsme si objednávali tesco dovoz, dali jsme že jsme v karanténě a že máme covid do poznámky a řidič neměl ani roušku, nic, ještě nám to chtěl podávat do rukou (my měli roušky a rukavice) a bylo mu úplně jedno, že jsme nakažení...rohlík to naštěstí už rešil a nechal nám to před dveřmi do komplexu.

25.7.2020 11:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Já si myslím, že ten covid můžete dostat úplně kdekoliv, nemusíte nikam cestovat...předposlední den v červenci jsme jeli s kamarády na moravu, sklípky, prohlídky památek, výlety, atd...vrátili jsme se do Plzně a jednomu z nás nebylo dobře...to si ještě dělal srandu, že asi korona...jen ho trochu škrábalo v krku - to jsme si mysleli, že kvůli klimošce v autě...poslední dva dny dovolené ztratil chuť i čich...nikoho ale nenapadlo, že by to byl covid, neměli jsme ho tam prakticky kde chytit s nikým dalším jsme se nestýkali...v restauracích jsme byli vždycky venku a ty stoly nějaké rozestupy mají...doktor ho poslal na testování a byl pozitivní - jeho přítelkyni vyšel test neprůkazně...já a přítel nakonec pozitivní taky...další dva, co s námi trávili dovču a společné prostory byli/jsou negativní...nechápu, jak to tedy funguje, byli jsme s nimi prakticky pořád, i v autech se to střídalo...nakonec se nějak vysledovalo, že to musel chytit už v Plzni. Chodil jen do práce a sem tam zašel na pivo - v obchodech a tak se roušky ještě nosit musely...
Každopádně všichni teda 14 dní karanténu (plus pár dnů navíc kvůli čekání na výsledky)...my bydlíme ještě s kamarádem a ten je kupodivu negativní...tři dny zpátky byl na dalších testech a výsledky ještě nemáme...tak čekáme.
Co mi přijde divné, je to, že se žádné výstupní testy už nedělají...celý se to zrušilo a podle hygieny jste zdraví ve chvíli, kdy nemáte minimálně 4 dny žádné příznaky...to vám pak ukončí nemocenskou a můžete mezi lidi. Problém je, že každý má ty příznaky různé a někdo nemá žádné. Pro mě byla nejhorší ztráta chuti a čichu...měla jsem pořád na něco chuť a byla jsem dost zoufalá, že všechno chutná stejně - nijak...jediný co jsem cítila byla pálivost...takže všude jsem cpala chilli ...jinak únava, bolest svalů...jako při chřipce, akorát bez horečky...tu kupodivu z nás neměl nikdo. Přítel byl "jen" unavený, neměl žádné jiné příznaky a určitě by nepoznal bez testů, že je něco špatně nebo může mít covid...
V úterý (pokud bude mít spolubydlící test zase negativní) už jdeme normálně do práce, nikdo nic neřeší, ani testovat už nebude. Prý bychom už neměli být infekční...uklidňující...no, když jsme byli na prvních testech po dovče, byli jsme na testování sami...pár dnů zpátky šel spolubydlící kvůli přetestování (protože byl negativní a všem to bylo divné) a čekalo tam v tu dobu tak 30 aut na testování, což je docela mazec...takže už to je zase asi všude...už nám je dobře docela dlouho, tak snad...další problém teda byl, že jsme si objednávali tesco dovoz, dali jsme že jsme v karanténě a že máme covid do poznámky a řidič neměl ani roušku, nic, ještě nám to chtěl podávat do rukou (my měli roušky a rukavice) a bylo mu úplně jedno, že jsme nakažení...rohlík to naštěstí už rešil a nechal nám to před dveřmi do komplexu.

díky, konečně čtu jak to vše probíhá. některé věci jsou fakt k nepochopení.......

25.7.2020 11:38

ehm
to červené je chilli ..a to bílé mozek, ale kdo by to řešil.. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=lPBXRvIZhrE

25.7.2020 12:17
GAELLE

XXX.XXX.55.67

jo ještě se zeptám - jako léčili jste se něčím? když tady furt ve statistikách čtu jak se lidi vyléčili a přitom žádný lék údajně není.
a ještě jednou díky za osobní zkušenost, jste první komu to věřím.
Bez testů byste na to nejspíš nepřišli že?

25.7.2020 12:50

GAELLE napsal(a):
jo ještě se zeptám - jako léčili jste se něčím? když tady furt ve statistikách čtu jak se lidi vyléčili a přitom žádný lék údajně není.
a ještě jednou díky za osobní zkušenost, jste první komu to věřím.
Bez testů byste na to nejspíš nepřišli že?

Neléčí se to nijak. Prostě je člověk doma a čeká, až to přejde - nevím, jak u horších případů, které musí hospitalizovat. Pokud vás třeba bolí hodně hlava, nebo máte horečku, tak to řešíte ty vedlejší problémy léky, ale na samotný koronavirus asi stále nic není? To netuším.
Bylo to tak, že jakmile měl kamarád výsledky, že je pozitivní, musel nahlásit lidi (s tel. číslem) se kterými byl v úzkém kontaktu, místa kde jsme přebývali, atd...na základě toho potom obvolávala hygiena ostatní a dávala pokyny, jako třeba, že nemáme nikam chodit, objednali nás na testy (na přesný čas) ve fakultní nemocnici v Plzni, ptali se na příznaky a chtěli kontakty ještě od nás. My naštěstí po návratu nikde nebyli a čekali jsme na jeho výsledky doma, v práci mi dali dovolenou, takže jsem nikam nemusela, přítel dostal HO...Po tom, co nám volali zpátky výsledky jsem si musela zavolat svojí obvoďačce a vyřešit s ní nemocenskou, kterou mi ukončí na základu pokynu z hygieny...dostali jsme ještě pokyn, že kdyby se to zhoršovalo (vysoké horečky, dýchací potíže), máme volat 112 (což naštěstí nebylo potřeba, všichni jsme měli mírný průběh).

25.7.2020 12:52
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Neléčí se to nijak. Prostě je člověk doma a čeká, až to přejde - nevím, jak u horších případů, které musí hospitalizovat. Pokud vás třeba bolí hodně hlava, nebo máte horečku, tak to řešíte ty vedlejší problémy léky, ale na samotný koronavirus asi stále nic není? To netuším.
Bylo to tak, že jakmile měl kamarád výsledky, že je pozitivní, musel nahlásit lidi (s tel. číslem) se kterými byl v úzkém kontaktu, místa kde jsme přebývali, atd...na základě toho potom obvolávala hygiena ostatní a dávala pokyny, jako třeba, že nemáme nikam chodit, objednali nás na testy (na přesný čas) ve fakultní nemocnici v Plzni, ptali se na příznaky a chtěli kontakty ještě od nás. My naštěstí po návratu nikde nebyli a čekali jsme na jeho výsledky doma, v práci mi dali dovolenou, takže jsem nikam nemusela, přítel dostal HO...Po tom, co nám volali zpátky výsledky jsem si musela zavolat svojí obvoďačce a vyřešit s ní nemocenskou, kterou mi ukončí na základu pokynu z hygieny...dostali jsme ještě pokyn, že kdyby se to zhoršovalo (vysoké horečky, dýchací potíže), máme volat 112 (což naštěstí nebylo potřeba, všichni jsme měli mírný průběh).

děkuji

25.7.2020 15:05

někdo má dvacet roušek a někdo dělá tohle
ale jsou mladí, nic se jim nestane :-)
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/na-technoparty-na-benesovsku-se-sjelo-asi-2000-lidi-situaci-sleduje-policie-40331575

25.7.2020 15:12
Už nechovatel

XXX.XXX.222.203

Tenurr máte stroj času , alebo iba preklep? .předposlední den v červenci....Nič v zlom a prajem veľa zdravia.

25.7.2020 15:49

Už nechovatel napsal(a):
Tenurr máte stroj času , alebo iba preklep? .předposlední den v červenci....Nič v zlom a prajem veľa zdravia.

stroj času by se hodil, ale chtěla jsem napsat červen ...

25.7.2020 16:01
Už nechovatel

XXX.XXX.222.203

ááá Tenurr nedoklep.

25.7.2020 16:06
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Terven napsal(a):
Bude to asi věc názoru...
https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/102113/drasticka-opatreni-kvuli-covid-19-zpusobila-horsi-ztraty-nez-samotna-nemoc-rika-doktor-jiri-votruba.html

A tím jste chtěla říct co? Lidem přeci nikdo nebrání, aby chodili na vyšetření.

25.7.2020 17:45

Huskyjanina napsal(a):

Tak to je bezva článek od mudra, zbytek je placený.. takže nevím.. každopádně lidé, co znám, k lékaři normálně chodili a chodí a na rýmu tolik lidí ještě nikdy neumřelo a počítám, i bez mého lékařského vzdělání, že neumře.
Jo, mám už v písmenkách hodně ironie, protože takové řeči by někdo s diplomem od Hippokrata vypouštět neměl. Jako kdyby všichni nemocní měli cukrovku nebo byli tlustí nebo staří. A to prostě není pravda.
Osobně si myslím, že někteří jsme tím již prošli kolem Vánoc, ale ono se to dá chytit úplně v klidu znovu.. nelíbí se mi tohle zlehčování.. nelíbí se mi ani ta čísla, co jsou všude na hlavních stranách, protože 1) vytváří paniku 2) jsou stejně nepravdivá
.. přiznávám, že nevím, co s tím lepšího dělat, ale já si to můžu dovolit.. rozhodně ale nebudu říkat - jestli nejste starý tlustý cukrovkář, tak ..

25.7.2020 19:20
Terven

XXX.XXX.110.191

Huskyjanina napsal(a):

Tím jsem chtěla říct, že přeplněný nemocnice se u nás tak úplně nekonaly a že by nebylo kam pohřbívat už vůbec.Prostě ta opatření nebyla dle mýho adekvátní závažnosti nákazy a nejsem s takovým názorem sama.
Že lidem nikdo nebránil chodit na vyšetření? S akutním problémem asi ne, ale většina ambulancí měla omezenej provoz, prevence se odkládala, kontroly chronických pacientů fungovaly jak kde, ale většinou asi hodně omezeně. Četla jsem vyjádření onkologa, že cca na podzim očekává nárůst nepoznaných karcinomů prsu které se zanedbaly na jaře.

25.7.2020 19:28

Terven napsal(a):
Tím jsem chtěla říct, že přeplněný nemocnice se u nás tak úplně nekonaly a že by nebylo kam pohřbívat už vůbec.Prostě ta opatření nebyla dle mýho adekvátní závažnosti nákazy a nejsem s takovým názorem sama.
Že lidem nikdo nebránil chodit na vyšetření? S akutním problémem asi ne, ale většina ambulancí měla omezenej provoz, prevence se odkládala, kontroly chronických pacientů fungovaly jak kde, ale většinou asi hodně omezeně. Četla jsem vyjádření onkologa, že cca na podzim očekává nárůst nepoznaných karcinomů prsu které se zanedbaly na jaře.

Ze začátku nikdo nevěděl, s čím se potýkáme. Proto ta opatření. Teď je každý generálem, ale ještě není po bitvě. Chytráků, kteří by to udělali líp, levněji, efektivněji, atd. je plný internet a nejen ten. Je to jako když je mistrovství světa v hokeji - každý u televize je trenér a určitě by "kluky" vedl mnohem lépe.

S akutním problémem se mohlo k lékaři a do nemocnice vždy. Na kontroly, pokud to bylo potřeba, byli lidi zváni. Že se nedělaly prevence cca měsíc a půl, dva? To přece nemůže mít žádný velký význam. To je jako byste byla pozvaná na mamograf, ale musela jste se přeobjednat, protože jste si zlomila nohu a budete moci chodit až za dva měsíce. A pokud si někdo někde něco nahmatal (v prsu bulku, např.) měl a mohl s ní frčet na mamograf hned.

25.7.2020 20:42
Terven

XXX.XXX.110.191

Ze začátku nikdo nevěděl, s čím se potýkáme. Proto ta opatření. Teď je každý generálem, ale ještě není po bitvě. Chytráků, kteří by to udělali líp, levněji, efektivněji, atd. je plný internet a nejen ten. Je to jako když je mistrovství světa v hokeji - každý u televize je trenér a určitě by "kluky" vedl mnohem lépe.

S akutním problémem se mohlo k lékaři a do nemocnice vždy. Na kontroly, pokud to bylo potřeba, byli lidi zváni. Že se nedělaly prevence cca měsíc a půl, dva? To přece nemůže mít žádný velký význam. To je jako byste byla pozvaná na mamograf, ale musela jste se přeobjednat, protože jste si zlomila nohu a budete moci chodit až za dva měsíce. A pokud si někdo někde něco nahmatal (v prsu bulku, např.) měl a mohl s ní frčet na mamograf hned.

Evidentně máte jasno i bez informací...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sef-motola-kvuli-koronaviru-nam-utekly-rakoviny-prsu-i-tlusteho-streva-101587

25.7.2020 20:54

Terven napsal(a):
Evidentně máte jasno i bez informací...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sef-motola-kvuli-koronaviru-nam-utekly-rakoviny-prsu-i-tlusteho-streva-101587

Četla jsem, nebojte.

25.7.2020 21:49

Terven napsal(a):
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/bezte-k-lekarum-jinak-nas-ceka-podzim-rakoviny-rika-sef-vfn/r~0bc26990894a11eab1110cc47ab5f122/

Já to trochu nechápu. Nikdo přece neřekl, že se nemá chodit k lékařům, ale že si máme mýt ruce a mít roušku. A zbytečně netlapkat po obchodním centru. Nevím, jak to bylo hrozné jinde, ale tady stejné jako vždy - čekání na vyšetření na spec. pracovištích i u praktiků. Akorát zubař měl dovolenou, pak i náš praktik, ale oni to tak mají každoročně v tuto dobu.
Opravdu se lidé tolik báli, že na pozvání nepřišli, nebo nebyla kapacita? Ten strach teda úplně nepopírám, to ne, ale že je to takhle hrozně..?
My jsme tady totiž od Vánoc několik měsíců řešili nějaké věci, které ani nebyly život ohrožující, na asi 20 místech - 3 kraje - v republice a nikdo ty pacienty neposlal jinam nebo domů.. a oni nezůstali sedět doma, protože vlastně ordinace je asi nejčistější místo na planetě.. podle mě. Do supermarketu se mi teda nechtělo.
Ještě jednu věc k tomu mám.. já tohle od někoho četla začátkem dubna, že se pak z toho na podzim po.. ale jak známo, my nechodíme na preventivky už tak jako tradičně. (neschvaluji)

25.7.2020 22:02
Terven

XXX.XXX.110.191

Opravdu se lidé tolik báli, že na pozvání nepřišli, nebo nebyla kapacita? Ten strach teda úplně nepopírám, to ne, ale že je to takhle hrozně..?

Ne, lidé se tolik nebáli, ale ty ambulance prostě nefungovaly nebo měly omezenej provoz, prevence a plánované operace musely počkat...já nevím, jestli máte představu, kolik těch prevencí se stihne za tejden, měsíc...
Špitály jely na nouzovej režim- akutní případy samozřejmě ano.

25.7.2020 22:12

Tak jestli odkládali preventivní věci ohledně onkologie, tak to je špatně, to je samozřejmé. Jenže tady běžela ortopedie, neurologie, kožní.. skoro jako kdyby se nic nedělo, až jsem si říkala, že ty novinky.cz zas blbě kecaj.
To je prostě hrozný nesmysl, odložit mamograf a tak a důvod k tomu nebyl. Lidé nemusí sedět po dvaceti v čekárně a tu ordinaci by na nouzová lůžka nevyužili. Přece máme to zařízení starobylé v lese.. Těchonín.

26.7.2020 08:45
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Terven napsal(a):

A to vám nedochází, proč se nekonaly přeplněný nemocnice? No protože jsme tady měly takový hygienický nařízení, že se to nemělo, jak rozjet.

26.7.2020 09:22
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Terven - těžko říct , zda byla opatření adekvátní či nebyla.
Je to , ale nemoc neznáma a když vidím co napachala v zemích , kde k tomu přistupovali bez opatření. Jsem ráda, že u nás byla. V tomto bych neriskovala.

Jsem ráda, že u nás se ta opatření udelala (byt jsem člověk společenský a trpela jsem hooodne, roušky mi vadi, manžel nyní v práci jede na 60% platu, 2 deti doma jsme učili :) - ale to nepohodlí hold člověk pro dobrou věc da.

Nyní po rozvolneni se to zase rozjíždí a co nám přinese čas se uvidí...

Co se týče prevenci - u nás v ústeckém kraji - nikdo nic neblokoval. Moje mamka i tchyně byly obě na mamografu. jedna v dubnu, druha květnu. Mamka musela navštěvovat duben/květen xkrat zubaře,... Jeli všichni lékaři, které jsme potřebovali i onkologie (kam dochází bohuzel roky moje mamka)

Moje svagrova dela sestru v Praze, známa v Brně a jeli bez omezení.

Myslím, že kdo chtěl, tak se na prevenci určíte dostal a kdo nechodí ma Dobrý důvod , proc nemohl .

26.7.2020 10:58

Terven - těžko říct , zda byla opatření adekvátní či nebyla.
Je to , ale nemoc neznáma a když vidím co napachala v zemích , kde k tomu přistupovali bez opatření. Jsem ráda, že u nás byla. V tomto bych neriskovala.

Jsem ráda, že u nás se ta opatření udelala (byt jsem člověk společenský a trpela jsem hooodne, roušky mi vadi, manžel nyní v práci jede na 60% platu, 2 deti doma jsme učili :) - ale to nepohodlí hold člověk pro dobrou věc da.

Nyní po rozvolneni se to zase rozjíždí a co nám přinese čas se uvidí...

Co se týče prevenci - u nás v ústeckém kraji - nikdo nic neblokoval. Moje mamka i tchyně byly obě na mamografu. jedna v dubnu, druha květnu. Mamka musela navštěvovat duben/květen xkrat zubaře,... Jeli všichni lékaři, které jsme potřebovali i onkologie (kam dochází bohuzel roky moje mamka)

Moje svagrova dela sestru v Praze, známa v Brně a jeli bez omezení.

Myslím, že kdo chtěl, tak se na prevenci určíte dostal a kdo nechodí ma Dobrý důvod , proc nemohl .

Tak nějak, nepamatuji si, že by někdo zakázal chod ambulancí.

26.7.2020 11:13

Asi nezakázal, ale např. moje obvodní lékařka brala jenom akutní případy, ostatní požádala, aby s problémem posečkali nebo konzultovali po telefonu.

26.7.2020 11:32

Asi nezakázal, ale např. moje obvodní lékařka brala jenom akutní případy, ostatní požádala, aby s problémem posečkali nebo konzultovali po telefonu.

Pak se zlobte na vaši lékařku a ne na opatření vlády.

26.7.2020 11:35

U nás to samé. Obvodní jen po telefonu, zubaři nebrali vůbec, pochopitelně, rovnou přeobjednavali. Ostatní specialisti nevím, neměla jsem problémy, nepotřebovala jsem, ale myslím, že mamograf normálně a kdybych musela, nebála bych se tam jít. Ale na druhou stranu je pravda, že někteří důchodci byli hodně vyděšení a nechodili preventivně nikam. Pokud takový člověk žije sám a informace měl jen z TV, tak docela chápu ten strach.
Jinak teď čerstvá zkušenost, moje mamka 72 let si zlomila kotník, bydlí v Brně a takovou anabázi bych nikomu nepřála. Stalo se jí to někde v lese na borůvkach, ostatní se báli jí zavolat záchranku, že by to bylo posouzeno jako zneužití, takže cca 3 km na zastávku autobusu, pak MHD po Brně, než se dostala k obvodakovi a ten jí musel do nemocnice, kde ji dali sádru, zaplatit taxíka.

26.7.2020 11:40

U nás to samé. Obvodní jen po telefonu, zubaři nebrali vůbec, pochopitelně, rovnou přeobjednavali. Ostatní specialisti nevím, neměla jsem problémy, nepotřebovala jsem, ale myslím, že mamograf normálně a kdybych musela, nebála bych se tam jít. Ale na druhou stranu je pravda, že někteří důchodci byli hodně vyděšení a nechodili preventivně nikam. Pokud takový člověk žije sám a informace měl jen z TV, tak docela chápu ten strach.
Jinak teď čerstvá zkušenost, moje mamka 72 let si zlomila kotník, bydlí v Brně a takovou anabázi bych nikomu nepřála. Stalo se jí to někde v lese na borůvkach, ostatní se báli jí zavolat záchranku, že by to bylo posouzeno jako zneužití, takže cca 3 km na zastávku autobusu, pak MHD po Brně, než se dostala k obvodakovi a ten jí musel do nemocnice, kde ji dali sádru, zaplatit taxíka.

Ale za to fakt nemůže ani virus, ani Vojtěch, natož roušky !

26.7.2020 13:10

Ale za to fakt nemůže ani virus, ani Vojtěch, natož roušky !

Za tu druhou část myho příspěvku, myslíte? Za tu ne, ani to taky nikde netvrdím, to jsem dávala k dobru jen tak mimochodem, že osamělej důchodce to nemá jednoduchý a že prostě důchodci mají strach zavolat si i tu blbou sanitku.
A už vůbec nikde netvrdím, že za něco můžou roušky.

26.7.2020 15:22

Vaše maminka nemá svůj telefon? Přece si mohla zavolat sanitku sama a nespoléhat se na úsudek ostatních (koho vlastně?). Tohle by nikdo nemohl posoudit jako zneužití. Někdy zůstává člověku rozum stát.

A fakt zlomený kotník? A 3 km k autobusu? A obvoďák místo sanitky zavolal taxíka? To přece nemůže být pravda.

26.7.2020 15:47
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Vaše maminka nemá svůj telefon? Přece si mohla zavolat sanitku sama a nespoléhat se na úsudek ostatních (koho vlastně?). Tohle by nikdo nemohl posoudit jako zneužití. Někdy zůstává člověku rozum stát.

A fakt zlomený kotník? A 3 km k autobusu? A obvoďák místo sanitky zavolal taxíka? To přece nemůže být pravda.

též se mi to nezdá. jen s podvrtnutým kotníkem ujít 1 km byla bolest jako p*rase. nainstalujte seniorům aplikaci záchranka. zmáčkne se jen červené tlačítko a okamžitě se lokalizuje poloha.Nakonec nejen seniorům I když je fakt když měl pán u jezera epileptický záchvat stejně jsem automaticky vytočila 155 a sanitka jela přesně na druhou stranu písáku Navigovali pak všichni řvaním a máváním a o tom to dnes fakt už není.

26.7.2020 15:56

Mluvily jsme spolu včera a taky jsem se divila tak, jako vy. Takže nevím, nemůžu říct víc. Jo, mobil u sebe neměla. A rozum zůstal stát mně zrovna tak, jako vám. Pořád teď řeším, co s mamkou dál. Sestra sice bydlí v Moravanech, ale starat se nebude. Po pravdě fakt nevím, co dál, pokud mamka nebude moct delší dobu chodit. Bydlíme od sebe cca 140 km a nemůžu se jen tak přestěhovat.

26.7.2020 16:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

Bydlíme od sebe cca 140 km a nemůžu se jen tak přestěhovat.

Je problém si ji vzít k sobě ? A až dostane "chodící" sádru ...
Vsadím se, že být to obráceně, tak se mamka nepotřebuje "radit co a jak" na
diskuzích...

26.7.2020 16:17

lupus4 napsal(a):

diskuzích...

Neradím se, vyřeším si to sama.
A právě že problém vzít si ji k sobě je, nechce se přestěhovat, starej člověk prostě chce zůstat tam, kde je.
Jinak teda se omlouvám všem, že jsem to sem psala, a prosím admina, aby to smazal.

26.7.2020 16:28
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Mluvily jsme spolu včera a taky jsem se divila tak, jako vy. Takže nevím, nemůžu říct víc. Jo, mobil u sebe neměla. A rozum zůstal stát mně zrovna tak, jako vám. Pořád teď řeším, co s mamkou dál. Sestra sice bydlí v Moravanech, ale starat se nebude. Po pravdě fakt nevím, co dál, pokud mamka nebude moct delší dobu chodit. Bydlíme od sebe cca 140 km a nemůžu se jen tak přestěhovat.

pečovatelka

26.7.2020 16:50

Neradím se, vyřeším si to sama.
A právě že problém vzít si ji k sobě je, nechce se přestěhovat, starej člověk prostě chce zůstat tam, kde je.
Jinak teda se omlouvám všem, že jsem to sem psala, a prosím admina, aby to smazal.

To nemažte, nechte to jako poučení dalším seniorům, co sem chodí, že na zlomenou nohu se volá sanitka. Snad to jde i bez zvláštní aplikace.

26.7.2020 16:54

"též se mi to nezdá. jen s podvrtnutým kotníkem ujít 1 km byla bolest jako p*rase"
Aspoň vidíte, že senioři nejsou žádná ořezávátka, ale řádní tvrďáci..

A prase snad není vulgarismus :-))

26.7.2020 16:58

To nemažte, nechte to jako poučení dalším seniorům, co sem chodí, že na zlomenou nohu se volá sanitka. Snad to jde i bez zvláštní aplikace.

Nechci tady otravovat se soukromýma problémama, pokud to tady tak někdo vnímá, to fakt nemám zapotřebí. Chtěla jsem jen upozornit na to, že osamělí senioři se fakt někdy bojí někoho otravovat. Mamka podle jejích slov šla ty 3 km k autobusu asi 3 hodiny, k doktorovi přišla asi v půl šesté večer. Kdybych to věděla, kdyby mně zavolala...jenže to jsou jen kdyby.

26.7.2020 16:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

"též se mi to nezdá. jen s podvrtnutým kotníkem ujít 1 km byla bolest jako p*rase"
Aspoň vidíte, že senioři nejsou žádná ořezávátka, ale řádní tvrďáci..

A prase snad není vulgarismus :-))

No jít 3 km se ZLOMENÝM kotníkem se snad ani nedá.
A s těmi vulgarismy už si nejsem nikde jistá
Prase je velmi užitečný tvor
A ta aplikace se hodí. V horách se těžko hlásí u kterého stromu zrovna se vám úraz stal

26.7.2020 17:00

GAELLE napsal(a):
A ta aplikace se hodí. V horách se těžko hlásí u kterého stromu zrovna se vám úraz stal

Byla na RTG, zlomený to je.

26.7.2020 17:01
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Byla na RTG, zlomený to je.

tak to je šílený. chudák
To fakt nebyl nikdo nablízku kdo by přivolal pomoc nebo ji odvezl? Neskutečný.
Já už bez mobilu a dokladů nevycházím nikam.

26.7.2020 17:05

GAELLE napsal(a):

Já vám to s tou aplikací věřím, jen ne každý telefon má tu možnost a i kdyby ji možná měl, tak ne každý senior má mobilní data. Ale to už jsme úplně jinde.

26.7.2020 17:10

GAELLE napsal(a):
tak to je šílený. chudák
To fakt nebyl nikdo nablízku kdo by přivolal pomoc nebo ji odvezl? Neskutečný.
Já už bez mobilu a dokladů nevycházím nikam.

Ne, prostě důchodci na borůvkách a ještě mají blbý nápady. Nemůžu to sem ani napsat. Mamka bydlí sama a každýmu věří. Je to složitý, já to tady nechci pitvat. A řešit to fakt budu, ne že ne.

26.7.2020 17:17

Ne, prostě důchodci na borůvkách a ještě mají blbý nápady. Nemůžu to sem ani napsat. Mamka bydlí sama a každýmu věří. Je to složitý, já to tady nechci pitvat. A řešit to fakt budu, ne že ne.

Já myslím, že to bude v pohodě, paní dostane chodící sádru, oběd jí přinese sousedka ze školní jídelny - senioři jsou pospolití.
Jen ať nechodí o berlích - asi to neumí - dokud nebude mít chodící sádru. To si takhle jedna u nás zlomila obě ruce, protože z berlí spadla. ( Protože byla pečlivka a měla napastovanou podlahu )
A nechcete nám napsat o těch blbých nápadech? To mě děsně zajímá.

26.7.2020 17:19

Telefon se dá lokalizovat proto, že má simkartu.
Ovšem pokud je dost vysílačů.. a to v lesích a horách nebývá . . max by sledovali poslední přihlášení telefonu a to může být 5 10 km.
Aplikace Záchranka funguje přes GPS a je teda jen pro chytřejší mobily.
Doktor, který volá Taxi místo sanity, je s prominutím.. kdyby potřebovali pro něco nutnějšího, tak to řeknou, nebojte.

26.7.2020 17:30
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Já vám to s tou aplikací věřím, jen ne každý telefon má tu možnost a i kdyby ji možná měl, tak ne každý senior má mobilní data. Ale to už jsme úplně jinde.

funguje to bez dat !!!!

26.7.2020 17:51

Já myslím, že to bude v pohodě, paní dostane chodící sádru, oběd jí přinese sousedka ze školní jídelny - senioři jsou pospolití.
Jen ať nechodí o berlích - asi to neumí - dokud nebude mít chodící sádru. To si takhle jedna u nás zlomila obě ruce, protože z berlí spadla. ( Protože byla pečlivka a měla napastovanou podlahu )

Igelitový pytlík na boty, aby nepromokly.

26.7.2020 17:56

Školní jídelny o prázdninách nevaří... Berle by měla mít podpažky...

26.7.2020 17:59

Jé, to není nic originálního. Tak jsme chodily po lesích už jako holky - no goretexy tenkrát nebyly a promáčet si kecky a chodit v mokrých.....

26.7.2020 18:02

Tak přesně na těch berlích podpažkách si ta paní v kuchyni na napastovaném lině zlomila obě ruce.
Ono chodit na podpažkách se musí umět. Já bych na nich se zlomenou nohou nechodila, vlastně ani s celou, abych si ji nezlomila.
Jasně prázdniny....tak z hospody? Nebo se hodná sousedka rozdělí, něco jíst taky musí.

26.7.2020 18:03

Tak přesně na těch berlích podpažkách si ta paní v kuchyni na napastovaném lině zlomila obě ruce.
Ono chodit na podpažkách se musí umět. Já bych na nich se zlomenou nohou nechodila, vlastně ani s celou, abych si ji nezlomila.
Jasně prázdniny....tak z hospody? Nebo se hodná sousedka rozdělí, něco jíst taky musí.

Já mám taky francky radši.

26.7.2020 18:07
fikovnice

XXX.XXX.134.251

Psala jsem to již dříve. Chod mamografie (preventivní) v Brně v MOÚ byl zastaven. Když jsem tam volala se objednat, tak mi sestra do telefonu řekla cca:"No paní, to nemyslíte vážně, Vy snad nevíte, co se děje...? Na preventivní mamografii teď přijít nemůžete a kdy to bude možné, nevím..." Na druhou stranu jiné zařízení v Brně mamografii provádělo (byla na ní mj. moje kamarádka).

26.7.2020 18:14
fikovnice

XXX.XXX.134.251

"Sarah", přeji Vaší mamince brzké uzdravení! A jen k tomu zneužití čísla: Mně se za život podařilo tuším 2x nechtěně ťuknout na číslo Policie a číslo Rychlé. V momentě, kdy jsem to zjistila, jsem nezavěsila, nýbrž jsem počkala, až to vzala operátorka. A té jsem s velkou omluvou sdělila, že jsem prostě omylem zavolala na jejich číslo, ale že samozřejmě nic nepotřebuji. Pamatuji si, že v obou případech mi řekli:"OK, v pořádku, stane se...". Takže myslím, že zavolat si Rychlou při podezření na zlomený kotník je naprosto adekvátní. Šlo o seniorku a mohla mít pohmožděné (zlomené) kde co. On ani ten kotník samozřejmě není legrace.

26.7.2020 18:15

To byla prostě smůla, to se stává "i v lepších rodinách". Hlavně ať je brzy v pořádku a na podzim může na houby.

26.7.2020 18:19
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

fikovnice napsal(a):
Psala jsem to již dříve. Chod mamografie (preventivní) v Brně v MOÚ byl zastaven. Když jsem tam volala se objednat, tak mi sestra do telefonu řekla cca:"No paní, to nemyslíte vážně, Vy snad nevíte, co se děje...? Na preventivní mamografii teď přijít nemůžete a kdy to bude možné, nevím..." Na druhou stranu jiné zařízení v Brně mamografii provádělo (byla na ní mj. moje kamarádka).

Ale tak to už si upravila nemocnice od nemocnice ?
Stejně tak jako někteří praktici a obvoďaci?

U nás zase tchyni řekli : "a proc bychom milá paní prevenci nedelali? " - mamograf Ústí nad Labem

26.7.2020 18:40
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ale tak to už si upravila nemocnice od nemocnice ?
Stejně tak jako někteří praktici a obvoďaci?

U nás zase tchyni řekli : "a proc bychom milá paní prevenci nedelali? " - mamograf Ústí nad Labem

asi tak. byla jsem u internistky, u zubařky i na mamografu tak jak jsem byla objednaná a žádný problém nikde nebyl. kromě roušek teda

26.7.2020 19:39

Pak se zlobte na vaši lékařku a ne na opatření vlády.

Ale já se nezlobila, to byl jenom můj osobní postřeh.

26.7.2020 19:43

Některé ano, pokud vaří i pro jiné než školní děti.

26.7.2020 19:55
Terven

XXX.XXX.110.191

lupus4 napsal(a):

diskuzích...

Nooo.byla bych opatrná s takovými soudy. Krom toho, že často to problém opravdu je, tak musím říct, že jak mi přibejvají léta, mám čím dál větší obavy z doby, kdy se moje děti začnou cítit povolány rozhodovat o tom, co je pro mě dobré- byť v dobré víře a s nejčistšími úmysly.
Možná má maminka zahrádku, nějaké to zvířátko, je to zkrátka její domov a já naprosto chápu, že se z něj nechce hnout, taky bych nechtěla.
Taky je dost dobře možné, že v rodině u mladých chodí všichni do práce a do školy a maminka by byla půl dne sama doma, což by v cizím prostředí mohl být ještě větší průšvih.
K těm berlím podpažkám- na těch se moje máma nenaučila, pro seniory je to fakt "vyšší dívčí".

26.7.2020 20:20

Mají i bl.bější nápady :

https://www.youtube.com/watch?v=RBk8gDtvlvE

26.7.2020 20:23

Pouštím si to asi po páté a řvu smíchy ( vím, je to zlomyslnost, ale na jejich konci už to nic nezmění )

26.7.2020 20:30

Mně se tohle vlákno furt vrací na první stranu. Asi byste měli založit Koronavirus - druhá vlna.

26.7.2020 20:41

Pouštím si to asi po páté a řvu smíchy ( vím, je to zlomyslnost, ale na jejich konci už to nic nezmění )

Jsou jak malý děcka.

neverend

27.7.2020 16:21
neverend

XXX.XXX.213.247

Stáří ne vždy znamená moudrost.😀😀 Moje teta za chvilku 70 let a zblbnula jí její dcera na motorku. Řekl jsem jí na to svůj názor a se vší slušností se s ní rozloučil. Věnec donesu až k obřadu.😀 Když musí,tak musí.

28.7.2020 12:57
fikovnice

XXX.XXX.134.227

neverend napsal(a):
Stáří ne vždy znamená moudrost.😀😀 Moje teta za chvilku 70 let a zblbnula jí její dcera na motorku. Řekl jsem jí na to svůj názor a se vší slušností se s ní rozloučil. Věnec donesu až k obřadu.😀 Když musí,tak musí.

Buďte rád, že má teta zálibu... Taky může ležet v posteli, pomočovat se a příbuzní ať se starají.
Pravda, záliba je to trochu neobvyklá.

28.7.2020 13:55

Takový důležitý článek a v placené sekci ! Proč asi ?
Někteří na prevenci prostě kašlou a když se objeví problém, mají berličku - koronavirus.
Kdybych měla potíže, o kterých bych jen mlhavě tušila, že by to mohlo být něco fatálního, tak můj strach z nemoci by byl silnější, než strach z koronaviru. A asi pro většinu.
Když budu mít zlomenou nohu, taky to neodložím až po pandemii.

28.7.2020 15:05
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Takový důležitý článek a v placené sekci ! Proč asi ?
Někteří na prevenci prostě kašlou a když se objeví problém, mají berličku - koronavirus.
Kdybych měla potíže, o kterých bych jen mlhavě tušila, že by to mohlo být něco fatálního, tak můj strach z nemoci by byl silnější, než strach z koronaviru. A asi pro většinu.
Když budu mít zlomenou nohu, taky to neodložím až po pandemii.

Já ale nevím, proč je to v placené sekci. Vy ano?

28.7.2020 15:09
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Jinak co jsem pochopila, je to o karcinomu plic. Ten se často ohlašuje pokašláváním. A tady si úplně klidně dovedu představit, že dotyčný zavolal praktikovi, popsal mu své problémy a ten mu řekl, ať nikam nechodí, koupí si vitamín C, něco na kašel a uvaří čaj! A za dva měsíce (někdy i za kratší dobu) je u Ca plic vymalováno!

28.7.2020 15:38

fikovnice napsal(a):
Já ale nevím, proč je to v placené sekci. Vy ano?

Před internety tady byly noviny. Byly papírové. Sice se platily, ale alespoň je mohl nosit pes. Titulek prodává, takže proč to neotevřít.. ale proč zadarmo?
Téma.. říká se, že v USA fakt umírá víc afroameričanů.
Jakýsi lék už má VB, co myslíte, klapne to?

28.7.2020 16:12
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Před internety tady byly noviny. Byly papírové. Sice se platily, ale alespoň je mohl nosit pes. Titulek prodává, takže proč to neotevřít.. ale proč zadarmo?
Téma.. říká se, že v USA fakt umírá víc afroameričanů.
Jakýsi lék už má VB, co myslíte, klapne to?

Jsou placeni (mj.) z reklam. Když se k tak "lákavému" článku nedostanu, neodklikám jim jejich reklamy. Ale to je jedno...
Lék ve VB - nevím... Vím jen, že ve FN USA už zas dva noví pacoši dostávají remdesivir (co zachránil toho taxikáře).

Větší úmrtnost obecně je u obézních - v USA je sice tlustých požehnaně, ale není jich náhodou víc ze skupiny afroameričanů...?

28.7.2020 17:37

fikovnice napsal(a):
Jsou placeni (mj.) z reklam. Když se k tak "lákavému" článku nedostanu, neodklikám jim jejich reklamy. Ale to je jedno...
Lék ve VB - nevím... Vím jen, že ve FN USA už zas dva noví pacoši dostávají remdesivir (co zachránil toho taxikáře).

Větší úmrtnost obecně je u obézních - v USA je sice tlustých požehnaně, ale není jich náhodou víc ze skupiny afroameričanů...?

Ono s těmi afroameričany ( tedy nevím proč afro, když v USA u žije asi "150" generace a s Afrikou nemají nic, proč ne černoši ) je to asi tak : Možná jsou víc obézní, ale určitě mají z Američanů nejnižší životní úroveň, nejhorší stravu, nejhorší hygienu, žádnou zdravotní péči....., prostě nejhorší podmínky k žití.

28.7.2020 20:09

Tak třeba wiki.. srpkovitá anémie, Tay–Sachsova choroba u Aškenázů.
Stejně tak budou nějaké předpoklady u černochů (afroameričanů, protože negr, domácí Ku Klux klan, černý a plná práva až v druhé polovině 20.století..), hispánců, asiatů,.. např. známá věc s cystickou fibrozou - nejčastěji jí onemocní běloch evropan, pak černoch a nejméně často asiat.
Zajímavé téma.

29.7.2020 01:27

fikovnice napsal(a):
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zdravi-rakovina-plic-koronavirus-nador-chemoterapie.A200727_201652_domaci_kzem

Bohužel je to v placené sekci. Zaujal mě ale už nadpis...

Tady by to mělo být odemčené

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zdravi-rakovina-plic-koronavirus-nador-chemoterapie.A200727_201652_domaci_kzem&h=38DF4419E68CF151455FB0CDBAD80937

29.7.2020 14:15
fikovnice

XXX.XXX.135.11

Tady by to mělo být odemčené

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zdravi-rakovina-plic-koronavirus-nador-chemoterapie.A200727_201652_domaci_kzem&h=38DF4419E68CF151455FB0CDBAD80937

Super! Moc díky!

29.7.2020 20:17
fikovnice

XXX.XXX.134.35

Ono s těmi afroameričany ( tedy nevím proč afro, když v USA u žije asi "150" generace a s Afrikou nemají nic, proč ne černoši ) je to asi tak : Možná jsou víc obézní, ale určitě mají z Američanů nejnižší životní úroveň, nejhorší stravu, nejhorší hygienu, žádnou zdravotní péči....., prostě nejhorší podmínky k žití.

Ano, to s Vámi plně souhlasím! Že mají nižší životní úroveň než běloši. Otázka je proč, ale na to tedy expert nejsem.
Mám na mysli, že netuším, zda opravdu mají horší přístup ke vzdělání, horší nabídku pracovních pozic atp.

29.7.2020 21:28

Já taky nejsem expert na černošskou otázku. Jen si pamatuju, že krátce po 89, když se začlo jezdit, jsem slyšela : Nechápu, jak může být v tak bohaté zemi tolik chudoby a bídy. Nebyli tím myšleni jen černoši. O zdravotním pojištění tam, toho byly napsány stohy.
Slumy na okrajích měst také nejsou tajemstvím. Ten, kdo odtamtud vyjde, asi moc příležitostí nemá.
Ale co mě překvapilo v souvislosti s pandemií, byla reportáž o dětech, které nebudou mít při zavření škol ani jedno jídlo denně. Že vlastně mají jen jedno jídlo a to ve škole.

29.7.2020 21:42

Mně USA moc bohatý teda nepřijdou, patří mezi nejzadluženější státy na světě.

29.7.2020 21:52

Já taky nejsem expert na černošskou otázku. Jen si pamatuju, že krátce po 89, když se začlo jezdit, jsem slyšela : Nechápu, jak může být v tak bohaté zemi tolik chudoby a bídy. Nebyli tím myšleni jen černoši. O zdravotním pojištění tam, toho byly napsány stohy.
Slumy na okrajích měst také nejsou tajemstvím. Ten, kdo odtamtud vyjde, asi moc příležitostí nemá.
Ale co mě překvapilo v souvislosti s pandemií, byla reportáž o dětech, které nebudou mít při zavření škol ani jedno jídlo denně. Že vlastně mají jen jedno jídlo a to ve škole.

Myslíte tam, tady? To mají děti i u nás. Už dlouho. Proto na obědy přispívá stát, protože se ukázalo, že děti mají za celý den třeba jablko. Jistě že to má důvodů víc, ale..
Máme milion obyvatel pod hranicí chudoby a z toho 5 % je pracujících. Tedy údaje jsou průběh posledních dvacet let, ale nijak extra zásadně se neliší.
No a nás je něco přes 10 milionů..
Mimochodem takové pro nás zvláštní pojištění mají skoro všichni na západ od Aše.. v hrozně vyspělé zemi se zubaři platil jakýsi paušál.. a zeptejte se našinců, co žijí ve VB, jak rádi by dostali něco jiného než jeden druh "paralenu".
My se tady máme jak prasata v žitě. Ale přesto .. milion chudáků.
USA jsou bohatá země, ale pro bohaté - můžete si vybrat nejvíc snobskou už školku, prestižní chůvu, tři mexické zahradníky,........jako "v Praze je blaze, ale..".
Nevím čísla černý-chudý, hispánec-běloch-chudý, spousta ilegálně... bývají tam celá karavanová městečka a slovo Gypsy tam má jiný význam.......ale řekla bych, že to nebude zas tak obrovské procento.. ale ten povzdech chápu.. často si říkám, když máme na tolik šílených krávovin jako stíhačky (ale zapomněli nakoupit vojáky :-) ), proč senioři snídají plesnivý eidam?
Ale fakt to není žádná výjimka, v Německu se dlouho řešil minimální důchod. Kdo by to řekl. Ale tak my nebudeme mít žádný, takže pohoda pes :-)

29.7.2020 21:57

Pak na to lze citovat slova moudrého pana Suchého : Komunisti nám o socialismu lhali, o kapitalismu bohužel ne.
A co potřebují důchodci jíst eidam. Moje babička snídala "drobeníčko". Zatvrdlý chleba máčený v bílé meltě.

29.7.2020 22:19

Pak na to lze citovat slova moudrého pana Suchého : Komunisti nám o socialismu lhali, o kapitalismu bohužel ne.
A co potřebují důchodci jíst eidam. Moje babička snídala "drobeníčko". Zatvrdlý chleba máčený v bílé meltě.

Protože eidam byl ve slevě kvůli blížící se expiraci, chleba ne.
Chleba v meltě. Prosím ne. Kdyby mě chtěl někdo zabít, tak vločková kaše nebo něco takového jako chleba v meltě :-) Já vím, jsem už ta zkažená generace :-)
V kapitalismu je lépe. Lépe penězům, ony se tady lépe množí. Když je nemáme, nemáme co množit, že jo. A voláme po návratu.. to je jedno koho, vždy chceme někoho jiného :-)

29.7.2020 22:24
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Souhlasím, nevnímám USA jako zemi neomezených možností, ale jako zemi, která má obrovské rozpětí stran majetku - na jedné straně boháči, na druhé straně chudáci - často černoši, hispánci,... Další věc ale je, že zrovna u těch chudých poměrně bují zneužívání drog.

29.7.2020 22:25
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Mně USA moc bohatý teda nepřijdou, patří mezi nejzadluženější státy na světě.

Tak tak...

30.7.2020 04:54

Protože eidam byl ve slevě kvůli blížící se expiraci, chleba ne.
Chleba v meltě. Prosím ne. Kdyby mě chtěl někdo zabít, tak vločková kaše nebo něco takového jako chleba v meltě :-) Já vím, jsem už ta zkažená generace :-)
V kapitalismu je lépe. Lépe penězům, ony se tady lépe množí. Když je nemáme, nemáme co množit, že jo. A voláme po návratu.. to je jedno koho, vždy chceme někoho jiného :-)

Jestli to bylo na mě, tak nevolám, jen cituji.
Jako dítě jsem "drobeníčko" s babičkou snídala a náramně mi chutnalo. Pak mě jednou v dospělosti napadlo, nostalgicky si ho udělat - nepozřela jsem :-))

30.7.2020 13:33

Jestli to bylo na mě, tak nevolám, jen cituji.
Jako dítě jsem "drobeníčko" s babičkou snídala a náramně mi chutnalo. Pak mě jednou v dospělosti napadlo, nostalgicky si ho udělat - nepozřela jsem :-))

Tak mě to naopak chutná. Ale ve verzi s rohlíkem

30.7.2020 15:04

Rohlík máčím do kakaa. Prej jsem prase. A taky čaj s mlíkem. A to jsem prej prase taky.
Nemít ifaunu, tak nezjistím, že už nemáme kakao!

30.7.2020 18:10

Rohlík máčím do kakaa. Prej jsem prase. A taky čaj s mlíkem. A to jsem prej prase taky.
Nemít ifaunu, tak nezjistím, že už nemáme kakao!

Tak to jsme na tom stejně..

30.7.2020 18:23

Tak to jsme na tom stejně..

Taky nemáte kakao? Ale to není k smíchu :-) Už je zavřeno, až na asiata na návsi, tak tam jdu a on jak má plexisklo před pultem kvůli viru, tak mi asi nerozumí.. říkám kde je kakao.. ???
To se snad řekne stejně asiatsky, ne? Tak posílám první a poslední indicii.. kakao, něco jako kafe.
Nasadil rukavice, roušku, vylezl před hradbu a podal mi Meltu.

30.7.2020 19:23

Taky nemáte kakao? Ale to není k smíchu :-) Už je zavřeno, až na asiata na návsi, tak tam jdu a on jak má plexisklo před pultem kvůli viru, tak mi asi nerozumí.. říkám kde je kakao.. ???
To se snad řekne stejně asiatsky, ne? Tak posílám první a poslední indicii.. kakao, něco jako kafe.

Vietnamsky je to úplně stejně.

30.7.2020 20:00

Tak kakao mám momentálně i granko i "obyč"
....jsem myslela s tím, že jsem doma taky za prase...rohlík namočenej do kakaíčka, mlíko do čaje........bohužel už nemám mojí Sárinu, co by těm rejpalům doma řekla "škubněte si nohou, nám to s paničkou takhle chutná....a ty (jako já) nečuč a koukej se podělit....jednou do pusy tobě, jednou mě a kousej rychlejc, děsně ti to trvá......a ten čaj s mlíkem už nebudeš??...no tak já ho teda dopiju"

16.9.2020 08:46

Koho by to zajímalo, tak mamku máme cca od 30. července u nás, bohužel zlomený kotník se nějak nehojí. A celkově to není jednoduchý. Kdo se kdy staral o nemocného rodiče, asi ví.

16.9.2020 09:30
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Koho by to zajímalo, tak mamku máme cca od 30. července u nás, bohužel zlomený kotník se nějak nehojí. A celkově to není jednoduchý. Kdo se kdy staral o nemocného rodiče, asi ví.

Držte se, vím dobře o čem je řeč...

16.9.2020 09:47

GAELLE napsal(a):
Držte se, vím dobře o čem je řeč...

Děkuju. Je to o to horší, že mamka po rozvodu žije už 30 let sama, není zvyklá na žádné lidi v bytě a nehodlá absolutně snížit nic ze svých nároků. Denně slýcháme, jak jsme zlí a nejlíp by bylo, kdybychom všechny psy dali úplně pryč. Pes má teď psincák, celou noc kašle, nespíme nikdo. Ještě bude asi veselo.

16.9.2020 10:20

Děkuju. Je to o to horší, že mamka po rozvodu žije už 30 let sama, není zvyklá na žádné lidi v bytě a nehodlá absolutně snížit nic ze svých nároků. Denně slýcháme, jak jsme zlí a nejlíp by bylo, kdybychom všechny psy dali úplně pryč. Pes má teď psincák, celou noc kašle, nespíme nikdo. Ještě bude asi veselo.

Tak jsem si musela připomenout, co se vaší mamince stalo. Přeji hodně sil a trpělivosti.

Moje mamka má v mobilu aplikaci Záchranka. Sami by vyhledali lokalitu, kde volá o pomoc.

16.9.2020 10:28
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Tak jsem si musela připomenout, co se vaší mamince stalo. Přeji hodně sil a trpělivosti.

Moje mamka má v mobilu aplikaci Záchranka. Sami by vyhledali lokalitu, kde volá o pomoc.

já ji mám taky ale když se u písníku stal epileptický záchvat a sražený vaz po skoku do vody stejně jsem v tom stresu vytočila 112. Blbý bylo že sanita hledala na kterém břehu se to stalo což by záchranka lokalizovala lépe. Jak to funguje v místech kde není signál to netuším?

16.9.2020 10:48

Je to těžký, mluvily jsme o tom nesčetněkrát, i doktor jí vynadal, že neměla poslouchat hloupé ženské, všechno marný. Je silně věřící, takže se prý radši měla zabít.

Jen pro srovnání: 7000 na sloužení mší v kostele je v pořádku, ale 2000 za veterinu, 2000 za propadlé výstavy a zkoušky kvůli hárání a 500 za handling na výstavě v pořádku není. Asi tak. To teda jen pro ilustraci, já prostě nejsem zvyklá už 35 let, aby mně někdo do něčeho takhle kecal.

16.9.2020 10:55

Je to těžký, mluvily jsme o tom nesčetněkrát, i doktor jí vynadal, že neměla poslouchat hloupé ženské, všechno marný. Je silně věřící, takže se prý radši měla zabít.

Jen pro srovnání: 7000 na sloužení mší v kostele je v pořádku, ale 2000 za veterinu, 2000 za propadlé výstavy a zkoušky kvůli hárání a 500 za handling na výstavě v pořádku není. Asi tak. To teda jen pro ilustraci, já prostě nejsem zvyklá už 35 let, aby mně někdo do něčeho takhle kecal.

Plně a naprosto chápu. Vím, jak by bylo těžké soužití mě a mé maminky. I když moje mamka je jiná. Tak se držte.

16.9.2020 10:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To je problém určité části starých lidí, taky mě to čeká. Část z nich se ve stáří chová stylem: jsem nemocná, stará a vy se o mě musíte postarat, i kdyby nevím co. Je jim jedno, že ošetřovatelka třeba odchodem do předčasného důchodu přijde o hodně peněz na mnoho a mnoho let. Ne každý je ta hodná pohádková babička, která jen tiše trpí a nemá žádné potřeby. Ty jsou zřejmě jen v těch pohádkách. Naše babča šla přes mrtvoly a moje mamka....to je totéž přes kopírák. Pokud se takto vaše maminka tak trochu nechovala odjakživa, může to být nastupující demence. Naše babča taky mamce neustále vyčítala, že se o ni stará málo, pak už i tvrdila, že jí nedává jíst...Šlo to strašně rychle, měnilo se to chování pár měsíců. Z: ale ne, to mi nemusíš dělat do: vůbec se o mně nestaráte, možná tři měsíce

16.9.2020 11:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Maminka bude z lidí, kteří musejí mít o všem přehled, mají pocit, že všechno jim přísluší řešit. Moje máma byla podobná, nemyslela to zle, ale bylo to o nervy.
Já se teď snažím, abych nedělala mladým to samý a občas mám obavy, že to přehoupávám do druhého extrému a budím dojem, že je mi vše ukradený a že se nezajímám

16.9.2020 11:53

Terven napsal(a):
Maminka bude z lidí, kteří musejí mít o všem přehled, mají pocit, že všechno jim přísluší řešit. Moje máma byla podobná, nemyslela to zle, ale bylo to o nervy.
Já se teď snažím, abych nedělala mladým to samý a občas mám obavy, že to přehoupávám do druhého extrému a budím dojem, že je mi vše ukradený a že se nezajímám

Jo, já právě totéž. Dcera mi i občas řekne, že mě vůbec nezajímá, jak se má. Ale zajímám se, zajímám, ale nenápadně.

16.9.2020 22:20

Tak já mám s maminkou opačný problém, ta snad i kdyby si zlomila nohu, tak mi bude tvrdit, že si v poho sama dojde nakoupit. Sice je na svůj věk...80 let...vitální a soběstačná a až na nějaké ty neduhy docela zdravá, ale i tak jí chci přeci jen ulehčit, pomoct, ale to nejenže tu pomoc vnucuju, ale někdy se i pošňafeme, ne teda nějak navážno...spíš o tom, že já se jí snažím vysvětlit, že je moje zlatá maminka a že jí pomůžu ráda, že mě to neobtěžuje......

A moje psy miluje...neustále se mi snaží vnucovat nějaký peníze, prý když jim kupuju to maso...a to jí říkám, že mě pesani vyjdou tak na 1500-2000,- měsíčně, realitu jí říct nemůžu, protože to by mi nutila ty peníze ještě vehementněji.
Vlastně cokoliv co koupím, tak cenu upravím...naposledy Gina...skutečná cena 25 tisíc, mamince jsem řekla 8 tisíc s tím, že se děti složily a 6 tisíc mi přspěly.....sestřenka byla prozíravější a svojí mámě (sestře mojí maminky) řekla cenu za papírového bosíka 5 tisíc....potvora jedna, to kdybych věděla předtím, tak jsem klidně řekla, že stála jen 4 tisíce......no prostě jsou to ségry

Spoustu věcí před ní tajím....protože ona se se vším moc nervuje, tak se jí toho snažíme uchránit.

Nejsem věřící, ale děkuji bohu, že mám tu nejzlatější maminku na světě...která se mi do ničeho neplete a dejchala by za mě......a já samozřejmě za ní.

17.9.2020 17:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jé, to není nic originálního. Tak jsme chodily po lesích už jako holky - no goretexy tenkrát nebyly a promáčet si kecky a chodit v mokrých.....

Sice trochu s křížkem po funuse, ale lepší je, si dát ty sáčky přímo na ponožky. Když už nemá někdo nepromokavé boty.

17.9.2020 17:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mají i bl.bější nápady :

https://www.youtube.com/watch?v=RBk8gDtvlvE

Co vám na tom přijde blbé? Já mám zase zkušenost, že babička byla mnohem svižnější,než vnučka. A vnučka nebyla tlustá. Vnučku jsem musela na koně vysadit,a škrábala se tam jak lemra, a babička nasedla, jak profík.
Třeba nejtěžší závod psích spřežení Iditarod vyhrál v roce 2013 třiapadesátiletý mašér Mitch Seavey. A to je 1600 km Aljaškou v zimě.
Takže starší lidé opravdu nemusí být na odpis.

17.9.2020 18:05
GAELLE

XXX.XXX.66.235

K původnímu tématu - co říkáte na novou "vlnu" viru? Náš okres už v oranžové.........holt denní dojíždění většiny obyvatel do promořené Prahy

17.9.2020 19:16

GAELLE napsal(a):
K původnímu tématu - co říkáte na novou "vlnu" viru? Náš okres už v oranžové.........holt denní dojíždění většiny obyvatel do promořené Prahy

Moc se na sítích do těchto debat nezapojuju, protože někteří lidi jsou už docela agresivní.....Takže osobně si myslím, že ten virus tady prostě bude už pořád a že se zkrátka musí počítat s tím, že se bude umírat. A to ne že bych to někomu přála. Taky se bojím a nepřeju si, aby to chytil někdo z rodiny. Ale určitě není dobré, aby nosili roušky i zdraví lidi a snižovali si tak imunitu. Určitá opatrnost je určitě na místě, ale nechci, aby to zašlo tak daleko jak na jaře, kdy se zavíraly restaurace, malé obchody a firmy. Už takhle třeba u nás ve firmě poklesla výroba o 50%, všichni se bojíme o práci.

17.9.2020 19:56

Moc se na sítích do těchto debat nezapojuju, protože někteří lidi jsou už docela agresivní.....Takže osobně si myslím, že ten virus tady prostě bude už pořád a že se zkrátka musí počítat s tím, že se bude umírat. A to ne že bych to někomu přála. Taky se bojím a nepřeju si, aby to chytil někdo z rodiny. Ale určitě není dobré, aby nosili roušky i zdraví lidi a snižovali si tak imunitu. Určitá opatrnost je určitě na místě, ale nechci, aby to zašlo tak daleko jak na jaře, kdy se zavíraly restaurace, malé obchody a firmy. Už takhle třeba u nás ve firmě poklesla výroba o 50%, všichni se bojíme o práci.

Zajímalo by mě, jak je to s tím snižováním imunity v důsledku nošení roušek. Zdravotníci nosí roušky každou směnu, mnohdy celou. Mají sníženou imunitu? Jak to celý život vydrží? Jak to, že nepadají jak mouchy pro naprostou absenci imunity po určité době nošení?

Přidejte reakci

Přidat smajlík