Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Jedna věc je emapatie a myslím, že jejím nedostatkem netrpíš. Druhá věc je, když máš dát zápočet nebo známku někomu, kdo ti u zkoušky nic neřekne a má prázdno. To asi fakt nejde. Ono vždycky se najde něco hrozného, co se děje. Dá se to zohlednit, ale upřímně, to bych mohla proplout všema zápočtama a zkouškama, odkazujíc se třeba na hladomor v Africe.
Já vím, nemíním se tím dál trápit...
Mluvila jsem i s jeho kruhovou vyučující a ta mi řekla, že se domnívá, že mohl i zneužít situace a použít válku fakt jako zástupný důvod...
Já jsem schopna od zkoušky vyhazovat (a vyhazuji) - už proto, že ti lidé nás pak budou léčit...a nechci dopustit to, aby proplouvali takoví, kteří neumí můj obor, který považuji za nesmírně důležitý. Takže...už jsem to pustila z hlavy.
Jen mě to včera prostě překvapilo...
Sousedka mi říká:"Nová doba! Za nás jsme se vymlouvali na nemoci, pohřby a úmrtí babiček, tetiček, strýčků, apod. A teď budeš mít výmluvy na válku na Ukrajině..."
Nevím, možná situaci zneužil, každopádně za svým rozhodnutím si pevně stojím!
napsal(a):
Jani, a on má na Ukrajině příbuzné? Jinak mě to moc hlava nebere a připadá mi to spíš jako výmluva. Oni někteří studenti umí být i pěkni herci.
Vím, vím Ali....
Už po tom nechci dál pátrat... A říkám si, že pokud by tam měl příbuzné, že by mi to řekl... Já jsem na jeho repliku odpověděla cca toto:"Také jsem z té situace nesmírně nešťastná, tu noc 24.2. jsem probrečela...ale musíme dál žít, život se nezastavil...a já Vám prostě nemohu tu zkoušku darovat, to by mi moje čest nedovolila."
No a on na to už nic neřekl... Takže se domnívám, že tam příbuzné spíše nemá...
Je to dle té mé kolegyně takový cíťa...jenže co bude dělat, když mu pak v praxi přivezou někoho od nehody bez nohy, nebo někoho s akutním IM nebo CMP - a budou rozhodovat minuty/vteřiny...a on se bude MUSET rozhodnout...
Jak jsem psala, za svým rozhodnutím si stojím, tak jako vždy v minulosti...a když se mnou vyhození studenti dostali pak třeba znovu na opravný termín ke mně, ještě NIKDY mi ten vyhazov neměli za zlé. Řekli, že uznávají, že zopakování si učiva jim jen prospělo!
Třeba viděl nějaká videa z té země.
Já jsem po jejich zhlédnutí byla taky
konsternovaná .
Nemohla jsem myslet vůbec na nic jinýho.
Zkoušení bych asi taky nezvládla.
Nejspíš vůbec žádný.
Např asi ani vyjmenovaná slova, ani trojčlenku .
A to jsem to nedokoukala.
Možná je chlapec taky cíťa.
V Plzni by mu to asi (pro)dali.
rapotacka11
napsal(a):
Třeba viděl nějaká videa z té země.
Já jsem po jejich zhlédnutí byla taky
konsternovaná .
Nemohla jsem myslet vůbec na nic jinýho.
Zkoušení bych asi taky nezvládla.
Nejspíš vůbec žádný.
Např asi ani vyjmenovaná slova, ani trojčlenku .
A to jsem to nedokoukala.
Možná je chlapec taky cíťa.
V Plzni by mu to asi (pro)dali.
Já zkouším cca 12 - 15 let (+-), a myslím/doufám, že už jsem celkem ostřílená.
Cca před měsícem měl student u mého kolegy naslouchací zařízení v uchu - ale přímo u ústní zkoušky!!! To, že jsme na podvody přišli u testů, to se dělo a asi se to dít bude. Ale nechat si napovídat vyloženě online do ucha před examinátorem - to už chce notnou dávku drzosti...
Jinak já se studenty soucítím, to ano, myslím, že nikdy v životě jsem na ně nebyla zlá, nemám nejmenší důvod a studenti jsou to, co mě drží v mé práci . Ale znalosti mít musí...
A pokud jej (toho včerejšího studenta) rozrušila ta videa, já Vám nevím, čekala bych to třeba někdy v tom únoru, březnu...ale teď...? Tím nechci v žádném případě říct, že jsem emočně vyhaslá, je to stále hrůza...ale my válečný stav nemáme. On měl dost času se připravit, a jak psala "Orionka", kdyby měl nějaký zcela ryze osobní důvod, lze termín posunout - vždyť my zkoušíme až do září...

fikovnice
napsal(a):
Ještě se k tomu vracím, ptž tu situaci nemůžu dostat z hlavy...
Před zkouškou u mě je test a ten onen student napsal naprosto perfektně...
Pořád si říkám, zda jsem jednala dostatečně empaticky...ale ono to fakt nešlo - pustit jej dál.
Zajímavé...
Měl alepsoň při té ústní hotovou nějakou písemnou přípravu? Alespoň pár bodů na papíře?
Nebo to tak neděláte a studenti z "voleje" mluví?
Asi bych se v takové situaci vrátila zpět k tomu testu a trochu rozvedla do podrobna jednotlivé otázky.. a vidělo by se, zda se orientuje.
Pokud ne, přiklonila bych se k tomu, že měl tahák či jeho nějaký ekvivalent a výčitky svědomí bych neměla.
napsal(a):
Zajímavé...
Měl alepsoň při té ústní hotovou nějakou písemnou přípravu? Alespoň pár bodů na papíře?
Nebo to tak neděláte a studenti z "voleje" mluví?
Asi bych se v takové situaci vrátila zpět k tomu testu a trochu rozvedla do podrobna jednotlivé otázky.. a vidělo by se, zda se orientuje.
Pokud ne, přiklonila bych se k tomu, že měl tahák či jeho nějaký ekvivalent a výčitky svědomí bych neměla.
Ano, mají nejméně 30min na přípravu...někdy i více.
Tu jsem si důkladně prošla - něco tam měl, ale zároveň i blbosti.
No, a i když jsem říkala, že už se k tomu nebudu vracet, student mi včera napsal mail. Omluvný. O válce na UA ani zmínka, jen, že mi narovinu píše, že se na obecnou část mého předmětu poměrně vykvákl... Tak je "záhada" asi vyřešena...

Legrace
Na Vašem místě bych se už velmi těšila na jeho příští termín...
Ne že bych byla mstivá, jen bych prostě měla starost, zda se na to zase nevykvákl - jde přece o jeho budoucnost a mou povinností je, aby na ni byl odborně co nejlépe připraven.
napsal(a):
Legrace
Na Vašem místě bych se už velmi těšila na jeho příští termín...
Ne že bych byla mstivá, jen bych prostě měla starost, zda se na to zase nevykvákl - jde přece o jeho budoucnost a mou povinností je, aby na ni byl odborně co nejlépe připraven.
Ono jde o to, že nás je examinátorů více...a přísedících asi milión (ti obvykle nějak rozhodí studenty mezi dva paralelně zkoušející examinátory, my se o to ani nijak výrazně nezajímáme; tedy na někom mi logicky záleží víc, ale chci být nestranná). Zrovna dnes jsem přislíbila vzít pondělní zkoušení místo šéfové...
Takže on se vůbec nemusí dostat ke mně...
Ale jelikož se mě na něco v tom omluvném mailu ptal, hodlám se i já zeptat něco jeho...
LUXIPS27G

XXX.XXX.133.107

LUXIPS27G
napsal(a):
Jde přece o válečnou kořist more
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-sebral-jsem-stribro-v-opustenem-dome-priznal-cesky-dobrovolnik-na-ukrajine-207135#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Ubožák 👎👎👎
Tak pořád zkoušíme...a já už moc nemůžu, dennodenně kolem 7 studentů, což se možná nezdá, ale věřte, že je to fakt záhul na koncentraci a samozřejmě i moje vědomosti. Dostala jsem se na "pěkné druhé místo" ve statistice hodnocení - ovšem stran přísnosti... Prostě CHCI, aby studenti můj předmět, který považuji za extrémně důležitý, uměli. Dnes mi jedna z přísedících řekla, že se z examinátorů ptám skoro nejvíc...no a co (říkám si) - holt to tak je... Oni mají srovnání, ptž přísedí u několika různých examinátorů během zkouškového.
No a opět si jdu postěžovat - dnes moje přísedící (jiná než ta, kterou zmiňuji výše) zadržela u studenta už se připravujícího na ústní zk. u mě, mobil - jak v něm listuje!!!
Klobouk dolů před přísedící a případ jde do disciplinárky - už je toho fakt moc, i když podvod u mě konkrétně letos poprvé...
Jo a student se mi šel ex post omluvit, plakal u toho, ale co já s tím - máme jasné pokyny. Sepsat protokol o podvodu a ten postoupit disciplinárnímu řízení u Akad. senátu a za dnešní "pokus" oznámkovat automaticky efkem...

fikovnice
napsal(a):
Tak pořád zkoušíme...a já už moc nemůžu, dennodenně kolem 7 studentů, což se možná nezdá, ale věřte, že je to fakt záhul na koncentraci a samozřejmě i moje vědomosti. Dostala jsem se na "pěkné druhé místo" ve statistice hodnocení - ovšem stran přísnosti... Prostě CHCI, aby studenti můj předmět, který považuji za extrémně důležitý, uměli. Dnes mi jedna z přísedících řekla, že se z examinátorů ptám skoro nejvíc...no a co (říkám si) - holt to tak je... Oni mají srovnání, ptž přísedí u několika různých examinátorů během zkouškového.
No a opět si jdu postěžovat - dnes moje přísedící (jiná než ta, kterou zmiňuji výše) zadržela u studenta už se připravujícího na ústní zk. u mě, mobil - jak v něm listuje!!!
Klobouk dolů před přísedící a případ jde do disciplinárky - už je toho fakt moc, i když podvod u mě konkrétně letos poprvé...
Jo a student se mi šel ex post omluvit, plakal u toho, ale co já s tím - máme jasné pokyny. Sepsat protokol o podvodu a ten postoupit disciplinárnímu řízení u Akad. senátu a za dnešní "pokus" oznámkovat automaticky efkem...
No já bych se tím nijak netrápila.......prostě tahák (dneska teda telefon) byl vždycky riziko a následky si prostě dotyčný musí nést.
napsal(a):
No já bych se tím nijak netrápila.......prostě tahák (dneska teda telefon) byl vždycky riziko a následky si prostě dotyčný musí nést.
Jj, já se tím netrápím...
Jen je vidět jak jde ta technologie kupředu. My měli, když už, tak nějaké ručně napsané taháky, a dnes mají mobily a v tom top případu sluchátko v uchu a "přítele na telefonu". Zrovna včera povídali kolegové o studentce v hidžábu (nebo jak se to jmenuje). Měla evidentně naslouchací zařízení. Byla jí položena otázka, pak bylo vždy ticho a po chvíli správně odpověděla. Protože tam byly ty latence v odpovědích, tak bylo pojato podezření na online nápovědu a otázka byla studentce napsána na papír...a ejhle - nic nevěděla! Blbý bylo, že ji nemohli donutit ten hidžáb sundat a naslouchací zařízení odhalit. I tak zkoušku neudělala...
fikovnice
napsal(a):
Jen je vidět jak jde ta technologie kupředu. My měli, když už, tak nějaké ručně napsané taháky, a dnes mají mobily a v tom top případu sluchátko v uchu a "přítele na telefonu". Zrovna včera povídali kolegové o studentce v hidžábu (nebo jak se to jmenuje). Měla evidentně naslouchací zařízení. Byla jí položena otázka, pak bylo vždy ticho a po chvíli správně odpověděla. Protože tam byly ty latence v odpovědích, tak bylo pojato podezření na online nápovědu a otázka byla studentce napsána na papír...a ejhle - nic nevěděla! Blbý bylo, že ji nemohli donutit ten hidžáb sundat a naslouchací zařízení odhalit. I tak zkoušku neudělala...
Asi by se vyplatilo do těch zkoušecích místností pořídit rušičku signálu, takhle abyste byli jak ostříž.

fikovnice
napsal(a):
No u těch ručně psaných taháků....bylo alespoň nějaké bezvýznamné plus, že člověk si musel udělat výcuc toho nejdůležitějšího, takže si látku musel alespoň přečíst a ručně to někam napsat a spíše bodově, protože, co se vejde na mrňavý tahák.....takže už to by se dalo považovat za nějakou přípravu, ale ten telefon, to je žádná práce.

napsal(a):
No u těch ručně psaných taháků....bylo alespoň nějaké bezvýznamné plus, že člověk si musel udělat výcuc toho nejdůležitějšího, takže si látku musel alespoň přečíst a ručně to někam napsat a spíše bodově, protože, co se vejde na mrňavý tahák.....takže už to by se dalo považovat za nějakou přípravu, ale ten telefon, to je žádná práce.
Svatá pravda! Pamatuju, že naši učitelé rozlišovali druh taháku. Jak měl někdo okopírováno z učebnice, nebo pod stolem sešit, bylo zle. Když byl tahák ručně psaný, byli shovívavější, páč u toho psaní jsme se to prý učili
Téda ale přijde mi dost odvážný jít ke zkoušce s tahákem (byť ve formě mobilu nebo naslouchátka). Jako při písemkách na základce a na střední, to se nebudu prsit, mívala jsem. Ale na VŠ ne a pokud někdo měl, tak jen při testech. Na ústní by si nikdo netroufl.
napsal(a):
Svatá pravda! Pamatuju, že naši učitelé rozlišovali druh taháku. Jak měl někdo okopírováno z učebnice, nebo pod stolem sešit, bylo zle. Když byl tahák ručně psaný, byli shovívavější, páč u toho psaní jsme se to prý učili
Téda ale přijde mi dost odvážný jít ke zkoušce s tahákem (byť ve formě mobilu nebo naslouchátka). Jako při písemkách na základce a na střední, to se nebudu prsit, mívala jsem. Ale na VŠ ne a pokud někdo měl, tak jen při testech. Na ústní by si nikdo netroufl.
Mně přijde fakt úplně nejhorší ten případ online napovídání do sluchátka v uchu.
Včerejší mobil nebyl poprvé - už se mi to stalo loni... Boreček mně byl podezřelý, několikrát jsem k němu přišla na přípravu a on, že nic nic. Pak mu povídám:"Tak vstaňte!" A ŽUCH!!! Mobil spadl tak, že mu upadl i kryt!
Ale s tím mikrosluchátkem to je prostě síla a vrchol arogance. Kolega na to přišel tak, že zařízení prý i šumělo...tak student by měl asi aparaturu reklamovat!!
napsal(a):
On je ten náš předmět snad nejobávanější, nebo jeden z nejobávanějších... Hodně často se mi stane, že poté, co student zkoušku udělá, tak se rozbrečí - úlevou a štěstím.
No, za chvíli jdu na ně zase skočit! :-))))
A dnes to vidím nejmíň do sedmi nebo osmi...
Náš učitel vyhodil 2 holky z technického kreslení.
Někdo s tím míval problémy, holky zvlášť.
Nešlo jim to, ať se snažily co to šlo.
Obě holky skončily....
Po letech na srazu učitel řekl, že ho to
neskonale mrzí, fakt mu to tížilo svědomí.
Neměli jsme ho rádi, já jsem si ho
začala až potom vážit.
Samozřejmě neznám ty studenty, je prostě
jiná doba a jde o zdraví...
Co je podstatné a co ne, víte sama.
rapotacka11
napsal(a):
Náš učitel vyhodil 2 holky z technického kreslení.
Někdo s tím míval problémy, holky zvlášť.
Nešlo jim to, ať se snažily co to šlo.
Obě holky skončily....
Po letech na srazu učitel řekl, že ho to
neskonale mrzí, fakt mu to tížilo svědomí.
Neměli jsme ho rádi, já jsem si ho
začala až potom vážit.
Samozřejmě neznám ty studenty, je prostě
jiná doba a jde o zdraví...
Co je podstatné a co ne, víte sama.
To samozřejmě ano...
Ale opravdu si nemyslete, že mi chybí empatie. Neměla bych to asi psát, ale kdybych tu empatii neměla, studenti by mě nehodnotili tak, jak mě hodnotí. To, že u mě občas někdo vyletí, se prostě stane, ale ne z důvodu mé blbé nálady nebo rozmaru...vždy tam bude subjektivno, ale snažím se o MAXIMÁLNÍ nestrannost.
Dokonce mi kolegyně řekla, že studenti o mně povídají, že jim dávám nové a nové šance (další otázky), aby se na něco chytili. Až když vidím, že fakt mají neznalosti, vyhodím je. A je pravdou, že si za svými rozhodnutími vždy stojím. Rozhodil mě jen ten student, co řekl, že důvodem jeho nepřipravenosti je válka na UA. To jsem fakt malou chvíli nevěděla, jak se mám zachovat...

napsal(a):
Přesně to říkám dětem i já! Napsat si tahák je v podstatě forma opakování. Ale opisovat strejdu gůgla není žádné umění.
Tak pro dnešek dozkoušeno...ale fakt už nemůžu...dnes 17 studentů rozhozených mezi dva examinátory.
Dáváme dílčí známky a algoritmus vypočítá výsledné hodnocení. Jako první šla holčina, kterou jsem si pamatovala, že chodila na přednášky (jinak na to studenti dost dlabou a diskutovala, zajímala se o řadu témat), přišla i na tu moji závislostní streamovanou přednášku. Jdou ke mně s určitou vstupní známkou z testů a to u ní bylo "B". Tato vstupní známka má na výsledné známce majoritní podíl. Takže stačilo, že jsem jí dala čtyři dílčí áčka a jedno dílčí béčko...a už mi to hodilo výsledné "B". S tím jsem se ale nehodlala smířit a studentce jsem sdělila, že její výkon byl na "A", které jí dám, pokud si vytáhne ještě jednu otázku a látku správně zařadí a něco mi o ní řekne. Holčina nejdříve, že jí stačí "B", ale pak do toho šla a z placu dala tu doplňující otázku, takže výsledná známka = "A" - a opět si stojím za tím, že prostě to "A" měla dostat a má je ode mě zaslouženě...

fikovnice
napsal(a):
Tak pro dnešek dozkoušeno...ale fakt už nemůžu...dnes 17 studentů rozhozených mezi dva examinátory.
Dáváme dílčí známky a algoritmus vypočítá výsledné hodnocení. Jako první šla holčina, kterou jsem si pamatovala, že chodila na přednášky (jinak na to studenti dost dlabou a diskutovala, zajímala se o řadu témat), přišla i na tu moji závislostní streamovanou přednášku. Jdou ke mně s určitou vstupní známkou z testů a to u ní bylo "B". Tato vstupní známka má na výsledné známce majoritní podíl. Takže stačilo, že jsem jí dala čtyři dílčí áčka a jedno dílčí béčko...a už mi to hodilo výsledné "B". S tím jsem se ale nehodlala smířit a studentce jsem sdělila, že její výkon byl na "A", které jí dám, pokud si vytáhne ještě jednu otázku a látku správně zařadí a něco mi o ní řekne. Holčina nejdříve, že jí stačí "B", ale pak do toho šla a z placu dala tu doplňující otázku, takže výsledná známka = "A" - a opět si stojím za tím, že prostě to "A" měla dostat a má je ode mě zaslouženě...
To mně připomnělo 2 veselé historky ne z natáčení, ale z maturit.
První kolegyně zkoušívala z volitelné biologie, kterou si vybrala většina studentů (do chemie se jich moc nehrnulo ). Takže z obou tříd se jich sešlo cca 50. A poslední den maturit už jenom kývala. A přiznala se nám, že kdyby to dítě odpovídalo "Pospíšilko, ty jsi úplně blbá", tak mu to odkývá taky.
A kolegyně češtinářka, která pochopitelně zkouší všechny, se taky dostala do prekérní situace. Dítě si vytáhlo otázku, umělo, plynně hovořilo, kolegyni se zatoulaly myšlenky a najednou - "a teď nevím, jak se jmenoval". Vyčkávavě a s nadějí se na ni zahledělo, že tedy pomůže. Zvládla to bravurně - "nevadí, pokračujte."
Chci tím říct, že zkoušení opravdu není sranda ani pro toho učitele, chce li být objektivní a spravedlivý.
napsal(a):
První kolegyně zkoušívala z volitelné biologie, kterou si vybrala většina studentů (do chemie se jich moc nehrnulo ). Takže z obou tříd se jich sešlo cca 50. A poslední den maturit už jenom kývala. A přiznala se nám, že kdyby to dítě odpovídalo "Pospíšilko, ty jsi úplně blbá", tak mu to odkývá taky.
A kolegyně češtinářka, která pochopitelně zkouší všechny, se taky dostala do prekérní situace. Dítě si vytáhlo otázku, umělo, plynně hovořilo, kolegyni se zatoulaly myšlenky a najednou - "a teď nevím, jak se jmenoval". Vyčkávavě a s nadějí se na ni zahledělo, že tedy pomůže. Zvládla to bravurně - "nevadí, pokračujte."
Chci tím říct, že zkoušení opravdu není sranda ani pro toho učitele, chce li být objektivní a spravedlivý.
No, taky se mi stane, že se mi zatoulají myšlenky a jsem chvilku duchem nepřítomná.
Řeším to...pravdou. I včera jsem řekla:"Promiňte, já se teď nesoustředila, můžete mi to zopakovat?"
A po včerejšku je mi kolegyní zas vyčítáno, že jsem moc hodná...člověk se nikdy nezavděčí všem!
napsal(a):
Jo a převrácení rolí se mi také děje...a ne sporadicky. Dotazy typu:"A jak to tedy je? Řekl(a) jsem to správně? Můžete mi, prosím, napovědět, atd. atd.?" Na to zas reaguji, že nemám čas být zkoušená ještě i já (že mám ještě zkoušet dalších třeba 7 lidí).
A nejlepší je jedna naše přísedící. Student něco odpoví, ona na to řekne:"To, co říkáte, není pravda...No nic." A mnohdy i já přemýšlím, co že to teda chtěla vlastně slyšet...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.118
fikovnice
napsal(a):
Jo a převrácení rolí se mi také děje...a ne sporadicky. Dotazy typu:"A jak to tedy je? Řekl(a) jsem to správně? Můžete mi, prosím, napovědět, atd. atd.?" Na to zas reaguji, že nemám čas být zkoušená ještě i já (že mám ještě zkoušet dalších třeba 7 lidí).
A nejlepší je jedna naše přísedící. Student něco odpoví, ona na to řekne:"To, co říkáte, není pravda...No nic." A mnohdy i já přemýšlím, co že to teda chtěla vlastně slyšet...
Tos mi připomněla mojí maturu z čj. Předseda komise byl ředitel naší dvojní školy (dvě školy jsme mely rozdělenou jednu obří budovu a každá svůj vchod, patra a část přízemí a sklepů) strojárny. U češtin vyloženě trpěl. Já byla jedna z posledních v daném týdnu. Vytáhla jsem si ruský realismus. Úspěšně pospával a nudil se celou dobu zkoušení až do chvíle :
Naše češtinářka byla super ženská. Když jsme se dostaly k Anně Kareninové dospěla k tomu že jí uklouzlo že byla vlastně dě vka. Na to ja jí začala oponovat že spíš kurtizana a rozjela se mezi námi dvěma diskuze mezi jemnými rozdíly mezo různým tímto názvoslovím a snahou rozlišit je co je co a za jakých podmínek. No do češtiny to mělo dost daleko. Nicméně předsedu to probralo natolil že zaujate poslouchal a zkoušku mi o 10 minut prodloužil aby si vyslech celou diskuzi dokud jsme nedospěly k jakémusi uspokojivému závěru.
Po maturitach mi bylo vzkázano že takhle se u nich ještě nebavil a celá komise z toho měla patřičnou bžundu zbytek doby co jsme se na škole potkávali 🤣

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tos mi připomněla mojí maturu z čj. Předseda komise byl ředitel naší dvojní školy (dvě školy jsme mely rozdělenou jednu obří budovu a každá svůj vchod, patra a část přízemí a sklepů) strojárny. U češtin vyloženě trpěl. Já byla jedna z posledních v daném týdnu. Vytáhla jsem si ruský realismus. Úspěšně pospával a nudil se celou dobu zkoušení až do chvíle :
Naše češtinářka byla super ženská. Když jsme se dostaly k Anně Kareninové dospěla k tomu že jí uklouzlo že byla vlastně dě vka. Na to ja jí začala oponovat že spíš kurtizana a rozjela se mezi námi dvěma diskuze mezi jemnými rozdíly mezo různým tímto názvoslovím a snahou rozlišit je co je co a za jakých podmínek. No do češtiny to mělo dost daleko. Nicméně předsedu to probralo natolil že zaujate poslouchal a zkoušku mi o 10 minut prodloužil aby si vyslech celou diskuzi dokud jsme nedospěly k jakémusi uspokojivému závěru.
Po maturitach mi bylo vzkázano že takhle se u nich ještě nebavil a celá komise z toho měla patřičnou bžundu zbytek doby co jsme se na škole potkávali 🤣
Zkoušku mi o 10 minut prodloužil... Já jsem tedy asi komisní, ale hlídám čas velmi pečlivě. Zvláště v dnešní době, kdy si děti můžou stěžovat na všechno. Případně jejich rodiče.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.57
napsal(a):
Zkoušku mi o 10 minut prodloužil... Já jsem tedy asi komisní, ale hlídám čas velmi pečlivě. Zvláště v dnešní době, kdy si děti můžou stěžovat na všechno. Případně jejich rodiče.
Tohle bylo 17 let zpět. Po mě jen 4 lidi. Pohoda.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle bylo 17 let zpět. Po mě jen 4 lidi. Pohoda.
Tak to je už dávno. Teď jsou maturity rozplánovené opravdu na minuty. Teda ty teoretické. U praktických nějaká vůle je.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Normálně já češtinu miluju, ale nějak se mi na gymplu nechtělo moc se učit, najednou po svatém týdnu a matura. A já zjistila, že z 30 otázek dobrých 10 neumím! Vytáhla jsem si tuším číslo 2 nebo 3 - Jan Hus. Považuji jej za asi nejv. Čecha, tak jsem se naučila jeho citáty ("Jeden teolog mi řekl, že vše je pro mne dobré a dovoleno, jen když se podrobím koncilu, atd. atd."). Tady ten citát jsem tam komisi řekla, jim spadla brada a super! Ale kdybych si vytáhla nějakou modernu, byla bych v ďupě!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.74
fikovnice
napsal(a):
Normálně já češtinu miluju, ale nějak se mi na gymplu nechtělo moc se učit, najednou po svatém týdnu a matura. A já zjistila, že z 30 otázek dobrých 10 neumím! Vytáhla jsem si tuším číslo 2 nebo 3 - Jan Hus. Považuji jej za asi nejv. Čecha, tak jsem se naučila jeho citáty ("Jeden teolog mi řekl, že vše je pro mne dobré a dovoleno, jen když se podrobím koncilu, atd. atd."). Tady ten citát jsem tam komisi řekla, jim spadla brada a super! Ale kdybych si vytáhla nějakou modernu, byla bych v ďupě!
Tak ja kromě Havla a spol měla vše v malíčku. Dík tomu že jsem knížky zhltla jak lentilku. A zrovna realismus sem měla načtenej dobře. I když většinu ruskýho 😁

No já se při učení na maturitu zaměřovala hodně na odbornou část, protože v některých okruzích jsem dost plavala.
Takže se přiznám, že na maturitu z češtiny jsem se tak nějak vyflákla. Tak jsem si to nějak zběžně prošla a doufala, že to dám v pohodě max za lidovku (za 3). Musím říct, že při čekání až přijdu na řadu jsem zjistila, že asi nevím vůbec nic, že se mi to vykouřilo z hlavy, ale naštěstí jsem si vytáhla Čapka a Majerovou a o Čapkovi jsem mohla mluvit od rána do večera neb jsem téměř všechno od něj četla nebo minimálně viděla v televizi. Horší to bylo s Majerovou, to jsem si vzpomněla jen, na Sirénu.
Jako já bych snad nedala dohromady ani ruchovce a lumírovce
Pak jsem maturovala z fyziky....tak tu jsem se nemusela učit vůbec, protože na potítku byly k dispozici matematicko-fyzikální tabulky, takže vzorečky se v nich daly najít, kdybych si nevzpomněla a zbytek byl levou zadní. S fyzikou jsem nikdy neměla problém.

I já jsem si vytáhla Majerovou. Po mé hlášce, že se na to vykašlu a jdu domů, mi napovídal i ředitel. Nebylo to moc platné, četla jsem jen Robinsonku a s tou jsem úspěch neměla. Snad, že už Majerová nebyla zrovna v kurzu, brzy jsme ji opustili :-))

napsal(a):
No já se při učení na maturitu zaměřovala hodně na odbornou část, protože v některých okruzích jsem dost plavala.
Takže se přiznám, že na maturitu z češtiny jsem se tak nějak vyflákla. Tak jsem si to nějak zběžně prošla a doufala, že to dám v pohodě max za lidovku (za 3). Musím říct, že při čekání až přijdu na řadu jsem zjistila, že asi nevím vůbec nic, že se mi to vykouřilo z hlavy, ale naštěstí jsem si vytáhla Čapka a Majerovou a o Čapkovi jsem mohla mluvit od rána do večera neb jsem téměř všechno od něj četla nebo minimálně viděla v televizi. Horší to bylo s Majerovou, to jsem si vzpomněla jen, na Sirénu.
Jako já bych snad nedala dohromady ani ruchovce a lumírovce
Pak jsem maturovala z fyziky....tak tu jsem se nemusela učit vůbec, protože na potítku byly k dispozici matematicko-fyzikální tabulky, takže vzorečky se v nich daly najít, kdybych si nevzpomněla a zbytek byl levou zadní. S fyzikou jsem nikdy neměla problém.
Ruchovci a Lumírovci nebyli oblíbeni ani za nás a to jsem maturovala na gymnáziu.

napsal(a):
Ruchovci a Lumírovci nebyli oblíbeni ani za nás a to jsem maturovala na gymnáziu.
A kdo jsou ti Ruchovci a Lumírovci? Já už si pamatuju jenom to, že už jsem to někde slyšela 🤭😂

napsal(a):
A kdo jsou ti Ruchovci a Lumírovci? Já už si pamatuju jenom to, že už jsem to někde slyšela 🤭😂
Já taky Jsem to slyšela. A před 40lety i uměla. Literatura 19. století.

Tak vám do těch maturit skočím. Zase si mě našel jiný názor :
https://www.youtube.com/watch?v=rUmQTjR1Jq8
Cloud

XXX.XXX.42.192
EU chce monitorovat veškeré osobní konverzace všech občanů, a to i u šifrovaných aplikací a emailů.
Cloud

XXX.XXX.42.192
Bohužel je to pravda, jde to k nám z východu. Pod záminkou dobré věci. https://www.zive.cz/clanky/hrozi-konec-soukromi-evropska-komise-chce-lidem-cist-i-sifrovane-zpravy-aby-ochranila-deti/sc-3-a-216426/default.aspx

Cloud
napsal(a):
EU chce monitorovat veškeré osobní konverzace všech občanů, a to i u šifrovaných aplikací a emailů.
U takových "zpráv" já jsem naprosto v klidu....klidně bych jim k tomu dala ještě souhlas...to bude počteníčko ...v mailu převažují potvrzení z eshopů...naposledy na bakterie do septiků. Telefon??....pravidelná klasika, kolem poledního zazvoní a volá syn, co má dát pejsanům k obědu. A já volám mámě, že jsem v krámě, jestli něco nepotřebuje. A pak dlouhé telefonáty s dcerou...aktuálně taky pejskařka, tak si asi dovedete představit o čem si povídáme.
No myslím, že bych nakonec byla obviněná z vraždy....a v rozsudku "unudila je k smrti"
napsal(a):
U takových "zpráv" já jsem naprosto v klidu....klidně bych jim k tomu dala ještě souhlas...to bude počteníčko ...v mailu převažují potvrzení z eshopů...naposledy na bakterie do septiků. Telefon??....pravidelná klasika, kolem poledního zazvoní a volá syn, co má dát pejsanům k obědu. A já volám mámě, že jsem v krámě, jestli něco nepotřebuje. A pak dlouhé telefonáty s dcerou...aktuálně taky pejskařka, tak si asi dovedete představit o čem si povídáme.
No myslím, že bych nakonec byla obviněná z vraždy....a v rozsudku "unudila je k smrti"
Počítač k smrti neunudíte.
A takhle nějak to máme v podstatě všichni, ať si to klidně poslechnou.
Prostě osvědčené "Když přišli pro komunisty, mlčel jsem ..."

Caty
napsal(a):
Počítač k smrti neunudíte.
A takhle nějak to máme v podstatě všichni, ať si to klidně poslechnou.
Prostě osvědčené "Když přišli pro komunisty, mlčel jsem ..."
jj
tímhle vznikají náramné totality, protože většina lidí má pocit, že přece nic špatného nedělají, tak ať klidně nahrávají/odposlouchávají/registrují...
napsal(a):
Tohle je fakt naivní názor, samo to nikdo nečte, ale počítač vyzobává určitá slova, takže nikdy nevíte, kdy takové slovo použijete a už budete sedět na fízlárně a navíc kritéria se můžou změnit než řeknete švec a nikdy pak nevíte, kdy se co proti vám otočí, viz ty menstruační apky teď v USA, které jsou naštěstí v módu nemusím to používat, ale jak mail a pod. používat víceméně musíte.
Proto taky listovní tajemství bylo vždycky nedotknutelný.
No a když už šmírování, tak něco aktuálního
https://dfens-cz.com/automaticka-kontrola-vozidel-aneb-vsichni-jsme-podezreli/

assil
napsal(a):
Zajímavé čtení. Bohužel, asi proti němu není obrany. Aby vás V. bratr nesledoval, nesměla byste jezdit autem, požívat počítač ( však co se z něj třeba taková Megí dozví :-)) ), musela byste zahodit telefon a nakonec byste vlastně ani nemohla chodit pěšky.
A to nejen po městě. Byli jsme se projít v lázeňském lesoparku. Na každé informační tabuli bylo zároveň upozornění, že "celý areál je monitorován fotopastmi". Nevím, kde se data hromadí, kdo je zpracovává a kdo k nim má přístup.
Proto bacha, chovejte se slušně, nějaký systém vás vidí všude !

Třeba si to poslechnete a zareagujete :
https://www.youtube.com/watch?v=G7iOvsWDBZg
Cloud

XXX.XXX.7.115
assil
napsal(a):
Dobromyslný a důvěřivý občan se může dostat do prů*eru bez mrknutí oka. Pokud by se změnil "systém" tak se všechny nashromážděné údaje mohou dostat do rukou někoho u koho opravdu nechcete aby byly, ten někdo už si pak už udělá pořádek(komunismus x inteligence). Ale ono stačí když se změní zákon, norma, jak v případě USA a elektronických deníčků žen. Nehrotím to, ale moc se mi to nezdá.
Ze silnic, co vše se může pos:
https://www.youtube.com/watch?v=Xx8ZbWkjylU
Trochu jiné téma
Viděla jsem teď video s těmi idi oty sedícími na silnici,
blokujícími dopravu.
Kolem nich skupina policajtů.
Vypadají, jakoby je chránili.
Ale ne, oni jim domlouvají .
Kde jsou ty časy, kdy měl policajt autoritu
a obušek.
Jo, pardon, demokracie pro výtržníky muší bejt.
(pardon ...)
Cloud

XXX.XXX.7.115
Tady tyhle hnutí jsou bizár, hlavně ty Extinction Rebellion, třeba jak blokovali magistrálu před Národním muzeem v Praze a musela kvůli nim zpomalit i sanitka. Jak je to vlastně právně pořešené? Taky je vtipný, že vlastně škodí tomu za co protestují, protože "jsou to přece id*oti" a každý se radši distancuje
Cloud
napsal(a):
Tady tyhle hnutí jsou bizár, hlavně ty Extinction Rebellion, třeba jak blokovali magistrálu před Národním muzeem v Praze a musela kvůli nim zpomalit i sanitka. Jak je to vlastně právně pořešené? Taky je vtipný, že vlastně škodí tomu za co protestují, protože "jsou to přece id*oti" a každý se radši distancuje
To je prostě mládež, který to přijde cool a víc neřeší, pak se akorát poplácaj po rameni.
Holt mají dneska tyhle neškodný možnosti, tak vymejšlej blbosti, my v 89 běhali na Václaváku slzným plynem před vojenskýma transportérama se staženým zadkem, takže nějaký blbosti by nás ani nenapadly.
assil
napsal(a):
To je prostě mládež, který to přijde cool a víc neřeší, pak se akorát poplácaj po rameni.
Holt mají dneska tyhle neškodný možnosti, tak vymejšlej blbosti, my v 89 běhali na Václaváku slzným plynem před vojenskýma transportérama se staženým zadkem, takže nějaký blbosti by nás ani nenapadly.
Já byla ohozená v 89. vodním dělem...

assil
napsal(a):
Ale jsou mezi nima i skoro 50 letý ženský. A to jako fakt.
assil
napsal(a):
Jo, na vodní děla jsem zapomněla, v lednu fakt zážitek.
V lednu? To dělali v listopadu a v prosinci už se vzdali, ne? Nebo si to už tak blbě pamatuji? Ale v lednu si myslím, že to fakt nebylo...
Což nic nemění na faktu, že koncem listopadu dostat vodní sprchu ledovou vodou, byl fakt zážitek!
fikovnice
napsal(a):
V lednu? To dělali v listopadu a v prosinci už se vzdali, ne? Nebo si to už tak blbě pamatuji? Ale v lednu si myslím, že to fakt nebylo...
Což nic nemění na faktu, že koncem listopadu dostat vodní sprchu ledovou vodou, byl fakt zážitek!
Bylo, v lednu 89 https://cs.wikipedia.org/wiki/Palach%C5%AFv_t%C3%BDden

Cloud
napsal(a):
No mě totiž přijde, že to není o tom, co kdo dělá...něco co se nesmí,,,ale kdo to dělá.
Když si dři dřepnu na magistrálu před auta já...sama...tak přijrdou policajti a můžu 100x říkat, že proti něčemu protestuju. Prostě mě popadnou, naloží, odvezou...ale když prostestuje skupina??
To máte jako s tím, když se dělají technopárty.....že je to rušení klidu?? Co už, prostě tam nevlítnou s obuškama, aby akci zastavili a "ochránili" obyvatelé blízkých obydlí, aby ve dne v noci nemuseli poslouchat DUC DUC DUC.....já půjdu a pustím si v noci venku "magič" nahlas.....přijedou policajti a mám útrum.
Nebo, jak ta skupina lidí zabrala ten barák v Praze...jak se to jmenovalo?? Klinika?
Jak si někdo může dovolit zabrat cizí nemovitost a odmítat jí opustit takovým způsobem, jak se to dělo tam.....kdybych tam byla jen já, tak by mě prostě vyvedli.
No v jednotě je holt síla,

hele takže zase koronavirus, ju?
minulý týden ve čtvrtek přišel do líhně na líhnutí šéf líhně celý placatý, nemohl pořádně ani mluvit (taky nevím, co tam lezl) ale každopádně v pondělí na líhnutí tam nebyl ale dolezla jsem já po proleželém víkendu (beztak za sebe takhle narychlo nemám náhradu) a jeho zástupkyně říká, má koronavirus, tak se testujeme antigenama, chceš se taky otestovat?
tak jsme to očkovali ve čtyřech pozitivních lidech :D
nakažlivost teda poměrně značná.
napsal(a):
minulý týden ve čtvrtek přišel do líhně na líhnutí šéf líhně celý placatý, nemohl pořádně ani mluvit (taky nevím, co tam lezl) ale každopádně v pondělí na líhnutí tam nebyl ale dolezla jsem já po proleželém víkendu (beztak za sebe takhle narychlo nemám náhradu) a jeho zástupkyně říká, má koronavirus, tak se testujeme antigenama, chceš se taky otestovat?
A Vy jste ale měla COVID poměrně nedávno, ne?

fikovnice
napsal(a):
A Vy jste ale měla COVID poměrně nedávno, ne?
jo, v únoru
když jsme brýlovali předposlední hejno, to se dělá před vyskladněním a teď jsme vykladnili další odchov, minulý týden.
každý turnus jeden koronavirus?
napsal(a):
jo, v únoru
když jsme brýlovali předposlední hejno, to se dělá před vyskladněním a teď jsme vykladnili další odchov, minulý týden.
každý turnus jeden koronavirus?
Hmm, celkem si pamatuju, že jste psala, že máte COVID - to Vás teda lapil dost brzy znovu.

fikovnice
napsal(a):
Hmm, celkem si pamatuju, že jste psala, že máte COVID - to Vás teda lapil dost brzy znovu.
ale tak napoprvý to bylo tak, že jsem měla dva dny pocit, jako kdybych o víkendu přehazovala kompost a ještě jsem si z toho dělala legraci, že je škoda, že fakt není přehozený :D
no a to bylo v době, kdy se 2x týdně dělaly testy na firmě a tak se na to přišlo
no a teď jsem teda přes víkend fakt ležela, ale tak jako normál, když je člověk nemocný a v pondělí to nebyla ještě žádná hitparáda ale chrchlali jsme tam u toho asi tak všichni stejně
no a teď už mám nutkání jít sekat zahradu a nosit dřevo, teda činnosti, co byly v plánu na víkend a zůstaly neudělané
něco takového teda asi každý turnus zvládnu, kdyby na to přišlo
napsal(a):
ale tak napoprvý to bylo tak, že jsem měla dva dny pocit, jako kdybych o víkendu přehazovala kompost a ještě jsem si z toho dělala legraci, že je škoda, že fakt není přehozený :D
no a to bylo v době, kdy se 2x týdně dělaly testy na firmě a tak se na to přišlo
no a teď jsem teda přes víkend fakt ležela, ale tak jako normál, když je člověk nemocný a v pondělí to nebyla ještě žádná hitparáda ale chrchlali jsme tam u toho asi tak všichni stejně
no a teď už mám nutkání jít sekat zahradu a nosit dřevo, teda činnosti, co byly v plánu na víkend a zůstaly neudělané
něco takového teda asi každý turnus zvládnu, kdyby na to přišlo
Akorát, že zavedení roušek, a postupně dalších restrikcí, nás asi brzy nemine...

spíš mě zaujala ta praktická nakažlivost, protože pacient nula je zcela jasně identifikovatelný - osoba, co onemocněla během těch státních svátků po výletech někde v luhačovicích a okolí,
ve čtvrtek s tím jde do práce
a tam nakazí všechny, který potkal
na čtvrtek budeme muset kuřatům asi zalepit skořápky a vysvětlit jim, že musí vydržet do dalšího pondělí

fikovnice
napsal(a):
Akorát, že zavedení roušek, a postupně dalších restrikcí, nás asi brzy nemine...
ha! volám obvoďačce ta povídá. no, můžu vám napsat jen tak neschopenku nebo jděte na pcr test, ať to máte ofiko, jde to nahoru, bůhví co zase zavedou, tak ať máte v certifikátu čerstvě proděláno
moudrá to žena

napsal(a):
To je pěkné! Přeji vám, ať jste brzy v pořádku.
napsal(a):
ha! volám obvoďačce ta povídá. no, můžu vám napsat jen tak neschopenku nebo jděte na pcr test, ať to máte ofiko, jde to nahoru, bůhví co zase zavedou, tak ať máte v certifikátu čerstvě proděláno
moudrá to žena
A jak to teď je? Jak dlouho budete muset být doma/v izolaci?

fikovnice
napsal(a):
A jak to teď je? Jak dlouho budete muset být doma/v izolaci?
týden
aspoň bude čas na to dřevo
napsal(a):
spíš mě zaujala ta praktická nakažlivost, protože pacient nula je zcela jasně identifikovatelný - osoba, co onemocněla během těch státních svátků po výletech někde v luhačovicích a okolí,
ve čtvrtek s tím jde do práce
a tam nakazí všechny, který potkal
na čtvrtek budeme muset kuřatům asi zalepit skořápky a vysvětlit jim, že musí vydržet do dalšího pondělí
Té nejnovější mutaci údajně stačí dvouvteřinový kontakt. Říkala paní doktorka ve špitálu. Nakažlivost extrémní, průběhy vcelku bezproblémové.

Dasvo
napsal(a):
Té nejnovější mutaci údajně stačí dvouvteřinový kontakt. Říkala paní doktorka ve špitálu. Nakažlivost extrémní, průběhy vcelku bezproblémové.
Nakažlivost extrémní, průběhy vcelku bezproblémové.
Když to tak zůstane,tak by to mělo být na pohodu.

Na pohodu jen do té doby, než se nakombinuje varianta extrémní nakažlivosti se souběžným těžkým průběhem.

napsal(a):
Na pohodu jen do té doby, než se nakombinuje varianta extrémní nakažlivosti se souběžným těžkým průběhem.
tak ono taková varianta by to měla velice těžké, protože v tom případě by bylo opodstatněné veškeré silové řešení, které má lidstvo k dispozici, včetně vymezení ohniska a ochranného pásma a jeho střežení armádou s ostrýma až do doby, kdy uvnitř utichne život.
CIB564

XXX.XXX.1.45
Evolučně je pro virus výhodné aby byl co nejméně smrtící a rychle se šířil. Výhodu má ten virus a časem se nejlépe prosadí ten, jehož hostitel se nestraní ostatních, prosperuje a šíří jej mezi co nejvíce dalších, tedy lehký průběh a vysoká nakažlivost.

CIB564
napsal(a):
Evolučně je pro virus výhodné aby byl co nejméně smrtící a rychle se šířil. Výhodu má ten virus a časem se nejlépe prosadí ten, jehož hostitel se nestraní ostatních, prosperuje a šíří jej mezi co nejvíce dalších, tedy lehký průběh a vysoká nakažlivost.
jo, teoreticky
ale prakticky, pokud je k dispozici dost a dost nových hostitelů, je důležitější nakažlivost a co se stane s hostitelem je méně důležité
třeba takový mor králíků jede 90% nakažlivost a 90% smrtnost už od roku 1984 a furt v v poho

CIB564
napsal(a):
nebo třeba vzteklina, ta na ateunaci taky nehraje a i s 100% mortalitou se šíří krásně už tisíce let.
CIB564

XXX.XXX.1.45
Myslím že to už jsou takoví "specialisté", u vztekliny je to vyhnané k dokonalosti, že je hostitel agresivní. Obecně ale myslím, že ty"chřipkové typy" budou spět k méně smrtícím formám.
A kdyby třeba králíci byli testovaní a ti pozitivní by měli povinnou karanténu, prosadil by se takový typ, který nezabije, v organismu zůstane i po odeznění příznaků a může se šířit latentně.

napsal(a):
tak ono taková varianta by to měla velice těžké, protože v tom případě by bylo opodstatněné veškeré silové řešení, které má lidstvo k dispozici, včetně vymezení ohniska a ochranného pásma a jeho střežení armádou s ostrýma až do doby, kdy uvnitř utichne život.
Už se to stalo.
Sice jen v knize, ale věřím, že vymezení ohniska a ochranného pásma by bylo mimo prvních cca 2 dnů už jen pro legraci.
Četla jste?
https://www.databazeknih.cz/knihy/svedectvi-1123
napsal(a):
jo, teoreticky
ale prakticky, pokud je k dispozici dost a dost nových hostitelů, je důležitější nakažlivost a co se stane s hostitelem je méně důležité
třeba takový mor králíků jede 90% nakažlivost a 90% smrtnost už od roku 1984 a furt v v poho
Osobně si nemyslím, že zůstane jen u lehkých průběhů...
Ten virus mutuje prostě hodně...

fikovnice
napsal(a):
Osobně si nemyslím, že zůstane jen u lehkých průběhů...
Ten virus mutuje prostě hodně...
já jsem onehda (teda v souvislosti s FeCoV) četla tuze zajímavou věc.
koronaviry jsou RNA viry, ale mezi RNA viry mají vůbec největší genom. Asi 30 000 párů bází.
no a při replikaci vzniká jedna chyba asi co každých 3000 párů bází.
takže koronavirus je z podstaty věci co kus to originál

Dasvo
napsal(a):
2 vteřiny? To jako fakt?
I když vlastně prsknout se dá i za vteřinu...

CIB564
napsal(a):
Myslím že to už jsou takoví "specialisté", u vztekliny je to vyhnané k dokonalosti, že je hostitel agresivní. Obecně ale myslím, že ty"chřipkové typy" budou spět k méně smrtícím formám.
A kdyby třeba králíci byli testovaní a ti pozitivní by měli povinnou karanténu, prosadil by se takový typ, který nezabije, v organismu zůstane i po odeznění příznaků a může se šířit latentně.
králík, který je pozitivní, prostě zdechne
a stejně to pro kalicivirus pořád funguje, protože pokud je hostitelů dostatečné množství, pořád, pak je jeho osud po infekci pro další šíření zcela irelevantní, stačí dostatečná nakažlivost i třeba s použitím fomitů.
nějaký latentní průběh je dobrý při nízké populační hustotě, když potřebujete aby se hostitel dostal pokud možno někam daleko a zvýšil šanci, že potká a nakazí dalšího.
v tomto směru ani Sars-CoV není vystaven žádnému evolučnímu tlaku k atenuaci, stačí jeden Míra co jde do práce s chřipkou a je to.

napsal(a):
2 vteřiny? To jako fakt?
I když vlastně prsknout se dá i za vteřinu...
to mě skoro láká k nějakému experimentování

napsal(a):
Už se to stalo.
Sice jen v knize, ale věřím, že vymezení ohniska a ochranného pásma by bylo mimo prvních cca 2 dnů už jen pro legraci.
Četla jste?
https://www.databazeknih.cz/knihy/svedectvi-1123
nemyslím si. naopak si teda myslím, že kdyby se začala fakt šířit lidská varianta moru králíků, tak po komukoliv, o kterém by si třeba okolí jen myslelo, že uniká z ohniska, by stříleli všichni kdo mají čím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.226
fikovnice
napsal(a):
Já ne, vypadá to na dobrý tip na dovolenou!
King je topka. A tohle je dost slušný. Ale dlouhý

fikovnice
napsal(a):
Já ne, vypadá to na dobrý tip na dovolenou!
To právě ne - rozhodně ne na dovolenou v penzionu
To je právě vhodné číst doma, když se musíte týden válet.
Brát si to na dovolenou by byla škoda, tam by Vás kniha odtrhávala od ostatních radovánek....
napsal(a):
To právě ne - rozhodně ne na dovolenou v penzionu
To je právě vhodné číst doma, když se musíte týden válet.
Brát si to na dovolenou by byla škoda, tam by Vás kniha odtrhávala od ostatních radovánek....
Dobře, nechám tedy četbu na jindy...každopádně moc děkuji za tip!
Jinak i když jsem se s famílií rozešla, tak vím, že teta má jít na výměnu druhého kolena. Objednávají jinak na rok 2025! Dle mých info je "nachlazená", může to být klidně COVID. Jsem zvědavá, zda to mému kamarádovi - operatérovi řekne...ale já to dnes při telefonátu s ním stejně už tak nějak řekla za ni. Je to v zájmu jejím i druhých...
No a od toho operatéra mám info, že pomalu zase narůstají i počty hospitalizovaných se SARS-CoV-2. Jako zatím žádná trága, ale máme léto, že...
napsal(a):
koronaviry jsou RNA viry, ale mezi RNA viry mají vůbec největší genom. Asi 30 000 párů bází.
Já to od prvopočátku vnímala jako průser - že jde zrovna o koronavirus, který utekl z labiny, byl přenesen na člověka ze zvířete nebo byl záměrně vypuštěn...to vše je teď už jedno.
napsal(a):
Jinak někde na prvopočátku této předlouhé diskuze jsme se myslím my dvě bavily o tom, jaký šílený průšvih by to byl, kdyby ten virus zmutoval právě do podoby FeCoV, respektive byl schopen vyvolat infekční peritonitidu u lidí. To si vlastně ani nechci představovat...

fikovnice
napsal(a):
...a to?
třeba zkusit nakazit čerpadlářku, trafikanta nebo vietnamce ve večerce, prostě tyhle kontakty kde je to jeden na jednoho a doba expozice se dá měřit a ovlivňovat
napsal(a):
třeba zkusit nakazit čerpadlářku, trafikanta nebo vietnamce ve večerce, prostě tyhle kontakty kde je to jeden na jednoho a doba expozice se dá měřit a ovlivňovat
Mě by i zajímalo, jak dlouho budete s touto, asi tedy novou, mutací infekční? Ono se to u těch předešlých mírně lišilo... Ale asi záleží samozřejmě na Vašem celk. stavu, na virové náloži, jakou jste obdržela (pochopila jsem, že asi velkou), atd.

fikovnice
napsal(a):
Mě by i zajímalo, jak dlouho budete s touto, asi tedy novou, mutací infekční? Ono se to u těch předešlých mírně lišilo... Ale asi záleží samozřejmě na Vašem celk. stavu, na virové náloži, jakou jste obdržela (pochopila jsem, že asi velkou), atd.
tak to asi nikdo nikdy nezjistí
koneckonců ono se to vlastně obecně neví, protože poté, co zjistili že některé lidi, co měli v izolaci do negativního pcr testu nemohli pustit ani po půl roce, to tiše přestali zkoumat.
zvířecí koronaviry dosti běžně dělají trvalé vironosičství s trvalým nebo intermitentním vylučováním.
napsal(a):
tak to asi nikdo nikdy nezjistí
koneckonců ono se to vlastně obecně neví, protože poté, co zjistili že některé lidi, co měli v izolaci do negativního pcr testu nemohli pustit ani po půl roce, to tiše přestali zkoumat.
zvířecí koronaviry dosti běžně dělají trvalé vironosičství s trvalým nebo intermitentním vylučováním.
No, to je také pravda. Vím, že ze začátku (tuším u Brigity) měly špitály nařízeno považovat za infekční lidi s COVIDEM po dobu 3 týdnů. Ale to prostě bylo centrální nařízení.

fikovnice
napsal(a):
No, to je také pravda. Vím, že ze začátku (tuším u Brigity) měly špitály nařízeno považovat za infekční lidi s COVIDEM po dobu 3 týdnů. Ale to prostě bylo centrální nařízení.
jo, prostě od stolu někdo prohlásil, že po nějaké době je pozitivní pcr test jen detekce "nějakého zbytku" a že dotyčný je neinfekční.
to jako určitě
napsal(a):
jo, prostě od stolu někdo prohlásil, že po nějaké době je pozitivní pcr test jen detekce "nějakého zbytku" a že dotyčný je neinfekční.
to jako určitě
No a hlavně dobu infekčnosti zkrátili u omikronu, protože jinak by byla půlka republiky v karanténě.
A teď se objevil strašák kentaur, nějak ty objednaný dávky do lidí dostat musej.

assil
napsal(a):
No a hlavně dobu infekčnosti zkrátili u omikronu, protože jinak by byla půlka republiky v karanténě.
A teď se objevil strašák kentaur, nějak ty objednaný dávky do lidí dostat musej.
bububu
dám si nějakou snídani a půjdu sekat tu zahradu, i s kentaurem .D
assil
napsal(a):
Jinak já byla očkovaná 16.12. Janssenem a už v únoru mi přišla SMS:"Osoba XY se MUŽE jít přeočkovat...." Tak jsem SMS vymazala.
Hm, a je to tady...boj proti Rusku...
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/plyn-rusko-gazprom-valka-ukrajina-energie.A220718_142256_eko-zahranicni_ihal

eni
napsal(a):
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/plyn-rusko-gazprom-valka-ukrajina-energie.A220718_142256_eko-zahranicni_ihal
Kdyby spustili Nord Stream II ( dávno před válkou hotový) a nenechali si do toho kecat od USA, mohl plyn proudit při odstávce I dvojkou. Když je EU vazalem USA, tak holt bude zima.
napsal(a):
Kdyby spustili Nord Stream II ( dávno před válkou hotový) a nenechali si do toho kecat od USA, mohl plyn proudit při odstávce I dvojkou. Když je EU vazalem USA, tak holt bude zima.
O tu odstávku přece vůbec nejde, ta byla už dávno plánovaná a odstávky na údržbu se dělaly i dřív. Jde o to, že tahle odstávka už bude asi na furt a to žádný Nord Stream II neřeší.
uiiii

XXX.XXX.40.33
eni
napsal(a):
Čečenci chystají odpor na oslabené Rusko, to bude ještě na dlouho.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-promluvil-nesmiritelny-nepritel-rusove-ho-ve-14-zajali-zlamali-mu-27-kosti-208796#source=hp&seq_no=32&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
uiiii
napsal(a):
Čečenci chystají odpor na oslabené Rusko, to bude ještě na dlouho.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-promluvil-nesmiritelny-nepritel-rusove-ho-ve-14-zajali-zlamali-mu-27-kosti-208796#source=hp&seq_no=32&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Čečenci v čele s Kadyrovem asi těžko.
uiiii

XXX.XXX.40.33
Vydírání, vyhrožování, hrozby mučením nebo únosy blízkých. Tak získává v Čečensku Rusko dobrovolníky pro válku na Ukrajině, zjistil dnes už zakázaný investigativní server The Insider.
Čečenský aktivista a mluvčí praporu pojmenovaném po šejku Mansúrovi Islam Belokijev, oznámil, že Ičkerijci (samostatná neuznaná republika se nazývala Čečenská republika Ičkerie, pozn. red.) zahájili přípravy na nepřátelské akce v Čečensku. Ičkerie je podle něj rozdělena do tří front a 16 sektorů a čečenští bojovníci nyní sbírají informace o rozmístění Rusů. „Pokud se Čečensko otřese, Rusko se zhroutí,“ uvedl Belokijev.
Teď se ale zas mluví o tom, že zničený Donbas bude opravovat KLDR, jestli k takové spolupráci dojde, celou věc to taky protáhne.
uiiii
napsal(a):
Vydírání, vyhrožování, hrozby mučením nebo únosy blízkých. Tak získává v Čečensku Rusko dobrovolníky pro válku na Ukrajině, zjistil dnes už zakázaný investigativní server The Insider.
Čečenský aktivista a mluvčí praporu pojmenovaném po šejku Mansúrovi Islam Belokijev, oznámil, že Ičkerijci (samostatná neuznaná republika se nazývala Čečenská republika Ičkerie, pozn. red.) zahájili přípravy na nepřátelské akce v Čečensku. Ičkerie je podle něj rozdělena do tří front a 16 sektorů a čečenští bojovníci nyní sbírají informace o rozmístění Rusů. „Pokud se Čečensko otřese, Rusko se zhroutí,“ uvedl Belokijev.
Teď se ale zas mluví o tom, že zničený Donbas bude opravovat KLDR, jestli k takové spolupráci dojde, celou věc to taky protáhne.
Dokud Kadyrovce bude podporovat Putin, nemaj jiní šanci a už vůbec ne nějaký snílek, který tvrdí, že se Rusko zhroutí kvůli Čečně.
uiiii

XXX.XXX.40.33
Tak, přinejmenším to vypadá na další možné komplikace. a dlouhé průtahy. Nebude to tak hladký jak to vypadalo, když se začínají ozývat další hráči, ať už ublížení, nebo rozmlsaní na tučnej úlovek.
uiiii

XXX.XXX.40.33
Politický systém v Rusku bude muset být změněn, protože umožnil v minulosti Stalinovi, dnes Putinovi a zítra pomůže jim podobným páchat barbarské činy, řekl bývalý polský prezident Lech Walesa v rozhovoru pro francouzský list Le Figaro.
„I kdyby Ukrajina vyhrála válku, za pět let se stane totéž, co nyní, a za deset let se objeví nový Putin. Vzhledem k tomu, že tato země dosud anektovala 60 národů, bylo by nejlepším řešením pro svět snížit počet jejích obyvatel na 50 milionů,“ dodal bez dalšího vysvětlení.
To vyvolalo ostrou reakci ruské televizní stanice Rossija 1, která v pořadu 60 minut oznámila, že na Walesovu hlavu vypsala odměnu pět milionů eur (122,8 mil. korun), protože „nabádá k organizování povstání v Rusku, krvavé občanské válce a svržení prezidenta“. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/pomohlo-by-snizit-pocet-obyvatel-ruska-na-50-milionu-rekl-walesa-40403414.
uiiii
napsal(a):
Tak, přinejmenším to vypadá na další možné komplikace. a dlouhé průtahy. Nebude to tak hladký jak to vypadalo, když se začínají ozývat další hráči, ať už ublížení, nebo rozmlsaní na tučnej úlovek.
Jakože předtím si dal Putin Čečnu k snídani a teď, když tam má dost velkou podporu Kadyrovců a odpůrce už v podstatě jimi zlikvidovaný, tak budou komplikace a průtahy? Ale no tak.
Z týhle oblasti se nikdo radši moc neozývá a teď, když se Putin dohodl pod nima na jihu, takže by byli v kleštích, tak to už vůbec ne.
Tyhle jednotlivý výkřiky nejsou nic jiného než zbožná přání nějakých snílků, ale s realitou nemají nic společného. Ani bych se nedivila, kdyby si to ti novináři vymejšleli.

To jsou bláboly ze seznamu, tomu snad nemůže nikdo věřit.
uiiii

XXX.XXX.40.33
napsal(a):
To jsou bláboly ze seznamu, tomu snad nemůže nikdo věřit.
Stačí si dohledat původní zdroj
Pro rapotacka11: Ale no tak, neříkejte, že si opravdu myslíte že vyzývá ke genocidě

Ale prosím vás, takových zaručených zpráv už od února bylo.
uiiii

XXX.XXX.40.33
napsal(a):
Ale prosím vás, takových zaručených zpráv už od února bylo.
Co máte konkrétně na mysli?
Lech Walesa to prohlásil v rozhovoru pro francouzský list Le Figaro a dodatečně na facebooku reagoval na vyhlášení odměny na jeho hlavu státní televizí Rossija 1, že jim to přijde říct do očí. Odkazy Vám shánět nebudu. Co se týče situace v Čečensku, můžeme se jen dohadovat.
uiiii
napsal(a):
Co máte konkrétně na mysli?
Lech Walesa to prohlásil v rozhovoru pro francouzský list Le Figaro a dodatečně na facebooku reagoval na vyhlášení odměny na jeho hlavu státní televizí Rossija 1, že jim to přijde říct do očí. Odkazy Vám shánět nebudu. Co se týče situace v Čečensku, můžeme se jen dohadovat.
Doporučuju dohledat originál článku v Le Figaro, pak uvidíte, co novinkáři zapomněli zmínit, protože se jim to nehodilo do titulku.
uiiii

XXX.XXX.40.33
rapotacka11
napsal(a):
To fakt ne.
Ale je to tvor
s pevným karakterem ..... jako třeba Bém?
chcíp tu pes ..... tak ...
Nene, kdepak, ten člověk JE motivován touhou po vyhlazování nevinných obyvatel,
takhle to určitě myslel.

fikovnice
napsal(a):
"Bodlinko", jak se Vám daří?
Víte vlastně přesně, kterou mutaci koronáče máte?
zcela bez příznaků
mutaci nevím. očividně něco, co se směje protilátkám z února.

2x
2014 .....https://www.youtube.com/watch?v=hxY-gbjpNXQ
2022.....https://www.youtube.com/watch?v=d8_Eskf1sz0
Jsou úžasní.
Baby z nich jdou do kolen .
(a nejen baby)
""""""""""""""""""
Fiala kdysi: Nejsme připraveni na 16.000 uprchlíků. Nebylo by to dobré ani pro nás, ani pro ně.
https://www.facebook.com/watch/?v=446688367050761&aggr_v_ids[0]=446688367050761¬if_id=1658691949092123¬if_t=watch_follower_video&ref=notif
Zkusme hodnotit lidi podle mimiky, očí a fyziognomie , chůze atd.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
https://www.facebook.com/ABJasno/videos/2228281547347665
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ve-40-letech-rektorem-Pripustme-ze-Fiala-pracuje-pro-nekoho-jineho-nez-pro-Cechy-Konvicka-vidi-mocne-hrace-v-pozadi-709395
Přátelé, tak zase zpět k zubům - si dovolím stočit debatu.
Minulé pondělí jsem byla na dlouhém zákroku - jde o tu sedmičku, co jsem téměř celou korunku zubu pozřela s tatarákem, aniž bych to věděla...
Měla jsem tam provizorní plombu, zub je dávno mrtvý, ošetřené kanálky, vše bylo v pohodě, provizorku jsem tam měla snad 3 měsíce. Chtěla jsem zub zachovat, takže příprava na korunku. No a minulé pondělí opět několikahodinový zákrok - dr. mi dal inlej (moji první v životě) a už když ty kovové "nožky" inleje rval do kanálků, tak mě to bolelo. Jsem na bolest zvyklá (bohužel), tak jsem to prostě nějak vydržela. Dále mi dr. proudem upálil dáseň. Ale nadvakrát. Nějak se mu nelíbil první otisk, tak že musí vzít gingivu ještě víc, fakt radikálně - až na kost.
No a dnes je to 8 dní od zákroku a já moc nevím, co mám dělat. Naprosto šílené bolesti zubu, ale jako by těch kanálků (které by logicky neměly bolet), bolest na skus, na poklep. Teď už mě bolí celá hlava. Ani ne tak té upálené dásně. Nasazena ATB - z nich je mi zle (ale to je u mě normálka). Prosím, máte někdo zkušenost, že by inlej takto rozdráždila kořen, který by měl být mrtvý? Nebo se mám obávat, že zánět přešel v periodontitidu? Jak to tak bývá, můj zubař dva dny po zákroku odjel na dovolenou...

fikovnice
napsal(a):
Minulé pondělí jsem byla na dlouhém zákroku - jde o tu sedmičku, co jsem téměř celou korunku zubu pozřela s tatarákem, aniž bych to věděla...
Měla jsem tam provizorní plombu, zub je dávno mrtvý, ošetřené kanálky, vše bylo v pohodě, provizorku jsem tam měla snad 3 měsíce. Chtěla jsem zub zachovat, takže příprava na korunku. No a minulé pondělí opět několikahodinový zákrok - dr. mi dal inlej (moji první v životě) a už když ty kovové "nožky" inleje rval do kanálků, tak mě to bolelo. Jsem na bolest zvyklá (bohužel), tak jsem to prostě nějak vydržela. Dále mi dr. proudem upálil dáseň. Ale nadvakrát. Nějak se mu nelíbil první otisk, tak že musí vzít gingivu ještě víc, fakt radikálně - až na kost.
No a dnes je to 8 dní od zákroku a já moc nevím, co mám dělat. Naprosto šílené bolesti zubu, ale jako by těch kanálků (které by logicky neměly bolet), bolest na skus, na poklep. Teď už mě bolí celá hlava. Ani ne tak té upálené dásně. Nasazena ATB - z nich je mi zle (ale to je u mě normálka). Prosím, máte někdo zkušenost, že by inlej takto rozdráždila kořen, který by měl být mrtvý? Nebo se mám obávat, že zánět přešel v periodontitidu? Jak to tak bývá, můj zubař dva dny po zákroku odjel na dovolenou...
Aha, tys to psala i sem.
Není normální, že tě to takto bolí. Mám inlejí několik, náš zubař korunky ani jinak nedělá, a nikdy mě to nebolelo při nasazování ani po něm a nikdy mi neupálil dáseň až na kost.
Taky to nikdy netrvalo 3 hodiny a nestálo majlant...
Určitě si zajdi k jinému zubaři a nečekej, až se tvůj vrátí z dovolené.
napsal(a):
Aha, tys to psala i sem.
Není normální, že tě to takto bolí. Mám inlejí několik, náš zubař korunky ani jinak nedělá, a nikdy mě to nebolelo při nasazování ani po něm a nikdy mi neupálil dáseň až na kost.
Taky to nikdy netrvalo 3 hodiny a nestálo majlant...
Určitě si zajdi k jinému zubaři a nečekej, až se tvůj vrátí z dovolené.
No jo, jenže ceny v Brně takovéto fakt jsou, neříkám, že všichni, ale většina má tyto ceny...
Další věc: Zrovna celý dnešek se snažím známým sehnat zubaře (jejich odešel do důchodu a po něm nikdo nenastoupil) - beznadějné! MOŽNÁ po N. roce...
Další faktor: Přes tuto stížnost, já mu věřím, fakt, že jo . To, že mi proudem sebral gingivy tolik, to mu nemám za zlé. Sedmička, málo místa pro otisk, nejdříve proudem sebral jen část dásně. Pak se mu otisk nezdál a řekl, že bude muset upálit víc. Ale ani to pro mě není novinka, proudem mi seřezával dáseň už mnohokrát. Pro mě je novinka, proč mě tak bolí ten zub , MRTVÝ zub!
No, jak víš, ATB nasazena a stav zkonzultován se sousedkou - zubařkou. Udělala RTG (v rámci poskytnutí PP na pojišťovnu, psala jsem někde jinde) a řekla mi, že inlej "krásně sedí". Po další konzultaci s ní jsem se rozhoupala k těm ATB.
Každopádně jsem vděčná za Tvoji zkušenost - ještě se zeptám - máš tedy inleje třeba i na nějaké sedmičce? U mě jde o dolní sedmu, která se mi prostě urvala celá, zůstaly jen kořeny.
Edit: S tím upálením až na kost fakt hodně záleží na tom, kolik je v puse místa. Takže toto beru jako nutnost, která pro mě fakt nebyla poprvé. Vždy dáseň po čase dorostla.

Proč si Vás nezaregistruje sousedka jako svého pacienta?
Přeji, ať je lépe
fikovnice
napsal(a):
No v kanálcích se dost často udělá za čas zánět, když se blbě vyčistí, mě jen kanálky čistili asi 2 hodiny. Inlay teda nemám, ale po čištění a výplni kanálků a korunce mě to na skus a poklep bolelo několik týdnů, prej je to normální, ale nebyla to nějak tragická bolest, spíš nepříjemný. Předtím jsem tam měla zánět v dásni a to bolelo, že by člověk mlátil hlavou do zdi, zabíral na to celkem nalgesin, ibalgin a spol. to jako vůbec. Pokud neodjel na dovolenou na měsíc, tak se asi dá počkat, mojí mámu takový zánět chytnul jednou na vánoce, takže musela čekat až do nového roku skoro 2 týdny a nic se nestalo.
fikovnice
napsal(a):
Přeposílám odpověď od známé zubařky:
„Předpokládám, že paní doktorka mluví o kořenové inleji (podle „nožek“).
Není normální, aby inlej při a po nacementování bolela. Bohužel to je často příznak toho, že:
a) je „nožka“ inleje mimo radix - zasahuje do interradikulárního prostoru a dráždí. To se dá ověřit pouze RTG snímkem aspoň ve dvou projekcích. Tvrdit na základě jednoho snímku, že je to v pořádku, je poněkud ošemetné - kov může být v zákrytu s kořenem, ačkoliv je mimo. (Problém přenosu třírozměrné skutečnosti na dvourozměrný obraz.)
b) tlakem cementované inleje došlo k „roztržení“ zubu. Dolní sedmička má dva kořeny a může se „rozčesnout“ - roztrhnout. Do trhliny byl vtlačen cementovací materiál a ten dráždí a způsobuje bolest.
c) došlo k přetlačení cementovacího materiálu mimo kořen. To by ale bylo vidět na RTG.
d) došlo k fraktuře radixu. Klidně už někdy dřív, ale při nacementování inleje byl roztržený kořen roztlačen a začal bolet. Opět by mělo být zřejmé na RTG, ale jsou třeba aspoň dvě projekce z různých úhlů.
e) byl v kořeni zbytkový zánět a ten se „probudil“ po nacementování inleje. Tuto možnost osobně považuju za málo pravděpodobnou vzhledem k tomu, že bolela už samotná fixace inleje. Bolest od periapikálního procesu by se projevila až po pár dnech (minimálně hodinách).
Podle mého názoru je nejpravděpodobnější via falsa, tedy čep zavedený mimo osu kořene, nebo rozčesnutí. To jsou nejčastější příčiny takto popisované bolesti.
Podle popisu se trochu obávám, že stav je závažný a bude muset dojít minimálně k revizi radixu, možná hemiextrakci, nebo extrakci. Antibiotika jsou v takovém případě pouze pomoc v akutním stavu, situaci ale neřeší! (I v případě, že dojde k ústupu bolesti, je nutné důkladné vyšetření, zjištění a odstranění příčiny. Jinak může být takový zub zdrojem chronického zánětu, fokusem.)
Gingivektomie (upálení dásně) problém není - gingiva má obrovskou regenerační schopnost. Po samotném výkonu také není normální silná popisovaná bolest. Jestliže došlo k termické nekróze kosti, můžou nastoupit poměrně silné bolesti. Podle popisu ale soudím, že došlo nejdříve k bolestivému nacementování inleje a až potom ke kauterizaci gingivy. Takže tady nesedí časová osa.
Doporučuju paní doktorce, aby situaci řešila a nečekala na návrat svého ošetřujícího z dovolené.“
Držím palce, abyste to nějak vyřešila a nepřišla o zub! Se zubaři je to složité a v současné době skoro neřešitelné.
Dasvo
napsal(a):
Přeposílám odpověď od známé zubařky:
„Předpokládám, že paní doktorka mluví o kořenové inleji (podle „nožek“).
Není normální, aby inlej při a po nacementování bolela. Bohužel to je často příznak toho, že:
a) je „nožka“ inleje mimo radix - zasahuje do interradikulárního prostoru a dráždí. To se dá ověřit pouze RTG snímkem aspoň ve dvou projekcích. Tvrdit na základě jednoho snímku, že je to v pořádku, je poněkud ošemetné - kov může být v zákrytu s kořenem, ačkoliv je mimo. (Problém přenosu třírozměrné skutečnosti na dvourozměrný obraz.)
b) tlakem cementované inleje došlo k „roztržení“ zubu. Dolní sedmička má dva kořeny a může se „rozčesnout“ - roztrhnout. Do trhliny byl vtlačen cementovací materiál a ten dráždí a způsobuje bolest.
c) došlo k přetlačení cementovacího materiálu mimo kořen. To by ale bylo vidět na RTG.
d) došlo k fraktuře radixu. Klidně už někdy dřív, ale při nacementování inleje byl roztržený kořen roztlačen a začal bolet. Opět by mělo být zřejmé na RTG, ale jsou třeba aspoň dvě projekce z různých úhlů.
e) byl v kořeni zbytkový zánět a ten se „probudil“ po nacementování inleje. Tuto možnost osobně považuju za málo pravděpodobnou vzhledem k tomu, že bolela už samotná fixace inleje. Bolest od periapikálního procesu by se projevila až po pár dnech (minimálně hodinách).
Podle mého názoru je nejpravděpodobnější via falsa, tedy čep zavedený mimo osu kořene, nebo rozčesnutí. To jsou nejčastější příčiny takto popisované bolesti.
Podle popisu se trochu obávám, že stav je závažný a bude muset dojít minimálně k revizi radixu, možná hemiextrakci, nebo extrakci. Antibiotika jsou v takovém případě pouze pomoc v akutním stavu, situaci ale neřeší! (I v případě, že dojde k ústupu bolesti, je nutné důkladné vyšetření, zjištění a odstranění příčiny. Jinak může být takový zub zdrojem chronického zánětu, fokusem.)
Gingivektomie (upálení dásně) problém není - gingiva má obrovskou regenerační schopnost. Po samotném výkonu také není normální silná popisovaná bolest. Jestliže došlo k termické nekróze kosti, můžou nastoupit poměrně silné bolesti. Podle popisu ale soudím, že došlo nejdříve k bolestivému nacementování inleje a až potom ke kauterizaci gingivy. Takže tady nesedí časová osa.
Doporučuju paní doktorce, aby situaci řešila a nečekala na návrat svého ošetřujícího z dovolené.“
Držím palce, abyste to nějak vyřešila a nepřišla o zub! Se zubaři je to složité a v současné době skoro neřešitelné.
Milý "Dasvo", pokolikáté už Vám děkuji a jsem vděčná!
Bolest je stále strašná, bohužel s půlkou hlavy...
Pozitivní je, že zabírá "zubařské analgetikum" Aulin, ale cca max. na tři hodiny, pak ihned nastoupí bolest. A pořád se ládovat Aulinem, je poměrně špatné.
Bolest je na poklep, na skus, i na dotek jazykem zubu. Dále se rozšířila částečně na horní čelist a hlavu.
ATB skutečně téměř nic neřeší, navíc není otok.
Takže dnes jsem mému zubaři volala, vzala to sestra. Je tam mladá dr. a ta se zítra na zub podívá. Prý udělají další RTG. Budu tedy požadovat dvě projekce. Pokud ani to k ničemu nepovede, zajedu na kliniku.
Gingivální bolest poznám. Toto je opravdu bolest zubu. Divné je, že dr. mi ještě před odjezdem na D tvrdil, že zub je mrtvý a nemá mě co bolet.
Jinak ano, cementovalo se, šlo o kořenovou inlej, následně nasazení provizorní korunky - z jedné strany této korunky dost prosvítá kov inleje, ale to asi ničemu nevadí. Gingiva se opakovaně upalovala kvůli kvalitnímu otisku.
Ještě jednou MOC děkuji!!!

Nebylo by lepší vyrazit rovnou na kliniku?
Zvlášť před dovolenou?
napsal(a):
Zvlášť před dovolenou?
No, domluva je na zítřek: Zavolala jsem sestře mého dr. Že situace je fakt vážná. No a že je tam prý mladá paní dr. a že mám přijít zítra. Tak snad do zítra to ještě vydržím. A budu tedy požadovat dvě projekce RTG... Jinak klinika to opravdu jistí, strašně blbý je, že jsou prázdniny, ale v případě, že se to zítra nevyřeší, zavolám proděkance = přednostka Stom. kliniky.
Trochu mě teď mrzí ta ATB: Jak jsem očekávala, už teď je mi z nich blbě a nevím, zda něco vůbec řeší...
napsal(a):
Zvlášť před dovolenou?
Jinak v zubařině se extra nevyznám. Takže mě překvapuje, že by byla taková bolest, byť při rozlomení kořenů, když jsou mrtvé...? Ale asi tam jde pak spíš o kostní bolest, čemuž by intenzita odpovídala...
Mě by ještě dost zajímala jedna věc. Řekněme, že by skutečně šlo o via falsa. Takže chybu lékaře. Já bych se snažila zub zachránit, to mi také radila i ta sousedka - zubařka. Nevím, zda by to šlo, možná po čase, po zklidnění stavu a odstranění stávající inleje. Pak by tedy (hypoteticky) proběhl pokus č. 2 o zavedení inleje.
Ale: Platila bych znovu tu šílenou částku blížící se 7 tis. Kč?
Jinak rupturu kořene bych brala jako věc, za niž dr. nemůže. V podstatě asi i ty další věci...i když třeba termické poškození čelisti - nevím. Je to chyba dr. nebo není? Asi mi tu nikdo neodpoví, tak si tu jen tak debatuji...ale třeba se ozve ještě "Dasvo" (nebo i jiní).

fikovnice
napsal(a):
No, domluva je na zítřek: Zavolala jsem sestře mého dr. Že situace je fakt vážná. No a že je tam prý mladá paní dr. a že mám přijít zítra. Tak snad do zítra to ještě vydržím. A budu tedy požadovat dvě projekce RTG... Jinak klinika to opravdu jistí, strašně blbý je, že jsou prázdniny, ale v případě, že se to zítra nevyřeší, zavolám proděkance = přednostka Stom. kliniky.
Trochu mě teď mrzí ta ATB: Jak jsem očekávala, už teď je mi z nich blbě a nevím, zda něco vůbec řeší...
Jani, mně se zdá, že s tím trpíš už hrozně dlouho.

Si troufnu říct, že znovu by jsi to platit neměla. Jestliže ti zubař provede vadně nějaký zákrok, tak ho pak snad napraví a provede správně v rámci "reklamace", ne?

fikovnice
napsal(a):
Má také plno, úplně...
Je to otázka peněz?
Zkuste se zeptat - na rovinu.
Děvčata, děkuji za vaše reakce i starost!
Teď mám najednou možnost jít hned ke dvěma dr. - obě zítra na stejný čas. Jedna je ta mladá u mého zubaře. A s druhou jsem teď mluvila, kromě zítřka mi nabízí i pátek a také CT.
Sama od sebe zmínila všechny možnosti, které vypsal "Dasvo", s tím, že je asi velký průšvih. A dále s šokující info - že kovové kořenové inleje se už nedávají, že prakticky u všech, které ona viděla, kořen nevydržel a rupl. Že se dávají, tuším, sklokeramické nebo takové nějaké. Tak to kdybych věděla, tak jsem ten kov u mého dr. nepřipustila!!!
No a ještě mi řekla, že si myslí, že zub nebude zachránitelný!
A že pokud mi řekl, že gingivu vzal až na kost, tak že je tedy ve hře i varianta osteonekrózy čelisti, asi se zblázním!
napsal(a):
Je to otázka peněz?
Zkuste se zeptat - na rovinu.
No, ono se ukázalo dle té dr., s níž jsem mluvila teď, že RTG byl téměř nanic. Že dokonce ani CT nemusí ukázat rupturu.
Jde o moji exstudentku, už nejméně 10 let je v praxi (ta, co jsem s ní telefonovala naposledy), a ta mi řekla, že kovové kořenové inleje jsou v podstatě out.
Chce, abych jí donesla RTG, ale hlavně OPG a že mě event. pošle na to CT.

No fuj, to bolí jenom číst. Já tedy musím říct, že kovovou inlej tedy můj zubař nedával nikdy.
Se zeptám, byť nevhodně - tvůj zubař, je to "stará škola"? Já mám tu zkušenost, že staré školy se odmítají zpravidla průběžně vzdělávat v moderních postupech a rádi jedou ve stejných kolejích, jako za starých časů. Tomu by odpovídalo použití kovového materiálu, ač už léta letoucí se užívají modernější varianty.
O tom jsem se přesvědčila několikrát v krizi, kdy jsem potřebovala rychlou pomoc a můj doktor nebyl k mání. A už nikdy víc...

Jani, hlavně jdi k té, co Ti nabízí CT! (A jestli bude dobrá, už u ní zůstaň, zdá se mi, že loajalita vůči panu doktorovi už je na úkor Tvého zdraví.) Držím palce, Ty máš zase trápení…
napsal(a):
Jani, hlavně jdi k té, co Ti nabízí CT! (A jestli bude dobrá, už u ní zůstaň, zdá se mi, že loajalita vůči panu doktorovi už je na úkor Tvého zdraví.) Držím palce, Ty máš zase trápení…
Děkuji moc "Odetto!"
Je to i moje kamarádka... Má jednu velkou nevýhodu: Je hodně radikální - už v minulosti jsem s ní párkrát něco řešila, je plašanka (to už se bohužel také stalo a potvrdilo), ale hlavně: Nedá se k ní dojet autem. A s tou mojí nešťastnou páteří je toto velké mínus...
napsal(a):
No fuj, to bolí jenom číst. Já tedy musím říct, že kovovou inlej tedy můj zubař nedával nikdy.
Se zeptám, byť nevhodně - tvůj zubař, je to "stará škola"? Já mám tu zkušenost, že staré školy se odmítají zpravidla průběžně vzdělávat v moderních postupech a rádi jedou ve stejných kolejích, jako za starých časů. Tomu by odpovídalo použití kovového materiálu, ač už léta letoucí se užívají modernější varianty.
O tom jsem se přesvědčila několikrát v krizi, kdy jsem potřebovala rychlou pomoc a můj doktor nebyl k mání. A už nikdy víc...
No právě že není! To mě úplně ta moje exstudentka šokovala, že se kovové inleje už nedělají a můj dr. ji použil!
Mému dr. odhadem může být kolem čtyřicítky, vždy jsem s ním byla spokojená...
Je ale fakt, že tady před tou inlejí říkal něco ve smyslu: To už jsme tu dlouho v ordinaci nedělali...
napsal(a):
Počkej, a Ty máš ve svém věku inleje? To snad ne. Toto je moje první inlej a jsem podstatně starší.

fikovnice
napsal(a):
Děkuji moc "Odetto!"
Je to i moje kamarádka... Má jednu velkou nevýhodu: Je hodně radikální - už v minulosti jsem s ní párkrát něco řešila, je plašanka (to už se bohužel také stalo a potvrdilo), ale hlavně: Nedá se k ní dojet autem. A s tou mojí nešťastnou páteří je toto velké mínus...
To nezní jao dlouhodobě řešení. :-( Ale stejně zvaž, zda si nenajít jiného zubaře. Vždyť to je s tímhle furt něco… Hlavně ať už Tě to nebolí, musí to být hrozné. Je trýznivé o tom jen číst.

fikovnice
napsal(a):
Počkej, a Ty máš ve svém věku inleje? To snad ne. Toto je moje první inlej a jsem podstatně starší.
Tak za prvé - nejsi podstatně starší
Za druhé - ano, ve dvou zubech už jsem měla tu čest. Oba po zanedbání péče předchozím zubařem (starou školou).
napsal(a):
To nezní jao dlouhodobě řešení. :-( Ale stejně zvaž, zda si nenajít jiného zubaře. Vždyť to je s tímhle furt něco… Hlavně ať už Tě to nebolí, musí to být hrozné. Je trýznivé o tom jen číst.
Děkuji ještě jednou!
No, teď fakt trpím...a když na to nezabírají ani moje obvyklé léky na páteř, a bolest jde až do hlavy, tak už je to fakt přímo otřesné...

fikovnice
napsal(a):
Děkuji ještě jednou!
No, teď fakt trpím...a když na to nezabírají ani moje obvyklé léky na páteř, a bolest jde až do hlavy, tak už je to fakt přímo otřesné...
Věřím, neumím si to snad ani představit. :-(
napsal(a):
Tak za prvé - nejsi podstatně starší
Za druhé - ano, ve dvou zubech už jsem měla tu čest. Oba po zanedbání péče předchozím zubařem (starou školou).
No, s tím věkem asi nemáš pravdu , ale OK .
Jinak uvidím, písnu, jak se situace vyvine, nějak musím přežít do zítřka...
napsal(a):
Jinak ale to je spíš genetika, záliba ve sladkých nápojích - ta moje kazivost zubů. Za to on nemůže...on se mi snaží zachránit každý zub, o nějž žebrám.

fikovnice
napsal(a):
Děkuji moc "Odetto!"
Je možnost využít taxi, bolt apod?
Netřeba jet vlastním vozem - předpokládám, že problém je parkování v místě, nikoliv, že by k ní nevedla cesta.
napsal(a):
Je možnost využít taxi, bolt apod?
Netřeba jet vlastním vozem - předpokládám, že problém je parkování v místě, nikoliv, že by k ní nevedla cesta.
Ano ano, v pátek zvažuji jet taxíkem....
Má ordinaci v zóně A a vezme mě jen proto, že se známe, že jsem ji učila, zkoušela a někdy později jí nabídla tykání.
Jinak teď jsem dlouho kecala se sousedkou, nevím, zda je to v celé ČR, ale v Brně je totální insuficience zubařů. Ona chodí ke stejnému dr. jako já. Řekla, že mu slepě důvěřuje (já mu také věřím, i když...), a že tedy ta současná moje lapálie ji velmi u něj udivuje... Mezitím šla jiná sousedka (ta zubařka), tak jsem s ní také dala řeč a ona:"Ale já také používám kovové kořenové inleje..."
Jsem poněkud zmatena...
fikovnice
napsal(a):
Ano ano, v pátek zvažuji jet taxíkem....
Má ordinaci v zóně A a vezme mě jen proto, že se známe, že jsem ji učila, zkoušela a někdy později jí nabídla tykání.
Jinak teď jsem dlouho kecala se sousedkou, nevím, zda je to v celé ČR, ale v Brně je totální insuficience zubařů. Ona chodí ke stejnému dr. jako já. Řekla, že mu slepě důvěřuje (já mu také věřím, i když...), a že tedy ta současná moje lapálie ji velmi u něj udivuje... Mezitím šla jiná sousedka (ta zubařka), tak jsem s ní také dala řeč a ona:"Ale já také používám kovové kořenové inleje..."
Jsem poněkud zmatena...
Jo, a buď Alzheimer nebo už neúměrná a dlouhotrvající bolest mi způsobily při povídání se sousedkou, že jsem několikrát použila jiné slovo. Kecaly jsme snad dvě hodiny. Pak jsme se loučily a já na ni:"No nic, počkám ještě tady, už každou chvíli přijede můj dealer!!!"
Vytřeštila oči....a já:"Ježiš, chtěla jsem říct kurýr! S jídlem." A těchto přežblebtů bylo fakt víc.
Včera zas telefonuji s kámoškou a říkám jí:"Já normálně nemůžu najít zmrzlinu!" A kámoška:"Vše je banální, ale toto je teda velkej průser!" Po chvíli jí překvapeně říkám:"Tak si představ, že byla v mrazáku!!!" A ona:"Tak to je super, horší by bylo, kdyby byla třeba pod polštářem!" A moje odpověď:"Ale ona právě původně byla pod polštářem a vůbec si nepamatuji, že jsem ji vrátila do mrazáku!" (myšleno, že jsem ji jako správné čuně konzumovala v posteli)
nevím, zda je to v celé ČR, ale v Brně je totální insuficience zubařů.
To víte, že je.
Pamatuji dříve, narvané čekárny a doktor se otáčel.
Dnes, čekárna prázdná, doktorka vyleze přesně na čas( )
z budoárku=privátu.
Když mě, (tenkrát, když ještě zubaři byli a dokonce zadara)
nečekaně a bez výstrahy, v kině vzala osmička,
byla tu pohotovost, člověk našel pomoc.
Neumím si ani představit, kdyby se něco
nečekaně přihodilo ...

U nás je zubařů hrubý nedostatek a jsem ráda, že tu svoji dr mám.

Jakápak insuficience? Zubaři prostě nejsou ! Jen podle Šmuclera je zubařů dost.
Pojišťovna v Liberci ( nevím která, byla to sousedka ) : "Zubař? Ostrava, Brno, Praha -
vyberte si !"
A zjevně kecá. Jak čtu tak v Brně taky nejsou.
Kolegyni nečekaně skončil zubař ( karty nepředal, nebylo komu ), odkázali ji na Černý Most ( Praha ), tam prý nějaký zubař bere.
napsal(a):
Jakápak insuficience? Zubaři prostě nejsou ! Jen podle Šmuclera je zubařů dost.
Pojišťovna v Liberci ( nevím která, byla to sousedka ) : "Zubař? Ostrava, Brno, Praha -
vyberte si !"
A zjevně kecá. Jak čtu tak v Brně taky nejsou.
Kolegyni nečekaně skončil zubař ( karty nepředal, nebylo komu ), odkázali ji na Černý Most ( Praha ), tam prý nějaký zubař bere.
Tak koukám dámy, že je to fakt v celé ČR! Ten nedostatek zubařů...

fikovnice
napsal(a):
Tak holka, když se odstěhovala do Plzně, tak zubaře našla celkem na pohodu, ale třeba na gynekologii jezdí pořád ke svojí doktorce k nám do Chomutova, protože gynekologa se jí sehnat nedařilo.

fikovnice
napsal(a):
Je to tak. Zubaři nejsou. Já mám teda synovce MDDr., ale trochu z ruky. Nicméně když bude nejhůř...
napsal(a):
Je to tak. Zubaři nejsou. Já mám teda synovce MDDr., ale trochu z ruky. Nicméně když bude nejhůř...
Jinak u nás je půlka rodiny MDDr., ale nevyplatí se mi jezdit 50km za nimi, snad v případě velké nouze. Tento současný případ chci dořešit v Brně.

fikovnice
napsal(a):
Jinak u nás je půlka rodiny MDDr., ale nevyplatí se mi jezdit 50km za nimi, snad v případě velké nouze. Tento současný případ chci dořešit v Brně.
Já to mám 350...

fikovnice
napsal(a):
Zubařský plat asi ani nechci vědět (ve srovnání s tím mým...)...
Ani s mým. Synovci to samozřejmě přeji. A nikdy se ho nezeptám.

napsal(a):
Tak holka, když se odstěhovala do Plzně, tak zubaře našla celkem na pohodu, ale třeba na gynekologii jezdí pořád ke svojí doktorce k nám do Chomutova, protože gynekologa se jí sehnat nedařilo.
Když oni to nemají lehké :
Gynekolog je u soudu pro brutální ublížení na zdraví a vypovídá:
"Víte, já jsem měl na středisku 40 pacientek, pak jsem jel do
nemocnice a měl jsem dalších 20, pak jsem jel do dívčího učiliště
na pravidelnou roční prohlídku, těch bylo 25, pak jsem měl ještě
35 pacientek ve své privátní praxi a když jsem šel večer unavenej
parkem domů, oslovila mě poškozená a řekla mi, že mi ji za kilo ukáže.“

rapotacka11
napsal(a):
Buď jsme fakt přelidněný a doktoři nestíhají
nebo mají nižší produktivitu, ale uživí se dobře i tak?
Šmucler by řekl, že si nečistíme zuby !

fikovnice
napsal(a):
Já za pár minut vyjíždím k první dr.
Uf, bojím, bojím...
"Bojíš se? Bojím. Moc? Moc bojím..."
Já se taky bojím, i když mám už asi 19 let naprosto úžasnou zubařku.
Napjatě čekáme na zprávy

napsal(a):
Šmucler by řekl, že si nečistíme zuby !
Dobrá poznámka - pojďme to rozebrat:
Schválně, jak si kdo čistíte zuby?
1x denně, 2x denně, po každém jídle?
Elektrickým kartáčkem, normálním kartáčkem, ústní sprchou?
Nitě ano/ne, mezizubní kartáčky a špachrátka ano/ne, jednosvazkový kartáček ano/ne - jak často?
Zubní pasta/gel - jaké?
Remineralizační gely ano/ne - jak často?
Ústní vody ano/ne?
K hygieničce chodíte - ano/ne?
Sladké a kyselé nápoje pijete jen brčkem a pak vypláchnout pusu vodou?
Už mne nic dalšího nenapadá.....

Repto, jdu s kůží na trh.
Dvakrát denně, normál kartáček, normál pasta, mezizubní kartáček, nit, špachrátka.

2x denně
normálním kartáčkem - značka CURAPROX
Nitě - ano, mezizubní kartáčky - ne a špachrátka nevím co to je, jednosvazkový kartáček - ano
Zubní pasta - paradontax
Remineralizační gely - ne
Ústní vody - ano
K hygieničce chodíte - /ne
Sladké a kyselé nápoje pijete jen brčkem a pak vypláchnout pusu vodou? - ne piju ze skleničky a nevyplachuju, proto asi taky budu mít už brzo zuby, jak noty na buben.

1 až 2x denně (večer někdy jen nit a špachrátka),
normální kartáček soft nebo extra soft, nit ano, mezizubní kartáčky a špachrátka ano, občas důkladné vyčištění jednosvazkovým kartáčkem v rámci večerního špachrání,
pastu střídám různé druhy meridol nebo sensodyne, remineralizační gel občas (1za 14 dní? nevedu přesnou evidenci),
ústní vody ne,
v rámci prohlídek jen péče zubařky, nikoliv hygieničky (odstranění kamene),
občas piju colu zero a potom většinou zapíjím trochou čaje.
snažím se chodit na prohlídky pravidelně 2x ročně, jak to bude teĎ, nevím, prý je již jen jednou ročně hrazena, byla jsem v lednu a pak minulý měsíc na zákroku kvůli ulomenému kousku zubu - ihned ošetřeno a opraveno včetně kontrolních rtg všech zubů. Na podzim zubařce ohledně případné prohlídky zavolám

napsal(a):
Repto, jdu s kůží na trh.
Dvakrát denně, normál kartáček, normál pasta, mezizubní kartáček, nit, špachrátka.
A doplnění- dentální hygiena ne, prevence u zubaře 2x ročně. Piju neslazený čaj a hektolitry kafe, ze sladkého občas ovocná piva, cidery.
rapotacka11
napsal(a):
Buď jsme fakt přelidněný a doktoři nestíhají
nebo mají nižší produktivitu, ale uživí se dobře i tak?
Prý mají určitý povolený počet pacientů. Dřív třeba ještě vzali a místo za šest měsíců jste se tam dostala za 7. Mám i podezření, že můžou mít jen jednoho pacienta na půl hodiny. Jak jinak si vysvětlit, že zubařka stihne pacienta za 10 minut a čeká dalších 20 než vezme dalšího? Ale třeba to má takhle jen tam moje. Ta je pak rok nemocná a já měla takhle půl roku váček u zubu, protože to nebolelo, tak to nebyl akutní problém, abych šla napohotovost.

Je fakt, že dřív jsem fakt dorazila k zubařce na sjednanou hodinu, narvaná čekárna a když byl extrém, tak jsem se dostala na řadu i za hoďku a půl. Dneska přijdu v čekárně nikdo a na řadu jdu plus mínus na čas.

Trickyvoo
napsal(a):
Prý mají určitý povolený počet pacientů. Dřív třeba ještě vzali a místo za šest měsíců jste se tam dostala za 7. Mám i podezření, že můžou mít jen jednoho pacienta na půl hodiny. Jak jinak si vysvětlit, že zubařka stihne pacienta za 10 minut a čeká dalších 20 než vezme dalšího? Ale třeba to má takhle jen tam moje. Ta je pak rok nemocná a já měla takhle půl roku váček u zubu, protože to nebolelo, tak to nebyl akutní problém, abych šla napohotovost.
Prej jim pojišťovna zaplatí jen za určitý počet pacientů. Nejen zubařům.
napsal(a):
Nitě ano/ne, mezizubní kartáčky a špachrátka ano/ne, jednosvazkový kartáček ano/ne - jak často?
Zubní pasta/gel - jaké?
Ústní vody ano/ne?
Zuby si čistím jednou denně. většinou ráno, někdy večer. Normálním kartáčkem. Pasta Curaprox, Gum, Perio apod. Pasty střídám. Mezizubní ani nitě nepoužívám.
Ústní vody ne, remin.gel netuším co je.
U hygieničky jsem byla 2x.
Piju pivo a vody a kafe. Sladké málokdy, nic si nevyplachuju.
Když jsem vydělávala dobré peníze nechala jsem si amalgám nahradit bílými a ty mi zničily zuby. Takže napravo chybí 6 dole a nalevo zlatý můstek (alergik) který drží na osmičce. Můstek mám 22 let. Jiné kazy nemám.
Moje matka zemřela v 80neměla ani korunku.
Táta naopak klapačky.
Ta inlej to je šroub v dásni na který se nasadí korunka?
napsal(a):
Zubní pasta/gel - jaké?
Ústní vody ano/ne?
No Šmucler má pravdu. Zrovna se mi rozlomil zub při jezení popcornu.
dost často jen jednou, večer a ráno si třeba jen vypláchnu pusu ustní vodou, protože většinou nesnídám
Elektrický kartáček a mezizubní, když to udělám špatně a rýpnu se mezi zuby, můžu se spolehnout, že mi tam vznikne problém
Pasta většinou elmex
Hygienu mi dělá moje zubařka, takže asi chodím
Sladké a kyselé nápoje piju málo
Ustní vodu občas taky

napsal(a):
"Bojíš se? Bojím. Moc? Moc bojím..."
Já se taky bojím, i když mám už asi 19 let naprosto úžasnou zubařku.
Napjatě čekáme na zprávy
Jak jste dopadla, fíkovnice?
napsal(a):
Jak jste dopadla, fíkovnice?
"Repto", i ostatní, srdečně zdravím!
Já měla dnes na 4 dny odjet mimo Brno. Vše se zašmodrchalo, nejen kvůli zubu.
Každopádně stran zubu zprávy hodně zlé - nechala jsem si udělat znovu RTG a OPG. Via falsa to není, osteonekróza po termickém postižení snad také ne. RTG je hodně neprůkazný, ale jelikož se dr. nemohla zubu ani dotknout - povyskočila jsem kvůli bolesti vždy metr na křesle nahoru, nejpravděpodobnější je ruptura kořene. Plus susp. útvar v mandibule. Vhodné bude CT. Indikace pro extrakci, tato dr. se k tomu ale ani neměla... Já jsem nechtěla před tím odjezdem a už zase lezu obrazně po zdi. Blbé zprávy...
Jo a trojnožka je to proto, že sice kořeny jsou dva, ale počet kanálků je variabilní - já mám 3.
Kovová inlej je víceméně obsolentní (i v té mojí ordinaci prý je raritní), u mě šlo ale prý o kompromitní zub, jinými slovy urvaná celá korunka až u dásně, a to by dle dr. sklokeramická inlej pak neudržela... Ale i tak se to mohlo zkusit s tímto materiálem. Bylo mi řečeno, že by to tento materiál ASI nevydržel.
Opět si dovoluji se zeptat, nemáte někdo zkušenost s tím, že když se stane taková věc jako teď mně, zda mám nějaký nárok na vrácení peněz? Ta zpropadená a prokletá inlej mě stála bezmála 7 tis. Kč!
Zub půjde na 99.99% ven.
Tedy asi bych měla ještě absolvovat to CT kvůli tomu susp. útvaru v kosti.

Vrátím to ke kovidu, zas si mě to našlo ( předesílám, že tomu nerozumím a neříkám tak ani tak :
UNIVERZÁLNÍ OČKOVÁNÍ ZRUŠENO Nejvyšší soud USA ve velkém vítězství svobody zrušil všeobecné očkování
Američtí specialisté na infekční choroby Bill Gates, Antoni Fauci a Big Pharma prohráli žalobu Nejvyššího soudu USA tím, že nedokázali, že všechny jejich vakcíny za posledních 32 let byly bezpečné pro vaše zdraví! občana!
Žalobu podala skupina vědců vedená senátorem Robertem F. Kennedym Jr., který řekl: „Nové vakcíně Covid je třeba se za každou cenu vyhnout.
Naléhavě vás upozornil na důležité otázky související s nadcházejícím očkováním proti Covid-19.
Poprvé v historii očkování tzv. mRNA vakcíny nové generace přímo zasahují do genetického materiálu pacienta, a proto pozměňují individuální genetický materiál, což je genetická manipulace, která byla již v minulosti zakázána a dříve považována za trestný čin. Norimberská smlouva z roku 1945.

fikovnice
napsal(a):
Píšu ještě aktuální info. CT zatím nemám...
Ale již několik - asi 4 zubaři se shodli na nutné extrakci...
Jsem z toho strašně nešťastná, chybou mladé zubařky jsem kdysi přišla o stěžejní zub - šestku. A teď sedmička! A k tomu 7 tis. Kč do její opravy vražených...
Brrrr, to je děs !! Radši pryč, ať to nechytnu :-((
Zub bude venku a vy si oddychnete. Jen s těmi penězi bude problém (?)

napsal(a):
Vrátím to ke kovidu, zas si mě to našlo ( předesílám, že tomu nerozumím a neříkám tak ani tak :
UNIVERZÁLNÍ OČKOVÁNÍ ZRUŠENO Nejvyšší soud USA ve velkém vítězství svobody zrušil všeobecné očkování
Američtí specialisté na infekční choroby Bill Gates, Antoni Fauci a Big Pharma prohráli žalobu Nejvyššího soudu USA tím, že nedokázali, že všechny jejich vakcíny za posledních 32 let byly bezpečné pro vaše zdraví! občana!
Žalobu podala skupina vědců vedená senátorem Robertem F. Kennedym Jr., který řekl: „Nové vakcíně Covid je třeba se za každou cenu vyhnout.
Naléhavě vás upozornil na důležité otázky související s nadcházejícím očkováním proti Covid-19.
Poprvé v historii očkování tzv. mRNA vakcíny nové generace přímo zasahují do genetického materiálu pacienta, a proto pozměňují individuální genetický materiál, což je genetická manipulace, která byla již v minulosti zakázána a dříve považována za trestný čin. Norimberská smlouva z roku 1945.
... "Poprvé v historii očkování tzv. mRNA vakcíny nové generace přímo zasahují do genetického materiálu pacienta, a proto pozměňují individuální genetický materiál, což je genetická manipulace, která byla již v minulosti zakázána a dříve považována za trestný čin. Norimberská smlouva z roku 1945."...
Tohle je fakt nesmysl, nRNA vakcína absolutně nemá jak měnit naše geny.
Zdroj?

Ještě to má pokračování :
Vakcína COVID Sars 2 není tradiční vakcína.
Co vždy byla vakcína?
Byl to vždy samotný patogen, mikrob nebo virus, který byl oslabený, tedy oslabený, a vpraven do těla, aby produkoval protilátky.
Je součástí novější skupiny mRNA (Messenger Ribonucleic Acid). Jakmile je mRNA uvnitř lidské buňky, přeprogramuje buněčnou RNA a RNA buňky zase přeprogramuje normální DNA buňky, která začne produkovat další protein.
Jinými slovy, nijak se nepodobá tradičním vakcínám, protože je to nástroj genetického ovlivnění!
V důsledku bezprecedentního očkování mRNA již očkovaní nebudou moci pokračovat v léčbě příznaků vakcíny.
Očkovaní lidé budou muset přijmout následky, protože již nemohou být vyléčeni pouhým odstraněním toxinů z lidského těla, jako je osoba s genetickou vadou, jako je Downův syndrom, Klinefelterův syndrom, Turnerův syndrom, genetika srdečního selhání, hemofilie, cystická fibróza, Rettův syndrom atd.), protože genetická vada je věčná!
To jasně znamená: pokud se po vakcinaci mRNA rozvine symptom očkování, žádný terapeut nebude schopen pomoci, protože poškození způsobené tímto typem očkování bude geneticky nevratné.
https://1scandal.com/etats-unis-la-cour-supreme-annule-la-vaccination-universelle/
BRAVO ROBERT KENNEDY JR.

napsal(a):
Ještě to má pokračování :
Vakcína COVID Sars 2 není tradiční vakcína.
Co vždy byla vakcína?
Byl to vždy samotný patogen, mikrob nebo virus, který byl oslabený, tedy oslabený, a vpraven do těla, aby produkoval protilátky.
Je součástí novější skupiny mRNA (Messenger Ribonucleic Acid). Jakmile je mRNA uvnitř lidské buňky, přeprogramuje buněčnou RNA a RNA buňky zase přeprogramuje normální DNA buňky, která začne produkovat další protein.
Jinými slovy, nijak se nepodobá tradičním vakcínám, protože je to nástroj genetického ovlivnění!
V důsledku bezprecedentního očkování mRNA již očkovaní nebudou moci pokračovat v léčbě příznaků vakcíny.
Očkovaní lidé budou muset přijmout následky, protože již nemohou být vyléčeni pouhým odstraněním toxinů z lidského těla, jako je osoba s genetickou vadou, jako je Downův syndrom, Klinefelterův syndrom, Turnerův syndrom, genetika srdečního selhání, hemofilie, cystická fibróza, Rettův syndrom atd.), protože genetická vada je věčná!
To jasně znamená: pokud se po vakcinaci mRNA rozvine symptom očkování, žádný terapeut nebude schopen pomoci, protože poškození způsobené tímto typem očkování bude geneticky nevratné.
https://1scandal.com/etats-unis-la-cour-supreme-annule-la-vaccination-universelle/
BRAVO ROBERT KENNEDY JR.
Aha. 😂😂🤣🤣🤣

napsal(a):
Aha. 😂😂🤣🤣🤣
Tak jste mě uklidnila. Já už se bála, že ze mě po třech injekcích bude.....co by se vlastně stalo, kdyby mi to změnilo DNA? Narostl by mi větší nos? Nebo prsa?

napsal(a):
Tak jste mě uklidnila. Já už se bála, že ze mě po třech injekcích bude.....co by se vlastně stalo, kdyby mi to změnilo DNA? Narostl by mi větší nos? Nebo prsa?
Já bych brala třetí nohu, bolí mě koleno, tak by se hodila 😉

fikovnice
napsal(a):
Píšu ještě aktuální info. CT zatím nemám...
Ale již několik - asi 4 zubaři se shodli na nutné extrakci...
Jsem z toho strašně nešťastná, chybou mladé zubařky jsem kdysi přišla o stěžejní zub - šestku. A teď sedmička! A k tomu 7 tis. Kč do její opravy vražených...
Máte v ruce nějakou zprávu od lékaře, který dělal zákrok za 7 000 Kč?
Takovou, kde by byl podrobně popsán nález a zvolený postup ošetření?
Ptám se možná naivně, ale zubař je jediná lékařská odbornost, kde jsem buď neobdržela nikdy nic, nebo jen příjmový pokladní doklad s částkou k úhradě - mě osobně to tedy vůbec nevadí, se svou zubařkou jsem velmi spokojená, jen vzhledem k tomu, že k ní chodím pomalu třetí desítku let, netuším, zda je jinde u zubaře předávání nějaké lékařské zprávy standardem.
Pokud nic takového nemáte, jakoukoliv "reklamaci" ošetření si moc bohužel nedokážu představit.
Na vašem místě bych zub oplakala, ale co nejrychleji nechala odstranit, doléčení čelisti je přednější

Jsem na výsledek ( i ten finanční ) zvědavá. Už nejednou jsem si říkala, že na boty za 1000,-- máte záruku dva roky ( i když vám ji málokdy uznají, ale ze zákona....), ale na zubařský výkon za mnoho tisíc - nic.
Takhle můj známý má v ústech Fabii. Naštěstí na to měl.
napsal(a):
Aha. 😂😂🤣🤣🤣
Nějaký odkazy jsou třeba tady v textu
https://healthfeedback.org/claimreview/study-lund-university-didnt-show-covid-19-mrna-vaccines-change-dna-epoch-times/
napsal(a):
Máte v ruce nějakou zprávu od lékaře, který dělal zákrok za 7 000 Kč?
Takovou, kde by byl podrobně popsán nález a zvolený postup ošetření?
Ptám se možná naivně, ale zubař je jediná lékařská odbornost, kde jsem buď neobdržela nikdy nic, nebo jen příjmový pokladní doklad s částkou k úhradě - mě osobně to tedy vůbec nevadí, se svou zubařkou jsem velmi spokojená, jen vzhledem k tomu, že k ní chodím pomalu třetí desítku let, netuším, zda je jinde u zubaře předávání nějaké lékařské zprávy standardem.
Pokud nic takového nemáte, jakoukoliv "reklamaci" ošetření si moc bohužel nedokážu představit.
Na vašem místě bych zub oplakala, ale co nejrychleji nechala odstranit, doléčení čelisti je přednější
Nemám v ruce nic, jen ten příjmový doklad...mám to s mým dr. jako Vy.
Susp. ložisko v mandibule je prý kondenzující ostitida. Zatím vše je předběžné a tu ostitidu beru v rámci dif. dg. - dívali se na to moji přátelé - zubaři - na OPG.
Na můj přímý dotaz, zda lze JASNĚ vyloučit osteosarkom, nikdo neřekl: ANO, lze vyloučit. Odpovědi byly typu: Nejspíš není. Takže stejně asi ještě přinejmenším CT...
napsal(a):
Jsem na výsledek ( i ten finanční ) zvědavá. Už nejednou jsem si říkala, že na boty za 1000,-- máte záruku dva roky ( i když vám ji málokdy uznají, ale ze zákona....), ale na zubařský výkon za mnoho tisíc - nic.
Takhle můj známý má v ústech Fabii. Naštěstí na to měl.
Já mám v puse Ferrari, stoprocentně, za ty roky, co permanentně k dr. chodím...
I proto jsem se teď už dostala do finančních těžkostí...

Jestli je myšleno tím neurodegene... blbnutí, tak se hlásím. Jen nevím, jestli je to po očkování.
Dá se to nějak dokázat? Abych mohla žádat náhradu škody.
napsal(a):
Jestli je myšleno tím neurodegene... blbnutí, tak se hlásím. Jen nevím, jestli je to po očkování.
Dá se to nějak dokázat? Abych mohla žádat náhradu škody.
No, i to blbnutí (u Vás nee!), ale jako konkrétní případ (ne přímo z kategorie neurodegenerativ. nemocí) jsem měla na mysli ALS .
A také myasthenia gravis - u někoho z mého nejbližšího okolí - tam ta souvislost je patrná...ale může být i vlivem prodělaného COVIDu; za mě tedy kombinací nemoci a očkování.
A blbnu také, tak můžeme žádost sepsat spolu!

fikovnice
napsal(a):
Ovšem rozvoje autoimunit a neurodegenerativních nemocí se bojím...však víš, nač narážím.
To chápu, autoimunitní onemocnění dovede spustit kdeco...
Ale zabudování mRNA vakcíny do lidské DNA vážně neočekávám.😉
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.73
napsal(a):
To chápu, autoimunitní onemocnění dovede spustit kdeco...
Ale zabudování mRNA vakcíny do lidské DNA vážně neočekávám.😉
Příroda je nepředvídatelná. A jak víme, téměř desetina genetického materiálu člověka tvoří sekvence retrovirů. Genetická informace je zabudována pokud virus napadne pohlavní buňku. Geny těchto virů se stávají součástí dědičné informace a předávají se do dalších generací. Tím se například vysvětluje, jak plemena slepic araukana, Dongxiang a Lushi, přišla ke genům, umožňujícím tvořit zelenou skořápku vajec, předaná informace ale nemusí být vždy prospěšná. Tím neříkám, že věřím tomu, že očkovaní budou mít nějaké potíže, ale nepřijde mi to tak 100% jasné a spolehlivé abych se vysmál těm co mají pochybnosti. Z historie víme, kolikrát se vědci přepočítali. Mít pochybnosti o olovnatém benzínu, nebo azbestu v době kdy bylo jejich použití propagováno, jste taky za blázna, takže já jsem v těchto otázkách otevřenější.
Ale taky není vakcína jako vakcína: https://www.lf2.cuni.cz/clanky/vakciny-proti-covidu-19-a-jejich-vlastnosti-prehledne

retrovirus má reverzní transkriptázu
mrna už se zpátky do dna nepřepisuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.73
napsal(a):
retrovirus má reverzní transkriptázu
mrna už se zpátky do dna nepřepisuje.
Kdyby to tak nebylo, tak se to nepoužívá.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdyby to tak nebylo, tak se to nepoužívá.
jako opravdu ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.191
napsal(a):
jako opravdu ?
...Ale právě... na druhou stranu není zcela uzavřen případ kontroverzního zjištění z loňska, kdy se objevilo podezření, že může docházet k "vzácným jevům, kdy buňky integrují malé fragmenty virové RNA do svého genomu". I horizontální přenos genů pomocí virů, který byl zjištěn například mezi zmijí a pískomilem, nebo janovcem metlatým a jeho škůdcem, kokoticí a jitrocelem atd. Nebo přímý přenos mezi bakterií a bezobratlými, transpozony. To jsou mechanismy, které před "pár" lety byly těžko uvěřitelné.
Mně jde o to, že si myslím, že po očkování miliard lidí s miliardami buněk, by k určité integraci nějakým způsobem dojít mohlo. Samozřejmě i kdyby se to stalo, v praxi by to pravděpodobně neznamenalo nic, ale úplný hoax by to tím pádem nebyl.

transpozon je v podstatě zkriplený retrovirus. prostě úplně jiný mechanismus.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.237
assil
napsal(a):
Ale zas bůhví, vždyť co vím, vědci už i potvrdili, že geny přepisují i jen traumatické události.
To je epigenetika, ale pořád je co objevovat. Myslím že naše poznání rozhodně není u konce. Já jsem se v předchozím příspěvku snažil naznačit, že to co víme teď, nemusí být všechno. V minulosti už si to kolikrát mysleli a bum, zase nějaký objev, který mnoho změní, proč by to mělo skončit právě teď? U všech novinek jsem pro něco na způsob principu předběžné opatrnosti, počítat s tím, že to nemusí být tak "jednoduché" jak to vypadá. Nic se nemá přehánět, ale zase nebýt úplně zatvrzelý... Cyklus vědeckých revolucí a paradigmatu. Sice "antivaxeři" melou bludy, ale to neznamená, že budeme nálepkovat a umlčíme každého, kdo projeví nedůvěru.
neverend

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je epigenetika, ale pořád je co objevovat. Myslím že naše poznání rozhodně není u konce. Já jsem se v předchozím příspěvku snažil naznačit, že to co víme teď, nemusí být všechno. V minulosti už si to kolikrát mysleli a bum, zase nějaký objev, který mnoho změní, proč by to mělo skončit právě teď? U všech novinek jsem pro něco na způsob principu předběžné opatrnosti, počítat s tím, že to nemusí být tak "jednoduché" jak to vypadá. Nic se nemá přehánět, ale zase nebýt úplně zatvrzelý... Cyklus vědeckých revolucí a paradigmatu. Sice "antivaxeři" melou bludy, ale to neznamená, že budeme nálepkovat a umlčíme každého, kdo projeví nedůvěru.
Země je placatá a stvořil jí bůh.Kdo tvrdí něco jiného je kacíř.😀😀 Teď je kulatá a sice nevíme jak vznikla, ale už víme, že není placatá a nestvořil jí bůh.😀 Ovšem teorie velkého třesku je jen teorie a zhruba je to stejný nesmysl jako kdyby výbuchem vysoké pece vznikly třeba hodinky, pak auto a nakonec třeba i ten tank.😀 Očkovat se může nechat každý dle libosti a jsem rád, že je to jen a jen jeho rozhodnutí. 🙂 Pro mě to bude důvěryhodné tak za deset let.

assil
napsal(a):
Ale zas bůhví, vždyť co vím, vědci už i potvrdili, že geny přepisují i jen traumatické události.
to je zase úplně něco jiného. nejedná se o změnu dna jako takové, pořadí bází zůstává beze změny, jde o změnu exprese.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.75
napsal(a):
to je zase úplně něco jiného. nejedná se o změnu dna jako takové, pořadí bází zůstává beze změny, jde o změnu exprese.
Je to tak, zajímavé je, že epigentické změny vyvolané vnějšími vlivy jsou v mnoha případech dědičné a po několika generacích může dojit i ke genetické fixaci. A ejhle, to už jsme pomalu zpátky u lamarkismu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to tak, zajímavé je, že epigentické změny vyvolané vnějšími vlivy jsou v mnoha případech dědičné a po několika generacích může dojit i ke genetické fixaci. A ejhle, to už jsme pomalu zpátky u lamarkismu.
A taky v podstatě u karmy nebo podobných vysmívaných ezo..
Já sem jen písnu pokračování stomatologické telenovely:
Absolvovala jsem i krátkou dovolenou, bolest se rozšířila i na horní čelist a půlku hlavy. V té hrůze jsem tedy nasadila doporučovaná ATB. Vyžádala jsem si u mladé dr. intraorální snímek i OPG. To jsem pak rozeslala všem možným známým zubařům (i mimobrněnským). Prakticky všichni se shodli na tom, že zub je jasně indikován k extrakci. Snad jeden napsal, že zkusit ještě stomatochir. kliniku. Je tam i kompromitní jeden endodonticky ošetřený kanálek...(nezaplněný do úplného konce k.k.) No, v podstatě s Aulinem a ATB jsem tedy oddovolenkovala. A dnes se doslovně vecpala k mému dr. s miliónem dotazů a hlavně s žádostí o pomoc (do toho jsem neměla ještě zjištěno, zda by mi měl vrátit těch skoro 7 tis. Kč, pokud udělal nějakou chybu)...
Shrnuto: Můj zubař na mě působí nějak magicky. Na xy mých dotazů, zda mi hrozí sepse, nebo jiný závažný stav (což mi popisovali ostatní) mi řekl, že ASI ne (s jistotou to nemůže říct nikdo). Řekl, že odřízne provizorní korunku a vyčistí okolí zubu/inleje. Na to jsem mu řekla, že to nevydržím. Dal mi anestézku, ale ne mandibulárku, jen tzv. "malou an.". Odstraňování provizorní korunky párkrát zabolelo, ale dalo se to. Pak ještě UZV čistil okolí. No a propláchl chlorhexidinem. Závěr: Teď mám čekat dalších nejméně 14 dní, zda se situace zklidní. Na to jsem mu řekla, že čekat asi nevydržím...ale že to teda zkusím. Plus mám ještě krátce odjet, dle něj klidně můžu.
Takže okolí by řešilo radikálně, on ZATÍM konzervativně. Zda jde o periodontitidu, nelze jasně říct.
No, a ještě z mé strany padl dotaz, proč byla dána kovová inlej. Sdělil mi, že zub byl naprosto kompromitní (jinými slovy mně se urval celý úplně u dásně) a sklokeramika (nebo co to je za materiál), že by neudržela novou korunku. Jinak kov prý už dávno nepoužívá, jen takto ve výjimečných případech. Takže mu pro tuto chvíli věřím a musím doufat, že bude líp.
Jo, a projekce do horní čelisti a půlky hlavy může být od podráždění trigeminu.
Uf, omlouvám se - nějak jsem se potřebovala vypsat.

fikovnice
napsal(a):
Absolvovala jsem i krátkou dovolenou, bolest se rozšířila i na horní čelist a půlku hlavy. V té hrůze jsem tedy nasadila doporučovaná ATB. Vyžádala jsem si u mladé dr. intraorální snímek i OPG. To jsem pak rozeslala všem možným známým zubařům (i mimobrněnským). Prakticky všichni se shodli na tom, že zub je jasně indikován k extrakci. Snad jeden napsal, že zkusit ještě stomatochir. kliniku. Je tam i kompromitní jeden endodonticky ošetřený kanálek...(nezaplněný do úplného konce k.k.) No, v podstatě s Aulinem a ATB jsem tedy oddovolenkovala. A dnes se doslovně vecpala k mému dr. s miliónem dotazů a hlavně s žádostí o pomoc (do toho jsem neměla ještě zjištěno, zda by mi měl vrátit těch skoro 7 tis. Kč, pokud udělal nějakou chybu)...
Shrnuto: Můj zubař na mě působí nějak magicky. Na xy mých dotazů, zda mi hrozí sepse, nebo jiný závažný stav (což mi popisovali ostatní) mi řekl, že ASI ne (s jistotou to nemůže říct nikdo). Řekl, že odřízne provizorní korunku a vyčistí okolí zubu/inleje. Na to jsem mu řekla, že to nevydržím. Dal mi anestézku, ale ne mandibulárku, jen tzv. "malou an.". Odstraňování provizorní korunky párkrát zabolelo, ale dalo se to. Pak ještě UZV čistil okolí. No a propláchl chlorhexidinem. Závěr: Teď mám čekat dalších nejméně 14 dní, zda se situace zklidní. Na to jsem mu řekla, že čekat asi nevydržím...ale že to teda zkusím. Plus mám ještě krátce odjet, dle něj klidně můžu.
Takže okolí by řešilo radikálně, on ZATÍM konzervativně. Zda jde o periodontitidu, nelze jasně říct.
No, a ještě z mé strany padl dotaz, proč byla dána kovová inlej. Sdělil mi, že zub byl naprosto kompromitní (jinými slovy mně se urval celý úplně u dásně) a sklokeramika (nebo co to je za materiál), že by neudržela novou korunku. Jinak kov prý už dávno nepoužívá, jen takto ve výjimečných případech. Takže mu pro tuto chvíli věřím a musím doufat, že bude líp.
Já to ani nechci komentovat, jen to čtu, tak mě rozbolely všechny zuby. Když si to představím, tak jdou na mě mdloby a to nejsem typ člověka, co by se bál zubaře.
Jani drž se a ať je to co nejdřív za tebou.

fikovnice
napsal(a):
Panebože, já bych toho zubaře asi uškrtila. Jani, fakt neblbni, přece nebudeš trpět další měsíc, ten zub musí ven.
napsal(a):
Panebože, já bych toho zubaře asi uškrtila. Jani, fakt neblbni, přece nebudeš trpět další měsíc, ten zub musí ven.
Ali, strašně se to bojím napsat: Ale dnešek je bolest snesitelná - po sundání toho provizoria! Respektive, v minul. dnech jsem obrazně lezla po zdi a dnešek se toto fakt neděje.
Já nemůžu být bez zubů (vedle mi chybou otřesné mladé dr. chybí šestka, proto ten urputný boj o tento zub), je to prostě snaha o záchranu té sedmičky, takže já to vítám, že je to teď tak, jak to je... Já jsem po dnešku fakt nastavená jinak - vůči mému dr. Kde byla pravda, se teprve ukáže.
A "Sardullah" MOC díky za přání!
Edit: Prostě si po dnešku nemyslím, že on chyboval... Jak se se vším popasuje moje čelist, potažmo můj organismus, se holt uvidí.
Už se z viru stalo kecací téma tak také trochu zaplevelím.
Vy které pěstujete kytičky - jarní primuli jsem koupila psovi na hrob a nijak nepřesadila z původního kelímku. Většinou je po jaru vyhazuju uschlé. Tenhle vydržel a dokonce teď rozkvetl. Tak se ptám jestli je to vůbec možné aby znovu vykvetl a v létě?
A přidám k tomu jen to že rozkvetl 9.8. tedy den kdy před 4 lety bylo rozhodnuto že ho máme nechat uspat.
Asi jsem praštěná ale vnímám to jako pozdrav ze záhrobí. Klidně se smějte.
A pěkný víkend vám všem i vašim hafíkům.
GAELLE
napsal(a):
Vy které pěstujete kytičky - jarní primuli jsem koupila psovi na hrob a nijak nepřesadila z původního kelímku. Většinou je po jaru vyhazuju uschlé. Tenhle vydržel a dokonce teď rozkvetl. Tak se ptám jestli je to vůbec možné aby znovu vykvetl a v létě?
A přidám k tomu jen to že rozkvetl 9.8. tedy den kdy před 4 lety bylo rozhodnuto že ho máme nechat uspat.
Tak já se určitě nesměju...
Nevyznám se vůbec ve flóře, ale v té jiné věci, kterou zmiňuješ, jsme na stejné notě.

GAELLE
napsal(a):
Dejte ho do země a pokvete na jaře znovu.

fikovnice
napsal(a):
Ali, strašně se to bojím napsat: Ale dnešek je bolest snesitelná - po sundání toho provizoria! Respektive, v minul. dnech jsem obrazně lezla po zdi a dnešek se toto fakt neděje.
Já nemůžu být bez zubů (vedle mi chybou otřesné mladé dr. chybí šestka, proto ten urputný boj o tento zub), je to prostě snaha o záchranu té sedmičky, takže já to vítám, že je to teď tak, jak to je... Já jsem po dnešku fakt nastavená jinak - vůči mému dr. Kde byla pravda, se teprve ukáže.
A "Sardullah" MOC díky za přání!
Edit: Prostě si po dnešku nemyslím, že on chyboval... Jak se se vším popasuje moje čelist, potažmo můj organismus, se holt uvidí.
Měly jste tu debatu i o příjmech zubařů. Neznám žádného, ale vím o jedné exmanželce, které platí zubař výživné na 2 děti: 40.000,-- na jedno.
napsal(a):
Měly jste tu debatu i o příjmech zubařů. Neznám žádného, ale vím o jedné exmanželce, které platí zubař výživné na 2 děti: 40.000,-- na jedno.
Jj, díky za info.
Ten můj má ceny hrozné...mám tedy zuby "poslepované" snad všechny = tím myslím plomby a nástavby - zásadně jen kompozitem, jen něco málo skloionomerem.
Ale jednak má špičkově vybavenou ordinaci.
A HLAVNĚ: Ta současná patálie - mě ten zub opět bolí o něco méně, už je to bez Aulinu (ihned zaklepávám )!
Otázka bude, co se stane, až tam nasadí novou korunku (protože teď mi tam trčí ta inlej a když na ni náhodou kousnu, tak to ještě bolí).
Mmch. ty ceny - psala jsem, že inlej stála necelých 7 tis. Kč. A korunka prý bude stát kolem devítky. Mluvila jsem s ním i o variantě implantátu, řekl mi, že bych musela mít dva. A to už jsem se raději na cenu neptala!
A ještě taková poznámka na okraj: Máme v rodině několik zubařů, nejstarší generace - dotyčný už zemřel, ale byl proslulý tím, že se snažil zub za každou cenu zachránit. Mladá generace - mám pocit, že snad rádi dělají extrakce nebo co . To, že mi tentokrát odhadem nejm. pět zubařů navrhlo extrakci jako jediné řešení (navíc urgentní) totiž není poprvé. I v minulosti, když jsem něco nejasného konzultovala s někým známým (a mladým), tak ihned - vytrhnout! S rodinou se nestýkám, ale vím, jaké trápení měla teta s "klapačkami".

fikovnice
napsal(a):
Jj, díky za info.
Ten můj má ceny hrozné...mám tedy zuby "poslepované" snad všechny = tím myslím plomby a nástavby - zásadně jen kompozitem, jen něco málo skloionomerem.
Ale jednak má špičkově vybavenou ordinaci.
A HLAVNĚ: Ta současná patálie - mě ten zub opět bolí o něco méně, už je to bez Aulinu (ihned zaklepávám )!
Otázka bude, co se stane, až tam nasadí novou korunku (protože teď mi tam trčí ta inlej a když na ni náhodou kousnu, tak to ještě bolí).
Mmch. ty ceny - psala jsem, že inlej stála necelých 7 tis. Kč. A korunka prý bude stát kolem devítky. Mluvila jsem s ním i o variantě implantátu, řekl mi, že bych musela mít dva. A to už jsem se raději na cenu neptala!
A ještě taková poznámka na okraj: Máme v rodině několik zubařů, nejstarší generace - dotyčný už zemřel, ale byl proslulý tím, že se snažil zub za každou cenu zachránit. Mladá generace - mám pocit, že snad rádi dělají extrakce nebo co . To, že mi tentokrát odhadem nejm. pět zubařů navrhlo extrakci jako jediné řešení (navíc urgentní) totiž není poprvé. I v minulosti, když jsem něco nejasného konzultovala s někým známým (a mladým), tak ihned - vytrhnout! S rodinou se nestýkám, ale vím, jaké trápení měla teta s "klapačkami".
Já tomu vůbec nerozumím, ale po vytrženém zubu lze snad dát implantát. Je otázka, co na to pak čelist. Tak možná už s tím nová generace zubařů počítá.
napsal(a):
Já tomu vůbec nerozumím, ale po vytrženém zubu lze snad dát implantát. Je otázka, co na to pak čelist. Tak možná už s tím nová generace zubařů počítá.
Mně chybí sedmička a šestka vlevo dole, Mám můstek který drží na osmičce. Bohužel tím jdou do háje sousedící dva zuby které se předtím musely obrousit.
Můstek mám zlatý a mám ho v puse 22 let.
A letos vytržená šestka vpravo nahoře. Nijak mi to nevadí, není to vidět. Akorát jsem musela kvůli tomu do Prahy na Karlák v době největší vlny covidu.
Implantát je drahá sranda, do něj bych šla v případě ztráty předních zubů.

GAELLE
napsal(a):
Mně chybí sedmička a šestka vlevo dole, Mám můstek který drží na osmičce. Bohužel tím jdou do háje sousedící dva zuby které se předtím musely obrousit.
Můstek mám zlatý a mám ho v puse 22 let.
A letos vytržená šestka vpravo nahoře. Nijak mi to nevadí, není to vidět. Akorát jsem musela kvůli tomu do Prahy na Karlák v době největší vlny covidu.
Implantát je drahá sranda, do něj bych šla v případě ztráty předních zubů.
He, mám to podobně. Vlevo dole chybí 5,6,7 a vpravo nahoře 6, 7.
napsal(a):
He, mám to podobně. Vlevo dole chybí 5,6,7 a vpravo nahoře 6, 7.
A náhrada? Kamarád měl nějaké nasazovací na drátky byl to děs.
A táta míval klapačky věčně mu to padalo i přes všechny ty prášky a "lepidla"
Matka umřela v 80 neměla jedinou korunku ani můstek.
Ale bohužel jsem po ní zdědila hrozné zuby, mezi předníma jedničkama velká mezera.
Tehdy rovnátka moc nefrčela a ta by to stejně nespravila.
Něco jako Madona ale asi 3x taková mezera
napsal(a):
Myslím si totéž.
Bohužel ale asi nepočítají s tím, že pro běžného člověka dát 35 tis. Kč za jeden implantát prostě není bagatelní částka!
No, jinak ne vždy lze implantát aplikovat. Musí se udělat CT, zjistit jak je na tom čelist, zda není ústup kostní tkáně, jaká je denzita kosti, co sousední zuby atd.
fikovnice
napsal(a):
Myslím si totéž.
Bohužel ale asi nepočítají s tím, že pro běžného člověka dát 35 tis. Kč za jeden implantát prostě není bagatelní částka!
No, jinak ne vždy lze implantát aplikovat. Musí se udělat CT, zjistit jak je na tom čelist, zda není ústup kostní tkáně, jaká je denzita kosti, co sousední zuby atd.
Zubařka říkala že kost se nechá nějak doplnit.
Na hotelu manželka ředitele měla plný počet zubů na implantátech.
První byly testy na alergii měla nějaké náplasti na zádech a nesměla si to mýt.
Ale to je tak před 20 lety. Dnes už je to možná jinak.
Stálo to tehdy asi 150 tis. Nevím kolik by to bylo dnes.
Dokud jsou to zuby které nejsou vidět tak to neřeším.
Protože mám paradentozu čekám kdy přijdu o spodní jedničky :(
GAELLE
napsal(a):
Jo, dávají se tam výplně...ale kdyby byl ústup kosti velký, tak už to nejde. Počítám, že těch 35k v Brně za jeden implantát je střízlivý odhad...
GAELLE
napsal(a):
A těch 150k mi vychází na nějakých 5 tis. Kč za jeden implantát. To je už bohužel hudba minulosti.
Přátelé!
Pár z vás jsem to napsala soukromě, ale tak si říkám, že když už jsem tu otevřela mé stomatologické peklo, tak napíšu pokračování.
Zub stále mám - tedy kořen s kořenovou inlejí...
A teď to, co se opravdu šíleně bojím zakřiknout, takže zaklepávám.....o zubu stran bolesti už nevím!!! Když jím zakývu (tedy tou trčící inlejí), tak to ještě zabolí, i proto nevím, zda to vše bude mít šťastný konec...
Ale já opravdu mému zubaři věřím patrně nejvíc ze všech mých dr. a nazývám jej mágem!
Kdybych tehdy dala na rady všech mých známých zubařů, byl by zub již asi 10x vytržen.
Já sama to snad považuji i za něco mezi nebem a zemí, ptž jsem ani já nevěřila, že je zub zachránitelný...a že mě přestane bolet.
Není zdaleko vyhráno, ale psala jsem to někomu soukromě...a teď jsem se rozhodla to napsat i veřejně sem.