Sousedům vadí naši psi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Klarosmesaros

14.6.2020 13:05
Klarosmesaros

XXX.XXX.101.216

Dobrý den, je to pro naši rodinu a věřím, že i pro sousedy velmi nepříjemné, když jsou na zahradě, tak na ně štěkají naši psi. Jinak na nikoho jiného neštěkají. Zahradu máme oplocenou naším plotem, ale bohužel jsou na něm po tolika letech vidět známky opotřebení. Přes to si hned u plotu sousedka udělala záhonek, naschvál psům nadává,její děcka okolo hodně lítají, buší do pletiva, jezdí okolo na kole i 10x po sobě.Jen aby ty psy ještě víc vyhecovali ke štěkotu. Sousedka schválně ryje rýčem do základů plotu,aby se psi mohli podhrabat. Pořád chodí a stěžuje si, jak na ni psi štěkají. Jako kompromis jí manžel nabídl aby se přišli spolu skamaradit. Ihned to zavrhla. Já už nevím, co máme dělat? Každý týden chodíme a kontrolujeme plot,aby k nim psi nemohli. Teď navíc si jich sousedka začala natáčet jak na ni štěkají.Stojí hned u plotu a natáčí si je. Je to normální? Co tím chce docílit? Jak se proti tomu můžeme bránit? Když začnou štěkat, okamžitě je voláme do domu.Ale to bohužel nemůžeme dělat, když jsme oba v práci. Už jsme z této situace zoufalí. Pokutu samozřejmě nechceme dostat a nechceme ani dávat pryč psy.

14.6.2020 13:12
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Postav třeba zeď, žal se krásně vstřebá, začni s tím hned teď.
Hm, asi blbý .... tak nic.

14.6.2020 13:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Postav třeba zeď, žal se krásně vstřebá, začni s tím hned teď.
Hm, asi blbý .... tak nic.

Jj, postavit pořádný plot nebo kotec je moc náročný, a stojí to prachy...🤫

14.6.2020 13:32
impact

XXX.XXX.97.145

Pokud nejste schopni psům vysvětlit, že mají sousedy ignorovat, buď postavte zeď a nebo je zavřete do baráku. Fakt nechápu, proč bych si musela rýt v záhonku za mohutného povzbuzování sousedovic psů.

Klarosmesaros

14.6.2020 14:26
Klarosmesaros

XXX.XXX.101.216

Kromě stavení zdí,protože ta by nás při takové rozloze zahrady vyšla na 300 tis.nemá někdo další nějaký nápad? Jo a podotýkám, že sousedka věděla o těch psech ještě dřív, než si tam založila záhonek. Zkoušeli jsme dát na plot zelenou plachtu,ale tu pes rozerval.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2020 14:33

Možná by stačilo před plot natáhnout elektriku.

14.6.2020 14:33
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Klarosmesaros napsal(a):
Kromě stavení zdí,protože ta by nás při takové rozloze zahrady vyšla na 300 tis.nemá někdo další nějaký nápad? Jo a podotýkám, že sousedka věděla o těch psech ještě dřív, než si tam založila záhonek. Zkoušeli jsme dát na plot zelenou plachtu,ale tu pes rozerval.

A co dřevěné panely? U nás se prodávají kolem 12 Euro a hodně sousedů je má kolem zahrad, protože v Bavorsku nesmí být plot vyšší než 80 cm.

https://www.obi.de/sichtschutzzaeune/sichtschutzzaun-element-gruen-druckimpraegniert-100-cm-x-180-cm/p/8416638

14.6.2020 14:36

PumaCZ napsal(a):
A co dřevěné panely? U nás se prodávají kolem 12 Euro a hodně sousedů je má kolem zahrad, protože v Bavorsku nesmí být plot vyšší než 80 cm.

https://www.obi.de/sichtschutzzaeune/sichtschutzzaun-element-gruen-druckimpraegniert-100-cm-x-180-cm/p/8416638

Dřevěné panely jsou pěkné, ale jak to dělají s velkými psy za plotem 80 cm vysokým ?

14.6.2020 14:39
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Klarosmesaros napsal(a):

Můžete zkusit ještě rákosovou zástěnu přidrátovat na plot, když psi servou zelenou plachtu z vaší strany, tak koupit a po dohodě zkusit instalovat ze strany sousedů?

Případně koupit na pile prkna nebo "okory" a prostě plot omlátit dřevem. Koupit hotový betonový plot- pár dílů?

Nebo udělat psům výběh v jiné části zahrady?

Štěkající pes je fakt na palici, měli jsme takového vytrvalého vyštěkávače hned pod okny ložnice, manžel si to po noční fakt užíval... naštěstí se stačilo sousedům zmínit a už je pár měsíců klid, případně ho po pár štěcích hned volají .

14.6.2020 14:43
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Nepochybně by stačilo psa hned v počátku důrazně okřiknout.
Už při prvním štěkání a nenechat ten zlozvyk rozvinout
a pak ještě zdvojnásobit druhým psem.
Že si má hlídat svoje, co je za plotem není jeho starost
mu evidentně nikdo nevysvětlil.

14.6.2020 14:45
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dřevěné panely jsou pěkné, ale jak to dělají s velkými psy za plotem 80 cm vysokým ?

Buď za plotem nejsou vůbec, nebo si lidé právě postaví před plot různé panely, nebo je jim to jedno a psa mají i za nízkým plotem.

My máme momentálně udělané nové ploty 180cm vysoké na hranicích se sousedy (ani to není dovoleno, ale domluvili jsme se s každým ze sousedů, kteří pro nás naštěstí měli pochopení) a pozemek máme rozpůlený na přední část s miniplůtkem a zadní s pořádným plotem + zelenou folií, aby pes zbytečně nereagoval na kočky sousedů. Na sousedy naštěstí nereaguje, maximálně jim jde přinést hračku :))

14.6.2020 14:48
Terven

XXX.XXX.110.191

Klarosmesaros napsal(a):

Tak prostě pokud je zahrada veliká, byl by problém ji rozdělit a psy do části, která sousedí se sousedy nepustit?

14.6.2020 14:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mají je vychované?

14.6.2020 14:55

"Jo a podotýkám, že sousedka věděla o těch psech ještě dřív, než si tam založila záhonek."

Především začněte hledat chybu u sebe a ne u sousedů. Opravdu mají právo využívat celou zahradu, bez ohledu na vaše psy. Pokd se nedokážete dohodnout {/i }jinak.

14.6.2020 14:58
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

lesnížínka napsal(a):
Mají je vychované?

Tak to byl dobrý vtip :D

14.6.2020 15:05

Klarosmesaros napsal(a):

Já osobně bych zasadila podél plotu živý plot. Ono to sice bude chvilku trvat, ale pak nejenže to oddělí od sousedů opticky, ale zároveň už se následně pesani nebudou pohybovat ani těsně u plotu, protože tam bude rostlinstvo. Třeba ptačí zob nebo teď je dost moderní bobkovišeň...někdo vysází túje

Já jsem třeba dávala na stávající plot takové ty plné plotové dílce, bylo třeba ho zvýšit a zneprůhlednit. Teď už máme se sousedama novej, ale takový klasický plaňkový (stavěli sousedi) a i když tam jsou mezery minimální, tak tam jsou, oni mají takového "živějšího" synátora, pesani se z toho mohli zbláznit, takže tam taky budu vysazovat nějakou vegetaci.
Teď mám dokonce momentálně část zahrady oddělenou, tak aby tam pesani nemohli, protože nechci, aby se nedejbože moje nové štěně naučilo od mého starého psa bláznit kolem plotu a feňule zatím na nějaký vejskání nereaguje.

Takže i to je řešení, postavit zatím psům provizorní výběh, kde budou po dobu vaší nepřítomnosti doma, určitě levnější řešení...nějakej sloupek, nějaký pletivo....

14.6.2020 15:07
impact

XXX.XXX.97.145

Klarosmesaros napsal(a):

Jakože by si kvůli Vašim psům mohla udělat záhonek jen na opačné straně SVOJÍ zahrady? No vy budete asi taky sousedi za všechny peníze. 😆

14.6.2020 15:12

PumaCZ napsal(a):

A jak to tedy mají, že nepřeskakují plot 80 cm vysoký?

14.6.2020 15:24
Terven

XXX.XXX.110.191

Já osobně bych zasadila podél plotu živý plot. Ono to sice bude chvilku trvat, ale pak nejenže to oddělí od sousedů opticky, ale zároveň už se následně pesani nebudou pohybovat ani těsně u plotu, protože tam bude rostlinstvo. Třeba ptačí zob nebo teď je dost moderní bobkovišeň...někdo vysází túje

Já jsem třeba dávala na stávající plot takové ty plné plotové dílce, bylo třeba ho zvýšit a zneprůhlednit. Teď už máme se sousedama novej, ale takový klasický plaňkový (stavěli sousedi) a i když tam jsou mezery minimální, tak tam jsou, oni mají takového "živějšího" synátora, pesani se z toho mohli zbláznit, takže tam taky budu vysazovat nějakou vegetaci.
Teď mám dokonce momentálně část zahrady oddělenou, tak aby tam pesani nemohli, protože nechci, aby se nedejbože moje nové štěně naučilo od mého starého psa bláznit kolem plotu a feňule zatím na nějaký vejskání nereaguje.

Takže i to je řešení, postavit zatím psům provizorní výběh, kde budou po dobu vaší nepřítomnosti doma, určitě levnější řešení...nějakej sloupek, nějaký pletivo....

Podle toho, co zadavatelka píše, by možná psi živej plot zničili než by stačil dorůst do stavu, aby plnil funkci. Takže by to stejně znamenalo psy oddělit.
Mně pořád není jasný, proč je na veliké zahradě problém vyčlenit prostor, kam psi nesmějí a naopak...proč je problém ten kotec anebo po dobu nepřítomnosti majitelů mít psy v baráku, třeba v chodbě.
Nejde jenom o blaho sousedky, jde i o bezpečí psů. Jestli je nenávidí, může jim přes plot cokoliv hodit, jakkoli ublížit - nebyla bych schopná odejít do práce a psy tam takto nechat. A pokud je plot ve stavu, kdy díra k sousedům není vyloučená, nemohou se dostat stejným způsobem třeba i ven?

14.6.2020 15:32

Nezlobte se, ale Vám by, zdá se, trochu pokory také neuškodilo. Nevím, proč by se Vaši sousedi měli ve využívání své (!) zahrady omezovat. Buď psy vychovejte, mechanicky jim zabraňte dělat nežádoucí činnost (vyčleňte jim jiný kus zahrady nebo investujte 300 tisíc do nového plotu) nebo je tam prostě nepouštějte. Buďte k sousedům trochu ohleduplná, pro ně tento stav asi také není žádné terno. Musí to být dost o nervy, pokud jim při každé činnosti “asistují” Vaši hluční psi. Težko po nich můžete chtít, aby přestali chodit na zahradu proto, že vy jste si pořídila dva psy a nechala je na zahradě bez jasně daných pravidel.

14.6.2020 15:37

Terven napsal(a):
Podle toho, co zadavatelka píše, by možná psi živej plot zničili než by stačil dorůst do stavu, aby plnil funkci. Takže by to stejně znamenalo psy oddělit.
Mně pořád není jasný, proč je na veliké zahradě problém vyčlenit prostor, kam psi nesmějí a naopak...proč je problém ten kotec anebo po dobu nepřítomnosti majitelů mít psy v baráku, třeba v chodbě.
Nejde jenom o blaho sousedky, jde i o bezpečí psů. Jestli je nenávidí, může jim přes plot cokoliv hodit, jakkoli ublížit - nebyla bych schopná odejít do práce a psy tam takto nechat. A pokud je plot ve stavu, kdy díra k sousedům není vyloučená, nemohou se dostat stejným způsobem třeba i ven?

No já osobně bych teda taky vyčlenila část zahrady, alespoň než by vyrostl ten živý plot.
Pesani jsou venku, takže předpokládám, že mají někde zázemí, boudu nebo nějakej přístřešek a nemyslím si, že je takový problém jak fyzicky, tak finančně, postavit výběh. Vždyť může být i větší, nemusí to být 3x3 metry...klidně 5x10 pokud je zahrada velká, tak by to neměl být problém.
A přesně jak píšete, když nebudu brát v potaz nějakou ohleduplnost vůči sousedům, tak abych já byla v klidu jestli sousedi psy zbytečně nedráždí nebo jim nedělají nějakou jinou neplechu.

14.6.2020 16:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

PumaCZ napsal(a):

Proč? Mě psi nezdrhali zu pozemku, ani když měli x let díru v plotě, kterou k nám chodili ostatní psi ze sousedství na návštěvu. Sousedi můžou přijet na pole a dělat tam cokoliv, klidně tam mít svého psa a můj pes nebude stát a vztekle na ně řvát. Pokud by to přeci jen udělal, okamžitě bych ho odtáhnula pryč. Já vím, zadavatelka psala, když jsou třeba v práci. Já třeba z kamer vím, že to nedělali ani když jsme nebyli doma. Když se něco vedle děje štěknou, aby jsme věděli, ale tím to končí. Nevím, co má zadavatelka za psy, ale chtělo by to cvičit poslušnost a správné chování a to intenzivně.

Klarosmesaros

14.6.2020 18:15
Klarosmesaros

XXX.XXX.101.216

Oni si tlamu nevyštěkávají furt.jen když jsou sousedi na zahradě těsně u plotu.jinak mají sousedy na salámu. Ono ty panely nebude špatný nápad. Asi to tak uďělame. Domluvit se s nima nedomluvime. Takže musíme něco udělat z naší strany. Díky za typy

14.6.2020 18:29
impact

XXX.XXX.97.145

Možná byste mohli sousedům zainvestovat do elektrického ohradníku, aby se ke svému plotu nepřibližovali. Když s nimi teda není domluva.

14.6.2020 18:33

Klarosmesaros napsal(a):
Oni si tlamu nevyštěkávají furt.jen když jsou sousedi na zahradě těsně u plotu.jinak mají sousedy na salámu. Ono ty panely nebude špatný nápad. Asi to tak uďělame. Domluvit se s nima nedomluvime. Takže musíme něco udělat z naší strany. Díky za typy

Jo tak moji pesani takhle vyštěkávali sousedku, když si u plotu plela skalku. Dle mého jim přišlo prostě podezřelý, že přijde k plotu, a pak se tam sehne a začne něco kutat. To jsem psy musela vzít vždycky dom, protože když už jsem je uklidnila, tak se sousedka zvedla, aby si narovnala záda a zase se ohnula.
Nebo se předníma opřeli o plot, aby viděli, co se děje.

Tak jsem si na svém pozemku postavila svůj vlastní, jen obyč pletivo, ale vyšší, než stávající plot a na něj je puštěnej břečťan...ještě to není zarostlý komplet, ale myslím, že příští rok už to bude ok.

No a ten samý problém mi nastal v jiné části zahrady, kam pesani momentálně nemají přístup. Tam zrušili starý plaňkový a udělali takový "co dům dal" nějaký vlnitý plech, nějaké kari sítě, problém je v tom, že je strašně nízkej, jako pes už je starej, ten už to nepřeskočí, ale i tak když si stoupne na zadní, tak tlamou dosáhne dost daleko, ale malá až povyroste, tak by ten plot klidně přeskočit mohla, takže i tam budu stavět vedle jejího svůj, podstatně vyšší a bytelnější.

Ono ať už je to se sousedy jakkoliv, tak zodpovědnost za to, aby byli sousedi v bezpečí.....protože nemám psy andílky a nikdy nevím, co se jim v hlavinkách urodí...a aby moji pesani, co nejmíň rušili, to znamená i to vyštěkávání, je tak nějak na mě, já jsem majitel psa moje zodpovědnost.

15.6.2020 10:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Proč? Mě psi nezdrhali zu pozemku, ani když měli x let díru v plotě, kterou k nám chodili ostatní psi ze sousedství na návštěvu. Sousedi můžou přijet na pole a dělat tam cokoliv, klidně tam mít svého psa a můj pes nebude stát a vztekle na ně řvát. Pokud by to přeci jen udělal, okamžitě bych ho odtáhnula pryč. Já vím, zadavatelka psala, když jsou třeba v práci. Já třeba z kamer vím, že to nedělali ani když jsme nebyli doma. Když se něco vedle děje štěknou, aby jsme věděli, ale tím to končí. Nevím, co má zadavatelka za psy, ale chtělo by to cvičit poslušnost a správné chování a to intenzivně.

Nezlobte se, ale tohle bude i tak trochu o plemenu a povaze psa, ne jen o výchově . Samojed asi není hlídač, tak na lidi za plotem řvát nebude. Ale nějakej "hlídací" pes třeba jo, a to může být vychovanej jak chce. Bavím se teda o tom, když je na zahradě sám. Když tam s ním někdo je, tak si ho může usměrnit.

Mě třeba pes na lidi za plotem řvát bude - hlídá. A u nás navíc ani není běžné, že by někdo za plotem byl, jsme na vesnici a okolo plotu moc lidí nechodí. Ale když už někdo projde, tak pes štěká. Fena ne, fena se opře předníma packama o plot a celá se vrtí a čeká, že si ji konečně někdo všimne a že na ní aspoň promluví. A nemyslím si, že by to bylo tím, že fena je vychovaná a pes ne .

Edit.: jo ale na sousedy za plotem mi neštěká ani jeden pes . Protože to, že se tam pohybujou po zahradě je normální, i pes je na to zvyklej. Ale pokud jde soused třeba k plotu za námi, že něco chce, tak už je pes v pozoru.

15.6.2020 12:53
TyVed

XXX.XXX.191.167

Co zkusit postavit nějakou hradbu z prken v místě té skalky?To moc nestojí a dá se to udělat svépomocí.
Jinak tedy argumenty o výchově psa jsou opravdu u některých plemen mimo i argument, že se pes nemá starat o to, co je za plotem. Co když ten plot někdo třeba rozebírá? To si má pes sednout a počkat, až ten dotyčný proleze dovnitř? Nebo ukradne plot? I když chápu, že tahle popsaná situace k tomu svádí, že se každý postaví na stranu sousedů, tak mě zaráží, že se tady všechno řeší tak, jako kdyby zvířata neměla nejmenší nárok na své přirozené projevy, tedy pes na štěkání a člověk nesměl mít psa, aby to náhodou někoho neobtěžovalo. Začíná mi to hrubě připomínat situaci, kterou mi tuhle popisoval kamarád. Že prý je u nich ve vesnici problém mít slepice a kohouta, jelikož to nějaké sousedy, kteří se přistěhovali z města obtěžuje, slepice kvokají, kohout kokrhá.

15.6.2020 13:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

TyVed napsal(a):
Co zkusit postavit nějakou hradbu z prken v místě té skalky?To moc nestojí a dá se to udělat svépomocí.
Jinak tedy argumenty o výchově psa jsou opravdu u některých plemen mimo i argument, že se pes nemá starat o to, co je za plotem. Co když ten plot někdo třeba rozebírá? To si má pes sednout a počkat, až ten dotyčný proleze dovnitř? Nebo ukradne plot? I když chápu, že tahle popsaná situace k tomu svádí, že se každý postaví na stranu sousedů, tak mě zaráží, že se tady všechno řeší tak, jako kdyby zvířata neměla nejmenší nárok na své přirozené projevy, tedy pes na štěkání a člověk nesměl mít psa, aby to náhodou někoho neobtěžovalo. Začíná mi to hrubě připomínat situaci, kterou mi tuhle popisoval kamarád. Že prý je u nich ve vesnici problém mít slepice a kohouta, jelikož to nějaké sousedy, kteří se přistěhovali z města obtěžuje, slepice kvokají, kohout kokrhá.

No, ono to pro sousedy není určitě nic příjemného, když tam za plotem celou pracovní dobu majitelů ječí jejich 2 psi - tohle asi pochopí jen ten, kdo to zažil.
Když jsem ještě bydlela v bytě, a sloužila noční, tak bylo fakt super, když tam sousedce řval 9 hodin v kuse pes, a devastoval jí byt...

Ona přišla z práce, uvařila si kafe, a šla odpočívat, zatímco já po 3 hodinach trhaného spánku šla na další noční...

Tohle vydržíte den-dva, ale mít to denně to fakt nejde!

15.6.2020 13:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Samojed je špic a i když má lidi rád, celkem uštěkaný je, rád všechno komentuje. Já přece netvrdím, že nemá pes zaštěkat, když se něco děje. Od toho je to pes. Ale nebude mi hodinu v kuse štěkat na sousedku za plotem, která tam pleje. To se na mne nezlobte, ale to je o výchově. Řeknu mu: ano vidím, sousedka tam pracuje, ticho, stačí. Pokud je to pes, který ani na tohle neposlechne, tak na místo, ne? Opravdu to není o rozebírání plotu, to ať toho dotyčného klidně sežerou. I když: proletěl nám onehdá motorkář plotem a přistál v zahradě. Worka štěkal, štěkal do okna, štěkal hodně a dlouho. No nikomu se nechtělo zvednout z gauče a jít to zkontrolovat, mysleli jsme, že mu ježura ožírá kosti, nebo tam blbnou kočky. Ráno jsme zjistili, že nám chybí plotové pole...

Janae1

15.6.2020 13:30
Janae1

XXX.XXX.160.6

TyVed napsal(a):

Já jsem ke zvířectvu celkem tolerantní a navíc méme uřvané plemeno, ale poku by sousedů pes řval kdykoli se přiblížím plotu, tak by moje tolerance rychle skončila.

Dřív jsme měli vysloveně hlídací plemeno, HW, a ani ten neřval na vše za plotem. Současní psi jsou daleko uřvanější. Hlídání totiž neznamená vyštěkávat na vše.

15.6.2020 13:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Samojed je špic a i když má lidi rád, celkem uštěkaný je, rád všechno komentuje. Já přece netvrdím, že nemá pes zaštěkat, když se něco děje. Od toho je to pes. Ale nebude mi hodinu v kuse štěkat na sousedku za plotem, která tam pleje. To se na mne nezlobte, ale to je o výchově. Řeknu mu: ano vidím, sousedka tam pracuje, ticho, stačí. Pokud je to pes, který ani na tohle neposlechne, tak na místo, ne? Opravdu to není o rozebírání plotu, to ať toho dotyčného klidně sežerou. I když: proletěl nám onehdá motorkář plotem a přistál v zahradě. Worka štěkal, štěkal do okna, štěkal hodně a dlouho. No nikomu se nechtělo zvednout z gauče a jít to zkontrolovat, mysleli jsme, že mu ježura ožírá kosti, nebo tam blbnou kočky. Ráno jsme zjistili, že nám chybí plotové pole...

Ano, tohle o výchově je, to souhlasím. A myslím, že i zadavatelka psala, že pokud je někdo doma, tak to není problém a psa si zavolají. Problém to je, když doma nejsou a psi jsou tam sami. Ono se pes něco těžko odnaučuje v době, kdy tam nejsem. Tady bych viděla jako problém to, že už to psi asi mají zažité jako zlozvyk. V tom případě bych buď dala před plote něco, aby tam pes neviděl a nebo bych mu vyhradila určitou část pozemku, ze které s k plotu sousedům nedostane, ale to už tu někdo dávno psal. Myslím, že pokud tam ti psi budou nadále zůstávat sami a štěkat si jak chtějí, tak se to bude jen zhoršovat.

Jinak tamta reakce byla konkrétně na tuhle větu: Sousedi můžou přijet na pole a dělat tam cokoliv, klidně tam mít svého psa a můj pes nebude stát a vztekle na ně řvát.

Jo, v případě, kdy jste doma, tak to o výchově je, psa můžete okřiknout, poslat na místo, přivolat. Ale pokud doma nejste, tak si myslím, že na ty lidi na poli za plotem může řvát i vychovaný pes, který vyhodnocuje situace sám a hlídá.

Edit.: a další věc je ta, že paní psala, že sousedka psy i schválně provokuje, takže kdo ví, co tam dělá, když tam nikdo není. Asi bych se taky poptala ostatních lidí okolo, jak to vidí oni, jestli si to sousedka třeba taky trochu nezveličuje.

15.6.2020 13:49

TyVed napsal(a):

Dle mého je velký rozdíl, zda se bavíme o štěkání na náhodné kolemjdoucí nebo o štěkání na sousedy, vedle kterých ti psi žijí (většinou dlouhodobě v řádu let), několikrát denně je vidí a znají se. Zdá se mi normální, že pes zaštěká na někoho, kdo okolo plotu na ulici prochází - to je to "hlídání", ano, ale aby ječel na sousedy, ještě navíc třeba několik hodin v kuse (kvůli tomu, že sousedka pleje nebo děti jezdí na kole), to už mi tedy moc normální nepřijde a v roli souseda by mě to velmi obtěžovalo (máme v protějším domě/zahradě holomka, co vyštěkává celý den, někdy i část noci - po noční teda chuťovka, jak píše Inspektorka výše). Štěkání na sousedy tohoto kalibru pro mě není hlídání, ale hysterie. Myslím, že i pes by měl mít nějaké kritické myšlení a vyhodnotit, na co má smysl štěkat, a nač nikoli.

Ale každý k tomu přistupuje jinak. My nyní bydlíme v bytě, takže si o to víc sousedy předcházím a snažím se je sebou a svým psem neobtěžovat (= žít a nechat žít). Prvních několik měsíců jsem psa ve společných prostorách domu měla s náhubkem, aby se vzájemně se sousedy oťukali. Teď už vím, kdo si ho chce pohladit, a kdo má ze psů strach - toho zbytečně nestresuji, nezabředávám do hovoru, beru psa k noze tak, abych mezi ním a sousedem dělala fyzickou bariéru já a rychle odcházím. Štěkání na sousedy, zvuky na chodbě, zvonky nebo štěkání z balkonu na lidi a psy chodící dole po ulici neexistuje (ale museli jsme to samozřejmě několik týdnů trénovat, hlavně ty zvonky a balkon). A paradoxně je nyní v domě nejhlučnější sousedovic basenji.

15.6.2020 14:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Náš pes vždycky zaštěkal, když vyšli sousedé. Bral je už tak trochu za svoje a po psím je pozdravil. Pak už nevyštěkával.
A pokud toto zadavatelčini sousedi nechápali a reagovali nepřiměřeně, časem z docela normálního pozdravu mohli vypěstovat zlozvyk, se kterým se bojuje opravdu těžko.
Nevím, no. Takto od stolu se to špatně soudí. Každopádně toto (naschvál psům nadává,její děcka okolo hodně lítají, buší do pletiva, jezdí okolo na kole i 10x po sobě.Jen aby ty psy ještě víc vyhecovali ke štěkotu. Sousedka schválně ryje rýčem do základů plotu,aby se psi mohli podhrabat) za normální nepovažuju.
Pevný neprůhledný plot nebo nějaká zástěna budou nutností. I kdyby byli psi ještě za jedním plotem v separé výběhu, dokud na znepřátelenou sousedku uvidí a dokud je budou sousedčiny děti provokovat, stejně budou psi štěkat. Musí se zamezit už té provokaci, a to nejlépe půjde tou zástěnou. Nebo ten živý plot by taky šel, ale než vyroste, stejně tam ta zástěna bude muset být.

15.6.2020 14:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Ano, tohle o výchově je, to souhlasím. A myslím, že i zadavatelka psala, že pokud je někdo doma, tak to není problém a psa si zavolají. Problém to je, když doma nejsou a psi jsou tam sami. Ono se pes něco těžko odnaučuje v době, kdy tam nejsem. Tady bych viděla jako problém to, že už to psi asi mají zažité jako zlozvyk. V tom případě bych buď dala před plote něco, aby tam pes neviděl a nebo bych mu vyhradila určitou část pozemku, ze které s k plotu sousedům nedostane, ale to už tu někdo dávno psal. Myslím, že pokud tam ti psi budou nadále zůstávat sami a štěkat si jak chtějí, tak se to bude jen zhoršovat.

Jinak tamta reakce byla konkrétně na tuhle větu: Sousedi můžou přijet na pole a dělat tam cokoliv, klidně tam mít svého psa a můj pes nebude stát a vztekle na ně řvát.

Jo, v případě, kdy jste doma, tak to o výchově je, psa můžete okřiknout, poslat na místo, přivolat. Ale pokud doma nejste, tak si myslím, že na ty lidi na poli za plotem může řvát i vychovaný pes, který vyhodnocuje situace sám a hlídá.

Edit.: a další věc je ta, že paní psala, že sousedka psy i schválně provokuje, takže kdo ví, co tam dělá, když tam nikdo není. Asi bych se taky poptala ostatních lidí okolo, jak to vidí oni, jestli si to sousedka třeba taky trochu nezveličuje.

Však ano, pokud jsou sousedi ma.oři, kteří psy schválně provokujou a jak píše, natáčí reakce...to je jediná možnost psy někam oddělit na dobu, kdy nejsme doma. Já teda osobně bych si klidně k jejich plotu hodila druhý, ať už neprůhledný z planěk, nebo nějakých těch panelů, protože tohle vypadá, že se neurovná a spíš bude problém gradovat. A mezitím psy učila je ignorovat. Nevím jak, třeba když se sousedi schválně hlučně motají kolem plotu, zavolat si psy na druhou stranu zahrady, něco s nima hrát, něco co mají moc rádi, u nás to byl třeba fotbálek a schování(házení) balonu do kytek, aby ho museli hledat. Prostě: hezky ignoruješ sousedy, bude hra.

15.6.2020 14:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Náš pes vždycky zaštěkal, když vyšli sousedé. Bral je už tak trochu za svoje a po psím je pozdravil. Pak už nevyštěkával.
A pokud toto zadavatelčini sousedi nechápali a reagovali nepřiměřeně, časem z docela normálního pozdravu mohli vypěstovat zlozvyk, se kterým se bojuje opravdu těžko.
Nevím, no. Takto od stolu se to špatně soudí. Každopádně toto (naschvál psům nadává,její děcka okolo hodně lítají, buší do pletiva, jezdí okolo na kole i 10x po sobě.Jen aby ty psy ještě víc vyhecovali ke štěkotu. Sousedka schválně ryje rýčem do základů plotu,aby se psi mohli podhrabat) za normální nepovažuju.
Pevný neprůhledný plot nebo nějaká zástěna budou nutností. I kdyby byli psi ještě za jedním plotem v separé výběhu, dokud na znepřátelenou sousedku uvidí a dokud je budou sousedčiny děti provokovat, stejně budou psi štěkat. Musí se zamezit už té provokaci, a to nejlépe půjde tou zástěnou. Nebo ten živý plot by taky šel, ale než vyroste, stejně tam ta zástěna bude muset být.

No nevím - to by sousedka musela být úplně na hlavu, aby se snažila o podhrabání psu na pozemek, kde má děcka...

Ze stylu psaní zadavatelky mi spíš přijde, že problém je spíš na jejich konci přijímače, a myslela si, že jí na pejkařské diskuzi všichni politují, a společně si na sousedy zanadáváme, když jsme přece taky pejskaři...

15.6.2020 14:35
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No nevím - to by sousedka musela být úplně na hlavu, aby se snažila o podhrabání psu na pozemek, kde má děcka...

Ze stylu psaní zadavatelky mi spíš přijde, že problém je spíš na jejich konci přijímače, a myslela si, že jí na pejkařské diskuzi všichni politují, a společně si na sousedy zanadáváme, když jsme přece taky pejskaři...

Když já to znám z obou stran - taky jsem chodila na noční, tak jsem chtěla přes den trošku klidu, který jsem neměla, když sousedům hárala fena, a taky máme šílenou sousedku, která nás hnala před komisi, protože jsme jí údajně zabili strom (prořezávala ořešák a ten to neustál, tak za to asi nějak můžem my). Tak nepovažuju za vyloučené, že ta sousedka na hlavu skutečně je, stejně jako není vyloučené, že pochybila zadavatelka. A co se týče těch dětí, i hodné děti jsou stále děti, které občas prostě zlobí.
Tak či tak, jediné řešení je prostě zavřít psům tlamky, tudíž oddělit. Buďto přímo (vzít psy domů), nebo aspoň vizuálně (ať na sousedy nevidí).

16.6.2020 12:56
TyVed

XXX.XXX.106.23

Janae1 napsal(a):
Já jsem ke zvířectvu celkem tolerantní a navíc méme uřvané plemeno, ale poku by sousedů pes řval kdykoli se přiblížím plotu, tak by moje tolerance rychle skončila.

Dřív jsme měli vysloveně hlídací plemeno, HW, a ani ten neřval na vše za plotem. Současní psi jsou daleko uřvanější. Hlídání totiž neznamená vyštěkávat na vše.

No on ten pohled na hlídání bude člověk od člověka různý. Pes který není schopen sám nic vyřešit štěkat musí, jinak k ničemu není. Naši psi by třeba zcela potichu vyběhli naproti a nikoho nepustili přes nějakou pomyslnou čáru, kterou vnímají jako bezpečnou vzdálenost od našeho pozemku oni sami. Ozve se jedno štěknutí, protože hlídají každý na jiné straně a tím se svolají navzájem. Ke řvaní u plotu dochází jen proto, že okolo projíždějící kolař si třeba chytře opře kolo o naši bránu nebo někdo svého psa nechá, aby nám doběhl k plotu a tak podobně. Pak prostě řvou, protože nemůžou ze svého pohledu adekvátně zasáhnout a ta frustrace je moc velká.

Přidejte reakci

Přidat smajlík