Stafordšírský bulteriér s PP

Prodám Stafordšírského bulteriéra - Hledáme nový milující domov pro našeho...
11999 Kč
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Varaxi, pod vaši stížnost se podepisuji. Tuším, kam míří a proti navrhuji poslat na inspektora nějakého inspektora, aby ispekce prohlásila vrh za neprávem utajený, pročež budou zveřejněny detaily a fotografie. Této hrubé nespravedlnosti už musíme učinit přítrž!
A já myslela, že napíšeš:
"...aby ispekce prohlásila vrh za neprávem utajený, pročež budou štěněta zájemcům rozdána!"
janaa
napsal(a):
Krycí list vždy. Opakované krytí většinou problém nebývá, ale z chovatelského hlediska nedává moc smysl, a většinou stejná krytí opakují množky s PP,které kryjí tím,co mají doma (nebo má kámoška,je nejblíž atd.), čistě z finančních důvodů
Přesně tak, opakovaný krytí do chovu nepřináší vůbec nic, podle mě. A už vůbec ne, když tím dotyčným psem kryje skoro čtvrtina majitelů uchovněných fen a ještě nakryje všechny feny, který doma má. Tihleti majitelé si ani nezjišťují, jak jsou na tom se zdravím předkové krycího psa, stačí jim, že nejsou s fenou příbuzní do třetího kolena. A pak, až ten vrh nevyjde podle jejich představ, si ještě stěžují, jak je to "chovatelství" těžká práce.
Zrzavci
napsal(a):
No říkala jsem si, že napíšu zadavateli, že toho o chovu psů moc neví a pouští se do toho, ale pak jsem si všimla čísla za nickem a řekla si, že to zase bude o trollovi a nepsala nic.
A tak nemusí to být troll, laici většinou o byrokracii kolem chovu moc neví a ta opakovaná krytí psem co je doma jsou docela běžná. A já bych to ani nezatracovala, prostě jen zvyšují počet jedinců, ale to vzhledem k tomu, že většina jedinců do dalšího chovu vůbec nezasáhne, je úplně jedno. Takže když se narodí 3-4 vrhy sourozenců a do další chovu jde jeden dva, tak je to za mě OK.
napsal(a):
Přesně tak, opakovaný krytí do chovu nepřináší vůbec nic, podle mě. A už vůbec ne, když tím dotyčným psem kryje skoro čtvrtina majitelů uchovněných fen a ještě nakryje všechny feny, který doma má. Tihleti majitelé si ani nezjišťují, jak jsou na tom se zdravím předkové krycího psa, stačí jim, že nejsou s fenou příbuzní do třetího kolena. A pak, až ten vrh nevyjde podle jejich představ, si ještě stěžují, jak je to "chovatelství" těžká práce.
Pravda, tihle domácí psi mívají daleko míň vrhů než nějaký šampion, za který jede půlka republiky.
assil
napsal(a):
A tak nemusí to být troll, laici většinou o byrokracii kolem chovu moc neví a ta opakovaná krytí psem co je doma jsou docela běžná. A já bych to ani nezatracovala, prostě jen zvyšují počet jedinců, ale to vzhledem k tomu, že většina jedinců do dalšího chovu vůbec nezasáhne, je úplně jedno. Takže když se narodí 3-4 vrhy sourozenců a do další chovu jde jeden dva, tak je to za mě OK.
Hm, možná máš pravdu. Nejspíš teda. Ale prostě...... stejně mi to hlava nevezme, jakou dokáží mít někteří lidi představu, či spíš nepředstavu.
assil
napsal(a):
Pravda, tihle domácí psi mívají daleko míň vrhů než nějaký šampion, za který jede půlka republiky.
U GR je to trochu jinak a hlavně šampionát není zas tak těžký získat. Můj pes ho má taky.
assil
napsal(a):
No, ony ty opakovaný krytí hlavně nevychází - strašně moc vrhů z opakovaných krytí se prostě nepovede a to i zdravotně. Vlastně z těch, co znám opakovaný vrh nedostáhl kvalit toho prvního žádný a to myslím napříč plemeny. Samozřejmě u gaučáků a psů na zahraradě se to nepozná, protože se po nich nic nechce a nedělají se ani zdravotní testy, takže to vypadá na první pohled v pohodě.
Spojení opakují jen naivky v dobré víře a množitelé aby ušetřili.
A me se nechce verit, ze oba psi jsou po uchovnení, ne jen s PP
vsak jen to, ze je treba zapsat tu chovnost do PP znamena, ze jsem nejakou informaci o chovu uz nekde potkala, cetla. I u plemen, kde jsou minimalni pozadavky na to uchovneneni
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, ony ty opakovaný krytí hlavně nevychází - strašně moc vrhů z opakovaných krytí se prostě nepovede a to i zdravotně. Vlastně z těch, co znám opakovaný vrh nedostáhl kvalit toho prvního žádný a to myslím napříč plemeny. Samozřejmě u gaučáků a psů na zahraradě se to nepozná, protože se po nich nic nechce a nedělají se ani zdravotní testy, takže to vypadá na první pohled v pohodě.
a ze nekteri zustavaji verni svemu presvedceni, ze odchovaji neco lepsiho nez predchozi vrh i po 4. opakovanem spojeni
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já jsem dělala opakované spojení. První vrh se extrémně podařil. Druhy vrh má něco málo přes rok a všech 11 štěňat z opakovaného spojení vypadá velmi nadějně. Musím tedy říct, že polovina štěňat se prvnímu vrhu podobá, ale druhá půlka jsou zas nové typy (i když příbuznost proste nezapřou). Když se vrh fakt povede, nevidím důvod ho neopakovat jen kvůli tomu, že je trochu omezena genová diverzivita.
Dvorkové krytí to nebylo.
marushka
napsal(a):
Já jsem dělala opakované spojení. První vrh se extrémně podařil. Druhy vrh má něco málo přes rok a všech 11 štěňat z opakovaného spojení vypadá velmi nadějně. Musím tedy říct, že polovina štěňat se prvnímu vrhu podobá, ale druhá půlka jsou zas nové typy (i když příbuznost proste nezapřou). Když se vrh fakt povede, nevidím důvod ho neopakovat jen kvůli tomu, že je trochu omezena genová diverzivita.
Dvorkové krytí to nebylo.
Neopakovat vydařené spojení nemá vůbec ŽÁDNÉ logické a ani genetické opodstatnění (krom zúžení gen. variability u málo početných plemen). Pokud opakovaný vrh "se nepovede" značí jen to, že gen. kombinace byly jiné než u prvního spojení a také to klidně může dopadnout i obráceně.
PS. kdyby v genetice platilo, že každé opakované spojení je horší a horší,
tož by si měli i lidské matky asi opatřit pro každé dítě jiného "plemeníka"
Neříkám, že je to pravidlo, ale já mám jinou zkušenost a to i při opakování mimořádně úspěšných zahraničních krytí. Probírala jsem to kdysi naší tehdejší PCH - opravdu zkušenou a uznávanou chovatelkou a rozhodčí MVDr. Brožovou a ta to taky potvrdila.
Vezmu jeden příklad za všechny (můžu jmenovat opravdu hodně případů):
Dobrmani vrh "A" G.D. po Jivago van het Wantij - totální pecka jak v exteriéru, tak zdraví i povaze (štěňat bylo tuším 10)
Vrh "B" - úplně jiný zvířata, labilní povahy a půlka vrhu měla dysplazie vyšších stupňů. Prostě průser!
vrh "C" už byly úplný jebky a povaha taky mizerná.
Přitom chovatelka dělala pro ty psy maximum a kryla super fenu top plemeníkem ...
lupus4
napsal(a):
Neopakovat vydařené spojení nemá vůbec ŽÁDNÉ logické a ani genetické opodstatnění (krom zúžení gen. variability u málo početných plemen). Pokud opakovaný vrh "se nepovede" značí jen to, že gen. kombinace byly jiné než u prvního spojení a také to klidně může dopadnout i obráceně.
Nechci se tady hádat, ale já mám zkušenost jinou a opakovaná spojení z tohoto důvodu dost sleduju. Jinak bych bez váhání zopakovala třeba můj velice úspěšný vrh B😉
lupus4
napsal(a):
"tož by si měli i lidské matky asi opatřit pro každé dítě jiného "plemeníka" "
u lidi nevadi, ze jedno dite je vysoky, hubeny, blondaty hudebni genius a druhemu, hnedovlasemu strednimu svalovci - jde zase fotbal
ale jo, porad to jsou deti jedne krve...
Ale já nerozporuju, že budou jiný, variabilita a kombinace genů je tak velká, že bude každý trochu "jinačí" . Takže opakované spojení klidně může být i o hodně lepší, nebo taky daleko horší.
Já opakoval 2 spojení 2x. U prvního byly oba vrhy jak přes kopírák, vzhledově i pracovně. U druhýho byly stejný jen typově a pracovně , ale třeba barevně - srst i oči se nakombinovaly úpně jinak. Když byli vedle sebe, tak by nikdo neřekl, že jsou sourozenci.
Prostě volná kombinovatelnost genů.
variabilita a kombinace genů je tak velká, že bude každý trochu "jinačí"
kdyz jednou vyjde teda top vrh -povahove, exterierove, vykonostne - jake je sance ze i podruhe to bude vsestranne top? Spis mensi, nez vetsi.
to je totiz ono - jsou hranice, ktere uz nejde prelezt a vysplhat jeste vyse....
ano, priroda je mocna -tady se hraje na pravdepodobnost
kdyz jednou vyjde teda top vrh -povahove, exterierove, vykonostne - jake je sance ze i podruhe to bude vsestranne top? Spis mensi, nez vetsi.
ale vy ani nemůžete vědět, jestli podruhé to nebude ještě víc top, co když ten první byl "jen" výbornej , ale třeba to vyjde až TOP po 3? po 4?
lupus4
napsal(a):
ale vy ani nemůžete vědět, jestli podruhé to nebude ještě víc top, co když ten první byl "jen" výbornej , ale třeba to vyjde až TOP po 3? po 4?
Nevýjde😊
lupus4
napsal(a):
jsou i meritelne vlastnosti u psu. daji se porovnavat a ne, nejde to zlepsit.
Me to neprijde jako uplne zcestny nazor.
Dalsi nazory totiz jsou, ze nekdy je prinosnejsi TOP zvire kryt "prumernym" ( v uvozovkach), nez dalsim super-truper top. A nez opakovat spojeni, radeji pouzit treba vrhoveho bratra atd.
Cest do Rima je mnoho. Vic k tomu asi nemam.
napsal(a):
"tož by si měli i lidské matky asi opatřit pro každé dítě jiného "plemeníka" "
u lidi nevadi, ze jedno dite je vysoky, hubeny, blondaty hudebni genius a druhemu, hnedovlasemu strednimu svalovci - jde zase fotbal
ale jo, porad to jsou deti jedne krve...
Jj, přesně, a u dětí ani neva, že ten z "opakovaného spojení" musí nosit rovnátka, je o hlavu menší než brácha, nebo mu nejde matika ...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, přesně, a u dětí ani neva, že ten z "opakovaného spojení" musí nosit rovnátka, je o hlavu menší než brácha, nebo mu nejde matika ...
Ty bláho, to je zajímavá úvaha. Znám jednu rodinu, nejstarší dcera krása, chytrá, dělá zdravou a sporty, druhá dcera, krásná, dělá sporty, poslední kluk, bojínek, ve škole nic moc a na sporty taky není. Já jsem jedináček a děti mám úžasné, jen nemaj stejného otce 😂
napsal(a):
variabilita a kombinace genů je tak velká, že bude každý trochu "jinačí"
to je totiz ono - jsou hranice, ktere uz nejde prelezt a vysplhat jeste vyse....
ano, priroda je mocna -tady se hraje na pravdepodobnost
Já osobně úplně nesouhlasím s tím že opakování spojení by bylo jen praktikou množek, a i když se opakuje spojení a třeba nejsou zvířata z druhého vrhu úplně top tak můžou být lepší než cokoliv jiného.
Třeba u mého plemene jeden z top psů za posledních 30 let, který v 9 letech vyhrál speciálku, top plemeník je z opakovaného spojení.
Úplně zcestná úvaha , tomu vajíčku a spermii je úplně "jedno" (a genetické informaci v nich přenášených) co se dálo v minulém oplodnění.
To , že se neopakují "nepovedená" spojení, neznamená, že by právě v x tém opakování nevyšel "top" jedinec.(Pokud teda nejde o rodiče kryplíky).
Zapojte zdravý rozum.
lupus4
napsal(a):
Úplně zcestná úvaha , tomu vajíčku a spermii je úplně "jedno" (a genetické informaci v nich přenášených) co se dálo v minulém oplodnění.
To , že se neopakují "nepovedená" spojení, neznamená, že by právě v x tém opakování nevyšel "top" jedinec.(Pokud teda nejde o rodiče kryplíky).
Zapojte zdravý rozum.
No, ono to prý tomu vajíčku a spermii právě vůbec jedno není - když jsem se už před těmi 25 lety přála MVDr. Brožové PROČ nevycházejí ta opakovaná spojení tak jako ta první (taky mi to nedávalo logiku), tak mi řekla, že je prokázané, že si samice vytváří nějaké protilátky na DNA samce, se kterou se už setkala (řečeno zjednodušeně). Proto se taky doporučuje, pokud už někdo mermomocí chce opakovat krytí, udělat mezi tím aspoň jeden vrh s jiným otcem.
lupus4
napsal(a):
Zapojte zdravý rozum.
Když to blbě řeknu, mohlo by to být i naopak.
První spojení by se nepovedlo, druhé by mohlo být skvělé.
Ale když se první nepovede, podruhý už to nikdo nezkouší.
Takže o ty případný dobrý potomky přijde.
Tím chci říct, že s lupus souhlasím.
že je prokázané, že si samice vytváří nějaké protilátky na DNA samce, se kterou se už setkala (řečeno zjednodušeně).
Pro mne nová informace, někde zdroj ? Platí jen u savců ?
Zatím nevěřím, viz např. vlci...asi to neznaj a klidně si opakujou xxkrát a blbější a blbější vlčata se jim nějak nerodí ...
U ptáků mně zkušenost říká, že to platit nebude ...
škoda, že vetky mlčí
PS. to si tedy babička moc protilátek "na dědu" nevytvořila (měli 2/7)
lupus4
napsal(a):
že je prokázané, že si samice vytváří nějaké protilátky na DNA samce, se kterou se už setkala (řečeno zjednodušeně).
Pro mne nová informace, někde zdroj ? Platí jen u savců ?
Zatím nevěřím, viz např. vlci...asi to neznaj a klidně si opakujou xxkrát a blbější a blbější vlčata se jim nějak nerodí ...
U ptáků mně zkušenost říká, že to platit nebude ...
škoda, že vetky mlčí
PS. to si tedy babička moc protilátek "na dědu" nevytvořila (měli 2/7)
Někde asi nějaký zdroj bude, ale mým zdrojem bylo vysvětlení MVDr. Brožové, která jej má za ta desetiletí ve funkci poradce chovu a chovatele ověřené i praxí.
Já nejsem genetik, takže to tvrzení v odborné debatě nejsem schopná obhájit, ale praxe mi ukazuje, že to tak je. Samozřejmě to není dogma - může se zadařit i pes z opakovaného spojení.
Ale já zas mám zkušenost z PP množky SH, kdy točili 1 psa na svoje 4 feny celý jejich produkční věk - čili u každé 6x. V odchovech nebyly žádné vyložené hrůzy, prostě průměr exteriéru (min 80 % - V, VD) a i pracovně se občas vyskytl výborný "makáč" i když na longu žádného nepamatuju, ale v Midu jo.
Péče o psy byla OK, takže nebylo co zakazovat.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.50.26
Laicky vzato. Radši opakované krytí s málo využíványm plemeníkem který je fajn než pokaždé se supr trupr jinym sampionem jejichž potomstvo tvoří drtivou a jasnou vetsinu nové krve v chovu. Když pohlédnu za ty "první" vrhy bude to do budoucna přínos větší. Ale měl by to dělat člověk s aspoň nějakými znalostmi a přehledem. To zase ano.
Jinak u ptáků opakované spojení je žádoucí. Ptaci jsou kapku monogamejsi jak psi nebo kočky.
A u plazů se ověřené chovné skupiny a páry vyvažují zlatem. Nejsou vzácný případy kdy se nad jedincem zlomí hůl že nic nic do chovu to neni a jinde voala ale jen za specifickych podmínek a specifickým partnerem. Neb tam je jak psa s fenou nemáte jak donutit nebo pomoct.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Někde asi nějaký zdroj bude, ale mým zdrojem bylo vysvětlení MVDr. Brožové, která jej má za ta desetiletí ve funkci poradce chovu a chovatele ověřené i praxí.
Já nejsem genetik, takže to tvrzení v odborné debatě nejsem schopná obhájit, ale praxe mi ukazuje, že to tak je. Samozřejmě to není dogma - může se zadařit i pes z opakovaného spojení.
MVDr. Brožová - CHS Darmen?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne, CHS Zkanape
Díky. Naskočila mi k jejímu jménu ta Darmen - neměla ona fenu Begi Darmen? Nevíte? Je to dávno...
napsal(a):
Díky. Naskočila mi k jejímu jménu ta Darmen - neměla ona fenu Begi Darmen? Nevíte? Je to dávno...
Tak jsem to našla - Begy Darmen, nar. 1982 (o. Ivo v. Schloss Grossau, m. Brita Tes-Fry-Ka), matka A vrhu Zkanape, majitelka MVDr. Brožová.
To ještě byli dobrmani dobrmani...
Ty jo, to je pro mě jako lajku zajímavý téma, to opakované spojení a zda funguje, nefunguje a proč.
Lupusi
V odchovech nebyly žádné vyložené hrůzy, prostě průměr exteriéru (min 80 % - V, VD) a i pracovně se občas vyskytl výborný "makáč"
ale , jestli dobře chápu, tak Inšpektórka mluvila o tom, že ten první vrh byl celej výbornej, tak jako obecně a ty další následně už ne - to že by se tam našel třeba jeden supr kousek , je přeci věc jiná, ne?
já se nesomruju do hradrů, vůbec, jen si nahlas přemýšlím.
a
Pišišvore - zas na druhou stranu, když už to pak - zcela logicky - člověk nikdy dál nezkouší, tak zas ale nemůže vědět, jestli to třeba přespříští, či přes-přespříští spojení by opravdu bombou nebylo.
To s tím vajíčekem a spermií u vlka vs. psa - nemůže v tom hrát roli to, že pes už je dnes tak moc variabilní a v podstatě žije na jiným principu, než více-méně monogamní vlk?
Zrzavci
napsal(a):
Stejská se Ti někdy? Nebo už to převálcovala povaha maliní?
Ano, stýská se mi - maliny jsou neskutečné, miluju je, ale kdyby se to u DB takto nepokazilo, tak nikdy žádné jiné plemeno na práci nechci.
Právě kvůli tomu, co se stalo s dobrmany, jsem tak nekompromisní pokud jde o zdraví, povahu a genetickou variabilitu u svého chovu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, stýská se mi - maliny jsou neskutečné, miluju je, ale kdyby se to u DB takto nepokazilo, tak nikdy žádné jiné plemeno na práci nechci.
Právě kvůli tomu, co se stalo s dobrmany, jsem tak nekompromisní pokud jde o zdraví, povahu a genetickou variabilitu u svého chovu.
Myslela jsem si to. Mrzí mě to, nedovedu si to představit. Vižlu miluju a vidím velkej rozdíl mezi ní a třeba germánem, či jiným ohařem a kdybych musela měnit z jinýho důvodu, než jednou z důvodu věku, tak by to bolelo. Je fajn, ale, že malinoprdi jsou zdatnýma náhradníkama -a to si myslím, že pro Tebe jsou.
Zaplaťnadbůch, za každýho, kdo uvažuje jako Ty. Vím, že vás asi zas tak moc není, ale je dobře, že jste nevyhynuli úplně.
Ještě se zeptám - jak to ale, že ani pro složky nějaká ta základna dobrošů nezůstala, že se to odpálilo opravdu všechno a není kam sáhnout.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Mě moc mrzí, co se stalo s většinou kdysi služebních plemen.
Zrzavci
napsal(a):
Myslela jsem si to. Mrzí mě to, nedovedu si to představit. Vižlu miluju a vidím velkej rozdíl mezi ní a třeba germánem, či jiným ohařem a kdybych musela měnit z jinýho důvodu, než jednou z důvodu věku, tak by to bolelo. Je fajn, ale, že malinoprdi jsou zdatnýma náhradníkama -a to si myslím, že pro Tebe jsou.
Zaplaťnadbůch, za každýho, kdo uvažuje jako Ty. Vím, že vás asi zas tak moc není, ale je dobře, že jste nevyhynuli úplně.
Ještě se zeptám - jak to ale, že ani pro složky nějaká ta základna dobrošů nezůstala, že se to odpálilo opravdu všechno a není kam sáhnout.
Tak DB se pro žádné složky cíleně nechovali - oni byli v tomto směru dost nepraktičtí typem srsti a tím, že moc nedávali změnu psovoda.
A odpálilo se to proto, že ti noví moderní dobrmani byli prostě krásnější - měli opravdu hezky modelované hlavy, elegantní dlouhé krky, krásnou stavbu těla..., a v začátku ani žádné úlety v povaze (byli klidnější, ale ne bázliví, takže to vypadalo všechno růžově). Takže je chtěl každý, každý s nimi kryl ty exteriérově "nic moc" české feny, místo českých psů se krylo venku nebo potomky zahraničních krasavců, takže úplně vytlačili český a slovenský chov. V tu chvíli nikdo netušil žádné nebezpečí a nenapadlo ho chránit ty najednou nepotřebné linie, které už nikdo nechtěl.
Ty první roky to vypadalo všechno zalité sluncem, ale pak ta časovaná bomba bouchla a mladí psi začali umírat...
V té době už chov DB z větší části ovládala děvčata z výstavních lobby a poslední hřebík do rakve dobrmanů zatloukly zrušením povinné zkoušky a bonitace do chovu. To se rozjel veltoč produkce gaučových dobrmanů "do každé rodiny".
Na té schůzi, kde tohle proběhlo, jsem ukončila své členství v DKČR (tam předal funkci předsedy i Láďa Mach). To odešli všichni ti poslední, co s dobrmany dělali a udržovali plemeno v původní podobě.
Ono se to svádí na zákaz kupírování, ale ten sice proběhl ve stejnou dobu, ale fakticky neměl žádný zásadní vliv na likvidaci plemene. My, co nás to stihlo s kupírovanými psy, bysme skousli i ty nekupirované, ale s tím už moc dělat nešlo, protože i ti psi, kteří měli povahu nedávali zdravotně obrany, protože ty jejich dlouhé krky prostě neudržely to mohutné tělo.... . Bylo veřejným tajemstvím, že na MČR dobrmanů v té době byla většina psů na lécích proti bolestí, protože trpěli na woblerův syndrom.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak DB se pro žádné složky cíleně nechovali - oni byli v tomto směru dost nepraktičtí typem srsti a tím, že moc nedávali změnu psovoda.
A odpálilo se to proto, že ti noví moderní dobrmani byli prostě krásnější - měli opravdu hezky modelované hlavy, elegantní dlouhé krky, krásnou stavbu těla..., a v začátku ani žádné úlety v povaze (byli klidnější, ale ne bázliví, takže to vypadalo všechno růžově). Takže je chtěl každý, každý s nimi kryl ty exteriérově "nic moc" české feny, místo českých psů se krylo venku nebo potomky zahraničních krasavců, takže úplně vytlačili český a slovenský chov. V tu chvíli nikdo netušil žádné nebezpečí a nenapadlo ho chránit ty najednou nepotřebné linie, které už nikdo nechtěl.
Ty první roky to vypadalo všechno zalité sluncem, ale pak ta časovaná bomba bouchla a mladí psi začali umírat...
V té době už chov DB z větší části ovládala děvčata z výstavních lobby a poslední hřebík do rakve dobrmanů zatloukly zrušením povinné zkoušky a bonitace do chovu. To se rozjel veltoč produkce gaučových dobrmanů "do každé rodiny".
Na té schůzi, kde tohle proběhlo, jsem ukončila své členství v DKČR (tam předal funkci předsedy i Láďa Mach). To odešli všichni ti poslední, co s dobrmany dělali a udržovali plemeno v původní podobě.
Ono se to svádí na zákaz kupírování, ale ten sice proběhl ve stejnou dobu, ale fakticky neměl žádný zásadní vliv na likvidaci plemene. My, co nás to stihlo s kupírovanými psy, bysme skousli i ty nekupirované, ale s tím už moc dělat nešlo, protože i ti psi, kteří měli povahu nedávali zdravotně obrany, protože ty jejich dlouhé krky prostě neudržely to mohutné tělo.... . Bylo veřejným tajemstvím, že na MČR dobrmanů v té době byla většina psů na lécích proti bolestí, protože trpěli na woblerův syndrom.
Vidíš a já myslela - bráno tehdy podle zběžnýho nahlídnutí do dobrmaního fóra na můj pes, že to bylo hlavně pro to následný množení do rodin, že se to množilo hlava nehlava, že za tím bylo ještě něco dalšího-a v podstatě konanýho v dobrý víře, jsem netušila. Stejně tak jsem měla za to, že největším problémem bylo srdce, ty potíže s krkem, to jsem vůbec netušila.
Je to hrozná škoda.
A............. naprosto laická otázka - kdyby byla vůle, velká vůle milovníků plemene, dalo by se to nějak pracně ještě zvrátit? Bylo by na čem stavět?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Děs. Jak zničit plemeno. Přitom ti naši "staří" dobrmani nebyli škaredí...
assil
napsal(a):
Ono tohle se děje i jinde. Jo, například my milovníci starých vlčích špiců pláčeme úplně stejně.
To plně chápu.
Ale nechápu, proč se v podstatě vlčí špic zlikvidoval a nahradil keeshondem (snad jsem to napsala správně).
Zrzavci
napsal(a):
Vidíš a já myslela - bráno tehdy podle zběžnýho nahlídnutí do dobrmaního fóra na můj pes, že to bylo hlavně pro to následný množení do rodin, že se to množilo hlava nehlava, že za tím bylo ještě něco dalšího-a v podstatě konanýho v dobrý víře, jsem netušila. Stejně tak jsem měla za to, že největším problémem bylo srdce, ty potíže s krkem, to jsem vůbec netušila.
Je to hrozná škoda.
A............. naprosto laická otázka - kdyby byla vůle, velká vůle milovníků plemene, dalo by se to nějak pracně ještě zvrátit? Bylo by na čem stavět?
To množení do rodin přišlo až pak - on ten původní dobrman (psi i feny bez rozdílu), který na bonitaci musel dělat na koliku vytloukačku v náhubku bez přítomnosti majitele + přepad, kontrolák a mít zkoušku z výkonu moc do každé rodiny nebyl. To byli hodně sebevědomí a vznětliví psi a do chovu prošlo opravdu jen to, co mělo povahu - bylo běžné, že půlka psů bonitaci nesplnila (a to tam nastupovali všichni už se zkouškou z výkonu)
Zvrátit se to už nedalo, i když se o to pár lidí pokoušelo - na začátku nám ten příliv zahraniční krve všem imponoval, protože nikoho nenapadlo, co to s sebou přinese a všichni jsme chtěli ty krásné impozantní psy. Dokud se dělala tvrdá pracovní selekce v té první generaci, tak to všechno vypadalo v pohodě, protože jsme měli najednou krásný psy a měli pořád dobré povahy - co víc si přát ...
A ty první generace to u nás ani na srdce moc nepadlo, protože ten náš starý chov byl postavený na liniích, co to nenesly a byl nepříbuzný, takže se to chvilku drželo. A ve chvilce, kdy se to rozsypalo už u nás zadní psi z čistých původních linií nebyli.
Do toho vlastně se zrušením zkoušky a bonitace zanikla veškerá selekce na povahu (a tím pádem i na zdraví) a všichni, co měli plemeno rádi a byli by ochotni pro jeho záchranu něco udělat rezignovali👎. Pak už jel celý chov jen režii výstavních lobby a různých množitelek nebo slečínek a je tam, kde je.
Je to jiné plemeno.
Mimochodem maliňák už na tom se současnou módní vlnou začíná být podobně (povahově i zdravotně), ale toho pořád drží potřeby ozbrojených složek, takže je a bude naštěstí pořád kam sáhnout, protože chovat povahově dobré maliny se pořád vyplatí i finančně.
Dnes jsme měli opět vzácnou návštěvu - přijela si Varaxi zkontrolovat "svá" štěňátka - a ti šmejdi malí se poprvé za poslední týden chovali civilizovaně a nežrali lidi!🤔
Varaxi samozřejmě nezklamala a dovezla kamión psích dobrot, včetně sušených Akvarijních rybiček pro Des🤪.
Podojila kozu, aby měli trpaslíci co žrát a vzala Maňáska a Akvaristiku na procházku 👍
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dnes jsme měli opět vzácnou návštěvu - přijela si Varaxi zkontrolovat "svá" štěňátka - a ti šmejdi malí se poprvé za poslední týden chovali civilizovaně a nežrali lidi!🤔
Varaxi samozřejmě nezklamala a dovezla kamión psích dobrot, včetně sušených Akvarijních rybiček pro Des🤪.
Podojila kozu, aby měli trpaslíci co žrát a vzala Maňáska a Akvaristiku na procházku 👍
No, už mají v očích takový číhavý výraz. Přestávají být roztomilí štuclíkové a stávají se z nich piraně.
napsal(a):
To plně chápu.
Ale nechápu, proč se v podstatě vlčí špic zlikvidoval a nahradil keeshondem (snad jsem to napsala správně).
Protože asi lidi chtěj líbivého bezproblémového plyšového méďu a ne tvrdšího ostřejšího hlídacího psa, s kterým je při výchově víc práce. Trend asi u více plemen.
assil
napsal(a):
Protože asi lidi chtěj líbivého bezproblémového plyšového méďu a ne tvrdšího ostřejšího hlídacího psa, s kterým je při výchově víc práce. Trend asi u více plemen.
Jo - u malin to začíná být stejný.
Všichni "nutné" potřebují mít maliňáka, ale takového toho, co s ním nejsou žádné problémy a nepotřebuje tak moc dělat, takže se chová na zvířatech, co se válí x generací na gauči a jejich majitelé intenzivně cvičí jen hubou na fb ... 🙄, a najednou tu máme hromadu malin, co neaportují, nežerou, nekoušou, mají problémy se změnou povrchů, reakcí na strelbu atd.
... ale lidi jsou nadšení, protože mají "maliňáka", který je neotravuje s tím, že chce něco dělat, nedělá bordel za plotem a nechá si od jiných psů sr...💩 na hlavu ...🙄
Já bych ráda podotkla, že štěňátečka byla naprosto úžasná! Chci je všechny. Černého trdloně nejvíc. On se opakovaně rval o hračku, kterou mu některý sourozenec krutou lstí odebral, takže nutně potřebuje právě mě, abych ho mohla muclinkat a hladit až do úplněho vyhlazení. A když si zdříml, chudák ležel tak, že mu padala hlava ven z kotce. Prostě trdloň.
Pořád ještě mají hebké tlapky, ale někteří už stárnou - našla jsem na nich bílý chlup! Už šedivějí, chudáci, takoví mladí. :D
Jsou to heboučké zubaté kuličky, takže zájemcům udělají dírku na piercing zdarma. Bála jsem se okousání naušnic, ale ukázalo se, že ňufíci preferují cupovat vlasy. Kdo si bere na výlet barefootky, zjistí, že mají i ostré drápky, na druhou stranu nemůžou sežrat tkaničky, takže doporučuju.
Když to srovnám s těmi předloňskými bestiemi, toto byla fakt hodná a mírná štěňátka. Asi chlupáči věděli, že přijede teta, a tak se chovali slušně. Nebo jim Inspektorová tajně míchá do krmení valium. Fakt nevím.
Máma je oproti Akvaristice Letadlové opravdu poloviční. Na výšku ani tak ne, to je menší jen asi o půl metru, ale tu kebulku má fakt malinkatou. Nebo Akvaristka obrovskou. Asi oficiálně přejmenuji Akvaristku na Psodlaka. :D Mně to nikdy nějak nepřišlo, že by byla až tak veliká, ale vedle mámy je to fakt strašný rozdíl - ty tlapy! A ta čunička! To je fakt něco.
Jsem divná, když se mi Akvaristka víc líbí než máma? Asi jo, že...
No nic, my jsme s Akvaristkou spřízněné duše. Vysoké, hubené a nenažrané, takové jsme. :)
A kozu, tu chci taky. Že je flekatá, jí odpustím, i když není taková, jakou jsem si vysnila v dětství. Na balkon k bytu by se mi vlezla, ne? Seno dám do obýváku, stejně ho nepoužívám, tak co.
Nebo - nebo mám lepší nápad. Než přestěhovat Inspektorovou s veškerým zvířectvem k sobě, bude lepší, kdybych se já nastěhovala k Inspektorové. A ona zmiňovala, že má volný pokoj, hm...
Varaxi
napsal(a):
Já bych ráda podotkla, že štěňátečka byla naprosto úžasná! Chci je všechny. Černého trdloně nejvíc. On se opakovaně rval o hračku, kterou mu některý sourozenec krutou lstí odebral, takže nutně potřebuje právě mě, abych ho mohla muclinkat a hladit až do úplněho vyhlazení. A když si zdříml, chudák ležel tak, že mu padala hlava ven z kotce. Prostě trdloň.
Pořád ještě mají hebké tlapky, ale někteří už stárnou - našla jsem na nich bílý chlup! Už šedivějí, chudáci, takoví mladí. :D
Jsou to heboučké zubaté kuličky, takže zájemcům udělají dírku na piercing zdarma. Bála jsem se okousání naušnic, ale ukázalo se, že ňufíci preferují cupovat vlasy. Kdo si bere na výlet barefootky, zjistí, že mají i ostré drápky, na druhou stranu nemůžou sežrat tkaničky, takže doporučuju.
Když to srovnám s těmi předloňskými bestiemi, toto byla fakt hodná a mírná štěňátka. Asi chlupáči věděli, že přijede teta, a tak se chovali slušně. Nebo jim Inspektorová tajně míchá do krmení valium. Fakt nevím.
Máma je oproti Akvaristice Letadlové opravdu poloviční. Na výšku ani tak ne, to je menší jen asi o půl metru, ale tu kebulku má fakt malinkatou. Nebo Akvaristka obrovskou. Asi oficiálně přejmenuji Akvaristku na Psodlaka. :D Mně to nikdy nějak nepřišlo, že by byla až tak veliká, ale vedle mámy je to fakt strašný rozdíl - ty tlapy! A ta čunička! To je fakt něco.
Jsem divná, když se mi Akvaristka víc líbí než máma? Asi jo, že...
No nic, my jsme s Akvaristkou spřízněné duše. Vysoké, hubené a nenažrané, takové jsme. :)
A kozu, tu chci taky. Že je flekatá, jí odpustím, i když není taková, jakou jsem si vysnila v dětství. Na balkon k bytu by se mi vlezla, ne? Seno dám do obýváku, stejně ho nepoužívám, tak co.
Nebo - nebo mám lepší nápad. Než přestěhovat Inspektorovou s veškerým zvířectvem k sobě, bude lepší, kdybych se já nastěhovala k Inspektorové. A ona zmiňovala, že má volný pokoj, hm...
.budete ideální podnájemnik