Kikini

XXX.XXX.0.163
Dobrý den,
tak jsme ve škole měli diskuzi o psech a padl od spolužáka názor, že každý pes nad 10kg by měl mít do dvou let věku splněnou zkoušku ZZO, jinak by majitelům měla hrozit vysoká pokuta.
Já osobně si taky myslím, že minimálně některá plemena by měla mít tu zkoušku povinně, když vidím u nás na vsi všechny ty ovčáky, kteří na své majitele dlabou a rozbíhají se k lidem s tím, že "nebojte paní, on je hodnej a nekousne" :o), to i můj kavalírek poslouchá lépe.
Myslíte, že při správném vedení je u každého psa možné ho vycvičit tak, aby zkoušku zvládnul? :D Fakt mi nejde o nic jiného, než o názor jiných lidí. Protože třeba bígl mi přijde jako paličák, kterého by bylo hrozně těžký naučit tak poslouchat. :)
Kikini
napsal(a):
Dobrý den,
tak jsme ve škole měli diskuzi o psech a padl od spolužáka názor, že každý pes nad 10kg by měl mít do dvou let věku splněnou zkoušku ZZO, jinak by majitelům měla hrozit vysoká pokuta.
Já osobně si taky myslím, že minimálně některá plemena by měla mít tu zkoušku povinně, když vidím u nás na vsi všechny ty ovčáky, kteří na své majitele dlabou a rozbíhají se k lidem s tím, že "nebojte paní, on je hodnej a nekousne" :o), to i můj kavalírek poslouchá lépe.
Myslíte, že při správném vedení je u každého psa možné ho vycvičit tak, aby zkoušku zvládnul? :D Fakt mi nejde o nic jiného, než o názor jiných lidí. Protože třeba bígl mi přijde jako paličák, kterého by bylo hrozně těžký naučit tak poslouchat. :)
Prosim Vás, víte kolik bíglů má zkoušku ZZO? Pro ty je to úplná hračka.
Bígl je dobře motivovatelný na žrádlo, takže je i celkem lehce cvičitelný (mimo dosah zvěře).
Nemyslím si, že je nutný zrovna ZZO, kde se po psovi chce aport - třeba pro primitivní plemena je tohle dost zbytečný, a těžko vymahatelný požadavek.
On by bohaté stačil nějaký socializační test, kde psovod prokáže, že je pes pod jeho kontrolou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bígl je dobře motivovatelný na žrádlo, takže je i celkem lehce cvičitelný (mimo dosah zvěře).
Nemyslím si, že je nutný zrovna ZZO, kde se po psovi chce aport - třeba pro primitivní plemena je tohle dost zbytečný, a těžko vymahatelný požadavek.
On by bohaté stačil nějaký socializační test, kde psovod prokáže, že je pes pod jeho kontrolou.
psovod prokáže, že je pes pod jeho kontrolou.
No tak to by měl mít psa pod kontrolou každý...
Jinak nějakou zkoušku poslušnosti.....když si představím třeba mýho afgána...provozní poslušnost pro mou potřebu na jedničku, ale defakto z pohledu z vnějšku neposlouchal vůbec........prostě si neumím představit, jak by některá plemena zkoušku složila.
napsal(a):
psovod prokáže, že je pes pod jeho kontrolou.
No tak to by měl mít psa pod kontrolou každý...
Jinak nějakou zkoušku poslušnosti.....když si představím třeba mýho afgána...provozní poslušnost pro mou potřebu na jedničku, ale defakto z pohledu z vnějšku neposlouchal vůbec........prostě si neumím představit, jak by některá plemena zkoušku složila.
Podle mě není potřeba si pod pojmem zkouška hned představovat "ipovou" poslušnost.
Moje barzojky neuměly ani sedni, ale měly přivolání, uměly chodit spořádaně na vodítku a byly nekonfliktní - to je činilo za všech okolností ovladatelnými, i když vlastně nic neuměly.
... naproti tomu maliňáci umí mraky povelů a dovedností na nejvyšší úrovni, a proti barzojkám jsou to odbržděný hovada, který kdybych na minutu spustila venku z očí, tak jsem nejdřív na Nově, a pak v šatlavě🤫
Já myslím, že by bylo fajn, kdyby každý kdo vlastní psa měl nějaký kurz a klidně s každým psem musel nějakou zkouškou poslušnosti projít. Něco jako rybářský lístek....
A nemělo by to dle mě být na kila, nebo plemena. Ale je to v praxi neproveditelné a všichni víme, že ti spousta lidí by to stejně obešla ( a určitě ti, co by to potřebovali jako sůl).
Myslím že pokud by byla zkouška rozumně poskládaná, měl by šanci ji splnit každý pes, čivava, bígl, NO či doga. Ale zkouška není jen o psovi, no 🤷
MajkaP
napsal(a):
Já myslím, že by bylo fajn, kdyby každý kdo vlastní psa měl nějaký kurz a klidně s každým psem musel nějakou zkouškou poslušnosti projít. Něco jako rybářský lístek....
A nemělo by to dle mě být na kila, nebo plemena. Ale je to v praxi neproveditelné a všichni víme, že ti spousta lidí by to stejně obešla ( a určitě ti, co by to potřebovali jako sůl).
Myslím že pokud by byla zkouška rozumně poskládaná, měl by šanci ji splnit každý pes, čivava, bígl, NO či doga. Ale zkouška není jen o psovi, no 🤷
Zkouška není jen o psovi, ale ten kdo není schopný nebo ochotný ho ani základně vychovat, by si psa neměl vůbec pořídit, popř. si pořídit jen takové plemeno, které dokáže zvládnout i při své neschopnosti.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Zkouška není jen o psovi, ale ten kdo není schopný nebo ochotný ho ani základně vychovat, by si psa neměl vůbec pořídit, popř. si pořídit jen takové plemeno, které dokáže zvládnout i při své neschopnosti.
Naprosto souhlasím. Jenže protože většina lidí neumí psa vychovat/neumí si pořídit psa podle svých schopností, tak podobné povinné zkoušky nehrozí. Což je fakt škoda ( a paradox).
Já bych byla pro. A nejen u psů.

se zasním a představím si, jak s pastevcem skládám ZZO.........
a jak je to složení této zkoušky podstatné pro náš bezpečný provoz....
napsal(a):
Tak já třeba viděla už 3 husky na zkoušce BH, a dali to s grácií, i když tam je mnohem těžší poslušnost, než na ZZO, kde psa celou dobu vláčíte na špagátě, a můžete mu pomáhat posunkama a povelama...
ZZO naučíte klidně i koně, když trochu zamakáte, a kůň není proti psovi žádný Einstein 🤫
... akorát ZZO mi pro tento účel přijde zbytečná, resp. povinnost mít ji. Naopak by mi přišlo rozumný něco ve stylu - máš ZZO (nebo jiný socializační test), tak můžeš chodit se psem navolno. Nemáš? Tak pes na voditku.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak já třeba viděla už 3 husky na zkoušce BH, a dali to s grácií, i když tam je mnohem těžší poslušnost, než na ZZO, kde psa celou dobu vláčíte na špagátě, a můžete mu pomáhat posunkama a povelama...
ZZO naučíte klidně i koně, když trochu zamakáte, a kůň není proti psovi žádný Einstein 🤫
... akorát ZZO mi pro tento účel přijde zbytečná, resp. povinnost mít ji. Naopak by mi přišlo rozumný něco ve stylu - máš ZZO (nebo jiný socializační test), tak můžeš chodit se psem navolno. Nemáš? Tak pes na voditku.
Jo, něco takového. A nemuselo by to být ZZO, ale prostě nějaká zkouška pro tenhle účel vymyšlená/sestavená. A s testem pro páníčky! 😉

napsal(a):
No tak jsme se teď s Ginou koukly na youtube na zkoušku ZZO, protože taky nevím přesně, co všechno tam chtějí......tak docela jí to holku pobavilo a pak na mě koukla a říká
"a to jako myslíš vážně??...z mého pohledu všechno špatně, proč ten pes čučí na páníčka, když by měl sledovat okolí, zda je všechno ok a nejlépe široké daleké okolí, na páníčka stačí občas juknout, jestli to nemehlo třeba neupadlo a nepotřebuje ošetřit....tohle je teda pěkná nezodpovědnost....takový tajtrlíkování, proč raději nešetří energií....kraviny do kravína.....tak zvedni zadel a jdeme zkontrolovat zahradu, jestli je všechno ok"
No chtěla jsem tím říct, že ZZO je opravdu s normálním psem v pohodě zvládnutelná...tedy pokud není vylučující chyba, že pes na mě fakt furt čučí, protože to bych teda i s ovčandou vypadla..........ale s Ginou?? sci-fi
Ale teď vážně...zajímalo by mě, jak jsou na tom se skládáním zkoušek rozvážnější psi...třeba s Jackem bych to po měsíci tréningu dala asi taky, ale to by teda bylo v úplně jiném tempu....reakce nejsou okamžité, ale teprve až mu to sepne. Už jenom ty obraty u nohy by byly v podstatně pomalejším tempu....
Na zzo to nikdo nehrotí - pes vůbec nemusí sledovat psovoda, a stačí když se jakž takž pohybuje v pozici u nohy a nikam ho nevleče. Tohle na splnění té zkoušky stačí.
Aport taky stačí když pes flusne 2 kroky před psovoda, a může to byt i hračka, takže objektivně stačí mít přivolání, odložení, a ten zbytek nějak na špagátě zahrajete 🤫

jo, a ten úsměv, když je pes na špagátě, psovod pryč, a rozhodčí jde ke psu a 5 cm před čumák mu hodí složku, třeba, ten takový správný pastevec taky v pohodě zahraje....
když pominu onu spartakiádu konanou když chce psovod a kde chce psovod a ještě před nějakým divným týpkem s deskami (když dopoledne se prostě spí!)......by mě pes nechal odvézt do blázince, důvěra ta tam.......o tom to opravdu není a na plemeni záleží
napsal(a):
jo, a ten úsměv, když je pes na špagátě, psovod pryč, a rozhodčí jde ke psu a 5 cm před čumák mu hodí složku, třeba, ten takový správný pastevec taky v pohodě zahraje....
když pominu onu spartakiádu konanou když chce psovod a kde chce psovod a ještě před nějakým divným týpkem s deskami (když dopoledne se prostě spí!)......by mě pes nechal odvézt do blázince, důvěra ta tam.......o tom to opravdu není a na plemeni záleží
Na ZZO se do těsné blizkosti ke psovi nikdo nepřibližuje, a kdyby mu tam hodil složku, tak je to na protest - nic takového není rozhodčí oprávněný udělat.
Dokonce ani při kontrole identity rozhodčí na psa NESMÍ sahat.
A proč to vlastně řešíte, když na žádný ZZO nemusíte?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Na ZZO se do těsné blizkosti ke psovi nikdo nepřibližuje, a kdyby mu tam hodil složku, tak je to na protest - nic takového není rozhodčí oprávněný udělat.
nic takového není rozhodčí oprávněný udělat.
to delaj hovikum na chovnosti
btw. jestli tohle pastevec vezme jako ohrozeni -to mi taky neprijde normalni
napsal(a):
nic takového není rozhodčí oprávněný udělat.
to delaj hovikum na chovnosti
btw. jestli tohle pastevec vezme jako ohrozeni -to mi taky neprijde normalni
Hmn ale psala, že se tohle dělá na ZZO, a tam prostě nic takového NENÍ, a nemá to ani žádnou oporu ve ZŘ

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Hmn ale psala, že se tohle dělá na ZZO, a tam prostě nic takového NENÍ, a nemá to ani žádnou oporu ve ZŘ
jsem to taky nepochopila, tu souvislost s ZZO
jen vim, KDE se to dela, neb na to kazdy hovik trenuje
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
“On by bohaté stačil nějaký socializační test, kde psovod prokáže, že je pes pod jeho kontrolou.”
Neni tohle prave BH, tedy zkouska doprovodneho psa? Alespon tady v Nemecku jsem to pochopila tak, ze zkouska ma dve casti - poslusnost na cvicaku a provozni poslusnost nekde ve meste na rusnem miste, kde pes musi projit kolem jineho psa, cyklisty, ditete, .. a pak naopak zustat v klidu na uvazu, pokud naopak jde kolem pes, cyklista, ..
Mam takovy pocit, ze bull plemena maji tuto zkousku povinnou, jinak nesmi na uzemi SRN (nebo mozna jen konkretnich statu?).
Edit: Je to tak :)
https://youtu.be/sTf-db0khg4
PumaCZ
napsal(a):
“On by bohaté stačil nějaký socializační test, kde psovod prokáže, že je pes pod jeho kontrolou.”
Neni tohle prave BH, tedy zkouska doprovodneho psa? Alespon tady v Nemecku jsem to pochopila tak, ze zkouska ma dve casti - poslusnost na cvicaku a provozni poslusnost nekde ve meste na rusnem miste, kde pes musi projit kolem jineho psa, cyklisty, ditete, .. a pak naopak zustat v klidu na uvazu, pokud naopak jde kolem pes, cyklista, ..
Mam takovy pocit, ze bull plemena maji tuto zkousku povinnou, jinak nesmi na uzemi SRN (nebo mozna jen konkretnich statu?).
Edit: Je to tak :)
https://youtu.be/sTf-db0khg4
BH má docela těžkou a technickou poslušnost - ta už na psovoda i psa klade mnohem vyšší nároky než ta "parková" poslušnost, co je na ZZO.
Ale ZZO ma zase v té speciální části vyšší naroky na přivolání (od psů a od míče)
Na tom videu máš jen druhou část zkoušky, na kterou postoupíš až po té poslušnosti.

lupus4
napsal(a):
kdyby měli ZZO
https://www.facebook.com/libor.klenovec.39/videos/464473737809281
"kdyby měli ZZO"
Dopadlo by to uplne stejne

Tak zrovna to nesení psa v náhubku mi u ZOP přijde fajn coby nácvik na nečekaný úraz apod. Navíc psovod psa podává pomocníkovi, nebo ho nesou rovnou ve dvou. Stejně tak řadovka, s tou se člověk při zkoušce nikde jinde nepotká, za to může potkat někdy víc psů a nečekaných situací na akci a ovladatelnost se hodí. BH, ZZO, ZOP - ale je organizovaný sport.
Když jsem dneska viděla svou oblíbenou starší paní s pudlíkem, asi by měla něco zorganizovat pro širokou veřejnost. Chodí o dvou berlích, pudlík tudíž na volno. U přechodu se pejsek předem zastaví, počká, až ho panička dojde. Nevysírá psy za plotem, nevšímá si míjejících psů. Paní jen řekne "hačí" u krámku a pejsek má odložení na volno na 100 bodů při silně rušivých elementech. Kéž by byl každý pejskař takový.
něco pro pišišvorku
https://www.facebook.com/100007140858477/videos/2475261626055175

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
přesně tak proběhla zzo mého HW
a tady se řeší, jestli musím se psem na zzo? myslím, že ne.......
spíš je to téma o tom, zda by taková zkouška byla vhodná pro každého psa a já tvrdím, že nikoliv
a není to o tom, zda je pes schopen se naučit sedni lehni.....
napsal(a):
přesně tak proběhla zzo mého HW
a tady se řeší, jestli musím se psem na zzo? myslím, že ne.......
spíš je to téma o tom, zda by taková zkouška byla vhodná pro každého psa a já tvrdím, že nikoliv
a není to o tom, zda je pes schopen se naučit sedni lehni.....
To si někdo popletl s bonitací, ale mohli jste si na chování rozhodčího stěžovat - v ZŘ je dána minimální vzdálenost pohybu osob od psa, a osoby mají pouze procházet, ne si psa všímat.
Tak pak je to stejně řečnická otazka, jako jestli je každý pes schopný naučit se aportovat - ano je, ale k čemu by to některým bylo?

ale mohli jste si na chování rozhodčího stěžovat
tak ono to s tou stiznosti neni taky uplne jednoduche - pro cloveka, co jde na prvni zkousku v zivote, jak to s ZZO byva.
me treba i zakazali si stezovat
Tak pak je to stejně řečnická otazka
njn. je. ale tak -diskuze, ne?
myslim si taky, ze neni treba, aby ZZO delal uplne kazdy pes a stejne verim, ze venku ti psi muzou byt normalne ovladatelni.
ale ty argumenty - proc jsou zkousky pro nektere plemena uplne nevhodne -jsou pro me pres caru
uplne by mi stacilo, ze psa ani panecka to nebavi.

"Tak pak je to stejně řečnická otazka, jako jestli je každý pes schopný naučit se aportovat - ano je, ale k čemu by to některým bylo?"
a není to tady přesně o tom?
neměla by se nejdříve položit otázka - čeho chci dosáhnout? co je cíl?
jak ho dosáhnu?......
v prvé řadě jde o znalosti psovodů, pak o schopnosti, opět psovodů
mohu ujistit, že složení ZZO mi vzdělání v oblasti kynologické nijak moc neobohatilo....
"ale ty argumenty - proc jsou zkousky pro nektere plemena uplne nevhodne -jsou pro me pres caru
uplne by mi stacilo, ze psa ani panecka to nebavi."
ne
je to přesně o tom - nevhodné
(což samozřejmě nevylučuje nějaké "nebaví")
napsal(a):
ale mohli jste si na chování rozhodčího stěžovat
tak ono to s tou stiznosti neni taky uplne jednoduche - pro cloveka, co jde na prvni zkousku v zivote, jak to s ZZO byva.
me treba i zakazali si stezovat
Tak pak je to stejně řečnická otazka
njn. je. ale tak -diskuze, ne?
myslim si taky, ze neni treba, aby ZZO delal uplne kazdy pes a stejne verim, ze venku ti psi muzou byt normalne ovladatelni.
ale ty argumenty - proc jsou zkousky pro nektere plemena uplne nevhodne -jsou pro me pres caru
uplne by mi stacilo, ze psa ani panecka to nebavi.
No jo, ale v situaci "hlubokého míru", kdy nikdo žádnou zkoušku (a proč zrovna ZZO?) mít nemusí je to stejné, jak kdybych se pohoršovala nad tím, že zkoušky v norovaní nejsou vhodné pro maliny, a navíc mě to nebaví... 😂
Když mě to nebaví a psa to nebaví, tak to nedělám, a je to vyřešené 👍

S tou složkou : Chvíli jsem myslela, že je to překlep a že tam rozhodčí hodí snožku, že protstě před psa upadne :-))
On mu hodí pod nos desky s papíry a pes má udělat co ?

napsal(a):
S tou složkou : Chvíli jsem myslela, že je to překlep a že tam rozhodčí hodí snožku, že protstě před psa upadne :-))
....zřejmě neprojevit strach ani agresi...

napsal(a):
Nemá dělat nic :)
napsal(a):
Na ZZO se nic takoveho nedělá - tam ani rozhodčí za psem na úvaze neleze, a jen kouká jak se pes chová když kolem prochází skupina osob a pak pes, nic vic, nic míň.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Na ZZO se nic takoveho nedělá - tam ani rozhodčí za psem na úvaze neleze, a jen kouká jak se pes chová když kolem prochází skupina osob a pak pes, nic vic, nic míň.
To jsem pochopila, jen tedy, co má udělat na bonitaci HW ?
Snad by je měl rozhodčímu podat : Pane rozhodčí, něco vám upadlo :-))
napsal(a):
To jsem pochopila, jen tedy, co má udělat na bonitaci HW ?
Snad by je měl rozhodčímu podat : Pane rozhodčí, něco vám upadlo :-))
Vubec nechápu, že mají někde na bonitacích potřebu ty psy takto prudit, nebo na ně dokonce i hrabat?
Jestli je pes pako, nebo sra.ka se snad pozná i když člověk okolo něj jenom projde.
Kdyby na sebe nechal můj pes v mé nepřítomnosti sahat od každýho drbana, co jde okolo, tak jsem na něj asi dost naštvaná (na oba)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vubec nechápu, že mají někde na bonitacích potřebu ty psy takto prudit, nebo na ně dokonce i hrabat?
Jestli je pes pako, nebo sra.ka se snad pozná i když člověk okolo něj jenom projde.
Kdyby na sebe nechal můj pes v mé nepřítomnosti sahat od každýho drbana, co jde okolo, tak jsem na něj asi dost naštvaná (na oba)
ale vzdyt na ne nehrabou -ani na te bonitacu HW
bavime se o tomhle pozadavku:
8 PONECHÁNÍ PSA U KOLÍKU PŘI POHYBU SKUPINY OSOB max. 10 bodů
Psovod uváže psa ke kolíku na vodítko pořadatele a odchází do úkrytu. Z jiné strany, než je úkryt psovoda, přechází
v těsné blízkosti kolem psa přirozenou chůzí 3 pomocníci, kteří mezi sebou normálním hlasem komunikují. Krajní
pomocník od psa nese předmět max. velikosti sešitu. Zhruba na hranici vymezené délkou vodítka pak přibližně z výšky
pasu upustí předmět na zem před psa a bez zastavování pokračuje v pohybu. Skupinka pomocníků se cca 5 m za
uvázaným psem otočí a vrací se zpět. Krajní pomocník se sehne pro upuštěný předmět a pokračuje bez zastavování se
skupinkou.
napsal(a):
ale vzdyt na ne nehrabou -ani na te bonitacu HW
bavime se o tomhle pozadavku:
8 PONECHÁNÍ PSA U KOLÍKU PŘI POHYBU SKUPINY OSOB max. 10 bodů
Psovod uváže psa ke kolíku na vodítko pořadatele a odchází do úkrytu. Z jiné strany, než je úkryt psovoda, přechází
v těsné blízkosti kolem psa přirozenou chůzí 3 pomocníci, kteří mezi sebou normálním hlasem komunikují. Krajní
pomocník od psa nese předmět max. velikosti sešitu. Zhruba na hranici vymezené délkou vodítka pak přibližně z výšky
pasu upustí předmět na zem před psa a bez zastavování pokračuje v pohybu. Skupinka pomocníků se cca 5 m za
uvázaným psem otočí a vrací se zpět. Krajní pomocník se sehne pro upuštěný předmět a pokračuje bez zastavování se
skupinkou.
Na dobrmany i hrabali

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Na dobrmany i hrabali
fakt?
by me zajimalo, kdo tohle vymysli

napsal(a):
fakt?
by me zajimalo, kdo tohle vymysli
Ten, kdo z nich chtěl mít gaučáky.

Na tu zkoušku ZZO může každý plemeno? Najdu někde, kde se to pořádá a jak se přihlásit?
katy1234

XXX.XXX.36.229
Mě přijde super zkouška Good Citizen Scheme v USA a Anglii, taková běžná ovladatelnost. Pes se má nechat zkontrolovat, umět spořádaně přijít brankou, mít přivolaní atd. Nic, co by bylo pro jakékoliv plemeno těžké, ani není nutná nějaká drezura. Je tam i zkoušejí psovoda, jestli má s sebou dávky, jestli má pes známku se jménem majitele a tak.

přemýšlím, co má mít. Sáčky?? asi spíš než dárky (leda by byl míněn úplatek pro zkoušejícího)