Ahoj všem,
Nějakou dobu uvažuju nad pořízením dalšího psa. Mám standard BT (30kg) a k němu malou vořešici, ale jsou to spíš gaučáci, co sice hlídají a pouští hrůzu, ale jak na ně začnete mluvit roztomile (i cizí), tak se jdou od radosti potento... S bulteriérem jsem sice dělala obrany a na vodítku už mi z pár nepříjemných situací pomohl - rozklíčuje sám kdy jde do tuhého a pak je nekompromisní, leč nějak nemám pocit, že by to platilo i při hlídání pozemku a baráku ať už jsem na něm i já nebo jsou tam sami...
Protože nějak nemusím hodně chlupaté psy, co by měli být jen venku a nemyslím, že by bylo vhodné pořídit třeba pitbula (aby to nedopadlo stejně jak s BT, o bojových vemenech už vím svoje...), existuje nějaké krátkosrsté mohutnější středně velké plemeno, které by bylo šlechtěno pro hlídání a už svým vzhledem nebo chováním odrazovalo potencionálního nezvaného návštěvníka? Něco s povahou pastevce ale krátká srst? Hodně se mi líbí SAO, ale bohužel si nemyslím, že by v mých podmínkách prospíval - volný přístup do domu a dost topím, protože nesnáším zimu, pes by díky srsti asi trpěl.
V domě bydlím sama a čím jsem starší, tím častěji mě napadá coby kdyby...
Dobrmani a RTW už mě napadli, ale není to úplně ono.
Doporučíte nějaké plemeno?
Díky všem.
janaa
napsal(a):
No,zrovna rotvík mě napadl. Nebo pak něco z molosů, cane corso, tosa, fila...není to tedy střední velikost. Jen bych se trochu bála toho soužití s bulíkem,určitě brát opačné pohlaví,ale zas je tam ta vořešice....ledaže je fakt submisivní
Molossi moc nejsou na pobyt venku v našem podnebí. Ten rtw (samec) je podle mě dobrá volba.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Molossi moc nejsou na pobyt venku v našem podnebí. Ten rtw (samec) je podle mě dobrá volba.
Ale on ten pes právě nemá být venku. A tím se omlouvám se předchozí příspěvek, protože jsem to taky přehlédla .
emusím hodně chlupaté psy, co by měli být jen venku
Pes má být asi převážně doma.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jen takovy OT - cane corso ma normalne podsadu a je prizpusobene k tomu, aby bylo celorocne venku
napsal(a):
jen takovy OT - cane corso ma normalne podsadu a je prizpusobene k tomu, aby bylo celorocne venku
Jsem si říkala, že kamarádky CC, který je venku, má v zimě fakt hustej kožich . Obzvlášť v porovnání s mýma psema .
Edit.: a ještě mě napadá skvělej hlídač - Boerboel.
marcelaamax
napsal(a):
Jsem si říkala, že kamarádky CC, který je venku, má v zimě fakt hustej kožich . Obzvlášť v porovnání s mýma psema .
Edit.: a ještě mě napadá skvělej hlídač - Boerboel.
OT: zná nekdo zdravého boerboela, který nemá v 5 letech zoperovaný kyčle, kolena, lokty a oči?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
OT: zná nekdo zdravého boerboela, který nemá v 5 letech zoperovaný kyčle, kolena, lokty a oči?
Já jo, a několik. Moment, budu počítat . Dohromady 6 jedinců starších 5ti let a zdravých znám osobně. Ostatní jsou mladší. Pak "znám" další, jakože o nich vím, ale neznám osobně. A já zas vlastně neznám žádného, který by zoperovaný byl, ale možná je to jen náhoda.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já Boerboly neznám,ale zrovna kámoška má CC a to je taky diagnoza za diagnozou (už několikátý) Jinak ty klouby u těch mollosů jsou prostě všelijaký,vždyť to není tak dávno,co do chovu mohli i psi se čtyřkama atd
marcelaamax
napsal(a):
Já jo, a několik. Moment, budu počítat . Dohromady 6 jedinců starších 5ti let a zdravých znám osobně. Ostatní jsou mladší. Pak "znám" další, jakože o nich vím, ale neznám osobně. A já zas vlastně neznám žádného, který by zoperovaný byl, ale možná je to jen náhoda.
6 boerboelů? Kde se berou?
marcelaamax
napsal(a):
Já znám 4 a všichni už mají za sebou pomalu tolik chirurgických zakroků jako Rodrigo Alves😱
janaa
napsal(a):
6 boerboelů? Kde se berou?
No tak tři jsou od jedné majitelky, znám z obran. Další dva (od dvou majitelek) znám ze cvičáku a chodili jsme spolu venčit, když byl můj pes ještě štěně. Jeden je ve "vzdálené" rodině . Pak znám ještě dva mladší, a aktuálně jedno štěně, ale to je fakt ještě prcek.
Ale než jsem na cvičáku viděla toho prvního, tak jsem to plemeno vůbec neznala .

Jí osobně bych to vrátiila k tomu rotvíkovi....spíš bych přemýšlela o pohlaví, pokud je bulteriér kluk, tak bych asi spíš volila holku rotvičku.

alfi pav
napsal(a):
Ahoj všem,
Nějakou dobu uvažuju nad pořízením dalšího psa. Mám standard BT (30kg) a k němu malou vořešici, ale jsou to spíš gaučáci, co sice hlídají a pouští hrůzu, ale jak na ně začnete mluvit roztomile (i cizí), tak se jdou od radosti potento... S bulteriérem jsem sice dělala obrany a na vodítku už mi z pár nepříjemných situací pomohl - rozklíčuje sám kdy jde do tuhého a pak je nekompromisní, leč nějak nemám pocit, že by to platilo i při hlídání pozemku a baráku ať už jsem na něm i já nebo jsou tam sami...
Protože nějak nemusím hodně chlupaté psy, co by měli být jen venku a nemyslím, že by bylo vhodné pořídit třeba pitbula (aby to nedopadlo stejně jak s BT, o bojových vemenech už vím svoje...), existuje nějaké krátkosrsté mohutnější středně velké plemeno, které by bylo šlechtěno pro hlídání a už svým vzhledem nebo chováním odrazovalo potencionálního nezvaného návštěvníka? Něco s povahou pastevce ale krátká srst? Hodně se mi líbí SAO, ale bohužel si nemyslím, že by v mých podmínkách prospíval - volný přístup do domu a dost topím, protože nesnáším zimu, pes by díky srsti asi trpěl.
V domě bydlím sama a čím jsem starší, tím častěji mě napadá coby kdyby...
Doporučíte nějaké plemeno?
Díky všem.
Co dlouhý fous aneb knírač? Hlavně velký černý by dokázal už vzhledem odradit, sice se musí trimovat, ale pak nejsou hodně chlupatí a ani moc nelínají, 2x ročně údržba za to stojí. A hlídání mají tak nějak v sobě, když se dobře vybere.
Rtw by mi prišel takhle dle popisu jako ideál, fenu k bullíkovi, to by byla pěkná dvojka. Ale asi proti nim něco máte, tak nic.
Pardon, čeština je krásná. Musíte se tedy nechat napadnout vícero plemeny a snad najdete to pravé.

janaa
napsal(a):
Tak zpět,jsem se ted koukla pro zajímavost třeba na chovné podmínky CC a ty D se do chovu pouští pořád, lokty a ramena se povinně neřeší
to jsou podminky FCI

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Feny většinou nejsou zase takový hrdinky, aby dokazaly efektivně hlídat 👎
Já mám jiné zkušenosti od známých. Feny rtw coby hlídačky jsou naopak docela dračice, když si hlídají svou smečku a prostor. Pravda, otázka, co přesně tou efektivitou myslíte.
Ale zadavatelka k rotvíkům zjevně neinklinuje, tak co jiná plemena?
napsal(a):
Já mám jiné zkušenosti od známých. Feny rtw coby hlídačky jsou naopak docela dračice, když si hlídají svou smečku a prostor. Pravda, otázka, co přesně tou efektivitou myslíte.
Ale zadavatelka k rotvíkům zjevně neinklinuje, tak co jiná plemena?
Já je znám ze cvičáku a většina se bojí sama sebe - to plemeno se strašně za posledních 15 let změnilo😳.
Mně prijde jako dobrý nápad ten velký knírač - budí respekt a je schopný hlídat👍
Pokud nechcete rotvajlera nebo dobrmana (nekupirovany uz moc zjevem nedesi), tak dobra volba je brazilska fila. Vynikajici hlidac a pritom i rodinny pes. A jeste jeden na prvni pohled nesmyslny tip...výmarský ohař. Všechny hladkosrste co znam, maji vynikajici hlidaci vlohy. V nekterych statech je pouzimaji i u policie.
zahadnytajemny
napsal(a):
Pokud nechcete rotvajlera nebo dobrmana (nekupirovany uz moc zjevem nedesi), tak dobra volba je brazilska fila. Vynikajici hlidac a pritom i rodinny pes. A jeste jeden na prvni pohled nesmyslny tip...výmarský ohař. Všechny hladkosrste co znam, maji vynikajici hlidaci vlohy. V nekterych statech je pouzimaji i u policie.
Dnešní dobrman už neuhlídá ani vlastní misku - už skoro 20 let se po nich chce, aby se na bonitaci nechali u kolíku v nepřítomnosti majitele ohrabávat od cizích lidí. Udělali z nich totální dementy👎.
Výmar opravdu hlídá a dokonce u nich i při výběru do chovu testují obranářské vlohy (to mě příjemně překvapilo), ale zadavatelka nepíše ze se chce hodiny věnovat běhání v honitbě se psem a výcviku. A to by u výmara musela.

z hladkosrstých hlídačů mě první napadl Cane corso, byl na hlídání vyšlechtěn - není veliký (já mám ten etalon velikosti dost posunutý ) - ale neznám moc těch opravdu pevných v povaze i zdraví. To už ty argentiny mi přijdou zdravější - ale pověst taky nic moc a dobrá povaha je u těchto oblud základ. Pak by ještě šly dogy kanárské a mallorské - ale je tu malá chovatelská základna a vybrat dobře nebude snadné. Rotvice (fenky) máme v sousedství - a opravdu hlídají a jsou strašáci dokonalí. Jak by to bylo s odvahou "na živo" netuším - ale odstrašující dojem za plotem je dokonalý.
Holt většina klasických hlídačů je huňatá (logicky - bývali celoročně venku) a ti hladkosrstí jsou většinou Jižani... a těch tady moc není.
Svycar

XXX.XXX.164.66
A co bílý švýcarský ovčák, v krátkosrsté variantě? Pravda, ani tak není vysloveně krátkosrstý, spíš tak něco mezi... Ale tyhle chlupy se prý líp sbírají nez z hladosrstych psů.
Nevím ale jak moc hlídá.
Svycar
napsal(a):
A co bílý švýcarský ovčák, v krátkosrsté variantě? Pravda, ani tak není vysloveně krátkosrstý, spíš tak něco mezi... Ale tyhle chlupy se prý líp sbírají nez z hladosrstych psů.
Nevím ale jak moc hlídá.
většina BŠO je bázlivých a neodradí ani zjevem. To už raději klasiku - NO
napsal(a):
z hladkosrstých hlídačů mě první napadl Cane corso, byl na hlídání vyšlechtěn - není veliký (já mám ten etalon velikosti dost posunutý ) - ale neznám moc těch opravdu pevných v povaze i zdraví. To už ty argentiny mi přijdou zdravější - ale pověst taky nic moc a dobrá povaha je u těchto oblud základ. Pak by ještě šly dogy kanárské a mallorské - ale je tu malá chovatelská základna a vybrat dobře nebude snadné. Rotvice (fenky) máme v sousedství - a opravdu hlídají a jsou strašáci dokonalí. Jak by to bylo s odvahou "na živo" netuším - ale odstrašující dojem za plotem je dokonalý.
Holt většina klasických hlídačů je huňatá (logicky - bývali celoročně venku) a ti hladkosrstí jsou většinou Jižani... a těch tady moc není.
Můžu se zeptat, co berete jako dobrou povahu hlídače?
Co se týče těch chlupatých hlídacích pasteveckých plemen, tak zdravý pes, který nepochází z linie zdevastované exteriérovým chovem by prostě neměl mít s termoregulací problém. V poměrně rozsáhlých oblastech je přece normální, že přes den je vedro a v noci je zima, případně skoro mrzne, hlavně v horských oblastech. Třeba každý pastevec by měl být schopný tohle bez potíží zvládnout. Zrovna třeba u SAO by neměl být zase až takový problém najít psa s kratší srstí. Spíš jde o to, aby měl v pořádku povahu a nebyl to nějaký dobráček.

Krátkochlupý je ještě bullmastif, ale stejně má asi 50 kilo jako CC. Bordeaux doga by se mohla najít fena v nižší váze, třeba i 40 kg. Ale ta barva mě neděsí. Búrský buldok bývá větší. Argentýna je takový .. specifický.. vzhledem neodstrašuje a je to hodně do lovení, k jiným psům a "na hlídání" bych ho nechtěla.
Na hlídání je nejlepší černý velký pes. Knírač střední velký černý.
napsal(a):
Krátkochlupý je ještě bullmastif, ale stejně má asi 50 kilo jako CC. Bordeaux doga by se mohla najít fena v nižší váze, třeba i 40 kg. Ale ta barva mě neděsí. Búrský buldok bývá větší. Argentýna je takový .. specifický.. vzhledem neodstrašuje a je to hodně do lovení, k jiným psům a "na hlídání" bych ho nechtěla.
Na hlídání je nejlepší černý velký pes. Knírač střední velký černý.
Bullmastif i bordodoga jsou tak zdegenerovaní, že už je to spíš sbírka diagnóz, než pes.
Myslím, na tahle plemena musí být člověk nadšenec, aby si kupoval psa s předpokladem, ze bude nemocný a nepoužitelný. Málokdo z těch, co si si pořizují psa z ryze praktických duvodů - jako zadavatelka, už při pořízení automaticky počítá s tím, že jej jeho oprace a veterina můžou stát desítky tisic (a to tady bohužel musí).
Ten velkej knírač by asi nebyl špatnej, ale pokud to má zadavatel s tou krátkou srstí tak jako já, tak bych se mu vůbec nedivila, že kvůli srsti by ho rovnou zavrhnul . Já mám ráda vyloženě hladkosrstý psy, třeba NO už má na mě "dlouhou" srst . Maximálně srst typu rotvíka. A co se mi vyloženě nelíbí, tak to je srst knírače a celkově všech drsnosrstých plemen, mě je ta srst prostě nepříjemná na dotek, a ani vzhledově se mi nelíbí, nelíbí se mi ani ty fousy... Ale to si nikdo neberte špatně, to je čistě jen můj názor.
Ale co se líbí nebo nelíbí mě je v téhle situaci úplně jedno .
Jestli ono u té srsti nejde jen o to, aby psovi nebylo doma teplo. Protože pokud ano, tak pak bych ani tu srst neřešila. Znám hodně chlupatých psů, i pastevců, kteří chodí domů a doma teplem netrpí - pokud jsou tak zvyklí od mala.

Beauceron....i když ovčák, tak tam náznaky pastevecké povahy jsou....
Ale ten zase nesplňuje...mohutnější středně velké....je to spíš subtilnější plemeno, ale zase nejsou těžkopádní.....

Erdel, ale venku bych ho mít nechtěla, je to taky mazlík, k cizím rezervovaný ale hned nerve, hlasitý.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bullmastif i bordodoga jsou tak zdegenerovaní, že už je to spíš sbírka diagnóz, než pes.
Myslím, na tahle plemena musí být člověk nadšenec, aby si kupoval psa s předpokladem, ze bude nemocný a nepoužitelný. Málokdo z těch, co si si pořizují psa z ryze praktických duvodů - jako zadavatelka, už při pořízení automaticky počítá s tím, že jej jeho oprace a veterina můžou stát desítky tisic (a to tady bohužel musí).
A znáte nějaké hladko plemeno, o kterém tohle neřeknete? Kromě pitbulla atp, ti toho moc nepohlídají.
Tohle mohu říct i o file, cane corso, úplně o všem, protože ta stavba těla prostě takhle je, jsou to hodně těžcí psi. Pokud nejsou slepí a netrpí šíleně na nemoci srdce, očí,
tak si pohlídám kyčle, lokty, najdu si psy v lehčí váze a hotovo.
Jestli je tam u rodičů, pra a sourozenců z dřívějších vrhů + neumřeli v pěti letech HD AA a ED 00, tak nějak nevidím důvod, proč si toho psa nekoupit.
napsal(a):
A znáte nějaké hladko plemeno, o kterém tohle neřeknete? Kromě pitbulla atp, ti toho moc nepohlídají.
Tohle mohu říct i o file, cane corso, úplně o všem, protože ta stavba těla prostě takhle je, jsou to hodně těžcí psi. Pokud nejsou slepí a netrpí šíleně na nemoci srdce, očí,
tak si pohlídám kyčle, lokty, najdu si psy v lehčí váze a hotovo.
Jestli je tam u rodičů, pra a sourozenců z dřívějších vrhů + neumřeli v pěti letech HD AA a ED 00, tak nějak nevidím důvod, proč si toho psa nekoupit.
No, v pořádku - a teď mi schválně zkuste najít spojení bullmastifů nebo BX dog, kde jsou zdraví rodiče starší 5 let, a maji HD A a ED 0/0. Hodně štěstí vinšuju🍀

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, v pořádku - a teď mi schválně zkuste najít spojení bullmastifů nebo BX dog, kde jsou zdraví rodiče starší 5 let, a maji HD A a ED 0/0. Hodně štěstí vinšuju🍀
Jo, já teď budu probírat všechny chovky v ČR :-)
První odkaz neukázal nic šíleného, bulmastif.info, ale já bych chtěla, aby mi někdo našel hladko psa, který je bezva. Není :-) musí se hodně hledat.
Upřednostnila bych každopádně zvíře s normálním nosem, delší hlavou, bullmastif to zrovna není, ale ono z těch podobných plemen fakt není z čeho vybírat.
Bandog, americký buldog, .. bych vynechala, na co se nelze spolehnout.

Chtělo by to vědět, jak má ten pes hlídat. Zadržet návštěvu? Odradit úplně, aby se k plotu nikdo nepřiblížil? Tak takový ohař mě akorát rozveselí, pardon. Veliký pes jako ND už je lepší.
Ale kdo se bojí bernardýna, erdela, jiných teriérů (kromě ruského černého), světlých ohařů, Belly, moje nápady s menšími dogami jsou blbé, protože barvy nestraší vůbec, akorát CC a kdo ještě je v tmavé? Fila a ND nejsou moc malí :-)
Je tu VK černý, kterého stříhají asi doma, nemá fousky, vypadá moc pěkně, nejdřív jsem myslela, že je to bouvier, takový je stříhaný "dokulata".
napsal(a):
Chtělo by to vědět, jak má ten pes hlídat. Zadržet návštěvu? Odradit úplně, aby se k plotu nikdo nepřiblížil? Tak takový ohař mě akorát rozveselí, pardon. Veliký pes jako ND už je lepší.
Ale kdo se bojí bernardýna, erdela, jiných teriérů (kromě ruského černého), světlých ohařů, Belly, moje nápady s menšími dogami jsou blbé, protože barvy nestraší vůbec, akorát CC a kdo ještě je v tmavé? Fila a ND nejsou moc malí :-)
Je tu VK černý, kterého stříhají asi doma, nemá fousky, vypadá moc pěkně, nejdřív jsem myslela, že je to bouvier, takový je stříhaný "dokulata".
Padl tu několikrát RTW, VK a NO - tam se dá vybrat jak ze zdravých rodičů, tak s předpokladem, že hlidat bude a respekt z nich lidé mají.
marcelaamax
napsal(a):
A ten pes má být doma, vevnitř? To je podmínka? Nebo si bude moci vybrat, kde chce být a nebude vám vadit ani když bude dobrovolně venku? V tom druhém případě by mohl vyhovovat i ten SAO.
Jinak mě taky napadl cane corso nebo jiné plemena z molossů.
Udělala jsem v domě úpravy (hodně dvířek pro psy) tak, aby psi mohli domů do tepla i ven dle libosti a nebyli odkázaní jen na dům, když nejsem doma a já měla hlídaný celý oplocený pozemek. Pozemek má 2m vysoký svařovaný plot s podhrabovými deskami, ven se z něho nedostane ani bulík, když to zkusí trhat, je to bull-odolné.
Většinou jsou ale nasáčkování tam, kde jsem já, když jsem doma a když jsem pryč, tak ven vyletí většinou jen v případě, že venku něco slyší = štěká pes, jdou lidi, hlučný stroj.
Nevím jestli SAO takové podmínky dal.
Vořešice má 8kg a je to, co bych nazvala v případě popsání plemenné příslušnosti "bojová krysa". Nemá problém si kousnout do člověka, když na to přijde (jednou kousla jednoho opilce, co ji otravoval). Je ale už stará 11 let a byť umí dělat drsnou, tak se z konfliktu většinou klidí, protože k takovým věcem si vycvičila buldu. Ona jednou štěkne a bulda vypálí jak raketa a dodělá zbytek, pokud na ně teda někdo nezačne přes plot dělat "ťuťu ňuňu".

alfi pav, nerozumím podmínkám, jaké by SAO měl dát či nedat.....?
napsal(a):
alfi pav, nerozumím podmínkám, jaké by SAO měl dát či nedat.....?
Je hodně chlupatý a já doma dost topím a nechci psa nechávat samotného venku jen proto, že by mu vevnitř bylo příliš horko... ale psi jsou pro mě rodina, chci je mít kolem sebe, když jsem doma jenže u hodně chlupatého psa je to dost dilema co do jeho welfare.
alfi pav
napsal(a):
Je hodně chlupatý a já doma dost topím a nechci psa nechávat samotného venku jen proto, že by mu vevnitř bylo příliš horko... ale psi jsou pro mě rodina, chci je mít kolem sebe, když jsem doma jenže u hodně chlupatého psa je to dost dilema co do jeho welfare.
Já myslím, ze když si chlupáč zvykne od mala, tak mu to problém dělat nebude a teplem nebude trpět. Ale SAO spíš možná bude mít potřebu být venku a hlídat, což se ale nevylučuje s tím, že by nějaký čas dobrovolně byl s vámi doma.
Edit. : znám křížence SAOxKAO, je o dost chlupatejsi než typicky SAO a jeho nejoblíbenější místo je doma na gauči 😀. Několikrát za den to jde obhlédnout ven a pak se vrací na gauč.
Jak jsou na tom molossové s potřebou výchovy a výcviku? Nemyslím základní výchovu typu sedni/lehni/ke mně/čekej/pusť, to je v pohodě, ale spíš jestli u nich není "povinná" trvalá návštěva cvičáků nebo nějaká speciální výchova zabírající extrémně času, aby byli zvladatelní. Cvičáky v blízkém okolí nemám, takže u mě v současnosti výchova samo domo, max kousání na peška.
Jak jsou na tom se vztahem k ostatním členům rodiny, kteří s vámi třeba nebydlí, ale jezdí pravidelně na návštěvu (mí rodiče například)?
Mám ještě další velká zvířata, co mi zabírají poměrně hodně času, takže psi jsou normálně doma s výběhem do zahrady a jednou za den chodíme na procházky. Když je čas, tak se psama chodím na 10-15km procházky, ale to spíš o víkendech
Uvažovala jsem i o dalším buldovi, ale u PP psů se preferuje neagresivní povaha (a do nejisté směsi bez PP zas nechci jít) a to se zase moc neslučuje s potřebou hlídat a nenechat se utáhnout na vařené nudli, když na psa někdo začne roztomile mluvit zpoza plota.

alfi pav
napsal(a):
Není hodně chlupatý..
napsal(a):
Není hodně chlupatý..
Jsou krásní. Já SAO jako takové znám, známá měla chovku, ale právě mi oproti hladkosrstým plemenům přišli hodně chlupatí.
Tohle jsou ti moji

no, on pastevec nebude venku ani tak kvůli horku, ale protože bude hlídat, tak aby to měl venku pod kontrolou
to bude preferovat
mám pyrenejáka, teda topíme si myslím normálně, nepřetápíme, a pes funguje domovenko v pohodě, chodí domů spát i se mazlit, poležet na gaučíku s námi....
režim psích dvířek bych viděla jako ideál, pro psa, aby měl možnost volby

alfi pav
napsal(a):
Jsou krásní. Já SAO jako takové znám, známá měla chovku, ale právě mi oproti hladkosrstým plemenům přišli hodně chlupatí.
Tohle jsou ti moji
Hezcí,
ale pokud vybere krátkostrstého sao, tak krátkosrstý zůstane, jako Vaše čubina.
Existují i dlouhodrstí sao.

napsal(a):
Není hodně chlupatý..
Teď jsem zrovna chtěla napsat, že SAO, co se srsti týče, tak vídám jak medvědy, tak jedince podobné tomu na fotografii.
Nemyslím si, že SAO by měl nějaký problém s režimem "bydlím v domě s neomezeným výběhem na zahradu"....sama jsem si tohle plemeno chtěla do stejného režimu pořídit, takže jsem zjišťovala po majitelích, kteří to tak mají a většinou to není problém.
Jen možná ten pes není takový "lepidlo" jako to, co máte momentálně doma.
Vidím to i u svojí pyrenejky....vychovaná ve stejném režimu a je fakt, že venku tráví hodně času, ale zároveň chodí normálně domů....zrovna teď už se mi válí asi dvě hoďky v obýváku.
Chce to jen počítat s tím, že pastevec je prostě taková kapitola sama o sobě, je to takovej kočkopes, samostatná jednotka a ne každému to vyhovuje.
Jediný, z čeho bych já měla strach, protože s tím nemám zkušenost je jaké pohlaví....k bulíkovi..pejsovi by byla ideálnější z mého pohledu fena, ale nebude mít problém s vořešicí až dospěje??
napsal(a):
Teď jsem zrovna chtěla napsat, že SAO, co se srsti týče, tak vídám jak medvědy, tak jedince podobné tomu na fotografii.
Nemyslím si, že SAO by měl nějaký problém s režimem "bydlím v domě s neomezeným výběhem na zahradu"....sama jsem si tohle plemeno chtěla do stejného režimu pořídit, takže jsem zjišťovala po majitelích, kteří to tak mají a většinou to není problém.
Jen možná ten pes není takový "lepidlo" jako to, co máte momentálně doma.
Vidím to i u svojí pyrenejky....vychovaná ve stejném režimu a je fakt, že venku tráví hodně času, ale zároveň chodí normálně domů....zrovna teď už se mi válí asi dvě hoďky v obýváku.
Chce to jen počítat s tím, že pastevec je prostě taková kapitola sama o sobě, je to takovej kočkopes, samostatná jednotka a ne každému to vyhovuje.
Jediný, z čeho bych já měla strach, protože s tím nemám zkušenost je jaké pohlaví....k bulíkovi..pejsovi by byla ideálnější z mého pohledu fena, ale nebude mít problém s vořešicí až dospěje??
Určitě fenu, o psovi nemůže být řeč, protože bulda psy fakt nemusí. Na feny je zvyklý a nechá si udělat cokoliv
Myslím, že vořešice je dost držka na to, aby si štěně vychovala k obrazu svému i ve svém požehnaném věku. S přehledem vede moji dvoučlennou psí smečku.
Proto určitě štěně, aby ho dokázala naučit, jak se má chovat a srovnat ho bez rizika, že ji spolkne jak malinu.

"Chce to jen počítat s tím, že pastevec je prostě taková kapitola sama o sobě, je to takovej kočkopes, samostatná jednotka a ne každému to vyhovuje"
tak tak
chce to kompatibilního člověka

alfi pav
napsal(a):
Určitě fenu, o psovi nemůže být řeč, protože bulda psy fakt nemusí. Na feny je zvyklý a nechá si udělat cokoliv
Myslím, že vořešice je dost držka na to, aby si štěně vychovala k obrazu svému i ve svém požehnaném věku. S přehledem vede moji dvoučlennou psí smečku.
Proto určitě štěně, aby ho dokázala naučit, jak se má chovat a srovnat ho bez rizika, že ji spolkne jak malinu.
Já to nerozporuju, fakty zkušenosti nemám, ale nevím jestli to takhle u fen funguje "vořešice si jí vychová k obrazu svému"....to bych řekla, že by platilo spíš u psa.
Měla bych strach, že si pořídím štěně, co bude dominantnější a jednoho dne té "držce" vysvětlí, že ona...fena pastevecká...je ředitelka Zeměkoule a aby pak i nějaké napomenutí ze strany saošky neskončilo úrazem.
To, že s přehledem vede dvoučlenou smečku...tzn. fena a pes, to se nedivím, pejsové-samci jsou kolikrát troubelíni....měla jsem to doma stejně.
Ale jak říkám, z mojí strany teorie....

alfi pav
napsal(a):
Jak jsou na tom molossové s potřebou výchovy a výcviku? Nemyslím základní výchovu typu sedni/lehni/ke mně/čekej/pusť, to je v pohodě, ale spíš jestli u nich není "povinná" trvalá návštěva cvičáků nebo nějaká speciální výchova zabírající extrémně času, aby byli zvladatelní. Cvičáky v blízkém okolí nemám, takže u mě v současnosti výchova samo domo, max kousání na peška.
Jak jsou na tom se vztahem k ostatním členům rodiny, kteří s vámi třeba nebydlí, ale jezdí pravidelně na návštěvu (mí rodiče například)?
Mám ještě další velká zvířata, co mi zabírají poměrně hodně času, takže psi jsou normálně doma s výběhem do zahrady a jednou za den chodíme na procházky. Když je čas, tak se psama chodím na 10-15km procházky, ale to spíš o víkendech
Uvažovala jsem i o dalším buldovi, ale u PP psů se preferuje neagresivní povaha (a do nejisté směsi bez PP zas nechci jít) a to se zase moc neslučuje s potřebou hlídat a nenechat se utáhnout na vařené nudli, když na psa někdo začne roztomile mluvit zpoza plota.
doga moloss je - a výchova je jistě nutná (ale to i u čivavy). Výcvik?? ... pro každého je výcvik něco maličko jiného. Jedna věc je služební výcvik - určitě molossovi neublíží, ale přeci jen to není typický "služebák" . A zase - není moloss jako moloss. Od těžkých mastifů a mastinů, přes menší caníky, argentinky až po vysoké, ale lehkonohé doguše. Německé dogy běžně (a některé i dobře) cvičí - ale třeba já nikdy na cvičáku nebyla. Jiný typ "výcviku" si myslím je to, co každý má nastavené jinak. Já "cvičím" psa na mazla se schopností chodit po horách i městech, jiný cvičí k odtažitosti od cizích lidí, jiný na pohodový provoz v rušné společnosti. Myslím, že jsou dost přizpůsobiví - a platí že jaké si to udělám, takové to mám. Nebo to není výcvik, ale jen vyšší stupeň výchovy...
Jen jsou prostě většinou velcí a musí být dobře zvládnutí. Protože ne každý molossík je německá doga - ta odpustí ledacos a agrese v ní většinou nebývá. Odstrašuje jen velikostí a silou hlasu... Návštěvy miluje - širší rodina je zcela bez problémů. Všechny čtyři dosavadní zvládaly úžasně jak děti, tak důchodce. A to jim temperament rozhodně nechyběl. Ale není doga jako doga. Já moc dobře vím, proč si na jinou, než německou netroufnu. Protože jsem kdysi četla, že od rozšíření střelných loveckých zbraní je šlechtěna jako impozantní dekorace a jsem ráda, že tahle dekorace je v normálním žití i bez velkého drilu bezpečná.

Mám dva medvědy jakopastevce a doma jsou spokojeni celoročně. Zároveň v klidu zvládají pobyt venku, ta funkční srst je úžasná. Nestalo se mi že by jim venku byla zima, pokud jim je vevnitř teplo, sami odejdou do chodby na dlažbu nebo do koupelny. Popřípadě si řeknou a jdou ven - ale to myslím že není kvůli horka spíš ta potřeba monitorovat rajon.
Osobně bych měla obavu SAO stejného pohlaví k malé fene, jednou si něco budou chtít vyrikat a zůstanou oči pro pláč. Co jsem zažila stredoasiaty většinou byli dost nekompromisní, ve smečce dominantní jedinci.
Co se týče vycviku/výchovy takových těch kockopsu, je to v podstatě jednoduché. Věcně vysvětlite, ukážete, jakmile to pes pochopí už to více drilovat nepotřebuje. Klasický výcvik udělá - pro vás, pokud mu za to stojíte, ale myslí si u toho o p*deli.
Ale jsou velcí a tezci, vesměs všichni asiati, molossove aspol. a ta výchova je pro běžné použití echt důležitá.

"Jak jsou na tom molossové s potřebou výchovy a výcviku? "
na cvicaku je najdete spis jen omylem
ne, urcite nepotrebuji nejaky spesl vycvik, ale musi je mit clovek, ktery si s nimi poradi a budou ho respektovat. obzvlast pokud chcete samostatneho psa, co se ma sam rozhodovat.
ale to plati napric plemeny a je jedno co vyberete. sebevedomy jedinec potrebuje proste vedeni.
mam caniky, v rodine mame nekolikateho cerneho knoura. v podstate asi obe plemena odpovidaji pozadavkum.
u knoura mi vadi ta srst. ja na to nejsem. a asi je na tom trochu hur se vztahem ke zviratum/jinym psum.
ten canik v podstate odpovida pozadavkum - je to farmarsky pes -nemel by mit problem se zviraty ani s rodinnymi psy - canika neni problem mit ve smecce.. mam je u koni, mame kocky, znaji slepice.
napsal(a):
Já to nerozporuju, fakty zkušenosti nemám, ale nevím jestli to takhle u fen funguje "vořešice si jí vychová k obrazu svému"....to bych řekla, že by platilo spíš u psa.
Měla bych strach, že si pořídím štěně, co bude dominantnější a jednoho dne té "držce" vysvětlí, že ona...fena pastevecká...je ředitelka Zeměkoule a aby pak i nějaké napomenutí ze strany saošky neskončilo úrazem.
To, že s přehledem vede dvoučlenou smečku...tzn. fena a pes, to se nedivím, pejsové-samci jsou kolikrát troubelíni....měla jsem to doma stejně.
Ale jak říkám, z mojí strany teorie....
Nevěřím, že by pastevec ublížil jinému psu se kterým vyrostl a který je o 40 kilo lehčí. Spíš uvidíte scény, kdy vořešice bude do SAO řezat hlava nehlava a SAO bude ležet, občas udělá uklidňující gesto a prostě počká, až to prcka přejde. Nekompromisní bude ke stejně velkému psu a to ještě v případě členů stejné domácnosti po několika varováních. Pak ho otočí na záda a dá najevo, že už toho začíná mít dost. Měl bych jedinou obavu, pokud by to byla třeba fena bull plemene, která si bude začínat a nebude schopná ustoupit a vzdát se.

TyVed
napsal(a):
Nevěřím, že by pastevec ublížil jinému psu se kterým vyrostl a který je o 40 kilo lehčí. Spíš uvidíte scény, kdy vořešice bude do SAO řezat hlava nehlava a SAO bude ležet, občas udělá uklidňující gesto a prostě počká, až to prcka přejde. Nekompromisní bude ke stejně velkému psu a to ještě v případě členů stejné domácnosti po několika varováních. Pak ho otočí na záda a dá najevo, že už toho začíná mít dost. Měl bych jedinou obavu, pokud by to byla třeba fena bull plemene, která si bude začínat a nebude schopná ustoupit a vzdát se.
No jak jsem psala...teorie, nemám praktickou zkušenost....jen mě to tak napadlo, ohledně toho, že feny umí být pěkné semetriky.
Pre zadavatelku.
Ja mám doma jeden kus GR(Nefret) a jeden kus SAO(Aslan). Pomerne neobvyklá kombinácia plemien,viem. Fenka a pes. A vlastne mám šťastie,že goldenka je povahou takmer ako stredoaziat. Okamžite sa zladili,čo sa aj týka pobytu vnútri/vonku. Cez deň sa presúvajú sami cez dvierka,ale 90% času sú vonku a strážia. Jeden naľavo,druhá napravo alebo vedľa seba spia. Večer ako na povel odídu von a spia v bude v koterci. To sú zatvorení,lebo Nefret by bola schopná pol noci vystekávať mačky a čokoľvek,čo sa kde šuchne.
Môj SAO je obrovský(má vyše 90 kíl) a veľmi chlpatý,ale poznám aj kratkosrstych saošov. Aslan nevyzerá,žeby vnútri trpel a nerobí mu prechod dnu/von žiaden problém. Nefret miluje a ochraňuje, ostatných psov si nevšíma,pokiaľ si nie sú otravní. To už sa vie(pomerne ostro a jednoznačne) ohradiť. Neviem,či plánujete aj toho tretieho psa bravať na prechádzky atď...to napr Aslana nebaví, takže vtedy doma spí a ja s Nefret sa hodiny a hodiny tulame. Zato rád chodí po meste a pozoruje. Ľudí,psov,deti,auta,všetko. To zasa neznáša Nefret,tak ich hrávam von aj oddelené. Ale vo všeobecnosti sa on vie veľmi prispôsobiť a nie je s ním žiaden problém. Je veľmi nežný aj k cudzím deťom. Vonku klasika-železný kôš,široký obojok,pevne vodítko,žiadna flexina. Špeciálny výcvik nemá žiaden,vie sadnúť,ľahnúť,podať labku,na povel štekať,privolanie a odloženie. To bohate stačí a myslím,že viac SAO nepotrebuje. A nacvičili som s ním povel "kľud". Pre vyhrotené situácie perfektné. Ak by som ho mala opísať po indiánsky,tak to je "ten,čo pozoruje". Pri aziatoch sa človek naučí rozmýšľať inak,veľa predvídať...pre mňa veľké plus a silná skúsenosť. Môj chlapček je pre mňa veľkým darom. Ale aj obrovskou výzvou a riadnou dávkou zodpovednosti.
Možno to teraz vyzerá,že mať SAO je prechádzka ružovou záhradou a že sú to psi pre každého. To ani náhodou. A úprimne,veľmi si neviem predstaviť spolužitie SAO a malej hyperaktívnej fenky,čo by doňho dobiezala. Prave preto,že aziat dá hneď najavo,že takto nie. Len človek nikdy nevie,ako dôrazne. Radšej takýmto situáciám predchádzať...aj správnym výberom plemena. Myslím,že so zostavou psov,čo doma máte,by ste sa mali poobzerať po nejakom inom plemene. Každopádne je to na vás,žiť s chlpáčmi nebudeme my,ale len a len Vy . Držím palce 😊
Možná jste mě pochopili skrz tu malou fenu špatně.
Ona je sice držka, ale hyperaktivní už moc není, to v jejím věku (11l) dost dobře nejde. Na dlouhé procházky brávám i vak na psa a sem tam se prostě nosí, protože už toho má plné brejle.
Když se děje něco, co se jí nelíbí, tak se ozve a když ji prudí pes, tak se taky ozve, ale aby vysírala nonstop jen tak pro srandu, to určitě ne, má už ráda svůj klid. Buldu už má v tomhle směru vycvičeného, protože s ním je od jeho 4 měsíců, kdy jsem ho koupila (to jí byly 4roky) a ona ho taky do určité míry vychovávala, když s ním mlátily hormony a nevěděl coby a kde by...
Jde mi spíš o to, aby ji větší pes nesežral poté, co bude prudit on ji a ona se ozve.

"Jde mi spíš o to, aby ji větší pes nesežral poté, co bude prudit on ji a ona se ozve"
tohle ale nejde takto říci
záleží na povahách, na tom, jak se sžijí, záleží i na člověku, jak to povede nebo nepovede......
u dvojice malá a velká bych čekala od velké jistou toleranci (a teď myslím ty pastevce)

Moji známí v Texasu mají v podobném režimu (na strážení rozlehlých pozemků na farmě a zároveň jako rodinné psy) leopardy. Mají je pohromadě i s dalšími plemeny. Ale nevím, nevím, pro mě je soužití s leopardem poměrně nepředstavitelné.

Ankayn
napsal(a):
Krátkosrstá kolie.
Jako hlídač?
napsal(a):
Moji známí v Texasu mají v podobném režimu (na strážení rozlehlých pozemků na farmě a zároveň jako rodinné psy) leopardy. Mají je pohromadě i s dalšími plemeny. Ale nevím, nevím, pro mě je soužití s leopardem poměrně nepředstavitelné.
Já vím pro změnu o hlídacích gepardech, ale ani jedna možnost nepřipadá do úvahy.
I když pravda, pravděpodobně by toho po případném vetřelci moc nezůstalo, takže i leopard by svůj účel splnil...
alfi pav
napsal(a):
Já vím pro změnu o hlídacích gepardech, ale ani jedna možnost nepřipadá do úvahy.
I když pravda, pravděpodobně by toho po případném vetřelci moc nezůstalo, takže i leopard by svůj účel splnil...
Leopardem asi bude míněn luisianský leopardí pes. Aspoň doufám, že by se nedoporučoval někomu na zahradu leopard
Zajímá mě ještě pro molossy resp pastevce jedna věc skrz výchovu - jsem ke svým zvířatům dost vřelá.
Ano, samozřejmě máme jasně dané hranice co si psi/zvířata můžou dovolit a já jsem bez debaty totální alfa, ale v rámci těchto hranic je muchluju, když přijdou a, přiznám se, používám i různé zdrobněliny pro jejich oslovení a tak.
Může z nich tento přístup udělat "měkoty" ve vztahu k cizím lidem nebo to dokážou rozlišit?

alfi pav
napsal(a):
Zajímá mě ještě pro molossy resp pastevce jedna věc skrz výchovu - jsem ke svým zvířatům dost vřelá.
Ano, samozřejmě máme jasně dané hranice co si psi/zvířata můžou dovolit a já jsem bez debaty totální alfa, ale v rámci těchto hranic je muchluju, když přijdou a, přiznám se, používám i různé zdrobněliny pro jejich oslovení a tak.
Může z nich tento přístup udělat "měkoty" ve vztahu k cizím lidem nebo to dokážou rozlišit?
Používám taky zdrobněliny, muchluju......předchozí fena teda nebyla pastevec, ale byla hodně ostrej radikál, největší mazlinda na světě...ale jenom s rodinou, cizí na ní nesměl sáhnout.
Teď mám pyrenejku, ráda bych řekla, že bych měla být totální alfa, ale nevím jestli "alfa" říká psu, po kterém chce, aby šel ze zahrady domů "Ginuško, prosím pojď domů, paničce už je ziminda" ....protože jakmile po ní štěknu "Gina, ke mně!!" tak to prostě nefunguje. Takže naopak nepřikazuju, ale hezky poprosím, když po ní něco chci.
Pyrenejka nepatří do skupiny těch radikálních pastevců jako jsou saoši a kavkazani. Ale co se týče toho, jak přistupuje k cizím lidem, tak nejčastěji ignorace a to i když na ní šišlaj a rozplývají se a lákají jí k sobě....zatím je to ještě roční štěndo, ale cizích lidí, které venku poctila svou přízní a nechala se pomuchlat...tak ty jsou celkem 3...nevím proč jí byly sympatické (všechno ženský) a lidí od kterých se nechala pohladit asi další 3.
Chci říct, že to není tak, že já bych na ní doma žvatlala a mazlila a ona by tohle stejné následně prováděla s cizími lidmi.
Edit: ještě bych dodala, že se může stát, že pastevec je jako štěně a mlaďoch k lidem kontaktní a pak dospěje, v hlavince mu sepne a konečná....někteří lidi se potom diví...tohle dřív nedělal, takovej nebyl.
Takže vyřechtaná a hodná, vítací kavkazanda, co se mazlila na potkání s každým, majitelé zoufalí, měl to být hlídací pes a ochránce... dneska chodí s košem a neexistuje, aby se šla s někým miliskovat a pokud přijde návštěva, tak jí preventivně zavírají do kotce.
A proč vlastně chcete krátkosrsté plemeno? Protože nechcete vysávat, nebo aby psu nebylo doma teplo?
S vysáváním neporadím, ale ty chlupy ten pes má pro termoregulaci. Tj. chrání ho jak před zimou, tak před horkem. Asi bych domů necpala haskyho, ale běžný pes s přiměřeným osrstěním je na tom lépe než vyloženě krátkosrstý pes.
Taky záleží, kolik máte vlastně doma stupňů.

geny nezabijes sislanim
mam ted psa, samce - po dlouhe dobe. je to mamanek nejvetsi, zije pro to, aby mi delal radost.
ale to neznamena, ze prestal pouzivat svuj mozek a svoje reflexy.
a rozdil mezi fenou a psem je aspon teda u CC velmi velky.
nevim jak to popsat - ale kdyz zacne nejakou situaci resit fena, nepochybuju, ze to mam pod kontrolou, ze spolehaji na me.
U toho psa to taky kontroluju - ale je to 50:50 on ma na to, aby poresil tak jak uzna za vhodne situaci - sam...

Terven
napsal(a):
Leopardem byl ale asi myšlen louisianský leopardí pes...
Ano, přesně tak. Jinak řečený catahoula. Zadavatelce se omlouvám, neměla jsem být líná to rozepsat.
Varaxi
napsal(a):
A proč vlastně chcete krátkosrsté plemeno? Protože nechcete vysávat, nebo aby psu nebylo doma teplo?
S vysáváním neporadím, ale ty chlupy ten pes má pro termoregulaci. Tj. chrání ho jak před zimou, tak před horkem. Asi bych domů necpala haskyho, ale běžný pes s přiměřeným osrstěním je na tom lépe než vyloženě krátkosrstý pes.
Taky záleží, kolik máte vlastně doma stupňů.
Už jsem psala, aby psu nebylo doma teplo. Mívám standard kolem 23-25st, v noci min. 22st. Dělám každý den několik hodin venku v jakémkoli počasí a zimu nesnáším, rychle totiž omrzám - takže nehrozí abych doma měla chladno.
A jinak mě nikdy příliš chlupatí psi moc netáhli... Jsem spíš na hladkosrsté plemena. Jestli je to skrz náročnost na údržbu nebo něco jiného, to nedokážu říct. Prostě preference od mala.
SAO je ještě přijatelný kompromis, pokud to není ta hodně chlupatá verze.
U CC mě odrazuje to, co tady znalejší přispívající psali o jejich zdraví.
Budu přemýšlet dál, díky za tipy

"U CC mě odrazuje to, co tady znalejší přispívající psali o jejich zdraví"
nedivim se.
to se nekdy i jen tezce cte, co vsechno v tom chovu je. ale bohuzel - je jedno jestli CC nebo jine plemeno. uz je to uplne vsude,
u molossu se netestuje nic, u pracaku dejme tomu - ta povaha a pohyb. Ale co je to platne -na rakovinu nebo epinu nejsou testy nikde.
takze nezbyva, nez hledat, overovat. .
mam 10ti letou CC fenu v plne kondici, jeji otec se dozil 11,5 , matce je 13 a zije, mam jeji dceru 6ti letou. A vsichni moji psi jsou ve velke zatezi. Mozna to je stesti. Ale doufam, ze ne a da se porad vybrat i ted. Ale jednoduche to neni.
alfi pav
napsal(a):
Už jsem psala, aby psu nebylo doma teplo. Mívám standard kolem 23-25st, v noci min. 22st. Dělám každý den několik hodin venku v jakémkoli počasí a zimu nesnáším, rychle totiž omrzám - takže nehrozí abych doma měla chladno.
A jinak mě nikdy příliš chlupatí psi moc netáhli... Jsem spíš na hladkosrsté plemena. Jestli je to skrz náročnost na údržbu nebo něco jiného, to nedokážu říct. Prostě preference od mala.
Já to četla, jen mě zajímalo, jestli k tomu máte více důvodů.
Co se týče toho tepla, opravdu si myslím, že až tolik se na to ohlížet nemusíte, protože přiměřená srst psa chrání i před horkem.
Samozřejmě chápu, že si nebudete pořizovat chlupáče, když to prostě není Váš šálek kávy.
Co salašníci? Velký nebo menší appenzellský?
Appenzellští mi vždycky připadali jako papíroví "voříšci", bez urážky samozřejmě. Jejich celkem roztomilý vzhled podle mě moc neodradí, stejně jako tady někdo uváděl hladkosrstou kolii.
I buldíka jsem si pořizovala z části protože jsem fanda plemene, ale taky aby hlídal. Je sice poměrně impozantní a mohutný, jenže čím je starší (teď 7 let), tím je přátelštější k cizím a to je v mé situaci složitější, zvlášť když se do vesnice nedávno přistěhovali spoluobčané tmavší pleti. On je sice drsný, když jsme venku a někdo mě začne ohrožovat, ale za plotem to pokulhává resp tak se mi to aspoň zdá a nějak testovat to nechci, aby se buď neproflákla jeho nekonfliktní povaha natvrdo nebo aby někomu něco neudělal, pokud by se rozhodl opravdu zasáhnout.
A vy máte opravdu obavy, že vám někdo chce courat po pozemku a krást nebo jiné domněnky, které vás vedou až takto strážit pozemek nebezpečně vypadajícími psy? Nechci do vás rýpat, ale spíš mi jde o to, že pokud někdo takový ve vašem okolí je a vy máte oprávněnou obavu, že má zájem dostat se z jakéhokoli důvodu na váš pozemek, může přes plot hodit otrávenou návnadu, počkat, jstli se podaří a nepomůže vám ani ten leopard, co není catahoula.
Běžný ometáky odradí téměř cokoli, co je dost velký a štěká...
Velký salašník je na pohled dost jako rotvajler, ta široká čunička vzbuzuje respekt. Appenzeller kolem 25-30 kg taky není malý a leccos zvládne.
Oba hlídají tak rozumně - ne moc, ne málo, jsou to zkrátka psi do evropských podmínek vhodnější než typický pastevec.
Roztomilý mi nepřijde ani jeden, ani ten nejmenší entlebušák ne. Což je samozřejmě otázka vkusu.
Tím Vám je nevnucuji, jen poukazuji na možné výhody.

taky by me zajimalo, jak casto vam to stane?
a porad teda berte v potaz, ze je klidne mozne, ze psa, co je fakt samostatny a dostatecne sebevedomy treba taky bez dozoru na te zahrade nenechate.

Atheira
napsal(a):
A vy máte opravdu obavy, že vám někdo chce courat po pozemku a krást nebo jiné domněnky, které vás vedou až takto strážit pozemek nebezpečně vypadajícími psy? Nechci do vás rýpat, ale spíš mi jde o to, že pokud někdo takový ve vašem okolí je a vy máte oprávněnou obavu, že má zájem dostat se z jakéhokoli důvodu na váš pozemek, může přes plot hodit otrávenou návnadu, počkat, jstli se podaří a nepomůže vám ani ten leopard, co není catahoula.
Ty odvážnější běžné ometáky cokoliv většího a černého, žíhaného, vlkošového, co dělá za plotem bububu. Protože jakýkoliv pes už je komplikace, problém, už se dovnitř nedostane bez povšimnutí a pokud to není magor, vyfetlo nebo pokud z vás například nekouká tučná kořist, tak tam takový člověk ani nevleze.
V relativním bezpečí....v relativním, protože každý pes je zlikvidovatelný....je člověk s hodně velkým psem...takovým, který je fyzicky a psychicky schopen zlikvidovat vetřelce a který se neptá "přítel nebo nepřítel"?....ale nejdřív zlikviduje a pak si možná řekne "aha, to byl jen zlodějíček, tak toho jsem hrdlit nemusel"
Pak teda nejlépe takové psy ve dvojici.
Ovšem vzniká tam riziko, že k vám někdo vleze, pes ho zlikviduje nebo zmrzačí a bude to problém pro vás.

alfi pav
napsal(a):
Nebojte, hlídají i tak.
Dokonce i když udělá něco co není úplně správně, tak důrazně "Bonecku, co máš dělat?" chápe moc dobře.
napsal(a):
taky by me zajimalo, jak casto vam to stane?
a porad teda berte v potaz, ze je klidne mozne, ze psa, co je fakt samostatny a dostatecne sebevedomy treba taky bez dozoru na te zahrade nenechate.
No, on je problém, že to, že bydlím sama, se už ve vesnici ví a navíc mám poslední barák a za ním už jen pole a les.
Před pár lety by mě to asi ani nenapadlo, ale čím jsem starší, tím mi to v tomto směru víc šrotuje... A pokud by k něčemu mělo fakt dojít, tak bych potřebovala, aby mi hlídací pes poskytl aspoň čas zavolat pomoc a to ne tím, že by si s případným vetřelcem hrál.
Neměly by být plemena, které se tady zmiňovala i podezřívavá na pamlsky nabízené přes plot nebo se to taky musí učit?

alfi pav
napsal(a):
No, on je problém, že to, že bydlím sama, se už ve vesnici ví a navíc mám poslední barák a za ním už jen pole a les.
Před pár lety by mě to asi ani nenapadlo, ale čím jsem starší, tím mi to v tomto směru víc šrotuje... A pokud by k něčemu mělo fakt dojít, tak bych potřebovala, aby mi hlídací pes poskytl aspoň čas zavolat pomoc a to ne tím, že by si s případným vetřelcem hrál.
Neměly by být plemena, které se tady zmiňovala i podezřívavá na pamlsky nabízené přes plot nebo se to taky musí učit?
Nějak si nemyslím, že někdo kloudny strčí ruku přes plot velkému hlídacímu psovi
Jinak je to dost o povaze, moji molossove by si přes plot nevzali nic, nicméně kdyby dotyčný přes plot něco hodil, pravděpodobně by to sežrali.
Ona už ta psychika ale dělá hodně, většinou přítomnost psa opravdu stačí k tomu, aby se vaší zahradě vyhnuli.

alfi pav
napsal(a):
Ona už ta psychika ale dělá hodně, většinou přítomnost psa opravdu stačí k tomu, aby se vaší zahradě vyhnuli.
A to je přesně ten důvod proč o takovém psu uvažuji a proč jsem zakládala tohle vlákno.
Do podobných podmínek jsme kdysi pořídili kavkazanku. Zahrada s celoročně obyvatelnou a obydlenou chatou, velký pozemek, vzdálenost od dalších domů cca 300 m za terénním předělem, v podstatě samota, protože na okolních zahradách nikdo nežil a ani nebýval občas přes noc. Počítali jsme, že bude primárně venku, protože to byl smysl jejího pořízení. Mohla dovnitř kdy chtěla, ale bývala tam spíše kratší dobu, zkontrolovala co se děje, někdy chvíli zdřímla a šla ven. Současná kavkazanka jako mladá být uvnitř nechtěla, zlomilo se to až na stáří.
Být vámi, pořídím fenu SAO z linie s kratší srstí. V tom případě bude potřebovat i dobrou boudu. Naše kavkazanky nikdy do boudy nešly, ale ty měly/má jinou delší srst. Musíte počítat s tím, že pastevec s vámi doma nebude ne proto, že by nechtěl být s vámi, ale proto, že bude potřebovat hlídat venku. To je pro něj velmi silná záležitost, pud.
Říká se, že kavkazan nejdřív jedná a pak myslí, a SAO naopak. Nevím, SAO jsme neměli, ale prý na tom něco je.
alfi pav
napsal(a):
A to je přesně ten důvod proč o takovém psu uvažuji a proč jsem zakládala tohle vlákno.
Tak takového psa, který vzbuzuje respekt a odrazuje, už máte.
SAO, já nevím. Mně ti pastevci k srdci moc nepřirostli. A s bulíkem mi to nepřijde jako vhodná kombinace. Spíš něco evropštějšího, civilizovanějšího, nějaký horský pes nebo ten knírač spíš než pastevec.
Z Vašeho projevu usuzuji, že nejste nejmladší, zvládnete takového psa fyzicky?
Co já vím, třeba zrovna Vy jste ta výjimka a budou se k Vám hodit.
Jako jo, oni to jsou bezva psi, ale právě mají hodně těch „ale“.
Varaxi
napsal(a):
Tak takového psa, který vzbuzuje respekt a odrazuje, už máte.
SAO, já nevím. Mně ti pastevci k srdci moc nepřirostli. A s bulíkem mi to nepřijde jako vhodná kombinace. Spíš něco evropštějšího, civilizovanějšího, nějaký horský pes nebo ten knírač spíš než pastevec.
Z Vašeho projevu usuzuji, že nejste nejmladší, zvládnete takového psa fyzicky?
Co já vím, třeba zrovna Vy jste ta výjimka a budou se k Vám hodit.
Jako jo, oni to jsou bezva psi, ale právě mají hodně těch „ale“.
Myslím, že když zvládnu srovnat rozvášněného 500kg hřebce v plné síle a kondici, tak s 50kg psem (nebo kolik takoví psi váží), problém určitě nebude.
Vysloveně stará nejsem, bude mi 40, a fyzičku mám díky koním i psům celkem solidní, ale už to prostě není jako před dvaceti lety, kdy si člověk některé věci prostě nepřipouštěl.

tedy, to mi je o hooodně více, ale zvládnu i nasštvaných pasteveckých 65 kg
ale tak je pravda, že to je i o slovní ovladatelnosti, ne že by to zvíře bylo pole neorané.....(a je to i o technice držení )
alfi pav
napsal(a):
Myslím, že když zvládnu srovnat rozvášněného 500kg hřebce v plné síle a kondici, tak s 50kg psem (nebo kolik takoví psi váží), problém určitě nebude.
Vysloveně stará nejsem, bude mi 40, a fyzičku mám díky koním i psům celkem solidní, ale už to prostě není jako před dvaceti lety, kdy si člověk některé věci prostě nepřipouštěl.
:) Aha, tak to jsme pomalu vrstevnice. :) Já Vás dle věty V domě bydlím sama a čím jsem starší, tím častěji mě napadá coby kdyby... vydedukovala, že je Vám cca šedesát. :)
Že jezdíte, že máte dva shagya hřebce, to si pamatuju. Ale kůň a pes, to je přece jen něco jiného, a se správným přístupem a správným koněm můžete jezdit i v osmdesáti. Oproti tomu vychovat od štěněte pastevce, přečkat s ním pubertu, to prostě není pro každou věkovou skupinu. Což teda splňujete s přehledem. Plácám se do čela nad vlastní blbostí.
napsal(a):
tedy, to mi je o hooodně více, ale zvládnu i nasštvaných pasteveckých 65 kg
ale tak je pravda, že to je i o slovní ovladatelnosti, ne že by to zvíře bylo pole neorané.....(a je to i o technice držení )
U koní je to o technice držení a taky o tom, že si nenecháte s*át na hlavu...
Pokud dokáže člověk fungovat jako spravedlivá leč nesmlouvavá alfa, tak je u těchto zvířat (psi, koně) vždy všechno jednodušší.
Varaxi
napsal(a):
:) Aha, tak to jsme pomalu vrstevnice. :) Já Vás dle věty V domě bydlím sama a čím jsem starší, tím častěji mě napadá coby kdyby... vydedukovala, že je Vám cca šedesát. :)
Že jezdíte, že máte dva shagya hřebce, to si pamatuju. Ale kůň a pes, to je přece jen něco jiného, a se správným přístupem a správným koněm můžete jezdit i v osmdesáti. Oproti tomu vychovat od štěněte pastevce, přečkat s ním pubertu, to prostě není pro každou věkovou skupinu. Což teda splňujete s přehledem. Plácám se do čela nad vlastní blbostí.
Když jsem přežila pubertu psa standard bulteriéra, která trvala do jeho 4 let a že to bylo někdy fakt na hlavu, tak případný pastevec nebo moloss myslím nebude až tak velký rozdíl.

Nemyslí Varaxi to, že pastevec začne hlídat třeba až ke konci dvou tří let?
Já nevím proč, ale mě ti medvědoidní psi neděsí, připomínají mi Bohouše. Tibet je výjimka, v černé barvě boží a v zrzavé s hřívou by si ho mohli splést se lvem a je to.
Nejvíc mi tady sedí cane corso v tmavé.

Já bydlet na samotě u lesa, tak to dva pastevci jistěj a je mi úplně jedno, co si o tom kdo myslí....jestli si mám z plezíru krmit 2 mazlíky-velký psy, protože na malé moc nejsem a nebo dva osobní strážce, tak zvolím variantu č.2.
Protože když už dojde na lámání chleba, tak ať pes do toho klidně jde a neposkakuje se štěkotem okolo a nebo dokonce vetřelce nevítá.
Ono i ten pocit, že v noci vylezu na zahradu a potkám individum, co se šlo kouknout jestli v kůlně nemám poklady....nemusí to být člověk, který se sebere a uteče, ale může to být feťák, co na mě zaútočí s kudlou...tak v tom případě raději, ať ho pes sejme a následky budu řešit až pak....dorazit a zakopat (to je samozřejmě sranda...i když... )
O tom, že se lidi v noci vzbudí a někoho mají v ložnici ani nemluvím.
Teď mám hlídače, co by asi nikoho bezmyšlenkovitě nesejmul, už v roce má hlas jako zvon a člověk pozná, jestli štěká jen tak do větru "tady hlídám já" a nebo je šrumec naproti u sousedů....okolo jde ta uštěkaná čivava...prostě rozliším štěkání oznamovací a štěkání výstražné.....a jediné, co mi na té její povaze vadí je, že tím, že má primárně jako plemeno v popisu práce vetřelce zahnat, odradit a ne rovnou zardousit, tak by to dotyčnému mohlo poskytnout víc prostoru jí zneškodnit....
napsal(a):
Já nevím proč, ale mě ti medvědoidní psi neděsí, připomínají mi Bohouše. Tibet je výjimka, v černé barvě boží a v zrzavé s hřívou by si ho mohli splést se lvem a je to.
Nejvíc mi tady sedí cane corso v tmavé.
Jo, to taky. A taky jsou pastevci, kteří hlídat prostě nezačnou.
A pak taky někteří psi mají tu pubertu takovou nevyváženou, jakože jim instinkt velí hlídat, ale oni ještě nevědí jak na to. A tak někdy hlídají, pak ne, pak hlídají až moc... Prostě to trvá, než se ten pes ustálí. Nenastane u nich takové to „přepnutí“, kdy jeden den mám hravé štěňátko a druhý den hlídacího psa, ale nastane delší proces, kdy je to s nimi jak na houpačce.
A mít čtyřicet kilo na šňůře a nevědět, jestli vystartuje nebo se za mě s kňučením schová, když se kolem děje něco neobvyklého... Ale co vím, nebývá to časté. Vzácné ne, ale časté taky ne.
Já třeba mám podvědomý respekt z rotvajlera mnohem větší než z pastevců. V dětství měli sousedi leonbergřici Mášu a všichni tady ti medvědi mi ji připomínají.
Založíme Klub hladičů pastevců na potkání; pak případně navážeme Klubem bezrukých lidí. :)
Právě ten pocit o nočních setkáních "třetího druhu" na zahradě nebo na chodbě v domě byl hlavní důvod, který mě vedl k přemýšlení nad pořízením opravdu hlídacího psa...
Do ložnice mi zloděje bulda nepustí, v noci řve jak vzteklý pardál když něco nezvyklého slyší a tím, že ve tmě skrz černou barvu prakticky není vidět, tak by si neznalý asi strachy při jeho štěkotu i cvrknul. Ale jestli by to udělal i na zahradě, to nevím - v noci je vždy nasáčkovaný v pelechu vedle mé postele a lítat úplně ven se mu coby gaučákovi prostě nechce.

Mám dojem, že tu ještě nepadl hovawart. Není tedy krátkosrstý, ale zase to není takový ten huňatý medvěd jako někteří pastevci. Jsou ve třech barvách.

alfi pav
napsal(a):
Právě ten pocit o nočních setkáních "třetího druhu" na zahradě nebo na chodbě v domě byl hlavní důvod, který mě vedl k přemýšlení nad pořízením opravdu hlídacího psa...
Do ložnice mi zloděje bulda nepustí, v noci řve jak vzteklý pardál když něco nezvyklého slyší a tím, že ve tmě skrz černou barvu prakticky není vidět, tak by si neznalý asi strachy při jeho štěkotu i cvrknul. Ale jestli by to udělal i na zahradě, to nevím - v noci je vždy nasáčkovaný v pelechu vedle mé postele a lítat úplně ven se mu coby gaučákovi prostě nechce.
Už se vám to stalo?

Založíme Klub hladičů pastevců na potkání; pak případně navážeme Klubem bezrukých lidí. :)

"Oproti tomu vychovat od štěněte pastevce, přečkat s ním pubertu, to prostě není pro každou věkovou skupinu."
tak zrovna toto ani náhodou není o věkové skupině, ale, řekla bych primárně, o povaze člověka
o věkové skupině může být schopnost psa fyzicky udržet
"Nenastane u nich takové to „přepnutí“, kdy jeden den mám hravé štěňátko a druhý den hlídacího psa, ale nastane delší proces, kdy je to s nimi jak na houpačce."
tak přesně to "cvaknutí" pro pastevecká plemena bývá typické
hovawart - ten můj byl naprosto geniální hlídač a bodygard
napsal(a):
Už se vám to stalo?
Už se mi stalo, že mě v noci při venčení pronásledovali dva chlapi a nebýt buldy, tak by to asi neskončilo dobře. Naštěstí ho ve tmě hned neviděli, on to dobře vyhodnotil a efekt překvapení + vyprsený agresivně štěkající mohutný klabák zapůsobil přesně jak měl.
Nevím však jestli by to samé udělal, kdyby vlezl někdo do zahrady, kór když ho vidím jak cizím lidem nosí k plotu míček a vrtí celým tělem když na něho někdo cizí mile promluví.

...leonberger?
napsal(a):
Já bydlet na samotě u lesa, tak to dva pastevci jistěj a je mi úplně jedno, co si o tom kdo myslí....jestli si mám z plezíru krmit 2 mazlíky-velký psy, protože na malé moc nejsem a nebo dva osobní strážce, tak zvolím variantu č.2.
Protože když už dojde na lámání chleba, tak ať pes do toho klidně jde a neposkakuje se štěkotem okolo a nebo dokonce vetřelce nevítá.
Ono i ten pocit, že v noci vylezu na zahradu a potkám individum, co se šlo kouknout jestli v kůlně nemám poklady....nemusí to být člověk, který se sebere a uteče, ale může to být feťák, co na mě zaútočí s kudlou...tak v tom případě raději, ať ho pes sejme a následky budu řešit až pak....dorazit a zakopat (to je samozřejmě sranda...i když... )
O tom, že se lidi v noci vzbudí a někoho mají v ložnici ani nemluvím.
Teď mám hlídače, co by asi nikoho bezmyšlenkovitě nesejmul, už v roce má hlas jako zvon a člověk pozná, jestli štěká jen tak do větru "tady hlídám já" a nebo je šrumec naproti u sousedů....okolo jde ta uštěkaná čivava...prostě rozliším štěkání oznamovací a štěkání výstražné.....a jediné, co mi na té její povaze vadí je, že tím, že má primárně jako plemeno v popisu práce vetřelce zahnat, odradit a ne rovnou zardousit, tak by to dotyčnému mohlo poskytnout víc prostoru jí zneškodnit....
Souhlasím...ale v našem státě a s našimi zákony bych asi upřednostnila psa, kterej buď odstraší už zjevem anebo potenciálního vetřelce varuje dřív než tam vleze.
Tím odstrašením zjevem si u pastevců nejsem jistá, u veřejnosti nejsou až tak profláklí...jak už tu padlo, dělají dojem dobromyslných méďů. Když dotyčný zjistí, že to tak úplně méďa není, už jste pravděpodobně v průšvihu.
Pokud pes sejme někoho, kdo jen tak bloumal po vaší zahradě a nedejbože třeba nebyl ani ozbrojen, ač je to na palici, máte polízanici na dlouho.
Navíc dneska je blbá doba - není problém psa zastřelit, otrávit, zneškodnit pepřákem nebo paralyzérem - pokud někdo bude mít zálusk specielně na váš dům, pes překážkou nebude. Ten bude překážkou spíš pro nějakého zoufalce či ožralu - a pak bude záležet, jak moc ho pocuchá.
Když vidím, jak se momentálně psi tráví anebo i kradou ze zahrad - a to i velcí - kdybych měla dům a zahradu, radši bych investovala do elektronickýho zabezpečení a psa bych venku bez dozoru nenechala.

alfi pav
napsal(a):
No já to zase řeknu asi takhle.....moji psi jsou na noc doma...
za prvé aby nerušili nočním štěkotem sousedy a ani já to nechci, aby mi pes řval v noci pod oknem
za druhé, jestli si někdo ukradne z kůlny starou sekačku...kůlnu ani nezamykáme, je mi tak nějak jedno, psy mám primárně na ochranu nás lidí...takže pes nasáčkovaný v posteli je vyhovující.

v každém případě existence velkého psího hlídače (ale i jakéhokoliv psa, stačí,že to dělá randál) na pozemku/v bytě snižuje pravděpodobnost vniknutí a zužuje okruh potencionálních "narušitelů".
"hlídači" se nejdou ve vícero skupinách plemen psů, je otázka, co tomu soužití chce alfipav dát, jak si ho představuje. Pracovní plemena budou chtít něco, pastevecká něco jiného, molossové kombinaci obého (a dle konkrétního plemene) atd.
alfi pav
napsal(a):
Už se mi stalo, že mě v noci při venčení pronásledovali dva chlapi a nebýt buldy, tak by to asi neskončilo dobře. Naštěstí ho ve tmě hned neviděli, on to dobře vyhodnotil a efekt překvapení + vyprsený agresivně štěkající mohutný klabák zapůsobil přesně jak měl.
Nevím však jestli by to samé udělal, kdyby vlezl někdo do zahrady, kór když ho vidím jak cizím lidem nosí k plotu míček a vrtí celým tělem když na něho někdo cizí mile promluví.
Když já myslím, že ti psi nějak poznají, jestli hrozí nebezpečí nebo ne, všichni. I ti vítací.
Co se týče třeba mých psů a fungování v noci - nebudu moc řešit psa (xAST), protože ten opravdu hlídá, i přes den a na zahradu by nepustil nikoho, a taky si myslím, že by si to nikdo ani nezkusil, kdyby ho viděl. Dala jsem na vrata ceduli přímo s fotkou mého psa (přikládám foto) a ze začátku se i pošťačky bály natáhnout ruku ke schránce, která je na plotu zvenčí a přitom je na té fotce jak roztomilý . Ale co se týče feny (SBT), tak ta je teda vyloženě pes vítací. Když jde někdo kolem plotu, tak se může ukroutit a byla by nejšťastnější kdyby šel člověk dál. Přesto mám pocit, že i ona má v noci tendence mě hlídat a chránit. Prostě se za tmy chová jinak než přes den. Jednou jsem grilovala na zahradě s kamarádkou, ta odjela na kole, za tmy. Já jsem uklízela na terase, pes už spal doma a fena byla ještě venku. Najednou jsem slyšela nějaké hlasy u vrat - a fena tam vypálila s patřičným řevem, takhle jsem ji ještě neviděla. Nějaký chlap sháněl cigaretu a pokřikoval za vraty, a teda v té chvíli fena vypadala, že opravdu hlídá. Samozřejmě nevím, jak by reagovala, kdyby se dotyčný dostal dovnitř, ale na to, že je malá, tak chlap vypadal, že z ní má respekt a dovnitř by nešel .
Psal jste, že venku to bulík vyhodnotil dobře, třeba by to tak vyhodnotil i na zahradě?
Ale chápu, že se třeba budete cítit bezpečněji, když na zahradě bude "opravdový" nekompromisní hlídač. Jestli to teda chápu dobře, tak vám jde především o to, když vy budete spát a někdo by se pokoušel dostat za zahradu, tak aby pes byl venku a zakročil, případně aby vyběhl zevnitř a zakročil?

Kamery jsou super. Stačí dvě otočné pod stříšku, wifi a můžu se dívat odkudkoli, co se děje, umí i "fotopast". Jenže to neřeší, že tam někdo vleze a něco lidem provede.
Jelikož tady husy rozebírají plot, tak si argentýny nekoupím, budou tu kamery. A aby to zloděje odradilo, bude to muset spustit randál. A kdo to bude poslouchat? Samozřejmě je tichý alarm a napojení na PCO (nevím, jestli ještě vůbec funguje), ale kdy mě jako někdo přijede zachránit na vesnici?
Takže stejně tam musí být nějaký strašák, aby vlastně ty kamery neměly co zachytávat. Jako důkaz, že pes bránil můj život a majetek, je to ok, ale jinak..
Ještě bychom na plot mohli nasprejovat "máme covid, k volbám nemůžeme".
A ještě ke kamerám, to je dobrá věc. V mém minulém bydlišti kamery byly a docela mi to objasnilo celou situaci kolem toho, kdy pes kousl rodinného člena (který tam ale nebydlel a pes ho nijak zvlášť neznal), který se zjevil na zahradě v okamžiku, kdy já jsem si pro něco odskočila... Byly u toho dva lidi a každý to popisoval úplně jinak, zejména pak ta "oběť", ta ze psa udělala krvelačnou bestii, která bezdůvodně zaútočila.. Přitom celá ta situace byla úúúplně jiná a já jsem ráda, že jsem tak mohla psa "obhájit"....Navíc jsem pak video ukazovala několika kynologům, pejskařům, "odborníkům" a všichni se shodli na tom, že to jednoznačně nebyla ani v nejmenším chyba psa...
V současném domě neexistuje, že by někdo jen tak přišel na zahradu si něco půjčit nebo tak, od toho máme zvonek, telefon. Všude se zamyká, a i kdyby nějakým způsobem prošel brankou, přelezl ji, tak tam pak je ještě další oplocení (kvůli psům), taky zamčené. Ale u rodičů je prostě běžné, že si tam lidi z vesnice chodí jak domů .

Alfipav, a tibet by se vám nelíbil? Jsou méně osrstene linie (rozumejte, nemají tak bohatou hřívu), linaji jednou do roka, ne smrdí, péče o srst není náročná a jako bonus výborně funguje. Mám je venku i doma a se změnou teplot nemají problém, nutno ale říct, že vytápim zhruba na 21 stupňů max. Ale jsou schopni i ležet u krbu několik hodin a netankuje je to.
Není to tak úplně pastevec, medvědí vzhled budí respekt a hlídají výborně. Běžnou poslušnost zvládají v pohodě, chodím s nimi navolno, na hory, do města, všude, chodíme i běhat, jsou to dost univerzální společníci.
Terven
napsal(a):
Souhlasím...ale v našem státě a s našimi zákony bych asi upřednostnila psa, kterej buď odstraší už zjevem anebo potenciálního vetřelce varuje dřív než tam vleze.
Tím odstrašením zjevem si u pastevců nejsem jistá, u veřejnosti nejsou až tak profláklí...jak už tu padlo, dělají dojem dobromyslných méďů. Když dotyčný zjistí, že to tak úplně méďa není, už jste pravděpodobně v průšvihu.
Pokud pes sejme někoho, kdo jen tak bloumal po vaší zahradě a nedejbože třeba nebyl ani ozbrojen, ač je to na palici, máte polízanici na dlouho.
Navíc dneska je blbá doba - není problém psa zastřelit, otrávit, zneškodnit pepřákem nebo paralyzérem - pokud někdo bude mít zálusk specielně na váš dům, pes překážkou nebude. Ten bude překážkou spíš pro nějakého zoufalce či ožralu - a pak bude záležet, jak moc ho pocuchá.
Když vidím, jak se momentálně psi tráví anebo i kradou ze zahrad - a to i velcí - kdybych měla dům a zahradu, radši bych investovala do elektronickýho zabezpečení a psa bych venku bez dozoru nenechala.
Bohužel elektronické zabezpečení nikoho nezastaví. Pak se můžu soudit, pokud to přežiju, ale pokud se k nám někdo pokusí dostat a psy zrovna nezastřelí, tak ostatní možnosti už bych v jeho prospěch moc neviděl.
Bohužel ano, je naprosto příšerné, že se člověk musí spoléhat na psy. Když vidím jak se někdo pohybuje po mém pozemku, měl bych mít naprosto jiná práva a pak by mi to elektronické zabezpečení přišlo teprve k něčemu. Zároveň je asi třeba říct i to, že obejít nebo vyřadit z činnosti se dá i to elektronické zabezpečení. Prostě pokud se k Vám někdo rozhodne dostat, kdo na to má žaludek a prostředky, tak se k Vám asi dostane.
Ale můj oblíbený případ z dějin kriminalistiky byl recidivista vyhozený z vlaku naprosto pod obraz, který vyvraždil rodinu v prvním domě cestou od nádraží a ani to nevěděl. A někoho takového by naši psi určitě zastavili.

alfi pav
napsal(a):
Pokud byste měla zájem, mohu Vám dát kontakt na kvalitní chovku CC.
marcelaamax
napsal(a):
Když já myslím, že ti psi nějak poznají, jestli hrozí nebezpečí nebo ne, všichni. I ti vítací.
Co se týče třeba mých psů a fungování v noci - nebudu moc řešit psa (xAST), protože ten opravdu hlídá, i přes den a na zahradu by nepustil nikoho, a taky si myslím, že by si to nikdo ani nezkusil, kdyby ho viděl. Dala jsem na vrata ceduli přímo s fotkou mého psa (přikládám foto) a ze začátku se i pošťačky bály natáhnout ruku ke schránce, která je na plotu zvenčí a přitom je na té fotce jak roztomilý . Ale co se týče feny (SBT), tak ta je teda vyloženě pes vítací. Když jde někdo kolem plotu, tak se může ukroutit a byla by nejšťastnější kdyby šel člověk dál. Přesto mám pocit, že i ona má v noci tendence mě hlídat a chránit. Prostě se za tmy chová jinak než přes den. Jednou jsem grilovala na zahradě s kamarádkou, ta odjela na kole, za tmy. Já jsem uklízela na terase, pes už spal doma a fena byla ještě venku. Najednou jsem slyšela nějaké hlasy u vrat - a fena tam vypálila s patřičným řevem, takhle jsem ji ještě neviděla. Nějaký chlap sháněl cigaretu a pokřikoval za vraty, a teda v té chvíli fena vypadala, že opravdu hlídá. Samozřejmě nevím, jak by reagovala, kdyby se dotyčný dostal dovnitř, ale na to, že je malá, tak chlap vypadal, že z ní má respekt a dovnitř by nešel .
Psal jste, že venku to bulík vyhodnotil dobře, třeba by to tak vyhodnotil i na zahradě?
Ale chápu, že se třeba budete cítit bezpečněji, když na zahradě bude "opravdový" nekompromisní hlídač. Jestli to teda chápu dobře, tak vám jde především o to, když vy budete spát a někdo by se pokoušel dostat za zahradu, tak aby pes byl venku a zakročil, případně aby vyběhl zevnitř a zakročil?
No tak zrovna toho vašeho bych ňunala přes plot, soudě podle fotky, tihle bobánci mě moc neodrazují. Nevím ale jestli bych se pak nestala členem již zmíněného Klubu bezrukých lidí.
Tibetskou dogu ne, to plemeno se mi strašně nelíbí.
Skrz to el.zabezpečení baráku jsem se už před nějakou dobou ptala, ale když u mě byl jeden odborník, tak se chytal za hlavu, že zabezpečit můj barák by stálo vysoko přes 100tis a tou částkou jaksi v době covidové nedisponuji, spíš se snažím aby měla zvířata (a panička) co jíst a aby se z mých podnikatelských daní dosyta nažral i Babiš. Pořizovací cena psa je pořád menší než dokonalé zabezpečení pozemku nehledě na to, že poplašný systém s čidly i uvnitř domu mívá problém s pohybem psů po domě ve chvíli, kdy je zapnutý - zkušenost známé, co si to fakt pořídila.
Myslím, že pokud by se ke mně někdo vloupal a já byla doma sama (ubohá slabá žena), tak by se i na případné zranění vetřelce by policie hleděla jinak. Jiné možnosti má 100kg robustní chlap a jiné 65kg subtilní žena žijící sama v domě na konci vesnice jen s dvěma/třemi domácími mazlíky, co s ní skoro spí v posteli.

Kompromis mezi rotvíkem, pastevcem s krátkým chlupem a dobrmanem - beauceron.
No tak zrovna toho vašeho bych ňunala přes plot, soudě podle fotky, tihle bobánci mě moc neodrazují. Nevím ale jestli bych se pak nestala členem již zmíněného Klubu bezrukých lidí.
No, tak to možná jo . Ne, chápu. Oni lidi co mají bully říkají, jak je hrozně roztomiloučkej, k poňuňání ... Ale lidi, kteří bully zas tam moc neznají, a myslejí si ,že jsou to bojoví agresivní psy, tak ti se ho bojí...A on teda za plotem k tomu strachu docela i dává důvod.
Jinak to kritérium krátké srsti zcela chápu, mám to úplně stejně . Můžu mít ještě dotaz, proč se vám nelíbí ten rotvík? Mě by tam docela zapadl. Nebo pak ten CC, ale tam fakt dobře vybírat, hledět na zdraví... I když ono dobře vybírat se už dneska musí napříč všemi plemeny.
Já osobně bych do pastevce nešla, a do SAO už vůbec ne. Osobně znám dva, s PP, pak ještě pár "kříženců".. Je teda pravda, že k těm vratům, kde ti dva SAO jsou, tak tam se lidi nepřiblíží ani na pár metrů. A to přes ně psi nejsou vidět. Ale bohatě stačí ten řev a rány do plotu . Takže pro tyhle účely asi super.. Mě by nevyhovovala pastevčí povaha, já mám ráda něco víc "závislého". Myslím si, že od bulíka k SAO, to bude celkem skok... To by mi tam fakt víc seděl ten rtw, CC, nebo i ten boerboel... Ale to je samozřejmě jen můj názor. Pokud se vám SAO líbí se vším všudy, tak proč ne .
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
většina BŠO je bázlivých a neodradí ani zjevem. To už raději klasiku - NO
To už není úplně pravda. Povahy šly za posledních 15 let dost nahoru a není takový problém najít sebevědomé zvíře. Moji psi hlídají dost důrazně a dokonce od nás už 2x vyhnali zloděje. V tuhle chvíli je největší problém, že na stěně se čeká i rok.
lenocka
napsal(a):
Ještě tu asi nepadl (nebo jsem slepá) kangal, ten by srstí i ostatním asi vyhovoval.
Jinak mi připadá fajn ten beauceron, RTW a hovawart
No, hovawart není kratkosrstý a zadavatelce se líbí kratkosrstí psi. Jinak, mám zkušenost doma s hovikem a s hodně kratkosrstý psem a co se srsti týče, zlatý hovík!

Argentinská doga, bordeaux doga, americký buldog, (hladkosrsté, jestli to hlídá nevím, to první asi jo.)
PS: erdel se dá ostříhat
Pak už jen páv nebo husy.
Edit: ještě jestli nepadla ridžbečka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109
napsal(a):
Argentinská doga, bordeaux doga, americký buldog, (hladkosrsté, jestli to hlídá nevím, to první asi jo.)
PS: erdel se dá ostříhat
Pak už jen páv nebo husy.
Edit: ještě jestli nepadla ridžbečka
Nebo do nejvic ohrozene místnosti dospela. Krajticka... Takova 7m 70kilova obluda odradi spolehlive vsecky 🤣 akorat se neda mit navolno na pozemku...
TyVed
napsal(a):
Bohužel elektronické zabezpečení nikoho nezastaví. Pak se můžu soudit, pokud to přežiju, ale pokud se k nám někdo pokusí dostat a psy zrovna nezastřelí, tak ostatní možnosti už bych v jeho prospěch moc neviděl.
Bohužel ano, je naprosto příšerné, že se člověk musí spoléhat na psy. Když vidím jak se někdo pohybuje po mém pozemku, měl bych mít naprosto jiná práva a pak by mi to elektronické zabezpečení přišlo teprve k něčemu. Zároveň je asi třeba říct i to, že obejít nebo vyřadit z činnosti se dá i to elektronické zabezpečení. Prostě pokud se k Vám někdo rozhodne dostat, kdo na to má žaludek a prostředky, tak se k Vám asi dostane.
Ale můj oblíbený případ z dějin kriminalistiky byl recidivista vyhozený z vlaku naprosto pod obraz, který vyvraždil rodinu v prvním domě cestou od nádraží a ani to nevěděl. A někoho takového by naši psi určitě zastavili.
Máte pravdu, ale já na to pořád koukám tak, že pokud si někdo vytipuje přímo váš barák, jistě se na to předem připraví a připraví se i na psy. Nemusí zrovna zastřelit, může otrávit, uspat...nevím teda, jestli by sežrali pohozenýho buřta, to je pravda.
Anebo tam vleze příležitostnej pobuda, jak psala sardullah - do kůlny pro sekačku - a nezáviděla bych vám ty patálie, pokud by ho psi zneškodnili. Je to blbý, no.
A i kdyby šel vraždit a loupit, tak díky psům zřejmě nestihne ani jedno, tudíž se bude blbě dokazovat, že to udělat chtěl.
Pes k ochraně domu a majetku mi v našem státě a v dnešní době přijde problematickej. Asi bych to ocenila spíš na vycházkách v odlehlých končinách anebo za tmy.
Ale já jsem zbabělec, pro mě by tahanice po soudech byly noční můra, je mi jasný, že každej to tak nemá.
Edit. - anebo by mi přišlo OK, co jsem psala v předchozím příspěvku - kdyby pes příležitostnýho pobudu odradil dřív než bude na vaší straně plotu. Tudíž ideální by byl hlasitej pes s odstrašujícím zjevem

Ale já jsem zbabělec, pro mě by tahanice po soudech byly noční můra, je mi jasný, že každej to tak nemá.
No já zbabělec nejsem....nejsem proto, že pořád ještě doznívá "Sára efekt", i když už feňule není.
Vždycky jsem měla psy, kteří byli dobří hlídači...ostrou ovčandu, kupodivu i afgán byl vynikající hlídač, který neváhal i zakročit, navíc byl černý s pálením a s jeho rychlostí a chlupatostí to vypadalo, že se řítí černý ďábel.
Ale upřímně....jakou by měl šanci, když měl 25 kilo.
Pak jsme náhodně pořídili berbery, zase primárně na hlídání a zcela náhodně měla fena "vadu povahy", neodpovídala ani berňuchovi, ani bernardýnovi. A já poznala sílu, hrdost, odhodlanost......fena měla povahu, že jsme si opravdu doma pracovně říkali, co s dotyčným vetřelcem, kterého by fena pochroumala.
Vím, že každý pes je zlikvidovatelný, ale vedle ní jsem se cítila naprosto bezpečně.
Nejsme lidi, kteří by byli pro někoho zajímaví jako plánovaná kořist....jakože běžte k Sardullah, ty maj doma ve strožoku milióny, takže si nemyslím, že by někdo primárně likvidoval psy, aby se k nám dostal.....samozřejmě je dost pitomců, co vlezou kamkoliv, kde se jim zdá, že by šlo něco ukrást...takové odradí jakýkoliv pes...i šňafající čivava. Já se opravdu spíš bojím feťáků, ti nemusí rozhodně myslet racionálně......a v tomto případě pokud pes takové individum sejme, tak následky budu řešit až pak, hlavně, že se rodině nic nestane.
Možná bych jednou zplakala nad výdělkem, ale momentálně to cítím takhle.
No a když o tom tak přemýšlím,, tak jako druhého psa ke Ginuši, si škrtám berňuchu a zařazuji tibetskou dogu....asi bych spíš brala saoše, kavkaze, ale to si netroufnu, k mojí holce ještě fenu těchto plemen.
napsal(a):
No já zbabělec nejsem....nejsem proto, že pořád ještě doznívá "Sára efekt", i když už feňule není.
Vždycky jsem měla psy, kteří byli dobří hlídači...ostrou ovčandu, kupodivu i afgán byl vynikající hlídač, který neváhal i zakročit, navíc byl černý s pálením a s jeho rychlostí a chlupatostí to vypadalo, že se řítí černý ďábel.
Pak jsme náhodně pořídili berbery, zase primárně na hlídání a zcela náhodně měla fena "vadu povahy", neodpovídala ani berňuchovi, ani bernardýnovi. A já poznala sílu, hrdost, odhodlanost......fena měla povahu, že jsme si opravdu doma pracovně říkali, co s dotyčným vetřelcem, kterého by fena pochroumala.
Vím, že každý pes je zlikvidovatelný, ale vedle ní jsem se cítila naprosto bezpečně.
Nejsme lidi, kteří by byli pro někoho zajímaví jako plánovaná kořist....jakože běžte k Sardullah, ty maj doma ve strožoku milióny, takže si nemyslím, že by někdo primárně likvidoval psy, aby se k nám dostal.....samozřejmě je dost pitomců, co vlezou kamkoliv, kde se jim zdá, že by šlo něco ukrást...takové odradí jakýkoliv pes...i šňafající čivava. Já se opravdu spíš bojím feťáků, ti nemusí rozhodně myslet racionálně......a v tomto případě pokud pes takové individum sejme, tak následky budu řešit až pak, hlavně, že se rodině nic nestane.
No a když o tom tak přemýšlím,, tak jako druhého psa ke Ginuši, si škrtám berňuchu a zařazuji tibetskou dogu....asi bych spíš brala saoše, kavkaze, ale to si netroufnu, k mojí holce ještě fenu těchto plemen.
Jé, tibeťák ♥ Kdybych nebyla spíš na sportovnější a akčnější psy, byl by to žhavý kandidát. Tibetská doga je pes mých takových těch dětskopubertálních let. Kamarádka, u které jsme byly pečené vařené, jednoho měla a to bylo jeho veličenstvo pes. Vždycky jsme mu daly kovbojský klobouk a šli do lesa. Nebyl můj, ale při vzpomínce na něj bych stejně brečela.

Terven
napsal(a):
Máte pravdu, ale já na to pořád koukám tak, že pokud si někdo vytipuje přímo váš barák, jistě se na to předem připraví a připraví se i na psy. Nemusí zrovna zastřelit, může otrávit, uspat...nevím teda, jestli by sežrali pohozenýho buřta, to je pravda.
Anebo tam vleze příležitostnej pobuda, jak psala sardullah - do kůlny pro sekačku - a nezáviděla bych vám ty patálie, pokud by ho psi zneškodnili. Je to blbý, no.
A i kdyby šel vraždit a loupit, tak díky psům zřejmě nestihne ani jedno, tudíž se bude blbě dokazovat, že to udělat chtěl.
Pes k ochraně domu a majetku mi v našem státě a v dnešní době přijde problematickej. Asi bych to ocenila spíš na vycházkách v odlehlých končinách anebo za tmy.
Edit. - anebo by mi přišlo OK, co jsem psala v předchozím příspěvku - kdyby pes příležitostnýho pobudu odradil dřív než bude na vaší straně plotu. Tudíž ideální by byl hlasitej pes s odstrašujícím zjevem
Nedá mi nevzpomenout ten nedávný případ vloupání do bývalého nádražního domku někde na Plzeňsku, kdy majitel toho zloděje zastřelil. Ze zloděje se nakonec vyklubal propuštěný vrah. Takže kdovíjak by to dopadlo, kdyby majitel nestřílel. A teď bude navíc popotahovanej a vyslýchanej, údajně nejkratší doba bývá cca 3 měsíce do vyřešení případu. Jako 3 měsíce nervů mně přijde hodně.
Máte pravdu, tahanice po soudech nejsou příjemný, i když vy si nepřipadáte, že byste něco špatnýho provedla. Mně stačil ten náš blbej soused. Dnes má každej právo na spravedlivý proces, tudíž může žalovat, co ho napadne. Sice to musí dokázat, ale může se to táhnout i dva roky, i když nic neprokáže. A vysvětlovat v práci, že musím k soudu, co tam budu dělat, jak dlouho tam budu (většinou skoro celý den), fakt není to, co by člověk chtěl. Navíc jako obviněný to v zaměstnání není omluveno, musí se to napracovat. Ano, člověk pak může požadovat kompenzaci po žalobci, ale není to jednoduchý. Počítám, že se psem by to bylo dost podobné, takže fakt není o co stát. Myslím si, že zákony týkající se ochrany vlastního majetku by se měly změnit.
Říkala jsem si, že takové SAO ve standardním upraveném vzhledu, zabijte mě, ale k nim ty chybějící boltce prostě patří, by mohlo být dostatečný důvod k opatrnosti i kdyby to byla méně mohutná fena (oproti psu stejného plemene).
Krajta by byla sice fajn, ale ta je nepoužitelná v obydlích nad linií sněhu.
Howíci jsou moc chlupatí, beaucerony mám spojené s Angelikou
Nic samozřejmě není rozhodnuto, dávám tomu čas.
A skrz soudy obavy nemám. Pokud by se něco stalo na mém pozemku, tak si myslím že to jako subtilní potencionální oběť uhraju na nutnou sebeobranu, samozřejmě pokud by pes vetřelci rovnou neukousl hlavu, to by asi bylo horší. Prošla jsem si už takovými sračkami, že obhajovat na soudu fakt, že hlídací pes napadl vetřelce, který tam šel s úmyslem mi ublížit, by byla procházka růžovým sadem.
Když na to nespěcháte a máte čas, tak bych viděla jako nejlepší řešení objet pár chovatelů a udělat si vlastní obrázek na ta plemena, ze kterých se vybírá. Případně objet nějaké akce, pokud už nějaké budou. Ale spousta chovatelů nemá problém s nezávaznou návštěvou a ještě vám rádi o svých psem povypráví.... Taky bych se někam jela podívat na SAO, na CC, nebo třeba na toho boerboela, nebo jiného molossa...
Speciálně u pastevců bych řekla, že se ta povaha musí zažít.. Znala jsem vždycky nějaké pastevce, ale většinou už dospělé, vychované a fungující. Ale jaké je to vlastně doopravdy s pastevce jsem zjistila až potom, co si ho pořídila známá a procházela jsem s ní tou výchovou od štěněte . Jako to se fakt nedá srovnat třeba s bullem. Ale než jsem to zažila takhle osobně, tak jsem si říkala, no dobře pastevec je "jinej", ale nedokázala jsem si představit jak moc .
ale k nim ty chybějící boltce prostě patří,
NEpatří, naprosto zbytečná "úprava"...navíc uši, stejně jako ocas, jsou důležitý komunikační prostředek
co takhle ridgeback ?
že to jako subtilní potencionální oběť uhraju na nutnou sebeobranu
Jo, to mně taky říkali - plač a opakuj, že ses bála a nevíš, co se stalo.
Důležité je být žena a mít maximálně tak 60 kg. Dlouhé světlé vlasy, modré oči a něžný obličej výhodou. Zranění způsobené vetřelcem (klidně jen monokl), věk (dejme tomu do 20 a pak 65+), těhotenství nebo malé dítě je tutovka.
Jestli je to fér, nevím.
Taky to neřeší situaci, když k Vám někdo přijde legálně odečíst plyn, parta opilců si zkrátí cestu přes Váš pozemek nebo si zdravotník splete adresu a vleze na dvorek Vám místo sousedovi s infarktem a pes je porafá.
Ale kdyby se k Vám někdo chtěl vloupat a pes mu kousavě vysvětlil, že se to nedělá, tak si taky nemyslím, že byste šla do vězení. Pokud by pes poslouchal, byl za pevným plotem, pokud by zkrátka byly splněny základní předpoklady, tak si myslím, že drobná subtilnější žena je v případě loupeže za vodou.

Atheira
napsal(a):
Jé, tibeťák ♥ Kdybych nebyla spíš na sportovnější a akčnější psy, byl by to žhavý kandidát. Tibetská doga je pes mých takových těch dětskopubertálních let. Kamarádka, u které jsme byly pečené vařené, jednoho měla a to bylo jeho veličenstvo pes. Vždycky jsme mu daly kovbojský klobouk a šli do lesa. Nebyl můj, ale při vzpomínce na něj bych stejně brečela.
No my cílili na tibeťandu už na jaře, ale nebyla štěňata....takže máme bílou krasavici.
Uvažovala jsem, že bych k té pastevecké palici měla ráda něco bezproblémového...prostě normálního psa...prostě třeba berňuchu, primárně ne na hlídání, ale jako společnici, pro tu naší treperendu, ale si tak furt říkám, že kdyby náhodou došlo na lámání chleba (doufám, že nikdy nedojde), tak je pro čubu bezpečnější, když bude mít v tandemu něco "méně hodného"
Navíc, když Cstmr napsala, že línaj JEDNOU DO ROKA, tak pro mě, co má psy doma jsou to už velké plusové body.
Známý měl léta tibetské dogy, dvě feny, nyní tibeťandu a bernskou salašnici a vždycky se holky snášely skvěle, tak se ani úplně neobávám soužití dvou fen....i když vždycky je to asi sázka do loterie, ale tady jsem tak nějak vnitřně v klidu.

Ridgeback není srašidelný. Hlídá, jo, ale nevypadá na to, spíše jak ohař. A loví.
Ten mohutnější ridgback/bullmastif = búrský buldok. Hlídá dříve než v roce a dá se vybrat světlejší a vyšší, nižší, tmavší a buldokovější, může mít dlouhou hlavu jako "doga" i zbořenou jako bullmastif, váhu od 50 do ..hodně.
Ještě je otázka, kde teď sebrat "rychle" štěně :-)

napsal(a):
Ridgeback není srašidelný. Hlídá, jo, ale nevypadá na to, spíše jak ohař. A loví.
Ten mohutnější ridgback/bullmastif = búrský buldok. Hlídá dříve než v roce a dá se vybrat světlejší a vyšší, nižší, tmavší a buldokovější, může mít dlouhou hlavu jako "doga" i zbořenou jako bullmastif, váhu od 50 do ..hodně.
no jedině použít kouzelné slovíčko....čary mary fuk

Nevím, jestli to nebylo napsáno dříve.....Podle zadání je zadavatelka žena, žije sama, nevím, jak moc silná je.....chce se psem i na procházky......Je ku zvážení, aby taky tady zmiňovaná plemena zvládla, aby pro ni pes, místo posily, nebyl černá můra.
Proto bych doporučila zmiňovaného velkého knírače. Upravený je vlastně nechlupatý, možná někomu vadí fousy, ale povaha to dalece vynahradí. Za plotem odradí a v případě napadení i ubrání. Uvažovala bych o případné manipulaci s nemocným (zraněným ) psem. Bude k tomu nutný pomocník. VK to zvládne. Boerbel....atd ?

"že obhajovat na soudu fakt, že hlídací pes napadl vetřelce, který tam šel s úmyslem mi ublížit",
A vaše svědomí, kdyby mu hodně vážně ublížil (zabil)? Vyšlo by najevo, že to nebyl až takový škůdce?
alfi pav
napsal(a):
Říkala jsem si, že takové SAO ve standardním upraveném vzhledu, zabijte mě, ale k nim ty chybějící boltce prostě patří, by mohlo být dostatečný důvod k opatrnosti i kdyby to byla méně mohutná fena (oproti psu stejného plemene).
Krajta by byla sice fajn, ale ta je nepoužitelná v obydlích nad linií sněhu.
Howíci jsou moc chlupatí, beaucerony mám spojené s Angelikou
Nic samozřejmě není rozhodnuto, dávám tomu čas.
A skrz soudy obavy nemám. Pokud by se něco stalo na mém pozemku, tak si myslím že to jako subtilní potencionální oběť uhraju na nutnou sebeobranu, samozřejmě pokud by pes vetřelci rovnou neukousl hlavu, to by asi bylo horší. Prošla jsem si už takovými sračkami, že obhajovat na soudu fakt, že hlídací pes napadl vetřelce, který tam šel s úmyslem mi ublížit, by byla procházka růžovým sadem.
Myslím, že pokud fena bude dávat najevo, že návštěva pozemku není možná, tak jí na uši nikdo koukat nebude. Naše fena kavkazáka i když oproti psu méně mohutná, by rozhodně odradila od vstupu na pozemek kohokoli, kdo má všech pět pohromadě. A to má plachťáky a vypadá jako medvídek. Akorát prostě s tímhle typem psa je to soužití uplně jiné než s tím co máte doma. U nás třeba standardně funguje, že nejdřív psi do kotce a až pak návštěva skrz bránu. Neplatí to v případě užší rodiny, tam hrozí jen jen povalení a zašpinění z lásky.
Akorát u nich nikdy nebudete úplně alfa, jak jste psala. Budete někdo, k jehož názoru se téměř 100% přihlíží, pokud to zdravý rozum dovolí. Pokud zdravý pastevecký rozum říká něco jiného, jako například, že se chystáte bez ohledu na názor psa vydat do nějakého nebezpečí, tak Vám může být odmítnuta poslušnost na dobu nezbytně nutnou a v míře nezbytně nutné. Například se může stát, že pokud dorazí někdo cizí, koho potřebujete pustit dovnitř, tak se už nepodaří zavřít psa, pokud mu ten dotyčný připadá nebezpečný. A tak podobně...

napsal(a):
OT, Sardullah, nepřemýšlela jste také o bancharovi nebo burjatovi?
1.fotka banchar, 2. burjat ve dvou zbarvenich
Edit, všimněte si v textu průměrné délky života a způsobu ochrany

a chovné stanice na každém rohu......

napsal(a):
a chovné stanice na každém rohu......
Vy máte dost, s Lupusem
To, že to plemeno neznáte a nic o něm nevíte, neznamená, že ho budete hanit.

rájka, a co na konstatování, že chovných stanic těchto plemen asi nebude zrovna přehršel, je haněním ?!
napsal(a):
Vy máte dost, s Lupusem
To, že to plemeno neznáte a nic o něm nevíte, neznamená, že ho budete hanit.
Že my tak připadá je haněním ? Proberte se "expertko"
Navíc věk "dožití" u takhle těžkého molosa je opravdu možný jen v zemi, kde zítra znamená včera
PS. údajný rekordman v dožití je ACD - 29 let, u zdejší populace je úspěch polovina

lupus4
napsal(a):
Že my tak připadá je haněním ? Proberte se "expertko"
Navíc věk "dožití" u takhle těžkého molosa je opravdu možný jen v zemi, kde zítra znamená včera
PS. údajný rekordman v dožití je ACD - 29 let, u zdejší populace je úspěch polovina
Tu “expertku” si nechte od cesty, hlavně s tím pravopisem
Věk dožití je průměrný a souvisí hlavně s genetickou predispozicí

napsal(a):
OT, Sardullah, nepřemýšlela jste také o bancharovi nebo burjatovi?
1.fotka banchar, 2. burjat ve dvou zbarvenich
Edit, všimněte si v textu průměrné délky života a způsobu ochrany
Upřímně vůbec jsem o těchto plemenech nikdy neslyšela....nevím jaká je dostupnost štěňat v ČR, protože já bych pro štěně do zahraničí určitě nejela.
Jako uváděná délka života je zajímavá, pes je pohledově hezký.
Další věc i kdyby to tady někdo choval tak to bude obzvlášť málo početné plemeno, dle mého a jako takové asi nebude za "hubičku" a já mám přeci jen limity, co jsem ochotná dát za hlídacího mazlíka.
Ale děkuji za tip.

napsal(a):
rájka, a co na konstatování, že chovných stanic těchto plemen asi nebude zrovna přehršel, je haněním ?!
Omlouvám se, vyznělo mi to jinak. Mnoho jich sice není, ale všechny chovají na importech.
Viděla jsem je jak na výstavách a pak na testech povahy. Za mě jsou to dobrá nepřešlechtěná zvířata. Dotaz byl směřován k Sardullah, jestli se o ně nezajímala. Se vším mohu pomoci.

napsal(a):
Omlouvám se, vyznělo mi to jinak. Mnoho jich sice není, ale všechny chovají na importech.
Viděla jsem je jak na výstavách a pak na testech povahy. Za mě jsou to dobrá nepřešlechtěná zvířata. Dotaz byl směřován k Sardullah, jestli se o ně nezajímala. Se vším mohu pomoci.
Pod čím, pod jakou organizací, se tady chovají? Výstavy asi jen v Rusku?
Průměrná délka života mi přijde obecně neuvěřitelná, kor u psů takové konstituce...

já se přiznám, že bych raději volila plemeno obecně známé než nějakou sice možná zdravou, ale přeci jen raritu.
A pokud Alfi Pav funguje skvěle bulík, pak bych volila plemeno podobně vychovatelné - bulík je od "asiatů" dost odlišný. Vím, jak trpí někteří pejskaři, kteří z "cvičitelných" plemen přešli na "přírodní". Prostě bych si "na stará kolena" nepřidělávala starosti.
Když to vezmu u nás - doga není zrovna hlídač, ale odrazuje velikostí (a Night i barvou) dokonale. Někteří lidé výhradně používají druhý chodník - a kupodivu náš lidumil se přes plot pohladit nenechá, protože přeci jen pozemek je jeho... A ani jedna doga nikdy nic na zahradu odhozeného nesežrala (bydlíme blízko školy a nejedna svačina končí u nás... i kosti z kuřete by se našly) - ne že by byly tak cvičené, ale jsou to dámy (bez ohledu na pohlaví), které ze země nežerou . A pokud štěkají a hlídají ostatní psi - pak se hlídat a štěkat naučí i štěně...

Asi takhle - můžete mít hlídače, který bude fakt hlídat a nenechá se od této činnosti ničím odradit. Nebo můžete mít takyhlídače, který odrazuje spíše zjevem, i když je hlasitý, ale na nějž se nemůžete úplně spolehnout, když by k něčemu došlo. Na druhou stranu si myslím, že pokud pes není vyložená labilní poseroutka, tak při ohrožení svého pána a jeho rodiny, když půjde opravdu do tuhého, tak zasáhne i pes, který na to není cvičen a nemá to tak úplně v popisu práce plemene. Otázkou je, jak bude tato obrana účinná. Vyzkoušet to není jak, pokud si člověk nezaplatí figuranta, aby mu vlezl na pozemek a nenasimuluje tu situaci. Kdysi jsme o tom uvažovali, ale nedotáhli to.

napsal(a):
Asi takhle - můžete mít hlídače, který bude fakt hlídat a nenechá se od této činnosti ničím odradit. Nebo můžete mít takyhlídače, který odrazuje spíše zjevem, i když je hlasitý, ale na nějž se nemůžete úplně spolehnout, když by k něčemu došlo. Na druhou stranu si myslím, že pokud pes není vyložená labilní poseroutka, tak při ohrožení svého pána a jeho rodiny, když půjde opravdu do tuhého, tak zasáhne i pes, který na to není cvičen a nemá to tak úplně v popisu práce plemene. Otázkou je, jak bude tato obrana účinná. Vyzkoušet to není jak, pokud si člověk nezaplatí figuranta, aby mu vlezl na pozemek a nenasimuluje tu situaci. Kdysi jsme o tom uvažovali, ale nedotáhli to.
Už jsem tu jednou psala : Majitelku dokázal před útočníkem ochránit i malý knírač. Pravda, nejdřív mu jen orval nohavice, ale když útočník povalil ženu na zem, šel na hlavu a když prokousnul ucho - dotyčný to vzdal. Kdysi to psali v PPČ, nemám důvod tomu nevěřit.
Případ z města : Domky, poslední řada, pak už jen garáže, silnice, les.....Drobná, mladá fenka NO. Majitelka ji večer odložila v otevřených vrátkách a šla přes cestu k popelnici, tam ji napadli dva, pravděpodobně chtěli vniknout do domu. Fena je do vrátek nepustila, pokousala a štěkotem přivolala pomoc od garáží. Majitelka byla po ráně do hlavy v bezvědomí, fena se ani tak nezalekla.

napsal(a):
Už jsem tu jednou psala : Majitelku dokázal před útočníkem ochránit i malý knírač. Pravda, nejdřív mu jen orval nohavice, ale když útočník povalil ženu na zem, šel na hlavu a když prokousnul ucho - dotyčný to vzdal. Kdysi to psali v PPČ, nemám důvod tomu nevěřit.
Případ z města : Domky, poslední řada, pak už jen garáže, silnice, les.....Drobná, mladá fenka NO. Majitelka ji večer odložila v otevřených vrátkách a šla přes cestu k popelnici, tam ji napadli dva, pravděpodobně chtěli vniknout do domu. Fena je do vrátek nepustila, pokousala a štěkotem přivolala pomoc od garáží. Majitelka byla po ráně do hlavy v bezvědomí, fena se ani tak nezalekla.
Malý knírač může být velmi statečný, proč by ne. Bývali to ostří psi.Ale není to, aspoň pro mě, pes, kterého bych doporučila zadavatelce. Když malého knírače, tak jako doplněk, alarm, k něčemu velkému, co má i fyzický potenciál.

napsal(a):
Malý knírač může být velmi statečný, proč by ne. Bývali to ostří psi.Ale není to, aspoň pro mě, pes, kterého bych doporučila zadavatelce. Když malého knírače, tak jako doplněk, alarm, k něčemu velkému, co má i fyzický potenciál.
O tom to asi je....hlídač může být i čivava, prostě cokoliv, co se dá označit za živý alarm. K tomu, aby pes plnil funkci strážce prostě potřebuje nějaké fyzické předpoklady a nemusí to být obr, kdo viděl v akci belgické ovčáky, což nejsou žádní obři, tak ti to dohánějí tou neuvěřitelnou razancí nebo jak to mám nazvat a musí k tomu být způsobilý také psychicky.....ne každý pes je ve finále ochoten se do člověka zakousnout, když by to bylo nutné...i hlídač, co vypadá ostře pak může pobíhat okolo, blafat a nebo se eventuelně pokusit kousnout ze zálohy....a naopak pes, co vypadá jako totální flegmatik, co ho nic nerozhází, rozvážný povaleč, který se opravdu neobtěžuje běžet řvát k plotu, když někdo prochází kolem a to už musí být, když se zvedne a zablafe, pak neohroženě stojí mezi vetřelcem a paničkou a je připraven dotyčného opravdu zlikvidovat....
Nejde přeci jen o to....chci psa...velkého, ne moc chlupatého, abych se cítila alespoň trochu bezpečně........nejdůležitější je, aby si člověk ujasnil, jak si to "bezpečně" představuju, jaký by měl pes být a jakým způsobem si představuju, že by měl to "bezpečí" zajišťovat....každý z nás si pod tím může představovat něco jiného.

napsal(a):
Tak jasně, to byl jen takový doplněk, že i malý pes......
Ještě : V sídlišti vykradli byt, kde se válela boxerka ve křesle :-)) Tu jsem znala osobně, byla pěkný kolohnát.
Kdybych chtěla psa na hlídání - volila bych velkého knírače - černého. Ale to už jsem psala.

napsal(a):
Ještě : V sídlišti vykradli byt, kde se válela boxerka ve křesle :-)) Tu jsem znala osobně, byla pěkný kolohnát.
Kdybych chtěla psa na hlídání - volila bych velkého knírače - černého. Ale to už jsem psala.
Já znám dům, který vykradli, zatímco se tam válela brazilská fila... :-)

napsal(a):
Velký knírač byl jednu dobu taky můj favorit. Ale to už je dávno, v době Exyho z Vlamber a Briana Biga. Pořád se mi líbí, a proto jsem i měla černého ruského teriéra. Ten mi povahou velmi vyhovuje. Nevýhodou těchto psů je potřeba úpravy srsti. Každý to neumí. Taky jsem si ho neupravovala sama.
Padla tu spousta návrhů, tak snad si zadavarelka vybere.

GAELLE
napsal(a):
Co černý ruský teriér?
Stejně dobrá volba jako VK. Jen je možná chlupatější. Možná by nebyli v obraně tak razantní jako zmiňovaní pastevci. Ale zas by u nich nehrozilo, že budou "mít víc rozumu" než starší subtilní žena, kterou mají chránit. Tak jak to naznačil TyVed někdy dopoledne. Určitě by s nimi bylo míň starostí na procházce, při pohybu mezi lidmi, při vítání návštěv.....a pod.
napsal(a):
Stejně dobrá volba jako VK. Jen je možná chlupatější. Možná by nebyli v obraně tak razantní jako zmiňovaní pastevci. Ale zas by u nich nehrozilo, že budou "mít víc rozumu" než starší subtilní žena, kterou mají chránit. Tak jak to naznačil TyVed někdy dopoledne. Určitě by s nimi bylo míň starostí na procházce, při pohybu mezi lidmi, při vítání návštěv.....a pod.
Ve Francii jsem je viděla u ozbrojených složek vystříhané nakrátko. Stejně tak bouviery.

GAELLE
napsal(a):
Ve Francii jsem je viděla u ozbrojených složek vystříhané nakrátko. Stejně tak bouviery.
fakt to byl ve francii rusky terier u ozbrojenych slozek?
jinak -jak je to s dostupnosti tohoto plemene? Nasla jsem jedinou nakrytou fenu vloni v CR....
napsal(a):
Chudák alfi pav - ještě jí nebylo ani 40 a už se tu o ní píše jako o starší ženě
Já se jdu teda vrátit do hrobu...

Terven
napsal(a):
Chudák alfi pav - ještě jí nebylo ani 40 a už se tu o ní píše jako o starší ženě
Já se jdu teda vrátit do hrobu...
Jéééé, tak to se jí moc omlouvám. Ale sama si to způsobila vyjádřením v zadání.
"Čím jsem starší, tím víc se bojím" - nebo tak nějak to bylo. Teď jsem se vážně zasmála....Dobrý, takhle po ránu !

napsal(a):
jinak -jak je to s dostupnosti tohoto plemene? Nasla jsem jedinou nakrytou fenu vloni v CR....
Teď je vrh na Moravě, ale všechna štěňata už jsou zadána.

napsal(a):
Moje mamka si vzala druhou kavkazanku, když jí bylo 64. Dnes je jí 75, kavkazance 11 pryč. Mamka je pořád ve slušné kondici, denně maká na zahradě, protože je to její láska. Zvládnutí psa není jen o síle, ale u pastevce víc než u jiných plemen o osobnosti.

rapotacka11
napsal(a):
balu
To je krásný.
Já jsem (kdysi) potkávala hodně droboučkýho
pána s leonbergrem. Když jsme šli se psem,
tak se pán jistil vodítkem kolem lampy.
My jsme ho samozřejmě obcházeli zdaleka.
Tak takhle venčila psa, německého ovčáka, jedna paní. Ta měla vytipované trasy kolem stromů a lamp. Bylo mi jí líto. Myslím, že psa neměla od malička, možná jí ho někdo z rodiny hodil na krk.
napsal(a):
Tak takhle venčila psa, německého ovčáka, jedna paní. Ta měla vytipované trasy kolem stromů a lamp. Bylo mi jí líto. Myslím, že psa neměla od malička, možná jí ho někdo z rodiny hodil na krk.
Úplně přesně stejně venčila ve vesnici jedna paní taky NO... Od malička ho měla, vídala jsem ji s ním už jako se štěnětem. Ale nějak ho nezvládla. Paní chodila o holi, v jedné ruce hůl, v druhé vodítko. Pes tahal jako blázen. A jakmile viděl jiného psa, tak se mohl zbláznit, paní právě vždycky pospíchala k lampě nebo stromu a tam obmotala vodítko... Ze začátku na mě už zdálky řvala, jestli bych mohla přejít na druhý chodník, časem jsem pochopila proč...

napsal(a):
Moje mamka si vzala druhou kavkazanku, když jí bylo 64. Dnes je jí 75, kavkazance 11 pryč. Mamka je pořád ve slušné kondici, denně maká na zahradě, protože je to její láska. Zvládnutí psa není jen o síle, ale u pastevce víc než u jiných plemen o osobnosti.
Je hezké, že maminka je v takové kondici ( a zahradu má krásnou, byly tu fotky - jestli to nepletu ). Spíš jsem měla na mysli případné krizové situace, tak jak je TyVed popisoval.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109
napsal(a):
Je hezké, že maminka je v takové kondici ( a zahradu má krásnou, byly tu fotky - jestli to nepletu ). Spíš jsem měla na mysli případné krizové situace, tak jak je TyVed popisoval.
Kdyz oes vyhodnoti za páníček je v nebezpeci a bude ochoten za nej polozit zivot i bl bej rtw se v tu chvili vykvakne na povelovani. Na mě s kamoskou kdysi vylit ozralej myslivec vyhrozujici zastrelenim psa neb jsme sly z obce a fena navolno 3m před námi. No rval na nas z okynka auta a ja jen videla jak fena tuhnejezi hrbet a zacina se zapirat packama. Na muj povel si teda sedla ale napruzovala se cim dal tim vic a ani kliiiid a cssssst coz vedela co znamena v tu chvili vicemene ignorovala. Najednou se chlap zarazil asi postreh co oes dela sklapnul a odjel. Ve chvili kdy se chystal vylizt z auta. Byt to o par vterin delsi nebo fakt vylizt fena by si do nej kousla. A to ne laskovne. Dospele cleny rodiny branila mene razantně tam uz muselo dojit na vice fyzicky kontakt nebo jak to rict. Na druhou stranu. Byly dva povely na ktere byla ochotna natvrdo vystartovat po komkoli nebo cemkoli vyjma rodiny a deti.

napsal(a):
To by si taková plemena mohli pořizovat jen fyzicky zdatní muži...
napsal(a):
Ano byl. Taky mne to překvapilo. CHS je tady u nás ale nevím zda budou fenu nakrývat. Jabkenická doubka. Před rokem jsem se s paní potkala na výstavě v Lysé a pak byli u nich na návštěvě. Fenu má z Ruska a je pěkně ostrá. A další smečku samozřejmě.
alfi pav
napsal(a):
Koukala jsem na pár obrázků a líbí se mi víc než knírači. I popis plemene je pro mě zajímavý co do jejich povahových vlastností.
Máte představu, jaké jsou ceny štěnat? To jsem nikde nedohledala
Děkuji
Mám pocit že paní říkala kolem 30 tis.
Ale zas záleží jaká chs a jaké spojení. Taky se mi moc líbí vzhled i povaha.
A když nebudete vystavovat tak ostříháte podle svého a máte "krátkosrstého" psa

Bouvier edit.: flanderský.. našla jsem tři chovky v Polsku, co má teď štěňátka, jedna je ode mě asi jen 180 km a ceny jsou od 26 do 29 tisíc.. to mi přijde tak akorát..

janaa
napsal(a):
Hele,u těch Bouvierů bych ale hledala spojení rodičů,který něco dělají a makají a bude tam předpoklad toho hlídání. Já znala dva a oba tedy lidumilové. Jako sympoši,ale na ten účel,co psala zadavatelka,fak nevhodný
To chce toho, co kouše na výstavách rozhodčí do zadku. :-))
Nevim,no, mít tak konkrétní požadavky jako zadavatelka, tak se prostě zaměřím spíš na typická plemena s větší četností odchovů,kde se prostě dá vybrat podle rodičů a předpokladů. Když budu chtít třeba NO, tak se prostě mám kde poradit, od čeho se odpíchnout, z čeho vybrat. a eliminuju tak riziko,že si pořídím NO, co mi ho pak někdo ukradne ze zahrady,jak se v poslední době několikrát stalo (mimochodem to prostě nepochopím). Když si vyberu psa málopočetného plemene,tak prostě beru,co se narodí nebo čekám deset let
napsal(a):
To chce toho, co kouše na výstavách rozhodčí do zadku. :-))
Tak to jsme zažili naživo v roce 2019 na klubové výstavě v Netolicích.
Veteránka paní P. se zakousla rozhodčímu do nohy a bylo po poháru.
Nechala si zkontrolovat zuby, změřit, vše v pohodě. Až na konci když chtěl podat ruku a gratulovat vyhodnotila to po svém ....
naštěstí to vzal sportovně a přijal lahvinku a omluvu ani k lékaři nejel.
Ta opravdu chová sporťáky a obranáře ale myslím štěnata neplánuje.
Na to hlídání bych viděla spíš knírače nebo rusa než bouviera.
A já bych zvolila v připadě Alfi rotvíka.

GAELLE
napsal(a):
Mám pocit že paní říkala kolem 30 tis.
Ale zas záleží jaká chs a jaké spojení. Taky se mi moc líbí vzhled i povaha.
A když nebudete vystavovat tak ostříháte podle svého a máte "krátkosrstého" psa
Jenže toho psa dělá krom povahy i vzhled. A k němu ta předepsaná úprava patří.
napsal(a):
Jenže toho psa dělá krom povahy i vzhled. A k němu ta předepsaná úprava patří.
Já vím. Proto jsem dala fotku toho ostříhaného bouviera. Vypadá poněkud "zvláštně"
Nevím jak moc mu to může zkazit srst?
když jsme argovi museli ostříhat jeho "dredy" tak už mu pak rostla jen jemná srst.
Ale u křížence to bylo fuk a na plavání mu to vyhovovalo.

GAELLE
napsal(a):
Tak to jsme zažili naživo v roce 2019 na klubové výstavě v Netolicích.
Veteránka paní P. se zakousla rozhodčímu do nohy a bylo po poháru.
Nechala si zkontrolovat zuby, změřit, vše v pohodě. Až na konci když chtěl podat ruku a gratulovat vyhodnotila to po svém ....
naštěstí to vzal sportovně a přijal lahvinku a omluvu ani k lékaři nejel.
Ta opravdu chová sporťáky a obranáře ale myslím štěnata neplánuje.
Na to hlídání bych viděla spíš knírače nebo rusa než bouviera.
A já bych zvolila v připadě Alfi rotvíka.
No právě. Já si tu historku pamatuju... 😅

GAELLE
napsal(a):
Já vím. Proto jsem dala fotku toho ostříhaného bouviera. Vypadá poněkud "zvláštně"
Nevím jak moc mu to může zkazit srst?
když jsme argovi museli ostříhat jeho "dredy" tak už mu pak rostla jen jemná srst.
Ale u křížence to bylo fuk a na plavání mu to vyhovovalo.
Bouvierovi nevím. Černyš se stříhá běžně (do střihu), trimováním se upravoval kdysi dávno.