Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2021 12:47
Marek8993

XXX.XXX.28.60

Dobrý den,

Je možné že se kastrací psa (bígl 3 roky) může alespoň částečně nežádoucí chování jako je agresivita vůči ostatním psům nebo utíkání za zvěří a absolutní nezájem při zajímavější činnosti než příchod k páníčkovi a dostání odměny?

Abych to rozvinul tak ta agresivita je pro nás nejhorší protože se kolikrát může zkomplikovat i obyčejná procházka. První dva roky byly úplně v pohodě a agresivita se téměř neprojevovala. Chodili jsme na cvičák i do volného výběhu mezi ostatní psy do té doby než se udála celkem škaredá rvačka s berňákem po které jsem šel sešít ruku i já (od toho berňáka) ale vše dobře dopadlo. Od té doby, ale už i před tím začínalo tahání za ostatními psy (ale asi i fenami) na vodítku a při náhodném střetu vrčení a agresivní štěkot. S fenami je to OK ale třeba ani ke známým na návštěvu kteří mají také psa tak s ním nemůžeme.

Útěk za zvěří nebo přivolání částečně zvládáme díky el. obojku. Nevím jak to tady berete ale pro nás je to neskutečná pomůcka a nepoužíváme el. impuls ale jen pípání a vibrace což bohatě stačí a na přivolání pak celkem reaguje.

Jaké máte prosím s kastrací zkušenosti vy a může něčemu ještě u tak starého psa pomoct nebo to nemá smysl? Něco mám samozřejmě i načteno ale zajímají mě i vaše zkušenosti.
Díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.7.2021 12:55

Na tohle kastrace opravdu nepomůže.

Layla

31.7.2021 13:35
Layla

XXX.XXX.1.20

na toto kastrace opravdu nepomůže. Ten bígl má trauma. Stejně jako by vás kopl kůň nebo dodrápala do krve kočka, už by jste měl z onoho zvířete respekt nebo k nim nechodil Psi to mají jinak...oni hold útočí, pokud se bojí, naše fena vlčáka to měla stejně, bála se a tak vrčela, naježila se a šla proti nim.

31.7.2021 13:54
Marek8993

XXX.XXX.160.129

Moja je říká že to teda opravdu dělal už i před tím ale asi ne tak moc a často. A co jiného s tím tedy dělat ale? Jak cvičit nebo trénovat. Tu socializaci měl v prvním roce bych řekl dobrou a s ostatními byl úplně v klidu. Taky záleží i na druhých psem pokud taky trochu provokují tak je rvačka jistá. Na nějaké chození do výběhů to už moc nevidím aby se nestalo něco horšího.

31.7.2021 14:08

Marek8993 napsal(a):
Dobrý den,

Je možné že se kastrací psa (bígl 3 roky) může alespoň částečně nežádoucí chování jako je agresivita vůči ostatním psům nebo utíkání za zvěří a absolutní nezájem při zajímavější činnosti než příchod k páníčkovi a dostání odměny?

Abych to rozvinul tak ta agresivita je pro nás nejhorší protože se kolikrát může zkomplikovat i obyčejná procházka. První dva roky byly úplně v pohodě a agresivita se téměř neprojevovala. Chodili jsme na cvičák i do volného výběhu mezi ostatní psy do té doby než se udála celkem škaredá rvačka s berňákem po které jsem šel sešít ruku i já (od toho berňáka) ale vše dobře dopadlo. Od té doby, ale už i před tím začínalo tahání za ostatními psy (ale asi i fenami) na vodítku a při náhodném střetu vrčení a agresivní štěkot. S fenami je to OK ale třeba ani ke známým na návštěvu kteří mají také psa tak s ním nemůžeme.

Útěk za zvěří nebo přivolání částečně zvládáme díky el. obojku. Nevím jak to tady berete ale pro nás je to neskutečná pomůcka a nepoužíváme el. impuls ale jen pípání a vibrace což bohatě stačí a na přivolání pak celkem reaguje.

Jaké máte prosím s kastrací zkušenosti vy a může něčemu ještě u tak starého psa pomoct nebo to nemá smysl? Něco mám samozřejmě i načteno ale zajímají mě i vaše zkušenosti.
Díky

Kastrace nepomůže. Potřebujete DOBRÉHO cvičitele.

31.7.2021 17:59

Bez poctivé, trpělivé, důsledné a dlouhé práce ideálně s pomoci dobrého a zkušeného cvičitele (nemyslím na nejbližším cvičáku) se to nevyřeší. Kastraci pusťte z hlavy, ta na výchovný problém fakt neplatí.

31.7.2021 19:02
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Nač jste potřebovali psa s loveckým pudem?

Bohužel je nutné stále připomínat, že patří k plemenům hůře ovladatelným, které si rádo občas rozhoduje po svém. Bígl má potřebu uvažovat a vyhodnocovat situace samostatně. Svoji činnost běžně považuje za důležitější než přání od svého pána. Rozdělanou práci chce alespoň dokončit, než uposlechne. Třebaže je svému pánovi plně oddán, síla ovlivňovat svůj život je větší.
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7533/bigl/

31.7.2021 19:38
Marek8993

XXX.XXX.160.129

Krásný popis plemene. Bíglů už jsme za ty roky pár poznali a velmi často se s majiteli dávali do dlouhých diskuzí. Mohl bych po bodech dlouho vypisovat co mě na tom fakt nesedí.
Psa jsme si nepořídili bohužel my ale tchán který měl v plánu psa mít na malém dvorku a možná by s ním šel jednou za měsíc do hospody, tak skončil velice brzo raději u nás kde má vše co potřebujete a pohybu že by mu závidělo spousta psů.
Bohužel i tak mu bylo dost věcí tolerováno a vše jsme se učili za pochodu. Mě respektuje, ženu už hůře ale taky to jde. Znovu bych takového psa dokázal už vychovat mnohem lépe. Teď hledám jestli se dá ještě něco změnit.

31.7.2021 20:17

Marek8993 napsal(a):
Krásný popis plemene. Bíglů už jsme za ty roky pár poznali a velmi často se s majiteli dávali do dlouhých diskuzí. Mohl bych po bodech dlouho vypisovat co mě na tom fakt nesedí.
Psa jsme si nepořídili bohužel my ale tchán který měl v plánu psa mít na malém dvorku a možná by s ním šel jednou za měsíc do hospody, tak skončil velice brzo raději u nás kde má vše co potřebujete a pohybu že by mu závidělo spousta psů.
Bohužel i tak mu bylo dost věcí tolerováno a vše jsme se učili za pochodu. Mě respektuje, ženu už hůře ale taky to jde. Znovu bych takového psa dokázal už vychovat mnohem lépe. Teď hledám jestli se dá ještě něco změnit.

Dá. Viz keriton.

31.7.2021 20:30
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Já myslím, že změnit těžko.
Keriton snad
Buď lovecký výcvik - psa moc uspokojí, ale ....
v širší rodině měli 2 feny
a ač měli všechno i ten lov. výcvik,
zdrhaly jak měly příležitost.
Radím flexi vodítko.

31.7.2021 20:41
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Krásný popis plemene.
Bíglů už jsme za ty roky pár poznali a velmi často se s majiteli dávali
do dlouhých diskuzí.
Mohl bych po bodech dlouho vypisovat co mě na tom fakt nesedí.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Jsou to originály.
V popisu píší, že nekouše lidi.
Znala jsem jednoho, ten pokousal
celou rodinu i babičky a dědečka.
Milovanej rozmazlenec s krásnýma očima.

31.7.2021 20:50

rapotacka11 napsal(a):
Krásný popis plemene.
Bíglů už jsme za ty roky pár poznali a velmi často se s majiteli dávali
do dlouhých diskuzí.
Mohl bych po bodech dlouho vypisovat co mě na tom fakt nesedí.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Jsou to originály.
V popisu píší, že nekouše lidi.
Znala jsem jednoho, ten pokousal
celou rodinu i babičky a dědečka.
Milovanej rozmazlenec s krásnýma očima.

No jo, ale lidi pokouše i rozmazlená čivava.

31.7.2021 20:52
Terven

XXX.XXX.110.191

Kastrace není výchovná metoda a nevyřeší žádný z problémů, které jste vyjmenoval. Vyřeší maximálně šílení v době hárání fen a to ještě ne vždy.
Pokud je důvodem napadání jiných psů strachová agrese, může to kastrace naopak ještě zhoršit. Kastrací se z vyrovnaných psů často stanou labilové.
Netuším, jak by mohla mít kastrace vliv na utíkání za zvěří. Snad leda, že kastrátům se zpomalí metabolismus, zvýší žravost a sníží ochota k pohybu - změní se prostě priority
Co se týče pohybu bez vodítka, tak bíglové jsou celkem pověstní tím, že u nich je to prakticky utopie a stává se to i v lepších rodinách.
Na vašem místě bych psovi našla vhodné zaměstnání - nosework, záchranařinu, canicross, agility...cokoliv, jakoukoliv systematickou práci. Myslím, že tříletý bígl bude z jakékoliv činnosti nadšen. Na srovnání psychiky bych zkusila hersenwerk - hlavolamy, čmuchohrátky.
Konkrétně vašemu psovi kastrace nepřinese nic dobrého, maximálně zleniví, ztloustne nebo se stane labilním.
I na tom agresivním chování vůči jiným psům se dá pracovat - tohle moc dobře dělá Franta Šusta. Doporučuju knihy, semináře.

1.8.2021 07:46
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.150

Marek8993 napsal(a):

Kastrace psa nevychová.
Jestli jste si opravdu vědomi svých chyb a "znova bych takového psa dokázal už vychovat mnohem lépe", pusťte se do toho.

Vůbec nechápu, jak jste mohl nechat pokousat psa na psím hřišti. No teď už nemá cenu vypisovat nějaké litanie, že to se nesmí stát, že hřiště je bezpečná zóna, že jste měl (ale i druhý majitel) zasáhnout dřív, než z toho byla rvačka, blablabla. Je pozdě, čas nevrátíte a Váš pes Vám nevěří a proto se musí bránit sám. Když ho vykastrujete, to tomu jeho sebevědomí, že se dokáže ochránit sám, moc pomůžete Doufám, že je z písmenek cítit ta ironie.

Už se to tu řešilo mockrát, nejdřív naučte psa plnit základní povely na skoro 100% (na 100% poslušnost nevěřím). Je důležité, aby je plnil vždy a všude, bez přemýšlení. Po povelu ke mně (pocej, k noze, na slovech nezáleží) a pes jde ke mně, nikoli až na potřetí, až označí další 2 stromy, až se rozhlédne, kde co lítá, až...... Povel ke mně je pro mne nejdůležitější povel pro život psa. Další užitečné povely jsou sedni, lehni, stůj, zůstaň. Ke splnění povelů pomůže stopovačka (někdo tou říká couračka, v mém podání je to 10m horolezecké lanko s karabinou). Jsou i tací majitelé psů, kteří dokáží, že pes v běhu na povel zalehne.
No a až budete tyto povely umět (oba, Vy i pes) budou se hodit v situacích, kdy odhadnete, že by mohl pes začít vyšilovat. Místo štěkání a vrčení na cizího psa, projdete kolem cizího psa u nohy, aniž by na něj Váš pes reagoval. Nebo se zastavíte, pocvičíte si pár triků a mezitím projde cizí pes kolem vás.

Prostě začněte se psem znova, jako se štěňátkem. Pokud má naučeno, že povel ke mně jsou jen slova ve větru, přejmenujte povel třeba na pocem a ten vypilujte k dokonalosti.

Musíte svého psa přesvědčit, že víte, co chcete, vše monitorujete a vyřešíte. A proto se pes nepotřebuje rozčilovat, protože páníček to má pod kontrolou.

1.8.2021 09:20
impact

XXX.XXX.26.185

Marek8993 napsal(a):
Dobrý den,

Díky

Tříletý pes je ještě mlaďoch a dá se s ním perfektně pracovat. Samozřejmě s ohledem na to, že je to bígl. Částečně si na něm tu poslušnost můžete vydřít, ale takovou tu slepou poslušnost na první povel neočekávejte.

Agrese ke psům je často způsobena druhým koncem vodítka - majitel netuší, jak se má v dané situaci chovat a neumí říct psovi, jak se má v dané situaci chovat. A pak je z toho průser. Na to si ale musíte najít kvalitního trenéra. Protože napřed se Vy musíte naučit ty situace řešit.

Jinak já mám za sebou stovky kastrací a stovky adoptovaných psů. Poměrně podrobně tady ty "následky a dopady" kastrací sleduju, dlouhodobě na různých psech a můj názor je, že na problémy Vašeho psa kastrace nepomůže. Ty problémy totiž pramení z kombinace povahy plemene a nezkušenosti majitelů a to nedoženete ušmiknutím pytlíku.

1.8.2021 10:04
Marek8993

XXX.XXX.160.129

Fiona.Praha napsal(a):
Kastrace psa nevychová.
Jestli jste si opravdu vědomi svých chyb a "znova bych takového psa dokázal už vychovat mnohem lépe", pusťte se do toho.

Vůbec nechápu, jak jste mohl nechat pokousat psa na psím hřišti. No teď už nemá cenu vypisovat nějaké litanie, že to se nesmí stát, že hřiště je bezpečná zóna, že jste měl (ale i druhý majitel) zasáhnout dřív, než z toho byla rvačka, blablabla. Je pozdě, čas nevrátíte a Váš pes Vám nevěří a proto se musí bránit sám. Když ho vykastrujete, to tomu jeho sebevědomí, že se dokáže ochránit sám, moc pomůžete Doufám, že je z písmenek cítit ta ironie.

Už se to tu řešilo mockrát, nejdřív naučte psa plnit základní povely na skoro 100% (na 100% poslušnost nevěřím). Je důležité, aby je plnil vždy a všude, bez přemýšlení. Po povelu ke mně (pocej, k noze, na slovech nezáleží) a pes jde ke mně, nikoli až na potřetí, až označí další 2 stromy, až se rozhlédne, kde co lítá, až...... Povel ke mně je pro mne nejdůležitější povel pro život psa. Další užitečné povely jsou sedni, lehni, stůj, zůstaň. Ke splnění povelů pomůže stopovačka (někdo tou říká couračka, v mém podání je to 10m horolezecké lanko s karabinou). Jsou i tací majitelé psů, kteří dokáží, že pes v běhu na povel zalehne.
No a až budete tyto povely umět (oba, Vy i pes) budou se hodit v situacích, kdy odhadnete, že by mohl pes začít vyšilovat. Místo štěkání a vrčení na cizího psa, projdete kolem cizího psa u nohy, aniž by na něj Váš pes reagoval. Nebo se zastavíte, pocvičíte si pár triků a mezitím projde cizí pes kolem vás.

Prostě začněte se psem znova, jako se štěňátkem. Pokud má naučeno, že povel ke mně jsou jen slova ve větru, přejmenujte povel třeba na pocem a ten vypilujte k dokonalosti.

Musíte svého psa přesvědčit, že víte, co chcete, vše monitorujete a vyřešíte. A proto se pes nepotřebuje rozčilovat, protože páníček to má pod kontrolou.

Jak že jsem JÁ mohl nechat pokousat psa na psím hřišti? To nemyslíte vážně ne? Za prvé by jste měla tuto otázku položit spíše majitelce toho berňáka když chodí s tak agresivním psem na psí hřiště a za druhé to bylo v sekundě co se do něj pustil kvůli tomu že se jen přiblížil k nějaké jeho hračce a ten náš se začal hned bránit.
Ti dva se neviděli poprvé ale spouštěč byla pravděpodobně ta hračka kterou tam měl.
Bylo to na cca 20 metrů tak než jsem přiběhl tak to chvíli trvalo a měl jsem řešit oba psy protože druhé majitelce co bylo celkem jedno což jako malý rychlý bigl na jedné straně a na druhé 50+kg vztelký berňák nebyla žádná sranda.
Btw nebývají berňáci také mírumilovní a takové chování by u nich nikdo neočekával?

Co se týče povelů tak ten náš je umí a ví naprosto přesně co se po něm chce a je ochotný je plnit ale jen když za ně něco dostane a záleží v jakém je prostředí. Doma bych se nebál říct že na 100% ale venku je to problém to jsem zkoušel už všechno a měl tolik trpělivosti i se zmíněnou stopovačkou 20 metrů za kterou pokud ho nepřitáhnu na celou tu délku tak by prostě nepřišel když nechce.
Teď budu mit na něj ještě víc času tak zkusím najít nějakou pomoc ale ty klasické cvičak stojí za prd a zatím nevím jestli máme v okolí někoho kdo by věděl poradit.

Kdyby jste někdo věděl v okolí Uherského Hradiště budu rád za nějaký tip.

1.8.2021 10:12
impact

XXX.XXX.26.185

Možná by nebylo od věci se smířit s tím, že bígl je prostě bígl. Já jich mám v adopci kolem stovky a to, co popisujete, mi přijde jako naprosto typické. Myslím, že ani jeden z mých bíglů nechodí na volno a s poslechnutím to maj taky divočinu. Bígla prostě musíte mít rád takoveho, jaký je.

Uvědomte si, že ten pes nebyl šlechtěn na spolupráci s člověkem. Smysl bíglovo života je položit nos na zem a utíkat, případně do toho ještě štěkat. Cokoliv navíc si prostě musíte vydřít.

Imho já bych teda bígla nechtěla ani za zlatý prase.

1.8.2021 10:18
Marek8993

XXX.XXX.160.129

impact napsal(a):
Možná by nebylo od věci se smířit s tím, že bígl je prostě bígl. Já jich mám v adopci kolem stovky a to, co popisujete, mi přijde jako naprosto typické. Myslím, že ani jeden z mých bíglů nechodí na volno a s poslechnutím to maj taky divočinu. Bígla prostě musíte mít rád takoveho, jaký je.

Uvědomte si, že ten pes nebyl šlechtěn na spolupráci s člověkem. Smysl bíglovo života je položit nos na zem a utíkat, případně do toho ještě štěkat. Cokoliv navíc si prostě musíte vydřít.

Imho já bych teda bígla nechtěla ani za zlatý prase.

Jako smíření s tím už nějak jsme 😀 navíc to vynahrazuje v mnoha jiných ohledech a máme ho neskutečně rádi.
Navíc to že může být na volno nám závidí spousta majitelů biglů (ne vždy a všude samozřejmě právě třeba z obavy že by mohl být v blízkosti další pes). Chodím s ním i v lese na volno pokud nepřilepí nos na zem a ztratí zájem, v tu chvíli jde okamžitě na flexinu.

1.8.2021 11:05
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.150

Marek8993 napsal(a):
Jak že jsem JÁ mohl nechat pokousat psa na psím hřišti? To nemyslíte vážně ne? Za prvé by jste měla tuto otázku položit spíše majitelce toho berňáka když chodí s tak agresivním psem na psí hřiště a za druhé to bylo v sekundě co se do něj pustil kvůli tomu že se jen přiblížil k nějaké jeho hračce a ten náš se začal hned bránit.
Ti dva se neviděli poprvé ale spouštěč byla pravděpodobně ta hračka kterou tam měl.
Bylo to na cca 20 metrů tak než jsem přiběhl tak to chvíli trvalo a měl jsem řešit oba psy protože druhé majitelce co bylo celkem jedno což jako malý rychlý bigl na jedné straně a na druhé 50+kg vztelký berňák nebyla žádná sranda.
Btw nebývají berňáci také mírumilovní a takové chování by u nich nikdo neočekával?

Co se týče povelů tak ten náš je umí a ví naprosto přesně co se po něm chce a je ochotný je plnit ale jen když za ně něco dostane a záleží v jakém je prostředí. Doma bych se nebál říct že na 100% ale venku je to problém to jsem zkoušel už všechno a měl tolik trpělivosti i se zmíněnou stopovačkou 20 metrů za kterou pokud ho nepřitáhnu na celou tu délku tak by prostě nepřišel když nechce.
Teď budu mit na něj ještě víc času tak zkusím najít nějakou pomoc ale ty klasické cvičak stojí za prd a zatím nevím jestli máme v okolí někoho kdo by věděl poradit.

Kdyby jste někdo věděl v okolí Uherského Hradiště budu rád za nějaký tip.

Ano, VY jste nechal svého psa pokousat. Měl jste předpokládat a situaci řešit dřív než nastala.
Proč by majitelka berňáka nechodila na psí hřiště? Kde jinde má svého psa vyběhat a něco naučit? Všude, i na psím hřišti, je třeba psy sledovat, předvídat a včas zasáhnout. I o tom je výchova.

1.8.2021 11:24
Marek8993

XXX.XXX.28.60

Fiona.Praha napsal(a):
Ano, VY jste nechal svého psa pokousat. Měl jste předpokládat a situaci řešit dřív než nastala.
Proč by majitelka berňáka nechodila na psí hřiště? Kde jinde má svého psa vyběhat a něco naučit? Všude, i na psím hřišti, je třeba psy sledovat, předvídat a včas zasáhnout. I o tom je výchova.

Aha tak díky za názor. Takže za to vlastně může ten náš pes a berňák je v pohodě i s tím že při útoku na mého psa pokousal i mě. To mě nenapadlo...

1.8.2021 11:37

Marek8993 napsal(a):
Aha tak díky za názor. Takže za to vlastně může ten náš pes a berňák je v pohodě i s tím že při útoku na mého psa pokousal i mě. To mě nenapadlo...

Marek, ono pokousání nějak neber v úvahu, strkal jsi ruce mezi dva rvoucí se psy, to jsou "vedlejší ztráty"

co se týká výběhu - přiznám, že jsem nějak nepochopila filosofii společného prostoru, ve kterém by se mělo venčit, ale zejména si hrát více cizích psů - že se strhne rvačka o hračku je velmi očekávatelné a logické......

co se týká vývoje agresivity bígla - opět logické a očekávatelné, jdoucí ruku v ruce s dospíváním. Kdyby to nebylo v parku s bernáškem, tak by se stalo někdy jindy, s největší pravděpodobností.

1.8.2021 11:50

Fiona.Praha napsal(a):

Proč by majitelka berňáka nechodila na psí hřiště? Kde jinde má svého psa vyběhat a něco naučit?

v zivote jsem psy na psi hriste nevzala - i bez toho se da fungovat
rvacka na takovem miste neni o tom, jestli se neco nesemele, ale jen KDY se to stane.

1.8.2021 11:56
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.150

Marek8993 napsal(a):

Nechci se s Vámi dohadovat, koneckonců je to Váš pes.

Ale dokud nepochopíte, že jste měl zasáhnout dřív než byl Váš pes napadený, dál se nepohnete. Stačilo být ve střehu, sledovat psy a třeba si svého psa včas zavolat nebo úplně odejít. Aby Váš pes přestal řešit psy kolem sebe jako možné hrozby, musí si být jistý, že má jeho pán situaci pevně v rukou a napadnout ho nenechá.

Překrucujete a vymlouváte se. Berňáka neřešte, toho má řešit jeho majitelka, a vy se mu můžete vyhnout, aby se situace neopakovala. Řešte svého psa, který byl napadený ve Vaší přítomnosti a už rok se musí bránit sám a ještě mu chudákovi hrozí, že z něj uděláte kastráta.

Howgh.

1.8.2021 12:06
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč by majitelka berňáka nechodila na psí hřiště? Kde jinde má svého psa vyběhat a něco naučit?

v zivote jsem psy na psi hriste nevzala - i bez toho se da fungovat
rvacka na takovem miste neni o tom, jestli se neco nesemele, ale jen KDY se to stane.

Tak já tam občas chodím se štěňátkem. Ani ne tak na hraní, protože nikdy není v okolí vhodně štěně, tj. stejně staré a stejně velké, ale na objevování pachů a trénování bez stopovačky v oploceném prostoru.
Občas si tam chodím podrbat s někým, kdo svého psa nemůže pustit z vodítka. Občas tam nechá někdo vyběhat psa, kterého nemůže pustit z vodítka (chrt, vipet, bígl, agresivní frbul). Občas se tam sejdou štěňátka, která si hrají a nemusí mít stopovačky.
Ale taky tam 2x denně chodí skupina lidi s nevychovanými psy, které nemůžou pustit z vodítka. Nikdo si psů nevšímá a tak se párkrát porvali, jak říkají jejich majitelé - vyříkali si to a jsou tam víceméně v pohodě. Ale nikdo jiný tam s nimi nechodí.

1.8.2021 12:28
impact

XXX.XXX.195.92

Marek, ono pokousání nějak neber v úvahu, strkal jsi ruce mezi dva rvoucí se psy, to jsou "vedlejší ztráty"

co se týká výběhu - přiznám, že jsem nějak nepochopila filosofii společného prostoru, ve kterém by se mělo venčit, ale zejména si hrát více cizích psů - že se strhne rvačka o hračku je velmi očekávatelné a logické......

co se týká vývoje agresivity bígla - opět logické a očekávatelné, jdoucí ruku v ruce s dospíváním. Kdyby to nebylo v parku s bernáškem, tak by se stalo někdy jindy, s největší pravděpodobností.

To si nemyslím. Bígl je odjakživa smečkový tvor a právě taková s dospíváním rostoucí agresivita či nabubřelost k jiným psům je, podle mého pozorování, poměrně vzácná. Ba naopak se s bíglama hrozně dobře chodí na společné hromadné procházky, páč neřešej hovadiny typu tamten klacek měl být můj a támhletu fenečku jsem viděl první já.

1.8.2021 12:40

no, co jsem potkala bígla, samce, tak v podstatě stejný vývoj (na sídlišti jich bylo dost)
jako ne že by neměli kámoše, ale rozhodně ne všechny psy

jsou psi ve smečce (třeba z té hromadného venčení) a ti druzí
a jsou psi, kteří mají možnost být členy smečky a ti, kteří ne

1.8.2021 13:05
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Marek8993 napsal(a):

Marku, měla jsem berňáka a k tomu jen dodám, že není berňák jako berňák. Já jsem měla PP psa a nikdy by mouše neublížil, serval se dvakrát v životě a pokaždé byl napadený on, vlastně se jen bránil. Bohužel je tu x berňáků šmrnclých bůhví čím a ty povahy jdou taky do ři.i Toliko k berňáku
Co se týče bígla, chování poslouchání-neposlouchání co popisujete...je takřka navlas stejné s mým samojedem a ten z vodítka(flexiny) šel, až nemůže na nohy. 8let jsem to řešila, chtěla vyřešit, i ten el. obojek jsem koupila(nám nefungoval, velký límec) rezignovala jsem ve chvíli, kdy nám berňuška umřel a mě došlo, že samík jiný nebude a nemá cenu si ničit poslední roky života, jak jsem poznala...tak krátkého Jak psala Impact, mějte ho a berte takového jakový je. Jediné, čím se samojed liší je, že je to pes absolutně bez agresivity. Nikdy psa nenapadnul, zato každý pes darebák, šel rovnou po něm, byl x krát napadený. Nikdy to neřešil. Já se snažila to nijak nedramatizovat, však je to velký pes, si poradil sám. Vždycky jsem to zlehčovala(tím myslím, hlavně kvůli němu) veselým hlasem: puppy kašli na pejska, je protivnej, tak s ním kámošit nebudem a hotovo....a tak podobně. Nikdy neměl tendenci na psy vyjíždět. Až teď, jak je starý, sotva stojí na nohách, tak už na psy preventivně vrkne nebo štěkne, ať k němu ani nelezou, že nemá náladu...kromě pár psích kamarádů. Takže bych doporučila, nijak to psu nedramatizovat, psi jsou obrazem chování páníčků, protože oni nějakou rvačku týden neřeší, pro ně je to prostě běžné řešení sporů, když to přeroste(šlohne mi hračku) tak ho zbouchám a hotovo. To jen mi lidi z toho vyšilujem. Ono je to víc řevu a divadla, než nějakého ublížení si(mluvím o samcích) Jinak...vodítko bohužel situaci hodně zhoršuje. Mamky fena je posera, vidí psa, tak většinou zdrhá, ale jakmile je na vodítku, má tendenci psy napadat. Možná i ze strachu právě, že nemá možnost utéct, tak zaútočí preventivně? Nevím, ale u většiny psů to tak bohužel je.

1.8.2021 13:09
Andrýsek3

XXX.XXX.52.45

Fiona.Praha napsal(a):
Nechci se s Vámi dohadovat, koneckonců je to Váš pes.

Ale dokud nepochopíte, že jste měl zasáhnout dřív než byl Váš pes napadený, dál se nepohnete. Stačilo být ve střehu, sledovat psy a třeba si svého psa včas zavolat nebo úplně odejít. Aby Váš pes přestal řešit psy kolem sebe jako možné hrozby, musí si být jistý, že má jeho pán situaci pevně v rukou a napadnout ho nenechá.

Překrucujete a vymlouváte se. Berňáka neřešte, toho má řešit jeho majitelka, a vy se mu můžete vyhnout, aby se situace neopakovala. Řešte svého psa, který byl napadený ve Vaší přítomnosti a už rok se musí bránit sám a ještě mu chudákovi hrozí, že z něj uděláte kastráta.

Howgh.

Bože.. 🙈
Věřte, že ne vždy tomu jde zabránit dopředu, znám mnoho psů, kteří útočí tak, že nejprve vrtí ocasem. Navíc dostat z vašeho psa 50+ kg hovado asi taky není jen tak, pokud má zadavatel poraněnou ruku, tak se asi snažil.

1.8.2021 13:20
Marek8993

XXX.XXX.28.60

Já jsem tu moji ruku taky nijak přehnaně neřešil prostě jsem si to šel dát jen sešít a byl rád že nemusím sešívat psa (ten bohužel nemá pojištění :D) ale byl jsem jen překvapený že berňák kterého jsem vždycky tak nějak chtěl dokáže i toto. Je čistý ale bez PP.
Dovedu si představit že by to někdo jiný dokázal takovou situaci i pěkně vyhrotit.
Na hřiště jsme chodívali často a rádi už od štěněte kvůli socializaci a nikdy se tam nic takového nestalo. Občas když někdo začal vrčet tak se už prostě sbalili a odešli ale i tak se ti psi tak vyblbli že jsme byli rádi protože pak zbytek dne spokojeně prospal :D

1.8.2021 14:20
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.150

Andrýsek3 napsal(a):
Bože.. 🙈
Věřte, že ne vždy tomu jde zabránit dopředu, znám mnoho psů, kteří útočí tak, že nejprve vrtí ocasem. Navíc dostat z vašeho psa 50+ kg hovado asi taky není jen tak, pokud má zadavatel poraněnou ruku, tak se asi snažil.

Bože..

Z mého 50+ kg psa dostat hovado?????
Když si odmyslím, že z mého 50+ kg, musím se pozastavit nad těma 50+ kg. On má bígl 50+ kg nebo snad berňák? Tak teď nevím, která z nás dvou v životě neviděla bígla nebo berňáka

1.8.2021 14:29

Myslím, že je celkem jedno, jak k tomu došlo. Konec konců s tím má zkušenosti více z nás, kdy jsme nezvládli napadení vlastního psa a pak s ním dlouhý čas řešili vzniklou strachovou agresi. Ať už se to stalo jakkoliv, výsledek je, že pes má oprávněnou obavu, že ho nějaký pes bude chtít zase zabít a na ochranu páníčka se dle psovy zkušenosti bohužel nelze spolehnout. A tak se zařídí v souladu se svojí povahou. Někteří se budou klepat se staženým ocasem, jiní budou štěkat, zastrašovat a tvářit se, že jsou hodně velký a nebezpečný pes, další zvolí metodu "nejlepší obrana (i ta preventivní) je útok" a "kdo útočí první, má výhodu".
A pak nezbývá, než psa učit, že naopak většina psů ho nechce zabít a že když ano, tak to páníček dokáže vyřešit a pejska ochránit (zde je prostor na nekonečnou a nikam nevedoucí diskuzi, jak to správně vyřešit), a že v každým případě vyvolávat rvačky není to, co po pejskovi chceme, ale že naopak chceme nějaké jiné konkrétní chování (třeba "nevšímej si jich").

1.8.2021 14:30

Fiona.Praha napsal(a):
Bože..

Když si odmyslím, že z mého 50+ kg, musím se pozastavit nad těma 50+ kg. On má bígl 50+ kg nebo snad berňák? Tak teď nevím, která z nás dvou v životě neviděla bígla nebo berňáka

Myslím, že to bylo myšleno tak, že když na vašeho psa (je jedno kolik váží) skočí pes o váze 50+, není snadný to vyřešit.

1.8.2021 14:37
Marek8993

XXX.XXX.91.209

Myslím, že je celkem jedno, jak k tomu došlo. Konec konců s tím má zkušenosti více z nás, kdy jsme nezvládli napadení vlastního psa a pak s ním dlouhý čas řešili vzniklou strachovou agresi. Ať už se to stalo jakkoliv, výsledek je, že pes má oprávněnou obavu, že ho nějaký pes bude chtít zase zabít a na ochranu páníčka se dle psovy zkušenosti bohužel nelze spolehnout. A tak se zařídí v souladu se svojí povahou. Někteří se budou klepat se staženým ocasem, jiní budou štěkat, zastrašovat a tvářit se, že jsou hodně velký a nebezpečný pes, další zvolí metodu "nejlepší obrana (i ta preventivní) je útok" a "kdo útočí první, má výhodu".
A pak nezbývá, než psa učit, že naopak většina psů ho nechce zabít a že když ano, tak to páníček dokáže vyřešit a pejska ochránit (zde je prostor na nekonečnou a nikam nevedoucí diskuzi, jak to správně vyřešit), a že v každým případě vyvolávat rvačky není to, co po pejskovi chceme, ale že naopak chceme nějaké jiné konkrétní chování (třeba "nevšímej si jich").

A jak ho teda znovu přesvědčit o tom že se s ním nechce každý rvát? Začít chodit jen tak mezi psy zase a učit ho že je to v pohodě nevidím moc jednoduše.

1.8.2021 14:47
Terven

XXX.XXX.160.10

Fiona.Praha napsal(a):
Bože..

Co je špatně na padesátikilovým berňákovi??
Jinak teda, pokud by všem napadením šlo zabránit přítomností majitele, to by byl ráj...to nevím, co bychom tu furt řešili

1.8.2021 14:59
Andrýsek3

XXX.XXX.52.45

Fiona.Praha napsal(a):
Bože..

Berňák klidně 50kg má, přesně tak jak jsem to v té větě myslela a napsala. Nevím, co jste na tom nepochopila.
Taky jsem byla u toho, když mého psa běžel napadnout NO, věřím, že i on měl přes 40kg. Postavila jsem se před něj, řvala na něj, když se mi vrhnul na psa, snažila jsem se ho z něj dostat, ale to je asi tak vše, co jsem mohla udělat. A úplně si nemyslím, že by to byla moje chyba, kdyby se kvůli tomu začal můj pes bát nebo začal být agresivní.

1.8.2021 15:09

Marek8993 napsal(a):
A jak ho teda znovu přesvědčit o tom že se s ním nechce každý rvát? Začít chodit jen tak mezi psy zase a učit ho že je to v pohodě nevidím moc jednoduše.

Netvrdím, že je to jednoduchý. Je to běh na delší trať, je to nepohodlný, je to práce. Snadno a "samo" to ale opravdu nepůjde.

Já mám zkušenosti jen s jedním takovým psem, takže můžu říct jen to, co jsem dělala já a co nám fungovalo. Snažila jsem se vyhýbat se tomu, aby pes získal další negativní zkušenosti, a zařizovat mu ty pozitivní - systematicky ho seznamovat s různými hodnými psy, kteří na něj nebudou útočit. Takoví psi se ale nenajdou jen tak za barákem, hledali jsme dobrý pejskařský kamarády všude možně, jezdili jsme i daleko. (Dnes bych třeba jela na cvičení nebo socializační akci za někým jako je Eva Štemberová a našla bych si pokud možno kontakty mezi lidma, kteří jezdí na její akce. Nebo nějaký podobný cvičitel, dnes jich pár dobrých je.)

U nás pak nastal obrat až poté, co jsme se přestěhovali z maloměsta (minimum psů, většina zavřená na zahradách anebo byli agresivní) do nynějšího bydliště. Shodou okolností jsme se dostali do dobrýho pejskařskýho území, kde je mezi pejskaři docela dobrá atmosféra, potkávali jsme psy každý den, našli jsme nějaké kamarády, a třeba 1x týdně se při běžný procházce podařilo, že se mohl můj pes s nějakým jiným kontaktovat, pohrát si. V tu chvíli ty dobrý zkušenosti začaly být dostatečně častý na to, aby je pes začal považovat za normální. To už mu bylo 8-9 let a teprve jsme se začali učit chodit bez vodítka a byli jsme smířený s doživotním nošením náhubku. Nakonec jsme mohli ve 12 letech zrušit i ten náhubek.

1.8.2021 15:17
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Fiona.Praha napsal(a):
Bože..

Fiono, tady jste vedle jak ta jedle. Berňák-samec má 50kg běžně, náš měl celý život 49-51kg. A to byl ten nižší, ale zase podsaditější typ. Kámošky berňucha byl nejmíň o 5cm vyšší, měl 55kg a vypadal štíhlý. A ona něco váží i ta kupa chlupů bez psa

Jinak...nám se servali dva berňáci a samík. Potkali jsme se na prochajdě, kluci byli vždycky v pohodě, trochu se na sebe vždycky poprsili, přechcali si 100x dokola po sobě značky, my paničky jsme zavelely: super kluci, tak jste se pozdravili, jdeme, čau a pohoda. Bohužel když s oním berňuchou šel páníček, pes machroval. Nebylo v tom žádné varování. Prostě přiběhnul, proběhnul kolem našeho a vletěl na samíka(jako vždy ostatně, každý pes) Berryho to ale dost nakrklo, poprvé v životě šel Worku bránit a byla z toho mela tří psů. Nikdo tam ruce nestrkal, já jsem byla blíž, tak jsem jen zařvala, jestli jim nešibe a ať se okamžitě zklidní...stačí hoši, rozchod. A hoši to ukončili. Pak přiběhnul páník si ho připnout. Velmi se omlouval, ale to jsem neřešila, nikomu se nic nestalo, tito psi nejsou žádné krvelačné bestie, ani ty zuby u toho moc nepoužívají, spíš přetlačovaná s náležitým řevem

2.8.2021 07:26
Mí

XXX.XXX.99.37

Je to mimo dotaz, vím.
Ale udivuje mně,kolik bíglů je agresivních.Přitom je to smečkové plemeno, které agresivní nebývalo.Myslim, že jim absolutně nesvědčí to,jak jsou dnes drženi. Ve mėstech, věčně na voditku.Většinou tlustí , znudění. A trestat honiče el.obojkem, hrůza...Tolik plemen doplácí na sobecké a neuvědomělé lidi. Líbí se jim bigl - pořídím -však já už z něho ty vrozené vlohy nějak vymlátim...

2.8.2021 07:51

Mí napsal(a):
Je to mimo dotaz, vím.
Ale udivuje mně,kolik bíglů je agresivních.Přitom je to smečkové plemeno, které agresivní nebývalo.Myslim, že jim absolutně nesvědčí to,jak jsou dnes drženi. Ve mėstech, věčně na voditku.Většinou tlustí , znudění. A trestat honiče el.obojkem, hrůza...Tolik plemen doplácí na sobecké a neuvědomělé lidi. Líbí se jim bigl - pořídím -však já už z něho ty vrozené vlohy nějak vymlátim...

Možná jsem jen potkala málo bíglů, ale ti, co jsme potkali, tedy vůbec agresivní nebyli. Možná uštěkaní, znudění, nevybouření, utíkací, .... ale k mýmu psovi přátelští a zcela nekonfliktní i v době, kdy na něj byli zlí snad všichni náhodně potkaní psi.
Mimochodem, zadavatel si bígla nevybral, ujal se ho.

2.8.2021 09:02
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Na hřiště jsme chodívali často a rádi už od štěněte (ve 13.20 hod)

2.8.2021 09:03
Marek8993

XXX.XXX.123.214

Mí napsal(a):
Je to mimo dotaz, vím.

No o vzhledu a kondici bíglů souhlasím ale náš je oproti všem co známe a potkáváme výjimka a ne že by trpěl hlady, sám kolikrát ani nedojí svoji porci. Doufám že mu to teda vydrží co nejdéle, pravda že je ještě mladý.
Denně má tak 10km a na chalupě toho naběhá za kočkama ještě víc takže tomu zařazení do města se vymykáme :) A to trestání obojkem jsem taky dost upřesňoval a je to úplně v pohodě, rozhodně z něj nechci nic jakoukoliv silou vymlátit. To poslední co chci vidět je nespokojený pes, jinak by zůstal tam kde byl.

2.8.2021 09:12
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Pes je fešák.

Dáváte mu co můžete.
Je to bígl, těch pár let to už vydržíte,
všichni. Život běží rychle.
Je to asi jako když si lidi pořizují borderky ...
Váš pes se nejspíš s každým psem nebude přátelit.

2.8.2021 09:12
Marek8993

XXX.XXX.123.214

rapotacka11 napsal(a):

To jsem vysvětloval. Pořídil si ho zbrkle tchán po tom co jim umřel 19 letý foxteriér který neznal nic jiného než dvorek cca 30m2. No a komu by se nelíbilo štěně bígla že.. V tu dobu jsme uvažovali že si pořídíme VŠSP no a tak jsme se raději ujali zrovna jeho.

2.8.2021 09:15
Marek8993

XXX.XXX.123.214

Po tom co jsem ale nasbíral informace a hlavně i vaše zkušenosti tady tak rozhodně o kastraci uvažovat už nebudu. Mám tip na cvičitele takže tomu dám ještě víc než do teď a doufám že vám dřív nebo později tady budu moct říct že s ostatními psi už je to OK :)

2.8.2021 10:17

Měli jsme v našem venčícím prostoru "agresívního" bígla. Stále držen na vodítku, rafal na všechno, co se hnulo okolo. Přišla jsem s fenou a odroslým štěnětem, pán ho nechtěl pustit. Usoudila jsem, že fenu ani štěně nenapadne - a kdyby chtěl - fena ho srovná ( dřevní časy kynologie, kdy toto ještě platilo ). Majitel ho pustil a od té doby už pes běhal na volno pořád. Se psy se pozdravil a mazal dál. Na nějaké rvačky neměl ani pomyšlení, měl jiné starosti - nekonečné lesy okolo. Pak venčili : pán s knížkou seděl na skalce, pes lítal v prostoru. Se setměním měli na skalce sraz. Neříkám, že to bylo dobře. Jen jsem tím chtěla napsat, že ta agresivita u bíglů pramení z vláčení na vodítku ( Nemyslím zadavatele diskuze, ale to množství agresivních bíglů. Když by vlastně vůbec agresivní být neměli )

2.8.2021 12:18
Mí

XXX.XXX.99.37

rapotacka11 napsal(a):

Můj příspěvek nebyl přímo na zadavatele,ale spíš tak všeobecně. Chápu, že je těžké odolat tak krásnému psisku. Navíc,většina dnešních bíglů má v prapředcích laboratorní pejsky.Oni vsichni ti honiči jsou krásní,ale jako jednotliví domácí mazlíčci problémoví.

2.8.2021 12:39

většina dnešních bíglů má v prapředcích laboratorní pejsky

muzete napsat nejaky zdroj, odkud tuhle informaci mate?

2.8.2021 12:53
Sapp

XXX.XXX.70.163

Marek8993 napsal(a):
No o vzhledu a kondici bíglů souhlasím ale náš je oproti všem co známe a potkáváme výjimka a ne že by trpěl hlady, sám kolikrát ani nedojí svoji porci. Doufám že mu to teda vydrží co nejdéle, pravda že je ještě mladý.
Denně má tak 10km a na chalupě toho naběhá za kočkama ještě víc takže tomu zařazení do města se vymykáme :) A to trestání obojkem jsem taky dost upřesňoval a je to úplně v pohodě, rozhodně z něj nechci nic jakoukoliv silou vymlátit. To poslední co chci vidět je nespokojený pes, jinak by zůstal tam kde byl.

Zdravím, když tak pročítám diskusi bod po bodu, kde se začne probírat vhodnost psího hřiště a možnost zabránění a následné přestřelky, chtěla jsem jen, že není psí hřiště jako hřiště. Každý si představuje pod tím to, co zná. Jsou rozlehlá a velká a jsou mrňavá. Nechodím teda na žádné, ale jelikož jste, zadavateli, zmíňil UH, hned mě napadlo to mrňavé v UH-Štěpnice, o jiném ani v tomto městě nevím, za to vím o dosti rvačkách právě na tomto hřišti. TAk jen tak na upozornění. Fotka pejska je ovšem z Kunovic:) tak to možná bude o pár km dál.
To, o kterém jsem myslela, že je prve řeč je plácek már metrů, dříve dobrá plocha na krátké pocvičení, pak obehána plotem a zabouchané pár nesmyslných kůlů alá jako překážky agi a lavička. Prostor je tak malý, že k provokaci rvačky stačí moment, a že se mi takových info už dostalo z toho místa víc, jen tento rok vím o dvou poměrně tvrdých napadeních na tomto místě.

2.8.2021 13:10
Marek8993

XXX.XXX.28.60

Sapp napsal(a):
Zdravím, když tak pročítám diskusi bod po bodu, kde se začne probírat vhodnost psího hřiště a možnost zabránění a následné přestřelky, chtěla jsem jen, že není psí hřiště jako hřiště. Každý si představuje pod tím to, co zná. Jsou rozlehlá a velká a jsou mrňavá. Nechodím teda na žádné, ale jelikož jste, zadavateli, zmíňil UH, hned mě napadlo to mrňavé v UH-Štěpnice, o jiném ani v tomto městě nevím, za to vím o dosti rvačkách právě na tomto hřišti. TAk jen tak na upozornění. Fotka pejska je ovšem z Kunovic:) tak to možná bude o pár km dál.
To, o kterém jsem myslela, že je prve řeč je plácek már metrů, dříve dobrá plocha na krátké pocvičení, pak obehána plotem a zabouchané pár nesmyslných kůlů alá jako překážky agi a lavička. Prostor je tak malý, že k provokaci rvačky stačí moment, a že se mi takových info už dostalo z toho místa víc, jen tento rok vím o dvou poměrně tvrdých napadeních na tomto místě.

Ano jednalo se právě o toto hřiště. Od té doby jsme tam nebyli a ani nám to nechybí. Chodíme na jiné (Kunovice, Sady za hřištěm) kde jsme pokaždé sami, nikdo tam nechodí jen musím jednou za čas požádat město a posečení trávy 😀
Btw. Říkáte že v Uh je malý plácek? To je největší o kterém v okolí vím. Jaké je třeba větší?

2.8.2021 13:43
impact

XXX.XXX.48.115

Mí napsal(a):
Můj příspěvek nebyl přímo na zadavatele,ale spíš tak všeobecně. Chápu, že je těžké odolat tak krásnému psisku. Navíc,většina dnešních bíglů má v prapředcích laboratorní pejsky.Oni vsichni ti honiči jsou krásní,ale jako jednotliví domácí mazlíčci problémoví.

Bíglové mají v prapředcích laboratorní psy? What?

Ve výzkumnácích bíglové tak možná končí, ale určitě ne začínají.

2.8.2021 13:47

Mně taky kdysi kdosi tvrdil, že golden je původem ruský žlutý cirkusový pes a já tomu fakt věřila.

2.8.2021 13:50

impact napsal(a):

Nevím, jak je to dnes, ale v jistých dobách byli čistokrevní bíglové jediní psi, kteří směli být používání pro pokusné a studiní účely - nevím, jak to kulantněji napsat.
( Já si houby pamatuju, ale možná kometa by o tom mohla napsat víc. Ale tu kometu střílím odhadem - tak se třeba omlouvám. Možná s veterinou má něco společného úplně někdo jiný.)

2.8.2021 13:53
impact

XXX.XXX.48.115

Nevím, jak je to dnes, ale v jistých dobách byli čistokrevní bíglové jediní psi, kteří směli být používání pro pokusné a studiní účely - nevím, jak to kulantněji napsat.
( Já si houby pamatuju, ale možná kometa by o tom mohla napsat víc. Ale tu kometu střílím odhadem - tak se třeba omlouvám. Možná s veterinou má něco společného úplně někdo jiný.)

Tak bíglové se standardně používají dodnes. Cestu, kdy si výzkumák pořídí psa s PP z CHS, už jsem viděla. To je poměrně běžné - na oživení chovu. Ale že by se štěňata z výzkumáku prodávali do chovu s PP - aby dnešní bíglové mohli mít předky laboratorní psy - tak to bych vážně chtěla vidět.

Teda nechtěla, výzkumáky jsou kekel sám o sobě. Nicméně dle svých zkušeností a informací toto považuji za čirý fantas.

2.8.2021 13:54

V dobách mých studií (dávno již tomu) se bíglové jako pokusná zvířata opravdu používali. A jak píše impact, toto stále trvá.

2.8.2021 13:57

V dobách mých studií (dávno již tomu) se bíglové jako pokusná zvířata opravdu používali. A jak píše impact, toto stále trvá.

Těší mě :-)) Teda, že nejsem úplný sklerotik.

2.8.2021 14:25
Sapp

XXX.XXX.70.163

Marek8993 napsal(a):
Ano jednalo se právě o toto hřiště. Od té doby jsme tam nebyli a ani nám to nechybí. Chodíme na jiné (Kunovice, Sady za hřištěm) kde jsme pokaždé sami, nikdo tam nechodí jen musím jednou za čas požádat město a posečení trávy 😀
Btw. Říkáte že v Uh je malý plácek? To je největší o kterém v okolí vím. Jaké je třeba větší?

Které je větší v okolí nevím, na žádné nechodím. Moje "hřiště" jsou pole, louky, lesy širokého okolí, nikdy mě nelákalo na nějaké takové hřiště jít. Ve Štěpnicích jsem bydlela 20let, co jsem se tam přestěhovala jako dospělá a chodila kolem tohoto plácku se psy, občas si tam něco procvičila, protože je na dost rušném místě- pod okny učňáku a povykujících puberťáků a pár metrů neustále dunící vlaky na železničním mostě, super rušivé prostředí:) Když jej začli oploťovat, bylo to krapet smutné a vždy když jsem chodila naše běžné rallyčka(od mostu k mostu kol Kunovčáku), pozorovala jsem, jací lidé se tam schází a co se tam dělá. Nic. Psi se jen pustí a lidi sedí. Takové místo mě neláká, moji psi buďto našlapou desítky km v prostoru a touláme se blátem, nebo makáme. Pokud chce člověk nějak psa v tom místě socializačně trénovat, je mnohem lepší jít obchůzku kolem řeky, prochází tama denně mnoho psů, cyklistů, bruslařů a pod - dá se jít po hrázi, takže člověk se nemusí s učícím psem motat po cyklostezce, ale v její blízkosti), nebo sejít pár metrů z pěšiny a je člověk v lese(tam jsou velké plochy (Jelení louka např) a zase zpět, dá se tam sociál natrénovat mnohem lépe než na tom uzavřeném prostoru. Takže bohužel vám neporadím, kde je větší, já viděla větší akorát tak v Praze, ale tam zas chápu, že takové hřiště jsou asi nutnost. Já si nechám tu naši divočinu alá "konec světa" a pusté lesy, které máme naštěstí v našem okolí dostatek.

2.8.2021 14:30
Marek8993

XXX.XXX.28.60

Sapp napsal(a):
Které je větší v okolí nevím, na žádné nechodím. Moje "hřiště" jsou pole, louky, lesy širokého okolí, nikdy mě nelákalo na nějaké takové hřiště jít. Ve Štěpnicích jsem bydlela 20let, co jsem se tam přestěhovala jako dospělá a chodila kolem tohoto plácku se psy, občas si tam něco procvičila, protože je na dost rušném místě- pod okny učňáku a povykujících puberťáků a pár metrů neustále dunící vlaky na železničním mostě, super rušivé prostředí:) Když jej začli oploťovat, bylo to krapet smutné a vždy když jsem chodila naše běžné rallyčka(od mostu k mostu kol Kunovčáku), pozorovala jsem, jací lidé se tam schází a co se tam dělá. Nic. Psi se jen pustí a lidi sedí. Takové místo mě neláká, moji psi buďto našlapou desítky km v prostoru a touláme se blátem, nebo makáme. Pokud chce člověk nějak psa v tom místě socializačně trénovat, je mnohem lepší jít obchůzku kolem řeky, prochází tama denně mnoho psů, cyklistů, bruslařů a pod - dá se jít po hrázi, takže člověk se nemusí s učícím psem motat po cyklostezce, ale v její blízkosti), nebo sejít pár metrů z pěšiny a je člověk v lese(tam jsou velké plochy (Jelení louka např) a zase zpět, dá se tam sociál natrénovat mnohem lépe než na tom uzavřeném prostoru. Takže bohužel vám neporadím, kde je větší, já viděla větší akorát tak v Praze, ale tam zas chápu, že takové hřiště jsou asi nutnost. Já si nechám tu naši divočinu alá "konec světa" a pusté lesy, které máme naštěstí v našem okolí dostatek.

Jo tak, nevěděl jsem jak to právě myslíte. No tak to naprosto chápu. My na procházkách v Kunovicích potkáme psa zřídka a na polích také. Ale asi budeme chodit na takové procházky i do toho Uh jak říkáte aby bylo víc ruchu a rozptýlení.

2.8.2021 14:37

Ale to, že někteří předci byli používáni v laboratořích, a to, že předky dnešních bíglů jsou laboratorní psi, jsou dva velmi rozdílné výroky…

2.8.2021 14:41
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Tuším že v laborkách se používalo Horákovo plemeno.
Ty laborky byly myslím kdysi právě v Lysé kde je dnes útulek.
Ale jistá si nejsem.

2.8.2021 14:46

Mimochodem, když jsme u těch pokusů na zvířatech (a vedle v covidovém vlákně u nejisté budoucnosti), doporučím čtivo na léto - Oni nevědí, co činí od Jussi Valtonena.

2.8.2021 15:28
impact

XXX.XXX.195.92

Ale to, že někteří předci byli používáni v laboratořích, a to, že předky dnešních bíglů jsou laboratorní psi, jsou dva velmi rozdílné výroky…

Taky jsem si pak říkala, jestli to nebylo myšleno trochu jinak. Nicméně pak je asi otázka, proč si vymiňovat prapředky? Když je realita taková, že je v naší republice několik výzkumných ústavů, kde jsou bíglové standardně chováni a odchováváni.

2.8.2021 16:01

Však to nerozporuji.

2.8.2021 16:07
Terven

XXX.XXX.160.10

GAELLE napsal(a):
Tuším že v laborkách se používalo Horákovo plemeno.
Ty laborky byly myslím kdysi právě v Lysé kde je dnes útulek.
Ale jistá si nejsem.

Horákův laboratorní pes je dnešní Český strakatý
Bíglové se jako laboratorní zvířata používají dodnes a ne ojediněle.

2.8.2021 16:08
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Marek8993 napsal(a):
Jo tak, nevěděl jsem jak to právě myslíte. No tak to naprosto chápu. My na procházkách v Kunovicích potkáme psa zřídka a na polích také. Ale asi budeme chodit na takové procházky i do toho Uh jak říkáte aby bylo víc ruchu a rozptýlení.

Když vás dva tak čtu...občas jsme psy vzali venčit do Hradiště, když jel muž do práce, vyhodil nás - jednou prý i za sídlištěm Štěpnice(já nevím, jak se tam co jmenuje ) a šlapali jsme někde směrem k Letu, pak jsme šli taky po hrázi Moravy z Hradiště do Kunovic a 2x po cyklostezce u Baťáku směr Huštěnovice(máme tam příbuzné) Nejčastěj ale v Ostrožské kolem Moravy a jezer - okruh. Tam jsme byli minimáně 10x - různé trasy. Jednou jsem taky šla sama se psem z Ostrožské do Ostrohu...pes brouzdal po kraji toho posledního jezera...a posledních 20m si hnusně rozřízl nohu o flašku

2.8.2021 16:34
Sapp

XXX.XXX.70.163

lesnížínka napsal(a):
Když vás dva tak čtu...občas jsme psy vzali venčit do Hradiště, když jel muž do práce, vyhodil nás - jednou prý i za sídlištěm Štěpnice(já nevím, jak se tam co jmenuje ) a šlapali jsme někde směrem k Letu, pak jsme šli taky po hrázi Moravy z Hradiště do Kunovic a 2x po cyklostezce u Baťáku směr Huštěnovice(máme tam příbuzné) Nejčastěj ale v Ostrožské kolem Moravy a jezer - okruh. Tam jsme byli minimáně 10x - různé trasy. Jednou jsem taky šla sama se psem z Ostrožské do Ostrohu...pes brouzdal po kraji toho posledního jezera...a posledních 20m si hnusně rozřízl nohu o flašku

Žínko, čtu ifaunu roky vcelku pravidelně, píšu jen sporadicky, ale o vás už vím dávno, že jste "ztadyka naša" , vždy jsem si říkala, tak pár (odhaduju cca 20km) od nás. Jsem původně z centra Velkomoravské říše , pak přes dvacet let v UH, teď znovu zpět ve Staráku(ale to je prakticky jen přes vodu, na druhém břehu:) takže veškeré toto okolí znám, berňáčka se samíkem jsem ale ani kolem jezer (jsem tam pár let pracovala) nikdy nepotkala a jediné samojedy se kterými jsem se setkala (na zkouškách canisterapie ) nebyli právě odsud,ale spíš ze severu Moravy.

2.8.2021 17:05
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Sapp napsal(a):
Žínko, čtu ifaunu roky vcelku pravidelně, píšu jen sporadicky, ale o vás už vím dávno, že jste "ztadyka naša" , vždy jsem si říkala, tak pár (odhaduju cca 20km) od nás. Jsem původně z centra Velkomoravské říše , pak přes dvacet let v UH, teď znovu zpět ve Staráku(ale to je prakticky jen přes vodu, na druhém břehu:) takže veškeré toto okolí znám, berňáčka se samíkem jsem ale ani kolem jezer (jsem tam pár let pracovala) nikdy nepotkala a jediné samojedy se kterými jsem se setkala (na zkouškách canisterapie ) nebyli právě odsud,ale spíš ze severu Moravy.

No vidíte, kdyby jste se ozvala dřív, ještě tak před rokem by samík menší prochajdu zvládnul, mohli jsme vás alespoň pozdravit (netuším, co máte za psa) Beruška už není skoro 6let Od té doby už jsme tam byly jen s mamkou a její Mandy, pamatuju si, jak jsme je nechali uvázané před kobercema ve Staráku (u Alberta) a šly jsme kouknout mamce na lino. Mezitím se kolem Worušky srocovaly davy, ale mamky Mandy je pose.a, tak jsme musely vyběhnout a korigovat to: můžem si toho pejska pohladit? Ano, toho bílého klidně, tu flekatici radši ne 30km, začátek Karpat, hraniční přechod Vrbovce

2.8.2021 18:48

lesnížínka napsal(a):
No vidíte, kdyby jste se ozvala dřív, ještě tak před rokem by samík menší prochajdu zvládnul, mohli jsme vás alespoň pozdravit (netuším, co máte za psa) Beruška už není skoro 6let Od té doby už jsme tam byly jen s mamkou a její Mandy, pamatuju si, jak jsme je nechali uvázané před kobercema ve Staráku (u Alberta) a šly jsme kouknout mamce na lino. Mezitím se kolem Worušky srocovaly davy, ale mamky Mandy je pose.a, tak jsme musely vyběhnout a korigovat to: můžem si toho pejska pohladit? Ano, toho bílého klidně, tu flekatici radši ne 30km, začátek Karpat, hraniční přechod Vrbovce

To byste mohla vědět, čí je ta obrovská Radějovská obora.

2.8.2021 20:57
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Samozřejmě, že vím Leoš Novotný, bývalý majitel Hamé, jeho syn - Leo express. To tady v širém okolí ví asi každý, že jo Hradšťáci

2.8.2021 21:31

lesnížínka napsal(a):
Samozřejmě, že vím Leoš Novotný, bývalý majitel Hamé, jeho syn - Leo express. To tady v širém okolí ví asi každý, že jo Hradšťáci

Hned jsem si myslela, že to budete vědět. Smí se tam? My jsme tam ještě někdy ve 2007 (asi) procházeli.

2.8.2021 23:37
Sapp

XXX.XXX.70.163

lesnížínka napsal(a):

Koberce ve Staráku už nějakou dobu nejsou, teď je tam místo nich zverimex, který vítá všechny čtvernožce , už by pejsci nemuseli být venku.
Z nás by vás možná kleplo, já mám ty atomové pracovní černobílé elektrárny, které jsou připraveny v kteroukoliv hodinu našeho 25h dne plnit cokoliv. Takže pokud děláme pouze toulací procházku, je to x kiláčků s neustálým běháním, taháním stromů, šlapání na paty (abych náhodou nezapomněla, že kdykoliv, cokoliv, hned hned : "řekni co a já už teď to mám splněno" . Vím, že jsou tu bocky považovány za magory, mně taková energie naprosto vyhovuje a nedovedu si představit mít něco méně šíleného. Jsou to lásky, které si teď po prácičce pěkně chrupou nalepené u mě, jedna hlava i na mé ruce, a i když to vypadá na hluboký spánek, stačí se pohnout a dračí oko rychle vykoukne: "Jdeme makat?"

3.8.2021 06:28
Mí

XXX.XXX.105.176

impact napsal(a):

To by jste se divili kolik psů se dostalo ven.Navíc,ne každý bígl je s PP a ne každý bigl s PP má v předcích opravdu to,co je psáno.

3.8.2021 06:30
Mí

XXX.XXX.105.176

většina dnešních bíglů má v prapředcích laboratorní pejsky

muzete napsat nejaky zdroj, odkud tuhle informaci mate?

To by jste se divili kolik psů se dostalo ven.Navíc,ne každý bígl je s PP a ne každý bigl s PP má v předcích opravdu to,co je psáno.

3.8.2021 06:43
impact

XXX.XXX.48.115

Mí napsal(a):

No tak já bych se rozhodně nedivila. To jste totálně mimo mísu. Kuře poučuje slepici, vtipné.

Stejně jako jste mimo mísu s tím, že by se psi z výzkumáků oficiálně uchovňovali a posílali do PP chovu.

4.8.2021 22:12
Mí

XXX.XXX.105.176

impact napsal(a):
No tak já bych se rozhodně nedivila. To jste totálně mimo mísu. Kuře poučuje slepici, vtipné.

Stejně jako jste mimo mísu s tím, že by se psi z výzkumáků oficiálně uchovňovali a posílali do PP chovu.

To kuře má za sebou 50 let se psy.Mimo mísu jste bohužel vy.

5.8.2021 04:43
impact

XXX.XXX.48.115

Mí napsal(a):
To kuře má za sebou 50 let se psy.Mimo mísu jste bohužel vy.

Jasně.

5.8.2021 06:41
Mí

XXX.XXX.106.193

impact napsal(a):
Jasně.

Nikde jsem nepsala, že by se psi z laboratoře uchovňovali a dostávali PP.( I když svou evidenci měli) Nevim jakou dobu pamatujete,ale když si nějaký papaláš zamanul,dostal ne jen psa,ale i jiné zvíře.

5.8.2021 09:56
impact

XXX.XXX.24.225

Mí napsal(a):
Nikde jsem nepsala, že by se psi z laboratoře uchovňovali a dostávali PP.( I když svou evidenci měli) Nevim jakou dobu pamatujete,ale když si nějaký papaláš zamanul,dostal ne jen psa,ale i jiné zvíře.

Tak určitě si na rozdíl od Vás nepamatuju dobu, kdy bylo Mrtvé moře ještě marod.

Ale to už s původní diskuzí jaksi nesouvisí a na tlachání o ničem já nejsem.

5.8.2021 10:07

Mí napsal(a):

a jak se teda dostali do puvodu PP zvirat?
pres papalase?

5.8.2021 14:32

Marek8993 napsal(a):

..základem tedy pro mně je, nepouštet mého psa
k druhému, když je tam hračka...

5.8.2021 14:36
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Ani klacek, ani šiška ... pořád musím domýšlet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík