Dobrý den, potřebuju se pobavit o jednom na jednu stranu úsměvném tématu, které mě však překvapuje.
Můj pes je úchylák a já bych ráda slyšela, že je to normální (první pes v rodině) :D .
Často mně anebo příteli čuchá k zadku nebo mezi nohy, když se do sekundy neohradím tak se snaží i líznout. Když například někde sedím a následně vstanu, tak jde a olizuje místo, kde jsem seděla. Vypíchnula bych situaci, která mě docela znepokojuje a sice sem tam si vytáhne z prádelního koše moje použité spodní prádlo (to ještě chápu), samozřejmě když to zjistím, tak už je buďto rozkousané, ale často to zjistím téměř okamžitě, takže ho načapu, jak ho oblizuje a když mu to vezmu, tak klepe čelistí, jako to dělá, když venku potkáme nějakou háravku. Začínám si myslet, že jsem docela dobrá fena. :D
Nejdříve jsem se bála, že ví o něčem víc než já, že mám třeba nějakou infekci, či problémy o kterých nevím, ale po různých vyšetřeních na gyne to vypadá, že jsem prostě úplně zdravá.
Zají má mě, jestli mě chce můj pes prostě za ženu anebo to psi prostě dělají?
Díky moc za diskuzi a doufám, že se tady nestrhne něco ještě úchylnějšího. :D
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psi to prostě dělají, určitě to není o tom, že by vás chtěl za ženu nebo že by byl úch.yl. Radím pořádně zaměstnat hlavu, unavit. Prádelní koš uklidit tak, aby k němu nemohl.

Jsem lajka (teda... nechci urazit lajky), ale napadá mě, že pes jako smečkové zvíře je nastavený orientovat své choutky na členky smečky, případně být usměrňován samčími příslušníky smečky, případně se toulat samostatně krajinou, dokud se mu příležitost nenaskytne, a mezitím má spoustu práce s vyhledáváním potravy a jinou zábavu... A tak prostě když žije ve vaší smečce, kde nemá k dispozici samici svého druhu, na které by uplatňoval své pudy, holt si vás vybral jako náhradní objekt :-)
Jak je starý? Jestli je dospívající, tak bych čekala v tomto směru aktivitu větší, která snad bude postupně polevovat. Zabezpečte prádelní koš a pokud vám ostatní činnosti psa vadí, naučte ho kompenzovat si to jinak.
Náhodou to můžete využít jako děsnou výhodu, když ho budete chtít na chvíli zabavit - hodíte mu nějaké kalhotky do hračky (u které zřejmě nebude vadit, že ji rozebere) a máte psa na chvíli zabaveného
napsal(a):
Jsem lajka (teda... nechci urazit lajky), ale napadá mě, že pes jako smečkové zvíře je nastavený orientovat své choutky na členky smečky, případně být usměrňován samčími příslušníky smečky, případně se toulat samostatně krajinou, dokud se mu příležitost nenaskytne, a mezitím má spoustu práce s vyhledáváním potravy a jinou zábavu... A tak prostě když žije ve vaší smečce, kde nemá k dispozici samici svého druhu, na které by uplatňoval své pudy, holt si vás vybral jako náhradní objekt :-)
Jak je starý? Jestli je dospívající, tak bych čekala v tomto směru aktivitu větší, která snad bude postupně polevovat. Zabezpečte prádelní koš a pokud vám ostatní činnosti psa vadí, naučte ho kompenzovat si to jinak.
Náhodou to můžete využít jako děsnou výhodu, když ho budete chtít na chvíli zabavit - hodíte mu nějaké kalhotky do hračky (u které zřejmě nebude vadit, že ji rozebere) a máte psa na chvíli zabaveného
a pak se taky zabaví, až to ten pes sežere, protože se nedoplatí na veterině.

Zrzavci
napsal(a):
a pak se taky zabaví, až to ten pes sežere, protože se nedoplatí na veterině.
to je fakt
Moji psi to nedělali nikdy. Mě ani jiným ženským, co se u nás kdy objevily. Nějak moc nereagovali ani na háravky do doby, než si ,,skočili". Pak byli při hárání totální bezmozci, ale nikdy pudy neobrátili na mě, ani po sobě neskákali. Jediní, na koho kdy lezli, byla rodina sousedky, protože fenky jsou gaučové a když háraly, stačilo aby se šmolily třeba po páníkovi a psa jsem z něho musela normoš tahat. Úplně pomatený.
Tak moc díky za reakce. Budu teda dělat, že je to normální, má teď rok a čtvrt, takže těžká pubertička a snad ho to přejde. On se do toho koše často nedostane, protože jednak je zavírací a druhak je v koupelně, která se taktéž zavírá, ale jsou to prostě momenty no, kdy využije že ho někdo zapomene zaklapnout a zavřít dveře (čtěte někdo = přítel) :D. Přemýšlela jsem o uchovnění, tak teď nevím, jestli do toho mám jít, aby se to ještě všechno nezhoršilo anebo právě se uspokojí a pochopí, že já nejsem na prcačku vhodnej adept. :D

morgishka
napsal(a):
Tak moc díky za reakce. Budu teda dělat, že je to normální, má teď rok a čtvrt, takže těžká pubertička a snad ho to přejde. On se do toho koše často nedostane, protože jednak je zavírací a druhak je v koupelně, která se taktéž zavírá, ale jsou to prostě momenty no, kdy využije že ho někdo zapomene zaklapnout a zavřít dveře (čtěte někdo = přítel) :D. Přemýšlela jsem o uchovnění, tak teď nevím, jestli do toho mám jít, aby se to ještě všechno nezhoršilo anebo právě se uspokojí a pochopí, že já nejsem na prcačku vhodnej adept. :D
Co jsem tak slyšela od jiných, tak pokud si pes skočil, byl ještě víc nabuzenej. :-)
Na druhou stranu, pokud bych ho uchovnit chtěla, tak toto by mě osobně neodradilo.

tohle se řeší dostatečným zaměstnáním psa
a nenechat ho dělat co nechci, aby dělal
místo toho viz 1. věta
napsal(a):
Co jsem tak slyšela od jiných, tak pokud si pes skočil, byl ještě víc nabuzenej. :-)
Na druhou stranu, pokud bych ho uchovnit chtěla, tak toto by mě osobně neodradilo.
Já mám 3.kryciho psa a žádný se potom ve svém chování nezhoršil - spíš bych řekla, že se víc usadili a začali rozlišovat, která fena je opravdu ke kryti a kde to nemá cenu hrotit. I ve smečce se vyklidnili a chovali se tak nějak víc dospěle (už neměli potřebu si s každým psem na potkání měřit pindíky atd.).

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já mám 3.kryciho psa a žádný se potom ve svém chování nezhoršil - spíš bych řekla, že se víc usadili a začali rozlišovat, která fena je opravdu ke kryti a kde to nemá cenu hrotit. I ve smečce se vyklidnili a chovali se tak nějak víc dospěle (už neměli potřebu si s každým psem na potkání měřit pindíky atd.).
Řekli mně to cca 2 nebo 3 lidi, že po prvním krytí byli jak šílení, údajně, takže žádný velký vzorek. Můj pes ještě nekryl, ale co se týká hárání tří fen, tak bez problémů to zvládá. Nejhorší to bylo poprvé, to ještě nebyl zvyklý a cca týden s ním nebylo k vydržení. Přidá se víc práce, zaměstná se hlava a dá se to. Víc to prožívají dle mých zkušeností psi, kteří jsou jen na gaučáka a nemají žádné zaměstnání.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
po 1. krytí?
napsal(a):
Řekli mně to cca 2 nebo 3 lidi, že po prvním krytí byli jak šílení, údajně, takže žádný velký vzorek. Můj pes ještě nekryl, ale co se týká hárání tří fen, tak bez problémů to zvládá. Nejhorší to bylo poprvé, to ještě nebyl zvyklý a cca týden s ním nebylo k vydržení. Přidá se víc práce, zaměstná se hlava a dá se to. Víc to prožívají dle mých zkušeností psi, kteří jsou jen na gaučáka a nemají žádné zaměstnání.
Jo, já jsem taky jedna z nich. Fakt jsem do té doby ani nevěděla, že něco hárá. Po ,,krytí" začalo šílenství. Ne, neobskakoval všechno a všechny, perfektně poznal ty správné dny, jenže když máte na venčící trase postupně během roku nějako háravku v nejlepším, tak je to na šlak trefení - pro mě a hlavně pro psa. Ječím, nežeru, běhám kola kolem baráku, nevnímám, co mi kdo říká...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj i po 1.krytí, ale oni pak už kryli víckrát a žijí ve společenství fen, takže tam je ten jejich projev celkově kultivovanější, než u jedináčka, který neví co se sebou.
ad. Sarah: retrieveři jsou v tomto ale extrémní uchyláci👎
Jo, někteří hodně. Dokud jsem neviděla video jedné známé, která musí psa, pokud v okolí hárá fena, odnést v náručí, jsem nevěřila.
napsal(a):
Jo, někteří hodně. Dokud jsem neviděla video jedné známé, která musí psa, pokud v okolí hárá fena, odnést v náručí, jsem nevěřila.
U nás co přišli lidi s labradorama na cvičák, tak ti všechno co nešlo sežrat, tak chtěli ojet - přišlo mi, že mají v mozku jen 2 buňky, jednu na žrádlo a druhou spermii🙄
Psi to prostě dělají
Můj pes to nedělá, a předešlých několik psů (samců) to také nedělalo. Akorát jeden, a zrovna právě xRetrívr, naskakoval po mojí mámě, když jí hárala čubina, on to hárání hodně těžce nesl, byl mimo... ale mimo to období to nedělal taky nikdy, nikomu... A i v tom období si to dovolil jen na mámu...
Současný pes to nedělá, zrovna aktuálně mi doma hárá fena, teprve pár dnů, jo k ní by pes chtěl čuchat, olizovat, ale má to zakázané. Prostě jakmile jde k feně čuchat, tak ho nenechám, protože vím, že by se to dostalo do fáze, kdy ji bude olizovat, bude klapat zubama, slintat, tak proč to nechat dojít tam... A řekla bych, že docela fungujeme, stačilo ho upozornit párkrát, a teď je schopný vedle háravky normálně fungovat, ležet, spát, cvičit.... samozřejmě krom těch "nejlepších dnů".... Takže prostě nenechávám očuchávat a olizovat fenu, když hárá, a nenechala bych takhle urputně očuchávat nebo olizovat sebe, kdyby ze mě cítili háravku, a už vůbec ne normálně běžně... Takže já osobně bych to prostě psovi zarazila... Asi bychom se mohli bavit o tom, co je nebo není normální, co psi dělají nebo nedělají běžně, ale myslím, že dost je to taky o tom, co je jim umožněno... Pokud to chování nikomu nevadí, pes se normálně nechá, aby to dělal, tak co by to nedělal, že jo... a asi to pak pro něho normální je..
A ještě k těm úchylným retrívrům , už jsem to tu určitě psala - měli jsme na cvičáku úplně extrémní případ. Pes v podstatě při jakékoli příležitosti hledal, co by obskočil. Ať už fenu, psa štěně, a nebo taky člověka, a klidně i paničku. Byl tím úplně posedlý. Jakmile dostal volno, tak šel. Přitom jako ten pes byl zaměstnaný, měl pohyb, nebylo to z nudy, to byla podle mě už nějaká nemoc. On fungoval, poslouchal, ale jak mohl, tak šel obskakovat.. Neuměl si ani hrát se psy, nemohl ho člověk normálně ani pohladit...

@marcelaamax U nás na cvičáku totéž - golden deviant. Už jsem to tu taky někde psala. Jednou jsem se stala obětí, a bylo to hrozné - z objetí toho psa se dostávalo těžce, nakonec si mě ohařík musel ještě označkovat, takže jsem jela domů (vlakem !) zneuctěná a počůraná. 😅 Podobně “postižených” retrívrů jsem za život poznala víc, ale tohle byl fakt extrém.
marcelaamax
napsal(a):
Psi to prostě dělají
Můj pes to nedělá, a předešlých několik psů (samců) to také nedělalo. Akorát jeden, a zrovna právě xRetrívr, naskakoval po mojí mámě, když jí hárala čubina, on to hárání hodně těžce nesl, byl mimo... ale mimo to období to nedělal taky nikdy, nikomu... A i v tom období si to dovolil jen na mámu...
Současný pes to nedělá, zrovna aktuálně mi doma hárá fena, teprve pár dnů, jo k ní by pes chtěl čuchat, olizovat, ale má to zakázané. Prostě jakmile jde k feně čuchat, tak ho nenechám, protože vím, že by se to dostalo do fáze, kdy ji bude olizovat, bude klapat zubama, slintat, tak proč to nechat dojít tam... A řekla bych, že docela fungujeme, stačilo ho upozornit párkrát, a teď je schopný vedle háravky normálně fungovat, ležet, spát, cvičit.... samozřejmě krom těch "nejlepších dnů".... Takže prostě nenechávám očuchávat a olizovat fenu, když hárá, a nenechala bych takhle urputně očuchávat nebo olizovat sebe, kdyby ze mě cítili háravku, a už vůbec ne normálně běžně... Takže já osobně bych to prostě psovi zarazila... Asi bychom se mohli bavit o tom, co je nebo není normální, co psi dělají nebo nedělají běžně, ale myslím, že dost je to taky o tom, co je jim umožněno... Pokud to chování nikomu nevadí, pes se normálně nechá, aby to dělal, tak co by to nedělal, že jo... a asi to pak pro něho normální je..
A ještě k těm úchylným retrívrům , už jsem to tu určitě psala - měli jsme na cvičáku úplně extrémní případ. Pes v podstatě při jakékoli příležitosti hledal, co by obskočil. Ať už fenu, psa štěně, a nebo taky člověka, a klidně i paničku. Byl tím úplně posedlý. Jakmile dostal volno, tak šel. Přitom jako ten pes byl zaměstnaný, měl pohyb, nebylo to z nudy, to byla podle mě už nějaká nemoc. On fungoval, poslouchal, ale jak mohl, tak šel obskakovat.. Neuměl si ani hrát se psy, nemohl ho člověk normálně ani pohladit...
Samozřejmě čuchání k rozkroku a vůbec vše kolem naskakování apod mu okamžitě zakazuji, není to příjemné ani trošku a je to otravné a fakt se v tom nevyžívám, ale buďto to dělám špatně anebo je v takovém amoku, že mě nevnímá. Je to střednák, takže aby si čuchnul když stojím, musí se trochu stoupnout na zadní, často to zarazím, už když naznačí, že se chystá, ale někdy to samozřejmě člověk nestihne, třeba když smrká, anebo pije a podobně, takže se stačí postavit na zadní a čuchnout a to už skoro někdy jakoby i lízne (samozřejmě kalhoty jo :D).
Teď už jsme ve fázi, kdy se často už postavuje na zadní a jen se na něj podívám, stoupne na všechny 4 a jde dál, ale za minutu to zkouší znova.
Nutno podotknout, že jsme se nikdy nenechala nějak čuchat nebo naskakovat, prostě to zakazuju od začátku.
Možná byste mi mohli ale poradit, nějaký osvědčenější způsob jak to vysvětlit nadrženýmu psovi. Já jsem dostala radu od trenéra, že mám vybrat jeden zákazový povel (třeba NE) a pokaždé, když se o to pokusí tak rázně říct ne a i tělem dávat najevo, že se mi to nelíbí, takže se jako tvářit naštvaně, což mi teda podle mě jde skvěle, protože mě s tím už vážně trochu štve. Když toho nechá, vychválím do nebes a když je po ruce nějaký kokino, tak ho náhodně odměním, ale to mám tak v jednom případu z deseti. Třeba včera u mě byla kamarádka, která měla zrovna první den svých dnů a ten pes byl úplně z ní mimo. celou dobu jsme ho měla na vodítku, abych vždy zamezila naznačování čuchání jejího rozkroku.

A když piju nebo smrkám a pes se ke mně přišmrdolí, tak ho odstrčím nohou. Noha je vůbec hrozně fajn nástroj, má daleko delší dosah, než ruka. Po pár umravněních už nebudete muset nohu ani zvedat, bude stačit, že přenesete váhu, a pes se zarazí :-) Nebudete muset přestat kvůli tomu uklízet, vařit, pít kafíčko atd.
A naučte psa na místo (je tady k tomu taky dost návodů). Pak ho nebudete muset držet na vodítku, když přijde kamarádka.
Na odstrčení nohou reaguje stejně jako na cokoliv jiného co se podobá rychlým pohybům- bere to jako sranda hru a začne ještě víc dorážet. Musela bych ho asi už opravdu kopnou až jako bolestivě a tomu bych se raději vyhnula, ono to má stejně opačný efekt.
Co se týče místa, tak ano, bylo by úplně pohádkové, kdybych mu dala povel a on v něm vydržel dvě hodiny, bohužel ale tady máme dočinění s poměrně hyperaktivním jedincem, kterého vzruší absolutně všechno, má problém i sedět na zadku dvě minuty, takže tahle představa je zatím u nás docela scifi. Proto jej musím mít na vodítku a dělat korekci. Pokud máte někdo zaručený recept, jak psa naučit být na místě, když je reaktivní na vlastní adrenalin, budu ráda za všechny rady. Chodím s ním na soukromé lekce, jezdíme na výcvikové tábory, snažím se ho dostat do klidu, kdykoli je to možné, ale je mu rok a čtvrt a klid je pro něj opravdu výzva, často i trenéři, se kterými jsme měli dočinění, byli překvapení, jak je splašený, takže představa, že leží na místě i třeba tři minuty bez odměny za přítomnosti návštěvy je hodně daleko. :(
Moje dosavadní postupy jak učím místo jsou:
1) původní verze a lá pozitivka - povel MÍSTO > postupně odměňovat > povel VOLNO (odhodit pamlsek) > opakovat
2) verze po korekci trenérů a lá pozitivka jinak :D - povel MÍSTO > počkat pár sekund (neodměňovat na místě) > uvolnit povelem VOLNO (s tím odhodit pamlsek).
Ta verze 2 mi nejdřív nedávala smysl, protože jsme měla pocit, že ho odměňuji až když vlastně opustí to místo, kde chci aby byl, ale zatím se zdá, že je to pro něj možná trošku srozumitelnější . na místě teď vydrží déle, protože ví, že dostane odměnu až když ho uvolním a čeká na to. Dobu pro uvolnění postupně prodlužujeme. Stále ale nemá tento povel spojený s odpočinkem, vždy čeká natěšeně co bude dál. Když jsme sami doma, už vydrží na místě pár minut i když se pohybuji po bytě, jakmile tu ale někdo příjde vzrušení se mu nahrne do hlavy a je opravdu velmi obtížné s ním pracovat, jediná motivace pro něj je pozornost návštěvy, což není vždy žádoucí samozřejmě, ani hračky, ani kokina a dokonce ani maso pro něj nejsou motivace, chce jen pozornost návštěvy (a nejedná se o hlazení, spíš tak otravuje).

obe verze uceni na misto, co delate ucite jako aktivni cvik -pes neustale neco ocekava a vy odmenujete tu aktivitu.
figl je v tom, odmenovat -a to naprosto v klidu, coz hazeni neni - az zrelaxovaneho, pasivniho psa.

Nepostřehla jsem plemeno, ale ještě jsem neslyšela o psu, který by se nebyl schopen naučit odložení. A taky jsem nikdy neslyšela o tom, že by se na povel VOLNO odhazoval pamlsek, to se opravdu tak někde učí, to je normální metoda? Mně to teda přijde kontraproduktivní.

ale jo, pouziva se to. i bez povelu volno, ale je potreba vedet kdy a proc

napsal(a):
ale jo, pouziva se to. i bez povelu volno, ale je potreba vedet kdy a proc
U výcviku NO? Ok.
U lovečaku jsem to nikdy neviděla. Pro ty psy už je odměna to volno, je žádný kokina nezajímají většinou. Ale tak fakt nevím plemeno zadavatelky.

proc u NO je to OK a u jinych plemen uz ne? :-)
to je preci o pozadavku, co zrovna chci psa ucit, ne o plemeni.
a u nekterych cviku je to vhodne pouzivat a jinych zase mene.
lovecak, co se bude ucit OB polohy si myslim na 100% to znat bude taky.
povel misto tak ucit jde taky, ale je to drbani se levou rukou za pravym uchem

No tak to nechápu tohleto. Když nevím, proč to mám dělat, tak proč to dělám?
Já to nechápu a mám to vysvětlit svému psu? Zajímavé. Co zkusit trochu teorie anebo teorii s někým, kdo fakt ví, co dělá?
https://www.instagram.com/p/B-NM7mJHcFI/?utm_medium=copy_link
Sebráno z příspěvku 21.6.2021 00:06 a on je celý pro takové jako vy.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3837600/pes-neumi-odpocivat

Házet pamlsky na povel VOLNO? Proč? Jakože pes je blbej a ten povel nechápe?
napsal(a):
obe verze uceni na misto, co delate ucite jako aktivni cvik -pes neustale neco ocekava a vy odmenujete tu aktivitu.
figl je v tom, odmenovat -a to naprosto v klidu, coz hazeni neni - az zrelaxovaneho, pasivniho psa.
Áha, chápu. co když ale es na tom pelíšku moc jen tak nepolehává sám od sebe? On spíše leží na zemi asi se chladí anebo zas naopak na gauči anebo na koberečku. Sem tam si lehne na pelech, ale je tam chvíli a spí - takže ho mám odměňovat v tuto chvíli a budit ho? :/

Ale tak přece povel místo nemusí být jen pro nějaký pelech. Místo u nás znamená, že pes lehne, kam ukážu. Říkám mu místo i ve vlaku a vážně nezačne hledat pelech. Prostě se někam uklidí, klidně si leží a nečeká, že má někam vystřelit.
Vážně bych doporučila vzít to od začátku s nějakou teoretickou přípravou.
Tohle je hrozný zmatek a ten pes se podle toho chová.
PS: na tom videu na IG čtěte i jeho popis

Hlavně nechápu, proč psa odměňovat za to, že leží ve svým pelechu a odpočívá.
napsal(a):
No tak to nechápu tohleto. Když nevím, proč to mám dělat, tak proč to dělám?
Já to nechápu a mám to vysvětlit svému psu? Zajímavé. Co zkusit trochu teorie anebo teorii s někým, kdo fakt ví, co dělá?
https://www.instagram.com/p/B-NM7mJHcFI/?utm_medium=copy_link
Sebráno z příspěvku 21.6.2021 00:06 a on je celý pro takové jako vy.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3837600/pes-neumi-odpocivat
Děkuji, super to je přesně to, co potřebuji. Zkusím tuto metodu. Teď mě k tomu napadá, jestli mám používat tentýž výraz "místo" když už to má tak blbě naučené anebo je lepší vymyslet něco jiného, co myslíte?

napsal(a):
Hlavně nechápu, proč psa odměňovat za to, že leží ve svým pelechu a odpočívá.
Abyste to chování posílila.

napsal(a):
jak ho může chápat, když nezná naši řeč?
a jestliže to slovo "volno" má mít význam "vzdal se pryč", tak lze i pomocí odhazování pamlsků
"Hlavně nechápu, proč psa odměňovat za to, že leží ve svým pelechu a odpočívá."
protože to chci když já chci a protože to ten pes neumí? protože to je pro něj cvik a může být velmi těžký?
zadavatelko, zákazy - no dobrý
místo - fakt dobrý
ale ten pes má v té chvíli přetlak energie, je třeba ho zaměstnat, ať už cvičením poslušnosti, blbin, nebo se jít vyběhat ven
co se týká návštěv, tak bych ho asi zatím někde deponovala, jako nejlépe třeba za dětskou zábranou či nějak tak, aby tam byl i nebyl (respektive dle možností)

napsal(a):
Abyste to chování posílila.
Chápu to asi jinak. Pokud pes odpočívá, tak to nespojuju s odložením a nikdy to neodměňuju. Odměňuju jen to, když pes udělá, co chci já. A samozřejmě ano, nejdřív ho musím naučit chápat, aby věděl, co po něm chci. Ale budit psa a odměňovat ho za to, že je v pelechu? Pochopí to vůbec?

napsal(a):
Chápu to asi jinak. Pokud pes odpočívá, tak to nespojuju s odložením a nikdy to neodměňuju. Odměňuju jen to, když pes udělá, co chci já. A samozřejmě ano, nejdřív ho musím naučit chápat, aby věděl, co po něm chci. Ale budit psa a odměňovat ho za to, že je v pelechu? Pochopí to vůbec?
No to né, to říká zadavatelka a je to úplně hodně mimo, fakt to chce právě si něco o tom přečíst. Ale je mi divné, že ti trenéři nebo kde to paní byla, jí nevysvětlili princip, proč to a tohle dělat, jako že fakt jsem z toho mimo z tohodlenctoho.

ano, jiné slovo místo místa bude teď opravdu vhodné
a to gesto k tomu je fakt bezva... efektní :-) když na psa hodim okem jakože na bok, tak pes jde... lidi koukaj že strašně vycvičenej pes :D

napsal(a):
No to né, to říká zadavatelka a je to úplně hodně mimo, fakt to chce právě si něco o tom přečíst. Ale je mi divné, že ti trenéři nebo kde to paní byla, jí nevysvětlili princip, proč to a tohle dělat, jako že fakt jsem z toho mimo z tohodlenctoho.
No jo, ale tady je chválena, že to dělá dobře. Podle mě je to pitomost.
napsal(a):
jak ho může chápat, když nezná naši řeč?
a jestliže to slovo "volno" má mít význam "vzdal se pryč", tak lze i pomocí odhazování pamlsků
"Hlavně nechápu, proč psa odměňovat za to, že leží ve svým pelechu a odpočívá."
protože to chci když já chci a protože to ten pes neumí? protože to je pro něj cvik a může být velmi těžký?
zadavatelko, zákazy - no dobrý
místo - fakt dobrý
ale ten pes má v té chvíli přetlak energie, je třeba ho zaměstnat, ať už cvičením poslušnosti, blbin, nebo se jít vyběhat ven
co se týká návštěv, tak bych ho asi zatím někde deponovala, jako nejlépe třeba za dětskou zábranou či nějak tak, aby tam byl i nebyl (respektive dle možností)
Ano má hodně energie, i když si myslím, že to není zas tak o energii jako o tom, že neumíme pracovat s tou vzrušivostí celkově, protože když jsem si ho pořídila, žila jsem v tom, že psovi se člověk musí věnovat, takže jsem se snažila mu každý den dopřát až skoro nemožné a myslím, že jsem to tím taky asi pěkně pos**la, protože možná právě kvůli tomu on stále očekává nějakou aktivitu, takže od toho cca půl roku se učíme i ten klid, kterej jsme prostě myslela, že si najde sám. Nepoznala jsme před tím jiného psa, kterého by to někdo musel učit a to mám kolem sebe jen pejskaře, co mají psa a v podstatě ho mají prostě jen tak, že je.
Jinak my děláme běžně teď plánovaně průběžně v týdnu - delší procházka než obvykle, trénink, discovering, hrajeme si, dostává různé ty lízací blbosti nebo okusovadla a většinou o víkendu hrajeme různé takové ty testovací hry jak učí třeba Dostálková a teď se učíme rozeznávání hraček a přinášení apod.
Jenže - vše jde docela pomalu, hlavně takové činnosti, kde musí víc přemýšlet - discovering, rozeznávání hraček apod., protože se brzo přetočí do frustrace.
Ty činnosti děláme prostě nějak průběžně vždy jednu dvě denně, protože když je toho na něj moc, tak se do doby než jdeme všichni spát nezastaví a nejde o uklidnit.

napsal(a):
No jo, ale tady je chválena, že to dělá dobře. Podle mě je to pitomost.
To jsem nějak nezachytila, to spíše říkala zadavatelka, nikdo jí to neschválil... petrahei říkala, že odměňuje něco jiného a v tom má pravdu... já to tak mám u všeho - odměním ne "sedni", ale sedni a fuň normálně, tím končíme, nečekej nic.....
celé to, co dělá, je pitomost :D jak praví hmn_, ten pes je pln energie, chci po něm v tomto stavu nemožné a ještě k tomu ani nevím, jak to funguje, takže co tomu psovi asi řeknu...

napsal(a):
ano, jiné slovo místo místa bude teď opravdu vhodné
a to gesto k tomu je fakt bezva... efektní :-) když na psa hodim okem jakože na bok, tak pes jde... lidi koukaj že strašně vycvičenej pes :D
Já mám ty deky Vetbed a když dám povel místo, tak si jdou lehnout na ně. Psovi už nemusím ani říkat, vždycky si jde lehnout tam.

morgishka
napsal(a):
Ano má hodně energie, i když si myslím, že to není zas tak o energii jako o tom, že neumíme pracovat s tou vzrušivostí celkově, protože když jsem si ho pořídila, žila jsem v tom, že psovi se člověk musí věnovat, takže jsem se snažila mu každý den dopřát až skoro nemožné a myslím, že jsem to tím taky asi pěkně pos**la, protože možná právě kvůli tomu on stále očekává nějakou aktivitu, takže od toho cca půl roku se učíme i ten klid, kterej jsme prostě myslela, že si najde sám. Nepoznala jsme před tím jiného psa, kterého by to někdo musel učit a to mám kolem sebe jen pejskaře, co mají psa a v podstatě ho mají prostě jen tak, že je.
Jinak my děláme běžně teď plánovaně průběžně v týdnu - delší procházka než obvykle, trénink, discovering, hrajeme si, dostává různé ty lízací blbosti nebo okusovadla a většinou o víkendu hrajeme různé takové ty testovací hry jak učí třeba Dostálková a teď se učíme rozeznávání hraček a přinášení apod.
Jenže - vše jde docela pomalu, hlavně takové činnosti, kde musí víc přemýšlet - discovering, rozeznávání hraček apod., protože se brzo přetočí do frustrace.
Ty činnosti děláme prostě nějak průběžně vždy jednu dvě denně, protože když je toho na něj moc, tak se do doby než jdeme všichni spát nezastaví a nejde o uklidnit.
Ježíš Vy ho rozčilujete. Běžte dělat normální psí věci. A hlavně tohle celé zcela překopejte. Úplně jiný rozvrh dne nasaďte. Jednoduchý.
Jako že je moderní teď psy tahat tam a tam a takové hry a hlavolamy, no můj pes je rád, že najde míček s pomocí mé hlasové a divoce gestikulační navigace. V určitou chvíli totiž začne zoufale pískat a pak letí někam pryč a po cestě něco zakousne. Tak jako na co tohle je? Vytvářet situace, kdy je můj pes bezmocný? Vy máte připravovat takové dějství, kde psa můžete chválit!
Běžte na výlet, soustřeďte se na jednu jednoduchou věc a furt ho chvalte. Až bude umět jednu věc, řešte další.
Dyť to je samý neúspěch, to se psovi nedělá!
napsal(a):
A jak učíte třeba "zůstaň"? Já tak, že odměňuji nejdříve vteřinu, kdy pes vydrží, pak dvě, pak půl minuty, minutu, tři atd... a podobně učím i povel místo - prostě prodlužuji dobu, kdy tam pes má být a odměňuji. Samozřejmě ho nebudím, když usne. Ale v začátku to takhle trénuji, s tím, že používám spíš pamlsky, které jsou na žužlání a chvíli vydrží, což mi zaručí to, že i pes na tom místě vydrží. Dělám to takhle u úplně malých štěňat, aby právě pochopili, co se po nich chce.
Jo a když jsem učila volno, tak jsem taky používala odhazování pamlsků - pes se až díky tomu to volno pořádně naučil. Protože když se cvičilo, tak se ode mě nechtěl hnout. Hrozně rád cvičí, ví, že při tom budou odměny, hračka, tak nějak nechápal, proč by měl odbíhat ode mě pryč . A i teď to máme takové nedocvičené, on v rámci tréninku odběhne, na oko to vypadá v pohodě, ale pokud bych ho do určité doby nepřivolala, tak hned přiběhne sám.

marcelaamax
napsal(a):
A jak učíte třeba "zůstaň"? Já tak, že odměňuji nejdříve vteřinu, kdy pes vydrží, pak dvě, pak půl minuty, minutu, tři atd... a podobně učím i povel místo - prostě prodlužuji dobu, kdy tam pes má být a odměňuji. Samozřejmě ho nebudím, když usne. Ale v začátku to takhle trénuji, s tím, že používám spíš pamlsky, které jsou na žužlání a chvíli vydrží, což mi zaručí to, že i pes na tom místě vydrží. Dělám to takhle u úplně malých štěňat, aby právě pochopili, co se po nich chce.
Jo a když jsem učila volno, tak jsem taky používala odhazování pamlsků - pes se až díky tomu to volno pořádně naučil. Protože když se cvičilo, tak se ode mě nechtěl hnout. Hrozně rád cvičí, ví, že při tom budou odměny, hračka, tak nějak nechápal, proč by měl odbíhat ode mě pryč . A i teď to máme takové nedocvičené, on v rámci tréninku odběhne, na oko to vypadá v pohodě, ale pokud bych ho do určité doby nepřivolala, tak hned přiběhne sám.
Zůstaň učím úplně stejně jako vy. Odměňuju a čas prodlužuju. A psa taky nebudím, když je v pelechu nebo na té dece.
Volno jsem vždycky dávala, až jsem se zařadila tak, aby byl pes u mé levé nohy. Dostal pamlsek a buď volno nebo k noze. Povel volno u štěněte jsem učila vždy naznačením rukou, vykročením, případně vyběhnutím, házením pamlsků nikdy. Ani to žádnej výcvikář, kam jsem chodila, nedělá. Se tvrdí, že je jedno jaký plemeno, ale mně přijde, že určitý rozdíl vždycky je.
napsal(a):
Zůstaň učím úplně stejně jako vy. Odměňuju a čas prodlužuju. A psa taky nebudím, když je v pelechu nebo na té dece.
Volno jsem vždycky dávala, až jsem se zařadila tak, aby byl pes u mé levé nohy. Dostal pamlsek a buď volno nebo k noze. Povel volno u štěněte jsem učila vždy naznačením rukou, vykročením, případně vyběhnutím, házením pamlsků nikdy. Ani to žádnej výcvikář, kam jsem chodila, nedělá. Se tvrdí, že je jedno jaký plemeno, ale mně přijde, že určitý rozdíl vždycky je.
Jo jenže u nás třeba to naznacovani rukou vůbec k ničemu nebylo, ani to, když na psa (ani když byl stene) volal někdo jiný… proste ode mě neodbehnul. Takže jsme odhazovali pamlsky, případně jsem pamlsek (nebo hračku) dala na určité místo, vždycky stejné. A pes tam pak po povelu volno běžel. Podobně jako jsem třeba učila vysílačku. Ale my jsme s tím volnem měli hodně problém a byl to pro nás těžký cvik 😀.
Ja si taky myslím, ze rozdíly budou, nejen mezi plemeny, ale i mezi jedinci. Třeba psa jsem při odpočívání odmenovala hodne, a musela jsem ho to cíleně učit, protože to neuměl. I když umel misto, tak neuměl vypnout a porad čekal akci. Sice ležel v pelechu a nehnul se, ale stále byl připraveny něco dělat. To jsem třeba u feny vůbec řešit nemusela, ta proste uměla odpočívat sama od sebe… Stejne bych řekla, ze u každého psa se vyskytne něco jiného, něco co od předešlého psa vůbec neznáte, co vás prekvapi, a tak aspoň to s nimi není nuda 😀

To mě nenapadlo, že zdrhnout je tak složité :-) Ne, chápu...
Proč to teda neučit radši někde u lesa, jen tak na procházce, kde si něco čuchá... pocem a volno, vrátí se ke své činnosti.

marcelaamax
napsal(a):
Jo jenže u nás třeba to naznacovani rukou vůbec k ničemu nebylo, ani to, když na psa (ani když byl stene) volal někdo jiný… proste ode mě neodbehnul. Takže jsme odhazovali pamlsky, případně jsem pamlsek (nebo hračku) dala na určité místo, vždycky stejné. A pes tam pak po povelu volno běžel. Podobně jako jsem třeba učila vysílačku. Ale my jsme s tím volnem měli hodně problém a byl to pro nás těžký cvik 😀.
Ja si taky myslím, ze rozdíly budou, nejen mezi plemeny, ale i mezi jedinci. Třeba psa jsem při odpočívání odmenovala hodne, a musela jsem ho to cíleně učit, protože to neuměl. I když umel misto, tak neuměl vypnout a porad čekal akci. Sice ležel v pelechu a nehnul se, ale stále byl připraveny něco dělat. To jsem třeba u feny vůbec řešit nemusela, ta proste uměla odpočívat sama od sebe… Stejne bych řekla, ze u každého psa se vyskytne něco jiného, něco co od předešlého psa vůbec neznáte, co vás prekvapi, a tak aspoň to s nimi není nuda 😀
Tak to jo, to se shodnem.
Třeba u žravýho retrívra ani tu stopu nenaučíte, protože on je potom jak magor a hledá jen pamlsky a stopy si nevšímá.

napsal(a):
To mě nenapadlo, že zdrhnout je tak složité :-) Ne, chápu...
Proč to teda neučit radši někde u lesa, jen tak na procházce, kde si něco čuchá... pocem a volno, vrátí se ke své činnosti.
Právě proto si myslím, že rozdíly mezi plemeny jsou. Nikdy jsem u retrívra neměla problém s povelem volno.

napsal(a):
on se ale neuci povel volno, on se uci lezet na miste

napsal(a):
on se ale neuci povel volno, on se uci lezet na miste
Jo, ale zadavatelka psala, jak učí povel volno, to jsem měla na mysli. Jinak všechno už viz výše, zbytečný psát znovu.

napsal(a):
Jo, ale zadavatelka psala, jak učí povel volno, to jsem měla na mysli. Jinak všechno už viz výše, zbytečný psát znovu.
ne, nepsala.
psala jak uci povel MISTO. to volno bylo uvolneni po tom, co pes zustal na MISTE.
1) původní verze a lá pozitivka - povel MÍSTO > postupně odměňovat > povel VOLNO (odhodit pamlsek) > opakovat
2) verze po korekci trenérů a lá pozitivka jinak :D - povel MÍSTO > počkat pár sekund (neodměňovat na místě) > uvolnit povelem VOLNO (s tím odhodit pamlsek).

morgishka
napsal(a):
Áha, chápu. co když ale es na tom pelíšku moc jen tak nepolehává sám od sebe? On spíše leží na zemi asi se chladí anebo zas naopak na gauči anebo na koberečku. Sem tam si lehne na pelech, ale je tam chvíli a spí - takže ho mám odměňovat v tuto chvíli a budit ho? :/
ne , nechapete :-)
date psovi povel a cekate az zrelaxuje/prestane byt napnuty - a az pak odmenite.
nudny povel z toho udelate.
a nez mi napisete, ze to nejde
umi ten pes "lehni"? tak dobre, ze do uvolneni nikdy nezmeni pozici?

napsal(a):
ne, nepsala.
psala jak uci povel MISTO. to volno bylo uvolneni po tom, co pes zustal na MISTE.
Dobře, ale to s tím přece souvisí.
Podle mě to prostě učí blbě.
Jak dlouho ten pes vydrží ležet po povelu zůstaň? Jak často je prokrmovanej? To nevíme.

No… mně to přijde trochu zvláštní, ale možná je to jen špatně popsané, nebo tam nevidím na podkladu tu teorii, protože jsem omezená. Já bych s tím odhazováním pamlsků pracovala tak, abych psa dostala z tréninkové podložky, a to čistě proto, aby se na ni mohl z vlastní vůle vrátit, získal odstup (v rané fázi tréninku). Obzvlášť u vzrušivého psa si myslím, že v tom popsaném scénáři se prostě neuvolní, ale bude jak na trní čekat na uvolňovací povel (“volno” -> odměna). Kdyby to “volno” fungovalo jako odměna, ještě bych to snad chápala (i když si nejsem jistá, jestli to u psa tohoto ražení není spíš kontraproduktivní), ale tady se odměňuje až to “volno”. Nebo to má fungovat tak, že “místo” odměním volnem a “volno” odměnou? To už je trochu složitý koncept, ne?
Obecně bych posilovala každý spontánní projev odpočinku i mimo trénink (samozřejmě tím nemyslím psa budit, když spí, ale jakmile by se někde - i kdyby na chvíli - uvelebil, hned bych odměňovala).
Zamyslela bych se i nad motivací - zařazení jackpotů atd. Ale já tomu moc nerozumím, tak jen tak pocitově…
Povel bych určitě vymyslela nový, ať se začíná s čistým štítem.

napsal(a):
Dobře, ale to s tím přece souvisí.
Jak dlouho ten pes vydrží ležet po povelu zůstaň? Jak často je prokrmovanej? To nevíme.
ano - uci to blbe - protoze ji to nefunguje
ale neni to nefunkcni zpusob uceni - i kdyz me by taky ani nenapadlo se s tim takhle crcat.
Jen cest do Rima je vazne mnoho
Velmi ve zkratce:
pes se prokrmuje na miste, kde ma nakonec zustavat lezet. to je zakladni myslenka tohohle uceni.
A aby si pes uvedomil, KDE a ZA CO se krmi - musite ho cas od casu z toho mista dostat pryc, prerusit to krmeni.
Aby se tam zase mohl vratit a znovu se tam nakrmit - a chovani se upevnovalo.
Ale proc by pes v tuhle chvili na povel VOLNO odchazel, kdyz se na tom miste krmi? zustal by tam tam a cumel, proc se prestalo krmit. nemel by pauzu. takze ano, v tuhle chvili zejmena pazravec by mel problem s povelem volno a velky :-)
Tak se dava volno a z mista ho dostanete tim odhozenim pamlsku. ano je to dost podobne tomu uceni odbihani od psovoda na povel volno.
jen tady o tohle volno vubec nejde - jde o preruseni cviceni, aby pes mohl nasledne aktivne vyhledat to MISTO a znovu se nakrmit -pes si kratce psych. oddychne a pokracuje v uceni.
ten druhy zpusob, co popisuje zadavatelka ( lezi- a po uvolneni odmeni) funguje taky - za jistych okolnosti. ale uz se mi nechce, to vypisovat.
a i to, ze by odmenovala i jen klidne leziciho psa bez povelu - je funkcni zpusob uceni.
i to, co se pouziva nejcasteji - pes lezi a vy odchazite a vracite se a odmenujete jen to klidne lezeni.
konec teorie :-)

Jo takhle, tady to “volno” je v mé řeči “vezmi” nebo “můžeš”. Ne povel volno ve smyslu cílené vysílačky pryč. Už chápu.

napsal(a):
Jo takhle, tady to “volno” je v mé řeči “vezmi” nebo “můžeš”. Ne povel volno ve smyslu cílené vysílačky pryč. Už chápu.
jj. presne
napsal(a):
ne , nechapete :-)
date psovi povel a cekate az zrelaxuje/prestane byt napnuty - a az pak odmenite.
nudny povel z toho udelate.
a nez mi napisete, ze to nejde
umi ten pes "lehni"? tak dobre, ze do uvolneni nikdy nezmeni pozici?
Ne neumí stoprocentní odložení v leže na neurčito, respektive, kdybych ho měla jen tak během dne mimo trénink dát do lehu ať zůstane a odejít od něj, tak se určitě teď tak do minuty zvedne a půjde se podívat co dělám. Když trénujeme, tak vydrží déle, to můžu obejít celej barák a je zase tam kde jsem ho nechala.
Já jako chápu, že je těžké si to představit, ale ten pes, když je v "ráži" tak během dohledné doby se sám od sebe neuklidní a spíše ne, když si ho všímám. Takže pokud má tuhle náladu, já dám povel třeba MÍSTO nebo LEHNI a tak než se uklidní, abych ho mohla odměnit, tak ho to nebaví a zvedne se, takže buďto musím odměňovat i když není uklidněný, abych podchytila moment uvolnění a abych mu mohla fixovat, že leží dokud neuvolním anebo ho nechám se zvedat, protože s ním šijou všichni čerti a budu odměňovat až když se opravdu uklidní, což může být.
Nedokážu se svými nulovými zkušenostmi najít něco mezi, takže pokud máte tip, sem s ním.

morgishka
napsal(a):
Ne neumí stoprocentní odložení v leže na neurčito, respektive, kdybych ho měla jen tak během dne mimo trénink dát do lehu ať zůstane a odejít od něj, tak se určitě teď tak do minuty zvedne a půjde se podívat co dělám. Když trénujeme, tak vydrží déle, to můžu obejít celej barák a je zase tam kde jsem ho nechala.
Já jako chápu, že je těžké si to představit, ale ten pes, když je v "ráži" tak během dohledné doby se sám od sebe neuklidní a spíše ne, když si ho všímám. Takže pokud má tuhle náladu, já dám povel třeba MÍSTO nebo LEHNI a tak než se uklidní, abych ho mohla odměnit, tak ho to nebaví a zvedne se, takže buďto musím odměňovat i když není uklidněný, abych podchytila moment uvolnění a abych mu mohla fixovat, že leží dokud neuvolním anebo ho nechám se zvedat, protože s ním šijou všichni čerti a budu odměňovat až když se opravdu uklidní, což může být.
Nedokážu se svými nulovými zkušenostmi najít něco mezi, takže pokud máte tip, sem s ním.
hmn_ dala tip - trénuje se unavený pes. Prosim, co to je za plemeno cca? Abych se mu vyhla :-) ne, aby pro něj třeba 15 km nebylo moc...
napsal(a):
hmn_ dala tip - trénuje se unavený pes. Prosim, co to je za plemeno cca? Abych se mu vyhla :-) ne, aby pro něj třeba 15 km nebylo moc...
Je to italák a jak mám prosím vás trénovat unaveného psa? Však ten samotný trénink psa unavuje. Mj. pána chlupáče třeba delší procházky spíš naopak nabíjejí energií, řekla bych :D

morgishka
napsal(a):
"takže buďto musím odměňovat i když není uklidněný......anebo ho nechám se zvedat"
ne, nemusite odmenovat, kdyz není v klidu. a ano - at se klidne zvedne.
jen - kdyz se pes zvedne -stane se jedine: mechanicky a v klidu do zase vratim na misto, kde mel lezet.
porad dokola, konstantne a citelne, bez emoci, bez psych. tlaku.
a on nakonec vypne a pocka si na tu odmenu vleze na miste a v klidu.
problem je, ze tohle musite mit pod kuzi a nerozdelovat pokyn psovi na trenink a zivot.
pristup musi byt stejny.
rekla jsme lehni, tak se lezi.
kdyz nemate cas se pokynu povenovat - jedine mechanicka zabrana, nedavat zadne pokyny.
a vzdycky resit a doresit jen tu jednu vec.
morgishka
napsal(a):
Je to italák a jak mám prosím vás trénovat unaveného psa? Však ten samotný trénink psa unavuje. Mj. pána chlupáče třeba delší procházky spíš naopak nabíjejí energií, řekla bych :D
Italák je dost široký pojem - může to být italský chrtík, italský spinone nebo cokoliv jiného italského🤔

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Italák je dost široký pojem - může to být italský chrtík, italský spinone nebo cokoliv jiného italského🤔
Nebo italský vodní pes.

Chlupáč, psala.
Mně to přijde hrozně složité a hlavně úplně "vlastně nevím, co a jak dělám".
Já nevím... pes jak utrženej ze řetězu a chci po něm klid na místě? To mi prostě nefunguje.
Umí teda nějaký jiný povel opravdu? Mimo trénink ne... ale tak jak se učí... přidávám obtížnost... to snad někdo musel říct, ne? Asi tahle metoda nemaká, tak si najdu jinou a budu se jí snažit porozumět, mechanicky po někom něco opakovat asi nebude to pravé.
napsal(a):
Chlupáč, psala.
Mně to přijde hrozně složité a hlavně úplně "vlastně nevím, co a jak dělám".
Já nevím... pes jak utrženej ze řetězu a chci po něm klid na místě? To mi prostě nefunguje.
Umí teda nějaký jiný povel opravdu? Mimo trénink ne... ale tak jak se učí... přidávám obtížnost... to snad někdo musel říct, ne? Asi tahle metoda nemaká, tak si najdu jinou a budu se jí snažit porozumět, mechanicky po někom něco opakovat asi nebude to pravé.
Italský chlupáč je co za plemeno? 🤔
Nerýpu - fakt nevim.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Italský chlupáč je co za plemeno? 🤔
Nerýpu - fakt nevim.
No asi ten vodní, já jiného totiž chlupatého italského neznám :-)

týjo vlastně ale ten spinone je hrubochlupý! pardon
já bych asi se psem, co je jakože lovecký (nevím, jak jsou na tom tito dnes), šla za někým, kdo s nimi pracuje

napsal(a):
týjo vlastně ale ten spinone je hrubochlupý! pardon
já bych asi se psem, co je jakože lovecký (nevím, jak jsou na tom tito dnes), šla za někým, kdo s nimi pracuje
jj. dneska uz i na lehni je potreba specialista, pac kazde plemeno se uci lehni jinak, specialne :-D :-D
mozna i psychologa bych povolala do boje ....
to preci neni normalni, chtit po psovi - lehni!

napsal(a):
jj. dneska uz i na lehni je potreba specialista, pac kazde plemeno se uci lehni jinak, specialne :-D :-D
mozna i psychologa bych povolala do boje ....
to preci neni normalni, chtit po psovi - lehni!
Normální to je, ale ta paní to neumí. A to má trenéra, soukromé lekce a výcvikové tábory, ale ten pes neumí lehni? Tak buď je to troll, nebo potřebuje tip na někoho, kdo ji naučí učit psa. Nevíte třeba o někom?
A ano, na některá plemena se "musí" trošičku jinak a loveckým lovečina svědčí. To na vybití a tak. Něco, co je pro tohoto psa přímo. Určitě bude rád.

Neříká se italák chrtíkovi? Nic o něm nevím :-) ale tohle mi přijde jako jeden velký zmatek asi ne úplně na řešení po písmenkách, omluvuju se za upřímnost.

Mně se nechce věřit tomu, že se ten pes za celý den a noc nikdy ani na chvíli nezastaví a nelehne si. Nevěřím, že nikdy není zač ho (relevantně) odměnit, že nikdy nenabízí kýžené chování.
Působí to na mě spíš tak, že zadavatelka je samá legrace, ale není příliš důsledná, nemá teoretické základy, a ani praktické dovednosti ve smyslu načasování, realistických očekávání atd. A to nemyslím nikterak zle, jen si nemyslím, že trenérské vedení, které má tento výstup, není to pravé.
A myslím si, že to bude lagotto.

napsal(a):
Normální to je, ale ta paní to neumí. A to má trenéra, soukromé lekce a výcvikové tábory, ale ten pes neumí lehni? Tak buď je to troll, nebo potřebuje tip na někoho, kdo ji naučí učit psa. Nevíte třeba o někom?
A ano, na některá plemena se "musí" trošičku jinak a loveckým lovečina svědčí. To na vybití a tak. Něco, co je pro tohoto psa přímo. Určitě bude rád.
A ano, na některá plemena se "musí" trošičku jinak
jj. a pak to dopada presne takhle.
hleda se porad nejaky specialni pristup. Hlavne diky tomuhle hledani specialit - narazi na tyhle "trenikove zarikavace" a pak je problem naucit i to lehni.
I tady na faune je to krasne videt -lehni, bavime se o lehni - a i k tomu je treba znat anamneza, stav bankovniho uctu, pocet clenu v rodine a misto posledni dovolene?
Takze ne, neni to troll - tohle je nejcastejsi vysledek hledani tech specialnich postupu. 1,5 rocni pes se spoustou omluv kolem jeho individuality - ale lehni je porad problem.
Nevíte třeba o někom?
ale tazatelka nikoho jineho nehleda?

marcelaamax
napsal(a):
Mě z toho popisu zadavatelky prijde, ze hlavní problém není ten, ze pes neumí lehni, ale spis ten, ze pes neumí odpočívat, vypnout , uvolnit se.
no, a když se takový vzrušivý pes dokonce i uvolní a uklidní, tak ho z toho umí v mžiku oka vyvést i sebemenší podnět, čímž může být i ta odměna
marcelaamax
napsal(a):
Mě z toho popisu zadavatelky prijde, ze hlavní problém není ten, ze pes neumí lehni, ale spis ten, ze pes neumí odpočívat, vypnout , uvolnit se.
Kdyby uměl Lehni (nebo místo) tak se díky tomu naučí i odpočívat.
Petra má pravdu - kdyby lidi místo vymýšlení důvodů proč něco nejde a věnovali tu energii do efektivního treninku, tak je po problémech.
Přitom často je nejefektivnější ta nejjednodušší cesta i když to dneska není v módě (jasný, šarlatáni a "trenéři" všeho druhu taky potřebují z něčeho žít 🤫)

marcelaamax
napsal(a):
a jak se to nauci?

Všichni máte kus pravdy. Jenže tohle... jak ten majitel psa pozná, že není u správného trenéra? Že to nefunguje? Kdyby mi ten trenér tvrdil, že to je mnou, tak co budu dělat.
napsal(a):
a jak se to nauci?
Můj pes taky neuměl odpočívat. Přitom povel lehni zvládl bravurně a vydržel ležet x hodin, ale bohužel při tom byl porad ve střehu a čekal, co se bude dít, co přijde, neustále připraveny. Pomohla nám až klec, díky te se naučil odpočívat.

napsal(a):
Všichni máte kus pravdy. Jenže tohle... jak ten majitel psa pozná, že není u správného trenéra? Že to nefunguje? Kdyby mi ten trenér tvrdil, že to je mnou, tak co budu dělat.
na tohle funguje vybirat si "trenera" podle hmatatelnych vysledku a ne jen podle toho jak o treninku mluvi
koukla bych, jak sam sve psy trenuje, jak jsou na tom ostatni sverenici - a v neposledni rade bych ocekavala nejaky hmatatelny pokrok u u sveho psa. V nejakem realnem case. Ne jen sliby...
Takhle se dobre oddeli zrno od plev :-)
Kdyby mi ten trenér tvrdil, že to je mnou, tak co budu dělat.
normalni trener trenuje vzdycky s celou dvojici. a ma tolik znalosti, ze umi prispusobit trenink na miru. Informace o tom, ze ja jsem kopyto - jaksi trenink dopredu moc neposouva :-)
Bohuzel -velmi caste je to spis uplne naopak -trener preferuje nejakou metodu (ani jinou neumi) a ta je nad vysledky, nad to, jak to (ne)sedi dvojici. A neuspech rad svaluje jen na psovoda...
a temhle rikame zarikavaci :-D
hodne mluvi, zadne vysledky.

marcelaamax
napsal(a):
Můj pes taky neuměl odpočívat. Přitom povel lehni zvládl bravurně a vydržel ležet x hodin, ale bohužel při tom byl porad ve střehu a čekal, co se bude dít, co přijde, neustále připraveny. Pomohla nám až klec, díky te se naučil odpočívat.
uz umel aspon neco a naucila jste ho to vy.
ono to vypada strasne banalne - hloupe lehni, zustan v klidu - ale da se na tom zjistit velmi lehce, jak na tom psovod je s pochopenim, jak se pes uci. a jak to maji doma - obecne - nastavene. a jako ho vede.
a podle toho se i prizpusobuji dalsi rady/trenink.
Takze ano, tenhle pes mozna neumi odpocivat. Jen muj nazor je, že naucit ho odpocivat je uz ted aktualne druhorady problem.
Musi se zmenit pristup k tomu psovi celkove -prestat podporovat tu jeho hyperaktivitu pri treninku a vychove. zacit ho ucit i klidove pozadavky a ne jen konsttovat - on je takovy.
btw. o mechanicke zabrane jsem psala o xy prispevku vyse.
napsal(a):
na tohle funguje vybirat si "trenera" podle hmatatelnych vysledku a ne jen podle toho jak o treninku mluvi
koukla bych, jak sam sve psy trenuje, jak jsou na tom ostatni sverenici - a v neposledni rade bych ocekavala nejaky hmatatelny pokrok u u sveho psa. V nejakem realnem case. Ne jen sliby...
Takhle se dobre oddeli zrno od plev :-)
Kdyby mi ten trenér tvrdil, že to je mnou, tak co budu dělat.
normalni trener trenuje vzdycky s celou dvojici. a ma tolik znalosti, ze umi prispusobit trenink na miru. Informace o tom, ze ja jsem kopyto - jaksi trenink dopredu moc neposouva :-)
Bohuzel -velmi caste je to spis uplne naopak -trener preferuje nejakou metodu (ani jinou neumi) a ta je nad vysledky, nad to, jak to (ne)sedi dvojici. A neuspech rad svaluje jen na psovoda...
a temhle rikame zarikavaci :-D
hodne mluvi, zadne vysledky.
Naprosto přesné a výstižné! 👍
napsal(a):
Mně se nechce věřit tomu, že se ten pes za celý den a noc nikdy ani na chvíli nezastaví a nelehne si. Nevěřím, že nikdy není zač ho (relevantně) odměnit, že nikdy nenabízí kýžené chování.
Působí to na mě spíš tak, že zadavatelka je samá legrace, ale není příliš důsledná, nemá teoretické základy, a ani praktické dovednosti ve smyslu načasování, realistických očekávání atd. A to nemyslím nikterak zle, jen si nemyslím, že trenérské vedení, které má tento výstup, není to pravé.
A myslím si, že to bude lagotto.
Pardon, tak to jsem se spatne asi vyjadrila i kdyz nevim, kde jsem psala, ze cely den neodpocine. To jsem myslim, nikde nepsala, protoze to taky neni pravda. :D Spi normalne cca tech 16 hodin denne, v noci cca tech osm a pres den do odpoledne taky tak, podle toho, kdy skoncim v praci. Problem je ale v tom, ze neumi odpocivat behem tech dalsich cca osmi hodin, kdyz si naspi tech svych cca 16. Neumi jen tak lezet a v klidu a pozorovat prostredi. Nebo treba odpocivat na navsteve nebo pri navsteve, ktera je j nas. Neustale si pak vyprosuje pozornost, i kdyz dle aktivit, by si kazdy jiny uz odpocinul. Jak jsem psala vyse, tohle je urcite moje chyba, protoze jsem se mu venovala az moc a neucila jsem ho odpocivat, jelikoz jsem nikdy pred tim nevidela psa, ktery by to potreboval ucit, takze jsem s tim neumela pracovat.
Relevantne odmenit ho tedy asi neumim, protoze kdybych umela, tak tato debata vubec nemusi probehnout, ze.
Byla jsem u vicero treneru v okoli meho bydliste, jenze zas nejaky super velky vyber tady nemame, nejsem v blizkosti zadneho vetsiho mesta (Brno, Praha apod.) kde vetsinou pusobi ti instagramove znami treneri a proto najit trenera, kterej nebude myho psa ucit netahat na voditku tim, ze ho opakovane nekolikrat prudce skubne za voditko az odleti dva metry do vzduchu (vlastni zkusenost) neni jednoduche. Tam kde jsme byli to navic ocividne vypada ze je super poslusnej pejsek, protoze on opravdu pri treninku posloucha jak hodinky, ale nikdo po me nikdy nechtel v podstate zvysovat naroky, takze nemohl ani zjistit, co neumime a vest me k tomu. Paradoxne at jsme prisli kamkoliv, tak krome posledni pani, ktera nas ted trenovala na podzim, se me vsichni prvni co zeptaj, proc chci chodit na vycvik, co s nim chci delat za sport, kdyz ne sport, tak jestli vystavy, kdyz ne vystavy, tak uchovnit..? A kdyz reknu, ze zatim jsem rada, ze jsme se spolu naucili fungovat a potrebuju pomoct s vychovou a vycvikem, a ze chci jen trenovat, abychom se umeli domluvit v beznem zivote, tak to vlastne skonci u toho, ze ukazeme co umime a reknou, dyk je strasne sikovnej, umi vsechno co je potreba. A pak se potkame jeste parkrat, delame v podstate to, co se uci na cvicaku a moc to nikam nevede a v praci s chovanim to nepomaha, takze jdeme o dum dal.
A co se jeste tyce te duslednosti, tak se v podstate nestava, ze bych dala povel a nechala ho si delat co chce, vzdy, kdyz to jde, coz je 99% tak se na nej soustredim dokud ho nesplni. Ale vim, ze jsou momenty, kdy se ma nej soustredit nestiham, treba kdyz prijde ta navsteva a zpacifikovat psa, privitat je apod je nekdy nad moje sily.
A ano, je to lagottak, omlouvam se, me nenapadlo, ze se tak rika i jinym plemenum
Takze me napada…muzu k nekomu z vas, kdo vite jak spravne casovat, jak komunikovat a mate zkusenosti se psy prijet na navstevu na kafe, abyste mi poradili, jak ho zpacifikovat?

Začněte číst: Šusta a spol., s videem a kurzem třeba psichologie.cz a ... povel se upevní jak... já začnu doma v kuchyni a když už to pes umí, přidávám rušivé věci - psy, lidi a i ty lidi, co vůbec neumí poslouchat a na psa dělají "ne, neskákej, nech mě" místo aby na psa nemluvili a sedli si na gauč, pak se jde trénovat na zahradu, na náměstí, na nádraží,... až to pes umí furt a kdykoli. To je celé.
Změnila bych celý rozvrh dne, aby se ten kruh rozpojil, a zaměřila se na jednu věc. Procházky, upevnění povelu a nějakou jednu psí zábavu. A rozvrh dodržovat, vymoct si klid přepážkou ve futrech třeba. Vařím, pozdravuj na místě.
napsal(a):
no, a když se takový vzrušivý pes dokonce i uvolní a uklidní, tak ho z toho umí v mžiku oka vyvést i sebemenší podnět, čímž může být i ta odměna
Ano, toto je presne ono. Jakmile se totiz uklidni, tak jakakoliv moje pozornost (i odmena v podobe podrbani, kokino, cokoliv) ho zase privede do tenze a “jupi, super, co ted?”.
Dasvo
napsal(a):
Měl jsem kdysi doma podobné psychoštěně. Nebyl schopen vypnout a odpočívat. Ani jako úplný prcek. Bylo to hodně náročné pro něj i pro nás, v podstatě nesnesitelné. Nakonec jsme to řešili klecí a řízeným odpočinkem.
Proc myslite, ze takovy byl? Muj je takovy taky od zacatku.
Klec jsem poridila taky. Ale ackoliv jsem ho mesic ucila v ni byt, nechtel. Mozna ze stejneho duvodu proc treba neodpociva na pelechu.
Nechavala jsem ji otevrenou, davala jsem mu tam jist, odmenovaˇa ho kdyz si tam vlezl, nenutila jsem ho, hazela jsem mu tam pamlsky. Casem jsem mu dala treba kong nebo ucho, s tim si vzdycky vleze na pelech - takze tenkrat do klece, a na chvili ku ho zavrit - vsechno v pohode, ale kdyz jsem ho tam pak mela podlat na povel - stekal a knucel, protoze zrovna on sam tam byt nechtel.

morgishka
napsal(a):
Proc myslite, ze takovy byl? Muj je takovy taky od zacatku.
Klec jsem poridila taky. Ale ackoliv jsem ho mesic ucila v ni byt, nechtel. Mozna ze stejneho duvodu proc treba neodpociva na pelechu.
Nechavala jsem ji otevrenou, davala jsem mu tam jist, odmenovaˇa ho kdyz si tam vlezl, nenutila jsem ho, hazela jsem mu tam pamlsky. Casem jsem mu dala treba kong nebo ucho, s tim si vzdycky vleze na pelech - takze tenkrat do klece, a na chvili ku ho zavrit - vsechno v pohode, ale kdyz jsem ho tam pak mela podlat na povel - stekal a knucel, protoze zrovna on sam tam byt nechtel.
Nekoukala jste třeba na klikr a jak se pes učí na klec? Tady bude asi ten zakopaný pés... nový trenér tomu nepomůže, když nepřijdete na ten princip.
Měsíc učení a "on nechtěl"... to přece nejde.
napsal(a):
Nekoukala jste třeba na klikr a jak se pes učí na klec? Tady bude asi ten zakopaný pés... nový trenér tomu nepomůže, když nepřijdete na ten princip.
Měsíc učení a "on nechtěl"... to přece nejde.
Mam a trenujeme s nim, ale je pravda ze tu klec jsem s nim netrenovala. Nevim ale jak moc se do toho chci poustet bez vedeni, abych to zase nepohnojila a nacasovala spravne teda odmenovani.

kdyz vam teda nedokazou poradit na zadnem cvicaku -budete muset zacit studovat sama -jak pes funguje, jak se uci.

morgishka
napsal(a):
Mam a trenujeme s nim, ale je pravda ze tu klec jsem s nim netrenovala. Nevim ale jak moc se do toho chci poustet bez vedeni, abych to zase nepohnojila a nacasovala spravne teda odmenovani.
Tak prostě začněte číst... myslím, že něco takhle i s videokurzem, nebo si pak vyberte něco z videokurzů, ale prostě... Vám chybí ten základ.
Furt s tím psem něco děláte, on furt něco čeká, nic vlastně nemáte doučené, dokončené, on je z toho takový... přetažený přetočený, nejistý, co vlastně chcete a co se bude dít.
Tak to udělejte znovu. Klikr, teorie, jiná slova na povely, klid a nohy v teple. Naučit se jak se pes učí, jeden povel dotáhnout a pak se jede dál. Začněte znovu. Není to těžké, složité, stačí se dovědět, proč mám klikat teď a podobné věci.
https://www.google.com/search?q=%C5%A1usta+klikr&oq=%C5%A1usta+klikr&aqs=chrome..69i57.2565j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Sustu jsem cetla, konkretne Trenink. I jsem s nim mela asi 4 webinare. Jak jsem psala na zacatku diskuze, jeste nez jsem si psa poridila, asi rok jsem se na nej pripravovala. Precetla jsem toho mraky. Shledla jsem videokurzy, treninky, webinare. Vsechno funguje v treninku. Kdyz se zacne trenovat tak muzu obejit barak a pes je na miste. Jakmile jsme na navsteve, ja jdu na zachod a dam paovi zustan, jakoby me neslysel.. Ja jako chapu, ze se musi ten pes ucit v prostredi, kde to po nem pak budu chtit, ale prece nemuzu prijet na navstevu a misto pozdravu tam zacit trenovat psa. 🤷♀️
Presto, ze od stenete jsem s nim jezdivala mezi lidi, na navstevy, do jinych prostredi apodobne, tak ho ten ruch stale nenecha klidnym. Jedine, co me mrzelo, bylo, ze jsme nemohli aocializovat v hospodach kvuli covidu. Takze jsem se to snazila dohanet jinak. Na navstevach jsem ho odmenovala za lezeni, ale nikdy nevydrzel dyl jak na minutu, jakmile se nekdo pohl, okamzite vystrelil za nim, zvedavy stene. Casem jsem si ho nechavala na voditku, aby pochopil, ze nemusi za kazdym behat a odmenovala jsem ho, kdyz zustal u me. Jenze jak dlouho nevydrzel lezet, tak zacal na me skakat nebo vystekavat. Nekdy bylo mozne to ignorovat a pockat az prestane a za to ho odmenit. Ale kdyz vedle spi dite, tak na navsteve nemuzete nechat psa vystekavat. Takze ho logicky okriknete - coz chapu, je chyba, protoze asi dostane tu pozornost, i kdyz negativni, ale z toho neni vychodisko. Nakonec kdyz se mi darilo oboje vyignorovat, tak nasel novy zpusob - naskakovani. A to se ignorovat neda, respektive da, ale nechat ho to delat a cekat az skonci a pak odmenit, to asi neni cesta. Takze prijde okriknuti. Bohuzel v tu chvili je uplne mimo. Z frustrace nejspis. Takze zakazovy povel, ktery jinak funguje neslysi. Neslysi ani povel lehni. Ani povel misto. Ani sedni. Ani kdyz vi ze mam u sebe pamlsky. Jediny co chce je pozornost. V tu chvili to nejde resit jinak, nez ze vstanu, jdu s nim udelat kolecko po byte, mezi tim se snazi naskakovat, snazim se ho z toho dostat povelem k noze, to mu jde dobre a neni to statickej cvik, ktery kvuli te hyperaktivite moc nemusi, protoze zkratka je to pro nej asi narocne, takze se hejbe. Po case se vratim k hostitelum, sednu si a behem tri minut se to opakuje znovu. Uz je v takove tenzi, ze se tezko da uklidnit. Nechce hladit. Kdyz bych si ho mela v dobre vire dat na klin a snazit se ho vyklidnit, vubec nechce, taky jsem zkousela jestli mu nejde o to. Tento postup mi poradil mimochodem na jednom webinari prave Susta.
Kdyz ho pustim z vodaku, nelehne si opodal, ke kazdemu strci hlavu, pochoduje po celem byte/dome a to neni uplne zadouci na navsteve.
Proste ma v sobe tolik vzruseni, ze s tim neumi nalozit a ja taky ne. Kdyby alespon poslechl povel, ale on v tu chvilk nevidi neslysi. Jen se snazi naskocit a kdyz mu to nedovoluju zacne stekat.
Zkratka teorie by byla. To co by platilo asi na vetsinu psu proste na nej neplati. Nejsem trener, takze potrebuju rady, ale budto to delam spatne a potrebuju aby me nekdo u toho videl a opravil anebo je potreba jiny postup.
- ale nechat ho to delat a cekat az skonci a pak odmenit, to asi neni cesta.
PROČ myslíte?
Proste ma v sobe tolik vzruseni ...
CHUDINKA "rozrušenej" ...
Mimořádnej pejsek .
Je hezký, že ho chápete a tak moc mu rozumíte
a vysvětlíte
si to.
Měla jsem NO, vyhověl vždy a okamžitě.
V životě nedostal "pamlsek" kvůli něčemu, jako
za odměnu. Odměna pro něj byla hra. Tedy ne hra
v pokoji. Lítalo=běhalo se venku, po stráních, schovávačky
- vždy se našlo, zač se schovat a pes by se pro nás přerazil.
(nás = rodina)
Měla jsem taky něco - parsona(?) Byla taky snaživá, ale umíněná
a zábavu pro ni jsem neuměla. Byla jiná než psi, které jsem
znala. Mám ráda pohodu, tady to často na pohodu nebylo,
ALE, když jsem řekla "LEHNI", fena padla. Byl to asi jediný
povel, který plnila stoprocentně.
To nemáte jediný povel, který ten pes zaručeně
poslechne?
(zvířata nemlátím, ale sakra si trvám na svém)
Nějak mi uniklo, co máte za psa.

Tak já se hlásím na to kafe :)
Přijde mi tam příliš mnoho povelů a odměn a málo důslednosti. Pes dělá pouze to, co dělat může, co je mu umožněno. Třeba by stačilo víc selskýho rozumu a míň řečí :)

No, tak to je hustý :-) máte neupevněný povel = neumíte povel.
Postupně zvyšuji obtížnost. Když spolehlivě vydrží 5 vteřin ležet, příště 10 vteřin, pak před hračkou, před jídlem, před lidmi. V jakém tréninku? U nás tomu říkáme život :-) už to umí doma v obýváku bleskově bez přemýšlení a zůstane tam ležet pět minut? Asi ne, tak proč chodíte na návštěvy a proč vůbec je někdy trénink (je to blbost, ten pes to ví, asi to bere jako nějakou akční hru), nemůže být ten trénink prostě náhodně v čase a místě?
Mám pocit, že tomu říkají zvyšování kritérií.
A když na tu návštěvu teda tak hrozně musím (což je blbě, protože to je tak padesát kritérií naráz, cožto se prostě nemá dělat, protože pak to vypadá nějak takhle),
tak psa nechám doma. Nebo mu dám náhubek.
Ale to je trochu blbý, ne, nebude lepší ho fakt naučit jeden povel, u kterého má být ticho? Třeba to lehni si. Si tam sednu k němu, pojistím vodítkem, my se tady se psem přetahovali o pískací slepici na místě, před návštěvami vodítko u gauče, pak jen vodítko bez mého držení, nakonec se ozvou dveře = pes skočí na gauč a řve, že sem někdo leze. Na tom jsme se domluvili, to je místo. Člověk vleze do obýváku, pes zůstává na gauči.
Zkuste to obráceně - ať přijde někdo k vám. Nebo ty lidi, kam chodíte na návštěvu, jsou takoví, že jim nemůžete říct, že byste zkusili jednou kvůli psovi něco... a oni co, hrají si s ním už od příchodu, hází mu pamlsky?
Co to video z IG, už zkoušeno? Vidíte, co se odměňuje? Kousek po kousku. A ne že psa hodím doprostřed rybníka a plav. On sám to místo vyhledává, ne že nechám otevřenou klec a hodím tam jídlo a čekám, že tak si na to zvykne nebo co.
Já tomu nemůžu uvěřit. Jsem výcvikové absolutní poleno, nikdo není horší než já! a přesto chápu, že klikám "teď jsem chtěla pohled na klec, tos udělal správně a tady přijde odměna" a ještě dva pokusy a pak klikám "hlava v kleci" nebo tak něco.... jako jo, nejde vše přes jednu šablonu, v kleci psa vodítkem nebo čímkoli fakt držet nebudu, ale na tom místě ho citlivě připlácnout můžu...
Co jsem teda pobrala já - klec = klikr a shaping, neříkejte, že vám to ani jeden trenér nevysvětlil, tomu nějak nemůžu uvěřit. A už jste teda začli dělat něco jinak, než tohle k ničemu, vyjet z těch kolejí, kde se psovi furt dovoluje vše, dělá se pro něj vše, furt se baví... ?
Já s tímhle poradit neumím, taky s tím trochu bojujeme. Tedy ne že by pes naskakoval, ale že na návštěvách, kde je nepsí osazenstvo, tak je občas otravný, včetně toho vrážení hlavy do rozkroku. My to řešíme tak, že ho bereme jen tam, kde jsou lid od psů, těm to jednak v podstatě nedělá a jednak když už se to výjimečně stane, tak se tomu zasmějou a pošlou ho do háje. Jinak ho necháváme doma, je to tak víc v klidu pro všechny, on je prostě dost vzrušivý a v prostředí, kde pořád někdo chodí, směje se, poskakuje a huláká, na místě vydržet nedokáže.
Když se výjimečně dostaneme do situace, že se tomu nemůžeme vyhnout, tak se ho předtím snažíme utavit - 2 hodiny venku s trochu cvičení udělají svoje, no a případně jde na vodítko.
Vlastně jediný, kdy to je pro nás opravdu problém, jsou Vánoce u rodiny, kde je kombinace nepsího prostředí, části psů neadorujícho osazenstva, popsanýho chování a nutnosti setrvat na místě několik dní, ale to je naštěstí jen jedou za rok.
Tím chci říct, že já bych ho do takovýho prostředí nebrala, pokud by to nebylo nezbytně nutné, a kdyby jo, tak bych ho jistila vodítkem.
Na ty poslední příspěvky odpovím v jednom příspěvku:
Znovu tedy pro někoho kdo se ptal níže - je to roční pes lagotto romagnolo.
Povely umí klasické základní minimálně. V podstatě když není v té své frustraci, tak poslechne na první dobrou, neumí v nich zůstat za nějakých situací dlouho.
Jak jsem už psala ano i k nám chodí návštěvy a chová se v podstatě stejně jako když my jdeme na návštěvu.
Ne nechodím s ním na návštěvy pro radost, prostě když jedeme například s cílem na konec republiky na dovolenou, tak se po cestě stavujeme u známých na návštěvu, v autě ho nechávat není asi cesta, takže zkrátka některým návštěvám se vyhnout nelze. Není to moc zábavné tam s ním bojovat, takže věřte, že kdybych ho tam brát nemusela, tak ho tam neberu.
Ano, přesně tak, proto ho z toho vodítka nepouštím a mám ho pod kontrolou.
Co se týče zvyšování nároků tak samozřejmě tak to děláme, ale můj pes asi neumí počítat, protože jednou vydrží 15 sekund, podruhé ani dvě. A tak stále dokolečka, dokonce jsem si to jednu chvíli opravdu odpočítávala, abych měla jistotu, že to postupně prodlužuji, ale tři dny dobrý a čtvrtý den vráceno zpět na level dva.
Ano já jsme ho po kousku při učení klece odměňovala. Určitě jsme ho nenechala at se s ní seznámí sám, házela jsme mu tam pamlsky, neměl problém tam vlézt, při tréninku ani zavřít, ale nechtěl tam být dobrovolně, v podstatě pokud by nedostal odměnu, tak odcházel.
Shaping - s tím jsem vše začínala, bohužel se z něj stal prý tzv. nabízeč (asi nějaká trenérská mluva). Takže jakmile se nic nedělo, tak si lehal sedal i když se po něm nic nechtělo - takže nedostal odměnu, tak frustrace, učili jsme konec lekce, ale je to pracovitý pes a nabízel kdykoliv během dne cokoliv za co někdy shapingem dostal kokino.
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6739/italsky-vodni-pes-lagotto-romagnolo/#Z+lovce+vyhled%C3%A1va%C4%8D
Tady se o něm hezky píše.
Velebí jeho povahu, temperament
o kleci nic nepíší.
No, najdou se průkopníci ...
Má výborný nos, tak ho používá.
Nemá asi jinou možnost ho uplatnit.

morgishka - můžu se zeptat, z které ho máte CHS?
https://www.veterinarniportal.cz/lagotto-stradajici-nemoc/
??? Já o tomhle plemeni uvažuji jako o dalším parťákovi do budoucna ( pokud tedy překonám to, že spíš se mi libí psi kteří jak to jen říct, no vypadají jako pes no). Říkam si, že jeho pozitivní vlastnosti by pro život v přírodě mohly být super, že bychom ho mohli naučit na hledání hub, že by to byla sranda a skvělá společná zábava a tam by - pokud je to opravdu tak, to nelovení zvěře bylo idealní...vodní plochy taky nejsou problém. Mně spíš přijde, že vám nefunguje kanál majitel - pes. Že se musíte zamyslet nad sebou a pracovat na sobě. Já si třeba myslela spoustu blbostí, třeba, že se psem se musí pořád něco dělat, a že mám extrasuperhyperaktivního psa a tuplem musím přidat činnosti, abych ho utahala...utahaná ( a frustrovaná )jsem byla já. "Problémy" se kupily a cca dva roky jsme něco řešili a pracovali na tom. Překopat jsem jako první musela sebe. Hodit se do klidu ( prostě, neměla jsem doma jadernou elektrárnu před výbuchem )a vymyslet, jak to dělat, aby nám to fungovalo a byli jsme spokojení.
Rronjabutterfly
napsal(a):
https://www.veterinarniportal.cz/lagotto-stradajici-nemoc/
??? Já o tomhle plemeni uvažuji jako o dalším parťákovi do budoucna ( pokud tedy překonám to, že spíš se mi libí psi kteří jak to jen říct, no vypadají jako pes no). Říkam si, že jeho pozitivní vlastnosti by pro život v přírodě mohly být super, že bychom ho mohli naučit na hledání hub, že by to byla sranda a skvělá společná zábava a tam by - pokud je to opravdu tak, to nelovení zvěře bylo idealní...vodní plochy taky nejsou problém. Mně spíš přijde, že vám nefunguje kanál majitel - pes. Že se musíte zamyslet nad sebou a pracovat na sobě. Já si třeba myslela spoustu blbostí, třeba, že se psem se musí pořád něco dělat, a že mám extrasuperhyperaktivního psa a tuplem musím přidat činnosti, abych ho utahala...utahaná ( a frustrovaná )jsem byla já. "Problémy" se kupily a cca dva roky jsme něco řešili a pracovali na tom. Překopat jsem jako první musela sebe. Hodit se do klidu ( prostě, neměla jsem doma jadernou elektrárnu před výbuchem )a vymyslet, jak to dělat, aby nám to fungovalo a byli jsme spokojení.
Ten článek, který jste sdílela je zajímavý, nikdy jsem o tom neslyšela, ale když jsme s ním byla asi v 9 měs. na psím táboře, už tenkrát vykazoval nějaké známky neklidu a frustrace, kterých si samozřejmě všimla i trenérka, takže nám přizpůsobila trénink a pracovali jsme na tom. Překvapila mě ale tenkrát její postřeh a ptala se, jestli nemá nějaké neurologické problémy, že se jí zdá, že by mohl mít. Když jsme asi po měsíci šli na vete poptala jsem to u veterinářky, ta mi řekla, že samozřejmě je to možné, ale zatím je malej ve vývinu a že to v tomhle přechodu může být i normální a časem se to zlepší. Stává se mu to ale pořád i po dalším půl roce, takže myslím, že by byl na místě test, o kterém píšou v článku.
Co jste třeba vy řešili a jak jste na tom pracovali a jaký byl třeba Vás denní režim, když už jste začali bejt v normálu?

morgishka
napsal(a):
Jasně, z Lobkovických skal.
Děkuju.