Vlčice sražená vlakem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2022 17:48
Mí

XXX.XXX.69.195

https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/karvina-vlk-srazeny-vlakem-kolejiste-straznici.A220210_101008_ostrava-zpravy_pjen

Je to letos už několikátý případ přejetých vlků a v blízkosti města. Asi nemají už nikde klid k životu.Co se stane až přestanou být plaší? Nevidím to pro ně dobře.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.2.2022 19:29

I v Podještědí už byly potrhané ovce. Zatím se do lesa nebojím.

11.2.2022 19:53
Šarina

XXX.XXX.200.119

Mí napsal(a):
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/karvina-vlk-srazeny-vlakem-kolejiste-straznici.A220210_101008_ostrava-zpravy_pjen

Je to letos už několikátý případ přejetých vlků a v blízkosti města. Asi nemají už nikde klid k životu.Co se stane až přestanou být plaší? Nevidím to pro ně dobře.

U nás jsou asi 15 km daleko, co vím. A až přestanou být plaší, tak to nevidím dobře pro nás, co bydlíme pod horami u lesa a v podstatě na polosamotě a bez plotů.

11.2.2022 19:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
I v Podještědí už byly potrhané ovce. Zatím se do lesa nebojím.

bát se netřeba

ono kdyby "chovatelé" ovcí se o ně starali (což 100 let nemuseli), tak by ani nebylo o čem psát...

11.2.2022 20:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

Šarina napsal(a):
U nás jsou asi 15 km daleko, co vím. A až přestanou být plaší, tak to nevidím dobře pro nás, co bydlíme pod horami u lesa a v podstatě na polosamotě a bez plotů.

vy asi moc koukáte na emerický filmy, kde se tom hemží "hrdiny" různě bojujícími se smečkami "krvežíznivých" vlků dobývajících se do srubů a aut hrozný blbosti

debilní dědictví sadistické pohádky o Karkulce v mnoha lidech naprosto bezdůvodně vzbuzuje strach...
když už se potřebujete bát v lese, tak oprávněný strach mějte z bachyně s mladými to je reálnější asi tak 1 000 000 x
zkuste najít případ ze zemí kde žijí již pár desítek let (i Slovensko )a kde došlo k napadení člověka (tím nemyslím ruské bajky)

11.2.2022 20:46
Caty

XXX.XXX.51.50

lupus4 napsal(a):
vy asi moc koukáte na emerický filmy, kde se tom hemží "hrdiny" různě bojujícími se smečkami "krvežíznivých" vlků dobývajících se do srubů a aut hrozný blbosti

debilní dědictví sadistické pohádky o Karkulce v mnoha lidech naprosto bezdůvodně vzbuzuje strach...
když už se potřebujete bát v lese, tak oprávněný strach mějte z bachyně s mladými to je reálnější asi tak 1 000 000 x
zkuste najít případ ze zemí kde žijí již pár desítek let (i Slovensko )a kde došlo k napadení člověka (tím nemyslím ruské bajky)

Lupus, mohu se zeptat, jak daleko od domu máte vlčí smečku Vy? Pokud při venčení mezi skalami narazím na relativně čerstvě ohlodanou srnčí nohu a cítím přesně ten pach, co znám ze Zoo, balím psa a mizím úplně stejně rychle, jako když zahlédnu či ucítím to prase....

11.2.2022 20:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

na relativně čerstvě ohlodanou srnčí nohu
tu většinou ohlodají lišky a prasata , máte-li i rysa, mohlo jít o zbytky po něm, či klidně i otrávenou z řepky, sraženou autem atd...atd..

no vzhledem k tomu, že jsem od března do listopadu na Šumavě, kde couráme se psem na volno celé dny a někdy i noci v oblastech výskytu a pořád "nic" ...jsem smutnej

11.2.2022 21:53
Caty

XXX.XXX.51.50

lupus4 napsal(a):
na relativně čerstvě ohlodanou srnčí nohu
tu většinou ohlodají lišky a prasata , máte-li i rysa, mohlo jít o zbytky po něm, či klidně i otrávenou z řepky, sraženou autem atd...atd..

no vzhledem k tomu, že jsem od března do listopadu na Šumavě, kde couráme se psem na volno celé dny a někdy i noci v oblastech výskytu a pořád "nic" ...jsem smutnej

Rysa nemáme, máme jen tu vlčí smečku Smutný nebuďte, já je taky neviděla Koneckonců i to prase, kterých jsou tu stovky vidím naprosto vyjímečně, i když chodíme po místech, kde je evidentně čerstvě ryto, a naštěstí jsme se zatím vždy rozešli každý jiným směrem .
Tohle bylo místo, kde jsou veliká stáda kamzíků, nádherný pohled. To se prý těm vlkům líbí, oni ti kamzíci jsou takoví troubové, to se jim musí lovit dobře.

12.2.2022 07:02

potkali jsme vlka nedávno - o Vánocích. A místo strachu jsme se oba shodli na tom, že máme úžasný pocit radosti. A překvapilo mě, kolik lidí se mě ptalo (ano, vyprávěla jsem o setkání s vlkem každému ) kam jsme utíkali, co jsme dělali, jestli se nešel poprat se psem, že už se nebude dát chodit se psy do lesa... Obavy, strach z neznámého...
Zatím jsme měli kliku i na ta prasata - pokud jsou tam i maličká pruhovaná, jistím psa (ani krok před nás) a hlasitě volám, aby laskavě čuníci uvolnili cestu. Zatím to funguje.
Chodíme často brzy ráno, chodíme často po cestách, kde nebývají davy. Strach jsem nikdy v lese neměla. Největší, když na nás kopyty útočila lama (neprskala, stavěla se na zadní a mávala kopýtkama) Fakt - na Jižní Moravě v úvozové cestě mezi poli toulavá lama z místního statku

12.2.2022 08:11
Caty

XXX.XXX.51.50

Já z těch vlků na rozdíl od lidí, kteří se tady opravdu bojí jít s dítětem do lesa, strach nemám, myslím si, že je stále pravděpodobnější, že mi psa roztrhá v lese náhodně potkaný nevychovaný pes než smečka vlků. Ale stejně jako z těch prasat z nich mám respekt a myslím si, že pokud budou přibývat, může to být v tak hustě zalidněné oblasti jako je tady problém. Nějak vůbec nechápu, proč tolik lidí nad jejich návratem jásá. Ale mě asi ten vlk není nijak zvlášť sympatický, pokochám se raději pohledem na lišku, to je pro mě nádherné zvíře. Ale chápu, že se někomu může líbit,
Jinak k tomu soužití na Slovensku. Mám kolegu, který se sem přistěhoval z oblasti, kde mají i vlky a i medvědy. Po týdnu přišel do práce vykulený, jestli je tady opravdu normální, že ho přítelkyně v létě v osm večer nutila jít do lesa na procházku. U nich se tohle prostě nedělá. Takže ano, na to soužití si zvykneme, ono nám nic jiného nezbyde, ale opravdu si jako člověk, co je v lese zvyklý trávit hodně času a to mimo turisticky využívané trasy, nejsem jistá, jestli mám důvod jásat.

12.2.2022 09:48

no vzhledem k tomu, že jsem od března do listopadu na Šumavě,

Lupus, to vám závidím, ten pobyt na Šumavě

12.2.2022 11:10
Mí

XXX.XXX.68.103

Vlci jsou nádherní, bojim se, že se prosadí odstřel.
Už se o tom mluvilo.Mám sice nejistý pocit když pouštím na chatě v noci ,nebo nad ránem psici ven a stepuju v pižamu a hledím do lesní Beskydské tmy.Ne vlka, ale spíš medvěda bych tam čekala.I když tam máme všechny tři šelmy.

12.2.2022 14:23
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Vlci jsou, od nás nedaleko, medvěd taky. V docházkové vzdálenosti. Když jsem se starým Workou chodila lesem, někdy už takřka za tmy, šly mi hlavou myšlenky: kdyby vyběhnul divočák, já vylezu na strom a na Worku budu řvát, ať utíká domů, totéž s medvědem, ale problém s tím, že medvěd vyleze na strom líp, než já. Vlci...těm by Worka určitě neutekl Takže shrnuto: do smíchu mi nebylo. Ale já jsem v lese jen návštěvník, nejsem tam doma, my jim lezeme do bejváku, oni už nemají kam uhnout. Musela bych to vzít jak to je, protože příroda je pro mě nejvíc.

12.2.2022 14:46

lesnížínka napsal(a):
Vlci jsou, od nás nedaleko, medvěd taky. V docházkové vzdálenosti. Když jsem se starým Workou chodila lesem, někdy už takřka za tmy, šly mi hlavou myšlenky: kdyby vyběhnul divočák, já vylezu na strom a na Worku budu řvát, ať utíká domů, totéž s medvědem, ale problém s tím, že medvěd vyleze na strom líp, než já. Vlci...těm by Worka určitě neutekl Takže shrnuto: do smíchu mi nebylo. Ale já jsem v lese jen návštěvník, nejsem tam doma, my jim lezeme do bejváku, oni už nemají kam uhnout. Musela bych to vzít jak to je, protože příroda je pro mě nejvíc.

Ale já jsem v lese jen návštěvník, nejsem tam doma, my jim lezeme do bejváku, oni už nemají kam uhnout.

Toto je dobře napsáno a nejen jim, ale i jiným zvířatům na planetě. Proč vidíme divočáky ve městě, medvědy blízko lidských obydlí? Člověk je roztažený všude, všady je zastavěno, samá betonová džungle, za chvíli pro zvířata nebude místo. Ač to zní blbě, lidí je prostě moc, chovají se hrozně a ta planeta už to fakt dlouho neunese.

12.2.2022 14:49
lupus4

XXX.XXX.205.61

12.2.2022 14:59
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

lupus4 napsal(a):
nezaujatý pohled na problematiku

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/vlci-319800546

https://www.zbozi.cz/vyrobek/moudrost-vlku-jak-mysli-jak-vnimaji-a-pecuji-o-sebe-elli-h-radingerova-2018-pevna/#utm_source=search.seznam.cz&ut

Ano jsou to nádherná zvířata a mě opravdu fascinují. Je jen zvláštní, že ta osvěta je pořád třeba. Četla jsem knihu, kterou vlastnil můj táta, ta kniha musí mít tak 60 let a tam vlastně spoustu toho, co tu říkáte a dáváte odkazy, je popsáné. Vlk je plaché zvíře a pokud může, lidem se obloukem vyhne. Jsou dokázaná smečka vlků, která z Ukrajiny přišla do Holandska a za celou dobu je nikdo neviděl a to museli jít i přes poměrně hustě zalidněné oblasti. No a ty ovce, jasný, kdo by si nedal, když mu lítají pečený holuby do pusy.

12.2.2022 14:59

lupus4 napsal(a):
nezaujatý pohled na problematiku

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/vlci-319800546

https://www.zbozi.cz/vyrobek/moudrost-vlku-jak-mysli-jak-vnimaji-a-pecuji-o-sebe-elli-h-radingerova-2018-pevna/#utm_source=search.seznam.cz&ut

Tu knihu Vlci si koupím, od Radingerové jsem nedávno dostala Moudrost starých psů. Pro mě je vlk TOP zvíře, mám doma o nich dokumenty, jsou nádherné, jo, kdyby se lidi k sobě chovali, tak jako vlci, to by bylo fajn

12.2.2022 15:25
lupus4

XXX.XXX.205.61

mám z vás radost , dámy

12.2.2022 17:06

lupus4 napsal(a):
mám z vás radost , dámy

Velice mě to těší, Václave. 👍 Jste tu momentálně asi jedinej chlap.

12.2.2022 21:07

Velice mě to těší, Václave. 👍 Jste tu momentálně asi jedinej chlap.

Jediný schopný / ochotný reagovat - moje domněnky asi nikoho nezajímají 🤨

13.2.2022 06:03
Mí

XXX.XXX.68.133

Ale já jsem v lese jen návštěvník, nejsem tam doma, my jim lezeme do bejváku, oni už nemají kam uhnout.

Toto je dobře napsáno a nejen jim, ale i jiným zvířatům na planetě. Proč vidíme divočáky ve městě, medvědy blízko lidských obydlí? Člověk je roztažený všude, všady je zastavěno, samá betonová džungle, za chvíli pro zvířata nebude místo. Ač to zní blbě, lidí je prostě moc, chovají se hrozně a ta planeta už to fakt dlouho neunese.

Lidé vlezou v horách úplně všude,i tam kde by neměli,v CHKO se chovají bezohledně, čtyřkolky, hudba,psi na volno i v době mláďat,k tomu těžba dřeva a o víkendech i ohňostroj.

13.2.2022 09:06

Jediný schopný / ochotný reagovat - moje domněnky asi nikoho nezajímají 🤨

Na vás já popravdě úplně zapomněla. Pište víc. 😉

13.2.2022 11:45
Fatia

XXX.XXX.134.127

K vlkům nemám co dodat, žiju ve vnitrozemí a velké šelmy tu nemáme. Ale už asi potřetí kouknu na ifaunu a vidím: Vlčice sežraná vlakem! To bychom se terpve měli začít bát, když vlak sežere vlka... Ulovit psa nebude mít problém a možná se pustí i do ovcí, krav a koní! :D

13.2.2022 13:04

Fatia napsal(a):
K vlkům nemám co dodat, žiju ve vnitrozemí a velké šelmy tu nemáme. Ale už asi potřetí kouknu na ifaunu a vidím: Vlčice sežraná vlakem! To bychom se terpve měli začít bát, když vlak sežere vlka... Ulovit psa nebude mít problém a možná se pustí i do ovcí, krav a koní! :D

Já se zase včera radovala, že píšou ve zprávách něco o kovbojích, a ony to byly konvoje
Jsem teď taky pozitivní, tak jestli to není příznak choroby

13.2.2022 14:49
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já se zase včera radovala, že píšou ve zprávách něco o kovbojích, a ony to byly konvoje
Jsem teď taky pozitivní, tak jestli to není příznak choroby

A já čtu: jsem teď taky pozitivní, tak jestli to není příznak choroby...a říkám si: to je snad dobře, že jste pozitivní, lepší než škarohlíd, tak proč zrovna příznak nějaké choroby...

13.2.2022 15:28

lesnížínka napsal(a):
A já čtu: jsem teď taky pozitivní, tak jestli to není příznak choroby...a říkám si: to je snad dobře, že jste pozitivní, lepší než škarohlíd, tak proč zrovna příznak nějaké choroby...

13.2.2022 20:52

lesnížínka napsal(a):

Ona se hláška : "A dál už jen samá pozitiva" nějak vymkla.

14.2.2022 06:58
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Moudrost vlků mám přečtenou. Bezva kniha, všem doporučuji.
Ale i na to je třeba se dívat s odstupem - spíš to jsou zážitky s vlky, než že by popsané chování a jednání bylo železným pravidlem. Každá skupina a každý jedinec jsou jiní, mají jinou dynamiku a tím pádem budou mít i jiné postoje, projevy a chování. U tak inteligentních, přizpůsobivých a sociálních zvířat, jako jsou vlci, ty rozdíly budou nejspíš ještě větší, protože budou jiné podmínky. Nedá se říci, že když jeden vlk v Yellowstonu udělá to a to, že to budou dělat i všichni vlci tady.
Mimochodem o vlcích a psech je bezvadný seriál přímo tu na iFauně od Jaroslava Monte Kvasnici.

Co se týče těch obav z vlků, tak mám stále jen tu jedinou obavu, a sice strach z kříženců vlků a psů.

15.2.2022 17:00
lupus4

XXX.XXX.205.61

dnes Čt 2 21:25 Vlci na hranicích

15.2.2022 21:58

lupus4 napsal(a):
dnes Čt 2 21:25 Vlci na hranicích

Tak se na to dívám, žaloba na stát kvůli vlkům...Hmm.

15.2.2022 22:00
lupus4

XXX.XXX.205.61

zatím nuda

15.2.2022 22:30

Končím, jdu spát, fakt nuda.

18.2.2022 20:57
Zrzavci

XXX.XXX.121.191

lupus4 napsal(a):
https://www.facebook.com/watch?v=278253721117877

to je krása! Dík. A ......co to mají zelenýho ti dva na těch ušiskách? Nevíte někdo?

18.2.2022 20:59

Zrzavci napsal(a):
to je krása! Dík. A ......co to mají zelenýho ti dva na těch ušiskách? Nevíte někdo?

Ušní známky ?

18.2.2022 21:02
Zrzavci

XXX.XXX.121.191

Ušní známky ?

hm to by mohlo být, mají to dva - tedy třebas rodičovský pár a mladý ještě nestihli označkovat, dík.

18.2.2022 21:03

Moje kůzlata měla modré. Akorát že v šuplíku, ne v uších :-))

18.2.2022 23:20
Zrzavci

XXX.XXX.121.191

Ještě jednou díky Lupusi za ten odkaz, koukla jsem i na další a, to se to bude spát!

19.2.2022 19:19
Šarina

XXX.XXX.200.119

lupus4 napsal(a):

Na katastrofický emerický filmy nekoukám, a kraviny ve filmech (a nejen ve filmech) dokážu rozeznat. Nestavte to do osobní roviny. To bych já vás mohla obvinit, že vy ve vlkovi vidíte toho přitroublého pitomce, co vyzvídá u holčičky v červeném, kdepak bydlí její babička.

Nic není černobílé. A (asi na rozdíl od vás) jsem viděla videa, jak si vlk "došel" přes bránu pro psa na dvorku - ten neměl nejmenší šanci. Nechtěla bych, aby to byl můj pes na mém dvorku (když bydlíme u lesa a navíc ani nemáme plot). Viděla jsem video, jak si dva vlci poradil s rotvajlerem -prostě rotvík se choval jako pes, ale vlk... no, vlk se choval jako velká šelma. Od neúčastného očuchávání to mžik, pár vteřin.. a bylo po rotvailerovi, vůbec se nebránil. Viděla jsem, jak si dva vlci úplně bez jakéhokoliv zaváhání poradili s německým ovčákem. Viděla jsem videa, jak si vlčí smečka na pastvině poradila s několika velkými pasteveckými psy...
Byla to, pravda, "jenom" videa z bezpečnostních kamer, ale určitě realita, žádné katastrofické filmy.
Viděla jste nějaká ta videa? Je to tak strašné, že se to ani nedá dokoukat do konce.
A ano, bylo to někde v tramtárii, Turecko či co. No a co? Znamená to, že "naši" vlci by tohle neuměli?
Mimochodem, z prasat mám taky respekt, a že jich tady máme. Ale to přece nevylučuje obavy z vlků.
To přece není buď - anebo.
Asi jsem tady se svým názorem osamocená, ale já z vlků v sousedství (cca 15 km, zatím) nadšená nejsem.
.

19.2.2022 20:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ale já přece nikde nepopírám, že pes kontra vlk , pak pes má celkem smůlu...
Ale tak jako nenechám psa honit zvěř, tak nenechám psa honit vlka...
Video (ruský) kde zahluší uvázanýho NO na otevřeným dvoře ! bez plotu ! bylo i tady...což svědčí jen o blbosti majitelů a pro psa to bylo možná i vysvobozením
A že by vlci odebírali kolemjdoucím psa z vodítek se ještě nestalo.
Nadšená být nemusíte, jen než začnete něco "hlásat", bylo by dobré něco o věci vědět.
Je-li vám bližší chápání "přes peníze" , běžte se podívat do lesa - do tyčoviny, co stromů je poničených přemnoženou vysokou a srnčí - rány po "vytloukání" jsou výborným "vstupem" pro lýkovce atd...atd... ty škody jdou do miliard. Zničený les nezadrží vodu atd...atd...puste si znovu video třeba

https://videacesky.cz/video/jak-vlci-meni-tok-rek

Ono totiž v přírodě souvisí všechno se vším, ač se to na první pohled třeba nezdá...
PS. poslední hit USA je, že kde jsou vlci, je daleko méně střetů aut se zvěří a vyčíslili to na pár mil dolarů

19.2.2022 20:44

lupus4 napsal(a):
Ale já přece nikde nepopírám, že pes kontra vlk , pak pes má celkem smůlu...
Ale tak jako nenechám psa honit zvěř, tak nenechám psa honit vlka...
Video (ruský) kde zahluší uvázanýho NO na otevřeným dvoře ! bez plotu ! bylo i tady...což svědčí jen o blbosti majitelů a pro psa to bylo možná i vysvobozením
A že by vlci odebírali kolemjdoucím psa z vodítek se ještě nestalo.
Nadšená být nemusíte, jen než začnete něco "hlásat", bylo by dobré něco o věci vědět.
Je-li vám bližší chápání "přes peníze" , běžte se podívat do lesa - do tyčoviny, co stromů je poničených přemnoženou vysokou a srnčí - rány po "vytloukání" jsou výborným "vstupem" pro lýkovce atd...atd... ty škody jdou do miliard. Zničený les nezadrží vodu atd...atd...puste si znovu video třeba

https://videacesky.cz/video/jak-vlci-meni-tok-rek

Ono totiž v přírodě souvisí všechno se vším, ač se to na první pohled třeba nezdá...
PS. poslední hit USA je, že kde jsou vlci, je daleko méně střetů aut se zvěří a vyčíslili to na pár mil dolarů

A ten vlk má srnu sníst a tím zachránit strom? Myslím, že si dá radši jednodušší kořist. Všude jí je hafec. Ono je to hezké zvířátko, ale my jsme už tak roztahaní, že se sem nevejdou. Ne že je máme vyhubit, ale nevejde se jich sem moc. Tak to je. Ať hrají jakoukoli roli.

19.2.2022 20:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

megi, za loňský rok bylo "myslivci" uloveneno přes STO tisíc ks srnčího, další tisíce přejeto, vysečeno, otráveno řepkou...
a přesto jich je pořád mraky v každým menším houští

uloveno přes 120 tis. vysoké (evropáci, sika, daňci, mufloni atd...)

a teď si představ, že jich ještě min jednou tolik (spíš 2/3 ) pořád běhá, polovina samci a každej při vytloukání pomlátí JEN sto stromků...
dostaneš se na neuvěřitelný čísla

takže nechat něco rysovi a vlkovi by neměl být problém (kdyby lidi nebyli tak rozežraný)

promluv si někdy s lesníkem

zkus si nastudovat vlčí samoregulaci a přečti si (jestli tě čtení moc nevysiluje) knížky co jsem uvedl tady o pár příspěvků dříve

19.2.2022 21:24

Ale já to vlkovi neberu, srnčí mi nechutná.
Doopravdy ale - při té hustotě osídlení, je tu kolik místa pro vlky? Bude se štvát se srnou, když jsou všude ovce?
Vím, jak funguje samoregulace, oni se přestanou i rozmnožovat, zabíjejí mladé,... jenže tady tohle je malý prostor /co zbývá bez lidí/ i na ... kolik vlků?
Tak to vidíte, Šarina, není čeho se bát, oni se sní.
Asi tak... bydlet v lese, tak mám 2 m plot a 4 argentýny. Na vycházce bych se nebála, počítám, že mě se bude bát.

19.2.2022 21:30
lupus4

XXX.XXX.205.61

na Kokořínsku jsou už leta a nebýt fotopastí tak nikdo o nich ani neví

a obdélník či čtverec 30 x 40 km by rodině měl bohatě stačit a na Šumavě, Kruškách, Brdech, a dalších voj.prostorech....je hafo místa

19.2.2022 23:23
Šarina

XXX.XXX.200.119

Lupus, vy mě skoro bavíte, až na to vaše poučování:

Je-li vám bližší chápání "přes peníze" , běžte se podívat do lesa - do tyčoviny, co stromů je poničených přemnoženou vysokou a srnčí - rány po "vytloukání" jsou výborným "vstupem" pro lýkovce atd...atd... ty škody jdou do miliard. Zničený les nezadrží vodu atd...atd...i

Víte, my vlastníme cca 20 ha lesa a ještě více ha pastvin. Co vy? S myslivci, kteří u nás hospodaří, jsme v kontaktu, děkuji za radu, a v lese jsme každý den, fakt mě nemusíte poučovat. Není mi dvacet a bohužel už ani ne šedesát. Spíš mně připadá, že vy to máte jenom tak nějak z povzdálí sluníčkově vyčtené.
Myslivec nesmí volně regulovat stavy srnčího, vysoké ani prasat, protože má spoustu předpisů, co a kdy může střílet - z humánních důvodů. Takže necháme březí srny, případně srnčata, atd... štvát a trhat vlky, to je určitě humánnější. To je určitě ten správný důvod, proč tu vlky nasadit. Pokud tedy nedají přednost ovcím, jistě což dají, pokud /a teď vás budu citovat: "chovatelé" ovcí se o začnou starat (což 100 let nemuseli)/ neoplotí hektarové pastviny pevným 150 cm vysokým plotem. Čímž ale zase omezí - ze zákona zaručenou - prostupnost české krajiny. Anebo si nepořídí pastevce a zbytek dne se nepromodlí za to, aby se nestal nějaký průsr s všudypřítomnými turisty).
Podle toho, co mám načtené já, stoupá nervozita v zemích, kde se vlci (nemaje své přirozené predátory) úspěšně množí- a začínají škodit.

K těm videím- nikde nehodnotím, jak bylo tomu psovi na řetězu, a už vůbec bych nechtěla útok vlka bagatelizovat tím, že tomu psovi je líp roztrhanému. Pokud chcete videa z civilizace, tak najdete i nějaká ze Slovenska. Hrozná jsou stejně.

20.2.2022 00:42
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak k vlastnictví takovejch ha všeho vám gratuluju. Ten les je jak starý ? Kolik oplocenek ? Kolik tyčoviny? Výše škod ?
Kdo má víc ha, ten má víc "pravdu" ?
Kdy co střílet je mi známo. Černá v podstatě neustále a pořád je to málo. A ani si nemyslím, že to vlci vyřeší. To spíš af. mor. Zelení mužíci určitě ne.
Takže dle vás stavy spárkaté jsou "normální" ?
Tak zatím od vás nepadl jediný argument (krom ovcí, ) co vám na nich tak hrozně vadí...
Problémy s nimi mají jen ti, co nejsou ochotni se postarat o bezpečí svých zvířat.
Chápu, že někdo s 10 ovcemi nebude pořizovat smečku psů na hlídání..., ale tak je holt musí na noc zavřít. A ne je nechat na pastvině s půl m plůtkem a chodit k nim 2 x za tejden. Pak se nemůže divit, zrovna tak jako se už nediví slepičkář, když mu nezavřené pipiny zlikviduje kmotra, či kuna.
Kdo jich má stovky, tak pak jako všude ve světě - ať je u nich ovčák se psy.
Nejvíc nářků je od malochovatelů, kteří nejsou ochotni (schopni) se postarat. To platí napříč Evropou.

Strašit videi , to bychom mohli i dát záběry z autobouraček a chtít zakázat auta...

Tak když chcete mít obavu - mějte, je to vaše právo. Ale zbytečně nestrašte lidi.

20.2.2022 08:57
Roma69

XXX.XXX.169.193

Dle mého názoru at si vlk po lese běhá kolik chce. Absolutně se mi ale nelíbí, že se vlci rozšiřují přímo do vesnic. Minulou středu byli dva zachyceni na kameře u domu u sousedů. Nejbližší les cca 3 kilometry, v 11 hodin dopoledne. Nemám zájem aby mi po zahradě běhali vlci natož za bílého dne. Nějak na podzim zlikvidovali nějak 17 ovcí za jednu noc. Pastvina která je tak v centru že to ani víc nejde. Jedna strana nalepená na odzučňovací stěnu koleje. Z dalších dvou přímo oplocené obydlené domy s malou zahradou a z poslední strany dosti rušná cesta. Takže museli cestami cestovat minimálně kilometr, jiná přístupová cesta není.
A ještě jedna věc. Myslel jsem si, že když je už vlk tak kvalitní predátor tak když něco uloví tak to alespoň sežere. Z této podzimní akce nebylo sežráno vůbec nic, zardoušeno, potrháno. Z toho mi vyplývá že je to úplně stejný primitiv jako volně pobíhající psi. Nejsem žádný expert, jsou to jenom mé názory a zkušenosti s vlky ale nic mě na vlkovi neláká.

20.2.2022 09:41
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Takže necháme březí srny, případně srnčata, atd... štvát a trhat vlky, to je určitě humánnější.
Humánnější to není, ale je to přirozené. Nebo chcete vystřílet všechny šelmy na celém světě, protože možná můžou ulovit březí kus nebo mládě?
A pak vystřílíme ty býložravce, protože můžou přejít silnici v okamžik, kdy tam zrovna jede těhotná žena.

Můžete mi říct, jaké má vlk přirozené nepřátele? Moc by mě to zajímalo.

20.2.2022 09:47
Varaxi

XXX.XXX.129.250

A ještě jedna věc. Myslel jsem si, že když je už vlk tak kvalitní predátor tak když něco uloví tak to alespoň sežere.

Za prvé - víte jistě, že to byli vlci? Dělalo se DNA?
Za druhé - v přírodě zvířata utíkají. V okamžiku, kdy máte ohradu, ze které ovce neutečou, ale vlk se do ní dostane, máte problém. Šelma v loveckém rauši může lovit, dokud je co lovit, protože je v naprosto nepřirozené situaci, kdy jí kořist neutíká. Je to známé zejména u chovatelů slepic, kteří přijdou ráno k vyzabíjenému kurníku; normálně by liška ulovila jen jeden kus, protože ostatní utečou. V kurníku nemůže drůbež utéct, běhá a míhá se lišce před čumákem a ta prostě loví, protože jí to velí instinkt.
Samozřejmě takové množství není liška schopna sežrat. A ani vlk ne.
Ovšem v obou případech selhal člověk: nezabezpečil si svá zvířata.

20.2.2022 09:59
Roma69

XXX.XXX.169.193

Ano, jelikož se jednalo o dost velkou škodu nějak se to potvrzovalo asi tým DNA. Původně se totiž podezřívalo že by to mohli být i psi. Chápu že nesežerou vše ale proč nesežerou vůbec nic? Sám jsem po této akci po pastvině chodil. Málokterá ovce byla vůbec otevřená. Jesti už tak pouze bachor. Ani jeden kus nebyl ožraný že by si vlk z ovce něco vzal. Sám jsem si tehdy myslel že to byli psi. Stejně si ale nemyslím že vlk patří tak blízko k obydlí. Neříkám vystřílet vše. Ale co leze tak blízko by se mělo řešit aby se vlci stáhli zpět do lesa.

20.2.2022 10:05

Varaxi, to je nefér. Vše zabezpečit nejde. Prostě nejde. Máte pár oveček, zaženete je. Ale ta stáda, co máme tady po stráních? To nejsou nějaké desítky kusů. Oplotit se to nesmí, elektriku? Volný průchod? Psy v tak turisty prolezlé zemi + pár milionů psů? Už se to tu probíralo milionkrát a většinou to je tak, že majitel ovcí jen čumí, co nemajitel ovcí dokáže vymyslet, ale ne uskutečnit. Jo, slepicím se dá udělat pletivo i zvrchu, u dalších zvířat ale co, nic, úřady to zakáží.
Vlk je super zvíře. Loví tu vysokou, že jo. No ale umí se velmi dobře přizpůsobit, množí se celkem rychle a zas tolik se lidí nebojí, však je smečka v nějaké jižnější zemi i na skládce, jinde zas loví divoké koně, troufl si u sousedů i na krávy a koně. Ty nezabezpečíte, to víte, tam je drát nebezpečný.
Stane se tohle... jsme rádi, že se jim daří, ale až se jim bude dařit moc, bude se odstřelovat. V téhle zemi to prostě nejde tak jako v zemích, kde jsou rozsáhlé hory, také tu máme dost neukázněných pejskařů, to bude vtipné, až se uteklý pes potká s vlčicí.

20.2.2022 10:09

Roma69 napsal(a):
Ano, jelikož se jednalo o dost velkou škodu nějak se to potvrzovalo asi tým DNA. Původně se totiž podezřívalo že by to mohli být i psi. Chápu že nesežerou vše ale proč nesežerou vůbec nic? Sám jsem po této akci po pastvině chodil. Málokterá ovce byla vůbec otevřená. Jesti už tak pouze bachor. Ani jeden kus nebyl ožraný že by si vlk z ovce něco vzal. Sám jsem si tehdy myslel že to byli psi. Stejně si ale nemyslím že vlk patří tak blízko k obydlí. Neříkám vystřílet vše. Ale co leze tak blízko by se mělo řešit aby se vlci stáhli zpět do lesa.

To nevyřešíte. Oni v tom Španělsku nebo kde to je jsou na jednu stranu rádi, že divocí koně tvoří jakousi bariéru mezi domácími zvířaty, že vlci sežerou je a ne ty domácí, ale to tady asi praktikovat nebudeme, že jo :-) tak až na něco přijdete /kromě odstřelu/, tak se hlaste pro nobelovku :D
No a pak je tady H. Kück, který to po útocích ve vesnicích ... při počtu 350 vlků v D. Sasku vzdal. Což mě překvapilo... myslela jsem, že když tak ochraňuji nějaký druh, měla bych najít i nějaký kompromis, co teď budou dělat, budou se v tom koupat?
Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/vlci-utoky-cesko-sasko-20220112.html
A křížení... 1) vystrnadí vlky 2) kříženec se bude chovat úplně jinak než vlk
https://english.radio.cz/increasing-number-wolf-dog-hybrids-seen-a-serious-threat-europes-wolf-8684020

20.2.2022 10:35
Jiří5

XXX.XXX.231.15

Varaxi , úplně přesně. Také jsem se chystal. Ne že bych chtěl do debaty nějak zasahovat protože mé zkušenosti se setkání s divokými predátory se omezují pouze na pár setkání se šakalem. Tedy doufám že to byl šakal protože setkání bylo nečekané a překvapivé takže ta první šelmička dosahovala velikosti vzrostlého lva, potom se tedy smrsknul. Holt kdesi v Albánských horách mívají potencionálně nebezpečná zvířata ohromné rozměry.

20.2.2022 13:43
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Varaxi, to je nefér. Vše zabezpečit nejde. Prostě nejde. Máte pár oveček, zaženete je. Ale ta stáda, co máme tady po stráních? To nejsou nějaké desítky kusů. Oplotit se to nesmí, elektriku? Volný průchod? Psy v tak turisty prolezlé zemi + pár milionů psů? Už se to tu probíralo milionkrát a většinou to je tak, že majitel ovcí jen čumí, co nemajitel ovcí dokáže vymyslet, ale ne uskutečnit. Jo, slepicím se dá udělat pletivo i zvrchu, u dalších zvířat ale co, nic, úřady to zakáží.
Vlk je super zvíře. Loví tu vysokou, že jo. No ale umí se velmi dobře přizpůsobit, množí se celkem rychle a zas tolik se lidí nebojí, však je smečka v nějaké jižnější zemi i na skládce, jinde zas loví divoké koně, troufl si u sousedů i na krávy a koně. Ty nezabezpečíte, to víte, tam je drát nebezpečný.
Stane se tohle... jsme rádi, že se jim daří, ale až se jim bude dařit moc, bude se odstřelovat. V téhle zemi to prostě nejde tak jako v zemích, kde jsou rozsáhlé hory, také tu máme dost neukázněných pejskařů, to bude vtipné, až se uteklý pes potká s vlčicí.

Všechno jde, když se chce. Jen se musí chtít
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097944695-nas-venkov/405235100041013/

20.2.2022 14:53

Huskyjanina napsal(a):
Všechno jde, když se chce. Jen se musí chtít
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097944695-nas-venkov/405235100041013/

Víte co, ono je to hezké, že to někde jde, ale ono to všude nejde. Hlavně když se nechce úřadům, nemůžete si stavět kde chcete co chcete, nejde to.
Viděla jsem dokument /možná je na YT/, kde měli myslivci i chovatelé docela rozumné názory, no úřednice z CHKO řekla, že prý nemají na vlky volat a krmit je, že to bude dobré :-) Ti chovatelé ráno vyženou ovce, večer zaženou, mají ovčáckého psa i dva pastevecké a stejně...
Vlk sem patří. Ale pokud nebudou spolupracovat úřady s ostatními, tak... oni se vlastně hádají jen kvůli úředníkům, kteří v terénu v životě nebyli /pokud nepřišli měřit ploty/.

20.2.2022 17:53
Šarina

XXX.XXX.200.119

Tak k vlastnictví takovejch ha všeho vám gratuluju. Ten les je jak starý ? Kolik oplocenek ? Kolik tyčoviny? Výše škod ?

Děkuju za gratulaci. Jenom nevím, proč mám pocit, že mě permanentně školíte?
Nemusela bych, ale odpovídám: Les je prastarý, mnoho desítek let neudržovaný. Velká část je ve skalnatém terénu prakticky nedostupná. Vlastně jenom po hřebeni po turistické značce. Takže pro nadšence jako jsme my- ideál. Smrky, borovice jsou vzrostlé, takže cca 50 - 80 let, ale půlka lesa je starší - buky, duby. Některé stromy opravdu solitéry (podle odhadu o hodně více než 150 - 200 let) ´- v divočině. Zbytek (bříza, jasan, olše, javor, vrba atd.) mladší - nálety. Protože jsme lenoši, nevysazujeme uměle, jen kácíme souše, kurovčáky atd. ale všude už je přirozeně založený podrost. Tudíž oplocenky nemáme. Tyčkovina? Přirozená... tudíž čert ví, kolik jí je. Výše škod? Děláte si srandu??? Do správního řízení nejde ani náš nájemce pastvin, co na našich loukách pase krávy, a měl by (zatím) řešit jenom prasata. Ne vlky.

Kdo má víc ha, ten má víc "pravdu" ?
Jo, tak to nevím. Možná že jo.??? Minimálně se ho to o to víc týká. Jisté je, že o "péči o krajinu" vím víc, než někdo, kdo to řeší zpoza rozjásaného počítače v nájemním bytě na sídlišti.

Kdy co střílet je mi známo. Černá v podstatě neustále a pořád je to málo. A ani si nemyslím, že to vlci vyřeší. To spíš af. mor. Zelení mužíci určitě ne.
Co já vím, vzhledem k diskuzím s našimi myslivci (konkrétně s mysliveckou stráží, což u nás zdaleka není "zelený mužíček" ale vzdělaný inteligentní chlap s rozhledem a s velkou empatií k nám, pejskařům.), tak černá se nestřílí "v podstatě neustále", ale ze zákona velmi omezeně.

Takže dle vás stavy spárkaté jsou "normální" ?
Není to normální. Ale nelze na jednu stranu tak velmi omezovat člověka (lesního hospodáře) a na druhou stranu si myslet, že to "za nás" vyřeší vlk, kterému budeme tleskat.

Tak zatím od vás nepadl jediný argument (krom ovcí, ) co vám na nich tak hrozně vadí...
Tak to jste mě četla hodně nepozorně.

Problémy s nimi mají jen ti, co nejsou ochotni se postarat o bezpečí svých zvířat.
Chápu, že někdo s 10 ovcemi nebude pořizovat smečku psů na hlídání..., ale tak je holt musí na noc zavřít. A ne je nechat na pastvině s půl m plůtkem a chodit k nim 2 x za tejden. Pak se nemůže divit, zrovna tak jako se už nediví slepičkář, když mu nezavřené pipiny zlikviduje kmotra, či kuna. Kdo jich má stovky, tak pak jako všude ve světě - ať je u nich ovčák se psy. Nejvíc nářků je od malochovatelů, kteří nejsou ochotni (schopni) se postarat. To platí napříč Evropou.

Fakt nechápete. Vůbec nic. Vaše floskule jsou dokonalým zrcadlem lidí, co chtějí jiným diktovat (ovšem zpoza klávesnice) představu světa, ale sami v té realitě nežijí, ale o to víc se prosazují. Lidi, co chovají hospodářská zvířata, jsou proti vám hloupí lenoši, co nevědí, která bije??? Vůbec nemám čas ani chuť na vás dále reagovat. Stačilo by, abyste si prošla celou (!) škálu názorů, hlavně těch "pitomců" z praxe. Ovšem, to neuděláte, protože by vám to nabouralo čakry

Strašit videi , to bychom mohli i dát záběry z autobouraček a chtít zakázat auta...
Tak když chcete mít obavu - mějte, je to vaše právo. Ale zbytečně nestrašte lidi.

Mňo, tak ono i to video z autobouračky by mohlo alternativně inteligentní řidiče upozornit na nebezpečí bouračky. Pokud vím, tak se to docela používá.

20.2.2022 20:16
lupus4

XXX.XXX.205.61

takže bez argumentů přecházíte k fabulacím a urážkám ?

Ale milá zlatá, já přece nikomu nic nediktuju , jen nabízím pohled v širších souvislostech. Což evidentně nepřipouštíte. A o moje "čakry" se nemusíte bát.
A názory cituju "pitomců z praxe" jsou mi známy. A možná byste se divila, že někteří (zatím menšina) k tomu přistupují velmi rozumně...
Je to o tom, že kdo chce, hledá způsoby...kdo nechce hledá důvody.
Nafotím výběh, kde je několik stovek ovcí, již min 8 let, za 0,5 m zarostlým plůtkem , který by bez rozběhu dal i kokršpaněl. Je to přímo u silnice č.145 Husinec - Vimperk , kousek před Kosmem. Ochrana veškerá žádná.
Až tam náhodou jednou vlk, nebo i nějací psi zabloudí - bude to masakr, neb se to rozutíká i do silnice, "hit" do hlavních zpráv všech našich "objektivních TV" a voda na mlýn všech "hubičů a jávámtoříkalů". A pak to budou "videa"

Pohled z bytu mám tak 3 měsíce v roce. Jinak 100 let stará, kamenná chaloupka pod Boubínem. Věřte, že vím o každém spádu, napajedle i kališti v min 15km okruhu severně Boubína. A co tam poslední 2 roky předvádějí lesáci je fakt k pláči.

PS. tak černá se nestřílí "v podstatě neustále", ale ze zákona velmi omezeně.
tak jestli i další vaše info jsou takhle "zaručené" - hm tak co potom nabízí tito hoši
http://www.prolov-pohori.cz/lov-sparkate-zvere/prase-divoke
doba lovu od 1.1. - 31.12.
s pánem bohem

21.2.2022 01:29

Roma69 napsal(a):

Asi? Nějak? Někdo se na to určitě podíval? Ale názor už máte hotový.. výborně

21.2.2022 06:55
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Ahojte. :) Ráda si s Vámi pokecám. :)
O tomto jsem vedla už spoustu diskuzí, nemám moc čím přispět novým. Takže případně viz starší vlákna.
Máte pravdu, ne všechno jde zabezpečit, ale lze rizika snížit na minimum. To za prvé.
A za druhé - když nám dravec ulovil slepici, myslíte, že jsem vyšla do ulic s požadavkem, ať se vystřílí všichni dravci v ČR? Že tady nemají co dělat, ať jsou jen tam, kde je menší hustota obyvatel? Že jsem deset let chovala slepice bez zastřešení, že v tom hodlám pokračovat a nějací dravci mi v tom brání?
Prostě je to o více aspektech. Já chápu, že vlci mohou být komplikací. Ale vystřílet vlky není řešení.
Stane se tohle... jsme rádi, že se jim daří, ale až se jim bude dařit moc, bude se odstřelovat. V to upřímně doufám; nemyslím si, že to nastane během mého života, protože vlk na vrcholu potravního řetězce se rozmnožuje podle toho, kolik má potravy; přebyteční vlci zkrátka zemřou. Ale pokud by mělo dojít na přemnožení, tak ano, samozřejmě že bude nutné jejich stav regulovat.
to bude vtipné, až se uteklý pes potká s vlčicí.
To vůbec vtipné nebude a je to moje jediná obava, která se přímo týká vlků. Neukázněný pejskař mě nezajímá, ukázněný nemá s vlky problém. Ale kříženci postrádající plachost nejsou nic moc.

21.2.2022 07:02
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Víte co, ono je to hezké, že to někde jde, ale ono to všude nejde. Hlavně když se nechce úřadům, nemůžete si stavět kde chcete co chcete, nejde to.
Viděla jsem dokument /možná je na YT/, kde měli myslivci i chovatelé docela rozumné názory, no úřednice z CHKO řekla, že prý nemají na vlky volat a krmit je, že to bude dobré :-) Ti chovatelé ráno vyženou ovce, večer zaženou, mají ovčáckého psa i dva pastevecké a stejně...
Vlk sem patří. Ale pokud nebudou spolupracovat úřady s ostatními, tak... oni se vlastně hádají jen kvůli úředníkům, kteří v terénu v životě nebyli /pokud nepřišli měřit ploty/.

Tak úřady a legislativa jsou problém. Ale to je zas problém lidí, že jo.
Proto jsem ochotná se neustále dokola účastnit diskuzí o vlcích. Je potřeba to téma nadhodit a aktivně řešit. Když se prokáže, že se jím zabývá i naprosto nezaujatá masa lidí, že to není jen záležitost pěti pastevců a tří ochranářů, bude to jen ku prospěchu věci.
Protože změna legislativy je pro pastevectví pomocí psů nutná. Jak jinak chcete vypustit pasteveckého psa na louku, když nějaký hlupoň ožratý půjde kolem, bude se chtít na ovcích povozit (to jsem si nevymyslela, to anály iFauny fakt pamatují), pes mu natrhne kaťata - a majitel psa si půjde sednout za veřejné ohřožení?!
Takže jo, problémy jsou. Ale mnohé se dají poměrně snadno vyřešit. Některé už ne tak lehce, ale taky to půjde. Když se chce, všechno jde. Fakt jo.

22.2.2022 07:36

Jéžiš, já celou dobu čtu "Vačice sražená vlakem" a říkám si, tak ony už jsou u nás i vačice a píšou se o tom články Asi už by to chtělo brejle...

22.2.2022 20:05
11.3.2022 16:06
lupus4

XXX.XXX.205.61

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/vlk-srazil-ridic-strazny-sumava-narodni-park-vycpat.A220310_110910_budejovice-zpravy_khr

citace předního světového etologa (jelení zvěř) Luďka Bartoše z článku:
Jelen sika je v českých lesích katastrofa,

sice se netýká vlků, ale přesně vystihuje "stav myslivosti" a platí pro vše (i vlka)

Naše myslivost trpí nedostatkem vzdělanosti ve smyslu přenosu vědeckých poznatků do praxe. Myslivcům můžete nařídit, co chcete, ale když to nebudou chtít ze svého vlastního přesvědčení dělat, tak to dělat nebudou. A vy s tím nehnete. Myslivec musí být přesvědčen. A aby mohl být přesvědčen, musíte ho vzdělat. Já se o tu osvětu snažím více než 40 let a mé pedagogické výsledky jsou prakticky nula.
Zašel jsem až tak daleko, že jsem kývl na to, že objíždím myslivecký lid a přednáším na školení mysliveckých hospodářů Českomoravské myslivecké jednoty.
V praktické myslivosti většinou rozhodují lidé mojí generace, tedy starci. Starce, který dělal a věřil něčemu celý svůj život, málokdy můžete přesvědčit, že se mýlil. Podle mého soudu, nic se nezmění, dokud nebudeme o těchto věcech vzdělávat lidi od dětství. To se zatím neděje.

pro ilustraci "objektivity myslivců" i obr

11.3.2022 16:16
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Máš to marný, máš to marný, máš to marný Mám souseda, myslivce. Ještě celkem mladý kluk, já se o tomto s ním bavit nehodlám, ale muži říkal, že on by na zvíře nevystřelil. Jenže to nemůže říct mezi svýma staršíma kolegama, protože by ho měli za bl.a. Takže vymýšlí různé výmluvy, proč nemůže na hon, proč toho srnce netrefil...Celkem katastrofa, já tohle nepochopím, že si chlap nedokáže stát za svým a obhájit svůj názor jen, aby se neztrapnil před kamarádama. Má dva malé syny, tak snad ti to zvládnou líp

11.3.2022 16:27

Kromě hospodářů a stráží jsou to zájmové spolky. Siku by mohli dávat do granulí a je to. Ale sem si početla, to není zrovna málo zvířátek (vim, že škodlivých, ale tak myslivec to nemá jako zaměstnání)
http://www.uhul.cz/images/ke_stazeni/mysl_statistika/Mysl101_2020.pdf
Tady píší, že se kříží s evr. jelenem, s tím by ale něco dělat měli. Rychlejc.
https://www.statistikaamy.cz/2020/10/26/rekordni-odstrely-nejen-cerne-zvere

Přidejte reakci

Přidat smajlík