Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2022 04:52
Teri1997

XXX.XXX.9.123

Zdravím, jdu si pro radu.
Včera jsem dovezla 4 měsíční štěně.
Kříženec moskevského a pyrenejského, evidentně byl hodně bit za loužičku, nezná, co je si hrát ...
Problém je, že ze strachu, že dostane za louži výprask vrčí - vím, že mě nezná, ale upřímně u žádného pejska jsem to ještě nezažila, že by tak zle vrčel, zalezl v kuchyni pod stůl a za boha nejde dostat ven, nezná vodítko, nezná normální misky.
Chtěla jsem se zeptat, jak na to, aby se nebál, jak odstranit strach?
Vím, že je to o důvěře, ale nemůže být pořád pod stolem, než mi začne věřit .

16.2.2022 05:23
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Otevřela bych dveře, nabídla možnost jít ven ....
Tím bych začala.

16.2.2022 05:30
Teri1997

XXX.XXX.9.123

Otevřené dveře má - samozřejmě i ven, není tu jako ve vězení, doufala jsem právě, že si vyběhne očuchat nové prostředí, ale není vůbec zvědaví, myslím, že se zkrátka cítí bezpečně pod tím stolem , je vidět, že má opravdu strach z nějakého bití , přitom v autě byl na pohodu , i když manipulace s ním bude oříšek ( odmítá se hýbat a to i venku - kam ho postavím, tam ho najdu )

16.2.2022 05:42
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Nemusí to být z bití.
Je asi absolutně nesocializovaný.
Tak se chovají psi, kteří žijí někde
na dvoře sami ve smečce.
Možná by mu pomohl pes.
Ukázal by mu, že se není třeba bát.
(Nemyslím tím, abyste pořizovala dalšího psa.)
A i když se to možná trochu srovná,
nebude to za týden.

Proč jste si ho brala ....

16.2.2022 05:46
Mí

XXX.XXX.69.163

Možná si ho moc nevšímat, dát pod stůl misku s vodou, kousek dál druhou s krmenim, poházet kolem hračky, umožnit přístup ven a pozorovat nenápadně jak se bude situace vyvíjet.Urcitě pod tim stolem nezůstane věčně. Nesnažila bych se na něj sahat a z pod stolu ho tahat.Občas nabídnout pamlsek, dělat jakože nic,ukázat mu že od vás nic nehrozí.Jinak,kombinace těchto dvou plemen bude asi oříšek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2022 06:19

klidně si k němu sedněte s knížkou a čtěte mu nahlas. Musí si zvyknout - na vás, na váš hlas, na to, že z vás padá něco dobrého... Krmte ho z ruky - aby věděl, že komunikovat s vámi musí. Loužičky zatím neřešte.
Bojím se, že vás čeká dlouhá a složitá cesta, najít společnou řeč a plně chápajícího parťáka. Upřímně - myslím, že chybějící kus socializace do 4 měsíců může být u tohoto mixu větší problém, než u jiných plemen. Držím palce, ať se vše podaří vybojovat k pohodovému životu psa i vás

16.2.2022 06:57
TyVed

XXX.XXX.108.13

Teri1997 napsal(a):
Zdravím, jdu si pro radu.
Včera jsem dovezla 4 měsíční štěně.
Kříženec moskevského a pyrenejského, evidentně byl hodně bit za loužičku, nezná, co je si hrát ...
Problém je, že ze strachu, že dostane za louži výprask vrčí - vím, že mě nezná, ale upřímně u žádného pejska jsem to ještě nezažila, že by tak zle vrčel, zalezl v kuchyni pod stůl a za boha nejde dostat ven, nezná vodítko, nezná normální misky.
Chtěla jsem se zeptat, jak na to, aby se nebál, jak odstranit strach?
Vím, že je to o důvěře, ale nemůže být pořád pod stolem, než mi začne věřit .

Hlavně musíte udržet pevné nervy a absolutně se ovládat, nesmí z Vás cítit, že Vás to štve, což může být z počátku těžké. Všechno musíte zvládnout pozitivně a za odměnu, dát mu čas, může být extrémně opatrný a nedůvěřivý, protože taková je povaha pastevců, které v sobě má. Může vrčet i z nelibosti, nemusí jít jen o strach. Všechno mu nejdřív ukažte, nechte někde v jeho blízkosti a nechte ho, ať si to samostatně prozkoumá. Když tak umístěte pamlsky v blízkosti těch předmětů.

Pokud si od Vás bere jídlo z ruky, tak ho krmte výhradně z ruky. Musíte se pro něj stát nejlepším přítelem a zdrojem potravy a máte na to minimum času, než přijde do puberty. Pokud na Vás bude v nějaké situaci vrčet a snažit se něco si vymáhat, musíte se udržet v klidu a nenechat se rozhodit, nesmí se mu povést Vás zastrašit, musí to prostě vzdát a pochopit, že takhle to nefunguje. Bez ohledu na jeho nátlak se musíte chovat klidně a laskavě.

Může to stát hodně trpělivosti a není to legrace, pokud s podobným typem psa nemáte zkušenosti. Běžné štěně má tendenci se na člověka upnout, štěně ostrého pastevce už v tomhle věku může mít tendenci chovat se extrémně samostatně a pokud něco nezná a nechce, tak se bude chovat agresivně. Tím víc, čím víc budete tlačit. Jde to s nima jen přes velkou lásku, protože na tu se Vám snad nevybodne. Na klasickou pozitivku se Vám vybodnout může, některé psy v určité situaci prostě neuplatíte.

Bylo by o dost lepší, když by byl s někým, kdo to s podobnými plemeny umí. Držím palce.

16.2.2022 09:23

"Na klasickou pozitivku se Vám vybodnout může, některé psy v určité situaci prostě neuplatíte."

kua, teď jsem musela odhodit Matýskovou z náruče, jak mě tato věta nadzvedla ze židle

tedy nevím, co má Tyved na mysli pod pojmem "klasická pozitivka", ale metoda pozitivního posilování NENÍ uplácení!!!

a v tomto případě naopak je to asi jediný inteligentní přístup, tím myslím odměňovat to co se povede, ignorovat to, co ne
žádné tresty!

Teri, ber to tak, že máš divoké zvířátko
opravdu nejdřív jen návyk na svou přítomnost, jak píše Xerxová
určitě bych krmila z ruky, ale pozor, až to zvládne, ne nutně hned
a pokud se bude krmit z ruky, pak bych naopak psa naklikala a používala klikr, je to pro psy výborná pomůcka

nebudu se rozepisovat, až jestli se bude Teri ptát
tohle je těžké, protože naprostým základem postupu je empatie člověka
člověk musí vědět, co dělá a musí se řídit psem, ne naopak

základní literatura - opět a ne jinak - F. Šusta Trénink je rozhovor, i jeho další knihy

v Ostravě a okolí doporučím koiru - Lenku Blachovou
měli by mít i domácí konzultace

16.2.2022 09:32

A me by zajimalo, od koho to stene je, ze se nemuzete poradit s nim?
Tohle je cele od zacatku do konce spatne.

16.2.2022 09:56
TyVed

XXX.XXX.108.13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Na klasickou pozitivku se Vám vybodnout může, některé psy v určité situaci prostě neuplatíte."

kua, teď jsem musela odhodit Matýskovou z náruče, jak mě tato věta nadzvedla ze židle

tedy nevím, co má Tyved na mysli pod pojmem "klasická pozitivka", ale metoda pozitivního posilování NENÍ uplácení!!!

a v tomto případě naopak je to asi jediný inteligentní přístup, tím myslím odměňovat to co se povede, ignorovat to, co ne
žádné tresty!

Teri, ber to tak, že máš divoké zvířátko
opravdu nejdřív jen návyk na svou přítomnost, jak píše Xerxová
určitě bych krmila z ruky, ale pozor, až to zvládne, ne nutně hned
a pokud se bude krmit z ruky, pak bych naopak psa naklikala a používala klikr, je to pro psy výborná pomůcka

nebudu se rozepisovat, až jestli se bude Teri ptát
tohle je těžké, protože naprostým základem postupu je empatie člověka
člověk musí vědět, co dělá a musí se řídit psem, ne naopak

základní literatura - opět a ne jinak - F. Šusta Trénink je rozhovor, i jeho další knihy

v Ostravě a okolí doporučím koiru - Lenku Blachovou
měli by mít i domácí konzultace

Tak to se moc omlouvám, že kvůli tomu vstáváte, v klidu seďte. Každý si ty věci nějak definuje a nějak je vnímá a já prostě u našich psů nemám pocit, že by dlouhodobě poskytované výhody jakéhokoli typu za nějaké chování, které chci podpořit byly cokoli jiného, protože naše fena pokud udělá na povel něco, co by sama udělat nechtěla, tak prostě vždycky dá najevo, že odměnu očekává. V našem rozhovoru mi tedy říká, udělala jsem co si chtěl a ty zaplať, nebo se na Tebe příště vykašlu. Ale hlavně je to slovíčkaření. Jestli si tazatelka to štěně nechá, tak bude podstatné, aby to zvládla ve zdraví a případně její blízcí.

Navíc pro to, aby jste mohla něco pozitivně posílit, tak musíte to chování nejdřív mít,. A u našeho psa samce třeba, někdy nemáte, jak ho k tomu chování nejdřív dovést a i když ví, že by za něj dostal odměnu, tak určité věci neudělá. Pak stojíte v situaci, kdy pokud ho chcete například odvést od kořisti, když chytí myš na zahradě, tak Vám prostě neublíží, protože Vás má rád a to je všechno, co v tu chvíli máte. Nemáte co mu nabídnout víc. Kdybych si to u něj někdy v minulosti zkazil, tak mám prostě smůlu, protože k žádnému rozhovoru nedojde. Takhle vím, že můžu laskavě a opatrně odebrat hnus, který se mnou pes za nic nevymění a nic se mi při tom nestane. To si myslím, že je pro život s psem tohoto typu o dost důležitější, než jestli považuju pozitivku za podplácení nebo ne.

16.2.2022 10:00

Já jsem po přivezení bázlivého psa z množky (který neznal ani misku s vodou) prostě toho psa prvních pár dnů jakoby ignorovala. Nechala jsem čubinu, ať si zaleze v bytě, kam chce, a pozoruje ruch domácnosti. Rozhodně se nevnucovat, nenutit ke kontaktu. Pokud by mi zalézal někam, odkud ho nemůžu dostat (na venčení, krmení atd.), připla bych mu trvale šňůru pro lepší a bezpečnější manipulaci. A jak už tu někdo zmínil, obrovskou podporou je v tomto další pes/psi.
Víc poradit neumím.

16.2.2022 10:42

"Každý si ty věci nějak definuje "

to sice může, ale to je jeho problém
ono to svou definici má
i jiné pojmy
pro všechny stejnou
přesně proto, aby si to každý nedefinoval po svém a každý jinak (a blbě)

"Navíc pro to, aby jste mohla něco pozitivně posílit, tak musíte to chování nejdřív mít,. A u našeho psa samce třeba, někdy nemáte, jak ho k tomu chování nejdřív dovést a i když ví, že by za něj dostal odměnu, tak určité věci neudělá. Pak stojíte v situaci, kdy pokud ho chcete například odvést od kořisti, když chytí myš na zahradě, tak Vám prostě neublíží, protože Vás má rád a to je všechno, co v tu chvíli máte."

no ne
já u svého psa budu mít škálu povelů, naučených pozitivním posilováním, které budu moci v takých a jiných situacích použít

16.2.2022 11:08
aluska

XXX.XXX.197.205

Já jsem po přivezení bázlivého psa z množky (který neznal ani misku s vodou) prostě toho psa prvních pár dnů jakoby ignorovala. Nechala jsem čubinu, ať si zaleze v bytě, kam chce, a pozoruje ruch domácnosti. Rozhodně se nevnucovat, nenutit ke kontaktu. Pokud by mi zalézal někam, odkud ho nemůžu dostat (na venčení, krmení atd.), připla bych mu trvale šňůru pro lepší a bezpečnější manipulaci. A jak už tu někdo zmínil, obrovskou podporou je v tomto další pes/psi.
Víc poradit neumím.

já taky, když jsem přivezla asi 5ti letou lidožravou Slovenu. Nevšímala jsem si jí, ona zalezlá pod stolem pokukovala co dělají ostatní pesani, hodně jsem jim dávala mlsky aby to viděla, asi po 14ti dnech se už odvážila blíž a asi po měsíci si vzala mlsku i ona. Vyhráno ovšem ještě nebylo, bála se pohybů, věcí, zvuků, ale to je asi trošku něco jiného, byla tam někde 5 let a .....

16.2.2022 11:08
TyVed

XXX.XXX.108.13

"Každý si ty věci nějak definuje "

to sice může, ale to je jeho problém
ono to svou definici má
i jiné pojmy
pro všechny stejnou
přesně proto, aby si to každý nedefinoval po svém a každý jinak (a blbě)

"Navíc pro to, aby jste mohla něco pozitivně posílit, tak musíte to chování nejdřív mít,. A u našeho psa samce třeba, někdy nemáte, jak ho k tomu chování nejdřív dovést a i když ví, že by za něj dostal odměnu, tak určité věci neudělá. Pak stojíte v situaci, kdy pokud ho chcete například odvést od kořisti, když chytí myš na zahradě, tak Vám prostě neublíží, protože Vás má rád a to je všechno, co v tu chvíli máte."

no ne
já u svého psa budu mít škálu povelů, naučených pozitivním posilováním, které budu moci v takých a jiných situacích použít

Ohledně těch definic je to zbytečná debata, po neskutečnou dobu vládla naší společnosti naprostá absence kritického myšlení. To že někdo, kdo je považován za autoritu v nějakém oboru něco vyřkne, naprosto neznamená, že to musí být jediná a nedotknutelná pravda. Kdyby to tak bylo, tak dodnes žijeme na zemi, která je placatá, pokud to vezmeme ad absurdum.

To že zrovna Váš pastevec funguje takhle neznamená, že můj pes by Vám fungoval taky tak.

16.2.2022 11:36

tyved, přiznám, že moc nerozumím

o definici pojmu "atom", "integrál" atd.atd. přeci taky nebudeš diskutovat.
bez definic bychom se nedomluvili, jako lidstvo obecně, ne jen my dva

16.2.2022 11:42

Já nevim, já bych tomu dala asi čas...jak psala Xerxová, psa bych nikam netahala a chovala se normálně, dělala si svoje, nějak zvlášť bych si ho nevšímala...pokud si vezme jídlo z ruky, tak to vydím jako výhodu a krmila bych z ruky, klidně prokrmila pamlskem když jdu okolo.

16.2.2022 12:30

TyVed napsal(a):
Ohledně těch definic je to zbytečná debata, po neskutečnou dobu vládla naší společnosti naprostá absence kritického myšlení. To že někdo, kdo je považován za autoritu v nějakém oboru něco vyřkne, naprosto neznamená, že to musí být jediná a nedotknutelná pravda. Kdyby to tak bylo, tak dodnes žijeme na zemi, která je placatá, pokud to vezmeme ad absurdum.

To že zrovna Váš pastevec funguje takhle neznamená, že můj pes by Vám fungoval taky tak.

Takhle funguje pes, papoušek, žirafa i dítě. Na tom principu propojení, na stejném, fungují i autistické děti.
Za poslední týden jsem slyšela tři přednášky od majitelů velkých psů na téma "můj pes by na to nefungoval", ale můj pes je menší, takže na to funguje. Takže jenom neví, co to vlastně je, ale přesně ví, že to nefunguje.
https://www.youtube.com/watch?v=heGaBT4HyC0

Tady bych si sedla na zem, padalo by ze mě jídlo a to čtení pohádek je nejlepší nápad, co tu kdy pad :-)
Na strach je klikr nejlepší, protože má v sobě nula emocí a někam se to pohne.
Akorát teda by bylo lepší příště, kdyby si člověk rozmyslel, jestli tuší, co s tím psem bude dělat, než ho přinese domů.

16.2.2022 12:33

"Na strach je klikr nejlepší, protože má v sobě nula emocí a někam se to pohne."

no, on je nositelem emocí - poslem dobrých zpráv
a to je třeba

16.2.2022 12:34
TyVed

XXX.XXX.108.13

tyved, přiznám, že moc nerozumím

o definici pojmu "atom", "integrál" atd.atd. přeci taky nebudeš diskutovat.
bez definic bychom se nedomluvili, jako lidstvo obecně, ne jen my dva

Už jen naposled, protože si Vašich názorů v téhle diskusi obecně vážím a nemyslím, že tazatelce přispějeme tím co tu řešíme of topic, protože sem použil nějaký obrat, který je na základě obecně přijímané definice, tak jí vnímáte, chybný.

O definicích se dá diskutovat, lze na ně mít názor a je zcela dovoleno je nějak vnímat. Když si vygooglíte pozitivní výchovu psa, tak najdete různé definice, každý kdo se k tomu na internetu vyjadřuje, to tedy nějak definuje a ty které sem našel já obsahují, že než dojde k přenosu hodnot, tak pes dostane za chování odměnu. Tedy úplatu z definice toho slova.. Já sem napsal neuplatíte, což nemusí nutně souviset s uplácením, které se definuje jako neoprávněná výhoda. Nebo to vidíte jinak?

Zrovna u atomu. Uplně na počátku atomové teorie někdo někdo definoval atom jako dále nedělitelnou nejmenší částici. Až později, protože tohle někdo jiný neakceptoval a měl na věc jiný pohled a názor se zjistilo, že tohle není pravda.

Všechno je to ale jen slovíčkaření, které tazatelce nepomůže. Pomůže jí, když se s tím psem naučí zacházet tak, aby s ním mohla žít a pokud je zvyklá fungovat s nějakým společenským plemenem, tak jí to může připadat hodně jiné a na základě obecně příjímaných definic a názorů na výcvik a výchovu psa si nemusí vždy vědět rady.

16.2.2022 12:36

"Na strach je klikr nejlepší, protože má v sobě nula emocí a někam se to pohne."

no, on je nositelem emocí - poslem dobrých zpráv
a to je třeba

Jo, to myslím tím propojením. Jde mi hlavně o to, že v tom není náš hlas, on pes pozná i malinký výkyv.

Ono se to zdá OT, jenže proto byla doporučena psí škola a přímo konz. doma od někoho, kdo má definici opravdovou a dělá to správně.

16.2.2022 12:40
TyVed

XXX.XXX.108.13

Takhle funguje pes, papoušek, žirafa i dítě. Na tom principu propojení, na stejném, fungují i autistické děti.
Za poslední týden jsem slyšela tři přednášky od majitelů velkých psů na téma "můj pes by na to nefungoval", ale můj pes je menší, takže na to funguje. Takže jenom neví, co to vlastně je, ale přesně ví, že to nefunguje.
https://www.youtube.com/watch?v=heGaBT4HyC0

Tady bych si sedla na zem, padalo by ze mě jídlo a to čtení pohádek je nejlepší nápad, co tu kdy pad :-)
Na strach je klikr nejlepší, protože má v sobě nula emocí a někam se to pohne.
Akorát teda by bylo lepší příště, kdyby si člověk rozmyslel, jestli tuší, co s tím psem bude dělat, než ho přinese domů.

Pokud máte pocit, že video z našeho tréninku mě přesvědčí o opaku, tak je to omyl. Naši psi na těch videích pravidelně cvičí, mají velmi dobrou poslušnost a přivolání a stejně je třeba venku na volno nikdy nepustím, protože vím, že i přes veškerý trénink se na některé věci nedá spolehnout a že vždy může přijít chvíle, kdy se pes místo toho aby reagoval podle reflexního oblouku nějak rozhodne. Protože nepobiju ty stovky let samostatného rozhodování na základě konkrétní situace. Tedy ano stále trvám na tom, že by můj pes fungoval jinak.

16.2.2022 12:44

To, že se pes rozhoduje volně, ale neznamená, že na tento proces nemá vliv operantní podmiňování…

16.2.2022 12:47

Teri, jestli sem ještě zavítáš a máš fotku fotku psa, prosím hoď ji sem, zajímalo by mě to zvíře

16.2.2022 12:51

TyVed napsal(a):
Pokud máte pocit, že video z našeho tréninku mě přesvědčí o opaku, tak je to omyl. Naši psi na těch videích pravidelně cvičí, mají velmi dobrou poslušnost a přivolání a stejně je třeba venku na volno nikdy nepustím, protože vím, že i přes veškerý trénink se na některé věci nedá spolehnout a že vždy může přijít chvíle, kdy se pes místo toho aby reagoval podle reflexního oblouku nějak rozhodne. Protože nepobiju ty stovky let samostatného rozhodování na základě konkrétní situace. Tedy ano stále trvám na tom, že by můj pes fungoval jinak.

Tak to je jasné, v určitých situacích každý pes reaguje jinak. Jenže někdy společensky nepřijatelně, proto vlastně většinou psy učíme. Neučíme je nesmysly jako aby pastevec nehlídal.
Bavíme se o metodě učení. A když se naučí do úrovně reflexu, tak ten reflexní oblouk proběhne a způsobí automatickou reakci. Když se do toho levelu nedoučí, no tak žádný reflex nebude.
Podle tohoto vzoru by můj pes měl pronásledovat srny a zabíjet kolemjdoucí psy, ale nedělá to, protože mu bylo naklikáno do hlavy až do úrovně reflexu "čekej" nebo koukej na mě.
Samozřejmě pokud nechcete, aby Váš pes stál a byl ticho, když ho pustíte na volno, tak ho nebudete až do levelu automatiky tohle učit.
Konec OT, omlouvám se.

16.2.2022 12:58
TyVed

XXX.XXX.108.13

Tak to je jasné, v určitých situacích každý pes reaguje jinak. Jenže někdy společensky nepřijatelně, proto vlastně většinou psy učíme. Neučíme je nesmysly jako aby pastevec nehlídal.
Bavíme se o metodě učení. A když se naučí do úrovně reflexu, tak ten reflexní oblouk proběhne a způsobí automatickou reakci. Když se do toho levelu nedoučí, no tak žádný reflex nebude.
Podle tohoto vzoru by můj pes měl pronásledovat srny a zabíjet kolemjdoucí psy, ale nedělá to, protože mu bylo naklikáno do hlavy až do úrovně reflexu "čekej" nebo koukej na mě.
Samozřejmě pokud nechcete, aby Váš pes stál a byl ticho, když ho pustíte na volno, tak ho nebudete až do levelu automatiky tohle učit.
Konec OT, omlouvám se.

Ano, ale jde o to, že je pro 99% lidí obtížné si představit psa, který prostě jednou udělá věc za odměnu, podruhé udělá věc za tu odměnu váhavě a po třetí se otočí a odejde. A já třeba vím, že pokud chci aby mě poslechl, až to budu potřebovat, tak je hlavně zásadní, abych ho naopak nedriloval, protože to mě prostě přestane mít rád. To si samozřejmě někdo, kdo má vztah s nějakým běžným plemenem nedovede představit. Opravdu je to zbytečná debata.

16.2.2022 14:19

16.2.2022 14:25

kdyz uz se tu tak hazi tema termitama
nejen, kdyz se nedouci, ale i kdyz se prestane posilovat - chovani vyhasne.
ono je potreba nerikat jen pulky vet

16.2.2022 14:26

to by u nás bylo zabít dvě mouchy jednou ranou....
taťka dyndá po moskevákovi, já ci pyrenejce

16.2.2022 14:35

kdyz uz se tu tak hazi tema termitama
nejen, kdyz se nedouci, ale i kdyz se prestane posilovat - chovani vyhasne.
ono je potreba nerikat jen pulky vet

Až tam jsem se nedostala, máte pravdu, nedostala jsem se totiž ani přes definici jedné věci, tak to už nemělo cenu :-) jindy vyhasínání zmíním, jindy ne... po té zmínce drilu teda už jsem neměla chuť ani k editaci, ani k ničemu... že by se to mělo přenést i jinam, zvyšovat obtížnost... tady to tak jako nemá smysl.
Ale ano, je to důležité, co říkáte, hodně.

hmn_ ještě tady je určitě něco takového, ale nejsou fotografie těnáťek
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/146929625/moskevsky-strazni.php
Ale myslím, že zadavatelka si dovezla přesně to vystrašené (mně se zdá, nevím, jak mají pastevci vypadat normálně :D) z předch. inz.

16.2.2022 14:40

Jakože za takový zvíře zaplatila bůra??

16.2.2022 14:51

to by u nás bylo zabít dvě mouchy jednou ranou....
taťka dyndá po moskevákovi, já ci pyrenejce

Tak si pospěšte, ještě jim možná zbývají 2😁

16.2.2022 15:42

Tak si pospěšte, ještě jim možná zbývají 2😁

nemusím
sousedi mají moskevačku

otázka

16.2.2022 17:09
otázka

XXX.XXX.230.195

Jsem zvědavá, jak to zadavatelka zvládne, jestli se ozve. Myslím, že ten pes nemusí být nesocializovaný, ani týraný, je to prostě mladý pastevec a chová se podle toho,naprosto přesně to popsala TyVed. K tomu není absolutně co dodat.

Otázka

17.2.2022 10:31
Otázka

XXX.XXX.230.195

Terri1997, jakpak to s pejskem vypadá?

Přidejte reakci

Přidat smajlík