Dobrý den, dnes za mnou byl soused, který vedlejší dům i zahradu využívá jako chatu. Tzn ze jsou zde tak max na víkend. Jsou to starsi lidé s maminkou, které je kolem 80ti let. Do dnes jsme s nimi nemeli problém. Ale dnes přišel, že naši psi moc štěkaji. Máme 3. Štěkaji, když jde někdo kolem plotu. Ale na noc jsou doma s námi. Když jdeme do práce, také jsou doma. Tzn na zahradě jsou tak cca 5 hodin max. Když slyším, že Štěkaji delší dobu, okriknu je. Se sousedy máme zahradu hned přes plot. Náš plot je ten, který sousedi se sousedy z prava. Ale tenhle soused je z leva. Takže plot co je mezi námi je jeho. Přišel, že jejich babička se bojí jít na zahradu, protože na ni naši psi přes plot doráží. (dřevěný laťkový plot, ne pletivo, neprůhledny). A ať si psy nějak umravnime. Ptám se, jestli je z jeho strany možná stížnost, když psi nenarusuji noční klid a určitě na ně nestekaji celý den. Chápu, že není příjemné být na zahradě a poslouchat jen stekot. Proto jsme se rozhodli před jeho plot postavit na naší zahradě betonový plot, který psi neprekonaji, z našich peněz. Ale jejich stekot neomezim, ačkoliv to by si víkendový soused přal. Může si na nás stěžovat? Nikdo jiný problém nemá. Jsme ochotni řešit plot, ale jak mám zarucit, že naši psi nebudou štěkat? Přece kdyby to byla kráva, tak bučí, jak říká nás soused z druhé strany
Nic jako plot zprava je náš a plot zleva je souseda už neexistuje. Vy jste povinni si svoje zvířata zabezpečit. To jen na okraj.
Stěžovat si na Vás můžou, v tom jim fakt nezabráníte.
Postavte dost vysoký plot, aby na sousedy psi vůbec neviděli a neštěkali na ně a uvidíte, zda to pomůže. Ono je to vážně nepříjemné, jestli přijedou vegetit na chalupu a kdykoliv se objeví na pozemku, tak se psi pověsí na plot a ječí.. A nebo psy se sousedy seznamte, ať po nich hází piškoty, třeba to pomůže.
Stěžovat si asi můžou, ale nejspíš neuspějou, znám případy, kdy lidi neuspěli ani se štěkotem v noci. Ale blbý vztahy se sousedama nejsou nic moc, udělejte neprůhledný plot a je dost šance, že když je psi neuvidí, že nebudou štěkat. Házení piškotů, no nevím, bych spíš tipla, že ti psi si pak budou vynucovat další piškoty ještě větším štěkotem, štěkači to tak většinou mají.
rapotacka11
napsal(a):
Když slyším, že štěkaji delší dobu , tak ...
Klidně zakročte hned.
Přece kdyby to byla kráva, tak bučí ... aha
No přesně - máme psy původně městský, teď jsou z nás buráci a kdybychom je nechali, zhlídnou se v raťafákování natotata, páč je to zábava. Takže stejně jako jsme je nenechávali vyřvávat na balkoně v bytě (naprosto to nesnáším), neřvou ani na zahradě. Taky by mi vadilo, kdyby to u sousedů vyřvávalo.
Tak je chvilka a chvilka ... Taky nám fena štěkne párkrát, když někdo se psem prochází kolem našeho plotu, případně když projíždí traktor nebo motorka, pokud to netrvá víc jak třeba minutu/dvě v kuse, tak to neřeším. Zásadně tedy nenechám vyštěkávat při ranním samovenčeni (u nás ve 4:40).
Souvislé štěkání třeba 20minut v kuse je na palici. Manžel pracuje na směny a když po noční začne sousedovic ovčák a jede třeba dvě hodiny v kuse, tak má chuť po něm hodit popelnici 😕
Varaxi
napsal(a):
Ono je to těžké. Já se taky nedávno doslechla, že náš pes ruší sousedy. Teď, když je dva a půl roku po smrti, to není moc pravděpodobné, ale někteří sousedé to prostě odmítají vzít na vědomí.
Varaxi! Já se musím smát, i když to jako úplně směšný není, protože dva roky byla doba, kdy mě ešče odchod Zrzavhubce mordoval, takže se omlouvám, ale sousedovic přístup mě rozesmál.
Terapeutka
napsal(a):
Tak je chvilka a chvilka ... Taky nám fena štěkne párkrát, když někdo se psem prochází kolem našeho plotu, případně když projíždí traktor nebo motorka, pokud to netrvá víc jak třeba minutu/dvě v kuse, tak to neřeším. Zásadně tedy nenechám vyštěkávat při ranním samovenčeni (u nás ve 4:40).
Souvislé štěkání třeba 20minut v kuse je na palici. Manžel pracuje na směny a když po noční začne sousedovic ovčák a jede třeba dvě hodiny v kuse, tak má chuť po něm hodit popelnici 😕
Já nechám dvakrát blafnout a pak houknu, že stačí, už víme.
Tohle je těžký,prostě pes štěká,to je normální. Pokud zaštěkají a ztichnou nebo je utišíte, a nenecháváte je vyřvávat v kuse,tak jsou to prostě psi. Bejt hovno,tak smrděj.
Stěžovat si můžou, ale nikdo s tím nic dělat nebude. Samozřejmě se sousedama chce člověk vyjít. Snažila bych je seznámit se, aby je psi přijali. Tady je problém,že jezdí občas,na víkend,oni kdyby tam byli každý den,bude to taky jiné. My třeba máme jediný sousedy,samozřejmě že po nastěhování na ně štěkali, pak přišli sousedi k nám,my k nim, a jsou prostě zahrnutí do širší smečky. Když k nim přijede babička,tak samozřejmě psi spustí bandurskou,ale stačí,že se objeví sousedi a psi ujistí,že babka je tam zvaná,a přestanou. A pak máme z jedné strany pozemku chalupu na spadnutí, tam jezdí majitel jen párkrát do roka posekat trávu. Na něho samozřejmě psi ječeli,musela jsem je jít vždycky utišit,protože tam přeci nemá nikdo co dělat. Loni si k nám chodil pán trhat švestky, máme nízký plot,tak pak jsme se dohodli,že mi nemusí volat,ať prostě přeleze plot a jde. Psi na zahradě, spustili bandurskou, chlap přelezl,psi ho začali vítat, trhali švestky s ním, já pak s ním šla prohodit pár slov, a letos když přijel,tak párkrát štěkli,aby ho ohlásili, a tím to haslo, už ho znali Takže radím seznámit, a taky jim vysvětlit,že vlastně můžou být rádi,kdyby jim tam chtěl někdo v době nepřítomnosti vlízt,tak ho psi nabonzujou
Já osobně nemám ráda, když psi v sousedství štěkají "jen tak", jen proto, že se "něco" děje. Protože ono se vlastně furt něco děje, na co by se dalo štěkat. U nás např. fena v sousedství, jak se nudí, tak začne řvát ihned, jenom jenom sáhnu na kliku, že jdu z domu ven na zahradu. A to na sebe přes sad a skleník ani nevidíme. A protože to sama nemám ráda, tak ty naše hafany (máme tři) umravňuju ihned, když štěknou. A fakt se to dá zkorigovat, dneska štěkají jenom, když mají přímý podnět. Na okolní štěkače už nereagují. U vás jezdí soused jenom na víkendy, proto je to všechno těžší. Pro psy neštěkat a pro něj, aby mu to nevadilo...
Plot jako takový tomu štěkání nezabrání, ale vaši psi nebudou sousedy za plaňkovým plotem strašit. (Oni mají právo se bát.)
K tomu plotu: bacha, stavba plotu (podle typu) není jen nějaká partyzánština, často je jeho typ, materiál, průhlednost a velikost určena v územním plánu, stejně tak i vzdálenost od hranice pozemku je určena zákonem. Doporučuju dojít na obecní úřad a poradit se, co je k stavbě plotu potřeba a jaké jsou místní náležitosti.
Šarina
napsal(a):
Já osobně nemám ráda, když psi v sousedství štěkají "jen tak", jen proto, že se "něco" děje. Protože ono se vlastně furt něco děje, na co by se dalo štěkat. U nás např. fena v sousedství, jak se nudí, tak začne řvát ihned, jenom jenom sáhnu na kliku, že jdu z domu ven na zahradu. A to na sebe přes sad a skleník ani nevidíme. A protože to sama nemám ráda, tak ty naše hafany (máme tři) umravňuju ihned, když štěknou. A fakt se to dá zkorigovat, dneska štěkají jenom, když mají přímý podnět. Na okolní štěkače už nereagují. U vás jezdí soused jenom na víkendy, proto je to všechno těžší. Pro psy neštěkat a pro něj, aby mu to nevadilo...
Plot jako takový tomu štěkání nezabrání, ale vaši psi nebudou sousedy za plaňkovým plotem strašit. (Oni mají právo se bát.)
K tomu plotu: bacha, stavba plotu (podle typu) není jen nějaká partyzánština, často je jeho typ, materiál, průhlednost a velikost určena v územním plánu, stejně tak i vzdálenost od hranice pozemku je určena zákonem. Doporučuju dojít na obecní úřad a poradit se, co je k stavbě plotu potřeba a jaké jsou místní náležitosti.
Na úřad určitě zajdu, aby pak nebyl problém. S tím štěkáním já prostě nevím. Bydlíme skoro jako v "řadovkách" takže všechny zahrady spolu sousedí. Dejme tomu, že je v řadě asi 10 domů a tenhle soused je jediný, kdo psa nemá. Jinak snad všichni. Určitě chápu, že je to nepříjemné, vylest na zahradu a slyšet jen psy, ale jak jsem psala, psi jsou na zahradě jen, když jsem doma. Fkdyz jsem v práci nebo je noc, tak jsou doma. Když slyším, že delsi dobu štěkaji, tak na ně houknu a dají pokoj. Včera mi říkal, že na něj celé dopoledne řvali. Což není možné, když jsem byla v práci a psi doma.nechci mít špatné vztahy se sousedy., ale z jeho tónu se zdá, že žádná odpověď než "dame psy pryč" nebude dost dobrá. Na mou větu ať se se psy seznámí mi řekl, že se všichi psů boji a nemají zájem.
Denisa4425
napsal(a):
Na úřad určitě zajdu, aby pak nebyl problém. S tím štěkáním já prostě nevím. Bydlíme skoro jako v "řadovkách" takže všechny zahrady spolu sousedí. Dejme tomu, že je v řadě asi 10 domů a tenhle soused je jediný, kdo psa nemá. Jinak snad všichni. Určitě chápu, že je to nepříjemné, vylest na zahradu a slyšet jen psy, ale jak jsem psala, psi jsou na zahradě jen, když jsem doma. Fkdyz jsem v práci nebo je noc, tak jsou doma. Když slyším, že delsi dobu štěkaji, tak na ně houknu a dají pokoj. Včera mi říkal, že na něj celé dopoledne řvali. Což není možné, když jsem byla v práci a psi doma.nechci mít špatné vztahy se sousedy., ale z jeho tónu se zdá, že žádná odpověď než "dame psy pryč" nebude dost dobrá. Na mou větu ať se se psy seznámí mi řekl, že se všichi psů boji a nemají zájem.
No,tak s takovým se stejně nedomluvíte těhle stížností na imaginární psi,kteří buď vůbec v tu chvíli na pozemku,v bytě,domě atd nebyli je....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Šarina
napsal(a):
Ne, na plot dnes už nic nepotřebujete, ten je jen na ohlášení. Řešili jsme to před pár lety a to i soudně. Než se to vyřešilo, změnil se zákon, takže dohady kolem plotů ustaly. Soused měl totiž pořád nějaké námitky a když někdo bude chtít, tak vždycky něco najde, plot přesně na centimetry nikdy nepostavíte.
Edit: tak někde dokonce ani to ohlášení není třeba:
https://www.novavisio.cz/aktualita/stavba-plotu-a-aktualni-zneni-stavebniho-zakona/
napsal(a):
Ne, na plot dnes už nic nepotřebujete, ten je jen na ohlášení. Řešili jsme to před pár lety a to i soudně. Než se to vyřešilo, změnil se zákon, takže dohady kolem plotů ustaly. Soused měl totiž pořád nějaké námitky a když někdo bude chtít, tak vždycky něco najde, plot přesně na centimetry nikdy nepostavíte.
https://www.novavisio.cz/aktualita/stavba-plotu-a-aktualni-zneni-stavebniho-zakona/
V nás vzhled plotu řeší územní plán, resp. jsou tam různá omezení (průhlednost, materiály atd.). Ne každý se v ÚP vyzná, proto doporučuju si radši zajít na úřad.
Něco podobného zažila kamarádka, už jsem to tu i psala. Bydlela v bytovce a pořídila si Jack Russel teriéra. Sousedka psala na úřad, jak pes celý den štěká, vyhrožovala, že bude sbírat podpisy na petici. Nakonec kamarádka dala domů kameru, aby viděla, co ten pes dělá a zjistila, že štěká v půl osmé, kdy děti sousedky dupali na chodbě za dveřmi. Výdrží než ten dusit ustane a pak už zas celý den je potichu. Ani neštěkal na každého, kdo prošel chodbou, jen ten dusot mu vadil, ale sousedka furt tvrdila, že celý dopoledne štěká. No ale díky tomu nahrávání aspoň měla důkaz, že to není pravda.
Člověk se snaží mít se sousedy dobré vztahy, ale jsou sousedi, se kterými se to nikdy nepodaří.
Denisa4425
napsal(a):
Mluvila bych se sousedem slušně, ale jednoznačně. Celé dopoledne na vás dneska štěkali? Jak je to možné, byli zavření doma, vy jste snad vlezl k nám na zahradu a pustil je? Nebo neviděl jste někoho, že by to udělal? Štěkají, když jsou venku? To víte, jsou to psi, mňoukat neumí. Bojíte se jich? To chápu, jaké byste navrhoval řešení? Dát ty psy pryč nebo nepouštět na zahradu vůbec? To je mi líto, to nepůjde, my máme domek právě proto, aby se naši psi mohli na zahradě proběhnout... Dle mého je klidně možné, že psy sousedi provokují svým chováním. vylezou ven a hned volají, už jsou tam zas, ty bestie, mazej pryč, ty smradlavá hromado chlupů... Zažila jsem i chlapa, který skrz plot šermoval násadou na lopatu, aby dokázal, jaké bestie u souseda mají... Nenechala bych se šikonovat nepřiměřeným požadavkem sousedů, ale snažila bych se jednat co nejslušněji, aby nevznikl spor na generace...
Po mně sousedi chtěli zazdít okno, oba baráky tu stojí již 70 let... Nezazdila jsem, překvapivě.

Fatia
napsal(a):
Mluvila bych se sousedem slušně, ale jednoznačně. Celé dopoledne na vás dneska štěkali? Jak je to možné, byli zavření doma, vy jste snad vlezl k nám na zahradu a pustil je? Nebo neviděl jste někoho, že by to udělal? Štěkají, když jsou venku? To víte, jsou to psi, mňoukat neumí. Bojíte se jich? To chápu, jaké byste navrhoval řešení? Dát ty psy pryč nebo nepouštět na zahradu vůbec? To je mi líto, to nepůjde, my máme domek právě proto, aby se naši psi mohli na zahradě proběhnout... Dle mého je klidně možné, že psy sousedi provokují svým chováním. vylezou ven a hned volají, už jsou tam zas, ty bestie, mazej pryč, ty smradlavá hromado chlupů... Zažila jsem i chlapa, který skrz plot šermoval násadou na lopatu, aby dokázal, jaké bestie u souseda mají... Nenechala bych se šikonovat nepřiměřeným požadavkem sousedů, ale snažila bych se jednat co nejslušněji, aby nevznikl spor na generace...
Po mně sousedi chtěli zazdít okno, oba baráky tu stojí již 70 let... Nezazdila jsem, překvapivě.
U nás to samé, naše sousedka zleva přistihla sousedku zprava, jak dráždí naše psy přes plot klackem, 70 letá paní. Ale přestala, asi jí to bylo trapné, že byla přistižena.
napsal(a):
U nás to samé, naše sousedka zleva přistihla sousedku zprava, jak dráždí naše psy přes plot klackem, 70 letá paní. Ale přestala, asi jí to bylo trapné, že byla přistižena.
Jedna známá zas řešila před pár lety, že si sousedi v činžáku z ničeho nic začli stěžovat na štěkání psa. nechápala, psa měla několik let a neštěkal, což sousedi potvrdili. Ale začal, z nějakého důvodu. Naistalovala kameru, tehdy jen bez zvuku a vůbec nechápala, co na kameře viděla. Pes z ničeho nic vystartuje z pelechu a zuřivě štěká na dveře, třeba půl hodiny v kuse, toto opakoval několikrát za den. Sehnala lepší techniku aby získala i zvuk. A zjistila, že několikrát zas den někdo inenzivně buší do dveří. Pak se ukázalo, že to dělá hlavní stěžovatelka na štěkot psa. Vyrobila problém, aby si na něj mohla stěžovat. Tehdy na ní naběhl chlap, že dveře jsou napojeny na místní policejní stanici a ještě jednou, tak přijede hlídka s houkačkou a odvedou ji v poutech, ta ostuda... Samozřejmě nesmysl, ale zabralo to. Přestalo bušení i štěkot psa. A tak tam spolu hezky žijí dál, jen celý barák ví, že mají za sousedku krávu.
napsal(a):
No víte co, když nic jiného, tak si nachystat půdu. Předpokládejme, že pokud nebude se sousedem domluva, půjde si stěžovat na úřad. A když já tam půjdu, řeknu jak chápu, že je to určitě nepříjemný a že jsem ochotná kvůli tomu zaplatit a postavit plot. Bude úřad vědět, že jsme pro to už něco udělali.

Řekla bych sousedovi, ať mi to doloží, že ti psi na něj dopoledne štěkali. Ať je natočí na video. Bez důkazu není případu. A přesně, že jestli vám ty psy někdo pouští, ať natočí i toho dotyčného, že si to s ním vyřídíte.
O víkendech bych psy zavírala na tu vzdálenější půlku pozemku. Holt budou mít menší výběh, o to delší si pak s vámi užijí procházku
napsal(a):
...a u těch mých příbuzných úplný děs a hrůza... Mají vždy módní plemeno (přes goldeny, BOCky, a teď pastevce). Mají 3 haranty, šíleně nevychovaný, a bratranec (se kterým nevycházím, ale zvířata on má rád stejně jako já) je přistihl, jak toho jejich pastevce vyloženě trápí a mučí (už si nepamatuji přesně co, ale vím, že to bratrance tak nadzvedlo, že na ně řval přes plot, že je půjde vyliskat). No a tito haranti mají teď největší zábavu, že přes plot stříkají na BOCáka jakousi hadicí s rozprašovadlem vody! Zrovna jsem tam byla, koukám, proč BOCák se může uštěkat, tak jsem jej přivolala a byl úplně mokrý, totál!
Tím chci říct, že ne vždy lze se sousedy vyjít. Zde v případě zadavatelky to vypadá, že sousedi mohou být také prudiči. Můžu se mýlit, ale... Jak už někdo výše psal, šla bych na to po dobrém, zkusit s nimi hodit řeč, a hlavně zargumentovat, že štěkot není trvalý ani nějak extra dlouho trvající (podle toho, co jsem vyčetla).
Máme taky jednu "fajn" sousedku. Řadovka, pozemek nic moc.
Ona sousedka má zahrádku vypiplanou, krásnou, ovšem když jí tam vyroste bodlák, neváhá nám ho hodit přes plot (viděla jsem ji u toho). Když večírkuje, a to dělá často, protože má spoustu přátel a známých a vyhřívaný bazén, griluje nám pod oknem. Když není doma ona, dělá večírky její syn, cca 30 let, který má přátele rappery, takže celodenní dunění hudby a odpovídající slovník.
Když tam je náš pes, minulé léto 6 měsíců a štěká, stěžovala si, že pes má být vychovaný - samozřejmě ho vedeme ke klidu, na zahradu ho pouštíme jen s námi a když štěká, tišíme ho, ale je to vesnice a on holt kecá se psy z druhého konce.
Vcelku se těším, až si ona sousedka pořídí taky psa. Do důchodu, Prý touží to výmarákovi
Mě by taky nepřekvapilo, kdyby ti sousedi dělali psům nějaké naschvály a dráždili je. My jsme taky chvilku řešili problém s jedněmi sousedy, tedy spíš jen se sousedkou. Dva roky ji psi vůbec nevadili, když jsem s nima cvičila nebo blbla na zahradě, tak děti klidně seděli u plotu a koukali, psi nezájem. No pak nás viděl trénovat jejich soused (od nás ob barák) a napovídal sousedce, jak jsou ti psi nebezpeční, že by se bál vedle nich bydlet s dětmi, že jak skáčou na toho peška, tak že takhle se můžou zakousnout i do dítěte a podobný nesmysly... No a najednou sousedce začalo vadit, že jsou psi na naší zahradě volně, s námi. A že se bojí. Snažila jsem se po dobrém vysvětlit, že pešek je hračka, pro psy je to hra, a děti za plotem je absolutně nezajímají (což ale za ty dva roky musela vědět), no nezabralo to. Nakonec jsme na celý plot dali stínící tkaninu, aby sem nebylo vidět. Jediné místo, kde psi viděli na sousedy a sousedi na psy bylo v přední části zahrady, malými mezírkami v plotě. No a v tom místě začala fena na sousedku štěkat, fena, která miluje lidi a na lidi nikdy neštěká, takže mi to bylo dost divné. No přišla jsem na to, že sousedka tam na fenu cákala a lila vodu... Nepochopím tenhle styl přemýšlení - bojím se psa u sousedů, který si mě absolutně nevšímá, tak na něho začnu cákat a lít vodu, a ono to pak bude lepší? No nakonec už tu sousedka nebydlí, a soused problém nemá....
Co se týče psů a štěkání, já nevím, jestli to je třeba ve městech jinak, ale na vesnici je prostě normální, že psi štěkají. Neříkám, aby řvali x hodin v kuse, to ne. Ale třeba naproti máme psa hlídače, který štěká na každého, kdo projde kolem, nikdy mě nenapadlo to brát jako problém, přijde mi to jako normální. Občas se stane i v noci, že nějaký pes v okolí vyštěkává, nenapadlo mě řešit ani to... Mnohem horší než štěkání je pro mě mrouskání koček pod okny ložnice, to je teprve něco
marcelaamax
napsal(a):
Mě by taky nepřekvapilo, kdyby ti sousedi dělali psům nějaké naschvály a dráždili je. My jsme taky chvilku řešili problém s jedněmi sousedy, tedy spíš jen se sousedkou. Dva roky ji psi vůbec nevadili, když jsem s nima cvičila nebo blbla na zahradě, tak děti klidně seděli u plotu a koukali, psi nezájem. No pak nás viděl trénovat jejich soused (od nás ob barák) a napovídal sousedce, jak jsou ti psi nebezpeční, že by se bál vedle nich bydlet s dětmi, že jak skáčou na toho peška, tak že takhle se můžou zakousnout i do dítěte a podobný nesmysly... No a najednou sousedce začalo vadit, že jsou psi na naší zahradě volně, s námi. A že se bojí. Snažila jsem se po dobrém vysvětlit, že pešek je hračka, pro psy je to hra, a děti za plotem je absolutně nezajímají (což ale za ty dva roky musela vědět), no nezabralo to. Nakonec jsme na celý plot dali stínící tkaninu, aby sem nebylo vidět. Jediné místo, kde psi viděli na sousedy a sousedi na psy bylo v přední části zahrady, malými mezírkami v plotě. No a v tom místě začala fena na sousedku štěkat, fena, která miluje lidi a na lidi nikdy neštěká, takže mi to bylo dost divné. No přišla jsem na to, že sousedka tam na fenu cákala a lila vodu... Nepochopím tenhle styl přemýšlení - bojím se psa u sousedů, který si mě absolutně nevšímá, tak na něho začnu cákat a lít vodu, a ono to pak bude lepší? No nakonec už tu sousedka nebydlí, a soused problém nemá....
Co se týče psů a štěkání, já nevím, jestli to je třeba ve městech jinak, ale na vesnici je prostě normální, že psi štěkají. Neříkám, aby řvali x hodin v kuse, to ne. Ale třeba naproti máme psa hlídače, který štěká na každého, kdo projde kolem, nikdy mě nenapadlo to brát jako problém, přijde mi to jako normální. Občas se stane i v noci, že nějaký pes v okolí vyštěkává, nenapadlo mě řešit ani to... Mnohem horší než štěkání je pro mě mrouskání koček pod okny ložnice, to je teprve něco
Tak koukám, že jsi měla stejný problém jako moji příbuzní se sousedy a s vodou, co lejou na BOCáka!
To je fakt, jak píše "Zrzavci", úplně debilitní! Také takové lidi nechápu...
marcelaamax
napsal(a):
No a já jako kočkařka, tak zvládám i to mrouskání koček!
Ono je to obvykle 2 - 3 x v roce, i zde v Brně - pod okny paneláku... jen se vždy leknu, že někde někdo vraždí novorozeně...

Fatia
napsal(a):
zlatí štěkající psi. mně si sedává hrdlička na komín a do komínu vyřvává vrků vrků. To je tak hlasitý zvuk, jak se to nese komínem, že často kontroluji komín, zda tam nežuchla a nevolá o pomoc. ráda hrdličky sleduji na zahradě, ale to jejich vrků do komína bych zakázala :D
A už jste zažila datla, který buší do satelitu, aby přivábil samičku?

Já musím ještě dodat, že holt někteří lidi na vesnici nedohlídnou dál než za svůj plot. Lezou k nim kopřivy od souseda? Tak šup postříkat Roundapem a že to poškodí sousedovi rostliny, které jsou v dosahu, to už je nezajímá. Ale kdyby jim někdo udělal totéž, tak by hned volali PČR, běhali po úřadech a případně šli i k soudu, protože oni jsou přece v právu. Chce to prostě ohleduplnost a pochopení obou stran, jenže jak už řečeno výše, s někým zkrátka nějaká domluva není možná, protože se nechce. Pro někoho domluva či dohoda není kompromis, ale diktát. A mám zkušenost, když jednou či dvakrát takhle ustoupíte v rámci zachování dobrých sousedských vztahů, tak už budete muset ustupovat pořád, až dojdete do stadia, kdy vás to přestane bavit. Protože zjistíte, že vás neustále někdo omezuje a vysloveně vám otravuje život.
Jinak my teď aktuálně máme v ulici paní doktorku, která má notorické štěkače dva, řvou ve dne v noci na celou ulici, naštěstí je to ode mne na druhém konci ulice, takže ke mně to až tak nedolehne. Ale lituju lidi, co bydlí vedle a tipuju, že to nebude trvat dlouho a bude na obecním úřadě spousta stížností, jestli tedy už dávno není. Bohužel víc arogantního člověka, než je zmíněná lékařka, by člověk těžko hledal.
Datla jsem tu ještě nepotkala. Občas se tu objeví nějaký dravec, co sundavá právě hrdličky. Jednou mi při střemhlavém pádu narazili do okna a to teda byla pecka, na okně zůstal otisk křídla jak od anděla. Taky jsem na zahradě objevila hrdličku bez hlavy, tu mi pomáhal likvidovat soused, jak jde o mrtvoly, jsem holka z města :D Někdy zbyde jen hromada peří. Ale hrdliček určitě neubývá, daří se jim tu. Ještě než se mi do zahradní vany nastěhovala fena, používali ji nejen hrdličky jako pítko a koupací jezírko. Měla jsem položené prkno šikmo do vody a ptáci mi tu vytvářeli frontu na koupání. Vždy jeden ve vodě, další seděl na okraji vany, fronta pokračovala na blízkem stromě. Kdo se okoupal, vyletěl na garáž a postupně se zas zařadil do fronty na stromě. Měli v tom ti ftáci dokonalý a spravedlivý systém i mezidruhově korektní. Co do vany leze psice, musela jsem zrušit prkno, aby se o něj nezranila a ptáci se chodí napít jen když je vana plná, což moc nebývá, protože Boe jak nasákne, pokaždé vyčerpá tak 15 l vody :D
Jinak my teď aktuálně máme v ulici paní doktorku, která má notorické štěkače dva, řvou ve dne v noci na celou ulici, naštěstí je to ode mne na druhém konci ulice, takže ke mně to až tak nedolehne. Ale lituju lidi, co bydlí vedle a tipuju, že to nebude trvat dlouho a bude na obecním úřadě spousta stížností, jestli tedy už dávno není. Bohužel víc arogantního člověka, než je zmíněná lékařka, by člověk těžko hledal.
Já hlavně nechápu, že tohle nevadí majitelům. Mě nevadí štěkání cizích psů, ale jak jde o vlastní tak je to něco jiného . Když jsme měli předchozího psa venku a štěkal víc než chviličku, že hlásil někoho, kdo prošel, tak už jsem letěla ven to řešit. Pak si našel v noci zálibu v lovení ježků, a když ježka ulovil, tak hlasitě štěkal, dokud někdo nevyšel - a to teda bylo něco na mě. Pak už spal doma. Ale když úplně stejně štěkal pes jinde, bylo mi to jedno. Ale s pocitem, že štěká můj pes, jsem neusla

marcelaamax
napsal(a):
Já hlavně nechápu, že tohle nevadí majitelům. Mě nevadí štěkání cizích psů, ale jak jde o vlastní tak je to něco jiného . Když jsme měli předchozího psa venku a štěkal víc než chviličku, že hlásil někoho, kdo prošel, tak už jsem letěla ven to řešit. Pak si našel v noci zálibu v lovení ježků, a když ježka ulovil, tak hlasitě štěkal, dokud někdo nevyšel - a to teda bylo něco na mě. Pak už spal doma. Ale když úplně stejně štěkal pes jinde, bylo mi to jedno. Ale s pocitem, že štěká můj pes, jsem neusla
Já to mám úplně stejně. Manžel byl vždy toho názoru, že pes má být pokud možno venku, aby byl pořádně osrstěný. No, po jedné noci nevyspání usoudil, že to nebude dobrý nápad a psi na noc vždy chodili spát domů. Jak to dělá zmíněná doktorka, nechápu a netuším, možná spí se špunty v uších.
Jinak ježky, to mi ani nepřípomínejte, na podzim jsem takhle brzo ráno honila fenu po zahradě asi třikrát, naštěstí to z většiny případů bylo o víkendu, jinak bych ani neodešla do práce. Poprvé jsem jí toho ježka z huby ještě v pohodě dostala, podruhé to bylo už horší, ale povedlo se, potřetí už ne, to jsem musela čekat několik hodin, až se fena hlídáním ježka unaví a vymění ho za něco lepšího. Naštěstí všichni bodlináči vždycky přežili a odnesla jsem je do lesa.

fikovnice
napsal(a):
Néééé!
Vy evidentně ano!
Já zažila datlovo bušení do dřevěné budky, co mám na stodole. A byl teda vytrvalý!
Já ne, ale před léty to tady někdo psal. V 5 začala ráno kanonáda - střelba jako z kulometu. Vzhledem k současné mezinárodní situaci by ste si mysleli, že už jsou tady Rusové.

Mám tu až na datly všechno zmíněné Vraždění miminek (mrouskající se kočky), hrdličku hned před oknem, bandu bitkařů vrabčáků u druhého okna, nepočítaje uvřeštěného kohouta u souseda.
A bohužel i toho vyřvávajícího psa. A naprosto přesně, jako u Sarah. Já to mám o ulici vedle, ale ti "místní", to teda musí být něco. Hodiny v kuse, bez přehánění.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182
Holky. Nic nemá na to když jste po 6té noční doma odpadnete do postele a úderem 8h (čili hodinu a kousek po tom co usnete) vás vzbudí řev kterej naznačuje že se vedle v obejváku rve smečka lemurů se smečkou paviánů... Vy vyletíte metr nad postel než vám docvakne že se tam nervou hejna opic ani dinosauři ale jen vaši opeření miláčci usoudili že už jsou jako dost dlouho vzhůru a chtěj ven a ňaminky a hned a před minutou bylo pozdě.... Pokud máte silné špunty do uší a pevné nervy stačí přežít tak hodinu úděsného kraválu a může se pokračovat ve spaní 😁

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Holky. Nic nemá na to když jste po 6té noční doma odpadnete do postele a úderem 8h (čili hodinu a kousek po tom co usnete) vás vzbudí řev kterej naznačuje že se vedle v obejváku rve smečka lemurů se smečkou paviánů... Vy vyletíte metr nad postel než vám docvakne že se tam nervou hejna opic ani dinosauři ale jen vaši opeření miláčci usoudili že už jsou jako dost dlouho vzhůru a chtěj ven a ňaminky a hned a před minutou bylo pozdě.... Pokud máte silné špunty do uší a pevné nervy stačí přežít tak hodinu úděsného kraválu a může se pokračovat ve spaní 😁
Myslím, že jste zvolila špatné zaměstnání. Měla byste dělat ošetřovatelku v Zoo. Tam byste byla ve svém živlu 😉

napsal(a):
Já to mám úplně stejně. Manžel byl vždy toho názoru, že pes má být pokud možno venku, aby byl pořádně osrstěný. No, po jedné noci nevyspání usoudil, že to nebude dobrý nápad a psi na noc vždy chodili spát domů. Jak to dělá zmíněná doktorka, nechápu a netuším, možná spí se špunty v uších.
Jinak ježky, to mi ani nepřípomínejte, na podzim jsem takhle brzo ráno honila fenu po zahradě asi třikrát, naštěstí to z většiny případů bylo o víkendu, jinak bych ani neodešla do práce. Poprvé jsem jí toho ježka z huby ještě v pohodě dostala, podruhé to bylo už horší, ale povedlo se, potřetí už ne, to jsem musela čekat několik hodin, až se fena hlídáním ježka unaví a vymění ho za něco lepšího. Naštěstí všichni bodlináči vždycky přežili a odnesla jsem je do lesa.
Ježíš, ježky mi ani nepřipomínejte....moc dobře si pamatuju ty noční budíčky...pesany mám teda v noci zavřený doma, aby nerušili štěkotem sousedy....no i tak řev hroznej, člověk vyskočí z postele, cože se to děje, protože pesani doma zavření prostě neštěkají....takže v nočním úboru otevřu dveře na zahradu, vyřítí se moje osobní ochranná jednotka a zjistím, že na dvoře se nenachází žádný masový vrah, nýbrž dva ježci.
A to se ten psí alarm spouštěl několikrát za noc...to byl děsnej rok.
A taky si moc dobře pamatuju, jak vidím v šeru Jacka, jak má něco v tlamě, tak mu říkám, ať mi to jde ukázat a nic...odevzdat to nechtěl ani za boha, takže přesně proti kynologickým poučkám, že psa nemám honit...běžel Jack, za ním jsem běhala já v nočním úboru, za náma Sára, až pak udělal zásadní chybu a zaběhl do rohu a zjistila jsem, že celou dobu nosí v tlamajzně ježka. Dodnes nechápu, já si musela vzít rukavici, když jsem ho dávala do kyblíku, abych ho šla vypustit mimo zahradu a on takový jehelníček narvanej v držce.
a zjistila jsem, že celou dobu nosí v tlamajzně ježka. Dodnes nechápu, já si musela vzít rukavici, když jsem ho dávala do kyblíku, abych ho šla vypustit mimo zahradu a on takový jehelníček narvanej v držce.
No, náš Max byl na ježky expert. bylo to pak téměř denně, každou noc (než se teda začal zavírat domů na noc) - našel ježka, pustil ho pod okny a řval, někdo vyšel, on ježka vzal a ani za boha ho nepustil. Hubu vždycky totálně do krve, ale ježka nevyměnil ani za nic - a že jsme toho zkoušeli spousta. Jinak neublížil žádnému zvířeti, králíkům, kočkám, ptákům, ještěrkám, ale jakmile to byl ježek tak bylo zle. Někteří to bohužel nepřežili. Jediný způsob, jak z něho ježka dostat, bylo mu ponořit čumák do kýble z vodou, sice možná drastický, ale jedině tak měl ježek šanci přežít, my se vyspat, a pes v v rámci možností neměl tu hubu rozpíchanou tolik.... Zrovna u toho psa mě to fakt překvapilo, protože on byl jinak celkem "jemnej"...
jo, ježci...od jara do podzimu spím s otevřenýma vchodovýma dveřma, aby si pesani v noci mohli courat ven, jak potřebují a já nemusela vstávat a otvírat. Takže ježek, řev psů, já letím v pyžamu na zahradu. Čapnu psa, hodím domů, zavřu. Čapnu dalšího , hodím domů, zavřu. Když jsem takhle házela domů už asi 12týho psa, došlo mi, že mi při otevření zase vybíhaj .....nebo psi tancujou okolo ježka a řvou. Já přeřvávám psy, aby neřvali....naberu ježka na lopatu a na lopatě visí zakousnutej jezevčík, nebo lidožravá slovena drží ježka v hubě a nechce pustit, já držím lidožravku, třesu s ní aby ježka pustila, odspodu řvou ostatní že ho taky chtěj......než jsem přišla na to, že když ho přiklopím kýblem, rázem je ticho, protože ho najednou nevidí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182
napsal(a):
Ježíš, ježky mi ani nepřipomínejte....moc dobře si pamatuju ty noční budíčky...pesany mám teda v noci zavřený doma, aby nerušili štěkotem sousedy....no i tak řev hroznej, člověk vyskočí z postele, cože se to děje, protože pesani doma zavření prostě neštěkají....takže v nočním úboru otevřu dveře na zahradu, vyřítí se moje osobní ochranná jednotka a zjistím, že na dvoře se nenachází žádný masový vrah, nýbrž dva ježci.
A to se ten psí alarm spouštěl několikrát za noc...to byl děsnej rok.
A taky si moc dobře pamatuju, jak vidím v šeru Jacka, jak má něco v tlamě, tak mu říkám, ať mi to jde ukázat a nic...odevzdat to nechtěl ani za boha, takže přesně proti kynologickým poučkám, že psa nemám honit...běžel Jack, za ním jsem běhala já v nočním úboru, za náma Sára, až pak udělal zásadní chybu a zaběhl do rohu a zjistila jsem, že celou dobu nosí v tlamajzně ježka. Dodnes nechápu, já si musela vzít rukavici, když jsem ho dávala do kyblíku, abych ho šla vypustit mimo zahradu a on takový jehelníček narvanej v držce.
Buď ráda za tohle. Naše fena rtw je uměla skalpovat. Jak sme v noci slyseli rev okamzity uprk nekdo polonahej ven aby jezka odlovil. 15 minut a ježek byl bez kůže. Neptejte se me jak ale dokazala je rozbalit a fakt skalpovat. Nasli sme jich takhle par nez sme natrenovali sluch na specificky rev na jezka kdy sme se hned budili a leteli ho zavcasu odnyst. Nic moc najit takhle stazeny mrtvolky
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Buď ráda za tohle. Naše fena rtw je uměla skalpovat. Jak sme v noci slyseli rev okamzity uprk nekdo polonahej ven aby jezka odlovil. 15 minut a ježek byl bez kůže. Neptejte se me jak ale dokazala je rozbalit a fakt skalpovat. Nasli sme jich takhle par nez sme natrenovali sluch na specificky rev na jezka kdy sme se hned budili a leteli ho zavcasu odnyst. Nic moc najit takhle stazeny mrtvolky
Jéžiš, tos neměla psát, to je děs!
Naše všechny psy ježci rozčilovali, ale klasika: Jen vyřvávali, hopsali kolem nich, maximálně doráželi, ale do huby teda ježka nevzal asi ani jeden z našich cca 8 psů, co za život pamatuji... A na chalupě po nocích dupot a dusot teda ježouři vyrobit umí!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No tak Jack teda ježečkovi neublížil, spíš mi přišlo, že si ho chce vzít domů. Sára, tak ta zase, pokud byl ježek ve tvaru pichlavé koule, tak defakto očuchala a nepohybující se zviřátko jí pak už nezajímalo.
První ovčanda, tak ta bohužel byla ježkobijec a bohužel ne všechny ježky se podařilo zachránit.

Takže aktuálně k sousedce, je to dcera zmíněné paní výše, předevčírem zase asi nemohla vydržet neprovokovat, zatřihovala živý plot z tůjí, který u našeho plotu mají, a opět všechny větvičky naházené na mojí straně. Normální by by bylo přijít si to posbírat, aspoň pro mě, já bych to tak udělala.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no, ti moji jich už taky pár udolali...jednou přinesla lidožravka domů jen kůži s bodlinama
napsal(a):
Takže aktuálně k sousedce, je to dcera zmíněné paní výše, předevčírem zase asi nemohla vydržet neprovokovat, zatřihovala živý plot z tůjí, který u našeho plotu mají, a opět všechny větvičky naházené na mojí straně. Normální by by bylo přijít si to posbírat, aspoň pro mě, já bych to tak udělala.
Počkej, mně to nějak uniklo, co se děje?
Až budeš mít chuť, písni SMS nebo do SZ.

fikovnice
napsal(a):
Počkej, mně to nějak uniklo, co se děje?
Až budeš mít chuť, písni SMS nebo do SZ.
Jani, v pohodě, nic tajnýho. Psala jsem někde tady vejš, že kdysi její matka cca 80 let dráždila naše dřívější psy klackem přes plot. Přistižena druhou sousedkou, tak přestala. Ale poslední roky její dcera cca 58 let stříká na kopřivy za naším plotem Roundap, takhle mi poškodila túje, naštěstí už se z toho vzpamatovávají.To stříhání jejich živýho plotu z tújí zase víc vzadu, kde máme psí výběh, se děje každoročně několikrát a vždycky všechno poházené u nás. Domluva žádná, kdyby baba aspoň řekla bú. Včera jsem zase náhodou zjistila, že přes pozemek, který mám v pronájmu a je umístěn mezi jejich dvěma pozemky, opět vede natažený kábl s elektřinou, asi kvůli sekačce. Přitom několik let zpátky jim tam ČEZ postavilo bednu se sítěma, ale asi jsou líní si to z ní rozvést. Mimochodem opět jsou oba jejich pozemky v exekuci a jdou opět do dražby. Byly mi nabídnuty exekutorem za cenu 850 tis., s díky jsem odmítla. Nabízí to jako pozemek k rekreaci a chalupou , přitom to je chlívek s kurníkem a pozemek se nedá využít jinak, než jako skládka.
Sarah, buďte ráda, že si své tůje alespoň stříhá :D moji osusedi mají břečťan, na garáži, domě, plotu. A pečlivě si ho stříhají na baráku a garáži, na plotu vůbec. Leze ke mně, a já se ho nemohu zbavit. Vzheldem k tomu, že jsem na něj alergická, tak ho pěstovat vážně nechci. Občas si připravím dithiaden a nějak ho umravním, vše ostříhané pošlu přes plot, likvidaci jejich břečťanu řešit nebudu. Udělala bych to stejně s tůjemi, prostě bych je vrátila majiteli.

Fatia
napsal(a):
Sarah, buďte ráda, že si své tůje alespoň stříhá :D moji osusedi mají břečťan, na garáži, domě, plotu. A pečlivě si ho stříhají na baráku a garáži, na plotu vůbec. Leze ke mně, a já se ho nemohu zbavit. Vzheldem k tomu, že jsem na něj alergická, tak ho pěstovat vážně nechci. Občas si připravím dithiaden a nějak ho umravním, vše ostříhané pošlu přes plot, likvidaci jejich břečťanu řešit nebudu. Udělala bych to stejně s tůjemi, prostě bych je vrátila majiteli.
Jo, jenže pro mě je to práce navíc ty větve posbírat a malé odřezky pohrabat a nemám na to čas zrovna kdykoliv. Nejsem v důchodu ani nezaměstnaná, kromě toho takový přístup, kdy hlavně že já to mám hezký, ostatní musí strpět všechno, se mně prostě nelíbí. Já to taky nedělám. Co se prostě nelíbí mně, nedělám ani ostatním.
Fatia
napsal(a):
U nás břečťan vysadil nějakej de bil a už to vypadá
a bez přehánění, že ta rostlina ...
zničí celý lesopark.
Není tam snad už strom, na kterým není
silnými "pařáty" silně zakotven.
rapotacka11
napsal(a):
zničí celý lesopark.
Břečťan bych už nikdy nezasadila. Naši ho dali na zahradu, měl obrůst verandu, na plot zas dali svlačec. Pak přestali mít čas a oba komplet obrostly celou zahradu a vyhubily tam téměř všechno, co tam naši pěstovali. My tam nyní hospodaříme, nad břečťanem jsme asi už vyhráli, ale svlačec se objeví pokaždé, když není čas se zhradě věnovat v jeho odobdí intenzivně. Manželovi rodiče si ho dali na zahradu nedávnot taky, tak jsem jim říkala, ať si ho hlídají, nebo jim taky zahubí jejich nádhernou zahradu.

Já břečťan miluji... našla jsem v mobilu jen zimní fotky břečťanu v zahradě....
Janae.

XXX.XXX.160.6
rapotacka11
napsal(a):
zničí celý lesopark.
Břečťan není parazit, stromy neničí.
Když jste schopná najít na internetu každou desinformaci a postovat tady snad každý řetězový mail pro důchodce, tak si občas vyhledejde něco smysluplného.
Jo občas se uvadí, že pokud je strom hodně porostlí, břečťan zabraňuje fotosyntéze, ale žádný takový strom neznám a že břečťan fakt miluji a vyhledávám a stromy jím mám fakt porostlí hodně. Pokud vám stromy chřadnou ve velkém, nebude to břečťanem.
Naopak břečťan dodá parku na kráse a mystice.

Znáte mě, jsem už taková, tož se omlouvám. Ale - posílání větviček a bordelu přes plot zpět k sousedovi se tak nějak nesmí Je to otravné, není to fér, škudlat a uklízet "cizí", ale bohužel. Je to jako s listím ze sousedova stromu, taky ho shrabané nemůžete naházet zpět.
Jinak břečťan miluju a mám ho na zahradě hojně. Stejně tak přísavník. Krásně zakrývají sousedovu odpornou zeď. Ovšem udržujeme proti přerůstání k němu. Přísavník na podzim je největší nádhera, ta červená je krásná. A břečťan žíhaný, to je fešák!
Janae.
napsal(a):
Břečťan není parazit, stromy neničí.
Když jste schopná najít na internetu každou desinformaci a postovat tady snad každý řetězový mail pro důchodce, tak si občas vyhledejde něco smysluplného.
Jo občas se uvadí, že pokud je strom hodně porostlí, břečťan zabraňuje fotosyntéze, ale žádný takový strom neznám a že břečťan fakt miluji a vyhledávám a stromy jím mám fakt porostlí hodně. Pokud vám stromy chřadnou ve velkém, nebude to břečťanem.
Naopak břečťan dodá parku na kráse a mystice.
Ano, umí vytvořit až mysticky tajemný pocit
- až pohádkovou krásu.
Neměla jsem potřebu ho studovat v botanice.
Já to vidím v reálu a nejen tu krásu.
Často se diskutuje na téma, zdali břečťany poškozují stromy,
na které se pnou.
V Evropě je poškozování zanedbatelné, ačkoliv může docházet
ke konkurenci co se týče vody a živin v okolní půdě.
Zároveň jsou stromy obtěžkané břečťanovým porostem více
náchylné k vývratům.
Škody a problémy jsou mnohem znatelnější v Severní Americe,
kde je břečťan bez přirozených škůdců a chorob, který jinak brzdí
jeho expanzivní růst.
Mohutný nárůst na stromě může ohrozit jak jeho strukturální pevnost,
tak i schopnost fotosyntézy, což povede buď přímo k úhynu
nebo k dostatečnému oslabení, které využije případná choroba, či škůdce.
napsal(a):
Znáte mě, jsem už taková, tož se omlouvám. Ale - posílání větviček a bordelu přes plot zpět k sousedovi se tak nějak nesmí Je to otravné, není to fér, škudlat a uklízet "cizí", ale bohužel. Je to jako s listím ze sousedova stromu, taky ho shrabané nemůžete naházet zpět.
Jinak břečťan miluju a mám ho na zahradě hojně. Stejně tak přísavník. Krásně zakrývají sousedovu odpornou zeď. Ovšem udržujeme proti přerůstání k němu. Přísavník na podzim je největší nádhera, ta červená je krásná. A břečťan žíhaný, to je fešák!
Máme řadu tújí, jsou vysázené na našem pozemku hned u kraje z toho prostého důvodu, abychom neviděli sousedův bordel na zahradě. Túje vedou podél plotu, takže je logicky stříháme tak, aby do plotu nezasahovaly. Nicméně řada pokračuje i před domem, kde plot už není. A tam je nestříháme, protože bychom museli vlézt na sousedův pozemek, což máme zakázáno.
Když nám sousedka vynadala, ať to laskavě ostříháme, že jí to leze do cestičky, a za tím účelem nám byl výjimečně povolen vstup, tak jsme to samozřejmě ostříhali; načež nám bylo řečeno, že to máme udělat pořádně, že nás tam nebude za pár měsíců znova pouštět. Tak jsme to střihli skoro až ke kmínku.
Túje, jak známo, neobrůstá, když je zastřižena hluboko, až tam, kde není zelená. Takže souseedka má před domem podél vstupní cestičky řadu tújí, které jsou z její strany neesteticky rezaté a divně tvarované. A budou tam, dokud neuhynou, což klidně může být pár desítek let.
Má, co chtěla. Dobře jí tak.
Všechno ostříhané chvojí jsme si ale samozřejmě odvezli.
Soused na druhé straně je úplně jiné kafe. Plot stavěl on, ale dohoda byla taková, že tam zůstane kousek neoplocen kvůli traktoru, aby se tam mohl snáze otočit. Když jsem v nácti dostala psa, plot jsme dostavěli samozřejmě my.
Ostružiny přerůstají přes plot od nás k němu. Snažíme se to stříhat, ale někdy to prostě nevyjde. Ostružiny nejsou opřené o sousedův plot, máme tam vlastní opěrnou konstrukci. Nikdy si nestěžoval, dohoda je taková, že co přeroste, je jeho - ať si to sklidí, ustřihne, cokoli, je to v pořádku.
Vzájemně se obdarováváme přebytky ze zahrady, nosíme si výslužky ze zabíjaček a tak.
Nikdy jsme nenašli větvičku hozenou přes plot. Ani jednou jedinkrát. Já to považuju za samozřejmou slušnost. Ale tak - jiný kraj, jiný mrav, a nejlepší je se domluvit.

Zrzavci
napsal(a):
Espiro - dotaz a pokud by to Sarah uklidila shrabala a v pytli zanechala před vchodem souseda s prosbou aby si to uklidil? tak jsme zase tam, kde jsme byli, že jo, to nemůže, že ne?
To už je asi jedno, když bych to shrabala a uklidila do pytle, tak už to můžu jít i rovnou vyhodit. Já většinou shrabanou trávu a větvičky házám rovnou na kolečka a odvážím do kontejnerů s bio odpadem.

Varaxi
napsal(a):
Máme řadu tújí, jsou vysázené na našem pozemku hned u kraje z toho prostého důvodu, abychom neviděli sousedův bordel na zahradě. Túje vedou podél plotu, takže je logicky stříháme tak, aby do plotu nezasahovaly. Nicméně řada pokračuje i před domem, kde plot už není. A tam je nestříháme, protože bychom museli vlézt na sousedův pozemek, což máme zakázáno.
Když nám sousedka vynadala, ať to laskavě ostříháme, že jí to leze do cestičky, a za tím účelem nám byl výjimečně povolen vstup, tak jsme to samozřejmě ostříhali; načež nám bylo řečeno, že to máme udělat pořádně, že nás tam nebude za pár měsíců znova pouštět. Tak jsme to střihli skoro až ke kmínku.
Túje, jak známo, neobrůstá, když je zastřižena hluboko, až tam, kde není zelená. Takže souseedka má před domem podél vstupní cestičky řadu tújí, které jsou z její strany neesteticky rezaté a divně tvarované. A budou tam, dokud neuhynou, což klidně může být pár desítek let.
Má, co chtěla. Dobře jí tak.
Všechno ostříhané chvojí jsme si ale samozřejmě odvezli.
Soused na druhé straně je úplně jiné kafe. Plot stavěl on, ale dohoda byla taková, že tam zůstane kousek neoplocen kvůli traktoru, aby se tam mohl snáze otočit. Když jsem v nácti dostala psa, plot jsme dostavěli samozřejmě my.
Ostružiny přerůstají přes plot od nás k němu. Snažíme se to stříhat, ale někdy to prostě nevyjde. Ostružiny nejsou opřené o sousedův plot, máme tam vlastní opěrnou konstrukci. Nikdy si nestěžoval, dohoda je taková, že co přeroste, je jeho - ať si to sklidí, ustřihne, cokoli, je to v pořádku.
Vzájemně se obdarováváme přebytky ze zahrady, nosíme si výslužky ze zabíjaček a tak.
Nikdy jsme nenašli větvičku hozenou přes plot. Ani jednou jedinkrát. Já to považuju za samozřejmou slušnost. Ale tak - jiný kraj, jiný mrav, a nejlepší je se domluvit.
Přesně tak, nejlepší je se domluvit. Jenže s tou naší sousedkou se nikdo nedomluví nikdy, oni teda všichni jednají vždycky z pozice síly stylem....my nebudeme dělat nic, dělat budete vy a teda navíc ještě tykají. S ostatníma lidma v obci nemám problém (kromě zmíněné lékařky, která se přistěhovala z města, ale ta má zase problém se všema). Třeba zmíněná slepice v jiném vlákně, ta byla souseda v ulici asi 4 baráky od nás. V sobotu, kdy nebyli doma, jsem to nemohla vyřešit, ale v neděli jsme se domluvili, že pokud slepici živou nenajdu, jako že nejspíš ne, tak ji přijdu zaplatit. Už jsem šla s pětistovkou v kapse a naráz slípka v tújích, tak jsem ji chytila a odnesla k majiteli. V rámci dobrých sousedských vztahů je fakt lepší všechno řešit domluvou, nikdo nemá zájem se hádat, ale vždycky se prostě najde někdo, s kým to nejde, i kdyby se člověk rozkrájel.

Zrzavci
napsal(a):
Espiro - dotaz a pokud by to Sarah uklidila shrabala a v pytli zanechala před vchodem souseda s prosbou aby si to uklidil? tak jsme zase tam, kde jsme byli, že jo, to nemůže, že ne?
No helejte, s prosbou může zkusit prakticky cokoliv, ale obecně (a velmi zjednodušeně) - co je na tvém pozemku je tvoje a ukliď si to sám. Jako fakt blbý, no.
Na druhou stranu třebas soused zase nemůže přijít a říct "Hele Liduno, votevři mi branku, já si jdu k tobě posbírat svoje jabka." Páč ty jabka jsou zase Liduny
napsal(a):
No helejte, s prosbou může zkusit prakticky cokoliv, ale obecně (a velmi zjednodušeně) - co je na tvém pozemku je tvoje a ukliď si to sám. Jako fakt blbý, no.
Na druhou stranu třebas soused zase nemůže přijít a říct "Hele Liduno, votevři mi branku, já si jdu k tobě posbírat svoje jabka." Páč ty jabka jsou zase Liduny
No takže bych to tam bábě prostě nasáčkovala v pytli s prosbou, aby, když já jsem to smetla, si to, co k nám nastříhala, už uklidila, když jsem převážnou část práce udělala za ni.
Nesnáším, když se lidi ani nesnaží se domluvit a nastoupít tak, jak popisuje Sarah. Ona by to madam sousedka těžko takhle dělala, kdyby vedle ní bydlel pán stejného zrna jako je ona a s klidem by jí to za ten plot mrsknul s výkřikem "Ukliď si to... Baník.!"
Poznámka autorky- slovo Baník zde zastupuje ono známe slovo z pokřiku fotbalových fanoušků, neb je mi jasný, že to by , a zcela právem, neprošlo ani náznakem. Nicméně jde mi o vyjádření jadrného zrna, který na takovýhle lidi platí, to si pak ani neškrtnou.
Poznámka autorky dvě - představila jsem si takhle v akci Sarah..........

napsal(a):
Já vycházím z předpokladu, že soused si stříhá na své straně plotu, a co mu "od ruky odpadne", skončí na mé straně plotu. Je to jeho materiál, je z jeho strany plotu, a samozřejmě ho odložil, takže se ho vzdává, materiál se tímto stává odpadem nebo věcí odloženou podle definice. Jenže mně se nelíbí, že mi soused ukládá svůj odpad na můj pozemek, a tak logický krok je, v první instanci požádat souseda, aby si svůj odpad menežoval sám a zabránil pronikání emisí ze svého pozemku na můj pozemek. Tedy až bude příště stříhat, že buď dojde na mou stranu poklidit a nebo bude stříhat za použití nějaké zábrany, aby mu větévky od nůžek neodskakovaly za plot.
Trochu se tu konverzace zvrla mimo téma, ovšem na závěr bych chtěla podotknout, že jsem byla na úřadě, kde je stavba plotu na vlastním pozemku nezajímá, stejně tak stavební úřad, který jsem taky kontaktovala. Takže se objedná plot, přes který psi neuvidí sousedy a snaa na ně dle slov soudesa "nebudou dorazet". Víc pro to nemohu udělat. I rak nás to bude stát dost peněz, s čímž souhlasím. Ale dle slov starostky " pokud nenarušuje noční klid..." což nedělají, tak by na úřadu stejně neuspěli. Dále jsem si vyslechla příběh paní co dělá na úřadě, o tom, jak si sousedi pořídili rtw, na jejich prosbu na sousedy, že jim pes ničí a preskakuje plot, zněla odpověď : tak si máte postavit lepší plot." a že jsem vlastně ještě dobrák. ale beru to vážně, nikdo nechce celý den poslouchat stekot. Tak se na to víc soustředím aby je psi nerusili. Ale bohužel, když začne štěkat celá řada psů, přidají se i ti moji. děkuji za odpověďi.

"Ale - posílání větviček a bordelu přes plot zpět k sousedovi se tak nějak nesmí Je to otravné, není to fér, škudlat a uklízet "cizí", ale bohužel. Je to jako s listím ze sousedova stromu, taky ho shrabané nemůžete naházet zpět."
nebo to jsou imise - ty ostříhané větve, ne listí
a pak směle s nimi zpátky k tvůrci

napsal(a):
"Ale - posílání větviček a bordelu přes plot zpět k sousedovi se tak nějak nesmí Je to otravné, není to fér, škudlat a uklízet "cizí", ale bohužel. Je to jako s listím ze sousedova stromu, taky ho shrabané nemůžete naházet zpět."
nebo to jsou imise - ty ostříhané větve, ne listí
a pak směle s nimi zpátky k tvůrci
Ne, to nejsou. Je to spíš výnos ze stromů, jako plody, byť listí fakt moc užitečné není. Imisemi se rozumí zápach, hluk, teplo, stín, voda...

Emise je to, co opouští prostor znečišťovatele, imise je to, co vniká do prostoru neznečištěného. To je jediný rozdíl, tj. jen úhel pohledu, v tomto případě.
V atmosférickém hledisku samozřejmě imise jsou "přepracované", zpravidla ve formě kapalné, zatímco emise bývají zpravidla ve formě plynné. Na druhou stranu Sahara může emitovat písek, který nám potom žlutí sníh ve formě imisí :-)
Nebavím se o listí, to je jaksi přirozený jev, a prostě padá, kam ho vítr vane. Ale pokud si na svém pozemku uklízím nebo konám nějakou činnost, musím zajistit, abych neobtěžovala obyvatele okolních pozemků, takže například pokud na svém pozemku aplikuji RoundUp, nesmím stříkat za plot, případně musím zajistit, aby vítr nezanesl, stejnou situaci spatřuji v údržbě zeleně, tj. pokud udržuji svoji zeleň na své straně plotu, musím zajistit, aby zbytky, odpady z této údržby neznečišťovaly sousedovu stranu plotu.
https://www.modrastrecha.cz/forum/sousede/neukaznena-sousedka-2/ s citacemi paragrafů tam pěkný odstaveček od uživatele "IInee"