Jak se vám dnes venčí 2.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.9.2022 23:47
fikovnice

XXX.XXX.133.13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já měla ráda plněné klobouky, to se dělalo u nás v rodině, ale můj drahý by to nejedl. 🙈 Takže já bedly suším a následně mixuji na prášek - bedlové koření. Je to super do omáček a do polévek, udělá to takovou “plnější” houbovou chuť.

S tou nahrávkou je to škoda. Ale příště se to už určitě povede!

No jo, ale další příležitost je SNAD za rok!

Každopádně Ty jsi "vařící" žena , já ne. Já zvládnu jednoduchá jídla (a snad i některá složitější bych dala), ale vaření mě nějak nechytlo. I proto bedlové klobouky na kmíně...které zvládnu i já ...jsou pro mě lahůdkou... Jinak má zítra pršet, ale já mám fakt předsevzetí odpoledne na houby někam vyrazit!

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.9.2022 23:53

fikovnice napsal(a):
No jo, ale další příležitost je SNAD za rok!

Každopádně Ty jsi "vařící" žena , já ne. Já zvládnu jednoduchá jídla (a snad i některá složitější bych dala), ale vaření mě nějak nechytlo. I proto bedlové klobouky na kmíně...které zvládnu i já ...jsou pro mě lahůdkou... Jinak má zítra pršet, ale já mám fakt předsevzetí odpoledne na houby někam vyrazit!

Jo vidíš, musím sebrat prádlo, nebo mi to zase zmokne.

Ty klobouky byly snadné, jen už si přesně nepamatuju, jak se to dělalo. Dávala se do nich (musely být mladé, když se vyndala nožička, byly jako mistička) nějaká směs s paprikášem, a pak se to asi osmažilo?

14.9.2022 07:25

u nás už taky rostou. Ale když už je některý rok hub moc, začnu je nechávat v lese. Dokonce i jeden výlet do jizerskohorských bučin, kde byl pravák vedle praváka... že nebylo kam šlápnout jsem vyhlásila dnem nehoubovým. Chudák moje polovička chápe mě, ví, že máme přehoubíno... ale stejně vzdychá u každého krasavce, který zůstane "doma".

Mám ještě nasušeno z loňska, letos jsem přhodila už taky nějaké ty sušičky... podušené houby jsou v mrazáku... takže nám letošní krátká sezóna nevadila

14.9.2022 15:59

"Jak se jmenuje houba, co má červenou nohu a červený spodek hlavy?
Satánek a kříšť ne, toto mělo normálně hnědou hlavu nahoře.
Kovář tomu je nejblíž, ale ten přece modrá, toto ne."

kovář x koloděj x kříšť :

https://www.nasezahrada.com/hrib-kovar-kolodej-a-krist-houby-ktere-se-nevyplati-zamenit/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

nebo něco jiného?

14.9.2022 16:10
fikovnice

XXX.XXX.133.13

"Jak se jmenuje houba, co má červenou nohu a červený spodek hlavy?
Satánek a kříšť ne, toto mělo normálně hnědou hlavu nahoře.
Kovář tomu je nejblíž, ale ten přece modrá, toto ne."

kovář x koloděj x kříšť :

https://www.nasezahrada.com/hrib-kovar-kolodej-a-krist-houby-ktere-se-nevyplati-zamenit/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

nebo něco jiného?

A co satan?

14.9.2022 17:42

Satan a kříšť mají světlý klobouk, ty poznám, koloděj vůbec, to je žluté nahoře. Kováře taky poznáte - modrá jak sviňa.
No, byla to hodně veliká, asi stará houba, asi ten kovář. Jsem to měla ulomit... ale... Já netrhám a neřežu houby, co nejíme. A dost mě čílí lidi, co do všeho nejedlého nebo neznámého kopnou.
Jsem na to už přišla... znala jsem jiného kováře jenom :D
https://www.mykoweb.cz/houba/boletus-junquilleus

14.9.2022 20:19
fikovnice

XXX.XXX.132.37

Tak jsem právě dokončila zpracování další várky hub. Bylo toho asi na čtyřihluboképlechy. Mrazák, smažené a guláš. Už nesuším, jen to láduju do pulťáku. Praváky už končí, polovina všech hub dnes jsou suchohřiby.

Jsem na tom jako Megi. Pokaždé si říkám, že už fakt nendu. Ale pak je venku krásně, já mám čas a tak ndu Asi mám taky místo mozku houbu...

Já říkávám, že mám v hlavě mozkové reziduum...

14.9.2022 20:42
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Já to houbaření budu muset taky zkusit. Dneska to teda nešlo, u nás pršelo celý den, měnila se jen hustota deště a Malina se odmítala aspoň vyčůrat, ale zase vyžadovala dost pozornosti doma.
Dneska jsem na ní koukala, jak kouká na televizi. Timík si televize nevšímal téměř vůbec, ale u Maliny jsem si toho všimla už kolikrát. Teď jí zaujal dokument o robotech.
Ještě bych měla dotaz, co říkáte na tenhle náhubek, zatím jí tenhle jako jediný pasoval. Zbytek byla hrůza, buď moc velký, široký, nebo malý, nebo jí schovával oči.

14.9.2022 20:43
fikovnice

XXX.XXX.132.37

Trickyvoo napsal(a):
Já to houbaření budu muset taky zkusit. Dneska to teda nešlo, u nás pršelo celý den, měnila se jen hustota deště a Malina se odmítala aspoň vyčůrat, ale zase vyžadovala dost pozornosti doma.
Dneska jsem na ní koukala, jak kouká na televizi. Timík si televize nevšímal téměř vůbec, ale u Maliny jsem si toho všimla už kolikrát. Teď jí zaujal dokument o robotech.
Ještě bych měla dotaz, co říkáte na tenhle náhubek, zatím jí tenhle jako jediný pasoval. Zbytek byla hrůza, buď moc velký, široký, nebo malý, nebo jí schovával oči.

A co na něj říká ona? Nesnaží se jej sundávat?
Mně se zdá vyhovující, ale nejsem na toto odbornice.

14.9.2022 21:07

Se zavřenou hubou vypadá náhubek dobře, nahoře sedí pěkně, určitě je to lepší než předešlý kus. Ale přijde mi málo hluboký, zívne si v něm Malina? Klamou její fousky, není přesně vidět, jak vysoko má spodní čelist nad košíkem. Nebo nafoťte, jak to vypadá, když dýchá s otevřenou tlamou. Jestli to máte do obchodu někam na chvíli, do mhd, tak s hodně přimhouřenýma očima bych to schválila.

14.9.2022 21:15

fikovnice napsal(a):

Taky mně přijde v pohodě.

14.9.2022 21:29
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):

Oni když psi nejsou zvyklí, snaží se sundávat i dokonale padnoucí...to není ukazatel ničeho...

14.9.2022 21:36
elisak

XXX.XXX.194.232

Mamky smečka odjela domů v pondělí. Kluci se tváří, že jsou rádi, že maj zas klid. A já je dneska hned ráno táhla do Prahy na zkoušení postrojů, v tomhle hnusu. Tvářili se tam dost nešťastně, kníkali a vzájemně se sušili olizováním. Doma zalezli a chrápali, až večer jsem je skoro násilím vytáhla na krátký vyčůrání a od tý doby o nich zas nevím. Protože oni nejen, že odmítaj jít ven, když je hnusně, ale i si daj dost záležet, aby o nich člověk vůbec nevěděl, aby to páníčka ani nenapadlo...

14.9.2022 21:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Trickyvoo napsal(a):

Určitě lepší než ten předchozí, jen mě se zdá dlouhá nebo celkově velká ta podšitá část, nezasahuje jí to až na čumák, jako přímo na tu nosní houbu? I to z fotky vypadá, že ta část na tlamě úplně jakoby nesedí, nebo spíš neleží, jestli si rozumíme ....

Ale jako co si budeme, sháním na psa košík 7 let, nevynechám jedinou příležitost nějaký náhubek kdekoli zkusit, doma už mám slušnou sbírku a rozdávám to po známých, a přesto jsem ještě nesehnala takový, který by dokonale seděl . Byla jsem úplně v údivu, když jsem pak feně objednala jeden jediný náhubek, na dané plemeno, a on seděl úplně perfektně , jenže pes je prostě "atyp", u něho mám problém i s postrojem...

14.9.2022 21:37
fikovnice

XXX.XXX.132.37

Terven napsal(a):
Oni když psi nejsou zvyklí, snaží se sundávat i dokonale padnoucí...to není ukazatel ničeho...

No to je také pravda...

14.9.2022 21:37

fikovnice napsal(a):

Tak jsou psi, kteří si budou snažit sundat i ten nejoptimálnější náhubek, když nejsou na používání košíku správně naučeni. Mně dát někdo něco na obličej bez ptaní a zvykání si, také se ošívám a budu si to sundavat (však to známe všichni). Jde o to, aby měl pes dost prostoru na dýchání, pohodlí pro otevřenou tlamu jak v mezonetu, přeneseně řečeno, ne jak v pidipokojíčku.

14.9.2022 21:39
fikovnice

XXX.XXX.132.37

Tak jsou psi, kteří si budou snažit sundat i ten nejoptimálnější náhubek, když nejsou na používání košíku správně naučeni. Mně dát někdo něco na obličej bez ptaní a zvykání si, také se ošívám a budu si to sundavat (však to známe všichni). Jde o to, aby měl pes dost prostoru na dýchání, pohodlí pro otevřenou tlamu jak v mezonetu, přeneseně řečeno, ne jak v pidipokojíčku.

Jj, psala mi to už "Terven".
A my si to ostatně vyzkoušeli na lidských "náhubcích" - také řada z nás hledala nějaké vyhovující - aby se třeba nemlžily brýle...

14.9.2022 21:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Jojo, a nebo naopak, já jsem třeba zrovna s fenou trénovala náhubek s takovým tím nylonovým z popruhů, a protože je naučená, tak do něj sama dá tlamu a sundávat si ho nebude, i když je absolutně nevhodný .

14.9.2022 21:49

marcelaamax napsal(a):
Jojo, a nebo naopak, já jsem třeba zrovna s fenou trénovala náhubek s takovým tím nylonovým z popruhů, a protože je naučená, tak do něj sama dá tlamu a sundávat si ho nebude, i když je absolutně nevhodný .

Proč naopak? Trénovala jste a fenka je zvyklá tudíž i na jiný typ náhubku, princip je stejný. Bych měla ten košík konečně taky naklikat, houby tam naskáčou pak samy - oslí můstek k houbám.
Než něco napíšu ohledně učení se na náhubek, je tu reakce ve stejném duchu, jste rychlé, neopisuji. Na houby ale konečně vyrazím!

14.9.2022 21:52
fikovnice

XXX.XXX.132.37

Proč naopak? Trénovala jste a fenka je zvyklá tudíž i na jiný typ náhubku, princip je stejný. Bych měla ten košík konečně taky naklikat, houby tam naskáčou pak samy - oslí můstek k houbám.
Než něco napíšu ohledně učení se na náhubek, je tu reakce ve stejném duchu, jste rychlé, neopisuji. Na houby ale konečně vyrazím!

Také vyrazím! Vím, píšu to zde už asi třetí den...navíc zde OPĚT prší (Brno). A má snad i v dalších dnech. Nevadí. I přesto vyrazit na houby chci.

14.9.2022 21:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Ne já to myslím tak, že pokud pes není na náhubek zvyklý, tak si může sundávat i ten vhodný, skvělě padnoucí. No a naopak moje fena je naklikaná na nevhodný náhubek, a tak si ani ten sundávat nebude .

15.9.2022 01:28
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

marcelaamax napsal(a):

Ten nylonový, za ten jsem dostala posledně kartáč, sice jsem si říkala, že to hrotit nebudu a nic jiného pořizovat nebudu, ale mezitím jí přestal opravdu vyhovovat a začal jí nějak divně lézt do očí. Tak jsme teda začali zkoušet všude možně náhuby, až si říkám, že mě Malina zachvíli sama zavede k regálu s náhubkama. Samozřejmě je efekt opačný a jak si dřív nechala nasadit náhubek bez keců, tak teď prostě uhýbá hlavou. No a co si budeme povídat o té atypické hlavě, to tu asi vidí každý. Zatím tohle bylo to, co jí sedělo alespoň přijatelně. Třeba časem seženeme něco lepšího.

15.9.2022 01:32
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

fikovnice napsal(a):
Jj, psala mi to už "Terven".
A my si to ostatně vyzkoušeli na lidských "náhubcích" - také řada z nás hledala nějaké vyhovující - aby se třeba nemlžily brýle...

Co nemlžily brýle, ale můj táta měl velké uši a respirátory mu ani jeden nedržel. Jednou jsme šli k obvoďačce a co jsme abslovali nějaké ty předvyšetření u sestry, tak mu ten respirátot aspoň 5 spadl na zem, tak jsem poprosila sestru jestli nemá obyčejnou roušku a ona začala vypiskovat, že pak budou ale ony nedostatečně chráněný...noo tak to jsem na ní koukala, jestli neupadla na hlavu, to jako měl být víc účinný respirátor, co mu pořád padal než rouška, která dobře seděla ?

15.9.2022 08:48
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):
Ten nylonový, za ten jsem dostala posledně kartáč, sice jsem si říkala, že to hrotit nebudu a nic jiného pořizovat nebudu, ale mezitím jí přestal opravdu vyhovovat a začal jí nějak divně lézt do očí. Tak jsme teda začali zkoušet všude možně náhuby, až si říkám, že mě Malina zachvíli sama zavede k regálu s náhubkama. Samozřejmě je efekt opačný a jak si dřív nechala nasadit náhubek bez keců, tak teď prostě uhýbá hlavou. No a co si budeme povídat o té atypické hlavě, to tu asi vidí každý. Zatím tohle bylo to, co jí sedělo alespoň přijatelně. Třeba časem seženeme něco lepšího.

Ono je problém, že v ve zveráčích mají často omezenej výběr náhubků. Prostě proto, že jich víc neprodají, lidi to obvykle neřeší a vezmou něco nepadnoucího....právě ten nylon jim často připadá takovej šetrnej
Dobrej výběr je tady
https://www.rozchov.cz/nahubky-pro-psy/
překvapivě pinčovej padnul ten "pinč- fena"
Nemyslím si, že máte atypickou hlavu, spíš bych řekla, že typickou, takovou tuctovou. Trochu atypický tam jsou ty fousy, ale ty na tvar hlavy nemají vliv.

15.9.2022 08:49

Nebo se dá nechat udělat náhubek na míru.

15.9.2022 12:11

To bude knírač košík.

15.9.2022 12:40
bassrock

XXX.XXX.251.2

Jo náhubky ... zkuste sehnat padnoucí na ACD

Už jsem jich vyzkoušela poměrně dost, ale zatím žádný nepadnul, tak máme na akutní příležitosti nylon a stále hledám.

15.9.2022 12:56
Terven

XXX.XXX.110.191

bassrock napsal(a):
Jo náhubky ... zkuste sehnat padnoucí na ACD

Už jsem jich vyzkoušela poměrně dost, ale zatím žádný nepadnul, tak máme na akutní příležitosti nylon a stále hledám.

Na Vikinu jsem ještě nenašla. Vozím s sebou do busu takovou nefunkční atrapu, která by v případě nouze (tj.,pokud by řidič měl problém) šla nasadit na čumák

15.9.2022 20:45
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

To bude knírač košík.

Jestli to je na mě, tak ano Malina má knírač košík, ten jediný padnul, tak jak vidíte. Všechno ostatní bylo moc dlouhé, široké, moc na oči nebo jen velké
Edit: a co koukám na tu nabídku, tak těžko něco bude pasovat lépe.

15.9.2022 20:54

Ještě jsem vám to neřekla, že je půl ( no dobře 1/4 ) knírače? Krátký čumák, ostrý stop
a když na tu profilovku domalujete obočí a vousy........
A potom - tím jak před 30 lety bylo kníračů ( střeďáků ) opravdu hodně, tak budou v každém druhém kříženci.

15.9.2022 21:16
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Ještě jsem vám to neřekla, že je půl ( no dobře 1/4 ) knírače? Krátký čumák, ostrý stop
a když na tu profilovku domalujete obočí a vousy........
A potom - tím jak před 30 lety bylo kníračů ( střeďáků ) opravdu hodně, tak budou v každém druhém kříženci.

S tím mi jí právě dala dočasářka, že je to kříženec knírače a řekli to dva veterináři, takže je nakonec Malina míň knírač než se přesdpokládalo. Je to fakt vtipná směska a přesto se mě lidi ptají, co je to za rasu. Kámoška zas v ní vidí Shiba-inu, podle ocásku a já myslím, že každý si v ní to své plemeno najde. Jen bulla a ani nic podobného v ní nikdo nevidíme .

15.9.2022 23:47

Trickyvoo napsal(a):
Jestli to je na mě, tak ano Malina má knírač košík, ten jediný padnul, tak jak vidíte. Všechno ostatní bylo moc dlouhé, široké, moc na oči nebo jen velké
Edit: a co koukám na tu nabídku, tak těžko něco bude pasovat lépe.

Jo. Existuje víc výrobců... máme na knírače kluka ... na středního. Ten filc pruh náš je menší se zeleným okrajem a přední mříž ne tak placatá. Toto poleze do očí a je to takové přehnané. To jen kdybyste hledali jiný, tak stačí jiný výrobce.

16.9.2022 07:28
Katka12345

XXX.XXX.116.40

My jsme teď nedávno jeli autobusem a po cestě na autobus jsem potkala paní, co má fenku, kterou má prs rád. Tak jsme se chvíli bavily a ona bxla úplně šokovaná, že náš pes vydrží s náhubek.
Tak jí říkám : No my jsme na to zvyklali postupně, typu koukám na náhubek = pamlsek, dotknu se náhubku = pamlsek, pak jsem do náhubku dala dobrotu a on ji z toho snědl a tak... No a teď mu už nevadí.
A paní: Aha, no to já jsem jí ho strčila na pusu a zapla...

No tak čím to asi bude, že fena nemá náhubek ráda 😁

Jinak od náhubku k postrojům, nemáte někdo tip na Ostravu a okolí, kde zkoušejí a tvoří postroje na míru a byli jste tam fakt spokojení?
Případně ještě i Olomouc a okolí.
My máme přímo postroj na čuvače, ale pořád si myslím, že to není to pravé ořechové...

16.9.2022 08:11

Katka12345 napsal(a):
My jsme teď nedávno jeli autobusem a po cestě na autobus jsem potkala paní, co má fenku, kterou má prs rád. Tak jsme se chvíli bavily a ona bxla úplně šokovaná, že náš pes vydrží s náhubek.
Tak jí říkám : No my jsme na to zvyklali postupně, typu koukám na náhubek = pamlsek, dotknu se náhubku = pamlsek, pak jsem do náhubku dala dobrotu a on ji z toho snědl a tak... No a teď mu už nevadí.

Jinak od náhubku k postrojům, nemáte někdo tip na Ostravu a okolí, kde zkoušejí a tvoří postroje na míru a byli jste tam fakt spokojení?
Případně ještě i Olomouc a okolí.
My máme přímo postroj na čuvače, ale pořád si myslím, že to není to pravé ořechové...

U každého psa jsem to dělala tak, že jsem náhubek nasadila a zapla a šli jsme. Ze začátku si ho chtěli samozřejmě sundat tlapou, ale po chvíli si každý zvykl, a jen občas se třel o nohy ve snaze, náhubek sundat. Udělala jsem z náhubku součást procházky, stejně jako je obojek a vodítko. Ve výsledku do něj sami strkali hlavu... Předpokladem je dobře padnoucí prostorný náhubek. A takhle to probíhalo i u psů, kteří k nám přišli až dospělí a náhubek předtím nikdy nasazený neměli.

16.9.2022 09:50
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

Naprosto jednoduché.
Dělala jsem to stejně, pes se těší ven
a náhubek v tu chvíli nevadí.

16.9.2022 10:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

No tohle je pes od psa. Já třeba u mého psa vím, že když s ním budu něco takového trénovat a budu na to upozorňovat, dělat s tím caviky, tak o té víc to bude řešit pes a tím horší to bude. Takže v jeho případě náhubek taky prostě nandat a jít, neřešit. A ani pes náhubek neřeší. Fena je v tomhle jiná, tam jsme si to naklikali.

16.9.2022 13:55

Já Teda s nahubkem taky nedělala cavyky. Prostě se nasadil a šlo se. Na procházce pak postupně zapomněl že neco na nose má.
Ani jeden ze psů Teda náhubek rád nemá, ale ani vyloženě neprotestuje. Jen člověk vidí takovy ten povzdych "no tak jo, když jinak nedáš, hlavně už pojď".

17.9.2022 11:02

Ad náhubek, obojek, vodítko - mám dojem, že čím víc se kolem nasazování a používání těchto nezbytností dělá cirkus (pes se za to odměňuje, naklikává, atd), tím víc se pes na to soustředí a utvrzuje se, že je to něco neobvyklého, možná nebezpečného, když s tím panička/páneček tak nadělá. A tím je pak těžší psovi z těchto věcí denní potřeby udělat všednost a samozřejmost.

17.9.2022 11:11
marcelaamax

XXX.XXX.34.128

Ad náhubek, obojek, vodítko - mám dojem, že čím víc se kolem nasazování a používání těchto nezbytností dělá cirkus (pes se za to odměňuje, naklikává, atd), tím víc se pes na to soustředí a utvrzuje se, že je to něco neobvyklého, možná nebezpečného, když s tím panička/páneček tak nadělá. A tím je pak těžší psovi z těchto věcí denní potřeby udělat všednost a samozřejmost.

Třeba u mého psa to tak je no. I s osetrovanim, nebo třeba stříháním drápů. Čím víc jsem to zkoušela trénovat, naklikávat, tím víc to pes řešil, ze je to něco divného, a tím víc s tím mel problem. Takže u nej mám fakt osvědčený, ze nejlepší je proste ho pridrzet, rychle bez keců provést co je potřeba a konec. Ale třeba u feny jsem tohle všechno taky trenovala, a tu baví i ten trénink, a nemá s tím vůbec problém. I věci, které ji dřív vadily, si po tréninku nechá udělat v pohodě s tím, ze i sama přijde a drží. Takže já bych řekla, ze je to fakt pes od psa.

17.9.2022 11:21

1. si myslím, že většina lidí začne řešit klikr apod. teprve poté, co si pes náhubek apod. nasadit dobrovolně nenechá, a že v této množině bude podmnožina majitelů, kteří přístupem "prostě nasadím a neptám se" přivedou psa k totální hysterii

2. pokud někdo správně použije klikr, odměny, tedy nedělá cirkus, pak má úspěch rychle zaručen

3. pokud někdo jakkoliv dělá cirkus, ať už pomocí klikru či představením "krocení zlé šelmy", pak blbý, no.......
a může se vrátit zpět k bodu 1 a optimálně i 2

svým psům jsem náhubek nasadila a hotovo
ale nebyla to moje zásluha, prostě jim to nevadilo
hovíkovi náhubek jeho milí mladí majitelé nebyli schopni nasadit, s pamlskem to bylo vyřešeno asi tak za minutu

17.9.2022 11:24

marcelaamax napsal(a):
Třeba u mého psa to tak je no. I s osetrovanim, nebo třeba stříháním drápů. Čím víc jsem to zkoušela trénovat, naklikávat, tím víc to pes řešil, ze je to něco divného, a tím víc s tím mel problem. Takže u nej mám fakt osvědčený, ze nejlepší je proste ho pridrzet, rychle bez keců provést co je potřeba a konec. Ale třeba u feny jsem tohle všechno taky trenovala, a tu baví i ten trénink, a nemá s tím vůbec problém. I věci, které ji dřív vadily, si po tréninku nechá udělat v pohodě s tím, ze i sama přijde a drží. Takže já bych řekla, ze je to fakt pes od psa.

Manipulaci taky trénujeme. Takové to - "ukaž zoubky, no ty jsou krásný", "a co tady ta tlapička, podíváme se na prstíčky", "ukaž ouška, mrkneme se dovnitř", a tak podobně. Je to v rámci ani ne hry, ale spíš mazlení. Drápy jsme zatím nestříhali a doufám, že ani nebudeme. Nestříhali jsme žádnému našemu psovi, každý si je stačil obrušovat přirozeně. Ale syn oběma bišončím slečnám stříhá a jedna z nich si to, tu manipulaci, vyloženě užívá, a druhá jen strpí. My máme zkušenosti s vystřihováním srsti mezi polštářky, a to se sice psům moc nelíbilo, ale drželi - museli.

17.9.2022 11:31

1. si myslím, že většina lidí začne řešit klikr apod. teprve poté, co si pes náhubek apod. nasadit dobrovolně nenechá, a že v této množině bude podmnožina majitelů, kteří přístupem "prostě nasadím a neptám se" přivedou psa k totální hysterii

2. pokud někdo správně použije klikr, odměny, tedy nedělá cirkus, pak má úspěch rychle zaručen

3. pokud někdo jakkoliv dělá cirkus, ať už pomocí klikru či představením "krocení zlé šelmy", pak blbý, no.......
a může se vrátit zpět k bodu 1 a optimálně i 2

svým psům jsem náhubek nasadila a hotovo
ale nebyla to moje zásluha, prostě jim to nevadilo
hovíkovi náhubek jeho milí mladí majitelé nebyli schopni nasadit, s pamlskem to bylo vyřešeno asi tak za minutu

Psů jsme měli několik, různých plemen, ale samozřejmě to není reprezentativní vzorek. U každého se osvědčil postup nedělat z toho víc než to je. Možná to tak u jiných psů nefunguje, možná to tak nefunguje s jejich lidmi a s jinými by to fungovalo, nevím, těžko říct.

17.9.2022 11:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

“2. pokud někdo správně použije klikr, odměny, tedy nedělá cirkus, pak má úspěch rychle zaručen”

Tak třeba zrovna s tím nahubkem… u psa jsem to od začátku trenovala, odmenovala. A přesto neměl nasazení nahubku rád, uhýbal. Jak už mel náhubek nasazený, tak dobrý. Přestala jsem to resit a proste nahubek “jen” nandavala.

S fenou jsem to od prvního okamžiku naklikala, a od prvního okamžiku super, sama si do nej strčí tlamu, sama si přiběhne a ok. Tak jsem dostala nápad, ze to znovu zkusím se psem, stejným způsobem jako s fenou. Aby lépe snášel to nasazování. No a tak jsem začala toto trénovat se psem, a najednou pro nej byl nahubek něco, co se proste řeší, a je to ještě divnejsi než predtim, a čím víc jsme trénovali, tak tím horsi to bylo a pak uz i zdrhal.

Tak jsem se vrátila zase k tomu, ze jsem přestala trénovat, psa před procházku podrzela, nahubek bez řečí kolem nasadila a šlo se. No a po nějakém čase se pes zase srovnal tak, ze uz neměl tendence utíkat, později ani uhybat, a nechá si nahubek normálně nasadit. Protože to není nic, co by mel řešit. To samé jsme měli s nandavanim postroje, s drapkama, klestickama na klíšťata…Ale nevím, třeba jsem v tom tréninku dělala něco špatně, nicméně u feny to efekt mělo přesně takový, jaký má mít, a u psa přesný opak.

17.9.2022 12:35

Ale nevím, třeba jsem v tom tréninku dělala něco špatně

Nedelala jste nic spatne.
Shaping proste neni vhodny vzdycky a vsude.
Nekterym psum se "nechce" premyslet nad pozadavkem cloveka. A pak je na cloveku, aby vymyslel pro dany pozadavek - lepsi cestu.
Proto je vzdycky dobre znat vice moznosti, jak se dobrat k cili.

17.9.2022 13:16

"No a tak jsem začala toto trénovat se psem, a najednou pro nej byl nahubek něco, co se proste řeší, a je to ještě divnejsi než predtim, a čím víc jsme trénovali, tak tím horsi to bylo a pak uz i zdrhal."

takže ano, odpověď na toto bude "něco jsi dělala špatně"

"Shaping proste neni vhodny vzdycky a vsude."
s tím nutno souhlasit
ale slova "klikr, odměna" nerovnají se shaping (a z marcelina popisu mi shaping jednoznačně nevyplývá)
je to jen jeden z možných přístupů, ne jediný

17.9.2022 13:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

A tak když jsme u toho, jak se to dělá správně, konkrétně s klikrem, ten nahubek? Jaký je postup?

U obou psů to dělám totožně, a u každého to má jiný efekt.

Ale celkove při jakémkoli tréninku vidím u psů obrovské rozdíly, a to, co mi třeba u jednoho psa pomůže a posune, tak mi toho druhého totálně “stopne”..

17.9.2022 15:20
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Psů jsme měli několik, různých plemen, ale samozřejmě to není reprezentativní vzorek. U každého se osvědčil postup nedělat z toho víc než to je. Možná to tak u jiných psů nefunguje, možná to tak nefunguje s jejich lidmi a s jinými by to fungovalo, nevím, těžko říct.

Jo přesně přístup nedělám s tím caviky způsobil Malině jediné trauma, které má a to je to náhubkové. Já jsem jí učila různé věci a ona celkem nadšeně šla do všeho, i ten náhubek si nechala nasadit, ale pak jí paní ve zverimexu rázně nasadila náhubek a pak jsem měla problém vůbec do toho zverimexu vstoupit. Trvalo to několik měsíců, než se tam začala zase cítit relativně dobře. Přitom mi přišlo, že jí manipulace od cizích nevadí. Vlastně má ještě trauma ze zverolékaře. Poprvé si dal na čas, aby k němu měla důvěru a pak jí uprostřed mazlení dal injekci, podle mě to ani nepoznala nebo jí to nevadilo. Příště spěchal, vrazil jí injekci bez caviků, protože tohle je přece ten pohodový pes a ona tam od té doby nechce a panikaří, když tam jdeme. Plus to, že mi pak začala znova štěkat na chlapy. Přitom nemyslím, že by jí nějak vadila ta samotná injekce.

17.9.2022 15:52
domi.t

XXX.XXX.199.149

Ešte k tej hubárskej téme,aj keď jemne po funuse.

Vo svojich 30-tich rokoch som vo štvrtok prvýkrát ochutnala huby. Vyprážané dubáky aj bedle.

Chutili.

Nefret zbieranie húb nebaví. Pomamila sa. Zato sledovanie bagrov a buldozerov,ako čistia vypustený rybník,ju baví.

Prajem krásny víkend chlpáčom aj nechlpáčom. Ja som niekde v strede😃😉

17.9.2022 15:56
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

domi.t napsal(a):
Ešte k tej hubárskej téme,aj keď jemne po funuse.

Vo svojich 30-tich rokoch som vo štvrtok prvýkrát ochutnala huby. Vyprážané dubáky aj bedle.

Chutili.

Nefret zbieranie húb nebaví. Pomamila sa. Zato sledovanie bagrov a buldozerov,ako čistia vypustený rybník,ju baví.

Prajem krásny víkend chlpáčom aj nechlpáčom. Ja som niekde v strede😃😉

Jo tak to by tam Malina seděla vedle ní. Ta se taky nemůže vynadívat, když někdo něco dělá a z takovéhle činnosti by byla celá paf .

17.9.2022 16:34

"A tak když jsme u toho, jak se to dělá správně, konkrétně s klikrem, ten nahubek? Jaký je postup?"

tak jeden máš třeba tady, jako příklad :

https://www.youtube.com/watch?v=5GkWsC0SS38

jinak, já jsem tím správně nemyslela nějaký jeden konkrétní postup, ale správný přístup ve smyslu správné odměňování ve správný čas (a vůbec odměňování), intenzita výcviku, správný ve smyslu dialogu se psem - že čtu jeho odezvu a řídím se jí (a tudíž ho netlačím k horšímu)
správný i ve smyslu správně používat klikr, pes musí jeho smysl znát
a tak

17.9.2022 20:12

venčí se tento týden v aprílovém počasí - od sluníčka a tepla až k vytrvalému dešti a osmi stupňům v poledne...

17.9.2022 20:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Jo, rozumím. Nevím, nedokážu posoudit, jestli to všechno dělám správně nebo ne 😀. Ale celkove mi přijde, ze psovi takový trénink nesedi, ne jen s tím nahubkem, ale všeobecně. Nechce přemýšlet, co má dělat, spoléhá se na me, ze já mu napovim, pomůžu, navedu. Narozdíl třeba od te feny, tam je to o něčem úplně jiném. U psa mi přijde, ze je mu snad i příjemnější, když mu ten nahubek nasadim já, než aby do nej dal čumák sam.

A takhle nějak to mají se vším, ze u feny pomáhá to proste resit, postupně, pomalu, a u psa spis pomáhá ho tou situaci spis tak nějak bez reci protáhnout. nevím jak to přesně popsat, nenapadá mě teď konkrétní případ 😀.

Ale Jo, je klidně mozne, ze něco dělám špatně, feně to nevadi, a přesto to funguje, a psovi to vadí, a proto to nefunguje. Těžko říct. Jen už jsem se v mnoha situacích přesvědčila o tom, ze je fakt lepší to s tím psem neřešit, ale bez řečí vykonat, a to má pak dlouhodobě nejlepší úspěch, takže už jsem to trénovat přestala.

17.9.2022 23:45

Trickyvoo napsal(a):
Jo přesně přístup nedělám s tím caviky způsobil Malině jediné trauma, které má a to je to náhubkové. Já jsem jí učila různé věci a ona celkem nadšeně šla do všeho, i ten náhubek si nechala nasadit, ale pak jí paní ve zverimexu rázně nasadila náhubek a pak jsem měla problém vůbec do toho zverimexu vstoupit. Trvalo to několik měsíců, než se tam začala zase cítit relativně dobře. Přitom mi přišlo, že jí manipulace od cizích nevadí. Vlastně má ještě trauma ze zverolékaře. Poprvé si dal na čas, aby k němu měla důvěru a pak jí uprostřed mazlení dal injekci, podle mě to ani nepoznala nebo jí to nevadilo. Příště spěchal, vrazil jí injekci bez caviků, protože tohle je přece ten pohodový pes a ona tam od té doby nechce a panikaří, když tam jdeme. Plus to, že mi pak začala znova štěkat na chlapy. Přitom nemyslím, že by jí nějak vadila ta samotná injekce.

Já bych teda nedovolila nikomu cizímu, aby mému psovi nasazoval náhubek, obojek, vodítko, prostě aby s ním manipuloval. Při koupi zkouším náhubek svému psovi já.

18.9.2022 07:48

venčí se tento týden v aprílovém počasí - od sluníčka a tepla až k vytrvalému dešti a osmi stupňům v poledne...

Občas se tváří i jako inteligentní pes. Na té páté by mě úplně nepřesvědčil. Nicméně máte fotografie

18.9.2022 08:28

Ty rozpohybované fotky mě baví - ten pes je komplet celý v pohybu, od pysku až po špičku ocásku

18.9.2022 09:38

nedokážu posoudit, jestli to všechno dělám správně nebo ne

jestli funguje to, co delate - proc nutne menit metody?

ano, kdyz neco nekomu nejde, nefunguje - pak je zmena na miste.
Ale tady?
pro me je to nadrazovani metody nad zajem psa/dvojice.
Nema cenu tlacit jednu metodu dvojici, ktera se s tim neciti komfortne.

A to klikr pouzivam docela dost
Stara fenka byl typicky pes, ktery tvarovánim byl ochotny naucit se cokoliv.
Ale pak prisla jeji dcera a srazka s realitou.
Klikr sice pouzivam dal i u ni, ale rozhodne teda ne na shaping.

Naklikani kosiku jinak nez shapingem - jak jinak to jde delat ?
premyslim o tom od vcera a nemam napad?

18.9.2022 09:47

" Ale celkove mi přijde, ze psovi takový trénink nesedi, ne jen s tím nahubkem, ale všeobecně. Nechce přemýšlet, co má dělat, spoléhá se na me, ze já mu napovim, pomůžu, navedu. Narozdíl třeba od te feny, tam je to o něčem úplně jiném. U psa mi přijde, ze je mu snad i příjemnější, když mu ten nahubek nasadim já, než aby do nej dal čumák sam."

ale však jo
taky mám takového
a já jsem stejná
netřeba psu cpát něco, co mu nesedí
(když pominu to, že mnohého psa musíš naučit vůbec ten způsob tréninku)

18.9.2022 09:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

jestli funguje to, co delate - proc nutne menit metody?

ano, kdyz neco nekomu nejde, nefunguje - pak je zmena na miste.
Ale tady?

Jo, však já to neměním. To byl jen momentální zkrat, když jsem viděla, jak to funguje u feny a řekla si, že to se psem ještě zkusím , nefunguje to, takže od té doby tenhle trénink neděláme a jedeme v tom, co mám osvědčené, že funguje.

18.9.2022 10:11

když jsem viděla, jak to funguje u feny a řekla si, že to se psem ještě zkusím

tak ja to mela obracene - prvni pes byl prototyp idelane spolupracujiciho psa.
a me ani nenapadlo, ze s jinym to muze byt ale uplne jinak.
ano, strasne moc me ta druha fena naucila, to bylo super - musela jsem premyslet jak dojit k cili bez mainstreamovych navodu protoze proste na ni to nefungovalo. Ale druheho takoveho samorosta uz fakt nepotrebuju

a doufam, ze mi z toho vseho po ni zustane jen to kriticke mysleni

18.9.2022 10:50

Tak "náš" dub jsem radi neměla vidět :-((

18.9.2022 16:52
fikovnice

XXX.XXX.133.60

Tak "náš" dub jsem radi neměla vidět :-((

Proč? Co je s ním?

18.9.2022 17:06

fikovnice napsal(a):
Proč? Co je s ním?

velký dub stál na rozlehlé louce na okraji lesoparku. Scházela se tam banda sídlištních pejskařů (Orionka a spol) Já jen výjimečně je potkávala, standardně jsem s nimi nevenčila... No a před spoustou let pozemek kdosi koupil (nebo restituoval), oplotil, postavil tam malý domek a z obřího pozemku udělal přírodní park. Soukromý, za plotem... A tam zůstal i ten památeční dub...

Včera jsme po dlouhé době šli kolem plotu - zahrada zarůstá, vysazené keře a stromy jsou už vzrostlé. Dubisko je úžasné.

Stromu je dobře - jen těm, co tam na louku chodili řádit s psisky je to líto

18.9.2022 17:31
fikovnice

XXX.XXX.133.60

velký dub stál na rozlehlé louce na okraji lesoparku. Scházela se tam banda sídlištních pejskařů (Orionka a spol) Já jen výjimečně je potkávala, standardně jsem s nimi nevenčila... No a před spoustou let pozemek kdosi koupil (nebo restituoval), oplotil, postavil tam malý domek a z obřího pozemku udělal přírodní park. Soukromý, za plotem... A tam zůstal i ten památeční dub...

Včera jsme po dlouhé době šli kolem plotu - zahrada zarůstá, vysazené keře a stromy jsou už vzrostlé. Dubisko je úžasné.

Aha, děkuji Vám za vysvětlení!

18.9.2022 18:16

Naštěstí dub dostal státní ochranu a tak nemůže být pokácen. I na mapě figuruje jako Strážní dub.
Jinak - znáte to "padá z něj listí a sem tam i větev".
Psi, co se tam scházeli už jsou dlouho pryč, dokonce i někteří majitelé nejsou mezi námi, přesto dub za plotem vidím nerada. Nějak mu to nesluší.

18.9.2022 18:31

Naštěstí dub dostal státní ochranu a tak nemůže být pokácen. I na mapě figuruje jako Strážní dub.
Jinak - znáte to "padá z něj listí a sem tam i větev".
Psi, co se tam scházeli už jsou dlouho pryč, dokonce i někteří majitelé nejsou mezi námi, přesto dub za plotem vidím nerada. Nějak mu to nesluší.

no nevím, majitele pozemku neznám - ale obří zahradu mají hodně "přírodní", opečovávanou, ve stínu pod dubem je lavička... nemyslím si, že dub potřebuje "úřední razítko", aby byl v bezpečí...

18.9.2022 18:48

no nevím, majitele pozemku neznám - ale obří zahradu mají hodně "přírodní", opečovávanou, ve stínu pod dubem je lavička... nemyslím si, že dub potřebuje "úřední razítko", aby byl v bezpečí...

Co se stromů týče, úřední razítko nikdy neškodí.
Pamatujete ten krásný červený buk v Rychtářské? Ten to nestihnul a padnul. Tehdejší majitel chtěl v tom místě parkovat. Teď se vede velká diskuze o parku u muzea, taky má padnout ( snad ne celý ), má se tam hodně betonovat, dláždit......Někde běhá vizualizace. Liberečáci se pochopitelně bouří. Kdysi jsme uhájili alej na Masaryčce, jak to bude s parkem....?

18.9.2022 20:36

Pamatujete ten krásný červený buk v Rychtářské? Ten to nestihnul a padnul. Tehdejší majitel chtěl v tom místě parkovat. Teď se vede velká diskuze o parku u muzea, taky má padnout ( snad ne celý ), má se tam hodně betonovat, dláždit......Někde běhá vizualizace. Liberečáci se pochopitelně bouří. Kdysi jsme uhájili alej na Masaryčce, jak to bude s parkem....?

Já taky podepsala petici ohledně kácení stromů podél Malše. Nedopadlo to.

18.9.2022 21:02
Terven

XXX.XXX.110.191

Ne úplně ideální počasí, ale povedenej víkend v Českým Švýcarsku...
Fotky jsou z mýho mobilu a převážně za pošmourna, takže fakt jenom dokumentace - ačkoliv jsem měla podmínku, že nepůjdeme žádnej výstup po šutrech kvůli pinčím a jezevčím plotýnkám, nakonec jsme přetransportovali psy víceméně v náručí až na Mariinu vyhlídku
A splnila jsem si sen a viděla Dolskej mlýn.
Na fotkách je Vikina na lavičce v Balzerově ležení, pinčová v restauraci po výletě na vyhlídku a Vikina v pláštěnce Hurtta, kterou mi dámy z Mush GO doručily naprosto zázračně ještě před odjezdem, ačkoliv se to zdálo nemožné. Jsou to kouzelnice

18.9.2022 21:55
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Já bych teda nedovolila nikomu cizímu, aby mému psovi nasazoval náhubek, obojek, vodítko, prostě aby s ním manipuloval. Při koupi zkouším náhubek svému psovi já.

No jo, paní mě zaskočila. Byla tak rychlá, že jsem se nezmohla ani na "a". Teď už si na prodavačky dávám pozor.

19.9.2022 09:07
Atheira

XXX.XXX.209.8

Tak my se po dlouhé době taky hlásíme, dělo se plno věcí a na ifaunu jsem nějak neměla úplně čas a někdy ani náladu.

Na letní výlety jsme zásadně vychytali vždycky ty deštivé dny (a že jich moc nebylo, ale když už, tak stály za to), no a pro začátek podzimu to zřejmě nemohlo být jinak.
Vikiny pláštěnka by se nám hodila, protože Lara má pláštěnku jen do takových mírnějších podmínek a celý náš výlet už pláštěnka nedala a nazpět už Larunáda běhala bez ní. Ale bavilo jí to velmi. V té pláštěnce jí bylo viditelně příjemněji (hlavně na místech, kde studeně foukalo), ale nejen u ní jsem to brala tak, že se zmoklá nikde nebude klepat, ale jde do tepla, tak to neva.

Potkaly jsme se s první letošní chumelenicí zrovna při výšlapu na Velký Javor. Zrcadlovku jsem nakonec táhla jen jako závaží a ani ten mobil jsem pak nahoře už nevytahovala, protože mi přišlo, že jeho zamýšlená omezená voděodolnost není na toto úplně dělaná. Absence hezkých fotek mě trochu mrzí, ale vidět stejně nebylo vlastně nikam a i tak to bylo boží. Níž už to pak bylo aspoň na ty mobily, ale ta zrcadlovka byla pořád v batohu. Před pár lety se mi už stalo, že Šumavský mlhy a deště mi zničily jeden objektiv, byť jsem se fakt snažila. Ale nemám do takových podmínek fotovybavení, tak už to nebudu pokoušet.

Cesta se šla stejná nahoru i dolů, kvůli autu, aby se nám nestalo, že se objevíme někde a nebudem vědět, kde to auto máme.

19.9.2022 09:37
aluska

XXX.XXX.197.205

Holky, můj maličkej Mireček bude taťka .....

19.9.2022 09:45

aluska napsal(a):

Jé, vetřelci! Přesně takový snímek ukazuji dětem na praxi z RTG. Takže se pořád rentgenuje?

19.9.2022 09:46

Aby to nevypadalo, že proti majitelům mám výhrady, to ani náhodou. Ten přírodní park byl údajně budován pro ženu na vozíku. Ale je to už dávno........

19.9.2022 09:47
aluska

XXX.XXX.197.205

Jé, vetřelci! Přesně takový snímek ukazuji dětem na praxi z RTG. Takže se pořád rentgenuje?

jj pořád a kolik jich tam vidíš ?

19.9.2022 09:48

aluska napsal(a):

Moc gratuluji! Ať se narodí další zdraví šampióni/šampiónky🍀 Chvíli mi to trvalo, ale nakonec jsem ty prťavý trilobitky na obrázku uviděla 😍 jak jsem stará, ještě jsem březí fenky rtg neviděla 🤷‍♀️

19.9.2022 09:50

Já vidím tři.

19.9.2022 09:52

Atheira napsal(a):
Tak my se po dlouhé době taky hlásíme, dělo se plno věcí a na ifaunu jsem nějak neměla úplně čas a někdy ani náladu.

Na letní výlety jsme zásadně vychytali vždycky ty deštivé dny (a že jich moc nebylo, ale když už, tak stály za to), no a pro začátek podzimu to zřejmě nemohlo být jinak.
Vikiny pláštěnka by se nám hodila, protože Lara má pláštěnku jen do takových mírnějších podmínek a celý náš výlet už pláštěnka nedala a nazpět už Larunáda běhala bez ní. Ale bavilo jí to velmi. V té pláštěnce jí bylo viditelně příjemněji (hlavně na místech, kde studeně foukalo), ale nejen u ní jsem to brala tak, že se zmoklá nikde nebude klepat, ale jde do tepla, tak to neva.

Potkaly jsme se s první letošní chumelenicí zrovna při výšlapu na Velký Javor. Zrcadlovku jsem nakonec táhla jen jako závaží a ani ten mobil jsem pak nahoře už nevytahovala, protože mi přišlo, že jeho zamýšlená omezená voděodolnost není na toto úplně dělaná. Absence hezkých fotek mě trochu mrzí, ale vidět stejně nebylo vlastně nikam a i tak to bylo boží. Níž už to pak bylo aspoň na ty mobily, ale ta zrcadlovka byla pořád v batohu. Před pár lety se mi už stalo, že Šumavský mlhy a deště mi zničily jeden objektiv, byť jsem se fakt snažila. Ale nemám do takových podmínek fotovybavení, tak už to nebudu pokoušet.

Cesta se šla stejná nahoru i dolů, kvůli autu, aby se nám nestalo, že se objevíme někde a nebudem vědět, kde to auto máme.

Moc hezký fotky a Larunka si to užívala, směje se, řekla bych... 👍

19.9.2022 10:10

aluska napsal(a):

Taky vidím tři.

19.9.2022 10:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Atheira napsal(a):

Vikiny pláštěnka je samozřejmě super promakaná, nemá chybu. Jenomže všechny ty pozitiva jako vždycky zazdí Vikiny nízkej podvozek - na to prostě lék není. Zatímco pinčová se vracívá domů s čistým bříškem a čistým oblečením, Vikiny obleček je i po krátkej čůrací procházce zespodu nechutně zasr....včetně postroje i celýho břicha.
Až Hurtta vymyslí něco outdoorovýho špíno a vodě odolnýho na spodní část nízkopodlažníků, zaplatím cokoliv.
Já se dost často rozmejšlím, jestli by nebylo menší zlo neoblíct ji vůbec. Ale má houby srst skoro bez podsady a teď je navíc jako žížala. V nevlídným počasí se často klepe, i když ne tak rychle jako pinčová.
Vždycky mám pak dilema, jestli by nebylo lepší zahumusenej mokrej outfit prostě sundat, ale zas - záda jí to udržuje v teple a navíc nevím, kam s ním. Leda do pytlíku na bobky.
Tohle počasí prostě kvůli psům nemám ráda, to ať je radši ještě chladněji, ale sucho. A doma nemám zatím potřebu teplýho radiátoru kvůli svýmu tepelnýmu komfortu, ale kvůli tomu, že potřebuju sušit věci. Takovej mokrej postroj po krátkým ranním vyčůrání schne 2 dny

19.9.2022 10:12

Já vidím tři.

I já 3.

19.9.2022 10:17

Terven napsal(a):
Vikiny pláštěnka je samozřejmě super promakaná, nemá chybu. Jenomže všechny ty pozitiva jako vždycky zazdí Vikiny nízkej podvozek - na to prostě lék není. Zatímco pinčová se vracívá domů s čistým bříškem a čistým oblečením, Vikiny obleček je i po krátkej čůrací procházce zespodu nechutně zasr....včetně postroje i celýho břicha.
Až Hurtta vymyslí něco outdoorovýho špíno a vodě odolnýho na spodní část nízkopodlažníků, zaplatím cokoliv.
Já se dost často rozmejšlím, jestli by nebylo menší zlo neoblíct ji vůbec. Ale má houby srst skoro bez podsady a teď je navíc jako žížala. V nevlídným počasí se často klepe, i když ne tak rychle jako pinčová.
Vždycky mám pak dilema, jestli by nebylo lepší zahumusenej mokrej outfit prostě sundat, ale zas - záda jí to udržuje v teple a navíc nevím, kam s ním. Leda do pytlíku na bobky.
Tohle počasí prostě kvůli psům nemám ráda, to ať je radši ještě chladněji, ale sucho. A doma nemám zatím potřebu teplýho radiátoru kvůli svýmu tepelnýmu komfortu, ale kvůli tomu, že potřebuju sušit věci. Takovej mokrej postroj po krátkým ranním vyčůrání schne 2 dny

Jak to děláte, že má pinčová čisté bříško? Já aktuálně téměř denně sprchuju ohaře, co má přes 50 cm v kohoutku. 😳😳😳

19.9.2022 10:24
Atheira

XXX.XXX.209.8

Jak to děláte, že má pinčová čisté bříško? Já aktuálně téměř denně sprchuju ohaře, co má přes 50 cm v kohoutku. 😳😳😳

Napadá mě jedině, že jak je malinkatá na tenkých nožkách a skoro nic neváží, tak se místo poskakování víc vznáší a nerozstřikuje kolem sebe tolik bláta. Taky mi jinak nejde do hlavy, jak se jí to daří, tohle je přesně to počasí, kdy si to bláto při chůzi házím z podrážek při každým kroku i zezadu na sebe.

19.9.2022 10:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Taky si říkám . Fena má cca 35 cm v kohoutku, ale teda čistý podvozek u nás nehrozí . Že bude mít špinavé břicho je teď jistota, a kolikrát to má až na zádech, ale to je spíš tím, jak lítá , že se sama nahodí .

19.9.2022 10:26
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):

Mně u té totálně zhegešené pláštěnky vždycky tak trochu uklidňuje, že je pod ní čistý pes a můžu jí to sundat a v klidu jí pustit do auta, domů, na gauč... Doma to většinou opláchnu hned venku a pověsím pod střechu a mimo domov ji prostě strčím do sáčku a vymáchám, až to bude možné.

19.9.2022 10:27
Terven

XXX.XXX.110.191

Ale jo, taky ho mívá špinavý, pokud je hodně bláto nebo prší. Myslela jsem to spíš v porovnání s Vikinou - běžně se stává, že pinčový břicho a postroj jsou suchý a čistý, zatímco Vikinu musím sprchovat a postroj prát.

19.9.2022 10:28
Atheira

XXX.XXX.209.8

marcelaamax napsal(a):
Taky si říkám . Fena má cca 35 cm v kohoutku, ale teda čistý podvozek u nás nehrozí . Že bude mít špinavé břicho je teď jistota, a kolikrát to má až na zádech, ale to je spíš tím, jak lítá , že se sama nahodí .

Zrovna u tvýho plemene si myslím, že by nepomohlo ani dalších 35cm navíc. Tihle psi neběhají a neposkakují, ti se valí jak velká voda.

19.9.2022 10:46
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):

Jestli ono to nebude taky tím, že pinčová je lehká jako pírko, takže jí to od pacek tolik nelítá.
Ona se spíš jenom tak vznáší ...to vaše fena asi těžko.
A jak už jsem psala, ne, že by nepřišla občas domů zahnojená, ale s Vikinou nesrovnatelný.
Edit. -Atheira už napsala to samý

19.9.2022 12:10
aluska

XXX.XXX.197.205

Mí 5ti kilový chodí domů s podvozkem zasraným jak jetel

19.9.2022 12:12
Terven

XXX.XXX.110.191

aluska napsal(a):
Mí 5ti kilový chodí domů s podvozkem zasraným jak jetel

Tak tam to bude tou dlouhou srstí a nízkým podvozkem...jenom hmotnost to nezachrání

19.9.2022 12:17
aluska

XXX.XXX.197.205

Terven napsal(a):
Tak tam to bude tou dlouhou srstí a nízkým podvozkem...jenom hmotnost to nezachrání

no a tak to mám 3-4x denně x 4 nízkopodlažní hafani, už aby bylo zase sucho

19.9.2022 12:48

Aluska, gratuluji k prckum :)

Nas to čeká možná letos take. Máme první zájemce o krytí, fena hara začátkem listopadu a zatím to vypadá, že se domluvíme.
Ještě honem dodělávám nepovinné vyšetření, ktere nám chybí, dneska jsme byli na štítku, máme ji v cajku, tak ještě dědičné oční vady a je to všechno komplet. V neděli jdeme s potencionální nevěstou na procházku, tak jsem zvědavá, jak se na sebe budou tvářit, jsem i zvědavá jaká je fena povahově. Zdravotně je OK, líbí se mi i vzhledově, viděla jsem ji párkrát na výstavě.

Tak držte palce, třeba budou malé tibetatka po mém panu králi

19.9.2022 13:10

aluska napsal(a):

Tři.

19.9.2022 14:03

Já myslím, že je to taky o stylu chůze / klusu. Žížala se vrací v sebehorším marastu s prakticky čistým břichem a to je 20tikilový pes, takže žádné peříčko. Ale obecně se o kraťandách říká, že klušou jako lipicáni (vysoko zvedají nohy) možná to bude i tím ....

19.9.2022 14:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Já myslím, že je to taky o stylu chůze / klusu. Žížala se vrací v sebehorším marastu s prakticky čistým břichem a to je 20tikilový pes, takže žádné peříčko. Ale obecně se o kraťandách říká, že klušou jako lipicáni (vysoko zvedají nohy) možná to bude i tím ....

Jo určitě to bude i o tom stylu. Můj 30kg pes mívá většinou břicho taky čisté. Ale rozhodně se o něm nedá říct, že by se vznášel . No a určitě to bude i tom, jak velký je ten konkrétní pes čuně . Protože třeba moje fena je v tomhle ohledu fakt prase, ona proletí všechno, tryskem, nevynechá žádnou louži, bláto... Zatímco pes je na tohle tak trochu dámička, ten louže vyhledává jen v létě, jinak v tomhle počasí se jim spíš vyhýbá a celkově se venku pohybuje prostě jinak než fena.

Ale v porovnání se psem bude mít fena špinavé břicho i když půjdeme jen na krátkou venčící procházku a oba budou na vodítku, protože prostě je fena menší a má to břicho blíž u země .... Zrovna včera jsme byli hned po dešti na procházce v městském parku, na vodítku, po cestách, pomalu - pes břicho čisté, fena total zacákaná až na bocích . V drtivé většině případů stačí psovi omýt nebo utřít nohy, ale fena je zralá na sprchu.

19.9.2022 15:11

To asi jo. Gremlin sice není tank, spíš brownův pohyb, ale jak už to s ohaři bývá, proletí bez rozdílu každé křoví, jemu je úplně jedno, že mu něco stojí v cestě - když někam letí tryskem, tak se vyhýbáním nezdržuje. Já vždycky jenom trnu a čekám, kdy si někde zlomí nohu. Nicméně ho trochu podezírám, že se prochází bahnem speciálně kvůli tomu, aby pak mohl do sprchy, naprosto patologicky miluje koupání. 😂
Budou se Žížalou asi zhruba stejně velcí, taky má 20 kg. Do schodů už se nadřu. 😳

19.9.2022 17:45
elisak

XXX.XXX.194.232

Mým klukům (cca 40cm v kohoutku) otírám břicho hodně výjimečně. Se svým odporem k vodě by se radši přizabili než aby šlápli do louže. Takže maj jen lehce zacákaný nohy zezadu, stačí to jen otřít hadrem.

19.9.2022 18:32

Prý český šampion, prase to je. 🐷

19.9.2022 18:36
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

19.9.2022 18:54

elisak napsal(a):
Mým klukům (cca 40cm v kohoutku) otírám břicho hodně výjimečně. Se svým odporem k vodě by se radši přizabili než aby šlápli do louže. Takže maj jen lehce zacákaný nohy zezadu, stačí to jen otřít hadrem.

Teda, moji kluci (75 a 71 cm v kohoutku) mají pravidelně po procházce zacakane břicho, mezi stehny, tlapky zezadu odspodu až po loket /koleno. A je jedno jestli jdeme drandit do lesa, nebo sofistikovane po městě

20.9.2022 08:39

To asi jo. Gremlin sice není tank, spíš brownův pohyb, ale jak už to s ohaři bývá, proletí bez rozdílu každé křoví, jemu je úplně jedno, že mu něco stojí v cestě - když někam letí tryskem, tak se vyhýbáním nezdržuje. Já vždycky jenom trnu a čekám, kdy si někde zlomí nohu. Nicméně ho trochu podezírám, že se prochází bahnem speciálně kvůli tomu, aby pak mohl do sprchy, naprosto patologicky miluje koupání. 😂
Budou se Žížalou asi zhruba stejně velcí, taky má 20 kg. Do schodů už se nadřu. 😳

Jj, je pravda, že žížala stejně jako předchozí kraťanda je štítivka a každé louži se pečlivě obloukem vyhne. Jinak musela jsem si vygooglit brownův pohyb a toto mě pobavilo: "okamžitá poloha částice je náhodná". Máme tady v našem venčicím prostoru 3 mlaďochy ohaře - od půl roku do cca 1,5 roku, takže mám v každodenním přenosu, co to obnáší "náhodná poloha částice"

20.9.2022 08:46
Atheira

XXX.XXX.209.8

Mám takovej dotaz do prostoru, spíš pro zajímavost.
Jak jsou na tom francouzští buldočci s rvavostí? Já si to neumím představit. Nejenom, jak takoví psi pobíhaj po okolí a napadaj ostatní, ale i jak by to udýchali.
Včera se tu stala taková story, paní s velkým ňoumapsem tu údajně napadli dva malí psi, kteří se jí pověsili na psa a nešli odkopnout...Její pes jen vyl a řval, pomáhala jí ještě paní, co to viděla z okna. Já osobně si myslím, že to pravděpodobně byli nějací stafbulli podle popisu, ona tvrdila, že to byli nějací buldočci, ale že to nezná. Nebyli zdejší, pravděpodobně se nikdo nikdy nedozví, co to bylo a čí to bylo, ale zarazila mě ta představa buldočka, jak napadá ostatní, tak by mě zajímalo, jakou máte zkušenost, jestli to fakt je možné nebo ne. Že by byli navíc rovnou dva takhle konfliktní vůči psům.

20.9.2022 10:05

Když dva, tak tím spíš. Se cítí silní :D buldoček je pořád buldok, má tu hubu na to, aby se zakousl a držel. Nevydrží dlouho, protože už to má v té hlavě znetvořené.
Buldoček teda se nerve běžně a moc toho nezpůsobí, to angličák je jiný level.
Vše je to ale výjimečné - buď se strašně nudí, nebo je to spratek.
Ten se taky nudí.
Oni tak jako nevyhledávají konflikt.

20.9.2022 10:25
Atheira

XXX.XXX.209.8

Když dva, tak tím spíš. Se cítí silní :D buldoček je pořád buldok, má tu hubu na to, aby se zakousl a držel. Nevydrží dlouho, protože už to má v té hlavě znetvořené.
Buldoček teda se nerve běžně a moc toho nezpůsobí, to angličák je jiný level.
Vše je to ale výjimečné - buď se strašně nudí, nebo je to spratek.
Ten se taky nudí.
Oni tak jako nevyhledávají konflikt.

Mně právě přišla ta představa dvou divokých buldočků, co pobíhají daleko od majitelů, vyhledávají rvačky a pak zase běží jinam takovou rychlostí, že je znova nikdo nespatří, totálně absurdní, právě proto, že jsem si vždycky myslela, že zrovna tohle, byť pořád buldok, je typ psa, co nebude úplně prvoplánově konfliktní. Pes má prý natržený uši, jinak nic, ale hrozně mě ten příběh překvapil.

20.9.2022 10:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Atheira napsal(a):
Mně právě přišla ta představa dvou divokých buldočků, co pobíhají daleko od majitelů, vyhledávají rvačky a pak zase běží jinam takovou rychlostí, že je znova nikdo nespatří, totálně absurdní, právě proto, že jsem si vždycky myslela, že zrovna tohle, byť pořád buldok, je typ psa, co nebude úplně prvoplánově konfliktní. Pes má prý natržený uši, jinak nic, ale hrozně mě ten příběh překvapil.

Viděla jsem dva buldočky se "rvát", ale byl to spíš takový šerm zubama , nicméně nasraní u toho byli pěkně . Ale teda dva zakousnutí buldočci ve velkém psovi, kteří nejdou odkopnout, to mi víc sedí na ty stafbuly . Ale u nich zase nevím, jestli by to jen tak vzdali a zdrhli pryč.

Jinak kamarádka kdysi měli CHS buldočků, a byli to všichni naprosto nekonfliktní psi, hodně takoví smečkovití, fakt přátelští. A krom těch dvou, co jsem viděla se rvát, tak znám všechny pohodoví, ale tak určitě budou výjimky.

20.9.2022 10:54

Se podívejte na YT, je tam jeden legrační obranář. "Protection French Bulldog". Vypadá, že má docela normální hlavu. A pak Sízr a buldoček s prasátky a rvavý buldoček...
Ale běžné to není, to, co popisujete, to jsou dva, co se naučili takhle se bavit, asi nemají nic jiného na práci.

20.9.2022 10:57
Atheira

XXX.XXX.209.8

marcelaamax napsal(a):
Viděla jsem dva buldočky se "rvát", ale byl to spíš takový šerm zubama , nicméně nasraní u toho byli pěkně . Ale teda dva zakousnutí buldočci ve velkém psovi, kteří nejdou odkopnout, to mi víc sedí na ty stafbuly . Ale u nich zase nevím, jestli by to jen tak vzdali a zdrhli pryč.

Jinak kamarádka kdysi měli CHS buldočků, a byli to všichni naprosto nekonfliktní psi, hodně takoví smečkovití, fakt přátelští. A krom těch dvou, co jsem viděla se rvát, tak znám všechny pohodoví, ale tak určitě budou výjimky.

Taky mi přišlo divný, že by pak prostě odběhli pryč... Jako popravdě, když o tom prvně mluvili, tak jsem si v první moment představila mopse, než to celý trochu upřesnili. Jako podle popisu to může být buldoček, stafbul i jakýkoli bulloidní kříženec menšího vzrůstu, protože to má být menší, takový podsaditý s širokou hlavou. Jen doufám, že už běhaj někde jinde. Potížištů psů už tu máme dost, další netřeba.

20.9.2022 11:20
Terven

XXX.XXX.110.191

Dneska cestou ze stříhacího salónu jsme měly kočičí dobrodrůžo
Z vrat garáže domu, sousedícího se salónem, se vybatolilo kotě. Nejsem kočkař, věk neodhadnu, ale hóódně malý, menší než morče. Ukrutně mňoukalo, takže kikiny samozřejmě hned auf a v loveckým módu. Branka na silnici naneštěstí byla otevřená a mňoukající kotě se neomylně valilo za dvěma chlupatými tvory podobné velikosti jako matka. Samozřejmě ještě úplně blboučké, bez život zachraňujících instinktů, po silnici, kde jezdí auta. Snažila jsem se běsnící kikiny dostat co nejrychleji do auta. Ale fakt strašně těžký bylo uchránit před nima kotě, když kotě samotné usilovalo o opak a drželo se jich jako klíště. Pinčovej se v jeden okamžik podařilo chytit ho zubama, bohužel ho to neodradilo a dál se vtíralo do přízně svých potenciálních vrahů
Fakt strašná bezmoc, když máte psy úplně nakrátko, ale stejně jim nemůžete zabránit v kontaktu, protože to kotě jim neustále leze až do huby
Když byly konečně kikiny v autě, vzala jsem kotě a odnesla ho paní do salónu. Hned věděla, o co jde "...á, vy mi nesete to kotě, už zase...to špatně skončí..."
Sousedi prý problematičtí, kotě snad odněkud zachránili a dali ke své kočce- úplně jsem to nepochopila. Mají pořád otevřeno na ulici...paní psí kadeřnice si ho nechat nemůže, její psi by s ním taky udělali krátkej proces. Vrátila ho do sousedovic garáže a zavřela vrata.
Asi by mě ty vražedný geny u pinče neměly překvapovat...ale stejně...

20.9.2022 11:45

Terven napsal(a):
Dneska cestou ze stříhacího salónu jsme měly kočičí dobrodrůžo
Z vrat garáže domu, sousedícího se salónem, se vybatolilo kotě. Nejsem kočkař, věk neodhadnu, ale hóódně malý, menší než morče. Ukrutně mňoukalo, takže kikiny samozřejmě hned auf a v loveckým módu. Branka na silnici naneštěstí byla otevřená a mňoukající kotě se neomylně valilo za dvěma chlupatými tvory podobné velikosti jako matka. Samozřejmě ještě úplně blboučké, bez život zachraňujících instinktů, po silnici, kde jezdí auta. Snažila jsem se běsnící kikiny dostat co nejrychleji do auta. Ale fakt strašně těžký bylo uchránit před nima kotě, když kotě samotné usilovalo o opak a drželo se jich jako klíště. Pinčovej se v jeden okamžik podařilo chytit ho zubama, bohužel ho to neodradilo a dál se vtíralo do přízně svých potenciálních vrahů
Fakt strašná bezmoc, když máte psy úplně nakrátko, ale stejně jim nemůžete zabránit v kontaktu, protože to kotě jim neustále leze až do huby
Když byly konečně kikiny v autě, vzala jsem kotě a odnesla ho paní do salónu. Hned věděla, o co jde "...á, vy mi nesete to kotě, už zase...to špatně skončí..."
Sousedi prý problematičtí, kotě snad odněkud zachránili a dali ke své kočce- úplně jsem to nepochopila. Mají pořád otevřeno na ulici...paní psí kadeřnice si ho nechat nemůže, její psi by s ním taky udělali krátkej proces. Vrátila ho do sousedovic garáže a zavřela vrata.
Asi by mě ty vražedný geny u pinče neměly překvapovat...ale stejně...

Člověku je z toho smutno, když vidí, jak se kočičí miminko snaží k někomu přidat.
Moje ovčanda, pokud by měla možnost, tak by s kotětem udělala taky krátkej proces. No holt není každej pes jako můj afgán..."jééé koťátko, paničko, že si ho vezmeme domů...slibuju, že se o něj budu starat"

20.9.2022 12:51
Terven

XXX.XXX.110.191

Člověku je z toho smutno, když vidí, jak se kočičí miminko snaží k někomu přidat.
Moje ovčanda, pokud by měla možnost, tak by s kotětem udělala taky krátkej proces. No holt není každej pes jako můj afgán..."jééé koťátko, paničko, že si ho vezmeme domů...slibuju, že se o něj budu starat"

Každopádně, já vidím, že ze mě kočkař ještě asi dlouho nebude...možná, že o hodně přicházím, ale člověk holt nemůže mít všechno

20.9.2022 13:43

Terven napsal(a):
Každopádně, já vidím, že ze mě kočkař ještě asi dlouho nebude...možná, že o hodně přicházím, ale člověk holt nemůže mít všechno

Jsou věci, kterých nepřestanu do smrti smrťoucí litovat a to, že jsem chrťákovi nepořídila nějakého psího kámoše...resp. když už byli podmínky na druhého psa a už byla psí kamarádka pro něj zamluvená, tak se toho chudák o pár dní nedožil. A že jsem mu tedy alespoň místo pejska nepořídila koťátko....

20.9.2022 15:14

Jsou věci, kterých nepřestanu do smrti smrťoucí litovat a to, že jsem chrťákovi nepořídila nějakého psího kámoše...resp. když už byli podmínky na druhého psa a už byla psí kamarádka pro něj zamluvená, tak se toho chudák o pár dní nedožil. A že jsem mu tedy alespoň místo pejska nepořídila koťátko....

Je to paradox, ale pro dost psů, i kteří se tváří jako trhači, je nakonec kočka vhodný parťák - tam, kde nemůžou být dva psi.

20.9.2022 19:47

navážu na diskuzi o Českém Ráji ... vřele doporučuji skalní města navštívit mimo hlavní sezónu. Takové mrazivé ráno ve skalách (bacha, klouže to), nebo mlžné listopadové dny... nikde nikdo (třeba do Prachovských skal se v nevlídné dny mimo sezónu neplatí vstup ani parkoviště), jen zajímavá příroda... Zkusím pohledat nějaké ty netradiční fotky

20.9.2022 20:01
Terven

XXX.XXX.110.191

navážu na diskuzi o Českém Ráji ... vřele doporučuji skalní města navštívit mimo hlavní sezónu. Takové mrazivé ráno ve skalách (bacha, klouže to), nebo mlžné listopadové dny... nikde nikdo (třeba do Prachovských skal se v nevlídné dny mimo sezónu neplatí vstup ani parkoviště), jen zajímavá příroda... Zkusím pohledat nějaké ty netradiční fotky

Jsem si myslela, že by bylo fajn se přesunout sem
Jo, jo, nevlídné počasí dělá divy. Byli jsme v pátek na Mariině vyhlídce - já poprvé v životě. Potkali jsme jenom pár lidí, nahoře jsme byli sami - myslela jsem, že je to normálka. Až dneska jsem se dočetla na fb stránce Úžasná místa v Česku, že tam bývají davy.

20.9.2022 20:29

Terven napsal(a):
Jsem si myslela, že by bylo fajn se přesunout sem
Jo, jo, nevlídné počasí dělá divy. Byli jsme v pátek na Mariině vyhlídce - já poprvé v životě. Potkali jsme jenom pár lidí, nahoře jsme byli sami - myslela jsem, že je to normálka. Až dneska jsem se dočetla na fb stránce Úžasná místa v Česku, že tam bývají davy.

tam umí být davy... tam jsme byli letos v zimě v krátkém bezpsím období - naplánovali jsme si pár výšlapů, kde je to s dogou složitější...

jinak jsem pár mimosezónních fotek v deníčcích našich doguší vyhrabala...

20.9.2022 20:47
janaa

XXX.XXX.174.242

Atheira napsal(a):
Mám takovej dotaz do prostoru, spíš pro zajímavost.
Jak jsou na tom francouzští buldočci s rvavostí? Já si to neumím představit. Nejenom, jak takoví psi pobíhaj po okolí a napadaj ostatní, ale i jak by to udýchali.
Včera se tu stala taková story, paní s velkým ňoumapsem tu údajně napadli dva malí psi, kteří se jí pověsili na psa a nešli odkopnout...Její pes jen vyl a řval, pomáhala jí ještě paní, co to viděla z okna. Já osobně si myslím, že to pravděpodobně byli nějací stafbulli podle popisu, ona tvrdila, že to byli nějací buldočci, ale že to nezná. Nebyli zdejší, pravděpodobně se nikdo nikdy nedozví, co to bylo a čí to bylo, ale zarazila mě ta představa buldočka, jak napadá ostatní, tak by mě zajímalo, jakou máte zkušenost, jestli to fakt je možné nebo ne. Že by byli navíc rovnou dva takhle konfliktní vůči psům.

Bellina,když se snažila zabít Kevina,tak se zakousla,ale spíš žužlala, naštěstí měl max odřeniny,ne klasické trhance od špičáků. Takže ho zabít nechtěla,i když to tak vypadalo. Jinak má na svědomí ale několik zvířat a ano,i buldoček umí být zabiják a umí zabít, umí trhat, a když se zakousnou jako fest,je problém ten stisk uvolnit. A narozdíl od mopsů to nejsou vždy stoprocentně mírumilovné povahy,ten buldkok je tam znát. Takže pokud se dva takový sejdou a udělají smečku a majitel je nezvládá,kašle na to a má z toho srandu,pak si to dovedu představit

20.9.2022 21:40
Terven

XXX.XXX.110.191

tam umí být davy... tam jsme byli letos v zimě v krátkém bezpsím období - naplánovali jsme si pár výšlapů, kde je to s dogou složitější...

jinak jsem pár mimosezónních fotek v deníčcích našich doguší vyhrabala...

Vánoční Českej Ráj musí být pecka
Já si to snad budu přát pod stromeček...
Tam co místo, to nostalgický vzpomínky - Chléviště, Frýdštejn, Kopanina, Kozákov, Vranov - Pantheon...
Čajovna v arboretu Bukovina - teď jsem si vzpomněla - tam jsem se přesvědčila, že silnej černej čaj s člověkem může zamávat víc než kafe smrťák

21.9.2022 06:54

Terven napsal(a):
Vánoční Českej Ráj musí být pecka
Já si to snad budu přát pod stromeček...
Tam co místo, to nostalgický vzpomínky - Chléviště, Frýdštejn, Kopanina, Kozákov, Vranov - Pantheon...
Čajovna v arboretu Bukovina - teď jsem si vzpomněla - tam jsem se přesvědčila, že silnej černej čaj s člověkem může zamávat víc než kafe smrťák

kam jinam na Štědrý den než do Betlémek

21.9.2022 22:12

Ještě se vrátím k parku u Libereckého muzea :

https://liberecka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/29670-jak-bude-vypadat-park-u-muzea-probehne-prezentace-cast-verejnosti-je-proti.html

21.9.2022 22:14
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Ještě se vrátím k parku u Libereckého muzea :

https://liberecka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/29670-jak-bude-vypadat-park-u-muzea-probehne-prezentace-cast-verejnosti-je-proti.html

Podle fotek ten park nyní vypadá dobře a pak to bude sice úhledné, ale dost dlážděné. Podle mě dost škoda.
Edit: barvené kytky tam můžou zasázet aniž by něco měnili ne?

21.9.2022 22:31

Trickyvoo napsal(a):
Podle fotek ten park nyní vypadá dobře a pak to bude sice úhledné, ale dost dlážděné. Podle mě dost škoda.
Edit: barvené kytky tam můžou zasázet aniž by něco měnili ne?

Oni operují tím, že když bylo muzeum nové, taky bylo na holo....Nějak nepochopili, že park vyrostl za spoustu let, že tam nemohl být hned a chtějí to do "původní" podoby po výstavbě. Park byl založený s mnoha různými dřevinami a teď je to malé arboretum - stísněné mezi ulicemi.

https://mapy.cz/zakladni?l=0&x=15.0689425&y=50.7749137&z=18&base=ophoto

21.9.2022 22:49
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Oni operují tím, že když bylo muzeum nové, taky bylo na holo....Nějak nepochopili, že park vyrostl za spoustu let, že tam nemohl být hned a chtějí to do "původní" podoby po výstavbě. Park byl založený s mnoha různými dřevinami a teď je to malé arboretum - stísněné mezi ulicemi.

https://mapy.cz/zakladni?l=0&x=15.0689425&y=50.7749137&z=18&base=ophoto

Vzhledem k čím dál teplejším létům, by měli být rádi, že už je park krásně vzrostlý a plný zeleně, poskytne příjemný stín a ochlazení. Až z toho udělají tu dlážděnou plochu, tak to asi dost ztratí.

22.9.2022 10:06
domi.t

XXX.XXX.199.149

Starý myslivec v 100-ročnom klobúku po mojom pradedovi😎

22.9.2022 12:20
Fatia

XXX.XXX.205.210

Nám se venčí parádně, máme na hlídání hovawartího kámoše a to je hned větší legrace. Od páníčků byly instrukce, že se nemáme divit, že první dny bez páníčků často nežere, ha, ha, ha, u nás nejen že žral, ale i dožíral zbytky po Boe (přílohu a zeleninu, maso si madam dá). Dostali jsme k němu flexinu, kterou já nesnáším, ale přeci jen, půjčený pes... Ostýchám se s ním chodit na volno i v našem malém městečku, psů se tu pohybuje celkem málo, ale pohybují, a kočky... V přírodě chodí na naší stopovačce a já čumím, zatímco Boe funguje na povely vskutku improvizované (poběž zpátky, poběéééééééž! umocněno plácáním do stehen), pan pes funguje na tradiční ke mně... a fakt funguje! Už se nám dvoupsí období krátí, ale prý ho možná vyfasujeme na týden ještě v říjnu, jestli do toho nevlítne hárání Boe. Trochu jsem se bála, co bude, až tu zůstanou samotní. S nadějí jsem si říkala, že Boe uvidí, že on je v klidu, bude taky v klidu a dveře budou v klidu, ale co když Boe v klidu nebude a ukáže hovawartovi, jak pořádně naložit dveřím? Ale dobrý, dveře přežili, dům přežil, oba psíci přežili... Je to paráda, mít alespoň na chvíli dva psy!

22.9.2022 13:02

Dnes po dlouhé době dopolední venčení se sluníčkem, bylo to moc prima. Došlo i na mezidruhové setkání.

22.9.2022 13:14
alcamer

XXX.XXX.171.227

Tak my se taky 'pochlubíme'. Já houby nejím a poznám jich jen pár. Navíc u nás houby moc nerostou, takže jsme skončili jen s košíkem plným obyčejných babek a pár klouzků :D A pes samozřejmě plným kožichem lepíků a bordelu.

Ale našli jsme i několik pýchavek, tak byly k večeři řízky a na těch jsem si tedy pochutnala i já. Kenji se musel spokojit se svým běžným jídlem

Neví tu někdo, kde na Litoměřicku houby rostou?

AD náhubek - za 6 let se mi nepodařilo na prcka ideálně padnoucí náhubek sehnat. Když už je dost hluboký, tak je dlouhý. Teď čekám na náhubek z Rakouska, a jestli ani ten nebude sedět, tak už nevím

22.9.2022 14:56
Terven

XXX.XXX.110.191

Fatia napsal(a):
Nám se venčí parádně, máme na hlídání hovawartího kámoše a to je hned větší legrace. Od páníčků byly instrukce, že se nemáme divit, že první dny bez páníčků často nežere, ha, ha, ha, u nás nejen že žral, ale i dožíral zbytky po Boe (přílohu a zeleninu, maso si madam dá). Dostali jsme k němu flexinu, kterou já nesnáším, ale přeci jen, půjčený pes... Ostýchám se s ním chodit na volno i v našem malém městečku, psů se tu pohybuje celkem málo, ale pohybují, a kočky... V přírodě chodí na naší stopovačce a já čumím, zatímco Boe funguje na povely vskutku improvizované (poběž zpátky, poběéééééééž! umocněno plácáním do stehen), pan pes funguje na tradiční ke mně... a fakt funguje! Už se nám dvoupsí období krátí, ale prý ho možná vyfasujeme na týden ještě v říjnu, jestli do toho nevlítne hárání Boe. Trochu jsem se bála, co bude, až tu zůstanou samotní. S nadějí jsem si říkala, že Boe uvidí, že on je v klidu, bude taky v klidu a dveře budou v klidu, ale co když Boe v klidu nebude a ukáže hovawartovi, jak pořádně naložit dveřím? Ale dobrý, dveře přežili, dům přežil, oba psíci přežili... Je to paráda, mít alespoň na chvíli dva psy!

Ježíšmarjá, ta vaše fena je fakt jako Vikina ve velikosti M
To mi říkejte, s těma dvěma psama...
Když jsem ještě měla Vikinu samotnou, brávala jsem si občas yorčici od tchýně. Byl to hodnej a bezproblémovej pes. Krásy sice moc nepobrala, visel jí jazyk z tlamy, ale byla fakt super. Nepotřebovala (a ani neznala) jedinej povel, protože se přirozeně držela pořád u mě a neděla nic, při čem by bylo třeba ji usměrňovat.
Měla jsem ji doma třeba na víkend, ten víkend se pak protáhl na týden, dva, měsíc. Tchýni to asi i vyhovovalo, z nutnosti venčení nebyla nadšená, vždycky radostně souhlasila, že fena u nás ještě zůstane.
Ale pak rodina zatlačila, ať se pes vrátí, že babi je aspoň nucená opustit barák atakdále...
Mně se zalíbilo mít dva psy a už jsem to nechtěla jinak. Yorčici bych byla ochotná si nechat, asi bych jí trochu prodloužila aktivní život - vždycky u nás bezvadně nabrala kondici - ale bohužel to neklaplo.
Takže jsem začala aktivně shánět a nakonec u nás bydlí pinčová z útulku - zabitý dvě mouchy jedinou ranou - měla jsem dilema, jestli pořídit pinče s PP anebo zachránit útulkáče

22.9.2022 15:08
Fatia

XXX.XXX.205.210

Já ji musím zas objednat ke kadeřnici, ostříhat ofinu a zastřihnout hlavu do tvaru hlavy :D už je zas zarostlá jak vopice. Jsou si ty naše holky podobné. Se někde sejdem a uděláme sérii fotek Boe a její štěňátko :D To u všech bez problémů projde, i teď si na nás posusta lidí ukazuje: Hele, ten velký černý má štěně. Já koukám, kde je jaký velký černý... A oni myslí hovawarta a Boe. Jo, jsou oba černý, ale to je veškerá podobnost.

22.9.2022 16:03

Fatia napsal(a):
Já ji musím zas objednat ke kadeřnici, ostříhat ofinu a zastřihnout hlavu do tvaru hlavy :D už je zas zarostlá jak vopice. Jsou si ty naše holky podobné. Se někde sejdem a uděláme sérii fotek Boe a její štěňátko :D To u všech bez problémů projde, i teď si na nás posusta lidí ukazuje: Hele, ten velký černý má štěně. Já koukám, kde je jaký velký černý... A oni myslí hovawarta a Boe. Jo, jsou oba černý, ale to je veškerá podobnost.

Zastřihnout hlavu do tvaru hlavy...

22.9.2022 20:00
domi.t

XXX.XXX.199.149

Naše posledné cca dva týždne😊Začiatok jesene si užívame plnými dúškami😍

22.9.2022 21:46

Sezóna ježků dnešním dnem opět začala. Vůbec nechápu, proč všichni bodlináči lezou zrovna k nám. 🤦😂

23.9.2022 00:13
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Tak i já s Malinou jsme dneska vyrazily na houby do lesa. Nejdřív jsem nic moc nenecházela, ukazovala jsem Malině, co hledám, ať hledá taky. Bylo jí to šumák, ale pak jsem si říkala, že se od ní nechám tahat a dotáhla mě na místo, kde se přece jen pár hub našlo. Na tom místě stála hrdě, jakobysme našly svatý grál, tak nevím, jestli mohla nějak "stopovat" houby, ale možná stopovala houbaře, protože bylo vidět, že po něčem jde. No a když jsem měla pocit, že těch hub bylo dost, tak jí povídám, že jdeme zpět k autu a ona mě zas táhla..no celkem neomylně směrem k tomu autu. Možná opět šla po něčem jiném a fakt náhoda, ale pěkné náhody.
V houbách se moc nevyznám, od toho jsem měla tátu, tak snad se něčím neotrávím, ale minimálně houby, co na řezu modrají, snad nejsou žádné jedovaté ne?

23.9.2022 07:32

Trickyvoo napsal(a):
Tak i já s Malinou jsme dneska vyrazily na houby do lesa. Nejdřív jsem nic moc nenecházela, ukazovala jsem Malině, co hledám, ať hledá taky. Bylo jí to šumák, ale pak jsem si říkala, že se od ní nechám tahat a dotáhla mě na místo, kde se přece jen pár hub našlo. Na tom místě stála hrdě, jakobysme našly svatý grál, tak nevím, jestli mohla nějak "stopovat" houby, ale možná stopovala houbaře, protože bylo vidět, že po něčem jde. No a když jsem měla pocit, že těch hub bylo dost, tak jí povídám, že jdeme zpět k autu a ona mě zas táhla..no celkem neomylně směrem k tomu autu. Možná opět šla po něčem jiném a fakt náhoda, ale pěkné náhody.
V houbách se moc nevyznám, od toho jsem měla tátu, tak snad se něčím neotrávím, ale minimálně houby, co na řezu modrají, snad nejsou žádné jedovaté ne?

modrající houby bývají jedovaté - ale varem se z nich stávají houby jedlé. Hodně modrající hřiby jsou jedlé po delší tepelné úpravě (kovář) i mírně jedovaté (kříšť) i dost jedovaté (satan)

Jinak u nás ráno šedivák - střechy bílé, tráva křupající. Necelé dva stupně... Ale je krásné ráno, sluníčko vstává na jasnou oblohu

23.9.2022 07:38

Trickyvoo napsal(a):

To bílé vypadá na žampion - koukněte na google na pečárka záprašná vs. pečárka polní. Pokud si nejste jisti, nejezte!

U nás dnes ráno -1, námraza jako blázen, vytáhla jsem zimní kabát

23.9.2022 07:45

To bílé vypadá na žampion - koukněte na google na pečárka záprašná vs. pečárka polní. Pokud si nejste jisti, nejezte!

U nás dnes ráno -1, námraza jako blázen, vytáhla jsem zimní kabát

ty zimní kabát, já halenku s krátkých rukávem tedy dnes doplnila vestou... Je jasné, že mě hřeje sádlo... ale bývala jsem horkokrevná i za mlada, kdy jsem tlustá nebyla. Vždyť je ještě skoro léto

23.9.2022 07:49

ty zimní kabát, já halenku s krátkých rukávem tedy dnes doplnila vestou... Je jasné, že mě hřeje sádlo... ale bývala jsem horkokrevná i za mlada, kdy jsem tlustá nebyla. Vždyť je ještě skoro léto

Chááá, to mi nehrozí! Vlezu do auta, zapnu topení, vyhřívání sedačky, vyhřívání volantu a jedu Takto devět měsíců v roce. Je mi zima furt, neprokrvujou se mi ruce a nohy - nízký tlak. V práci samozřejmě netopí...

23.9.2022 08:00

Chááá, to mi nehrozí! Vlezu do auta, zapnu topení, vyhřívání sedačky, vyhřívání volantu a jedu Takto devět měsíců v roce. Je mi zima furt, neprokrvujou se mi ruce a nohy - nízký tlak. V práci samozřejmě netopí...

u nás kvestor zahájil topnou sezonu - už se temperuje - jsem to topení stáhla, neb mi svítí na stůl sluníčko...

23.9.2022 09:17
Atheira

XXX.XXX.209.8

A já si teda myslím, že ta bílá houba není ani žampion ani záhada, jen je prostě olezlá plísní. Takhle plesnivých tu bývá dost babek.

23.9.2022 09:29

Atheira napsal(a):
A já si teda myslím, že ta bílá houba není ani žampion ani záhada, jen je prostě olezlá plísní. Takhle plesnivých tu bývá dost babek.

Může bejt

23.9.2022 09:40

Hřib plavý. Nejedlý. Nemá se vůbec sbírat. Ale podle výšky/nemohutnosti a proužků na nožičce si myslím,
že je to prostý kozák bílý.
Dole psané možné záměny... hele, proč to sbíráte, když nevíte, co to je? Příště vyfoťte na památku a nechte to být, ne. Některé houby jsou docela vzácné.
https://www.ohoubach.cz/atlas-hub/detail/295/kozak-bily/

23.9.2022 09:56
Terven

XXX.XXX.103.178

Tak já mám taky nízkej tlak, celoživotně, ale je mi konečně příjemně
A dobře, občas už obleču i mikinu
Dneska ráno byl 1°C a to už jsem měla i bundu.
Ale obecně, co se týče tepelnýho komfortu, mohla bych mít září celej rok.

23.9.2022 10:16

Zásadní je, jestli ta divná houba má "tečky nebo čárky".

23.9.2022 10:18

I houbou s rourkami se lze otrávit. A naopak je spousta chutných a jedlých hub s chladičem. Zásadní je sbírat a konzumovat pouze to, co (objektivně) bezpečně poznám.

23.9.2022 10:20

@Trickyvoo Když chcete (nechat) určit nějakou houbu, je dobré vyfotit i je zespoda a na řezu.

23.9.2022 10:26

I houbou s rourkami se lze otrávit. A naopak je spousta chutných a jedlých hub s chladičem. Zásadní je sbírat a konzumovat pouze to, co (objektivně) bezpečně poznám.

Určitě máte pravdu. Měla jsem na mysli tu jednu konkrétní "divnou" houbu z fotky. Má-li tečky, nemůže to být žampion.Ma-li čárky, nemůže to být kozák.

23.9.2022 10:28

Jsem vycházela z toho, že neznalec hub sebere pouze to, co má vespod houbičku na nádobí :-)

23.9.2022 10:32

Jsem vycházela z toho, že neznalec hub sebere pouze to, co má vespod houbičku na nádobí :-)

Řídím se heslem - beru jen to, co má Spongeboba. Takhle jsem to učila dítka.

23.9.2022 10:50

A naopak nemá radiátor

23.9.2022 11:23
fikovnice

XXX.XXX.133.93

u nás kvestor zahájil topnou sezonu - už se temperuje - jsem to topení stáhla, neb mi svítí na stůl sluníčko...

Nevím kde je u Vás...?
Ale včera jsem opět obdržela od kohosi info o distančních přednáškách (a vůbec výuce?) kvůli vytápění. Máte k tomu, pls, nějaké info od Vás?

Jinak vzhledem k mé nemoci a plánovanému návratu učit mi můj dr. přikázal, že pokud se nebude v učebnách topit, musím prý přednášet v rukavicích a čepici. No, to určitě!

23.9.2022 11:38

fikovnice napsal(a):
Nevím kde je u Vás...?
Ale včera jsem opět obdržela od kohosi info o distančních přednáškách (a vůbec výuce?) kvůli vytápění. Máte k tomu, pls, nějaké info od Vás?

Jinak vzhledem k mé nemoci a plánovanému návratu učit mi můj dr. přikázal, že pokud se nebude v učebnách topit, musím prý přednášet v rukavicích a čepici. No, to určitě!

v Liberci se distanční výuka neplánuje - o týden se pokrátí zimní semestr a po zimním zkouškáči se na tři týdny (v únoru) vyhlásí "plynové volno" - bez výuky, zkoušení, vaření, svícení (s výjimkami)... Letní semestr se tím posune a zkoušet se bude ještě na začátku července...
Přijde mi to lepší, než učit distančně v nevytopených učebnách. Za tři týdny "odstávky" v nejstudenějším měsíci se ušetří dost, abychom mohli jinak normálně fungovat

23.9.2022 11:41

Aby se pak zas neplatila klimatizace :D

Spongebob :D :D

23.9.2022 11:46

Vonku zima, každú chvíľu prší, obháňajú nás poľovníci - a to chodíme popri družstevnej ceste (resp. po nej) - a na vodítku, aby nemali blbé reči, a aj tak majú... Že čo tam chodíme o pol šiestej, je ruja, plašíme im srny a mám tam chodiť do obedu alebo ísť inde (a to nás už takto v dvoch chotároch vyháňali) Som sa uja spýtala, že či teda mám psa venčiť v Poprade priamo na námestí a že či nemôže on chodiť na postriežku do obedu lebo ja som vtedy v práci Ale huby nám rastú a opravujú náladu

23.9.2022 11:52

Aby se pak zas neplatila klimatizace :D

Spongebob :D :D

staré baráky klimču nemají...

23.9.2022 18:21
fikovnice

XXX.XXX.133.93

staré baráky klimču nemají...

Zato u nás jede klima v učebnách a posluchárnách v létě (a na jaře) furt. Musíme ji manuálně vypínat, ptž je i dost hlučná!

23.9.2022 18:44
Trickyvoo

XXX.XXX.254.66

modrající houby bývají jedovaté - ale varem se z nich stávají houby jedlé. Hodně modrající hřiby jsou jedlé po delší tepelné úpravě (kovář) i mírně jedovaté (kříšť) i dost jedovaté (satan)

Jinak u nás ráno šedivák - střechy bílé, tráva křupající. Necelé dva stupně... Ale je krásné ráno, sluníčko vstává na jasnou oblohu

Tak ano, já je bez dostatečné tepelné úpravy nemůžu, stejně jako žampióny. Tyhle houby jako obalené v trojobalu mě zaručeně položí a to doslova. Jednou mi z nich brácha udělal řízky a pak mě našel, jak ležím na zemi, protože jsem už bolestí nevěděla, co by.

23.9.2022 18:48
Trickyvoo

XXX.XXX.254.66

Hřib plavý. Nejedlý. Nemá se vůbec sbírat. Ale podle výšky/nemohutnosti a proužků na nožičce si myslím,
že je to prostý kozák bílý.
Dole psané možné záměny... hele, proč to sbíráte, když nevíte, co to je? Příště vyfoťte na památku a nechte to být, ne. Některé houby jsou docela vzácné.
https://www.ohoubach.cz/atlas-hub/detail/295/kozak-bily/

Jo už jsme to taky zjistili a netušila jsem, že je to taková vzácnost a proč sbírám houby, o které nevím, co je? V lese jsem si byla jistá, že je to něco jedlého a až pak doma jsem znejistila. Kdybych měla sbírat jen to, co vím, co je. Tak nosím domů jen babky, pouze u nich jsem si stoprocentně jistá. U všech ostatních jsem si prostě nejistá a dřív jsem to nosila domů a táta mi řekl, co to je. Myslela jsem, že mi stejnou službu udělá brácha. Měl na to aplikaci.

23.9.2022 20:14
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):
Jo už jsme to taky zjistili a netušila jsem, že je to taková vzácnost a proč sbírám houby, o které nevím, co je? V lese jsem si byla jistá, že je to něco jedlého a až pak doma jsem znejistila. Kdybych měla sbírat jen to, co vím, co je. Tak nosím domů jen babky, pouze u nich jsem si stoprocentně jistá. U všech ostatních jsem si prostě nejistá a dřív jsem to nosila domů a táta mi řekl, co to je. Myslela jsem, že mi stejnou službu udělá brácha. Měl na to aplikaci.

Nikdy bych si netroufla sníst houbu, kterou bychom doma určili jen podle atlasu nebo podle apky.
Zcela bezpečně poznám několik hub - poddubáky - ty miluju a bohatě si s nima vystačím, pokud jsem někdy byla na houbách, tvořily 90% úlovku. Pak poznám pravej hřib, křemenáče, kozáka - ty teda moc nenacházím, neb nevím, kam na ně.
Klouzky a babky beru jen když není nic jinýho. Ještě poznám bedlu, ale ty nesbírám.
Tím asi končím a nemám potřebu zkoušet nic dalšího
Pokud by mi zkušenej mykolog určil cokoliv dalšího anebo uvařil pokrm z hub, který neznám, neměla bych problém.
Ale rozhodovat doma podle apky, co dáme do smaženice, to fakt nee.
Takhle sbírali houby moji příbuzní - teta se strejdou. Oni byli z Brna a tam to asi není úplně houbařskej ráj. Tak se vždycky vyřádili u nás, v nekonečných hvozdech na Plzni - severu. Vždycky našli plný košíky a určovali to pak podle atlasu -a že tam měli fakt zajímavý kousky
Moje máma z toho byla na mrtvici a ani za nic by u nich doma nepozřela cokoliv s houbama.
Ale je fakt, že žijou dodnes, no...

23.9.2022 20:40
elisak

XXX.XXX.194.232

Terven napsal(a):
Nikdy bych si netroufla sníst houbu, kterou bychom doma určili jen podle atlasu nebo podle apky.
Zcela bezpečně poznám několik hub - poddubáky - ty miluju a bohatě si s nima vystačím, pokud jsem někdy byla na houbách, tvořily 90% úlovku. Pak poznám pravej hřib, křemenáče, kozáka - ty teda moc nenacházím, neb nevím, kam na ně.
Klouzky a babky beru jen když není nic jinýho. Ještě poznám bedlu, ale ty nesbírám.
Pokud by mi zkušenej mykolog určil cokoliv dalšího anebo uvařil pokrm z hub, který neznám, neměla bych problém.
Takhle sbírali houby moji příbuzní - teta se strejdou. Oni byli z Brna a tam to asi není úplně houbařskej ráj. Tak se vždycky vyřádili u nás, v nekonečných hvozdech na Plzni - severu. Vždycky našli plný košíky a určovali to pak podle atlasu -a že tam měli fakt zajímavý kousky
Moje máma z toho byla na mrtvici a ani za nic by u nich doma nepozřela cokoliv s houbama.

Tak já toho sbírám hromadu, když to tak čtu. Houby mě učila sbírat mamka, je teda fakt, že u většiny znám jen lidový názvy. Bereme lišky, kotrče, bedly, vatovce, různý hřiby, klouzky, fialovky, václavky, masáky, ryzce (hlavně ty se zeleným kroužkem - výborný do rýže), slizáky mazlavý (výborná houba, kam se hrabou hřiby, možnost záměny prakticky vyloučena a vždycky jsme neskutečně naštvaná, když je někodo už našel a rozkopal...) i některý holubinky (hlavně nazelenalou) a možná jsem i na něco zapomněla.

Poddubáka podle názvu neznám, musela jsem si to vygooglit, ale sbíráme taky. Říkali jsme tomu vždy "panskej" nebo "hnědý". Mi přijde vtipný jak když se člověk baví s někým z jíný části čech, tak se v těch názvech hub vubec nevyzná...

24.9.2022 00:29

@elisak Co je slizák mazlavý? Panskej se u nás taky říká, ale slizáka neznám. :-)

24.9.2022 00:30
Trickyvoo

XXX.XXX.210.83

Terven napsal(a):

No však taky nikdo nepíše, že jsme z toho vařili smaženici či jinak konzumovali. Jenže jsme došli k stejnému závěru, jak bylo napsáno výše. Jako jak chcete začít s houbama, kdo vám ty znalosti dal? Zkušený kynolog? Já donesla posledně houby a půlka byly horčáci, teď si vůbec nejsem jistá, jestli to nejsou zas horčáci, chutnala jsem to, ale nevím. Jsem čím dál tím víc nejistá. Teď jsem koukala, co nasbíral tchán a dobrou půlku hub bych rozhoně nesbírala. Takže nejsem zas takový dobrodruh, jak by se mohlo zdát. Jsem jen hodně nejistý člověk. Donesla jsem domů i bedlu, ale nakonec jí taky jíst nebudeme, protože jak nemáme toho tátu, tak si prostě nevěříme a on teda ty znalosti měl z altasu hub.

24.9.2022 06:37

Na internetu jsou hodinářské poradny, najdete tam hodně fotek, které tam lidi dávají a jiní jim odpovídají. Tam nějaké vědomosti získáte, jsou tam i popisky s čím se dá houba zaměnit a jak to poznat. Můžete tam dát i fotku (ale takovou, aby z ní bylo něco poznat-uvidite podle ostatních) a pak můžete, nebo nemusíte věřit. Ve větších městech v téhle době fungují houbařské poradny a výstavy. Zkuste prohledat.

24.9.2022 07:31
Atheira

XXX.XXX.230.127

Tak zkušený kynolog vám s houbami nutně poradit nemusí.
Jasně, znalosti v mechu nerostou, ale mně se třeba příčí celkově trhat houby jen proto, aby mi je pak někdo identifikoval a někam se vyházely. Mohly v klidu růst v lese, kdybych se tam nešla tímhle divným způsobem vzdělávat. Houbařit a učit se jde přece i za pochodu, aniž bych sebrala půlku lesa i s houbama, který jsou třeba chráněný a sbírat se nemaj.
Ono je to jako se vším v přírodě. Ty houby v tom lese přece nerostou jenom pro nás.

24.9.2022 07:39

cit: slizáky mazlavý (výborná houba, kam se hrabou hřiby, možnost záměny prakticky vyloučena a vždycky jsme neskutečně naštvaná, když je někodo už našel a rozkopal...)
Tak slizáka jsem neznala. Použila jsme nedávno zmiňovanou metodu UTFG a rozšířila si obzory. Takže díky za dovzdělání, rozšířím sortiment.
Jinak včera pěkné hejno křemenáčů (mimo jiné), příležitostně se pochlubím, protože jsou fakt moc pěkný

24.9.2022 08:06

cit: slizáky mazlavý (výborná houba, kam se hrabou hřiby, možnost záměny prakticky vyloučena a vždycky jsme neskutečně naštvaná, když je někodo už našel a rozkopal...)
Tak slizáka jsem neznala. Použila jsme nedávno zmiňovanou metodu UTFG a rozšířila si obzory. Takže díky za dovzdělání, rozšířím sortiment.
Jinak včera pěkné hejno křemenáčů (mimo jiné), příležitostně se pochlubím, protože jsou fakt moc pěkný

Jo aha, ono se to opravdu jmenuje slizák mazlavý. 😂🙈 Já myslela, že je to nějaký lidový název…

24.9.2022 08:47

Jsem to nemyslela zle... houby mimo jiné sbírají škodliviny z půdy, žerou bakterie a pomáhají rostlinám růst, proto seberu jen to, co chci jíst, houba roste z nějakého důvodu, není to vysazená mrkev.
A může pes houby?

24.9.2022 08:58

Jsem to nemyslela zle... houby mimo jiné sbírají škodliviny z půdy, žerou bakterie a pomáhají rostlinám růst, proto seberu jen to, co chci jíst, houba roste z nějakého důvodu, není to vysazená mrkev.
A může pes houby?

Jak které
A ten příběh, jak si rodinka nebyla jistá, cože to nasbírala, tak dala nejdřív kočce. Když se kočka začla svíjet v křečích, odspěchali a nechali si vypumpovat žaludky. Když se zelení a zničení vrátili domů, kočka ošetřovala čerstvá koťátka

24.9.2022 09:36

Nečekaně jdeme s Megý (Kocourek nejde, prý jsem padlá na hlavu) na smrkáče, poprvé pojede víc jak 100 km autím, navíc ji musím nechat chvíli samotnou kvůli nákupu, snad na mě někdo nezavolá Srstku a z autí něco zbyde, už nehárá, tak by mohla sežrat jen jednu opěrku hlavy místo dvou?

24.9.2022 09:54
Trickyvoo

XXX.XXX.210.83

Atheira napsal(a):
Tak zkušený kynolog vám s houbami nutně poradit nemusí.
Jasně, znalosti v mechu nerostou, ale mně se třeba příčí celkově trhat houby jen proto, aby mi je pak někdo identifikoval a někam se vyházely. Mohly v klidu růst v lese, kdybych se tam nešla tímhle divným způsobem vzdělávat. Houbařit a učit se jde přece i za pochodu, aniž bych sebrala půlku lesa i s houbama, který jsou třeba chráněný a sbírat se nemaj.
Ono je to jako se vším v přírodě. Ty houby v tom lese přece nerostou jenom pro nás.

Nebojte. Nechala jsem tam asi milion hub. Do žádné jsem nekopla. Hlavně jsem se dívala. Sbírala jen to, o čem jsem byla přesvědčená, že je jedlý. Chápala bych, kdybych tu udělala koláž fotek hub, o kterých nevím, co jsou. Byla jste vůbec teď někdy v lese? Tolik hub jsem snad v životě neviděla. Viděla jsem x hub, druhů a barev, velikostí. Spoustu bedel, nakonec jsem domů vzala jen jednu a tuhle jsem si prostě spletla. Nevzala jsem to s tím, že doma zjistíme, co to je. Měla jsem za to, že je to něco, co se sbírá. Až doma jsem koukala, že je nějak jiná. Nevzala jsem jich toho druhu 10, ale pouze jednu jedinou. Nechodím ani na houby každý den, takže určitě jsem les neplundrovala a nevzala půlku lesa, na to by mi fakt košík nestačil. Občas jsem sebrala houbou, o které jsem si myslela, že je hříbek, ale hned jak jsem zjistila omyl, zasadila jsem jí zpátky. A copak dalšího jsem provedla podle vás v tom lese? Vlastně jsem byla na houbách poprvé sama. 2x jsem byla s bráchou, 2x s mým mužem. I když jsem psala, že houby mi pak určoval táta, nebylo to tak, že bych vzala kde co a doma mi táta řekl, asi to tak vyznělo, ale on mi to vždycky schválil, jen jednou jsem vyhodila hořčáky, protože jsem myslela, že jsou to jedlé houby.

24.9.2022 09:59

Nečekaně jdeme s Megý (Kocourek nejde, prý jsem padlá na hlavu) na smrkáče, poprvé pojede víc jak 100 km autím, navíc ji musím nechat chvíli samotnou kvůli nákupu, snad na mě někdo nezavolá Srstku a z autí něco zbyde, už nehárá, tak by mohla sežrat jen jednu opěrku hlavy místo dvou?

Užijte si to. Nám jednou psi sundali vnitřní střechu. Naštěstí v tom prehistorickém autě nebyl pod koženkou polystyren, ale poctivá vrstva filcu. Tak jsme odřezali cáry koženky, abychom viděli ven a mohli odjet. Asi si říkáte: "chudáci psi" - byli tam asi 20 minut.

24.9.2022 10:29
Trickyvoo

XXX.XXX.210.83

Co je smrkáč?
A už někdy sama v autě byla? Jen dneska tady svítí dost sluníčko. V tom autě bude hned dost teplo.
My tento víkend nechali venčení na bráchovi a jeli k tchýňovým bez Maliny. Chceme se skamarádit s kotětem a s Malinou to nějak nešlo. Minule jsme kotě za celou dobu ani nezahlédli.

24.9.2022 10:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Užijte si to. Nám jednou psi sundali vnitřní střechu. Naštěstí v tom prehistorickém autě nebyl pod koženkou polystyren, ale poctivá vrstva filcu. Tak jsme odřezali cáry koženky, abychom viděli ven a mohli odjet. Asi si říkáte: "chudáci psi" - byli tam asi 20 minut.

Tak to koukám, že jsem na tom byla ještě dobře. Mně pes akorát rozkousal jeden pás, urval a rozkousal to brzdové světlo na zadním skle a nějak přerušil drátky, že už nikdy nefungovalo vyhřívání zadního skla. Ale zas to celé stihnul asi za 5 minut .

24.9.2022 11:06

Teď se teda úplně těším, dík :-)
Tady výš (a jedeme ještě výš) není takové teplo, ale konečně teda po 14 dnech svítí. Ne, nebyla tam nikdy sama, však já už hledám, kolik to stojí :D
Hřib smrkový, světle hnědá hlava a nabělalá nožička... buclák takový, špekoun, nedá se splést, voní a teď ho máte všichni plné koše.
Bylo mi řečeno, že když je hodně hub, bude válka.
Ale kolem naší vsi žádné houby nejsou.
Jo a venčení je u nás boží, fakt, většina samečků vykastrovaná, dříve se kamarádili, nyní je Megý chce zabít.

24.9.2022 11:27

Já ráno vyběhla se psy jen na kopec a jak jdu po chodníku kolem lesíka, tak pokukuju, jestli rostou alespoň prašivky...jo rostou...a taky krasavice muchomůrky a jak tak jdu, tak jedna muchomůrka rozdupaná na chodníku. Tak si říkám, proč má někdo potřebu utrhnout u cesty houbu, která je profláklá jako jedule a tu snad pozná úplně každej a je jasný, na první pohled, že to k jídlu není, rozšlapat jí....co z toho ty lidi mají?? Proč??
Jako je to blbá houba, ale i tak nechápu důvod takového počínání.

24.9.2022 11:27
Atheira

XXX.XXX.209.8

Trickyvoo napsal(a):
Nebojte. Nechala jsem tam asi milion hub. Do žádné jsem nekopla. Hlavně jsem se dívala. Sbírala jen to, o čem jsem byla přesvědčená, že je jedlý. Chápala bych, kdybych tu udělala koláž fotek hub, o kterých nevím, co jsou. Byla jste vůbec teď někdy v lese? Tolik hub jsem snad v životě neviděla. Viděla jsem x hub, druhů a barev, velikostí. Spoustu bedel, nakonec jsem domů vzala jen jednu a tuhle jsem si prostě spletla. Nevzala jsem to s tím, že doma zjistíme, co to je. Měla jsem za to, že je to něco, co se sbírá. Až doma jsem koukala, že je nějak jiná. Nevzala jsem jich toho druhu 10, ale pouze jednu jedinou. Nechodím ani na houby každý den, takže určitě jsem les neplundrovala a nevzala půlku lesa, na to by mi fakt košík nestačil. Občas jsem sebrala houbou, o které jsem si myslela, že je hříbek, ale hned jak jsem zjistila omyl, zasadila jsem jí zpátky. A copak dalšího jsem provedla podle vás v tom lese? Vlastně jsem byla na houbách poprvé sama. 2x jsem byla s bráchou, 2x s mým mužem. I když jsem psala, že houby mi pak určoval táta, nebylo to tak, že bych vzala kde co a doma mi táta řekl, asi to tak vyznělo, ale on mi to vždycky schválil, jen jednou jsem vyhodila hořčáky, protože jsem myslela, že jsou to jedlé houby.

Ne, já do lesa totiž vůbec nechodím A všude fakt nerostou, vy jste byla všude v lese, že jste se do mě takhle obula??

Já se jen pozastavila nad tím - sesbírám nějaký houby, o kterých si ve výsledku nejsem jistá ani co jsou a pak to třeba rozklíčuju třeba podle appky. Toto totiž z vašeho příspěvku vyplývá. A viditelně nejsem jediná, kdo si myslí, že by se mělo sbírat to, co s jistotou znám a zbytek ne. Navíc se asi v lese chovám s větší úctou než někteří jiní, což se taky zřejmě nenosí, aby se říkalo nahlas, což jsme se přesvědčili i v jiných vláknech na jiná témata. Kdybych poznala jen babky, tak sbírám jen babky. Nevidím v tom takový problém jako asi vy, to je celý. Taky nesbírám řadu hub, která je jedlá nebo jedlá po tepelné úpravě, protože je třeba s jistotou nepoznám nebo jim nedůvěřuju a svět se ještě nezbořil.
Takhle je každoročně otrávených spousta lidí, ale já už nic neříkám, to moc nemá smysl, když se zase prostě jen urazíte a nějak se do mě navezete.

24.9.2022 11:33
Atheira

XXX.XXX.209.8

Lidi, mám rozklíčování těch dvou buldočků!!
Opravdu to byli dva stafbullové.
A víte co?
Zdrhli nějakým houbařům.

Já už radši nic neříkám.

24.9.2022 11:38
fikovnice

XXX.XXX.135.166

Terven napsal(a):

Já zas asi v životě nenašla janka, fakt ani jeden za celý život. Kozáků už docela dost - krásná houba!

24.9.2022 11:40
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Já zas asi v životě nenašla janka, fakt ani jeden za celý život. Kozáků už docela dost - krásná houba!

Co je 'janek'?

24.9.2022 11:42
fikovnice

XXX.XXX.135.166

Atheira napsal(a):
Co je 'janek'?

Aha...
Musím kouknout, jak se to jmenuje správně - má oranžovej klobouk, jdu na to.

24.9.2022 11:43
fikovnice

XXX.XXX.135.166

Atheira napsal(a):
Co je 'janek'?

Křemenáč březový, vůbec ten název nepoužíváme, u nás zásadně janek!

24.9.2022 11:44

"Já se jen pozastavila nad tím - sesbírám nějaký houby, o kterých si ve výsledku nejsem jistá ani co jsou a pak to třeba rozklíčuju třeba podle appky. Toto totiž z vašeho příspěvku vyplývá. A viditelně nejsem jediná, kdo si myslí, že by se mělo sbírat to, co s jistotou znám a zbytek ne."

tak já si tohle nemyslím a naopak si myslím, že je zcela OK sebrat i to, co si nejsem jistá či neznám a pak to doma klíčovat dle všeho možného. Tak se člověk dobere poznání. Ona houba není podhoubí a tím, že ji utrhnu, a k podhoubí se chován řádně , škodu nepáchám.

asi jsou nějaké erupce na slunci......

24.9.2022 11:45

Atheira napsal(a):
Lidi, mám rozklíčování těch dvou buldočků!!
Opravdu to byli dva stafbullové.
A víte co?
Zdrhli nějakým houbařům.

Já už radši nic neříkám.

Jsou plemena, na který bych osobně neměla a mezi nimi jsou i stafbullové. Nerozumím jim....a ti zminění houbaři asi taky ne, když 2 psi=smečka, a nechali je volně bez dozoru... 😒

24.9.2022 11:47
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Aha...
Musím kouknout, jak se to jmenuje správně - má oranžovej klobouk, jdu na to.

Křemenáč?
Pár míst, kde rostou, tu opodál je a odmala je berem za takový houbový poklad. Jak kozáky, tak křemenáče. Mám je popravdě radši než hřiby - jako ten pocit, když je najdu. Mám z nich prostě větší radost.
Ale top houby z lesa mám bedly a kotrče (odjakživa sbíráme bedly červenající, které jsou poslední dobou mezi lidmi dost kontroverzní, ale oproti vysoké jsou prostě šťavnatější a lahodnější a jím je, co jsem na světě. Máme tu takové sdílené místo, o kterým tak kolektivně víme ještě s několika lidma z okolních vesnic, kde si vždycky nasbíráme, kolik sníme a necháme pro jiný. Moc lidí to tu nesbírá, protože věří, že jsou jedovaté, takže máme spižírnu v sezoně dobře zásobenou :D)
Jinak ostatní lesní houby mám radši spíš v sušeném stavu a čerstvé fakt jedu spíš hlívu a shiitake, ty miluju.

24.9.2022 11:48
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Křemenáč březový, vůbec ten název nepoužíváme, u nás zásadně janek!

Tak to slyším poprvé.

24.9.2022 11:48
fikovnice

XXX.XXX.135.166

Atheira napsal(a):
Křemenáč?
Pár míst, kde rostou, tu opodál je a odmala je berem za takový houbový poklad. Jak kozáky, tak křemenáče. Mám je popravdě radši než hřiby - jako ten pocit, když je najdu. Mám z nich prostě větší radost.
Ale top houby z lesa mám bedly a kotrče (odjakživa sbíráme bedly červenající, které jsou poslední dobou mezi lidmi dost kontroverzní, ale oproti vysoké jsou prostě šťavnatější a lahodnější a jím je, co jsem na světě. Máme tu takové sdílené místo, o kterým tak kolektivně víme ještě s několika lidma z okolních vesnic, kde si vždycky nasbíráme, kolik sníme a necháme pro jiný. Moc lidí to tu nesbírá, protože věří, že jsou jedovaté, takže máme spižírnu v sezoně dobře zásobenou :D)
Jinak ostatní lesní houby mám radši spíš v sušeném stavu a čerstvé fakt jedu spíš hlívu a shiitake, ty miluju.

Já to stejný: kozáci a jankové - ano, poklad. Jenže kozáky fakt nacházím, kdežto janky ne. Teda famílie ano, já ne!

24.9.2022 11:50
fikovnice

XXX.XXX.135.166

Atheira napsal(a):
Tak to slyším poprvé.

Bedly červenající mi vyrostly na dvoře, ale to byly půlmetrové klobouky!!! Chtěla jsem volat Novu!
Jedla jsem je jeden rok, pak druhej... Třetí rok mi někdo z vesnice řekl, že jsou nejedlé až mírně jedovaté a mně se z nich hned udělalo zle, síla sugesce! Ještě mám někde natočené video - to byly úplné koberce...

24.9.2022 11:51
Atheira

XXX.XXX.209.8

"Já se jen pozastavila nad tím - sesbírám nějaký houby, o kterých si ve výsledku nejsem jistá ani co jsou a pak to třeba rozklíčuju třeba podle appky. Toto totiž z vašeho příspěvku vyplývá. A viditelně nejsem jediná, kdo si myslí, že by se mělo sbírat to, co s jistotou znám a zbytek ne."

tak já si tohle nemyslím a naopak si myslím, že je zcela OK sebrat i to, co si nejsem jistá či neznám a pak to doma klíčovat dle všeho možného. Tak se člověk dobere poznání. Ona houba není podhoubí a tím, že ji utrhnu, a k podhoubí se chován řádně , škodu nepáchám.

A tak vždyť je to tady diskuze, můžu se pozastavit nad něčím, co mi přijde divné, ne?
Poznat a určit houbu jde i v lese a nemusím z něj nosit něco, co nevím, co je a pak to následně vyhodit. Řekla jsem to úplně normálně slušně.

24.9.2022 11:52
fikovnice

XXX.XXX.135.166

Atheira napsal(a):
Tak to slyším poprvé.

Ale zadala jsem do Googlu janek a hned na mě vyskočily křemenáče, tak to zas až tak neznámý termit nebude...

Křemenáč březový (Janek) - kategorie houby jedlé, velmi chutné

24.9.2022 11:54
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Ale zadala jsem do Googlu janek a hned na mě vyskočily křemenáče, tak to zas až tak neznámý termit nebude...

Křemenáč březový (Janek) - kategorie houby jedlé, velmi chutné

Wiki tvrdí, že Janky tomu říkaj moraváci. To je od nás daleko, proto to neznám.

24.9.2022 11:56
fikovnice

XXX.XXX.135.166

Atheira napsal(a):
Wiki tvrdí, že Janky tomu říkaj moraváci. To je od nás daleko, proto to neznám.

Aha, vidíte...
Však jsme tu už mockrát měli okénko jazykových odlišností dle krajů...

24.9.2022 14:15
Trickyvoo

XXX.XXX.210.83

Atheira napsal(a):
Ne, já do lesa totiž vůbec nechodím A všude fakt nerostou, vy jste byla všude v lese, že jste se do mě takhle obula??

Já se jen pozastavila nad tím - sesbírám nějaký houby, o kterých si ve výsledku nejsem jistá ani co jsou a pak to třeba rozklíčuju třeba podle appky. Toto totiž z vašeho příspěvku vyplývá. A viditelně nejsem jediná, kdo si myslí, že by se mělo sbírat to, co s jistotou znám a zbytek ne. Navíc se asi v lese chovám s větší úctou než někteří jiní, což se taky zřejmě nenosí, aby se říkalo nahlas, což jsme se přesvědčili i v jiných vláknech na jiná témata. Kdybych poznala jen babky, tak sbírám jen babky. Nevidím v tom takový problém jako asi vy, to je celý. Taky nesbírám řadu hub, která je jedlá nebo jedlá po tepelné úpravě, protože je třeba s jistotou nepoznám nebo jim nedůvěřuju a svět se ještě nezbořil.
Takhle je každoročně otrávených spousta lidí, ale já už nic neříkám, to moc nemá smysl, když se zase prostě jen urazíte a nějak se do mě navezete.

Aha, myslela jsem, že je ten váš příspěvek myšlen na mě. Omlouvám se vám, nechtěla jsem se vás dotknout.
A ten, na který reaguji, je myšlen na mě? Jakože se k lesů chováte s větší úctou než někteří jiní? Jakože z nějakých mých příspěvků vyplývá že se nechovám k lesu s úctou. Nebo je to myšleno nějak všeobecně. Já naopak mám pocit, že se navážíte do mě, ale asi jen blbě čtu. Působíte na mě jako mírumilovná osoba.
Napsala jsem to blbě, pokud jste měla pocit, že plundruju les. U nás teď houby rostou i v parku a na místech, kde jsem dřív neviděla ani prašivku.
Měla jsem jen radost, že jsem to v lese zvládla poprvé sama. Chodím vždy jen po cestách. Pořád někdo nosil houby, byl nádherný den, tak jsem si říkala, že to s Malinou zkusíme. Houbaření má pro mě větší hloubku než by se mohlo zdát. Miloval to můj táta a mnoho mých vzpomínek se váže k tomu, jak mě už jako dítě tahal hodiny po lese a hledali jsme spolu houby a měl radost, že to ty hodiny s ním vydržím. Mám teda i ráda sušené houby, hříbky. Pro mě to byl až mystický zážitek, ten táta tam se mnou byl. Z každého hříbku jsem se radovala a vzpomínala. Ještě před rokem, ještě na jaře by mě po příchodu domů táta uvítal a radoval by se s mnou a o těch houbách bysme se bavili a určitě i o inkriminované houbě, která tu způsobila tolik vášní. Místo toho brácha vytáhl appku a zjišťovali jsme, co to teda je.
Měla jsem radost, že jsem se neztratila, něco našla a byla a dělala něco, co bylo naše, moje a tátovo. Na kritiku jsem prostě nebyla připravená, asi jsem si jen přála, aby se někdo radoval se mnou, že naopak způsobím pohoršení, mě prostě zasáhlo.
Tak promiňte, les neplundruju a nechtěla jsem nikoho ranir, urazit a ani nikoho pohoršit.
Proč vůbec ty "buldočky" dáváte do souvislosti se mnou a houbaři. V Čechách přece houbaří každý, to je jak zmínit, že to byli češi jako já. Už i žena vašeho věku by byla víc adresná. Nebo si to nemám brát osobně a se mnou to nesouvisí? Můj buldoček psa nenapadl. Můj kříženec rejžáku je ke psům zatím vstřícný, i když ti malí ho chňapou. Už si jen zvyklá hlídat si před těma vzteklounama záda.

24.9.2022 14:30
Trickyvoo

XXX.XXX.210.83

Jinak si myslím, že na otravu houbama umírají ti sebejistí. My nejistí těžko. Posbírám hříbky a doma se ujistím, že to jsou hříbky. O věcech prostě víc přemýšlím, ale už v lese jásám to je pěkný hříbek. Nevím, jak to napsat lépe. Sbírám míň hub, co jiní. Sbírám houby, které se nehodí. Spletla jsem se u jedné.
No a takhle konkrétní kozák bílý, tu byste tam nechali? Tu nikdo z vás nesbírá?

24.9.2022 15:32

Trickyvoo napsal(a):
Jinak si myslím, že na otravu houbama umírají ti sebejistí. My nejistí těžko. Posbírám hříbky a doma se ujistím, že to jsou hříbky. O věcech prostě víc přemýšlím, ale už v lese jásám to je pěkný hříbek. Nevím, jak to napsat lépe. Sbírám míň hub, co jiní. Sbírám houby, které se nehodí. Spletla jsem se u jedné.
No a takhle konkrétní kozák bílý, tu byste tam nechali? Tu nikdo z vás nesbírá?

Buďte v klidu. I "mistr tesař" se někdy utne. (Všimněte si uvozovek). V týdnu jsme byli.....vykoukla na mě z trávy krásná kulatá hlavička, šup a byl v košíku. Až doma jsme zajistili, že to byl s největší pravděpodobností kozák dubový a že by bylo lépe nechat ho růst. A to nikdy nesbíráme houby, které neznáme, houby starší a staré, měkké, které bychom nezpracovali.
Upřímně si myslím, že ty koše a kufry...... že toho lidi pak půl vyhodí, až je přestane bavit to čistit a krájet a mohli by něco nechat lesům.

24.9.2022 15:38
Atheira

XXX.XXX.150.160

Trickyvoo, kdybych se vyjadřovala konkrétně na vás, jmenuju vás nebo cituji. Psala jsem k tématu, které se tu řešilo. Sbírání hub, kterých a proč. Reagovala jsem na vás konkrétně s tím kynologem, ten mě pobavil, to je vše.
To ohledně toho lesa byl povzdech obecný, k aktuální houbařské sezóně, kdy mi zas přijde, že půlce národa přeskočilo. Nemám ve zvyku věci okecávat, aby to náhodou někomu nevyznělo tak a nekomu jinak a náhodou se někdo neurazil. Takový psaný text často vyznívá tak jako tvrdě. Třeba toho bílýho kozáka bych nesebrala. Ať už bych si myslela, ze je ta houba plesniva nebo ho identifikovala správně. Proto si myslím, že je dobré mít aspoň nějaké povědomí o tom, které houby se sbírat nemají. Ale co se houbaření týče, vyjadřovala jsem se zde obecně k tématu, přičemž k mému vyjádření přispěly příspěvky všech v tu dobu, ne jenom ten váš.

Edit: A to stěna buldočkama se vás netýká vůbec, nechápu, jak jste na to přišla. Já sem prostě v dobu, kdy jsem tu byla, napsala dodatek k něčemu, co jsem tu psala předtím a nemělo to rozuzlení, které se ke mně dneska dostalo... Mám chuť říct, abyste byla méně vztahovačná...

24.9.2022 19:12

Takže tohle jsou janci? Nebo jankové? Jsem ze severu, nikdy jsem to označení neslyšela

24.9.2022 19:19

tak další týden za námi - počasí od lijáků, mlhy, chladna, sluníčka...

24.9.2022 19:52
fikovnice

XXX.XXX.134.21

Takže tohle jsou janci? Nebo jankové? Jsem ze severu, nikdy jsem to označení neslyšela

Ano, přenádherní janci!!!

24.9.2022 19:53
fikovnice

XXX.XXX.134.21

Já dnes mluvila s tetou a zeptala jsem se, zda zná název křemenáč. No, neznala, jen janek!

24.9.2022 20:15
fikovnice

XXX.XXX.134.21

Přátelé, hřib - úplně rudá noha, ale úplně a světlý až šedavý klobouk. Nalezla sousedka a říká, že je to kovář. Já vím, chtělo by to foto, ale mně se to jeví jaksi satanovitě...

Jo a "podhoubí" je úplně rudé, krvavě rudé.

24.9.2022 20:21
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
Přátelé, hřib - úplně rudá noha, ale úplně a světlý až šedavý klobouk. Nalezla sousedka a říká, že je to kovář. Já vím, chtělo by to foto, ale mně se to jeví jaksi satanovitě...

Jo a "podhoubí" je úplně rudé, krvavě rudé.

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/hrib-satan-30000730.html

24.9.2022 20:27
fikovnice

XXX.XXX.134.21

Terven napsal(a):
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/hrib-satan-30000730.html

Jo jo, děkuju, já už googluju. No, jíst jej asi nebude, nakonec se mi jako nejpravděpodobnější jeví kříšť. Ona je takovej neználek, tak jsem jí doporučila, ať tento hřib nekonzumuje. Ale je teda přenádherný a veliký!

24.9.2022 20:33
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Jo jo, děkuju, já už googluju. No, jíst jej asi nebude, nakonec se mi jako nejpravděpodobnější jeví kříšť. Ona je takovej neználek, tak jsem jí doporučila, ať tento hřib nekonzumuje. Ale je teda přenádherný a veliký!

Už jen podle popisu je ta houba strašidelná. Kdo by to jako jedl?

25.9.2022 01:43
Trickyvoo

XXX.XXX.210.83

Atheira napsal(a):
Trickyvoo, kdybych se vyjadřovala konkrétně na vás, jmenuju vás nebo cituji. Psala jsem k tématu, které se tu řešilo. Sbírání hub, kterých a proč. Reagovala jsem na vás konkrétně s tím kynologem, ten mě pobavil, to je vše.
To ohledně toho lesa byl povzdech obecný, k aktuální houbařské sezóně, kdy mi zas přijde, že půlce národa přeskočilo. Nemám ve zvyku věci okecávat, aby to náhodou někomu nevyznělo tak a nekomu jinak a náhodou se někdo neurazil. Takový psaný text často vyznívá tak jako tvrdě. Třeba toho bílýho kozáka bych nesebrala. Ať už bych si myslela, ze je ta houba plesniva nebo ho identifikovala správně. Proto si myslím, že je dobré mít aspoň nějaké povědomí o tom, které houby se sbírat nemají. Ale co se houbaření týče, vyjadřovala jsem se zde obecně k tématu, přičemž k mému vyjádření přispěly příspěvky všech v tu dobu, ne jenom ten váš.

Edit: A to stěna buldočkama se vás netýká vůbec, nechápu, jak jste na to přišla. Já sem prostě v dobu, kdy jsem tu byla, napsala dodatek k něčemu, co jsem tu psala předtím a nemělo to rozuzlení, které se ke mně dneska dostalo... Mám chuť říct, abyste byla méně vztahovačná...

Reagovala jsem na vás konkrétně s tím kynologem, ten mě pobavil, to je vše.
Tak zkušený kynolog rozumí obvykle všemu

Edit: A to stěna buldočkama se vás netýká vůbec, nechápu, jak jste na to přišla. Já sem prostě v dobu, kdy jsem tu byla, napsala dodatek k něčemu, co jsem tu psala předtím a nemělo to rozuzlení, které se ke mně dneska dostalo
Právě že jste to psala v reakci na mě, tak jsem si nebyla jistá, jestli to se mnou má nebo nemá souviset.

Mám chuť říct, abyste byla méně vztahovačná...

To jsem ráda, že jste to neřekla, to bych se totiž fakt mohla urazit a vztáhnout to na sebe.

Jak vůbec zvládáte odchod Dagouše. Bude místo něj nějaký pejsek?

25.9.2022 07:29
Atheira

XXX.XXX.225.144

Trickyvoo napsal(a):
Reagovala jsem na vás konkrétně s tím kynologem, ten mě pobavil, to je vše.
Tak zkušený kynolog rozumí obvykle všemu

Edit: A to stěna buldočkama se vás netýká vůbec, nechápu, jak jste na to přišla. Já sem prostě v dobu, kdy jsem tu byla, napsala dodatek k něčemu, co jsem tu psala předtím a nemělo to rozuzlení, které se ke mně dneska dostalo
Právě že jste to psala v reakci na mě, tak jsem si nebyla jistá, jestli to se mnou má nebo nemá souviset.

Mám chuť říct, abyste byla méně vztahovačná...

To jsem ráda, že jste to neřekla, to bych se totiž fakt mohla urazit a vztáhnout to na sebe.

Jak vůbec zvládáte odchod Dagouše. Bude místo něj nějaký pejsek?

Ale já to nenapsala v reakci na vás, zkuste se vrátit zpět v tom textu a podívat se na ten příspěvek. Nechápu, co by měl mít s vámi společného. To, že sem jezdí do lesa bezohlední lidi a lítají jim tu psi jsem tu řešila už předtím, nedávno třeba, že mě jeden málem shodil ze srázu. Že jsem naštvaná na to, že si někdo vyrazí na houby, dělá v lese bordel, ječí a ještě okolí obtěžují jeho psi a že už nemám slov, když se to děje znovu a znovu s vámi má společného co přesně?

Dragouš byl starej. Čekala jsem to asi podobně jako když máte v rodině stoletého strýčka, kterýho máte rádi, ale tím čas nezastavíte. Podstatně hůř to nese naše máma, která si to pořádně do poslední chvíle nepřiznala. Jiný pes nebude, naši ho nechtějí, je to jejich rozhodnutí, já do toho nemám co mluvit.

25.9.2022 08:25
fikovnice

XXX.XXX.132.22

Atheira napsal(a):
Už jen podle popisu je ta houba strašidelná. Kdo by to jako jedl?

Ona mi teď v době mé nemoci vaří, tak je i varianta, že bych tu "satanskou" houbu vyfasovala ke konzumaci já!

25.9.2022 08:49
Atheira

XXX.XXX.225.144

fikovnice napsal(a):
Ona mi teď v době mé nemoci vaří, tak je i varianta, že bych tu "satanskou" houbu vyfasovala ke konzumaci já!

Ježíš, já bych třeba nejedla houbové jídlo od nikoho známého, pokud bych na těch konkrétních houbách nebyla taky a neviděla je. Jinak jen od nejbližší rodiny. Nebo koupit si/ dostat doma sušené houby od někoho. Odmítla bych.
Obzvlášť, kdybych před podáním houbovýho jídla dostala tenhle dotaz, co vy, tak to bych nechtěla radši už vůbec nic.

25.9.2022 09:29

fikovnice napsal(a):

Satan není smrtelně jedovatý, jenom tak obyčejně.

25.9.2022 09:41

protože pátek i sobota byly dny hodně akční, tak jsem dneska chtěla pohodovou kratší procházku v lese za humny. No - nejprve jsme zkusili cestičku, kterou jsme nikdy nešli... pak jsme usoudili, že z místa, kam nás dovedla přejdeme skalnatý vršek, který je dobře schůdný... Byl dobře schůdný - za pár let, co jsme tam nebyli zarostl a zneprůchodněl... No - byla to hodně akční více než hodina - pes odpadl na pelech a spí nyní nahlas

25.9.2022 09:52

My jsme včera byli u rybníka, bylo hodně teplo a Cherry sama chtěla. Ale bohužel do rána mrtvý ocásek, tak teď má klidový režim.

25.9.2022 10:06

ad venčení)....na to, že strašili, jak se zhorší počasí, tak u nás je teda překvapivě teplo a sucho. Takže na ranní prochajdy velmi příjemné.

A jako fakt nejsem typ ranní ptáče...jsem si dneska uvědomila, že za celou prochajdu jsem promluvila jednou a to, když jsem volala Matese, abych ho připla na vodítko, když jsme se blížili k civilizaci....no po ránu se mnou teda moc legranda není, ještěže nemám psa, který vyžaduje nějakou interakci, práci, zábavu a nebo jen nějakou prostou komunikaci s páníčkem.

25.9.2022 10:20

Atheira napsal(a):
Ježíš, já bych třeba nejedla houbové jídlo od nikoho známého, pokud bych na těch konkrétních houbách nebyla taky a neviděla je. Jinak jen od nejbližší rodiny. Nebo koupit si/ dostat doma sušené houby od někoho. Odmítla bych.
Obzvlášť, kdybych před podáním houbovýho jídla dostala tenhle dotaz, co vy, tak to bych nechtěla radši už vůbec nic.

... naši tahle kdysi o dovolené na Lipně a chodili na houby, otec se specializoval na masáky, které tam tou dobou nikdo poradně neznal a tedy ani nesbiral...bratranec k nim měl striktní zákaz chodit pojidat cokoli houbového.....

25.9.2022 10:31

Jezdili jsme na Slovensko ( Západní Tatry ) do tábora. Měli jsme tam moc hodnou paní kuchařku. Odpoledne si vyšla na houby. Znala, uměla. Jenže tam se chodilo na hriby.
No a už krok od tábora se s ní dal do řeči bača. A skončilo to velkým křikem a rozšlapaným košíkem. Bránil nás - kam by chodil na borovičku, kdyby nás otrávila ?!

25.9.2022 11:08
fikovnice

XXX.XXX.132.22

Atheira napsal(a):

Nebojte, já bych to také nejedla. A bedly sousedka zkonzumovala sama...

Ale celkem by mě zajímaly ty růžové bedly (zahradní?), jak mi tehdy kobercově rostly na dvoře...to fakt byla plocha několika m čtverečních a největší klobouky měly i přes toho půl metru! Byly také nižší než klasické bedly. Asi mírně jedovaté jsou...na druhou stranu dva roky mi z nich nic nebylo a až mi byly pohaněny, tak se mi teprve udělalo zle!

25.9.2022 11:10
fikovnice

XXX.XXX.132.22

fikovnice napsal(a):

Jo a kámoška - houbařka mi napsala, že to nejspíš vidí na koloděje. Jíst jej nebude nikdo. Já jej jen nafotím, a až to půjde technicky, foto sem event. vložím.

25.9.2022 11:13
fikovnice

XXX.XXX.132.22

Jezdili jsme na Slovensko ( Západní Tatry ) do tábora. Měli jsme tam moc hodnou paní kuchařku. Odpoledne si vyšla na houby. Znala, uměla. Jenže tam se chodilo na hriby.
No a už krok od tábora se s ní dal do řeči bača. A skončilo to velkým křikem a rozšlapaným košíkem. Bránil nás - kam by chodil na borovičku, kdyby nás otrávila ?!

Z hub mám velký převelký respekt. Když mi bylo cca 11 let, bojovala jsem v nemocnici o život (prasklej slepák, rozjetá peritonitida a jako bonus očkování proti vzteklině). Naši mi až ex post řekli, že do vedlejšího pokoje přivezli sourozence, nevím, kolik jim mohlo být - tak 5 a 8 let... Byli na prázdninách u prarodičů a ti jim udělali jídlo z muchomůrky zelené. Nepřežilo ani jedno dítě z těch dvou, o dospělých jsem se tehdy nedozvěděla...ale asi bych si to hodila, kdybych přežila!

25.9.2022 13:45
Atheira

XXX.XXX.165.79

fikovnice napsal(a):
Nebojte, já bych to také nejedla. A bedly sousedka zkonzumovala sama...

Ale celkem by mě zajímaly ty růžové bedly (zahradní?), jak mi tehdy kobercově rostly na dvoře...to fakt byla plocha několika m čtverečních a největší klobouky měly i přes toho půl metru! Byly také nižší než klasické bedly. Asi mírně jedovaté jsou...na druhou stranu dva roky mi z nich nic nebylo a až mi byly pohaněny, tak se mi teprve udělalo zle!

My to doma máme tak, že zahradní bedly nejíme. Ale bedla červenající by měla být menší, taky roste po velkých houfech, ale jestli se nepletu, tak roste v lese. Je to ale malý druh bedel, podle mě nemá ani šanci dorůst do velikosti, kterou popisujete.

Ale obří bedly ze zahrady tu pár lidí taky jí a žije, tak kdo ví.

25.9.2022 14:51

Proč řeším podhoubí, když houba se množí výtrusy, které jsou v kloboučku? :)
Pokud tedy mluvíme o většině nejznámějších hub. Hřiby, křemenáčky, to vím určitě, povídá se to i o holubinkách. Proto netrhám, ale vyfotografuji, i když se musím hodně ohnout. Ale uznávám, že je lepší utrhnout než rozkopat.

Včera jsme našli hodně lidí. Jako hodně moc :-) a tolik druhů "prašivek" jsem snad v životě neviděla. Mimo jiné nádherné fialové čirůvky. Myslím. Tak sytě, jasně fialovou jsem neviděla nikdy. Pohádkové. A hříbky hnědé a nějaké smrkové.
Megý neblinkala, nejhorší cesta horami, "co metr, to zatáčka", pak zuřivě běhala po lese, nevyválela se v bobcích, 2x spadla do potoka a jednou do mechové bažinky a nerozkousala auto, ani moc neoslintala okna. Silniční kontrolu nesnědla, pan policejní se podíval, udělal 3 kroky vzad a "neskočí na mě?"
Koukl na doklady a "krásný den vám přeji", no takhle krátkou kontrolu jsem nikdy neviděla :-)
V sedmi letech se rozhodla, že si svého člověka bude hlídat. To mi pár měsíců vrtá hlavou, jak to že až teď, proč je takový bodyguard.
Je to boží pes.

25.9.2022 16:05

Dnes jsme jen tak tak unikli dešti, vyšlo nám venčení krásně, a to i protože si bělouš mohl pohrát s nej kámoškou Vikinkou....

no tuhle holčičku bys potřeboval domů ty holomku bílej, když pánečci nejsou doma😁 👍

25.9.2022 16:32
fikovnice

XXX.XXX.135.52

Atheira napsal(a):
My to doma máme tak, že zahradní bedly nejíme. Ale bedla červenající by měla být menší, taky roste po velkých houfech, ale jestli se nepletu, tak roste v lese. Je to ale malý druh bedel, podle mě nemá ani šanci dorůst do velikosti, kterou popisujete.

Ale obří bedly ze zahrady tu pár lidí taky jí a žije, tak kdo ví.

No oni naši na ten dvůr vysázeli jehličnany, tak je to tam jako takový malý lesík.

25.9.2022 16:46

Dnes jsme jen tak tak unikli dešti, vyšlo nám venčení krásně, a to i protože si bělouš mohl pohrát s nej kámoškou Vikinkou....

no tuhle holčičku bys potřeboval domů ty holomku bílej, když pánečci nejsou doma😁 👍

No tak já když vidim, jak se dělá venku černo, tak si myslím, že než skončím v práci, pak ještě musím k mamce...no prostě než se dohrabu domů, tak už možná půjdeme tak max do zadele a ne na prochajdu.

25.9.2022 18:18
Mln

XXX.XXX.244.229

My jsme dneska na prochajdě zmokli docela dost, teď je u nás slyšet i hřmění. Ohaříkovi to vůbec nevadilo a nechal paničku klidně moknout, než si to dočuchá. 😜
Za to včera jsme si to teplé počasí užili náramně. Skoro jako v létě. Úplně se v těch kytičkách ztrácel.

25.9.2022 18:38
Atheira

XXX.XXX.209.8

Tady aktuálně taky bouřka a rozpršelo se. Do té doby krásný den. Vyrazili jsme celá rodina na houby a zřejmě měl na neděli stejný plán úplně každý z vesnice, protože jsme se tam všichni potkali. Jeden pán, co tam má asi svá místa, byl z toho značně vykolejen a s každou další objevenou známou tváří tam zoufal, jak si myslel, že tam kolem oběda nikdo nebude. No, jeho místo praváků mu zřejmě vykradla moje sestra asi minutu před tím než přifrčel na kole.

My s Larou našly žílu kozáků, kterou se před náma nikomu nepovedlo objevit (a asi hodně dlouho, protože tam byli i opravdu giganti, co už měli své nejlepší chvíle za sebou). Váže se na to taková moje krátká výcviková story, kdy jsem si jednoho podzimu řekla, že naučím Laru hledat houby. Byl to rok bohatý na křemenáče a kozáky a ostatních hub tam, kam chodíme, rostlo po málu. A fakt se mi to podařilo, po prvních nezdarech, kdy mi je místo najití našla a rozdupala nebo našla a rozkousala, Lara hledala houby, jenom kozáky, ale hledala - našla houby a zasedla u nich, posbírala jsem, hledalo se dál, našla, zasedla u nich a tak dál. Jenže další roky to takový úspěch nebyl. Měla jsem za to, že jsem to naučila nějak blbě, že mimo sezonu to zapomněla... No jo, jenže ony nerostly ty kozáky, žejo... Letos je na ně zas rok zřejmě bohatý a tak se stalo, že jsem našla prvního kozáka, očistila ho a Larunáda projevila zájem o ty odřezky, tak říkám "no nežer to, ale najdi" no a ona fakt hledala. A našla. Beze srandy, jen za vedení psa jsem našla tohle, co je na fotce. Reálně jsem si potvrdila, že mi hledá jen ty kozáky. Hřiby i všechno ostatní mine.

25.9.2022 18:49

Proč řeším podhoubí, když houba se množí výtrusy, které jsou v kloboučku? :)
Pokud tedy mluvíme o většině nejznámějších hub. Hřiby, křemenáčky, to vím určitě, povídá se to i o holubinkách. Proto netrhám, ale vyfotografuji, i když se musím hodně ohnout. Ale uznávám, že je lepší utrhnout než rozkopat.

Včera jsme našli hodně lidí. Jako hodně moc :-) a tolik druhů "prašivek" jsem snad v životě neviděla. Mimo jiné nádherné fialové čirůvky. Myslím. Tak sytě, jasně fialovou jsem neviděla nikdy. Pohádkové. A hříbky hnědé a nějaké smrkové.
Megý neblinkala, nejhorší cesta horami, "co metr, to zatáčka", pak zuřivě běhala po lese, nevyválela se v bobcích, 2x spadla do potoka a jednou do mechové bažinky a nerozkousala auto, ani moc neoslintala okna. Silniční kontrolu nesnědla, pan policejní se podíval, udělal 3 kroky vzad a "neskočí na mě?"
Koukl na doklady a "krásný den vám přeji", no takhle krátkou kontrolu jsem nikdy neviděla :-)
V sedmi letech se rozhodla, že si svého člověka bude hlídat. To mi pár měsíců vrtá hlavou, jak to že až teď, proč je takový bodyguard.
Je to boží pes.

Protože mykorhizia. A nedávno jsem se dozvěděla, že něco podobného je i u našich orchidejí. Takže lidi, co si je, ač zakázáno, vyrýpnou na louce, se z nich stejně dlouho neradují.

25.9.2022 20:12
Terven

XXX.XXX.110.191

Protože mykorhizia. A nedávno jsem se dozvěděla, že něco podobného je i u našich orchidejí. Takže lidi, co si je, ač zakázáno, vyrýpnou na louce, se z nich stejně dlouho neradují.

Jmenuje se to mykorhiza. Myslím si, že běžný sběr hub, pokud k tomu člověk nevezme i kilo hrabanky, na ni nemá žádný negativní vliv.
Takhle spolupracuje třeba klouzek s modřínem a i kdybyste pod modřínem vysbírala všechny klouzky, modřín to přežije

25.9.2022 20:18

Terven napsal(a):
Jmenuje se to mykorhiza. Myslím si, že běžný sběr hub, pokud k tomu člověk nevezme i kilo hrabanky, na ni nemá žádný negativní vliv.
Takhle spolupracuje třeba klouzek s modřínem a i kdybyste pod modřínem vysbírala všechny klouzky, modřín to přežije

Já věděla, že to mám špatně. Modřín jo, ale ty houby ne. Si myslím. U těch orchidejí nám právě botanička říkala, že i kdyby kytku vyrýpli s metrem čtverečním okolo, tak že to nestačí. A zajde.

25.9.2022 20:25

Atheira napsal(a):
Tady aktuálně taky bouřka a rozpršelo se. Do té doby krásný den. Vyrazili jsme celá rodina na houby a zřejmě měl na neděli stejný plán úplně každý z vesnice, protože jsme se tam všichni potkali. Jeden pán, co tam má asi svá místa, byl z toho značně vykolejen a s každou další objevenou známou tváří tam zoufal, jak si myslel, že tam kolem oběda nikdo nebude. No, jeho místo praváků mu zřejmě vykradla moje sestra asi minutu před tím než přifrčel na kole.

My s Larou našly žílu kozáků, kterou se před náma nikomu nepovedlo objevit (a asi hodně dlouho, protože tam byli i opravdu giganti, co už měli své nejlepší chvíle za sebou). Váže se na to taková moje krátká výcviková story, kdy jsem si jednoho podzimu řekla, že naučím Laru hledat houby. Byl to rok bohatý na křemenáče a kozáky a ostatních hub tam, kam chodíme, rostlo po málu. A fakt se mi to podařilo, po prvních nezdarech, kdy mi je místo najití našla a rozdupala nebo našla a rozkousala, Lara hledala houby, jenom kozáky, ale hledala - našla houby a zasedla u nich, posbírala jsem, hledalo se dál, našla, zasedla u nich a tak dál. Jenže další roky to takový úspěch nebyl. Měla jsem za to, že jsem to naučila nějak blbě, že mimo sezonu to zapomněla... No jo, jenže ony nerostly ty kozáky, žejo... Letos je na ně zas rok zřejmě bohatý a tak se stalo, že jsem našla prvního kozáka, očistila ho a Larunáda projevila zájem o ty odřezky, tak říkám "no nežer to, ale najdi" no a ona fakt hledala. A našla. Beze srandy, jen za vedení psa jsem našla tohle, co je na fotce. Reálně jsem si potvrdila, že mi hledá jen ty kozáky. Hřiby i všechno ostatní mine.

Lara má milý a taky vítězoslavný pohled... zasloužený 👍🐾 je neuvěřitelná! Kolik bere Lara za hoďku v lese? Šla by s tetou? 😁 já málokdy vidím houbu, možná tak nejedlou...jsem marná...🙈

25.9.2022 20:32
Atheira

XXX.XXX.209.8

Lara má milý a taky vítězoslavný pohled... zasloužený 👍🐾 je neuvěřitelná! Kolik bere Lara za hoďku v lese? Šla by s tetou? 😁 já málokdy vidím houbu, možná tak nejedlou...jsem marná...🙈

Lara nedělá na hodinu, ale za množství práce, platí se sušenými plícemi.
Ale to je vám stejně prd platný, protože sama s tetou by nešla. A kdyby nakonec šla teta s náma - to znamená, že by se nám povedlo dostat psa i tetu do lesa, tak Lara s tetou nebude spolupracovat. Když teta nebude strašidelná, tak ji sice nepokouše, ale možná protáhne příkopem a oválí v trní, vybere plíce z kapsy, nechá ji tam ležet a jako bonus možná rozšlape košíček.

25.9.2022 20:43

Já věděla, že to mám špatně. Modřín jo, ale ty houby ne. Si myslím. U těch orchidejí nám právě botanička říkala, že i kdyby kytku vyrýpli s metrem čtverečním okolo, tak že to nestačí. A zajde.

Houby jsou praktické - pokud ' jejich ' strom začne odcházet, navážou spolupráci s jiným.. nemyslím si, že by běžný sběr plodnic dokázal tenhle složitý systém jen tak rozmetat.. spíš změna pH půdy a takové 'drobnosti ' budou problém

25.9.2022 21:06

Atheira napsal(a):
Lara nedělá na hodinu, ale za množství práce, platí se sušenými plícemi.
Ale to je vám stejně prd platný, protože sama s tetou by nešla. A kdyby nakonec šla teta s náma - to znamená, že by se nám povedlo dostat psa i tetu do lesa, tak Lara s tetou nebude spolupracovat. Když teta nebude strašidelná, tak ji sice nepokouše, ale možná protáhne příkopem a oválí v trní, vybere plíce z kapsy, nechá ji tam ležet a jako bonus možná rozšlape košíček.

Já to úplně vidím 👍

25.9.2022 21:11
janaa

XXX.XXX.174.242

Jsem vám jen chtěla říct,že jste s těma houbama trapný,páč u nás jsem neviděla ani prašivku,ba ani mochomůrku prostě letos velká nula, a to mi jindy rostou pravý hřiby na zahradě...
Jinak my trávíme září takhle,viz fotka, včera bylo nádherně. A největší radost jsem měla z Barušky (ta vzadu), 11,5, a stále jak mladej janek (janek jako janek,ne jako janek ta houba )

25.9.2022 21:59
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
No oni naši na ten dvůr vysázeli jehličnany, tak je to tam jako takový malý lesík.

To sice může, ale přijde mi, že popisujete něco trochu jiného, pokud ty klobouky byly fakt tak velké.
Vygooglila jsem i konkrétní popis bedly červenající, kterou mám na mysli:
Klobouk 5-20 cm v průměru vejcovitý, později sklenutý ve stáří rozložený s hrbolem na středu. Střed klobouku je hladký, bledě hnědý, jinak je v mládí světle šedý, brzo rozpukaný ve střechovité, široké hnědé šupiny na bílém podkladě.

https://www.ireceptar.cz/hobby/bedla-druhy-30000912.html

Ta druhá - bedla dívčí - tu roste taky. Přišla mi vždycky jako taková zmenšenina bedly vysoké, ale do sběru jsem se nehrnula. Kdysi si je tady ale nasbírala a snědla má tehdejší kamarádka a neumřela, tak jsme si je pak párkrát sebrali taky, když jiné bedly nebyly.

26.9.2022 00:33
alcamer

XXX.XXX.41.31

My dnes bohužel stihli jen jeden kratší výlet, ale zato jsme ho šli ve slušném tempu díky neobvyklému parťákovi. Kámoška potřebovala odvoz ke kobyle, tak jsme šli ve čtyřech

No, a teď kvůli téhle diskuzi doufám, že jsem si nepřiotrávila rodiče Sice jsem sběr hub neplánovala, ale mamka bedly miluje, tak jsem je tam nemohla nechat.

26.9.2022 03:10
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Atheira napsal(a):
Ale já to nenapsala v reakci na vás, zkuste se vrátit zpět v tom textu a podívat se na ten příspěvek. Nechápu, co by měl mít s vámi společného. To, že sem jezdí do lesa bezohlední lidi a lítají jim tu psi jsem tu řešila už předtím, nedávno třeba, že mě jeden málem shodil ze srázu. Že jsem naštvaná na to, že si někdo vyrazí na houby, dělá v lese bordel, ječí a ještě okolí obtěžují jeho psi a že už nemám slov, když se to děje znovu a znovu s vámi má společného co přesně?

Dragouš byl starej. Čekala jsem to asi podobně jako když máte v rodině stoletého strýčka, kterýho máte rádi, ale tím čas nezastavíte. Podstatně hůř to nese naše máma, která si to pořádně do poslední chvíle nepřiznala. Jiný pes nebude, naši ho nechtějí, je to jejich rozhodnutí, já do toho nemám co mluvit.

Vlastně nic, prostě jsem váš špatně pochopila. Tak se nezlobte

Můj táta to měl taky tak, že se s tím hůř smiřoval. Po smrti "ušopleska" Stypíka přestal jezdit na kole a byl smutný, že jsme ho s bráchou uvrtali do dalšího psa. Kdo mohl čekat, že Timík zemře v devíti letech. To tátu hodně psychicky ničilo a možná to urychlilo jeho odchod. Malina mu sice trochu zvedla náladu, ale Timík to prostě nebyl.

Jinak fotka vaší Lary s košíkem hub, no ta je dokonalá. Líbí se mi ty její uši. To by byla nevěsta pro našeho Stypíka .

26.9.2022 08:24
Atheira

XXX.XXX.209.8

alcamer napsal(a):
My dnes bohužel stihli jen jeden kratší výlet, ale zato jsme ho šli ve slušném tempu díky neobvyklému parťákovi. Kámoška potřebovala odvoz ke kobyle, tak jsme šli ve čtyřech

No, a teď kvůli téhle diskuzi doufám, že jsem si nepřiotrávila rodiče Sice jsem sběr hub neplánovala, ale mamka bedly miluje, tak jsem je tam nemohla nechat.

To máte normálně bedlu vysokou, ne? Ta se těžko zaměňuje s jinou. Ony ty nízké druhy jsou matoucnější.

26.9.2022 14:12
fikovnice

XXX.XXX.134.25

Atheira napsal(a):

Tak to je nádhera!!!
Kozáci - fakt krásné a chutné houby!

26.9.2022 14:18
fikovnice

XXX.XXX.134.25

Atheira napsal(a):
To sice může, ale přijde mi, že popisujete něco trochu jiného, pokud ty klobouky byly fakt tak velké.
Vygooglila jsem i konkrétní popis bedly červenající, kterou mám na mysli:
Klobouk 5-20 cm v průměru vejcovitý, později sklenutý ve stáří rozložený s hrbolem na středu. Střed klobouku je hladký, bledě hnědý, jinak je v mládí světle šedý, brzo rozpukaný ve střechovité, široké hnědé šupiny na bílém podkladě.

https://www.ireceptar.cz/hobby/bedla-druhy-30000912.html

Ta druhá - bedla dívčí - tu roste taky. Přišla mi vždycky jako taková zmenšenina bedly vysoké, ale do sběru jsem se nehrnula. Kdysi si je tady ale nasbírala a snědla má tehdejší kamarádka a neumřela, tak jsme si je pak párkrát sebrali taky, když jiné bedly nebyly.

Kéž by se mi podařilo nějak vyhrabat to video. Byly to koberce PLOCHÝCH klobouků, úplně slité v jeden obrkoberec, ale byly na nízké noze, fakt hodně nízké. Vše ostatní bylo bedlovité - fleky na klobouku, ostatní znaky. Růžovělo to spíš mírně než moc.

Já to mám v nějakém prastarém mobilu, bojím se, že už to z toho nedostanu. Ale sešla se u mě tehdy celá vesnice, že něco takovýho prý ještě nikdy neviděli. Nevím fakt, já myslela, že to byla ta bedla zahradní, ale čert ví. Každopádně jsem přežila a chutné byly teda převelice. Dělala jsem jen ty klobouky na kmínu a na soli - mňam!

26.9.2022 14:23
fikovnice

XXX.XXX.134.25

Možná nějak takto vypadaly, jen ty klobouky byly ještě větší a tmavší, jedna vedle druhé, prostě slité, a pod smrky, co mám na dvoře. Dle Googlu - nejedlé!

26.9.2022 15:35
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Možná nějak takto vypadaly, jen ty klobouky byly ještě větší a tmavší, jedna vedle druhé, prostě slité, a pod smrky, co mám na dvoře. Dle Googlu - nejedlé!

Ono bedel blízce příbuzných té červenající je více. A jsou tam i jedovaté. Já se v tom zas až tak hluboce nevyznám. Každopádně tohle na fotce se mi nelíbí a nesebrala bych to.
Někde se snad uvádí, že u jedné bedly je prstenec dvojatý, u jedovaté jednoduchý, ale nevím, jestli to není kec.

Nicméně jestli byly větší a tmavší, napadla by mě, takhle ve shluku rostoucí, bedla ostrošupinná a ta teda jedovatá je. :D Jenže tu jsem zase nikdy neviděla s rozměrem klobouku, který uvádíte - ale placatější je.

Ta jedlá bedla červenající je taková střapatější a takhle do plocha se snad ani neotvírá se mi zdá.

26.9.2022 16:30

Jen hlásím, že ocásek už v pohodě, na veterinu nemusíme, jupí.

26.9.2022 16:40

tak dneska jsem venčila v civilizaci (Pepa nás vysadil v centru a já vyrazila s Yodou okružní parkovou cestou domů). A odhodlala jsem se psa pustit navolno ve frenkventovaném parku (ona totiž ta bílá ovčačka byla perfektně poslušná a já jí věřila, že ho zodpovědně vylítá) - dobře to dopadlo - opravdu se s fenkou poslušně vrátil a měla jsem i radost, že ji neobtěžoval (přeci jen s ním hormony cloumají) a krásně si hrál. No a pak mě potěšil už skoro u vrátek, kdy potkal mladou maminku s dítky prťavými a uječenou minikníračkou... že se nechal hladit (chlapeček tak čtyřletý už z dálky volal "pani můžu si ho hladit??") a byl vzorný, i když chlapeček zkoumal pysky ("fůj slintááá"), jen jsem mu nenechala zkoumat psí zuby... Vypadal na budoucího veterináře (spíš mě trošku překvapovala mamina, že ho nechala dost bezdozorově... )
Takže si po dlouhé době pohrál se psem (tedy fenkou) navolno. Skoro všichni páníci se bojí (někteří úplně hystericky ječí na své psy, ať se ihned vrátí a ke mně a k noze a sem pojď,...)... je pravda, že dospělí psi se na Yodu často prsí (vědí, že je zatím poddajný) a fenky bez ohledu na velikost na něj většinou vrčí a vyjíždí (ať se k nim ani nepřibližuje). Prostě to má mamut s kamarády těžký...

26.9.2022 17:02
fikovnice

XXX.XXX.134.25

Atheira napsal(a):
Ono bedel blízce příbuzných té červenající je více. A jsou tam i jedovaté. Já se v tom zas až tak hluboce nevyznám. Každopádně tohle na fotce se mi nelíbí a nesebrala bych to.
Někde se snad uvádí, že u jedné bedly je prstenec dvojatý, u jedovaté jednoduchý, ale nevím, jestli to není kec.

Nicméně jestli byly větší a tmavší, napadla by mě, takhle ve shluku rostoucí, bedla ostrošupinná a ta teda jedovatá je. :D Jenže tu jsem zase nikdy neviděla s rozměrem klobouku, který uvádíte - ale placatější je.

Ta jedlá bedla červenající je taková střapatější a takhle do plocha se snad ani neotvírá se mi zdá.

No ale přežila jsem to...a ještě jsem si pošmákla...
Ale dnes už bych je asi také nejedla...

26.9.2022 17:03
fikovnice

XXX.XXX.134.25

Atheira napsal(a):

Jo a děkuji za info, které jsem nevěděla!
Ty klobouky byly fakt ploché a velké, šupiny to mělo a co bylo nejvíc zarážející, že ač veliké klobouky, tak krátká noha.

26.9.2022 18:44
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Jo a děkuji za info, které jsem nevěděla!
Ty klobouky byly fakt ploché a velké, šupiny to mělo a co bylo nejvíc zarážející, že ač veliké klobouky, tak krátká noha.

Tady ještě máte bedel... můžete vybírat.
https://www.receptyonline.cz/letni-houby-bedly-a-bedlovnice/

26.9.2022 20:20
fikovnice

XXX.XXX.134.25

Atheira napsal(a):
Tady ještě máte bedel... můžete vybírat.
https://www.receptyonline.cz/letni-houby-bedly-a-bedlovnice/

Děkuji, já teď zas řeším tu divnou houbu, co našla sousedka - tu krvavě rudou - prostě jen tak pro zajímavost. A fascinuje mě i jak je dost velká, ani náhodou není červivá nebo vyžraná od slimáků. Nafotím ji, a zeptám se přátel... A až se mi podaří fotky vkládat sem, tak se třeba zase zeptám zde.

26.9.2022 20:46
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Děkuji, já teď zas řeším tu divnou houbu, co našla sousedka - tu krvavě rudou - prostě jen tak pro zajímavost. A fascinuje mě i jak je dost velká, ani náhodou není červivá nebo vyžraná od slimáků. Nafotím ji, a zeptám se přátel... A až se mi podaří fotky vkládat sem, tak se třeba zase zeptám zde.

Už to ukazuje na to, že bude jedovatá. I ty nejedlé bývají ožrané, protože je něco schopné si s nimi poradit.
Ale u nás doma říkáme, že jedlý jsou vlastně všechny houby. Některý jen jednou, jiný víckrát.

26.9.2022 22:07

Jen hlásím, že ocásek už v pohodě, na veterinu nemusíme, jupí.

Tak to je moc dobře! A jak jste to dokázali, že je ocas zase ok? Nemám s tím žádné zkušenosti, náš předchozí bělouš měl ocásek useknutý, když byl štěndo-špatné rozhodnutí v rodině, bohužel...

27.9.2022 04:06

Hlásíme se s medvědy po delší době

Měli jsme vyloženě psí víkend, kdy v sobotu jsme se štěnětem vyrazili na klubovku, kde nám konečně nevycitali že pes je v 7 měsících přestavěný. Naopak měl docela hezky posudek a dostali jsme bramborovou placku. Je trochu smutné že je móda prekrmenych psů a na štíhlé štěně je pohlizeno trochu skrz prsty (má 34 kg v 7 měsících, začínáme přidávat teď, ať nabere na zimu i trochu tuk, jinak je akorát). Večer jsme vencili s tibetaky kamarádce svycarku, ale nemám fotky, bylo už šero.

V neděli jsme měli sraz s panem, který má zájem o krytí s mým psem. Vzali jsme na procházku smečku psů a bylo to moc prima. Vzájemné sympatie proběhly, oba dovysetrime oči a doufám, že se nám krytí povede. Jen je vtipné, rozdíl mezi psem a fenou kdy ona při výšce 64 cm vedle mého psa vypadá trochu jako prcek . Ale je to krásná mohutná vyrovnaná fena, tak jsem sama zvědavá, co se nám narodí

Edit: Potizista je proto, že si neumí normálně hrát, žije v představě že je barzoj krizeny s borderou a nejradši má, když před ním utíká pes a on ho může lovit. Což fence ani mladému pejskovi nebylo příjemné (naší psi už jsou zvyklí že je buldozer), takže kdykoliv to s hrou přeháněl musel být odchycen
Pan od fenky se celkem divil, jaký má tibetak odpich, prý to vůbec nezná

27.9.2022 05:22

Hlásíme se s medvědy po delší době

Měli jsme vyloženě psí víkend, kdy v sobotu jsme se štěnětem vyrazili na klubovku, kde nám konečně nevycitali že pes je v 7 měsících přestavěný. Naopak měl docela hezky posudek a dostali jsme bramborovou placku. Je trochu smutné že je móda prekrmenych psů a na štíhlé štěně je pohlizeno trochu skrz prsty (má 34 kg v 7 měsících, začínáme přidávat teď, ať nabere na zimu i trochu tuk, jinak je akorát). Večer jsme vencili s tibetaky kamarádce svycarku, ale nemám fotky, bylo už šero.

V neděli jsme měli sraz s panem, který má zájem o krytí s mým psem. Vzali jsme na procházku smečku psů a bylo to moc prima. Vzájemné sympatie proběhly, oba dovysetrime oči a doufám, že se nám krytí povede. Jen je vtipné, rozdíl mezi psem a fenou kdy ona při výšce 64 cm vedle mého psa vypadá trochu jako prcek . Ale je to krásná mohutná vyrovnaná fena, tak jsem sama zvědavá, co se nám narodí

Edit: Potizista je proto, že si neumí normálně hrát, žije v představě že je barzoj krizeny s borderou a nejradši má, když před ním utíká pes a on ho může lovit. Což fence ani mladému pejskovi nebylo příjemné (naší psi už jsou zvyklí že je buldozer), takže kdykoliv to s hrou přeháněl musel být odchycen
Pan od fenky se celkem divil, jaký má tibetak odpich, prý to vůbec nezná

........jsou nádherný.. ..gratulace k výstavě.....a ať se mimi zadaří.....

27.9.2022 07:54

Krása, gratulujeme, i pan zlatý umí barzoje 😁,( ta hrací fotka), já zas barzojům říkám, že se přestrojují za medvědy

27.9.2022 08:00

Tak to je moc dobře! A jak jste to dokázali, že je ocas zase ok? Nemám s tím žádné zkušenosti, náš předchozí bělouš měl ocásek useknutý, když byl štěndo-špatné rozhodnutí v rodině, bohužel...

Suché teplo. Takže žádný venčení v dešti a případně ten ocásek nějak nahřívat...fénem nebo nahřátou plenou.

27.9.2022 08:02
fikovnice

XXX.XXX.132.228

Suché teplo. Takže žádný venčení v dešti a případně ten ocásek nějak nahřívat...fénem nebo nahřátou plenou.

Ali, co bylo s oháňkou? Já to nějak prošvihla...

27.9.2022 08:07

fikovnice napsal(a):
Ali, co bylo s oháňkou? Já to nějak prošvihla...

V sobotu jsme byly u rybníka a Cherry vlítla do vody, tak jsem jí ještě hodila pár aportů. Bylo opravdu vedro, já byla jen v tričku a vzhledem k tomu, že ocásek má úplně ale úplně vylínalý, tak mě bohužel nenapadlo ho vysušit ručníkem. No a do rána byl mrtvej. Já bych si toho ani nevšimla, ale syn mi u snídaně povídá: podívej na Cherry, nevrtí ocáskem a má ho tak divně dolů. Tak mi to bylo hned jasný. Opatrně jsem ho prohmatala a fakt otok jak blázen. Takže v neděli jsem ji ani nenechala ležet na zahradě v trávě, byla hezky doma na vetbedce. Včera ráno byl za plotem ježek a to už Cherry vypadala, že je v pohodě, ocásek krásně nahoru. Ještě to není úplně v pohodě, ale je to na dobré cestě, na veterinu už to není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík