Gastroskopie u psa - zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2022 11:56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já bych za větší plýtvání pokládala krmení psa pochybným masem z barfšopu a následné nákladné léčení psa. A když kouknu na int. na ceny, často je to pro psy dražší.

Myslím, že bylo myšleno plýtvání obecně, plýtvání zdroji, ne jen kvůli naší peněžence....

brnk04

9.7.2022 13:50
brnk04

XXX.XXX.250.54

Ouško4 napsal(a):
Úplně obyčejné Hill's i/d , ta gastro řada. 😉

ouško, zkusím objednat malé balení a vyzkouším. Dík za ten tip.

9.7.2022 14:28
Ouško4

XXX.XXX.8.30

brnk04 napsal(a):
ouško, zkusím objednat malé balení a vyzkouším. Dík za ten tip.

Jestli chcete, pošlete mi adresu a já vám můžu odsypat z mého pytle ❤️

brnk04

9.7.2022 14:55
brnk04

XXX.XXX.250.54

Ouško4 napsal(a):
Jestli chcete, pošlete mi adresu a já vám můžu odsypat z mého pytle ❤️

Jste moc laskavá, opravdu, to se jen tak nevidí.
Já zkusím to malé balení, to by neměl být problém zbaštit.
Budu mu to postupně přidávat do toho vařeného a uvidím jak to bude snášet.
Ještě jednou vám moc děkuji za nabídku

9.7.2022 14:58

Myslím, že bylo myšleno plýtvání obecně, plýtvání zdroji, ne jen kvůli naší peněžence....

Já to pochopila, ale v tom případě je plýtvání to, že dojde ke zkažení masa.
A pak to, že se vůbec řeší nějaký barf, když by se vlastně mohli psi krmit zbytky. Ale to už bychom docházeli k absurditám.
Třeba k tomu, že i pes by mohl být zdroj.

9.7.2022 15:23

A pak to, že se vůbec řeší nějaký barf, když by se vlastně mohli psi krmit zbytky. Ale to už bychom docházeli k absurditám.

Cesta bude nejspíš někde uprostřed, žádný extrém nebývá dobrý 😉

Já teda "zbytky" bez ostychu krmím. Nevidím na tom nic špatného, klidně dám psovi odřezky masa, ze kterého vařím pro nás, k tomu vařené slupky z batátů nebo brambor, přihodím povadlé listy salátu a přeliju zbytkem svíčkové od včerejška...
Nebo rozporcuju kuřata, z prsíček udělám rodině kungpao, stehna a křídla namarinuju a upeču a všechno ostatní dostane pes. A k tomu klidně zbylou rýži a nastrouhané spadené jablko. Dávám vylízat kelímky od jogurtů, tvarohu, lučiny...

To všechno jsou prakticky zbytky a takto mi krmení dává smysl. Ekonomický i ekologický.

9.7.2022 15:35
Ouško4

XXX.XXX.23.212

brnk04 napsal(a):
Jste moc laskavá, opravdu, to se jen tak nevidí.
Já zkusím to malé balení, to by neměl být problém zbaštit.
Budu mu to postupně přidávat do toho vařeného a uvidím jak to bude snášet.
Ještě jednou vám moc děkuji za nabídku

Já si nejsem jistá jestli se to dělá třeba v kilovkách nebo dvoukilovkach, mě to na veterině odvážili do pytlíčku na zkoušku.
Dneska jsem si tam byla koupit celý pytel, tak se kdyžtak ozvěte.
Kupovat 12 kg pytel je zbytečný když nevíte, jestli to pejskovi sedne.
Kdyžtak napište a já vám odsypu. 😉

9.7.2022 16:23

tak nejak :-)
koupit balicek mase ve sleve je pro me OK.
Nakoupit 20 kg svaloviny pro lidi na objednavku jako krmeni pro psa?
Ano, udelam to taky, ale spravne mi to uplne neprijde.

9.7.2022 16:29

brnk04 napsal(a):
IgE 0, IgG 0 má u křepelky, velblouda, bizona, koza, a hmyzu.
IgE 0, IgG 2 kuřecí
IgE 0, IgG 1 kachní
IgE 0, IgG 2 krutí
IgE 0, IgG 2 vepřové

většinou má všechno IgE 0, kromě hovězího tam má IgE 2, IgG 5
to jsme ale tušila, protože z hovězího vždycky blil.
Ještě jehněčí má IgE 0 , IgG 4
a jelen IgE 0, IgG 4

holky tady píšou,že IgG není tak podstatné.

IgG JE podstatne ve chvili, kdy je psovi blbe.
bude reagovat -proto mu ta hodnota taky tak vysla. Potrebuje se dolecit.
ze za pul roku muze mit uplne jine hodnoty? ano, i to je pravda. Neni to alergie, ale aktualni nesnasenlivost.

a ten hills delaji ve 4kg:

https://www.bitiba.cz/shop/krmivo_pro_psy/granule_pro_psy/hills_prescription_diet/gastrointestinal/478698?variantid=478698.10&mkt_source=1537729&gclid=Cj0KCQjwzqSWBhDPARIsAK38LY8sh7wxSRU5Be3CI81SZtUF-V8E4V7t5c8N-DyHaSxGA5Y3bIfF-cEaAsLUEALw_wcB

9.7.2022 16:41

Tak on neni zbytek jako zbytek
A to je to, o cem cela takhle diskuze zacala. Ze se asi i diky celosvetove situaci a obrovske poptavce masa pro psy - horsi kvalita masa.
Nikdy to nebyl zazrak, ale nebylo snad vyslovene nebezpecne.

brnk04

9.7.2022 16:59
brnk04

XXX.XXX.250.54

Dají se sehnat 1,5 kg a 4kg.
Moje chlupatinka má 40 kg, takže si myslím, že abych poznala jestli je vše O.K. tak ty 4 kg spotřebujeme.
Kéž by to byly dobré, píšou tam, že se používají i u poruch slinivky , a také když je problém v tenkém střevě, špatná vstřebatelnost a absorbce živin, a že by se mělo psovi údajně ulevit do 24 hodin, jak to uklidňuje zažívání.
Zní to tak krásně.

9.7.2022 17:08
rapotacka11

XXX.XXX.224.93

Nemají vzorky té diety u veta?

9.7.2022 17:16

tak nejak :-)
koupit balicek mase ve sleve je pro me OK.
Nakoupit 20 kg svaloviny pro lidi na objednavku jako krmeni pro psa?
Ano, udelam to taky, ale spravne mi to uplne neprijde.

Zase když koupíte 20 kilo masa ve slevě pro psy, tak se neoctne ( prošlé ) v masokombinátě do paštiky.

Nevím, jak je to teď, snad už se to změnilo : Ale supermarkety vyhazovaly celé bedny pečiva a zeleniny, když odpoledne procházely. Do kontejnerů za obchodem. Studenti to tam ( spíš z hecu a ideologie, než z nouze ) chodili vybírat. I s řetězem si poradili.
To bylo od těch obchodů plýtvání - státem posvěcené.

A bacha na gyros. Někde proběhla zpráva, že tající tunu masa na gyros našli někde za Děčínem.

9.7.2022 17:39
Ouško4

XXX.XXX.225.15

brnk04 napsal(a):
Dají se sehnat 1,5 kg a 4kg.
Moje chlupatinka má 40 kg, takže si myslím, že abych poznala jestli je vše O.K. tak ty 4 kg spotřebujeme.
Kéž by to byly dobré, píšou tam, že se používají i u poruch slinivky , a také když je problém v tenkém střevě, špatná vstřebatelnost a absorbce živin, a že by se mělo psovi údajně ulevit do 24 hodin, jak to uklidňuje zažívání.
Zní to tak krásně.

Já tomu nevěřila, šla jsem do toho spíš už z totální rezignace a zoufalosti, ale oběma mým pejskům to zažívání uklidnilo do druhého dne, a od té doby už nezvrací.

Což se mi fakt nedařilo celých 14 dní domácí barf dietou (pouze rozvařená rýže, rozvařená mrkev a libové kuřecí a krůtí maso - blili mi pořád a já už byla zoufalá).

9.7.2022 18:28
Ouško4

XXX.XXX.80.247

rapotacka11 napsal(a):
Nemají vzorky té diety u veta?

Mají, ale jsou to jen takové ty malé 100g balíčky.

9.7.2022 19:57
rapotacka11

XXX.XXX.224.93

To stačí, abyste zjistila, zda to sežere.
Zkusili jste je?

9.7.2022 20:31
Ouško4

XXX.XXX.8.30

rapotacka11 napsal(a):
To stačí, abyste zjistila, zda to sežere.
Zkusili jste je?

😁 Ale já až tak nepotřebovala vědět, jestli to sežerou (pravda, to taky), ale hlavně, jestli to bude mít aspoň trošku efekt, takže jsem předpokládala že tím pár dní budu muset krmit, abych to mohla posoudit, jestli to bylo k něčemu, nebo k ničemu.
To bych jich musela narvat do kapes těch vzorečků aspoň deset, a to mi bylo lidsky blbý jim to tam z toho košíčku úplně vybílit, tak jsem si normálně nechala odvážit do sáčku 3 kila 😉

Těch gastro diet je hodně (výrobců), vetka mi říkala, že kdyby tyto neseděly, dá se zkusit jiná značka a takhle to zkoušet.

9.7.2022 20:55

"Tak že by nakonec zde tolik doporučované (řekla bych až vnucované) krmení masem nakonec nebylo to úplně nejlepší?"

to, ze nekdo neco 100x napise porad neznamena, ze se z toho stane pravda - vzdycky a ve všech pripadech.

krmeni masem je fajn. aspon nejak moznost si overit jeho zdroj? ta je k nezaplaceni.
ale grancle ? To je same.
tohle nema viteze....
maso pro lidi? ani to mi nepripada jako OK reseni. Asi zase z moralniho hlediska. Nejak si myslim, ze pes by mohl zrat zbytky, co nespotrebuji lide, ze to je spravne.
Nejde o penize - spis o pocit, ze se zbytecne plytva....

Taky lze na krmení nahlížet tak, že se prostě snažíte krmnou dávku dle svých možností a znalostí optimalizovat pro ten konkrétní druh zvířete, které máte - pak tam sice můžou určitou roli hrát i zbytky z kuchyně nebo obecně to, co odpadne z "lidských" surovin, ale na druhou stranu se nebere např. jako plýtvání nákup palmových ořechů (kg okolo 900 kč), granátových jablek či jiného exotického ovoce apod pro papoušky, i když by na jablku, mrkvi či natrhaném zeleném na rozvrácený metabolismus pravděpodobně nezhynuli.
U papoušků taky občas ve vlnách jedou diskuze granule/zrní, ale tam to většinou vyřeší ten pták sám - když granule urputně odmítá přijímat, nemůžete ho nechat o hladu delší dobu, narozdíl od psa.

9.7.2022 22:10

Taky lze na krmení nahlížet tak, že se prostě snažíte krmnou dávku dle svých možností a znalostí optimalizovat pro ten konkrétní druh zvířete, které máte - pak tam sice můžou určitou roli hrát i zbytky z kuchyně nebo obecně to, co odpadne z "lidských" surovin, ale na druhou stranu se nebere např. jako plýtvání nákup palmových ořechů (kg okolo 900 kč), granátových jablek či jiného exotického ovoce apod pro papoušky, i když by na jablku, mrkvi či natrhaném zeleném na rozvrácený metabolismus pravděpodobně nezhynuli.
U papoušků taky občas ve vlnách jedou diskuze granule/zrní, ale tam to většinou vyřeší ten pták sám - když granule urputně odmítá přijímat, nemůžete ho nechat o hladu delší dobu, narozdíl od psa.

ti papouchove -to je neco jineho
u psu bych to prirovnala k majiteli psa -vegetarianovi.
protoze je vegetarian, nedava maso ani psovi a pes vyzije. jako ten papouch na jablkach,
ale prirozene to neni.

a tak vetsina vege lidi psum maso teda dava - i kdyz sami ho dal nejedi.
ale to uz jsme daleko od tematu :-D

za me - ze se plytva i jinde ( a ano, plytva) proste neznamena, ze mi bude jedno, ze plytvam i ja, no

brnk04

10.7.2022 00:09
brnk04

XXX.XXX.250.54

Ouško4 napsal(a):
😁 Ale já až tak nepotřebovala vědět, jestli to sežerou (pravda, to taky), ale hlavně, jestli to bude mít aspoň trošku efekt, takže jsem předpokládala že tím pár dní budu muset krmit, abych to mohla posoudit, jestli to bylo k něčemu, nebo k ničemu.
To bych jich musela narvat do kapes těch vzorečků aspoň deset, a to mi bylo lidsky blbý jim to tam z toho košíčku úplně vybílit, tak jsem si normálně nechala odvážit do sáčku 3 kila 😉

Těch gastro diet je hodně (výrobců), vetka mi říkala, že kdyby tyto neseděly, dá se zkusit jiná značka a takhle to zkoušet.

Jo nám už jich pár nesedělo, tak zkusíme i tyhle, možná, že se konečně najde něco, co bude pesanovi dělat dobře.

Nesmím ztrácet naději.

Snad budou i chutnat.
Já když mu nějaké granule neseděly, tak je pošlu do útulku pro pejsky, nebo rozdám, nikdy jsem nic nevyhodila.
Zkusím to a při první náznaku nesnášenlivosti to prostě přestanu dávat.
Budu dávat postupně.
Každý den trochu a uvidím.
Vždyť i tady někteří majitelé píšou, že museli vyzkoušet i desítky druhů grancli, než našli ty pravé.

11.7.2022 09:22
Arbora

XXX.XXX.149.42

Viete mi prosím vysveltiť niekto, ako toto môžu byť diétne gastro granule? Aj keď sa pozriem na analytické zložky, tak je to založené na sacharidoch. Verím tomu, že to môže fungovať, ale fakt by som strašne chcela vedieť, ako je to možné, pri takomto zložení. Pohrávam sa s myšlienkou hodiť dočasne psa na gastro diétu, má 8, celoživotne na barfe(supermaketové mäso), ale v poslednom období na lačno žerie dosť trávy a občas vygrcia šťavy. Krvný obraz v poriadku (opakovaný), klinicky je pes ok, RTG tak isto. Ešte zvažujem prípadne sono. Vypozorovala som, že je asi problém kura (alebo skôr kurací tuk), takže ani neviem, čo by stalo na týchto vet diétach. Zatiaľ kúpila wolsblut, lebo sa mi veľmi nechce držať psa kukurici, resp. ryži, ale keď to bude nevyhnutné, tak by som aspoň pre sebe chcela mať nejaké argumenty, prečo je to ok.

Kukuřice, pivovarská rýže, sušená vejce, kuřecí (7 %) a krůtí moučka, bílkovinný hydrolyzát, kukuřičný gluten, minerální látky, sušené řepné řízky, živočišné tuky, mleté skořápky pekanových ořechů, sójový olej, lněné semínko, sušená citrusová dužina, vitamíny, sušené brusinky, psyllium, stopové prvky a betakaroten.

Rýže, drůbeží bílkovina (sušená), kukuřice, živočišný tuk, živočišné bílkoviny (hydrolyzované), kvasnice, sušená vejce, řepné řízky, sojový olej, minerální látky, rostlinná vláknina, rybí olej, psyllium (slupky a semena), fruktooligosacharidy (0,5%), kvasnicový hydrolyzát (zdroj mannanoligosacharidů, 0,2%), extrakt z měsíčku lékařského (zdroj luteinu).

11.7.2022 10:54
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Arbora napsal(a):
Viete mi prosím vysveltiť niekto, ako toto môžu byť diétne gastro granule? Aj keď sa pozriem na analytické zložky, tak je to založené na sacharidoch. Verím tomu, že to môže fungovať, ale fakt by som strašne chcela vedieť, ako je to možné, pri takomto zložení. Pohrávam sa s myšlienkou hodiť dočasne psa na gastro diétu, má 8, celoživotne na barfe(supermaketové mäso), ale v poslednom období na lačno žerie dosť trávy a občas vygrcia šťavy. Krvný obraz v poriadku (opakovaný), klinicky je pes ok, RTG tak isto. Ešte zvažujem prípadne sono. Vypozorovala som, že je asi problém kura (alebo skôr kurací tuk), takže ani neviem, čo by stalo na týchto vet diétach. Zatiaľ kúpila wolsblut, lebo sa mi veľmi nechce držať psa kukurici, resp. ryži, ale keď to bude nevyhnutné, tak by som aspoň pre sebe chcela mať nejaké argumenty, prečo je to ok.

Kukuřice, pivovarská rýže, sušená vejce, kuřecí (7 %) a krůtí moučka, bílkovinný hydrolyzát, kukuřičný gluten, minerální látky, sušené řepné řízky, živočišné tuky, mleté skořápky pekanových ořechů, sójový olej, lněné semínko, sušená citrusová dužina, vitamíny, sušené brusinky, psyllium, stopové prvky a betakaroten.

Rýže, drůbeží bílkovina (sušená), kukuřice, živočišný tuk, živočišné bílkoviny (hydrolyzované), kvasnice, sušená vejce, řepné řízky, sojový olej, minerální látky, rostlinná vláknina, rybí olej, psyllium (slupky a semena), fruktooligosacharidy (0,5%), kvasnicový hydrolyzát (zdroj mannanoligosacharidů, 0,2%), extrakt z měsíčku lékařského (zdroj luteinu).

Taky to nechápu, jak takovej šrot může fungovat.
Ale prostě funguje, i když je to úplně mimo rámec mého logického chápání.

Asi je to nějak hydrolyzované nebo naštěpené, nebo to obsahuje něco...nějaké aditivum co prostě tomu žaludku uleví ... taky to nechápu. A nevidět to na vlastních psech, tak bych podezřívala podobné příspěvky, že je to skrytá reklama na toho výrobce.

Ale prostě realita je, že na domácí barf dietě, připravované s nejčistším vědomím a svědomím, mi psi blili pořád a vůbec se to nezlepšovalo.

brnk04

11.7.2022 12:01
brnk04

XXX.XXX.250.54

Ouško4 napsal(a):
Taky to nechápu, jak takovej šrot může fungovat.
Ale prostě funguje, i když je to úplně mimo rámec mého logického chápání.

Asi je to nějak hydrolyzované nebo naštěpené, nebo to obsahuje něco...nějaké aditivum co prostě tomu žaludku uleví ... taky to nechápu. A nevidět to na vlastních psech, tak bych podezřívala podobné příspěvky, že je to skrytá reklama na toho výrobce.

Ale prostě realita je, že na domácí barf dietě, připravované s nejčistším vědomím a svědomím, mi psi blili pořád a vůbec se to nezlepšovalo.

Přesně tak. To složení je hrůzostrašné, ale asi by to chtělo nějakého výživového poradce pro psy.
Ta výroba vet. diet je prý trochu jiná než těch běžných.
Ani někteří veterináři o tom moc nevědí, souvisí to spíš s výživou psů.
Mám taky objednáno, tak dám potom vědět, co na to ten můj chlupáč a jeho žaludek.

11.7.2022 12:05
Ouško4

XXX.XXX.68.89

brnk04 napsal(a):
Přesně tak. To složení je hrůzostrašné, ale asi by to chtělo nějakého výživového poradce pro psy.
Ta výroba vet. diet je prý trochu jiná než těch běžných.
Ani někteří veterináři o tom moc nevědí, souvisí to spíš s výživou psů.
Mám taky objednáno, tak dám potom vědět, co na to ten můj chlupáč a jeho žaludek.

Držíme palce a tlapky, určitě dejte vědět. 😉

11.7.2022 14:21
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Tak že by nakonec zde tolik doporučované (řekla bych až vnucované) krmení masem nakonec nebylo to úplně nejlepší?

Každému, kdo se zmíní, že krmí granule, je tady krmení masem prezentováno jako to nejlepší, co může být. Jako to nejvýhodnější, nejlevnější, a jako extra jednoduché a primitivní . Tak že by to už nebylo tak růžové?

Nebo se jen zapomíná zmínit, že to krmení musí být masem pro lidskou spotřebu? Pak ale dost pochybuju o nějaké výhodnosti, levnosti a jednoduchosti. Protože i kdybych se teoreticky dostala nějak cenově "normálně" třeba kupováním masa v akci, tak si nějak nedokážu představit, že dlouhodobě krmím dva psy právě takovým masem, nenávidím nakupování, a tohle by znamenalo pořád vymetat po obchodech a skupovat akce .

A to "maso" co se dává do granulí?? To zkontroloval kdo? Však to je úplně to stejný - ne-li horší, než kusovka v kšeftu se syrovým masem pro psy (nepíšu záměrně barfshop, páč, ostatní prominou, ale prostě já jsem nikdy "nebarfovala", krmím prostě masem). Tam aspoň to maso skutečně vidím a dám ho psu do misky bez dalších přidaných chemický srááá*or, které přijdou do granulí. Krmit kusovým masem z kšeftu pro psy mi prostě přijde menší zlo, než granule. To, že s masem není nakládáno jako s masem pro lidskou spotřebu je nabíledni ale.......... tak jako on pes, kterej si zahrabe kapří hlavu před štědrým dnem, aby ji pak na Velikonoce přinesl do obýváku (dotčení se ozývat nemusí :D ) , sežere to a ani to s ním nehne, tak jak má nastavený to trávení? Tak jak by ho nastavený měl mít, protože pes prostě je i tím mrchožroutem.
Růžový dneska není nic, chemie je ve všem, ale v tom, co projde továrnou je jí mnohem víc.

11.7.2022 18:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zrzavci napsal(a):
A to "maso" co se dává do granulí?? To zkontroloval kdo? Však to je úplně to stejný - ne-li horší, než kusovka v kšeftu se syrovým masem pro psy (nepíšu záměrně barfshop, páč, ostatní prominou, ale prostě já jsem nikdy "nebarfovala", krmím prostě masem). Tam aspoň to maso skutečně vidím a dám ho psu do misky bez dalších přidaných chemický srááá*or, které přijdou do granulí. Krmit kusovým masem z kšeftu pro psy mi prostě přijde menší zlo, než granule. To, že s masem není nakládáno jako s masem pro lidskou spotřebu je nabíledni ale.......... tak jako on pes, kterej si zahrabe kapří hlavu před štědrým dnem, aby ji pak na Velikonoce přinesl do obýváku (dotčení se ozývat nemusí :D ) , sežere to a ani to s ním nehne, tak jak má nastavený to trávení? Tak jak by ho nastavený měl mít, protože pes prostě je i tím mrchožroutem.
Růžový dneska není nic, chemie je ve všem, ale v tom, co projde továrnou je jí mnohem víc.

Jenže to maso, co se dává do granulí, je nějak tepelně upravené, a asi z tohohle hlediska "bezpečné"... Jo zas má navíc tu chemii, to netvrdím, že ne. A vůbec, já nechci nějak hanit krmení masem a zastávat se granulí... Za mě se dá obojí dělat jak správně, tak špatně....

Jen jsem se pozastavila nad tím, že tady je fakt to krmení masem každému doporučováno a prostě prezentováno jako top, bez výhrad, zatímco psi na granulích jsou téměř týraní... Prostě jedině maso je nej, to je to tady hlásané A, ale nikdo už k tomu neřekne to B, a to je to, co mi vadí . To, že to zas tak jednoduché není, že i na tom výběru a zdroji masa záleží, že se tam může vyskytnout problém...A že je teda nejlepší krmit maso v kvalitě pro lidi - ale to vám nikdo neřekne, když vám vychvaluje to krmení masem jako takové, oproti granulím... Jo jasně, i maso z toho barfshopu může být dobré, ale to my asi těžko poznáme.. Když někdo řekne "krmím granulema", tak dává psovi srač*y, pes je chudák, a co nejdříve by se mělo přejít na maso. Ale když bude někdo krmit masem z barfshopu, smrdutou mletinou za 30 kč/kg (kde ani neví, co všechno v tom je), tak nikdo neřekne půl slova, protože ten člověk krmí masem a tudíž je všechno v pohodě . Je tady úplně běžně vidět, tak se "granuláři" přemlouvají na krmení masem, všichni hlásají jen ty výhody, a jak je to snadné, ale víc nic... Nevím, jestli si rozumíme?

Já jsem třeba aktuálně neskutečně vděčná za granule, na kterých jsem se na složení radši ani moc nedívala, protože je to jediný, po čem se mi fena srovnala... A nesrovnala se ani po vařené dietě, z masa "pro lidi"... A teda musím říct, že v poslední době mám kolem sebe fakt dost případů (ono teda mimo jiné jsou i tady na ifauně, že jo), kdy má pes prostě různé problémy, i když klinicky je zdravý, a všichni ti psi mají jedno společné - jsou na mase. A když se tak zpětně zamyslím, tak i u svých psů jsem párkrát pozorovala jisté problémy, které taky klidně mohli souviset s tou kvalitou masa, ale tehdy mě to vůbec nenapadlo.

brnk04

11.7.2022 22:45
brnk04

XXX.XXX.250.54

Já si myslím, že všechno má své pro a proti.
Všichni víme, že i maso pro lidi je plné antibiotik a všelijakých léku, které zvíře dostává za život.
To samé dáváte i psovi.
Žijeme v době konzumu, bohužel na to doplácejí i naši mazlíčci.
Pokud maso nemáš ze své farmy, nikdy si nemůžeš byt jistá tím, čím to zvíře bylo krmeno za života, jaké léky dostávalo atd.
Je taky třeba se podívat, čím se krmí prasata a krávy na farmách. Do kuřat se perou hormony, aby byly masitější. atd.
Z takového masa se potom vyrábí granule, prodává se barfshopech a řekla bych že i v supermarketech pro lidi.
Nikdy jsem neslyšela, že by někdo choval třeba prasata jenom pro lidský konzum, nebo jenom třeba pro BARF.

Ten zdroj je pořád stejný.

Naštěstí si dnes může každý vybrat, jak chce svého psa krmit. Může vyzkoušet. Sám potom uzná za vhodné, co pejskovi nejvíc prospívá.
Každý pes má jiné trávení, to je dáno i geneticky.
Co prospívá jednomu, nemusí prospívat druhému, to je víc než jasné.

11.7.2022 23:15
lenocka

XXX.XXX.46.165

“Všichni víme, že i maso pro lidi je plné antibiotik a všelijakých léku, které zvíře dostává za život.

Je taky třeba se podívat, čím se krmí prasata a krávy na farmách. Do kuřat se perou hormony, aby byly masitější. atd.”

Noo já se živím v oblasti výživy hospodářských zvířat a obecně to zdaleka není taková tragédie. ATB se léčí, ano, když je potřeba, ale zatraceně se hlídají ochranné lhůty a rezidua se tvrdě pokutují. Hormony u kuřat také nejsou zdaleka všude. Neříkám, že je to vzorný a sluníčkový všude, ale jsem si vcelku jistá, že z českých zdrojů nejíme maso plné ATB a hormonů. (Na 100% ovšem vyloučit nelze.)

12.7.2022 10:58
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Jenže to maso, co se dává do granulí, je nějak tepelně upravené, a asi z tohohle hlediska "bezpečné"... Jo zas má navíc tu chemii, to netvrdím, že ne. A vůbec, já nechci nějak hanit krmení masem a zastávat se granulí... Za mě se dá obojí dělat jak správně, tak špatně....

Jen jsem se pozastavila nad tím, že tady je fakt to krmení masem každému doporučováno a prostě prezentováno jako top, bez výhrad, zatímco psi na granulích jsou téměř týraní... Prostě jedině maso je nej, to je to tady hlásané A, ale nikdo už k tomu neřekne to B, a to je to, co mi vadí . To, že to zas tak jednoduché není, že i na tom výběru a zdroji masa záleží, že se tam může vyskytnout problém...A že je teda nejlepší krmit maso v kvalitě pro lidi - ale to vám nikdo neřekne, když vám vychvaluje to krmení masem jako takové, oproti granulím... Jo jasně, i maso z toho barfshopu může být dobré, ale to my asi těžko poznáme.. Když někdo řekne "krmím granulema", tak dává psovi srač*y, pes je chudák, a co nejdříve by se mělo přejít na maso. Ale když bude někdo krmit masem z barfshopu, smrdutou mletinou za 30 kč/kg (kde ani neví, co všechno v tom je), tak nikdo neřekne půl slova, protože ten člověk krmí masem a tudíž je všechno v pohodě . Je tady úplně běžně vidět, tak se "granuláři" přemlouvají na krmení masem, všichni hlásají jen ty výhody, a jak je to snadné, ale víc nic... Nevím, jestli si rozumíme?

Já jsem třeba aktuálně neskutečně vděčná za granule, na kterých jsem se na složení radši ani moc nedívala, protože je to jediný, po čem se mi fena srovnala... A nesrovnala se ani po vařené dietě, z masa "pro lidi"... A teda musím říct, že v poslední době mám kolem sebe fakt dost případů (ono teda mimo jiné jsou i tady na ifauně, že jo), kdy má pes prostě různé problémy, i když klinicky je zdravý, a všichni ti psi mají jedno společné - jsou na mase. A když se tak zpětně zamyslím, tak i u svých psů jsem párkrát pozorovala jisté problémy, které taky klidně mohli souviset s tou kvalitou masa, ale tehdy mě to vůbec nenapadlo.

Ne, já to nemyslím, že bych se nějak vyhraňovala proti granulím a brojila čistě za maso. Pokud bych měla psa s nějakým problémem, tak je jasný, že třeba granulím se nevyhnu, vůbec je neberu jako čistý zlo :-) . Jen jsem psala to, že v těch granclích je to stejný maso, ba možná ještě horší, protože co jde se prodá do krámů pro psy a zbývá, podle mě??, je to jen můj odhad, ještě ten nejhorší odpad. A musím říct, že když jsme bydleli v Prahé - na okraji a foukal "ten správnej vítr", tak ten puch, co šel z výrobny granclí, tak ten teda stál za to. Pravda, tepelně zpracovaný, to jsem v potaz nevzala. Ale prostě když vidím kusovku , tak vím, co tam ten pes má, mletiny od Falca mi doposud nepřišly nějaký eklhaftní - s Vetamixem jsem naopak kdysi skončila, protože tam se mi to maso nelíbilo a psu bych to nedala.

12.7.2022 10:59
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

lenocka napsal(a):
“Všichni víme, že i maso pro lidi je plné antibiotik a všelijakých léku, které zvíře dostává za život.

Je taky třeba se podívat, čím se krmí prasata a krávy na farmách. Do kuřat se perou hormony, aby byly masitější. atd.”

Noo já se živím v oblasti výživy hospodářských zvířat a obecně to zdaleka není taková tragédie. ATB se léčí, ano, když je potřeba, ale zatraceně se hlídají ochranné lhůty a rezidua se tvrdě pokutují. Hormony u kuřat také nejsou zdaleka všude. Neříkám, že je to vzorný a sluníčkový všude, ale jsem si vcelku jistá, že z českých zdrojů nejíme maso plné ATB a hormonů. (Na 100% ovšem vyloučit nelze.)

Jejda, to je ale potěšující zpráva. Díky.

12.7.2022 11:01

lenocka napsal(a):

Souhlas, ale technologický i logistický řetězec je prostě problém i u potravin, natož u krmiv.
Jen taková perlička na okraj z dneška:
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/na-dalnici-d1-zastavili-nakladak-plny-masa-bez-chlazeni-bez-papiru-40402657#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

brnk04

12.7.2022 11:45
brnk04

XXX.XXX.250.54

lenocka napsal(a):

Tak to jste mě trochu uklidnila.

12.7.2022 14:47
lenocka

XXX.XXX.46.165

Souhlas, ale technologický i logistický řetězec je prostě problém i u potravin, natož u krmiv.
Jen taková perlička na okraj z dneška:
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/na-dalnici-d1-zastavili-nakladak-plny-masa-bez-chlazeni-bez-papiru-40402657#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Jo, bohužel, to už je jiná písnička. Já psala pouze o zemědělské prvovýrobě v ČR. Jak se s masem manipuluje potom, případně jak se k němu chovají v jiných státech a pak vezou sem (což si myslím, že je případ uvedený v článku), to je už jiná kapitola…

12.7.2022 15:46

lenocka napsal(a):
Jo, bohužel, to už je jiná písnička. Já psala pouze o zemědělské prvovýrobě v ČR. Jak se s masem manipuluje potom, případně jak se k němu chovají v jiných státech a pak vezou sem (což si myslím, že je případ uvedený v článku), to je už jiná kapitola…

není to jiná kapitola, je to součást řetězce
téhož řetězce

brnk04

12.7.2022 21:07
brnk04

XXX.XXX.250.54

Ouško4 napsal(a):
Držíme palce a tlapky, určitě dejte vědět. 😉

Ouško tak dneska začínáme, pejskovi teda granule hrozně chutnají, sežral by jich nejraději celou misku, ale musíme postupně.
Trus má už teď v pořádku, velké dávky probiotik a snad i ty trávicí enzymy zabraly.
Teď uvidím, jestli mi nezačne zvracet, držte tlapky.

brnk04

16.7.2022 11:29
brnk04

XXX.XXX.250.54

Ouško, tak granule u nás neuspěly, psovi se po 4 dnech přitížilo. Trus se mu nespravil, ještě zhoršil.
Hills má 100% záruku vrácení peněz, takže nám vrátí peníze i za otevřený pytel.
Končím s granulema.
Budu jen vařit.
On to opravdu nemůže.
Nechci ho testovat jak krállika.
Jemu prostě asi obecně granule vadí, je jedno z čeho jsou.
Tak snad ho dám zpátky do kupy.

16.7.2022 18:28
Ouško4

XXX.XXX.8.30

brnk04 napsal(a):
Ouško, tak granule u nás neuspěly, psovi se po 4 dnech přitížilo. Trus se mu nespravil, ještě zhoršil.
Hills má 100% záruku vrácení peněz, takže nám vrátí peníze i za otevřený pytel.
Končím s granulema.
Budu jen vařit.
On to opravdu nemůže.
Nechci ho testovat jak krállika.
Jemu prostě asi obecně granule vadí, je jedno z čeho jsou.
Tak snad ho dám zpátky do kupy.

Ježiš, to mě strašně mrzí 😥

brnk04

17.7.2022 09:38
brnk04

XXX.XXX.250.54

Ouško4 napsal(a):
Ježiš, to mě strašně mrzí 😥

Mě taky, ale shodli jsme se vet. ,že pokud mu tyto granule nesedí, které jsou určené přesně na jeho potíže, tak už nemá cenu zkoušet jiné.
Teď jsem přišli s procházky ,je veselý, snad bude všechno O.K.
Ten trus je už lepši. Včera jsem mu je už nedala, tak uvidíme, snad se to bude zlepšovat.
Budu mu muset vařit, to mu chutná a na tom prospívá.

17.7.2022 13:52
Ouško4

XXX.XXX.8.30

brnk04 napsal(a):
Mě taky, ale shodli jsme se vet. ,že pokud mu tyto granule nesedí, které jsou určené přesně na jeho potíže, tak už nemá cenu zkoušet jiné.
Teď jsem přišli s procházky ,je veselý, snad bude všechno O.K.
Ten trus je už lepši. Včera jsem mu je už nedala, tak uvidíme, snad se to bude zlepšovat.
Budu mu muset vařit, to mu chutná a na tom prospívá.

Jasně, tak pokud má vařeném prospívá, tak je blbost cokoli zkoušet a měnit.
Moc držím palce aby to bylo dobrý ❤️

4.8.2022 20:58
Terven

XXX.XXX.110.191

Hrozně zajímavý téma, takový trošku depresivní. Větší část mi z něj unikla, byla jsem tou dobou bez kompu, tak jsem si dneska početla.
Je to k zamyšlení, proč tolik psů má takový problémy s trávicím traktem v době, kdy majitelé řeší jejich jídelníček víc než kdy dřív.
Ve světle nových zkušeností mě napadá, že majitelé se dostávají do začarovanýho kruhu i díky své netrpělivosti.
V jiném vlákně jsem psala, že mi vet řekl, že má-li pes problémy (průjem, zvracení) je třeba vytrvat s šetřící dietou min. 14 dní. Že trávicímu traktu trvá dlouho než se srovná.
A pokud se pes pobleje, nemusí být na vině to, co žral ten den, ale klidně to, co měl před týdnem...prostě trávení je rozhašený, tak netoleruje ani potraviny, který nejsou příčinou problému.
V drtivé většině případů, pozvrací-li se pes nebo vykadí-li se z podoby, majitel vyřadí z jídelníčku to, co naposledy žral, a nahradí to něčím jiným.
A spirála nekonečných problémů se roztáčí...nakonec se dojde k závěru, že pes nemůže skoro nic a možná by stačilo dopřát trávicímu traktu relax a restart.

5.8.2022 09:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Hrozně zajímavý téma, takový trošku depresivní. Větší část mi z něj unikla, byla jsem tou dobou bez kompu, tak jsem si dneska početla.
Je to k zamyšlení, proč tolik psů má takový problémy s trávicím traktem v době, kdy majitelé řeší jejich jídelníček víc než kdy dřív.
Ve světle nových zkušeností mě napadá, že majitelé se dostávají do začarovanýho kruhu i díky své netrpělivosti.
V jiném vlákně jsem psala, že mi vet řekl, že má-li pes problémy (průjem, zvracení) je třeba vytrvat s šetřící dietou min. 14 dní. Že trávicímu traktu trvá dlouho než se srovná.
A pokud se pes pobleje, nemusí být na vině to, co žral ten den, ale klidně to, co měl před týdnem...prostě trávení je rozhašený, tak netoleruje ani potraviny, který nejsou příčinou problému.
V drtivé většině případů, pozvrací-li se pes nebo vykadí-li se z podoby, majitel vyřadí z jídelníčku to, co naposledy žral, a nahradí to něčím jiným.
A spirála nekonečných problémů se roztáčí...nakonec se dojde k závěru, že pes nemůže skoro nic a možná by stačilo dopřát trávicímu traktu relax a restart.

Na tom něco určitě bude. Většinou když jdete na veterinu s akutním zažívacím problémem, tak vám nabídnou jednu dietní konzervu, plus doporučí na dalších pár dní domácí dietu, ale maximálně myslím, že tak na týden. Nám sice domácí dieta nepomohla ani když jsem ji dodržovala mnohem delší dobu, ale při přechodu na veterinární dietu jsem jasně viděla, že je potřeba klidně i 14 dní (a to byla fakt striktní dieta - žádnej pamlsek, nic v kuchyni, ani kousíček, prostě čistě jen ta dieta). Mně přijde, že někdy je to zažívání rozhozený tak moc, že i domácí dieta je na to "krátká", a že prostě ty veterinární diety v tomhle směru mají něco do sebe, když je fakt zle. To, že nám to nevydrželo dobré dlouhodobě ani na té vet. dietě je asi věc jiná , a já už pomalu začínám přemýšlet, co dál...

Jinak teda je škoda, že Im už se tu asi nebude vyjadřovat, docela by mě zajímalo, jaké to má s pesanem pokračování...

5.8.2022 09:55
Terven

XXX.XXX.103.178

marcelaamax napsal(a):
Na tom něco určitě bude. Většinou když jdete na veterinu s akutním zažívacím problémem, tak vám nabídnou jednu dietní konzervu, plus doporučí na dalších pár dní domácí dietu, ale maximálně myslím, že tak na týden. Nám sice domácí dieta nepomohla ani když jsem ji dodržovala mnohem delší dobu, ale při přechodu na veterinární dietu jsem jasně viděla, že je potřeba klidně i 14 dní (a to byla fakt striktní dieta - žádnej pamlsek, nic v kuchyni, ani kousíček, prostě čistě jen ta dieta). Mně přijde, že někdy je to zažívání rozhozený tak moc, že i domácí dieta je na to "krátká", a že prostě ty veterinární diety v tomhle směru mají něco do sebe, když je fakt zle. To, že nám to nevydrželo dobré dlouhodobě ani na té vet. dietě je asi věc jiná , a já už pomalu začínám přemýšlet, co dál...

Jinak teda je škoda, že Im už se tu asi nebude vyjadřovat, docela by mě zajímalo, jaké to má s pesanem pokračování...

Krom toho olizování máte teď ještě nějaký problémy?

5.8.2022 10:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Krom toho olizování máte teď ještě nějaký problémy?

Ne, krom toho vůbec nic. Ale to ona neměla ani předtím. Krom asi dvou dnů, kdy byl akutní problém s tou slinivkou, to zvracela a měla průjem - jenže to do toho měla ještě falešku, takže těžko říct... To se hned po kapačce a léčbě srovnalo. Jen to olizování zůstalo.... I přes dlouhodobou domácí dietu... To vymizelo až po té veterinární dietě. No a teď se to vrací, i když je stále na té vet dietě, striktně.

Jinak bobky má úplně ukázkové, je aktivní, je prostě ve své kůži, žádná známka toho, že by se cítila nějak špatně... Krom těch pár minut po jídle (a ne vždycky). Někdy je to úplně v pohodě a je i po žrádle OK. Není to teď po každém krmení, ale občas jo. Zkoušela jsem ještě Helicid, ale ani ten nemá vliv...

Edit.: jediné, v čem by mohla být nějaká malá souvislost je to, že je cca měsíc po hárání, tak mě napadá, že to třeba nějak souvisí s hladinou hormonů, že třeba nemusela mít vliv ani ta dieta a mohla to být souhra náhod... Ale to jako fakt těžko říct.

5.8.2022 10:25
Terven

XXX.XXX.103.178

marcelaamax napsal(a):
Ne, krom toho vůbec nic. Ale to ona neměla ani předtím. Krom asi dvou dnů, kdy byl akutní problém s tou slinivkou, to zvracela a měla průjem - jenže to do toho měla ještě falešku, takže těžko říct... To se hned po kapačce a léčbě srovnalo. Jen to olizování zůstalo.... I přes dlouhodobou domácí dietu... To vymizelo až po té veterinární dietě. No a teď se to vrací, i když je stále na té vet dietě, striktně.

Jinak bobky má úplně ukázkové, je aktivní, je prostě ve své kůži, žádná známka toho, že by se cítila nějak špatně... Krom těch pár minut po jídle (a ne vždycky). Někdy je to úplně v pohodě a je i po žrádle OK. Není to teď po každém krmení, ale občas jo. Zkoušela jsem ještě Helicid, ale ani ten nemá vliv...

Edit.: jediné, v čem by mohla být nějaká malá souvislost je to, že je cca měsíc po hárání, tak mě napadá, že to třeba nějak souvisí s hladinou hormonů, že třeba nemusela mít vliv ani ta dieta a mohla to být souhra náhod... Ale to jako fakt těžko říct.

Já bych to na ty hormony klidně svedla.
Vikina to taky má po skončení falešky.
Ale upřímně- pokud vaše fena má náběry v cajku a nic krom olizování, který se jí děje i na vet. dietě, asi bych klidně přešla zpět k opatrnýmu barfu- pokud teda o to ještě stojíte.

5.8.2022 10:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Já bych to na ty hormony klidně svedla.
Vikina to taky má po skončení falešky.
Ale upřímně- pokud vaše fena má náběry v cajku a nic krom olizování, který se jí děje i na vet. dietě, asi bych klidně přešla zpět k opatrnýmu barfu- pokud teda o to ještě stojíte.

Jo, vidím to stejne, ale mně jde spis o to, jestli to řešit nějak dál, ten stav…Jenže to už mě pak napadá jedině právě endoskopie, vet už si taky neví rady. Já se obavám toho, ze zachvili budeme tam, kde jsme byli, a bude to opět po každém zradle, což proste nejde neřešit.

5.8.2022 16:44
fikovnice

XXX.XXX.135.0

marcelaamax napsal(a):

Jo jo, "Im29" by se mohla ozvat...

5.8.2022 21:24
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):
Jo, vidím to stejne, ale mně jde spis o to, jestli to řešit nějak dál, ten stav…Jenže to už mě pak napadá jedině právě endoskopie, vet už si taky neví rady. Já se obavám toho, ze zachvili budeme tam, kde jsme byli, a bude to opět po každém zradle, což proste nejde neřešit.

Se omlouvám, jestli mi něco uniklo...to olizování je nějak dramatický? Vypadá, že je jí špatně? Je evidentní, že to souvisí s krmením?
Pokud je při chuti, nezvrací, má pěkný bobky, je nutný to řešit?
Pinčová se taky občas olizuje, asi bych to neřešila. Ale když to vezmu kolem a kolem, je adeptka na náběr taky. Občas se popásá, protahuje...rozdíl mezi těma dvěma je, že Vikina při bolesti nebo diskomfortu zpomaluje, upadá do apatie, zatímco pinčová se spíš nerví a zrychluje. Tudíž nepůsobí nemocně, ale spíš jako nervák.
Dneska se ale pásla a protahovala fest, chvílema i odmítala pamlsek a to už je při její extrémní žravosti co říct. Pak spasená tráva vyšla spodem, výrazně se jí ulevilo, teď už je v pohodě, ale jsem odhodlaná vzít jí v pondělí na veterinu na náběr.
Ořechy a všechno ostatní žraly spolu - krom myší, ale ty jsou nízkotučný
Když už, abych ty diety měla z jedný vody načisto.
Vikina se na dietě zlepšila, epizody nechutenství úplně zmizely, příznaky bolavýho břicha de fakto taky.
Kombinuju vařenou dietu (kuře, krůta, treska, králík, rejže, brambor, vločky, dýně, mrkev) a RC Gastro Intestinal Low Fat granule i konzervy.

5.8.2022 21:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Hele kdyby to bylo obcas, tak to taky neresim, ale pokud se to dostane do stavu, ve kterém to bylo predtim (a mně přijde, ze to k tomu směřuje), tak upřímně nevím nevím…. Bylo to po každém jídle… pamlsku, někdy i po napiti. Najedla se, šla na pelech, ležela s hlavou vzhůru a úporně se několik minut olizovala, mlaskala. V tu chvíli je vidět, ze se necítí komfortně. Zkouší třeba položit hlavu a spat, ale nejde to. Večer to chodila řešit pitím, což ale taky nepomahalo, spis naopak.

Jako v tu chvíli se dobře necítí. Jestli to souvisí vyloženě s krmením nevím jiste, ale domnívám se, ze jo. Protože to vždycky začne po tom nakrmení, no a pak už to třeba pokračuje i po napití se …

Edit.: dle všeho by to odpovídalo pálení žáhy, jenže to, co na pálení žáhy pomáhá, tak jí nepomáhá.

5.8.2022 21:40
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):
Hele kdyby to bylo obcas, tak to taky neresim, ale pokud se to dostane do stavu, ve kterém to bylo predtim (a mně přijde, ze to k tomu směřuje), tak upřímně nevím nevím…. Bylo to po každém jídle… pamlsku, někdy i po napiti. Najedla se, šla na pelech, ležela s hlavou vzhůru a úporně se několik minut olizovala, mlaskala. V tu chvíli je vidět, ze se necítí komfortně. Zkouší třeba položit hlavu a spat, ale nejde to. Večer to chodila řešit pitím, což ale taky nepomahalo, spis naopak.

Jako v tu chvíli se dobře necítí. Jestli to souvisí vyloženě s krmením nevím jiste, ale domnívám se, ze jo. Protože to vždycky začne po tom nakrmení, no a pak už to třeba pokračuje i po napití se …

Edit.: dle všeho by to odpovídalo pálení žáhy, jenže to, co na pálení žáhy pomáhá, tak jí nepomáhá.

Teda, upřímně, vy a Ouško jste taky dobrý případy
Já si gastro problémy svých fen beru osobně a utěšuje mě, že se to stává i v lepších rodinách

5.8.2022 21:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Teda, upřímně, vy a Ouško jste taky dobrý případy
Já si gastro problémy svých fen beru osobně a utěšuje mě, že se to stává i v lepších rodinách

No, už nám říkají i na veterine, ze musíme mít zas něco extra 🙈😀. Proste klinicky naprosto zdravej pes, akční, bez problémů… Takova jako jediná možnost byla alergie, ale jelikož se to vrací i přes vet dietu, tak asi taky ne. Už to náš vet konzultoval i s další klinikou, kde taky nepřišli na nic,a ze jedine endoskopie, ale ze ani tam není záruka, ze na něco přijdou.

6.8.2022 09:20
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):
No, už nám říkají i na veterine, ze musíme mít zas něco extra 🙈😀. Proste klinicky naprosto zdravej pes, akční, bez problémů… Takova jako jediná možnost byla alergie, ale jelikož se to vrací i přes vet dietu, tak asi taky ne. Už to náš vet konzultoval i s další klinikou, kde taky nepřišli na nic,a ze jedine endoskopie, ale ze ani tam není záruka, ze na něco přijdou.

Když si zadám do google hesla "pes - ořechy - slinivka" tak skoro každej odkaz upozorňuje na možnost podráždění nebo zánětu slinivky po konzumaci ořechů
Ty z turecký lísky jsou sice malý, ale za to jich sežraly dlouhodobě hodně. Vikina si občas přilepšila i klasickýma lískáčema. Jsem deb.il
Takže asi rehabilituju barf, nejspíše za to nemůže.
Jestli se nepletu, taky u vás frčely ořechy, nebo ne?

6.8.2022 09:34

“Když si zadám do google hesla "pes - ořechy - slinivka" tak skoro každej odkaz upozorňuje na možnost podráždění nebo zánětu slinivky po konzumaci ořechů”

Protože jsou hodně tučné. Ve 100 g vlašáků / lískáčů je přes 60 g tuku.

6.8.2022 09:52
Terven

XXX.XXX.110.191

“Když si zadám do google hesla "pes - ořechy - slinivka" tak skoro každej odkaz upozorňuje na možnost podráždění nebo zánětu slinivky po konzumaci ořechů”

Protože jsou hodně tučné. Ve 100 g vlašáků / lískáčů je přes 60 g tuku.

Jo, jasně, že je to kvůli tuku.

6.8.2022 10:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

U nás ořechy sice frčely, ale vlašáky a na podzim, po zbytek roku se k orechum nikde psi nedostanou, a poslední podzim jsem to dooost hlídala, takže u nás to orechama nebude.

6.8.2022 10:40

Ono je u těch ořechů, co pes někde venku sežere, navíc potenciální riziko plynoucí z (ne)kvality toho samotného ořechu - plísně, žluknutí… Plus ty skořápky. :-( Moje mládě už se o spadané ořechy taky zajímá, to mám fakt radost.

6.8.2022 11:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Ono je u těch ořechů, co pes někde venku sežere, navíc potenciální riziko plynoucí z (ne)kvality toho samotného ořechu - plísně, žluknutí… Plus ty skořápky. :-( Moje mládě už se o spadané ořechy taky zajímá, to mám fakt radost.

Jojo, upozorňoval mě na to veterinář, ze stačí jeden “spatnej” ořech s nějakou plísní a muže být fakt zle… takže já už loni opravdu hlídala. Ale je to peklo, protože mame tři obří stromy po zahradě a ty ořechy jsou proste všude.

6.8.2022 11:12

marcelaamax napsal(a):
Jojo, upozorňoval mě na to veterinář, ze stačí jeden “spatnej” ořech s nějakou plísní a muže být fakt zle… takže já už loni opravdu hlídala. Ale je to peklo, protože mame tři obří stromy po zahradě a ty ořechy jsou proste všude.

No to bych se zbláznila… Ale musí to být nádherné, miluju obří ořešáky.
Chtěla jsem si na zahradu vysadit švestku a lískáče, ale nakonec jsem to kvůli psovi přehodnotila a vysadím něco jiného. Něco bez skořápek a pecek, nemám na to nervy.

6.8.2022 11:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

No to bych se zbláznila… Ale musí to být nádherné, miluju obří ořešáky.
Chtěla jsem si na zahradu vysadit švestku a lískáče, ale nakonec jsem to kvůli psovi přehodnotila a vysadím něco jiného. Něco bez skořápek a pecek, nemám na to nervy.

No jako už kvůli tomu byly doma rozbroje, ze půjdou stromy pryč, ale uhájila jsem si je 😄. To jsou fakt letité obří stromy, sice ty ořechy jsou s nasima psema peklo, to listí z toho je na podzim taky šílený, ale ten neskutecnej chladek, kterej to udela v létě, a jak je to všude všechno zelený, to je proste boží 😀.

7.8.2022 09:10

"Edit.: dle všeho by to odpovídalo pálení žáhy, jenže to, co na pálení žáhy pomáhá, tak jí nepomáhá."
jestli helicid, tak ten mi taky nepomohl
až dlouhodobé užívání jiného léku

7.8.2022 09:22
fikovnice

XXX.XXX.236.134

"Edit.: dle všeho by to odpovídalo pálení žáhy, jenže to, co na pálení žáhy pomáhá, tak jí nepomáhá."
jestli helicid, tak ten mi taky nepomohl
až dlouhodobé užívání jiného léku

A kterého, jestli to tedy chceš napsat?
On je Helicid už tak trochu obsolentní. A mj. má vysoký interakční potenciál.

7.8.2022 10:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Nepomáhá Helicid, Famosan, Omeprazol a tuším ještě jeden lék od veta, ale tam už si na název nevzpomenu. Plus jsem zkoušela nějaká "babské" rady a taky ne.

7.8.2022 10:47

fikovnice napsal(a):
A kterého, jestli to tedy chceš napsat?
On je Helicid už tak trochu obsolentní. A mj. má vysoký interakční potenciál.

controloc
ale dlouhodobě

7.8.2022 14:22
fikovnice

XXX.XXX.236.134

controloc
ale dlouhodobě

Děkuji.
Jde o pantoprazol, dnes zřejmě nejužívanější ze skupiny tzv. IPP, syn. PPI (inhibitory protonové pumpy). I když mechanismus účinku je stejný jako u omeprazolu, tak je pantoprazol stran užívání dnes (u lidí) na čelním místě.
ALE dovolím si upozornit: Je-li to možné, tak se u IPP doporučuje občas udělat tzv. lékové prázdniny, tj. aspoň na čas lék vysadit.

29.1.2023 20:07
Rufik1555

XXX.XXX.252.13

Zdravím, máme teď něco podobneho, jak to vše dopadlo?

Kukikuk

11.3.2023 08:07
Kukikuk

XXX.XXX.56.126

I my bojujeme s něčím podobným. Tak je mi.líto, že už sem přispěvatelky nedaly, jestli se to vyřešilo. I tak moc díky za skvělou diskusi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík