Ahoj všichni, čistě ze zvědavosti - poslední dobou jsem párkrát na netu narazila na metodu výcviku NePoPo (Negative Positive Positive) vytvořenou Bartem Bellonem. Nenašla jsem k tomu moc informací a nějak moc nechápu o co jde, kromě toho, že má kombinovat pozitivní trénink se "starými metodami". Na webu arkak9 (dot) com jsem toho taky moc nevyčetla... Osobně mi tam moc nesedí ta negativní část a některé výcvikové pomůcky (ostnatý obojek nebo elektrický), ale nic o tom nevím, tak to nechci bez bližších znalostí odsuzovat...
Můžete mi to někdo víc ozřejmit? Používáte někdo tuhle metodu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

janaa
napsal(a):
Ja znám jen metodu NePo a často ji používám. Hlavně se z toho neposr..😂 pardon, já musela😀
😂
Taky jsem to zkratkové slovo v nadpisu tak četla a přemýšlím, co je to druhé Po
Že by "NePose.r se Potvoro?"

Zkuste pogooglit “balanced dog training”, asi to bude více méně totéž. V ČR takhle trénuje např. Tereza Venzarová.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kdo to je?
Nějaká mladá slečna, co studovala medicínu, a vyměnila ji za trénink psů. Má malinu, Begonee Beauregard Get Gangster. Neznám ji, zachytila jsem ji na sociálních sítích. Je to jediné jméno, o kterém já osobně vím, že tenhle druh tréninku aplikuje, nedávno byla u Kuby Slavíka v (ne)kvalitním živáku (téma pozitivka vs. toto).
https://zazijpsajinak.cz/

napsal(a):
Nějaká mladá slečna, co studovala medicínu, a vyměnila ji za trénink psů. Má malinu, Begonee Beauregard Get Gangster. Neznám ji, zachytila jsem ji na sociálních sítích. Je to jediné jméno, o kterém já osobně vím, že tenhle druh tréninku aplikuje, nedávno byla u Kuby Slavíka v (ne)kvalitním živáku (téma pozitivka vs. toto).
https://zazijpsajinak.cz/
neni nekde odkaz na podcast?
ale nemyslim si, ze to bude to same

napsal(a):
neni nekde odkaz na podcast?
ale nemyslim si, ze to bude to same
To nebyl podcast, ale živé vysílání na Instagramu. Nevím, jestli z toho vznikají nějaké záznamy, ale spíš bych řekla, že ne.
Jo, asi to nebude totéž (ona to prezentuje jako “balancovaný trénink”), ale bude to zřejmě podobné; dělá pozitivku + korekce (např. EO), tak jsem si na to u zadavatelčina popisu vzpomněla, jinak to NePoPo neznám (jen tu Janinu verzi, to teď se štěnětem jedu ve velkém :D).

"ale bude to zřejmě podobné"
ne, nebude.
NEPOPO = negativni stimul EO (NE) - jeho odneti (PO) a odmena (PO).
napsal(a):
"ale bude to zřejmě podobné"
ne, nebude.
NEPOPO = negativni stimul EO (NE) - jeho odneti (PO) a odmena (PO).
My jsme používali výrazy:
Punishment - potrestání (např. elektřina)
Negative reinforcement - negativní odměna (např. odnětí proudu)
Positive reinforcement - pozitivní odměna (např. pamlsek)
...ale šlo o jiná zvířata a i jinou souvislost. Jen mi to vytanulo na mysli.

fikovnice
napsal(a):
Ale to je malo atraktivni vysvetleni pojmu = spatny byznys plan
NEPOPO je proste certifikovana metoda - za prachy se dovidate takovehle slataniny, na ktere lidi slyší.
Pes se da vychovat/vycvicit i jinak.
Pro hobby psa to považuji přimo za zneužívaní psů, pokud tak někdo cvičí - a profíci to taky nepoužívají
Informace se k tomu najít dají.
napsal(a):
Ale to je malo atraktivni vysvetleni pojmu = spatny byznys plan
NEPOPO je proste certifikovana metoda - za prachy se dovidate takovehle slataniny, na ktere lidi slyší.
Pes se da vychovat/vycvicit i jinak.
Pro hobby psa to považuji přimo za zneužívaní psů, pokud tak někdo cvičí - a profíci to taky nepoužívají
Informace se k tomu najít dají.
"NEPOPO je proste certifikovana metoda - za prachy se dovidate takovehle slataniny, na ktere lidi slyší."
Ale ta asociace s nepos.áním se musí napadnout snad každého...
fikovnice
napsal(a):
V našem případě by to teda bylo (z češtiny): PONOPO

No zas podľa mňa niekto vymýšľa teplú vodu. Myslím, že každý v podstate túto "metódu" používa- aj keď možno nie tak drasticky s el.obojkom a pod. Proste asi každý pri výchove keď pes nerobí čo má použije negatívny podnet (napr.trhnutie vodítkom) a následne vhodné správanie odmení. Čo je to zas za NOVINKU? A mám čerstvú skúsenosť ako jedna v pravý čas rieši hodiny dohovárania Od mala chodíme s našou moskováčkou - pozerať kravičky (aby si zvykla a neriešila) Vždy zastaneme na dohľad psicu si posadím a len pozeráme - no vždy ju to tam ťahalo. Samozrejme nechcem aby ich naháňala vyštekávala a pod. No a asi pred týždňom si naša mladá pubertiačka vymyslela, že sedieť teda nebude a poďho za kravami - no nedomyslela, že sú v ohradníku - schytala ranu a takou rýchlosťou ako vtedy neupaľovala za mnou nikdy. Od vtedy obchádza kravičky z úctivej vzdialenosti a cvičenie dosiahlo požadovaný efekt - proste neriešiť - dať pokoj a mám pokoj aj ja.
napsal(a):
No zas podľa mňa niekto vymýšľa teplú vodu. Myslím, že každý v podstate túto "metódu" používa- aj keď možno nie tak drasticky s el.obojkom a pod. Proste asi každý pri výchove keď pes nerobí čo má použije negatívny podnet (napr.trhnutie vodítkom) a následne vhodné správanie odmení. Čo je to zas za NOVINKU? A mám čerstvú skúsenosť ako jedna v pravý čas rieši hodiny dohovárania Od mala chodíme s našou moskováčkou - pozerať kravičky (aby si zvykla a neriešila) Vždy zastaneme na dohľad psicu si posadím a len pozeráme - no vždy ju to tam ťahalo. Samozrejme nechcem aby ich naháňala vyštekávala a pod. No a asi pred týždňom si naša mladá pubertiačka vymyslela, že sedieť teda nebude a poďho za kravami - no nedomyslela, že sú v ohradníku - schytala ranu a takou rýchlosťou ako vtedy neupaľovala za mnou nikdy. Od vtedy obchádza kravičky z úctivej vzdialenosti a cvičenie dosiahlo požadovaný efekt - proste neriešiť - dať pokoj a mám pokoj aj ja.
Takže NE bez Vašeho přičinění...?

"Proste asi každý pri výchove keď pes nerobí čo má použije negatívny podnet (napr.trhnutie vodítkom) a následne vhodné správanie odmení."
jenze oni nepouzivaji kratkodoby trest.
pouzivaji dlouhy vyboj - dokud pes neudela, co ma - je pod elektrikou.
ano, jsou to slabe impulsy, ale.....
fikovnice
napsal(a):
"NEPOPO je proste certifikovana metoda - za prachy se dovidate takovehle slataniny, na ktere lidi slyší."
Ale ta asociace s nepos.áním se musí napadnout snad každého...
Ty jsi ale bakaná - takhle veřejně říct, že císařpán je nahý 😱
Jee, pardon, to bylo na PetruHei

fikovnice
napsal(a):
Takže NE bez Vašeho přičinění...?
presne tak Ja som zostala za tú dobrú

Slečna má skutečně Hi-tech přístup ke komunikaci se psem.
Dle "O mě" si tento styl komunikace na plný úvazek slečna zvolila po zralém uvážení jako změnu svého životního směřování na konci studia 6. ročníku medicíny.
Vyznívá to poněkud nešťastně tak, že právě kvůli tomu zahodila předchozích 6 let intenzivní přípravy na lékařské povolání - to ve mě nebudí vůbec důvěru.
Rozumím, že v tom mohou být pěkné peníze, ale.....no, každého věc, samozřejmě.
Kdo jsem, abych mohla soudit, jasný....ale.......... já nevím, jak může - no asi může - někdo, kdo má za sebou dva své osobní vycvičené/vychované psy - být trenérem? Když jí pak projdou rukou pak nějaký počty psů, tak jasný, ale jak může jít někdo na trénink jako ten první, desátej........ ?
Já vím, že každý nějak začít musí, ale tak nějak jako sám od sebe usoudím, že jsem vychoval dva psy a můžu trénovat ty cizí?
Zrzavci
napsal(a):
Kdo jsem, abych mohla soudit, jasný....ale.......... já nevím, jak může - no asi může - někdo, kdo má za sebou dva své osobní vycvičené/vychované psy - být trenérem? Když jí pak projdou rukou pak nějaký počty psů, tak jasný, ale jak může jít někdo na trénink jako ten první, desátej........ ?
Já vím, že každý nějak začít musí, ale tak nějak jako sám od sebe usoudím, že jsem vychoval dva psy a můžu trénovat ty cizí?
Hele,to je dneska naprosto normální. Já jen čumím,kdo se pasuje za výcvikáře lovečiny,a nestydí si vzít za to velký peníze. A bude to ve všech psích odvětvích
janaa
napsal(a):
Hele,to je dneska naprosto normální. Já jen čumím,kdo se pasuje za výcvikáře lovečiny,a nestydí si vzít za to velký peníze. A bude to ve všech psích odvětvích
Jo já vím, že to tak je. Pamatuju si z našeho cvičáku. Kdy tam pak začly dělat instruktorky děfčice, který měly za sebou jednoho psa tam vycvičenýho, už před lety. Teď to jen jede ve velkým . Já nepopírám, že někdo bude mít talent a půjde mu to hned a od boha, ale nevěřím za á, že většina z těch rychlokvašek , za bé by mě zajímalo, jak si poradí s opravdovým psím potížistou, když tam přijde na společnou hodinu a rozbalí to tam.A hlavně si říkám, že lidi kteří tam jdou musí být fakt padlý na hlavu, protože prostě - musí vidět, že ten člověk nemohl ještě nasbírat zkušenosti. A já bych rozhodně nechtěla, aby je sbíral na mě a mým psovi. Lidi nepoužívají mozek asi, nebo nevím, jak je možný, že to takhle jede.
Edit - teď každej projde webminářem, seminářem přečte dvacet knížek a je erudován, povolán?

Zrzavci: když vidíte, kdo všechno si dnes pořizuje psa (třeba já bych mohla, ač žádného nemám), tak se divíte, že tyhle cvičáky s děfčicou s jedním vychovaným psem jsou v obležení? Tady každému druhému poradíme, ať jde za výcvikářem, cvičitelem, na cvičák - no tak jde. A tam tahle děfčica.
A když děfčica řekne "na tohle já si netroufnu", páč tam přijde někdo s potížistou, ještě se jí zatleská a označí se za pozoru hodnou, protože nejde do něčeho, na co nemá.
Vy poznáte, že dotyčný je rychlokvaška, ale jak to má poznat ten začátečník, který ho bere jako autoritu doporučenou? A bude začátečník dělat, co mu výcvikář řekne. Protože to řekl odborník (člověk, co má třeba o jednoho psa nakoukáno více, než ten začátečník).
Na druhou stranu zase když vidím některé lidi se svými psy (lidi, kteří si je pořídili jako módní doplněk nebo živou hračku), pak uznávám, že i ta děfčica s jedním vychovaným psem, která má ale trochu mozku v hlavě a má třeba i trochu toho citu pro zvířata, má šanci udělat cosi dobrého pro tu dvojici.
Je to dvojsečné.
Zrzavci
napsal(a):
Jo já vím, že to tak je. Pamatuju si z našeho cvičáku. Kdy tam pak začly dělat instruktorky děfčice, který měly za sebou jednoho psa tam vycvičenýho, už před lety. Teď to jen jede ve velkým . Já nepopírám, že někdo bude mít talent a půjde mu to hned a od boha, ale nevěřím za á, že většina z těch rychlokvašek , za bé by mě zajímalo, jak si poradí s opravdovým psím potížistou, když tam přijde na společnou hodinu a rozbalí to tam.A hlavně si říkám, že lidi kteří tam jdou musí být fakt padlý na hlavu, protože prostě - musí vidět, že ten člověk nemohl ještě nasbírat zkušenosti. A já bych rozhodně nechtěla, aby je sbíral na mě a mým psovi. Lidi nepoužívají mozek asi, nebo nevím, jak je možný, že to takhle jede.
Edit - teď každej projde webminářem, seminářem přečte dvacet knížek a je erudován, povolán?
Jede to, protože dost lidí mající psa nejsou pejskaři, ale majitelé, znám x lidí, kteří ani netuší, jak se pes cvičí a že by měli použít pamlsek, prostě když ten pes udělá něco blbě, tak se seřeže a příště už to neudělá a ten pes se tak nějak nakonec naučí s těma lidma vycházet. A když ne, tak sednou k netu a najdou tady slečnu a díky ní objeví třeba kouzlo pamlsku a alespoň základního výcviku a to za pár stovek a pes najednou funguje a všichni jsou spokojeni. A pokud je pes potížista, tak co jsem slyšela, je to vina majitele, protože s ním blbě/málo/vůbec cvičí.
Někdy prostě i člověk, co vycvičil jednoho psa, je pro jiného člověka mistr.
napsal(a):
Zrzavci: když vidíte, kdo všechno si dnes pořizuje psa (třeba já bych mohla, ač žádného nemám), tak se divíte, že tyhle cvičáky s děfčicou s jedním vychovaným psem jsou v obležení? Tady každému druhému poradíme, ať jde za výcvikářem, cvičitelem, na cvičák - no tak jde. A tam tahle děfčica.
A když děfčica řekne "na tohle já si netroufnu", páč tam přijde někdo s potížistou, ještě se jí zatleská a označí se za pozoru hodnou, protože nejde do něčeho, na co nemá.
Vy poznáte, že dotyčný je rychlokvaška, ale jak to má poznat ten začátečník, který ho bere jako autoritu doporučenou? A bude začátečník dělat, co mu výcvikář řekne. Protože to řekl odborník (člověk, co má třeba o jednoho psa nakoukáno více, než ten začátečník).
Na druhou stranu zase když vidím některé lidi se svými psy (lidi, kteří si je pořídili jako módní doplněk nebo živou hračku), pak uznávám, že i ta děfčica s jedním vychovaným psem, která má ale trochu mozku v hlavě a má třeba i trochu toho citu pro zvířata, má šanci udělat cosi dobrého pro tu dvojici.
Je to dvojsečné.
Jak to poznají ? No pokud mají šedou kůru mozkovou a používají ji, tak přece musí vidět, že ten člověk za sebou ještě nemá žádné zkušenosti. Má své dva psy, nikde nevidí, že působila tehdy a tehdy tam a tam. Má jen spoustu papírů, webminářů.... To přece na tom webu vidí stejně jako já. Přece taky nedají auto do servisu maníkovi, kterej bude mít na stránkách, že nedávno vyšel z učňáku a oservisoval auto sobě a tátovi?

Tak me je asi i jedno, kdo se pasuje na trenera - spis jim zavidim jejich sebevedomi
Nicmene metodu jakou pouziva - to uz mi tak jedno neni.
Ti, co trenuji a neskodi - ti mi nevadi.
Komentuju jen ty, co skodi
A kdyz nekdo zacne vyucovat EO a jeste pred rokem ho ani nevlastnil? Toho nepovazuji za bezpecneho trenera...
( jj. diskuze na FB jsou dohledatelne porad...)
Zrzavci
napsal(a):
Jak to poznají ? No pokud mají šedou kůru mozkovou a používají ji, tak přece musí vidět, že ten člověk za sebou ještě nemá žádné zkušenosti. Má své dva psy, nikde nevidí, že působila tehdy a tehdy tam a tam. Má jen spoustu papírů, webminářů.... To přece na tom webu vidí stejně jako já. Přece taky nedají auto do servisu maníkovi, kterej bude mít na stránkách, že nedávno vyšel z učňáku a oservisoval auto sobě a tátovi?
Nemůžeš srovnávat auto a psa, auto je pro spoustu lidí nezbytnost a tak si ho hledí, ale pes je dost často jen spotřebka a pokud je s ním nějaká potíž a ten člověk to chce řešit, tak to chce řešit hlavně rychle a levně, fakt nezkoumá detaily.
napsal(a):
Tak me je asi i jedno, kdo se pasuje na trenera - spis jim zavidim jejich sebevedomi
Nicmene metodu jakou pouziva - to uz mi tak jedno neni.
Ti, co trenuji a neskodi - ti mi nevadi.
Komentuju jen ty, co skodi
A kdyz nekdo zacne vyucovat EO a jeste pred rokem ho ani nevlastnil? Toho nepovazuji za bezpecneho trenera...
( jj. diskuze na FB jsou dohledatelne porad...)
Zas na druhou stranu EO používá x lidí, kteří před týdnem ani netušili, že něco takového existuje, tak možná trenér alespoń s nějakými zkušenostmi je pro toho psa lepší volba.

ale jak to má poznat ten začátečník, který ho bere jako autoritu doporučenou?
uplne jednoduse - nenecha si vykecat diry do hlavy, ale kouka kolem sebe.
Treba jak funguji rychlokvasky psi a jak na trenink reaguje jeho vlastni pes
protoze zvirata nelzou a nepretvaruji se

assil
napsal(a):
Zas na druhou stranu EO používá x lidí, kteří před týdnem ani netušili, že něco takového existuje, tak možná trenér alespoń s nějakými zkušenostmi je pro toho psa lepší volba.
Tak ja zase neznam tolik lidi, co si sami od sebe koupi EO a az pak jdou hledat nekoho, kdo je s tim nauci.
Spis je to na doporuceni od vycvikare. A ten je pak bude ucit s tim i zachazet. Tak i on sam by to mel umet. Ne si jen myslet, ze umi.
assil
napsal(a):
Nemůžeš srovnávat auto a psa, auto je pro spoustu lidí nezbytnost a tak si ho hledí, ale pes je dost často jen spotřebka a pokud je s ním nějaká potíž a ten člověk to chce řešit, tak to chce řešit hlavně rychle a levně, fakt nezkoumá detaily.
Já to vim, ale to k zbl...zvracení.

Zrzavci
napsal(a):
Nevidí.
Kdo prosím kromě vás zkoumá, zda maník, co mu mění olej u auta, už někdy viděl něco jiného než traktor a tátův gazík? Vy si to fakt někde ověřujete? Já teda ne. No, jenže.... auto není živé, žejo.
Já se pohybuji kolem koní, takže si tak nějak umím představit, jak si ověřit schopnost lidí v přístupu ke zvířeti, a hlavně snad trochu poznám zvíře, které nechápe, co se po něm chce, případně člověka, co nechápe, co po něm zvíře chce. A v tu chvíli by záleželo na reakci cvičitele, zda bych do toho s ním šla nebo ne.
Ale člověk zvířaty nepolíbený? Jehož babí měla Rexe na dvorku na řeťázku u boudy a dávala mu zbytky od vaření? Vidím to u těch koní kolem sebe až příliš často (to měl zase děda na tahání do lesa, víte? A my jsme na tom jezdili už tehdá, tak mi nevykládejte, že neumím jezdit).
napsal(a):
Nevidí.
Kdo prosím kromě vás zkoumá, zda maník, co mu mění olej u auta, už někdy viděl něco jiného než traktor a tátův gazík? Vy si to fakt někde ověřujete? Já teda ne. No, jenže.... auto není živé, žejo.
Já se pohybuji kolem koní, takže si tak nějak umím představit, jak si ověřit schopnost lidí v přístupu ke zvířeti, a hlavně snad trochu poznám zvíře, které nechápe, co se po něm chce, případně člověka, co nechápe, co po něm zvíře chce. A v tu chvíli by záleželo na reakci cvičitele, zda bych do toho s ním šla nebo ne.
Ale člověk zvířaty nepolíbený? Jehož babí měla Rexe na dvorku na řeťázku u boudy a dávala mu zbytky od vaření? Vidím to u těch koní kolem sebe až příliš často (to měl zase děda na tahání do lesa, víte? A my jsme na tom jezdili už tehdá, tak mi nevykládejte, že neumím jezdit).
Ale přece i člověk zvířaty nepolíbený umí číst - vidí, že ten člověk je v podstatě bez zkušeností.... to je vidět hned.
když koukám na trenéra, snažím se něco zjistit - když jsem potřebovala s Flekatou na začátcích na cvičák a ten jsem měla už vyzkoušený, koukala jsem i tak na to, ke komu z trenérek jít a vybrala jsem si naopak tu druhou, u které jsem ještě se psem nebyla, protože měla za sebou výchovu feny s taky podobným problematickým chováním,protože mi bylo jasný, že bude už vědět. A taky si to sedlo.
Důležitý je používat mozek, než něco udělám.
Ad ten servis - pokud budu mít auto na starosti /má manžel/ a nebudu mít k ruce servis, který za budu léta znát, protože se přestěhuju, projedu si recenze, vyptám se v okolí, nechci, aby mi na věci sahal nějakej matla, co to zbastlí. U auta vůbec ne. Nikam nejdu naslepo. Chci vědět, co kdo umí. Tak jinak - dítě-školka - taky ho nevrznu do školky, aniž bych si to proklepla.

napsal(a):
ale jak to má poznat ten začátečník, který ho bere jako autoritu doporučenou?
uplne jednoduse - nenecha si vykecat diry do hlavy, ale kouka kolem sebe.
Treba jak funguji rychlokvasky psi a jak na trenink reaguje jeho vlastni pes
protoze zvirata nelzou a nepretvaruji se
Jenže vy si asi neumíte představit člověka, který to prostě na těch psech nevypozoruje. Máte ten cit pro zvíře. Ale část lidí ho nemá (a netuším, kde se v nich bere touha si pořídit psa). Jediné zvíře doma byly rybičky. Krávu viděli v učebnici a psa u babí na řeťázku u boudy. Neviděli jediný snímek National Geographic.
Myslíte, že člověk, který vymáchá štěněti hubu v moči a praští ho, bude vnímat, jak na trénink reaguje jeho pes? Myslíte, že člověk, který psa vypustí na sídlišti ze dveří paneláku, aby se samostatně vyvenčil, bude vnímat, jak fungují rychlokvašky? A co když budou všichni psi na tom cvičáku rychlokvašky? Nebo v té skupině? Co když cvičitel řekne, že je to normální? A ještě mu to třeba dva podobní páníčci potvrdí.
Jasně, zvíře nelže a nepřetvařuje se. Jasný souhlas. Ale představte si, že výraz toho psa je pro takového držitele jako pro vás výraz ryby. A reakce psa jako pro vás včelí tanec (pokud umíte číst včelí tanec, tak snad chápete, co chci naznačit). Vy tu nevidíte ty dotazy? Dominantní štěně, dělá to naschvál, trucuje.... To jsou lidé, kteří nekoukají kolem sebe. Protože kdyby si ten dotaz zadali do googlu, věděli by hned. Oni chtějí ten čudlík, který zmáčknou, a pes bude "fungovat", a když zjistí, že to tak prostě není, je to pro ně takový kulturní šok, že se toho přívěsku na vodítku často radši zbaví. Takoví lidé nebudou pátrat po nejlepším trenérovi ve svém okolí a referencích na něj, budou očekávat, že ten první, na kterého narazí, to vyřeší - přece je to trenér! A nechají si od toho člověka navěšet na nos v podstatě cokoli - protože jinak by museli oni přemýšlet, investovat čas a energii... už vidíte ten háček? Oni si nepořídili zvíře, aby si udělali život složitější.

Ale přece i člověk zvířaty nepolíbený umí číst - vidí, že ten člověk je v podstatě bez zkušeností.... to je vidět hned.
Nepřečtou si ani článek, který by jim na jejich dotaz vyhodil google.
Proč by hledali reference na cvičák?
Dneska není v módě vykazovat nějakou samostatnou aktivitu. Vyhodím dotaz na fejsbůk nebo na diskusi, a děj se vůle Páně, a pokud mi doporučí tady Helenku, co ještě na jaře venčila čivavu na gauč, tak půjdu za Helenkou, protože ta je blízko a není to tak drahé a je to lepší než nic.
Vůbec je nenapadne hledat si reference. Prostě jim to ani na mysl nepřijde. Neumíte si to představit? Tak si představte ty zástupy lidí, kteří tu reagují na témata o množkách. Nezjistili si reference. To není moderní dneska. Nezjistí si ani na nákup drahého zvířete (bPP, za stejnou cenu jako s PP, ale zato zaručeně zdravější, nekupto), proč by zjišťovali na cvičáka, když je o tolik levnější, a "o nic nejde".
Důležitý je používat mozek, než něco udělám.
No, vy ho používat umíte (praxe dělá mistra). To máte výhodu.
Normálnímu člověku na mysl nepřijde, že by neměl cajdat do rozkvetlého makového pole, aby si vyfotil rodinku. Ne, věřte tomu, že dneska už je normální "nemyslet" - resp. nenamáhat se - a myšlení je namáhavé. Potřebuju parkovat před barákem, na parkovišti není místo? Ale já přece nepůjdu sto kroků navíc! Šup s tím na trávu před barák. Nevejdou se mi nesložené krabice do konťáku? Šup s nimi na zem vedle. Nebo do konťáku na sklo.
Víte, kdo má všechno dneska děti? Jako psy. Každý, kdo má do přízemní části těla otvor. Já bydlím v Sudetech s velmi pestrou demografickou situací. Tady se reference na školky nehledají, tady se hledá jakékoli volné místo ve školce. Páč táta máma děda bába musejí tahat. A dítě se musí nějak zabavit, když přijde domů. Jak? Pořídíme mu pejska, když jsem byla malá, měla pejska babí, a co jsme užili srandy. Pejsek nefunguje? Máňa říkala, že tu je cvičák, tak tam zajdem, od toho cvičáky jsou. Na cvičáku říkali, že ... A jedém.
napsal(a):
Tak ja zase neznam tolik lidi, co si sami od sebe koupi EO a az pak jdou hledat nekoho, kdo je s tim nauci.
Spis je to na doporuceni od vycvikare. A ten je pak bude ucit s tim i zachazet. Tak i on sam by to mel umet. Ne si jen myslet, ze umi.
Já znám lidi, kteří vycvikáře neviděli ani z dálky, ale o EO se dočetli nebo jim ho poradil někdo v parku, zakoupili a hledat někoho, kdo je s tím naučí, je ani nenapadlo, však je u toho návod, žádná věda, prostě pes neposlechne, tak místo kopance mu jednu prdnu až udělá kotrmelec a bude si to pamatovat, a super, jde to i na dálku!
Asi tak.

A nechají si od toho člověka navěšet na nos v podstatě cokoli - protože jinak by museli oni přemýšlet, investovat čas a energii... už vidíte ten háček? Oni si nepořídili zvíře, aby si udělali život složitější.
ne nevidim v tom hacek :-)
veset jim muze cokoliv kamkoli - ale skonci to tak, ze jim takovy clovek problem nevyresi.
zivot jim zustane dal slozity :)
pes nebude fungovat.
tohle dobre tridi nazory lidi na kvalitu trenera
i tech, co se sami nechteji nijak namahat.

assil
napsal(a):
Já znám lidi, kteří vycvikáře neviděli ani z dálky, ale o EO se dočetli nebo jim ho poradil někdo v parku, zakoupili a hledat někoho, kdo je s tím naučí, je ani nenapadlo, však je u toho návod, žádná věda, prostě pes neposlechne, tak místo kopance mu jednu prdnu až udělá kotrmelec a bude si to pamatovat, a super, jde to i na dálku!
Asi tak.
zase - EO neni samospasny.
ani s navodem.... ktery si stejne nikdo necte
napsal(a):
zase - EO neni samospasny.
ani s navodem.... ktery si stejne nikdo necte
Není, ale lidi většinou řeší přivolání nebo honění koček a slepic a na překvapivě hodně psů ten systém neposlechne, tak mu šlehnu jednu pořádnou, místo seřezání, co se dělalo dřív, funguje a ti lidi jsou spokojení a doporučujou to pak dál. Poslední rok dva je to úplná epidemie.
napsal(a):
A nechají si od toho člověka navěšet na nos v podstatě cokoli - protože jinak by museli oni přemýšlet, investovat čas a energii... už vidíte ten háček? Oni si nepořídili zvíře, aby si udělali život složitější.
ne nevidim v tom hacek :-)
veset jim muze cokoliv kamkoli - ale skonci to tak, ze jim takovy clovek problem nevyresi.
zivot jim zustane dal slozity :)
pes nebude fungovat.
tohle dobre tridi nazory lidi na kvalitu trenera
i tech, co se sami nechteji nijak namahat.
Ale i vyřeší, to jsou prostě často lidi, kteří v životě nikdy nepoužili pamlsek a mají dojem, že na psa stačí něco hulákat a měl by poslechnout a pak jim někdo ukáže, jak pes ochotně pracuje za piškot a naučí se tak sednout na povel a to je naučil trenér všech trenérů, machr největší.
Ti lidi prostě mají jen marginální problémy, který jdou vyřešit jednoduše a na to tihle trenéři stačí.
Jo, taky jsem jednou byla za takového trenéra s milým učenlivým bišonem, který málem šel z domu pro neposlušnost a nevychovanost, potrénovat paničku trvalo dýl než psa, asi jsem si taky měla otevřít psí školu.

Přesně jak píše assil, takovíhle lidé tam nechodí s žádnými náročnými psími problémy. Většinou mají jednoduché hodné psy, pouze nepochopené. A taková děfčica s jedním vychovaným psem a dvěma webináři jim skutečně může pomoci. I kdyby jen v tom, že jim vysvětlí, že pes musí mít svůj pelech, že musí chodit na venčení třikrát čtyřikrát denně a ne jen jednou nebo dvakrát denně. Že a jak se dá nacvičit přivolání.

Jak jsem psala - me obecne nevadi trenersky rychkokvasky.
I s vami souhlasim, ze dokazi pomoci dost lidem.
Ale vyuku EO by si mohli odpustit. I u bezproblemovych psu.

No po posledných pozorovaniach na cvičáku som dospela k názoru, že cvičiť psov je vlastne "malina" - problém som videla v majiteľoch a to teda je niečo! Aj som tomu nášmu trénerovi povedala, že ho obdivujem, lebo ja by som niektorých postriasala. Príklad: "Pani XY, nehovorte na psíka v jednom kuse, on Vám nerozumie. Dajte jeden jasný povel." paniXY: " Rexíček môj maličký, peknučký poslúchni paničku a sadkaj si.!" psíček Rexíček zavrtel chvostíkom poskákal a pooblizoval paničku a tá z radosti ako ju Rexíček ľúbi mu ešte dala pamlsok. Tréner jej na to :" Pani ale ak chcete Rexa odnaučiť to vyskakovanie nemôžete ho za to ešte aj odmeniť." "No ale veď ja som mu kázala sadnúť ale on ma má tak rád, že sa neudrží!" - a predstavenie pokračovalo v podobnom duchu. No a rexíček nebolo žiadne kabelkové psíča ale poriadny kus psa. No a toto potom prerastie do problému - tréner bude neschopný, lebo ona chodila predsa na cvičák a nič z toho. Nájdeme si niekoho iného - a tak skončia aj pri webom vyučených tréneroch a tí radi použijú najľahšiu cestu - EO. Alebo dajú takého psa preč lebo je to BLBEC. No na jednu stranu oceňujem, že takýto ľudia chcú niečo riešiť - no akosi nie sú schopní sebareflexie a riešiť v prvom rade vlastné správanie ku psovi. Ale asi je to aj dobou - akosi do nás v porevolučnej dobe natlačili presvedčenie, že "já,já,já a jednom já" A toto je vidieť aj v sebavedomí tých čo si myslia, že všetko vedia lebo predsa boli na dvoch prednáškach a oni sú predsa také hviezdy, že to dokážu učiť aj iných. Rokov už mám viac, aj pár prevádzkovo vycvičených psov ale viem, že nič neviem ... No aj dalmatínca, aj krížencov, aj labradora aj teraz moskováka som dokázala vychovať bez elektrického obojka (ja by som sa ho bála použiť, aby som nespáchala viac škody ako úžitku). P.S. Vyššie spomínanú ranu od ohradníka čo si vyrobila naša hviezda sama nepočítam - ale zafungovala
napsal(a):
Jak jsem psala - me obecne nevadi trenersky rychkokvasky.
I s vami souhlasim, ze dokazi pomoci dost lidem.
Ale vyuku EO by si mohli odpustit. I u bezproblemovych psu.
S tím EO nevím, já myslím, nebo alespoň doufám, že i tihle rychlokvašní trenéři o výcviku s EO vědí přece jen víc než ten běžný majitel, takže mi to připadá jako lepší varianta než že si to koupí majitel, co neumí psa naučit ani sednout na povel a pak to používá jak uzná za vhodný.

i tihle rychlokvašní trenéři o výcviku s EO vědí přece jen víc než ten běžný majitel
sorry, ale me to proste porad prijde neprijatelne.
ano, vzdycky muze byt hur, ale...
ziskavat zkusennosti na cizich psech? jo, s pamlskama, pozitivne - proc ne? To je OK, kdyz maji klientelu.
Ale plynule prejit na elektriku? Jen protoze by majitel toho psa ho asi spraskal hur?
Jen aby.
Protoze odvracena tvar tohohle pristupu je, ze praskaji psa proudem uplne zbytecne.
pouzivaji EO na chovani, na ktere to vubec neni treba.
a laici, co by asi jinak obcas probili psa jen, aby prisel - zacnou pod vedeni "zkusenych instruktoru" smazit psa za nesmysly. Naduzivaji ho.
Mě úplně kdysi dostal jeden maník - trenér asistenčních a slepeckých psů, který na běžném cvičáku doporučoval majiteli štěněte labíka začít cvičit ROVNOU s EO . Tak ten mě dostal fakt. Naštěstí kluk byl rozumnej, nešel do toho, byl jen smutnej, že mu to doporučil trenér a připadal si , tím pádem navíc, že on je neschopnej a štěndo magor, když musí cvičit s EO.
Takže ta metoda NePoPo je, že když neposlechne, tak dostane ránu tím obojkem?
Jinak Fíkovnice má pravdu, pokaždé když vlezu na Faunu, tak mi název diskuze vyloudí úsměv. Od metody, která se takhle jmenuje, bych čekala, že mají ti lidé vše na salámu .
Jinak znám osobně dva psi, kteří ho mají. Ti jedni s tím psem, když neposlechne i "flákají" o zem a to ještě v případě, kdy ten pes podle mě netušil, proč. Naštěstí to byl na půl labrador a přišlo mi, že je mu jedno, že to dělají, ale hlavně, že si ho všímají. Jak se tváří, že když dostane ránu, netuším. Prý už stačí, že to v obojku zavrní a pes neuteče.
Ve druhém případě to měla fenka mé kamarádky, která má celý život NO a jednoho menšího psa a ta fenka to má jen pro případ, když se rozběhne za srnkou.
napsal(a):
i tihle rychlokvašní trenéři o výcviku s EO vědí přece jen víc než ten běžný majitel
sorry, ale me to proste porad prijde neprijatelne.
ano, vzdycky muze byt hur, ale...
ziskavat zkusennosti na cizich psech? jo, s pamlskama, pozitivne - proc ne? To je OK, kdyz maji klientelu.
Ale plynule prejit na elektriku? Jen protoze by majitel toho psa ho asi spraskal hur?
Jen aby.
Protoze odvracena tvar tohohle pristupu je, ze praskaji psa proudem uplne zbytecne.
pouzivaji EO na chovani, na ktere to vubec neni treba.
a laici, co by asi jinak obcas probili psa jen, aby prisel - zacnou pod vedeni "zkusenych instruktoru" smazit psa za nesmysly. Naduzivaji ho.
Možná, ale já viděla xkrát jak zvláště chlapi dovedou zmlátit psa, ve valné většině štěně, klackem když jen popoběhne za slepicí, že nějaký EO je proti tomu nic. A taky vidím, stejně jako ti majitelé, že na většinu těch vesnickejch psů ten klacek funguje, takže se tenhle přístup pořád drží. A fakt nevím, jestli to EO není pro psa lepší varianta.
A otázka je, kolik lidí si po tréninku s EO s trenérem ten EO koupí, když to není zrovna levná věc a klacek je zadara.
Bych to neviděla zas tak černě.
Jinak obecně myslím, že základní chyba je, že je EO volně prodejný.

Trickyvoo
napsal(a):
Jinak Fíkovnice má pravdu, pokaždé když vlezu na Faunu, tak mi název diskuze vyloudí úsměv. Od metody, která se takhle jmenuje, bych čekala, že mají ti lidé vše na salámu .
Jinak znám osobně dva psi, kteří ho mají. Ti jedni s tím psem, když neposlechne i "flákají" o zem a to ještě v případě, kdy ten pes podle mě netušil, proč. Naštěstí to byl na půl labrador a přišlo mi, že je mu jedno, že to dělají, ale hlavně, že si ho všímají. Jak se tváří, že když dostane ránu, netuším. Prý už stačí, že to v obojku zavrní a pes neuteče.
Ve druhém případě to měla fenka mé kamarádky, která má celý život NO a jednoho menšího psa a ta fenka to má jen pro případ, když se rozběhne za srnkou.
kdyby to bylo takhle jednoduche, byla by to parada...
me se nechce uplne vyjadrovat k te certifikovane metode - takze to napisu jen obecne, jak se taky EO pouziva:
pes se pres elektriku uci metodou "hori, hori, prihoriva" a tak dochazi ke tomu, co se nem chce = a prestane pusobit EO.
napr. posles psa na misto, a zacnes pouzivat EO dokud na to misto nedobehne. a pak "odmenis". prvne vypnutim impulsu, podruhe odmenou
a jo, funguje to. pes tam bezi rychleji a rychleji
a jeste je k tomu nabalena vata kecu o tom, ze je clovek vlastne 2x pozitivni...

No, oni si tím ulehčují značně práci. Protože vlastně po tom povelu následuje zintenzivnění požadavku pomocí impulzů (vrnění, bzučení...). Odhlédneme-li od toho, že zintenzivnění požadavku by mělo přijít až poté, kdy ho nezačne v přiměřené době cvičený tvor plnit, tak to asi logiku má.
Jeden z principů učení říká, že proces musí provázet určitá hladina stresu, aby organismu stála situace za reakci.
Normálně stres vyvoláme tím, že zesílíme intenzitu požadavku (zvýšíme hlas, změníme tón), případně do té reakce psa vmanévrujeme, tj. čapnem za vodítko a na ten pelech odvedeme. Tam stresor (svoje ctěné osobní působení) odejmeme (první PO) a psa pochválíme (druhé PO). - vlastně je to úplně normální metoda učení nebo výchovy, úplně trapná každodenní.
S EO jen teoreticky "nemusíme" chodit. A osobně se angažovat. Což si umím představit jako výhodné pro lidi, kteří se svého psa bojí. Výhodné tedy pouze z jejich úhlu pohledu, samozřejmě.
Jenže EO nebude úpe názorná pomůcka pro první seznámení s cvikem. Tam je fakt názornější toho psa odvést, posadit ho, vytáhnout mu to něco z tlamy... Pokud necháme psa pracovat metodou pokus-omyl, umím si představit jeho beznaděj, když už dvě minuty hledá odpověď, a nemůže ji najít. Natož jestli pak výcvikář považuje za oprávněné použít trest (výboj). To už směřuje vyloženě k frustraci a neurotismu.
Trickyvoo
napsal(a):
OT: iFAUNA má pro mě magické kouzlo!
Můžu být úplně v pr...., přijdu, přečtu nějakej skvělej příspěvek...a už se uchechtávám, a někdy směju nahlas!
monicka4654

XXX.XXX.59.195
Bylo by skvělý, kdyby si někdo dopředu ověřil, o kom/čem mluví.
Podívejte se:
Sekera - může mi naštípat dřevo na zátop = teplo = spokojenost
- můžu s ní naštípat člověka = vězení = nespokojenost
Ale nějak nikdy nepochopím, co lidi vede k tomu jednoznačně stát urputně za tou jednou jedinou svojí pravdou. Přitom většina z takových lidí je zkrátka jenom nevzdělaná, a to především protože není tomu vzdělání, tomu že by to “mohlo být jinak”, otevřená. Tolik k názorům na použité negativa (EO,…) a pozitiva (pamlsky,…) ve výchově.
To by byla jedna věc.
Druhá věc:
Vážně tady asi každej odsoudil jednu holku, kterou nikdo z Vás nesleduje? Neviděl? Neslyšel? Nezažil? Nikdo se na ni ani nešel podívat co a jak dělá a zapátrat po jejích výsledcích jaké má se psy? - a to myslím s těmi cizími! Pochopitelně!!!!
To je vážně smutný, k tomu se nedá říct nic dodat.
Tereza Venzarová @zazijpsajinak
Jeden z mála trenérů, který ví, co dělá.
A ano, je jich další spousta a i Tereza Vám ráda někoho doporučí.
monicka4654
napsal(a):
Podívejte se:
Ale nějak nikdy nepochopím, co lidi vede k tomu jednoznačně stát urputně za tou jednou jedinou svojí pravdou. Přitom většina z takových lidí je zkrátka jenom nevzdělaná, a to především protože není tomu vzdělání, tomu že by to “mohlo být jinak”, otevřená. Tolik k názorům na použité negativa (EO,…) a pozitiva (pamlsky,…) ve výchově.
To by byla jedna věc.
Druhá věc:
Vážně tady asi každej odsoudil jednu holku, kterou nikdo z Vás nesleduje? Neviděl? Neslyšel? Nezažil? Nikdo se na ni ani nešel podívat co a jak dělá a zapátrat po jejích výsledcích jaké má se psy? - a to myslím s těmi cizími! Pochopitelně!!!!
Neznám slečnu,neznám metodu, studovat jí nebudu,páč jí k ničemu nepotřebuju. Ale to,že slečna,jak sama píše,má od roku 2018 jednoho psa,který měl problémy, a na kterém se "učila", a od roku 2020 druhého,toť vše, myslím vystihuje 3/4 výcvikářské scény u nás napříč všemi psími "obory"
monicka4654
napsal(a):
Podívejte se:
To by byla jedna věc.
Druhá věc:
Holku sice neznám, ale znám metodu a viděla jsem její užití v praxi ...
... a nic pěkného to nebylo, a to nejsem odpůrce EO a že sportovky jsem zvyklá na ledacos👎

"co lidi vede k tomu jednoznačně stát urputně za tou jednou jedinou svojí pravdou. Přitom většina z takových lidí je zkrátka jenom nevzdělaná, a to především protože není tomu vzdělání, tomu že by to “mohlo být jinak”, otevřená"
pochopite to, az nebudete znat jen tu jedinou metodu, od jednoho trenera a na jednom psovi
ze to neni nic prevratneho a noveho a opredeneho tajemstvim

Tohle je pro mě odpad prostě a strašně mě překvapilo, že se tím zabývají takové ikony... taková jako zrada. Video sem kdysi dala petrahei, už to nějaký čas je a já pořád nechápu...
Obyčejná pozitivka už byla asi ohraná, neprodávalo se to dobře,
tak asi proto nasadili tohle zvěrstvo. Nebo jsou to psychopati. Nebo nevim.
Až se tohle ohraje (to bude za dlouho, tvrďákům se to určitě líbí), zbývá už jen kamenování.
Citliví neklikat
https://www.youtube.com/watch?v=ZZOVYr6CiJU&ab_channel=TheDoberNut

Kdyby to někoho (zadavatelku) zajímalo, tak dneska ta trenérka (mimochodem, já ji nesoudím, ač bych k ní sama se psem trénovat nešla) dávala na Instagram dva zdroje k nepopo.
www.arkak9.com
www.thecanineparadigm.com
Trochu jsem na to koukla, a je to opravdu něco jiného, než jsem si původně myslela, jak už mi ostatně bylo osvětleno dříve. Za sebe nemůžu říct, že by to bylo něco, co by mě obohatilo a co bych v tréninku využila.
napsal(a):
Kdyby to někoho (zadavatelku) zajímalo, tak dneska ta trenérka (mimochodem, já ji nesoudím, ač bych k ní sama se psem trénovat nešla) dávala na Instagram dva zdroje k nepopo.
www.arkak9.com
www.thecanineparadigm.com
Trochu jsem na to koukla, a je to opravdu něco jiného, než jsem si původně myslela, jak už mi ostatně bylo osvětleno dříve. Za sebe nemůžu říct, že by to bylo něco, co by mě obohatilo a co bych v tréninku využila.
Ono je potřeba i říct, že na ta promo videa se dává jen to, co se povedlo, takže to může vypadat i fajnově, ale nechtějte vědět, jak to vypadá ve chvíli, kdy se to nedaří, pes se nedovtípí, cože se to po něm chtělo a totálně se rozsype...
To jsem třeba viděla já 🤮

Tak že si to osvojí Arka, přesně zapadá do mé teorie.
Cvičení na hlad... no a teď má tu školu, samozřejmě - co poví idol, je správné!

lupus4
napsal(a):
no to jsou kreteni (oba)
jinak nedoštudovaná divčica je typická KIKINA
Ona na to časem přijde, ještě se dá tvarovat...
Ale co ti staří, slavní, do sebe zahledení?
napsal(a):
Tohle je pro mě odpad prostě a strašně mě překvapilo, že se tím zabývají takové ikony... taková jako zrada. Video sem kdysi dala petrahei, už to nějaký čas je a já pořád nechápu...
Obyčejná pozitivka už byla asi ohraná, neprodávalo se to dobře,
tak asi proto nasadili tohle zvěrstvo. Nebo jsou to psychopati. Nebo nevim.
Až se tohle ohraje (to bude za dlouho, tvrďákům se to určitě líbí), zbývá už jen kamenování.
Citliví neklikat
https://www.youtube.com/watch?v=ZZOVYr6CiJU&ab_channel=TheDoberNut
Až teď jsem se dostala ke shlédnutí toho videa a jdu blejt Velebnosti - kdyby ten pes nebyl v pasti na flexi-poli a ještě jištěný vodítkem, tak už ho nikdo nechytí 🤮.
Mimochodem něco podobného jsem viděla na jednom ze seminářů - tam učili psa štěkat na prázdnou maketu (na důvod se mě neptejte) a výsledkem byl zlomený vypsychovaný pes, který nejenže nepochopil, co má dělat, ale klidně bych se i vsadila, že už ho nikdo nikdy do makety nedostane🙄.

napsal(a):
Ona na to časem přijde, ještě se dá tvarovat...
Ale co ti staří, slavní, do sebe zahledení?
si trosku myslim, ze mate moc zidealizovane predstavy, ze tady jde hlavne o psa.
to je normalni byznys plan pod obchodní značkou.

..tak jsem v tomto týdnu vyzkoušela tuto metodu....dělá nám problém chůze u nohy v jistých situacích (zkoušky, závody)....předem jsem sdělila o jaké plemeno se jedná, co je za problém a že s elektřinou cvičit nebudu a zda má tedy cenu abych přijela....přijela jsem....pan mně i psa rozebral a měl ve všem pravdu....trénink byl o překopání cviku chůze, kdy se začalo od priřazováni se k noze a dva tři kroky.dál...každý pokrok byl hojně odměňování plus po různých sekvencich, které byly opravdu krátké velké hraní s hračkou....anebo pouštění psa po pozemku, kdy si mohl pohrát a počuchat sám dle libosti..pan mi vše vysvětlil velmi polopaticky přidal příklady ze života abych byla schopna pochopit, spoustu věcí mi vysvětloval názorně, kdy já byla psovod a on pes....cesta zpátky krásnou dvou kilometrovou procházkou na bus....takže za mně velká spokojenost.....ono se každá metoda dá využít a aroveň zneužít a psovod je tu od toho aby si dohodl pravidla a nenechal svému psu ublížit....on totiž má znát svého psa nejlépe a vědět kde už je ta hranice, kdy psovi skončí radost a začne trápení.... mimochodem to výše uvedené video je hnus a hluboce jsem se zastyděla při pomyšlení, kam až se ve jménu výcviku dá také dojít....

a co z toho je NEPOPO?
to je popis "normálního" postupu, bez souvisu s trestáním/odměňováním, v čem tam tkví to ono nepopo (což je ponepo = pozitivní trest, negativní odměna, pozitivní odměna) ?

jen - tohle neni nepopo, to je normalni trenink, pokud tam neni to "negativ " na zacatku
Udelat chuzi jen po dobrem - je beh na dlouhou trat. a i tak to neni 100%, pokud pes neni echt pracak - a proste se obcas ohledne...
mam 3 leteho psa - a chuzi jsem resila 1,5 roku po tom, co jsem mu sebrala viditelnou odmenu,
nez to zaclo aspon trosku vypadat. krok po kroku,
chuze na zavodech je pak dalsi kapitola
Pred zavodama jsem chodila trenovat na namesti, na parkoviste pred obchodak, cvicili na vystave mezi kruhama
odmeny, jejich umisteni, hodnota, odsunuta odmena a rusive vlivy a cas - a jo, jde to i po dobrem pak Nekdy

napsal(a):
a co z toho je NEPOPO?
to je popis "normálního" postupu, bez souvisu s trestáním/odměňováním, v čem tam tkví to ono nepopo (což je ponepo = pozitivní trest, negativní odměna, pozitivní odměna) ?
....no to nevím....jediné NE bylo, že jsem ho rukou jemně opravila do polohy k noze, ale vzápětí okamžitá velká pochvala....spíš u mně byla většina NE, ale ve všem měl pravdu a tak z velké většiny korigovat moji polohu těla, ruce, mimiku, pohyby hlavou, kterou nohou kdy vykročit, jak a kolik odměn a tak dále...takhle mbě na cvičáku vlastně nikdo nikdy neopravoval a nevyčetl mé chyby.já odchazela zničena a ufuněná, ale spokojená, pes odskotačil zvesela a krasně vyblbnutý.....
..hlavně chtěl na začátku ode mně předvést jak v reálu cvičím a okamžitě věděl a řekl, co já tak nějak tušila....

napsal(a):
jen - tohle neni nepopo, to je normalni trenink, pokud tam neni to "negativ " na zacatku
Udelat chuzi jen po dobrem - je beh na dlouhou trat. a i tak to neni 100%, pokud pes neni echt pracak - a proste se obcas ohledne...
mam 3 leteho psa - a chuzi jsem resila 1,5 roku po tom, co jsem mu sebrala viditelnou odmenu,
nez to zaclo aspon trosku vypadat. krok po kroku,
chuze na zavodech je pak dalsi kapitola
Pred zavodama jsem chodila trenovat na namesti, na parkoviste pred obchodak, cvicili na vystave mezi kruhama
odmeny, jejich umisteni, hodnota, odsunuta odmena a rusive vlivy a cas - a jo, jde to i po dobrem pak Nekdy
..tohle všechno mám v plánu po celou zimu až do jara, zatím po mně chce jen několik kroků,pak se vše bude prodlužovat....ja jsem totiž strašný neme.hlo a nervák a musím pracovat hlavně sama na sobě, odbourat spoustu věcí a to nikdo zatím na cvičáku neudělal....
napsal(a):
....no to nevím....jediné NE bylo, že jsem ho rukou jemně opravila do polohy k noze, ale vzápětí okamžitá velká pochvala....spíš u mně byla většina NE, ale ve všem měl pravdu a tak z velké většiny korigovat moji polohu těla, ruce, mimiku, pohyby hlavou, kterou nohou kdy vykročit, jak a kolik odměn a tak dále...takhle mbě na cvičáku vlastně nikdo nikdy neopravoval a nevyčetl mé chyby.já odchazela zničena a ufuněná, ale spokojená, pes odskotačil zvesela a krasně vyblbnutý.....
..hlavně chtěl na začátku ode mně předvést jak v reálu cvičím a okamžitě věděl a řekl, co já tak nějak tušila....
Tohle by Vám řekl každý člověk, co cvičí sportovku na nějaké úrovni, ale tohle NENÍ NePoPo.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tohle by Vám řekl každý člověk, co cvičí sportovku na nějaké úrovni, ale tohle NENÍ NePoPo.
..ja vím, zatím se ale takový nenašel....asi opravdu není, ale spíš mi šlo o to, proč to tady vlastně píšu, že člověk řekne na treninku co si přeje a kam až nechce zajit, a cvičíte na něj dá..... ale nechat psa cvičit takovou metodou jako bylo to šíleně video, to fakt může dopustit jenom Id.iot a to ať už v osobě majitele psa nebo cvičíter.....
napsal(a):
..ja vím, zatím se ale takový nenašel....asi opravdu není, ale spíš mi šlo o to, proč to tady vlastně píšu, že člověk řekne na treninku co si přeje a kam až nechce zajit, a cvičíte na něj dá..... ale nechat psa cvičit takovou metodou jako bylo to šíleně video, to fakt může dopustit jenom Id.iot a to ať už v osobě majitele psa nebo cvičíter.....
Tak, co by na něj cvičitel nedal, když to dostane řádně zaplaceno, ale máte pravdu v tom, že každý zajde přesně tak daleko, kam až mu majitel psa zajít dovolí.

že člověk řekne na treninku co si přeje a kam až nechce zajit, a cvičíte na něj dá....
uplne vas chapu :-)
ono kdyz se clovek dostane nekam, kde mu ukazi uplne zaklady - a ono to funguje a ano, funguje to - je to jak zazrak. Pes mi najednou rozumi, reaguje. Opravdu -zazrak.
Moc dobre si na to pamatuji.
A ne nejste jina nez vetsina z nas - on se opravdu cvici clovek hlavne, ne pes na lekcich. Kdyz to udelam dobre ja, udela to i pes spravne
Jezdivala jsme z tech treninku rozesmata jak slunicko, jak to vsechno do sebe zapadalo, jak pes rozumel...
jen s tema zakladama nevystacite - pokud chcete jit dal. A tam se pak zacne lamat chleba, kdo co umi a jake metody pouziva. A ted nemyslim, ze vyložene zle se musi s tim psem zachazet.
Ale porad to bude jedna metoda - s kterou se navic neztotoznuji. Protoze i to video je ta metoda.
My trenujeme kazdeho psa "na miru" - nejsme v zajeti nejake a jen jedne metody.
Prekazku jde naucit 20 ti zpusoby a na vaseho psa se pouzije 21.zpusob. Protoze mu to sedi nejlepe.
A cilem je trenovat toho psa v nejakem realnem case - s hmatatelnym vysledkem.
Netrenujeme pro trenink samotny - coz v pripade nepopo je velmi caste.
I kdyz casto rikam, ze cesta je cil - me bavi ty spolecne treninky a doufam, ze i psa - přesto to neznamena, ze budu ucit roky!! jednu jednoduchou vec jen proto, ze chci cvicit jednou metodou.
a na tohle drive nebo pozdeji proste narazite u nepopo. krom vseho ostatniho... I proto to lidi, co fakt sportuji nepouzivaji -znaji mnohem vice moznosti
jestli chcete nejake navody ve sportovce - a fakt potrebujete zaklady - Honza Farkač to ma hezky zpracovane.
napsal(a):
že člověk řekne na treninku co si přeje a kam až nechce zajit, a cvičíte na něj dá....
ono kdyz se clovek dostane nekam, kde mu ukazi uplne zaklady - a ono to funguje a ano, funguje to - je to jak zazrak. Pes mi najednou rozumi, reaguje. Opravdu -zazrak.
A ne nejste jina nez vetsina z nas - on se opravdu cvici clovek hlavne, ne pes na lekcich. Kdyz to udelam dobre ja, udela to i pes spravne
Jezdivala jsme z tech treninku rozesmata jak slunicko, jak to vsechno do sebe zapadalo, jak pes rozumel...
jen s tema zakladama nevystacite - pokud chcete jit dal. A tam se pak zacne lamat chleba, kdo co umi a jake metody pouziva. A ted nemyslim, ze vyložene zle se musi s tim psem zachazet.
Ale porad to bude jedna metoda - s kterou se navic neztotoznuji. Protoze i to video je ta metoda.
Prekazku jde naucit 20 ti zpusoby a na vaseho psa se pouzije 21.zpusob. Protoze mu to sedi nejlepe.
I kdyz casto rikam, ze cesta je cil - me bavi ty spolecne treninky a doufam, ze i psa - přesto to neznamena, ze budu ucit roky!! jednu jednoduchou vec jen proto, ze chci cvicit jednou metodou.
a na tohle drive nebo pozdeji proste narazite u nepopo. krom vseho ostatniho... I proto to lidi, co fakt sportuji nepouzivaji -znaji mnohem vice moznosti
jestli chcete nejake navody ve sportovce - a fakt potrebujete zaklady - Honza Farkač to ma hezky zpracovane.
Líp to napsat nešlo 👍

Honzu Farkače doporučuju, má ebook na chůzi u nohy a pro mě je to gamechanger. Jak jsem sportovkou nepolíbená, tak mi to hodně pomáhá. (Pes byl takový vlažný, ale teď jak jedeme podle HF, tak ho to fakt baví a říká si o tréninky.)

napsal(a):
..děkuju