Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.30.36
Zdravím,
dnes feně velkého plemene (10 měsíců) otekla zadní noha od lokte dolů.tkz. sloní noha. Má ji tak 3x větší než normálně.
Jeli jsme večer na veterinu.Dělal se rentgen (vše ok),měřila teplota (39,9).
Veterinář říkal,že to vypadá na zánět okostnice.Dal nám pro fenu antibiotika na 7 dní( ANTIROBE Clindamycin 150mg) a prášky od bolesti. Máme přijít na kontrolu za týden..při zhoršení stavu ihned.
Myslíte,že se může jednat o flegmónu ? Končetinu má vážně hodně nateklou a dost teplou.
Máte někdo s tímto onemocněním u psa zkušenosti ? Popř.je vhodné použít i nějakou vnější mast ??
Díky za odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.35
Zadní noha a loket ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.167
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
dnes feně velkého plemene (10 měsíců) otekla zadní noha od lokte dolů.tkz. sloní noha. Má ji tak 3x větší než normálně.
Jeli jsme večer na veterinu.Dělal se rentgen (vše ok),měřila teplota (39,9).
Veterinář říkal,že to vypadá na zánět okostnice.Dal nám pro fenu antibiotika na 7 dní( ANTIROBE Clindamycin 150mg) a prášky od bolesti. Máme přijít na kontrolu za týden..při zhoršení stavu ihned.
Myslíte,že se může jednat o flegmónu ? Končetinu má vážně hodně nateklou a dost teplou.
Máte někdo s tímto onemocněním u psa zkušenosti ? Popř.je vhodné použít i nějakou vnější mast ??
Díky za odpovědi.
Flegmonu u koní znám, u psa jsem o ní nikdy neslyšela a troufám si tvrdit, že to neexistuje.
Obávám se, že pokud ani veterinář neví, těžko něco vydedukujeme tady. Máte prakticky dvě možnosti: počkat dva tři dny, jak zaberou antibiotika, nohu chladit, a věc řešit až za pár dnů podle vývoje situace, nebo zkusit hned konzultovat s jiným veterinářem (ideálně větší klinikou).
Lucie
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.227
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Flegmonu u koní znám, u psa jsem o ní nikdy neslyšela a troufám si tvrdit, že to neexistuje.
Obávám se, že pokud ani veterinář neví, těžko něco vydedukujeme tady. Máte prakticky dvě možnosti: počkat dva tři dny, jak zaberou antibiotika, nohu chladit, a věc řešit až za pár dnů podle vývoje situace, nebo zkusit hned konzultovat s jiným veterinářem (ideálně větší klinikou).
Lucie
masáže-jemně rozmasírovat+atb a kafrová mast, pokud je to skutečně to co píšete, něco co se používá na kravská vemena, nejlépe Aphlegmin, nebo i Campherol
Můžu se zeptat jak to dopadlo? Mě fenka taky velkyho plemene najednou přestala chodit na zadní nohu. Pribehla ze zahrady domu, za půl hodiny už sotva vstala. Další den rtg, nic. Chladili jsme a po pár dnech máme rozměry stejné jako vy. Nikdo neví co s tím, bereme antibiotika dnes druhý den. Nikde náznak kousnutí, bodnutí, nic prostě. Ortopedický problém vyloučen. Nikde se nedělá žádná kapsa, že by to jako chtělo někudy ven. Horor. Modlím se, abysme nepřišli o psa...
Nicky81
napsal(a):
Můžu se zeptat jak to dopadlo? Mě fenka taky velkyho plemene najednou přestala chodit na zadní nohu. Pribehla ze zahrady domu, za půl hodiny už sotva vstala. Další den rtg, nic. Chladili jsme a po pár dnech máme rozměry stejné jako vy. Nikdo neví co s tím, bereme antibiotika dnes druhý den. Nikde náznak kousnutí, bodnutí, nic prostě. Ortopedický problém vyloučen. Nikde se nedělá žádná kapsa, že by to jako chtělo někudy ven. Horor. Modlím se, abysme nepřišli o psa...
praděpodobně. ATB, kortikoidy,teplé!!! obklady (octan), ev uvolnovací řezy (at nedojde k tlakové nekroze¨)
Uvolňovaci řezy? Jak to myslíte.? Dnes jsem se ptala vetky jestli by šlo to někde drenazovat, nebo uvolnit a říkala že to nejde, že se musí počkat až se to někde vyvali, bo si myslí že to je po nějakým vpichu a to samý vlastně řekli i v Praze na klinice, ale ta noha je víceméně čistá až na pár oderek
Měla jsem to u kocoura, měl kousanec, jen v té srsti se nenašel. U takto hladkosrstého psa by to asi šlo najít líp. Jestli je to kouslé, píchlé apod. a čeká se na hnis, ta noha by byla na omak horká a zarudlá. Je? Píšete, že se náhle objevilo kulhání, takže to podezření na nějaký úraz je namístě. A nemůže mít i pes ucpanou cévu, tedy trombozu? To je tedy otázka na vety..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takhle to vypadalo pred rokem u nas
Ortopedicky problem vyloucen, zadna ranka se nenasla.
Po rtg, sonu a krvi potvrzena infekce ( cca. 3.den od prvniho projevu a to uz mela i horecku) nasazeny od veta atb., nesteroidy - a ode me zabaly
Vylecila se bez nasledku.
Uz 24h po podani atb bylo videt, ze je ji lepe. Celkem asi 14 dni ale slezal ten otok. Jak to slo, vozila jsem ji do reky - to ji asi taky dost pomohlo.

Nevim, nikdy predtim jsem to nezazila - jen u koni. a vetovi jsem to popisovala presne takhle -ze byt to kun, tvrdim, ze je to zacatek flegmony ( ta uz je neakutni, noha uz neboli, kdyz to prejde do tohohle stavu a davaji se prave teple zabaly) .
tohle bylo akutni, horke - a to se pak chladi! - zkousela jsem rivanol a hypermangan. a chladivou mast na kone :-) ale leky byly dulezitejsi...
na jednom jedinem snimku byla videt kovova spona hluboko v noze - a zacalo to po jakoby narazu na tu nohu ( na obranach si pri boji stahla rukav a dopadla na paty s nim)
tak jestli ta noha reagovala na naraz nebo na sponu nebo na neco jineho - to uz se asi nedozvim.
v kazdem pripade -nejdriv jsem myslela, ze mam po sportu s ni ( koleno urvane nebo achilovka) a kdyz se rozjela ta infekce -tak ze mam uplne po fene.
ale po tydnu na atb ji vet skoro nepoznal, ze je to ten sami pes :-)
a vsechno se vyhojilo uplne bez nasledku a v podstate za cca 3 tydny uz zase trenovala.
Řasu neudělám v oblasti hlezenniho kloubu, až kousek výš v horní části stehna. Ona má nateklou i část vulvy, vypadá to jako když hara ale nehara, ta druhá půlka je normální. Ona min týden zaběhla na můj pokyn do baráku, za půl hodky už nechtěla vstát, nic si nelizala. Pak se s přemlouváním postavila na tři nohy a tuto nateklou držela ve vzduchu, nebylo žádné kulhani. Od té doby ji drží neustále pokrčenou ve vzduchu. Druhý den jsme šli na to rtg, dostala dvě injekce. Další den se udělala kapsička s vodou u hlezenniho kloubu, tak jsme chladili a měli jsme dát klidový režim dle veterináře. Já si myslela, že ji třeba ruplo v koleni, tak jsem hledala ortopeda s tím, že až opadne ten otok. Jenže za další dva dny ji ta noha začala takhle natykat a pak když natekla i ta vulva, vzala jsem teploměr, měla 41, tak jsem ji nalozila, vzala do Prahy na kliniku ivet k mvdr Osmera, což je ortoped. Ten když viděl v jakým stavu je, mi řekl, že potřebuje hospitalizovat a že na nás bohužel nemá čas. Ať jdeme jinam a ať nikde neříkáme, že jdeme od něj!!!❗️ Tak jsem měla doporučeni ještě na mvdr Čáp, ortoped, klinika poděbradská. Tam tedy velmi milí, dali plazmu, kapacku, dostala injekční antibiotika, myslím noroclav, mám to ve zprávě. Čáp vyloucil ortopedický úraz, protože takový otok není u ortopedických úrazů možný. Včera už kontrola u mé vetky, dala další antibiotika plus něco s kortikoidy kdyby tedy tam byla naka alergická Reakce. Ta noha ale Teda vypadá tak nějak furt stejně, dnes v půl 4 máme jít na další injekci, tak tedy přemýšlím co dál.... Foto dnes ráno
Už včera jsem si všimla, že má něco novýho na noze, vypadalo to jako klíště, ale neni, dnes je to už líp vidět, vypadá to jakoby něco lezlo ven a Lize si to. Tak to možná už konečně půjde někudy ven... Vysvětlilo by to proč držela tu nohu stále pokrčenou, máme tu občas srsne, vosy u švestek atd, takže je možný že by to takto nateklo po stipnuti?

Nicky81
napsal(a):
Asi nevíte jaký nasadil vet antibiotika?
Jmeno ne, na mekke tkane a jsou obvykla. A Carprodyl mela.
Je az desive, jak podobny pribeh to je. I u Capa jsem byla, i vosa se resila..

Tohle bylo cca 2 hodky po tom, co zakulhala prve.
Jako fakt zahada - ale jak jsem psala - je uplne bez nasledku.

Drzim palce!

Tak to me mrzi

Flegmona = problem s miznima uzlinama...
Nicky81
napsal(a):
Řasu neudělám v oblasti hlezenniho kloubu, až kousek výš v horní části stehna. Ona má nateklou i část vulvy, vypadá to jako když hara ale nehara, ta druhá půlka je normální. Ona min týden zaběhla na můj pokyn do baráku, za půl hodky už nechtěla vstát, nic si nelizala. Pak se s přemlouváním postavila na tři nohy a tuto nateklou držela ve vzduchu, nebylo žádné kulhani. Od té doby ji drží neustále pokrčenou ve vzduchu. Druhý den jsme šli na to rtg, dostala dvě injekce. Další den se udělala kapsička s vodou u hlezenniho kloubu, tak jsme chladili a měli jsme dát klidový režim dle veterináře. Já si myslela, že ji třeba ruplo v koleni, tak jsem hledala ortopeda s tím, že až opadne ten otok. Jenže za další dva dny ji ta noha začala takhle natykat a pak když natekla i ta vulva, vzala jsem teploměr, měla 41, tak jsem ji nalozila, vzala do Prahy na kliniku ivet k mvdr Osmera, což je ortoped. Ten když viděl v jakým stavu je, mi řekl, že potřebuje hospitalizovat a že na nás bohužel nemá čas. Ať jdeme jinam a ať nikde neříkáme, že jdeme od něj!!!❗️ Tak jsem měla doporučeni ještě na mvdr Čáp, ortoped, klinika poděbradská. Tam tedy velmi milí, dali plazmu, kapacku, dostala injekční antibiotika, myslím noroclav, mám to ve zprávě. Čáp vyloucil ortopedický úraz, protože takový otok není u ortopedických úrazů možný. Včera už kontrola u mé vetky, dala další antibiotika plus něco s kortikoidy kdyby tedy tam byla naka alergická Reakce. Ta noha ale Teda vypadá tak nějak furt stejně, dnes v půl 4 máme jít na další injekci, tak tedy přemýšlím co dál.... Foto dnes ráno
Nateklá i část vulvy? A celá noha? Bojím se, že jde o lymfedém, utlačení mízních uzlin - možná někde v tříslech, možná v břiše. Moc Vám přeji, ať je to něco benigního, ale bála bych se tumoru, který tyto příznaky může udělat.
napsal(a):
Flegmona = problem s miznima uzlinama...
Flegmona není problém s mízními uzlinami, tedy primárně nebývá. Jde o bakteriální zánět - v podstatě taková obdoba abscesu - ten je ale ohraničený. Flegmónaje neohraničená, tudíž se šíří, kde má na to prostor - pod kůži, mezi vazivo, atd.
fikovnice
napsal(a):
Flegmona není problém s mízními uzlinami, tedy primárně nebývá. Jde o bakteriální zánět - v podstatě taková obdoba abscesu - ten je ale ohraničený. Flegmónaje neohraničená, tudíž se šíří, kde má na to prostor - pod kůži, mezi vazivo, atd.
To neřeš My tím chtěly říct, že uzliny v tom hrajou jistou roli a popsala jsi to v předchozím naprosto přesně...toho bych se bála.
fikovnice
napsal(a):
Absces je jedním z východisk flegmóny

Flegmona bolí, ne? To utlačení.... co cizopasníci- červíci, někde se nachmoustali a zmemožňují průchod, ale to bude blbost, hele co třeba pavouk, hodně divnej pavouk. kontrolujete v noze cit a teplotu na tlapkách (normální nebo chladná)
Ještě bych zkusila se zeptat veta na protitetanové sérum.
napsal(a):
Flegmona bolí, ne? To utlačení.... co cizopasníci- červíci, někde se nachmoustali a zmemožňují průchod, ale to bude blbost, hele co třeba pavouk, hodně divnej pavouk. kontrolujete v noze cit a teplotu na tlapkách (normální nebo chladná)
No je pravda, že elefantiázu způsobují skutečně paraziti nalezlí v mízních cestách. Ale, opět netuším, zda psi mohou být nakaženi vlasovcem, který u lidí elefantiázu (výrazné zbytnění jedné nohy, obou noh, a např. i šourku) vyvolává.
Možná známější bude název filariáza (mám na mysli ten stav zamoření organismu vlasovcem).
napsal(a):
Tetanus se neprojevuje otoky, ale křečemi.

se omlouvam za mateni pojmu.
pro me je flegmona uz zbytnela studena noha. a jo, je to blbost.
nicmene .jsem si ted googlovala ty vlasovce i lymfoedemy at ak - a jde z toho hruza.
snad to nejak diagnostikuji a zazehnaji.

lesnížínka
napsal(a):
Prosim vás, neplašte s vlasovci, je to tropická havěť, copak ten pes byl v Africe?
vyskyt konkretne toho srdecniho byl prokazan v Madarsku, Slovensku i na morave.
zadna afrika...
Tak jsem byla s naší holčičkou nakonec v Mimoňi u mvdr Vepřek a ten ji zachránil život. Přikládám foto emailu, abych nepsala stále dokola.... Dodávam, že naše prdelka je v pořádku a začíná se stavět na tu postiženou nohu....
Ještě jedno foto... Budu samozřejmě dávat stížnost na komoru veterinárních lékařů, což mi bylo doporučeno přímo od nich. Jako chovatelka mám koho se zeptat.... A není možné aby člověk objizdel xxx Klinik a doufal, že mu někde pomůžou aby pes neumrel. Už mam podobnou zkušenost z doby před x lety a je vskutku jedno jestli se jedná o psa za 50 tisíc jako v mém případě nebo o psa s nulovou hodnotou, která se samozřejmě nedá vyčíslit s hodnotou citovou a navíc ještě z hlediska etiky. Veterinář by měl podle svého nejčistšiho svědomí prostě pomoct pacientovi a kdyz už si neví rady jako např pan mvdr Osmera v klinika Ivet, který nás rovnou poslal jinam s tím ať neříkame, že jdeme od něj, tak prostě poslat jinam. Moje veterinářka mí předevčírem řekla, že není žádná možnost tu nohu drenazovat, protoze je to všude, kolem svalů, kolem vazů atd. A pak dojedeme na kliniku, kde to možné je!!!! Jak je toto možné???

a nemohl ten abces dozrat, ze to uz slo vytahnout ?
bylo by to na sonu vubec videt?
ale uplne chapu tu bezmocnost a shaneni nekoho, kdo konecne pomuze
taky jsem nakonec zase skoncila u Melouna v Chotebori
at uz je ji hlavne dobre.
Bohužel moje vetka mi řekla, že by bylo super kdyby to někde uzralo a vypustilo se to, ale že to zatím nevypadá. Na otázku jestli pes může přijít o nohu mi řekla, že to momentálně nikdo neví. Po třech dnech na antibiotikach měla opět 41 horečku. Ta noha byla celá lidově řečeno shnila. Měla silnou intoxikaci organismu, takže ne že by přišla o nohu, ale my bychom přišli o psa. Na otázku jestli to jde nariznout, jak radil někdo nahoře mu řekla, že to nejde, že je to kolem svalu, vazu no prostě komplet. Měla nateklou i pipku, komplet celá noha narvana, tvrdá, už ji ani neudržela ve vzduchu. Dychala ten den co jsem s ní jela do Mimoňe jako kráva. A to jsem ani netušila, že má opět horečku, jen se mi prostě zdála dost špatná. Na sonu by to vidět nebylo přes ten otok, proto se dělá ct vyšetření. Ale proboha proč to ti veterináři neřeknou když si neví rady. Proč řeknou že vypustit noha nejde, když pak jedete někam, kde to udělají? Přece není možné čekat xxx dní co to udělá a mezitím dojde k otrave krve, kterou Teda už měla....
Tak to jsem ráda, že Vám to dobře dopadlo. Držela jsem Vám palce, mám také velkého psa, tak jsem si to představovala, co bych dělala u nás v kraji. Mám s veterináři zkušenosti od koní po morčata, dobrého a vstřícného veterináře aby člověk pohledal, tak máme jednoho, co není žádný lumen, ale má slušně vybavenou ordinaci a když ho člověk donutí k akci, tak to celkem i jde. Známí teď měli problém s kočkou, bydlí taky na vsi, ale v jiném kraji. Dva dny se horšila, moc nežrala, bylo vidět, že to není jen chvilková indispozice. Tak jeli ke svému veterináři, má celkem dobrou pověst a jezdí k němu léta. Ten jí dal injekci a antibiotika na doma, že je to asi chřipka? No, druhý den to bylo ještě horší, tak tam jeli znova, další injekce a že musí vytrvat. Jenže další den už měla kočka evidentně bolesti, vet neordinoval, tak jeli jinam, ten jí dal injekci na bolest a další prášky, jenže pátý den od začátku už kočka skoro apatická, tak jeli k tomu druhému (tedy další den od návštěvy), ten tam nebyl, ale byla tam jeho kolegyně, holka rovnou po škole, tak asi vlivem toho, co je učili, kočku prohlédla a zjistila uskřípnutý močový měchýř a tedy neodtékající moč. Kočku tedy vycévkovala (asi), prostě zbavila moči, ale kočka to už nedala a domů ji dovezli mrtvou.
No, dost to mnou otřáslo, když ani vlastně ,,rodinný veterinář" se neobtěžoval pořádně zvíře prohlédnout, ale asi už bych měla být zvyklá.

"Ale proboha proč to ti veterináři neřeknou když si neví rady"
nevim.
a asi si o to vic vazim vetu, co to reknou.
desive to je cele a silne se mi vraci ten lonsky rok, kdy jsem zazivala uplne to same - heldala jsme nekoho, kdo ji pomuze.
To je taky jeden z důvodů, proč už nechci zatím dalšího psa...nevěřím veterinářům, mám s nimi pár špatných zkušeností sama i co vím od známých...je to byznys, tahají z chudáků lidí peníze..mám konkrétní případ, kdy jsem od paní slyšela, jak z nich vet. doslova "vytáhli" asi 10.000 kč za léčbu a vyšetření kocoura, přitom měl leukémii a museli to už vědět...nevěděla bych, kam se psem jezdit, jestli ještě někdo má vůbec zájem těm našim nemocným mazlíkům pomáhat....
Nicky81
napsal(a):
Bohužel moje vetka mi řekla, že by bylo super kdyby to někde uzralo a vypustilo se to, ale že to zatím nevypadá. Na otázku jestli pes může přijít o nohu mi řekla, že to momentálně nikdo neví. Po třech dnech na antibiotikach měla opět 41 horečku. Ta noha byla celá lidově řečeno shnila. Měla silnou intoxikaci organismu, takže ne že by přišla o nohu, ale my bychom přišli o psa. Na otázku jestli to jde nariznout, jak radil někdo nahoře mu řekla, že to nejde, že je to kolem svalu, vazu no prostě komplet. Měla nateklou i pipku, komplet celá noha narvana, tvrdá, už ji ani neudržela ve vzduchu. Dychala ten den co jsem s ní jela do Mimoňe jako kráva. A to jsem ani netušila, že má opět horečku, jen se mi prostě zdála dost špatná. Na sonu by to vidět nebylo přes ten otok, proto se dělá ct vyšetření. Ale proboha proč to ti veterináři neřeknou když si neví rady. Proč řeknou že vypustit noha nejde, když pak jedete někam, kde to udělají? Přece není možné čekat xxx dní co to udělá a mezitím dojde k otrave krve, kterou Teda už měla....
Omlouvám se, že jsem to nečetla celé, jen jsem viděla fota s drenáží a že jste psala, že byl vypuštěn hnis a dál se tedy drenážuje. Zajímala by mě příčina toho procesu - na to se přišlo? Ona měla nějaké (třeba i malinkaté) zranění?
V žádném případě se nechci nikoho zastávat, ani někoho jiného hanět! Je tu příliš málo informací na to, aby bylo možné si udělat závěr.
U abscesů je ale jeden základní problém - k tomu, aby je bylo možné řešit chirurgicky, musí dozrát. Není možné říznout do nezralého abcesu, nebylo by to k ničemu! Je pravděpodobné, že na první veterině skutečně nemohli fenku jinak ošetřit, protože absces ještě nebyl zformovaný. Za pár hodin (dnů) ne druhé veterině už to bylo možné a pes se díky tomu uzdravuje.
Nijak nerozporuju tvrzení, že najít dobrého, kvalitního veterináře je velké štěstí! Bohužel ale i ti nejlepší musí někdy čekat, co udělá sama příroda...
Dasvo, reaguju na váš příspěvek a přidám k tomu. Nejspíš mne tu někdo ukamenuje, ale nesouhlasím s tím, že je dobré hned nasadit ATB, aniž bych věděla o co jde. A tady se očividně nevědělo. ATB udělají akorát to, že co by uzrálo a prasklo za den, dva, bude trvat x dnů, nebo se to zarazí úplně a problém zapouzdří, pokud by šlo o cizí těleso, třeba třísku, osinu. Pak to tam dělá neplechu i několik let. Až se zjistí problém, řízne, vyčistí a pod, je už podání ATB na místě.
V našem případě, než by ten abcces dozrál, by fenka umřela na otravu krve. Psala jsem, že třetí den na antibiotikach opět horečka a v tom samém stavu co byla tři dny předtim, jsem ji dovezla k panu veterináři do mimone, který ji zachránil život. On tu nateklou nohu pod sonem vypustil, nejprve tedy nabral pod sonem vzorek. Vypustil litr a půl páchnoucího hnisu a v tomto případě, kdy už je noha takto celá natekla, nelze nasadit antibiotika, to je k ničemu. Fenka měla silnou intoxikaci organismu. A celá situace vznikla nárazem do stehna, kdy se vytvořil abcces, zřejmě prasklo cevkou a už to jelo....
Právě to si myslím - musí se najít kde co je a vyčistit. Ten první(či kolikátý vet) jí nasadil ATB ale to nestačí. Můj kocour měl vloni kousanec na pacce(od jiného kocoura) Dva dny byl zalezlý. První den tedy, když jsem ho odchytila, byl od krve a vyražený špičák. Myslela jsem, že je špatný z toho. Když jsem ho další večer vytáhnula z boudy, vypadal špatný, jen ležel, bylo vidět, že něco není dobré. Ráno jsem ho chtěla na světle znovu pořádně prohlédnout...už jsem ani nemusela - stačil jediný pohled a viděla jsem přední nohu jako konev. Nenašla jsem na ní nic, tak jsme rychle frčeli na veterinu. Našli v lokti kousanec. Také už otrava, řízli vyčistili a nasadili ATB. Je to týden, co zase škrábanec na hlavě. Na druhý den už mu tam narostla boule jak koruna, strup se zvětšil přes celé. Možná to byl zase kousanec, nebylo to poznat, zprvu jen čárka(stroupek) Třetí den jsem to píchla jehlou, vymačkala smradlavý hnis, vystříkala betadinou. Musela jsem asi třikrát zopakovat, než se to vyčistilo pořádně, protože jsem neměla tenkou jehlu, kterou bych to pořádně vystříkala. Po tom, co jsem sehnala, už se to začalo hojit před očima. Tentokrát to zvládnul i bez ATB tedy, ale proto, že bylo vidět, o co jde.
Dasvo
napsal(a):
V žádném případě se nechci nikoho zastávat, ani někoho jiného hanět! Je tu příliš málo informací na to, aby bylo možné si udělat závěr.
U abscesů je ale jeden základní problém - k tomu, aby je bylo možné řešit chirurgicky, musí dozrát. Není možné říznout do nezralého abcesu, nebylo by to k ničemu! Je pravděpodobné, že na první veterině skutečně nemohli fenku jinak ošetřit, protože absces ještě nebyl zformovaný. Za pár hodin (dnů) ne druhé veterině už to bylo možné a pes se díky tomu uzdravuje.
Nijak nerozporuju tvrzení, že najít dobrého, kvalitního veterináře je velké štěstí! Bohužel ale i ti nejlepší musí někdy čekat, co udělá sama příroda...
Děkuji za tento příspěvek, čekala jsem, zdali se někdo v tomto duchu ozve. Aniž bych chtěla někoho soudit nebo se stavět na něčí stranu, ze zkušenosti vím, že ačkoliv se laikům někdy zdá pochybení veterináře (nebo i lékaře) nad slunce jasnější, skutečnost může být jiná.
Vet se totiž opírá i o vědomosti, které laikům - byť poučeným a zkušeným v chovu zvířat - chybí.
Onemocnění se vyvíjejí a akutní onemocnění se vyvíjejí často velmi rychle- v řádu hodin. Postup, který byl správný v pondělí, nemusí být správný v úterý. To bývá mimo jiné častou příčinou nedorozumění mezi lékaři a pacienty v lidské medicíně. A týká se to i stanovení diagnózy - jeden den mohou být příznaky neurčité, nespecifické - lékař v podstatě pátrá naslepo...do druhého dne se pacient možná zhorší, ale zas už je diagnóza nad slunce jasnější- a řešení též. A kritika ze strany laiků je pak nasnadě - kdyby ten doktor včera udělal, to, co ten dneska...ten včera byl blbej, nic nepoznal...
Naprosto nezpochybňuju, že i vet může pochybit. Jen jsem tím chtěla říct, že laici, kritizující jejich odbornou způsobilost, dost často bývají vedle jak ta jedle.
Terven
napsal(a):
Děkuji za tento příspěvek, čekala jsem, zdali se někdo v tomto duchu ozve. Aniž bych chtěla někoho soudit nebo se stavět na něčí stranu, ze zkušenosti vím, že ačkoliv se laikům někdy zdá pochybení veterináře (nebo i lékaře) nad slunce jasnější, skutečnost může být jiná.
Vet se totiž opírá i o vědomosti, které laikům - byť poučeným a zkušeným v chovu zvířat - chybí.
Onemocnění se vyvíjejí a akutní onemocnění se vyvíjejí často velmi rychle- v řádu hodin. Postup, který byl správný v pondělí, nemusí být správný v úterý. To bývá mimo jiné častou příčinou nedorozumění mezi lékaři a pacienty v lidské medicíně. A týká se to i stanovení diagnózy - jeden den mohou být příznaky neurčité, nespecifické - lékař v podstatě pátrá naslepo...do druhého dne se pacient možná zhorší, ale zas už je diagnóza nad slunce jasnější- a řešení též. A kritika ze strany laiků je pak nasnadě - kdyby ten doktor včera udělal, to, co ten dneska...ten včera byl blbej, nic nepoznal...
Naprosto nezpochybňuju, že i vet může pochybit. Jen jsem tím chtěla říct, že laici, kritizující jejich odbornou způsobilost, dost často bývají vedle jak ta jedle.
Ano, to máte jistě pravdu. Ale nic mu nebrání takto to vysvětlit paničce, pacientovi. Říct, že tam fakt nic není vidět a střílí naslepo, říct, že by to chtělo jinou zobrazovací techniku, než co má k dispozici, dát možnosti, o co by mohlo v tomto případě jít. Ale někdy mám pocit, že doktoři(veti) šetří i hubu. A nejtíž říct nevím, opravdu nevím a tedy si peníze nevezmu. Já opravdu nepotřebuju, když nepřečte rentgen, aby mi tam vykládal bludy a kočku tam trápil dva dny a pak prohlásil, že na ní stejně ani nemohli šáhnout

Mám 9 letého staforda ,letos na jaře mu vyskočila tato nateklá noha.Po konzultaci z veterinářem nelze tento problém řešit,pokuď se tento problém nebude zvětšovat je nesmyslné cokoliv do něj rvát.Chirurgicky řešitelný tento problém není a =amputaci nohy.Jedna se o zánět meznich šlach ,nebo tak něco (mívají to koně). Začátkem léta pravděpodobně dostal do této natekle nohy pravděpodobně infekci,dopadlo to tak že měl nohu 4 násobně větší,tvrdou jak beton.Dostal kortikoidy s něčím a na druhý den, jelikož jse to rozlezalo až na břicho, širokospektralni antibiotika,které zabraly .Co dodat mám veterináře který mi nic nevnucuje ani neobelhava aby na mě vydělal .Řekne věcí jak se mají,jak se dají řešit a jaky bude vysledek.A jsem vděčný, že takoveho veterináře mám,měl jsem možnost jsi jich pár v minulosti obejít a jenom tahaly se mě peníze a určovali nesmyslně diagnózu. Můj pes ma také chronický zánět v meziprsti už od štěněte ,všichni ostatni vet.mi tvrdili něco jiného a vyhazoval jsem nesmyslně peníze za léčiva které nikam nevedli a zbytečně jsem těmito leky a podobnými svinstvy dopoval psa,až po návštěvě a seznámení s veterinářem dosavadním jsem zjistil....Že se jedná o chronický zánět,který žádnými Atb nevyřeším.Sehnal jsem jsi na radu vet.konopnou mast ,kterou mu meziprsti mažu a nikdo ani nepozná,že trpí tímto hendicapem. Závěrem nehazel bych všechny do jednoho pytle,ale většina jenom využívá úzkost majitelů zvířat a taha s nich peníze,o tom jsem se už mnohokrát v minulosti přesvědčil sám .A.E
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!