Klec pro australského ovčáka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2015 11:28

Ahojky, jaký rozměr klece pro AUO? zatím štěndo, ale chci koupit rovnou velkou. Pro chvíle, kdy bude doma sám - cca 2-5 hodin, víc ne.
Nevím, zda bude stačit 89 x 66 x 60, nebo radši vzít 109 x 69 x 75.

Děkuji, N.

18.2.2015 11:30
pidla

XXX.XXX.106.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahojky, jaký rozměr klece pro AUO? zatím štěndo, ale chci koupit rovnou velkou. Pro chvíle, kdy bude doma sám - cca 2-5 hodin, víc ne.

Děkuji, N.

Tu větší. A jen za předpokladu, že těch 75 cm je výška, ne šířka. Pes si musí v kleci pohodlně sednout a stoupnout se vzpřímenou hlavou, to se psu, který má kolem 55 cm v kohoutku, v 60 cm vysoké kleci nepodaří.

18.2.2015 11:35

Jojo, je to délka x šířka x výška... bydlíme v pronájmu a nechci aby nám pejsek devastoval zezačátku, což si myslím že je víc než pravděpodobné. proto ho chci naučit že pelíšek má zatím tam. Jinak se mnou může chodit do práce, přítel má flexi pracovní dobu, takže opravdu v ní bude minimálně, aby jste si nemysleli, že jsem tyran co tam chudáčka nechá celej den.. :) proto chci i větší, aby se mu tam líbilo a mohl se natáhnout :).

18.2.2015 12:25
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Čím menší, tím lepší.

18.2.2015 12:26
myjka

XXX.XXX.142.130

Ja tu módu s klietkami vôbec nechápem. Kúpila som si knihu o vlkodavoch a tam ju strašne odporúčali.

18.2.2015 12:45

myjka napsal(a):
Ja tu módu s klietkami vôbec nechápem. Kúpila som si knihu o vlkodavoch a tam ju strašne odporúčali.

Pokud je na to pejsek naučený že tam je jeho místo a nikdo mu tam neleze tak nevidím problém..já ho tam za trest zavírat nebudu..jen se nechci dočkat dne kdy přijedu z práce a bude rozcupovanej gauč a postel který nejsou naše...

18.2.2015 12:50
pidla

XXX.XXX.106.11

Pět hodin bych štěně tedy v kleci rozhodně nezavírala (prve jsem se přehlédla a četla jsem 2,5 hodiny, ne 2-5 hodin). Ty dvě, dvě a půl hodiny je tak maximum, a i to jen za předpokladu, že je štěně na klec naučené, cítí se v ní bezpečně a je hodně utahané, takže tu dobu prospí. Na delší nepřítomnosti pořiďte radši prostornou ohrádku.
Ale jinak je klec nebo boudička fajn věc, pokud se používá rozumně. Na výcvikových akcích a při cestování v ní má pes své bezpečné zázemí, kde si odpočine a nikdo ho tam neruší. A na rozdíl od pelechu má klec tu výhodu, že na střechu můžete pokládat věci, takže líp využijete místo v bytě ;-).

18.2.2015 13:02

pidla napsal(a):
Pět hodin bych štěně tedy v kleci rozhodně nezavírala (prve jsem se přehlédla a četla jsem 2,5 hodiny, ne 2-5 hodin). Ty dvě, dvě a půl hodiny je tak maximum, a i to jen za předpokladu, že je štěně na klec naučené, cítí se v ní bezpečně a je hodně utahané, takže tu dobu prospí. Na delší nepřítomnosti pořiďte radši prostornou ohrádku.
Ale jinak je klec nebo boudička fajn věc, pokud se používá rozumně. Na výcvikových akcích a při cestování v ní má pes své bezpečné zázemí, kde si odpočine a nikdo ho tam neruší. A na rozdíl od pelechu má klec tu výhodu, že na střechu můžete pokládat věci, takže líp využijete místo v bytě ;-).

Těch 5 hodin ve vážně maximum a stejně ráno bude vždycky, delší" procházka venku (samozřejmě úměrně tomu, že je to štěně.. ) já si beru v práci týden dovolenou abych pejska alespoň trochu navykla a byla s ním...

18.2.2015 13:59
beastije

XXX.XXX.205.71

Nancy wagner:
ja teda nasi stendu AUO proste zaviram na 4+4 hodiny do predsine - 4x2m plus koupelna, tak 1x1 m prostoru.
Kdyz vim, ze nahodou nestihnu poledni venceni necham tam karton nebo lahev na hrani, jinak skoro vzdy tam ma neco na kousani ci cupovani. Dokonce jsem i takova trubka, ze ji nechavam rozsviceno v koupelne, protoze tam nikde neni okno

Jako jo, uz jsme prisli o kusy lina, hrebeny nebo malovani co bylo moc blizko kraji a moc malo nad zemi, ale to je nas problem, meli jsme ji vic zabavit a lepe to schovat. Rozhodne lepsi obetovat jeden pokoj nez zavirat do klece. A lino je levnejsi nez postel.

U nas to ma teda i sekundarni ucel, aby si kocky odpocinuly na chvili od psa. A chapu, ze ne kazdy na tohle ma bytove dispozice.

18.2.2015 14:03

rapotacka11 napsal(a):
Http://search.seznam.cz/?q=v%C3%BDm%C4%9Bna+man%C5%BEelek%2Cpes+v+kleci&sourceid=szn-HP.

Proboha, ano, tohle je můj cíl! jedu si pro psa za X tisíc jen pro to, abych ho mohla zavřít do klece na celej den a jen se na něj dívat! takže beru zpět tu metrovou klec, na tohle mu stačí ta co mám ve sklepě na morče!

NECHÁPU VÁS IDIOTY, KDE SE ČLOVĚK ZEPTÁ NA ROZMĚR A VY KOMENTUJETE NĚCO TOTÁLNĚ JINÝHO A NE K TĚMATU! TO FAKT MÁTE POTŘEBU KOMENTOVAT NĚCO, KDYŽ O TOM NENI ŘEČ? Vážně bych chtěla vidět jak to vypadá u Vás doma, když nepotřebujete klece, psy vám žerou jen superprémiovky granule za 3000, máte na ně celý den čas a nikdy vám pes nic nerozkousal.. dejte adresu, přijedu se podívat na ty 100pro vytrénovaný psy!

18.2.2015 14:05

Pidla a beastije děkuji za rozumné komentáře a vysvětlení. Do předsíně ji dát nemohu jelikož nemám dveře do kuchyně a byl by tam volný vstup. jinak do koupelny i do ložnice mám jen šoupačky, o které mám strach, že bych o ně přišla :D... díky za rozumné komentáře.

18.2.2015 14:29
beastije

XXX.XXX.205.71

Pidla a beastije děkuji za rozumné komentáře a vysvětlení. Do předsíně ji dát nemohu jelikož nemám dveře do kuchyně a byl by tam volný vstup. jinak do koupelny i do ložnice mám jen šoupačky, o které mám strach, že bych o ně přišla :D... díky za rozumné komentáře.

O tu část "přišla" se nebojte, to asi ne, maximálně tak o tapetu do půlky dveří. Spíš přijde doba, kdy se naučí dveře otevírat :)

Už se nemůžu zavřít v koupelně, protože pes mi neustále chodí sem a tam a něco mi do koupelny nosí a hází do vany :)

Mmch ty klece jsou docela drahé, taky sháníme do auta. Možná je menší ta investice do dveří :).

18.2.2015 14:48

beastije napsal(a):
O tu část "přišla" se nebojte, to asi ne, maximálně tak o tapetu do půlky dveří. Spíš přijde doba, kdy se naučí dveře otevírat :)

Už se nemůžu zavřít v koupelně, protože pes mi neustále chodí sem a tam a něco mi do koupelny nosí a hází do vany :)

Mmch ty klece jsou docela drahé, taky sháníme do auta. Možná je menší ta investice do dveří :).

Mrkněte na zoohit, mají tam tu co sháním 109cm za 1199... a tušim že i ta zešikmená je tam v akci :).

18.2.2015 15:19

Nancy, když si pořizuju psa, tak ne proto, abych ho denně uvěznila v maličké kleci na x hodin. Vyčlením psu nejméně zničitelnou místnost v bytě, kde ho nechávám, když odcházím. Bývá to kuchyň s předsíní. Samozřejmě, že štěně něco zničí. Tak nějak s tím počítám. Stržená tapeta či ohlodané nohy od stolu nejsou žádná tragédie. Rozhodně mne to rozhodí méně, než pes v kleci. Moc pěkné je to v tom odkazu na výměnu manželek.

18.2.2015 15:23
myjka

XXX.XXX.142.130

Nam doma pes teda za tie 4 mesiace rozcupoval par neschovanych kapesnickov a bohuzial jedny moje lodicky (asi jej vonali, ze su kozene), inak je hodna a žiadnu klietku nepotrebujeme. Maximalne zatvarame dvere do ložnice.

Myslim, že ani dvere nie su nutne, ale staci nejako prehradit vstup z chodby do kuchyne, alebo znamy ma kvetinace a veci kam nechce aby sa psik dostal schovane za ohradkou. Riešeni je bambilion. :) nemusi to byt zrovna klietka.

18.2.2015 15:24
pidla

XXX.XXX.106.11

Nancy, když si pořizuju psa, tak ne proto, abych ho denně uvěznila v maličké kleci na x hodin. Vyčlením psu nejméně zničitelnou místnost v bytě, kde ho nechávám, když odcházím. Bývá to kuchyň s předsíní. Samozřejmě, že štěně něco zničí. Tak nějak s tím počítám. Stržená tapeta či ohlodané nohy od stolu nejsou žádná tragédie. Rozhodně mne to rozhodí méně, než pes v kleci. Moc pěkné je to v tom odkazu na výměnu manželek.

Výměnu manželek sem netahejte. Ten pes byl zavřený v kleci téměř celých 24 hodin denně a nemohl se tam ani pořádně postavit, to je pochopitelně šílené a označila bych to za brutální týrání. Ale pokud je štěně v kleci jen po dobu, kdy spí, jinak je s rodinou normálně v kontaktu a má spoustu výchovy, výcviku, mazlení, procházek a aktivit, tak na tom není vůbec nic špatného. Štěněti je fuk, jestli spí na pelechu, nebo na pelechu v kleci, dokonce v kleci se může cítit bezpečněji - psi mají rádi uzavřené prostory.
Stržená tapeta není žádná tragédie, ale moje fenka třeba začala rozebírat elektrické zásuvky a bylo jen obrovské štěstí, že se jí nic nestalo. A zásuvku neuklidíte. Samozřejmě že jsme ji nezavírali na deset hodin denně - měli jsme s přítelem na střídačku směny, takže byla sama jen cca tři hodiny. A neměla malinkou klec, ale ohrádku 1,5 x 1,5 metru.

18.2.2015 15:26
beastije

XXX.XXX.205.71

myjka napsal(a):
Nam doma pes teda za tie 4 mesiace rozcupoval par neschovanych kapesnickov a bohuzial jedny moje lodicky (asi jej vonali, ze su kozene), inak je hodna a žiadnu klietku nepotrebujeme. Maximalne zatvarame dvere do ložnice.

Myslim, že ani dvere nie su nutne, ale staci nejako prehradit vstup z chodby do kuchyne, alebo znamy ma kvetinace a veci kam nechce aby sa psik dostal schovane za ohradkou. Riešeni je bambilion. :) nemusi to byt zrovna klietka.

Nevim jak stendo nancy, ale moje AUO mi vyskoci hlavou do vyse nosu, v klidu preskoci gauc zezadu a nema problem preskocit celou lavicku venku, bez odrazu.

Myslim ze nez metr a pul vysoka zabrana uz jsou ty dvere lepsi :D.

18.2.2015 15:28
beastije

XXX.XXX.205.71

pidla napsal(a):
Výměnu manželek sem netahejte. Ten pes byl zavřený v kleci téměř celých 24 hodin denně a nemohl se tam ani pořádně postavit, to je pochopitelně šílené a označila bych to za brutální týrání. Ale pokud je štěně v kleci jen po dobu, kdy spí, jinak je s rodinou normálně v kontaktu a má spoustu výchovy, výcviku, mazlení, procházek a aktivit, tak na tom není vůbec nic špatného. Štěněti je fuk, jestli spí na pelechu, nebo na pelechu v kleci, dokonce v kleci se může cítit bezpečněji - psi mají rádi uzavřené prostory.
Stržená tapeta není žádná tragédie, ale moje fenka třeba začala rozebírat elektrické zásuvky a bylo jen obrovské štěstí, že se jí nic nestalo. A zásuvku neuklidíte. Samozřejmě že jsme ji nezavírali na deset hodin denně - měli jsme s přítelem na střídačku směny, takže byla sama jen cca tři hodiny. A neměla malinkou klec, ale ohrádku 1,5 x 1,5 metru.

Zásuvku jsem přikryla botníkem, ale taky už nemám nabíječku na telefon, kabel od tiskárny a dvoje brýle (položené na botníku). Například již nebudu mít pevnou linku, protože kabel vedoucí po zde a pak lištou v té chodbě byl moc velké lákadlo.

Nejvíc mě pobavila, když mi snědla kus rtěnky a oční stíny, což vyústilo v psa, co měl červeno zelenou bradu a rtěnku na všech tlapkách :) Moc jí to slušelo.

18.2.2015 15:30

Samozřejmě je to věc názoru, já prostě své psy do klícek či klecí zavírat nebudu nikdy. A o těch, co to dělají, si myslím své.

18.2.2015 15:30
pidla

XXX.XXX.106.11

beastije napsal(a):
Zásuvku jsem přikryla botníkem, ale taky už nemám nabíječku na telefon, kabel od tiskárny a dvoje brýle (položené na botníku). Například již nebudu mít pevnou linku, protože kabel vedoucí po zde a pak lištou v té chodbě byl moc velké lákadlo.

Nejvíc mě pobavila, když mi snědla kus rtěnky a oční stíny, což vyústilo v psa, co měl červeno zelenou bradu a rtěnku na všech tlapkách :) Moc jí to slušelo.

U vás zásuvka přikrýt botníkem šla, my máme dvě v dlouhé úzké chodbě na místech, kam nejde nic dát, protože by tam už nešlo projít.

Jinak těch škod byla taky spousta, ani to nepočítám. Ale vždycky jsem nad tím mávla rukou, teprve až se pustila do té elektriky, tak mi došlo, že jí může jít skutečně o život a že je potřeba jí omezit pohyb v zájmu její vlastní bezpečnosti.

18.2.2015 15:32
pidla

XXX.XXX.106.11

Samozřejmě je to věc názoru, já prostě své psy do klícek či klecí zavírat nebudu nikdy. A o těch, co to dělají, si myslím své.

Moji psi si o tom taky myslí své - o místo v kleci u nás bývá docela tlačenice, je to jejich nejoblíbenější "zašívárna".

18.2.2015 19:06
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Proboha, ano, tohle je můj cíl! jedu si pro psa za X tisíc jen pro to, abych ho mohla zavřít do klece na celej den a jen se na něj dívat! takže beru zpět tu metrovou klec, na tohle mu stačí ta co mám ve sklepě na morče!
- - - - - - - - - - -
My máme na morče stodvacítku !
(- má výběh venku).

18.2.2015 19:58

Nancy, chcete radu - tu ji máte : Když nemáte pro psa podmínky, tak si ho nepořizujte. Mít doma pro psa pelíšek v kleci, na tom není nic špatného - jak někdo psal, výhoda, že se dá použít vrch jako odkládací deska - ale otevřenou klec !
Pes není tygr, aby se zavíral do klece, toť můj názor. A malé štěně,5 hodin v kleci - to se akorát naučí čůrat si pod sebe - nic jiného mu totiž nezbude, možná ho také najdete opatlaného hovňousem. Za půl roku tu můžete volat SOS - můj pes si dělá pod sebe, poraďte, jak ho to odnaučit.
Ale máte pravdu, na to jste se neptala.

18.2.2015 22:43

Změřila jsem vám svou fenu, která tu chrápe natažená ( bez oasu ), od čumáku k zadní noze = 128 cm - něco přidejte, aby ji šprušlíky netlačily do nosu.
Budete muset přidat na rozměru, nebo si koupit menšího psa.

18.2.2015 23:11
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

89 x 66 x 60, nebo radši vzít 109 x 69 x 75
- - - - - - - - - - - - - - - - -

Ta osoba, co nadává ostatním do IDIOTŮ, nebude v pořádku.
Je schopná narvat ovčáka, do klece pro čivavu.
Je nebezpečná.
Psům určitě !

18.2.2015 23:30

Ona je fakt divná, už to jak zdůrazní, že pes bude stát x tisíc. Já vím, že pes není zadarmo, ale zdůraznit to v 1. větě...

19.2.2015 11:02

Ano, na Vás, kynology" jsem čekala :).

19.2.2015 14:03
koňadra

XXX.XXX.128.51

Děkuji, N.

Rozhodně co největší! 109x69x75. Byla jsem odpůrce klecí - už nejsem. Zdevastovaný byt, rozkousané kde co, škody za tisíce. Děkuji, příště už nechci! Někomu to nevadí, podřídí psovi naprosto vše, ale mě to prostě vadí. Nebudu s každým štěnětem nakupovat nové vybavení bytu. I když naši dospělí psi jsou z 90 % venku, tak každé naše štěně vychovávám v bytě, aby bylo socializované, a to - od jisté doby - s pomocí velké klece. Je tam zavřené, když nemůže být pod dohledem. Pro malé štěně je taková velká klec něco jako kotec - vejde se tam pelíšek, voda, granule, hračky a je i místo na kousek novin pro případ havárie. Štěně nebývá v kleci déle než 4 hodiny a přes noc. Každé štěně se naučilo, že klec je jeho pelíšek a chodí tam nakonec i dobrovolně spát. Jak štěně roste, dávám mu čím dál více volnosti a jednoho dne přijde doba, kdy už štěně nemusím vůbec zavírat, prostě vyroste z toho destrukčního období. Navíc každé štěně je jiné, některé ničí všechny věci, na které přijde a dlouho, další štěně má jen krátké období destrukce. Ale proč riskovat zničený byt a hlavně život štěněte (nebudu kvůli němu věšet všechny prodlužky, co máme po bytě, pod strop)? Mám i tu zkušenost, že štěňata vychovaná v kleci se naučí rychleji čistotnosti než ta, která běhají volně po bytě. V kleci totiž to štěně obyčejně nakonec stejně spí - když je samo. Zatímco volně puštěné v bytě vymýšlí blbosti, a tím pádem ho pohyb nutí více se vyměšovat. Nevidím na kleci nic špatného - pokud se v ní nezavírají dospělí psi na celé dny a ještě do klecí o velikosti, že se tam sotva pohnou! Je to jako se vším v životě - každý extrém je škodlivý.

19.2.2015 14:31
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Změřila jsem vám svou fenu, která tu chrápe natažená ( bez oasu ), od čumáku k zadní noze = 128 cm - něco přidejte, aby ji šprušlíky netlačily do nosu.

Koňadra - fakt bystrá.
Pes měří 130, ale ta "neeejvětší" - metrová, ta mu bude fajn, tak nebo ?

19.2.2015 14:36

koňadra napsal(a):
Rozhodně co největší! 109x69x75. Byla jsem odpůrce klecí - už nejsem. Zdevastovaný byt, rozkousané kde co, škody za tisíce. Děkuji, příště už nechci! Někomu to nevadí, podřídí psovi naprosto vše, ale mě to prostě vadí. Nebudu s každým štěnětem nakupovat nové vybavení bytu. I když naši dospělí psi jsou z 90 % venku, tak každé naše štěně vychovávám v bytě, aby bylo socializované, a to - od jisté doby - s pomocí velké klece. Je tam zavřené, když nemůže být pod dohledem. Pro malé štěně je taková velká klec něco jako kotec - vejde se tam pelíšek, voda, granule, hračky a je i místo na kousek novin pro případ havárie. Štěně nebývá v kleci déle než 4 hodiny a přes noc. Každé štěně se naučilo, že klec je jeho pelíšek a chodí tam nakonec i dobrovolně spát. Jak štěně roste, dávám mu čím dál více volnosti a jednoho dne přijde doba, kdy už štěně nemusím vůbec zavírat, prostě vyroste z toho destrukčního období. Navíc každé štěně je jiné, některé ničí všechny věci, na které přijde a dlouho, další štěně má jen krátké období destrukce. Ale proč riskovat zničený byt a hlavně život štěněte (nebudu kvůli němu věšet všechny prodlužky, co máme po bytě, pod strop)? Mám i tu zkušenost, že štěňata vychovaná v kleci se naučí rychleji čistotnosti než ta, která běhají volně po bytě. V kleci totiž to štěně obyčejně nakonec stejně spí - když je samo. Zatímco volně puštěné v bytě vymýšlí blbosti, a tím pádem ho pohyb nutí více se vyměšovat. Nevidím na kleci nic špatného - pokud se v ní nezavírají dospělí psi na celé dny a ještě do klecí o velikosti, že se tam sotva pohnou! Je to jako se vším v životě - každý extrém je škodlivý.

Děkuji za rozumný komentář. Přesně jste trefila funkci klece, pro kterou je určena a proč ji chci použít.. nebudu v pronajatém bytě riskovat. A Vy, zapřísáhlý, kynologové" kteří o tom ví prd a budou mě tu poučovat o tom že si pořizuju AUO pro to aby mohl být v kleci = jako normální člověk chodím do práce a dělám krátkej/ dlouhej tejden. když mám volno, jedu ke koním, takže fakt pes nebude doma zavřenej, ale o tom nemá cenu Vás přesvědčovat, máte svojí pravdu a svoje rozmazlený, Punťi" který se vám určitě nikdy nevysrali na koberec a nikdy nerozkousali kabel pod proudem. takže na Vaše rady opravdu dávat nehodlám a říkejte si co chcete ;).

19.2.2015 14:46
pidla

XXX.XXX.106.11

rapotacka11 napsal(a):
Koňadra - fakt bystrá.

Pes těžko měří 130, to je nějaký nesmysl. Můj pes je o hodně větší než AUO, velikost cca jako dobrman. Na krátké výcvikové akce (hodinka, max dvě) se v pohodě vejde do 90 cm klece, doma máme 120cm přepravku a je zbytečně velká, obvykle se tam s fenkou nasáčkují oba a ještě je tam místo.

19.2.2015 14:51
koňadra

XXX.XXX.128.51

rapotacka11 napsal(a):
Koňadra - fakt bystrá.

No, možná nejsem bystrá, ale umím číst. Zadavatelka se ptala na štěně a já vycházím z toho, že dospělého psa už ani nebude potřeba zavírat, že z destrukčního období vyroste. A - možná se budete divit - když vezmu do bytu dospělého psa, který v té kleci vyrůstal a teď už je mu skoro malá, tak si stejně do té (otevřené) klece zaleze, když chce mít klid a spát. Stočí se tam a hotovo. Když se chce natáhnout, lehne si v obýváku na koberec. Prostě každý to máme jinak zařízené a záleží na tom, na co je pes zvyklý.

22.2.2015 04:32
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Pes těžko měří 130, to je nějaký nesmysl. Můj pes je o hodně větší než AUO, velikost cca jako dobrman. Na krátké výcvikové akce (hodinka, max dvě) se v pohodě vejde do 90 cm klece, doma máme 120cm přepravku a je zbytečně velká, obvykle se tam s fenkou nasáčkují oba a ještě je tam místo.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
- až 5 hod - pohoda ?
Ale jo, houby zle .

22.2.2015 08:01

Už jsem nechtěla reagovat, ale : Zadavatelce nejde o výcvikovou akci, ale o i pětihodinový pobyt malého vitálního štěněte. Kde bude mít misku s vodou ? Na výcvikové akci jste přítomna a psa asi necháte podle potřeby napít. A pak - nereagujete na moji zmínku o zvyku štěněte v kleci močit a kakat pod sebe. Nebo si myslíte, že to štěně 5 hodin vydrží ? Nevydrží - pustí a pak se v tom chtě nechtě bude válet.
Kdyby zadavatelka uvažovala aspoň o ohrádce, bylo by to jiné.

22.2.2015 08:08
pidla

XXX.XXX.106.11

Už jsem nechtěla reagovat, ale : Zadavatelce nejde o výcvikovou akci, ale o i pětihodinový pobyt malého vitálního štěněte. Kde bude mít misku s vodou ? Na výcvikové akci jste přítomna a psa asi necháte podle potřeby napít. A pak - nereagujete na moji zmínku o zvyku štěněte v kleci močit a kakat pod sebe. Nebo si myslíte, že to štěně 5 hodin vydrží ? Nevydrží - pustí a pak se v tom chtě nechtě bude válet.
Kdyby zadavatelka uvažovala aspoň o ohrádce, bylo by to jiné.

Však jsem psala, že pět hodin je moc (přehlédla jsem se a četla jsem, že jde o maximálně 2,5 hodiny - moje chyba). Na pět hodin bych taky volila ohrádku.
Nicméně štěně, které je dobře vyvenčené, utahané a naučené být v nepřítomnosti majitele v klidu (nevyšiluje, nestresuje, neřádí) těch pět hodin vydrží bez venčení bez problémů, protože bude prostě spát.

22.2.2015 08:20
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

To je jasný !
Ale ne každému.
A u těch bych spíš přeháněla varování...
"Někdo" to vidí jen v teoretické rovině.
Není problém, vše je dobré, to "pude".
Nemám sice podmínky, ale psa chcííí... (jen ta představa 1/2 roč. psa 5h v kleci,
kdyby jen 1x za měsíc)
Chudáci sousedi.

22.2.2015 11:11

On tu bude brzy inzerát "pomóc, daruji psa". Protože až ten 1/2 roční AUO začne v kleci dělat binec, tak jim pronajímatel na základě stížností sousedů pronájem zruší. Nebo myslíte, že bude ty stížnosti altruisticky poslouchat ?

22.2.2015 12:22
Clayton

XXX.XXX.235.145

On tu bude brzy inzerát "pomóc, daruji psa". Protože až ten 1/2 roční AUO začne v kleci dělat binec, tak jim pronajímatel na základě stížností sousedů pronájem zruší. Nebo myslíte, že bude ty stížnosti altruisticky poslouchat ?

Přesně tak, pes sice nebude dělat doma binec a nepořádek, ALE s největší pravděpodobností bude kňučet, výt a štěkat, jelikož ho to v té kleci bude těch pět hodin už pěkně nudit.U štěněte žádný celodopolení spánek nečekejte.Štěňata usínají často, ale ne na dlouho.

22.2.2015 13:14
pidla

XXX.XXX.106.11

Clayton napsal(a):
Přesně tak, pes sice nebude dělat doma binec a nepořádek, ALE s největší pravděpodobností bude kňučet, výt a štěkat, jelikož ho to v té kleci bude těch pět hodin už pěkně nudit.U štěněte žádný celodopolení spánek nečekejte.Štěňata usínají často, ale ne na dlouho.

To máte vyzkoušené, nebo jen tak hádáte? Zkušenosti jsou totiž přesně opačné - v kleci štěně spí (a klidně celé dopoledne), volně v bytě dělá binec, včetně toho štěkání a kvílení.

Podmínkou je samozřejmě štěně opravdu dobře naučené na klec a utahané.

22.2.2015 14:56
aneleh

XXX.XXX.128.47

Děkuji, N.

Ahoj,
my máme pro aussíky největší klec z Faunasu - 122x90x90? myslím? - přesně to nevím, omlouvám se :) Vyrůstá nám v ní štěně - blbě řečeno teda :D První měsíc jsem si maličkou brala do práce, od čtyř měsíců zůstává doma - ráno ji utahá zbytek smečky na dvoře, dostane snídani a jde do klece - za tři a půl hodiny se vracím, malá může hodinu lítat s ostatní smečkou po dvoře, dostane oběd a ještě na tři hodinky jde do klece... A úplně normálně v ní v klidu spinká, než přijedem domů... pak samozřejmě - prochajda jen s maličkou, učení blbinek a povelů, zábava a běhačka se zbytkem smečky... Malá je v kleci úplně čistotná, celou dobu chrupká - má tam misky, kousací nesmysly, hračky, pelíšek... a všechno se vejde :D
Do klece chodí ráda, když je venku hnusně a ostatní psi jsou v kotcích, tak malá v otevřený kleci normálně spí, když mi necourá za patama :) Lepší klec, než zlikvidovanej barák, upřímně řečeno... Ze čtyř aussíků mi v kleci při tomhle systému vyrostli tři a žádný z nich z toho újmu na psychice nemá :) klec mají rádi, považují ji za pelíšek a jsou spokojení... Když jedeme na výstavu, vejdou se do klece i tři najednou - a pořád pohodlně...
Když se klec používá s mírou, je to skvělý sluha - ale zlý pán... Jako spousta jiných věcí...

22.2.2015 16:22
koňadra

XXX.XXX.128.51

aneleh napsal(a):
Ahoj,
my máme pro aussíky největší klec z Faunasu - 122x90x90? myslím? - přesně to nevím, omlouvám se :) Vyrůstá nám v ní štěně - blbě řečeno teda :D První měsíc jsem si maličkou brala do práce, od čtyř měsíců zůstává doma - ráno ji utahá zbytek smečky na dvoře, dostane snídani a jde do klece - za tři a půl hodiny se vracím, malá může hodinu lítat s ostatní smečkou po dvoře, dostane oběd a ještě na tři hodinky jde do klece... A úplně normálně v ní v klidu spinká, než přijedem domů... pak samozřejmě - prochajda jen s maličkou, učení blbinek a povelů, zábava a běhačka se zbytkem smečky... Malá je v kleci úplně čistotná, celou dobu chrupká - má tam misky, kousací nesmysly, hračky, pelíšek... a všechno se vejde :D
Do klece chodí ráda, když je venku hnusně a ostatní psi jsou v kotcích, tak malá v otevřený kleci normálně spí, když mi necourá za patama :) Lepší klec, než zlikvidovanej barák, upřímně řečeno... Ze čtyř aussíků mi v kleci při tomhle systému vyrostli tři a žádný z nich z toho újmu na psychice nemá :) klec mají rádi, považují ji za pelíšek a jsou spokojení... Když jedeme na výstavu, vejdou se do klece i tři najednou - a pořád pohodlně...
Když se klec používá s mírou, je to skvělý sluha - ale zlý pán... Jako spousta jiných věcí...

Konečně někdo napsal stejné zkušenosti jaké mám já - uvedla jsem je o pár příspěvků výše. Zdá se mi, že odpůrci klecí zde jsou lidé, kteří psa posuzují z lidského pohledu a proto také klec nikdy nezkusili, ale to jim nebrání v tom se vyjadřovat k něčemu, o čem nic neví, a dávat červené tlapky někomu, kdo má s danou věcí opravdovou zkušenost. A to proto, že si jen myslí, že štěně v maxi kleci, které v ní je pár hodin, je týráno. Nikdo, kdo zná mne i moje psy, by určitě netvrdil, že jsou nějak týráni. A téměř všichni vyrůstali v bytě za pomocí velké klece. A ještě jeden poznatek jsem udělala - žádné moje štěně v kleci kupodivu neřve. (To se divíte, "Clayton", "Orionko", že?). Možná tak zpočátku, pokud je štěně z podmínek, kdy si mohlo u chovatele dělat co chtělo, tak dočasné omezení svobody někdy nenese dobře a některé jen chvíli kňučí, některé i skáče a dobývá se ven, ale během pár dní si zvykne každé a naopak je potom v kleci úplně v klidu. A ani s tou čistotností to není tak, jak si většina zde představuje. Že by se štěňata stále válela ve vlastních výkalech. Mám zkušenost, že v kleci se právě vyvenčí výjimečně, a to obyčejně jen velmi malé štěně. A udělá to na noviny a ne do pelíšku. Do velké klece se maličkému štěněti totiž kupodivu vejde nejen pelíšek a vedle noviny na vyvenčení, ale i miska s vodou a miska s granulemi. Momentálně mám zrovna jedno štěně a mohu říct, že v kleci se vyvenčilo JEDNOU za celou dobu, co ho mám, tj. asi 4 měsíce. V životě jsem měla od štěňat už několikrát zničený byt, promáčené smradlavé podlahy... prostě chlívek. Byt jsem nechala zrekonstruovat a už nechci žít v chlívku! Nechci vyhazovat stále dokola peníze za rozkousané vybavení bytu (to raději psům koupím pořádné maso). Takže jsem koupila před lety tu velkou klec a je pokoj. Ale - stále opakuji - není to o tom, zavřít štěně (natož dospělého psa!) na 8 a více hodin do klece a hotovo. Je to zařízení na krátkodobé zajištění štěněte, aby neudělalo škody a neublížilo samo sobě. Štěně, které je dostatečně vylítané a unavené, zavřu do klece, kde prostě spí, a to klidně i 3,4 hodiny v kuse. Mám to vyzkoušené ne u jednoho, ale u všech štěňat, co jsem kdy v kleci odchovala. Mám vyzkoušené, že i když jsem se štěnětem doma a nezavírám ho do klece, tak po vycházce a blbnutí s ostatními psy venku přijde domů, chvíli si hraje se svými hračkami, poběhá po bytě a nakonec zaleze samo do otevřené klece, kde spí. Takže asi tak - kritérium pravdy je praxe!

22.2.2015 16:29
scylla

XXX.XXX.150.32

pidla napsal(a):
To máte vyzkoušené, nebo jen tak hádáte? Zkušenosti jsou totiž přesně opačné - v kleci štěně spí (a klidně celé dopoledne), volně v bytě dělá binec, včetně toho štěkání a kvílení.

Podmínkou je samozřejmě štěně opravdu dobře naučené na klec a utahané.

A co jim také jiného zbývá?

22.2.2015 16:33
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):

Jasně, to je totiž děsné zlo, když štěně tři hodiny v kuse klidně prospí a o pánově nepřítomnosti tak skoro neví. Radši má svobodně kousat nohy od stolu a kabely pod proudem, tak je rozhodně spokojenější a tu samotu si aspoň správně vychutná...

22.2.2015 16:37
scylla

XXX.XXX.150.32

Proč jako všichni zastánci tzv. PM jdete z extrému do extrému? Proč by mělo štěně, které není v kleci, kousat kabely nebo nábytek? Co je to za blbost? Vůbec nic ničit nemusí, ani pištět za dveřmi nemusí. Mám 17 měsíčního psa a 5 měsíční fenku, neničí nic, klece nemáme a mít nebudeme. Jejich předchůdci nezničili také vůbec nic, ti před nimi také nic, Jak je to podle vás možné, když nebyli v kleci? Nedávno jsem četla velmi zajímavý článek o výchově psa v kleci, zvyšování hodnoty klece a o naučené bezmocnosti a o tom, kolik toho mají obě metody společného.

22.2.2015 16:40
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
Proč jako všichni zastánci tzv. PM jdete z extrému do extrému? Proč by mělo štěně, které není v kleci, kousat kabely nebo nábytek? Co je to za blbost? Vůbec nic ničit nemusí, ani pištět za dveřmi nemusí. Mám 17 měsíčního psa a 5 měsíční fenku, neničí nic, klece nemáme a mít nebudeme. Jejich předchůdci nezničili také vůbec nic, ti před nimi také nic, Jak je to podle vás možné, když nebyli v kleci? Nedávno jsem četla velmi zajímavý článek o výchově psa v kleci, zvyšování hodnoty klece a o naučené bezmocnosti a o tom, kolik toho mají obě metody společného.

Jestli vám psi nic neničí, tak máte mimo jiné velké štěstí na povahy psů. Není všechno jen výchovou...

Proč vy odpůrci PM jdete z extrému do extrému a třem hodinám spánku říkáte "výchova v kleci"? Podle té vaší teorie by třeba i chůze na vodítku byla naučená bezmocnost.

22.2.2015 16:44
pidla

XXX.XXX.106.11

A vysvětlete mi, proč na výcvikových akcích všichni psi tak strašně rádi chodí mezi výcvikem odpočívat do klecí. A to i útulkáči, kteří na kotec nemají vůbec fajn vzpomínky, i psi dříve týraní, psychicky narušení. Že by proto, že se v ní cítí v bezpečí a hlavně oddělení od okolních vzruchů, takže můžou přestat řešit, co se děje kolem, a "vypnout"?

22.2.2015 17:40
Rencaa

XXX.XXX.52.119

Náš australák má klec vysokou necelých 80 cm, širokou cca 70 cm a dlouhou cca 106 cm. A myslím, že je to tak akorát. Možná by mohl mít i menší, pravidlo je, že se pes musí v kleci vždy pohodlně postavit i otočit. Když jsem poprvé slyšela o kleci pro psa, měla jsem jen ostře negativní názor a připadalo mi to jak týrání. Klec nám doporučila chovatelka a stejně jsem se zdráhala ji pořídit. Nakonec na to ale došlo, doporučilo nám ji víc lidí. Pes ji první dny vyloženě nevyhledával, nyní je to jeho oblíbené útočiště a chodí si tam s gustem dát šlofíka. Nedovedu si ale představit, že bych ho tam zavřela a šla na celý den do práce, a jak tu píší ostatní, i těch pět hodin je hodně. Jako ideální maximální čas vidím tři hodiny, to mám vyzkoušené, že zvládá v pohodě. Ale na delší dobu bych ho tam rozhodně nezavírala. Ty tři hodiny jsou u nás naprosté maximum. Určitě je ale lepší mít ho rozumnou dobu v kleci než ho nechat volně pobíhat v místnosti, kde může nejen něco zdemolovat, ale i si svým všetečným okusováním čehokoliv třeba ublížit.

22.2.2015 17:50
Rencaa

XXX.XXX.52.119

scylla napsal(a):

Každý pes je originál, někteří Vám možná jako úplně malí zničí jeden pár bačkor a jinak jsou zlatí a pak máte hyperaktivní štěně, které je schopné vyhrabat díru do zdi až na takovou tu mřížku uvnitř a velkou část zdiva sežrat, vytrhat velkou část výplně Vaší oblíbené sedačky a sežrat ten molitan z ní, což také není pro něj nejlepší. Jak to líčíte, měla jste asi spíš obrovské štěstí. Zadavatelka má australáka, a u toho je myslím klec dobrý nápad. Já byla s naším první dva týdny doma, klec jsme ještě neměli, a i když jsem mu byla téměř stále za zadkem, měla jsem co dělat, abych ho uhlídala. Myslím si, že není nic špatného na tom mít klec, která v interiéru psovi nahrazuje venkovní boudu. Když v ní pes je spíš sporadicky a často dobrovolně, je to pro jeho dobro.

22.2.2015 18:08
koňadra

XXX.XXX.128.51

scylla napsal(a):

A co je na tom, že jim zbývá akorát spát?! Ani člověk přece pořád nemůže dělat jen to, co se mu líbí. Pořád z těch psů nedělejte něco víc. Jednoduše jsou chvíle na hry, na výcvik (a to v době, kdy chce člověk, ptá se někdo psa jestli se mu zrovna teď chce cvičit?) a taky na odpočinek. Scyllo, taky jsem měla v životě štěně, které od začátku nic neničilo. Ale to byla fakt výjimka! Záleží na konkrétním jedinci, ale do jisté míry i na plemeni - některé má větší, jiné menší demoliční sklony.

22.2.2015 18:16
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Rencaa:¨
Každý pes je originál, někteří Vám možná jako úplně malí zničí jeden pár bačkor a jinak jsou zlatí a pak máte hyperaktivní štěně, které je schopné vyhrabat díru do zdi až na takovou tu mřížku uvnitř a velkou část zdiva sežrat, vytrhat velkou část výplně Vaší oblíbené sedačky a sežrat ten molitan
- - - - - - - - - - - - -
- nebudu si přeci řídit kavalíra ap.
Šoupnu ho za mříže, zmetka .

22.2.2015 18:27
pidla

XXX.XXX.106.11

rapotacka11 napsal(a):
Každý pes je originál, někteří Vám možná jako úplně malí zničí jeden pár bačkor a jinak jsou zlatí a pak máte hyperaktivní štěně, které je schopné vyhrabat díru do zdi až na takovou tu mřížku uvnitř a velkou část zdiva sežrat, vytrhat velkou část výplně Vaší oblíbené sedačky a sežrat ten molitan

On i ten kavalír umí docela slušně demolovat, když se zadaří. A nejde vůbec o ty zničené věci, jde o to, že si může ublížit. Na rozdíl od vás pes v kleci nevidí mříže a vězení, vidí v ní své bezpečné místo, kde se může spokojeně prospat a nikdo ho tam nebude rušit. A další důležitá věc: pes se díky kleci naučí odpočívat. Ne že by těch psů, kteří odpočívat neumí, bylo moc, většina psů se odpočinku učit nemusí, ale jsou takoví. A tyhle typy psů pokud odmalinka cíleně neučíte a nenutíte, aby "vypnuli", tak pořád jedou na 300% a jsou z toho šíleně vybzikaní, vystresovaní.

Vodítko je taky děsné omezování. Když jste takový děsný propagátor ničím neomezeného svobodného pohybu psů, tak předpokládám chodíte se psy odmalinka všude navolno, máte je od osmi týdnů tak perfektně vychované, že vám žádný ještě do silnice nevběhl a lidi, kteří říkají, že se to může stát, jsou divní, že? A co košík? Mříže přes čumák, fůůůůj, tyrani!

22.2.2015 18:58
koně

XXX.XXX.205.252

Tak mi nějak připadá, že zadavatelka by si psa asi pořizovat spíš vůbec neměla.Natož temperamentního.Z jejích příspěvků jsem vyčetla jen, že se bojí o většinu zařízení, že je v nájmu a nerada by, aby bylo zničeno to a to...
Když má krátký týden, tak jede ke koním.
Přece když si člověk chce pořídit psa, tak nemůže počítat, že se mu zachová absolutně nedotčený a dokonalý byteček.
I když bude štěně v kleci, tak při náhodném vypuštění, třeba vyskočí a poškrábe drahocenný nábytek?Nebo třeba nedejbože se při příchodu zvenku oklepe a ocáká zánovní tapety?
Sice bude za X tisíc, ale pořád to bude pes.
A když zadavatelka už předem má obrovské obavy o podlahy, nábytek, dveře a vůbec všechno, tak to pro štěně moc med nebude.Možná by do luxusního interiéru pasoval spíše pejsek porcelánový, také může být za X tisíc.

22.2.2015 21:04
Rencaa

XXX.XXX.52.119

rapotacka11 napsal(a):

Ano, šup tam s ním, a zajímavé, že se tam tak rád šoupe pořád sám, ať už si jde lehnout nebo dostane něco na hryzání, šup do klece, kde si pak často medí s břichem vyvaleným a nohama roztaženýma a spokojeně chrápe. A to má možnost být na pohodlném koberci nebo chladivé podlaze kdekoliv jinde.

Také samozřejmě záleží na umístění klece, náš pes ji má postavenou v obýváku tak, že v ní má klid a přitom má skvělý rozhled, což mu absolutně vyhovuje. Původně jsem myslela, že ho v době naší nepřítomnosti budu vždy zavírat v dolním patře do předsíně. Ale víte co? Zatímco v té místnosti byl totálně vystresovaný a řval ještě než jsem odešla od baráku, v kleci je úplně v pohodě. Všechno záleží na tom jakým způsobem to použijete a každý extrém je špatný, jak už tu někdo psal. Kritika něčeho co jsem nikdy nevyzkoušel/a je ale za každých okolností mimo mísu. Říká se tomu "předsudky".

22.2.2015 22:31
koňadra

XXX.XXX.128.51

"Rencaa" - je to boj s větrnými mlýny. Prostě někteří si tady pořád jedou svoji. Docela bych chtěla vidět jejich dokonalé psy i domácnosti. Bez klecí a bez zničeného bytu. Jo, jsou takoví psi, ale to jsou opravdu VÝJIMKY, že zrovna ten pes není náhodou od přírody devastační jednotka. Zrovna nedávno jsem byla na návštěvě u jednoho chovatele. Tři psi byli v době nepřítomnosti zavřeni v jednom pokoji, který v RD vyhradili psům. Po otevření pokoje a vypuštění psů se také vyvanul pěkný smrad. Už příchod k původně krásnému novému domu signalizoval - tady žijí psi a můžou všechno! Oslintané, poškrábané dveře i omítka kolem, to samé v zadní části domu, kde byl východ z obýváku do zahrady. Zahrada totálně zdevastovaná. V bytě to ještě bylo jakž takž - díky tomu, že psi zavírali do toho pokoje. Ten ovšem měl oslintaná a poškrábaná okna, roztrhané lino na podlaze... Ti, kteří říkají, že kdo nemá podmínky, nebo si nechce nechat zdevastovat byt od psa, nemá psa mít, tak s těmi nesouhlasím, protože vím, že lze mít psa i slušný byt, kam se nemusím stydět pozvat i lidi, kteří o psech nic neví, a přitom nemusí ten pes vůbec trpět. Je to jen o přístupu ke psu a o tom, jaký režim zavedeme. A teď do mne! Na tomhle vlákně dostanu stejně jen červené tlapky, ale mě to žíly netrhá. Já vím svoje, se psy žiji 35 let a za svůj život jsem musela hodně názorů, co se psů týče, změnit, a to na základě svých životních zkušeností. Mj. třeba i názor na klec, jak už jsem napsala výše, kdysi jsem byla také jejím odpůrcem.

23.2.2015 06:39
scylla

XXX.XXX.150.32

pidla napsal(a):
Jestli vám psi nic neničí, tak máte mimo jiné velké štěstí na povahy psů. Není všechno jen výchovou...

Proč vy odpůrci PM jdete z extrému do extrému a třem hodinám spánku říkáte "výchova v kleci"? Podle té vaší teorie by třeba i chůze na vodítku byla naučená bezmocnost.

Zjistěte si o tom něco, o té naučené bezmocnosti, než napíšete takový nesmysl. Mám štěstí na povahy psů? Přes 10 let si k sobě beru psy, kterých se původní majitelé zbavili pro problémové chování. Určitě mám na povahy psů extrémní štěstí.

23.2.2015 06:42
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
A co je na tom, že jim zbývá akorát spát?! Ani člověk přece pořád nemůže dělat jen to, co se mu líbí. Pořád z těch psů nedělejte něco víc. Jednoduše jsou chvíle na hry, na výcvik (a to v době, kdy chce člověk, ptá se někdo psa jestli se mu zrovna teď chce cvičit?) a taky na odpočinek. Scyllo, taky jsem měla v životě štěně, které od začátku nic neničilo. Ale to byla fakt výjimka! Záleží na konkrétním jedinci, ale do jisté míry i na plemeni - některé má větší, jiné menší demoliční sklony.

Na to nejdůležitější jste zapomněla, jak je dnes moderní - jsou chvíle na hru, na výcvik a na odpočinek, ale pak je ta hlavní, a to je chvíle na život, na společný život. Nedivím se, že při takovém přístupu se bez klecí neobejdete. Ti, kdo dávají největší důraz na ty chvíle pro život, se bez nich obejdou většinou. Nebo chcete tvrdit, že dokud se nerozmohla móda klecí tak se nedalo rozumně vychovat štěně?

23.2.2015 07:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

scylla napsal(a):
Zjistěte si o tom něco, o té naučené bezmocnosti, než napíšete takový nesmysl. Mám štěstí na povahy psů? Přes 10 let si k sobě beru psy, kterých se původní majitelé zbavili pro problémové chování. Určitě mám na povahy psů extrémní štěstí.

Já asi taky.
První pes. ten mi ukousl, než jsem přišla z práce, u 2 včera zasazených zákrsků, korunky.
Druhý pes mi rozžvýkal neuklizené, gumové hřbílko.
Tetí zatím nic.
Bez klece, bez elekriky .

23.2.2015 07:08
koňadra

XXX.XXX.128.51

Jde o to, čemu říkáte "rozumně"? Každé štěně se dá vychovat, ale jde o to za jakou cenu? Když jsem začínala se psy, klece nebyly. První štěně nám rozkousalo komplet novou rohovou sedačku v kuchyni. A to jsem ho ze začátku denně vodila i do práce, vstávala jsem kvůli tomu v 5 h a šla hodinu pěšky přes město, aby se unavilo a v práci spalo. Odpoledne jsem ho učila bývat samo doma - šla jsem třeba na nákup, večer do kina to neudělal nic. Když už mu bylo asi 8 měsíců, nechala jsem ho doma celý den, naštěstí jsem zavřela do pokojů, měl k dispozici předsíň a kuchyň (byla jsem naivní a myslela jsem si, aby měl dost místa a nebyl jen v tmavé předsíni). Pár dní nic a najednou jsem přišla domů a kuchyň byla plná zbytků molitanu a koženky. Tak jsem další štěňata zavírala jen v předsíni, kde (podle mne) neměli co zničit. Ale měli - roztrhali lino, okousali vestavěnou skříň, vyhrabali omítku... a to jsem s každým z nich chodila denně na 2 - 4 hodiny ven! Společný život - co to je? Štěně je v kleci v době, kdy nejsem doma, takže o společném životě v této době stejně nelze hovořit. Když jsem doma a ohlídám si ho, tak je na volno. A procházky venku jsou také společný život. Prostě od doby, kdy vychovávám štěňata v kleci nemám zničený byt, neriskuji, že je zabije elektrika a nemám pocit, že bych štěňata týrala a že by výchovou v kleci trpěla. Nejsou tam zavření celé dny! Prostě v této věci, Scyllo, určitě shodu nenajdeme. Prostě já mám takový názor a Vy jiný. Vy jste asi měla štěstí na hodná štěňátka, nebo Vám zničený byt nevadí, já mám většinou devastační čety a nehodlám po každém štěněti likvidovat a platit škody.

23.2.2015 07:27

"Na to nejdůležitější jste zapomněla, jak je dnes moderní - jsou chvíle na hru, na výcvik a na odpočinek, ale pak je ta hlavní, a to je chvíle na život, na společný život."
Scyllo, ale ta hra, výcvik, odpočinek...to je život A život psů je silně ritualizovaný a má řád a když ten psu dáte, bude spokojený, neb bude mít jistotu (to jsou ty chvíle na...).

23.2.2015 07:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Kdy má ten pes čas být psem? Společný život znamená třeba společnou činnost, která nemusí být výcvikem ani hrou, společný odpočinek znamená třeba to, že pracuji a psi leží tak, aby se mě dotýkali, že umí být psem a zabavit se sami a tak dál. Ritualizovaný život a řád vede velmi často k tomu, že každé jeho porušení, ke kterému dojde, vede k nervozitě a nejistotě psa a nervozita a nejistota vede mimo jiné třeba k destrukčnímu chování nebo k jiné formě provlémového chování. Naši psi se mnou občas chodí do práce, jezdí na výlety, kdy ani já nevím, v kolik hodin a kde budeme spát nebo jíst a ještě mi žádný nedal najevo nespokojenost. Naopak - dokud jsme spolu, jsou v klidu a také jsou v klidu, když je někde chvíli nechám a jdu si něco zařídit, nestresují, když jsou sami doma a tak dál. Tvrdit, že psí život se skládá z výcviku, her a odpočinku mi nepřipadá reálné.

23.2.2015 08:03

Scyllo, součástí života je odpočinek, hra, výcvik (práce, zaměstnání)...přičemž toto se dá vsunout do položky "hra"a naopak...co je "psi leží tak, aby se mě dotýkali" = odpočinek (a stejně tak hra se dá vsunout pod odpočinek)
Moji psi mají poměrně pevný režim daný samozřejmě režimem mým - zaměstnáním a přesto nemají problém se změnami - protože už mají tu jistotu...
Obecně živočišstvo je silně ritualizované a jejich život má pevný řád.
Jo, a moji psi taky klec nepotřebovali, i když jeden lehký-střední ničič je, ale destrukční činnosti se věnuje pouze v naší přítomnosti

23.2.2015 09:02
scylla

XXX.XXX.150.32

Když myslíte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík