Hovawart - štěně z pracovního spojení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2015 15:50
mises

XXX.XXX.10.184

Dobrý den,

ráda bych si pořídila štěně hovawarta, se kterým plánuju aktivně pracovat (zkoušky, případně závody).

Mohli by mi zasvědcení prosím poradit chovatelskou stanici s pracovním chovem/pracovním spojením? Při procházení inzerátů jsem totiž trošku narazila na problém, že i když je vrh označen "po pracovních rodičích", tak při bližším prozkoumání zjistím, že mají třeba zkoušky ZZO, ZOP. Když jsem před 15 let naposledy poptávala hovíka, tak pracovní rodiče měli třeba aspoň vyšší stopařské zkoušky nebo ZM, IPO*, ZVV* apod.. Je však taky možné, že jsem zaspala dobu a situace je nyní jiná smajlík

Děkuji mnohokrát za případné rady.

3.6.2015 16:52
anonymx

XXX.XXX.135.240

Asi se.vam to.nebude libit, ale.porizovat si howavarta s cilem cvicit sportovku je trochu mimo, asi jako porizovat si NO s cilem vyhravat vystavy. Ano, s howavardem se da cvicit, jsou.i tskovi, kteri kousou a par tech co skvele cuchaji.Ale najit vrh kde oba rodice budou mit vyssi zkousky asi bude orisek. Berte to realne, hledejte a doufejte, ze stene bude mit vlohy k sportovce nebo zvolte jine plemeno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.6.2015 17:32

Naopak mi připadá, že dnes je situace výrazně lepší než před 15 lety, a štěně po skutečně pracovních rodičích je k sehnání snáze.

Samozřejmě, nemůžete čekat, že to bude maliňák vypadající jako hovawart a že budete objíždět mistráky a stát na bedně, ale ostudu vám hovík dělat nebude.

Hledala bych třeba tady:
http://www.hovawart-pro-sport.com/?Novinky
http://www.katcinasmecka.cz/
http://www.naspes.net/.

3.6.2015 17:57

"Naopak mi připadá, že dnes je situace výrazně lepší než před 15 lety, a štěně po skutečně pracovních rodičích je k sehnání snáze."
To nebude tím, že by se plemeno jako takové "zlepšovalo" (oni to taky nemají být sporťáci, ale spíše psi služební), ale tím, že daleko víc majitelů s HW cvičí, včetně faktu, že kynologická věřejnost objevila i jiné metody výcviku, než "cukr a bič", kterou ne každý hovík zkousne.

Mises, nejsem si jistá, že má smysl to nějak extra řešit, nějaké prokázané linie (ne že něco dokáže 1 pes, ale jde to od rodičů, jejich rodičů, vlohy nesou potomci...) u HW patrně nenajdete (zejména proto, protože se s nimi tak masově necvičí, tudíž případné vlohy zůstanou neprokázané)...

a zrovna po těch dvou odkazech bych se nedívala...

9.6.2015 07:59
lednacek8

XXX.XXX.192.99

Já osobně si myslím, že pokud chcete psa z pracovní linie, je lepší se dívat po psech ze země původu tj. Německa. Jinak je to asi dost individuální, závislé na tom, kdo se psem cvičí. Jsou psi se zkouškami i po nepracovních rodičích. Nelze si vybírat psa jen kvůli tomu, že má třeba rodič složenou vyšší zkoušku. Nikdy nevíte jak pes tuto zkoušku vykonal pokud tam nejsou napsané třeba body. Je lepší se na psa podívat osobně na jeho povahu a vybírat podle toho, např.na závodech, bonitacich.

Neregistrovaný uživatel

9.6.2015 08:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

lednacek8 napsal(a):
Já osobně si myslím, že pokud chcete psa z pracovní linie, je lepší se dívat po psech ze země původu tj. Německa. Jinak je to asi dost individuální, závislé na tom, kdo se psem cvičí. Jsou psi se zkouškami i po nepracovních rodičích. Nelze si vybírat psa jen kvůli tomu, že má třeba rodič složenou vyšší zkoušku. Nikdy nevíte jak pes tuto zkoušku vykonal pokud tam nejsou napsané třeba body. Je lepší se na psa podívat osobně na jeho povahu a vybírat podle toho, např.na závodech, bonitacich.

Nikdy nevíte jak pes tuto zkoušku vykonal pokud tam nejsou napsané třeba body
přesně tak - většinu těch HW co mají nějakou zkoušku s obranou znám, a ani jeden by ji neudělal, kdyby rozhodčí nepřivřel obě oči, popř. se nedíval raději někam jinam (s obranama jsou na tom hodně podobně jako ČSV). Asi zadavatelku zklamu, ale pokud chce cvičit, ať si raději pořídí jiné plemeno, nebo pokud chce hovawarta, tak ať sleví ze svých požadavků, a raději s nějakým výcvikem kde se kouše nebo jsou aporty nepočítá.
Nakonec se stačí podívat na výsledky závodů, nebo mistrovství HW:
třeba závod na slovensku, protože u nás raději obrany nezařazují:
Kategorie SPr 1
Pořadí Jméno psa/fena Jméno psovoda Celkem bodů
1 Damián Katčina smečka Markgrafová Eva (SK) 78
2 Catherine z Kraje kalicha Rakovan Roman (SK) 71
3 Drákulka Katčina smečka Houšková Kateřina (SK) 0
Kategorie IPO 2
Pořadí Jméno psa/fena Jméno psovoda A B C Celkem bodů
1 Darcius Gasko Prim Kunštek Cyril 93 56 0 149
2 Falcon Gora Monte Hriagyelová Blanka 97 48 0 145
3 Angie Coras Garden Králová Renata 79 58 0 137.

Neregistrovaný uživatel

9.6.2015 09:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

A tady máte bodovačku i z loňska, ať si uděláte obrázek, jak je na tom plemeno po stránce výcviku jak v poslušnostech, tak obranách (jistě tam narazíte i na případné rodiče vrhů, co se prezentují jako pracovní).

9.6.2015 17:58

Prosím, nesuďte toto plemeno podle soutěží! Ty jsou zejména o ambicích psovodů!

9.6.2015 18:39
anonymx

XXX.XXX.132.93

Nikdo nesoudi plemeno; ale zadavatelka chtela psa s vlohami k praci.

9.6.2015 20:53

anonymx napsal(a):
Nikdo nesoudi plemeno; ale zadavatelka chtela psa s vlohami k praci.

Otázka zní: jaká je to práce pro toto plemeno?

Neregistrovaný uživatel

9.6.2015 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Otázka zní: jaká je to práce pro toto plemeno?

Zadavatelka hledá psa vhodného pro sportovní kynologiii na zkouškové a soutěžní úrovni, tak jsme jí odpověděli na její dotaz.
Hovawart byl vyšlechtěný na hlídání dvora, a to je asi tak jediná práce pro kterou se toto plemeno hodí, bohužel si to spousta lidí od hovíků nechce připustit, a tak raději lžou sami sobě i všem okolo

9.6.2015 21:28

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zadavatelka hledá psa vhodného pro sportovní kynologiii na zkouškové a soutěžní úrovni, tak jsme jí odpověděli na její dotaz.
Hovawart byl vyšlechtěný na hlídání dvora, a to je asi tak jediná práce pro kterou se toto plemeno hodí, bohužel si to spousta lidí od hovíků nechce připustit, a tak raději lžou sami sobě i všem okolo

Souhlasím.

10.6.2015 06:47

Nesouhlasím. Za prvé sportovní kynologie nerovná se práce a to vlastně pro žádné plemeno. Za druhé, hovawart se pro sport hodí, ale s čím souhlasím- tak pokud si ho pořídí všestranný ambiciózní soutěživec, tak je blázen! A za třetí, on i ten sport může být pro správného hovawarta práce, ve které si hezky vybije svůj obranný pud, ale to už by byla rozborka dle typu nervové soustavy na delší povídání...
Inspektor pišišvor, kolik HW jste měla a kolik a jakých zkoušek jste s nimi složila, že máte takové zkušenosti...?

Neregistrovaný uživatel

10.6.2015 07:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Spotrovní kynologiie možná není práce jako daková, ale je to pěkná dřina, kde pes musí prokázat určité vrozené vlastnosti, a hlavně CHUŤ a VŮLE pracovat, a ta mi HW dost chybí.
Cvičila jsem dva HW, a ti byli na plemenný průměr šikovní - měla jsem s nima i nějaké poslušnostní zkoušky, ale na cvičáku jich vídám opravdu hodně, protože máme mírného a trpělivého figuranta (asi jediného na okrese, co má na tohle nervy).
Neříkám, že toto plemeno je špatné - jako psa na dvůr a kamaráda na toulky přírodou bych si jej klidně pořídila, ale na sportovku bych si rozhodně vybrala nějaké jiné (z ne úplně běžných klidně beaucerona).

10.6.2015 08:30
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Ale tazatelka se neptá, jaké plemeno si má pořídit na sportovku, ale jakého spojení v rámci plemene je perspektivnější. Pokud to řešila už před 15 lety, asi si je vědoma, že to nebude nějaká raketa pro mistráky, ale prostě se jí z nějakého důvodu jinak hovík líbí a mimo jiné chce dělat sportovku. To směj sportovku cvičit už jen maliny a NO?
Překvapivě jsou lidé, které baví cvičit a nepotřebují k tomu být na bedně nebo mít se psem IPO 3 ve 3 letech. Potkala jsem i pár figurantů, co výcvik těchto spíše "nepracovních" plemen typu ČSV, BŠO apod. naopak bavil, protože mohli prokázat taky vlastní kreativitu. Ano, ambiciózní člověk si hovíka za tímto účelem nepořídí, ale nevidím nic špatného na tom hledat v rámci "nepracovního" plemene jedince s předpokladem vloh pro práci.

Samozřejmě souhlasím s tím, že je to limitováno malým vzorkem cvičících psů a výsledky bývají spíš důkazem schopností psovoda než kvalit psa, ale i u těchto plemen lze najít linie ochotnější cvičit a naopak salámisty. Takže bych se taky spíš než vysloveně na výsledky rodičů dívala na povahu psů a ještě to filtrovala podle zkušenosti psovodů.

10.6.2015 12:26
anonymx

XXX.XXX.27.66

O tom, že sportovka na vyšší úrovni není práce by se dalo diskutovat, podle mého je a pěkná dřina. Tam už to fakt není jen o hraní si. A denní trénink je pěkná makačka.
Zadavatelce bych doporučila hledat štěně po rodičích, kteří se věnují stopařině, tam mají i slušné výsledky. Jinak je to bída s nouzí.
Hmn - howavart se hodí pro sport? A jaký ? A obranný pud? Co je to? A co to má společného s obranami?
Mě se HW líbí, pohodoví parťáci.

10.6.2015 12:30

"A obranný pud? Co je to? A co to má společného s obranami?"
Dotaz co má obranný (ochranný či protektivní, jak stojí ve standartu) společného s obranami...je myšlen vážně?

10.6.2015 12:43
anonymx

XXX.XXX.27.66

Už mnoho let se obrany cvičí poněkud jinak. Obranný pud ( obrana před útokem na psa, majitele) se už vůbec nevyužívá a de facto je v podstatě nežádoucí. Pokud jej budete v psovi podporovat, tak se pak nedivte, že vám někoho sejme. A zrovna u HW je to dost problematické.

Neregistrovaný uživatel

10.6.2015 12:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

"A obranný pud? Co je to? A co to má společného s obranami?"
Dotaz co má obranný (ochranný či protektivní, jak stojí ve standartu) společného s obranami...je myšlen vážně?

Ve standardu stojí spousta věcí, ale pokud se to nijak neprověřuje (a u HW se neprověřuje), tak je to jenom nic neříkající věta na papíře.
Obranný pud popisuje hezky Dr. H. Raiser, jehož "školu" tady začali šířit R. Konečný a j. Ščučka, ale u hovawarta jsem nikdy neviděla tento pud u obran projevit - pokaždý buď čuměl jinam, a dělal že tam není, anebo se pokusil o zákus, a když figurant pokračoval v nátlaku tak z rukávu spadl a vycovuval. Nikdy, opravdu NIKDY jsem neviděla hovíka na obraně bojovat s figurantem.

10.6.2015 12:57
anonymx

XXX.XXX.27.66

Obzvlášť u HW jsou obrany právě problém, že obranný pud tam opravdu není a kořistnický velmi slabý, ale obrany jsou postaveny právě na kořistnickém pudu a proto se občas na obranách nějaký vidí, ale vzhledem k tomu, že HW má i kořistnický pud velmi slabý není tam bojovnost.

10.6.2015 13:04

"Obranný pud ( obrana před útokem na psa, majitele) se už vůbec nevyužívá a de facto je v podstatě nežádoucí. Pokud jej budete v psovi podporovat, tak se pak nedivte, že vám někoho sejme. A zrovna u HW je to dost problematické. "
Není pravda nevyužívá - konkrétně u sportovních obran (a i takové téma tady už bylo) - pokud máte hovawarta skutečně hovawarta se silným obranným pudem a potlačeným loveckým + odstup od cizích, tak prostě obranu musíte jet na zlobu (jo, problém nastane, pokud takového psa budete tlačit do "veselého kořistníčka"). Přičemž zloba nerovná se strachová agrese (pes schopný zloby musí být pevný v nervech) a naopak takový pes je pak v civilu bezpečnější než nedobytný sejf.

"Ve standardu stojí spousta věcí, ale pokud se to nijak neprověřuje (a u HW se neprověřuje), tak je to jenom nic neříkající věta na papíře."
pokud se bavíme o plemeni, tak se toho standartu držet musíme...
A přesně a právě proto bych (pokud budu chtít psa všestranného včetně toho, co dělá toto plemeno plemenem = obranný pud) se nedívala po těch stopařích, neb to patrně a většinou bude znamenat, že obrany =0...

"Nikdy, opravdu NIKDY jsem neviděla hovíka na obraně bojovat s figurantem. "
ale to i věřím, kolik HW na obranách jste viděla? Mám poněkud větší štěstí...

dit : "Obranný pud popisuje hezky Dr. H. Raiser, jehož "školu" tady začali šířit R. Konečný a j. Ščučka..."
viz http://www.provycvik.cz/magazin-dr-helmut-raiser-1-dil-detail-171

Neregistrovaný uživatel

10.6.2015 13:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

"Obranný pud ( obrana před útokem na psa, majitele) se už vůbec nevyužívá a de facto je v podstatě nežádoucí. Pokud jej budete v psovi podporovat, tak se pak nedivte, že vám někoho sejme. A zrovna u HW je to dost problematické. "
Není pravda nevyužívá - konkrétně u sportovních obran (a i takové téma tady už bylo) - pokud máte hovawarta skutečně hovawarta se silným obranným pudem a potlačeným loveckým + odstup od cizích, tak prostě obranu musíte jet na zlobu (jo, problém nastane, pokud takového psa budete tlačit do "veselého kořistníčka"). Přičemž zloba nerovná se strachová agrese (pes schopný zloby musí být pevný v nervech) a naopak takový pes je pak v civilu bezpečnější než nedobytný sejf.

"Ve standardu stojí spousta věcí, ale pokud se to nijak neprověřuje (a u HW se neprověřuje), tak je to jenom nic neříkající věta na papíře."
pokud se bavíme o plemeni, tak se toho standartu držet musíme...
A přesně a právě proto bych (pokud budu chtít psa všestranného včetně toho, co dělá toto plemeno plemenem = obranný pud) se nedívala po těch stopařích, neb to patrně a většinou bude znamenat, že obrany =0...

"Nikdy, opravdu NIKDY jsem neviděla hovíka na obraně bojovat s figurantem. "
ale to i věřím, kolik HW na obranách jste viděla? Mám poněkud větší štěstí...

dit : "Obranný pud popisuje hezky Dr. H. Raiser, jehož "školu" tady začali šířit R. Konečný a j. Ščučka..."
viz http://www.provycvik.cz/magazin-dr-helmut-raiser-1-dil-detail-171

pokud máte hovawarta skutečně hovawarta se silným obranným pudem a potlačeným loveckým + odstup od cizích, tak prostě obranu musíte jet na zlobu
bohužel tihle jsou hrdinové jenom na vodítku nebo doma na dvorku, ale když má samostatně pracovat bez pána za zadkem, tak se na to vykašle, nebo těch pár nejlepších provede slabý zákus, a pokud z toh sám nespadne, tak čeká na vysvobozující povel k puštění.
Na obranách jich vidím hodně a pravidelně, protože náš figurat se u majitelů tohoto plemene těší velké oblibě, takže se k nám sjíždějí. Já myslím že ty výsledky hovawartích závodů z loňska a předloňska mluví za vše - to je relevantní informace, a ne žádný povídání ze zdroje JPP
A to, že se obrany u HW neprověřují je fakt, takže držet ve standardu se můžete čeho chcete, ale bohužel jenom v teoretické rovině, protože ta praktická část za ní kulhá na obě nohy...
Znova opakuji - HW je fajn pes, ale nelžete sama sobě, že má nějaký vlohy pro obrany jiného typu, než je vlastní dvorek.

10.6.2015 13:59

"Já myslím že ty výsledky hovawartích závodů z loňska a předloňska mluví za vše - to je relevantní informace, a ne žádný povídání ze zdroje JPP"
to snad nemyslíte vážně - výsledky HW závodů = 3 dle IPO1 a 3 dle SPr1(pokud tohle je obrana) vypovídají něco o plemeni ? Nehledě na to, že tady se prezentují právě ti "sporťáci"...

"Znova opakuji - HW je fajn pes, ale nelžete sama sobě, že má nějaký vlohy pro obrany jiného typu, než je vlastní dvorek"
no, tohle je poměrně neuchopitelné...jak jste přišla na to, že si o něčem lžu? Hovawartů jsem viděla víc než pár a vím, o čem píšu...

Neregistrovaný uživatel

10.6.2015 14:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

"Já myslím že ty výsledky hovawartích závodů z loňska a předloňska mluví za vše - to je relevantní informace, a ne žádný povídání ze zdroje JPP"
to snad nemyslíte vážně - výsledky HW závodů = 3 dle IPO1 a 3 dle SPr1(pokud tohle je obrana) vypovídají něco o plemeni ? Nehledě na to, že tady se prezentují právě ti "sporťáci"...

"Znova opakuji - HW je fajn pes, ale nelžete sama sobě, že má nějaký vlohy pro obrany jiného typu, než je vlastní dvorek"
no, tohle je poměrně neuchopitelné...jak jste přišla na to, že si o něčem lžu? Hovawartů jsem viděla víc než pár a vím, o čem píšu...

to snad nemyslíte vážně - výsledky HW závodů = 3 dle IPO1 a 3 dle SPr1(pokud tohle je obrana) vypovídají něco o plemeni
? Nehledě na to, že tady se prezentují právě ti "sporťáci"...

jsou tam výsledky ze 2 ročníků, kterých ze zůčastnili ti nejlepší HW se kterými se sportovka cvičí, a o HW a sportovce celá tahle diskuze je, protože zadavatelka chtěla poradit linii s vlohami pro sportovní kynologiii na úrovni zkoušek a soutěží. Pokud takové psy a linie znáte, tak proč jí neporadíte?

10.6.2015 15:43
anonymx

XXX.XXX.132.93

HW znam dost a dost a vzhledem k tomu, ze jsem pametnik, pamatuju i HW na vyberaku, jestli se dostal i na republiku uz nevim. Hmn - asi se nas nazor na obrany lisi dost podstatne. Jojo proste kontrolak tech "veselych koristnicku" se s kontrolakem HW neda srovnat.

10.6.2015 17:11

"kterých ze zůčastnili ti nejlepší HW se kterými se sportovka cvičí, "
...a to máte odkud

"Jojo proste kontrolak tech "veselych koristnicku" se s kontrolakem HW neda srovnat."
anonymx, já jsem pořád v rámci plemene, tudíž mluvím o veselých kořistnících HW, nesrovnávám s jinými plemeny! A za druhé, touto reakcí je jasné, že jste nepochopila, v jaké souvislosti a proč jsem to napsala...

10.6.2015 18:58
anonymx

XXX.XXX.132.93

A kde se tedy daji videt ty nej HW? Asi jsem proste mene chapava, ale nazor, ze kazde plemeno se musi cvicit jinak mne fakt nadzvedne.

10.6.2015 19:35

anonymx napsal(a):
A kde se tedy daji videt ty nej HW? Asi jsem proste mene chapava, ale nazor, ze kazde plemeno se musi cvicit jinak mne fakt nadzvedne.

Tak to jsem teda nechápavá ve vyšší kategorii, protože nechápu, k čemu se Vaše poznámka (druhá věta) vztahuje - citujte prosím
A kde se dají vidět ti NEJ? No nejdřív budete muset to NEJ definovat, takovou kategorii neznám. Pokud myslíte psy, kteří dosáhli větších úspěchů ve sportovní kynologii než ti zůčastnivší se onoho mistrovství, pak je lze snadno nalézt na stránkách klubu, i když tam nebudou informace úplné. A kde lze ony psy vidět? No předpokládala bych, že většinou v místě jejich bydliště, ne...

Edit: "Pokud takové psy a linie znáte, tak proč jí neporadíte?"
o tom píšu hned ve svém prvním příspěvku k tématu.

10.6.2015 20:52
anonymx

XXX.XXX.132.93

Uvadite, ze s HW se.musi obrany cvicit pres obranny pud. Coz se dnes nedela. V prvnim prispevku pisete, ze se de facto HW s pracovnimi vlohami sehnat neda. Vzhledem k tomu, ze debata je o pracovnich HW, tak mam na mysli nej.. po strance pracovni a tedy me zajimajj akce a ne psi na zahrade.

11.6.2015 07:12

"Uvadite, ze s HW se.musi obrany cvicit pres obranny pud"
s hovawartem, který má potlačený lovecký a naopak silný obranný..

"Coz se dnes nedela"
není pravda, dělá. Dokonce existují figuranti, kteří umí trénovat dle typu psa a ne podle nějaké všeobjímající šablony...a neplatí to jenom pro HW ale obecně.

"V prvnim prispevku pisete, ze se de facto HW s pracovnimi vlohami sehnat neda. "
kde to píšu? -zase čtete něco, co nebylo napsáno... U štěněte nevíte nic, pouze můžete předpokládat. Já píšu, že u HW nějaké generacemi prověřené (sportovní kynologií) linie patrně nenajdete.

"Vzhledem k tomu, ze debata je o pracovnich HW, tak mam na mysli nej.. po strance pracovni a tedy me zajimajj akce a ne psi na zahrade. "
Akce zase nezajímají drtivou většinu majitelů HW a to ani těch se psy cvičících. A pokud je debata o štěněti z "pracovního spojení" tak to je debata o vlohách a pudech neboli o genech a ne o účasti na nějakých soutěžích, což je v prvé až předposlední řadě informace o psovodu. Pokud přijmeme, že složení nějakých zkoušek něco signalizuje a zakládá předpoklady, tak odkazuji na stránky klubu, kde jsou tyto informace k nalezení.
Mimochodem, i pes na zahradě (což jsou většinu času i ti "soutěžní") nese ony geny bez ohledu na Váš zájem či nezájem.

11.6.2015 07:59
Šarina

XXX.XXX.231.146

anonymx napsal(a):

Ne každé plemeno se musí cvičit jinak, aje jsou plemena, který jiný přístup vyžadují, přesněji řečeno, se kterými individuálním přístupem dojdete dál.

11.6.2015 08:00
Šarina

XXX.XXX.231.146

anonymx napsal(a):

Ne každé plemeno se musí cvičit jinak, ale jsou plemena, který jiný přístup vyžadují, přesněji řečeno, se kterými individuálním přístupem dojdete dál.

11.6.2015 09:08
anonymx

XXX.XXX.27.66

Hmn - to už je o slovíčkaření, ano, prověřené generace nenajdete, takže logicky štěně s pracovními vlohami se najít nedá.
HW znám dost a dost a neznám ani jediného, který má skutečně aspoň trochu silnější obranný pud v tom pravém smyslu.
Pokud mě zajímá povaha psa, tak ho chci vidět na závodech, zkoušce. Body mě nezajímají, vcelku mě ani nezajímá provedení cviku, ale to jak se pes chová. A zrovna u HW bych řekla, že o majitelích to vůbec není. Tam se fakt jedinci, kteří by si účastí na akcích posilovali svoje ego moc nevyskytují. Spíš bych řekla, že jsou to "pohodáři", kteří se rádi pochlubí svými cvičitelskými úspěchy.
Šarina - KAŽDÝ pes vyžaduje jiný, individuální přístup a plemeno s tím nemá co dělat, tedy jenom v rámci mezí, co od psa mohu požadovat.

11.6.2015 09:44

"Pokud mě zajímá povaha psa, tak ho chci vidět na závodech, zkoušce"
Tak teď už jsme zase někde jinde - já psala o tom, že ti konkrétní psi z mistrovství nejsou ti, kteří by měli složeno nejvíce zkoušek (reakce na tvrzení, že právě ti jsou přeci ti nejlepší, protože soutěžili na mistrovství - ne, takhle to fakt neplatí) a že info lze dohledat na stránkách klubu. O převážně psovodech jsou soutěže, v prvé řadě musí chtít soutěžit člověk, tomu psu to je jedno.
A jaksi z technického hlediska - pokud chcete ty všechny psy vidět na zkouškách (Váš dotaz "a kde se teda dají vidět ty NEJ") - by mě zajímalo, jak se to dá uskutečnit? Zjistit, kde a kdy jaký HW bude v téhle republice či v zahraničí na zkoušce a objíždět to...? Já jsem teda skromnější, radši se podívám na ty stránky, případně na stránky konkrétního psa/feny, na jejich rodiče, případně sourozence... a pokud budu mít zájem, tak pak se můžu jet podívat...

11.6.2015 10:09
anonymx

XXX.XXX.27.66

To je věc názoru. Mě by například vůbec nezajímalo, který pes má nejvíc zkoušek (obvykle uplácaných na domácím cvičišti, případně na táboře), protože to podle mě vůbec nic nevypovídá o povaze psa. Naopak mě zajímá pes, který na závodě, v mnohem stressovější situaci, ukáže chuť do práce, kontakt se psovodem a pohodu ve stressové situaci. Nikdy bych si nevzala štěně po rodičích, které nemám možnost vidět naživo v akci.
A soutěže, ano je to o psovodech, ale budete se divit, je spousta psů, kteří si závody vyloženě užívají a mají potěšení z toho, že se jdou předvést.

Neregistrovaný uživatel

11.6.2015 10:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

"Pokud mě zajímá povaha psa, tak ho chci vidět na závodech, zkoušce"
Tak teď už jsme zase někde jinde - já psala o tom, že ti konkrétní psi z mistrovství nejsou ti, kteří by měli složeno nejvíce zkoušek (reakce na tvrzení, že právě ti jsou přeci ti nejlepší, protože soutěžili na mistrovství - ne, takhle to fakt neplatí) a že info lze dohledat na stránkách klubu. O převážně psovodech jsou soutěže, v prvé řadě musí chtít soutěžit člověk, tomu psu to je jedno.
A jaksi z technického hlediska - pokud chcete ty všechny psy vidět na zkouškách (Váš dotaz "a kde se teda dají vidět ty NEJ") - by mě zajímalo, jak se to dá uskutečnit? Zjistit, kde a kdy jaký HW bude v téhle republice či v zahraničí na zkoušce a objíždět to...? Já jsem teda skromnější, radši se podívám na ty stránky, případně na stránky konkrétního psa/feny, na jejich rodiče, případně sourozence... a pokud budu mít zájem, tak pak se můžu jet podívat...

á psala o tom, že ti konkrétní psi z mistrovství nejsou ti, kteří by měli složeno nejvíce zkoušek (reakce na tvrzení, že právě ti jsou přeci ti nejlepší, protože soutěžili na mistrovství - ne, takhle to fakt neplatí)
Tady musím bezpodmínečně souhlasit s Anonymx, protože ti co mají podle Vás těch "nejvíc zkoušek" ví moc dobře, proč nejdou s kůží na trh, a nepředvedou psa veřejně - neříkejte mi, že někdo kdo cvičí v rámci plemene na takové úrovni, věnuje tomu hromadu času a peněz, by psa nepředvedl rád i na veřejnosti?! Vždyť je to presentace zvířete, a vlastní práce.
Skutečnost je taková, že mají uplácaný zkoušky bůhví jak na 85. pokus, na svýho figuranta, a s rozhodčím, co se raději dívá do desek, než na psa, aby ho nemusel vyhodit.
Po zkušenostech z takových akcí, už složené zkoušce nepřikládám vůbec žádnou váhu, protože papír snese vše, a pokud ji pes neobhájí na závodech, nebo ho nevidím pracovat na vlastní oči, tak to beru s velikou rezervou.

11.6.2015 11:46

"neříkejte mi, že někdo kdo cvičí v rámci plemene na takové úrovni, věnuje tomu hromadu času a peněz, by psa nepředvedl rád i na veřejnosti?! Vždyť je to presentace zvířete, a vlastní práce."
a jsme u ambicí psovoda, že...Představte si, že drtivá většina těch cvičících s hovíky tak dělá pro potěchu psa a sebe a ne pro nějakou "sebeprezentaci"...proč?

"Skutečnost je taková, že mají uplácaný zkoušky bůhví jak na 85. pokus, na svýho figuranta, a s rozhodčím, co se raději dívá do desek, než na psa, aby ho nemusel vyhodit"
Tohle je natolik sprosté, že nemá cenu na to reagovat, hlavně se slušně moc nedá.

Neregistrovaný uživatel

11.6.2015 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

"neříkejte mi, že někdo kdo cvičí v rámci plemene na takové úrovni, věnuje tomu hromadu času a peněz, by psa nepředvedl rád i na veřejnosti?! Vždyť je to presentace zvířete, a vlastní práce."
a jsme u ambicí psovoda, že...Představte si, že drtivá většina těch cvičících s hovíky tak dělá pro potěchu psa a sebe a ne pro nějakou "sebeprezentaci"...proč?

"Skutečnost je taková, že mají uplácaný zkoušky bůhví jak na 85. pokus, na svýho figuranta, a s rozhodčím, co se raději dívá do desek, než na psa, aby ho nemusel vyhodit"
Tohle je natolik sprosté, že nemá cenu na to reagovat, hlavně se slušně moc nedá.

Ad 1.) psovod, který bez ambicí cvičí pro radost nebude objíždět všechny možný i nemožný zkoušky - viz. vaše slova, že ti co mají nejvíc zkoušek, nebyli na těch závodech.
ad 2.) tohle není sprosté, tohle je bohužel realita, u které jsem byla opakovaně přítomná osobně, popř. psi co v životě nebyli schopní kousnout na nic víc, než na peška na vodítku najednou přijedou po týdnu z tábora, a simsala bim - mají ZVV1! Tak nevím, jak si tohle vysvětlit - když vyloučím čáry a kouzla, nebo nadpřirozené pedagogické schopnosti místního figuranta, tak už mě napadá jen jedno...

11.6.2015 13:17

"psovod, který bez ambicí cvičí pro radost nebude objíždět všechny možný i nemožný zkoušky "
Zkouška = potvrzení shody a míry shody naučeného s požadavkem. A dokonce by měla být i prověrkou povahy, alespoň tak stojí v preambuli ZŘ. Nechápu, co na tom není jasné a proč by to mělo zakládat touhu se s někým měřit! Většina cvičících, které jsem za ty roky na různých cvičácích potkala (bez ohledu na plemeno) cvičí pro radost a zaměstnání psa a na nějaké závody by je v životě nenapadlo chodit.

"tohle není sprosté, tohle je bohužel realita, u které jsem byla opakovaně přítomná osobně, popř. psi co v životě nebyli schopní kousnout na nic víc, než na peška na vodítku najednou přijedou po týdnu z tábora, a simsala bim - mají ZVV1"
...dtto : a najednou jsou účastníci mistrovství HW (ač s nulou za obranu), že...! Ono to na stránkách vypadá dobře...
A v tomhle máte pravdu - známá mi jako "vtip" vykládala, jaký údiv sklidila za fakt, že se svým HW skládá a funguje na NORMÁLNÍM cvičáku, ne na HW akcích. A i já se po shlédnutí zkoušek na HW tábora definitivně rozhodla, že to štěně bude jiné plemeno (tedy nejen z tohoto důvodu). Ale to vůbec nic nevypovídá o těch schopných (mimochodem, ti "simsalabim" většinou u těch jedniček taky skončí...i to je u tohoto plemene velmi dobré kriterium).

Přidejte reakci

Přidat smajlík