awake
napsal(a):
" oni mají zájemce a na rozdíl od zlatokopů s PP nemají problém s prodejem." Ještě jednou . Je rozdíl prodat štěně každému kdo si pro něj přijde a je rozdíl vybrat vhodného zájemce. Takový se "hledá" i několik týdnů, případně měsíců.
Možná jen vy hledáte mezi davy zájemců, možná jste vyjímečná a myslíte, že rozdíl mezi chovatelem psů s pp a bez pp je v tom, že ten s pp si vybírá budoucího majitele svého štěňete a ten druhý ne ? To je scestný, možná humorný názor, uznáváte ?
awake
napsal(a):
PP je průkaz původu. Tedy doklad o tom, že je pes čistokrevný a je daného plemene. Zdraví Vám nezaručí nikdo v žádném chovu. "že se rozšiřují genetické choroby mezi psy - především s PP"
Nemoci jsou u kříženců, psů bez PP a i u psů s PP JENŽE u psů s PP se zdraví sleduje a psi se vyšetřují. Výsledky jsou dohledatelné, ale nemocní psi se do chovu s PP nedostanou. U psů bez PP se žádná vyšetření nedělají. Jak tedy můžete říci že jsou zdravější? Jak to poznáte? Podle vzhledu?
"Pokud počítám při koupi psa bez PP s tím, že pes nebude podle standartu, proč bych si ho nemohla koupit? " Vy chcete určité plemeno a jdete si koupit psa bez PP a už při koupi předpokládáte že Vám z něj vyroste kříženec a ještě za něj dáte několik tisíc? Tomu už vážně nerozumím .
To že pp je doklad o...to ví každý snad i děti to vědí, jen se pozastavuji u toho, proč by pes bez pp měl být kříženec, proč by to kdo dělal? tolik psů třeba v Praze kterých majitel vám vaší bezpapírovou fenu rád nakryje svým psem, proč by majitel feny bez pp připouštěl jiným plemenem nebo křížencem, proč proč by chtěl mít křížence, proč aby předem chtěl napálit kupujícího ?Píšete kraviny.
old
napsal(a):
To že pp je doklad o...to ví každý snad i děti to vědí, jen se pozastavuji u toho, proč by pes bez pp měl být kříženec, proč by to kdo dělal? tolik psů třeba v Praze kterých majitel vám vaší bezpapírovou fenu rád nakryje svým psem, proč by majitel feny bez pp připouštěl jiným plemenem nebo křížencem, proč proč by chtěl mít křížence, proč aby předem chtěl napálit kupujícího ?Píšete kraviny.
"proč by pes bez pp měl být kříženec" Proč by to nemohl být křížence? Samozřejmě že né vždy, ale poměrně často jsou štěňata kříženců vydávána za čistokrevné psy bez PP.
Pokud nakryje pes s PP fenu s PP jedná se u štěňat o čistokrevné jedince (odchov "může být" s PP nebo bez PP). Pokud mám doma fenu nebo psa koupené jako bez PP jak dokáži, že jsou opravdu oba čistokrevní? Jak dokážu že jejich předci nebyli kříženci? Nedokáži, nemám jak.
awake
napsal(a):
"proč by pes bez pp měl být kříženec" Proč by to nemohl být křížence? Samozřejmě že né vždy, ale poměrně často jsou štěňata kříženců vydávána za čistokrevné psy bez PP.
Pokud nakryje pes s PP fenu s PP jedná se u štěňat o čistokrevné jedince (odchov "může být" s PP nebo bez PP). Pokud mám doma fenu nebo psa koupené jako bez PP jak dokáži, že jsou opravdu oba čistokrevní? Jak dokážu že jejich předci nebyli kříženci? Nedokáži, nemám jak.
Se kouknu a vidím neasi.
old
napsal(a):
Smutné zjištění, smutný přístup, každý hájí svou pravdu i když mnozí ví, že jejich příspěvky pravdou nejsou.Obhajujete kotce, což si myslím že je pro psa kriminál, stejné jako omezení jakéhokoliv pohybu, ale posunuli jsme se, už neuvazujeme psy na řetěz k boudě, ale zavíráme ho do kotce.Probíráte tady a navrhujete kastrace, nemám nic proti čipování, ale nepřipadá vám, že pes jako takový je u vás na posledním místě?Že váš zájem je zamezit jiným aby chovali protože dělají vše špatně a jediný dobrý přístup máte vy ?Ulehčujete si chov psů tím že je zavíráte do kotce, ale dovolíte jim potom pracovat, až odpracují, jdou do kotce.Řekněte mi, kdy si se psem hrajete ? kdy ho pohladíte a kdy se s ním pomazlíte, není na to čas co ? budete mi tvrdit, že pes má radost s práce, ano, určitě, některý určitě, ale já mám psy pro radost, radují se, zlobí, ukradli mi maso na neděli, nevadí mi to, protože s nimi žiju, bydlím s nimi, mám je rád.Nemusím být pyšný na tzo že vyhrál na výstavě ani proto že zkoul liščata, neučím psa aportovat pernatou pomocí drátu omotaného kolem tlamy i s kachnou, zamyslete se někteří jaká jste čnata v chování ke psům.Přestaňte šířit nenávist k chovatelům psů bez PP, nejsou útulky plné takových psů, nejvíc je tam různých míšenců, nejsou to ani kříženci dvou plemen ale pouliční směsy, ty nikdo úmyslně nemnoží.Přestaňte přistupovat ke psům jako k věci, kastrování, kotce, práce kde je nějaký cit ke zvížeti a všeobecně ke zvířatům.Páni myslivci, nevadí vám že většina lidí vás nemá rádo, a nevadí vám že velká většina lidí vás začíná nenávidět kvůli sadistickému vybíjení liščat, to je pánové myslivci pravěk ale my nežijeme v pravěku.
VFy odpůrci psů bez PP zamyslete se, jestli váš přístup je správný, neobhajujte nesmyslky a stokrát omílané fráze a nepravdy, nemusíte vydělávat jen vy, buďte přející, jestli to slovo a jehop význam ještě znáte.
Ta první věta krásně pasuje i na vaše příspěvky. Ale i tak vám to zkusím vysvětlit, nebo vám dám min. můj pohled na věc.
Co se týče kotců, psům supluje "byt", pokud chtějí mít klid, jdou do kotce, jinak mají přístup na zahradu. Zavírám je jen, když sekám zahradu, mám návštěvu, jsou po úrazu, atp. Pokud bych je měl pořád zavřené a vytáhl je jen, když jdou pracovat, nepodával by takové výkony, ten pes by měl v sobě spoustu přebytečné energie. A také si myslím, že celý život v kotci se rovná vězení. Omezení jakéhokoliv pohybu nevidím jako problém, pokud někdo psa nezvládá přivolat, musí ho mít na vodítku.
Dělám myslivost pro to, aby mě lidi měli rádi ? Ne, je mi to jedno. Dělám to pouze z vlastního přesvědčení. Lidstvo narušilo veškeré biotopy zvěře. Ano, musím suplovat šelmy a zabíjet slabé kusy, držet určitou populaci v rozumné míře, ale musím to dělat, protože tady nejsou velké šelmy. V období nedostatku zase supluji plodiny, které tu dříve rostly, ale kvůli zemědělství a větší populaci tu nejsou, takže musím přikrmovat, dávat medikamenty a jinak přilepšovat zvěři. Nevadí mi, že mě spousta lidí nenávidí, kvůli svému přesvědčení (eko aktivisté), vadí mi, když na mě nadávají stejní lidé, kteří žádají likvidaci populace zvěře, která jim působí škody (ať je to zvěř černá, srnčí, nebo kormorán). Jinak norování se opravdu neobjevuje v pravěku, první zmínky naleznete v období starověku.
Na problematiku psů bez pp a pp nechci reagovat, moje názory si můžete přečíst ve starších příspěvcích. Argumentujete stále tím samým. Jen ještě upřesním- je mi jedno, že někdo vydělává na zvířatech. Mě vadí, že množitelé bez PP uvádějí při prodeji i v inzerci, že se jedná o nějaké konkrétní plemeno, ale ze samotné podstaty to nemohou zaručit. A nikdo z chovatelů bez pp se nezajímá o rozvoj daného plemena. Většinou jsou to lidé jako vy. Chci lovecké plemeno, ale nechci s ním dělat lovecký výcvik, mám ho jako mazlíčka, takže ho neuchovním a budu sekat psy bez pp. To je přístup, který celé plemeno degratuje. Plemena byla šlechtěna s nějakým záměrem, když se něco z toho oseká, zůstane nám velká varianta exteriérů se stejnými vlastnostmi a podobným temperamentem - chcete-li to jednoduše, gaučáci všech velikostí a barev, kteří nebudou schopni vykonávat původní "práci".
"A nikdo z chovatelů bez pp se nezajímá o rozvoj daného plemena". Zato chovatelé s PP se "zasloužili" o rozvoj četných plemen do extrémů takovým způsobem, že z kdysi zdravých a pěkných psů nadělali mrzáky, kteří sotva dýchají, nebo feny nejsou schopny samy porodit, trpí různými problémy - které se u normálních psů, kříženců a voříšků opravdu neobjevují, určitě ne tak často.
awake
napsal(a):
Demagogie.
hunter
napsal(a):
Ta první věta krásně pasuje i na vaše příspěvky. Ale i tak vám to zkusím vysvětlit, nebo vám dám min. můj pohled na věc.
Co se týče kotců, psům supluje "byt", pokud chtějí mít klid, jdou do kotce, jinak mají přístup na zahradu. Zavírám je jen, když sekám zahradu, mám návštěvu, jsou po úrazu, atp. Pokud bych je měl pořád zavřené a vytáhl je jen, když jdou pracovat, nepodával by takové výkony, ten pes by měl v sobě spoustu přebytečné energie. A také si myslím, že celý život v kotci se rovná vězení. Omezení jakéhokoliv pohybu nevidím jako problém, pokud někdo psa nezvládá přivolat, musí ho mít na vodítku.
Dělám myslivost pro to, aby mě lidi měli rádi ? Ne, je mi to jedno. Dělám to pouze z vlastního přesvědčení. Lidstvo narušilo veškeré biotopy zvěře. Ano, musím suplovat šelmy a zabíjet slabé kusy, držet určitou populaci v rozumné míře, ale musím to dělat, protože tady nejsou velké šelmy. V období nedostatku zase supluji plodiny, které tu dříve rostly, ale kvůli zemědělství a větší populaci tu nejsou, takže musím přikrmovat, dávat medikamenty a jinak přilepšovat zvěři. Nevadí mi, že mě spousta lidí nenávidí, kvůli svému přesvědčení (eko aktivisté), vadí mi, když na mě nadávají stejní lidé, kteří žádají likvidaci populace zvěře, která jim působí škody (ať je to zvěř černá, srnčí, nebo kormorán). Jinak norování se opravdu neobjevuje v pravěku, první zmínky naleznete v období starověku.
Na problematiku psů bez pp a pp nechci reagovat, moje názory si můžete přečíst ve starších příspěvcích. Argumentujete stále tím samým. Jen ještě upřesním- je mi jedno, že někdo vydělává na zvířatech. Mě vadí, že množitelé bez PP uvádějí při prodeji i v inzerci, že se jedná o nějaké konkrétní plemeno, ale ze samotné podstaty to nemohou zaručit. A nikdo z chovatelů bez pp se nezajímá o rozvoj daného plemena. Většinou jsou to lidé jako vy. Chci lovecké plemeno, ale nechci s ním dělat lovecký výcvik, mám ho jako mazlíčka, takže ho neuchovním a budu sekat psy bez pp. To je přístup, který celé plemeno degratuje. Plemena byla šlechtěna s nějakým záměrem, když se něco z toho oseká, zůstane nám velká varianta exteriérů se stejnými vlastnostmi a podobným temperamentem - chcete-li to jednoduše, gaučáci všech velikostí a barev, kteří nebudou schopni vykonávat původní "práci".
K vašemu druhému odstavci, kotec jeko takový je stejný kriminál jako plastová bedna kterou někdo nafotil v množirně ať psů s PP nebo bez PP, to se asi už neprokáže a pokud nevidíte problém v uzavření psa do kotce nebo omezení, potom s takovým člověkem nechci diskutovat a možná na vás chvatele psů s PP by se měla zaměřit veterinární inspekce, protože to považuji za týrání.
Myslivost dozajista neděláte aby vás liddi měli rádi a že zabíjíte zvířata z přesvědčení a musíte suplovat šelmy které jste vy myslivci vyhubili a hubíte dál to také není normální, Podívejte se nekdy na zprávy jakých prasečin se myslivci dopouštějí.Zakomplexovaní chdáci v zeleném kteří střílí na cokoliv a mají radost že se strefili, Nekolik let nazpět to byl i mořský orel kterého si myslivec někde ve středních čechách střelil a chtěl si ho vycpat, Nesmyslné sadistické vybíjení liščat, nechutné.Kontaktní norování, zmrzačení psi i lišky, myslivci jsou alůe hrdinové, spasí národ a zachrání ho před zabijákem liščetem, co děláte že se vám přemnožila černá, nemáte čas musíte mordovat liščata.A jestli pravěk nebo středověk, chytrému dojde význam toho přirovnání, to nemusíte komentovat, nemá to význam.
To že někdo inzeruje jezevčíka bez PP je evidentní protože je to jezevčík a boxera taky každý pozná, nemám pocit že jsme národ hlupáků a nepoznáme plemeno které si chceme koupit, to už zavání opět tím strašením, Po generace se na celé planetě chvají psi bez PP kdyby byla pravda co píšete, už by bezpapíráci nemohli existovat, už by vše splynulo v několik typů psů a evidentně by se lišili od papíroivých zvířat tak nestrašte.
Degradace plemene je třeba to, co jste vy myslivci udělali s jagem, co jste vy chytří a zkušení vybírali do chovu, bojovníky, choleriky psy s chutí kousat do lišky , totálně jste zničili práci předešlých generací a totálně jste poihřbili jaga jako upotřebitelné plemeno, jen díky jiným národům, třeba němcům se jag může vrátit do použitelnosti v myslivisti,
Nechtějte vy jako myslivec něco kázat, něco kritizovat, to že házíte koťata psům aby si kousli a podobné prasečiny, to je kultůra lidí kteří budou kritizovat chovatele bezpapírového vrhu.
old
napsal(a):
K vašemu druhému odstavci, kotec jeko takový je stejný kriminál jako plastová bedna kterou někdo nafotil v množirně ať psů s PP nebo bez PP, to se asi už neprokáže a pokud nevidíte problém v uzavření psa do kotce nebo omezení, potom s takovým člověkem nechci diskutovat a možná na vás chvatele psů s PP by se měla zaměřit veterinární inspekce, protože to považuji za týrání.
Myslivost dozajista neděláte aby vás liddi měli rádi a že zabíjíte zvířata z přesvědčení a musíte suplovat šelmy které jste vy myslivci vyhubili a hubíte dál to také není normální, Podívejte se nekdy na zprávy jakých prasečin se myslivci dopouštějí.Zakomplexovaní chdáci v zeleném kteří střílí na cokoliv a mají radost že se strefili, Nekolik let nazpět to byl i mořský orel kterého si myslivec někde ve středních čechách střelil a chtěl si ho vycpat, Nesmyslné sadistické vybíjení liščat, nechutné.Kontaktní norování, zmrzačení psi i lišky, myslivci jsou alůe hrdinové, spasí národ a zachrání ho před zabijákem liščetem, co děláte že se vám přemnožila černá, nemáte čas musíte mordovat liščata.A jestli pravěk nebo středověk, chytrému dojde význam toho přirovnání, to nemusíte komentovat, nemá to význam.
To že někdo inzeruje jezevčíka bez PP je evidentní protože je to jezevčík a boxera taky každý pozná, nemám pocit že jsme národ hlupáků a nepoznáme plemeno které si chceme koupit, to už zavání opět tím strašením, Po generace se na celé planetě chvají psi bez PP kdyby byla pravda co píšete, už by bezpapíráci nemohli existovat, už by vše splynulo v několik typů psů a evidentně by se lišili od papíroivých zvířat tak nestrašte.
Degradace plemene je třeba to, co jste vy myslivci udělali s jagem, co jste vy chytří a zkušení vybírali do chovu, bojovníky, choleriky psy s chutí kousat do lišky , totálně jste zničili práci předešlých generací a totálně jste poihřbili jaga jako upotřebitelné plemeno, jen díky jiným národům, třeba němcům se jag může vrátit do použitelnosti v myslivisti,
Nechtějte vy jako myslivec něco kázat, něco kritizovat, to že házíte koťata psům aby si kousli a podobné prasečiny, to je kultůra lidí kteří budou kritizovat chovatele bezpapírového vrhu.
Jestli něco zavání demagogií, tak je to přesně to, co jste napsal, co píšete téměř celou dobu. nejenže si vybíráte, na co zrovna se vám chce argumentovat. Ale občas nedokážete ani správně pochopit myšlenku autora.
Pokud váš pes má neomezený prostor, tzn. žádné zdi, ploty a nic podobného, můžete se ohánět jakýmsi náhledem na neomezenou svobodu zvířat. Pokud však máte psa v bytu, tak ho máte v kotci, jen je výměrou větší, než kotec můj.
Šelmy se vyhubily z vícero příčin, tou hlavní však jsou škody na pastevectví a přímé ohrožení člověka. Ano, vyhubili je myslivci společně se šlechtou, v této době však myslivci ještě byli "zaměstnanci! šlechticů, jednali v rámci své práce. Něco málo zabili obyčejní lidé, kterým vlci zakousli kravku, ovci, atd. Každopádně se stalo, teď se s takovým stavem musí pracovat. Mám na nynějším stavu velkých šelem asi tolik zodpovědnosti, jako vy za výstavbu panelového sídliště ve vašem okolí.
U nás se přemnožila liška, i za cenu norování liščat, se však poslední dobou navrací stav k normálu. Bez likvidace potomků, v nejhorším případě plných bachyň, se neudělá v některých oblastech se stavy černé nic. Je to naprosto stejný případ, přesto z jedné strany se toto chování odsuzuje, z druhé se po něm volá.
Pokud však veškeré informace berete jen ze zpráv, tak to vysvětluje mnohé.
Jagteréra mám, a přesně to je jen o výběru. Nikdy jsem neměl "šílence" o kterých mluvíte. Navíc tahle cesta se evidentně neosvědčila a tolik jich už dnes neuvidíte. A taková selekce se lépe a rychleji provádí v kontrolovaném chovu.
Jinak opět, už po několikáté, tu mícháte tzv "chov bez pp" určité rasy, chov s pp a nekontrolované křížení všech plemen, vznik voříšků, proto vaše tvrzení o generacích náhodných psů je lichá.
Kdybych viděl snahu "chovatelů" psů bez pp, k návratu ke kořenům daného plemena, zlepšení jejich vlastností, asi bychom se tu neměli o čem moc bavit. Tohle by mi přišlo ideální. Protože v honbě za nejdokonalejším jedincem vede k extrémům, viz nelimar a např anglický buldog. Tam je potřeba, aby se chovatelé snažili o nápravu plemena, jenže to moc nedělají ani chovatelé s pp, natož "chovatelé" bez pp.
Proto nemám nic proti jednomu pánovi ze slovenska, kterému se nelíbilo kam směřuje kopov, takže začal s cíleným, opakuji cíleným, šlechtěním nového plemene (i když na počátku šlo také jen o lidské vztahy).
Jenže většina množitelů bez pp se stejně chce přiblížit standardu fci, tak jaký to má smysl ?
Jen na okraj: asi ne každý pozná jezevčíka, když mi majitelé dlouhonohých béžových pejsků tvrdí, že mají také jezevčíka, který trochu vyrostl.
Jen na okraj: asi ne každý pozná jezevčíka, když mi majitelé dlouhonohých béžových pejsků tvrdí, že mají také jezevčíka, který trochu vyrostl.''
Úplně mi to připomnělo jednu paní v parku, když jsem se jí tázala na ''plemeno''.Byl to neidentifikovatelný barevný 11 kg vážící ''smeták'', o kterém řekla:To je ''Bíbr Jokšír teriér bez pé pé''.Bylo mi jí upřímně líto...
hunter
napsal(a):
Jestli něco zavání demagogií, tak je to přesně to, co jste napsal, co píšete téměř celou dobu. nejenže si vybíráte, na co zrovna se vám chce argumentovat. Ale občas nedokážete ani správně pochopit myšlenku autora.
Pokud váš pes má neomezený prostor, tzn. žádné zdi, ploty a nic podobného, můžete se ohánět jakýmsi náhledem na neomezenou svobodu zvířat. Pokud však máte psa v bytu, tak ho máte v kotci, jen je výměrou větší, než kotec můj.
Šelmy se vyhubily z vícero příčin, tou hlavní však jsou škody na pastevectví a přímé ohrožení člověka. Ano, vyhubili je myslivci společně se šlechtou, v této době však myslivci ještě byli "zaměstnanci! šlechticů, jednali v rámci své práce. Něco málo zabili obyčejní lidé, kterým vlci zakousli kravku, ovci, atd. Každopádně se stalo, teď se s takovým stavem musí pracovat. Mám na nynějším stavu velkých šelem asi tolik zodpovědnosti, jako vy za výstavbu panelového sídliště ve vašem okolí.
U nás se přemnožila liška, i za cenu norování liščat, se však poslední dobou navrací stav k normálu. Bez likvidace potomků, v nejhorším případě plných bachyň, se neudělá v některých oblastech se stavy černé nic. Je to naprosto stejný případ, přesto z jedné strany se toto chování odsuzuje, z druhé se po něm volá.
Pokud však veškeré informace berete jen ze zpráv, tak to vysvětluje mnohé.
Jagteréra mám, a přesně to je jen o výběru. Nikdy jsem neměl "šílence" o kterých mluvíte. Navíc tahle cesta se evidentně neosvědčila a tolik jich už dnes neuvidíte. A taková selekce se lépe a rychleji provádí v kontrolovaném chovu.
Jinak opět, už po několikáté, tu mícháte tzv "chov bez pp" určité rasy, chov s pp a nekontrolované křížení všech plemen, vznik voříšků, proto vaše tvrzení o generacích náhodných psů je lichá.
Kdybych viděl snahu "chovatelů" psů bez pp, k návratu ke kořenům daného plemena, zlepšení jejich vlastností, asi bychom se tu neměli o čem moc bavit. Tohle by mi přišlo ideální. Protože v honbě za nejdokonalejším jedincem vede k extrémům, viz nelimar a např anglický buldog. Tam je potřeba, aby se chovatelé snažili o nápravu plemena, jenže to moc nedělají ani chovatelé s pp, natož "chovatelé" bez pp.
Proto nemám nic proti jednomu pánovi ze slovenska, kterému se nelíbilo kam směřuje kopov, takže začal s cíleným, opakuji cíleným, šlechtěním nového plemene (i když na počátku šlo také jen o lidské vztahy).
Jenže většina množitelů bez pp se stejně chce přiblížit standardu fci, tak jaký to má smysl ?
Jen na okraj: asi ne každý pozná jezevčíka, když mi majitelé dlouhonohých béžových pejsků tvrdí, že mají také jezevčíka, který trochu vyrostl.
Nezlobte se toto jsou, moudra Karla a Pepka z hospody, k tomu se nelze vyjádřit snad jen tak že je to psané v opilosti, protože tak na tom člověk nemůže intelektem být za střízliva.
Jen krátce, ten kotec kde je pes stále zavřený a sám bez člověka srovnáváte s bytem kde je celá rodina ?, no zvláštní logika a ukazujete i to že víte co je FCI, mamka a děti sledují jak je taťka chytrý a jak to tady rozsvítil, trapné.
Clayton
napsal(a):
Jen na okraj: asi ne každý pozná jezevčíka, když mi majitelé dlouhonohých béžových pejsků tvrdí, že mají také jezevčíka, který trochu vyrostl.''
Úplně mi to připomnělo jednu paní v parku, když jsem se jí tázala na ''plemeno''.Byl to neidentifikovatelný barevný 11 kg vážící ''smeták'', o kterém řekla:To je ''Bíbr Jokšír teriér bez pé pé''.Bylo mi jí upřímně líto...
Mě není líto takových lidí, sami si to vybrali nebo dostali a jestli někdo nepozná jezevčíka, dobře mu tak protože to je snad nejčitelnější plemeno.
awake
napsal(a):
PP je průkaz původu. Tedy doklad o tom, že je pes čistokrevný a je daného plemene. Zdraví Vám nezaručí nikdo v žádném chovu. "že se rozšiřují genetické choroby mezi psy - především s PP"
Nemoci jsou u kříženců, psů bez PP a i u psů s PP JENŽE u psů s PP se zdraví sleduje a psi se vyšetřují. Výsledky jsou dohledatelné, ale nemocní psi se do chovu s PP nedostanou. U psů bez PP se žádná vyšetření nedělají. Jak tedy můžete říci že jsou zdravější? Jak to poznáte? Podle vzhledu?
"Pokud počítám při koupi psa bez PP s tím, že pes nebude podle standartu, proč bych si ho nemohla koupit? " Vy chcete určité plemeno a jdete si koupit psa bez PP a už při koupi předpokládáte že Vám z něj vyroste kříženec a ještě za něj dáte několik tisíc? Tomu už vážně nerozumím .
Jak už jsem psala víckrát - nezastávám se bezhlavého množení čehokoliv - ať už s PP nebo bez. Ale prosím prosím, neomílejte furt dokola, že u psů s PP se dělají vyšetření bla bla bla. Ano, jsou plemena u kterých ano, a tam to beru za super věc. Ale můžete mi sem napsat jaká jsou povinná vyšetření třeba u takových čivav nebo jorkšírů? (dvě plemena, kterých je v inzerci pomalu nejvíc, ať už s PP nebo bez). Řeknu Vám to. Žádná, vůbec žádná! Netestuje se absolutně nic a bohužel se dost často chová i na psech a fenkách, kde je z pohybu zcela jasně patrný výskyt luxace pately vyššího stupně. Ale nikoho z činovníků klubů to nezajímá a žádné testy do chovu stále povinné nejsou. Proč?
Jsou plemena, kde opravdu stojí za to pořídit si štěně s PP, protože máte jistotu u několika nemocí, že je pes mít fakt nebude. Ale pak je bohužel také dost plemen - převážně mezi těmi společenskými - kde je to fakt šumák, pokud skousnete i případné exteriérové nedostatky oproti standardu - které se ovšem dost často objevují i u psů s PP. I když se tu třeba rozkrájíte, černobílé to prostě nebude a nebude, pokud se s tím chovatelé s PP nebudou snažit něco dělat. A tím fakt nemyslím to, že budou po diskusích plivat na chov bez PP. Tím myslím to, že začnou u sebe, a testy na nemoci nejvíce postihující určitá plemena budou povinné. U VŠECH plemen. Ne jen u některých. Pak už bude mít význam si pořídit štěně s PP u jakéhokoliv plemene. Zatím jich je ovšem spousta bez jakýchkoliv testů, takže pak jsou nějaké PP v podstatě většině lidí zbytečné.
Ano, čivava i york si léta drží cenu, proč by chvatelé dělali testy když by jim takový test nepustil mnohá zvířata do chovu, zase jde o peníze.
Možná na tomto příkladu techto dvou plemen ukážeme, že je naprosto jedno kopit s PP nebo bez PP, koupíte li bez PP ještě ušetříte a kde máte vy zastánci psů s PP váš argument o zdraví
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych navrhovala, aby sem chovatelé dali fotky svých odchovů ve věku cca 2-3 měsíce a chytrý pan Old bude identifikovat plemena. On přece v každém štěněti plemeno pozná. Byla by zábava sledovat, kolik plemen identifikuje správně !
napsal(a):
Já bych navrhovala, aby sem chovatelé dali fotky svých odchovů ve věku cca 2-3 měsíce a chytrý pan Old bude identifikovat plemena. On přece v každém štěněti plemeno pozná. Byla by zábava sledovat, kolik plemen identifikuje správně !
Proč píšete takové hlouposti, má to být vtipné ?
fawnalee
napsal(a):
Jak už jsem psala víckrát - nezastávám se bezhlavého množení čehokoliv - ať už s PP nebo bez. Ale prosím prosím, neomílejte furt dokola, že u psů s PP se dělají vyšetření bla bla bla. Ano, jsou plemena u kterých ano, a tam to beru za super věc. Ale můžete mi sem napsat jaká jsou povinná vyšetření třeba u takových čivav nebo jorkšírů? (dvě plemena, kterých je v inzerci pomalu nejvíc, ať už s PP nebo bez). Řeknu Vám to. Žádná, vůbec žádná! Netestuje se absolutně nic a bohužel se dost často chová i na psech a fenkách, kde je z pohybu zcela jasně patrný výskyt luxace pately vyššího stupně. Ale nikoho z činovníků klubů to nezajímá a žádné testy do chovu stále povinné nejsou. Proč?
Jsou plemena, kde opravdu stojí za to pořídit si štěně s PP, protože máte jistotu u několika nemocí, že je pes mít fakt nebude. Ale pak je bohužel také dost plemen - převážně mezi těmi společenskými - kde je to fakt šumák, pokud skousnete i případné exteriérové nedostatky oproti standardu - které se ovšem dost často objevují i u psů s PP. I když se tu třeba rozkrájíte, černobílé to prostě nebude a nebude, pokud se s tím chovatelé s PP nebudou snažit něco dělat. A tím fakt nemyslím to, že budou po diskusích plivat na chov bez PP. Tím myslím to, že začnou u sebe, a testy na nemoci nejvíce postihující určitá plemena budou povinné. U VŠECH plemen. Ne jen u některých. Pak už bude mít význam si pořídit štěně s PP u jakéhokoliv plemene. Zatím jich je ovšem spousta bez jakýchkoliv testů, takže pak jsou nějaké PP v podstatě většině lidí zbytečné.
Ano máte pravdu. Zdravotní vyšetření by se měla dělat u více plemen, nejlépe u všech. Já jsem pro. Sama vyšetřuji dobrovolně lokty a luxaci. Pokud jste četla mé komentáře víte, že jsem psala několikrát o tom, že se vyšetřují některá plemena (ne všechna). U některých plemen jsou již chovatelé kteří vyšetřují dobrovolně sami, takže vybrat štěně se dá.
awake
napsal(a):
awake
napsal(a):
Souhlas.
awake
napsal(a):
Ano máte pravdu. Zdravotní vyšetření by se měla dělat u více plemen, nejlépe u všech. Já jsem pro. Sama vyšetřuji dobrovolně lokty a luxaci. Pokud jste četla mé komentáře víte, že jsem psala několikrát o tom, že se vyšetřují některá plemena (ne všechna). U některých plemen jsou již chovatelé kteří vyšetřují dobrovolně sami, takže vybrat štěně se dá.
Přesně tak, u psů s PP najdete chovatelské stanice kvalitní a méně kvalitní a dá se vybrat, protože ti chovatelé nejsou anonymní. Takže kdo si dá práci, najde i u plemen, kde se netestuje povinně, chovatele, kteří to dělají...
Mně se zdá, že jsou tu přispěvatelé, kteří vůbec netuší, jaké možnosti skýtá chov s PP, myslím tím tu možnost se orientovat v plemeni, pokud si zájemce dá tu práci. Tohle člověk, kdo nikdy neměl psa s PP, nepochopí. Jako kdyby nebyla jiná možnost získání štěněte, než odpovědět na anonymní inzerát na Bazoši.
A zrovna u jorka tvrdit, že je jedno, zda koupit s PP a bez PP je... naprostý blábol. Jenom kolik zaručených jorků bez PP běhá po ulici a z jorka to má jenom mašličku na hlavě!
bilusik
napsal(a):
Ale to většina množitelů bezpapíráků ani neví...
A ty to víš? nemyslím, že by to chovatelé psů bez pp museli vědět, oni to nevědí ani chovatelé psů s PP pokud nemají rodičovský základ, ono když bys věděl o co jde, věděl bys i to, že téměř není z čeho takovou barvu udělat.
Šarina
napsal(a):
Přesně tak, u psů s PP najdete chovatelské stanice kvalitní a méně kvalitní a dá se vybrat, protože ti chovatelé nejsou anonymní. Takže kdo si dá práci, najde i u plemen, kde se netestuje povinně, chovatele, kteří to dělají...
Mně se zdá, že jsou tu přispěvatelé, kteří vůbec netuší, jaké možnosti skýtá chov s PP, myslím tím tu možnost se orientovat v plemeni, pokud si zájemce dá tu práci. Tohle člověk, kdo nikdy neměl psa s PP, nepochopí. Jako kdyby nebyla jiná možnost získání štěněte, než odpovědět na anonymní inzerát na Bazoši.
A zrovna u jorka tvrdit, že je jedno, zda koupit s PP a bez PP je... naprostý blábol. Jenom kolik zaručených jorků bez PP běhá po ulici a z jorka to má jenom mašličku na hlavě!
Ano, tvrdím, že u jorka je jedno jestli s pp nebo bez pp, nečteš příspěvky a proto píšeš mimo mísu.
napsal(a):
Jsem pro. A taky by bylo od něj férové, kdyby se přiznal ke své chovatelské stanici, když je údajně chovatel psů s PP
old
napsal(a):
Ano, tvrdím, že u jorka je jedno jestli s pp nebo bez pp, nečteš příspěvky a proto píšeš mimo mísu.
Jo, takže je v podstatě jedno, jestli si koupím jorka s PP od chovatele, který dobrovolně dělá testy třeba luxace patel nebo jorka bez PP, který bude mít v dospělosti 10 kg a paťaté nožičky po babičce jezevčíkové. Vlastně ne, není to jedno. Bez papíru to budu mít LEVNĚJŠÍ!
old
napsal(a):
A ty to víš? nemyslím, že by to chovatelé psů bez pp museli vědět, oni to nevědí ani chovatelé psů s PP pokud nemají rodičovský základ, ono když bys věděl o co jde, věděl bys i to, že téměř není z čeho takovou barvu udělat.
Ono, já to na rozdíl od tebe neznalý množiteli bezpapíráků vím, i když chovám plemeno s PP, kde se merle barva vůbec nevyskytuje. Zase píšeš dokola své XXX...
Upraveno adminem,5.7.2015 v 8:22, vulgarity
Šarina
napsal(a):
Přesně. U yorka to určitě zrovna jedno není, protože drtivá většina těch bez PP se na yorka podobají opravdu hodně vzdáleně a jsou to vzhledem ponejvíce kříženci a ne yorkové. Takže zase píše old úplné bláboly a trolloviny, jen aby něco vůbec odpověděl, je čím dál trapnější.
Žaneta kocková
napsal(a):
Jo, takže je v podstatě jedno, jestli si koupím jorka s PP od chovatele, který dobrovolně dělá testy třeba luxace patel nebo jorka bez PP, který bude mít v dospělosti 10 kg a paťaté nožičky po babičce jezevčíkové. Vlastně ne, není to jedno. Bez papíru to budu mít LEVNĚJŠÍ!
Velmi trefné.
bilusik
napsal(a):
Ono, já to na rozdíl od tebe neznalý množiteli bezpapíráků vím, i když chovám plemeno s PP, kde se merle barva vůbec nevyskytuje. Zase píšeš dokola své XXX...
Upraveno adminem,5.7.2015 v 8:22, vulgarity
Aha, tak mi řekni z čeho vznikne u jezevčíků když všechno znáš.
old
napsal(a):
Aha, tak mi řekni z čeho vznikne u jezevčíků když všechno znáš.
Http://www.dachshund.org/article_double_dapple.html
(a spousta dalších stránek).
old
napsal(a):
Jsi hlupák, neodpověděl jsi na mou otázku.
Ty zůstaneš hlupákem a množitelem bezpapíráků, i kdyby ti tady odpovědělo 20 lidí na tvé dementní otázky a stejně se nepoučíš, tak si ty debile stejně budeš vést dokola svou jako kolovrátek. Proto debilům a tgrollům jako ty co si stejně vedou svou a argumenty je nezajímají neodpovídám, je to ztráta času.
old
napsal(a):
Nezlobte se toto jsou, moudra Karla a Pepka z hospody, k tomu se nelze vyjádřit snad jen tak že je to psané v opilosti, protože tak na tom člověk nemůže intelektem být za střízliva.
Jen krátce, ten kotec kde je pes stále zavřený a sám bez člověka srovnáváte s bytem kde je celá rodina ?, no zvláštní logika a ukazujete i to že víte co je FCI, mamka a děti sledují jak je taťka chytrý a jak to tady rozsvítil, trapné.
V čem přesně vidíte nepřesná má "moudra" ?
vaše věta: Obhajujete kotce, což si myslím že je pro psa kriminál, stejné jako omezení jakéhokoliv pohybu..., omezení pohybu jsou i zdi vašeho bytu. Pokud byste však četl pořádně, zjistil byste, že psi v něm nejsou zavření stále, ale spíše občas. Výhodu v kotci spatřuji, mimo jiné, i v tom, že pes se může schovat před ostatními, pokud chce, čehož se v bytě dosahuje těžko.
old
napsal(a):
Ano já to vím, viděl jsem i takové zvíře naživo u králíčích a nebylo ani hluché.
Což samozřejmě automaticky znamená, že je krytí merle/merle dobře, nic se nemůže stát a všechno jsou to vlastně strašáky chovatelů s PP, kteří se bojí, že jim merlovatí bezpapíráci seberou kšeft. Mám to správně, že jo?
Dobrý den,
prosím, držte své emoce na uzdě, diskutujte věcně, slušně, zejména bez vulgarit a osobního napadání.
Viz pravidla diskuze na ifauně.
Vlákno bylo editováno a největší vulgarity atd. odstraněny.
Opakované vulgární a napadající příspěvky budou mít za následek uzamčení vlákna.
Děkuji za pochopení
Hezký den přeje
Admin.
old
napsal(a):
To chovatelské vzdělání je co ? mohuli se zeptat, to je zemědělská škola nebo jste chovatel exotických zvířat ? Rád se nechám poučit a budu o poznání chytřejší ale prozatím neznám školu chovatele psů, taková zemědělka je někde v Havlíčkově brodě a vychovává psovody, ne chovatele.
Hlupáka úmyslně nikdop ze sebe nedělá, tak ani já, reagoval jsem na příspěvek kde je to takhle napsané, takže tu pravdu na druhé straně vyvracíte? že tedy není zákon jak psal pisatel na kterého jsem reagoval ?Nebo je to že každý to ví? jen vaše určení proč byl zákon vytvořen, nebo je to jen zase něco co se hodí dát za vinu chovatelům psů bez PP co ?Tak to na co jsem reagoval je zase jen lež, No vypadá to tak čestní chvatelé psů s PP, zase lžete a když ně+kdo chce s vámi rozebrat situaci o které píšete, vymluváte se lžete, protože je vám nepříjemné když nevíte jak dál, vy chovatelská elito.
aA ještě se vrátím k výrazům napodobeniny, to nejsou napodobeniny, člověk s chovatelským vzdělání, m přeci nezná výraz napodobeniny, to pouříváte aby to mělo říz a laik se zarazil, popdotýkám tedy, že neexistují žádné napodobeniny, existují psi s PP a psi bez PP a ti bez PP pokud jsou prodáváni jako nějaké plemeno bez PP jsou dozajista a na 100% potomci psů s PP, tudíž žádné napodobeniny, opět mlžíte, chovatelská elito s chovatelským vzděláním.
No, tak množení je povolené chovatelům psů s PP protože když mají štěňata s PP nesmí se to nazvat množením, přesto že to množení je? a druhý vrh v jednom roce je přeci u chovatelů lukrativních plemen běžná, a konkrétně kdo ?Vy také nepíšete adresy těch množitelů bez PP tak co chcete po mě?A chvatelský řád ?a stížnost na čmku ?proč, já nikomu nezávidím, nepomlouvám, tvoje argumenty a rekce ne mé příspěvky jsou ten kolovrátel chovateli s chovatelským vzděláním
A poslední bodík, chovatelé psů bez PP nejsou hysteričtí, oni se nebojí konkurence, oni ji nemají, nebo je neohrožuje, neprodávají 6 ti měsíční štěňata, oni nehrotí situaci a nepředražují, oni mají zájemce a na rozdíl od zlatokopů s PP nemají problém s prodejem.
A nepapapouškuj moje výrazy, používej své, máš přeci vzdělání a to i to chovatelské
hezkou sobotu všem.
To chovatelské vzdělání je co ? mohuli se zeptat, to je zemědělská škola nebo jste chovatel exotických zvířat ? Rád se nechám poučit a budu o poznání chytřejší ale prozatím neznám školu chovatele psů, taková zemědělka je někde v Havlíčkově brodě a vychovává psovody, ne chovatele.
Irelevantní. Za A), těžko předám trollovi v jednom příspěvku zkušenosti nabyté za 40 let studiem a praxí.
Krom toho, je zcela lhostejno, v chovu čeho mám původní chovatelské vzdělání. To co jsem psala, totiž že za čistokrevné zvíře je považováno jen to, které má 4 generační certifikovaný původ platí pro ovci, psa nebo paví očko.I když u pavích oček se doklad vystavuje na celou kolekci, ne na jednotlivé rybky .
Stejně tak základní mendelovská genetika platí u všech diploidů stejně.
Hlupáka úmyslně nikdop ze sebe nedělá, tak ani já, reagoval jsem na příspěvek kde je to takhle napsané, takže tu pravdu na druhé straně vyvracíte? že tedy není zákon jak psal pisatel na kterého jsem reagoval ?Nebo je to že každý to ví? jen vaše určení proč byl zákon vytvořen, nebo je to jen zase něco co se hodí dát za vinu chovatelům psů bez PP co ?Tak to na co jsem reagoval je zase jen lež, No vypadá to tak čestní chvatelé psů s PP, zase lžete a když ně+kdo chce s vámi rozebrat situaci o které píšete, vymluváte se lžete, protože je vám nepříjemné když nevíte jak dál, vy chovatelská elito.
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/byznys/z-ilegalnich-mnoziren-v-cr-putuji-do-eu-tisice-stenat-mesicne/
existují psi s PP a psi bez PP a ti bez PP pokud jsou prodáváni jako nějaké plemeno bez PP jsou dozajista a na 100% potomci psů s PP, tudíž žádné napodobeniny, opět mlžíte, chovatelská elito s chovatelským vzděláním.
Za 40 let jsem viděla dost psů.ketří byli prodáni jako čistokrevní bez PP, ze kterých vyrostli excelentní kříženci. A dost psů. kteří byli prodáni jako čistokrevní bez PP, o kterých jsem věděla že jsou kříženci a kteří přesně imitovali dané plemeno.
Takže, pro obzvláště nedovtipné ještě jednou
Za čistokrevné může být považováno pouze takové zvíře, které má nejméně 4 generační certifikovaný doklad o původu.
A poslední bodík, chovatelé psů bez PP nejsou hysteričtí, oni se nebojí konkurence, oni ji nemají, nebo je neohrožuje, neprodávají 6 ti měsíční štěňata, oni nehrotí situaci a nepředražují, oni mají zájemce a na rozdíl od zlatokopů s PP nemají problém s prodejem.
A nepapapouškuj moje výrazy, používej své, máš přeci vzdělání a to i to chovatelské
hezkou sobotu všem.
A tento hysterický výkřik je prosímpěkně o čem milý trollíku?
iFauna
napsal(a):
Dobrý den,
prosím, držte své emoce na uzdě, diskutujte věcně, slušně, zejména bez vulgarit a osobního napadání.
Viz pravidla diskuze na ifauně.
Vlákno bylo editováno a největší vulgarity atd. odstraněny.
Opakované vulgární a napadající příspěvky budou mít za následek uzamčení vlákna.
Děkuji za pochopení
Hezký den přeje
Admin.
A co kdybyste rovnou vlákno smazali a zablokovali uživatele old, když jediná jeho činnost na diskuzi je evidentně rozdmýchávat hádku... za to klidně vymažete příspěvky, které nikoho neurážely a nenapadaly a jen v nich byl dotaz.
Žaneta kocková
napsal(a):
A co kdybyste rovnou vlákno smazali a zablokovali uživatele old, když jediná jeho činnost na diskuzi je evidentně rozdmýchávat hádku... za to klidně vymažete příspěvky, které nikoho neurážely a nenapadaly a jen v nich byl dotaz.
To by byla dost škoda smazat vlákno. Od začátku diskusi čtu. Máme doma jezevčíka bez PP a zazněla tu spousta zajímavých informací.
Žaneta kocková
napsal(a):
Jen tak mimo mísu - proč by měli zablokovat uživatele Old? Jen proto, že má jiný názor než vy? To už tady myslím bylo, něco přes 40 let... myslím, že stačilo. Fakt si myslíte, že jen ten váš pohled na svět je jediný správný? Vy máte jeden názor, další zas jiný. Konkrétně ten uživatel, kterého chcete bloknout tu nepíše vulgarity, nikoho neuráží, jen píše své názory. Já s ním v něčem souhlasím, v něčem ne, ale to přece není důvod pro blokaci. Zrovna s vámi ve spoustě věcí nesouhlasím, protože mi to často příjde jako názory člověka, který o fungování světa zatím ví dost málo, třeba s věkem získáte poněkud nadhled, třeba ne. Ale nepovažuju to za důvod k tomu, abych žádala o vaše bloknutí. Od toho je to diskuse. Pokud chcete aby s vámi každý souhlasil, jděte si na FB, založte si téma tam a pouštějte si tam jen lidi, které sama chcete. Tady je to veřejná diskuse.
Žaneta kocková
napsal(a):
To by bylo asi úplně nelepší vymazat celé vlákno a OLDovo trolloviny a lži co už sem víc než týden kydá...
samain
napsal(a):
Překrucujete všechno co zde je napsáno.
Takže znova. Množitelé bez PP produkují štěňata, která pak (jde-li o napodobeninu plemene) zachraňují chovatelé s PP. Holt ty úplné křížence čeká útulek, protože na ty dlabe každý.
A za další, kvůli množitelům bez PP změnila EU zákony a slušný chovatel pak může vyvézt až 4 měsíční štěňata.
Kdyby nic jiného, tak tyto dva důvody bohatě stačí, aby chovatelé s PP neměli rádi množitele.
Přesně.
old
napsal(a):
jojojo. Je mi to jasné. Plastové bendy nastavěné v patrech v bezpapírové množírně se rovnají mému zděnému kotci 2X4 metry + výběh, kde se pes může přes den uklidit do klidu a "zavřený" je v něm přes noc ( pro vlastní bezpečnost.
Již chápu
Žaneta kocková
napsal(a):
Dobrý den,
mažou či editují se pouze příspěvky vulgární, napadající, nebo opravdu 100% "trolí", případně porušující jiná pravidla diskuze (obsahují reklamu, nebo jsou typu nabídka/poptávka, což patří do inzerce).
Snažíme se zasahovat co nejméně, s citlivým přístupem ke kontextu vlákna, aby byl zachován jeho smysl a uživatelé, kteří zde hledají radu nebo výměnu zkušeností se zde cítili co nejlépe.
S pozdravem
Admin.
fawnalee
napsal(a):
Jen tak mimo mísu - proč by měli zablokovat uživatele Old? Jen proto, že má jiný názor než vy? To už tady myslím bylo, něco přes 40 let... myslím, že stačilo. Fakt si myslíte, že jen ten váš pohled na svět je jediný správný? Vy máte jeden názor, další zas jiný. Konkrétně ten uživatel, kterého chcete bloknout tu nepíše vulgarity, nikoho neuráží, jen píše své názory. Já s ním v něčem souhlasím, v něčem ne, ale to přece není důvod pro blokaci. Zrovna s vámi ve spoustě věcí nesouhlasím, protože mi to často příjde jako názory člověka, který o fungování světa zatím ví dost málo, třeba s věkem získáte poněkud nadhled, třeba ne. Ale nepovažuju to za důvod k tomu, abych žádala o vaše bloknutí. Od toho je to diskuse. Pokud chcete aby s vámi každý souhlasil, jděte si na FB, založte si téma tam a pouštějte si tam jen lidi, které sama chcete. Tady je to veřejná diskuse.
Ne proto, že má jiný názor než já. Ale protože svým žvaněním jen zahlcuje diskuzi, která nikam nevede, a rozplizává se ve svých demagogiích. Jestli nevidíte, jak jsou jeho příspěvky hloupé, tak to je mi líto. A o mém věku nic nevíte, tak ho prosím z diskuze vynechte.
iFauna
napsal(a):
Dobrý den,
mažou či editují se pouze příspěvky vulgární, napadající, nebo opravdu 100% "trolí", případně porušující jiná pravidla diskuze (obsahují reklamu, nebo jsou typu nabídka/poptávka, což patří do inzerce).
Snažíme se zasahovat co nejméně, s citlivým přístupem ke kontextu vlákna, aby byl zachován jeho smysl a uživatelé, kteří zde hledají radu nebo výměnu zkušeností se zde cítili co nejlépe.
S pozdravem
Admin.
Škoda, že evidentního trolla nepoznáte. V této diskuzi nikdo moc rad nenajde, spíš se tu dozví spoustu názorných příkladů jak vypadá demagogie v praxi.
veraboskova
napsal(a):
To by byla dost škoda smazat vlákno. Od začátku diskusi čtu. Máme doma jezevčíka bez PP a zazněla tu spousta zajímavých informací.
Tak informace o tom, že nemáte podporovat chov bez PP psů se dočtete i jinde a nemusíte kvůli tomu přehrabávat ty dalekosáhlé příspěvky naplněné zlobou a nepochopením (a taky trochu lží)
Žaneta kocková
napsal(a):
Tak informace o tom, že nemáte podporovat chov bez PP psů se dočtete i jinde a nemusíte kvůli tomu přehrabávat ty dalekosáhlé příspěvky naplněné zlobou a nepochopením (a taky trochu lží)
Víte, já nesouhlasím s postojem: kdo se mnou nesouhlasí, toho příspěvky smažeme. Nebo raději celou diskusi. Od toho je přeci diskuse, snažíte se přesvědčit druhého slušnými věcnými argumenty. Já vůbec nemám zkušenosti a vědomosti přispívat k tématu. A o to víc mě tahle diskuse zajímá.
veraboskova
napsal(a):
Víte, já nesouhlasím s postojem: kdo se mnou nesouhlasí, toho příspěvky smažeme. Nebo raději celou diskusi. Od toho je přeci diskuse, snažíte se přesvědčit druhého slušnými věcnými argumenty. Já vůbec nemám zkušenosti a vědomosti přispívat k tématu. A o to víc mě tahle diskuse zajímá.
Slušnými a věcnými argumenty se dá přesvědčovat někdo, kdo o to stojí. Znovu opakuji, nejde mi o mazání proto, že se mnou old nesouhlasí. Ale jde o to, že je to prostě troll. Tj. osoba, která se schválně zaplete do diskuze, kterou přiživuje a rozdmýchává svými příspěvky a pak se baví tím, jak na něj rozhorčeně ostatní reagují. Nejde mu o nějakou věcnou diskuzi, ale o vyvolání konfliktu. A takové trolly je dobrým zvykem opravdu mazat. Protože diskuze s nimi nevede nikam.
Žaneta kocková
napsal(a):
Ne proto, že má jiný názor než já. Ale protože svým žvaněním jen zahlcuje diskuzi, která nikam nevede, a rozplizává se ve svých demagogiích. Jestli nevidíte, jak jsou jeho příspěvky hloupé, tak to je mi líto. A o mém věku nic nevíte, tak ho prosím z diskuze vynechte.
Souhlasím s vámi.
Žaneta kocková
napsal(a):
Slušnými a věcnými argumenty se dá přesvědčovat někdo, kdo o to stojí. Znovu opakuji, nejde mi o mazání proto, že se mnou old nesouhlasí. Ale jde o to, že je to prostě troll. Tj. osoba, která se schválně zaplete do diskuze, kterou přiživuje a rozdmýchává svými příspěvky a pak se baví tím, jak na něj rozhorčeně ostatní reagují. Nejde mu o nějakou věcnou diskuzi, ale o vyvolání konfliktu. A takové trolly je dobrým zvykem opravdu mazat. Protože diskuze s nimi nevede nikam.

veraboskova
napsal(a):
V diskusi to tady nezaznělo, ale zajímal by mě váš názor na PP vydaný klubem IHR. Abych pravdu řekla, snažila jsem se něco najít na netu. Ale jsou tam pro mě jako laika nesrozumitelné informace. Jsou to x nebo čistokrevní jedinci?
Jestli je to mimo téma, tak se omlouvám.
Každý soudí podle sebe, pro někoho jsou čistokrevní (mají přece rodokmen) a pro někoho ne (ptž nejsou pod FCI).
loolucy
napsal(a):
Proč já? Kde třeba? Jen už mě vytáčí, že neustále dáváš jen palce hore...a názor žádný...
K tomu jsem se ještě prostě musela vyjádřit
Názorů už jsem tady já i ostatní napsali trollovi víc než dost a myslím si, že dále psát sáhodlouhé příspěvky je zbytečná práce, stejně trolla nezajímají. Na jeho se opakující trolloviny a podobných zastánců bezpapírového množení kříženců už mi stačí opravdu jen zareagovat takhle krátce, když s nějakým příspěvkem vyloženě souhlasím. A to jak to dělám nech holčičko laskavě na mne.
Žaneta kocková
napsal(a):
Škoda, že evidentního trolla nepoznáte. V této diskuzi nikdo moc rad nenajde, spíš se tu dozví spoustu názorných příkladů jak vypadá demagogie v praxi.
Naprosto souhlasím, troll na první pohled, bylo to vidět již v den registrace - registrace nového nicku (zřejmě již sem chodil nebo chodila dříve i pod jiným nickem) a hned následného vložení kontroverzního příspěvku. Trollovina v praxi na první pohled.
samain
napsal(a):
No, já myslím, že trollold svým demagogickým přístupem a hysterickými výlevy dělá množitelům bez PP medvědí službu, takže bych ho rozhodně nemazala.
Já bych ho taky nemazala, ale mám jisté pochybnosti o tom, že někomu otevře oči.
Páč ten, kdo si před koupí psa nezjistí ani ty nejzákladnější informace, které dneska získá nadatlováním jednoho jednoduchého hesla do vyhledávače ("koupě štěněte"), se jen těžko bude orientovat v této diskuzi.
Oči jim snad mohou otevřít diskuze méně akademické:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2915458/civava
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2923061/mini-stene-civava#a2927544
a další...
Protože lidem, kteří si pořizují "loztomiloucká stěňátka" na základě takovýhle inzerátů (https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2491430/mini-civava/) fakt není pomoci a musí je naučit jen život sám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.224
Ano, také se těším na fundovaný názor! Nebo třeba, proč ještě nedávno nemohli jít do chovu dlouhosrstí NO a protože jsou líbivý, tak se na nich chovalo bez PP a byl o ně zájem?
Dneska už do chovu s PP můžou. V současné době se třeba jako nestandart vylučuje žlutý flat coated retriever. Proč? Vždyť je to krásný zdravý pes. Když ho chcete mít, tak si na toho nestandartního jedince připravte několik desítek tisíc. Je jasné, že brzy se začne chovat a nabízet bez PP a zájem bude, protože veřejnost už dost ví, že golden retriever už není zdravé plemeno s výbornou povahou.
Dvakrát jsem projevila zájem koupit levněji nestandartě zbarvené štěně a ani jeden chovatel nechtěl kastraci. Bohužel, koupit se mi nepovedlo, protože i přes složenou zálohu štěňata prodali vyšší nabídce. (zálohu mi dodnes po dvou letech nevrátili).
Můj závěr - lidi jsou prostě lidi a na obou stranách - ať už chovatelů s PP, nebo bez PP jsou lidé slušní a lidé neslušní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.224
Před 7 lety jsem koupila exteriérového NO ze známé CHS, která byla oceňena jako CHS roku.
Byla jsem naprosto v šoku z podmínek chovu, které tam panovaly. Kotce byly tak malé, že v nich ani nebyly boudy, aby se tam pes mohl aspoň otočit. Z kotců byli psi vyváděny na vodítku pouze do auta a na cvičák za účelem výcviku. Na vodítku proto, aby nešláply do krásně udržované zahrady. Chovné feny a psi se kterými se necvičilo, nebyly z těch klecí pouštěny vůbec nikdy! To mi řekl sám chovatel, když jsem ho požádala, aby než mi mnou koupeného psa naloží do auto (pes 1 rok neúspěšný import z Německa) ho vyvenčil. Řekl doslova - oni chčijou v kotci, mi je nepouštíme. To by mě tedy fakt zajímaly ty kontroly chovu! Myslím, že ta chovka byla i vícekrát oceňena jako chovka roku! Protože prostě měla výstavně úspěšné jedince - prostě hrbaté ovčáky. Psi tam byly opravdu neskuteční chudáci!
Ten pejsek, kterého jsem koupila za deset tisíc byl velmi hubený, ale myslela jsem si, že je to kvůli tomu, co mu dávali- byl vyřazený a nevýdělečný a dávali mu fakt nějaké hrozné instantní těstoviny s druhořadým jatečným odpadem. Umřel mi za 6 měsíců - i přes léčbu - na slinivku.
Nic si nevymýšlím a můžu tu chovku i soukromě jmenovat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Před 7 lety jsem koupila exteriérového NO ze známé CHS, která byla oceňena jako CHS roku.
Byla jsem naprosto v šoku z podmínek chovu, které tam panovaly. Kotce byly tak malé, že v nich ani nebyly boudy, aby se tam pes mohl aspoň otočit. Z kotců byli psi vyváděny na vodítku pouze do auta a na cvičák za účelem výcviku. Na vodítku proto, aby nešláply do krásně udržované zahrady. Chovné feny a psi se kterými se necvičilo, nebyly z těch klecí pouštěny vůbec nikdy! To mi řekl sám chovatel, když jsem ho požádala, aby než mi mnou koupeného psa naloží do auto (pes 1 rok neúspěšný import z Německa) ho vyvenčil. Řekl doslova - oni chčijou v kotci, mi je nepouštíme. To by mě tedy fakt zajímaly ty kontroly chovu! Myslím, že ta chovka byla i vícekrát oceňena jako chovka roku! Protože prostě měla výstavně úspěšné jedince - prostě hrbaté ovčáky. Psi tam byly opravdu neskuteční chudáci!
Ten pejsek, kterého jsem koupila za deset tisíc byl velmi hubený, ale myslela jsem si, že je to kvůli tomu, co mu dávali- byl vyřazený a nevýdělečný a dávali mu fakt nějaké hrozné instantní těstoviny s druhořadým jatečným odpadem. Umřel mi za 6 měsíců - i přes léčbu - na slinivku.
A proč jste z takových podmínek kupovala psa?
To je totiž problém. Že lidi jsou schopný koupit zvíře z množárny, koupí ho, to, že pak anonymně po internetu vykládají, jak to tam bylo hrozné, je zcela nepodstatné. Tím, že dáte lidem, co mají psy v podmínkách, které se vám nelíbí, prachy, jim říkáte: super, takhle se to dělá. Tím, že lidi koupí psa na parkovišti či u benzínky nebo ve zverimexu nebo z malých klecí a kotců, podporují tenhle způsob rozmnožování psů.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
můžete mi prosím říct název CHS? Známí mají také NO a vypadá to u nich přesně, jak říkáte, tak mne napadlo, jestli se nejedná o totéž. Několikrát jsem požadovala, snažila se, psala všemožně, aby se podmínky zlepšily, ale vždy mi bylo sděleno, že chovatel to má "zajištěný"...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.224
Je to CHS z okraje Prahy, ale bojím se to napsat veřejně, kvůli možné agresi chovatelů. Kromě letiého chovu NO začali chovat ještě jorkšíry v době, kdy to byl super kšeft. Psy nepouštějí, protože jsou fandové do vzácných dřevin a těch mají plnou zahradu.
Psa jsem koupila, protože jsme ho chtěla. A příspěvek jsem napsala jako reakci na to šílenství typu - množírny bez PP a vše co je s PP je OK!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.224
Já jsem přece nešla do "množárny", ale do CHS FCI ověnčené tituly z výstav a titulem nejlepší CHS roku! Tak podle čeho se má třeba začátečník laik řídit?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to CHS z okraje Prahy, ale bojím se to napsat veřejně, kvůli možné agresi chovatelů. Kromě letiého chovu NO začali chovat ještě jorkšíry v době, kdy to byl super kšeft. Psy nepouštějí, protože jsou fandové do vzácných dřevin a těch mají plnou zahradu.
Psa jsem koupila, protože jsme ho chtěla. A příspěvek jsem napsala jako reakci na to šílenství typu - množírny bez PP a vše co je s PP je OK!
V ani jednom z příspěvků, které oponují Troldíkovi jsem nezaznamenala názor, že jsou všechny chovky s PP ok. Můžete mi prosím odcitovat konkrétní příspěvek, kde je to takto uvedeno?
Občas mám pocit, že lidé, kteří vběhnou do diskuze stejným stylem, jako Vy, už od začátku absolutně nepochopili rozdíl mezi PP a bezPP chovem..

Promiňte, ale i jako laik se řídím tím, co vidím. Kdybych viděla to, co popisujete, tak půjdu rychle jinam.
Ono to asi bylo tím : toho psa ch c i a všechno ostatní je mi fuk.
Jinak můj názor je ten, že jediny nástroj proti takovým jedincům je právě jejich zveřejnění.
Když mě někdo podvede- okrade, jediná moje obrana je udělat mu ostudu na internetu, jen ať si to všichni přečtou. Ale jen pokud je to pravda !

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem přece nešla do "množárny", ale do CHS FCI ověnčené tituly z výstav a titulem nejlepší CHS roku! Tak podle čeho se má třeba začátečník laik řídit?
Třeba prostě srdcem, tzn. když vidím psy v malých kotcích, tak se otočím na podpatku a nazdar? Je to tak těžké poznat, jaké podmínky k chovu se vám nelíbí a když se nelíbí, tak prostě odtud štěně nebrat? I když ta chovka může být zlatá stříbrná?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Psa jsem koupila, protože jsem ho chtěla. Jo, to už jsem slyšela tolikrát... je úplně jedno, jestli je to pes koupený z kotcového chovu nebo někde na benzínce. Chceme psa, tak nám je jedno, kde byl vyprodukovaný.
napsal(a):
Psa jsem koupila, protože jsem ho chtěla. Jo, to už jsem slyšela tolikrát... je úplně jedno, jestli je to pes koupený z kotcového chovu nebo někde na benzínce. Chceme psa, tak nám je jedno, kde byl vyprodukovaný.
Tobě je jedno, jestli máš psa z množírny bezpapíráků, kde to chovají jako králíky v přepravkách nad sebou, a že svým jednáním podporuješ množitele bezpapíráků pro zisk a týrání zvířat ? Tobě je jedno, jestli koupíš psa u chovatele a vidíš rodiče a z jakých je podmínek, nebo jestli ho koupíš na benzínce či na parkovišti ? Tobě je úplně jedno, kde a jak za jakých podmínek byl vyprodukovaný a jestli z něj vyroste kříženec nebo ne ? No to si snad děláš srandu... Nebo myslíš tento svůj názor vážně ?
bilusik
napsal(a):
Tobě je jedno, jestli máš psa z množírny bezpapíráků, kde to chovají jako králíky v přepravkách nad sebou, a že svým jednáním podporuješ množitele bezpapíráků pro zisk a týrání zvířat ? Tobě je jedno, jestli koupíš psa u chovatele a vidíš rodiče a z jakých je podmínek, nebo jestli ho koupíš na benzínce či na parkovišti ? Tobě je úplně jedno, kde a jak za jakých podmínek byl vyprodukovaný a jestli z něj vyroste kříženec nebo ne ? No to si snad děláš srandu... Nebo myslíš tento svůj názor vážně ?
Ehm... Pro ty méně chápavé.. To byla ironická poznámka k příspěvku od Flip..
bilusik
napsal(a):
Já nevím, proč je tak zakořeněný názor, že když chov bez PP - tak je to nutně množírna, i když určitě nechci tvrdit, že nejsou i tyto případy. Ale teda, aspoň co vím od známých, tak těch množíren je o dost víc v chovech s PP! . A proč - to je přece jasné - až moc často jde hlavně a především o PRACHY! Přece není až tak složité se jet podívat, kde štěňata vyrůstají, chtít vidět rodiče.. A pokud se mi něco nebude zdát, prostě štěně neberu!
nelimar1
napsal(a):
Já nevím, proč je tak zakořeněný názor, že když chov bez PP - tak je to nutně množírna, i když určitě nechci tvrdit, že nejsou i tyto případy. Ale teda, aspoň co vím od známých, tak těch množíren je o dost víc v chovech s PP! . A proč - to je přece jasné - až moc často jde hlavně a především o PRACHY! Přece není až tak složité se jet podívat, kde štěňata vyrůstají, chtít vidět rodiče.. A pokud se mi něco nebude zdát, prostě štěně neberu!
Tak ty množírny s Pp jmenujte.. Nebo je to další fáma typu jedna paní povídala? Bohužel, spoustě laiků stačí, když o sobě množka prohlásí, že je chovatel a má chovatelskou stanici, protože to samozřejmě vypadá lépe a maj za štěnce víc peněz. A přitom jsou to normální bezpapíroví vořeši. Ještě množka zamává petpasem a známým nakuká, že je to to slavné PP, protože v kolonce "plemeno" má to plemeno přece jasně napsané.
Praxe je taková, že když člověk po těch množírnách s PP z dané diskuze pátrá, tak najednou zjistí, že neexistují. Začnou padat věty jako myslím si, oni to určitě vědí, případně já to přece nenapíšu veřejně. Nebo bude první výjimka a zvládnete ty množírny sPP napsat s konkrétními názvy chovatelských stanic?
Jinak ad "chov bezPP".. To je stejné spojení jako bojové plemeno.Laici to říkají, odborníci se smějí. Protože nic jako chov bezPP neexistuje. Chovatelství je cílené zušlechťování plemene, práce na tom, aby se pářili jen zdraví, silní a povahově vyrovnaní zástupci plemene. Množení bezPP pak jenom na takovém chovu parazituje a křivonohé labilní jedince vydává za originál plemeno. Něco jako tenisky Adibbas na vietnamské tržnici. Chápeme?
nelimar1
napsal(a):
No vida, to já zase od známých vím o spoustě chovů s PP, kde by za své psy chovatelé dali duši. Jestli ono to nebude taky trochu tím, jaké máte známé a s kým se přátelíte.
umpa.lumpa
napsal(a):
Ehm... Pro ty méně chápavé.. To byla ironická poznámka k příspěvku od Flip..
Pro ty méně chápavé jako jsi ty, nečetl jsem všechny příspěvky nad tím, takže jsem reagoval jen na to co napsala - tak chápavý jako jsi ty je tu každý, jen ne každý čte v tom hnoji všechny příspěvky. Ehm, tak si nech to svoje rejpání, vím, že do mně šiješ ráda, tak si dej pozor, aby se ti to nezačalo rychle vracet...
nelimar1
napsal(a):
...Já nevím, proč je tak zakořeněný názor, že když chov bez PP - tak je to nutně množírna... To pro to, že je to tak opravdu často - těch množíren bezpapíráků je o dost více v bezpapírových chovech, to je třeba si uvědomit - tam se nemusí dodržovat vůbec žádná pravidla - a o prachy jde především ve velkomnožárnách bezpapíráků. A díky množitelům bezpapíráků a výkupům co je vykupují a vozí do států na západ od nás měnila svá pravidla i EU, to je třeba si uvědomit.
bilusik
napsal(a):
Pro ty méně chápavé jako jsi ty, nečetl jsem všechny příspěvky nad tím, takže jsem reagoval jen na to co napsala - tak chápavý jako jsi ty je tu každý, jen ne každý čte v tom hnoji všechny příspěvky. Ehm, tak si nech to svoje rejpání, vím, že do mně šiješ ráda, tak si dej pozor, aby se ti to nezačalo rychle vracet...
Ňaf ňaf, malá vzteklá čivavička.

nelimar1
napsal(a):
Není každý chov bez PP nutně množárna. Ale...můžete vidět matku ( Když má někdo pár, na kterém soustavně produkuje štěňata bez PP, tak už to množárnou zavání - proč by to jinak dělal ? Aby uspokojoval touhu méně majetných spoluobčanů po štěňátku ? Aby riskoval zdraví své milované feny ? Víte, co je s odchovem vrhu práce ?), za otce mohou prohlásit kohokoliv. Matka může být buď velmi povedený kříženec, nebo je důvod proč nebyla uchovněna ( u některých společenských plemen je uchovnění vlastně otázka zdravotních testů a bonitace - nevím proč to nechce majitel feny podstoupit, když chce štěňata opakovaně ).
A pak - v inzerátech je často nabízeno krytí psem s PP i fen bez PP. S největší pravděpodobností je to pes sice s PP, ale neuchovněný. Proč ? Protože se majiteli nechtělo absolvovat a zaplatit zdrav. testy? Nebo dokonce neprošel ?
Ano, viděla jsem i vydařeného psa bez PP. Ale daleko víc těch nevydařených. Speciálně u módních plemen. Jeden čas všechno co mělo ježatou držtičku, byl knírač bez PP.
Ale to všechno je jen obměna toho, co už bylo nesčíslněkrát napsáno.
A že se někteří chovatelé psů s PP všemožně snaží obejít chovatelské řády - to je také bohužel smutná pravda. Protože jen covatelé psů s PP to které plemeno poškozují. Ti psi bez PP už nikdy do chovu nezasáhnou, nemůžou mu tudíž škodit.
nelimar1
napsal(a):
Bylo zde na iFauně už jmenováno několik případů - zdaleka ne všechny - chovů s PP. Přečtěte si třeba: "Množírna za 25.000, - Kč!" a "Chov s PP - záruka kvalitních zvířat?".
Díky za vzkaz.
Pořád je to ale jen jedna chovatelská stanice. Pod pojmem "víc než dost" bych si představovala asi jiné číslo.
Umpa.lumpa-jste si tak jistý že se každý chovatel s pp řídí tím co jste napsal(a)? Zlepšuje vzhled, zdraví, povahové vlastnosti? U některých chovatelů se totiž chovné feny na její názor -zda chce být nakrytá-nikdo neptá. Fena se prostě podrží a štěňátka budou ať chce nebo né.Samozřejmě že v odborných přírůčkách se dočtete že taková to "povahově" nevyrovnaná fena by něměla být do chovu zařazena. Né vždy co je psáno je také dáno! A už vůbec nechápu o co Vám jde a proč by měl někdo veřejně napsat konkrétní jméno+adresu? Vy by jste to snad vyřešil(a)? Říká Vám něco ochrana osobních údajů? Dnes ani vedoucí samoobsluhy nemá právo zveřejnit jméno zloděje! Jak jsem již psala předtím, nezastávám se ani jedné strany, vadí mi pouze to když jsou všichni "házeni" do stejného pytle! Ne každý chovatel bez pp má množírnu a né každý chovatel s pp má vše v pořádku. Viz ČMKU-"Stop množírnám" -asi vás zklamu ale ani zde nenajdete jméno+adresu!

"Protože nic jako chov bezPP neexistuje "
Nevím jak "chov", ale například zákon na ochranu zvířat proti týrání definuje pojem chovatel takto :
"chovatelem každá právnická nebo fyzická osoba, která drží nebo chová (dále jen "chová") zvíře nebo zvířata, trvale nebo dočasně, přemísťuje zvíře, nebo obchoduje se zvířaty, provozuje jatky, útulky, záchranné stanice, hotely a penziony pro zvířata nebo zoologické zahrady,1b) provádí pokusy na zvířeti nebo zvířatech anebo pořádá jejich veřejná vystoupení, "
a nic o PP v této definici není...
"Zlepšuje vzhled, zdraví, povahové vlastnosti? "
jako každý chovatel PP? To by byla hezká pohádka, ono je k tomu potřeba něco vědět o genetice, mít dlouhodobý přehled v plemeni (když chci mluvit o chovatelství tak to je o generacích a ne o jednom, dvou vrzích)...a to bohužel (a bohužel asi většinou) nemají ani ti, kteří by mít měli (poradci chovů), nehledě na to, že u četných plemen je chov víceméně volný...
" U některých chovatelů se totiž chovné feny na její názor -zda chce být nakrytá-nikdo neptá. Fena se prostě podrží a štěňátka budou ať chce nebo né.Samozřejmě že v odborných přírůčkách se dočtete že taková to "povahově" nevyrovnaná fena by něměla být do chovu zařazena"
to, že se fena nechce nechat nakrýt, respektive nakrýt konkrétním psem ještě neznamená, že je labilní a neměla by jít do chovu.
Marie-Anna
napsal(a):
Umpa.lumpa-jste si tak jistý že se každý chovatel s pp řídí tím co jste napsal(a)? Zlepšuje vzhled, zdraví, povahové vlastnosti? U některých chovatelů se totiž chovné feny na její názor -zda chce být nakrytá-nikdo neptá. Fena se prostě podrží a štěňátka budou ať chce nebo né.Samozřejmě že v odborných přírůčkách se dočtete že taková to "povahově" nevyrovnaná fena by něměla být do chovu zařazena. Né vždy co je psáno je také dáno! A už vůbec nechápu o co Vám jde a proč by měl někdo veřejně napsat konkrétní jméno+adresu? Vy by jste to snad vyřešil(a)? Říká Vám něco ochrana osobních údajů? Dnes ani vedoucí samoobsluhy nemá právo zveřejnit jméno zloděje! Jak jsem již psala předtím, nezastávám se ani jedné strany, vadí mi pouze to když jsou všichni "házeni" do stejného pytle! Ne každý chovatel bez pp má množírnu a né každý chovatel s pp má vše v pořádku. Viz ČMKU-"Stop množírnám" -asi vás zklamu ale ani zde nenajdete jméno+adresu!
Sice to neadresujete mně, ale odpovím vám. Ne, nikdo si nemůže být jistý, jestli každý chovatel půjde cestou zlepšování, dokonce si imho myslím, že většina chovtelů to tak nedělá. Pro mně je třebas důležité, udržet plemeno zhruba na té úrovni, na jaké bylo vyšlechtěno - tudíž, nezaměřovat se na přehánění plemenných znaků, nebo dokonce znaků, které sice k plemeni nepatří, ale vypadají dpbře v kruhu, allroundi z ich padají na zadek a rozdávají tituly.
Ale zato zachovat jeho unikátní pracovní vlastnosti. A jsem ráda, že se mi to daří.
Problém je v tom, že chovatel s registrovaným chovem a certifikovanými rodokmeny si takto počímat může, pokud se tak rozhodne.
Chovatel bez PP ne. Jeho psi nejsou a nebudou považování za čistokrevné - proč jsem jasně popsala v předchozích příspěvcích a budou tedy existovat jenom jako parazitická postraní linie.
A mimochodem, až začnete zase ten kolovrátek, že ti psi jsou čistokrevní, tak teď se zrovna na FB řeší kříženci vipeta s barzojem. Vzhledem k prostým zákonům genetiky, štěňata budou k nerozeznání od greyhoundů. Kdo je má, klidně může tvrdit, že má čistokrevného greje bez PP.
Marie-Anna
napsal(a):
Samozřejmě, že se tím každý zodpovědný chovatel řídí. Jen proto se pak může nazvat chovatelem.
Ostatní jsou jen hloupé množky, bez ohledu na papíry.
Ad ochrana osobních údajů. Trošičku se mi zdá, že si pletete pojmy s dojmy. Ochrana osobních údajů se týká skutečně pouze osobních údajů. A ne názvu chovatelské stanice, která visí na každém virtuálním rohu.
napsal(a):
"Protože nic jako chov bezPP neexistuje "
Nevím jak "chov", ale například zákon na ochranu zvířat proti týrání definuje pojem chovatel takto :
"chovatelem každá právnická nebo fyzická osoba, která drží nebo chová (dále jen "chová") zvíře nebo zvířata, trvale nebo dočasně, přemísťuje zvíře, nebo obchoduje se zvířaty, provozuje jatky, útulky, záchranné stanice, hotely a penziony pro zvířata nebo zoologické zahrady,1b) provádí pokusy na zvířeti nebo zvířatech anebo pořádá jejich veřejná vystoupení, "
a nic o PP v této definici není...
"Zlepšuje vzhled, zdraví, povahové vlastnosti? "
jako každý chovatel PP? To by byla hezká pohádka, ono je k tomu potřeba něco vědět o genetice, mít dlouhodobý přehled v plemeni (když chci mluvit o chovatelství tak to je o generacích a ne o jednom, dvou vrzích)...a to bohužel (a bohužel asi většinou) nemají ani ti, kteří by mít měli (poradci chovů), nehledě na to, že u četných plemen je chov víceméně volný...
" U některých chovatelů se totiž chovné feny na její názor -zda chce být nakrytá-nikdo neptá. Fena se prostě podrží a štěňátka budou ať chce nebo né.Samozřejmě že v odborných přírůčkách se dočtete že taková to "povahově" nevyrovnaná fena by něměla být do chovu zařazena"
to, že se fena nechce nechat nakrýt, respektive nakrýt konkrétním psem ještě neznamená, že je labilní a neměla by jít do chovu.
Viz předešlá odpověď.
nelimar1
napsal(a):
á nevím, proč je tak zakořeněný názor, že když chov bez PP - tak je to nutně množírna, i když určitě nechci tvrdit, že nejsou i tyto případy.
KAždý chov bez PP je prostě množírna, protože se psi množí bez konkrétního záměru. Nemají-li rodokmen, nemohou zasáhnout ( až na výjímky) do čistokrevného chovu.
Ale teda, aspoň co vím od známých, tak těch množíren je o dost víc v chovech s PP!
To si děláte prdel?
Já zase vím od známých, že všichni imigranti co se vylodí v Itálii se chtějí usadit v česku a podřezat nám krky.
A taky vím od známých, že když pes žere trávu, bude pršet
Zkuste na chvilku používat hmotu, která vyplňuje kouli co nosíte na krku.
Lidé, kteří se dají kdykoli dohledat, jakožto původci štěněte, kteří nejsou anonymní, jejichž jméno a adresa je u jednoho každého trvale označeného štěněte zaneseno v PK, jsou častěji množitelé a zásobovatelé transportů, nežli anonymové, kterým je pumpička šuká-li syn matku a to každé hárání? Protože nikdo nemá šanci zjistit kdo jsou skutečně rodiče, kdo je skutečně chovatel a jak jsou vlastně štěňata stará?
Opravdu myslíte že toto jsou většinou chovy s PP?
https://www.google.cz/search?q=bez+pp+mno%C5%BE%C3%ADrny&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=uHCbVf76CcGBUd76mqAL&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1014&bih=585
Jestli ano, jděte se léčit.
A proč - to je přece jasné - až moc často jde hlavně a především o PRACHY! Přece není až tak složité se jet podívat, kde štěňata vyrůstají, chtít vidět rodiče.. A pokud se mi něco nebude zdát, prostě štěně neberu!
ANo. S tím že jde především o prachy souhlasím, Proto množitelé bez PP, množí psy v patrových klecích nebo přepravkách, anonymně, nedohledatelně s minimem nákladů.
Co se týče poslední věty, máte naprostou pravdu. Pokud se někomu nebude líbit prostředí, ve kterém jsou štěňata odchovávána, nemusí si je brát.
Kdyby to tak lidi dělali, množáren bez PP by značně ubylo.
Bohuže, je až příliš obehraná historka...přece jsme ho tam nemohli nechat.
A to se samosebou týče i chovů s PP. Ale já jsem si jistá, že ten by na takovém přístupu nezkrachoval.
Tak jsem ráda že zde zaznělo že každý "zodpovědný" chovatel s pp se řídí svým svědomím a ostatní jsou jen "množky". Ne vždy zájemce o štěně s pp, ví kdo je "zodpovědný" a kdo jen "množka". To že jak píšete "šu.." syn matku a třeba i opakovaně se může dovědět i majitel čistokrevného štěňátka po té co má již štěně doma, neboť pp obdrží později. A jelikož se jedná o čistokrevné jedince s pp mají i jejich štěňátka pp. Pokud nezveřejní kontrolní úřad ať už jméno nebo název chovatelské stanice nevím proč by měl být zveřejněn na této diskuzi.
Marie-Anna
napsal(a):
Tak jsem ráda že zde zaznělo že každý "zodpovědný" chovatel s pp se řídí svým svědomím a ostatní jsou jen "množky". Ne vždy zájemce o štěně s pp, ví kdo je "zodpovědný" a kdo jen "množka". To že jak píšete "šu.." syn matku a třeba i opakovaně se může dovědět i majitel čistokrevného štěňátka po té co má již štěně doma, neboť pp obdrží později. A jelikož se jedná o čistokrevné jedince s pp mají i jejich štěňátka pp. Pokud nezveřejní kontrolní úřad ať už jméno nebo název chovatelské stanice nevím proč by měl být zveřejněn na této diskuzi.
Kdyby daný majitel věnoval výběru štěněte alespoň tolik energie, jako výběru nového mobilu, tak by si tu příbuznost (a všechno okolí) zjistil ještě před pořízením daného štěněte. V době internetu a všelijakých databází o původu to fakt nebývá problém.
Marie-Anna
napsal(a):
Takže. Rozeberme to. Zájemce o psa, kterému je celkem jedno jaký pes to bude a nechce se mu platit drahé peníze, jde do útulku, nebo využije mnoha nabídek na křížence. Dostane nějakého psa, s trochou štěstí a dobrého přístupu z něj bude mít parťáka na dlouhá léto a bude mu jedno, že má zadek z boxera, předek z pudla a chlupy z drátosrstého jezevčíka.
Vydá minimum peněz na pořízení a bude spokojený.
Zájemce o plemeno, si o plemeni něco nastuduje. Dnes je to opravdu v tom množství informací snadné ( když jsem si já pořizovala prvního psa svého plemene, byl k dispozici 5 cm vysoký článek v atlase psů a jedna fotk. Černobílá.).
Optá se chovatele na rodiče daného vrhu, případně si najde vrh v databázi plemene.
Nemůže se mu tedy stát, že obdrží zvíře z úzké příbuzenské, pokud takové nechce.
Snob, který má holou p.r.d.e.l, zato se chce chlubit "plemenem", si vezme iMitaci bez PP. Chovatel mu může nakukat a ukázat cokoli, jelikož štěně není označené a registrované na chovatele, jsou tu pak dotazy typu - "jak to, že moje šestinedělní čivava nemá zuby a neumí žrát".
Tož asi tak.
Marie-Anna
napsal(a):
dubl.
Marie-Anna
napsal(a):
Jde o to že ne každý zájemce o štěňátko s pp se chce věnovat kynologii, a mnozí tak ani netuší že je něco takového v chovu s pp možné.
Prosímvás, to už je směšné. Kynologie je vše co se psů týká. Máte psa - jste kynolog.
Jako kdybyste napsala, že ne každý majitel mobilu chce telefonovat.
A mnozí ani netuší, že různí výrobci mobilů produkují různou kvalitu. Vzdejte to - to vážně neokecáte.
Promiňte ale je to stejné, když Vám budu tvrdit že si "snob" koupí štěně s pp, jen proto že na to má. A ono štěně může být ze spojení "syn+matka" stejně tak jako u psa bez pp. Rozdíl je pouze v tom že bez pp se to nedovíte s pp ano. Bez pp můžete mít křížence, a s pp čistokrevného jedice. To že čivava nebude mít zuby jak píšete nebo nebude umět žrát se vám "může" stát i z chovu s pp.Kolik bylo případů že bylo štěňátko s pp prodáno za plnou cenu třeba bez řezáku či s fontanelou. Nebylo by, snažší kdyby byl chov s pp na rozdíl od bezpapíráků-"množitelů", rozdílný nejen v ceně ale i v kvalitě chovu? Z této naší diskuze mám dojem, že je chyba na straně "nového" majitele (měl si zjistit, měl předpokládat atd) nikoliv chovatele, tam je tento způsob chovu v pořádku? Zrovna tak můžu tvrdit že měl, či mohl majitel psa předpokládat že za 500-nebo 1000kč nebude mít čistokrevnou plnochrupou čivavu!
Marie-Anna
napsal(a):
Promiňte ale je to stejné, když Vám budu tvrdit že si "snob" koupí štěně s pp, jen proto že na to má. A ono štěně může být ze spojení "syn+matka" stejně tak jako u psa bez pp. Rozdíl je pouze v tom že bez pp se to nedovíte s pp ano. Bez pp můžete mít křížence, a s pp čistokrevného jedice. To že čivava nebude mít zuby jak píšete nebo nebude umět žrát se vám "může" stát i z chovu s pp.Kolik bylo případů že bylo štěňátko s pp prodáno za plnou cenu třeba bez řezáku či s fontanelou. Nebylo by, snažší kdyby byl chov s pp na rozdíl od bezpapíráků-"množitelů", rozdílný nejen v ceně ale i v kvalitě chovu? Z této naší diskuze mám dojem, že je chyba na straně "nového" majitele (měl si zjistit, měl předpokládat atd) nikoliv chovatele, tam je tento způsob chovu v pořádku? Zrovna tak můžu tvrdit že měl, či mohl majitel psa předpokládat že za 500-nebo 1000kč nebude mít čistokrevnou plnochrupou čivavu!
Samozřejmě, že je chyba na straně kupujícího. Představa toho, jak jsou všichni prodejci svatí a jde jim jen o blaho nového majitele je tak silně naivní, až to zvoní. A to se netýká jen psů. Týká se to prodeje čehokoliv. Počínaje shnilé střechy na baráku, přes plesnivé ovoce až po bourané auto. Vždy, když mám do něčeho investovat svoje peníze, tak si to snad důkladně prověřím. A pokud se nechám napálit, je to jen a jen moje pitomost. Stejně jako je to pitomost jakéhokoliv kupce. Obzvláště dneska, kdy stačí zadat do gůglu název chovky, nebo jen jak si vybrat štěně, jak poznat množitele, najít si klub daného plemene a vyptat se na rodiče štěněte. To co píšete jsou jen výmluvy, kterými omlouváte svoji vlastní lenost a neschopnost a hážete vinu na všechny okolo..
Marie-Anna
napsal(a):
500 - nebo 1000kč? Jo i za vadné štěně s PP můžete klidně dát 20.000, - Kč. Viz diskuzi: "Chov s PP - záruka kvalitních zvířat?".
nelimar1
napsal(a):
500 - nebo 1000kč? Jo i za vadné štěně s PP můžete klidně dát 20.000, - Kč. Viz diskuzi: "Chov s PP - záruka kvalitních zvířat?".
No, tak právě ona vámi zmiňovaná diskuze ukazuje celou problematiku v plné šíři a dává za pravdu umpa.lumpě (lumpovi).
A opět, po milionté první: PP není záruka zdraví psa na všechny choroby. Některé se vyloučit nedají, jiné ano. Taky nelze říct, že každý chovatel je 100% solidní ve všech směrech. Jeho chov. stanice je ale firma jako každá jiná a má buď dobré, nebo špatné jméno.
Bez PP však nevíte NIC. Je to rozdíl jako mezi kamenným obchodem a tržnicí.
A PP? To je PRŮKAZ PŮVODU!.
Pro vás opakuji znovu, po milionté druhé: PRŮKAZ PŮVODU.
Nikoliv záručák, že štěně bude jednou vhodné pro chov.
Všechno ostatní je věc zjišťování informací, domluvy a mezilidských vztahů.
Šarina
napsal(a):
No, tak právě ona vámi zmiňovaná diskuze ukazuje celou problematiku v plné šíři a dává za pravdu umpa.lumpě (lumpovi).
A opět, po milionté první: PP není záruka zdraví psa na všechny choroby. Některé se vyloučit nedají, jiné ano. Taky nelze říct, že každý chovatel je 100% solidní ve všech směrech. Jeho chov. stanice je ale firma jako každá jiná a má buď dobré, nebo špatné jméno.
Bez PP však nevíte NIC. Je to rozdíl jako mezi kamenným obchodem a tržnicí.
A PP? To je PRŮKAZ PŮVODU!.
Pro vás opakuji znovu, po milionté druhé: PRŮKAZ PŮVODU.
Nikoliv záručák, že štěně bude jednou vhodné pro chov.
Všechno ostatní je věc zjišťování informací, domluvy a mezilidských vztahů.
Ale s tím samozřejmě lze jen souhlasit. Mě nemusíte poučovat co je to PP - chovala jsem s PP dost dlouhou dobu. A pro rýpaly - určitě mě nikdo nesankcionoval, že nebudu chovat s PP jsem se rozhodla sama. Pejsky mám opravdu pro radost, o chovu vím dost a stále se vzdělávám. Ale s PP už opravdu NEE.. Nestojím o to, jezdit po schůzích, ani jezdit na výstavy. Čas si organizuji sama. Odsuzuji množírny bez PP, ale i s PP. Pes by měl být přítel a kamarád, nikoliv nástroj pro vydělávání peněz.
bilusik
napsal(a):
nelimar1
napsal(a):
Ale s tím samozřejmě lze jen souhlasit. Mě nemusíte poučovat co je to PP - chovala jsem s PP dost dlouhou dobu. A pro rýpaly - určitě mě nikdo nesankcionoval, že nebudu chovat s PP jsem se rozhodla sama. Pejsky mám opravdu pro radost, o chovu vím dost a stále se vzdělávám. Ale s PP už opravdu NEE.. Nestojím o to, jezdit po schůzích, ani jezdit na výstavy. Čas si organizuji sama. Odsuzuji množírny bez PP, ale i s PP. Pes by měl být přítel a kamarád, nikoliv nástroj pro vydělávání peněz.
Na schůze jezdit nemusíte, to nikdo nikoho nenutí, objet 1-3 výstavy za život feny se taky dá... tohle jsou pro mě výmluvy. Kdo plemeno miluje a myslí to s ním vážně, tak se nikdy nesníží k tomu, aby choval bez PP - to radši nechová vůbec.
Když jsem vybírala pejska, tak jsem nejdřív chtěla křížence něčeho s jezevčíkem z útulku. Ale prostě nic, i kamarádka co má zkušenosti mi pomáhala hledat. No a pak se zapojil manžel, obvolal pár inzerátů a jeli jsme se podívat na štěně. Viděla, jsem fenku naživo, taťku na fotce. Majitelka si nás vyzpovídala. Jaké máme zkušenosti s pejsky atd. Podepsali jsme kupní smlouvu, nějaký papír pro finančák. Dostali jsme startovní balíček, očkovací průkaz. Cenu za štěně beru jako cenu za starost, očkování, spot, zničený nábytek a také za čas, který byl věnován štěněti. A i kdyby pejsek byl nakonec pruhovanej, tak jsem ráda že ho máme. Myslivost neuznávám, na výstavy bychom nechodili a krýt s ním nebudeme. Chovatelce posíláme i fotky, jsme v kontaktu.
Tady se vytahuje se psem akorát jeden pán co má japonského čina. Jinak nikdo, polovina pejskařů tu má křížence.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.224
Je mi úplně jasné, že PP nemůže zaručit, že pes bude bez vad, výstavně úspěšný, chovný atd. To beru, to prostě nejde, je to živý tvor. Ale - neměl by zaručovat aspoň to, CHS svá chovná zvířata netýrá chovem v malinkých kotcích z nichž nejsou nikdy vypuštěna? Viz můj přispěvek o koupi NO z chovné stanice, která byla několikrát ověnčena titulem CHS roku a kde psi byli opravdu chudáci lehající si do svých exkrementů, protože to jinak nešlo. Vždyť se tady několikrát argumentovalo tím, že na rozdíl od anonymních množitelů jsou CHS pod kontrolou. A já jsem volila CHS vyznamenanou jako jedničku a fakt hrůza. Nikdo to určitě nekontroloval, titul měla, protože měla opakovaně výstavně úspěšné odchovy. Vždyž klidně ty zubožené čivavky v klecích nad sebou může být klidně chov s PP dle tohoto vzorce.
A také - nemělo by mi to, že kupuji psa s PP alespoň zaručit, že moje štěně nebude ze spojení nevyšetřené feny vyšetřeným psem s výsledkem přenašeč choroby CEA (anomálie oka kolie). Dle genetických zákonitostí je jisté, že v potomstvu budou postižená štěňata, pakliže je nevyšetřená fena také přenašeč. Tak takovouto krátkosrstou kolii jsem koupila za dvacet jedna tisíc, protože jsem tomu tehdy ještě vůbec nerozuměla a blbec jsem si myslela, že když kupuji s PP, tak klub pod kterým se chová nedopustí takového spojení. Od funkcionářů se mi však dostalo lakonického vysvětlení, že mají chov volný a že si to tedy každý určuje sám. Bývala jsem zamlada veliký zastánce chovu pouze s PP, ale po létech negativních zkušeností už nejsem. Nějak je tam za hodně peněz málo muziky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je mi úplně jasné, že PP nemůže zaručit, že pes bude bez vad, výstavně úspěšný, chovný atd. To beru, to prostě nejde, je to živý tvor. Ale - neměl by zaručovat aspoň to, CHS svá chovná zvířata netýrá chovem v malinkých kotcích z nichž nejsou nikdy vypuštěna? Viz můj přispěvek o koupi NO z chovné stanice, která byla několikrát ověnčena titulem CHS roku a kde psi byli opravdu chudáci lehající si do svých exkrementů, protože to jinak nešlo. Vždyť se tady několikrát argumentovalo tím, že na rozdíl od anonymních množitelů jsou CHS pod kontrolou. A já jsem volila CHS vyznamenanou jako jedničku a fakt hrůza. Nikdo to určitě nekontroloval, titul měla, protože měla opakovaně výstavně úspěšné odchovy. Vždyž klidně ty zubožené čivavky v klecích nad sebou může být klidně chov s PP dle tohoto vzorce.
A také - nemělo by mi to, že kupuji psa s PP alespoň zaručit, že moje štěně nebude ze spojení nevyšetřené feny vyšetřeným psem s výsledkem přenašeč choroby CEA (anomálie oka kolie). Dle genetických zákonitostí je jisté, že v potomstvu budou postižená štěňata, pakliže je nevyšetřená fena také přenašeč. Tak takovouto krátkosrstou kolii jsem koupila za dvacet jedna tisíc, protože jsem tomu tehdy ještě vůbec nerozuměla a blbec jsem si myslela, že když kupuji s PP, tak klub pod kterým se chová nedopustí takového spojení. Od funkcionářů se mi však dostalo lakonického vysvětlení, že mají chov volný a že si to tedy každý určuje sám. Bývala jsem zamlada veliký zastánce chovu pouze s PP, ale po létech negativních zkušeností už nejsem. Nějak je tam za hodně peněz málo muziky.
No a čí je to vina? I mezi chovateli s PP se najdou lidi, bohužel. Ale že vy se neobrátíte na patě a neodejdete, když vidíte, že ta slavná CHS není kvalitní, za to může taky chov s PP? Že nerozmáznete její název po diskuzích, ideálně s doprovodnými fotkami? To je vina chovu s PP? Že si nezjistíte informace před koupí, abyste věděla, že by měli být oba rodiče vyšetření na CEA, je to chyba chovu s PP?
Pořád je chov s PP lepší alespoň o to, že si můžete vybírat. Existují k němu informace.
Tady mám takový pěkný inzerát: http://www.inzerce-psu.com/inzerat/275284-stenata-boradora/
Otec labrador, matka "border kolie", která vypadá jako takový pěkný vesnický voříšek, spojení po sportovních rodičích a opakované.

"Že si nezjistíte informace před koupí, abyste věděla, že by měli být oba rodiče vyšetření na CEA, je to chyba chovu s PP"
je to chyba chovatelského klubu, který je garantem chovu a má dodržovat chovatelský řád FCI/ČMKU, který zavazuje k chovu na zdravých zvířatech, nepřenášejících genetická onemocnění. Takže pokud je takové onemocnění v plemeni známo a výskyt není marginální, pak musí klub reagovat. Takže ano - tohle je chyba chovu s PP.
Marie-Anna
napsal(a):
To že čivava nebude mít zuby jak píšete nebo nebude umět žrát se vám "může" stát i z chovu s pp
No to jste drobátko nepochopila. Ta čivava bez pp neměla zuby ne proto, že byla bez pp, ale proto, že její "chovatel" lhal a jako šestitýdení prodal štěně, kterému ještě nebyly tři týdny!
Z této naší diskuze mám dojem, že je chyba na straně "nového" majitele (měl si zjistit, měl předpokládat atd) nikoliv chovatele, tam je tento způsob chovu v pořádku?
No to máte naprosto správný dojem. A ne, tento způsob chovu není v pořádku, ale jenom totální pablb si vezme štěně tam, kde to zjevně v pořádku není a kde si ani nemůže ověřit jak je staré.
Zrovna tak můžu tvrdit že měl, či mohl majitel psa předpokládat že za 500-nebo 1000kč nebude mít čistokrevnou plnochrupou čivavu!
ANo. Ty zuby jsem vysvětlila, ale ano. Pokud si kupujete štěně bez PP za 500 nebo 1000 Kč, můžete být ráda, pokud vám z toho vůbec čivava vyroste. Vlastně - pokud vůbec vyroste a do měsíce nezdechne na neočkování a na to, že je mladší než množitel tvrdí.
https://www.facebook.com/pages/Tov%C3%A1rna-na-%C5%A1t%C4%9B%C5%88ata/1409824979329100.
nelimar1
napsal(a):
Pokud se vyznáte v chovu, tak se divím, že sáhnete po štěněti bez ověřeného původu (pokud jste se tedy nerozhodla pro voříška, o kterých tato diskuze není).
Ale co má tento ověřený původ vašeho psa společného s tím, že se vám nechce na schůze nebo na výstavy?
Fakt nerozumím vašim argumentům.

Možná budu trochu mimo mísu, ale nakonec mi to nedá se nezapojit.
Měla jsem psy s PP, bez PP (čistokrevné) a nyní i křížence.
...Myslím, že dřív (nevím jestli je to tak i dnes) převládal názor, že by měla mít fena alespoň jednou za život štěňata, takže i když jste fenu neuchovňovali, nejezdili po výstavách nebo prostě byla bez PP, tak se spousta majitelů snažila o odchování štěňat v zájmu zdraví jejich feny, nutno podotknout, že u lidí, které jsem znala a znám dnes je bohužel rozšířena praxe typu...bože mám hezkýho, šikovnýho psa/fenu, tak od něj musím odchovat štěňata-tohle třeba vadí mě docela dost. Spousta lidí zde uvádí, že čistokrevný pes bez PP není čistokrevný, ale kříženec, což v mnoha případech může být pravda (např. moje teta štěně labradora, když jsem jí říkala, že se mi nějak nezdá, tak se ještě urazila...defakto to labrador je, jen na krátkých nožičkách), ale znám lidi co si pro svojí fenu psa pečlivě vyberou a odchovají opravdu čistokrevné štěně.
Vždy budou mezi lidmi zastánci psů s PP, bez PP nebo kříženců popř. oříšků...myslím, že je hodně důležitý také samotný odchov...např. pes s PP...odchovy v kotcích několik vrhů nebo i ras najednou...a nebo pes bez PP láskyplně odchován na fenečce...rodinném miláčkovi.
Takže dle mého názoru je třeba si při pořízení štěněte položit otázku, co já konkrétně od psa očekávám a štěně kupovat s rozmyslem a ne se jen řídit pořizovací cenou pejska, ale plošně zatracovat psy bez PP a odsuzovat lidi, co si takového pejska koupí je zbytečné, na druhou stranu je pravda pokud si člověk pořídí psa bez PP a vyroste mu z toho kříženeček, při troše štěstí vybrané plemeno alespoň připomínající, tak ať si nestěžuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.224
Tento pán má naprostou pravdu - je to jen konkurenční boj.
Nedá se popřít, že mnozí chovatelé skutečně chov dotují a dělají to jako koníček a pro své plemeno. To ale mluvíme o těch plemenech o která není velký zájem. Jsou plemena na kterých se "rejžuje". Co si myslet třeba o tom, že se v současné chvíli nabízejí labradoři štěně za 20 tisíc? Vždyž je to plemeno vysloveně plodné bez problémů mají i deset štěňat ve vrhu a matky štěňata odchovávají bez problémů. Vzhledem k povaze nejsou ani náročná na socializaci, stačí jim málo, aby byla štěnda přátelská. Na uchovnění stačí dvě výstavy, základní RTG vyšetření a jedna naprosto jednoduchá zkouška vloh. Na krytí se nemusí dojíždět nikam daleko a hodně chovatelů má svoje krycí psy. Chcete někomu tvrdit, že z toho není "vejvar"?
Mně je to osobně jedno, pokud prodají, ať nabízejí třeba za třicet tisíc, ale nechte ty nenávistné kampaně proti "bezpapírákům". Myslíte, že každá běžná rodina, která třeba toto oblíbené plemeno, chce k dětem a na zahrádku může dát tyto peníze?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nedá se popřít, že mnozí chovatelé skutečně chov dotují a dělají to jako koníček a pro své plemeno. To ale mluvíme o těch plemenech o která není velký zájem. Jsou plemena na kterých se "rejžuje". Co si myslet třeba o tom, že se v současné chvíli nabízejí labradoři štěně za 20 tisíc? Vždyž je to plemeno vysloveně plodné bez problémů mají i deset štěňat ve vrhu a matky štěňata odchovávají bez problémů. Vzhledem k povaze nejsou ani náročná na socializaci, stačí jim málo, aby byla štěnda přátelská. Na uchovnění stačí dvě výstavy, základní RTG vyšetření a jedna naprosto jednoduchá zkouška vloh. Na krytí se nemusí dojíždět nikam daleko a hodně chovatelů má svoje krycí psy. Chcete někomu tvrdit, že z toho není "vejvar"?
Mně je to osobně jedno, pokud prodají, ať nabízejí třeba za třicet tisíc, ale nechte ty nenávistné kampaně proti "bezpapírákům". Myslíte, že každá běžná rodina, která třeba toto oblíbené plemeno, chce k dětem a na zahrádku může dát tyto peníze?
Každá běžná rodina, která chce toto oblíbené plemeno a nemá 20 tisíc, by si měla spočítat, kolik provoz takového labradora stojí, zejména pokud bude mít tu smůlu a koupí si bez PP labradorovi podobného psa, který zdědí po neuchovněných rodičích vysokou DKK a bude je stát na operacích několikanásobně víc než je pořizovací cena 20 tisíc.
Nemluvě o tom, že i labrador s PP po vyšetřených rodičích se dá pořídit levněji než za 20 tisíc.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No ale nikdo vám přece nedrží nůž na krku, abyste si toho psa za dvacet tisíc koupil že?
No a když musíte ít asugrechnet "plemeno", kupte si teda toho psa bez papírů, bez jakékoli záruky. I bez záruky tojo, že si nekupujete plemeni podobného voříška.
Imho by lidé, kteří prostě nemají na originál plemene, mají dost možností poskytnout domov ať už štěňatům, nebo starším křížencům z útulku. Dají za ně mnohem míň peněz nežli za bez PP napodobeninu a mnohdy na tom ve výsledku budou úplně stejně.
Sadrullah
Vždy budou mezi lidmi zastánci psů s PP, bez PP nebo kříženců popř. oříšků...myslím, že je hodně důležitý také samotný odchov...např. pes s PP...odchovy v kotcích několik vrhů nebo i ras najednou...a nebo pes bez PP láskyplně odchován na fenečce...rodinném miláčkovi.
Já budu vždy zastánce psů s PP, pokud jde o plemeno, kvůli evidenci a možnosti dohledat předky a širší příbuzenstvo.
Co se voříšků týče, pokud bude chovatel mít koule na to, že dá štěňata očipovat a na své jméno zaregistrovat, najde jim nové domovy a pomůže jim když se dostanou do nesnází - nechť si je klidně chová.
Pokud jde o napodobeniny plemene, nebudu nikdy pro. Bez evidence a možnosti dohledání předků a eventuální příbuznosti, hrozí mnohem vyšší riziko výskytu dědičných chorob.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co to plácáte? Labradoři se prodávají za 8-20 tis. Ti za 20 tis nebudou po rodičích, co zmastlili sotva uchovnění. Známí je teď prodávali, mají hezkou fenečku, ale ne moc úspěšnou, i když využívanou v myslivecké praxi, štěněta dle kvality dávali mezi 6-10 tis, štěňata s PP! Ty bez PP stojí 4-6, pokud fakt trochu připomínají labradora.
Fakt měli z pěti štěňat vejvar, co?

samain
napsal(a):
Sadrullah
Já budu vždy zastánce psů s PP, pokud jde o plemeno, kvůli evidenci a možnosti dohledat předky a širší příbuzenstvo.
Co se voříšků týče, pokud bude chovatel mít koule na to, že dá štěňata očipovat a na své jméno zaregistrovat, najde jim nové domovy a pomůže jim když se dostanou do nesnází - nechť si je klidně chová.
Pokud jde o napodobeniny plemene, nebudu nikdy pro. Bez evidence a možnosti dohledání předků a eventuální příbuznosti, hrozí mnohem vyšší riziko výskytu dědičných chorob.
Jak už jsem psala, nejsem zastáncem bezhlavého množení psů ať už kvůli penězům nebo kvůli tomu, že někdo chce na své feně odchovat alespoň jednou štěňata...bohužel jak už zde někdo psal průkaz původu není záruka, že mi ze štěněte vyroste pes bez vady a naprosto zdravý, tím nechci znehodnocovat práci chovatelských stanic...sama jsem se přesvědčila, jaký rozdíl v exteriéru byl mezi afgánským chrtem ze špičkového chovu (můj) a afgánem mé kamarádky bez PP, ale také jsem zažila situaci, kdy já fenu NO bez PP (byl to můj první pes, sousedům, kteří měli, jak psa tak fenu se nepodařilo uhlídat) naprosto zdravou se super typickou NO povahou a naše sousedka psa NO s PP s displazií a bázlivku. Rozdíl v ceně značný a velké výdaje za veta.
Takže pokud chci mít, co největší pravděpodobnost (ne jistotu), že budu mít zdravého psa, s odpovídajícím exteriérem a povahou, tak jedině psa s PP, ale není to vždy pravidlo, rozhodně jsem proti odchovávání psů bez PP, ale nemyslím si, že je kvůli tomu potřeba odsuzovat lidi, co si psa bez PP pořídí, vždyť takových psů, jsou kolem nás mraky a nejsou všichni nemocní a nepodobní rasám, které byly deklarovány při prodeji, spíš bych odsoudila majitele feny, který takto cíleně štěňata odchovává a asi jich nebude málo, dokonce už jsem se setkala i s tím, že mě dva majitelé fen bernského salašníka oslovili, zda bych jim feny nenakryla svým psem (kříženec bernardýna a BSP), že by z toho určitě byla atraktivní štěňata a dokonce nabídli i finance...že prý je po atraktivních křížencích poptávka a dají se prodat za větší peníz než "čistokrevní" psi bez PP...no prostě hrůza...
napsal(a):
Jak už jsem psala, nejsem zastáncem bezhlavého množení psů ať už kvůli penězům nebo kvůli tomu, že někdo chce na své feně odchovat alespoň jednou štěňata...bohužel jak už zde někdo psal průkaz původu není záruka, že mi ze štěněte vyroste pes bez vady a naprosto zdravý, tím nechci znehodnocovat práci chovatelských stanic...sama jsem se přesvědčila, jaký rozdíl v exteriéru byl mezi afgánským chrtem ze špičkového chovu (můj) a afgánem mé kamarádky bez PP, ale také jsem zažila situaci, kdy já fenu NO bez PP (byl to můj první pes, sousedům, kteří měli, jak psa tak fenu se nepodařilo uhlídat) naprosto zdravou se super typickou NO povahou a naše sousedka psa NO s PP s displazií a bázlivku. Rozdíl v ceně značný a velké výdaje za veta.
Takže pokud chci mít, co největší pravděpodobnost (ne jistotu), že budu mít zdravého psa, s odpovídajícím exteriérem a povahou, tak jedině psa s PP, ale není to vždy pravidlo, rozhodně jsem proti odchovávání psů bez PP, ale nemyslím si, že je kvůli tomu potřeba odsuzovat lidi, co si psa bez PP pořídí, vždyť takových psů, jsou kolem nás mraky a nejsou všichni nemocní a nepodobní rasám, které byly deklarovány při prodeji, spíš bych odsoudila majitele feny, který takto cíleně štěňata odchovává a asi jich nebude málo, dokonce už jsem se setkala i s tím, že mě dva majitelé fen bernského salašníka oslovili, zda bych jim feny nenakryla svým psem (kříženec bernardýna a BSP), že by z toho určitě byla atraktivní štěňata a dokonce nabídli i finance...že prý je po atraktivních křížencích poptávka a dají se prodat za větší peníz než "čistokrevní" psi bez PP...no prostě hrůza...
TAk jistota existuje v tomto světě jen jedna jediná. A to je to, že každý dříve či později umře.
Jinak, i když si koupíte výrobek světoznámé značky, nikde není psáno, že to zrovna nebude šunt. Je ovšem mnohem vyšší pravděpodobnost, že to šunt nebude.
A stejné je to u psů.
Nesouhlasím s tím, že není třeba odsuzovat lidi co si takového psa pořídí - protože dokud bude poptávka, bude i nabídka. Tak to zkrátka je.
Jestli máte afgána sama vidíte, že u afgánů ( vipetů) se vyskytuje více bezpapíráků (jsou z chrtů tak nejpopulárnější) nežli u barzojů nebo saluk. Grejhoundi bez PP prakticky neexistují.
Proč? Není poptávka.