Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla bych pár otázek ohledně této věci. Mám trochu problémového psa co se jeho povahy týče vyzkoušela jsem hrozně moc cvičáků a metod, ale on o výcvik ani výcvikáře zájem nejeví. Nenechá se od cizího člověka pohladit (uhne, nebo odejde) natož aby mu říkal nějaký povel není šance že by cizího člověka poslechl, to mě až tak netrápí dokud poslouchá mě. Ale občas se stane že mu na nějakou dobu přepne a začne ignorovat i mě. Naposledy jsem byla na jenom výcviku a tam mi byl doporučen elektrický obojek, přišlo mi divné, že jdu někam, kde chci aby mi pomohli jak na něj a oni to vyřeší jednou věcí při které vlastně není výcvik co nabízejí ani potřebný, protože to mám vlastně řešit tak že když neposlechne dám mu ránu. Nikdy jsem na tím neuvažovala, že bych ho pořídila byla jsem spíš proti. Dali mi obojek do ruky a ukázali jak to funguje, abych viděla, že to nic nedělá. Je fakt že jsem vlastně ani nic necítila. Nasadili to mému psovi a cvičili jsme přivolání mezi ostatními psy, když přišla situace, že neposlechl tak mu dali ránu. Pak poslechl už pokaždé. Od té doby mi ale přijde, že začal bejt hrozně bojácný a když slyší nějaký nepřijemný zvuk stáhne ocas a chce od tamtud utéct..Myslíte si že to může být tím obojkem ? Používáte ho někdo a jaké s tím máte zkušenosti ?..Pořád mě přesvědčují že si ho mám pořídit.
Jestli máte jakékoli pochyby, tak se na to vykašlete.
Buďto Vám to vysvětlí, ukážou na vlastních různých psech a to tak, že to pochopíte a budete věřit, že to sedne i Vašemu psovi, pak nad tím ještě měsíc přemýšlejte a rozhodněte se.
Pokud budou pochyby, nejistota, ať by to byla jakákoli, sebelepší metoda, nebude to fungovat a bude hůř.
napsal(a):
Měla bych pár otázek ohledně této věci. Mám trochu problémového psa co se jeho povahy týče vyzkoušela jsem hrozně moc cvičáků a metod, ale on o výcvik ani výcvikáře zájem nejeví. Nenechá se od cizího člověka pohladit (uhne, nebo odejde) natož aby mu říkal nějaký povel není šance že by cizího člověka poslechl, to mě až tak netrápí dokud poslouchá mě. Ale občas se stane že mu na nějakou dobu přepne a začne ignorovat i mě. Naposledy jsem byla na jenom výcviku a tam mi byl doporučen elektrický obojek, přišlo mi divné, že jdu někam, kde chci aby mi pomohli jak na něj a oni to vyřeší jednou věcí při které vlastně není výcvik co nabízejí ani potřebný, protože to mám vlastně řešit tak že když neposlechne dám mu ránu. Nikdy jsem na tím neuvažovala, že bych ho pořídila byla jsem spíš proti. Dali mi obojek do ruky a ukázali jak to funguje, abych viděla, že to nic nedělá. Je fakt že jsem vlastně ani nic necítila. Nasadili to mému psovi a cvičili jsme přivolání mezi ostatními psy, když přišla situace, že neposlechl tak mu dali ránu. Pak poslechl už pokaždé. Od té doby mi ale přijde, že začal bejt hrozně bojácný a když slyší nějaký nepřijemný zvuk stáhne ocas a chce od tamtud utéct..Myslíte si že to může být tím obojkem ? Používáte ho někdo a jaké s tím máte zkušenosti ?..Pořád mě přesvědčují že si ho mám pořídit.
"Nenechá se od cizího člověka pohladit (uhne, nebo odejde) natož aby mu říkal nějaký povel není šance že by cizího člověka poslechl..."
A to by snad ten pes se měl nechat povelovat od cizího člověka a muchlat-hladit též od někoho, koho nezná? Sice píšete, že to Vás "až tak netrápí", ale já jsem teda vůbec nepochopila proč to zmiňujete. To byste fakt chtěla, aby se takto Váš pes choval?

fikovnice
napsal(a):
"Nenechá se od cizího člověka pohladit (uhne, nebo odejde) natož aby mu říkal nějaký povel není šance že by cizího člověka poslechl..."
A to by snad ten pes se měl nechat povelovat od cizího člověka a muchlat-hladit též od někoho, koho nezná? Sice píšete, že to Vás "až tak netrápí", ale já jsem teda vůbec nepochopila proč to zmiňujete. To byste fakt chtěla, aby se takto Váš pes choval?
Taky by mne zajímalo, proč by měl pes nechat na sebe sahat cizí lidi a dokonce poslouchat cizí lidi... Nikdy bych svému psu nenechala velet nikoho jiného a nechtěla bych, aby cizího poslechl. Pro mě je chování toho psa žádoucí.
napsal(a):
Taky by mne zajímalo, proč by měl pes nechat na sebe sahat cizí lidi a dokonce poslouchat cizí lidi... Nikdy bych svému psu nenechala velet nikoho jiného a nechtěla bych, aby cizího poslechl. Pro mě je chování toho psa žádoucí.
Jj... No on je ten dotaz celý divný a začínám mít pocit, jestli nejde o provokaci .

napsal(a):
Nepíšete jaké je to plemeno a kolik má let. Ale to je celkem jedno. Elektrický obojek bych zavrhla a zapracovala na našem vzájemném vztahu. Pak se zlepší i poslušnost... Nepíšete v jakých situacích vás neposlechne, co pak děláte,...

fikovnice
napsal(a):
Jj... No on je ten dotaz celý divný a začínám mít pocit, jestli nejde o provokaci .
Možná se někdo nudí...
napsal(a):
Možná se někdo nudí...
Je to možné... Je tam plno prapodivností.
"Od té doby mi ale přijde, že začal bejt hrozně bojácný a když slyší nějaký nepřijemný zvuk stáhne ocas a chce od tamtud utéct..Myslíte si že to může být tím obojkem ?"
Toto mi zrovna přijde jako provokace.

fikovnice
napsal(a):
Je to možné... Je tam plno prapodivností.
"Od té doby mi ale přijde, že začal bejt hrozně bojácný a když slyší nějaký nepřijemný zvuk stáhne ocas a chce od tamtud utéct..Myslíte si že to může být tím obojkem ?"
Toto mi zrovna přijde jako provokace.
No jo, v poslední době jsou tu vůbec výživné dotazy... Třeba jako ten s kroketami . Asi se dětičky baví vymýšlením stupidit, místo aby šly ven a udělaly něco pro své zdraví.
napsal(a):
No jo, v poslední době jsou tu vůbec výživné dotazy... Třeba jako ten s kroketami . Asi se dětičky baví vymýšlením stupidit, místo aby šly ven a udělaly něco pro své zdraví.
Anebo varianta č.2 - nevím jestli je lepší nebo horší - ptá se dospělák, který věří pověrám. Jak jsem již psala, také jsem se setkala s člověkem, který tvrdil, že pes nesmí sežrat ani jedinou bramboru nebo pojde, že když žere trávu, tak bude pršet, a podobné ptákoviny .

Jo, i tahle horší varianta je možná. Já často žasnu, kolik a jakých pověr týkajících se psů mezi lidmi koluje...
napsal(a):
Střídání cvičáků, výcvikářů a metod nemůže nikdy fungovat. Ono mu nepřepne, prostě si jeho pozornost nezasloužíte. To pomocí EO opravdu nedoženete. Najděte si konečně cvičák, kde se vám nebudou cpát do psa a nebudou se snažit ho donutit, aby poslouchal je, ale naučí vás, jak si jeho pizornost a respekt zasloužit. EO zahoďte, cvičák, který vám doporučí donucovací pomůcku na takového psa je velmi podřadný cvičák.
Ahoj,
my ho máme a jsme spokojeni. Každopádně to chce poctivý výcvik a ne psovi dávat nesmyslně impulzy. Koukněte na www.elektro-obojky.cz velký výběr + zodpoví veškeré informace a vysvětlí jak na to.
Je potřeba si ujasnit jak má elektrický obojek fungovat... To nemá být trest, má to fungovat stejně jako třeba bičík u koně - na k ubližování, ale ke zdůraznění pobídek... tady je hezké instruktážní video ;)
https://www.youtube.com/watch?v=Pqkp-VKifR0
PS: také existují obojky vibrační - pokud je někomu elektrika hodně proti srsti...
conaf
napsal(a):
Je potřeba si ujasnit jak má elektrický obojek fungovat... To nemá být trest, má to fungovat stejně jako třeba bičík u koně - na k ubližování, ale ke zdůraznění pobídek... tady je hezké instruktážní video ;)
PS: také existují obojky vibrační - pokud je někomu elektrika hodně proti srsti...
Mně to přijde tak trochu jako reklama na Dog Trace...
conaf
napsal(a):
Bičík u koně?
Dobrý den,
obojek, který by Vám dle mého názoru mohl ideálně vyhovovat naleznete zde:
https://www.elektro-obojky.cz/vycvikove-obojky/petrainer-pet619
Má funkce zvuk, vibrace i impuls a pro každou funkci má tlačítko zvlášť :)
S pozdravem a přáním krásného dne,
Ivana Šumová, Elektro-obojky.cz
Infolinka : +420 216 216 106
Email: info@elektro-obojky.cz.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
fikovnice
napsal(a):
Mně to přijde tak trochu jako reklama na Dog Trace...
Je to instruktážní video firmy DogTrace. Na tom není nic reklamního, naopak většina videa je o používání EVO čistě obecně.
Pokud víte o jiném podobném (klidně od jiného výrobce) rád se podívám. Já nic lepšího ale nenašel.
elektroobojkycz
napsal(a):
Dobrý den,
obojek, který by Vám dle mého názoru mohl ideálně vyhovovat naleznete zde:
https://www.elektro-obojky.cz/vycvikove-obojky/petrainer-pet619
Má funkce zvuk, vibrace i impuls a pro každou funkci má tlačítko zvlášť :)
S pozdravem a přáním krásného dne,
Ivana Šumová, Elektro-obojky.cz
Infolinka : +420 216 216 106
Email: info@elektro-obojky.cz.
Admine, prosím, nešlo by to smazat? Ať si to dají do inzerce. díky.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
scylla
napsal(a):
Admine, prosím, nešlo by to smazat? Ať si to dají do inzerce. díky.
Proč? Je to naprosto k věci a skrytá reklama to není. Kdyby to sem dal někdo jiný, bude to v pořádku?
A jinak, podle toho marasmu tady, pochybuji, že je nějaký admin, který čte příspěvky...
Míra H.
napsal(a):
Proč? Je to naprosto k věci a skrytá reklama to není. Kdyby to sem dal někdo jiný, bude to v pořádku?
A jinak, podle toho marasmu tady, pochybuji, že je nějaký admin, který čte příspěvky...
Scylla má obsesi na kastrace a EO. Kdykoliv se příspěvek v tomto duchu objeví, začne trpět nutkavou potřebou ty lidi zašlapat do země.
Karel_muž_za_kamerou

XXX.XXX.209.40
kobylatko
napsal(a):
Když už tu je řeč o těch EO ... Nějaký EO se zvukem, vibracemi, impulsem a na každou funkcí samostatným tlačítkem, dá se najít ? Snad nejsem moc náročná .Nebo nějaký s jednoduchým ovládáním.
...dá...mam ho doma já mam přesně zvuk vibrace impuls, všeho všudy 4 tlačítka a jmenuje se to Aetertek at 216D dosah 550m ale v reálu cca 450m ale bohatě stačí... už nevim kde sem ho kupoval... někde přes heureku asi
Elmo

XXX.XXX.11.1
...
impact
napsal(a):
Scylla má obsesi na kastrace a EO. Kdykoliv se příspěvek v tomto duchu objeví, začne trpět nutkavou potřebou ty lidi zašlapat do země.
No, to mě kritizuje ten pravý... Mám obsesi na lidskou blbost, která se projevuje špatným zacházením se psy a také na různé spolky, jste ještě zapomněla dodat, na různé špatné výcvikáře a trenéry, kteří doporučují silové postupy vůči psovi nebo motivaci psa jeho krmnou dávkou podřadných granulí. Prostě na blbost. A jak je vidět i tady na ifauně, je nás víc a z toho mám radost.
Lukáš_38

XXX.XXX.209.40
napsal(a):
A zakňučel když dostal impuls? Kolikátku dostal? Co to bylo za obojek? To je spousta otázek, taky používám EO pro výcvik psa a doporučuji ho i klientům, ale obojek se nepoužívá za trest ale většinou na přitažení pozornosti. Psa by to nemělo bolet, ale měl by sledovat co ho to štíplo. Určitě by se něměl třeba svalit na zem a kňučet...
Smím-li se připojit do diskuze...Já používám EO již dva roky a musím říct, že jsem se nesetkala s tím, že by můj pes byl bojácný. Byla dřív dost divoká a neposlouchala. A když jsme najeli na EO, tak byla najednou jak vyměněná. Ale pořád si dokázala skvěle zablbnout a že by jí to nějak ublížilo na psychice, tak to v žádném případě. Lidé na ulici se mě ptají, jak jsem dokázala, že mě tak poslouchá a že mi závidí, že ji nemusím mít na vodítku. Vlastně si ani nepamatuji, kdy jsem jí naposledy dala impuls. Je tak naučená. Používám to nejslabší - vibrace a to tak jednou do týdne max., když zahlédne zajíce..
Valaka

XXX.XXX.209.40
Mandoo
napsal(a):
Smím-li se připojit do diskuze...Já používám EO již dva roky a musím říct, že jsem se nesetkala s tím, že by můj pes byl bojácný. Byla dřív dost divoká a neposlouchala. A když jsme najeli na EO, tak byla najednou jak vyměněná. Ale pořád si dokázala skvěle zablbnout a že by jí to nějak ublížilo na psychice, tak to v žádném případě. Lidé na ulici se mě ptají, jak jsem dokázala, že mě tak poslouchá a že mi závidí, že ji nemusím mít na vodítku. Vlastně si ani nepamatuji, kdy jsem jí naposledy dala impuls. Je tak naučená. Používám to nejslabší - vibrace a to tak jednou do týdne max., když zahlédne zajíce..
Přesně tak, taky používám výcvikový obojek už asi tři roky, když člověk není blb a nedává pejskovi hned ten nejvyšší impuls, tak je to super pomůcka...
Abraham_l

XXX.XXX.209.40
scylla
napsal(a):
Střídání cvičáků, výcvikářů a metod nemůže nikdy fungovat. Ono mu nepřepne, prostě si jeho pozornost nezasloužíte. To pomocí EO opravdu nedoženete. Najděte si konečně cvičák, kde se vám nebudou cpát do psa a nebudou se snažit ho donutit, aby poslouchal je, ale naučí vás, jak si jeho pizornost a respekt zasloužit. EO zahoďte, cvičák, který vám doporučí donucovací pomůcku na takového psa je velmi podřadný cvičák.
Dobrý den,
koukám, že jste ve všech diskuzních forech. Vy jste nějaký odborník nebo profesionál? Vaše rady tak tedy určitě nevypadají. Na vašem profilu vidím jen že prodáváte ovce takže asi profesionální kynolog nebudete že? Tak prosím, když něčemu nerozumíte, tak neraďte. Rady lidí, kteří něčemu nerozumí jsou akorát na škodu.
Děkuji.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
scylla
napsal(a):
... používám EO již dva roky...
To bych vám tedy určitě nezáviděla.
Že si nedáte pokoj, ve vašem věku...
scylla
napsal(a):
... používám EO již dva roky...
To bych vám tedy určitě nezáviděla.
Já sice nevím, co jste zač, ale přelétla jsem několik diskuzí a všude narážím jen na Vaše negativní "profesionální" komentáře. To že Vy něco nemáte v oblibě, odsuzujete to a máte k tomu odpor, aniž by jste o tom něco věděla ještě neznamená, že to tak má každý. Já napsala svou pozitivní zkušenost a Vy hned musíte mít úplně bezcenné, zbytečné a hloupé komentáře.
Mandoo
napsal(a):
Já sice nevím, co jste zač, ale přelétla jsem několik diskuzí a všude narážím jen na Vaše negativní "profesionální" komentáře. To že Vy něco nemáte v oblibě, odsuzujete to a máte k tomu odpor, aniž by jste o tom něco věděla ještě neznamená, že to tak má každý. Já napsala svou pozitivní zkušenost a Vy hned musíte mít úplně bezcenné, zbytečné a hloupé komentáře.
Jsem zač ten, kdo nemá rád používání donucovacích prostředků a kdo by se styděl za to mít psa na dálkové ovládání. Používat obojek už dva roky - to je prostě ostuda a můžete to okecávat jak chcete.
Valaka a Mandoo:
Jak tady asi všichni vědí, tak já jsem zastánce používání EO (na určité věci, určité typy psů a pro určité páníčky, aby se toho zase někdo nechytl, že EO doporučuji šmahem všem a na všechno!). EO není dálkové ovládání na autíčko.
Přesto mě to nedá a musím se zeptat: proč používáte EO NĚKOLIK LET? Na jednoho psa? Nebo to myslíte tak, že s ním cvičíte postupně několik psů?
Já EO také používám několik let, ale tak, že jednoho psa naučím, co potřebuji (což je v řádu dní, nebo týdnů) a potom už EO nedávám (leda tak na dalšího psa). Nějak si neumím představit, že by pes chodil několik let s EO - proč? Přece EO má za úkol něco psa naučit (např. neutíkat za zvěří) a jakmile ho to naučím, tak už EO nepotřebuji. Pokud utíká za zvěří stále, pak asi EO nebyl při výcviku použit správně.
koňadra
napsal(a):
Valaka a Mandoo:
Jak tady asi všichni vědí, tak já jsem zastánce používání EO (na určité věci, určité typy psů a pro určité páníčky, aby se toho zase někdo nechytl, že EO doporučuji šmahem všem a na všechno!). EO není dálkové ovládání na autíčko.
Přesto mě to nedá a musím se zeptat: proč používáte EO NĚKOLIK LET? Na jednoho psa? Nebo to myslíte tak, že s ním cvičíte postupně několik psů?
Já EO také používám několik let, ale tak, že jednoho psa naučím, co potřebuji (což je v řádu dní, nebo týdnů) a potom už EO nedávám (leda tak na dalšího psa). Nějak si neumím představit, že by pes chodil několik let s EO - proč? Přece EO má za úkol něco psa naučit (např. neutíkat za zvěří) a jakmile ho to naučím, tak už EO nepotřebuji. Pokud utíká za zvěří stále, pak asi EO nebyl při výcviku použit správně.
Dobrý den,
Poprosím Vás, abyste u Vašeho způsobu použití EVO uváděla i všechna rizika. Z Vašich příspěvku totiž muže vyplynout, ze majitel koupi EVO, za den max týden ma vyřešeno a EO již nepotřebuje. Tak to ale neni. Je to dezinformace, polopravda.
Lidé hledají rychlá a snadná řešení a neberou ohled na psa. Bojím se, ze by se ve Vašem použití mohli shlédnout a mohli by dojít k fatalnim následkům.
Děkuji.
Lacik
napsal(a):
Dobrý den,
Poprosím Vás, abyste u Vašeho způsobu použití EVO uváděla i všechna rizika. Z Vašich příspěvku totiž muže vyplynout, ze majitel koupi EVO, za den max týden ma vyřešeno a EO již nepotřebuje. Tak to ale neni. Je to dezinformace, polopravda.
Lidé hledají rychlá a snadná řešení a neberou ohled na psa. Bojím se, ze by se ve Vašem použití mohli shlédnout a mohli by dojít k fatalnim následkům.
Děkuji.
Nepište, že něco, co sem napíši, není pravda!
Vše, co sem píši, vychází z mých ZKUŠENOSTÍ, ne domněnek, nebo JPP.
Rizika v použití EO samozřejmě jsou, ale jde o to jaká. Např. se nekoná žádné "smažení" psa, vypálené díry do krku... a podobné ho.va.diny.
Riziko je v tom, že na psa nemusí být EO vůbec účinný. Nebo nesprávným použitím si pes vytvoří špatnou spojitost a tudíž účelu není dosaženo, naopak se musí odbourávat něco, co pes dělat neměl. Proto si nemyslím, že EO je jednoduchý prostředek pro nemyslící lidi, právě naopak!
Psi se pomocí EO odnaučují dělat věci, které nemají. Např. (už jsem to tady někde psala), kamarádce pes kousal a škrábal nové dveře, příšerně za nimi řval, že chce domů, kdykoliv ho vypustila na zahradu. Zkoušela všechno možné, aby to psa odnaučila, ale neúspěšně. Tak jsme použili EO, pes dostal 3x ránu během asi 4 dní a byl pokoj. Způsobně seděl za dveřmi a čekal až bude vpuštěn domů. Takže kde lžu, když píši, že pes se může napravit za několik dní?! Neříkám, že je to recept na všechny psy, kteří toto dělají. Některý se třeba může "seknout" a potom se bojí projít dveřmi.
Odnaučovat psa štvát zvěř je většinou záležitost na několik týdnů, a to především proto, že každý den obyčejně pes nemá možnost přijít do kontaktu se zvěří. Některému však stačí dát impuls 3x,4x...a je doživotně vyřešeno, některý (a těch je většina) musí chodit s obojkem déle, protože třeba 4x neuteče a popáté opět zdrhne - pokud v tu chvíli není zastaven, výcvik se vrací na začátek. Prostě tohle musí být spolehlivé, tzn. že pes nosí obojek tak dlouho, dokud opravdu není jistota, že se za zvěří nerozeběhne. Ti, kterým to nefunguje, se pravděpodobně dopustili právě té chyby, že se nechali ukolébat tím, že pes jim poprvé nezdrhnul, tak si myslí, že je to vyřešené a obojek sundají.
Takže, Laciku, když o něčem nic nevíte, tak vy nepište nesmysly!

A co kdyby se stalo, že ten chudák, co šílel za dveřma, by po ráně začal šílet ještě víc... by mě zajímalo... :).
koňadra
napsal(a):
Valaka a Mandoo:
1. Majú iné psy
2. Majú zjavne inú metodiku použitia eo
3. Žijú v inom prostredí
4. Majú iné skúsenosti
Eo je pomôcka. Rovnako ako voditko, obojok, stopovačka, postroj proti ťahaniu, haltina a whatever ešte vymysleli.
Bolo by fajn keby ľudia proste boli ochotní akceptovať, že iný človek používa iné pomôcky než ja, alebo rovnaké ale iným spôsobom.
Že iný človek neni ja a tak metóda ktorá funguje mne mu môže nielen nefungovat, môže s ňou psovi dokonca ublížiť. A to jak s EO tak aj ak niekto bude príliš vážne brať scyllinu vseobjimajucu lásku ktorá vyrieši všetko a normálne metódy sú zakázané.
V konečnom dôsledku jediný na kom záleží je ten pes, vaše okolie a vy. A ak je nejaký pes spokojnejší doživotne na eo oproti dozivotnemu nepustenia z vodítka, alebo oproti jednorazovej šokovej terapii tak nech na tom eo chodí.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Lacik
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Když koupíte nůž, také u něj není napsáno, že se s ním můžete pořezat. Nějaké riziko najdete u každé věci, od kamene až po raketoplán. I většina běžných kynologických pomůcek jde použít špatně, a psa lze týrat. Kvůli tomu to ale na to nebudeme upozorňovat v každém příspěvku na (rádoby) odborném webu. Prodejci taková upozornění většinou mají na stránkách i u výrobků, tady s tím tapetovat je blbost.
napsal(a):
A co kdyby se stalo, že ten chudák, co šílel za dveřma, by po ráně začal šílet ještě víc... by mě zajímalo... :).
Pokud by pes po první ráně začal šílet, tak je zřejmé, že je potřeba použít menší impuls, pokud ani to nepomůže, tak je to asi ta výjimka, na kterou EO fungovat nebude. A z toho šílení se brzy vzpamatuje, to mě věřte. Protože máme kolem nás pastviny, každý z našich psů již dostal šlehu, a to je úplně jiná kategorie než EO! Každý s jekotem utíkal, ale po chvíli se stejně vrátil. Dnes chodíme kolem pastvin, psi se nepřiblíží na 1 m k drátu a je klid. A že by z toho šíleli? To určitě ne. Takže jedna rána (ať už od EO nebo ohradníku) ještě žádného psa nadosmrti nezničila. Žádný pes snad nežije ve skleníku, aby se v životě nesetkal s nějakou špatnou zkušeností - a přesto fungují dál. Někdy to chvilku trvá, než zapomenou, ale pokud nejsou soustavně vystaveni třeba týrání, tak věřte, že jedna zkušenost psa nadosmrti nepoznamená.
Míra H.
napsal(a):
Když koupíte nůž, také u něj není napsáno, že se s ním můžete pořezat. Nějaké riziko najdete u každé věci, od kamene až po raketoplán. I většina běžných kynologických pomůcek jde použít špatně, a psa lze týrat. Kvůli tomu to ale na to nebudeme upozorňovat v každém příspěvku na (rádoby) odborném webu. Prodejci taková upozornění většinou mají na stránkách i u výrobků, tady s tím tapetovat je blbost.
Přesně tak! Už si tady připadám jako bl bec, když každý svůj příspěvek o EO musím za-sírat sdělením, že
"EO je jen na určité věci, určité typy psů a pro určité páníčky",
protože hned se někdo ozve, jak je to nebezpečné a že lidem radím jednoduché řešení, které funguje pro každého a podobné nesmysly.
Míra H.
napsal(a):
To jistě máte pravdu, ale také jsem neviděl forum, kde by se obhajovalo použití nože jako zbraně = použití EVO jako trestu u honění zvěře.
Stačilo by napsat, že šance u použití EVO (funkcí trestu) u štvaní zvěře je 50% a 25% šance je, že nedojde k poškození nervové soustavy psa či ke spojitosti s něčím nežádoucím. To jsou totiž ty rizika.
A koňadra zde popisovala chování v jiných příspěvcích svého psa, jak se na zvěř ani nepodívá a dělá, že tam není. Laik si možná řekne, jak je to krásně vyřešený problém. Nikdo jiný spíše vidí pasivní obrannou reakci psa (poté je již jen smrt) - tedy činnost nervové soustavy, která takto odpovídá, že byla při nácviku použita síla tak veliká, že vyvolala takto neúměrný stres u psa.
O to více, když tomu Koňadra nerozumí, co se vlastně stalo, by to byla přestat obhajovat a navádět tak nepřímo další lidi, kteří doslova dychtí po rychlém řešení.
Lacik
napsal(a):
To jistě máte pravdu, ale také jsem neviděl forum, kde by se obhajovalo použití nože jako zbraně = použití EVO jako trestu u honění zvěře.
Stačilo by napsat, že šance u použití EVO (funkcí trestu) u štvaní zvěře je 50% a 25% šance je, že nedojde k poškození nervové soustavy psa či ke spojitosti s něčím nežádoucím. To jsou totiž ty rizika.
A koňadra zde popisovala chování v jiných příspěvcích svého psa, jak se na zvěř ani nepodívá a dělá, že tam není. Laik si možná řekne, jak je to krásně vyřešený problém. Nikdo jiný spíše vidí pasivní obrannou reakci psa (poté je již jen smrt) - tedy činnost nervové soustavy, která takto odpovídá, že byla při nácviku použita síla tak veliká, že vyvolala takto neúměrný stres u psa.
O to více, když tomu Koňadra nerozumí, co se vlastně stalo, by to byla přestat obhajovat a navádět tak nepřímo další lidi, kteří doslova dychtí po rychlém řešení.
"...pasivní obrannou reakci psa (poté je již jen smrt)..."
Ale no tak! Zase to tak nedramatizujte. Smyslem jakékoliv korekce (tedy i použitím EO) je znemožnit psu dělat něco, co dělat nemá, tedy přenastavit mu v mozku jiný vzorec chování. Nepopírám, že zpočátku může mít strach, že když požene za zajícem, tak ho něco kopne - a proto raději za ním neběží. Ale věřte, že časem "neběžet za zajícem" začne brát za samozřejmou věc. Rozhodně nevidím, že by nějaký pes měl poškozenou nervovou soustavu, nebo dokonce chcípl. Tohle jsou jen nesmyslné argumenty typu ala scylla.
Já tomu rozumím dobře - mám vychovaného psa, se kterým mohu jít kdykoliv na volno do lesa. Nemusím ho vodit neustále na řemenu, nebo chodit po lese a pořád vyřvávat "Alíku, ke mně, Alíku, pojď sem..." jak to často vidím a hlavně slyším. V lese se má člověk chovat tiše.
Mne zajímá výsledek, mnohé tady zajímá cesta. Jenže život je hodně krátký (zvláště život psa), takže nemíním např.2 roky psa zabít tím, že ho budu (možná neúspěšně) vodit na řemeni a zvykat na zvířátka.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Lacik
napsal(a):
25%,50%..., to jsou teda ale blbosti.
Kromě toho, že mluvíte úplně o něčem jiném.
Řeč byla o tom, že se tady mají uvádět všechna rizika.
Poprosím Vás, abyste u Vašeho způsobu použití EVO uváděla i všechna rizika.

Tak nikdo asi nepopírá, že strach z elektrický rány je hoodně velká motivace něco přestat honem rychle dělat, ideálně si i vymazat z mozku informaci, že to vůbec dělat lze. Mám to vyzkoušený na sobě, ta rána nemusí být vůbec velká a ani skoro nemusí bolet.
"Líbí" se mi, jak v podání koňadry jediná alternativa k její EO metodě je "vodit psa dva roky na řemeni, možná neúspěšně, a ty dva roky jsou úplně zabitej čas" :).
napsal(a):
Tak nikdo asi nepopírá, že strach z elektrický rány je hoodně velká motivace něco přestat honem rychle dělat, ideálně si i vymazat z mozku informaci, že to vůbec dělat lze. Mám to vyzkoušený na sobě, ta rána nemusí být vůbec velká a ani skoro nemusí bolet.
"Líbí" se mi, jak v podání koňadry jediná alternativa k její EO metodě je "vodit psa dva roky na řemeni, možná neúspěšně, a ty dva roky jsou úplně zabitej čas" :).
Možná jste to už někde psala, nevím, ale jak byste odnaučila psa štvát zvěř? Fakt by mne to zajímalo, protože moc metod na to není. Zvláště, když nemáte možnost psa ovlivnit "na dálku" (což lze jen EO a ten neuznáváte). Pes který se prostě rozeběhne za zvěří a bude chtít lovit, tak lovit bude, a vy můžete jen čekat jestli a kdy se vrátí.
notregistered

XXX.XXX.211.20
Tady je legrace
koňadra používá tresty, a Lacik si namlouvá, že se ke psům chová hezky.
Nějaký ten výzkum účinků na nervovou soustavu proběhl, nevím kdo si ho objednal, prodejce asi ne, protože jinak by se nepředhodil veřejnosti.. blbé účinky to má.
Jako každý jiný trest.
Eo 2 roky.. to už je teda na nějakou cenu.
Ale asi jen na žvýkačku, protože těchto uživatelů je několik (možná desítek tisíc ?) tisíc, by se prodražilo.

koňadra
napsal(a):
Možná jste to už někde psala, nevím, ale jak byste odnaučila psa štvát zvěř? Fakt by mne to zajímalo, protože moc metod na to není. Zvláště, když nemáte možnost psa ovlivnit "na dálku" (což lze jen EO a ten neuznáváte). Pes který se prostě rozeběhne za zvěří a bude chtít lovit, tak lovit bude, a vy můžete jen čekat jestli a kdy se vrátí.
Pomocí stopovačky psovi vysvětlím, co je nežádoucí a žádoucí chování v případě objevení zvěře. Učím zejména uklidnění emocí, nevybíhání, akceptování povelu "čekej" nebo "sedni" a podobně. Snadnost nácviku se logicky liší dle plemene a povahy psa. V lese psa učím nezabíhat příliš do lesa, kde na něj nevidím.
Nenechám psa vyběhnout mimo dosah šňůry, takže nemusím řešit, že na něj nedošáhnu. I kdyby se nám to nedařilo a potřebovali bysme šňůru dýl než pár týdnů, pes má dostatek aktivit a nevím, proč by měl trpět tím, že ho nenechám jít dál, než nám fungují brzdy (tj. poslušnost povelu nebo šňůra). Naopak díky šňůře mohu psovi zpřehlednit a ujasnit, co mám těmi povely na mysli, jak fungují pravidla, atd., takže nemusí dojít k narušení vztahů typu "to zvíře mě naschvál neposlouchá" na straně páníčka a "kdybych tak věděl, co se po mě chce a proč se páníček zlobí" na straně psa.
napsal(a):
Pomocí stopovačky psovi vysvětlím, co je nežádoucí a žádoucí chování v případě objevení zvěře. Učím zejména uklidnění emocí, nevybíhání, akceptování povelu "čekej" nebo "sedni" a podobně. Snadnost nácviku se logicky liší dle plemene a povahy psa. V lese psa učím nezabíhat příliš do lesa, kde na něj nevidím.
Nenechám psa vyběhnout mimo dosah šňůry, takže nemusím řešit, že na něj nedošáhnu. I kdyby se nám to nedařilo a potřebovali bysme šňůru dýl než pár týdnů, pes má dostatek aktivit a nevím, proč by měl trpět tím, že ho nenechám jít dál, než nám fungují brzdy (tj. poslušnost povelu nebo šňůra). Naopak díky šňůře mohu psovi zpřehlednit a ujasnit, co mám těmi povely na mysli, jak fungují pravidla, atd., takže nemusí dojít k narušení vztahů typu "to zvíře mě naschvál neposlouchá" na straně páníčka a "kdybych tak věděl, co se po mě chce a proč se páníček zlobí" na straně psa.
Obávám se, že na opravdového lovce jsou vaše metody málo. Jakmile bude na volno zase zdrhne. Ale zřejmě nemáte takového obr lovce.
A vaše sdělení, že psa učím "nezabíhat do lesa", to děláte jak?
Scylla se taky divila, že psa ovládám na "stovky" metrů.
Jsou lidi, kteří prostě psa udržují v okruhu 20 m od sebe a jakmile tu hranici pes překročí, tak na něj řvou. To se asi ten pes moc neproběhne.
Moji psi se honí spolu, klidně 100 m tam a zpátky, pohrají si a domů jdou vylítaní a unavení.

koňadra
napsal(a):
Obávám se, že na opravdového lovce jsou vaše metody málo. Jakmile bude na volno zase zdrhne. Ale zřejmě nemáte takového obr lovce.
A vaše sdělení, že psa učím "nezabíhat do lesa", to děláte jak?
Scylla se taky divila, že psa ovládám na "stovky" metrů.
Jsou lidi, kteří prostě psa udržují v okruhu 20 m od sebe a jakmile tu hranici pes překročí, tak na něj řvou. To se asi ten pes moc neproběhne.
Moji psi se honí spolu, klidně 100 m tam a zpátky, pohrají si a domů jdou vylítaní a unavení.
Nojo vlastně, já nemám opravdovýho lovce... jak se ta opravdovost měří? Tím, že se mi povedlo ho to naučit bez použití EO? :D
Stopovačka se nesundává najednou, nýbrž se zkracuje. A funguje to tak, že šňůru můžu zkrátit, když se spolupráce se psem dostatečně zlepší, to znamená, že dojde k jasným viditelným pokrokům, který si můžu přesně popsat a kdykoliv vyzkoušet, že jsme jich opravdu dosáhli. Není to, že psa dva tři týdny učím nelovit a pak sundám šňůru a tradá do lesa.
Jak učím psa nezabíhat? Jednoduše, jdeme po cestě, pes se zanoří do lesa, dám povel (třeba "na cestu", "tady jdeme" nebo "pocem", a podobně) a psa vrátím na cestu. Podle ovladatelnosti psa a přehlednosti lesa lze zvolit, jak daleko pes může zaběhnout mimo cestu.
I pes na šňůře může lítat, hrát si, unavit se, jen teda asi ne v zazvěřeným lese. Holt se u toho musí trochu přemýšlet a volit procházku a aktivity tak, aby se pes unavil i přesto, že nemůže jít 100m ode mě. Lidem, kteří nechtějí psa motivovat strachem z elektrický rány, to nejspíš nepřipadá obtěžující.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
napsal(a):
Tahat stopovačku v lese bych psa nikdy nenechal. V běhu se může zachytit a psovi ublížit, případně se může někde zamotat (v ostružinách je to hned), a když uběhne "jenom" 500m, tak je to možná plocha cca 80ha. V hustém porostu a za šera, takže ho najdu třeba až druhý den. To mu tu psychiku rozhodně posílí.
Takže za mně určitě EO.

Míra H.
napsal(a):
Tahat stopovačku v lese bych psa nikdy nenechal. V běhu se může zachytit a psovi ublížit, případně se může někde zamotat (v ostružinách je to hned), a když uběhne "jenom" 500m, tak je to možná plocha cca 80ha. V hustém porostu a za šera, takže ho najdu třeba až druhý den. To mu tu psychiku rozhodně posílí.
Takže za mně určitě EO.
Kdo nechce, hledá důvody, to chápu. Já jsem se šňůrou v lese neměla sebemenší problém, pes ke škodě také nepřišel. Nenechávám psa lítat v lese mezi stromy, v lese chodíme po cestě. Když se chce, jde to.
notregistered

XXX.XXX.211.20
Co píše keriton, funguje podobně i neznalci a ametéru jako jsem já
psa mám na vodítku, když si nejsem jistá
vyskočí srna, zašlápnu vodítko
to je ten trapnější případ, tím jsem ji nic nenaučila, ale když zvíře vyskočí metr před psem..
..jako před týdnem, během dvou vteřin jsem viděla jen zrzavý flek a bílý flek, zařvala jsem na ni dvakrát a za pár vteřin se objevila na obzoru..přišla, takhle vytočenou mě v životě neviděla, ani jsem nic neřekla, zapla na vodítko a šlo se..kilometr až domů šla vedle mě a furt na mě koukala jako že je hodná a jestli se s ní bavím
jinak lezeme k ovcím, kočkám, volavkám, kachnám, krávám
kdekoli to jde a vím, že mám plnou kontrolu, nechám ji jít bez vodítka, nepředpokládám zlo
ve dvou letech ze dne na den to teď je tak - kdo jsi a cos udělala s mojí megí
takže všechno znovu
učí se znovu jít po kraji cesty, nezabíhat daleko do lesa, nejít po levé straně jako dřív ale po té, kde není silnice, čekat ať je jakkoli daleko, ptát se jestli do tohoto rybníka může
je to strašně vtipné, když nechce pamlsky (i když má hlad), pískací hračku, podrbat na hlavě, nic
zbývá mi už jen s sebou nosit koťátko..
nevím, jestli by nám eo nebo něco podobného pomohlo víc, rychleji, ale já vidím každý den zlepšení
ona se tak snaží
dojdeme k brance a řeknu - ty seš tak hodná úplně nejvíc ti to šlo
a ona se rozvrtí jako.. jako pitbull.. málem si sama uklidí vodítko
někdo řekne, že není nijak extra lovec.. no.. prvních pár metrů kvičela a napadala na přední nohu, srna je podezřelá z pokusu o vraždu pomocí kopýtka.. a stejně se ta megína nezastavila !
notregistered

XXX.XXX.211.20
Necháte neovladatelného psa běhat za šera v hustém porostu lesním. To vážně ?
Tak to opravdu potřebujete eo.
O tom to je. Nedojít do situace, kde by pes mohl selhat. Nic víc v tom není.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
napsal(a):
Kdo nechce, hledá důvody, to chápu. Já jsem se šňůrou v lese neměla sebemenší problém, pes ke škodě také nepřišel. Nenechávám psa lítat v lese mezi stromy, v lese chodíme po cestě. Když se chce, jde to.
Samozřejmě, že nechci! Proč bych chtěl?
Normální je totiž hledat nejefektivnější cestu.
To bych mohl třeba řezat dříví ruční pilou, místo motorovky. Normálně bych ho nařezal, ale proč?
Znám lidi co to ručně dělají - nechtějí si třeba kupovat mot.pilu, nebo se bojí s pilou dělat, ale žádný z nich mi nevnucuje abych to dělal jako on.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
notregistered
napsal(a):
Necháte neovladatelného psa běhat za šera v hustém porostu lesním. To vážně ?
Tak to opravdu potřebujete eo.
Pane (podle toho štěkání asi spíše paní, že...) vy jste ale... píííííííp...
Kde píšu, že něco takového dělám?
Tohle je úplně naopak. Když psa něco učím, nebo na něco připravuji či zvykám, tak tyhle situace cíleně vyhledávám, či záměrně připravuji. Reakce a chování mám tak pod kontrolou, až k tomu dojde nečekaně, psa to nepřekvapí. Vodítko, stopovačka, EO, je pořád jen nástroj.
A jinak, aby nedocházelo k situacím kdy by pes mohl selhat, používá se třeba EO.

Megí, že vy ji moc krmíte! Máte ji vyhladovět, aby vám chtěla pamlsky!
Já mívám v devíti letech psa častěji už "kdo jsi a kam jsi schoval toho prevíta zlobivýho" :D.
notregistered

XXX.XXX.211.20
Míra H.
napsal(a):
Pane (podle toho štěkání asi spíše paní, že...) vy jste ale... píííííííp...
Kde píšu, že něco takového dělám?
Tohle je úplně naopak. Když psa něco učím, nebo na něco připravuji či zvykám, tak tyhle situace cíleně vyhledávám, či záměrně připravuji. Reakce a chování mám tak pod kontrolou, až k tomu dojde nečekaně, psa to nepřekvapí. Vodítko, stopovačka, EO, je pořád jen nástroj.
A jinak, aby nedocházelo k situacím kdy by pes mohl selhat, používá se třeba EO.
Ne. My měkčí řekneme psu co má dělat a Vy milovníci této splašené doby (Kam všichni spěchají ? Ještě nikdo mi na to neodpověděl.) trestáte co dělat nemá. Zbytečně. Necháte psa selhat (zvířata jsou jediná stvoření, která Vám bezvýhradně věří ), tím mu ukážete jakou nad ním máte moc a zradíte, aby Vás nic nepřekvapilo.
Psa ty situace nepřekvapí. Je šelma.
notregistered

XXX.XXX.211.20
napsal(a):
Megí, že vy ji moc krmíte! Máte ji vyhladovět, aby vám chtěla pamlsky!
Já mívám v devíti letech psa častěji už "kdo jsi a kam jsi schoval toho prevíta zlobivýho" :D.
Nene jsem čistokrevný chudák. Normálně vyplivne maso. Na sušenky by to šlo. Ale ty jsou moje !
Ale ne. Já se z toho nehroutím. Pořídila jsem si napůl lovce, napůl klauna, tak se s tím naučíme obě fungovat. Nemůžu si přece stěžovat, že jsem si k sobě připoutala pololoveckého psa a ono to běhá za srnami.
Nepořídila bych si pastevce nebo vlčáka, protože na vlčáka jsem líná a pastevec patří do ruk jiným osobnostem.
Líbí si mi Catahoula. Takový barevný pitbulík ? Houby. Ten by "rekonstrukci" zvládl určitě rychleji než 50 dělníků. A pak půjdu na faunu, zeptat se, proč mi škrábe dveře, kouše polštáře, vytrhává koberce a kolemjdoucí za nohavice shání do stáda.
notregistered

XXX.XXX.211.20
Hlásím, že nepoužívám eo a neřežu dříví ruční pilkou, neb dříví pořizuji mrtvé, psa ne.
No, nezapadám do tabulek, tak padám.
Mějte dobrý den

"Líbí si mi Catahoula. Takový barevný pitbulík ?"
Zaslechnuto na psí akci:
"A jací ti leopardi jsou? Jsou nebezpeční?"
"Pokud nejste uprchlej otrok, nic vám neudělá.".
napsal(a):
Ako dlho ste prosim pouzivali stopovacku, kym ste ju uplne odlozili?
Otazka je fakt uprimna. Pretoze ja som sa snazila, skoro rok a pol, a proste mi to neslo.
Poslednou kvapkou bolo ked mi pes necakane vyrazil v lese, nestihla som zadupnut snuru a pes s 15 metrovou snurou a nahubkom zmizol medzi stromami. To bolo najdlhsich 10 minut mojho zivota, kedy som si predstavovala ako sa tam niekde zamota, odkusat sa nemoze a najskor ani stekat nezacne aby som ho mohla najst.

L(phi)
napsal(a):
Ako dlho ste prosim pouzivali stopovacku, kym ste ju uplne odlozili?
Otazka je fakt uprimna. Pretoze ja som sa snazila, skoro rok a pol, a proste mi to neslo.
Poslednou kvapkou bolo ked mi pes necakane vyrazil v lese, nestihla som zadupnut snuru a pes s 15 metrovou snurou a nahubkom zmizol medzi stromami. To bolo najdlhsich 10 minut mojho zivota, kedy som si predstavovala ako sa tam niekde zamota, odkusat sa nemoze a najskor ani stekat nezacne aby som ho mohla najst.
Já jsem stopovačku používala několik let a nadobro odložená není, pes má obvykle aspoň krátkou couračku, abych si ho mohla snáze chytit při potkávání psů. Jenže nám nešlo jen o lovení, to bylo oproti jiným problémům skoro až hračka (možná je snazší to naučit psa s ohaří krví, kde by teoreticky měly být tendence k vystavování?). Mnohem horší bylo chování ke psům, odvolatelnost od psů, a vůbec všechno s tím související, takže i když už jsme dávno měli lovení v pohodě, nemohla jsem si ani ve snu dovolit šňůru sundat, kvůli psům. Možná mi i díky tomu nevadilo, že pes nemůže dál než 10m. Prostě nemoh, protože chování ke psům a koneckonců i povaha tehdejších místních psů to neumožňovaly.
(Psů kolem bylo málo, zato byli obvykle zlí a můj pes by s rvačkou moc rád souhlasil. Nemohla jsem si dovolit, že mi za nima uteče. Někdo by to zvládl rychle přes dokonalý přivolání, já byla začátečník a dlouho nám přivolání vůbec nešlo. Zajímavý - nevyběhnout za zvěří šlo mnohem snáze. Snažila jsem se psa na psy socializovat, ale nebylo kloudně kde a jak, a koneckonců i nacvičovat odvolání od psů bylo hodně těžký, když jsme nějaký potkávali spíš náhodou jednou za týden.)
V tý době jsme bydleli v dobře zazvěřeným místě a zvěř jsme potkávali tak nějak každej den, takže bylo nelovení a nevybíhání na čem učit.
Já jsem konec šňůry nepouštěla z ruky, dokud se pes nenaučil, že se nevybíhá. Zašlapávání mi nikdy moc nefungovalo, šňůra mi projížděla pod botou i přes uzlíky, asi jsem na toho psa moc lehká. Ale někomu to funguje dobře.
notregistered
napsal(a):
Ne. My měkčí řekneme psu co má dělat a Vy milovníci této splašené doby (Kam všichni spěchají ? Ještě nikdo mi na to neodpověděl.) trestáte co dělat nemá. Zbytečně. Necháte psa selhat (zvířata jsou jediná stvoření, která Vám bezvýhradně věří ), tím mu ukážete jakou nad ním máte moc a zradíte, aby Vás nic nepřekvapilo.
"...ukážete jakou nad ním máte moc a zradíte, aby Vás nic nepřekvapilo..."
No, a to je právě to, co odpůrci EO nechápou. EO je úžasný vynález mimo jiné také proto, že při správném použití nenarušuje vztah a důvěru psa ke svému pánovi!
Jo, kdysi jsem také cvičila se sňůrou i bez šňůry. Nechala jsem psa, aby se pohyboval jen v cca 20 m ode mne (takže stále ho usměrňovat povely), jakmile se rozeběhl za zvěří, rozeběhla jsem se také - byla jsem podstatně mladší, dnes už bych to nezvládla. Psa jsem chytila, za soustavného hubování dovlekla na původní místo a tam pochválila. Jo, naučil se. Jenže za jakou cenu? Mého fyzického zničení a pes zrovna nebyl nadšený, když jsem se za ním rozeběhla. Pak už si lehal, jakmile viděl, že běžím za ním (tak jsem to neměla alespoň tak daleko), nicméně našemu vztahu to zrovna nepřidalo a nějakou dobu trvalo než se to napravilo. S EO takové problémy nemám, psi se ke mně vrací - a jak rádi! A když je ještě pochválím, tak jsou v sedmém nebi. Pes (naštěstí) není tak chytrý, aby pochopil, že já mačkám ovladač.
Psa můžete cvičit a vychovávat různými způsoby. Např. odměňovat dobrou práci. Ale co když dobrá práce není? Tak pes nedostane odměnu. A jemu je to často jedno, zvláště, když těch odměn má pytel za den a nebo má zrovna něco mnohem zajímavějšího na obzoru - háravou fenu, utíkající srnku apod. Takže pes prostě udělá jen to, co chce sám v závislosti na tom, jestli chce odměnu nebo ne, případně co je pro něj v dané chvíli důležitější. Tento způsob je ale nespolehlivý, dá se použít tak leda v hraní si se psem (což jsou všechny sporty - agility, dog dancing apod.). Jestli ale pes má opravdu spolehlivě pracovat, i když se mu nechce, musí k tomu být prostě donucen, tzn. že za dobrou práci je odměna, za špatnou trest. Myslíte, že loveckému psu se chce vždycky do vody pro kačenu, nebo běžet za postřeleným zajícem v dešti a oračce plné bláta? Nebo policejní pes si taky nemůže dovolit, že nepůjde hledat zločince jen proto, že je hnusně a fičí vítr.
Takže já uznávám takovou tu metodu "cukr a bič". Utíkáš za srnkou? Zavolám, pes se otočí a běží ke mně = velká pochvala. Nebo pes nereaguje a žene dál - fajn, má EO, takže ho zastavím tak jako tak, vrátí se ke mně, tak ho zase pochválím. Trest přijde z nebe, pochvala od paničky. Já jsem pořád pro toho psa ta nejlepší - vždyť ode mne má jen samé pochvaly. Neřvu na něj, nemlátím ho, nenadávám. Jak jednoduché.
notregistered

XXX.XXX.211.20
"takže stále ho usměrňovat povely"
ne, naučíte povel "cesta", "na kraj", "u mě"
tak nemusíte nikam běhat, ovládat na dálku, žádná dálka není
na cestě bez srnek mu to přece půjde perfektně, pak na kraji lesa atd., postupně
chápu jak si to vysvětlujete, ulehčení práce, koňadra, nechápu ale,
proč si někdo pořídí psa, na kterého nestačí a pak brečí
jako tohle je normálně poděl
kdo psu řekl, když se narodil, že bude na ovládání
hele, pse, seš loveckej, takže ty na výcvik základní ovladatelnosti zapomeň, a nelov nebo booster, jasný jo.
To sa stane vselijak. Napriklad vam tvrdia ze to plemeno nelovi, a hups niektory jedinec lovi.
Alebo vam nahovaraju ludia ako staci socializovat a vela chodit ku psom a pes bude priatelsky. No hups, tak celkom to neplati.
A to ze pes funguje jak na dialkove ovladanie tak nejak ocakava cela spolocnost. Je prepsovano, tak sa inak uplne zit neda. Je super ked sa na tom dokaze clovek dohodnut so psom aj bez dialkoveho ovladaca.

notregistered
napsal(a):
"takže stále ho usměrňovat povely"
ne, naučíte povel "cesta", "na kraj", "u mě"
tak nemusíte nikam běhat, ovládat na dálku, žádná dálka není
na cestě bez srnek mu to přece půjde perfektně, pak na kraji lesa atd., postupně
chápu jak si to vysvětlujete, ulehčení práce, koňadra, nechápu ale,
jako tohle je normálně poděl
kdo psu řekl, když se narodil, že bude na ovládání
hele, pse, seš loveckej, takže ty na výcvik základní ovladatelnosti zapomeň, a nelov nebo booster, jasný jo.
A jak můžete vědět, že na toho psa v jeho dospělosti nebudete stačit?
notregistered

XXX.XXX.211.20
Koňadra, ještě, jak to, že není dobrá práce ? Moje úloha je dobrou práci psu podstrčit. Ukázat jak je úžasný. V naprosto jednoduché situaci - prázdná cesta, pole. Pojď vedle mě. Pár metrů. Super. Sněz ten pamlsek proboha.
Kos na poli. Koukni se na toho ptáčka blbého, už má dávno spát.
Pes se zastaví a hledí nevěřícně co to plácám. Koukl na mě ? Super.
Jako pardon, že pomlouvám kosy.. to je odborně.. obracím pozornost z kořisti na mě !
Míra H.

XXX.XXX.79.4
notregistered
napsal(a):
Tak jak je to!
Napřed: "situace, kde by pes mohl selhat"... já píšu: "vyhledávám když mám kontrolu"
A teď: "Necháte psa selhat"
Nejdete rozdíl ?
koňadra
napsal(a):
Valaka a Mandoo:
Ano, používám EO již dva roky a za celé dva roky jsem nepoužila vodítko. Ale tím používáním myslím to, že když jdeme na procházku, nasadím psovi EO a tlačítko na ovládání (konkrétně vibrace) stisknu zcela minimálně, při největší nutnosti. Pes je přece jen šelma a nikdy nevíte, co se může stát. V posledních dvou měsících potkáváme denně zajíce, které jsme dříve nepotkávali. Logicky ji to dost vábí jakožto šelmu, ale vždy mě poslechne, když řeknu, že "nesmí". A upřímně řečeno, nikdo není dokonalý. Ani člověk, ani pes. Když hárá, tak je divočejší a občas méně poslechne a to jsou zrovna dny, kdy jí pro svůj vlastní klid ten obojek dám.
Jistě, když jdu jen narychlo venčit na 10 minut, tak jí obojek nedám, ale když jdeme na dlouhou procházku nebo někam, kde je mnoho lidí a psů, tak jí samozřejmě ten obojek dám, i když vím, že mě na slovo poslechne a já ho nebudu potřebovat.
A mohu říci, že EO byl při výcviku správně použit. ;)
Jak jsem řekla - nikdy nevíte, co se může stát a proto jí každý den ten obojek nasadím.
Mandoo
napsal(a):
Ano, používám EO již dva roky a za celé dva roky jsem nepoužila vodítko. Ale tím používáním myslím to, že když jdeme na procházku, nasadím psovi EO a tlačítko na ovládání (konkrétně vibrace) stisknu zcela minimálně, při největší nutnosti. Pes je přece jen šelma a nikdy nevíte, co se může stát. V posledních dvou měsících potkáváme denně zajíce, které jsme dříve nepotkávali. Logicky ji to dost vábí jakožto šelmu, ale vždy mě poslechne, když řeknu, že "nesmí". A upřímně řečeno, nikdo není dokonalý. Ani člověk, ani pes. Když hárá, tak je divočejší a občas méně poslechne a to jsou zrovna dny, kdy jí pro svůj vlastní klid ten obojek dám.
Jistě, když jdu jen narychlo venčit na 10 minut, tak jí obojek nedám, ale když jdeme na dlouhou procházku nebo někam, kde je mnoho lidí a psů, tak jí samozřejmě ten obojek dám, i když vím, že mě na slovo poslechne a já ho nebudu potřebovat.
A mohu říci, že EO byl při výcviku správně použit. ;)
Jak jsem řekla - nikdy nevíte, co se může stát a proto jí každý den ten obojek nasadím.
Tak asi 100 lidí = 100 názorů = 100 možností použití.
notregistered

XXX.XXX.211.20
Míra H.
napsal(a):
Tak jak je to!
Napřed: "situace, kde by pes mohl selhat"... já píšu: "vyhledávám když mám kontrolu"
A teď: "Necháte psa selhat"
Nejdete rozdíl ?
Jen jeden rozdíl ? Achjo. Furt jsem podceňována. Vy psa neučíte co má dělat lepšího, jen zakazujete. Tohle tohle to a tohle taky nebudeš dělat !
Píši to pořád dokola, jen jinými slovy, ale Vás speciálně k odpovědi navedu.
Tak.
Prosím o trošičku detailnější návod, popis - jdete s reakčním psem, který má eo, po poli, vyskočí zajíc.
Co uděláte ?

koňadra , až do tvého výše uvedeného dlouhého příspěvku jsem si to nemyslela, ale teď...vždyť ty jsi úplně mimo, a navíc jako výcvikářka
Míra H.

XXX.XXX.79.4
notregistered
napsal(a):
Jen jeden rozdíl ? Achjo. Furt jsem podceňována. Vy psa neučíte co má dělat lepšího, jen zakazujete. Tohle tohle to a tohle taky nebudeš dělat !
Píši to pořád dokola, jen jinými slovy, ale Vás speciálně k odpovědi navedu.
Tak.
Prosím o trošičku detailnější návod, popis - jdete s reakčním psem, který má eo, po poli, vyskočí zajíc.
Co uděláte ?
Trolly a hádavé nány fakt nekrmím.
napsal(a):
koňadra , až do tvého výše uvedeného dlouhého příspěvku jsem si to nemyslela, ale teď...vždyť ty jsi úplně mimo, a navíc jako výcvikářka
Jestli jsem mimo nebo nejsem, to je věc názoru. Každý máme svoje názory a svoje metody.
Pro mne jsou důležité výsledky, a ty mám.
notregistered

XXX.XXX.211.20
napsal(a):
A jak můžete vědět, že na toho psa v jeho dospělosti nebudete stačit?
Já. Já nic nevím Řeknu si o pomoc. Ale ne v krámě s eo.
Protože mně se takové metody příčí.
Nejsem žádný odborník na psy, jo. Zjistím co se dá, počítám, že kolem 7. měsíce přijde katastrofální období, a ve dvou, třech letech se pes celkem změní.
Co z toho plyne. Je to živý tvor. Ne auto na ovládání.
notregistered

XXX.XXX.211.20
Míra H.
napsal(a):
Trolly a hádavé nány fakt nekrmím.
2in1
Celkem normálně jsem se zeptala, jak použijete eo.
Já odpověď znám. Když si to napíšete a po sobě přečtete, uvidíte, že pes se tímto nenaučil nic.
notregistered

XXX.XXX.211.20
L(phi)
napsal(a):
To sa stane vselijak. Napriklad vam tvrdia ze to plemeno nelovi, a hups niektory jedinec lovi.
Alebo vam nahovaraju ludia ako staci socializovat a vela chodit ku psom a pes bude priatelsky. No hups, tak celkom to neplati.
A to ze pes funguje jak na dialkove ovladanie tak nejak ocakava cela spolocnost. Je prepsovano, tak sa inak uplne zit neda. Je super ked sa na tom dokaze clovek dohodnut so psom aj bez dialkoveho ovladaca.
Jasně, to chápu, dezinformace.
Podle mě socializace probíhá celý život.
Elikk

XXX.XXX.26.165
koňadra
napsal(a):
Jestli jsem mimo nebo nejsem, to je věc názoru. Každý máme svoje názory a svoje metody.
Pro mne jsou důležité výsledky, a ty mám.
Nezpochybnuji, ze ti to funguje.
Jen k tem vysledkum fakt smerujes občas i "přes mrtvoly". A zbytecne. Jsou jiné - funkcni cesty.
Elikk
napsal(a):
Nezpochybnuji, ze ti to funguje.
Jen k tem vysledkum fakt smerujes občas i "přes mrtvoly". A zbytecne. Jsou jiné - funkcni cesty.
Ježíš já přece netvrdím, že absolutně nic jiného než moje metody, nefunguje! Záleží na psu, majiteli a hlavně na tom, co majitel od psa požaduje.
Např. někomu stačí, že mu pes přinese "aportek", který mu hodí pod nohy, a to ještě někdy - když pes bude mít náladu. Bere to jako hru. Já chci, aby pes aportoval správně a vždycky. A proto musí pes vědět, že aport je práce, kterou musí udělat - ať se mu chce, nebo nechce.
To samé přivolání. Někomu stačí, že se pes nějak časem přišourá, já, když řeknu "ke mně", tak prostě pes musí neprodleně přijít a sednout přede mne.
K výsledkum se dá dojít různě. Měkkému psu stačí málo, tvrdý potřebuje ráznější metody. To je celé.

To není celé...pokud to, co jsi popsala, myslíš vážně, tak ty ty jiné cesty prostě neznáš a neumíš...
elikk

XXX.XXX.0.87
koňadra
napsal(a):
Ježíš já přece netvrdím, že absolutně nic jiného než moje metody, nefunguje! Záleží na psu, majiteli a hlavně na tom, co majitel od psa požaduje.
Např. někomu stačí, že mu pes přinese "aportek", který mu hodí pod nohy, a to ještě někdy - když pes bude mít náladu. Bere to jako hru. Já chci, aby pes aportoval správně a vždycky. A proto musí pes vědět, že aport je práce, kterou musí udělat - ať se mu chce, nebo nechce.
To samé přivolání. Někomu stačí, že se pes nějak časem přišourá, já, když řeknu "ke mně", tak prostě pes musí neprodleně přijít a sednout přede mne.
K výsledkum se dá dojít různě. Měkkému psu stačí málo, tvrdý potřebuje ráznější metody. To je celé.
Dychej☺ beres to osobne moc.je to jen diskuze...
nesouhlasim s tim, ze raznejsi metody jsou nutna cesta. ani pro tvrdeho psa.
elikk

XXX.XXX.0.87
koňadra
napsal(a):
Dychej☺ beres to osobne moc.je to jen diskuze...
nesouhlasim s tim, ze raznejsi metody jsou nutna cesta. ani pro tvrdeho psa.
casto zacinas od nejtvrdsiho pristupu - zbytecne. nebo aspon v dost pripadech, co tu zminujes.
nedivim se, ze se tu tak casto zveda vlna odporu s tema metodama celkove pak.
a ne, nejsem zadny fanatik, co si mysli, ze pes bude pro moje modre oci delat a fakt mi nestaci, ze pes poslechne jen nekdy a nejak.
notregistered

XXX.XXX.211.20
Eo nelze upřít jednu "výhodu".
Nebýt eo, tak tu chcípl pes.
koňadra
napsal(a):
No, a to je právě to, co odpůrci EO nechápou. EO je úžasný vynález mimo jiné také proto, že při správném použití nenarušuje vztah a důvěru psa ke svému pánovi!
Jo, kdysi jsem také cvičila se sňůrou i bez šňůry. Nechala jsem psa, aby se pohyboval jen v cca 20 m ode mne (takže stále ho usměrňovat povely), jakmile se rozeběhl za zvěří, rozeběhla jsem se také - byla jsem podstatně mladší, dnes už bych to nezvládla. Psa jsem chytila, za soustavného hubování dovlekla na původní místo a tam pochválila. Jo, naučil se. Jenže za jakou cenu? Mého fyzického zničení a pes zrovna nebyl nadšený, když jsem se za ním rozeběhla. Pak už si lehal, jakmile viděl, že běžím za ním (tak jsem to neměla alespoň tak daleko), nicméně našemu vztahu to zrovna nepřidalo a nějakou dobu trvalo než se to napravilo. S EO takové problémy nemám, psi se ke mně vrací - a jak rádi! A když je ještě pochválím, tak jsou v sedmém nebi. Pes (naštěstí) není tak chytrý, aby pochopil, že já mačkám ovladač.
Psa můžete cvičit a vychovávat různými způsoby. Např. odměňovat dobrou práci. Ale co když dobrá práce není? Tak pes nedostane odměnu. A jemu je to často jedno, zvláště, když těch odměn má pytel za den a nebo má zrovna něco mnohem zajímavějšího na obzoru - háravou fenu, utíkající srnku apod. Takže pes prostě udělá jen to, co chce sám v závislosti na tom, jestli chce odměnu nebo ne, případně co je pro něj v dané chvíli důležitější. Tento způsob je ale nespolehlivý, dá se použít tak leda v hraní si se psem (což jsou všechny sporty - agility, dog dancing apod.). Jestli ale pes má opravdu spolehlivě pracovat, i když se mu nechce, musí k tomu být prostě donucen, tzn. že za dobrou práci je odměna, za špatnou trest. Myslíte, že loveckému psu se chce vždycky do vody pro kačenu, nebo běžet za postřeleným zajícem v dešti a oračce plné bláta? Nebo policejní pes si taky nemůže dovolit, že nepůjde hledat zločince jen proto, že je hnusně a fičí vítr.
Takže já uznávám takovou tu metodu "cukr a bič". Utíkáš za srnkou? Zavolám, pes se otočí a běží ke mně = velká pochvala. Nebo pes nereaguje a žene dál - fajn, má EO, takže ho zastavím tak jako tak, vrátí se ke mně, tak ho zase pochválím. Trest přijde z nebe, pochvala od paničky. Já jsem pořád pro toho psa ta nejlepší - vždyť ode mne má jen samé pochvaly. Neřvu na něj, nemlátím ho, nenadávám. Jak jednoduché.
jakmile se rozeběhl za zvěří, rozeběhla jsem se také - byla jsem podstatně mladší, dnes už bych to nezvládla. Psa jsem chytila, za soustavného hubování dovlekla na původní místo a tam pochválila.
Tak jestli jste to dělala takto, celkem se nedivím, že to nebylo funkční a nezbylo vám nic než použít EO
Terven
napsal(a):
jakmile se rozeběhl za zvěří, rozeběhla jsem se také - byla jsem podstatně mladší, dnes už bych to nezvládla. Psa jsem chytila, za soustavného hubování dovlekla na původní místo a tam pochválila.
Tak jestli jste to dělala takto, celkem se nedivím, že to nebylo funkční a nezbylo vám nic než použít EO
Asi neumíte číst. Psala jsem "jo, naučil se". Tenkrát ještě EO nebyly.
koňadra
napsal(a):
Asi neumíte číst. Psala jsem "jo, naučil se". Tenkrát ještě EO nebyly.
Máte pravdu, asi neumím.
Ale ono je to jedno, pokud píšete, že pro vás jsou důležité výsledky a ty máte, tak jsme tak jako tak každá z jiné planety.
Pro mě je minimálně stejně důležitá i cesta, jakou k výsledku dojdu.
Jen takové hrubé přirovnání - potřebuju třeba jistý peněžní obnos a můžu jej získat tak, že prodám staré auto nebo si seženu brigádu. Anebo ty peníze můžu ukrást. Výsledek je stejnej.
V životě bych neunesla oddanej pohled svýho psa, pokud bych mu sem tam poslala elektrickou šupu a tvářila bych se, že já nic, já hodná panička. Pes by nic netušil, samozřejmě, ale já bych se hanbou musela propadnout.
Terven
napsal(a):
Máte pravdu, asi neumím.
Ale ono je to jedno, pokud píšete, že pro vás jsou důležité výsledky a ty máte, tak jsme tak jako tak každá z jiné planety.
Jen takové hrubé přirovnání - potřebuju třeba jistý peněžní obnos a můžu jej získat tak, že prodám staré auto nebo si seženu brigádu. Anebo ty peníze můžu ukrást. Výsledek je stejnej.
V životě bych neunesla oddanej pohled svýho psa, pokud bych mu sem tam poslala elektrickou šupu a tvářila bych se, že já nic, já hodná panička. Pes by nic netušil, samozřejmě, ale já bych se hanbou musela propadnout.
Vy jste někdy EO vyzkoušela ? Nebo jste se o EO nějak více zajímala ?
Nemyslím to nijak zle, ptám se zcela upřímně.
Terven
napsal(a):
Máte pravdu, asi neumím.
No, tak to je váš problém. Nevím proč bych se měla propadat hanbou, že psa naučím pomocí EO, aby byl ovladatelný, tudíž s ním mohu chodit na volno i v lese. A hlavně neriskuji, že uteče někam za zvěří na silnici, nebo ho někdo zastřelí. Mně to za tu jistotu stojí - a na nějaké city (hanbou se propadnout - před kým, před tím psem?) v tomto případě kašlu.
Taky bych šla na brigádu, rozhodně bych nekradla. Výsledek není stejnej - tady bych se hanbou propadla já.
Mandoo
napsal(a):
Vy jste někdy EO vyzkoušela ? Nebo jste se o EO nějak více zajímala ?
Nemyslím to nijak zle, ptám se zcela upřímně.
Beru, že to nemyslíte zle. Už v jiné diskuzi jsem psala, že pokud něco považuju apriori za špatné, nemyslím si, že to mohu kritizovat teprve po vyzkoušení.
Jestli jsem se více zajímala...no, záleží, čemu říkáte více. Určitě se více zajímám o problematiku práce se zvířaty.
Těch diskuzí o EO už tu byla fůra. Myslím, že už jsem k tomu tématu napsala dost, asi už nemám potřebu stále dokola opakovat svůj názor, je to škoda času a nervů.
EO je prostě typický produkt současné doby, kdy frčí efektivní a rychlá řešení- když tak koukám kolem sebe, chápu, že spoustě lidí vyhovuje. Neberu jim to, psů je mi ale líto.
Dám vám třetí názor na EO.
EO vyzkoušen a nefungovalo to. Po 600m pes v pr...
Vyzkoušená stopovacka a po roce bez úspěchu.
Vyzkoušený přímý střet s podnětem na provesenem vodítku a nefungovalo.
Vyzkoušen i postup s pomalým přidáváním obtížnosti a bez úspěchu.
Vyzkoušeno doběhnout psa a fungovalo. :)
Na každého psa nejde použít to co na jinyho.

Pořád mě zajímá, jak ty psy dobíháte?
Terven
napsal(a):
Beru, že to nemyslíte zle. Už v jiné diskuzi jsem psala, že pokud něco považuju apriori za špatné, nemyslím si, že to mohu kritizovat teprve po vyzkoušení.
Jestli jsem se více zajímala...no, záleží, čemu říkáte více. Určitě se více zajímám o problematiku práce se zvířaty.
Těch diskuzí o EO už tu byla fůra. Myslím, že už jsem k tomu tématu napsala dost, asi už nemám potřebu stále dokola opakovat svůj názor, je to škoda času a nervů.
EO je prostě typický produkt současné doby, kdy frčí efektivní a rychlá řešení- když tak koukám kolem sebe, chápu, že spoustě lidí vyhovuje. Neberu jim to, psů je mi ale líto.
Souhlasím s tím, že nemá smysl se neustále dokolečka opakovat. Také oceňuji to, že svůj názor za každou cenu necpete ostatním jako někteří.
Ale přece jen EO spoustě uživatelům pomohl a když se s ním zachází správně, tak jsou rychlé a viditelné výsledky, aniž by to pejskovi nějak ublížilo na psychice.
Já zrovna nejsem z těch, co používá impulsy a také jsem zpočátku byla silně proti EO, jenže to jsem o tom nic moc nevěděla. Ale pak jsem si zjistila bližší info a ten pocit klidu, když jdu bez vodítka po ulici či v lese je k nezaplacení. A můj pes je také spokojený, protože má svou volnost a nemám ho na sebe uvázaného na vodítku.
Ale to jest zase můj názor. Také Vám nechci brát ten Váš. :).

koňadra
napsal(a):
Tak upřímně: rotvajlera bych nedohnala. Ale třeba jezevčíka ano - ovšem za předpokladu, že nemá velký náskok, proto jsem psala, že jsem se ho snažila udržovat max.20 m od sebe.
Ahá, tak to jo..., já už jsem si představovala, jak honíte třeba pointry
napsal(a):
Pořád mě zajímá, jak ty psy dobíháte?
Jednoduše.
Znam terén a co tu běhá. Kde se zdržují a kam utíkají.
Zajíc kličkuje a já běžím na přímo. Po chvíli je pes můj.
Srna běží na přímo, ale dá si tři překážky které psa zdrží. U třetí je můj.
Kuna bydlí u plotu tak ho jen proleze. A jak pes běhá sem a tam aby našel díru v plotě tak ho lapim.
Když má v cumaku prase, tak má start nula nula nic. A pak vyrazí a já nemám šanci. Takže už na startu ho lapim.
Taková je moje strategie.
S ovcounem bych měla větší problém, ale ten naštěstí nemá touhy lovit nic jiného než našeho druhého psa.

Tedysek
napsal(a):
Jednoduše.
Kuna bydlí u plotu tak ho jen proleze. A jak pes běhá sem a tam aby našel díru v plotě tak ho lapim.
Když má v cumaku prase, tak má start nula nula nic. A pak vyrazí a já nemám šanci. Takže už na startu ho lapim.
S ovcounem bych měla větší problém, ale ten naštěstí nemá touhy lovit nic jiného než našeho druhého psa.
Jasný, malý pes se lapit dá, já tedy malé nikdy neměla a ani lovce, ikdyž pár NO lovit chtělo, ale vyhovit mi, tedy poslechnout, bylo pro ně přednější, takže jsem nikdy problém neměla. Nynější čuba by byla lovec zdatný.
Tedysek
napsal(a):
Jednoduše.
To musíte mít celkem fyzičku. A co děláte ve chvíli, kdy ho chytnete ?
Mandoo
napsal(a):
Souhlasím s tím, že nemá smysl se neustále dokolečka opakovat. Také oceňuji to, že svůj názor za každou cenu necpete ostatním jako někteří.
Ale přece jen EO spoustě uživatelům pomohl a když se s ním zachází správně, tak jsou rychlé a viditelné výsledky, aniž by to pejskovi nějak ublížilo na psychice.
Já zrovna nejsem z těch, co používá impulsy a také jsem zpočátku byla silně proti EO, jenže to jsem o tom nic moc nevěděla. Ale pak jsem si zjistila bližší info a ten pocit klidu, když jdu bez vodítka po ulici či v lese je k nezaplacení. A můj pes je také spokojený, protože má svou volnost a nemám ho na sebe uvázaného na vodítku.
Ale to jest zase můj názor. Také Vám nechci brát ten Váš. :).
Já si teda přece jen dovolím ještě jeden postřeh.
Vy píšete, že pejsek je spokojený, protože má svou volnost.
Já mám křížence lovekého plemene, který si "svou volnost" představuje tak, že se pohrne za vším, co se hýbe. Takže pokud mu v tom zabrání strach z rány od EO, svou volnost stejně mít nebude, ačkoliv to omezení není viditelné jako třeba šňůra.
My se spíš učíme venku prakticky fungovat - ukazovat, co se smí a co ne. A pomalu se to lepší, ne že ne.
Mně se třeba líbí přístup paní s nickem Zrzavci - opakovaně ho tu popisovala- ona v podstatě psům lov nezakazuje, jen mu dává jistá pravidla.
Https://www.mall.cz/knihy-zvirata/whaley-simon-jak-blafovat-o-psech-100000640516
myslím, že jim tam minimálně 3 kapitoly chybí...
napsal(a):
Jasný, malý pes se lapit dá, já tedy malé nikdy neměla a ani lovce, ikdyž pár NO lovit chtělo, ale vyhovit mi, tedy poslechnout, bylo pro ně přednější, takže jsem nikdy problém neměla. Nynější čuba by byla lovec zdatný.
Já taky netvrdim že to je uplatnitelné na všechny. To ani náhodou. ;) jen jsem chtěla poukázat že někdy ani jedna z těch dvou stran co se tu furt hádají nefungují. :).

Tedysek
napsal(a):
Já taky netvrdim že to je uplatnitelné na všechny. To ani náhodou. ;) jen jsem chtěla poukázat že někdy ani jedna z těch dvou stran co se tu furt hádají nefungují. :).
Jasný,100 lidí,100 zkušeností.
Mandoo
napsal(a):
To musíte mít celkem fyzičku. A co děláte ve chvíli, kdy ho chytnete ?
Fyzicka je na bodu nula. Resp jen taková jakou potřebuju v práci. Ale představa rozparaneho psa je silnější. A po tom co ho dobehnu tak podstatnou chvíli se vydejchavam, vyhanim hvězdičky z "obrazu" a pes leží a cumi na mě jak na svatej obrázek. On je dost vyjukanej z toho překvapení že najednou jsem nad nim. A Nepopírám když bylo hodně ouvej dostal po zadku. Ale to pes kterymu je i EO jedno to prostě nevnímá. Pak následuje cesta domů u nohy stejnou cestou jako utekl. Taková ulička hanby by se dalo říct.
Terven
napsal(a):
Já si teda přece jen dovolím ještě jeden postřeh.
Vy píšete, že pejsek je spokojený, protože má svou volnost.
Já mám křížence lovekého plemene, který si "svou volnost" představuje tak, že se pohrne za vším, co se hýbe. Takže pokud mu v tom zabrání strach z rány od EO, svou volnost stejně mít nebude, ačkoliv to omezení není viditelné jako třeba šňůra.
My se spíš učíme venku prakticky fungovat - ukazovat, co se smí a co ne. A pomalu se to lepší, ne že ne.
Mně se třeba líbí přístup paní s nickem Zrzavci - opakovaně ho tu popisovala- ona v podstatě psům lov nezakazuje, jen mu dává jistá pravidla.
Tak jsme to dříve měli také. A právě s EO jsme se tato pravidla-co se smí a co ne, učili. Ale když používáte pouze zvukové upozornění na obojku nebo ty nejslabší možné vibrace, pak se nedá mluvit o strachu. Je to prostě upozornění, které mu dává najevo, že už překračuje určené hranice.
Nemyslete si, já svou fenku také občas nechám běžet několik metrů za zajícem. Ale jakmile jí dám povel, tak se vrátí, pokud zrovna nehárá - to má splašené hormony a s posloucháním má občas menší problém.
Souhlasím s tím, že bychom psům neměli lov zakazovat, ale dát jim nějaká pravidla. Jsou to přece jen psi a k lovení jsou uzpůsobeni, pokud se tedy nebavíme o yorkshirovi
Každý máme svého psa, kterého si vychováváme podle svého. Ale stále si nedokáži představit, že bych při každém splašení mého psa za ním musela běžet jako blázen, jak tu někdo psal.
Tedysek
napsal(a):
Fyzicka je na bodu nula. Resp jen taková jakou potřebuju v práci. Ale představa rozparaneho psa je silnější. A po tom co ho dobehnu tak podstatnou chvíli se vydejchavam, vyhanim hvězdičky z "obrazu" a pes leží a cumi na mě jak na svatej obrázek. On je dost vyjukanej z toho překvapení že najednou jsem nad nim. A Nepopírám když bylo hodně ouvej dostal po zadku. Ale to pes kterymu je i EO jedno to prostě nevnímá. Pak následuje cesta domů u nohy stejnou cestou jako utekl. Taková ulička hanby by se dalo říct.
Tak určitě se najde minimum psů, na které EO nemusí fungovat. Ale v tom případě bych se o tom zkusila nějak poradit s profesionálem a nebo bych toho psa nepustila z vodítka, protože bych na to neměla nervy. I když pohyb je zdravý
Mandoo
napsal(a):
Tak určitě se najde minimum psů, na které EO nemusí fungovat. Ale v tom případě bych se o tom zkusila nějak poradit s profesionálem a nebo bych toho psa nepustila z vodítka, protože bych na to neměla nervy. I když pohyb je zdravý
Se kterým profikem? Hodně takových mi řeklo "to nejde". A já se nesmířila s vodítkem v ruce. Nepopírám že i teď máme chvíle kdy z vodítka nepustim. Většinou to je ve vlnách. Měsíc na volno týden na vodítku... Ale docela to klape. ;) a doufám že se nám ovcoun naučí spolehlivě přivést bígla za couracku zpět. :)
Pohyb je fajn, asi mě to chtěl pes taky naučit.
Mandoo
napsal(a):
Tak jsme to dříve měli také. A právě s EO jsme se tato pravidla-co se smí a co ne, učili. Ale když používáte pouze zvukové upozornění na obojku nebo ty nejslabší možné vibrace, pak se nedá mluvit o strachu. Je to prostě upozornění, které mu dává najevo, že už překračuje určené hranice.
Nemyslete si, já svou fenku také občas nechám běžet několik metrů za zajícem. Ale jakmile jí dám povel, tak se vrátí, pokud zrovna nehárá - to má splašené hormony a s posloucháním má občas menší problém.
Souhlasím s tím, že bychom psům neměli lov zakazovat, ale dát jim nějaká pravidla. Jsou to přece jen psi a k lovení jsou uzpůsobeni, pokud se tedy nebavíme o yorkshirovi
Každý máme svého psa, kterého si vychováváme podle svého. Ale stále si nedokáži představit, že bych při každém splašení mého psa za ním musela běžet jako blázen, jak tu někdo psal.
Běhat za psem si též nedokážu představit., to by mě nenapadlo ani v případě, že bych ho dokázala dohonit
Pokud mi pes nereaguje na přivolání, tak když už někam běžím, tak směrem od něj
Terven
napsal(a):
Běhat za psem si též nedokážu představit., to by mě nenapadlo ani v případě, že bych ho dokázala dohonit
Pokud mi pes nereaguje na přivolání, tak když už někam běžím, tak směrem od něj
Běhat směrem od psa má smysl pokud se na tebe pes alespoň jednou otočí. Pokud to v návalu loviciho rause neudělá, tak se vzdalis dvakrát tolik od psa. Já zas nemám nervy na to někde na psa čekat.
Když jsem se stěhovala, prošla jsem okolí se psem metr po metru, abych věděla kde je co a kde psa hledat. Taky jsem se ptala myslivců a vše jim oznamovala a ptala se. :).
notregistered

XXX.XXX.211.20
tapina
napsal(a):
Https://www.mall.cz/knihy-zvirata/whaley-simon-jak-blafovat-o-psech-100000640516
...přebývají.. více na ifauna.cz ;-).
koňadra
napsal(a):
Nepište, že něco, co sem napíši, není pravda!
Vše, co sem píši, vychází z mých ZKUŠENOSTÍ, ne domněnek, nebo JPP.
Rizika v použití EO samozřejmě jsou, ale jde o to jaká. Např. se nekoná žádné "smažení" psa, vypálené díry do krku... a podobné ho.va.diny.
Riziko je v tom, že na psa nemusí být EO vůbec účinný. Nebo nesprávným použitím si pes vytvoří špatnou spojitost a tudíž účelu není dosaženo, naopak se musí odbourávat něco, co pes dělat neměl. Proto si nemyslím, že EO je jednoduchý prostředek pro nemyslící lidi, právě naopak!
Psi se pomocí EO odnaučují dělat věci, které nemají. Např. (už jsem to tady někde psala), kamarádce pes kousal a škrábal nové dveře, příšerně za nimi řval, že chce domů, kdykoliv ho vypustila na zahradu. Zkoušela všechno možné, aby to psa odnaučila, ale neúspěšně. Tak jsme použili EO, pes dostal 3x ránu během asi 4 dní a byl pokoj. Způsobně seděl za dveřmi a čekal až bude vpuštěn domů. Takže kde lžu, když píši, že pes se může napravit za několik dní?! Neříkám, že je to recept na všechny psy, kteří toto dělají. Některý se třeba může "seknout" a potom se bojí projít dveřmi.
Odnaučovat psa štvát zvěř je většinou záležitost na několik týdnů, a to především proto, že každý den obyčejně pes nemá možnost přijít do kontaktu se zvěří. Některému však stačí dát impuls 3x,4x...a je doživotně vyřešeno, některý (a těch je většina) musí chodit s obojkem déle, protože třeba 4x neuteče a popáté opět zdrhne - pokud v tu chvíli není zastaven, výcvik se vrací na začátek. Prostě tohle musí být spolehlivé, tzn. že pes nosí obojek tak dlouho, dokud opravdu není jistota, že se za zvěří nerozeběhne. Ti, kterým to nefunguje, se pravděpodobně dopustili právě té chyby, že se nechali ukolébat tím, že pes jim poprvé nezdrhnul, tak si myslí, že je to vyřešené a obojek sundají.
Takže, Laciku, když o něčem nic nevíte, tak vy nepište nesmysly!
Takže opět - pes chtěl domů a byl ve stresu, dostal pecku a byl ve stresu z trestu a "způsobně" seděl za dveřmi a výcvikář považuje za vyřešené... ale co se vyřešilo? Pes chce pořád domů, jen se bojí si o to říct. Kdo by se staral o to, jak naučit psa venku se zabavit. Ale ony takové nové dveře něco stojí, takže s tímto řešením byl majitel dveří určitě spokojen a použití úžasného EO je zcela na místě, že.
Lacik
napsal(a):
Málokdy s vámi souhlasím, ale tohle jste vystihl.
koňadra
napsal(a):
Pak se vůbec nedivím, že vám stopovačka nefungovala, když jste s ní zacházela podle popisu.
Pokud má pes spolehlivě pracovat, tak se mu musí vždy chtít a nemůže k tomu být nucen, to je prostě blbost.
Zkusím požádat kamarády, aby udělali ukázky toho, jak jde se psem žít a pracovat na vysoké úrovni bez takových s prominutím bludů, které tu hlásáte.
Míra H.
napsal(a):
To je dobré srovnání. Jen v jednom trošku kulhá -tím nožem pořežete SEBE, pomocí EO děláte bolest PSOVI. To první je vaše nešikovnost, to druhé je vaše neschopnost.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
scylla
napsal(a):
To je dobré srovnání. Jen v jednom trošku kulhá -tím nožem pořežete SEBE, pomocí EO děláte bolest PSOVI. To první je vaše nešikovnost, to druhé je vaše neschopnost.
Tedy vy jste ale trubka.
Bavíme se o nutnosti upozorňovat na rizika, takže je jedno CO nebo KOMU. Navíc objektivně jsou rizika mnohem větší u nože než EO. Raději si to slovo najděte ve slovníku, myslím, že vůbec netušíte co to znamená.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
notregistered
napsal(a):
2in1
Celkem normálně jsem se zeptala, jak použijete eo.
Já odpověď znám. Když si to napíšete a po sobě přečtete, uvidíte, že pes se tímto nenaučil nic.
Jasně, normálně se ptáte, a odpověď už znáte.
Najděte si na to někoho z vašeho hejna...
scylla
napsal(a):
Pak se vůbec nedivím, že vám stopovačka nefungovala, když jste s ní zacházela podle popisu.
Pokud má pes spolehlivě pracovat, tak se mu musí vždy chtít a nemůže k tomu být nucen, to je prostě blbost.
Zkusím požádat kamarády, aby udělali ukázky toho, jak jde se psem žít a pracovat na vysoké úrovni bez takových s prominutím bludů, které tu hlásáte.
Tak té prostřední větě se musím smát. Aby pes spolehlivě pracoval, MUSÍ VŽDY CHTÍT a nemůže být k tomu nucen.
Je vidět, že o výcviku toho moc nevíte, vy si prostě s těmi psy jen hrajete.
Ostatně vaše nulové odpovědi nebo mlžení typu "musíte psu ukázat, co má dělat" na hodně dotazů, co na vás tady lidi měli, tomu odpovídá. Ale konkrétně, jak se co má dělat, zaženete do autu tím, že byste "musela toho psa vidět". Tak to je snad jasné, že na každého psa platí něco jiného. Nicméně fóra jsou od toho, aby si lidi vyměňovali zkušenosti - co zafungovala jim. Otázku, jestli totéž zabere na psa někoho jiného už si musí každý přebrat sám.
scylla
napsal(a):
Takže opět - pes chtěl domů a byl ve stresu, dostal pecku a byl ve stresu z trestu a "způsobně" seděl za dveřmi a výcvikář považuje za vyřešené... ale co se vyřešilo? Pes chce pořád domů, jen se bojí si o to říct. Kdo by se staral o to, jak naučit psa venku se zabavit. Ale ony takové nové dveře něco stojí, takže s tímto řešením byl majitel dveří určitě spokojen a použití úžasného EO je zcela na místě, že.
Psy su z toho co pisete strasne jednoduche tvory. Vsetko co robia je zo stresu. Skrabe na dvere vzdy zo stresu. Triky za pamlsky robia zo stresu ze inak nebudu nakrmeni. Privolanie naucene inak nez vasou metodou je tiez len zo stresu.
Urcite neni mozne ze panicka napriklad omylom to skrabanie dveri podporila tym ze mu parkrat na nahodne vystrajanie otvorila, a tak to je proste naucene chovanie.
L(phi)
napsal(a):
Psy su z toho co pisete strasne jednoduche tvory. Vsetko co robia je zo stresu. Skrabe na dvere vzdy zo stresu. Triky za pamlsky robia zo stresu ze inak nebudu nakrmeni. Privolanie naucene inak nez vasou metodou je tiez len zo stresu.
Urcite neni mozne ze panicka napriklad omylom to skrabanie dveri podporila tym ze mu parkrat na nahodne vystrajanie otvorila, a tak to je proste naucene chovanie.
Přesně tak! Byl to první velký pes kamarádky, která podcenila výchovu od začátku. Vždyť stěně je tak roztomilé. Ale co pak se psem, který má 30 kg a už ho jen tak člověk fyzicky nezvládne? Ten pes prostě měl naučený špatný vzorec chování, párkrát mu otevřeli a už to bylo. Z rozmazlenosti a ne že stresu, to je naprostá hloupost.
Mě by Koňadro zajímala odpověď na to, na co se ptala Scylla tady:
Protože sama absolutně nevidím, co se tím vyřešilo, jen to, že pes nedává projevy najevo - štěkáním, škrábáním na dveře, ale pořád je ve stejné situaci - ve stresu. Na toto jste neodpověděla, a vlastně tím nic neučíte, jen nechcete rozškrábané dveře (nebo majitelé psa), ale co pes už je jedno
Edit: Aha, tak odpověď už přilétla...
Andrýsek3
napsal(a):
Mě by Koňadro zajímala odpověď na to, na co se ptala Scylla tady:
Protože sama absolutně nevidím, co se tím vyřešilo, jen to, že pes nedává projevy najevo - štěkáním, škrábáním na dveře, ale pořád je ve stejné situaci - ve stresu. Na toto jste neodpověděla, a vlastně tím nic neučíte, jen nechcete rozškrábané dveře (nebo majitelé psa), ale co pes už je jedno
Edit: Aha, tak odpověď už přilétla...
Bože, to jsou zase nesmysly.
"Kdo by se staral o to, aby se pes venku zabavil".
Kamarádka pracuje z domova, pes se má jako hraběcí děcko, denně několik hodin v lese, přesto, že by mohlo stačit psa vypustit na zahradu. Na zahradě se může zabavit čímkoliv (schválně: jak byste ho venku zabavila vy?).
Ten pes rozhodně nebyl ve stresu a na tom trvám. Viděla jste toho psa? Ne, tak jak můžete tvrdit, že byl ve stresu. Byl jen rozmazlený.
A ano, proč by si měla nechat zničit nové dveře za hromadu peněz? Vy máte na to (nehledě na tu práci s tím) kupovat každý rok nové dveře?
koňadra
napsal(a):
Bože, to jsou zase nesmysly.
"Kdo by se staral o to, aby se pes venku zabavil".
Kamarádka pracuje z domova, pes se má jako hraběcí děcko, denně několik hodin v lese, přesto, že by mohlo stačit psa vypustit na zahradu. Na zahradě se může zabavit čímkoliv (schválně: jak byste ho venku zabavila vy?).
Ten pes rozhodně nebyl ve stresu a na tom trvám. Viděla jste toho psa? Ne, tak jak můžete tvrdit, že byl ve stresu. Byl jen rozmazlený.
A ano, proč by si měla nechat zničit nové dveře za hromadu peněz? Vy máte na to (nehledě na tu práci s tím) kupovat každý rok nové dveře?
Nic z toho jsem nepsala, pouze citovala Scyllu, tak se nevztekejte.
Celý příspěvek jsem okopírovala, aby bylo jasné o jaký jde, a chtěla slyšet normální, slušnou odpověď, co jste toho psa ránou naučila. Po tomhle výlevu, jak od dítěte na pískovišti, opravdu nemám chuť reagovat.
Já bych místo, abych na každého psa cpala elektriku, snažila toho psa něco naučit. Ať už by šlo o zabavení psa, naučení, co má dělat místo toho, nebo dala ránu lidem, kteří toho psa rozmazlili, a teď ho za svou hloupost trestají.

"Je vidět, že o výcviku toho moc nevíte"
och koňadro, napsat tohle po tvém vylíčení "výuky" se stopovačkou je minimálně úsměvné...
"nebo mlžení typu "musíte psu ukázat, co má dělat""
co na tomhle prosím není jasné?!

koňadra
napsal(a):
Tak té prostřední větě se musím smát. Aby pes spolehlivě pracoval, MUSÍ VŽDY CHTÍT a nemůže být k tomu nucen.
Ostatně vaše nulové odpovědi nebo mlžení typu "musíte psu ukázat, co má dělat" na hodně dotazů, co na vás tady lidi měli, tomu odpovídá. Ale konkrétně, jak se co má dělat, zaženete do autu tím, že byste "musela toho psa vidět". Tak to je snad jasné, že na každého psa platí něco jiného. Nicméně fóra jsou od toho, aby si lidi vyměňovali zkušenosti - co zafungovala jim. Otázku, jestli totéž zabere na psa někoho jiného už si musí každý přebrat sám.
Koňadro, můžu se Vás zeptat, Vy cvičíte nešlechtěné psy? Já myslela, že cvičíte pracovní lovecká plemena. Upřímně, dost mě to zaráží, když píšete, že cvičíte psy, kteří pracovat sami nechtějí a Vy je dokonce musíte nutit. Jak to tedy je?
napsal(a):
Koňadro, můžu se Vás zeptat, Vy cvičíte nešlechtěné psy? Já myslela, že cvičíte pracovní lovecká plemena. Upřímně, dost mě to zaráží, když píšete, že cvičíte psy, kteří pracovat sami nechtějí a Vy je dokonce musíte nutit. Jak to tedy je?
Cvičím služební i lovecká. Vy myslíte, že když je některé plemeno lovecké, že s chutí dělá vše, co pánečkovi na očích vidí? Těžký omyl. Jsou jedinci, kteří spolehlivě pracují jen tehdy, když je donutíte. Mnozí mají problém s aportem, některé nedostane do vody ani pár koní (i když je to třeba labrador, který by to měl mít "v krvi"), některý vyráží za zvěří...
Mnoho loveckých psů dělá to, co má, stačí jen doladit detaily, správnost povedení. Ale jsou jedinci, které prostě k práci (třeba jen jedné disciplíně, kterou nechtějí dělat) musíte donutit - nebo psa prodat na "kanape". Jenže, když vím, že ten pes má vlohy a zájem, např. ohař má pevné vystavování, neutíká za zvěří, má výborný nos... a to mu mám všechno vzít jen proto, že nechce moc aportovat? Dát ho nějaké náně ke kočárku? To ho raději ten aport donutím dělat a věřte, že po čase v tom dokonce najde zalíbení. Je starou pravdou, že často právě takoví "donucení" aportéři dělají aport daleko spolehlivěji než ti, se kterými si páníčci akorát "hráli".

koňadra
napsal(a):
Cvičím služební i lovecká. Vy myslíte, že když je některé plemeno lovecké, že s chutí dělá vše, co pánečkovi na očích vidí? Těžký omyl. Jsou jedinci, kteří spolehlivě pracují jen tehdy, když je donutíte. Mnozí mají problém s aportem, některé nedostane do vody ani pár koní (i když je to třeba labrador, který by to měl mít "v krvi"), některý vyráží za zvěří...
Mnoho loveckých psů dělá to, co má, stačí jen doladit detaily, správnost povedení. Ale jsou jedinci, které prostě k práci (třeba jen jedné disciplíně, kterou nechtějí dělat) musíte donutit - nebo psa prodat na "kanape". Jenže, když vím, že ten pes má vlohy a zájem, např. ohař má pevné vystavování, neutíká za zvěří, má výborný nos... a to mu mám všechno vzít jen proto, že nechce moc aportovat? Dát ho nějaké náně ke kočárku? To ho raději ten aport donutím dělat a věřte, že po čase v tom dokonce najde zalíbení. Je starou pravdou, že často právě takoví "donucení" aportéři dělají aport daleko spolehlivěji než ti, se kterými si páníčci akorát "hráli".
Aha, a pak je takový exponát, předpokládám, uchovněný a jede se dál?
Když ne náně ke kočáru ani na kanape, tak jedině uspat.
koňadra
napsal(a):
No jo, ale jak to tak čtu, tak by se s nánou u kočárku ten pes nemusel mít zas tak špatně.
Andrýsek3
napsal(a):
Nic z toho jsem nepsala, pouze citovala Scyllu, tak se nevztekejte.
Celý příspěvek jsem okopírovala, aby bylo jasné o jaký jde, a chtěla slyšet normální, slušnou odpověď, co jste toho psa ránou naučila. Po tomhle výlevu, jak od dítěte na pískovišti, opravdu nemám chuť reagovat.
Já bych místo, abych na každého psa cpala elektriku, snažila toho psa něco naučit. Ať už by šlo o zabavení psa, naučení, co má dělat místo toho, nebo dala ránu lidem, kteří toho psa rozmazlili, a teď ho za svou hloupost trestají.
Já se nevztekám, za to mně ty diskuse nestojí.
Ono je to hezké - psa něco naučit. To by se měli snažit všichni. Jenže mnozí lidi vůbec netuší jak. Takže plno psů je prostě zkažených a pak se jen napravují důsledky.
Všichni tady píšete, že mám psa naučit, co má dělat, ale konkrétně?
Fakt by mne zajímalo, jak byste zrovna toho psa, co škrábal dveře a ječel za nimi, toto odnaučila? Ono je něco jiného ho to nenaučit od "dětství", ale když už to dělá, tak co s tím?
Mám otevřít dveře a toho psa poprosit "nedělej to"?
Nebo mám otevřít dveře a skopnout ho ze schodů?
Mám mu venku dát tisíc hraček, o které si stejně nestojí, protože sotva za mnou zapadnou dveře už je škrábe a chce domů?
Nebo si s ním mám na zahradě hrát 3 hodiny, potom ho tam nechat a doufat, že si unavený někam lehne? Nelehne!
Všichni jste chytří, ale jak byste vyřešily konkrétně tento problém, to nevíte.
Ještě jde odměňovat dobré chování, že? Tedy škrábeš dveře, tak nic, když na dvě vteřiny přestaneš, otevřou se dveře s pamlskem? To zkoušela kamarádka taky. Pes sežral pamlsek a ječel dál, když zavřela.
Problém kvůli tomu už měla i se sousedy, protože když odjela a psa nechala na zahradě, tak celou dobu ječel a škrábal dveře.
Co jsem psa touto ránou naučila? Přece to, že když začne škrábat, tak se určitě domů nedostane a ještě to bude nepříjemné, tak to prostě přestal dělat. Vyřešeno za 3 - 4 rány, během pár dní. Přerušila jsem mu naučený stereotyp nevhodného chování. Časem zapomněl, že dostával ránu, ale škrábat dveře už ho prostě nenapadlo.
napsal(a):
Aha, a pak je takový exponát, předpokládám, uchovněný a jede se dál?
Když ne náně ke kočáru ani na kanape, tak jedině uspat.
Uchovněný? Proč? Lovecký pes musí být hlavně lovecky upotřebitelný, tzn. že musí složit zkoušky a také být v praxi k něčemu (což složení zkoušek samo o sobě nestačí). Mnoho myslivců psy nechová, ale prostě je mají k práci a jako parťáka do revíru. Že by každý lovecký pes musel být hned chovný, to určitě ne.
Uspat? Ano, to se dělávalo. Bohužel na to často doplatili psi, kteří se ničím neprovinili, jen měli neschopné pány zvládnout jejich temperament, často to byli psi zkažení s jejichž nápravou si nikdo nechtěl dát práci... tedy ne, že bych obhajovala takové jednání. Na druhou stranu ale právě tvrdá selekce má důsledek v tom, že ti psi ještě dnes mají takové povahy jako mají (což jim paradoxně hodně ublížilo, protože si je nakonec kupují lidi jako dekoraci a rodinné mazlíčky, chová se na všem, co má 4 nohy a povahy jdou do háje).

koňadra
napsal(a):
Uchovněný? Proč? Lovecký pes musí být hlavně lovecky upotřebitelný, tzn. že musí složit zkoušky a také být v praxi k něčemu (což složení zkoušek samo o sobě nestačí). Mnoho myslivců psy nechová, ale prostě je mají k práci a jako parťáka do revíru. Že by každý lovecký pes musel být hned chovný, to určitě ne.
Uspat? Ano, to se dělávalo. Bohužel na to často doplatili psi, kteří se ničím neprovinili, jen měli neschopné pány zvládnout jejich temperament, často to byli psi zkažení s jejichž nápravou si nikdo nechtěl dát práci... tedy ne, že bych obhajovala takové jednání. Na druhou stranu ale právě tvrdá selekce má důsledek v tom, že ti psi ještě dnes mají takové povahy jako mají (což jim paradoxně hodně ublížilo, protože si je nakonec kupují lidi jako dekoraci a rodinné mazlíčky, chová se na všem, co má 4 nohy a povahy jdou do háje).
Vyznělo to tak, ikdyž asi tento fakt nevyvrátíte, že? Kde by se jinak tyto exempláře braly?
Jenže on je rozdíl napravovat psa zkaženého a snažit se násilně psovi vlohu vtlouct do těla.
To, že si takové psy pořizují lidé jako dekoraci, je chyba chovatelů, že jim svědomí dovolí takového psa takovým lidem prodat.
Terven
napsal(a):
No jo, ale jak to tak čtu, tak by se s nánou u kočárku ten pes nemusel mít zas tak špatně.
To je otázka!
Viděla jsem výmara jak šlape po betóně v Praze u kočárku na haltině. Možná ho nechají někde v parku chvilku proběhnout a potom hajdy domů, válet se na kanapi. Když pak lidi chodí do práce, je zavřený 9 a více hodin v bytě, jaké má podněty k žití? Aby jen spal a spal. Mnoho lidí by řeklo, že ten pes se má dobře.
Pak jsou ohaři celé dny zavření ve špinavých kotcích a pán je vytáhne párkrát za rok na hon - to jsou chudáci.
Když ale myslivec má psa jako parťáka, jde s ním několikrát v týdnu do revíru, stará se o něj, tak to je ten pravý život pro loveckého psa!
Když takového třeba ohaře cvičím a vidím, jak radostně pobíhá po poli, jaký má zájem o pachy (to je jeho život), jak rád a s vděčností mě přinese cokoliv, tak upřímně lituji lovecké psy ve městech - stále na vodítku a někde i s košíkem. Fuj, taková degradace tak úžasných psů, jako ohaři jsou.
napsal(a):
Vyznělo to tak, ikdyž asi tento fakt nevyvrátíte, že? Kde by se jinak tyto exempláře braly?
Jenže on je rozdíl napravovat psa zkaženého a snažit se násilně psovi vlohu vtlouct do těla.
To, že si takové psy pořizují lidé jako dekoraci, je chyba chovatelů, že jim svědomí dovolí takového psa takovým lidem prodat.
Psovi žádnou vlohu do těla nevtlučete! Prostě ji má nebo nemá. Vloha je třeba u ohaře vystavování, u norníka ostrost, u všech loveckých psů kvalita nosu... ale třeba aport není vloha, to je výcviková disciplína, kterou lze naučit každého psa. Jen některý ji dělá raději, jiný k ní má odpor, ale není to o vlohách.
"Chyba chovatelů, že lidem psa prodají jako dekoraci..". Jenže jakých chovatelů? Ohaře dřív chovali jen myslivci a lesníci. Časem se někteří ohaři dostávali i do nemysliveckých rukou - taky asi začala ta chyba. A dnes se z těchto nemysliveckých chovů produkují další a další štěňata, která se zase dostávají do nemysliveckých rukou..., protože lidi, kteří nejsou myslivci, mají jiná měřítka na nové majitele a navíc tam už je to prostě jen a jen o penězích. Jsou ještě dnes chovy loveckých psů, které do nemysliveckých rukou štěně neprodají a ani to nemají zapotřebí. Myslivec si totiž půjde pro štěně k nim a ne do nějaké chovatelské stanice, která má z toho akorát byznys, takže se ani neví, co v tom chovu je (tím myslím, jaké mají rodiče skutečné vlohy). Fena splní chovnost (mnohdy se zaplaceným výcvikem) a už ji venku (natož na honě) nikdo nevidí. Možná tak na výstavách, ale jinak je její úkol jen produkovat peníze. Je to začarovaný kruh. U mnohých loveckých plemen se dostáváme do fáze, že jsou dva chovatelské směry - na práci a na výstavy. Výsledek ale nakonec bude stejný, jako u mnohých jiných plemen (třeba kokršpaněl - kdysi vynikající lovecký pes, dnes v myslivosti k nepoužití, povahy v háji).
koňadra
napsal(a):
To je otázka!
Viděla jsem výmara jak šlape po betóně v Praze u kočárku na haltině. Možná ho nechají někde v parku chvilku proběhnout a potom hajdy domů, válet se na kanapi. Když pak lidi chodí do práce, je zavřený 9 a více hodin v bytě, jaké má podněty k žití? Aby jen spal a spal. Mnoho lidí by řeklo, že ten pes se má dobře.
Pak jsou ohaři celé dny zavření ve špinavých kotcích a pán je vytáhne párkrát za rok na hon - to jsou chudáci.
Když ale myslivec má psa jako parťáka, jde s ním několikrát v týdnu do revíru, stará se o něj, tak to je ten pravý život pro loveckého psa!
Když takového třeba ohaře cvičím a vidím, jak radostně pobíhá po poli, jaký má zájem o pachy (to je jeho život), jak rád a s vděčností mě přinese cokoliv, tak upřímně lituji lovecké psy ve městech - stále na vodítku a někde i s košíkem. Fuj, taková degradace tak úžasných psů, jako ohaři jsou.
Myslivci nechodia do prace? Neni jedno ci je pes 9 hodin zavrety v byte alebo v kotci, pokial panicka chodi parkrat do tyzdna (s mestskym psom casto aj denne) na par hodin do prirody?
To ze vidite psa raz tapat po sidlisku u kocarku totiz neznamena ze nepozna nic ine.
Poznam viacero mestskych majitelov oharov a retrivrov co maju psy lovecky upotrebitelne. Aj ked pes obcas tape po betone, tak ma aj to ozajstne vyzitie.
L(phi)
napsal(a):
Myslivci nechodia do prace? Neni jedno ci je pes 9 hodin zavrety v byte alebo v kotci, pokial panicka chodi parkrat do tyzdna (s mestskym psom casto aj denne) na par hodin do prirody?
To ze vidite psa raz tapat po sidlisku u kocarku totiz neznamena ze nepozna nic ine.
Poznam viacero mestskych majitelov oharov a retrivrov co maju psy lovecky upotrebitelne. Aj ked pes obcas tape po betone, tak ma aj to ozajstne vyzitie.
Myslivci chodí do práce. Ale když je pes na zahradě, dvorku, dokonce i v tom kotci, pořád má více podnětů - byť by měl jen pozorovat vrabčáka. Navíc se může vyvenčit kdy chce. A že panička chodí denně na pár hodin do přírody - a kam? Třeba v Praze? Všechny příměstské lesy jsou plné pejskařů, takže tam snad ani nejde pustit psa na volno. A vyjet mimo Prahu? Kdy? Paní je v práci, potom na nákup, pro dítě do školky, se starším napsat úkoly, uvařit večeři... vždyť je to nesmysl! Lidi nevěnují psu tolik času, jako se často snaží sobě i okolí namluvit, protože ho prostě nemají. Den má 24 h pro každého a od podzimu do jara je už v 16 h tma, takže jít do lesa = nesmysl.
Je možné, že pes, kterého vidím v Praze u kočárku pozná i něco jiného, ale tenhle výmar určitě ne! Neumím si totiž představit myslivce, který by na svého výmara dal haltinu nebo nějaký postroj místo obojku!

Tak hlavně ty lidi správně rozškatulkovat :) Taky vídám výmary nebo třeba RR a podobný módní psy zásadně na krátkých vodítkách a připadá mi to divný (a stejně tak fůra dalších psů zásadně na flexinách). Ale taky vídám další módní psy a lvoecký plemena, jak spokojeně plní roli parťáka a společníka, bydlej na sídlišti, bez problémů prochrápou potřebnej čas, každej den dostanou potřebnou dávku aktivity, atd. Ale to se už pak nevejde do škatulky.

koňadra
napsal(a):
Psovi žádnou vlohu do těla nevtlučete! Prostě ji má nebo nemá. Vloha je třeba u ohaře vystavování, u norníka ostrost, u všech loveckých psů kvalita nosu... ale třeba aport není vloha, to je výcviková disciplína, kterou lze naučit každého psa. Jen některý ji dělá raději, jiný k ní má odpor, ale není to o vlohách.
"Chyba chovatelů, že lidem psa prodají jako dekoraci..". Jenže jakých chovatelů? Ohaře dřív chovali jen myslivci a lesníci. Časem se někteří ohaři dostávali i do nemysliveckých rukou - taky asi začala ta chyba. A dnes se z těchto nemysliveckých chovů produkují další a další štěňata, která se zase dostávají do nemysliveckých rukou..., protože lidi, kteří nejsou myslivci, mají jiná měřítka na nové majitele a navíc tam už je to prostě jen a jen o penězích. Jsou ještě dnes chovy loveckých psů, které do nemysliveckých rukou štěně neprodají a ani to nemají zapotřebí. Myslivec si totiž půjde pro štěně k nim a ne do nějaké chovatelské stanice, která má z toho akorát byznys, takže se ani neví, co v tom chovu je (tím myslím, jaké mají rodiče skutečné vlohy). Fena splní chovnost (mnohdy se zaplaceným výcvikem) a už ji venku (natož na honě) nikdo nevidí. Možná tak na výstavách, ale jinak je její úkol jen produkovat peníze. Je to začarovaný kruh. U mnohých loveckých plemen se dostáváme do fáze, že jsou dva chovatelské směry - na práci a na výstavy. Výsledek ale nakonec bude stejný, jako u mnohých jiných plemen (třeba kokršpaněl - kdysi vynikající lovecký pes, dnes v myslivosti k nepoužití, povahy v háji).
Tady je "pěkně" popsáno, jak jsou psi na ZV připravováni. http://pointer-setter.cz/page.aspx?zaz=344-429
Samotný význam slov Zkouška Vloh, nemělo by znamenat to, že přivedeme nezkušeného psa ke zkouškám a tam se teprve ukáže, jestli ty vlohy má nebo ne?
koňadra
napsal(a):
Málokdy jsem četla větší hloupost. Začínám si být dost jistá, že to spíš vy o výcviku nevíte skoro nic.
Já také nepíšu o sobě, mně už dávno přešlo trdlování po cvičáku, naštěstí, ale týdně vidím kolem sebe psovody a psy, kteří fungují tak, jak jsem napsala. Takže vaše řeči nemohou prostě tuto skutečnost popřít.
napsal(a):
Tady je "pěkně" popsáno, jak jsou psi na ZV připravováni. http://pointer-setter.cz/page.aspx?zaz=344-429
Samotný význam slov Zkouška Vloh, nemělo by znamenat to, že přivedeme nezkušeného psa ke zkouškám a tam se teprve ukáže, jestli ty vlohy má nebo ne?
Zkouška vloh je pro mladé psy, hodnotí se tam vrozené vlohy, ale také některé výcvikové disciplíny. Myšlenka, že přivedeme nezkušeného psa ke zkouškám, je velmi mylná. I na to se musí pes připravit. Ba dokonce ani ty vlohy nejde prokázat bez nácviku! Např. vystavování. Jestli vytáhnu ročního psa z kotce a ten nikdy neviděl bažanta, tak nemůžu čekat, že mě ho hned vystaví. Je to také o příležitostech, jaké ten pes má, a o rozvíjení těch vloh. Pokud pes tu vlohu vůbec nemá, není co rozvíjet, to je jasné. Staří praktici vždy říkávali, že lovecký pes se musí "vychodit" (ne na betonu kolem paneláku, ale musí být v kontaktu se zvěří - čím víc, tím líp).
Nakonec jste asi četla vámi doporučený odkaz, tak víte, že na ZV je dost disciplín, které prostě bez nácviku žádný pes nezvládne. Je ale potřeba rozlišovat "vrozené vlohy", ty se opravdu naučit nedají, dají se jen rozvinout, a výcvikové disciplíny. Pes, který může mít výcvikové disciplíny na jedničku, ale neprokáže ty vlohy (např. ohař k vystavování, postupování, klidu před zvěří, teriér v ostrosti...) tak ty zkoušky prostě neudělá. Když ten pes ale bude mít mezery ve výcvikových disciplínách (třeba při chůzi u nohy bude táhnout jako kůň), tak ty zkoušky udělá - i když za nižší počet bodů.
Elikk

XXX.XXX.26.165
tapina
napsal(a):
notregistered

XXX.XXX.211.117
Míra H.
napsal(a):
Jasně, normálně se ptáte, a odpověď už znáte.
Najděte si na to někoho z vašeho hejna...
Míra. H.: myslíte Míru Hejnu ?
Proč všechny obviňujete z retardace nebo pokusu o hádky ? Jediný kdo se tu hádá a reaguje zvláštně jste Vy.
Já se sem chodím bavit. Zasmát se, nad problémy se povznést, ne se v nich plácat, vidět víc než jen za plot. Si pak řeknu hehe megí dívej jsme na tom ještě dobře a sem, sem nikdy nedojdeme.
Napočítat do osmi tisíc a podívejte se třeba na koňadra. Tu tady jen tak cvičně semelou vždy, protože ona eo ano, jiní ne. Ale když se zeptám proč teda to používá a jak, normálně odpoví, ví proč a jak jí to funguje, není ochotná se zdržovat jinou metodou, ok.
Řečnické otázky, neodpovídejte.
Ostatní vždy řeknou - ostatní metody selhaly. Ne.. vlastně říkají přesně tohle:
"Když ono to jinak nejde, zkoušeli jsme všechno."
Co jste zkoušeli ?
"Všechno."
Nalhávat si, že psa pomocí eo učím, vychovávám ? Max. problém nevidět. To ano.
Pomocí strojku, který nikdo nekontroluje, nemusí nic splňovat.
Pomocí výrobku, který je tolik nespolehlivý, že skrz stížnosti zákazníků (ne nějaké kontroly) jich museli tuny stáhnout z prodeje.
Eo není dětská hračka nebo mikrovlnka.
Všichni na ty výrobky kašlou.
Napíše se 5 tisícin joulu, aha, rozumím elektřině, takže v pohodě, to nic není, vždyť ve filmu se mrtvola pod defibrilátorem vždy vznese ke stropu... úplně v pohodě věcička.. proto jsou obojky pro malé a velké psy..
Problém se nevyřeší, jen vyboostruje do pozadí, kde čeká na vhodnou příležitost vrátit se v plné síle.
A když to všechno uživatel eo ví, jaký důvod mu zůstane pro použití eo ?
Totální ignorace živého tvora. Nějaký komplex z dětství. Nízké sebevědomí.
Přehnané sebevědomí.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Proč máte pocit, že chci diskutovat?
Řečnická otázka, ale klidně odpovězte...
Míra H.
napsal(a):
Proč máte pocit, že chci diskutovat?
Řečnická otázka, ale klidně odpovězte...
Proč sem chodíte? Opovrhujete celou touhle stránkou, lidmi, převážně ženami, máte nějaký komplex? (Řečnická otázka). Pozastavujete se nad kvalitou diskuze, ale takhle vulgárního člověka jsem tu dlouho neviděla, a co hůř, nevypadáte jako troll. Nebylo pro vás a vaše nervy lepší nebýt v hejnu, stádu atd.. jak tu většinu přispěvovatelů nazýváte?
Ostatní vždy řeknou - ostatní metody selhaly. Ne.. vlastně říkají přesně tohle:
"Když ono to jinak nejde, zkoušeli jsme všechno."
Co jste zkoušeli ?
"Všechno."
To neni pravda. Pozerala som stare debaty a dost ludi vymenovavalo ake vsetky metody skusali, nez nasadili EO.
Kedysi som tiez vymenovavala, ale ono odporcov aj tak nezaujima co clovek skusal pred nasadenim EO, mala som pocit ze to nikto ani necital. Zastavi sa na tych dvoch pismenkach, E-O a dalej necita, tak naco sa snazit.
Vyvracat zvysok prispevku asi ani nema zmysel, kazdopadne je tam dost polopravd alebo zavadzajucich tvrdeni.
notregistered

XXX.XXX.211.117
To byly řečnické otázky.. mně nepište, ale tomu psovi
pošlete mu sms nebo mail na
jsempanoviukradeny@dog.com.
notregistered
napsal(a):
To byly řečnické otázky.. mně nepište, ale tomu psovi
pošlete mu sms nebo mail na
jsempanoviukradeny@dog.com.
To je to. Odporcom je tiez uplne jedno co ten pes. Uplne jedno ci je spokojnejsi na snure ktoru majitel pouzit nevie alebo s krabickou ktoru ma len ako poistku.
notregistered

XXX.XXX.211.117
Lphi, nemyslela jsem faunu.
Všechno v představách majitele ovčáckého psa znamená - než jsme koupili eo, zkoušeli jsme proutek, noviny.
Proč ?
No nebudu ho mlátit, protože uvidí, že ho trestá moje ruka.
A je fakt, že na tohle argument nemám.
No tak to potom sorry, vase myslienkove pochody je pre mna tazke sledovat. Ale ludi co skusali proutek, noviny "vsetko" a potom dali krabicku nepoznam. Poznam ale ludi co skusali stopovacku, hry, pustat len na bezpecnych miestach, vela so psom pracovat... a vzdali to v momente, kedy psovi slo o zivot.
koňadra
napsal(a):
Myslivci chodí do práce. Ale když je pes na zahradě, dvorku, dokonce i v tom kotci, pořád má více podnětů - byť by měl jen pozorovat vrabčáka. Navíc se může vyvenčit kdy chce. A že panička chodí denně na pár hodin do přírody - a kam? Třeba v Praze? Všechny příměstské lesy jsou plné pejskařů, takže tam snad ani nejde pustit psa na volno. A vyjet mimo Prahu? Kdy? Paní je v práci, potom na nákup, pro dítě do školky, se starším napsat úkoly, uvařit večeři... vždyť je to nesmysl! Lidi nevěnují psu tolik času, jako se často snaží sobě i okolí namluvit, protože ho prostě nemají. Den má 24 h pro každého a od podzimu do jara je už v 16 h tma, takže jít do lesa = nesmysl.
Je možné, že pes, kterého vidím v Praze u kočárku pozná i něco jiného, ale tenhle výmar určitě ne! Neumím si totiž představit myslivce, který by na svého výmara dal haltinu nebo nějaký postroj místo obojku!
Když jsou příměstské lesy plné pejskařů, je to fajn - je vidět, že všichni psi neťapou po betoně na haltině
Ale vážně - Keriton má pravdu s těma škatulkama, nejde si vykonstruovat takováto schémata a podle nich dělat závěry. Taky se ohradíte, pokud někdo napíše, že každý myslivec = deb.l.
Zrovna nedávno jsem přemýšlela, že ve městech je v současné době leckde větší divočina a zachovalejší příroda než na vsi. Současná venkovská krajina je samej solární panel, řepka, montážní hala...ve městech jsou fajn parky, lesoparky, příměstské lesy, zahrady.
Já třeba žiju ve městě, les i pole mám prakticky před okny, dělám na směny, takže když je ve čtyři odpoledne tma, můžu venčit v jinou denní dobu.
Když byly děti malé, úkoly jsem s nima nedělala, dělaly je samy, o teplý večeře nikdo moc nestál. Jít do lesa nebyl nesmysl.
Výmara na volno potkáváme u lesa pravidelně, jenže v té přírodě holt není tolik na očích, jako když tentýž sedí na betoně před Albertem. A není jediný, potkáváme dost psů navolno, včetně velkých, loveckých, bullovitých...musím zaklepat, drtivá většina jich je socializovaná, bezproblémová, moje fena je společenská - pro nás je setkání s jiným psem příjemným zpestřením.
Nevím proč je postroj horší než obojek a co to vypovídá o majiteli?
Moje fena má taky postroj.
Pokud je pejskař zodpovědný a pro svého psa chce to nejlepší, život ve městě není překážkou - pes to může mít lepší než u magora na vsi.
notregistered

XXX.XXX.211.117
L(phi)
napsal(a):
To je to. Odporcom je tiez uplne jedno co ten pes. Uplne jedno ci je spokojnejsi na snure ktoru majitel pouzit nevie alebo s krabickou ktoru ma len ako poistku.
Když bude někdo hloupě trhat vodítkem, dokud pes neudělá trojitého axla o asfalt, trápit psa hladem, zavírat ho ve sklepě, budu též odpůrce.
Jak to, že se někdo nenaučí kdy psa přitáhnout za vodítko, ale 12 tlačítek na eo se naučí mačkat hned ?
Doba 8 palcových ips displejů s full pokrytím.
Pojistka je zajímavá. Ví ten pes, že má eo, a tak si dává pozor ? Funguje to tak ?
Nie, nefunguje to tak. Pes ma privolanie take ze napr mesiac-dva slape v pohode, nez stretne toho zajaca co mu vybehne priamo pod nosom a treba mu to zarazit.
Mozem ho tie dva mesiace zasekavat na stopovacke kazdych 10 metrov. Alebo moze dostat 1 impulz.
Z reakcii psa bolo jasne, ze zasekavanie na stopovacke jeho psychike ublizuje viac nez ten jeden impulz. Ani mi nemusel pisat email.
notregistered

XXX.XXX.211.117
To jsem to asi zmotala.. nepsala jsem, že se má pes zaseknout stopovačkou
má se pomocí stopovačky naučit přivolání v běžném a pak v stíženém prostředí
takže pak vyletí zajíc, já řeknu stůj nebo cokoli co jsme cvičili
místo impulsu mám "stůj"
myslím, že je to tu popsáno asi tisíckrát
teď třeba si nemůžu dovolit pustit psa navolno mezi tři malé pejsky
protože oni furt řvou a nechcou si hrát jako psi a ona je přece už dospělá, tak jim bude rozkazovat
no to určitě
tak tam toho psa nepustím
aha, dík, já právě někde viděla maketu eo
však ten pes musí cítit, že něco divného jde z krabičky za krkem, těžký obojek, jiná barva...
nevím
asi si to budu muset koupit.
Terven
napsal(a):
Když jsou příměstské lesy plné pejskařů, je to fajn - je vidět, že všichni psi neťapou po betoně na haltině
Ale vážně - Keriton má pravdu s těma škatulkama, nejde si vykonstruovat takováto schémata a podle nich dělat závěry. Taky se ohradíte, pokud někdo napíše, že každý myslivec = deb.l.
Zrovna nedávno jsem přemýšlela, že ve městech je v současné době leckde větší divočina a zachovalejší příroda než na vsi. Současná venkovská krajina je samej solární panel, řepka, montážní hala...ve městech jsou fajn parky, lesoparky, příměstské lesy, zahrady.
Já třeba žiju ve městě, les i pole mám prakticky před okny, dělám na směny, takže když je ve čtyři odpoledne tma, můžu venčit v jinou denní dobu.
Když byly děti malé, úkoly jsem s nima nedělala, dělaly je samy, o teplý večeře nikdo moc nestál. Jít do lesa nebyl nesmysl.
Výmara na volno potkáváme u lesa pravidelně, jenže v té přírodě holt není tolik na očích, jako když tentýž sedí na betoně před Albertem. A není jediný, potkáváme dost psů navolno, včetně velkých, loveckých, bullovitých...musím zaklepat, drtivá většina jich je socializovaná, bezproblémová, moje fena je společenská - pro nás je setkání s jiným psem příjemným zpestřením.
Nevím proč je postroj horší než obojek a co to vypovídá o majiteli?
Moje fena má taky postroj.
Pokud je pejskař zodpovědný a pro svého psa chce to nejlepší, život ve městě není překážkou - pes to může mít lepší než u magora na vsi.
Z nějakých výjimek také nemůžete dělat pravidlo.
To, že vaše rodina funguje jinak než většina jiných českých domácností (úkoly dělají děti samy - i v 1. třídě? - večeře nevaříte), tak to neznamená, že je to tak všude. Stejně tak: vy pracujete na směny, proto i v zimě můžete jít se psem ven - třeba od 8 - 12 h, ale zase ne určitě každý den, protože jistě někdy pracujete i ráno či ve dne (nevím, jaké směny máte, někdo chodí na osmičky, někdo na dvanáctky...). Ale zase: všichni přece nedělají na směny. Ve většině rodin to je tak, že ráno za tmy vypadnou do práce a za tmy se vrací. Štěstí je, když mají třeba větší děti, které přece jen vezmou toho psa odpoledne ven. A každý ve městě také nemá les pod nosem, ale musí do něj dojít či dojet.
"Současná venkovská krajina je samej solární panel, řepka, montážní hala..." - a to jste viděla kde? Určitě jsou takové obce, kde něco podobného mají, ale zdaleka to není všude. U nás např. mohu jít třeba 30 km na každou stranu a nic takového zde není - tedy kromě polí s řepkami, to je ale neštěstí všude. Když jdu se psy ven, většinou nepotkám nikoho ani bez psa ani se psem. Snad kromě víkendů, kdy sem přijedou chalupáři (a dělají tady největší bor-del).
Postroj nebo obojek. Neříkám přece, že postroj je horší! Nicméně zkušební řád pro lovecké psy říká, jak má být "pes ustrojen" a do postroje (ani halti ohlávky) to určitě není. Práce loveckého psa je i o tom, že se prodírá křovinami, tím nejhorším bor-delem, norník vleze do kdejaké díry, takže žádný myslivec se zdravým rozumem by na psa postroj nedal, aby za něj někde nezůstal viset. Prostě i tradice v myslivosti je taková, že pes se vodí na obojku a ne na postroji.
Na druhou stranu postroj vidím jako dobré řešení třeba pro buldočka, který se v horku dusí sám o sobě a nemusí se ještě škrtit na obojku. Postroj je dobrý třeba na některé sporty (canicros), dále je dobrý (vlastně nutný) pro saňové psy - nicméně v postroji jsou jen v zápřahu. Takže když vidím ohaře v postroji nebo na halti, tak se vsadím, že nepatří myslivci.
Odpovědní či neodpovědní pejskaři jsou všude - ať bydlí ve městě nebo na vesnici. Jen v tom městě těch odpovědných vidím jaksi méně - protože pořídit si třeba rotvajlera nebo retrívra do bytu ve městě mě moc odpovědné nepřijde.
místo impulsu mám "stůj"
No vy to zaseknutie stopovackou mozno nepisete, ale napr na forach RD to bolo popisovane ako "to spravne" pouzitie snury.
Ostatne neni moc inych sposobov ako udrzat psa stale v dosahu, nez bud lietat tak rychlo ako on na konci stopovacky, alebo ho stale zasekavat aby sa dalej nez tych 10m nedostal. No a lietajte tak rychlo ako 70cm vysoky pes 2 hodiny Ked mate lepsi navod, sem s nim.
Nemate "stuj" miesto impulzu. Impulz sa pouziva vtedy, ked sa pes rozhodne "stuj" ignorovat.
L(phi)
napsal(a):
místo impulsu mám "stůj"
No vy to zaseknutie stopovackou mozno nepisete, ale napr na forach RD to bolo popisovane ako "to spravne" pouzitie snury.
Ostatne neni moc inych sposobov ako udrzat psa stale v dosahu, nez bud lietat tak rychlo ako on na konci stopovacky, alebo ho stale zasekavat aby sa dalej nez tych 10m nedostal. No a lietajte tak rychlo ako 70cm vysoky pes 2 hodiny Ked mate lepsi navod, sem s nim.
Nemate "stuj" miesto impulzu. Impulz sa pouziva vtedy, ked sa pes rozhodne "stuj" ignorovat.
"Nemate "stuj" miesto impulzu. Impulz sa pouziva vtedy, ked sa pes rozhodne "stuj" ignorovat."
Souhlas. Jenže to odpůrcům EO nevysvětlíte. Mohou chodit se psem na šňůře třeba půl roku, pak ho pustí a když mu vyletí zajíc pod nohama, je často celý jejich výcvik v pytli, protože pak už ho nemají jak zastavit. A když zdrhne jednou, příště zdrhne zas. Tak to prostě je.
Elikk

XXX.XXX.26.165
"Problém se nevyřeší, jen vyboostruje do pozadí, kde čeká na vhodnou příležitost vrátit se v plné síle. "
ne, ted vazne -opravdu, po tom vsem, co tu lidi napsali -a nejen tady v tomhle vlakne - se zase opet argumentuje timhle?
to same muzu napsat o stopovacce -dokud ji ma pes pripnutou je problém v pozadi a jen ceka, aby se vratil v plne sile
a co mi odpovíte?
na stopovacce se se psem ale dal pracuje.
vazne?
Elikk

XXX.XXX.26.165
"takže pak vyletí zajíc, já řeknu stůj nebo cokoli co jsme cvičili
místo impulsu mám "stůj" "
nesmysl.
místo impulsu mas stopovačku. nebo taky - nemas
ale motaji se tu pojmy s dojmy solidne teda...
notregistered

XXX.XXX.211.117
Co na tom nechápete ? Nenaučili jste nějaký povel a chcete aby se pes zastavil ? Na základě čeho ? Přání ?
Protože když furt vybíhá za zvěří, tak prostě ten povel neumí. Tak si někde nechte práci se stopovačkou ukázat a nečtěte fóra. RD ? No to je dobrá lopatovina dupat na stopku.
Jak můžu jít se psem do lesa, když neumí chodit vedle mě nebo blízko nebo prostě přijít na povel ?
To fakt pošlete psa na pole mezi zajíce nebo ho to na 99% spolehlivost naučíte někde jinde a postupně podmínky stěžujete ?
Vážně nevíte jak psa udržet v dosahu ?
Takže existuje jen pes na vodítku nebo s eo.
Psi se nevychovávají, necvičí.
No tohle jsem přesně chtěla vědět
Úplně chápu jak se na to díváte, proč už nevidíte jinou možnost.
S pořádným lovcem je to fakt složité, pes se daruje, zastřelí, zavře do kotce.
Ale jsou tu lidé, kteří umí pomoct.
Já ne. Zrzavci.
Tak si někde nechte práci se stopovačkou ukázat a nečtěte fóra.
Nechala som si. Malo sa dupat vzdy ked siel dalej, vsak pes casom otupi a proste to prestane skusat.
To fakt pošlete psa na pole mezi zajíce nebo ho to na 99% spolehlivost naučíte někde jinde a postupně podmínky stěžujete
No vidite, zas necitate. Pisem ze pes ma privolanie take, ze 1-2 mesiace poslucha a potom raz neposluchne. To je pri pocte 5 za prechadzku privolanie naucene so spolahlivostou medzi 99.3 a 99.6
Ale co z toho ked to jedno moze skoncit tragediou, psom zrazenym, zastrelenym alebo v "najlepsom" pripade len pobitym.
notregistered

XXX.XXX.211.117
Otupí
no tak to je nářez..
Andrýsek3
napsal(a):
Věřte, že nejsem, jen mám z vás už fakt dost. Absolutně nerozlišujete, jen škatulkujete.
Tak moje příspěvky nečtěte. Ještě jsou tady lidi, pro které (alespoň občas) jsou přínosem. A mimochodem: já (podle vás) škatulkuji, vy zase nejste ochotna akceptovat jiný názor.
Andrýsek3
napsal(a):
A to vy dokážete? Nemusíte odpovídat.. Já jsem si ještě třeba nevšimla.
A já si třeba všimla. Koňadra v každém vláknu pečlivě opisuje furt totéž a vždy říká že EO není ani pro každého psa a ani pro každého člověka. Nikomu to nevnucuje a akceptuje že to dělá někdo jinak - pokud jim to funguje. Problém je ten že koňadra chce výsledky dřív než za pár let. A další problém že její oponenti občas nenapisou jak to dělají oni. A navíc se to tu točí furt dokola. A to frustruje obě dvě strany konfliktu.
Tedysek
napsal(a):
A já si třeba všimla. Koňadra v každém vláknu pečlivě opisuje furt totéž a vždy říká že EO není ani pro každého psa a ani pro každého člověka. Nikomu to nevnucuje a akceptuje že to dělá někdo jinak - pokud jim to funguje. Problém je ten že koňadra chce výsledky dřív než za pár let. A další problém že její oponenti občas nenapisou jak to dělají oni. A navíc se to tu točí furt dokola. A to frustruje obě dvě strany konfliktu.
Tak to tu jste asi menší chvíli než já. Několikrát doporučila EO úplně na běžný výchovný problém, o němž věděla jen z jakehósi popisu, co zadavatel napsal, a doporučila EO, myslím, že to bylo na vyjíždění po psech u psa, který měl strach. Dostala čočku, teď už si na to dává pozor a říká, že ho nemůže doporučit všem, což ale doporučovala bez znalosti detailů na ifauně i dítěti, pak si to zadavatel vezme vážně, a co pak?
Andrýsek3
napsal(a):
Tak to tu jste asi menší chvíli než já. Několikrát doporučila EO úplně na běžný výchovný problém, o němž věděla jen z jakehósi popisu, co zadavatel napsal, a doporučila EO, myslím, že to bylo na vyjíždění po psech u psa, který měl strach. Dostala čočku, teď už si na to dává pozor a říká, že ho nemůže doporučit všem, což ale doporučovala bez znalosti detailů na ifauně i dítěti, pak si to zadavatel vezme vážně, a co pak?
Nepište hlouposti! "Několikrát doporučila EO na úplně běžný výchovný problém..." kde? Doporučuji ho při odnaučování psa štvát zvěř, protože jsem přesvědčena, že je to nejefektivnější způsob, ale jestli se někdo rozhodne pro jiný způsob, je to jeho věc. A jednou jsem ho doporučila právě pro psa, který škrábal dveře (už jsem to zde psala), protože u psa mé kamarádky se tento postup osvědčil na 100 %. Nikdy netvrdím, že všechno je účinné na všechny psy. Prostě píši, co se osvědčilo mně a jak se rozhodne majitel psa, je jeho věc. Jednou jsem to doporučila na zvládnutí agresivity vůči jiným psům, ale to musí vědět majitel, jaký je důvod agresivity a zhodnotit jestli to bude vhodné pro jeho psa. A že to doporučuji dětem? A na to jste přišla jak? Jestli se zde někdo zeptá, vy vždy poznáte, že je to dítě? Vzpomínám si, že tady byl nějaký tazatel (nevím jestli to bylo dítě, nebo někdo dospělý "za míň"), kde bylo zjevné, že nezvládá základní komunikaci se psem a chce si pořídit EO, tam jsem výslovně napsala, že EO pro ten případ nedoporučuji. To jste asi nečetla, že? Ale psát pitomosti, že jsem dostala čočku a že si dávám pozor... já píši svoje zkušenosti a rozhodně se za ně nestydím a ani se nebojím. Proč? Koho? Pár takových psudomilovníků psů jako jste vy mne nemůže rozházet, zvláště, když jsou tady i normální pejskaři.
Už jste takový fanatik jako ta scylla. Člověk napíše EO a vy už vidíte rudě a jen to, co chcete vidět. Každý, kdo použije EO je podle vás tyran, který nic jiného neumí, vždyť přece pejska stačí pěkně poprosit. A nejhorší je, že si ještě vymýšlíte (to jste asi fakt chytla virus od scylly, ne?) - kde jsem třeba napsala, že labradora doporučuji na vesnici ke stodole na řetěz? Ono je nejlepší vzít si retrívra do bytu a válet se s ním v posteli, ale vaše věc - když vám nevadí špína v posteli, nebo denně převlékat postel. Já bych v té posteli nespala. Ale, podle vás, kdo to tak nedělá, tak je všechno špatně. Nepřipomíná vám to nic? A vy mně budete psát, že škatulkuji? Běžte se už bodnout.
Jo, a pro retrívra (jakože pro každého psa, tím spíš velkého s pořádným kožichem) je nejlepší RD (je jedno, jestli ve městě nebo na vesnici), kde se může volně pohybovat po zahradě i domě. Do paneláku patří york, pekinéz, čivava, maltézák, pudl... je dost takových plemen.
Nepište hlouposti! "Několikrát doporučila EO na úplně běžný výchovný problém..." kde?
Úplně přesně si tu diskuzi vybavuju, až bude čas, dohledám. Nešlo o štvaní zvěře ani škrábání na dveře, nýbrž o nějaké vyjíždění po cizích psech...tenkrát jste poradila nejsilnější impuls bez povelu- zvedla jste tím celkem slušnou vlnu nevole.
Andrýsek3
napsal(a):
Jo jsem tu "krátce". To ale nevadí, ne? S konadrou jsem probrala EO i v soukromých zprávách a fakt to není tak jak si to malujes. Když je člověk přesvědčený o jednom jediném správném řešení, tak všechny ostatní vidí v tom nejhorším světle a ještě si to pribarvi. Kdybys jenom připustila možnost, že někdy EO je prostě jedná z možností, tolik by se to tu nehadalo.
Doporučení dítěti jsem nečetla. Ale jak na netu poznáš že je to dítě? Asi blbě.
Tedysek
napsal(a):
Díky.
To upozornění, že EO není pro každého psa... jsem začala psát právě pro takové "Andrýsky", protože se hned toho chytají, i když už jsou tady dost dlouho, aby znaly moje názory, tedy i tento.
Ano, máte 100 % pravdu - chci výsledky hned a ne za pár let! Mám psů více a kdybych se s každým měla tak cicat jako se cicají lidi s jedním psem, tak bych jich víc ani nezvládla. Jo, už vidím Andrýska jak píše, že přece nemusím mít více psů. Ale důvody, proč je mám, jsou jen moje (a věřte, že tiskárna na peníze to není).
Jo, jo, oponenti se zmůžou akorát na věty typu "musíte psa naučit, co dělat má", ale jak, to už nenapíší. Laciné, ale hlavně, že mohou zadavatele ztepat, že nic nedělá dobře. Ale nějaký nápad, co by mohl zadavatel udělat, to z nich nedostanete.
Jestli jste si nevšimla do této celé diskuze o.EO jsem se nezapojovala, jednou jsem se na něco zeptala, a vy jste se akorát začala vztekat a to proto, že nerozumíte psanému textu.
Za druhé moc dobře si pamatuji, vaše doporučení EO na vše možné problémy včetně lovení, ale to, jak byste dala ránu psovi, bez povelu,. který se ostatních psů bojí.. no budiž, já si tu diskuzi pamatuji moc dobře, dlouho jste si to obhajovala.. no nic asi si vymýšlím, nebudu to dohledávat píšete moudrá do každé diskuze, bych se nedohledala..
Za třetí bodnout se nepůjdu, nežerte tak tu diskuzi, praskne vám cévka..
Za čtvrté, cpete mi tu názor o psech, kteří mají být v bytě a kteří ne, a že mám špinavou postel, kde je to respektování názoru, já dokážu respektovat, kdyz má někdo vhodného psa ve vhodných podmínkách venku, několikrát jsem to zde psala, dokážu posoudit situaci a neodsoudím každého psa, co je doma jako psa na haltině u kočárku u nějaké nány,.jak vy říkáte. Několikrát jsem i psala, že použití EO u lovení je sporné, a dokážu si představit, že někomu pomůže, tak mi tu nepodsouvejte, že do každé diskuze o EO vidím rudě. Dokážu zhodnotit okolnosti a uvážit nějaký kompromis, což vy nedokážete. A budete se stále rozčilovat. Váš problém. Krásný den přeju.
koňadra
napsal(a):
Tak moje příspěvky nečtěte. Ještě jsou tady lidi, pro které (alespoň občas) jsou přínosem. A mimochodem: já (podle vás) škatulkuji, vy zase nejste ochotna akceptovat jiný názor.
Pro které? Pro lidi, kteří mají rádi psy a něco o nich ví, jsou vysloveně odstrašujícím příkladem toho, kterému výcvikáři a cvičáku se vyhnout.
Tedysek
napsal(a):
Jo jsem tu "krátce". To ale nevadí, ne? S konadrou jsem probrala EO i v soukromých zprávách a fakt to není tak jak si to malujes. Když je člověk přesvědčený o jednom jediném správném řešení, tak všechny ostatní vidí v tom nejhorším světle a ještě si to pribarvi. Kdybys jenom připustila možnost, že někdy EO je prostě jedná z možností, tolik by se to tu nehadalo.
Doporučení dítěti jsem nečetla. Ale jak na netu poznáš že je to dítě? Asi blbě.
Já tu možnost, ale připouštím. Nehádám se tu o EO v každé diskuzi, většinou se na něco zeptám, abych měla v tom přístupu jasno, zejména tedy v přístupu ke psu. To, že po jedné slušné otázce, podporovači, kteří neznají a hlavně neumí lepší metodu než EO, začnou kopat kolem sebe a nedokážou slušně a věcně odpověď, tak aby dali této metodě plusové body je nakonec jejich problém. Já si obrázek udělám sama, z těch výlevů.
Terven
napsal(a):
Nepište hlouposti! "Několikrát doporučila EO na úplně běžný výchovný problém..." kde?
Úplně přesně si tu diskuzi vybavuju, až bude čas, dohledám. Nešlo o štvaní zvěře ani škrábání na dveře, nýbrž o nějaké vyjíždění po cizích psech...tenkrát jste poradila nejsilnější impuls bez povelu- zvedla jste tím celkem slušnou vlnu nevole.
No, vždyť to píši výše. Ano, doporučila jsem EO i na psa, který agresivně vyjíždí po jiném psu. Jasně, nevidím psa, nevím, jestli je agresivní nebo se "jen" bojí. Ale to zde přece nevidí nikdo a posoudit to musí majitel. EO je prostě jedna z možností, která může (ale i nemusí) v tomto konkrétním případě zabrat. Popsala jsem jak bych to udělala já.
Konec konců se to dá zkusit. Jo, já vím, na psu se nemá nic zkoušet! Blbost. I když někdo nepoužívá EO, ale nějakou jinou metodu a ta mu nefunguje, bude také zkoušet další a další. A jestli chcete namítnout, že při tom alespoň pes nedostává impulsy, tak vás mohu ujistit, že jeden impuls ještě žádného psa nezabil, ani z něj neudělal doživotního neurotického chudáka. Když dám psu impuls a vidím, že to nefunguje, tak jdu od toho. Nebo si myslíte, že jsem takový magor, co bude do psa pouštět impuls za impulsem bez ohledu na to, že to přináší naprosto nevhodné výsledky? Taky už jsem to zde někde psala - pes, který dostane ránu od ohradníku (a to je úplně jiná síla) také není nadosmrti poznamenaný. Max. se bude držet dál od drátu, někdy ani to ne. Mám kolem sebe pastviny a jsou psi, kteří si do drátů naběhnou opakovaně.
Andrýsek3
napsal(a):
Já tu možnost, ale připouštím. Nehádám se tu o EO v každé diskuzi, většinou se na něco zeptám, abych měla v tom přístupu jasno, zejména tedy v přístupu ke psu. To, že po jedné slušné otázce, podporovači, kteří neznají a hlavně neumí lepší metodu než EO, začnou kopat kolem sebe a nedokážou slušně a věcně odpověď, tak aby dali této metodě plusové body je nakonec jejich problém. Já si obrázek udělám sama, z těch výlevů.
Asi tak. Taky mám pocit, že kopete.
Příspěvek z 9.7.2016:
Zadavatelka ať nasadí EO (nikoliv protištěkací, to je něco jiného! Zadavatelka si to trochu plete). Až potkají jiného psa a zadavatelky pes se začne vzpouzet a bude chtít na druhého psa, chce mu to vyslat impuls - bez povelu (! to je důležité) a ten nejsilnější. Pokud to nezabere, tak další. A pes bude mít jiné starosti, než se sápat na jiného psa. Jsem přesvědčena, že za pár opakování (a a ni bych se nedivila, kdyby stačily max 3 rány) bude pes vyléčen. Je ale potřeba i nadále nějakou dobu (v řádu týdnů) s obojkem chodit, protože pes to za čas (zvláště ve chvíli, kdy potká psa, kterého super nenávidí) zkusí znovu
Příspěvek z dnes:
Když dám psu impuls a vidím, že to nefunguje, tak jdu od toho. Nebo si myslíte, že jsem takový magor, co bude do psa pouštět impuls za impulsem bez ohledu na to, že to přináší naprosto nevhodné výsledky?
koňadra
napsal(a):
Díky.
To upozornění, že EO není pro každého psa... jsem začala psát právě pro takové "Andrýsky", protože se hned toho chytají, i když už jsou tady dost dlouho, aby znaly moje názory, tedy i tento.
Ano, máte 100 % pravdu - chci výsledky hned a ne za pár let! Mám psů více a kdybych se s každým měla tak cicat jako se cicají lidi s jedním psem, tak bych jich víc ani nezvládla. Jo, už vidím Andrýska jak píše, že přece nemusím mít více psů. Ale důvody, proč je mám, jsou jen moje (a věřte, že tiskárna na peníze to není).
Jo, jo, oponenti se zmůžou akorát na věty typu "musíte psa naučit, co dělat má", ale jak, to už nenapíší. Laciné, ale hlavně, že mohou zadavatele ztepat, že nic nedělá dobře. Ale nějaký nápad, co by mohl zadavatel udělat, to z nich nedostanete.
No tak to jsem byla zrovna já kdo psal že majitel neukázal psovi co má dělat.
Andrýsek3
napsal(a):
Příspěvek z 9.7.2016:
Zadavatelka ať nasadí EO (nikoliv protištěkací, to je něco jiného! Zadavatelka si to trochu plete). Až potkají jiného psa a zadavatelky pes se začne vzpouzet a bude chtít na druhého psa, chce mu to vyslat impuls - bez povelu (! to je důležité) a ten nejsilnější. Pokud to nezabere, tak další. A pes bude mít jiné starosti, než se sápat na jiného psa. Jsem přesvědčena, že za pár opakování (a a ni bych se nedivila, kdyby stačily max 3 rány) bude pes vyléčen. Je ale potřeba i nadále nějakou dobu (v řádu týdnů) s obojkem chodit, protože pes to za čas (zvláště ve chvíli, kdy potká psa, kterého super nenávidí) zkusí znovu
Příspěvek z dnes:
Když dám psu impuls a vidím, že to nefunguje, tak jdu od toho. Nebo si myslíte, že jsem takový magor, co bude do psa pouštět impuls za impulsem bez ohledu na to, že to přináší naprosto nevhodné výsledky?
Nevhodné výsledky znamená, že se pes bude chovat kontraproduktivně. Ale jestli mu dám impuls a se psem to ani nehne, klidně mu šoupnu další. Prostě používat EO nemůže každý, protože to prostě nezvládne.
koňadra
napsal(a):
Nevhodné výsledky znamená, že se pes bude chovat kontraproduktivně. Ale jestli mu dám impuls a se psem to ani nehne, klidně mu šoupnu další. Prostě používat EO nemůže každý, protože to prostě nezvládne.
Přesně tak, a vy píštete: dejte mu EO. Ten člověk to udělá, není zkušený, tak jako vy, a bude do toho psa cpát rány, dokud nepadne. O to vám už ale nejde, čtou to tu děti, mentálně slabší, lidé snadno ovlivnitelní, lidé, kteří to dočetli na ifauně jako jasný a stručný návod na to, jak za pár opakování napravit psa. Myslím, že u něčeho, takového by si měl člověk dávat pozor na pusu.
koňadra
napsal(a):
To nejste jen vy, mám pocit, že tahle věta už je tady zaklínadlo.
Pro mě je to zaklínadlo hlavně doma. ;) Teda tohle sem tam houknu na přítele, když se diví že pes nejde u pravý nohy když mu to přikáže a neukáže a pod. Tak nějak předpokládám že když to pochopí on tak i lidi na fauně.
Andrýsek3
napsal(a):
Přesně tak, a vy píštete: dejte mu EO. Ten člověk to udělá, není zkušený, tak jako vy, a bude do toho psa cpát rány, dokud nepadne. O to vám už ale nejde, čtou to tu děti, mentálně slabší, lidé snadno ovlivnitelní, lidé, kteří to dočetli na ifauně jako jasný a stručný návod na to, jak za pár opakování napravit psa. Myslím, že u něčeho, takového by si měl člověk dávat pozor na pusu.
Většinou také píši, že je nejlepší, když použití EO předvede někdo, kdo s tím má zkušenosti.
Lacik
napsal(a):
Měl bych tedy otázku na Koňadru, co se týče EO jako trest u zvěře. Několikrát zmiňujete, že to nefunguje vždy, že to není pro každého psovoda a každého psa. Já tedy chtěl vědět, proč to nefunguje vždy, na čem to závisí a co jsou ty proměnné u psa i psovoda.
Děkuji.
Proč EO nefunguje na každého psa?
1) Pes má hodně vysoký práh citlivosti a obrovský lovecký pud. Tzn. že ho ani nejvyšší impuls nezastaví, prostě je vidět, že sice dostal ránu, ale žene dál. Pochopitelně, že EO má omezený dosah, takže, když pes párkrát takto uteče, pochopí, že když překoná ten impuls, že už nic nebrání svobodě.
2) Pes si postupně na EO zvykne tím, že majitel "zkouší" impulsy - od nejmenšího po největší. Takže jednou pes uteče při 3, podruhé při 8, potřetí... a pěkně si zvykne, že to sice kopne, ale dál už nic. Můj názor je, že pes napoprvé musí dostat ten nejvyšší impuls, aby to prostě toho psa překvapilo a (většinou) zastavilo. Teprve později se může impuls snižovat až stačí třeba jen zvuk jako upozornění.
3) Třetí případ je ten, kdy je pes velmi citlivý, nervově labilní, a ještě hůř, když k tomu nemá dobrou vazbu na pána. Takže dostane impuls, po něm začne vyšilovat a místo toho, aby hledal ochranu u pána, tak prostě uteče a trvá dlouho než se odváží k majiteli přijít. Tohle je ale spíš z oblasti teorie, protože toto se mě ještě nestalo. Ale dokáži si i takovou reakci představit. Nicméně na takového psa by pravděpodobně stačilo jen snížit intenzitu impulsu, bude mu stačit třeba jen šimrání na krku, nebo jen zvukové znamení, aby se přerušila nežádoucí činnost a přitom nezpanikařil.
Proč EO nefunguje každému majiteli?
1) Majitel se bojí zmáčknout tlačítko a promešká přesně tu chvíli, kdy to má udělat, aby pes věděl "za co".
2) Majitel se nechá ukolébat prvním úspěchem. Ovladač nedrží v ruce s prstem na tlačítku. Vyběhne zajíc, pes za ním a majitel teprve loví ovladač z kapsy, pak ho mačká - pozdě. Zde rozhodují vteřiny. Při výcviku s EO je potřeba být více ve střehu než ten pes, koukat všude, kde uvidím nějaké zvíře, za kterým by se pes mohl rozeběhnout.
3) Majitel používá EO jako jakýsi ovladač a pere do psa impulsy bez rozmyslu dokonce i ve chvíli, kdy psa nevidí! S tím jsem se setkala několikrát a takový majitel je na "přes hu.bu". Pes je zmaten, pak buď nedělá vůbec nic a nebo si právě dělá co chce, protože neví co má dělat a impulsy bere jako nutné zlo, nebo nevím, jak to lépe popsat. Příklad: chlap na honu s ohařem s EO. Chlap stál 100 m ode mne, vůbec nevěděl, kde pes je. Shodou okolností jeho pes přede mnou v křoví krásně vystavoval bažanta. Najednou zakňučel a bylo po vystavování. Prostě na "přes drž-ku". Pes je na nejlepší cestě raději už vůbec nic nikdy nevystavovat. A věřte, že majiteli jsem řekla své, tohle prostě nesnáším. Kromě toho mně teče nerv ze zubu, už jen když vidím, jak na veřejných akcích má pes EO! Jednak je to "vizitka" majitele a na hony a pod. akce mají chodit psi vycvičení. Tam ani není často čas věnovat se jen psovi, aby to bylo k něčemu.
4) Jsou lidi, kteří vůbec nechápou funkci EO, není to fakt pomůcka pro bl.bé a lenošné lidi (jak se tady snaží mnozí prezentovat) a prostě se to nenaučí používat. Asi tak, jako když se někdo nikdy nenaučí řídit auto - byť by 10 let chodil do autoškoly. Ale uznávám, že to jsou opravdu výjimky, bohužel ale i lidi s IQ tykve si klidně pořídí EO.
Tak to jsou asi ty hlavní věci, co mne napadly při vašem dotazu.
Kdysi jsem viděla video (bohužel už jsem ho nenašla), jak v Americe dva chlapi cvičili aport u vody se svými retrívry. Pomocí EO. Psi pracovali přesně, radostně a s chutí! Koukala jsem s pusou dokořán, protože sama bych si na to v té době vůbec netroufla a vlastně jsem to dodnes ani nezkusila. Asi proto, že jsem to nepotřebovala. Ale dokáži si představit, že ten EO používali na slabé impulsy, možná místo klikru (?), aby psy jen upozornili, co je dobré a co ne.

Prostě motivace strachem.
koňadra
napsal(a):
1) Pes má hodně vysoký práh citlivosti a obrovský lovecký pud. Tzn. že ho ani nejvyšší impuls nezastaví, prostě je vidět, že sice dostal ránu, ale žene dál. Pochopitelně, že EO má omezený dosah, takže, když pes párkrát takto uteče, pochopí, že když překoná ten impuls, že už nic nebrání svobodě.
2) Pes si postupně na EO zvykne tím, že majitel "zkouší" impulsy - od nejmenšího po největší. Takže jednou pes uteče při 3, podruhé při 8, potřetí... a pěkně si zvykne, že to sice kopne, ale dál už nic. Můj názor je, že pes napoprvé musí dostat ten nejvyšší impuls, aby to prostě toho psa překvapilo a (většinou) zastavilo. Teprve později se může impuls snižovat až stačí třeba jen zvuk jako upozornění.
3) Třetí případ je ten, kdy je pes velmi citlivý, nervově labilní, a ještě hůř, když k tomu nemá dobrou vazbu na pána. Takže dostane impuls, po něm začne vyšilovat a místo toho, aby hledal ochranu u pána, tak prostě uteče a trvá dlouho než se odváží k majiteli přijít. Tohle je ale spíš z oblasti teorie, protože toto se mě ještě nestalo. Ale dokáži si i takovou reakci představit. Nicméně na takového psa by pravděpodobně stačilo jen snížit intenzitu impulsu, bude mu stačit třeba jen šimrání na krku, nebo jen zvukové znamení, aby se přerušila nežádoucí činnost a přitom nezpanikařil.
1) Majitel se bojí zmáčknout tlačítko a promešká přesně tu chvíli, kdy to má udělat, aby pes věděl "za co".
2) Majitel se nechá ukolébat prvním úspěchem. Ovladač nedrží v ruce s prstem na tlačítku. Vyběhne zajíc, pes za ním a majitel teprve loví ovladač z kapsy, pak ho mačká - pozdě. Zde rozhodují vteřiny. Při výcviku s EO je potřeba být více ve střehu než ten pes, koukat všude, kde uvidím nějaké zvíře, za kterým by se pes mohl rozeběhnout.
3) Majitel používá EO jako jakýsi ovladač a pere do psa impulsy bez rozmyslu dokonce i ve chvíli, kdy psa nevidí! S tím jsem se setkala několikrát a takový majitel je na "přes hu.bu". Pes je zmaten, pak buď nedělá vůbec nic a nebo si právě dělá co chce, protože neví co má dělat a impulsy bere jako nutné zlo, nebo nevím, jak to lépe popsat. Příklad: chlap na honu s ohařem s EO. Chlap stál 100 m ode mne, vůbec nevěděl, kde pes je. Shodou okolností jeho pes přede mnou v křoví krásně vystavoval bažanta. Najednou zakňučel a bylo po vystavování. Prostě na "přes drž-ku". Pes je na nejlepší cestě raději už vůbec nic nikdy nevystavovat. A věřte, že majiteli jsem řekla své, tohle prostě nesnáším. Kromě toho mně teče nerv ze zubu, už jen když vidím, jak na veřejných akcích má pes EO! Jednak je to "vizitka" majitele a na hony a pod. akce mají chodit psi vycvičení. Tam ani není často čas věnovat se jen psovi, aby to bylo k něčemu.
4) Jsou lidi, kteří vůbec nechápou funkci EO, není to fakt pomůcka pro bl.bé a lenošné lidi (jak se tady snaží mnozí prezentovat) a prostě se to nenaučí používat. Asi tak, jako když se někdo nikdy nenaučí řídit auto - byť by 10 let chodil do autoškoly. Ale uznávám, že to jsou opravdu výjimky, bohužel ale i lidi s IQ tykve si klidně pořídí EO.
Kdysi jsem viděla video (bohužel už jsem ho nenašla), jak v Americe dva chlapi cvičili aport u vody se svými retrívry. Pomocí EO. Psi pracovali přesně, radostně a s chutí! Koukala jsem s pusou dokořán, protože sama bych si na to v té době vůbec netroufla a vlastně jsem to dodnes ani nezkusila. Asi proto, že jsem to nepotřebovala. Ale dokáži si představit, že ten EO používali na slabé impulsy, možná místo klikru (?), aby psy jen upozornili, co je dobré a co ne.
1) Pes má hodně vysoký práh citlivosti a obrovský lovecký pud. Tzn. že ho ani nejvyšší impuls nezastaví, prostě je vidět, že sice dostal ránu, ale žene dál. Pochopitelně, že EO má omezený dosah, takže, když pes párkrát takto uteče, pochopí, že když překoná ten impuls, že už nic nebrání svobodě
Aneb, když je pes ve vzruchu, tak negativní podnět způsobí dvě věci:
a) negativní podnět je slabší než vzruch => vede naopak k akceleraci chování a zvíře se stává otupělé vůči negativním podnětům
Podobné, jak když se dva chlapi hádají v hospodě a třetí přijde a chytne jednoho za rameno. U psů je toto velmi běžné u negativního podnětu při opření se do obojku, když tahá. Psovod přidává negativní podnět (vymění například obojek) a pes naopak tahá více a je vůči tomu diskomfortu otupělý
b) negativní podnět je silnější než vzruch => vede k útlumu chování
OTÁZKA: Jak určíte, jaký impuls je tedy třeba?
Vy jste vlastně odpověděla, musí být napoprvé, co nejvyšší...
Dát psovi vysoký impuls v takto vysokém vzruchu jako honění zvěře je stejné, jako byste chtěla zastavit auto na dálnici na 1m. Auto zastavíte samozřejmě, je to možné. Ale se všemi následky toho auta, stejně tak se všemi následky u nervové soustavy psa!
Z tohoto důvodu se EVO funkcí trestu u chování, kdy je pes velkém vzruchu (zvěř, agresivita atd.) NIKDY nepoužívá! A sama již uvádíte zkušenosti, že to ani nefungovalo, popisovala jste i pasivní obrannou reakci Vašeho psa. A já se bohužel divím, že jste neměla ještě jako výcvikářka dostatečnou sebereflexi, abyste změnila svůj přístup!
OTÁZKA: Kdy je přesně ta chvíle? Když větří? Když se ohlíží? Když se rozeběhne? Když už běží? Když už je skoro u zvěře?
OTÁZKA: Jak pes ví, co impuls znamená?
To jste velmi pravděpodobně viděla EVO použité funkcí Negativního posílení, kdy pes má přesbě vysvětleno, čím negativní posílení spouští a čím ho naopak vypíná a nikoliv funkcí trestu, kterou zde napříč vlákny tak rozebíráte.
Možná Vám pomůže: http://www.psiskolaarka.cz/negativni-posileni-trest-a-pouziti-elektronickeho-vycvikoveho-obojku/.
koňadra
napsal(a):
No, vždyť to píši výše. Ano, doporučila jsem EO i na psa, který agresivně vyjíždí po jiném psu. Jasně, nevidím psa, nevím, jestli je agresivní nebo se "jen" bojí. Ale to zde přece nevidí nikdo a posoudit to musí majitel. EO je prostě jedna z možností, která může (ale i nemusí) v tomto konkrétním případě zabrat. Popsala jsem jak bych to udělala já.
Konec konců se to dá zkusit. Jo, já vím, na psu se nemá nic zkoušet! Blbost. I když někdo nepoužívá EO, ale nějakou jinou metodu a ta mu nefunguje, bude také zkoušet další a další. A jestli chcete namítnout, že při tom alespoň pes nedostává impulsy, tak vás mohu ujistit, že jeden impuls ještě žádného psa nezabil, ani z něj neudělal doživotního neurotického chudáka. Když dám psu impuls a vidím, že to nefunguje, tak jdu od toho. Nebo si myslíte, že jsem takový magor, co bude do psa pouštět impuls za impulsem bez ohledu na to, že to přináší naprosto nevhodné výsledky? Taky už jsem to zde někde psala - pes, který dostane ránu od ohradníku (a to je úplně jiná síla) také není nadosmrti poznamenaný. Max. se bude držet dál od drátu, někdy ani to ne. Mám kolem sebe pastviny a jsou psi, kteří si do drátů naběhnou opakovaně.
No ono radit nejsilnější impulz bez povelu na psa, který vyjíždí na jiné psy, je teda docela magořina samo o sobě.
Keriton + Scylla:
Vy nemáte nikdy strach? Strach, radost, zklamání... všechno jsou to emoce, se kterými se lidé i zvířata setkávají běžně.
Jestli pes nezdrhne proto, že má strach z rány (důležité je, že nemá strach z majitele), tak je to dobrý výsledek. A věřte, že časem si to vezme jaksi úplně za své, že za zvěří se neběží a na svůj strach zapomene.
A konec konců - vždyť je to jedno. Já psy nemlátím, netýrám, nesmýkám na stopovačce... jen občas dostanou nějakou tu "včelku" - v zájmu i jich samých. Třeba, aby za zvěří nevletěli pod auto. Účel světí prostředky. A taky přece nechodí s EO celý život! Prostě je naučím, co mají dělat (neutíkat za zvěří) a potom už to funguje. Chodím se psy na volno, nemusím se otravovat s nějakým špagátem.
Vy máte jiné metody, když vám fungují, je to vaše věc. Já bych prostě neztrácela čas voděním psa na řemenu, zvykáním na zvířátka apod. Nehledě na to, že existují psi, na které jsou jakékoliv jiné metody slabé.
Laciku, nějaký takový rozbor jsem od vás očekávala. Moc to prožíváte, pes neuvažuje zase tak složitě.
Kdy přesně zmáčknu impuls, jsem už tady popisovala několikrát, a fakt už nemám náladu se zase opakovat. Je rozdíl cvičit psa, který nemá lovit nikdy, a loveckého, který lovit má (a přesto nemá zdrhat za zvěří, když nechci).
Já prostě mám na nějaké věci jiný názor, ke kterému jsem došla časem na základě zkušeností s používám EO u různých (nejen mých!) psů. V 99 % EO zafungoval tak, jak jsem chtěla a jak jsem předpokládala. A myslete si o tom, co chcete. Kritériem pravdy nejsou složité výklady teorie, ale praxe.

koňadra
napsal(a):
Keriton + Scylla:
Vy nemáte nikdy strach? Strach, radost, zklamání... všechno jsou to emoce, se kterými se lidé i zvířata setkávají běžně.
Jestli pes nezdrhne proto, že má strach z rány (důležité je, že nemá strach z majitele), tak je to dobrý výsledek. A věřte, že časem si to vezme jaksi úplně za své, že za zvěří se neběží a na svůj strach zapomene.
A konec konců - vždyť je to jedno. Já psy nemlátím, netýrám, nesmýkám na stopovačce... jen občas dostanou nějakou tu "včelku" - v zájmu i jich samých. Třeba, aby za zvěří nevletěli pod auto. Účel světí prostředky. A taky přece nechodí s EO celý život! Prostě je naučím, co mají dělat (neutíkat za zvěří) a potom už to funguje. Chodím se psy na volno, nemusím se otravovat s nějakým špagátem.
Vy máte jiné metody, když vám fungují, je to vaše věc. Já bych prostě neztrácela čas voděním psa na řemenu, zvykáním na zvířátka apod. Nehledě na to, že existují psi, na které jsou jakékoliv jiné metody slabé.
Možná i proto, že jsem si zažila určitou "výchovu" založenou na motivaci strachem na sobě, se mi příčí představa, že bych to použila na svýho parťáka, byť je to jen pes.
Účel světí prostředky - neuznávám.
Nemyslím, že je třeba, abyste se hájila a vysvětlovala, jak dobře se vaši psi mají, jak dobře je, že na ně používáte EO a ne jiné metody, případně jak blbé ty jiné metody jsou. Vaše argumentace k EO je pro mě srozumitelná a stačí mi, abych byla hoodně ráda, že můj pes nic z těhlech vašich metod nikdy nepoznal a nepozná a totéž platí o EO všeobecně.
koňadra
napsal(a):
Keriton + Scylla:
Já psy nemlátím, netýrám, nesmýkám na stopovačce
Když to neděláte, proč to radíte jiným? Švihnutí prutem, smýkání na stopovačce jste popsala, že jste tak se svými psy zacházela, takže jak to máme pochopit
...na které jsou jiné metody slabé... tedy je bez donucovacích prostředků nezvládnete vy, ale to neznamená, že je nezvládne nikdo jiný, takže zase nesmysl.
scylla
napsal(a):
Já psy nemlátím, netýrám, nesmýkám na stopovačce
Když to neděláte, proč to radíte jiným? Švihnutí prutem, smýkání na stopovačce jste popsala, že jste tak se svými psy zacházela, takže jak to máme pochopit
...na které jsou jiné metody slabé... tedy je bez donucovacích prostředků nezvládnete vy, ale to neznamená, že je nezvládne nikdo jiný, takže zase nesmysl.
Zase překrucujete. Smýkat na stopovačce, to mám opravdu za sebou - před 25-30 lety se to jinak nedělalo. To byl čas minulý, dnes to nemám zapotřebí, že, mám přece EO. A švihnutí proutkem neznamená, že na procházky chodím s klackem v ruce a psa mlátím hlava nehlava. Víte vůbec, co je proutek? No, ale my dvě se nikdy nedomluvime.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Andrýsek3
napsal(a):
Proč sem chodíte? Opovrhujete celou touhle stránkou, lidmi, převážně ženami, máte nějaký komplex? (Řečnická otázka). Pozastavujete se nad kvalitou diskuze, ale takhle vulgárního člověka jsem tu dlouho neviděla, a co hůř, nevypadáte jako troll. Nebylo pro vás a vaše nervy lepší nebýt v hejnu, stádu atd.. jak tu většinu přispěvovatelů nazýváte?
To je hloupá otázka, resp. celá série otázek.
Pořád tady je většina normálních lidí, jen prostě mezi těmi uštěkanými nejsou tolik vidět.
Co se týká nemoderovaných diskuzních fór, je to všude podobné, jen fóra kde je větší výskyt žen, mají svoje specifika (typicky kolem mateřství, to je fakt masakr).
Vulgarismy zásadně nepoužívám, ani v osobním životě, ani na netu. Chápu ale, že tu hranici mají lidé různě nastavenou, případně jako jeden senilní alkoholik na hradě, vůbec žádnou.
Troll opravdu nejsem. Vsadím se, že nenajdete jediný můj příspěvek, který by mi byl věcně vyvrácen, či argumentačně zpochybněn. Všechny reakce jsou typu "To je mi vás líto", "Jinak to neumíte", "jidé jako vy..." a pak ty startovačky na flame, sem ostatně patří váš i příspěvek na který reaguji, protože jiný smysl v diskusi o psech nemá. Možná se ale pletu, a moje nervy vám opravdu leží na srdci. Oba ale víme dobře jak to je.

"Já psy nemlátím, netýrám, nesmýkám na stopovačce... "
takže kdo používá stopovačku, tak na ní psa jako musí smýkat ?!
co se tady člověk nedozví...
notregistered

XXX.XXX.211.117
Míra H.
napsal(a):
To je hloupá otázka, resp. celá série otázek.
Pořád tady je většina normálních lidí, jen prostě mezi těmi uštěkanými nejsou tolik vidět.
Co se týká nemoderovaných diskuzních fór, je to všude podobné, jen fóra kde je větší výskyt žen, mají svoje specifika (typicky kolem mateřství, to je fakt masakr).
Vulgarismy zásadně nepoužívám, ani v osobním životě, ani na netu. Chápu ale, že tu hranici mají lidé různě nastavenou, případně jako jeden senilní alkoholik na hradě, vůbec žádnou.
Troll opravdu nejsem. Vsadím se, že nenajdete jediný můj příspěvek, který by mi byl věcně vyvrácen, či argumentačně zpochybněn. Všechny reakce jsou typu "To je mi vás líto", "Jinak to neumíte", "jidé jako vy..." a pak ty startovačky na flame, sem ostatně patří váš i příspěvek na který reaguji, protože jiný smysl v diskusi o psech nemá. Možná se ale pletu, a moje nervy vám opravdu leží na srdci. Oba ale víme dobře jak to je.
Však ano, nechcete komentáře, diskuzi, ale recenze na zboží.
Tak ty jsou na heureka.cz, amazon.com,...
nebo takto
http://1url.cz/Nt4XS
Tady se diskutuje o psech a jejich lidech. A jde nám to dobře
napsal(a):
"Já psy nemlátím, netýrám, nesmýkám na stopovačce... "
takže kdo používá stopovačku, tak na ní psa jako musí smýkat ?!
co se tady člověk nedozví...
Koňadra napsala v jednom ze svých minulých příspěvků, že psa po zastavení stopovačkou s vynadáním odtáhla na původní místo, takže s ním asi smýkala, nebo něco takového. Pak se nedivím, že stopovačka nefunguje.
scylla
napsal(a):
Koňadra napsala v jednom ze svých minulých příspěvků, že psa po zastavení stopovačkou s vynadáním odtáhla na původní místo, takže s ním asi smýkala, nebo něco takového. Pak se nedivím, že stopovačka nefunguje.
Já už fakt nemám na vás síly.
Psa jsem dohnala (žádnou šňůru na sobě neměl), psa jsem dovlekla (jsem myslím napsala) na původní místo, kde jsem ho pochválila. Dovlekla za obojek, případně na vodítku. Aby bylo jasno.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
notregistered
napsal(a):
Však ano, nechcete komentáře, diskuzi, ale recenze na zboží.
Tak ty jsou na heureka.cz, amazon.com,...
nebo takto
http://1url.cz/Nt4XS
Tady se diskutuje o psech a jejich lidech. A jde nám to dobře
Vy mne, při své hlouposti, do těch vulgarit nakonec opravdu donutíte.
koňadra
napsal(a):
Já už fakt nemám na vás síly.
Psa jsem dohnala (žádnou šňůru na sobě neměl), psa jsem dovlekla (jsem myslím napsala) na původní místo, kde jsem ho pochválila. Dovlekla za obojek, případně na vodítku. Aby bylo jasno.
Jaký je rozdíl v tom, jestli vláčíte psa na obojku, na vodítku nebo na stopovačce a hrubě s ním zacházíte za to, že se nechal chytit, pak ho někam dovláčíte a tam ho pochválíte? Jaké je to pro psa sdělení kromě toho, že se psovod chová jako magor, že je lepší se příště nenechat chytit a že vůbec netuší, za co byl trestán a za co chválen? Hlavně by mě zajímal ten rozdíl v tom vláčení. Mimochodem, na vás sílu mít musíme, aby se to nešířilo.
scylla
napsal(a):
Jaký je rozdíl v tom, jestli vláčíte psa na obojku, na vodítku nebo na stopovačce a hrubě s ním zacházíte za to, že se nechal chytit, pak ho někam dovláčíte a tam ho pochválíte? Jaké je to pro psa sdělení kromě toho, že se psovod chová jako magor, že je lepší se příště nenechat chytit a že vůbec netuší, za co byl trestán a za co chválen? Hlavně by mě zajímal ten rozdíl v tom vláčení. Mimochodem, na vás sílu mít musíme, aby se to nešířilo.
Pro psa to bylo sdělení, že za zvěří se neutíká. Představte si, že to rychle pochopil. A když to pochopil pes, nevím, co na tom není jasné vám. Trestán (i když to je silně slovo) byl za to, že neposlechl povel a utíkal, pochválen byl proto, že "přišel" - byť nepřišel sám od sebe. Když to párkrát zopáknete, i pes pochopí, že stejně neuteče a že bude tedy lepší přijít sám a hned po povelu. Jednoduché, že? Akorát už to není pro mne, už tak rychle neběhám.
notregistered

XXX.XXX.211.240
Míra H.
napsal(a):
Vy mne, při své hlouposti, do těch vulgarit nakonec opravdu donutíte.
Vulgarismy vyjadřují negativní a silně emotivní postoj k věci či člověku, vůči nimž jsou směrována.
V psaném i mluveném projevu je většinou společnosti považováno za nevhodné.
Užití jako nadávka nebo jako prostředek k uvolnění vnitřního napětí (do pr..ahy, to jsem to zas po..lil).
Pokud máte na mysli výrazy expresivní, tedy že nejste ještě "sprostý", dobře, i ty ale nesou jisté citové zabarvení.
Od nespisovných "šutrák" po velmi hanlivé, vulgární výrazy.
Ale je to složité, ano.
Slovo "kočka" se dá použít (vetšinovou společností přijatelně) ve smyslu kočkovité šelmy, ale i nevhodně (pokud nesedíme v krčmě s kamarády) ve smyslu "čum, to je pěkná baba".
A pokud toto pán vyřve 2 metry od slečny, opravdu si nemyslím, že je slušný.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
notregistered
napsal(a):
Vulgarismy vyjadřují negativní a silně emotivní postoj k věci či člověku, vůči nimž jsou směrována.
V psaném i mluveném projevu je většinou společnosti považováno za nevhodné.
Užití jako nadávka nebo jako prostředek k uvolnění vnitřního napětí (do pr..ahy, to jsem to zas po..lil).
Pokud máte na mysli výrazy expresivní, tedy že nejste ještě "sprostý", dobře, i ty ale nesou jisté citové zabarvení.
Od nespisovných "šutrák" po velmi hanlivé, vulgární výrazy.
Ale je to složité, ano.
Slovo "kočka" se dá použít (vetšinovou společností přijatelně) ve smyslu kočkovité šelmy, ale i nevhodně (pokud nesedíme v krčmě s kamarády) ve smyslu "čum, to je pěkná baba".
A pokud toto pán vyřve 2 metry od slečny, opravdu si nemyslím, že je slušný.
Ještě vydržím.