Jaky máte na ni názor? Viděla jsem par videi bud ja nebo pes a celkem se mi líbi její technika pozitivní motivace. Dlouho jsem se dívala Cesara Millana, až do doby než sem narazila na video s ostnatým obojkem a další donucovací prostředky změnila jsem na něj názor. Jak si může říkat znalec psí duše když ty psy zlomí a zastrašuje, aby slepě poslouchali. Desensky je kapitola sama pro sebe, nikdy sem u něj sama nebyla a tak nevěřím všemu co je na internetu, ale na rozdíl od Millana nepoužívá stahováky, el. obojky a další donucovací prostředky prej zas psy zalehavá tak fakt nevím. Popřípadě koho by jste doporučili jako vzor pro výchovu štěňat a puberťaku? Mám střelenou, bazlivou pubertačku, ktera byla spatně socializovaná už od začatku u chovatelu byla doma v krabici a fena byla v kotci vubec ji nechybela mama ani knuknuti v pelisku předtím mi štěnata kvičala jak šílená stezkem po odebraní od chovatele. Bez hlavě jsem ji koupila bez toho abych poznala rodiče a majitele moje chyba příště budu chytřejší nikdy jsem si nemyslela že naletím tak jsem to neřešila, umřel mi pes na ktereho jsem byla hodně navazana takže to byla koupě na rychlo /další chyba/. Každy děla chyby. Vycvicila jsem hodně psu nikdy jsem neměla problem stačili mi gesta a mimika a pes vědel co chci, vnimal každy povel, ale ona je případ sám o sobě. Vychova s vycvikem je dost obtížná když ji něco zaujme nevidi, neslyší, neciti a nemá chut ani na parek, umí zakladní povely a trenujeme po prvním haraní na zahrade agility což jí celkem pomohlo k poslušnosti před agility neposlechla nic. Klasicky vycvik nezabíral nebavilo jí to. Proto se ptám nechci dělat další chyby
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Bez hlavě jsem ji koupila bez toho abych poznala rodiče a majitele moje chyba"
neber to jako chybu, ale jako příležitost se něco naučit
Nepomůžu ti s VS, ale zkus si třeba přečíst tuhle knížku :
http://treninkjerozhovor.cz/
myslím, že tam najdeš hodně.
napsal(a):
"Bez hlavě jsem ji koupila bez toho abych poznala rodiče a majitele moje chyba"
neber to jako chybu, ale jako příležitost se něco naučit
Nepomůžu ti s VS, ale zkus si třeba přečíst tuhle knížku :
http://treninkjerozhovor.cz/
myslím, že tam najdeš hodně.
O Šustovi jsem také slyšela čtu jeho články o chybach ve vycviku v časopise Pes přítel člověka zřejmě ví o čem mluví. Moc dík.
Bonnie650
napsal(a):
Jaky máte na ni názor? Viděla jsem par videi bud ja nebo pes a celkem se mi líbi její technika pozitivní motivace. Dlouho jsem se dívala Cesara Millana, až do doby než sem narazila na video s ostnatým obojkem a další donucovací prostředky změnila jsem na něj názor. Jak si může říkat znalec psí duše když ty psy zlomí a zastrašuje, aby slepě poslouchali. Desensky je kapitola sama pro sebe, nikdy sem u něj sama nebyla a tak nevěřím všemu co je na internetu, ale na rozdíl od Millana nepoužívá stahováky, el. obojky a další donucovací prostředky prej zas psy zalehavá tak fakt nevím. Popřípadě koho by jste doporučili jako vzor pro výchovu štěňat a puberťaku? Mám střelenou, bazlivou pubertačku, ktera byla spatně socializovaná už od začatku u chovatelu byla doma v krabici a fena byla v kotci vubec ji nechybela mama ani knuknuti v pelisku předtím mi štěnata kvičala jak šílená stezkem po odebraní od chovatele. Bez hlavě jsem ji koupila bez toho abych poznala rodiče a majitele moje chyba příště budu chytřejší nikdy jsem si nemyslela že naletím tak jsem to neřešila, umřel mi pes na ktereho jsem byla hodně navazana takže to byla koupě na rychlo /další chyba/. Každy děla chyby. Vycvicila jsem hodně psu nikdy jsem neměla problem stačili mi gesta a mimika a pes vědel co chci, vnimal každy povel, ale ona je případ sám o sobě. Vychova s vycvikem je dost obtížná když ji něco zaujme nevidi, neslyší, neciti a nemá chut ani na parek, umí zakladní povely a trenujeme po prvním haraní na zahrade agility což jí celkem pomohlo k poslušnosti před agility neposlechla nic. Klasicky vycvik nezabíral nebavilo jí to. Proto se ptám nechci dělat další chyby
Nehledejte vzor. To, co potřebujete, vám řekne váš pes, řidte se rozumem a citem, nekopírujte styly. Jestli je přece jen budete hledat, je Viktorie pořád lepší než tyran Millan. Dnešní móda tzv. pozitivní motivace má do pozitiva dost daleko.
Moc dobrá knížka o životě se psy a péči o ně a o výchově je tahle, myslím, že je jedna z nejlepších. www.clovekpritelpsa.cz.
rapotacka11
napsal(a):
Co to je za rasu ? Nějaký teriér (parson ) ?
"Vycvicila jsem hodně psu nikdy jsem neměla problem..".
Jak vycvičila ? Co umí ?
Budete se divit ale podle statistiky nejsnaze vycvičitelné plemeno NO. Předtím jedno NO a jinak samá pouliční směs. Nebyli agresivní při krmení, NO byl schopny snest kočky i slepici jedli z jedné misky. Zakladní povely zvladali bez slov sedni, lehni, dej pac, zustan, odloženi, venčení po lukach a lesích na volno bez problemu aniž bych musela koukat kde jsou vždy přiběhli na jedno pisknutí žadné lovení zvěře nic takového. Cvičila jsem je sama podle knižky Poznej sveho psa od Vladimíra Mikulici. Nechodím po soutěžích a vystavách chci mít jen psa jako partaka abych nemusela přemyšlet co zas vyvede.
No právě, jak Millan vytahl ten ostnaty obojek, nebo jak ty psy pridušije zvedl se mi žaludek. Někdo obhajuje pamlskování jiny to zavrhuje pak si vyber. Jde o to že mě vnímá do doby než ji vyruší pes, kocka nebo vcela, na domací psy je zvykla to neřeší ale strašně řeší ty uštěkane psy za plotem kdyz jdeme na prochazku. Pokud je pes za plotem v klidu přejde a nic se neděje / byla doba kdy řešila i klidase/ v jiném případě skače a taha na vodítku kolem do kola a chce rychle pryč nebo k tomu plotu v te chvili vypne a nereaguje. Nekdy mě napada že napodobuje ty psy za plotem. Na fotkach jsou naši psy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.32
Každý z těhto mediálně známých lidí, co se vydávají za znalce psích duší maj své pro a proti. Každý z nás si v jejich metodách najde to, co mu vyhovuje a to, co je mu proti srsti. Mě je Viktorie nesympatická a s leckterými jejími metodami úplně nesouhlasim a po tom, co řekla, že ostnáč či EO je týrání psa, a sama pak psa přivázala a vyvřela na balkóně, tak to jsem řekla, že už na to koukat nebudu. Svědčí to jen o tom, že EO a ani ostnáč neumí používat, nezná práci s nimi, tak radši řekne, že je to týrání... Přesně miluju takový lidi, co o tomto ví prd, ale všude roztrubuje, že pes se pomalu u elekt. impulzu usmaží (že snad dostane 220) a podobné hovadiny...Stejné je to s ostnáčem, takový ty hloupý kecy, jak se psovi ostny zařezávají až do masa, atd.. Neznalost, a zas jen neznalost.
V nesprávných rukách lze psovi ublížit i obyčejným obojkem a vodítkem...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.32
scylla
napsal(a):
Ona má pravdu, že to týrání je a potvrzuje to i stanovisko ÚKOZ.
Stanoviska ÚKOZ jsou moc pěkná, ale jsou to jen doporučení...
Uzákoněno to však není...
Až to bude obsahovat zákon proti týrání zvířat: Předpis č.246/1992 Sb.
Zákon České národní rady na ochranu zvířat proti týrání
Bude se jednat o týrání, do té doby je to jen doporučení...
Viktorie není nic než divadýlko pro naivní lidi, kteří právě "slyší" na chudinky pejsky, se kterými by nedej bože škubli nebo je plácli. Prostě marketingovej tah, televizní superstar versus chudinky pejsci. Milan má spoustu dobrých metod a vychytávek. Ale obojí není nic jiného než televizní reality šou a tak je to potřeba brát. Nevíte co se děje mimo kameru a jako nekynolog to lidé nejsou schopni posoudit a vidět realitu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Každý z těhto mediálně známých lidí, co se vydávají za znalce psích duší maj své pro a proti. Každý z nás si v jejich metodách najde to, co mu vyhovuje a to, co je mu proti srsti. Mě je Viktorie nesympatická a s leckterými jejími metodami úplně nesouhlasim a po tom, co řekla, že ostnáč či EO je týrání psa, a sama pak psa přivázala a vyvřela na balkóně, tak to jsem řekla, že už na to koukat nebudu. Svědčí to jen o tom, že EO a ani ostnáč neumí používat, nezná práci s nimi, tak radši řekne, že je to týrání... Přesně miluju takový lidi, co o tomto ví prd, ale všude roztrubuje, že pes se pomalu u elekt. impulzu usmaží (že snad dostane 220) a podobné hovadiny...Stejné je to s ostnáčem, takový ty hloupý kecy, jak se psovi ostny zařezávají až do masa, atd.. Neznalost, a zas jen neznalost.
V nesprávných rukách lze psovi ublížit i obyčejným obojkem a vodítkem...
Pravě proto se ptám jaky mate na ni názor. Já osobně bych ostnatý obojek a nebo eletricky obojek psu nedala aj kdyby mi měl vytahat ruku mám z těch věci respekt. Na netu jsem našla halti ohlavku a samé kladné reakce jak je to super, poté co jsem se od veta dozvěděla že muže psovy poškodit krční pateř jsem ji přestala používat.
Bonnie650
napsal(a):
Pravě proto se ptám jaky mate na ni názor. Já osobně bych ostnatý obojek a nebo eletricky obojek psu nedala aj kdyby mi měl vytahat ruku mám z těch věci respekt. Na netu jsem našla halti ohlavku a samé kladné reakce jak je to super, poté co jsem se od veta dozvěděla že muže psovy poškodit krční pateř jsem ji přestala používat.
A tady je přesný případ laika, který nemá ani ponětí o výcvikových pomůckách, ale a priori už je odsuzuje a přitom klidně nasadí psovi halti - což je podle mého názoru stokrát větší týraní než EO.
KAŽDÁ výcviková pomůcka i výstroj psa může způsobit úraz, i na obyčejném obojku se pes může uškrtit, ale tu pomůcku má vždycky v rukách člověk a může mu skvěle posloužit nebo naopak.
Lidi, prosím vás přemýšlejte !
anonymx
napsal(a):
Viktorie není nic než divadýlko pro naivní lidi, kteří právě "slyší" na chudinky pejsky, se kterými by nedej bože škubli nebo je plácli. Prostě marketingovej tah, televizní superstar versus chudinky pejsci. Milan má spoustu dobrých metod a vychytávek. Ale obojí není nic jiného než televizní reality šou a tak je to potřeba brát. Nevíte co se děje mimo kameru a jako nekynolog to lidé nejsou schopni posoudit a vidět realitu.
Millan je divadélko trošku horší úrovně než ona, ona jim aspon neublíží, když nepomůže. Millan psy láme a je mu celkem jedno, jakým způsobem. Nenašla jsem zatím v jeho pořadu nic, co by bylo dobré praktikovat na psa. A člověk, který vymyslí pomůcku, která ohrožuje život psa, není žádný znale psí duše.
anonymx
napsal(a):
A tady je přesný případ laika, který nemá ani ponětí o výcvikových pomůckách, ale a priori už je odsuzuje a přitom klidně nasadí psovi halti - což je podle mého názoru stokrát větší týraní než EO.
KAŽDÁ výcviková pomůcka i výstroj psa může způsobit úraz, i na obyčejném obojku se pes může uškrtit, ale tu pomůcku má vždycky v rukách člověk a může mu skvěle posloužit nebo naopak.
Lidi, prosím vás přemýšlejte !
To je přesně případ laika, který má z takových věcí respekt a který má tolik etiky, že to do ruky nevezme. Pak jsou laici, kterým to výcvikář poradí a ono po tom sáhnou a malér je na světě. Kdyby byli všichni takoví, ubylo by problémových psů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.32
scylla
napsal(a):
To je přesně případ laika, který má z takových věcí respekt a který má tolik etiky, že to do ruky nevezme. Pak jsou laici, kterým to výcvikář poradí a ono po tom sáhnou a malér je na světě. Kdyby byli všichni takoví, ubylo by problémových psů.
To je přesný případ laika, co neví co se psem, tak mu koupí haltinu o které mimochodem také nic neví... Tak kde je ta etika? Přijde mi to to samí...
Já mám názor přesně opačný. Milan ukáže tisíc naprosto samozřejmých drobností, které si laik vůbec neuvědomí (napínání vodítka, pes před psovodem, chování psovoda, nedůslednost,...)
Viktorie není nic než divadýlko (prostě hooodně vylepšená Žertová). vhodná pro čivavy apod., ale se skutečného agresora nikdy do ruky nevezme.
Pomůcky-kdyby to bylo o respektu a etice, tak si nepořídí psa, protože pokud dá na takové rady (ať už používat nebo nepoužívat bez znalostí svého psa a nepřemýšlí) tak je výsledný efekt skoro stejný.
Laici, kterým výcvikář jakoukoliv pomůcku jen poradí bez toho aby je naučil s ní pracovat je b.l.b. a majitelé taky.
Díky takovým, kteří to a priori odmítají, je právě tolik problémových psů.
Nemyslím si, že by Victoria nebo Caesar byli nějak extra špatní, používají rozdílné metody. I když ne vždy s nimi souhlasím. Viděla jsem snad všechny díly s obouma a odnesla si z toho hodně.
Nejvíc mi vadí Caesarovi kastrace. Kastruje každého psa. Štěně. Aby se dali lépe zvládat. Ale od toho je snad výcvik, ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.32
scylla
napsal(a):
Na haltinu se informovala u veta, takže odpovědná je. Mimochodem, proč pozitivkáři dávají haltinu už na malá štěňata a mají to v metodice?
To je jedna z věcí, kterou také na pozitivce nepochopim... Pozitivkáři se stále hájí, jak nepoužívají donucovací prostředky a co je haltina... hm?
Informovala se u veta, ale evidentně až po tom, co jí psovi nasadila... Když jí psovi prvně nasadila, nevěděla nic...
"poté co jsem se od veta dozvěděla že muže psovy poškodit krční pateř jsem ji přestala používat.".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.32
Https://www.youtube.com/watch?v=0HVLYtDbgI0
0:09 - jojo, pozitivka, jak vyšitá, majitelka dogy psa na haltině vyvěsí - prakticky jí "zlomí" to jako není donucovací prostředek?
Tohle je úplně stejné, jako EO nebo ostnáč... ve špatných rukách je nebezpečné všechno...
A dávat haltiny na štěně je nezkutečná zhovadilost! Ohlávka patří na hubu koni, né psovi!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=0HVLYtDbgI0
0:09 - jojo, pozitivka, jak vyšitá, majitelka dogy psa na haltině vyvěsí - prakticky jí "zlomí" to jako není donucovací prostředek?
Tohle je úplně stejné, jako EO nebo ostnáč... ve špatných rukách je nebezpečné všechno...
A dávat haltiny na štěně je nezkutečná zhovadilost! Ohlávka patří na hubu koni, né psovi!
Souhlas!Vždyť mu div nezlomila vaz
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je jedna z věcí, kterou také na pozitivce nepochopim... Pozitivkáři se stále hájí, jak nepoužívají donucovací prostředky a co je haltina... hm?
Informovala se u veta, ale evidentně až po tom, co jí psovi nasadila... Když jí psovi prvně nasadila, nevěděla nic...
"poté co jsem se od veta dozvěděla že muže psovy poškodit krční pateř jsem ji přestala používat.".
Používala jsem halti na vodění agresivního 90 kg kavkazáka, protože mi nic jiného nezbylo.
Informaci si sehnala a pracovala s ní, což je super.
Proto před slovní spojení pozitivní motivace píšu vždy tzv. protože toho na ní moc pozitivního není.
anonymx
napsal(a):
Já mám názor přesně opačný. Milan ukáže tisíc naprosto samozřejmých drobností, které si laik vůbec neuvědomí (napínání vodítka, pes před psovodem, chování psovoda, nedůslednost,...)
Viktorie není nic než divadýlko (prostě hooodně vylepšená Žertová). vhodná pro čivavy apod., ale se skutečného agresora nikdy do ruky nevezme.
Pomůcky-kdyby to bylo o respektu a etice, tak si nepořídí psa, protože pokud dá na takové rady (ať už používat nebo nepoužívat bez znalostí svého psa a nepřemýšlí) tak je výsledný efekt skoro stejný.
Laici, kterým výcvikář jakoukoliv pomůcku jen poradí bez toho aby je naučil s ní pracovat je b.l.b. a majitelé taky.
Díky takovým, kteří to a priori odmítají, je právě tolik problémových psů.
Kolik takových výcvikářů je? Četla jsem návody na nabroušený ostnáček pro agresivního chrta, a pořádně zabrat..(radil slovutný výcvikář s hromadou titulů).. pak někdo tady na ifauně tvrdil, že EO musí dát psovi pořádnou ránu, aby si myslel, že ho uhodilo zvíře, které chtěl honit a různé takové roztomilosti.
Millan je člověk, který psy nevybíravě láme a bohužel najde spoustu nemyslících lidí, kteří ho napodobují. Dokonce ten jeho obojek tady začalo vyrábět, distribuovat a používat Direlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.32
scylla
napsal(a):
Používala jsem halti na vodění agresivního 90 kg kavkazáka, protože mi nic jiného nezbylo.
Informaci si sehnala a pracovala s ní, což je super.
Proto před slovní spojení pozitivní motivace píšu vždy tzv. protože toho na ní moc pozitivního není.
No, místo, abych kavkazana tahala na nesmyslné kravině z nylonových pásků, tak psa raději naučím na EO... I moskevák si dal říct, pes rychle pochopí, kde je chyba, na haltině toho fakt moc nepochopí...
scylla
napsal(a):
Haltinu mi několik lidí nezavisle na sobě poradilo jako dobrou pomůcku, hledala jsem info na netu a nic co by nasvědčovalo o tom že by psovi mohla ublížit jsem nenašla, použivala jsem ji krátce doté doby než mi to vet řekl cca měsíc, radši jsem pak koupila jí i sobě postroj a začali jsme běhat kde je ten tah důležity celkem chape že má běžet a né čuchat kolem do kola . https://www.youtube.com/watch?v=BIVoRqmRXXc asi jste mě nepochopili neberu Stilwellovou nebo Cesara extra važně hledam jen inspiraci jak dal se učit at už z chyb druhych nebo svych žadny učeny z nebe nespadne, raděj budu par minut blbcem co se pta ne blbcem co drži pusu napořad
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, místo, abych kavkazana tahala na nesmyslné kravině z nylonových pásků, tak psa raději naučím na EO... I moskevák si dal říct, pes rychle pochopí, kde je chyba, na haltině toho fakt moc nepochopí...
Haltinu jsem zahodila a teď to řeším tak že se zastavim a nejdu nikam dokud se nezklidni trvá to sice dýl aby to pochopila že pokud bude tahat tak se nikam nejde ale po pul roce mám první znamky toho že neřeší klidné psy za plotem a jde na prověšeném vodítku zvrtne se to až když na ní zuřivě stekají psy.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To bych docela ráda viděla, jak učíte 90 kg kavkaze, který jde zabít všechno, co má 4 nohy nebo je chlap, na EO. Nejdřív ho totiž musíte udržet, aby se nic nestalo a pak ho možná smažit. U nás se to obešlo bez smažení a halti nenosil déle než měsíc. Bývalá panička ho po smrti manžela venčila jen v noci a když někoho uviděla, obtáčela vodítkem kandelábr, aby za ním neletěla po břiše.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.32
scylla
napsal(a):
To bych docela ráda viděla, jak učíte 90 kg kavkaze, který jde zabít všechno, co má 4 nohy nebo je chlap, na EO. Nejdřív ho totiž musíte udržet, aby se nic nestalo a pak ho možná smažit. U nás se to obešlo bez smažení a halti nenosil déle než měsíc. Bývalá panička ho po smrti manžela venčila jen v noci a když někoho uviděla, obtáčela vodítkem kandelábr, aby za ním neletěla po břiše.
Pochopili to všichni normálně... se žádným jsem se nemusela tahat na haltině...
Pred 150 lety jsem mela 85 kg magora, ktery zral na potkani vsechno. Davno tomu, nebyla elektrika ani.nic jineho. Jak zabral tak to bylo v prd... umlatil i kosikem. Tak jsem vymyslela vychytavku, jak zbystril zezadu (aby to nevidel) jsem ho spickou nohy nakopla, samozrejme se ohledl a v ten moment dostal jakykoliv povel, ktery vyborne umel. Po tydnu stacilo uz jen jemne se dotknout a byl klid. Byl z nej super pes se ZVV2, obranarskymi zkouskami a mohl volne kdekoliv. Mel jen 2 psi nepratele, kde jsem to vzdala.
A najednou koukam na Milana a on to pouziva taky. Bonie to resi uz pul roku a bez uspechu.
Kdybych tenkrat mela EO, dostal by. On totiz ten kopanec se za chuze blbe provadi a obcas jsem to nezvladla.
Asi by.mel Scylle nekdo ukazat jak se EO pouziva. Ona ma utkvelou predstavu "smaziciho psa".

anonymx
napsal(a):
Pred 150 lety jsem mela 85 kg magora, ktery zral na potkani vsechno. Davno tomu, nebyla elektrika ani.nic jineho. Jak zabral tak to bylo v prd... umlatil i kosikem. Tak jsem vymyslela vychytavku, jak zbystril zezadu (aby to nevidel) jsem ho spickou nohy nakopla, samozrejme se ohledl a v ten moment dostal jakykoliv povel, ktery vyborne umel. Po tydnu stacilo uz jen jemne se dotknout a byl klid. Byl z nej super pes se ZVV2, obranarskymi zkouskami a mohl volne kdekoliv. Mel jen 2 psi nepratele, kde jsem to vzdala.
A najednou koukam na Milana a on to pouziva taky. Bonie to resi uz pul roku a bez uspechu.
Kdybych tenkrat mela EO, dostal by. On totiz ten kopanec se za chuze blbe provadi a obcas jsem to nezvladla.
Asi by.mel Scylle nekdo ukazat jak se EO pouziva. Ona ma utkvelou predstavu "smaziciho psa".
A co to bylo za plemeno?
anonymx
napsal(a):
Pobavilo me prej před 150 lety , bohužel jde to pomalu, ale jde nevzdavam se ono to pujde i bez donucovaku. Ona je bohužel taková že poslechne jen mě na zbytek rodiny blbě čumí co po mě jako chcete. Od Cesara používam jednom to jeho tss a přistupovaní bokem. Funguje to dobře i v situaci když mi ji chce Viki přefiknout když se hára Viki se stáhne a dá pokoj už na ni neskače. Nebo Bonn takhle zastavím když mi chce ulovit slepici co přeskočila na zahradu od kurníku prostě pře ze mě neprojde. Od Desenského T pozici to znamená že se jí postavím čelem k jejímu boku tak jsem ji naučila povel pusť pouští míč po par sekundách. A čerpam i ze života vlku příklad http://selmy.ursus.cz/vlk/V-zivot.html#4... Sedni, lehni atd. podle knih nebo podle videi na netu. tohle jsem sní zvladla za půl roku a jestě jsem neskončila. No když už jsi vzpomenula před 150lety by to nikdo neřešil a pokud by pes lovil hospodářska zvířata měl by to spočítané, vidle v zadech... nedávno dostala Bonn šlupku od ohradníku když se motala kolem pastviny s ovcemi a trochu jí to probralo reaguje líp na povely ale že bych ji dala umyslně EO tak to ne.
Vase prace s fenou je fakt chvalyhodna, ale vcelku skoro vsechno spatne. Zrovna vami okoukane je k nicemu, to jsou jen takove blbiny pro televizni efekt. Ze zuvota vlku nic nenacerpate protoze pes je naprosto jiny. Samozrejme ze vsechno jde a EO neni nutnost (pokud nejde uz o zivot), ale jinak.
Napriklad- projit kolem psu. Pokud se jen zastavite a cekate az se zklidni, tak ji nikdy nenaucite kolem projit. Vy ji to totiz neucite, jen nedovolite a taky vidite ze za pul roku to stale neumi.
Umi "k noze" ? A jak moc?
anonymx
napsal(a):
Vase prace s fenou je fakt chvalyhodna, ale vcelku skoro vsechno spatne. Zrovna vami okoukane je k nicemu, to jsou jen takove blbiny pro televizni efekt. Ze zuvota vlku nic nenacerpate protoze pes je naprosto jiny. Samozrejme ze vsechno jde a EO neni nutnost (pokud nejde uz o zivot), ale jinak.
Napriklad- projit kolem psu. Pokud se jen zastavite a cekate az se zklidni, tak ji nikdy nenaucite kolem projit. Vy ji to totiz neucite, jen nedovolite a taky vidite ze za pul roku to stale neumi.
Umi "k noze" ? A jak moc?
Tohle pravě potřebuju slyšet kritiku co je spatně a co zlepšit, jak by se to dalo cvičit, tak ze začatku tahla pes nepes prostě se hnala do předu ikdyž nemusela teď tahá kupředu jen když na ni za plotem zuřivě stěka pes, na klidné psy už nereaguje projde na prověšeném vodítku. Po pravdě do desáteho měsíce neuměla nic prostě mě ignorovala i když jsem měla parky, nebo cerstve maso nic s ní to nehlo. Začala mě vnímat až po harání. O život nejde není vuči lidem a psum agresivní má prostě rada svobodu. Snad sem půjde dat to video z jednoho našeho snažení o cvičení. Ke mě umí už celkem obstojně. Agility zkouším letos uplně poprvé je hodně hrava rada běhá za mičem tak sem jí postavila drahu kde musi neco udělat aby dostala mič nebo pamlsek.https://www.youtube.com/watch?v=L36ApPL8j4A&feature=youtu.be

Bonnie650
napsal(a):
Haltinu jsem zahodila a teď to řeším tak že se zastavim a nejdu nikam dokud se nezklidni trvá to sice dýl aby to pochopila že pokud bude tahat tak se nikam nejde ale po pul roce mám první znamky toho že neřeší klidné psy za plotem a jde na prověšeném vodítku zvrtne se to až když na ní zuřivě stekají psy.
Měla jsem podobný problém...halti používám, ale ne tak jak by se mělo, psi mi na vodítku netahají jsou naučeni na povolené vodítko. Pokud vezmu jen jednoho tak v poho, ale u obou najednou když mám v každý ruce cca 50 kg živé váhy a feňule by nejraději skočila na každou fenu, kterou vidí přestává sranda...bohužel zastavení a vyčkání u mě nehrozí v kritický situaci by mě asi psi odtáhli kam by si vzpomněli.
Ale pokud má halti nasazenou působí jako motivace (alespoň podle mého), když budu pracovat a soustředit se, tak mi bude ohlávka sundána a budu mít volno...po dvou procházkách na halti, teď stačí když jí má feňule nasazenou...ani k ní nemá připnuté vodítko, možná to někomu přijde jako srabárna a moje neschopnost naučit psy na vodítku a že nejsem vůdce smečky...ano je to pravda, prostě jsem nezvládla výcvik psích dvojčat a jsem měkota a už to nezměním...ale pokud by nastala krizovka můžu pesany na halti přepnout a mám "záchranou brzdu" určitě lepší než, aby se mi pesani s někym servali. Podotýkám, že u nás má stejný účinek i košík...což si myslím, že je běžná výbava pesana...ten zase ale narada používám já.
Chtěla jsem tím jen říct, že asi každý máme nějakou svojí metodu jak svoje psí štěstíčka zvládnout a ne každý s každým musí souhlasit.
rapotacka11
napsal(a):
Po pravdě do desáteho měsíce neuměla nic prostě mě ignorovala i když jsem měla parky, nebo cerstve maso nic s ní to nehlo.
Nic jste nedělali ?
Každé štěně si rádo hraje.
A při hře, blbnutí, zábavě se cvičí.
A jde to samo.
Kašle na pamlsky.
Do 10 měs.nic... takovej pes...
Bavilo ji jen honit balonek nic víc nechtěla dělat vždycky mi utekla za roh a bylo po cvičení a když byla na voditku tak jen lezela. Jak ja sem rada že jsme se posunuli dal.
anonymx
napsal(a):
Tak u tohoto psa byste si takto vykoledovala tvrdý útok na vaši osobu. A této váhové kategorii se ženská asi neubrání, aspoň tedy já to zvládám velmi špatně. Navíc já do psů nekopu.
anonymx
napsal(a):
Děkuji, nemám zájem, obejdu se bez něho. A ti chudáci, kteří k nám přišli, byli opravdu "smažení" a někteří se i léčili nejenom z duševních následků této super pomůcky, ale i z fyzických následků.
Nedivím se, že je vám Millan tak blízký, už je mi to jasné.
Tak mi ten EO prosím popiště, jak se má používat. Zatím mám tyto návody:
1. dáme psovi povel a zmáčkeme nizký impuls a držíme, dokud ho pes neprovede, pak smažit přestaneme. (profi výcvikář, působil chvíli v jednom středisku výcviku slepeckých psú)
2. když pes vyjede na jiného psa, dáme mu bez varování ten nejsilnější impulz, aby se bál to udělat znovu, případně ho vší silou škubneme na ostáči, u chlupatých psů vyholíme kousek chlupů, aby EO dobře seděl, případně nabrousíme ostnáček (lze se dodnes dočíst na stránkách známé výcvikové školy)
3. dáme povel a když pes neposlechne, dostane zvukovou výstrahu a pak impulz. Z leknutí po impulzu se přiběhne schovat k majiteli, který ho strašně pochválí za příchod.
4. když pes vyběhne za zvěří, dáme mu silný impulz, aby si myslel, že to způsobilo to zvíře (někdo z lidí tady na ifauně).
5. video z používání EO při zrychlování a zpřesňování IPO poslušnosti - maliňák měl na sobě 3 EO.
Který je tedy správně a proč? Nebo ještě jiný postup? Prosím o zdůvodnění.
I když pořád považuji za správný výrok kamarádky: když ruka neumí na blízko, svým prodloužením získá leda smažené h, o. Podle výsledků, co jsem viděla, má pravdu.
anonymx
napsal(a):
I to vase video svedci i tom, ze to delate spatne. Vy ji neucite jsk zareagovat na povel, vy ji jen nalakate a konec. Sice se unavi i zamestna a i to je dobre, ale ucte ji co na delat a ne bezucelne behat fena je hrava, asi nejvetsi odmenou by pri ni byla hra-micek na snure, pesek.
Každou tu překažku jsme dělali zvlašť tohle je zrhnutí do hromady. tak jak cvičit? jak reagovat když to uděla špatně? já ji pošlu na začatek te překažky a musí to udelat znovu a když to uděla dobře tak ji odměním at balonkem nebo palmskem.
scylla
napsal(a):
Tak u tohoto psa byste si takto vykoledovala tvrdý útok na vaši osobu. A této váhové kategorii se ženská asi neubrání, aspoň tedy já to zvládám velmi špatně. Navíc já do psů nekopu.
Scylla- prominte, ale prece neni mozne abyste byla tak hloupa.
vsechno jen prekroutite. Ja do psu nekopu, dotek spicky nohy fakt neni kopnuti a nedal se do mne nikdy zadny ani ten nejvetsi magor.
A to co pisete o EO je snuska blabolu, naprosto nesmyslnych pokynu a rad mozna tak 30 let starych. Mozna jste to i nekde zaslechla, ale ja tomu neverim.
To video je hodne stare, to vzniklo kdyz se EO jeste dovazelo "ze zapadu".
A muzete mi napsat do zprav kdo ma ten ostnac? To nikdo dnes nezverejni protoze uz by si v kynologii ani neskrt.
Mate zrejme zvlastni dar videt jen ty zoufalce, kteri neumi vubec nic.
Nebo mate informace "jedna pani povidala".
Bonnie650
napsal(a):
Každou tu překažku jsme dělali zvlašť tohle je zrhnutí do hromady. tak jak cvičit? jak reagovat když to uděla špatně? já ji pošlu na začatek te překažky a musí to udelat znovu a když to uděla dobře tak ji odměním at balonkem nebo palmskem.
Aha. Delate to pro zabavu takze nic proti.
Ale vseobecne pro vycvik cehokoliv. Kazdy cvik promyslet a udelat to tak, aby ho pes udelal dobre. Nikdy neopravovat. Kdyz uz se to nepovede, prejdu to a udelan tak, aby chybu nemohl opakovat. Az se dostanu k pocitaci a uvidim to vetsi, probereme to detailne.
anonymx
napsal(a):
Aha. Delate to pro zabavu takze nic proti.
Ale vseobecne pro vycvik cehokoliv. Kazdy cvik promyslet a udelat to tak, aby ho pes udelal dobre. Nikdy neopravovat. Kdyz uz se to nepovede, prejdu to a udelan tak, aby chybu nemohl opakovat. Az se dostanu k pocitaci a uvidim to vetsi, probereme to detailne.
Ok, pro zabavu nic vic si od toho slibovat nemužu :D.
anonymx
napsal(a):
Scylla- prominte, ale prece neni mozne abyste byla tak hloupa.
vsechno jen prekroutite. Ja do psu nekopu, dotek spicky nohy fakt neni kopnuti a nedal se do mne nikdy zadny ani ten nejvetsi magor.
A to co pisete o EO je snuska blabolu, naprosto nesmyslnych pokynu a rad mozna tak 30 let starych. Mozna jste to i nekde zaslechla, ale ja tomu neverim.
To video je hodne stare, to vzniklo kdyz se EO jeste dovazelo "ze zapadu".
A muzete mi napsat do zprav kdo ma ten ostnac? To nikdo dnes nezverejni protoze uz by si v kynologii ani neskrt.
Mate zrejme zvlastni dar videt jen ty zoufalce, kteri neumi vubec nic.
Nebo mate informace "jedna pani povidala".
Anonymx - nemá cenu se dohadovat se scyllou. Ona má prostě jasno. Prostě je odpůrce EO. Já říkám, že EO je dobrá pomůcky v laskavých rukou. Není to dálkový ovladač na autíčko a nepatří do rukou všem, proto nejsem propagátorem jeho hromadného využívání. Nicméně ten termín "usmažit psa", který scylla tak ráda používá, už mě leze na nervy, protože není pravdivý! Usmažit mohu vajíčka na plotně, ale ne psa napětím pár voltů (co asi může dát miniaturní baterka?!). A ty návody, které vyjmenovala, nejsou všechny tak úplně mimo, k některému se hlásím i sama. Jenže jde o to, že to jsou věty vytržené z kontextu, takže záleží na tom v jaké situaci a u jakého psa jsou použity.
koňadra
napsal(a):
Anonymx - nemá cenu se dohadovat se scyllou. Ona má prostě jasno. Prostě je odpůrce EO. Já říkám, že EO je dobrá pomůcky v laskavých rukou. Není to dálkový ovladač na autíčko a nepatří do rukou všem, proto nejsem propagátorem jeho hromadného využívání. Nicméně ten termín "usmažit psa", který scylla tak ráda používá, už mě leze na nervy, protože není pravdivý! Usmažit mohu vajíčka na plotně, ale ne psa napětím pár voltů (co asi může dát miniaturní baterka?!). A ty návody, které vyjmenovala, nejsou všechny tak úplně mimo, k některému se hlásím i sama. Jenže jde o to, že to jsou věty vytržené z kontextu, takže záleží na tom v jaké situaci a u jakého psa jsou použity.
koňadra
napsal(a):
Anonymx má zase "prostě jasno" v tom, že se se psy nekomunikuje, dají se pouze cvičit (výchova neexistuje), psi nepřemýšlí...
Ale jestli se vám tak příčí komunikace se psy místo EO. Jestli vám přijde horší haltina než EO... k tomu nemám co říct.
skaia
napsal(a):
Anonymx má zase "prostě jasno" v tom, že se se psy nekomunikuje, dají se pouze cvičit (výchova neexistuje), psi nepřemýšlí...
Ale jestli se vám tak příčí komunikace se psy místo EO. Jestli vám přijde horší haltina než EO... k tomu nemám co říct.
Skaia-zase jedna co umi jen vse prekroutit a slepe utocit. Vychova a vycvik je v podstate totez a to pisu od zacatku.
Pes nepremysli v lidskem pojeti premysleni (logicke, analyticke), coz vicemene vy popirate a psy polidstujete.
Se psem bez komunikace zit nejde a cvicit uz vubec ne. EO nepropaguju, ale ani neodsuzuju. Sama ho nepotrebuji, ale jak rikam, kdyz to s nim nekdo umi...
Co vy na to, ze funguje stejne jako klikr!
anonymx
napsal(a):
Skaia-zase jedna co umi jen vse prekroutit a slepe utocit. Vychova a vycvik je v podstate totez a to pisu od zacatku.
Pes nepremysli v lidskem pojeti premysleni (logicke, analyticke), coz vicemene vy popirate a psy polidstujete.
Se psem bez komunikace zit nejde a cvicit uz vubec ne. EO nepropaguju, ale ani neodsuzuju. Sama ho nepotrebuji, ale jak rikam, kdyz to s nim nekdo umi...
Co vy na to, ze funguje stejne jako klikr!
Ono stači vyhrabat nějake video Barta Bellona kde použiva el.obojek jako klikr tedy k odměnování a zdejši diskutující z toho klepne
skaia
napsal(a):
Každá věc - haltina a EO - jsou jiný druh pomůcky. Haltinu neuznávám, zatím jsem ji ani nepotřebovala. K čemu je vlastně dobrá? Aby pes netahal u nohy? To umím naučit psa i bez haltiny a - budete se divit - i bez EO.
Haltina však asi těžko odnaučí psa např. štvát zvěř. To zvládne EO a může to psovi i zachránit život. Navíc pes, kterého - byť pomocí OE - odnaučím štvát zvěř, může chodit v lese na volno, pořádně se proběhat a ne, abych ho celý život vodila na řemeni, protože
- mám strach, že uteče,
- nepoužívám EO, protože se toho bojím,
- neumím ho odnaučit štvát zvěř jinými metodami (pro některé opravdové lovce už ani žádné jiné efektivní metody neexistují, ale to se tady probíralo nedávno v diskusi o EO).
Jinak si myslím, že psi přemýšlí - do určité míry. Se psy se dá komunikovat - do určité míry. Psi se musí vychovávat - do určité míry. Jenže ty "míry" má zřejmě každý někde jinde. Záleží také na tom, jestli je pes gaučový povaleč, nebo špičkový služební, lovecký... pes. Jsou věci, o kterých prostě se psem opravdu diskutovat nebudu. Pořád je to "jen" pes a ne člověk. Konec konců kam dospěla výchova dětí, se kterými rodiče jen diskutují?
koňadra
napsal(a):
Třeba viděla to video, jak někdo natočil.
Výcvikář někomu (?) cvičil psa, pes kvílel a dělal přemety bolestí = el. obojek.
rapotacka11
napsal(a):
Třeba viděla to video, jak někdo natočil.
Výcvikář někomu (?) cvičil psa, pes kvílel a dělal přemety bolestí = el. obojek.
Tak to jsem neviděla a asi jsem o nic nepřišla. Psi, které jsem kdy napravovala (ne cvičila) pomocí EO, nekvíleli a přemety nedělali, tak nevím, co to vůbec měli za výrobek. Nicméně viděla jsem videa, kde cvičili v Americe psy (retrívry) pomocí EO, který používali právě jako klikr jak píše ivulka a musím říct, že ti psi pracovali s RADOSTÍ. To by Scylla asi opravdu nepochopila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.32
scylla
napsal(a):
Tak mi ten EO prosím popiště, jak se má používat. Zatím mám tyto návody:
1. dáme psovi povel a zmáčkeme nizký impuls a držíme, dokud ho pes neprovede, pak smažit přestaneme. (profi výcvikář, působil chvíli v jednom středisku výcviku slepeckých psú)
2. když pes vyjede na jiného psa, dáme mu bez varování ten nejsilnější impulz, aby se bál to udělat znovu, případně ho vší silou škubneme na ostáči, u chlupatých psů vyholíme kousek chlupů, aby EO dobře seděl, případně nabrousíme ostnáček (lze se dodnes dočíst na stránkách známé výcvikové školy)
3. dáme povel a když pes neposlechne, dostane zvukovou výstrahu a pak impulz. Z leknutí po impulzu se přiběhne schovat k majiteli, který ho strašně pochválí za příchod.
4. když pes vyběhne za zvěří, dáme mu silný impulz, aby si myslel, že to způsobilo to zvíře (někdo z lidí tady na ifauně).
5. video z používání EO při zrychlování a zpřesňování IPO poslušnosti - maliňák měl na sobě 3 EO.
Který je tedy správně a proč? Nebo ještě jiný postup? Prosím o zdůvodnění.
I když pořád považuji za správný výrok kamarádky: když ruka neumí na blízko, svým prodloužením získá leda smažené h, o. Podle výsledků, co jsem viděla, má pravdu.
Ani jeden bod se neztotožňuje se správným používáním EO... !
Tyto body mohl dát dohromady jen někdo, kdo o EO ví totální tužku...
scylla
napsal(a):
Tedy já jsem stran výcviku psa laik, ale proč pořád používáte výraz "smažit"? Nemám s EO žádnou zkušenost a asi ani nikdy mít nebudu, ale mám dost načteno, abych si byla jistá, že nejde o "smažení".
koňadra
napsal(a):
Čtu celou diskusi postupně, takže jsem vlastně napsala "Koňadro" to stejné, aniž bych věděla, že jste napsala již totéž. Ale mně ten výraz "smažení" také vadí...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ani jeden bod se neztotožňuje se správným používáním EO... !
Tyto body mohl dát dohromady jen někdo, kdo o EO ví totální tužku...
Ty body jsou výroky profesionálních cvičitelů nebo těch, kteří se vydávají za znalce EO. Takže děkuji za potvrzení, že o tom vědí pendrek, také mi to tak připadalo.
Můžete tedy jako odborníci napsat, jak se ten krám má podle vás používat? Prosím i se zdůvodněním, výše uvedené postupy si autoři také uměli zdůvodnit. Děkuji.
scylla
napsal(a):
Ty body jsou výroky profesionálních cvičitelů nebo těch, kteří se vydávají za znalce EO. Takže děkuji za potvrzení, že o tom vědí pendrek, také mi to tak připadalo.
Můžete tedy jako odborníci napsat, jak se ten krám má podle vás používat? Prosím i se zdůvodněním, výše uvedené postupy si autoři také uměli zdůvodnit. Děkuji.
Obávám se, scyllo, že, vzhledem k tomu, co zde dlouhodobě předvádíte, vám vůbec nejde o to, aby vám někdo rozšířil obzory. Ono v "diskuzi" se málokdy stane to, že někdo totálně změní názor. Jde většinou o dva či více monologů- v internetovém prostoru to platí téměř stopro.
Vyzývat k diskuzi o EO s označením "ten krám", no to je opravdu dobrý základ, svědčí to o opravdu poctivé snaze získat nové informace a o upřímné chuti se pokusit změnit názor...

Mohl by někdo EO používající a domnívající se, že tuto pomůcku používá správně, popsat, jak ji používá? Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.135.140
scylla
napsal(a):
Pokud máš zájem, přijeď se podívat, předvedu, ale abych tu spisovala román o tom, jak a co, a ty sis z toho stejně nic nevzala, tak to je ztráta času - mého i tvého. Vzhledem k tomu, jaký máš velmi zaujatý názor proti EO, tak si myslím, že je zcela zbytečné ti cokoliv jiného psát...
Tady máš instruktážní video od Dog Tracu: https://www.youtube.com/watch?v=Pqkp-VKifR0
Vidíš tam nastavení impulzu - tudíž vidíš, jak je pro každého psa jiné intenzity, tudíž je naprostý nesmysl psovi švihnout nejvyšší impulz.
Dále máš tam jasně řečeno, že pes musí znát základní povely, bez nich to nejde, tudíž bez varování žádnej impulz pes nedostane, atd...

Bonnie650
napsal(a):
Jak pracujete s haravkou? Omezujete vycházky? Hará se mi podruhé. První haraní jsme byli doma na zahradě. Pak měla falešku.
Procházky určitě neomezujte. Přece ji nenecháte kvůli nevychovancům zavřenou doma. Já se svojí fenkou chodím na procházky úplně stejně, jako když nehárá. Jediné co, tak se vyhýbám místům s vyšší koncentrací psů běhající na volno. Když už se k nám nějaký nenechavec přižene, tak není problém ho odehnat...
Bonnie650
napsal(a):
Jak pracujete s haravkou? Omezujete vycházky? Hará se mi podruhé. První haraní jsme byli doma na zahradě. Pak měla falešku.
Nee, jen "kritické dny" nechodím tam, kde vím, že lítají na volno neovladatelní psi.
K videu "agility" - je to takové bezúčelné překonávání překážek. To máte v ruce pamlsek?
napsal(a):
Procházky určitě neomezujte. Přece ji nenecháte kvůli nevychovancům zavřenou doma. Já se svojí fenkou chodím na procházky úplně stejně, jako když nehárá. Jediné co, tak se vyhýbám místům s vyšší koncentrací psů běhající na volno. Když už se k nám nějaký nenechavec přižene, tak není problém ho odehnat...
Tak to jo, bydlíme na vesnici a je tu plno volně pobíhajících psů. Jak dlouhé procházky děláte?
anonymx
napsal(a):
Nee, jen "kritické dny" nechodím tam, kde vím, že lítají na volno neovladatelní psi.
K videu "agility" - je to takové bezúčelné překonávání překážek. To máte v ruce pamlsek?
Jo mám po vyzkoušení všech možných značek jsme našla jedny co ji konečně zachutnaly a chce je. Tak jak cvičit at to má nějaky smysl?
Tím, že máte stále pamlsek v ruce jde ona za tou rukou a tím jí neučíte cvik. Např. - povel sedni:
1. Povel, ruka s pamlskem jde nad hlavu psa, tím si pes automaticky sám sedne, dostane pochvalu a pamlsek
2. Povel, pamlsek je v kapse, ruka naznačí pohyb nad hlavu, pes si sedne...
3. Povel, pes si sedne,...
Za jeden den naučeno.
To, čím psovi pomáháte musíte rychle odstraňovat, ale zároveň, jakmile pes zaváhá a není si jistý, je třeba zase se vrátit o krok zpět.
anonymx
napsal(a):
Tím, že máte stále pamlsek v ruce jde ona za tou rukou a tím jí neučíte cvik. Např. - povel sedni:
1. Povel, ruka s pamlskem jde nad hlavu psa, tím si pes automaticky sám sedne, dostane pochvalu a pamlsek
2. Povel, pamlsek je v kapse, ruka naznačí pohyb nad hlavu, pes si sedne...
3. Povel, pes si sedne,...
Za jeden den naučeno.
To, čím psovi pomáháte musíte rychle odstraňovat, ale zároveň, jakmile pes zaváhá a není si jistý, je třeba zase se vrátit o krok zpět.
Teorii znám, cvičila jsem ji stejně jak to píšete. Stačí aby proletěla moucha a ona nevnímala, doma se někdo pohnul prostě nešlo udržet její pozornost. Jakmile ji něco vyrušilo byl konec už se nesoustředila věnovala mi max 1 minutu. Měsíc před prvním haraním kdy začala být mazlivější tak se to zlomilo a byla ochotnější mě vnímat a byla při chuti, tak sem začala cvičit. Poharaní měla falešku tak jsme začali běhat v tahu což ji baví jak už byla na mě navazaná zkusili jsme ty překažky to video vzniklo po 2 tydnech výcviku. Víte kolikrat mi bylo na nic když to nešlo někdy to vypadalo že nemá ani mozek. Když si strýc chtěl zkusit zda ho poslechne nic ona naprostá ignorace vůbec si nevěděl rady co sní jak ji přimět k pozornosti prej blbšího psa ještě neviděl. Zná ji od štěněte. Přestavte si jdete se psem na procházku hodíte aport, za kterym doma letí jak šílenec a pes nic jde dal za svým vzruchem co vidí někde v dálce ani nejoblíbenější pamlsek nezabere..
Nesmíte to uspěchávat, i soustředění,. Minuta je strašně dlouhá, krůček po krůčku, pomalu a trpělivě, ale důsledně.
Možná by bylo lepší odměňovat hrou s míčkem než pamlsky. Např. u aportu moc odměňovat pamlsky neí dobré, protože pes samozřejmě chce pamlsek, takže aport vyplivne. A že doma za ním letí, samozřejmě, doma nic jiného zajímavého není. Účelem není za ním letět, ale přinést ho. Pokud ho nosí doma na 100%, prvné pokusy venku na vodítku nebo stopavčce, nebo jen nošení, předsedání apod. Každý cvik si promyslete, rozfázujte a postupujte pomalu krůček po krůčku.
Aport donese chvili se přetahuje a pak ho pustí, pusť sem ji naučila tak že měla balon v tlamě ja ho chytla jednou rukou a snažila jsem se s balonem necloumat a v druhé ruce jsem měla pamlsek tak aby ho viděla jakmile ho pustila dostala pamlsek a pohladila jsem ji, těd stačí ji pohladit. Ona se na prochazce jen podívá kam to letí a nic at uz ji hodim micek, klacek nebo taliř. Chůzi z branky bez tahaní trenujeme na faze :
1. jdeme k brance /branka je zavřena/ zatáhne tak se otočíme zpět opakuju to asi 5x pak uz netaha a jde v klidu
2. otevřu branku a opakujeme bod jedna
3. je vyjít bez tahaní z branky na poprvé, zatím jsme u 2
Vim že to nesmím uspěchat jen hledam další inspirace jak s ní vychazet a třeba najdu někoho kdo řešil podobný problém a podařilo se mu to vyřešit.
Uff, nevím jak to srozumitelně vysvětlit:
Pokud zatáhne a vy se otočíte, tak nikdy nemůže pochopit, že právě to tahání je špatné, maximálně jí naučíte - zatáhnu, otočím se.
1 Udělejte krok bez tahání, pochvalte, zase třeba krok, dva a pochvalte vždycky dřív než začne táhnout. Neotáčejte se, jen třeba zastavte. Musíte chválit za chůzi bez táhání i kdyby to měl být krok nebo jen nakročení.
U branky se zastavte, pochvalte, otevřete a pokračujte.
Vždy chválit za to, co je dobře.
anonymx
napsal(a):
Pokud zatáhne a vy se otočíte, tak nikdy nemůže pochopit, že právě to tahání je špatné, maximálně jí naučíte - zatáhnu, otočím se.
1 Udělejte krok bez tahání, pochvalte, zase třeba krok, dva a pochvalte vždycky dřív než začne táhnout. Neotáčejte se, jen třeba zastavte. Musíte chválit za chůzi bez táhání i kdyby to měl být krok nebo jen nakročení.
Pane jo, takhle to svýho psa učit, tak se asi zcvoknu..
Bonnie, odkud jste?
Bonnie650
napsal(a):
Teorii znám, cvičila jsem ji stejně jak to píšete. Stačí aby proletěla moucha a ona nevnímala, doma se někdo pohnul prostě nešlo udržet její pozornost. Jakmile ji něco vyrušilo byl konec už se nesoustředila věnovala mi max 1 minutu. Měsíc před prvním haraním kdy začala být mazlivější tak se to zlomilo a byla ochotnější mě vnímat a byla při chuti, tak sem začala cvičit. Poharaní měla falešku tak jsme začali běhat v tahu což ji baví jak už byla na mě navazaná zkusili jsme ty překažky to video vzniklo po 2 tydnech výcviku. Víte kolikrat mi bylo na nic když to nešlo někdy to vypadalo že nemá ani mozek. Když si strýc chtěl zkusit zda ho poslechne nic ona naprostá ignorace vůbec si nevěděl rady co sní jak ji přimět k pozornosti prej blbšího psa ještě neviděl. Zná ji od štěněte. Přestavte si jdete se psem na procházku hodíte aport, za kterym doma letí jak šílenec a pes nic jde dal za svým vzruchem co vidí někde v dálce ani nejoblíbenější pamlsek nezabere..
"Když si strýc chtěl zkusit zda ho poslechne nic ona naprostá ignorace..."
A proč by měla poslouchat strýce? Cílem je, aby poslouchala Vás, ne?
anonymx
napsal(a):
Večer jsem si přečetla članek v časopisu Pes přítel člověka od F. Šusty řetězce o kterých nevíme a bylo tam o tom tahání to co jsem dělala jsem podporovala její tahaní. Váš způsob určitě vyzkouším, tu změnu směru vynechám. Dělala jsem to stejně jako na tom to videu https://www.youtube.com/watch?v=zlEYLmJm2P8. Jinak ty videa pana Macha jsou úžasné.
Bonnie- to je dnešní doba. Máte možnost spousty videí, článků, knih, seminářů, ale úroveň většiny z nich je velmi pochybná. Je to snadný způsob velmi slušného výdělku a bohužel kvalifikace není potřeba žádná. Je potřeba shánět informace o dotyčné osobě, podívat se na dosažené výsledky a úspěchy, pokud možno vidět i psy v majetku dotyčného.