Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.8.2016 20:21
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Ahoj,
Pes stale škrabe na dvere, už sú dvere pekne zničene. Skušala som sa ju odnaučiť tento zlozvyk ale bezvysledne. Ani vycvikar si s tym nevie moc rady.
(Poradil mi, že nech necham otvorene dvere a nech sa naučí, že dovnutra isť nesmie. Lenže keď sú dvere otvorene nejde dnu, ale keď sú zatvorene stale škrabe).

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.8.2016 20:35

Když byli pesani malí, tak taky nechtěli být za zavřenými dvemi, kamarád mi udělal místo tveří takovou dřevěnou mříž, aby bylo zavřeno, ale při tom, aby štěňata viděli dovnit, pak jsme do obýváku zrušili dveře úplně a v ložnici jsou neustále pootevřené, pokud nechci, aby byli psi v místnosti, tak jim to řeknu a oni se buď odporoučej úplně a nebo si lehnou na chodbu, tak aby viděli dovnitř...pokud by tam dveře byly a zavírali bychom je, tak bysme je museli i zamykat, protože fena si je okamžitě otevře...děti se tedy v pokojích zavíraj, pokud za nimi pesani chtějí, tak si zakňučí a děti je pustí, když v zavřené místnosti nikdo není, tak nemají tendence tam vůbec chodit...nám to nevadí, jsme rádi, když máme pesany pořád nablízku, takže ani s nějakým odnaučováním jsem si nedělala hlavu...

14.8.2016 20:45
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když byli pesani malí, tak taky nechtěli být za zavřenými dvemi, kamarád mi udělal místo tveří takovou dřevěnou mříž, aby bylo zavřeno, ale při tom, aby štěňata viděli dovnit, pak jsme do obýváku zrušili dveře úplně a v ložnici jsou neustále pootevřené, pokud nechci, aby byli psi v místnosti, tak jim to řeknu a oni se buď odporoučej úplně a nebo si lehnou na chodbu, tak aby viděli dovnitř...pokud by tam dveře byly a zavírali bychom je, tak bysme je museli i zamykat, protože fena si je okamžitě otevře...děti se tedy v pokojích zavíraj, pokud za nimi pesani chtějí, tak si zakňučí a děti je pustí, když v zavřené místnosti nikdo není, tak nemají tendence tam vůbec chodit...nám to nevadí, jsme rádi, když máme pesany pořád nablízku, takže ani s nějakým odnaučováním jsem si nedělala hlavu...

Ano, ale my mame velky dom a velky pozemok. Pes samotny ma vzadu vybeh cca 10 arov.
Ale tam je iba keď niesme doma. Potom ho pustime na cely pozemok. Ale ak nikto nieje vonku, snaží sa dobyť dovnutra. A proste niekedy sa neda cely deň iba hrať so psom :-/... Problem je, že je to Gordonseter. Unaviť sa proste nedá. Aj keď ju zoberiem na 2 hodiny makačky na pole. Domov sa priam doplazi, vypije liter vody. Na pol hodinku si lahne do tieňa a zas znova :-/ ( mam ju rada, aj by som jej dovolila byť vnutri, ale tatino to nedovoli a chapem ho).

14.8.2016 20:55

Betka_88 napsal(a):
Ano, ale my mame velky dom a velky pozemok. Pes samotny ma vzadu vybeh cca 10 arov.
Ale tam je iba keď niesme doma. Potom ho pustime na cely pozemok. Ale ak nikto nieje vonku, snaží sa dobyť dovnutra. A proste niekedy sa neda cely deň iba hrať so psom :-/... Problem je, že je to Gordonseter. Unaviť sa proste nedá. Aj keď ju zoberiem na 2 hodiny makačky na pole. Domov sa priam doplazi, vypije liter vody. Na pol hodinku si lahne do tieňa a zas znova :-/ ( mam ju rada, aj by som jej dovolila byť vnutri, ale tatino to nedovoli a chapem ho).

No chápu, já mám sice barák se zahradou, ale máme takový režim, že pesani s námi žijí trvale v domě s volným přístupem na zahradu, ale pokud nikdo není venku, tak jsou raději doma...
Zatím všichni moji pesani doma nepřekáželi, prostě si někam doma polehaj a jsou rádi, když nás mají na očích, měla jsem jeden čas irského setra a ten byl to samý, venku na zahradě zůstat sám nemohl, protože okamžitě přeskočil 2,5 metrový plot, takže když jsem třeba vařila, tak ležel rozpláclej v kuchyni, když jsme koukali na televizi, tak byl s námi v obýváku, měla jsem v té době dvouletého syna, u něj vydržel ležet hodiny, když si syn třeba stavěl kostky a podobně,
já samozřejmě taky nemám čas se se psy celý den crcat, ale zase na druhou stranu žádný můj pes to nevyžadoval, jen si prostě vegetil v naší přítomnosti, takže vám s tímto problémem fakt neporadím, nikdy jsem to nepotřebovala
Třeba by taťkovi nevadil pelíšek v chodbě, kam by si pes mohl lehnout...

14.8.2016 21:16
Betka_88

XXX.XXX.49.42

No, tatino je v tomto dosť naladovy. Niekedy mu vadi už keď staji na prahu domu, inokedy mu nevadi, keď leží pri ňom na gauči.
A ona proste nevydrží v pelechu. Vonku je jej asi lepšie. Radšej spí na tráve než na deke. Ale akonahle je doma už by hneď chcela spať v mojej posteli (prvy polrok spala v mojej izbe- cez zimu).
A ďalšia vec je, že je tak trošku "ničitel" a "zlodej". Akonahle nikto nieje navôkol, niekde sa zašije, niečo ukradne a roztrha alebo aspoň poriadne požužle (napriklad papuču, topanku, noviny, flašu, špongiu, ... a samozrejme si môže takto lahko ubližiť).

14.8.2016 21:30

Betka_88 napsal(a):
No, tatino je v tomto dosť naladovy. Niekedy mu vadi už keď staji na prahu domu, inokedy mu nevadi, keď leží pri ňom na gauči.
A ona proste nevydrží v pelechu. Vonku je jej asi lepšie. Radšej spí na tráve než na deke. Ale akonahle je doma už by hneď chcela spať v mojej posteli (prvy polrok spala v mojej izbe- cez zimu).
A ďalšia vec je, že je tak trošku "ničitel" a "zlodej". Akonahle nikto nieje navôkol, niekde sa zašije, niečo ukradne a roztrha alebo aspoň poriadne požužle (napriklad papuču, topanku, noviny, flašu, špongiu, ... a samozrejme si môže takto lahko ubližiť).

No on bude asi problém v tom, že se prostě venku sama nudí...tak tam nechce být, no třeba vám víc poradí lidi, co s tímto mají zkušenosti...

Zloděje máme doma taky, prostě jsme se naučili všechno uklízet z jejich dosahu a když byli malí, tak jsme měli všude poházené hračky, starý ručníky, bezpečné klacíky a pod., ale my jsme trochu ulítlá rodina, takže chápu, že ne každý by to tak chtěl, je to trochu bordelíček...

Manžel byl zkraje taky takovej nekompromisní, nechtěl psa ani na zahradu, no po těch letech co máme pesany už taky vyměknul, teď leží na gauči čučí na telku a fena leží na něm...naprosto spokojená dvojice

14.8.2016 22:49
koňadra

XXX.XXX.128.31

Sardullah - při vší úctě, co jste vlastně zadavatelce použitelného poradila? Pěkně jste nám vylíčila jak to chodí u vás, ale to problém zadavatelky nevyřeší.

Betka88: řešila jsem podobný problém (před mnoha lety). Vyřešila jsem ho nakonec tím, že jsem před vchod vyrobila ještě jakousi ohrádku s další brankou, aby psi nemohli úplně ke dveřím a byl pokoj.

Nedávno jsem byla u kamarádky a musela jsem odejít, protože mě lezlo na nervy chování jejího psa. Byl na zahradě, ale ustavičně kňučel, vyl a škrábal (nové!) dveře a dobýval se domů, což bylo slyšet až v kuchyni, kde jsme seděly. Kamarádka nevěděla, co s ním. Nakonec pořídila el. obojek (to tady mnozí neradi slyší). A světe div se, stačily asi 3 - 4 rány (během pár dní) a pes je vyléčen. Prostě číhala v kuchyni (kde je škrábání slyšet) a když pes začal škrábat, tak jen stiskla tlačítko - bez povelu, bez ničeho. Neletěla hned za psem, neutěšovala ho. Pár dní byl klid, pak to zkusil znova - znovu dostal pecku. Tak to opakovala asi 3x - 4x (později stačila menší rána). Když jsem se tam stavovala asi po měsíci, nestačila jsem se divit - o psu nebylo ani slyšet. Když jsem vyšla na zahradu, radostně mě vítal, běžel s námi i do domu (měla jsem strach, že se bude těch dveří bát, ale nebál), prostě úplně jiný pes.

Že se pes venku nudí? To jako mám vysluhovat psovi 24 h denně? Nemyslím si, že by to byl důvod, proč pes škrábe dveře. Plno psů nemá žádné vyžití, jsou celý život jen na zahradě, a přesto dveře neškrábou. Pokud to pes dělá (naučil se to), bude to dělat i vylítaný (vím to právě od té kamarádky, se psem lítala 4 h venku a když přišla domů a zavřela ho na zahradu, stejně dveře škrábal). Je to prostě zlozvyk a je potřeba přerušit naučený stereotyp. Kamarádka má psy jako děti, spí doma na gauči, ale přece jen - od tu potud. Když je pustí na zahradu, byla by ráda, kdyby tam chvíli vydrželi, případně se trochu vylítali a prostě byli chvíli venku. Je prostě nepřijatelné, aby pes během pár minut vyžadoval zase vstup do domu. Jasný, někdo má z domu průchoďák a nevadí mu to, ale jsou zase takoví, kterým to nevyhovuje (třeba by si rádi nerušeně uklidili, třeba by rádi zajeli na nákup a psi mohou být zatím na zahradě - zvláště je-li pěkné počasí, také třeba nepotřebují mít neustále otevřené dveře a v bytě plno much apod.).
Neříkám, že EO je jedině možná metoda, ale viděla jsem, že je velmi efektivní.

14.8.2016 23:09
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Ďakujem za radu. Určite vyskušam ale Gordoni su psi, čo maju vlastnu hlavu...

S vycvikarom sme chceli natrenovat kludy na zajacov (aby pes stale nelietal iba za zajkami ale pekne pracoval na poli), a tak zobral EO, išli sme na pole. Hneď na kraji prvy zajac. Samozrejme psik ho vyrazil a hnal sa za nim. Kopla elektrina prvykrat, druhykrat,... ani sa nemikla a bezala ďalej... keď už si svoje odbehla a zajac zmizol privolala som ju a znova. Vycvikar EO pustil naplno a jedine čo ona spravila bolo to, že nadskočila a hnala sa ďalej. Takto mam s vycvikarom nachodenych už desiatky hodin s EO a vlastne stale nič. Povedal, že nič podobne nevidel (dokonca si zavolal aj svojich kamaradov vycvikatov a vycvikarky a tí sa na tom iba smiali a krutili hlavami, aku ma neuveritelnu chuť do prace a ake ma nasadenie :-D) a povedal, že by tomu asi ani neveril, kebyže to počuje, ... teda pokial by nikto nepovedali, že to bol gordon.
:-D a celkovo, s každym Gordonom prichadzaju nove vtipne prihody.

14.8.2016 23:19
koňadra

XXX.XXX.128.31

Betka_88 napsal(a):
Ďakujem za radu. Určite vyskušam ale Gordoni su psi, čo maju vlastnu hlavu...

S vycvikarom sme chceli natrenovat kludy na zajacov (aby pes stale nelietal iba za zajkami ale pekne pracoval na poli), a tak zobral EO, išli sme na pole. Hneď na kraji prvy zajac. Samozrejme psik ho vyrazil a hnal sa za nim. Kopla elektrina prvykrat, druhykrat,... ani sa nemikla a bezala ďalej... keď už si svoje odbehla a zajac zmizol privolala som ju a znova. Vycvikar EO pustil naplno a jedine čo ona spravila bolo to, že nadskočila a hnala sa ďalej. Takto mam s vycvikarom nachodenych už desiatky hodin s EO a vlastne stale nič. Povedal, že nič podobne nevidel (dokonca si zavolal aj svojich kamaradov vycvikatov a vycvikarky a tí sa na tom iba smiali a krutili hlavami, aku ma neuveritelnu chuť do prace a ake ma nasadenie :-D) a povedal, že by tomu asi ani neveril, kebyže to počuje, ... teda pokial by nikto nepovedali, že to bol gordon.
:-D a celkovo, s každym Gordonom prichadzaju nove vtipne prihody.

Gordoni jsou tvrdí psi na výcvik a chuťoví do práce. Co má výcvikář za EO? Možná použít booster (pokud jej obojek má), tj. tlačítko, které dává impuls, dokud se drží. Váš pes asi opravdu bude tvrdý oříšek, možná na něj tedy EO ani nebude stačit ohledně toho škrábání dveří. V tomto případě bych neváhala použít ten nejsilnější impuls. Na druhou stanu je fakt ten, že když pes žene za zajícem, tak je v adrenalinovém opojení, takže citlivost vůči impulsu je podstatně menší. Tak to třeba na ty dveře stačit bude.

14.8.2016 23:26
Betka_88

XXX.XXX.49.42

koňadra napsal(a):
Gordoni jsou tvrdí psi na výcvik a chuťoví do práce. Co má výcvikář za EO? Možná použít booster (pokud jej obojek má), tj. tlačítko, které dává impuls, dokud se drží. Váš pes asi opravdu bude tvrdý oříšek, možná na něj tedy EO ani nebude stačit ohledně toho škrábání dveří. V tomto případě bych neváhala použít ten nejsilnější impuls. Na druhou stanu je fakt ten, že když pes žene za zajícem, tak je v adrenalinovém opojení, takže citlivost vůči impulsu je podstatně menší. Tak to třeba na ty dveře stačit bude.

Uvidim, nechám sa prekvapiť

15.8.2016 07:16

koňadra napsal(a):
Sardullah - při vší úctě, co jste vlastně zadavatelce použitelného poradila? Pěkně jste nám vylíčila jak to chodí u vás, ale to problém zadavatelky nevyřeší.

Betka88: řešila jsem podobný problém (před mnoha lety). Vyřešila jsem ho nakonec tím, že jsem před vchod vyrobila ještě jakousi ohrádku s další brankou, aby psi nemohli úplně ke dveřím a byl pokoj.

Nedávno jsem byla u kamarádky a musela jsem odejít, protože mě lezlo na nervy chování jejího psa. Byl na zahradě, ale ustavičně kňučel, vyl a škrábal (nové!) dveře a dobýval se domů, což bylo slyšet až v kuchyni, kde jsme seděly. Kamarádka nevěděla, co s ním. Nakonec pořídila el. obojek (to tady mnozí neradi slyší). A světe div se, stačily asi 3 - 4 rány (během pár dní) a pes je vyléčen. Prostě číhala v kuchyni (kde je škrábání slyšet) a když pes začal škrábat, tak jen stiskla tlačítko - bez povelu, bez ničeho. Neletěla hned za psem, neutěšovala ho. Pár dní byl klid, pak to zkusil znova - znovu dostal pecku. Tak to opakovala asi 3x - 4x (později stačila menší rána). Když jsem se tam stavovala asi po měsíci, nestačila jsem se divit - o psu nebylo ani slyšet. Když jsem vyšla na zahradu, radostně mě vítal, běžel s námi i do domu (měla jsem strach, že se bude těch dveří bát, ale nebál), prostě úplně jiný pes.

Že se pes venku nudí? To jako mám vysluhovat psovi 24 h denně? Nemyslím si, že by to byl důvod, proč pes škrábe dveře. Plno psů nemá žádné vyžití, jsou celý život jen na zahradě, a přesto dveře neškrábou. Pokud to pes dělá (naučil se to), bude to dělat i vylítaný (vím to právě od té kamarádky, se psem lítala 4 h venku a když přišla domů a zavřela ho na zahradu, stejně dveře škrábal). Je to prostě zlozvyk a je potřeba přerušit naučený stereotyp. Kamarádka má psy jako děti, spí doma na gauči, ale přece jen - od tu potud. Když je pustí na zahradu, byla by ráda, kdyby tam chvíli vydrželi, případně se trochu vylítali a prostě byli chvíli venku. Je prostě nepřijatelné, aby pes během pár minut vyžadoval zase vstup do domu. Jasný, někdo má z domu průchoďák a nevadí mu to, ale jsou zase takoví, kterým to nevyhovuje (třeba by si rádi nerušeně uklidili, třeba by rádi zajeli na nákup a psi mohou být zatím na zahradě - zvláště je-li pěkné počasí, také třeba nepotřebují mít neustále otevřené dveře a v bytě plno much apod.).

No asi neporadila, snažila jsem se jen vysvětlit, že pes by doma nemusel překážet, to že ho tam nechce zadavatelčin tatínek je věc jiná, přes to asi vlak nejede...to jsem nevěděla, takže jsem se snažila popsat, že ani pes jako je setr doma překážet nemusí a že i tvrďák nekompromisní tvrďák může trochu vyměknout...

jinak ta ohrádka před dveřmi je myslím dobrej nápad...taky mě to napadlo, ale nemám to vyzkoušené, tak jsem se o tom nezmiňovala...
A o tom vysluhování psovi 24 hodin denně nikdo nemluvil, to snad nedělá nikdo...

Víte nic proti vám, ale když čtu co píšete, vidím sebe tak před cca dvaceti lety, byť jsem psy netrestala tak jsem byla, co se dodržování mnou nastavených pravidel velmi nekompromisní a fungovalo to, to bych možná radila to co vy, no asi jsem věkem vyměkla bo co...možná už psy nemám tak vycepovaný, jak to u mě bývalo zvykem, ale zase vztah s nimi je na úplně jiné úrovni než předtím...a za mě tedy lepší a o hodně bližší...

15.8.2016 07:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):

Pes chce být s vámi, ne sám venku. Na tom není nic divného. Co vám brání v tom, abyste mu umožnili být s vámi? Snad jste si ho pořídili jako kamaráda, ne jako trpaslíka na zahradu?

15.8.2016 08:00
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):

To snad nemyslíte vážně jako radu? Proč si takoví lidé ty psy vůbec pořizují?

15.8.2016 08:01
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):

Aby vám a vám podobným Pán Bůh ručičky pozlatiti ráčil (pro méně chápavé... si do ruky).

15.8.2016 08:12
Betka_88

XXX.XXX.49.42

scylla napsal(a):
Pes chce být s vámi, ne sám venku. Na tom není nic divného. Co vám brání v tom, abyste mu umožnili být s vámi? Snad jste si ho pořídili jako kamaráda, ne jako trpaslíka na zahradu?

Co mi v tom brani ? tatino nechce psa v dome a mam aj svoje povinnosti, ktore proste nemôžem robyť na zahrade spolu s ňou.
Kebyže ju pustime dovnutra, tak by si spočiatku lahla k nikomu ale po chvili (len tak z nudy) niečo ukradne, rozhuše (a keď ukradne špongiu, môže si aj ubližiť, nehovoriac o tom, že keď je mäso v kuchini, tak par krat pri pokuse ukradnuť ho sa skoro zabila nožom, ktory zhodila a sklom z toho, čo porozbijala).
Snad jste si ho pořídili jako kamaráda, ne jako trpaslíka na zahradu? Ale ani s kamaradom netravim 24h denne. Travim s nou cca 10h denne...

15.8.2016 08:15
Betka_88

XXX.XXX.49.42

scylla napsal(a):
To snad nemyslíte vážně jako radu? Proč si takoví lidé ty psy vůbec pořizují?

Ako ste sami pocedali... Ako kamarada, nie plyšovu hračku! Aj kamarat sa musi nejsko spravat. Nebudem prehlizet to, že všetko rozžuje a zničí...

15.8.2016 08:21
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):
Ako ste sami pocedali... Ako kamarada, nie plyšovu hračku! Aj kamarat sa musi nejsko spravat. Nebudem prehlizet to, že všetko rozžuje a zničí...

Tady je otázka, proč to dělá. Bojí se? Nudí se? Chce být s vámi? Každá odpověď má jiné řešení. Žádné z toho ale není smažení EO za to, že pes chce naplnit svou přirozenou potřebu - být se svou smečkou - rodinou. Vy své kámoše smažíte EO? Váš přístup je dost hrozný.

15.8.2016 08:22
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Betka_88 napsal(a):

Mám.psa v bytě a nic mi neničí..pokud jste s ním doma, tak ho snad ohlídate ne, aby něco nesežrala? Kolik jí vůbec je?
Já bych taky nechtěla být sama na zahradě, ale chápu když psa doma někdo nechce..Já bych to však nedokázala.

15.8.2016 08:25
rapotacka11

XXX.XXX.32.76

Proč krade maso ?
To neznám.

15.8.2016 08:32
Betka_88

XXX.XXX.49.42

rapotacka11 napsal(a):
Proč krade maso ?
To neznám.

Je proste pažrava. Stejky a koleča by žrala, a keďže jej niekto vždy niečo hodi, keď pri nej nikto nieje, tak si zoberie sama.

15.8.2016 08:34
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):
Je proste pažrava. Stejky a koleča by žrala, a keďže jej niekto vždy niečo hodi, keď pri nej nikto nieje, tak si zoberie sama.

Podle vašeho popisu je vaše fenka v háji s nervama, dost v háji. Chce to vychovávat, vlídnost, srozumitelnost, klid a pohodu, dostatečné krmení a zábavu. Určitě ne EO nebo různé tresty od Koňadry nebo vašeho kokotného vývikáře.

15.8.2016 08:36
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Andrýsek3 napsal(a):
Mám.psa v bytě a nic mi neničí..pokud jste s ním doma, tak ho snad ohlídate ne, aby něco nesežrala? Kolik jí vůbec je?
Já bych taky nechtěla být sama na zahradě, ale chápu když psa doma někdo nechce..Já bych to však nedokázala.

No mame velky dom. Keď mam vela pracd, tak proste nemôžem sa starať o psa cely deň. Keď je vnutri :
1) tatinovi vadi, že mu smrdi z pusy
2) už raz prizabula andulku
3) kradne a ničí
Ja by som ju aj dovnutra pustila ale...

15.8.2016 08:41
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Betka_88 napsal(a):
No mame velky dom. Keď mam vela pracd, tak proste nemôžem sa starať o psa cely deň. Keď je vnutri :
3) kradne a ničí

Přijde mi, že se spíš doma neumí chovat, což není její chyba. Krást jídlo, zabíjet domácí mazlíčky, ničit nevím v jakém věku..
Když jsou psi zahradní myslím, že by měli vědět jak se doma chovat, jw možné, že to bude v budoucnu potřebovat.

15.8.2016 08:42
Betka_88

XXX.XXX.49.42

scylla napsal(a):
Podle vašeho popisu je vaše fenka v háji s nervama, dost v háji. Chce to vychovávat, vlídnost, srozumitelnost, klid a pohodu, dostatečné krmení a zábavu. Určitě ne EO nebo různé tresty od Koňadry nebo vašeho kokotného vývikáře.

No, nie vždy spravy niečo zle (vlastne to spravila iba parkrat, ale spravila a preto nemože byť vnutri).
Je to zdravy šťastny pes (krmim ju barfom, travim snou 10h denne) a to, že nedokaže vydržať vonku ani hodinku sama a škrabe dvere je proste zle.
Hodilo by sa skôr riešenie ako polemizovanie, že psovi niečo chyba.

Skúste si dať EO na seba. Najslabši vybaj skoro ani nepocitite, najsilnejši už je citiť, ale je iba citit.

15.8.2016 08:48
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Andrýsek3 napsal(a):
Přijde mi, že se spíš doma neumí chovat, což není její chyba. Krást jídlo, zabíjet domácí mazlíčky, ničit nevím v jakém věku..
Když jsou psi zahradní myslím, že by měli vědět jak se doma chovat, jw možné, že to bude v budoucnu potřebovat.

Ako som napisala spravila to iba parkrat ( popravde jedno ukradla iba jedenkrat ale to stačilo na to, aby to mal tatino ako argument... hubku kradne preto, lebo z nej citi mäso (keď mama napr. umyje pekáč, ...) a snaži sa ju zjesť) ale toto všetko plynie z yoho, že keď niečo zakažem väčšina rodiny to ignoruje. (Zakazala som, aby ju krmili vnutri a puštali dovnutra).

15.8.2016 08:53
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Betka_88 napsal(a):
Ako som napisala spravila to iba parkrat ( popravde jedno ukradla iba jedenkrat ale to stačilo na to, aby to mal tatino ako argument... hubku kradne preto, lebo z nej citi mäso (keď mama napr. umyje pekáč, ...) a snaži sa ju zjesť) ale toto všetko plynie z yoho, že keď niečo zakažem väčšina rodiny to ignoruje. (Zakazala som, aby ju krmili vnutri a puštali dovnutra).

Keď pride dovnutra a oni ju krmia kolačmi, tak jasne, že bude chcieť isť dovnutra, lebo chce kolače. Potom nechce žrať obyčajne mäso, lebo už sa najedla kolacov.

A moźnosť, že bude pes vnutri môžete v klude vyhodiť z hlavy. Lebo to sa v najbližšej dobe nestane. (Možno, keď ju dame nakryť tak asi jej spravime pelech doma, ... ale aj to budem musieť tatina presviedčať... ).

15.8.2016 08:59

Betka_88 napsal(a):

Vždyť jste říkala, že nežere

15.8.2016 09:07
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):
3) kradne a ničí

Jinými slovy - asi špatně krmíte nebo má zubní kámen a to by se mělo řešit, nikdo jí nenaučil, že andulka patří do domácnosti - jak by také mohl, když je nucena být venku, krade - viz první poznámka o dobrém a dostatečném krmení, ničí - je v nervech a nemá dostatek zábavy a opět - nikdo jí nenaučil, jak se má doma chovat. To je jako byste argumentčovala tím, že dítě neumí číst, když nechodilo do školy. Dá se to s přehledem řešit, ale ne s vaším výcvikářem, ale s citem a rozumem.

15.8.2016 09:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):
No, nie vždy spravy niečo zle (vlastne to spravila iba parkrat, ale spravila a preto nemože byť vnutri).
Je to zdravy šťastny pes (krmim ju barfom, travim snou 10h denne) a to, že nedokaže vydržať vonku ani hodinku sama a škrabe dvere je proste zle.
Hodilo by sa skôr riešenie ako polemizovanie, že psovi niečo chyba.

Skúste si dať EO na seba. Najslabši vybaj skoro ani nepocitite, najsilnejši už je citiť, ale je iba citit.

Dejte ho vašemu výcvikáři, třeba se mu díky impulzu rozsvítí v hlavě a něco se naučí.

Výcvik psa není o tom, dělat mu bolest a trestat ho, ale něčemu ho učit. Za chvíli tu vyběhnou nejméně dva zastánci a obhájci EO, ale trestání za to, že chce být s vámi - má vás ráda - opravdu není na místě.

15.8.2016 09:10
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Vždyť jste říkala, že nežere

Nežerie klasicke mäso, niekedy ukradne steak ale zvyčajne kolače :-/ čo neni idealne pre psa.

15.8.2016 09:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):
Keď pride dovnutra a oni ju krmia kolačmi, tak jasne, že bude chcieť isť dovnutra, lebo chce kolače. Potom nechce žrať obyčajne mäso, lebo už sa najedla kolacov.

A moźnosť, že bude pes vnutri môžete v klude vyhodiť z hlavy. Lebo to sa v najbližšej dobe nestane. (Možno, keď ju dame nakryť tak asi jej spravime pelech doma, ... ale aj to budem musieť tatina presviedčať... ).

Nenechávejte jí nakrýt, prosím vás. Štěňata kopírují chování své matky a když neumíte zacházet s jedním psem, budou chudáci.

15.8.2016 09:22

Betka_88 napsal(a):
Nežerie klasicke mäso, niekedy ukradne steak ale zvyčajne kolače :-/ čo neni idealne pre psa.

Tak ji naučte dojídat za koláč

15.8.2016 09:53
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Betka_88 napsal(a):

No kdyby se jí, nedejboze, něco stalo a potřebovala klidový režim, tak ji snad nenecháte venku lítat po zahradě. Myslela jsem to do budoucna, a i tak jsem to napsala.. že můžou nastat situace, kdy pes bude muset být ve vnitř a umět se tam chovat. Třeba i ta březost.
Asi by bylo dobrý naučit rodinu, aby psa necpala koláči? Snad nejsou děti, aby to nepochopili. A jinak se váš problém asi moc nevyřeší, nekdyji někdo pustí dovnitř,.cpe ji koláčema a pak vy ji necháte na zahradě a ještě by jste do ní dávala rány EO, protože chce koláč a za vámi, protože ji to tak naučili...

15.8.2016 09:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):

Pes nepotřebuje jen maso, ale vyváženou krmnou dávku. Má jí takovou?

15.8.2016 10:47
anonymx

XXX.XXX.27.66

Pokud nebudou všichni v rodině naprosto důslední, tak jakékoliv výchovné opatření je k ničemu.
1/ kotec a v případě nutnosti zavřít do kotce
2/ místo kliky koule nebo obrátit kliku nahoru
3/ Dveře oplechovat, případně jinak zajistit proti naprostému zničení.
4/ Pokud je to možné neumožnit přístup k vchodovým dveřím, např. branka pod schodištěm apod.

15.8.2016 11:00
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Tak ji naučte dojídat za koláč

Nieje zly napad :-D :-D.

15.8.2016 11:02
Betka_88

XXX.XXX.49.42

anonymx napsal(a):
Pokud nebudou všichni v rodině naprosto důslední, tak jakékoliv výchovné opatření je k ničemu.
4/ Pokud je to možné neumožnit přístup k vchodovým dveřím, např. branka pod schodištěm apod.

Ďakujem za radu smajlík

15.8.2016 11:33
rapotacka11

XXX.XXX.32.220

Betka_88 napsal(a):

Aha.

Bude stačit pořádně ji nakrmit, když už nemůže do smečky
a má tak zásadovou "paničku".

15.8.2016 11:50
Betka_88

XXX.XXX.49.42

No, aby som to trošku uviedla na spravnu mieru :

Moj pes neni nevychovany. Len mam mladších súrodencov a ty ju dosť rozmazluju.
Brat ju naučil jesť zo stola a kradnuť topanky a papučie (neznici ich, ale povlači ich po dome a zahrade. A tak niekedy najdem topanku v posteli, čivo vani.)
S tou andulkou to bola iba nahoda. Niekto nechal otvorene dvierka, ona iba leží pri klietka, ale akonahle andulka vyletela chmatla ju (je to polovnicky pes a mala asi 3 mesiace, ešte ten svoj lovecky pud nebol ovladnuty a spravne smerovany, teraz už andulky obchadza).

Surodenci ju vykrmuju kolacmi (z babovky zjedia čokoladu z vyšok daju psovi a podobne...).

15.8.2016 12:11

Jééé už i gordoni mají snížený práh bolesti.
Kam nemůže lopata, nastrčí EO. Tak se na ně musí, na palice dubové ! smajlík

15.8.2016 12:19
Fine

XXX.XXX.129.20

koňadra napsal(a):

To je mi rada za všechny prachy, elektrický obojek , hlavně, že se naváží do Sardullah, která jako milovnice psů popsala, jak by mělo soužití člověka se psem vypadat!

15.8.2016 12:46

rapotacka11 napsal(a):
Proč krade maso ?
To neznám.

15.8.2016 13:27

Betka_88 napsal(a):
No, aby som to trošku uviedla na spravnu mieru :

Moj pes neni nevychovany. Len mam mladších súrodencov a ty ju dosť rozmazluju.
Brat ju naučil jesť zo stola a kradnuť topanky a papučie (neznici ich, ale povlači ich po dome a zahrade. A tak niekedy najdem topanku v posteli, čivo vani.)
S tou andulkou to bola iba nahoda. Niekto nechal otvorene dvierka, ona iba leží pri klietka, ale akonahle andulka vyletela chmatla ju (je to polovnicky pes a mala asi 3 mesiace, ešte ten svoj lovecky pud nebol ovladnuty a spravne smerovany, teraz už andulky obchadza).

Surodenci ju vykrmuju kolacmi (z babovky zjedia čokoladu z vyšok daju psovi a podobne...).

Jen taková poznámka k té andulce...hlídám teď andulu mamince, mám jí také puštěnou, pesani zkraje hned po letící andulce šli, psovi se dokonce povedlo chytit jí, naštěstí jen za ocasní pera, které mu zůstaly v tlamě, nešlo prostě odnaučit, aby jí úplně ignorovali, takže jsem je naučila, že jakmile andulka vylétne, tak odcházejí z místnosti..automaticky sami

Už jste psala, že doma být nemůže v žádném případě, ale mám pocit, že ste psala, že jako malá s vámi spala v pokoji, takže asi doma byla, to že "zlobí" je důsledek toho, že jste jí neřekli jak se doma chovat...
že pes krade jídlo je běžné, buď ho to musíte odnaučit nebo nenechávat v dosahu psa, to že jí sourozenci rozmazlují je podle mě nic proti ničemu, proč by se pes nemohl rozmazlovat, není blbej ví co si kde může dovolit a koho na to rozmazlování ukecá a koho ne...to že jí krmí fajn, jen jim vysvětlete co pejsek může a co ne...malý kousek bábovky ještě žádného psa nezabil...

To že vám krade věci, které následně ničí? a má v domě nějaké hračky, kterými by se mohla zabavit?

No nic vím, že potřebujete, aby byla venku...na začátek bych zkusila jí tam dát třeba velkou hovězí kost na okus...
Taky nevím, jak venku bydlí, má kotec? nebo jen boudu?...někteří pesani nejraději leží u domovních dveří, třeba kdybyste jí tam udělali nějaký poležení, tak by to škrabání chvíli zkusila a pak by si vedle dveří "na svoje místo" lehla...
Bojím se ale, že jste rozhodnutá pro ten EO...nebudu tady řešit jestli to psa bolí nebo ne...ale jasně ve zkušených rukách velmi rychlé řešení...

Závěrem...pak už toho nechám...znala jsem jen pár setrů jednoho anglickýho, jednoho gordona a pět irčanů vč. toho mého a můžu vám říct, že jsem snad oddanějšího a příjemnějšího společníka nezažila...mého jsem si brala v jeho dvou letech od majitele, který ho měl standardně zavřeného v kotci, protože pes nemohl být na zahradě sám, okamžitě přeskočil plot a zmizel...a doma ho mít v žádném případě nechtěli...vděčnější zvíře jsem nepoznala, ale holt nemohl být venku sám, když jsem potřebovala do baráku a věděla jsem, že se hned vrátím, tak jsem ho musela dát na úvaz...no kdybych měla EO, tak by se asi lecos vyřešilo...

15.8.2016 14:04
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Jen taková poznámka k té andulce...hlídám teď andulu mamince, mám jí také puštěnou, pesani zkraje hned po letící andulce šli, psovi se dokonce povedlo chytit jí, naštěstí jen za ocasní pera, které mu zůstaly v tlamě, nešlo prostě odnaučit, aby jí úplně ignorovali, takže jsem je naučila, že jakmile andulka vylétne, tak odcházejí z místnosti..automaticky sami

Už jste psala, že doma být nemůže v žádném případě, ale mám pocit, že ste psala, že jako malá s vámi spala v pokoji, takže asi doma byla, to že "zlobí" je důsledek toho, že jste jí neřekli jak se doma chovat...
že pes krade jídlo je běžné, buď ho to musíte odnaučit nebo nenechávat v dosahu psa, to že jí sourozenci rozmazlují je podle mě nic proti ničemu, proč by se pes nemohl rozmazlovat, není blbej ví co si kde může dovolit a koho na to rozmazlování ukecá a koho ne...to že jí krmí fajn, jen jim vysvětlete co pejsek může a co ne...malý kousek bábovky ještě žádného psa nezabil...

To že vám krade věci, které následně ničí? a má v domě nějaké hračky, kterými by se mohla zabavit?

No nic vím, že potřebujete, aby byla venku...na začátek bych zkusila jí tam dát třeba velkou hovězí kost na okus...
Taky nevím, jak venku bydlí, má kotec? nebo jen boudu?...někteří pesani nejraději leží u domovních dveří, třeba kdybyste jí tam udělali nějaký poležení, tak by to škrabání chvíli zkusila a pak by si vedle dveří "na svoje místo" lehla...
Bojím se ale, že jste rozhodnutá pro ten EO...nebudu tady řešit jestli to psa bolí nebo ne...ale jasně ve zkušených rukách velmi rychlé řešení...

Závěrem...pak už toho nechám...znala jsem jen pár setrů jednoho anglickýho, jednoho gordona a pět irčanů vč. toho mého a můžu vám říct, že jsem snad oddanějšího a příjemnějšího společníka nezažila...mého jsem si brala v jeho dvou letech od majitele, který ho měl standardně zavřeného v kotci, protože pes nemohl být na zahradě sám, okamžitě přeskočil plot a zmizel...a doma ho mít v žádném případě nechtěli...vděčnější zvíře jsem nepoznala, ale holt nemohl být venku sám, když jsem potřebovala do baráku a věděla jsem, že se hned vrátím, tak jsem ho musela dát na úvaz...no kdybych měla EO, tak by se asi lecos vyřešilo...

Ano setri su nesmierne oddany (povedala by som, že sú až závysli na ludskej pritomnosti)
Keď idem niekam preč a nemôžem ju zobrať so sebou moc neje. Niekedy vôbec neje (prvých pár dni).

A ďakujem za rozumny prispevok

15.8.2016 14:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.220

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Zad. je "skorodítě".
Lepší než filozofování by bylo jít si zařádit ven se psem
- užít zbytek prázdnin.

15.8.2016 14:58
Andrýsek3

XXX.XXX.11.220

Betka_88 napsal(a):
Ano setri su nesmierne oddany (povedala by som, že sú až závysli na ludskej pritomnosti)
Keď idem niekam preč a nemôžem ju zobrať so sebou moc neje. Niekedy vôbec neje (prvých pár dni).

A ďakujem za rozumny prispevok

Opravdu nechápu,. proč si pořídit plemeno,. které je "až závislé na lidské přítomnosti", na zahradu..

15.8.2016 15:57
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Andrýsek3 napsal(a):
Opravdu nechápu,. proč si pořídit plemeno,. které je "až závislé na lidské přítomnosti", na zahradu..

Hovorim, viac než 10h denne travim s ňou. Samozrejme je to skvely spolocnik a je to aj skvely polovny pes.

15.8.2016 17:28
koňadra

XXX.XXX.128.31

Jééé už i gordoni mají snížený práh bolesti.
Kam nemůže lopata, nastrčí EO. Tak se na ně musí, na palice dubové ! smajlík

Každý pes, který má silný lovecký pud, a žene zvěř, má snížený práh bolestivosti, protože má zvýšený adrenalin. To nevíte? Vy, taková pejskařka!

15.8.2016 17:29
koňadra

XXX.XXX.128.31

Andrýsek3 napsal(a):

No, tak to je snad 90 % všech plemen - snad kromě pasteveckých a přírodních plemen. Ale i ti jsou rádi ve společnosti svého člověka.

15.8.2016 17:45
koňadra

XXX.XXX.128.31

Začínám si tady připadat, že jsem v nějakém jiném světě. Psi jsou pomalu víc než lidi, protože když oni chtějí být s námi, tak prostě s námi budou! Co na tom, že musíme chodit do práce, na nákupy... on ten pejsek sám doma (na zahradě) přece nebude, tak nebudeme nikam chodit? Chtěla bych vidět, jestli tolik péče věnujete i svým dětem. Pes klidně může být nějaký čas na zahradě a nemusí přitom škrábat na dveře a vynucovat si být doma. I pes může mít (a řekla bych, že musí mít) nějaké mantinely. Otázka je, jakým způsobem mu je vymezit. Někdo použije EO, ano uznávám, že je to zkratka. Ale raději vysvětlím psu během týdne tímto způsobem, co po něm chci, než ho půl roku přemlouvat a přesvědčovat a ještě s nejistým výsledkem. Jasný, nemusím psa mít. Ale pro mne je pes parťák a kamarád a chci mít vedle sebe psa vychovaného, se kterým se nemusím bát jít kamkoliv, a ne půl jeho života ho odnaučovat nějaké zlozvyky. Ale je každého věc, pro jakou metodu se rozhodne.
Podle mnohých zde každý pes, který je nevychovaný, nenaučený na ty mantinely, je chudák, který trpí úzkostí, bojí se apod., a tak s ním musí být zacházeno jako s retardem. Myslím, že je jen málo psů, kteří mají opravdu psychické potíže (mohou to být psi týraní, odchovaní ve sklepech apod., ), ale většina psů jsou jen zhýčkaní a nevychovaní ha.jzlíci, kteří využívají slabostí jejich majitelů.
Se psem je nutno zacházet jako se psem, stanovit hned od začátku pravidla hry. Tedy, pokud vím, že psa nechci v posteli, tak si ho tam neberu NIKDY - ani jako roztomilé malé štěňátko. A pokud tam má snahu vylézt samo, rázně ho vykážu dolů - hned. A tak je potřeba postupovat se vším. Potom nemůže dojít k tomu, že je potřeba napravovat chyby - třeba i EO.
Tak a teď do mně!

15.8.2016 18:38

koňadra napsal(a):
Každý pes, který má silný lovecký pud, a žene zvěř, má snížený práh bolestivosti, protože má zvýšený adrenalin. To nevíte? Vy, taková pejskařka!

Už i Vy to vidíte. Děkuji smajlík

Jaký EO mám použít na psa, který je snížený celý. Hlavně sluchové a zrakové schopnosti. Jak běží za srnou, nevidí, neslyší, no a práh bolestivosti snížený hned dvakrát, protože 1) bull 2) adrenalin. Ten s 3V baterkou asi stačit nebude ?

Tak už tomu vážně nerozumím.
Není to žádná pecka a teď zas, že na tyhle adrenalinové psy musíme boosterem. Kvůli sníženému prahu bolesti.

Sakra. Tak bolí to nebo ne ?

15.8.2016 18:49
koňadra

XXX.XXX.128.31

Už i Vy to vidíte. Děkuji smajlík

Jaký EO mám použít na psa, který je snížený celý. Hlavně sluchové a zrakové schopnosti. Jak běží za srnou, nevidí, neslyší, no a práh bolestivosti snížený hned dvakrát, protože 1) bull 2) adrenalin. Ten s 3V baterkou asi stačit nebude ?

Tak už tomu vážně nerozumím.
Není to žádná pecka a teď zas, že na tyhle adrenalinové psy musíme boosterem. Kvůli sníženému prahu bolesti.

Sakra. Tak bolí to nebo ne ?

Píšete nesmysly, s vámi se prostě nedá diskutovat.

15.8.2016 18:55

To koňadra: Psa rozmazleného, nevyběhaného, týraného, bojácného atd. snad rozeznáte, Vy, taková zkušená pejskařka. Co byste dělala bez EO ?

Ano, něco už také vidím docela mimo. Nesmět zvýšit hlas a podobné kraviny.

Je parta, která radši bude půl roku s psíkem cvičit a cvičit, protože je jim hloupé do jejich kamarádů pouštět elek. A pak je druhá parta, která vezme EO, dá pár ran a pak chodí po internetových fórech a říká kolik psů převychovala.
Psi nejsou z cukru. Ale to neznamená, že
sklep
bič
lopata
EO
sedativa
eutanazie

Pokud neumím psu vysvětlit co po něm chci, nemám trpělivost, dám jej někomu, kdo na to má.

Je to takto jednoduché.

15.8.2016 19:03

koňadra napsal(a):
Píšete nesmysly, s vámi se prostě nedá diskutovat.

Tak jak to je ? Všude se tu píše, že impuls z EO nebolí.
A teď zas, že xxx mají snížený práh BOLESTI, tudíž jim musíme poslat trochu víc čehosi do krku. Aby to cítili. Co cítili ?

To je celý smysl tohoto nesmyslu smajlík

15.8.2016 19:04
anonymx

XXX.XXX.236.226

Megiii-to je zase demagogie.Nic neni ani cerne a bile. Mnohokrat nemate pul roku a mnohokrat jde o zivot. Ono je neco jineho hrat si pul roku se svym psem a neco jineho prevychovat majitele a totalne zkazeneho psa.

15.8.2016 19:07
Betka_88

XXX.XXX.49.42

To koňadra: Psa rozmazleného, nevyběhaného, týraného, bojácného atd. snad rozeznáte, Vy, taková zkušená pejskařka. Co byste dělala bez EO ?

Ano, něco už také vidím docela mimo. Nesmět zvýšit hlas a podobné kraviny.

Je parta, která radši bude půl roku s psíkem cvičit a cvičit, protože je jim hloupé do jejich kamarádů pouštět elek. A pak je druhá parta, která vezme EO, dá pár ran a pak chodí po internetových fórech a říká kolik psů převychovala.
Psi nejsou z cukru. Ale to neznamená, že
sklep
bič
lopata
EO
sedativa
eutanazie

Pokud neumím psu vysvětlit co po něm chci, nemám trpělivost, dám jej někomu, kdo na to má.

Je to takto jednoduché.

Pozrite EO používa každý jeden chovatel polovneho psa. Každý !
Lebo kludy na zajaca, či srny proste psa nenaučíte bez EO. Môj pes sa pri nahananí zajaca už niekolko krat skoro zabil, lebo sa absolutne nepozeral pred seba a narazil do stlpou, či padol do jamy uprostred pola.

Je teda lepšie nechať psa nech sa zabije alebo zmrzačí alebo mu dať pár rán (ktore niesu nejak bolesive, sama som si dala EO na seba) ?

15.8.2016 19:08
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Megiii-to je zase demagogie.Nic neni ani cerne a bile. Mnohokrat nemate pul roku a mnohokrat jde o zivot. Ono je neco jineho hrat si pul roku se svym psem a neco jineho prevychovat majitele a totalne zkazeneho psa.

Majitele nepřevychováte tím, že na jeho psa nasadíte EO, to je čirá demagogie. A ten EO jako převýchovná pomůcka je totálně na nic. Pokud na to člověk nemá čas a trpělivost, je lepší to nedělat, než používat různé urychlovače.

15.8.2016 19:08
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Betka_88 napsal(a):
Hovorim, viac než 10h denne travim s ňou. Samozrejme je to skvely spolocnik a je to aj skvely polovny pes.

10 hodin denně spolu?
Škola? Nechodíte? Práce? Nechodíte?
Fenka nesmí být v domě, tak jste 10 hodin venku? V zimě?

No, zdá se mi to trošku dost přitažené za vlasy - taková hezká povídačka.

15.8.2016 19:15

anonymx napsal(a):

Nemám půl roku, nejdu do toho.
Jiní lidé víc času mají.
Psi se tu snad ještě neutrácejí jako v USA, ne.

15.8.2016 19:34

Jen tak na okraj, za snížené vnímání bolesti je zodpovědný endorfin, ne adrenalin. Důležité je si vše umět zdůvodnit. Adrenalin,3V baterka, umínění psi. Pejskaři smajlík

15.8.2016 20:13
bhk

XXX.XXX.210.189

anonymx napsal(a):

Jediná přímá rada na dotaz, jasná srozumitelná, funkční... něco podobného jsem chtěla napsat též.. ale když už to tu je a prošlo celkem bez reakce - je dobré to posunout..

15.8.2016 20:23

Betka_88 napsal(a):
Lebo kludy na zajaca, či srny proste psa nenaučíte bez EO. Môj pes sa pri nahananí zajaca už niekolko krat skoro zabil, lebo sa absolutne nepozeral pred seba a narazil do stlpou, či padol do jamy uprostred pola.

Je teda lepšie nechať psa nech sa zabije alebo zmrzačí alebo mu dať pár rán (ktore niesu nejak bolesive, sama som si dala EO na seba) ?

To vážně ?

15.8.2016 20:38
Betka_88

XXX.XXX.49.42

To vážně ?

No, na polovačke nanajdete psa bez EO na krku. (Teda okrem tych polovnikov, ktory maju 10 psov, keď im jedneho, dvoch zastrelia na polovačke kupia si noveho).

15.8.2016 20:42

Betka_88 napsal(a):
No, na polovačke nanajdete psa bez EO na krku. (Teda okrem tych polovnikov, ktory maju 10 psov, keď im jedneho, dvoch zastrelia na polovačke kupia si noveho).

"Môj pes sa pri nahananí zajaca už niekolko krat skoro zabil, lebo sa absolutne nepozeral pred seba a narazil do stlpou, či padol do jamy uprostred pola."

Buď nemáte psa vůbec.
Nebo jste do jámy spadla Vy a to hlavou napřed.

Teď přemýšlím, jestli je pes ve slovenštině fakt pes.

15.8.2016 20:47
bhk

XXX.XXX.210.189

Betka_88 napsal(a):

Tak potom je to ovšem velmi smutný obraz této doby..
Jestli dnes nejde vychovat dobrého loveckého psa bez použití EO - smutný no...

Já zaplat zato žila v době, kdy to šlo i bez utrácení i bez bití i bez EO...
Tohle prostě dřív nebylo...
Nepopírám využití EO..., ale jestli je to u vás na Slovensku běžný jev - tak je něco setsakra špatně. Říká se tomu běžně "neschopnost".

15.8.2016 20:54
Betka_88

XXX.XXX.49.42

bhk napsal(a):
Tak potom je to ovšem velmi smutný obraz této doby..
Jestli dnes nejde vychovat dobrého loveckého psa bez použití EO - smutný no...

Já zaplat zato žila v době, kdy to šlo i bez utrácení i bez bití i bez EO...
Tohle prostě dřív nebylo...
Nepopírám využití EO..., ale jestli je to u vás na Slovensku běžný jev - tak je něco setsakra špatně. Říká se tomu běžně "neschopnost".

Tá "neschopnosť" nieje niekedy v psoch, ale v polovnikoch. Viem o polovnikoch, ktory zabili skoro viac psov ako zvery. Ale to je trošku iná téma...

15.8.2016 20:59
Betka_88

XXX.XXX.49.42

"Môj pes sa pri nahananí zajaca už niekolko krat skoro zabil, lebo sa absolutne nepozeral pred seba a narazil do stlpou, či padol do jamy uprostred pola."

Buď nemáte psa vůbec.

Neviem ako v česku, ale u nas su na každom poli take stare komunisticke "kanaly". (je to asi 1,7m hlboka jama a tieto jamy su postajame dokopy... ako kanaly a ustia do potoka)... Absolutne neviem načo slúžia ale vytiahnuť od tial psa nebola hračka.

15.8.2016 21:01
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Buď nemáte psa vůbec.

Ale nič sa mu nestalo, iba raz si vytkla členok ale inak nič, čo by hneď nerozchodila. (Našťastia smajlík ).

15.8.2016 21:02
bhk

XXX.XXX.210.189

Betka_88 napsal(a):
Tá "neschopnosť" nieje niekedy v psoch, ale v polovnikoch. Viem o polovnikoch, ktory zabili skoro viac psov ako zvery. Ale to je trošku iná téma...

Ta neschopnost není ve psech, ale právě v "polovnikoch" - to bez diskuze
Ano jiné téma, které tady bylo už mockrát.
Vy jste zadala dotaz "škrábání na dveře" a tuším že nick anonym? vám poradil.

15.8.2016 21:06
Betka_88

XXX.XXX.49.42

bhk napsal(a):
Ta neschopnost není ve psech, ale právě v "polovnikoch" - to bez diskuze
Ano jiné téma, které tady bylo už mockrát.
Vy jste zadala dotaz "škrábání na dveře" a tuším že nick anonym? vám poradil.

Ano, ale ak niekto niekde spomenie EO, tak to dopadne takto .
(A k tym polovnikom, môj pes ma dobru poslusnost, ale na polovačku by som ho nebrala ani s EO ).

15.8.2016 21:08

Betka_88 napsal(a):

Nebudu se tady hádat o používání EO u loveckých psů, zkušenosti nemám, jen snad takovej postřeh, jak je teda lidi byli schopný vycvičit, když ještě EO ?

15.8.2016 21:10

Se na to ptám furt dokola. A nic.
Co existovalo dřív, pes nebo EO ?

15.8.2016 21:10
bhk

XXX.XXX.210.189

Betka_88 napsal(a):
Ano, ale ak niekto niekde spomenie EO, tak to dopadne takto .
(A k tym polovnikom, môj pes ma dobru poslusnost, ale na polovačku by som ho nebrala ani s EO ).

Tak nevím - možná má Váš pes "dobrou poslušnost", ale zjevně nemá dobrý lovecký výcvik...
Nechci Vás urazit, ale toto je zjevné.

15.8.2016 21:12
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Nebudu se tady hádat o používání EO u loveckých psů, zkušenosti nemám, jen snad takovej postřeh, jak je teda lidi byli schopný vycvičit, když ještě EO ?

Ale to ludia neboli taky blbci, že strelia zajaca aj za cenu, že strelia aj psa, či nebodaj človeka.

15.8.2016 21:16
Betka_88

XXX.XXX.49.42

bhk napsal(a):
Tak nevím - možná má Váš pes "dobrou poslušnost", ale zjevně nemá dobrý lovecký výcvik...

2 najdôležitejšie veci pri skuškach su : nos a poslušnosť. Bez toho to nejde. Teraz som makala najmä na poslusnosti. Ostatne sa da vylepšiť za tyždeň, max dva.

15.8.2016 21:16
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

bhk napsal(a):

Ani výchovu, když se neumí chovat v domě

15.8.2016 21:27

koňadra napsal(a):
Začínám si tady připadat, že jsem v nějakém jiném světě. Psi jsou pomalu víc než lidi, protože když oni chtějí být s námi, tak prostě s námi budou! Co na tom, že musíme chodit do práce, na nákupy... on ten pejsek sám doma (na zahradě) přece nebude, tak nebudeme nikam chodit? Chtěla bych vidět, jestli tolik péče věnujete i svým dětem. Pes klidně může být nějaký čas na zahradě a nemusí přitom škrábat na dveře a vynucovat si být doma. I pes může mít (a řekla bych, že musí mít) nějaké mantinely. Otázka je, jakým způsobem mu je vymezit. Někdo použije EO, ano uznávám, že je to zkratka. Ale raději vysvětlím psu během týdne tímto způsobem, co po něm chci, než ho půl roku přemlouvat a přesvědčovat a ještě s nejistým výsledkem. Jasný, nemusím psa mít. Ale pro mne je pes parťák a kamarád a chci mít vedle sebe psa vychovaného, se kterým se nemusím bát jít kamkoliv, a ne půl jeho života ho odnaučovat nějaké zlozvyky. Ale je každého věc, pro jakou metodu se rozhodne.
Podle mnohých zde každý pes, který je nevychovaný, nenaučený na ty mantinely, je chudák, který trpí úzkostí, bojí se apod., a tak s ním musí být zacházeno jako s retardem. Myslím, že je jen málo psů, kteří mají opravdu psychické potíže (mohou to být psi týraní, odchovaní ve sklepech apod., ), ale většina psů jsou jen zhýčkaní a nevychovaní ha.jzlíci, kteří využívají slabostí jejich majitelů.
Se psem je nutno zacházet jako se psem, stanovit hned od začátku pravidla hry. Tedy, pokud vím, že psa nechci v posteli, tak si ho tam neberu NIKDY - ani jako roztomilé malé štěňátko. A pokud tam má snahu vylézt samo, rázně ho vykážu dolů - hned. A tak je potřeba postupovat se vším. Potom nemůže dojít k tomu, že je potřeba napravovat chyby - třeba i EO.
Tak a teď do mně!

Víte a přesně o tom to je...nastavit mantinely na to, co jsem ochotna u psa tolerovat a co ne, je mi třeba šumák jestli se mnou pes spí v posteli, ale když přijdu domů, tak mě nesmí vítat tím, že na mě skáče...to se prostě nedělá NIKDY...a jsou lidé, co naopak psa v posteli nechtěj, ale vůbec jim nevadí, že je pes tím skákáním vítá...
ale pokud mám psa od štěněte, tak ty mantinely stanovuji od začátku...né že půl roku tohle pes může, je mu to tolerováno a pak najednou štěněcí štuc povyroste a pravidla se diametrálně změní, to už to "odnaučování a stanovování mezí jde ztěžka"...alespoň pro nás co EO nepoužívají a najdou si třeba i těch půl roku psovi vysvětlit, co má dělat a nedělat (teď to prosím neberte jako nějaký rejpání, jen jiný pohled na věc)...proč už fena není dávno naučená na nějaký režim?..
Nějak jsem nezaznamenala kolik fence je...ale např. v roce by i necvičený pes měl vědět, jak se ve svém domácím prostředí chovat...co je dovoleno a tolerováno a co se v žádném případě nesmí a je úplně jedno jestli mám pesany rozmazlované a crcám se s nimi nebo jestli jsem nekompromisní páník, který vyžaduje po psech větší disciplínu...
Pokud toto fena zadavatelky ještě neví, tak bohužel není chyba v psovi, ale někde jinde...

A pro zadavatelku...jak jste fenu učila, aby sama venku zůstala?...já mám psy za zadkem furt, ale když prostě potřebuju, aby byli na zahradě nebo aby šli na místo, tak jim to oznámím a je to..
Zkraje to byly kratší časové intervaly, které byly odměňovány...pesany jsem vykopla na zahradu a třeba za pět minut jsem jim šla dát mlsku, za dalších deset pomazlit pochválit, za dalších pět zase něco a neustále jsem prodlužovala...ano pesani si zaškrábou ne že ne, protože jsou zvyklí, že je to pro mě signál, abych je šla pustit domů, ale pokud chci, tak prostě otevřu a řeknu jim, že maj zůstat venku a už nikdo neškrábe, čekaj až si pro ně přijdu...

Snad to tentokrát bude bráno jako rada a ne jen popis toho, jak to chodí u nás doma

15.8.2016 21:33

Betka_88 napsal(a):
Ale to ludia neboli taky blbci, že strelia zajaca aj za cenu, že strelia aj psa, či nebodaj človeka.

Takže koukám, že EO by se mělo nasadit spíš na ty blbce...

15.8.2016 21:44
koňadra

XXX.XXX.128.31

Betka_88 napsal(a):

Promiňte, ale to už si teda vymýšlíte! Viděla jsem hodně honů a když někdo přijde na hon se psem s EO na krku, tak to je výjimka a výjimka, kterou téměř každý normální pejskař na tom honu odsoudí. Proč? Protože na hon se má jít se psem vycvičeným, ten, který ještě EO potřebuje, vycvičený není.

15.8.2016 21:46
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Víte a přesně o tom to je...nastavit mantinely na to, co jsem ochotna u psa tolerovat a co ne, je mi třeba šumák jestli se mnou pes spí v posteli, ale když přijdu domů, tak mě nesmí vítat tím, že na mě skáče...to se prostě nedělá NIKDY...a jsou lidé, co naopak psa v posteli nechtěj, ale vůbec jim nevadí, že je pes tím skákáním vítá...
ale pokud mám psa od štěněte, tak ty mantinely stanovuji od začátku...né že půl roku tohle pes může, je mu to tolerováno a pak najednou štěněcí štuc povyroste a pravidla se diametrálně změní, to už to "odnaučování a stanovování mezí jde ztěžka"...alespoň pro nás co EO nepoužívají a najdou si třeba i těch půl roku psovi vysvětlit, co má dělat a nedělat (teď to prosím neberte jako nějaký rejpání, jen jiný pohled na věc)...proč už fena není dávno naučená na nějaký režim?..
Nějak jsem nezaznamenala kolik fence je...ale např. v roce by i necvičený pes měl vědět, jak se ve svém domácím prostředí chovat...co je dovoleno a tolerováno a co se v žádném případě nesmí a je úplně jedno jestli mám pesany rozmazlované a crcám se s nimi nebo jestli jsem nekompromisní páník, který vyžaduje po psech větší disciplínu...
Pokud toto fena zadavatelky ještě neví, tak bohužel není chyba v psovi, ale někde jinde...

A pro zadavatelku...jak jste fenu učila, aby sama venku zůstala?...já mám psy za zadkem furt, ale když prostě potřebuju, aby byli na zahradě nebo aby šli na místo, tak jim to oznámím a je to..
Zkraje to byly kratší časové intervaly, které byly odměňovány...pesany jsem vykopla na zahradu a třeba za pět minut jsem jim šla dát mlsku, za dalších deset pomazlit pochválit, za dalších pět zase něco a neustále jsem prodlužovala...ano pesani si zaškrábou ne že ne, protože jsou zvyklí, že je to pro mě signál, abych je šla pustit domů, ale pokud chci, tak prostě otevřu a řeknu jim, že maj zůstat venku a už nikdo neškrábe, čekaj až si pro ně přijdu...

Snad to tentokrát bude bráno jako rada a ne jen popis toho, jak to chodí u nás doma

No uznavam, tie mantinely sa menili (a je to aj moja chyba ale proste 3 mesacne stana nemoze byť vonku keď je cez deň -1°C a v noci -8°C ).
Problemy s chovanim vnutri su skôr nezvycajne. A stavaju sa iba ak ja niesom na blizku (poslucha viacmenej iba mna, ostatnych moc nie - nema pred nimi rešpekt).
Každu volnu chvilu travim so psom, ak mam nieco co mozem robit aj vonku, tak si to zoberiem von a ona si sadne ku mne. Večer zostavam s nou v koterci a keď už sa uloží a spí tak idem spať aj ja.

15.8.2016 21:49
Betka_88

XXX.XXX.49.42

koňadra napsal(a):
Promiňte, ale to už si teda vymýšlíte! Viděla jsem hodně honů a když někdo přijde na hon se psem s EO na krku, tak to je výjimka a výjimka, kterou téměř každý normální pejskař na tom honu odsoudí. Proč? Protože na hon se má jít se psem vycvičeným, ten, který ještě EO potřebuje, vycvičený není.

No, možno to tak je v česku, ale na slovsnsku rozhodne nie. Tu psi ešte aj na skuškach (napr JSS /PSS) maju na krku EO.

15.8.2016 21:54
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Betka_88 napsal(a):
No uznavam, tie mantinely sa menili (a je to aj moja chyba ale proste 3 mesacne stana nemoze byť vonku keď je cez deň -1°C a v noci -8°C ).
Problemy s chovanim vnutri su skôr nezvycajne. A stavaju sa iba ak ja niesom na blizku (poslucha viacmenej iba mna, ostatnych moc nie - nema pred nimi rešpekt).
Každu volnu chvilu travim so psom, ak mam nieco co mozem robit aj vonku, tak si to zoberiem von a ona si sadne ku mne. Večer zostavam s nou v koterci a keď už sa uloží a spí tak idem spať aj ja.

Psala jste, že jste s ní 10 hodin denně - teď jsou to jen volné chvíle?

Poslouchá jenom Vás a ostatní vůbec?

2 letá fenka usne v kotci a Vy pak jdete spát? Tomu fakt věříte?

Ona venku být nemohla jako štěně a když bude mít štěňata, tak budou venku s ní, když nesmí do domu?

15.8.2016 21:54

"Na honu" a "normální pejskař"

15.8.2016 21:56
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tentokrát s vámi beze zbytku souhlasím. Neříkáte nic jiného než tady stále tvrdím já - psa je nutno vychovávat a učit na určitý režim od prvního dne! Každý má ty mantinely opravdu někde jinde - někomu nevadí pes v posteli, jinému skákací, dalšímu, že sedí u stolu a vylizuje talíře, někdo psa prostě nenaučí neškrábat dveře, tak je nechá raději dokořán... prostě každý to máme jinak a není možné říct, že je něco lepší něco horší, prostě co komu vyhovuje. Ale je nutné to učit psa od začátku a potom se tady nemusíme neustále v různých vláknech bavit na jedno téma - pes má nějakou nežádoucí vlastnost /chování - co s tím? To se ptají lidé, kteří dopustili, aby od začátku k tomu chování došlo, protože psa nijak nevychovávali. A potom je obtížné ho napravit - a někdy je EO jediná efektivní metoda - to si může Scylla, Megiíí a jí podobné tvrdit, co chtějí o neschopnosti majitele. A upřímně: opravdu bych chtěla ty psy od Scylly, Megií a jím podobných někdy vidět! Všechno s láskou, ale ono to vždycky přece nejde! Kam s benevolentní výchovou dětí došli na západě? Proč s benevolentní výchovou mají potíže i u psů? A tyhle metody jsou už u nás, ale kam vedou? Já si prostě myslím, že každý extrém je škodlivý - dovolovat dětem a psům vše a na druhou stranu krutě trestat sebemenší neposlušnost.

15.8.2016 21:58
koňadra

XXX.XXX.128.31

Betka_88 napsal(a):
No, možno to tak je v česku, ale na slovsnsku rozhodne nie. Tu psi ešte aj na skuškach (napr JSS /PSS) maju na krku EO.

No, tak ze zkoušek by je rovnou vyhodili!

15.8.2016 21:58
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Betka_88 napsal(a):

No jistě, že na honu není pes bez EO.
EO je spolehlivá, levná a bezpečná záležitost.
Pes ne s ním neztratí, nikde se nechytne za obojek od EO a stojí pár kaček, tak není problém ho ztratit.

15.8.2016 22:03
koňadra

XXX.XXX.128.31

Betka_88 napsal(a):
Neviem ako v česku, ale u nas su na každom poli take stare komunisticke "kanaly". (je to asi 1,7m hlboka jama a tieto jamy su postajame dokopy... ako kanaly a ustia do potoka)... Absolutne neviem načo slúžia ale vytiahnuť od tial psa nebola hračka.

Meliorace. Normální věc i tady v česku, jinak by byla pole podmáčená a nic by se na nich neurodilo. Kdysi byly meze, ty mj. i zadržovaly vodu a vedly ji někam. Komunisti meze rozorali a nadělali obrovské lány a k tomu museli nadělat i ty meliorace. Průšvih je, když je někde v poli díra bez poklopu, tam zahyne hodně zvířat.

15.8.2016 22:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.61

Betka_88 napsal(a):

Polovník ? 10 psov ?
Musher ?

15.8.2016 22:06

Betka_88 napsal(a):

To, že bylo štěně doma je v pořádku, alespoň já jsem toho zastánce, jene štěňátko se vychovává od prvního dne a tím nemyslm nějaké sedni nebo lehni, ano nebylo venku, ale tím spíš jste už od mala měli učit na nějaký klidový režim na pelíšku...dnes by si vaše psí holka úplně s klidem zvládla lehnou v té chodbě na místo a byla by spokojená, ale to už je teď jedno...

Trochu to odlehčím, zkuste kouknout na diskuzi:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3155267/psi-historky-aneb-clovek-by-je-zabil#a3155350

není to návod na to, aby že takto se má chovat pes, ale třeba se trochu pobavíte a začnete se to pejskaření koukat i trochu s humorem

15.8.2016 22:07
Betka_88

XXX.XXX.49.42

koňadra napsal(a):
No, tak ze zkoušek by je rovnou vyhodili!

No, ako kde :-D :-D :-D... je iné Slonevsko a iné je Česko. Všade su nejake klady aj zapory...

15.8.2016 22:10
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

To nikam nevede. Divím se, že se ještě držíte a stále to probíráte.

15.8.2016 22:11
Betka_88

XXX.XXX.49.42

koňadra napsal(a):
Meliorace. Normální věc i tady v česku, jinak by byla pole podmáčená a nic by se na nich neurodilo. Kdysi byly meze, ty mj. i zadržovaly vodu a vedly ji někam. Komunisti meze rozorali a nadělali obrovské lány a k tomu museli nadělat i ty meliorace. Průšvih je, když je někde v poli díra bez poklopu, tam zahyne hodně zvířat.

No, na našich poliach v okoli nenajdete ani jeden poklop.3 zakopali (aj to tie, kde si zničili traktory), inak nič nespravili... Teda, niekde dali tyčky, ale to si zajdo asi ťažko všimne.

15.8.2016 22:13
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Aliens_II napsal(a):

To je jedno, opustí diskusi a založí novou diskusi - mám 2 letou fenku gordonsetra a...

15.8.2016 22:17

koňadra napsal(a):
Tentokrát s vámi beze zbytku souhlasím. Neříkáte nic jiného než tady stále tvrdím já - psa je nutno vychovávat a učit na určitý režim od prvního dne! Každý má ty mantinely opravdu někde jinde - někomu nevadí pes v posteli, jinému skákací, dalšímu, že sedí u stolu a vylizuje talíře, někdo psa prostě nenaučí neškrábat dveře, tak je nechá raději dokořán... prostě každý to máme jinak a není možné říct, že je něco lepší něco horší, prostě co komu vyhovuje. Ale je nutné to učit psa od začátku a potom se tady nemusíme neustále v různých vláknech bavit na jedno téma - pes má nějakou nežádoucí vlastnost /chování - co s tím? To se ptají lidé, kteří dopustili, aby od začátku k tomu chování došlo, protože psa nijak nevychovávali. A potom je obtížné ho napravit - a někdy je EO jediná efektivní metoda - to si může Scylla, Megiíí a jí podobné tvrdit, co chtějí o neschopnosti majitele. A upřímně: opravdu bych chtěla ty psy od Scylly, Megií a jím podobných někdy vidět! Všechno s láskou, ale ono to vždycky přece nejde! Kam s benevolentní výchovou dětí došli na západě? Proč s benevolentní výchovou mají potíže i u psů? A tyhle metody jsou už u nás, ale kam vedou? Já si prostě myslím, že každý extrém je škodlivý - dovolovat dětem a psům vše a na druhou stranu krutě trestat sebemenší neposlušnost.

Milá koňadro, mého psa můžete vidět kdykoli za těchto podmínek: po-pá 4.43 - 4.46 v letní sezóně, so + ne 23.56 - 23.59 v sezóně zimní, nesahat, jen se dívat po sezony obě.
Volat 1,56 hodin předem a pytlík Happy Dogu s sebou !

Ale vážně, kdykoli.

15.8.2016 22:32

koňadra napsal(a):

Ano ve své podstatě máme názor stejný, jen v tom "provedení" se náš názor liší, já jsem prostě nejsem zastáncem EO a vy si jeho použití chválíte...
Ano já jsem ten extrém spíš jako Scylla...nejenom, že je mi EO proti srsti, ale nepoužívám ani žádné fyzické tresty apod...
Já jsem ve výchově jak dětí, tak psů vééélmi benevolentní a všichni jsou rozmazlení, přesto mám hodné, slušné děti...a hodné psy...pokud chci něco nařídit, tak prostě nařídím a nikdo z nich s tím nemá problém,...ale to je spíš tím, že ani já nesnáším striktní režim, proto už taky nemám pracovní plemeno, přesto, že jsou mi třeba NO dodnes blízcí, tak dalšmu už bych nemohla dát to co pes potřebuje, práci, pevná pravidla, a pravidelný výcvik, prostě na to nejsem, takže je to u mě spíš celkovým přístupem k životu...

15.8.2016 22:36

Aliens_II napsal(a):

Ležíme se Sárinou v posteli a jíme pizzu, ale jinak mám samozřejmě psy vycepované, né že ne

15.8.2016 22:41
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

koňadra napsal(a):

Dovolím si nesouhlasit a dětmi. Kam, že kdo došel? Přece není celý západní svět rozmazlený, lidé zkažený apod.. pokud se podívám na děti vychované například v Nizozemí a u nás,. opravdu tam je diametrální rozdíl... opravdu se děti nemlatí jako žito, nonstop se na ně neřve a stejně se chovají tisíckrát líp, než ti vychováváni řevem. Nic se nesmí přehánět, chce to pravidla a to jak u dětí, tak psů. Ale západ to s "benevolentní" výchovou opravdu nepo*ral..

15.8.2016 22:43
koňadra

XXX.XXX.128.31

Ano ve své podstatě máme názor stejný, jen v tom "provedení" se náš názor liší, já jsem prostě nejsem zastáncem EO a vy si jeho použití chválíte...
Ano já jsem ten extrém spíš jako Scylla...nejenom, že je mi EO proti srsti, ale nepoužívám ani žádné fyzické tresty apod...
Já jsem ve výchově jak dětí, tak psů vééélmi benevolentní a všichni jsou rozmazlení, přesto mám hodné, slušné děti...a hodné psy...pokud chci něco nařídit, tak prostě nařídím a nikdo z nich s tím nemá problém,...ale to je spíš tím, že ani já nesnáším striktní režim, proto už taky nemám pracovní plemeno, přesto, že jsou mi třeba NO dodnes blízcí, tak dalšmu už bych nemohla dát to co pes potřebuje, práci, pevná pravidla, a pravidelný výcvik, prostě na to nejsem, takže je to u mě spíš celkovým přístupem k životu...

Ovšem vy nejspíš máte v sobě nějaký přirozený respekt, autoritu - u psů i dětí, protože se vám zřejmě daří vychovat dobře obojí bez nějakého vynucovaného násilí. To je obrovská výhoda - pro vás i pro vaše děti i psy.
Vždycky tvrdím, že k výchově psů člověk taky musí mít něco navíc, něco, co se nedá naučit, co prostě v člověku buď je a nebo není - a to je právě ta přirozená autorita. Mnozí lidi ji nemají a přesto si pořizují náročná plemena (bull, rotvajlery, pastevce...) a potom se diví, že to nezvládají. Plno lidí se řídí jen tím, jestli se jim dané plemeno líbí, ale nikdo neuvažuje o tom, jestli vůbec má na to, aby takového psa zvládl. A pak nastávají ty problémy a dotazy na diskusních fórech.
Tak ať se vám daří i nadále!

15.8.2016 22:45
margoff

XXX.XXX.107.245

Tak jestli můžu...
Podle mě je EO naprosto neadekvátní prostředek. Co jako zmůže několikavoltová baterie? To je jako pohlavek... A už jste viděli, aby se někdo nechal vycepovat pohlavky? Možná šňůra ze zástrčky,220V pro obyčejné psy,380V pro bull plemena. Samozřejmě, loveckým psům bych tam pouštěl něco mezi (nevím, jestli to jde nastavit, nejsem odborník přes elektro, ale přes psy).
Jinak už fakt nevím. Možná ten sklep, ale to bych se opakoval...

15.8.2016 22:47
koňadra

XXX.XXX.128.31

Andrýsek3 napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit a dětmi. Kam, že kdo došel? Přece není celý západní svět rozmazlený, lidé zkažený apod.. pokud se podívám na děti vychované například v Nizozemí a u nás,. opravdu tam je diametrální rozdíl... opravdu se děti nemlatí jako žito, nonstop se na ně neřve a stejně se chovají tisíckrát líp, než ti vychováváni řevem. Nic se nesmí přehánět, chce to pravidla a to jak u dětí, tak psů. Ale západ to s "benevolentní" výchovou opravdu nepo*ral..

Já to myslela všeobecně. Zase je to z extrému do extrému. Samozřejmě, že volnější výchova být může, ale jen do určité míry. Dcera mé kamarádky před mnoha lety vyjela do Anglie dělat aupair a byla úplně nešťastná. Co si tam děcka dovolovaly - a k ní obzvlášť! Nevydržela to, vystřídala snad 3 rodiny než našla nějakou "normální", kde k ní i děcka přistupovala jako k člověku a ne jako k poslední služce. Je to přesně o tom - nic se nemá přehánět a vše chce pravidla.

15.8.2016 22:53

koňadra napsal(a):
Ovšem vy nejspíš máte v sobě nějaký přirozený respekt, autoritu - u psů i dětí, protože se vám zřejmě daří vychovat dobře obojí bez nějakého vynucovaného násilí. To je obrovská výhoda - pro vás i pro vaše děti i psy.
Vždycky tvrdím, že k výchově psů člověk taky musí mít něco navíc, něco, co se nedá naučit, co prostě v člověku buď je a nebo není - a to je právě ta přirozená autorita. Mnozí lidi ji nemají a přesto si pořizují náročná plemena (bull, rotvajlery, pastevce...) a potom se diví, že to nezvládají. Plno lidí se řídí jen tím, jestli se jim dané plemeno líbí, ale nikdo neuvažuje o tom, jestli vůbec má na to, aby takového psa zvládl. A pak nastávají ty problémy a dotazy na diskusních fórech.
Tak ať se vám daří i nadále!

No děkuju za uznání,
ale s tou přirozenou autoritou to nevím, můj manžel říká, že jsem tak hodná, až jsem blbá, takže bych neřekla, že nefunguju na principu přirozené autority, ale spíš, že ty moje rozmazlovaný dětský i psí kuřátka se snaží, aby tu svojí kvočnu nezarmoutili a ode mne to vlastně nikdy není příkaz, ale prosba...děti prosím vyndejte myčku, vyneste koš, stáhněte chlupy...Sárinko prosím slez z gauče a pusť mě sednout...a oni to prostě udělaj, aby mě asi potěšili a nepřijde jim to ode mne jako vopruz, udělají to rádi, ale to není talent přesně tak jsem byla vychována já svou maminkou a moje maminka tou svojí, všechno hlavně v klidu a s láskou, žádnej stres, zítra je taky den...takže vlastně rodinná tradice a ne vysloveně moje zásluha

15.8.2016 22:57
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

koňadra napsal(a):
Já to myslela všeobecně. Zase je to z extrému do extrému. Samozřejmě, že volnější výchova být může, ale jen do určité míry. Dcera mé kamarádky před mnoha lety vyjela do Anglie dělat aupair a byla úplně nešťastná. Co si tam děcka dovolovaly - a k ní obzvlášť! Nevydržela to, vystřídala snad 3 rodiny než našla nějakou "normální", kde k ní i děcka přistupovala jako k člověku a ne jako k poslední služce. Je to přesně o tom - nic se nemá přehánět a vše chce pravidla.

Souhlasím.

Celkově jak u dětí, tak u psů se poslední dobou směřuje hlavně k výchově bez trestů, jedna výchovná ještě nikoho nezabila. Ale je rozdíl, zda děcko rozmazlim a bude mi diktovat, a já mu ještě koupím sušenku, stejně jako mi pes bude skákat po hlavě. Ne každý to s dětmi a psy umí.

15.8.2016 22:58

koňadra napsal(a):

Víte taky nesnáším nevychované fracky, ale když se nad tím tak zamyslím, tak si nemyslím, že je na prvním mstě špatná výchova, ale že to je prostě obraz rodičů, když dětí vidí, že se jejich rodiče k ostatním lidem chovají slušně a s úctou, tak si myslím, že to dítě prostě okouká...

15.8.2016 23:03
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Víte taky nesnáším nevychované fracky, ale když se nad tím tak zamyslím, tak si nemyslím, že je na prvním mstě špatná výchova, ale že to je prostě obraz rodičů, když dětí vidí, že se jejich rodiče k ostatním lidem chovají slušně a s úctou, tak si myslím, že to dítě prostě okouká...

Já mám takové malé pozorování v práci (Lidl).. teď přes prázdniny jsem tam téměř denně, a těch lidí a dětí, co mi projde kasou je kupa. A je to tak dobře vidět, protože vzorek je obrovský.. klidní, vlídní rodiče mají normální fajn děti, nemají nervní miminka, nemusejí na ty děti ani mluvit a chovají se slušně. Druhá strana, rodič řve 10x kam jdeš, pocem, pojď pomoc, nic z toho dítě neudělá, pak přijde něco si vezme, schodí půlku věci, dostane lepáka a veselé takhle dokola. Pak vidíte, že klidný rodič - klidné dítě, ten odraz. Je to sranda to sledovat a učit se.

15.8.2016 23:08

Andrýsek3 napsal(a):
Já mám takové malé pozorování v práci (Lidl).. teď přes prázdniny jsem tam téměř denně, a těch lidí a dětí, co mi projde kasou je kupa. A je to tak dobře vidět, protože vzorek je obrovský.. klidní, vlídní rodiče mají normální fajn děti, nemají nervní miminka, nemusejí na ty děti ani mluvit a chovají se slušně. Druhá strana, rodič řve 10x kam jdeš, pocem, pojď pomoc, nic z toho dítě neudělá, pak přijde něco si vezme, schodí půlku věci, dostane lepáka a veselé takhle dokola. Pak vidíte, že klidný rodič - klidné dítě, ten odraz. Je to sranda to sledovat a učit se.

Jo tak nějak jsem to myslela...moje pozorování se s vaším shoduje...a pak je ještě třetí skupina lidí, kteří svoje "zlobící" dítě ignorují, jak kdyby se nic nedělo, jak kdyby tam s nimi to dítě ani nebylo...pak je otázkou, zda se ty děti takto nechovaj, aby si jich rodiče vlastně všimli...

No to jsme od toho škrabání na dveře pěkně odbočily

15.8.2016 23:13
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Jo tak nějak jsem to myslela...moje pozorování se s vaším shoduje...a pak je ještě třetí skupina lidí, kteří svoje "zlobící" dítě ignorují, jak kdyby se nic nedělo, jak kdyby tam s nimi to dítě ani nebylo...pak je otázkou, zda se ty děti takto nechovaj, aby si jich rodiče vlastně všimli...

No to jsme od toho škrabání na dveře pěkně odbočily

Anoo taky tam je tato skupina a pak všechno hodně mezi. Nedávno přišla paní s pěti dětmi (2-10let) paní úplně klidná, děti taky..ona ani nemusela mluvit, půlka pomahala, druhá šla k oknu, žádný řvaní o to, kdo bude mít první sušenku atd.. pak jsou rodiče, co se k dětem chovají tak nějak zvláštně, mluví před nimi sprostě, skoro i na ně, ale berou to jako legraci, chovají se k nim jako k dospělým.

Joo to je pravda, už končím, po dnešním pozorování jsem vyčerpaná a jdu spát.

15.8.2016 23:21
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Cez 100 prispevkov a o skrabani asi tak 20?
No, ale podobne som pochodila aj v inych diskusiach

15.8.2016 23:45

Betka_88 napsal(a):

Jo to se stává...obzvlášť tady...ale snad alespoň něco vám k něčemu bude...
já za sebe držím palce, aby se to povedlo, co možná nejmíň drastickou cestou, jsem člověk, který jde cestou nejmenšího odporu, tak bych nejdřív zkusila nějakou tu zábranu, aby se feňule nedostala ke dveřím, pokud pak nezačne místo škrábání kňučet, plakat, výt nebo štěkat, tak máte vyhráno a feňule si nakonec zvykne, pak bych teprve zkoušela něco jiného...

ještě by mě zajímalo, kde třeba máte umístěný kotec.?...co by měla fena sama dělat na zahradě?...většina psů toho moc, když tam jsou sami, nenaběhá, spíš se tak nějak povalujou na svém oblíbeném místě...takže by měla mít nějaké "oblíbené místo", pokud není kotec situovaný blízko domu, tak aby měla fena dveře "na očích" tak ho vaše závislačka přes den využívat nebude, takže bych se zamyslela nad tím udělat jí nějaké to denní provizorium blízko vchodu a přimlouvala bych se za to, abyste jí alespoň zkraje dala nějakou větší kost na okus, aby měla možnost se nějak sama zabavit...a zkraje bych šla třeba cca za půl hodiny ven, jakoby nic, žádný drámo, jdu ven ne kvůli tobě, ale třeba přendat konev z místa A do místa B...při té příležitosti pohladit, pochválit jaká je to hodná holka a pak zpět do domu s povelem "zůstaň", když cvičíte poslušnost, tak by feňule měla vědět co to znamená a za půl hoďky zase pod nějakou záminkou, třeba hodit něco do popelnice...já vím, že vám použití EO nečiní potíže, ale pokud s fenou trávíte tolik času, jak jste uváděla, tak ten čas prostě věnujte nácviku, alespoň to zkuste, uvidíte sama, že když to zvládnete bez něj, tak budete pyšná jak na fenu, tak na sebe

16.8.2016 00:41

margoff napsal(a):
Tak jestli můžu...
Podle mě je EO naprosto neadekvátní prostředek. Co jako zmůže několikavoltová baterie? To je jako pohlavek... A už jste viděli, aby se někdo nechal vycepovat pohlavky? Možná šňůra ze zástrčky,220V pro obyčejné psy,380V pro bull plemena. Samozřejmě, loveckým psům bych tam pouštěl něco mezi (nevím, jestli to jde nastavit, nejsem odborník přes elektro, ale přes psy).
Jinak už fakt nevím. Možná ten sklep, ale to bych se opakoval...

Vůbec jste fungování EO nepochopil.
Změříte hladinu adrenalinu lovce.
Rychlost lovce.
Rychlost lovené ovce.
Sečíst.
Vynásobíte "nadšením" osoby, jež ovladač drží.
Vydělíte 3V. Tady je to jasné. Jiné obojky neexistují.
Zapamatujete si výsledek.
Stíháte ? Dobře. Dál.
Spočítáte kolik chlupů stojí na hřbetu lovce + kolik chlupů stojí osobě s ovladačem (jiný důvod tato osoba pro použití EO nemá).
Odečtete chlupy od předchozího výsledku.
Čím větší číslo, tím víc voltů nadělíte lovci.
Pokud se lovec zastaví, uděláno vše správně jest.
Ovce je v klidu a osoba s ovladačem uspokojená.

Hlavní pravidlo - neptat se odborníků. Co kdyby řekli, že o adrenalin nejde, o volty také ne a nakonec, zcela jistě, ani o ty psy.

16.8.2016 06:02
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):

Pocházím z rodiny, kde se chovali lovečtí psi a nikdy EO použit nebyl a psi byli připravení k práci bez donucovacích prostředků. Můj příbuzný, jejich chovatel, se psy uměl a donucovací prostředky a) nepotřebovatl, b) nesnášel a neprodal štěně nikomu, u koho neměl záruku, že se k němu nebude chovat slušně.

16.8.2016 06:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):

Nedivte se tomu. Celé vaše psaní si navzájem odporuje: máte psa jako kamaráda, ale používáte s výcvikářem EO takovým způsobem, že vám nefunguje. Psa nezvládáte - nemáte poslušnost venku v lese. Váš pes se přerazí, nedívá se pod nohy - to není normální chování psa lovce, to je chování psa, který má problém s očima nebo totálního magora s vypraným mozkem. Řešíte problém nesamostatnosti svého psa a přitom ho uspáváte v kotci? Když je v kotci, jak může škrábat na dveře? Protiřečíte si. Nedivte se, že se tenhle způsob zacházení lidem nelibí.

Stejně tak se normálnímu pejskaři nelíbí nastavování mantinelů pomocí EO a nahrazování znalostí, trpělivosti a autority touhle pomůckou. Jeden každý, kdo chce, se se psem naučit může bez těchto pomůcek, jeden každý. Metoda nastavování mantinelů formou trestů, což impulzy z EO jsou, je postavená vlastně na strachu psa z bolesti, což je podle mého názoru ostuda psovoda.

16.8.2016 08:30
anonymx

XXX.XXX.27.66

Scylla - stále se naprosto mylně domníváte, že je EO trest a pokud to někdo takhle používá je to špatně. EO slouží jako prodloužená ruka, k upozornění psa a ZÁSADNĚ ne k trestání.

16.8.2016 13:06
koňadra

XXX.XXX.128.31

anonymx napsal(a):
Scylla - stále se naprosto mylně domníváte, že je EO trest a pokud to někdo takhle používá je to špatně. EO slouží jako prodloužená ruka, k upozornění psa a ZÁSADNĚ ne k trestání.

To Scylla nikdy nepochopí, s tím už jsem se smířila.

16.8.2016 13:12
Terven

XXX.XXX.110.147

anonymx napsal(a):

O tom, co je trest, stejně jako o tom, co je odměna, rozhoduje jen a jen zvíře, nikoli psovod.

16.8.2016 13:16
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Betka_88 napsal(a):

To na Slovensku opravdu mohou mít psi na zkouškách EO?

16.8.2016 13:34

marcelaamax napsal(a):

Http://www.polovnictvo.sk/predpisy/kynologia%3Cbr%20/index.php

v těch pdf žádný zákaz není

16.8.2016 14:39
koňadra

XXX.XXX.128.31

Http://www.polovnictvo.sk/predpisy/kynologia%3Cbr%20/index.php

v těch pdf žádný zákaz není

Nešiřte tady LŽI:
Všeobecné podmínky pro účast psa na zkouškách, čl.13 říká toto:

13. Trestanie psa
Vodič má na skúškach viesť psa na hladkom pracovnom obojku a nesmie ho trestať ani počas ani mimo
predvádzania na skúškach. Vodič nesmie počas predvádzania psa niesť, resp. držať v ruke predmet umožňujúci
trestať psa alebo hroziť psovi trestom. Počas skúšok nesmie mať pes obojok s elektronickým zariadením alebo
s atrapou elektronického zariadenia a ostnatý obojok. Ak vodič počas skúšok so psom hrubo zaobchádza alebo
ho trestá, môže ho rozhodca zo skúšok vylúčiť. Vodiči psov sa musia postarať, aby ich psy mimo skúšania voľne
nepobiehali, a ani inak nerušili priebeh skúšok.

Je to v podstatě stejné jako v ČR. Ani v ČR ani na Slovensku se nesmí pes vést na zkouškách ani na stahovacím obojku, natož s EO!
Tímto, Betko88, je dokázané, že lžete i vy, když píšete, že na Slovensku se v podstatě poľovnícky pes bez OE nevyskytuje (dokonce ani na zkouškách), a bohužel neděláte dobrou službu myslivecké ani poľovnícké kynologii.
Jsem na Slovenských kynologických akcích často a mohu zodpovědně říci, že je to stejné jako v ČR, občas se nějaký bl.bec vyskytne na veřejnosti se psem opatřeným EO, ale ostatními je většinou odsouzen. I když v soukromí EO jistě použilo více vůdců, na veřejnost se s tím prostě NELEZE. Na veřejnost má chodit vycvičený pes, nebo má být na vodítku.

16.8.2016 14:40
koňadra

XXX.XXX.128.31

marcelaamax napsal(a):

NEMOHOU.

16.8.2016 14:44

Vždyť říkám, nemá psa. Jsme tu všici asi padlí na hlavu a nemůžeme se na youtube podívat na zkoušky.

Ale jestli EO není trest..tak co jim vadí smajlík

16.8.2016 14:46
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vždyť říkám, nemá psa. Jsme tu všici asi padlí na hlavu a nemůžeme se na youtube podívat na zkoušky.

Ale jestli EO není trest..tak co jim vadí smajlík

A tohle je co? Výkřik do tmy? Došly argumenty?

16.8.2016 14:53
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

koňadra napsal(a):
Nešiřte tady LŽI:
Všeobecné podmínky pro účast psa na zkouškách, čl.13 říká toto:

13. Trestanie psa
Vodič má na skúškach viesť psa na hladkom pracovnom obojku a nesmie ho trestať ani počas ani mimo
predvádzania na skúškach. Vodič nesmie počas predvádzania psa niesť, resp. držať v ruke predmet umožňujúci
trestať psa alebo hroziť psovi trestom. Počas skúšok nesmie mať pes obojok s elektronickým zariadením alebo
s atrapou elektronického zariadenia a ostnatý obojok. Ak vodič počas skúšok so psom hrubo zaobchádza alebo
ho trestá, môže ho rozhodca zo skúšok vylúčiť. Vodiči psov sa musia postarať, aby ich psy mimo skúšania voľne
nepobiehali, a ani inak nerušili priebeh skúšok.

Je to v podstatě stejné jako v ČR. Ani v ČR ani na Slovensku se nesmí pes vést na zkouškách ani na stahovacím obojku, natož s EO!
Tímto, Betko88, je dokázané, že lžete i vy, když píšete, že na Slovensku se v podstatě poľovnícky pes bez OE nevyskytuje (dokonce ani na zkouškách), a bohužel neděláte dobrou službu myslivecké ani poľovnícké kynologii.
Jsem na Slovenských kynologických akcích často a mohu zodpovědně říci, že je to stejné jako v ČR, občas se nějaký bl.bec vyskytne na veřejnosti se psem opatřeným EO, ale ostatními je většinou odsouzen. I když v soukromí EO jistě použilo více vůdců, na veřejnost se s tím prostě NELEZE. Na veřejnost má chodit vycvičený pes, nebo má být na vodítku.

Dekuji za vysvětlení, s loveckymi zkouskami nemám zadne zkušenosti, ale bylo mi to divne.

16.8.2016 15:26

koňadra napsal(a):
A tohle je co? Výkřik do tmy? Došly argumenty?

Mně smajlík
Pořád nevidím jediný argument proč EO použít. Lenost ? Netrpělivost ? Neschopnost ?
Pes nemá rád EO, řvaní, bití apod. To Vám rodiče neřekli, dobře. Ale už byste mohla mít svůj rozum.
Netuším kdo Vám živé tvory svěřil.
Já sobě někdy nesvěřím nic. Necítím se na klidný přístup, tak pošlu někoho jiného. Nenapadá mě jak si svou neschopnost omluvit. Oproti Vám jsem fakt looser.
EO, a když ani tak svěřené psy nezvládáte, dáte jim lopatou, krmíte je šrotem s výmluvou "policie a vojsko tím krmí také".
Tohle prostě člověk, co má rád psy, nedělá. Úspěch měřit na kusy. Chápu, peníze až na prvním místě. Tak to dělejte tajně a neříkejte neodborné veřejnosti jak EO není trest a jak jsou rozemleté zdechliny výborné, protože Vaše doga pěkně roste.
Občas máte i rozumný argument, lajknu, ale zkrátka, přes lopatu vlak nejede smajlík
Přiznávám, tady mi chybí nadhled. Přes lopatu se kouká blbě ;-)

PS: v tomto komentu není ani písmenko v legraci, protože již vím, že sarkasmu, ironii a podobným divným věcem nerozumíte.

16.8.2016 15:37
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

Dovolím si citát jedné držitelky asi tak tuny zkoušek z výkonu: " když má člověk na...o v rukách na blízko, prodloužením ruky pomocí EO získá leda tak smažené h...o"

Takže chcete tvrdit, že pomůcka, která je založená na způsobování bolesti psovi, neslouží jako trest. Opravdu? Jak pes ví, že má reagovat na vibraci nebo písknutí, když neví, že pak dostane šlehu?

16.8.2016 15:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):
O tom, co je trest, stejně jako o tom, co je odměna, rozhoduje jen a jen zvíře, nikoli psovod.

S tou odměnou se dá s rezervou souhlasit, s tím druhým ne. Když psa vyškubete na ostnáči nebo mu dáte EO impulz nebo ho vezmete vodítkem přes záda, asi těžko bude na něm, jeslti to bude považovat za trest.

16.8.2016 15:40
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
To Scylla nikdy nepochopí, s tím už jsem se smířila.

To máte dobré, protože já se s lidmi, kteří radí EO na škrábáí na dveře smířit nehodlám-.

16.8.2016 15:49
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):
S tou odměnou se dá s rezervou souhlasit, s tím druhým ne. Když psa vyškubete na ostnáči nebo mu dáte EO impulz nebo ho vezmete vodítkem přes záda, asi těžko bude na něm, jeslti to bude považovat za trest.

No, tak asi to za trest považovat bude, ne?
Asi jste mi neporozumněla- chtěla jsem tím říct, že pokud to psa bolí nebo je mu to nepříjemné, považuje to za trest bez ohledu na to, co si o tom myslí psovod.
Stejně tak odměna - pokud já si myslím, že super odměna jsou syrová játra a můj pes je nesnáší, tak to prostě odměna není.

16.8.2016 16:03

7 lajků. To vážně ?
Můj osobní názor na koňadru. Napište si svůj.

16.8.2016 16:09
Terven

XXX.XXX.110.147

7 lajků. To vážně ?
Můj osobní názor na koňadru. Napište si svůj.

Už 8

16.8.2016 16:11

anonymx napsal(a):

EO slouží jako prodloužená ruka - k přerušení nežádoucí činnosti pro psa nepříjemným až bolestivým - dle citlivosti psa - podnětem. To je prostě trest, ať to budou moderní teorie okecávat jak chtěj.

Poslední dobou se všichni zamotávají do složitých teorií a slovíčkaření, ale skutek utek. Říct psovi ne je špatně, cuknout vodítkem je týrání nejvyššího kalibru, ale "vychovávat" tím, že psovi neřekneme co smí a co ne a jen místo toho nevhodné chování "korigujeme" elektrikou je ok? Pro mě ne, pro mě je normální se psem komunikovat.

V některých případech má EO svoje opodstatnění, ale jen v některých. Doporučovat ho slečně která se psem tráví deset hodin denně a pes je jen nevychovaný a zmatený z nejasných pravidel domácnosti, to je čistě neochota respektovat psa a lenost zamyslet se nad tím, co dělám špatně. Tak se nedivte, že to v některých lidech vyvolá negativní reakce.

16.8.2016 16:12

Když jsem si pořídila svojí první čubu, tak jsem jí cvičila sama, jedinou "odbornou" literaturu, co jsem sehnala byla kniha "Pes a jeho výcvik"(kterou jsem přečetla a nakonec si to stejně dělala po svém), mám takový pocit, že v jedné kapitole se psalo o tom, jak po psovi, který třeba na zavolání nepřijde střelíte z praku, aby věděl, že i když jste daleko, tak ho můžete za neposlušnost potrestat, to ovšem vyžaduje jednu zásadní věc a to tu, že se do psa vůbec trefíte...což se vyřešilo úžasným vynálezem, kterým je EO, tam stačí zmáčknout čudlík a trefíte se vždycky...a musím se přiznat, že jsem něco podobného používala, když pes dělal že neslyší, tak jsem hodila asi metr od něj svazek klíčů, pak už stačilo jen zachrastit, aby se pes na mě podíval (nikdy nebyl klíči trefen), jenže pak jsem zjistila, že stejnou službu mi udělá nějaký nečekaný zvuk, v mém případě hvízdnutí, hvízdnutí znamená...okamžitě se minimálně kouknout na paničku nebo ihned přijít...výsledek je prostě stejnej...

Takže není potřeba kupovat EO...drahá sranda..zbytečnost..pes škrábe na dveře, hodím na něj z okna prázdnou plastovou flašku, psu tím neublížíte a výsledek dle mého mínění bude stejnej...na pochopení psem jednoduché...zaškrábu a z nebe na mě přilítne flaška...hned si to nechám patentovat, jsem zvědavá kolik speciálních plastových lahví s obrázkem psa prodám

16.8.2016 16:20
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

EO slouží jako prodloužená ruka - k přerušení nežádoucí činnosti pro psa nepříjemným až bolestivým - dle citlivosti psa - podnětem. To je prostě trest, ať to budou moderní teorie okecávat jak chtěj.

Poslední dobou se všichni zamotávají do složitých teorií a slovíčkaření, ale skutek utek. Říct psovi ne je špatně, cuknout vodítkem je týrání nejvyššího kalibru, ale "vychovávat" tím, že psovi neřekneme co smí a co ne a jen místo toho nevhodné chování "korigujeme" elektrikou je ok? Pro mě ne, pro mě je normální se psem komunikovat.

V některých případech má EO svoje opodstatnění, ale jen v některých. Doporučovat ho slečně která se psem tráví deset hodin denně a pes je jen nevychovaný a zmatený z nejasných pravidel domácnosti, to je čistě neochota respektovat psa a lenost zamyslet se nad tím, co dělám špatně. Tak se nedivte, že to v některých lidech vyvolá negativní reakce.

Taky si budu pořizovat EO. Ale v tomto případě bych ho nedoporučovala, škrábání na dveře mi nepřijde jako důvod proč použít EO. U mě je problém v lovení zvěře, koček. A to takový, že pes je schopný za kočkou přeskočit i dost vysoký plot, vletět na silnici a podobně, a já opravdu nechci mít na svědomí nějakou nehodou.

16.8.2016 16:45

marcelaamax napsal(a):
Taky si budu pořizovat EO. Ale v tomto případě bych ho nedoporučovala, škrábání na dveře mi nepřijde jako důvod proč použít EO. U mě je problém v lovení zvěře, koček. A to takový, že pes je schopný za kočkou přeskočit i dost vysoký plot, vletět na silnici a podobně, a já opravdu nechci mít na svědomí nějakou nehodou.

Jenže ve Vašem případě ten EO má opodstatnění, s tímhle já nemám nejmenší problém. Ale začínám být trochu alergická na to jak Koňadra doporučuje EO hned jako první a vpodstatě jediný spolehlivý způsob jak vychovat psa.

16.8.2016 17:33
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
To máte dobré, protože já se s lidmi, kteří radí EO na škrábáí na dveře smířit nehodlám-.

A v tom je prostě rozdíl mezi námi. Já uznávám, že někdo může mít jiný názor a svůj nikomu nevnucuji. Zatímco vy jste zaslepená a uznáváte jen to svoje.

16.8.2016 17:53

Víte já jsem strašná konzerva, asi se budu opakovat, chápu, že někdy EO může psovi zabránit aby si ublížil, jak píše marcelaamax, darem z nebes je u nás pro jednu paní s hluchým psem, který s obojkem na krku nastaveným na vibrace může fungovat na volno, ale stále mi to prostě nedá, jak to dělali lidi, když EO nebyl?
Jak byste to řešili vy všichni co EO používáte nebo se chystáte používat, kdyby prostě neexistoval... a to prosím neberte jako nějaký útok na vás (i když já zastáncem EO nejsem), jen pro mou zvědavost takový malý průzkum...

16.8.2016 21:06
bhk

XXX.XXX.210.16

Víte já jsem strašná konzerva, asi se budu opakovat, chápu, že někdy EO může psovi zabránit aby si ublížil, jak píše marcelaamax, darem z nebes je u nás pro jednu paní s hluchým psem, který s obojkem na krku nastaveným na vibrace může fungovat na volno, ale stále mi to prostě nedá, jak to dělali lidi, když EO nebyl?
Jak byste to řešili vy všichni co EO používáte nebo se chystáte používat, kdyby prostě neexistoval... a to prosím neberte jako nějaký útok na vás (i když já zastáncem EO nejsem), jen pro mou zvědavost takový malý průzkum...

Jen malá odbočka, ve zkratce - dřív psů nebylo tolik co je dnes, dřív když byl pes v rodině tak se s ním prostě pracovalo -svazarmovské cvičáky - dnes tolik zatracované byli na veliké úrovni..stejně tak lovečtí psi - málokdo si dovolil psa zničit nevhodným chováním - neb ho prostě k té práci potřeboval..atd atd - Dnes je divné, když pes v rodině není a naopak zcela běžné, že jsou v rodině čtyři - což pak vede k tomu, že tak tak zvládnou výchovu jednoho psa - druhého ti movitější šoupnou někam na výcvik, ale stejně s ním dál pracovat neumí, ale myslí si že už jsou mistři světa, tak pořídí třetího, čtvrtýho - do chovu přece a když to nezvládnu - nic se neděje - ještě mám přece EO.,.a už se to veze - bez EO ani ránu, dát do toho trochu práce navíc, selský rozum, cit -to už se zdá se nenosí..

Já EO nemám, neměla jsem a mít nebudu - ovšem v některých případech jeho opodstatnění taky chápu.. v některých!

Tady slečna píše, že je se psem 10hodin denně - jestli je to pravda, tak někde dělá sakra chybu ve výchově, pokud pes musí mít EO-tot můj názor.

16.8.2016 21:25

Tady slečna píše, že je se psem 10hodin denně - jestli je to pravda, tak někde dělá sakra chybu ve výchově, pokud pes musí mít EO-tot můj názor.

No těch deset hodin denně mě fakt zaráží, ráno vyndám psa z kotce, pak jsem s nim deset hodin a pak ho jdu uspat do kotce, kdy teda škrábe na ty dveře?

16.8.2016 22:39
Betka_88

XXX.XXX.49.42

No těch deset hodin denně mě fakt zaráží, ráno vyndám psa z kotce, pak jsem s nim deset hodin a pak ho jdu uspat do kotce, kdy teda škrábe na ty dveře?

Keď napriklad musim spraviť obed, alebo niečo neodkladne na PC.

17.8.2016 00:02

Betka_88 napsal(a):

A jak to řešíte do teď, když škábe?

Jinak neberte to zle, ale podle toho co píšete je fenka nevychovaná. Nejdřív s Vámi spala v posteli, teď jí nepustíte do domu, tak se cítí odstrčená a škrábe na dveře. Je to normální. Není to chyba psa ale důsledek Vaší (ne)výchovy. Přestaňte jí v kotci uspávat jak mimino a začněte s ní pracovat, učit postupně samotě - na to je tu diskuzí a návodů dost. Když se jí nemůžete věnovat tak buď jí dejte něco na kousání, aby se zabavila, a pokud to nepomůže, tak po dobu nezbytnou zavřít do kotce a nebo udělat nějakou branku, aby se na dveře nedostala. A mezitím učit, že být na zahradě osamotě je taky fajn.
Navíc píšete, že doma být nemůže i proto, že se neumí chovat, a zároveń ji chcete nakrýt a v době březosti a kojení nechat doma. Jak to chcete provést? Březost ji nepřevychová, to musíte udělat Vy a včas. Učte jí, třeba i venku, na pelíšek. Návody tu určitě taky najdete. Pokud ji zbytek rodiny cpe nesmyslama a učí věci které by dělat neměla, tak musíte na rodinu přitlačit. A taky mít trochu zodpovědnosti - i když mám psy vychované, tak nenechávám na lince rozkrájené maso i s nožem, stejně tak pánvičku na sporáku otáčím držadlem ke zdi, nenechávám kabel k noťasu zapojený když jdu spát a nebo do práce, jedovaté a nebezpečné věci uklízím z dosahu psa. Prevence je lepší než řešit následky.

A jestli Vám výcvikář tvrdí, že lovecký pes EO mít musí, tak změnte výcvikáře.

17.8.2016 05:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Betka_88 napsal(a):

Brání vám něco ho dát na tu chvilku do kotce, když už tedy nemůže být doma?

17.8.2016 05:41
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
A v tom je prostě rozdíl mezi námi. Já uznávám, že někdo může mít jiný názor a svůj nikomu nevnucuji. Zatímco vy jste zaslepená a uznáváte jen to svoje.

Jen moje je slušné chování k psovi, respektování a práce s ním? Naštěstí to, jak ukazuje už tato diskuse, jen moje není. Je škoda, že tento přístup není i váš.

17.8.2016 07:16

anonymx napsal(a):

+

"Takže chcete tvrdit, že pomůcka, která je založená na způsobování bolesti psovi, neslouží jako trest. Opravdu? Jak pes ví, že má reagovat na vibraci nebo písknutí, když neví, že pak dostane šlehu?"

tož jak to tedy je - jakým způsobem "komunikuje" EO se psem?

17.8.2016 08:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Do školy nechodí, do práce nechodí, nemá kamarády, nikam prostě nechodí, jen sedí 10 hodin denně doma na zahradě a je s fenkou.
A k tomu všemu tomu asi i věří

17.8.2016 08:13
anonymx

XXX.XXX.27.66

+

"Takže chcete tvrdit, že pomůcka, která je založená na způsobování bolesti psovi, neslouží jako trest. Opravdu? Jak pes ví, že má reagovat na vibraci nebo písknutí, když neví, že pak dostane šlehu?"

tož jak to tedy je - jakým způsobem "komunikuje" EO se psem?

Naprosto stejně jako klikr můžete psa naučit, že zvuk nebo vibrace znamená děláš to dobře anebo jako "prodloužená ruka", kdy ťuknutí psa "překvapí" a vy máte možnost reagovat. Jako trest nikdy, protože je to nesmysl. Zrovna třeba u přivolání je totální nesmysl ho použít, když pes neposlechne, ale naopak dřív než dám povel a využít momentu překvapení. Skvěle o EO psal p.Mach.

17.8.2016 08:33

"Naprosto stejně jako klikr můžete psa naučit, že zvuk nebo vibrace znamená děláš to dobře"
tohle je jasné, ale nevyužívá se při tom el. impulsu, což bude patrně to základní a primární použití EO...a už vůbec to není totéž použití, jak tady koňadra hned v úvodu radila zadavatelce - 14.8 v 22:49 - to bylo jednoznačně myšleno jako trest, cituji z příspěvku : "Nakonec pořídila el. obojek (to tady mnozí neradi slyší). A světe div se, stačily asi 3 - 4 rány (během pár dní) a pes je vyléčen. Prostě číhala v kuchyni (kde je škrábání slyšet) a když pes začal škrábat, tak jen stiskla tlačítko - bez povelu, bez ničeho. Neletěla hned za psem, neutěšovala ho. Pár dní byl klid, pak to zkusil znova - znovu dostal pecku"

Takže použití dle koňadry je tedy nesmysl?

17.8.2016 08:38
anonymx

XXX.XXX.27.66

"Naprosto stejně jako klikr můžete psa naučit, že zvuk nebo vibrace znamená děláš to dobře"
tohle je jasné, ale nevyužívá se při tom el. impulsu, což bude patrně to základní a primární použití EO...a už vůbec to není totéž použití, jak tady koňadra hned v úvodu radila zadavatelce - 14.8 v 22:49 - to bylo jednoznačně myšleno jako trest, cituji z příspěvku : "Nakonec pořídila el. obojek (to tady mnozí neradi slyší). A světe div se, stačily asi 3 - 4 rány (během pár dní) a pes je vyléčen. Prostě číhala v kuchyni (kde je škrábání slyšet) a když pes začal škrábat, tak jen stiskla tlačítko - bez povelu, bez ničeho. Neletěla hned za psem, neutěšovala ho. Pár dní byl klid, pak to zkusil znova - znovu dostal pecku"

Takže použití dle koňadry je tedy nesmysl?

Není, ale je to to poslední řešení. Naučit psa, že se něco nedělá i když tam není nikdo. Tady to funguje jako el.plot. Možnosti využití jsou různé, ale ani v tomhle případě nemusí EO působit bolestivě, obvykle stačí psa "překvapit".

17.8.2016 08:45
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

anonymx napsal(a):
Naprosto stejně jako klikr můžete psa naučit, že zvuk nebo vibrace znamená děláš to dobře anebo jako "prodloužená ruka", kdy ťuknutí psa "překvapí" a vy máte možnost reagovat. Jako trest nikdy, protože je to nesmysl. Zrovna třeba u přivolání je totální nesmysl ho použít, když pes neposlechne, ale naopak dřív než dám povel a využít momentu překvapení. Skvěle o EO psal p.Mach.

Já vám nevím, ale když do psa letícího za srnou prásknu tu nejvyšší ránu (jak jsem se tady dočetla, má dělat), tak to asi sakra ucítí, když i v tom návalu adrenalinu se zastaví a pak teda vnímá. Nebo pes zakňourá a pak teda běží za pánem. Neumím si to představit u škrábání na dveře, polechtání ho asi taky od toho nedostane, i když si to umím představit víc než u zvěře. Já nijak neodsuzuju EO, sama bych ho nepoužila nebo max v tom.nejkrajnejším případě, jako poslední možnost při lovení zvěře..Ale na škrábání na dveře určitě ne.

17.8.2016 08:56
Betka_88

XXX.XXX.49.42

scylla napsal(a):
Brání vám něco ho dát na tu chvilku do kotce, když už tedy nemůže být doma?

Vzadu má vlastný výbeh - velky. Ale akonahlu je tam zavrem začne skakať. A už si parkrat aj ubližila.

17.8.2016 09:07
Betka_88

XXX.XXX.49.42

A k tym EO na skuškach, možno su zahazane. Ale asi to rozhodci maju u prdele. (Vždy sa niekto najde)

A s tymi nazormi na EO by ste mohli prestať. Ten kto používa EO ho bude používať aj nadalej ! A je mu jedno, že vy tu hovorite, že je to tyranie, trest, že to bolí...

A EO vôbec NEBOLÍ ! (Ten kto to hovorí klame. Mala som ho na sebe.).

17.8.2016 09:17
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Betka_88 napsal(a):
A k tym EO na skuškach, možno su zahazane. Ale asi to rozhodci maju u prdele. (Vždy sa niekto najde)

A s tymi nazormi na EO by ste mohli prestať. Ten kto používa EO ho bude používať aj nadalej ! A je mu jedno, že vy tu hovorite, že je to tyranie, trest, že to bolí...

A EO vôbec NEBOLÍ ! (Ten kto to hovorí klame. Mala som ho na sebe.).

Správně - vraťme se na začátek.

Jak může fenka škrábat na dveře, když jste spolu 10 hodin denně venku a pak ji uspíte v kotci a jdete spát?

17.8.2016 09:41
anonymx

XXX.XXX.27.66

Andrýsek3 napsal(a):
Já vám nevím, ale když do psa letícího za srnou prásknu tu nejvyšší ránu (jak jsem se tady dočetla, má dělat), tak to asi sakra ucítí, když i v tom návalu adrenalinu se zastaví a pak teda vnímá. Nebo pes zakňourá a pak teda běží za pánem. Neumím si to představit u škrábání na dveře, polechtání ho asi taky od toho nedostane, i když si to umím představit víc než u zvěře. Já nijak neodsuzuju EO, sama bych ho nepoužila nebo max v tom.nejkrajnejším případě, jako poslední možnost při lovení zvěře..Ale na škrábání na dveře určitě ne.

Jenže to je úplně špatné použítí a naprosto k ničemu. Vy musíte EO použít dřív než se rozeběhne za zvěří, pokud už je v lovícím amoku riskujete akorát to, že zmizí is EO. Navíc pes musí umět přivolání co možná nejspolehlivěji.
A ty dveře - často stačí, že vydají nepříjemný zvuk jak se k nim jen přiblíží.

17.8.2016 09:44
anonymx

XXX.XXX.27.66

Fiona.Praha napsal(a):
Správně - vraťme se na začátek.

Jak může fenka škrábat na dveře, když jste spolu 10 hodin denně venku a pak ji uspíte v kotci a jdete spát?

Nechte toho rejpání. Já jsem se svými psy 24 hod. a taky nechtějí být na zahradě sami. Jenže mně to nevadí. Dveře máme zničené a tak je raději v létě nechávám pootevřené a v zimě jsem na zahradě tu chvilku s nimi. Jenže u nás je zahrada používána jako nouzové venčení pouze před spaním nebo když nezvládám.

17.8.2016 09:48
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

anonymx napsal(a):
Nechte toho rejpání. Já jsem se svými psy 24 hod. a taky nechtějí být na zahradě sami. Jenže mně to nevadí. Dveře máme zničené a tak je raději v létě nechávám pootevřené a v zimě jsem na zahradě tu chvilku s nimi. Jenže u nás je zahrada používána jako nouzové venčení pouze před spaním nebo když nezvládám.

Nerýpám a slečna to tady tvrdila, tak bych to chtěla vysvětlit. Od slečny.

17.8.2016 10:04
anonymx

XXX.XXX.27.66

Fiona.Praha napsal(a):
Nerýpám a slečna to tady tvrdila, tak bych to chtěla vysvětlit. Od slečny.

A co je na tom k vysvětlování? 10 hodin (pokud majitelka nechodí do školy nebo do práce) - část venku, procházka, výcvik,...
Jenže mezitím musí přes den člověk občas něco udělat a každý nemůže mít režim jako já, že jdu něco dělat jen pokud psiska jsou unavení k padnutí a to stejně malou musím zavřít do kenelky.

17.8.2016 11:37
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

anonymx napsal(a):
A co je na tom k vysvětlování? 10 hodin (pokud majitelka nechodí do školy nebo do práce) - část venku, procházka, výcvik,...
Jenže mezitím musí přes den člověk občas něco udělat a každý nemůže mít režim jako já, že jdu něco dělat jen pokud psiska jsou unavení k padnutí a to stejně malou musím zavřít do kenelky.

Vy jste zadavatelka, že odpovídáte?

jolyha

17.8.2016 15:27
jolyha

XXX.XXX.229.101

Fiona.Praha napsal(a):

A vy jste tu prohlášena za vrchního rypáka? Jasně, už jo.

17.8.2016 15:33
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

jolyha napsal(a):
A vy jste tu prohlášena za vrchního rypáka? Jasně, už jo.

Byla jsem málo sluníčková?

17.8.2016 15:44
Betka_88

XXX.XXX.49.42

Fiona.Praha napsal(a):

10 hodin. Chodim do školy (5 hodin), pes (10 hodin), ta hodinka čo mam povinnosti doma (1hodina), a spanok (8hodin)...5+10+1+8 = 24 (aj keď okrem prazdnin skoro nikdy nespim 8 hodin, niekedy stačia iba 4, či 3. Cez pracovne dni spim max 7hod, takže 1hod rezerva)

So psom sa snažím byť čo najdlhšie, čo sa dá robim vonku, aby neškrabala (ulohy, učenie, eseje, ...) a samozrejme pechadzka, trening, vycvik, ...

A nejdem so psom spať. Odvediem ju do výbehu a tam s ňou chvilu som, aby sa trochu ukludnila (aby nebehala a neprevratil sa jej žaludok).

17.8.2016 16:28

Betka_88 napsal(a):
10 hodin. Chodim do školy (5 hodin), pes (10 hodin), ta hodinka čo mam povinnosti doma (1hodina), a spanok (8hodin)...5+10+1+8 = 24 (aj keď okrem prazdnin skoro nikdy nespim 8 hodin, niekedy stačia iba 4, či 3. Cez pracovne dni spim max 7hod, takže 1hod rezerva)

So psom sa snažím byť čo najdlhšie, čo sa dá robim vonku, aby neškrabala (ulohy, učenie, eseje, ...) a samozrejme pechadzka, trening, vycvik, ...

A nejdem so psom spať. Odvediem ju do výbehu a tam s ňou chvilu som, aby sa trochu ukludnila (aby nebehala a neprevratil sa jej žaludok).

Je chválihodné, že s pejskem trávíte tolik času, ale zkuste tedy začít nacvičovat to neškrábání...
když jste takhle hezky popsala den, tak se nedivím, že feňulka nechce být sama, je to závislačka, která by nejraději byla furt s vámi...pokud vám nepůjde odnaučit škrábání, když je feňule na "volno" zkusila bych to s kotcem...třeba bych si s ní pohrála nebo udělala procházku a pak jí odvedla do kotce, dala jí malou sváču a udělala "polední klid" třeba dvě hoďky, aby se naučila sama odpočívat, nevím jak se s ní večer loučíte když jí jdete "uspat" ale fena určitě ví, že teď je čas odpočinku...takže bych použila úplně stejně...nevím který čas by vám vyhovoval to si zvolte sama...
Já když jsem doma tak máme taky polední klid, pesany mám furt za zadkem a ve tři hodiny odpoledne už fena usíná v sedě, takže dám sváču a řeknu "dobrou, jdeme spinkat" a pesani se seberou a jdou si lehnout na místo, jsou prostě naučení...minimálně dvě hoďky o nich nevím...postupně by se fena mohla naučit, že je čas, který tráví s vámi a čas bez vás, který může využít k odpočinku, časem by si mohla po nějakém vašem povelu jít prostě sama lehnout, aniž by byla "zavřená"..
Prostě začít nějaký pravidelný režim...čas na prochajdu, čas na hraní, čas na výcvik, čas na procházku, čas na mazlení, čas na odpočinek, čas na jídlo...

17.8.2016 18:58
koně

XXX.XXX.205.252

Betka_88 napsal(a):
Ahoj,
Pes stale škrabe na dvere, už sú dvere pekne zničene. Skušala som sa ju odnaučiť tento zlozvyk ale bezvysledne. Ani vycvikar si s tym nevie moc rady.
(Poradil mi, že nech necham otvorene dvere a nech sa naučí, že dovnutra isť nesmie. Lenže keď sú dvere otvorene nejde dnu, ale keď sú zatvorene stale škrabe).

Nečetla jsem všechny příspěvky úplně dokonale, tak se možná budu opakovat.
Podle toho, co píšete, bych vám asi doporučila nějakou tu formu mříže či ohrádky.Přes nebo před, dveře.
Problém bych viděla ve vaší rodině, to také zmiňujete.Protože "tatino" najednou nedovolí, ale půl roku předtím s vámi spala.
Protože mladší sourozenci plus zbylá rodina (pravděpodobně bez tatina) fenku zvou dovnitř a krmí.
Zároveň tatino ji zásadně dovnitř nechce, protože se neumí chovat.Jak by také mohla, když jí to nikdo neučil...
Myslím, že rozpory v tom, co fenka může před tatinem, a když není tatino jsou veliké, a pro psí mozek opravdu nepochopitelné.
Podle vašeho popisu se fence věnujete dost, takže bych zaprvé ohradila dveře a zadruhé zauvažovala nad zřízením voliéry.Tam by fenka měla své místo a věděla by, že tam se spí, krmí, prostě její jisté.
Když nebudete doma, nebo v noci tam může v klidu odpočívat a ne lítat po pozemku a pořád něco řešit.Zkuste o této variantě popřemýšlet, nějak jsem asi špatně četla, nebo ona zatím nemá své stálé"místo".boudu, pelíšek?Jestli je mladá, možná by takový postup mohl zabral.
Přeji hodně úspěchů

Přidejte reakci

Přidat smajlík