Štěňátka Cane Corso s PP

Prodám Cane Corso - Chovatelská stanice Cane Corso Hanytar Corit přijímá re...
DohodouChtěla bych poprosit o radu...máme 5 měsíční štěně fenku cane corso je hráva a poměrně živá, co se týká cvičáku tak zatim si myslím, že povely zvládá skvěle až samotnou mě to překvapuje, ale co mě trápí je to, že když jí chci potrestat začne přede mnou utíkat a když jí člověk chytí tak se se mnou pere a chce i kousat co s tím? Nebo je to normální? Mám dvě malé děti a je to náš první pes mám strach aby nám nepřerostl přes hlavu zkušenosti s výchovou psa nulová. Nebo s ní začít chodit na cvičák? Moc děkuji za rady.
Lexie16
napsal(a):
Chtěla bych poprosit o radu...máme 5 měsíční štěně fenku cane corso je hráva a poměrně živá, co se týká cvičáku tak zatim si myslím, že povely zvládá skvěle až samotnou mě to překvapuje, ale co mě trápí je to, že když jí chci potrestat začne přede mnou utíkat a když jí člověk chytí tak se se mnou pere a chce i kousat co s tím? Nebo je to normální? Mám dvě malé děti a je to náš první pes mám strach aby nám nepřerostl přes hlavu zkušenosti s výchovou psa nulová. Nebo s ní začít chodit na cvičák? Moc děkuji za rady.
Za prvé - pes se netrestá, pes se vede a učí. Trestání štěněte je kravina. Za druhé - ona před vámi utíká = bojí se vás, už samo to, že jí honíte, je pro ní dost velký stres a trest. Když jí chytíte a pravděpodobně bijete nebo na ní řvete nebo třepete za kůži na krku, ona se vás strašně bojí a proto se brání - má z vás šílený strach. Takže přestaňte trestat a chovat se ke štěněti jako idioti, s prominutím, a štěně nebude mít důvod se vás bát. Jestli vám trestání radí na cvičáku, jděte co nejdříve jinam.
Tak můj názor je že to je jako s dítětem a dítě se taky musí potrestat aby příště vědělo že se to nedělá...a ja ji nebiji pouze ji za trest přivažu a i ji uhodit si myslím není na škodu...pokud bych ji chválila a netrestala tak jak by to vypadalo dělala by si co chtěla. Nesouhlasím s Vámi. Podle mého názoru přede mnou neutíká že se mě bojí ale spíše to bere jako hru...což si myslím není dobře když udělá to co nesmí např. skáče na nás i po dětech...
Lexie16
napsal(a):
Chtěla bych poprosit o radu...máme 5 měsíční štěně fenku cane corso je hráva a poměrně živá, co se týká cvičáku tak zatim si myslím, že povely zvládá skvěle až samotnou mě to překvapuje, ale co mě trápí je to, že když jí chci potrestat začne přede mnou utíkat a když jí člověk chytí tak se se mnou pere a chce i kousat co s tím? Nebo je to normální? Mám dvě malé děti a je to náš první pes mám strach aby nám nepřerostl přes hlavu zkušenosti s výchovou psa nulová. Nebo s ní začít chodit na cvičák? Moc děkuji za rady.
Nepíšete, za co vlastně štěně chcete trestat.Nemůžete štěně honit a po odchycení potrestat. Za co? Vždyť to štěně vůbec neví, co se děje a jak již bylo napsáno, bojí se vás, jste pro něj nečitelná. Nejsem pro trestání malých štěňat, ale pokud už vůbec potrestat, tak jedině přímo při činu, okamžitě, bez nejmenší časové prodlevy, samozřejmě "trestat" úměrně věku a velikosti štěněte a pouze za to, CO JSTE ŠTĚNĚ JIŽ NAUČILA. Nepředpokládejte, že se štěně narodilo se znalostí, co je vhodné chování rodinného psa a co by dělat nemělo. Lepší je vždy štěně učit, co dělat má., např. když kouše něco, co nesmí, zavolat si ho k sobě, dát mu malý pamlsek a potahat se s ním o jeho hračku a tu mu pak nechat na kousání. Pokud budete pokračovat podobně jako píšete, budete mít nejspíše v dospělosti se psem problémy. Základem je totiž dobrý vztah psovoda a psa a ten vy si soustavě nečitelným chováním narušujete. A CC není právě pes jednoduchý na výchovu a výcvik.
Lexie16
napsal(a):
Tak můj názor je že to je jako s dítětem a dítě se taky musí potrestat aby příště vědělo že se to nedělá...a ja ji nebiji pouze ji za trest přivažu a i ji uhodit si myslím není na škodu...pokud bych ji chválila a netrestala tak jak by to vypadalo dělala by si co chtěla. Nesouhlasím s Vámi. Podle mého názoru přede mnou neutíká že se mě bojí ale spíše to bere jako hru...což si myslím není dobře když udělá to co nesmí např. skáče na nás i po dětech...
Vy nemáte o chování se ke psovi ani o chování psa vůbec potuchy. Pes je z vás fakt na prášky, brání se vám ze strachu. Naučili jste jí, co má dělat místo toho skákání nebo na ní jen řvete fuj a uvazujete? Opravdu si myslíte, že jí tím něco naučíte? Máte jí učit tomu, co dělat má, ne jí trestat za to, co dělat nemá. Opravdu to děláte naprosto špatně. Trestáním naprosto ztratíte dobré vztahy, jestli je možné ještě o něčem takovém mluvit a naučíte jí, že se vás má bát a opravdu se pak může něco stát, může se bránit a až bude dospělá, budete mít problém. Co do psa vložíte, to se vám vrátí - jestli sílu a tresty, bude pak jednat stejně s vámi a uvědomte si, že si to při její velikosti nemůžete dovolit.
Já si s ním samozřejmě hraju dávám pamlsky a mazlim se a trestám ve chvíli kdy se to stane a ne po nejaky dobe...ale jak uz jsem psala kdyz utika tak to bere jako hru poznam kdyz se stene boji zas takovej lempl nejsem...psy jsme meli kdyz jsem bydlela s nasima tak zas takovej neznalec nejsem...
Lexie16
napsal(a):
Kvůli budoucímu soužití vás a vašeho psa si prosím zkuste nastudovat něco o výchově štěněte. Ne, vážně to není dítě a chyby ve výchově se vymstí. Jestli štěně přivazujete za trest, myslíte, že bude rádo chodit na vodítku? Až doroste, budete dumat nad tím, proč váš pes nesnáší vodítko. To vůbec není vhodné. Pokud např. štěně skáče na vás, stačí ho okřiknout (používat stále stejný povel: např. FUJ) a buď si ho přestat všímat nebo se snažit odvést jeho pozornost (např. pamlsek v ruce a ruku mu dám za jeho hlavu s povelem sedni - ihned odměním). Co se týká vašeho názoru - uhodit není na škodu - to se mi snad ani nechce komentovat. Nejsem pro výhradně pozitivní výchovu, ale u štěněte do 10 - 12 měsíců ANO! Teprve v psí pubertě občas použiji přiměřený trest (důrazně zvýšený hlas, "tvrdší"chytnutí za obojek a následné přemístění či posazení apod.), pokud vidím, že pes kašle na povel, který dobře zná a prostě to na mě "zkouší". Ale i v takové situaci to jde velmi často řešit v klidu, přivoláním na pamlsek či na hračku, převedením pozornosti apod.
Lexie16
napsal(a):
Já si s ním samozřejmě hraju dávám pamlsky a mazlim se a trestám ve chvíli kdy se to stane a ne po nejaky dobe...ale jak uz jsem psala kdyz utika tak to bere jako hru poznam kdyz se stene boji zas takovej lempl nejsem...psy jsme meli kdyz jsem bydlela s nasima tak zas takovej neznalec nejsem...
Dejte si říct, že výchova psa není o pamlscích a trestech. Místo trestání jí naučte, co má dělat. Pak to bude fungovat.
Navíc netrestáte, když se to stane, ale když jí chytíte, což už se dávno spojitost stratila a ona neví, za co jí trestáte a brání se. Mimochodem, trestat uvazováním je dobrý návod na to, jak psovi na celý život udělat z úvazu kdekoli pořádný stres.
scylla
napsal(a):
Psi jsou vůči lidským chybám velmi tolerantní, díky Bohu. Možná nesežere, ale bude chudák celý život.
Napsala jsem to s nadsázkou, vídám často ty,. kteří si to "bez řečí" nechají líbit Ale taky tu máme plnou inzerci, kde si pes řekl svůj názor a už je to agresivní bestie.
Jinak mého přítele známý z práce má teď taky štěně Cane Corso asi v podobném věku, teď si říkám, jestli to.opravdu není ono, taky ho trestají, buzeruji, už jsem jim říkala, že to nedopadne dobře. Zadavatelko nejste náhodou z Trutnovska?
rapotacka11
napsal(a):
Majitelce by poradili a pes by se zabavil a užil si to v partě .
Víte ?
Jde o to, co by jí poradili, to je právě ono. Většinu totálních kravin o výchově a o tom, jak se chovat ke psovi, seberou lidi na cvičáku, v psí škole nebo od chovatelů daného plemene nebo z reality show. Bez nadsázky.
Lexie16
napsal(a):
Ne z trutnovska nejsem...u nas se psi prave za trest vzdy bili a vychovany byli dobre takze jinak to neznam a ja nebiji jen jsem zacla privazovat.
Bila bych ty, co bijí psy a uvazují je za trest. Tak jí nepřivazujte a něco jí učte. Jak může vědět, co má dělat, když jí to nikdo neučí? V jedné knize je dobrý příklad - přijedete do Japonska a vysmrkáte se a Japonec vás uváže nebo vám dá facku. Co vám to řekne? Kdyby vám vysvětlil, že u nich je to vrchol nevychovanosti, tak si na to dáte pozor a máte informaci. V případě trestu nemáte nic. A o tom to celé je.
Lexie16
napsal(a):
Váš názor může být jakých chce, ale pes není dítě.
Logika dítěte = budu utíkat, oddálím trest, ale stejně se mu nevyhnu, protože jsem předtím něco provedl.
Logika psa = něco dělám i když vím, že to nesmím (podle mého to s Vaším přístupem pes ani neví, ale budiž), panička za mnou letí a chce mě chytit, utíkám před ní a pak mě potrestá = trest přišel v okamžiku, kdy mě chytila = asi před ní příště budu muset mizet dál a rychleji. Nejedná se tudíž ani tak o hru nebo strach - je to chování, které jste psa za pomoci negativní motivace naučila.
Tak se tím vůbec neřiďte, strašně se tím podkope důvěra mezi vámi a psem. Učte ho co má dělat, místo toho co podle vás nemá. On neví, že je to nežádoucí, musíte mu to nahradit, tím co je pro vás žádoucí, třeba to skákání, stačí přesměrovat jinam, otočit se bokem, začít si ho všímat až se uklidní. Pes, který je vychovaný bitím, poslouchá jen že strachu, je zlomený a není sám sebou. A nikdy vám nebude věřit. Milujte ho, buďte mu oporou a učte, co MÁ dělat. On nechápe, když ho potrestate, až když ho chytíte.
Lexie16
napsal(a):
Chtěla jsem poradit a ne soudit myslela jsem ze ty diskuze jsou tu od toho a ne o tom lidi soudit... hned delate tady ze me jako bych toho psa jen mlatila...
Přečetla jste si naše odpovědi? Rady tam máte, číst snad umíte. A chválit vás za vaše chování ke štěněti tady tedy určitě nikdo nebude. Můžeme se snažit vám poradit, ale zdá se, že vy stejně o rady nestojíte, pokud tedy někdo neporadí psa zbít. JInak mě neustále překvapuje, že si začátečník pořídí obtížnější plemeno a vůbec nic si nenastuduje o výchově a výcviku, nejde na cvičák (nebo k dobrému soukromému výcvikáři - na doporučení). A co chovatel vaše psa, radila jste se s ním o problémech s výchovou? Já majitelům mých štěňat poskytuji radu a pokud jsou ochotni přijet, tak i přímou pomoc při podobných problémech.
Lexie16
napsal(a):
Ne z trutnovska nejsem...u nas se psi prave za trest vzdy bili a vychovany byli dobre takze jinak to neznam a ja nebiji jen jsem zacla privazovat.
Jenže pes nemyslí tak, jak asi myslíte vy. Vy si myslíte, že pes skáče po dětech, tak se s ním začnete honit, abyste ho chytla. A když ho dohoníte tak ho uvážete a myslíte si, že zpytuje svědomí. On ale vůbec neví, že je uvázaný za to, že před 5ti minutama než jste ho chytla skákal po dětech.
Co takhle vzít třeba piškoty, dát je dětem (teda podle toho jak velké jsou děti) a učit psa jak se má chovat. Prostě ať si sedne a když bude v klidu sedět tak dát pamlsek. Pokud začne skákat nic nedávat, otočit se zády a nevšímat si ho, nebo i okřiknout, až si zase sedne, pochválit a dát pamlsek. Psi to většinou pochopí rychle.
Učila jste ho někdy, jak se má chovat v přítomnosti lidí a dětí? Asi ne a teď ho za to chcete trestat. Je to asi jako kdyby dítě nikdo nenaučil psát, vy před něho dala papír ať napíše básničku a trestala ho za to, že nic nepíše.
Lexie16
napsal(a):
Ale koukam radu mi tu moc nedáváte samozřejmě že jí učím ale tak jak se mám zachovat když udělá něco co nesmí? mám to přejít a nechat to být? příjde mi říct jen nesmíš že to moc vychovny neni...
Dokola se vám snažíme vysvětlit, že ona neví, že nesmí, že tuto informaci potřebuje teprve získat tím, že jí někdo povedek k tomu, co smí. Rad tu máte spoustu.
Lexie16
napsal(a):
Ale to ja ho ucim povely s pamlskem takze kdyz nas poskace dat pamlsek prejit nechat byt nic se nedeje?
Samozřejmě nedávat pamlsek pokud skáče, ale dát až když se uklidní a skákat nebude. Já to dělala tak, že pokud po mě pes skákal prostě jsem se otočila zády a nevšímala si ho. Jakmile se uklidnil, tak byl pochválen, dostal pamlsek nebo jsme si pohráli.
Lexie16
napsal(a):
Ale to ja ho ucim povely s pamlskem takze kdyz nas poskace dat pamlsek prejit nechat byt nic se nedeje?
Vy to.opravdu nechápete? Co takhle si přečíst něco o psech?
Vy toho psa musíte vést tak, aby ty nežádoucí věci nedělal a odměňovat věci, které chcete.
Například štěně kouše, vy byste ho asi teda pleskla. Ale štěně kouše, řeknu třeba ne, nebo nic. A dám mu hračku, aktivně si hraje z hračkou a vy odměňujete (slovy, pamlsky, samotnou hrou) a tím podporujete to správné chování a nemusíte psa nikam uvazovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Lexie16
napsal(a):
Ale koukam radu mi tu moc nedáváte samozřejmě že jí učím ale tak jak se mám zachovat když udělá něco co nesmí? mám to přejít a nechat to být? příjde mi říct jen nesmíš že to moc vychovny neni...
Musíte pochopit, že to, že pes dělá něco, co se Vám nelíbí, je Vaše vina, měla jste lépe předvídat. Dejte příklad situace.
Jo vse jsem studovala jaka je povaha atd...ja chapu ze je to stene vse se potrebuje naucit snazim se o to ale obcas mi prave prijde ze si s tim nevim rady...coz neni dobre tak potrebuju vedet jak treba nastavit ze pri hre uz je to prehnane a hra uz to neni? skace po nas hlavne po synovi (3 roky) ale myslim ze je to tim ze ho bere jako svyho chce si s nim hrat ale preci musi vedet ze se to nedela a rict jen nesmis a nechat byt mi prijde ze to je takovy jako kdybych nuc nerekla.
Lexie16
napsal(a):
Jo vse jsem studovala jaka je povaha atd...ja chapu ze je to stene vse se potrebuje naucit snazim se o to ale obcas mi prave prijde ze si s tim nevim rady...coz neni dobre tak potrebuju vedet jak treba nastavit ze pri hre uz je to prehnane a hra uz to neni? skace po nas hlavne po synovi (3 roky) ale myslim ze je to tim ze ho bere jako svyho chce si s nim hrat ale preci musi vedet ze se to nedela a rict jen nesmis a nechat byt mi prijde ze to je takovy jako kdybych nuc nerekla.
Ale to by musel vědět, co znamená to nesmíš... Popište konkrétně celou situaci, co dělá pes, co vy...
Prostě začne skákat po synovi, tak si vezměte hračku, řekněte nesmíš, ukažte mu hračku - on přestane skákat a půjde si pro hračku. Pochvalte ho a pohrajte si s ním. Nebo dejte synovi pamlsek, a prostě ať mu ho dá teprve, když se pes uklidní, dřív ne.
Pokud skáče na vás, tak jak jsem psala, já bych to řešila tak, že bych řekla Ne, otočila se zády a psa ignorovala. Až by se uklidnil tak bych ho pochválila. A nebo, píšete že povely zvládá skvěle, tak proč pokud na vás skáče mu nedáte třeba povel sedni?
Lexie16
napsal(a):
Nemusí vědět, hraje si tak, jak je po ní přirozené. Jiné formy hry jí musíte naučit, ne jí tresat. Zákazy ještě nikoho nic nenaučily. Když pojedete autem a bude vám někdo říkat - tudy ne, tudy ne, budete pendrek vědět, kudy máte jet... tak veďte psa tak, aby vždy věděl, co má dělat.
Např. skáče na skleněné dveře když je venku a my vevnitř chápu její smutno chce být s námi...ale musi vedet ze to nesmi (a venku jsme s ni docela casto, aby zas nekdo nepsal ze s ni musim byt) mlátit ji nechci protoze vim ze hned jak bych otevrela dvere hned by se krcila a bala...kdyz si hrajem tak obcas uz to prehani tak potrebuje znat hranice jak ji to vysvetlit? a to skakani no...a rikam honeni bere jako soucasti hry takze chapu ze pak treba nevi co udelala za co je privazana.
Lexie16
napsal(a):
Např. skáče na skleněné dveře když je venku a my vevnitř chápu její smutno chce být s námi...ale musi vedet ze to nesmi (a venku jsme s ni docela casto, aby zas nekdo nepsal ze s ni musim byt) mlátit ji nechci protoze vim ze hned jak bych otevrela dvere hned by se krcila a bala...kdyz si hrajem tak obcas uz to prehani tak potrebuje znat hranice jak ji to vysvetlit? a to skakani no...a rikam honeni bere jako soucasti hry takze chapu ze pak treba nevi co udelala za co je privazana.
Štěně chce být s vámi, ne samo venku, takže bych jí samotnou venku nenechávala, nemá na to věk ani osrstění. Když si hrajete, tak vy řídíte hru a když vidíte, že se moc rozdivočela, uhladíte do klidu a zklidníte hry. Skákání zamezíte tím, že se k ní sehnete, naučíte jí nějaký vítací rituál. Ale základ všeho je to, aby byla s vámi. Když je venku a vy vylezete ven, ona se asi může zbláznit radostí a ty emoce musí nějak ven, ty nemůžete zakázat ani za ně trestat. Když bude s vámi, bude klidnější.
Lexie16
napsal(a):
No to s těmi dveřmi - ono se blbě učí něco, co pes dělá ve vaší nepřítomnosti. Jako řešení bych viděla buď - zabezpečit dveře aby na ně nemohla, což ale chápu že třeba není možné. A nebo, učit ji samostatnosti - nechat na zahradě, jít domů, vyjít ven a pochválit dokud je v klidu a postupně prodlužovat intervaly. Nebo jí venku nechat něco na hlodání na zabavení, třeba se jen nudí?
Když si hraje a už to přehání, tak ukončete hru a odejděte.
No a s tím skákáním už jsem psala.
To, že psa chytáte a pak uvazujete nebo trestáte je docela problém. Až pak třeba venku na procházce ji budete potřebovat chytit, tak ona bude zdrhat.
Upřímně? Neberte to špatně, ale doporučila bych vám návštěvu nějakého odborníka. A chválím za to, že to řešíte.
Máme v rodině podobnou fenu cane corso - od malička ji nikdo nic neučil, jen na ní řvali co nesmí. Teď je cca 1,5 roku stará. Nechodí s ní na procházky, protože tahá (za což ona nemůže), když jsou na dvoře je nejčastěji zavřená - aby neotravovala. Prostě nikdo ji nenaučil jak se má chovat a ona kvůli tomu teď trpí. Navíc nemá kde vybít energii, většinu dne je sama, když pak vidí páníčky tak je štěstím bez sebe a ještě za to dostane vynadáno. Je mi ji líto.
Lexie16
napsal(a):
...promiňte, že se směju, ale když budete vědět, že vás chce někdo potrestat, tak mu taky budete utíkat a nebo se bránit, to je prostě přirozené...
sh
XXX.XXX.95.70
Ja radim cvicak, na cvicaku se hlavne uci lidi jak ucit sve psy. Tech problemu bude casem vice.
Dobrý den, když to tady čtu tak mi nedá se nepřidat jsem majitelka 3 měsíčního štěněte Cane Corso a jelikož moc zkušeností nemám tak jsem se také informovala. Akorát s tím rozdílem, že jsem si o té rase zjistila vše ještě dříve než jsem ho měla. Váš přístup mi přijde úplně padlý na hlavu nebo mi tak spíše přijdete vy... Vám se narodili děti a uměli mluvit ? Mé štěně také dost kouše a utíká, ale úplně bohatě mi stačí ho ignorovat a přestane. Teď jsem ho tedy naučila reagovat na slovo fuj za pamlsek a zvládá to skvěle. Upozorňuji, že štěně netrestam ! A nikdy to dělat nehodlám, měla bych ráda psa, který mě miluje jako já jeho a ne se mě boji a v horším případě mě sežere.. Už zvládá povel ke mě, sedni, čekej a u nohy. Vodítko používám jen v případě, že ho seznamuji s dospělými pejsky, tak spíš na jeho ochranu.. Cane Corso jsou milovníci, co chtějí být milovani.. Pokud na stěně psychicky nemáte tak proč si ho kupujete ?! Chudák fenka ! Upřímně je mi ji i vás líto... Fakt nemůžu vystát takové lidi jako jste vy... nemůžete chtít vyrovnaného psa, když nejste vyrovnaná vy..
Enter
napsal(a):
Co ten pes vlastně může? Dobrý adept na neurotika...a brzy námět na článek v Blesku...Chudák štěně
který?
Lexie16
napsal(a):
Priznam nektere vase postrehy me nenapadli a dekuji za ne urcite vyzkousim...taky odchazim a ignoruji ale uprimne me nenapadlo dat potom hned pamlsek a pochvalit.
Přečetl jsem si to tady od začàtku do zatím konce. Ze začátku jste vůbec neměla tucha, o co vlastně jde, nechápala konkrétní rady, souvislosti. Teđ už trošku pokrok vidím, hlavně snahu. Je pro Vás těžkě ji něco naučit, nebo naopak odnaučit nežádoucí-převést pozornost fenky jiným směrem, na něco pro ni zajimavějšího, když nevíte jak na to, neznáte postup metodiku... Tady si toho můžete přečíst tuny, ale když nebudete vědět jak to fence podat, moc platné to nebude. Bylo by dobré, kdyby si vás obě vzal do parády někdo zasvěcený a krok za krokem Vám ukazoval cestu. Naučit fenku jednu věc, Vy byste vše bedlivě pozorovala a pak si to s ní zkusila sama. Garantuji Vám, že napoprvé to budete stejně"vorat"a budete potřebovat korekci od instruktora. Potom až si to osvojíte a fenka zapamatuje můžete přejít k jinémj cviku, dovednosti, změně nežádoucího chování. Moc neumite sveho psa "čist", je třeba mu porozumět u mět si vyložit co a proč dělá, kdy je v pohodě a kdy je nejistý, v nepohodě...Někdo pro to má přirozené vlohy, jiný je na to dřevo jako na cokoli jiného v životě.Možná jste si o výchově nebo výcviku psů než jste si ji pořidila něco přečetla, ale je tomu třeba rozumět a umět to uvést do běžného života, který má každý svůj, do praxe. Pořád se dà sehnat kniha -Konejšivé signály ta by Vám mohla něco dát Pak třeba -Řeč psů, Jak poznat psí duši. Ale praxe v"terénu" je nenahraditelná...
"Bylo by dobré, kdyby si vás obě vzal do parády někdo zasvěcený a krok za krokem Vám ukazoval cestu"
tak snad to nejak az do dneska prezili a ted uz konecne vedi, jak se postarat o dvouletého psa
ale -něco jiného jsem chtěla:
"Vy byste vše bedlivě pozorovala a pak si to s ní zkusila sama"
stene se nepujcuje cizim lidem
něco jiného je, když uz se znate - ale to rozhodne není po dvou lekcích s cizim clovekem.
napsal(a):
"Bylo by dobré, kdyby si vás obě vzal do parády někdo zasvěcený a krok za krokem Vám ukazoval cestu"
tak snad to nejak az do dneska prezili a ted uz konecne vedi, jak se postarat o dvouletého psa
ale -něco jiného jsem chtěla:
"Vy byste vše bedlivě pozorovala a pak si to s ní zkusila sama"
stene se nepujcuje cizim lidem
něco jiného je, když uz se znate - ale to rozhodne není po dvou lekcích s cizim clovekem.
Tak pardon, jsem se nevšiml že je to dotaz z roku 2016. A proč by po prvotním seznámení a přitomnosti majitele nemohl učit štěně nekdo jiný?Lepší než když to zkouší sám páník co o tom nemá páru a nadělá víc škody než užitku. Štěně nejsou kalhotky a kontakt s dalším pozitivním člověkem mu neublíží. Sám sem to takhle praktikoval a byli spokojeni jak páníci tak psi. Pomohlo jim to ve vzájemné komunikaci, zbavilo obav ze zaběhnuti pejska když se naučili přivolaní. Někdo není schopen ani toho základního. Tak proč nepomoci...
misaspacirka
XXX.XXX.68.241
Proč jste se ptala na radu s tím, že Vaše zkušenosti jsou nulové a pak napíšete, že ji za trest přivážete takhle se pes opravdu nevychovává a když už jste si pořídili toto plemeno bez zkušeností, zkuste prosím přečíst aspon internetové příspěvky o výchově. A nebuďte chytrá. Paní, co Vám odpověděla, že v žádném případě nebít štěně měla pravdu. Ten pes se Vás bojí, což Vám můžu říct, že budete mít co dělat, abyste si jeho důvěru získala zpět... tak na tom zapracujte
tak steneti je 5 tak uz ji budto sezralo nebo se domluvili....
PavkaV
XXX.XXX.175.219
Ahojte,
máme podobné plemeno -burskeho buldoka a taky si trochu nevíme rady. Má 3 měsíce, je moc šikovný, povely se učí rychle a zvládá je téměř za každé situace. Víme, že je štěně a bude kousací do přezubení, ale dost nás zaráží, jak je agresivní. Měla jsem před tím menší psy a NO a s tímhle jsem se nesetkala.
Psovi se dost věnujeme, trávíme hodně času venku, doma nemáme prakticky chvilku pro sebe, protože se mu neustále někdo věnuje (i kdyby jen tím, že mu držíme prasečí ucho, aby se mu dobře žvýkalo). Hrajeme si s ním ať už na místě, nebo se naháníme a podobně (s hračkami samozřejmě). Učíme ho, že nesmí kousat do nás a někdy to funguje, že na povel “pusť” okamžitě pustí a je náležitě pochválen, ale někdy mu přeskočí a i když mu nabízíme hračky, že se budeme nahánět, nebo přetahovat, tak najednou zavrčí, hračku pustí a zahryzne se do ruky, nebo nohy (záleží na poloze). Snažili jsme se vypozorovat, jestli ho třeba nerozčiluje, že tu hračku držíme, ale ne. Není jediný důvod k tomu, proč to dělá. Někdy hryzne tak, že mám brutální modřiny s dírou velikosti jeho zubu a dost to krvácí. Vždycky je pak spacifikován, chytím ho za tlamu, přirazím k zemi, zavelím “fuj”, vytahám ho za kůži za krkem, někdy ho svalím na záda, když stojím, tak ho srazím kolenem k zemi a vykročím proti němu (tohle jediné zabere aspoň na pár sekund). Ale vždycky se pak naštve ještě víc a je ještě agresivnější.
Jediné co pomůže jsou povely. Když se postavím a zavelím “sedni”, tak sice vrčí, ale udělá, co musí. Pak chvíli hrajeme na povely a pak funguje. Ale nechci to vždycky řešit takhle. Taky mu občas zavelím “místo”, v kleci ho zavřu a nechám ho aspoň 10 minut vychladnout, ale někdy to taky nepomůže.
Co ve výchově děláme špatně? Je naučený být sám, je naučený být v kleci, umí základní povely, hračky mu bereme, aby je neměl pořád, odměňujeme za jakékoli žádoucí chování, dostane vynadáno za vše, co nesmí (povely, nekřičíme, nebijeme, jen se mračím, vrčím a dělám to, co je psáno výše, používáme fuj a nesmíš).
Nejagresivnější je, když je dlouho vzhůru, jak děcko, co se vzteká, že nechce spát, ale tohle prostě nejde, aby takhle útočil. Nevím si rady, tohle jsem u žádného svého psa nikdy nezažila. Napadá vás něco, kde by mohl být problém a jak ho řešit? Trochu doufáme, že ho spraví cvičák, kam letíme hned po naočkované vzteklině, protože domácí hry na sílu, nebo na zamyšlení ho asi moc nezabaví ani neunaví. Evidentně.
Pavka - to je blbý i na apríla, takhle přece nechcete spáchat sebevraždu. Vychovat si psa cíleně k tomu, aby vás jednoho dne po právu zardousil, to mi přijde zybtečně pracný.
PavkaV
napsal(a):
Ahojte,
máme podobné plemeno -burskeho buldoka a taky si trochu nevíme rady. Má 3 měsíce, je moc šikovný, povely se učí rychle a zvládá je téměř za každé situace. Víme, že je štěně a bude kousací do přezubení, ale dost nás zaráží, jak je agresivní. Měla jsem před tím menší psy a NO a s tímhle jsem se nesetkala.
Psovi se dost věnujeme, trávíme hodně času venku, doma nemáme prakticky chvilku pro sebe, protože se mu neustále někdo věnuje (i kdyby jen tím, že mu držíme prasečí ucho, aby se mu dobře žvýkalo). Hrajeme si s ním ať už na místě, nebo se naháníme a podobně (s hračkami samozřejmě). Učíme ho, že nesmí kousat do nás a někdy to funguje, že na povel “pusť” okamžitě pustí a je náležitě pochválen, ale někdy mu přeskočí a i když mu nabízíme hračky, že se budeme nahánět, nebo přetahovat, tak najednou zavrčí, hračku pustí a zahryzne se do ruky, nebo nohy (záleží na poloze). Snažili jsme se vypozorovat, jestli ho třeba nerozčiluje, že tu hračku držíme, ale ne. Není jediný důvod k tomu, proč to dělá. Někdy hryzne tak, že mám brutální modřiny s dírou velikosti jeho zubu a dost to krvácí. Vždycky je pak spacifikován, chytím ho za tlamu, přirazím k zemi, zavelím “fuj”, vytahám ho za kůži za krkem, někdy ho svalím na záda, když stojím, tak ho srazím kolenem k zemi a vykročím proti němu (tohle jediné zabere aspoň na pár sekund). Ale vždycky se pak naštve ještě víc a je ještě agresivnější.
Jediné co pomůže jsou povely. Když se postavím a zavelím “sedni”, tak sice vrčí, ale udělá, co musí. Pak chvíli hrajeme na povely a pak funguje. Ale nechci to vždycky řešit takhle. Taky mu občas zavelím “místo”, v kleci ho zavřu a nechám ho aspoň 10 minut vychladnout, ale někdy to taky nepomůže.
Co ve výchově děláme špatně? Je naučený být sám, je naučený být v kleci, umí základní povely, hračky mu bereme, aby je neměl pořád, odměňujeme za jakékoli žádoucí chování, dostane vynadáno za vše, co nesmí (povely, nekřičíme, nebijeme, jen se mračím, vrčím a dělám to, co je psáno výše, používáme fuj a nesmíš).
Nejagresivnější je, když je dlouho vzhůru, jak děcko, co se vzteká, že nechce spát, ale tohle prostě nejde, aby takhle útočil. Nevím si rady, tohle jsem u žádného svého psa nikdy nezažila. Napadá vás něco, kde by mohl být problém a jak ho řešit? Trochu doufáme, že ho spraví cvičák, kam letíme hned po naočkované vzteklině, protože domácí hry na sílu, nebo na zamyšlení ho asi moc nezabaví ani neunaví. Evidentně.
Mám podezření, že jste troll, případně a to velmi pravděpodobně tro(t)l.
K jakému účelu jste si pořídili búrského buldoka, k čemu má sloužit? Máte několikahektarovou farmu, kde bude hlídat?
Je přetažený, přetočený, neví, kde mu hlava stojí a to jsou mu 3 TŘI měsíce. Máte si s ním hrát, jít ven, nakrmit, uspinkat.
Nemůžu si pomoct, je mi z vás velice smutno.
To je fakt nechutné, pořídit si psí mimino (ještě k tomu plemene, které se ke mně vůbec nehodí) a vyhrožovat mu smrtí. A když ukáže strach, únavu, nebo se brání (no nene, živý tvor se brání!), zavřu ho do klece. A padej, Rocky, vychladni! A po cestě s ním švihnu o zem, co si to ten čokl dovoluje?!
Žádné chování v náruči, žádné zkoumání světa tam venku, žádná laskavá a jasná pravidla, žádný smysl to nemá. S vámi.
Nevím, co děláte špatně při výchově. Nezmám zkušenost s tímhle plemenem.
Ale mám zkušenost se štěňaty, které se na nějakou hračku tak nějak vyflákla, protože top je hrazat lidi do ruky, do nohou popř. jim amputovat nos při pokusu o pusinku.
Měla jsem i štěně, co u toho nevypadalo ani roztomile, podnikalo útoky ve stylu "a teď tě roztrhám na kousky"
Navíc mi přijde, že jakákoliv snaha, aby štěně pžestalo, kousalo míň...ať už zaúpění aůůůů a nebo třeba to, že ho nechám tzv. "vechladnout" v jiné místnosti tu vehemenci ještě zhoršila.
Ráda bych řekla, že jsem nějak výchovně zapůsobila a že jsme to zvládli, ale upřímně musím říct, že jsme to prostě vydrželi, přetrpěli...říkejte si tomu jak chcete a po přezubení se to dost zlepšilo a pak se ta frekvence "jdeme se kousat" postupně zmenšovala.
Jediné, co můžu říct, že ším větší "agresivní kousací rapl"...a to agresivní berte fakt v uvozovkách, protože u štěněte si myslím, že tenhle výraz nemá svoje místo...spíš tím chci vyjádřit, že štěně bylo zuřivý vztekloun...takže z těch nejhorších vyrostla ta nejmazlivější a nejopatrnější a nejněžnější stvoření.
Třeba moje současná čuba pyrenejka...nyní 14 měsíců stará, měla donedávna přezdívku Bílá smrt...tak snad to mluví za vše....ve své podstatě mě několikrát denně napadala myšlenka "já jí zabiju a bude klid".......no a dneska, permanentně, když na ní kouknu, tak jí pořád říkám, jaká je to hodná holka, nejhodnější na světě.
Její předchůdkyně...kříženec "psa Baskervillského a tříhlavého Kerbera, akorát že o něco radikálnější"...abych tak nějak specifikovala její povahu, byla jako štěně snad stokrát horší...v loni odešla do psího nebe a neměla jsem nikdy, vedle sebe tak úžasnou psí duši.
Návod prostě nemám...jen popisuji moje zkušenosti....vím jediné, že štěně je miminko a člověk musí zatnout zuby a být klidný a laskavý páníček.
PavkaV
napsal(a):
Ahojte,
Pane bože, to bolí i číst.
Napadá mě jedině to, že si něco nastudujete a někdo vám ukáže, jak se k psovi chovat, než k němu vůbec přiblížíte.
Tohle přece nemůže někdo myslet vážně......
Je zajímavé, jakou si někdo dal práci s tím, že najde všechny chyby, které lze ve výchově psa udělat (a které tady vždy spolehlivě rozproudí dav) a vecpal je do jednoho jediného příspěvku.
3 měsíční štěně zvládá veškeré povely v jakémkoli prostředí a je naučeno být samo.
Zázračný pes. Koupila bych jich pět, kde jste ho sehnali?
Fotečka by nebyla?
Štírek666
napsal(a):
Pane bože, to bolí i číst.
Napadá mě jedině to, že si něco nastudujete a někdo vám ukáže, jak se k psovi chovat, než k němu vůbec přiblížíte.
Tohle přece nemůže někdo myslet vážně......
To musí být troll, který čeká na naše reakce, aby se mohl bavit.
napsal(a):
Je zajímavé, jakou si někdo dal práci s tím, že najde všechny chyby, které lze ve výchově psa udělat (a které tady vždy spolehlivě rozproudí dav) a vecpal je do jednoho jediného příspěvku.
3 měsíční štěně zvládá veškeré povely v jakémkoli prostředí a je naučeno být samo.
Zázračný pes. Koupila bych jich pět, kde jste ho sehnali?
Fotečka by nebyla?
Fotečka se snadno stáhne, v tom nevidím problém.
Mě už to začíná být tak nějak asi jedno, jestli někdo trolí a nebo ne....tak nějak začínám spíš myslet na ty lidi, co opravdu mají problém a snaží se dohledat něco k tomu na diskuzích.....takže si říkám, že když odpovím bez emocí i trolům, tak to nějakému hledajícímu čtenáři může pomoci....
Otázkou je, jak dlouho mi to vydrží, než se nechám vyprovokovat
Ono mi to totiž tak nereálné nepřijde....když vzpomenu ovčandu nebo mojí Sáru, tak ve třech měsících věku ta poslušnost byla opravdu s přihlédnutím k věku na velmi dobré úrovni....venku mi holky šlapaly jak hodinky.....a stejně to byly doma kousající potvory na které nic nezabíralo......a když já měla takové dvě štěněcí holky, tak proč by takové štěně nemohl mít někdo další, kdo sem zabrousí a myslím, že potom je fajn, když si přečte, že má být na štěňátko hodný, neřídit se radami tipu....přitlačte k zemi, otočte na záda, zatřepte za kůži, ukažte štěněti, kdo je pánem a že tohle si nesmí dovolit.....
Ať se zamyslí a kouknou na to z pohledu štěňátka....super bžunda, hrajeme si a najednou přijde křik a agresivní útok ze strany páníčka.......to snad musí uznat každý, že tohle se nedělá.
To je pořád jak přes kopírák.... tříměsíční štěně je agresivní, tak ho vytaháme za kůži a zalehneme ho. 🤦
Teď aktuálně je v útulku ve Zlíně ani ne dvouletý GR s PP, napadal majitele, výchova podle všeho naprosto žádná, jenom mu ustupovali, takže logicky, pokud se mu něco nelíbilo, začal kousat. A lidi na FB se diví, že takové mírumilovné plemeno, vhodné k dětem a do postele, přece nemůže kousnout. Vina se háže na chovatele, že je nevarovali, že do chovu pouštějí agresivní jedince atd. A většina neví, jak se vychovává pes. Buď se na to jde jak na dítě, tzn. všechno mu dovolíme, on z toho vyroste. Nebo agresivně, jak je uvedeno tady výše.
napsal(a):
Mě už to začíná být tak nějak asi jedno, jestli někdo trolí a nebo ne....tak nějak začínám spíš myslet na ty lidi, co opravdu mají problém a snaží se dohledat něco k tomu na diskuzích.....takže si říkám, že když odpovím bez emocí i trolům, tak to nějakému hledajícímu čtenáři může pomoci....
Otázkou je, jak dlouho mi to vydrží, než se nechám vyprovokovat
Ono mi to totiž tak nereálné nepřijde....když vzpomenu ovčandu nebo mojí Sáru, tak ve třech měsících věku ta poslušnost byla opravdu s přihlédnutím k věku na velmi dobré úrovni....venku mi holky šlapaly jak hodinky.....a stejně to byly doma kousající potvory na které nic nezabíralo......a když já měla takové dvě štěněcí holky, tak proč by takové štěně nemohl mít někdo další, kdo sem zabrousí a myslím, že potom je fajn, když si přečte, že má být na štěňátko hodný, neřídit se radami tipu....přitlačte k zemi, otočte na záda, zatřepte za kůži, ukažte štěněti, kdo je pánem a že tohle si nesmí dovolit.....
Ať se zamyslí a kouknou na to z pohledu štěňátka....super bžunda, hrajeme si a najednou přijde křik a agresivní útok ze strany páníčka.......to snad musí uznat každý, že tohle se nedělá.
No hlavně, kdo rozumí psům , nepřijde mu to nic divného, že si chce štěně hrát a samo si hraje po svém a my máme za úkol ho správně nasměrovat, aby byla hra a řádění smysluplná a čitelná pro obě strany.
Ovšem bitím, řvaním či jiným trestem to těžko povede k porozumění. Tam akorát vznikne strach, blok a další nežádoucí chování, ze kterého půjde jen těžko ven.
Bohužel jak tu občas čtu, lidi nerozumí psům a ani nemají chuť se něco naučit a někam se posunout a přiznat, že je sakra něco blbě .
Pokud někdo chce radu, musí připustit, že něco dělá blbě a začít u sebe tak, aby mu ten pes rozuměl. A ne tu zdůrazňovat jak vše dělá správně, jen ten pes je hloupý, nechápe a už vůbec nechce poslouchat.
napsal(a):
To je pořád jak přes kopírák.... tříměsíční štěně je agresivní, tak ho vytaháme za kůži a zalehneme ho. 🤦
Teď aktuálně je v útulku ve Zlíně ani ne dvouletý GR s PP, napadal majitele, výchova podle všeho naprosto žádná, jenom mu ustupovali, takže logicky, pokud se mu něco nelíbilo, začal kousat. A lidi na FB se diví, že takové mírumilovné plemeno, vhodné k dětem a do postele, přece nemůže kousnout. Vina se háže na chovatele, že je nevarovali, že do chovu pouštějí agresivní jedince atd. A většina neví, jak se vychovává pes. Buď se na to jde jak na dítě, tzn. všechno mu dovolíme, on z toho vyroste. Nebo agresivně, jak je uvedeno tady výše.
Možná je to tím, že lidi třeba nepoznají, kdy je to ještě hra štěněte...kdy je mého názoru nej štěně prostě zabavit, utahat, dát mu možnost si tu kousací energii někde vybít a kdy už se pes snaží být usurbátorem......
že se pes může rozmazlovat až na půdu a že mu můžeme snést první poslední a můžeme být benevolentní...ale zároveň u pejska nastavujeme hranice a mantinely...prostě věci přes které vlak nejede.
Dost lidí se mě třeba zeptá...a jak na to?? A já vlastně nevím, protože každý pes je jiný a u každého tudíž postupuju jinak a zatím to vždycky vyšlo (doufám, že v tomto trendu budu pokračovat, abych to nezakřikla)....možná cit pro psy?? A to je možná něco, co v apatyce člověk nekoupí aneb, když dva dělají totéž, není to vždycky totéž.
A zároveň jsou lidi do kterých stačí trknout....stačí když pár z nás napíše...já to dělám takhle a mě zase funguje tohle a dotyčný si řekne.."no tohle by šlo, to zkusím" a samotného by ho to nenapadlo. Jsem toho zářným případem a to se rozhodně nepovažuju za úplného začátečníka.
I tak si neumím představit, že by můj rozmazlený pes po mě startoval, jenom proto, že jsem byla benevolentní ve výchově...pes typu zlaťáka?.....vždycky si u takových případů říkám...co se pokazilo?? Kde se stala chyba??...když pak znáte rodinu, kde velí a to doslova malý kříženec am. a ang. kokra a rodina se na něj bojí sáhnout, když pes nemá náladu, rodinu zažene takovým způsobem, že stojí v kuchyni na židlích a je hodný pouze, když všichni dělají, to co on chce.....je vůbec možné psa rozmazlit tak, že se dostane do takovéhle fáze?
Jak je možné, že já chronický rozmazlovač, co se často přizpůsobí tomu, co pes chce a jak to chce, takový problém nemám a pokud musím občas uplatnit autoritu, tak nejsem sežrána za živa??
napsal(a):
Možná je to tím, že lidi třeba nepoznají, kdy je to ještě hra štěněte...kdy je mého názoru nej štěně prostě zabavit, utahat, dát mu možnost si tu kousací energii někde vybít a kdy už se pes snaží být usurbátorem......
že se pes může rozmazlovat až na půdu a že mu můžeme snést první poslední a můžeme být benevolentní...ale zároveň u pejska nastavujeme hranice a mantinely...prostě věci přes které vlak nejede.
Dost lidí se mě třeba zeptá...a jak na to?? A já vlastně nevím, protože každý pes je jiný a u každého tudíž postupuju jinak a zatím to vždycky vyšlo (doufám, že v tomto trendu budu pokračovat, abych to nezakřikla)....možná cit pro psy?? A to je možná něco, co v apatyce člověk nekoupí aneb, když dva dělají totéž, není to vždycky totéž.
A zároveň jsou lidi do kterých stačí trknout....stačí když pár z nás napíše...já to dělám takhle a mě zase funguje tohle a dotyčný si řekne.."no tohle by šlo, to zkusím" a samotného by ho to nenapadlo. Jsem toho zářným případem a to se rozhodně nepovažuju za úplného začátečníka.
I tak si neumím představit, že by můj rozmazlený pes po mě startoval, jenom proto, že jsem byla benevolentní ve výchově...pes typu zlaťáka?.....vždycky si u takových případů říkám...co se pokazilo?? Kde se stala chyba??...když pak znáte rodinu, kde velí a to doslova malý kříženec am. a ang. kokra a rodina se na něj bojí sáhnout, když pes nemá náladu, rodinu zažene takovým způsobem, že stojí v kuchyni na židlích a je hodný pouze, když všichni dělají, to co on chce.....je vůbec možné psa rozmazlit tak, že se dostane do takovéhle fáze?
Jak je možné, že já chronický rozmazlovač, co se často přizpůsobí tomu, co pes chce a jak to chce, takový problém nemám a pokud musím občas uplatnit autoritu, tak nejsem sežrána za živa??
Tak vy jste to rozepsala přesně tak, jak jsem to chtěla říct. :-) Nemyslela jsem, že každý by měl být odborník. Ale asi tím, jak ty psy prostě máme už dlouho, někdy od dětství, víme, jak na kterýho, aniž si to uvědomujeme. A asi i ten pes vycítí tu nejistotu v člověku. A ještě navíc je rozdíl pes a fena. Jasně, nemusí to každý samec v pubertě zkoušet. Ale člověk na to musí být připraven.
"Buď se na to jde jak na dítě, tzn. všechno mu dovolíme, on z toho vyroste".
A to podle mě je výchova štěněte a dítěte dost podobná. Laskavá a důsledná. Samá chvála a vedená tak, že tresty jsou zbytečné.
Nebudu ani štěně ani dítě trestat za to, že je přetažené a unavené - moje chyba. Uchlácholím - štěně jako dítě. Když nechám štěně, dítě nadmíru rozdivočit - zase moje chyba, měla jsem přesměrovat tu "divnou zábavu" dřív.
Styl "všechno mu dovolíme, on z toho vyroste" je cesta do pekel u štěněte i u dítěte.
napsal(a):
"Buď se na to jde jak na dítě, tzn. všechno mu dovolíme, on z toho vyroste".
A to podle mě je výchova štěněte a dítěte dost podobná. Laskavá a důsledná. Samá chvála a vedená tak, že tresty jsou zbytečné.
Nebudu ani štěně ani dítě trestat za to, že je přetažené a unavené - moje chyba. Uchlácholím - štěně jako dítě. Když nechám štěně, dítě nadmíru rozdivočit - zase moje chyba, měla jsem přesměrovat tu "divnou zábavu" dřív.
Styl "všechno mu dovolíme, on z toho vyroste" je cesta do pekel u štěněte i u dítěte.
Mám na mysli pochopitelně tzv. volnou výchovu dětí, kterou dnes praktikuje spousta rodičů. Vidím to skoro na každém kroku, resp. viděla jsem před lockdownem, když bylo ještě všechno otevřeno. Jasně, že hranice potřebuje stanovit jak děcko, tak pes.
napsal(a):
Bohužel GR se mrská bezhlavě i v normálním chovu a stejně jako u labíků se najdou labilové. Už se mi párkrát stalo, že jsem procházela okolo konkurence, z naší strany formální blé, načež GR vyletěl jako stvůra z pekel, na povely nereagoval. Čímž ale neomlouvám majitele, kteří mají pocit, že mají naprogramovaného bezúdržbového psa.
je vůbec možné psa rozmazlit tak, že se dostane do takovéhle fáze?
porad je to pes - ne hracka. jen se na to uz rado zapomina.
Takze otazka je, nakolik je v tom spatny vyber povah/pustim do chovu vsechno - a co je vlastne ta spatna povaha?
muj nazor je, ze i pokud je v psovi porad nejaka pracovni vloha nebo zbytek pudu jak prezit - nevim, jak to nazvat, tak v nem musi v nem byt i urcita mira vytrvalosti a odhodlanosti - dokoncit ukol, prezit.
doplnte si podle libosti
takze pokud zije v prostredi, ktere nechape, je nespravedlive -tak se proste zacne podle toho chovat. cim vice je ten pes "pracovity" , idealni na to, nac byl urcen -tim je ta odpovet silnejsi.
a o to vice se to pak lidem nelibi
k tomu burakovi - obratte se na chovatele, at vam poradi. JInak o vas uslysime casem ve zpravach.
napsal(a):
Bohužel GR se mrská bezhlavě i v normálním chovu a stejně jako u labíků se najdou labilové. Už se mi párkrát stalo, že jsem procházela okolo konkurence, z naší strany formální blé, načež GR vyletěl jako stvůra z pekel, na povely nereagoval. Čímž ale neomlouvám majitele, kteří mají pocit, že mají naprogramovaného bezúdržbového psa.
Myslíte v papírovém chovu? Já se zatím nesetkala ani na výcviku, ani na zkouškách, že by GR vyjel na člověka. Že si občas samci poměřují pinďoury, se stane. Hodně to ale vídávám spíš u tolleru. Ti jsou hodně labilní.