Border kolie - je pro mě vhodná?

Border kolie
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2018 16:44
blazour

XXX.XXX.93.78

Ahojte všichni, chtěl bych se zeptat Vás, zkušených pejskařů, na Vaše názory :)

Líbí se mi border kolie, díky její úžasné povaze. Už delší dobu přemýšlím nad pořízením fenky (nejspíš s PP) Jsem mladý pracující člověk, žiju v rodiném domě, zahradu máme, sice není největší, ale rozhodně bych ji nenazýval malou no, můj hlavní dotaz se ale týká času stráveného s pejskem. Pracuji po-pá od 8:30 do 17:00, říkám si, že to by mohlo být pro pejska frustrující, být doma takovou dobu bez páníčka. Doma by ale pejsek nebyl úplně sám, jelikož v domě bydlí i babička s dědou a ti jsou doma pořád.

Chci se zeptat, jestli je tu někdo z Vás, který má podobnou pracovní dobu a přesto si pořídil border kolii, nebo podobné plemeno. Vím, že borderky potřebují aktivity, společnost a potřebují se pořádně vyřádit. Mám to vymyšlené tak, že bych s ní vždy po práci až do večera trávil čas, učil ji novým věcem a vynahrazoval bych jí ten čas, co trávím v práci. Aktivity vymyšlené mám, tůry, dogdancing, frisbee a další, jde mi spíš o to, jestli to takhle někdo z Vás má a funguje to jak pro pejska, tak pro Vás.

Děkuju za každý příspěvek, rád se tu pobavím se zkušenými a proberu veškeré varianty. Děkuji!

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2018 17:10

Aby vás babička s dědou neproklínali, až jim z ní bude hrabat... Bordeře nebude stačit statická společnost. Máme v sousedství borderáka, jehož majitelé jsou podobně zaměstnaní. Psa nezvládli a je z něj frustrovaná vzteklá potvora, která startuje i na feny. Motivace k pořízení: úžasná povaha, snadná cvičitelnost, líbivý vzhled. Kromě vzhledu jim to totálně nevyšlo.

10.9.2018 21:20

..."díky její úžasné povaze"...
Asi dost záleží na tom, co si pod pojmem úžasná povaha představujete. Jsou chytré, pracovité, výkonné, ale v běžném každodenním životě to může být i docela na obtíž. Na agility parkuru jsou obdivuhodné, pro vrcholový sport snad nedostižné, ale pro "civilní" život ?
Pokud vám třeba nebude vadit, že většinu procházky před vámi couve a plive vám klacek pod nohy.
( a to je jen taková malá úchylka nadstandardně vychované feny ).

10.9.2018 22:10
samous

XXX.XXX.105.28

Já bych si pořízení borderky hodně, hodně rozmyslel, zvlášť pokud s nimi zatím nemáte zkušenosti a nevíte úplně přesně, do čeho jdete..
Znám jich pár, a žádnou z nich bych domů nechtěl ani náhodou, hráblo by mi z toho.. ti psi potřebujou pořád něco dělat a dokážou být hodně otravní, když se nudí.. Znám jednoho takovýho závisláka na aportech, co vám vydrží hodiny a hodiny v kuse nosit všechny svoje hračky, házet vám je pod nohy a pak vás další hodiny hypnotizovat, dokud si nějakou aktivitu od vás nevynutí... néé, to bych nedal

10.9.2018 22:20
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Potkavam pani se dvema chovnymi exterieraky borderaky a papillonem. Rikala, ze tedy papillon je mnohem akčnejsi. Pak jich na sidlisti mame par, co prekopaly lidem zivot- proste muzou si hrat, i kdyz se jim nechce .
Bordera se hlavne musi naucit odpocivat.

10.9.2018 22:50

Lexaurin napsal(a):
Potkavam pani se dvema chovnymi exterieraky borderaky a papillonem. Rikala, ze tedy papillon je mnohem akčnejsi. Pak jich na sidlisti mame par, co prekopaly lidem zivot- proste muzou si hrat, i kdyz se jim nechce .
Bordera se hlavne musi naucit odpocivat.

Njn, jenže bordera je pracovní pes a výkon v jejím podání je dlouhodobá stopro pozornost a akce, je to takový pytel adrenalinu. Naučit jí "odpočívat" v podstatě od večera do pěti odpo se u některých jedinců třeba povede, ale může se to výrazně odrazit na psychice. Potkávám i netypicky klidné, ale ty jsou takové zvláštní. Chybí tam ta bezhlavá komunikace s majitelem a zájem o jakoukoliv činnost, ale nezájem o cokoliv jiného zůstává. Ve srovnání s normálně aktivními takové zombie.

11.9.2018 07:01
bobina65

XXX.XXX.197.59

Dobrý den,
od svých dvanácti let jsem měla NO, chodila na cvičák a věnovala se sportovnímu cvičení.Ovčáky jsem měla přes čtyřicet let.Nyní mám borderku od které mě všichni odrazovali.Pořídila jsem si ji po té co jsem četla v novinách, že ji mají u policie na vyhledávání drog.Usoudila jsem, že pes který hledá drogy nemůže být úplný magor, jak mě všichni říkali.Cvičím si ji sama jako NO, tu ochotu aportovat jsem vyřešila košíkem( V Brně na volno ho stejně musí mít), tak na procházce si pěkně čuchá jako každý pes.Jsem moc spokojená, neloví, lidí které nepozdravím si nevšímá.Prostě já bych neměnila.

11.9.2018 08:00

Bocky mám dvě, jednu výstavní šestiletou a jednu půlroční. V bytě 1+1. Obě zvládají odpočívat přes pracovní dobu (7-15:30), od štěněte, nijak sem se s tím nepárala, rovnou hned po víkendu, kdy sem si první i druhou přivezla domů, sem musela do práce (dovolenou jsem prostě nedostala). A v pohodě. Štěně ještě sem tam něco zničí, ta výstavačka jako štěně toho moc nezničila. První boc dokonce musela tři roky přežít v režimu, že jsem do práce ještě dojížděla daleko, takže doma byla sama deset hodin někdy i víc. Zvládla to, nikdy neštěkala, nic neničila. Nicméně po práci aktivit spousta, agility, výlety, triky, běhání v zápřahu, u kola, u koně. Prakticky denně něco trénujeme (ale taky občas chrápeme v posteli, když není čas nebo nálada smajlík, psům se věnuju ráno půl hoďky jen lehká procházka, odpoledne dle počasí hoďku až dvě procházka, kde něco cvičíme, plaveme atd. Pak nějaké domácí práce, u kterých ještě stíhám cvičit triky, po večeři zpravidla vytahuju překážky a jdeme něco málo pocvičit. Pak spát smajlík.2x týdně agi trénink na cvičáku, ze kterého se vracím v deset večer a v pět ráno zase vstávám smajlík. Ani jedna mi nehází míčky pod nohy a nehypnotizuje mě pohledem. Je třeba borderku naučit odpočívat. Pokud vidíte magory, kteří lítají hodiny za míčkem, ne, tak to opravdu není správně a je to chyba majitele. Míčkování do zblbnutí je vůbec na houby aktivita, pes se na tom stává závislým a neví, kdy přestat. Jako jo, taky míček občas hodím, ale nepřeháním to. Pokud máte zahradu, zvažovala bych pořídit kotec, zahradu vám bocka celou přehrabe a dost často se za plotem naučí nahánět auta. Je lepší jí zavřít, aby mohla odpočívat (samozřejmě za předpokladu, že potom se jí budete věnovat). Ale radím, dobře vybírejte, dneska jdou povahy a zdraví dost do kopru i v PP chovu.

11.9.2018 09:19
blazour

XXX.XXX.39.3

Děkuji moc za názory a zkušenosti. Jak tak čtu, asi opravdu hodně záleží na výběru povahy. Zapomněl jsem taky dodat jednu celkem zásadní věc - borderka by byl můj úplně první pejsek, předtím jsem se staral spíš o menší zvířata - kočky Obecně si ale myslím, že vychovávat kluka musí být těžší, než fenu. Přece jenom kluci jsou neřádi a hodněkrát o hodně víc energičtí než feny..

@cernousek - mohu se Vás, prosím zeptat, jak jste je zvládla naučit odpočívat? Podle toho co píšete, jsou obě Vaše borderky zlatíčka, máte na to nějaký "trik", nebo jste prostě vychytala super povahu u obou z nich? Klidně sem můžete přiložit i nějaké fotky, rád se na Vaše miláčky podívám :)

Dále bych se chtěl zeptat, podle čeho se rozhodovat u výběru povahy a zdraví? Soudím asi, že nákup borderky bez PP mám úplně vyloučit. Když se ale tedy rozhodnu pro borderku s PP, podle čeho si mám vybírat? Kdybych to měl přirovnat, naprosto by mi vyhovovala povaha pejska, jakou popisovala @cernousek ve svém příspěvku.

Ten kotec pro pejska mi přijde takový nesympatický, přece jenom se žádnému pejskovi nelíbí, když musí být zavřený, a určitě by se kotec mohl brát taky jako trest - něco jsi rozhrabala, budeš zavřená aby jsi to nedělala. Tohle mi přijde jako spíš ničení vzájemného vztahu, spíš bych se pro kotec přikláněl u nějakého hlídacího psa, nebo podobně.

11.9.2018 09:37
rapotacka11

XXX.XXX.79.30

- spíš bych se pro kotec přikláněl u nějakého hlídacího psa, nebo podobně.

To jako proč?

Obecně si ale myslím, že vychovávat kluka musí být těžší, než fenu.
Přece jenom kluci jsou neřádi

Není v tom rozdíl. Já preferuji psa před fenou.

Borderka je v kurzu, co taky jiného, že...

11.9.2018 09:53
Aner

XXX.XXX.5.141

Ten kotec pro pejska mi přijde takový nesympatický, přece jenom se žádnému pejskovi nelíbí, když musí být zavřený, a určitě by se kotec mohl brát taky jako trest - něco jsi rozhrabala, budeš zavřená aby jsi to nedělala. Tohle mi přijde jako spíš ničení vzájemného vztahu, spíš bych se pro kotec přikláněl u nějakého hlídacího psa, nebo podobně.

To záleží pouze na tom, jak psa naučíte.
Zavrete-li ho tam po rozhrabani zahonu, krádeži jídla apod. trest to bude.
Naucite-li psa, že je to jeho místo, kde má svůj klid, trest to nebude.

Proč u hlídacího psa taky nechápu...

11.9.2018 10:06
blazour

XXX.XXX.93.78

A jak ho naučíte, že je to odpočívací místo? Myslím, že v obou případech když dám pejska do kotce a odejdu, bude mu smutno a nebude se tam cítit dobře a bude to chápat jako nějaký trest?

11.9.2018 10:23
Atheira

XXX.XXX.50.119

Obecně si ale myslím, že vychovávat kluka musí být těžší, než fenu. Přece jenom kluci jsou neřádi a hodněkrát o hodně víc energičtí než feny..

Tohle je docela sranda. Podle toho, co vidím kolem sebe a s čím mám i sama zkušenost, tak kdybych chtěla mít jakože jó pokoj a všechno nějak jednodušší, tak beru psa. Ti, co znám, narozdíl od fen nemají na věci vlastní názor a berou ten váš jako svatý.

11.9.2018 10:45
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

blazour napsal(a):
A jak ho naučíte, že je to odpočívací místo? Myslím, že v obou případech když dám pejska do kotce a odejdu, bude mu smutno a nebude se tam cítit dobře a bude to chápat jako nějaký trest?

Psa musíte na kotec zvykat postupně. Dobré je mu tam dávat žrádlo - nesu misku se žrádlem - řeknu "místo", pes se tam v klidu nažere chvíli si odpočine pak ho zase vytáhnu ven. Ze začátku jsem kotec ani nezavírala. Můžu mu tam dát třeba hračku naplněnou pamlsky, aby si to z toho doloval. Nikdy tam psa nezavírám za trest a už vůbec ne nijak násilně. Ze začátku jsem si tam se psem klidně sedla a hrála si tam s ním, pak jsem mu tam třeba nechala žrádlo a odešla. Pokud to budete učit od štěněte tak on stejně po hraní a žrádle usne. Já to učila psa když mu bylo něco přes rok tuším, takže jsem se ho snažila na místo dávat když byl unavený - po tréninku, po koloběžce atd, prostě když měl pak odpočívat. Psa mám v kotci jen když jsem v práci a jen v létě a na jaře, jinak je doma. Ale i když jsme třeba na zahradě a má otevřený kotec, tak si tam jde sám lehnout. Když mu dám kost jde automaticky do kotce. Když ho potřebuji zavřít a pošlu ho na místo, jde tam bez problému a nadšeně.

11.9.2018 10:48
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Marcelaamax: nezapomen dodat ze kotec tveho psa pripomina spis 5*hotel a ne kotec jak ho vsichni zname. :).

11.9.2018 10:50
Moyda

XXX.XXX.74.8

Tedysek napsal(a):
Marcelaamax: nezapomen dodat ze kotec tveho psa pripomina spis 5*hotel a ne kotec jak ho vsichni zname. :).

Tedysek úplně jsi mi to vzala z úst .

11.9.2018 10:53
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Tedysek napsal(a):

No jo, tak on se tam "stěhoval" přímo z postele, tak jsem to musela trochu přizpůsobit, aby to nebyl takový šok .

11.9.2018 10:57
Andrýsek3

XXX.XXX.158.23

Atheira napsal(a):
Obecně si ale myslím, že vychovávat kluka musí být těžší, než fenu. Přece jenom kluci jsou neřádi a hodněkrát o hodně víc energičtí než feny..

Tohle je docela sranda. Podle toho, co vidím kolem sebe a s čím mám i sama zkušenost, tak kdybych chtěla mít jakože jó pokoj a všechno nějak jednodušší, tak beru psa. Ti, co znám, narozdíl od fen nemají na věci vlastní názor a berou ten váš jako svatý.

neřekla bych. Feny nemyslí 90% roku tím mezi nohama, co jim zatemňuje mozek.
Řikám si jak bych měla poslušnýho psa, kdyby furt nehrotil každou fenu, co projde.

11.9.2018 11:07
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Ja mela fenu. A po ni jsem si poridila ja psa a mama fenu. Ted mame doma 3 psy. Feny neresi vubec a mame fena hara. :) je pravda ze vsich 4 mivaji sve vlasni nazory. Trenink poslusnosti a vseho je priblizne stejny. Jen fena je takova citlivejsi. Dalsi fakt ktery me presvedcil o porizeni psa a ne feny je ten ze feny kdyz uz se rvou tak na zivot a na smrt. Psi kdyz se rvou tak do prvni kapky krve a hotovo. Nam se doma zatim nikdy neservali (tuk tuk tuk). Ale jsou nauceni jak se konflikty resi. :).

11.9.2018 11:07
blazour

XXX.XXX.93.78

@marcelaamax děkuji za objasnění, zní to fajn jak pro Vás, tak pro pejska :) A jak je to tedy s tou povahou pejska a taky s učením ho odpočívat? Na co bych se měl soustředit při výběru borderky a na co se ptát majitelů od kterých bych ji případně pořizoval?

11.9.2018 11:10

No, ta první bocka miláček je, u štěněte si zatím nejsem jistá, co z toho vyroste, už teď vidím, že povaha bude o dost složitější. Ptal jste se na to, jestli zvládají odpočívat, když jsem v práci, to ano, to zvládají. Nejsou to žádní hyperaktivci a byt nedemolují. Jinak povahově borderka není jednoduchý pes na výchovu pro začátečníka. Hodně záleží na dobrém výběru. Já měla u té první prostě štěstí, nijak sem to nezkoumala, chtěla jsem fenu dané barvy, žádné jiné kritérium jsem neměla, a vyšlo to a prostě jsme si sedli (přitom její matka je povahově mizerné zvíře - labil bez chuti do práce a vylezla z toho skvělá štěňata, nejen ta moje, ale všichni sourozenci jsou super, sportují, ale zároveň jsou to i normální rodinný psi). U druhé jsem vybírala podle miliardy kritérií, neustále jsem projížděla kdejaké databáze a výsledky a obávám se, že sem přebrala smajlík. Někdy je třeba prostě trochu štěstí. Ale uvidíme časem, ještě je pořád brzy na nějaké soudy, je to ještě štěně. Doporučení je takové, já bych si brala štěně už jen po rodičích od některého z mých známých, které opravdu znám, vím jak se chovají v běžném životě i v akci. Zajeďte si za chovatelem, ještě nejlépe než se štěňata vůbec narodí a zkoukněte si matku i podmínky odchovu. Kotec proto, že borderky neumí vypnout, na zahradě budou hrabat, nahánět auta, kočky, lidi za plotem (pokud nemáte to štěstí, že žijete někde na samotě), i v zemích jejich původu nejsou chovány na zahradě, ale ovčáci je mají v kotcích nebo uvázané na řetězu, pokud zrovna nepracují. Tím nemyslím, borderu zavřít do konce a vůbec se jí nevěnovat, ale naučit jí, že v kotci se odpočívá a mimo kotec je zábava a spousta vybití pro její temperament. Já mám zase analogii v bytě - venku se chodíme vyblbnout, ale doma se spí a nedělá se bordel - zpravidla jsou v jedné místnosti, kde nemůžou nic zničit (mají tam třeba hračky, nebo věci na kousání - krabice, pet lahve a tak - to spíš pro štěně), nemají k dispozici celý byt. Na kotec je třeba psa naučit - tj. ze začátku se tam krmí, dáváte mu tam kosti na kousání a tak a prodlužujete postupně dobu, kterou tam pes tráví, naučíte psa chodit do něj na povel.

11.9.2018 11:12
Sapp

XXX.XXX.70.163

bobina65 napsal(a):
Dobrý den,
od svých dvanácti let jsem měla NO, chodila na cvičák a věnovala se sportovnímu cvičení.Ovčáky jsem měla přes čtyřicet let.Nyní mám borderku od které mě všichni odrazovali.Pořídila jsem si ji po té co jsem četla v novinách, že ji mají u policie na vyhledávání drog.Usoudila jsem, že pes který hledá drogy nemůže být úplný magor, jak mě všichni říkali.Cvičím si ji sama jako NO, tu ochotu aportovat jsem vyřešila košíkem( V Brně na volno ho stejně musí mít), tak na procházce si pěkně čuchá jako každý pes.Jsem moc spokojená, neloví, lidí které nepozdravím si nevšímá.Prostě já bych neměnila.

Nejen na drogy se bordery začaly používat, ale i na výbušniny, kde už opravdu magor těžko projde. Bordera prostě pojede, ať je +40C nebo -20, vleze se všude, hodíte ji přes ramena do výšky, pošlete pod auto, narve se kam běžně NO ne. Pojede jak fretka, do úmoru, ale v momentě, kdy má přejít do naprostého klidu, přejde. Vše je o práci, souhře. Nedivím se, že Vám bordera šlape, pokud máte velké zkušenosti a dobře ji vedete, pak nedochází k obtěžování balonky při procházkách, honění cyklistu a pod.

Zadavateli - Jestli se pro Vás bordera hodí, těžko zde někdo posoudí. Každý Vám může napsat nějakou zkušenost, většinou zde spíš tu zprostředkovanou, ale když si to tak promyslíte, začněte úplně od základů - teď je hezky, minimálně půl roku je u nás docela hnusné počasí, a přesto takovému psu nevymluvíte, že když osm hodin leží, že se Vám po práci do tmy už na pár hodin nechce. Pokud jste ochotný trávit po práci čas i fakt v hnusném počasí venku(a nemyšleno nějaké šudlání kolem domu), posuňte se ke kroku dalšímu, a to, co se psem zamýšlím dál. Jen na procházky to pes není. Potřebuje jak hodně pohybu, tak předevší pracovat hlavou. Pomineme-li exterierové linie (pro mě ne zcela pochopitelné, kam se dostávají pracovní psi, kdy se potlačují pracovní schopnosti na na úkor krásy), takže za mě rada jít se dívat na výstavy nepadne, ale pokud chcete spíš fyzicky borderu se stínem její povahy, tak asi k těm výstavákům...
Co se týče zdraví, pokud budete vybírat pečlivě, projděte si rodokmeny a dejte pozor na epilepsii, ta do chovu povinná není, ale databáze border s epi je a narůstá.

11.9.2018 11:22
Atheira

XXX.XXX.50.119

Andrýsek3 napsal(a):
neřekla bych. Feny nemyslí 90% roku tím mezi nohama, co jim zatemňuje mozek.
Řikám si jak bych měla poslušnýho psa, kdyby furt nehrotil každou fenu, co projde.

My zase naopak měli vždycky jen psy, dva z nich snad byli v registrovaném partnerství, protože si spolu občas hrávali dost zvláštními způsoby, ale ani jeden ze psů, co pamatuju, nebyl z háravek nijak paf. Museli by ji mít rovnou pod nosem, aby si ji nějak všimli a všechno je přešlo hned, jak zmizela.
Znám jen psí ňoumy, trdla a hlupáčky, co jsou připraveni snést modré z nebe jen za úsměv a psí ženský, který asi berou dneční emancipaci taky velmi vážně. Silné nezávislé osobnosti každým coulem. Což mě právě přivedlo k mému názoru, no.

11.9.2018 11:42
blazour

XXX.XXX.93.78

Děkuji za příspěvky. Zatím tedy přemýšlím do budoucna - příští rok, nejlépe jaro. Je ale taky možné, že by to bylo už teď, v období dvou následujících měsíců. Ano, přesně jak píšete, určitě bych borderu nenechával doma po návratu z práce, když bych věděl, že byla 8 hodin doma bez aktivit. S tím se ale pojí další prolém a to ten, že občas prostě nebude ta možnost s ní po práci někam zajít a já nevím, jestli by to nebyl problém.
Nejen Vy, ale i ostatní píšete, že to není pes jen na procházky, což se mi na ní právě líbí, ale zase - jsem z malého městečka a v okolí je maximálně jeden cvičák, kde by mohla potkávat větší psí společnost. Budou jí stačit procházky lesem, projížďky na kole, cvičení na zahradě, výlety autem?

Mohu se ještě zeptat kde najdu ty rodokmeny? Jsou někde veřejně viditelné, nebo o ně vždy musím požádat prodávajícího?

Teď mě ještě napadá finanční stránka borderky, roční zdravotní péče, kontroly, očkování apod. vychází přibližně na kolik, pokud se můžu zeptat?

11.9.2018 11:46

blazour napsal(a):
Děkuji za příspěvky. Zatím tedy přemýšlím do budoucna - příští rok, nejlépe jaro. Je ale taky možné, že by to bylo už teď, v období dvou následujících měsíců. Ano, přesně jak píšete, určitě bych borderu nenechával doma po návratu z práce, když bych věděl, že byla 8 hodin doma bez aktivit. S tím se ale pojí další prolém a to ten, že občas prostě nebude ta možnost s ní po práci někam zajít a já nevím, jestli by to nebyl problém.
Nejen Vy, ale i ostatní píšete, že to není pes jen na procházky, což se mi na ní právě líbí, ale zase - jsem z malého městečka a v okolí je maximálně jeden cvičák, kde by mohla potkávat větší psí společnost. Budou jí stačit procházky lesem, projížďky na kole, cvičení na zahradě, výlety autem?

Mohu se ještě zeptat kde najdu ty rodokmeny? Jsou někde veřejně viditelné, nebo o ně vždy musím požádat prodávajícího?

Teď mě ještě napadá finanční stránka borderky, roční zdravotní péče, kontroly, očkování apod. vychází přibližně na kolik, pokud se můžu zeptat?

Borderka právě není moc procházecí pes. Ona nepotřebuje až tak fyzickou činnost jako práci hlavou. Proto není pro každého, protože procházky nebo projížďky jí prostě k smrti nudí.

11.9.2018 11:58
blazour

XXX.XXX.93.78

Jak třeba vypadají aktivity s borderkou, když je snaha o to, aby pracovala hlavou?

11.9.2018 12:03
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

blazour napsal(a):
Jak třeba vypadají aktivity s borderkou, když je snaha o to, aby pracovala hlavou?

Neberte to špatně, ale pokud nemáte ani zjištěno, jak zaměstnat psovi hlavu, nepořizujte si prosím borderku.

Hlavu zaměstnáte cvičením poslušnosti, učením triků, stopami nebo jinými pachovými pracemi, pasením... Jednoduše řečeno vším, u čeho pes musí přemýšlet.

11.9.2018 12:13
blazour

XXX.XXX.93.78

marcelaamax napsal(a):
Neberte to špatně, ale pokud nemáte ani zjištěno, jak zaměstnat psovi hlavu, nepořizujte si prosím borderku.

Hlavu zaměstnáte cvičením poslušnosti, učením triků, stopami nebo jinými pachovými pracemi, pasením... Jednoduše řečeno vším, u čeho pes musí přemýšlet.

V pořádku, proto jsem tento příspěvek vůbec zakládal, abych zjistil, jestli je pro mě. :)

Ty činosti, které jste napsal, bych s ní rád dělal, otázku jsem pokládal spíše proto, že jsem se chtěl ujistit, co se tím cvičením hlavy vůbec myslí.

Pokud jsou to tyto činnosti, tak jediný problém který s nimi mám je ten, že jsem je nikdy psa neučil a nemám s tím zkušenosti. Samozřejmě před pořízením jakéhokoliv psa bych si musel zjistit jak to dělat správně a efektivně.

11.9.2018 12:21
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

blazour napsal(a):
V pořádku, proto jsem tento příspěvek vůbec zakládal, abych zjistil, jestli je pro mě. :)

Ty činosti, které jste napsal, bych s ní rád dělal, otázku jsem pokládal spíše proto, že jsem se chtěl ujistit, co se tím cvičením hlavy vůbec myslí.

Pokud jsou to tyto činnosti, tak jediný problém který s nimi mám je ten, že jsem je nikdy psa neučil a nemám s tím zkušenosti. Samozřejmě před pořízením jakéhokoliv psa bych si musel zjistit jak to dělat správně a efektivně.

Já bych ve vašem případě do borderky nešla. Řekla bych, že to zrovna není pes, který by vám snadno odpustil chyby.

11.9.2018 12:23
bobina65

XXX.XXX.197.59

Dobrý den,
hodně o borderkách se dočtete zde www.bcccz.cz.

11.9.2018 12:23

Ve Vašem případě si bocku opravdu nepořizujte, poohlédněte se po lehčím plemeni.

11.9.2018 12:26

A proč chcete vlastně zrovna borderku? túry, dogdancing i frisbee s vámi bude dělat spoustu psů, kteří to mají v hlavě méně zamotané než průměrná borderka, třeba zlaťák nebo střední pudl.

jako možná jsem proti koliím obecně zaujatá, ale neznám jedinou normální. borderky jsou vyšinuté a trpí stereotypním chováním a pak znám krátkosrstou a dlouhosrstou, kteří se zase bojí vlastního stínu. A šeltinky, taky bojavé, křehké dušičky.

11.9.2018 12:28

blazour napsal(a):

..víte, se psy jsem v kontaktu zhruba 30 let, začínala jsme ve svazarmovské kynologii, pak přešla do sportovní...cvičila jsem s půjčovanou dogou a velkým kníračem, pak vlastní NO a poslední BOM...strašně moc jsem toužila po této rase ALE spočítala jsem si, že už ve svém věku a zdraví nebudu schopna a ani ochotna splnit borderce to co potřebuje a žádá při své povaze...to znamená každodenní aktivitu zaměřenou především na práci hlavou...místo toho mám nyní papillona - říká se mu údajně malá borderka...no hodně jsem musela slevit ze svého pohodlí a na oplátku on mně přivedl ke spoustě aktivit - to abych mu zaměstnala jeho hlavu - nicméně je to pes, který umí i odpočívat a podřídí se - i když toho moc nezneužívám...představa, že by tohle co mám doma bylo v rouše borderky, stéká mi studený pot po těle a rosí se mi čelo...pokud bude pes zdravý vychází tak základní veterinární péče zhruba okolo tisícikoruny ročně + - počítám do toho i preparáty na zevní a vnitřní parazity...ale pokud budete chtít se psem cvičit různé aktivity pod kvalitními trenéry počítejte roční částky do několika tisíc korun...dejte tady na zkušené a pořiďte si jiné plemeno - já osobně být Vámi bych šla do choďáka anebo krátkosrsté kolie, popřípadě velkého pudla...ano borderky jsou nádherná stvoření, která dokáží opravdu nemožné, ale nikdo už nevidí ty hodiny a hodiny práce kterou jim jejich majitelé dávají a to každý den a za každého počasí - je to opravdu velké odříkání a dřina pokud si člověk pořídí tohle plemeno, ale pokud se povede stojí to opravdu za to...zvažte zda jste schopen tohle všechno co jste tu četl podstupovat...

11.9.2018 12:31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..víte, se psy jsem v kontaktu zhruba 30 let, začínala jsme ve svazarmovské kynologii, pak přešla do sportovní...cvičila jsem s půjčovanou dogou a velkým kníračem, pak vlastní NO a poslední BOM...strašně moc jsem toužila po této rase ALE spočítala jsem si, že už ve svém věku a zdraví nebudu schopna a ani ochotna splnit borderce to co potřebuje a žádá při své povaze...to znamená každodenní aktivitu zaměřenou především na práci hlavou...místo toho mám nyní papillona - říká se mu údajně malá borderka...no hodně jsem musela slevit ze svého pohodlí a na oplátku on mně přivedl ke spoustě aktivit - to abych mu zaměstnala jeho hlavu - nicméně je to pes, který umí i odpočívat a podřídí se - i když toho moc nezneužívám...představa, že by tohle co mám doma bylo v rouše borderky, stéká mi studený pot po těle a rosí se mi čelo...pokud bude pes zdravý vychází tak základní veterinární péče zhruba okolo tisícikoruny ročně + - počítám do toho i preparáty na zevní a vnitřní parazity...ale pokud budete chtít se psem cvičit různé aktivity pod kvalitními trenéry počítejte roční částky do několika tisíc korun...dejte tady na zkušené a pořiďte si jiné plemeno - já osobně být Vámi bych šla do choďáka anebo krátkosrsté kolie, popřípadě velkého pudla...ano borderky jsou nádherná stvoření, která dokáží opravdu nemožné, ale nikdo už nevidí ty hodiny a hodiny práce kterou jim jejich majitelé dávají a to každý den a za každého počasí - je to opravdu velké odříkání a dřina pokud si člověk pořídí tohle plemeno, ale pokud se povede stojí to opravdu za to...zvažte zda jste schopen tohle všechno co jste tu četl podstupovat...

11.9.2018 12:39
Sapp

XXX.XXX.70.163

blazour napsal(a):

Databáze BOC a i databáze BOC s epi http://www.bcccz.cz/chov.htm

Pročtěte promyslete...nespěchejte a neunáhlete se. Malé městečko není problém, o větší psí společnost BOC nějak extra nestojí, ale práce, práce práce.

Jak píše níž Marcelaamax, je potřeba si uvědomit, že BOC se učí rychle. Ne jen to, co chceme, ale chyby také fixuje velmi rychle. Vždy mě zamrzí potkat "magory" honící cyklisty, napadající běžce, řvoucí po psech...pravidelně lidem říkám, že pokud nemá BOC práci, opravdu jí může hrábnout a pak to soužití není nic moc.

To, že jste začátečník až tak nevadí, důležité je mít "TO"-cit a určité vlohy na práci se psem a pochopení se (těžko se popisuje). I začátečník může dát psu hodně a půjde jim to spolu jakoby byli spolu odjakživa, ale spíš to bývá výjimka. Nicméně tou může být každý. Takže pokud už na začátku nepadne, že člověk rád pospí, má rád pohodlí a občas ho přepadne lenora, tak by to jít mohlo. Pes je náročný sám o sobě, pokud mu chceme dát spokojený a kvalitní život, protože opravdu je to závázek na cca 15let. A to každý, ne jen ten pracovní.

Jinak aktivit na zabavení hlavy je spousta, stačí si jen vybrat, dají se provozovat i na malém městě (např. malé město-velké zelené plochy-pachové práce-super ), malé město - možnost blízkého okolí ovcí-pasení...je toho hodně.
MMch. klid jde naučit i bez kotce a klece, nikdy jsem tam psa neměla, mám na ně kouzelné vypínací tlačítko Jednoduše ukončení dílčí činnosti - "hotovo", pokud ukončuji celkovou práci "hotovo, konec", pes se stočí na určené místo a odpočívá, neobtěžuje, jen je v mé přítomnosti zcela neviditelný. Ale každý jak je mu blízké, mně to vyhovuje tak.

11.9.2018 12:47
Sapp

XXX.XXX.70.163

A proč chcete vlastně zrovna borderku? túry, dogdancing i frisbee s vámi bude dělat spoustu psů, kteří to mají v hlavě méně zamotané než průměrná borderka, třeba zlaťák nebo střední pudl.

jako možná jsem proti koliím obecně zaujatá, ale neznám jedinou normální. borderky jsou vyšinuté a trpí stereotypním chováním a pak znám krátkosrstou a dlouhosrstou, kteří se zase bojí vlastního stínu. A šeltinky, taky bojavé, křehké dušičky.

Bodlinko, já s Vámi souhlasím , přesto věřte, že i normální BOC jsou Můžu si dovolit BOC dát v nemocnici k umírajícímu do postele a ten pes bude naprosto klidný a ochotný ležet při tom již bezvládném těle, žádný rychlý pohyb nic, i když budou padat tragaře. Po sundání z tohoto lůžka s ní můžu jít na obrany a pes se přepne do úžasného drajvu a bude jak lítá bestie, pokud ji pak převedu znovu do klidu na pachové práce půjde jak kdyby se nechumelilo. Na ceste stačí zmínit: "kolo, auto, sanitka" a pes se okamžitě přiřadí sám k noze, odkud nedostane povel volno, pořád tam drží. Řvoucí psy okolo ignoruje, stejně tak jiné rušivé podněty. Nejsou to všechno magoři. Když se s nimi umí jsou to naprosté bomby a mně tato povaha absolutně vyhovuje.

11.9.2018 12:50
Sapp

XXX.XXX.70.163

A jinak se přidávám k hlasům pro pudla. To je také skvělý temperamentní pes, v dnešní době opomíjený. A takový královak ve sportovním střihu - úžas!

11.9.2018 12:52
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Sapp napsal(a):
Bodlinko, já s Vámi souhlasím , přesto věřte, že i normální BOC jsou Můžu si dovolit BOC dát v nemocnici k umírajícímu do postele a ten pes bude naprosto klidný a ochotný ležet při tom již bezvládném těle, žádný rychlý pohyb nic, i když budou padat tragaře. Po sundání z tohoto lůžka s ní můžu jít na obrany a pes se přepne do úžasného drajvu a bude jak lítá bestie, pokud ji pak převedu znovu do klidu na pachové práce půjde jak kdyby se nechumelilo. Na ceste stačí zmínit: "kolo, auto, sanitka" a pes se okamžitě přiřadí sám k noze, odkud nedostane povel volno, pořád tam drží. Řvoucí psy okolo ignoruje, stejně tak jiné rušivé podněty. Nejsou to všechno magoři. Když se s nimi umí jsou to naprosté bomby a mně tato povaha absolutně vyhovuje.

Ano, přesně jak píšete - když se s nimi umí. Pokud někdo opravdu chce takovou povahu (a ví jaké povahově jsou) a má alespoň všeobecné základní znalosti o výchově a výcvik psa, tak proč ne. Ale pokud je někdo úplný začátečník, který neví ani jak učit ty základy, tak si nemyslím, že borderka je pro něho vhodný pes.

A to normálně tvrdím, že se psy nedělí na ty pro začátečníky a na ty pro lidi se zkušenostmi. Třeba pastevci - někomu vyhovují na tolik, že si jako prvního psa pořídil pastevce a neměl problém, to samé ČSV nebo primitivní plemena. Ale u těch borderek mi to připadá trochu jiné, nevím, možná je to jen můj pohled...

11.9.2018 12:52
blazour

XXX.XXX.93.78

Mockrát děkuji všem za názory, opravdu mi to pomohlo se alespoň trochu zorientovat, do příštího roku to všechno promyslím, hlavně čas, který bych jí byl schopný věnovat. Všechny činnosti ať už fyzické nebo trénování hlavy by pro mě nebyly problém, tedy aspoň si to myslím - časem bych se to naučil jak já tak i pejsek.

Víte, ona borderka má takové své kouzlo, které u žádného jiného plemena nějak nevnímám, přijde mi, že je to pes přímo dělaný pro mě, proto o ní tak dlouho přemýšlím a hlavně- proto se ptám. Protože bych nerad pořídil tak krásného pejska a pak mu zkazil život tím, že bych s ním netrávil čas který potřebuje.

I přes všechny názory o tom, jak borderka potřebuje neustálé aktivity mě přesto napadá možná hloupá otázka - nezáleží spíš na tom, ať je v dobrých rukou, ať se k ní její páníček a okolí chová pěkně, dává jí lásku a učí ji poslouchat? Do toho samozřejmě ty aktivity a cvičení hlavy, ale prostě obecně - páníček dělá pejska šťastného a za odměnu přece nemůže dostat hyperaktivní bestii co bude za každým běhat a štěkat, nebo snad ano?

11.9.2018 12:57
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

blazour napsal(a):
Mockrát děkuji všem za názory, opravdu mi to pomohlo se alespoň trochu zorientovat, do příštího roku to všechno promyslím, hlavně čas, který bych jí byl schopný věnovat. Všechny činnosti ať už fyzické nebo trénování hlavy by pro mě nebyly problém, tedy aspoň si to myslím - časem bych se to naučil jak já tak i pejsek.

Víte, ona borderka má takové své kouzlo, které u žádného jiného plemena nějak nevnímám, přijde mi, že je to pes přímo dělaný pro mě, proto o ní tak dlouho přemýšlím a hlavně- proto se ptám. Protože bych nerad pořídil tak krásného pejska a pak mu zkazil život tím, že bych s ním netrávil čas který potřebuje.

I přes všechny názory o tom, jak borderka potřebuje neustálé aktivity mě přesto napadá možná hloupá otázka - nezáleží spíš na tom, ať je v dobrých rukou, ať se k ní její páníček a okolí chová pěkně, dává jí lásku a učí ji poslouchat? Do toho samozřejmě ty aktivity a cvičení hlavy, ale prostě obecně - páníček dělá pejska šťastného a za odměnu přece nemůže dostat hyperaktivní bestii co bude za každým běhat a štěkat, nebo snad ano?

To je sice hezké, ale než se to naučíte tak můžete toho psa úplně zkazit. A pak se to těžko napravuje.

Borderce opravdu nebude stačit to, že se k ní vy a okolí budete chovat pěkně. Můžete se k ní chovat sebelíp, ale pokud nedostane to zaměstnání, které potřebuje, tak z ní může být pes, který pase všechno a všude... Jednoho takové znám, a taky ho panička má ráda, stará se o něho, ale to prostě nestačí...

11.9.2018 13:00

blazour napsal(a):

S tím posledním odstavcem nebuďte naivní
Pokud budete celý rok studovat jak povahy, tak druhy cvičení a v neposlední řadě i rodokmeny těch oněch zvířat s aktivně se všemu věnovat, objíždět různá setkání, mistráky, výstavy, cvičáky, a nakonec si sebou a výběrem budete jist, tak do toho jděte, dříve rozhodně ne.

11.9.2018 13:08
Tedysek

XXX.XXX.55.235

Mozna bych zadavateli doporucila... pro predstavu jen. Mrknete do sekce chovatelu ovci. Zeptejte se tam kdo aktivne pase sve ovce s borderou. Jsou to lidi co svym zviratum prizpusobili cely svuj zivot. Meli by pro bocku idealni prostredi - pasou denne a vyuzivaji psu co naucili past. Zeptejte se jich kolik z nich si trouflo si poridit bocku do teoreticky idealnich podminek. A kolik takovych lidi co chovaji ovce maji bocku a kolik lidi znaji a chovaji ovce a maji jina plemena nez bocku.
Pak si promyslete jak moc jste czdaleni od idealnich podminek pro bocku vy. A jestli tedy bude vhodna do takového prostredi. Urcite byste nenasel jine plemeno mezi stovkami jiz existujicich plemen, ktere by am sedlo lepe?

11.9.2018 13:23

Jenže prostě láska a dělání psa šťastným může být hodně málo. Respektive borderka potřebuje ke štěstí právě tu práci. Jinak je to hyperaktivní bestie. A z nedostatku práce jim normálně přeskočí, vážně, zblázní se.

Láska a pěkné zacházení je super, ale prostě různí psi mají kromě toho ještě různé další požadavky. Na lásku funguje Nora, jenže ta by se vám na nějaké frisbee (je, úplně to vidím, ten výraz "Eee, támhle něco letí... nebo moožná po pár přinesením "Hele já už ti na to kašlu, ju?") nebo dogdancing ("Eee, podala jsem ti dvakrát pac, tak už jdu pryč, jo?") prostě hodně zvysoka. Ale ono to funguje na obě strany, jakmile máte psa, který chce s člověkem spolupracovat, chce pracovat, tak to má prostě v hlavě zadrátované tak, že musí. Jen láska už nestačí.

Neregistrovaný uživatel

11.9.2018 13:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Před lety jsem pracovala na velké farmě v Anglii v hrabství Norfolk. Všude ovce, krávy a border colie. Téměř každý den v televizi přímý přenos ze soutěže v pasení ovcí. U večeře se bavilo hlavně o ovcích, mléku a pasení.
Ale - nikoho z farmářů by ani nenapadlo se svými psy zabývat jinak než pracovně. Jedinou výjimkou byly jarmarky a výstavy hospodářských zvířat, které byly v okolí snad každý víkend. Tam se lidi družili a vzájemně si předváděli svoje zvířata, tedy od dobytka až po psy. Většinou tam byla i soutěž v agility pro děti. Šlo o zábavu pro všechny, nezdálo se, že by někdo měl větší ambice, než vyhrané lízátko.
Teď si asi řeknete - super život pro borderku. Jenže mezi lidmi u nás panuje velmi rozšířený omyl.
Lidi si tu představují, že má denně borderka vyžití u stáda, jenže tak to není! V kolébce tohoto plemene jsou ovce na pastvinách v ohradách a zdaleka ne každý den se k nim chodí. Práce pro psy nastává jen když se přehánějí z jedné ohrady do druhé (tedy, když se jedna pastvina vypase), potom když se třídí kusy a nakládají se na náklaďák, aby se odvezly na porážku a dále když je potřeba je nahnat do uličky, kde se jim dá odčervení a ošetří se proti střečkům.
Bez pomoci perfektně vycvičených psů by všechno toto bylo nemožné. Farmáři si psů velmi cení. Ale k práci se vytahují z kotců v průměru tak jednou za týden. Psi úplně vybrují nadšením, protože je to pro ně událost. Z kotců aspoň co já zažila na "své" i na sousedních farmách jsou vypouštěni akorát opravdu na to vyčůrání.
Při tom mají farmáři většinou doma další psy, většinou labradory, kteří slouží k vítání návštěv a na hraní s dětmi. Bordera je na práci a pokud nepracuje, nebo se s ní nejede na nějakou show, tak je zavřená.
Nepíšu tady, že je to super a že to tak má být. Popisuju jenom realitu, kterou jsem zažila. A píšu to tu, protože mám pocit, že se z BOC dělá něco úplně zvláštního, výjimečného, nenormálního, úžasného, strašného atd.
Sama mám doma pět BOC a v porovnání s holandským ovčákem, skotskou krátkosrstou kolií, českoslovenkým vlčákem, bílým švýcarským ovčákem a dvěma miniaustraláky (tato plemena teď zrovna ve smečce mám) jsou to normální psi. Jedna krátkosrstka je ostřejší, ale jinak zlatí mazlové. Kam se hrabou se svým štípáním a nutkáním k pasení právě třeba na holanďana, nebo miniaussíky.
Je mi taky líto borderek na špagátě obcházejícím krokem bytovky, ale to je mi títo více psů. Je tolik společenských zdravých plemen na která se pozapomíná a každý musí mít to z té reklamy. Je to škoda, ale zase to nepřehánějte. Ono to časem sklouzne k tomu, že to budou psi vypadající jako borderka, ale vlastně to bude středně velký společenský psík s pěkným límcem a kukučem.

11.9.2018 14:34

"Mozna bych zadavateli doporucila... pro predstavu jen. Mrknete do sekce chovatelu ovci. Zeptejte se tam kdo aktivne pase sve ovce s borderou"
s prominutím, to doporučení je zcela na prt, neb většina na ifaunu přispívajících chovatelů ovcí ví o psech tak akorát, že mají 4 nohy...

"jakmile máte psa, který chce s člověkem spolupracovat, chce pracovat, tak to má prostě v hlavě zadrátované tak, že musí. "
a vo tom to je!
proto máme tolik různých plemen, různým směrem "ujetých"

"Na lásku funguje Nora"
přesně přesně, pastevci jsou holt boží

11.9.2018 15:57
blazour

XXX.XXX.93.78

A ještě dotaz všeobecný, týkající se všech psíků - proč s pp a proč bez pp ? Je tu vůbec někdo s borderkou bez pp ?

11.9.2018 16:09

blazour napsal(a):
A ještě dotaz všeobecný, týkající se všech psíků - proč s pp a proč bez pp ? Je tu vůbec někdo s borderkou bez pp ?

No to je přece jednoduchý. Buď je to potomek "oficiálního" spojení mezi dvěma rodiči stejného plemene, kteří prošli výběrem do chovu, a pak má průkaz původu, nebo je to prostě nějaké štěně, kříženec nebo potomek nechovných či neuchovněných rodičů a pak průkaz původu samozřejmě nemá.

u borderek je rozdíl hlavně v tom, že to zvíře, aby prošlo výběrem do chovu, musí mít uděláno spoustu genetických testů a aby bylo povoleno určité spojení dvou psů, musí k sobě tyhle testy "ladit". Takže borderka s PP by neměla trpět žádnou z vyšetřovaných nemocí. A taky, borderka svým vořechoidním vzhledem přímo láká k tomu, aby byla borderka, která nemá průkaz původu, třeba vopravdu vořech. Zjistíte, když povyroste.

11.9.2018 16:15

Sapp napsal(a):

...ano canisterapie je ro psa velmi náročná práce - takže jedno z možných vyžití - náplně pro psa - a že dokáže psa pořádně "vycucat" pak velmi rád přepne právě třeba na ty obrany - ale o tom se celou dobu tady mluví, pokud se dá psovi smysluplné zaměstnání - neblbne...mám takhle jednu z koček - doma rapl, ale u pacientů v terminálním stavu úžasná - leží klidu, noří svůj pohled do jejich očí, packou se jemně opírá o jejich tvář nebo krk...

11.9.2018 16:29

..ještě jsem si vzpomněla, že u nás u zastávky MHD a zároveň vstupu do stanice "M" je květinový stánek, prodává v něm paní a před několika lety (zhruba 6), si pořídila borderku - údajně splněný životní sen - drobounkou černo-bílo-zlatou fenečku, velmi kontaktní zvířek lidem, ke psů a to i malým bázlivější...prodejní doba tohoto stánku je od rána do večera, celou dobu fenka vydrží lítat s plastovou přepravkou na kytky okolo tohoto stánku, občas jí upustí a došoupe k obrubníku a tak to tak pěkně chodí celý den - pondělí až pátek...k večeru okolo sedmé hodiny zalehne na pult a leží tam než paní zabalí, zavře a jede se domů...dnes už je to starší klidnější pes, al v době štěněcí a dorostenecké to bylo docela šílené jí pozorovat jak schizofrenně lítá s přepravkou v hubě okolo stánku a občas s ní tříská o zem...

11.9.2018 17:31

Tady máte další z "odborných" článků na téma Pes pro začátečníka
https://www.prozeny.cz/clanek/psi-pro-zacatecniky-jaka-plemena-se-pro-vas-nejvic-hodi-50058.

Neregistrovaný uživatel

11.9.2018 18:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

No to je přece jednoduchý. Buď je to potomek "oficiálního" spojení mezi dvěma rodiči stejného plemene, kteří prošli výběrem do chovu, a pak má průkaz původu, nebo je to prostě nějaké štěně, kříženec nebo potomek nechovných či neuchovněných rodičů a pak průkaz původu samozřejmě nemá.

u borderek je rozdíl hlavně v tom, že to zvíře, aby prošlo výběrem do chovu, musí mít uděláno spoustu genetických testů a aby bylo povoleno určité spojení dvou psů, musí k sobě tyhle testy "ladit". Takže borderka s PP by neměla trpět žádnou z vyšetřovaných nemocí. A taky, borderka svým vořechoidním vzhledem přímo láká k tomu, aby byla borderka, která nemá průkaz původu, třeba vopravdu vořech. Zjistíte, když povyroste.

U borderek se, bohužel, nevyšetřuje mutace MDR1. Takže se vám klidně může stát, že si třeba za dvacet tisíc koupíte PP borderku a bude mít tuto mutaci.
U australských ovčáků je to ještě "vtipnější". Ty to vyšetřují, ale klidně na sebe napráskají přenašeče, takže záměrně vyrábějí postižená zvířata.
Pokoušela jsem se osobně domluvit s poradcem chovu BOC a žádala jsem o to, aby se tento test zavedl, protože když jsem si zkusmo nechala svoje borderky vyšetřit,. tak jsem zjistila, že na tuto mutaci opravdu trpí. Nabídla jsem i svoje video, kde sebou tříská borderka po požití kobylinců odčervených koní. Nezájem! Odpovědí mi bylo, že vyšetření je zbytečné, protože na to netrpí.
Někdy máte rozdíl mezi papírákem a bezpapírákem jenom v ceně.
Měla už jsem taky PP borderku s trojkovou dysplasií. Bohužel, zdravotně prostě taky už nejsou to co bývaly.

11.9.2018 18:25
Sapp

XXX.XXX.70.163

...ano canisterapie je ro psa velmi náročná práce - takže jedno z možných vyžití - náplně pro psa - a že dokáže psa pořádně "vycucat" pak velmi rád přepne právě třeba na ty obrany - ale o tom se celou dobu tady mluví, pokud se dá psovi smysluplné zaměstnání - neblbne...mám takhle jednu z koček - doma rapl, ale u pacientů v terminálním stavu úžasná - leží klidu, noří svůj pohled do jejich očí, packou se jemně opírá o jejich tvář nebo krk...

Však já to ale vůbec nerozporuju, to jsem psala jen Bodlince, protože vím, že je vet a bohužel se i při tom množství psů asi s žánou normál BOC nesetkala, tak jsem jen chtěla napsat, že fakt existují
Můj vet je tedy z každého "normál" psa blahem bez sebe.

11.9.2018 18:29
Sapp

XXX.XXX.70.163

blazour napsal(a):

Pokud uvažujete o bordeře bez PP, proč tedy skutečně ta bordera? Kvůli povaze? To je pak trochu nelogické. I v PP chovu musíte dobře vybírat povahu, zdraví, pracovní schopnosti, ale můžete dohledávat. V případě bez PP nebudete vědět nic a zkuste se podívat na zdejší vlákno Inzerce-co to tam je (nebo tak nějak se to jmenuje) a v poslední době se tam nabízela bordera bez PP, která měla ve ve stejném vrhu pomalu i "jezevčíky a labradory" či co, různých barev, které z údajných rodičů s PP ani nemohli vypadnout.

11.9.2018 18:41
Sapp

XXX.XXX.70.163

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
U borderek se, bohužel, nevyšetřuje mutace MDR1. Takže se vám klidně může stát, že si třeba za dvacet tisíc koupíte PP borderku a bude mít tuto mutaci.
U australských ovčáků je to ještě "vtipnější". Ty to vyšetřují, ale klidně na sebe napráskají přenašeče, takže záměrně vyrábějí postižená zvířata.
Pokoušela jsem se osobně domluvit s poradcem chovu BOC a žádala jsem o to, aby se tento test zavedl, protože když jsem si zkusmo nechala svoje borderky vyšetřit,. tak jsem zjistila, že na tuto mutaci opravdu trpí. Nabídla jsem i svoje video, kde sebou tříská borderka po požití kobylinců odčervených koní. Nezájem! Odpovědí mi bylo, že vyšetření je zbytečné, protože na to netrpí.
Měla už jsem taky PP borderku s trojkovou dysplasií. Bohužel, zdravotně prostě taky už nejsou to co bývaly.

Ona se vyšetřuje, ale ne povinně.(aby to nevyznělo, že se to nedá, nebo že to žádný chovatel nedělá) Spoustu chovatelů dělá testy, které nejsou povinné. Není to tak jednoznačné, ale samozřemě ne všichni - tak jak jsou poctiví lidé kdekoliv, jsou i v chovu s PP i bez PP. Nechci se pouštět do debaty s PP a bez PP, nemám na to ani čas:) ale jen nechci zevšeobecňovat. Zdravotně nejsou co bývaly také bych nebrala tak plošně, je spousta lidí, kteří budou chovat jen na čistých borderách a trojkovou by do chovu nedali ani za nic, ani když budou mít všechno zdraví vpořádku a povaha nic moc, také nebudou chovat, opravdu každý nepráská štěňata jak Baťa cvičky, a jsou lidé, kteří vidí zisk a modní plemeno a odchovají načemkoliv, co splňuje alespoň základní parametry (ale i ty tam nějaké jsou ne že ne, takže úplně shodně s bezPP, který žádnými podmínkami neprošel a neví se, jestli brácha ségru, děda vnučku... atd. bych rovnítko nedávala.

11.9.2018 18:50
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Kopirovano z fb:

Hledám nového majitele pro cca roční fenku BOC. Jen do dobrých rukou a někomu, kdo už má s tímto plemenem zkušenosti. Stávajícím majitelům se obrátil život naruby. Darují ji i s celou výbavou a rádi by zůstali v kontaktu. Pokud máte seriózní zájem, klidně mě kontaktujte. Fenka sice není moje, jen ji občas hlídám. Mám souhlas majitelů. Já si ji vzít nemůžu. Mám už tři psy. Docela to spěchá. Fenka je na tom psychicky špatně a přestává žrát.

11.9.2018 18:59
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Mimochodem, co vlozit dotaz na fb do skupiny :”borderky”?

11.9.2018 20:50

Sapp napsal(a):
Však já to ale vůbec nerozporuju, to jsem psala jen Bodlince, protože vím, že je vet a bohužel se i při tom množství psů asi s žánou normál BOC nesetkala, tak jsem jen chtěla napsat, že fakt existují
Můj vet je tedy z každého "normál" psa blahem bez sebe.

...já vím, že to nerozporujete...no pár jich z canis znám a jsou úžasné, ale dělají při tom ještě spoustu dalšího...to byla reakce na Vás, ale zároveň i pro zadavatele dotazu...

11.9.2018 21:48

rapotacka11 napsal(a):
Co tenhle fešák ?

https://search.seznam.cz/?q=chinese+chongqing+dog&oq=chinese+chongqing+dog&sourceid=szn-HP&sgId=XZkp4AITRZxk6eAaxZ1h9NwoknzbkG-ikn-NYGwMTL%3D%3D&thru=true&su=true&aq=true
http://www.chinese-chongqing-dog.eu/index.php/o-plemene
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3500823/chongqing-znate#a3506452.

No nevím, tady je rozmlouvána bordera a vy doporučíte psa, který se používal na lov divočáku, aj chovatelka přiznává, že je "trochu akčnější, je hlídací a potřebuje řádnou výchovu a vědět kdo je doma pánem?
Neznám ho ale v článku čtu mezi řádky jen samé problémy.

11.9.2018 21:54
rapotacka11

XXX.XXX.79.30

Bude to dobrý. Udělají si lovecký výcvik, užijí si to moc,
pes je originální, žádná tuctovka, dokonce fenka .
To půjde samo.Vlohy jistě má.

12.9.2018 08:02

..ještě jsem si vzpomněla, že u nás u zastávky MHD a zároveň vstupu do stanice "M" je květinový stánek, prodává v něm paní a před několika lety (zhruba 6), si pořídila borderku - údajně splněný životní sen - drobounkou černo-bílo-zlatou fenečku, velmi kontaktní zvířek lidem, ke psů a to i malým bázlivější...prodejní doba tohoto stánku je od rána do večera, celou dobu fenka vydrží lítat s plastovou přepravkou na kytky okolo tohoto stánku, občas jí upustí a došoupe k obrubníku a tak to tak pěkně chodí celý den - pondělí až pátek...k večeru okolo sedmé hodiny zalehne na pult a leží tam než paní zabalí, zavře a jede se domů...dnes už je to starší klidnější pes, al v době štěněcí a dorostenecké to bylo docela šílené jí pozorovat jak schizofrenně lítá s přepravkou v hubě okolo stánku a občas s ní tříská o zem...

Jenže to je právě to ono, borderka se musí naučit odpočívat. Oni mají tendence k obsesivnímu chování a tenhle případ na to i vypadá. Moje starší je klidnější, zavírat se nikam nemusí, ona odpočívala od malička sama od sebe a nebyl s tím problém. Mladší je magor a zavírat jí musím, jinak je schopná rotovat celý den a pak je unavená a protivná. Buď jí odděluju do jiné místnosti - chodba, kde je tma a nic tam není, tak jí nezbývá, než si lehnout a usnout, nebo je na chviličku v kleci. Samozřejmě tohle nepraktikuju na celý den, ale třeba po procházce, kdy je vylítaná a unavená. Pokud si beru psa do práce, je buď přivázaný u nohy u stolu v kanclu, kde má pelech nebo zavřený v kleci, aby za mnou nelítal po celém baráku (máme dost průchoďák, takže by se to lidem asi nelíbilo), tak jí nezbývá nic jiného než si lehnout a usnout. Samozřejmě ne celou prac. dobu, občas se s ním projdu, nebo s námi jde na oběd a projde se u toho. Ale jinak spí.

12.9.2018 08:33

Jenže to je právě to ono, borderka se musí naučit odpočívat. Oni mají tendence k obsesivnímu chování a tenhle případ na to i vypadá. Moje starší je klidnější, zavírat se nikam nemusí, ona odpočívala od malička sama od sebe a nebyl s tím problém. Mladší je magor a zavírat jí musím, jinak je schopná rotovat celý den a pak je unavená a protivná. Buď jí odděluju do jiné místnosti - chodba, kde je tma a nic tam není, tak jí nezbývá, než si lehnout a usnout, nebo je na chviličku v kleci. Samozřejmě tohle nepraktikuju na celý den, ale třeba po procházce, kdy je vylítaná a unavená. Pokud si beru psa do práce, je buď přivázaný u nohy u stolu v kanclu, kde má pelech nebo zavřený v kleci, aby za mnou nelítal po celém baráku (máme dost průchoďák, takže by se to lidem asi nelíbilo), tak jí nezbývá nic jiného než si lehnout a usnout. Samozřejmě ne celou prac. dobu, občas se s ním projdu, nebo s námi jde na oběd a projde se u toho. Ale jinak spí.

...no jo bordera je můj sen, ale opravdu na ni nemám...a tak mám alespoň toho praštěného motýla...

12.9.2018 08:55
blazour

XXX.XXX.93.78

na fb mi ještě neschválili žádost, počkám si a pak se tam hned taky optám.

Přes noc jsem tak přemýšlel nad tím výběrem z PP chovu, chtěl bych se zeptat dobudoucna - ať už se bude týkat jakéhokoliv pejska, jak přesně mám v tom PP chovu vybírat?

Zkoušel jsem se koukat do databáte ( http://bcccz.cz/gen/gen/nwDBbcccz/genealogie.php?gAct=list&zoradit=a.jmeno&order=asc&rgs=cz ) a nějak jsem se seknul na první stránce. Je tu někdo, kdo by mi uměl jen tak zhruba vysvětlit jak vyhledat vhodný vrh, jak z toho usoudit povahu a hlavně zdraví pejska? Mockrát děkuji, je to pro mě novinka.

12.9.2018 09:21

jen k tomuto:

"Buď jí odděluju do jiné místnosti - chodba, kde je tma a nic tam není, tak jí nezbývá, než si lehnout a usnout, nebo je na chviličku v kleci. Samozřejmě tohle nepraktikuju na celý den, ale třeba po procházce, kdy je vylítaná a unavená. Pokud si beru psa do práce, je buď přivázaný u nohy u stolu v kanclu, kde má pelech nebo zavřený v kleci, aby za mnou nelítal po celém baráku (máme dost průchoďák, takže by se to lidem asi nelíbilo), tak jí nezbývá nic jiného než si lehnout a usnout."

to bych nějak učením nenazývala, pes nemá na výběr, pes musí rezignovat. U některých labilnějších jedinců to může vést až k sebepoškozování.

Jestli není lépe si vybrat plemeno, které to tak nějak dá dobrovolně (resp. je ten předpoklad)...

"Oni mají tendence k obsesivnímu chování "
no právě...

12.9.2018 10:24
bobina65

XXX.XXX.197.59

pro zadavatele...můžete mně napsat, vše vám vysvětlím
můj e-mail agibuch@seznam.cz.

12.9.2018 11:06
Andrýsek3

XXX.XXX.158.23

Podle mě se borderky zbytečně démonizují, znám jich několik (cca 15) s PP. Všechno to jsou fajn zvířata. Nepřijde mi, že by se chovali jako magoři. Dělá se s nimi obedience nebo agility, občas chodí pást ovce. A jsou to fajn učenlivý psi, kterým je opravdu potřeba tu makovici zaměstnat, ale nic co by člověk, který opravdu borderu chce a chce s ní makat - agility, obedience, ovce nezvládnul.

12.9.2018 11:49

Andrýsek3 napsal(a):
Podle mě se borderky zbytečně démonizují, znám jich několik (cca 15) s PP. Všechno to jsou fajn zvířata. Nepřijde mi, že by se chovali jako magoři. Dělá se s nimi obedience nebo agility, občas chodí pást ovce. A jsou to fajn učenlivý psi, kterým je opravdu potřeba tu makovici zaměstnat, ale nic co by člověk, který opravdu borderu chce a chce s ní makat - agility, obedience, ovce nezvládnul.

je "opravdu potřeba tu makovici zaměstnat"...
ale však o to jde, je to plemeno pro aktivní lidi.

12.9.2018 17:39
L(phi)

XXX.XXX.114.133

jen k tomuto:

"Buď jí odděluju do jiné místnosti - chodba, kde je tma a nic tam není, tak jí nezbývá, než si lehnout a usnout, nebo je na chviličku v kleci. Samozřejmě tohle nepraktikuju na celý den, ale třeba po procházce, kdy je vylítaná a unavená. Pokud si beru psa do práce, je buď přivázaný u nohy u stolu v kanclu, kde má pelech nebo zavřený v kleci, aby za mnou nelítal po celém baráku (máme dost průchoďák, takže by se to lidem asi nelíbilo), tak jí nezbývá nic jiného než si lehnout a usnout."

to bych nějak učením nenazývala, pes nemá na výběr, pes musí rezignovat. U některých labilnějších jedinců to může vést až k sebepoškozování.

Jestli není lépe si vybrat plemeno, které to tak nějak dá dobrovolně (resp. je ten předpoklad)...

"Oni mají tendence k obsesivnímu chování "
no právě...

A ako by si ucila akcnaka odpocivat inak, nez mu v dobe kedy ma spat nedovolit robit nic ine?

13.9.2018 07:09

L(phi) napsal(a):
A ako by si ucila akcnaka odpocivat inak, nez mu v dobe kedy ma spat nedovolit robit nic ine?

no to jo, ale je rozdíl, jestli ho to naučím (tedy navedu/zachytím či co, odměním, naučím povel...), tedy že tam a tam se dělá hajinkybucinky, nebo psa prostě natvrdo zavřu a stav se třeba na hlavu=pes prostě rezignuje.
Ty (s důrazem na tvou osobu) ten rozdíl nechápeš?

jinak, blazour, o BOCkách je číslo 11/2017 PPČ

a kniha : https://plotknihy.cz/cs/border-kolie-dotisk/465/p/#annotation

https://plotknihy.cz/public/uploads/files/pdf/2016/02/09/book-preview-465-pdf.pdf
(teda už jenom slovíčka uvedená u kapitoly 14 by mě od tohoto plemene rychle odradila... ).

13.9.2018 07:57
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Problem se zachycovanim a povelovanim odpocivani bude u bocky ten ze to bude brat jako povel. Tzn. Bude se soustredit na to ze ma byt v poloze mrtvoly a ani se nehnout. Ale nebude odpocivat psychicky. Proroze v hlave ji pobezi neco jako "je to povel, je to povel, musim lezet presne takhle a prijde odmena, panicek si preje abych delal zrovna tohle, patri to k zabave, povely jsou sranda...".

13.9.2018 08:01

no to jo, ale je rozdíl, jestli ho to naučím (tedy navedu/zachytím či co, odměním, naučím povel...), tedy že tam a tam se dělá hajinkybucinky, nebo psa prostě natvrdo zavřu a stav se třeba na hlavu=pes prostě rezignuje.
Ty (s důrazem na tvou osobu) ten rozdíl nechápeš?

jinak, blazour, o BOCkách je číslo 11/2017 PPČ

a kniha : https://plotknihy.cz/cs/border-kolie-dotisk/465/p/#annotation

https://plotknihy.cz/public/uploads/files/pdf/2016/02/09/book-preview-465-pdf.pdf
(teda už jenom slovíčka uvedená u kapitoly 14 by mě od tohoto plemene rychle odradila... ).

Ano, představte si, že na klec třeba jsou moji psi záměrně učeni - ne že je tam zavřu a hotovo a stav se na hlavu. Nejdřív sme učili chodit do klece, odměňovali, hráli takové ty klasické crate games a pak až teprve zavírali na delší dobu. Pobyt na pelíšku taky odměňuju. On je ale trochu problém v tom, že pokud psa takhle cíleně odměňuju, čeká nějakou akci a úplně to není o tom, že by spal a odpočíval. Proto sem to kombinovala i s tím, že psa třeba zavřu do jiné místnosti - dám mu tam třeba čmuchací aktivitu - já nevím, třeba schovávám pamlsky, nebo takový ten čmuchací kobereček, což psa vyklidní a když zjistí, že se mu nikdo věnovat nebude, tak prostě usne (obzvlášť když má plný žaludek dobrot, co předtím spořádal). Takže tak. Ale v práci třeba tohle praktikovat nemůžu, v práci prostě musím makat a psa si všímat nemůžu, ano máte pravdu, tam je to o tom, že ten pes si lehne a spí, páč mu nic jiného nezbývá. No, ale vzhledem k tomu, že se psům věnuju si myslím dostatečně mimo pracovní dobu, tak holt občas to takhle musí přežít. A nebojte, ani jeden z mých psů se opravdu nesebepoškozuje. Uznávám, že jsou plemena, pro která je volný pobyt na zahradě blahem, jsou tam rádi a nevymýšlí blbosti, nicméně většina borderek to opravdu nebude, ty se prostě musí naučit odpočívat. Znám několik bocek, co se díky volnému pobytu na zahradě naučili brutálně pást auta za plotem a totéž dělali pak venku a už je to nikdo neodnaučil, a to jen z toho důvodu, že majitelé měli pocit, že pobyt v kotci je pro psa týráním. Samozřejmě taky záleží na lokalitě, někdo bydlí na samotě u lesa, kde žádné rušivky nejsou, tam je to ok, ale někdo bydlí uprostřed města a těch ruchů je tam tolik, že ten pes si na zahradě neodpočine. Ale to musí zvážit zadavatel a podle reakce psa uzpůsobit situaci. Je to asi dost individuální. Jinak pro zadavatele, za mě do tohodle režimu borderka klidně, opravdu není problém v tom, že chodíte do práce a ten pes opravdu nepotřebuje makat 12 hodin denně, jak někteří tohle plemeno démonizují, ale aktivitu potřebují, jen procházky většině borderek nestačí. Nějaké hlavolamy, čmuchací hry, frisbee, ovečky, agility, nic z toho nemusíte dělat závodně, pokud nechcete, ale něco málo by borderka dělat měla. Ale zas to nepřehánět, někteří lidé zas mají pocit, že bordera je nadpes, co zvládne deset sportů najednou, to je zas opačný extrém. Prostě tak nějak mezi s rozumem, zlatá střední cesta.

Tedysek napsal(a):
Problem se zachycovanim a povelovanim odpocivani bude u bocky ten ze to bude brat jako povel. Tzn. Bude se soustredit na to ze ma byt v poloze mrtvoly a ani se nehnout. Ale nebude odpocivat psychicky. Proroze v hlave ji pobezi neco jako "je to povel, je to povel, musim lezet presne takhle a prijde odmena, panicek si preje abych delal zrovna tohle, patri to k zabave, povely jsou sranda...".

Přesně tak smajlík.

proc by se mel zachycovat, povelovat, navadet - odpocinek?

u nas se tomu vždycky rikalo pravidelny rezim

jinak osobne teda nevidim vůbec nic spatneho na tom, ze třeba postavim auto tak, aby pes nevidel, co nemá -a rezignovane teda usnul místo toho, aby vyvadel.
doma to same -do klidne mistnosti a at spi.

13.9.2018 09:00

Ano, představte si, že na klec třeba jsou moji psi záměrně učeni - ne že je tam zavřu a hotovo a stav se na hlavu. Nejdřív sme učili chodit do klece, odměňovali, hráli takové ty klasické crate games a pak až teprve zavírali na delší dobu. Pobyt na pelíšku taky odměňuju. On je ale trochu problém v tom, že pokud psa takhle cíleně odměňuju, čeká nějakou akci a úplně to není o tom, že by spal a odpočíval. Proto sem to kombinovala i s tím, že psa třeba zavřu do jiné místnosti - dám mu tam třeba čmuchací aktivitu - já nevím, třeba schovávám pamlsky, nebo takový ten čmuchací kobereček, což psa vyklidní a když zjistí, že se mu nikdo věnovat nebude, tak prostě usne (obzvlášť když má plný žaludek dobrot, co předtím spořádal). Takže tak. Ale v práci třeba tohle praktikovat nemůžu, v práci prostě musím makat a psa si všímat nemůžu, ano máte pravdu, tam je to o tom, že ten pes si lehne a spí, páč mu nic jiného nezbývá. No, ale vzhledem k tomu, že se psům věnuju si myslím dostatečně mimo pracovní dobu, tak holt občas to takhle musí přežít. A nebojte, ani jeden z mých psů se opravdu nesebepoškozuje. Uznávám, že jsou plemena, pro která je volný pobyt na zahradě blahem, jsou tam rádi a nevymýšlí blbosti, nicméně většina borderek to opravdu nebude, ty se prostě musí naučit odpočívat. Znám několik bocek, co se díky volnému pobytu na zahradě naučili brutálně pást auta za plotem a totéž dělali pak venku a už je to nikdo neodnaučil, a to jen z toho důvodu, že majitelé měli pocit, že pobyt v kotci je pro psa týráním. Samozřejmě taky záleží na lokalitě, někdo bydlí na samotě u lesa, kde žádné rušivky nejsou, tam je to ok, ale někdo bydlí uprostřed města a těch ruchů je tam tolik, že ten pes si na zahradě neodpočine. Ale to musí zvážit zadavatel a podle reakce psa uzpůsobit situaci. Je to asi dost individuální. Jinak pro zadavatele, za mě do tohodle režimu borderka klidně, opravdu není problém v tom, že chodíte do práce a ten pes opravdu nepotřebuje makat 12 hodin denně, jak někteří tohle plemeno démonizují, ale aktivitu potřebují, jen procházky většině borderek nestačí. Nějaké hlavolamy, čmuchací hry, frisbee, ovečky, agility, nic z toho nemusíte dělat závodně, pokud nechcete, ale něco málo by borderka dělat měla. Ale zas to nepřehánět, někteří lidé zas mají pocit, že bordera je nadpes, co zvládne deset sportů najednou, to je zas opačný extrém. Prostě tak nějak mezi s rozumem, zlatá střední cesta.

Ony se nenaučily pást auta, ona se v nich jen projevila vloha a nudou se začala projevovat, mmch i na samotě může bocka pást třeba mraky

13.9.2018 09:11

Tedysek napsal(a):

ani ne, když se to dělá dobře..

cernousek, to mé vyjádření nemůžeš brát jakkoliv osobně, jenom jsem reagovala na ta tučně zvýrazněná slova, nepochybuji, že svými psy pracuješ a učíš...

"proc by se mel zachycovat, povelovat, navadet - odpocinek?
u nas se tomu vždycky rikalo pravidelny rezim "

no, představ si, u nás taky...
ale a možná kupodivu, četní jedinci plemene BOC se to fakt učit musí

"jinak osobne teda nevidim vůbec nic spatneho na tom, ze třeba postavim auto tak, aby pes nevidel, co nemá -a rezignovane teda usnul místo toho, aby vyvadel.
doma to same -do klidne mistnosti a at spi."

to je hezké, že ti to u tvých BOC tak hezky funguje...
Mi (by) to u hovíka fungovalo krásně taky, i když teda by ode mne bylo velmi hezké, mu to zavření do místnosti osvětlit (ale u něj fungovalo hajinkybucinky kdekoiv, zavírat se nemusel).
S pastevcem už by to jen tak mírnyxtýrnyx bylo horší...

13.9.2018 09:28
Tedysek

XXX.XXX.49.14

A jal se to teda dela dobre?

13.9.2018 09:37

S pastevcem funguje hajinkybucinky úplně bez problémů do té míry, že se hajinky bucinky provádějí i když třeba přijede pošťák, protože pošťák je stará známá nuda. při případném zavření se cíl osvětlí tak, že v místnosti se nachází pelech na spaní za případné okousané věci se neručí.

miluju líný psy.

13.9.2018 09:38

ani ne, když se to dělá dobře..

cernousek, to mé vyjádření nemůžeš brát jakkoliv osobně, jenom jsem reagovala na ta tučně zvýrazněná slova, nepochybuji, že svými psy pracuješ a učíš...

u nas se tomu vždycky rikalo pravidelny rezim "

no, představ si, u nás taky...
ale a možná kupodivu, četní jedinci plemene BOC se to fakt učit musí

"jinak osobne teda nevidim vůbec nic spatneho na tom, ze třeba postavim auto tak, aby pes nevidel, co nemá -a rezignovane teda usnul místo toho, aby vyvadel.
doma to same -do klidne mistnosti a at spi."

to je hezké, že ti to u tvých BOC tak hezky funguje...
Mi (by) to u hovíka fungovalo krásně taky, i když teda by ode mne bylo velmi hezké, mu to zavření do místnosti osvětlit (ale u něj fungovalo hajinkybucinky kdekoiv, zavírat se nemusel).
S pastevcem už by to jen tak mírnyxtýrnyx bylo horší...

V pohodě, nic se neděje, ono vytržené z kontextu a v psaném textu to může vyznít jinak, než to bylo myšleno.

13.9.2018 09:42
Terven

XXX.XXX.110.147

Už se opakuju. Nemám borderu, ale blíže jsem poznala tři. Ani jedna z nich neprovozuje žádné spešl bordeří aktivity - agility, pasení, dogdancing apod. Všechny žijí v úzkém kontaktu se svými majiteli, dalšími psy, příp.domácími zvířaty včetně koní. Hlavu si nezaměstnávají ničím speciálním, pouze situacemi běžného života. Pohybu bych řekla, že dvě z nich nemají nikterak extrémně, spíš míň. Jsou to úplně normální vyrovnaní psi, jedna z nich vzbuzuje údiv tím, že je na borderu opravdu hodně klidná. A přitom krom toho, že všude doprovází paničku, jezdí autem anebo pobývá na zahradě, nemá žádné zvláštní vyžití.
Mám podezření, že na labilitě a poruchách chování border se podílejí hlavně cvičitelé a majitelé, kteří s vědomím, že mají v rukách "stroje na zaměstnání" je od štěněcího věku záměrně přetěžujou a přetáčejí. V kombinaci s geneticky danou senzitivitou a reaktivitou tak vyrobí magora raz dva.

13.9.2018 10:12
bobina65

XXX.XXX.197.59

Terven, moje řeč.Do roku výchova, potom nějaké cvičení, co naučím umí, za mně pohodoví psi, kteří hodně reagují na tiché povely jako všichni (víme, že slyší desetkrát víc jako my lidé), také moc jim vyhovují posuňky a nebo mrknutí.

13.9.2018 10:18
samik49

XXX.XXX.214.68

Borderku mám v podstatě jako prvního psa. Od štěněte jse se věnovala jejímu výcviku dost - měla sklony pronásledovat věci, co se hýbou, běžce, cyklisty, zvěř atd. Takže hlavně poslušnost, pomohly tréninky u ovcí, kdy se podařilo dostat jí pod kontrolu i v momentech, kdy něco hodně hodně chce. Teď je jí přes dva roky a žádné speciální vyžití už moc nemá - chodíme na procházky, túry, občas běhat, tak jednou do měsíce pást. A je naprosto v pohodě, doma vydrží spát x hodin, neničí, neotravuje, venku je poslušná, navolno jí může venčit i brácha - absolutní nepejskař, jen poučený, které povely fungují. Sestru mojí feny mají naprostí začátečníci, kteří snad nikdy neměli žádné zvíře, trochu řešili tahání na vodítku, ale poté, co fena dospěla, s ní taky fungují bez problémů, jezdí s ní na larpy atd. Bydlí v Praze, takže žádné denní lítá přes pole, louky atd..
Bordera fakt není žádný nadpes - jasně, je spíš pro aktivního člověka, ale fakt nepotřebuje dělat denně nebo od rána do večera.

13.9.2018 10:22

"Mám podezření, že na labilitě a poruchách chování border se podílejí hlavně cvičitelé a majitelé, kteří s vědomím, že mají v rukách "stroje na zaměstnání" je od štěněcího věku záměrně přetěžujou a přetáčejí. V kombinaci s geneticky danou senzitivitou a reaktivitou tak vyrobí magora raz dva."

no ale však to je právě ta zrádnost plemene, že tohle lze velice snadno
ono se štěňátko kouká, tak mu pojďme házet...
a furt se kouká, tak mu budeme víc házet...

...doma to same -do klidne mistnosti a at spi."

proč je u některých psů nutno trénovat např. samotu?
nechám psa v klidném bytě, místnosti...a ať spí, no...

tedysek, ono to funguje na nějakém takovém principu, neučíš lehni, ale uvolnění (když už to je třeba) :
https://psychologie.cz/uvolnete-mysl/.

13.9.2018 10:30
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ono je taky otázka, kolik těch přirozeně klidných border je. Jestli jsou opravdu všechny takové, nebo jen ty, u kterých už vymizely pracovní vlohy.
Buď jak buď, bordera je spíš vhodná pro citlivého majitele než pro zkušeného.

13.9.2018 10:51
Terven

XXX.XXX.110.147

"Mám podezření, že na labilitě a poruchách chování border se podílejí hlavně cvičitelé a majitelé, kteří s vědomím, že mají v rukách "stroje na zaměstnání" je od štěněcího věku záměrně přetěžujou a přetáčejí. V kombinaci s geneticky danou senzitivitou a reaktivitou tak vyrobí magora raz dva."

no ale však to je právě ta zrádnost plemene, že tohle lze velice snadno
ono se štěňátko kouká, tak mu pojďme házet...
a furt se kouká, tak mu budeme víc házet...

...doma to same -do klidne mistnosti a at spi."

proč je u některých psů nutno trénovat např. samotu?
nechám psa v klidném bytě, místnosti...a ať spí, no...

tedysek, ono to funguje na nějakém takovém principu, neučíš lehni, ale uvolnění (když už to je třeba) :
https://psychologie.cz/uvolnete-mysl/.

Tak míček hází štěndu kdekdo a často i pořád dokola...měla jsem spíš na mysli obecné povědomí, že pořídit borderu a nechtít provozovat agiliy, pasení ani dogdancing se prakticky rovná zločinu. Štěňátko přijde domů a už od pár měsíců s tím začíná, ideálně se vším najednou, každej den v týdnu něco...a v pauzách mezi organizovanou činností aspoň musí viset na hračce nebo lítat pro míček, neboť je přece bordera a ta se nesmí zastavit.
Nerozporuju tvrzení, že s borderou tohle jde snáze, zatímco například moje fena nebo váš pastevec proti tomu mají jaksi genetickou ochranu
Uznávám, že je to zrádnost plemene, ale tak nějak mám podezření, že empatický vyrovnaný laik, který netuší, co si pořizuje může být lepší majitel než ten, "který ví, do čeho jde" a intenzivně zaměstnává.

13.9.2018 12:03
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Terven napsal(a):
Tak míček hází štěndu kdekdo a často i pořád dokola...měla jsem spíš na mysli obecné povědomí, že pořídit borderu a nechtít provozovat agiliy, pasení ani dogdancing se prakticky rovná zločinu. Štěňátko přijde domů a už od pár měsíců s tím začíná, ideálně se vším najednou, každej den v týdnu něco...a v pauzách mezi organizovanou činností aspoň musí viset na hračce nebo lítat pro míček, neboť je přece bordera a ta se nesmí zastavit.
Nerozporuju tvrzení, že s borderou tohle jde snáze, zatímco například moje fena nebo váš pastevec proti tomu mají jaksi genetickou ochranu
Uznávám, že je to zrádnost plemene, ale tak nějak mám podezření, že empatický vyrovnaný laik, který netuší, co si pořizuje může být lepší majitel než ten, "který ví, do čeho jde" a intenzivně zaměstnává.

Ja si neco takoveho myslim delsi dobu. Vlastne mam svoji zkusenost.Ze za vsim je asi hlavne panecek.Protoze moje stene tibetskeho teriera si porad rikalo o aktivitu, porad me vybizelo. Nelehlo, nespalo, no rikala jsem si, kdo se zblazni driv . A pravda, cim vic mel mozek podnetu, tim vice jich potreboval. Tak jsem zacala ucit odpocivat. Proste byci penis do huby a uzuzlalo se. Pridala jsem povel” siesta” . Naucila jsem ho nejlip v Chorvatsku . Ted mam normalniho psa, ktery dokaze lezet kdykoliv je to potreba a dokaze byt aktivni, kdyz mu nabidnu cinnost

4.10.2018 10:50
monika s

XXX.XXX.234.106

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

u borderek se celkem běžně vyšetřeuje mimo jiné i MDR1, rozhodně není problém najít vrh, kde je minimálně 1 rodič geneticky vyšetřený (a často i oba) a světe div se - v ČR zatím nebyla zaznamenána ani jedna jediná pozitivní, a ani žádný přenašeč.
Pokud jste kontaktovala PCH, jistě jste mu nezaslala výsledek testu, který by potvrzoval opak.
I celosvětově se MDR1 u BOC objevuje spíše sporadicky.
Faktem je, že reakce na - např. ivermektin - se může objevit i u psů co jsou MDR1 nepostiženi. Proč - to nikdo neví.

5.10.2018 09:22
Zuskaa

XXX.XXX.89.100

Tak ja nevím. Takových diskusí je vsude strasne moc a vsichni od bordery odrazují. Taky jsem si takovych přečetla mraky a stejne prekonala strach a fenku si poridila.Je pravda,ze je z výstavní linie, takze nevim,jak moc to hraje roli,ale fenka je naprosto v pohodě. Je to živější stěně, ale jeste jsem nevidela jedine klidné jakékoliv rasy.Vsichni se chytali za hlavu ,proc si pořizovat takovýho "magora" .A ona je absolutne skvělá. Nesteka, nema problem s zadnym psem,s kockama si chce hrat svym způsobem, to je pravda,ale na tom pracujeme.Veskere povely se naucila během par hodin,nektere klidne do pul hodinky. Pres noc spí celou noc a rano se ji nechce vstávat. Je pravda ,ze na zahradě bych ji nenechala, protoze je tam opravdu hodne podnětů, pri kterych by neodpocivala.Kdyz prijdeme domu,tak padne a spí. Taky ma tchan na zahrade psa,ktery steka na lidi a pristihla jsem tu nasi ,ze na nej par dnu koukala,co to dela a dalsi den taky blafla.Takze i to štěkání by se naucila a to ja nechci.Nemyslim si,ze by chtela neustale makat,ale chce se zúčastnit úplně vseho.Takze kdyz si hraju s detma,tak si hraje s námi, neustale s ni mluvim a udrzuju kontakt jako se clenem rodiny a ona sama si pak zaleze a spi.Cim vic s ni běhám a blbnu,tim vic ona jede,coz si myslim,ze je špatně, takze v nejlepším to utnu a delame neco,co ji uklidní. Chodime na cvičák mezi štěňata a pani trenerka nevěřila,ze je to muj prvni pes. Vubec bych k tomu nepristupovala nejak složitě. Proste bych psa brala všude, zapojovala do beznych domácích aktivit.kdyz hrabu na zahrade ,tak hrabe semnou,kdyz stipeme drevo,tak nam ho nosi.Je pravda,ze ja ještě do prace nechodim,protoze jsem na matersky a do dalsi prace nastupuji jen na 4 hodky.Hlavne se nenechte nicim odradit a pokud mate pochybnosti,tak par měsíců počkejte, ono se to vyresi časem.

5.10.2018 10:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Milá Zusko, jak jsem pochopila, je to ještě štěně. Děláte to dobře a snad to i dobré bude, ale je to ještě štěně...A ještě dodám, že naše štěně berňáka bylo naprosto klidné poslušné štěňátko, nikdy s ním nebyl nejmenší problém, za celý jeho život. Pochopitelně si rádo hrálo a tahalo se o hadr, ale když jsem hru ukončila, lehl si a třeba žužlal větvičku. Samojed - ten šel hned vymýšlet nějaké lumpárny(hrabat v kytkách, rozkousat mi odložený slamák, lopatku...

5.10.2018 11:15
Zuskaa

XXX.XXX.89.100

lesnížínka napsal(a):
Milá Zusko, jak jsem pochopila, je to ještě štěně. Děláte to dobře a snad to i dobré bude, ale je to ještě štěně...A ještě dodám, že naše štěně berňáka bylo naprosto klidné poslušné štěňátko, nikdy s ním nebyl nejmenší problém, za celý jeho život. Pochopitelně si rádo hrálo a tahalo se o hadr, ale když jsem hru ukončila, lehl si a třeba žužlal větvičku. Samojed - ten šel hned vymýšlet nějaké lumpárny(hrabat v kytkách, rozkousat mi odložený slamák, lopatku...

Jsem si toho vědoma, ze je to jeste stene ,takze jsem připravena na cokoli :-D ale jak rikam,zatim uplne v pořádku. Myslim,ze by nad tim clovek nemel fakt tak přemýšlet. Jen zvazit svoje casove možnosti. Me treba prijde ,ze se psem je to hodně podobne jako s dětmi. Ty taky překopou zivot od základu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík