Agresivní útok psa na Letné. Pokousaný pes i majitel. Varování

Bordeauxská doga
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.11.2018 17:00
tomyme

XXX.XXX.228.173

Zdravím,
nevím do jaké kategorie bych měl svůj příspěvek vložit.
Chci všechny varovat před majitelkou dvou velkých psů plemene Bordeauxská doga. Venčí je na volno, naprosto nezvládá a hlavně jí to je jedno. V úterý tento týden, jedna z dog přiběhla ke mě a mému psovi, zlatý retrívr, v parku na Letné. Ten nervozně seděl u mé nohy v té době na vodítku. Doga měla jasně agresivní postoj. Na moje zavolání majitelka odpověděla že se rád popere. Hned jsem jí řekl ať ho vezme na vodítko nebo zavolá. Uraženě se šourala k nám. Než došla ke svému psovi tak ten vystartoval. Byl to agresivní útok s cílem zardousit mého psa. Hned ho měl pod sebou a kousal ho do krku a hlavy. Můj pes nebyl schopný se jakkoliv bránit. Doga mohla mít cca 55-65 kilo. Kopal jsem do něj ale bez efektu. Poté co jsem se ho snažil odstrčit od mého psa se ohnal a prokousl mi ruku. Když na chvíli polevil, můj pes se vysmekl a schoval za mě. Má dvě hluboká kousnutí na hlavě a na krku. Na krku má hloubku 10 cm, plus má další menší kousance, nemluvě o šoku. Já dnes podstoupil již třetí čištění svých otevřených ran, hlubokých 1cm. To samé podstupuje můj pes několikrát za den. Majitelka psa svoji dogu ani nenapomenula, neomluvila se, nic. Přijela policie i záchranka, bohužel to vypadá, že majitelce hrozí max pokuta. Dnes jsem zjistil, že hlavně mladší pes co napadl toho mého a jeho majitelé jsou již na Letné leckomu známí a obávaní.
Zajímá mě zda má již někdo s nimi i zde nějaké zkušenosti a případně prosím o radu jak postupovat dál. Nechci aby jí to prošlo a toto se mohlo opakovat. Bohužel její jméno ani fotku nesmím zveřejnit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.11.2018 18:09

vy se domluvte s lékařem, ať je ta vaše ruka na dlouho a je to rovnou těžké ublížení na zdraví. a poškození vašeho psa, pokud paní odmítá spolupracovat, je normálně k soudu.

16.11.2018 18:20

myslím, že policie musí sepsat klasické trestní oznámení, mě vůbec nezajímá, jestli bude škoda taková a maková, schytal to i člověk, a na jejich "je to jenom přestupek" v žádném případě neslyším
přesně tak, pracovní neschopnost by měla být aspoň 7 dní (přesně vygůglíte)
a s těmi slovy, co vypustila, to už je jak použití psa jako zbraně - ví o jeho chování a ještě to i řekne..
náklady na léčbu psa musí platit viník .. a to se klidně může říct i "psychická újma" člověka a majitele pokousaného psa, pes není hrnek

příklad - pes měl náhubek, běhal navolno, klepl náhubkem do zadního kola jízdního kola, na kterém jela stará paní
paní spadla, zlomila si nohu, škodu a "nemocenskou" platil majitel psa + pokutu a jediné štěstí bylo, že byl dosud netrestán a problém se psem poprvé...a ta nemocenská byla skoro rok..

16.11.2018 19:23
tomyme

XXX.XXX.228.173

Diky za reakce. Tímto směrem vše zatím také směřuji. Mám od Policie úřední záznam, stejně tak od veterináře i svého doktora a aktuálně na nemocenské. Vzhledem k adrese, která paní udala mám obavu, že jde o sociální případ s kterými bývá určitě těžší pořízení. Nejradši bych aby jí nějaký úřad ty psy odebral. To se asi bude muset počkat než někoho zabije opravdu.
Kdyby mě kousnul trochu vedle, mám po šlachách nebo mohl trefit tepnu. Stějně jako u mého psa. Spousta štěstí (pokud léčba půjde dobře jako doteď) ale policie vše jen sepíše a pošle na městský úřad pro další jednání, trvající prý až rok. A půjde rozhodně jen o přestupek dle jejich slov. Prý by rádi konali ale nemohou :/
Jinak ano, věděla, že pes je vysoce agresivní, venčila bez náhubku a na volno. Útok nějak aktivně zastavit se nepokusila a ještě vše bagatelizovala. Zvažuji se asi obrátit i na právníka.

16.11.2018 19:33

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ubl%C3%AD%C5%BEen%C3%AD_na_zdrav%C3%AD_z_nedbalosti

Nenechte se odradit, benga jsou líný kůže, budou vám říkat, že nic nemůžou jen proto, aby nic dělat nemuseli

16.11.2018 19:36
conie

XXX.XXX.206.202

tomyme napsal(a):
Diky za reakce. Tímto směrem vše zatím také směřuji. Mám od Policie úřední záznam, stejně tak od veterináře i svého doktora a aktuálně na nemocenské. Vzhledem k adrese, která paní udala mám obavu, že jde o sociální případ s kterými bývá určitě těžší pořízení. Nejradši bych aby jí nějaký úřad ty psy odebral. To se asi bude muset počkat než někoho zabije opravdu.
Kdyby mě kousnul trochu vedle, mám po šlachách nebo mohl trefit tepnu. Stějně jako u mého psa. Spousta štěstí (pokud léčba půjde dobře jako doteď) ale policie vše jen sepíše a pošle na městský úřad pro další jednání, trvající prý až rok. A půjde rozhodně jen o přestupek dle jejich slov. Prý by rádi konali ale nemohou :/
Jinak ano, věděla, že pes je vysoce agresivní, venčila bez náhubku a na volno. Útok nějak aktivně zastavit se nepokusila a ještě vše bagatelizovala. Zvažuji se asi obrátit i na právníka.

Zajděte na policii a podejte trestní oznámení, to musí přijmout a sepsat. Pokud budete v pracovní neschopnosti déle jak 7 pracovních dnů, jde o trestný čin a musí to jít k soudu, to městský úřad vážně nevyřeší! Jen prostě musíte trvat na svém, rozhýbat policii k činnosti, případně se obrátit i na státní zastupitelství, kde by vám taky měli poradit. Co se týká náhrady finanční, budete muset asi podat k soudu sám v občansko-právním řízení.

16.11.2018 19:54

to tomyme

No potěš koště, v kolik hodin to bylo? Z puštěných startovacích psů mám na Letné hrůzu, zvlášť když můj držkoun má někdy s cizími samci lehce vyhrožovací seznamovačky. Bordeaux dogy jsem ještě nepotkala, máme problém jen se středním střapatým vořechem, který často napadá a mizíme před dvěma šarpeji - nejen my. Tak už si říkám, jestli tam za tmy vůbec lézt, dnes kolem lítala 3 štěkající světýlka, dost vysoko nad zemí. Ale to snad byly ty tři holky, něco jako maliny, tuším.

S tou majitelkou to určitě dotáhněte, přeji pevné nervy.

16.11.2018 20:14
tomyme

XXX.XXX.228.173

Děkuji, na policii chci jeste určitě jít po skončení nemocenské, případně jak poradí právník.
Bylo to tohle uterý, ve čtvrt na šest na velké louce na Letné pod Zámečkem. V tu chvili nikde nikdo ale rohlížet jsem se nestihl tak nevím jistě.

16.11.2018 20:29

tomyme napsal(a):
Děkuji, na policii chci jeste určitě jít po skončení nemocenské, případně jak poradí právník.
Bylo to tohle uterý, ve čtvrt na šest na velké louce na Letné pod Zámečkem. V tu chvili nikde nikdo ale rohlížet jsem se nestihl tak nevím jistě.

Ježíš, kdyby jsme nešli na nákup k Bohoušovi pro pamlsky, tak jsme u toho možná byli, resp. by byl ten můj bojovníček vejpůl. V každém případě rozšířím info po okolí, ať si dají pozor a případně okamžitě volají policii. A jestli to někdo viděl, ať se přihlásí.

Potenciálně nebezpečný pes bez přivolání nemá venku bez vodítka co dělat, nikde.

16.11.2018 20:31

žádný pes bez přivolání nemá venku bez vodítka co dělat, a to říkám jako majitel pubertální cochcárny, kvůli který jsem po letech ze skříně vyštrachala stopovačku.

16.11.2018 20:35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
žádný pes bez přivolání nemá venku bez vodítka co dělat, a to říkám jako majitel pubertální cochcárny, kvůli který jsem po letech ze skříně vyštrachala stopovačku.

To je pravda, za hlášku "on je hodný" bych vraždila.

16.11.2018 21:03
saola

XXX.XXX.28.8

Pro zadavatele:
Teď už víte, že strkat ruce mezi rvoucí se psy není rozumné. Chápu, že jste chtěl ochránit svého psa, ale s tím jste měl začít, když se k vám doga přibližovala. Pokud se už rvou dva psi velkého plemene, kopání je vám naprosto k ničemu (i u menších psů kopáním mnoho nepořídíte). Smysl má už jen najít druhý konec psa, přinadzdvihnout či jen přidržet za ocas a pevně svírat varlata.
Spolehlivě to fungovalo i u téměř bezocasého agresivního dobrmana.

Do budoucna - pokud vidíte, že se k vám blíží divně se tvářící velký pes, který může být agresivní (a nemůžete se mu vyhnout), je vhodné zařvat, zkusit ho zahnat, hodit kámen, sebrat klacek či teleskopický obušek a zamávat s ním, prostě udělat ze sebe viditelného a srozumitelného "hrdinu". I když při běžném venčení v parku budete vypadat asi jako idiot, devadesát devět procent volně pobíhajících psů si půjde po svém.

Ohledně vašeho zranění - zcela jistě došlo k podstatnému omezení v běžném způsobu vašeho života na dobu nejméně 7 dnů, takže to lze bez problémů klasifikovat jako ublížení na zdraví. To se netýká jen neschopnosti vykonávat zaměstnání, tedy proacovní neschopnosti, ale i omezení soukromého života, což je v tomto případě poměrně jasné. Policie se tím musí zabývat, nenechte se odbýt, a sežeňte si svědky, určitě ten konflikt od začátku někdo z pejskařů viděl.

16.11.2018 21:43
tomyme

XXX.XXX.228.173

Mate samozrejme pravdu. Cetl jsem si i driv co v takové situaci delat ale proste me neco takoveho nenapadlo. Monty je naprosto nekonfliktni pes a veril jsem ze kdyz se nebudeme hybat tak to ta ženská zvládne. Velka chyba. A pak uz jsem jednal bez rozmyslu, bylo mi jasny ze bude brzy po něm. Kdybych mel cas si to rozmyslet udelal bych vse jinak. V šoku jsem bez rozmyslu zoufale delal co šlo. Jak se říká, clovek az v takovy situaci pozna jak se zachová.
Každopádně děkuju, svědci by se určitě hodili. Vyvesim v psim parku leták.

17.11.2018 00:04
Hans_242

XXX.XXX.41.193

saola napsal(a):
Pro zadavatele:
Teď už víte, že strkat ruce mezi rvoucí se psy není rozumné. Chápu, že jste chtěl ochránit svého psa, ale s tím jste měl začít, když se k vám doga přibližovala. Pokud se už rvou dva psi velkého plemene, kopání je vám naprosto k ničemu (i u menších psů kopáním mnoho nepořídíte). Smysl má už jen najít druhý konec psa, přinadzdvihnout či jen přidržet za ocas a pevně svírat varlata.
Spolehlivě to fungovalo i u téměř bezocasého agresivního dobrmana.

Do budoucna - pokud vidíte, že se k vám blíží divně se tvářící velký pes, který může být agresivní (a nemůžete se mu vyhnout), je vhodné zařvat, zkusit ho zahnat, hodit kámen, sebrat klacek či teleskopický obušek a zamávat s ním, prostě udělat ze sebe viditelného a srozumitelného "hrdinu". I když při běžném venčení v parku budete vypadat asi jako idiot, devadesát devět procent volně pobíhajících psů si půjde po svém.

Ohledně vašeho zranění - zcela jistě došlo k podstatnému omezení v běžném způsobu vašeho života na dobu nejméně 7 dnů, takže to lze bez problémů klasifikovat jako ublížení na zdraví. To se netýká jen neschopnosti vykonávat zaměstnání, tedy proacovní neschopnosti, ale i omezení soukromého života, což je v tomto případě poměrně jasné. Policie se tím musí zabývat, nenechte se odbýt, a sežeňte si svědky, určitě ten konflikt od začátku někdo z pejskařů viděl.

Druhý odstavec tesat do kamene. Jinak to nejde. Mám malého psa, párkrát (asi 3x za 5 let) jsem tuto proceduru podstoupil (ano, byl jsem v očích toho "páníčka" za vola -vždyť one je hoodnej ... cha cha) ale zdraví a život mého psa mi za to stojí.
Prostě pokud se k vám nějaký takový asociál s evidentně ne příliš přátelskými úmysly blíží, musíte ho přesvědčit, že jste ochoten klidně ho zabít (v extrémním případě - posouzení je v takové situaci na vás), pokud okamžitě nepotáhne tam, odkud přišel. A je úplně jedno, jestli byste to ve finále udělal, nebo ne. Propříště držím palec

17.11.2018 19:58
SimonL

XXX.XXX.31.34

Jen trochu varování. U některých plemen můžou být výše popsané obranné reakce to poslední co stihnete udělat. Bohužel radu nepřidám. Jen doufám , že mě to nepotká už kvůli psu který by při venčení zaútočil. Souhlasím s tím prudit policii protože tohle přece nemůže jen tak beztrestně někomu projít.

17.11.2018 22:57

tomyme napsal(a):
Mate samozrejme pravdu. Cetl jsem si i driv co v takové situaci delat ale proste me neco takoveho nenapadlo. Monty je naprosto nekonfliktni pes a veril jsem ze kdyz se nebudeme hybat tak to ta ženská zvládne. Velka chyba. A pak uz jsem jednal bez rozmyslu, bylo mi jasny ze bude brzy po něm. Kdybych mel cas si to rozmyslet udelal bych vse jinak. V šoku jsem bez rozmyslu zoufale delal co šlo. Jak se říká, clovek az v takovy situaci pozna jak se zachová.
Každopádně děkuju, svědci by se určitě hodili. Vyvesim v psim parku leták.

Kamarádka (fleťák Ben), která je na Letné přes den daleko víc (taky bych se chtěla dožít důchodu v takové formě, abych mohla od rána do večera lítat se psem po Letné a po Stromovce :D), říkala, že se poptá a samozřejmě rozšíří info. Letáky určitě. I když to nebude číst zrovna nějaký svědek, aspoň budou všichni vědět a majitelka agresorů možná zmizí.

17.11.2018 23:23
Hans_242

XXX.XXX.41.193

SimonL napsal(a):
Jen trochu varování. U některých plemen můžou být výše popsané obranné reakce to poslední co stihnete udělat. Bohužel radu nepřidám. Jen doufám , že mě to nepotká už kvůli psu který by při venčení zaútočil. Souhlasím s tím prudit policii protože tohle přece nemůže jen tak beztrestně někomu projít.

No není to vždy jednoduché, je u nás v okolí jeden středoasiat, který už jednoho psa (aspoň co vím) ošklivě napadl a pokud ho venčí majitelova cca 10ti letá dcera, byť na vodítku, což je v tomto případě asi jedno, snažím se změnit směr procházky tak, abych se s ním vůbec nepotkal. I to je řešení, záleží prostě na situaci. I když kdyby šlo do tuhého a nebylo zbytí, stejně bych postupoval tak jak jsem popsal. Střet s ním by můj 5kg Japan Chin asi nepřežil, já ano. Ale nechtěl bych se do této situace dostat.

18.11.2018 07:09

....vedle do domu se přistěhoval pán s pitbulem (nebo že by staford - neví), pes je to nádherný, veliký a vysportovaný, nicméně pokud vidí psa ať již malého, velkého, fenu nebo psa, vše jedno, jde to sejmout.......pán to řeší tak, že má psa na cca 4m lonži připoutané k svému pasu, vzhledem k tomu, jak je pes střelhbitý, tak pokud se mu vrhne po psovi a on včas nezareaguje, není šance už pak něco udělat..........netušíc co je pes zač, procházeli jsme okolo - pes tehdy ležel v klidu na chodníku, ničeho si nevšímal (už předtím jsme se venku párkrát minuli a pes nic), takže jsem s motýlem na vodítku chtěla projím a pes vystartoval, než se pán bavíc se se sousedem vzpamatoval, pes byl proti mně a jediný co mně intuitivně napadlo bylo, že jsem psa na vodítku prudce vytáhla do náručí, pes sice šel i po mně, ale pán díky řvoucímu sousedovi se vzpamatoval a psa strhnul...........náš motýl z toho vyváznul oslintanými zády jinak bez poškození............naštěstí pán venčí jak podle hodinek a navíc náš motýl ho cítí v době kdy já ho ještě vůbec nevidím a začne poblafávat, takže i ve tmě mám šanci včas odejít........tento incident není u nás ojedinělý a zkušenost mají i další pejskaři v okolí, takže se ostatní známí též poinformovali a lidé se snaží zdaleka vyhnout......horší je, že v baráku s tímto pánem bydlí paní se dvěma radličkami, úžasné, hodné fenky a tam tuším, že to jednou nedopadne.....navíc u byla oním pánem upozorněna, že když se nedejbože střetnou, nemá šanci zabránit jejich zmaru........ u nás okolo domu do té doby klid, psi na volno běžně procházeli včetně toho mého, ale teď si to už opravdu nikdo netroufne......

18.11.2018 07:10

...rasličkami.......

18.11.2018 07:29
SimonL

XXX.XXX.31.34

To Hans 242: Já Vás plně chápu.Nebýt zbytí postupoval bych stejně.Potkat se s agresivním pastevcem,nezvladatelným svým majitelem,který se rozhodne někoho napadnou tak se po minutě nemáte čím ohánět,myslím ruce.Snad se takových magorů,psů a majitelů netoulá po republice moc.Jen je třeba nenechat takové případy co zadavatelka popisuje nechat vyšumět a vše řešit. Z vlastní zkušenosti i u mě byla policie která dohledávala psa když někdo nahlásil pokousání velkým psem.Je to opravdu jiná situace.My i na 3hodinové procházce přírodou třeba nikoho nepotkáme.I když je to nereálné přeju všem aby měli ze svých psů jen radost a nemuseli takové věci prožívat.

18.11.2018 07:49
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Náhubky?

Já vím, že i s náhubkem velký pes může dolámat malého k smrti, ale stále je větší šance, neb majitel napadeného se nebude bát šáhnout agresorovi před tlamu. Kurzistům to říkám stále, že když si nejsou jistí, ať dají psovi košík - už kvůli svému klidu. Je to sice v dnešní době stigma, ale zase na druhou stranu .... lepší stigma než zmařené psí životy nebo zdraví psí či člověčí.

18.11.2018 07:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

....vedle do domu se přistěhoval pán s pitbulem (nebo že by staford - neví), pes je to nádherný, veliký a vysportovaný, nicméně pokud vidí psa ať již malého, velkého, fenu nebo psa, vše jedno, jde to sejmout.......pán to řeší tak, že má psa na cca 4m lonži připoutané k svému pasu, vzhledem k tomu, jak je pes střelhbitý, tak pokud se mu vrhne po psovi a on včas nezareaguje, není šance už pak něco udělat..........netušíc co je pes zač, procházeli jsme okolo - pes tehdy ležel v klidu na chodníku, ničeho si nevšímal (už předtím jsme se venku párkrát minuli a pes nic), takže jsem s motýlem na vodítku chtěla projím a pes vystartoval, než se pán bavíc se se sousedem vzpamatoval, pes byl proti mně a jediný co mně intuitivně napadlo bylo, že jsem psa na vodítku prudce vytáhla do náručí, pes sice šel i po mně, ale pán díky řvoucímu sousedovi se vzpamatoval a psa strhnul...........náš motýl z toho vyváznul oslintanými zády jinak bez poškození............naštěstí pán venčí jak podle hodinek a navíc náš motýl ho cítí v době kdy já ho ještě vůbec nevidím a začne poblafávat, takže i ve tmě mám šanci včas odejít........tento incident není u nás ojedinělý a zkušenost mají i další pejskaři v okolí, takže se ostatní známí též poinformovali a lidé se snaží zdaleka vyhnout......horší je, že v baráku s tímto pánem bydlí paní se dvěma radličkami, úžasné, hodné fenky a tam tuším, že to jednou nedopadne.....navíc u byla oním pánem upozorněna, že když se nedejbože střetnou, nemá šanci zabránit jejich zmaru........ u nás okolo domu do té doby klid, psi na volno běžně procházeli včetně toho mého, ale teď si to už opravdu nikdo netroufne......

To tomu imbecilovi nikdo doteď neřekl, že existuje něco jako koš ... ?!
Taky mám jednu fenu zlou na psy, ale přestože perfektně poslouchá, nikoho si nevšímá, a konflikty nevyvolává, tak chodí venku s košem, pro případ, že by k nám někomu zdrhl pes (semtam se stane).

18.11.2018 07:57

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Náhubky?

Já vím, že i s náhubkem velký pes může dolámat malého k smrti, ale stále je větší šance, neb majitel napadeného se nebude bát šáhnout agresorovi před tlamu. Kurzistům to říkám stále, že když si nejsou jistí, ať dají psovi košík - už kvůli svému klidu. Je to sice v dnešní době stigma, ale zase na druhou stranu .... lepší stigma než zmařené psí životy nebo zdraví psí či člověčí.

....no nás motýl je tříkilový, kdyby tehdy pes jak jsem výše popisovala do něj uhodil košíkem, tak je po psovi, takhle nestačil skousnout a pes měl jen oslintaná záda, navíc z dob minulých vím že hodně psů si dokázalo košík sundat - známé pořád hledali typ u kterého by to bylo nešlo......ale je to jen můj názor.........tohle byl můj první a doufám že i poslední incident za ta léta co psy mám.........měla jsem psi velké, kteří nenapadali ani se nervali a odvolání měli za plný počet, jorkšířice, ta si nevšímala nikoho a hlídala si mně jako okov hlavě.......no a hlavně nikdy u nás v okolí takhle zákeřný pes nebydlel, ale pošta mezi pejskaři zafungovala a dnes si na něj dává pozor každý..........

18.11.2018 08:20

....."no a hlavně nikdy u nás v okolí takhle zákeřný pes nebydlel, ale pošta mezi pejskaři zafungovala a dnes si na něj dává pozor každý"..........

No super, takže jeden pes terorizuje celé okolí, které si dosud pokojně žilo.
Bohužel, asi to jiné řešení nemá. Ale od chlapa je to pěkná neurvalost.
4 m k nám se nikdo nepřiblíží, lítejte si vzduchem.

18.11.2018 08:20

V Praze je povoleno vodit psy na volno bez náhubku? To se divím, při té koncentraci psů v hlavním městě.
Nevím v kom kdy jak vzniklo přesvědčení, že pes s náhubkem rovná se agresivní zlý pes. Už nejednou jsem zde psala, že pokud psa páník navykne na náhubek jako na součást procházky stejně jako vodítko a obojek, není problém. A zrovna této diskutované situaci by se předešlo. Bordyna by retrívra sice zvalchovala, ale nepokousala.

18.11.2018 08:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.33.27

No nevím, zrovna bullovi jde přicvaknout koš k obojku, protože ho pres hlavu většinou nepřetáne, a určitě je pes nesrovnatelně bezpečnější pro své okolí - ve chvíli, kdy se zakousne už je vymalováno i u velkýho psa .
Jednomu blbovi od nás takto utekla labradorka, a šla prudit mou zlou fenu, a ta ji dokázala během vteřiny sundat i s košem - ale kdyby ho neměla, tak už tady labradorka není (a to ani nemám pitbulla)
Koš dopadl viz foto:

18.11.2018 08:30

....."no a hlavně nikdy u nás v okolí takhle zákeřný pes nebydlel, ale pošta mezi pejskaři zafungovala a dnes si na něj dává pozor každý"..........

......bohužel pes za to nemůže, je jen nezvládnutý pánem.........prostě všichni ví , že pes bez upozornění napadne - potvrzeno jeho vlastním pánem a tudíž se mu vyhnou, pak je klid..........

18.11.2018 08:34

Inspektor Pišišvor napsal(a):
To tomu imbecilovi nikdo doteď neřekl, že existuje něco jako koš ... ?!
Taky mám jednu fenu zlou na psy, ale přestože perfektně poslouchá, nikoho si nevšímá, a konflikty nevyvolává, tak chodí venku s košem, pro případ, že by k nám někomu zdrhl pes (semtam se stane).

......nevím, zřejmě ne.......navíc sousedku s rasličkami sám majitel tohoto psa upozornil, že pokud by se měli v domě potkat, zda by neposečkala až on se psem projde, že prostě napadá a je mu jedno jaké psa - na velikosti a pohlaví nezáleží.......

18.11.2018 08:39

...pravda je, že se pán snaží vyhnout všem pejskařům, a lítá se psem dost mimo ostatní, ale průšvihem je, že bydlí hned vedle nás a pro lidi s radličkami přímo v tom baráku......

18.11.2018 08:57

No nevím, zrovna bullovi jde přicvaknout koš k obojku, protože ho pres hlavu většinou nepřetáne, a určitě je pes nesrovnatelně bezpečnější pro své okolí - ve chvíli, kdy se zakousne už je vymalováno i u velkýho psa .
Jednomu blbovi od nás takto utekla labradorka, a šla prudit mou zlou fenu, a ta ji dokázala během vteřiny sundat i s košem - ale kdyby ho neměla, tak už tady labradorka není (a to ani nemám pitbulla)
Koš dopadl viz foto:

...pěkný.......já bych s pánem i promluvila, ale jinak než se psem ho nevídám a to jako napotvoru jdu s tím svým, takže přiblížit se nehodlám, třeba budu mít někdy štěstí a potkáme se bez psů a pak s ním budu moci promluvit.......

18.11.2018 09:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Smutný je, že takovým lidem to nedojde, že tady nejsou se svým nezvladatelným psem sami, a musí s nimi někdo promluvit, aby se dozvěděli, ze takový pes má mit koš ...

18.11.2018 09:17

Smutný je, že takovým lidem to nedojde, že tady nejsou se svým nezvladatelným psem sami, a musí s nimi někdo promluvit, aby se dozvěděli, ze takový pes má mit koš ...

..přitom se mu ale dost věnuje, lítá s ním po sídlišti i v lese nedalekém, když nikdo není na psí louce ohrazené, tak tam sním cvičí......zvláštní s tím košíkem, že mu to ještě nesecvaklo........

18.11.2018 10:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Těmhle lidem to nesecvakává jednoduše proto, že jejich psovi zvenčí žádné nebezpečí zranění nehrozí - kdyby měli jednou davat dohromady svýho dorvanýho psa, tak by přemýšleli jinak.

18.11.2018 10:41
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Nechápu takové nezodpovědné majitele psů. A v případě že venčíte a máte sebou ještě dítě,nevíte koho bránit dřív strašné......
Sama mám zkušenosti se dvěma KAO,naštěstí už jsem je dlouho samotné nepotkala.

18.11.2018 11:02
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Těmhle lidem to nesecvakává jednoduše proto, že jejich psovi zvenčí žádné nebezpečí zranění nehrozí - kdyby měli jednou davat dohromady svýho dorvanýho psa, tak by přemýšleli jinak.

Hojila bych se na nich, klidně bych prosoudila majlant, ale
pamatovali by si, jak se chovat venku ....

18.11.2018 11:51

Hans_242 napsal(a):
No není to vždy jednoduché, je u nás v okolí jeden středoasiat, který už jednoho psa (aspoň co vím) ošklivě napadl a pokud ho venčí majitelova cca 10ti letá dcera, byť na vodítku, což je v tomto případě asi jedno, snažím se změnit směr procházky tak, abych se s ním vůbec nepotkal. I to je řešení, záleží prostě na situaci. I když kdyby šlo do tuhého a nebylo zbytí, stejně bych postupoval tak jak jsem popsal. Střet s ním by můj 5kg Japan Chin asi nepřežil, já ano. Ale nechtěl bych se do této situace dostat.

Není náhodou z Místa...kousek od Chomutova?, tam totiž saoše taky venčí dcera majitelů, věk by asi odpovídal....
Asiat si prý nikoho nevšímá.....nechtěla bych vidět ten šrumec, pokud by něco vyhodnotil jako ohrožení "svého dítěte"-o paničce se v tomhle případě asi nedá mluvit......

18.11.2018 15:59
Bonnyf

XXX.XXX.44.117

Mám středoasiata a denně jsem s ním minimálně 2x na procházce po okolí. Nikdy ho nepouštím na volno (15m stopovačka) a při míjení chodců nebo psů jde můj pes u nohy. Je to normálně vychovaný psisko, tak, aby na ulici nikoho nejenže nedejbože neohrožoval, ale ani neobtěžoval. Po psech ani lidech se nevrhá, maximálně si na dálku zavrčí. Všude, krom lesa, chodí s košíkem. Ne proto, že by on sám byl nebezpečný, ale proto, že holt je kolem nás spousta volně pobíhajících nevychovaných psů. Takže chráním cizí psy tím, že ten můj má košík. Kolikrát to dost dlouho trvá, než si k nám páneček pro svého neodbytného psa dojde...
Dvakrát se mi stalo, že jsem při venčení upadla na zem (jednou jsem šlápla do díry po syslovi, jednou jsem si zahákla tkaničku levé nohy do pravé). V obou případech to bylo v místě a čase, kdy opodál byli další psi, kteří toho mého docela zajímali. Ale v momentě, kdy jsem spadla, pes okamžitě přišel, sedl si zády ke mně, téměř mě zasedl, a kontroloval okolí, dokud jsem nevstala (nejsem už nejmladší, chvíli to trvá).
Středoasiat je vpravdě "nebezpečný", ale také neskutečně inteligentní pes. Chápe strašně rychle a dává si věci do souvislostí. Je úžasné mít za parťáka zrovna azouše. Ale ... mají svoje ALE.

18.11.2018 16:18
saola

XXX.XXX.77.252

Pro Bonnyf:
Je to tenhle pes?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3422959/pes-dvou-lidi

Takže jste se rozhodla zveřejnit, zda KAO nebo SAO?
Je to OT, ale veřejná diskuze - co vás vedlo k tomuto plemeni? Celoživotně ve veřejném prostoru na stopovačce, v košíku, v samotě? A jak to vypadá se vztahem pes x váš přítel?

18.11.2018 16:26

bonnyf: škoda, že takové majitele psů moc nepotkávám :-) srovnali jste se dobře, 10 měsíců odstup a je to paráda, lépe s pastevcem v ČR fungovat nejde, pokud nemá sloužit jen jako hlídač autobazaru .. zavřený v tom autobazaru :-)
nepolevovat, ještě není úplně dospělý, ale

18.11.2018 16:34

např.:
https://www.sport.cz/behani/radime/clanek/835775-pravni-radce-nahaneji-vas-chteji-vas-pokousat-aneb-jak-na-psy--dil-druhy.html

ať je pejsek brzy zdravý

Vas odkaz je trefny.
Neci pes nekoho napadne. Poskozeny resi sebe a majitel i se psem mezi tim zmizi jak para nad hrncem....
Svedkove nejsou, popr. mizi stejne rychle jako majitel se psem (motat se do cizich veci - to prece nikdo nechce).

Meho psa jiz napadli jini (na volno) nekolikrat. Nastesti nikdy nic fatalniho (je to "gumovej" stredni vorech). Pes chodi na voditku, takze jsem byla vzdy hned u toho. Kdyz uz jsem nedokazala utoku zabranit (psovi se vyhnout, zastrasit, odehnat...), tak jsem aspon byla psovi napomocna v "obrane".

Obdivuji zadavatele, ze po tom vsem dokazal zadrzet majitelku psu a zjistit jeji totoznost.
To se my "hned na miste" nikdy nepovedlo.
Nez po necem takovem uklidnim psa i sebe a zkouknu zraneni, je kolem nas vzdy pusto a prazdno.
Jak se Vam to povedlo?

18.11.2018 17:04
tomyme

XXX.XXX.228.173

Děkuji za reakce,
tomu že tam zůstala čekat na policii vedlo myslim jak to, že jsem jí nadával na půlku Letné ale i to, že jsem ji poté zvládnul vyfotit i s těmi psy. Hlavní důvod ale asi bude ten, ze ví, že ji od policie nic moc nehrozí. Doufám, že se bude divit.

18.11.2018 17:04

V Praze je povoleno vodit psy na volno bez náhubku? To se divím, při té koncentraci psů v hlavním městě.
Nevím v kom kdy jak vzniklo přesvědčení, že pes s náhubkem rovná se agresivní zlý pes. Už nejednou jsem zde psala, že pokud psa páník navykne na náhubek jako na součást procházky stejně jako vodítko a obojek, není problém. A zrovna této diskutované situaci by se předešlo. Bordyna by retrívra sice zvalchovala, ale nepokousala.

Ve městě navolno, v některých parcích na vodítku - konkrétně na Letné taky. Na to ale bohužel všichni kašlou a pak prskají, když se objeví policista na kole a napaří jim pokutu.

18.11.2018 17:08

V Praze to mate cast od casti + misto od mista. Letna trebas takto:
http://portalzp.praha.eu/public/b/2c/6d/1852840_487565_letna_info42014.pdf

Kosik neni stigma. Spis znamka zodpovedneho majitele a ovladatelneho psa.

18.11.2018 17:28

tomyme napsal(a):
Děkuji za reakce,
tomu že tam zůstala čekat na policii vedlo myslim jak to, že jsem jí nadával na půlku Letné ale i to, že jsem ji poté zvládnul vyfotit i s těmi psy. Hlavní důvod ale asi bude ten, ze ví, že ji od policie nic moc nehrozí. Doufám, že se bude divit.

... i tak mate muj obdiv za duchapritomnost.
Ja ve ctvrt na sest v teto rocni dobe vyfotim na svuj mobil tak leda cerno s necim cernym kolem :(

...to ze vi, ze ji nic nehrozi, bude bohuzel asi pravda. Protoze vetsinou hrisnici mazou "z mista cinnu" jako kdyz streli...

18.11.2018 20:39
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Victoria: Kosik neni stigma. Spis znamka zodpovedneho majitele a ovladatelneho psa.

.... to víme my, co jsme zodpovědní a máme zkušenosti. Ale zbytek opravdu většinou vida psa s košíkem obloukem se mu vyhýbá.
Jeden z mých čivaváků nosil košík kvůli tomu, že byl příšerná popelnice. Reakce okolí byly většinou "on kouše?". To že to má kvůli žraní hnusů většinou odhadli jenom zarytí a letití pejskaři. Stejně tak i u velkého psa, o kterém v okolí všichni ví, že je to takový ťuňta vítací .... ve chvíli kdy občas začal nosit košík kvůli nácviku do MHD a kvůli zkouškám, tak i ti, co ho znali se mu začali vyhýbat .... aniž by se zeptali proč ten košík má.

18.11.2018 20:58

a mě se ve vlaku včera slečna zeptala "kousne mě ?"
košík megí měla.. kovový
asi zas začnu shánět jiný, jenže jí žádný není anebo nemůže dýchat

18.11.2018 21:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Victoria: Kosik neni stigma. Spis znamka zodpovedneho majitele a ovladatelneho psa.

.... to víme my, co jsme zodpovědní a máme zkušenosti. Ale zbytek opravdu většinou vida psa s košíkem obloukem se mu vyhýbá.
Jeden z mých čivaváků nosil košík kvůli tomu, že byl příšerná popelnice. Reakce okolí byly většinou "on kouše?". To že to má kvůli žraní hnusů většinou odhadli jenom zarytí a letití pejskaři. Stejně tak i u velkého psa, o kterém v okolí všichni ví, že je to takový ťuňta vítací .... ve chvíli kdy občas začal nosit košík kvůli nácviku do MHD a kvůli zkouškám, tak i ti, co ho znali se mu začali vyhýbat .... aniž by se zeptali proč ten košík má.

Však ať si lidi myslí co chtějí, to je jejich věc, a aspoň nebudou psa otravovat, nebo k němu pouštět své nevychované děti, když si budou myslet že kouše

19.11.2018 08:31

Však ať si lidi myslí co chtějí, to je jejich věc, a aspoň nebudou psa otravovat, nebo k němu pouštět své nevychované děti, když si budou myslet že kouše

Přesně tak. Mně je dost jedno, co si lidi myslí. Dělám to, co je podle mne správné a co mi vyhovuje. Takže pes chodí navolno s náhubkem. Má to svá pozitiva - každý se ke psovi nehrne a nechce ho ohmatávat. A když se někdo slušně zeptá - většinou dítě či rodiče, jestli si ho mohou pohladit, tak vyhovím, psa si přivolám, přidržím. Na dotaz vysvětlím proč má náhubek - součást výstroje stejně jako obojek a vodítko - a je to.

19.11.2018 11:59

Přesně tak. Mně je dost jedno, co si lidi myslí. Dělám to, co je podle mne správné a co mi vyhovuje. Takže pes chodí navolno s náhubkem. Má to svá pozitiva - každý se ke psovi nehrne a nechce ho ohmatávat. A když se někdo slušně zeptá - většinou dítě či rodiče, jestli si ho mohou pohladit, tak vyhovím, psa si přivolám, přidržím. Na dotaz vysvětlím proč má náhubek - součást výstroje stejně jako obojek a vodítko - a je to.

Když chodili moji pesani bez košíku, tak se k nám lidi hrnuli i bez dovolení, musela jsem být ve střehu, protože i matky posílali děti pohladit si "bernardýnka", co nosí fena koš, tak se mě nikdo ani nezeptal, jestli si jí pohladit může....má koš=kouše....naprostá paráda, máme klid....i ty matky, když vidí psa s košem, tak si ratolest berou za ruku...

19.11.2018 16:28
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

O nás mazáky nejde. Ale když člověk potřebuje cvičit reaktivního psa (přetočení do agrese) v běžném míjení lidí a ostatních psů moc toho nenacvičí, páč jsou všichni na druhém chodníku. V kurzu to jde, ale ten je jednou týdně a je potřeba cvičit.

19.11.2018 17:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Když chodili moji pesani bez košíku, tak se k nám lidi hrnuli i bez dovolení, musela jsem být ve střehu, protože i matky posílali děti pohladit si "bernardýnka", co nosí fena koš, tak se mě nikdo ani nezeptal, jestli si jí pohladit může....má koš=kouše....naprostá paráda, máme klid....i ty matky, když vidí psa s košem, tak si ratolest berou za ruku...

to bude srandy kopec, až se nějaká prudce inteligentní matka sekne, a pošle dítko místo k "bernardýnkovi" k moskevákovi …

19.11.2018 17:58

to bude srandy kopec, až se nějaká prudce inteligentní matka sekne, a pošle dítko místo k "bernardýnkovi" k moskevákovi …

záleží na moskevákovi, znám minimálně dva, kterým by to ani v nejmenším nevadilo

19.11.2018 18:44

já to nechápu, sardullah má přece berberské psy

19.11.2018 19:11
L(phi)

XXX.XXX.114.133

Ruzena_Ruzova napsal(a):
O nás mazáky nejde. Ale když člověk potřebuje cvičit reaktivního psa (přetočení do agrese) v běžném míjení lidí a ostatních psů moc toho nenacvičí, páč jsou všichni na druhém chodníku. V kurzu to jde, ale ten je jednou týdně a je potřeba cvičit.

Cvicit to s nahodnymi psami na ulici to beztak neni moc fajn, nie az tak malo z nich pomoze agresorovi svojim nevhodnym chovanim leda zhorsit problem.

19.11.2018 20:25
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

L(phi) napsal(a):
Cvicit to s nahodnymi psami na ulici to beztak neni moc fajn, nie az tak malo z nich pomoze agresorovi svojim nevhodnym chovanim leda zhorsit problem.

.... nemyslela jsem nácvik v začátku ..... ale člověk musí někdy ten "ostrý" provoz začlenit a s košíkem je prostě větší jistota.

19.11.2018 20:46

já to nechápu, sardullah má přece berberské psy

ale kdo to pozná??? je to vzácné plemeno

19.11.2018 21:28

co moskevák, tam se najdou i mírné psí dušičky, alee takovej výstavní kavkazák v bílém kožíšku....učiněný anděl, ale vopravdickej, pak nezbyde než doufat, že bude tak nad věcí, že ho cizí dítě nechá naprosto v klidu....i když předpokládám, že majitelé velkých psů, kteří nejsou vysloveně dobráci od kosti si na to dávaj dost majzla, alespoň ti normální bez ohledu na plemeno....moje fena by myslím neměla problém se po cizím dítěti ohnat, bohužel při její velikosti i takové to vzteklé "mazej ode mně" může být dost nebezpečné, když má tlamu cca ve výšce dětského obličejíčku.....no ale dogma "pes neublíží dítěti" je dodnes silně zakořeněné, bohužel.
V tomhle bych ale řekla, že nejzákeřnější jsou někteří malí psi, kteří se o sebe dost bojí, takže dítě pokoušou na první dobrou, sice to nebude fatální, ale krev by téct mohla a zážitek pro dítě určo velmi "pozitivní"
Ale to je furt dokola.....prostě normální majitel svého psa zná a pokud ví, že by mohl někde vyvstat problém....ať už vůči lidem nebo psům, tak se podle toho chová, už třeba jen tím, že má psa na vodítku, eventuelně i s košem.....a ty kterým je to šumák se budou chovat pořád stejně nezodpovědně........
Taky nemám úplně bezproblémového psa resp. fenu ve vztahu k ostatním psům, ale to přeci neznamená, že jí nechám skočit na každýho hafana a servat se.......nebo naopak můj pes zase miluje všechny psy na světě čím menší, tím líp a pokud je to malá fenka, tak je úplně hin, tak ho přeci nenechám, aby běžel ke každýmu psovi a nebudu na druhého majitele volat "nebojte, on je hodnej".....

Ale to si myslím, že na tom se tady shodnem a chováme se tedy slušně tak, aby naši pesani nikoho nenapadali, neobtěžovali......a ti co jim je to jedno se nedozví, že nás takové nezodpovědné chování se.e a i když se to dozví, tak jim to bude jedno...

20.11.2018 03:27
tero

XXX.XXX.236.129

Budu nosit na venčení sekyrku za pasem a když bude třeba - seknu...Tak bacha bezohlední hajzlíci s nevychovanýma čoklama.

20.11.2018 09:10
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

V poslední době mám dojem, že je většinou lepší domluva s mírně naštvaným psem než s jeho páníčkem.

20.11.2018 09:19

s páníčkem :-) :-) to myslím nemělo smysl nikdy, co to máte za nápady ?

no, tero, bacha ať nepotkáte něco, co je sice nevychované, ale páníčka si brání
třeba tím, že skočí po útočníkově ruce

radši si chránit hlavu
a kdo uteče.. :-)

20.11.2018 12:27
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

tero napsal(a):
Budu nosit na venčení sekyrku za pasem a když bude třeba - seknu...Tak bacha bezohlední hajzlíci s nevychovanýma čoklama.

No praktické to nebude, ale svoje to udělá ...

20.11.2018 13:23

záleží na moskevákovi, znám minimálně dva, kterým by to ani v nejmenším nevadilo

.....byla jsem tento měsíc na kurzu canisterapie a když jsem vkročila do místnosti, byl tam pes jak kůň velký, velmi podobný bernardýnovi - byla to ale nádherná fena moskeváka majíc CT zkoušku, byla strašně mazlivá a pořád k někomu pro mazlení chodila.........pravda když se o mně opřela, že jí budu drbat, tak jsem musela být opřená o zeď abych neupadla.........

20.11.2018 13:55

.....byla jsem tento měsíc na kurzu canisterapie a když jsem vkročila do místnosti, byl tam pes jak kůň velký, velmi podobný bernardýnovi - byla to ale nádherná fena moskeváka majíc CT zkoušku, byla strašně mazlivá a pořád k někomu pro mazlení chodila.........pravda když se o mně opřela, že jí budu drbat, tak jsem musela být opřená o zeď abych neupadla.........

a ja asi nechapu, proc si někdo porizuje moskevaka na CT ….

20.11.2018 14:12

asi si ho nepořizovali přednostně na tohle..není to nic zvláštního..prostě ovladatelný pes

20.11.2018 14:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

U nás měli moskeváci bonitaci + nějakej ten jejich povaháč, a když to uvidělo figuranta, tak až na asi 2 psy bylo všechno prodělaný strachy, schovávalo se to za majitele, a kdyby to neměli na špagátě, tak je loví po okolí ještě teď ...
Takže asi nějaký nový směr šlechtění!👍

20.11.2018 14:36

U nás měli moskeváci bonitaci + nějakej ten jejich povaháč, a když to uvidělo figuranta, tak až na asi 2 psy bylo všechno prodělaný strachy, schovávalo se to za majitele, a kdyby to neměli na špagátě, tak je loví po okolí ještě teď ...
Takže asi nějaký nový směr šlechtění!👍

K z.b.lití

20.11.2018 14:37

takhle to dopadne ale se všemi, kteří jsou sem zatáhnutí a nemají svou práci, ale procházky po náměstí
no co tu s nimi dělat ?

20.11.2018 14:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

takhle to dopadne ale se všemi, kteří jsou sem zatáhnutí a nemají svou práci, ale procházky po náměstí
no co tu s nimi dělat ?

než tohle, tak raději nic

20.11.2018 15:02

než tohle, tak raději nic

a ted nas tu ubiji :-)
ale teda nehodlam se tetelit blahem, ze takovyhle pes je kamarad s kazdym a všude.

20.11.2018 15:18

Ale chovná nebyla, ne?

20.11.2018 17:07

rok nebo 2 zpátky byli u nás před krámem-prací lidi s moskevačkou, tak já musim hned vylézt, abych se podívala...že....a ona se normálně nechala pomazlit ode mě....cizího člověka a ráda.....když jsem se nad tím podivovala
(beru to jako průzkum, manželovi se moskeváci líběj je to defakto kříženec bernardýna a kavkazana, takže se dostali do užšího výběru na kandidáta našeho budoucího psa..ale tohle mě zaskočilo, neznám teda povahu moskeváků dopodrobna, ale tohle bych nechtěla)
bylo mi řečeno, že to je právě na moskevácích to úžasný, že jsou takoví jaký si je člověk udělá, takže prý fenu když byla malá-mladá tahali všude sebou mezi lidi.....no to já tahala svojí fenu kříženku dvou "hodných plemen" mezi lidi nonstop a lidi od kterých se nechá pohladit spočítám na prstech a řekla bych, že mi na to bude stačit jedna ruka....
Následně jsem se dozvěděla, že moskeváky chovají-odchovávají (jestli s PP nebo bez netuším)..,.....fena nedávno ukončila produktivní věk a byla vykastrovaná - takže žádný štěně nebo mlaďoch.......tak pro někoho asi povaha super....přátelský kontaktní pes...já kdybych se jela podívat k nim na štěňata a viděla fenu s takovou povahou, tak si štěně určo nevezmu, protože od moskeváka bych očekávala něco úplně jinýho......

20.11.2018 17:16

...byla to paní ze Slovenska a pes byl primárně pořizován na barák jako její mazel jejímu manželovi, teprve na cvičáku kde působí člověk v canis pracující rozpoznal u feny, že na to a přemluvil onu pani ať to s fenou zkusí, složila zkoušky a fena působí jak u dětí tak u seniorů, byla opravdu úžasná.......

20.11.2018 17:21

Ale chovná nebyla, ne?

.....to nevím, neptala jsem se, jen že paní říkala, že je to snad jediný pes této rasy takto pracující, její sourozenci údajně působí ve věznicích....neměly jsme spolu možnost moc mluvit.........

20.11.2018 17:47

A víte čím to může být? Dnešním trendem, kdy pes, který se nenechá muchlat a mazlit, který je odměřený nebo - nedej bože - chodí s náhubkem a vrčí na psy! je fuj a páník je stigmatizován mezi pejskaři i nepejskaři v širokém okolí. Z tvrdého pracovního psa je plyšák... I když reaguji jen na zde napsané. Já takové zkušenosti nemám.

20.11.2018 19:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

.....to nevím, neptala jsem se, jen že paní říkala, že je to snad jediný pes této rasy takto pracující, její sourozenci údajně působí ve věznicích....neměly jsme spolu možnost moc mluvit.........

Ve věznicích u nás ani na Slovensku těžko - tam jsou dnes na psy poměrně vysoké požadavky, které pastevec nemá šanci splnit. Už nestačí aby jen budili jen hrůzu, a navíc je takový pes i neekonomický.

20.11.2018 20:11

rok nebo 2 zpátky byli u nás před krámem-prací lidi s moskevačkou, tak já musim hned vylézt, abych se podívala...že....a ona se normálně nechala pomazlit ode mě....cizího člověka a ráda.....když jsem se nad tím podivovala
(beru to jako průzkum, manželovi se moskeváci líběj je to defakto kříženec bernardýna a kavkazana, takže se dostali do užšího výběru na kandidáta našeho budoucího psa..ale tohle mě zaskočilo, neznám teda povahu moskeváků dopodrobna, ale tohle bych nechtěla)
bylo mi řečeno, že to je právě na moskevácích to úžasný, že jsou takoví jaký si je člověk udělá, takže prý fenu když byla malá-mladá tahali všude sebou mezi lidi.....no to já tahala svojí fenu kříženku dvou "hodných plemen" mezi lidi nonstop a lidi od kterých se nechá pohladit spočítám na prstech a řekla bych, že mi na to bude stačit jedna ruka....
Následně jsem se dozvěděla, že moskeváky chovají-odchovávají (jestli s PP nebo bez netuším)..,.....fena nedávno ukončila produktivní věk a byla vykastrovaná - takže žádný štěně nebo mlaďoch.......tak pro někoho asi povaha super....přátelský kontaktní pes...já kdybych se jela podívat k nim na štěňata a viděla fenu s takovou povahou, tak si štěně určo nevezmu, protože od moskeváka bych očekávala něco úplně jinýho......

Snad to, že se fena nechá pohladit před obchodem není ještě nic proti ničemu. Záleží na tom, co by dělala při obtěžování majitele - útoku. Lepší než kdyby startovala při každém kýchnutí kolemjdoucího, nedej bože, když vedle někdo zakopne.
V záchranářské brigádě byl kdysi člověk s RTW, pes dělal záchranařinu i obranu. A asi by bránil opravdu, ne jen na rukáv.
Jasně, to že projevují strach při povahovém testu, to je na pováženou.

20.11.2018 20:13

Ve věznicích u nás ani na Slovensku těžko - tam jsou dnes na psy poměrně vysoké požadavky, které pastevec nemá šanci splnit. Už nestačí aby jen budili jen hrůzu, a navíc je takový pes i neekonomický.

...neznám nemohu soudit, jen co se paní zmínila.........

20.11.2018 20:13

pokud tam taky nedelaji veznum canisku :-D

20.11.2018 20:15

no však se to tele nevejde ani do chodby :-) dál na východ jsou pastevci na službu venku, prostě aby nikdo nezdrhl :-) uvnitř mají klasicky ovčáky
a jako videa zajímavá - jde vězeň, za ním pes a celou dobu na toho vězně řve :-)

20.11.2018 20:24

pokud tam taky nedelaji veznum canisku :-D

..jinak ta fena uměla hezky sedni, lehni, přivolání, zůstaň a podávala nám pac......stejně jsem z ní ale měla respekt......a chlupů na koberci z ní bylo neuvěřitelně........

20.11.2018 20:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Snad to, že se fena nechá pohladit před obchodem není ještě nic proti ničemu. Záleží na tom, co by dělala při obtěžování majitele - útoku. Lepší než kdyby startovala při každém kýchnutí kolemjdoucího, nedej bože, když vedle někdo zakopne.
V záchranářské brigádě byl kdysi člověk s RTW, pes dělal záchranařinu i obranu. A asi by bránil opravdu, ne jen na rukáv.

RTW vždycky byl všestranné pracovní plemeno, dříve srovnatelné s NO (i se stejnýma zkouškama do chovu), takže to, že dělal záchranařinu a obrany není nic divného

20.11.2018 20:53

videla jste pozadavky na CT psa?
necha se odvest cizi osobou třeba.
ne, nektera plemena by CT delat nemela -ciste muj názor.

20.11.2018 22:09

Já jsem reagovala na to pohlazení u obchodu, ne na CT.
S tím, že některá plemena by neměla dělat CT nechci polemizovat. Snad jedině výjimky a ty by asi neměly zasahovat do dalšího chovu - když už se takový výjimečný jedinec vyskytne.

21.11.2018 08:16

Tak, on je rozdíl mezi pohlazením u obchodu a tím , jak se pes chová, když je tvz v práci. Zažila jsem, jak nám policisti ve škole předváděli služební psi a měli tam rotbula, který se nechal nadšeně mazlit, pak dostal povel a psovod nám předváděl perfektní zadržení, ale potom už k psovi radši nikdo nesměl. Takže si myslím že psi, kteří jsou dobře socializovaní a dostatečně inteligentní mohou klidně dovolit, aby je cizí přátelský člověk na neutrálním území pohladil, ale úplně jiná písnička to bude, když začnou pracovat - chránit pána nebo své území.

21.11.2018 09:18
saola

XXX.XXX.199.159

Já jsem reagovala na to pohlazení u obchodu, ne na CT.
S tím, že některá plemena by neměla dělat CT nechci polemizovat. Snad jedině výjimky a ty by asi neměly zasahovat do dalšího chovu - když už se takový výjimečný jedinec vyskytne.

To je přece úplná hloupost.
Pes, věnující se canisterapii, je vyrovnaný, charakterní a v lidském kontaktu spolehlivý. To je přínosem pro každé plemeno.
Vy to prezentujete ale jako slabost a důvod k vyřazení z chovu - jako opravdu?

21.11.2018 09:56

..s tímhle já nesouhlasím....nikdy nenechávám klienta o samotě se svými psem, kočkami nebo králíkem - pořád je to zvíře a hlavně člověk neví co v tu chvíli klienta napadne.......ano pes se nechá vést cizím člověkem na vodítku, ale jsem pořád u toho a koriguji klienta i psa......proto s tímhle nesouhlasím ani jako s jednou z disciplín u CT zkoušek.....navíc dnes už začíná trend aby si každé zařízení stanovovalo požadavky na zvíře samo a také si ho přezkoušelo, je-li tam někdo kdo tomu rozumí.........tahle už to má několik let například nemocnice Motol.....

21.11.2018 11:18

saola napsal(a):
To je přece úplná hloupost.
Pes, věnující se canisterapii, je vyrovnaný, charakterní a v lidském kontaktu spolehlivý. To je přínosem pro každé plemeno.
Vy to prezentujete ale jako slabost a důvod k vyřazení z chovu - jako opravdu?

"To je přínosem pro každé plemeno"

pro kazde plemeno ne.

21.11.2018 11:42

vyrovnanost je přínosem pro každé plemeno....

a CT je především o jednotlivci a ne o plemeni a ne o chovu, pokud teda třeba moskeváci nemají CT zkoušku jako povinnou do chovu, či podmínku pro výběrový chov či tak...a to asi nemají, že....

zato takové výstavnictví či sport....to vidím spíše jako problém

21.11.2018 11:44

No pro mě asi jo....pro pohlazení si vysloveně přišla, ale to je jedno, já mám radši psy, jak to nazvat ...rezervované. Když nepočítám mého současného psa, kterej je prostě povahově jinde-bázlivka, lekavka, takže když vedle něj někdo kýchne nebo zakopne, tak začne blafat, protože se lekne.
Tak moji ostatní psi si lidí nevšímali k nikomu se aktivně nehrnuli a to ani když na ně lidi mluvili, tak většinou koukaj někam jinam.....měla jsem jen jednoho kontaktního psa, sluníčková zlatá povaha - irský setr a prostě mi taková povaha nevyhovuje....
Takže hledám....plemeno, co má rezervovanost, nedůvěřivost v povaze a předpokládala jsem, že moskevák by takový mohl být....toť vše....

21.11.2018 12:11
saola

XXX.XXX.250.214

"To je přínosem pro každé plemeno"

pro kazde plemeno ne.

Fajn, tak které plemeno psa nemá být vyrovnané, charakterní a v kontaktu s člověkem spolehlivé?

21.11.2018 12:14

spolehlivé, ale k cizím rezervované...to mají některá plemena mít v povaze, to je dělá

a rezervované neznamená, že budou cizí rvát na potkání.....rezervovaní a vyrovnaní

21.11.2018 12:48

saola napsal(a):
Fajn, tak které plemeno psa nemá být vyrovnané, charakterní a v kontaktu s člověkem spolehlivé?

videla jste požadavky na CT psa?

21.11.2018 12:51

..s tímhle já nesouhlasím....nikdy nenechávám klienta o samotě se svými psem, kočkami nebo králíkem - pořád je to zvíře a hlavně člověk neví co v tu chvíli klienta napadne.......ano pes se nechá vést cizím člověkem na vodítku, ale jsem pořád u toho a koriguji klienta i psa......proto s tímhle nesouhlasím ani jako s jednou z disciplín u CT zkoušek.....navíc dnes už začíná trend aby si každé zařízení stanovovalo požadavky na zvíře samo a také si ho přezkoušelo, je-li tam někdo kdo tomu rozumí.........tahle už to má několik let například nemocnice Motol.....

neorientuji se v CT, co presne ten který pes dela a jak je na to kvalifikovany - ale jo, verim, ze je to hlavne o jedincích. a je dobře, ze se i upravuji pravidla pro ty psy.

jen zrovna u toho moskevaka to pro me není nejake plus pro to plemeno.
to je cele .nic jiného jsme tim nechtěla rici.

21.11.2018 14:49

Moskeváky teda já znám jenom vítací.

A mezi námi, takovou vtěrku mazlivou jako je Nora, co potřebuje nejlépe všechny omazlit a vymazlit a co se mazlí s lidmi přes plot, jsem ještě neměla. Hovawarti byli mnohem odtažitější, asi tak milionkrát. Možná z toho vyroste, ale starší sourozenci nevyrostli ani ve dvou letech. Na druhou stranu věřím tomu, že kdyby šlo do tuhého, tak zasáhnou, ale prostě default nastavení je, že lidi jsou kámoš.

21.11.2018 15:03

Moskeváky teda já znám jenom vítací.

A mezi námi, takovou vtěrku mazlivou jako je Nora, co potřebuje nejlépe všechny omazlit a vymazlit a co se mazlí s lidmi přes plot, jsem ještě neměla. Hovawarti byli mnohem odtažitější, asi tak milionkrát. Možná z toho vyroste, ale starší sourozenci nevyrostli ani ve dvou letech. Na druhou stranu věřím tomu, že kdyby šlo do tuhého, tak zasáhnou, ale prostě default nastavení je, že lidi jsou kámoš.

A kolik MSP s rodokmenem jich znáte vilítacích? Já žádného, znám jen ty dost ostré. A nemůžete porovnávat Vaší Noru (křížence kříženců) a plemeno.

21.11.2018 15:13
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tak já znám papírovou kavkazačku. Když je u ní její majitel, je to mazel mazlovitý, můžete jí strčit ruku do krku a ona ještě bude uhýbat, než aby kousla.
Ale jak je za plotem, tak je to lítá bestie.

21.11.2018 15:16

A kolik MSP s rodokmenem jich znáte vilítacích? Já žádného, znám jen ty dost ostré. A nemůžete porovnávat Vaší Noru (křížence kříženců) a plemeno.

Nora je sice kříženec, ale PP obou rodičů jsem na vlastní oči viděla.

A ti MSP co znám jsou taky papíroví.

Něco dalšího?

21.11.2018 15:22

jen taková maličkost - každá org. má jiné požadavky na schopnosti psího terapeuta
a někde je to teda úplně mimo..
že pes slouží jako hladítko, kdy leží a nechá se patlat po hřbetě, a je u toho majitel psa.. to mi přijde jako normální pes

21.11.2018 15:46

že pes slouží jako hladítko, kdy leží a nechá se patlat po hřbetě, a je u toho majitel psa.. to mi přijde jako normální pes

a je u toho ten pes happy? tak to mi ne.....(a ani bez toho happy....)

21.11.2018 16:53

jen taková maličkost - každá org. má jiné požadavky na schopnosti psího terapeuta
a někde je to teda úplně mimo..

"že pes slouží jako hladítko, kdy leží a nechá se patlat po hřbetě, a je u toho majitel psa.. to mi přijde jako normální pes “

jj. ze všech pejsacku snad není třeba udelat "lostomiloucke chlupatoucke kulicky" vhodne uplne, ale uplne ze na všechno, ne?
a ne -neznamena to automaticky ze pak uz je jen naprosty opak -vyblázněna neuroticka bestie

uz lovecky pud vadi i u loveckych psu, ted vlastne nepotrebujeme ani teritorialni, ostrazitost nebo odtazitost je tabu, samostatne uvazovani sproste slovo -ted je třeba, aby každý pes bezmezne zboznoval uplne každou zivou bytost v okoli a nechal se sebou manipulovat uplne všude a vždycky, kazdým nebo jen slepe fungoval na pokyn panecka...
tak se chova normalni pes?
proc?
dekuji, ale asi nechci...

p.s. ano, tim nepopiram, ze jsou psi, kteří to tak mají nastavane a i proto se pouzivaji na CT a jsou na to vhodni. nic proti tomu.

21.11.2018 17:06

no tak ono upřímně, ano. v našich podmínkách - hustě zalidněná oblast, psi chovaní jako společníci bez většího pracovního využití, max jako hobby, se zákony, které neumožňují legální likvidaci narušitelů ani sebeobranu pomocí psa, je nejlepší pes takový, který je neagresivní, nekonfliktní a má rád lidi i jiná zvířata.

21.11.2018 17:11
saola

XXX.XXX.250.214

petrahei:
Nic z toho, co jste napsala, nerozporuje požadavek vyrovnanosti povahy. Spíš si tedy nerozumíme ve významu výrazu "vyrovnanost".
Pro mne je vyrovnaný pes - a bavím se výhradně o vrozených projevech - takový, který na podněty reaguje adekvátně bez přetáčení, projevů lability a ztráty soustředění, nereaguje zbrkle a chaoticky a neztrácí sebekontrolu, v ideálním případě prostě zdravě sebevědomý pes - sangvinik s vyrovnanými procesy podráždění a útlumu.
Ve významu pojmu "vyrovnaný pes" se plně ztotožňuji s Mikulicou, viz jeho kniha Poznej svého psa, a tak jsem tento pojem v diskuzi použila.
Je tedy v zásadě jedno, zda se jedná o společenské plemeno, lovecké, ovčáka, pastevce či křižovatku..

21.11.2018 17:19

asi jsme se nepochopily.. ty zkoušky jsou prostě divné, málo podmínek, lehké
záleží na zkoušející organizaci
ale z fleku to udělá "každý druhý pes"
tím nechci tyto psy urazit, rozhodně ne, ale neexistuje jednotná zkouška - jako že státnice :-)
takže stačí, aby pes ve společnosti lidí seděl a nerafal po rukách, obrazně řečeno

tím neříkám, že si na to pořídím pastevce nebo jakéhokoli jiného psa, kteréhožto ta žádnoucí povaha pro danou práci není přirozenou

no a co tu máme na co, já radši mlčím, nevlastním ani stádo býků, ani dalších 20 psů do zásoby, lesy s hejnem srn a prasat taktéž nemám
a dovolila jsem si pořídit teriéra, stydím se, máslo mám na hlavě
a to má být za hodinu na bramborové kaši
všecko blbě, ale megí mě žere

21.11.2018 21:53
Sapp

XXX.XXX.70.163

tím nechci tyto psy urazit, rozhodně ne, ale neexistuje jednotná zkouška - jako že státnice :-)
takže stačí, aby pes ve společnosti lidí seděl a nerafal po rukách, obrazně řečeno

tím neříkám, že si na to pořídím pastevce nebo jakéhokoli jiného psa, kteréhožto ta žádnoucí povaha pro danou práci není přirozenou

no a co tu máme na co, já radši mlčím, nevlastním ani stádo býků, ani dalších 20 psů do zásoby, lesy s hejnem srn a prasat taktéž nemám

Megi- těch zkoušek "stačí, aby pes ve společností lidi seděl a nerafal po rukách" jste se účastnila? Ptám se opravdu ze zvědavosti, protože jestli opravdu takové zkoušky některá organizace má, je to až neuvěřitelné.

Ze své několikeré zkušenosti můžu popsat CT zkoušky, které se skládají jak ze základní poslušnosti (chůze u nohy, uvolnění psa, přivolání, polohy, odložení), tak speciálních cviků jako např. utíkající člověk za procházejícím psem, upadnutí běžícího člověka vedle psa, který druhého běžícího kříží, upadne s velkým pytlem harampádí. Vzruch a útlum (pes bez majitele rozdověděn do hry a okamžité přivolání), skupina lidí, která na psa křičí,ječí, tlačí seshora, hází předměty,klíče, padající berle, hůl, vystřelený deštník. Skupina cizích psů. Doprovod invalidního vozíku, jízda na klíně pacienta na tomto vozíku /menší a střední psi), polohování v posteli v úplném klidu, důkladná prohlídka psa, mačkání a tlačení cizím člověkem... to vše je součást jednoho přezkoušení.A nepřezkušuje se pouze pes, ale dvojice (rozhovory u pacientu apod) Je možno vidět i dobře pracujícího psa, ale v ne dobře sehraném týmu - taková dvojice také nedostane certifikaci, navíc ta je časově omezena a i dokonalý tým se pravidelně přezkušuje.

Psala jsem to tu již vícekrát, mám pracujícího CT psa, který dělá obrany, s chutí a velmi rád.

21.11.2018 23:12

Nora je sice kříženec, ale PP obou rodičů jsem na vlastní oči viděla.

A ti MSP co znám jsou taky papíroví.

Něco dalšího?

Pokud si pamatuji dobře, dávala jste sem fotku jejích rodičů nebo ne? A to byli vořeši stoprocentní. Kdyby byla po obou rodičích s pp, byť různých plemen, vypadala by jinak.

21.11.2018 23:26

Pokud si pamatuji dobře, dávala jste sem fotku jejích rodičů nebo ne? A to byli vořeši stoprocentní. Kdyby byla po obou rodičích s pp, byť různých plemen, vypadala by jinak.

ne, rodiče jsem nikdy nefotila. ale oba jsou s PP FCI, ty jsem viděla, protože očkovací průkazy mají v jednom euroobalu a tak je to na mě vždycky vyndaný. Matka je KAO a otec MSP

22.11.2018 04:23

ne, rodiče jsem nikdy nefotila. ale oba jsou s PP FCI, ty jsem viděla, protože očkovací průkazy mají v jednom euroobalu a tak je to na mě vždycky vyndaný. Matka je KAO a otec MSP

Dobrá tedy.

22.11.2018 07:19

Sapp napsal(a):
Megi- těch zkoušek "stačí, aby pes ve společností lidi seděl a nerafal po rukách" jste se účastnila? Ptám se opravdu ze zvědavosti, protože jestli opravdu takové zkoušky některá organizace má, je to až neuvěřitelné.

Ze své několikeré zkušenosti můžu popsat CT zkoušky, které se skládají jak ze základní poslušnosti (chůze u nohy, uvolnění psa, přivolání, polohy, odložení), tak speciálních cviků jako např. utíkající člověk za procházejícím psem, upadnutí běžícího člověka vedle psa, který druhého běžícího kříží, upadne s velkým pytlem harampádí. Vzruch a útlum (pes bez majitele rozdověděn do hry a okamžité přivolání), skupina lidí, která na psa křičí,ječí, tlačí seshora, hází předměty,klíče, padající berle, hůl, vystřelený deštník. Skupina cizích psů. Doprovod invalidního vozíku, jízda na klíně pacienta na tomto vozíku /menší a střední psi), polohování v posteli v úplném klidu, důkladná prohlídka psa, mačkání a tlačení cizím člověkem... to vše je součást jednoho přezkoušení.A nepřezkušuje se pouze pes, ale dvojice (rozhovory u pacientu apod) Je možno vidět i dobře pracujícího psa, ale v ne dobře sehraném týmu - taková dvojice také nedostane certifikaci, navíc ta je časově omezena a i dokonalý tým se pravidelně přezkušuje.

Psala jsem to tu již vícekrát, mám pracujícího CT psa, který dělá obrany, s chutí a velmi rád.

a mnoho dalšího - v nemocnici přezkoušení - padající berle, invalidní vozík, jízda výtahem, kluzké podlahy, řinčící vozík s nádobím, setkání s neobvyklým člověkem (mentální retardace, kulhající, rychle a hlučně hovořící) - reakce psa a jeho psovoda na něj a mnoho dalšího........

22.11.2018 07:23

to opravdu megí nestačí - přečtěte si zkušební řád např. od společnosti Helppes.....a ono je to pouze přezkoušení zda má pes pro canis vlohy, v praxi musí získávat spolu s psovodem další a další dovednosti.........ono přijít se psem ke klientovi a nechat ho psa hladit a drbat opravdu, ale opravdu nestačí a klienta tohle konkrétně baví pár minut.......

22.11.2018 07:26

...já nevím Bodlinku, ale myslím, že tady fotky rodičů byly, ale je možné že si to s něčím pletu........

22.11.2018 08:09

to opravdu megí nestačí - přečtěte si zkušební řád např. od společnosti Helppes.....a ono je to pouze přezkoušení zda má pes pro canis vlohy, v praxi musí získávat spolu s psovodem další a další dovednosti.........ono přijít se psem ke klientovi a nechat ho psa hladit a drbat opravdu, ale opravdu nestačí a klienta tohle konkrétně baví pár minut.......

to mně je jasné, ale psali to tu lidi, kteří tu zkoušku dělali, víc nás tu koukalo divně, i tu byl odkaz, tak rok dva zpět, no vypadalo to hrozně
teď to vypadá jinak a už by se tam pastevec fakt dostat neměl..
i se to sjednocuje, co koukám na řády teď, tak srandaspolky už třeba nejsou a samozřejmě každé zařízení má své požadavky..

22.11.2018 08:11
Varaxi

XXX.XXX.1.226

...já nevím Bodlinku, ale myslím, že tady fotky rodičů byly, ale je možné že si to s něčím pletu........

Nepletete si to s fotkami Nořiných starších sourozenců? Ty tu jsou určitě, minimálně jedna.
Fotky rodičů si nevybavuji.

22.11.2018 08:26

rodiče jsem fakt nefotila. kdy je na to čas, když vám majitel psa vyndá z kotce a pak ho tam zase vrátí? ten pes, msp, by se při drbání fotit dal, ale tam zase nebylo nic co fotit, protože fotky špinavýho zadredovanýho psa moc nikde ukazovat nechcete, a Cita... tam nebyl čas na zdržování, protože bych taky mohla dostat košem. Nebo bez koše a pak bych nefotila už asi nikdy nic.

fotky sourozenců, jo, ty určitě. Pak fotky jednoho bratra se "spolubydlícím", co je KAO, taky papírový, mimochodem. Ale žádný křížence kříženců jsem tady určitě nikde nedávala.

22.11.2018 08:38

to je jednoduché
minus a minus dává plus
proto jsou hodní
takoví hodní pejsci vychovaní a vy si tu budete trhat pp

22.11.2018 09:01

..no jo no....i spolky kde se canis zkoušky dělají je třeba si pečlivě vybírat z pohledu na jejich profesionalitu, proto už zařízení přistupují na to, že si školí a přezkušují psy podle svého zaměření a potřeb......málokterá zkouška - nebo kurz připraví právě třeba psa pro nemocnici.......

22.11.2018 09:03

Varaxi napsal(a):
Nepletete si to s fotkami Nořiných starších sourozenců? Ty tu jsou určitě, minimálně jedna.
Fotky rodičů si nevybavuji.

...to bude asi ono..........

22.11.2018 09:03

rodiče jsem fakt nefotila. kdy je na to čas, když vám majitel psa vyndá z kotce a pak ho tam zase vrátí? ten pes, msp, by se při drbání fotit dal, ale tam zase nebylo nic co fotit, protože fotky špinavýho zadredovanýho psa moc nikde ukazovat nechcete, a Cita... tam nebyl čas na zdržování, protože bych taky mohla dostat košem. Nebo bez koše a pak bych nefotila už asi nikdy nic.

fotky sourozenců, jo, ty určitě. Pak fotky jednoho bratra se "spolubydlícím", co je KAO, taky papírový, mimochodem. Ale žádný křížence kříženců jsem tady určitě nikde nedávala.

..tak to se omlouvám.....

22.11.2018 09:15
Sapp

XXX.XXX.70.163

a mnoho dalšího - v nemocnici přezkoušení - padající berle, invalidní vozík, jízda výtahem, kluzké podlahy, řinčící vozík s nádobím, setkání s neobvyklým člověkem (mentální retardace, kulhající, rychle a hlučně hovořící) - reakce psa a jeho psovoda na něj a mnoho dalšího........

Přesně tak. Nemám ten pocit, že tohle by zvládl každý druhý pes, co se nechá hladit. Tohle ale ví jen člověk, který jako canisterapeut pracuje, náhled z venku jak je vše napohodu, pes se dvakrát pohladí a jde, je koukám dost zkreslený.

22.11.2018 09:29

Sapp napsal(a):
Přesně tak. Nemám ten pocit, že tohle by zvládl každý druhý pes, co se nechá hladit. Tohle ale ví jen člověk, který jako canisterapeut pracuje, náhled z venku jak je vše napohodu, pes se dvakrát pohladí a jde, je koukám dost zkreslený.

......přesně tak.......jinak docela hezká aktivita byla s fletem, kdy se mu daly natáčky samolepící do srsti na různá místa a klient je musel hledat a opatrně vyndat - na jemnou motoriku prima anebo ležel na balícím papíře a klienti ho obkreslovali a pak dokreslovali co na psu viděli......opravdu se toho dá dělat nepřeberně, záleží jen na psu a člověku, který ho vede.......kdysi jsem dělala zkoušky pod společností SVOPAP a z těch jsem měla hrůzu já sama a týden se před nimi nervovala - moji psy v pohodě, ale neprošlo dost psů a jeden z nich byl asistenční.....

22.11.2018 09:30

..omlouvám se za hrubky.....

22.11.2018 10:35

,,jinak dnes mně motýl velice potěšil......popisovala jsem výše příhodu se psem od souseda a myslela si, že motýl už takového psa nedá, protože stačí když někde v dáli sousedova pita/staforda či co to je zacítí a už poštěkává.....no a dneska ráno jsem venčila, motýl si cosi čenichal u keře a proti nám slečna s pitem/stafordem či co to bylo na vodítku a bez košíku, motýl nehnul brvou, onen pes si taky čichnul, vymočil a šel v naprostém klidu pryč........tak mám velkou radost, že motýl bručí a poštěkává jen na toho sousedovic a u ostatních onoho plemene je v naprostém klidu......

23.11.2018 01:54

,,jinak dnes mně motýl velice potěšil......popisovala jsem výše příhodu se psem od souseda a myslela si, že motýl už takového psa nedá, protože stačí když někde v dáli sousedova pita/staforda či co to je zacítí a už poštěkává.....no a dneska ráno jsem venčila, motýl si cosi čenichal u keře a proti nám slečna s pitem/stafordem či co to bylo na vodítku a bez košíku, motýl nehnul brvou, onen pes si taky čichnul, vymočil a šel v naprostém klidu pryč........tak mám velkou radost, že motýl bručí a poštěkává jen na toho sousedovic a u ostatních onoho plemene je v naprostém klidu......

Budte rada.
Muj pes je asi rasista.

V hlave ma jasne zapsano jaka rasa i jak zbarvena mu ublizovala a stejne psi uz od pohledu "nenavidi". Jsem vzdy rada, pokud najdeme jedince, ktery mu to dokaze vyvratit...

Nejvic mu vadi cerni - stredni az velci psi, co maji stoceny ocas smerem k nebi. Mozna proto, ze v utulku od kud jsem ho brala jich bylo 99% a raj na zemi to nebyl...

Rada vzpominam na 90. leta, kdy jsem vencila rodinneho jezevcika. Taky si na jineho psa zahucel, ale mati nam se sestrou kladla na srdce - "kdyz vrci pust voditko a jdi dal".
A tohle tehda fungovalo.
Ja jako 7leta pri setkani napr. s dobrmanem pustila voditko, sla dal, jezevec si to poresil a pribehl. Voditko stacilo jen vzit a jit (dobrman za nami dal nesel).
Dneska bych si to netroufla.
Psi i lidi jsou jinde....

23.11.2018 10:33

Budte rada.
Muj pes je asi rasista.

V hlave ma jasne zapsano jaka rasa i jak zbarvena mu ublizovala a stejne psi uz od pohledu "nenavidi". Jsem vzdy rada, pokud najdeme jedince, ktery mu to dokaze vyvratit...

Nejvic mu vadi cerni - stredni az velci psi, co maji stoceny ocas smerem k nebi. Mozna proto, ze v utulku od kud jsem ho brala jich bylo 99% a raj na zemi to nebyl...

Rada vzpominam na 90. leta, kdy jsem vencila rodinneho jezevcika. Taky si na jineho psa zahucel, ale mati nam se sestrou kladla na srdce - "kdyz vrci pust voditko a jdi dal".
A tohle tehda fungovalo.
Ja jako 7leta pri setkani napr. s dobrmanem pustila voditko, sla dal, jezevec si to poresil a pribehl. Voditko stacilo jen vzit a jit (dobrman za nami dal nesel).
Dneska bych si to netroufla.
Psi i lidi jsou jinde....

Taky tu dobu pamatuju. Psi šli na vodítku přes silnici a za ní byli vypuštěni, pár jedinců se nemuselo, tam se majitelé vzájemně vyhnuli a jinak si psi běhali, sem tam se poškorpili ( pravda sem tam se poprali ) a fungovalo to. Dnes je psů x-krát víc, jsou vláčeni na vodítkách, pomalu si k sobě nesmí čuchnout - jak taky, zamotali by se. Nervozní jsou psi i majitelé.
Zajímalo by mě, jestli někde ještě fungují staré idylické psí časy.

23.11.2018 12:07

u nás fungují
ale prosím, nestěhujte se sem :-)
já prostě lidem říkám - pusťte toho psa, on řvát přestane
a oni jsou tak překvapení a asi zděšení, že psa pustí a je klid

23.11.2018 12:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Mně to zase tak idylický nepřijde, když jdu se 4 maliňákama, a někomu zdrhne pes, aby si je očuchal, a třeba se i trochu poškorpil, protože tohle by byl jeho poslední hrdinský čin!
A po jednom svý vycvičený psy venčit kvůli "vyznavačům starých idylických psích časů" rozhodně nebudu.

23.11.2018 13:00

Mně to zase tak idylický nepřijde, když jdu se 4 maliňákama, a někomu zdrhne pes, aby si je očuchal, a třeba se i trochu poškorpil, protože tohle by byl jeho poslední hrdinský čin!
A po jednom svý vycvičený psy venčit kvůli "vyznavačům starých idylických psích časů" rozhodně nebudu.

ale vy nemáte nějak problémové psy, ne ? (a já nechodím se psem navolno, zeptám se třeba a když to nejde, nejde, no a co..)
takové ty škrtící se a řvoucí myslím
ty když páníček pustí, nastane klid
ten typ, co psíka zdvihá do náruče nebo strašně napíná vodítko
ten problém je prostě víc člověk než pes (chronické rváče nepustím, jistě)
jasně že nepustíme 40 psů, ale ve městech už je to fakt na palici, všici nervní a kvůli čemu ? kousnutí ? vrčení ? no bože

je tu panika a nikdo neví proč vlastně :-)

23.11.2018 13:15

Jasně, psů je prostě moc. Dřív holt nikdo se čtyřma nechodil. Co si budem povídat : Ono uživit v předgranulové době 4 psy ve městě nebyla žádná hitparáda.

23.11.2018 14:52

No to je pravda.....dřív u nás na sídlišti "sídlištní smečka" převážně složená z pudlů...lítali na volno nonstop, snad jen 2 nebo 3 psi chodili na vodítku, žádný problém.......když jsem dorazila se svojí ovčandou, tak lítala s nima, nikdo se nebál, že ho sežereme, prostě pokud jsem si dovolila vypustit ovčandu bez koše do smečky pudlů, tak bylo jasný, že mám bezproblémového psa....nikdo hystericky neběžel zvednout svého psa nad hlavu apod.
A s ovčandou u nás na "městské vesnici" byl člověk opravdu rád, když nějakýho psa na procházce potkal a pokud to šlo, tak že pesani poběhali spolu, každý psí kámoš bylo příjemné zpestření......."máte fenu?...já taky, tak na půjdem opatrně a uvidíme"....."mám fenu....já psa, tak to je v pohodě" . Přijde mi, že tím, že se to dřív míň řešilo, že na každém kroku byl plácek - psí loučka, tak byli pesani víc socializovaní, aniž by se o to majitelé nějak extra snažili....většinou neměli problém fungovat s ostatními a ti co měli, tak o nich člověk věděl a i majitel si na to dával pozor, popř. avízoval dopředu......nebo se vědělo, který pes se kterým se nějak echt nemusí.....
Dneska to asi opravdu nejde, psů je fakty hodně a funguje to asi trochu jinak než dřív....... už to prostě takhle nejde, alespoň u nás.....z plácků se staly parky, cyklostezky, ve městě zákaz psů bez vodítka........takže socializace dalšího psa bude muset asi probíhat v psí školce.....

23.11.2018 16:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ale vy nemáte nějak problémové psy, ne ? (a já nechodím se psem navolno, zeptám se třeba a když to nejde, nejde, no a co..)
takové ty škrtící se a řvoucí myslím
ty když páníček pustí, nastane klid
ten typ, co psíka zdvihá do náruče nebo strašně napíná vodítko
ten problém je prostě víc člověk než pes (chronické rváče nepustím, jistě)
jasně že nepustíme 40 psů, ale ve městech už je to fakt na palici, všici nervní a kvůli čemu ? kousnutí ? vrčení ? no bože

je tu panika a nikdo neví proč vlastně :-)

Oni nejsou problémoví, ale uzavřená smečka funguje jinak než pes jednotlivec, a pokud mezi ně vletí nějakej psí sebevrah, tak je v průšvihu (ve velkým průšvihu!). Zvlášť feny jsou v tomto nebezpečný, protože ty si nejdou jen "měřit pindíky" jako kluci, ale pokud se rozhodnou vetřelce zlikvidovat, tak to myslí smrtelně vážně
Přitom pokud uvedu nového psa do smečky já, tak to respektují, nebo pokud jdu s jedním psem zvlášť, tak jsou taky ochotní si s jiným psem opačného pohlaví i hrat.
Jinak nebydlím ve městě - jsme na samotě 1 km od dědiny, ale bohužel se sem lidi naučili hromadně jezdit venčit psy i děti autama, takže na poliňačce mezi traktorama drkotají po šutrech a v prachu procesí s kočárkama, a nevychovanýma psama, a člověk aby fakt už chodil kanálama ...

23.11.2018 17:48

Oni nejsou problémoví, ale uzavřená smečka funguje jinak než pes jednotlivec, a pokud mezi ně vletí nějakej psí sebevrah, tak je v průšvihu (ve velkým průšvihu!). Zvlášť feny jsou v tomto nebezpečný, protože ty si nejdou jen "měřit pindíky" jako kluci, ale pokud se rozhodnou vetřelce zlikvidovat, tak to myslí smrtelně vážně
Přitom pokud uvedu nového psa do smečky já, tak to respektují, nebo pokud jdu s jedním psem zvlášť, tak jsou taky ochotní si s jiným psem opačného pohlaví i hrat.
Jinak nebydlím ve městě - jsme na samotě 1 km od dědiny, ale bohužel se sem lidi naučili hromadně jezdit venčit psy i děti autama, takže na poliňačce mezi traktorama drkotají po šutrech a v prachu procesí s kočárkama, a nevychovanýma psama, a člověk aby fakt už chodil kanálama ...

Chápu, že se vám nechce kvůli nevychovaným měšťákům dusit poslušné psy na vodítkách. Proto já nemám ráda soboty a neděle. Ve všední den jsem si jistá, že v našich lukách nepotkám vetřelou cizí duši. (A to nemám psa zabijáka, jen štěknu )
A vy se modlete, ať tu cestu neopatří hladkým asfaltem. Tak je to teď u nás - cyklostezka. Kola nám nevadí, ale začali si tam lidi zkracovat cestu do vsi i autama. Zákazová značka ? Na háku.

23.11.2018 18:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Chápu, že se vám nechce kvůli nevychovaným měšťákům dusit poslušné psy na vodítkách. Proto já nemám ráda soboty a neděle. Ve všední den jsem si jistá, že v našich lukách nepotkám vetřelou cizí duši. (A to nemám psa zabijáka, jen štěknu )
A vy se modlete, ať tu cestu neopatří hladkým asfaltem. Tak je to teď u nás - cyklostezka. Kola nám nevadí, ale začali si tam lidi zkracovat cestu do vsi i autama. Zákazová značka ? Na háku.

Tu polňačku asfaltem neopatří určitě, protože nikam nevede (po kilometru končí v křoví), proto nechápu proč tam mají ti lidi takovou touhu najednou lézt, když vsude okolo jsou asfaltky pro cyklisty/chodce ...

23.11.2018 18:39

Tu polňačku asfaltem neopatří určitě, protože nikam nevede (po kilometru končí v křoví), proto nechápu proč tam mají ti lidi takovou touhu najednou lézt, když vsude okolo jsou asfaltky pro cyklisty/chodce ...

Asi se dočetli, že chodit po asfaltu je nezdravé.

28.11.2018 00:11

Rada bych napsala omluvenku za vsechny slusne lidi i psy, co o vikendu vyleti z mest a jedou za prochajdou do lesu.
Verim tomu, ze vy co bydlite na vsich nas nenavidite.
Ja bydlet na vsi - asi nebudu jina.

Ale tak supaka od "normala" snad poznate uz dle toho kde a jak parkuje.
Jestli psa z auta vypusti rovnou na volno a huraaaa, nebo si ho odvede pekne sporadane na vodaku a nenecha ho postekavat po vesnici.

Tech blbcu bude asi vic, protoze ve mestech jich je taky vic, ale dejte nam "normalum" sanci.
Vikendy v lesich mame radi. Tesime se na ne.
Psy mame ovladatelne. Respektujeme okoli.

A pokud se na stara kolena zadari, jednou budem radi vasimi sousedy.

...mimochodem - tezko si vzpomenu na neco mimoradneho z poslednich prochazek ve meste... Ale z lesa? Dravci co se zvedaji od mrkve (ci ceho - bylo tam toho vic) u krmelce. Obri jelen na ceste, co pofrkava, kloni hlavu... a majestatne odchazi uplne v klidu. Stado muflonu co jim jde para od nozder. Nove zelene listky na boruvci, ackoli jinak cely les usina... Drobne zazraky, ktere stoji za to videt.

28.11.2018 12:16
Atheira

XXX.XXX.50.119

Rada bych napsala omluvenku za vsechny slusne lidi i psy, co o vikendu vyleti z mest a jedou za prochajdou do lesu.

Jestli psa z auta vypusti rovnou na volno a huraaaa, nebo si ho odvede pekne sporadane na vodaku a nenecha ho postekavat po vesnici.

Tech blbcu bude asi vic, protoze ve mestech jich je taky vic, ale dejte nam "normalum" sanci.

...mimochodem - tezko si vzpomenu na neco mimoradneho z poslednich prochazek ve meste... Ale z lesa? Dravci co se zvedaji od mrkve (ci ceho - bylo tam toho vic) u krmelce. Obri jelen na ceste, co pofrkava, kloni hlavu... a majestatne odchazi uplne v klidu. Stado muflonu co jim jde para od nozder. Nove zelene listky na boruvci, ackoli jinak cely les usina... Drobne zazraky, ktere stoji za to videt.

To jste vy. Většina si ale ani těch zázraků, o kterých mluvíte, neváží. Lítá to po lese, řve, nejlíp i se psama a s dětma, autem si to drze zajede i tam, kde s ním nemají co dělat, nemluvě o tom, že za nima lítaj odpadky jak kdyby je sr.ali... Takže o těch, jako jste vy, tohle asi nebude. Jenže vás je prostě míň než toho zbytku.

28.11.2018 13:27

....se psem chodím poměrně brzy a když jsme procházeli okolo takového většího potoka, lovil tam ledňáček - kupodivu to bylo v jedné pražské části, kousek od sídliště.......bylo to nádherné......

28.11.2018 13:53
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Atheira napsal(a):
To jste vy. Většina si ale ani těch zázraků, o kterých mluvíte, neváží. Lítá to po lese, řve, nejlíp i se psama a s dětma, autem si to drze zajede i tam, kde s ním nemají co dělat, nemluvě o tom, že za nima lítaj odpadky jak kdyby je sr.ali... Takže o těch, jako jste vy, tohle asi nebude. Jenže vás je prostě míň než toho zbytku.

Jenže vás je prostě míň než toho zbytku.

Třeba není. Třeba jsou jen ti, kteří dělají bordel, víc vidět...
Výsledek je ovšem stejný, to ano.

Přidejte reakci

Přidat smajlík